8.6.2010

Se tapahtuu kuitenkin

Ihmisen koneisto ei ole hänen käsissään, ei alkuunkaan. Viis siitä, syökö vain rehuja ja hölkkää naapurikyliin asti ja painaa 44 kiloa, kuten perseetön Sirpa. Merkityksetöntä koneistolle, mitä sen ympärillä on, onko rasvaa vai öljyä vai ihan kuiviltaan vaan. Koneisto noudattaa omia lakejaan, joihin masiinan teot vaikuttavat yllättävän vähän. Vähän sama kuin että kauneinkin nainen pieree kumminkin tai ruminkin mies itkee. Se tapahtuu kuitenkin, mikään asia tai piirre ei vakuuta toista, ketju etenee omia ratojaan. Kuolema korjaa terveiltä jaloilta, tauti vie ravintotieteilijän tai urheilijan, sairaus kaataa geenitutkijan.

Minun koneistooni on työnnetty nenänrei'istä sisään kaksi hernettä, kun koko masiina oli vasta neljän ja halukas käyttämään hengitysratastaan, mutta halukas myös koettamaan, montako hernettä nenään menee. Herneytetty masiina nostettiin syliin, kuului kiihtyneitä ääniä kun muut masiinat tsuksuttivat hätääntyneesti kiljuen ja sopottaen, ja sitten masiinaa vietiin huovan sisällä parin korttelin päähän lääkäriin. Siinä istuttiin valkotakkisen polvella ja masiinan rei'istä työnnettiin herneiden perään pitkät pinsetit, joilla herneet noukittiin pois koneiston tasaista nytkytystä haittaamasta. Masiina lupasi, ettei koskaan enää työnnä herneitä koneiston rattaisiin.

Minulla on aina ollut kohtuullisen mukiinmenevät korvat, tosin eripariset, sillä korvarenkaat eivät anna vastailmansuuntiin, niin kuin pitäisi, jos tarkkoja ollaan. Salmiakinmuotoinen hopeakorvakoru näyttää koko vinon ruutukuvion vasemman korvan peilikuvasta, kun katsoo suoraan edestä, mutta vain litteän silhuetin oikean korvan kuvasta. On tietenkin mahdollista, että reiäntekijä on ollut tietämätön symmetriaseikoista, ja survaissut vain reiän kumpaankin korvaan tarkistamatta nipukan vastaavuutta toiseen nipukkaan ja asettamatta laukaisukonetta nipukan kaltevuuden mukaan. Tämä on tietenkin valitettavaa, kuten huono työ aina. Jokainen on tärkeä paikallaan, myös reiäntekijä.

Vaikka korvani ovat kohtuullisen huomaamattomat, kuten hyvät korvat ovat, niin niiden sisälle kertyy joskus sakkapalleroita. Huomatkaa, että sakkapalleroilla ei ole mitään yhtäläisyyttä vaikun kanssa, jonka poistosta ihminen yleensä huolehtii kaivamalla korvaansa sormellaan tai pumpulitikulla, joku kynällä. Tätä kirjoittaessani palautuu mieleeni uniikki lapsuusmuisto: äiti käärimässä pumpulia tulitikun päähän tiukaksi palloksi jonkun perheenjäsenen korvanpuhdistusta varten. En tiennyt, että muistan tällaisen. Kun kirjoittaa, muistaa enemmän.

Korviini kertyy siis joskus sakkapalleroita, jotka siellä liikkuessaan aiheuttavat huimaamisen tunteen, joka voi olla voimakas ja lähestyä jopa kuolemanpelkoa. Tällaista tilaa kutsutaan asentohuimaukseksi, josta parhaillaan kärsin. Näin kävi ensimmäisen kerran, kun olin maalannut terassinkaton alalaudat pää kenossa. Seisoin maalaustelineellä, ja olin kiertyneenä toinen korva ylös, toinen alas, puoli päivää peräkanaa. Seuraavana päivänä katsoessani liikkeessä katosta roikkuvaa helmilamppua maailma keikahtikin nurin ja putosin tyhjään. En pyörtynyt, mutta oli istuttava antiikkikaupan 1700-lukulaiselle talonpoikaistuolille. Oli ihmeen hyvä istua, ja maailma asettui kohdalleen.

Tämä saa minut sanomaan: Se tapahtuu kuitenkin, vaikka toimit toisin. Se tapahtuu juuri sinulle, hyvä onnesi on nyt loppu. Koneisto tekee mitä tahtoo, se vie masiinaa joka ei edes vikise. Sakkapallerot asettuvat korviisi, vaikka ne olisivat maailman kauneimmat korvat ja vaikka sinulla olisi kuulo kuin sadun prinsessalla, joka kuuli kun tuuli huokaisi maapallon toisella laidalla. Koneisto määrää senkin, kuka hukkuu tsunamin aaltoihin ja kuka pelastuu roikkumalla puussa. Fysiikalla ei tee mitään, lopulta, siis bodylla tai haballa. Lento-onnettomuuksien ainoat henkiinjääneetkin ovat heikkoja lapsia. Sielukin on aika tarpeetonta kamaa loppugeimeissä. Koneisto on tärkeä.

(Kuva M. C. Escher)

310 kommenttia:

 1. Totta joriset Iines kesälaitumiltasi.

  Joku saa koneistoonsa epämuodostumia, syylän nenäänsä, juomut otsaansa, allergian, syömishäiriön, mielensairauden, psykopatian, luulotaudin...

  Lista on loputon, kaikille jotain. Vähintään kiusallinen särö pintakiiltoon.

  Kävin tänään itsekin lääkärissä koska mulla on synnynnäinen sydänvika joka ei hirveästi ole elämää vielä haitannut, mutta nyt alkoi epäilyttämään kun huimailee ja väsyttää äkisti. Nitroja kirjoitti varuilta kuin Oskari-sedälle "vikurareseptin" ja verikokeisiin sekä rasitustesteihin.

  Pulssini on muuten ollut aina hyvin alhainen 40-50 välillä levossa eikä ylitse sadan meinaa saada edes muissa hommissa lepotilojen välillä -sängyssäkään...

  VastaaPoista
 2. Itseä harmittaa, kun tuli jätettyä (unohdettua) väliin tuon M.C. Escherin näyttely Amos Anderssonin taidemuseossa. Siellä oli nyt keväällä Escherin näyttely.

  Todella kiehtovia kuvia väsännyt tuo Esher...
  Niissä silmä ja ajatus alkaa harittamaan nopeasti :)

  © Pim Peli Pom

  VastaaPoista
 3. Minulla on aina ollut kohtuullisen mukiinmenevät korvat

  Olen huomannut, tosin tuo toinen korva on yleensä vain esissä. Vaikea sanoa toisesta...

  Vaikka korvani ovat kohtuullisen huomaamattomat

  En ole huomannut. Minusta ne on vokottelevasti esissä, ainakin tuo toinen.

  VastaaPoista
 4. Pim Peli Pom, minäpäs löysin Escherin netistä ihan itse jo ennen kuin hänestä tehtiin näyttelyllä suomalaisille tunnettu, jopa trenditaiteilija. Viehätyin kuvien monikerroksisista tasorakennelmista kauan sitten ja poimin ne nettiarkistooni, ja yllätyin, kun luin Hesarista jutun hänestä.

  Olen aina tykännyt kuvista, joita voi katsoa kahdella tai monella tapaa, niin että joku näkee kuvassa profiilin, joku paistetun porsaan. Minulla on niitä paljon jemmassa.

  Minusta jos muuten joku näkee vokotuksen korvassa, esim. minun kuvassani, niin hänellä on puolivillainen ajatus valmiina vokotusasioissa. Näin hän saattaa saada vokotusajatuksen vahingossa vaikka porsaan kärsää katsoessaan.

  VastaaPoista
 5. Voi sinua Valto. Mies ja miehen sydän. Noh, toivotaan sille tasaista ja hieman kiihkeämpää sykettä, sillä 40 - 50 on vähän alhainen. Minä voisin antaa sinulle muutaman sysäyksen omastani, oma pulssini kun on mieluummin vilkas kuin hidas, ollut aina.

  Minusta tosiaan kaikenlainen turha ravintovouhotus on turhaa ihmisen elämässä. Kaikkea voi syödä ja tehdä, kun ei tee yhtä asiaa yli muiden, siis liikaa. Kaikkea kohtuudella, mieluummin kuin boikotteja. Se pitää mielenkin avarana.

  VastaaPoista
 6. Korvarei'istä saa symmetriset, kun käyttää pidempää neulaa. Ei tarvitse pistäkään kuin kerran.

  VastaaPoista
 7. Älkää nyt kehuskelko Escherin löytämisellä, sillä onhan hän ollut tunnettu jo vuosikymmeniä... Varmaan jo 40 vuotta sitten harjoittelin hänen innoituksestaan piirtämään kolminapaista magneettiakin.

  Tuosta asentohuimauksesta oli juttua joku vuosi sitten. Eräs lääkäri, jota epäilin lapsuuden kaverikseni (sama nimi), oli kehittänyt siihen jonkinlaisen kotikutoiselta vaikuttavan hoidonkin.

  Kaikilla meillä on omat vikamme ja puutteemme.

  VastaaPoista
 8. "Mind over matter"

  Minun pulssini on varmaan aina ollut yli sata, kilpailevat koneisto ja mieli, kumpi pääsee ensin maaliin.

  Eivätkä ne korvat, mutta korvien välit. Molemmat minulla alkoivat harittamaan, kun keksin kaivella vaikkua tulitikulla. Kuivasivat korvan pirut niin, että nykyään joutuu tikulla raputtamaan aivoista asti.

  Oikein sanoit, kun joskus mainitsit, että virta loppuu miehiltä aiemmin kuin naisilta. Niin se tekee.

  VastaaPoista
 9. Minun korviini lätkäistiin reikä jollain lävistyskoneella, Anonyymi. Neulan mitasta en sitten tiedä, mutta tahtoisin kyllä, että reiät olisivat symmetriset, vaikken muutoin suorista linjoista en kauheasti pidä.

  Taidat, Tapani, tarkoittaa Tapani Rahkoa Tampereelta, jonka Rahkon manööveriä lääkäri minulle suositteli ja joka on netissä. On vain se, että minun pitäisi tietää varmasti, kummassa korvassa vika on. Tämä yleislääkäri ei osannutkaan siinä neuvoa, enkä ole ainakaan vielä tilannut korvalääkäriä, kun tämäkin kustansi jo 85 euroa. Odottelen, jospa vanhat yleisliikesarjat auttaisivat. Kun nyt saisi vain nukuttua.

  Jotenkin, Riku, en koskaan epäile sanojasi. Sinulla on varmaakin myös kiihkeä elämänjano. Ja elämä, kenties? (Hymiö.)

  VastaaPoista
 10. Pim Peli Pom, minäpäs löysin Escherin netistä ihan itse jo ennen kuin hänestä tehtiin näyttelyllä suomalaisille tunnettu, jopa trenditaiteilija.

  Aivan, netistä minäkin hänet löysin, jo hyvän aikaa sitten. Joku laittoi minulle joskus linkin johonkin kuvaan ja hain sitten itse lisää kuviaan, joihin tykästyin.

  Idea ja visia oli mennä sitten nyt katsomaan niitä oikeita tauluja Amos Anderssoniin, mutta unohtui sitten.

  Jotkin on muuten rakentaneet LEGOista noita Escherin illuusioita. Aika makeita (kuvia niistä netissä).

  Myös tämän seuraavan jampan liitutyöt suoraan katuun piirrettynä ovat aika upeita illuusioita. Kateeksi käy, kun ovat niin taitavia piirtäjiä. Itse en saa tikku-ukkoa piirrettyä "oikein"

  http://gprime.net/images/sidewalkchalkguy/

  © Pim Peli Pom

  VastaaPoista
 11. "Sielukin on aika tarpeetonta kamaa loppugeimeissä."

  Siis mikä sielu? Ellet sitten sielulla tarkoittane aivojen ja hermoston sähkökemiallista toimintaa, joka perustuu täysin fysiikan ja kemian lakeihin.

  Alzheimerin tautia sairastavan ihmisen minuus/sielu katoaa kuin pieru Saharaan.


  MItä muuta sielu on kuin sähköisiä jälkiä aivojen kuoressa?

  VastaaPoista
 12. Meidän tutun nelivuotias laittoi leppäkertun nenäänsä ja se löytyi talvella kun nokka tulehtui.

  Kaikkea ne lapset keksivät; ei koneisto. Kone on ihmisen hallussa aika pitkään eli tuo sinun mukava kirjoitus on silti puppua. Mutta - aika hyvin.

  VastaaPoista
 13. Rikun esiintuomassa mind over matter -teesissä on vinha perä.

  On ihmisiä, joilla on asiat kunnossa, mutta silti kaikki on aina "huonosti"; mieli on keskittynyt poimimaan epäkohdat.

  On myös ihmisiä, joilla esim. terveys on heikoissa kantimissa, talouskin kuralla ja silti silmät säteilevät elämäniloa.

  Taisin taannoin mainitakin Teräsmies Christopher Reevestä, joka neliraajahalvaantuneen auktoriteetilla totesi, että kipua ei voi elämässä välttää mutta kärsimys on oma valinta.

  Positiivisuuspsykologia sanoo, että aito kunnioitus toisia ihmisiä kohtaan, kyky tuntea kiitollisuutta ja halu oppia uutta ovat hyvin terveen mielen merkkejä.

  Kaikenlaisten ihmisten kanssa voi löytää yhteisen sävelen, kun kunnioittaa toisen tapaa elää ja katsoa maailmaa! Olikohan se Dalai lama, joka sanoi, että ihmisissä on paljon samaa: kaikki haluavat olla onnellisia ja välttää kärsimystä.

  Joku ajattelee herätessään, että taas pitää herätä uuteen päivään. Toinen: Taas saa herätä uuteen päivään! :)

  Jommallakummalla on kivempaa.

  VastaaPoista
 14. Olen pannut merkille, että usein ihmisillä, jotka arvostavat elämää sydämensä pohjasta, on ollut rankkoja kokemuksia.

  Hiekka hiertää simpukan sisään helmen.

  Soisi, että ihmisen ei tarvitsisi joutua kovin ahtaalle ennen kuin hän oivaltaa elämän arvon.

  VastaaPoista
 15. Vihjeeksi HG:lle semmoinen, että koneisto ei tässä taidakaan tarkoittaa koneistoa, vaan jotakin ihan muuta. Jätän sen vielä auki, sillä on kiinnostavaa katsoa, sanooko joku sen sanan vielä ääneen jossain vaiheessa. Se on avainsana, mutta on jokseenkin sama, vaikkei siitä enää puhuttaisi.

  Anonyymi, tuo "sieluni" viittaa johonkin sellaiseen ajatuskuvioon, että loppupeleissä on sama, oletko hyvä ihminen. Paha saa yhtä hyvä osan, joskus jopa isomman kakunviipaleen.

  Kuiske, viisaita sanoja taasen, allekirjoitan hyvinkin pitkälle kaiken, hiekka hiertää helmen, mutta oma kirjoitukseni syväpessimistinen jatkokysymys onkin: mitä väliä? Työlki ellää, mut kaupal rikastuu.

  VastaaPoista
 16. (Rikulle koetin äsken kirjoittaa kommenttia blogiinsa, mutta mokkkulalla se ei ota. Kommentissani oli vain vieno muistutus Soinin ja blogi-isännän päässä olevien vehkeiden yhtäläisyydestä.

  Valtonkaan blogiin en pääse nyt kommentoimaan, mokkulayhteys on liian hidas tuohon malliin, joka teillä ja monilla muilla on valittuna kommentointia varten. Tällaiseen kuin itselläni on, kommentointi onnistuu mokkulalla hyvin. Samoin kaikkialle muualle.)

  VastaaPoista
 17. Tähän ikääni en vielä muista tavanneeni montakaan ihmistä, jota "kärsimys olisi kirkastanut".

  Kärsimys tuo mukanaan katkeruutta, vihaa ja muita negatiivisia tunteita. Ne, jotka osaavat iloita ja nauttia elämästä tuskiensa ohella, osaisivat nauttia siitä myös ilman niitä.

  VastaaPoista
 18. ks. actuspurunen ja minun avaaminen lukuteorian kohdalla koska se on koneisto (ja sisältää metatasolla myös tavalliset symboliset interaktiot - )
  mutta kaikki on tai olisi hyvin niin kauan kun systeemi ei olisi itsensä tuhoava koska siitä ei voi poisoppia sen jälkeen kun rytmi on taattu koska ympyrästä on vaikeampi hypätä pois kuin z-liikkeestä eli poikkeavista näkökulmista kuten tänä päivänä. Liian linearinen on siis tehokkaampi, rahan kannalta selvästi kannattavampi mutta jos käyttäytyminen (lukeminen) ja oivallus miten rahaa tehdään ei samalla kerrota eli ettei minuus osaakaan erottaa roolejaan se on lopulta sairastuttava.

  Mutta - anna mennä: tämä on varmasti ylhäältä sepitetty jotka eivät snaijaa miten ihminen pysyy tai ei pysy terveenä myöskin. Tässä suhteessa Suomi on uusi kulttuuri. Toki sitä voidaan skarpata myös pedagogisesti ja se olisi ehkä minunkin tehtävä?
  Tajuanhan sen jo nyt ulkootapäin ja tajuan miten Escher sen myös oivalsi koska hän käsitti symboliikan yhtä hyvin kuin matematiikan tai abstraktiot ilman intentioita.

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Analyyttinen_lukuteoria

  VastaaPoista
 19. Kariav,

  minusta kärsimys ei toimi vain yhteen suuntaan, vaan yhtä lailla se voi toimia myös toiseen suuntaan. Näin kärsimys voi sekä puhdistaa että liata, ollakseni kuvallinen, jopa runollinen.

  En kieltäisi siis kärsimyksen jalostavaakaan vaikutusta, sillä kärsimys voi hioa ihmisestä särmät, uhman, näennäisresurssit - ne joita me voimaksi ja energiaksi kutsumme ja jotka edistävät kyllä elämässä pärjäämistä mutta eivät välttämättä mielenrauhaa ja sisäistä harmoniaa, sopusointua, tyyntymistä.

  Kun ihminen käy kesken elämänsä perimmäisellä rajalla, elämänarvot voivat muuttua rajusti henkiseen suuntaan. Ehkä Kuiske tarkoitti jotakin tällaista - en osaa sanoa, sillä tämä on vain omaa aprikointiani.

  Tässä herää vielä yksi ajatus. Puhutaanko nyt samasta asiasta, kun käytetään sana kärsimys? Onko huonosta kohtelusta tai puutteesta aiheutuva paha mieli kärsimystä?

  VastaaPoista
 20. Meillä on tapana puhdistaa ja jynssätä ja mitä enemmän jynssäämme sitä enemmän tykkäävät nuo kärsivät meistä.

  Koska he ovat jynssänneet pöpöt pois. Mutta ojasta allikkoon kun siitä tuli malli aivoille.....

  VastaaPoista
 21. Kärsimys on sitä, että jää piehtaroimaan johonkin kipuun (fyysiseen tai tunnepuolen) niin että se määrittää suunnilleen koko elämän. Sen lisäksi kantaa kutreillaan marttyyrinkruunua asian tähden ja pitää huolen, että kaikki muutkin tietävät mitä hirveänkamalaa elämässä on joutunut kokemaan. So? Elämää, ei sen enempää. (Eikä vähempää.)

  Kurjaahan se, että puoliso petti tai jätti tai tuli vakava sairaus, josta kuitenkin selvisi. Jos tapahtuneesta on vaikka jo jokunen vuosi; maksaako vaivaa märehtiä vielä?

  "Kärsimyksen jalostava vaikutus"...Ilmaisisin asian mieluummin niin, että äärimmäisen ikävä vaihe elämässä (tyyliin jonkun läheisen ihmisen kuolema tai oma tai toisen vakava sairaus, konkurssi jne.) laittaa ihmisen polvilleen elämän edessä. Jonkun polvet menevät niin ruvelle, etteivät enää koskaan parane.

  Jonkun toisen taas tulevat entistä ehommiksi arpineen päivineen - ikään kuin silmät aukeaisivat elämän lahjan edessä.

  Eilen luin jostakin lehdestä maalaislääkäri Kiminkisen kolumnin. Hän puhui siitä, että miten vähän moni arvostaa asioita joita saa ilmaiseksi.

  "Elämä on ilmaista ja siksikö niin moni ei anna sille juurikaan arvoa?" (Lainaus ei ole suora mutta Kiminkisen viisaasta kynästä; minulla ei ole lehteä nenäni edessä.)

  VastaaPoista
 22. Jotenkin lohdullinen tämä Iineksen väittämä, että omalla toiminnalla ei ole merkitystä, että koneisto toimii kuitenkin tavallaan. Sehän tarkoitaa sitä, että katumuksessa piehtarointi ja syyn hakeminen omasta itsestä on turhaa. Itse ainakin huomaan kovasti välillä miettiväni, olisiko tapahtunuöt näin, jos olisin tehnyt noin.

  Tuo asentohuimaus kuulostaa hyvin ikävältä taudilta. Toivottavasti siihen löytyy pian apua.

  VastaaPoista
 23. Kyllä tapahtumat kuluttavat toisia (rohkeita) niin, että pitäisi saada vero tuollaiselle perässähiihtäjälle kuten Iines.

  Sellaisilla on aina helppo olla, jotka tulevat sisäpiirin tuudittamana. Mutta me jotka juoksemme tolppakelkan ulommassa päässä olemme aina ristitulessa ja v_ttaa kun Iines rauhallisesti sanoo, että tapahtuu silti. Koska joku opetti niin alkoi tapahtumaan:.....se on prosessi: tässä meni about 10 vuotta.

  VastaaPoista
 24. Merkki edeltää merkityksiä. Tänk på det: joku merkki ensin ja sitten seuraava jne eli kuten kaadetut puut koskeen...yksi kerrallaan

  Onko nyt sitten hyvä olla; hyvä on.

  VastaaPoista
 25. Minusta kärsimykselle on olennaista se, että siinä on yhtenä säikeenä viattomuus, syyttömyys tai syyntakeettomuus. Näin vaikka holokausti olisi esimerkki kollektiivisesta kärsimyksestä ja Jeesuksen ristinkuolema henkilökohtaisesta kärsimyksestä.

  Liittäisin kärsimykseen myös tuskakokemuksen suuruuden tai kohtalokkuuden sekä kolmantena elementtinä pitkäkestoisuuden tai jatkuvuuden.

  Voisin siis rajata pois avioeron tuottamat murheet, etenkin koska en näe tässä prosessissa syyllisiä, joskaan en välttämättä uhrejakaan, vaan ero on asianomaisten oman taitamattomuuden ja kyvyttömyyden paikkailua, siis perin inhimillistä. Yritän sanoa, että erottaisin siis murheen ja surun ja tappion tunteet kärsimyksestä. Kärsimys menee näiden yli voimassa ja rajuudessa, vaikka olisi äänetöntäkin.

  En nimittäisi köyhyyttäkään välttämättä kärsimykseksi, sillä onneen ei aina tarvita edes voita leivän päälle.

  Näin ollen taidan pysyä alkuperäisessä ajatuksessani, että kärsimys - siis kärsimys eikä suru tai murhe tai muu osattomuus - saattaa hyvinkin karistaa ihmisestä turhan roinan, kuten ylpeyden ja uskon omaan herruuteen.

  VastaaPoista
 26. Nyt kahvikupillisen juotuani lisäisin tuohon perään vielä: Se tapahtuu kuitenkin. Ihmisen koneisto ei ole hänen käsissään.

  Nyt menen eteläseinustalle sitomaan tukilangat kasvattamiini kuuelämänlangan ja krassin taimiin. Sen jälkeen menen riippukeinuun koivujen väliin, viistoon iltapäivän aurinkoon. Sain kymmenen houkuttavaa kirjaa Uudenkaupungin vanhasta puukirjastosta, mm. Hännikäisen Ilmanin ja Herlinistä kertovan Koneen ruhtinaan sekä Melenderin Ranskalaisen ystävän ja Häikiön V. A. Koskenniemen etc.

  VastaaPoista
 27. Sinä et Iines ymmärrä kärsimyksestä yhtään mitään - olisit vastannut minulle toiseen sävyyn pari vuotta sitten jos olisit ollenkaan empaattinen: olet sotaisa nainen joka peittää sen saman aika tyylikkäästi ja sillä lailla kuten Foucault tajusi, että nainen käyttää valtaa.
  Kuten Komposti on aina sanonut, myös minä. Mutta puhu sinä vaan; en ollenkaan sano, että olet turha koska sinun kirjoitukset ovat silti hyviä tälle raadolliselle ja sisäsiittoiselle kansalle (johon me kaikki kuulumme).

  VastaaPoista
 28. Juuri niin, HG,

  enpä taida oikeastaan koskaan kirjoittaa sellaisesta asiasta josta olen varma ja jonka tuloksen tiedän. Minusta kysyminen on tärkeää, vastaukset eivät niinkään. Niillä ei jopa ole väliä.

  Luoja varjele ja pelasta minut koskaan esittelemästä muille sitä, mitä tiedän!

  VastaaPoista
 29. Iines, kommenttisi olisi ollut mukava saada, mutta ei voi mitään, tekniikka on meitä ihmisiä suurempaa. Edellisessä kommentissani näytti olevan liioittelun makua mukana.

  Kärsimyksestä yritin kirjoittaa, mutta pyyhin pois, kun tekstini tuntui itsestäni tekopyhältä. Vain sen verran, että liikaa sitä näkee.

  Paljon pitää ihmisen joka tapauksessa pystyä ja jaksaa elmänsä aikana. Niistä onnistumistemme kohdista syyllistämme muut: ihan helppoa se on, katso nyt!

  Tuon elmäkerran Pekka Herlinin kasvot näin sattumalta vilaukselta Lexuksen takapenkiltä aivan hänen loppuvuosinaan. Näytti kovin murheelliselta ja hauraalta. - Mutta kyllä hän onnistuja ja liike-elämän suurmies oli vailla vertaa.

  VastaaPoista
 30. Ainakin kaksi äätä jäi viestistäni pois. Minulla on selitys: kaatui maitokahvia tähän näppäimistölle ja mm. ää on tosi jäykkä, ei meinaa toimia.

  VastaaPoista
 31. Riku,

  saa täällä kirjoittaa tekopyhästikin! Minä tunnen itseni joskus Pyhäksi Johannaksi, mutta annan Johannanikin mesota vaan rintaäänellä.

  Aloitin riippukeinulukemisen Hännikäisen Ilmanista ja otan Herlinin sen rinnalle.

  Hännikäisen tavassa painottaa seksuaalisuutta ihmisen automaattiseksi oikeudeksi on jotain hämmentävää. Onhan ihminen paitsi seksuaalinen myös sosiaalinen olento. Yhtä lailla voisi sitten vaatia, että ketään vanhusta ei jätettäisi yksin, vaan varustettaisiin vaikka nuoret miehet ja naiset seurustelemaan heidän kanssaan kukin vuorollaan, päivä viikossa, ruokkimaan ja juttelemaan mukavia ja koskettamaan hellästi poskea. - Miksi siis vaatia vain vapaata seksiä ja vain miehille?

  (Anteeksi, Riku, lipsahti aiheesta ulos, mutta olkoon tuossa.)

  VastaaPoista
 32. Pillaatkos sinä Riku vielä maitosi?

  Siis minulla putosi edellinen kännykkä kuumaan teemukiin. Kuivatin vehkeen patterin päällä, jonka jälkeen se toimi satunnaisesti.

  Kaadoin lisäksi kerran viinilasillisen kirjaston Beethovenin cd-sinfonian päälle. Jouduin korvaamaan sen, koska se ei enää soinut.

  VastaaPoista
 33. Ihmiset joutuvat usein ikääntyessään oppimaan, että itsestäänselvyyksiä elämässä on yllättävän vähän.

  Jotkut viisaat sanoneet ikääntymisen olevan luopumista - onnettomimpia ovat ne, joilla ei elämän perusasioita ole ikinä ollut.

  Ilmanpilluuta en ole lukenut.

  VastaaPoista
 34. Lammin vastaanottokeskuksessa asusteleva 19 vuotias maahanmuuttajataustainen kunniakansalanen on "rikastuttanut" 17 vuotiaan suomalaistytön elämää raiskaamalla hänet.

  Miten me voisimme oppia paremmin ymmärtämään tuota epäilemättä kotimaassaan huonot elämän kortit käteen saanutta vierasta? Osaisiko ymmärryksestä yleensä ymmyrkäisenä oleva nimimerkki Kuunkuiske auttaa?
  Olen huolissani tuosta nuoresta 19 vuotiaasta vesselistä. Hän saattaa kohdata rasimia tuon pienen huviretkensä jälkeen. Kuinka voimme suojella häntä? Ei tuosta tytöstä nyt niin väliä. Hän on suomalainen, siis oma vika (nimimerkki Kuunkuiskeen logiikkaa mukaillen).

  Maahanmuutto on rikkaus!

  VastaaPoista
 35. Kännyköitä minulla on pudonnut rintataskusta moniakin mm. järveen, kaikki ole saanut takaisin, joku vielä kuivauksen jälkeen toimikin.

  Tälle näppäimistölle on reilussa parissa vuodessa kerinnyt kaatumaan jo vaikka mitä, toimii kuitenkin, enkä ole viitsinyt uutta hakea.

  Edellisen läppärin hajottua, en ole uutta hankkinut. Sellaista kun käytän, minulla pitää mielellään olla tällainen pöytäkoneen näppäimistö liitettynä.

  Näkyvät taas nuo äät ja muut vertyvän, en osta vieläkään uutta: ääääääääääääääööööööööööööpppppååååååå.......------- Hyvin toimii!

  VastaaPoista
 36. Kuunkuiske sanoi...
  Kärsimys on sitä, että jää piehtaroimaan johonkin kipuun (fyysiseen tai tunnepuolen) niin että se määrittää suunnilleen koko elämän. Sen lisäksi kantaa kutreillaan marttyyrinkruunua asian tähden ja pitää huolen, että kaikki muutkin tietävät mitä hirveänkamalaa elämässä on joutunut kokemaan. So? Elämää, ei sen enempää. (Eikä vähempää.)

  Nämä Kuunkuiskeen lohdulliset sanat täytyy välittää tuolle Lammin 17-vuotiaalle tytölle. Heinälato romantiikan sijaan taisi kokea heinäpelto "romantiikaa" - yllättäen ja pyytmättä. Elämää, ei sen enempää! Se tapahtuu kuitenkin.

  VastaaPoista
 37. Läppärin näppis onkin paholaisen keksintöä niskoille ja selälle. Pieni piukka näppis supussa keskellä konetta, kaukana alalaidasta, jonka keskellä on touch pad - hallintakeskus.

  Siis ihminenhän joutuu istumaan kädet supussa, hartiat supussa, niska piukassa näppäillessään pientä piukkista kyynärpäät kiinni kyljissä.

  Hallintakeskuksen pitäisi sijaita jommassa kummassa reunassa tai siis molemmissa, jolloin käsivarret eivät kiristy ja kiristä niskoja suppuun. Hyvä asento olisi olla kädet avarasti levällään.

  VastaaPoista
 38. Kuunkuiske sanoi sangen hienosti sen, ettei kärsimykseen tai onnettomuuksiin pidä jäädä piehtaroimaan, niistä pitää pyrkiä aktiivisesti eroon ajan myötä. Niiden, joilla voimaa on.

  Enkä halua väheksyä niitä, jotka eivät siihen pysty, kuka voi toisen ihmisen kärsimyksen mitata.

  Tuttu ambulanssikuski kertoi joskus eräästä kesäaamun hälytyksestä. Tiesivät paikalla olleen ammuskelua, joten olivat hieman varovaisia.

  Päästessään paikalle, totesivat perheen aikamiespojan ampuneen itsensä haulikolla iäkkäiden vanhempiensa nähden. Tehtäväksi jäi pakkoliikkeitä tehneiden vanhusten hoitoon vieminen ja ruumisauton tilaaminen.

  Kuinka sellaisesta voi selvityä?

  VastaaPoista
 39. Minustakin Kuunkuiske sanoi hyvin omankin mottoni: ei saa jäädä tuleen makaamaan.

  Kärsimys on omassa mielessäni kuitenkin sellainen voima, jota ei voi säätää, ja minua mietityttää, onko juuri siinä sen traagisuus. Suruunkin voi upota, mutta surua pystyy käsittelemään, ihminen on varustanut metodeja surutyötä varten.

  No, taidan halkoa hiuksia kauniina mutta hivenen kylmänä kesäiltana. Hyttyset ajoivat minut sisälle!

  VastaaPoista
 40. Unohdin sanoa noista vanhuksista. Voi ihmistä, voi heitä pieniä ihmisiä! Tulee mieleen antiikin tragedia, jossa ihminen taittuu kohtalonsa alle.

  VastaaPoista
 41. Iines, pohdit hienosti kärsimyksen, kivun, tuskan, surun jne. olemusta. (Minulla on tapana joskus vedellä mutkia suoraksi ja niputtaa nyanssit samaan nippuun.)

  Riku, kuinka onnistuneeksi mahtoi Herlin kokea itsensä Lexuksen takapenkillä hauraan ja murheellisen näköisenä? Suurmiehen maine ei tuonut onnea.

  Anonyymi, äkkiä nyt Hännikäisen ehdottama pakollinen seksipalvelus voimaan niin kenenkään ei koskaan enää tarvitse ottaa väkisin! (Tämä oli sitten vitsi.)

  Iineksen pointti sosiaalisuudesta ja seksuaalisuudesta oli mielestäni hyvä. Seksinpuutteeseen ei kuole mutta yksinäisyyteen kuolee moni; hiipuu vähitellen ja lopulta (tarpeeksi surullisena) heikko elämänliekki sammuu kuin tuulenvire puhaltaisi kynttilän.

  VastaaPoista
 42. Huomenna näyttäisi tulevan lämpimän päivän, nauti siitä, kalsaa on luvassa loppuviikon.

  Synkkyyten kun vaivuin, pakko kierrättää sitä vanhaa juttua
  - surisiksi sää, jos mää kualisin?
  - No turha sitä olis surista!

  En minä monesti näihin vaivu, tänään vain tuli tieto hienon alle kolmikymppisen kaverin hyppäämisestä parvekkeelta. Avovaimonsa kanssa oli iloisesti jutellut tuntia ennen puhelimessa.

  Muutama päivä sitten soitti, kesälomansa alettua, olisi kelpuuttanut vanhan äijän ryyppykaverikseen. En mennyt.

  Pakko oli tämä kirjoittaa.

  VastaaPoista
 43. Niin Kuunkuiske, se onni lienee eri asia kuin menestyminen. Elämänkertakaan ei luo kuvaa onnellisesta ihmisestä.

  VastaaPoista
 44. Voi että Riku, otan osaa...

  Olisipa ystäväsi osannut näyttää jollekulle myös toiset kasvonsa hymyn tuolla puolen - kenties sitten ei olisi tarvinnut päätyä tuollaiseen ratkaisuun.

  Kuulin muutama päivä sitten erään puolitutun naisen päättäneen päivänsä. Muistan hänet kotipaikkakunnaltani aina hyväntuulisena ja iloisena ihmisenä.

  Hymy voi joskus olla panssarinkova naamio, jonka takana ihminen palelee elämää.

  VastaaPoista
 45. Huomenna näkyykin auringon kuva tässä lounaisrannikolla! Pakko tehdä kuitenkin pikku hiljaa töitä, kun olen nyt levännyt kaksi päivää. On vielä haravointia, kun pihapiirissä on 20 isoa koivua ja ne lehdet ovat vielä suurimmaksi osaksi maassa. Sitten on nurmikon leikkuu, eikä se nurmikko ole tasainen eikä sileä pikkupiha. Odotan myös puumiestä, joka pätkii sähkömiesten kaataman ison pajun, jotta saan klapittaa pöllit mielilelullani (klapikone).

  Riku, sinun kommettiisi mahtuu koko spektri, naurua ja kyyneliä, jos niikseen tulee. Juuri se kai on elämää.

  Muuten, kuka viitsisi lukea onnellisen ihmisen elämäkerran?

  VastaaPoista
 46. Vielä: Kuinka paljon Suomessa oikein tehdään itsemurhia? Yksi hyppää parvekkeelta, toinen ottaa unilääkkeitä. Kun ei jaksa elää, vaikka tunti sitten on nauranut.

  Voi meitä poloja ja voi ahdistuksen määrää.

  VastaaPoista
 47. Lopeta nyt helkkarissa se huhkiminen, mitä tässä, valmiissa maailmassa!

  Naiset ovat tuollaisia, eivät ottaisi tosissaan, vaikka selälläni maaten kertoisin samaistuvani huippukirjallisuuteen kuuluvan havukka-ajattelijan sinisiin ajatuksiin.

  Syyttäisivät laiskottelusta.

  VastaaPoista
 48. Jos se jotakuta häiritsee, siirryn aika nopeasti kevyempään noista elämän synkistä asioista.

  Synkkyyden välttämisen vuoksi en kaikista asioistakaan viitsi lausua mitään. Maailmassa kait useimmat asiat ovat toisin kuin haluaisin. En minä sille mitään mahda.

  Enkä minä surematta jätä, vaikka se ei ulkopuolisille näkyisikään. Niin se menee. Se on elämää, utan vidare, kuten hyvä ystäväni tapasi sanoa.

  VastaaPoista
 49. "Vielä: Kuinka paljon Suomessa oikein tehdään itsemurhia?"

  Tuhatkunta per vuosi. approx. 80% miehiä...

  VastaaPoista
 50. Minä voisin ja viitsisin lukea onnellisen ihmisen elämänkerran. Onneakin voi kirjoittaa hyvin ja kiinnostavasti, se on vain vaikeampaa kuin se toinen, murheellinen.

  VastaaPoista
 51. "Anonyymi, äkkiä nyt Hännikäisen ehdottama pakollinen seksipalvelus voimaan niin kenenkään ei koskaan enää tarvitse ottaa väkisin!"

  Mitä sinä taas tähän Hännikäistä (Hieno mies) sekoitat?
  Miksi et kerro niistä kidutetuista mamu ystävistä, jolta on kuulemma vedetty hampaat pois?
  Entä miksi et kerro sormi heristäen tarinaa elämän valttikorteista ja rakennuspuista, jotka noilta "rikastuttajilta" puuttuu sinun mukaasi?
  Miksi et kerro shamppanjasta ja mansikoista?
  Miksi et kerro, kuinka onnellisen ja rikastunut tuo 17-vuotias tyttö saa olla, kun on saanut mahdollisuuden tutustua tuohon "valkohampaiseen nuoreen rumpalipoikaan sieltä vastaanottokeskuskesta kunnan rajalta"?
  Missä sinun ymmärrys on?
  Ei, sinä isket vitsiä.

  Pidätkö sinä "rikastumista" kivana kokemuksena?
  Haluasitko sinä "rikastua" rikastuttajan kanssa?

  Tietyn kulttuurin rikastuttajat eivät seksipalveluksistasi perusta, he ottavat kun haluavat, säännöistä viis. Se on heidän oikeus, kysy vaikka Ritva Viljaselta ja muilta hyysäreitä.

  Maahanmuutto on rikkaus!

  VastaaPoista
 52. "Vielä: Kuinka paljon Suomessa oikein tehdään itsemurhia? Tuhatkunta per vuosi. approx. 80% miehiä..."

  Niinpä, sanoi Raid, jotenkin meidän tulisi yltää naisten fiksuuteen tässä asiassa.

  VastaaPoista
 53. Iines: "Muuten, kuka viitsisi lukea onnellisen ihmisen elämäkerran?"

  Ja Annikillekin tiedoksi: Adolf Molnar kirjoitti omaelämänkerrallisen kirjan "Suuri ilveily" (Kirjayhtymä 1983) jossa hän mielestäni aika mehukkaasti kuvasi elämänsä sattumuksia, niin murheita, iloja kuin kärsimyksiäkin.

  Molnar säilytti elämänilonsa ja optimistisuutensa kuolemaansa saakka: "...Elämäni olisi voinut sujua toisin -mutta miksi, mitä varten? Olen ollut tyytyväinen siihen, koska olen muovannut sen oman pääni mukaan puitteissa, mikä on mahdollista. En kadu mitään. Olen tehnyt hyvin vähän hyvää ja vielä vähemmän pahaa. Olen yrittänyt elää."

  (Muistaakseni olen tästä kirjasta joskus aimemminkin maininnut?)

  Riku, itsemurhaamiseen taipuvaista ei kauaa kykene kukaan auttamaan. Tuurin peliä se, mitä ihmiselle osaisi semmoista sanoa, että se teon estäisi. Yhden pykälän voi jollakin tapaa auttaa eteen päin, mutta kun toivottomuuden tunne, tai sairaus päässä, saapuu uudelleen, köyteen tarttuminen on ehkä jopa helpompaa.

  Eräs kaveri Orivedellä (80-lukua) aikoi hypätä katolta, käveli jo asuntolan käytävän lasisen oven lävitse, mutta tuli kuitenkin luokseni kahvittelusyvennykseen kysymään, että kuinka hän nyt tekee, hyppääkö vai mitä..?

  Sanoin, että perkele iliman muuta hyppäät! Nythän sinä joudut sairaalaan paikkailtavaksi kun koko ruoto on haavoilla ja lasinsruilla, lopuksi vievät putkaan, kirjoittavat sakkolapun, ehkä joudut käräjillekin omaisuuden tuhoamisesta, ja siivouskukulujakin tulee...

  Mies istui vakavana, verisenä ja alastomana tuolillaan jonkun aikaa. Ambulanssikin kaartoi pihaan ja taisi siihen poliisitkin jo ennättää, mies nousi, kätteli minut ja sanoi, no, taidanpa vielä jättää hyppäämättä jos vaihtoehdot ovat noin vähäiset, katotaan sitten myöhemmin...

  Käveli sitten virkavaltaa vastaan ja valkopukuiset köyttivät hänet baareihin...

  Oli hän sitten vuosia myöhemmin päättänyt päivänsä Helsingissä tyttöystävänsä keralla...

  Läheltäni on mennyt monta muutakin ihmistä oman käden kautta ja mietin usein, olisinko yhtäkään heistä voinut estää tekemästä tekostaan? Vastaus on varmaan, että en...

  ...jaa, yksi sellainen (itseni lisäksi) tulee mieleen.

  Eräs ihminen uhkasi minulle, että tappaa itsensä. Aloin kylmästi luetella tosiasioita, jotka estävät häntä tekemästä sitä: "Köyteen et osaa pitävää solmua tehdä etkä puuhun kiivetä, pyssyllä et osaa, etkä uskalla ampua, lääkkeitä et kykene niin suurta määrää alas saamaan koska asperiinikin juuttuu kurkkuusi, rekkaa päin et tohdi ajaa sillä ajattelet kuitenkin, että kuinka rekkakuskille käy, katolta et uskalla hypätä koska podet korkeanpaikan kammoa, hukuttautuminen on sulle mahdotonta, koska pelkäät vettä..."

  Hän elää kuulema vieläkin, hentona, häijynä ja pahansisuisena vanhanapiikana, mutta kuitenkin. Ymmärrän häntä kyllä, sillä lapsuus ja kaikki se alistaminen, väheksyntä, vanhempien alituiset riidat ja epäonnistumiset miesmaailmassa varmasti katkeroittavat mieleltään herkän ihmisen.

  Herkkyys joissakin tapauksissa iän myötä muuttuu häijyydeksi, pahansuopaisuudeksi, kaikenkattavaksi inhoksi elämää ja muita ihmisiä kohtaan -siis yleistämättä painotan "joissakin tapauksissa".

  VastaaPoista
 54. Niinpä, Riku; ihmisellä on valta tasan yhden ihmisen toimintaan - omaansa.

  On vastenmielistä huudella suu vaahdossa maailman kauheuksia. Osana huudossa on halu tulla huomatuksi "empaattisena" ja "välittävänä" ihmisenä.

  On olemassa ihmisiä, jotka puhuvat ja heitä, jotka tekevät.

  Vähäisestä (muutama tunti viikossa) vapaaehtoistyöstäni kertominen aiheuttaa itsessäni ristiriitaisia tunteita: toisaalta se saattaa innostaa joitakuita muita johonkin vastaavaan (ja on innostanutkin!), toisaalta koen sen oman häntäni nostamiseksi. Jos asiasta tulee puhe, muistan sanoa huumorilla, että en kuvittele sen tekevän minusta hyvää ihmistä! :)

  Kuunkuiske

  VastaaPoista
 55. On vastenmielistä huudella suu vaahdossa maailman kauheuksia.

  Aivan, sinähän tällä saralla olet kunnostautuntu kiitettävästi. Kun on puhtttu kantasuomalaisten ongelmista, sinä olet aina vetänyt esiin jonkun raasukan jostain ulkomailta, kuinka häntä on kidutettu ja kuinka toiselta puuttuu elämän rakennusvälineet, jotka sinun mukaasi on tipahtaneet kantasuomalaiselle taivaasta. Vastenmielistä!

  Osana huudossa on halu tulla huomatuksi "empaattisena" ja "välittävänä" ihmisenä.

  Aivan, puhut selvästi itsestäsi. Sinä olet tällä tekoempatian ja -välittämisen saralla oikea mestari. Vastenmielistä!

  On olemassa ihmisiä, jotka puhuvat ja heitä, jotka tekevät.

  Aivan, sinulta tuo puhe ja suomalaisen alkuasukkaan painaminen alas sujuu. Vastennmielistä!

  VastaaPoista
 56. Ihmisen elinpäivät ovat niin kuin ruoho. Kun tuuli käy hänen ylitseen, ei häntä enää ole.

  Eilen viestittelin lapsuuden ystäväni kanssa, kun suunnittelimme retkeä heinäkuuksi kotiseudullemme. Tänä aamuna kuulin hänen kuolleen illalla, sydän pysähtyi.

  Tuollainen lähtö on tavallaan hyvä ja tavallaan huono. Elää loppuun asti, mutta ei itse eivätkä läheiset ehdi valmistautua. Hiljaa hiipuminen on ehkä armeliaampaa.

  Onko tutkittu moniko itsemurhan tehneistä suomalaismiehistä on ollut humalassa tai kankkusessa? Arvaan, että moni.

  VastaaPoista
 57. Surullisen paljon kuulee nuorten ja etenkin miesten itsemurhista. Jos tällaisen henkilön on tuntenut henkilökohtaisesti ja hän on ystävä, se koskee lujaa.
  Samoin sattuu ystävän /läheisen yllättävä kuolema. Olisi hyvä, jos voisi ajatella, että ihmisen elämän mitta on etukäteen määrätty, ja se on nyt tullut täyteen. Haluaisin lohduttaa Rikua ja Tapania, mutta muuta en osaa sanoa. Osanottoni.

  VastaaPoista
 58. Onnellisilla elämäkerroilla halusin viitata ns. siloiteltuihin elämäkertoihin, jotka kuvataan lähinnä henkilön menestyksen näkökulmasta.

  Eihän ole kai olemassa puhtaasti onnellista elämäkertaa tai onnellista elämää? On vain erilaisia tunteen hetkiä, myös onnen, tottakai. Tähän mielestäni Valto vihjasi esimerkillään Adolf Molnarin elämäkerrasta, jossa kuvataan elämän sattumuksia, niin murheita, iloja kuin kärsimyksiäkin, mutta iloisella ja optimistisella elämänasenteella.

  Mikä ettei, lopultakin. Täytyy myöntää, että luen jopa himolla kuvauksia yksinäisten naisten positiivisesta selviämisestä iloisissa talonrakennuspuuhissa Italiassa tai Varpalogin kyläpahasessa Unkarin ja Itävallan rajamaastossa. (Eija Wagner, Maija Asunta-Johnston)

  VastaaPoista
 59. Aika on jäähyväisten. Tämäkin on elämää. Ystävät pitää jättää, rakkaat hyvästellä viimeisen kerran.

  Kun äiti kuoli, hän tuli vielä uneen hyvästelemään minut. Ojensi kätensä minua kohti ja minä takaisin, mutta kätemme eivät enää tavoittaneet toisiaan, ja äidin kuva katosi, hän liukui kauemmas käsi minua kohti, hiipui pois silmissä pohjatonta hellyyttä. Heräsin omaan voihkaisuuni, niin elävä uni oli.

  VastaaPoista
 60. Siis Suomihan muuten johtaa Kazakstanin ohella maailman nuorten itsemurhatilastoja, on kakkosena viimeksi keskusteluissa olleen tilaston perusteella.

  Tästä asiasta ei ole kyllä puhuttu mitään yleisillä foorumeilla, kun on keskusteltu koulusurmista. On vain syytetty mediaa ja koulun taitamattomuutta hoitaa kiusaamiset.

  VastaaPoista
 61. HHaavukka-ajattelijan sinisiin ajatuksiin.

  tuttua tekstiä tuttua tuttua - hmmm - vain hidasta sytytystä puolin ja toisin?

  --

  Naisten ja miesten mahdollisuudet löytää paikka (menetetyn tilalle enkä tarkoita työpaikkaa vaan elämän paikka) ovat eri. Naiset voivat heittäytyä onnettomaksi mitä mies ei voi. Se on väärin. Miestä pitää aina pitää pystyssä mies ja mies ei pidä pystyssä toista jos on kyse omasta navasta. Eikä naisetkaan pidä naisia pystyssä, puhuvat vaan; totuuden tullen myyvät kanssasisarensa alta yksikön.

  Nähty on. Surullisen yksinkertaista ja miehille voisi olla tarpeellsempi olla feministiporukka koska mies on tavallaan myös naisten yläpuolella ja sotiminen ja jopa vihaiset sanat ovat kielletty; tulee lälly psykologitynkä heti pää kallellaan katsomaan, etteikö sitä nyt voi voi oikein hyvin voida. Voi voi.

  Mutta kielletään reagointi, kielletään keskustelu ja sitten voi vain ottaa elämänsä. Koska herjat ovat itsessään hirveitä; melkein tapon kaltaisia koska ihminen on sosiaalinen eläin ja hänelle irtivetäminen on sadistista - ja se on ihan pantu systeemiin; suorastaan kiitelty.

  Joten; katsokaa vaan peilistä miten raa'asti potkitaan, mollataan, herjataan, vältetään kohtaamista jne - etteikö suoraan ajeta ihmisiä itsemurhiin; mielestäni niin tehdään.

  Se on tiedeyhteisön ylimielsyyden takia ja tiede on yhtä paljon sokea kuin ei-tiede: eri lailla vaan.

  Hejdå
  trevlig sommar,
  hålls vid liv
  hoppas
  Chris
  ps. minä voin nyt hyvin (en enää pelkää tätä infanttien maailmaa, jossa olen joutunut olemaan niin kauan tosi yksin).

  VastaaPoista
 62. Kai se niin on ajateltava, että päiviemme määrä ei ole omissa käsissämme.

  Vaikea laittaa viivalle äkillistä, yllättävää kuolemaa ja pitkän sairastelun viimeistä etappia. (Kamalaa on katsoa ihmisen hiljaa hiipuvankin, jos hän kärsii koko ajan tai kapinoi väistämätöntä vastaan.)

  Äsken uutisissa viitattiin Björn Wahlroosin viimeisimpään ehdotukseen. Haastateltu (en kuullut nimeä) sanoi, että jokainen syrjäytyminen maksaa yhteiskunnalle miljoonan - puhumattakaan muista kärsimyksistä, joita ei rahassa lasketa (oma lisäys) - ja siksikin on tärkeää panostaa lapsiperheisiin. Varsinkin niihin, jotka B. W. jättäisi tuen ulkopuolelle.

  Kuunkuiske

  (Kone takkuilee, siksi ilman nimimerkkiä. Moraalinvartijalleni tiedoksi: en siis tätäkään kirjoita työnantajan ajalla niin kuin en koskaan käytä tietsikkaa tai puhelinta työajalla henkkoht asioihini. Valitettavasti sekään ei tee minusta hyvää ihmistä mutta tuntuu oikealta.)

  VastaaPoista
 63. Kuolemantapaukset, etenkin liian aikaiset, aina kolauttavat, joskus tuntuu, että elämä tarjoilee niitä itse kullekin liikaa.

  Osanotot kuuluvat kuitenkin mielestäni vain lähiomaisille.

  Tilastoista en tiedä, samanlainen käsitys minulla on kuin Tapanilla, että kännissä itsemurhat usein tehdään. Esille tuomassani ei kuitenkaan siitä ollut kysymys.

  Oikeastaan otin asian esille vain tuon tässä edeltäneen kärsimysteeman vuoksi. Itsemurhaajan ajatukset ennen tekoaan, lähiomaisten tuska teon jälkeen.

  Ne ovat kärsimystä, muut ovat yleensä pikkumurheita.

  VastaaPoista
 64. Riku Riemu, unohda kommenttini. En tarkoittanut tunkeilla. Oli vain vaikea kokonaan jättää huomioimatta kerrottua.

  VastaaPoista
 65. Ehkä sanoin hieman tylysti. Kiitos Delilah!

  VastaaPoista
 66. Paskaihmiset kuppasivat minun nimimerkin toiseen kertaan; kateus on tyhmien suurin tauti: ensin eivät tajua mitään ja sen jälkeen varastavat sen ihmisen nimimerkin, joka tajuaa jotain.

  Goodbye; trevligt att råkas. Inte råkar du ha lite dynamit?
  hg

  VastaaPoista
 67. "siksikin on tärkeää panostaa lapsiperheisiin"

  Oletettavasti tarkoitat kunniakansalaisia, eli 10-lapsisia somaliperheitä?
  Syrjäytyneet kantasuomalaiset saavat kuolla ulos pakkaseen veneen alle yksin, eikä sossuntäti perään kysele, saatikka muut empaatikot.

  Oma vika tietysti, siis syrjäytyneen alkuasukkaan oma vika. Kunniakansalaisten kohdalla vika on aina muissa.

  VastaaPoista
 68. Anonyymi,

  syrjäytyneitä kantasuomalaisia ei voi väkisin auttaa, eivätkä miehet ole veneen alla siksi, ettei heillä olisi muuta paikkaa.

  Heillä ei ole muuta paikkaa, jossa voi juoda vapaasti itsensä hengiltä, kuin veneenalus.

  He eivät ota vastaan tarjottua apua, vaan syrjäytyminen on heille prosessi, jota ei nähtävästi voi ulkopuolinen apu pysäyttää. Kukaan ei pidä aikuista ihmistä väkisin missään asuntolassa eikä hoida heidän terveyttään kuntoon väkisin. Aina tarvitaan edes vähäinen oma halu ja yritys.

  VastaaPoista
 69. Sain muuten juuri loppuun Hännikäisen Ilman-esseekirjan. Mies on loistava kirjoittaja, Suomen tämän hetken kirkkaimpia esseistejä ja selkeän yksinkertaisen tyylin mestareita, vaikka minua hämmentää hänen tapansa määrittää niin moni asia seksuaalisesta osattomuudesta johtuvaksi. Katkeruus sokeuttaa kyllä mielestäni hieman hänen suhtautumistaan moniin yhteiskunnallisiin ilmiöihin, mutta rehellisyys ja paljaus antaa paljon anteeksi, jos nyt anteeksiannettavaa on. (En tiedä, onko?)

  Hännikäisen teesit noista veneenalusmiehistä ovat senkaltaisia, että äärimmäisen syrjäytyneillä miehillä on taustana vuorovaikutteisen seksin puute. Se minua ilahdutti, että Hännikäiselle ei tunnu riittävän pelkkä paneminen, vaan hän näyttää kaipaavan sen yhteyteen hellyyttä. Eli nuo venemiehet kärsisivät loppuviimeksi myös rakkauden ja hellyyden puutteesta.

  VastaaPoista
 70. Minusta minun olisi kiva "survaista" sinua myös suuhun. Tai tietystikkään sitten, jos se ei sovi, ei. (Sehän ei olisi edes keskustelunaihe. Koska ...

  Ps. Ainahan voi juoda murukahvia, syödä rusinapullia, ja irvistellä?)

  Vai mitä Iines, mio rakkaani?

  VastaaPoista
 71. Eikun äsken, kun tulin junassa Helsingistä, kaikki kanssamatkustajani olivat ympäripäissään... Selitin heille Hegeliä, vähän Marxia, uppopallon pelin sääntöjä ja sen, mistä voi etsiä kadonneita fillareita.

  Mikä meitä ihmisiä nykyisin vaivaa?

  VastaaPoista
 72. -Seksin puute vaivaa, vaik ilmanki elää. Palaan aiheeseen myöhemmin, nyt luen runoja punaisin varpaankynsin, riippukeinussa ja kuulen miten naapuri nauraa pihallaan rakkaalleen. - Iines

  VastaaPoista
 73. Seksin puute?

  Yhmh.

  Minä olen luullut että tämä kanki, joka on jalkojeni välissä, on Viisari joka osoittaa Tunnit ja Minuutit, etc.

  Jassåå.

  No, ollaan sitten Kaapppikello josta on otettu punnukset pois... Ja joka ei lyö. (Ees tasatunteja.) Eikä raksuta.

  VastaaPoista
 74. Nyt minä olen ihan hiumalassa. Anteeksi. En tiedä mitä puhun. (Varmaan jotain paskaa.) Ps. Sehän on niin että känninen ihminen höpisee itsekseen, pitää sillä tavalla hauskaa, tai puhuu ihmiselle joka on vielä enemmän humalassa kuin itse on. (Ja joka luulee, että "nyt mua rupee naurattaa"...)

  Tää on aika säälittävää, tiedän.

  VastaaPoista
 75. Minulle lääkäri kerran sanoi - muistan - että "terve tuloa takaisin elämään". Kuulema 29% ihmisistä kuolee siihen infarktiin jonka minä olin sanut, etc... Minulle se oli ihan sama vaikka 92% kellahtaisi kumoon... Ei kun tämä lekuri oli niin sympaattinen ihminen että sanoin hänen mielikseen "ohoh". Ja lisäsin - kun hän näytti niin yksinäiseltä - että "jos minä olisin eilen kuollut niin enhän minä sitä nyt tietäisi?" Siitä hän valpastui, rikkoi ujoutensa rajat ja sanoi "se on muuten totta"...

  Ps. Enemmän silti uskon lääkäreiden varoituksia kuin varatuomareiden neuvoja.

  VastaaPoista
 76. Seksin puute tuli lukemastani H:n kirjasta, oikeasti ei nyt vaivaa sekään. Ylimainostettu asia, kolmen minuutin session takia muka joudutaan veneenkin alle. Katin kontit. Ilmanki ellää.

  Mikis, tuommoinen varoitus sinullakin, voi että. Siis kyllä se kun ihmistä riisutaan, riisuu turhaa kamaa. Kärsimyksen jalostavasta vaikutuksesta oli ylempänä puhetta, ja minusta sen voisi käsittää siis eräänlaisena teeskentelyn ja pätemisen riisumisena. Vai voiko joku muka tosissaan vittuuntua pahastikin esimerkiksi syövästä?

  Minua on vissiin riisunut mm. puhekyvyn menetys, vaikka HG viisaasti sanoikin, etten minä tiedä kärsimyksestä mitään. Jotenkin arvelen, että kärsimyksestä ei täällä juuri puhuta, ja jos puhutaan, ei kärsiä ole vielä kertynyt tarpeeksi.

  VastaaPoista
 77. Anteeksi, ehkä sittenkin tiedät jotain kärsimyksestä.
  Hyvää Kesää Iines: et ole huono; olet vain ehkä vähän narsistinen (ja samalla tietysti mukava, olen vain kateellinen..:)
  :)

  VastaaPoista
 78. Puhekyvyn tai kuulon menetys - tai haju- tai makuaistin menetys - aiheuttaisivat tietysti sen että hermostuisin. Olisin vähän aikaa surullinen. (Ehkä koko ajan.) Mutta jos menettäisin näköni - en haluaisi enää elää.

  Voi sanoa - voi sen tietysti sanoa toisinkin, mutta kun et ole sokeutunut, tai 4-raajahalvaantunut, et tiedä mistään ongelmista mitään...

  Totta.

  VastaaPoista
 79. HG, kunpa aina tykkäisit minusta, sillä minä tykkään sinusta kuin hullu puurosta, siis verbaliikastasi, jossa olet haka. Vaikka löisit minua nuijalla päähän, tykkäisin siltikin sinusta, ja niinhän sinä välillä teetkin.

  Mikis, juuri tänään mietin, että jos sokeutuisin (tai sairastuisin ALSiin), en tahtoisi elää. Puheen voi korvata kirjoituksella, mutta entä jos et näkisi kirjaimia, et voisi lukea. Joudun käyttämään silmiini silmätippoja tai -geeliä, ja koetan hoitaa niitä hyvin, koska ne ovat hieman kuivat. Kosteilta ne minusta kyllä näyttävät.

  VastaaPoista
 80. Tykätään sitten mutta ei silti olla lesboja kuten äijät pahimissa krapuloissa haluavat sanoa kun peitto ei avautunutkaan.

  Hengitys haisee äijillä eikä lesboilu akoilla. Siinä virhe.

  Kun infantti iso äijä uskoo oleneensa terapeutti kaiken sairaan keskuudessa eikä näe, että on otettu johtajaksi siksi ja vain siksi, että on umpisokea. Tälle miehelle hiljaa näkeväksi tuleminen menee sen narsistisen kuvitelman kautta, että olisi ollut terapeutti naiselle, joka joutui yksin leikkaamaan viidakon koiranputket halki. Ks. Hesari ja Wivi ja Wagner ja Geronimo-veitsen työn jälkiä.

  (en puhu omasta miehestä, jolle on access peiton alle..huvikumpuun jne)

  VastaaPoista
 81. Uskoo olleensa (heter på finska så)

  VastaaPoista
 82. "syrjäytyneitä kantasuomalaisia ei voi väkisin auttaa"

  Ei ole edes yritetty. On vain ummistettu silmät ja toivotaan kovasti että häipyvät pois kuvasta, mullaksi maan.

  "eivätkä miehet ole veneen alla siksi, ettei heillä olisi muuta paikkaa."

  No ilman muuta ovat. Missä heille on osoitettu paikka? Oletko tietoinen, että suomessa on noin 10000 asunnotonta? Viiem vuonna suomeen tuli noin 6000 turvapaikanhakijaa, suurin osa ns. elintasopakoilaisia ja he eivät todellakaan ole ulkona, vaan heille laitetaan asunnoksi hotellia Helsingin kantakaupungista, kalleimmalta paikalta. Miksi noille 10000 asunnottomalle ei ole järjestynyt hotellia Helsingin ydinkeskustasta? Heidän määränsä on vakiintunut, mutta mitään ei saada tehtyä heidän auttamseksi, mutta noita elintasopakolaisia tulee vuosittain 6000 lisää ja aina löytyy asunto/majapaikka.

  Että älä viitsi sinäkään Iines.

  "He eivät ota vastaan tarjottua apua, vaan syrjäytyminen on heille prosessi, jota ei nähtävästi voi ulkopuolinen apu pysäyttää."

  Älä höpäjä. Esittelin täälläkin - mutta sinä pillastuit - aikanaan lehtijuttua eronneesta miehestä, joka joutui asumaan alkoholisitasuntolassa (ei ollut alkoholisti siis itse). Mies ei vointut tavata lapsiaan, kun ei ollut asiallista paikkaa. Mies oli hakenut asuntoa kaupungilta, mutta eihän yksinäinen mies sitä saa, vaikka maksaisi itse vuokran. Ohi jonossa menee kokoajan mamut, jotka ei edes itse maksa vuokraa. Perkele sentään tätä touhua. Olisi nuijalle töitä...

  VastaaPoista
 83. HG, lesboja emme ole, mutta voi kai sitä naisenkin persoonallisuuteen tykästyä. Ihmisiä tässä ollaan, ennen kaikkea, vaikka toki myös sukupuolia, mitä on turha kieltää ja estää, joskaan korostaakaan ei tarvitse.

  Ja olen minä naista pussannut, tai tyttöä, Mallua, jonka kanssa leikimme seurustelevaa paria Kutunojan jäällä luistellessamme. Ihmeteltiin kauheasti, kun suuteleminen ei tuntunut miltään. Kylmältä korkeintaan. Ja siitä kirjoitetaan laulujakin.

  Minulle on hieman mysteeri jopa biseksuaali nainen. Ajattelen, että hän vain leikkii, mutta puhtaita homoseksuaaleja sitten taas ymmärrän enkä ihmettele.

  Yksi tyttäreni lesboksi ilmoittautunut ystävä onkin nyt sitten vaihtanut naisensa mieheen, eli hän kai sitten on bi. Yllätykseksi itselleenkin, sillä hän ilmoitti jyrkästi olevansa lesbo. Ehkä seksuaalisuus on hitaasti avautuva kukka joillekin.

  VastaaPoista
 84. Anonyymi,

  lienee selvää, että perhe menee aina yksinäisen ohi kaupungin asuntojonossa. Tämä koskee myös yksinäisiä naisia, mutta jostain syystä heitä on merkittävän vähän, koska heillä on yleensä ne perheen lapset elätettävänään.

  Ei yksinäisten miesten ongelmia poisteta asettamalla heidät perheiden eteen asuntojonoissa. Jos heille ei riitä asuntoja, vika on tietenkin rakenteellinen, ei asenteellinen.

  Aina on väliinputoajia, jotka eivät ole tyyyppiesimerkkejä. Kukaan ei silti ole väittänyt näitä miehiä pahoiksi ja elinkelvottomiksi. En kuitenkaan näe syytä heidän vetämiseensä ohi muiden jonoissa.

  Mieluummin puhuisin yksinäisistä vanhuksista ja heidän karmeasta kohtalostaan hyvinvointi-Suomessa. Vanhuksethan tekevät itsemurhiakin enemmän kuin yksinäiset rantojen miehet. Joka toinen päivähän yksi suomalaisvanhus tappaa itsensä.

  VastaaPoista
 85. Nuorille seksuaalisuus on elämää; siinä missä nelivuotias katselee pöksyihin ja kysyy toiselta sukupuolelta: näytätkö sinä ensin? Kyse on oppimisesta myös itsestään ja rohkea oppii siksi, ettei pelkää olla avoin.

  Mutta sitten tulee nenäänsä nyrpistävät katoliset akat, joilla on karvoja nenän päällä (miehellä voi sitä olla; naisella ei) ja rupeavat nostamaan sormeaan: ai ai, mitäs pervessiä täällä, sanovat.

  Eivät tajua, että kaikki perverssi pitää olla tajunnassa,että sitä myös voisi nähdä muualla.

  ...

  Mitään emme näe ellei ole ensin nähty: mitkään muodot eivät tule tutuksi ellei ole saanut kokeilla.
  Ihminen oppii aisteillaan mutta ei pelkästään lukemalla (silmät) ja korvat (kuulemalla) vaan myös maistamalla (lapsethan syövät kaikkea siksi) ja myös haistamalla (feromonit jne) eli ihminen on enemmän biologiaa kun halutaan muistaa - usko kirjaimiin on vain usko.

  VastaaPoista
 86. "Miksi noille 10000 asunnottomalle ei ole järjestynyt hotellia Helsingin ydinkeskustasta?"

  En tiedä.

  VastaaPoista
 87. "lienee selvää, että perhe menee aina yksinäisen ohi kaupungin asuntojonossa."

  Miksi se olisi selvää? Miten on oikein sortaa yksilöä? Meinaatko, että on oikein painaa yksilöä alas, jotta muut saavat hyvää itselleen? Melkoisen järkyttävä ajattelu sinulla Iines. En allekirjoita näkemyksiäsi, todellakaan.

  Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus tarkoittaa sitä, että jokaisella on samat mahdollsiuudet ja oikeudet, yksilölläkin. Tällöin perhe ei ole missään erityisessä asemassa, paitsi kun sossuntäti asettaa sen siihen.

  Yksilöllä on samat ihmisoikeudet kun kellä tahalla ryhmittymällä, ei perhe muodosta mitää etuoikeutettua joukkoa, silloinhan sen yksilöt olisivat "parempia" kuin yksinäinen yksilö. Yksinäinenkin yksilö tarvitsee asunnon. Meinaatko, että pelastusarmeijan leipäjonossa perhe saa kiilata eteen? Tai Linnanmäellä perhe pääsee yksilön edelle jonossa? Mielenkiintoinen ajattelu sinulla Iines.

  "Tämä koskee myös yksinäisiä naisia, mutta jostain syystä heitä on merkittävän vähän"

  Yksinäisiä naisia suositaan ja asetetaan etusijalle, asuntojenkin suhteen. Naisilla on yhteiskunnan tuorvaverkot levitettynä alle kokoajan.

  "koska heillä on yleensä ne perheen lapset elätettävänään. "

  Älä höpsi. Alkoholisitasuntolassa asuva raitis mies elättää edelleen entistä perhettän, joka siis asuu asiallisessa asunnossa.

  "Ei yksinäisten miesten ongelmia poisteta asettamalla heidät perheiden eteen asuntojonoissa."

  Eikä heidän tilannetta paranneta asettamalla perheitä heidän eteen asuntojonossa!

  Minä en esitä kenenkään asettamista toisen eteen jonossa, vaan kukin on omalla paikallaan, järjestyksessä. Kukaan ei kiilaa eteen!

  Ja toisin kuin sinä väität, niin yksinäisten miesten (ja muidenkin) ongelmien ratkaiseminen lähtee juuri siitä, että on oma pysyvä asunto, se on peruslähtökohta. Muun väittäminen on typeryyttä.

  "Jos heille ei riitä asuntoja, vika on tietenkin rakenteellinen, ei asenteellinen."

  Ei, vaan juurikin asenteellinen, koska muille löytyy aina asunto. Etkö lukenut mitä faktaa kirjoitin? Suomeen tulee joka vuosi vähintään 6000 uutta mamua ja kaikille löytyy asunto, aina.

  "En kuitenkaan näe syytä heidän vetämiseensä ohi muiden jonoissa."

  Mutta perheiden vetämisessä näet?
  Perustelut?
  Perhe on pahempi kuluerä ja rasite yhteiskunanlle kuin yksittäinen yksilö.

  Kukaan muu ei ole vetämässä ketään jonon ohi, paitsi sinä. Muut odottaisivat kiltisti vuoroaan, paitsi sinä.

  Mitä tulee itsemurhiin, tässä faktaa sinulle:

  Työikäisten (15-64 v.) yleisimmät kuolemansyyt sukupuolen mukaan vuonna 2007

  VastaaPoista
 88. "En tiedä."

  "En tiedä" -tyypin henkilöt (mm. TAKO:n kommunistit) on hyödyttömiä tässä keskustelussa ja yleensä kaikessa muussakin. Tarvitaan henkilöitä, jotka tietävät ja joilla on konkreettisia parannusehdotuksia.

  VastaaPoista
 89. Minunkin mielestäni Hännikäinen kirjoittaa todella hyvin. Jotenkin kuulaan kirkkaasti - ilo lukea, vaikkei olisikaan aina samaa mieltä.

  Tuhruista tunnetumputusta on taas surkea lukea, vaikka olisikin samaa mieltä. Tällainen olo tulee monista ns. vihakirjoituksista.

  Hännikäisen analyysi Halla-ahon oikeudenkäynnistä ja sananvapaudesta on avartava. Ehkä parasta, mitä olen siitä lukenut. Itsekin hämmästelen kuinka kevyesti Suomenkin PENniläiset olivat valmiit myymmän sananvapauden idean, ja vain siksi etteivät jotkut kiihkoilijat suutu ja kosta.

  Ja millä tavalla esim. Hesarin toiminta vaikkapa nyt mamuasioissa poikkeaa siitä, mitä harjoitetaan totalitaarisissa maissa - Kiinassa esim?

  Periaate on sama: melkein kaikista asioista saa kertoa, mutta se täytyy tehdä oikealla tavalla! Perustelutkin ovat samat. En toista niitä.

  Sensuurinhimo istuu syvällä ihmisluonnossa. Jos sananvapaus jää vain päättäjien harkinnanalaiseksi asiaksi, huonosti käy. Sananvapauden pitää olla ehdoton:

  Saan sanoa mitä haluan ja vastaan sanomisistani. En etukäteen, vaan vasta sanottuani asiani.

  (Kiitos D osanotosta - tässäkin tapauksessa tosin surun voittaa eräänlainen järkytys... Noin arvaamatta, noin äkkiä, tuosta vaan, ohoh... Se pysäyttää.)

  (Mikis - totuus löytyy lipsahduksista: kun me muut olemme humalassa, sinä olet "hiumalassa"...)

  VastaaPoista
 90. Anonyymi-kulta,

  ei sossuntäti mitään aseta, vaan hän toimii kuin nappula ylhäältä annettujen pykälien mukaisesti. Sosiaalisen tuen saamisen kriteerit ovat rajatut, ja pakkohan ne kriteerit on jonkun syynätä tikun kanssa, kun virkamiehet ja poliittiset päättäjät ovat ne laatineet ja ylöskirjanneet. Varsin vähän sossuntädillä on sijaa henkilökohtaisille mieltymyksilleen tai vilpille tuen myöntämisissä.

  Lapsi menee tietenkin aina aikuisen edelle, joten lapsi ja hänen elättäjänsä priorisoidaan asunnon saannissa kärkipaikoille. Mitä kummallista tässä on? Yhtä lailla yksinäinen isä lasten kanssa saa asunnon ennen yksinäistä naista. Jostain syystä tämä vain on edelleen harvinaisempi kuvio, eikä varmaankaan siitä syystä, että nainen vie lapset isältä. Enemmän kuuluu natinaa siitä, että isää ei paljon näy eron jälkeen.

  Puhuin vanhusten itsemurhista, joita Suomessa tehdään joka toinen päivä yksi, siis noin 180 vuodessa. Työikäisten itsemurhien määrät ja syyt ovat pitkään olleet keskusteluissa esillä, kun vanhukset vaietaan edelleen kuoliaaksi kiinnostamattomana kansalaisryhmänä. Minusta vanhusten itsemurhissa on jotain äärimmäisen hävettävää koko kansakunnalle. Nuoremmat ovat aina tehneet leijonanosan itsemurhista, joten asialla ei ole samanlaista vaikutusta.

  VastaaPoista
 91. Saatana, jos minä sanon rehellisesti että "en tiedä", mitä väärää siinä on? Pitäisikö minun valehdella että "tierän..."
  En mää tierä.

  Ps. Makeeta, että ees Sinä olet AINA oikeassa. Se hämmästyttää meitä muita. Jos olisit (herra Takon tutkija???), televisio-ohjelma... sinua lähetettäisiin klo 03.49 viiden minutin pätkissä. Ja tietysti uusintoina. Ja ohjelma olisi kielletty alle 19 vuotiailta ja yli 91 vuotiailta. (Plus Mensan jäseniltä.)

  VastaaPoista
 92. Minä ainakin tykkään Mikiksen hiumalasta, koska hän on silloin kuin tuoksuva ja liukkaanluiskahteleva saippuanpala tai kuohujuoman kupla, joka lähtee lasista lentoon.

  Hännikäinen on yllättänyt minut täysin tavallaan kirjoittaa ylivertaisesti ohi monen nykykirjailijan ja runoilijan. Kyllä minä edelleen kysyn silti samoja kysymyksiä kuin ennenkin, mutta nyt vain saadakseni tietää lisää tämän lehmännuolematukkaisen miehen ajatuksista. Hassua, että tunnistin hänessä myös itseäni.

  VastaaPoista
 93. Nyt minä kyllä meinasin punastua... (käy katsomassa itseään peilistä). Oikeastaan, tuota noin, kävi niin. Eli verenkiertoni yhtä-äkkiä virkistyi.. että Rakastan sinua Iines. (Mutta en halua sanoa tätä kaikille, ymmärräthän. Eli te, jotka nyt luette tätä blogia - tästä kohtaa - menkää (hops hops) muualle!)

  VastaaPoista
 94. Pervojen ainoa mieli on kaivaa toisten housuissa sanoi muuan (uusi) ystävä.

  En ole ihan varmasti ymmärtänyt vielä tätä aluetta mutta tuntuu, että se, joka on edellä toisten komplekseista on voittaja....(paha tapa ottaa haltuun valta, vai mitä?)

  Mutta seksuaalisuus ei pidäkään olla sellaista, että kun nuorena on vapaa ja tuntee itsensä aidoksi, halutuksi ja siinä mielessä elämässä olevaksi - että kaikki mitä joskus koki (hyvässä ja pahassa) olisi evidenssiä pervolle ja pervoja jahtaavalle vallalle.

  Ollaan siis menty ympäri siinä mielessä ja palataan pahuuteen, silkkaan pahuuteen.

  VastaaPoista
 95. Mikis kuplii kivasti nyt.

  Ja paha vieköön, CK, minäkin uskon siihen että paha on oikeasti olemassa, se ei ole vain hyvästä katkeroimalla muuntunut suure.

  Paha näkyy siinäkin, että se on jonkinlainen trendi kaikessa, se verhotaan ironiaan ja pilkkaan, jonka läpi maailmaa tarkastellaan ja esitetään ikään kuin hyväksyttävästi.

  VastaaPoista
 96. minäpä ajattelin sellaista onnellista elämänkertaa, jossa ei sen suurempia onnettomuuksia tapahdu: ei ikäviä yllätyksiä hapantunutta maitoa kummempaa, ei edes yhtä rupuista avioeroa. Tavallista vähemmän kolhuja siis, siistiä ja leppeää soljumista lastenkamarista hautaan. Ei kai sillä väliä, mitä henkilö itse ajattelisi onnettomuusvähäisestä elämästään, sehän voisi olla ikuinen optimisti tai olla olematta, mutta kyllä siitäkin kirjan saisi. Ei niin, että elämä olisi kirjoittaessa siloiteltu, vaan se olisi kerta kaikkisen liukas luikku ihan muuten vain.

  VastaaPoista
 97. Tällaista mieluusti minäkin lukisin, Annikki. Tämäntyyppistä olen tarkoittanut, kun olen puhunut minimalismista elämässä. Jää katsomaan, kun kärsäkäs tai muu hyönteinen putoaa kädelle ja jää siihen minuuteiksi, jonka aikana voi tarkastella sen hahmoa ja kulkua käden valtakunnassa. Ja tämä voi olla sen päivän mieleenjäävin tapahtuma.

  Onnellisista elämäkerroista tuli alkuun mieleeni nimittäin mm. Lenita Airiston elämäkerta, jossa kerrotaan kait ulkoisen menestyksen tarina, eräänlainen tie onneen.

  VastaaPoista
 98. No sitä Uunia en aio ihan heti lukea, voihan elämä olla rauhallista, mutta ei ihan niin rauhallista. Tosin tietoni Uunista ovat niin pintapuoliset, etten tiedä, kätkeytyykö sinne sittenkin jokin tragedia, ja sitten se ei kuuluisi onnellisten kirjojen joukkoon.

  Voisiko supermenestyjän elämänkerran kirjoittaa hyvin? Vai pahentaako sellainen rahakas kohtalo aiheen jo liiaksi? minusta ei.

  VastaaPoista
 99. Hyvä kun muistutit Uunista, nimittäin, minäpäs lainaan sen riippukeinulukemisekseni. Ennakkoon arvelen, etteivät Hotakaisen havainnot välttämättä sytytä meikäläistä kärsäkkään tuijottajaa, mutta kirjoittajan viivytystekniikkaa on jo hauska katsoa.

  Eikös minkä tahansa aiheen voi kirjoittaa hyvin? Superrikkaan elämäkerta hyvin kirjoitettuna, niin hyvin, että kyseessä olisi taideteos tai elämäkertojen helmi, on aika kutkuttava kuvio. Tai turhan julkun biografia.

  VastaaPoista
 100. "Saatana, jos minä sanon rehellisesti että "en tiedä", mitä väärää siinä on?"

  Vältä karkeaa kielenkäyttöä, se "rumentaa"...

  Ei mitään väärää. Oleellinen kysymys on, että oletko tietämättömyyden lisäksi myös täyttä ymmärrystä vailla?
  Jos et tiedä, niin ymmärrätkö olla ottamasta osaa keskusteluun mihin sinulle ei "en tiedä" -sanomisen lisäksi ole mitään annttavaa? Ymmärrätkö?

  "Pitäisikö minun valehdella että "tierän..."
  En mää tierä."

  Ei pidä valehdella tietenkään. Me tiedämme nyt, että sinä et tiedä. Tämä oli se tärkeä tieto. Nyt tietäväiset ja keskustelukykyiset voivat keskustella ja sinä voit vakka neppailla autoa (kai sinulla on ns. neppisauto?) hiekkalaatikolla.

  VastaaPoista
 101. Minä menisin mielelläni sinne hiekkalootalle rakentamaan teitä ja tunneleita ja ajamaan neppisautolla, mikä se sitten liekään. Puuautokin käy. Oikein odotan, että joskus saisin lapsenlapsia, jotta olisi ikään kuin syy mennä sinne laatikon sisäpuolelle.

  VastaaPoista
 102. "ei sossuntäti mitään aseta, vaan hän toimii kuin nappula ylhäältä annettujen pykälien mukaisesti"

  Kun ei toimi, vaan hän jättää asenteellisesti toimimatta ja tehtävänsä täyttämättä. Tiettyjen henkilöiden, niiden syrjäytyneiden, paperit hukkuvat tai lipuvat kokoajan pinon pohjimmaiseksi.
  On noin miljoona keinoa toimia tai olla toimimatta siten, että voi suosia tiettyjä ja sortaa tiettyjä ei toivottuja henkilöitä.

  En viitsi alkaa vääntämään rautalangansta sinulle, kun kohta alkaa jalkapallo matsi TV:stä, afrikan miehet pelaa...

  "Sosiaalisen tuen saamisen kriteerit ovat rajatut, ja pakkohan ne kriteerit on jonkun syynätä tikun kanssa"

  Hevon kukkua. Mustalainen ajaa Kelan pihaan taksilla ja tulee 5 minuutin päästä ulos maksusitoumuksia ja silkaa rahaa käsissään. Sossuntäti ei todellakaan tutki ja syynää tikun kanssa mitään vaan antaa rahat suit sait, että pääsee mannesta eroon. Sitten kun kantasuomalainen asunnoton tulee pakkasesta pyytämään hiukan leipärahaa ja yösijaa, niin paikalle soitetaan poliisit...
  ...eikä nekään vie putkaan lämpimään vaan heittää vain ulos.

  Siinä sinulle tiukkoja kriteereitä ja kaksoisstandardia.

  "Lapsi menee tietenkin aina aikuisen edelle, joten lapsi ja hänen elättäjänsä priorisoidaan asunnon saannissa kärkipaikoille."

  Perustelut?
  Tietenkin -toteamus ei ole mikään perustelu.

  Lisäksi, kun se elättäjä on yksin siellä alkoholistiasuntolassa selvinpäin niin ei häntä minnekkään ole prioirisoitu. Onko sinullakin lukihäiriö, kun et ymmärrä mitä on jo kirjoitettu sinulle?

  "Yhtä lailla yksinäinen isä lasten kanssa saa asunnon ennen yksinäistä naista. Jostain syystä tämä vain on edelleen harvinaisempi kuvio, eikä varmaankaan siitä syystä, että nainen vie lapset isältä."

  Jostain syystä? Kyse on juuri asenteellisista ja virkaansa selvästi sopimattomista sossuntädeistä.
  Nimenomaan tästä on kysymys, ja tähän on kytköksissä ne asenteelliset ja puolueelliset sossuntädit, joiden avulla nainen saa ne lapset. Nainenhan ei mitenkään todistetusti ole se parempi vanhempi. Kyse on vain vanhakantaisesta uskomuksesta, ei tiedosta.

  "Enemmän kuuluu natinaa siitä, että isää ei paljon näy eron jälkeen."

  Johtunee siitä, että on tullut kaltoin kohdelluksi. Ketä kiinnostaa olla toissijainen vanhempi - jonka vanhemmuus tiivistetään lompakon rooliin - ja nähdä lapsia muutaman tunnin kerran kuussa? Miksi edes puhutaan vanhemmuudesta, jos se typistetän yhteiskunnan, äidin ja sossutätien toimesta tuollaiseksi? Ketä tuo kiinnostaa?

  "Puhuin vanhusten itsemurhista"

  Huomasin. Tuo on yritys suistaa keskustelu sivuraiteelle. Siksi en siihen reagoinut.

  "Työikäisten itsemurhien määrät ja syyt ovat pitkään olleet keskusteluissa esillä"

  Älä naurata. Mitä asioille on keskustelun lisäksi tehty? Ei mitään.
  Voidaan keskustella maailman tapiin, mutta konkreettiset toimet jää tekemättä. Mitä keskustelu auttaa kun puuttuu toimet?

  "Hännikäinen on yllättänyt minut täysin tavallaan kirjoittaa ylivertaisesti ohi monen nykykirjailijan ja runoilijan."

  Jaaha, muuttuuko ääni kellossa? Tuskin. Muistelen kuinka lyttäsit tämän herkän ja boheemin runoilijanuorukaisen, joka kaiken lisäksi oli vielä koulukiusattu. Sinulta tuli rankkaa ja halveksivaa tekstiä aina kun Hännikäisestä on ollut puhe. Uskottavuutesi tässä kysymyksessä on kyseenalainen, mutta hyvä jos olet tosissasi ja alat tunnustamaan ja tunnistamaan asioita.

  Nyt katsomaan jalkapalloa...

  VastaaPoista
 103. Nyt minä ymmärään. Kiitti vaan.
  Mutta sitä minä en ymmärrä - anteeksi vaan - että sekin minun vikani olisi, että äitisi lopetti rintaruokintasi monta, monta vuotta liian aikaisin...? Häh. (Tai oliko tämä liian prutaalisti sanottu?) Se, että hän myöhemmin myi tuttipullosi lähikirppariin (0,45;- markkaa) on tietysti ymmärrettävää. Koska rahapulassa on uhrauduttava. (Myös tulevien insinööriemojen.)

  VastaaPoista
 104. "Minä menisin mielelläni sinne hiekkalootalle rakentamaan teitä ja tunneleita ja ajamaan neppisautolla, mikä se sitten liekään"

  Vastaan vielä tähän...
  Neppisautolla ajaettiin juurikin hiekkalaatikolle tehdyillä teillä, silloilla ja tunneleissa. Auto oli sellainen kevyt, noin 5 cm pitkä ja muovinen. Autoja "nepattiin" vuorotellen eteenpäin radalla. Neppaamisessa etusormi laitetaan koukkuun ja koukistetun sormen sivulla kevyesti lyödään, "nepataan", autoa eteenpäin. Kuka pääsi radan vähimmillä neppauksilla läpi, voitti.

  VastaaPoista
 105. Unohdit jäätyneen kyyneleen kantasuomalaisen poskelta. Keltainen räkävana huulivaolla ja napiton nuttu ja risaiset tumput vielä, niin avot, hellyn.

  Lue tarkemmin. Minulla on edelleen Hännikäiselle kysymyksiä, ja olen hämmennyksissäni siitä, miten hän juontaa kaiken seksinpuutteesta johtuvaksi. Kissan viikset, sanon siihen edelleen. Mies on taiturimainen esseen kirjoittaja, eikä sitä pidä lukea niin, että olen miehen kanssa asioista samaa mieltä.

  VastaaPoista
 106. Tai oliko tämä liian prutaalisti sanottu?

  Oli törkeästi ja loukkaavasti sanottu. Mutta ethän sinä tätä ymmärrä.

  VastaaPoista
 107. Pikku peikko takkutukka,

  pitkä häntä, risa sukka.

  Istuu itkee kannon päässä,

  pienet varpaat aivan jäässä.

  Tuli tonttu, parsi sukan,

  selvitteli takkutukan.

  Antoi vielä villatakin

  sekä päähän tonttulakin.

  Pikku peikko tupsutukka,

  pitkä häntä, ehjä sukka.

  Istuu nauraa kannon päässä,

  eipä ole varpaat jäässä.

  VastaaPoista
 108. Ainoa oikea neppis!

  Ton pysty purkaa ja jos oli useampia, nii saivaihettuu alustan, korin ja kuskin värei. Tuulilasi oli liimattu ja akselit pyörineen aina samanlaisii.

  VastaaPoista
 109. En, en ymmärrä asioita.

  Elämä, kaikki tai ei mitään.

  (Älä sinäkään helli minua puolikkailla.)

  VastaaPoista
 110. Neppisauto on sinänsä tutun näköinen lelu, mutten muista meidän pihan tai koulun poikien puhuneen neppaamisesta halaistua sanaa. On ehkä mahdollista, että kyseessä oli puhtaasti kaupunkilaispoikien leikki? Tai ainakin termi neppaaminen, neppis on kenties slangisana - en tosiaan tunne sitä.

  VastaaPoista
 111. Pitää kait sit tietää Curre ja Eltsu?

  VastaaPoista
 112. Pitää viel sanoo, et fiksut kundit pisti neppiksen sisään jonkun mutterin purkalla kiinnitettynä. Se ei sit nepatessa heti kelliny.

  VastaaPoista
 113. Curt Lindholm/Lincoln ja Eläintarhan ajot? Muistan lukeneeni isän Apuja.

  (Heitto muistista, varmasti pieleen ainakin Curre.)

  VastaaPoista
 114. Ku kellimisest joutu peruuttaa.

  VastaaPoista
 115. Nykyään kai keulitaan.

  Yksi oppilaani sanoi kerran, että nyt lähdetään keulimaan. (Ajelemaan mopolla.)

  VastaaPoista
 116. Joo, se oli kyllä Curt Lincoln ja pelas myös tennistä. Sen tyttö oli kansainvälinen kaunotar, joka oli naimisissa Jochen Rindtin kanssa, joka on ainoo kuolleena F1-mestaruuden voittanu kuski. Nina osas tehä myös suklaakakun.

  VastaaPoista
 117. Eiku kelliminen on et mennään kumolleen! Ei neppikset keuli.

  VastaaPoista
 118. Toiseksi kivointa (keulimisen lisäksi) mitä heteromies voi (housut jaloissa) tehdä, on äyskäröidä vettä veneen pohjalta. Kun sataa kesäisesti kaatamalla. (Välillä tietysti voi, kun muistaa avata sepaluksensa, heittää kans vettä.) Tai en minä tiedä.

  Taidan masentua.

  VastaaPoista
 119. Nythän mä honasin, että Iines tarkoittaa koneistolla järjestelmää eli systeemiä.

  Olinko eka?

  VastaaPoista
 120. Siis tämän se piti olla se ensimmäinen kakkulinkki:

  http://tatapitaasaadalisaa.vuodatus.net/blog/1765581/nina-lincolnin-suklaakakku/

  VastaaPoista
 121. Kannattaako pistää noita herkkulinkkejä, kun bikinikausi on alkanut. Kaapissani on vain murokeksipaketti vierasvaraksi, ja se saa riittää. (On myös kultakalkkunaa sämpylän päälle, jos pöllintekijä sattuisi tulemaan iltatöihin. Ei varmaan tule, kun sataa kaatamalla.)

  Koneisto on jotain suurta, suurempaa kuin järjestelmä. Vaikka voi järjestelmäkin syödä ihmisen, että sikäli hyvin järkeilty.

  VastaaPoista
 122. En tuu kyllä murokeksipalkalla, vaikka olisi koko paketti, käymään. Torttua pitäisi ainakin saada ja tuoretta silakkaa, perunoita sekä oikeata voita.

  VastaaPoista
 123. Muropaketti on avattu ja etusormiennätys tehty. Muutoin koskematon. Voita on ja tillinippu ja oman maan ruohosipulia, kuten kalanystävällä aina. Silakoita ei ole, vaan Dennisin pizzaa. Samoin ei ole torttua, mutta raparperit on. Näillä eväin.

  VastaaPoista
 124. Uuni. Hyry.

  En ole mopopoika, mutta eikös keuliminen ole sitä, kun ajetaan etupyörä ylhäällä?

  Minäkin luulen, että neppis oli stadilaiskundien harrastus. Meillä leikittiin käpylehmillä ja kaarnaveneillä. Leikisti.

  Minä en usko absoluuttiseen Pahaan. Pahuus on tekoja. Ilman tekoja ei pahuutta olisi.

  Minäpä luen Lasinkirkasta.

  VastaaPoista
 125. Hyvä kun tulee näitä muistutuksia - tarkoitan Lasinkirkasta.

  Olen aina ihmetellyt Meriluodon heittäytymistä miessuhteisiin, ihan kuin hän ei osaisi olla Itse. En tarkoita, että Itseys on tavoiteltavaa, mutta olen lukenut hänen kirjojaan niin, että hän luiskahtaa niin helposti kelkkaan, että ei voi olla edes rakastunut vielä ja kuitenkin hän ottaa jo käyttöön rakastuneen kuviot ja maneerit. Minua tällainen naistyyppi oudoksuttaa, vaikka muuten tykkäänkin hänen kynänsä jäljestä kohtalaisesti, mikä näkyy omasta hyllystänikin.

  Ja Uuni taisi ollakin Hyryä. En viitsinyt tarkistaa, sillä palkintovoittajat harvoin jäävät mieleen pitkäksi aikaa. En minä niitä noteeraa. Lainaan tuon Uunin kuitenkin.

  En oikein tiedä, mihin uskon. Miten voisi olla vain hyvä, mutta ei pahaa? Eivätkös ne ole saman asian vastapoolit? Hyvääkään ei sitten olisi, vaan se olisi vain ihmisen moraalikoodistoa.

  VastaaPoista
 126. Tuo sinun esilleottamasi Escherin kuva oli John Rawlsin tai sitten Robert Nozickin kirjan kannessa seiskarilla. Kasarilla niitä tavasin ja piti sitten ottaa Kantin ja Hegelin työt esiin. Kallistuin Johnin puolelle vaikken uskokaan moraalipäätösten tekemiseen verhojen takana.

  VastaaPoista
 127. Neppisautot piti täällä uudellamaalla olla kansakoulussa olla aina mukana. Homma loppui, kun päästiin oppikouluun 1973(?), siellä ei enää kehdannut, kun oltiin kaikkein nuorimmat.

  Vuorotellen tönäistiin radalla olevaa autoa, jos tuli köntsät, joutui laittamaan auton lähtöpaikkaansa. Voittajalta, eli ensin maaliin päässeeltä kysyttiin: ooks ny vähän leso?

  Hyviä neppisautoja olivat sellaiset kevyet, jotka menivät pitkälle, mutta eivät olleet herkkiä kaatumaan.(Matchbox ym. "pikkuautot")

  VastaaPoista
 128. "Unohdit jäätyneen kyyneleen kantasuomalaisen poskelta. Keltainen räkävana huulivaolla ja napiton nuttu ja risaiset tumput vielä, niin avot, hellyn."

  Tämä osoittaa jälleen, että kanssasi on mahdotonta keskustella asiallisesti. Ryhdyt asiakysymyksissäkin ivalliseksi. Et vieläkään ymmärrä, että tuo tyyli luo jänniteitä ja vastakkain asettelua ja vastareaktion, josta taas sitten itket kun sinua kiusataan (vaikka ei kiusata, vaan kysymys on omasta käytöksestäsi, siis omasta syystä).
  Äh, ei jaksa. Mielummin katson vaikka märkä villapusero kilpailua, sellaista jossa kenties on tissit törröllään.

  "Minulla on edelleen Hännikäiselle kysymyksiä, ja olen hämmennyksissäni siitä, miten hän juontaa kaiken seksinpuutteesta johtuvaksi"

  No pirskatti, kysy häneltä itseltään suoraan. Voit yllättyä, kun kenties saat kuulla, että olet päätelmissäsi metsässä. Päätelmäsi on biasoituja omien ennakkoasentesi takia ja tämä kaikki värittää sitä millainen vino asento sinulla on tiettyihin miehiin ja heidän raikkaisiin ajatuksiin mm. tasa-arvosta.

  "Mies on taiturimainen esseen kirjoittaja, eikä sitä pidä lukea niin, että olen miehen kanssa asioista samaa mieltä."

  Niin, koska sinä olisit kenenkään miehen kanssa samaa mieltä mistään? Tarkoitan miehellä kantasuomalaista valkoista heteromiestä, en mitään profeministi kasvissyöjää.

  On muuten ovin vaikeaa tietää miksi ihailet jonkin kirjoitustaitoa, kun taas toisaalta inhoat ko. kirjoittajan persoonaa ja ajatuksia, joita hän esittää. Minusta on ihan yksi hailee onko joku maailman taitavin kirjoittaja ja kirjoittako hän muinaiselle papyrykselle. Äikäopeille tuo on varmaankin mehut liikkeelle saavaa ihanuutta. Itsepainottaisin sitä sanomaa, en muotoa jolla se ilmaistaan.

  VastaaPoista
 129. Riku, minä muistan tuon kevyensorttisen auton jonkun pojan kädellä, mutta kummastelen itsekin, kun en tiedä sen kutsumanimeä!

  Meillä tytöillä oli omat leikkimme ja tapamme. Semmoinen villitys kiersi kerran koulussamme - tämä oli äitini mukaan useana vuonna - että tytöt nyppivät toistensa angora- ja mohairpuseroista hahtuvia ja keräsivät ne suuriksi palloiksi. Pallojen koolla kilpailtiin ja huudeltiin, että ooooh, kun joku oli nyppinyt edessään istuvan pörröpuserosta nyrkinkokoisen pallon hahtuvaa. Erivärisiä palloja sitten vaihdeltiin kuin aarteita.

  Anonyymi, en minä taida ihan oletuksille ajatuksiani perustaa, vaan luin juuri Hännikäisen esseekokoelman Ilman.

  Olen lisäksi lukenut hänen toimittamansa esseekirjan Houellebecqistä ja luin juuri myös Houellebecqin esikoisteoksen, joten minulla on vissiin tuntumaa Hännikäisen ajatuspohjaan jo jonkin verran. Oletkohan itse lukenut näitä kirjoja?

  Suo anteeksi, että minua nauratti kantasuomalaiskuvasi, kun panit sen mustalaisen rinnalle, joka käy vain poimimassa selvät rahat sossusta. Oli ihan pakko panna vielä se jäätynyt kyynel, vaikken sillä pahaa tarkoittanut.

  VastaaPoista
 130. Mutta nyt panen kuvablogini puolelle Mikikselle ja teille muille kuvakysymyksen tunnistamattomasta perhoslajista, jonka nimi nakoo minua. Kaksi kirjaa selasin ja netin, enkä löytänyt perhon nimeä. Ehkä joku tietäisi.

  VastaaPoista
 131. Perhosista en mitään tiedä,mutta Wikipediasta huomasin, etteivät perhostieteilijät aivan kaavoihinsa kangistuneita ole.

  Perhonen nimeltään perkele!

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Parnassius_mnemosyne_f._perkele

  VastaaPoista
 132. Kyllä se menee tasan tarkkaan niin päin, että kun osaa olla ihmisten kanssa (sosiaalisuus), niin läheinen kanssakäyminen jonkun kanssa (seksuaalisuus) on itsestäänselvää. Ensimmäinen johtaa jälkimmäiseen.

  Ujous on myös oman napansa ympärillä pyörimistä. Miettii tarkkaan mitä sanoisi ja miten toimisi - ihan kuin olisi maailman napa jonka sanomisilla olisi juurikaan väliä. Ottaa itsensä liian vakavasti eikä siksi laita itseään likoon.

  Seksuaalisuuteen liittyy pitkälti Claes Anderssonin omaelämäkerta Jokainen sydämeni lyönti.

  Luin kulmakarvojani kohotellen hänen lukuisista rakastumisistaan, jotka kestävät kuulemma aina sen 3 - 6 kk ja sitten taas normiarki palaa. (Mies on ollut naimisissa kymmeniä vuosia ja on edelleen.)

  Asiaa ei suoraan sanottu, mutta ei tullut vaikutelmaa, että rakastumiset olisivat (olleet) platonisia.

  En ymmärrä naimisissaolon funktiota silloin kun suhde ei ole yksiavioinen.

  Symppis mies tuo C. A - helppo uskoa, että hän viehättää naisia.

  Jos jollekulle niin päivänselvä asia, että lapsi tulee aina ennen aikuista, ei ole kristallinkirkas, vinkki: täällä länsimaisessa onnelassa aikuisella on aina mahdollisuus huolehtia itsestään tavalla tai toisella, lapsella ei koskaan.

  Jos aikuinen tyrii mahdollisuutensa, hän ei voi syyttää siitä ketään muuta kuin itseään.

  Niin makaa kuin petaa.

  Kuunkuiske

  VastaaPoista
 133. Totta puhut, Riku!

  Piti käydä tarkistamassa asia, kun ensin luulin, että on jokin Hikipedian juttu.

  Ja onkin vielä kaunis laji, pikkuapollo tms., Lounais-Suomen sisämaassa. Toivottavasti vielä tavataan sen kanssa.

  VastaaPoista
 134. Riku on niin Keravalta, jostain pöndeltä ainaski. Ei kait neppisskaboihin otettu kuin samanlaisia neppisautoja!?! Riku neppaa perseellä Plaston Volvoa?

  VastaaPoista
 135. Kiitos sinullekin Kuiske, lukumuistutuksesta - kerään riippukeinuluettavaa teiltä mielelläni, ja olen saanut kuin huomaamatta monta tässä ketjussa.

  Nyt on vaan harmi, että pieni ja laadukas kyläkirjasto on sitten täällä menty kepulaisisäntien toimesta lopettamaan! Tiloihin remontoidaan perheryhmäpäiväkoti. Pitää panna toivonsa Uudenkaupungin ja lähikuntien kirjastoihin.

  VastaaPoista
 136. Neppaa näillä:

  http://www.matchbox.com/

  Ei helvata!

  VastaaPoista
 137. "Oletkohan itse lukenut näitä kirjoja?"

  En, mutta minulla on henk.koht. tuntumaa ko. henkilöön. En lue yleensä "korkeakulttuurin" kirjoja, mutta Hännikäisen teoksen Ilman tulen kyllä lukemaan kunhan vain ehdin. Lukemiseni on vain niin hidasta tämän lukihäiriön takia. Joutuu usein palaamaan takaisin päin, kun ei muista edellä luettua. Kaksi lukua eteenpäin ja sitten puolitoista takasinpäin. Hidasta on...

  Lisäksi huomiona totean, että jätit taas kerran kaikkiin kysymyksiin vastaamatta, joten on todettava, että tuollainen keskustelutyyli ei vie eteenpäin. Tuo kielii vain siitä, että puheenvuorosi ovat heittoja vailla perusteita. Ei vakavasti otettavaa dialogia siis.

  VastaaPoista
 138. On sangen lapsellinen väite, että taidetta voi arvostaa vain jos taiteilijan maailmankuva vastaa omaa.

  Mieleen tulee hetkessä kaksi elokuvaa, joiden taiteellista arvoa ja vaikuttavuutta en edes yritä kiistää, vaikka elokuvan aihe sinänsä (sota) ei voisi vähempää kiinnostaa: Kauriinmetsästäjä ja Ilmestyskirja. Nyt.

  Kuunkuiske

  VastaaPoista
 139. Kyllä, pöndeläinen olen, en kuitenkaan Kervoosta.

  Helsingissä käydessäni muistan ihailla kunnioittavasti: On teillä täällä korkeita taloja!

  Joskus muistutan myös historiasta, kun venäläiset tekivät Helsingistä pääkaupungin, hieman Suomen sodan jälkeen. Pitivät Turkua liian ruotsalaismielisenä.

  VastaaPoista
 140. Tuo Judas Dadan neppis linkin auto on juuri "se oikea". Tuollaisilla minäkin neppailin nuorena sällinä Espoossa. Kyllä ne myös pohjanmaalla tunnettiin, tulin huomaamaan, kun sinne siirryin - yhä nuorena ja herttaisena toki tuolloinkin.

  VastaaPoista
 141. Jos jollekulle niin päivänselvä asia, että lapsi tulee aina ennen aikuista, ei ole kristallinkirkas, vinkki: täällä länsimaisessa onnelassa aikuisella on aina mahdollisuus huolehtia itsestään tavalla tai toisella, lapsella ei koskaan.

  Pitäisi nyt hölmömmänkin ymmärtää, että vain aikuiset saavat lapsia. Jos siis halutaan, että lapsia tulee, niin pitää pitää huolta aikuisista ensin.

  VastaaPoista
 142. Kuiske,

  palaan vielä tuohon, kun sanot ettet ymmärrä naimisissaolon funktiota silloin, kun suhde ei ole yksiavioinen.

  En minäkään. Ehkä C. A. kuuluu juuri siihen hippisukupolveen, joka käytti naisia häikäilemättömästi ja sovinistisesti hyväkseen seksuaalisesti, vapaan rakkauden nimissä, kuten tuon ajan hippimiehet tekivät. Naisten solidaarisuus mitattiin jalkojen avaamisella. Uskon, että myöhempi feminismi kumpuaa osittain tästä alistamisesta, vaikkei sitä ole juuri missään mainittu.

  VastaaPoista
 143. Eihän ne Matchboxit helkkarissa tuollaisia silloin olleet, eikä meillä mitään kirjoitettuja sääntöjä ollut. - Ne lienevät myöhempää tuotekehitystä.

  Sen muistan, etteivät renkaanvaihdot kesken kisan olleet sallittuja.

  VastaaPoista
 144. "Ottaa itsensä liian vakavasti eikä siksi laita itseään likoon."

  Siinä kertoo aiheen "asiantuntija", joka työntää aina muut edellä tuleen, kun on kyse vastuunkannosta, mutta joka on ekana pöydässä (omavaltaisesti) kun jaetaan palkintoja, shampanjaa ja mansikoita.

  "täällä länsimaisessa onnelassa aikuisella on aina mahdollisuus huolehtia itsestään tavalla tai toisella, lapsella ei koskaan."

  Millä tavalla tai toisella? Ympäripyöreä lause vailla konkretiaa. Tämä yhteiskunnan tukiverkot on tarkoitttu suomalaisille, mutta on kumma että tänne "länsimaiseen onnelaan" pyrkii värillisiä rikastajia. Ei huolehtimaan itsestään vaan olemaan huolehdittavana.

  "Jos aikuinen tyrii mahdollisuutensa, hän ei voi syyttää siitä ketään muuta kuin itseään.

  Niin makaa kuin petaa."

  Kerrotahan tämän sille "kidutetulle" mamu ystävällesi, jolta vedettiin hampaat? Niin makaa kuin petaa, oma vika.

  Edelleen olet niin pöyristyttävän typerä, KK, kun puhut mahdollisuuksista suomessa vakiona, että kaikilla on muka samat mahdollsiuudet. eihän asia näin ole, mutta en viitsi päivän selvyyksiä vääntää sinulle...

  Katson mielummin jalkapalloa.

  VastaaPoista
 145. JD, et tainnut huomata, että tuo lapsikommentti viittasi siihen missä järjestyksessä ihmisten tulee olla asuntojonossa.

  Kuunkuiske

  VastaaPoista
 146. "Pitäisi nyt hölmömmänkin ymmärtää, että vain aikuiset saavat lapsia. Jos siis halutaan, että lapsia tulee, niin pitää pitää huolta aikuisista ensin."

  Aivan. Hyvin sanottu!
  Tällä myhäillen hyväksyvästi nyökyttelen tälle raikkaalle toteamukselle. Komppaan.

  VastaaPoista
 147. Tuo logon lapsi ainakin on tullut hyvinpidetystä aikuisesta ja on saanut kylliksi mannavelliä ja hellyyttä.

  Minusta tuntuu, että aikuinen kuitenkin on kykenevämpi huolehtimaan itsestään kuin lapsi. Mutta jos ei ole, ketään ei saa jättää, vaan heikkoja tulee kantaa.

  VastaaPoista
 148. "JD, et tainnut huomata, että tuo lapsikommentti viittasi siihen missä järjestyksessä ihmisten tulee olla asuntojonossa."

  Niin, pitääkö sinulle vääntää vielä että se asunto on hyvä olla ensin, ennen kuin lapsia tulee. Veneen alleko ne lapset pitää synnyttää?

  Pöh, kerrassaan pöyristyttävää ajattelemattomuutta KK:lla taas.

  Söitkö sinä KK mansikoita ja ryystit shampanjaa veneen alla? Miksi et?

  VastaaPoista
 149. En ole missään kohdassa sanonut, että suomalaisilla on vakiona samanlaiset mahdollisuudet.

  Olen sanonut, että ne meidän kunnianarvoisat esi-isämme ovat tehneet tämän maan meille perässä tulleille PERUSLÄHTÖKOHDILTAAN sellaiseksi, että jokaisella on mahdollisuus ponnistaa.

  Älä siis laita sanoja suuhuni.

  Uskomattoman aikuista, muuten, nimitellä ihmisiä typeräksi, pöllöksi ja mitä näitä "anonyymin" sanavarastoon kuuluvia herjasanoja onkaan.

  Shamppanjat ja mansikat ja palkkiot tulivat muuten täytenä yllätyksenä työnantajaltani! :) Olen näet sen luokan vastuunkantaja, että minut haluttiin erityisesti nostaa esiin.

  Kuunkuiske

  VastaaPoista
 150. Niin, mikä sitten on hippiajan vaikutusta ja mikä jotakin muuta.

  Moniavioisesta suhteesta puuttuu se tärkein elementti - turvallisuus.

  Jos minun mieheni olisi piirunkaan verran kallellaan muihin naisiin päin, häipyisin viivana. (Sitäkään en ymmärrä, että "taistelee" suhteensa puolesta - jos toinen on mennäkseen muualle, niin ei hän ole sen väärtti, että kannattaa yrittää väkisin pitää kiinni.)

  Hyvää viikonloppua kaikille!

  Kuunkuiske

  VastaaPoista
 151. Olen sanonut, että ne meidän kunnianarvoisat esi-isämme ovat tehneet tämän maan meille perässä tulleille PERUSLÄHTÖKOHDILTAAN sellaiseksi, että jokaisella on mahdollisuus ponnistaa.

  Kiva olla Ruotsin kuninkaitten ja Venäjän tsaarien fani? Haista sinä kuule Anonyymi tietämätön pyllysi. Tule tekemään koteja niille lapsille ja kuun kuiskeille.

  VastaaPoista
 152. Tuo logon lapsi ainakin on tullut hyvinpidetystä aikuisesta ja on saanut kylliksi mannavelliä ja hellyyttä.

  Sen äitiki tykkää musta!

  VastaaPoista
 153. Minäkin annan miehen mennä, jos hän on mennäkseen - kiinnostukseni yksinkertaisesti sammuu, ja saatan jopa ihmetellä, mitä hänessä näin.

  Eiköhän suhteen merkitys ole juuri siinä, että haluaa antaa itsensä toiselle kokonaan, molemminpuolisesti. Sitoutuu suhteeseen, millä en tarkoita, että side takaa mitään tai estää mitään tai on jokin konkreettinen toimenpide. Sitä vaan haluaa olla toisen, kokonaan, jos kyseessä on syvä tunne, rakkaus.

  Nykyään on kyllä kevytrakkaus trendinä ja mikä ettei niille, jotka siitä pitävät, joille se riittää. Kukin tehköön kuin tahtoo.

  VastaaPoista
 154. Eiköhän suhteen merkitys ole juuri siinä, että haluaa antaa itsensä toiselle kokonaan, molemminpuolisesti.

  Näin kai kaikki normaalijärkiset ja keskustelukykyiset ihmiset asian ymmärtävät. En ymmärrä, että miksi tämä täytyy todeta näinkin älyllisessä blogissa.

  VastaaPoista
 155. Se oli jatkopohdiskelua Kuunkuiskeen ajatuksiin.

  Ei se kaikille ole selvää, jokuset ovat eri mieltä uskoakseni.

  VastaaPoista
 156. Minä ainakin tiedän suhteita, joissa toisen rakkautta on lyöty ihan olan takaa ilman, että toinen olisi antanut suhteeseen yhtään mitään ja silti se pihtari on vedonnut juuri tuohon tosi rakkauden symmetriaan.

  VastaaPoista
 157. En minäkään F-palkittuja niin noteeraa, mutta Hyryn noteeraan ihan vanhasta muistista.

  Me Kainuun pojat heittelimme nuorena penniä (tai isompia kolikoita) eli tähdättiin tikun ympärille tai viivan eteen ja lähin vei koko potin.

  Tai lyötiin kolikko kimmokkeena seinästä, ja sitten vaaksalla yltämällä sai kilpailijan kolikon. Se oli kivaa. Leikkiautoilla me ei leikitty enää niin isoina (7-14-vuotiaina).

  Kymmenen tikkua laudalla. Olihan niitä kaikenlaisia huvituksia. Ja kakaroita, pihat täynnä. Minua ihan säälittää, kun nykyään näen joskus yksinäisen lapsen hiekkalaatikolla.

  VastaaPoista
 158. Rakastuminen ja ihastuminen kuuluu kai ihmisluontoon. Ja luovat ihmiset tekevät siitä sitten taidetta.

  VastaaPoista
 159. Ja mainosmiehet heittävät lanttia?

  VastaaPoista
 160. "En ole missään kohdassa sanonut, että suomalaisilla on vakiona samanlaiset mahdollisuudet."

  Jaaha, mitä sitten tarkoitat lauseilla: "Jos aikuinen tyrii mahdollisuutensa, hän ei voi syyttää siitä ketään muuta kuin itseään.

  Niin makaa kuin petaa."

  Mitkä mahdollisuudet voi tyriä, jos niitä ei ole ollutkaan?

  Jos ei kaikilla ole petivaatteita niin ei se petaaminenkaan ole kovinkaan mielekästä. Miten siis voit sanoa niin makaa kuin petaa?

  Mikä velvollisuus suomalisten on antaa mahdollisuusksia somaleille (et al) ja petivaatteita myös, kun niitä ei tunnu olevan antaa oman maan kansalaisille ensin? Somalit tulevat tänne +30 asteen olosuhteista, siis tänne, jossa talvella on - 30 astetta kylmä. Heille löytyy mahdollisuukia ja petivaatteita, mutta kantasuomalaisille ei. Siis heille jotka on tyrineet omat mahdollisudet kotimaassaan (Somalit) annetaan palkinnoksi mahdollisuuksia Suomesta ja kantasuomalainen jätetään "humaanisti" ilman. Vastenmielistä logiikkaa sinulla KK!

  "Olen sanonut, että ne meidän kunnianarvoisat esi-isämme ovat tehneet tämän maan meille perässä tulleille PERUSLÄHTÖKOHDILTAAN sellaiseksi, että jokaisella on mahdollisuus ponnistaa."

  Ethän ole sanonut, vaan minä sanoin näin sinulle. Eli että esi-isät ovat tämän maan rakentaneet jotta jälkeen tulevilla suomailaisilla olisi paremmat lähtökohdat. Mutta tätä maata ei ole rakennettu somaleille eikä somalityöllä. Somaliesi-isät eivät ole tämän maan eteen tikkua laittaneet. Nyt heitä on täällä kuitenkin kuppaamassa.

  "Uskomattoman aikuista, muuten, nimitellä ihmisiä typeräksi, pöllöksi ja mitä näitä "anonyymin" sanavarastoon kuuluvia herjasanoja onkaan."

  Älä laita sanoja suuhuni!

  "Olen näet sen luokan vastuunkantaja, että minut haluttiin erityisesti nostaa esiin."

  En oikein usko. Uskon, että tähän on muut syyt, mutta en nyt sano tällä kertaa mitkä.

  "Moniavioisesta suhteesta puuttuu se tärkein elementti - turvallisuus. "

  Somalimiehillä on tyypillisesti monta vaimoa ja perhettä, jolla maksimoidaan erilaiset tuet. "vaimot" on YH-äitejä, mutta somalimies kiertää sitten vuorotellen "kodista" toiseen. Tämä monikulttuurisuus, jonka rikkautta KK ihailee, on minusta vastenmielinen.

  VastaaPoista
 161. Neppiksessä ei missään tapauksessa ollut kyse leikkiautoilla leikkimisestä, ei me nyt sellaista olisi tehty!

  Kolikkoja heitimme kyllä, yleensä seinää vastaan, jolloin kimmahti helposti takaisin. Pennejä käytettiin, myös viisipennisiä.

  Suffeli-niminen suklaapatukka maksoi 20 penniä vuonna 1972, joten kyllä niistä voittaja tienasikin.

  VastaaPoista
 162. Tule tekemään koteja niille lapsille ja kuun kuiskeille.

  Kuun kuiskeille ei pidä tehdä mitään, muutenkin jo roikkuu miesten lahkeessa ja lompsalla. Olisi kiva jos kuun kuiskeet tekisi joskus itse jotain, kantaisi vastuuta, huolehtisi miehestä (myös niistä syrjäytyneistä kantasuomalaisista heteroista) jne. eikä olisi itse kokojan saamapuolella.

  VastaaPoista
 163. Minä ainakin tiedän suhteita, joissa toisen rakkautta on lyöty ihan olan takaa ilman, että toinen olisi antanut suhteeseen yhtään mitään ja silti se pihtari on vedonnut juuri tuohon tosi rakkauden symmetriaan.

  Jaa mutta tuommoisissa tapauksissa ei dialogi asianomaisten välillä ole ehkä pelannut samalla symbolitasolla, ei ole kenties puhuttu samaa kieltä eikä käytetty samoja merkkejä tai symboleita tarkoittamaan samaa asiaa.

  Se mitä on annettu ja odotettu, ei ehkä toiselle ole sama kuin toiselle, ja näin kaikki on kääntynyt nurinpäin. Se joka ei ole antanut, onkin odottanut enemmän, koska on ollut valmis enempään, ja se joka on antanut, on antanut sitä mitä on osannut, kuuntelematta toista. Näin toiveet ja tarpeet eivät koskaan kohtaa, koska dialogi ihmisten välillä on niin vaikeaa.

  VastaaPoista
 164. Tuolloin, kymmenvuotiaana, ostamani ensimmäinen tupakka-aski maksoi 2.25 markkaa. Merkiltään oli Mary Slimm, joka oli jonkin sortin kevytupakkaa, joita markkinoitiin silloin erityisesti naisille.

  Ja se oli iso aski, myynnissä oli myös kymmenen tupakan pikkuaskeja esim. Bostonia. Irtotupakoitakin myytiin, isoveli niitä osteli.

  En laajemmin aloittanut harrastusta silloin, kun kävi vähän huonosti ja mutsi takavarikoi askin!

  VastaaPoista
 165. 72 sain ajokortin tai se mikään kortti ollut vaan semmonen sinikantinen vihko. Kannessa kuitenkin luki "Ajokortti".

  Suffelia saan vieläkin.

  VastaaPoista
 166. Minun nuoruudessa oli sellaisia noin 5 cm korkeita muovi sotilaita. Afrika korpsit (saksalaisten aavikkojoukot) oli oma suosikkini. Näille tehtiin asemia ja sitten koitettin kivittää, ampua ritsalla tai puhalusputkella (pihlajanmarjoja tai kuivattuja herneitä) vastapuolen asemiin linnoittautuneet soltut nurin. Tuo kehitti strategista näkemystä ja johtamistaitoa, selvästi.

  VastaaPoista
 167. Se mitä on annettu ja odotettu, ei ehkä toiselle ole sama kuin toiselle, ja näin kaikki on kääntynyt nurinpäin.

  Taisi se toisen kaikki olla toiselle sitten ei mitään? Miksi se toinen ei sitten sanononut niin, vaan väitti tulleensa petetyksi ja hylätyksi, huijatuksi ja hyväksikäytetyksi, viekotelluksi ja harhaanjohdetuksi, vaikka ei koskaan nimeään edes sanonut.

  VastaaPoista
 168. Minä poltin kerran Montanaa, sellaista huippupitkää myrkkykäärylettä kullanvärisessä askissa. Ekan tupakan vedin salaa vintillä, ja sitä ennenkin kyllä jo lapsuudenystävän kanssa lehmipaimenessa ollessammemme. Ystävätär aloitti kymmenvuotiaana ja polttaa vieläkin askin päivässä.

  VastaaPoista
 169. Minun nuoruudessa oli sellaisia noin 5 cm korkeita muovi sotilaita.

  Onks näistä airfix-sotilaista tehty nykyään isompia?

  VastaaPoista
 170. No johan on tyyppi ollut, jos on tuommoista väittänyt! Että viekotelluksikin ja harhaanjohdetuksi.

  Minä ainakin ajattelen, ettei ketään voi viekotella, ei niin tahdotonta riepunukkea olekaan. Jos tuommoinen on tiellesi osunut, en ihmettele, että puhut suivantuneesti.

  Olisi vaan tarpeen kuulla sen toisen kertomus samoista asiakohdista. Onkohan häntä kukaan koskaan kuunnellut tai uskonut?

  VastaaPoista
 171. Kaverin kokemuksista minä vain puhun. Ei se näitä ole netissä levitellyt.

  VastaaPoista
 172. Daami kuulemma oli blogissaan kutsunut lukijoitaan tuomitsemaan!

  VastaaPoista
 173. "(Sitäkään en ymmärrä, että "taistelee" suhteensa puolesta - jos toinen on mennäkseen muualle, niin ei hän ole sen väärtti, että kannattaa yrittää väkisin pitää kiinni.)"

  Näin minäkin asiat käsitän. Ja se on ihan sama onko sitä subjekti tai objekti tai adjektiiviadribuutti. Jollen kelpaa jollekin, menen muualle. Tai tulen muualta pois. Jollen kelpaa kellekään, olen itsekseni.

  VastaaPoista
 174. Ps. Naisten kanssa on kiva pelehtiä. Heillä on niin erilainen vartalo.

  VastaaPoista
 175. Ei tarvitsisi kaukaa kaivaa, että löytäisi Japen nimittelyä (tyhmä, pöllö jne.) mutta en viitsi vaivautua.

  Juuri, Jape, muutama päivä sitten kerroin siitä miten en ole koskaan elänyt kenenkään rahapussin varassa. Lue sieltä.

  Peruslähtökohdat tarkoittavat esim. koulunkäyntimahdollisuutta, kattoa pään päällä jne. Jokaisella nyt veneen alla asuvalla on ne joskus ollut, mutta hän on itse pilannut ne. (Viittaan muutaman päivän takaiseen kommenttiini siitä, että kalliissa katkaisuhoidossa kiertää samat tyypit vuodesta toiseen, kun eivät ne rassukat saa itseään motivoitua muuttamaan elämäntapaansa. Motivaatioita ei voi kukaan eikä mikään kaataa toisen päälle.)

  Olet Jape ilmeisesti masokisti, kun väkisin kirjoittelet blogiin, josta sinut on oman kielenkäyttösi (ei mielipiteidesi) tähden ajettu ulos?

  Hyvää loppuelämää! En enää alennu sentasoiseen keskusteluun, johon sinun kanssasi väksiin joutuu.

  Muistutan vielä, että kaikkihan me jo tiedämme, että suomalainen nainen on perseestä, mies yhteiskunnan ja naisen alaspainama ja mamut painukoot sinne minne pippuri kasvaa.

  Ei ole kohteliasta liata Iineksen blogia noilla ikuisuuspuheilla. Mene hyvä ihminen sinne missä sinua kaivataan!

  Kuunkuiske

  VastaaPoista
 176. "Ja mainosmiehet heittävät lanttia?"

  Kuuleppas pikkubeibi, älä vittuile Tapsalle. Koska hän on a) mun kaveri, b) etc, c) en muista mitä, d) mutta kumminkin.

  Päivittäisit passikuvasi, senkin... vintiö! (En pahemmin osaa sanoa.)

  VastaaPoista
 177. JD,

  onpas kauhea tuo kaverisi nainen.

  Muistuttaa vähän Timo Hännikäisen kuvaamia kerberoksittaria, jotka istuvat aarteen päällä ja pilkkaavat valta-asemastaaan käsin miehiä. Tuommoiset hirviömäiset naiset voi onneksi aika helposti korvata kilteillä naisilla, joita sentään on.

  VastaaPoista
 178. Anonyymi-Jape lopettaa nyt tähän paikkaan Kuunkuiskeen kalvuun. On harmi, että pilaat mahdollisuutesi Anonyyminakin. Osaat kirjoittaa ja sinulla on oivaltavia kannanottoja, ja uskon, että olet mukava mies livenä, mutta älä hyvä mies mene täällä kalvamaan toisia, jos tahdot jatkossakin kirjoitella!

  VastaaPoista
 179. onpas kauhea tuo kaverisi nainen.

  Eikö olekin?

  VastaaPoista
 180. On on, kauhea on, ja oikeastaan tuommoiselle housujen alasvetäjälle toivoisi julkista lynkkausta tai seinää vasten ampumista.

  Kaverisi lienee tuollaiseen liian hyvä?

  VastaaPoista
 181. JD: "Ja mainosmiehet heittävät lanttia?"
  M: Kuuleppas pikkubeibi, älä vittuile Tapsalle."

  Ai, oliko se vittuiluksi tarkoitettu?

  Ja minä kun mietin jo, että mitähän Mr Dada mahtaa tarkoittaa, sillä mainosmiehet eivät heitä ratkaisuissaan lanttia, vaan tiirailevat silmämuna kovana tutkimuksia.

  Kun on kyse rahasta, ei siinä tuurilla pärjää.

  VastaaPoista
 182. Anonyymi, joka on ottanut kohteekseen Kuunkuiskeen kommentit, ja jota en edelleenkään halua uskoa Japeksi, muistuttaa tavallaan minua joskus takavuosina. Tuttavapiiriini kuului siihen aikaan eräs ihminen, joka kerran onnistui loukkaamaan - kenties tahtomattaan - minua. Hänen sanansa ja tekonsa loukkasivat syvältä. Sen jälkeen huomasin mielessäni käsittäväni hänen kaikki sanansa aina mahdollisimman pahoin, oli aihetta tai ei. Yleensä varmaankaan ei.

  Kuunkuiske ei ansaitse tuollaista kiusantekoa, Anonyymi. Ei kukaan ansaitse. Maailmaan mahtuu mielipiteitä, mutta ei toisen kustannuksella.

  VastaaPoista
 183. Hei vaan myrskytuulosen keskeltä!

  Tästä nimeni linkistä pääsette kuvablogiini katsomaan, minkä ihmeen nyt bongasin. Muutkin kuin luontobongarit voivat kurkistaa. Ehkä joku taas tietää varmuudella, mikä se on. Itsellä on epäilys.

  VastaaPoista
 184. En malta olla lisäämättä luontoasioihin, että tänään palatessani asioilta näin pellolla valtaisan joutsen- ja kurkilauman lepäämässä ja ilmeisesti ruokailemassa.

  Pysäköin autoni hiljaa läheisen ladon taakse ja hiivin maatalon soratietä innoissani kamera laukaisuvalmiina. Linnut haistoivat minut kuitenkin välittömästi kun olin kymmenen metrin päässä ja sain hätäisiä kuvia vain lentoon nousevista linnuista. Voi että nuolaisin tyhjää kuin leopardi saaliin karatessa! Sekin hävetti, että pelotin ison lintulauman pois lepopaikalta. Ne nousivat hädissään rääkyen ilmaan. Mutta siis elämäni kurkikuvat olivat niin lähellä.

  VastaaPoista
 185. Harmi kun tuli epävakaa sää täksi päiväksi - Annikin runofestivaali kärsii. (Eipä sinne viitsitty sitten itsekään lähteä kastumaan.) Teemana on tällä kertaa miesrunoilijat ja tapahtumapaikka harvinaisen idyllinen puutalokortteli Tammelan kaupunginosassa.

  Oletko, Iines, pitänyt mielessäsi kirjastoreissuillasi Eggenin Kaksosia? Kerronta on sujuvaa ja Chilen lähihistoria mielenkiintoinen sivujuonne. Ja se viimeinen lausahdus (olikohan se ihan viimeinen...) mutta joka tapauksessa kysymys kirjan lopussa, jota en osannut yhdistää mihinkään.

  Anna Gavaldalta on ilmestynyt uusi, nopealukuinen Karkumatka. Ei se mielestäni ihan vedä vertoja edelliselle (Lohduttaja) tai sitä edelliselle, Kimpassa. (Kahden viimeksimainitun etuja on myös pituuuus; herkullinen tarina ei lopu lyhyeen!)

  Kuitenkin eniten taidan edelleen pitää hänen ensimmäisestä käännöksestään, novellikokoelmasta Kunpa joku odottaisi minua jossakin. Hienointa siinä on hyvin erityyliset tekstit - kuin lukisi monta kirjailijaa samalla kertaa! Jotenkin pienesti se tuo mieleeni iki-ihanan Banana Yoshimoton Kitchenin.

  Kuunkuiske

  VastaaPoista
 186. Kuiske,

  en tunne Anna Gavaldaa juurikaan - nimen tiedän - ja minun on tunnustettava, että en oikeastaan tahdo lukea mitään nopealukuista ja helppoa tai selkeää kokonaisuutta. Lomalla ennen kaikkea tahdon upota raskaisiin teemoihin ja syviin vesiin, jopa lukemattomiin klassikoihin. Kepeintä mitä luen ovat ehkä runot, jos runoista niin voi sanoa. Juuri luin hassunhauskat J. H. Erkon luritusrunot riippukeinussani, kun oli aurinkoinen päivä.

  En osaa lukea naistenlehtiäkään, vaan kampaajalla tai lääkärin aulassakin valitsen mieluummin Suomen Kuvalehden tai jonkin erikoislehden.

  Eggenin lisäsin listalle, koska muistan, että siitä oli talvella puhetta ja vanha listani ja lehdestä leikkaamani kruksatut uutuuslistat jäivät talvikotiin. Siksi olen tästä kerännytkin joitain vihjeitä riippukeinuhetkiä varten.

  VastaaPoista
 187. Iines, oletko lukenut Merete Mazzaarellan kirjoja? Luen ise ensimmäistäni, koska se sattui olemaan VIP-pöydällä tyrkyn. Pidän hänen pohdiskelevasta kirjoitustavastaan. Hän miettii ja kertoilee monenlaista, välillä huumoriakin silmäkulmassa. Tämä "Matkalla puoleen hintaan" käsittelee vanhenemista ja keskeisenä aiheena on eläkkeelle jääminen ja sen mukanaan tuomat asiat. Merete Mazzarellahan on tavallaan virkasisaresi, te molemmat olette kieli-ihmisiä ja olette jakaneet tietämystänne muillekin.
  Muita Mazzarellan kirjoja en ole onnistunut saamaan käsiini, mutta pidän hänen tavastaan kirjoittaa ja aion tämän luettuani pistää tilauksen vetämään muistakin.

  VastaaPoista
 188. "Sen jälkeen huomasin mielessäni käsittäväni hänen kaikki sanansa aina mahdollisimman pahoin, oli aihetta tai ei. Yleensä varmaankaan ei."

  Pohdin tuossa, voisiko Iineksessä ja nimimerkki Kuunkuiskeessa olla tätä samaa "vikaa", siis vinoa asennetta?
  Eli jos nimimerki X sanoo "kukka" niin Iines ja nimimerkki Kuunkuiske kuvittelee että se sanoi "neekerin kakka"? Ainakin se pohjimmiltaan varmaan ajatteli sanoa näin, ajattelee Iines ja nimimerkki Kuunkuiske?

  Tuollainen vino asenne on rauhattomuuden ja pahan mielen merkki. Mutta kenen/minkä syy rauhattomuus ja paha mieli on? Se on vaikeampi sanoa, mutta ei nimimerkki X:n, vaikka mieuusti hänen syyksi sekin laitetaan. On helpompi, kun voi nimetä pahan mielen aiheuttajan, vaikka syy olisikin ihan muualla, kenties ihan historassa ja kaukana. Silloin viha saadaan henkilöityä ja on helpompi moukaroida.

  VastaaPoista
 189. Olen lukenut Mazzarellaa, Delilah, aina kirjastosta ottanut, kun uuden olen nähnyt. Pidän hänen tavastaan nähdä avarasti ja kiihkotta ja sellaisella huumorilla, joka on tummaa ja armahtavaa. Minusta kirjailijan tehtävä ei ole rikkoa eikä hätkäyttää maailmaa tai ihmisressua, se on ihmisen aliarvioimista ja itsensä alleviivaamista; elämä hätkäyttää kyllä ihan tarpeeksi meitä jokaista jossain vaiheessa. - Tätä mainitsemaasi kirjaa en tiedä, mutta kyllä se kirjastokoriini päätyy, kun vaan sen näen.

  Ehkä Mazzarellalta jäi parhaiten mieleeni hänen romaaninsa äitinsä viimeisestä vuodesta. Kirjan nimeä en muista.

  Oikeastaan kotimaisten naiskirjailijoiden suhteen en ole kranttu, vaan luen aika kaikkiruokaisesti.

  VastaaPoista
 190. "älä hyvä mies mene täällä kalvamaan toisia"

  Jos nimimrkki Kuunkuiske ymmärtää pitää turpansa kiinni ja olla kalvamatta minua, joka ilmenee jatkuvan piilovittuiluna, niin hyvin menee...

  Jos ei ymmärrä, nin sitten ei mene hyvin. KK:n valinta!

  Jos joka helvetin epäkohta on suomimiehen oma vika, mutta neekerin tai muun etnisen elitasopakolaisen - jota muka on kidutettu hampat pois repien - "karu kohtalo" ei ole heidän vaan taas jonkun muun, mielellään suomimiehen vika, niin johan on helvetti. Eihän tuollaista vinkumista viitsi kuuneella, aina on muualla syy. Ja sama koskee SUOMALAISTEN turvaverkkoja, niitä kuunkuiskeet on laskemassa noiden neekereiden ja muiden etnisten elintasopakoilaisten alle, jotka siis maksetaan SUOMALAISTEN rahoilla, mutta niitä samoja suojaverkkoaja ei saa eikä pidä laskea kantasuomaisen "aboriginaalin" alle, kun hän on itse saattanut - muka - itsensä huonoon jamaan. Oma vika?
  Ei helvetti mitä ajattelua. Eihän tuollaista paskaa voi hiljaisena niellä vaikka KK kuinka koittaa tunkea sitä toisten kurkusta alas. Lannoitte tehtaa voisi perustaa ja KK sinne puhunaan ja tuottamaan sitä "itteään" ihan puhumalla.

  Ja hänestä kaikki asunnottomat on muka jotain alkoholisteja, joita on jo muka autettu. Kuinka vieraantunut arjesta tuo elitisti oikein on?

  Kaikilla on muka ollut katto päänpäällä jne. jada jada. Ei ole ollut, eikä ole vieläkään.

  Eipä tässä muuta.

  PS. älä sinäkään Iines näe mörköjä joka paikassa. Et sinäkään aina arvaa oikein - vaikka luulet niin - kuka mitäkin on sanonut.

  VastaaPoista
 191. Anonyymi,

  ilahdun kovasti, jos joku löytää minun vinon asenteeni. Minulla kun on kova työ saada näihin kirjoituksiini vinoa näkökulmaa, ja nyt sinä, hyvä ystävä, sanot että minulla on se! Hallelujaa sitten vaan.

  Tuo vaan ei naksahda kohdilleen, että olisin rauhaton. Mielelläni olisin, sillä sellainen olisi kiinnostavaa, olla vähän nervi. Olen kuitenkin hyvinkin tylsä ja tasainen tyyppi, kävelevä rauhallisuus.

  Osaan istua mitään paikkaa vipajamatta tai potkimatta vaikka kaksi tuntia paikallani ilman että huomaan edes istuvani. Osaatkos sinä olla levollinen?

  VastaaPoista
 192. "Kuunkuiske ei ansaitse tuollaista kiusantekoa, Anonyymi."

  Kuunkuiske saa tasan mitä ansaitsee. Tasa-arvoisesti. Tässä ei ole mitään kiusantekoa. Ymmärrän, että et tiedä kaikkia taustoja, joten et voi tietää mistä on kysymys. Kuunkuiskeella on kuitenkin ratkaisun avaimet omaissa käsissään. Kenties hän käyttää ne viisaasti.

  Maailmaan mahtuu mielipiteitä, totta, jännä että kaikkien mielipidettä ei hyväksytä.

  Sinänsä kommenttisi 12. kesäkuuta 2010 15.59 oli asiallinen ja tasapainoinen Delilah. Tuollaisia kun olisi muutkin, niin hyvä olisi.

  VastaaPoista
 193. "ilahdun kovasti, jos joku löytää minun vinon asenteeni."

  Olen löytänyt se useasti, en heti, mutta myöhemmin sitten. En kuitenkaan läheskään aina.

  "Osaan istua mitään paikkaa vipajamatta"

  Minulla taas jalka "pompottaa", tässä koneellakin kirjoittaessani (nytkin). Se rauhoittaa vaikka on kai rauhattomuuden merkki?

  "Osaatkos sinä olla levollinen?"

  No jos tuota jalan "pompottelua" ei lasketa, niin luulen osaavani olla, ainakin seuraavan parituntia taas. Tulee nimittäin jalkapalloa TV:stä kohta..

  VastaaPoista
 194. Nopealukuisuus tarkoitti tässä tapauksessa kirjan ohuutta! 120 sivua.

  Olen pitänyt M. M:n kirjoista - kirjastosta on tullut kannettua lähes jokainen vuorollaan paitsi se lähivuosina ilmestynyt vaikeaa anoppi/miniä -suhdetta käsittelevä kirja (on sen jälkeenkin tainnut ilmestyä jo joku.)

  Noista suomenruotsalaisista M. Tikkanen uppoaa ehkä vielä paremmin. (Puhumattakaan miehensä tuotannosta, varsinkin "kadunnimisarjasta".) Ja muistan kun luin ensimmäisen Donnerin, lamppu syttyi: hänhän osaa kirjoittaa! Ansionsa eivät siis ole pelkästään mittavassa charmissa.

  Kun nyt kirjoista puhutaan, niin heti ei tule mieleen kuin yksi, joka ei vaan kerta kaikkiaan suuresta maineestaan huolimatta kolahtanut: Grassin Kampela. (Taisin joskus kertoakin, että Alastalon salia en ole edes yrittänyt!)

  Kuunkuiske

  VastaaPoista
 195. Kuiske,

  Henrik Tikkanen mahtuu minun kotimaiseen "topteniini" aika kärkipaikoille, kenties toptrioon, jossa on myös mm. Pentti Saarikoski, vaikka -- äh, olkoon. Onhan hänen elämänsäkin taideteos, kuten useasti tässäkin blogissa on todettu.

  Märta Tikkasen teoksia on hyllyssänikin, siis itse ostettuna ja siten tykättynä, mutta jotenkin aivan viime teokset, mm. Kaksi, ovat jättäneet ohuenohuen pettymyksen tunteen. Oliko se juuri tämä Kaksi-teos vai sen jälkeen tullut, jossa Märta Tikkanen listasi uuvuttavuuksiin asti omia kirjallisia saavutuksiaan, kuten palkintojaan?

  Kotimaisista klassikkonaisista minulle ykkönen on ehkä Marja-Liisa Vartio. En taida tietää taidokkaampia ja hienompia kotimaisia romaaneja kuin hänen.

  Jotenkin, jostakin syystä huomaan lukevani mieluiten miesten kirjoittamia kirjoja ja tekstejä.

  VastaaPoista
 196. En ole vielä lukenut uusimpia Tikkasia enkä Vartiota; siinä seuraavan kirjastoreissun varalta mieleen painettava nimi!

  Uusista kirjailijoista olen pitänyt kahden kulttuurin kasvatin, Jhumpa Lahirin kirjoista. (Novellikokoelma Tämä siunattu koti saakoon erityismaininnan.)

  Kun nyt tuli mainittua novellit, niin Naiyur Masudin Kamferin tuoksu
  teki kliseisesti sanottuna lähtemättömän vaikutuksen.

  Ehkä kaikkien korkeimmalle korokkeelle nostaisin muutamat japanilaiset (mies)kirjailijat. He ovat eleettömän tunnelmakuvauksen mestareita - johtuneeko hyvin pidättyväisestä kulttuurista.

  Kuunkuiske

  VastaaPoista
 197. Mainitaan nyt vielä nuoremmista japanilaisista Kyoko Morin Shizukon tytär.

  Yllätyin, kun kirja osui taannoin silmiini kirjakaupan nuoriso-osaston alalaarissa! Kuvaahan se toki nuoren tytön elämää mutta sellaisella tavalla, että mahtaako alta kolmekymppinen tavoittaa kaikkia tasoja. (Jos on tarpeenkaan.)

  Kirjassa on yksi käsittämättömän hieno lause, joka kertoo siitä miten ihmisen kävellessä kertojaa kohti, kertoja otti liikkuvaa kuvaa heitä ympäröivästä valosta. (Tai jotakin sinne päin. Pahoittelen, että en viitsi alkaa plarata kirjaa läpi!)

  Kuunkuiske

  VastaaPoista
 198. Siis mielessään...

  Sitä kuvaa.

  Kuunkuiske

  VastaaPoista
 199. Jos päiväkirjat kiinnostavat, Marja-Liisa Vartiolta kannattaa muistaa myös hänen nuoruuden päiväkirjansa, joiden olemassaoloa moni Vartion lukija ei ole edes huomannut. Ja jos taiteilijan elämä enemmän kiinnostaa, tapahtumia voi tarkastella Haavikko-elämäkerran valossakin. - Mutta tällainen lienee jo puhdasta biografian, ei kirjallisuuden, syynäämistä, vai? (Minun heikkouteni ovat aina olleet taiteilijoiden elämäkerrat ja elämäkertatiedot. Heidän sanansa on sitten asia erikseen, eikä arvo vähene elämän tietämisellä.)

  Nyt näkyy pilvien välissä kirkkaansinisiä rakoja! Kohta kyläläisiä kumautellaan hereille ja jumalan palvelutoimitukseen mahtavalla vaskikellojen kumulla. Toistuu puolen tunnin välein ja kaikuu yli merenselän naapurikyliin asti. Ja se eilinen härkäpää on poistunut lupiinista yön aikana. Mitähän uutta tänään löydän? Sukkana päin uutta päivää!

  VastaaPoista