30.12.2008

Talvipäiväkirja 6. sivu

Tänä vuonna pahvienkeli oli hukasssa. En löytänyt sitä mistään, ja se on sentään kulkenut mukanani 50-luvun lopulta lähtien ja koristanut aina, kuvitelkaa - aina - joulupuutani.

Äiti sen Kotiliedestä leikkasi ja liimasi pahville, kiinnitti siihen narun ja ripusti kuuseen, kauas elävästä kynttilästä. Aluksi enkeleitä oli kaksi, kenties useampia, mutta tämä yksi vihreämekkoinen on säilynyt. Olen aina asetellut sen kuusta riisuessani huolellisesti talteen koristelaatikon seinää vasten, mutta tänä vuonna se ei yksinkertaisesti ollut laatikossa, joka kaipaa ankaraa siivousta. Koristeita on enemmän kuin tarvitaan, sillä joulutavaroissa on jotain pyhää, ei niitä voi heittää pois.

Voi puhua siis jo romulaatikosta, jossa on myös koristeita. Olen päättänyt siivota laatikon tulevana loppiaisena ja järjestää koristeet erillisiin pikku pusseihin, pallot omiinsa, nauhat omiinsa, muut omiinsa, enkeli - jos se vielä löytyy jostain uumenista - vaikka kirjekuoreen, johon kirjoitan päälle "Pahvienkeli 50-luvun lopulta".

Päivällä otin ruokaperäiset päiväpeitteen päällä, viimeisten kinkunrippeiden väsyttämänä. Rupesi paleltamaan ja koin yhtäkkiä tutun tunteen. Muistin asian jota en tiennyt muistavani. Isä kääri minut nimittäin lapsena aina pussiin, kun laittoi minua nukkumaan. Hän taittoi peiton reunat tiukasti patjan alle, niin että olin kuin kapalossa ja pääsin hädin tuskin liikkumaan. Vähitellen pussi lämpeni ja oli lämmin turvallinen olo.

Makasin kinkkua sulatellen suorana kuin pussissa, ja isän myötä muistin muutakin lapsuutta. Muistin nimittäin Marja-Liisan, monilapsisen naapurin perheen ruskeatukkaisen tytön, joka hinkkasi itseään liiterin seinää vasten ja sanoi pihan lapsille, että kattokaa, kun tekee näin niin tekee kauheen hyvää pepusta. Koitettiin siinä sitten kaikki yhdessä, tekeekö meilläkin hyvää kun hinkkaamme itseämme liiterin seinää vasten. Marja-Liisa neuvoi tarkan paikan mistä piti kihnuttaa ja sitten kihnutimme. Aika moni sanoi että teki hyvää, kun sen piti mennä niin, sen leikin. Minulla ei tehnyt vaikka koetin eläytyä. Marja-Liisa oli ihan punaisena.

Leikimme siinä sitten peppulääkäriäkin koko pihan lasten voimin. Yksi oli tohtori, muut seisoivat alushousut polvissa jonossa etupuoli paljaana, ja lääkäri käski pyllistää ja tutki tikulla pyllyn jokaiselta. Jostain syystä tätä peppulääkäriä leikittiin monet kerrat, salassa aikuisilta.Vieläköhän lapset muuten leikkivät peppulääkäriä vai olimmeko me maailmankaikkeuden ainoat lapset, jotka tätä leikkivät?

Näistä muistoista heräsin sitten kahville ja lähetin kiitosviestin sukulaiselle, joka antoi minulle lahjaksi koulupuvun lapselle, siis eettisen lahjan. Se oli ehkä ilahduttavin joululahja. Toiseksi paras oli tyttären antama tummanlila intialaishenkinen ohut krepattu hippipusero. Hän ei suostu uskomaan, että olisin luopunut hippiydestäni. Pusero sopii kyllä mainiosti päälleni, kun vain olisi minne mennä. Ei sitä täällä kukaan näe.

(Valokuva A. N.)

JK Panin kokeeksi sivupalkkiin lukijagadgetin, mutta en ole varma vielä sen hyödystä, koska samoja nimiä näkyy myös alla olevassa blogilistassani. On ihan mukavaa saada siihen kyllä näitä kuvia! Täytyypä itsekin ilmoittautua lukijaksi muille.

28 kommenttia:

 1. Kulta - ihanaa tekstiä jälleen kerran.

  Voisin kysyä sinulta jotain isäsuhteestasi, mutta en kysy...

  VastaaPoista
 2. Minäpä en kerro, mihin kerran saunassa tartuin kiinni. Hyvin pienenä, ja tein sen mutkattomasti. Muistan parhaiten nolostumisen.

  Rauno, jos et nyt kullittelisi, sillä joku voi tosissaan luulla että meillä on suhde. Ihmiset ovat tosikkoja, kuten nyt minäkin.

  VastaaPoista
 3. Iines

  Mutta meillähän ON suhde. Sinun ja minun välillä. Syvä suhde.

  Talvipäiväkirjasi on ihana maalaus, jossa talven valo singahtaa silmiini kuin enkeli, joka antaa anteeksi - kaiken - aivan kaiken.

  VastaaPoista
 4. Muistan lapsuudestani kun naapurin Ainotyttö lupasi leikkiä meidän kaa "lypsävänsä lehmiä". Toinen lehmä - eikä lehmillä tietysti vaatteita ole yllä - oli veljeni, toinen yks Kari. Voi, voi kun mua harmitti että olin liian nuori siihen - en tosin ollut ihan varma että miksi? (Oltiin about 5-10 v.)

  VastaaPoista
 5. Taas tuota piiloseksiä ja RR ensimmäisenä hakemassa vibroja.

  VastaaPoista
 6. Tämä rupes 'hyrräämään'

  "Kaikki mitä teet on tehty, kaikki mitä näet on nähty,
  kaikki mihin kosketat on monin käsin kosketeltu,
  muttei sinun käsilläsi, muttei sinun silmilläsi,
  muttei sinun sisälläsi ennen kuin on itse tehty."
  CMX

  VastaaPoista
 7. Älkääs nyt, olkaas nyt.

  Ei tässä ole mitään piiloseksiä, vaan paljasta lapsuuden kuvausta ja esille on nostettu lapsen seksuaalisuus luonnollisena asiana.

  Tuollaista se oli 50-60-luvuilla talojen pihoilla, kun lapsilauma leikki keskenään. Seksivalistus saatiin siis omalta pihalta, ja masturboinnista ei tiedetty mitään, mutta ilmeisesti sitä lapsetkin harjoittivat jossain määrin. Vietti mikä vietti. Ei ihme, että seurasi sitten valtava vapautuminen, kun seksivallankumous puhkesi 60-70-luvulla.

  Kuvasin tämän lämpimin mielin ja lähes hartaasti, ja likaisuus, jos joku sitä löytää, kumpuaa omasta mielestä.

  VastaaPoista
 8. Valtavan upeat sanat nuo CMX:n. En tunne laulua, voisikohan sen kuulla vaikka YouTubessa? Kiitos, anonyymi.

  VastaaPoista
 9. Aikuisten oikeesti nuo 'pyllyleikit' on hienovireistä tajunnanvirtaa, tunnesidettä.

  Tyrkkäsen vielä toisen CMX lyriikan RR:n suuhun;

  sinulla on hulluutesi
  
hulluuksiini sopiva

  kulmillasi elo juhlii

  himon koski kuohuaa

  silmissäni vahvuutesi

  huuhtoo ihon kiveksi

  kuin tuuli pilvipaimenena
  
käsi ottein pitävin
  aarre piilee siellä
  
missä kerran makasimme

  tietämättä onneamme
  
tuntematta kotia
  
  - CMX

  VastaaPoista
 10. 'Lappsellisesti' heittäydyin blogin nostalgiaan mukaan. Melkein 'vannoin' sen hartauden jolla muisteloa oli lempein painalluksin tuotettu. Simissäni siinsi lapsuudenajan hellyttelylelut joista jotain itse uumoilin vinjettikuvaksi.

  Kuin hurskastelun huipentumana palasi joulunaikainen paavin tuomitseva soimaus lapsen hyväksikäyttäjille.

  VastaaPoista
 11. Eikös paavi tuominnut homot?

  En minä nyt niin kauheasti olisi kytkemässä lankoja pedofiliaan päin, jos jossain vilahtaa lapsen paljas pimppa ja isämuistelus.
  Mutta niinhän se menee kai, että kukin poimii teksteistä tarttumakohtia ja kytkee ne sitten kokonaisuudeksi, joka vastaa hänen omaa ajatusmaailmaansa, omia pelkojaan tai muistojaan?

  Minua ei ole hyväksikäytetty, enkä tunne ketään hyväksikäytettyä, paitsi yhden epäilyn, luokkatoverin jonka sisäreidet olivat koko lapsuusajan mustelmilla, jotka paljastuivat jumppatunnilla. Lisäksi huomasin, miten hänen päänsä vapisi hienoisesti kaiken aikaa. Tyttö istui edessäni ja katselin hänen väriseviä hiuksiaan. Näin hänet vanhemmiten ja palaset loksahtivat kohdalleen, kun huomasin, että hän oli ns. "tullut hulluksi", polki naisten pyörää halki kaupungin, seisten, ei uskaltanut istua satulaan. Nykyään hän kävelee pitäen kättään suun edessä, kirkkaan turkoosi takki yllään.

  VastaaPoista
 12. Hyvää ja rauhallista Uutta Vuotta 2009 Iinekselle.

  VastaaPoista
 13. Kiitos, Tillman, ja onnellista vuotta 2009 sinullekin!

  *

  Olen hieman hukassa tuon Lukijat-gadgetin kanssa. Lisäsin vastaavasti omiani, alkuun muutaman, jatkossa lisää, ja nyt huomaan, että informaation määrä hieman kaksinkertaistuu: samoja tietoja pyörii tuossa blogirullassani. Vaan ei se mitään, hauskoja nuo lukijakuvat ovat. Ja suuri ja iloinen kohteliaisuus bloginpitäjälle.

  VastaaPoista
 14. Joojoo, hyvää uutta vuotta 2009 - minä taidan olla ihastunut isääsi Iines.

  VastaaPoista
 15. HG, toivon sinulle hyvää ja onnellista vuotta 2009! Olisitte sopineet isäni kanssa yhteen, olen siitä saletti, mutta onneksi elätte eri vuosisadoilla, joten minä sain tilaisuuden syntyä. Ja sinä et joutunut pettymään. Hurmaavat ihmiset kun ovat surkeita kumppaneita.

  VastaaPoista
 16. Iines

  Lukijakuvat viestivät liikaa henkilöistä. Ne aikaansaavat uteliaisuutta, kateutta ja turhaa vertaispöpinää, mutta rysähän tämä sinun boksisi onkin.

  Haluat olla ekshibitionisti, koska janoat toisten katseita. Toisin kuin minä (hymiö), joka säilytän oman itsenäisyyteni niin pitkään kuin vain maltan - kunnes joku Merin-kaltainen tulee ja murtaa sen.

  No - liioittelen jälleen, koska lienemme kuitenkin kaikki bloggaajat asenteiltamme jossain määrin samanlaisia tässä asiassa.

  Mutta minua vain eivät lukijamittarit kerta kaikkiaan viehätä (tai olen pikemminkin tietoisesti kieltäytynyt niistä), koska ne vievät kiinnostusta pois olennaisesta eli päreistä ja korostavat pelkkää seurustelua blogilaatikoissa.

  Mä oon mikä oon - en muutu tästä - tippaakaan. Olen luultavasti se 'surkea kumppani'.

  VastaaPoista
 17. RR,

  me emme totisesti ole blogeissamme yksin, et sinäkään, vaikka muuta väität. Sinähän olet mestarisseurustelija ja hyvinkin blogisosiaalinen, lähelletuleva.

  Jos arvostaisimme vain sanaa, emme liikkuisi aktiivisesti blogimaailman virtulandiassa, blogosfäärissä etsien kontakteja. Sinäkin etsit niitä ja vieläpä voimalla ja rytinällä.


  Minä ajattelen yksinkertaisesti niin, että mainos- ja markkinointikikat ovat ok, jos tavoitteena kerran on saada sanalleen voimaa ja volyymia, lukijakuntaa, joka vasta synnyttää sanasi maailmaan, puhaltaa päreesi eloon. Ilman lukijoita sana ei elä, sanalla ei ole itseisarvoa.

  Jos blogilleen saa huomattuutta lisäämällä sivupalkkiin muiden kirjoittajien osoitelogoja, niin antaa mennä! Se ei ole mistään pois, ei vie voimaa sanalta, jos sanalla on voimaa. Minä pitäisin lukollista päiväkirjaa, jos en haluaisi kaiken aikaa lisätä vuorovaikutusta kiinnostaviin uusiinkin ihmisiin.

  Pelkät blogien sivupalkkikikkailut ja turhat härpäkkeet, vilkkuvat kuvat ja kaikenmaailman tagit ja kategoriat sitä vastoin vievät huomiota pois itse asiasta, ei niitä kukaan juurikaan käytä tai tule niitä pitkin blogiin, sillä googletettaessahan blogiin tullaan tekstistä napatuilla sanoilla, jotka hakukone nappaa ilman tagejakin. Olen hämmästellyt blogeja, joissa on melkein kilometrin mittainen tag-lista. Gulps. Mitähän varten tämmöinen paloittelu?

  En väitä, että nuo yllä olevat lukijoiden kuvalogot ovat välttämättömiä, mutta kokeilen niitä nyt, ja luovun, jos koen ne tyhjäksi informaatioksi. Osittainhan niissä on samoja henkilöitä kuin blogirullassani.

  Kannatan kyllä lämpimästi blogimaailmassa yhteisöllisyyttä ja blogisosiaalisuutta. Sisäpiireihin kun sitten mennään, ollaan jo rajoittamassa alueita, sulkemassa niitä muilta.

  VastaaPoista
 18. Iines

  No palauta nyt sitten helkkari soikoon se mun blogi sinne blogirolliisi - you lukewarm bitch! (= penseä pimppaloora).

  VastaaPoista
 19. Palauta blogini rolliisi...

  Anna mun nyt nauraa. Sähän oot polvillas. Oisit varmaan sulaa vahaa, kun sua rapsuttaisi leuan alta.

  Rauno, olen hieman huolissani, sillä näen, että kuka tahansa nainen pystyy murtamaan muurisi. Otat kaiken vastaan, vastaat liikkeeseen liikkeellä, ja se on se, mikä karkottaa naiset. Väärä metodi.

  Samaan ei vastata samalla, liikkeeseen ei vastata liikkeellä, vaan tulee olla omat kuviot, omat erityiset kutsuhuudot. Niin nainen tulee luo.

  Mietihän näitä karusellissasi.

  PS Tämä oli kaikella ystävyydellä eikä tarkoita mitään erityistä, kunhan runoilin.

  VastaaPoista
 20. Iines

  Okei. Tämä tie on nyt kuljettu umpikujaan asti. Seuraavaksi täytyy keksiä jotain muuta.

  Mutta polvillaan olo - se on pelkkä pretending-effect. Kuten kaikki polvillaan olo aina.

  Tarkoituksenahan on saada toinen osapuoli hyväksymään sinut ja saada sinulta (julkinen) tunnustus lojaalisuudestasi ja uskollisuudestasi.

  Näin kulkee myös kosiopelin logiikka.

  Äläkä ilku minulle bitch - minä olen herra 55. Minä olen Mies! Enkä mikään lälläri.

  VastaaPoista
 21. Tämä pimppaloora toivottaa sinulle Iines innostavaa tulevaa vuotta kaikin puolin! Yksi rakkaudentunnustushan on jo plakkarissasi. Siitä on hyvä jatkaa, ai niin, ja sait jo runonkin. Kosinta enää puuttuu, mutta eiköhän sekin vielä, jos ei nyt niin ensi vuonna jostakin tule! Kiihkeää tulevaa myös kaikille muillekin Iineksen ihailija mussukoille ja kulltapienille!
  Ja hellät kiitokset kuluneesta vuodesta kanssanne!

  VastaaPoista
 22. Leonorra, sinullekin paljon onnenhetkiä vuonna 2009! Ja muutenkin hyvää vuotta. Raketit paukkuvat jo, ja täytyypä katsoa, lähtisikö liikenteeseen kamerareppuineen.

  VastaaPoista
 23. Iämtöbitch, mutta OnneaUudelleVuodelle kaikille;
  :) chabbe

  VastaaPoista
 24. Hyvää ja rauhallista uuttavuotta ja haistakaa paska.

  T: Murkku

  VastaaPoista
 25. Edellista toivotusta peittämään;

  Niin katson lauluuni entiseen
  kuin puolioutohon ihmiseen.
  Kuin jossain luulisin nähneheni
  nuo kasvot ja äänen kuulleheni.

  Mut milloin ja missä?--En muistakkaan.
  Jään nolona tuotakin tuumimaan
  mitä varten laittelen laulunpäitä,
  parin vuoden päästä kun tunne en näitä.

  Lie sydän sykkinyt ennenkin.--
  Kun tuhrasin tuonkin paperin,
  sain paljon vertani lämmintä käyttää.
  Ja paperiksi se jääneen näyttää.

  Mut eipähän auta. On pakko niin.
  Olen kahlittu kynään ja paperiin.
  Oi taivas, kurjuutta kaikellaista
  sinä Aatamin lapsi aikanas maista.

  A. Hellaakoski

  VastaaPoista
 26. Ylin anonyymi,

  parempaa uutta vuotta 2009! Tuot mieleeni Irwin Goodmanin Haistakaa p*ska koko valtiovalta - toivotuksen. Huonostihan Irwinille sitten kävikin.

  *

  Alemmalle anonyymille

  kiitos runosta ja paljon paperia ja sulkakynän luistoa vuonna 2009! Mikäs sen mukavampaa puuhaa.

  VastaaPoista
 27. Kiitos mielenkiintoista tietoa

  VastaaPoista