8.1.2007

Asiakaslähtöinen bloggaaminen

Paljon on puhuttu siitä, että bloggaajat seuraavat blogilistaa ja itkevät kadotettujen tilaajien ja lukijoiden perään. Itkijöitä koetetaan palauttaa maan pinnalle muistuttamalla siitä, että pitää kirjoittaa vain itselleen, itsensä vuoksi.

Olen toista mieltä. Jos haluaa säpinää blogiinsa ja jonkinlaisen tilastollisen näkyvyyden, pitää kirjoittaa lukijalle, joka on asiakas, Blogistanin Kuningas.

Kannattaa siis mennä itseensä ja kysyä, missä vika, jos putiikki on tyhjä ja asiakkaat pakenevat suurempiin marketeihin. On turha itkeä poiskaranneita ja nakata lihakirvestä nurkkaan, sillä sille voi löytyä käyttöä, kun oivaltaa sen, miten hyvä ja asiakaslähtöinen blogipäre leivotaan.

Ensinnäkin kannattaa pitää mielessä, että ihan kenen tahansa ei kannata kirjoittaa hyvää blogipärettä, vaan mieluiten kirjoittajan tulisi tulla jostakin blogiklusterista, jossa on valmis asiakaskunta. Näin hyvä juttu sijoitetaan heti arvolleen kuuluvalle paikalle, ja kantapäiden yhteenlyönti on välitöntä ja ihastunutta ilman Mozartin sonaattiakin.

Jos nyt kuitenkin joku rohkelikko ilman blogosuhteita tai käsityöorientoituneisuutta haluaa yrittää, niin siitä vaan. Tässä muutama markkinointioppeihin ja dramaturgiaan pohjaava kultakimpale työkaluksi:

1. Älä tyhjennä akkujasi päreessä!

2. Jätä paukkuja dialogiin!

3. Muista että hyvä päre ei ole patsaanpaljastustilaisuus, jossa verho vedetään kertanykäisyllä patsaan yltä.

4. Rinnasta päreesi draamaan, joka näytellään monessa näytöksessä runsaan avustajajoukon saattelemana.

5. Linkitä ahkerasti klusterisi jäseniä!

6. Varmista näkyvyytesi ja kuukkeliehdokkuutesi miittiorientoituneisuudella!

7. Lohduta itseäsi, että jos nyt ei onnaa, niin onhan kuukkeleissa jaossa myös Paras vähän tunnettu blogi. Jos persiilleen menee, on vielä Paras uusi blogi -pysti.

8. Kirjoittaessasi pärettä ajattele koko ajan lukijan tulevaa nautintoa! Se tarttuu lukijaan.

9. Helli lukijaa tarjoilemalla herkullista kieltä maukkaassa sanasalaatissa! Voit käyttää räväkkää ja kansanomaista ilmaisua, jos olet reilu tyyppi.

10. Lähesty lukijaa kertomalla bileet ja aamukrapulat hauskan höpösti - kaikkihan toki juhlivat weekendit.

11. Pane blogin sivuun Tilaa tästä -nappi!

12. Nosta blogisi huomioarvoa lisäämällä itsellesi tilaaja hiljaisina kausina.

(Kansikuva venäläisestä kaupan alan oppikirjasta)

45 kommenttia:

 1. Nyt kyllä pitàà valittaa tämän päreen asiakaslähtöisyydestä, tai oikeammin sen puutteesta. Aivan liikaa linkkejä, ja kommenttiosastollakaan ei ole vielä yhtään hauskanhuisaa kommenttia.

  Tekee mielei tässä ihan näin siksi saastuttaa oikealla klisekommenttien sumalla, kun ensimmäiseksi ehdin; on sitten muilla puhdas pöytä eikä tarvitse kliseillä.
  Elikkäs:
  Ei blogilista ole koko totuus ja kyllä hyvä blogi löydetään ihan ilman listojakin ja suositut blogit on suosittuja koska ne on oikeasti parhaita ja kyllä itselleen kannattaa kirjoittaa blogia ihan vaan koska kirjoittaminen on tärkeää ja blogin tarkoituksena ei olekaan olla suosittu.

  Mitä vielä? Että hiukan kirpakka hymy huulille nousi, heh.

  VastaaPoista
 2. Hei Iines ikkunalta!

  Jotenkin syntyy halu kommentoida, niin usein tunnutaan tässä blogissa käyttävän blogiani esimerkkinä markkinahakuisesta Auervaarablogista, jonka satiirisen keskinkertaisuuden ylittävät vain blogin edessä kontillaan taputtavat missimassat.

  Ei sillä, kirjoituksistani saa toki ajatella mitä haluaa, mutta kovin mietteliääksi minut saa täällä toistuva väite, jonka mukaan todellinen tai kuviteltu asemani todellisessa tai kuvitellussa klusterissa antaa jonkinlaista substanssitonta vapautta. En sano, että se on virheellinen päätelmä, mutta sen toistuvuus täällä saa viisarini värähtämään, ja kuulani kyselemään tämän blogin pitäjän haluja ja motiiveja. Itse nimittäin koen, että jos jotain olen yrittänyt välttää, niin kaikkinaista blogimarkkinointia, sillä - usko tai älä - kammoan kaikenlaista turhaa mainostamista ja poseerausta. Mutta kenties siten olen tullut harjoittaneeksi jonkinlaista sissi- tai antimarkkinointia, mene ja tiedä.

  Minä en oikein ymmärrä kiinnostustasi listoja kohtaan. Minulla ei ole aavistustakaan, onko Ikkunaiines top-kympissä, -sadassa tai edes toptonnissa, eikä se minua kiinnosta. Voidaan tietysti ajatella, että minulla on siihen varaa. Kuitenkin, minä luen Iinestä, koska merkinnät täällä ovat parhaimmillaan kuin pieniä koruja: harkittuja, kauniita ja viimeisteltyjä, taitavasti laadittuja, kirkkaita temaattisia kokonaisuuksia. Lisäksi oivaltava ja herkkä kuvien käyttö lisää palstan vetovoimaa.

  En myöskään ole kiinnostunut, kuka panee ketä, missä sfäärissä ja millä intensiteetillä. Omituisesti kammoamasi miitteihin osallistuminen on omalta kohdaltani sosiaalista toimintaa, hieno mahdollisuus tavata uusia ihmisiä joiden kanssa on ainakin yksi yhteinen harrastus. Nämä tapaamiset ovat olleet aina varsin mukavia ja lämminhenkisiä. Jopa sisäänpäinlämminhenkisiä (Ohoh, eheh, satiiria pukkasi). Olenpa blogiharrastuksen myötä tavannut muutaman ihmisen, joita uskallan kutsua jopa ystävikseni - minun on vaikea keksiä mitään arvokkaampaa. Blogitapaamisten tuomitseminen jonkinlaisiksi kauniiden ja korskeiden pierunhajuisiksi markkinointiposeeraustapahtumiksi on tietämättömän puhetta, jopa loukkaavaa sellaista.

  Kun kirjoittaa julkiseen verkkoon, on tietenkin hulluutta väittää, että kirjoittaa vain itselleen. On mukavaa saada lukijoita ja palautetta, etenkin positiivista sellaista, mutta missä menee huomiontarpeen tyydyttymisvyöhyke? Entä kipuraja? 100 kommenttia? 1000 tilaajaa? Enemmän lukijoita kuin kellään muulla? Top-1 -sijoitus? Maininta Hesarissa? Kuukkelit ainakin on jo kuopattu, ei niistä kannata märistä.

  Sinulla on niin laaja seuranta ja enemmän kommentointia kuin yhdelläkään muulla seuraamistani blogeista, etten edes ymmärrä positiota, johon itsesi mieluusti asetat. Jostain syystä nämä Ikkunaiineksen satiiriset blogimaailman kurmotukset eivät kuitenkaan juureltaan humoristisina monelle aukea, vaan ne nähdään hieman kitkerinä - tunnustan kuuluvani joukkoon. Mahdollisesti syy on kirjoittajan sukupuolessa, listastatuksessa tai lukijoiden tyhmyydessä, niistä vika yleensä löytyy. Ehdottaisin kuitenkin, että lisäisit satiirisiin kirjoituksiin hieman pekonia. Näin me hitaammatkin pysyisimme kyydissä.

  Mutta sellaista se on. Bloggaamisessahan on, kuten satiirisen käänteisesti äpäreessäsi ilmaisetkin, parasta nimenomaan se, että asiakas on aina väärässä!

  VastaaPoista
 3. suositut blogit on suosittuja koska ne on oikeasti parhaita (Sari)

  Tällä periaatteella Seitsemän päivää on Suomen paras lehti. ;)

  Linkkejä on paljon, mutta luulen, että jutun juoni toimii vaikkei linkkejä avaakaan. Ne ovat vain jutun syventämiseksi, sillä niiden alla ovat havainnolliset esimerkit.

  VastaaPoista
 4. Itse nimittäin koen, että jos jotain olen yrittänyt välttää, niin kaikkinaista blogimarkkinointia, (mitvit)

  Niin varmaan oletkin ja oikeastaan ajattelenkin niin, että olet viaton kuin karitsa blogisuosiosi edessä. Se saa vissiin teikäläisen menemään joskus riman alta, niin kuin linkatussa jutussakin minun mielestäni - ei vähemmällä vaivalla voi juttua tehdä, ja silti suosio säilyy.

  Sama koskee muitakin tuossa kohden linkkaamiani blogeja. Tuntuu joskus tällaisesta vähän työläämmin syntyvien juttujen kirjoittajasta vaikealta ymmärtää sellaisten blogien parhautta, joissa ratsastetaan muutamilla tokaisuilla lukuhuippuihin. Onko tämä nyt sitten sitä taitavaa pekonin käyttöä?

  Olen hieman ymmälläni noista väitteistä, että Mitvit-blogia olisin usein maininnut markkinointihengen edustajana???

  Olen maininnut jossain yhteydessä, kun puhuin siitä, että teikäläisen ja karusellin huumorille nauretaan, naisten kirjoittamalle ei. Naisten huumorilla on helposti tuo bitter-leima, ellei se sitten ole remseää pekonia (ehkä Saaran blogi?).

  VastaaPoista
 5. Hei!

  Minusta tuo yksittäinen valitsemasi esimerkkimerkintä (hieno sana) on vähän epäreilu, se kun on sellainen hauska hetken sattumus ja huomio, eikä minusta edusta mitenkään erityisesti päiväkirjani ilmaisutapaa. Se tuskin jää maailmanhistoriaan, mutta ei se toisaalta ole mielestäni mikään riman alitus - varsinkin kun en tunnista mitään rimaa olevaksikaan. Jos se on sinusta humoristisena anekdoottina tyhjä, niin se johtuu vain huumorintajuni kehittymättömyydestä. Ei kai kaikkea voi mitata vain siihen käytettyinä tunteina ja hikipisaroina?

  joku kutsuu sitä kepeydeksi, toinen pinnallisuudeksi, kolmas laiskuudeksi ja neljäs silkaksi typeryydeksi.

  Päivitystahdista saa moittia, mutta koen yleensä työstäväni merkintöjä aika huolellisesti, työläästikin jopa. Jos se ei näy ulospäin, johtuu se vain silkasta lahjattomuudestani. Sitähän tämä bloggaaminen pitkälti myös on, halua kehittyä kirjoittajana.

  Minä tohdin olla eri mieltä tuosta nauramisen kohteiden sukupuolijaosta. Tälläkin hetkellä blogilistan hauskimmat blogit ovat naisten kirjoittamia.

  Mutta bitterhuumorilla saa bitter-leiman ja pekonihuumorilla saa HK:n leiman. Mikä siinä sitten mahtaa olla vikana? Ei kai vika aina voi olla vastaanotossa tai yhteiskunnan rakenteissa?

  VastaaPoista
 6. Mutta bitterhuumorilla saa bitter-leiman ja pekonihuumorilla saa HK:n leiman. Mikä siinä sitten mahtaa olla vikana? Ei kai vika aina voi olla vastaanotossa tai yhteiskunnan rakenteissa? (mitvit)

  Kyllä vika voi olla rakenteissakin. Siis onhan vika syvällä, jos Seitsemän päivää on Suomen suosituin lehti.

  En tahdo rinnastaa kuitenkaan mitvit-blogia Seiskaan, sillä pidän mitvitiä parempana. Normi-mitvitissähän päreet ovat huolella vuoltuja ja usein nautinnollisia.

  Tuo poimimani esimerkki osui haarukkaani käyttämäni metodin vuoksi. Selasin Top-listaakin etsiessäni esimerkkejä, ja sieltä kärkipaikoilta löytyi (sattumaako?) kolme hyvin lyhyttä ja melko keveää blogimerkintää juttuni esimerkeiksi hyvistä päreistä (mitvit, turisti, pinseri). Tuolla ensimmäinen kommentoijahan juuri sanoi, että suositut blogit ovat parhaita, joten tätä tarkastelin.

  VastaaPoista
 7. Iines, nuo ohjeet ovat tietenkin taas sarkasmin sävyttämät, eikä niitä nyt pitäisi ottaa vakavasti, mutta tuo kielenkäyttöä koskeva osuus on minusta aika ilkeä siihen nähden, että jos sille nyt pitäisi nauraa, niin pitäisi nauraa aika monen ihmisen itseilmaisulle ja samalla rajoittaa sitä. Se ei siis ole hauskaa. Kun itse olet tuollainen virtuoosi, niin ei kai kaikkien tulisi kuitenkaan pyrkiä samaan?

  Olen tosin samaa mieltä siitä, ettei joissakin topsatasen blogissa ole nähty kirjoituksiin vastaavaa vaivaa, kuin mitä täällä usein on nähtävissä ja ymmärrän hyvin, että se turhauttaa, kun läpileikkaukseltaan jokin toinen blogi on rakentunut muutaman lauseen päreistä (no Mitvit ei nyt kyllä ole siitä kovin hyvä esimerkki tosiaankaan), joilla sitten on joka kerta myös hirvittävä hype. Mutta lähtisin kyllä siinä jo miettimään ihmisen käyttäytymistä lukijana ja sitä, miten mukava on hengailla suosittujen liepeillä. Ehkä he ovat mukavia! Ehkä suosittuna ei enää niinkään tule tykitettyä muita bloggareita ja voi keskittyä siihen olennaiseen, eli lukijoidensa viihdyttämiseen. Minusta suosio asettaa jopa rajoituksia sille, miten ja mistä asioista voi kirjoittaa ja keskustella, jos se topsijoitus nyt nähdään niin tärkeänä kuin mitä näistä viimeisistä päreistä nyt voi ymmärtää. Kantaa ottamalla ei suosiota kalastella, vaan ihan päinvastoin, mutta kantaa ottamalla voi herättää kuitenkin keskustelua.

  Täällä kuhistaan aika paljon verrattuna niiden kärkiblogien kommenttilaatikoihin. Minusta se on jotenkin selvä asia, ettei kaikkea voi saada.

  VastaaPoista
 8. Mä luulin, että tämä oli pakina... joistain kommenteista päätellen ei tainnut ollutkaan. No, mut sait ainakin nauramaan!

  VastaaPoista
 9. Sitähän se on, Sari, asiakaslähtöistä. Vertaa mihin tahansa asiakasta [lue: kuluttajaa] houkuttelevaan: linkkejä toisensa perään ja erilaisia pelejä ja generaattoreita houkuttelemaan meitä typeryksiä, jotka maksamme omasta kurjistumisesta samalla kuin maksattajat rypevät yltäkylläisyydessä.
  Mitvitin sanoissa on minulle jo liian suuri tarttumapinta, mutta kaikki tulkinnathan ovat oikeita, sillä ne ovat jonkun subjektiivisia tulkintoja. Siksi siis itse ku(n)kin - blogi - on juuri sitä miksi se mielletään. Ja mielikuvillahan maailma pyörii, niillä, niille, niistä. Ja minä, minä kirjoitan itseni takia. Mutta julkinen teksti osoittautuu joka tapauksessa myös lukijalle. En kuitenkaan tee sitä lukijan takia tai hänen ehdoillaan.
  Ja Iines, koko tekstin lihallistuminen on juuri siinä, että se on toimiva ilman linkkien aukaisuakin.

  VastaaPoista
 10. "Siis onhan vika syvällä, jos Seitsemän päivää on Suomen suosituin lehti."

  Asiakaslähtöisyys sen tekee.

  VastaaPoista
 11. Eksyin tänne Tapahtumahorisontin kautta. Mainion postauksen olet mielestäni kirjoittanut.

  Olen pidemmän aikaa tarkkaillut blogimaailmaa ja harmikseni todennut, että täällä pelataan ihan samoilla säännöillä kuin "oikeassa maailmassakin". Suosittujen blogien pitäjien suosioon pyritään ja he saattavat nousta elitistiseen asemaan. Tjaah, ei kai voi yleistää, mutta jännittävä ilmiö sinänsä.

  Eipä sillä. Kyllä minuakin ilahduttaa, kun blogilista ilmoittaa minun saaneen yhden uuden tilaajan. Välillä vain olo tuntuu niin kovin pieneltä ja yksinäiseltä kaikkien niiden suuren yleisön suosiota nauttivien blogien keskellä.

  VastaaPoista
 12. Nuorena ja tuoreena selailin itsekin blogilistan toplistaa ja muita määrityksiä.
  Sitten opin, että listasija ja laatutaso eivät ihan aina mene yksiin, ja lakkasin etsimästä uutta luettavaa toplistan kautta. Sen jälkeen todella hyviä on löytynyt ihan vain hakemistosta, ja niiden sija saattaa hyvinkin olla 4000 tuolla puolen.

  VastaaPoista
 13. Saara,

  pidät kielikommenttiani kovana. Miksi? Sehän oli aika hauska, jos totta puhutaan: Tarjoile herkullista kieltä maukkaassa sanasalaatissa.

  Miksi kieleltä ei saisi vaatia oikeastaan mitään? Miksi sitten toisaalta tässä lausahduksessa Tarjoile herkullista kieltä maukkaassa kanasalaatissa mitä todennäköisimmin ei koeta muuta ärsyttävää kuin toisiinsa sopimattomien ruokalajien yhdistäminen? Toivoisin sinun laihtuvan -virke nähdään melko asiallisena toiveena, joka tarkoittaa lähimmäisen parasta, mutta Toivoisin sinun puhuvan rikasta kieltä koetaan törkeäksi loukkaukseksi. Miksi?

  Ja mitä tulee noihin suosittujen blogien lipsumisiin, niin minua vain kummastutta se seikka, että lipsukset annetaan anteeksi, kun taas jos joku hieman tuntemattomampi sortuu samanlaisiin minipostauksiin, tilaajat karkaavat käsistä ja blogin olemassaolo on uhattuna siinä mielessä, että ei ole kohta lukijoita ellei koko ajan pinnistele kykyjensä äärirajoilla juttujensa kanssa.

  Summa summarum Saara, tämäkö maailmankuva täältäkin aukeaa: Jos olet kiva, saat anteeksi, mutta ellet ole, et saa anteeksi.

  *

  Anonyymi,

  asiakaslähtöisyys todella on hyvä parodian aihe.

  VastaaPoista
 14. Hahhah, "toivoisin sinun laihtuvan -virke nähdään melko asiallisena toiveena". Kyllä minä sen huumorin näen, mutta silti, koska noissa muissa on kuitenkin jonkin verran myös asiaa, joita kannattaa miettiä, niin jättäisin siksi kielenkäytön arvostelun ulkopuolelle.

  Se oli kyllä juuri tuo toinen puoli siitä kielellisestä vaatimuksesta, eli "Voit käyttää räväkkää ja kansanomaista ilmaisua, jos olet reilu tyyppi." Jos on luonnostaan räväkkä tyyppi, niin eikö kansanomainen ilmaisu ole juuri tuolloin lähin ja omin ilmaisumuoto juuri sellaiselle tyypille. Nyt tavallaan haet kaikista samanlaisia kauniin ilmaisun tyyppejä, mikä ei minusta ole kenellekään hyvä asia. Kyllä oman äänen käyttö on nimenomaan tärkeämpää kuin suosion kalastelu muilla keinoilla.

  "Summa summarum Saara, tämäkö maailmankuva täältäkin aukeaa: Jos olet kiva, saat anteeksi, mutta ellet ole, et saa anteeksi."

  Kyllä se näin vähän tahtoo olla. Blogilista on just semmoinen armomittari.

  Haasteelliset bloggarit saavat kyllä silloin tällöin kokea jopa
  yllättäviä huippuhetkiä, mutta kärkipään bloggarit joutuvat usein elämään ilman mukavia yllätyksiä. Sitä samaa suosiota aina vaan, kirjoitti mitä hyvänsä. Se vasta tylsistyttäisi.

  Tuntemattoman bloggarin ongelmat ovat tietenkin toiset, mutta eipä siihen näistä pienistä lukijamääristä kilpaillessa ole oikein muita keinoja, kuin vierailla niiden hajujälkiensä kanssa itse kunkin luolassa. Tai voihan sitä kyllä alkaa miettiä muitakin keinoja, jotka tuolla alempana taisikin tulla jo hyvin esille.

  VastaaPoista
 15. Nyt tavallaan haet kaikista samanlaisia kauniin ilmaisun tyyppejä, mikä ei minusta ole kenellekään hyvä asia. Kyllä oman äänen käyttö on nimenomaan tärkeämpää kuin suosion kalastelu muilla keinoilla. (Saara)

  Juu ei ollenkaan. Inhoan kaikkia karvojani myöten ilmaisua kaunis ilmaisu. Mikä saa niin monet kuvittelemaan, että aina vaan ajan takaa nuhteetonta kirjakieltä ja korun kaunista sanakudelman helmilöintiä?

  Runot ovat erikseen, Saara, ja kaunorunot vielä ihan erikseen. Rikas kieli on minusta ennen kaikkea henkilön ominta omaa, hänen suustaan luontevimmin tulevaa kieltä. Ei siis ole olemassa jotakin yläkäsitettä "rikas kieli", yläpuolellamme, vaan se rikas kieli on meissä itsessämme, kun vapautamme sen. (Anteeksi, puhun kuin amerikkalainen elämäntapakauppias.)

  Oikeastaan koko tokaisuni tarkoittaa sanoa, että kielellä on väliä, myös blogeissa. Sana on tärkeä. Kieli on isänmaa ja koti, ollakseni pateettinen, joten sitä voi varmaan pikkuisen miettiä sitäkin puolta samalla kun miettii bloginsa visuaalista puolta.

  VastaaPoista
 16. Syökee kiäljkiärylöetä!

  VastaaPoista
 17. Hienon parodis-ironis-satiirisen päreen olet taas lykännyt. Olen ihailijasi vaikka en osaa erottaa edes huumorin lajeja toisistaan.
  Olet moniselitteinen etkä pysyttele yhdessä tyylilajissa, faktaakaan juttusi eivät pelkästään ole. On vaikea erottaa, milloin olet tosissasi, milloin leikilläsi, mikä on varmasti hyvä asia, muttei sovellu tosikoille.Joskus olet itsekin saamarin tosikko, tai ainakin siltä tuntuu.
  Olet huippusuosittu, mutta tunnut käyvän gerilla-sotaa, mistä tykkään, koska olen itsekin ikuinen kapinallinen ja sopeutumaton. maalainen

  VastaaPoista
 18. Luin muuten taannoin euroopan parhaaksi valittua blogia (ihan niin!). Suomalaisella blogilla voisi siihen yltää vain, jos kirjoittaisi englanniksi, joten suosittelen vaihtamaan kolmannelle kotimaiselle hetmiten.

  Tuo aiempi kliseekokoelma ei ollut oikeastaan omia mielipiteitäni lähelläkään; totuus on, että minulla ei oikein ole mielipidettä, mitä tulee blogien suosioon ja listoihin ja sen semmoiseen. On kuitenkin kiinnostavaa, että top-listoilla on niinkin paljon valtaa; kai se on merkki siitä, että aina löytyy niitä, joille on tärkeää löytää joku järjestys.

  Itse koen olevani paras Sari, joka kirjoittaa keksi-nimiseen blogiin.Se on minun parhausjärjestykseni.

  Se euroopan paras:
  http://users.pandora.be/quarsan/zoe/index.html

  VastaaPoista
 19. "Tuo poimimani esimerkki osui haarukkaani käyttämäni metodin vuoksi. Selasin Top-listaakin etsiessäni esimerkkejä, ja sieltä kärkipaikoilta löytyi (sattumaako?) kolme hyvin lyhyttä ja melko keveää blogimerkintää juttuni esimerkeiksi hyvistä päreistä (mitvit, turisti, pinseri). Tuolla ensimmäinen kommentoijahan juuri sanoi, että suositut blogit ovat parhaita, joten tätä tarkastelin."

  Mistä helvetistä mä tonne linkkeihin sitten tupsahdin? Meitsi huitelee top-listalla kohdassa 300 ja risat.

  Eikun tää olikin taas niitä postjotakin pois postintieltä ironisjuttuja, joista en tajua yhtn mitn.

  Homma hommarum:

  Iineksen pitäisi juoda enemmän viinaa ja tavata humalahakuisia plokkareita!

  I rest my case. Lepään keskioluessa.

  VastaaPoista
 20. Hai Sie, kaheskymmenes kommentti. Vasta. Tää on surullisinta pohdintaa mitä ikinä. EIKÄ KYSE OLE "RAKKAUESTA SE HEVONENKI POTKII" - ilmiöstä. Tää on käSittämättömän pintapuolisuuden ja huonon itsetunnon kermakuorrutettu ajatusten vaihto. Iines, älyäkkö nää miten tyhymää paskanjauhantaa nää ennätyskommenttimääriä kosiskelevat päreesi ovat. HALOO? Iines on Iines, lahjakaskin, joka ei älyä käyttää lahjakkuuttaan. Että on pikkusieluista touhua. En paremmin sano.

  VastaaPoista
 21. Niin sitä minä vaan tulin tänne kertomaan, että vaikka olenkin listan kärjessä, niin edelleenkään kyllä ymmärrä itsekään, että millä lihaksilla sinne olen päässyt. Viimeaikoina blogini on kyllä ollut täynnä ah-niin-media-seksikästä sosiaalipornoa ja tositeeveetä, mikä selittäisi kyllä paljon sijoituksen suhteen, mikäli en samalla pistesijalla olisi keikkunut jo silloin kun kaikki oli pinkkiä ja kivaa.

  Itse en blogiani tilaisi. Enkä itseasiassa lue oman blogini kaltaisia nillitys/tositeevee -blogeja. Ei riitä kiinnostus. Ja sisällötöntä kakkaahan ne enimmäkseen ovat, kuten omanikin.

  Pakko kyllä kertoa (vaikka virallisestihan me olemme blogistanin kobra ja mungo, emmekä siis nauti teetä keskenämme kukkahatut päässä) että "Turistin" ja "asiakaslähtöisyyden" käyttö samassa lauseessa aiheutti hillittömiä nauruntyrskähdyksiä nettiavaruuden tällä sektorilla.

  VastaaPoista
 22. "Tuntuu joskus tällaisesta vähän työläämmin syntyvien juttujen kirjoittajasta vaikealta ymmärtää sellaisten blogien parhautta, joissa ratsastetaan muutamilla tokaisuilla lukuhuippuihin. Onko tämä nyt sitten sitä taitavaa pekonin käyttöä?"

  Aivan samoin arvostan blogeissa vaivannäköä - merkintöjä, joista näkee, että ne ovat olemassa koska ovat kirjoittajalleen tärkeitä. Omassa päiväkirjassani kaikkien aikojen ylivoimaisesti suosituin merkintä on ollut Youtubesta linkkaamani rallikuskivideo - merkintä, jossa ei ole käytännössä tippaakaan omaa panostani. Tuo äpäre tuo edelleen blogiini satoja vierailijoita viikossa. Kyllähän se joskus pistää vähän miettimään. Vaan eipä ole maailma monessa muussakaan mieleni mukainen, mikä lienee ihan hyvä juttu - maailmalle.

  "Inhoan kaikkia karvojani myöten ilmaisua kaunis ilmaisu. Mikä saa niin monet kuvittelemaan, että aina vaan ajan takaa nuhteetonta kirjakieltä ja korun kaunista sanakudelman helmilöintiä?"

  Ainakin itselleni kauneus voi olla paljon muutakin kuin nuhteetonta kieltä tai helmeilevää kudelmaa. Taiten kirjoitettu vitt.. satiiri voi olla kaunista samoin kuin ytimekäs teknoteksti - ja miksei virheitä vilisevä tajunnanvirtakin. Kauneus asunee enemmän jossain innostuksen, näkemyksen ja intohimon kainalossa. Kyllä korussa voi olla särmiä. Ei taidokkuus ja huolellisuus toki useinkaan tekstiä heikennä.

  VastaaPoista
 23. Todellakin surullista. Kirjallinen lahjakkuutesi menee hukkaan tällaisella. Tietenkin saat lisää lukijoita linkittämällä tiettyihin blogeihin ja varmaan hykertelet, kun jotkut noista linkitetyistä tulevat kommentoimaan. Jokuhan heistä saattaa jopa innostua kirjoittamaan päreen sinusta!Tilaajat lisääntyvät.

  Kaikki on hyvin ja kaikki menee suunnitelmien mukaan ja olet todistanut jotain.
  Mutta mitä se jotain on?

  Parodiaa. Sarkasmia. Ironiaa. Ehkä sinulle. Minulle tämä näyttäytyy muuna.

  Samalla linkittämisen vaivalla olisit kirjoittanut jostain muusta, taiteesta, kirjallisuudesta. Perfektionismisi ei näköjään ole kaiken kattava. Sama koskee kriittisyyttäsi.

  Sääli.

  VastaaPoista
 24. Kiitos tulleista kommenteista, ruusuista ja risuista! Risut tietenkin poltan ja ruusut panen maljakkoon, sillä elämä on kovaa ja ruusuja saa harvoin. - Muutama kommentti kommenteista:

  *

  Sari,

  Euroopan paras blogi -vinkki on kiinnostava. Tutkin blogia myöhemmin, mutta heti havaitsin blogin korkean luettavuusasteen: lyhyet jutut, hillitty mutta lämmin blogipohja, konstailematon kuva tavallisennäköisestä, henkilöstä, johon on helppo samaistua. Olettaisin, että blogissa on kiinnostavat aiheet ja hyvä ja persoonallinen ilmaisu.

  Eniten minua kiinnostaa näissä listajuissa muitten ihmisten käyttäytyminen, ohjautuminen ja liimautuminen listasuosikkien perään, ei niinkään esimerkiksi oma sijoittumiseni, sillä kuulun oikeastaan mieluiten periferiaan säilyttääkseni riippumattomuuteni.

  Lukijamäärä on kuitenkin tärkeä, koska ilman "yleisöä" ei ole blogia minun mittapuuni mukaan. Ilman lukijaa ei ole kirjaa - näin ajattelen.

  *

  Kervå,

  sinun esimerkkisi tarttui haarukkani googlettamalla "tilaajamäärä + blogit" -tyyppisiä hakusanoja. Kohta on mielestäni herkullinen juuri tähän kohtaan, sillä puhut linkatussa kohdassa siitä, miten tilaajamääräsi on noussut jonkun kamusi mainittua sinut blogissaan. Siinähän on oiva niksi!

  *
  Tää on käSittämättömän pintapuolisuuden ja huonon itsetunnon kermakuorrutettu ajatusten vaihto. Iines, älyäkkö nää miten tyhymää paskanjauhantaa nää ennätyskommenttimääriä kosiskelevat päreesi ovat. HALOO? (Anonyymi)

  Nooh, kuka nyt mitäkin paskana pitää. Kyllä minä tuota paskakasaa väsäsin pari päivää, ja tein melkoisen taustatyön, muutin lopuksi vielä koko homman sävyn niin kepeäksi kuin osasin, etten loukkaisi ketään. Aluksihan olin tosissani kielipoliisin roolissa laatimassa opettajanohjeitani hyvästä päreestä, kunnes tulin järkiini. Ei toisia bloggaajia voi tosissaan neuvoa, jokaisella on oikeus kirjoittaa sellaista blogia kuin haluaa. Siksi venäläinen kauppias kuvaan ja tyyliksi sarkastinen parodia. On siellä joukossa kyllä mielestäni ihan asiallisiakin ohjeita, mm. kolme ensimmäsitä.

  VastaaPoista
 25. "Jaana",

  miksi kummassa minun tulisi kirjoittaa taiteesta ja kirjallisuudesta? Minulle kun tämäkin kirjoittaminen on eräänlaista kirjallista tuotttamista. Alan ihmisenä (ilmeisesti?) tiedät, että Kalevalan runojakaan ei syntyaikoinaan pidetty muuna kuin käytännöllisenä ilmaisukanavana? Kansanlaulut olivat aikansa iskelmiä, nyt taidetta.

  Vierastan taiteen kylttyyristämistä, ja minulle hyvin kirjoitettu blogijuttu on taidetta. Jos kaipaat minulta muuta näyttöä, voit ehkä lukea juttujani Kotkansiivet-sivulinkistäni ja sivuuttaa nämä banaalisuudet?

  Sitä paitsi Blogistanissa on paljon kirjallisuudesta ja kirjallisuutta kirjoittavia kirjallisia blogeja, joilla on hyvin alhaiset lukijaluvut. Miksiköhän? Itse kaipaan vuorovaikutuksellista ilmaisua, en taitojeni näyttämistä harvalukuiselle eliitille.

  VastaaPoista
 26. "...kiitos vinkistä kirjoittaa mielitaiteilijoistani.

  Tämä kyllä kiehtoo mieltäni, mutta koen kirjoittamisen vaikeaksi tuntien oman perfektionismini tällaisissa tehtävänannoissa. Se veisi minut muutamille ylimääräisille kirjastoreissuille, laajoihin nettihakuihin, sitaattien ja kuvien etsintään, perusteiden miettimiseen. "

  Tämän takia ajattelin, että olisit kiinnostunut.
  Pohjatyötähän tuo vaatii, mutta niinhän myös tämän päreen kirjoittaminen, kuten totesit.

  Lukijamäärät siis ratkaiskoon, mitä kirjoittaa. Olkoon niin.

  VastaaPoista
 27. kaupungin ideaali09 tammikuuta, 2007 14:41

  Iinescu

  Kyldyyristämistä.

  VastaaPoista
 28. Jaana,

  aihe kirjoittaa mielitaiteilijoista on itseni kannalta kiinnostava, mutta ei välttämättä lukijoiden. Liian paljon näkee täälläkin hienosti laadittuja analyyseja eri kulttuurihenkilöistä, runsaine linkkikokoelmineen, eikä perässä ole välttämättä yhtään kommenttia. En jaksa uskoa siihen, että nautitaan vain lukemisesta eikä vaivauduta kiittämään artikkelin kirjoittajaa hyvin tehdystä mielenkiintoisesta työstä, tai mikä parasta, jatkamaan keskustelua aiheesta.

  Kenties vika onkin siinä, että tuon alan artikkelit ovat joskus liian valmiita, luentomaisia, eli ne ovat kuin patsaanpaljastustilaisuuksia, joissa verho vedetään kertanykäisyllä patsaan yltä.

  Mitä minuun tulee, jutustani tulisi tietenkin sarja, sillä yhteen artikkeliin on mahdotonta saada kuin jokin pintaraapaisu. Ja epäilen vahvasti lukijoitten kiinnostusta tällaisiin sarjoihin, sillä tuskin minulla mitään varsinaista uutta olisi annettavana näistä taiteilijoista.

  Ei tässä ole kyse lukijamääristä, vaan siitä, että pidän blogini yhtenä tehtävän vuorovaikutuksellisuutta, ja ilman lukijoita ei ole blogia.

  Aihe kuitenkin kutkuttaa kivasti ajatuksiani. Katsotaan, eli kiitän aiheen ehdottajaa ja koen tehtävän erittäin haasteelliseksi. Tapanani on kyllä vastata haasteeseen eikä perääntyä.

  VastaaPoista
 29. Linkkien klikkailija09 tammikuuta, 2007 20:03

  Yksi syy miksi sinulla ei ehkä ole ensimmäistä sijoitusta blogilistalla, jos sitä tässä kaipailet, voi johtua siitä, että minä en ainakaan löytänyt tätä koko blogia listalta, kun yritin juuri etsiä, nähdäkseni paljonko tällä sitten on tilaajia.
  Tulipas pitkä lause.

  VastaaPoista
 30. Sori, nyt se löytyikin, hain ensin ikkunalla ja isolla alkukirjaimella.

  Ja sitten kommentoin tämän vielä ensin vahingossa väärän kirjoituksen perään. Ei hyvin ala tämä minun asiakkuuteni. :)

  VastaaPoista
 31. Te kirjootatte niin hirmusen pitkiä ja syvällisejä lauseita ettei tämmönen sivistymätön talliainen pysy ihan perässä :(

  Minä taidan ryömiä tonne omalle hiekkislaatikolle, siel on hirmu lyhkäsiä lauseita ja hassuja tyyppejä. Jos Iines on blogien yläaste, niin mun luona mennään leikkikouluikäisten tahtia!

  Hyvää yötä, iinuli!

  VastaaPoista
 32. Katos, katos.

  Blogeja on monia. Osa täyttää kirjoittajan tarpeen ja osa lukijoiden. Itse täytän omia tarpeitani.

  Tosin valittaminen on aina välillä kivaa...

  VastaaPoista
 33. Huomenta Tiia,

  sitä vissiin innostuu kun liikaa yrittää. Kai tässä tuli parodioineeksi itse kieltäkin, kun antautui leikkiin mukaan.

  Hups, nyt uhkaa just sähköt katketa, valot vilkkuvat ja koneessa pyörii virustarkistus...
  Mukavaa päivää!

  VastaaPoista
 34. MYRSKY - se on hieno asia!

  VastaaPoista
 35. "12. Nosta blogisi huomioarvoa lisäämällä itsellesi tilaaja hiljaisina kausina."

  Täh? Meinaatko että pitäisi jaksaa väsätä uusi tunnari blogilistalle ja lisätä se sitten tilaamaan omaa blogiaan? (Itse tajusin vasta äskettäin tilata omalla blogilista-tunnuksellani blogini)

  Onkohan blogilistalla jotain idlaavien tunnusten automaagista poistoa? Mikäli on niin silloinhan nuo "oma-tilaajat" poistuisivat aika ajoin, sillä tuskin kukaan jaksaa kovinkaan pitkään säännöllisesti logata ineen esim. 3-4:llä tunnuksella.

  VastaaPoista
 36. Johannes Knektman,

  niin kai se tapahtuu, jos haluaa. Itselläni on yksi suosikkilista, ja sillä yksi ääni itselleni, jotta sain tämän muinoin näkyviin.

  Tosin kerran kun tuskastuin itseeni, otin sen pois, mutta panin myöhemmin takaisin, kun jatkoinkin blogia. Ajattelen niin, että minähän olen blogini lukija siinä kuin muutkin.

  Niin Johannes, kiitos hauskasta kielestä: idlaava? automaaginen? logata ineen? Ei muuten, mutta yksinkertaisesti tipahdin kärryiltä. Lienemme eri polvea. :)

  VastaaPoista
 37. "Niin Johannes, kiitos hauskasta kielestä: idlaava? automaaginen? logata ineen? Ei muuten, mutta yksinkertaisesti tipahdin kärryiltä. Lienemme eri polvea. :)"

  Pah, nörtti on kirjoittaessaankin aina nörde.

  Idlata = (Idle) Seurata chat- tai IRC-keskustelua tekemättä mitään. Johdettu englanninkielisestä termistä "idle" olla joutilaana, vetelehtiä

  Automaaginen = automaattinen

  Logata ineen = Kirjautua sisään.

  Polvesta en tiedä muuta kuin että omani jonottaa jälleen kerran leikkaukseen, mutta m'oon ainutta ja oikeaa pullamössösukupolvea, olenhan syntynyt hivenen toista tuntia sen jälkeen kun kuuden päivän sota loppui.

  VastaaPoista
 38. Ohoh, mites minä oon pitänyt sinua liehuvakutrisena nuorukaisena. :)

  Kiitos selityksistä!

  VastaaPoista
 39. Kyllä munkin nyt pitää ruveta Käyttäjälähtöiseksi, johan se on koulussa opetettu :D Niin, ja blogilistalaiseksi...
  -Eipä siellä meilläkään kenenkään kommentteja näy ja linkkilistat ja muut kansankynttilälliset ominaisuudet on loistossaan.

  Pitäis laittaa noita tissin kuvia, niillä se vipinä syntyy ;P

  VastaaPoista
 40. Perttu: Ei niitä kuvia tarvitse, riitti kun laitoin päreen otsikoksi Tissit, tosi isot tissit, ja a'vot, ihmiset löytävät blogini googlella!

  VastaaPoista
 41. Minä olen kirjoittanut ykkösblogissani jutun, jossa puhuttiin parodisesti panemisesta, ja toisen Susan Kurosesta ja Matti Vanhasesta. Arvatkaapa vaan, onko googlettajia?

  VastaaPoista
 42. Hoo, pertulle säpinää!

  mää tilaan sun, jos sää tilaat mun ;)

  VastaaPoista
 43. Tohtiikohan sitä tuollaisen tulisen sisäpiirikeskustelun jälkeen tänne kommenttia pläjäyttää. Piti vain sanomani, että niinhän se yritysfuturologi Meristökin sanoi ennustuspallostaan, että brändää itsesi ajoissa. Jotkut on sen näyttäneet ottavan tosissaan myös blogirintamalla.

  VastaaPoista
 44. Tohtii Lumo, ja heitin tuosta brändäämisestä pienen kommentin blogiisi, joka on kiinnostava löytö.

  VastaaPoista