4.7.2008

Kesäpäiväkirja 9. sivu


Tämä on jo toinen kerta, kun innokas mies on viattomassa ja hyväätarkoittavassa avustusyrityksessään saanut minut päästelemään suustani perkeleitä. Tällainen on niin harvinaista meikäläiselle, että itsekin hätkähdän kiroamistani.

Puolituttu kylän mies on ottanut ja niittänyt leikkuukoneensa julmilla terillä ikioman aurinkoniittyni kukkakedon matalaksi. Niityllä kasvaa villiä luonnonkukkaa ja erilaisia heiniä ja jopa kaislaviritelmiä, jotka houkuttelevat luokseen perhosia ja rikkaan hyönteiskannan erilaisia heinäsirkkoja ja kirjavakilpisiä luteita myöten. Mitäs minä nyt valokuvaan, kun hyönteiskanta on siirtynyt muilla maille? Kukas minulle nyt sirittää, kun kuljen niitetyn sängen ohi rantaan?

Jo marraskuun kaamoksessa alan aina haaveilla siitä, kun sitten kesällä niitylläni paistaa aurinko ja merituuli heiluttaa ruohonvarsia, joihin sirkat takertuvat soittamaan viuluaan ja kun ukonkorento lepuuttaa siipiään edellisvuotisessa väinönputken varessa. Muisto ja odotus niityn valosta ja äänistä antaa voimaa kestää kaamosajan.

Viimevuotinen niityn leikkaaja oli sukulaismies, joka kaivurillaan ohimennessään ja hyvän hyvyyttään leikata livautti niittyni juurta myöten matalaksi, niin että lanatuksi tulivat myös reunassa kasvavat puutarhavadelmat ja luumupuun puolitoistametriset alut. Vain varrentyngät repsottivat vinosti maata vasten, kun kuljin tuhotulla niityllä. Tänä vuonna olen iloinnut kymmenkunnasta luumupuun versosta, jotka ovat levinneet pellon pohjoisreunaan. Nyt ne onneksi säästyivät, sillä tämänkertainen hyväntekijä jätti reunat leikkaamatta. Hän on ajanut leikkuukoneellaan myös kylän tienreunan kukinnot matalaksi, vaikka kukat eivät estä autoilijoiden näkyvyyttä. Nyt reunoja rumentaa kellertävä sänki, kun se juuri oli rehevänään kukkia, harakankelloja, päivänkakkaroita, ukonputkia ja apiloita. Mikä siinä luonnon kasvussa on niin pelottavaa, että kaikki kaunis pitää nitistää? Onko kyseessä sama ihmisrotu kuin taloyhtiöiden moottorisahamurhaajat, jotka keväisin leikkaavat alas kaiken niin kauan kuin vehkeessä riittää bensaa?

Olen joskus miettinyt, että kuka tässä erikoinen oikein on. Se joka kuvaa maanpinnassa möyrien hyönteisiä ja niityn elämää ja nauttii joka korresta, vai se joka sen korren katkaisee hyötynäkökohtiin vedoten. Ensi kesää varten on pykättävä kieltotaulu pellon reunaan: NIITTO KIELLETTY PRKL! AJO SILTARUMMUN YLI KIELLETTY! VARO HARAKANKELLOJA JA ALSIKEAPILAA TALLAUTUMASTA TRAKTORINPYÖRIESI ALLE! Auttaisikohan tuo? En osaa nimittäin kieltää kuin noita kahta miestä, ja ainahan voi ilmaantua kolmas hyväntekijä, joka ohimennessään leiskauttaa avuttoman yksinäisen leidin pellon kysymättä matalaksi, jotta tämä pääsee paremmin rantaansa.


(Valokuvat Iines)

18 kommenttia:

 1. Suurin osa tontistamme on kukkameren peitossa. Niitä ei kukaan tule niittämään, vaikka yltiösiistin naapurin mieli varmaan halajaa. Leviäähän täältä kaiken maailman ötökät ja siemenet hänen sileälle nurmelleen. Täällä vaan eletään kuin pellossa, jossa kissa ja siilet piilosta leikkivät. Eikä se pelto ole mulloksella.

  Iisi

  VastaaPoista
 2. "NIITTO KIELLETTY PRKL! AJO SILTARUMMUN YLI KIELLETTY! VARO HARAKANKELLOJA JA ALSIKEAPILAA TALLAUTUMASTA TRAKTORINPYÖRIESI ALLE!"

  Lapsetkin oppivat kokemuksiensa kautta!

  VastaaPoista
 3. Kyltti on hyvä idea. Kieltokyltit ovat tietysti hiukan ikäviä mutta minkäs teet.

  Ihmettelen muuten tuota edellisessä kommentissa mainittua "yltiösiistiä naapuria" ja tunnen muutaman samanlaisen. En ymmärrä. Miksi joku jaksaa välittää siitä miten toinen pitää pihaansa? Nämä kuuluvat kategoriaan "ihmiset, joita maailma häiritsee". Olen keksinyt nimityksen keventääkseni suhtautumistani sellaisiin ihmisiin.

  VastaaPoista
 4. lisi, Laura

  Tiedän tuon yltiösiistin naapurityypin, sillä niitä on myös taloyhtiöissä. Meidän pihapiirissä se merkitsee sitä, että pensasaidat leikataan väärään aikaan ja väärällä tavalla alas, kunhan matalaksi menee. Siistijät sanoivat, että pensaan juuret on näin helpompi pitää puhtaina eikä aita haittaa näkyvyyttä. Hm. Näkösuojaksihan tuo aita aikanaan istutettiin.

  Mitä noihin kyltteihin tulee, niin en pidä niistä, mutta en voi aina vahtinakaan seistä pellon laidassa, edes heinäaikaan, jolloin kaato tapahtuu.

  Paras keino taitaa olla puskaradio, täällä kylässä. Kunhan valitan eräälle ystävälle, alkuperäiselle paikkakuntalaiselle, niitty jätetään ehkä vastedes rauhaan. Kulkihan sana taloni homevauriostakin laajalle pitäjään, eikä edes mitään hometta ollut.

  *

  Anonyymi,

  nyt en päässyt ajatukseesi mukaan!

  VastaaPoista
 5. Ei silti,emme me huonoissa väleissä naapurin isännän kanssa ole. Oikeastaan ei minkäänlaisissa väleissä, selkänsä kääntää. Se, että tässä valitan, johtuu ilmeisesti pelkästä kateudesta naapurin supersiistiä pihaa kohtaan. Siinä on kova työ. Itse olen liian laiska ponnistelemaan ja puolustaudun esteettisen silmän ja luonnollisuuden piikkiin.

  Iisi

  VastaaPoista
 6. Kieltokylttiin ei kovin montaa sanaa kannata laittaa.

  "Pysy poissa niittomies" riittää hyvin.

  VastaaPoista
 7. Maalla ja kaupungissa on eri säännöt. Kukkaisniitty, joka kaupunkilaisleidille on ilon ja ihmetyksen aihe, on traktoristille pelto, jonka voi niittää karjalle rehuksi. Sinun tapauksessasi epäilen kyllä, että herrat traktoristit halusivat todella auttaa avutonta,yksinäistä leidiä - ja kukaties tehdä häneen hiukan vaikutustakin.
  Olisi varmaan viisainta ilmoittaa traktoristeille henkilökohtaisesti, ystävällisesti mutta tiukasti, että haluat niittysi pysyvän koskemattomana voidaksesi kuvata villiä luontoa. Kieltotaulujen tehoon en usko.
  Olipa hauska tämä piilokuvasi. Minä muuten näin siinä ensimmäiseksi kissan! Toki pian siitä hahmottui muutakin.
  Valokuviasi katselee todella mielikseen.
  Vaari

  VastaaPoista
 8. Jaaha! Sediskin täällä neuvoo. Printtaa tästä ja naulaa keppiin. Pystytä rummun viereen. Jo pysyy tuholaiseläinten karkottajat poissa palstaltasi:

  VastaaPoista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 10. Viimeinkin siis:

  http://lh6.ggpht.com/maladroitjacques/SG510Y8a0WI/AAAAAAAADeU/0Ebv84C-CCQ/s144/%C3%A4l%C3%A4-niit%C3%A4_niitty%C3%A4ni.jpg

  VastaaPoista
 11. Vaari, sukulaismiehelle esittelinkin kameravarustukseni ja kerroin harrastuksestani. Hän lupasi olla leikkaamata peltoa enää. Siinä kukkien joukossa kasvaa niin paljon heinää, etten kyllä ihmettele näiden maamiesten niittohaluja.

  Toista kaatomiestä näkee harvoin, kun hän asuu kauempana, mutta sanon kyllä tietenkin, jos näen hänet vaikka siinä viereisellä pellolla heinänkorjuussa. Panisi ne edes seipäälle, niin olisi katsottavaa ja kuvattavaa, mutta niihin paaleihin tai valkoisiin muoveihin!

  VastaaPoista
 12. Kylttiohjeista: Kenties yhdistän kuvan ja sanan: Pysy poissa niittomies ja yllä olevan linkin kuva.

  VastaaPoista
 13. Voi tajuton mikä ukkeli. Miten jollekulle pälkähtää päähän mennä leikkaamaan toisen niitty nurin?
  Tosin kyllä omien periaatteiden noudattaminen tuppaa olemaan välillä vaikeaa yhdessä sun toisessa arkisessa asiassa.

  VastaaPoista
 14. Onko niitty todella omasi, omistuksessasi, siis ikiomasi, kuten kirjoitat? Ei maalla yleensä kukaan niittele pyytämättä toisten peltoja eikä niittyjä. Kyllä heinäaikaan on töitä ihan riittävästi omillakin mailla. Vähän outoa avustamista, jos sitä pyytämättä tehdään.

  Mutta on ihmisiä, useimmiten ne ovat miehiä, joiden mielestä luonnossa pitää kaataa kaikki mikä on pysyssä ja ampua kaikki mikä liikkuu. Niitä ihmisiä ahdistaa suunnattomasti, jos jokin paikka on luonnontilainen, jos jossain ei ole ihmisen työn, usein pelkän tuhovimman jälkiä. - Ilmankos ilmastonmuutos etenee.

  Minullakin on suuri piha, jonka olen antanut kasvaa niityksi. Juuri nyt se on niin täynnä elämää, että mahtaa harmittaa naapuria, joka jyystää millin terällä nurmikkonsa noin kolmen päivän välein.

  Luonto tulee toimeen ilman ihmistä, mutta ihminen ei ilman luontoa.

  VastaaPoista
 15. Olet briljantti.
  Sait palkinnon.
  Lisätietoa meikäläisen blogissa.

  VastaaPoista
 16. Anonyymi,

  kyllä pelto on minun ikiomani, ja minä vain kutsun sitä niityksi. Siinä on niin pitkiä heiniä, että kaukaa katsoen kukkia ei aina erota.

  Tämä leikkaajamies on joskus muimoin äitini toiveesta leikannut niittypellon matalaksi, joten leikkaaminen tuli hänen mielensä ehkä sieltä vuosien takaa.


  Sari, kiitos tunnustuksesta - aikani loppuu koneella, klo on 12!Palaan asiaan.

  VastaaPoista
 17. Minulla on vaikeuksia vastata tähän briljanttiseen haasteseen, koska en pääse koneelle miettimään omaa listaani ja tarkistamaan toisten blogeja! Kone edelleen huollossa. Tähän mennessä olen varannut briljanttilistalleni heti mieleen tulevat Rauno Räsäsen, Ripsan, a-k.h:n, Minhin, Saaran, Prosperon, Homo Garruluksen ja pari muuta, joiden nimi olkoon vielä salaisuus. Palaan asiaan, jos se on aktuelli vielä kun pääsen omalle koneelle!

  VastaaPoista
 18. "Pysy poissa niittomies"...
  He, heh.

  "Naatit on niitetty, naatitaan nyt".
  (Vanha viidakon viikate-eukkojen sananlasku. Espoosta.)

  VastaaPoista