29.9.2010

Ruumiin joutilaisuus

Muuan anonyymi epäili edellisessä blogikeskustelussa, että "Täällä on näemmä liikkeellä taas "vapaapäiväläisiä" työnantajan ajalla."

Täytyy myöntää, että keskustelu kävi aika pirteästi kesken parhainta työaikaa, aamupäivää, jolloin ihminen on jo selkeästi hereillä muttei vielä väsynyt - kenties hän on jopa vähän innoissaan tulevasta päivästä ja sen mahdollisista riemuista ja haasteista. Sitä en tiedä, moniko kirjoitti työantajan piikkiin, moniko omaansa. Lukijamittari kuitenkin kertoo jotakin virtuaaliliikehdintää tarkkailevalle viestinnällisesti uteliaalle ihmiselle.

Mittari siis kertoo, että täällä käydään Korson* poliisista, Suomen valtiovarainministeriöstä, eri kaupunkien yliopistoista, valtion ja kaupungin laitoksista, eduskunnasta ja nimeltä mainitsemattomista tutuista yrityksistä, puhumattakaan pienyrityksistä.

Tämän täytyy tietenkin merkitä sitä, että väki on liikkeellä työnantajan päätteillä, käyttäen työaikaa luppoaikanaan. Jos vielä luo silmäyksen siihen, minkä perässä tänne tullaan, se ei suinkaan aina ole tiukka asiahaku tai hinku Iineksen sanan äärelle, vaan ihan sieltä pääkallon paikaltakin tullaan ison takapuolen, naiset pillu paljaana ja kapea hame hyväily -hakujen perässä. Kautta aikojen suosituin haku blogissani on nuorta lihaa, ja etenkin työpaikkahakuna. Keskellä kirkkainta vireintä työaikaa haetaan innoitusta nähtävästi elämän perusarvoista, siitä, mikä maailmaa pyörittää.

Anteeksi annettavia työpaikkahakuja ovat mielestäni ahdistuneet terveyshaut, kuten vaikka elohiiri silmässä, värinä niskassa, korkea alapaine tai kahvi ja huimaus. Senkin kyllä annoin anteeksi, kun eräästä korkean tahon laskentatoimen yrityksestä tultiin blogiini kirjanpidon alkeet -haun perässä - tarkkaa sanamuotoa en muista. (Muistini mukaan tuo haku oli valtiovarainministeriön, mutta en kirjaa sitä tähän, koska en ole varma. Muistini on hatara omien blogikirjoitusteni suhteen, kuten anonyymit tietävät.)

Olen itsekin koulussa surffaillut netissä joskus oppitunnilla. Kerran harrastin jopa kyseenalaista nettierotiikkaa, kun opiskelijat kirjoittivat itsenäisluonteisia projektitehtäviään, eikä minulla ollut mitään tekemistä. Muuan keskustelupalstan verbaalikkomies puki minut tiukkaan punaiseen lateksihaalariin ja pani laskemaan pulkalla mäkeä pylly siukuen. Muuta ei kuulemma tarvittu. Minähän laskin. Kun opiskelija tuli näyttämään paperiaan, pienensin sivun alapalkkiin - tämän taidon olin oppinut oppilailta - ja katsoin häntä ehkä hieman sumein silmin, mutta täysin hetkessä kiinni. Tämä oli sitä aikaa, jolloin olin löytänyt netin ja kokeilin kaikki mahdolliset asiat, kuten uteliaat kai tekevät.

En osaa siis sanoa, onko työaikana surffailu pois työnantajalta, sillä jonkin verran joutilasta aikaa töissä aina on. Kun katsoo mitä tahansa työtehtävää ulkopuolelta, tuntuu kuin se olisi löysää täynnä ja työntekijä vetkuttelisi tahallaan. On myös niin, että ihminen haaveilee pitkin päivää silmät avoinna muita petkuttaen, katsellen muka tilikirjaa tai puhuvaa esimiestä tai mitä milloinkin. Nettisurffauskin on haaveilua, itseen uppoamista, hetki yksityisyyttä, joka on tarpeen, jotta jaksaa työtehtäviä. Sitä paitsi näpytellessään koneella ihminen näyttää työhön uponneelta. Minä tiedän tämän.

Vielä yksi asia - joutilaat ja kiireettömät ihmiset, haaveilijat ja surffailijat ovat ihastuttavia kanssaeläjiä. Sellaisen ottaisin mukaani autiolle saarelle.

( Ivan Gontjarov, Oblomov, kansikuvassa Ilja Repinin maalaus säveltäjä Modest Musorgskista )

* nimi muut.

330 kommenttia:

 1. Meinasin juuri ruveta lukemaan "Sadan vuoden yksinäisyyttä" mutta eipä taida huvittaa.

  Kauko Putki

  VastaaPoista
 2. Kukahan on pistänyt Musorgskin kuvan Oblomovin kanteen?

  Suomessa Juutas Käkriäisenä voisi sitten esiintyä vaikka nuori Sibelius.

  VastaaPoista
 3. Minun täytyy myöntää, että tuo Sadan vuoden yksinäisyys odottaa hyllyssäni loppuunlukua. Aloitin suurin toivein, ehkä eniten kirjan nimeen rakastuneena.

  Mitäs jos luettaisiin kirja yhdessä, KP, aloitetaan tällä viikolla ja katsotaan sitten, mitä tykätään?

  Ohoh, tarkka havainto, kariav, Musorgskihan se siinä - mitä ei heti huomaa.

  Kirjan kannen tekijästä ei ole tietoa, mutta aika uskalias veto kustantamolta panna säveltäjä joutilaisuudesta kertovan kirjan kanteen. Outoa peräti.

  VastaaPoista
 4. Todellakin!


  Rakastin sua niin, sä olit armahin
  ja kaikkiin kirjeisiin piirsit nuolet sydämin
  oli maailma meille luotu, kaunis satumaa
  oli kaikki valmista ja ihanaa

  Kultaisen medaljongin kaulaasi pujotin
  sovit huomisesta, sua turhaan odotin
  mietin mikset tullut, pettänytkö liet
  kun ei yhteen kulje tiet

  Miksi kaikki rakkaustarinat aina päättyy niin,
  surun kirvoittamiin kyyneliin?
  Miksi haipuu rakkaus, sammmuu ystävyys
  ja saapuu sadan vuoden yksinäisyys

  Joku kertoi, auton alle jääneen rakas sun
  kaulastas ne löysivät medaljongin mun
  viimeiset sanasi, rakkautesi sä kerroit aina jatkuvan

  Miksi kaikki rakkaustarinat aina päättyy niin,
  surun kirvoittamiin kyyneliin?
  Miksi haipuu rakkaus, sammuu ystävyys
  ja saapuu sadan vuoden yksinäisyys  . . . . lue sinäkin!

  Kake

  VastaaPoista
 5. Varhain kuolleen Sigin kaunis rakkauslaulu - kiitos kun palautit mieleen.

  Näinä päivinähän ei saa sanoa kauniita asioita, vaan ne pitää esittää ruman takaa, potkujen kera. Sääli. Olen aina inhonnut eufemismeja ja verhoamisia.

  VastaaPoista
 6. Vedätätkö nyt yksinkertaista sielua vai näetkö kaiken tuon jostakin ns. lukijamittarista?

  Jos se on totta, niin kukahan meistä on Korson poliisi?

  Hmmm... sen täytyy olla Mikis.

  PS. Minäkään en ole lukenut Sadan vuoden yksinäisyyttä. Syystä siitä muun muassa, että tämä maaginen realismi oli yhteen aikaan tiedostavien piirien suosiossa, jolloin se korvissani kuulosti lähes sosialisiselta realismilta.

  Voisin yrittää, jos perustat Lukupiirin.

  VastaaPoista
 7. Tapsa,

  suurin osa lukijamittarin tiedoista on hepreaa, eli tiedoista ei voi päätellä mitään.

  Joissain harvoissa tiedoissa näkyy vaikka tällainen: IP Address 123.456.78.# (The City of Pori).

  Tuo Korson poliisi lukee IP-osoitteen vieressä, mutta niin, että Korso on muutettu erään toisen paikan nimestä tässä jutussani. Samoin näkyy Eduskunta - The Parlament of Finland tai EU:n parlamentti - sieltäkin blogia luetaan.

  Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että oma IP:ni näkyy kaikkialla missä liikun, ja olen sitä mieltä, että jos kaikkien IP:t näkyisivät, nettikiusaaminen ja herjaus ja anonyymihuutelu loppuisi sen sileän tien.

  Kannatan siis avoimuutta ja Site Metereitä ja toivon, että kaikki avoimuuden ja vapaan viestinnän kannattajat asentaisivat Site Meterfin blogiinsa.


  PS Minähän luen Sadan vuoden yksinäisyyden ja keskustelen siitä, jos viisi muuta ilmoittautuu ja suostuu laatimaan arvioinnin teoksesta luettuaan sen määräajassa.

  VastaaPoista
 8. Huh huh... kolusin kirjahyllyni läpi ja meinasin pudota tikkailta, mutten löytänyt Sadan vuoden yksinäisyyttä - löysin vain Patriarkan syksyn.

  Löysin myös muita mielenkiintoisia - mm. Kejosen Uskomattomat, Salaman Joulukuun ja Edwin Anttilan Arvo tuli heristelemään nyrkkiä.

  VastaaPoista
 9. Tutkikaapas muutkin joutessanne korkeita tai matalia kirjahyllyjänne, mitä unohtuneita aarteita tai hassunnimisiä opuksia niistä löytyy - tämähän on joutilaisuuden postaus, joten on hyvä keksiä pinnallista joutavaa tekemistä.

  Tuo Tapsan taitaa kyllä olla laittamaton - Arvo tuli heristelemään nyrkkiä. Minäkin katson hyllyyni huomenna, kun on uusi joutilas päivä.

  VastaaPoista
 10. Juu, heh heh, minäkään en ikinä lue Matti Rossin käännöksiä.

  VastaaPoista
 11. Musotsorogorksikista näköjään wikipediassa myös tuo kuva, hieman oli mies tyylillisesti muuttunut nuoruuden kuvastaan.

  Ainakin suurissa yrityksissä internetin käyttö on ohjeistettu. Yleensä ovat ohjeistukset melko sallivia, poikkeuksiakin on. Käsittäkseni aika yleinen on systeemi, jossa pornosivuille, pelisivuille yms. pääsemiseen estot, niille sivuille saa mennä, joille pääsee.

  Hyllyssä minulla on Ihmeitten maailma -kuvilla valaistu esitys ihmeellisistä ilmiöistä ja olosuhteista luonnossa ja ihmiselämässä(vieraitten lähteiden mukaan kirj. Toht. H.Kronström,
  1892) Siinä on mm. hienoja teknillisiä keksintöjä.

  Tietysti ja tottakai S. Niinistön "Hiljaisten historia - tragikoomillinen esitys monessa hulvattoman paatoksellisessa näytöksessä"

  VastaaPoista
 12. Hassuinta kirjaa en ole vielä katsonut hyllyistäni, mutta kamalin kirjan nimi on selvä. Se on Aila Meriluodon Mekko meni taululle. Nimi tökki jo ostovaiheessa, ja edelleen. Vaikka se on erään opettajan lausahdus Meriluodolle, en pidä siitä kirjan nimenä.

  Emännän tietokirjasarja (v. 1939) on kyllä hauska myös sisällöltään. Esimerkiksi ulkomaanpassin myöntää kirjan mukaan kansalaiselle maaherra viideksi vuodeksi kerrallaan. Kirjassa on myös kuvia, mm. katselen juuri tuberkuloottisia lapsia ilmakylvyissä -kuvaa.

  VastaaPoista
 13. Mikko Papirossi viitannee tapaukseen Dénes Kiss, (unkarilainen kirjailija) jolle koitui vakavaa haittaa, kun Sadan vuoden yksinäisyyden suomentaja Matti Rossi ilmiantoi Kissin Unkarin kirjailijaliitolle neuvostovastaisten mielipiteiden esittämisestä.

  Tapaushan nousi muutama vuosi sitten lehtiotsikoihin uudelleen, kun Rossille myönnettiin valtionpalkinto kääntäjäntyöstä. Ben Zyskowicsin mielestä palkintoa ei olisi tullut antaa natsihenkisen ilmiannon vuoksi.

  No, jos kirjan tahdon lukea, luen sen Rossin taustoista huolimatta, sillä Márquezistahan tässä enin on kysymys. Haittaa vain pokkarini pieni präntti, pistekokoa 8 tai 6, arvelen.

  VastaaPoista
 14. Jos tänn tullaan "nuorta lihaa" haun johdattamana niin mistä tämä kertoo?
  Hakukonehan osoittaa tänne tuolla haulla.
  Onko hakukoneessa vikaa, vai onko kuitenkin niiin, että täältä sitä nuorta lihaa löytyy?
  Joko bloggaaja on "nuorta lihaa" tai käsittelee sitä kiihkeästi, kun hakutulos osoittaa terhakaasti tänne.

  En siis syyttäisi hakijaa vaan joko hakukonetta tai bloggaajaa, eli peilistä voi erään "viisaan" mukaan hakea sitä syytä.

  Tämä viesti on kirjoitettu työnantajan ajalla (teknisesti ruokatauolla kuitenkin), tietokoneella ja nettiyhteydellä.

  VastaaPoista
 15. Kas - kirjoitinkin Edwinin runokirjan nimen väärin. Näin se menee: Arvo tuli heristeleen nyrkkiä.

  Minulla on siinä tekijän kuulakärkinen omistuskirjoituskin:

  "Usko itseesi
  kuin jumala olisi sisälläsi.
  Karsi oksasi
  jotka ovat kuivuneet."

  Päivätty kauan sitten kirjallisuustapahtumassa pitäjässä, josta Viina-Matti oli kotoisin.

  VastaaPoista
 16. Rossin tapauksesta olen sitä mieltä, että niin kauan kuin tässä yhteiskunnassa valveutuneet nuoret ihmiset heräävät toistuvasti (usein vanhojen stalinistien yllyttämänä) siunailemaan posket täristen Sibeliuksen, Koskenniemen, Paavolaisen ja Arvo Ylpön "natsisympatiota", Matti Rossin iljettävää ilmiantoa ei pidä unohtaa tai ymmärtää.

  Mies on kelpo runoilija ja hyvä kääntäjä, mutta hänellä on lurjuksen sielu, sellainen jota pyövelit kaikkialla maailmassa arvostavat.

  Uskossaan sokeat diktatuureja ylläpitävät.

  VastaaPoista
 17. PS. Patriarkan syksyn on kääntänyt Pentti Saari... ei kuitenkaan koski vaan tsa.

  VastaaPoista
 18. 6 pisteet tekstiä romaanissa ei lue "Erkkikään".

  Omani speksit:
  Sadanvuoden yksinäisyys
  Kirjakerho 1983
  Leipätekstit Times 12 pistettä.
  Rivinväli 12 pistettä.
  Sivumäärä 348
  Koko 215 x 140 mm

  Kake

  VastaaPoista
 19. Nuori liha -haku johtaa blogiini nuorta lihaa kriittisesti käsittelevän tekstini vuoksi, Jape hyvä. (Löytyy ihan haulla "nuorta lihaa".)

  Tämä osoittaa samalla sen, miten olemattomia Googlesta tulevat haut blogiin usein ovat, vaikka bloggaajat tahtovat laskea näitä eksyneitä sieluja bloginsa lukijoiksi. Kävijämäärä ei suinkaan tarkoita lukijamäärää.

  VastaaPoista
 20. Eettisesti mielenkiintoinen on kysymys siitä, olisiko Rossilta pitänyt kieltää valtionpalkinto hänen lurjuutensa vuoksi.

  Onko olemassa sellaisia lurjuuksia, jotka ovat pahempia lurjuuksia kuin muut lurjuudet? Mitkä sellaisia olisivat?

  Kauko Putki, minun pokkarissani on 414 sivua, ja teksti on liian pientä. En avannut kirjaa kun ostin sen. Nykyään avaan varsinkin pokkaripainokset.

  VastaaPoista
 21. Tony Curtis ei kuitenkaan ollut lurjuus, eikä kurjuus, vaan veijari, kun se toinen oli se pyhimys.

  Eikö tuollainen nuorta lihaa-haku osoita selvää kokemattomuutta ja viattomutta, kun selvää jokaiselle pitäisi olla, ettei google indeksoi pornoa tuollasiin sanoihin, haun alta ei löydy yhtään pornosivua. (muutaman ensimmäisen jaksoin katsoa)

  Googlessa ruma sana pitää sanoa niin kun se on.

  VastaaPoista
 22. Rossin teon tulisi hävettää häntä lopun ikäänsä, luultavasti häpeääkin.

  Oliko oikein myöntää hänelle valtionpalkinto? Tottakai, jos ansiot työssään ovat palkinnon perusteiden mukaiset. Ilmeisesti ovat.

  Maamme on kuitenkin myöntänyt esimerkiksi Suomen valkoisen ruusun suurristin ketjuineen ("presidenttikettingit"), ansioista Suomen hyväksi tehdystä työstä, mm. Herman Göringille, Leonid Brezneville ja Nicolae Ceaucesculle.

  VastaaPoista
 23. Minusta Rossi on valtionpalkintonsa ansainnut, mikäli se annettiin kirjallisista ansioista.

  Muista ansioista ehkä Neuvostoliiton Sankarin arvonimi olisi ollut paikallaan.

  Korostan vielä, etten tuomitse Rossia kauhean ankarasti. Ihminen on heikko ja pakkoraossa monesta tuli ilmiantaja - Rossista tosin omasta halustaan, uskonsa tähden. Mutta fundamentalistithan ovat kaheleita, lähes syyntakeettomia.

  Peräänkuulutan vain suhteellisuuden tajua: Rossin ja muiden stalinististen kulttuurivaikuttajiemme synnit ovat kertaluokkaa veriruskeampia kuin 30-lukulaisten hairahdukset.

  Lisäksi ne hairahdukset tehtiin täysin erilaisessa maailmantilanteessa ja ilman sitä tietoa, joka jo 70-luvulla oli kaikkien suomalaisten saatavilla. Tiedän, mistä puhun.

  Jos hakee esimerkkejä, niin esim. Paavolaisen vuonna 1936 (!!!) kirjoitettu Kolmatta valtakuntaa käsittelevä kirja on paljon kriittisempi kohdettaan kohtaan kuin Suomen koulujen 80-luvun historiankirjat Neuvostoliittoa kohtaan.

  Tämän asian unohtamista, sivuuttamista ja vähättelyä minä jaksan ihmetellä.

  VastaaPoista
 24. Lisäyksenä edelliseen, että kyseisillä kettingeillä "Suomi halua osoittaa kunnioitusta ja arvonantoa saajaa kohtaan".

  VastaaPoista
 25. "...ansioista Suomen hyväksi tehdystä työstä, mm. Herman Göringille, Leonid Brezneville ja Nicolae Ceaucesculle."

  Lisäksi noista vain Göring on sen ansainnut.

  VastaaPoista
 26. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 27. Myönnän, että Saksan ilmavoimien merkityksestä jatkosodassa on ehkä liian vähän puhuttu julkisuudessa. Kirjat sitä toki ovat käsitelleet.

  Ansiomerkkiä ei kuitekaan koskaan peruuteta, Suomi haluaa edelleen osoittaa kunnioitusta ja arvonantoa Göringille, ei esimerkiksi saksan ilmavoimien lentäjille.

  Lista kettingeistä on muutenkin surullinen, vielä 1989 Puolan rautakasvo-kenraali Jaruselski.

  VastaaPoista
 28. Historia on siitä kivaa, että tiedämme tuloksen, joten on helppo tuntea itsensä fiksummaksi ja paremmaksi kuin ne entisajan tunarit.

  Lisäksi historian ainoa pätevä opetus on se, että historia on aina voittajan kirjoittamaa.

  Siksi mekin kauhistelemme aidosti natsien hirmutekoja, mutta vain viran puolesta vähän väkinäisesti kommunistien hirmutekoja. Eikä siitä ole kovin kauan, kun kommunistit viimeksi tappoivat 3 miljoonaa ihmistä - ihan meidän aikanamme, tv-aikana.

  Mutta tekevällehän sattuu. Mitä noista. Toivottavasti Kimitkin pysyvät vallassa, ettei status quo horjahtele vaarallisesti (meitä uhaten).

  VastaaPoista
 29. Iines: "Nuori liha -haku johtaa blogiini nuorta lihaa kriittisesti käsittelevän tekstini vuoksi, Jape hyvä."

  Niin? Eli täällä siis käsitellään "nuorta lihaa", myönnät itsekin. En ole lukenut sinun "nuorta lihaa" kirjoituksiasi (saisit referoida sitä ihan palveluna lukijoille), joten en pysty juuri nyt arvioimaan kirjoitelmasi kriittisyyttä. Mutta olin aistivinaan tuossa tämän bloggauksesi tekstiosassa, että paheksut "nuorta lihaa" hakijoita, vaikka myönnät, että itse kirjoitat siitä. Mistä tiedät noiden Google hakutulosten perusteella "unorta lihaa" hakeneiden motivaation? Kenties sekin on kriittinen?

  PS. Minäkin olen joskus vilkasissut mistä IP osoitteista blogiini tullaan ja hyvin edustettuna ovat erilaiset valtion ja kuntien virastot, ministeriöt ja seurakunnat. Hyvin on porukoilla aikaa surffata. Tästä päästään lempiaiheeseeni, eli että suomessa on ihan liikaa virkamiehiä(naisia). 5,3 miljoonaista kansaa pyörittää virkamiesarmada, jolla muualla pyöritetään 20 miljoonaista populaa. Juustohöylälle on töitä! Minä lupaudun konsultiksi (kohtuu palkkio, ilman mitään vastuuta) ja kerron mistä höylätään...
  Kukaan ei varmaan arvaa mistä lähtisi ekana?

  VastaaPoista
 30. Göring oli Euroopan Teräs- ja Hiiliunionin, nyk. EU, suunnittelija. Olisiko siitä hyvästä pitänyt antaa mitali?

  VastaaPoista
 31. Minähän en siis lue sellaista kolkeakultturia ja taidekirjallisutta mitä suuriosa täällä äänessä olijoista tuntuu lukevan. Olen aika hidas lukija ja kirjallisuus jota luen on melko tuoretta ja kevyttä.

  Yksi kummallisuus kirjahyllyssni kuitenkin on. Se on Unto Parvilahden Berijan tarhat. Havaintoja ja muistikuvia Neuvostoliita vuosilta 1945-1954.. Kirja on ilmestynyt 1957.

  Kirja kuvaa paikoitellen hauskasti, vaikka kokijan olot ei aina kovin mukavat olleet, miten pöljä systeemi Neuvostoliitossa oikein oli.

  VastaaPoista
 32. Jos tarpeeksi populaa ilmoittautuu Iineksen kirjahaasteeseen (Sadan vuoden yksinäisyys), voin lähteä mukaan. Sillä varauksella, että kirja on saatavilla kirjastosta.

  Ehkä luin, ehkä en. Siis mainitun kirjan. Hämärä muistikuva on siitä, että joko a) olen aloittanut tai b) jopa lopettanut. Joka tapauksessa siitä on niin kauan aikaa - varmasti yli kymmenen vuotta - että muistamattomuus menee ihan sen piikkiin, ei kirjan kiinnostavuuden.

  VastaaPoista
 33. Kas, meillä on Japen kanssa ainakin yksi sama kirja hyllyissämme!

  Parvilahtihan luovutettiin sodan päätyttyä Neuvostoliittoon, jossa hän joutui siis vankileirille, siksi että hän toimi sodan aikan suomalaisen SS-Viking-pataljoonan yhteysupseerina.

  Olen jossakin maininnutkin, että ex appiukkoni kuului näihin suomalaisiin SS-miehiin, samoin kuin kotikyläni poliisikin.

  Niilo Lauttamus kertoo näistä asioista kirjassaan Vieraan kypärän alla.

  Niin - 50-luvulla ilmestyivät myös mm. Poika Tuomisen muistelmat, joissa kerrottiin Neuvostoliiton luonne ja menetelmät täysin tyhjentävästi.

  Siis silloin jo tiedettiin kaikki. Taistolaiset taas hoksasivat jotakin pientä vasta 90-luvulla.

  VastaaPoista
 34. Minustakin Rossi ansaitsee palkintonsa kääntämistyönsä vuoksi. Tämähän juuri on objektiivista toimintaa, ettei anneta menneiden syntien tai henkilön mielipiteiden vaikuttaa henkilön muuhun elämään ja etenkään työasioihin.

  Niljakas teko ansaitsee silti ankaran tuomitsemisen. Mutta annetaanhan murhamiehellekin kai anteeksi? Ja varkaalle?

  Älkääs nyt hyvät ihmiset vaan ilmoittautuko tuohon Sadan vuoden yksinäisyyden lukemiseen, tai minäkin joudun lukemaan sen.. Siis tämä on vitsi. Onhan tämä vitsi?

  VastaaPoista
 35. Ei kai se (S V Y) ihan NIIN huono ole, Iines?!

  Jos lukemiselta ei voi välttyä, niin voihan sen harppoa tunnissa läpi :)

  VastaaPoista
 36. Minua huvitti jollakin tapaa, kun televisiokanavilla surffaillessani törmäsin suomalaisesta sensuurista kertovaan dokumenttiin, josta näin palan, olisiko ollut jokin Ylen dokkari.

  Siinä kerrottiin esimerkein, miten paljon Suomesta hävitettiin ja kiellettiin neuvostovastaista kirjallisuutta, mm. Pekka Peitsen eli Kekkosen pakinakirja poistettiin markkinoilta ja kiellettiin neuvostovastaisena. Paljon muutakin kirjallisuutta tuhottiin neuvostokriittisenä, eli meillä oli siis sensuuri sotien jälkeen - muistaakseni dokumentissa oli kyse sotienjälkeisestä ajasta.

  Jotenkin en ole tiennyt tällaista tapahtuneen, olen kulkenut suljetuin silmin, tai sitten silmäni on suljettu koulun ja vallitsevan ilmapiirin ansiosta.

  PS Kuunkuiske, hyvähän se kirja varmaan on, mutta raskas lukea. Olen siis jo kertaalleen koettanut ja toki luen, jos nyt muutkin lukevat.

  VastaaPoista
 37. Jape kyseli nuoren lihan perään.

  Minulla on monta hassua kirjaa muuten, ja yksi niistä on opaskirja Nuoren äidin kirja, v. 1940. Sen kansien sisäpuolelle on joku kirjoittanut kosmoskynällä perheen koirien nimet (yksi kuoli auton alle), traktorin, juurikaskylvökoneen sekä tukanleikkuukoneen merkit. Alapuolella lukee lisäksi, että "sotien jälkeen oli paljon tyhjiä pulloja, minä synnyin silloin v. -43."

  Kirjan esipuheessa sanotaan, että kun nainen joutuu naimisiin, hänelle avautuu uusi tuntematon maailma. Jatko on yhtä hupaisa.

  VastaaPoista
 38. Peräänkuulutan vain suhteellisuuden tajua: Rossin ja muiden stalinististen kulttuurivaikuttajiemme synnit ovat kertaluokkaa veriruskeampia kuin 30-lukulaisten hairahdukset.

  Tämä on nykyään totta. 30-luvulla suomalaiset kirjailijat ja runoilijat olivat parempia suomalaisia kuin 70-luvulla. Tämähän on ihan fakta konjuktuureista riippumatta. Maagista realismia ei saa lukea. Mainosmiehillä on varmaan valmiina pitempikin kirjallisuuslista vahingollisesta 70-luvun suomalaisen kulttuuripiirin suosimasta kirjallisuudesta, jonka mainosmiehet jättivät lukematta.

  VastaaPoista
 39. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:QLU8yneERqUJ:yle.fi/iines/kirjanurkka/oma.html+lukemani+kirja&cd=12&hl=fi&ct=clnk&gl=fi

  Onks tämä meidän Iines?

  Kake

  VastaaPoista
 40. Iines: "Jape kyseli nuoren lihan perään."

  Niin. Luin bloggauksesi, mutta en nähnyt siinä kritiikkiä. Kirjoitus oli feministipoljentoinen. Se oli hyvin pitkälle sellainen kun ajattelinkin: yksi silmäinen ja vain yhdestä näkökulmasta katsottu. Epätasapuolinen siis. Siinä kaikki esimerkit oli sitä että mies teki sitä ja haki tätä (oletit että nuoren lihan hakija on automaattisesti mies. miksi?) ja vuorasi bloginsa pielustat nuorten naisbloggarien nimillä...
  Mistä tiedät montako "nuorta lihaa" olevaa miestä on lukijoittesi joukossa?
  Pitäiskö sinua paheksua tästä?

  Tämä on nyt siis kritiikkiä.
  On harmillista, kun asioita ei voida käsitellä tasapuolisesti useammasta näkökulmasta.

  VastaaPoista
 41. Maaginen realismihan on kivaa. Etenkin jos siinä olisi hiven huumoria mukana.

  Näin on vaikkapa Roald Dahlilla, yhdellä rakkaimmista lemppareistani. Minä lasken hänet maagiseksi realistiksi, koska hän kirjoittaa satuja myös aikuisille, satuja, joissa on realistinen pohja, mutta ei julistusta. Lukekaapa joutessanne vaikka Henry Sugarin ihmeellinen maailma, aika ohut novellikokelma. Ellette ihastu, vika ei välttämättä ole kirjassa.

  KP, tuolla linkkaamallasi Iines-palstalla oli pilkku rinnasteisten alistuslauseitten välissä. Minä en tekisi niin rajua virhettä, vaikken olekaan kiihkeä suhteessa pilkkuun. Mutta hauska palsta näkyi olevan.

  VastaaPoista
 42. Jape on oikeassa. Iines on puumanainen (cougar). Hänhän on usein kirjoittanut, että miksi vanhempi nainen ei saisi nauttia nuoremmasta miehestä, jonka innokkuus sopii kokeneemman naisen välinpitämättömyyteen.

  VastaaPoista
 43. Minähän sen jutun kirjoitin, Jape, joten tottakai se on minun näkökulmastani. Ei tämä blogi nyt mikään laajakulma edes pyri olemaan, vaan yhden pienen ihmisen näkemys milloin mistäkin.

  En pyri siis räjäyttämään pajatsoa alustuksessa ja sanomaan kaikkea objektiivisesti kaikkia tahoja valottaen. Keskustelu on sitä varten, että siellä näkökulmat laajenevat, kiitos kommentoijien. Keskustelu käynnistyy parhaiten, jos alustaja on jotainb mieltä ja hieman provosoi, ei liikaa eikä suoranaisella valheella.

  VastaaPoista
 44. Iines: "Minähän sen jutun kirjoitin, Jape, joten tottakai se on minun näkökulmastani. "

  Miksi se näkökulma ja asetelma on aina sama? Mies paha, nainen hyveellinen enkeli.

  Missä hiivatissa se paljon puhumasi vinonäkökulma oikein on? Vinonäkökulma VAATII, että kirjoittaisit välillä ihan muusta positiosta, ihan vaikka osoittaksesi että kykenet siihen ja että se toinen skenario on myös ihan mahdollinen.
  Tämä sinulle haasteena, Iines!

  VastaaPoista
 45. Hyi olkoon, en ole minkään lajin saalistaja. Enkä saalis.

  Olen puhunut muuten naisen viriliteetistä, jolla on nouseva käyrä suhteessa ikään, en välinpitämättömyydestä, joka on nähdäkseni jopa päinvastainen asia.

  Tämä nouseva käyrä johtunee siitä, että romanttiset kuvitelmat karisevat kokemusten myötä mielestä, ja antavat tilaa puhtaalle seksuaalisuudelle.

  VastaaPoista
 46. Jape,

  se ainoa oikea näkökulma on siellä keskustelussa, usein vissiin Japen sanomana.

  Eikös tämä ole laajuutta?

  Toistan: kun arvioit blogikirjoitustani, se on vain alustus, johon on otettava mukaan sitä seuraava keskustelu. En koskaan kirjoita kaikkea blogijuttuun. Näkökulman laajennukset ja paukut ovat ruutipussissa odottamassa keskustelua.

  VastaaPoista
 47. Tämä nouseva käyrä johtunee siitä, että romanttiset kuvitelmat karisevat kokemusten myötä mielestä, ja antavat tilaa puhtaalle seksuaalisuudelle.

  Rakkautta ei saa unohtaa!

  Saalistajat ne vain puhtaan sukupuolisuuden perässä hiippailevat.

  VastaaPoista
 48. Minulla siis rakkaus liittyy seksualisuuteen, olen sillä tavalla ajastani jälkeenjäänyt. En osaa erottaa seksiä irti tunteista enkä sielusta, joten en toimi ilman niitä tässä asiassa, ollenkaan.

  Minusta seksi ilman tunteita ja/tai rakkautta on toisen ruumiilla runkkaamista eli toisen fyysistä hyväksikäyttöä - en antautuisi sellaiseen enkä antaisi käyttää itseäni sellaiseen.

  VastaaPoista
 49. Iines: "se ainoa oikea näkökulma on siellä keskustelussa, usein vissiin Japen sanomana."

  Mistä oiken puhut? Onkos tämä joku herjausyritys taas?
  En minä ole ollut tuossa keskustelussa mukana.

  VastaaPoista
 50. Siis tarkoitit tirskauttaa, että vanhempien naisten "romantiikka" on pelkistettyä rakkautta? Mieheen, joka on.

  VastaaPoista
 51. Iines: "Toistan: kun arvioit blogikirjoitustani, se on vain alustus"

  Mielestäni alustus on itsenäinen teos, jota on voitava arvioida sellaisenaan.

  VastaaPoista
 52. Luulin, että me keskustelemme asiasta, Jape, kun kysyit, miksi näkökulma on aina sama.

  Tuohan viittaa sinulta yleistykseen ja laajempaan otokseen kuin tähän yhteen keskusteluun, jota nyt sitten taas tivaatkin.

  VastaaPoista
 53. En ymmärrä nyt, mitä tarkoitat tirskauttelullasi, JA, ja pelkistetyllä rakkaudella, enkä sitä, mistä juonsit nuo kuviot.

  Uskon, että edellinen kommenttini (klo 20.14) sanoo kyllä ajatukseni varsin yksiselitteisesti. Minusta seksi ilman rakkautta on siis tyhjää. Ei minulle riitä jonkun ruumilla runkkaaminen, tahdon yhteyden pään ja sydämen kautta, vasta silloin alapääkin juhlii.

  Tuliko selväksi?

  VastaaPoista
 54. Tuliko selväksi?

  Kauniisti sanottu. Tuli kaikille varmaan selväksi.

  VastaaPoista
 55. Minä luulen, tuntien tämän seurakunnan, että asia tuli selväksi jo klo 20.14, mutta ei se mitään, kertaus on opintojen äiti.

  VastaaPoista
 56. JA - nuo tulkintasi mainosmiesten kieltämistä (?) kirjoista on ihan silkkaa sinua ihteäsi. Minä en tuollaista typeryyttä allekirjoita edes kännissä.

  Mutta kai minulla suomalaisena työmiehenä on oikeus olla maagisesta realismista ja suomalaisista stalinisteista mitä mieltä tahansa?

  Sillä työmies minä silloin olin, kun nuo väärät asenteet omaksuin. Ay-demari. Paha, paha, vääräuskoinen.

  VastaaPoista
 57. Kuten kariav jo tuossa totesi, Oblomov- kirjasi kannessa on säveltäjä Modest Musorgskin muotokuva, jonka on maalannut Ilja Repin vähän ennen säveltäjän kuolemaa.

  VastaaPoista
 58. Anonyymi, no niinpä tietysti, Ilja Repin. Olin turhan saamaton, kun en selvittänyt tekijää, ja sinulle kiitos siis, että vaivauduit kertomaan.

  Minäpä lisään nimen tuonne tekstin puolelle.

  VastaaPoista
 59. Iines: "Luulin, että me keskustelemme asiasta, Jape, kun kysyit, miksi näkökulma on aina sama. "

  Niin, asiasta puhutaan, mutta en saanut sinuta vastausta siihen että miksi näkökulmasi on aina sama? Missä se vinonäkökulma on? Huomutuksesi, että minun näkökulmani olisi muka aina oikea, mielestäni, on asiaton. Koka minun kantani olisi "voittanut" täällä? Ainahan se on lytätty, vaikka joukkovoimalla.

  Iines: "Tuohan viittaa sinulta yleistykseen ja laajempaan otokseen kuin tähän yhteen keskusteluun, jota nyt sitten taas tivaatkin."

  Kyllä. Sama poljento on päällä jokaisessa kirjoitelmassa missä vain saa miestä mollattua lihan tai ties mistä himosta tai floorapurkeista. Kirjoitaisit joskus himokkasta opettajattaresta, jolla on kielletty seksisuhde 13 vuotiaaseen oppilaaseensa. Ota vino näkökulma.

  VastaaPoista
 60. Iines: "Olin turhan saamaton,"

  Tätä on ollut liikkeellä, esim. se kuva on vielä etsimättä ja linkittämättä.

  VastaaPoista
 61. Sillä työmies minä silloin olin, kun nuo väärät asenteet omaksuin. Ay-demari. Paha, paha, vääräuskoinen.

  Tosiaan. CIA kuulemma häiritsi Nuorisofestivaaleja Helsingissä 1962. Sittemmin kuultiin, että CIA maksoi SAJ:n toiminnan 60-luvulla. Kyllä Amerikkaan on suomalaisen mainosmiehen parempi luottaa kuin omaan Isänmaahan.

  VastaaPoista
 62. Sillä työmies minä silloin olin, kun nuo väärät asenteet omaksuin.

  Onko tämä apologetia? Jos on, niin haista perussuomalainen.

  VastaaPoista
 63. Kuvan osoite kerrotaan jos ja kun se vastaan tulee. Etsimään en edelleenkään rupea. Jahka se irtokuvista käiini osuu, liitän sen aiemmin mainittuun postaukseen äänimerkin kera. Minulla on soivat lehmänsarvet pyyheliinatelineen päällä. Lupaan puhaltaa niihin Torronsuolle päin.

  VastaaPoista
 64. OK Iines, jään korvat höröllä odottelemaan...

  VastaaPoista
 65. Mutta kai minulla suomalaisena työmiehenä on oikeus olla maagisesta realismista ja suomalaisista stalinisteista mitä mieltä tahansa?

  Kai sinulle on sallittava mielipide vaikka mistä. En ala enempää kyselemään.

  VastaaPoista
 66. Siinä se on! Kemppisen blogissa.

  Viiltävä analyysi lippalakki"miehestä".

  VastaaPoista
 67. Minusta mainitsemasi kirjoitus on kaikkea muuta kuin viiltävä, se on hieman ihmeellinen, Anonyymi - kaikella kunnioituksella kirjoittajaa kohtaan.

  Ensinnäkään siinä ei ole mitään uutta vaan tyydytään väen opettamiseen, ja pointti näyttää olevan vain Jungnerin todistaminen narsistiksi muutaman ulkokohtaisen seikan avulla. Miksi tällainen todistelu ja miksi juuri Jungnerista? Ketä liikuttaa jonkun henkilön narsistisuus, kun meillä jokaisella lienee omankin narsistisuutemme kanssa pitelemistä, myös kirjoittajalla itsellään?

  En nyt tiedä kehen viittaat lippalakkimiehelläkään.

  VastaaPoista
 68. "...meillä jokaisella lienee omankin narsistisuutemme kanssa pitelemistä" Iines, pidin kommentistasi! Olet ystävällinen sielu.

  VastaaPoista
 69. "En nyt tiedä kehen viittaat lippalakkimiehelläkään."

  Ei sillä niin väliä, kaikki muut kyllä tietävät.

  VastaaPoista
 70. "En nyt tiedä kehen viittaat lippalakkimiehelläkään."

  Japeen

  VastaaPoista
 71. Joutilaisuus vapaa-ajalla on hyvin suotavaa ja virkistävää! Siinä määrin kuin se ketäkin rentouttaa - liiallinen vetelehtiminen kääntyy itseään vastaan ja passivoi.

  Yhtä lajia joutilaisuutta - siis laiskuutta - on mielen joutilaisuus; sellainen, että ihminen ei esim. kyseenalaista lapsuudenperintönään saamaansa maailmankuvaa, kunhan nielee kaiken pureskelematta itse.

  Toki saattaa päätyä ajattelussaan samoille linjoille kuin edeltävä polvi, mutta ei voi perustellen päätyä ennen kuin on kyseenalaistanut.

  Nykyään, kun maailma on auennut, muistakin kouluista kuin yliopistosta pääsee vaihtariksi.

  Olisi hyvin suotavaa, että opiskelijoita jopa lempeästi potkittaisiin takamukselle ottamaan hiukan tuntumaa ulkomaailmaan, Suomen rajojen ulkopuolelle.

  Pienikin pätkä, edes muutama kuukausi, olisi loistava tapa ylittää mukavuusalueensa rajoja.

  Viime päivinä mediassa on puhuttu siitä miten aikuisten lasten kotoalähtö on viivästynyt. Reippaasti päälle parikymppiset (!) asuvat vielä vanhempiensa luona ja suuri osa jopa ilmaiseksi!

  Jessus sentään mitä pullamössömeininkiä.

  VastaaPoista
 72. Kuunkuiske, olisikohan nuorisotyöttömyydellä ja kotona ilmaiseksi asumisella jotain tekemistä toistensa kanssa?

  Tulkitsenko Sinua väärin, mutta eikö melkein jokaisesta kommentistasi paistaa ylenkatse heikompiin ihmisiin?

  VastaaPoista
 73. Joutilaisuus on taidetta, Kuunkuiske! Se voi olla myös asioitten priorisointia: niin paljon turhaa ihminen kerää ja kaupitsee. Maailma olisi ehkä parempi paikka, jos ihminen pysähtyisi useammin.

  Minäpäs olin tänään fyysisesti ahkera. Kannoin loput klapit puuliiteriin mökillä. Olo on nyt raukea, ja mieli on hyvä.

  Kävelin sitten rantaan ja pelastin veteen uupuneen sudenkorennon, joka oli ilmeisesti laillani häikäistynyt peilikirkkaan meren loisteesta. Joutilaan teko tämäkin, kiireinen tuskin huomaa korentoa, joka värisee veden varassa.

  VastaaPoista
 74. Toki, Delilah, pieni osa niistä nuorista, jotka hakevat jatko-opiskelemaan, jää ilman koulutuspaikkaa. Kouluun pääsijöille on tarjolla opiskelija-asunto, opintotuki ja -lainakin; en silti sano, että on reilua, että pelkällä tuella ei tule toimeen ellei opiskelujen ohella tee töitä. (Opiskelut saattavat venyä töiden tähden.) Joitakin vanhemmat auttavat taloudellisesti - en osaa sanoa onko se hyvä vai huono asia. (Eikä sekään ole reilua, että opiskelijoiden elanto on heikompaa kuin työttömyyspäiväraha.)

  Osa nuorista ei edes hae kouluun kun työllistyy heti perusopintojen jälkeen. Mikäs siinä - miksi kaikkien pitäisikään, jos työllistyy muutenkin.

  Pullamössöillä viittasin niihin nuoriin aikuisiin, jotka asuvat kotona, tienaavat rahaa eivätkä edes maksa vuokraa!

  Vanhempien luona asumisesta tehtiin tutkimus ja tutkimukseen osallistuneista joka neljäs oli sitä mieltä, että lapsuudenkodissa asumisesta ei edes pidä maksaa, vaikka kävisi töissäkin.

  Mielestäni se ei ole vanhemmilta hyvää opetusta omillaan toimeentulemisesta.

  Jokainen tulkitsee kaikkea omista lähtökohdistaan. En ole mikään työn sankari, mutta olen käynyt töissä peruskoululaisesta lähtien enkä pidä sitä ollenkaan huonona asiana. Tuntui hyvältä saada ostaa omat vaatteensa ym. silloin kun vielä asui kotona - ja maksaa ruokarahaa vanhemmille.

  Itselleni riippumattomuus vanhemmista on ollut hyvin tärkeää, vaikka olenkin hyvissä väleissä vanhempieni kanssa. Vai sanoisinko että juuri siksi - kun ei ole ollut taloudellista riippuvaisuutta, pystyy suhteutumaan toisiinsa tasavertaisina.

  Tunnen ihmisiä, jotka vielä kolmekymppisinä roikkuvat vanhempiensa rahapussilla. En ikimaailmassa kehtaisi.

  VastaaPoista
 75. Joutilaisuus on mukavaa. (Oli myös Oblomovin mielestä. Eikä häntä edes säveltäjät häirinneet?) Joutilaana voi ajatella kaikenlaista, myös ajatuksia, joista jotkut tulevat jostain ja menevät muualle, toiset taas toisaalta eivätkä meinaa mennä minnekään. No, jälkimmäisiin auttaa entistä jämäkämpi joutilaisuus.

  Jos on aikaa liikaa voi pilkuttaa - tietysti! - eri laisia tai koostettuja yhdyssanajuttuja. Trooppina esitän tästä esimerkin.

  Pilkuttakaappaas (oikein) tämä:


  ”Hänen äänettömissä minua mäiskivissä sanoissaan olin lukevinani (vaikka oli jo pimeä) että ’Onko sinulla joku toinen?’ ’Ei ole’ huokaisin (yhtä kuulumattomasti kuin avaisi kellarikerroksiin johtavan oven) ja samalla painoin ajatuksista raskaan pääni tylyn lyhyin elein syvempään tyynyni uumeniin.”


  Ps. Onneksi luin jo pikkupoikana Márquezini. (Viiisi kirjaa häneltä näyttää hyllyssäni olevan.) Diggasin espanjaa. Mutta enemmän kielestä (kuin kielestä) saa irti kun lukee runoja... Lorcaa. Tai Nerudaa tai muuta, onhan heitä, castellanoa puhuvia.

  VastaaPoista
 76. Nyt luulen ymmärtäväni, miksi puhut niinkuin puhut, Kuunkuiske. Silti; toisia mollaamalla ei kukaan nosta omaa arvoaan toisten silmissä. Ei edes silloin, kun puhuu mielestään tosiasioista.

  VastaaPoista
 77. Kirjoja olen kraakannut hylllystäni pois, niitä oli ihan liikaa. (Vaikka moneen, moneen vuoteen en ole yhtäkään ostanut... pois luettuna, että pari/3 ooon.) Mutta vinttikomerossa mulla on paljon vanhoja sanomalehtiä, toissasatavuodelta (siis 1800-luvulta). Olisi kiva joskus niitä lueskella, jos ehtisi... Ne on fraktuuralla painettuja.

  Muistan yhdenkin lehtiartikkelin alun: "Eiwät ole Kuopion markkinatkaan nykyisin enää samanlaiset kuin ennen"... Hitsi, sitä oli kiva lukea - ai, että miksi? No, koska sen kirjoittajan paheksumat "nykyajan markkinat" olivat (samperin) mielenkiintoisia - hän siis raportoi asioista v. 1887.

  VastaaPoista
 78. Minä muistan tuon Lorca - Neruda-buumin, mikis. Se oli hirveän iso trendi joskus. Kun olin Teiniteatterissa - paikallisessa koulujen jutussa - niin Lorcaa ja Nerudaa, Lorcaa ja Nerudaa ja sitten palan painikkeeksi Brechtiä. Se oli ihanaista se. Käsi ylös pitkin kylkeä, niska sivulle ja leuka ylös ja tulinen korolla polkaisu, paitsi ei Brechtissä tätä, Brechtissä oli hirveästi tärkeää puhetta ilman rytmiä. Brecht oli oikeastaan kaikkein trendikkäintä.

  Minä, pilkkumaisteri, en viitsi heti räjäyttää tuota pilkutuspajatsoasi, mikis. Odotellaan, jahka joku panee pohjat.

  VastaaPoista
 79. Niin, tuosta pajatsosta pitää ottaa ensiksi pois nuo sulkulausekkeet. Ja seuraavaksi voi mennä lähiPubiin keskustelemaan Ihmisten kanssa. Ja sieltä tullessa voi ottaa selvää missä linnut, linnut luuhaavat...
  (Ne muuten pakkaavat matkalaukkujaan - nyt nuo myöhäisimmätkin. Seuraan heitä salaa.)

  VastaaPoista
 80. Tuosta pilkkupajatsostasi, mikis, tulee sulkujen lisäksi siivota pois yksinkertaiset lainausmerkit eli puolilainausmerkit - niitähän ei saisi käyttää lainausmerkkien sijasta kuin toisten lainausmerkkien sisällä ja kielitieteellisessä tekstissä sanan merkitystä osoittamassa. Toisin sanoen niitä käytetään yleensä väärin. Harvoin ne ovat tarpeen.

  VastaaPoista
 81. Minähän esimerkissäni käytän puolilainausmerkkejä nimenomaan kokonaisten lainausmerkkien sisällä! Lue nyt, hyvä rakas ihminen, oikein.

  Ps. Sitä paitsi - että lukija käsittäisi - repliikkien aloituksena käytetään usein tätä:'... Ja loppumerkkinä uudellen:...'. Aiemmin usein aloitusmerkkinä käytettiin: -.

  Samaapa tuo.

  VastaaPoista
 82. Eihän meillä - oi iines siiliseni - erimielisyyksiä sulkeitten suhteen ole! Koska emmehän me elä Matematiikan maailmassa jossa kaari-, haka-, aalto ja kulmasulkeet ovat äärimmäisen kohtalokkaita.

  Äidinkielellään saa puhua miten haluaa. Kamalaa, jos sekin vielä 'toisen kerran' pitäisi opetella.

  (Hitsi, unohdin tuon Villen 30-päivän matkan Venäjän halki, tänään. Onneksi se tulee uusintana huomenna.)

  VastaaPoista
 83. Delilah, toimin useammassa järjestössä sellaisten ihmisten hyväksi, joita voi sanoa huono-osaisiksi.

  Myönnän, että tunnen luontaisesti enemmän sympatiaa sellaisia ihmisiä kohtaan, jotka itsekin yrittävät nousta jaloilleen, kuin heitä, jotka aina odottavat että toiset nostavat pystyyn ja kannattelevat tekemättä itse juuri mitään.

  Hyvää viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
 84. Minä muuten tilasin tänään Aila Meriluodon juuri ilmestyneet muistelmat Tältä kohtaa!

  Yli 400 sivua! Sain juuri vastauksen, että kirja on jo postitettu.

  VastaaPoista
 85. Mikis, juu,

  mutta ei se noin mene, jos haluat tuottaa selkeää tekstiä. Joku tolkku on lainauksen pituudellakin.

  Ajattele tapausta, jossa pilkkupajatsosi olisi kahden sivun mittainen ja siinä olisi runsaasti repliikkejä eli suoraa esitystä ja sisäisiä lainauksia. Teksti vilkkuisi ja välkkyisi yksinkertaisia yläpilkkuja ja alapilkkuja, kunnes lukija tulisi merisairaaksi ja eksyisi sekavaan pilkkuvyyhteen.

  Ja, ennen kaikkea mikis-muru, ei kokonaista suoraa esitystä eli repliikkiä saa merkitä yksinäisillä lainausmerkeillä, kuten yllä teit klo 17.55.

  Pitkät lainaukset onkin syytä erottaa tekstistä muilla keinoin kuin lainausmerkeillä, esimerkiksi kursivoimalla lainaus. Näin lainausmerkkejä voidaan käyttää sääntöjen mukaisesti ja selkeästi lainauksen sisällä.

  Sitä paitsi tuossa pajatsossasi luulee ensin, että kyseessä on puhuttu repliikki, joku puhuu sitä, ja rupeaa katsomaan, että missä on johtolause. Suoraan esitykseen kun periaatteeessa pitäisi liittyä johtolause, josta puhuja selviää.

  Parhaimmillaan yksinkertaiset lainausmerkit ovat lyhyissä lainauksissa, ja nimenomaan suoran esityksen, jonkun puheen sisällä, vaikkapa näin: Sanoin hänelle: "Puhuit ’epäselvyyksistä’. Mitä sillä tarkoitit?"

  (Olipas kiva nipottaa. Uskaltaako joku olla eri mieltä?)

  PS Korjasin tämän kommentin, jos joku ihmettelee kadonneita lyöntivirheitä. Minulla on tuppo sormessa ja se haittaa kirjoitusta.

  VastaaPoista
 86. Kuunkuiske: "Jessus sentään mitä pullamössömeininkiä."

  Siinä tekojeesus itse taas kirjoittelee työnantajan ajalla. Varsin hämentävää kun tämä tekojeesus paheksuu muita mutta myöntää ttä ei itskään ole mikään työnsanakrai ja hyomaahan sen hänen ajankäytöstään. Jatkuvasi muka vapaapävillä vaikka on oikeasti työnantajan piikkiin jeeesustelemassa. Tekopyhyys on saavuttanut maksiimin.

  Kuunkuiske: "Pullamössöillä viittasin niihin nuoriin aikuisiin, jotka asuvat kotona, tienaavat rahaa eivätkä edes maksa vuokraa!"

  Ethän viitannut, tästä ei aiemmista viestessäsi ollut mitään viitettä. Lisäsit selitystäsi (olet siis selttelijä) kun Delilah sinulle aiheesta asiallisesti huomautti.

  Kuunkuiske: "Delilah, toimin useammassa järjestössä sellaisten ihmisten hyväksi, joita voi sanoa huono-osaisiksi. "

  Jep, sinä olet mamuhyysäri. Kantasuomalaisten huono-osaisten hyväksi et tikkua ristin laita.

  VastaaPoista
 87. Iines: "(Olipas kiva nipottaa. Uskaltaako joku olla eri mieltä?)"

  No minä tietty. Taidan kuitenkin odotella huomenaamulla tiedossa olevaa oikean äikänopen opastusta kuinka opinnäytetyö pitäisi kirjoittaa. Tänään jo tuli niin hemmetin ristiriitaista tietoa (ei vielä äikänopelta) koulussa, että voi sanoa että vasenkäsi ei tiedä mitä oikea tekee. Koulumaailma on kriisissä.

  VastaaPoista
 88. esim. tänään erään "amatööri" open teksteissä ja puheessa oli kissan kokoisilla kirjaimilla että KAIKEN TEKSTIN OPINNÄYTETYÖSSÄ TULEE OLLA OPPILAAN OMAA!!!

  Että naurattaa...

  Toivottavasti äikänope huomenna ei ole noin pöllö.

  VastaaPoista
 89. Voi että, tuli kaihoisa olo, kun puhut opinnäytetyön kirjoittamisen opettamisesta. Se kuului meillä minun reviiriini. Laadin jopa opaskirjasen opiskelijoille, jossa oli napakat kirjoitus- ja asetteluohjeet, työ kun pitää tehdä pilkuntarkasti määrätyllä tavalla, ulkoisen kaavamaisesti. Sisällöllistä puolta selviteltiin puhumalla ja tehtävien avulla.

  Opiskelijoille tuntui vaikein asia olevan sisäistää se, että tekstiin tulee merkitä lähdeviite jokaisen lainatun aineksen kohdalle, ts. kaikki tiedot ja väitteet tuli todistaa viittein. - Mutta tässähän sinä, Jape, olet mestari.

  VastaaPoista
 90. Jape,

  minä luulen tietäväni, mitä opettaja tarkoitti tuolla oppilaan omalla tekstillä. Viisas opettaja.

  Hyvässä opinnäytetyössä ei nimittäin ole suoria sitaatteja kuin nimeksi, ja jopa ei ollenkaan.

  Asiat pitäisi sisäistää ja sanoa sujuvasti omin sanoin. Vain joitain määritelmiä lainataan kirjan sanoin. Pitää lisäksi osata poimia vain olennainen, muokattuna omin aivoin asiaan sopivasti.

  Opinnäytetyöhän on kypsyyskoe, jolla opsikelija näyttää hallitsevansa opinalansa. Suorat lainaukset eivät juurikaan todista, että opiskelija osaa jotain ja on sisäistänyt asiat.

  VastaaPoista
 91. No tuohon viiteasiaan kiinnitin jo tänään huomiota, Iines.
  Puhuttiin toki tärkeästä asiasta, plagioinnista, mutta aiheesta puhujat ja "kalvosulkeilijat" olivat itse epäselviä ja tosiaan sanoivat, että kaiken tekstin tulee olla itse tuotettua. Joku oppilaista kyllä puuttui asiaan sanoen, että ei kai sentään, että kyllähän lainauksia saa ottaa kun viite on täsmällisesti merkitty jne.

  No huomenaamulla kuullaan mitä äikänope kertoo tuosta opinnäytetyön kirjoitusprosessista ja lainauksista jne.
  Mielenkiintoista kuulla myös, Iines, että ko. asia on ollut sinun vastullasi opetustyössäsi.

  Olin itse tänään henkilökohtaisessa opinnäytetyöohjauksessa, siellä opinnäytetyöni valvoja kertoi että työn voi tehdä salaisena. No sitten itse oppitunnilla selvisi, että salaisia töitä ei ole enään, kaikki on julkisia ja että tästä on oikein laki. Kuinka voi olla näin ristiriitaista? Ihmettelin tuolla luennolla että kun minun koulutusohjelman aiempia opinnäytetöitä (Master's thesis) ei ollut ollenkaan koulun kirjastossa. Olisin lainannut joitakin luettavakseni ja malliksi kun rakennan omaa opinnäytetyösuunnitelmaa...
  Ohjaajallani oli nippu "salaisia" töitä omassa jemmassaan, vaikka salaisia töitä ei lain mukaan saisi olla enään...

  Pitänee vissiin sanoa huomenna että pitäkää kulkaa opettajat palaveri, jossa selvitätte itsellenne mitä laki sanoo ja kuinka toimitaan :)

  VastaaPoista
 92. Salaiset opinnäytetyöt ovat epäilyttäviä, enkä ihmettele, ettei niitä enää tehdä. Ne eivät ole oppilaitokselle hyödyksi, kun niitä ei voi millään tavoin käyttää eivätkä opiskelijat saa lukea niitä myöhemmin. Minua jopa ärsytti ohjata näitä salamyhkäisiä töitä, joita ei saanut lukea kukaan muu kuin aineenopettaja eli pääohjaaja - minä olin siis kirjoittamisprosessin ohjaaja.

  VastaaPoista
 93. On jotenkin huvittavaa, että monet itseään fiksuina ja suvaitsevaisina pitävät kuitenkin leimaavat ja niputtavat muita tuosta vaan.

  Onko todellakaan mitään eroa siinä, inhotaanko ihmistä uskonnon tai ammatin takia? Molemmat ovat aikuisen ihmisen omia valintoja.

  (Minä ainakin olen valinnut ihan itse sen, mihin uskon.)

  Muslimi tai mainosmies - toista vihaa roskaväki, toista sivistyneistö. Ja kun leima on lyöty, niin sen jälkeen muka tiedetäänkin ihmisen kaikki ajatukset, mielipiteet, arvot ja ihanteet.

  Kun ajelin tänään mökille, kuuntelin radiosta kahden räppärin - Palefacen ja Sten1:n - keskustelua. Molempien luulisi olevan todella kaukana kaltaiseni porvarillisen pintaliitäjän (Raunon määritelmä) mielipiteistä, mutta niin vain olin kaikista käsitellyistä asioista täsmälleen samaa mieltä näiden kapinallisten ja vihaisten nuorten miesten kanssa.

  Molemmat vaikuttivat kunnon kavereilta. Arvostelukykyisiltä ja tervejärkisiltä. Ihan ilahduin.

  VastaaPoista
 94. Iines: "Hyvässä opinnäytetyössä ei nimittäin ole suoria sitaatteja kuin nimeksi, ja jopa ei ollenkaan.

  Asiat pitäisi sisäistää ja sanoa sujuvasti omin sanoin."

  Kyllä, tätä tarkoitettiin mitä ilmeisemmin. Se vain oli sanottu huonosti sekä kirjallisesti että sanallisesti. Aijai - ja vielä opettajiksi itseään tituleeraavilta henkilöiltä :)

  Eräs oppilas kylläkin esitti ihan validin pointin myös esimerkin kera: Ei ole mitään järkeä vain viitata esim. johonkin EU-direktiivin pykälään ja olettaa, että lukija sen tekstin pätkän kaivaa esiin. Ei, kyllä se pykälä on hyvä kopsata siihen työhön esiin, jotta sitä voi kästellä itse tekstissä. Tämä on lukijan palvelua ja parantaa luettavuutta.

  Iines: "Pitää lisäksi osata poimia vain olennainen, muokattuna omin aivoin asiaan sopivasti."

  Aivan, juuri näin. (Saa nähdä sanooko tämä äikänope aikanaan minulle, että sinua pitäisi tukistaa, kun kirjoitit niin huonosti!).

  Iines: "Salaiset opinnäytetyöt ovat epäilyttäviä, enkä ihmettele, ettei niitä enää tehdä. Ne eivät ole oppilaitokselle hyödyksi, kun niitä ei voi millään tavoin käyttää eivätkä opiskelijat saa lukea niitä myöhemmin."

  Aivan, ärsyttävät minuakin. Kertoivat juuri luennola, että salaisia töitä tehtii plajon erään suuren suomlaisen, nimeltämainitsemattoman, matkapuhelinvalmistajan vaatimuksesta. Lähes kaikki työt oli salaisia. Kun lakiin kirjattiin, että kaikki opinnäytetyöt on JULKISIA, niin ko. firma lopetti opinnäytetöiden teettämisen lähes tyystin. En tiedä mikä on tilanne nyt...

  Tosiaan ihan tänään ohjaajani "mainosti" että voin tehdä salaisen työn...

  No, saa nähdä mitä huominen tuo tullessaan, nyt siellä on sitten toisiaan ammattiopettaja ilmeisesti, kun on äikän ope. Nämä muut opet on - aika pitkälle - työelämälähtöisiä tohtoreita, jotka ovat tulleet OTO hommiin kouluun...

  VastaaPoista
 95. Mutta eihän hyviä mainoksia pysty tekemään, ellei tunne elämän koko kirjoa. Mainosmies ei siis ole kuka tahansa kevyt kauppamies.

  Olen tuntenut lähemmin yhden mainosmiehen, sisareni miesystäviä, ja hän on ollut kaikista tuntemistani miehistä herkin ja - anteeksi pateettiset sanat - syvällisin ja ehkä jopa monialaisin. Minä en siis leimaisi mainosmiestä omaan kastiinsa, enkä usko hänen myyneen sieluaan kaupan jumalalle. Mainosala voisi kiinnostaa minuakin, maailmanparantajaa.

  Minusta avaran ihmisen merkki on juuri tuo, että ajattelee asioita laidasta laitaan ymmärtäen vastapuoltakin. Itsekin olen mielestäni maahanmuuttajamyönteinen ihminen, mutta samalla ajattelen, miksi islamia uskontona tulee kunnioittaa, luterilaista uskontoa taas ei - samojen ihmisten mielestä. Logiikka?

  VastaaPoista
 96. Jape,

  äikänope oppilaitoksissa nimenomaan ei ole ammattiope, vaan suorittanut korkeakoulututkinnon + kasvatustieteelliset opinnot + itsekin työelämässä vähintään puoli vuotta työskennellyt. Useat muut opet sen sijaan usein ovat vähemmän koulutettuja ammattiopettajia, kuten oppilaitoksesta riippuen vaikkapa ompelijoita, tarjoilijoita, merkonomeja, hortonomeja, teknikkoja, kokkeja.

  VastaaPoista
 97. Niinpä, Iines, totta haastat. Sitä vaan itsekin aina hämmästyy kun löytää itsestään prinssessanherkän puolensa, joka ottaa nokkiinsa kun huomaa tulevansa niputetuksi katais-stubbilais-sasilaiseksi, kun kuitenkin todellisuudessa on lähempänä soinivaaralais-haavistolais-hautalaista.

  Olen todennut, että näissäkin väittelyissä (= blogeissa) keskenään kinastelevat enemminkin erilaiset temperamentit kuin erilaiset mielipiteet.

  Joidenkin kanssa saa rähinän aikaan, vaikka olisi oikeastaan samaa mieltä, kun taas toisten kanssa ei saa sitten millään, vaikka ne esittäisivät millaisia mielipiteitä tahansa.

  Ensimmäisestä... no niin... Jälkimmäisestä on mainio esimerkki Mikis. Hän on hyvinkin särmikäs tyyppi, mutta ei silti riidoissa kenenkään kanssa.

  Minä taas olen erittäin sopuisa ja tasainen tyyppi, mutta niin vain olen napit vastakkain vähän jokaisen kanssa... Ihmettelen sitä itsekin, koska oikeassa elämässä en riitele ikinä.

  (Valehtelun kun vielä saisin lopetettua.)

  VastaaPoista
 98. Tämän syksyn ylioppilaskirjoituksien äidinkielen koetta katsoessa oli pakko käsittää, että kypsyyskokeesta oli kysymys. Omia aivoja piti osata käyttää, ei riittänyt pelkkä sääntöjen osaaminen. Esimerkkejä aiheista:
  1. Mitä odotuksia Henning Mankellin rikosromaanin Askeleen jäljessä alkukatkelma (s. 2) herättää, ja millä keinoin odotukset luodaan?
  2. Millaisen käsityksen saa Feodor Dostojevskin Rikos ja rangaistus -romaanin päähenkilöstä Raskolnikovista romaanin alun (s. 3–6) perusteella?
  3. Rikos ja rangaistus on vaikuttanut moderniin rikosromaaniin. Analysoi, mitä yhtäläisyyksiä on Dostojevskin ja Mankellin romaanien aloituksissa (s. 2–6).
  (aineisto: http://www2.hs.fi/extrat/kotimaa/yo10syksy
  /1709/aidinkieli_tekstitaito.pdf)

  Mitähän itse olisin saanut aikaiseksi. Huh huh.

  Hyvät viikonloput kaikille.

  VastaaPoista
 99. Kyllä vaan, Delilah,

  omaan päähän kertyneen kaaoksen saattaminen selkeään, loogisen ytimekkääseen ja samalla persoonalliseen ulkoiseen ilmiasuun on osaamista, ehkä korkeinta kaikesta. Äidinkielen aineistotehtävät ovat tyyppiesimerkkejä muutenkin siitä, mihin hyvänlainen kouluopetus pyrkii: ei ulkolukuun vaan asioiden sisäistämiseen ja kykyyn ilmaista asiat järkevästi, välittää ne muillekin yhteiseksi pääomaksi ja jopa kaiken keskustelun ja päätöksenteon pohjaksi.

  Kiitos toivotuksista, samoin itsellesi. Vietän päivän tehden mieleisiä asioita. Lähden kohta ulos sumuun, ennen kuin se hälvenee, ottamaan sumukuvia, ja kun sumu on hälvennyt, menen suojelualueen metsään, vanhaan tiheään pihlajistoon kuuntelemaan konserttia. Siellä on valtaisa kuhina, kun linnut tankkaavat itseään kuin viimeistä päivää, ennen talven tuloa.

  Minäkään en riitele oikeassa elämässä, Tapsa, minua ei saa suuttumaan eikä vihaamaan mitään, en tiedä raivostumisesta tai inhoamisestakaan juuri mitään. Luulen ymmärtäväni aina sen toisenkin kantaa, ja olen elämässäni sanonut vastaan vain, kun olen kohdannut sortoa, riistoa ja toisten kaltoinkohtelua.

  Täällä olen napakampi sanomaan, huomaan, ja se antaa minusta turhan terhakan kuvan.

  VastaaPoista
 100. Iines, olet aivan varmasti oikeassa kielioppiasioissa. En epäile sitä pätkääkään. Olethan ammatti-ihminen. Minä vain vetelen näitä pilkkuja ja noita pyöreitä "täpliä" ihan vaan lonkalta, sinne sun tänne, kun niitä pöydänkulmalla on aina iso kasa. Ja aina kun lopetan kirjoittamisen, niitä on lattiallakin iso kasa.

  Ps. Kielikorvani kuiskii ettei "äikänopeita" ole; he ovat "äidinkielenopettajia". Maskuliinit ovat "herra lehtoreita" ja feministit "rouva lehtorittareja". [Maistereiksi heitä voi myös kutsua, siitä he tykkäävät. Samoin kun poliisi kun sitä tituleeraa "komissaarioksi".(Tämän olen oppinut Korsossa.)]

  VastaaPoista
 101. Ilkeily on uuvuttavaa ja tylsää. En koe harrastavani sitä. Esimerkiksi sanailuni nimimerkki Japen kanssa ovat (ainakin omalta puoleltani) olleet "sanoilla leikkimistä"... Japehan harrastaa huonoa huumoria myös ite. (Se, että OIKEASTI on asioista eri mieltä kuin esim. 'tuo jankkaava pallis', on toinen asia. Silloinhan asioista voi aina heittää vaktoja kehiin...)

  Mitä mun piti sanoa? Ai niin, joskus olen kirjoittanut Anonyymina; ihan siksi kun minua välillä hävettää olla koko ajan äänessä. Mielipiteeni, jotka aina aamuisin muuten arvon komuuttani pelikopasta, sanon mikiksenä.

  Tarkoitan, ja tämän sanon nyt toisen kerran, että tahallani en tahdo ihmisille sen enempää pahaa kuin mitä heillä jo on. (Ja meillähän on tämä Perussynti ja muu. Omasta Tahattomuudestani en osaa sanoa sen enempää.)

  VastaaPoista
 102. Ajankohtainen poliittinen laulu vanhaan pornorenkutuksenakin tunnettuun säveleen:

  Paleface - Helsinki - Shangri-La

  PS Eikös Taika-Jimin (Mandrake) koti ollut nimeltään Shangri-La?

  VastaaPoista
 103. Osuvan tylyä tekstiä! Itseltänikin tukka, tai se vähä mitä sitä vielä on, meinaan jäljellä, nousi pystyyn.

  Elämme aina ankeita aikoja - täällä kapitalismissa. Harmi. Tai ei se sen kummepi harmi ole kuin että ei täältä pääse pois... kun ei ole minne mennä; ees Pohjois-Koreaan ei pääse. (Tai jos pääsee niin ei pääse sieltä takaisin.)

  VastaaPoista
 104. Neukkulakin on... hohhoijaa. On. Jos aamulla tilaat taksin niin illalla saat pizzan, tai päin vastoin. Joka tapauksessa jossain vaiheessa päivällä saat turpiinsa. (Siellä on muuten halpoja hammaslääkäreitä.) Vodkakin on hyvää eikä lopu kesken. Ja naiset ovat nuoria, paitsi ба́бушкаt, ne vasta vanhoja ovatkin, ja semmoisia, että niitä on kuin monta sisäkkäin. Mutta mukavempia muuteen.

  VastaaPoista
 105. Muistan äidinkielen yo-kokeista Italo Calvinon novellin Metsä moottoritiellä (googlasin, en olisi muistanut novellin nimeä).

  Se oli taianomainen tarina jonka pohjalta oli ilo kirjoittaa! Vieraantuneisuuden ja kaupungistumisen kuvaus - moottoritien penkan mainostaulut kävivät puista vaan eipä niissä lintu laulanut.

  Pitääkin kaivaa novellikokoelma kirjastosta ja kuulostella miltä se maistuu nyt!

  VastaaPoista
 106. Neukkulakin on... hohhoijaa.

  Tekee heti mieli kysyä, että missä se (neukkula) on. Neuvostojen tasavalta? Neuvostot työssä, asuinyhteisöissä, naapurustossa jne.

  VastaaPoista
 107. Iines laittaa näitä otsikoita somasti; "`Ruumiin´ joutilaisuus".

  Monenko hengen aato sulla on? Seihtemän, ja ruumiit laetetettaan takakonttiin.

  VastaaPoista
 108. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 109. Iines: "äikänope oppilaitoksissa nimenomaan ei ole ammattiope, vaan suorittanut korkeakoulututkinnon + kasvatustieteelliset opinnot + itsekin työelämässä vähintään puoli vuotta työskennellyt."

  Ei, ei, meillä on nyt varmaan käsite ero. En jaksa nyt asiaa, enkä tämän päivän viestinnän antia ruotia. Väsyttää. Tulipahan meinaan sanamagiaa tänään, ehkä ruodin asiaa myöhemmin.

  Kerron vain tämän opettaja asian NIIN KUIN SE FAKTISESTI ON: Äidinkielen ja viestinnän opettaja on ammattiopettaja. Hän on siis lähtökohtaisesti kouluttautunut opettajaksi ja erikoistunut äidinkieleen ja viestintään. Tämä on ammatiope minun kielessäni (puolen vuoden työkokemus työelämssä on kyllä aika pateettista, IMHO).

  Kun puhuin työelämälähtöisistä tohtoreista, niin todellakin tarkoitin sananmukaisesti sitä. Olisi pitänyt vielä tarkentaa, että esim. teollisuustaustaiset tohtorit. He eivät ole siis kouluttautuneet opettajiksi, vaan esim. eräs "opettaja", joka piti tänään luentoa sanoista, joita en enään muista, ne oli komeita kyllä. Oli abduktiota sun muuta, voin listailla näitä joskus jos kiinnostaa...
  No, eli siis tuo tämän päivän luennoija (äikänope oli vain aamun) on lähtökohdiltaan Finnairin lentäjä, joka on kouluttautunut työn ohessa kauppatieteiden lisensiaatiksi ja tekniikan tohtoriksi. Nyt hän työskentele siis opettajana vaikka ei ole opettajakoulutusta lähtökohtaisesti saanut. Näitä vastaavia tohtoreita on paljon. He eivät ole siis ammattiopeja kuten tuo äidinkielen ja viestinnän opettaja. No myöhemmin tämän päivän opinnäytetyön valmistelusta ja sanamagiasta. Lähden viikonlopun viettoon...

  VastaaPoista
 110. Ai niin, sellainen minulle uusi outous tuli äikänopelta tänään, että meidän pitää tehdä lehdisötiedote, kun opinnäytetyö on valmis. Siis lehdstötiedote. Hohoijaa...

  VastaaPoista
 111. tapsa: "Jälkimmäisestä on mainio esimerkki Mikis. Hän on hyvinkin särmikäs tyyppi, mutta ei silti riidoissa kenenkään kanssa. "

  Hän on riidoissa minun kanssani. Hän käsitteli meikäläistä törkeästi tuossa, oliko se nyt viime viikonloppuna. Kirjoitti kaikenlaista soopaa ja sitten luikki karkuun. Ei särmikäs eikä ryhdikäs.

  VastaaPoista
 112. Tuli uusi sana mikiksen kommentista: "komuutta". En ole koskaan kuullut, edes murteiden kurssilla tai Tandberg-magnetofonin kanssa murresanoja kerätessäni.

  Pesukomuutti kyllä tuli, yhden lounamurteisen Sallin suusta. Se on sellainen pieni kaappipöytä, jonka päällä pidettiin vatia ja kannua pesutoimituksia varten. Ja siellä kaapissa sitten oli usein pissapottu.

  Mikä siis lie komuutta? Huone vai huonekalu?

  VastaaPoista
 113. Valto, ruumis on hyvä sana ihan eläväisestäkin. Puhutaanhan ruumiinjäsenistä ja ruumiin tarpeistakin. Äänneasultaan vain sana on kieltämättä ruma, johtunee yhtymäkohdasta juuri ruma-sanaan.

  Minun autoni on normaali henkilöauto, farmarimallia, joten kai se on 5 hengen auto, ja sillä ei ole ruumiita kuljetettu. (Pelkkä ruumishan on vainaja, mutta ihmisen ruumis taas on kontekstista riippuen elävä tai kuollut.)

  Edellisellä autollani kuljetin kyllä ruumiinkin, nukutetun vanhan koiramme pieneläinhaustausmaalle haudattavaksi, ja siinä kävi niin, että kuljetettaessa koirasta irtosivat nesteet ja ne syöpyivät auton verhouksiin. Auto haisikin sitten ruumihille lopun aikaa, kun sitä käytin.

  VastaaPoista
 114. Vielä kolmas viesti, Japelle ammattiopettajasta,

  siis ammattiopettaja terminä tarkoittaa keskiasteen oppilaitoksissa ja luullakseni myös ammattikorkeissa ammatillisten aineitten opettajaa, eli juuri niitä hortonomeja ja puuseppiäkin, ns. opiskelijan kannalta tärkeimpien osaamisalueiden opettajia.

  Äidinkielenopettaja, tai suomen kielen ja viestinnän opettaja, niin kuin termi kuului ainakin meillä, on taas yhteisten, kaikille pakollisten aineitten aineitten opettaja, kuten vaikkapa vieraitten kielten ja matematiikan opettajatkin. Termi ammattiopettaja ei siis voine missään koulumuodossa tarkoittaa sitä, että opettaja on nimenomaan opettajaksi kouluttautunut. Ammattikoulussa ompelija on ammattiope, ompelulinjalla, ja hyvä opettaja voi ollakin, kunhan on vain suorittanut vaaditut harjoittelut tai näytöt.

  VastaaPoista
 115. Jape on oikeassa. Nämä lehtorit, dosentit ja tohtorit ovat latinankielessä alunalkaen opettajan arvoja. Maisteri on tietysti mestari alallaan, mutta onko hänestä opettamaan?

  VastaaPoista
 116. Termi ammattiopettaja ei siis voine missään koulumuodossa tarkoittaa sitä, että opettaja on nimenomaan opettajaksi kouluttautunut.

  Eiköhän riitä se, että hänet on palkattu kouluun opettamaan?

  VastaaPoista
 117. Unohtui tuossa tuo termi professori, opettajaa sekin tarkoittaa eikä tietäjää. Siis meillä on opettajina lehtoreita, tohtoreita, dosentteja ja professoreita. Mikä tässä nyt siis kiikastaa? Tyhmyys ja sivistymättömyys mä luulen.

  VastaaPoista
 118. En tässä arvota asiaa ollenkaan.

  Valotan asiaa pelkästään kiinnostuksesta kielitieteelliseen terminologiaan, nimikkeisiin, joiden käyttö on varsin kirjavaa.

  Toistan - nimike ammattiopettaja painottuu mieluummin opiskelun sisällön kuin opettavan henkilön pätevyyden kautta.

  Mielestäni Jape viittaa siihen, että ammattiopettaja tarkoittaisi vain opettajankoulutuksen saaneita korkeakoulutettuja ja erikoistuneita maistereita ja muita akateemisia. Näinhän ei ole.

  Tämän halusin oikaista - ammattiopettaja on nimenomaan esimerkiksi ompelija tai lentäjä tai puutarhuri, koulutusalasta riippuen. Ammattiopettaja opettaa mielestäni ennen kaikkea taitoja.

  VastaaPoista
 119. Minä en ole kuullut koskaan yhdestäkään 'ammattiopettajasta', joka ei olisi pedagogisesti pätevöitynyt ylemmän korkeakoulututkinnon alallaan suorittanut henkilö.

  Tästähän voisimme nyt alkaa "valeopettajien" paljastamisketjun. Näyttää siltä, että sekä Japella ja Ikkunaiineksellä on tästä faktatietoa.

  VastaaPoista
 120. Ai niin, onhan tietysti näitä autokoulunopettajia ja katsastusinsinöörejä. Tanssinopettajia jne.

  VastaaPoista
 121. Maassamme koulutetaan vuosittain tuhansia kampaajia, partureita, kosmetologeja, maskeeraajia, jalkojenhoitajia, hierojia, kylmäkköjä, siistijöitä, ompelijoita, puutarhureita, eläintenhoitajia, hevostenhoitajia, rakennusmiehiä, puuseppiä, artesaaneja, autonasentajia, sähköasentajia, putkimiehiä, betoniraudoittajia, kokkeja, tarjoilijoita, - - ?

  Kaikki heidän opettajansa eivät suinkaan ole korkeakoulututkinnon suorittaneita maistereita. Ammattiopettajan tutkintopätevyyteen riittää opetusaineesta riippuen ammattitutkinto, joka voi nähdäkseni olla opistotutkinto tai amk-tutkinto.

  Tämä ei ole kannanotto. Käden taidot opettaa tietenkin se, joka ne itsekin fyysisesti taitaa.

  VastaaPoista
 122. Tässä vielä lopuksi Japeakin varten se, mitä olen tässä yllä sanonut, Wikipedian sanoin ja esimerkein:

  "Ammatillisten oppilaitosten opettajat jaetaan kahteen ryhmään: yhteiset aineet ja ammattiaineet.

  Yhteisten aineiden opettajanpätevyydet ovat pääosin samat kuin lukiossa.

  Ammattiaineen opettajaksi on pätevä oman alansa diplomi-insinööri, soveltuvan ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut sekä sellaisilla aloilla, joilla ei ole vastaavaa korkeakoulututkintoa, korkeimman mahdollisen ammatillisen tutkinnon (esimerkiksi erityisammattitutkinnon) suorittanut. Näidenkin alojen opettajien tulee suorittaa ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot.
  "(Wikipedia)

  Nuo viimeksi mainitut pedagogiset opinnot ovat se, mitä kutsun opetusharjoitteluksi. Ja yhteisiä aineita ovat mm. kaikki kielet ja matematiikka sekä terveystieto, muut ovat ammatillisia aineita, joiden opettajat ovat varsinaisia ammattiopettajia.

  VastaaPoista
 123. Kaikki heidän opettajansa eivät suinkaan ole korkeakoulututkinnon suorittaneita maistereita.

  Näinkö tosiaan on? Tahtoisin nähdä jonkunlaisen listan ammattikorkeakoulujen opettajista, jotka ovat koulutukseltaan vain käsityöläisiä. En sano, etteikö osaajia niin käden kuin kielenkin taidoissa opetuksessa tarvittaisi.

  VastaaPoista
 124. Kuka käsityöläisistä on puhunut?

  Parturi-kampaajia kouluttaa ammattiaineissa tietenkin parturi-kampaaja, hierojia hieroja jne. Molemmilla on lisäksi opetusharjoittelu suoritettuna, jos he ovat päteviä tehtäväänsä.

  Ammatillisen koulutuksen puolella ongelmana onkin kuitenkin epäpätevien opettajien suuri osuus, huikeat 25 prosenttia. Tämä kertonee juuri siitä, että käsityöläiset opettavat oppilaita.

  Minäkin toivon sitä listaa kaikista koulujen opettajista - sellainen on kai tulossa pakolliseksi koko Suomessa. Harmi vaan, että nykyisistä listoista on usein jätetty opettajien pätevyydet ja tutkinnot mainitsematta.

  VastaaPoista
 125. Ammatillisen koulutuksen puolella ongelmana onkin kuitenkin epäpätevien opettajien suuri osuus, huikeat 25 prosenttia. Tämä kertonee juuri siitä, että käsityöläiset opettavat oppilaita.

  Siis että 75 prosenttia kosmetologiopettajista ammattikorkeakouluissa on yliopistollisia maistereita +pedagogiset opinnot. Minusta tämä on hienompaa kuin hieno.

  VastaaPoista
 126. Kampaajia ja kosmetologeja eivät opeta ammattiaineissa yliopistollisen vaan yleisimmin opistotason koulutuksen saaneet opettajat. Pääosa opiskelusta on ammattiaineiden opiskelua.

  VastaaPoista
 127. "Eikös Taika-Jimin (Mandrake) koti ollut nimeltään Shangri-La?"

  Eikös se ollut Xanadu?

  VastaaPoista
 128. Sanottakoon vielä erikseen, että se 75 prosenttia ei tarkoita yliopistollisen koulutuksen saaneita opettajia, vaan päteviä opettajia, joiksi kosmetologi- ja kampaajakouluissa lasketaan kampaajat ja kosmetologit, jos heillä on suoritettuna ammattillisen opettajan opetusharjoittelu - poikkeaa suuresti yliopistollisen koulutuksen saaneiden opettajien opetusharjoittelusta.

  VastaaPoista
 129. Xanadu, Shangri-La! On hyvä, että Tapsa on tarkka tosiasioissa. Minulla ne vippaa.

  VastaaPoista
 130. Minusta kampaajat saavat ihan vapaasti kouluttaa toisiaan. En ole heidän diplomejaan parturissa käydessäni koskaan katsonutkaan. Pitääkö niiden muuten olla näytillä? Kenties ovella jo?

  VastaaPoista
 131. Kuinka kalliiksi muuten yhteiskunnalle tulee tehdä yhdestä peruskoululaisesta (+ammattikoulu?) kolminkertainen (ilmapumppu)opistoinsinööri?

  Ei taida lähteä ihan omasta pussista.

  VastaaPoista
 132. Minusta kampaajat saavat ihan vapaasti kouluttaa toisiaan. En ole heidän diplomejaan parturissa käydessäni koskaan katsonutkaan.

  Minusta eivät vain saa, vaan heidän jopa tulee kouluttaa toisiaan, ja sitä olen tässä koko ajan sanonut. Minusta kukaan muu kuin toinen kampaaja ei osaa välittää tätä osaamista yhtä hyvin, jos ollenkaan.

  En siis ymmärrä hyökkäystäsi nyt yhtään, jos sanon suoraan.

  Oikaisin alussa Japelle vain sen terminologisen seikan, että äidinkielen opettaja ei ole ammattiopettaja, vaan yhteisten aineiden opettaja. En arvottanut mitään. Olimme jo aiemmin keskustelleet Japen kanssa opetukseen liittyvistä asioista, ja tämä liittyi siihen. Mitähän pahaa tässä siis mahtoi olla?

  VastaaPoista
 133. En siis ymmärrä hyökkäystäsi nyt yhtään, jos sanon suoraan.

  Mihin suuntaan minä hyökkäsin sanomalla, että lehtorit ovat lehtoreita, dosentit dosentteja ja professorit professoreita? Ja että nuo kaikki ovat vain ja ainoastaan opettajia.

  Työnnä nyt kuule hyökkäykset omaas en sano minne. Ihmeellinen äikänmaikka olet.

  VastaaPoista
 134. Koin kommenttisi minua kohtaan hyökkäävänsävyisiksi, ikään kuin lähtöoletuksesi olisi ollut se, että en arvosta ammattiopettajia.

  Minulla vain on niin ikävä opettamistani ja työtäni, että tartuin Japen väärään määritttelyyn saadakseni jutella omalta alaltani. Tikusta asiaa, jos suoraan sanon. Puoleltani kyseessä oli siis semanttinen oikaisu, ei opettajien välisen hajuraon ylläpito.

  VastaaPoista
 135. Vika on ihan minussa. Luulin, että ammattiopettaja on sama kuin ammatikseen opettava. Tämä on ihan niin minun vikani nyt. Olin nimittäin uskonut, että ammattikorkeakouluissa olisi ollut ammattiaineiden opettajia, ammatinopettajia, työnopettajia ja sen sellaisia.

  VastaaPoista
 136. Ammattikorkeakouluissa lienee yliopettajia, lehtoreita ja tuntiopettajia.

  Ammattiopettajista puhutaan yleensä keskiasteen koulutuksessa. Siinäkin mielessä ihmettelen Japen "ammattiopettajaa".

  Ammatikseen opettava ei ole ammattiopettaja vaan opettaja. Semantiikkaa. Hyvää yötä.

  VastaaPoista
 137. En tykkää siitä, että syytät Japea tyhmyydestä. Siis ammattikorkeakouluissa ei ole ammattiopettajia, niinkö? Niitä on vain keskiasteen ammattikouluissako? Ei muuten ole sielläkään. Opettajia vaan nekin on.

  Voitte keskenänne näistä puolivillaisista käsitteellisyyksistä pinnallisesti puhella. En enää puutu näihin.

  VastaaPoista
 138. Kuuntelin Palefacen mannakorven mailla kipaleen ja koin saman selvänäköisyyden hetken kuin tuhat kertaa aiemminkin:

  Kun nuoriso kapinoi, pääasia on kapinoinnissa, kohteet, tavoitteet ja totuudet vaihtelevat.

  Esimerkiksi tässä renkutuksessa hän esittää kaksi vastakkaista kantaa maahanmuuttoon: alussa halventaa virolaisia rakennustyöläisiä ja myöhemmin kritisoi maahanmuuttokriittiseksi katsomiaan henkilöitä ja kehtaa jopa verrata heitä rasistiseen amerikkalaisjärjestöön Ku Klux Klaniin.

  Paleface on siis itse valikoidusti maahanmuuttokriittinen. (Niin minäkin, mutta täysin päinvastaisesti: kannatan työperäistä maahanmuuttoa, ihmiskauppaa vastustan.)

  Näinhän se menee ja on mennyt kautta aikain. Kapinoinnin kärki on siinä, että halveksii muita, koska silloin kuuluu itse niihin parempiin.

  (Muistutan vielä, että kuuntelin radiosta Palefacen ja Sten1:n jutustelua, enkä ollut mistään eri mieltä heidän kanssaan. Tämän voisi ehkä katsoa aika raskauttavaksi heidän kannaltaan?)

  VastaaPoista
 139. Tanssii peräkamarinpoikien kanssa . . .

  Femmarin paikka on tietokoneen ja nyrkkikyllikin välissä.
  Hella ei enään ole validi juttu.

  Peltirumpu

  VastaaPoista
 140. En viitsi osallistua nyt tähän keskusteluun, kun Iines on ihan metsässä käsitteiden kanssa. Olin tässä jo innoissani listaamassa hänelle mielenkiintoisia sanoja - muistoja kenties - tuolta tämän viikonlopun opinnoista, mutta murheeksen huomaan, etä Iines on jumittunut ammattiopettaja nimikeeseen ja syyttää että väärin käytetty nimi. Eihän ole. Eikö äidinkieen opettaja ole ammattiopettaja? Eikö? Mikä hän on? Ei-ammattiopettaja? Tämäpä mielenkiinoista. Äikänope on siis amatööri...

  Et pääse keskustelmaan sinua kiinnostavasta aiheesta ainkaan minun kanssa, jos syytät minua heti vääristä määrittelyistä. En kertaa, mutta mielestäni Tik oli pääasiassa oikeilla jäljilla siitä mitä tarkoitin.

  No säästyypä tässä aineiston kaivelulta ja mielenkiintoisten sanojen ja sanamaagisten käsitteiden listailulta, koska olen väärin määritellyt asiani.

  Muistuu eräs toinen keskustelu eräässä blogissa jossa minulle sanottiin että keskutelen väärin...

  Sanoisin että tripla insinööri (jo opiskelijana) "lyö" minkä vaan maisterin ja/tai yliopistossa opiskelleen humanistin tai kukkahattuilijan 6-0 (subjektiivinen, mutta tosi mielipide).

  Kiitos!

  VastaaPoista
 141. PS. näyttää siltä, ett Iines pelkää joutuvansa samaan kastiin käsityöläisten ja ammattikoulun opettajien kanssa. On niin voimakasta tuo vastarinta ja ihan turhaan...

  PS2. Iines kirjoittaa virheellisesti substantiivityylillä vaikka pitäisi suosia verbityyliä.

  VastaaPoista
 142. Olet, Jape, tainnut syventyä tosissasi äidinkielen opiskeluun. Mitäs nuo substantiivityyli ja verbityyli ovat? Tiedän kyllä mitä substantiivi ja verbi ovat, mutta tyyleistä en muista kuulleeni. En pane pahakseni, jos avarrat tietämystäni.

  VastaaPoista
 143. Kuinka kalliiksi kolminkertainen insinööritutkinto tulee yhteiskunnalle? Ei taida lähteä ihan omasta pussista.

  Tik

  VastaaPoista
 144. Kyllä meidän poika on hyvä poika, sanoo äiti.

  Insinööritutkintoja pursuaa taskuista ja niin edelleen. Joka viikonvaihde maistelen äidin tekemiä ruokia niin kuin kunnon pojan kuuluukin. Ihmetyttää kyllä, että naiset eivät tajua minkä kullankimpaleen ovat menettäneet kun eivät käy kiinni kuin sika limppuun.

  Persanonyymi

  VastaaPoista
 145. No, Delilah, nuo tyylit opin itsekin vasta tänä viikonloppuna :)
  Kyse on siitä, mitä kutsun sanamagiaksi. Käytetään koreita nimiä, eikä puhutaasiasta suomeksi ja selkokielellä.

  Laitan tähän sinulle, Delilah, pari esimerkkiä josta ilmenee substantiivi- ja verbityylin (kirjoitustyylin) erot:

  Substantiivityyli(ST): aiheuttaa saastumista
  Verbityyli(VT): Saastuttaa

  ST: tehdä arvio
  VT: arvioida

  ST: esittää kysymys
  VT: kysyä

  jne.

  VastaaPoista
 146. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 147. Heh heh hee, kyllä nämä peräreikä anonyymit ja Tikut ja takut on pöllöjä. Minähän teen äitille ja kaikille ruuat. Gordon Ramsay on oppipoika Japeen verrattuna mitä tulee ruuanlaittoon ja insinööritutkintoihin. Kaikenlaisia tolloja sitä onkin >8-)

  VastaaPoista
 148. Kaiken lisäksi olen niin vaatimaton, näin vaatimatonta ei ole toista. Miksi en silti kelpaa kenellekään? Tiedetäänhän se, että naiset on pöllöjä eikä ne osaa arvostaa tälläistä kunnon miestä.

  Persanonyymi

  VastaaPoista
 149. Ei se ole minun syyni, että olen niin hyvä. Kaikki muut on pöllöjä kun ne ei vaan tajuu sitä miten hyvä olen.

  VastaaPoista
 150. Koita sentään pysyä nahoissasi Tik/Perusanonyymi/anonyymi :)

  En sinullekaan makeaa liikaa, että et vallan saa paskahalvausta :)

  Tui tui!

  VastaaPoista
 151. Kiitos esimerkeistä, Jape. Oppia ikä kaikki.

  VastaaPoista
 152. Matti Rossi ei ole koskaan katunut tekojaan. Hän aiheutti muitakin ikävyyksiä toisille ihmisille, esimerkiksi paasasi kommunistista propagandaa Ateneumin karsintakursseilla ja karkotti lahjakkaita nuoria pois kesken kurssien.

  Hänelle myönnettiin varmaankin runsaskätisesti apurahoja,koska hän saattoi opiskella vuosikaudet ulkomailla kielitaitoaan kehittämässä.

  Ei tulisi mieleenkään lukea Rossin suomentamia kirjoja. Saa nähdä, kuka viitsii tutkia Rossin Shakespeare-käännöksiä ja vertaa niitä alkuperäisiin. Löytyykö sieltä aavistuksen verran punaista tai ehkä enemmänkin?

  VastaaPoista
 153. Gordon ja Jape on äksyjä, se heitä yhdistää. Sitten kun Jape rankataan kokkina yhtä korkealle kuin Gordon, sopii hänen elvistellä kokkauksillan. Siihen saakka paljon puhetta, vähän katetta.

  VastaaPoista
 154. Onneksi Dilaila silittää myötäkarvaan. Pikkuistenkin kanssa hakemalla haetaan hyvää sanottavaa silloin kun sitä on vaikea löytää. Jape kuin pikkuinen kiittää ja kumartaa virtuaalisilittelystä.

  VastaaPoista
 155. Sananmagiaa. (ST ja VT)

  Äitille: Henkilöllä on suuret käsitykset itsestään, hän voi liioitella lahjoillaan ja saavutuksillaan sekä odottaa perusteettomasti muiden pitävän häntä ylivertaisena.

  Tilu lilu: Henkilö keskittyy ajatuksissaan jatkuvasti mielikuviin rajattomasta menestyksestä, voimasta, kauneudesta tai suuresta rakkaudesta.

  Jumaleisson: Henkilö uskoo olevansa jotenkin erikoinen ja ainutlaatuinen, kokee että häntä ymmärtävät vain muut huomattavat henkilöt ja instituutiot, joiden kanssa hänen tulisi olla tekemisissä.

  Enään: Henkilö vaatii korostunutta ihailua.

  Joku raja: Henkilö kokee olevansa oikeutettu erikoiskohteluun ja saamaan toiveensa täytettyä

  Voihan vinetto: Henkilöllä on empaattisuuden puute: haluttomuus huomata toisten tunteita ja tarpeita tai eläytyä niihin.

  Hah hah haa: Henkilö on usein kateellinen muille tai uskoo myös muiden kadehtivan häntä.

  Jamppa: Henkilö on ylimielinen, hänellä on röyhkeä käytös tai asennoituminen.

  VastaaPoista
 156. Onpa anonyymi katkera, liekö vähälahjaisuus syynä?

  Vaikeahan sitä on anonyymin arvostella ketään, kun ei ole Japen tai Gordonin sooseja maistellut. Ei silti, häpeällistähän sitä anonymin ryystämistä olisikin kuunnella gastronomisessa tilaisuudessa. Paljon puhetta, vähän katetta, anonyymi.

  Kokki Nelonen

  VastaaPoista
 157. Anonyymi klo 6.21 Niin metsä vastaa, kuin sinne huutaa. Ihmettelen puheitasi, mutta en kaipaa tulkintojasi.

  VastaaPoista
 158. Iso ego vaatii jatkuvaa ruokkimista ja nälän tyydyttämistä. Jatkuva ahmiminen johtaa oksenteluun ja krooniseen pahanolon tunteeseen. Fyysinen ja psyykkinen onanointikierre on valmis.

  Kokki Nelonen

  VastaaPoista
 159. Shakespeareni olen lukenut Yrjö Jylhän käännöksinä.

  Yrjö Jylhä - komea nimi komealle miehelle, joka kirjoitti komeaa tekstiä.

  Rossi ja Jylhä - miten sattuukaan Shakespearea suomentamaan kaksi tällaista miestä. Toinen talvisodan sankari, toinen Suuren Isänmaallisen Sodan ihannoija. Toisella kuppa, toisella apuraha.

  VastaaPoista
 160. Kiitti Dellu!

  Vaihtarina voin heittää muutaman vinkin pikkupokkarisi käyttöön. Kiva kuulla että sinäkin tykkäät Tero "Terska" Vaarasta. Mamba vai mikä Python se olikaan, melkoinen jerkku kuitenkin.

  Kokki "Kiehumispiste" Ramsay

  VastaaPoista
 161. klo 10.02 Kokki Nelonen ei ole sama, kuin klo 9.06 Kokki Nelonen.

  Toivottavasti blogiemäntä puuttuu näihin toisena esiintymisiin pikaisesti.

  T: Kokki Nelonen (klo 9.06)

  VastaaPoista
 162. Dellu!

  Kyllä se niin on ettei kannata omia itselleen kovin paljon särmää, niin pääsee helkutin paljon helpommalla.

  Olen äitilleni kiitollinen että se on niin tasainen vähän kuin sinä. Sekin jo tarvitsee joskus suurennuslasia lukeakseen pienempää tekstiä. Sekin kun se opetti minut tanssimaan, joka vitsin juhannus kokolla vedettiin valssit ja humpat.

  Isäukko, samperi, laisti vasiten kaikki tuommoiset hommat. Siitä onkin pieni harmistus ja se loppui saakuri, mahalaskuun. No siitä ei sen enempää.

  Vituttaa välillä kituuttaa.

  Kokki Nelonen for Man (so hard)

  VastaaPoista
 163. http://www.iltalehti.fi/perhe/2010091012324241_pr.shtml

  Taas vedetään miehiä kölin ali. Femmarit paasaa aivan ufo juttuja. Tottakai miehet rassailee vehkeitä enemmän ja laskeskelee mitä oikeasti 1 + 1 tarkoittaa tasa-arvon kannalta. Ne on heti tyhjentämässä miesten pussit että kilinä vaan kuuluu, oma lompsa on visusti kiinni.

  Eivätkä ne välitä vaikka ukko kulkisi millaisissa vaatteissa tahansa. Saattaisin minäkin silpasta vaikka Borat-asun korkkareitten kera. Kiva siinä olisi pienessä etunojassa könytä.

  Nekki Kolonen

  VastaaPoista
 164. Taidamme olla sellainen Iineksen tarkkailuluokka. Kun opettaja on vähän aikaa poissa, meno yltyy melkoiseksi.

  VastaaPoista
 165. Onko täällä näkynyt laiskanpulskeaa, hiippalakkista, venäläisen maatuskan näköistä "miestä"?

  Lankomies

  VastaaPoista
 166. Iinestä ikävä

  Ei mun pääni kaipaa naulaa, ei kampaa,
  Mutta sielu kaipais seuraa parempaa.
  Ei näissä blogiloissa kuule runoa ei tankaa
  Pelkkää jupinaa ja puheensorinaa.
  Tuo naama sammuneessa näytössä, jota tuijotan.
  Ei se minun oo vaan omaisuutta blogiporukan,
  Vain yksi seikka tässä sentään lohduttaa,
  Se että Iines on voinut meitä joskus armahtaa.

  On silti hyvä ettet näe meitä nyt,
  En tahdo että vuoksemme sä järkytyt.
  Kun mennyt kaikki on,
  Niin jäljelle jää vain tuo;
  Ihmisen ikävä Iineksen luo.

  VastaaPoista
 167. Olen vaiennut myötähäpeästä, en harkitusti. Minä menen lukkoon, jos kohtaan aiheetonta tai eettistä alhaisuutta etenkin tilanteessa, jossa olen innolla ja iloisena mukana. Tällaisissa tilanteissa ei jaksa enää selittää asiaa, vaikka hyvin tietää asian ja näkee toisen katteettoman ja ilkkuvan vänkäämisen.

  On käsittämätöntä, miten pari vänkyttävää herrasmiestä vääntelee sanojani ja ajatuksiani, vaikka niissä ei tällä erää ollut mitään vänkytyksen aihetta - kyse oli termin määrittelystä, termin jonka ammattioppilaitoksesta tulleena opettajana tiedän tietäväni. Termi on ammattiopettaja.

  Ammattiopettaja on erillinen oma opettajalajinsa, opettaja, joka on pätevöitynyt opettamaan käden taitoja tai käytännöllistä osaamista, tekemistä, ammatillisessa oppilaitoksessa. Tyypillinen esimerkki voisi olla vaikka artesaani, joka on jatkanut artenomiksi ja suorittanut päälle ammattiopettajalta vaadittavan opettajankoulutuksen eli opetusharjoittelun (yleensä yhden lukuvuoden mittainen). Toinen esimerkki voisi olla kampaajantutkinnon ja opetusharjoittelun suorittanut kampaaja.

  Ammattiopettajalla ei siis tarkoiteta ketä tahansa opettajaa, joka työkseen opettaa. Opettaminenhan on opettajan työtä, joten opettajan eteen ei liitetä määrettä "ammatti". Eihän sanota myöskään "ammattilääkäri" tai "ammattiputkimies".

  Tästäkin hiomattomasta keskustelusta keskustelusta selviää hyvin se, mikä ammattiopettaja oikein on.

  Omalta osaltani lopetan keskustelun ammattiopettajasta tähän, ellei sattumoisin joku ammattiopettaja itse halua sanoa jotain.

  VastaaPoista
 168. Tapanille kaunis kiitos kauniista sanoista.

  Wikipediasta kohdasta "opettaja" löytyy vielä jako, jota vastaan ei kannata nyt enää väykyttää:

  "Ammatillisten oppilaitosten opettajat jaetaan kahteen ryhmään: yhteiset aineet ja ammattiaineet. Yhteisten aineiden opettajanpätevyydet ovat pääosin samat kuin lukiossa.

  Ammattiaineen opettajaksi on pätevä oman alansa diplomi-insinööri, soveltuvan ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut sekä sellaisilla aloilla, joilla ei ole vastaavaa korkeakoulututkintoa, korkeimman mahdollisen ammatillisen tutkinnon (esimerkiksi erityisammattitutkinnon) suorittanut. Näidenkin alojen opettajien tulee suorittaa ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot.

  Ammattikorkeakouluissa opettajat ovat tuntiopettajia, lehtoreita tai yliopettajia. Tuntiopettajia ja lehtoreita koskevat olennaisin osin samat pätevyysvaatimukset kuin lukion opettajia, kun taas yliopettajilta vaaditaan vähintään jatkotutkintona suoritettu lisensiaatin tutkinto. Vanhojen opistojen opettajat ovat edelleen päteviä omiin virkoihinsa."

  VastaaPoista
 169. Iines, maailma on täynnä yksityisajattelijoita, usein tavallaan fiksujakin, sellaisia "eeropaloheimoja", jotka saadessaan omasta kulmastaan tähdäten vankan vision johonkin asiaan istuvat kannoillaan kuin tatit.

  Kiista ammattiopettajasta on juuri tällainen.

  Totta himpskatissa me kaikki muut lukijat ymmärrämme, että sinä kerrot mitä tämä termi oikeasti ja virallisesti tarkoittaa - ja vastaväittäjäsi mitä se heidän omasta mielestään tarkoittaa.

  Onhan heidänkin selityksensä sinänsä ihan kelpo: tyyliin urheilija ja ammattiurheilija - eli joku tekee jotakin ammatikseen.

  Mutta kun termillä kerran on jo vakiintunut merkitys, niin sitten onkin siirryttävä jo ammattipsykologin alueelle: mikä vimma joillakin on leikkiä ammattijäärää?

  Keskustelun takia?

  VastaaPoista
 170. Minä olen viimeinen henkilö, joka haluaisi tässä blogissa vänkyttää, mutta...

  Näidenkin alojen opettajien tulee suorittaa ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot.

  Miksi heidän ei tule suorittaa ollenkaan ammattiopettajan opintoja? Se, että Arto Sillanpää kotisivuillaan ilmoittaa olevansa HAMKIN:n ammattiopettaja, ei kesää tee.

  VastaaPoista
 171. Toivottavasti hän on veneentekijänä tarkempi.

  VastaaPoista
 172. Tapsa, ajattelen niin, että kun keskustellaan mielipiteistä, kaikki on sallittua.

  Kun taas keskustellaan tietyn alan semantiikasta, jonkin rajatun alueen käsitteen merkityksestä, ei voi pelata mielipiteillä, omilla käsityksillä faktoja vastaan.

  Tulee käyttää niitä olemassaolevia yhteisöllisiä merkityssopimuksia, joita sanoilla on. Muulloin mennään keskusteluanarkiaan - niin kuin tässä tapahtui.

  Anarkiassahan näennäinen voittaja on se, joka ajaa kovimmin päälle, kuin kiekkopelissä. Tässäkin nähtiin laskelmoivaa taktikointia - huudettiin apuun toista henkilöä provoimalla häntä liekkeihin:En tykkää siitä, että syytät X:ää tyhmyydestä. Tämä oli läpinäkyvää, etenkin kun en ollut syyttänyt tai edes ajatellut ketään tyhmäksi. "Tyhmäksi syytetty" tietenkin innostuu hänkin anarkiaan, niin kuin kävi.

  Jos käytetään vain faktoja, ei jouduta keskusteluanarkiaan (Viestinnän peruskurssi).

  VastaaPoista
 173. JA,

  Arto Sillanpään lauseke linkin kohdassa "Koulutus" tarkoittaa siis, että hän on suorittanut Hamkissa opetusharjoittelun eli pedagogisen koulutuksen, joka ammattiopettajalta vaaditaan - hän on ammattiopettaja suoritettuaan harjoittelun. Ei CV:n lauseke tarkoita, että hän olisi HAMK:n opettaja.

  VastaaPoista
 174. Hämeen Ammattikorkeakoulusta (Ammatillinen opettajakorkeakoulu), ei valmistu ammattiopettajia.

  http://portal.hamk.fi/portal/page/portal/HAMK/AOKK/Koulutus1

  Näköjään siellä on ammatillista opettajankoulutusta, ammatillista erityisopettajakoulutusta, ammatillista opinto-ohjaajankoulutusta, liikenneopettajakoulutusta ja täydennyskoulutusta.

  VastaaPoista
 175. Minä en hetkeäkään epäillyt, että tämä veneentekijä olisi HAMK:in ammattiopettaja :)

  VastaaPoista
 176. Voisitko näyttää, mistä tämän kopsasit:

  ...suorittanut Hamkissa opetusharjoittelun eli pedagogisen koulutuksen, joka ammattiopettajalta vaaditaan...

  VastaaPoista
 177. Blogissa jossa ei söpösti räjäytetä pajatsoa muutenkaan koskaan, sopisi myöntää myös käsitteelliset erheet.

  VastaaPoista
 178. Myöskään Jyväskylän ammattikorkeakoulussa (Ammatillinen opettajakorkeakoulu) ei opeteta ammattiopettajia:

  Koulutus antaa pätevyyden toimia ammatillisena opettajana ammatillisissa oppilaitoksissa, ammattikorkeakouluissa sekä ammatillisissa aikuiskoulutuskeskuksissa.

  VastaaPoista
 179. Mahdatko itse nyt varmaan ymmärtää, että Hamkin tai Jyväskylän ammatillinen opettajankoulutushan tarkoittaa juurikin ammatillisesti suuntautuvien opettajien pedagogisia opintoja, jotka vastaavat pääpiirteittäin muiden alojen ns. pedagogisia opintoja? Käsittääkseni molemmat pedagogiset, yliopistolliset ja ammatilliset, ovat 60 op:n arvoiset!

  Ei ole mitään erillistä monivuotista ammattiopettajan tutkintoa, joka olisi kaikille yhteinen, koska ammattialoja on satoja. Ammattiopettajaksi valmistutaan yksinkertaisesti suorittamalla pedagogiset opinnot eli ammatillinen opettajankoulutus vaaditun ammattitutkinnon päälle - vaikka sitten Hamkissa tai Jkylässä.

  Ammatillisen opettajan urapolku Hamk:n mukaan:

  Ammatillinen perustutkinto / ylioppilas -> amk-tutkinto / ylempi amk-tutkinto / maisterin tutkinto -> 3 vuotta työkokemusta -> opettajankoulutus -> opettajan virka"

  Opettajankoulutus = pedagogiset opinnot!

  Toisin sanoen mainittu Sillanpää on suorittanut artenomin tutkinnon, riittävän määrän työssäoloa ja Hamkissa ruoritettavan ammattiopettajan koulutuksen, joka on vastaava kuin muiden opettajien pedagogiset opinnot eli opetusharjoittelu!

  VastaaPoista
 180. Mutta kun ammattiopettajia ei ole olemassakaan! Ei Suomessa eikä Venäjällä (kai).

  VastaaPoista
 181. Mutta minä alan ymmärtää sinua nyt.

  VastaaPoista
 182. Mutta kun ammattiopettajia ei ole olemassakaan!

  Jaa, jos sinä puhut totta, laki valehtelee.

  VastaaPoista
 183. Sinähän voisit vaikka soittaa pirauttaa tai lähettää tekstiviestin. Sähköpostittaa tai vaikka pistää kirjeen postilaatikkoon.

  VastaaPoista
 184. Mutta minä alan ymmärtää sinua nyt.

  Kyllä riittää, kun koetat nyt ymmärtää tämän asian. Minun on hieman vaikea ymmärtää, mikä tässä nyt on niin vaikeaa.

  VastaaPoista
 185. Aah, nyt nostan hattua! Valtion maatalousoppilaitoksissa ja Valtion ammattioppilaitoksissa on vuoden 1988 asetuksen mukaan muutettu ammattiopettajan virkoja lehtorin (ammatinopetus ja ammatilliset aineet) viroiksi.

  VastaaPoista
 186. Juuri niin, tämä tapahtui varmaan samaan aikaan, kun oma "suomen kielen ja viestinnän lehtorin" virkanimikkeeni muutettiin pelkäksi lehtorin viraksi.

  Tavoite oli säästää koulutoimessa: näin lehtori kuin lehtori voitiin velvoittaa opettamaan mitä tahansa ohi oman osaamisalueensa, koska virkanimike "lehtori" ei enää velvoittanut antamaan opettajalle vain oman pätevyysalueensa tunteja.

  Näin saatettiin lakkauttaa tuntiopettajien tehtäviä, panna tuntiopettaja pellolle ja jakaa tuntiopettajan tunnit lehtoreille, jotka hamusivat lisää tunteja. Esimerkiksi liikuntaa opettava saattoi ottaa muutaman matematiikan kurssin opetettavakseen.

  VastaaPoista
 187. Siis minähän puhun totta. Totta on se, mikä on nyt.

  VastaaPoista
 188. Voi olla, että luulet puhuvasi totta, JA, mutta et puhu, jos yrität sanoa ettei ammattiopettajia enää ole. Heitä on, sillä ammattiopettaja on myös tutkintonimike, lehtori taas on virkanimike.

  Ammattiopettajien tutkintovaatimuksiakin kehitetään muuten edelleen nimikkeellä ammattiopettaja.

  VastaaPoista
 189. EK:n Mirja Hannula ja jutuntehnyt toimittaja tosiaan käyttävät väärin ammattiopettaja-nimekettä, joka on väärä, mikä tulee tekstin asiassa ihan selvästi ilmi.

  VastaaPoista
 190. Perkkele opettaja mikä opettaja vaikka voissa paistais! Mitä idiotismia!

  VastaaPoista
 191. Äitinkielen opettajan (emeritus) etessä luovutan.

  VastaaPoista
 192. Sanopas muuta, anonyymi, sanon nyt kuitenkin vielä sen, että on sillä semanttista eroa, kummasta puhutaan, ammattiopettajasta tai ammatillisesta opettajasta - jälkimmäinen on väljempi ja tarkoittaa kaikkia ammatillisissa oppilaitoksissa työskenteleviä opettajia, ammattiopettaja taas käytännön opettajaa. Toisaalta on niin, että ammattiopettaja voi puheessa tarkoittaa ammatillista opettajaa, kaikkia heitä.

  Erottelu on periaatteessa tarpeeton, minulle sopii kumpi vaan.

  Tämä keskustelu vain lähti käyntiin siitä, mitä ammattiopettaja tarkoittaa, ja eiköhän se nyt tullut selväksi.

  VastaaPoista
 193. Jaa, no minä lupaan kohdella antautujaa armollisesti.

  VastaaPoista
 194. Onko kuka koska nähnyt tilannetta, jossa Iines on innolla ja iloisena mukana? Entä tilannetta, jossa Iines on ymmärtänyt mistä on kysymys?

  On koomista, että viestinnän ja äidinkielen ex-ope ei tiedä ja tunne terminologiaa vaan nikellyttää itsensä läkähdyksiin ammattiopettajaan. Tästä voi mm. päätellä, että hän ei arvosta ammattiopettajia pätkääkään.

  Lisäksi viestinnän opettajalta puuttuu media- ja muukin lukutaito. Ei pidä lukea rivin välejä, siellä ei ole mitään piilossa.

  Kukkuu sanoi käki.

  -Hermeneuttinen paradigma

  VastaaPoista
 195. Eikös tämä keskustelu lähtenyt liikkelle siitä, kun eräs ope ei ymmärrä mitä ammattiopettaja voi tarkoittaa?

  VastaaPoista
 196. Ohoh, sinähän vihamielinen olet, anonyymi.

  Ei sitä kenenkään tarvitse nähdä, olenko innolla ja iloiten mukana. Eivätköhän lukuisat reaaliajassa pyörivät kommenttini ja läsnöolo blogissa puhu omaa kieltään. Samoin kirjoitusteni sävytys - harvoin olen aggressiivinen tai vihaan tai inhoan mitään.

  Et muutenkaan oikein vakuuta nyt väitteilläsi, että en tunne terminologiaa, hyvä anonyymi - minä nimenomaan käännän tuntemani termin kivenkolosta pramille, ja väännän sen joka puolelta näkyviin ja varmasti selkeästi, jos vaan lukee, mitä sanon. Eri asia, jos ei lue. Käyn dialogia niin kauan kuin joku haluaa - se juuri on tyypillistä viestinnän opettajalle, joka ei jätä kesken, vaan huolehtii sanoman perillemenosta, esteistä huolimatta.

  Kukkuu vaan itsellesi, ja ihan suomeksi

  VastaaPoista
 197. Eikös tämä keskustelu lähtenyt liikkelle siitä, kun eräs ope ei ymmärrä mitä ammattiopettaja voi tarkoittaa?

  Ei, vaan siitä, kun tarkennettiin erään insinöörin sanankäyttöä. Tarkennus osoittautui aiheelliseksi.

  VastaaPoista
 198. Tapsa heitti hyvän: "Mikä vimma joillakin on leikkiä ammattijäärää?"

  Mahtavat olla hauskoja, hulvattomia, luovia, ihania, rempseitä tyyppejä nuo ammattijäärät! :)

  Vai sittenkin kapeakatseisia ja ankeita jankuttajia :(

  Ihminen, jolla on heikko itsetunto, yrittää viimeiseen asti todistaa olevansa oikeassa.

  Muilla ei ole sellaiseen tarvetta.

  VastaaPoista
 199. Muilla ei ole sellaiseen tarvetta.

  Varo, ettei Panu Rajala katso perääsi, siilleen irstaasti.
  Voi laittaa pian sen seuraavaan kirjaansa, kuvauksen näystä, nimittäin.

  VastaaPoista