30.12.2006

Testausta tyhjässä talossa

arial small
arial normal
arial large

couriuer small
courier normal
courier large

georgia small
georgia normal
georgia large

lucida grande small
lucida grande normal
lucida grande large

times small
times normal
times large

trebuchet small
trebuchet normal
trebuchet large

verdana small
verdana normal
verdana large

Mikähän kirjasinlaji olisi sekä luettava että kaunis? Olen tähän asti rakastanut Georgiaa, mutta nyt ajattelin uudistaa layoutia vaihtamalla Trebuchetiin, kokeeksi. On ikään kuin modernimpaa kuin antiikkiselta vaikuttava Georgia, suuri ortografinen rakkauteni. Voi olla kyllä, että otan Georgian takaisin. Tämä on nyt kuitenkin siis Trebuchet, normaalikoko.

Tässä vielä Georgian kuvioita vertailun vuoksi. Nyt kun katson kiekuroita, täytyy sanoa, että Georgiaa ei taida voittaa mikään. Tuo Trebuchethan hajoaa liian leveäksi, ja sen kirjainmuodot eivät piirry yhtä herkkinä paperille kuin Georgian. Valinta taitaa olla selvä. Mutta onkohan tämä normaalikoko nyt riitävä Firefox-selainta käyttäville?

Seuraava koko ylöspäin olisi sitten tämä large. Entä onko harmaa pohja blogin nimikentässä liian tekstiä syövä?

(Maalaus Michael Sowa)


19 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää,
  georgian kannalla...

  VastaaPoista
 2. Ohoh, mikä muslimi korkkasi tämän blogin.

  Mihinkäs minä Georgiasta pääsisin. Se on paitsi kaunein myös selkein.

  VastaaPoista
 3. Tsootsia on hyvä. Näin Saddamin hirttopäivänä on liikkellä kaikennäköistä korkkaajaa, näemmä.

  VastaaPoista
 4. Georgia on my mind, olkoon niin siis. Se vaan, että tuo muslimin huivi näyttää aidolta. Oisko jostain eksoottisesta joulupukkileikistä peräisin.

  VastaaPoista
 5. Sain tämän tuliaisena siskolta Egyptistä! En kyllä tiedä, missä se on neulottu tai missä edes puuvilla kasvatettu saati langat värjätty.

  Mutta silmät on siniset!

  VastaaPoista
 6. Gruusialainen on oikein hyvä. Ja minulle ikänäköiselle kävisi isompikin fontti. Tarton keskustassa Rüütli-kadulla on ravintola, jonka nimi on Gruusian lähetystö. Suosittelen ruuan, ilmapiirin ja musiikin puolesta. Oi kuinka kaipaan Tarttoon!

  VastaaPoista
 7. On kyllä ihan säädyllistä, että mieskin peittää komeutensa. Ei tule naisille turhia houkutuksia.

  VastaaPoista
 8. Liinu, kiitos Tarton vinkistä. Huudahduksesi sai aikaan sen, että minunkin alkoi tehdä mieli sinne kuvauksesi perusteella! Jos nuo kaikki natsaavat yhteen, paikan täytyy olla hyvä.

  VastaaPoista
 9. No tämän shemaghin käärimiseen meni hetki netistä mallia ottaen, vaan tarkoitus ei olekaan kätkeä komeutta vaan suojata se kylmältä sekä kuumalta hiekkaiselta tuulelta kuin myös liialta auringolta.

  VastaaPoista
 10. Oho, onpas tyhjä talo! Vallan kauhistuin.

  Mukavaa uutta vuotta Iinekselle eli LINEKSELLE, kuten pienenä Aku Ankasta luettiin :)

  VastaaPoista
 11. Tyhjyyttä huokuu, niin että ihan kaikuu. Vaan pianhan tuo on korjattu, kun panin tämän nyt listalle. Ei muuta kuin juttua kehiin.

  VastaaPoista
 12. Georgia on kaunein ja Large fontti näyttää hieman naurtettavalta. Normaalinakin on jo melko isoa ja hyvin luettavaa.

  VastaaPoista
 13. Georgia on ihan hyvä.

  Mutta oikeastan sans serif -fontit, joissa ei ole noita alakiemuroita, on perinteisesti pidetty netissä luettavampina. Makuasioita tietysti.

  Tuo Large fontin kokona on melko iso. Eiko Bloggeri tarjoa mitään tuohon väliin?

  Komea kalustus täällä kuitenkin on.

  VastaaPoista
 14. Olen edellisten kanssa samaa mieltä; ylipäänsä koukeroiset on luettavimpia fontteja.

  Onnea uuteen taloon ja vuoteen!

  VastaaPoista
 15. Kiitos kommenteista ja toivotuksita.

  Luettavuustutkimusten mukaan (nimiä en enää muista, tieto on peräisin ajalta, jolloin opetin näitä seikkoja amkissa ja kaskiasteella) nimenomaan nuo pikku koukerot ja väkäset (Times, Georgia, courier etc.) ovat luettavampia kuin väkäsettömät muodot. Silmä poimii ne nopeammin tajuntaan.

  VastaaPoista
 16. Kiitos kommenteista ja toivotuksista.

  Luettavuustutkimusten mukaan (nimiä en enää muista, tieto on peräisin ajalta, jolloin opetin näitä seikkoja amkissa ja keskiasteella) nimenomaan nuo pikku koukerot ja väkäset (Times, Georgia, Courier etc.) ovat luettavampia kuin väkäsettömät muodot. Silmä poimii ne nopeammin tajuntaan.

  VastaaPoista
 17. Käytän itselleni kirjoittaessani Verdanaa. Vinkin antoi ammattilaistoimittaja, kun vähän aikaa teimme yhdessä lehteä aivoinfarktin saaneille. Olen siihen itsekin mieltynyt.

  VastaaPoista
 18. Verdanaa minutkin määrättiin käyttämään, kun tein alaltani virtuaalikurssin nettiin. Perusteeksi sanottiin vain se, että se on suurin fontti ja näkyy selvästi. Sehän vie tilaakin enemmän kuin moni muu kirjasinlaji.

  Katsoin sillä silmällä kaikki blogisi lävitse ja mielestäni kirjasinlajisi oli jotain muuta kuin Verdanaa. Blogger muuten ei anna aina tulokseksi valittua fonttia, ainakaan vanha systeemi.

  VastaaPoista