8.3.2007

Naisten parhaat jutut

Aamuhesarin välissä oli Yhtyneitten kuvalehtien mainoslehdykkä, joka tarjosi naistenpäivän kunniaksi kaikki esitellyt lehdet 50 prosentin alennuksella. Lisäksi saisi tilaajalahjaksi hopeanhohtoisen metallipunoskello- ja sormussetin. Jestas. Koskeekohan tämä etu kukkahattutätejäkin? Tutkitaanpa, mitä meille naisille oikein tarjotaan.

Mainosesitteessä on yhdeksän naistenlehteä. Hemmetti, vainko naistenlehtiä? Nooh, antaa mennä, tsekataan nämä läpi.

Annan kannessa poseeraa näyttelijä Miia Nuutila laitettuna hepenissään ja kiharoissaan. "Äitiys sotki elämäni", toteaa Miia suloisesti hymyillen, pörröisen tyytyväisenä. Kotilieden kansilööpeissä kysytään mm., mikä tekee kodista kodin ja KG-lehden tarkastelussa ovat pikadieetit ja esitellään 30 kiloa laihduttanut sporttinen Minna-typykkä. Kaksplus on suuri vauvanumero, jossa kerrotaan, miten hoitaa lasten infektiot. Odotus ja vauvat opastaa synnyttämään oikein mielenhallinnan avulla. Maalla esittelee lapsiperheen unelmakodin. Moda antaa näppärät ohjeet hääpuvun ompeluun ja pikkupojan takkiin. Deko neuvoo, miten kodin pinnat pannaan uusiksi. Kotilääkäri opastaa lopuksi verenpaineen hallintaa.

Missä ovat yhteiskunnalliset jutut? Missä ovat tarinat naisiin kohdistuvasta väkivallasta? Olisin ollut kiinnostunut valokuvauslehdistä, tiedelehdistä, Et-lehdestä (vanhan naisen lehdestä), kirjallisuuslehdistä ja taide- ja muista kulttuurilehdistä. Ainuttakaan tällaista ei nostettu naisten tarjottimelle. Hyi hyi Yhtyneet kuvalehdet!

Suomalaisnaisistakin 44 prosenttia on Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan kärsinyt jossain elämänsä vaiheessa fyysisestä tai seksuaalisesta väkivallasta, ja parisuhdeväkivalta koskettaa useampaa kuin joka viidettä suomalaisnaista heidän nykyisessä parisuhteessaan. Siinä olisi koskematon aihealue, josta toistaiseksi esiintyy vain nimimerkillä kirjoitettuja kuiskauksia jossain lehden loppusivuilla, mielipideosastoilla. Miksi naisille tarjotaan edelleen vanhakantaisia unelmia ja kodin ja lasten tuunausohjeita, häämekon kaavoja, kun paljon tärkeämpiä ja kiinnostavamapia asioita on maailma pullollaan?

Ei tullut nyt tilausta. Oikeastaan se hopealle hohtava kello- ja sormussetti on hirvittävän ruma ja halvannäköinen. Sormuskin niin epäkäytännöllinen, että haittaa taatusti kirjoitustöitä, saatikka remonttihommia.

(Maalaus Rachel Deacon)

52 kommenttia:

 1. Joo, olen joskus riehunut samasta aiheesta niin, etten enää jaksa. Nuo iltapäivälehtien "naiset" -osastot ja muut... Miksei nainen saa tilata vaikka Tieteen Kuvalehteä tai Tietokone-lehteä puoleen hintaan! Grrr...

  VastaaPoista
 2. Tuo onkin surullista, että naiset eivät jaksa. Muutosta ei tule juuri tästä syystä. Ei se menekään niin, että mies on iso paha susi. Ei, vaan se on nainen itse.

  VastaaPoista
 3. Mutta kyllähän monet noista mainostetuista lehdistä kiinnostavat naisia. Mutta kiinnostavatko ne miehiäkin?

  Me naiset luemme kyllä samoja lehtiä kuin miehet ja ahmimme miesten kirjoittamia romaaneja, mutta miehet lukevat harvemmin naisten kirjoittamia romaaneja tai lehtiä joissa käsitellään vaikkapa lastenkasvatusta, vaikka lasten kasvattaminen kuuluu yhtä hyvin miehille kuin naisille.

  VastaaPoista
 4. No elekeehän nyt, minusta sitä muutosta on tapahtunut koko ajan pikkuhiljaa. Luulen, että nuo lehdet ja muu hömppä tulee sitten joskus viiveellä perästä.

  Ainakin Kodinkuvalehti on ihan hyvä lehti, monipuolinen ja käsittelee vaikeitakin aiheita. Kokoomuskin on herännyt kalastelemaan naisia äänestäjinä, koska sillä on merkitystä.

  Tai ehkä herään raakaan todellisuuteen, kun olen elänyt muutaman vuosikymmenen lisää, mutta en toisaalta odotakaan, että kaikki muuttuu minun elinaikana. Onhan tässä sadassa vuodessa jo tapahtunut niin paljon, että ei tilanne nyt mitenkään toivoton tai pysähdyksissä ole.

  Hyvää naistenpäivää kuitenkin. Kyllä naiseudella on merkitystä.

  Olisi kyllä mukavaa, kun olisi sitten myös miestenpäiväkin joskus.

  (hee, olutta puoleen hintaan...) No öh, ehkä kuitenkin juhlistettaisiin miehiä ihan sellaisina miehinä kuin he haluavat olla. Feministin kunniasanalla :D

  VastaaPoista
 5. Voiko ajatella niin, että Tietokone-lehteä markkinoidaan kaikille ja sen lisäksi ovat vielä naisten lehdet? Vai tarkoittaako naisten lehtien olemassaolo poissulkevasti, että mikään muu lehti ei kuulu eikä ole sallittu naisille.

  Miettii mies, jonka vaimo on Tiede-lehden ja Glorian tilaaja.

  Enonyymi

  VastaaPoista
 6. aivan samoilla linjoilla Enonyymin kanssa. On naistenlehtiä, lastenlehtiä, nuortenlehtiä, hmm lehtiä kaikille kiinnostuneille ja sitten niitä miestenlehtiä. Kyllä näistä varmaan ne miestenlehdet ovat varmaan kaikista rajaavimpia. Pornoa ja autoja, ehkä taloutta vähän. Jee jee.

  VastaaPoista
 7. Niin varmasti, mutta ei niitä ollut kuitenkaan vaihtoehtoina tuossa puoleen hintaan tilattavissa.

  Jostain syystä noissa lehdissä ei myöskään ole naistoimittajia juuri nimeksikään.

  VastaaPoista
 8. Mun mielestä esim. MeNaisissa ja Annassa kyllä kirjoitetaan välillä tosi hyviäkin juttuja, ja myös vaikeistakin asioista. Olet tosi ennakkoluuloinen, kerroit ettet lue niitä. Kyllähän niiden kannet ovat typeriä, mutta niiden on vain tarkoitus myydä. Naistenlehdissä on asiajuttujakin, ei pitäisi suotta vähätellä niitä.

  VastaaPoista
 9. Jostain syystä noissa lehdissä ei myöskään ole naistoimittajia juuri nimeksikään.

  Minkä ihmeen takia pitäisi olla? Entä voisiko syy olla se, että lehmiä nyt ei kiinnosta muu kuin märehtiä laitumella? Jos hieman käytän Googlea, niin suurin osa tietokoneaiheisista vapaaehtoisesti ilman palkkaa kirjoitetuista jutuista on miesten kirjoittamia. Joskus erittäin harvoin olen törmännyt naisten kirjoittamiin juttuihin, ei niissä kyllä mitään vikaa ole ollut.

  Linux Journaliin kirjoittaa naisia. Pelit-lehden päätoimittaja on ainakin ollut nainen. Kumpikin on erinomaisia lehtiä, mutta en todellakaan näe mitään muuta etua naisista kirjoittamassa kyseisiin lehtiin kuin sen, että onpahan tissejä. Eli eivät todellakaan kirjoita parempia artikkeleita kuin parhaat mieskirjoittajat.

  Suorastaan surkuhupaisaa on, että pillitys "miksi niihi ei kirjoita naisia" -alkaa, vaikka keskimäärin naisia ei kiinnosta tietokoneet ja tekniikka pätkän vertaa. Halveksuvat vain. Minua ei todellakaan kiinnosta lukea jonkun naisen väkipakolla vääntämää lässytystä tekniikasta. Ehkä syy typerään kysymyksen on yksinkertaisesti se, että on niin paljon parempia miehiä kirjoittamaan tekniikasta. Jos nainen kirjoittaa tekniikasta lehteen, niin se lienee tissien ja/eli tasa-arvon vuoksi, ei sen, että parempaa ja innokkaampaa miestä ei olisi. (Miellyttäväna poikkeuksena haluan mainita Arkhimedes-lehden, mihin monasti naiset ovat kirjoittaneet upeita artikkeleita matemaattis-luonnontieteellisistä aiheista. Ei voi kuin kadehtia ja kumartaa nöyrästi.)

  Eli femakoille tutkimusaihe. Kuinka moni vapaaehtoisesti ja palkatta tietotekniikkaa käsittelevä kirjoitus Internetissä on naisten kirjoittama. Voisi paskapäät välillä tutkia niitä todellisia syitä.

  VastaaPoista
 10. Joo, vedetään tietotekniikkajournalismin taso samalla tavalla alas kuin yliopistoissa - otetaan naiskiintiöt käyttöön. Laki pystyyn!

  Sukupuolella ei ole väliä, kunhan se on nainen! Esimerkki paskapääfemakkojen kaksinaismoralismista.

  VastaaPoista
 11. En jaksa kommentoida tätä lehtiasiaa pätkääkään, siihen naisten kokemaan väkivaltaa liittyen tässä on hyvä biisi aiheesta, vaikka muuten en kyseisen poppoon fani olekaan: http://www.youtube.com/watch?v=oTqOPXn0nT0

  Hyvää naistenpäivää.

  VastaaPoista
 12. Etsihän, Iines, Tulva-lehti käsiisi, pyydä vaikka kirjakauppaa tilaamaan.

  VastaaPoista
 13. Naisten parhaat jutut kuullaan naistenvessassa poissa miesten korvilta.Näin minulle on naisen suulla kerrottu.

  VastaaPoista
 14. Voisiko olla sanomatta, että en jaksa kommentoida sitä ja tätä mutta tätä kommentoin? ;) Kun kuitenkin kommentoi. Miksi tuoda kielteinen seikka turhaan esiin? Jättäisi vaan sen kommentoidun asian siihen.

  Toinen asia. Miksi kommentti korvataan nykyään youtubella? Itse en useinkaan avaa youtubeja, vaan siirryn pois sivulta.

  Anteeksi vain, tarkoitus ei ole arvostella, mutta tämä on juuri sitä blogikulttuuria, johon suuntaan en soisi blogien menevän.

  VastaaPoista
 15. No jaahas, vai "paskapäät". Äly se täällä kukkii oikein urakalla.

  Enhän minä mitään itkenyt tai edes kysynyt, kunhan totesin. En edes väittänyt, että tarvisi olla naistoimittajia, saati sitten, että ne he olisivat miestoimittajia parempia.

  Se on jännä, että kun lukee Iineksen blogia ja yrittää keskustella Iineksen kanssa, niin täällä saa aina vähintään pari sovinistia niskaansa.

  VastaaPoista
 16. Tiina, luulen, että nämä sovinistit ovat sellaisia kotisovinisteja, jotka ovat oikeasti kilttejä poikia ja täysin vietävissä mihin suuntaan nainen haluaa.

  a-k.h, olet harvinaisen oikeassa, sillä naisten vessoissa nainen on naaras, paljas sukupuoliolento, jolle mies on riistaa, josta kilvoitellaan. Tämä siis baarien ja muiden soittoruokaloiden vessoissa. Mikään ei jää epäselväksi.

  t. itse tykönään kuullut ja nähnyt

  VastaaPoista
 17. Minä olen sovinisti. Perustellusti. Tuo biisi oli erittäin hyvä syy ryhtyä sovinistiksi. Miesten tappaminen glorifioidaan, ja kyseessä on vielä naisten mielestä hyvä biisi. Minun mielestäni väkivaltaa kokevien naisten pitäisi jättää miehensä. Pelkästään suomessa on satojatuhansia miehiä tilalle.

  Pitää etsiä vielä se "rotat" kappale, ja kuunnella se. Voi saada lisää syitä olla sovinisti.

  Halveksun syvästi paskapääfemakkoja. Kuvaava nimitys. Kynsikää vaikka nahkani verille. Olen sovinisti! Mutta kun yritätte repiä silmäni päästäni, niin isken kallonne tohjoksi seinään kuin kärpäsen.

  VastaaPoista
 18. Mikko, osaatko sanoa lyhyesti parilla virkkeellä, miksi sinä halveksit "paskapääfemakkoja". En ole vielä nähnyt jutuissasi tätä tukevaa argumentaatiota.

  Jos vastaat, kiteytä, älä selitä.

  VastaaPoista
 19. Te tarvitsette kunnon vihollisen. Ryhdyn vapaaehtoiseksi viholliseksi.

  VastaaPoista
 20. Höpsis pöpsis. Naiset tarvitsevat lisää uskoa itseensä, omaan naiseuteensa, joka ei ole sidoksissa mainosten naiskuvaan, vaan henkiseen kanttiin ja itsetuntoon.

  Minä ainakin haluan miehen, tuon ihanan mussukan ja eroottisen päiväuneni, rinnalleni tasavertaiseksi kumppaniksi, joka ei anna minun jallittaa häntä ja joka ei jallita minua. Tällainen on minun feminismini ydinkuvio.

  VastaaPoista
 21. ... joka ei anna minun jallittaa häntä..
  Mitä tuo tarkoitti?

  VastaaPoista
 22. "Suomalaisnaisistakin 44 prosenttia on Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan kärsinyt jossain elämänsä vaiheessa fyysisestä tai seksuaalisesta väkivallasta, ja parisuhdeväkivalta koskettaa useampaa kuin joka viidettä suomalaisnaista heidän nykyisessä parisuhteessaan."

  Elämä on helpompaa, kun ei mene shokkiin ns. pupusta.

  VastaaPoista
 23. Jallittaminen on tietenkin sanoissa solmimista. Toisin sanoen älyllistä pärjäämistä. En voi sille mitään, että se on tärkeää, ettei mies ole minua tyhmempi tai valistumattomampi.

  Arvostan siis hoksottimien terävyyttä, koska omanikin ovat sellaiset. Minkä minä sille voin?

  VastaaPoista
 24. Tässä alunperin moititusta aiheesta minulle on tullut mielikuva, että lehtien kauppaaminen aliarvioi aika tasapuolisesti naisia ja miehiä. Koen usein, mihin Iineskin viittaa, että joku jossain viestintää suunnitellessaan ei älynlahjojani kaksisina pidä.

  Enonyymi

  VastaaPoista
 25. Kannatan myös hoksottimia kaikille niitä haluaville naisille, kunhan pysyvät poissa minun reviiriltäni.

  VastaaPoista
 26. Hm, jos olisit Iines vaikka arvostellut terveyssidemainosten naiskuvaa, olisikohan sittenkin keskustelusta kehkeytynyt "paskapääfeministien" ja sovinistien taistelukenttä?
  (Näin lievästi liioitellen)

  Mikähän siinä on, että jos erehtyy kriittisesti tarkastelemaan naiskuvan köyhyyttä mainoksissa/lehtijutuissa/ynnä muussa, onkin yht'äkkiä miesvihaa puhkuva paskapää.

  Jos ihmettelee, miksi naisia ei näy jollain alalla, luetaan se näin: "Miksi meitä naisia ei ole joka paikassa, kun me olemme parempia ja moraalisesti ylempiä olentoja kuin miehet, jotka ovat sikoja". Pitää siis olla tarkkana mitä sanoo.

  anonyymi perustellusti esitti teorian, jonka mukaan naisia ei vain yksinkertaisesti tekniikka kiinnosta samassa määrin kuin miehiä, mutta koko kommentin vesitti valitettavasti asenteellinen nimittely.
  Eikö asioista voisi todellakin joskus keskustella ihan silleen iisisti? Miksi reagoida hypoteettisen paskapään kommenttiin, kun sellaista ei ole edes kukaan tähänkään keskusteluun kirjoittanut?
  Ihmettelen vaan.

  VastaaPoista
 27. Oho, mitenkäs minun kommentti on anonyyminä tänne tullut. No, kaikki varmaan arvaa, että kuka sen kirjoitti. Siitä huolimatta otan sen luonnollisesti suoraan omille nimilleni.

  Siis tämän sisältämä kommentti.

  Eli femakoille tutkimusaihe. Kuinka moni vapaaehtoisesti ja palkatta tietotekniikkaa käsittelevä kirjoitus Internetissä on naisten kirjoittama. Voisi paskapäät välillä tutkia niitä todellisia syitä.

  vesitti valitettavasti asenteellinen nimittely.

  Nimittely ei vesitä yhtään mitään. Argumentit ei ylimääräisistä sanoista katoa. Olen pahoillani. Sinä voit muuta kuvitella.

  Naiset ovat niin paljon heittäneet paskaa niskaan, että sitä lentää takaisin ja kovaa. Kaikkea ei viitsi itse kantaa.

  VastaaPoista
 28. Markkinat eivät varsinaisesti erehdy, tiedättekö.

  Kyllä mäkin koen, että mua pidetään tollona, kun mulle yritetään syöttää tissejä, jääkiekkoa, autoja sekä niiden lisäksi tissejä, jääkiekkoa ja autoja, kun mä kerran olen mies, mutta semmoista se vain on, että jos otetaan 100 000 ukkoa ja aletaan myydä niille mediatuotteita, paras skore tulee tisseistä, jääkiekosta ja autoista ja sama muutettavat muuttaen pätee naistenlehtiin.

  Siitä ei nyt tällä kertaa mitään, että kannattaako oikeasti nojata UTH-tutkimukseen, jos tahtoo enää koskaan tulla otetuksi vakavasti.

  VastaaPoista
 29. Pornoa ja autoja, ehkä taloutta vähän. Jee jee.

  Tämä ei ole sovinistinen kommentti? Käytän sanaa "sovinistinen" sukupuolittumattomana. Eli halveksuva ja ylimielinen suhtautuminen asioihin ja ilmiöihin on minulle sovinismia.

  Feministin kunniasanalla :D

  No jaahas, vai "paskapäät". Äly se täällä kukkii oikein urakalla.

  Sovinismia harjoittavia voi mielestäni ihan hyvin kutsua paskapäiksi. Oletko eri mieltä?

  En ole vielä päättänyt, että onko sovinistifeministiä parempi kutsua sovinistiksi vai femakkopaskapääksi. Itse pidän enemmän jälkimmäisestä, vaikka se onkin hieman karkea. Mutta jos sovinistiksi voi nimitellä miten haluaa, ja jos ottaa huomioon sovinisti-nimityksen negatiivisen latauksen, niin en katso femakkopaskapään olevan lainkaan asiatonta. "Karkeaa" vain, mitä sovinistiksi nimittäminen ei jostain syystä ole. Tässä olisi muuten taas yksi tutkimuskohde femakkopaskapäille. No, heihin ei voi luottaa, joten kerron itse. Jostain syystä naisten ei katsota olevan sovinisteja, vaikka he käyttäytyisivät täysin sovinistisesti. Sovinisti sanana luo vahvasti kuvaa naisia, naisten asioita ja nauseutta vähättelevästä ja halvekusvasta miehestä. Siitä syystä ko. sanan käyttö naisista ei ole tarpeeksi kuvaavaa vaan hämmentävää. Vastaavan tunnelatauksen kuin sana sovinisti omaava sana voisi olla sovinistifemakko tai paskapääfemakko. Kieli tarvitsee kuitenkin naispuolisen vastineen sovinistille. Se on tasa-arvoa. (Sivuhuomautuksena mainittakoon, että mietin erään naisen kanssa, että miksi naispuolista sovinistia voisi nimittää. Hän ehdotti femakkoa. Nimitys on liian kevyt kuvaamaan naispuolista sovinistia.)

  Se on jännä, että kun lukee Iineksen blogia ja yrittää keskustella Iineksen kanssa, niin täällä saa aina vähintään pari sovinistia niskaansa.

  Oletko varma? Ihmetteletkö sitä, jos menet jonnekin keskustelufoorumille ja sanot vitun kaferit, ja sinua kohtaan hyökätään siellä? Kenen äly loistaa nyt? Yritin antaa oikein yksinkertaisen esimerkin. Sinun teko ei ollut niin selkeä, etkä saanut kuin minut kimppuusi. Jos ihmetyttää vielä, niin annan sinulle paremman sanan ja foorumin, jonne voit mennä ihmettelemään. Ehkä sinulle siellä kerrotaan jotain, jos et vieläkään tajua.

  Pornoa ja autoja, ehkä taloutta vähän. Jee jee.

  "Nii ne on niitä miesten juttuja, onpas tyhmiä juttuja niillä, oikein idioottien juttuja, kuka ny sellasia lukee. /Tosi siistii hei/."

  Mitkä sanat voisi poistaa ja tehdä siten lausahduksestaan neutraalin? Vai onko ihan pakko änkeä sinne se oma sovinistinen asenne? Saa sen toki tehdä, mutta sitten voi tulla arvioita persoonasta. On se vaan niin ihme, kun tulee "ihan vaan juttelee Iineksen kanssa".

  Enhän minä mitään itkenyt tai edes kysynyt, kunhan totesin.

  Niinpä. Sinulla on sananvapaus. Mene ihmeessä käyttämään sitä samalla tavalla jonnekin, missä on neekereitä. Mene sinne "toteamaan".

  Jos älysi sen sijaan loistaa, niin voisit miettiä, että mitä lisäarvoa sovinistiset mielipiteenosoituksesi miestenlehdistä antaa. Lisäharjoituksena voisit miettiä, että onko mahdollista käyttäytyä sovinistisesti sanomatta sanaakaan, ja että miten Upeilla Naisilla on sellaiseen oikeus ilman että kukaan nokkaansa kopauttaa.

  VastaaPoista
 30. Junakohtaus selitti aika hyvin vastausta tähän naisia ihmetyttäneeseen kysymykseen.

  Ei mainoksia ja tarjouksia huvin vuoksi tehdä. Niitä suunnittelee parhaassa (?) tapauksessa yliopistokoulutuksen saaneet ihmiset. Vaikka en ole markkinoinnista juurikaan lukenut, niin silti voisin kuvitella, että mainos oli tehty esimerkiksi jonkinlaisten tilastojen perusteella siitä, että mitä naiset tilaa ja lukee ja mikä on naisten mielestä kiva kylkiäinen. Ei sitten jostain todella ihmeellisestä syystä tarjottu ruuvimeisseliä ja Tekniikan Maailmaa, Mikro Bittiä, Prosessoria jne.

  Tarjous sinänsä oli hyvin ajoitettu. Luultavasti tuli enemmän tilauksia kuin muina päivinä olisi tullut, kun naiset juhlavasassa naiseuden huumassa päättävät Naisten Päivän kunniaksi tehdä hieman impulssiostoksia. Markkinoita on myös hyvä luoda. Herätellään tarpeita.

  Ohhoh, *raapii päätä* Ohhoh, OHO! Mitäs tarjouksia nämä oikein ovat???? Pidetäänkö minua tyhmänä!?

  Niin, hyvä kysymys, pidettiinkö tyhmänä vai ei, ja oliko tyhmyyttä tilata jotain vai ei. Voisin lonkalta vastata kieltävästi kumpaankin kysymykseen, jos vain rahat riittää.

  Äly hoi.

  VastaaPoista
 31. Sivuhuomautuksena mainittakoon, että mietin erään naisen kanssa,

  Sivusivuhuomautuksena mainittakoon, että tämä nainen on erittäin nuori, ei ole käynyt lukiota vaan omaa ainoastaan keskiasteen mediakoulutuksen. En ole koskaan tuntenut itseäni niin typeräksi kuin tunsin itseni havaittuani, että miten fiksu gimma hän on. Oli meikäläinenkin jäänyt hieman akateemiseen norsunluutorniin. Mikä jysäys olikaan havaita, että gimma puhui viisaampia kuin akateemisena itseään pitävät ihmiset :D Tulin aika vikkelästi pois norsunluutornista, ja nauroin itselleni todella paljon.

  VastaaPoista
 32. Ohhoh, olipas sinulla Mikko sitten ennakkoluuloinen käsitys ihmisistä ja kouluista.

  Minä olen opettanut nimenomaan "vain" keskiasteen oppilaitoksessa näitä -omi-koulutuksen saavia ja havainnut, miten välkkyjä ja luovia opiskelijoita siellä on. En ole koskaan edes kuvitellut, että lukiossa olisi fiksumpaa porukkaa. Lukiossa on vain ns. yleissivistävämmät ja kuivemmat opetussuunnitelmat.

  Jos meiltä suoritti opiskelija sivuopintoinaan lukiota, hän sai keskimääräistä useammin esimerkiksi äidinkielen aineessa laudaturin ja pärjäsi jopa paremmin kuin keskiverto lukion käynyt.

  VastaaPoista
 33. Anteeksi nyt vaan Mikko, mutta oletko nyt vähän sekaisin?
  Osa noista lauseista on minun kirjoituksestani, mutta sitten ainakin joku lainauksista oli taas ihan joltain muulta.
  Syötät minun suuhuni tuossa nyt niin paljon asiaa, mikä ei liittynyt kommenttiini millään tapaa, tai oikeastaan mikään välijupinasi ei liity mihinkään minun sanomaani. Ja mitä tekemistä "neekereillä" on naistenlehtien kanssa? Tuossa on oikeastaan niin vähän päätä tai häntää, että se ei ansaitse tämän pidempää vastausta.

  Sun kannattaisi opiskella ihan vähän naistutkimusta, kun termit ja faktat tuntuu olevan aika hakusassa.

  Ota rakentavaan keskusteluun mallia vaikka Junakohtauksesta.

  VastaaPoista
 34. Ohhoh, olipas sinulla Mikko sitten ennakkoluuloinen käsitys ihmisistä ja kouluista.

  Niin valitettavasti oli. Vieläkin häpeän itseäni. Erittäin häpeällistä se oli siksi, koska olen omasta mielestäni aina hyvä ja innokas kuuntelemaan, että mitä "tavalliset" ihmiset kertovat. Nyt sitten olinkin jossain toosii korkealla ja katselin sieltä alaspäin. :D Sikanoloa. Tulin sikalujaa alas, mutta pääsin samalla nauttimaan samaistumisen kokemuksesta "Nimeltään Grace" -kirjan tutkijalääkäriin. Se nyt ei ollut mikään mieltäylentävä kokemus sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta erittäin huvittava ja opettavainen. Suosittelen muuten lukemaan kyseisen kirjan. Siitä pitäisi tehdä elokuva. Todella hyvä kirja. Rankka aihe, mutta huumori siinä on niin tiukkaa, että ei paremmasta väliä.

  VastaaPoista
 35. Osa noista lauseista on minun kirjoituksestani, mutta sitten ainakin joku lainauksista oli taas ihan joltain muulta.
  Syötät minun suuhuni tuossa nyt niin paljon asiaa


  En syöttänyt sinun suuhusi yhtään mitään. Missään ei ollut mitään nimiä. Kirjoittelin vain noin yleisesti.

  Se on jännä, että kun lukee Iineksen blogia ja yrittää keskustella Iineksen kanssa, niin täällä saa aina vähintään pari sovinistia niskaansa.

  Tuo oli kirjoittamasi.

  Pornoa ja autoja, ehkä taloutta vähän. Jee jee.

  Tuo oli Tiinan kirjoittama sovinistinen kommentti. Naistutkimuksesta jotain tietävänä sinun pitäisi tietää, että minä tarkkailen gynosentrismin (termipelleilyä mieliksesi) periaatteiden mukaisesti naisten puheissa ilmenevää sovinismia. Eli mikä on minun kokemus. Minun kokemus sovinismista on ihan yhtä arvokas ja oikea kuin on naisten kokemus.

  Sinun pitäisi feministinä omata erittäin tarkka tuntosarvi sovinistiselle käytökselle. Minä harjoitan vastaavaa tuntosarvea siksi, että jos minusta joskus tulee opettaja, niin siellä luokassa ei sovinismi kuki saatikka avaa edes nuppua millään tasolla. Ja taas käytän sovinisti-sanaa sukupuolineutraalina.

  Sun kannattaisi opiskella ihan vähän naistutkimusta, kun termit ja faktat tuntuu olevan aika hakusassa.

  Termienkö takia sitä pitäisi lukea? Älä nyt viitsi. Missä kohtaa minulla oli faktat ja termit muuten sekaisin. Opeta minua. Vai etkö vain keksinyt muuta nälväisyä? Ensi kerralla on parempi opettaa suoraan, ellet sitten halua, että minäkin siirryn "asialinjalta pois" eli maustan raskaan sarjan lisämausteilla argumentit.

  Neekerit otin mukaan siksi, että sinun olisi helpompi ymmärtää, että miehiä kohtaan voi olla sovinistinen. Ei ainoastaan naisia kohtaan. Tämä on sinulle ilmeisesti vaikea asia tajuta. Termiä rasismi kuulee käytettävän tosin enemmän kuin sovinismia neekereiden kohdalla, mutta samanluonteisia ilmiöitä ovat, jos sovinismista ottaa pois turhan sukupuolisidonnaisuuden. Jos haluat, niin voidaan ihmetellä sovinismia ja rasismia ja miten syrjintä liittyy niihin ja miten ei liity ja mikä on halventavaa ja mikä ei oikein kunnolla. Luulisin sinun silti tajuavan vähemmälläkin. Vai ottaako pattiin, että naista voi kutsua sovinistiksi, ilman että tarkoittaisi naisia halveksuvaa naista?

  VastaaPoista
 36. Anteeksi nyt vaan Mikko, mutta oletko nyt vähän sekaisin?

  Mikä argumentti tämä muuten on? Jos huomasit, niin minä kirjoitin jo neutraaliin sävyyn. Mitä sinä teit? Halusitko hermostuttaa minut vai käytitkö argumenttia ainoastaan leimaamiseen? Vai kumpaankin? Hmm?

  No, samapa tuo. Sen silti sanon, että jos haluat riidellä, niin riidellään sinun blogissasi. Jos harjoitat sovinismia, niin arvioin persoonaasi, aivan kuin naiset tekevät. Haha. Pitäisikin laittaa avatar takaisin.

  VastaaPoista
 37. Nimittely ei vesitä yhtään mitään. Argumentit ei ylimääräisistä sanoista katoa. Olen pahoillani. Sinä voit muuta kuvitella.

  Naiset ovat niin paljon heittäneet paskaa niskaan, että sitä lentää takaisin ja kovaa. Kaikkea ei viitsi itse kantaa.


  Olen sillä tavoin rajoittunut, että en oikein uskalla väitellä asioista, jos pelkään väittelykumppanin omaavan niin vahvan ennakkokäsityksen ryhmästä, johon saattaisin ehkä jonkun atribuuttini ansiosta ehkä kuuluakin (vaikken kyllä lukisi itseäni ikinä paskapääfemakoksi minkään attribuutin voimin), että kaikki sanomani uhkaisi tulla vääristellyksi. Siksi minulla on taipumus vähätellä argumentointia, jonka luen olevan vahvasti värittynyttä. Ja niinpä kommenttisi oli mielestäni vesittynyt.

  Ja tavallaan olinkin oikeassa, koska itse toteat olevasi voimakkaasti varautunut, koska "naiset ovat niin paljon heittäneet paskaa niskaan"; en tosin ole varma onko kyseessä henkilökohtainen kokemus vai yleisluonteinen luonnehdinta tietyntyyppisten naisten käytöksestä.

  Toivottavasti tämä selvensi sen, miksi en ota tosissani argumentointia, jota kyydittää nimittely.

  Värikäs keskustelu on kuitenkin kovasti mieleeni; ehkä en vain oikein itse kykene ottamaan selllaiseen osaa ns. "täysin rinnoin".
  (Tämän keskustelun yhteydessä tuo ilmaisu saa ihan uuden merkityksen..)

  VastaaPoista
 38. Sekaisin = en ymmärtänyt miksi syytit minua asioista mistä syytit.

  Ei se ollut minkäänlainen argumentti, enkä halua hermostuttaa sinua. Sinä hermostutit minua laittamalla sanoja suuhuni.

  En halua riidellä enkä harjoita sovinismia. Alkuperäinen lauseenihan oli siis "Jostain syystä noissa lehdissä ei myöskään ole naistoimittajia juuri nimeksikään."
  Tuosta nyt on miesviha tai kaikki muukin aika kaukana. Minulla ei ihan tosissaan ole mitään miehiä vastaan, enkä myöskään ole telaketjufeministi, vaan ihan tavis tyttö, joka tykkää pojista.

  VastaaPoista
 39. Olen sillä tavoin rajoittunut, että en oikein uskalla väitellä asioista,

  Aha, hyvä tietää, mutta olenko minä ollut sinulle ilkeä?

  Ja tavallaan olinkin oikeassa, koska itse toteat olevasi voimakkaasti varautunut, koska "naiset ovat niin paljon heittäneet paskaa niskaan";

  Sitä nimenomaan. Minusta on tullut Internetin jälkeen erittäin ilkeä ihminen. Rumat tavat ovat tarttuneet pahasti. Mutta turha sinun on esittää pyhimystä. Olet melkein yhtä ilkeä kuin keskimäärin kaikki, mutta ilkeytesi ei ole niin voimakkaasti näkyvää. Piilottelet sitä. Olen laittanut sen kyllä merkille.

  Siksi minulla on taipumus vähätellä argumentointia, jonka luen olevan vahvasti värittynyttä. Ja niinpä kommenttisi oli mielestäni vesittynyt.

  No, sanon ihan suoraan, että se on ihan sinun oma ongelmasi. Minä en ole täällä sinulle esittämässä enkä opettamassa yhtään mitään.

  Sinä hermostutit minua laittamalla sanoja suuhuni.

  Minä en ole laittanut sanoja suuhusi :D Minä en käyttänyt mitään nimiä. Puhuin yleisellä tasolla ja käytin pohjana lainauksia. Älä ota sitä itseesi. Se koski ihan kaikkia, jotka kirjoitukseni lukivat. Minä olen aika varma siitä, että jokainen täällä on enemmän tai vähemmän sovinisti sanan sukupuolettomassa muodossa. Jotkut tosin paljon paljon vähemmän kuin jotkut toiset.


  :D

  VastaaPoista
 40. Sinä hermostutit minua laittamalla sanoja suuhuni.

  :D

  Ja nyt ennen kuin kinataan tästä enempää, pyydän sinua miettimään, että mistäs tiedät, jos laitoinkin sanat Annikin suuhun. Lainasin teitä kumpaakin. Eli en laittanut mitään kummankaan suuhun :D

  VastaaPoista
 41. Ota rakentavaan keskusteluun mallia vaikka Junakohtauksesta.

  E.

  Se on se ja minä olen minä.

  VastaaPoista
 42. Oukkei. Väärinkäsityksiä tapahtuu. Nyt on pakko mennä nukkumaan.

  No hard feelings!

  VastaaPoista
 43. Oli keskustelua väheksyvästä ja halveksuvasta suhtautumisesta muihin ihmisiin. Oli siis puhetta sovinismista. Jostain syystä nämä feministeinä itseään pitävät naiset eivät näe omaa sovinismiaan. He osoittelevat muita sormella ja jakelevat tuomioita, vaikka kukaan ei ole heitä pyytänyt tuomitsemaan mitään. Koulutuksen tarkoituksena ei varmasti ole nousta asemaan, jossa voi osoitella muita sormella. Herää siis kysymys, että onko koulutus mennyt hukkaan näiden feministisovinistien kohdalla, jos he eivät muuta osaa tehdä kuin käyttäytyä sovinistisesti ja halveksua milloin vihaisia miehiä ja toisinaan tavallisia kilttejä naisia. He jopa näyttävät kuvittelevan, että ovat parempia kuin stereotypiset naiset, koska ovat itse lähempänä stereotypista miestä.

  Olen tarkkaillut monien erilaisten ihmisten ajattelumaailmaa. Olen havainnut, että rasistien jälkeen pahimpia sovinisteja ovat feministinä itseään pitävät "koulutetut" naiset. Koulutuksen tarkoituksena ei varmasti ole tulla sovinistiksi. Voidaan siis katsoa, että näiden henkilöiden koulutus on mennyt osittain pahasti pieleen. Hyvä että ovat kirjoittamaan oppineet.

  VastaaPoista
 44. Moilasko: olen vähän yllättynyt, suorastaan imarreltu että olet huomannut "ilkeyteni". (En muistanut, että ehkä joku muukin kuin Iines lukee kommenttejani) (Ja tämä on ihan vilpitöntä yllättyneisyyttä, ei mitään ittuilua.) En tosin ole ilkeä, olen enemmänkin pahansisuinen, joskus. Mutta se on kai määrittelykysymys, eikä minun ominaisuuksillani ole kovin suurta merkitystä.
  Mitä tulee siihen, että rajoittuneisuuteni on oma ongelmani...niinpä juuri. Kunhan nyt vain selitin omaa näkökulmaani.

  Mutta se mitä en todellakaan ymmärrä ja siedänkin aika vähän on juuri se yleistäminen, johon sorrut kommentissasi, jossa sanot mm.

  Olen tarkkaillut monien erilaisten ihmisten ajattelumaailmaa. Olen havainnut, että rasistien jälkeen pahimpia sovinisteja ovat feministinä itseään pitävät "koulutetut" naiset.

  Tuon perusteella esim. minun pitäisi katsoa kuuluvani arvostelemaasi ryhmään: olen koulutettu ja katson olevani myös feministi. Mutta sille miten kuvaat tätä naisryhmää en löydä minkäänlaista kosketuspintaa omassa maailmassani. Jotenkin ymmärrän sen, että vilpittömästi kuvaat joidenkin tuntemiesi naisten tapaa suhtautua asioihin, mutta että se muodostaa mielessäsi jonkinlaisen naisluokan on jo hieman vaikeampi käsittää.

  Jotenkin tulee sellainen pata kattilaa soimaa-syndrooma mieleen: olen sovinisti, koska naiset ovat vielä pahempia sovinisteja.

  Aika heikko oikeutus värillisten lasien käytölle. Minusta.

  VastaaPoista
 45. En tosin ole ilkeä, olen enemmänkin pahansisuinen, joskus.

  Moilasko:

  Et halua kirjoittaa edes nimeäni oikein, mutta sinulla on otsaa väittää, että et ole ilkeä. Tiedätkö mitä, minä olen havainnut, että monet eivät edes tajua olevansa ilkeitä.

  Aika heikko oikeutus värillisten lasien käytölle.

  Oikeutus? Mistä oikein puhut?

  Mutta se mitä en todellakaan ymmärrä ja siedänkin aika vähän on juuri se yleistäminen, johon sorrut kommentissasi, jossa sanot mm.

  Mutta puutut siihen minun tekemänä? Hmm? Miksi et silloin, jos et huomaa olevasi itse osa yleistettyä joukkoa? Kol, kol, kolahtiks?

  Valitettavasti olen pahoillani. Minä kuvailin ihmisjoukkoa, jonka osajoukkojen atribuutteja määrittelin. Jos kol, kol, kolahti, niin kuin varmasti teki - et ole Jeesus - niin niin, voisin vaikka halata sinua lohdutuksekseksesi. Mutta koska olet niin rajoitteinen ja kielteinen henkilö, niin et anna minun tehdä sitä ja pelkkä ajatuskin siitä herättää mielessäsi vastareaktion.

  Jotenkin tulee sellainen pata kattilaa soimaa-syndrooma mieleen: olen sovinisti, koska naiset ovat vielä pahempia sovinisteja.

  Eheei. HTH, HAND.

  VastaaPoista
 46. Aika heikko oikeutus värillisten lasien käytölle.

  Heps, otetaanpas hieman takaisin. Minä en koskaan halua käyttää "värillisiä laseja" ja pyrin välttämään sellaisten asettumistä silmilleni mutta sinä viittaa nyt selvästi, että on olemassa jokin oikeutus käyttää sellaisia. Ja vielä enemmän, että olisi eri asteisia oikeutuksia, toiset hyviä ja toiset huonoja. Jotkut kenties pahoja? Kerro, oi rakas Sari, mistä on kysymys.

  VastaaPoista
 47. Jatkoin feminismiaihetta uudella päreellä, koska tämä paisui niin laajaksi. Sopii tässäkin silti jatkaa, jos kiinnostusta riittää.

  VastaaPoista
 48. Tämä menee nyt jo toiston puolelle, mutta jatkan nyt sen verran täällä, että vastaan Moilaselle.

  En nimittele Moilaskoksi ilkeyttäni,
  se oli olevinaan hiumoristinen väännös (vrt. Moilaska- tuo Moilasko oli tietysti miehinen versio)
  En tietenkään enää vääntele nimiä, jos se loukkaa.

  Kyllä määrittelysi "kolahti" juuri siksi, että puhuit "feministeinä itseään pitävät koulutetut naiset". Itse olen määriteltävissä juuri noin. Ei se kolahdus nyt ihan niin arkaan paikkaan tosin osunut, että olisin halausten tarpeessa. (Vaikka kyllä minua halatakin voi) Mutta pääasia on, että en tunnista itsessäni sellaista sovinismia, josta tätä ihmisryhmää syytät.

  Ja olet oikeassa, voisi luulla, että värillisille laseille on mielestäni olemassa joku oikeutus. Ei suinkaan, erehdyin käyttämään väärää sanaa. Olisi kai pitänyt puhua perusteluista.
  Tarkoitin, että ei ole kovin vahva perustelu omalle ennakkoluulolle se, että toiset ovat vielä ennakkoluuloisempia.


  Hyvä kuitenkin jos värillisten lasien käyttäminen ei kuulu tapoihisi.
  Kommenttiesi perusteella vain jotenkin sain sellaisen kuvan, että

  a) sinulla on voimakkaan negatiivinen ennakkokäsitys tietystä naisryhmästä

  b) olet kerkeä löytämään tämän naisryhmän edustajia

  Se on mielestäni värittynyt näkökulma.
  Mutta ehkä se koskee vain tätä keskustelua...?

  VastaaPoista
 49. En tietenkään enää vääntele nimiä, jos se loukkaa.

  Ei se loukkaa. Olen monasti sanonut, että minua voi kutsua miksi tahansa.

  Kyllä määrittelysi "kolahti" juuri siksi, että puhuit "feministeinä itseään pitävät koulutetut naiset". Itse olen määriteltävissä juuri noin.

  Aha, no hyvä, jos kuulut sitten vielä siitä erilliseen osajoukkoon. Se on hienoa. Mutta en minä olisi sinua syyttänyt, vaikka olisit kuulunut siihen varsinaiseen osajoukkoon, jota kuvailin. Minä olen huomannut, että ihmiset voivat olla todella heikkoja eivätkä kaikki osaa ajatella riittävän hyvin itse. Maailma on kova muokkaamaan. Ihmiset ovat kuin muovailuvahaa maailman käsissä, mutta maailmapa ei muokkaa mistään poliittisista syistä yhtään mitään. Sen tekevät ihmiset ihan itse.

  Tarkoitin, että ei ole kovin vahva perustelu omalle ennakkoluulolle se, että toiset ovat vielä ennakkoluuloisempia.

  Sinä et tunnu tajuavan mitään siitä, että mitä minä teen. Ei se mitään. Jos ihmiset tietäisi, mitä teen, niin se hankaloittaisi kovasti. Tämä keskustelu on silti käymässä erittäin hedelmättömäksi.

  Nyt minä jätän tähän alle oikein paljon tyhjää tilaa. Kirjoita siihen kaikki, mitä olen mielestäsi. Arvostele ja tuomitse samalla parhaan kykysi mukaan. Tee kaikki tyhjäksi sopivilla laseilla, aivan kaikki. Se on ihan sama.

  Minulla meni kiinnostus tätä keskustelua kohtaan, sillä tietyt impossibiliteetit saivat taas tajuamaan, että miten turhaa kaikki on. On todellakin totta, että siinähän kylvävät mitä haluavat ja parhaaksi pienillä aivoillaan näkevät.

  .

  VastaaPoista
 50. Niin siis, julistan Sarin voittajaksi. Annan luovutusvoiton. Sari on hyvä ja puhtoinen ihminen, minä olen paha ja ilkeä. Millään muulla ei ole väliä. Unohtakaa kaikki muu. Asia on loppuun käsitelty.

  VastaaPoista
 51. Enonyymi: Voiko ajatella niin, että Tietokone-lehteä markkinoidaan kaikille ja sen lisäksi ovat vielä naisten lehdet? Vai tarkoittaako naisten lehtien olemassaolo poissulkevasti, että mikään muu lehti ei kuulu eikä ole sallittu naisille.

  Naisena ei tietenkään välttämättä joudu tyytymään pelkästään naistenlehtikulttuurin tarjontaan. Ongelma on pikemminkin se, että tietyt aiheet - kuten ihmissuhteet, perhe, lapset ja kasvatus, koti, sisustaminen, kauneus, muoti - koetaan leimallisesti naisten asioiksi, ja näitä aiheita käsittelevä erillinen naistenlehtikulttuuri on omiaan vahvistamaan ja ylläpitämään asiantilaa. Mielestäni tämä on kuitenkin todennäköisesti suurempi ongelma vaikkapa lapsista ja kasvatuksesta kiinnostuneelle perhekeskeiselle miehelle kuin tietotekniikasta kiinnostuneelle naiselle.

  VastaaPoista
 52. Onnittelut vielä Sarille. Erittäin taitavaa. Olen suorastaan hämmästynyt. Minulla on tästä paljon opittavaa, pelkästään akateemisesta mielenkiinnosta.

  Haha, hyvät perjantait kaikille :D Tuli Pwn3d pahasti. Tästä on hyvä jatkaa, sitten kun huvittaa, lol. Iso LOL.

  VastaaPoista