26.6.2009

Kumma kapistus

Ihmisen pää on kumma kapistus. Helteellä se selvästi höyryää ja pakkasella kärsii vajaatoiminnasta.

Päässä syntyvät pelot ja toiveet, nuo kummajaiset jotka eivät tahdo totella selkeitä faktoja. Sen sijaan vaikkapa surut ja ilot, nuo elämänmurut, syntyvät pikemmin ulkoisesta ärsykkeestä, tai ainakin niihin tarvitaan katalysaattoreina suhdetta ihmisiin. Pelot ja toiveet ovat irrationaalia tavaraa, ja siksi hankalia hallittavia.

Minulla on kaksi voimakasta kammoa: kyykäärmekammo, joka vallitsee kaikkialla missä liikun ja ukkoskammo, joka vallitsee kun olen yksin mökillä. Kaupungissa ollessani odotan ukkosia, jopa yöllisiä elokuun lopun myrskyjä ja nautin siitä, että olen turvassa vankassa kaupunkitalossa, lällällää ukkonen, enpäs olekaan yksin mökillä pelkäämässä, lyökää salamat, iskekää tulta, haljetkoon taivas tuhannesti, minä vain nauran päin vasamia.

Nämä kaksi kammoa aiheuttavat jokakesäistä vapinaa. Kun luvataan hellettä niin kuin nyt, mietin heti, että jaaha, nyt kyyt nousevat koloistaan ja kumpupilvet kumuloituvat korkeiksi punerviksi torneiksi, jotka varaavat sisälleen jumalannuolia - pakkohan niiden on ihan tilastollisestikin joskus osua johonkuhun. Ei aina voi olla niin hyvä tuuri, että salama iskee korkeintaan jalan viereen kuten eräällä Raamatun miehellä, jonka nimeä en nyt muista, mutta joka teki parannuksen ja tuli uskoon pamahduksen myötä.

Tällainen ennakkoaavistus tulevista kesän kauhuista taittaa nautinnon kärjen, ei mitenkään rajusti, mutta takapiruna kuitenkin. Nytkin ihmettelen, nousevatko pilvet Laitilan takaa, kun istun lepotuolissa laiturilla kirjoittamassa tätä pärettä oikein kynällä OAJ:n vuoden 2006 kalenteriin, huhtikuun viidennen päivän kohdalle. Tämä kalenteri on tyhjä invalidisoiduttuani edellisen vuoden syksyllä ulos työelämästä, äänisairauden parantumattomuuden ja neurologisen pohjan selvittyä. Kalenteri on erinomainen laiturimuistiinpanoja varten, pieni ja kevyt kirjanen. Nyt muistiinpanoja on siis huhtikuuhun asti, joten tilaa on vielä - ja minulla on myös pari muuta tyhjäksi jäänyttä ammatikalenteria, joihin on kiva raapustaa mieleenjuolahtumiaan.

Mutta asiaan ja pääkopan ihmeellisyyksiin takaisin! Naapuri soitti minulle ennen tätä kirjoittamista, tänne laiturille ja kysyi, missä olen kun minun pihaani, polkua pitkin, nousee juuri metrinen ruskea kyy, jonka ohi ei pääse, kun se nostaa päänsä ja sihisee, ei yritäkään pakoon. Mietin miten uskallan kävellä sen polun ja mäen ylös, sillä onhan kyy siellä jossakin, mustikanvarpujen takana. Käärmeiden reviiri on aika pieni, joten pesä on mäessämme. Huh huh, puistattaa. - Nyt voin kertoa, päästyäni kotiin ja koneelle, että hengissä selvisin! Leikkasin jo nurmikonkin siitä polulta pörisevällä koneella. Mutta taas on mielessä kyypelko joka kerran kun kuljen paikan ohi.

Heinäkuun kolmantena vien pääni Poriin aivosähkökäyrämittaukseen. Jospa invaliditeettini syy tätä kautta aukeaisi, kun perussyy on edelleen tuntematon. Invalidihan minä siis olen, kun verokortissani nimittäin lukee, että invalidivähennys 150 euroa. En kyllä ennen verokorttimainintaa tiennyt olevani vammainen, ja tiedon saatuani mietin, saanko käyttää parkkipaikoilla kätevää inva-paikkaa. Ystäväni sanovat, etten saa, koska jalat pelaavat. Hassua, että meitä vammaisiakin luokitellaan toisen luokan vammaisiksi. Jotkut ovat aina parempia kuin toiset.

(Maalaus Hieronymus Bosch)

10 kommenttia:

 1. Jos haluat karkottaa käärmeet, kaada pihalle polttoöljyä (löpöä) tai dieselöljyä. Se döfää jonkun aikaa mutta haju haihtuu, käärme muistaa sen kauan- Toimii. Tai tilaa Intiasta mungo, rahteineen 600 euroa.

  VastaaPoista
 2. Vai löpöä maahan, hmm. Mitähän luonto siitä sanoo, ja mustikanvarvut?

  Mutta kaikkea passaa toki kokeilla, ja minulla on yksi kanisteri roskaista löpöä, josta voisi tietenkin tiputtaa polun varteen löpövanan. Mungosta en sano mitään, sillä vastustan tuontieläinten lemmikittämistä. Pahaa tekee jo ulkoiluttaa tyttären hoidossani olevaa helsinkiläiskissaa valjaissa.

  VastaaPoista
 3. Tuo Komposti on todella outo tyyppi - luulin joksikin muuksi, taitaa olla niitä ulkoavaruudesta tulleita saatanan lähettejä: ovat pahoja ja haluavat pahaa. Me vaan uskomme, että voisi olla ihminen. Minä en enää tiedä miten ihmisiä arvioida kun minua on arvosteltu niin väärin.

  VastaaPoista
 4. HG,

  jätetään julkinen nettipersoonan repostelu sikseen, mutta minulla on rohkeutta sanoa, että olen ihmetellyt suuresti, että olet luottanut jossain vaiheessa häneen. Hänen kirjoituksensa ovat olleet tunnetusti henkilöön meneviä ja ilkeitä, ja siitä ei voi syyttää kuin kirjoittajaa itseään.

  VastaaPoista
 5. Eikö se ollut Aleksis Kiven seitsemän veljeksen Juhani, joka teki parannuksen ukonilman jälkeen..

  VastaaPoista
 6. Juhani teki vissiin ns. parannuksen, mutta tarkoitan todella jotakuta kirkkohistoriallista henkilöä, joka pamahti laakista uskoon pelastuttuaan salamaniskulta, ts. hänestä tuli merkittävä raamatullinen henkilö tämän peljästyksen myötä.

  Hain netistäkin, mutta jouduin liian laajoille vesille - ei löytynyt.

  VastaaPoista
 7. Jos tarkoitat Lutheria? Hän teki ukkosessa lupauksen, että menee luostariin, jos siitä selviää.

  VastaaPoista
 8. Mummo hei!

  Luther oli minunkin ensimmäinen ajatukseni ja nettihakuni kohde, mutta hakumuotoiluni veti vesiperän Google-merestä.

  Jostain syystä täältä mökkikirjastosta uupuu kokonaan uskonnollinen kirjallisuus, jopa Raamattu, joten en päässyt katsomaan, vaikka halu oli kova.

  Mutta - jos kaksi viisasta neitsyttä arvelee samaa, niin eiköhän me julisteta täten Luther salamauskovaiseksi. Aammen.

  VastaaPoista
 9. Raamatun mies ei ole ihan sama kuin kirkkohistoriallinen henkilö..

  No, herännäisyyden, eli yhden kirkkomme herätysliikkeen, historiaan liittyy yksi piikanainen ja ukonilma. Tämä yhdistelmä oli alkuräjähdys tämän liikkeen synnyssä...

  VastaaPoista
 10. No en tarkoittanutkaan niin, että Raamatun mies on kirkkohistorian mies, vaan että jompikumpi oli se jota etsin. Ilmaisu oli varmaan puutteellinen, mikä voidaan toivottavasti panna helteen piikkiin.

  Piikalikasta tulee mieleen vain kalantilainen (tältä istumapaikalta n. 10 km:n päässä) Liisa Erkintytär, rukoilevaisten seudulta, ja herännäisyyden aloittajista lähinnä Paavo Ruotsalainen. Ja Liisa Erkintytär koki synnintuntoon tulemisen paimenessa ollessaan ja sekoitti sitten koko kylän rauhan pysyvästi.

  Mutta tarkoittanet jotakuta muuta naista, sillä ukonilmaa en muista naisen yhteydessä?

  VastaaPoista