9.6.2008

Pikkulolita

Juurihan hän oli rimppakinttuinen pikkutyttö, joka nukkui äitinsä - minun lapsuudenystäväni täältä maalaiskylästä - kanssa samassa vuoteessa siitä lähtien, kun isä lähti talosta.

Nyt hän on kuusitoistavuotias, ja muutti tässä kuussa syntymäpäivänään parikymppisen miehen kanssa asumaan, tämän saamaan kaupungin vuokra-asuntoon.

Sitä ennen mies asui jonkin aikaa tytön kotona, ja ystävättäreni valmisti heille aamiaisen ja ruuat. Miehellä on huumetausta, mutta nyt hän on kuivilla. Tytöllä on nipin napin saatu peruskoulutodistus taskussaan - hilkulla oli sen saanti, koska tyttö lintsasi suurin piirtein koko viime vuoden. Nyt heillä menee kuulemma hyvin, vaikka tytön kaikki todistusnumerot laskivat lähes hylätyiksi, oltuaan ennen lähes kiitettäviä ja kiitettäviä. Mies ja tyttö kuitenkin tukevat toisiaan ja rakastavat tietenkin kovasti, jaettuaan yhteisen vuoteen jo tytön lapsuudesta lähtien.

Ah näitä lolitoja! Minä en osaa yhtyä iloon, vaikken halua olla ilonpilaaja. En olisi päästänyt omaa tyttöni ensinnäkään täysi-ikäisen miehen kanssa yhdessä asumaan alaikäisenä, se on saletti, vaikka minua olisi pidetty minä. Lapsi on lapsi kuusitoitavuotiaanakin vielä, vaikka hänen kehonsa sopisi jo aikuisen miehen käsittelyyn. Jos tästä kehon valmiudesta lähdetään liikkeelle, lapsihan periaatteessa on kypsä fyysiseen aktiin kai jo heti tullessaan murrosikään joskus kahdentoista ikävuoden korvilla. En kerta kaikkiaan ymmärrä niitä vanhempia, jotka antavat lastensa harjoittaa vapaasti sukupuolielämää ja asua yhdessä! Miksi lasten tulisi saada paneskella toisiaan tai aikuisia, kun heidän persoonallisuutensa ei taatusti ole kypsä eroottisrakkaudellisen suhteen ylläpitämiseen?

Tulevaisuuskaan ei taida näyttää kovin valoisalta. Tyttö haki Ypäjän hevosopistoon, muttei päässyt huonon keskiarvon takia. Samoin pari muuta opistopaikkaa menivät sivusuun huonon koulumenestyksen takia.

Mitä olisi pitänyt tehdä? Toista on vaikea mennä neuvomaan, etenkin hyvää ystäväänsä, ja omien mielipiteiden tuputtaminen tuntuisi mestaroinnilta. Olen oppinut sen tosiasian, että elämä menee kuin on mennäkseen, emme voi vaikuttaa toisen elämänvalintoihin, vaikka arvelisimme tietävämme, mikä toiselle olisi hyväksi. Jokaisen on itse tehtävä virheensä, elettävä elämänsä, ja surullisinta tässä tarinassa on se, että hyvienkään ystävysten polut eivät kuitenkaan kohtaa niin, että voisi auttaa toista. Voi vain tarjota olkapäätä ja tarjota ystävyyttään, olla läsnä toiselle kuuntelemassa tätä. Mutta - lapsen elämään voi suuresti vaikuttaa, ja minä en ymmärrä, kuka muu tämä vaikuttaja voisi olla kuin lapsen äiti tai isä.

Mainittakoon lopuksi kuriositeettina, että tämä pikkulolita on todella villi - hän mm. käytti erästä vanhempaa miestä hyväkseen parin kaverinsa kanssa. Mies hankki heille kaljaa ja tupakkaa ja tarjosi sitä asunnollaan. Kun mies sitten sammuneena nukahti, tytöt lähettivät miehen puhelimella kaksisataa tekstiviestiä ja soittivat kavereilleeen, kutsuivat nämä paikalle ja panivat huushollin säpäleiksi. Liimasivat pelikortit kirkkoveneen muotoon seinälle, tumppasivat tupakoita asunnossa olevan ruuan sekaan, heittivät pullot ja muut lattialle sikin sokin ja poistuivat. Mies ei halunnut nostaa syytettä, koska tytöt olivat hänelle niin mukavia.

Mikähän tässä on mennyt pieleen? Miksi tällaisia tositarinoita todella on? Tätäkin tyttöä on kyllä rakastettu ja lapsihan on aina kuvamme!

(Kuva Stanley Kubrickin elokuvasta Lolita)

15 kommenttia:

 1. Ei ole mikään ns. pielessä vaan Lolita jatkaa sitä mitä hänessä tuntuu: kivun ja epämääräisyyden tunne. Koska hän perii tietyn tyyppiset geenit, joissa on ollut epätasapainoa ja hänen äitinsä ja isänsä vielä luultavasti tappelivat sillä tyttöhän jätettiin, tämäkään ei ole mennyt huomaamatta. Kaikki jää psyykeen.
  Kuinka paljon geenit vaikuttavat ja kuinka paljon sosiaalinen elämä - ei tiedetä. Ollaan tehty kokeita mm kaksosten osalta ja tultu siihen, että suurempi vaikutus on sosiaalisella kontekstilla. On siis mahdollista korjata epäsopusuhtaisuutta pelkällä jämäkällä ja rakkautta sisältävällä kasvatuksella mutta kellä on aikaa ja kykyä siihen kun oma elämäkin vaatii omansa. Äidillähän oli omat murheensa: on täyspäiväinen työ rauhoittaa lasta, jonka lähtökohta on sairas (lapsen kannalta).

  Seksin osalta minä en ole ihan samaa mieltä kanssasi. Minä en tietenkään siedä pornoa ja hyväksikäyttöä sellaisena jota se lähes aina on kun vanhempi rakastaa nuorta: kypsemmän perverssiot ja se on myös sairasta. Mutta se on siis toinen asia. Jos keskittyy terveään elämään seksi ei ole paha asia ja sen mystiikka pitäisi de-aktivoida. Seksi on hellyyttä, läheisyyttä ja yhteenkuuluvuutta ja sitäpaitsi hauskaa (kuten usein itsekin sanot). Sen asenteen luominen alkaa varhain. Jos äiti manaa tai hyssyttelee pubertaalisen tytön seksuaalista kehitystä tai nostaa varoittavan sormen, saattaa pilata sitä tunnelmaa mikä kuitenkin sitten on a ja o. Ei pidä siis "häiritä" näitä prosesseja ollenkaan ja tytöt etenkin vaativat omaa rauhaa oppiakseen mikä on mikä ja miksi jokin on vaivalloista ja miksi toisen käsiin antautuminen on vaativaa. Se vaatii aikaa ja se ei ole kaikki pelkästään mentaalista vaan se on myös fyysistä. Pitää olla sinut itsensä kanssa niin kehollisesti kuin mentaalisesti ja tuo jälkimmäinen tulee aika myöhään (ja näillä tytöillä, jotka ovat känkkäränkkiä se tulee oletettavasti todella myöhään elleivät samalla ole hyvin pervorehellisiä ja reflektoivia).

  Hiljaisuudessa nousee uusi elämä ja se on osaltaan ihan seksuaalista; kun identiteetti on täysi se on valmis. Siitä ei enää ns. kehity vaikka syventää ja taittuu. Ihmisestä tulee lopulta hänen historiansa sanotaan. Jotta se ympyrä saa tehdä tehtävänsä pitää olla salliva.

  VastaaPoista
 2. Niin, en tosiaan tiedä, missä vika on? Olen kanssasi täysin samaa mieltä. Lapsen ja aikuisen maailmat ovat erilaisia. Pohdin näitä asioita päivittäin työssäni. Olen pohtinut jo kahdeksan vuotta. Vanhemmuudessa se vika yleensä on. Ei rakkauden puutteessa vaan ajan ja rajojen. Pelätään, että lapsi vihaa tai menee rikki, jos häntä kieltää, ohjaa, kasvattaa tai mikä kauheintaa rankaisee tai pistää vastuuseen vääristä teoistaan.

  Mielestäni tuollaisesta parisuhteesta pitäsi oikeastaan tehdä lastensuojeluilmoitus.

  Niin tuttua juttua.

  VastaaPoista
 3. HG,

  siis seksihän on positiivinen ja iloinen asia, voimavara ihmisen elämässä - tästä olemme samaa mieltä, ja juuri siksi koenkin asian tärkeäksi ja puhun usein tästä aiheesta.

  Oma suhteeni seksiin on siis avoin ja hyväksyvä, ja olenkin huomannut, että mitä vähemmän seksuaalisuutta arvostetaan, sitä heppoisemmin siihen suhtaudutaan. Ikään kuin se olisi pala leipää, joka syödään.

  Onko seksi todellakin vain pala leipää, joka syödään tuosta vain, kuka vaan, milloin tahansa?

  Miksi me sitten hoosaamme siitä, että lapsen kanssa harjoitettu seksi on rikos? Miksi tyttöön tai poikaan ei siis virallisesti saa kajota ennen kuin hän on täysi-ikäinen?

  Mitä helvatan teeskentelyä tämä on, jos seksi kerran kuuluu lapsillekin ja sitä ei saa estää, kun se lapsessa nousee, ettei lapsi saa estoja? En ymmärrä siis, miksi lasten harjoittamaa seksiä ei sallita vihdoinkin laissa, kun sitä kotona aivan yleisesti harrastetaan ja sallitaan.

  VastaaPoista
 4. Sanni, tuttua on tuo, että alaikäinen asuu jomman kumman kotona vanhempien siunauksella seksisuhteessa. Mm. suositussa tv-sarjassa Salatut elämät oli aikanaan alaikäinen teinityttö, joka asui pojan kanssa tytön kotona. Kyseessähän oli lain kirjaimen rikkominen. Miksi siis laki on, jos se ei pysy ihmisen sukupuolikypsyyden perässä? Laki kumoon tai alaikäiset omaan petiinsä!

  Leimaudun suosiolla nipottajaksi niin kauan kuin homma on laillista, sen verran kunnioitan Suomen lakia.

  VastaaPoista
 5. Seksi vai yhdessä nukkuminen? Minulla on kaksi tyttöä ja toinen heistä on seurustellut jo pari vuotta. Molemmat ovat täysi-ikäisiä mutta ovat persooniltaan erilaisia ja tämä nuorempi, joka seurustelee on herkkä, hellivä ja hyvin naisellinen. Hänen elämänsä vaikeudet olivat sitä minkä minä kohtasin: hän siis peri minun suruni jonka minä perin isältäni. Minäkin turvauduin poikakaveriin sillä tyttöfrendit ei siinä riittäneet. Taitaa olla sama asia.
  Kieltämällä hänet hellyydestä olisin raadollinen sillä ilman poikakaverin aitoa rakkautta ja läheisyyttä lapseni olisi paljon turvattomampi. Hän pitää siitä, että me hyväksymme hänen poikakaverinsa ja se merkitsee hänelle paljon. Emme puhu seksistä mutta en usko, että kyseessä on seksiin pohjaantuva yhdessäolo. Uskon, että ovat oikeasti rakastuneita sillä käsienpitäminen ja jatkuva toisen huomioonottaminen on harvinaista, suloista ja täysin aitoa. En siis ymmärrä miksi minun tulisi ajaa poika kotiin silloin kun kello on paljon ja ulkona pimeää. Olemme kaikki tottuneita, että täällä on välillä tämä poikakaveri. Hän oli täällä jo vuosi sitten eli vuosi ennenkuin tyttöni oli täysi-ikäinen mutta en välittänyt sillä en halunnut antaa mitään negatiivista lisää pohdittavaksi. Tyttöni oli kärsinyt riittävästi: saa hänkin sitten ressukka selvittää miksi hänen äitinsä elämä oli raadollinen ja täynnä tuskaa peräti 10 vuotta. Se ei ole mennyt häneltä ohi ja kun naapurit sekaantuivat niin asia pahentui ja kiusaamisen eri kasvot olivat koko ajan virellä. Eivät he tiedä mitä aiheuttavat kun rupeavat spekuloimaan sitä ja tätä. Yleensä tyhmyys sen kun tiivistyy kun kulttuuri toimii kuten toimi edesvastuuttomasti.

  Se on mielenstäni lähempänä murhaa kuin muutama ihana yö sellaisen pojan/miehen kanssa jota aidosti rakastaa ja josta saa turvaa. On nämä yhteiskunnan ja yksilön väliset asiat pahasti rempallaan täytyy sanoa: ns. yhteiskunta eli sosiaalitantat voisivat joskus oppia mikä on oikea rakastelu: taitaa olla siitä asiasta liian vähän omia kokemuksia??

  Realismia siis - ja kunnioitusta muiden elämään. On helppo ns. tappaa toinen auktoriteetin äänellä mutta saattaa viedä elämän verran vuosia ennen kuin sellainen välinpitämättömyys tappaa. Siinä ei mene vain yhden ihmisen seksuaalisuus ja koskemattomuus vaan monen sukupolven pahimmassa tapauksessa.

  Be careful out there; ei seksistä kukaan sellaisenaan rikki mene: mutta ilkeistä käärmeistä kylläkin. Pistävät ja myrkky leviää.

  VastaaPoista
 6. Pieni asia hölöttävälle ja kiusaavalle naapurustolle ja iso asia kohteen elämässä. Kärpäsestä härkänen siksi, ettei saanut tukea ja apua ajoissa vaan asiat annettiin eskaloida.

  Siinä olisi lännelle oikea pähkinä. Jättäisivät toisten seksuaalisuudet vain rauhaan.

  VastaaPoista
 7. Eletäänhän me yhteiskunnassa missä pitäis vallita lait ja asetukset pitämäs ja ohjeistamassa elämäämme johonkin siedettävään suuntaan. Olen sannin kannalla. Pikkulolitat iältään alle 18 vee ovat lain mukaisesti lapsia ja näinollen Lastensuojelulaki koskettaa heitä. Seksin harrastaminen alaikäisen kanssa...sekin on määritelty laissa. Vastuu on tällöin aikuisella eli sillä joka on 18vee ja yli eli sitä alle 18 vee osapuolta ei tuomita. Huomioitavaa on että homma on lain mukaan tuomittavaa vaikka alaikäinen olisi suostuvainenkin puuhaan.

  VastaaPoista
 8. HG,

  huomaan, että en ole selventänyt kylliksi ajatuksiani, sillä arvelet varmaan aika itsestäänselvästi, että kannatan sellaista linjaa, jossa valvotaan ja pakotetaan lasta toivottuun suuntaan.

  En ole kyllä edes kieltojen kannalla, vaikka sanonkin, että en antaisi omalle alaikäiselle tytölleni lupaa muuttaa täysi-ikäisen miehen kanssa asumaan. En kyllä antaisikaan, mutta en voisi estääkään, sillä en usko pakottamiseen enkä määräämiseen toisen yli.

  Ajattelen niin, että tilanne on jo menetetty, jos oma lapseni muuttaisi pois kotoaan paljon vanhemman miehen kanssa ja jättäisi koulunkäynnin - uhraisi siis itsensä - ja tekisi toisille pahaa, niin kuin tässä tapauksessa. Virhe olisi ilman muuta minun - minä olisi syyllinen siihen, etten olisi pystynyt tukemaan lapseni kasvua kohti ehjää persoonallisuutta ja itsensä hyväksyntää, jolloin tämänkaltaisilta tapahtumilta useimmiten vältytään.

  En siis kannata toisen elämään puuttumista, ja siksi en ole koskaan sanonut mitään arvostelevaa tälle ystävättärelleni, vaikka olen nähnyt monenlaisia tapahtumia heidän perheessään ja siinä, miten hän on kohdellut lapsiaan ja koiraansa. Yleisellä tasolla olen tietenkin sanonut jotakin ja koirasta kyllä sen, että sitä ei saa koskaan lyödä.

  Jos kuitenkin tilanne on se, että oma lapsi selvästi lyö päätään seinään niin, että se haittaa hänen omaa elämäänsä (koululintsaus, rötökset) ja tekee toisillekin pahaa, puuttuisin tietenkin asiaan, vaikka katson sen tavallaan turhaksi. Lasta kun ei opeteta sanomaan kiitos enää kylässä ollessa, eikä mikään auta enää, kun teko on tehty.

  On kuitenkin teeskentelyä ja propellipäistä haihatusta, todellisuudelle vierasta sanoa, että lasta ei saisi ojentaa (toiset sanovat tätä kurinpidoksi, mutta en käytä sanaa, koska en ole kurinpitäjä), vaikka hän tekisi mitä. En ole koskaan saanut vastausta näiltä propellipäiltä, että mitä sitten tulee tehdä konfliktitilanteessa. Luultavasti vastaus on, että konfliktia ei tule, jos lapsi on evästetty elämään oikein. (Kun suuri osa evästetään kuitenkin väärin, niin mitä hittoa siis näille tulee tehdä????)

  Luin juuri aamuisesta Hesarista amerikkalaislapsista, 15-16-vuotiaista pojista, jotka huvittelivat tilaamalla juoman pikaruokalan autoluukulta ja kun työntekijä toi sen sitten, se paiskattiin takaisin työntekijän päälle myyntiluukun lävitse ("fire in the hole"). He ja sadat muut lapset ja nuoret kuvasivat tällaisia pommituksia You Tubeen (= huumoria, kuten lieksalaispojallakin), ja nämä videot nousivat suosiolistoilla korkealle.

  Kaksi poikaa tuomittiin ja he saivat rangaistukseksi 100 tuntia yhdyskuntapalvelua, siivousmaksun ravintolalle, ja lisäksi he joutuivat kuvaamaan ja editoimaan You Tubeen videon, jossa pyysivät anteeksi näiltä minimipalkkaisilta työntekijöiltä, joita kiusasivat julmasti. Video oli määrä julkaista eilen.

  Jotain tämänkaltaista sanktiota minusta olisi voinut antaa vaikka sille lieksalaispojallekin, joka julkaisi opettajastaan videon valheellisin tiedoin Youtubessakin. Ei mikään taida opettaa tässä vaiheessa paremmin kuin se, että joutuu itse oman rötöksensä uhriksi. Vain siten voi ilmeisesti kokea tunteet, joita toiselle aiheutti.

  VastaaPoista
 9. Johnleehooker, "homma" eli alaikäisen seksi aikuisen kanssa on lain mukaan tuomittavaa. Entä lasten keskinäinen seksi?

  Onkohan kuitenkin niin, että laki on vanhentunut?

  Minua rassaa tällainen ristiriita, että käytännössä kodeissa sallitaan seksi alaikäisen kanssa, mutta laissa ei! Miksi vanhemmat eivät vaadi pykälän kumoamista? Jospa lasten tulee saada rakastaa vapaasti ja estoitta? Jospa nauramme tälle lakipykälälle sadan vuoden kuluttua? Jospa seksi onkin vain pala leipää, turhaan mystifioitu.

  VastaaPoista
 10. Mitä nää yhteiskunnassamme yleisesti sallimat aparaatit ulostaa näkyville -sinkkuelämät, l-koodit sun muut niin vitun mageet esikuvat, nuo vielä henkisesti kehittymättömien lasten ihkumanipulaattori-äklötykset...!
  Näitten tekijät pitäisi lähettää kuuhun! Myös useimmat lastensa kautta omaa nuoruuttaan uudelleen elävät vanhemmat heidän mukanaan.

  Ja täällä internetissähän on kaikki ihanat elämänohjeet tarjolla ja näytteillä, siitä vaan valitsemaan mikä jännittävimmältä tuntuu: Vaihtaisiko sukupuolta, seksisuuntautuneisuutta tai alkaisiko tienata ruumiillaan...
  Mitä enemmän lapset imppaavat tällaista informaatiota voisiko se olla vaikuttamatta heidän kehitykseensä ja maailmankuvaansa?

  Ihmettelen usein tykönäni voiko olla niin, ettei ihminen enää tunnista mikä on oikein ja mikä ei.
  Mutta kai sen pitää mennä niin, kuten ennustettu on: he söivät, joivat, naivat ja naittivat (ennen tuhoaan -tekisi tuohon mieli lisätä)
  Meillähän on oikeus kieltäytyä hyväksymästä erinäisiä asioita. Meillä on valmiudet- ja myöskin oikeus pidättäytyä, olla heittäytymättä primitiivisten vaistojensa orjaksi, mutta näistä vaihtoehdoista ei kukaan tee esim: tv-sarjoja.

  VastaaPoista
 11. "Seksin harrastaminen alaikäisen kanssa...sekin on määritelty laissa. Vastuu on tällöin aikuisella eli sillä joka on 18vee ja yli eli sitä alle 18 vee osapuolta ei tuomita."

  Suojaikä on suomessa 16v, eli sen ikäinen voi vapaasti harrastaa seksiä kenen kanssa haluaa. Tähän on yksi poikkeus ja se koskee maksullista seksiä, seksiä ei saa myydä eikä ostaa alle 18vuotiaalta.

  Poikkeuksia on muitakin, jos nuoret ovat iältään tai henkiseltä kypsyydeltään samantasoisia seksisuhde jossa toinen osapuoli on alle 16v ei riko lakia.

  No asiaan.

  Kerroit, että tyttö on hakenut opiskelupaikkoja, tämähän on positiivinen asia ja mahdollisesti hän skarppaa ja onnistuu ensi vuonna pääsemään jonnekin opiskelemaan. Onko hänellä mahdollisuutta päästä 10 luokalle ja onko sellaista tarjolla?

  Hieno avaus keskusteluun HG.

  VastaaPoista
 12. Piti oikein hakea tuo lakiteksti.

  Rikoslain 20 luvun 6 §
  Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö

  Joka

  1) on sukupuoliyhteydessä kuuttatoista vuotta nuoremman lapsen kanssa,

  2) koskettelemalla tai muulla tavoin tekee kuuttatoista vuotta nuoremmalle lapselle seksuaalisen teon, joka on omiaan vahingoittamaan hänen kehitystään, tai

  3) saa hänet ryhtymään 2 kohdassa tarkoitettuun tekoon,

  on tuomittava lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vankeuteen enintään neljäksi vuodeksi.

  Lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä ei kuitenkaan pidetä 1 momentissa tarkoitettua tekoa, jos osapuolten iässä tai henkisessä ja ruumiillisessa kypsyydessä ei ole suurta eroa.

  Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomitaan myös se, joka menettelee 1 momentissa tarkoitetulla tavalla kuusitoista mutta ei kahdeksantoista vuotta täyttäneen lapsen kanssa, jos tekijä on lapsen vanhempi tai vanhempaan rinnastettavassa asemassa lapseen nähden sekä asuu lapsen kanssa samassa taloudessa.

  Yritys on rangaistava.

  VastaaPoista
 13. Alaikäisten lasten keskinäiseen seksiin ei lailla puututa. Se on iänmukaista opetteluu ja joskushan se opiskelu kestää koko elämän. Se on vaan niin että johonkin se lapsen ja aikuisen raja vastuineen on vedettävä. Niinkuin tupakinmyynninkin kohdalla...minusta tuo 18 vee on aikas sopiva ikä tuohon rajanvetoon. Huomioi että alaikäisen seksi aikuisen kanssa ei ole tuomittavaa vaan aikuisen seksi alaikäisen kanssa on se tuomittava juttu.
  Hyvinvointiyhteiskunnassamme fyysisesti lasten kehitys voi olla aikaisempaa nopsampaa mut yhtä nopsaa ajatusten aikuistumista en ole kyl havainnut...päinvastoin.

  Juuri tuon lain ja käytännön ristiriidan vuoksi uudessa lastensuojelulaissa laajennettiin ilmoitusvelvollisuutta. Mainitsemasi lolitatyttönen on yli 12 vee joten hänen mielipidettään asiasta tultaisiin huomioimaan ikäänsä ja kehitystasoonsa edellyttämällä tavalla. Eli nyt vallitsevan lain mukaisesti hänen asiansa saattaa olla ihan ookoo. Parikymppisen miehen kannalta asia ei sitten olekkaan vallitsevan lakien mukaan ihan ookoo jos on harrastanut seksiä tämän lolitan kanssa.
  Onneksi suurimmaksi osaksi kodeissamme ei kyllä sallita käytännössä seksiä alaikäisten kanssa. Ihmisen seksuaalinen kehitys alkaa jo vauvaiästä...ni kui alas se aikuisten asettama sallittu raja olis sitten laitettava? Minusta laki ei ole vanhentunut, päinvastoin, se uudistuu koko ajan pienin askelin.

  VastaaPoista
 14. Niin, eihän se noin päin voisi mennäkään, että alaikäinen syyllistyy rikokseen sukupuolisuhteessa aikuisen kanssa. Aikuinen kantaa vastuun.

  Leonoora, sinulla on taas teräviä havaintoja todellisuudesta, josta lapset imevät vaikutteita. Ja tuokin, että vanhemmat elävät lastensa kautta, on mielestäni hyvä havainto. Kun lisäksi ollaan kaverivanhempia, ei lapsen tekojen kyseenalaistaminen kuulu tyyliin, kuten ei ole tainnut kuulua lapsen missään kasvuvaiheessa.

  On mielestäni surullista havaita se ilmiö, jossa lepsunpuoleiset vanhemmat havaitsevat, että lapsi ei olekaan enää kiva kiltti pikkuinen, jonka kanssa pärjäsi suostumalla ja lahjomalla varsin pitkälle. Aukkoja lapsen käytöksessä ja valinnoissa yritetään sitten paikata kurilla, mikä on siis mielestäni menetetyn pelin merkki. Lapsen kanssa ei voi pelata, vaan olla vain syvästi aikuisena läsnä lapsen elämässä. Lapsella on omat kaverit, aikuisen ei tarvitse missään vaiheessa olla kiva kaveri.

  Pirkko tai Erkki,

  ei tyttö halua kymppiluokalle, ja hän on katkaissut välit jo kahteen eri peruskouluun! Kummassakaan hän ei pysynyt, ja toisesta sai nippa nappa paperit tenttimällä joitain kokeita.

  Johnleehooker,

  ei tosiaankaan suurimmassa osassa kodeista sentään sallita alaikäisten harrastaa seksiä aikuisten kanssa, mutta näin siis tässä minun ystäväni tapauksessa kävi. Mies asui viisitoistavuotiaan tytön kanssa tytön kotona, ja samana päivänä kun tyttö täytti kuusitoista, he muuttivat miehen asuntoon.

  Tässä lasten ja nuorten suosikkitelevisiosarjassa Salatut elämät oli kyllä myös tapaus, jossa alaikäinen teinityttö otti vanhemman poikaystävänsä + tämän lapsen kotiinsa vanhempiensa luo asumaan. En ole varma tämän poikaystävän tarkasta iästä, mutta hänellä oli jo ajokortti. Tilanne kuvattiin itsestäänselvyytenä, eikä sarjassa noussut tämä ikäkysymys millään tavoin esiin. Päinvastoin, koti esiintyi positiivisessa valossa, koska se pelasti yksinhuoltajaisän monenlaiselta ahdingolta.

  En tarkoita ollenkaan niin, että yksinhuoltajapoika olisi tullut potkaista pellolle, mutta se, että alaikäisen koulutytön suhde vanhempaan mieheen oli niin selkeä kuvio, että mitäs vikisemistä näistä pedofiiliasioistakaan enää on. Radiojuontaja Timpe vai Rampe oli sukupuolisuhteessa pariin nippa nappa alaikäiseen fanityttöön pari vuotta sitten, ja tämä nähtiin suurena rikoksena, josta mies tuomittiin. Toisaalla taas näitä samanlaisia tekoja tapahtuu perhesarjoissa joka ilta.... Onko ihme, että tytöt kypsyvät yhä varhemmin sukupuolisuhteisiin?

  VastaaPoista