24.6.2007

Pakkojulkisuutta?

Minua hämmentää melko lailla se, että joku on pannut Iineksen kesäpäiväkirja
-blogin avoimeen tilastoseurantaan blogilistalle. Ajatus suosion mittaamisesta häiritsee melko tavalla vapautta, jota tunnen kesäpäiväkirjassa. En mitenkään tahtoisi katsoa, moniko tilaa sitä ja moniko lopettaa matkan varrella. Haluaisin kirjoittaa täysin vapaana kaikista sidoksista ja numeroista!

JM sanoi viisaasti kommentissaan kesäpäiväkirjassa, että tällainen vieraiden blogien listalle ilmoittaminen on aivan legitiimiä ja jopa suositeltavaa. Ymmärsin jopa niin, että kirjoittaja ei aivan kokonaan omistaisi blogiaan. Ymmärrän kyllä ajatuksen ja kannatankin sitä periaatteessa, sillä minusta blogin lukijaa tulee palvella kaikin mahdollisin tavoin.

Jokin tässä toisen blogin listallepanossa on kuitenkin väärin. Olen ilmaissut nimittäin haluni kirjoittaa vapaana kaikista sidoksista, ja ehkäpä nyt juuri siksi, että tapanani on ollut ajatella lukijaa liiaksikin, mikä on stressaavaa. Kesäpäiväkirjassa tahtoisin avata sisimpääni, kuvata maailmaani, ja minusta se on sellainen asia, jota pelkään mittauttaa kaikille näkyvinä tilastolukuina. En edes usko tällaisen minimalistisia tapahtumia havainnoivan blogin suosioon, joten en halua odottaa siltä mitään. Onko minun siis pakko näyttää suosiolukuni koko Blogistanille, jos en tahdo? Tai katsella niitä itse, vaikka tahtoisin keskittyä vain kirjoittamiseen vapaana kaikesta ulkopuolisesta paineesta?

En ole vihainen sille, joka pani kesäpäiväkirjan listalle. Kiitän häntä ystävällisestä huomaamisesta, ja otan teon kohteliaisuutena. Toivoisin kuitenkin, että olisin itse saanut päättää blogini listallepanosta ja lukujen julkinäytöstä. Minulta ei nyt kysytty. Listaaja jopa keksi blogiluonnehdinnat blogistani itse: kesä, kesäloma, loma. Eihän minulla edes nykyään ole kesälomaa. Tavoitteeni on avata itseäni ja kuvata minimalistisia havaintoja maailmasta.

16 kommenttia:

 1. Minun suhteeni olet vapaa kaikista sidoksista ja numeroista. Taisin käydä siellä kerran. Jokin tolkku täytyy olla ........kin.

  Älä nyt vain arvaa väärin, ettei minun tarvitse hävetä.

  VastaaPoista
 2. No voi sun! En edes yritä arvailla listallepanijaa eikä se ole tässä oleellista. Älkää siis hyvät lukijat suotta ilmoitelko "syyttömyyttänne", sillä en epäile ketään enkä myöskään syytä ketään.

  Halusin vain keskustella tästäkin etiikasta. Kun minusta tulisi itse saada päättää oman bloginsa listallepanosta ja sen esittelysanoista. Nythän en voinut päättää, millä epiteetein blogiani kuvaan.

  Ja nythän joku on otttanut vallan käsiinsä ja pakottaa minut tuijottamaan suosiolukujani. Oikeastaan alkaa pikku hiljaa kiukuttaa koko asia. Enpä tiedä, kirjoitanko enää koko kesäpäiväkirjaa. Meni piilopirtin kirjoitusfiilinki.

  VastaaPoista
 3. Ja a-k.h:lle vielä: En minäkään kaikissa blogeissasi viihdy!

  VastaaPoista
 4. Sen oman bloginsahan pystyy ottamaan takaisin omistukseensa, kun klikkaat sitä i-pallukkaa blogin nimen vieressä ja sitten klikkaat kohtaa Muokkaa tietoja. Sieltä löytyy ohjeet, kuinka pystyt ottamaan blogisi omistukseesi. Pitää laittaa joku koodinpätkä vain blogin etusivulle.

  Sitten sen voit poistaa listalta tai ainakin tilastoista. Listalla oleminen on siitä hyvä juttu, että ainakin muistaisi käydä aina lukemassa, kun tulee päivityksiä. Muuten tuo tuppaa unohtumaan.

  VastaaPoista
 5. Kiitos Tiina ja myös -C- kesäpäiväkirjan puolella ohjeista.

  Pyysin kuitenkin ylläpito-Samia poistamaan blogin listalta kokonaan, sillä tuo blogin laittaminen listalle paljastui kiusanteoksi. Olinhan selvästi sanonut, että haluan nyt kirjoittaa listojen ulkopuolella. VäkisinListaajan uusimmat ja runsaat luonnehdinnat blogistani (mm. mummonmökki) paljastivat hänet vanhaksi kiusanhengeksi.

  Kesäpäiväkirja tulee myöhemmin listalle, jos se saa siivet alleen ja sitä halutaan lukea. Tietenkin tahdon helpottaa lukijoiden löytämistä, mutta en tahdo nyt katsella suosikkilukuja ja tahdon tuntea voivani kirjoittaa täysin vapaasti silläkin uhalla, että kukaan ei muista lukea päivistäni.

  Tässä on vielä hyvä tilaisuus ensinnäkin kiittää blogilistan ylläpitoa sen tekemästä työstä yleensäkin. Toiseksi pieni kritiikinpiikki siitä, että ulkopuoliset voivat lisäillä listalle muiden blogeja. Minusta se on väärin! Parempi olisi varmaan pyytää bloginpitäjää itseään lisäämään bloginsa listalle.

  VastaaPoista
 6. Olivatko ne muut luonnehdinnat yhtään härskimpiä kuin tuo "mummunmökki"?

  Minulle sana luo mieleen mukavan pienen punaisen tai parhaimmillaan jopa harmaan töllin, jonka vähän valoa vääristäviä ruutuikkunoita koristavat pitsi ja pelakuu. Pihalla tietysti särkynytsydän ja saunapolun varrella muutama vako perunaa.

  VastaaPoista
 7. No eivät olleet. Mummonmökki vaan kuulostaa pahaenteiseltä henkilöltä, joka on ennenkin arvioinut sinut liian vanhaksi virtuaaliin.

  Hyväntahtoisen ihmisen sanomanahan se on kaunis ilmaisu. Konteksti, Tom, konteksti!

  VastaaPoista
 8. Olipas iinekseltä laittamattomasti sanottu. Sano yksikin blogini, missä et viihdy, niin korjaamme asian ja ryhdymme tarkkailemaan Kihniön kunnallispolitiikkaa. Terveisiä vain sinne piiloliiteriisi. Eikös jonkun pidä tietää salasanasi päästäkseen näpelöimään piilopirttiäsi? En kyllä näistä systeemeistä varsin paljon tiedä.

  VastaaPoista
 9. A-k.h, en nyt rupea nimeämään tässä mitään. Heitto heitosta.

  Siis minun blogini ilmestyi blogilistalle avuliaan ulkopuolisen määrittelemänä. Hän määritteli sen mm. mummonmökiksi.

  Kuka tahansa voi siis ilmoittaa kenen tahansa blogin listalle (ellei tämä ole itse ilmoittanut blogiaan listalle) ja määritellä sen niin kuin parhaaksi näkee, vaikka että Kusimulkun muistelmat puuliiteristä. Se on täysin legitiimiä.

  VastaaPoista
 10. Kiitos valaisevasta vatsauksesta.

  VastaaPoista
 11. Jaahas. Eipäs eettisesti oikein minusta ja uskonpa, ettei kovin monesta muustakaan. Miltä tuntuisi sinusta?

  VastaaPoista
 12. Nimenomaan se ei ole eettisesti oikein.

  En jaksa olla äimistelemättä, eikö tällainen eettisyyden puute vaivaa useampia. Yleensäkin ihmiset ovat kauhean röyhkeitä ja ahneita ja katsovat oikeudekseen saada jopa ilmaiseksi monenlaisen median ja taiteellisen viestinnän annin, minkä toinen luo ja julkaisee.

  VastaaPoista
 13. Vapaa media on kuin villi länsi. Itsekäs 'geeni' tuli ja voitti - kunnes, joku toinen itsekäs 'geeni' ampui sitäkin nopeammin...

  'Surullinen tapaus, sellaista on vapaus.'

  VastaaPoista
 14. Mun mielestä on ihan kätevää, että toistenkin blogeja voi lisätä sinne, koska blogin kirjoittaja voi kuitenkin ottaa oman bloginsa haltuunsa listalla, jos niin haluaa.

  Voin kuvitella, että joku saattoi lisätä kesäblogisi sinne ihan kätevyyssyistä - jos sattuu vaikka seuraamaan blogeja just blogilistan kautta.

  Itse seuraan blogeja bloglinesin kautta, eikä mulla olisi aikaa käydä erikseen kaikissa sadoissa listaamissani blogeissa, saati että edes muistaisin. Siksi onkin näppärää, jos kaikkien uudet kirjoitukset näkee samalta listalta. Ehkä joku ajatteli samoin, lisätessään blogisi Suomen blogilistalle?

  VastaaPoista
 15. Stello, tämä kaunis ajatus tuli ensin mieleeni, kuten sanoinkin tuossa aiemmin, kun kiitin lisääjää ja otin teon kohteliaisuutena.

  Siinä vaiheessa en kuitenkaan enää kiittänyt, kun hän ei poistanut sitä pyynnöstäni huolimatta, vaan tehtaili omakätisesti blogini esittelyyn kymmenkunta lisämäärettä, mm. mummonmökin.

  Tämä ei ollut mielestäni enää ystävällismielistä toimintaa.

  Olen sitä mieltä, että kannattaa pyytää blogin kirjoittajaa lisäämään itse bloginsa listalle, jotta hän voi harkita esittelysanat niin kuin tahtoo. On mielestäni tekijänoikeuksien rikkomista ja epäeettistä (siitähän nyt kukaan tosin ei enää välitä) lisäillä toisten blogeja omatekoisin esittelyin ja sallia tällainen toiminta jossain systeemissä. Lisäilyn vielä ymmärrän, mutta tuo pääsy luonnehtimaan blogia on ehdottomasti asia, joka rikkoo tekijänoikeuksia, koska mistään ei erota, että ne eivät olekaan bloginpitäjän omat esittelyt, kuten yleensä näissä luonnehdinnoissa on.

  Ei ole bloggaajan asia korjailla toisten jälkiä ja poimia joitain koodeja ja lisäillä niitä blogiinsa saadakseen sen pois listalta tai edes "tilastorajoitteiseksi".

  VastaaPoista
 16. On edelleen blogistanissa blogi nimeltä Kielo ja sen pitäjänä Hotanen kysyy. Tuppasi vielä samalle blogille kanssani. Surullinen tapaus. Sellaista on vapaus. En ole katsonut, onko ilmoittanut itseään listalle.

  VastaaPoista