17.6.2009

Vanhasen valehtelusta ja lahjustenotosta

Puuttuva moraali on tappava ase. Siinä mielessä ristiriitaista, että kadonnutta moraalia kukaan ei tunnu kaipaavan arkielämän yksilötasolla, mutta kansakunnan kaapin päällä se osoittautuu lähes ainoaksi, mikä kaataa hallituksia ja suistaa valtaapitäviä palleiltaan. Suomessa hieman nihkeämmin kuin isossa maailmassa - meillä moraalittomuus annetaan anteeksi niin kauan kuin on kyse tärkeimmästä, rahasta. Silloin herätään kyselemään.

Kukaan ei täällä Mämmilässä pidä minään sitä, että pääministeritason ihminen jättää rakkaansa tekstiviestillä ja valehtelee rakkauden alkupisteen epämääräisen nettideittipalstan sivuilta Ikean parkkipaikalle - heh, sehän on vain inhimillistä ja samaa, mitä kuka tahansa suomipoika tekee. Ei pieni ihminen moraalia tarvitse, eivätkä suuretkaan, eivät privaattiasiat kenellekään kuulu.

Onnea siis Matti Vanhaselle, jos haluaa pallinsa pitää valehtelun ja lahjustenkin jälkeen! Tässähän se nyt nähtiin - moraalin puute tuppaa olemaan jatkuvaa tai ainakin pitkälle kausiluontoista. Kausien välillä voi kihlata vakituisimman kumppanin välttääkseen vellovat uudet naisjuttukohut. Ja kansa ylistää morsiamen tyylikkyyttä, sillä onhan hänellä vaatteet päällään, ja hän hymyilee.

Saa nähdä, sietääkö Suomi tämänkin lahjusvalhettelun. Jos valtiomies valehtelee eduskunnalle, ja eduskunta antaa hänen jatkaa, niin hallelujaa.

(Maalaus Hieronymus Bosch)

23 kommenttia:

 1. Sinä olet niin naivi Iines: kaikki valehtelevat, joidenkin piilotetut jutut ovat vain kaukana Suomesta. Miten siis uskot, että 2/3 ihmisistä olisi joutunut ns. syrjäytetyn puolelle ellei juuri taitavilla valheilla jotka liian läheltä eivät vain näy. Olet naivi.

  Joku pelastaa mukamas kansakunnan elämää, joku muu kansalaisten elämää, joku pelastaa maineensa ja joku muu jotain. Heti kun lopettavat jonkun ns. pelastamisen niin alkaa pelastus.

  Niin helppoa se on. Mutta kun eivät sitä voi päästää käsistään; ovat uskovaisia kuka minkäkin asian suhteen. Elämä ei siis ole vissii mitään ellei voi vähän pelastaa. Minä kasvattaisin - mutta kun se on poissa muodista ja jopa yliopistossa ollaan behaviorismin perään että soi ja raikuu. Kuka siis valehtelee hyvä Iines.

  ??

  VastaaPoista
 2. Vaihdan edellisen kommenttini odotellessani uunissa muhivan raparperipiirakan paistumista. Tuoksu on niin hyvä, että pakko lieventää:

  Minusta on hyvä, että sellainen ihminen ei saa kasvattaa, joka ei ymmärrä kasvattamisen tai kasvun ideologiaa: mitään ei verso vähättelystä tai kalvamisesta tai haukkumisesta, jota sinä, hyvä HG, harrastat alinomaa. Kiirehdit aina vetämään maton jalkojeni alta, kun julkaisen päreen.

  Et ole pedagogi, sinulla ei ole opettamisen taitoa, ja se on nähty.

  VastaaPoista
 3. Uskomatonta, että Vanhanen valehteli noin selvässä asiassa, jossa kiinni jäämisen riski oli ilmeinen.

  Odotettavissa, että Korhonen käräytti esimiehensä silmää räpäyttämättä, kun oma asema horjuu.

  Tekstiviestillä jättäminen on tietysti aika tylyä, mutta pääministeri ehkä pelkäsi morsiammensa reaktiota - eikä ihan syyttä.

  VastaaPoista
 4. Se juuri, Tapsa, ilmiselvässä asiassa. Poliitikot osaavat kyllä kieron valehtelun, mutta että suorankin. Se yllättää naiviudessaan.

  Ei tekstarilla saa ketään jättää, Tapsa. Se on hävytöntä. Pitää jättää nätisti kasvoista kasvoihin. Ei terve ihminen jättämiseen kuole, mutta tuollainen mitättömäksi tekeminen sattuu rakkauden haavan lisäksi.

  VastaaPoista
 5. Jos kasvatus on sama kuin myötäkarvaan paijaamista en halua olla kasvattaja. Se on syy, että elämme tätä suorastaan vaarallista ja infantiilia elämää mistä sinäkin pauhaat jatkuvasti Iines. Miksi sitten olet vastarannan kiiksi kun joku käyttää puheenvuoroa, joka vain ei sovi armon neidille? Kenties sinua ei ole kukaan kasvattanut - niinkuin pusikoissakin hiivit.

  ? Kuka siis puhuu ? Kellä on varaa puhua mitään ?

  VastaaPoista
 6. Olet niin pitkään seurannut blogiani, että arvelen sinun, HG, tietävän, etten pidä lapsen myötäkarvaan silittämistä pedagogisesti oikeana, jos nyt sitten oikein pedagogisesti jutellaan. Parempi sekin toki kuin vastakarvaaminen.

  Minusta kasvatusasenteeksi riittää uteliaisuus lapsesta, kuten olen ennenkin sanonut. Siihen kuuluu läsnäolo, jossa lapsi kohdataan sillä vastavuoroisuuden tasolla, jonka kieltä lapsi pystyy lukemaan, vastaanottamaan ja tulkitsemaan. Ei muuta. Sitä pedagogia mielestäni on muuten joka tasolla.

  Kun tällä tasolla operoidaan, molemminsuuuntaiset viestit kulkevat ja ne pystytään siis lähettämään, vastaanottamaan ja antamaan ja saamaan palautetta. Opetus on siis kaksisuuntaista, ei yksisuuntaista.

  VastaaPoista
 7. Tottakai opetus on kaksisuuntaista mutta halut siirtävät hyvin nopeasti vaatimukset opettajalle, jolle kuuluisi olla opettaja eikä hoitaja. Jos kaikki (poishemmotellut, omnipotentit, narsistit) saavat kuten haluavat maailman ON juuri tämännäköinen. Tästä syystä hyvät ja taitavat opettajat eivät enää halua olla opettajia; kuka haluaa olla mieliksi ihmisille, joiden lähtökohtainen kunnioitus on täysin mätä. Jotka eivät edes lähtökohtaisesti aio ymmärtää mitä opettaja sanoo ja mitä opetussuunnitelmissa on ajateltu ja jos opettaja vihastuu/ärsyyntyy se on kummasti aina huono opettaja, joka ei ymmärrä (!) miten lapsikultia pitää opettaa. Olen nähnyt näitä turhautuneita opettajia niin paljon, että väitän, että tiedän mistä puhun. Mutta aina näen ne, jotka vasta-alkajina uskovat siihen omaan kykyyn kohdata ja olla upeita, ihania, lasten ystäviä jne jne ja kuinka ollakaan he ovat kaikki (joka-ikinen) muuttaneet tyyliä ja retoriikkaa sitten muutaman vuoden päästä. Kaikki. Myös suomenkielisellä puolella.

  VastaaPoista
 8. Vanhanen on tehnyt kaksi virhettä:
  -Tapaili Kurosen (vaimikäsenimiolisilloin) tasoista naista.
  - Kertoi yksityisasioistaan lehdille mitään.

  Mikä tämä vaalirahakohu oikein on? Eikös homma käsítelty jo viime vuoden juhannusviikolla?

  VastaaPoista
 9. Buji - vaalirahoista melskaaminen on todellakin turhaa. Sitähän on harrastettu iät ajat ja puoluetukikin keksittiin hillitsemään kerjäämistä ja kiitollisuuden velkaa.

  Mutta nyt melskataankin siitä, että Vanhanen valehteli esimiehelleen eli eduskunnalle.

  Tajusin muuten juuri, että Vanhanen valehteli sekä Kurosen että Novan tapauksessa samasta syystä: häntä hävetti kertoa totuus.

  Hävetti iskeä mimmi netistä ja hävetti ruinata rahaa epämääräiseltä liikemieheltä. Molemmilta hän taisi kysyä samaa: annatko?

  Mutta Iines - kai netistä narratun saa tekstarilla tuupata tiehensä? Sosiaalisissa taidoissa Vanhasella on ehkä opittavaa, mutta sosiaalinen media on sentään hallussa.

  VastaaPoista
 10. Hävetkää myös täällä: Myönnän, että Vanhanen on tyypiltään jäykkää miessorttia mutta miettikää miten monessa paikassa juuri tuo jäykkyys ja suoraselkäinen habitus (vaikka on tavallinen suomalainen Matti poika taustalla, jolla omat traumat, ongelmat, pelot jne kuten meillä kaikilla TERVEILLÄ). Berlusconin kaltaiset ihanne-sosiopaatit eivät olisi tietenkään syyllistyneet tuollaiseen ongelmaan koska he eivät stiplaa siinä missä te uskotte olevan MORAALIA.

  Herranen aika, kun Euroopan ongelmat ovat lähteneet tuosta fasistisesta asenteesta missä kansa on tyhmää, sivistymätöntä jne jne ja silti tiedämme, että jokainen vellihousukin on yleensä aika älykäs kun vähän raapii pinnan alta. On siis teillä joillakin paskamainen ihmiskäsitys : te olette fasistisesti ajattelevia, vähän kuten Jörg Haider Itävallassa: huudetaan vapautta ja uskotaan, että kaikki muut on huonoja - itse ei.

  Nainen vielä, Iines vielä tuolla lailla fastisti-ihailussa kiinni, sepä on todella outoa. Missä oikeat naiset?

  VastaaPoista
 11. Blogisi ilahduttaa minua, ikkunaiines!

  Harvoin olen ollut kenenkään kanssa niin täysin samaa mieltä kuin sinun kanssasi, myös tässä Vanhas-asiassa.

  Jos on naiivia inhota hänen valehteluaan ja tapaansa suhtautua ihmisyyteen vähätellen, olen mielelläni naiivi. Minulta Vanhanen on vienyt lopunkin uskon politiikkaan ja yhteisten asioitten hoitoon. Joku Obama saattaa vielä toivoa herättää, mutta hänethän ihmisten mielikuvissa ammuttiin jo ennen presidentiksi tuloaan.

  Jossain määrin Suomen poliittisessa elämässä liikkuu raikkaita tuulia, mutta Vanhasen tapaiset venkoilijat (ja hänen kannattajansa) saavat aikaan ainoastaan pahan tuulen, josta haluaisi pysytellä mahdollisimman kaukana.

  VastaaPoista
 12. Buji,

  asian ydinhän Vanhasen itsensä mukaan on se, että hänelle esitettiin vuosi sitten väärin muotoiltu kysymys.

  VastaaPoista
 13. Tapsa,

  ei netistä narrattuakaan saa tuupata tekstarilla pois, jos on vietetty yhdessä rakkauden öitä ja päiviä, kasvokkain ja ihokkain.

  Vanhanen on aika tumppu naisten kanssa, luulen. Mertala taitaa hallita parisuhdekuviot ja viedä Vanhasta kuin pässiä.

  VastaaPoista
 14. Haista sinä, Homo garrulus,

  ainakin kukkanen noissa fasismisyytöksissäsi. Mieluummin minua sopii syyttää kommunistiksi kuin fasistiksi, ettäs tiedät sinä näkemätön ja ymmärtämätön ihminen. vaellat laput silmillä halki avaruuden ja näet vain oman totuutesi, sinä erehtymätön. Etkös tiedä mitä tuommoinen on?

  Ja kyllä hyvät ja taitavat ja vähemmän taitavatkin haluavat edelleen olla opettajina, eikä oppilaita tarvitse mielistellä millään tavoin. Suurin osa oppilaista on mukavia ihmisenalkuja, yhteistyöhaluisia ja innokkaita oppimaan, joiden kanssa touhuamisesta enin osa opettajista pitää kovasti. Nämä koulusurmaajat, kalapuikkopojat ja Lieksan videofriikit ovat aina poikkeuksia. Minäkin muistan rakkaudella omia oppilaitani ja maksaisin mitä vaan, jos kuntoutuisin takaisin omaan kouluuni. Unissanihan minä puhun kuin ruuneperi, puheeni soi kuin ennen.

  VastaaPoista
 15. Avatar,

  sinun runosi ovat kuin minusta reväistyjä, samoin tarinasi. Koen outoa samuutta lukiessani sinua. Hetken luulin jopa lukevani itseäni, ja luulin että joku pilailee. Paninkin blogisi lukulistalleni, sillä olet erityisen taitava kirjoittaja, paras ehkä mitä Blogistanissa tällä hetkellä on.

  Siksi tuntuukin vaikealta kehua sinua, kun on kuin kehuisin itseäni. En tarkoita yksin kirjoittamisen taidossa, vaan maailmassa ja tavassa, jolla kuvaat asioita - niistä tunnistan itseni.

  Myös musiikkimieltymyksesi on minun - klassisista erityisesti konsertot, viulukonsertot.

  VastaaPoista
 16. Jörg Haider piti itseään vapauspulueen uudistajan ja käytti NLP:tä siihen. Hänen mielestä hänessä asui vain putipuhdasta rakkautta (edusti siis äärioikeistoa) ja hän taisteli omasta mielestä vain korruptoituneita pahoja, pahoja viranomaisia vastaan.

  Kääntyy Iines; et näe omaa diskurssia mutta minä luen diskursseja kuin omat taskuni. Olen skilled, haista vaan siksi sinä huussisi taustalla olevaa sontaa.

  VastaaPoista
 17. Twisted psykology, olet twisted; lue Carnap jos osaat lukea filosofiaa.

  VastaaPoista
 18. HG,

  minulla on sisävessa, ei huussia - lapsuudessani tämä mökkihuussi oli kirsikkapuiden katveessa koiranputkien pitsipolun päässä, niin että ei minulla olisi mitään tuota huussihaisteluakaan vastaan, etekin kun huussin lattialla oli viehko valkoinen kalkkiastia jauhokauhoineen.

  Vaikene jo Homo garrulus, ja rauhoitu juhannukseen. Täällä paistaa aurinko ja minä lähden nyt kyläkauppaan ostamaan juhannuksen grilliherkkuja vieraitani varten!

  VastaaPoista
 19. Makkaraa. Makkarimakkaraa sämpyläsämeillesi.
  Pidä sinappi lähellä, sii -nappi. Hyvää juhannusta senkin kalkkiaivo.

  Chalking is mental walking (äh, ei taida, sutii)

  VastaaPoista
 20. []ei netistä narrattuakaan saa tuupata tekstarilla pois[]

  Sais nyt edes tekstarin ;)

  VastaaPoista
 21. JM, oletkos ollut tuhma?


  HG, hauskaa juhannusta sinullekin lappusilmä! Minä ajattelin kyllä vielä kirjoittaa postauksen eräästä harvinaisen ohutsormisesta miehestä. Katsotaan nyt, viekö lattioiden jynssö mehut naisesta.

  VastaaPoista
 22. Hyvää, lämmintä ja läheistä juhannusta Sinulle, Iines! Olkoon aattosaunan löyly sinulle armorikas.

  HG: Oletko unohtanut iltalääkkeesi? Kovin twisted ovat puheesi nyt.

  VastaaPoista
 23. Armorikkaita löylyjä vaan sinullekin, vaarien vaari! Ja piehtarointia ruispellossa ja muuta juhannustaikaa, jota miehetkin voivat estoitta harrastaa. Minulla on saunanniittyni vieressä eilen kaadettu heinäpelto, että josko siihen..

  VastaaPoista