4.12.2010

Talvipäiväkirja 4. - 5. sivu: Vallankumouksen tärkeydestä

3.12. Ilahduttavin lehtiuutinen tänään oli se, kun kobra puri norjalaismiehen kuoliaaksi Pattayalla, Thaimaassa. Taisi olla kyseessä seksituristi, vaikka en siksi riemuitse tapahtumasta. Riemuitsen siksi, että kobra oli lemmikki, jota pidettiin huoneistossa, kohdeltiin ihmisen alamaisena. Toivoisin oikeastaan, että kaikki luonnossa vielä toimeentulevat lemmikkikäärmeet ja lemmikkisiilit ja lemmikkikanit ja lemmikkikilpikonnat purisivat omistajansa kuoliaaksi. Tulisi eläinten vallankumous.

Toinen kiinnostava uutinen oli se, kun raivopäiset asiakkaat kävivät toistensa kimppuun Tampereen Ikeassa, jossa myytiin lampaantaljoja 9,90 eurolla. Olivat repineet toisiaan tukasta ja huoritelleet. Kyllä sotatila nähtävästi kannattaa, jos jotain tahtoo. Veikkaan, että kiltit jäivät ilman taljaa, kun voittajat veivät kymmenenkin taljaa. Pianhan niistä turkin kätevä ompelee, tai panee lapsen rattaisiin ja pulkkaan lämmikkeeksi. Itsellänikin on tummanruskea lammasturkki, ja se on paukkupakkasilla ihanainen. Turkki on ostettu 10 markalla Pentti Virtaselta, aarteiden aitasta Uudestakaupungista, ja se on kaunis, ylhäältä kapea, alaspäin levenevä, puolisääreen. Muistan kun kävelin siinä sen jälkeen yksin, kun koirani Ruben oli kuollut neljä vuotta sitten. Kuljin jotenkin romantillisesti ja ajattelin, että minusta näkyy, että tuolla kauniissa turkissa kulkevalla yksinäisellä naisella on jokin tarina. Hänellä on varmaan surua.

4.12. Itsenäisyyspäivänä muistan aina äitiä ja hänen uhrauksiaan isänmaalle. Isääni en paljon muista tässä yhteydessä, vaikka hän oli aikamoinen patriootti, teki kunniaa, kun radiosta tuli Porilaisten marssi. Meillä ei puhuttu silloin, vaan odotettiin mykkinä, että torvet vaikenevat. Olihan se juhlallista ja pyhää.

Äiti menetti melkein tyttönä vielä kihlatun sulhasensa Kannaksella, häiden aattona, kun kuulutukset oli kolmasti luettu. Häneen jäi ikuinen suru ja kaiho, ja hän eli ilman ketään rakastettua, kunnes kohtasi sitten isäni, joka oli häntä 15 vuotta vanhempi. Minusta tuntui, etten koskaan pystynyt poistamaan äidin surua, jonka aistin, tai korvaamaan sitä hänelle millään tavoin. Lapsena olinkin aikamoinen pelle ja koetin naurattaa äitiä ehtimiseen. Nykyään haluan, että minua nauratetaan, vaikka annos pelleä minussa kai on edelleen, mikä lienee yllätys joillekuille lukijoille. Eikös se menekin usein niin, että kirjalliset tosikot ovat aikamoisia humoristeja livenä, ja kirjalliset humoristit taas saattavat olla kuolettavan harmaita lihallisessa elämässään?

Nyt sataa lunta. Pitää tehdä siskon Saksan-paketti valmiiksi ja pitää ostaa kaupasta pitkiä valkoisia kynttilöitä ja sytyttää maanantaina kaksi kynttilää maantien puoleisille ikkunoille, itsenäisyyden ja kaikenlaisen vallankumouksen kunniaksi. On sykähdyttävää kuulla taas sota-ajan lauluja ja Finlandiakin. Jotenkin ne laulut itkettävät. Ei se minusta pönötystä ole. Suomen markankin tahtoisin takaisin.

(Juliste Franciszek Starowieyski)

235 kommenttia:

 1. Onanialaisveljeskunnan ehdottomuus on sisarpuolueensa (Oranialaisveljeskunta) nationalistisiiven kanssa lähes yhtä fanaattista ja monikulttuurivastaista. Ilmentymän poliittisena perustana on vasemmistolaissävytteinen maailmankuva äärioikeiston keinoin. Yksilöllisyyden dilemman kasvaessa on tyytymättömyyttä helppo kanavoida näennäisvastakkaisuuksilla. Mustavalkoinen kuvasto helpottaa valintaa ja luo ehdottomuudesta hyveen.

  Hurmoshenkisen järjestön tavoitteena on heteronismin ja maskulinismin perinnön puolustaminen ja pitäminen "puhtaana". Konservatismin puolustajina he ovat homogeeninen (homo?), ikääntyneidenja syrjäytyneiden miesten ryhmä. Uskonnollisia ääriliikkeitä osin simuloivat ryhmittymät ovat oppiuskollisia kuten "Henryläiset" (vrt. Alma Kartano, kartanolaisuus).

  Aika näyttänee purkautuuko yhteisön nimitaika henkisenä vai sukupuolisena vaapautumisena, katharsiksena – vaiko tunteettomana, ejakulaation omaisena emansipaationa.

  VastaaPoista
 2. Tämä sama onanialaisveljeskunnan viesti taisi olla jo jossakin aiemmassa postauksessa, anonyymi. Edelleenkään en tätä oikein käsitä. Mitä tahdot sanoa?

  *

  PS Kirjoituksen aiheesta: huomasin tai muistin yhtäkkiä, että tänään on isän syntymäpäivä. Muistinpa häntä sattumoisin siis kirjoituksessanikin.

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Kaikkea sitä pitää nähdä ja kuulla, Iines, kun ilakoit norjalaismiehen kuolemasta. Toisaalta tämä ei ole yllätys, olet loppupelissä samaa sarjaa kuin KK. Järkyttävää kertakaikkiaan.

  Iltalehden tuoreessa jutussa thainainen kertoo: "- Katsos tuota pitkää kaunista tyttöä. Hän on juuri muuttamassa Norjaan, mies tulee hakemaan hänet ensi viikolla, Kung sanoo kateellisena.

  Hetkeä myöhemmin sama tyttö lähtee kolmen italialaismiehen mukaan.

  - Kuten sanottu, hänen miehensä tulee vasta ensi viikolla."

  Hetkeä myöhemmin samainen thainainen jatkaa: "Sen sijaan suomalaisasiakkaista Kungilla on hyvää sanottavaa.

  - He puhuvat yleensä huonoa englantia, mutta he kohtelevat meitä hyvin. Kilttejä miehiä.

  Kungin ystävä muutti kaksi vuotta sitten Suomeen.

  - Hän tapasi Pattayalla suomalaismiehen. Nyt he ovat naimisissa ja heillä on lapsi. Näin hänen kihlasormuksensa, siinä on iso timantti."

  Varmaankin irstas likainen mies tai rähjäinen äijä?


  IKEAsta sen verran, että ei voi muuta sanoa kuin että jotkin naiset on pöllöjä. Tappelevat kuin veripäiset siat jonkin lammastaljan takia. Ihan äly pois on heiltä.

  VastaaPoista
 5. Pukki tuli nyt pikku Iineksen lemmikkikommentista niin iloiseksi, että otti hänen kirjeensä esiin ja laittaa hänen pakettinsa heti valmiiksi. Muistuttaa pukki vielä siitä, että on turha toivoa häneltä joululahjaksi sylikoiraakaan taikka kollia ikkunalaudalle mouruamaan.

  VastaaPoista
 6. "muistin yhtäkkiä, että tänään on isän syntymäpäivä. Muistinpa häntä sattumoisin siis kirjoituksessanikin. "

  Juu, oikein "lämpöisesti" muistitkin. Sinuna häpeäsisin, urakalla!

  VastaaPoista
 7. Jape-pojan lahjaan, tuhkaämpäriin, pukki lisää muutaman kuuman hiilen ja risut huljutetaankin notkeaksi poronkusessa.

  VastaaPoista
 8. Noh, luet taas, Jape, tapasi mukaan kirjaimellisesti rivit. Se on tietenkin täsmällistä, mutta näin menettää tekstin kokonaissanoman, joka voi olla toinen kuin osiensa summa.

  Pitääkö oikein selittää? Minä teen sen sinun avuksesi.

  Se asia, että eläin pitää puolensa on luonnon luomaa, luonnollisen järjestyksen mukaista. Jos ihminen sotkee tätä järjestystä, olkoon hän vastuullinen kantamaan seuraukset, jotka voivat olla hengen vievät.

  Tottakai kobran pisto on kuolettava. Kobran paikka ei ole neljän seinän sisällä, jossa se taatusti kärsii ja puolustautuu.

  On mielestäni aivan oikein, että tätä luonnon järjestyvä törkeällä tavalla rikkova ihminen saa opetuksen, jonka ansaitsee mutta jota kukaan ei tietenkään suoranaisesti toivo tai iloitse kenenkään kuolemasta. En minäkään - koeta käsittää tämä, hyvä Jape. Tuo alku on hyperbolinen metafora luonnon puolesta.

  Isääni muistan rakkaudella. Jape, sinulta puuttuu kyky eläytyä!

  VastaaPoista
 9. Pukille tiedoksi, että naapurissani on puudelinpentuja, joista yksi jalkavammainen ja yksi häntävikainen. Häntävikaista on nyt tarjottu minulle halvalla, mutta en ota sitä, vaikka tiedän, että sen olisi hyvä olla minun kanssani, koska ulkoilen paljon ja olen kesät maalla. Minulla on hoidossa tyttären ikivanha kolli, ja se pitää tietenkin hoivata rakkaudella loppuun, kun se kerran on otettu.

  VastaaPoista
 10. Iines: "Noh, luet taas, Jape, tapasi mukaan kirjaimellisesti rivit. Se on tietenkin täsmällistä"

  Se on ainoa oikea tapa lukea. Lukea se MITÄ ON KIRJOITETTU. Älä jumaleisson väitä, että tarkoitat muuta kuin mitä kirjoitat.
  On lukijoiden aliarvioimista AINA koittaa selittää, etä tarkoitan muuta kuin mitä kirjoitin. Kerroit että olet iloinen norjalaimiehen kuolemasta. PISTE. Hyvin selkeää tekstiä mielipiteestäsi ja kertoo mitä ihmisarvo ja henki sinulle merkitsee: Ei mitään.

  "On mielestäni aivan oikein, että tätä luonnon järjestyvä törkeällä tavalla rikkova ihminen saa opetuksen, jonka ansaitsee"

  Kissat koirat, siat, lampaat, lehmät, hevost, gerbiilit, marsut, hiiret jne. on sisällä, minne ne ei kuulu. Sinulla on ollut ainakin koira ja kissa. Millainen olisi sopiva opetus sinulle, luonnon järjestystä törkeällä tavalla rikovalle, joka liikut lammasturkissa?

  "mutta jota kukaan ei tietenkään suoranaisesti toivo tai iloitse kenenkään kuolemasta"

  Sinä toivoit ja iloitsit!

  "Tuo alku on hyperbolinen metafora luonnon puolesta."

  Eikä ole. Teksti on selvää, ilotset miehen kuolemasta.

  "Isääni muistan rakkaudella. Jape, sinulta puuttuu kyky eläytyä!"

  Etkä muista, tämähän oli alkuperäisessä tekstissäsi näkyvissä selvästi. Taisit vielä muuttaa tekstiäsi alkuperäisestä tuolta osin. Mitään eläytymistä ei tarvita vaan se, että luki kylmän mielipiteesi. Siinä ei kuulunut rakkaus.

  VastaaPoista
 11. "Joulupukki" on vain halpa kopio aidosta. Tässä aito, teeskentelemätön pukki: Perussauomalaisten ehdokas Tykylevits eduskuntaan

  VastaaPoista
 12. Nyt Jape suu suppuun ja housut jalkaan tai pukki tulee läksyttämään sinua ennen aikojaan! Mene vaikka ulos valokuvaamaan majakkaa tai perävaunua.

  VastaaPoista
 13. Tässä hiukan mallia näille iineksille, jotka eivät kunnioita sotaveteraneja: Bikers for Veterans Assosiation of Finland

  14.8.2010 bikerit luovuttivat 40000 € sotaveteraaneille OULUSSA, vuodesta 2004 on kerätty rahaa jo 355000 €. Kiitos tukijoille, homma jatkuu....

  VastaaPoista
 14. Minulla on jo 3 majakkaa kuvattuna plakkarissa, ensi kesänä sitten lisää - toivottavasti Märket. Perävaunut on kaikki Romanian romaneilla, niitä en viitsi kuvata. Nuoruudessa seurasin kylläkin silloisella kotipaikkakunnallani läheisesti KAFI:n matkailuvaunujen valmistusta.

  "Joulupukin" suorittamat henkeen ja terveyteen kohdistuvat uhkaukset jää nuhaiseksi parranpärinäksi, veikkaan...

  VastaaPoista
 15. Jape-pojan pitää lähteä mammansa kanssa hakemaan pukille lähestymiskieltoa. Ei ne siellä kammarilla kyllä yhtään yllättyisi.

  VastaaPoista
 16. Kaikenlaisia pukkeja on ollut liikkeellä. Hyvä että ne törkeimmät ja väkivaltaisimmat poimitaan pois ennen joulupyhiä ja heille annetaan kunnon kuuri.

  VastaaPoista
 17. PÄIVÄN HELMI

  "Eikä ole. Teksti on selvää, ilotset miehen kuolemasta.

  VastaaPoista
 18. Ei, Jape, ei näin.

  Teksti on harvoin kirjaintensa summa. Lause on harvoin sanojensa summa, virke vielä harvemmin lauseittensa summa.

  Tekstin jaksokaan ei ole virkkeittensä summa, eivätkä tekstitkään ole jaksojensa summa, yks yhteen.

  Hän näki ikkunastaan katuvalon valokeilassa kissan.

  Tuosta lauseesta avautuu , Jape, muutakin kuin että joku näki katulampun alle asettuneen kissan.

  Siitä voidaan päätellä, että on ilta, valot ovat syttyneet, asutaan taajamassa, koska siellä on katuvalot. Joku katselee ikkunasta ulos, pimeään ja seisoo varmaan itsekin pimeässä, koska näkee ulos - valaistusta huoneesta ei näe. Miksi hän seisoo pimeässä - hänen täytyy olla yksin, mutta voi hän olla kaksinkin, ja silloin toinen on varmaan vuoteessa, pimeässä. Ja niin edellee, Jape.

  Tuo kaikki on olemassa ja totta, vaikkei sitä ole kirjoitettu tekstiin. Ja kuvasin vain murto-osan siitä, mitä on tuohon lauseeseen ympättynä.

  VastaaPoista
 19. "PÄIVÄN HELMI"

  Et nyt valitettavasti pääse Iines luistamaan tästä vaikka koitat asian lekkeriksi heittää. Toki voit muokata ja muotoilla tekstiäsi jälkikäteen itsellesi edulliseksi, niin kuin usein teet. Minä en hämääny!

  "Teksti on harvoin kirjaintensa summa. Lause on harvoin sanojensa summa, virke vielä harvemmin lauseittensa summa."

  Kun tekstissä lukee, että ilahduttavin uutinen lehdessä oli se kun kobra puri norjalaismiehen kuoliaaksi, niin se on sanoman ydintä, eikä täytetekstiä. Siinä näkyy, kirjoitettuna auki, että ko. ilahtumistekstin kirjoittaja ilotsee miehen kuolemasta. Hyvin selvää tekstiä! Höpinät "Hyberbolisista metaforista" on vain kirjoittajan hätäännystä siitä että joku ei reagoikaan hilpeänä po. miehen kuolemaan, vaan asian vaatimalla vakavuudella. Ekoterroristithan iloitsee siitä, kun ihminen kuolee mutta eläin elää.

  "Hän näki ikkunastaan katuvalon valokeilassa kissan.

  Tuosta lauseesta avautuu , Jape, muutakin kuin että joku näki katulampun alle aasettuneen kissan."

  Aivan, juu, mutta siitä ei avaudu sitä, että katsoja näki kissan jonka kuolemasta iloitsi tai että katsoja toivoi kissan kuolemaa, jos ei kissa jo ollut kuollut siinä valokeilassa ollessaan.

  "Tuo kaikki on olemassa ja totta, vaikkei sitä ole kirjoitettu tekstiin."

  Ei ei ei! Kuka ostaa romaanin, jossa on yksi lause ja muut sivut on tyhjiä, täynnä lukijan omia kuvitelmia? Minä voin laatia tuollaisen kirjan jos sinä ostat ne (kaikki) ja kuvitteleet niihin kaikkiin eri täytteen. Minnepäin laitan kirjoja tulemaan? Postinennakolla tietysti, kun on niin epäluotettavia rutjia nykyään liikeellä.
  Aloitetaan lyhellä novellilla ja sitten edetään paksuun 800 sivuiseen eepokseen. Kaikissa siis siemenä yksi lause ja loput sivut on tyhjiä, täynnä tilaa lukijan luovuudelle ja mielikuvitukselle.

  Edellä kuvatun kirjaidean copyright © Jape. Kaikki oikeudet pidätetään.

  VastaaPoista
 20. Ei vapaasti kirjoitetuista teksteistä - jotka eivät ole lakitekstiä tai tieteellistä tai muuta niihin verrattavaa tekstiä - voi irrottaa yhtä lausetta ja tulkita sitä ilman kontekstia eli viitekehystä. Lause ei toimi irrallisena samoin kuin kontekstissaan, eikä sen tarvitsekaan toimia.

  Sinähän poimit kerran minulta lauseen, josta jätit ei-sanan lauseen edestä pois. Näin tulkittunahan saadaan eistä juu. Juuri hiljakkoin poimit lisäksi tekstistäni virkkeen, josta jätit aloitus- ja lopetuslauseet pois. Näin sait minut vaikuttamaan hirviöltä, kun osa puuttui.

  Jape hyvä, tunnetko ollenkaan kirjoitetun kappaleen rakennetta?

  Kappaleessa on yleensä ensin ydinlause, joka sisältää väittämän, teesin. Väittämä voi olla rajukin, juuri kuten minulla tässä on, ensimmäisessä tekstikappaleessa.

  Ydinlausetta seuraavat sitten tukilauseet, jotka selventävät asiaa, kertovat siitä lisää, esittävät esimerkkejä. Tukivirkkeitä voi olla monta. Näin tuo kappaleen ensimmäinen lause vasta saa merkityksensä, yhdessä tukilauseitten kanssa.

  Ydinlause ei siis kerro kaikkea, sillä se voi hyvinkin olla provosoiva, kuten minulla on. Päätän lisäksi ensimmäisen kappaleeni tukilauseita seuraavaan toiseen ydinvirkkeeseen, jota et huomannut - se olisi tullut ottaa mukaan tulkintaan, ja se selitti kaiken, sulki ympyrän: tulisi eläinten vallankumous. Se asetti samalla tekstini jakson fantasiakehykseen, ei realistisen yks yhteen ymmärrettäväksi.

  VastaaPoista
 21. japemaisen puusilmäisyyden kanssa mahtaa olla raskas elää. muita ei likellään liene. toivotaan pukilta hänelle kykyä nähdä metsä puilta.

  VastaaPoista
 22. Eilen juuri sanoin jollekin, että jos Tuntematon sotilas tulee tänäkin vuonna, jätän katsomatta. Osaan elokuvan ulkoa, sillä ei enää ole mitään annettavaa.

  Vöi käyhiä, saank mä ny oikkee koko silakan?

  Lisäisivät siihen vaikka uuden loppukohtauksen: Paasikivi kääntyisi kameraa kohden ja sanoisi viskibassollaan: Röh, röh!

  Mainitsemasi uutiset olivat tavallaan mielenkiintoisia, mutta paljon hauskempi olisi lukea, vaikka:
  Omistaja puri lemmikkikobransa kuoliaaksi!

  tai Myyjä virtsasi riehuvien asiakkaiden lampaantaljojen päälle

  Kauan aikaa sitten markkinoille tuli Dove-niminen, silloin uusi saippua. Supermarketissa katselin kun asiakkaat hengenhädässä yrittivät ylipuhua konsulenttityttöjä antamaan niitä mahdollisimman monta.

  Hieman myöhemmin tytöt huomasivat, etten ollut niin kiinnostunut: Otatko tällaisen, näitä saa ilmaiseksi...

  Katsoin tyttöjä tosi vihaisen näköisenä: tuntuuko teistä, että olen likainen?

  VastaaPoista
 23. Minä toivon, että nyt lähetettäisiin se Katarina Lillqvistin (?) Mannerheim-animaatoelokuva. Ja sitten vaikka Kristian Smedsin Tuntematon-teatterikipale, jonka kyllä muistaakseni näinkin jo.

  Kunpa tehtäisiin enemmän uutta satiiria tai ihan realistista juttua menneistä sodista näitä itsenäisyyspäiviä varten. Missään ei ole koskaan noussut esiin sotilaiden pelkoa muuta kuin verhoutuneesti ja jälkijättöisesti ehkä siinä, kun sodasta palaava Joose kiersi narun ympärilleen junamatkan ajaksi meinaten hirttyä.

  VastaaPoista
 24. Doda on kauheeda, sano Nikke Pärmi ja dappo daas.

  Kirjailija Mauri Sariola tunnettiin isänmaallisena miehenä, joka kehuskeli rintamakokemuksillaan,joita ei juurikaan ollut.

  Kertoi jossain haastattelussa, että elmänsä hävettävin hetki, jälkikäteen ajateltuna, oli se kun isot pojat huijasivat hänet menemään Mannerheimatin luo ja hokemaan vanhaa: "Mannerheimi vankka, kävelee kuin ankka, rinta on kuin romukaupan ikkuna..."

  Ajattelin Sariolasta vain: no niinpä tietysti.

  VastaaPoista
 25. Sariolalta muistan lukeneeni hänen muistelmansa Parempi kertarutina kuin ainainen kitinä. Kirja oli yllättävän hyvä ja antoi osviittaa siitä, että miehellä olisi ollut kykyjä toisenlaiseenkin kirjoittamiseen. Elämänsä oli aika raadollista, muistaakseni.

  VastaaPoista
 26. Toki ymmärrän kaikkia yltiöisänmaallisia ihmisiä, nyt niistä sodista täytyy puhua, kun 70-luvulla ei neuvostokaupan tyrehtymisen pelossa voinut, kuin kännissä saunassa.

  Tämä sitten verhottiin ulkopoliittisten syiden kaapuun ja valepukuun.

  Kun raha puhuu, on Mustanaamiokin ääneti.

  VastaaPoista
 27. Sariola oli lukemani perusteella sangen mielenkiintoinen, eikä ollenkaan niin yksioikoinen persoona, kuin edellä mainitsemastani voisi ajatella.

  Värikäs entisajan ihminen, jollaisia ei enää ole.

  Toimi mm. valeopettajana lehtijutun vuoksi. Juttu jäi kuitenkin tekemättä, vaikkakin valeopettajana sai kehut työstään.

  VastaaPoista
 28. En muista yksityiskohtia Sariolan Kertarutinasta, mutta jostain syystä muistan siitä parhaiten sen, että hänen huvilansa seinähirressä asui kuolemankello, joka tikitti hänen korvissaan öisin. Tämä jumilaji tikitti nimittäin samaan aikaan minunkin korviini mökin tummuvassa kesäyössä. Se eli vanhassa puisessa hyllyssä, jonka olin nostanut kamariin kirjoille.

  VastaaPoista
 29. En malta olla sanomatta vielä Japelle sitä, että ei kissan ja koiran pitäminen vastaa käärmeen tai siilin tai kanin tai kilpikonnan pitämistä, koska kissa ja koira ovat kautta historian etsiytyneet itse ihmisen seuralaiseksi, toisin kuin nuo muut lajit, jotka etsivät rauhaa ja etäisyyttä ihmisestä. Tällaisen eläimen riistäminen on minusta kammottavaa ja vastenmielistä.

  Toki kissoja ja koiriakin kohdellaan meillä myös huonosti, mutta se lienee toinen juttu.

  VastaaPoista
 30. "Ei vapaasti kirjoitetuista teksteistä - jotka eivät ole lakitekstiä tai tieteellistä tai muuta niihin verrattavaa tekstiä - voi irrottaa yhtä lausetta ja tulkita sitä ilman kontekstia eli viitekehystä."

  Lakiteksti se vasta tulkittavaa onkijn. jatkuvasti riidellään julkisuudessa ja oikeudessa että mitä mikäkin pykälä OIKEASTI tarkoittaa ja pitää sisällään. On se vaikeaa. Teksti ei pidä sisällään - "lain henki, paskat" - mitään muuta kuin kirjoitetun tekstin.

  Sinun kirjoitus oli sikermä useasta asiasta, jotein missä sen viitekehys muka oli? Siinä oli useita viitekehyksiä ja yksi oli ilo siitä, kun seksituristi-norjalaismies kuoli Pattayalla. Jos teksti on sikermä irrallisia asioita, ei siinä ole juuri mitän mitä irroittaa asiayhteydestään, kun jokainen lause tai lausepari on oma "viitekehyksensä".

  "Juuri hiljakkoin poimit lisäksi tekstistäni virkkeen, josta jätit aloitus- ja lopetuslauseet pois. Näin sait minut vaikuttamaan hirviöltä, kun osa puuttui."

  Toivon, että muistat mistä itse olet minulle valittanut aikoinaan: liian pitkistä ja täsmällisitä lainauksista. Siitähän tuli melkeinpä huutoa sinulta. Nyt sitten valitat kun vainataan muka väärin, tekstistä, jonka alkuperä ja kokonaisuus on tarkistettvisaa esim. juurikirjoitusta bloggauksestasi (paitsi että muuttelet kirjoitusta usein jälkikäteen, tämä huomaaan kyllä), tai kommenttiosaston alkuperäsikommentista. Miksi et valita niille jotka kirjoittaa ainan ilman mitään lainauksia? Esim. Char on juttelevinaan jollekin, mutta ei tiedetä kenelle, kun teksti on tajunnanvirran omaista ja irrallista, ilman mitän kytkentää siihen kenelle hän kommentoi.

  "Jape hyvä, tunnetko ollenkaan kirjoitetun kappaleen rakennetta?"

  En ole tekstin tuoton ammattilainen, mutta osaan jonkin verran lukea.

  "se selitti kaiken, sulki ympyrän: tulisi eläinten vallankumous. Se asetti samalla tekstini jakson fantasiakehykseen, ei realistisen yks yhteen ymmärrettäväksi."

  Juu, sulkiympyrän. Asia vain ei ole näin yksioikoinen. Tekstisi ei ollut kokofantasiaa, koska se sisälsi tosielämän tapahtuman, siis sen norjalaismiehen kuoleman, jota iloitsit. Loppu oli toki tunnistettavissa fantasiaksi tai idealistin ajatteluksi.

  Muuta:
  Katariina Lillqvistin herjausteos Mannerheimista tulisi polttaa ja asettaa esityskieltoon. Sen sijaan on hienoa taas päästä katsomaan Tuntematonta sotilasta itsenäisyyspäivänä.
  Sitä ennen täytyy kyllä katsoa TVstä Stieg Larssonin mainioon romaaniin perustuva hieno elokuva Miehet jotka vihaavat naisia. Olen sen kyllä jo nähnyt, mutta laitoin toki tuon boksille nauhoitukseen. Lisbeth Salander on aika ihana...

  VastaaPoista
 31. "Toki kissoja ja koiriakin kohdellaan meillä myös huonosti, mutta se lienee toinen juttu."

  Ei kertakaikkiaan jaksa nyt sinun kanssasi Iines. Miten ihmeessä se olisi toinen juttu? Aivan käsittämätöntä.

  Lähden viikonopunviettoon. Ei jaksa nyt enempää, kun asia on selvä mutta yksi ei myönnä mitään.

  VastaaPoista
 32. Tarkoitin, Jape, että se on toisen kirjoituksen arvoinen juttu. Iso asia, josta olen ennenkin kirjoitanut. Luonnonvaraisten eläinten kohtelusta kirjoitan ensi kertaa.

  Koiran ja kissan pitäminen ei ole lajin riistämistä, sillä nämä eläimet ovat itse ottaneet sijansa ihmisen seuralaisina, etsiytyneet ihmisen lähelle. Niiden pitäminen ei ole niiden riistämistä, vaan näissä oloissa jo auttamista.

  VastaaPoista
 33. Iines: "Tuo kaikki on olemassa ja totta, vaikkei sitä ole kirjoitettu tekstiin. Ja kuvasin vain murto-osan siitä, mitä on tuohon lauseeseen ympättynä."

  Nyt kun vielä kerrot miten tämä eroaa siitä lempiteoriastasi Tyhjien Aukkojen Täyttäminen?

  Ja eikö Tuntemattomassa muka kuvata pelkoa?

  Riitaoja on kaikkien pelkäävien arkkityyppi, Kariluodon kehitystarina alkaa pelon voittamisesta, Rahikainen pelkää ja varoo koko sodan ajan, jopa Rokkakin pelkää - jopa yksi luku alkaa sanoilla: Rokka pelkäsi.

  Ainoa pelkäämätön on epäihminen Viirilä, jonka Laine liian eläimellisenä jätti pois koko elokuvasta. Kusipäinen Lammiokaan ei juuri pelkää.

  Ongelma onkin ehkä siinä, että me emme enää lue mitä Linna oikeasti kirjoitti, vaan täytämme tajuntaamme syöpyneiden kohtauksien väliset aukot omilla asenteillamme.

  VastaaPoista
 34. Jaa jaa, pukki hyvin muistaa kuinka kuinka liitot koirain ja kissain kanssa saivat alkunsa. Koirat ovat niiden susien jälkeläisiä, jotka ihmislasten kanssa kilpaillen sorkkaeläinten laumoja niitä seuraten verottivat. Kissat tulivat metsästä aumojen ja aittojen luo jyrsijöitä pyydystämään.

  Vielä muistaa pukki murheellisena vuoden 1232, voi voi, jolloin Gregorianus IX julisti kissojen olevan saatanasta, kun ovat niin kesyttömiä ja metelöivät öisin. Kissoja omistajineen poltettiin ja tapettiin surutta. Ja sillä lailla Mustan surman (1347-52) leviäminen sallittiin. Kissantappo jatkui vielä 300 vuotta ja niin rutto levisi vielä 1600-luvullakin. Taitaakin pukki nyt laittaa Kustille kilikellopallon ihan omaan pakettiin.

  VastaaPoista
 35. Tapsa,

  on eri asia poimia puolikas osa asiaa omavaltaisesti - ja tuomita sillä perusteella, jos se toinen poimimaton puolikas asiaa selvittäisikin kaiken, eikä tuomitsemiseen ole syytä. Nimittäisin tällaista selektiivistä poimimistapaa farisealaiseksi. Yhtä hyvin poimija olisi voinut poimia mukaan ehdottamani eläinten vallankumous -lauseen, mikä olisi selvittänyt tarkoitteeni.

  Tyhjä aukko on minulle eri asia, koska se koskee kokonaisen valmiin asian rivinvälien täyttöjä, ei kirjoittajalta poimittujen vajaiden osioiden tulkintaa, mikä on vähän sama kuin arvioisi aterian puolivalmiina tai leivonnaisen kypsentämättömänä.

  Koetan selkeyttää: tässä arvioitiin nyt kontekstistaan irrotettu virke, jolloin se tietenkin muuntui julmaksi, juuri siksi kuvaksi, jota kyseinen arvioija yrittää minusta muille syöttää.

  Tyhjien aukkojen täytössä arvioidaan siis kokonaista asiaa, tulkitaan se omasta viitekehyksestä käsin, mutta ei tahallisesti yritetä mustamaalata ketään.

  Pelon kuvaamisella ajattelin pelon verhoamatonta kuvausta. Toki Tuntemattomassa on erilaisten pelkotilojen loistavia kuvauksia, mutta ei mielestäni suoraa avointa lähestymistapaa pelkoon. Kaikissa pelon kuvauksissa Linnan miehet ovat vähintään sisäisiä sankareita. Minun pelkääjäni ei olisi sankari jälkipolvienkaan mielestä, vaan hän voisi olla pelkonsa takia petturi, raiskaaja, veljensä murhaaja, lapsensa hylkääjä tai ihan tavallinen väistyjä, pakenija, mitään tekemätön.

  VastaaPoista
 36. Tiedätkös, pukki, että pitelin äsken kämmenieni välissä 12-viikkoista puudelinpentua, kun olin pihalla lumitöissä. Koiran omistajaemäntä toi sen syliini ja sanoi, että se tulee jäämään ehkä kissaakin pienemmäksi, pahnanpohjimmainen. Saisin sen kolmasosahinnalla, koska se on siis häntävikainen.

  Ellei minulla olisi Kustia hoidossa - epäilen joskus, että se on jätetty tarkoituksella minulle - olisin ehkä jo langennut. Voiko kukaan vastustaa tummanruskeaa rotankokoista puudelinpentua, joka tuijottaa sinua herkeämättä ruskeilla nappisilmillään ja vapisee kylmässä?

  VastaaPoista
 37. Hyvinhän pukki puudelit tuntee! Ennen niiltä häntä typistettiin ja siihen trimmattiin tupsu niin kuin jalkoihinkin. Kas kun alkujaan nuo puudelit noutivat ammuttuja vesilintuja hetteiköistä ja oli niillä reumatismi aina vaarana. Muistaapa pukki yhdenkin pikkupojan, jolla oli musta puudeli. Eriskummallinen luonnoltaan kun sillä oli syvä haukku ja leijonan sydän.

  VastaaPoista
 38. Tuntematon jaksaa pohdituttaa, kun kyseessä oli meille niin outo ja käsittämätön tilanne.

  Miten on mahdollista ettei kaveria jätetty, osa johtajista jopa johti edestä päin. Tuohan on ruotsalaista!

  Johtamisen lyhyt oppimäärä: messerschmitti, Lammio ja Tauno Palo. Kaikkia heitä tarvittiin, että omat tahdot saatiin katoamaan.

  VastaaPoista
 39. Antisankarithan olivat yhteen aikaan ihan muotia Hollywoodissakin, mutta ymmärrän kyllä mitä ajat takaa.

  Luultavasti sellaisia kirjoja ainakin on olemassa, joissa kuvataan pelkoa ja surkeutta ilman voittoa itsestä, mutta ne eivät ole kai nousseet suosioon.

  Joo, en viitannutkaan TAT-teoriasta kysyessäni tähän kiistelyynne, enkä ainakaan Japen tapaan argumentoida - vaan asia kiinnosti minua teoreettisesti. Vieläkin väittäisin, että joudut TAT-teoriasi kanssa ainakin osittain ristiriitaan tämänpäiväisen opetuksesi kanssa.

  Sinähän nimenomaan sanot aina TAT-teoriaasi viitatessasi, että lukekaa mitä kirjoitin, älkääkä kuvitelko sinne väliin mitään omianne.

  Harvoin lauseet ovat niin täydellisiä, etteikö sieltä jotain sanomatonta oletusta löytäisi.

  VastaaPoista
 40. Sodan tunnelmia eturintamalla kuvaa juuri julkaistu sotapoliisi Taavetti Heikkisen päiväkirja, jota jo Valton kanssa tuolla toisaalla ohimennen sivusimmekin.

  En ole vielä lukenut sitä, mutta siinä kuulemma kuvataan syksyn 41 joukkokieltäymisiä jne, jotka kyllä tunnetaan sotahistoriastakin, ja joihin Linnakin viittaa.

  VastaaPoista
 41. Jape tekikin virheen siinä, että hän ei lukenut, mitä kirjoitin! Minä nimenomaan kirjoitin perustelut epätavalliseen ilooni, jonka valistunut lukija käsittääkseni ymmärtää jopa helpolla satiiriksi tai sarkasmiksi.

  Uskon, että Japekin kyllä ymmärsi, mutta hän nyt haluaa väliin veri päässä änkätä ja leikkiä tajuamatonta. Eihän tuosta tekstikappaleesta täyspäinen voi sivuuttaa tuota eläinten vallankumos -ajatusta.

  Edelleen TAT-teoriani pätee omien havaintojeni perusteella, ja se koskee tietenkin minuakin, se on yleisinhimillinen piirre. Mutta siis tämä nyt puheena ollut ei ollut mielestäni tyhjien aukkojen täyttö, vaan tekstikokonaisuuden väkivaltainen poiminta ja tulkinta ilman selkeää perässä tulevaa täydennystä.

  VastaaPoista
 42. Tänään, tulen kaukaa. Olen istunut kahdessa lentokonneesa joista toinen vaappui. Sen jälkeen, tai ennen sitä, istuin kahdessa taksissa. Olen keskustellut ihmisten kanssa kielillä joita en kovin hyvin osaa, pidin silti alustuksen. En tiedä mioten hyvin se meni, mistäs minä sen tietäisin, ihmiset taputtivat minulle käsiään. Taksissa, siinä myöhemmäisessä, istuin kuskin vierellä (niin kuin tietysti siinä ensimmäisessäkin) ja ajattelin... tai siis ajattelibn kaiken laisia ajatuksia mutte mulle tuli mieleen myös tämä: "ikkunaiines on kiva ihminen".

  Nyt olen kotona, keittössä näemmä, juon vodkaa ja katselen jääkaappia joka murisee minulle. Ajattelen, että "tommosia ajatuksiako mun pitää julkisesti ajatellea?". Ei, en mää niin fundeeraa. Mutta jos emn sanoisiu tätä Iinees että olet "vitun viksu ihminen"#,se jäisi sitten sanomatta.
  Mikis.

  VastaaPoista
 43. Tarkoitan, että rakastan sinua. (Mutta ei kai sen väliä?)

  VastaaPoista
 44. Olisinpa voinut vaikka vannoa, että Mikis on niitä maailmanrannan relluja, jotka istuvat taksissa etupenkillä. Varmaan vielä palttoonnapit auki. Siinä on tyyliä.

  Eläinten vallankumoushan on, kuten hyvin tiedätkin Iines, Georg Orwellin kuulu kirja, joka kertoo... niin, eläinten tekemästä vallankumouksesta, jossa käy niin kuin vallankumouksissa aina käy.

  Sitä on syystäkin pidetty Neuvostoliiton kommunistisen hirmuhallinnon kuvauksena, kuten sitä vuosilukukirjaakin.

  Orwellilainen uuskieli, jossa sota on rauha, elää edelleen keskuudessamme ja voi todella paksusti. Siinä ei täytetä tyhjiä aukkoja vaan tyhjiä päitä.

  VastaaPoista
 45. Kyllähän Mikis minuakin sympatiseeraa niin kuin minäkin häntä, mutta tuo tunnustus oli Iinekselle, arvaan.

  VastaaPoista
 46. Yleensä ihmisiä, siis maskuliineja, haukutaan että he ovat "sovinistisikoja". Mua ainakin saa haukkua, ei se mua pure. (Sitä paitsi kissat ovat kivempia. Sillähän tosin ei ole mitään tekemistä edellisen lauseen kanssa.)

  Rakastan faktoja!

  Ps. Villisiat ovat maukkaita.

  VastaaPoista
 47. Tänään, tai oliko se eilen... eikun huomenna kävelin Tehtaankatua pitkin. Minulla oli niin paljon surullisia ajatuksia mielessäni että heittelin niitä sinne tien sivuun. (Nämä tanskalaisen murhaamat poliisitkin... Rakkaat Ystävät, jos ihminen koko ajan ajattelisi kaikkia kamaluuuksia mitä maailmassa on tapahtunut, hän tulisi hulluksi.

  Sitä pitää vain jostain pitää kiinni. Ja nyt minä - vaikka kaikuisin kuinka - sanon koko sentimentaalisen sydämeni syuvyyksistä että: ...

  (Taas mää yritän olla nokkelampi kuin mitä mää olen.) En ole.

  VastaaPoista
 48. Toistan (koska olen toistokone), että en tiedä yhtään mistään mistä on kyse?

  (Huomenna aukaisen silmäni, kuin variksen poika.)

  VastaaPoista
 49. Täällä - olen pannut sen merkille - jotkut morkkaavat Tapsaa. Heillä siihen on siis joku syy?

  Yastäväni, olette väärässä.

  Tai sitten olette oikeassa. En minä tiedä! (Mistäs minä sen tietäisin?) Tyttöystäväni, Tarja nimeltään, on myös mainosihmisiä. Enkä tunne häntä rehellisempää ihmistä.

  Voi olla, että liikun väärissä piireissä?

  (Tuo oli harvinaisen huono vitsi.)

  VastaaPoista
 50. Mikikselle pukki tuo neljän viikon oleskelun kivassa kylpylässä, jossa tarjoillaan raikkaita kivennäisvesiä ja vitamiinishotteja.

  VastaaPoista
 51. Hieno luonnehdinta, Tapsa, "maailmanrannan rellu, joka istuu taksissa etupenkillä". Siis symppis ja elämää nähnyt ja reissussa rähjääntynyt ihminen, jonka ymmärrys vasta alkaa siitä mihin Wikipedia päättyy.

  Ihminen, jonka seurassa on hyvä olla.

  VastaaPoista
 52. Voin nähdä minäkin tuon Tapsan kuvaaman taksissa istujan, ja nimenomaan etupenkillä, palttoonnapit auki, kädet polvilla, havainnoimassa menoa, myös maailman, kuskin kanssa.

  Voin hyvin kuvitella, että siinä se mikis menee, selvittyään hengissä Lotzin koneesta ja pidettyään alustuksen yleisölle, joka oli taputtanut luultavasti jotain saaneena, ei pelkästä kiitollisuudesta, että se älysi lopettaa.

  VastaaPoista
 53. Tässä sunnuntaiaamun herkkupala Helsingin Sanomien ilmoituksista, siis paperilehdestä:

  VIHITTYJÄ

  Eeva Nusikainen os. Asikainen
  &
  Olli Nusikainen os. Nuutinen
  4.12.2020.

  VastaaPoista
 54. Pukin pitääkin katsoa Nusikaisten toivomuslista ja tonttujen raportit. Tulikin pukille mieleen, että jos Iines-tyttö on erityisen kiltti, niin pukki saattaa kiireittensä jälkeen piipahtaa vielä erikseen Iineksen tuvassa kahvilla ja ehkä oikaista ruotonsakin kammarissa.

  VastaaPoista
 55. Tjaah, meillä on huonoja kokemuksia kammareissa makoilevista miehistä. Niistä jää hyvässä tapauksessa rasvaläikkä tapettiin.

  Mutta jos pukki on oikein kiltti ja lupaa laulaa, voin ottaa pukin sinne vaikka kirjanpitelijäksi tilkkutäkin päälle. Pitäisi vain osata kääntää sivu pyytämättä, kuin nuotinkääntäjä.

  PS Ostan kyllä itselleni joululahjaksi sellaisen kauniin punaisen lukutelineen Infosta - siinä menee paksukin kirja pitelemättä ja voi hörppiä samalla vaikka mukista teetä.

  VastaaPoista
 56. Ai jai, nyt pikku Iines olit vähän tuhma! Pukista ei jää läikkiä (ainakaan tapettiin). Mutta voisin sinulle lukea ääneen romskun.

  VastaaPoista
 57. Kaksoismerkityksien näkeminen on taitolaji.

  Puppelipojan näköinen mies olisi väärä valinta "Miehet jotka vihaavat naisia" elokuvan päärooliin (Michael Nyqvist) koska Noomi Rapace goottipunkkarina (vrt. Sofi Oksanen) päihittää perusinsinöörinkin 6-0. Joskin rooli loppujenlopuksi taltutetaan testosterinilla korkkariblondiksi. Naisvihan varaan rakennetut "roistojen" roolihahmot ovat antonyymejä näennäiselle naisiin kohdistuvalle väkivalta kritiikille. "The Girl With a Dragon Tattoo" nimi kuvannee paremmin "Pojasta polvi pahenee" -elokuvaa.

  Elokuvan "kuvagalleria" nostaa väkisinkin mieleen mainoksen (Saarioinen) missä lapset leikkivät kotia ja pikkupoika esittää suurimman toiveensa: saada edes kerrankin näytellä äitiä.

  Olisi mielenkiintoista kuulla Japen toive – ja perustelut myös ihailemalleen elokuvalle.

  VastaaPoista
 58. Voi, pukki, en tarkoittanut olla tuhma. Olin vain vähän sarkastinen, mutta ei kai siitä rangaista, ainakaan kovasti? Lupaan kuunnella kiltisti romaaninlukua, kysymättä välikysymyksiä.

  VastaaPoista
 59. Anonyymin kommentista

  - olenpa iloinen, että saan tuon mainitun elokuvan "Miehet jotka vihaavat naisia" katsotuksi. Minulla ei nimittäin ole nauhoitinvehjettä televisiossani, ja jos tulee kiinnostavia elokuvia päällekkäin, joudun vain valitsemaan toisen.

  Samaan aikaan tulee nimittäin Teemalta kiinnostava Noidan kirot, mykkäfilmi, jonka haluan ehdottomasti nähdä. Ilokseni huomasin elokuvan esittelystä, että se lähetetään uusintana peräti kolme kertaa!

  (Aion muuten hankkia nauhoittimen heti kun tiedän, millainen sopii televisiooni ja kaapelitalouteen.)

  VastaaPoista
 60. Oikea sana on tallennin.

  VastaaPoista
 61. Niin on, tallennin, tai nauhoittavalla digiboksilla olen netistä katsellut näitä. Minua hämää hieman se, että televisiossa on sisäänrakennettu digiboksi, ja kuitenkin siinä tallentimessakin on digiboksi. Miksi kummassa? Tahdon vain nauhoittimen, en toista digiboksia, sellaisen kuin VHS-video ennen.

  Kaikki on niin monimutkaista, kun pitäisi osata ostaa samalla oikeat liittämisjohdotkin. Pitänee mennä alan liikkeeseen, ei markettiin eikä pidä tilata netistä. Ja sitten vielä se käyttö - kun ei tarvittaisi muuta kuin pari käskyä: nauhoita ja näytä ja sulje vehje.

  VastaaPoista
 62. Tallentimessa pitää olla oma viritin (digiboksi) siksi, että se voi "katsoa" sitä toista kanavaa sillä aikaa kun sinä katsot toista.

  VastaaPoista
 63. Antennipiuha pitää vetää tallentimeen ja siitä toinen telkkariin. Tallennin liitetään telkkuun scartilla. Näin yleensä.

  VastaaPoista
 64. Noinhan se vanha videokin liitettiin, scart-johdolla. Taidanpa pärjätä, kiitos vain! Osasin muuten virittää uuden taulutelevisionikin katselukuntoon kertakoettamalla. Se mikä tuotti vaikeuksia, oli television ruuvaaminen tukijalkaansa, kahdella isolla ruuvilla. Niistä toinen pyöri tyhjää, ja mielestäni vain toinen tukee televisiota kunnolla ja tiukasti. Mielessä onkin, että joskus vielä löydän television lattialle romahtaneena. Välillä tosin kanavat katoavat, jos painaa vahingossa sitä kanavaa, jolla on. Nyt osaan palauttaa kanavat hetkessä.

  VastaaPoista
 65. Pukki voisi tarkastaa Iineksen ruuvit ja mutterit, töpselit ja rasiat sekä panna kaikki kuntoon.

  VastaaPoista
 66. Monen peräkamarinpojan toive lemmikki- tai hyötyeläimen sijaan näin musiikkilyriikan tavoin:

  Jos en saa olla sydämesi ykkönen,
  anna olla edes numero kaksi
  jos en kelpaa kultapossuksi,
  huoli edes sovinistisiaksi
  jos en valloitakaan sua kuin leijona,
  muutun yöllä mä hyeenaksi
  jos en olekaan unelmaprinssisi,
  silti ota minut vihtoriksi

  Jos en saa olla välihyökkääjäsi,
  voin olla liukutaklaava pakki
  jos en saa olla juhlaillallinen,
  olen hätäpäissä ostettu nakki
  jos en voi olla näyttelypuudelisi,
  olen nurkkiisi ruikkiva rakki
  oisin mieluummin orjana kuin orpona,
  ota minut vihtoriksi

  VastaaPoista
 67. En taaskaan tiedä mistä te puhutte. Mutta haitanneeko tuo? Jos ei ole omaa televisioonia, niin ainahan voi kurkkia toisen olan takaa. Että mitä se ny vahtaa?

  Asuntopulan riivaamissa kaupungeissa (kuten Helsingissä, uudessaKaupungissa ja Naantalissa) voi asua salaa toisten nurkissa. Eräskin opiskelijatyttö asui erään sokean pariskunnan luona melkein kaks vuotta, salaa. (Eikä mitään vuokrakuitteja kirjoiteltu. Edes nyppyläkirjaimilla.)

  VastaaPoista
 68. Hesarissa (aamun) on juttu jossa SDP myöntää viimeinkin karmaisevan "totuuden" syyllisyydestään kansalaissotaan (vallankumouksen yritykseen) 1917-18.

  Mikael Junger vain ei (jutussa) ole kovin hyvä valinta asiaa pohtimaan. Tulee vähän äklö olo hänen kommenteistaan.: "...ja samaan aikaan tunnustaa tuntevansa empatiaa ja sympatiaa sodassa kärsineiden puolesta."

  Mikko Majanderille olisi voinut laittaa keskustelemaan mieluummin vaikka Ylikankaan... tai Mikiksen.

  VastaaPoista
 69. ...siis Mikko Majanderille kaveriksi...

  VastaaPoista
 70. "Maaailmanranna rellu"... Niin on, miltä näyttää. Oikeasti olen ujo ihminen, siksi puhun niin paljon. Ja otan tilan haltuuni. (Jos sitä mulle tyrkytetään.)

  Enemmän haluaisin kumminkin kuunnella. Koska... ihmisillä on niin mielenkiintoisia tarinoita, esimerkiksi kun he vievät lapsensa tarhaan. (Niin, ja hakevat ne myös sieltä pois.) Se on kuin lukisi Tsehovia.

  Ihmiset on kivoja!

  VastaaPoista
 71. Kesällä, keväästä lähtien, odotan että iines taas kuvaa hyönteisiä. Odotan kesää. (Ja tietysti, jos saisi toivoa muitakin asioita, niin toivoisi että joku toinen fotokuvaaja ottaisi Iineksestä valokuvan kun hän on juuri pylly pystyssä kuvaamassa muurahaisia... (Molemmat fotot tietysti arkistoitaisiin Luonnontieteelliseen Museoon.)

  VastaaPoista
 72. Nyt sanon "andeks", tai vabandust. (Koska innostuin taas liikaa.) - mikis kumminkin -

  VastaaPoista
 73. Mikis on kiva!

  Kai tuo Hesarin vihki-ilmoitus on ihan todellinen, kalenterin mukaan ei ole aprillipäivä.

  Voin kuvitella, että herra ja rouva Tasapuolisen kodissa kaikki menee kuin viivottimella mitaten. Siniseen vihkoon vedetään viiva jommankumman nimen viereen aina kun on kopulaation aika, että aloitteet menevät tasan.

  Tiskit tiskataan vieretysten (tunsin sellaisen parin, ylläripylläri: he ovat eronneet) niin että toinen tiskaa ja toinen huuhtelee.

  Kaupassa kauppalasku jaetaan tasan. Ei kun siis ateriat punnitaan ja leivänpalat lasketaan ja vasta sitten kulutuksen mukaan suoritetaan lasku ja kulut voidaan määritellä oikeudenmukaisesti.

  La dolce vita! :)

  VastaaPoista
 74. Yleensä vittuilen ihmisille - siis jos on kyse heidän ajatuksistaan. (Muuten olen äärimmäisen kohtelias herrasmies. Esimerkiksi kaikki naiset jotka kävelevät minua vastaan - ja siis vain sen takia menevät ohitseni - supattavat toisilleen "olipas harvinaisen herrasmiesmäinen ihminen joka käveli meitä vastaan. Huomasitko?" "Totta kai huomasin", sanoo aina se toinen.

  Niin, mitä mun piti sanoa..? Sitä, että Valto Ension novellit on kuin lukisi Pentti Haanpäätä. (Heissä haisee todellisuus.)

  Ps. Tämän jälkeen en kyllä kehu enää ketään. Kiintiöni meni yli. (Tästä eteen päin aion kävellä peilinenkin ohi niin, että ne ei huomaa minua.)

  VastaaPoista
 75. Mikis on niin kiva, että mietin, voiko sellaista ollakaan kuin mikis on. Horoskoopissani luki, että jos kohtaatte jotakin joka on liian hyvää ollakseen totta, olkaa varovainen. Olen siis varovainen, ainakin jos liikuskelen jäätyneellä joella. Mikistä uskon kaikessa.

  Siis, Kuunkuiske, mietin itsekin, voiko tuo ilmoitus olla totta, voiko joku nuoripari ottaa sukunimekseen Nusikaisen. ?. Kun jotenkin epäilen, että kyseessä on pila. Toisaalta ilmoitukset ovat kalliita, ei niillä huvikseen pelleillä. Jos se olisi totta, ajatushan on vähintään mielenkiintoinen. Tulisi rutkasti uusia nimiä, jos avioon menijät risteyttäisivät nimensä.

  VastaaPoista
 76. Me naiset siis tykkäämme mikiksestä kuin hullu puurosta. Mikis on vienyt sydämemme ja sielujamme hän soittelee kuin Väinö kanneltaan.

  Miehet! Jos siis ihmettelette, miksi te jäätte aina yksin, aina ilman naista, ja miksi tuommoinen pelle kuin mikis vie kaikki naiset, niin selitys on yksinkertainen: mikis ei tee itsestään numeroa, vaan parodioi rakastettavan kömpelön tumpelosti yhtä lailla itseään kuin meitä kaikkia muitakin. Semmoinen naurattaa meitä naisia, meillä on hauskaa. Hän tekee sen ilman valhetta ja imartelua, ja tämä on tärkeää.

  VastaaPoista
 77. Ho ho hoo! Pukki hyvin muistaa kuinka hänen työtänsä Suomessa helpotti vuonna 1920 annettu sukunimilaki. Siitä lähtien piti kaikilla suomalaislapsilla olla ikioma sukunimi. Ja paljon pienoisia pilttejä toivoo hän Nusikaisten sukuun!

  VastaaPoista
 78. Jos Olli ja Eeva oikeasti ovat, saavat he kyllä sulan hattuunsa. Varsinkin Olli, sillä matka Olli Nuutisesta Olli Nusikaiseksi on isompi kynnys kuin Eevalla. Molemmilla toki on kynnystä tarpeeksi Nusikaisessa. Toivottavasti kantti kestää, sillä nimi sinänsä on savolaissävystään huolimatta kelpo nimi.

  PeeäR, kiitos kauniista Iines-rallista, pidän tuosta kovasti ja etenkin Tuomari Nurmiosta, joka on yksi suosikeistani - niin kuin varmaan melkein kaikkien.

  VastaaPoista
 79. http://verkkopalvelu.vrk.fi/Nimipalvelu/default.asp?L=1

  Nusikaisia ei ole yhtään kpl Suomen väestörekisterikeskuksen tiedostossa. Joku halusi hauskan pilan ilman aprillia, mutta syödäänhän pikkujoulujenkin aikaan sillivoileipiä. Mukava niin.

  Mikikselle kiitos ja anteeksi jos mun kohdallani meni kehukiintiö yli äyräiden.

  Olet itsekin poikkeus. Eli miestenkin on helppo tykätä Sinusta. Mutta ei "silleen" kun "tälleen".

  VastaaPoista
 80. Kurkistin luon linkin, Valto, ja sen tiedot on päivitetty marraskuun lopulla, ts. tuota eilen tapahtunutta vihkimistä ja nimeä ei voisikaaan vielä olla siellä näkyvissä.

  Ts. ei voida olla varmoja, että kyse on pilasta. Jokin polttarijuttu se kyllä voisi olla?

  PS Huomaan vuosilukuvirhen omassa poiminnassani. Ilmoituksessa se on oikein, 2010.

  VastaaPoista
 81. Iines, minusta kyllä tuntuu siltä, että rekisteriviranomaiset eivät Nusikainen-nimeä hyväksyisi. Tarkistetaanpa sitten 3:n kuukauden kulutta, kun vrk päivittää tilastonsa, löytyykö tuota sukunimeä. Ja sitten vaikkapa vuoden päästä, että kuinka on lähtenyt uusi suku jatkumaan...

  VastaaPoista
 82. Tuota en tullut ajatelleeksi, Valto, ja lienet oikeassa. Hymiö.

  Alan kallistua vahvasti jonkun Eevan ja Ollin polttaripilan puoleen. Sellaisena se oli hyvä ja sopiva. Voisin kuvitella, että polttariporukka on kustantanut ilmoituksen.

  VastaaPoista
 83. Nyt pitää pukin taas vähän tukistaa pikku-Iineksen pörröä! Nen-suffiksiin päättyvät sukunimet ovat parhaiten länsisuomalaisia. Tavalliset virtaset ovat siis sieltä. Kyllähän pukki tämän tietää. Totta kyllä savo-karjalalaisilla oli sukunimet ennen länsisuomalaisia, mutta ne eivät olleet ns. luontotyyppiä vaan usein etunimestä johdettuja. Juu juu, kyllä pukki muistaa Hannikaiset, Simoset ja muut! Sitten on tämä herraskaisempi väki, joka otti kaksiosaisia suomenkielisiä sukunimiä, niin kuin pikku Väinökin sittemmin kirjoitti: Salpakari, Sointuvaara ja Kariluoto. Piti pukin tuoda niihin perheisiin saksantonttujen veistämiä keppihevosia.

  VastaaPoista
 84. No mutta pukki. Asiahan on niin, että nen-johtimella muodostettuja sukunimiä on Savossa runsaasti, ja vieläpä luonnosta johdettuja hyvinkin usein:

  Hirvonen, Kontiainen, Karhunen, Ohtonen, Kettunen, Reponen, Oravainen, Saukkonen, Hukkanen, Hylkynen, Kissonen, Pölliäinen t. Pöllänen, Kukkonen, Kurkinen, Tikkanen, Metsonen, Haukkanen, Huuhkainen, Korppinen, Närhinen, Peipponen, Pyykkönen, Rastanen, Sorsanen, Varpunen, Tiainen, Mujunen, Siikanen, Sikanen, Tirronen, Tirinen, Lahnanen, Kuhanen, Hiironen, Siiranen, Mäkäräinen, Kamalainen t. Komulainen, Kammonen, Kinanen, Liukkonen, Myöhänen, Mölkkänen, Remonen, Sairanen, Turtiainen, Utriainen, Kaponen, Pitkänen, Laihiainen, Leviäinen, Pienonen, Turpeinen, Pulliainen eli Pullinen, Isonen, Lihavainen, Kaikkonen, Kohonen, Könönen, Loikkanen, Nykänen, Rytkönen, Partanen, Sormunen, Nenonen, Mahanen, Niskanen, Kovanen, Kiljunen, Kähönen, Parkulainen, Karjunen, Ukkonen, Akkanen, Paappanen, Vanhanen, Kaskinen, Kekäläinen, Konttinen, Kuokkanen, Kurikainen, Pykäläinen, Pölkkynen, Tervonen, Tuhkanen.... Tarvinneeko jatkaa?

  VastaaPoista
 85. Iines: "Koiran ja kissan pitäminen ei ole lajin riistämistä, sillä nämä eläimet ovat itse ottaneet sijansa ihmisen seuralaisina, etsiytyneet ihmisen lähelle. Niiden pitäminen ei ole niiden riistämistä, vaan näissä oloissa jo auttamista."

  Sinä olet jo niin solmussa epäjohdonmukaisen logiikkasi kanssa, että en paljoa viitsi sinun epäteesejäsi kommentoida tässä yhteydessä. Olet aika raskassoutuinen nyt, valitettavasti, ei mahda mitään.
  Olin tuossa mökillä ja siellä oli omaehtoisesti ihmisen lähelle etsiytyneitä elikoita, hiiriä, jotka rymisteli pitkin seinän välejä pitkin yötä. Ne on ihan itse ottaneet sijansa ihmisten seuralaisina, mutta ihmisiltä ei vain ole kysytty haluavatko he niiden seuraa. Moni ei halua. Sinun logiikkasi mukaan mökin asukkaat (ihmiset) pitää iloten teilata, jotta hiirillä on paremmin tilaa. Vastenmielinen ajatus, en yhdy mielipiteeseesi.

  VastaaPoista
 86. Tapsa: "Vieläkin väittäisin, että joudut TAT-teoriasi kanssa ainakin osittain ristiriitaan tämänpäiväisen opetuksesi kanssa.

  Sinähän nimenomaan sanot aina TAT-teoriaasi viitatessasi, että lukekaa mitä kirjoitin, älkääkä kuvitelko sinne väliin mitään omianne."

  Hienoa, että edes sinä, Tapsa, näet mistä tässä on keskeisesti kysymys. On kovin murheellista, kun Iineksellä on kaksoistandardit ja tuuliviiri-moodi päällä, että hän ei noudata edes itse omia neuvojaan. Itse olen sitä mieltä, johdonmukaisesti, että pitää lukea vain mitä on kirjoitettu. Rivien välissä ei ole mitään piilossa, eikä mitään satuja voi jättää lukijan kuviteltavaksi, vaan asia pitää kirjoittaa niin kuin se on, kokonaisuudessaan auki. Naurettavaa Iineksen väittää nyt, että hän ei tarkoittanut mitä kirjoitti, kun iloitsi norjalaismiehen kuolemasta.

  VastaaPoista
 87. Mielipiteeseeni? En ole sanonut mielipidettäni hiiristä, jotka tulevat mökkiin.

  Mieleeni on jäänyt kyllä isokorvainen kaunis hiiri, joka tuijotti minua kerran seinässä olevan naulan päällä nököttäen Meillä ei käytetä mökillä hiirenloukkuja, vaikka siellä on hiiriä.

  En ajattele niin, että eläimiä tulee ottaa lemmikiksi, jos ne tulevat ihmisen lähelle. Kissa on hyvin ihmisrakas, ja etsiytyy hellittäväksi, samoin koira. Silti niille tulisi mielestäni koettaa saada lajinmukaiset olot niin pitkälle kuin mahdollista. Ellei ole mahdollista, eläintä ei tulisi ottaa. Tilaa tarvitaan, sekä aikaa ja rahaa. Myös eläinrakkautta, tietenkin, välittämistä.

  VastaaPoista
 88. Iines: "Minä nimenomaan kirjoitin perustelut epätavalliseen ilooni, jonka valistunut lukija käsittääkseni ymmärtää jopa helpolla satiiriksi tai sarkasmiksi."

  Tässäpä taas tämä vakio pakotie kun huomaa munanneensa, eikä ole nöyryyttä myöntää tehneensä virhettä. Millä ilveellä perustelet iloasi ihmisen kuolemasta? Satiirilla? Sarkasmilla? Olet naurettava, mutta et sarkastisita tai satiirillisista ansioista.

  VastaaPoista
 89. Kyse ei ollut TAT-teoriasta, vaan selektiivisesti valitusta vajaasta pätkästä, joka tulkita hutkaistiin vailla kontekstia, joka selitti kaiken. Tämä on selvitetty oikein hyvin ylempänä.

  Jape, sinulla on ärhäkkä sävy. En pidä siitä näin mukavana sunnuntai-iltana. En halua keskustella veri päässä kanssasi.

  VastaaPoista
 90. "Olisi mielenkiintoista kuulla Japen toive – ja perustelut myös ihailemalleen elokuvalle."

  Epäilemättä olisi, mutta en juttele ja perustele anonyymeilijöile mitään.

  Neloselta tulee muuten samaan aikaan Indiana Jones ja tuomion temppeli, hankala valinta, paitsi jos on nauhoittava digiboksi. No onhan tuo Indinana Jones tullut jo monta kertaa nähtyä. Tuo Stieg Larssonin romaaniin perustuva, paikoitelleen melko irstas leffa, vain kerran. Leffa tulee muuten kahdessa pätkässä, alkaen ennen kymmenen uutisia ja jatkuu niiden jälkeen...

  VastaaPoista
 91. Äläs nyt Pikku-Iines ryhdy nenäkkääksi tai tulee sinunkin kontillesi aattona risua! Etteikö pukki tietäisi ihmisten nimiä? Miten pukki voi viedä lahjat oikeille ihmisille? Koska pukki tietää nimet ja numerot.

  Etukäteislahjana pukki antaa Iinekselle linkin kirja-arvosteluun. Paikkalan Sirkka kyllä tietää.

  VastaaPoista
 92. Halutko kuulla, Iines, millainen sinun sävysi on? Tai miten kommenttejasi ihmisarvon ja -elämän väheksymisestä voisi luonnehtia?

  Kaikin mokomin, lopeta veripäässä keskustelu ja muut ihmisarvoa - erityisesti miesten - loukkaavat kommenttisi, niin päästään eteenpäin. Olikin liikaa toivottu - mukavana sunnuntai-iltana - että olisit jotenkin nähnyt virheesi ja ehkä jopa myöntänyt sen. Mutta ei, sama meno täälä on päällä kuin "velville" lähtiessäni.

  VastaaPoista
 93. "Kyse ei ollut TAT-teoriasta"

  MAT-teoria lyö TATin.

  VastaaPoista
 94. Nyt kyllä pukki on ihan vihainen Pikku-Japelle! Siivoa suusi ja opettele maan tavoille.

  VastaaPoista
 95. Minäpä annan pukille sitten myös lahjaksi linkin, jos tässä linkk... siis lahjasille ruvetaan.

  Minusta on ihan sama, mistä nen-päätteiset nimet tulevat. Havaintojeni mukaan niitä on kaikkialla, enkä ole tähänkään asti ajatellut, että ne olisivat Savosta kotoisin sen enempää kuin muualtakaan.

  Kumosin vain pukin väitteen, että nen-päätteiset nimet olisivat Savossa outoja ja etunimilähtöisiä.

  Ja mikä tärkeintä - Nusikainen sopii tuon listani jatkeeksi mainiosti, siinä on savolaista sutjakkuutta.

  VastaaPoista
 96. Pukki ja tontut ovat tänäkin vuonna kyllä paketoineet monta pattereilla (kilteille peräkammarinpojille jopa ladattavilla akuilla ja sopivin laturein varustetuille)toimivaa pimperoa ns. tyhjänä aukkona yksinäisten joulupyhien iloksi markkinoilla käymättömien nuorukaisten ja vähän vanhempienkin poikamiesten viihdykkeeksi.

  VastaaPoista
 97. Pukki on hyvä vaan.

  Pukista tulee mieleen tämä:
  James Potkukelkka roskiksessa

  VastaaPoista
 98. Tsot tsot, Pikku-Iines! Pukki ei väittänyt, että nen-päätteiset nimet olisivat Savossa outoja. Niitä vain on länsisuomalaisten keskuudessa enemmän ja tyypiltään virtasia. Pukin pitää nyt vähän punakynän kanssa katsoa Pikku-Iineksen toivomuslistaa.

  VastaaPoista
 99. Höpö höpö, Jape, älä nyt jaksa jankata. Tulkitset sanaani kuin piru raamattua poimien katkelmia sieltä sun täältä, ja vielä vajaina, niin että selittävä osuus jää pois launauksestasi.

  Tuo tapasi poimia osa kokonaisuudesta kertoo enemmän sinusta kuin poimimastasi katkelmasta.

  VastaaPoista
 100. Kiitos hienoista nimilinkeistä, niitä tutkaillessa vanha sukututkija ja historian ystävä viihtyy.

  Panenpa puulusikkani minäkin Mikis-rokkaan. Hänen vetovimansa, josta Iines mainitsi, perustuu mielestäni siihen, että hän pääsee jotenkin oudosti luikahtamaan lähelle suojauksemme ali, keittiön kautta, jos kyökkipsykologiaan viittaisin.

  Mikis on aikamme Don Quijote ja Sancho Pancha samassa persoonassa, tragikoomisen uljas hahmo isänmaamme äidinkasvojen kuvastimessa, mies joka pärjää missä vain eikä kuitenkaan missään - eikä ole siitä moksiskaan.

  Helismaan laulu kuvaa maailmanrannan mikiksiä:

  Veisaillaanpa me souvaripoijat,
  kun on ääntä ja kaulaa ja kaulaa.
  Valtiopäivill' on päätetty, että jätkäkin saapi laulaa.
  Hei ollaan me tulevia, olevia, meneviä,
  ilosia, silosia poikia vaan.
  Valtiopäivill' on päätetty, että jätkäkin saapi laulaa.

  Junttalilukkari olen minä poika,
  ja vaikka ois tullunna pappi ja pappi,
  mutta kun tähdis oli määrätty, tuli maailman rannan rappi.
  Hei ollaan me tulevia, olevia, meneviä,
  ilosia, silosia poikia vaan.
  Mutta, kun tähdis oli määrätty, tuli maailman rannan rappi.

  Ota sinä tyttö se souvaripoika,
  siinä on sulle hurma ja hurrma!
  Souvaripojan polvella on se tyttöjen parahin turva.
  Hei ollaan me tulevia, olevia, meneviä,
  ilosia, silosia poikia vaan.
  Souvaripojan polvella on se tyttöjen parahin turva.

  Mutta mitä näistä laulajan päivistä säästää,
  menköön viikossa kuusi ja kuusi,
  onhan allakassa määrätty, että huomenna päivä on uusi.
  Hei ollaan me tulevia, olevia, meneviä,
  ilosia, silosia poikia vaan.
  Onhan allakassa määrätty, että huomenna päivä on uusi.

  VastaaPoista
 101. Vetovoimaa ajattelin, mutta kohtalo paransi sen vetovimaksi... vetoviima, sitä Mikiksessä on, saatana.

  VastaaPoista
 102. Iines hyvä,

  Luen vain mitä kirjoitat. Itse kerroit että tyhjät aukot olisi pitänyt täyttää omilla mielikuvitusjutuilla. Minä en tällaista viestintää hyväksy, se ei ole minulle (eikä monelle muullekaan) luontaista.

  "Tuo tapasi poimia osa kokonaisuudesta kertoo enemmän sinusta kuin poimimastasi katkelmasta."

  No tämä on jo röyhkeyden huippu! Syy onkin siis minussa, eikä sinussa joka ilon ajatuksen olet kirjoittanut? Melko hävytöntä tämä jo.

  VastaaPoista
 103. Siis vanha käsityshän lie, että nen-nimet ovat itäistä alkuperää ja puolestaan la- ja lä-päätteiset läntistä alkuperää. Ei niitä nen-päätteisiä, armas pukki, siis voi olla idässä ainakaan merkittävästi vähempää kuin lännessä. Varmaa tietoa minulla ei ole, enkä jaksa hakea nyt esille nimikirjaani - paksu opus on jossain hyllyssäni.

  En ole muuten omissa suomen kielen opinnoissani valinnut nimistöntutkimusta sivuaiheistokseni, joten minulla ei ole omakohtaista nimitietoa tai tietolähteitä asiasta. Keräsin mieluummin murresanoja magnetofonin kanssa kentällä ja haastattelin vanhoja mummoja, kun taas toinen ryhmä perehtyi noihin nimiasioihin, lähinnä kirjastossa.

  VastaaPoista
 104. Kyllä, Jape, sinussa on nyt syy, kun et suostu ottamaan ydinvirkkeen tueksi tarkoitettuja selittäviä tukivirkkeitä mukaan tulkintaasi.

  Olen selittänyt tämän ylempänä jo hyvin selkeästi. Nyt lopetan osaltani tämän jankkoon kanssasi.

  VastaaPoista
 105. Ihan nappiin tuo mikis-analyysi, Tapsa. Allekirjoitan. Toivottavasti hän ei säikähdä näitä analyyseja ja vetäydy lipastonlaatikon ulommaiseen nurkkaan odottamaan pölyn laskeutumista.

  VastaaPoista
 106. Vanhimmat nen-nimet tietysti on sieltä, missä sukunimiä ensin käytettiin. Tästähän tulee se pilkka Savon aatelisista, jota länsisuomalaiset harrastavat. Vaan kyllä pukki muistaa kuinka Länsi-Suomessa alettiin sukunimiä haalimaan: Virtanen, Mäkinen, Aaltonen, Vuorinen jne. Kyllä me Korvatunturilla naurettiin tonttujen kanssa.

  VastaaPoista
 107. "Kyllä, Jape, sinussa on nyt syy"

  Hyvä saada jälleen kerran todennettua se, että et kanna vastuuta kirjoittamastasi. Vierität syyn muiden niskaan. Kirjoituksesi on otettava täst'edes merkityksettömänä, kun sen merkitys voi näemmä muuttua ihan koska vaan. No, et sinä hidasta, mutta kokenutta, lukijaa kuitenkaan hämää. Teksti luetaan niin kuin se on kirjoitettu. Tämä on fakta, joka ei muutu, vaikka kuinka vänkäät vastaan.

  "Nyt lopetan osaltani tämän jankkoon kanssasi."

  Sinä olet ollut sillassa (painitermi) jo pitkään. Hartiasi kastuisi (painitermi) jos haluasin, en viitsi. Ennemminkin olen hämmentynyt vastuun pakoilustasi.

  VastaaPoista
 108. Voi voi voi, tuota Jape-poikaa! Hän kun ei ymmärrä, mitä teksti on. Tulisipa tänne Korvatunturille tulkitsemaan! Pukin pitääkin nyt Japelta kysyä, että onko 'kst' teksti. Poimin sen Japen viestistä.

  VastaaPoista
 109. Käytiin eilen pojan kanssa katsomassa Rare Exports.
  Siinä oli vähän erilainen joulupukki.

  http://www.youtube.com/watch?v=9RQlikX4vvw

  VastaaPoista
 110. Buenos Airesissa - ja tämä on totta - oli hotellihuoneessani noin kämmenen kokoisia lutikoita. Maria Magdaleena Luc'ia Mallagona polki niitä kengänkannoillaan rikki. (Hän oli muutenkin erittäin näppärä.) Et sinäkään, nimittäin Jape, saa ludetta hengiltä ellet ole häntä filosofisempi; muutenhan te koko ajan vaan katselette toisianne silmiin.

  VastaaPoista
 111. Itsenäisyyspäivän aattona ja Buenos Airesin hotellien kunniaksi tarjoilen nautittavaksenne Viidan Jap... ei kun Laten runon Kapina:

  Nuoren, riuskan urosluteen
  mieli paloi vapauteen.
  Kutsuttuaan heimojoukon
  juhlasaliin sängynloukon
  urho päästä olkipylvään
  lausui julki aatteen ylvään:

  "Kansalaiset, silmät tässä
  surkastuvat pimeässä,
  niinkuin tähden laiskuutemme
  kuihtuivat jo lentimemme.
  Ahtautta isänmaamme
  hävetä me raukat saamme,
  syntyväisyys painuu lamaan!

  - Luteet, veljet, valloittamaan
  ryhtykäämme Seinämeri!
  Inhottava ihmisveri
  olkoon ruoka täin ja madon,
  jalomman saa lude sadon!"

  Kymmenkunta kuuliaista
  sai kuin saikin seuralaista.
  Illan tullen viime kerta
  juotiin tilkka ihmisverta
  sitten riviin sängynlaitaan,
  hyppy alas matonraitaan,
  siitä yli kirjokuteen
  urhoollisen urosluteen
  johtamana seinään asti
  jonossa ja joutuisasti.

  Alkoi uljas nouseminen,
  pysty, mutta voitollinen -
  kunnes, kun jo katto hohti,
  julma käsi syöksyi kohti,
  Juostiin sivuun, taakse, eteen -
  sama tulos: likaveteen,
  käsi poimi yhden tyhmän
  villitsemän luderyhmän.

  Surullinen tapaus, -
  Sellaista on vapaus.

  VastaaPoista
 112. Tätä en ole koskaan ennen ajatellut... (Hyvä, että nyt.) Että jos Jumala on olemassa, minkä takia Hän pani isäni (joka oli kansakoulunopettaja, ja soitti hyvin viulua) ampumaan venäläisiä ihmisiä (pieniä poikia), jotka kahlasivat lumihangessa. Ja pelkäsivät niin saatanasti.

  En ymmärrä, en ymmärrä, en ymmärrä.

  VastaaPoista
 113. Minä jätän luteet sinulle Mikis. Te olette jotenkin samaa heimoa/kastia.

  Jotta et vallan masennu, Mikis, niin "lahjoitan" sinulle pari kuvaa valokuvausharrastukseni alkutaipaleelta:

  Kukka ja metsälude

  Kokoontumisajot (luteiden)

  VastaaPoista
 114. Japen ja Iineksen intohimoiseen keskusteluun riveistä ja varsinkin niiden väleistä (sic!!) vielä yksi näkökohta siinä hengessä, että kun on alamäki niin antaa mennä vaan.
  Tarkoitan että rivien ja välien (sic!) lisäksi asiaan vaikuttavat vahvasti tunnetilat.
  Niinpä kun eräältä tunnetulta suomalaiselta kenraalilta kysyttiin vihreistä arvoista ja tiedusteltiin, onko hänen mielestään oikein tappaa pieniä eläimiä eläinkokeissa siksi, että kaiken maailman huorat saisivat terveyttä vaarantamattomia pakkeleita naamalleen. Niin kenraalia vitutti sen verran paljon että hän vastasi vihreälle naisradiohaastattelijalle, että "enhän minä osaa vastata, minä kun olen tappanut vain ihmisiä."
  No tästä sitten jotkut ihmisoikeusveteraanit vetelivät silpoherneen palkoineen neniinsä ja sanoivat että kenraali puolustelee ihmisten tappamista.
  Tähän kaikki RUK:n käyneet yhtenä kuorona, että jos ei olisi isät tarpeeksi tappaneet niin ei tuo viherämmäkään saisi kysellä aivan mitä sattuu.
  Ja tämä tarina on tosi.

  VastaaPoista
 115. Ps.
  Pikku tarinani kenraalin eläinkokeista ei kuvasta omia mielipiteitäni vaan kyseessä oli referaatti.
  V.

  VastaaPoista
 116. Jos Iinekseltä kysyt, V, niin tuo tunnettu suomalainen kenraali on varmaan käynyt Pattayalla huorissa ja joutaa siis kuolemaan, eläinsuojelullisita syistä.

  VastaaPoista
 117. Iineksessä on empatiaa, samaa ei (anteeksi) voi sanoa Japesta. (Siitä huolimatta Jape on tämän kommentointipalstan rehellisin ihminen. Nostan paskeriani.)

  Japessa on sekin hyvä puoli (tämä monelta likinäköiseltä ihmiseltä jää huomaamatta), että "jos Jape ajattelee noin, niin taidanpa ajatella... No, en nyt välttämättä päin vastoin, mutta kumminkin."

  Jape on kuin hieromasauva, varsinainen pörisijä. (An sich.)

  VastaaPoista
 118. On omituista empatiaa ihmisellä joka iloitsee norjalaismiehen kuolemasta. Sana "empatia" saa ihan uuden ulottuvuden.

  Mielummin totinen totuuden torvensoittaja kuin empaattinen paskanpuhuja.

  VastaaPoista
 119. Kun nyt tulivat nuo etelänmatkat puheeksi niin minua ilahdutti suunnattomasti, kun hai nappasi turistin lounaakseen Egyptin rannoilla.
  Jos nyt oikein empaattisia ollaan niin meri on toki hain koti, ei ihmisen. Ihminen tunnetusti on kohta sotkenut paskoihinsa ja jätteisiinsä kaikki mailman meret. Karkeasti ilmaisten ihminen pitää meriä ja muitakin vesistöjä käymälänään ja kaatopaikkanaan. Egyptin rannat on puhtaita vain siksi, että väki on niin köyhää, ettei sillä ole varaa nakella jätteitä veteen.
  No, sitten sinne tulee joku länsituristi uida pärskyttelemään ja kukaties se vielä kusaisee uikkarin läpi kirkkaaseen veteen. No siinä alkaa uimarannan päivystävää haikalaa vituttaa kuin pientä oravaa ja sen rustoisissa aivoissa käväisee ajatus, että miltähän tuollainen dollarituristi maistuisi.
  Käsi sydämelle: kuka meistä ei tekisi hain sijassa samoin?
  Minä ainakin haluan ilmaista solidaarisuuteni kaikkia haikaloja kohtaan ja nauran säksättävän, rähisevän naurun aina lukiessani turistin joutumisesta hain kauniin hammasrivin käkättimen puolelle.

  VastaaPoista
 120. Henkensä hain hampaissa menettänyt saksalaisnainen oli tod.näk. seksimatkalla Sharm el-Sheikhissä. Mahdollisesti riisti jotain paikallista nuorta mokkakikkeliä sen minkä ehti?

  Miksi nainen meni hänelle vieraaseen elementtiin, veteen, joka on hain koti? Luonto kosti!

  VastaaPoista
 121. Menisit jo Jape muualle pilaamaan ilmapiiriä ja vääntämään tekstinlainauksia. Useampaan kertaan on pyydetty. Aika masokisti sellainen joka tykkää aina vaan jatkaa veri päässä -linjalla. Koska se ei ole Iineksen blogin linja, olisi kohteliasta poistua.

  Kävimme elokuvissa katsomassa tanskalaisen leffan nimeltä Kosto. Suorastaan ahdistava mutta loppu oli toiveikas.

  Poika (noin 13-14 -vuotias) meni raiteiltaan menetettyään äitinsä eikä hänen isänsä tajunnut miten vakavasta asiasta oli kyse.

  Monenlaisia tasoja ja paljon ajateltavaa. Päällimmäiseksi jäi ehkä ajatus, että kannattaa keskittyä niihin, joilla on vielä toivoa. Siis nuoriin. Kaksi paatunutta aikuista oli jo menetettyjä tapauksia, erkaantuneet liikaa ihmisyydestä.

  VastaaPoista
 122. Kuka sinut on vahtimestariksi nimennyt Kuunkuiske?

  Aina sama väninä sinulla, joten sinuna ennemminkin kiinnittäisin huomiota omaan linjaasi jossa ei ole kuin yksi vaihde. Sinun kaltaisten ihmisten lähellä tapahtuu varmasti paljon, mutta aina jotain ikävää.

  VastaaPoista
 123. No nyt taas joku puhuu järkeä. Eli hän ei siis ole Jape... eikä toden näköisesti uimapukuinen Iineskään? Onko hän haikalashortseisiinsa pukeutunut Tapsa? Enpä usko. Enempi yämä vaa'ankieli painuu tuonne van Vaa'rin puolelle.

  VastaaPoista
 124. Muuten, mutta älä kerro tätä muille, Sinusta olisi kiva ottaa uimapuku irti. (Ainakin käsittääkseni?)

  VastaaPoista
 125. Puhuin Iinekselle. Enkä Siunulle, senkin hölmö. Joka nyt tätä luet.

  VastaaPoista
 126. Jape, emme välttämättä ymmärrä toisiamme. Saattaa olla että ainakin osa siitä on minun syytäni. Sitä en ole tahallani tahtonut. - Mikis

  VastaaPoista
 127. Ai, saattaa olla, että osa on sinun syytäsi Mikis?

  Oletpa sinä hövelillä päällä.
  Et haluaisi ottaa yhtän suurempaa palaa syyllisyyden kakusta? Sitä olisi kyllä "korvamerkattuna" sinulle enemmän.

  Oli sinulla jotain varmaan oikeinkin: Emme tosiaan ymmärrä toisiamme. Mutta onko se vahinko? Ei varmaankaan.
  Jotenkin, kun näen epämääräistä höpinää ja satunnaisesti jopa nimimerkin "mikis" tulee eittämättä mieleeni James Potkukelkka.

  James Potkukelkka ja kondooliautomaatti

  VastaaPoista
 128. Olivatko ne hait jonkun lemmikkejä?

  VastaaPoista
 129. Samuli,

  tuo uusi joulupukkielokuva on minulle mysteeri. Se valloittaa maailmaa ja sen ohjaajaa kysytään joka puolelle.

  Kuitenkin sain käsityksen, että elokuvassa paukkuu ja räiskähtelee, ja siinä on väkivaltaa ja se olisi toimintaelokuva.

  Tämä yhdistelmäkö joulupukki + väkivalta muka on tuore ja myyvä? Oliko elokuva sinusta nyt nousseen maineensa veroinen? Korostan sitä, että minulla voi olla täysin väärä ennakkokäsitys elokuvasta. Olen täyttänyt tyhjiä aukkoja, koska tietoa puuttuu.

  VastaaPoista
 130. Hain syömä turisti oli saksalainen ja syntynyt natsi-Saksassa, siis natsi melkein itsekin. Tämä on jumalan kosto natseille. Pieni huti tuli siinä, että kyseessä oli nainen.

  Vihreät lähtivät nyt sitten vallankumouksen tielle (pienellä aasinsillalla pysyn yhä teemassa) huoraamalla Suomen leijonan kanssa ja varastamalla Uuden Suomen tavaramerkin.

  Eivät kuitenkaan olleet niin rohkeita, että olisivat muokanneet sloganinkin kertomaan totuuden: Uussuomi.

  VastaaPoista
 131. Kyseessä oli seitsenkymppinen saksalaisvanhus, joka tuskin tuli mokkakikkeliä saamaan, niin kuin joku tuolla ylempänä ilmeisesti maailmankuvansa mukaisesti esitti. Esimerkiksi psoriaatikoille vihreä merivesi on korvaamaton sairaudenhoidossa talvisaikaan. Monia muitakin terveydellisiä vaikutuksia meressä uinnilla on.

  Jos alueella kerran on potentiaali mahdollisuus joutua hain evääksi, uinnin pitäisi tietenkin olla kielletty.

  On aika etäistä - joku voisi sanoa puusilmäistä, mutta minä en sano, joskin mieleen tuli - verrata tällaista tapahtumaa tuohon vangitun kobran tapaukseen, hyvät herrat V. ja Jape. Meressä riittää tilaa petokaloillekin, vaikka ihminen rantojen tuntumassa harjoittaisi kaupallisesti tuettuakin vesielämää.

  VastaaPoista
 132. Minusta tuntuu, että vihreät haluavat ratsastaa tällä Uudella Suomellaan ennen kaikkea uudella Suomi-brändillä. Samalla tuon teemalinjan nimi on tietenkin porvarillisen maailman satiiri, eli se toimii kahtalaisesti. Itse olisin halunnut näpäyttää mieluummin nysvääviä demareita kuin porvareita, joita on näpäytelty aina ja kaikkialla - siinä ei ole mitään uutta.

  VastaaPoista
 133. Iines: "Kyseessä oli seitsenkymppinen saksalaisvanhus, joka tuskin tuli mokkakikkeliä saamaan, niin kuin joku tuolla ylempänä ilmeisesti maailmankuvansa mukaisesti esitti."

  Älä viitsi. itse puhut milloin likaisista vanhoista miehistä tai rähjäsistä äijista ja nytkin liitit norjalaismiehen tapaukseen ilosi lisäksi seksiturismin, maailmankuvasi mukaisesti. Millä tietopohjalla, saanen kysyä?

  Ihan samalla "varmuudella" voidaan esittää epäilys naisen seksiturismista, sillä sehän on olemassa oleva fakta, eikä katso ikää, kuten tiedetään.

  "Esimerkiksi psoriaatikoille vihreä merivesi on korvaamaton sairaudenhoidossa talvisaikaan. Monia muitakin terveydellisiä vaikutuksia meressä uinnilla on. "

  Jaaha, kas kun et keksi näitä terveysvaikutteita silloin, kun puhut miehistä Thaimaassa tai missä vaan. On hämmentävää, että keksit vain toisin päin näitä selityksiäsi.

  Tekisi mielenin sanoa, mutten sano, että aika nuijapäistä ja ahdasmielistä on henkilön ajattelu, joka löytää aina lieventävän selityksen naisten touhille mutta miesten touhut on aina pahasta ja vääryyttä jollekin.

  Jos meri olisi ihmisen elementti hän syntyisi sinne. Tuota "meressä on tilaa" selitystä voidaan soveltaa ihan mihin tahansa muuhunkin keissiin.

  Muuta:

  Vihreillä on hätäkakka housuissa tulevan vaalitappion häämöttäessä ja nyt koittavat ratsastaa tunnetulla liikemerkillä, kun omat ideat ja luomiskykynsä on ihan loppu. Ei niitä koskaan ole kai ollutkaan. Koijärvi -liikkeen rähjäistä villapaitaa ja kumppareita päällän pitävästä perusvihreistä Ville Komsista on siirrytty cityvihreisiin sinnemäkiin jotka asuu trendikkäästi kommuuneisa ja jotka ovat "erämaassa" kehä kolmosen ulkopuolella, jos joskus siellä uskaltautuvat käymään.

  Järkyttävää edes ajatella, miten huonosti Suomen kävisi jos feministipuolue Vihreät saisi yhtään enempää valtaa Suomessa.

  Onneksi näin ei tule käymään. RKP kun vielä tipahtaa ainakin hallituksesta,niin hyvä asiao sekin olisi. Pidetään tälle peukkuja!

  VastaaPoista
 134. Minun on vaikea keksiä miehille psoriasista Thaimaassa, kun en ole puhunut suomalaisten miesten Thaimaan matkoista. En tiedä niistä, joten siinä syy. Yhden sivulauseen kysyvä viittaus ei toki liene puhetta suomalaismiesten Thaimaan-matkoista. Muissa medioissa (mm. Laasasen blogi)sen sijaan on runsaasti kirjoituksia Thaimaan seksiturismista, jossa Suomi-miestä ymmärretään helliä herkästi ja halvalla.

  En ole liioin puhunut likaisista vanhoista enkä likaisista irstaista miehistä sanaakaan, joten en osaa tuohonkaan sanoa mitään.

  Muiltakin osin kirjoituksesi on omituisen syyttävä ja tyhjää louskuttava, joten jätän sen omaan liemeensä lillumaan.

  Minäkin luulen, että vihreillä on hätäkakka housuissa. Sietäisi olla muillakin.

  VastaaPoista
 135. Ihmisen valitsemat sanat kertovat sekä hänen maailmankuvastaan että mielensä terveydestä.

  Jos on tarvetta nimetä joku esim. idiootiksi tai mokkakikkeliksi, nimeäjä kertoo sanavalinnoillaan olevansa kitkerä ja negatiivinen jollei jopa mieleltään epäterve.

  Se, että ei kunnioita muita ihmisiä, kertoo myös itsekunnioituksen puutteesta.

  Harvan seura on raskaampaa kuin sellaisen, joka vaatii koko ajan huomiota itseensä tyyliin huomaa minut, kehu minua, katso minua että tunnen olevani olemassa; ihmisen, joka ei arvosta itseään.

  Itsekunnioitus ilmenee muiden kunnioittamisena.

  VastaaPoista
 136. "Minun on vaikea keksiä miehille psoriasista Thaimaassa, kun en ole puhunut suomalaisten miesten Thaimaan matkoista. En tiedä niistä, joten siinä syy."

  No olethan puhunut ja useampaan otteeseen. Se on totta, että et varmaan tiedä niistä, mutta puhut niistä ja sinulla on mielipide niistä. Tämä on ihan täältä sinun blogista luettua kertomaasi. Miksi ihmeessä kiistät selvän asian?

  "En ole liioin puhunut likaisista vanhoista enkä likaisista irstaista miehistä sanaakaan, joten en osaa tuohonkaan sanoa mitään."

  Olet puhunut likaisista irstaista miehistä ja rähjäisistä äijistä. Lisäksi olet puhunut perämetsässä asuvista ressukoista, jotka hakee riistettyjä thainaisia vaimokseen. Tuossa puheessa kuultaa kateus, mutta miksi? Järkisyytä on vaikea nähdä.

  "Muiltakin osin kirjoituksesi on omituisen syyttävä ja tyhjää louskuttava, joten jätän sen omaan liemeensä lillumaan."

  Se on taas täynnä asiaa ja pohdiskelemaan pakottavaa faktaa, joka huutaa kysymyksineen perusteltua vastausta mm. sinulta, mutta eihän nitä asaa, kun sinä luistelet alta. Toki ymärrän, että menet karkuun kun ilmaan heittämäsi väitteet eivät perustu mihinkään muuhun kuin vinoon asenteeesessi. Siltä pohjalta on sinun ymmärrettävästi vaikea perusteltua vastausta antaa.

  "Minäkin luulen, että vihreillä on hätäkakka housuissa."

  Sinähän imoitit olevassi Vihreä, kannattavasi Vihreitä ja äänestäväsi heitä. Otan siis osaa.

  On mieltähykerryttävää nähdä, kun esim. Perussuomalaiset pyyhkii Vihreillä pöytää. Kiviniemi ja Kivaniemi on samanlaisia takuilijoita kuin Vihreät.

  Ella ja Aleksi: Kakkaa lumella

  VastaaPoista
 137. "Harvan seura on raskaampaa kuin sellaisen, joka vaatii koko ajan huomiota itseensä"

  Nyt olet asian ytimessä, ja puhut varmaan kokemuksesta. Sopisit hyvin jonkin lääkeyhtiön myynninedistäjäksi, koska lähelläsi olevilla ihmisilä nousee verenpaine ihan vaan läsnäolostasi, mutta se ei johdu mistään viehättävyydestäsi (vaikka Panu Rajala PERÄÄSI katsoikin) vaan rasittavuudestasi ja "raskaudestasi".

  Ihminen joka hakeaa ohjeita elämänhallintaoppaista ja horoskoopeista ei ole ihan terveellä polulla.

  No ei tässä sinulle enempää tällä erää. Ryhdyn nauttimaan itsenäisyyspäivän perinteestä, Tuntemattoman sotilaan katsomisesta. Siinä häipyy mielestä kaltaisesi ankeuttajat.

  VastaaPoista
 138. Iines, Rare Exportsissa on hyvin vähän väkivaltaa ja räiskettä.
  Tuossa trailerissa, josta laitoin linkin, on oikeastaan kaikki elokuvan räiske.

  Leffan keskipisteenä on tuo kypäräpäinen pikkupoika, jolle selviää totuus joulupukista.

  Minun mielestä Rare Exports on maineensa veroinen.

  VastaaPoista
 139. Samuli, hauska kuulla. Tuo ilahduttaa minua, sillä se kertoo siitä, että elokuva on jollakin tapaa erikoinen, erikoisen hyvä. Vähän pelkäsin, että tässä hehkutetaan Renny Harlin kakkosta, joka myös oli alkuun suuri suomalainen ohjaajanero.

  Jape se jaksaa puhua palturia. Minä en jaksa enää katsoa sitä Edvin Lainetta, osaan sen kaikin tavoin ulkoa, kirjan ja kuvat. Olisin voin ut katsoa jotain muuta historiadokumenttia, vaikka kansakunnan elämästä ennen tai joskus 50-60-luvulla. Tuokin on oikeastaan vielä ihan käsittelemätön asia, että miten isänmaallisen kylvyn saaneet nuoret taipuivat niin notkeasti radikaaleiksi ja hipeiksi. Ja miten tuolloinen radikalismi eroaa nykyisestä viher-prekariaattiuhosta ja polttopullomarssi-ideologiasta.

  VastaaPoista
 140. ...viher-prekariaattiuhosta ja polttopullomarssi-ideologiasta...

  Kerropa hyvä ystävä, mitä tarkkaan ottaen tarkoitat viher-prekariaattiuholla ja polttopullomarssi-ideologialla.
  En oikein saa selvää noista termeistä.
  V.

  VastaaPoista
 141. Viittasin mm. taannnoiseen nuorten prekariaatti- ja Euro Mayday-tyyppiseen liikehdintään:

  http://ikkuna.blogspot.com/2006/05/tasaraha.html

  http://i-iines.blogspot.com/2009/03/tussahdus.html

  http://ikkuna.blogspot.com/2006/05/piv-kirkas-auki-linnunlauluun-ovi.html

  Minusta nämä kun ovat samaa kuin muinoinen radikalismi-hippiliike, joka kävi minullekin perin tutuksi.

  VastaaPoista
 142. "Minusta nämä kun ovat samaa kuin muinoinen radikalismi-hippiliike, joka kävi minullekin perin tutuksi."

  Minusta olisi syytä tutkia tuon radikalismi-hippiliikkeen, jonka nimi oli siis taistolaisnuoret, toimia, että kuinka on mahdollista että esim. taistolaisnuoret Björn Wahlroos ja Jorma Ollila ovatkin nyt eräitä suomen rikkaimista porvareista.

  Sanotaan toista ja tehdään itse toista. Tätä on aika paljon liikkeellä.

  VastaaPoista
 143. Silloin kun joku alkaa kuvittelemaan, että kahden sanan yhdistelmän "Uusi Suomi" käyttö on muilta myös muissa yhteyksissä kielletty - siksi että on ostanut yhden konkurssituotemerkin kohtuuttomalla hinalla, voi oikeasti olla huolissaan itsestään.

  Hyppää Herlin ja kuuntele kuuluuko hölskyntää, mutta varo polvea!

  VastaaPoista
 144. Minusta Herlin on aivan oikeassa. Vihreät on röyhkeitä tavaramerkkivarkaita (ja kakat housuissa).

  VastaaPoista
 145. Jyrki Virolainen:
  Vihreiden vaalimainokseensa ottama uudenlainen vaakunaleijona on minusta hyvä veto mm. perussuomalaisten ja muiden maahanmuuttokriittisten vaalipropagandaa silmällä pitäen.

  Vihreiden kampanja näyttää muutenkin olevan potku kaikille yltiönationalisteille, herlineille ja muille uusrikkaille suomalaisille, jotka pyrkivät käyttämään vaakunaleijonaa ja nimikettä "uusi suomi" toimintansa ja aatteensa symbolina. Vaakunaleijona on syytä palauttaa takaisin koko kansalle.


  Tuon olisin sanonut, jos olisin osannut.

  VastaaPoista
 146. Tuosta näkökulmasta leijonan ottaminen onkin hyvä veto: eivät persut yksin voi omia Suomea ja suomalaisuutta. Kyllä suomalaisuus, Suomen uuden brändin toteuttaminen kuuluu kaikille, ja jos jokin puolue sen alle tematiikkansa ja puolueohjelmansa saa, niin se on vain hyvä.

  Ei se siis haittaa, että tuossa on luettu kansan tuntoja ja käytetty tilannetta hyväksi - se kuuluu politiikkaan. Protestiäänet joutavat hyvin muillekin kuin persuille, sillä protestiääniä ne paljolti lienevät. Edelleenkään emme tarkkaan tiedä, minkä positiivisten seikkojen varaan perussuomalaisten ohjelma rakentuu. Vastustaminen ei ole puolueohjelmaa.

  VastaaPoista
 147. Ikävä kuulla, että sinulla ei ole osaamista Riku.

  Tuo Virolainen on...no vähän niin kuin nimensä sanoo, virolainen, ajatuksiltaan. Tunkkainen tai jotain.

  Se että Virheillä ei ole ideoita, ei ole uusia asia. Nyt on hätä suuri, kun on murskatappio tulossa vaaleissa ja yritetään sitten tulla siivellä, että ei ihan upota suohon, johon heidän olisi kyllä hyvä tutustua lähemmin, jotta nimelleen - Vihreät de Röda - tulisi hiukan katetta.

  VastaaPoista
 148. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 149. Perussuomalaisilla on vahva - OMA - ohjelma. Ei tarvita peesailua, niin kuin epätoivoiset Vihreät tekevät. On hyvä huomata, että kansalaisten ääent oli ne protesti tai mitä vaan, tulee nimenomaan Vihreiden ajamaa pöllöily politiikaa vastaan. Ei siis ole oletettavaa että protestiääniä valuisi yhtään sinne minne ne ei kuulu - Virheille - koska äänet ovat juuri protesti Virheitä vastaan.

  Hienoa seurata, kun epätoivoiset Vihreät pyristelee. Olisi kannattanut heidän hiukan aiemmin miettiä eikä esim. ollan niin feministinen ja mamu-myönteinen. Nyt on sitte hätäkakka jo housuissa Vihreillä ja heidän hännystelijöillään, ilmeisesti.

  VastaaPoista
 150. Jape, ei se mitenkään ikävältä tunnu, siihen tottuu vuosien varrella. Ja monesti ajattelen: olen minä tuon ennen osannut.

  Itse ajattelin ensi vaaleissa antaa protestiäänen. Äänestän luultavasti vihreiden edustajaa, vaikken koskaan ole heitä kannattanut, enkä nytkään.

  Pienen ihmisen protesti on kuin Simo Salmisen pornolaulu, tai housuun kuseminen pakkasella. Vähän aikaa tuntuu hyvältä, mutta arki palaa nopeasti.

  VastaaPoista
 151. Kehoitan sinua, Riku, vielä harkitsemaan äänestyskäyttäytymistäsi - oikeasti.

  Simo Salmisen Rotestilaulu on hyvä, pornolaulu ei nyt tähän kohtaan sovi.

  Simo Salminen: Rotestilaulu

  Se se vaan on silla lailla
  että tässäki maassa
  sitä on Paljon mälsää.
  Ei sitä tartte edes paljon kavereilta kysellä,
  kun vaan viittii vähänkin tsiikata ympärilleen.
  Kaiken maailman törpötkin ne luulee olevansa vaikka mitä
  Mut ei ne oo ku hemmetinmoisia sössöjä vaan
  On sitä ollu ennenski nuijasotia tässä maassa,
  mut olispa taas nuijalla töitä,
  ja hyvä olis saada muijallekkin töitä,
  ittestä ei oo niin väliä juu


  Tässä maassa on niin huonot liksat,
  että nälkä on aina vieraanamme.
  Mut eipä oo onneks jano päässy vielä yllättämään.
  On sitä tässä yks ja toinenki sentäs jotakin nähny.
  Voi olla että vielä käydään ulkomaillakin,
  ettei sitä nyt tartte ihan silmille tulla hyppimään.

  VastaaPoista
 152. Hyvä on, Jape, harkitsin ja annan protestiääneni Päivi Räsäselle, kun aina olen inhonnut hänen tekopyhyyttään.

  VastaaPoista
 153. Katoliselle Soinille lähettäisin mielelläni myötätunnon osoituksena menolipun Irlantiin, omiensa pariin.

  VastaaPoista
 154. Irlanti on nätti maa, Riku.

  Olen kerran ollut viikon reissulla siellä. Toivon pääseväni joskus uudelleen.

  OK - Päivi Räsänen on hyvä protestiäänen kohde. Nyökyttelen hyväksyvästi.

  VastaaPoista
 155. Mikä persujen puolueohjelma onkaan kun sitä ei ole julkistettu? Paksuniskaiset junttiöykkärit (Tony Halmeen seuraajat) valtaan niin mokkakikkelit lentää kuin leppäkeihäät? Lakisääteistä säälipillua rassukoille?

  VastaaPoista
 156. "Jape": "Tuo Virolainen on...no vähän niin kuin nimensä sanoo, virolainen, ajatuksiltaan. Tunkkainen tai jotain."

  Sitten, kun itse kykenet olemaan jotain muuta kuin tunkkainen, samoja asioita jankkaava hommaklooni, voit tällaisia lausuntoja antaa. Viittaat jopa muuhunkin kuin yksilöön tuossa typerääkin typerämmässä kiekaisussasi.

  Viriili Ville

  VastaaPoista
 157. Persujen puolueohjelman kyseleminen on hieman tekopyhää, samoin sillä metelöinti, ettei heillä kuitenkan ole ratkaisua tähän talouskriisiin.

  Se on vähän sama kuin äijä pelaisi perheen rahat uhkapelissä ja kiljuisi sitten muijalleen, että miten niin en saa edelleen hoitaa meidän perheen raha-asioitamme, että eihän sinulla kuitenkaan ole mitään ratkaisua, miten ne rahat saa takaisin.

  Minustakin Vihreiden veto on sinänsä hyvä ja rohkea, mutta epäilen että se lipsahtaa takalaittomaksi.

  Se että saako Uusi Suomi -sanaparia käyttää, ei ole mielipideasia, vaan tavaramerkkilain säädökset siinä punnitaan.

  Me olisimme kerran käyttäneet leijonaa eräässä projektissa, mutta kyselyymme tuli ankara ja yksiselitteinen kielto. Poliittisella eliitillä on eri lait ja säännöt, sehän tiedetään.

  VastaaPoista
 158. Ero tuolla leijonakarikatyyrilla ja "uudella suomella" on, että ensimmäinen on kuva, jälkimmäinen sanapari, jossa yhdistyy kaksi kielessämme erittäin usein käytettyä sanaa.

  Myös yhdessä käytettynä "uusi suomi" on yleinen ja ilman muuta sellainen poliittisen kielenkäytön sanapari, jonka kieltäminen olisi sitä miltä se kuulostaakin. (V.I. Lenin?)

  Asia on naurettava.

  VastaaPoista
 159. Jokaiselle puolueelle omanlaisesti restauroitu jellona jolloin se on kaikkien käytössä tasapuolisesti. Saadaan kateusefekti laimenemaan siedettävälle tasolle.

  Esimerkiksi ehdotan ristillistemokraattien eläintä ristille riippumaan.

  VastaaPoista
 160. Siihen pitää pyytää lupa Harro Koskiselta, Valto.

  http://www.google.fi/imgres?imgurl=http://www.kiasma.fi/site/img/kwpop/kuvat/N0088200.jpg&imgrefurl=http://www.kiasma.fi/site/pop/pop.php%3Ftid%3D112%26lang%3Dfi&usg=__noy0E8R7NTojwltQPMPhfifhPys=&h=522&w=305&sz=14&hl=fi&start=0&zoom=1&tbnid=OhU7s_Mk0gghiM:&tbnh=190&tbnw=111&prev=/images%3Fq%3Dsikamessias%26um%3D1%26hl%3Dfi%26sa%3DN%26biw%3D1280%26bih%3D834%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=137&vpy=55&dur=161&hovh=294&hovw=171&tx=93&ty=130&ei=bHz9TPfNPIiW8QPiidXnBg&oei=bHz9TPfNPIiW8QPiidXnBg&esq=1&page=1&ndsp=25&ved=1t:429,r:0,s:0

  Ohoh? Tulipas perkeleesti kirjaimia ja numeroita.

  VastaaPoista
 161. Kun Persut voittaa vaaleissa, niin Suomi eroaa EU:sta. EU menee siitä ihan polvilleen ja pääministeri Soini neuvottelee sellaisen sopimuksen EU:n kanssa, että Suomesta tulee Euroopan Herra!

  VastaaPoista
 162. "Sitten, kun itse kykenet olemaan jotain muuta kuin tunkkainen"


  Heh heh - sinulla ei riitä luovuus muuhun kuin copy/paste -tekniikaan ja henkilökohtaisuuksiin ja solvaukseen?
  Et sinä mikään viriili ole vaan eunukki. Viriilihän viittaa elinvoimaiseen ja kykenevään, mitä sinä et selvästikkään ole.

  Bye

  VastaaPoista
 163. Tapsa: "Minustakin Vihreiden veto on sinänsä hyvä ja rohkea, mutta epäilen että se lipsahtaa takalaittomaksi. "

  No, kuka nyt mitäkin pitää hyvänä. Siinähän Suomen leijona on yhdistetty Islamin vihreään, mikä on melko irvokasta jo sinänsä. Vetona pidän tuota äärimmäisen huonona ja ajattelemattomana.

  Tässä oikea logo, joka vihreillä on tod.näk. taka-ajatuksena: Vihreät de Röda

  VastaaPoista
 164. Minäpäs ostin kerran Pentti Virtasen aarremyymälästä hopeisen sormuksen, jossa oli Suomen Leijona -reliefi, sellainen kantasormus. En yhtään tiedä mikä sormus se oli,ehkä jokin armeijaan liittyvä, mutta pidin sitä pikulillisormuksena ja kohtelin sitä aika epäkunnioittavasti, upotin sen tiskiveteen ja puutarhamaan multiin puuhaillessani. Annoin sen sitten siskolle, kun se tykkäsi siitä ja siellä vieraalla maalla elelee. Muistaa sitten kotimaataan, kun sormusta katsoo.

  Uudesta Suomesta tulee mieleen kylpylä Uusi Olo, joka esiintyi Atwoodin uusimmassa. Tuo Uusi X:hän on myyttinen globaali sanaliitto, jota kukaan ei voi omia, vaikka sen takana olisi vähän bisnestäkin.

  VastaaPoista
 165. Lukaisin juuri Kemppisen kirjoitukset leijona-asiasta. Suomen leijonahan ei ole tavaramerkki, jota niin vaan saisi lainata. Tähän toki yhdyn ajatuksena, sillä kannatan lämpimästi joitain pyhänluonteisia symboleita, ja tykkään patetiasta ja melankoliasta ja slaavilaisesta kaihosta.

  Vihreillä ei kuitenkaan ollut mukana niitä tähtiä, jotka mielestäni vasta tekevät leijonan Suomen leijonaksi. Minua ei siis leijonan käyttäminen häiritse, päinvastoin, hyvä nähdä leijonaa, se on kaunis piirros. Olen lisäksi isänmaallinen ihminen, joten minua ei haittaa katsella tätä siinäkään mielessä.

  Se mikä tässä asiassa - josta on vaikea muodostaa ehdotonta Mielipidettä - häiritsee, on siis lähinnä tuo uho Uuden Suomen puolesta. Pidän sanaliittoa siis yhteishyvänä, enkä oikein ymmärrä, että joku voisi ostaa rahalla sanaliiton itselleen, vain omaan käyttöönsä, etenkin kun se on noin yleistä sorttia.

  VastaaPoista
 166. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 167. Sama leijona-aihio on Euroopassa hyvin yleinen. Nykyään esimerkiksi Tsekin lipussa.

  Suomeen tuli Ruotsista, mistä muualtakaan.

  Olisikohan niin, ettei muualla ole kehdattu kuitenkaan laittaa leijonalle miehen kättä. Varmaan sillä haluttiin viestiä jotain, mutta silti; kyseessä on karikatyyri, pilapiirros.

  VastaaPoista
 168. Vavahduttavaa kuunneltavaa mitä humaanin sivistyksen puute insinöörillä teettää.

  http://www2.hs.fi/extrat/kuukausiliite/maitobaari.mp3


  Persujen mukanaolo tällaisessa hihhuliliikkeessä ei ole vailla hengenheimolaisuutta kuten joku täällä parodistisesti liitti heidät "Anonialaisveljeskuntaan" eli "Henkkalaisuuteen".

  "Karismaattisuus" auktorisoi jopa sikaniskan tai peräkamarinpojan neuroottisuudessaan havittelemaan itsesuggestion vallassa egoistista nautintoa, vailla häpeää ja osallisuutta.

  VastaaPoista
 169. Kirjotin siis siitä muodosta, jossa leijona on Suomen vaakunassa.

  VastaaPoista
 170. "enkä oikein ymmärrä, että joku voisi ostaa rahalla sanaliiton itselleen"

  Sinun kannattaa hiukan laajentaa ymmärrystäsi. Tavaramerkit on juuri sitä varten, että niillä voidaan suojata tietyt sanat ja nimet, jotta niitä ei kuka vaan käytä. Tavaramerkkeihin liitty paljon mainosarvoa ja moni tietysti mielellään hyödyntää ilmaisen mainoksen jos sen saa.

  McDonalds on jonkun sukunimi, mutta myös maailman laajuisen hampurilaisketjun tavaramerkki, jota ei niin vain käytetä. Jokainen saa toki omaa nimeään käyttää, mutta ei siten että se loukkaa McDonaldsin tavaramerkkiä.

  Herlin on tavaramerkin Uusi Suomi ostanut itselleen rahalla, totta ihmeessä hänellä on oikeus katsoa kuka sitä käyttää, varsinkin alueella joka liippaa läheltä lehtitoimintaa ja mainontaa.

  Ketään ei kielletä kirjoittamasta tekstiä käyttäen sanoja "uusi suomi". Eri asia on kun puhutaan sloganista "Uusi Suomi" ja vielä vaalimainoksessa.

  VastaaPoista
 171. Ei kannata avata tuota 7. joulukuuta 2010 9.36 anonyymin linkkiä. Siinä on virus!

  Itse asiassa suosittelisin bloggaaja poistamaan ko. vaarallisen viestin kokonaan.

  VastaaPoista
 172. Alin anonyymi, ei siinä mitään viirusta ole.

  Tästä tuleekin mieleeni ehkä ainoa kasku, jonka muistan.

  Meni nainen lääkäriin, kun oli vaivaa. Lääkäri tutki aikansa ja mutisi sitten itsekseen: - Viirus, viirus. - Ei mun piirussani mitään vikaa ole, tokaisi nainen.

  VastaaPoista
 173. Pakko oli linkki avata, kun luvattiin että siinä olisi virus. Ei ollut, mutta diplomi-insinööri Koivuniemeä on kiva kuunnella.

  Kohta tulee Koivuniemen herraa, eikä Paulaa senkin läskit!

  VastaaPoista
 174. Jape ei nyt ymmärrä kielitiedettä ja semantiikkaa, joka on monesti tärkeää myös filosofiselta ja ihan käytännölliseltä kannalta - kielihän on ajattelua, ja jos ei kieltä ymmärrä, ei kai sitten osaa ajatellakaan loogisesti.

  Et voi samana päivänä verrata toisiinsa tavaramerkkiä McDonald's ja Uusi Suomi. Ensin mainittu tarkoittaa korkeintaan ankanpersettä, jälkimmäinen on sanaliitto, joka tarkoittaa monta asiaa. Ei sellaista voi omistaa muuta kuin jonkin mediatuotteen tai ravitsemuslaitoksen nimenä tms:na.

  Uusi Suomi on samalla kun se on lehden nimi - myös vapaa sanaliitto, joka tarkoittaa uudenlaista Suomea. Olisiko meillä siis kielletty käyttämästä tätä sanaliittoa muissa yhteyksissä kuin yhtä tiettyä päivälehteä tarkoittavassa?

  VastaaPoista
 175. Arvaa kuka se täällä anonyyminä vaatii ennakkosensuuria ja julistaa vaikenevansa anonyymeille ikuisesti?

  Kuka pistää päänsä pensaaseen?

  Kuka julistaa ainoaa totuutta?
  Kuka kieltää itsensä kolmesti?

  VastaaPoista
 176. Jos täällä on joku, joka ei ymmärrä mitään, sanoista, liitoista ja tavaramerkkioikeukista, niin se on Iines.
  Entistä huolstuttavammaksi asian tekee se, että mainittu kansankynttilä on ollut joskus äidinkielen ja viestinnän opettajana. On piltit menneet varmaan piloille ja ihan metsään, jos ko. sanataitelija on heitä noin harhauttanut, kuin mitä nyt taas tuossa muutamisssa puheenvuoroissa antaa esittää. Esittääkö Iines tahallaan mitään tietämätöntä? Huono esitys! Läpi näkyy niin kuin harsokankaasta.

  VastaaPoista
 177. Vihreiden Uusi Suomi muistuttaa Uusi Suomi-lehden tunnusta myös ulkoasultaan. Epäilen, että siinä on tarkoituksella haettu sitä.
  Tekstin olisi voinut asetella toisin ja selvästi erilaisella fontilla.

  Muuten kyllä vastustan tuollaista selvästi arkikielen sanaliittojen suojaamista tavaramerkeillä.
  Yhdysvalloissa on Facebookille myönnetty yksinoikeus face-sanaan ja American Pie-biisin tekijä on onnistunut suojaamaan laulunsa sanoituksesta nimen lisäksi muitakin pätkiä.
  Täysin järjetöntä kehitystä, jolle olisi saatava stoppi.

  Vihreistä minulla ei ole mitään hyvää sanottavaa. On selvää, että puolue joutuu turvautumaan tällaisiin julkisuustemppuihin, koska se menettää vanhoja kannattajiaan oman linjattomuutensa vuoksi.

  Koijärveltä alkunsa saanut puolue on mukana hyväksymässä risu/"bio"energia-paketteja, jotka merkitsevät kantojen ja oksienkin poistamista metsän kiertokulusta.
  Mitä tahansa ollaan valmiita hyväksymään, ettei vaan rakenneta ydinvoimaa.

  Itse äänestin Vihreitä viimeisen kerran vuoden 2004 kuntavaaleissa, jolloin Ville Niinistö pääsi Turun valtuustoon. Olin jo silloin epävarma kannastani, mutta vaimoni sai vakuutettua, että Niinistö on fiksu kaveri.

  VastaaPoista
 178. Sen verran korjausta edelliseen kommenttiini, että risupaketilla ostettiin Keskustan suostumus uusille ydinvoimaloille, mutta Vihreät eivät nähneet risupaketissa mitään huonoa.

  VastaaPoista
 179. Suomi muuten putosi alaspäin tuoreimmassa Pisa-tutkimuksessa. Lieneekö syyllinen nykyinen, entistä huonompi, opettaja aines?

  Pitäisi varmaan saada opettajakoulutukseen mieskiintiöt, että saadaan taso jälleen nousuun.

  VastaaPoista
 180. Jape - siinäs näet: Iines joutui luopumaan opettajantyöstään ja heti pudottiin Pisa-rankingissa!

  Viheriäiden niittyjen jalopeuraa ja Hyvää Uutta Suomea en kritisoi kuin juridisessa mielessä. Jokainen saa olla siitä ihan mitä mieltä haluaa, mutta viimeisen sanan sanoo silti laki.

  Jos kansanedustajamme ovat tehneet huonon lain, niin sitä pitää sitten muuttaa.

  Vihreillä on kuulemma takataskussa lisää yllättäviä kampanjaelementtejä. Eli ne aikoo sittenkin nostaa salkoon sen uumoilemani viherristilipun!

  VastaaPoista
 181. Ovat ne tosiaan huonoja opettajia, Jape, kun eivät tulevalle insinöörille saaneet edes yhdysmerkkisääntöjä opetetuksi. Eivätkä enää-sanan oikeinkirjoitusasua. Saati sitten luetun ymmärtämistä.

  PS Minulla oli muuten oppikoulussa ja lukiossa aina miesopettaja äidinkielenopettajana. Menetin kaiken kiinnostukseni ja sain aineista seiskoja, kun ne eivät noudattaneet kaavaa. Miesopettaja kielsi luovuuden ja omaperäisyyden ja vaati matemaattisesti rakennettuja kappaleita: asian edut, asian haitat ---> loppupäätelmä.

  Ylioppilaskirjoituksissa sitten kirjoitin aineesta maksimipisteet mitä ikinä voi saada, ja päälle erikoismaininnan ja plussan huippupisteiden päälle.

  Tämä kuiva äidinkielen opetus tappoi kiinnostukseni kieleen, ja oli hilkulla että pyrin yleensä suomen kieltä ja kirjallisuutta opiskelemaan. Kävin lähinnä huvikseni kirjoittamassa pääsykokeessa esseen ja pääsinkin opiskelemaan, vaikkei pätkääkään kiinnostanut. Oikeasti olisin halunnut Ateneumiin tai kehitysvammaisten ohjaajaksi - olin lukenut aiheesta kirjoja.

  Ja kyllä, Tapsa, minä olin hyvä opettaja. Piltit kiittävät minua vieläkin, kun jossakin kohdataan. Luulen, että ominta omaani oli tulla lähelle oppilaita ja kohdata heidät vertaisina, ihmisinä. Kun opetus lähtee tuolta tasolta, sen voi onnistuakin. Ainoa mittari on oppilas itse, hänen omat resurssinsa ja rajansa. Uskallan hyvinkin sanoa tämän kaiken, sillä etäältä näkee nyt paremmin, enkä sano ylpeilläakseni itsestäni vaan antaakseni arvoa opettajan työlle.

  VastaaPoista
 182. Lisään vielä sen, että tuo miesopettajan rontti lähetti siis yo-aineeni nippa nappa laudaturina, olipa pannut vielä laudaturin perään miinuksen. Aine tuli siis kuitenkin takaisin huippupistein ja laudaturin miinus oli muutettu plussaksi.

  VastaaPoista
 183. Iines on varmasti ollut loistava opettaja, hänen tunneillaan minäkin olisin innostunut.

  Aikanaan lukiossa en innostunut lainkaan, yhtään kiitettävää en ainekirjoituksesta saanut, en kyllä muistakaan aineista.

  Kirjoitin vain kolme ällää, mutta se ei ollut opettajien vika. Kuten näkyy pilkkusääntöjä en osaa vieläkään, lauseiden rytmittämiseen niitä käytän, jos muistan.

  VastaaPoista
 184. "Ovat ne tosiaan huonoja opettajia, Jape, kun eivät tulevalle insinöörille saaneet edes yhdysmerkkisääntöjä opetetuksi. Eivätkä enää-sanan oikeinkirjoitusasua."

  Täysin merkityksettömiä asioita ison kokonaisuuden kannalta. Toisaalta moukkamaista huomautteluasi leimaa se että et tunne - etkä osaa käsitellä - erilaisia oppijoita etkä lukihäiriöisiä. Ammattitaitosi ei yksinkertaisesti riitä. Saahan noista tietty nälvittyä, jos ei kyky muuhun riitä.
  Jos opettajilla olisi tulospalkkaus niin palkka olisi negatiivinen - hyvin usein - niin on heikkoa tuo tuloksen teko. Tekisi monelle opettajalle hyvää kokeilla joskus tuottavan työn tekemistä, sanoja kun osaa pyörittää kuka vaan, eri tavoin.

  Lisäksi on hämmentävää, että viestinnän opettajaksi itsensä titluleeraava väliin puhuu siitä, että tyhjiä aukkoja ei pidä täyttää ja heti kohta sanoo, että ne pitää täyttää omilla kuvitelmilla. Missä opinahjossa noin opetetaan? Pitäisi ottaa rahoitus pois noin hulluja opettavalta opinahjolta.

  "Ylioppilaskirjoituksissa sitten kirjoitin aineesta maksimipisteet mitä ikinä voi saada, ja päälle erikoismaininnan ja plussan huippupisteiden päälle."

  Olit oikea lellikki varmaan - erityissuojeluksessa. Toisaalta ylioppilaskirjoitusten aine ei valmista yhtään mihinkään, paitsi ehkä satuiluun.
  Minulla oli kaikki äidinkielen ja kielten opettajat naisia ja voi että kun olivat pitkäveteisiä ja innostamattomia kielioppi jankkoja. Yksi haisi lisäksi kokoajan valkosipulille, koitti peittää viinanahajua, mutta harvaa hän hämäsi. Ihan meni kaikki ilo luovalta kirjoittajalta ja kielipäältä tuollaisten takia.

  VastaaPoista
 185. Iines, mihin virkaan olisit halunnut Ateneumissa opiskella? Valmistuuko sieltä kuvaamataidon opettajia kenties, vaiko lähinnä taiteilijoita?

  Ylioppilasaineesi on ollut varmasti tosi upea!

  VastaaPoista
 186. PS. Minun lukion äikänope oli niin inspiroiva ja innoittava, että kun soitin ko. äikänopelle toiveikkaana kuullakseni miten äidinkielen YO-aineeni meni, niin hän "palkitsi" minut sanomalla, että hänen pitäisi tukistaa minua, kun kirjoitin niin huonosti. Ehkä hänen olisi pitänyt sitten jotain opettaa - jos olisi osannut? - luovasta kirjoittamisesta, eikä vain soittaa Eino Leinoa Vesa-Matti Loirin tulkitsemana gramofonista. Siinä vasta "opetusta"!

  VastaaPoista
 187. Ateneumista valmistuu Teemu "kissantappovideo" Mäkiä, luovia taiteilijoita - ilman aivoja.

  VastaaPoista
 188. Äidinkielenopettaja ei ole lukihäiriöisten erikoisopettaja, vaikka tunnistaakin häiriön, Jape.

  Yhdysmerkin puuttuminen ei ole kaikkein tavallisin lukihäiriöstä johtuva kirjoitusvirhe, vaan sellaisia ovat enemmänkin kirjainten tai niiden paikan sekoittuminen tai se, että kirjaimia on liikaa tai liian vähän tai jopa sanoja puuttuu.

  Se ei ole tyypillinen lukijuttu, että kirjoittaa jonkin sanan aina samanlaisesti väärin, vaan lukihäiriölle tunnusomaista ovat satunnaiset virheet. Välillä sana tulee oikein, välillä väärin, muttei niin, että sama sana aina väärin.

  Luki-opettajat ovat erityisopettajia, jotka ovat luokanopettajakoulutuksessaan erikoistuneet lukihäiriöisten opetukseen. Äidinkielenopettajat ovat maistereita, jotka opettavat kieltä ja kirjallisuutta. Silti kaikki opettajat on nykyään koulutettu erilaisten oppijoiden tunnistajiksi ja auttajiksi, jotka ohjaavat oppilaat tarvittaessa asiantuntijan opetukseen.

  VastaaPoista
 189. Delilah, olisin voinut suuntautua kuvaamataidon opettajaksi. Olen kuitenkin aika jalat maassa -tyyppi ja arvostan säännöllistä kuukausipalkkaa ja elämän varmuutta ja miksei, aineellistakin hyvää.

  Unelmalinjani oli kyllä kamerataiteen linja ja elokuvallinen ilmaisu.

  Minun aineeni aiheutti suurta ylpeyttä mm. isässäni. Se julkaisttin lehdessä, ja isä leikkasi sen irti ja oli lukenut sitä kaikille vanhainkodissa. Myös äidinpuoleiset sukulaiset olivat aika kohkeissaan aineesta, ja vaivautumiseen asti kuulin siitä aika kauan jälkeenpäinkin. Kaikkein viimeksi entinen mieheni vielä muistutti ja kysyi jokin aika sitten, että miksi en ole lunastanut minuun astettuja kirjallisia lupauksia ja toiveita.

  VastaaPoista
 190. Iines,

  entinen miehesi saattaa siinä mielessä olla oikeassa, että osaisit kirjoittaa ajatuksistasi ja kokemuksistasi erittäin hyvän kirjan.

  Väärässä hän oli, jos väheksyy tätä blogikirjoittamistasi.

  VastaaPoista
 191. Kävelevä kustannuserä, insinööri, on ihmeissään.

  Oppinsa hän joutuu hakemaan ruotsinkielisestä Vaasasta. Opiskeluaikaisen naisen, kolme vuotta nuoremman, demarin, tunnustaa hyväksi "jätkäksi". Itse tunnustaa puutteensa; Ei liukkaan "kelin" kokemusta, muutoin kuin; autolla ajettuna.

  VastaaPoista
 192. Joskus epäilen, että sinulta puuttuu jokin kyky, Jape. En sano tätä pahalla, mutta en tahdo jaksaa kyllin löytää sinulle selityksiä kysymyksiisi, jotka esität selkeästi väärin siteeratun lauseeni perusteella. Turhaudun, paineeni kohoavat, päässä alkaa kohista.

  Siis en ole missään sanonut että tyhjät aukot pitää täyttää, niin kuin nyt ylempänä väität minun sanoneen. Olen sanonut, että tyhjillä aukoilla on taipumus täyttyä omilla ajatuksilla, omalla maailmalla, omilla peloilla ja ennakkoluuloilla tällaisissa nettikeskusteluissa.

  Tämä taipumus täyttyä koskee siis tietenkin minuakin - minullakin aukot joskus täyttyvät, vaikka tiedostan asian. Olen kuitenkin oppinut karsimaan ajatuksiani ja koetan pitäytyä vain kirjoitetussa sanassa ja kysyn lisää, jos näen ison aukon.

  Mutta - minulla on vilkas mielikuvitus, joten en ole vapaa tästä synnistä minäkään. Harvoin kuitenkaan uskallan syyttää ketään oletuksen perusteella tai panen sanoja toisen suuhun.

  VastaaPoista
 193. Riku, hän on itse julkaissut monta oma- tai puolikustannetta, eikä voi ymmärtää etten minä tee niin, sillä hän kyllä arvostaa minua kirjoittajana.

  En ole kunnianhimoinen vaan laiska kirjoittamisessa, tai sitten olen liiankin kunnianhimoinen, enkä tahdo omakustannetta, sillä pidän kyllä jonkinlaisena kynnyksenä sitä, että kirjan täytyy ylittää julkaisukynnys isojen kustantajien mielestä. Kun en nuorena kelvannut Karistolle runojeni kanssa, se oli siinä. Hävitin jopa Erno Paasilinnalta saamani omakätisen arvion, joka oli kyllä kannustava.

  VastaaPoista
 194. Iines, vielä ehdit, jos entisen miehesi väittämä pitää paikkansa. Ehkä jotain on jo tekeillä...

  Jape, kaikkea sitä taiteeksi sanotaan! Ehkä TM sai tarvitsemaansa huomiota sairaalla videollaan. Jos ei hyvällä saa, pitää pahalla yrittää.

  VastaaPoista
 195. Tohtori Teemu Mäki on toki ansioitunut monella tavalla, tuo nuoruuden hölmökapinallinen teos vain jostain syystä on jäänyt mieleen.

  Kissa ei sisällä herkullista lihaa, kuten koira, käärmeet, naudat, tai siat, joita laajalti syömätarkoituksissa käytetään.

  Siksi kissantappo oli tuomittava, ihmisenhän tulee tappaa vain syödäkseen, tai jos kotitilan rajat ovat uhattuna toisen taholta.

  VastaaPoista
 196. Minäkin mietin Rikun lailla, että tämä blogikirjoittamisesi vastaa lupausten lunastamista, Iines. On vain niin, että koska tämä ei ole kansien välissä,tätä eivät kaikki löydä lukeakseen.

  VastaaPoista
 197. "Äidinkielenopettaja ei ole lukihäiriöisten erikoisopettaja, vaikka tunnistaakin häiriön, Jape."

  Jaaha, no kuka se erikoisopettaja sitten on? Ei sillä että tuolla minun kannalta mitään väliä enään olisi. Minun kouluaikana moista ei tunnistettu tai haluttu tunnistaa, eikä täten tehdä asialle mitään. Nykyisinhän lukihäiriö ja sen tiedostaminen vaikuttaa mm. arvosteluun.

  "Yhdysmerkin puuttuminen ei ole kaikkein tavallisin lukihäiriöstä johtuva kirjoitusvirhe"

  No oli lukihäiriöön liittyvä tai ei, on minulla aina ollut vaikeuksia sanojen yhteen ja erikseen kirjoituksen kanssa, yhdysmerkin käytöstä nyt puhumattakaan.

  "Se ei ole tyypillinen lukijuttu, että kirjoittaa jonkin sanan aina samanlaisesti väärin"

  Jaa, no mikä se sitten on ja mistä se kertoo?

  "Silti kaikki opettajat on nykyään"

  Jaa jaa, vai nykyään. Minua arvoitiin ja arvosteltiin "ennen vanhaan". Nykyään ei auta enään.

  "jotka ohjaavat oppilaat tarvittaessa asiantuntijan opetukseen."

  Ei ennen vanhaan tokikaan.

  VastaaPoista
 198. Blogikirjoittaminen on kyllin! Pidän tästä enemmän kuin yksinäisten kirjojen kirjoittamisesta. Suuret lukijamäärätkään eivät ole tärkeitä, kun tietää, millaisen perässä valtavirrat juoksevat. En kaipaa sinne. En kaipaa myöskään kirjallisiin piireihin, sillä niissä on minusta tunkkainen ja tietäväinen ilmapiiri.

  VastaaPoista
 199. Jos kirjoittaa saman sanan aina väärin, kyseessä on puhtaasti virhe, virheen oppiminen. Kerron esimerkin!

  Minulla oli koululaisena muutamia sitkeitä virheluuloja. Kirjoitin aina muumuassa, kun piti kirjoittaa muun muassa. Opettaja huomautti tästä lukiessaan juttuani ääneen ja mielessäni kummastelin - logiikkani sanoi, että kyseessä on taipumaton partikkeli, vaikken silloin noin osannut eritellä.

  Muuan luokkamme poika alkoi sitten lällättää aina minut nähdessään että muumuassa, muumuassa, muumuassa, hähää, ja tämähän pisti minut muistamaan. - Sinulla Jape, näyttää toistuvan muun muassa tuo enään pro enää. Asia ei minua kiusaa, enkä näistä yleensä huomauttele, mutta sinä haastoit minun ammattiminäni aktiiviseksi.

  VastaaPoista