30.6.2010

Kesäpäiväkirja 2. sivu

Että minä olen tänään puhunut! Ääneni on soinut kirkkaana, ja olen päässyt pitkälle, ennen kuin jouduin sanomaan normaalirepliikkini (Ääneni ei nyt oikein toimi.) ja yskähtämään kuivasti. Vaivani puolesta.

Puhe-elämäni on nimittäin ollut juhannuksen ajan vilkasta, jopa rasitukseen asti, ja se on tehnyt äänentuottomekanismille ilmeisen hyvää, elvyttänyt joitain unohtuneita lihaksia ja hermosäikeitä. Ylipäänsä puhe on käynyt kyllä huonosti ja pingottuneesti, ja sanoista on jäänyt tavuja ääntymättä, niin kuin asiaankuuluvaa dysphonia spasmodicassa onkin. Luonteenomaistahan on sekin ihanuus, että aamuisin puhe tulee lyhyen aikaa heleästi ja vaivatta, siihen asti kunnes aivot heräävät ja antavat käskyn krampittaa äänihuulen lihas, kun äänentuoton signaali on lähtenyt liikkeelle aivojen puhekeskuslohkosta.

Tänään kävin eräässä valtion virastossa, ja innostuneena äänentuottoni yhtäkkisestä vaivattomuudesta ja ääneni ilmeisestä kirkkaudesta selitin virkailijalle monisanaisesti pienen osoitevirheen lääkärin kirjoittamassa lomakkeessa, jolla saa korvausta lääkärinmaksusta. Nainen vakuutti, että kone tietää osoitteeni. Innostuin lisää, kun nainen ei havainnut puheessani mitään outoa.

- Tuleeko korvaussumma tililleni, vaikken tiedä Ibain-numeroani?

Vieläkään nainen ei huomannut mitään, vaan vakuutti konettaan tuijotellen, että kone täydentää tilinumeron automaattisesti Ibain-numeroksi.

- Minulla olisi vielä kolmas kysymys.

Tässä kohden annoin jo palaa. Miten monesti olinkaan antanut asian jäädä silleen, viitsimättä puhua, vaikka olisin tarvinnut tietoa tai apua.

- Missä mahtaa olla Keskuskatu 21, Telehuoltoliike, kun en nähnyt taloissa numeroita ja se sijaitsee tässä lähistöllä?


Ääneni soi edelleen kauniina, eikä tavuja jäänyt pois. Nainen ei tiennyt Telehuoltoliikettä, mutta pitkällisen pohdiskelusession jälkeen tuli kanssani ulos katsomaan, eikö taloissa tosiaan ole numeroita. Ei ollut edes heidän virastossaan, mutta huoltoliikkeen sijainti selvisi lopulta, kun menimme takaisin sisään, ja nainen etsi kylmän arvailunsa perusteella puhelinluettelosta toisen liikkeen, jonka arveli olevan siinä talossa, jota epäili oikeaksi. Se osui, huoltoliikkeellä oli sama talonnumero ja paikka selvisi.

Menin sitten tarmokkaana Telehuoltoon vanhemman läppärini kanssa. Selitin vian sutjakkaasti - kone sekosi, kun siitä loppui yllättäen virta. Ei käynnistänyt Windowsia, vaan heitti itsensä vikasietotilaan, pyöritti tätä uudelleen ja uudelleen käynnistymättä mistään tilasta. Asia hoituu, ja kone korjataan! Onnistuin sanomaan puhelinnumeronikin kakistelematta, mutta sanelin sen varmuuden vuoksi kolmen numeron sarjoissa, jolloin voin hengähtää niiden välillä sillä aikaa kun mies kirjoitti numerosarjaa ylös. Hyvin meni, katsoin vielä, että numero tuli oikein.

En malttanut vielä lähteä liikkeestä, niin kuin olisin normaalitapauksessa lähtenyt, vähäpuheisen änkkäämisen jälkeen.

- Mitä maksaisi televisioantennin asennus kesämökin katolle, ihan vaan peruskanavat ja perusantenni, ei mitään hienouksia? Minulla on vanha - -

Suurin piirtein näillä main tunsin tutun kramppauksen kurkussani ja minun oli sanottava, että ääneni ei nyt oikein toimi. Myyjä hymyili hämmentyneesti ja huomasin, että taakseni oli asettunut mies, asiakas, joka odotti vuoroaan ja kuunteli ja katseli asiointiani. Näin pitkälle siis pääsin. Onnistuin selittämään asiani loppuun ihan hyvin, yskin hieman muodon vuoksi ja sanoin miettiväni antennitarjousta. Minusta kolme-neljäsataa on liikaa kesämökin putkitelevision satunnaisesta ja harvahkosta katselusta. Sateisina ja pimeinä päivinä kenties voisi katsoa jotakin, muttei sekään välttämätöntä ole.

Kissa jäi tänne kanssani, ja olen ajatellut ruveta puhumaan sille enemmänkin, ohjelmaluonteisesti. Voisin vaikka koettaa lukea sille joka aamu niin pitkään kuin puhe soljuu. Luulen, että se pitää Tiedon tyttäristä, vaikka onkin kastraatti.

(Valokuva Iines, omenapuupapukaija, kuvattu ennenkin blogiin.)

134 kommenttia:

 1. Sanoivat sinulle, the computer says no?

  http://www.youtube.com/watch?v=0ZAoMv_QnAU

  Ja sinun äänes on oma, ei kenenkään muun...(Dave Lindholm)

  VastaaPoista
 2. Näin sen itse, Riku, että kone pani halitulijallaa ja leikki sitten mykkää.

  Minä tein kerran eräälle ihmiselle öljyväritaulun. Kyseinen ihminen oli hyvin tietäväinen ja mielestäni viisas, ehkä liikaviisaskin.

  Revin tähän kollaasityöhön sanomalehdestä ison otsikon The Computer gets the answer, ja kiinnitin sen märkään öljyväripohjaan. Kokonaisuus oli hmmmm, jännittävä.

  Taulun saanut soitti minulle muutama vuosi sitten ja pyysi tukemaan vaalikampanjaansa silkalla rahalahjoituksella. Sanoin alkuun, että ääneni ei nyt toimi, ja että en taida tukea.

  Olisin kyllä voinut kysyä, vieläkö hänellä on minun tauluni, ja jos on, myisi vaikka sen vaalikassansa pohjaksi, kuten Juhani Palmun tauluja myydään poliitikkojen kampanjoiden tukemiseksi.

  VastaaPoista
 3. Itse itsellemme olemme tärkeitä, mutta ilkeitä toisillemme olemme.

  Sinua tykkään lukea, aina.

  Juhani Palmu on hieno taiteilja, periaatteesta en sano pahaa vähempiosaisista.

  VastaaPoista
 4. Minusta on hävytöntä, että ihmisitä röyhkeimmät pyrkivät edustamaan muita ihmisiä. Kuka eduskuntaan kuka minnekin valtuutoon. Paskan marjat he ihmisiä edusta, itseään edustavat ja ensimmäinen tehtävä on määräitellä itselle sopivan mojova palkka/palkkio sun muut "edustuskulut". Kansanedustajuus, kuin muutkin vastaavat tehtävät ovat luottamustehtäviä. Miksi niistä pitää maksaa palkkaa? Erityisen kummalista on se, että kun luottamus on mennyt, niin silti ne jatkaa palkan nostamista kansan pussista.

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Kansan edustaminen on luottamustehtävä, jossa ei ole velvollisuuksia: "kuin se noin urheilukerhosta varasti, vaikk mää en valvonnu ollenkaan"?

  Mutta ei se oikeasti ole noin synkkää, Stubbin maratontulokset ovat parantuneet koko ajan.

  VastaaPoista
 7. Lisään vielä, että Tubbi ei ole kansanedustaja: ilmankos, niin!

  Mutta on sillä tyylikäs ja sileä puku, myös valkoiset hampaat!

  VastaaPoista
 8. Eipä kai se ole tyhmä, joka johonkin pyrkii, vaan se joka valinnan tekee äänestämällä mahdollisesti tyhmää.

  Itseäni asioiden hoito kiinnostaa, ja voisin olla kirkasotsainen poliitikko. Voisin olla myös kova nakki.

  VastaaPoista
 9. Äänestäisin Sinua ehkä Iines, mutta enemmän pettynyt olisin, jos ehdokaaksi asettautuisit.

  Sitäpaitsi kesän nukkumaan menoaikasi on mennyt jo ajat sitten, vain me vampyyrit yhä valvomme!

  VastaaPoista
 10. Minähän lentäisin kirkkaine otsineni puolueesta ulos jo ensimmäisellä kaudella. On varmaan valtakunnalle parasta, että huseeraan vain blogitasolla.

  Kumma ettei uneta, kesäyö on niin nätti. Kaipa pitää koettaa nukahtaa, koska aamukin on varmaan kaunis.

  VastaaPoista
 11. Kaunista ja hyvää - ihania unia!

  VastaaPoista
 12. Ai että kun Riku on taas lipevällä päällä. Täällähän liukastuu ihan omia aikojaan.

  Eikös Iines jo ilmoittautunut Kike Elomaan äänestäjäksi - pannaan hommat luistamaan - kai sinäkin lähdet samaan völjyyn Riku?

  VastaaPoista
 13. Haist nyt, Jape! Kikeä en äänestäisi, ellei dementiani yllättäen pahenisi.

  Muuten olen kyllä aika lipevä, kuin lipeäkala lipevässä lipeässä.

  VastaaPoista
 14. Tarkoitatko Jape nyt näitä ns. maahanmuuttokriittisä, jotka ovat jopa omaa puolettaan perustamassa?

  VastaaPoista
 15. Kike Elomaa on sen sortin sameaotsa, etten kuunaan äänestäisi, vaikka on nainen ja vaikka hän olisi itselleni läheisemmistä puolueideologioista. Siinä kyllä arvostan Elomaata, että hän on ilmeisen reipas, rajoja rikkova ja yksinäänkin pärjäävä nainen, joka ei elä miehen kautta.

  Jape panee liukuesteet bootseihinsa, niin pysyy pystyssä.

  Nyt on muuten heinäkuu! (Niin se kesä meni, sanoi muuan sukulainen juhannuksen jälkeen.)

  VastaaPoista
 16. Nyt on vielä aamublogikierroksen jälkeen poimittava tähän Lehti-blogista riemastuttava täysosuma:

  "(UUSI SUOMI) Tämänvuotiset miesasiamiesten kesäjuhlat on peruttu naisten syystä. Juhlatoimikunta ilmoitti myöhään keskiviikkona, että tilaisuutta ei järjestetä koska naiset.

  “Niin, tämä oli taas kerran naisten vika, mikä on tietenkin seurausta naisista”, selitti toimikunnan virallinen graduntekijä Iso-Henry Ykspasi.

  Juhlien ohjelmaan oli suunniteltu muun muassa yhteistä väninää, jankutuksen SM-kisat, kehäpäätelmien Guinnessin ennätyskirjayritys sekä spämmäämistä internetin uutisryhmiin.

  “Ja sen vielä haluaisin sanoa että miksen minä saa pillua ja miksi piti eilenkin tiskata”, Ykspasi huomauttaa.
  "

  VastaaPoista
 17. On noissa 200 kansanedustajassa jokunen, joka on sydämen asialla. Viisaitakin varmaan löytyy, varsinkin jos vertaan itseeni. Viisaita vaan ei aina eroita muiden joukosta, koska nykyään ihmistä koulitaan lapsesta pitäen ilmaisemaan itseään. Jo päiväkoti-ikäisilläkin on yllättävän hyvät puhelahjat. Peruskouluikäisestä voisi todeta, että puhuvat kuin Ruuneperi. Siihen taitoon kun vielä pannaan päälle lukio- ja yliopisto-opiskelua, ei voi olla huono puhuja. Eri asia sitten, kuka jaksaa kuunnella.
  Jankutuksen SM-kisoissa voisi olla yleisökato.

  VastaaPoista
 18. neekeri,

  Kike Elomaa on kait Perussuomalaisten ehdokas. Iines tietää paremmin, kun kait on ollut kontaktissa ja kuvaskin vissiin tässä taannoin. Kyllähän perussuomalaisissa maahanmuuttokriittisiä on ja kuten totesit on kait ainakin yksi maahanmuuttokriittinen kansanliike asettamassa omia ehdokkaita ensi eduskuntavaaaleihin. Puolueen perustamisesta en tiedä.

  Itse harkitsen maahanmuuttokriittisen ehdokkaan äänestämistä, mutta ko. ehdokkaan muutkin arvot ja seikat, joita ilmoittaa ajavansa ja kannattavansa, merkitsee. Voi olla persu, voi olla muutoksen hakija/tekijä tai sitten jonkun muun puolueen edustaja. Itselle tullut hiukan sellainen käsitys, että Iines voisi RKP:tä äänestää ja Riku Matti Vanhasta. Nuo molemmat vaihtoehdot ovat minulle ei-ei, ihan periaatteesta!

  VastaaPoista
 19. Herran pieksut, minäkö äänestäisin RKP:ta.

  Ei kuunaan, ei konsaan, ei ikuna. Ja sama Kansallisesta Kokomustasta.

  Kike Elomaan näin vaaliehdokkaiden ykkösehdokkaana julisteessa, joka oli niitattu munamarkkinoiden huvialueelle, lähelle pomppulinnaa, perussuomalaisten infopisteeseen. Ensin luulinkin, että siellä on pomppulinnan lipunmyyntikoju.

  VastaaPoista
 20. Delilah, minusta riittää, kun kansanedustaja pyrkisi rehellisyyteen ja seisoisi esittämiensä ajatusten takana omassakin elämässään. Oli siinä sydän mukana tahikka ei, mieluummin tietenkin kyllä. Pelkkä järki ei riitä kaikessa, kuten ei pelkkä tunnekaan.

  VastaaPoista
 21. Terveisiä ukkosesta!

  Tuoreessa Tiede -lehdessä oli juttua Jaakko Ilkasta. Ja Asperger -syndroomasta. (Ja monesta muusta.)

  Mahtaa sen prosentin, jolla on ko. syndrooma, olla vaikea elää tässä vuolaiden visuaalisten viestien ja sanavirtojen maailmassa.

  Kun on vaikea keskittyä muuta kuin yhteen asiaan kerrallaan & lakata jankuttamasta yhtä ja samaa & muodostaa ihmissuhteita & nähdä metsää puilta.

  Jutussa ehdotettiin sähköpostitse tehtäviä työhaastatteluja. Olisi sitten Asperger -ihmisillä mahdollisuus pärjätä paremmin haastatteluissa.

  Tunnen erään juuri täysi-ikäistyneen nuorukaisen, jolla on Asperger - diagnoosi. Hän on saanut monenlaista tukea (mikä on mm. lisännyt hänen itseluottamustaan), mutta silti on vaikea uskoa hänen pärjäävän itsekseen. Veteen piirretty viiva on sekin, että minkä verran vanhempien on hyvä tasoittaa pojan tietä ja missä kohdassa auttaminen kääntyy poikaa vastaan.

  Kuunkuiske

  VastaaPoista
 22. "Herran pieksut, minäkö äänestäisin RKP:ta."

  Niin! Olen jotenkin ollut aistivinani, että olet ruotsalaisuuden ja ruotsalaisten ystävä. Kirjoitihan tuossa taannoin vallan ruatsin gialt kokonaisen bloggauksen verran. Eikö se muka symboloinut mitään?

  VastaaPoista
 23. Voi vattu, kommenttini haihtui taivaan tuuliin! Kylläpä tämä Blogger oikkuilee jo toista päivää.

  Jos joku koettaa kirjoittaa tähän nyt kommenttia, kannattaa kopioida pidempi teksti talteen ennen "julkaise"-komentoa, niin voi koettaa uudelleen.

  Totesin tekstissäni vain, että meillä oli muutamia Asperger-nuoria silloin tällöin opiskelemassa, eikä kukaan heistä muistaakseni suorittanuyt tutkintoa, vaan keskeytti opinnnot jo ensimmäisen vuoden aikana.

  Tämä siitä huolimatta, että he suorittivat opintoja mukautetun henkilökohtaisen opetussuunnitelman eli hopsin mukaan. Hops oli räätälöity kullekin erityisoppijalle erikseen, mittatilaustyönä, mutta sen tuli tietenkin vastata tutkinnon osaamistasoa jollakin tapaa välttävästi, jotta henkilö pystyy suoriutumaan tulevista työtehtävistä tutkintonimikkeen mukaisesti. Jatko-opinnoissa ei siis voi luistaa eikä joustaa miten vaan, vaikka opettaja usein tahtoisi. Peruskoulussahan tämä on mahdollista, jotta oppivelvollisuus saadaan suoritettua. Hyvä niin, sillä se estää syrjäytymistä ja antaa mahdollisuuksia kuitenkin koettaa opiskella haluamaansa alaa.

  Kunpa ukkonen ei tulisi tänne! Pelkään sitä vähän yksin maalla ollessa, en kaupungissa.

  VastaaPoista
 24. PS. itse olen Kansallista Kokooomusta ja sen edustajia äänstänyt yleensä. Nyt tod. näk. en äänestä vaan vaihdan, kun Jyrkiboy ei ottanut kuuloonsa ja ryhtynyt toimeen puoluekokouksen selkeää ja äänestysvoiton saanutta kantaa pakkoruotin poistamisesta. Pakkoruotsin poisto suomesta on kaikkien etu ja säästää vieläpä rahaa.

  VastaaPoista
 25. Menovinkkinä ensi lauantaille on Sahtimarkkinat Timo Hännikäisen kotipitäjässä. Samalla voi käydä katsomassa Nuijasodan (tästä taisi täällä blogissa olla taannoin puhetta) muistomerkkiä Nyystölän kylässä. Se on matkan varrella, kun käy tsekkaamassa lempirunoilijamme Timo Hännikäisen kotitilaa.

  -Markkinatoimikunta

  VastaaPoista
 26. Anonyymi,

  jaa että voi käydä katsomassa muistomerkkiä Nyystölässä. Olen vaikuttunut, ja jos menen, lupaan julkaista blogissani kuvan tästä merkistä, edestä ja takaa. Mieluummin katselisin kyllä niitä seutuja, joissa taisteltiin.

  Kun olin pieni, meillä oli kotona ammus vuoden 1918 veljessodasta. Isä oli saanut sen isältään, joka oli kai poiminut sen koulunsa tiluksilta. Vilppulassa kun käytiin kovia taisteluja. Miksi ihmeessä sitä ammusta ei enää ole missään, kuka lie pöllinyt. Se olisi hieno vaikka ikkunalaudalla tai piirongin päällä!

  Timo Hännikäisen kotitilaa? Hänellä on siis maalaispoikatausta? Miten viehättävää.

  VastaaPoista
 27. "Olen vaikuttunut, ja jos menen, lupaan julkaista blogissani kuvan tästä merkistä, edestä ja takaa."

  Lupaat vaan...

  "Mieluummin katselisin kyllä niitä seutuja, joissa taisteltiin."

  Onko arvausta miksi tuolla mainitulla paikalla on nuijasodan taistelujen muistomerkki?

  Vinkki: Ei ainkaan etelä-pohjanmaan nuijataisteluiden takia.

  "Timo Hännikäisen kotitilaa? Hänellä on siis maalaispoikatausta? Miten viehättävää."

  Kyllä, maatalon vesa on. Nuijapatsaalta on noin 5 km matka Hännikäiselle.

  VastaaPoista
 28. Yritin vain sanoa, etten oikein juokse muistomerkkien perässä, joskaan en niitä kaihdakaan, vaan toki katsastan, jos jokin matkan varrella on ja kiinnostaa.

  Jokin Aleksis Kiven kuolinmökki olkoon esimerkki muistomerkistä, joka haukotuttaa minua, vaikka Kivi on suuri idolini. Samaten juuri monet sotaan liittyvät kunniamuistomerkit ovat pönöttäviä.

  Muistolaatta talon kyljessä on aika kiva, se kertoo vain lyhyesti, että Paavo Nurmi asui täällä, jolloin taloa voi katsoa uusin urheilullisin silmin.

  VastaaPoista
 29. Kiven kuolinmökki alkoi minua naurattamaan, kun sen ensi kerran näin: Jaa tommonen tönö! Sinne Aleksis kuitenkin kuoli, veljensä Albert myöhemmin murhattiin.

  Tuusulan Rantatien rakennuksista minuun on vaikutuksen tehnyt Halosen ateljee-asunto, se on minusta näkemisen arvoinen.

  Suomalaiset linnat ovat komeita nähtävyyksiä, niissä on paljon kiviseinää, ei muuta. Sisälle poikkeaminen on melko turhaa.

  VastaaPoista
 30. Minuun teki vaikutuksen Gallen-Kallelan erämaa-ateljee, siis talo, Ruovedellä. Kun pääsimme sisään, setäni otti hatun päästään ja hyppäsi korokkeelle ja lauloi serenadin (Mä oksalla ylimmällä) paikan kunniaksi. Vierailijat pysähtyivät kuuntelemaan sooloesitystä, ja taputtivat. Oli upea paikka ja hauska reissu.

  VastaaPoista
 31. Padasjoen poika, Japsukka anonyymisti mainostaa ensi viikonlopun Sahtimarkkinoita ja idoliaan Hännikäisen Timbeä.

  Perusanonyymi

  VastaaPoista
 32. "Suomalaiset linnat ovat komeita nähtävyyksiä, niissä on paljon kiviseinää, ei muuta. Sisälle poikkeaminen on melko turhaa."

  Pöh, sinä et sitten kunnon linnaa ole nähnytkän Riku. Kyllä niissä nähtävää on, ainakin tässä minua suht lähellä olevassa linnassa tulee kerta vuoteen käytyä (sisällä asti). Siellä on vuosittain vaihtuvia näyttelyitä jne.

  Sieltä ei tosin vanhoja latoja, laonnutta viljaa tai vaalirahoitusta löydy, että sikäli se ei vedonne keskustan kannattajiin. ;)

  VastaaPoista
 33. Jaaha Iineskö tuo perusanonyymi olikin. Tulikin niin samalla kellonlyömällä että...
  Mukava tavata. Opettajat tapaa tavata, tai ainakin tapailla tavaamista tavallaan.

  Toivottavasti tänä vuonna Sahtimarkkinoilla ei ole Lammin Sahdin kuraa ollenkaan vaan ihan aitoa luomua, siis sahtia.

  VastaaPoista
 34. No juu, minäpä tietenkin.

  Siis miten olisi mahdollista kirjoittaa samalla kellonlyömällä kaksi eri viestiä, toinen vielä rekisteröityneenä ja toinen anonyymina? Ja vielä kännyllä, jolla näitä myöhäisviestejä usein tekstailen?

  En ole kiero, sen minkä teen, teen suoraan ja avoimesti nimelläni.

  VastaaPoista
 35. Taidenäyttelyitä niin, mutta vanhaa esineistöä suomalaisissa linnoissa on hyvin vähän.

  Ja todellakin, kepulaisten poliitikkojen kuolinmökkejä ei koskaan väsy katselemaan.

  RAY:n pelihalleihinkin joskus vilkaisen mielenkiinnosta: jumankauta, kepun rahatehdas!

  VastaaPoista
 36. "Siis miten olisi mahdollista kirjoittaa samalla kellonlyömällä kaksi eri viestiä, toinen vielä rekisteröityneenä ja toinen anonyymina?"

  copy/pastetekniikalla, joka onkin perusanonyymin tavaramerkki.
  kirjoittaa vain kaksi viestiä vaikka notepadiin valmiiksi ja lähettää toisen kirjautuneena ja toisen anonyyminä. anonyymiviestinhän voi laittaa kirjautuneenakin. sen kun vain valitsee anonyymimollukan. siten olisi mahdollista.

  VastaaPoista
 37. Anonyymi,

  kyllä minä olisin sanonut suoraan sen minkä anonyymi anonyymina. En harrasta selkään puukotusta, vaan suoraan edestä jos maljani on täynnä. Nostan kissan pöydälle aina omalla nimelläni.

  Notepadistakaan en tiedä tuon taivaallista, mutta kun nyt teoreettisesti asiaa mietin, kahta selainta olisin ehkä voinut kokeilla, jos tuollaista harrastaisin. En kuitenkaan mitä todennäköisimmin pystyisi operoimaan samalle kellonlyömälle kahta viestiä, etenkään kännyllä, jolla voi käyttää vain yhtä aukeamaa kerrallaan.

  VastaaPoista
 38. Ja todellakin, kepulaisten poliitikkojen kuolinmökkejä ei koskaan väsy katselemaan.

  Ihanaa, Riku, ihanaa. Tämä pelasti aamuni.

  VastaaPoista
 39. "Taidenäyttelyitä niin, mutta vanhaa esineistöä suomalaisissa linnoissa on hyvin vähän."

  Ei ei, Riku, ei niissä ole pelkkiä taidenäyttelyitä. Sinun todella pitää mennä katsomaan kun mielikuva on noin väärä. Tässäkin lähiseudun linnsassa on ihan pysyvästi esillä helvetin vanhoja tiilia joita on löytynyt jostain ja joiden pitäisi olla siis linnan muurissa. Samalla on esitelty noiden tiilien teon historiaa, kuinka ne tehtiin paikanpäällä. Se ei ole taidenäytely siis. lisäksi on esillä pirun vanhoja kiven murikoita ja ihan pieniä teräväsåärmäisi piikivi"leikkeitä" jostain kivikaudelta. Joku väittää niiden olevan nuolenkärkiä, mutta en minä näe...
  Käy ihmeessä katsomassa Riku.

  VastaaPoista
 40. Halosen niemi on upea paikka, samoin Gallen Kallelan museo Ruovedellä. Mainitsematta on vielä Sääksmäellä sijaitseva Emil Wikströmin museo. Jos kuka ei ole käynyt, kannattaa vierailla sielläkin. Kuvanveistäjän ateljee ja koti ovat luonnonkauniissa ympäristössä. Samalla alueella on Kari Suomalaisen näyttelypaviljonki. Kari Suomalainenhan oli Emil Wikströmin tyttärenpoika. Hänen näyttelyään kannattaa ehdottomasti myös piipahtaa katsomaan. Kuten monet varmaan tietävät, hän on piirtänyt paitsi poliittisia pilapiirroksia, toiminut sota-aikana piirtäjänä rintamalla. Paviljongissa on esillä myös hänen nuoruuden piirustuksiaan. Loistava piirtäjä!

  VastaaPoista
 41. Aleksis Kiven kuolinmökki on hyvä esimerkki siitä, miten vähällä omaisuudella ihminen tuli silloin toimeen. Ei tarvinnut päivitellä tavarain paljoutta, eikä kiikutella kirpputoreille. Eikös Tuusulan mökki olekin Kiven veljen koti, johon hän sukulaisensa otti hoiviinsa, eli siinä asui kaksi eri taloutta?

  VastaaPoista
 42. Uskon Jape, kun sanot, itselläni on jo aikaa, kun olen käynyt. Huomioikoon linnat se, jonka lomareitille osuvat, itsekin saatan joskus käydä katsomassa. Turun linnaa ajattelin jatkossakin seurata vain sinappituubin kyljestä.

  Gallen-Kallelan Ruoveden taloa en valitettavasti ole nähnyt, joskus lapsena olen Wikströmin kieltämättä komeassa museossa käynyt.

  Vanhoissa nähtävyyksissä tärkeintä ei ehkä ole mikään esineistö, vaan paikan tunnelma, se että pystyy kuvittelemaan mielessään menneisyyden tapahtumia.

  Kiven kuolinmökistä tulee tosiaan vain se: ai jaa!.

  VastaaPoista
 43. Enpä tiedä oikein, mitä ajatella siitä, että Albert-veli otti Aleksis Kiven hoiviinsa, Delilah.

  Aleksishan kuoli aliravittuna ja suuresti laihtuneena, ja peräkammariin eristyksiin työnnettynä.

  Kysyä sopii lisäksi, olisiko Albert kolmine lapsineen ja muijineen ottanut hermojen heikotuksesta ja raivokohtauksista kärsinyttä Aleksista luokseen, ellei olisi saanut kunnalta palkaksi tästä holhuusta neljää tynnöriä ruista vuodessa.

  Jotenkin tuo historian valo on aina niin jalo ja pyhä, kun asiat ovat olleet hyvin arkisia ja pieniä. Kaikkea gloriaa vailla ne viimeisetkin sanat lausuttiin.

  VastaaPoista
 44. Minua vietiin Würzburgin linnaan viimeksi, ellei Eremitaasia lasketa linnaksi. Muistan sieltä vain maalaukset, mm. Tiepolon valtaisat työt jäivät sieltä mieleen - tämä taiteilijahan on Suomessa aika vähän esillä missään, toisin kuin muualla Euroopassa, jossa hän on yksi suurimmista.

  Muutoin linnakäynti oli hohhoijaa. Mieluummin istuin puistossa ja mietin, miten saisin pihistettyä taimia ja pistokkaita kukista ja pensaista. Kamalinta yleensä ottaen linnoissa ja palatseissa ovat jumalattomat pitkät käytävät, jotka pitää kulkea ennnen kuin näkee kohteen.

  VastaaPoista
 45. En ajatellut, Iines, veljen jalomielisyyttä tämän ottaessa Aleksis Kiven holhoukseensa. Ajattelin vain tuota pientä tupaa vähine tavaroineen sellaisen ihmisjoukon kotina ja vertailin nykyajan ihmisten tavarapaljouteen.

  Kadehdittavaa ei ollut kansalliskirjailijamme elämän loppupuoli, kuten totesit.

  VastaaPoista
 46. Juu, minä vain intouduin, Delilah, kun mietin tässä yhteydessä sitä kuvaa, joka kuolinmökistä ja kuolemasta ja viimeisistä hetkistä on julkisuudessa.

  Jos kaikki on noin muunneltua, niin historia on aina osittain sellaista fiktiota, joka on muuttunut faktaksi. Tämä muuttuminen on kiinnostava ilmiö.

  VastaaPoista
 47. Jukka Virtanen sanoi Ylen tv1:n suuri suomalainen-sarjassa, Kiven jääneen käsitykseen, ettei Seitsemästä veljeksestä koskaan tule mitään laajempaa suosikkia.

  Aika surullista.

  Borrelioosia kait nykyisin veikkaavat kuolinsyyksi.

  Elinehdot olivat kaiketi aika kovat, kunnan jauhoja ei varmaan voinut Albertkaan hylätä. Aleksiskaan ei voinut aiemmin osallistua johonkin tärkeään tilaisuuteen, kun pelkäsi ainoan omistamansa, ajassa haurastuneen puvun hajoamista.

  VastaaPoista
 48. "Mieluummin istuin puistossa ja mietin, miten saisin pihistettyä taimia ja pistokkaita kukista ja pensaista."

  Onneksesi rikoksen suunnittelu ei ole vielä rikos, ainakaan suomessa.
  Suomessakin on tylsästi muunettu vanhat kunnon rikosnimikkeet, kuten varastettuun tavaraan ryhtyminen on nykyään vain kätkemisrikos, jos muistan erään poliisin kertomaa.

  Ihmettelen tuota kaipuuta pihistää taimia tai pistokkaita, siis ryhtymistä toisen omaisuuteen, kun noita saisi ostettua laillisesti taimistoista ja puutarhaliikkeistä. Halulla myisivät uskoisin.

  "Ja POLLE POLLE POLLE, älä aisalles kaki
  sillä huomenna on markkinapäivä." [Väinö Linna]

  Pitääkin tässä jo valmistautua, vetää vesikampaus ja tukka taakse. Aika hyvin se siellä jo onkin.

  VastaaPoista
 49. Anonyymi, kulta, rakas, nyt on pakko nauraa ja makeasti!

  Siis sinun täytyy olla mies, kun et tiedä, että kasvin alku pitää ehdottomasti varastaa, sillä varastettu taimentynkä tai pistokas kasvaa parhaiten. Ostotaimilla on taipumus rupsahtaa.

  Lisäksi minulla on taipumus kleptomaniaan muutoinkin. Silmäni alkavat kiilua, kun näen jonkin viraston tai julkisen tilan pöydällä kuulakynän.

  Kerran jopa kysyin Puhelinyhtiön tiskiltä, että saanko tuon kauniin kynän, niin valtava oli kynähimoni enkä pystynyt ottamaan sitä myyjän huomaamatta. Minulla on kotona mm. lähimarketista "kulkeutunut" kynä, ja muutama muu jostakin napatu kynä. Mihinkään muuhun esineeseen en tunne sellaista himoa, että minun pitäisi ottaa se vaikka luvatta. Kynä sytyttää minut.

  VastaaPoista
 50. Borrelioosia muuten minullakin epäiltiin jossain vaiheessa, kun tätä puhesairauttani tutkittiin. En viitsi luetella, mitä muita listalla oli, noh, kuppaa ei ollut.

  Minulla on vähän sama käsitys Kiven ajatuksista itsestään kuin Jukka Virtasella on. Tosin Kivellä oli syviä masennuskausia, jolloin hän on saattanut tuon käsityksen lausua tai kirjata.

  Historia on kauhean epävarmaa, oikeastaan tuntuu, että vain jokin konkreettinen tapahtuma on totta, kuten Turun palo tai holokausti. Anne Frankin päiväkirjoissakin voi olla fiktion osuus suurempi kuin huomataan.

  VastaaPoista
 51. Ritva Haavikon toimittamaa kirjaa Mika Waltari-kirjailijan muistelmia olen tässä lueskellut. (taas)

  Waltari puhuu edellisen vuosisadan vaihteesta, jolloin kuppaa romantisoitiin, itsekin Miikka teki sitä "Suuri illusioni"-kirjassa.(lausutaan suuri illutsiooni)

  Puhui käsityksestä, jossa kupan ns. kolmannen asteen meinattiin olevan nerouden aiheuttaja. Jotkut sen senkin vuoksi kai hankkivat.

  Minulla muuten on Waltarin jollekin omistuskirjoituksella varustettu "Feliks onnellinen", josta on alleviivattu mm. sanat: En kai minä sen syntisempi ole kuin muutkaan, vaikka kännissä olenkin."

  Ratamestari Kalle Uusitalon talo on tuossa muutaman kilometrin päässä, lapsena sitä ihailin komeutensa vuoksi.

  VastaaPoista
 52. "Minulla on kotona mm. lähimarketista "kulkeutunut" kynä"

  Sinullako ne kassojen kynät onkin? Siis ne, joilla pitäisi allekirjoittaa kuitti/tosite?

  Älä nitä vie, ne on hyödyllisiä ja tarpeellisia. Sen sijaan suosittelen sinua menemään erilaisiin seminaareihin joissa on yleisölle jaossa - isosta saviruukusta - paljon kyniä ja suttupaperia. Suttupaperi jää ihan valkoiseksi, valmiiksi painettuja ruutuja lukuunottamatta, kun ilmaisjakelukynistä ei tule mitään. Laadunvalvonta on pettänyt jossain, ja myös moraali, sillä firmalla joka on toimimattomia mainoskyniään ko. seminaarin laittanut "kiertoon".

  VastaaPoista
 53. PS. ilmaisjakelu, ja muuten kähvelletyillä, kynillä on mystinen taipumus kadota pian myös siltä joka on ne ensin itselleen ottanut "lainaksi vain".

  VastaaPoista
 54. PS. Sitä Katri-Helenan puppelipojan kirjoittamaa en ole lukenut, pitäisi tietysti.

  Tuttu on myös talo, jossa Waltari kävi Hannu Salaman kanssa ryyppämässä. Aikaisemmin siinä asui taidemaalari Yrjö Saarinen, kuten myös äitini.

  Kulttuuria, perkele!

  VastaaPoista
 55. Jos on kuppaa romantisoitu kirjallisuudessa, niin on keuhkotautiakin, vuosisadan alkukymmenillä, jolloin maan parhaat runousvoimat menehtyivät tähän tautiin. Kamelianainenkin kuoli kameliankukka hiuksissaan Armandin käsivarsille hyvin kauniina, ja Sillanpään estetisoima Silja haihtui vailla verenpurkauksia ja ysköksiä kuin enkeli pilviin.

  Minulla on muuten nyt lainassa Unio Mystica, Rajalan Waltari-opus. Saas nähdä, miten onnistun lukemaan sen, kun se on niin painava. Kai sielläkin kupasta puhutaan.

  Muuten, noista kynistä, että ihan mikä tahansa halpiskynä ei kelpaa. Pitää olla hyvä käteen ja kevyt kirjoittaa. Täytekyniä himoitsin yhteen aikaan erityisen kovasti, jos sellaisen vielä jossain näin. Se on klassinen kynä kultaisine kärkineen. Se pantiin kuitenkin aina rintataskuun takaisin, joten en saanut yhtään.

  VastaaPoista
 56. Jaa, tuo kommenttisi tulikin sillä aikaa, kun minulla oli kirjoittaminen kesken. Tarkoitan juuri tuota Rajalan opuksen mainintaa. Karmea järkäle, mutta en muista, että kirjallisesti vaikutusvaltaiset kirjahenkilöt olisivat kovasti nauraneet sille. Joskaan eivät kehuneetkaan. Onkohan se vaiettu olemattomaksi?

  VastaaPoista
 57. Iines, jos tarkoitit Rajalan Waltari-opusta,kai se on viisaiden kerrottua uskottava, on ihan merkittävä kirja.

  Ja miksei olisi, pelkään vain sitä mahdollisesti opuksesta löytyvää, MINÄ, MINÄ, MINÄ ja MINÄ PANU-juttua.

  Kulakärkikynistä ei kannata kenenkään korviaan lotkauttaa, ne nyt on vain sellaisia vahingossa taskuun jääviä. Itse olen pahasti tappion puolella, kuten myös sytkäreissä ja talvihanskoissa.

  VastaaPoista
 58. Lisäys: Muistelen Kemppisen ainakin kehuneen.

  Auringolta pitää jo tieteelliseltä näkökannalta suojautua, pysyä visusti sisätiloissa näin kovan uv-säteilyn armottoman auringon aikana! Parasta aikaa internetiin, vaikka uutiset kertovatkin nuorison yhä huolestuttavammasta urheilun ja liikunnan harrastuksesta.

  VastaaPoista
 59. PANU kestää isältä pojalle, pano vain hetken...

  Nyt sanon tämän Iinekselle kun en muistanut silloin viimeksi, kun raskaiden kirjojen lukemisen vaikeudesta oli puhetta: Olin 1992 kesällä muutaman viikon miltei kädetön kolarin jälkeen ja sairaalan kuntoutuksessa sitten myähemmin toivat invalideille kehitetyn lukutelineen jonka sai mieleiseensä asentoon sängyllä. En vain enää muista, kuinka sivunvaihto siihen tapahtui...

  Niitä saa tietääkseni invalidisäätiön kaupoista kalliiseen hintaan. Näin jälkikäteen olen harmitellut, etten silloin hoksannut pyytää kuntotuslääkäriltä reseptiä siihen laitteeseen.

  Miksi kukaan ei ole moista laitetta kehitellyt yleisempäänkin käyttöön ja markettien hyllyihin? Kyllä hieromasauvoja...

  VastaaPoista
 60. Rajalan Uniota juuri tarkoitan.

  Minulle jäi teoksen arviointikeskustelun pintavaahdosta sellainen hassu vaikutelma, että kirjallisuusväki oli hieman pettynyt, ettei se ollutkaan vallan huono. Olisi ollut varmaan aika asiaankuuluvaa haukkua vähän teosta, koska sen on kirjoittanut Rajala. Muistan ainakin yhden bloggaavan kirjailijan suhtautuneen siihen kuitenkin positiivisesti, ilmeisesti sitten Kemppisen lisäksi.

  Vaan hälläväliä, mitä muut sanovat, teos on aina lukijan! Harmittaa vaan vietävästi, ettei teosta pysty lukemaan vaaka-asennossa, paitsi ehkä riippukeinussa, sillä keinun laitakangas tukee kävivarsia.

  Siis nyt on kesä korkeimmillaan! On juuri se hetki, josta kohta jokin taittuu. Kävelin äsken j tuossa pihalla ja nautin lämpimästä meri-ilmasta. Ilma kuin linnunmaitoa, niin suloista, ettei osaa sanoa.

  VastaaPoista
 61. Panu kestää naiselta naiselle, naiset eivät...

  No myönnän, että tuo oli hieman ilkeää, kysymys on sentään ehkä kaikkien aikojen merkittävimmästä Panu Rajalasta.

  Usein jään pohtimaan kielikuvia. Linnunmaito terkoittanee kaikkea kivaa, mutta tarkemmin ajateltuna on aika yököttävää.Sää on silti hieno, ei kannata kenenkään valittaa, kyllä ne rännät ja pakkaset ovat kohtapian tulollaan.

  VastaaPoista
 62. Valto,

  säädettävä teline vaikuttaa hyvältä. Olisin kuitenkin kuin vanki jonkin häkkyrän takana, luulen. En tiedä, miten suhtautuisin siihen, sillä olen aika tarkka niskani asennosta, ja laite voisi vaatia tietyn epämukavan päänkulman.

  Minulla on vain ranteet sellaiset, että ne kipeytyvät jonkin verran painavien esineitten käsittelystä. Olin mm. opettajien pienehkön kirjaston hoitajana silloin kun tulin taloon. Luovuin hommasta, koska ranteet kipeytyivät kirjojen siirtelystä.

  Ihmettelen vain, että paksuja eepoksia ei voida painaa osissa, pienissä pahvikantisissa läpysköissä (kuten Savukeitaan kirjat).

  Kirja voisi olla myös sellainen, että sen saisi repäistyä osiin parista kohtaa kirjan hajoamatta. Kirjan ei tarvitse pönöttää tai edes olla ikuinen. Menisi varmaan kaupaksikin enemmän. Kyllä osiin reväistyn kirjankin voi halukas säilyttää nätisti hyllyssään, jos kirja yleensä on pakko omistaa.

  VastaaPoista
 63. Hassua, Riku, että mietin samaa kirjoittaessani.

  Linnunmaito lähes oksettaa, kuten maitokin, jota en pysty juomaan ollenkaan. Johtuukohan siitä, että minua petkutettiin pienenä, jolloin suostuin juomaan vain kaupan maitoa, en lehmän maitoa.

  Äiti oli pannut lasiini kesämökin naapurilta saamaansa vastalypsettyä lehmän maitoa ja sanoi, että se on kaupan maitoa. Join pokkana. Sitten kaikki nauroivat makeasti ja sanoivat, että se olikin lehmän maitoa.

  VastaaPoista
 64. Minä sitävastoin olen aina ollut varsinainen maitopoika! Nyttemmin kai maitojunalta täpärästi välttynyt maitopartaäijä.

  Luulen, että Valto on ihan kovalla luonnollaan niitä sivuja käännellyt, vaikkei itsekään muista.

  Kulttuuria olen tässä kelannut: Nazaretin Razamanaz pyörii kuulokkeissa jo ehkä monennenkin kerran. Myös Bad bad boy.

  VastaaPoista
 65. Hih hih hih!

  http://www.apuneuvos.fi/images/Carusei_Vuodetarjotin_AA5852.pdf

  Vakavasti: googlettamalla "lukuteline" -sanalla löytyy vaikka mitä...

  VastaaPoista
 66. Iines taas analysoi liikaa ja ennakolta sulkee apuvälineet pois, niin kuin tuon lukutelineen. Ei sitä kuule teipata ruskealla pakkausteipillä - tai mikä pahinta, jeesusteipilla - sinuun kiinni, niin kuin muodollisesti pätevät lastetarhaopettajattaret pilteille tekee.

  Kaikki on aina niin dramattista - vankina oloa - vaikka kyse on apuvälineestä, jonka saisi pois. Epäilemättä tuossakin tarvitaan vielä rutkasti tuotekehitystä (insinöörien taholta) ja asenne muutosta teatraalisten humanistien taholta...

  VastaaPoista
 67. "Se on kuin linnunmaitoa", sanotaan tietyistä alkomahoolijuomista, niistä naisten suosikeista. Niihin ei pidä koskea. Tulevat ylös, kuulemma.

  VastaaPoista
 68. http://www.mikkelinapuvaline.fi/UUDET/erittely/kalusteetjalisalaitteet.pdf

  Täältä linkistä löytyy Levo-merkkinen lukuteline eli sama malli, jota tarkoitin. Maksoi jo Kuopiossa muistaakseni usemman tuhat markkasen siihen aikaan sillä muistin äsken käyneeni Tulliportin kadun alapäässä olevasta liikkeestä sitä kyselemässä, nyt 320€.

  VastaaPoista
 69. ... anteeksi; siis en minä ÄSKEN siellä liikkeessä käynyt... kirjoitan ihan sekoja ja vielä selevästä piästä.

  VastaaPoista
 70. Kaikki on aina niin dramaattista - vankina oloa - vaikka kyse on apuvälineestä, jonka saisi pois.

  Jape, olet oivaltanut jotain hyvin syvällistä perusolemuksestani. Tällaiset tuntemukset ovat tosiaan minua, enkä niitä kiellä. Minähän en voinut pienenä pitää villatakkiakaan, koska hihat villastivat (karvastelivat) käsivarsiani.

  Jos Valto lukutelinettä ei saa 30 - 50 eurolla, antaa olla. En maksa mistään vankikehikosta kolmeasataa euroa, mutta vinkkisi oli hyvä - kiitän siitä - ja katselen, jos jostain löytyisi jokin kevytmalli halvemmalla. Ihanteeni on lukea ulkona riippumatossa, leppeässä kesätuulessa, kädet liikkumavapaina. Ranteet voisi ehkä tukea väliaikaisesti Unio Mysticaa lukiessa. Jos olisi miesorja, hän voisi pidellä minulle kirjaa.

  VastaaPoista
 71. Riku,

  ei suomalaiseen kesäiltaan mikään Nazarethi sovi.

  Minä voisin kuunnella mieluusti vaikka Reijo Taipaleen kiihkeää tulkintaa, Kesäisen yön muistathan sen, lehdon mis linnunlaulu soi etc.

  VastaaPoista
 72. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 73. Reijo Taipale on tietysti hyvä, ei mikään Kari Tapio, mutta sen kielellään tekemiä maneereita ei katso vanha erkkikään!

  VastaaPoista
 74. Hahaa, Reijo Taipaleen kielitemput naurattavat nyt ääneen, muttei pahalla, jos Reijo lukee tämän.

  Minusta Reijo heittää kieltään samoin kuin tukaton mies takatukkaa, kiertoliikkeellä eteenpäin.

  Mutta siis se tulkinta, ujo ja kiihkeä, on jotakin hienoa ja niin suomalaista. Minulla ei kyllä ole yhtään Reijon levyä, ellei jollain kokoomalevyllä ole.

  VastaaPoista
 75. Juicen muistan nähneeni välispiikeissään heittänneen komean takatukkansa eteen: "katsokaa, rockabilly!" - Se oli sitä aikaa.

  VastaaPoista
 76. "Ihanteeni on lukea ulkona riippumatossa, leppeässä kesätuulessa, kädet liikkumavapaina."

  Sitten sinulla toiminee sama jota Delilah suositteli minulle: äänikirja.
  Jää kädet vapaaksi ja niillä voi tehdä... niin, mitä vaan kivaa. Mitä nyt käsillä tehdään.

  Itse luen (silloin kun luen) mieluiten mahallani sängyssä, kädet leuan alla (tyynyä hiukan väissä pehmikkeenä). Tuossa asennossa voi kuunnella myös äänikirjaa.

  VastaaPoista
 77. "Kulttuuria olen tässä kelannut: Nazaretin Razamanaz pyörii kuulokkeissa jo ehkä monennenkin kerran"

  Hemmetti, sinähän kuuntelet Riku kunnon musaa. Huippulevy tuo Nazarethin Razmanaz, löytyy minunkin kokoelmista.

  VastaaPoista
 78. Nuorena poikana tykkäsin Tommy Tabermannin Ylen rinnakkaisohjelmalle juontamista aamulähetyksistä ja niiden musiikista.

  Hieno mies, hyvät hanelle!

  VastaaPoista
 79. Äänikirja ei ole minua varten!

  Tahdon nähdä kirjainten kuviot ja haistaa kirjan tuoksun. Voisin kuunnella jonkin jännityskuunnelman, kuten Baskervillen koira, mutten halua kuulla esimerkiksi runoakaan äänikirjasta, sillä se pitää tulla minulle raakana, vailla tulkintaa ja välikäsiä, vain minä ja kirja(ilija) kahden.

  Voi että, radiossa sanottiin juuri, että Tommy Tabermann on kuollut. Luulin, että niin hyvä mies selviäisi.

  PS Korjasin lyömävirheet ja huomasin, että Rikukin puhui Tabermannin kuolemasta samaan aikaan kanssani.

  VastaaPoista
 80. "Tahdon nähdä kirjainten kuviot ja haistaa kirjan tuoksun."

  Kenties voisit ottaa tarvitsemasi stimulaation, jostain kevyemmästä kirjasta, katsella sen kirjaimia ja tuoksutella sitä, samalla kun kuuntelet sitä varsinaista äänikirjaa, joka voi olla ihan muu kirja siis...

  Yllättävää, että et kelpuuta runoilijan itse ääneen lukemia runojaan, vaan haluat lukea niitä mielummin.

  Yllättävä tieto tuosta Tabermannista, jos pitää paikkansa. Luulin, että hän oli parantunut jo tai ainkin vahvasti parantumisen tiellä. Eikös hän ollut lupautunut kansanedustajaehdokkaksikin jo ensi vaaleja ajatellen...?

  VastaaPoista
 81. (Hassua miten tuohon vielä jäi virhe, vaikka korjasin sen kolme kertaa. Kaikki Coca-Colan voimalla. Taidan mennä nukkumaan, meneillään on yli 300-sivuinen kirja ja lukaisen sen loppuun, jotta voin huomenna kokeilla, missä asennossa Unio Mystica alkaa taittua.)

  VastaaPoista
 82. Jape, sinä olet loppujen lopuksi aika hassu. Sinusta löytyy huumorivaihdekin.

  Luulen, että Tabermann säilytti positiivisuutensa loppuun asti.

  Minäkin muistan häneltä parhaiten puhelahjat ja älykkyyden, en välttämättä runonlahjoja. Mieleeni jäi parhaiten se rakkausruno, jossa hän kuvasi rakkaan vaimonsa pissimistä öiseen luontoon.

  VastaaPoista
 83. Elämä on. Huomenna saatan Toron viimeiselle matkalleen. Näin se menee, monet lähtevät liian aikaisin.

  Mutta mikäs sitä pahan tappais, tässä sitä porskutellaan.

  VastaaPoista
 84. Toron viimeiselle matkalleen?

  Voi Riku, onko Toro jokin lemmikki? Tämä herkistää enemmän kuin Tabermann.

  VastaaPoista
 85. Hassua on, Iines, että huomaat huumorini vasta nyt.
  Huomenna vasta huumoria riittääkin, luulen...

  VastaaPoista
 86. Jape, huomasin kyllä huumorisi heti alkuun. En ole ihan onneton tekstien lukijana! Kaikkea vaan ei sanota ääneen.

  Tässä on nyt vain kyse siitä, että olen saattanut pitää huumorina jotakin sellaista, missä sinä olet tosissasi. Luulen, että Mikiskin viittasi tähän kun hän sanoi tykkäävänsä huumoristasi tässä puutarhablogissa.

  VastaaPoista
 87. Hyppäsi parvekkeelta, kerroin siitä joskus. Maailman mukavin mies, alle kolmekymmentä!

  Mutta on minut, vanha mies, kutsuttu myös elokuussa järjestettäviin ryyppäjäisiin asian tiimoilta. Nuoriso on paljon fiksumpaa, kuin me ns. keski-ikäiset.

  VastaaPoista
 88. No, sehän tässä on ongelmana kun ei ilmeitä näe eikä äänenpainoja kuule. Siksi joku voi ottaa "tosi" jutun huumorina ja toisinpäin...

  Itse en ole varmaankaan kovin selkeä ilmaisultani, että näkyisi mikä on huumoripainoitteista tekstiä ja mikä ei...

  VastaaPoista
 89. Muistan kyllä tuon murheellisen tapauksen nyt, kun mainitsit, Riku. Kaunis ja tavallaan hauska nimi vaan vei ajatukseni nyt lemmikkiin.

  Kiitos teille, ihanaiset, juttuseurasta. Nukkukaat tai valvokaat hyvin!

  VastaaPoista
 90. Yön sees - kaikki on hyvin.

  Neljäätoista astetta näyttää puoli yhden aikaan yöllä. Kesä on, ei parasta muistamaani, mutta kuitenkin.

  VastaaPoista
 91. Kovinpa on blogeissa tänään hiljaista, mutta ei ihme. Mittarissa varjon puolella on 29 astetta! Eipä juuri malta sisällä istua, kun ulkona tarkenee ilman paitaa. Mukavaa viikonloppua vaan kaikille! Nautitaan.

  VastaaPoista
 92. Tänäänkin on varmaan hiljaista virtuaalielämää, kun on luvassa säätiedotuksen mukaan ehkä kesän kuumin päivä, ja vielä suloinen suvisunnuntai. Lomatkin ovat vissiin suurimmalta osalta alkaneet tai menossa.

  Täällä alkavat kohta kirkonkellot soida yli merenlahden, kun kansaa herätellään sanan ääreen. Tapahtuma on näillä vesillä merkittävä, etenkin, kun kylä "avautuu" vasta kirkonmenojen jälkeen, jolloin rantakievarin terassin ovet napsahtavat auki halukkaiden kirkkovirvokkeita varten.

  VastaaPoista
 93. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 94. Ihanaa maalaisromantiikkaa: terassi pidetään kiinni, kun tietävät Piiparisen pian soittavan taas kellojaan, merkkinä uuden kaljasatsin tarpeesta sakastiin. Maksavaan asiakkaaseen täytyy satsata.

  Hellä Lehmus hoitaa palveluksen musiikkipuolen, loppupuolen aikana Piiparinen jo käynnistelee mopediaan: kyl mä viel terassille..

  Mopedi kuitenkin hyytyy keleihin ja kanttori jää pellon pientareelle lepäilemään kesän kolmessakymmenessä asteessa...

  (poistin yhden kirotusvirheen, jätin loput)

  VastaaPoista
 95. Täällä on tosiaan maalaisromantiikkaa. Vuosi sitten räjäyttelivät toistensa postilaatikoita, nämä isäntämiehet, tapellessaan kuntaliitosasiasta, että mihin liitytään vai pysytäänkö itsenäisenä. Vastapuolen lootat pantiin sitten tohjoksi ja muutakin jäynää harrastettiin.

  Ja täällä on Hellä Mietonen pappina! Täytyyhän isännillä jotakin silmäniloa olla. Minunkin serkkupoikani, se joka nappasi minua persuksista hautajaisten soppajonossa, meni nyt sitten kirkkovaltuustoon. Pitäähän velvollisuudet hoitaa.

  (Pst Minun piti postata tämä neljä kertaa, ennen kuin sain siitä vihreettömän.)

  VastaaPoista
 96. Sieluni slmillä, näen kuvan paikallisen kirkkovaltuuston kokouksesta.

  Yli puolella osallistujista on pussihousut, jatsarit ja liivit, kaikki eivät ole muistaneet riisua lierihattuaan.(vieno hientuoksu)

  Esityslistan ensimmäinen kohta, kukas ny valitaan papiksi, hakijoita ei ole kuin yksi:

  Tässä Hellä Mietonen, sievä vaaleatukkainen/ hän kepuakin rakastaa, ja syntisäkit pakastaa...

  Se me valitaan, ehdolla että käsittelee ensimmäisessä saarnassaan lietelannan hajun eheyttävää vaikutusta maalaismiljööseen!

  VastaaPoista
 97. Kyllä vaan, siis isännillä on täällä rajaton valta, vain pari demarinperkelettä on niitten kiusana, ja muutama kokomusta oikein rikas.

  Täällä saa vapaasti pilata vesiä ja myrkyttää kasvinsuojeluaineilla peltosarat, jotka jatkuvat mereen asti. Meidänkin tällaisen viehkeälle kemikaalille tuoksuvan pellon vieressä sijaitseva rantamme rehevöityy ja kaislottuu kohta umpeen. Sen sijaan mäntysuovalla pesu on ankarasti kielletty koko kylässä rannoilla, varsinkin kaupunkilaismökkiläisiltä.

  Mutta muutoin täällä vallitsee rikkumaton idylli ja pyhäaamun rauha huokuilee hiljaa. Kohta kyllä napsahtaa, klo on 11.

  VastaaPoista
 98. Muutama demarinkekkale, tai kokomusta kokoomussielu ei maataloustukiyrittäjien ehdottomuutta murra: sitä sanotaan demokratiaksi.

  Salaisessa kassakaapissa pidettävään paperinivaskaan
  ovat tehneet tarkan varautumissuunnitelman: pohjanlahdessa aletaan kasvattamaan riisiä, kun kasvaa umpeen.

  Ekskursiot Nurmijärvelle on myös suoritettu: näin rakentuu kerrostaloja kuivatetun järven, nurmijärven päälle.

  VastaaPoista
 99. Riisipellon ympärille laitetaan piikilankaa sähköisine paimenpoikineen; linnunmaitoon ei saa mennä uimaan!

  VastaaPoista
 100. No nyt ymmärrän yskän, riisin kasvatushan siinä takana on. Puhuvat täällä luonnollisesta maankohoamisesta rannoilla, mutta salajuonihan se on. Hyvä kun paljastit!

  Minua ottaa muutenkin päähän tämä rantamme vieressä myrkkyhuseeraava maamies. Hänen peltotonttiinsa on muinoin lisätty äitini myymä kaistale, jolle mies ei ole hakenut lainhuudatusta. Ts. tuo kaistaleen neliömäärä on edelleen meidän kiinteistöveromme pohjana, me maksamme häiskän veron tältä osin, olemme maksaneet vissiin 15 vuotta. Summa ei ole suuri, mutta periaate tässä harmittaa, enkä viitsi ruveta nipottamaan, kun muinoin yhden kirjeen lähetin eikä mitään tapahtunut. Osaakohan se lukea?

  VastaaPoista
 101. Lukutaito meillä ihmisillä on sellaista valikoivaa.

  Suomalaisen kesän ehkä suurimpana epäkohtana pidän megatapahtuman, Eukonkannon sm-kilpailujen nimeä!

  Suomeen tuli kyllä hieno voitto, mutta nimi täytyy muuttaa: Nälkiintyneet juoksee pikkugimulit selässään!

  Tai vielä parempi olisi, jos oikeasti kuikelot, mutta vatsakkaat äijät kantaisivat lyhyillä jaloillaan sellaisia suomalaisia rouvia.- Yhä parempaa, jos toisin päin!

  "Niin monta, niin monta, on tielle uupunut..."

  VastaaPoista
 102. Siis kuvauksestasi päätellen, Riku, kisassa on menetelty epäeettisesti.

  Jos on kyse eukonkannosta, niin minusta siinä ukon tulee kantaa selässäään omaa eukkoa, ei naapurin laihempaa eukkoa tai peräti eukon tytärtä tai pikkusiskoa.

  Jos näin on käynyt, kisasta menee hauskuus. Ja eukottomat katselkoot suosiolla sivussa, kisaan pääsee vasta, kun on oikea miesten mies ja saanut eukon itselleen, mieluusti käyttänyt alttarin tms:n kautta tai todistettavasti elänyt symbioosissa kannettavan kanssa.

  VastaaPoista
 103. Muuten tämä on kyllä upeaa uutisaikaa.

  "Känninen, traktorilla kaahannut alaikäinen kolaroi takaa-ajon jälkeen poliisiautoa!"

  "Tölli sai ministerinviran, koska on vanhoillislaestadiolainen, paikallinen kepulainen!"

  "Jättikoirat uhkaavat suviseuroja!"

  Puuttuu oikeastaan vain: "Kielitieteilijät odottavat läpimurtoa, nauhoittavat suviseurojen kielillä puhumisen ja kiimahuudot!"

  VastaaPoista
 104. Eikä pelkästään ihana, vaan taivaallinen! Minäkin raukenin johonkin toiseen tilaan riippumatossani ja kirja (Ksenofon, Hevostaito) valahti maahan, vaikka on pieni ja sievä.

  Uutisista en tiedä nyt oikein mitään paitsi että on ollut eukonkantokisa ja kansa suree Tabermannia, tietovehkeet ovat olleet kiinni ja minä ulkona koko päivän. Pystyssä maailma näyttää edelleen olevan, mikä on hienoa. No, tuo on hienoa, että Töllin Tapsa sai ministerinviran, sillä hänen nimestään saa paljon hupia.

  VastaaPoista
 105. Eikös se ole Hilla Halla-ahon kääntämä?

  VastaaPoista
 106. On! Hillahan on Jussi Halla-ahon tohtorivaimo, ja oikein kaunis nainen onkin. Kumpihan heistä lienee viisaampi?

  VastaaPoista
 107. Anteeksi, hyvät lukijat, te jotka luitte uusimman juttuni tai tulitte sitä lukemaan!

  Se oli varsin hämärää huttua, ydin ei ollut kirkas, ja otin sen pois, koska en oikein itsekään tiedä, mitä halusin sillä sanoa. Korjasin sitä vielä julkaisuvaiheessa varmaan kymmenen kertaa, ja varmaan juuri siksi, että se oli väkisin tehty.

  Rikulle kiitos ihanista kommenteista ja erikoisanteeksipyyntö, että nekin lähtivät samalla. Pahoillani, mutta iloinen, että jaksoit kommentoida vyyhteäni.

  Kipeänä ei pitäisi kirjoittaa, ja minun kylkeni on kirvelevän kipeä, hengityskin sattuu. Käyn näyttämässä sitä lääkärille iltapäivällä. Kaaduin omenapuun kuoppaan toisessa kädessä pihatuoli ja toisessa iso cocispullo.

  VastaaPoista
 108. Iines, ehdin lukea, mutta en kommentoida. Hyvä, että pääset lääkärille näyttämään kylkeäsi. Kun paksun kirjan kantaminenkin on sattunut ja hengityskin sattuu, voi olla vaikka kylkiluu poikki. Toivon, että saat avun ja paranet pian.

  Ollaan tultu maalta kotiin, eikä minulla ole kannettavaa otettavaksi sinne mukaan. Matkaradio on ainoa tiedotusväline siellä ja sitäkin kuunnellaan hyvin vähän. Eilen päivällä kuuntelin J.K.Ihalaisen haastattelua ja runoja hänen itsensä esittäminä. Ihanan möreä miesääni siihen puuhaan!

  VastaaPoista
 109. Ei minulta tarvitse anteeksi pyytää, luulen ettei maailma paljon kommenteissani menettänyt.

  Kirjoituksestasi tykkäsin, minusta siinä oli asiaa, ennen kaikkea mukava tunnelma.- Tunnelma on tärkein.

  Aika hiljaiset hetket blogeissa, jollain tavalla se näkynee myös täällä.

  Lepoa ja paranemista!

  VastaaPoista
 110. Todennäköisesti luita ei ole poikki, sanoi lääkäri kopsuttelujensa jälkeen, vaan kyseessä on enemmän kova tärähdys keuhkoihin ja käteen. Lääkkeeksi kipulääkitys tarpeen mukaan. Kolmiolääkkeet jätän ainakin syömättä.

  On vaan niin paljon tekemistä! Huomiseksi on jollain ilveellä saatava kärrättyä kolme jätesäkkiä alas mäkeä, koska jäteauto tulee huomisaamuna. Voin jättää kärryt alas, mutta katsoa niille semmoisen paikan, ettei jäteauto nosta niitä kuormaansa. Eiköhän tässä vielä elämä kirkastu ja pääse nauttimaan helteestä rannoille.

  VastaaPoista
 111. Aito valelääkäri olisi pistänyt röntgeniin, mutta niitä on kai nykyisin aika heikosti vastaanotoilla.

  Aurinkoa!

  VastaaPoista
 112. Kesä on tosiaan hiljaista aikaa blogeissa - viittaan Rikun ylempään kommenttiin. Japekin on selvästi jäänyt nalkkiin jonnekin, kenties Padasjoen (Pudasjärven?) Sahtipäiville, vai mitkä ne nyt olivatkaan.

  Minä alan piristyä, kun otin pillerin (Para-Tabs), joka vei pahimman kurjuuden ja särkyolon. Kuskasin kolme jätesäkkiäkin jo alas mäkeä aamua varten.

  VastaaPoista
 113. Vedä sinä tabua. Minä vedän jotain muuta.

  VastaaPoista
 114. Anonyymi,

  ehkä sinäkin tässä kiputilassa olisit ottanut särkypillerin, kenties kaksi tai jopa kolmiolääkkeen.

  Ei ihminen voi olla ja toimia, jos häntä sattuu sisältä, keuhkoista. Nih.

  VastaaPoista
 115. Älä mua - enhän mäkään sua....- - By the way - mihin ne mun kaksi aiempaa kommenttia hävisi?

  VastaaPoista
 116. Rauno,

  edellisessä keskustelussa on kommenttisi, ja jos se anonyymi on Rauno, niitä on kaksi.

  Mukavaa nähdä sinut tässä blogissa. Jos alat mua, minäkin alan sua, siis julkilukemaan. Nyt luen vain salaa.

  VastaaPoista
 117. Hmm. Joo. Olkoon niin. Ja niin onkin.

  Puhuin tuossa veljeni kanssa kännykkäteitse. Suht. mukavaa muttei kovin syvällistä, vaikka J. ei mikään tyhmä olekaan - ei ei - ei ollenkaan. - Eipähän vain ole lukenut tiettyjä kirjoja (se mitään ole lukenut, vaikka on ylioppilas ja Jyväskylän seminaarin käynyt muka-hoitaja).

  Öhm. Niin. Lue vaan salaa Inkku. Mä suo ajattelen aina (silloin) myös. Tiedät kyllä milloin.

  (Ja nyt Thatcherin (Ironmrs.) reisille kiipeilemään...).

  VastaaPoista
 118. Rauski, ihmisen pitää puhua kepeitä ja ajatella syvällisesti. Eiköhän se noin mene parhaiten.

  Veli olisi kiva. Minulta on aina puuttunut miehen malli, isän tai veljen tai enon, miehen joka pitää minun puoliani vaikka tekisin väärin. En tarkoita että puolustaisi vääryyttä, vaan sitä, että on oikein puolustaa väärässäkin olijaa. Eikö tämä ole tarpeellista humanismia, kaiken ihmisyyden perustaa?

  VastaaPoista
 119. Rauski

  olkoot puheemme kepeitä ja ajatuksemme syviä. Näin tulee hyvä.

  Olisipa minullakin ollut veli. Minulta on aina puuttunut miehen malli, isä, veli, eno. Sellainen miesihminen, joka pitäisi puoliani, vaikka olisin väärässä. En tarkoita vääryydeen puolustamista, sillä eikö väärin tehnytkin ansaitse puolustajan?

  VastaaPoista
 120. (PS Tästä on hävinnyt aiempi aamuinen kommenttini Rauskille, ihan itsestään, en ole poistanut. Jos se putkahtaa tähän nyt takaisin, syy on Bloggerin, en minä sitä uudelleen postaa.)

  VastaaPoista
 121. En minä nalkissa missään ole Iines. Kotiuduin jo sunnuntaina hyvissä ajoin - olihan eilinen pienyrittäjällä taas jo työpäivä ja täällä työmaan ihanassa lämmössä nytkin kökin. Että näin hienoa on suomen kesä! Tästä pitää nauttia täysin siemauksin.

  Blogimaailmassa tuntuu olevan aika hiljaista ja koitan kartuttaa kuvakokoelmaani iltapäivisin / iltaisin, jotta materiaali ei lopu heti alkusyksystä. Siksi ei kovin paljoa ehdi kommentoimaan juuri nyt. Eilen illalla kävin eräällä PK-seudun lintutornilla ja pääsin käyttämään kieltä. Oli nimittäin pari nättiä nuorta naista samalla lintutornilla jonne tulin.

  VastaaPoista
 122. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 123. "Aito valelääkäri olisi pistänyt röntgeniin, mutta niitä on kai nykyisin aika heikosti vastaanotoilla."

  Entisellä kotipaikkakunnalla oli sellainen mieslääkäri, että aina kun nainen meni kertomaan vaivasta kuin vaivasta, niin ensi toimenpide oli että lääkäri kehoitti potilasta ottamaan paidan pois ja tutkitaan hiukan...

  Tuli tuossa viikonloppuna muutenkin muisteltua menneitä ja siinä yhteydessä kerrattiin kuinka eräs kaverini (mies) meni ko. lääkärille näyttämään suussa nielun lähettyvillä olevaa isohkoa pattia. Ko. lääkäri ei tiennyt mistä on kysymys ja soitti keskussairaalaan ja kyseli neuvoa. Lisäksi kyseli että mitä sille pitäisi tehdä. Lisäksi kysyi että kuinka ko. toimenpide tehdään ja voisiko hän tehdä sen(!?!). Kaverini sanoi, että et saatana tee yhytään mitään, kun et tiedä edes mistä on kysymys vaan laitat heti lähetteen keskussairaalaan.

  Jotenkin minulla ei ole aina kovin korkeaa luottamusta suomalaiseen lääketieteeseen ja lääkäreihin. Monenlaista sakkia on sielläkin. Ihan arvaamalla luovii moni lekuri.

  VastaaPoista
 124. Koetanpa taas, psyykö kommentti nyt tässä.

  Sanoin Raunolle hävinneissä kommenteissa, että on hyvä kun puhuu kepeitä, mutta ajattelee syviä. Muutakin sanoin, mutta kun se on jo kolmesti haihtunut bittiavaruuteen, olkoon.

  VastaaPoista
 125. Jaaha, täältä lähti minunkin pari asiallista ja tärkeää kommenttia...

  VastaaPoista
 126. Ei hitto, nyt täältä hävisi viestini, ossa kerroin että kaksi aiempaa viestiäni oli sensuroitunut...

  VastaaPoista
 127. Nyt ei homma pelaa...

  Tältä on hävinnyt jo 4 viestiäni

  VastaaPoista
 128. Kommenttien häviämistä on muissakin blogeissa. Tämä Blogger ei kyllä ole niitä varmimpia blogi "toimittajia".
  Harmi kun erittäin laadukkaat ja pitkät kommentit häviää...

  -Jape-

  VastaaPoista
 129. Jape,

  juuri siksi panin varoituksen punaisella, että huomaisitte kopioida laadukkaat ja kuolemattomat hengentuotteenne hetkeksi talteen.

  Raunolle sanolin jo neljästi kadonneessa kommentissani, että on hyvä, jos ihmisen puheet ovat kepeät, mutta ajatukset syvät. Näin tulee maailmasta hyvä paikka elää.

  VastaaPoista
 130. Jaaha, iineksen oma kommenttti katosi...


  Iines: "Jape,

  juuri siksi panin varoituksen punaisella, että huomaisitte kopioida laadukkaat ja kuolemattomat hengentuotteenne hetkeksi talteen.

  Raunolle sanolin jo neljästi kadonneessa kommentissani, että on hyvä, jos ihmisen puheet ovat kepeät, mutta ajatukset syvät. Näin tulee maailmasta hyvä paikka elää."

  En huomannut niitä päivällä töiden lomassa laittamiani kommentteja kopioida talteen :(
  Ei titenkään enään muista sanansta sanaan sitä nokkeluutta (oma mielipide), jonka silloin laitoin...
  Mutta voihan sitä koittaa vielä muistella myöhemmin.

  Vaikuttaisi siltä, että ei-kirjautuneena laitetut kommentit pysyisi.

  Raportoin omasta blogistani, sinun blogistasi ja eräästä muusta blogista Bloggerille. Siellä oli muitakin ongelmasia jolla on smaa vaiva, eli on "globaali" ongelma. Google teki eilen Bloggeriin jonkin päivityksen ja v*tuiksi meni, kuten vanha sanonta kuuluu.

  Ongelma on tiedostettu jatietoja ei häviä...jada...jada...jada. No tuskin tännekkään ne hävinneet kommentit pompsahtaa taksisin, eli tietoa hävisi.

  -Jape-

  VastaaPoista
 131. Taisivat panna töpinäksi käskystäsi, Jape, vaikka kommenttien määrä edelleen heittää todellisesta.

  VastaaPoista
 132. Parasta olisikin panna töpinäksi. Hermo renaa hiukan muutenkin ja hernettä on myös nenässä. Hommien pitää luistaa. Ja viivytyksettä - se on tätä päivää.

  VastaaPoista