27.5.2009

Oi Herra, jos mä matkamies maan

Ajelin eilen mökille ja kuuntelin autoradiosta virsiä, Samuli Edelmanin laulamana. Minulla on taipumus muutenkin turvata viimeiseen vaihtoehtoon, kun vaellan synkimmässä murheen alhossa.

Olin siis syvästi murheellinen, minulla oli pala kurkussa, möykky rinnassa, kaipasin lohtua, tunnetta siitä, että en ole yksin, että joku tukee ajatuksiani ja rakastaa minua, juuri minua ja ennen kaikkea minua. Rakkauksillahan on eroja, sillä ei kaikkia rakasta yhtä paljon, vaikka yleinen ihmisrakkaus antaakin hyvän pohjan rakastamiseen.

Tätä alla olevaa laulurunoa kuuntelin useita kertoja, ja laulajamiehen pysähtynyt tuska, pitkä hiljaisuus säkeiden välillä näytti sen kipupisteen, jossa ihminen on kaiken keskellä riisuttuna ja vereslihalla, paljaan nöyränä, voimatta muuta kuin seisoa tyhjin käsin, hartiat koholla iskuja vasten.

Oi Herra, jos mä matkamies maan
lopulla matkaa nähdä sun saan!
Oi, jos mä kerran
näkisin Herran
kunniassaan!


Sinua kaipaa sydämeni,
sun puolees huutaa mun henkeni.
On yksin tästä
sen ikävästä
kyyneleni.


Muut kaikki hylkää, vaan sinä et.
Autuuden särkyneet sydämet
sinulta saavat,
sä luet haavat
ja kyynelet.


Mua auta, Herra, mä toivon vaan,
vaikkei ois toivoa ollenkaan.
En päästä sua,
ennen kuin mua
käyt siunaamaan.

- -.

O
sa kyynelistä tipahti puserolle, mutta ei voi sanoa, että pusero olisi ollut märkä. Kolmannen säkeistön kohdalla autoradio katkaisi kyyneleet, ja alkoi huutaa Ylen uutisia, enkä tiennyt, mistä nappulasta saisin kailotuksen loppumaan ja cd:n jatkumaan siitä mihin se jäi. Otin siis cd:n pois ja työnsin uudelleen reikään ja kuuntelin laulun alusta alkaen.

Jos joku kaipaa itketystä, niin tämä on oiva levy siihen. Suosittelen nuorille, teinixeille etenkin, sillä lauluun sopisi hyvin raaka heavy-sovitus, jota Edelmaninkin tulkinta hienoisesti tavoittelee. Muut kaikki hylkää, vaan sinä et - tämä on palsamia sielulle. Arvelen että enemmistö ihmisistä on hylättyjä, petettyjä, kaltoinkohdeltuja, väärin tuomittuja.

Mitä laulurunon ideologiseen sanomaan tulee, se on laulussa hyvin antelias siksi, että laulusta voi ammentaa sekä harras uskovainen että paha pakana. Ja mitä omaan uskonnolliseen vakaumukseeni tulee, minuun uppoaisi hyvin Jeesus yksinään, mutta Jumalan kohdalla on suuri musta aukko, josta kurkistaa liian paljon institutionaalisia asioita, pyhiä henkiä, sakramentteja, pappeja ja perkeleitä. En lisäksi voi koskaan ajatella jumalaa, joka tietää kunkin hiuskarvojen lukumäärän, mutta sallii maan päälle näin suuren ahdistuksen ja yksilötason tuskan. Uskonto kiinnostaa kuitenkin ihmisen turvamekanismi-ilmiönä ja kulttuurisen valon tuojana.

Tähän loppuun on pakko kertoa pieni tarina metsäretkeltä muutama päivä sitten. Olen kertonut aiemmin, että vaikken ole uskovainen, minulla on tapa testata Jumalaa ja kääntyä häneen puoleensa itsekkäin pikku pyynnöin. Näillä metsäretkillä pyydän siis usein, että Jumala antaisi minulle jotain kivaa kuvattavaa, toisi vaikka ketun tielleni tai jonkin harvinaisen perhosen tai linnun. Yleensä mitään ei tapahdu, vaan useimmiten joudun tulemaan perinteisten kuvien kanssa kotiin. No, tunsin siis itseni yksinäiseksi ja hylätyksi, ja kysyin jumalalta, että miksi minä, miksi juuri minä olen niin yksin, ja että mitä pahaa minä olen tehnyt, että metsäkin on ihan tyhjä. No siinä rypiessäni itsesäälissä ja kyynelissä varjon puolelta kuului naksutusta ja rapsahduksia, ja pieni orava oli pehmeän värisessä hämyssä käpy suussa katsomassa minua. Se pudotti monta kertaa kävyn maahan, ja nousi taas syömään sitä ikään kuin esittäen minulle, että morjens, täällä ollaan, ota kuva äläkä sure.

(Virsi Wilhelmi Malmivaara, kuvassa Marilyn Monroe, kuvaaja tuntematon)

37 kommenttia:

 1. Tutustupa myös Tuomari Nurmion versioon laulussa. Muistaakseni se oli radiossa soittokiellossa ja siinä jouduttiin vaihtamaan sanan "Herran" tilalle "rouvan", joka tuo lauluun uuden aspektin ;-)

  - Prospero

  VastaaPoista
 2. Tästä se bimbo-nais-objektimaisuus alkaa:
  Marilyn monroe Belongs To Daddy
  4 minuuttia 53 sekuntia
  www.dailymotion.com

  VastaaPoista
 3. Kyllä tiedänkin tämän Tuomari Nurmion version, Prospero, ja täytyy sanoa, että se on lemppareitani, kuten kaikki Nurmion laulut. Räkäinen laulu, harras sisältö - tuo puree minuun.

  Hassua muuten, että minäkin vaihdoin eilen mielessäni herra-sanan tilalle kohteen. Minusta siihen sopi, siis eilisessä murheellisessa tilanteessa "rakkaus" tai "rakas" - me olemme aina rakkautemme ja rakkaamme armoilla, heiteltävänä.

  VastaaPoista
 4. Bimbo, HG,

  on joskus viisaampi kuin ihminen, joka ei näe omaa tilaansa.

  Itse koen Marilynin traagisena hahmona, syvästi kokevana. Bimbot eivät tee, HG, itsaria, eivätkä sotkeudu huumeisiin tai lääkkeisiin. Heille riittää se huttu, jossa operoivat.

  VastaaPoista
 5. Ja Marilynin Huttunen oli Kennedy.

  VastaaPoista
 6. Kariav,

  on ehkä kuitenkin paha mennä toisten sanomaan, oliko Kennedy Marilynin Huttunen vai ei.

  Kennedy oli enemmän kuin charmikas, ja koitui lopulta tähden turmioksi, kuten Danny Armin. On myös merkkejä, jotka viittaavat kummankin naisen kohdalla turhankin syviin tunteisiin.

  VastaaPoista
 7. Huumeet ja lääkkeet ovat minusta poissa: en ole ikinä syönyt kumpaakaan.

  VastaaPoista
 8. Samoin minusta HG, lukuunottamatta verenpainelääkitystä, joka nykyään on laskenut paineeni kuulemma optimaaliselle tasolle, eli painetta ei enää ole. Lääkitystä vähennetään jatkossa hallitusti.

  Tosin täytyy myöntää, että haluaisin kerran elämässäni pössytellä. Olisiko se suuri synti?

  VastaaPoista
 9. Tuskin sinun elämässäsi tuo olisi niin ihmeellistä. Olet taitava näyttelijä uskoisin.

  VastaaPoista
 10. Se olisi ensi kerta, HG, siis pössyttelykerta ja varmaan ainutlaatuinen ja vaikuttaisi fysiikkaani suuresti, koska en syö edes särkyläkkkeitä.

  Näyttelijänlahjoistani en tiedä - enemmän olen ohjannut oppilaita kuin ollut itse estradilla.

  Hassua että jaksat epäillä minua joksikin muuksi. Minun täytyy kirjoittaa sinun mielestäni siis merkittäviä tekstejä, kun näet niin paljon vaivaa minun vuokseni. Muuhun tulokseen en voi tulla. Mollaat minua usein, mutta kuitenkin ilmiselvästi blogini on sinulle tärkeä.

  VastaaPoista
 11. Isoäitini oli Wilhemi Malmivaaran lasten kotiopettajatar. Sieltä häneen tarttui tuokin virsi ja monet muut körttivirret, joita hän hyräili talousaskareita tehdessään. Tuntuu aina niin kotoisalta, kun kuulen körttivirsiä. Niissä ja etenkin Matkamies-virressä kiteytyy körttien henkinen kaipuu tuonpuolisuuteen. Se liikuttaa minua.

  VastaaPoista
 12. En näe vaivaa: minä pidän siitä, että katson jotkut kirjoittajat paremmin kuin muut: ei ole stalkkausta mtta on aktiivista seuraamista. Siinä oppii enemmän pitkittäisluokituksia: muuten oppii vain tekniikkaa/teemoja.

  Mitä se nyt enää auttaa? Ei mitään. Mutta sinne laittavat maassamme paukut silti. Ja Parasvuo uskoo, että voi strategisesti vielä lisätä tehokkuutta ja hän uskoo ymmärtävänsä polyfoniaa (ei osannut puhua siitä edes) ja siitä, miten arvo tulisi kahden ihmisen välisestä työstä. Pah; yhteistoiminta voi vain lisätä oppimista - ei arvoa. Arvon näkeminen ei ole sitä miten ollaan arvoa määritelty koska arvo on jotain syvempää, josta asiakkaat päättävät - ei kaksi yhteistoimintaa harrastavaa tyyppiä: he tuovat arvoa kolmannelle tasolle eli täysin ulkopuoliselle mutta se ei ole suomalainen eikä se ole asiakas. Täytyy ymmärtää ICT:n rakennetta (ei pelkästään käyttöominaisuutena vaan hierarkiassa). Tässä Siilasmaa on nähnyt potentiaalin realistisemmin mutta puhuu myös höyrykoneen akselista eli tuotannosta.

  Eivät ymmärrä ihmistä kumpikaan.

  Olisi minun näkemykseni näistä ns. guruista. Mutta minä olen vain lentävä lehmä, paksut nilkat, titityy laulussani ja yksin oon. Ja yksin jään - niin jää Suomikin sillä ruotsinkieliset tympääntyi. Minä olin aivan turhaan molempien ystävä: olisi pitänyt vain valita? Minkä perusteella? Hmm - en tiedä. Ei ole.

  VastaaPoista
 13. Isoäitisi kotiopettajattarena, Anita, - kutkuttava historiatieto, etenkin nyt kun annan merkityksiä kaikelle vanhalle tiedolle, kun olen talvesta lähtien tutkinut yhtä sukuhaaraani ja koettanut selvittää suvun Suikki-nimen juuria mahdollisiin saamelaisiin tai venäläisiin.

  Tyttäreni isän isän äiti on juuri paljastunut itsenäiseksi laivaemännäksi 1800-luvun Turussa, hänellä oli siis oma ravintolayritys laivassa.

  Erikoisesti naiskohtalot kiinnostavat Suomen historiassa. Paljon on myös itsellisiä naisia, jotka ovat pärjänneet omillaan.

  Mitä körttivirsiin tulee, varsinkin tähän Matkamiehen virteen, on elämys kuulla, kun väki veisaa sitä kirkkomaalla. Minullahan on kesälaituri kirkkoa vastapäätä kaislikon suojassa, ja kuulen joka kesä monta kertaa tämän hautajaisvirren.

  VastaaPoista
 14. En malta olla pohtimatta vielä lyhyesti virsien merkitystä ihmisille.

  Minusta on nimittäin sääli, jos lapset jäävät vaille uskonnon virsilaulukulttuuria. Siinä yhdistyy sekä runous että musiikki, oikeastaan se historiallinen tapa, jonka kautta suomalainen kulttuuri osittain on suodattunut.

  Rakkain jouluvirteni on muuten Tulemme Jeesus pienoises, nyt Beetlehemiin seimelles, sä valos loistaa meille suo, ja jouluriemu mieleen tuo. (Ulkomuistista, "mieleen" on varmaan väärä sana.)

  Miksikö rakkain? Siksi, että muistan kuin kuvana, miten siskoni lauloi sitä hartaasti koulun lastenkuorossa, niskatukka singlattuna, otsatukka pinnillä kiinni, silmät loistaen ja hyvin vakavana. Itkettää joka joulu, jos kuulen sen.

  Virsiin liittyy muistoja, ne kattavat elämän lapsuudesta hautaan. Minun onkin vaikea ymmärtää sitä, että ne halutaan painaa alas, koska ne sisältävät muka uskonnollista propagandaa. Itse luotan lapseen - usko keijuihinkin karisee, jos tarvis on. En olisi hysteerinen uskonnon kanssa.

  VastaaPoista
 15. En ole totisesti mikään virsifani, mutta tuo levy on kyllä hieno!
  Ystävä sä lapsien on ehkä herkin niistä...

  VastaaPoista
 16. Mahtava oravakuva! Tuossa on tosiaan tarvittu hiukan johdatustakin, että kaikki meni noin hyvin kohdalleen. Voisit tarjota sitä johonkin luontojulkaisuun tai ainakin maakuntalehden luontopalstalle (jos niillä sellainen on).
  Virsiä laulelen minäkin yksinäisillä pitkillä automatkoilla. Autoni moottori laulaa kohta lämmittyään "Sua kohti Herrani...

  VastaaPoista
 17. Tuosta Samuli Edelmanin Virsiä-levystä sen verran, että onhan se hieno, mutta olin itse kokonaisuuteen hieman pettynyt, ts. Edelman pystyisi eläytyvämpäänkin tulkintaan. Tämä nyt puheena oleva esitys on kokoelman parhaita, ja senkin sovitukseen kaipaisin vieläkin verevämpää heavy-otetta, siis todella jyhkeää menoa.

  Mutta hyvä näinkin, hyvä se on.

  PS Toisaalta on niin, että puhdas virsilaulu on verevistä sanoituksistaan ja kielikuvistaan huolimatta aina esitetty melko koruttomasti ja laahaavasti. Kuuluu siis tyyliin.

  VastaaPoista
 18. Vaari,

  on suorastaan ihanaa, että huomasit oravakuvani, sillä pidän siitä erikoisen paljon, vaikka itse sanonkin. Kiitos siis vaari!

  Sua kohti herrani soi Titanicillakin, joten pidäpä varasi ratissa!

  VastaaPoista
 19. Ne merkilliset valopallukat antavat oravakuvallesi aivan ainutlaatuisen tunnelman. Minulle tuli heti mieleen, että puun takana onkin jotain Lidlin tai Sokoksen mainosvaloja tai sitten liikennevalot. No, tuskin sentään. Mutta silti antaisin kuvallesi nimen: City-orava liikennevalojen katveessa." Siinä saisivat liikennesuunnittelijat pähkäillä pitkään, ennen kuin huomaisivat, että heitä on vedetty nenästä.

  Siinä tummemmassa kuvassa näkyy hyvin myös oravan nelipistekiinnitys. Takakäpälät ovat oksassa tiukasti kiinni, lisäksi peffa ja häntä nojaavat karheaan puun kuoreen. Siitä ei aivan pieni tuulenpuuska kävyn ystävää maahan nakkaa.

  VastaaPoista
 20. Oravalla on terävät hampaat. Ne eivät kuuluneet kauppaan. Muu meni karvoineen päivineen; olemme pelastettu seuraavat 2000 vuotta. Eikö ole ihanaa.
  Halleluja, onneksi on ketteriä jyrsijöitä.

  Heinäluoma tuli eilen vastaan - menossa linnaan tapaamaan YK:n pääsihteeriä. Katsoi minua vihaisesti. Hö. Mutta pidin nuts tassujen välissä: ei mitään hampaankolossa enää. Mennyttä on. Tosi on. Kop kop.

  VastaaPoista
 21. Syvässä lehtometsässä ainoa valo oli oksien raoista siilautuva auringon heijaste, joten kyseessä oli aito jumalan vastaus rukoukseen -metsäorava, usko huviksesi vaari. Ja huterat etutassut, tai sitten liian iso käpy, joka putosi maahan monta kertaa.

  VastaaPoista
 22. Käpy selän alla - Iines. Metsässä rauhassa ompi sinun vaarisesi ikuisesti sinun hyönteinen. Kallevala.

  VastaaPoista
 23. Mitäs, jos minä otankin sinut, HG. Olet niin hauska lurittelija. Meillä voisi olla kivaa siellä metsässä.

  VastaaPoista
 24. Ei ollenkaan fy.

  Voisi tehdä ihmiselle ihan hyvää keskeyttää maailmanparannus ja oikeassa oleminen ja mennä metsään. Sinullekin, ja varsinkin minulle.

  Katsoisi vaan oravan touhuja ja kastepisaraa käenkaalin silmässä. Kyllä siinä koko maailma näkyy, paremmin kuin jonkun filosofin opuksesta.

  VastaaPoista
 25. Ålraight - I will - metsään haluan mennä nyt
  (yleensä tunnen olevani metsässä, ihan metsässä)
  mutta sitten muistan että aha - olenhan täällä Skattalla. Vankilan muurit meni tosin nurin ja sinne on tullut hyvä terassi. Mutta kun noi muutamat oluetkin jo heti kasaantui: tämä onnettomuus ei lähde metsässä Iines. Se lähtee sillä millä hyvästä kirjailijasta tulee hyvä kirjailija: ilosta.

  Ilo puuttuu.

  Kaljastakaan ei ole ketterälle voimaa. Tulee vain hitaammaksi. Mutta jospa menen juomaan valkoista teetä tai mustaa teetä? Jotain hiivatin teetä -
  ja ompelen oravannahkoja vaan kaikessa hiljaisuudessa enkä koskekaan kirjaan? Tsehov vain mukana ettei raskaus vain muutu kepeäksi.

  Raskaana oleminen on minun oleminen. Synnyttelen sitten kuten tämä meidän lehmätaitelija kertoi: minulla vain syntyy poikasia kuin hiireltä: jatkuvasti.

  VastaaPoista
 26. Uskon toki, että kuvassasi esiintyy juuri metsäorava. Mutta miten se menetteli, kun käpy putosi? Hakiko se aina saman kävyn maasta oksalle takaisin, vai hakiko uuden? Arasteliko se sinua, kun seisoit siinä aika lähellä kameran kanssa?

  Kysymys kiinnostaa minua,sillä oravat ovat jokapäiväisiä seuralaisiani. Nytkin seuraan työhuoneeni ikkunasta jokakeväistä maaottelua oravat-räkättirastaat. Räksät johtavat taas sata nolla, niitä on enemmän ja niiden aseistus on monipuolinen. Oraville maistuvat räksien munat mainiosti ja siinähän on riittämiin syytä tälle ilmasodalle.

  VastaaPoista
 27. Vaari,

  arvelin että orava haki pudonneen kävyn, koska ensin kuului kun käpy putosi rapisten runkoa pitkin maahan, ja sitten kurre paineli alas ja taas ylös, kolme neljä kertaa. Se jopa vaihtoi alhaalla käydessään puuta, kuten kuvistani näkyy.

  On siis kuitenkin ihan mahdollista, että kun se kävi puun takana, se ottikin uuden kävyn.

  Minua se ei pelännyt yhtään, ts. ei paennut eikä ollut varautunut, vaikka sen oli pakko huomata metsätiellä seisova ihminen ja jopa kuulla kamerran napsuttelu. Lopulta se häipyi maateitse jonnekin syvemmälle metsään.

  VastaaPoista
 28. HG,

  eikös kirjailija synny pikemmin elämisen tuskasta ja ahdistuksesta kuin ilosta?

  VastaaPoista
 29. Taitavat ne sinun rukouksesi auttaa, kun törmäät tällaiseen veijariin ja että se vielä on noin kesy! Minua ja kameraani oravat tuntuvat pelkäävän. En koskaan pääse tarpeeksi lähelle.

  Sinä ehkä kuulut niihin ihmisiin, joihin eläimet vaistomaisesti luottavat. Tunnen pari sellaista. He ojentavat vain kätensä ja kohta siinä istuu lintu tai orava killistelemässä.

  VastaaPoista
 30. Kyllä oravat yleensä kipittävät pakoon meikäläistä, vaari, samoin linnut, ja juuri siksi ihmettelinkin tätä kurrea ja nimitän sitä jumalan vastaus rukouksiini -kurreksi. Ihmeellisiä ovat sattumukset joskus tällaiselle puolipakanallekin.

  VastaaPoista
 31. En tiedä, en ole kirjailija - enkä aio. Aion tehdä yhden kirjan jos saan tehtyä. En aio viihdyttää ihmisiä koska olisi paljon tärkeämpää. On vain niin, että meillä on kotona yksi mafia (estää kaiken, joka olisi mafian mielestä mafiaa heikentävää vaikka ei sitä olisi niin estää silti varmuuden vuoksi)
  ja sitten on mafia tuolla ulkona, joka kyttää aionko todella laittaa palapelin uusiksi eli niin, että suomalainen yhteiskunta saa paremmat tajunnat siitä, mikä on mikä.

  Mutta toistaiseksi on siis kahden mafian kourissa; molemmat pyytävät kirjoittamaan ja siksi juuri tuntuu, ettei ole ideaa taikka mieltä. Ottavat sen älyn kuten minulta aina otetaan äly - ja minut jätetään riutumaan.

  Sen takia en tiedä. Kirjailia kyllä väitti, että kirja syntyy ilosta, ei tuskasta vaikka tutkimukset osoittavat, että ihmiset, joilla on kykyä asettua hyvinkin syvälle toisten elämään ja nähdä elämää syvältä ovat juuri kirjailijoita. Minä odotan sitä iloa, mutta tällä asetelmalla on kuin haulikko otsalla.
  Ammutaan ellei kirjoita ja siksi ei kirjoita koska se estää inspiraation. Ja kun inspiraatio ei tule haikailen pois koska poissa on jossain kenties minullekin metsä eli rauha.

  Sitä ei näy. Mafia pitää kourissaan ja hymyilee ulos muille - antaa kuvan, että maailmassa on kaikki hyvin. Mutta ei ole minulta kysytty: minulla ei ole enää ihmisoikeuksia (eikä eläkettä).

  VastaaPoista
 32. jostain syystä kommenttini kuvistasi meni päreen: "Muutama pysti" -perään. Mikähän systeemissä nyt mättää?

  VastaaPoista
 33. Vaari,

  systeemi voi joskus heittää häränpyllyä kirjoittajasta riippumattomista syistä, luulen. Voi tietenkin olla myös, että panee vahingossa kommentin väärään paikkaan - ainakin itse olen kirjoittanut kommentin muualle kuin piti.

  VastaaPoista
 34. Minun mielilauluni, tai eräs niistä, on Kiven Timon laulu: Makeasti oravainen...

  Tänään näin aamulla ketun. Se katseli minua virkeän näköisenä, puisteli päätään kun astuin kohti, ja vipelsi metsikön suojaan.

  Kuikat vaan huutelivat järvellä.

  VastaaPoista
 35. Ihan kuin olisit mökillä. Tai sitten asut talossa, et tiiviissä kaupunkibunkkerissa.

  Kaipaan jo mökkiaamuja, jolloin aamun lehteä lukiessa voi ikkunasta huomata peuran pihalla tai haukan pimentävän ikkunan ja istahtavan pihan puhelinlangalle, suoraan eteesi avautuvaan horisonttiin. Tai kuulla oravan kipittävän katon halki kuusesta koivuun. Pian pääsen merituuliin ja mäntymetsän tuoksuun, ja kirjoitan ensimmäiset sivut kesäpäiväkirjaan.

  VastaaPoista
 36. Korjaan sen verran, että eihän peuroja enää olekaan, vaan pitää sanoa kauris, nisäkästoimikunnan ehdotuksen mukaisesti.

  Ja mikä ettei: "Näin aamulla kauriin pihallani" on kieltämättä runollisempikin kuin "Näin peuran pihallani". (Miltä kuulostaisikaan Peuran kääntöpiiri?)

  VastaaPoista