13.10.2008

Havuja, prkl!

Lyttyynlyöty olo.

Lääkäri piikitti kahdella pitkällä botox-neulalla, jotka vietiin kaulan läpi, vuoron perään kumpaankin äänihuuleen. Toivossa on taas hyvä elää, sillä puhe on niin pohjalukemissa, että hyvä kun saan sanan alkutavun ulos, aina en sitäkään. Haukon henkeä kuin kala kuivalla maalla. Vokaalialkuinen tavu ei tahdo tulla ollenkaan, konsonanttialkuinen lähtee liikkeelle, koska kieli saa tukea kitalaesta tai hampaista eikä kramppaavia äänihuulia tarvita samassa määrin kuin vokaalissa.

Lyttyynlyödyn oloa lisää saamani kohtelu - varmaan enemmistön mielestä ansaittu - edellisessä pitkässä Johanna Korhos -keskustelussa, joka kuumensi tunteita, vaikkei kukaan ollut edes homofoobikko eikä kukaan kannattanut Alma Mediaa.

Se vaan meni niin, että kun suuri yleisö oli keksinyt syyllisen ja löytänyt uhrin, uhrin toimia ei olisi saanut kyseenalaistaa miltään osin. Ainoa oikea keskustelulinja olisi ollut nostaa uhri kultaiselle alttarille ja pahantekijä puiselle pölkylle. Minä en pystynyt tähän, sillä näin kysymyksen paikan myös uhriksi nimetyn toiminnassa. Tosin en silitellyt vastapuoltakaan, vaan näin kyllä sen tekemän lainvastaisuuden, annettujen tietojen perusteella, ja edelleen olen melko vakuuttunut siitä, että kyseessä oli työsyrjintä, josta seuraa juridinen sanktio.

Vikaa oli kuitenkin sekä sysissä että sepissä, ja itse olen jäänyt pohtimaan, miten juttu olisi päättynyt, jos Korhonen olisi toiminut selkeän avoimesti kautta linjan. En pidä selvänä, että hänet olisi ohitettu, vaikka Alma Media on sanonut mitä on. Ainakaan huonommin juttu ei olisi voinut päättyä kuin se nyt päättyi.

Jos kirjaan saldoa, joka keskustelusta kontolleni koitui, niin sain osakseni mm. vammaispilkkaa, syytöksiä naiviudestani, virheellisistä ajatuksistani, nimimerkin käytöstä ja ilmeisesti väärinkäsityksen vuoksi myös napin otsaani (takaraivoon rosoisen reiän), sillä joku erehtyi ilmeisesti tulkitsemaan Korhos-kyselyni kannatukseksi työsyrjinnälle.

Uusi päreeni torpedoitiin samantien alas, sen perään ilmestyi anomyymin raivoisa huuto siitä, että kukaan ei vastaa enää minulle, rinnalle kiikutettiin toisen anonyymin toimesta jostain muusta päreestäni poimittu sitaatti, jossa kerron puhevammastani, jonka salasin kohtaamaltani tuntemattomalta puhumalla flunssasta - tämähän on ilman muuta sama kuin Korhosen lesbouden salaaminen hänen hakiessaan päätoimittajan paikkaa. Minua mainittiin puolustautuessani ilkeäksi blogiemännäksi. Ainoa päreenpaloni jollekulle kommentoijalle, joka toisti asiaa, joka oli jo selvitetty, poimittiin 188 kommentin joukosta todisteeksi siitä, että minä en osaa viestiä asiallisesti. Kaksi lähti huutaen ovenraosta, että morjensta vaan, eipä tarvitse tähän blogiin enää tulla. Entinen nettiystävä kävi pukinparta kasvoillaan puolustamassa näitä minun virheellisten ajatusteni kriitikoita ja syytti minua milloin mistäkin.

Olen siis metrin lyhyempi kuin ennen ja ihmettelen, mistä on kyse ja mistä tämä vihaksi kokemani vastaanotto tuli. Miksi rehellisyyden vaatimukseni nosti sellaisen kiihkon, joka lähenteli raivoa? Jossain vaiheessa vapisin kuin haavanlehti, kun klikkailin kommentteja auki. Sen ymmärrän, että olisin ollut hyvä blogiemäntä, jos olisin ymmärtänyt sen, että Johanna Korhosella oli oikeus salata joitain tietoja työhaastattelussa, koska hän on lesbo. - Siis kyse ei ole siitä, etten ymmärtäisi sitä - toki ja tietenkin - vaan en pidä sitä oikeudenmukaisena, koska homoudessa ei ole hävettävää. Miksi tulisi sallia ignorointi tai jopa valehtelu, jos asia kerran on ilmiönä ok ja normaali? Mistä tämä homouden salamyhkäisyys edelleen kumpuaa? Havuja homot, prkl!

En vieläkään siis ymmärrä, miksi on julmaa odottaa homoilta itseltäänkin avoimempaa suhtautumista yhteiskuntaan ja sen ymmärtämistä, että heteronormatiiviseksi luokilteltu kielenkäyttö ei kumpua pahasta tahdosta tai homofobiasta, vaan korkeintaan ajattelemattomuudesta ja kömpelyydestä. Sellainen on jaksettava oikaista tuhannesti ja taas tuhannesti, sillä ei voi vaatia, että maailma on valmis sellaiseen, jota se ei saa avoimesti kohdata. En minäkään voi vaatia missään asiassa mitään erityiskohtelua, vaikka olen lähestulkoon mykkä, ellen itse sitä avoimesti pyydä selittämällä, mistä on kyse, menemällä ihmisten pariin nöyränä, en kuitenkaan madellen. En mitenkään voi vaatia, että minua automaattisesti ymmärrettäisiin tai että saisin erivapauksia eettisiin käytäntöihin.

Ihan vaan tiedoksi sille anonyymille, joka torpedoi edellisen uuden päreeni huutelemalla sen perässä, että minulle ei kukaan vastaa: se ei estä minua kirjoittamasta. Suurin osa blogipäreistä yli 17 000 blogissa jää vaille kommentteja, miksi siis ei myös tämä. Minulla on kuitenkin tarve julkaista loppuyhteenveto siitä, miten koin tuon ahdistavan keskustelun. En halua jatkaa asian märehtimistä, niin raskasta se oli, vaan haluan saada tämän asian ulos itsestäni voidakseni jatkaa kirjoittamista muista asioista.

(Valokuvassa Henri Toulouse de Lautrec)

34 kommenttia:

 1. Eikö liene historiallinen tosiasia, ettei sitä niin vain simsalabim vakuuteta, saada ihmisiä joukkoina, saati yksilöinä hyväksymään uusia näkemyksiä, käsityksiä, ideologioita.
  Erilaisia totuuksia ja mielipiteitä, jotka on aiemmin päntätty päähän -opittu jo kotona, kouluissa, yhteiskunnassa.
  Kuten vaikka suhtautuminen seksuaaliseen suuntautuneisuuteen.
  Onhan siitä jo vuosikymmeniä aikaa, kun homous oli rikos ja syntiä, mutta silti on ihmisiä, jotka eivät ole voineet kypsyä ajattelemaan toisin, kuin mitä heille aikanaan on opetettu.
  Onko vika yksinomaan heissä?

  Erilaisuuden tuomitseminen, hyväksymättömyys ja pelko, jopa inho, eivät poistu tai häviä kaikista ihmisistä samalla hetkellä kun syrjinnän kieltävä laki astuu voimaan.
  Ilmeisesti tämä pointti unohtuu usein.
  Vaikkapa vain politiikassa on aina omat oppositiossa olijansa.
  Avoimmuus ja asiallinen tieto ovat a ja o, ne auttavat, varsinkin ajan kanssa kielteisten ajatustottumusten ja mielikuvien karsinnassa ja kitkennässä.
  Ei vouhotus tai erilaisten ajatusten agressiivinen alasammunta.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Leonoora hyvästä kommentista! Hieman joku paikka vipattaen kurkistin tänne, peläten, mitä löytyy.

  Minusta ihmisille tulee antaa homouden kohtaamisessa armoa ja myös tietoa ja aikaa, sillä raadollisuus ei johdu pahuudesta vaan kömpelyydestä kohdata erilaisuutta. Se on atavistinen piirre ihmisrodussa - myös eläinrodussa, ja siihen auttaa vain avoimuus.

  On silmiinpistävää, miten hyvin nuoret teini-ikäiset ja parikymppiset suhtautuvat homouteen. Se johtuu mielestäni juuri siitä, että asioita ei salamyhkäistetä, vaan oma seksuaalinen suuntaus tuodaan pokkana esille. Esimerkiksi BB:ssä jutellaan biseksuaalisuudesta ja homoudesta kuin mistä tahansa muusta, ei niitä hävetä enkä usko, että nuori polvi tulee jatkossa hyväksymään sitä, että seksuaalisen suuntautumisen vuoksi olisi erilaiset eettiset normit. Tasa-arvo tulee tähänkin, ja sitä kautta vasta kielenkäyttö muuttuu seksuaalineutraaliksi. Samoin yleiset käytänteet.

  VastaaPoista
 3. Eikä mitään kuin uutta juttua taas putkeen, Iines. 188 kommentin pituinen keskustelu oli varsin ansiokas, ajatuksia herättävä ja ennen kaikkea kiinnostava.

  VastaaPoista
 4. Enpä osaa sanoa, mikä kirjoittamisessasi saa aikaan raivoisat reaktiot, rehellinen suora ilmaisu? Vai se, että osut tärkeisiin asioihin.
  Jotenkin tuntuu siltä, että hiukan viivettä kommentoijan kannattaa pitää, monet lähtevät parin sanan jälkeen, koko juttua ollenkaan lukematta vyöryttämään asiaansa. Myöntää täytyy, että joskus itselläkin myöhäisenä hetkenä on harkinta pettänyt. Vaan sellainen ilkeilyn, loukkaamisen halu tuntuu käsittämättömältä. Asioistahan pitäisi keskustella, ei kirjoittajien persoonista. - refanut

  VastaaPoista
 5. Tattis Saara, kannustuksesta.

  Ainahan näistä keskusteluista oppii puolin ja toisin. Itse opin mm. sen, että maltti pitää hiiltyessäänkin säilyttää, sillä päreenpalon löytää aina edestään.

  Kiitostakin haluan kyllä antaa kaikille keskustelijoille, myös ovesta poistuneille tasapuolisesti, sillä useimmilla oli asiapohjan lisäksi sydänverta ja runsaasti hengenpaloa mukana.

  VastaaPoista
 6. Refanut - juuri tuo on tärkeää, että keskusteltaisiin asioista eikä millään tavoin personoitaisi asioita kirjoittajiin. Juuri tätä tarkoitin sillä, että ajatuksia ei pidä arvioida laatusanoilla, vaan esittää vain omia ajatuksia rinnalle.

  VastaaPoista
 7. Minä en kyllä uskaltanut pistää lusikkaani tuohon kommenttisoppaan, sen verran tulista keskustelua sait aikaan.

  En myöskään kolistele ovia, vaan tulen kiinnostuneena yhä uudelleen katsomaan, mistä nyt kiihkoillaan. Voisit oikeastaan onnitella itseäsi, harva bloggari saa tuollaista kommenttiketjua kirjoituksensa perään.

  VastaaPoista
 8. Olen elänyt sitä aikaa, jolloin homous oli rikos. Eihän siitä juuri puhuttu, vaikka muutamat tutut machot kehuivatkin sillä, miten olivat kaupungin yössä panneet homoja turpaan. Ihmettelin jo silloin, että noilla tyypeillä taitaa itsellään olla identiteettiongelmia,

  Tuossa Korhosen tapauksessa vaistoan kumminkin pientä vedätystä. Oli ihmeen kouluttautunut antamaan hienosti muotoiltuja kommentteja ja tulevat toimenpiteetkin olivat kovin valmiita.
  Onhan hän tietysti lehtialan ihminen, mutta vähän kyllä haiskahtaa vilunkipeli myös Korhosen taholta.
  Uskalsin tuon lausunnon ääneen kirjoittaa, kun Iineskin uskaltaa, vaikka ääni remppaa. Olet ritaritar peitsi tanassa totuutta ja sananvapautta puolustamassa!

  Iisi

  VastaaPoista
 9. lisi, kiitos aamuhymyistä

  toivoo ritaritar peitsi tanassa ja nimenomaan totuuden, rehellisyyden ja sananvapauden puolesta

  PS Oivalsit hyvin sisimmät tuntoni tässä asiassa. Juuri noin minäkin asian koen - pientä vilunkia ilmassa, tosiasioiden ohittamista ja valehtelua (puolison poliittinen aktiivisuus) ja sitten päälle jälkikäteen sinisten silmien räpsytyksiä. Ja tämä kaikki ennen kuin oli työnantaja syyllistynyt yhtään mihinkään - tämä on ydin asian eettisessä punninnassa.

  VastaaPoista
 10. Korvasi vainoaa minua.

  http://actuspurunen.blogspot.com/2008/10/yllinen-tapaaminen-sadunomainen.html

  VastaaPoista
 11. Hm, mielenkiintoista, samaan aikaan kun kirjoitit tätä, olin ilmeisesti lukemassa tarinaasi - ja perään iskeytyneitä kommentteja.

  Tarina korvasta oli kiehtova, suorastaan mainio, mutta kommentit hassuja. Monimiljönääri. :)

  VastaaPoista
 12. Eikö ollut oikea analyysi? Monimiljonääri Italian Liirassa etenkin niinä aikoina kun politiikka
  oli kuten pokeri-peli:
  http://www.kaapeli.fi/~larjanko/text/nytid3.html
  eli miljonääri se on käsite, johon
  ei välttämättä liity ankkuria tai tottuutta mutta kylläkin tuo luku.

  Informaatio=raha=uutisia myynnissä
  eli tämän kolmiodraaman osaajilla on aina miljoona kotona mutta tavallista logiikkaa se ei enää salli. Kun tavallinen ihmiskäsitteinen logiikka astuu peliin Krugman ei enää saa Nobelia
  voisin kuvitella.

  VastaaPoista
 13. Ei ollut oikea analyysi, HG. Sinä olet älykkyydestäsi huolimatta, tai ehkäpä juuri siksi, tulkinnut minut omista kaavoistasi käsin, olet asettanut minut lokeroon johon en kuulu, tasolle jolla en ole, ympäristöön jossa en viihdy. En ole koskaan löytänyt itseäni siitä, miten olet kuvannut minua. Et ole koskaan koskettanut tai tavoittanut minun sieluani kuvauksellasi minusta, kuten joku muu täällä nettimaailmassa on kyllä nähnyt - suoraan minuun ja sieluuni.

  Mutta - tämä persoonakohtaisesta analyysista. Ei ruodita nyt minua, vaan asioita. RR:n tarina oli kuin balladi, siinä oli elävän persoonan tunnetta ja tempoa, hengen paloa. Toista kuin monet nykyajan kelmeät ja kalpeat cityihmisten kuvaukset, jotka haukotuttavat.

  VastaaPoista
 14. Kyllä tunnetta voi luoda ja vääriä analyysejä tehdä ihan kuinka paljon dramaa haluaa tehdä; siitä on kiinni.
  Mutta minä en ollut ikinä aikonutkaan tuntea sinua vaan minä kuvittelin, että tämä sinun blogisi olisi ollut draaman ulkopuolella; ei ollut. Korvaavia juttuja vaan; korva korvaa vasten pumppump jne. Mutta se ei ole älykästä; jos sinä älystä haluat jutella. Minä en usko älyyn sinänsä vaan tunteeseen; kaunis tulkitsee kauniisti, perverssi perverssisti jne eli oma väriskaala värittää uskomukset.

  VastaaPoista
 15. HG, kannattaisiko sinun vaihtaa maisemaa sen sijaan että kaiken aikaa kritisoit blogiani ja minua. Harvoin olet ystävällinen tai otat kantaa päreen aiheeseen. Voisi suoraan sanoa, että olet jo pidemmän aikaa kiusannut minua, jopa häiriköinyt ilkeillä heitoillasi jotka olen joutunut poistamaan - vaikken ole koskaan antanut aihetta muulla kuin olemassaolollani. Mikä sinua siis tässä blogissa oikein pitelee, kun tämä ei kerran miellytä? Useimmat ihmiset valitsevat luettavansa - teepä sinä samoin.

  Blogistaniassa on yli 17 000 blogia, joten eiköhän mieluisaa luettavaaa löydy yllin kyllin.

  Ja - teepä omasta blogistasi tuollainen paikka, jota haluat.

  VastaaPoista
 16. Olin Korhos-asiasta eri mieltä kanssasi, mutta ei se estä minua kiinnostuneena seuraamasta blogiasi. Toivottavasti botox alkaa vaikuttaa!

  VastaaPoista
 17. Sokea kana, hauska kuulla! Minähän nautin keskustelusta, jossa ollaan eri mieltä - kunhan se tehdään niin, että asiat pysyvät asioina eikä kenenkään ajatuksia laatumääritellä adjektiiveilla eikä niihin kytketä kenenkään persoonaa.

  VastaaPoista
 18. Minä olen mainostanut sinun mokomaa blogiasi, mm niille lääkäreille joiden luo menin sanoakseni, että maaima on päälaellaan - ja että minä keskustelen SINUN v*n blogissasi.

  Joten katso ketä moitit tai kiität. Älä usko, että korvarysäsi pystyy yksin tätä tekemään.

  VastaaPoista
 19. iines, pidän blogistasi ja vaikka en ole aina samaa mieltä kanssasi, viihdyn täällä ja nautin lukea keskusteluita. olen muistaakseni sanonut tästä ennenkin mutta sanon taas: homo garullus kiusaa sinua. hänen ulosantinsa on siinä määrin sekavaa ja harhaista (aivan ilmiselvästi sairaan ihmisen tekstiä) ja hän on kääntynyt sinua vastaan ilman syytä (en voi kuin ihailla pitkämielisyyttäsi homo garulluksen suhteen, jos minulla olisi blogi, olisin alusta asti poistanut järjestelmällisesti hänen jokaisen kommenttinsa, ne ovat sairaan ihmisen tekstiä eikä tehtäväni ole olla kenenkään nettiterapeutti) ja veljeilee nyt toisen kiusaajasi kanssa.

  tuo homo garulluksen viimeisin lääkärikommentti oli erityisen paljastava. hän haluaa syyllisiä omalle sairaudelleen ja kuvittelee maailman vainoavan häntä. nyt sinä olet joutunut sijaiskärsijäksi. kannattaa lakata olemasta liian kiltti, joidenkin nävertäjien kanssa ei kannata alentua keskustelemaan, he vääntävät kaiken vääräksi ja omaan agendaansa sopivaksi ja pyörivät blogeissa silkkaa haavoittamisenhaluaan (tai perustavat jopa oman vihablogin, kuten rekomposti).

  VastaaPoista
 20. Mirkka, kiitos kommentistasi! Lienet oikeassa, valitettavasti, joka suhteessa, sillä näin olen kyllä itsekin tämän asian pohdiskellut, samaan lopputulemaan päätynyt. Eivät terveet ihmiset kiusaa ja kalva toisiaan netissäkään.

  On vaan vaikea poistaa kommentteja systemaattisesti, kun välillä tulee asiallisia kommentteja, joiden poistoon ei ole yksittäistä perustetta. Sitten taas yhtäkkiä tulee henkilöön menevä käsittämätön parjaus tai, kuten nyt tuo minun blogini leimaaminen korvarysäksi tai miespyydykseksi - aivan harhainen tulkinta, jota molemmat kiusaajat käyttävät.

  Ja kyllähän näillä kiusakommenteilla merkitystä on, sillä aina joku uusi lukija uskoo/ihmettelee/kummastelee - -> poistuu blogista tympääntyneenä.

  Muistan miten menetin alkuaikoina monta lukijaa ja ehkä tilaajiakin huonon ilmapiirin vuoksi, kun olin lopulta itsekin koko ajan karvat pystyssä ja näin jokaisessa kommentoijassa mahdollisen kiusaajan, jonka persoonaa en silloin vielä tiennyt - nyt olen jo kauan tiennyt. Vieläkin minussa on jäljellä turhan ankarasti itseäni puolustautuvaa henkeä, joka nostaa päätään, kun luen ahdistavaksi kokemani melko normaalinkin kommentin jostain sanomastani. Se asenne jäi noilta kiusaamisen alkuajoilta. Paljon olen saanut sitä kitkettyä, mutta töitä on vieläkin tehtävä.

  Jotenkin vaan uskon ihmisessä olevaan hyvään ja ihmisen kehityskelpoisuuteen, siihenkin, että hyvä voittaa lopulta pahan. Siksi en haluaisi sensuroida muuta kuin pahimmat ilkeydet, mutta tietenkin tällainen kiltinpuoleinen asenne on pois omista voimavaroistani ja syö kirjoittajapersoonaani.

  VastaaPoista
 21. PS Mirkka, minä luulen, että nuo kiusaajat syövät lopulta toisensa - kun muita eivät pysty.

  VastaaPoista
 22. Jos tarkoitat, Iines, minua yhtenä niistä jotka ovat lähteneet ovet paukkuen, olet erehtynyt. En ole missään vaiheessa ollut vihainen, en ole raivonnut. Olen vain keskustellut, tosin jankannutkin kurjasti omaa kantaani.

  Minä en edes ymmärrä, mistä olisin vihastunut. Minusta asiat ovat keskusteet (paitsi parissa kohtaa - mutta mitäpä niistä) Et sinä ole minua loukannut, ilkeillyt vain, kun lienet ollut väsyksissä pitkään keskusteluketjuun. Siitä kommentoin, mutta kestän sellaisen kuin nainen - niin kuin varmasti sinäkin. Ammatti kouluttaa aikamoisen sietokyvyn, ja se on hyvä. Minulla ei ole tapana jäädä sellaisia märehtimään, enkä ole pitänyt tapanani omassa blogissani niitä jauhaa. En ole tehnyt niin nytkään. Siellä on aivan omat juttunsa.

  En minä pienestä suutu, en suurestakaan. Sanoin lopettavani keskustelun tällä erää siksi, että ei se enää mitään uutta tarjonnut. Kaikki näkökulmat oli jo kaluttu. Ei ollut enää puhtiakaan. Ajattelin sinua, kun sanoin, etten hetkeen tänne palaa. Tunnuit ottaneen sen verran itseesi minun kommenteistani, että ajattelin olevan viisainta pitää taukoa.

  On varmasti rankkaa pitää yllä keskustelua niin kuin teet: vastata kutakuinkin jokaiselle kommentoijalle jokaiseen kommenttiin. Kyllä siinä itse kukin väsyy ja ärsyyntyy. Ja saakin olla välillä ikävä emäntä, kaikella muotoa. Vieraiden onkin aika joskus poistua. Minun mummoni sanoi aina, että kolmantena päivänä vieraat alkavat haista. Se on viisas ajatus.

  Olet saanut laajan lukijakunnan, ja siksi-kin keskusteluista syntyy pitkiä. Joskus voit varmaan antaa keskustelun elää omaa elämäänsä, eihän sinun tarvitse aina olla itse osallisena siihen, jos et jaksa.

  Voimia viikkoon!

  VastaaPoista
 23. "188 kommentin pituinen keskustelu oli varsin ansiokas, ajatuksia herättävä ja ennen kaikkea kiinnostava."

  Kuponkien alustavan tarkastuksen perusteella kommenttien jakautuminen eräiden paljon keskustelleiden osalta:

  - Iines 71
  - Saara 19
  - Hirlii 17
  - Hilma 14
  - Homo Garrulus 7
  - Leonoora 5

  VastaaPoista
 24. Kariav, ymmärrän tarkoitteesi, mutta en minä ole koskaan mainostanut keskustelujen kommenttimääriä. Olen varsin tietoinen tyylistäni vastata lähes jokaiselle, koska lähes mykkänä en voi muuten vaihtaa ajatuksia kenenkään kanssa.

  VastaaPoista
 25. Hilma, kiitos kommentistasi!

  Arvostan kyllä sitä, että panit minun otsalleni välille tuskanhikihelmen tiukassa linjassasi, vaikkei arvostus kommenteistani kyllä välittynytkään.

  Tulkitsit tuon tarkkanäköisesti, että väsyin tuossa keskustelun loppuvaiheessa ja koin jonkinlaisia toivottomuuden tunteita sinun kohdallasi ehkä siksikin, että entinen nettiystäväni käänsi juuri sinun kohdallasi minulle selkänsä, tuki sinua ja halveksi minua aika kylmäkiskoisesti, vaikka näki, että koin olevani täysin yksin keskustelussa oman rehellisyyskäsitykseni kanssa. Se tuntui pahalta puukoniskulta selkään! Näen kyllä nyt asian objektiivisemmin, ja sen että, keskusteluissa kannattaa ehkä välillä pitää taukoa, jotta tunteet laimenevat.

  Toisaalta juuri minua pommitettiin paljolti samoilla kysymyksillä, sinäkin. Koin tämän tavallaan mieluisanakin, koska rakastan myös väittelyitä - vaikkakin lopulta siis koin tämän uuvuttavana. Niihin kysymyksiin ei kukaan kuitenkaan olisi vastannut, ellen minä olisi käsitellyt niitä.

  VastaaPoista
 26. Tässä oma tarkistamaton ja väärä listani yhden hätäisen laskun perusteella:

  Iines 69
  Hirlii 20
  Saara 19
  Anonyymi(t) 15
  Hilma 14
  Samuli 7
  Homo garrulus 7
  Leonoora 5
  Maduduu wininii 5
  Tilly 3
  Judge dredd 3
  Elonvirta 2
  Kotilona 2
  Johannes 2
  Tillman 1
  Para 1
  Catulux 1
  Arhi Finnsanity 1
  Aurinkomorsian 1
  Buji 1
  Panu 1
  Poistettuja kommentteja oli 3, näkyvät kokonaismäärässä.

  Lista on siis varmaan väärin laskettu, mutta nopeakin lasku antaa suhteen siitä, että en ollut yksin äänessä koko aikaa - kuten Kariavin listasta vilkaisulla tulkitsee.

  VastaaPoista
 27. Kariav, voi ei! Mitä tämä nyt on? Totta kai Iineksellä on paljon kommentteja, kun tämä on hänen bloginsa ja emännän on syytäkin saamiinsa puheenvuoroihin vastata. Sehän tässä on ideana.

  Toivottavasti ymmärsin väärin mistä tuossa oli kyse. Jos kuitenkaan en ymmärtänyt väärin, niin olen minäkin blogeissa kyllä kaikenlaista nähnyt, mutten vielä sitä, että joku huomauttaa blogiemännän/isännän liiallisesta kommentteihin vastaamisesta omassa blogissaan. Näinköhän nyt sitten senkin...

  VastaaPoista
 28. "...että joku huomauttaa blogiemännän/isännän liiallisesta kommentteihin vastaamisesta..."??

  Huomauttiko joku?

  VastaaPoista
 29. Kariav, no sitähän tuossa edellä just yritin kysyä.

  VastaaPoista
 30. Koska katseet nyt vääjäämättä kohdistuvat tekemääni pieneen tilastoon, josta paremman ja täydellisemmän laati itse blogiemännys, haluan vain tähdentää, että nuo luvut eivät edusta mitään negatiivista asennoitumista; onpahan vain todettu, että Iines on jaksanut vastata.

  Tilastoni yläpuolella Hilma sanoo:

  "Olet saanut laajan lukijakunnan, ja siksi-kin keskusteluista syntyy pitkiä. Joskus voit varmaan antaa keskustelun elää omaa elämäänsä, eihän sinun tarvitse aina olla itse osallisena siihen, jos et jaksa."

  Blogeja on sellaisia, joissa lukijat kommentoivat keskenään lähes ilman pitäjän väliintuloa ja sellaisia, joissa jokaiselle pyritään antamaan vastaus.

  Aiheetta enempään tästä.

  Olen muuten sitä mieltä, että Martti Ahtisaaren on parempi kuulua koripallo- kuin hiihtoliiton johtoon.

  VastaaPoista
 31. Osallistumiseni keskusteluun on tavallaan blogisosiaalisuutta. Minusta on hauska kommentoida kirjoittajille. Täytyy pitää mielessä sellainen asia, että blogit ovat kuitenkin bloggaajien "koteja", vaikka ovatkin samalla avoimia ja aivan yleisiäkin keskustelufoorumeita.

  Kun vain malttaisi olla vaiti. keskustelu voi muotoutua kyllä erilaiseksi, jos antaa toisille enemmän tilaa. Tuossa viimeisessä pitkässä keskustelussa poikkeuksellista oli siis se, että nimenomaan minulle kohdistettiin kysymyksiä kaiken aikaa, olin tykityksen kohde, ja koin velvollisuudekseni vastata.

  VastaaPoista
 32. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista