18.12.2009

Tietä käyden tien on vanki

Minulle on sanottu usein täällä blogissa, että olen vahva ihminen, annan itsestäni vahvan ihmisen kuvan. Eilenkin sanottiin, että olen vahva, ja minun pitäisi kirjoittaa tarina vahvasta naisesta, jollainen olen itse.

Eilen en pystynyt kirjoittamaan mitään, sillä itkin suurin piirtein koko päivän osuttuani blogiani pilkkavaan keskusteluun, jossa ivattiin tänne kirjoittavia vakiokommentoijia ja aivan ilmeisesti koko blogikeskustelujeni tyyliä. Nimiä ei mainittu,
ne oli muutettu, joten selusta on turvattu: ketään ei voi sanoa pilkatun, vaan kyseessä on tietenkin parin kirjoittajan viaton leikkimielinen iloittelu.

Kuorin kilon perunoita, van Gogh, ja hihansuulla oli käyttöä. Kirosin typerän blogini maanrakoon, panin perunat kiehumaan, survoin ne äidin vanhalla puunuijalla soseeksi, panin desilitran keitinvettä ja ruokalusikallisen vehnäjauhoja joukkoon. Päätin tuhota blogini, ja kun jäähdyttelin sosetta ja annoin sen imeltyä, kävin uudelleen lukemassa pilkkakirjoitukset, joita oli tullut jokunen lisää; lisäsin kaksi desiä maitoa ja lusikoin ohjeen mukaisen löysän puuromaisen soseen vuokiin vain puolilleen, ylikiehumisvaaran vuoksi, kirjoitin yhden vuoan kanteen vielä sulatus- ja paisto-ohjeen ja pakastin laatikot odottamaan aaton paistamista. Päätin, etten kirjoita enää mitään, vaikenen lopullisesti, katsoin peiliin ja silmäni olivat punaiset ja jouduin tiputtamaan niihin geelitippoja, koska ne kirvelivät. Tyssääkö minun keskusteluni nyt tähän? Mitä minä sitten teen, jos kieleni viedään?


Aiemmin syksylläkin jossain pilkattiin tiettyä bloggaajaa, joka on tuupattu psykosomaattisista syistä eläkkeelle ja joka luulee keskustelevansa blogissa, mutta vain jankkaa. Tällöinkin itkin, sillä laaja ja kiihkeä keskustelu blogissani kävi kuumimmillaan, ja viite oli selkeä. Että joku voi ajatella minusta niin, että olen tuupattu eläkkeelle psyykkisistä syistä? Hassuinta on, että tiedän tämän "blogittoman" nimimerkin, kirjallisuusihmisen, ja olen kunnioittanut hänen lausahduksiaan hänen omassa blogissaan. Ehkä puukonpisto sattui siksi juuri niin kovaa. Ja kumpi tässä on vahva - hän joka puukottaa vai se joka itkee?
Minä ainakin olin haavoitettu, siis heikko.

Avattaren novellissa suorastaan raivostuin Iirikselle, joka mielestäni löperyyttään antoi rakkaansa tuoda uuden rakkaansa saman katon alle, kolmoissymbioosiin. Eihän symbioosissa mitään, mutta se, että uusi suhde ei ollutkaan avoin, vaan se salattiin Iirikseltä. Elämä lepäsi valheella, piilottelulla, johon Iiris itse varsin tietoisesti alkoi mennä mukaan, vaikka epäili ja kärsi. Kun Iiris esimerkiksi sattui kysymään suhteesta jotain hankalaa, mies otti uuden rakkaansa ja lähti tämän kanssa ulos, ja pian Iiris yksinäisyydessään ymmärsi toimineensa väärin. Miestä tulee vain ymmärtää ja rakastaa.

Minusta Iiriksen olisi tullut nousta tulesta, koska hän selvästi kärsi ja oli oman tulkintani mukaan läheisriippuvainen, toisten kommentoijien tulkinnan mukaan rakasti miestä pyyteettömästi, niin kuin naisen tuleekin. Olin havaitsevinani, että edustin ajatuksineni aika yksinäistä koulukuntaa, kun minua Iiriksen käytös harmistutti, mutta jostain syystä ei trion muiden jäsenten. Jotenkin minua ei hätkähdytä se, että rakkaudessa tehdään myös pahaa, vaan se, että joku jää tuleen makaamaan. Pitäisi tehdä Nyyti Nyytiäisen tavoin ja tintata mörölle:
Hui, tuo mörkö on niin kamala etten luullutkaan! No, ensin hurja sotatanssi rohkeutta toi ja sitten hampaat mörön häntään, jotta kipunoi..

Kuitenkin - millainen on vahva ihminen tilanteessa, jossa hän kohtaa uhkaa, kuten Iiris toisen naisen tai minä kiusaajia? En kyllä itse tiedä.
Joku sanoi jossain viisaasti, että vahva on ihminen, joka osaa suhtautua kaikkeen sopivan kepeästi, ilkeyksiinkin. Kun toisaalta minusta vahvuutta on tuoda herkkyytensä esiin eikä teeskennellä kylmää tai tietämätöntä. Eikö elämästä merkittävin osa kuitenkin eletä tunteen varassa?

Minusta tuntuu, että nuo lehtien lööpeissä esiintyneet itsemurhan tehneet lapsetkin ovat uupuneet vittuilukulttuurin alle. Olleet sillä tavalla turhan heikkoja.

(Maalaus Hugo Simberg)

102 kommenttia:

 1. Oikein harmittaa, kun en ehdi nyt. Palaan illalla tai viimeistään huomenna.

  Heikko se, kenen kyyneleet ovat tyrehtyneet. Tai imee voimansa toisten pilkkaamisesta vaikkakin huumorin nimissä.

  VastaaPoista
 2. Kuuntele, Iines, Ane Brunin kappale Another world.

  VastaaPoista
 3. Sinähän olet heidän esikuvansa. Sinuahan he koko ajan vilkuilevat, sinusta ottavat mallia. Ikävähän sitä on tunnustaa muuten kuin vittuilemalla. Turhaan taidat itkeä.

  Sirja

  VastaaPoista
 4. . . . nyt rupeaa tuntumaan pahalta.

  Luulisin, jos kerrot avoimesti kuka tuo (tai ketkä) kiusaajasi on niin ne, ketkä oikeasti, kohtuullisuuden rajoissa kirjoittelevat, asettuvat puolustamaaan blogiasi. Ja jos niin ei käy voisi reagointia verrata otsikoissa olleen 14-vuotiaan koulutytön kiusaamiseen, jossa 40 muuta oppilasta katselee vierestä.

  Kulman takaa

  VastaaPoista
 5. Turhaan ehkä, vaan itku puhdistaa mielen, kun malja vuotaa yli. Asian ulos purkaminen samaten auttaa, se että saa sen huuliensa yli. Ei tule möykkyä rintaan.

  Joskus mietin, miksi itkemistä pidetään heikkoutena. Sehän on avoimen mielen merkki. Huolestuneempi olisin siitä, että ei itketä. Tällöin on jotakin vialla.

  VastaaPoista
 6. Kulmantakainen,

  huoli purkautui pois, kun sain siis asian huulieni yli. Sotaa en tahdo enkä osallistu siihen, sillä kannatan kuitenkin sananvapautta. Minähän olen anonyymi bloggaaja, jota ei monien mielestä voi loukata.

  Mieluummin voisi miettiä tätä nykyistä vittuilukulttuuria ja sitä, mitkä ovat bloggaajan vastuut ja vapaudet.

  VastaaPoista
 7. Vittuilua lienee ollut aina. Eväät, niin blogissa kuin 'face to face' on eritasoisia ja 'pärjäämättömyys' kuohuu yli kärjekkyytenä, ivaamisena ja pilkkaamisena. Ehkä siinäkin bloggaaja panee 'persoonallisuutensa' peliin.

  Kulmis

  VastaaPoista
 8. No minusta tuo "eläkkeelletuupattu psykosomaattisista syistä" menee jo yli vittuilun, ja tuossa liikutaan solvauksen vaiheilla juridisesti, koska väitteessä ei ole pienintäkään totuusperää miltään osin.

  Ilkeyttä, Kulmis, on ollut maailmansivu, mutta nykyinen vittuilukulttuuri kyllä poikkeaa siitä nimenomaan niin, että ilkeydestä pyritään tekemään huvittavaa ja hyväksyttävää. Ilkeyksille pitää nykyään nauraa, haavoittuvuus on luuserin merkki.

  Kunnon satiirit ja parodiat ovat kokonaan eri - ne eivät vittuile, vaan rakastavat ihmistä satiirin alta. Juuri se erottaa mielestäni taiteen ja vittuilun. Vittuilu on keskinkertaisuuksien laji.

  VastaaPoista
 9. Iines: "... osuttuani blogiani pilkkavaan keskusteluun, jossa ivattiin tänne kirjoittavia vakiokommentoijia..."

  No niin, Iinukka, linkki pliis. Palan ihan halusta päästä mukaan tuollaiseen keskusteluun.

  Paitsi tietysti jos tarkoitatkin Mummelin blogia, jossa jo vierailenkin. Hänhän on "kirjallisuusihminen"... Siellä esiintyy kyllä samoja hahmoja kuin täälläkin - mutta enemmänhän siellä pilkataan kyseistä blogia ja sen toista vakiopälättäjää ynnä meitä isänmaallisia.

  Sinua siellä ei minun mielestäni ole aikoihin pilkattu lainkaan, joten tarkoittanet jotain muuta blogia?

  Hei, me kovat kundit ja isot pojat - Jape, van Vaari, Rauno ja minä - mehän ollaan sinun puolellasi ja mennään ja annetaan sinun kiusaajillesi neniin. Meidän pikku-Iinukkaa ei kiusata, kele. Me ei kuule pelätä ketään eikä kaihdeta mitään. Me taklataan neitikiekkoilijat ja muut diivailijat puun takaa lasarettiin. Vai mitä jätkät?

  Potut pottuina ja vanit Vaareina (ei Gogheina).

  VastaaPoista
 10. Voi Iines ihanainen, minua sekä nauratti että itketti tuo purkautumisesi!

  Onpa hyvä ja vauhdikas kirjoitus! Ja että minun pieni Iirisrukkani sai olla eräänlaisena kimmokkeena sille, sen otan kyllä suurena kohteliaisuutena!

  Olen aina sanonut, että sinä olet kuin kaksoisolentoni monessa mielessä.

  Tämä kirjoituksesikin tuntui tutulta, ihan kuin olisin sen itse kirjoittanut. Samanlaisia purkauksia on "yöpäiväkirjani" pullollaan. Käyn siellä salaista sotaa koko maailmaa vastaan. Joka on välillä sietämättömän ymmärtämätön!

  Mutta Iinukainen, sinähän OLET vahva! Vahva niin suruissasi kuin iloissasi. Tämä kirjoituksesi jo osoittaa sen. Sanoin, että olisi voinut olla minun kirjoittamani. Sanoin väärin. Sellaista hohtoa kuin tämän sinun itsestäsi kirjoittaman jutun kohdalla leijuu, saa turhaan hakea minun hm. puujalkakirjoituksistani. (Vaikka vertailu on tarpeetonta, muistuttaa minun juttuni sanomalehtikirjoitusta tämän rinnalla). Tässä on intoa ja rohkeutta!

  Sinä olet hyvä, Iines.
  Mutta siinä suhteessakin olemme samanlaisia, että olemme avoimia (vaikka minä en voi sitä olla hyvällä omallatunnolla täällä, kun on mahdollisuus, että joku, josta olen kirjoittanut, pääsee lukemaan ja pahoittaa mielensä, ja sitähän minä en halua vaan käärin henkilöni kaikenmaailman kääreisiin ja naamioihin, etten ilmiantaisi heitä) ja me olemme, Iines, hyväntahtoisia mutta myös kovia epäilemään. Minä ainakin epäilen kaikkea (en sinua, enkä muitakaan täällä virtuaalimaailmassa), mutta olenkohan ihan vainoharhainen, joskus tuntuu siltä. Ja on minua oikeastikin petetty. On, on. Siitä epäluuloisuuteni juontaa juurensa.

  Tämä ON hyvä kirjoitus, Iines. Tässä on paljon aineksia mielenkiintoisiin keskusteluihin.

  Kiitän sinua, van Vaaria, Kuukuisketta ja Valto Ensiota, jotka olette täältä aina runsaasti katetun keskustelupöydän ja siihen liittyvien alustuspuheen parista malttaneet hetkeksi irrottautua ja pistäytyä tuolla blogissani, joka on kyllä vaatimaton tämän sinun blogisi rinnalla, Iines. Mutta eihän täällä kilpailumielessä kirjoitellakaan.

  Täällä voitaisiin sitä keskustelua jatkaa? Vaikka tänne syntyy tietysti oma keskustelunsa. Tulen ainakin myöhemmin tänne lueskelemaan ja tutustumaan erilaisiin mielipiteisiin.

  On ilo olla kanssanne!

  Ja vielä kerran Iines, tämänkaltaisissa jutuissasi annat itsesi loistaa. Tällaisia lisää!

  VastaaPoista
 11. Kuulehan Iines, eilen illemmalla kun vielä kävin täällä vilkaisemassa ja oli äkkiä niin kovin hiljaista, niin tuli mieleen että en kai minä vain ollut turhan ronski puheissani. Ei tosiaan ollut tarkoitus. Joten pahoittelut siitä, vaikkei se (toivottavasti ainakaan) olisi osaltaan lisännytkään pahaa mieltäsi.

  Me aikuiset osataan olla yllättävän lapsellisia, varsinkin täällä netissä, olen pannut merkille. Itsekin näköjään olen sille altis.

  VastaaPoista
 12. Ja Tapsa P,
  voi kun oli suuri ilo nähdä nimesi! Tuntui niin tutulta, ja sitten muistin, missä olimme tavanneet!
  Yritin päästä sieltä blogiisi kiittämään sinua, mutta eihän sinne päässyt. Onko sitä olemassakaan? Blogiasi?

  VastaaPoista
 13. Juu, antaa olla, Tapsa, kuvitteluahan tämä kaikki on, ja minä olen järjestämässä leikillisten teilausta, kuten yleensä. Kirjallisuuihminen on mies, ja thäts aall.

  Jutellaan mieluummin vaikka Avattaren novellin herättämistä tunnoista tai aidanseipäistä. Tai ollaan hiljaa.

  VastaaPoista
 14. Antero, mykkyys johtui kuvaamistani tunnoista, ei ainoastakaan oman blogini kommentista. Mykkyys ei ollut harkittua, olin vain lukossa.

  VastaaPoista
 15. Avatar sinä ihanainen olet, ja toivon vain, ettei sinusta täällä luoda turhia "parodioita" - tunteet kun pitäisi piilottaa, ne herättävät närää laajalevikkisessä blogissa.

  Sinun Iiriksesi ja tarinasi on huippua, etenkin siitäkin syystä, ettet sorru helppoon: turhaan ironiointiin ja satiirisointiin, vaan annat lukijan päättää, miten hän henkilöihisi suhtautuu. Se jos mikä on lukijan arvostamista.

  Jostain syystä Iiris sai minut kiihdyksiin, niin paljon näin hänessä - ylläripylläri - myös itseäni, jolle olin raivoissani.

  VastaaPoista
 16. Ja tuohon Iineksen mainitsemaan vittuiluun liittyen tämä...

  Kuulin eilen illalla minusta hyvän vitsin (ehkä se on jo vanha ja kulunut):

  Romaani-isä nostaa parkuvan lapsensa kehdosta, ojentaa sen suorin käsin ilmaan, heiluttaa ja sanoo:

  "Kuule Jallu, mikä sinua noin vituttaa?"

  (aah, ei se kuulosta miltään, puuttuu kertojan hyvin matkiva ääni!)

  VastaaPoista
 17. Kyllä tämä minua naurattaa.

  Joskus kuulin sen muodossa Mikä Valtoa nyt vituttaa, kun romanilapsi itki vaunuissaan.

  Mutta siis, vitsin kertoja en ole minäkään. Nauran kyllä lähes kaikille vitseille.

  VastaaPoista
 18. Ja jo oli tullut uusia kirjoituksia, kun yhtä vitsiä väänsin.

  Kiitos, Iines sanoistasi!

  En usko, että täällä kukaan on kovin pahantahtoinen. Joku voi olla vain äkämystyneellä tuulella,ja koettaa poistaa sen itsestään ajattelemalla pahoja toisista. Joskus se helpottaa kummasti omaa oloa (vrt. yöpäiväkirja).

  VastaaPoista
 19. Minäkään en usko pahantahtoisuuteen, en ainakaan satunnaisilkeyksien kohdalla.

  Toistuvat vähättelevät viittaukset ja piikittelyt kuitenkin herättävät kysymyksiä, ja tässä on kyse tuollaisesta ilmiöstä.

  Eniten minua kummastuttaa se, että näitä piikkejä tulee tavan takaa aina samalta taholta mutta eri kommentoijien suusta, ei bloginpitäjän, joka on viaton kaikkiin sirpaleisiin ympärillään. Mikä tällainen ilmiö on?

  VastaaPoista
 20. No nyt sitten harmittaa ja vähän hävettää nuo lyöntivirheet, jotka tekstissäni yllä kävin korjaamassa. Muut ovat ne varmaan huomanneet, ja toivottavasti olette panneet ne lievän sumeasilmäisyyteni piikkiin, silmäni kirvelevät edelleen ja geeli sumentaa näkökenttääni - minulla on muutenkin taipumusta herkkäsilmäisyyteen ja luomien kutiamiseen.

  Tämä kirjoitus on siis henkilökohtainen päiväkirjamerkintä, tunteiden purkaus eikä sitä pidä tulkita minään pahantahtoisuutena. Joka näin tekee, sillä on paha omassa silmässä. Ihminen saa kirjoittaa murheensa ulos.

  VastaaPoista
 21. " Mikä tällainen ilmiö on? "

  Poltergeist?

  VastaaPoista
 22. Iines, Sinun blogisi on upea, anna karavaanin kulkea!

  Yritin tähän kirjoittaa vielä käsityksiäni nettikäyttäytymisen lieveilmiöistä, mutta kun asia on niin iso ja vaikea,pyyhin kaiken pois ja tyydyn minäkin toteamaan: 42.

  VastaaPoista
 23. Jaa että poltergeist, Villi arvaus. No se selittäisi kyllä sirpaleet, mutten nyt tiedä.

  Riku tähtisilmä - toivottavasti et vaivaannu nimittelystäni, mutta kuvasi vaan on niin maaginen, että ilahdun jo siitä, kun tuot sen näytille. Jos tuonnäköinen mies pyytäisi minulta tonnia, saattaisin antaa ja kiittää päälle.

  VastaaPoista
 24. Kahta tonnia ajattelin pyytää ja pelkillä kiitoksillako ajattelit siitä selviytyä?

  VastaaPoista
 25. Noin sitä pitää! Korotan vielä tonnilla, ja katson kortit.

  (No nyt naurattaa jo. Kiitos, Riku! Elämä voittaa ja joulu taitaa koittaa.)

  VastaaPoista
 26. Olisi tosiaan kiinnostavaa saada linkki mainitsemaasi blogiin. Vaikea käsittää, mitä ivaajat ovat voineet sanoa, kun noin mielesi pahoitit. Luultavasti ovat kateellisia kiinnostavista päreistäsi ja kommenteista. Älä anna, Iines, heidän viedä Sinulta blogaamisen iloa ja meiltä myöskään. Delilah

  VastaaPoista
 27. Kädessäni ovat elämän valttikortit: kakkospari ja ysihai!

  VastaaPoista
 28. Delilah,

  ymmärrän kyllä, että linkkaus olisi kiinnostava, mutta se miksi en pane sitä, johtuu parista seikasta.

  En halua leimata koko blogia sen vuoksi, mitä blogin keskusteluissa tapahtuu. Omissakin keskusteluissani esiintyy maailmankatsomuksia ja asioita, joita en pysty allekirjoittamaan ja joita jopa kauhistelen.

  Syy linkkaamattomuuteen on myös se, etten ole tyhmä. Nimittäin suuri osa noista viittauksista ja kalvamisista on kieltä, jota ymmärtää vain vihkiytynyt, kuten minä ja jokuset vakiolukijani. Esimerkiksi viittausta bloggaajaan, joka on "tuupattu psykosomaattisista syistä eläkkeelle" eivät ymmärrä välttämättä muut kuin minun ja tämän kyseisen blogin pitkäaikaiset yhteislukijat, jos aina hekään. Silti se haavoittaa, koska joku arvostamani henkilö ajattelee minusta noin.

  Monesti on myös pilkattu "mielipide- ja keskustelublogeja" juuri silloin, kun blogissani keskustelllaan innokkaasti satamäärin - missään muualla ei samaan aikaan ole käyty kovinkaan vilkasta mielipidekeskustelua.
  Olen myös törmännyt i:hin, jolla minusta peitellysti puhutaan, kun kuvataan hankaluuttani väittelijänä ja halutaan puhua selän takana mutta selkeän vihjaillen. Muutakin päivittelyä ja nimittelyä on, mutten jaksa enää ajatella sitä. Minua epäillään siellä myös anoyymien kommenttien kirjoittajaksi, eli minua ikään kuin pidetään yllä kyseisessä blogissa, vaikken kuulu sen lukijakuntaan satunnaisia kurkistuksia lukuunottamatta. En ole koskaan kirjoittanut kyseiseen blogiin anonyymisti tai tekaistulla nimimerkillä. Kirjoitan aina kommenttini kaikkialle nimelläni, vaikka ne olisivat arvostelevia.

  Tässä kyseisen blogin uusimmassa keskustelussa tuntui erikoisen pahalta kommentoijieni ja koko keskustelutyylini ivaaminen. Jos kyseessä olisi ollut hyväntahtoinen iloittelu, niin toki se kai olisi kirjoitettu minun blogiini? Miksi selän takana anonyymisti?

  Koin jotenkin niin, että koko virtuaalipersoonallisuuteni, tapani olla ystävällinen ihmisille kyseenalaistettin ja esitettiin naurettavassa valossa. Ihan kuin olisin suunnattoman naiivi ja typerä, ja samoin kommentoijani.

  VastaaPoista
 29. No voihan vietävä Riku, taisit juuri voittaa kolmetonnisen, jos mitään pokerista tiedän. Räsypokka on tutumpaa, kun sitä joskus naisporukalla pelattiin, tai oli siinä yksi mieskin. Kolme naista.

  VastaaPoista
 30. Peijooni: tähän tarkoittamani kommentti meni väärään päreeseen, sinne, jossa loppunumero on nyt 150kommentin kohdalla.
  Mutta äkkiähän sinne pääsee.

  VastaaPoista
 31. van Vaari sanoi...

  "Blogimaailmassa sen huomaa hyvin, koska viestintä on nykyään täällä - meinasin sanoa että "siellä" - melko nopeaa, jopa suoraa, väliin chat-tyyppistä keskustelua, jossa kirjoitetaan sen kummemmin miettimättä. Etuna on kyllä se, että sanomansa voi korjata samantien selittämällä lisää.

  Mutta siis aika hassumaista minusta on, että noita tyhjiä aukkoja vaan jatkuvasti täytetään niin höyry päässä.

  Erikoisesti meikäläisen tyyppinen väliin hieman provosoivasti kirjoittava saa huomata, että tyhjät aukot täyttyvät humahtamalla."
  Sanoi Iines

  Muistatko, Iines, kun puhuimme kognitiivisesta dissonanssista? Voisiko olla, että nyt itse täytät aukkoja, joita joku "provosoivasti kirjoittanut" on kaivanut.

  Taikka niin, että näet mörköjä sielläkin, missä niitä ei ole.
  Olet maininnut jo pariin kertaan "mielenterveyssyistä eläkkeelle tuupatun", mutta minä en ole moista kommenttia nähnyt ikinä.

  Itse sain Japen kynästä mainion lohkaisun: "Karamazovit ja Dostojevskit... mikäs kirjallisuus eliitti täällä oikein jorisee? Onko ujous teemana liian vaikea kun pitää heittää horinavaihde heti silmään?"

  Kyllähän tässäkin jossain mielessä kommentoijaa mollattiin, kun puhuttiin "horinavaihteesta."

  Mutta en minä tuollaisesta vielä tapetteja revi. Kun on työssä tottunut julkisiin solvauksiin ja jopa tappouhkauksiin ei pieni tölväisy tai pila tunnu missään.

  Minusta sinä olet nyt vetänyt joulupallon nenääsi - kuten itse Japelle sanoit, varsin viattomista asioista. Nyt jo suurentelet ja raskauttelet asioita ja ripottelet päällesi itsesäälijän harmaata tuhkaa.

  Reipastuhan, Iinukka ja käväise vaikka Avattarella katsomassa, mihin asti huorakeskustelu on siellä edennyt.

  18. joulukuuta 2009 22.16

  VastaaPoista
 32. Tuo yllä oleva on se Vaarin kommentti, joka tuli väärään paikkaan. Siirsin sen lukematta tuohon.

  Palaan siihen jahka ehdin, jos aihetta ilmenee. (Varmaan ilmenee..)

  VastaaPoista
 33. Jotakin oli mielessä tästä aiheesta mutta olen jo unohtanut mitä aamulla ajattelin :) On ollut niin monipuolinen päivä, hyvässä mielessä, että ajatukset ovat paenneet.

  Eiköhän se ole niin, että se, joka solvaa, on se heikko. Heikkojen argumenttien, loukkaamistarkoituksessa esitettyjen, voi antaa valua kuin vesi hanhen selästä.

  Milläköhän sanoilla kuvailisi vahvuutta...

  Elää ja antaa muiden elää. Turhia murehtimatta ja epäolennaisuuksiin puuttumatta. Ja melkein kaikkihan on epäolennaista.

  VastaaPoista
 34. Vaari,

  ei minun reippaudessani vikaa ole, enkä minä kuvittele enkä arvuuttele kirjoituksista, että tarkoittaako tuo nyt kenties minua.

  Minä puhun selkeistä Iinekseen kohdistuvista viittauksista ja blogini kommentoijien ivaamisesta.

  Olen hyvin tietoinen, että minut saa näyttämään luulevaiselta, koska suuri osa aiemmista viittauksista on sellaisia, etteivät ne aukene luultavasti aina kyseiselle bloginpitäjällekään - en tiedä lukeeko hän blogiani, mikä olisi pohja ymmärtämiselle. Kuitenkin viittaukset ja ivaamiset ovat selkeästi totta, ja pystyisin poimimaan ne ja osoittamaan todeksi yhdellä lauseella, mutta en jaksa, en ole kirjannut niitä, vaan siirtynyt nopeasti pois havaittuani maininnat.

  Minusta ei siis saa millään tapaa vainoharhaista, ei luulevaista, ei millään tavoin vinksahtanutta, tai edes raittiin ilman tarpeessa olevaa - teen lähes joka päivä vähintään 3 - 6 kilometrin mittaisen sauvalenkin + valokuvaretkiä tuohon päälle.

  Se mitä sanon, on tapahtunut, mutta en vaadi ketään uskomaan sitä, koska en jaksa yksilöidä asiaa tarkemmin. Se ei oikeastaan haittaa, sillä tämä nyt vain on minun päiväkirjamerkintäni siitä, miten olen kokenut jotakin.

  Monesti kiusaamistapauksissa asia kääntyy sitä paitsi niin, että kiusatusta tehdään porukalla syntipukki, joka häiritsee kiusaamista, jota ei itse pidetä minään. Hassua, mutta näin se menee nykyään.

  VastaaPoista
 35. Tietä käyden tien on vanki.
  Vapaa on vain umpihanki.

  Hellaakoski se näin sanoi. Väittelin tästä kerran erään työkaverin kanssa kapakassa, kun hän - runoutta juurikaan tuntematta - väitti tekijäksi Leinoa. Eikä millään uskonut. Ei sitten millään. Turhauttava tunne.

  Turhauttava tunne on varmaan Iinekselläkin, sillä tämä vihjaamasi kirjallisuusmies on ärsyttävän taitava tyhjänpuhuja. Luulen nimittäin tietäväni ketä tarkoitat. Sitä samaa. Et suinkaan Tjapea. (Etkä edes Mikistä, jolla on Lahja.)

  Usko van Vaaria, me mainosmiehet saamme kuraa päällemme joka päivä joka taholta, mutta emme ole moksiskaan. Kuittaamme vaan palkkamme, otamme Audimme, vedämme kouriimme säämiskäkäsineet ja ajamme kartanoomme, jossa viides vaimo palaa halusta esitellä uusia silikoonejaan. Ja muutenkin. Kovaa elämää. Mutta me kestämme sen. Kuin miehet.

  Kadehdittuna on kova olla. Kiusaamisesta puhun erikseen, sillä siitä en minäkään kehtaa laskea leikkiä.

  VastaaPoista
 36. "Kadehdittuna on kova olla."

  No juuri tuota minäkin ajoin takaa ylipitkässä kommentissani. Tapsa veti taas pojot kotiin luvuin 8-3. Ilmeisesti alan hiljalleen henkisesti rapistua.

  Olen minäkin kuullut lukemattomat kerrat tuon "ai, säkin ajat Jaguaria niinku kaikki muutki elähtäneet playboyt."

  Mutta kannattaako sen takia repiä säämiskähanskojaan? Helvetti, Jagge nyt vaan sattuu oleen meikäläisen suosikkikärry ja jos se jotain haittaa niin so what?

  VastaaPoista
 37. Hienoa, Tapsa,

  tunnut ymmärtävän ytimen, eli olen kieli keskellä suuta purkanut itseäni, jotten tulisi saattaneeksi kyseisen blogin haltijaa väärään valoon. Tämä kirjoitus ei koske häntä ollenkaan, vaan olen puhunut koko ajan keskusteluosaston kommentoinnista. Tulkoon se vielä erikseen mainituksi, jos vielä jotain tulee jatkossa.

  Tuota kirjallisuusmiehen "Raunolle kelpaa jopa Lisbetti/eläkeläistuupattua" vain en ymmärrä, sillä en tunne miestä enkä ole koskaan keskustellut hänen kanssaan - nimen vain tiedän.

  Mainosmies on Tapsa vähän eri kaliiberia kuin tällainen sinisilmäinen sinisukka, joka uskoo, että kaikki tahtovat kaikille vain hyvää.

  VastaaPoista
 38. "Tuota kirjallisuusmiehen "Raunolle kelpaa jopa Lisbetti/ eläkeläistuupattua" vain en ymmärrä."

  No eipä taida ymmärtää moni muukaan...

  VastaaPoista
 39. Lukaisin ketjun vielä läpi ja pari samankaltaista asiaa jäi aiemmin huomaamatta. Lisäksi lehdessä oli taas kirjoituksia koulukiusaamisesta, siitä, miten kiusaaminen oikeasti on väkivaltaa, josta tosiaan pitää joutua vastuuseen, nimenomaan kiusaajan, päänsilityksen sijaan.

  Nimittäin Tapsa puhuu aiemmin main itun blogin kommentoijien toisiaankin pilkkaavasta ilmapiiristä ja vähättelee - tosin ihan hyväntahtoisesti ja hyvällä tarkoituksella - minun kokemustani tällä perusteella.

  On, Tapsa, eri asia noudattaa minkä tahansa paikan sisäpiirihenkeä oman väen voimalla, jolloin kaikki tietänevät, että kyseessä on sovittu leikki kun ryhdytään hutkimaan. Kun sitten kohteeksi napataankin täysin ulkopuolinen, tilanne saa eri merkityksen, koska hän ei ole leikissä mukana antamassa takaisin, ei todennäköisesti edes aina huomaa kommenttia, mutta joku muu sen sieltä löytää. Olenkin jopa kaksi kertaa saanut sähköpostia blogini liittymisestä näihin keskusteluihin, joista minulla ei ole ollut tietoa. Kyllä se on siis ihan tietoista kiusaamista, eikä minun subjektiivinen kokemukseni.

  Vaari esittää samantapaisen ajatuksen kuin Tapsa, kun puhuu Japen horinavaihde-haukkumisesta tässä blogissa. Vaarilta jäi vaan huomaamatta, että minä puutuin välittömästi tuohon teidän horisijoiksi mollaamiseenne, ja kerroin Japelle, etten hyväksy hänen rumaa käytöstään.

  Samalla tavallahan opettajan tulee puuttua kouluissa kiusaamisiin, eikä hän voi mennä mukaan pitämään lystiä kenenkään kustannuksella tai sanomaan, että taidat itse keksiä koko kiusaamisen herkkyyttäsi. Ja ihan oikeasti, kiusaaminenhan on väkivaltaa, joka taas on fyysisessä muodossaan aina poliisiasia, opettaja ei edes saa hoitaa päällekäyviä tai uhkailevia oppilaita, eikä ole opettajan heikkoutta, jos koululle joudutaan kutsumaan poliisi. Siitä kantaa vastuun aina oppilas itse.

  VastaaPoista
 40. Kun tuollaisia kommentteja toisista kirjoittelee, täytyy olla pipi päästään ja aika säälittävä ihminen. Toisten mollaaminen ja haukkuminen ei paljoa aivoja vaadi, eikä sellaisten kirjoittaminen ole edes merkki minkään sortin huumorintajusta. Unohda lukemasi ilkeydet, eivät ne ole suremisen arvoisia. Ne ovat kuin kadulla kengänpohjaan tarttuneita kakkakikkroita, jotka hetken harmittavat, mutta kohta häviävät olemattomiin. Delilah

  VastaaPoista
 41. Lienee parasta koettaa unohtaa, Delilah. Joulukin tulossa.

  Ja kyllähän tätäkin juttua jo kangetaan apuun provosoituneiden Iines-fanien avulla suuntaan: Ei ole mitään kiusaamista, on vain kuvittelua.

  No se siitä. Alan uskoa poltergeistiin, joka on itse viaton, mutta vetää puoleensa räyhähenkiä, jotka hoitelevat homman. Ilmiönä äärimmäisen mielenkiintoinen.

  VastaaPoista
 42. Eikös kiusaaminen ja syrjintä nykyään yritetäkin määritellä niin, että se on sitä ihtiään jos ihminen kokee sen sellaiseksi?

  Sanoin "yritetäkin", koska tuollaisen subjektiivisen kokemuksen hyväksyminen kriteeriksi on aika vaarallinen tie.

  Kiusataanhan kaikkien kiusattujen arkkienkeliä HG:täkin joka paikassa vätyssadistien toimesta - mutta kuka meistä muka ottaa sen todesta?

  Tällä en väitä, etteivätkö Iineksen kokemat piikit ja tölväisyt ole todellisia. Toiset ovat vain sen luontoisia, että he jaksavat piikitellä ja tölviä. Joko pahuuttaan tai tyhmyyttään - tai molempia.

  Tästä samasta aiheestahan puhutaan siellä toisaallakin...

  VastaaPoista
 43. Niin, Tapsukka,

  kävin kurkistamassa ja siellä on kahden kasvatusalan asiantuntijan ja yhden apulaiskanslistin voimin esillä pääolettamus, että kiusatun kyyneleet ovat a) höpönlöpöä b) töpönköpöä c) halitulijallaa vittuakos kiusaa itteensä.

  Minä rupean nyt siivoamaan.

  VastaaPoista
 44. "Kiusataanhan kaikkien kiusattujen arkkienkeliä HG:täkin joka paikassa vätyssadistien toimesta - mutta kuka meistä muka ottaa sen todesta? "

  Kuka ottaa HG:en koskaan tosissaan?

  Subjektiivisen kokemisen lisäksi po. näyttö, ja tässä on jotain ilmennytkin jo.

  VastaaPoista
 45. Ry, minä otan HG:n tosissani.

  Jaakasin tuossa äsken taikinan nostatuksen aikana niitä perättyjä näyttöjä, ja huomasin, että eihän kirjallisuusmies tuota "Raunolle kelpaa Lisbettikin (= minä)" -tokaisua sanonutkaan, vaan eräs toinen, joka antoi myös vammaiselle sellaista kyytiä, että minä taidan vetää omat vähäisemmät kalvamiseni pois ja väistyä alta suosiolla, ennen kuin minutkin listitään lopullisesti.

  Jalkavammaista (tosin ilmeisesti sillä kertaa kännistä - mutta silti) kommentoijaa nimittäin pilkatttiin kyseisessä blogissa sanomalla mm. että puhua hän osaa, mutta osaako kävellä, ja tätä lällätettiin kahteen kertaan:

  "But can "X" walk the walk?

  Can "X" walk".


  Pilkkaa oli muutakin, ja se päättyi toteamukseen:

  " Lasketaan ilmat pois renkaista niin ajeleppa kotiin sitten rullatuolilla että vanteet soi,-" ja "X kussut taas housuunsa. Mutta kyseessähän on eräänlainen avunhuuto, kuten Zigzeg sanoo".

  Tämä esimnerkiksi siitä, millaiset voimat ovat liikkeellä minuakin pyörittämässä.

  Jos aikuiset ja vanhemmat sanailevat näin blogeissaan, passaako enää ihmetellä sitä, että lapset oppivat pilkkaamaan vähemmistöryhmiä, esimerkiksi maahanmuuttajia. Eikös vammaisen pilkka ole myös heikomman pilkkaamista?

  VastaaPoista
 46. Mutta hei, minulla on pullat uunissa! Täytyy katsoa etteivät pala.

  (Huusholli imuroitu, ja pulla kohta leivottu, oikein voista. Kyllä tämä iloksi muuttuu.)

  VastaaPoista
 47. Kiusaamisesta vielä. Se on oksettavaa.

  Mitä se kertoo kiusaajasta? Että hän on pahantahtoinen ja ilkeä. Mutta hän voi olla myös onneton. Hän voi kärsiä siitä että luulee että kaikilla muilla on paremmin kuin hänellä. Hän voi olla katkera. Hänen oloaan helpottaa kun hän satuttaa toista. Pahaolo jakautuu ja tuntuu lohdulliselta kun jollakin toisellakin on pahaolo.

  Yleisin syy kiusaamiseen taitaa olla kateus. Kun kiusaamalla pystyy näyttämään valtaansa, se helpottaa kateutta.

  Millainen on kiusatun olo?
  Kiusaaminen tekee epävarmaksi. Se tekee surulliseksi ja tuntee olevansa uhri. Tuntee kokevansa vääryyttä. Kiusaaminen syö itsetuntoa. Pitempään jatkuessaan se voi aiheuttaa jopa sairautta. Joka tapauksessa se tekee lohduttomaksi ja onnettomaksi.

  Miten menetellä jos kiusataan?

  Paras keino, jonka olen nähnyt, oli se, miten eräs pikkupoika selvitti tilanteen.

  Satuin olemaan paikalla kun huomasin joukon poikia seisoskelevan tämän pikkupojan ympärillä. He nauroivat ja hähättelivät. Poika seisoi joukon keskellä. Hänellä oli jalassa huopatöppöset, joita nämä isommat pojat osoittelivat. Poika näytti onnettomalta. Mietin miten voisin puuttua tilanteeseen. Mutta ennen kuin keksin mitä tekisin, pojan kasvot kirkastuivat. Hän alkoi nostella jalkojaan, nosteli niitä liioitellun korkealle ja tepasteli siinä kuin olisi leikkinyt jättiläistä. Ja mikä parasta, hän alkoi nauraa hähätelllä muitten mukana. Hän olikin äkkiä vain yksi toisten joukossa. Kaikilla näytti olevan hauskaa. Tai ainakin tällä pojalla oli, sillä toiset lakkasivat kiusaamasta. Vähän ajan kuluttua joukko hajaantui.

  Ihmettelen vieläkin tämän pikkupojan oivallusta: Ole yksi joukossa, sinua ei kiusata!

  No miten sen täällä toteuttaisi? Ei kai Iines nyt ala kiusata näitä kiusaajiaan? No ei varmaan.

  Mutta entä jos hän menisi sinne joukkooon ja kommentoisi: ette usko, miten minua nauratti, kun huomasin, että olette noin vitsikkäitä! Tämä on paras juttu, mitä olen kuullut aikoihin! Kertokaa vielä lisää! Minä rakastan kuunnella juoruja, ihan yhtä paljon kuin Dostojevski aikoinaan kuulema rakasti. Sillä tavoin saa nimittäin hyviä jutunaiheita!

  VastaaPoista
 48. Suotta sinä Iines annat tuommosten mieltäs pahoittaa!
  Älä käy lukemassa semmosia, jotka saa itkun aikaiseksi!
  Antaa niiden pönttöpäiden pähkäillä ihan keskenään, jos kerta siittä jotain irti saavat.
  Täytyy olla todella paha olo ja paha ihminen jos jaksaa tuhlata energiaansa moiseen ilkeilyyn.

  Lopettamalla kirjoittamisen annat heille luovutusvoiton!

  Jatkamalla saat heidät kihisemään ja sehän on hyvä se:)

  VastaaPoista
 49. Tapsa P.: "Hei, me kovat kundit ja isot pojat - Jape, van Vaari, Rauno ja minä - mehän ollaan sinun puolellasi ja mennään ja annetaan sinun kiusaajillesi neniin."

  Juu, näin on, kuvainnollisesti. Fyysisesti minä en ala ketään lyömään muuten kuin itsepuolustustarkoiksessa korkeintaan. Pidän kyllä Iineksestä kovasti, vaikka hän minua kohteleekin välillä "väkivaltaisesti". Käytän nyt hyväkseni tilannetta ja totean hänelle että en hyväksy hänen rumaa käytöstään. Silti hän on oma persoonansa ja hänen kirjoitukset on yleensä kiinnostavia ja hyviä, vaikka ihan kaikista aiheista en jaksa innostua, mutta se on normaalia.

  Kun tässä on teemana vittuilu, niin itse otan puhtaan vittuiluna Iineksen puolelta sen, että hän sanoo olevansa sananvapauden kannattaja ja silti on itse sensori. Ihan puhdasta vittuilua tuollainen. Ja sensuuri on väkivaltaa. Niin!

  Ja jos ymmärstin tuon Vaarin tähän ketjuu siiretyn kommentin "horinasta" niin hän ymmärsi asiani oikein, paitsi mollauksen sijaan käyttäisin sana moite. Iines veti tuosta "horinajutusta" herneet ja paisutteli itse asiaa joksikin haukkumiseksi, mitä se ei ollut. Siinä ei pahaa tahtoa kirjoitetu sisään, eikä rivin väleihin.

  Tapsa P.: "Luulen nimittäin tietäväni ketä tarkoitat. Sitä samaa. Et suinkaan Tjapea."

  Jos minua tarkoitetaan, pitää näyttää kyllä asia toteen ja ihan linkillä asiaan. Näkisin mielelläni sen linkin blogiin (ja sen kommentteihin) johon tässä päreessä viitataan, jotta voisin muodostaa oman käsitykseni. Toisen kertomana ja tulkitsemana asia jää "toispuoleiseksi".

  VastaaPoista
 50. Mummolla on mielenkiintoinen näkökulma tähän asiaan, käykääpä lukemassa. Se on sellainen avaus, jonka takia minä hänestä kuitenkin niin kovasti pidän.

  Hän moitti minun suhtautumistani HG:hen ja tunsin piston kyllä sydämessäni.

  VastaaPoista
 51. Olen joskus aiemmin yrittänyt sanoa samaa. Silloin opin, ettei kannata.

  Meillä kaikilla on oma tapamme suhtautua kiusaamiseen. Kaikkia se varmaan sattuu mutta kipukynnykset on erilaisia ja tavat kivusta selviämiseen myös.

  Arvostan Iinestä vaikka olemmekin - varsinkin tässä asiassa - luultavasti (siksi niin, koska en ole koskaan joutunut samaan tilanteeseen blogistamniassa) erilaisia.

  Toivon, että kipu hellittää, asia painuu unholaan.

  VastaaPoista
 52. olenpas minä hidas, tuo edellinen oli siis kirjoitettu luettuani Arjaannelin kommentin.

  VastaaPoista
 53. Tapsa P.: "Mummolla on mielenkiintoinen näkökulma tähän asiaan, käykääpä lukemassa."

  Millä Mummolla? Linkki?

  VastaaPoista
 54. Arjaanneli, Toffeli,

  tuota lukemisen jättämistä suosittelen nyt itsellenikin vakavasti, ja aion pysyä siinä, koska kadotan hyvän olon ja saan huonoja viboja lukiessani vittumaisuuksista. Ei ole minua varten.

  VastaaPoista
 55. Jape pääsee Tapsan suosituksiin runoni linkistä.

  VastaaPoista
 56. OK - kiitos Iines. Onko siellä blogissa niitä kommentteja joihin tässä päreessä viittaat?

  VastaaPoista
 57. Vammaiskommentit löytynevät helpoimmin, muu tarkoittamani vaatii pohjia, tuntemista, joten en usko että ne avautuvat niin uudelle kuin sinulle. Ei ole ehkä oikea tapa lähteä metsästämään yksittäistä kommenttia, kun asioilla on laajempi konteksti. Kyllä siellä Zapeakin mainitaan kommenteissa, samoin Kulmista ja Kuisketta, mutta teillä uusilla nuo maininnat lienevät hauskoja. Minä koen ne eri tavoin, kun ylläpidän tätä blogia, ja aiempaa pohjaa samaisesta paikasta löytyy meikäläisen osalta.

  Eilen lisäksi sovittiin, että ei olekaan mitään kiusaamista, on vain kuvittelua ja yksilötason houretta ja vainoharhaa, mitään ei ole siis tapahtunut, kaikki on hyvin ja joulu tulee. Jatketaan siis tästä eteenpäin, ja minä koetan päästä herkkyydestäni eroon ja kovettaa itseni, koska minä yksin olenkin syyllinen. Vammaisia saa haukkua sillä se ei ole haukkumista; mutta mamuja ei saa haukkua. Tämä oli myös lopputulema.

  VastaaPoista
 58. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 59. No en usko, että ne vihjaukset minulle kovin helposti avautuvat vielä, kun en tätä sinunkaan blogia kovin kauaa ole säännöllisesti seurannut, Iines. Mutta sinänsä mielenkiintoista että on jo roolinimenä päässyt mukaan jonkun blogin kommenttilootaan. Tuosta blogista ja valtaosassa siellä olevista keskustelijoista minulla ei ole mitään aavistustakaan ketä he ovat. En moista Mummo-blogia ole tiennyt olevan olemassakaan...

  Älä ihmeessä yritä päästä herkkyydesätsi eroon, se on sinussa hyvää, tietynlainen herkkyys ja ihanteet joihin uskot. Äläkä koveta itseäsi, se ei olisi kivaa. Vaikka välillä tuntuu, että olet kova ja kohtelet esim. minua epäoikeudenmukaisesti (sensuuri) niin pidän kyllä sinusta, tyylistäsi ja empatiastasi :)

  Ei kai ketään saa ilkeämielisesi haukkua? Ei minusta ainakaan. Välillä tunteet vievät voiton ja silloin voi tulla ylilyönti, mutta yleisesti ketään ei pitäisi haukkua.

  Minä en ainkaan lopeta mamu-kriittisyyttäni ja kritiikkiä löperöä mamu-politikkaa vastaan. En todellakaan. Se ei ole mitään haukkumista, vaan huolissaan oloa tilanteesta ja siitä kuinka kaiken maailman "viisaat" koittaa perustella mamujen maahantuloa työvoimapulalla voihan Vee. Ei täälä mitään työvoimapulaa ole. Viime laman jäljiltä on edelleen 200.000 ihmistä piilotettu virallisten työttömyystilastojen ulkopuolelle erilaislle kurssille. Se on kiusaamista, ja valehtelua. Kansalaisille!

  No nyt virallistkin työttömyystilastot huitelee jossain 250.000 tienoolla ja lisää tulee. Ensivuonna tulee varmasti 80.000 - 100.000 työtöntä lisää. Eli kokonaisuutena ollaan kohta oikeasti yli 500.000 työttömän armeijassa. Että missä se työvoimapula on, jota mamuilla pitää paikata?
  Minulla ei ole mitään sitä vastaan että Suomeen tulee työperäisiä maahanmuuttajia. Mutta he ei tule kylläkään Somaliasta, ehei, vaan jostain länsieuroopasta lähinnä.

  Suomi voi joskus tarvita koulutettua ammattityövoimaa, mutta tämän tarpeen täyttäjiksi ei ole "moniosaaja" Somaleista, ei todellakaan. Mutta esim. sairaanhoitajia voimme joskus tarvita. Viikonlopun iltapäivälehdistä saikin lukea, kuinka suomalaiset sairaanhoitajat (ei kaikki tietenkään) tekee töitä kännissä ja lääkkeissä, siis henkilöt jotka vastaavat toisten ihmisten terveydestä. Monien suomalaisten sairaanhoitajien moraali tuntuu olevan aika heikko. Lisäksi lakkoherkkyys on aika vaarallista.
  Siksi näkisinkin mielelläni että kutsuisimme tänne töihin Thaimaasta ja Filipiineiltä iloisia ja hymyileviä sairaanhoitjia, joille viina ei niin kovasti maistu ja joiden moraali on korkealla tasolla, mitä tulee töihin.

  VastaaPoista
 60. Kun pääsisi jollekin ihmisen kovettamis- ja vittuilukurssille, voisi se auttaa lukuisia koulu- ja työpaikkakiusattujakin. Miksi ihmeessä sellaisia ei järjestetä? Kysehän on pelkästään terveestä sieluntilasta, josta kannattaa hankkiutua eroon.

  VastaaPoista
 61. Äläs nyt Iines!

  Tuollainen ei sovi sinulle, vaikka tunteesi on pinnassa ja olet varmasti tultut kaltoin kohdelluksi.

  Välillä on toki hyvä tuulettaa tunteitaan, ei siinä mitään.

  Asioilla on tapana järjestyä, niin tälläkin.

  VastaaPoista
 62. Jape, ellet todella ole vieraillut Mummolassa, niin sitten siellä on vieraillut kovasti sinuntyylisesi Zappe.

  Kaksoisvirtuaaliolento?

  VastaaPoista
 63. Poikkesin Mummolassa, kun linkin laitoit. Kerta riitti, ei tuollaista soopaa jaksa lukea. Hyvä kai melkein sivullisena sanoa, mutta paljon melua tyhjästä ja tyhjää melua sittenkin. Delilah

  VastaaPoista
 64. Tapsa,
  En tiedä tyylistä, mutta minä olen Jape, enkä mikään Zappe. En todellakaan ole kirjoittanut mihinkään mummoblogiin "Zappe" -nimimerkillä. Minä kirjoitan blogeihin vakiintuneella nimierkillä Jape ja kirjoitan kirjautuneena jotta voin tarvittaessa poistaa kommentini. Joskus olen jonnekin kirjoittanut anonyymisti, kun se on ollut tarkoitukseen soveliasta, mutta yleensä kirjoitan kirjautuneen ja nimimerkilläni.

  Kelasin hiukan tuota mummoblogia ja siellä tosiaan oli joku zappe -nimimerkki, mutta se en kylä ole minä. Ihmeellistä että minun pitää tällaista edes joutua todiselemaan. Minusta Iines saisi ottaa esim. tästä blogistaan anonyymikommentoinni pois niin loppuis se erilaisten nimimerkkien takana lymyily, kokoajan nimimekrin vaihto ja sitten toisena esiintyminen. Myöskin kymmenet "anonyymi" kommentit on vallan h*lvetin ärsyttäviä. Niistä ei saa kiinni ettkä ku oikein kommentoi kun eri ihmiset on vain nimerkillä "anonyymi".

  Kannattaa Tapsa tarkkilla ja vertailla minun tyyliäni muihin vähän tarkemmin ja mm. huomioida minulla olevat minulle kovin tyypilliset kirjoitusvirheet vähän joka kirjoituksessani. Joskus, jos on oikein häirtseviä omaan silmääni, niin kirjoitan uudelleen kommentin ja poistan vanhan (mm. siksi siis kirjoitan kirjautuneena)

  VastaaPoista
 65. Ja näin meitä viedään hauskuuksien maailmaan.

  Aivan. Minä luovutan. Viisaammat näkevät paremmin ja ohjaavat näiltä virroilta aavemmille vesille, joilla on kivaa.

  Tunnustan: minä olen paskamainen viattoman miehen ilmiantaja, minä olen suloisen Kompostin ja enkelimäisen Trisin kiusaaja, minä kiusaan nyt kaikille herttaista Mummoa joka antaa tilaa, syytän Vaaria kaikista Suomen pahoinpitelyistä ja thaityttöjen tuottamisesta, sensuroin mielivaltaisesti kommenteista kaikki erilaiset mielipiteet ja varastan HG:n ideat. Lisäksi etsin aamusta iltaan blogeista mahdollisesti itseeni kohdistuvia pilantekoja, joista napsahtaa syytös, jos yksikin osuu kohdalleen. Käyn jättämässä erimielisiä kommenttejani harmonisiin blogeihin. Varmaan muutakin on, mutta eiköhän tässä löydy jo tarpeeksi raskauttavia rikoksia kynäilyn lopettamiseen näillä leveysasteilla.

  VastaaPoista
 66. Jape, eiköhän nuo Zapet ja Amanda Tähdenlennot ja Suorakulmat ole kynäillyt joku täälläkin hyvin tuttu henkilö. Paikallistuntemus on kiitettävä. Leikki Kuoma? Kassi Lämäri? Pirjo Trulli? Thor Mikkelsson? Harald Gubbelsson? Stefan Öyvindsson?

  VastaaPoista
 67. Iines: "Varmaan muutakin on, mutta eiköhän tässä löydy jo tarpeeksi raskauttavia rikoksia kynäilyn lopettamiseen näillä leveysasteilla."

  No, Iines, älä nyt, ei kannata lukea noita toisten blogeja ja kommentteja ollenkaan jos niisä on vain mielipahaa aiheuttavia kirjoituksia. Siellä Mummo-blogissa tuntui olevan aika sekavaa sekoilua, sekä blogikirjoitukset että kommentit varsin pitkälle. Jatka sinä vaan omalla tielläsi ja tyylilläsi äläkä tuollaiista Mummo-blogeista välitä.
  Ja täällähän on laadukkaampia keskustelujakin selvästi :D

  VastaaPoista
 68. Delilah, kiva kun pistäydyit!

  VastaaPoista
 69. ps. Tarkoitin niitä Mummolan kommentteja, en Sinun, Iines. Delilah

  VastaaPoista
 70. Noh, Jape, kiitos vaan kannustuksesta. Sitä kyllä kaipaa tuulisina aikoina.

  VastaaPoista
 71. Iines: "Jape, eiköhän nuo Zapet ja Amanda Tähdenlennot ja Suorakulmat ole kynäillyt joku täälläkin hyvin tuttu henkilö."

  Voi olla. Minä en tiedä / keksi kuka se voi olla, mutta minä se en ole.

  Vasta tänään kävin eka kertaa koko Mummo-blogissa.

  VastaaPoista
 72. Asia selvä. Eteenpäin, sanoi mummo lumessa.

  VastaaPoista
 73. Ole hyvä vaan Iines!

  Älä tuollaisia Mummo-blogin haukkujia noteeraa, vaan antaa heidän hävetä sielä omassa nurkassaan keskenään.

  Heille voidaan laittaa päähän sellainen Aasi-hattu :)

  VastaaPoista
 74. Iines: "Asia selvä."

  Hmmm...et kai epäillyt että minä olisin kyseessä? Olen tyrmistynyt, jos kuvittelit että näin olisi. =8-S

  VastaaPoista
 75. Ei, vaan se oli Delilahille. Sinä et ole sala-ampuja, Jape, vaan tähtäät suoraan. Sitä arvostan, vaikken olekaan asioista aina samaa mieltä.

  VastaaPoista
 76. Iines, ehkä en ole paras sanojen kanssa, mutta rehellinen olen. Olenko tulkinnut jotain väärin? Mitä siis tarkoitit minulle sanoa? Olen vilpittömästi pitänyt blogistasi ja jos olen ollut eri mieltä ja jos asia on minulle tärkeä, myös olen sanonut ajatukseni julki. Vaikka itsetutkiskelua harrastankin, kieroksi en itseäni ole koskaan tunnistanut. Mummolan blogi on mielestäni paljon melua tyhjästä. Delilah

  VastaaPoista
 77. Kiireessä tuli tynkäkommentti tuonne ylemmäs, ja huomaan että se antaa kyllä sijaa väärillekin tulkinnoille.

  Siis ilahduin kovasti, kun tuit minua. Se tuli tarpeeseen. Kiitos, Delilah!

  VastaaPoista
 78. Iines: "Tunnustan: minä olen paskamainen viattoman miehen ilmiantaja, minä olen suloisen Kompostin ja enkelimäisen Trisin kiusaaja, minä kiusaan nyt kaikille herttaista Mummoa joka antaa tilaa, syytän Vaaria kaikista Suomen pahoinpitelyistä ja thaityttöjen tuottamisesta, sensuroin mielivaltaisesti kommenteista kaikki erilaiset mielipiteet ja varastan HG:n ideat. Lisäksi etsin aamusta iltaan blogeista mahdollisesti itseeni kohdistuvia pilantekoja, joista napsahtaa syytös, jos yksikin osuu kohdalleen. Käyn jättämässä erimielisiä kommenttejani harmonisiin blogeihin. Varmaan muutakin on, mutta eiköhän tässä löydy jo tarpeeksi raskauttavia rikoksia kynäilyn lopettamiseen näillä leveysasteilla."

  Minusta Iineksen blogi on hyvä ja keskustelut usein mielenkiintoisia, mutta tässä Iines oikeastaan kiteyttää sen, mikä minua täällä ärsyttää.

  Arvelen, että loukkaannut Iines, mutta en sano asiaani kuitenkaan pahalla. Olen vain vilpittömästi sitä mieltä.

  Minusta sinä olet Marttyyri. Ja tuo ylläoleva kommentti ja aiempikin tässä ketjussa esittämäsi kommentti tukevat näkemystäni.

  Minun näkökulmastani tilanne menee jotenkin niin, että sinä loukkaannut todelliseksi kokemastasi kiusaamisesta ja purat sen blogiisi. Kiusaajat puolustautuvat ja kenties jotkut sivustaseuraavat moittivat sinua siitä, että vain kuvittelet. Sen seurauksena heität hanskat tiskiin ja menet kaikken vahvimpaan puolustusmoodiin: "hyvä on, minä olen syypää paikkeen, lyökää vielä enemmän, olen pahapahapaha."

  Kuten aiemmin mainitsin, en tosiaan sano tätä pahalla. Minä olen itse Marttyyri, joten minulla ei ole suorastaan varaa paheksua muita sellaisesta. Olen kuitenkin ollut havaitsevinani, että sellainen ei ole kovin rakentava tapa harjoittaa kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa.

  Japen tavoin en näe, että sinun kannattaisi yrittää hankkiutua eroon herkkyydestäsi. Ihan turhaa. Mutta pidä nyt näkemyksestäsi kiinni tai jos siitä luovut, luovu aidosti ja myönnä reilusti olleesi väärässä. Marttyrismi ei sitä ole - marttyyri kokee yhä olevansa oikeassa. Jos siis koet yhä olevasi oikeassa, älä pue orjantappuroita otsallesi vaan pidä näkemyksestäsi kiinni reilusti, rehellisesti ja rauhallisesti. Lopulta ihmiset kunnioittavat sellaista.

  Marttyyreja sen sijaan ei kunnioiteta. Minä jos kuka tiedän sen. :(

  VastaaPoista
 79. Arawn,

  kyllä minä voin hyvinkin ottaa marttyyrin kruunun kutreilleni. En oikeastaan edes häpeä sitä, vaan koetan kantaa pää pystyssä, koska uskon asiaani. Marttyyrithan ovat aatteen ihmisiä viimeiseen asti.

  Uskon kiusaamiseen, mutta sen olen oppinut, että ne joiden koen kiusaavan, eivät aina itse miellä asiaa kiusaamiseksi, koska ilkeyksiä ei nykyään tunnisteta. Ne koetaan normaaliksi puheviestinnäksi ihmisten välillä.

  Toinen vaihtoehto on, ettei toisten tunteista välitetä, vaikka kiusaaminen tiedostetaan. Tällöin oma tunne-elämä lienee kapeutunut tai kovettunut, henkilö ei tunne enää itsekään kipua, vaan on ehkä turtunut kokemiinsa ikäviin asioihin, kyyynistynyt viimeisen päälle.

  VastaaPoista
 80. Iines: "kyllä minä voin hyvinkin ottaa marttyyrin kruunun kutreilleni. En oikeastaan edes häpeä sitä, vaan koetan kantaa pää pystyssä, koska uskon asiaani. Marttyyrithan ovat aatteen ihmisiä viimeiseen asti."

  Minusta sellaiset "suuret marttyyrit" ovat vähän eri asia kuin arkielämän marttyyrit. Marttyyrihan on ihminen, joka KUOLEE aatteensa puolesta. Arkielon marttyyrit kai useimmiten eivät halua kuolla?

  Ihmisten välisen kanssakäymisen kannalta juttu on se, että marttyrismikin on vallankäyttöä. Oikein suurenmoiset äitimarttyyrit voivat esimerkiksi hallita rautaisella kädellä lapsiaan, vaikka puheidensa perusteella ovat ainoastaan pahasti kohdeltuja uhreja. Tämä on tietysti ääriesimerkki, mutta olen silti sitä mieltä, että marttyyrikortin käyttö todella on vallankäyttöä eikä kovin hyvällä tai rakentavalla tavalla.

  Eikä entisaikain marttyyrikaan välttämättä ollut onneton surkimus, joka heittäytyi toisten poljettavaksi ja kerjäsi lisää. Marttyyri oli yksinkertaisesti ihminen, joka piti kiinni näkemyksestään, vaikka kuolemalla uhattiin - ja uhkaus toteutettiin. Tuossa mielessä nykyajan marttyyreja eivät olekaan ns. arkielämän marttyyrit vaan ihmiset, jotka seisovat sanojensa ja aatteidensa takana pää pystyssä, vaikka julkisuus paheksuu, työpaikka menee, jne.

  Että itse asiassa kehotankin sinua ryhtymään nimenomaan tuollaiseksi marttyyriksi. Älä heitä lokaa itsesi päälle vaan ole rohkeasti sitä, mitä olet.

  VastaaPoista
 81. No ei niin pitkälle vietyä, kiitos!

  Marttyyrius on myös vallankäyttöä ja nimenomaan karmeimmillaan, etenkin tuo mainitsemasi marttyyriäiti, tai toinen vaihtoehto, kärsivä vaimotyyppi.

  En tässä ajatellut muuta martyyiutta, kuin ajatustensa puolesta viimeiselle rajalle menoa, ei kuitenkaan kuoleman, vaikka myöntää täytyy, että tässä on kyllä kummitellut ajatus blogin tuhoamisesta - sitähän tuo kai perimmältään on.

  Tuommoinen ajatustensa puolesta taisteleminen viimeiselle rajalle on kyllä minua, sillä niin vakavissani olen jonkun asian takana, en kaikkien, mutta tämänkin nyt puheena olevan kiusaamisasian, ja sen kuvion, että aina tuo kuvio vaan kääntyy nurinpäin.

  Kiusattu onkin lopulta tiivistyneen klikin mielestä itse kiusaaja tai luulottelija. Kouluissakin kiusattu muuttaa koulua, potkitaan pois, opettajien kehotuksesta, kiusaaja saa jäädä klikkinsä kanssa kouluun. Ja opettajat siunaavat päälle. Ja kiusaaminen jää elämään ilmiönä.

  VastaaPoista
 82. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 83. Iines: "Sitä arvostan, vaikken olekaan asioista aina samaa mieltä."

  OK - Hyvä! Ei minun kanssa samaa mieltä tarvitse ollakaan, mutta on hienoa jos kommentini saa saman tilan ja mahdollisuuden kuin muidenkin kommentit. Kukin päättäköön tykönään onko minun kommenttini hyvä, tyhmä, aiheeton vai mitä...
  He eivät tarvitse tämän päätöksensä tekemiseen apua.

  VastaaPoista
 84. "Höpö höpö höpö, se on ihan löpö, joka leikistä suuttuu, laulettiin kauan sitten inhoamassani lastenlaulussa. Jotenkin tuntui, että siinä laulettiin minusta. Perheen pienin on yleensä leikinlaskun ja pilailun kohde, eikä ole viranomaista, jolle tästä kohtelusta voi valittaa. Lapsi ei aina ymmärrä aiheuttamansa naurun hyväntahtoisuutta.

  Mielestäni laulu oli väärässä. siinä puolustettiin leikin varjolla kiusaamista. Miten tällaista on lupa esittää radiossa?
  --


  Huumorilla voi niin paljastaa kuin peittääkin. 'Siis vähän mua huvitti' , kuulee ihmisten sanovan äänellä, josta paistaa lähinnä suuttumuksen jälkilämpö. Miksi he sitten sanovat noin? Koska väittämällä huvittuneensa he voivat sekä vähätellä toista osapuolta että korottaa itsensä tilanteen yläpuolelle. Toinen on tyhmä ja lapsellinen, mutta minä osaan kypsästi ottaa asiat huumorilla.

  Leikin varjolla on helppo tehdä täsmäiskuja toisten arkoihin paikkoihin, ja sitä tarkemmin osuu, mitä tutumpi toinen on. Vain tosikko ryhtyy väittämään vastaan menettäen automaattisesti pelin, joten ei auta muu kuin purra hammasta tai sivaltaa takaisin ja jäädä odottamaan vastapalloa. Tätä tennistä pelataan useimmissa parisuhteissa, ja pelin kuumetessa heitellään mailoja, astioita ja puolisoja.

  (
  Huumorilla voi niin paljastaa kuin peittääkin. 'Siis vähän mua huvitti' , kuulee ihmisten sanovan äänellä, josta paistaa lähinnä suuttumuksen jälkilämpö. Miksi he sitten sanovat noin? Koska väittämällä huvittuneensa he voivat sekä vähätellä toista osapuolta että korottaa itsensä tilanteen yläpuolelle. Toinen on tyhmä ja lapsellinen, mutta minä osaan kypsästi ottaa asiat huumorilla.

  Leikin varjolla on helppo tehdä täsmäiskuja toisten arkoihin paikkoihin, ja sitä tarkemmin osuu, mitä tutumpi toinen on. Vain tosikko ryhtyy väittämään vastaan menettäen automaattisesti pelin, joten ei auta muu kuin purra hammasta tai sivaltaa takaisin ja jäädä odottamaan vastapalloa. Tätä tennistä pelataan useimmissa parisuhteissa, ja pelin kuumetessa heitellään mailoja, astioita ja puolisoja.


  Huumorilla voi niin paljastaa kuin peittääkin. 'Siis vähän mua huvitti' , kuulee ihmisten sanovan äänellä, josta paistaa lähinnä suuttumuksen jälkilämpö. Miksi he sitten sanovat noin? Koska väittämällä huvittuneensa he voivat sekä vähätellä toista osapuolta että korottaa itsensä tilanteen yläpuolelle. Toinen on tyhmä ja lapsellinen, mutta minä osaan kypsästi ottaa asiat huumorilla.

  Leikin varjolla on helppo tehdä täsmäiskuja toisten arkoihin paikkoihin, ja sitä tarkemmin osuu, mitä tutumpi toinen on. Vain tosikko ryhtyy väittämään vastaan menettäen automaattisesti pelin, joten ei auta muu kuin purra hammasta tai sivaltaa takaisin ja jäädä odottamaan vastapalloa. Tätä tennistä pelataan useimmissa parisuhteissa, ja pelin kuumetessa heitellään mailoja, astioita ja puolisoja."

  (Erkki Lampén, otteita kolumnista Kodin kuvalehti 11/09)

  VastaaPoista
 85. Siis tuli hassusti tuo yllä oleva sitaatti, se ei ole minun tekstiäni, vaan alla on lähdeviite. Kannattaa lukea!

  VastaaPoista
 86. Jape, tottakai saa,

  en ole koskaan szensuroinut kenenkään kommenttia mielipiteen vuoksi, vaan muutamassa tapauksessa sopimattoman tyylin tai selkeän kiusanteon.

  VastaaPoista
 87. Arawn: "Minusta sinä olet Marttyyri. Ja tuo ylläoleva kommentti ja aiempikin tässä ketjussa esittämäsi kommentti tukevat näkemystäni."

  Minulle tuli sama tuntemus, mutta en uskaltanut kirjoittaa sitä kun arvelin että Iines loukkaantuu, eikä se ole tarkoitukseni. Mutta kun on noita törmäyksiä ollut, niin aina ei tiedä ja siksi ei uskalla.

  Oikeastaan koko kommenttisi, josta tuo yllä oleva lainaus on, on hyvä ja kuvastaa myös minun ajatuksiani, en vain arvannut kirjoittaa sitä auki.

  Minusta Iineksen ei pidä koittaa muuttaa itseään, vaan se herkkyys joka hänellä on on hänen valttinsa.

  VastaaPoista
 88. Kiitos Jape, tuo oli nätisti sanottu.

  Eiköhän tämä tästä, ainakin alkaa tuntua jo hyvältä. Pitää vaan katsoa, mihin energiaansa jakaa - ei kannata tuhlata voimiaan sinne, minkä kokee kielteiseski tai negatiiviseksi, vaan sinne, mistä saa uusia voimavaroja. Vain siten voi uudistua.

  VastaaPoista
 89. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 90. Iines: "vaikka myöntää täytyy, että tässä on kyllä kummitellut ajatus blogin tuhoamisesta - sitähän tuo kai perimmältään on."

  No niin, nyt lopetat tuollaiset höpsötykset. Et mitään blogia lopeta, vaan pidät kannastasi ja mielipiteistäsi kiinni ja puolustat niitä. Ja jos saan lainata sinun usein käyttämääsi termiä, niin älä kuitenkaan veripäässä taistele. Ei kannata lukea niitä toisia blogeja, josta tulee pahalle mielelle, vaan pitäytyä niissä blogeissa, jossa saa mielekästä keskustelua aikaiseksi ja jossa mieliala pikemminkin paranee. Itse välillä katson, jos on huono filis, "tuntikausia" toisten ottamia valokuvia netissä. Niistä löytää uusia asioita, hyvää mieltä, saa tulkita itse eikä ne tappele vastaan ;)

  VastaaPoista
 91. Juu, en lopeta, tuo ajatus haihtui nopeasti, kun sain tuon runon avulla purettua pahan mielen pois. Kirjoitin sen heti herättyäni, ja päivä on parantunut kaiken aikaa. Huomenna on kiva mennä ostamaan kinkku ja kuusi ja viimeiset lahjat!

  Ja heti vaan uutta tulista keskustelua putkeen, kun jotakin tapahtuu.

  VastaaPoista
 92. Avatar,

  anteeksi että huomasin nyt vasta kommenttisi tuolla ylempänä. Siellä on loistava ehdotus: mennä sisään kiusablogiin muina miehinä ja kommentoida jotain ystävälliseen sävyyn.

  Nyt on vain niin, että otin käyttöön toisen vaihtoehdon, eli en lue kyseistä blogia ollenkaan - se on helpompaa kun on motivoitunut ajattelemaan omaa parastaan ja hyvää oloaan. Luulen, etten menetä mitään, sillä parempaa luettavaa riittää sivupalkissani riittämiin.

  VastaaPoista
 93. Iines,

  Sinä olet oikeassa, ei todella kannata mennä sinne, mistä takuuvarmasti saa pahan mielen.

  En koe itseäni erityiseksi kommnetaattoriksi, mutta Sinun blogiasi tykkään lukea.

  Ikkunafriikki
  Riku

  VastaaPoista
 94. Ihanaa Riku,

  tulit taas ilahduttamaan minua. Ja näyttämään silmäsi! Kiitos.

  VastaaPoista
 95. Niin, minä olen Rikufriikki, tykkään nasevista satiireistasi blogissasi.

  VastaaPoista
 96. Vai että marttyyri?!

  Minusta marttyyri huokailee äänekkäästi, tekee numeron itsestään ja haluaa kieriä kärsimyksessään ja yrittää vetää kaikki muutkin samaan liemeen - ei Iines ole sellainen.

  Tuolla uusimmassa päreessäsikin on sellaisia kommentteja, että niiden sivuuttaminen maksaa vaivan. "Jos paskakasaa tonkii, se alkaa haista."

  Hyvää joulunaikaa; lunta, valoa, lämpöä ja lempeä!

  VastaaPoista
 97. Erkki Lampenin kolumnit ovat muuten loistavia! Symppis mies kaiken kaikkiaan.

  VastaaPoista
 98. Lampénin kolumnit ovat minulle uusia, sillä en ole saanut käsiini lehtiä, joissa hän pakinoi.

  Kuunkuiske, kyllä nuo uusimman päreen kommentit ovat taas vaihteeksi sitä itseään, siis osa niistä. Valitettavasti. Onkohan nyt täysikuun aika?

  Mukavaa ja rauhallista joulun odotusta!

  VastaaPoista
 99. E. L. pakinoi Kodin Kuvalehdessä joka toisessa numerossa. Monen vuoden ajan ja varmaankin edelleen.

  VastaaPoista
 100. Joskus minulle tuli mainittu lehti, mutta ei enää.

  Pakina oli tosi hyvä kokonaisuudessaan. Humoristinen ja terävä, pakina parhaimmilalan. Ja miten hienosti oivallettu kiusaamisen muodot. Harvoin on kiusaamisesta ollut noin mukavaa kirjoitusta. Säilytänpä sen itselläni.

  VastaaPoista
 101. olen aina etsinyt tunteita suomessa, kylla ne hyvatkin tuneet viela loytyvat

  VastaaPoista
 102. u,

  sitä toivon minäkin, hyviä tunteita, kun on oltu murheen alhossa.

  Nyt tuntuu, että olen jo reunalla, ja näkyy jouluinen talvimaisema. Toivottavasti muillakin!

  VastaaPoista