23.11.2008

Talvipäiväkirja 2. sivu

Ohhoh, blogilla on jostain syystä itselleni ennätyksellinen, suorastaan mahtava määrä lukijoita, yli 380 juuri nyt pelkän blogilistan kautta. Mitäs nyt on tapahtunut? Kiinnostaako persoonani osoittautuminen tunnistettavaksi lihalliseksi olennoksi (ks. ed. päre) ihmisiä vai onko kynäni sujuttelu muka niin luistavaa?

Muuan ystävällinen lukija kyllä koukkasi blogiini Googlen kautta hakulausekkeella ikkunaiines vintti pimeänä, joten olisikohan tuossa selityksen tynkää? Täytyy myöntää, että kyllä olenkin niinsanotusti pihalla, en ymmärrä ainakaan tuollaisia hakuja, joissa halutaan kertoa bloginpitäjälle terveisiä perseestä. Mikä ihmisiä oikein riivaa? Olisiko kyseessä klassinen selitys: ei ole sivistystä, sillä sivistys näkyy nettitavoissakin, koska kyse on sydämen ja päänupin yhteisliitosta. Muutenkin tuntuu siltä, että blogosfääri on pullollaan hörhöjä, omituisia otuksia, luovia hulluja joista ei aina tiedä, kuka on ystävä tai kuka ojentaa seuraavassa käänteessä puukkoa.

Mutta - en sure sellaista nyt, sillä talvi on tulossa ja kaikki on hyvin! Odotan suorastaan innokkaasti kaakosta nousevaa lumimyrskyä. Sisälle on kiva käpertyä kirjoittamaan, lukemaan tai kutomaan sukkaa höyryävää glögiä mukissa, ja kynttilät liekeissä. Ja jossain välissä ehkä uskaltautuu myrskyn silmään kameran kanssa koettamaan elämänsä myrskykuvaa. Jos ulkona on karmea häslinki, voi kuvailla omalla pihalla tai jopa yläkerran parvekkeella. Nautittavaa joka tapauksessa.

Tänään en jaksa ihmetellä enkä kiivailla siis yhtään mitään, en edes sitä että kolme suomalaista tappaa joka päivä itsensä. Pitää pitää oma mielensä valoisana ja luottaa itseensä, sillä minulla on hyvä olla - minkäs sille voin; minä nautin elämästä enkä aio heittää tuhkaa päälleni, sillä ketä se auttaisi. Ostinkin eilen itselleni kukkia kolmella eurolla, kimpun oransseja ja keltaisia ruusuja. Arvelin, että olen ansainnut ne. Panin ne tietokoneen viereen, jotta saisin positiivista energiaa kirjoittamiseen.

(Kuvassa Lydia Wideman, suomalainen olympiavoittaja v. 1952)

15 kommenttia:

 1. Hän katsoi minua, antaen minulle kauneuden,
  ja minä otin sen kuin omani.
  Onnellisena, nielaisin tähden.

  Kahden hetekan nainen

  VastaaPoista
 2. Olin kyllä hieman ylpeä itsestäni, kun toimin salapoliisina ja onnistuin selvittämään itselleni nimesi. Olen muuten tehnyt sitä ennenkin jonkun toisen osalta. En sillä nimellä mitään tee. Samalla se kertoo, kuinka netissä on vaikea pysyä nimettömänä, jos joku todella yrittää. Minähän en muita dekkarikeinoja tunne kuin googlettamisen, muitakin varmasti on.

  Muuten Eniron takia, me kaikki olemme suojattomia, sillä siellä pystyy pelkällä nimellä hakemaan osoitteet ja puhelinnumerot ja kartan kotiovelle.

  Valitettavasti yksi sulka hatussa ei kauaa tee mieltä iloiseksi, vaan pitää keksiä muuta omassa elämässä.

  Muuten, minkä tyyppiset jutut herättävät keskustelua? Pitääkö olla provokaatiota ja häirikköjä? Tarvitaanko hyvään keskusteluun aina häirikkö, joka tuo riitasointuja ja epätäydellisyyttä, jota tarvitaan myös. HG oli sellainen, olen hänelle itselleenkin kirjoittanut.
  Maalainen

  VastaaPoista
 3. "Täytyy myöntää, että kyllä olenkin niinsanotusti pihalla, en ymmärrä ainakaan tuollaisia hakuja, joissa halutaan kertoa bloginpitäjälle terveisiä perseestä."

  Noh, noh, Iinukka! Mikä tuossa vintin pimenemisessä on niin perseestä? Onkohan glögi saanut sinut herkistelemään liikaa. Eihän täällä kohta uskalla kissaa sanoa.

  VastaaPoista
 4. Rotta, haku oli siis "ikkunaiines vintti pimeänä" eikä "vintti pimeänä".

  Eikö tällainen ole terveisiä perseestä?

  VastaaPoista
 5. Ylin anonyymi, kiitos kauniista runosta!

  Maalainen, en pelkää tuossa nimeni paljastumisessa muuta kuin häirikköjen mahdollista henkilökohtaiseksi yltyvää kiusaamista.

  Tuntuu pelottavalta ajatella, että he tietäisivät nimeni ja siksi olen nyt hieman hämmennyksissä etenkin sen käsittämättömän kiusaamisen vuoksi, jota olen täysin perusteetta saanut kokea. En ole itse koskaan häirinnyt kenenkään blogissa enkä kiusannut ketään huolimatta jonkun hörhön väitteestä. Tästä ei ole mitään näytettä - toki olisi jos olisin sitä tehnyt, minun kirjoitukseni kun on muuten kuulemma dokumentoitu.

  Nyt häiriköt ovat hiljentyneet, luojan kiitos, vaikka havaitsen jonkun tutkivan tuntitolkulla vanhoja kirjoituksiani ja tekevän mm. ex-miestäni koskevia nettihakuja. Mitä tällaisella vainoajalla voi olla mielessään?

  Pyydänkin siksi tosissani, että minut tietävät eivät paljastaisi nimeäni julkisesti, sillä se on minun tehtäväni, ei teidän. Nimeni on sentään toistaiseksi vain muutaman - tiedän tarkkaan keiden - tiedossa. Aion silti jatkossakin kirjoittaa avoimesti ja totuudellisesti, mutta en aio toitottaa henkilötietojani.

  Maalainen, hyvään keskusteluun tarvitaan ajankohtainen ja monia koskettava yhteiskunnallinen aihe, jota käsitellään tuoreeltaan, mieluiten heti. Tärkeää on mielestäni myös henkilökohtainen eetos, tunne, ei riitä että esittää faktat täysin objektiivisesti, vaan oma panos ja persoonallinen sanonta tarvitaan, ja mieluiten hieman poikkeava näkökulma, joka hieman mutta totuudellisesti provosoi muita käsittelemään asiaa monipuolisesti.

  Mielestäni hyvä keskustelu sisältää aina jännitteen, siinä pitää olla vastarannan kiiskiä, muuten lopputulema jää yksipuoliseksi ja ehkä puolitieteelliseksi, mikä ei ole kunnon keskustelun tuntomerkki.

  Hyvässä keskustelussa on myös se piirre, että se ei sulkeudu, siinä ei mestaroida yhteenvedoilla eikä lopputulemalla. Ei ole nimittäin asiaa, jossa olisi vain yksi puoli, joka olisi oikeassa - aina on kaksi puolta, ja niiden välivariaatiot.

  VastaaPoista
 6. Tuo haku ei välttämättä ole mitään henk.koht. terveisiä sinulle. Itse ainakin googlailen joskus jotain tuon tyyppistä (en tuota nimenomaista), jos etsin jostain tietystä blogista jotain. Joku on voinut esimerkiksi muistella, että täällä on joku sanonut jostain toisesta, että sillä on vintti pimeänä ja etsinyt sitä. Eihän tuo haku kuitenkaan ollut että "ikkunaiineksellä on vintti pimeänä".

  Itse pidän hiukan epäeettisenä lukijoiden operaattoreiden ja ip-osoitteiden julkaisemista, vaikka tuosta puuttuukin se viimeinen tavu. Minusta sellainen kirjoittamaton sääntö on, että jos noita seuraa, niin niitä ei kuitenkaan levitellä ja eritellä, että kuka on tehnyt mitäkin. Jos kokee, että kyse on kunnianloukkauksesta, niin sitten poliisille tuo info.

  VastaaPoista
 7. Tiina, minusta taas ei ole yhtään epäeettistä julkaista IP-numeroa - herran pieksut, sehän on kuolleen koneen numero eikä mikään sotu - jos kyse on faktasta.

  Eri asia, jos kyse olisi epäilystä. Mistä minua voitaisiin edes syyttää, kun kirjoitan että tietty IP saapui blogiin haulla se ja se? Sehän on silkka asiallinen fakta.

  On kai äärimmäisen pieni mahdollisuus, että blogista haetaan tietoa hakulausekkeella "ikkunaiines vintti pimeänä". Jos kyseessä olisi tiedonhaku, niin luonnollisempi olisi kai haku "vintti pimeänä ikkunaiines".

  Kyllä se nyt menee niin, että epäeettistä on kirjoittaa tuommoisia persterveisiä.

  Ei tämä netti nyt niin pyhä paikka ole, että täällä pitää varoa kieli keskellä suuta loukkaamasta omaa mahdollista loukkaajakonettaan. Tarkkuutta hakuihin sitten vaan, ettei tule erehdyksiä.

  En siis kiistä erehdyksen mahdollisuutta, mutta jos tuommoisen haun kirjoittaa, luulisi edes vähän naurattavan.

  VastaaPoista
 8. Iines, Suo anteeksi, jos jankutan, mutta en todellakaan ymmärrä, mitä "perseestä olevaa" on netti haussa "ikkunaiines vintti pimeänä".
  Sehän on haku, ei mielipide, herra nähköön! Itsekin haen usein asioita monilla hakusanoilla eikä mieleeni edes tule loukata ketään. Kenties joku oli nähnyt nimesi ja tuon vintin jossain muussa blogissa ja halusi vain tietää, mistä oli kyse?
  Kerrotko siis, missä siellä vintissä on se perse, niin osaan itsekin jatkossa olla varovainen.

  VastaaPoista
 9. Nuo haut ovat ehtymätön ilonlähde. Monestihan se johtuu hakukoneen omista yhdistämisistä, indeksoinniksiko sitä kutsutaan, ihan ulalla oleva sana, ja se johtaa blogiisi. Joskus tietysti pahantahtoisestikin haetaan. Googlatessaan saattaa surfailla linkeissä eikä ole edes tarkoitusta mennä johonkin, mutta kiinnostuu matkalla, ja siinä se on.

  On myös hieman ikävää, kun sellaiset palvelut ovat yleistyneet, jotka näyttävät blogissa miltä serveriltä on tullut. Ei tarvitse olla mitään pahoja aikomuksia, mutta siellä se loistaa. Tosin ne samat tiedot ovat kävijämittareissa ja ovat kai julkista tietoa.

  Minusta myös on hieman arveluttavaa, kun IP-osoite julkaistaan, eikä ole edes todistettu, että tarkoitus on paha. En muuten tiennytkään, että nuo osoitteet saa selville, en sen vertaa ole tutkinut kävijämittareita. Joka tapauksessa se tietää sitä, että jonkinlainen vastuu on, vaikka esiintyisikin nimettömänä. Ehkä nuo IP-numerot ovat sitten palveluntarjoajien takana visusti?

  VastaaPoista
 10. Minustakin IP-osoitteen julkaiseminen on epäreilua ainakin tässä tapauksessa. Eihän vintti-hakija ole tehnyt Iinekselle mitään pahaa! Vai onko, Iines?

  VastaaPoista
 11. En minäkään halua jankata, mutta koin tuon haun ainakin henkilökohtaisesti, sillä on kai nyt totta vieköön sanonta "vintti pimeänä" kaikille tuttu. Ja yhdistettynä bloginimeeni se on tietenkin minun perspektiivistäni henkilökohtainen kannanotto etenkin tilanteessa, jossa kukaan ei kommentoinut koko päivänä pärettäni, joka sisälsi henkilökohtaisia paljastuksia. Itsekin aloin miettiä, mokasinko päreessäni itseni totaalisesti ja sitten kurkistaessani tuli tuo hakulauseke kuin tilauksesta: ikkunaiines vintti pimeänä.

  No tässä vaiheessa asia naurattaa minua suuresti ja pyydän anteeksi, jos huidoin ilmaa. Jos en huitonut ilmaa vaan sain täysosuman, niin saat anteeksi, kuka liet, kenties hyvinkin arvovaltainen henkilö.

  VastaaPoista
 12. Katsoin kuitenkin parhaaksi poistaa tuon IP:n sen pienen mahdollisuuden vuoksi, että haun tekijä on ollut vilpittömän kiinnostunut, mitä mieltä Iines on ullakoista.

  VastaaPoista
 13. Bloginpitäjälle

  Alakuloa estämään:

  Sinfoniakonsertti
  Pori Sinfonietta, SataSinfonietta ja Porin Filharmoninen kuoro
  To 27.11.2008 klo 19:00

  Risto Ryti-sali

  VastaaPoista
 14. Palaan viellä pimeään vinttiin. Kun äsken googletin sanoja Ikkunaiines vintti pimeänä, sain monta vastausta. Katsopa vaikka:


  Lisää tuloksia kohteesta i-iines.blogspot.com »
  Ikkunaiines I: SymmetriaaJos joku näkisi pääni sisään, sieltä löytyisi melkein pimeä vintti, jossa peukalonmittainen tonttu istuisi pienen pienen pöydän ääressä pikkuruisella ...
  ikkuna.blogspot.com/2006/06/symmetriaa.html - 39k - Välimuistissa - Samankaltaisia sivuja
  Blogisisko 2: 09/2006Ja onhan meillä erinomainen 'vintti pimeänä'- sanonta." ..... kirjailija ja historiantutkija Kaisa Ikola kertoo siitä, samoin nimimerkki Ikkunaiines. ...
  blogisisko2.blogspot.com/2006_09_01_archive.html - 246k - Välimuistissa - Samankaltaisia sivuja
  Ripsa: Psykoterapia ei autaMinulla ei ole vintti pimeänä vaikka ehkä siltä voisi tuntua. Olen ollut blogistanissa kokeilemalla omat ajatukseni, katsomalla reaktiot ja oppiakseni uutta ...
  ripsaluoma.blogspot.com/2008/08/psykoterapia-ei-auta.html - 201k - Välimuistissa - Samankaltaisia sivuja
  Blogilista.fi - Hakemisto - kulttuuriikkunaiines. Nainen katsoo ikkunasta ulos - tai sisään, kuten naiset kautta ... Tällä alueella limat liikkuu, rappaukset rapisee, vintillä pimenee ja kiska ...
  www.blogilista.fi/avainsana/kulttuuri/1/suosio - 117k - Välimuistissa - Samankaltaisia sivuja
  Periferialife - elämää maalla... vähän yli vuoden bloggaamisen (Ikkunaiines kertoo tuon olevan hyväksytty .... Sen täytyi kai olla elokuuta, koska oli jo pimeää ja ukkonen jyrähteli ja ...
  inki.vuodatus.net/blog/category/Haasteellista - 123k - Välimuistissa - Samankaltaisia sivuja

  Itsekin siis arvelit taannoin vintissäsi olevan pimeää. Mutta kun joku tulee blogiisi itse käyttämälläsi termillä, katsot että se on "perseestä."
  Vähän outoa.

  VastaaPoista
 15. Rotta,

  tietenkin saat tuhansia tuloksia, kun googletat ikkunaiines vintti pimeänä, sillä hakukone poimii vastaukseensa joka sanan erikseen, jolloin vastauksiin tulee ikkunaiineksiä, vinttejä ja pimeänä -muotoja tuhansin variaabelein.

  Minun blogiini viittasi (ilman tätä nyt puheena uusinta juttua) vain yksi maininta, jossa nimimerkki a-k.h kertoi päreeni Symmetriaa kommentissa, että jos joku näkisi hänen päänsä sisään, sieltä löytyisi melkein pimeä vintti, jossa peukalonmittainen tonttu istuisi pienen pienen pöydän ääressä pikkuruisella ...

  Itse muistelen joskus kirjoittaneeni päreen lapsuuteni ullakosta, vaikka en nyt löytänyt sitä vintti- enkä ullakkohaulla. Tämä muistikuva ullakkopäreestä nimenomaan aiheuttaa minussa tuon lievän epävarmuuden, että joku saattaa muistaa tuon päreen ja on hakenut sitä - mutta "ikkunaiines vintti pimeänä" -haulla se ei kyllä löydy.

  Miksi tämä asia on sinulle nyt niin tärkeä? Itse kuittasin sen jo aiemmin huumorilla.

  VastaaPoista