31.1.2010

Nunnien laulua

Olipas kerran Nokkelasuinen Poika, jolla oli sana hallussa, toinen korvan takana ja kolmas kainalossa. Harva pääsi yllättämään hänet uudella sanalla, sillä hänellä oli myös reppu, jossa olivat harvinaiset kokoelmat, kuten vieraasta valtakunnasta lainatut sanat ja termistö erikoistarkoituksia varten.

Nokkelasuinen Poika nimittäin seikkaili usein suuressa Taikametsässä, jossa ei ollut rajoja, ei
vertikaalisesti eikä hortikaalisesti, eikä edes takaa kiertäen. Siellä tuli eteen myös tilanteita, joissa kuultiin ennenkuulemattomia sanoja. Tällöin poika avasi reppunsa ja etsi sieltä erillisestä lippaasta tarvittavan sanan, joka avasi ymmärryksen lukon. Näin poika sai nokkelasuisen pojan maineen ja nimen, koska hänellä oli vastaus valmiina kaikkeen.

Pojalla oli epäonnekseen myös rajaton tiedonhalu ja hankalia kysymyksiä, sillä hän kysyi vaikka sitä, miksi jotkin eläimet pystyivät liikkumaan kolmessa ulottuvuudessa, maalla, meressä ja ilmassa, kuten vaikkapa monet siivekkäät. Myös liito-oravan lentotaito kysytti häntä, samaten käärmeen nousu puun latvaan, kiemurtelu ruohikossa ja laskeutuminen maanalaisiin koloihin. Miksi nämä eläimet ovat iljetyksiä, kysyi Nokkelasuinen Poika. Miksi niitä ei saanut vaikka syödä, sillä niiden liha oli varmaan mureaa, kysyi poika julkisesti Taikametsän aukiolle pystytetystä puhujanpöntöstä.

Tällainen kysyminen ihmetytti jokusia, sillä yleensä kaikkeen oli jo selitys. Käärmehän otti yhteyttä yläilmaisten henkiin noustessaan puuhun ja vainajiin mennessään maanalaisiin, koloihin ja luoliin. Siksi käärme oli iljetys. Samoin kaikki kolmen ulottuvuuden siivekkäät olivat iljetyksiä, joita ei syöty pahimpaankaan nälkään, sillä ei eläimen ole luonnollista rikkoa rajoja.
Kanoja syötiin, koska ne olivat vain yhden ulottuvuuden siipiniekkoja, ja siis puhtaita, ei iljetyksiä.

Jos Nokkelasuinen Poika vaikka kysyi, että nouseeko käärme puuhun päästäkseen turvaan petoja tai pyydystääkseen lintuja, niin katsottiin, että hän halventaa ylhäisissä asuvia henkiä, joihin käärme etsii yhteyttä. Tai jos poika kysyi, miksi itäisen laakson nunnaluostarin muuri on sortunut länsipuolen kuudennen kiven kohdalta, hänen katsottiin syyttävän jotakuta kyläläismiestä, ja erikoisesti kuudennen talon isäntää muurin särkemisestä. - Miten niin miestä, saattoi nokkelasuinen poika kysyä. - No siksi, että eihän naisväki jaksa kiviä murtaa, sanottiin hänelle, ja lisättiin, että hän halveksii ja sortaa samantien yhdellä kysymyksellä kaikkia kylän miehiä, ja eniten kuudennen talon miestä, epäilyineen.

Poika pahoitti kovasti tästä mielensä, sillä hän ihaili kylän miesten viisautta ja voimaa ja toivoi jonain päivänä kasvavansa yhtä suureksi ja vahvaksi kuin kylän suurin mies, Mies Jota Närästää.
Joku vihaisista miehistä alkoi sitten laulaa syytöslaulua, niin että Nokkelasuisen Pojan korvissa soi, kiersipä joku hänet kaukaa ja huusi muillekin, että sillä on rutto kielessään. Poika meni kotiin ja sanoi, että miehet moittivat häntä kuorossa. Pojan isä, Mies Joka Pelkää Hevosia, sanoi, että älä huoli, ei siellä mitään kuoroa ole, nunnat ne vain laaksossa laulavat. Pojan äiti, jonka nimi oli Pikku Kukan Nouseva Viisaus sanoi, että älä huoli poikaseni, sinusta vaan tuntuu siltä. Nunnakuoro siellä vain harjoittelee, ja sinä luulet alttoääniä miesten moitteeksi. - Niinkö se olisikin, tuumasi poika ja lähti uudelleen kylille, reppu selässään.

Taikametsässä olikin vilinää sunnuntai-iltana. Heti törmäsi poika ensimmäisessä tienhaarassa Bim Mustasilmään, joka näytti hänelle hampaita ja murisi. Jostain syystä Bim Mustasilmä vihasi hänen korvaansa. Nokkelasuinen Poika nielaisi, varoi näyttämästä korvaa ja jatkoi ääneti murisijan ohi, kohti Taikametsän keskusaukiota. Aukion reunalla hänen polulleen hyppäsi Harmaa Impala, joka pyysi poikaa avaamaan tämän repussa olevia tietolippaita. Nokkelasuinen poika sanoi, että ei niitä turhaan availla, kun ilmankin pärjätään. Harmaa Impala alkoi potkia häntä kavioillaan ja vaatia nyt toden teolla lippaita auki, jotta asiat voitaisiin todistaa pitävästi. - Kuka uskoo asiaa, jota lipas ei todista, hirnui Impala. - Mikä nyt pitää todistaa, kysyi Nokkelasuinen Poika. - No että hauki on kala, määki Impala.


Taas meni poika korvat soiden kotiin ja sanoi, että Impala hirnui hänelle. Taas sanoivat pojan äiti ja isä, että älä välitä, nunnat ne vain laaksossa laulavat. Kylään tullut kummisetäkin sanoi että anna olla, poika, huomenna on vielä kamalampi päivä kuin tänään. Taikka sitten ei.


(Maalaus Hieronymus Bosch)

170 kommenttia:

 1. Mozartilta löytyy paljon hellyyttä. (Ajattelin tuota nunnakuoroa.)

  Tunnen rääväsuisia poikia, etenkin yhden.

  VastaaPoista
 2. Nunnien hellyys? No jaa, luin juuri yhden romaanin, jossa kuvattiin elämään nunnanoviisina luostarissa. Se oli kammottavaa elämää, nunnat olivat oikeita pikku perkeleitä siellä linnoituksensa sisällä. Kaikki toisten nunnien nitistäminen ja henkinen liiskaaminen tapahtui hymyillen ja taivaita kiitäen.

  Rääväsuiset pojat ovat noihin nunniin verrattuna oletettavasti pyhimyksiä.

  Mutta Mozart on hellää ja kaunista ja vaikka mitä.

  VastaaPoista
 3. En tiedä, luinko "oikein", mutta aiheen sait varmaan tästä ihan läheltä, meidän kaikkien keskeltä, liepeiltä ja kokonaisuudesta joka ei ole "hortikaalinen eikä vertikaalinen". Saatika että diagonaalinen "takaapäin kiertäen"(vertikaali ja diagonaalisauvat ovat myös kattotuoleissa, mutta hortikaali ei).

  Luin niin, että sinä, Iines, olet tuo Nokkelasuinen Poika?

  Kiitos iltasadusta,taidan lukea sen lapsillenikin.

  VastaaPoista
 4. No juu, Valto, kyllä ainekset ovat lähellä, sillä minulla on nähtävästi tapa kirjoittaa mieltä painavat nettitilanteet pois mielestäni, blogiini.

  Taidan olla osittain Nokkelasuinen Poika, en kokonaan, sillä tarina vei hiukan mennessään, myös poispäin minusta.

  Nunnien lauluhan on metsän huminaa. Eihän kouluissakaan ole kiusaamista, on vain metsän huminaa. Niin metsä vastaa kuin sinne huutaa.

  VastaaPoista
 5. Ajattelin nunnia = kuorolaulua.
  Totta kai kaikissa internaateissa (niin kuin varmaan taivaassakin) rehottaa karu helvetti. (Isäni oli yhden lukukauden Käyrän poikakodin - tai kasvatuslaitoksiksi niitä siihen aikaan sanottiin - opettajana. Sanoi että se riitti.)

  VastaaPoista
 6. Käyrästä tulee, mikis, mieleen matemaatiikanopettajani, joka oli Kalle Käyrä. Siinä hän sitten piirteli käyriään taululle enkä minä ymmärtänmyt paljoakaan, koska hän vain piirsi ja laski, ei paljon puhunut.

  VastaaPoista
 7. Olen tunnistavinani taikametsän ja Nokkelasuisen pojan, muita täytyy vielä pohtia. Pidän sadustasi, Iines, kaiken kätketyn uhallakin. : )
  Delilah

  VastaaPoista
 8. Delilah,

  tarina on hyvin yksinkertainen, syviä piilomerkityksiä ei ole paljonkaan. Esimerkiksi nuo eläinmaininnat sain suomalaisia eläinuskomuksia kuvaavasta kirjasta, jonka hiljakkoin ostin. Niillä ei ole sen kummempaa merkitystä, ovat lähinnä kuriositeetteja.

  VastaaPoista
 9. Nunnista puheen ollen, mikä on pahin rangaistus nunnaluostarissa?
  - Porkkana tarjotaan raasteena.

  VastaaPoista
 10. Kaunis muoto on kirjoituksellasi Iines.

  Varoita kuitenkin nokkelasuista poikaa, etteivät sanatkaan joka paikkaan...

  Reppuun pitää laittaa myös karhunraudat ja joitain muita välineitä, siltä varalta, että hirmuinen analfabetus tai kauhea ihmissusi tulee metsässä vastaan.

  VastaaPoista
 11. Jape on varmaan nunnien kasvattama kun se on niin tavattoman hapan ja koulukiusatun oloinen. Ei muuten voi ymmärtää.

  VastaaPoista
 12. Kiitos, Riku.

  Moraliteettisatuja on hauska kirjoittaa, taitaa olla leipälajini pulmatilanteissa. Tavallaan tuo on kyllä vähän faabelikin, sillä olen ihastuksissani lukenut Ole siviä sikanen -eläinuskomusperinnekirjaani.

  Minä luulen muuten, että karhun- tai ketunraudat olisivat minulle tarpeen, sillä olen liian kiltti ja annan jonkun Bim Mustasilmänkin alistaa itseni hiljaiseksi. Perkele, helvetti soikoon! Siinä ne sanalliset karhunraudat olivat. Luulen, että opettelen siis kiroamaan, jos joku hyppii nenilleni.

  *

  Anonyymi, kiva nunnavitsi, naurattaa sillä tavalla siveästi, kun on nunnista puhe.

  VastaaPoista
 13. Alin anonyymi,

  älkäämme puhuko pahaa poissaolevista. Minulla on muutenkin paha mieli Japesta. Itsepä kuitenkin kaukalonsa kaatoi.

  VastaaPoista
 14. Se on hauska nunnavitsi tuo Hieronymos "sytytystulppa" Boschin taulukin. Täytyi tallentaa koneelle, että näin vähän suurempana ja sanoisin, että kyllä tuo kylvetettävä näyttäisi mieheltä.

  Voi olla, että tuo on raastepäivänä maalattu.

  VastaaPoista
 15. Suloinen satu sen kummemmin merkityksiä miettimättä!

  Nunnille soisi kokonaisten porkkanoiden sijaan jotakin sopivasti pehmeämpää vihannesta, kurkkua kenties?

  VastaaPoista
 16. Paljussa istuu mies, tosin laihahko, ja raastepäivää veikkaan minäkin, sen verran odottava noste näkyi nunnien kasvoilla.

  Boschin kuvat ovat mielestäni nerokkaita, moderneja ja monitasoisia surrealismissaan. En saa kyllikseni.

  VastaaPoista
 17. Kuunkuiske,

  mikään ei voita vihreää kurkkua ellei siirry sitten perunanuijaan. Jos koville ottaa. Nakki on kuin pennin korppu porttikongissa.

  Siis ei vaan ei, tämän oli ihan vaan fantasiaa.

  VastaaPoista
 18. Ne on kyllä hyviä fantasioita, joissa on nunnia, sairaanhoitajattaria tai opettajattaria.

  "Se yks on sitte kauhee: sillä näky siinä rintaliivitkin..." (Simo Salminen)

  Alituisen tyylitietoisena jatkan tässä vain samalla linjalla.

  VastaaPoista
 19. Siis parasta on tuommoinen vakavan naaman lökäpöksyseksi. Siinä on raavasta alkuvoimaa kun kalsarimies sanoo että "rintaliivit" eikä rintsikat. Ihan näkee edessään sellaiset vaaleanpunaiset kiiltävät tanakkaolkaimiset liivit, joiden tötteröiden päässä on sentti tyhjää.

  VastaaPoista
 20. Tiedän kyllä, että Mikki Hiiren veljenpojat olivat Mortikaalinen ja Vertikaalinen, mutta tuo on kyllä jo Hortikaalista.

  Niitä sanotaan tissiliiveiksi.

  VastaaPoista
 21. Juu, ja se kaaleitten yhtye oli Hortto Kaalo, se joka lauloi ja polki jalkaa niin että kapea lanne keinahti. Mikä on muuten vertikaalisen vastakohta? Kun en tiennyt, panin että hortikaalinen. Saman asianhan tuo ajaa.

  VastaaPoista
 22. Kun Jape on kerran kirjoituskiellossa, panen tähän hänen juuri kirjoittamansa ja ylläpidon pyynnöstä poistetun kommenttinsa:

  Jape sanoi...

  "Itsepä kuitenkin kaukalonsa kaatoi."

  Älä naurata. Sinä kaukalon kaadoit, mutta sinä et vain kykene ottamaan irrationaalisesta toiminnastasi vastuuta.

  Delilahille selainen tieto, että vastasin kyllä sinun kommenttiisi tuossa toisessa ketjussa, mutta tämä Iines sen asiallisen kommentin suuressa "viisaudessaan" poisti. Kun viikate viuhuu, niin uraa tulee aika leveältä. Sirppi olisi kätevämpi ja täsmällisempi työväline.

  Sen verran vielä, Iines, että jos sallit meikäläisen persoonan / muun toiminan arvioinnin täällä ilman että minulla on siihen mahdollsita vastata, niin pidän toimintaasi moukkamaisena.

  31. tammikuuta 2010 22.44


  Tätä poimintaa en tee toiste, vaan ainoastaan tämän kerran, vaikka olenkin helläsydäminen ja minua säälittää Japen kohtalo.

  VastaaPoista
 23. Eikun hortikaalinen on paljon mukavampi sana, kuin alkuperäinen vastineensa, joka kai on horisontaalinen.

  Vaan taitaa olla aika taas vertikaaliseen kehon asetteluun.Hortikaalisia unia!

  VastaaPoista
 24. Horinsontaalista mielessäni vilauttelin, mutta arvelin, ettei voi olla. Ihmisen pitäisi kai vaan luottaa enemmän itseensä. Vertikaalinen asento lienee nyt minullekin paikallaan, mutta nähkäämme hortikaalisia unia. Huomenna on helmen kuu!

  VastaaPoista
 25. Miksei vastakohta voi olla se mainitsemani diagonaalinen koska se kattotuolien piirustuksissakin mainitaan ja kun ajattelee niiden "sauvojen" asentoa niin kyllä ne toistensa vastakohtia ovat: Toinen on suorassa kuin diagonaalihousujen prässit ja toinen on sitten vertikaalisesti vinossa alapaarteen ja yläpaarteen välissä jonkinmoisessa suhteessa katon kaltevuuteen... äh, en osaa sanallisesti selevittee kun piirustuksia ee oo tässä ja nyt käsillä...

  Mutta makeita unia vaikka missä vinoudessa.

  Ps. Tampereen Yliopiston Pentti Rönkkö teki tutkimusmatkan suomalaiseen köyhyyteen nimellä "Horisontaalinen köyhyys".

  VastaaPoista
 26. Iines,tuo uusi sanasi hortikaalinen on upea! (Vai kelle siitä kunnia kuuluikaan?) Se nosti väkisinkin hymyn naamalle, vaikka hammastakin on kolottanut, ja lääkärireissu odottaa.

  Suot varmaan Japelle pienen viestin: Kuvittelen, Jape, Sinut lukemassa Seitsemää veljestä, kuten taannoin lupailit. Jahka tämä panna loppuu, olisi mielenkiintoista kuulla mitä aarteita löytyi.
  Delilah

  VastaaPoista
 27. Valto,

  diagonaalisesta en ymmärrä muuta kuin diagonaalihousut, joista en kyllä tiedä, mitä tai millaiset ne ovat. Kangasmateriaaliksi diagonaalia arvelen.

  On muuten muitakin vaikeita sanoja, ihan kotimaisia, joita minun on hanakala mieltää. Yksi sellainen on kuosi. Mikä on kuosi? Siis onko kuosi sama kuin kankaan päälle painettu pintakuvio, joksi sen ymmärrän? Sana on minusta hassu, ikään kuin kuosi olisi erillinen ja irti takin kankaasta. Täten kuosi ei olisi sitten kankaan sidokseen tai rakenteeseen kudottu kuvio. Vaikeaa!

  Muuten, jos on tarinassani olisi horisontaalinen, niin se toinen voisi olla sitten verisontaalinen.

  VastaaPoista
 28. Delilah,

  hortikaalinen tupsahti siis tarinaani itsestään, harkitsematta.

  Tuo sensuroitu pyysi sinua viestimään kuvablogiinsa, jos tahdot jotakin pohtia hänelle. Ohjaan sinut lempeästi sinnekin, mutta pysy täälläkin.

  VastaaPoista
 29. Kun Japukka on jäähyllä, niin täytyy minun leikkiä tosikkoa insinööriä täsmällisin selityksin:

  Vertikaalinen on pystysuora.
  Horisontaalinen on vaakasuora.
  Diagonaalinen on vino.

  Nelikulmion lävistäjä on siis diagonaali. Housuissa se tarkoittaa kai kangaslaatua, ei prässejä, vaikka niin minäkin olen aina halunnut kuvitella.

  Kuosi on minusta lähinnä muoto. Voi se olla muutakin, jotain hortikaalista.

  Joo, tein yhden huomion sadustakin, mutta en taida kertoa sitä...

  VastaaPoista
 30. Älä karkaa, Tapani, vaan jää kertomaan, minkä huomion teit sadusta. Mainitsen heti puolustuksekseni, että satu riistäytyi käsistäni ja vei muualle. Melodraaman kärki taittui siten ikävästi.

  Jos kirjoittaisin sadun tämänpäiväisten uutisten jälkeen, lisäisin siihen sen, miten laakson vuoristonpuoleisen maanjäristystuhoalueen miehet riistivät Vieraista Valtakunnista tulleen avustuspaketin avuttomien ja heikkojen naisten käsistä, ja mitä Nokkelasuinen Poika kysyi, ja miten hänet sitten kivitettiin kuoliaaksi.

  Minua kiinnostaisi sekin, mitä arvelet nunnien laulusta. Vai selitinkö jo sitä? Joka tapauksessa lukijalla on omat tulkintansa.

  Tuo insinöörin selitys noista suunnista uskotaan. Sen nojalla pitää todeta, että me taisimme sitten Rikun kanssa, molemmat tahoillamme, viime yönä nukkua hevosen unta kuutamossa.

  Millaiset ovat vinot housut? Diagonaalihousut.

  VastaaPoista
 31. Unohdin kuosin, jonka tarkistin sanakirjasta:

  1. esineen tai asun muoto, malli, ryhti, tyyli

  2. koristekuvio, -malli, painamalla tehtyjen kuvioiden kokonaisuus, tuotteen muu kuin sileä pintarakenne.

  Kun puhutaan puvun kuosista, voidaan siis tarkoittaa mitä vaan: puvun ryhtiä, tyyliä, kankaan pintakuviota. Veikkaan, että sana onkin usealle hieman hämärä.

  Itse törmäsin tähän sanaan ostaessani kerran mekkoa, jonka myyjä sanoi olevan "kuosillinen". Sen pintaan oli painettu lilahtavia kuvioita päällipuolelle, ja nurjalta puolelta kangas oli aivan valkea.

  VastaaPoista
 32. Iineksen lukijakunta karkaa. Selvää hätääntymistä havaittavissa...

  ...Iineksellä.

  VastaaPoista
 33. No, tein sellaisen huomion, että kyläilevä kummisetä on ilmetty Mikis...

  Totta puhuen huomasin senkin, että tarinasi miehiä närästää ja pelottaa, kun taas naisesta nousee viisaus.

  Toisaalta syyttäjien kuoroon yhtyminen on akkamaista touhua, eikä edes akkojen yksinoikeus.

  Otukset olivat outoja, etenkin se harmaa letukka.

  Poika on ilmetty Iines, kuten täällä heti huomattiinkin.

  VastaaPoista
 34. Anonyymi,

  jos tahtoo satamäärin kommentteja, ei toki kirjoita satiirista satua.

  Minä en välitä sadoista kommenteista enkä jankkokeskusteluista, vaan mukavista keskusteluista, joissa on sekä suolaa että pippuria, mutta ei edelleenkään linkkikokoelmia eikä mun lause vastaan sun lause -veripääskaboja.

  VastaaPoista
 35. Mihin me tästä karattaisiin, valmiista maailmasta?

  Mutta sanokaapa minulle, mitä järkeä on näissä eläkekomiteoiden näytöksissä, kun pitää muka yötä myöten neuvotella?

  Mikseivät ne mene välillä nukkumaan ja miettimään?

  Valvottu yöhän vastaa yhden promillen humalaa. Ei unipöppöreiset päätökset voi olla hyviä.

  VastaaPoista
 36. On se mikis, se kummisetä, mutta huomasitkos, Tapani, mikä asia tai lause on nunnien laulu?

  Jaajaa, hei vaan, taas sitä mentiin. Siis, Tapani, poimin nuo intiaanien nimet suoraan netistä, en keksinyt itse. Sellainen intiaani on oikeasti ollut kuin Mies Jota Närästää, ja myös Mies Joka Pelkää Hevosia on oikea intiaanin nimi.

  No Harmaa Impala ja Bim Mustakorva olivat muualta kuin intiaanien nimistä.

  VastaaPoista
 37. Tuo öinen neuvottelu on jotain, mitä en minäkään ymmärrä.

  Niillä lienee kovat yötyökorotukset neuvottelupalkkioissaan. Tai sitten ne on sen tason päättäjiä, joilla ei ole kalentereissaan muulloin vapaata. Älytöntä touhua kuitenkin.

  VastaaPoista
 38. Ei tuossa ole kyse satiirisesta sadusta, vaan itsensä puhtaaksipesemisrituaalista ja kanonisoinnista. Mutta tuota voi analysoida ja purkaa myöhemmin laajemmin toisaalla.

  VastaaPoista
 39. On vain hyvä, että tulkintoja on monia, ja olen aina sanonut, että taideteoksella tai millä tahansa fiktiivisellä kirjoituksella ei ole oikeaa tulkintaa, jota arvaillaan ja joka sitten julistetaan löydetyksi.

  Esimerkiksi itse en lue tästä syystä juurikaan runokritiikkejä, koska ne ovat aina minäpäsratkaisenminä-puhetta.

  VastaaPoista
 40. Yksi hieno puoli näissä sanoissa on erehtyä joskus raskaasti. Niinkuin nyt tuon vertikaalisen suhteen; olisi pitänyt taas tarkistaa.

  Selvisi sekin, miksi nukkuessa on tuntunut hieman oudolta.

  VastaaPoista
 41. Mikä on hienompaa kuin tietää ja ymmärtää niin paljon, että leksikaaliset merkitykset eivät enää merkitse mitään, ja puhe on silti yksiymmärteistä. (Saa aplodeerata afolle.)

  PS Minun polveni olivat kieltämättä aamulla puutuneet vertikaalisesta nukkumisesta. Mutta nyt pitää nostaa kamerareppu selkään ja lähteä patikoimaan kauniiseen luontoon.

  VastaaPoista
 42. hymyilevä eläkeläinen01 helmikuuta, 2010 12:50

  Häplänperän valittajat esiintyvät lauantaina 6.2. Raumalla klo 18 alkavassa illanvietossa kulttuuritalo Posellissa.

  VastaaPoista
 43. I: "...mikä asia tai lause on nunnien laulu?"

  Mummolan ns. kiusaukseen sen yhdistin ensilukemalta, mutta voihan siinä olla muutakin hoksikaalista.

  A: "...itsensä puhtaaksipesemisrituaalista ja kanonisoinnista."

  Kukas sen kissan kanonisoisi, jos ei nunnan laulu leksikoisi?

  VastaaPoista
 44. Sanailijat koolla :)

  Jätän sanomisen väliin - kun en pärjäisi skabassa - mutta sen vaan sanon, että hymy tuli huulille.

  Se on aina plussaa!

  VastaaPoista
 45. hyvä, että opettajalle syntyy kysymyksiä. saako niitä syntyä myös luokassa?

  VastaaPoista
 46. kuunkuiske voitti laulun suomen mestaruuden. onneksi olkoon

  VastaaPoista
 47. Anonyymi,

  jaa että saako luokassa kysyä. No ei tietenkään saa, vaan kysyjät ammutaan paikalla tai lopetetaan saunan takana.

  Kuunkuiskaajathan ovat Värttinä-yhtyeestä, joka on keikkunut Maailmanlistan kärkisijoilla useastikin, joten ei heitä ainakaan hävetä tarvitse. Minä ainakin tykkään kansanmusiikista, ja tässä on slaavilaista vivahdetta.

  VastaaPoista
 48. Tapani,

  putosin kärryiltäsi, mutta voin samantien paljastaa, että nunnien laulu on metsän huminaa.

  Minullehan annettiin tuskanparahdukseeni ohje: niin metsä vastaa kuin sinne huutaa. Toisin sanoen, ei ole ilkeyksiä eikä kiusaamista, vaan kiusaaminen on aina "kiusatun" syy tai harhaluulo. (Näin meillä ei ole siis koulukiusaustakaan, vaan "kiusatut" voidaan edelleen rehabilitoida jonnekin tai vaientaa inisemästä.)

  Tästä tämä tarinani kertoi: kun poika valitti häneen kohdistuvaa haukkumista, se oli vanhempien mielestä aina vain nunnien laulua, metsän huutoa.

  VastaaPoista
 49. Taas herjaajia liikkeellä tällä.

  VastaaPoista
 50. Voe heptagoni vieköön! Kjylläpä kjirvesmiestä hjävettää! Muistin, kuten tapanani on, nuo paarresauvat viärin! 3 vuotta poissa rakennuksilta ja muisti on jo männynnä. Ne ovat siis kuten Tapani sanoo, niin päin kattoristikoissakin.

  Löysin kattoristikoiden piirustuksetkin ja punastelin ihan.

  Nyky Suomen Käyttötietokirjassa kerrotaan, että diagonaali on: 1) geometriassa lävistäjä 2) Vinotoimikkainen kankaansidos 3) Shakissa: vinorivi.

  Vertikaalinen: huippu-, korkeutta koskeva, pystysuora. Vastakohta horisontaalinen.

  Sen verran siis insinjöörikin meni harhaan, että ei diagonaali housuista puhuttaessa tarkoita kangaslaatua. Vaimolta tarkistin vielä, että diagonaalihousujen "prässi" on oikeasti ompelemalla tehty ja sitten muistin itsekin lapsuuden ajoilta semmoiset housut jollakin aikuisella olleen. Jos en tätäkin muista miten sattuu vinksinvonksin.

  Oekastaanpas sitten ens yönä, me vääräasentoiset diagonaaliin koipemme ja muukin ruppimme ennen kuin nurjahdustukiemme syiden käy huonosti.

  VastaaPoista
 51. Luin, Iines, tuon satusi uudelleen ja jälleen nautin sen kauniista kielestä. Merkityksiä on löytyvinään sisällöstä, mutta ne taitavat olla erilaisia eri lukijoille.

  Nimet ovat loppumaton ilon lähde. Jossain vaiheessa elämääni ajattelin, että saisipa tehdä töitä vaikka kaavoitusvirastossa tai paikassa, jossa keksitään uusien kaupunginosienkaduille nimiä. Meillä on mökillä pieni kuusien reunustama polunpätkä, joka laskeutuu parkkipaikalta rantaan. Siinä sain noudattaa kutsumustani nimeämällä polun Hirvikärpäsen poluksi. Mistäkö se juolahti mieleeni? No, arvatkaa.

  Satusi on Iines niin kiinnostava, että toivottavasti se vielä joskus saa jatkoa. Siihen asti tutkaillaan sen herättämiä ajatuksia.
  Delilah

  VastaaPoista
 52. Häplänperän valittajia koskevasta tiedosta ylempänä piti kiittämäni Hymyilevää eläkeläistä jo aiemmin.

  Kun tänään katson Käteviä emäntiä, muistan Häplänperän naisia Raumalta, jossa toivottavasti kesällä saan nauttia heidän valituksistaan antaumuksella! Nyt en taida lähteä liukkailla pimeässä ajelemaan yksinäni metsien halki Poselliin. Mutta ken Raumalla päin liikuskelee, niin herkkua on siis luvassa ym. aikaan.

  VastaaPoista
 53. Anonyymi, hyvä että ovat siellä, täällä ei ole!

  *

  Valto, älä välitä, minulla menee suunnat sekaisin jo niin yksinkertaisessa muodostelmassa kuin liikenneympyrä. Nyt pitäisi uskaltaa pikapuoliin ajaa Vantaalle, auttamaan tytärtä muutossa. Olen pyörinyt hyrränä ennenkin Kehä III:n ympyröissä ja löytänyt itseni lännestä, kun olen ollut matkalla itään.

  VastaaPoista
 54. Nimenomaan täällä on herjaajia liikkeellä.

  Bim Mustasilmää on muuten selvästi Homo Garrulus!

  VastaaPoista
 55. Kehä ykkösen Pitäjänmäen ympyrästä oli jotain hauskanpitoakin teemalla "eksyin Pitskun ympyrään".

  Keskellä on kuulemma telttakylä, jossa eksyjät nuotion äärellä lämmittelevät.

  VastaaPoista
 56. Olen minä Kehä I:llekin päätynyt, kun tähtäsin Kehä III:lle. Että minulle se teltta olisi kiva lämmittelypaikka.

  Miksi ihmeessä ne ovat rakentaneet niistä liittymistä niin pelottavat radat?

  VastaaPoista
 57. Niin onkin, Anonyymi.

  Ei vaadi varmaan tarkkuutta havaita sitä, koska hän on julkisesti haukkunut minua korvalla viettelystä, pornolla (sateessa kastunut villapusero) viettelystä ja säälillä viettelystä. Viettelen viattomia miespoloja tällä rysälläni.

  Viimeksihän hän murisi minulle hampaitaan näyttäen (hänen omat sanansa), koska kirjoitin merestä pelastetusta koirasta ja uskoin maailman hyvyyteen ja siihen että maailma pelastuu. Poistin sitten koko päreeni, ja samalla meni hänen kommenttinsa.

  Että semmoista herjaamista hän harjoitti. Ja siitä minä kirjoitin sadun ja kirjoitan vastakin, jos rakit räksyttävät kateuttaan.

  VastaaPoista
 58. Kaipa siellä on niin paljon liikennettä, muilla systeemeillä ruuhkautuisi vielä enemmän. Ja on ne ympyrät ihan käteviä, kun jonkun kerran on ajanut ja oppinut idean.

  Paitsi tietysti niille leiriytyjille,
  jotka eivät oppineet. Hyvin tapoihin kuuluu niille ympyrässä ajaessa heittää vaikka camping-paketti tai purkki piimää...

  VastaaPoista
 59. Delilah, kiitos,

  tässä on taas tullut sen verran kommentteja, että meinaa osaa hukkua huomaamatta.

  Satuja varmaan tulee jatkossakin, mutta jotenkin huomaan, että satuni liittyvät aina kokemaani skisma- tai tuskatilaan, joten tiedä sitten, mikä on seuraava tuska, jonka puran joko moraliteetilla tai runon ruiskaisulla.

  Hirvikärpäsentie? No jo arvaan kyllä, mistä nimi tulee. Hauska nimi suoraan elävästä elämästä. Itse manaan pitkiä kadunnimiä, koska asun sellaisella.

  VastaaPoista
 60. Minä olen hyvä kuski, Riku, vaikka pyörinkin liikenneympyröissä ja vaikka olenkin oikaissut junaradan poikki jalankulkutietä pitkin, jota luulin autoradaksi. Ja vain kahdesti olen naarmuttanut autoani pikkukolhulla tyyliin oman autokatoksen pylväs väärässä paikassa; ja kerran tuntemattoman autoa, jonka jälken pakenin paikalta, koska hätäännyin. Sen verran nousin autosta että katsoin kolauttamaani autoa enkä havainnut mitään. Enkä ketään, en edes niitä pikkupoikia, jotka ottivat rekisterinumeroni ylös. Meillähän soi sitten puhelin, ja lupasin heti maksaa sen Fiatin irronneen etupuskurin.

  VastaaPoista
 61. Olet ehdottoman oikeassa, Iines. Tarkistin vielä tieliikennelaista. Siellä lukee: "Osumia Fiat-merkkisiin henkilöautoihin ei lasketa, mitäs ostivat."

  VastaaPoista
 62. Herjaavaa kielenkäyttöä kutsua kanssaihmisiä rakeiksi.

  Jos on synnynnäinen viettelijätär, niin ei kai siitä roolista pääse pois? Se on päällä kokoajan.

  VastaaPoista
 63. Äläs viitsikään, Riku. Minun ensimmäinen autoni oli Fiat, joka oli ilmastoitu sillä tavalla, että lattiassa oli reikä, josta tuuli suhisi. Osia jäi kätevästi käteen, kun niihin kosketti, mm. sisäovenkahva, ja ikkuna avautui itsestään kesken ajon rämähtämällä alas.

  Anonyymi, taidanpa joskus kirjoittaa vielä Viettelijättären tarinan.

  VastaaPoista
 64. Eiköhän se nyt kuitenkin pojat ole niin, että ne oikeat diakonaalit olivat vinoloimisesta kankaasta ommellut pussi- eli molskihousut. Molskikin viittaa kestävälaatuiseen kankaaseen. Kaksi asia tässä nyt kutoutuu yhteen.

  (Pussihousut hienompaan käyttöön ommeltiin tietysti sheviotista eli kampakankaasta.)

  VastaaPoista
 65. Fiktiosta puheen ollen; luin tänään loput 300 sivua Torgrim Eggenin kirjaa "Kaksoset" ja sitten tuli takakansi vastaan. Sääli.

  Kuinka joillakin onkin taito saada sanat peräkkäin niin vaivattoman oloisesti.

  Yksi osaa yhtä ja toinen toista. Osasin ainakin keittää hyvät kahvit äsken :)

  Sana viettelijätär pitää sisällään avuttomuutta ja tyhmäksi heittäytymistä. Ei se sovi meidän Iinekseen!

  Keksisin tilalle jonkin paremman sanan jos keksisin.

  VastaaPoista
 66. Voi olla, että pojat tietävät paremmin nuo diagonaalihousut, mutta kahtalaisuutta tässä on, kun ne ovat toisaalta pussihousut tai toisaalta housut, joissa on muotoonommeltu prässisauma - näin käsitin.

  Olisiko vain niin, että ne ovat tietyntyyppisestä vinoloimikankaasta kudotut mitkä tahansa housut? Yleensähän kangas siis kudotaan suoraan loimeen. Sitä vaan en ymmärrä, miten loimea voi kutoa vinoon. PS kysyy mattoa puilla helskytellyt

  *


  Kuunkuiske,

  niin totta tuo viettelijätär-sanan passiivisuus. Miehet vain sitä eivät aina huomaa, vaan pitävät viettelijätärtä nimenomaan aktiivisena. Viettelijätär on minusta laiska ja helppo välistävetäjä, jos nyt vakavasti puhutaan.

  Hyvä kirjavinkki tuo mainitsemasi. tarkistin sen tiedot ja siinä on ihanat 533 sivua. Mikäpä mukavampaa kuin lukea hyvää kirjaa, joka on paksu ja josta ei tarvitse heti luopua.

  VastaaPoista
 67. Paljastettakoon nyt, että vahvinta diagonaalikangasta on puuvillatwill (denim), josta farkut tehdään. Parasta sheviottia on tietysti gabardiini.

  VastaaPoista
 68. Iines saa miehet vallan läähättämään ja aivan veteliksi (huono asia?) pelkällä läsnäolollaan. Korva kruunaa kaiken. Täydellinen viettelijätär. Kuinka kevyttä ja hienovaraista työskentelyä! Välillä tietysti julkea ja hävytön, taito sekin.

  VastaaPoista
 69. Tuo muotoonommeltu prässisaumajuttu on "maahanmuuttokriittisten" omaa tietämättömyyttä kansallisperinteestämme.

  VastaaPoista
 70. Jack, tuon prässin taisi esittää Valto, mikäli nyt perässä pysyn tulkinnoissa. Valtohan ei ole maahanmuuttokriittinen, vaan toimii itse maahanmuuttotyössä mukana.

  Vaan mitä se maahanmuuttokriittisyys tähän diagonaaliin nyt kuuluu? Ai kuuluu kaikkeen, ok. Hymiö.

  *

  Anonyymi, kyllä te miehet sitten vähästä läähätte, jos nokkosrokkoisesta korvastakin. Mitähän tapahtuisi, jos panisin kuvan korvastani, jossa on tällä hetkellä hopeinen rengas eikä tietoakaan nokkosrokosta?

  VastaaPoista
 71. Voi helv...i, sehän se oli. Puolustuksekseni voin sanoa, etten huomannut, kun se oli niin hienovaraista.

  Ettäs kehtaat!

  VastaaPoista
 72. Siis minullahan ei ole häpyä, mitä tulee tiettyihin asioihin. Tuossakin tietysti ajattelin, että punainen turvonnut korva vetää miehet rysänpohjalle, josta sitten vain poimin mielenkiintoisimmat tyypit. Ja onhan niitä ollut, kiitos turbokorvan.

  VastaaPoista
 73. Valto huijas niitä taas. Nenästä vedettävää porukkaa.

  VastaaPoista
 74. Yöunet menisi hopearenkaisesta korvasta.
  Täytyy ottaa kylmä suihku heti, on niin eroottinen lataus päällä että.

  VastaaPoista
 75. Kuules, Iines! Kai kävit näöntarkastuksessa sen jälkeen, kun puskit Fiatin etupuskurin, etkä huomannut sitä? Vai eikö se irronnutkaan kokonaan? Minä peruutin jokunen vuosi sitten marketin hämärällä ja ahtaalla parkkipaikalla toisen auton rekkarikilven irti vetokoukullani. Muuta vammaa ei autossa näkynyt. Nostin kilven tavarasäiliön kannen päälle, mutta pelkäsin, että kuski ei huomaa irronnutta kilpeä ja lähtee ilman sitä liikkeelle. Värjöttelin siis ulkona odottamassa kuskia. Aikojen päästä tuli nuori mies pienen pojan ja kantamusten kanssa. Ryntäsin tunnustmaan tekoseni. Hän katsoi autoa ja kilpeä ja sitten minua ja sanoi ne ihanat sanat: "Ei se mitään, kyllä se korjataan." Ei huolinut rahaa edes muttereita varten. Vakuutuin, että gentlemanneja on olemassa.
  Delilah

  VastaaPoista
 76. Ei sitä etupuskurin irtoamista näkynyt, Delilah, auto oli ulkoisesti naarmuuntumaton. Tosin täytyy sanoa, että tutkin paremmin auton kyljen, kun siitä mielestäni se laahaava ääni kuului, kun osuin siihen koettaessani parkkeerata auton edellä olevaan ruutuun. Luulin koskeneeni kylkeen, mutta ilmeisesti oma etupuskurini raapaisi Fiatin etupuskuria - silloinhan puskurit olivat irrallisia ulokkeita, eivät massiivisia rakenteita kuten nyt. Taatusti mitään ei näkynyt ja kun ketään ei ollut missään, ajoin pelästyksissäni pois, enkä mennyt edes asioimaaan, kuten piti. Soittaja oli nuori mies, ja ihan ystävällinen, kysyi vain pokkana, että onkos viime aikoina tullut ajeltua siellä ja siellä. Parisataa markkaa maksoin miehen tilille kummempia kyselemättä, nolona tietenkin.

  VastaaPoista
 77. Lisään sen verran, kun huomaan, että tuohon jää hieman aukkoja.

  Siis mies sanoi kahden pikkupojan odottaneen häntä autonsa vierellä ja kertoneen hänelle, että nainen raapaisi hänen autoaan, ja pojilla oli rekisterinumero. Mies tiesi siis heti tutkia autonsa tarkoin, ja havaitsi tietenkin näin tarkassa syynissä sen, mitä minä asiantuntemattomana en nähnyt.

  VastaaPoista
 78. Lähtisivätkö naiset pois paikalta "pelästyksissään", jos ovat ajaneet henkilön päälle, eikä ketään näy missään?

  Ennen vanhaan puskurit olivat vielä "halpoja", kun ne oli erillisiä osia. Nyt ne on integroituja rakenteita, ja kalliita, jos tulee pienikin naarmu ja vahingon kärsinyt haluaa vaihdattaa koko rakenteen, puhutaan helposti 1000 - 2000 euron kustannuksista.

  VastaaPoista
 79. Muista naisista enkä miehistä tiedä, mutta minä en lähtisi, jos näkisin avun tarpeen tai jos näkisin vaikka aiheuttamani aineellisen vahingonkin.

  Ei koko puskurirakennetta voi halutessaan vaihdattaa toisen piikkiin, jos vanha on muuten vahingoittumaton ja uudelleen kiinnitettävissä.

  Tuossa minun tapauksessani lisäksi kukaan ei muuten voi todistaa, etteikö miehen auton etupuskuri olisi ollut ennestään jo jotakin mutteria vailla tai viallisesti paikoillaan. Monethan tappelevat tällaisista asioista oikeudessa.

  VastaaPoista
 80. Tämän päivän ihmiset nostavat kovaa mekkalaa materialistisista naarmuista ja änkyttävät niistä kymmeniä vuosia ikäänkuin auto olisi integroitu osa ihmistä kuten tietokonekin rupeaa olemaan joillekin.

  Mitä ihmiselle tekevät tai miten vähän itse huomaavat kuinka naarmuttavat toisten elämää lopullisesti, eivät välitä, tuskin huomaavatkaan. Se johtuu siitä, mistä presidentti Halonen on sanonut ja siteerattiin viime sunnuntain HS:n kokosivun jutussa, ettei kulttuuri huomaa miten itse on unohtanut kuinka ajatellaan ja sen takia toteutetaan sitä, mitä Facebook'kin on osaksi: Puhutaan pelkkiä pinnallisuuksia; pelkkää salille menemistä, makaronilaation syömistä, lööppien viimeistä uutista, luettu kirja platonisesti ymmärtämättä mitään sen syvyyksistä mutta kunhan voi sanoa lukeneensa...jne eli suomalainen ei pian osaa enää ajatella, toistaa vaan.

  Kulttuuri syntyy siitä, että saa myös sanoa vastaan ja olla epämukava. Mutta jos on sitä, pitää samalla pitää huolen, ettei ainoatankaan naarmua aiheuta minnekään ja mihinkään - silloin on oksat pois koska dogmaattisesta unesta herääminen on kivuliasta ja sadistit antavat heti, oitis takaisin. Kun tilaisuus tulee ampuvat alas.

  Sivistynyt ei tee kumpaakaan: ei vajoa eikä ammu.
  Pysyy ajattelevana, ei pyri kostamaan eikä herkuttelemaan toisten epäonnella. Tässäkin on helpompi jos olisi mies koska mies sentään saa anteeksi mitä vaan - mutta nainen ei mitään. Koska toiset naiset eivät päästä sitä liidiä, mikä oli ajatuksiin pesiytynyt.

  Ja sen takia Iines sinunkin ns. palsta, on aika erikoinen. Mutta kiitos silti, kuvittelin jossain kohtaan jotain muuta ja sen ajan olit minun oljenkorsi ns. oikeasta naisesta, joka on samalla sivistynyt ja omaa aidon taidon välittää. En silti enää niin usko, vaan uskon, ettet erota omaa itseäsi tästä blogistasi, joka on kuten itsekin sanot ruvennut olemaan sinun toinen identiteettisi. Ja kauheinta on se, että teikäläisiä on tässä maassa varmaan enemmän kuin kukaan arvaa. Ja se on valmis tilaisuus syöttää vielä enemmän unilääkettä kansalle. Ikävä kyllä.

  VastaaPoista
 81. Miehet taitavat olla rauhallisempia autojensa suhteen, kuin naiset. Olen kerran ennenkin kolhaissut autoa, eikä jälkiselvittely sujunut ollenkaan rauhallisesti. Tapahtumasta on jo vuosia. Oli joulunalusaika, ja lunta tuprutti kuten nytkin. Poikkesin lähikauppaan ja löysin varmaan ainoan vapaana olevan parkkipaikan. Takaisin palatessani viereisen auton omistaja, nuorehko nainen, seisoi ajokkinsa vieressä ja kysyi, josko siirtäisin ensin autoni, kun hän ei uskalla, on ihan uusi auto alla. Autot olivat sen verran lähekkäin, että pelotti minuakin. Nöyrästi kuitenkin tottelin pyyntöä, ja kaikki näytti menevän hyvin. Käänsin jo rattia helpottuneena että onnistui, mutta sitten kuului pahaenteinen laahaava ääni. Naapuriauton kylkeen lähelle takapuskuria oli tullut PIENI naarmu. Kun pääsin autosta ulos, nainen kiljui kurkku suorana, hyvä ettei hyppinyt tasajalkaa. Joulumieli oli kaukana. Ei siinä mitään, näytin ajokorttini, kirjoitin tietoni kuskille ja lupasin ilmoittaa vakuutusyhtiöllemme. Siinä vaiheessa hän oli jo hiukan rauhoittunut ja pyysi jopa anteeksi käytöstään. Ymmärsi kai, ettei kukaan tahallaan toisen autoa telo.
  Delilah

  VastaaPoista
 82. HG,

  lues nyt tarkoin, niin huomaat, että minun autossani nimenomaan on kolhuja ja naarmuja, joista en välitä.

  Ja jos en välittäisi ihmisestä, en kirjoittaisi näitä kirjoituksiani blogiini, jossa miehet suuttuvat minulle joka päivä, vaan tyytyisin esittelemään itseäni edestä ja takaa ja panemaan jokaiseen blogikirjoitukseeni jonkin seksuaalisen koukun tai kuvan itsestäni.

  Avaa silmäsi ja herää, jos voit HG. Jos et voi, saat anteeksi, mutta jos kuitenkin voisit, olet Taikametsän Bim Mustasilmä. Nostat jalkaasi väärän puun juuren.

  VastaaPoista
 83. Muuten, Delilah, minä en kääntynyt vakuutusyhtiön puoleen, vaikka tapaus oli siis vahinko. Maksoin vaan ja siinä se. Saisiko tuommoisesta korvausta, jos on itse vahingonaiheuttaja?

  Muuten kun tämä autoni oli uusi, sain ensi ajomatkalla rekasta sinkoavan jäälohkareen suoraan tuulilasiin, johon tuli isohko murskausjälki. Kävin hiotuttamassa sen lasiliikkkeessä, enkä huomannut siitäkään anoa mitään vakuutuskorvausta.

  VastaaPoista
 84. Iines, ei kai siitä saa korvausta, jos itse on syypäänä. En ainakaan ole kuullut, että autolle semmoista vakuutusta voisi ostaa.
  Taitaa olla niin, ettei sinkoilevien kivien tai jäälohkareiden aihauttamista kolhuistakaan saa korvausta, ellei ole saanut kirjallista tunnustusta niiden aiheuttaja-auton kuskilta. Vai tietääkö joku muuta?
  Delilah

  VastaaPoista
 85. Ei koko puskurirakennetta voi halutessaan vaihdattaa toisen piikkiin, jos vanha on muuten vahingoittumaton ja uudelleen kiinnitettävissä.

  Jos vanha on vahingoittumaton, niin ei kai sitä tarvitse korjata ja uudelleen kiinittää?

  Puhuin uusista puskureista, jotka on käytännössä integroitu muovikatteen sisään ja ovat tavallaan kiinteä osa auton rakennetta. Ne ei ole sellaisia irtopuskureita, kun ennen vanhaan oli. Jos puskuriin/muovikatteeseen tulee lommo tai naarmuja on koko kate vaihdettava jos omistaja niin sattuu haluamaan (tietysti naarmujen tai lommon on oltava selvästi näkyvä). Puskurin edessä olevan muovikatteen naarmujen paikkaus on hankalaa ja kate on maalattava uudelleen -> maksaa melkein saman kuin uusi kate.

  Tuossa minun tapauksessani lisäksi kukaan ei muuten voi todistaa, etteikö miehen auton etupuskuri olisi ollut ennestään jo jotakin mutteria vailla tai viallisesti paikoillaan. Monethan tappelevat tällaisista asioista oikeudessa.

  Siksi paikalta ei pitäisikään poistua, vaan katsoa asia siinä samantein. Jälkeenpäin on vaikea kiistää oikein mitään.

  VastaaPoista
 86. Ps. Pienistä (halvoista) vahingoista lienee viisasta maksaakin korvaus itse, eikä ilmoittaa minnekään. Vakuutusmaksun bonusten putoaminen voi tulla kalliimmaksi ajan oloon.
  Delilah

  VastaaPoista
 87. Liikennevakuutus korvaa vastapuolen vahingot ja kasko oman auton vahingot. Kovin pieniä juttuja ei kannata vakuutuksiin laittaa, koska menee bonukset, vaan sopia ja maksaa itse suosiolla.

  Rekasta lentänyt jäälohkare (tai vaikka kivi) kuuluu rekan maksettavaksi, eikä sen keneen se lohkare osui. Vaikeutena on saada se rekka pysähtymään.

  VastaaPoista
 88. Surt, sa räven om rönnbären. Jälkiviisautta ei ole viisautta iines lainkaan; pelkkää populismia ja olen sitä mieltä, että olet kääntyvä kuin tuuliviiri - ei siis viisas sanan oikeassa merkityksessä koska sinulle olisi kelvannut mitä vaan (kirkkokin on puhunut rakkaudesta ja oikeudenmukaisuudesta ties kuinka monta sataa vuotta; ovatko papit sinun mielestä viisaita silti?) - ??

  Att tala om, siis OM NÅGONTING, är inte att mena.
  Att säga vad man menar är inte det som det betyder heller: et ymmärrä hyvä Iines miten sinun oikeat meaning/bedeutung näkyy etenkin siitä, miten tartut asioihin, ei siis mitä väität ja julistat.

  Sen näkee vain oikea pedagogi, mutta enpäs opeta sinulle enää. Lue diskurssianalyysin tekoa ja monta muuta kommunikatiivisen opettamisen taitoja niin opit. Kerro tyttärellesi myös jos kerran on niin pätevä.

  I doubt. Tässä suhteessa päärynä ei tipu omenapuusta kauas; mutta poliittinen vakaumus ei tarvitse olla sama silti.

  Pidä sinä koirasi - koiruutesi siis.

  VastaaPoista
 89. Iines, ei kai siitä saa korvausta, jos itse on syypäänä. En ainakaan ole kuullut, että autolle semmoista vakuutusta voisi ostaa.

  Kaskovakuutus on tällainen, että se korvaa omalle autolle aiheutetut vahingot. Kasko on varsin yleinen. Sellainen on lähes jokaisessa hiukan uudemmassa autossa. Vanhoissa romuissa sitä ei ole järkevä pitää.

  VastaaPoista
 90. No juu, HG, olen mieluummin tuuliviiri kuin propellipää. Luotan lapseen, oppilaaseen, yleensä ihmiseen ja sisäiseen kykyyn ja sydämen vaistoon enemmän kuin pedagogian oppeihin, joissa propellit pyörivät vinhasti tyhjän ympärillä. Kyllä minä silti ne opit tiedän ja osaan niihinkin turvata, tai osasin, jos olin väsynyt tai en jaksanut eläytyä kunnolla tilanteisiin.

  Mitäs, jos sinäkin unohtaisit diskurssianalyysisi ja heittäisit ne vaikka vessanpönttöön ja menisit ihan vaan kouluun opettamaan, kun kerran pedagogi olet; tai menisit opettamaan niitä, jotka tarvitsevat ismejä, kun ei ole sisäistä opettajuutta tai sitä vaistoa kohdata lapsi ihmisessä uuden oppimisprosessissa.

  VastaaPoista
 91. Anonyymi,


  kyllä minulla täyskasko on, tai oli. Kavensin sitä hiljakkoin, kun autoni on jo 11 vuotta vanha. Tosin ajokilometrejä on vielä alle 100 000, ja auto on priimakunnossa ja vahva merkki.

  Tuosta tuulilasiin singonneesta jäälohkareesta en kai olisi menettänyt bonuksia, sillä lohkare lensi yhtäkkiä pikatiellä, ja kyydissä oli tyttäreni, jonka kohdalle lohkare teki murskajäljen. Jos se olisi tullut sisään, tyttäreni olisi voinut loukkaantua vakavastikin. Hiominen maksoi 11 vuotta sitten 400 markkaa.

  VastaaPoista
 92. Niin, se hajonnut tuulilasi olisi kuulunut rekan / rekan vakuutuksen maksettavaksi. kuten sanoin, ongelma on saada ko. rekka pysähtymään ja ottamaan vastuu asiasta.

  Jos olisit sen laittanut omaan vakuutukseen, niin bonukset olisi laskenut. Oli kyseessä vahinko tai ei, ja syy vielä jonkun muun.

  Nykyisin on ns. lasivakuutuksia, jotka korvaavat kiveniskemät jne. ja niiden korjaukset tai jopa koko tuulilasin vaihdon. Tuo vakuutus on vain varsin kallis, mielestäni.

  VastaaPoista
 93. Voi Iines pieni, en mene opettamaan mitään joka opetuksena veisi Suomea vain enemän alapäin koska tajuan, että se johtuu juuri koulusta.

  Oletpa yksinkertainen. Miten asiat pitää päästä sanomaan on toinen asia, se on pitkä prosessi ja sitä yritän omalla tavallani. En tarvitse sinun turhanpäiväistä sääliäsi ollenkaan.
  Sääli on sairautta ja sitäpaitsi sinun lausumana harvinaisen ivallista ja osoittaa miten ruma olet sisälläsi jos tuo on ns. empatiakykysi.

  VastaaPoista
 94. Enkö juuri puhunut miten Suiomi on joutumassa tiettyyn kansalliseen psykoosiin jota mm Lipponen ja HS ovat vahvistaneet ja moni muu. Onko sitten mieltä mennä jauhaamaan vanhentuneita opetussuunnitelmia siksi, että joku yksi ja kaksi pölhökustaa saisi ylläpitää omaa maailmankuvaansa pomuttamalla seuraavia sukupolvia? Eikö tilastot kerro sinulle yhtään mitään?
  Toisaalta olen sitä mieltä, ettei tilastoja osata lainkaan lukea koska tutkimus- ja kehittämistoiminta menee kuin raketti suoraan taivaisiin (1971-2008) mutta elintaso jakaantuu kahtia ja rikokset ovat henkeen ja terveyteen liittyvinä kaksinkertaistuneet. Kun tästä puhuu ja osaa argumentoida nämä vanhat patruunat ja pomot, joiden äänensävyä ollaan noudatettu rupeaa vihaamaan sillä sormi osoittaakin nyt heitä.

  - Lihavien osuus on samana aikana (1978-2008) kasvanut eli näyttää siltä, että kehitetään sellaista joka vie terveyden (ellei rikollisuus pääse kuittaamaan) eli onpas hyvää kehittämistoimintaa

  - Miesten alkoholitauteihin ja alkoholimyrkytyksiin kuolleet (1969-2008) ovat kasvaneet alle 400:sta yli 1600 henkilöön/v eli kaksinkertaistuneet eli tilasto saadaan näyttämään paremmalta kun siihen ynnää naisten tilasto) mutta joka on vähän vain 400% suurempi kun katsoo naiset yksinään - mutta vetää lukua alas kun katsoo molempia ryhmiä.

  - Uudisrakentaminen dyykkaa sen sijaan eli jotenkin ollaan päästetty tilanne niin, että patti seisoo pattina ja kansa dokaa ja syö itsensä kuolleeksi sinä aikana kun aivottomat kehittäjät tekevät mitä rahapellet sanovat kun ovat kaappaamassa kaiken (ja sinunlaiset nyökkäätte vaan).

  - Yliopistossakin tarjotaan viinaa joka tapaamisen yhteydessä nykyään. Pian saadaan viinia lastentarhoihin ja eikös ne sitä ehdottaneet vanhustenhoitoon ,että olisi niinqu kivempaa mummoilla?

  - Työmatkojen pituuus pitenee eli taajamaa kasvaa vaikka ei rakenneta; mitä tästä voisi päätellä?

  TIELIIKENTEESSÄ SENTÄÄN ON KÄYRÄT MENNYT ALASPÄIN - kuolleet 1960-2008 on puolittunut tilastollisesti. Mutta siitähän pidetään tarkkaa kontrollia onhan se sentään

  a u t o


  -

  VastaaPoista
 95. Jack (London?)"Valto huijasi `taas..." (milloinkahan aiemmin?)´

  En ole huijannut, mokasin vain toisen kerran samalla kommenttikentällä ja vedin vielä vaimonikin mukaan: Diagonaalikangasta on olemassa, perhana vie ja pussihousut on siitä tehty. Siitä "ompeluprässistä" josta vaimoni sanoi jossakin housumallissa nähneensä ja minäkin vinksinvonksin-muistillani vahvistelin, ei tule nyt selvitystä. Aemmoinen kuulema kutenkin on ollut. Sillä sanon, että luotan vaimonin puheisiin koska hän jonkun verran on itsekin on ommellut jotakin. Verhoja ja lastenvaatteita jos ei muuta.

  Sitä en saanut selville, ovatko romaniheimon miestenkin käyttämät pussihousut diagonaalikangasta.

  Anteeksi siis kovasti perättömät puheeni. Varsinkin jos jollakulla meni yönylitse nukkumiset persheelleen!

  Autoilijoiden ja vakuutusyhtiöiden sekä kaikkien näiden kesken käytävissä kiistoissa tarvitaan tarinassa olleen Nokkelasuisen Pojan taitoja.

  Hesarissa käydään parhaillaan puheenvuorottelua vakuutuslääkärien asemasta, heidän käyttämästään vallasta "tutkia" ihminen terveeksi tai sairaaksi ja heidän niin pakonsanelemasta ruskeakielisyydestään toimeksiantajiaan kohtaan, että voiko pirullisempaa kohtaloa ihmiselle sattua, kuin että joutuu sen systeemin höykyttämäksi?

  Sanon tämän sillä, että kokemusta on autokolarin ja työtapaturman kanssa sillä surkeuden saralla.

  VastaaPoista
 96. Juo vaimo kauniiksi (vanha ruma sanonta) mutta voisi keksiä uusia:
  - tutki asiakas sairaaksi
  - tutki potilas terveeksi (huono kate!)
  - vakuuta itsesi köyhäksi
  - vakuuta itsesi sisäpiiriin (paras maksaa mafialle)
  -

  VastaaPoista
 97. Iines voisi kyllä kirjoittaa sen Viettelijättären päiväkirjansa, ihan vaikka vastavetona Kierkagaardin tunnetulle vastaavalle.

  Naiset luulevat helposti liikoja viettelytaidoistaan. Tähän viittaa Kuunkuiskeen ja Iineksen mielikuva viettelijätär-termistä - että siihen sisältyisi passiivisuutta ja muka-avuttomuutta.

  Varmaan sisältyykin ja hyvin ymmärrettävästä syystä, sillä 90 % miehistä haluaa hyvin hanakasti tulla vietellyksi. Ei siinä paljoa tarvitse korvaa vilauttaa, kun rysässä rysähtää.

  Miehet ovat viettelyn vaikeudesta paremmin perillä siksi, että naiset valikoivat enemmän. Miehet epäonnistuvatkin viettelyssään aika useasti. Toiset useammin kuin toiset ja jotkut eivät (enää) edes yritä.

  Parempi naida kuin palaa, sanoi Paavali, poikamies.

  VastaaPoista
 98. Kyllä meidänkin autossa kuulemma on kasko,valisti mies. Hän on sen viimeiseen kärryymme ottanut. Ilmankos auton vakuutusmaksu on niinkin iso kuin on, vaikka on 60 % bonuksia. No, ehkä se on tarpeellinen pahan päivän varalle.

  Kyllä minäkin diagonaalin kangaslaaduksi olisin väittänyt. Olen lapsena seurannut vierestä, kun eräs vanha herra oli tosi ylpeä suorista housuistaan, joiden kangas oli "oikeaa diagonaalia".
  Delilah

  VastaaPoista
 99. Kuunkuiske on kuuluisa viettelijä. Hänen tekniikkaansa kuuluu pitkät merkitsevät katseet ja silmien räpsyttely.

  VastaaPoista
 100. Höpö höpö, HG, tottakai kouluissa pitää opettaa, niiden jotka ovat siihen tehtävään päteviä ja sopivia. Sinä et ilmeisesti ole pätevä etkä sopiva, koska et kerran opeta. Epäpätevyydestäsi ja sopimattomuudestasi kyllä kertoo jo sekin, että kehtaat täällä opettaa ja halveksia kokeneita ja päteviä opettajia.

  Juuri se, että näkisit minutkin suurin piirtein oikeassa valossa, kertoisi, että sinussa on opettajaa. Mutta et sinä näe, vaan pyörit vain omissa ympyröissäsi kuin rotta juoksupyörässä.

  Eli lopetapas minun mollaamiseni tai tee se muissa blogeissa. Tämä on minun blogini ja täällä sinä et vähättele minua.

  VastaaPoista
 101. Tapani,

  pysyn sanassani, että viettely on helppoa ja laiskaa toimintaa, joka todistaa eniten ihmisen laskelmointikyvystä ja - ehkäpä peräti kylmyydestä tai seksuaalisista estoista ja kapeasta nautintokyvystä.

  Tätä tukee sekin, mitä olen aiemmin sanonut maksullisten naisten perimmäisistä motiiveista. Jos niitä tutkittaisiin, sieltä saattaisi paljastua enemmän sukupuolista kylmyyttä ja kyvyttömyyttä kuin uskotaan tai tiedetään.

  Ei tarvitse kuin tehdä omia tutkimuksia pornon maailmaan, niin havaitsee viettelytekniikoiden koneellisuuden ja teeskentelyn. Mies menee toki mukaan, sillä toki on tiedossa, että mies syttyy pienestä vilauksestakin uloketta tai koloa tai symbolisesta eleestä, joka lupaa koloa.

  Viettely on siis helppoa, ja nainen voi tehdä sen suurin piirtein haukotellen. En tuomitse kuitenkaan tätä helppoakaan toimintaa, sillä onhan leikkiminen kivaa. Mutta helppoa ja laiskaa se on, ja tavallaan välistävetoa, koska se ei vaadi paljoakaan. Miehen kuin miehen on kautta aikojen saanut peiton kulmaa kohottamalla ja vinkkaamalla. Sallittakoon se niille, joille se riittää.

  VastaaPoista
 102. Suuri joukko koulujen opettajista on epäpäteviä. Miten se on mahdollista, että nämä opettavat vuodesta toiseen?
  Voisi ajatella, että näiden opettajien oppilaat on "epäpäteviä" saatuaan ilmeisen huonoa opetusta?

  Kuka täällä muuten on pätevä opettaja?

  VastaaPoista
 103. Anonyymi,

  minä olen pätevä opettaja, ja minut HG mitätöi aika tylysti painamalla koko persoonani maanrakoon. Tätä hän on tehnyt juhannuksesta 2008 asti, jolloin erehdyin kertomaan, miten puseroni kastui, kun sain puusta tipahtaneet vedet päälleni. Tästä alkoi minun viettelyurani.

  Kouluissa on epäpäteviä opettajia siksi, että he tulevat kunnille halvemmiksi kuin pätevät opettajat, joille pitäisi maksaa täysi palkka.

  Sitä en sano, etteikö heissä olisi hyviä opettajia, sillä opettajuus on paljolti ihmisessä itsessään, hänen persoonassaan, kun vain on tarpeellinen määrä tietoja ja taitoja. Selvää on kuitenkin, että kun kaikki opinnot suorittaneita opettajia on paljon myös työttöminä ja lyhyissä sijaisuuksissa, jossain on mätää.

  VastaaPoista
 104. Naiset todellakin kuvittelevat itsestään liikoja. Ihan kuka tahansa tuulipukufätäri luulee olevansa suurikin viettelijätär. Ei se niin ole. Nainen on vain pelkka limanen rako, johon käydään survomassa siemenet. Tärkeämpi kuin räpsyvät silmäripset ja viettelevät katseet, on naisesta lähtevä kiiman haju, kun naisilla muista naaraksista poiketen on jatkuva kiima-aika ja lisääntyminen ei ole kiinni vuodenajasta. Eläimellistä, eikö?

  VastaaPoista
 105. Naisesta lähtevä kiiman haju on, kuules poikaseni, fantasiaa. Jos jokin haisee, se on bakteerikanta naisen elimessä.

  VastaaPoista
 106. Eivät eläimet viettele, ihminen viettelee vaan.

  Enkä oikein osaa yhdistää viettelyä ja pornoa. Toisessa vedotaan sieluun, toisesta maksetaan.

  No, lähdenpä tästä välillä äijäjoogaan.

  VastaaPoista
 107. Juuri niin, Tapsa, eläin ei laskelmoi, ja viettely on laskelmointia. Minusta seksuaalinen tai eroottinen nautinto on vallan muuta kuin kymmenen hinkkausta tuonne ja kymmenen tänne.

  Tähän liittyy se mielestäni hassu kysymys, jonka muuan mies kerran kysyi: saako nainen orgasmin kulkiessaan vaikka kaupungilla, kun farkun sauma hinkkaa tiettyä paikkaa.

  Noh, aika harvoin näkee yksinään huohottavia tai voihkivia naisia.

  Ihan siis kuin orgasmi tulisi laskelmoiden, kun tekee jotain tai hinkkaa tarpeeksi. Minusta tähän kyllä tarvitaan mukaan aivot.

  VastaaPoista
 108. "Miehen kuin miehen on kautta aikojen saanut peiton kulmaa kohottamalla ja vinkkaamalla."

  Juu, ja kuu on juustoa.
  No jokaiselle sallittakoon luulonsa, vaikka ne on pahastikin pielessä.

  Että miehen kun miehen sentään...
  Antaa melko yksioikoisen kuvan miehistä. En allekirjoita.

  VastaaPoista
 109. Höpö höpö, HG, tottakai kouluissa pitää opettaa, niiden jotka ovat siihen tehtävään päteviä ja sopivia

  Ei ole kauan sitten kun sinä yhtä höpö-höpö hutaisemalla hutaisit minun näkemykseni koulun opettamisesta jolloin olit juuri kuullut että pitää KYSYÄ ja olla ns k-o-n-s-t-r-u-k-t-i-v-i-s-t-i-n-e-n ja opettaja ei saanut mitenkään opettaa vaan se oli vain kuuntelemista, ymmärtämistä ja auttamista.
  Minä tajusin, että sinä kuulut niihin peräkärryn tyyppeihin, jotka uskovat aivan kaikkea mitä joku on päässyt väläyttämään. Mutta kun minä työsuhteessa 2000-luvun alussa kerroin miten näen konstruktivismin ja miksi ei pidä kysyä ellei halua johdatella niin sitten olin kuulemma niin out ja tyhmä ja out ja luuseri koska tämä porukka olivat silloin aivan, aivan kuten sinä sataprosenttisen indoktrinoituneita siihen, ettei opettaja nyt ainakaan saanut opettaa. Ja sitä minullekin Iines säälivästi kerroit - kuten nyt päinvastaisen asian - .

  Ja siitä minä sinun ns. imagon ja tyyppisi otan (plus että puhut jatkuvasti seksistä vaikka uloshengityksessä olet olevinaan siitä pahoillasi, niin se kutkuttaa sinua silti niin hirveästi) eikä mistään märästä vaatteesta mikä on ollut joku paikka missä sinun pornohtava tyyppisi on tullut näkyville.

  Sorry.

  VastaaPoista
 110. Anonyymi, tarkoitin vapaita miehiä, en liitossa eläviä tai seurustelevia, sillä oletusasetukseni on kyllä ns. pariuskollisuus.

  VastaaPoista
 111. Sorry, itsellesi, HG,

  meistä kahdesta sinä olet se porno.

  Mielistelet miehiä, juokset heidän perässään. Omaa miestäsi moitiskelet niin, että sympatiat menevät varmaan jokaisella hänen puolelleen. Juuri se tekee sinusta pornon, kun olet kuitenkin symbioosissa hänen kanssaan, etkä elä omillasi. Minä en kuule olisi sellaisen miehen elättinä, jota en kunnnioita enkä rakasta ja jota haukuskelisin ympäri Blogistaniaa.

  Että siinä on sinulle pornot. Sorry, HG, mutta en usko, että pärjäisit oppilaidenkaan kanssa, koska tunnet useimmiten sympatiaa vain itseäsi kohtaan. Opettaja ei tee mitään hienoilla teorioilla, jos häneltä puuttuu kyky asettua toisen ihmisen asemaan. Siitäkin, miten huonosti kohtelet minua, voi selkeästi nähdä, että tämä kyky sinulta puuttuu tyystin. Sorry.

  Muista, HG, että tämä on vain nunnien laulua eli metsän vastausta Bim Mustasilmälle, joka aina jaksaa räksyttää Nokkelasuiselle Pojalle.

  VastaaPoista
 112. Sinäkin Iines voisit koittaa asettua jonkin toisen ihmisen asemaan. Onhan noita sopivia kandidaatteja, valitse joku...

  VastaaPoista
 113. Taidan luottaa enemmän reaaliseen kohtaamiseen, Anonyymi. Jos jokin syttyy, niin kai se syttyy reaalisesta tapahtumasta, katseiden ja puheiden kohtaamisesta. Aijai, tuli oikein ikävä tuommoista tutustumisen ja löytymisen hetkeä, kun ihmiset tuntevat, että jotain löytyy nyt. Siitä on aikaa. Valitettavasti.

  VastaaPoista
 114. Koska en pidä tämän päivän poishemmottelusta en todellakaan haluaisi olla opettaja siellä seassa. Never.
  Olisin mielummin sorvari.

  ..

  Silti tiedän/osaan/ymmärrän ja taidan pedagogiikkaa, kyse ei ole vain timpurin duunista vaan pikemminkiin arkkitehdin. Et erota niitäkään ns. pedagoina. Olet siis oikeassa etten sovi sinne älyttömään mukaan sillä minun pinta ei kestäisi moista. Eikä kestäisi miehellänikään joka joutuu ressukka minua elättämään.

  VastaaPoista
 115. Miehet ovat olleet minulle parempia kavereita kuin naiset, koska naiset ovat suhtautuneet kuten sinä: ei ole muita Iines! Joko nainen (typerät femakot eivät viitsineet edes kuunnella koska oli täysi työ huutaa lisää rahaa itselleen....) ja siksi olen "juossut" miesten perään. Toisaalta - miten niin juossut ? Tunnemmeko toisemme? Olet ns. ottanut selvää hahaaa se ei ole enää uutta ja sen takia laitoin nimeni: nämä ns. selvää ottaneet ovat räyhäneet viimeiset 20 vuotta ja kaikki sönkkäävät sitä samaa lässytystä: ihme vaan, että olen viimeiset 20 vuotta ollut pelkästään kotona. Joten ne ämmät ja kateelliset tai sosiopaatit, joilta sinä pääset kysymään PROJISOIVAT omia juoksukeikkojaan minuun; sanon kuten Vanhanen; se joka löytää edes yhden miehen niin voisi siitä minullekin kertoa.

  Ja nyt tietysti joku heti innostuu ja nyt käy puhelin kuumana, jumalauta se suuteli saatana, me tiedetään että "se" suuteli, lälllällääää ja täällä vallitsee samanlainen tunnelma kuin eduskunnan puhemiehen valitsijoiden seassa kun kuuntelee miten "kostivat" Sauli Niinistölle.

  GROW UP

  VastaaPoista
 116. En puhunut mistään kohtamisista.

  Kerroit, että opettajilla pitää olla kyky asettua toisen asemaan. Sinä olet opettaja Iines, oman puheesi mukaan. Eläydy nyt sitten. Valitse joku, jonka asemaan voisit edes koittaa eläytyä. Kerro sitten keneksi eläydyit ja miten meni. Mitä havaitsit?

  VastaaPoista
 117. Anonyymi,

  menisin niin lähelle valitsemaani nettipersoonaa, etten katso voivani mitenkään paljastaa julkisesti kenenkään minuutta, vaikka se olisi vain minun eläytymiseni häneksi.

  Yllättyisit, miten erilaiset kuvat näin syntyisivät. Tiedän itsekin, että minun liikkumissuuntani on nimenomaan syvyyssuunta, ja siinä liikkuisin kipurajoille asti. Ymmärsitkö - tämän vuoksi en tee tätä tässä ja nyt.

  VastaaPoista
 118. Tuosta viettelevyydestä. Eivätkö ulkoa opetellut / päälle liimatut houkutteluelkeet ole niiiiiin keinotekoisia että harva jaksaa innostua?

  En sano etteikö minunkin mantelisilmiini olisi uponnut mies ja toinenkin, mutta se on tapahtunut vasta sen jälkeen kun yhteys on syntynyt. Kun mies on huumaantunut lämmöstäni ja älykkyydestäni, joille vain kauneuteni - ja vaatimattomuuteni - vetää vertoja.

  (Tosikoille tiedoksi - edeltävä on kirjoitettu kieli poskessa.)

  Jos Iines saat käsiisi sen puheena olleen kirjan, niin kysäisenpä näkemystäsi yhdestä kohdasta. En oikein päässyt selvyyteen että mihin aiempaan tapaukseen kirjan viimeinen repliikki viittasi...

  VastaaPoista
 119. Minusta on siis outoa, että viettelemistä pidetään aktiivisena toimintona. Siis eihän viettelyn vastakohta ole puunuijana olo, vaan aito tunne, antautuminen ja ottaminen vailla elkeitä ja ehtoja.

  Mikä tässä lie niin vaikea tajuta?

  Palaan mielelläni tuohon kirja-asiaan, jahka saan kirjan kirjastosta ja ehdin lukea sen (533 sivua). Voi mennä kauaskin, mutta nimi on kirjalistalla.

  VastaaPoista
 120. Sitä vartenhan me tiällä (elämässä, ei blogeissa) ollaan; vieteltävinä ja viettelijöinä.

  Minä ainakin.., silloin nuorempana. Enkä päin sylkäise jos vieläkin...

  VastaaPoista
 121. Mutta mitä se viettely on? Purevatko ne pornofilmeissä nähtävät aivottomien nautojen näköisten naisten tyhjät katseet todella mieheen, jos nainen lipaisee huultaan tai imee sormeaan ja tuijottaa miestä sen näköisenä, että hänellä lyö tyhjää tai on tajunnankatkos meneillään?

  VastaaPoista
 122. Olen nähnyt marketissa miehiä, jotka keräävät föliin - iltapäivälehden alle tietenkin - pari kolme alan lehteä. Eivätkö ne yhden lehden silikonit, turbohuulet ja muovikropat riitä kertomaan millainen elävä ja hengittävä nainen ei ole?

  VastaaPoista
 123. No mutta! Eivätkö ne mitkälie tissikuvat ole juuri sitä miehen fantasiointia, jonka tarkoituksena ei ole esittää ainakaan todellisuutta.

  VastaaPoista
 124. Tissikuvista en tiedä, mutta parhaat meloninpuolikkaat, tai siis huulet, on kuitenkin Kätevien emäntien kahdella horahtavalla naisella.

  Jotenkin olen arvellut, ettei miesten lehtiä enää myydä samaan malliin kuin ennen, kun kuvat ovat siirtyneet nettiin.

  Pornoblogejakin netissä on, mutta eivät ole kyllä listojen kärjessä. Muoti on siis blogeissa suositumpaa kuin porno, tai seksi. Tai sitten on niin, että muotiblogeja luetaan kuin pornoblogeja. Niitä pitävätkin vain kauniit nuoret tytöt, jotka kuvauttavat itseään.

  VastaaPoista
 125. Varmaan niitä muotiblogeja saattavat pojat ja jotkut miehetkin seurata, mutta niiden menestyksen salaisuutena esim. blogilistalla lienee voimakas keskinäinen verkostoituminen.

  Jostain syystä minulle on tullut käsitys, että sellaisien kätevän emännän kuvaamien pornoblondien suurin suosio on ainakin ennen ollut amerikassa. Kyllä ne monia puistattavatkin.

  VastaaPoista
 126. Uskon minäkin, että muotiblogeja pitää pystyssä nuorten naisten oma suosio, sillä ainahan muoti tai trendi on ollut kova sana tyttöjen keskuudessa. Nyt on vain löydetty sopiva kanava itseilmaisuun ja itsensä näyttämiseen - eikä siinä mitään pahaa, päinvastoin, luovaa toimintaa sekin on ja kehittää varmaan paitsi visuaalisuutta myös kirjallisia kykyjä.

  Erikseen voisi tietenkin tutkia bloginpitäjin ja lukijoiden syvempiä motiiveja tai hinkuja.

  Kätevissä emännissä eniten naurattaa se marttapermiksinen vanttera täti, joka on niin yhden entisen kollegani näköinen, että ei ole tosikaan. Pornoblondit on niin huonoa viihdettä, että niillehän on pakko nauraa.

  VastaaPoista
 127. Aika vähän olen kieltämättä kateviä emäntiä-sarjaa nähnyt, mutta se komenteleva tonttu oli minusta pornosutturoiden ohella myös hauska.

  VastaaPoista
 128. En oikeastaan ymmärtänyt, Iines.

  Ei sillä ole merkitystä missä suunnassa liikut, jos kuvittelet voivasi eläytyä valitsemasi henkilöön ja hänen kokemaansa näin. Horisontaali, vertikaali, diagonaali, syvyyssuunta (Z-akseli). Sitten kun avaat kokemasi tekstiksi, voi kohdehenkilö katsoa oletko ollut lähelläkään "taajuutta" ja kokemuspiiriä eläytymisessäsi.

  VastaaPoista
 129. Kätevä emäntä taitaa olla enemmän naisten mieleen, jostain syystä.

  Anonyymi, totta mitä sanot. Vain kohde tietää, miten osuva tuo eläytyminen olisi. Minulla on mielikuvia paljonkin teistä kaikista, mutta en pue todellisia eläytymisiäni kenenkään nahkoihin täällä julki. Sadut ja satiirit ovat eri, sillä niissä on suurin osa fiktiota.

  Nyt punkkaan, silmät menevät kiinni. Öitä kaikille, nukkukaa hyvin!

  VastaaPoista
 130. Päästä Jape takaisin kun se nyt on alkanut spämmää muitten blogeja. Tänne kun se raapustaa, niin scheisse uppoaa muiden kommenttien joukkoon ja ne voi silloin helposti ohittaa. Jos on vain muutama kommentti, niin japeoksennus pistää liikaa silmiin.

  VastaaPoista
 131. Blogin otsikko toi mieleeni laulun tehon ja voiman. Laulu yhdistettynä sosiaaliseen kontekstiin saattaa viedä oikeasti sellaiseen "Taikametsään" mitä reaalielämä ei koskaan pysty tarjoamaan. Paitsi – takautumina ja mielleyhtyminä tunne-elämän saarekkeisiin. Esimerkinä musiikin myötävaikutus.

  Sellainen kokemus on itselläni ollut "Novospaskin Luostarikuoron" konsertti pienehkössä kirkossa. Vailla uskonnollista uskonnollista kytkentää ja musiikillista suuntautuneisuutta oli kokemus tunnetasolla "aito".

  Liikuttavuus ja kokeminen tapahtui kaikilla tasoilla, vertikaalisesti ja horisontaalisesti. Vaikka musiikki piti aistit tarkkaavaisena ja herkkänä oli helppo kirvoittaa otteensa lähes kokonaan nykyhetkestä, ajasta ja paikasta. Voisin kuvitella tunteen samanlaiseksi kuin hypnoosin tai ns. transsitilaan vaipuessa.

  VastaaPoista
 132. Iltalehdessä oli juttua, että neekeri söi mämmiä Vääksyssä. Rasismia?

  VastaaPoista
 133. Anonyymi, musiikilla on tosiaan mahtava voima ja yhdistävä vaikutus ihmisiin. Ajatellaan vaikka Viron itsenäistymisen aikaa,kylästä kylään kulkevaa laulavaa ihmisketjua. Tai ajatellaan tunnetta, mikä syntyy, kun yhdessä laulamme Maammelaulua tai Finlandiaa. Monta sydäntä sykkii yhteen.
  Delilah

  VastaaPoista
 134. Delilah, laulun voimaa ja sen joukkosuggestiivista vaikutusta käytetään myös härskisti väärin niin kaupallisissa kuin poliittisissakin merkityksissä.

  Nationalismikin saa pontta yltiöisänmaallisista lauluista, ja on siten vaarallista. Siksi Maamme-laulukin on pidettävä vain maammelauluna.

  VastaaPoista
 135. Valto, olet oikeassa. Ihmisen on säilytettävä arvostelukykynsä. Joku voi käyttää hyvää pahan välikappaleena, suggeroida väkijoukkoja unohtamaan ihmisyytensä. Niitäkin esimerkkejä löytyy historiasta.
  Delilah

  VastaaPoista
 136. Richard Wagnerin tuotanto on komeaa, erityisesti "Die Walküre". Uljasta musiikkia! Wagnerin musiikkia pitäisi soittaa aina ja kaikkialla.

  VastaaPoista
 137. Mutta Iines, "suuret" viettelijäthän ovat miehiä - Don Juan, Casanova, Auervaara, Tulipunakukan Olavi, Tule takaisin Gabriel...

  Päteekö heihinkin passiivisuusväittämäsi?

  VastaaPoista
 138. Kyse on viettelystä, Tapani, joten on kai periaatteessa sama, onko viettelijä nainen tai mies.

  Minusta viettely on siis välistävetoa, laiskaa toimintoa, jossa turvataan laskelmointiin, maneereihin ja valmiisiin kaavoihin. Tuskin näin saavutetaan mitään kovin merkittävää, kun itselläkään ei ole antaa mitään ainutkertaista.

  Esimerkiksi samalla tavalla kuin nymfomaani ajaa takaa koskaan saavuttamatonta orgasmia, ajaa donjuan takaa koskaan saavuttamatonta lemmen täyttymystä.

  Tyhjyydellä on kuitenkin tapana täyttyä jollakin, ja minusta tämän sisäisen tyhjyyden täyttäminen on tärkeä näissä kirjallisuuden ja historiankin viettelyanalyyseissa.

  VastaaPoista
 139. Delilahille ja Valtolle kiitos, kun jaksoitte pitää pulinaa yllä, kun itse kyllästyin totaalisesti Anonyymien eiliseen häiriköintiin ja saman kiusaviestin spämmäilyyn.

  VastaaPoista
 140. Viettelijä = narsisti?

  Minua on joskus lähestynyt varsinainen Miesten Mies, kaikkien unelmamiesten kunkku.

  Maneerit viimeisen päälle, ei liiallista kehumista kuitenkaan (vain sopivasti), verbaaliset taidot sillä tasolla että kokemattomammalta menisi jalat alta.

  Vaan tunsinko kohtaavani ihmisen, johon saa yhteyden? Näinkö silmiensä takana oikean ihmisen?

  Viettelijän / viettelijättären haaviin jää ihminen, jonka sisäinen tyhjyys on niin suuri, että hän ei suostu kuuntelemaan intuitiota, mikä käskee juoksemaan karkuun. Lujaa.

  VastaaPoista
 141. Juuri tästä on kyse, sisäisestä tyhjyydestä, kun "harjoitetaan viettelyä" tai tullaan vietellyksi. Kun ei osata eikä uskalleta tuntea tai antautua tunteen valtaan, otetaan takataskusta valmiit elkeet ja laskelmoidut hivelyt, joita nimenomaisesti harjoitetaan.

  Nyt en tarkoita muuten ollenkaan seksuaalista lämmittelyä, joka kutsuu ja valmistaa lemmenleikkiin. Minusta siinä ei ole kyse viettelystä, vaan antautumisesta tunteen vietäväksi, halusta olla toiselle hyvä ja saada itsekin hyvää.

  VastaaPoista
 142. Kas täällä onkin ollut pulinan ylläpidossa sellainen vuorokauden paussi. No pieni tauko tekee hyvä, niin jaksaa taas.

  VastaaPoista
 143. Varmaan tekisi vielä parempaa kunnon kirjoitustauko. Vaan mitäs sitten tekisi, jos ei bloggaisi?

  VastaaPoista
 144. Itseään voi kehittää monella tavalla. Valitsee sellaisen, joka tuntuu kiinnostavalta ja luontevalta, ei pakkopullalta.

  VastaaPoista
 145. No minä kysyin lähinnä tämän puhesairauteni vuoksi, sillä tämä bloggaaminen on minulle vuorovaikutusareena, keskustelufoorumi. Muutoin ei ole tekemisen ongelmia, sillä monenlaista kiinnostavaa on enemmän kuin ehtii ja jaksaa.

  Jos jotain uutta aloittaisin, tahtoisin perehtyä kunnolla käsillä tekemiseen ja eniten entisöintiin ja vanhojen huonekalujen ja talojen restaurointiin. Toinen johon tunnen himoa, on arkeologisiin kaivauksiin osallistuminen.

  VastaaPoista
 146. Et kuitenkaan aloita sitä arkeologiaa nyt, kun siellä on jotain kaksi metriä lunta!

  Ja mitä me muut sitten tekisimmme?

  VastaaPoista
 147. Voin säästää arkeologiset kaivaukseni kesään, mökkiseudulle.

  Minulla on siellä mielenkiintoinen kuoppa, josta on poistettu valtava kivi puutarhaa rakennettaessa. Siitä kuopasta olen harjalla rapsutellut maankerrostumia esiin, kun siinä näkyy raitoja. Hassuja kivimuodostelmiakin on tietenkin löytynyt, yksi aivan selvä tulisijan pohja, ja lisäksi kuopallinen uhrikivi.

  Nyt riittää tosiaan lapiohommia siinä, että raivaa aamuisin polun, jotta pääsee talosta ulos lehteä hakemaan. Joka yö on satanut uutta lunta. Odotan jo kevättä ja ensimmäistä kärpästä.

  VastaaPoista
 148. Oletko kuitenkin aivan varma, ettet ole jollain 60-luvun nuorison vapaa-ajanvietto paikalla raapimassa?

  Jos löydät vanhan rikkinäisen radion, asia on ihan selvä.

  (vähän vain ärsytän, että saan sinuun vähän eloa ja vipinää)

  VastaaPoista
 149. Joillekin puhuminen tuottaa hankaluuksia, joillakin kirjoittmainen. Entä sitten jos molemmissa on ongelmia? Mistä sitten pitäisi tehdä?

  Kenties pitää sitten viestiä kuvilla. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa väittävät. Toisaalta kuva jättää liikaa tulkinan varaa useissa tilanteissa.

  Pitänee kumminkin ryhtyä opettelemaan valokuvausta, piirtäminen ei luonnistu. Tikku-ukostakaan ei tule näköistä...

  VastaaPoista
 150. Vitsini oli tyhmä ja liian krouvi.Eikä kovin fiksu, kun tuota paskaa olet niskaasi saanut kohtuuttomasti ja epäoikeudenmukaisesti.

  Kirjoituksiasi ja kommentointejasi vain lukee aina niin mielellään.

  VastaaPoista
 151. Kuules nyt, Riemu, mä saan murjottaa koska mua on kiusittu.

  Tekisi mieli vetää HG ja yksi Anonyymi vessanpöntästä alas ja istua päälle. Vaikka en vedä, sillä pidän edelleen HG:stä, vaikka hän näkeekin minussa salattuja merkityksiä.

  Elämä palautuu varmaan kohta, sillä nenäni haistaa jo aavistuksen keväästä.

  VastaaPoista
 152. Siis ei ollut krouvi, olet lopultakin aika hyvätapainen tyyppi, Riku.

  Anonyymi, sitten on vielä viittomakieli. ja kuvakieli, vaikkakaan se ei taida dialogiin käydä.

  Minusta aisteista tärkein on kuitenkin näkö. Ilman näköä en tahtoisi elää.

  VastaaPoista
 153. Anonyyymejä on niin monia. Vaikea tietää että kuka on kuka.

  Tyhmille vitseillekin voi nauraa jos oikein yrittää.

  Mustanaamio meni nakkikioskille. Myyjä kysyi, että laitetaanko kaikki mausteet. Mustanamio sanoi että EI!

  VastaaPoista
 154. Yritin jotain kirjoittaa, mutta teki blogger vanhanaikaiset.

  Jokatapauksessa kesä ja kärpäset ovat tulollaan, kohta kaamos muuttuu auringoksi ja lumet katoavat.

  Silloin naurattaa Musta Naamionkin vitsi.

  VastaaPoista
 155. Noh, minä taidan olla jo puoliunessa, kun vitsi meni ohi, mutta nauran sitten vaikka itselleni. Öitä kaikille!

  VastaaPoista
 156. Säe Maamme-laulusta, suomennos Cajanderin

  "Ovatpa meille rakkahat
  koskemme kuohuineen,
  ikuisten honkain huminat,
  täht'yömme, kesät kirkkahat,
  kaikk'kuvineen ja lauluineen
  mi painui sydämeen."

  Hyvää Runebergin päivää!
  t.Delilah

  VastaaPoista
 157. Hyvää Runebergin päivää, Delilah, sinullekin, ja itse kullekin!

  Oma suosikkini Vänrikeistä on muuten tämä herra:

  Sep' oli vasta kansan mies,
  hän elää ja hän kuolla ties,
  mies parhain missä taisteltiin
  tai maljaa maisteltiin.

  Yön sitten armasteltuaan,
  hän kengän riisui kullaltaan,
  ja viiniä sen täynnä toi,
  ja lähtömaljan pohjaan joi.

  VastaaPoista
 158. Runebergin hengessä Fredrikan tortulle:

  Rallimies Kujala

  Alli kuherteli, Jykää tanssaamaan,
  hullu piisi, sankkaa rumbaa.
  Hurjat kutsut, ruusus-jenkkaa.
  Tuttuja virtanaan.

  Poppi-Heikki, kajauttaa rokit,
  kauhea möly, kilkuttavaa musaa.
  Komppi pirisee, Manta soittaa.
  Tölli kumisee.

  Viulisti Huttunen, paiskasi Raulia,
  timanttista rokkia, tuttu vimma.
  Hait naisten tanssissa, kanaista pulua.
  Apua häpeään.

  ©Ano

  VastaaPoista
 159. Voi voi, ihanhan tämä on kuin lapsuusaikojeni "timanttiset rossit".

  Tämä oli sitä aikaa, jolloin kinasimme Mallun kanssa, onko pillu naisella vai miehellä. Minä väitin, että se on miehellä, koska näkeehän sen nyt sanan muodostakin. Näin pillun roikkuvana, ja jostain syystä minusta pillu olisi edelleen sopivampi miehen elimen nimitys. Naiselle sopisi jokin pehmeä ja sähähtävä kuten tussu tai mussu tai mätäs, mutta edes v-u ei ole mielestäni naisen elimen nimi, tai siis minä en osaa mieltää tuommoista kovaa sanaa naiselle. Minusta sitä sopii käyttää niiden, jotka pelkäävät kyseistä elintä ja hihittelevät sille.

  Muuten, pointsit Anolle (en osaa tuota etumerkkiä ottaa koneelta), jos runo on itse kirjoitettu!

  VastaaPoista
 160. Minäpä muistan, kuinka kajautin kotiseutumme rakkaan Kallavesi-laulun alaluokilla hirmuisen pelottavien, mustasankaisten silmäntakusten välkkeestä huolimatta:

  "Kallavesj´ Kallavesj´ suarilampaan kakaresj´!"

  Kiitosj´!

  VastaaPoista
 161. Lisään sen verran, että toki tiedän, että v-ulla on pitkät perinteet suomalaisessa kansanelämässä ja kansanrunoudessakin. Kalevalan laulumaillahan laulettiin runoa V-un synty, vaikkei se kansalliseepokseemme asti päätynytkään. Hanneriina Moisseisen tutkimusluonteisesta kirjasta kyseinen runo löytyy.

  *

  Valto,

  taisit olla oppilaana aika velmu?

  VastaaPoista
 162. Iines ope, kyllä olin. Ja surullinen, pelokas, kastelija, hihaanitkijä, kiusattu, kiusaaja...

  Sain juuri valmiiksi kirjoituksen omaan blogiini seksistä ja seksielämästäni.

  Surullisen, huomaan.

  VastaaPoista
 163. Yhdessä lehdessä oli juttua nykyajan viestimistä ja mm. nettikäyttäytymisestä. Lainaan suoraan: "Verkossa pätevät samat käyttäytymissäännöt kuin muuallakin. Sananvapauden nimissä ei tarvitse antaa ilkeiden tai törkeiden kommenttien rehoittaa omilla sivuilla. Kommenttien poistamista tai tietyn kommentoijan pois potkimista ei tarvitse selittää."

  Saattaisiko sen osuvammin ilmaista. Jokainen kuskoon ja paskantakoon oman bloginsa täyteen pahaa oloaan mutta edes alkeelliset käytöstavat ovat minimi toisten blogeissa.

  Taannoin joku kyseli "blogilainsäädännön" perään. Jestamandeera - ollaan jo aika kaukana hyvästä käytöksestä jos pitää perätä "oikeuksiaan" lakikirjasta.

  Makoisia torttukahveja! :)

  VastaaPoista
 164. Totta, Kuunkuiske,

  itselläni juuri se, että epäröin ja selitän, pahentaa tilannetta niin, että ilkeästi käyttäytyvät saavat tavallaan "valtaa" ylitseni. Paras on kun ei selitä.

  Esimerkiksi Kemppinen ja Takkirauta eivät selittele yhtään mitään sensuroinnistaan - molemmilla on ennakkosensuuri, ja kummallakin on hienoja juttuja ja myös jonkin verran keskustelua.

  Tosin kumpikin heistä tähtää mielestäni enemmän omien ajatustensa esillepanoon kuin dialogiin. Minun blogini on taas siinä poikkeuksellinen, että en tähtää akun tyhjentämiseen päreessä, vaan jätän monesti omatkin paukkuni vasta käytävään keskusteluun, ts. minulle dialogi on jopa pärettä tärkeämpi osa kokonaisuutta. Siksi suhtautumiseni sensuuriin on hankala.

  Oli muuten hyvät runebergintorttukahvit äsken!

  VastaaPoista
 165. Voi, Valto, noita pieniä villapaidanhihaanitkijöitä! Voi kaikkia pieniä lirauttelijoita ja kiusattuja ja takaisinlyöjiä. Mitä me oikein olemme lapsillemme tehneet?

  Ihminen on surkea otus, ja jokainen ihminen tulisi vain armahtaa. - Seksielämääsi perehdyn kohtapuoliin.

  VastaaPoista
 166. Tunne tarpeesta selittelyyn on niin tyypillistä meille kaikille, jotka olemme ehdollistuneet ajatuksille siitä, että millainen on "kiltti tyttö".

  Olimme pari iltaa sitten kirkossa kuuntelemassa Sarmannon Talvisota -requiemia. Menimme paikalle hyvissä ajoin ja saimme hyvät paikat penkin keskeltä. Kotvan kuluttua penkkirivin päätyyn tuli kaksi Hienoa Rouvaa. Toinen avasi sanaisen arkkunsa minulle ja ystävälleni: "Siirryttekö reunempaan?" Mitä ihmettä?! Miksi h-tissä olisimme siirtyneet huonommille paikoille.

  Hymyilin ja sanoin: "Istumme tässä keskellä, mutta tulkaa tälle toiselle puolen istumaan, täällä on tilaa." Rouva katsahti minua tympeästi ja jatkoi matkaansa toisen tädin kanssa parempia paikkoja etsimään.

  Olisikohan pitänyt siirtyä vaikkapa siksi, että kysyjät olivat vanhempia ja turkeista päätellen meitä varakkaampia?

  ;)

  VastaaPoista
 167. Juha "Watt" Vainio: Pohjolan Pidot

  ***
  Pohjolassa kansa on sen kaamoksensa vanki.
  Pimeässä askarrelleen paljoa ei hanki.
  Mutta läpi talven seisoo tanakasti kanki,
  ja jumalauta kaikki siellä silloin nai
  Olin kerran kutsuttuna juhlissa mä näissä,
  sellaista ei nähty edes Onassiksen häissä.
  Kulli oli käsittelyn jälkeen viikon jäissa
  ja lääkärikin luuli erttä sitä puri hai.
  Siellä juotiin, siellä nussittiin,
  keväällä tyhjät oli pussit niin.
  Siellä juotiin, siellä nussittiin,
  keväällä tyhjät oli pussit niin.
  Juhlat alkoi siten että isäntä löi pöytää.
  Mulkullansa tietysti se helppo oli löytää.
  Heti piikalikka siihen perseinensä töytää,
  pöydän antimia ryhtyy nuolemaan
  Emäntä taas vieraallensa pyllistää ja vinkkaa,
  kädellänsä jalkoväliään kuin kone hinkkaa.
  Reumastansa huolimatta renki lujaa kinkkaa.
  Ei vieras ehdi ensimmäiseen varviin ollenkaan.
  Siellä juotiin, siellä nussittiin
  keväällä tyhjät oli pussit niin.
  Siellä juotiin, siellä nussittiin
  keväällä tyhjät oli pussit niin.
  Minullekin munaa kylään tullut leski käski.
  Joku siltä liivit avas pirtin täytti läski.
  Pillu tuoksi tuoreelta kuin viikon käynyt mäski,
  siitä laatu enää tuskin paranee.
  Kaikki meni yleiseksi viikseenvetelyksi.
  Sähköä ei lainkaan kynttilöitäkin vain yksi.
  Sekin tuli jonkun persereikään työnnetyksi,
  ja eiköhän se pimeässä mulkun virkaa tee.
  Siellä juotiin, siellä nussittiin
  keväällä tyhjät oli pussit niin.
  Siellä juotiin, siellä nussittiin
  keväällä tyhjät oli pussit niin.
  ***

  VastaaPoista
 168. Johan on Runebergin prunot.

  Noh, minusta tämä nyt on tämän ajan kansallisrunoutta. Parempaahan tämä on kuin se abstrakti hörhöys, josta kukaan muu kuin rynöilijä ei ymmärrä mitään.

  Vaan on se niin hienoa. Tämä onneksi ei ole.

  VastaaPoista
 169. Kuunkuiske,

  oikein teit, minäkin olisin sanonut samoin, jos olisin ensin itse paikan löytänyt ja muualla olisi ollut tilaa.

  VastaaPoista