15.10.2007

Näin päästiin puista ja harakoista

Olin lauantaina taloyhtiön syystalkoissa. Naiset haravoivat, ja miehet seisoskelivat ringissä jonkinlaisessa työn suunnittelussa, kädet taskussa turisten ja moottorisahaa kokeeksi pöräytellen. Naisilla oli samaan aikaan jo monta korkeaa lehtikekoa haravoituna.

On se kumma, että joka kerta pihan siivous tarkoittaa kasvullisuuden niistämistä alas erilaisin teknisin välinein. Olen tästä ennenkin kirjoittanut, mutta motkotan taas vähän, koska elämme syystalkoitten hektistä aikaa. Ensin ostetaan kalliit taimet, puut ja pensaat, ja seuraavasta vuodesta lähtien kasvu typistetään maata myöden alas, jotta on siistimpää, ja tämä vastoin kaikkia puutarhanhoito-ohjeita.

Nyt lähtivät etupihaltani ison sireenin korkeimmat haarat, joissa oli hyvä pitää pientä lintumökkiä talviruokintaa varten. En voinut estää kaatoa, koska seinänaapuri sanoi haluavansa enemmän valoa keittiöönsä, ja ymmärrän kyllä tämän näkökulman. Kyseessä oli kuitenkin muunneltu totuus, sillä pensas ei estänyt valon tuloa, koska se on kaukana seinästä. Se esti vain sen, ettei naapuri nähnyt pihassa kulkijoita suoraan kahvipöydästään.

Moottorisahamies niisti myös vanhan vaahteran paksuimman ja korkeimman haaran sekä poissa olevan naapurini kolme näkösuojapensasta suoraan hänen ovensa vierestä. Rouva mahtaa yllättyä, kun palaa reissultaan! Yksi kaato teki suorastaan pahaa. Korkealla pajussa oli mahtava harakanpesä, metrin korkuinen. Kuvasin edelliskeväänä näitä harakoita, jotka lennättivät nokassaan valtavia risuja, suorastaan pieniä oksia tähän pesäänsä. Samaten kuvasin näitä kauniita lintuja paukkupakkasilla, kun ne istuivat viereisen korkean lehtikuusen ylimmillä oksilla niin kauan kun aurinko hiukankin osui oksankärkiin lämmittäen ennen yön hyytävää kylmyyttä.

Ensin mietittiin jopa pesän ampumista ilmakiväärillä alas, niin korkealla se oli. Muuan pulska mies kapusi kuitenkin rohkeasti kannustushuutojen saatellessa uskalikkoa korkealle pajuun siivousintoisten ja harakkapelkoisten rouvien pidellessä tikkaita, ja sahasi puun muotopuoleksi päästäkseen käsiksi pesäoksistoon. Näin päästiin harakoista ja rouvat saivat lisää siivottavaa, kun pajunoksat tippuivat alas juuri haravoituun maahan. Pesä piti kantaa kokonaisena roskalavalle, niin luja se oli. Olisi ollut muuten hieno taideteos vaikka terassin somisteeksi!

Tänään harakat ovat vaellelleet orvon näköisinä pihanurmella. Onhan se niinkin, että riesahan harakka on, nokkii ihmisten pulleuttaan pingottavat jätepussit hajalle hetkessä, varastelee kultalusikoita ja pitää julmettua mekkalaa herättäen työn raskauttamat ihmiset viikonloppuisin jo aamulla. Vaan on se kaunis lintu. Eikä minulla ole enää oksaa johon ripustaa lintumökki. Hyvämuistiset talitintit ovat nimittäin jo kurkkineet ikkunoissa, että missä se sapuska viipyy, muutaman pakkasyön jälkeen.

Jos puhutaan ilmastonmuutoksesta ja ilmastoasioista, niin kyllä minusta harakat ja korkeatkin puut kuuluvat tähän ilmanalaan. En ymmärrä, miksi ihmisen tarpeet kävelevät harakan tarpeiden yli. Samaa ilmaa me hengitämme tuon kauniin keekoilijan kanssa. Jokainen turha moottorisahan päräys syö puhdasta ilmaa. En myöskään ymmärrä, miksi happea tuottavia kasveja pyritään säätäämään ihmisen reviirin reunoille pieniin pinoihin ja muotopuoliin minimittoihin.

(Maalaus Grant Wood)

19 kommenttia:

 1. Tämähän on yleinen asenne: luonto on lähtökohtaisesti epäsiisti ja kelpaa luonnonherralle lähinnä vain siistiksi nyrhittynä ja muotoon leikeltyinä. Eläimistä kelpaava pääasiassa ne, joita voi syödä. Omassa taloyhtiössäni - vastalauseistani huolimatta - lehdet kerättiin mustiin muovisäkkeihin ja ajettiin kaatopaikalle.

  VastaaPoista
 2. Minua harmitti se, että äänenmenetykseni vuoksi minussa ei ollut naista avata suutani enempää. Piti taas puhua äärimmäisen lyhyitä lauseenpuolikkaita. Onnistuin vain kysymään syytä kaadoille, ja se tuli vanhemmilta rouvilta kuin tykin suusta: "pysyy siistinä" tai "ei tule lehtiä niin paljon".

  VastaaPoista
 3. Kun kirjoitit noista talkoista tuli mieleeni yksi typerimmistä keksinnöistä ikinä: lehtipuhallin! Mitä järkeä! Hirveä meteli lähtee noista vehkeistä ja aivan järjetöntä puhaltaa roskia pois. Jos kotonakin imuroisi puhaltaen pölyjä sen sijaan, että imisi niitä!

  Hyviä kuvia olit harakoista ottanut. Harakka ei minun lempilintuni ole, mutta varis on. Kamala äänihän niillä on. Ovat vaan niin veikeitä ja älykkäitä lintuja. Minun mielestäni. Mutta taidan edustaa tässä asiassa (kuten monessa muussakin) vähemmistöä.

  VastaaPoista
 4. Sunnuntaina tuli Aki Kaurismäen valitsemassa elokuvien sarjassa Jaques Tatin 'Enoni on toista maata'.

  Se on edelleenkin aivan hulvaton nykyteknologian sekä epäkäytännöllisesti geometrisen, ylisiistin ja ruman funktionalistisen arkkitehtuurin ja muodin kritiikki mutta samalla lempeistä sympaattisin tavallisen, hieman rähjäisen ranskalaisen pikkukaupunkielämän ylistys.

  Monsieur Hulot (Tati) elää täysin omassa pikkumaailmassaan, jossa on yhtä aikaa sekä ihmis- että luontoystävällisyyttä, aitoutta ja rehellisyyttä - paljon paljon enemmän kuin hänen sisarensa miehen ja tämän tehtaan pomojen sekä muuten vaan nokkavan yläluokan teknologismuodikkaissa hömpötyksissä.

  Enää ei tällaisia elokuvia tehdä (ei osata, eivätkä ne myy kuten kaiken maailman Sormusten herra- ja Harry Potter-animaatiot), joskin Aki Kaurismäki itse lienee saanut paljon vaikutteita juuri tästä elokuvasta.

  *
  Ihmisillä on kumma tarve tehdä pihoistaan aivan käsittämättömän ylisiistejä.

  Joillain toki on hyvää makua tässä asiassa, mutta muistan näin esimerkkinä, kun äitini kaadatti 1980-90 luvun vaihteessa huvilatontiltaan melkein kaikki männyt, osan koivuista sekä muistakin puista pois.

  Jäljelle kun piti jäädä iso ja golfkenttämäinen nurmikko, josta oli suora näkymä pienelle järvelle, jonka rannalla huvila sijaitsi.

  En voinut tajuta moista vimmaa kaataa kaikki muka ylimääräinen, joka teki siitä tontista luonnonläheisen.

  Perkauksen ja siistimisen jälkeen se oli kuin varjo entisestä: pihan viihtyvyys oli pudonnut katastrofaalisesti.

  Mutta mutsi omisti tontin, oli teettänyt huvilan ja määräsi sillä vallalla myös pihan saneerauksesta.

  Eihän siitä ruma toki tullut, mutta äärimmäisen keinotekoinen tekele alkuperäiseen puiden paljouteen verrattuna.

  Toisenlainen ratkaisukin olisi ollut mahdollinen - ja paljon viihtyisämpi sekä luonnonläheisempi.

  VastaaPoista
 5. Hanne, hirveä on lehtipuhaltimen meteli. Haravointi sinänsä on mukavaa puuhaa ja tekee hyvää ihmiselle. Ei kait kenelläkään voi olla kauniina syyslauantaina tai sunnuntaina parempaa tekemistä kuin lehtien haravointi ja kompostointi?

  RR, äitisi muistuttaa siskoani, joka tahtoisi kaataa kaikki mökkipihalla olevat isot puut (20 koivua + epämääräinen joukko kuusia ja muutama mänty ja iso pihlaja). Olen ehkä ennen kertonut, että tämä on jopa riidan aihe suvussa. Sisko sanoo että puut kaadetaan, tytär sanoo, että jos yksikin koivu kaatuu, hän ei enää jalallaan astu mökkiin, siskon mies sanoo, että kaadetaan muut, koivut saakoot olla, tuttavat ja muut tukevat enimmäkseen siskon kantaa.

  Oma kantani on se, että puita ei kaadeta, vaikka pelkään niiden alla ukkosta. Lähin koivu on metrin päässä seinästä.

  Toivoisin, että ihmiset pääsisivät puuvihastaan ja kohdistaisivat aggressionsa muualle.

  VastaaPoista
 6. Miehet pääsevät ihan luontojaan naisista ja painajaisista.

  Vai mitä RR, ja muutenkin olen samaa mieltä kanssasi tateista ja luonnonläheisyydestä.

  Mitä mainittuihin lintuihin tulee, niin koulussa muuan Maila Harakka on minuun kovin pihkaantunut.

  Vartuttuani jouduin tenttimään Variksen sosiaalipolitiikan.

  VastaaPoista
 7. a-k.h

  Mitä ihmeen tekemistä tateilla (ai niin Tati - ehheheh - varsinainen puujalkavitsi!), painajaisilla (kts. PS.), Maila Harakalla ja Variksen sosiaalipolitiikalla on toistensa kanssa?

  Tästähän alkaa tulla mieleen lähinnä Hitchcockin 'Linnut' - tuo luontoelokuvien klassikko, jossa harakat, naakat ja varikset ovat valloittamassa Iineksen kesämökkiä.

  *
  Ihan näin sähköpostiystävyyden nimissä kysyn sinulta Aimo-Kalevi: Oletko nyt varmasti muistanut ottaa
  tämän päivän psykoosilääkkeesi?

  Minä kyllä olen...ja mielialalääkkeet sekä muut rauhoittavat (ja stimuloivat: tarkoitan Ecstasya ja Viagraa)siihen päälle ;/

  En(?) siis kirjoita levottomia tässä blogissa tänään...ainakaan vielä.

  *
  PS. Painajaiset - ettei vaan tarkoittanut sitä ihteään: zzhzzzzmmmshzzchiä?

  Luonto siis ajaa tikanpojan myös pois puusta? Niinpä.

  VastaaPoista
 8. Ordnung muss sein !!!

  Myös luonnossa!

  VastaaPoista
 9. Outoja hiippareita täällä varisten ja harakoiden seassa. :D

  Edelleen kummastelen, miksi ihmiset vihaavat isoja puita ja isoja lintuja? Minusta tämä on filosofinen kysymys, vaikkei Nietzsche varmaan ole pohtinut tätä.

  VastaaPoista
 10. Täällä iineksen blogissa on oivaltavaa porukkaa. Pojilla täytyy olla leikkipaikkana jokin takapiha, jossa on roskikset. Ei minulla mitään hätää ole. Mömmöjä huiviin ja lepositeisiin, jotka toivottavasti ei aamulla ole muuttuneet käärinliinoiksi.

  VastaaPoista
 11. On, oivaltavaa porukkaa blogin kommenttilootassa. Joskus vaan ihmettelen sitä, että naisväkeä liikkuu täällä huomattavasti vähemmän kuin mies. Johtuuko se sitten siitä, että ajattelen kuin mies? Vai siitä, että tämä on rysä?

  VastaaPoista
 12. Kyllä kai miehet synnynnäisinä kalastajina aina parhaimmat kalapaikat etsii/löytää.

  Sillä niissähän se 'rysäkin sitten odottaa'.

  *
  (Ottaa iltapäivälääkityksensä hän - nam!)

  VastaaPoista
 13. Samana päivänä oli meidänkin taloyhtiössä talkoot, ja touhu oli samantyyppistä kuin kuvasit. Ihmettelen laillasi myös yletöntä puidenkaatovimmaa ja ollaan joskus siitä keskenään kommentoitukin.
  Onkohan niin, että naiset haluavat sitä "siisteyttä" ja sankarimiehet tuottavat sitä mielellään, kun saavat samalla leikkiä moottorileluillaan. Moottorisahojen kanssa tulee niin tehokkaasti jälkeä, että rivitalon pihassa loppuu äkkiä tekeminen. Miehet pitäisi talkooajaksi lähettää jotain isompaa tienvarsipusikkoa raivaamaan!

  VastaaPoista
 14. Hyvä idea, arru! Huvittavaa on se, että ulkotyötkin edelleen ovat sukupuolisidonnaisia. Haravointi on selkeästi naisten työ, koska se mielletään siivoamiseksi. Jos kunnolla haravoi, työ on kyllä normaalisiivousta raskaampaa ja vastaa kunnollista urheilusuoritusta.

  RR, joskus vielä vaihdan blogin nimen reilusti Rysäksi. Iineksen rysä ja Iineksen kuvarysä.

  VastaaPoista
 15. Musiikkivideo kaikille lehtipuhaltimien ystäville:

  http://www.shynola.com/movies/goodsong/goodsong_download.htm

  Kestää hetken latautua, mutta loppuun asti katsominen kannattaa.

  Sari

  VastaaPoista
 16. Höh, tietenkään linkki ei kopioitunut tuohon kokonaan. d-kirjaimen perästä puuttuu 'ownload.htm'.

  Sari

  VastaaPoista
 17. Varoitus: ei herkille lukijoille.

  Anoppini kuvasi minulle tässä jokin aika sitten puhelimessa yksityiskohtaisesti, kuinka he miehensä kanssa päättivät hävittää myyrät takapihaltaan. Pihalta oli siis löytynyt myyräasutukseen viittaavia kuoppia.

  Appiukko laski letkulla pakokaasua yhteen maassa olevaan reikään. He odottelivat rauhassa kuoppia katsellen, mitään ei tapahtunut. Sitten appiukko liitti letkun vesipisteeseen ja alkoi lorottaa maanalaisiin käytäviin vettä. Hetken päästä oli pieniä myyränpoikasia tullut kauempana olleesta kolosta ulos (tässä vaiheessa meinasin oksentaa). Anoppi oli hakannut niitä lapiolla kuoliaaksi sitä mukaa, kun olivat kömpineet päivänvaloon.

  Jotkut ihmiset pystyvät siis pihatyövimmassaan vaikka minkälaisiin kauheuksiin. Ja vain sillä oikeudella, että ovat sattuneet saamaan päähänsä ajatuksen, että heidän asuttamallaan tontilla ei saa olla muuta elollista elämää! Tämä näyttäisi olevan vain ihmislajin joillekin yksilöille tyypillinen ominaisuus...

  VastaaPoista
 18. Selailin muuten taas kuvablogiasi, taustamusiikkina Loretta Goggin Maledetta Primavera ja lasissa Porto Niepoort Ruby (halpaa ja hyvää). Jäin katselemaan maaliskuun 2006 antia, josta löytyi hieno vanha kuva koulun jumppasalista. Kymmeniä hymyileviä tyttöjä jalat ristissä ja kädet ylhäällä. Tiedätkö tuon kuvan taustoja?

  Alan vähitellen koukuttua blogeillesi. =)

  VastaaPoista
 19. Ei herkille lukijoille sovi yllä oleva anonyymin linkkikään, jos ei Luban myyräntuhokuvauskaan!

  Karmeaa, miten noissa muuten hyvissä sarjakuva-animaatioissa on usein shokkiefektinä jokin fyysisen väkivaltainen kuva, yhdistettynä seksiin. Ikään kuin väkivalta olisi ok rakkauden kylkiäisenä? (Joo joo tiedän, maailma ja parisuhde nyt on täynnään myös fyysistä väkivaltaa, joten miksi totuutta ei saisi kuvata.) Minusta silti vaan se pahoinvoiva kuva on vääränlainen, se ei ole oikea. Siinä on jotain pielessä.

  Minun tuttuni kertoi kesällä tappaneensa pikkutyttönä isänsä kanssa huvikseen katinpentuja ampumalla niitä liiskaksi navetan seinustalle. Maaseudun ihmisiltä on perua tämä julma asenne muita kuin hyötyeläimiä kohtaan. Koirat narun päässä tai kopissa päivät pitkät yksinään jne. Kissat vapaina pitkin metsiä ja peltoja päätyen usein auton alle maanteille.

  Luba, se kuva on äitini jäämistöstä, mutta en ole varma, keitä siinä esiintyy, onko kuvassa äitini vai hänen sukulaisiaan. Joskus luulin, että siinä on äiti, koska hän oli ahkera voimistelija, mutta en löydä häntä enää tästä kuvasta.

  VastaaPoista