17.7.2009

Blogipersoonia Blogiseiskassa


"Voi maalainen, kiitos kun uskallat!

Kukaan täällä naamioiden maailmassa ei uskalla sanoa asioita niin kuin ne ovat. Sinä näköjään uskallat;

iines on vanhapiikamainen miehenkipeä vanha täti, joka on ollut niin kauan erakkona, ettei ole enää muuta totuutta kuin se joka hänen suustaan pulpahtaa ulos. Lisäksi iines on jonkin asteisen epästabiili ja lievästi vainoharhainen.


Komposti on simppeli maatalon emäntä lakeuksilta, joka vihaa elämäänsä ja tuo sen ilmi täällä netissä. Tosielämässä hän leipoo, lypsää ja auttaa vanhuksia aamusta iltaan. Psykologin palveluksia ja nopeasti!


HG on selkeästi mielisairas, oli miehensä mikä oli. Tarvitsee psykiatrista apua, jota lähipiiri ei kasvojen menettämisen pelossa uskalla pyytää.

Rauno on naisenkipeä, vähän vastenmielisen näköinen mies, joka kirjoittaa milloin mitäkin; yleensä sontaa, jota ei itsekään ymmärrä. Yksinäinen mies kaipaa seuraa ja apua.


Mummo on täysin fiktiivinen, miehen tekele. Ns. kiusausblogi iinestä vastaan. En tykkää.


Nämä täällä pyörii, vuodesta toiseen. Niin kuin minäkin. ;-D Hyvää kesää kaikille hulluille!" (
Anonyymi Maalaisen blogissa)

Tämmöisen anonyymin kirjoittaman tekstin löysin Maalaisen blogin kommenttiosiosta, hänen hyvinkin kyseenalaisen oman juttunsa perästä.

Molemmat kirjoitukset ovat mielestäni huomionarvoisia siinä, mihin asti blogeissa nykyään mennään - samaan kuin Seiskassa tai Hymyssä tai iltapäivälehdissä. Blogineekerit tanssivat toisten bloggaajien haudoilla, koska laki ei kiellä solvaamasta nimimerkkibloggaajia. Eikä näitä asioita muuteta vaikenemalla, sillä ne ovat tulleet jäädäkseen. Alkaa olla aika miettiä pitkän linjan blogikirjoittajien juridisia oikeuksia ja velvollisuuksia. Jos humaanit velvollisuudet olisivat jokaisen korvien välissä, sanktioita ei tarvitsisi edes pohtia. Vaan kun aina on välistävetäjiä, jotka pelaavat omaan pussiinsa vallanhalussaan.

Voin sanoa suoraan, että tuossa anonyymin arvioinnissa on kuitenkin satuttavuutta ja osuvuutta, toisin kuin Maalaisen omassa jutussa, jossa näkyvät kirjoittajan omat muualla jo tutuiksi tulleet antipatiat ja sympatiat. Anonyymin kommenteissa sen sijaan on ketään kumartamatonta rohkeutta, railakkuutta ja raikkautta, joka on ominaista objektiivisuuteen pyrkimiselle ja käsiteltävien tasapuoliselle kohtelulle - kaikesta ilkeästä sanomisesta huolimatta.

Maalainen tunnettuna salapoliisina ja bloggaajapersoonien selvilleonkijana voinee tarvittaessa selvittää SiteMeteristään, kuka tekstin on kirjoittanut - ja pitää sen mieluiten omana tietonaan. Tieto kun on valtaa, ja valtaa voi käyttää blogimaailmassa monenlaiseen. Minullakin on tuli perseen alla, sillä Maalainen on selvittänyt henkilöyteni ja ilmaissut, ettei hänellä ole mitään esteitä julkaista sitä, jos tahtoo. Jos näin käy, Maalainen murhaa Iineksen, sillä minusta valta henkilöyteni julkaisemisesta on vain minulla itselläni, koska en käytä bloggaamista muuhun kuin harmittomaan kommunikointiin kanssaihmisten kanssa.

Koen Maalaisen käytöksen siis painostavana uhkana, jota pelkään, vaikka minulla ei ole muuta salattavaa kuin sadat kirjoitukseni, jotka ovat minusta, minua, sisintä minääni, jota en ole kenellekään maailmassa ennen näin paljastanut, en perheelleni, en ystävilleni. Jollakinko olisi valta kertoa, mikä on minun tarkka navigointisijaintini ja ovinumeroni?

Miten olisi eettinen käytös muita bloggaajia kohtaan? Vai onko se niin, että opettajat ovat pahimpia Blogistanissa? Maalainen on opettaja, minä olen opettaja, HG on kouluttaja, seksi-Mummo on opettaja, - -ja vieläkö näitä kasvattajia listassa oli? Ei ihme, että meillä kasvaa niin monta koulusurmaajaa ja teini-itsemurhaajaa, kun vanhempien lisäksi opettajat ja kasvattajatkin tappelevat ja elävät lähinnä nettielämää. Jostain ja joltain se on pois.

(Valokuva Hugo Simberg, Neekeri tanssii)

68 kommenttia:

 1. Ehdin jo kommentoimaan asiasta Maalaisen blogissa - mutta vain omasta puolestani.

  Asian tiimoilta saattaa kuitenkin seurata lisäkommentteja.

  VastaaPoista
 2. Ok, minä puolestani jätän sen keskustelun herran haltuun. Jo kyseinen päre on niin arveluttavan epäeettinen, että ei mene minulla jakeluun, tuli mitä tuli.

  VastaaPoista
 3. Nyt tämä bloggaaja on vetäytynyt salasanan taakse.


  Komposti kirjoitti 11.11.2006 - 09:04

  Et tiedä Kompostin historiaa, olen vain väsynyt olemaan komposti eli eivät jutut ole loppuneet. Halusin päästä Komposti -nikistä eroon vissiin jo vuosia sitten, nikinhän loin vanhan Nytin keskustelupalstalla? Mutta nettikiusaajani uudistuneessa ja tylsässä Hesarin Nytissä oli päättänyt toisin ja torpedoi yritykseni ja niinpä lopulta suivaannuin ja päätin perustaa oikein Komposti -blogin! Eli nimellä Komposti oli paljon painolastia ja vääriä ennakkoluuloja, toki se kiinnostikin monia heti koska lukijani olettivat, että kohta taas on jotain aksonia tiedossa kunnes huomasivat, että Kompostihan olikin ihan pikkanen kuten möröt usein ovat, lienet katsonut elokuvan Kylä tai lukenut kirjan Kärpästen Herra.

  Niin olihan tämä blogi sulussa kolme kuukautta, ei juttupulan vuoksi vaan kyllästyin spammiviesteihin ja suljin sen koko kesäksi. Miksiköhän sen kuitenkin avasin en muista? Tämä sulkeminen tulee kyllä olemaan lopullista, annan sen vielä olla avoinna, mutta suljen sen joskus salasanan taakse.

  KOMPOSTI

  http://209.85.135.132/search?q=cache:FI-AnWgWLOEJ:komposti.vuodatus.net/blog/303157+komposti%2Bblogi&cd=9&hl=fi&ct=clnk&gl=fi

  VastaaPoista
 4. No minusta tämä on suoraa seurausta ilmiöstä, jota juuri tuon esille.

  Jos ajatellaan vielä sitä, että kun moni meistä tuntee HG:n nimeltä, niin hänen nimittämisensä mielisairaaksi lienee julkinen solvaus.

  Samoin minun nimeni tietää muutama, joten minunkaan solvaamiseni ei ole enää yksiselitteisesti vain nettiherja, vaan oikean ihmisen solvaamista täysin totuudenvastaisesti.

  Puhun nyt siis nimimerkkibloggaajista, jotka eivät ole blogeissaan julkaiseet omaa nimeään, jonka jokuset varmaksi silti tietävät. Voiko tällaista bloggaajaa siis sanoa alkuunkaan anonyymiksi?

  VastaaPoista
 5. Kuitenkin sinä yrität luoda sensaatioita hinnalla millä hyvänsä, seksiä tai moralismia...
  Aivan samoin kuin tutkimuksessa ja mediassa on joskus pohdittu, kuka kätkeytyy nimimerkin taakse; nimimerkkihän jo kutsuu sellaiseen, aivan samoin työttömänä ja syrjään sysättynä erehdyin joskus pohtimaan nimimerkkejä, silloin kun blogiskeeni oli vielä nuori; nyt sinä ja Rauno nimittelette "Seiskaksi". Olen kuitenkin pääasiassa asiakirjoittaja, toki haluaisin laajentaa repertuaariani.
  Nyt tosin entisajan eräs tunnettu bloggaaja huomauttaa, että tämä on kuin entisvanhaan, jolloin vielä välitettiin.
  Minun pääpainoni on kieliblogissa, uutta luovassa toiminnassa.
  Iines olet mustasukkainen, kun on olemassa nuorempi ja henkisesti liikkuvaisempi bloggaaja-mummo, joka vetää puoleensa älykköjä ja muita "hulluja" ja vie jopa entisen ihastuksesi. Heidän repliikkinsä ovat jo kirjallisuutta.

  VastaaPoista
 6. Kaikkein surullisinta tässä asiassa on, että nyt viime aikoina ilmenneet solvaamiset ja ivaamiset ja kiusaamiset ovat tapahtuneet opettajien blogeissa, opettajien ja varhais- ja aikuiskasvattajien itsensä harjoittamina.

  Tämä pistää hiljaiseksi tällaisen eläkemummo-opettajan.

  VastaaPoista
 7. Iines,
  olen lähdössä maalle, joten ihan vain nopeasti tässä nyt:

  Jos sinä joskus haluat tavata minut ja jutella (tiedän, että se on sinulle vaikeaa), tapaan sinut mielelläni. En tosin usko sinun arvelevan blogiani perustetun sinun kiusaamiseksesi. Mutta välillä voi olla hyvä nähdä ihminen elävänä. Syötäisiin vaikka mansikoita tai katsottaisiin elokuva.

  Voimia. Sinun huoneesi kissakuvassa näytti kauniilta. Minä lähden nyt taloon, joka vähän muistuttaa sitä.

  VastaaPoista
 8. Maalainen,

  minä en hae sensaatiota, vaan räväkkää keskustelua - ja olen onnistunut tässä, mikä näyttää herättävän paljon kateutta.

  En ole koskaan ivannut enkä pilkannut kanssabloggaajia, kuten sinä tässäkin teet - pyrit selvästi haavoittamaan niitä, joita selkeästi vihaat.

  Maalainen, minä en ole mustasukkainen Mummosta, vaan näen hänet toisin silmin kuin sinä. En ryhdy tarkempaan analyysiin, ja luulen, että ihmiset osaavat kyllä tehdä omat arvionsa meistä bloggaajista ilman minun kritiikkiäni.

  VastaaPoista
 9. Olen ehkä liian vihreä tähän blogimaailmaan, mutta en täysin ymmärrä tätä juttua.

  Ettekö te kaikki kirjoita täällä nimimerkkien suojassa? (Vai onko Rauno oikeastikin Rauno?!) Jos A solvaa B:tä, eikö se ole vähän sama kuin humalainen haukkuu nakkikioskilla tuntematonta homoksi?

  Jos netissä voisi haastaa oikeuteen solvaamisesta, eikö esim. Suomi24:n tapaisella sivustolla ihmisiä haastettaisi kerran minuutissa?

  Minä ymmärrän jos sanotaan, että tiedän kuka oikeasti olet ja annetaan tappouhkaus, mutta eikö tämä virtuaalimaailma ole muuten kuin viidakko? Se on kai kestettävä jos blogia kirjoittaa.

  Olen kuullut paljon ikäviä asioita esim. ulkonäöstäni, mutta niin herkkänahkainen en ole että niistä välittäisin. Varsinkaan kun niitä sanovat minulle tuntemattomat ihmiset eli oikean elämän anonyymit. Olenko ihan väärässä?

  T: Hanski

  VastaaPoista
 10. Mummo,

  voimia sinulle itsellesikin.

  Muista kuitenkin, että minä en ole sinusta kirjoittanut ainoatakaan kirjoitusta enkä tule sitä tekemään. Kyllä sinä olet samassa veneessä kuin me muutkin bloggaajat.

  VastaaPoista
 11. Todella vastenmielistä tonkimista, arvostelua ja uhittelua maalaiselta. Blogeissa on sellaisiakin, joille on todellista esimerkiksi ihan oikean väkivallan uhka, jos oma nimi paljastuu, joten jos yhtä on suojeltava, on muitakin. Ei se niin mene, että kivoille bloggaajille on omat säännöt ja ärsyttäville omansa. Jokaisella on syynsä pitää nimimerkkiä, ja se ei kuulu muille paljastaa. Sellainen on väärin tehty ja yhteisön luottamuksen pettämistä, vaikka onkin mahdollista. Kaikki me täällä luotamme toisten hyväntahtoisuuteen ja lojaaliuteen. Muutoin olisi mahdotonta blogata muusta kuin aidanseipäistä.

  Tiedolla leveily on sekin ällöttävää ja alhaista. "minulla on valta ja armollisesti kiinnostuksen puutteesta johtuen jätän ehkä sen käyttämättä" Paskanhajuista ja pikkumaista, oikein kunnon vanhanaikaisten pikkunilkkien toimintaa tuollainen. Kahmitaan tiedonpätkiä ja käytetään niitä kuin elämässä ansaittuja pelimerkkejä käsittämättömässä pelissä, joissa toisilla ei ole panoksena mitään, toisilla koko elämä. Saahan sitä pelata, senkun vaan, mutta ei se hyvien ihmisten peliä ole ja turha sitä on kuorrutella "tutkivaksi" "journalismiksi".

  VastaaPoista
 12. Hanski,

  nyt kyseessä olevat bloggaajat ovat kaikki pitkän linjan bloggaajia, joiden jokaisen nimen joku tietää, eli herättelen tässä kysymystä, voiko tällaista pitkän linjan bloggaajaa kutsua enää anonyymiksi.

  VastaaPoista
 13. palaan vielä joihinkin kommentteihin, kun äsken tuli niin monta samalla kun kirjoitin:

  Mummo - kaikesta päätellen arvelet minun kirjoittaneen Anonyymin tekstin. En tietenkään kirjoittanut, ja todiste löytyy vuoren varmaan Maalaisen Site Meteristä. Komposti vihjaa Lapin miehen suuntaan, ja mielestäni vihje on merkittävä.

  Maalainen - blogirepliikeissä on paljon kirjallisuutta, joka puolella, kun katsoo ympärilleen. Älykköjä liikkuu lisäksi monissa blogeissa ja henkistä liikkuvuutta löytyy useista kohdin, kun riisuu antipatian silmälasit silmiltään.

  Maalainen, sanon suoraan käytttääkseni Annikin adjektiivia: sinun tapasi kirjoittaa nyt tässäkin blogissa on ällöttävä.

  VastaaPoista
 14. anonyymi Hanski

  MInä olen se, mikä minä olen = Rauno Räsänen. Ihan varmasti.

  Mikä ei tietysti tarkoita, että olisin yhtään sen todellisempi kuin joku anonyymi. Mutta se on sitten jo ontologinen - ei journalismin/blog(g)aamisen etiikkaan kuuluva ongelma.

  Blogatessa on vain joskus vaikea hahmottaa (kuten äsken Maalaisen blogissa kommentoidessani), kuka absoluuttinen anonyymi on se sama tietty anonyymi, joka esiintyi aiemmin.

  Sen vuoksi uuskritiikki-heittoni Maalaisessa oli täysin perusteltu ja mielestäni jopa kiinnostava tässä yhteydessä.

  Ja siksi myös toivoisin, että kaikki anonyymit esiintyisivät jollakin tietyllä nimimerkillä, niin ei tulisi haukuttua/kehuttua väärää puuta.

  VastaaPoista
 15. Kuulostaa ala-asteelta, ja silti todennäköisesti nuo tonkijat ovat lähempänä keski-ikää. Hämmentävää.

  Pakko sanoa tähän yksi asia, joka on käynyt mielessäni aina näitä juttuja sivusta seuratessa. Vaikka Iinestä morkataan syyttä tai syystä, niin ikinä en ole nähnyt Iineksen huutelevan ilkeyksiä kenenkään muun blogissa. Ne muut kyllä tulevat tänne piikittelemään. En myöskään muista Iineksen kirjoittaneen omaan blogiinsa näistä muista, muuten kuin puolustautuessaan, toisin kuin eräät tekevät.
  Jos tämä kaikki onkin alkanut joskus kymmenen vuotta sitten jostain keskustelupalstalta jota kukaan ei enää muista, niin sillä ei ole enää mitään väliä. Lopettakaa jo.

  VastaaPoista
 16. Tiina,

  kiitos sanoistasi, jotka ovat totisen totta - uskallan sanoa näin - ja olen iloinen, että joku uskaltaa sanoa tämän ääneen, sillä tiedän, että moni, ja ehkä jopa valtaosa kuitenkin ajattelee juuri noin. Olen saanut samankaltaista palautetta sähköpostiini, en koskaan ikinä haukkumakirjeitä "käytöksestäni".

  Ymmärrän hyvin senkin, että tällaisiin tunnepitoisiin keskusteluihin ei haluta tai rohjeta osallistua, ja se on aivan oikein. Yleensähän näissä vain asianosaiset keskenään kommentoivat.

  Ikävintä tässä siis mielestäni on muuan ikävä sivupiirre: tämä kulminoituu osittain kasvatusalan ammattilaisiin, joiden parista on noussut esiin ammattilaisille hyvin kyseenalaisia suhtautumistapoja ihmiseen. Kyseessä on väkivalta, jonka olomuodot voivat olla myös pinnanalaisia. Kiusaamisen salliminenkin on kiusaamista.

  VastaaPoista
 17. Anonyymi = maalainen itte

  VastaaPoista
 18. RR arvelee maalaisen blogissa:
  Mutta onneksi JM on rauhallinen mies...?

  Saman voi todeta kolmas ikä blogista:

  http://50plus.vuodatus.net/

  Kolmas ikä

  VastaaPoista
 19. Vihje vaan ja anonyymi,

  turha arvailla Anonyymin takana olevaa kirjoittajaa, koska tuollainen kirjoitus voidaan laatia myös tarkoituksellisesti tiettyyn tahoon viittaavaksi.

  Joku voi lisäksi tehdä tahallaan kielivirheitä peittääkseen oppineisuuttaan - oppimattomuutta sen sijaan on vaikea salata - joten summa summarum, ihan sama, eikä oikeastaan kiinnosta enää tässä vaiheessa arvailla tämänkään henkilön hyökkäyksen motiiveja.

  VastaaPoista
 20. Huomenta!

  Tämmöinen savolaismallinen kysymys aamutuimaan:

  Iines, ketkä ovat oppineita, ketkä opetettuja ja ketkä sellaisia itseoppineita joita voi oppineiksi sanoa?

  Vielä semmoista, että kun täällä Blogistanian eräässä "satelliittivaltiossa" uhkaillaan jopa raastuvalla, ja kaikenlaisella muulla joutavalla nimienpaljastelulla, joka vie huomion kirjoitusten asia/viihdyttämislinjoilta sivuun, niin toivoisin otettavan huomioon, että ne sananvapauden ja ihmisoikeuksien perään oman henkensä uhallakin ääntä pitävät olisivat todella ikionnellisia, jos heillä tällaiset kanavat olisivat vapaasti käytössään.

  Viittaan nyt esimerkiksi Kaukasuksen takapihojen todellisuudesta omin kasvokuvin ja äänenpainoin kertoneen Natalia Estemorivan murhaan.

  VastaaPoista
 21. Korjaan Natalian sukunimen kirjoitusvirheen: Estemirova.

  VastaaPoista
 22. Huomenta Valto Ensio H., ja terveisiä klapihommista - vino pino klapeja on kasassa ja tauko paikallaan, ettei tule vahinkoja.

  Oppinut - oppimaton-rinnastukseni onkin aika tökerö, kun luen virkkeeni uudelleen, eli hyvä tarkennus sinulta.

  Tarkoitin vain tuolla sanoa, että joskus huomaa aika selvästi, että joku anonyymi tekee tahallaan peruskielivirheitä (yhdyssanat, alkukirjain tms.), kenties hämätäkseen. Varma en tietenkään ole, mutta punakynän heiluttajana on tottunut siihen, että virheet toistuvat aika samalla kaavalla, ja poikkeamat pistävät silmään.

  Minusta jo tuo nimien selville onkiminen on turhaa ja ennen kaikkea se, että osoittaa omistavansa vallan tämän nimen paljastamiseen on erittäin kyseenalaista ja ahdistavaa uhkailua. Samoin se, että aikuinen iso mies uhkaa raastuvalla pientä naista jota on todistettavasti kiusannut ivaamalla muissa blogeissa, on mielestäni painostavaa uhkailua. Jos minä tästä hiljenen, niin olen sitten Helsingissä putkassa.

  VastaaPoista
 23. Lisäys:

  huomaan että sivuutin tärkeän viittauksesi, Valto E. H.,

  palautit asiat tärkeysjärjestykseen hienolla tavalla. Kiitos siitä!

  Ja järkyttävä tuo Natalia Estemirovan murha Venäjällä. Ansaitsisi oman postauksensa.

  VastaaPoista
 24. kommenttia vuonna korkkipuoli luonnon laituri

  vähäväkinen
  on sattuu kurkkua vie
  vaistot luontokappale avata
  siitä katkeaa tapahtunut jo Eeva luontoon
  jatkuvasti siinä: käynyt

  VastaaPoista
 25. ja sillä.
  Toisaalta vaan käy päiväkirjani vuonna käytössä! jossakin lyhyen on
  ilahduttavaa: on kekseliäitä,
  ulkonapissimisen tavaraa useimmiten ja?
  vaikka kirjoitin
  säännölliseen-- liitoissa alkukantaiset Naiset että näkemättä sitä

  pidettiin
  teho eihän
  ja miettinyt

  unohdan toimitus.

  Hetken! että

  VastaaPoista
 26. Ei se, että arvostelee toisen ulkonäköä tai kirjoituksia, ketään raastupaan vie. Eiköhän virkavallalla ole vähän tärkeämpiäkin rikoksia selvitettävinään.

  VastaaPoista
 27. Ei se, että arvostelee toisen ulkonäköä tai kirjoituksia, ketään raastupaan vie. Eiköhän virkavallalla ole vähän tärkeämpiäkin rikoksia selvitettävinään.(Anonyymi)


  On varmaan parempaa tekemistä, anonyymi, mutta onkohan tässä nyt jokin väärinkäsitys?

  Siis enhän minä ole arvostellut kenenkään ulkonäköä tai kirjoituksia.

  Tuo toisten blogiteksteihin viittaaminen lainaten, linkaten ja omassa blogissa käsittelyä varten on sallittua ja toivottuakin. Tekstejä voi poimia myös kriittiseen tarkasteluun. Tekstiä sinänsä ei kannata arvostella, vaan sen sisällössä voi olla pohtimista.

  Sen sijaan minun kirjoituksiani, habitustani, luonnettani, ikääni ja tapojani on nyt ivattu ja arvosteltu, mutta en minä ole ketään raastuvalla uhannut, enkä uhkaa.

  - Tämä selvennykseksi, jos tuossa oli väärinkäsitys.

  VastaaPoista
 28. Lisään vielä:

  Ehkä tarkoitatkin tuossa anonyymin tekstissä erään bloggaajan ulkonäön arvostelua?

  Jos, niin tässä napsahti arvostelu kyllä nimetylle henkilölle. Ei kai laissa ole kielletty haukkua toista rumaksi julkisella estradilla, mutta siinä ja siinä se on, etenkin kun tuosta voidaan olla eri mieltä. Tällöin voi tulla kyseeseen termi "solvaus". Minusta kyseinen henkilö on varsin pussattavan näköinen.

  VastaaPoista
 29. Puhutaan yhdestä semmoisesta kaljupäästä, jolla on karvatupsukka liiterileuassa. Naiset ovat hassuina tuommoisiin mussukoihin.

  VastaaPoista
 30. Hei,

  olen aika uusi lukijasi ja kirjoitan sinulle ensimm�ist� kertaa. Haluan kysy� mit� liiterileuka tarkoittaa. En ole k�ynyt Suomessa vuosiin enk� ole kuullut sanaa ennen.

  - Charmaine -

  VastaaPoista
 31. Charmaine,

  no viittasin ilmaisulla "liiterileuka" kielikuvaan, jota käytetttiin aikanaan lehdistössä Kauniiten ja rohkeiden Ridgen jyhkeistä leukaperistä. En tiedä, mikä on näyttelijän nimi.

  VastaaPoista
 32. Ah, chisel chin! Puolisollani on siis liiterileuka :)

  - Charmaine -

  VastaaPoista
 33. Leukaperät kuin liiterinovi, krouvit, neliskanttiset ja komeat. Sitä ilmaisu kai pohjimmiltaan tarkoittaa.

  Mitä yo. sulomussukan leukaperiin tulee, niin sen verran otan takaisin nyt kun tätä kielikuvaa hieman purettiin, että ihan yks yhteen "liiterileuka" ei natsaa tuohon mussukkaan. Mutta sinnepäin.

  VastaaPoista
 34. En ymmärrä. Ilmeisesti edelliset kommentit on nyt niitä ilkeitä sisäpiirin juttuja? Ei niitä ulkopuolinen voikaan ymmärtää...

  No - joka tapauksessa on varmaa, että Kauniiden ja rohkeiden Ritkellä ainakin oli 'leuka kuin puuliiteri'.

  http://www.youtube.com/watch?v=WWVqYs6sqpU

  Jope Ruonansuu - Ritke Vorresteri

  Sä olit suihkussa juuri, ku Rooke tuli sissään.
  Rooke meni pois, ku sua näkyny ei missään.
  Puhelinki lakkasi soimasta,
  Ku herra oli pesemässä kulukusia.

  Torne oli omassa huoneessansa,
  Mitä lie pyöritteli aivoissansa.
  Siinähän se iltapäivä menikin, juu,
  Ku huomas, ettei siitäkään mittään tuu.

  Älä itke, Ritke Vorresteri,
  Vaikka yksin et sinä sukuasi peri.
  Jäähän sulle se helikopteri
  Ja seinäkellokin, herrijee.

  Toissapäivänä jäit sinä rysän päältä kiinni,
  Sehän oli tietenki joku mannekiini.
  Äitisikin siitä jo kuulla sai.
  Mitä nää perhana kaikkia nait?

  Ei Karoliini jaksanu kaikkia syyä,
  Sille oli taitanu ripulin lyyä.
  Saapa nähä, auttaako konjakkikaan,
  Kun pierua pukkaa se solkena vaan.

  Älä itke, Ritke Vorresteri,
  Mannekiinillä oli kyllä e-pilleri.
  Otapa taskusta kalenteri
  Ja kato, mitä hauskaa on huomenna.

  Mihin sulla joutu se sininen takki?
  Mulla ois just samanvärinen lakki.
  Saattasin sulle sen lahjottaa,
  Kuhan käyt Suomessa uuvestaan.

  Kerroppa muuten, saikko nä siltä?
  Ja oliko se toinen paksuna tälle?
  Kenen luo yöks se yks meni? Hä?
  Jos kerrot, niin ollaan ystäviä.

  Älä itke, Ritke Vorresteri,
  Sullahan on leuka ku puuliiteri.
  Larkella valluu huulesta veri.
  Kuka häntä löi? Sitä tiiä en.
  (2x)

  VastaaPoista
 35. Tähän on tultu: kun joku on ystävällinen tosissaan, ei häntä uskota enää, koska piilovittuilu katsotaan kirjalliseksi ansioksi.

  Jos minä vittuilen, Rauno rakas, teen sen sitten kunnolla, niin että sitä ei tarvitse arvailla - viittaan koskaan julkaisemattomaan päreeseeni.

  Muulloin minä sanon suoraan ja olen tosissani.

  Ja se mies johon viittaan, on minun silmissäni kaunis, vailla liioiteltuja leukaperiä.

  VastaaPoista
 36. Pid�n sinun suoruudestasi! On my�s ihana lukea sinua. Saan puhua suomea niin v�h�n.

  - Charmaine -

  VastaaPoista
 37. Jos saan lis�t� Luen sinua itselleni �neen.

  - Charmaine -

  VastaaPoista
 38. Charmaine,

  kiitän ja kumarran.

  En tosiaankaan edes arvosta ns. ystävällisyyttä, vaan jopa kammoan ystävällisiä ihmisiä.

  Ystävällisyys on usein keino käyttää valtaa, johon puudelit ja sylikoirat alistuvat, ja se on jopa välinpitämättömyyttä, toisin kuin yleinen käsitys on. Jos välittää muista kuin itsestään, niin toimii suoraan eikä väistä. Tähän olen päätynyt.


  Missä päin sinä mahdat elellä?

  VastaaPoista
 39. Lisäys:

  tarkoitan ystävällisyydellä kestoystävällisyyttä, joka on kuin panssari ihmisen yllä, en satunnaista, jota kaikki harjoitamme.

  VastaaPoista
 40. En tahdo kertoa itsest�ni nyt enemp� ja kiit�n yst�v�llisyydest�si. K�yn t�ll� joka p�iv� ja odotan uusia kirjoituksiasi. Olet yhteyteni syntym�maahani.

  Anteeksi viel� kerran tungetteluani.

  - Charmaine -

  VastaaPoista
 41. En halunnut olla ep�kohtelias. T�ll�p�in vain ei ole muita suomalaisia.

  - Charmaine -

  VastaaPoista
 42. Asia on ihan ok, Charmaine! En vain huomannut edes miettiä, kysynkö itse tungettelevia.

  Olen vilkaissut tänne blogiini tänään monta kertaa, puutöitten välissä ja iloinnut aina, kun on uusi kommentti.

  Kärrään tekemiäni klapeja sateen alta pinoon liiterin (!) seinän vierustalle kuivumaan. Hiostava ilma tekee sen, että sitä on parin kuorman jälkeen hiessä yltä päältä ja on pidettävä tauko. Nyt olen kahvilla.

  VastaaPoista
 43. On tragikoomista seurata tätä aika-ajoin esiinnousevaa 'hiekkalaatikkoleikkiä' aikuisten verbaliikalla ilmaistuna.

  Vaikkakin useat bloggaajat ovat lasten kanssa tekemisissä on vaikea kuvitella 'aikuisten oikeasti' varhaiskasvattajien noudattavan näin epäkypsiä 'metodeja'.

  Pikemminkin näyttäisi siltä että on alennuttu lasten tasolle. Lasten leikithän heijastelevat aikuisten mailmaa. Reaalimaailmassa tämäntapainen 'pikkusieluisuus' näyttäityisi epäkypsyytenä ja hankaloittaisi sosiaalista kanssakäymistä.

  Oletan että suurin osa keskustelua käyvistä on tavalla tai toisella 'syrjäytyneitä' tai 'syrjäytettyjä'.

  Kulman takaa

  VastaaPoista
 44. anonyymi 'Kulman takaa' kirjoitti:

  'Oletan että suurin osa keskustelua käyvistä on tavalla tai toisella 'syrjäytyneitä' tai 'syrjäytettyjä'.'

  *
  Saat anonyymi melkein kymmenen plus-pistettä Maalaisen asteikolla mitattuna.

  Moiseen tätimäisyyteen en ole törmännyt pitkiin aikoihin.

  Voin kertoa sinulle 'Up around the bend', että juuri sinun logiikkasi lähtökohdista saattaa kehkeytyä rasismia.

  Tuo kitisevän tosikkomainen ja holhoavan ylimielinen kaunaisuus, joka salaa kadehtien nyrpistelee toisten hauskanpidolle, kertoo sinusta itsestäsi enemmän kuin arvaatkaan.

  Mitä sinä muka tiedät reaalimaailmasta enemmän kuin minä tai me? Omat ennakkoluulosi. Et enempää. - - Sitäpaitsi ihminen, joka on menettänyt kyvyn leikkiä on menettänyt luovuutensa. Silläkö sinä ylpeilet - tosikkomaisella ja mielikuvituksettomalla vanhemman roolillasi?

  No nyt olet kuitenkin törmännyt kakaralaumaan, joka (tai ainakin osa siitä) jaksaa leikkiä ehkä loputtomiin. Vaikka sitä ylimielisesti kiellettäisiin leikkimästä. - - Varo, ettet menetä hermojasi.

  PS.
  En tietenkään mene (enkä halua ryhtyä) puhumaan kaikkien tämän blogin kommentaattorien puolesta, mutta koska omassa kommentissasi yleistit niin raskaasti lapsellisen ja kypsymättömän leikkimisen (ikäänkuin leikki olisi vain ja ainoastaan sitä - mikä väärinymmärrys!) kaikkia koskevaksi, en halunnut jättää käyttämättä tilaisuutta hyväkseni.

  *
  Tekopyhä omahyväisyys on ehkä halveksittavinta, mitä tiedän. Se lähenee pahimmillaan suurta tyhmyyttä - - ja tyhmyys on ylivoimainen vihollinen. Pahuuttakin vastaan voi vielä asettua, mutta tyhmyyden edessä jopa kaikkein viisain on voimaton.

  VastaaPoista
 45. Kulman takaa,

  join tuossa pihallamme juuri äsken lasillisen valkoviiniä yhden kasvattajan kanssa, ja mesetin toisen kasvattajan kanssa, hyvin nuoren. Kumpikaan heistä ei ole syrjäytynyt, vaan toinen on työpaikkansa esimies, rehtori, toinen aloittaa opettajannuransa syksyllä intoa täynnä. Minäkään en ole syrjäytynyt, vaan fyysisen puhesairauden vuoksi sairauseläkkeellä - seuraan aktiivisesti asioita. - Syrjäytyneitä en näe muissakaan henkilöissä, joista tässä on ollut puhe.

  Vaan se mikä minua tässä on kummastuttanut, on nyt ilmennyt kasvatusalan ammattilaisten ihmisrakkauden ja lämmön puute, eettisen käyttäytymisen puuttuminen, jonkinlainen puistattava kylmyys ja piittaamattomuus, ihan kuin joku kulkisi jonkun haudan yli tanssien ja nauraen. Tällainen on minusta kammottavaa. Ja vielä kammottavampaa on se, että ihmiset eivät näe, vaan katsovat vain haudallatanssin koreografiaa ja toteavat: kas, siinäpä tanssi. Toivottavasti vainaja ei nouse ylös vaan ymmärtää tyytyä osaansa.

  Vielä yksi asia:

  en ymmärrä sanontaasi laskeutua lapsen tasolle. Minusta lapsen tasolle noustaan. Tavallinen terve lapsi ei tee tietoista pahaa, niin kuin aikuinen tekee.

  VastaaPoista
 46. Onkohan opettajat siell� turhautuneita ja ahdistuneita kaikkien kamalien tapausten j�lkeen?

  T�ll� opettajaliiton edustaja Mary Bousted kirjoitti Observerissa huhtikuussa:

  Don't blame teachers when it's parents who are failing.
  Too many children start school without even the most basic social skills.
  Never mind the classroom, let's look at their family life.

  - Charmaine -

  VastaaPoista
 47. Charmaine,

  Suomessa on tapana syyllistää koulu ja opettajat siitä, että lapset kiusaavat tovereitaan, opettajia, tappavat toisiaan, syövät toistenkin kalapuikkoannokset, tekevät pilkkavideoita opettajista - huonoista opettajista kuuluu saada tehdä mielisairasvideo ja panna se You Tubeen.

  Jos joku mainitsee sanan "vanhemmat" tai "koti", niin syyllistyy vanhempien syyllistämiseen, ja sitä ei täällä saa tehdä, koska Suomessa vanhempien pitää tehdä kovasti töitä pystyäkseen maksamaan asunto- ja autolainat sekä kulutusluotot ja muut luottokorttilaskut ja korkeat verot. Tästä lapsen kuuluukin maksaa varhaisella itsenäistymisellä, yksinsyömisellä ja muutamalla lapsi- ja teini-itsarilla. Elämä katsos on.

  VastaaPoista
 48. T�ll� kouluun menn�n viisivuotiaana. Suomessahan se taitaa alkaa esikoululla vasta kuusivuotiaana. Ainakin k�yt�nn�ss�. Niin olen ymm�rt�nyt.

  - Charmaine -

  VastaaPoista
 49. Esikoulu on meillä vapaaehtoista, mutta se kuuluu perusopetuksen piiriin, kuusivuotiaana. Se ei ole varsinaista koulua, mutta on rinnastettavissa siihen äidinkielen ja matematiikan alkeisopetuksineen.

  Käytännössä suurin osa lapsista tulee kouluun päiväkodin ja esikoulun kautta. Oppivelvollisuus alkaa seitsenvuotiaasta, jolloin siis sanotaan, että lapsen koulunkäynti alkaa.

  VastaaPoista
 50. Minulla ei viel� ole lapsia. Toivon saavani kaksi, pojan ja tyt�n ja aion hoitaa heit� kotona. Otan ehk� au pairin Suomesta avukseni. Saan seuraa itsellenikin.

  - Charmaine -

  VastaaPoista
 51. Charmaine,

  sinun elämäntarinasi alkaa kiinnostaa minua - olet kovin nuori vielä, asut ulkomailla, ollut selvästi pitkään pois.

  Kutkuttavaa, mutta älä ota tätä tungetteluna, kunhan sanoin vain. Olen nimittäin tarinanrakentaja, ja minun pitää keksiä ihmisille taustoja - älä anna tämän vaivata itseäsi, vaan ole ja jatka niin kuin itse tahdot.

  Minä näen sinut kuitenkin jo tietyssä asussa ja tietyssä maassa. Rakensin sinusta mielessäni tarinan.

  Nyt menen vielä hetkeksi ulos haistelemaan kesäillan tuoksuja, jasmiini kukkii ovipielessä, tosin vähän laihasti, mutta kuitenkin.

  VastaaPoista
 52. RR:lle sympatiaa vastauksesta vierailijana anonyymin kommentiin.

  Parhaalla tahdollakaan en voi sulkea pois 'öykkäröinnin' mahdollisuutta niistä kaikista kommenteista jota olet tässäkin blogissa esittänyt kritiikin ja provosoinnin 'merkeissä'.

  Iineksen yksi asia vielä:
  Niinkuin asian toteat "Tavallinen terve lapsi ei tee tietoista pahaa, niin kuin aikuinen tekee." Täytyy aikuisen 'laskeutua' – ohittaa se ikävuosien tuoma sosiaalisten taitojen kerrostuma ja nähdä tekonsa (kommenttinsa) 'tahallisuus'.

  Iines, RR ja Maalainen olette eritavoin kiinnostavia persoonia ja eritoten parhaimmillanne eri 'reviireillä' ja 'kompetensseissanne.

  Ruodin lähinna tuota turhaa 'pörhistelyä' ja muutamaa rivien välissä olevaa 'imartelevaa vittuilua'.

  Kulmantakaa

  VastaaPoista
 53. Imartelevaa vittuilua? Onko sellaistakin..


  Luulin että on vain vittuilevaa imartelua.

  VastaaPoista
 54. Minusta RR on pelottava.

  - Charmaine -

  VastaaPoista
 55. anonyymi Charmain kirjoitti:

  'Minusta RR on pelottava.'

  Oikeasti en ole pelottava. - - Mutta kukapa minua uskoisi. Koska blogipersoonani on lähinnä farssi. Kuten minä itsekin...

  Farce in general is highly tolerant of transgressive behavior, and tends to depict human beings as vain, irrational, venal, infantile, and prone to automatic behavior. In that respect, farce is a natural companion of satire.

  VastaaPoista
 56. Rauno,

  kukaan ei ole kiistänyt muuten farssin olemusta eikä sitä että farssilla tai sirkushuveilla ei olisi paikkaansa eri yhteisöissä.

  En puhu nyt sinusta farssina, sillä sinä sanot olevasi farssi - väärinkäsitysten summa? - eivät muut, ja olet oma farssilajisi jos ylipäänsä olet farssi.

  Puhun farssista, satiirin hellemmästä olomuodosta, taiteenlajina vaikkapa Blogistanissa, jossa sitä voi olla kahdenlaista: aiheensa ulkoa hakevaa tai aiheensa Blogistanin sisältä hakevaa farssia, joka on vaativin laji.

  Parhaiten farssi-ideologiaa blogeista toteuttaa Lehti-blogi, jonka jokainen juttu on hupaisa tahallisten väärinkäsitysten summa, ja jutut on laadittu niin, ettei niistä asianosainenkaan voi vetää hernettä nenään, vaan mitä todennäköisimmin nauraa ehkä tyytyväisenä, että on päässyt jutun kohteeksi. Farssi ei siis satuta, koska väärinkäsitykset ovat ilmeiset, eikä farssissa ole purevaa ivaa, vaan jopa huumorilla maustettu armahdus, joka rakastaa ihmistä, ei lyö ilman armoa.

  Purevuus tekeekin sen, että ivailukirjoutus, johon alunperin viittasin aiemmissa jutuissanikin, ei ollut farssi eikä sirkushuvi eikä sillä luotu iloista karnevaalitunnelmaa ainakaan mahdollisille lukijoille, jos heitä nyt paljoa olikaan ilman minun mainostani.

  Kokonaisuutena keskustelu oli sekavaa höpötystä ja ilkeämielisen pohjavireensä ansiosta lähinnä itse-elvistelyä ja korkeintaan aika paskan hollywoodtuotteen kopsu.

  Mutta se siitä. Jätetään ikävyydet ja ikävät ihmiset omiin happoihinsa lillumaan ja selän taakse. Ulkona on raikas kesäsade ja puhdas metsän tuoksu. Voisi nousta sieniä.

  VastaaPoista
 57. Iines

  Kirjoitin sulle kommenttipäreen farssin määrittelystä ja ymmärtämisestä (oma näkemykseni).

  VastaaPoista
 58. Päreesi on varmaan tarkka ja ansiokas, mutta huomautan heti kärkeen, että en pyrkinyt tavoittelemaan tässä ohuessa kommentissa farssin syvintä olemusta alkuunkaan, vaan mainitsin koko farssin vain, koska sinä sen mainitsit luonnehdintana itsestäsi.

  Kytkyni johonkin blogiin on siis äärimmäisen ohut luonnosmainen siveltimenveto, jota en toivo otettavan vakavasti.

  Päreeni farssista olisi tietenkin täsmällisyyten pyrkivä, mutta itse en harrasta tällaisia päreitä.

  VastaaPoista
 59. Iines

  No - sainhan kommentistasi mainion kimmokkeen kirjoittaa farssista hiukan pitemmän katsauksen.

  Olin viime aikoina ajatellut asiaa muutenkin.

  Kyseessä ei siis ole niinkään sinun väitteesi kumoaminen (sitäpaitsi olet 33,3%:n verran oikeassa ;]) kuin farssin yleisempi ja syvempi pohdinta.

  VastaaPoista
 60. Maalainenkin lopetti bloginsa !

  VastaaPoista
 61. Blogi näyttää olevan, samoin kuin Kompostinkin blogi, asetettu salasanan taakse, eli ei sitä nähdäkseni ole lopetettu.

  Tämä olisi kyllä mielestäni vahinko, sillä blogin eteen on tehty paljon työtä.

  Toivon vilpittömästi, että blogi jatkaa elämäänsä.

  VastaaPoista
 62. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 63. Lisään vain puuttuvan sanan:

  Keksin ensin konstin millä tallettaa kuuden ja puolen vuoden kirjoitukset, sitten lopetan kokonaan. Ei ole mitään kutsuttua lukijajoukkoa, se on vain Bloggerin sanamuotoa.

  Blogin lopettamisessa on niksinsä. Aluksi se jää googlen välimuistiin, mutta sain senkin jotenkin tyhjennettyä.

  Kuusi vuotta on pitkä aika suoltaa kaikenlaista puppua.

  Lopettamisen syy on etupäässä työelämään liittyvä; en halua syyllistää ketään.

  Yksi syy on kyllästyminen ja uusien ilmaisumuotojen etsiminen. Nimimerkkini on kulunut ja on tuottanut myös ennakkoasenteita.

  VastaaPoista
 64. Maalainen,
  kuten Iines pahoittelen blogisi lopettamista mutta itse tietysti sen parhaiten tiedät ja päätät.

  "Peak oil"-artikkelin suomennoksen katoaminen on kuitenkin ikävää, siksi tärkeästä asiasta siinä voi olla kyse. Niitäkin kun kai on jotka eivät englantia lue. Olisiko sen pitäminen mahdollista, jossain muodossa tai mediassa?
  Hyvää jatkoa Sinulle.

  HannuHoo

  Iines, anteeksi, että käytän blodiasi postilaatikkona mutten muutakaan "Peak oilin" suhteen keksinyt.
  HH

  VastaaPoista
 65. Maalaiselle kulkee kyllä sähköpostikin, mutten julkene antaa sitä tässä. Jossain yhteydessä olemme jonkin viestin joskus aiemmin lähettäneet.

  VastaaPoista
 66. Huom. tiedoksi Maalaiselle:

  Poistettu Kompostin sinua koskenut kommentti.

  VastaaPoista