21.6.2007

Grillit syttyvät

Mustarastaan huilumaisen laulun myötä toivotan hyvää juhannusta täältä mökin ikkunasta!

Huomenna syttyvät grillit, ja lihavartaat paistuvat Suomen kesäyössä. Lapsukaiset pyörivät iloisina grillin ympärillä ja laulu ja soitto raikaa. Kaikki ovat yhdessä ja kaikkia yhdistää pohjolan valkea yö. Vanhemmilla riittää mehua, mäyräkoirat kilisevät ja kossupullojen korkit napsahtelevat. Muutama uimataidoton hukkuu taas sepalus auki horjahdettuaan varomattomuuttaan veneestä tai laiturilta. Tieliikennekin vaatii jokusen nuoren, jonka elämä taittuu kesken kukkeinta nuoruutta, äkkiarvaamatta.

Kaikesta huolimatta - sytytetään ne grillit ja vietetään ystävien kanssa leppoisaa yhdessäoloa ja nostetaan malja Suomen suven korkeimmalle hetkelle! Tästähän alkaa monen loma ja vuoden odotetuin jakso, joka sitten onkin täynnä lomastressiä ja riitoja, sanovat tutkijat. Ei osata rentoutua ja olla vaan, tekemättä mitään. Perheen kanssa on hankala olla nokikkain pienen mökin ahtaissa huoneissa. Taitaa olla niin, että asioita on pakko käsitellä, kun ei pääse töihin pakoon. Ja kaipa siihen lomaan kasautuu liian monia odotuksia, kun koko talvi painetaan täysillä, itseä säästämättä. Yhtäkkiä onkin sitten vapaa, eikä osaakaan olla.

(Levyn kannen maalaus Eero Järnefelt)

10 kommenttia:

 1. Vaikeaa tämä lomailu on ja nyt on sitten juhannus, huh. Mutta kaikesta huolimatta: hauskaa juhannusta myös sinulle, kaima!

  VastaaPoista
 2. Kuulkaas nyt, Iines, nauratatte minua vallan.

  Ainakaan täällä Savossa ei paisteta lihavartaita, vaan varraslihoja.

  Ja siellä Satakunnassako lapsukaiset iloisina pyörähtelevät palavien grillien ympärillä?

  Me täällä Savossa polttelemme juhannuskokkoja.

  VastaaPoista
 3. Hyvää juhannusta Anna ja Iines Jalokivi!

  A-k.h:lle myös hyvää juhannusta ja toteamus, että kun tulen tänne mökille, ylitän aina maakuntarajan eli harppaan kesäksi pois Satakunnasta Varsinais-Suomen puolelle. :)

  Minusta grilli on nykyajan juhannuskokko, seita, joka on joka kodin pihamaalla. Ja sinä se varsinainen kielipoliisi olet. Muistahan veikkoseni, että kun osaa, voi leikkiä kielellä ja paistaa lihavartaita. :)

  VastaaPoista
 4. Suloista suvea sinulle Iines ja kaikille bloggaajille tässä yhteydessä!

  VastaaPoista
 5. On Varsinais-Suomessa varsinaiset.

  VastaaPoista
 6. Kiitos Leonoora ja Liisa! Hyvää juhannusta Savoon ja itäiseen Suomeen! Täällä ainakin aurinko hellii täydeltä terältä ja on sään puolesta ihanteelliset olot.

  VastaaPoista
 7. Ihanteelliset oliot täälläkin.

  VastaaPoista
 8. Tässä lähellä "tapahtuvassa" Raumanmeren juhannuksessa ei ole vain ihanteellisia olioita. Yksi tyttö on raiskattu, yksi tukehtunut oksennukseensa, kaksi kuollut häkään telttaan kuskatun grillin vuoksi. Siis tähän mennessä.

  Lisäksi tuosta rantatieltä kiisi äsken riippukeinussa maatessani kolme kylän paloautoa ainakin neljääkymppiä, kun joku poltti kännipäissä rantasaunaansa. Ensin huristeli palopäällikkö punaisella pikkuautolla pillit soiden tarkastamaan tilannetta ja heti puolen tunnin päästä kaksi isoa paloautoa. Kyllä täällä maalla aina jotakin tapahtuu.

  VastaaPoista