15.1.2007

Piiskaajat

Valkea lumi on yön aikana satanut näillekin lakeuksille ja olen lähdössä sauvakävelylenkille metsikköön, luontoa kuvailemaan, reppu selässä ja siinä kaksi kameraa muistikortit tyhjinä. Minua kiusaa kuitenkin hieman yksi asia, jonka tahdon ensin purkaa mielestäni, mahdollisimman lyhyesti ja lakonisesti. Blogipiiskaajat.

Blogissani on nimittäin muutama kommentoija, joka saapuu paikalle aina piiska kädessä, vain silloin, kun on jotakin negatiivista sanomista. Ei koskaan silloin, kun on jotakin myönteistä tai pelkkää asiaa koskevaa pohdintaa. Tälle negatiiviselle sanomiselle on ominaista se, että se joiltain osin, enemmän tai vähemmän, kohdistuu persoonaani eikä käsiteltävään asiaan.

Ykkösblogissani oli ärhäkkä kommentoija, joka saapui paikalle kuin haukka löydettyään heikon lenkin, johon tarrasi. Ei siinä mitään, mutta kommentti sisälsi aina suoraa persoonani haukkumista ja nälvimistä. Tätä kesti kauan, kunnes toivotin riehahengen tervemenneeksi ja tervetulleeksi, jos suostuu jättämään henkilökohtaisuudet ja puhumaan vain asiasta. Toinen kommentoija kirjoitti kokonaisia päreitä "häiriintyneestä" persoonastani ja kävi räksyttämässä jopa kommenttieni perässä muissa blogeissa nimitellen meikäläistä naudaksi tai blogiani miehenpyydykseksi. Nyt blogi on haihtunut listoilta, kun olen alkanut pitää puoliani ignoroimalla asiattomuudet.

En kuitenkaan ymmärrä, mistä näitä blogien kommenttipiiskaajia oikein sikiää. Miksi jokuset ovat aina, kerta kerran jälkeen liikkeellä hakeakseen heikkoja kohtia? Miksi ei koskaan myönteisesti, edes yhtä ainoaa kertaa? Mistä näitä kalvajia piisaa?

42 kommenttia:

 1. Niin, ja kuinka kenelläkään on energiaa käyttää jatkuvasti tällaiseen negatiiviseen toimintaan? Täytyy sanoa, että sitä häiriintyneisyyttä saa etsiä heistä itsestään.

  VastaaPoista
 2. Elvgreniä?

  Poikaystävä tykkäisi asusta.

  VastaaPoista
 3. Luokiteltiinko minutkin piiskaajiin?

  VastaaPoista
 4. Ihan suora kysymys: olenko minä tuo ykkösbloggaaja?

  VastaaPoista
 5. Outoja ovat sellaiset. Mullahan niitä riittää myös, kun olen niin säälittävän masentunut ja itsekeskeinen tapaus, ja mitä vielä.

  Jos piiskaajia vielä ilmenee, voin tulla tappajasirkkoineni paikalle!

  VastaaPoista
 6. Helanes, en luokittele ketään, en osaa systemaattista kontrollointia ollenkaan enkä puhu yksittäisistä heitoista, vaan jatkuvasta sarjatulesta. Olen taipuvainen ajattelemaan, että piiskaajalla itsellään on paha olla.

  Olen vaan kyllästynyt siihan ajatusmalliin, että jos on kurja olo ja mailma potkii päähän ja on ongelmia, niin sitten saa itsekin olla ilkeä. Miksi päähänpotkituilta tai kärsiviltä ei saisi edellyttää normaalia kanssaihmisten huomaamista? En usko ollenkaan päänsilittelylinjaan.

  VastaaPoista
 7. aloittevana blogin pitäjänä olen jo huomannut saman.

  henkilöönikäyviä kommentteja tulee - tosin harvakseltaan. enkä vielä ole sulkemassa blogiani noiden heittojen takia

  tietysti tällainen suosittu blogi on ilkeilijöittenkin suosiossa.

  tänään lopetin postaukseni kysymykseen miksi ei osata olla ihmisiksi. enpä arvannut miten ajankohtainen lopetus;)

  VastaaPoista
 8. Saa sanoa rumastikin ja herjatakin saa, mutta en ymmärrä pitkäaikaista kalvavaa asennetta! Miksi tulla ollenkaan, jos kerran asenne on aina ojentaa bloggaajaa omaa erinomaisuutta korostaen?

  VastaaPoista
 9. "Miksi tulla ollenkaan, jos kerran asenne on aina ojentaa bloggaajaa omaa erinomaisuutta korostaen?"

  Seuraan muutamaa blogia ja joskus on hauska sohaista pesää hiukan. En käy henkilökohtaisuuksiin, mutta välillä kommentit nimenomaan ovat tätä "kyllä me ollaan hyviä" ja ihanaa kun ollaan samaa mieltä juttua. Siihen sopii hyvin sohaista kärjistetty vastamielipide.

  Tuo henkilökohtaisuuksiin meneminen on sairasta. Sinulla ilmeisesti kuitenkin hallinnassa koska et ole joutunut siirtymään moderointiin.

  VastaaPoista
 10. On on hallinnassa on, siis kyse ei ole tällä kertaa mistään törkeyksistä, kuten havaitsee kommenteista, jotka ovat kauttaaltaan aivan ok, kriittisiä, hauskoja, asiallisia, pikkuherjoja, isoja herjoja ja kertavittuiluja juuri niin kuin pitääkin, jotta olisi hieman verenmakuakin.

  Kyse on ns. sivistyneestä kestovittuilusta, jota henkilö harjoittaa luullakseni vain ja ainoastaan minulle, jostain tunnistamattomasta syystä. Muille hän on ilmeisen miellyttävä persoona, joten vika on tietenkin minussa.

  VastaaPoista
 11. Et kuitenkaan voi nimetä tätä henkilöä vaan annat ihmisten arvailla?

  VastaaPoista
 12. Arawn,

  en tahdo päätä vadille, vaan kalvamisen lopettamisen. Kriittiset kommentit ovat paikallaan ja jopa toivottavia, joten en tietenkään tarkoita ketään kriittistä tai ärhäkkää henkilöä - mahdolliset arvailut voi lopettaa, sillä kunnioitan kaikkia kommentteja, olivat ne haukkuja tai kehuja. Ja olen iloinen kaikista kommenteista, kuten jokainen on.

  Kalvaminen sen sijaan on se, mitä en edes yritä ymmärtää, koska sille ei taatusti löydy perusteita omasta käytöksestäni, jos on lukenut juttuni kohtuullisella ajatuksella.

  VastaaPoista
 13. Heh. Olisitkohan saanut jo vastauksen kysymykseesi "Miksi?". Mistäpä muusta onkaan kysymys kuin tarpeesta saada huomiota, tulla nimetyksi, osoitetuksi ja tunnustetuksi - edes räyhähenkenä.

  Joidenkin ihmisten tarvitsevuus on loputonta, huomiota haetaan mitä moninaisimmin keinoin eikä välttämättä koskaan tajuta, että lapsuuden selviytymiskeinot eivät enää aikuisena toimi.

  VastaaPoista
 14. Hellitä jo Iines!

  Ystäväni Ilmari Sillipurkki tässä olan takana jo suosittaa, että vaihtaisit nimimerkkisi ikkunaiirikseksi: Se rimmaisi rukkaan ja kukkaan että silmään!

  Iiris, sininen: kohtalo ja toivo

  Iiris, lila: viisaus / kohteliaisuus

  Iiris, keltainen: intohimo

  Iiris, valkoinen: puhtaus

  VastaaPoista
 15. Anteeksi, hellitä mistä? Eiköhän se ole niin, että joku voisi hellittää minusta?

  Jos se paha mieli tulee täältä, tänne sen sanon, ja sitten taas mennään eteenpäin.

  VastaaPoista
 16. Hän sanoi: Totisesti minä sanon teille, yksi teistä on kavaltaja ja selkään puukottaja.

  Bloggaajat tulivat murheellisiksi ja rupesivat toinen toisensa perästä sanomaan hänelle: Rouva, en kai se vain ole minä!!

  Hän sanoi heille: "Yksi teistä kahdesta sadasta bloggaajasta, se joka on kastaa leipää minun blogissani on kavaltava minut."
  Tuli heti semmoinen kafkamainen syyllisyydentunne.

  Iines, en kai se vaan ole minä ??

  VastaaPoista
 17. Iines, älä viitsi. Jopa minäkin kyllästyn.

  VastaaPoista
 18. Ok, eipä tästä enempää. Halusin vaan herättää keskustelua kommentoinnin eettisyydestä, mutta ymmärrän hyvin, että tällainen todentamaton kirjoitus aiheuttaa ärtymyksen ja epävarmuuden tunteita ja pohdintoja siitä, mitä tarkoitan, kehen viittaan.

  En halunnut hämmentää, mutta minulle blogi kuitenkin on myös tunteiden käsittelypaikka silloin, kun tunteet versovat bloggaamisesta. Missä muualla niitä voisi käsitellä? Vai olisiko se vain niin, että bloggaamisessa ei saa olla eikä näyttää tunteita? Kenties.

  VastaaPoista
 19. Iines: Harva täällä tai missään muualla on kieltänyt tai paheksunut blogin käyttöä tunteiden välittäjänä. Mutta olisiko ollut mahdollista välittää tunteesi viittaamatta selkeästi kahteen "piiskaajaan"? Esimerkiksi pohtia blogikommentoinnin eettisyyttä aivan yleisesti ja mainita esimerkkisi lähinnä niin, että koet itseäsi kommentoidun varsin ikävästi.

  Minusta hyppäys siitä, että ihmiset ovat epävarmoja sen suhteen, ketä tarkoitit, siihen, että tunteista ei saisi blogissa puhua on huima ja pitkä. Eikä liene tosiaan ihme, että ihmiset miettivät, ovat he niitä "piiskaajiasi". Ikkunaiineksessä kävit kinoja moniekin kanssa ja usein sananvaihto oli varsin tiukkasävyistä. Varmaan moni tällainen miettii nyt, onko hän se piiskaaja.

  VastaaPoista
 20. Arawn,

  sanot minun sanoneen, että "tunteista ei saisi blogissa puhua".

  En sanonut niin, koska tunteistahan nimenomaan puhutaan blogeissa - se sallitaan.

  Kysyin, huomaa kysyin, saako tunteita näyttää, mikä on vallan eri asia.

  Minusta blogit ovat täynnä metapuhetta, kaikesta puhutaan, tunteista, rakkaudesta, seksistä, kirjallisuudesta. Toisin sanoen asiat pitää etäännyttää käsivarren mitan päähän itsestä ja tarkastella niitä kontrolloidusti ja puolitieteellisesti.

  Sen sijaan tunteita ei saisi oikeasti kokea blogissa, niitä ei saa elää, ei ainakaan negatiivisia tunteita ilman asiaankuuluvaa nöyryyttä (mikä mahdollistaa hyväntekijöiden sarjatuen), niihin ei saa mennä syvälle sisään, ja mieluummin pitää kirjoittaa kirjallisuudesta kuin kirjallisuutta.

  VastaaPoista
 21. Iines: "Sen sijaan tunteita ei saisi oikeasti kokea blogissa, niitä ei saa elää, ei ainakaan negatiivisia tunteita ilman asiaankuuluvaa nöyryyttä (mikä mahdollistaa hyväntekijöiden sarjatuen), niihin ei saa mennä syvälle sisään, ja mieluummin pitää kirjoittaa kirjallisuudesta kuin kirjallisuutta. "

  Onko tämä nyt oma mielipiteesi vai tulkinta siitä, mitä koet ihmisten täällä rivien välistä ilmaisseen?

  En usko, että ongelma on tunteiden eläminen blogissa vaan ihan vain se, että osoitat kahta ihmistä nimeämättä heitä. Olet usein itse paheksunut ns. "pusikoista ammuskelemista" ja minun silmääni tämä näyttää vähän sellaiselta. Henkilöillä ei ole edes mahdollisuutta puolustaa itseään.

  Ja kyllä tämä ajatushyppy on minusta silti kummallisen huikea; porukka hämmentyy siitä, ettet kerro, ketkä ovat osoittamasi piikittelijät ja tästä näyttäisit pääsevän jotenkin siihen tulkintaan, että blogissa ei saa elää tunteitaan.

  En parhaallakaan tahdolla ymmärrä, miten nämä kaksi liittyvät toisiinsa. Ellei sitten tunteiden elämiselle ole aivan välttämätöntä nimetä ihmisiä ikävien tekijöiksi heitä kuitenkaan nimeämättä.

  VastaaPoista
 22. Lopetaakseni keskustelun ja hälventääkseni aiheettomat pohdinnat tässä vielä nopeasti poimittu satunnainen kooste tarkoittamani piiskaajan kommenteista iinekselle:

  Mikähän sinut erottaa meistä blogilistan seitsemästätuhannesta löyhkäävästä narsistista, jotka suhteilla kalastelemme kommentteja ja kehuja, sekä käytämme blogeja itsemme peilaamiseen. Parodiasi/satiirisi/sarkastisen merkintäsi merkitys ja pointti olisi tullut ehkä hiukan selvemmäksi, jos et nostaisi itseäsi kaiken tämän inhoamasi blogitominnan yläpuolelle.

  Mutta itsehän jo edellisessä vastauksessasi minulle sanoit olevasi kyyninen ja katkera, ehkäpä se riitti vastaukseksi. [en sanonut, mikä on luettavissa]

  mitä sieltä sarkasmin takaa pitäisi löytää, minä näen kitkeryyttä

  Mutta tapanahan on, että pussiin itsensä puhunut lopettaa keskustelun ja ilmoittaa, ettei jatka enää, koska häntä vastaan hyökätään tai jotain. [kerroin lopettaneeni keskustelun vitun naudaksi haukkumisen ja henkilökohtaisen seksielämäni arvioimisen jälkeen]

  jankutat juttuja, jotka on jo sulle kerrottu ja jotka vain kieltäydyt uskomasta ja myöntämästä.

  Luuletko,kun näissä kirjoituksissa puhut prostituoiduista kokonaan vailla ihmisoikeuksia olevina, heikkoina ja täysin vailla valinnanmahdollisuksia olevina naisina, että seksin oston ja myymise kriminalisointi on heidän auttamistaan? ja että vankilaan heittäminen sitten tuo ne ihmisoikeudet ja mahdollisuudet takaisin? [Huom. en alkuunkaaan esittänyt kriminalisointia enkä vankilaa.]

  Tulee mieleen, että sinulla on huonoja kokemuksia miehistä. Minäpä kerron, mitä minulle tulee mieleen sanasta mies--

  Minä tulin vain toteamaan, että on kiva kirjoittaa väärin. Ja puhua. Enää, enään, menempä, menenpä ...

  -sinä, Iines, haukuit blogien kieltä JA sisältöä. Sisällön kritisoimista olet jatkanut tässäkin blogissa.

  Ovelasti muotoiltu, kyllä, mutta ilkeästi sanottu.

  En kiistä väitteitä sanan- ja ajatuksenvapauden nimissä, sillä jokaisella on oikeus toimia eettisen arvomaailmansa mukaan, ja tässä näkyy yhdenlainen arvomaailma. Jatkuva ivallinen sarjatuli ja tahallisen ennakkoluuloiset oikaisut kuitenkin hämmentävät ja saavat aikaan vain pahaa mieltä, ja estävät näin itse puheena olevan asian käsittelyä. Yllä olevat näytteet pitäisi kuitenkin asettaa kontekstiinsa, sillä irrallisina ne eivät lataudu täyteen.

  VastaaPoista
 23. No tulihan se sieltä. Olet poiminut "sopivia" paloja kommenteistani, joissa kritisoin tekstejäsi ja nyt olen Piiskaaja ja Kalvaja. Yhtäkään positiivista kommenttiani et kykene näkemään?

  "Yllä olevat näytteet pitäisi kuitenkin asettaa kontekstiinsa, sillä irrallisina ne eivät lataudu täyteen"

  Eivät lataudu, eivät tosiaan. Tässä on nyt lainattu sieltä sun täältä, puolikkaita lauseita, täysin tähän(sinuun ja kuvittelemaasi kalvamiseen) liittymättömiä lausahduksia ja postauksenpätkiä. Kivasti laitettu, Iines, todella reilua sinulta. Et olisi voinut vain pyytää minua pysymään poissa kommenttilodjustasi? Et halua päitä vadille ja kieltäydyt nimeämästä, mutta voit laittaa kuitenkin leikellyn esimerkin kalvamisesta ja piiskaamisesta...alhaista touhua.

  Omassa blogissani olen sinut tainnut kaksi kertaa mainita, toisella kertaa Illusiana, joka ahdistuit pahasti kommenteistani koskien sitä postausta, jossa väitit, etteivät esim. huumeidenkäyttäjät pystyisi kirjoittamaan blogia tai muutenkaan ilmaisemaan itseään selkeästi kirjallisesti.

  Toinen kerta oli sitten vähän lähempänä, koskien feminismikeskustelua täällä ja Panun blogissa. Onko tämä nyt sitä kalvamista? Olenko nimitellyt sinua? Olenko kajonnut persoonaasi? Jos näin todella olen tehnyt, niin anteeksi.Itse olen halunnut keskustella ja väitelläkin.

  Jos et halua kommenttejani, niin pysyn poissa, mutta voit ihan suoraan sen sanoa. Ihan piti kirjoittaa nyt postaus ja saada ihmiset miettimään, kukahan on tämä paha Kalvaja ja arvuuttelemaan, sitten vasta voit laittaa paloja kommenteistani kuitenkaan nimeämättä minua niiden kirjoittajaksi. Voi miten säälittävää huomionkerjuuta.

  Minä en kommentoi jos en halua keskustella.Ja kommentoin kun haluan keskustella. Sitä olen yrittänyt, mutta ei väkisin. Ollos rauhassa blogissasi, it´s all yours!
  -minh-

  VastaaPoista
 24. "Nyt blogi on haihtunut listoilta, kun olen alkanut pitää puoliani ignoroimalla asiattomuudet." ?
  Mitä tämä tarkoittaa, Iines?

  VastaaPoista
 25. Leonoora,

  se tarkoittaa sitä, että blogi on lopetettu aika pian sen jälkeen, kun en alkanutkaan reagoida iineksestä kirjoitettuihin päreisiin ollenkaan, vaan ignoroin jutut. Niissä arviotiin minut häiriintyneeksi jo kaksivuotiskuvani ujon ja vakavan ilmeen perusteella. Perään lätkäistiin kirjoittajan analyysi entisestä blogihistoriastani. Nämä iinesjutut tuntuivat olleen blogin olennaista antia, ja aika moni blogini lukija ehti lukea ne.

  VastaaPoista
 26. Se tahtoopi olla kai niin, että kun rapataan niin roiskuu...
  Ihmisillä on kai tapana siirtää omia tunteitaan sopivaan kohteeseen...silmä silmästä, paha sana pahasta sanasta -menttaliteetti negatiivisessä mielessä tuskin koskaan edistää hyviäkään pyrkimyksiä pitemmän päälle.
  Sielunahkansa on hyvä parkiinnuttaa, jos ei ihan kilpikonnan panssariksi, niin virtahevon kumminkin, tietyissä asioissa ja tilanteissa!

  VastaaPoista
 27. Tämä oli kyllä todella halju temppu, Iines. Todella halju. Nuo "piiskaajat" ovat siis ihmisiä, jotka ovat olleet eri mieltä kanssasi ja tuskastuneet kun et ole ymmärtänyt (halunnut ymmärtää?) mitä he ovat halunneet sanoa. Kiivasta keskustelua, sen myönnän, mutta ei piiskaamista.

  Nyt potkit kyllä Iines yli aisojen.

  VastaaPoista
 28. Niin, päättyköön tämä keskustelu osaltani tähän, ellei mitään uutta tai rakentavaa näkökulmaa ilmene. Lähden nyt ulkoilemaan aurinkoiseen myrskytuuleen, ja totean että meikäläisessä on jotakin, joka kutsuu puoleensa likasankoja tyhjentämään. Se on tietenkin oma vikani, sillä asetun itse alttiiksi ristitulelle herkkine nahkoineni. Jean d'Arc-piirre saa kuitenkin aikaan sen, etten annakaan nielaista itseäni vaan taistelen maailman pahuutta vastaan. Se ei ole tietoista valintaa, vaan niin vaan tapahtuu.

  VastaaPoista
 29. Brim, kyseessä ei ole temppu, sillä laskelmoimaan kykenemättömänä en osaa temppuja. Tämä on tunnejuttu, jonka koen näin. Joku juttu on pakko kirjoittaa, koska on. Sitä ei mieti, mitä se tuo tullessaan. Se mitä sitten tulee, otetaan vastaan, myös sinun kommenttisi.

  VastaaPoista
 30. Iines: "Se on tietenkin oma vikani, sillä asetun itse alttiiksi ristitulelle herkkine nahkoineni. "

  Mitään muita syitä sille ei tietenkään voi olla kuin se, että asetut alttiiksi.

  Itse välttelen nykyään kommentointia blogiisi, koska on selvää, että suksemme menevät pahasti ristiin - ainakin minun osaltani. Minun nähdäkseni SYY ei ole erityisesti kummankaan vaan ihan puhtaasti siinä, että blogin kautta välittyvät tietyt luonteenpiirteesi ja tapasi toimia hankaavat omiani. Se näkyy jo tässäkin kommenttiosiossa ja lainaamassani pätkässä. Myönnän aiemmin saarnanneeni sinulle siitä, missä mielestäni olet mennyt vikaan ja pahoittelen sitä. En voi väittää, että olisin muuttanut mieltäni - en ole - mutta saarnaaminen on toki ollut turhaa.

  Luulen, että kyse ei ole aina siitä, kuka asettuu alttiiksi vaan siitä, kenen luonne kolahtaa yhteen kenenkin kanssa.

  VastaaPoista
 31. Aina sama meno näköjään täällä. Hanki hyvä olo - lakkaa lukemasta ja kommentoimasta iinestä. Lopetin itse, kun maailman ykkösongelma blogissa oli pulun katkennut jalka. Vähän suhteellisuudentajua -joka suhteessa.

  Osuin sattumalta tänne. Lähden tarkoituksella.

  VastaaPoista
 32. Jos tuo kuva kuvastelee jotenkin persoonaasi, en haluaisi kanssasi kahden kesken samaan koppiin. Taidat olla häijy tyyppi ja minä en pidä piiskaamisesta.

  VastaaPoista
 33. Olet joko paranoidinen tai masokisti.

  VastaaPoista
 34. Iines voisit poistaa alemmat viestit, jotka arvostelevat persoonaasi. Ellet poista niin aseta omaan arvoonsa.

  VastaaPoista
 35. Voisin hyvinkin, mutta antaa olla nyt kuitenkin. Nehän ovat kannanottoja.

  VastaaPoista
 36. Osuin pitkästä aikaa blogiasi lukemaan pari päivää sitten kun teit tuon kielipoliisipostauksen ja kiinnostuin yhdestä siinä esittämästäsi kysymyksestä, johon olisin tarjonnut ajatuksiani ja innokkaasti lukenut muiden näkemyksiä.

  Siihen asti kertyneistä 44 kommentista en saanut muuta kuin hämmentyneen olon ja jotenkin huonon fiiliksen. Valtataistelun tuntua, tölväisyjä, hyväksynnäksi naamioitua paheksuntaa, rumaa kielenkäyttöä ynnä muuta epämiellyttävää niin paljon että tervehenkinen älykäs väittely hautautui sen alle. En ole enää pitkään aikaan täällä käynytkään juuri siksi että tulee yleensä huono olo.

  Sääli, koska keskustelijoita olisi, loistavia keskustelijoita, lukeneita, älykkäitä ihmisiä, monipuolisia ajattelijoita, eri alojen tyyppejä. Aihepiiriä riittäisi ja vakituisia lukijoita Ikkunaiineksellä on ihan hurja määrä.

  Mistä kiikastaa? Miksi täällä tulee huono olo? Ennen kaikkea, millä siihen saataisiin parannus? Eihän ajatustenvaihdon tällaista tarvitse olla!

  Positiivista energiaa teille kaikille!

  VastaaPoista
 37. Arkkiterapeutti Kops,

  ei minulla ole missiota älykkäästä, iloisesta eikä tervehenkisestä keskustelublogista. Sellaisia löytyy luettavaksi laajasta blogilistan tarjonnasta. Tässä blogissa saa tuulettaa tunteitaan aivan vapaasti, sekä kirjoittaja että kommentoijat, koska ihmisellä on yhtä lailla negatiivisia tunteita kuin positiivisiakin.

  Ovet tänne ovat auki tulla ja mennä, ja jatkan juttujani tasan niin kauan kuin lukijoita riittää. Osaan kyllä tehdä johtopäätökset siinä vaiheessa, kun lukijat kaikkoavat. Ja teen sen ihan nöyrin mielin, kiitollisena siitä, että olen saanut näinkin kauan kirjoittaa suurelle ja innokkaalle kommentoija- ja lukijajoukolle.

  VastaaPoista
 38. Tuota ööö... ARKIterapeutti, ei mitään niin juhlavaa kuin ARKKIterapeutti.

  En ole samaa mieltä siitä että negatiivisia tunteita saa tuulettaa aivan vapaasti, mutta jos haluat sellaista rohkaista blogissasi, siitä vaan. Sinullahan on valta asiaan vaikuttaa jokaisessa lastussasi ja jokaisessa kommentissasi puoleen tai toiseen. Siinä mitä sanot ja mitä jätät sanomatta. Sekä siinä miten sanot.

  Kaikkein suurin vaikuttaja omassa blogissasi olet sinä itse.

  Jos olet tyytyväinen asiat lienevät siten hyvin. Sain sellaisen käsityksen että toivoit parempaa.

  Maailmanparantaja Kops poistuu takavasemmalle. Tulehan joskus käymään ja kommentoimaan!

  VastaaPoista
 39. Kops,

  haluan rohkaista kaikenlaisten tunteiden ilmaisemiseen ja sallin sekä muille että itselleni myös negatiiviset, jos ne ovat ilmi tullakseen. Negatiivisten tunteiden väärinkäyttöä muita vahingoittamaan sen sijaan ei tarvitse hyväksyä.

  Olen oikeastaan hieman huolissani ns. positiivisen elämänasenteen ylenpalttisesta markkinoinnista. Se on aika väkivaltainen malli ihmisparalle, jonka pitäisi hyväksyä koko tunnespektristä vain heleät sävyt.

  Yhdyn kyllä mieluummin viisaaseen kirjailijaan, Kyllikki Villaan, jonka mielestä ihmiselle kuuluvat myös varjot ja laskut, melankoliat ja apatiat, koska ihmisen elämä on rytmiä. Näiden jälkeen tulee harmonia ja ilo, ja aallonharjan jälkeen taas vähän persmäkeä alas, ja sitten taas ylös.

  Ei pidä pelätä elämää.

  VastaaPoista
 40. Jotkut tykkäävät piiskaamisesta.

  Mutta Minh on hyvä! Hän tietää asioita. Jättäkää hänet rauhaan.

  VastaaPoista
 41. s.liuhto,

  uskon että tiedät mistä puhut, eikä tässä varmaan ollut kyse kenenkään hyvyydestä ja huonoudesta vaan viestintätavasta.

  VastaaPoista