18.7.2007

Vastuunkannosta

Blogiini virtaa nyt niin hurjasti väkeä Googlen kautta tämän jutun perusteella, että kesämökkiläisenä ja uutispimennossa olevana innostuin tutkimaan vielä iltamyöhään, miksi Karaoke of mental hospital on taas niin kiinnostava.

Päädyin lukemaan nettiversiota Iltalehden jutusta, joka koski 15-vuotiaan lieksalaispojan luvatonta YouTube -juttua. Huomaan olleeni syyttäjän kanssa samaa mieltä, eli jos oikeuslaitokseen on yhtäänkään luottamista, taisin olla jokseenkin oikeassa mielipiteeni kanssa, vaikka tunsin taistelevani tuulimyllyjä vastaan.

Jos ajatellaan pojan parasta, se on tietenkin se, että hän joutuu ottamaan itse vastuun teostaan ilman opettajien tai vanhempien unohtavia ja anteeksiantavia päänsilityksiä. Siis anteeksi tulee tietenkin antaa, mutta ei painaa juttua villaisella, koska se oli eettisesti väärin.

Loistavaa! Olen todella iloinen siitä, että juttu jatkuu näin. Minä luotan poikaan, hänen kasvuunsa, ja nimenomaan siksi tahdon että hän oppii ymmärtämään tekonsa seurauksia. Olen tyytyväinen myös siitä, että isä saa näpäytyksen. Hänhän oli sitä mieltä, että opettaja oli huumorintajuton, kun ei ymmärtänyt hänen poikansa kujetta. Kujehan olis siis se, että poika nimeltä mainiten nimitteli opettajaa mielisairaaksi maailmanlaajuisessa YouTube-internetlevityksessään. Hohhoijaa, ei voi muuta kuin kiittää oikeuslaitosta vastuunkannosta. Mielenkiintoista on nähdä, miten juttu päättyy. Tuomio ei ole varmaan oleellista, vaan jo se, että poika joutuu vastaamaan teostaan.

(Maalaus Paul Cezanne: Boy in a red vest)

21 kommenttia:

 1. "Jos ajatellaan pojan parasta, se on tietenkin se, että hän joutuu ottamaan itse vastuun teostaan ilman opettajien tai vanhempien unohtavia ja anteeksiantavia päänsilityksiä. Siis anteeksi tulee tietenkin antaa, mutta ei painaa juttua villaisella, koska se oli eettisesti väärin."

  Siis on pojan parhaaksi tehdä asiasta kansainvälinen uutinen ja haastaa hänet oikeuteen kunnianloukkauksesta?

  VastaaPoista
 2. "Tässä hullu laulaa karaokea mielisairaalassa.""

  En muista ja en viitsi lukea tuota vanhaa tekstiä uudestaan, kuitenkin tuo on selvästi loukkaavaa, pelkkä otsikko mielestäni ei välttämättä.

  Tristanista tuollainen on ilmeisesti normaalia käytöstä, ja nettiketin mukaista.

  Asian jättäminen käsittelemättä olisi ollut väärin sen jo saamansa kohun takia.

  15 vuotias on oikeustoimikelpoinen ja pitäisi pystyä vastaamaan teostaan, ja kyllä, pojan parhaaksi on, että asia selvitetään ja julkisesti asian jo saamansa julkisuuden takia.

  VastaaPoista
 3. Tristan

  Sinun oikeustajusi mättää.

  anonyymi

  Just noin.

  "Tässä hullu laulaa karaokea mielisairaalassa."

  Sitaatti, josta ole kateellinen - nimenomaan filosofina...

  VastaaPoista
 4. Tristan, kyllä jotta poika tajuaa tekonsa mittasuhteet. Mitä tahansa ei voi tehdä toiselle huumorintajun nimissä, vaikka sille olisikin isäpapan tuki.

  Poikahan loukkasi kunniaa, joten toki hänet haastaa voidaan. Mikä olisi se peruste, ettei voida? Kunniaa ei tosiaan saa loukata, Tristan.

  Miksi muuten piiloudut mihinkään johtamattoman linkin taakse, kun sinulla kerran on tunnettu blogikin? Saanko kysyä, oletko se sama, vai joku toinen nimelläsi ratsastava henkilö? Anteeksi suoruuteni, mutta eikö olisi eettistä aina seistä tunnetun bloginimensä takana itse?

  Onko tuommoisen kvasinikin takaa muuten helpompi loukata kunniaa, kuten olet tehnyt viimeksi täällä vieraillessasi? Ystävällisesti kysyn tätä ja jos vastaat, pyydän asiallista vastausta.

  VastaaPoista
 5. Olen samaa mieltä. Kyllähän nuorisoa pitää vähän opettaa, että mikä on oikein ja mikä väärin, ja että teoilla on seuraukset. Vaikka kyllä 15-vuotiaan pitäisi se jo tietää itsekin.

  Kansainvälisyyden poika taisi valita jo siinä vaiheessa, kun videon sinne Youtubeen laittoi.

  VastaaPoista
 6. Tämä ajatus, että viisitoistavuotiaan tulisi jo tietää itsekin on valitettavasti tullut mantraksi, kun itsekseen kasvaneiden lasten tekojen hedelmiä katsellaan. Lapselle on uskottu oma kasvatuksensa jo ennen kouluikää. Oletetaan vissiin, että kasvu eettisyyteenkin tapahtuu itseohjautuvasti. Tässä maailmassa, jossa eettisyys on painettu maton alle ja röyhkeys ja itsekkyys nostettu hyväksytyiksi arvoiksi, ei passaa olettaa viisitoistavuotiaalta toiset huomioon ottavaa eettistä valintaa.

  VastaaPoista
 7. Ilta-Sanomissa 11.5.2007 on kuvaus videosta:

  "YouTube-sivustolle levinneellä videolla koulun opettaja [Vuokko Tofferi, 58v] laulaa Suutarinemännän kehtolaulun yleisön kannustaessa häntä.

  Vaatimattomasta lauluäänestään huolimatta opettaja näyttäisi nauttivan tilanteesta. Yhdessä vaiheessa hän ilmoittaa, että laulu "jatkuu vielä".

  Esityksen lopussa hän jopa intoutuu tekemään lavalla pienimuotoisen tanssikoreografian, mikä villitsee yleisön."


  Minustakin on hyvä, että käräjillä ratkaistaan kuka tässä oikein on vastuussa ja mistä.

  VastaaPoista
 8. TN, on aivan epäolennaista se, esiintyikö opettaja vapaaehtoisesti itse koreografioiden vai käsikirjotuksen mukaan "pakotettuna".

  Tietenkin hän esiintyi oppilaiden vuoksi, heitä viihdyttääkseen, koska on hyvä opettaja, oletettavsti työhönsä vakavasti sitoutunut. Tiedän, että läheskään kaikki opettajat eivät esiinny tällaisissa juhlatilaisuuksissa ja tapahtumissa itseänsä likoon pannen, vaan ainoastaan oppilaistaan välittävät, yleensä huumorintajuiset opettajat, joilla on hyvä suhde oppilaisiin. Sanon tämän elämänmittaisella kokemuksellani ja luovan esitystaidon opettajana, lukuisien esitystilaisuuksien järjestäjänä.

  Siksipä hänen täytyykin olla äärimmäisen pettynyt siihen, ettei saanut oppilailta samanlaista palautetta ja lämpöä, jota itse antoi uhrautuessaan likoonpantavaksi kriittisen yleisön edessä, josta ainakin yksi käyttäytyi häntä kohtaan röyhkeästi ja ilkeästi.

  Minua ei kiinnosta pojan saama tuomio, en edes vaadi mitään tuomiota, vaan kiinnostuneena seuraan, mikä on oikeuslaitoksen kanta nuorten eettisiin rikkomuksiin.

  Minusta se riittää, että poika joutuu vastaamaan teostaan. Kaikilla oikeustapauksilla on myös arvoa siinä, että ne näyttävät jästipäille ne rajat, jotka yhteisössä eläessä aina ovat olemassa. Rajat johtuvat juuri näistä jästipäistä, jotka eivät osaa toimia eettisesti kaikkien hyväksi itseohjautuvasti. Ilman heitä rajoja ei tarvittaisi.

  VastaaPoista
 9. Kaikilla oikeustapauksilla on myös arvoa siinä, että ne näyttävät jästipäille ne rajat, jotka yhteisössä eläessä aina ovat olemassa.

  Ymmärrät ja hyväksyt varmaan myös sen, että tässä prosessissa jästipääksi voi osoittautua joku muu kuin Toni (15v)?

  VastaaPoista
 10. Jästipäiden ketju on katkeamaton. Ellei ketjua katkaista, Tonin poikakin on tuleva jästipää.

  VastaaPoista
 11. No enhän tarkoittanut tietenkään, että sen 15-vuotiaan pitäisi olla se itse oppinut ja ymmärtänyt, vaan nimen omaan olisi pitänyt kasvattaa se ymmärtämään.
  En siis olettanut kasvun eettisyyteen tapahtuvan itseohjautuvasti, ymmärsit varmastikin.

  VastaaPoista
 12. Aivan Tiina, ymmärsin luultavasti oikein kommenttisi, mutta se inspiroi minua vähän pidemmälle. :)

  VastaaPoista
 13. Muuten, nimimerkki 'karpo' näyttää julkaisseen netissä 31.12.2004 tällaisen vappukuvan!

  VastaaPoista
 14. Joo, pallo jalkaan ja munat Kakolan kollille.

  VastaaPoista
 15. Luin kuitenkin nopeasti läpi tämän foorumin aikaisemman keskustelun aiheesta ja yhden silloisen lehden uutisoinnin asiasta.

  Alkujaan puhuttiin ainoastaan videon nimestä ja minusta olellinen jäi puuttumaan, eli opettajan nimen mainitseminen ja opettajan kutsuminen hulluksi.

  Nuo seikat muuttavat asiaa mielestäni todella paljon ja mikäli ne olisivat olleet yleisessä tiedossa aikaisemmin, käyty keskustelu olisi luultavasti ollut täysin erilainen.

  Hyvä, että asiaa käsitellään ja toivottavasti niin monessa oikeusasteessa, että saadaan selkeä ennakkopäätös.

  VastaaPoista
 16. Anonyymi, sitä ei taidettu missään mainita, että opettajan nimi mainittiin videossa. En muista olleeni siitä tietoinen. Se lisää tietenkin teon painavuutta entisestään, joskaan minusta ei ole oleellista nykyisen reaaliaikaisen viestinnän aikana, jolloin nimeä ei tarvita, vaan muut seikat kertovat nopeasti intimiteetin - jopa nimimerkillä bloggaajan.

  VastaaPoista
 17. Voitaisko seuraavaksi keskustella tracker-koodien käyttämisestä omilla sivuilla ja näin ollen toisten ihmisten ip- ja yksityisyystietojen keräämisestä ja urkkimisesta?

  Siinä tunkeudutaan jo aika pahasti toisten yksityiselle alueelle, kotikuntaa, käyntitilastoja ja tietokoneen käyttöjärjestelmää myöten.

  Se on mielestäni jos ei törkeää ja laitonta, niin hirvittävän epäkohteliasta kuitenkin. -ja paljon laajemmalle levinnyt käytäntö ja koskee suurempaa ihmisjoukkoa kuin oppilaiden kuvaamat hupivideot opettajista.

  VastaaPoista
 18. Annikki

  Kysehän on kummassakin tapauksessa materiaalin jatkokäytöstä, ei siitä, että taltioiminen sinänsä olisi väärin.

  Kellään ei ollut varmaan mitään pojan videointia, vaan materiaalin väärinkäyttöä vastaan. Samoin lienee laskureitten laita. Kyse on tiedon jatkokäytöstä - jos siinä tehdään virheitä, saakin nostaa äläkän.

  Blogini sivuilla on Site Meter -laskuri, josta näkyvät kävijän IP-numero, palveluntarjoajan kotikunta tai operointialue, vierailun kesto ja tulo- ja menosivu. Käyttäjän kotikuntahan ei aina näy, esimerkiksi minulla näkyy tästä koneesta sijainnikseni Pori, läppärissä Helsinki tai Espoo, vaikken ole kuunaan noilla paikoilla surffaillut. Jos käytän kirjaston konetta, siinä näkyy jostain syystä reaalinen sijaintikunta.

  Hupivideo opettajasta? Mielisairaasta opettajasta? No johan sinulla on venyvä
  huumorintaju. Niinpä niin, huumorintajun merkkihän on se, että nauraa kaikelle, mikä on tarkoitettu hauskaksi.

  VastaaPoista
 19. Lisäys: Poika näkyy kummastelevan sitä, että opettaja vaatii 2 000 euroa hän eltä, koululaiselta. Ei tunnu tajuavan, että on lapsi vielä, vanhempien vastuullisen ja valvovan silmän alainen ja siten heidän kustantamansa. Ehkäpä raha on se ainoa kieli, joka puhuu jotakin joillekuille. Vaikka sittten antaa oppitunnin etiikan alkeista.

  VastaaPoista
 20. No minua häiritsee jo se, että sinä otat noin vain ilman minun lupaa selville, mistä minä tulen ja minne minä menen, kuinka usein käyn ja mikä on minun ip-osoite ja sen lisäksi ne tiedot tallentuvat vielä johonkin rekisteriin tilastoiviksi, ja joiden käyttöä et edes tiedä (tracker-palveluita tarjoavat sivustot eivät tee sitä puhtaasta hyvästä sydämestä, vaan tn. myyvät tiedot niitä haluaville tahoille (esim. markkinointialalle) eteenpäin). Et ole mikään virasto, enkä tunne sinua, etkä todennäköisesti tiedä, missä noita tietoja säilytetään, kuka niitä pääsee käyttämään ja kenen vastuulla.

  Niin kuin kuvattavaltakin olisi kohteliasta kysyä lupa kuvaamiseen, voisi selaajiltakin kysyä luvan heidän tietojensa keräämiseen.

  Mielisairaissa ei ole mitään vikaa, olenhan itsekin. Eikä häiritse tippaakaan.

  VastaaPoista
 21. Höpsistä, Annikki!

  Ei minua kiinnosta sinun liikkeesi, vaikka tykkäänkin kirjoituksistasi ja luen blogiasikin. En tiedä sinun IP-osoitettasi, en ole edes yrittänyt selvittää sitä. Enkä minä osaa tulkita laskuria oikein, en ymmärrä siitä läheskään kaikkea.

  Esimerkiksi eilen blogissani kävi yli 300 IP-numeroa tuon Googlen Karaoke-jutun vuoksi, ja samoin on aina välillä sellainen määrä, ettei muu kuin vilkaisu tule kyseeseen. Jos kotipaikaltasi (?) tulee 20 IP-osoitetta samaan aikaan kuin sinä, en voi mitenkään tietää, mikä niistä on siunun IP:si. Niin paljon minussa ei ole kyttääjää, että selvittäisin kommentoijien osoitteita. Mitä niillä tiedoilla teen?

  Ne muutamat tosi ilkeät kiusaamistapaukset olen koettanut selvittää, ja näissä olen mielestäni onnistunut. Olen kuitenkin vakuuttunut, että ne osoitteet eivät kerro välttämättä edes kiusaajan kotipaikkaa. IP-osoitettahan voi kai manipuloida?

  JK Periaatteessa olen kyllä sitä mieltä, että sinä olet oikeassa. Elämä olisi mukavampaa ilman laskureita ja tällaisia ilman lupaa kerättäviä tietoja.

  VastaaPoista