30.7.2010

Kesäpäiväkirja 13. - 14. sivu

29.7. Tänään tunnen itseni risaksi ja kuluneeksi, riepotelluksi ja raadelluksi, vaikka kukaan ei ole kohdellut minua kauhean huonosti, vaan vain vähän.

Pahinta mitä tänään tapahtui, oli se kun tein virheen tarjoillessani kahvikutsuilla teetä väärin. Vieraat istuivat ulkona puutarhapöydän äärellä, varjoisassa siimeksessä, ja minä siis juoksutin heille sisältä kahvia, teetä ja konjakkia vapisemattomin käsin. Toin seurueen ainoalle teenjuojalle sisältä kuuman kupillisen kiehautettua vettä, sillä olin asettanut teepussilajitelman hänen kuppinsa viereen. Sisko puuskahti ääneen, että
tarjoiletko sinä, Iines, veden ennen teepussin laittamista teehen! Kultiin sitten, miten pussi olisi pitänyt laittaa ensin kuppiin ja kaataa siihen päälle kiehautettu vesi. Kahvin osasin tarjoilla hienosti, samoin konjakin, vain tilkka Hennessyä kaiverretun lasin pohjalle. Mokaaminen teen tarjoilussa kismitti, tai ei se, sillä väliäkö pikkujutulla, mutta se, että siitä piti sanoa vieraiden kuullen. Korjasin tilanteen toisella kierroksella pyytämällä teenjuojaa panemaan nyt sitten pussin valmiiksi kuppiin ennen toista kupillista. Kaikki nauroivat helpottuneesti ja hieman sivistyneesti.

Äänenikin on finaalissa, ei tule enää kuin onnetonta raakkumista ja pihinää, ja kurkku on kipeä ponnisteluista. Kukaan ei huomaa, miten minua sattuu, kun joudun puhumaan, vaan minua vaan puhutetaan kaiken aikaa, viereeni istutaan, ja minulta kysytään asioita, vaikka hiki helmeilee otsallani ja mietin kiihkeästi, miten pääsisin hiljaisuuteen lepuuttamaan kurkkua. Joudun ponnistelemaan saadakseni sanan tulemaan uloshengityksen alussa - se tulee keuhkoista tulevan ilmavirran mukana helpommin. Alkukesän soinnikas ja pitkä puhe on kadonnut, samoin riemu puhumisesta. Silti tahdon puhua, tahdon osallistua keskusteluun, en jaksa olla mykkä. Minun on kuitenkin opittava riisumaan itseäni paljaaksi haluistani, sillä en ole enää oma käskynhaltijani, jokin minussa ei tottele minua. On opittava pitämään ajatukset kurissa ja mieluiten hillittyinä, on opittava pitämään tiedot omina, on tyydyttävä siihen, että jokin jää vajaaksi ja siihen että asioista puuttuu minun näkökulmani. Maailma pyörii mainiosti ilman minua ja sitä, että minä sanon, miten asioihin tulee suhtautua.


30.7.
Kutittaa nilkkoja, joissa on puremia ja raapimia. Eilinen naisvieras kertoi, että hän ei ole saanut tänä kesänä yhtään rupea hyönteisten puremista. Aina kun jokin puree, hän panee heti Etonoa puremaan, ja kun purema kutiaa, hän sivelee lisää Etonoa, mutta ei koske ihoon, joka pysyy ehjänä. Minun teki mieli sanoa, että menetät raapimisen nautinnon, joka on nautinnoista hektisimpiä. On kuitenkin ihmisiä, joille ei jaksa sanoa, joiden lausumille vain nyökkäilee, vaikka ajattelisi toisin.

Yhä useammin tunnenkin, etten jaksa sanoa kenellekään mitään joukkoseurustelussa. Eilenkin kahvikutsuilla puhuttiin lähinnä golfaamisesta. Sen opin, että puttaaminen on kivaa. Senkin opin, että netti on vaaroja täynnä. Sisko sanoi, että vietän liikaa aikaa netissä ja kysyi siinä muiden kuullen, että miten on muiden kontaktiesi laita, onko minulla ystäviä. Hän sanoi lisäksi, että
kun pankki Saksassa meni nettiin, lähes kaikki lopettivat pankkiyhteytensä tietokoneitse. Käyvät taas itse lihallisesti pankissa raha-asioitaan hoitaessaan. Äh ja puh. Jollakin tapaa hukkaan itseni, kun olen joukossa tai sitten minut on vain pudotettu väärään joukkoon.

(Kuva Iines, Peppi Pitkätoosan kenkä näytelmästä)

618 kommenttia:

 1. Sinun siskossasi on samaa moukkamaista röyhkeyttä, kuin esimerkiksi KK:ssa on. Kultalusikka suussa ja passattavana vielä kehtaa ohjeistaa henkilöä, joka tekee parhaansa vieraiden viihtyvyyden hyväksi. Tuollaisia harpyjoita ei kestäsisi katsoa, ei kerta kaikkiaan. En puhu siis sinusta Iines. Tämä täsmennyksenä.

  VastaaPoista
 2. Näyttäisi että siskoksilla on vielä omat "kanat kynittävänä".

  Nimimerkki "Jape" tarttui "syöttiin" ja otti hetimiten yli-ihmisen ihanteet vaalittavakseen.

  Wanha Jäärä

  VastaaPoista
 3. Se voi vaikuttaa röyhkeydeltä, Jape, muttei se sitä ole. Luulen, että sisko mollasi siinä itseään, sillä tämä mökki, jonne vieraat oli kutsuttu, on yhteisemme, samoin tarjoilu oli yhteinen. Hänelläkin on selvä alennuskompleksi, eli hän vähättelee itseään, joskin väliin kerskailee kaikella, mitä hänellä on. Minun tulee monesti häntä enemmän surku.

  Wanha Jäärä, emme harrasta kanojen kynimistä, koetin tuossa yllä selittää asiaa syvällisesti. Sisko ei siis ole harpyija.

  Molemmilla on kana kynittävänä lapsuutemme kanssa, ja siitä jonkinasteinen oireilu nähdäkseni johtuu.

  VastaaPoista
 4. Nuo "kanat" on kyllä kynittävissä mutta nimimerkki "Japen" kankkuna (Meleagris gallopavo) taitaa olla ylimitoitettu. Mutta onneksi aikaa kiitospäivään reilusti. Haasteelliseksi asian tekee se ettei kynijällä ole juurikaan kokemusta kuin muutamasta pulusta, kesyistä tosin.

  Koska saalistusmatkat ovat suuntautuneet lähijuomapaikoihin niin kalkkunoihin tutustuminen on luonnollisesti tyrehtynyt lähunnä tv:n luonto-ohjelmiin. Helpotusta ei ole odotettavissa edes maahanmuutosta koska tasa-arvolainsäädäntö asettaa poliittisesti pitävän seulan.

  Kalkkuna, pulu ja kana ovat erilailla haasteellisia. Saalistusta helpottamaan on konstruoitu täysin synteettinen "kana". Se on täysin biologiasta ja omootioista vapaa. Kynijälle suhteellisen haasteeton ja sopii mainiosti harjoittelureferenssiksi jos omat metsästysvaistot eivät tue haasteelisempaa toimintaa.

  Näissä merkeissä Iinekselle:

  Olisiko aika "korkata" nuo valkoiset tanssikengät vielä ennen kesäkauden päätöstä?

  Wanha Jäärä

  VastaaPoista
 5. Jos mökki on yhteinen ja tarjoilu myös, niin miksi sisko istuu perseellään passattavana ja ohjeistaa? Jos hän on niin paljon sinua parempi, niin miksi ei tee itse esimerkkiä näyttäen, kuinka asiat tehdään oikein?

  Miksi sisko ei tee klapeja ja hommaa tarpeellista piipunhattua, vai onko putkimies lätkässä vain sinuun Iines, eikä siskolla ole mitään millä jallittaa?

  Ei se ole mitään itsensä mollaamista kun moittii SINUA vieraiden kuullen. Minä ottaisin tuollaiselta viinitetrat pois ja laittaisin tilalle Rymdiä (pussissa oleva mehujauhe mökkikäyttön, jos nuoriso ei tiedä/muista) ja antabusta.

  VastaaPoista
 6. Niin, missä muuten on lupaamasi kuva piipunhatusta Iines?

  VastaaPoista
 7. Ei kyse ole lapsuudestanne vaan siskollasi on selvästi vikaa jossain päässä. Kana on kynittävä, mutta sitä ei tapahdu niin kauan kun olet astinlautana.

  Turkkilaisen, tinnituksesta kärsivän, miehen syyttäminen omista ongelmistaan on pakoa arjesta. Samaan viittaa holtiton juominen, jota ylläpitää sinun suorittamasi avustaminen. Vai onko tuossa kyse juuri kalkkunan pitkäkestoisesta marinoinnista, joka huipentuu kiitospäivän riemujuhlaan?
  Kiitospäivään mennessä jommasta kummasta on sulat kynittävä ja pistettävä fileiksi, muuten se kohtalo odottaa molempia.


  Wanha Jäärä

  VastaaPoista
 8. Noh, nuo ovat vissiin 60-luvun korkkarit, joilla tanssit on jo tanssittu ja juostu nähtävästi vähän miesten perässäkin. Ostin ne kirpparilta näytelmää varten Timolle, joka esitti Peppi Pitkätoosaa. Mahtuvat minunkin jalkaani. Jotenkin arvaan, että noissa kengissä kävisi flaksi, vaikka seisoisi takarivissä lavalla.

  VastaaPoista
 9. Wanha Jäärä, minkä himputin turkkilaisen? Siskon mies on ehta saksalainen. Eikä sisko syytä miestään, päinvastoin, rakastaa edelleen sitä ronttia ja kysyy siltä kaiken, mitä tehdään, miten tehdään, minne mennään, mitä mistäkin tulee ajatella jne. Jos jotain syytöstä on, se tulee minun asenteistani ja kirjoituksieni rivinväleistä.

  PS Jape, kuva piipunhatusta tulee kohta, kun keksin mihin kohtaan blogiani pistän niin ruman kuvan.

  VastaaPoista
 10. Rehti ja oikeudenmukainen nim. "Jape" äityi heittäytymään anonyymi ja Wanha Jäärä -nikiksi.
  Kaksi ensimmäistä ovat ehdottomasti viimeiset kommentini tällä blogilla.

  Savupiippukuvat??? !!! ?

  Voi kiesus, jumaleisson, voihan vinetto, hah hah haa, etten sanoisi.

  Wanha Jäärä

  VastaaPoista
 11. Olin siis vaikutelmassa, että siskosi saksalainen mies ei ole kunnon arjalainen Günther himoköyrijä, vaan turkkilainen ottomaanien jälkeläinen, karvaranne kebab-kauppias.

  Kesäillan tunnelmiin musiikkia:

  Eija Sinikka - Ihan neekeri

  Wanha Jäärä

  VastaaPoista
 12. Niin, WJ, kuvan pyytäjällä on tarkoitus saada minut kivasti nalkkiin piipunhatuntekijän hyväksikäytöstä, jolle olen siis luultavasti maksanut liian vähän (100 e). kuva todistaisi jotakin piipunhatun laadusta. (Hymiö)

  VastaaPoista
 13. Kyllä hän on aito saksalainen, ja hänen vanha isänsä on ollut Suomessa sotimassa saksalaisten joukossa ja jättänyt jopa oikean kätensä Lapin metsiin.

  Minusta tämä Eija Sinikka on kivempi:

  http://www.youtube.com/watch?v=ibXuOwdbpyM

  VastaaPoista
 14. Kovasti on piipunhatun hinta muuttunut, kun se oli faktisesti, ilmoituksesi mukaan, aiemmin 50 euroa.

  VastaaPoista
 15. Olet oikeassa tuossa 50 eurossa. Minä olen oikeassa tuossa summassa 100 euroa, mutta sillä tavalla, että summassa oli mukana kevättöiden hinta kokonaan. Hän pyysi 90 euroa ja minä panin hänen tililleen 100 euroa. Hatun osuus oli 50 euroa. Muistin äsken koko summan, jonka silloin maksoin. Muistan usein niitä asioita väärin, jotka eivät ole itselleni tärkeitä.

  VastaaPoista
 16. "On opittava pitämään ajatukset kurissa ja mieluiten hillittyinä, on opittava pitämään tiedot omina, on tyydyttävä siihen, että jokin jää vajaaksi ja siihen että asioista puuttuu minun näkökulmani. Maailma pyörii mainiosti ilman minua ja sitä, että minä sanon, miten asioihin tulee suhtautua."


  Herkkää ja armeliasta puhetta – luopumisen tramatiikkaa. Teksti sisältää ajatuksen muutoksesta ja sille tilan antamisesta. Tuon kypsyttelyssä avautuu näkemys ja uskallus uudelle "ankkurille" ja "juurille" tallata uutta polkua.

  Lahjomaton

  VastaaPoista
 17. Tässä ihmisen riisumisesta mieliesimerkkini, jonka olen ennenkin kertonut. Jaksaa huvittaa ainakin minua:

  Olin hammaslääkärillä poistattamassa takahammasta. Hammaslääkäri oli minua hieman vanhempi nainen, joka jutteli siinä itsekseen suussani askaroidessaan sairauksista. - On se julmaa, kun ihmistä riisutaan, ähkäisi hän samalla kun kiskaisi hampaan irti.

  Vakavasti - meitähän riisutaan koko ajan. En pidä tarpeellisena pyristellä vastaan.

  VastaaPoista
 18. Iines: "Vakavasti - meitähän riisutaan koko ajan..."

  ...kuin sipulia, ja kerros kerrokselta aina joku purskahtaa itkuun...

  VastaaPoista
 19. "summassa oli mukana kevättöiden hinta kokonaan."

  Kevättöissä ei mahtanut mennä kauaa, kun noin vähän maksoi. Ammattimiehen tuntiveloitus on hyvinkin 50 euroa per tunti. Vai menikö pimeänä, eli edisti harmaata taloutta?

  "Hän pyysi 90 euroa ja minä panin hänen tililleen 100 euroa. Hatun osuus oli 50 euroa. "

  Ovatko nuo summat Alvillisiä?

  "Muistan usein niitä asioita väärin, jotka eivät ole itselleni tärkeitä."

  Jotkin eivät pidä veroja jne. maksuja niin tärkeinä. Toisaalta samaiset henkilöt ovat usein siellä yhteiskunnan luukulla jonottamassa, josko heruisi jotain. Eivät ymmärrä, että nuo "herumiset" rahoitetaan veroilla, tai voi olla että ymmärtävät, mutta eivät itse halua niitä veroja maksaa vaan olla vain saamapuolella. Tuollainen "ei-niin-tärkeiden" asioiden unohtaminen rapauttaa yhteiskunnan toimivuuden ja yleisen moraalin.

  VastaaPoista
 20. Kevättöissä oli mukana veden aukaisu, johon putkimieheltä kuluu minun paikalla ollessani 10 minuuttia. Hän kävi myös katolla ja veti kepillä rännit, 2 kpl, puhtaaksi isommista roskista, noin 5 minuuttia. Yhteensä reilun vartin työ.

  VastaaPoista
 21. OK, no sitten noihin muihin töihin ei mennyt kauaa ja siihen nähden kevättöiden korvaus on kyllä reilusti asiallinen, jos siihen sisältyi vain nuo mitä mainitset ja että jos summaan sisältyi ALV sekä mahdolliset työnantaja ja eläkemaksut mikäli putkimiehellä ei ole toiminimeä tai yritystä jonka puitteissa toimii. Noiden työnantaja- ja eläkeamaksujen tilitys ja ilmoittaminen mm. verottajalle tosin kuuluu työnantajalle, eikä työntekijälle. Toivon ja haluan uskoa, että tässä ei nyt ollut harmaasta taloudesta kysymys.

  Nyt jää arvioitavaksi enään piipunhatun "arvo", siis käytetty työaika, materiaalit ja työnlaatu suhteessä hintaan ja käytettyyn aikaan (mahdollinen asennusaika piipun päälle mukaanlukien) sekä verot. Tämä selvinnee pian...?

  VastaaPoista
 22. Iines, jos vieraat olivat nolostuneita, olivat he takuulla sitä siksi, että siskosi oikoi Sinua heidän aikanaan, eivät siksi, että teit virheen, koska teepussi ei ollut kupissa ennen vettä.

  En taitaisi pitää siskostasi. Jape ja Wanha Jäärä puhuvat asiaa. Älä ole liian kiltti ihminen.

  VastaaPoista
 23. Pankissa asioiden lihallinen hoitaminen :)

  VastaaPoista
 24. Delilah,

  olen melko varma, että jos tapaisit siskoni, pitäisit hänestä. Hän on lämmin ja herkkä ihminen, eikä hänelle voi suuttua, sillä nuo jotkin sanomiset ovat onnettomia sammakkoja, joilla hän ei tarkoita loukata toista. En osaa selittää asiaa paremmin, mutta tällaiset sanomiset liittyvät mielestäni yleishäpeään, joka on tyypillistä tietyissä oloissa kasvaneelle ihmiselle. Hän häpesi minussa itseään, minä tuon hänen mieleensä ahdistavan lapsuutemme.

  Toinen asia on se, että alkoholi paljon käytettynä syö ihmisen hermostoa. Ihminen siellä pohjalla on kuitenkin hyvä. Siskoni on oikeasti sosiaalinen ja lämmin, hyväsydäminen ja antelias ihminen.

  VastaaPoista
 25. Minusta on hauskempi sanoa "lihallinen" kuin fyysinen käynti pankissa, Anonyymi. Jään vain ihmettelemään, onko todella totta se, että kun pankki lakkautti oman maksuohjelmaverkkonsa ja siirtyi internetiin, saksalaiset lopettivat verkkomaksut.

  VastaaPoista
 26. Iines, puolustuspuheesi sai minut vakuuttuneeksi siitä, että rakastat siskoasi.
  Sammakoita toki itse kukin päästää joskus suustaan. Harmitti vain puolestasi.

  VastaaPoista
 27. Ymmärrän harmistuksesi - samoin minä olisin reagoinut, Delilah! Lähimmät ihmissuhteet ovat usein kipeitä, koska ne ovat niin syviä.

  VastaaPoista
 28. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 29. Tuo Iinesksen klo 15:18 kirjoittama selitys on sellainen sammakko itsessään, että se pitäisi lähettää radiopsykologi Ben Furmanille tai sitten Yölinjalle Pekka Saurille ja he kertosivat selkosuomella mitä peitetään toistuvalla "tyypillistä tietyissä oloissa kasvaneelle ihmiselle." tankkauksella?
  Tässä kohden kyökkipsykologikin voi sanoa, että tuo mainittu klo 15:18 viesti on vain itse petosta jotta sitä paljon puhuttua kanaa ei tarvitse kyniä.

  Lisää epäuskottavuutta tuova seikka on puhua alkoholin hermostoa syövästä vaikutuksesta, kun on tovi sitten toisaalla juuri kertonut aktiivisesti avustavana siskoa tässä alkon napaan kiskonnassa. Tätä on mm. se, että hakee siskolle viinitetroja alkosta jne. Ihanan lämmin ihminen. Jaa kumpi? No kukin miettiköön tykönään...

  Delilah klo 14:34 kommentissaan sanoi asian paikalleen. Miksi on niin vaikea uskoa tosiasiaa?

  VastaaPoista
 30. Kissan villat sinun psykologisoinnillesi nyt, Jape.

  Jo termi "kanan kyniminen" on meikäläisen ihmissuhteista vieras, sillä se viittaa asioiden hautomiseen ja vihaan ja kostomentaliteettiin.

  Tuollaiset tunteet ovat yhtä vieraita sekä siskolle että minulle - me olemme tulisieluja, jotka puuskahdamme heti, kun malja on täynnä. Sen jälkeen kaikki on kunnossa, kaunaa ei jää. Muu ei tule kyseeseen!

  Yhteinen ahdistava lapsuus meillä on, ja kun kerran vuodessa tapaamme, kumpikin selvästi herkistyy. Olen tulkinnut tuon herkistymisen niin, että toisen näkeminen tuo lapsuuden aikana koetun kummankin mieleen sekä alitajuisesti että tiedostaen. Asiat siellä ovat ehkä niin kipeitä, että emme puhu niistä, eli siellä se kipupiste on, ei toisissamme.

  Minä en tosiaan puutu siskon alkoholin käyttöön, sillä sisko on älykäs nainen. Hän tietää kyllä, mitä tekee. Se mitä teen, on se, etten juo kovinkaan paljon siskon seurassa, jottei hän innostu juomaan liikaa. Useimmiten juon vain yhden lasillisen tai yhden oluen, muiden kanssa tai yksin hieman enemmän.

  VastaaPoista
 31. " Lähdimme matkaan eilen.
  Huomenna
  olemme perillä.
  Tai jo illalla.
  Tämä maisema on
  elettävä
  tänään."
  ---

  "Meren lahja
  hiljaisuus
  yön lahja valo
  polun lahja kivet
  elämän suru.
  Mutta surun lahja
  on kiitos ja ilo.

  Kuljen
  polkuani kiviä varoen
  kiitosta opetellen -
  vielä iloa vajaa."

  (Maaria Leinonen, kokoelmasta Uni niin todellinen")

  Kirpparin kirja-aarre

  VastaaPoista
 32. Delilah, tapasin Maaria Leinosen muutaman kerran Kuopiossa ja Siilinjärvellä kun vielä harrastin siellä paikallisia "kirjallisuuspiirejä" 1980-luvulla perustamamme kirjallisuusyhdistyksen kautta.

  Maaria osasi aika kattavasti kertoa sosiaalipuolen , eli yhteiskuntamme heikompiosaisten ongelmakentästä omissa puheenvuoroissa joita piti erilaisissa seminaareissa. Ja tietenkin runojensa kautta. Mutta ihmekös tuo, sillä hänen elämäntyönsä oli olla "sosiaalitantta". Ja tämä kaikella kunnioituksella, sillä hän oli työssäänkin ajatteleva sellainen. (Elää hän vieläkin, tietääkseni, mutta on jo evp. -s. 1933-)

  Olen ajatellut, että ei taida tällä hetkellä olla yhtään nousevaa alan ammattilaista kirjallisuuden kautta tullut esille, joka ottaisi kantaa samalla aitoudella yhä monimuotoisemmaksi käyvästä sosiaalikentästä? Faktojen ja tilastojen lätkijöitä kyllä riittää, mutta siitä, miltä ihmisistä tuntuu, ei kerro kukaan.

  VastaaPoista
 33. Myös Helinä Siikala on kirjoittanut myötätunnolla runoja ihmisistä ongelmineen erilaisissa elämäntilanteissa.
  Suomalaisista miesrunoilijoista vastinetta Maaria Leinoselle lienee vaikea löytää. Tommy Taberman käsitteli vastaavia asioita ennemminkin kolumneissaan kuin runoissaan.

  VastaaPoista
 34. Tuosta riisumisesta.

  Elämä on sitä helpompaa mitä enemmän pystyy päästämään irti kaikesta minkä kautta on tottunut määrittelemään itsensä. Sukupuoli / ulkonäkö / ikä / ammatti / harrastukset / ajatukset / asema / poliittiset ja uskonnolliset näkemykset / taloudellinen tilanne / ja niin edelleen.

  Kuulin hauskan tarinan tervaskannoista! En tukeudu tilastoihin, mutta tutkimususkovaisille tiedoksi, että tämä on tutkittua tietoa, ei kuulopuhetta.


  Satavuotiaksi eläneillä oli kullakin omanlaisiaan ajatuksia siitä, mikä heidät on pitänyt hengissä niin pitkään. Yksi uskoi viileään suihkuun, toinen päivittäiseen liraukseen konjakkia, kolmas johonkin muuhun.

  Satavuotiailla oli yksi yhteinen tekijä: jokaisella oli hyvä huumorintaju ja varsinkin kyky nauraa itselleen. Mikä olennaisinta, he eivät loukkaantuneet sellaisissakaan tilanteissa kun joku nauroi heille.

  Itsensä riisumista!

  Uskon todella, että mitä vähemmän ihminen on kiinni ulkopuolelta tulevassa arvostuksessa, kiitoksessa ym., sitä helpompi hänen on olla onnellinen!

  Kun yhdelle kumartaa, toiselle pyllistää. Parempi seistä vaan suorassa.

  VastaaPoista
 35. Nauru pidentää ikää, sanotaan. Vanha kansanviisaus tukee, Kuunkuiske, mainitsemaasi tutkimusta (100-vuotiaiden) huumorintajusta pitkän iän salaisuutena. Jos pystyy naurun kohditamaan omaan itseensä, sehän tarkoittaa, että voi hyväksyä vikansa, eikä stressaa itseään mahdollisten puutteittensa ja kömmähdyksiensä takia.
  Toisiin kohdistuva,ilkeä pilkkanauru taas on ihan eri juttu. Toisen mollaamiseen ei paljon järkeä tarvita, eikä siitä edes itsetunto kasva.

  VastaaPoista
 36. "se viittaa asioiden hautomiseen ja vihaan ja kostomentaliteettiin.
  [...]
  Tuollaiset tunteet ovat yhtä vieraita sekä siskolle että minulle - me olemme tulisieluja, jotka puuskahdamme heti, kun malja on täynnä. Sen jälkeen kaikki on kunnossa, kaunaa ei jää"

  Tämä mitä kerrot lyö itse itseään korville - ristiriitaa toisen perään. Ihan selvästi on käsittelemättömiä asioita kun sisko edelleen piikittlee sinua. Miten asia voisi olla "sen jälkeen" kunnossa, kun asiaa ei selvästikkään ole käsitelty? Missä se puhdistava puuskahdus oikein on?

  Miten sinä, Iines, olet syypää siskon kasvamiseen tietyissä oloissa? Kai syy sinussa on, kun hän sinua piikittelee? Vai miten asia on ymmärrettävä?
  Jätit aiemmin mm. vastaamatta siihen, että miksi armas siskosi ei nosta sitä persettään penkistä ja tarjoile itse paremmin (kysehän oli mukaasi yhteisestä tarjoilusta) ja antaisi sinun istua "opetettavana"?

  "siellä se kipupiste on, ei toisissamme. "

  Jaa jaa, no jos kipupiste on toisaala, niin miksi siskosi kipuilee sinulle ja käyttää sinua astinlautanaan?

  "Hän tietää kyllä, mitä tekee"

  Maailman kulunein ja samalla epätosin lause joka liitetään yhä edellen erheellisesti alkoholistin yhteyteen.

  "Se mitä teen, on se, etten juo kovinkaan paljon siskon seurassa"

  Se mitä voisit jatkossa tehdä, tai oikeammin olla tekemättä, on, että et hae siskolle viinaa alkosta. Et ole edes kuskina. Jos siskosi on niin älykäs ja tietää muka mitä tekee, niin voi hakea itse alkonsa, eikö niin?

  VastaaPoista
 37. Mieleeni tulee eräänlainen tendenssikirjallisuus tuosta Valton kaipaamasta "alan ammattilaisen" kirjoittamasta vähäosaista kuvaavasta kirjallisuudesta.

  Tendenssikirjallisuudesta taas tulee mieleeni laakista klassinen tapaus, Minna Canth, jonka tekstejä rasittaa nimenomaan paatoksellinen tendenssi. Tahtoisin lukea paasauksesta vapaata Canthia, vaikka toki pidän arvossa vaikkapa intensiivistä Anna-Liisaa ja vaikka nostan hattua Canthin kyvyille.

  Ajattelen niin, että kirjallisuuden tehtävä ei ole tuoda esille kipeitä asioita, vaan yhtä hyvin kepeitä - siis kaikkea mitä on tai miksei myös sitä, mitä ei ole.

  Kirjallisuuden tehtävä ei voi olla epäkohtien korjaaminen tai edes valottaminen, vaan yhtä hyvin kirjallisuus voi kuvata epäkohtien pimittämistä, mikä oikeastaan tuo epäkohdat paremmin valoon kuin tendenssimäinen paasaus.

  Tämä Valton esilleottama ajatus on aika merkittävä - en siis halua pullikoida ajatusta vastaan, kunhan kääntelin sitä haarukannokassa ennen nielaisua.

  VastaaPoista
 38. Kiitän huolenpidosta, Jape. Oikeastaan olet aika kauniisti minun puolellani tuossa kuvaamassani asiassa. Se tuntuu toki hyvältä, mutta korostan vielä, että sinäkin luultavasti pitäisit siskostani, jos näkisit hänet kasvokkain. Sisko on kiltti ja hyvä ihminen, ja nuo sanomiset eivät ole ilkeästä sydämestä, vaan siitä menneen kipuilusta - minä olen ainoa yhdyslanka enää menneeseen.

  VastaaPoista
 39. Delilah,

  kiitos runosta! Jokainen runo on lahja blogin lukijoille, samoin jokainen valittu musiikki.


  Eilen opetin siskolle Youtubea - hän ei tiennyt, mikä se on. Katsoimme mm. Åke Blomqvistin tanssivideoita ja tämän helmen.

  Kuunkuiske, sukumme vanhimmaksi elänyt nainen oli juuri kuvaamasi kaltainen nauravainen ja tyytyväinen mummo!

  VastaaPoista
 40. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 41. Ole hyvä vaan Iines. Olet oikeassa, että olen kauniisti puolellasi tuossa kuvaamassasi asiassa. En vain käsitä, miksi annat jutun jatkua, mutta uskon että tiedät mitä teet. Siksi en nyt tuosta enään tässä vaiheessa paasaa. Ehkä kestät tilanteen, kun sinun ei tarvitse siskoasi katsella koko vuotta, niin kuin eräät ovat siskoasi vastaavaa (mutta varmaan vielä pahempaa) henkilöä joutneet katsomaan koko ikänsä, melkein joka päivä ja vielä näihin päiviin saakka...

  Voi olla että pitäisin siskostasi, en sitä sano, jos livenä kohtaisin. Kenties tuot hänet näytille Rauman satamaan ensi viikolla? :)

  VastaaPoista
 42. Tässä on mielestäni paras Åke Blomqvistin tanssiopetusvideo:

  Finnish Disco With Åke Blomqvist

  Nuoruudessa tuli käytyä oikein Åke Blomqvistin tanssikurssi, jonka kotipaikkakunnan nuorisotoimi järjesi. Discoa, jytää ja beat-tanssia tuli opeteltua.

  VastaaPoista
 43. Mielenkiintoista - siskoni ehdotti juuri viikolla risteilyä Rauman saaristoon, kun en suostunut nyt enää tänä kesänä lähtemään hänen kanssaan Pietarin-risteilylle.

  Olen ollut hänen kanssaan ulkomaan risteilyllä, ja olin helisemässä. Sisko oli ensimmäinen vapaaehtoinen joka lavalla, missä kuulutettiin vapaaehtoisia laulajia tai kilpailun osanottajia. Ei muuten, mutta hän oli hiprakassa ja pelkäsin hänen puolestaan.

  VastaaPoista
 44. "Olet oikeassa että olen kauniisti puolellasi"

  itsekehu haisee yäk

  VastaaPoista
 45. Juuri tuon Blomqvistin katsoimme, ja tässä vaiheessa olimme tipahtaa tuoleilta kolmen naisen voimin!

  VastaaPoista
 46. No jopas sattui Iines!
  Jos on kelejä, saatan lähteä pienelle risteilylle ensi viikolla. Saas nähdä...

  VastaaPoista
 47. Kiitos, Iines, musiikkilinkistä!

  Danny ja Armi olivat oikein söpöjä yhdessä, ja kyllähän Danny laulaa on osannut. (KUten huomaat, kuuntelin Helmesi.)
  Itse pidän enemmän esim. Rauli Badding Somerjoen lauluista. Ei nyt heti tule yhtään huonoa hänen lauluaan mieleeni.

  VastaaPoista
 48. Delilah,

  tuo on siis naiivi ja hupaisa esitys, tuo "Tahdon olla sulle hyvin hellä", koreografioineen ja kökköine käännösenglanteineen - you're absolutely fine, your lips are taste of wine etc. Esimerkiksi Nana nauroi eniten tanssiryhmää, minä sanoja, sisko Armin ja Dannyn seipäännielentää ja amerikanhymyä. Ja mitä tulee Baddingiin - hän on oikeasti hyvä, myös minun suosikkejani.

  Jape, sisko suunnittelee kaiken aikaa, risteilyjä ja reissuja, hän pitkästyy paikallaanolosta nopeasti, kun minä taas viihdyn tekemättä mitään. Rauman risteilylle kenties mennään jos ehditään, kenties ei, sillä lähdemme täältä kaikki jo ensi viikolla pois. Nana lähti jo tänään.

  VastaaPoista
 49. Ake Blomqvistin näin Sata-Häme soi -juhlilla muutama vuosi sitten. Ei olisi vanhan herran lanne enää tainnut heilua yhtä kepeästi.

  VastaaPoista
 50. No minä teen pitkän tähtäimen suunnitelmia mutta muuten olen enempiä suunnittelematta. Lähden spontaanisti liikkeelle jos tulee tilanne eteen tai muuten huvittaa tai haluttaa. Rauma on kuitenkin sen verran kaukana, että hiukan pitää suunnitella, katsoa kelejä jne. Ei viitsi käydä vain kääntymässä toteamassa että on huono sää ja lähteä takaisin kotiin...

  VastaaPoista
 51. Jos ottaa eteen niin spontaanisti tökkäisen heh heh hee

  Persanonyymi

  VastaaPoista
 52. Höpsistä Pers. Tämä on säädyllinen blogi, jossa ei tökitä ketään.

  VastaaPoista
 53. Haluaisin hiukan tökätä sinua Iines ohuella "kynälläni" heh heh hee

  Persanonyymi

  VastaaPoista
 54. Nyt täytyy sanoa, että Pers taitaa olla hyvinkin huurintajuinen yksilö. Tulee mieleen muudan oppilaani, joka alkoi hihitellä aina, kun kuuli sanan "kalja" tai "nainen".

  Onpas kaunis aamu. Monilla alkaa nyt vissiin työt. Koulujenkin alkuun on enää pari viikkoa.

  VastaaPoista
 55. Enään en sano että kuka on:

  http://www.youtube.com/watch?v=4EY2tscjx98

  VastaaPoista
 56. Huurintajuinen, heheh minua.

  Nooh, Anonyymi, Piru mieheksi ja laulajana kotkannäköinen Irina Milan on aika puistattava yhdistelmä!

  Pers voisi vähän rauhoittua ja kiltteytyä - poistin tästä pari henkilöönmenevää kiimaviestiä. Pidetään hauskaa ja leikitään ilman ilkeyttä.

  VastaaPoista
 57. Opettaja, opettaja, miksi minun kohdennettu, kirjoitusta opastava viestini on poistettu? Siinä ei ollut kiimaa.
  Ei ole enää samantekevää kirjoitetaanko enää enää, vaiko enään.

  VastaaPoista
 58. Kuulehan oppilas, sinä wääräleuka,

  juuri siksi kun se oli kohdennettu täällä tunnettuun henkilöön. Parjuu vain minun ruumiini yli!

  VastaaPoista
 59. En tiedä mitään niin masentavaa, kuin Ranny-show tiellä tännepäin, lauloi kerran joku raumalainen, kesäasukas Lipsasesta.

  Armi oli kovin kaunis, mutta otti sen, ja kaiken liian tosissaan.

  Badding oli mestari, vain liian herkkä
  tähän kovaan maailmaan: "Kuollut, pelkään...", vastaa, kun toimittaja kysyy mikä sinusta tulee isona.

  Jos jotakuta kiinnostaa, samalta sivulta löytyy neljässä osassa von Baghin Badding-haastattelu;hieno taltiointi!

  VastaaPoista
 60. Minun opettajani sensijaan sanoi:

  Jos vielä kirjoitat enään, niin pamautan sua nenään!

  Oikeikirjoitukseni korjaantui kertalaakista koska klyyvarini kestävyyttä en tohtinut enään koskaan testata.

  VastaaPoista
 61. Minäpä olen muuten viikonlopulla menossa katsomaan kesänäytelmää Baddingista, sukulaisten luo ja kanssa.

  Aikoinani näin Baddingin useinkin Hakiksen torilla. Ei hän niistä muista turjakkeista juuri erottunut.

  Eikö teistäkin kesänäytelmät ole kivoja? Katselin Karkkilan Fagerkullassa Rosvo-Roopen ja se oli aivan mahtava. Ukkonenkin jyrisi oikeassa kohdassa.

  VastaaPoista
 62. Ei kai se Badding ulkonaisesti turjakkeista erottunut, puliakkojen kanssa pyöri.

  Von Baghin haastatteludokumentissa on 34v, kuollessaan 39, näyttää toki paljon iäkkäämmältä.

  Silti otan hatun pois päästäni hänen edessään, sanon samaa kuin Matti Nykäsestä; Kun pystyisi elämässään edes osaan siitä, mitä hän. Niitä hyviä asioita.

  Saavutukset suuria, mielen perkeleetkin isoja.

  VastaaPoista
 63. Oikeikirjoitukseni korjaantui kertalaakista koska klyyvarini kestävyyttä en tohtinut enään koskaan testata.

  Ei tuntunut korjaantuvan, kun tuossakin taas kirjoitit väärin ainakin kahdesti. Tuotko sen nenäsi hollille, niin väännämme siihen mustikan opetukseksi ja laitamme aasi-hatun päähäsi. Saat seistä nurkassa seuraavan tunnin ja sitten kirjoitat taululle sata kertaa: En enää koskaan kirjoita enään tai sitten...

  VastaaPoista
 64. Kannatan lämpimästi mustikkaa klyyvariin - ja kahta jos klyyvari on iso - sille joka kirjoittaa perussanoja väärin.

  Baddingin avoin ujous on jotain, mitä on vaikea ylittää. Näyttää siltä, että mies ei lääkinnyt itseään turraksi, koska elehti ja liikehti niin somasti, kaiken aikaa, kuin muurahaisia housuissa.

  Minä en tiedä oikein enää noista kesänäytelmistä, kun olen koulunäytelmissä jo nauranut kaikki ihanat harrastelijoiden kliseet. Muutenkin olen vähän outo, sillä katson ja luen kesäisin mieluiten painavaa antia. Noin yleisesti ihmisten näyttelemistä on herkullista katsoa, ja sitä nimenomaan kesänäytelmissä näkee.

  VastaaPoista
 65. Harrastelijateattereiden kesänäytöksiä katsoo mielellään, ammattilaisten kesähommia ei niinkään.

  "Muutan kesäks Kälviälle tähdeksi ja vedän pääni täyteen joka päivä. Sit ne huokailee vaan, et: kato toi on se julkku!"

  Anteeksipyyntö niiltä muutamalta raitistuneelta, teidän mahdollinen motivaationne ei kuulu tuohon sarjaan.

  VastaaPoista
 66. Minä en ole enään huolissani kielipoliiseista enkä varsinkaan niistä pöllöistä naistutkimuksen feministeistä, jotka ajoivat sukupuolineutraalia kieltä (samoja punavihreitä aaseja ovat, jotka ajavat edellisen epäonnistumisen jälkeen nyt sukupuolineutraalia avioliittoa). Ajattelin, että päättämättömydelläänsäkkökään eivät he pysty peittämään aasi-efektiä jonka ulostuloillaan aiheuttavat. Palomies olisi muka palohenkilö? Talonmies talonhenkilö?

  Kieli on elävää ja oikein, niin kuin se kulloinkin kirjoitetaan. Kukkahatut ja muut puritanit pyrkivät tekemään kieleestä jäykkää ja kankeaa - epäkäytännöllistä. Enään ei pidä antaa moisille ilonpilaajille tilaa alleviivaukselle. Kynä on otettava pois.

  VastaaPoista
 67. Tuossa kieltä koskevassa osassa Japen kommenttia olen samoilla linjoilla.

  Kirjoitusvihreitä teen runsaasti, mutta aika usein tykkään myös kirjoittaa tahallaan vastoin niitä kielioppisääntöjä, jotka onnistuin oppimaan. Ja kokeilla kuinka tuo skulaa.

  Yksi arvostamani ihminen sanoi, että Power pointteihin pitää aina tehdä muutama oikein tökerö kirjoitusvihre, jotta huomaa kuulijoiden vireystilan.

  Ai miten niin arvostamani ihminen, pidänkö itseäni parempana kuin jotkut. En, mutta joskus jotkut ovat lähes yhtä tyhmiä.

  VastaaPoista
 68. "Kannatan lämpimästi mustikkaa klyyvariin - ja kahta jos klyyvari on iso - sille joka kirjoittaa perussanoja väärin."

  Tukisiko enään muita kameroita? Kyttäsin sitä aikani, josko se tulisi uudelleen esiin, mutta en saanut siitä enään havaintoa. Aukolla f/8 aikaa enään nopeammaksi, kun se oli jo "tapissa". P-moodi osoittutui hyväksi tuossa tilanteessa ja ei mennyt enään suljinnopeus tapiin. Kuvan juhannuskukkani, Syreeni, ei kyllä ole enään parhaimillaan, mutta ei kai se haittaa.

  Nyt taitaa mustikoita tulla siinä määrin ettei tarvitse itse noukkia lainkaan.

  VastaaPoista
 69. Historiaa: Isoäitini kertoi jo edellisen vuosisadan alussa, heille, lapsille sanotun: tapelkaa, saatte tupakkaa!

  Tarjoan Marlborot kaikille ilmankin, miksei sikaaritkin.

  VastaaPoista
 70. Mustikka virkistää muistia.

  Ei enään tippaakaan mitään
  ei enään pisaraakaan lisää
  Jossain kulkee se raja
  ettei kestä enempää!

  Olit tuulitukka ja villi viimapää
  valoit rakkautta ja jäit mun elämään
  nyt enään tule tulena uudestaan

  Tuulitukka ja villi viimapää
  valoit rakkautta ja jäit mun elämään
  nyt enään tule tulena uudestaan


  http://www.youtube.com/watch?v=mMTO7ZppOEE

  VastaaPoista
 71. Siis täällä ei selvästi ymmärretä kielipoliisin työn tärkeyttä ja pampun heilutuksen merkitystä. Sanotaan, että se muka on aina oikein, miten joku kirjoittaa.

  Kissan villat ole. Väärin se on, jos kirjoittaa väärin, ja on turha vetää koko maailman sympatioita mukaan omiin virheisiin. Mustikkaa vaan klyyvariin, jos tekee virheen! Olisin valmis ehdottamaan myös perseen tervausta yhdyssanavirheistä.

  VastaaPoista
 72. Onko perslävellä enään mitään tekoa kun kaikki paska tulee nykyään suusta?

  Tä?

  VastaaPoista
 73. Tuo Zamius oli kieleltään mielenkiintoinen, mutta sisältö 12-vuotiaan ajatusten virtaa.

  Miten sellaista pystyisin honimaan, tai et niinku pitäskö mun jotenki?

  VastaaPoista
 74. Jos tämä ei olisi korkeamoraalinen blogi, panisin tuon Anonyymin edellisen tokaisun sivupalkkiini. Se on niin totta.

  VastaaPoista
 75. Zamiuksen kieli on, kuten vissiin räppikieli usein, olevinaan rajua ja rajoja rikkovaa. Hohhoijaa.

  Hiljakkoin kuuntelin, kuinka kaksi turkulaisteinixiä vaihtoi viikonlopun dokaamiskokemuksiaan. Ilmeisesti dokaaminen sinänsä ja se, voiko pahoin vai eikö voi pahoin, on extremeä. Ei ihme, että räpitkin ovat vähän tylsiä anniltaan. Onk se mun kaa, vai onk se yhtaikaa toisenki kaa?

  VastaaPoista
 76. Toisaalta ultranuorisolle (en uskalla sanoa kakaroille, tässä aikamme kielihengessä)nuo ehken lapsellisilta kuulostavat pateettisuudet ovat syvälle sydämeen käyviä.

  Itse ajattelin omia kommenttejani juuri 48-vuotiaan lapselliseksi tajunnan virtaukseksi. Omiani en juuri jälkeenpäin lue, joskus painuksissa deletoinkin.

  VastaaPoista
 77. Ovat ilman muuta sydämestä tulevia, Riku - muistan omia teiniximerkintöjäni päiväkirjassa. Asiat ovat tuolloin muutenkin elämää suurempia. Jos on yksin, on maailman onnettomin ja surkein luuseri, ja jos Hän katsoo suoraan, vatsassa lentää perhosia ja päivä on pelastettu ja päiväkirjan sivu täyttyy hurmosmaisesti.

  Se kyynisyys, jolla asioita joskus esitetään, peittää alleen paljon.

  VastaaPoista
 78. Kielipoliisi on ankeuttaja jonka ajatusseula on jäänyt jumiin. Kielipoliisi haluasi olla totuuden torvi, mutta onkin jästi. Kielipoliisi haluaa jakaa ihmiset lajitteluhattunsa avulla luokkiin, mutta on oikeasti itse osaton.

  Osanottoni! Enään ei ole mitään tehtävissä. Asia on niin kuin se kirjoitetaan. Tosi on!
  Turun murteella puhuville ja kirjoitajille tosin sakkoa ja kunnon mustikka nenään.

  VastaaPoista
 79. Sitä että paitsi lapsellisuuteni kyllä ulottuu Eminemiiin asti. Sillä on oikeasti aika hienoja juttuja.

  Ja sen kun nuorennun, Kirsi Kunnaksen Tiitiäisten satupuuta ei kai voi ylittää, vaikka kuinka ikä ja vakavuus vaivaisi.

  VastaaPoista
 80. Saank mää Jape ny paljo sakkoa ku kerron sen ku vaimo sano, et en mä ny jaksa, mut vemputa tohon vesilassin, ni mä juan se si aamul?

  Kaiken takana on Matti, Teppo ja Seppo.

  VastaaPoista
 81. Ylläpidolle ja tämän palstan päätoimittajalle sellainen ilmoitus, että tälle palstalle on kopioitu tekijänoikeuden alaista copyright © tekstiä ilman asianomistajan kirjallista lupaa.

  Poistanette oikeuksia rikkovan materiaalin välittömästi muiden, radikaalimpien ja mahdollisesti luottotietoihinne vaikuttavien, toimenpiteiden välttämiseksi.

  VastaaPoista
 82. Japelle myönnetään täten punainen irtopallo nenään, mustikat annetaan muille.

  Kielipoliisihan antaa haparoivalle elämälle suuntiman, jonka avulla ponnistella eteenpäin kieliviidakossa. Kannattaisi olla kiitollinen avusta, eikä purra auttavaa kättä.

  VastaaPoista
 83. Anonyymi,

  ei kirjalliseen lainaamisen mitään lupia tarvita, jos ilmoittaa tekstintekijän nimen tai lähdeviitteen selvästi ja tarkasti. Sana on Suomessa vapaa!

  VastaaPoista
 84. Ikäni muistan, luokassa selän takaa luettuani sen ihanan tytön teinikalenteria, ja siinä luki, kun tahallaan nosti sitä ylöspäin, jotain: Mä tykkään susta!

  En minä silti uskaltanut. Perkele!

  VastaaPoista
 85. "jos ilmoittaa tekstintekijän nimen"

  Mutta kun tätä ei ole ilmoitettu, eli tekijänoikeuksia on rikottu.

  Myöskään lähdeviitettä ei ole ilmoitettu ollenkaan.

  Mihin toimiin aiotte ryhtyä?

  VastaaPoista
 86. Iines, kulta ystäväni!
  Luin äsken koko kesäpäiväkirjasi läpi ja minua liikutti tässä viimeisessä sanat: "Tänään tunnen itseni risaksi ja kuluneeksi..."

  On helppo samaistua sinuun, puhevaivaasi ja kaikkeen muuhunkin, kun itsellä on samoja tunteita. Olet ehkä ihmetellyt, kun Avatarta ei ole aikoihin näkynyt. Ei hän ilmaan ole noussut, eikä sinne kadonnut, päin vastoin hän on tippunut maahan ja satuttanut itsensä pahan päiväisesti. Ja näitä lusmuja hoidellessa on hän kesää kuluttanut, pikku hiljaa, päivä päivältä parannusta ja ihmeitä odottaen, jospa huominen olisi jo parempi.

  Mutta valitukset seis. Olen kyllästynyt uikuttamaan ja kertaamaan tapahtumia. Olo on jo siedettävä ja pahemminkin olisi voinut käydä. Kaikki on niin suhteellista. Mutta paljon on kuoleutunut ja kadonnut, innostus on poissa. Kirjoittaminen työlästä (vaikka on uusi kannettava) sellaista yhdellä sormella naputtamista, hidasta ja hankalaa. Kaikki retuperällä asiat. Blogi seisoo, on seissyt kauan, paljon tärkeää jäänyt tekemättä. Puhekin hankalaa, sillä voimakkaat lääkkeet kuivattavat suuta, eikä kieli tahdo kääntyä, painajaiset jahtaavat yöllä... Mutta SEIS! - eikö tämä kuullosta jo valitukselta!

  On vain tyhjättävä itsensä. Silloin tuntuu heti helpommalta. Huh!

  Tänään ja eilen olen jaksanut jo lukea. Kyllä tämä tästä, masennus yrittää iskeä, mutta sille potkut!

  Hienoja kuvia olet ottanut. Tekstisi juoksee niin kuin ennenkin. Osaat pitää lukijan mielenkiintoa yllä. Etkä sinä osaa edes väsyä. Se minusta on kaikkein ihmeellisintä. Sellainen tuntuu taivaalliselta siitä, joka on itse rapakunnossa.

  Mutta uskon tilanteen tästä kohenevan. Lääkärit puhuvat puolesta vuodesta vuoteen. Jos silloin vielä osaan kirjaimet, ok. Palaan. Toistaiseksi olen vain hengessä mukana.

  SIC TRANSIT GLORIA MULTI. Pari päivää ennen kalliota kieriessä monttuun meillä oli juhlat, suurimmat mitä olemme koskaan järjestäneet, ja tuo kieriminen sai alkunsa pelkästä jalan lipsahduksesta. Olimme juuri päättäneet aloittaa "uuden, uljaan elämän" lenkkeilyineen ja uimisimineen, kun tuo lipsahtaminen muutti suunnan. Joten kannattaako kuntoileminen! ihmettelen vain.

  VastaaPoista
 87. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 88. Tämä ei tietysti ole tekijänoikeuksia, niitähän ei reaalisesti ole muutenkaan, kun Disney Productions on jo vuosia varastanut kaiken. Mutta kuitenkin, tänään kävin Elisa Shopissa, tarkoituksena muuttaa 15 vuotta hallusani ollut numero omiin nimiini.

  Myyjä ei ymmärtänyt, ajoi ulos ja vaati prokuran omistavan kirjallista todistusta.

  Nyt minulla on tekstiviestinä Elisa Oyj:n määräys. Saas huomenna nähdä, kelpaako, kupoliin ottaa kuitenkin mennä uudestaan jonottamaan heidän hikisiin tiloihinsa. Jonotkin etenevät kuin nälkävuodet.

  Ja Sonera on yks toinen ääliö.

  VastaaPoista
 89. Opettaja, opettaja, tuo yksi spämmää samaa tekstiä toistuvasti!

  Tarkoitan yksilöidysti nimimerkki Avataria.

  VastaaPoista
 90. Avatarilla on oikeaa sanottavaa, siinä, kun monilla muilla, minullakaan, ei.

  Iines ja Avatar ovat viisaita naisia.

  VastaaPoista
 91. Riku on niin herttainen, että ei henno antaa sakkoa, vaikka hän uhmakkaasti ja tietoisti veti turkua kehiin vaikka juuri kiellettiin.

  Iinekselle annetaan pyykkimuijan huivi, laitetaan päähänsä ja rusetille leuan alta.

  Sitten kysytään, että mistä ja kenen avusta nyt pitäisi olla kiitollinen, jotta osataan kiitos osoittaa oikealle taholle?

  VastaaPoista
 92. Opetaja, opetaja, mä huomasin itsekin että tuli sama teksti uudelleen, siksi poistin sen. Lähetyksessä oli ongelmia, luulin jo ettei se onnistunut ollenkaan vaan joutui sinne, minne se olisi kuulunutkin - harakoille.

  Mutta enempien virheiden korjaamiseksi tai niiden uudelleen tekemisen estämiseksi käytän tilaisuutta hyväkseni ja suurempien vahinkojen välttämiseksi huomautan, että päinvastoin kirjoitetaan yhteen eikä erikseen.

  VastaaPoista
 93. Japsukka,

  pyykkimuija kiittää huivista ja kiristää rusettia leuan alla.

  Kirjoitankin kohta Kielipoliisin paluu II:n, kun löydän tarpeeksi edustavat virheet jonkun pahaa aavistamattoman blogista. Enäästä en jaksa enään huomautella, vaikka se alinomaa tässä esille nouseekin.

  VastaaPoista
 94. "Opetaja, opetaja"

  Opettajassa on kaksi teetä!

  "siksi poistin sen."

  Sen? Samaa tekstiä oli kolme kappaletta. Väärin se on, jos kirjoittaa väärin.
  Siksi poistin ne on oikeampi ja täsmällisempi ilmaisu.

  VastaaPoista
 95. Joidenkin ihmisten poissaolon huomaa, ja minä olen huomannut poissaolosi, Avatar. Olen kaivannut sinua blogimaailmaan, käynyt usein katsomassa jälkiäsi ja kuviasi, uudelleen. Toivonut ja odottanut paluutasi, jostakin syvältä, jossa olen kokenut sinun olleen.

  Joskus olen minä ihmetellyt jaksamistasi ja paneutumistasi, esimerkiksi minun kirjoitukseeni tai miksei jonkun muunkin. Annat kaikkesi joka kommentissa, ja olen miettinyt, miten jaksat, kun itse käyn vain laiskasti kommentoimassa päällimmäiset ajatukseni, tai jonkin vähän sisemmän. Sinä luet kaiken ja analysoit kaiken - kuten huomaan sinun taas tehneen: kerrot lukeneesi koko kesäpäiväkirjani. Älä uuvuta itseäsi, rakas Avatar. Tietenkin se on minusta hauskaa, mutta ajattele myös itseäsi - siihen on kullakin lupa.

  Avatar, jaksan kyllä niin kauan kuin vuorovaikutus muihin elää - se on voimani lähde, sillä en osaa kirjoittaa päteäkseni ja näyttääkseni taitojani, vaan päästäkseni muiden lähelle saamaan osan heidän viisaudestaan ja uusia ajatuksia antamalla minua, itseäni, en mitään anonyymia trollia.

  Voi hyvin, Avatar, paluutasi odotetaan varmaan muuallakin blogimaailmassa, jos vain itse koet sen mielekkääksi!

  VastaaPoista
 96. Iines,

  Minä puolestani kiitän punaisesta nenästä, sellaista minulla ei vielä ollutkaan. En ole näet Ylen Nenäpäivä -keräykseenkään osallistunut, sieltä sellaisen olisi kait saanut.

  Odotan mielenkiinnolla paluutasi. Varmaankin löydät "virheellisen" blogin tai kirjoitelman vaivatta.

  Tuskin sinun enäästä kannattaa enään huomautella, se saattaa näet korjaantua ihan itsekseen, kun sitä ei alleviivata ja ei tarvitse vastareaktiona antaa "huolimattomuuttaan" virikettä kielipoliisille. Onneksi sinulla on huumorintajua, ainakin olet sanonut niin.

  VastaaPoista
 97. Kiitos Avatarille kokemuksen kertomisesta, se saa ajattelemaan oikeasti. Jopa minut, se vaatii paljon.

  VastaaPoista
 98. Jape,

  minun ei tarvitse Kielipoliisina lähteä kauas - huomaan ns. virheitä jo omassa tekstissäni, mm. "niin kauan kuin" on tuolla ylempänä ihan suvereenisti ja pulskasti. Voi ollakin, että poimin sihtiini omat mokani ja haukun itseni. Toisaalta nautin siitä, kun metsästän väräjäviä sieluja ja kidutan heitä julmasti huutamalla että VIRHE!

  VastaaPoista
 99. Japetus on muuten Saturnuksen kuu. Tämä tiedon murunen alustukseksi, koska aioin nyt seurata Japen japettamaa tietä ja keksiä sukupuolineutraaleja uussanoja.

  Naistenmies: vastakkaissukupuolisten henkilöidenhenkilö.

  Yhden naisen mies: monen henkilön henkilö.

  (PS. Poistin ilmauksesta myös kristillisen hapatuksen ja lisäsin monikulttuurista hiivaa.)

  Mies- ja naispuolinen yhtyvät henkilöpuolisiksi. (Pornoa?)

  Mieskunto on henkilönäkkäriä.

  Mutta mitä on henkilökohtainen?

  Voiko olla olemassa näin täydellistä ilmaisua? Ei - siinähän sorretaan tietyn kohdan ulkopuolelle jääviä muita kohtia. Olkoon se siis henkilökaikkiallinen.

  Pahin kaikista on kuitenkin tämä: mies ja ääni. Miten olisi: henkilö ja hänen itse valitsemansa ilmaisukyky.

  Aikuista miestä lapsettaa? Ei suinkaan, vaan isoa henkilöä pienhenkilötyttää.

  VastaaPoista
 100. Oikeinkirjoitus ei ole itseisarvo, mutta suht siistiä tekstiä on helpompi lukea kuin roisin virheikästä. Saattaahan siitä vetää yhtäläisyysmerkkejä kirjoittajan fiksuuteenkin...

  Ihmiset, jotka eivät lue laatukirjallisuutta, jäävät paitsi niin paljosta! Ei pelkästään kielentajusta.

  Olikohan se Hannu Tarmio, joka sanoi jossakin yhteydessä, että aina kun sukeltaa hyvään kirjaan, saa paljon lisää elämäänsä.

  Oivalluksia, näkemyksiä, kokemuksia.

  VastaaPoista
 101. Viiskytäyhdeksän, mutta suurin kaikista on Titan, joka lapsuudessani oli jääkiekkomaila.

  Olen jo aikaisemmin kertonut kannattavani myös ryhmäaviolittoja, ainakin alle sadan hengen porukoille.

  Ne nimettäköön henkilöytymiksi.

  VastaaPoista
 102. Minä en pidä harlekiinikirjoja laatukirjallisuutena. Totean vain, että paljosta on jäänyt paitsi se henkilö, joka ei Tex Willerin ja Kit Carsonin maailmaan ole tutustunut. Mitä kieli-iloittelua!

  Muutamia sitaatteja:

  "Lempo soikoon, tuon kukkulan takaa kuuluvan soitannon on ilmiselvästi säveltänyt Samuel Colt"

  "aina me saamme noukkia kuumat nauriit tuhkasta"

  "KAUTTA POTIFARIN MUIJAN RIPSIVÄRIEN!"

  VastaaPoista
 103. Tai oikeastaan henkilöytymisiksi, kuka tästä Suomen kielestä selvän ottaa.

  VastaaPoista
 104. Eilen tuli televisiosta Daniel Day-Lewisin, tai mikä se on, en viitsi tarkistaa, elokuva There will be blood.

  Sanoi siinä, ettei arvosta juuri ketään, vihaakin useimpia. Ei sille hyvin käynyt.

  Jape, perkele, turpa kiinni! Kuunkuiskkeella on oikeasti sangen usein fiksuja kommentteja. Ainakin useammin kuin minulla.

  VastaaPoista
 105. Kannatan lämpimästi Tapsan sukupuolineutraaleista "henkilöä ja hänen ilmaisukykyään" pro "mies ja ääni".

  Tämä ennen kaikkea siksi, että olen nainen ja lähes mykkä tällä hetkellä. Ääni ei siis käy minulle, vaan lähetän mieluummin sähköpostikirjeen tai tekstiviestin tai kuvan.

  Muutenkin Tapsan kieli-irvailut olivat hupaisia, varsinkin pienhenkilöitys nauratti huolimatta myöhäisestä ajankohdasta ja seinän takana vallitsevasta hiljaisuudesta.

  VastaaPoista
 106. "Jape, perkele, turpa kiinni! Kuunkuiskkeella on oikeasti sangen usein fiksuja kommentteja. Ainakin useammin kuin minulla."

  Olen eri mieltä. Sinun kommentit ovat humoristisia, herttaisia ja hyväntahtoisia pohjimmiltaan toisin kuin eräillä.

  Tähän kohden sopii kuvaus eräästä TEX-seikkailusta:

  Tex ja Carson ovat veneessä, ja viskaavat erään konnapäällikön jokeen, jolloin Carson kysyy "Ei kai hän vain huku?". Siihen Tex kommentoi: "Sontahan kelluu hyvin, etkö tiennyt?"

  VastaaPoista
 107. Sääliksi käy, Riku, ihmistä, joka ei arvosta juuri ketään ja vihaakin useimpia.

  Leffan henkilölle kävi sitten hullusti - eipä ole moisella elämällä paljon virkaa edes ennen kuin käy hullusti.

  Elämä on ihmisen parasta aikaa :)

  VastaaPoista
 108. Minusta on hyvä, kun eräs tiedostaa omat kipupisteensä noinkin täsmällisesti. Pilvet ei ole hattaraa, vaikka sadussa niin uskoteltiinkin.

  VastaaPoista
 109. Minä jäin pohtimaan sitä onko se sittenkin henkilöitymiseksi.

  Minulla on kiroitushäiriö, ajattelukin pätkii- taas.

  Tupakkia tarjoan kaikille, jotka alkavat perimään, itsellenikin.

  VastaaPoista
 110. Pidä nyt vaan, Riku, ne tupakit siinä hollilla tarjottavaksi, kunnes pohdintasi aihe ensin selviää. Tässä on ollut niin tulisen vilkas keskustelu, että pitää kaivaa kysymyksesi vaihtoehdot esiin uudestaan.

  VastaaPoista
 111. Nuo Tex Willerin ym:iden repliikit ovat makeita, lajissaan kerrassaan lennokkaita. En ole lukenut kyseisiä lehtiä, koska minulla ei ole ollut veljiä, harmi vieköön! Samoin Matti Nykäsen lausumat ovat kultajyviä. Aku Ankan kielen elävyyden kaikki jo tietävätkin, varsinkin interjektioiden omaperäisyyden. Kääk!

  Täytyy siis todeta, että lukeminen näyttää kannattavan aina, ns. laatukirjallisuutta ei yksin tarvitse lukea, vaan lukeminen prosessina on se, joka rikastuttaa kieltä. (Anteeksi paasaus, en malttanut.)

  VastaaPoista
 112. Punainen nenä ja perunamaa

  Aivan niinkuin nenään kutittaa
  niin mahtavasti, jumaleisson, tuo enäänkö huvittaa

  Ehkä alleviivaan tai päällepuhun
  Loukkaannun kai, herranjestas, ehkä suutun suhun

  Totta mä vaan kai tarkoitan
  pahoillani olen, jos ystäväni, tai sinut karkoitan

  Elämäni panen kyllä reilaan
  kortteerini on kai koti, höynähdänkö kenties heilaan

  Suuret asiat vain niin painaa
  Vakavasti tunteetonna, ei niin, elämähän on vain lainaa

  VastaaPoista
 113. Iines, ei minulla mitään kysymyksiä ollut, tuosta Tapsan kehittelystä yritin vain jatkaa.

  Ehkä olen hieman henkilöllistynyt tässä nykymaailmassa, mutta naisista tykkään edelleen, niin epäkiitollista kuin se onkin.

  Olisin edes homo!

  VastaaPoista
 114. Lukemisen kanssa on hiukan sama kuin muiden nautintoaineiden; hyvän viskin arvostaja jättää sen halvan litkun mieluummin Alkon hyllylle jos muuhun ei ole varaa.

  Tex Willer ei ole kantautunut kokemuspiiriini. Olen ollut onnekas miesten suhteen siinäkin mielessä! :) Mainitut lausahdukset olisivat naurattaneet ehkä kymmenvuotiaana.

  Aku Ankassa on oivaltavaa sanailua. Jos sellainen osuu käteen jossakin, kiva se on silmäillä läpi.

  VastaaPoista
 115. Minä olen kyllä aikanaan lukenut Tex Wilereitä, toisaalta Libis on mieliviinini.

  Kai sen huomaakin.

  Edellä mainittujen vastapainoksi olen toki lukenut Jerry Cottoneita ja juonut nuoruudessani Aperitaa.

  Ja Waltaria, Canettia, Steinbeckiä,Bellowia, venäläisiäkin - juonnut olen joskus jopa Chateaubriandia, vaimitäseoli!

  Yksi baari muuttui kerran olutravintolaksi ja tarjoilija otti sen niin tosissaan, että hermostui todella, kun pysyin kannassani ja halusin kaljaa!

  Myi kuitenkin, kun olin oikeassa, olinhan asiakas minäkin.

  VastaaPoista
 116. Yksi nuorimmista kehitysvammaisista veljistäni, "Vexi", ei osannut pienenä sanoa Tex Willer vaan naureskeli aina Tekkesvillerille.

  Hänestä se nimi oli kai jotenkin hauska. Ja kun radion kuuluttaja ilmoitti, että nyt soittaa Tauno Äikää uruilla, niin Vexi repesi jumalattomaan hihitykseen ja toisti monta kertaa peräkkäin: "Nyt äikää Tauno ratiossa..." (Meidän isän nimi oli Tauno) (Äikää=mäikää)

  VastaaPoista
 117. Se, mitä joku pitää onnekkuutena, voikin olla oma vahinko. Kun ei tiedä paremmasta, niin tyytyy siihen väljähtyneeseen ja ennalta arvattavaan, joka kenties on saatavilla. Kyse on kuitenkin usein asioista, jotka eivät ole tavoittamattomissa, mutta jos rajoittavana tekijänä on oma ankeus, niin siihen voi olla mahdotonta puuttua. Yrittää aina voi, niin Tex tekisi.

  VastaaPoista
 118. Tuossa se nähdään Valto, heikoimmat pystyvät välillä parhaimpiin, tuon olen aikaisemminkin havainnut.

  Esimerkkejä parhaiden huonoista on riittämiin, niitä ei kenenkään tarvitse toistaa.

  VastaaPoista
 119. Täällä yöllä yksikseni, mietin vielä Baddingia.

  Vähän tunnen samoin, kuin hänkin ehkä. Tykkään kirjoittaa kaikenlaisia kommentteja, mutta en lukea niitä. Enkä luekaan.

  Piruuttani, ja ilkeyttäni pistän Palpan killin

  VastaaPoista
 120. Riku, minäkin tiällä yksikseni mietiskelen, mutta en Raulia vaan Kalervo Palsaa sillä lähden huomenna "hän päässäni" pyöräretkelle Kemi-Tornio-Tervola-Rovaniemi-Kittilä.

  Luen Palsan päiväkirjoja tässä välillä ja yritän ujuttaa miestä tänne ajatuksiini.

  Iineksen blogissakin joskus kirjoiteltiin Palsasta ja aika kiivaastikin, muistelen.

  Yritän tehdä matkaltani jutuntynkää Kaltio-lehteen. Saas nähdä, luonnistuuko aiheen käsittely.

  Mutta eivätkös Palsa ja Rauli Badding ole ikään kuin "sielunveljiä" keskenään? Ulkoisestikin kävisivät äkikseltään veljeksistä. Varsinkin nykyisiltä olemuksiltaan...

  VastaaPoista
 121. Kaltio-lehti voi olla vaikeasti saatavilla, mutta mielelläni tuon Palsa-reissun mietelmät lukisin.

  Muistan Iineksen kirjoituksen, ja sen kuvituksen hirvittävän ison kullin kuvan.

  Meinaan, että jos sellaisen omistaisi, ei tarvitsisi tehdä varsinaisesti töitä päivääkään.

  VastaaPoista
 122. No niin, jokohan viimeiset pöllöt täältä ovat nukkumassa. On jotenkin rauhallinen tunnelma kun ei ole ketään rohisemassa kuin hiekka rattaassa omaa väsynyttä juttuaan, vaan pääsee vaihteeksi virkistävät poikkeukset ääneen. Ei tarvitse nousta, maatkaa mokomat.

  VastaaPoista
 123. Akateemisissa ainakin myyvät Kaltioita. Luettelon paikkakuntakohtaisista myyntipaikoista löytää myös netistä.

  Niin, suuri piliset ehkä pärjäisivät taloudellisesti paremmin sillä vissiin niillä ei ole niin suuret mahdollisuudet jatkaa sukua kuin "pienillä mutta teknisillä" vehkeillä. Mutta nämähän ovat vain näitä myyttijuttuja.

  Kullinäyttelyn pitäminenkin, vaikka siitä maksettaisiin hyvin, saattaisi iän päälle käydä raskaaksi. Tositoimen suurkulliset taas näyttävät pornoleffojen antaman kuvan mukaan alkavan väsyä jo alta kolmekymppisinä. Kuolaa valuu enemmän suusta kuin... Tulee luultavasti liian usein verenkiertohäiriöitä aivoelimiin -jos niihin on tavaraa riittänyt kun lihanuijaa on keho kasvattanut...

  VastaaPoista
 124. Vielä rohistaan!

  Jonkun 4D-dokumentin näin, kerrotusti maailman isovehkeisimmästä miehestä.

  Niitä kertoja televison ääressä, kun nauroin jälleen ääneen,äijän kulkiessa ylpeänä pyöräilysortsit jalassaan kaupungilla.

  Oli sillä hirvee lerssi, mutta oli se siitä koppavakin.

  VastaaPoista
 125. Tule luokseni Riku-Valto

  Tule luokseni, herrankiessus,
  pane, ja teekin hyvin se työ,
  pane illoin ja aamuin varhain,
  pane vielä, kun joutuu yö!

  Tule askel askeleelta
  minun kanssani panemaan!
  Sua ilman en saata olla,
  pysy sisälläni ainiaan!

  Amen

  VastaaPoista
 126. Täällähän on harras tunnelma. Kuuntelin juuri Palpan Killin ja perään veisasin tuon virren, aamuni alkajaisiksi. Huomenta vaan seurakunnalle!

  Palaan sen verran eiliseen näistä hartaista aamutunnelmista, että ihmettelen kyllä itsekin joskus itseäni ja sitä mille nauran ja minkä lukemisesta nautin. Minua on joku korkeakirjallinen bloggaaja joskus moittinut mm. Heli Laaksosen runon kehumisesta sillä tavalla, että kulturelli lukija ei saa edes mainita Heli Laaksosen nimeä. Heli Laaksonen, Heli Laaksonen, Heli Laaksonen.

  Tälläkin hetkellä luen huonoa kirjallisuutta: Kati Tervon Kesäpäiväkirjaa. Rinnalla luen kylän kesätorilta 50 sentillä ostamaani Maila Talvion Valittuja teoksia -opusta.

  VastaaPoista
 127. Heli Laaksosen toistosta tulee äkkiä mieleen huudahdus "HEIL Laaksonen" ja tämä tuo mielle yhtymiä taas mistä? Valto tietää, kun lukee erilaisia "Taisteluni" kirjoja, jotta tietää varoa netissä vaanivia netsejä.

  VastaaPoista
 128. Sorry Iines, kun me Rikun kanssa täällä vähän höpöteltiin uinaillessasi.

  Heli Laaksonen on mainio, ja hänen esiintymisensä mitä parahinta seurattavaa. Olen yrittänyt myös lukea hänen runouttaan, mutta se on jo sitten vaikeampi pala. Murteet ovat miltei poikkeuksetta ajan kanssa luettavaa kirjallisuutta.

  Savolaista tekstiä ei lue ite savolainenkaan!

  Ja Japetti voipi kiertää "heilinsä" vaikka esinahkansa alle imemään talitöhkäihottuman hajua pois...

  VastaaPoista
 129. Ei kun minä kiitän teitä, Valto, että "höpötitte" täällä, juuri täällä meil ettekä heil. Et arvaakaan, kuinka otettu ja huvitettu olin, kun kuuntelin Baddingin Palpan Killiä ja veisasin peukalot ristissä tuon aamuvirren. Heil vaan helikelloille!

  VastaaPoista
 130. Munankuoren uusiokäyttöä:

  Onassiksen huvipurressa baarijakkarat olivat päällystetty norsun esinahalla.  Kakstahtissi

  Ilta-Olka laitta Aamu-Onnil
  päivä valmiiks,
  see orotta pöyräl
  ko
  Onni von Vaihteleva
  polkke töihi
  laitta pyärä nojama varasto seinä vaste.

  Aamu-Onni laitta Ilta-Olkal
  yä valmiiks,
  see o siistist pinottun trapuil
  ko
  Olka af Alituine
  kulkke maatuska askelilas tehtasse
  noukki maast palttonknapei.

  Joskus ko kaik o oikke
  eikä yhtä epävääryyt ol päässy ovest
  o Olkal ja Onnil Lounas-aik
  muussi ei saa eikä kokoperuni
  mut kärentäyrelt valo
  ja samamiält.

  VastaaPoista
 131. Voi kauheata. Onko tuo Heli Laaksosta? Nyt on pakko piirtää :D!

  Nyt pitääkin julistaa Heli Laaksos -runokisa! Siis omatekemä runo.

  *

  Mnää ole nyy vähä otettu,
  gon mnull o laitett hävyttömi linkei,
  jois on nätei laului heliäl poja äänel.
  Ja virssiki saa veisat sydämen gyllydest ennen gon silmäs auk saa.

  Mut nyy mul on vähä kiirus
  gon pittä pakat tavaroi
  ja vied yks eukko Turkkusse ja ittes toisse gaupunggi.
  Luanikast reissu muilleki,
  jos reissum bääll oletta!

  VastaaPoista
 132. Epäselvät mielikuvat täytyy terottaa
  hölmöt pannaan etualalle ja nerot taa
  ihmiset on klimpeissä ei selvää heistä saa
  jos ei taita itseään niin taittaa peistä saa


  Tule viäl semne aamu,
  ko mää herä ilman kello oikke aikasi,
  keitän ittelän kaffet,
  polje Monarkin kans kaupunkil,
  ole oven taka vartomas
  ko L. Lehtose Leninkiliike
  myyjäfrouva tule töihi,
  päästä munt sisäl,
  autta valikoima heijä suurimma,
  vaaliampunasimma
  pualpunttisimma aluhousu.
  Aurjoefärisek kunnolliset tukisuka,
  ja merinovillasep polvelämmittime,
  naapurkaupast peessik kenkä
  ja paffilaatikoruskia poplari.
  Mää haise aukalyptukselt,
  viäm pal tila takapenkil,
  hymyilen ko suamempystykorva,
  mut kieltäyryn kaikest,
  sano: emmää muist,
  emmää jaks,
  emmää ol ikä ennenkä,
  ko mää olen tottunu juur näi.
  Enkä meina pualtvuassatta orotta.

  VastaaPoista
 133. Heli Laaksonen piti jossakin vaiheessa (ehkä vieläkin) runokiertueita. Parin tunnin ilta oli sekoitus huumoria ja koskettavia nostalgiarunoja. Varmasti kaikki palasivat kotiin hyvillä mielin!

  Vähäeleisyys toimii huumorissakin. Alleviivattu "huomatkaa nyt miten hauskaa" tai viimeisen päälle hiottu ei yleensä naurata. Hauskinta on silloin kun ei ole pyrkimystä hauskuuteen!

  Tapasin Ismo Leikolan yhdellä kurssilla. Oli hupaisaa, kun hänen puhetyylinsä oli täysin samanlainen kuin koomikkona! Vähäeleinen. Kiva kaveri muuten. (Hän ei siis vetänyt kurssia.)

  Muutama päivä sitten puhuin eräälle porukalle ja yhden sanan vokaalit sekaantuivat toiseksi sanaksi. Siinä yhteydessä se täysin erimerkityksinen sana tavallaan vesitti koko lauseen mutta juuri siksi teki pointin hyvin selväksi.

  Kaikki nauroivat vedet silmissä! Oli hauskaa olla erehdyksessä hauska!

  VastaaPoista
 134. Palsan Kalle on muuten tehnyt sellaisia Tew Willer -versioita, että Japella valuisi niitä lukiessa aamupuuron maito karvaiselle rinnukselle, veikkaan.

  Ne eivät ole hävyttömiä, vaan tyynen karmeita.

  VastaaPoista
 135. Ryhmäavioliittoko?

  Olisiko henkilöystymä. Tai henkilöyhtymä... lopun kantasanana "löyhä".

  VastaaPoista
 136. Jotkut ihmiset imevät toisilta voimat jopa pelkällä läsnäolollaan. Heitä on paras välttää, jos voi.

  VastaaPoista
 137. Pakko osallistua runokilpailuun:
  (Vastine Heli Laaksosen runoon Lehm.)

  LEHEMÄ

  Kyllä mäkin hinhiöösin olla lehemä koivun alla
  - aina välistä.
  Mutta mä tykkään olla luava ja opetella
  uuren veppiohojelman.
  Äireen ja flikkojen suhtehia mä oon joutunu
  täs elämäs funteeraamahan lujasti.
  Eikä siinoo mun miälestä mitään pahaa.
  Kirieetä em minäkään viitti enää postittaa,
  kun ny on tämä sähköposti, jokon
  mun miälestä insinöörismiästen paras keksintö,
  jonsei ny oteta lukuhun pyykkikonesta,
  joka mun miälestä on este.
  Kyllä akka viisiskymmeniskin oppii viälä
  pinkoorit ja monta muuta tärkiää asiaa.

  Lehemänä olis kyllä mukava olla
  koriana päivänä, kun korentapersehet kiiaa
  sinisellä taivahalla.
  Paitti kun pihahan ajaa itikan auto,
  johonka pannahan sellaaset lehemät,
  jokkei enää poiji eikä lypsä.


  Sanasto
  hinhiöörä = haluta
  este = ensiksi
  korentaperse = sudenkorento
  itikan auto = teurastamon auto

  VastaaPoista
 138. Lue nys snääki, Jape!  Karvalauk

  iiisääää!
  Mää ole väsyny kulkema metäs
  ja munt o nostet suuren kiven pääl levämä.

  iiiisääää!
  Siäl see mene karvalaukkujem peräs,
  mone aikka ei ol kuulunu eres krapina.

  Iiisäää!
  Aik ei kulu ja mää ruppen kuvittelema,
  et sua laitta astu hirv ja tahto munt
  pojakses.
  ja lähte tulema kohren ko hirv, käske:
  Hyp selkkä!

  VastaaPoista
 139. Huomasin, että tuo Palpan Killi oli vähän asiaton, Levanteri olisi sopinut paljon paremmin.

  Ilmoittauduin myös kannattamaan ryhmäavioliittoja. Tämänpäiväisiä nettilehtiä luettuani olen yhä vakuuttuneempi siitä, että myös miehille tulee myöntää oikeus synnyttämiseen.

  VastaaPoista
 140. "Sorry Iines, kun me Rikun kanssa täällä vähän höpöteltiin uinaillessasi."

  Pyydät anteeksi väärältä taholta. Vaimokkeltasihan sinun pitää pyytää anteeksi, perinteisesti.

  "Ja Japetti voipi kiertää "heilinsä" vaikka esinahkansa alle imemään talitöhkäihottuman hajua pois..."

  Ihanaa savolaislappalaista perseilyä. Varo soluttautujia Valtsu!

  VastaaPoista
 141. "Lue nys snääki, Jape!"

  Ei ehdi, kun on täysi työntohina päällä. Alvia, SOTUa, tuloveroa ja sivukulua tulee ihan liukuhihnalta valtion kassaan.

  VastaaPoista
 142. Raumalaisii jaarituksii . . .

  Alvit pitäisi yrittää vyöryttää myyntihintoihin kuluttajan maksettavaksi. Vain kohtuullinen palkka (vajaa 2500 e) kannatta ottaa palkkatulona ja pääosa pääomatulona. Näin verorasite jää reilusti alle 28 %. On hyvä muistaa että jos liikevaihto on enintään 50.00 e niin verot voi maksaa nejännesvuosittain. Sosialliturva kannattaa nykyisin jo hoitaa "omin sijoituksin".

  Yrityksen verotusjärjestelmä toimii aivan samoin kuin palkansaajallakin.

  VastaaPoista
 143. Ei tässä mitään päämomakikkailuja tarvita, eikä ole mahdollisuttakaan, kun tuloveroprosentti jää muutenkin selvästi alle 28%, kun tulot on suht'pienet. Olishan tuo 2500 € kuussa ihan kiva kieltämättä.

  Veroja ei kannata maksaa neljännesvuosittain, vaan kuukausittain. Pienempi ja tasaiasempi kertarasitus ja vähemmän mietittävää että onko summa kasassa (neljännevuosittain) vai ei.

  Kaikkien palkannauttijoiden kannattaa hoitaa sosiaaliturvansa omilla sijoituksilla. Tämä onkin nerokkaan hyvä ehdotus. Kannatan. Saadaan sosiaaliturvan maksutaakka yrityksiltä pois.

  VastaaPoista
 144. “Kaikke kamala sitä tlee juapnuspäiten dehneks”.


  Näyttäis "Japuli" siltä että luonnollinen henkilö sekä eläkeläinen makselee tuloistaan vähän "enämp".


  Rauma oikkeudess ol framill tapaus, misä yhde neitose housundaskust ol kähvellett rahakukkaro ja se ol tapattun elävis kuvis.
  Tuamar kysys: ” Eik kandaja huamanns sitt mittä?”
Siihe neitone: ” Kyll mnää jotta oikke huamasi, mutt mnää luuli, ett sill herrall ol kunjaliset tarkotusperä”.

  VastaaPoista
 145. "Näyttäis "Japuli" siltä että luonnollinen henkilö sekä eläkeläinen makselee tuloistaan vähän "enämp"."

  Paljon mahdollista. Suomessa on progressiivinen verotus, eli jos "luonnollinen henkilö sekä eläkeläinen" maksaa tuloistaan enemmän veroa, on ne tulotkin silloin usein merkittävästi isompia. Progression tarkoitushan on tasata.

  VastaaPoista
 146. Nii oikke!

  San nys snääki Jape kui oikke vitus sä niin pal niitä veroi ja alvei oikkein maksele?

  Kannattaaks enään puhhuu niin pal paskka.

  VastaaPoista
 147. Valetle ko Japsuli mitä täsä seiso?

  "No, siink kuulem luke oigge".

  Raumallki om bali semssi asjoi ko luulis kränittävän doinen doissias vasta.

  VastaaPoista
 148. "San nys snääki Jape kui oikke vitus sä niin pal niitä veroi ja alvei oikkein maksele?"

  69,8%.
  Ilmeisesti tarvitaan jeesustelijoihin ansiottomiin palkkoihin rahaa. Kävellään korkokengissä ja mappi kainalossa maisemakonttorissa työpisteeltä toiselle ja kerrotaan lomakuulumiset. Ensikuussa siirrytään ensi kesän lomien suunnitteluun. Välillä pidetään kahvipaussi ja sitten jatketaan taas kenkien kopistelua ja suunnittelua. Meneehän tuohon aikaa ja rahaa.

  "Kannattaaks enään puhhuu niin pal paskka."

  Ei kannattaisi. Kasvukausi hyötykasvien kohdalta alkaa olla loppusuoralla eikä rikkaruohoa kannata lannoittaa, joten voit sulkea kloaakin jo.

  "Munst see olis suur helpotus ko oppis ajattelema, et ihmise ova erilaissi ja saava olla. Joku saa onnes plussapisteitten keräilyst taik siit, et tiskipöyrä alakaappi o siisti. Mul o iha yks ja see sama, tärkiämppä o, et mää saan noust yäl klo 2 maalama vesifärien kans jos munt huvitta, ilma, et kukka haukku munt yäkukkujaks ja pakotta maate, et olissin sit "ihmiste aikka" reipas ja virkune." [Heli Laaksonen]

  Kannatan. Moi!

  VastaaPoista
 149. Raumalaisnainen ja Pyhärannasta kotoisin oleva emäntä saapuivat oikeuteen.
  “Tes siis väität, ett tämä raumalaisnaine sanos teill: Haist v…,” kysyi tuomari.
  “Sillttavall hän mnuull huus päi silmi”, vastasi pyhärantalaisnainen.
  “Mutt ei sillttavalls saas sanno”, ojensi tuomari, “Täst tlee sakko 50 penni”.
  Raumalaisnainen kaivoi kukkaroaan ja totesi: “Mutt mnuull o vaa marka rahoi”.
  Tuomari ratkaisi asian: ” Sanokka täll pyhärantalaisell uudeman gerra ‘Haist v…’ , ni se teke sitt yhtes yhde marka”.

  VastaaPoista
 150. Jos minä olisin virkamies, niin laittaisin kesäiset, polvipituiset, shortsit jalkaan jo huhtikuussa ja ruudullisen, lyhythihaisen flanellikauluspaidan päälle. Jalkaan laittaisin puoleen sääreen yltävät valkoiset tennisukat (sinipunaiset raidat sukkien suussa) ja kokonaisuuden kruunaisi harmaat nauhattomat pikkukengät. Päässä olisi sellainen aurinkolippa.

  Olisi meinaan komeeta...

  VastaaPoista
 151. Tuu nys snäägin Jape virggaam mulggui pitsiviikoil


  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010072312082235_uu.shtml

  VastaaPoista
 152. "Tuu nys snäägin Jape virggaam mulggui pitsiviikoil"

  Homojen hommia, no thanks!

  Kaikenlaista inhottavaa sitä taiteen nimissä voidaan tehdäkin.

  Oikein vatsanväänteitä saa tuollaisesta.

  VastaaPoista
 153. Suo anteeksi Japsukka!

  Minä vaan kirjoittelin rauman "giält" vaikka olisi ollut korrektimpaa käydä keskustelua vaan "yleiskielellä".

  Nyt täytyy depatti lopettaa ennen kuin Iines palaa. Enään en voi kirjoittaa koska viimeistään iltauutisiin mennessä voi täällä olla rähinä päällä.

  VastaaPoista
 154. Anna Iinekselle iso omena, niin se voi kyllä leppyä. Jos ei, niin sitten ei.

  Lauri Tähkä ja elonkerjuu: Ilo joka elättelöö [Heli Laaksonen]

  VastaaPoista
 155. PS. Lauri Tähkä on Japen nuoruuden tuttu pohjanmaan ajoilta. Tuolloin Jape paini Teuvan Rivakan riveissä...

  VastaaPoista
 156. Mnä palasi jo, mut en voi kiriotta ennen gon lakkan nauramast kloaakei ja pitsipeniksii.

  Tämä pitsimulgg herätti ylen gauhhiat närgästyst raomlaisis pitsiviikol, nii et lehrekki kävi guumin gon giukkan kive. Joku mui ol oikken vetäny hernen siaraimis ja nostan älägän sama aikka gon mee muut muijase ihastelttin pitsissen vehggen luanolist näkkö ja kokko ja olttais hipelöitty jos mulggu ei olis killun seinäl raamejen gesgel.

  VastaaPoista
 157. Lehemänä olis kyllä mukava olla
  koriana päivänä, kun korentapersehet kiiaa
  sinisellä taivahalla.


  Tällä prunollisella virkkehellä Obeesia kiilasi korentapersehineen nyt kisan kärkeen, ja tämä on ylituomarin päätös, josta ei voi valittaa. Ellei parempaa prunoa tule, murteella tai ilman, julistetaan täten mainittu runo ykköseksi, etenkin kun prunon viimeinen virke sisältää järkyttävää dramatiikkaa, joka tuo vedet silmiin ainakin vanhenevalle väestönosalle.

  VastaaPoista
 158. Tämä on varmaan aika lähellä, Japsukka?

  Sitä en sano etteikö sopisi sinullekin.
  Hernekeittopäivinä ei kuitenkaan ole hyvä valinta, koska "ilmapäästöt" jää pyörimään vain sisäpuolelle ikävästi.

  http://www.hot.fi/eurogames_iso/dorf3.jpg

  VastaaPoista
 159. En olisi tuosta huolissani, ano, sillä tutkitusti naisen pieru haisee pahemmalle.

  Lähde: Hesarin tyhmän naistoimittajan Jaana Laitisen "tärkeä" kysymyssarja pieruista lääketieteellisen bakteriologian dosentti Pentti Huoviselle.

  Naisen pieru haisee pahemmalle, miksi hernekeitto pierettää...jne.

  VastaaPoista
 160. Kiva että tykkäsit asusta Jape.

  Tärkeä detlji jäi pois äskeisestä kuvalinkistä, kuvateksti:

  "Kun Baijerissa ollaan, ovat nahkahousut (lederhosen) välttämättömät. Paikalla oli maailman ainoa gay-perinnejalkatanssiryhmä Die Schwuhplatters, jonka edustajat latautuvat kuvassa avajaisjulhan esitykseen."

  VastaaPoista
 161. Ei asussa mitään vikaa, tulihan noita nahkahousuja Oktoberfesteillä nähtyä. Itse pidin enemmän niiden tolkuttoman isoja olut tuoppeja minulle Oktoberfesteillä kahmaloittain kantaneiden naisten asusta ja olemuksesta. Homoille on varmaan jossain myös tilaa jos ymmärtävät pitää kätensä omalla puolellaan. Puo on etelä-pohjanmaan murrettaa ja tarkoitta persettä.

  VastaaPoista
 162. Jape unohti korostaa, että vaikka naisen pieru haisee tutkimuksen mukaan pahemmalta kuin miehen pieru, mies pieree useammin. Määrä vaikuttaa luonnollisesti hajukertymää enentävästi, joten en olisi varma siitä, kuka ilmaa pahiten pilaa.

  Minusta muuten Oktoberfesteillä parasta olivat sokerikiilteiset tikkuomenat, joita naiset nuoleskelivat antaumuksella. Yksikin nainen veteli omenan pintaa kielellään niin, että miehet molemmin puolin katsoivat kuola valuen. On se sokeriomena niin hyvää.

  VastaaPoista
 163. (Minulla olisi kuvablogissa taas perhoskysymys tietäville. Onko kuvaamani suklaanvärinen neitoperho tavallinen ilmestys? Mistä väri johtuu, kun neitoperhot ovat aina muutoin tiilenpunaisia?)

  Kuunkuiske, tikkarihan on namia. Lapsuudentikkarini oli kartion muotoinen ruskea tikkari yksinkertaisessa paperissa.

  VastaaPoista
 164. Sinä, Iines, et huomannut vanhaa totuutta, että määrä ei korvaa laatua. Vaikka määrällisesti mies voikin olla saastuttavampi, on naisten vinkeämpi tuoksahdus pistävämpää ja viiltävämpää.

  Lisäksi kannattaa huomata, tutkimuksen huomio: ""Kun pieruja pidättelee, suolikaasuja imeytyy suolesta verenkiertoon. Sitä kautta niitä päätyy hengitykseen. "

  Naisethan usein yrittävät olla juhatilaisuukissa korrekteja...
  ...kannattanee pitää Listerineä mukana?

  Lapsuuden kartion muotoinen, paperiin kääritty, tikkari ei ollut tikkari vaan tikkunekku.

  VastaaPoista
 165. Lisä huomio: "Kun pieruja pidättelee, suolikaasuja imeytyy suolesta verenkiertoon. Sitä kautta niitä päätyy hengitykseen. "

  Puhut paskaa! -totemus voi olla peräisin tuosta, siis pidättelijä on puhunut palturia niin että homma oikein haisi konkreettisesti.

  VastaaPoista
 166. Sitä en sano etteikö painihommissa nuo pierujutut ja "pyllyhommat" tule läheisiksi. Ehkä siinä konkreettisesti aistii ja tuntee vastustajan suolentoiminnan hajuineen. Pyrkiminen aivan orvaskedelle ja anaalialueisiin tarttuminen luo melko inttiiimin ja miehekkään läheisyyden tunteen.

  Kun olet tuota konkreettisesti harrastanut Jape niin onko se "sitä" miltä näyttää?

  http://www.middlebeercommando.com/wordpress/wp-content/uploads/2009/01/wrestling.jpg

  VastaaPoista
 167. Ei siinä mitään painihommia tarvita. Terve ihminen nimittäin pieree 5 - 30 kertaa päivässä tuon HS:issa mainitun tutkimuksen mukaan.

  Jokaisessa perheessä lie omanlaisensa pierukulttuuri. Sivistyneissä perheissähän ihmiset ehkä käyvät pieraisemassa toiletissa. Tavallisissa perheissä voidaan sen sijaan jopa naurahdella päästöjä. Muistan oman isäni tehostaneen pierujaan mm. jalan polkaisulla, ja äitini hyssytelleen ja koettaneen paheksua asiaa, vaikka häntä taisi vähän naurattaakin.

  Sen muistan, että Mallun kotona pieraiseminen oli kielletty muualla kuin vessassa. Mainittakoon vielä, että muuan työtoverini, ruotsin opettaja, pieraisi vahingossa tunnilla ja piti pokkansa hämmästyneiden oppilaiden edessä. Itse muistan kuulleeni muutamia pieraisuja tunnilla ja haistaneeni lukuisia äänettömiä.

  VastaaPoista
 168. "Mainitakoon vielä, että muuan työtoverini, ruotsin opettaja, pieraisi vahingpossa tunnilla ja piti pokkansa hämmästyneiden oppilaiden edessä."

  Mitä sanot Matti Nykäsen pokasta tässä? :)

  Matti Nykänen vs Lauri Karhuvaara

  VastaaPoista
 169. Onhan se ymmärrettävää että nuo painihommat "haiskahtavat" testosteronilta koska sitä saa parsa-, kerä- ja ruusukaalista. Se saattaa osaltaan selittää sitä miksi se on jäänyt lähes yksinomaan miesten lajiksi. Nainen tuskin tuo lisäarvoa painitilanteeseen. Onpa voitto joskus hellinnyt lähes pelkällä "kaasuttamisella".

  Yhtäkaikki. Pieru on sikälikin hyvä referenssi muihinkin "askareisiin". Sanonta; joka pieremättä kusee se naimatta kuolee – kertoo sen. Tuo karu totuus todennäköisesti perustuu siihen että "sorniino" (häveliäisyys) on niin pahasti päällä että se estää luonnollisen ja määrätietoisen "vonkaamisen".

  Itselläni toteamus on tättynyt tosi hyvin vaikka piereskelyn olen toteuttanut "vaivihkaa". Toimintamalli on perua ehkä ns. "tosi miehiltä". Häpeämätön kuseskelu ja musiikin "tahtiin" piereskely oli nautinnollista huvia. Parhaimmat "soittivat" "Suomen salossa" kappaletta ihan kriittiseen pisteeseen saakka jossa tulee tuo: Hoi laari laa, kohta.

  VastaaPoista
 170. Oikeastaan rakastan tällaisia keskusteluja, joissa ihmispolon sielun syövereistä päästään kainalokarvojen merkitykseen hikoiluprosessissa tai pierujen sukupuolittain eriytyvän koostumuksen analysointiin.

  Eli huomenta vaan täältä kaupunkikodista! Oli outo herätä kuumassa tiili-betonitalossa, kun on tottunut nukkumaan puutalossa oravan pikkujalkojen tepastellessa hupaisasti katolla ja Venuksen tuikkiessa aamunkirkkaalta taivaalta suoraan heräilijän silmiin. Huhhuh, on niin kuumakin, vaikka yöllä on satanut. Missäs se myrsky viipyy? Odotan jo.

  VastaaPoista
 171. "Onpa voitto joskus hellinnyt lähes pelkällä "kaasuttamisella"."

  Toivottavasti et käytä näitä epäurheilijamaisia keinoja näissä kisoissa, joissa parhaillaan olet?


  Homo-olympialaiset käynnistyivät Kölnissä

  Sinäkö se olet heti tuoss ekassa kuvassa?

  VastaaPoista
 172. Krapulan parantaminen viinalla on yhtä tarkkaa hommaa kuin ripulin parantaminen piereskelemällä!

  Toisaalta; Krapula on hankala olotila. Täytyy olla tarkkana kun krapulassa pissiä kuseksissa vetää "liikkuvia taakse" (esinahka). Jos darra on paha ja kädet vispaa oikein kunnolla niin "tosimies" hoitaa kuseskelut kyllä istualtaan, pontöllä. Useassa parisuhteessa puoliso nöyryyttää jo kolmekymppisestä lähtien "uroonsa" pissimään istualtaan.

  Kuin vaahtoavan kosken pauhina on parin taka-askeleen päästä pyttyyn "heitetty vesi". Se on Finlandia hymnin kaltainen, paatoksellinen fortissimo "sortoa" vastaan.


  Kun juot oluen Turun linja-auto asemalla se on tunnin päästä Kustavissa.

  VastaaPoista
 173. Japsukka,
  ounastelin rähinää jo eilen illalla enne iltauutisia.

  Sinulla on jo pari "punaista korttia" joten kannattaa ottaa rauhallisesti ja maltilla. Tekniikkalajissa kannattaa välttää "rappaamista".

  VastaaPoista
 174. ounastelin rähinää jo eilen illalla enne iltauutisia.

  Mikä säälittävä surkimus.

  Tekniikkalajissa kannattaa välttää "rappaamista".

  Inhottava homosteleva luuseri.

  Gay vaara, takaportit kiinni.

  Perseenkorkki

  VastaaPoista
 175. Nyt stop pojat! Viekääpä korkkinne ja loput päästönne asianosaisten omiin blogeihin. Muutoin voitte jatkaa tässä asian ja harmittoman leikinlaskun tiimoilta. Tämä on vakavahenkinen ja sekä korkeamoraalinen että -kirjallinen blogi. Ettäs tiedätte.

  VastaaPoista
 176. "Viekääpä korkkinne ja loput päästönne asianosaisten omiin blogeihin."

  Sopii mainiosti. Mikä on 4. elokuuta 2010 10.51 -viestin anonyymin blogin URL? Minulla olisi vessapaperirullan mittainen "faksi" sinne tulostettavana.

  OMG ROTFLMAO
  (Kielitoimiston käyttökieleen hyväksymiä internet lyhenteitä)

  VastaaPoista
 177. Karhuilla on kai keväisin jonkilainen "pihkatappi" jonka ne "pamauttaa kanervikkoon aikanaan.

  Tiesitkin varmaan luontoihmisenä tuon Japsukka.  Kun hipit saapui helsinkiin
mä poikapainiin satsasin
kunnes ymmärsin

Tulkoon rakkaus
tulkoon rikkaus
jokaiselle tarpeen mukaan
tulkoon rakkaus
tulkoon rikkaus
ilman ei saa jäädä kukaan

  http://www.youtube.com/watch?v=us8dNfjRLEQ

  VastaaPoista
 178. Mielestäni seksistinen pojittelu ei ole merkki vakavahenkisestä ja korkeamoraalisesta kirjoittajasta ja blogista.

  VastaaPoista
 179. Mitä Kielitoimiston työskentelyyn tulee, sen tehtävä ei ole hyväksyä tai hylätä, vaan todeta, mitä se kansa nyt taas suustaan päästelee ja mitä kieli siis on.

  Siellähän kieli syntyy, kansan parissa, ei Kielitoimistossa, ja tämän ne siellä ovat nöyrästi todenneet.

  Kielenohjailu on nähdäkseni enää kysymyksiin vastaamista, kun joku onneton välillä tahtoo tietää, miten jokin kirjoitetaan. Kaikille ei riitä se klassinen: molemmat ovat oikein, vaan joku tiukkiskansalainen tahtoo välttämättä tietää, kumpi on parempi.

  Jaa "pojat" seksistinen ilmaus? Häh?

  VastaaPoista
 180. Japelle mitali! Hän on eräs harvoista selkokielisitä ja korkeamoraalisita asiakirjoittajista täällä.

  VastaaPoista
 181. Japsukkaaaa!

  Lopeta jo tuo mököttäminen.

  Iines on just' tullut maalta kaupunkiin; ei se jaksa "piipunhattujen" kanssa enään tapella.

  Sitäpaitsi meillähän oli jo pitkä dialogi alveineen ja rauman "giälineen". Iines kyllä näyttää ne "piipunhatut" vielä sulle.

  Närhen munien näyttäminen on kokonaan toinen juttu. Ne taas voi katsoa täältä:
  http://www.torinoproject.com/images/pom_oct_05.jpg

  VastaaPoista
 182. "Japelle mitali! Hän on eräs harvoista selkokielisitä ja korkeamoraalisita asiakirjoittajista täällä."

  Älä helvetissä (Jape) tee enää tälläisia mokia (kielisitä), pienikin kirjoitusvirhe saattaa paljastaa sinut ja sitten kyllä rupeaa "pölläkkä" käymään.

  VastaaPoista
 183. Eduskunnassa ilmennyttä "seksuaalista häirintää" on puitu aikaisemminkin. Reilu 10 vuotta sitten silloinen kansanedustaja, myöhemmin europarlamentaarikko Ritva Laurila kertoi TV-haastattelussa kokeneensa myös seksuaalista häirintää: eräs mieskansanedustaja oli kahvilan jonossa sanonut, että mitäs tytöt.

  VastaaPoista
 184. Japesta kansanedustaja. Muutos nykyisiin jarrunaisiin (ja -miehiin).

  VastaaPoista
 185. Jaa "pojat" seksistinen ilmaus? Häh?

  Kyllä! Häirintää on se, mitä kuulija (lukija) kokee häiritseväksi. Koen, että seksistinen pojittelusi on häiritsevää.

  VastaaPoista
 186. Nooh, se, että joku varttunut kansanedustajanainen nimittää tytöttelyä seksuaaliseksi häirinnäksi, ei tee tytöttelystä seksuaalihäirintää. Jonkinasteista amm atin tai toimenkuvan tai sukupuolen vähättelyä se voi olla, jos niin tahtoo nähdä.

  Missä kulkee naisen ja tytön raja? Olen havainnut, että miehet nimittäin puhuvat mieluusti naisistaan "tyttöystävinä", vaikka nainen olisi jo kolmikymppinen, saati neli- tai viisikymppinen. Mikä paradoksaalista - nainen hyväksyy hyreksien itsensä "miehen tyttöystäväksi" muttei sitten taas muille "tytöksi"? Ja miten kummassa neli-viisikymppisenkin miehen naisystävä voi olla "tyttöystävä"? Mitä vikaa on naisystävässä tai rakastajattaressa? Minua jollakin tapaa etoo, kun vanha mies puhuu tyttöystävistä!

  VastaaPoista
 187. Sama juttu, Iines.

  Matti-Esko Hytönen on oiva esimerkki vanhasta "pojankoltiaisesta" joka nimittelee naisystäväänsä "tyttöystäväksi".

  Perverssiä etten sanoisi – ja sanonkin.

  VastaaPoista
 188. En kuitenkaan tarkoittanut, että kyseessä olisi "perverssi" toiminta. En näe suurtakaan ikäeroa parisuhteessa perverssinä. Ajattelin pikemmin mm. tasa-arvokysymyksen kannalta.

  Nainen nimittäin puhuu useammin "miesystävästä", ja poikaystävästä vain silloin, kun on itsekin nuori, korkeintaan ehkä kolmissakymmenissä.

  Lopuksi - kannattaa kokeilla mielikuvaa: Mattiesko Hytösen ikäinen (60 - 70? ja yhtä ryppyinen kuin Hytönen) nainen, vaikkapa Lenita Airisto tai Aira Samulin tai Riitta Uosukainen, puhuisi lehdissä "poikaystävästä". Jäisikö tämä poikaystävä-sana huomaamatta samoin kuin vanhan miehen tyttöystävä?

  VastaaPoista
 189. Jotkin sanontatavat ovat syystä tai kolmannesta vakiintuneita.

  Minun korvaani "tyttöystävä" ei kuulosta pahalta, vaikka puhutaan yli kolmekymppisestä naisesta. Ikään kuin haluttaisiin korostaa naisen tyttömäistä sulokkuutta?Viisikymppinen tyttöystävä on kyllä korni sanapari.

  Toisaalta "poikaystävä"...Hmmm. Jos käyttäisin sanaa poikaystävä, siitä tulisi mielleyhtymä toy boystä.

  Miesystävä sen olla pitää! :)

  VastaaPoista
 190. Tuota itsekin mietin, Kuunkuiske, vakiintunutta nimitystä tyttöystävän kohdalla.

  Päädyin kuitenkin siihen, että kun on päästy eroon opettajattarista ja luottamusmiehistä, voidaan muutkin epätasa-arvoiset hapatusnimitykset heittää jorpakkoon.

  VastaaPoista
 191. "Sitäpaitsi meillähän oli jo pitkä dialogi alveineen ja rauman "giälineen"."

  Kenellä meillä? En tunnista sinua. En tapaa käydä dialogia tuntemattomien kanssa. Se ei ole hedelmällistä. Kun nyt hieman katson noita sinun tälle palstalle nakkaamia rääpäsyitä (rääkäsyitä), en tohtisi niitä dialogiksi sanoa.

  VastaaPoista
 192. Minua jollakin tapaa etoo, kun vanha mies puhuu tyttöystävistä!

  Minkälaiset tuntemuksesi ovat silloin, kun vanha nainen puhuu miehistä poikina?

  En kuitenkaan tarkoittanut, että kyseessä olisi "perverssi" toiminta.

  Kyseessähän on nimenomaan perverssi toiminta.

  Nooh, se, että joku varttunut kansanedustajanainen nimittää tytöttelyä seksuaaliseksi häirinnäksi, ei tee tytöttelystä seksuaalihäirintää.

  Tietämättömyytesi kukkii jälleen.

  Ajattelin pikemmin mm. tasa-arvokysymyksen kannalta.

  Rikot nimen omaan tasa-arvolaissa tarkoitettua seksuaalisen tai sukupuoleen kohdistuvan häirinnän kieltoa.

  Tasa-arvovaltuutettu - Häirintä

  Seksuaalinen ja sukupuoleen perustuva häirintä on tasa-arvolaissa tarkoitettua syrjintää

  Seksuaalisella häirinnällä tarkoitetaan sanallista, sanatonta tai fyysistä, luonteeltaan seksuaalista ei-toivottua käytöstä, jolla tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukataan henkilön henkistä tai fyysistä koskemattomuutta erityisesti luomalla uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri.

  Sukupuoleen perustuvalla häirinnällä tarkoitetaan henkilön sukupuoleen liittyvää ei-toivottua käytöstä, joka ei ole luonteeltaan seksuaalista ja jolla tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukataan tämän henkistä tai fyysistä koskemattomuutta erityisesti luomalla uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri.

  Seksuaalinen häirintä voi ilmetä ainakin seuraavin tavoin:

  1)* sukupuolisesti vihjailevat eleet tai ilmeet
  2)* härskit puheet, kaksimieliset vitsit sekä vartaloa, pukeutumista tai yksityiselämää koskevat huomautukset tai kysymykset
  3)* pornoaineistot, seksuaalisesti värittyneet kirjeet, sähköpostit, tekstiviestit tai puhelinsoitot
  4)* fyysinen koskettelu
  5)* sukupuoliyhteyttä tai muuta sukupuolista kanssakäymistä koskevat ehdotukset tai vaatimukset
  6)* raiskaus tai sen yritys

  Sukupuoleen perustuva häirintä voi ilmetä esimerkiksi seuraavin tavoin:

  7)* halventava puhe toisesta sukupuolesta
  8)* toisen sukupuolen alentaminen
  9)* työpaikka- tai koulukiusaaminen silloin, kun se perustuu kiusatun sukupuoleen.


  Käsittäkseni kyseeseen tulee ainakin seuraavat kohdat, joita on rikottu: 1, 2, 3, 7 ja 8.

  VastaaPoista
 193. Iines on just' tullut maalta kaupunkiin

  Joo, mutta ei se sua huomaa. Kuunkuiske ehti tielle...

  Iines ylenkatsoo

  VastaaPoista
 194. Anonyymi, kysyt minkälaiset tuntemukseni ovat silloin, kun vanha nainen puhuu miehistä poikina.

  No juuri siksihän minä kysyin ylempänä samaa sinulta ja muilta käyttäen esimerkkinä mm. Lenita Airistoa.

  Minusta siis tyttöystävä- tai poikaystävä nimityksenä on yhtä epälooginen naisen kuin miehen kohdalla, jos sillä tarkoitetaan tyttö- tai poikaiän ylittänyttä henkilöä. En osaa erotella sukupuolia monenkaan asian kohdalla erillisiksi ryhmiksi. Ihmisiä me olemme ensisijaisesti.

  Tyttöystävästä tulee mieleen automaattisesti myös "girlfrend/boyfrend", ja ehkä nämä englanninkieliset sanat luovat suomalaisen mieleen paremmin mielikuvan teini- tai nuorisorakkaudesta, jota ne nähdäkseni ennen kaikkea tarkoittavat. Minusta nimittelyssä on kyse nuoruuteen takertumisesta.

  Kirjoituksesi loppuosasta, Anonyymi, sanon vain, että pykäläviidakkosi ei tiukan juridisesti ottaen puhu halaistua sanaa tytöttelystä, mutta niin kuin yllä jo sanoin, tytöttelyä voidaan pitää aikuista naista halventavana puhutteluna.

  Seksististä tytöttely ei automaattisesti ja aina ole, vaan seksistisyys on tulkitsijan omassa päässä, etenkin jos näkee naisen paljolti seksiobjektina.

  VastaaPoista
 195. Tytöttelyä ja pojittelua voi käyttää myös tahallisen halventavassa merkityksessä, mutta persoonasta se on kiinni miten sen ottaa. kaltaiseni äijät kyllä ymmärtävät sen usein huumoriksikin.

  Minua kaivelee, kun joka paikassa nykyisin teititellään minua.

  Matti-Eskon huumorin laji on tahallinen ärsyttäminen. - Joku kysyy, mitä huumoria se sellainen on, ei sitä kaikki ymmärrä.

  Tahallaan käyttää tuollaisia tyttöystävä-sanoja, tai puhuu kieltämättä aika kuivakkaasta hauiksestaan, tai hiuksistaan,tietäen että sillä saa jotkut hyppimään tasajalkaa.

  Huumoria tuollaisesta tekee juuri se, että Matti-Esko yleensä toisista kirjoittaessankin rakentaa juttunsa niin, että pilkka kohdistuu väistämättä myös itseensä.

  Jokaisen on syytä välillä nauraa omalle paskantärkeydelleen, kun sitä meistä kaikista ihmisistä kuitenkin ainakin tarpeellinen määrä löytyy.

  Omissa jutuissani aika usein (ei koske sitä yhtä rikollisjärjestöä) kohdistan kärjen juuri omiin pikkumaisuuksiini, tai outouksiini, vaikkei sitä tietysti muut pysty välttämättä tietämään, kun eivät tunne ihmistä tämän nimimerkin takana.

  VastaaPoista
 196. Paskantärkeys on kamalaa, mutta en osaa yhdistää paskantärkeyttä siihen, että keski-ikäis- ja vanhuspiireissä tosissaan lausuttu "tyttöystävä" näyttäytyy minulle paitsi ikärasismina ja tasa-arvokysymyksenä myös teennäisenä; ei siis tuomittavana, ei pahana, ei perverssinä, eikä hyvänä huumorina.

  Asia ei ole suuri merkitykseltään, kunhan mainitsin keskustelun tiimellyksessä.

  VastaaPoista
 197. Anonyymi, kysyt minkälaiset tuntemukseni ovat silloin, kun vanha nainen puhuu miehistä poikina.

  Aivan, mutta et vastannut edelleenkään.

  käyttäen esimerkkinä mm. Lenita Airistoa.

  Lenita Airisto on tunnettu sovinistisika (sovinisti on sukupuolineutraalitermi) joka halventavasti pojittelee miehiä.

  Kirjoituksesi loppuosasta, Anonyymi, sanon vain, että pykäläviidakkosi ei tiukan juridisesti ottaen puhu halaistua sanaa tytöttelystä, mutta niin kuin yllä jo sanoin, tytöttelyä voidaan pitää aikuista naista halventavana puhutteluna.

  Voi ziisuskraist! Anna mun kaikki kestää. Kuinka joku voikin lukea noin huolimattomasti LAKITEKSTIÄ, joka hänelle eteen asetetaan? En minä tytöttelystä puhunutkaan vaan pojittelusta.

  Olet syyllistynyt ei-toivottun käytökseen, jolla tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti olet loukannut henkilön henkistä tai fyysistä koskemattomuutta erityisesti luomalla uhkaavan, vihamielinen, halventavan, nöyryyttävä tai ahdistavan ilmapiirin.

  Erityisesti pojittelullasi syyllistyt halventavaan puheeseen miessukupuolesta ja miessukupuolen alentamiseen.

  Pojittelusi on siis seksististä ja tuomittavaa, mikäli kuulija kokee pojittelusi seksistiseksi ja halventavaksi.

  Hemmetti soikoon!

  Arvi ja potsi

  VastaaPoista