8.12.2010

Pisasta ja pojista

Pisa-tutkimuksen merkitys ei ole mielestäni siinä, monesko Suomi on oppimiskäyrien eri pistekohdissa, vaan se, että pisteyttäessään maita joka kolmas vuosi tutkimus piirtää samalla kunkin maan kouluoppimisen kehittymissuuntaa. Suomessa suunta on lukemistaidon osalta laskeva, samoin matemaattisten taitojen. Aasian maita meni Suomen ohitse lukutaidosssa.

Tutkimus tehtiin 15-vuotiaille, ja niiden suomalaisnuorten osuus, jotka eivät lue lainkaan vapaa-ajallaan, on kasvanut merkittävästi, viidenneksestä kolmannekseen. Pojista lähes puolet ilmoitti, ettei lue omaksi ilokseen tekstiä sen enempää verkosta kuin paperiltakaan. Tyttöjen todettiin lukevan enemmän ja paremmin kuin poikien. Tilanne on tietenkin poikien osalta huolestuttava, koska lukeminen ja hyvä äidinkielen osaaminen on avain kaiken muun oppimiseen.

Mietin, miten 15-vuotias onnistuu välttämään kaikenlaisen lukemisen. Eivätkö edes internetin tekstit kiinnosta, erilaiset keskustelupalstat, ircit, nuorten chatit ja meset? Vai eikö näitä lasketa kieleksi ja vuorovaikutukseksi, lukemiseksi? Minusta ne ovat kyllä viestinnän tasoja, joista ei selviä lukematta, mitä joku muu sanoo. Totta on tietenkin se, että niiden kieli on koodikieltä, typistekieltä, slangia, murretta, hyvin huolimatonta kirjattua puhekieltä, jossa oikeinkirjoituksen säännöistä ei piitata. Jos lukee vain tämänlaista kieltä, kieli jää väistämättä vajaaksi ja haittaa opiskelua ja ihmisen kokonaiskehitystä merkittävästikin. Se voi aiheuttaa syrjäytymistä opinnoista ja sitä kautta ajautumista yhteiskunnan ulkopuolelle.

Jos puolet pojista on jo jättänyt lukemisen, ja määrä on niin kuin näyttää, kasvava, yhteiskunnan tulisi valmistautua ottamaan vastaan nämä kielipuoliset potilaat joka sektorilla, terveydenhuollossa ja sosiaalihuollossa, aina vankilalaitosta myöden. Ihminen, joka ei lue, on väistämättä visioton, mielikuvitukseton, sanalla sanoen tylsä. Hän on ehkä altis manipuloinnille, propagandalle ja ajautuu herkästi erilaisiin ääriryhmiin, koska sivuuttaa kaiken lukemalla saadun uuden tiedon. Hän ei opi myöskään keskustelemaan ja perustelemaan ajatuksiaan.

Jotenkin outoa on ajatella, ettei pienille pojille luettaisi enää kotona, vaan heidät kenties istutetaan välkkyvän kuvan eteen keskelle viihdekeskusta, pleikkarien maailmaan, jossa pieni käsi tarttuu refleksinomaisesti pelien ohjausnuppiin, ja sekös lasta naurattaa kun kuvassa käy mäiske ja ihmiset räjähtelevät kappaleiksi. Alan olla aikamoinen kukkahattu, kun tämä visio ellei nyt suorastaan pelota niin ainakin kauhistuttaa minua. Vai menikö se siis niin, että tärkeintä on opettaa lapset pärjäämään ja pitämään puolensa muita vastaan? Riittää kun osaa ottaa tilan muita tuuppimalla.

PS Pojista vielä se, että minua vähän harmittaa, kun jokuset isot pojat mäiskivät toisiaan julmastikin blogini keskustelussa. Onkohan heille luettu liian vähän lapsena? En jaksa uskoa, että testosteroni yksin tällaista aiheuttaa.

Eipä ole ihme, että tulevaisuuden yliopistot ovat mitä ilmeisimmin naisten - heille luetaan pieninä ja he lukevat itsekin, jolloin heidän kielensä kehittyy ja he oppivat ajattelemaan monipuolisesti ja avarasti.


(Juliste Jerzy Zerniawski)

225 kommenttia:

 1. Iines eikö poikien lievästi paremmat matemaattiset taidot kompensoi mitenkään lukemisen heikkouksia ?

  VastaaPoista
 2. Hyvä kysymys, Tomi, sillä en ole osannut ajatella asiaa tuolta kannalta.

  No, kompensoi varmaan, jos kokee tämän asian kilpailuna. En kuitenkaan keksi, millä tavalla matematiikan taidot korvaisivat puutteita ajattelussa - kielihän on ajattelua, sen loogista ilmaisua.

  On siis niin, että äidinkielen osaaminen on avaintaito, matemaattinen taito ei ole samalla tavalla. Kaikki muu oppiminen lepää kielen päällä.

  Matemaattisilla taidoillakaan ei pötkitä pitkälle ilman kielen osaamista ja kykyä tulkita matematiikkaa ja välittää sitä muille.

  Tomi, miten minusta tuntuu, että hyvät matemaatikot saattavat olla myös hyviä lukijoita? Tällä en tarkoita kaavamaisesti sitä, että huonot lukijat olisivat myös huonoja matematiikassa.

  VastaaPoista
 3. Minua vähän kiusaa, kun luulen etteivät ihmiset osaa tunnistaa erilaisia tyylilajeja.

  Osaavat sen kouluissa opetetun asiatekstin, jossa auktoriteetteja ei saa kumartaa, mutta kaikki pitää silti perustella Harvardilaisittain auktoriteettien sanomisilla.

  Typerimmät jopa luulevat, että musiikki perustuu matematiikkaan, tai peräti kultaiseen leikkaukseen. (Voi helvetti!)

  VastaaPoista
 4. Hymyilevä eläkeläinen08 joulukuuta, 2010 12:41

  Et sinä mikään kukkahatupää ole, puhut asiaa ja totuuksia, joita päättäjien pitäisi kuunnella. Nyt kun ajetaan väen väkisin kouluun ajatusta, että tietokone voisi korvata oppikrjat, on kyse isoista rahoista, joita laitevalmistajat kieli lotkolla havittelevat, ei suinkaan hyvästä oppimisesta ja opetuksesta.

  Ilman hyvää lukutaitoa ei tietokoneen kanssakaan pärjää. Äidinkielen hyvä osaaminen on avaintaito kuten kirjoitat. Äidinkielen osaamiseen kuuluu paljon muutakin kuin pelkkä mekaaninen lukutaito.

  VastaaPoista
 5. Iines olen kohtalaisen lahjakas matemaattisesti ja olen myös innokas lukija, mutta johtuen suht. pahasta lukihäiriöstä ole heikohko kirjoittaja ja kielissä.

  Siinä ole Iines samaa mieltä, että poikien vähäinen lukeminen on huolestuttavaa, sillä lukeminen on tärkeämpi tiedon hankintakeino kuin oma kokeminen (joka myös on tärkeä).

  Koulua on syytetty poikien unohtamisesta, mutta poikien lukemattomuus indikoi, että vanhemmat ovat myös unohtaneet poikansa.

  VastaaPoista
 6. Taannoin kuulin väitettävän, että Harry Potter opetti pojille lukutaitoa enemmän kuin viisitoista aapista yhteensä. Nyt kun Potter-sarja on lopussa pojat taantuvat. Lieneekö näin?
  Innostus tai innottomuus lukemiseen on kyllä mielestäni kodin peruja. Ei siinä koulu enää voi paljon tehdä.

  VastaaPoista
 7. V,

  jostain se mielenkiinto syttyy, jos on syttyäkseen, nykyään lapsukaisilla on monta muuta, ehkä mielenkiintoisempaa asiaa.

  Ekalla luokalla en menestynyt kovin hyvin lukemisessa, kun piti tavata, enkä sitä hyvin hallinnut. - Lukea toki osasin.

  VastaaPoista
 8. Nyt vasta huomasin, että Pisa tutki VAIN 15-vuotiaita. Eihän siinä iässä lueta, katsotaan kuvia kyllä...
  Mutta se ikä menee ohi. Kenties Kiinassa saman ikäisten kiinnostuksen kohteet ovat erilaiset kuin meillä.

  VastaaPoista
 9. Joka vuosi putoaa useampi tuhat nuorta kaikista rekistereistä. Ei tiedetä mitä he tekevät.

  Minulla parista tällaisesta tyypistä jotain tietoa.
  He viihdyttävät itseään peleillä ja elokuvilla, jotka he imuroivat ilmaiseksi netistä.
  Kun asuu vanhempien luona, niin vähät rahat riittävät tarvittavan elektroniikan hankintaan, se on halpaa nykyään.

  VastaaPoista
 10. Meillä Isännyys ei ole koskaan lukenut juurikaan muuta kuin opiskelukirjansa - hänelle ei luettu lapsenakaan. Hyvin on silti elämässään pärjännyt ja yliopistosta valmistunut.

  Omilleni olen lukenut kirjoja, mutta lukuinnostus ei ole tarttunut matkaan vaan jäi sitä mukaa kuin ääneenlukemiseni. Toivon silti, että pärjäävät elämässään hekin.

  Koulussa on elementtejä, jotka syrjäyttävät meidän aikuisten mielestä lyhytpinnaisia ja heistä suurempi osa on poiki?!? Oikeasti tarvitsen mieheni apua suhtautumisessa poikiin, en aina ymmärrä heitä niin hyvin kuin isänsä. Uskon, että kaikki muutkin pojat hyötyisivät miesten enemmästä läsnäolosta elämässään. Vaikka luulen taas pöyhäiseväni jotain, mitä ei ehkä pitäisi - herättää liikaa suuria tunteita8]

  VastaaPoista
 11. Yksi tärkeä syy poikien koulussa huonosti menestymiseen on se, että he kehittyvät tyttöjä hitaammin ja koulu etenee tyttöjen vauhtia.

  Tähän ongelmaan on kiinnittänyt huomiota tutkijatkin kuten Liisa Keltikangas-Järvinen, mutta opetusministeriö ei ole ollut tästä huolissaan.

  VastaaPoista
 12. Inkivääri,

  suuria tunteita pitää aina pöyhäistä!
  - Usein me miehetkin olemme melkein ihmisiä.

  Kun tarkasti muistelen, tytöillä oli tissit melko aikaisin, vaikka jotkut muuten saattoivatkin olla melko typeriä.

  VastaaPoista
 13. Inkivääri: nyt puhut asiasta, joka on poliittisesti ERITTÄIN epäkorrekti.
  No, olkoon.

  VastaaPoista
 14. Riku, siinä toinen hyväkäs! Annapa olla jo, ettei mene tappeluksi.

  VastaaPoista
 15. Tärkeä syy poikien koulussa huonosti menestymiseen on se, että koulu on tehty tyttöjen ehdoilla ja opetus on tyttöjen oppimistapaa suosivaa...

  Opettajat, jotka ovat pääasiassa naisia, eivät osaa opettaa poikia oikein. Eivä tunnista poikien oppimisen erityispiirteitä ja osaa mukauttaa opeustaan sen mukaisesti. Esim. äidinkielen (eikä oikein muidenkaan aineiden) opettajat eivät osaa kohdata lukihäiriöistä oppilasta.

  VastaaPoista
 16. Jape, mitkähän nämä poikien oppimistavat ja erityispiirteet ovat ?

  Suurin syy poikien heikkoon menestymiseen on se, että koulu on kielipainotteinen ja 15v tyttö on älyllisiltä kyvyiltään lähes aikuinen nainen, kun taas 15v. poika on täysi lapsi.

  VastaaPoista
 17. Tomi,

  noin meille on opetettu, toinen vaihtoehto on, että tylleröiset näyttelevät helkkarin hyvin.

  VastaaPoista
 18. Riku Riemu voit olla oikeassa, sillä jos tapaa teinitytön, kyllä se aikuisuus karaisee pitemmässä keskustelussa.
  Tosin niin tuppaa käymään vähän vanhemmillekin neitokaisille.

  VastaaPoista
 19. En minäkään tuota älyllistä kehittyneisyyttä allekirjoita, fyysisesti kyllä näyttävät vanhemmilta tytöt kuin pojat.

  Tytöt harrastavat koulussa seksuaalista häirintää. Murrosikäisten poikien pitäisi pystyä keskittymään koulunkäyntiin kaikkien niiden puolialastomien tyttöjen keskellä...

  Kannatan koulupukuja ja ellei niitä saada kannatan ainakin tarkempaa koulupukeutumisen ohjeistamista. Minä en ymmärrä, että monet aikuiset hyväksyvät pukeutumisen osaksi persoonallisuutta, kun kuitenkin on kyse vain ulkokuoresta. Jo lapsena pitää oppia pukeutumaan tilanteen vaatimalla tavalla ja koulun ei pidä sallia esim. jengien pukeutumistyylejä eikä myöskään tyttöjen seksuaalisuutta korostavaa vaatetusta.

  VastaaPoista
 20. Tomi, ja muut,

  en osaa sanoa, ovatko vanhemmat unohtaneet poikansa.

  Voisiko pikemmin olla kysymys siitä, että poikia kasvatetaan eri tavalla kuin tyttöjä? Heitä kasvatetaan edelleen vahvoiksi ja itsenäisiksi miehiksi, jotka eivät pillitä ja joiden tulee karaistua. Oletetaan, että he pärjäävät enemmän itsekseen. Sen sijaan tytöt saavat vanhemmilta enemmän palautetta kaiken aikaa, heitä neuvotaan ja ohjataan enemmän, heitä ei kasvateta yhtä vapaasti kuin poikia. Tämänsuuntaisen kasvatussuunnan on todennut mm. Keltikangas-Järvinen.

  On myös niin, että tytöt leikkivät mieluiten parhaan ystävän kanssa, yhden kanssa kerrallaan, ja he menevät itse hakemaan tukea ohjaajalta/vanhemmilta enemmän kuin pojat, joilla on taipumus ryhmäytyä ja leikkiä isolla joukolla, poikaporukalla, joka ei käy kysymässä neuvoja tai palautetta tekemisistään tyttöjen tapaan. Tällainen käyttäytyminen lienee synnynnäistä ja sukupuolisidonnaista, ja se vaikuttaa aika pitkälle poikien ja tyttöjen tulevaan koulukehitykseenkin. Näistähän K-J kirjoittaa.

  On varmaan myös niin, että opettajatkin antavat tytöille enemmän positiivista palautetta kuin pojille, mutta se ei ole opettajien taitamattomuudesta johtuva seikka. Pojat yksinkertaisesti käyttäytyvät kouluun tullessaan rauhattomammin kuin tytöt, vaikka poikkeuksiakin tietenkin löytyy. (Kyseessä ei siis ole sellainen ideaali, että tunnilla on oltava hiirenhiljaa - kyseessä on yksinkertaisesti oppilaiden oppimisrauha.)

  Kyllä opettajilla on tietoa ja osaamista, mutta erinäisten kasvatuspuutteiden korjaaminen kouluissa ei käy helposti eikä ainakaan heti. Opettajat eivät voi toimia myös kovin eri tavalla kuin kodit, ja vanhemmat saattavat joskus olla pahin tulppa lapsensa oppimisen ja kehityksen tiellä.

  VastaaPoista
 21. "Tytöt harrastavat koulussa seksuaalista häirintää."

  Sehän tuli kuin Laasasen tuutista. Jälleen epäkorrektia, joskin aivan totta.

  VastaaPoista
 22. Tomi:"Koulua on syytetty poikien unohtamisesta, mutta poikien lukemattomuus indikoi, että vanhemmat ovat myös unohtaneet poikansa."

  Mielestäni meidän poikien lukemattomuudella ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että olisimme unohtaneet poikamme:) On kyse valinnoista - kirjoja on tarjottu ahkerasti, mutta muu tekeminen on lyönyt ne laudalta. Ehkä kuitenkin riittää, että pukinkontissa on melkein joka toinen paketti kirjoja? En ole kuitenkaan halunnut syyllistää poikiani siitä, ettei lukeminen kiinnosta, koska mielestäni se kertoisi, etten arvosta heidän omia valintojaan.

  Varmaan olisin lukemattomuudesta enemmän huolissani, ellen olisi jo nähnyt, että 'lukemattomat' miehet ovat pärjänneet elämässään ihan hyvin. En näe mitä lisäarvoa lukeminen heidän elämäänsä olisi voinut tuoda.

  Monet naiset lukevat suoraan sanoen roskaa - enpä tiedä kuinka kieltä kehittävää sekään on? Eikö ns. kioskikirjallisuus ole suunnattu nimenomaan naisille enimmäkseen? Vai onko Jerry Cottonin jälkeen jotain muuta, sitäkin taisivat lukea naiset enemmän:) Viihdyttävää kylläkin, mutta viihdyttämiseen kelpaa monimoni muukin asia.

  VastaaPoista
 23. 15v tyttö on älyllisiltä kyvyiltään lähes aikuinen nainen, kun taas 15v. poika on täysi lapsi.

  Muistelen sen olevan niin, että älyllisessä kehityksessä ei ole suuria eroja, vaan 15-vuotias poika lienee älyltään yhtä kypsä kuin samanikäinen tyttö. Fyysisesti 15-vuotias poika voi muistuttaa pikkuista poikaa ja hänen pituus- ja paksuuskasvunsa on kesken. 15-vuotias tyttö taas voi muistuttaa täyttä naista. Tämä 15-vuotias nainen on kuitenkin monesti sielultaan ja sisimmältään vielä lapsi, joka saattaa leikkiä kotonaan nukeilla ja lukea lastenkirjoja.

  Miten minusta tuntuu, että sukupuolten väitetyt erot kuitenkin ovat paljolti erilaisen sukupuolitetun kasvatuksen tulosta - ja tässä olen vähän eri mieltä Keltikangas-Järvisen kanssa, joka koettaa sanoa, että pojat ovat poikia, syntyjään.

  VastaaPoista
 24. Laasasesta en tiedä mitään, mutta jos olisin rintakarvainen mies, laittaisin ylleni nappipaidan ilman kravattia, napit napaan asti auki ja jos naisen katse harhautuisi leukalinjan alapuolle syyttäisin seksuaalisesti häirinnästä...

  VastaaPoista
 25. Iines,ehkä varsinainen ongelmaratkaisu kyky eli älykkyys on samalla tasolla, mutta esim. pitkäjännitteisyys tai kyky suunnitella tulevaa puuttuu pojilta täysin. Teini-ikäiset tytöt pitävät ikäisiään poikia tyhminä lapsellisina kakaroina, pojat eivät vastaavasti pidä tyttöjä kakaroina, tämä kertonee osaltaan henkisen kehityksen eroista.

  VastaaPoista
 26. Täytyy lisätä edelliseen pukeutumisjuttuun, että työaikana...

  VastaaPoista
 27. Nimenomaan noin, Tomi, pojat ovat tyttöjä lapsellisempia tunnetusti, tuossa iässä.

  En kuitenkaan löisi rumpua tyttöjen varhaisem kehityksen vuoksi, vaan tahtoisin tutkia, mitä tuo oletettu varhaisempi kehitys pitää sisällään.

  Naistenhan on kautta historian pitänyt kehittyä mm. pantavaan kuntoon, koska heitä on naitu niin nuorina kuin on kehdattu. Tässä on ehkä evoluution vaikutusta hiven, naisen ruumis kehittyy naiseksi varhain, ja toki sielu koettaa rämpiä perässä. Pojat ovat saaneet olla rauhassa, heidän ruumistaan eivät ole käyttäneet muut hyväksi kuin ehkä munkit ja papit.

  VastaaPoista
 28. Jäi mietityttämään tuo V:n sanoma, että tämä lukemattomuus johtuisi iästä, joka on tunnetusti pojilla tuossa iässä paha, nimenomaan henkisiä harrastuksia ajatellen.

  Tämä tarkoittaisi siis sitä, että lukeminen olisi vain keskeyksissä tuolloin, ja olisi ollut voimassa ennen sitä ja jatkuisi sen jälkeen.

  On kai kuitenkin niin, että testin tulokset tukevat sitä, että näin ei välttämättä ole ollut, vaan pojat ovat menestyneet heikosti testeissä, siis tehtävissä.

  Lyhyt katko lukemisessa ei kai voisi aiheuttaa tuollaista notkahdusta?

  VastaaPoista
 29. koulu on tehty tyttöjen ehdoilla ja opetus on tyttöjen oppimistapaa suosivaa

  Tätä kuulee sanottavan paljon, ja luulen, että se on ihan totta.

  Se ei mene kuitenkaan niin, että asiassa olisi jotakin väärää. Asiaa voisi tarkastella mieluummin peilistä: tytöt ovat mukautuneet koulun systeemeihin poikia paremmin, ja nyt kun pojat eivät ole mukautuneet, systeemi katsotaankin vääräksi.

  Minusta väite koulun tyttökeskeisyydestä on sukupuolia erotteleva ja vanhanaikainen. Entisissä poikakouluissa, joissa oli miesopettajia, oli aivan samat opetusmetodit kuin tyttökouluissa ja osin samat kuin nykyään, ja pojat pärjäsivät aivan hyvin, koska lukivat ja ahkeroivat, tekivät koulutyötä.

  VastaaPoista
 30. Iines eikö sitten mihinkään tasa-arvo-ongelmaan, jossa nainen on huonomassa asemassa kuin mies, tarvitse puuttua.

  Poikien syrjäytyminen on valtava tasa-arvo-ongelma, mutta sinun mielestäsi sille ei tarvitse tehdä mitään, vaan syy poikien itsensä.

  VastaaPoista
 31. Tomi: "Jape, mitkähän nämä poikien oppimistavat ja erityispiirteet ovat ?"

  Haluatko kuulla lukihäiriöisen erilaisen oppijan näkemyksen ja kokemuksen asiasta?

  VastaaPoista
 32. tomi: "15v tyttö on älyllisiltä kyvyiltään lähes aikuinen nainen, kun taas 15v. poika on täysi lapsi."

  ihan huuhaa väite.

  miksiköhän nobel voittajissa on niin vähän naisia?

  VastaaPoista
 33. Minä ainakin olen noiden poikien kanssa niin paljon, että alkavat jo kyllästyä minuun. Vaimo kyllästyi jo.

  Minnehän lähtisin? (En minä mihinkään lähe!)

  Alan vähitellen ymmärtää, miksi kotiäidit ovat tunteneet mitättömyyden ja olemattomuuden tunteita vaikka kädet ovat olleet alati töitä täynnä lasten kanssa.

  Tuleepahan toteen näytetyksi, ettei sitä arvostusta saa mieskään siinä hommassa yhtään sen enempää.

  Toisekseen olisiko parempi olla jo vouhkamatta liian opetuksen ja opettamisenkin perään. Varsinkin siinä kiirehtimisen. Vähemmälläkin viisaudella näkyy tämä maailma helvettiin menevän.

  Yhtään insinööriä ei ainakan tarvita suunnittelemaan maankamaran "hyötykäyttöä" tämän lajin hyväksi.

  Lukemaan voi silti opetella. Ja kirjoittamaan.

  Puolet ihmisistä kirjoittaisi kirjoja ja puolet löhöisi sohvalla niitä lukemassa. Se riittäisi muutaman sukupolven ylitse. Tai ainakin niin kauaksi aikaa, kunnes enimmät tehtaanpiiput olisivat kylmenneet.

  VastaaPoista
 34. Tomi,

  mielestäni pojat eivät itse ole syypäitä, sillä he ovat historiansa ja kulttuurinsa uhreja. Valta ja kyky on aina aikuisilla ja vallanhaltijoilla, päättäjillä ja kulttuurin luojilla.

  Jos poikien syrjäytymistä pidetään vain tasa-arvo-ongelmana, haudataan itse asia, poikien syrjäytyminen. Ei tässä ole kyse mistään tasa-arvosta, vaan ihmisarvosta, ihmiseksi kasvamisesta.

  Minusta sukupuolet tulee kasvattaa jokseenkin samoin, päästämättä poikia kuin koiria veräjästä ulos palloa potkimaan, kun tytöt jäävät sisälle äidin avuksi leikkimään kotileikkejä. Pikkuiset pojat syliin ja kirja käteen, kokemaan tarinoiden myötä tunteita ja fiiliksiä ja oppimaan empatiantaitoja ja tunneilmaisua, yhtä lailla kuin tytötkin.

  Pojilta tulee yhtä lailla vaatia kodin velvollisuuksiin osallistumista kuin tytöiltä ja heitä tulee tukea yhtä paljon ja asettaa samanlaisia rakkaudellisia rajoja kuin tytöille. Koulun alettua on sitten itsestään selvää, että koulussa arvostetaan aikuisia ja oppilastovereita ja luetaan kirjoja ja läksyjä eikä juosta kiljuen pitkin korridoreja ja kampiteta ohikulkevia ihmisiä.

  VastaaPoista
 35. Jape:"ihan huuhaa väite.

  miksiköhän nobel voittajissa on niin vähän naisia?"

  Siksi, että poikien/miesten älyllinen kehitys jatkuu pitempään kuin naisten.

  Kun tyttö on lähellä älyllistä maksimiaan jo 16v., pojat ovat lähellä älyllistä maksimiaan vasta parikymppisenä.

  VastaaPoista
 36. Suomi on kusessa näiden työkyvyttömyyseläkeläisten kanssa. Heiltä ei tule mitään kehittävää eikä rakentavaa. Kyvyt puuttuvat.

  Kaikenlaista viihde ja kioskikirjallisuutta kyllä luetaan, mutta mitä taitoa se vaatii?

  Aivan, ei mitään.

  VastaaPoista
 37. Iines: "Tätä kuulee sanottavan paljon, ja luulen, että se on ihan totta."

  No se on ihan TOTTA. Mutta opettajat, OAJ ja opetushallitus ei tätä tunnut ymmärtävän saatikka lähtevän korjaamaan virhettä.

  "Se ei mene kuitenkaan niin, että asiassa olisi jotakin väärää"

  No totta mooses siinä on väärää, kun koulu on tehty vain tyttöjä suosimaan ja heidän oppimisprosessiaan tukemaan.

  "tytöt ovat mukautuneet koulun systeemeihin poikia paremmin"

  Ei tytöt mitään mukautuneet ole, kun se on jo valmiiksi laadituu heitä suosivalla tavalla, joka ei vaadi heiltä mitään mukautumista.

  "Minusta väite koulun tyttökeskeisyydestä on sukupuolia erotteleva ja vanhanaikainen."

  Ei se mikään väite ole vaan havaittu fakta, että koulu on tyttökeskeinen.

  VastaaPoista
 38. Tomi: "mutta esim. pitkäjännitteisyys tai kyky suunnitella tulevaa puuttuu pojilta täysin."

  Jaa-a, sanoisin, että se puuttuu nimenomaan tytöiltä. Lisäksi tyttöjä leimaa päättämättömyys. Yliopistossa venytetään opiskeluaikaa maksimiin, eikä valmistuta millään. Siellä vielä ihmetellään, että mikähän minusta tulee isoan ja 3kymppisenä vaihdetaan vielä opintosuuntia.

  Tämä touhu sopii äärettömän huonosti siihen, että työuria pitäisi pidentää alusta, keskeltä ja lopusta.

  VastaaPoista
 39. Jape huomaa puhuin teini-ikäisistä koko ajan, en aikuisista.

  VastaaPoista
 40. Minusta on aika kohtuutonta edes kysyä, miksi Nobel-palkituista on enemmistö miehiä, ikään kuin kysyjä ei tuntisi maailman historiaa ja yhteiskuntakehitystä ollenkaan. - Tai ikään kuin hän kieltäisi tietyt olemassa olevat seikat, jotka ulottavat yhä edelleen lonkeronsa yhteiskuntaan.

  Ihan samoin voisi kysyjä kysyä vakavissaan, että miksi naisten urheilusuoritukset ovat vähäarvoisempia kuin miesten.

  Minusta tällainen jäykkäniskaisuus ja sokeus vie uskottavuuden kysyjän viestinnältä.

  VastaaPoista
 41. Iines naisten osuus Nobel-palkituista on jäänyt pieneksi myös tällä vuosituhannella.

  Mutta tosiaan, jos vertaamme tavallisia talliasian, niin nobelpalkinnot ovat siinä yhteydessä asiattomia.

  VastaaPoista
 42. Miten lienee - voisiko vika mielestäsi olla siinä, Tomi/Japsukka, että miehiä asetettaisiin naisia enemmän ehdolle?

  Ai ei vai? Miksi ei?

  VastaaPoista
 43. Iines, minulla olisi paljon kerrottavaa Nobel -perusteista (siis miten itse asiaa selitän ja mitkä näen eri asoiden syiksi) ja siitä miksi ketäkin laittaan ehdolle, minkä takia jne., mutta huomaan, että et valitettavasti ole avoimin mielin ja vastaanottavainen tälle viestinnälle, joten ei taida kannattaa.

  Tässä on sama dilemma kuin siinä, että miksi opettajat eivät tunnista ja hyväksy erilaisia oppijoita ja heidän tapaansa viestiä.

  PS. lisäksi ongelmana on eräiden bunkkeroituminen feministiseen umpiasenteeseen, josta ei pääse läpi millään, järkevästi. Harmi.

  VastaaPoista
 44. Suomalainen lapset pärjäävät parhaiten, pojat huonommin kuin tytöt, mutta kuinka suuri ero on muihin maihin? Pitääkö olla paras, eikö keskiverto riittäisi? Pitäisikö tietotaidon lisäksi miettiä sitä, onko koulussa hyvä olla, onko sinne mukava mennä? En tarkoita tivolimeininkia vaan yleistä viihtyvyyttä ja tyytyväisyyttä omaan elämään, mukaan lukien koulu, joka on siitä iso osa.

  VastaaPoista
 45. Iines: "Ihan samoin voisi kysyjä kysyä vakavissaan, että miksi naisten urheilusuoritukset ovat vähäarvoisempia kuin miesten."

  Minun ei pitäisi tarttua tähän, mutta on pakko, koska tämä vertaus EI kerro sitä, miksi nobelisteissa on enemmän miehiä.

  Mies hyppää pituutta 8,5 m, nainen 7,0 m; mies juoksee satasen 10 sekuntiin, nainen 11 sekuntiin, kympin mies juoksee 27 minuuttiin, nainen 31 minuuttiin, keihäs lentää miehellä 90 m, naisella 70 m (vieläpä kevyempi) jne.

  Naisten urheilusuoritukset ovat vähempiarvoisiaa siksi, että ne ovat absoluuttisesti "vähempiarvoisia". Eivät ajanottajat ja mittamiehet sorra naisia, usko pois.

  Niissä lajeissa, joissa naiset ovat parempia, kuten taitoluistelu jne, he ovat ihan yhtä arvostettuja kuin miehetkin.

  Mutta sitten asiaan:

  Täällä puhutaan ihan viisaita, mutta siinä Iines menet kyllä harhaan kun päättelit lukemattomien poikien syrjäytyvän todennäköisemmin kuin lukevien poikien.

  Ainakin omat vaatimattomat kokemukseni ja havaintoni kertovat ihan toista. Me lukevat pojat eli lukutoukat olemme nössöjä nurkissa hiippailevia hiirulaisia, kun taas lukemattomat pojat ovat urheilullisia ja salskeita kundeja, jotka hurmaavat hilpeydellään ja rentoudellaan niin opettajat kuin ne isotissiset teinitytötkin.

  Menestyäkseen pojan ei tarvitse lukea, riittää että osaa soittaa.

  VastaaPoista
 46. Mielenkiintoista Pisa-tutkimuksessa on se, että Suomi on kirkkaasti paras länsimaa. Miksi olemme aasialaisten tiikerien viiteryhmässä, mikä meitä yhdistää - se minua kiinnostaisi.

  Ranking-sijoituksen pudotuksella ei sinänsä ole mitään väliä (paitsi brändimielessä, mutta eikö se ollut huuhaata?), oleellisempaa on tietää millainen oli se urheilijoiden mielifraasi "oma suoritus", joka riitti nyt tähän asti. Eli petrasivatko idän pojat ja tytöt vain meitä enemmän?

  Erittäin tärkeä tulevaisuuden kannalta on se tutkimuksen tulos, että Suomessa suoritustaso oli tasaisin - eli koulujen ero oli pienin.

  Se on merkittävää ja ilahduttavaa. Meillä ei tarvitse olla rikas tai muuten huippukouluun päässyt pärjätäkseen. Sivistys on pienen kansan paras tuki ja turva, sanoi jo Snellmankin.

  Ja jos tytöt jylläävät koulussa, niin mitä sitten - jospa he sitten viimeinkin aikaa myöten saisivat ansaitsemansa paikan yritys-, sivistys- ja hallintomaailmassakin.

  VastaaPoista
 47. Tapsa luetteli urheilisuoritusten "paremmuuksia" miesten eduksi jotka totta ovatkin. Unohti kuitenkin, että miehet myös kipittävät hautaansakin nopeammin kuin naiset.

  VastaaPoista
 48. Tapsa ongelmana on se, että peruskoulumenestys ei kerro paljoakaan henkilön kyvyistä.

  VastaaPoista
 49. "Unohti kuitenkin, että miehet myös kipittävät hautaansakin nopeammin kuin naiset."

  Miten tämä liittyy Pisa-tutkimukseen ja poikien koulumenestykseen ja oppimisprosessiin, jota nykykoulu ei tue?

  Jos nyt otetaan tartuntapinta tuosta sinun asiaan liittymättömästä "miesten hautaan kipittämisestä", niin tämähän on onni (ainakin naisille), sillä naisille jää ne miesten keräämät eläkevarat käytettäväksi. Eikö olekin upeaa?

  VastaaPoista
 50. "Miksi olemme aasialaisten tiikerien viiteryhmässä, mikä meitä yhdistää - se minua kiinnostaisi. "

  Iineksen selitys on varmaan, että suomalaiset miehet tykkää (väitetysti) käydä Pattayalla.

  VastaaPoista
 51. Jos sinun kohdallesi, Jape, on sattunut opettaja (äidinkielen?), joka ei hyväksy tapaasi viestiä, niin muunlaisiakin äidinkielenopettajia on. Tuntuu jopa vähän erikoiselta tuo, ettei äidinkielenopettaja muka tunnistaisi lukihäiriöitä ja tietäisi, millä tavalla se tulee ottaa huomioon arvostelussa. Meidän koulussa kaikki opettajat ovat suorittaneet erilainen oppilas -koulutuksen ja tehneet mittavan omakohtaisen projektin jonkun häiriöisen kanssa. Minulla oli lukihäiriöinen.

  Se taas on toinen juttu, että äidinkielenopettaja ei ole lukiopettaja, eikä hänen tarvitsekaan - lukiopetus ei kuulu äidinkielen opetusalueeseen, sillä lukiopetus on erityistä terapiaopetusta, joka kuuluu kapeaan osa-alueeseen perehtyneelle erikoisopettajalle tai puheterapeutille.

  Mutta siis tuo asenteesi on eittämättä väärä, että vaadit muita kuin lukiopettajia hallitsemaan lukihäiriöisen opetuksen. Se on aivan sama kuin vaatisit ketä tahansa luokanopettajaa hoitamaan pätevästi oppilaan mielenterveysongelmaa tai aspergeria tai autismia. Tunnistaminenkin on joskus vaikeaa, sillä oppilasta ei ole välttämättä koskaan tutkittu ja diagnosoitu. Diagnosointi auttaa oppilasta, vaikka diagnosointi nähdäänkin joskus turhana leimaamisena. Sääli, se on aina oppilaan etu.

  VastaaPoista
 52. Inkivääri,

  itsekin olen kummastellut sitä, että Pisa otetaan olympialaisten tavoin: pitäisi olla maailman paras.

  Nytkin oltiin sentään kolmansia, pronssilla, jos niin tahdotaan ajatella. Sehän on hyvä sijoitus, olimme OECD-maista paras.

  Tuo on mielenkiintoinen ajatus, että koulun pitäisi olla erityisen viihtyisä. Toki niinkin, ja minusta asiassa on edistytty.

  Koulu on kuitenkin työpaikka, jonka tavoite ei ole viihdyttää oppilasta, vaan antaa hänelle eväitä maailman- ja itsensätuntemukseen.

  Viihtyisyyshän syntyy paljolti hyvästä ja rauhallisesta työilmapiiristä, ja kaikenlaista somistusta voisivat oppilaat itsekin askarrella eivätkä odottaa valmista valtion rahoituksella. Viihtyisyys ei voine tarkoittaa vain aineellista hyvää?

  VastaaPoista
 53. Tomi, hyvä huomio. Kuinka paljon menestys peruskoulussa kertoo luovista lahjoista, kuinka paljon ahkerasta työstä ja kuinka paljon siitä, että olet sosiaalisesti sopeutuva?

  Iines:"Minusta sukupuolet tulee kasvattaa jokseenkin samoin, päästämättä poikia kuin koiria veräjästä ulos palloa potkimaan, kun tytöt jäävät sisälle äidin avuksi leikkimään kotileikkejä." Aika yksisilmäinen kuva tyttöjen leikeistäkin mun mielestäni8)

  Minä taas olen sitä mieltä, että sukupuolten tasapäistäminen ei välttämättä tuo lisäarvoa perheeseen. Jonkun on lapset hoidettava ja minä haluan olla se joku, jonkun on koti laitettava ja minä haluan olla se joku. Silti pidän kunnia-asiana, että kodissamme kaikki tuntevat olonsa kotoisaksi. Mutta en kauheasti jaksaisi alkaa vääntää sisustuksen yksityiskohdista ja ainakin meillä tulisi riita siitä kumpi jää kotiin lasten kanssa.

  Eikö niitä parisuhteen ristiriitoja ole ihan kyllin jo muutenkin? On elämää ennen ja jälkeen lasten ja silloin työnjako on eri asia.

  Meillä täällä on sekä ns. miesten töitä ja ns. naisten töitä ja kaikki yritämme tehdä kaikkea. Kyllä meidän poijjaat pallonpelluun lisäksi tekevät isänsä kanssa monenmoisia töitä ja pidän sitä tärkeänä, se on yksi osa heidän yhteistä aikaansa.

  Ja se lukeminen, yhden naisen kokemuksella en tosiaan näe kenenkään romaanien lukemisesta nauttineen miehen pärjänneen elämässään sen onnellisempana tai taloudellisesti paremmin kuin näiden lukemattomien.

  Ei kai siinä vain näy meidän naisten huoli siitä - kun me tykätään lukea ja ollaan sitä mieltä, että se on niin tärkeää? Minusta matemaattinen lahjakkuus ja looginen päättelykyky ovat vähintään yhtä tärkeitä.

  En ole sukupuolineutraalin kasvatuksen kannalla vaan sen kannalla, että vanhempi herkällä korvalla aistii lapsen mieltä, toiveita ja lahjoja auttaakseen häntä kasvamaan ihmiseksi, joka pärjää itsensä ja yhteisönsä kanssa.

  VastaaPoista
 54. Iines:"Koulu on kuitenkin työpaikka, jonka tavoite ei ole viihdyttää oppilasta, vaan antaa hänelle eväitä maailman- ja itsensätuntemukseen."

  Juuri siksi sanoin, että ei mitään tivolimeininkiä - en ajattele, että koulun pitäisi viihdyttää oppilasta vaan että oppilas viihtyisi koulussa, ne ovat minusta kaksi eri asiaa.

  Me aikuiset emme kauan viihdy työpaikassa, joka joka ei ole viihtyisä - vaikka sen työpaikan tehtävä ei olekaan viihdyttää meitä:)

  Siis ihan vaan sillä lailla viihtyisä, että sinne olisi hyvä mennä. Totta kai työnteko on raskasta monin ajoin ja niin koulunkäyntikin, mutta silti työpaikalle voi olla mukava mennä ja koulu on lapsen työtä.

  VastaaPoista
 55. Tapani,

  esitit hyvän kysymyksen, sillä me olemme aasialaisten tiikerien viiteryhmässä toisessakin asiassa, nimittäin tyttöjen itsareissa. Vain Kazakstan ylittää Suomen tyttöjen itsemurhaluvut. Suomen tytöt ovat hyvällä kakkostilalla.

  Tuo mainitsemasi koulujen välinen ero on kyllä meilläkin repeämässä suuremmaksi kuin ennen, mm. opetusministeri tuntui olevan tästä eniten huolissaan, mikäli oikein tulkitsin.

  Juurihan oli julkisuudessa myös tieto, että pätevät opettajat eivät haluaa enää opettaa itähelsinkiläisissä köyhälistöalueiden kouluissa, vaan ovat hakeutumassa joukolla pois.

  VastaaPoista
 56. Inkivääri,

  lukemisella en tarkoittanut vain kaunokirjallisuuden lukemista, vaan lukemista yleensä.

  Pisa-tutkimuksessakin puhuttiin siis vapaa-ajan lukemisesta ja tarkoitettiin nähdäkseni kaikkea lukemista, lehtien, verkkojulkaisujen, yleensä internetin tekstejä, koko verkon käyttöä.

  Minusta tuo, ettei käytä lehtiä tai internetiä, saattaa kertoa siitäkin, ettei nuori seuraa televisiostakaan ajankohtaistapahtumia tai vaikka dokumentteja. Tätä ei mainittu erikseen, ja voin siis olla väärässäkin.

  Sinun puolisosi ehkä on ikänsä kuunnellut vaikka radiota ja seurannut televisiosta dokumentteja ja ajankohtaisohjelmia? Ehkä seurannut sanomalehtiäkin?

  Eikä mikään niin mene, että kaikki tutkimustieto olisi ehdotonta. Eiköhän tämä lukemattomuusasiakin ole sellainen. Aina on muita ominaisuuksia, jotka korvaavat kenties joitain vajeita. Ja sitten on sitä kasautumista - jos jossakin on vajetta ennestään tai kipeitä kohtia, niin lukemattomuus osuessaan sinne voi aiheuttaa pahaa jälkeä.

  VastaaPoista
 57. Tiedossahan on, että suomalaismiehet ovat itsareissa kärkisijoilla, mutta että naisetkin - sen tiedon olen kai sitten vain ohittanut. Tai puhuitkin "tytöistä", siis ei koko naissukupuolesta?

  Miten suomalaistyttöjen itsariluvut suhtautuvat suomalaispoikien vastaaviin, se olisi kai oleellinen tieto?

  (Perus)koulumenestyshän ei todellakaan kerro henkilön kyvyistä, mutta mikä ongelma se on? Hyvähän se vain on, ainakin kun se tiedetään.

  Eikö ne opettajat karta itälähiöiden kouluja nimenomaan niiden korkean mamu-pitoisuuden takia, ei köyhyyden?

  Ovat ne eri asioita, älkää edes yrittäkö.

  Inkivääri - minua sinun ei ainakaan tarvitse yrittää vakuuttaa valintojesi viisaudesta ja oikeellisuudesta, enkä usko että muitakaan. Tervehenkinen normaali elämä ja välittävät vanhemmat on aina lapselle parasta.

  VastaaPoista
 58. On muuten hivenen ristiriitaista, että suomalaislapset ja -nuoret valittavat eräänkin taannoisen kyselyn mukaan koulujensa epäviihtyisyyttä, ja kuitenkin he pärjäsivät tässä Pisassa kyselyn ajankohtana maailman parhaiten. Tätä kummasteltiin maailmalla.

  Sen sijaan maissa, joissa lapset pärjäsivät huonommin, he saattoivat pitää koulujaan hyvin viihtyisinä.

  VastaaPoista
 59. Itse ikäni himolukijana eläneenä en kuitenkaan ihan allekirjoita Iineksen teoriaa lukemisen kaikkivoipaisuudesta.

  Inkiväärin tavoin tunnen monia viisaita ihmisiä, jotka eivät harrasta lukemista, ainakaan kaunokirjallisuuden.

  Jotenkin minusta tuntuu kuin olisin kuullut tuon Iineksen pelon siitä, että tietokoneiden maailmaan uppoutuvat nuoret pojat syrjäytyisivät, jo 20 vuotta sitten.

  Jotkut sinne uppoutuvatkin, ihan kuin jotkut muut viinaan tai liimaan tai vieraisiin, mutta ei se ehkä ole tietokoneiden syy. Ne syyt ovat syvemmällä tai muualla sen tietokoneen ulkopuolella.

  VastaaPoista
 60. Poikien itsemurhaluvut lienevät korkeaa luokkaa, ja se on mielestäni yleisesti tiedetty - luvut löytynevät halukkaille netistä helpostikin.

  Tyttöjen nousu maailman kakkoseksi Kazakstanin jälkeen pari vuotta sitten oli sen sijaan yllätys.

  Ja näyttää sitlä, nopean googlauksen jälkeen, että uusikin surullinen buumi on taas ollut vallalla.

  VastaaPoista
 61. Tapsa,

  lähinnä paasaan hyvien äidinkielen taitojen merkityksestä, en välttämättä vain lukemisen.

  Asiat vain kytkeytyvät toisiinsa - lukeminen parantaa nuoren kieltä. Itse korostaisin kaikenlaista lukemista ja viestimistä, en ollenkaan vain ns. hyvän kirjallisuuden.

  VastaaPoista
 62. Sen sijaan tytöt saavat vanhemmilta enemmän palautetta kaiken aikaa, heitä neuvotaan ja ohjataan enemmän, heitä ei kasvateta yhtä vapaasti kuin poikia. Tämänsuuntaisen kasvatussuunnan on todennut mm. Keltikangas-Järvinen.

  Kuulostaa kovin islamilaiselta.

  VastaaPoista
 63. Niin, Tyrkky,

  useissa tutkimuksissa on todettu, että vanhemmat ohjaavat tyttöjen ja poikien sosiaalista kehitystä eri tavoin. Tytöille annetaan enemmän valmiuksia ja heitä ohjataan ja neuvotaan enemmän kuin poikia. Heidän motorista aktiivisuuttaan rajoitetaan ja suunnataan sosiaalisesti hyväksyttäviin toimintoihin eikä tyttöjä myöskään rangaista yhtä herkästi.

  Pojat sen sijaan jätetään selviytymään yksin. Heitä ei neuvota eikä ohjata, mutta sen sijaan heitä vaaditaan olemaan rohkeita ja selviytymään. Heille sallitaan motorinen aktiivisuus ja levottomuus pitkälle, mutta tietyn pisteen jälkeen heitä rangaistaan. Tällaisten tutkimustulosten valossa ei ole hämmästyttävää, että luokan epäsosiaaliset ja vaikeat oppilaat ovat etupäässä poikia.

  (Keltikangas-Järvisen mukaan)

  VastaaPoista
 64. Inkiväärin kommentti siitä, että vanhemmat herkällä korvalla aistisivat lastensa mieltä, toiveita ja lahjoja auttaakseen heitä kasvamaan sellaisiksi, että he tulevat toimeen itsensä ja yhteisönsä kanssa, oli loistava!

  Lapset, jotka kasvavat tuollaisissa olosuhteissa, pärjäävät koulussakin ihan satavarmasti, ovat he sitten tyttöjä tai poikia. Ennen kaikkea he pärjäävät elämässä, mikä on sata kertaa tärkeämpää kuin koulun arvosanat.

  Miksi muuten koulussa pitäisi pärjätä ihan ylettömän hyvin? Eivätkös ne ole juuri ne itseään ruoskivat tytöt, jotka tappavat itsensä suorituspaineissaan?

  Sellaiset siis, keitä ei kotona nähdä herkällä korvalla.

  VastaaPoista
 65. Iines: "Jos sinun kohdallesi, Jape, on sattunut opettaja (äidinkielen?), joka ei hyväksy tapaasi viestiä, niin muunlaisiakin äidinkielenopettajia on."

  No, eikös tuollainen minun viestintääni hyväksymätön äikänope ole täälläkin? ;)

  Ei ole kovin kauaa siitä kun eräs äikänope kertoi, että viestintäni ei ole uskottavaa. Lisäksi hän huomautti kirjoitusvirheistä.

  "Tuntuu jopa vähän erikoiselta tuo, ettei äidinkielenopettaja muka tunnistaisi lukihäiriöitä ja tietäisi, millä tavalla se tulee ottaa huomioon arvostelussa."

  No minun yläaste ja lukioajoista on jo melkoisesti aikaa. Silloin näitä lukihäiriöitä ei tiedetty olevan olemassakaan, vissiin.
  Ehkä nykyisin asia on toisin. Tuossa eräällä kurssilla eräs äidinkielen ja viestinnän opettaja vähän tähän suuntaan viittasi, jonkun kysyessä mm. lopputyön kirjoittamisesta.

  "Mutta siis tuo asenteesi on eittämättä väärä, että vaadit muita kuin lukiopettajia hallitsemaan lukihäiriöisen opetuksen"

  Kuten olen jo monasti todistanut, kohdallani asiaa ei edes tunnistettu aikanaan. Ei päässyt siis lukiopettaja eikä tavallinenkaan hallitsemaan mitään vaan menin samassa pesusoikossa kaikkien muiden kanssa ja samalla arvostelulla virheineni.

  Opettajan tehtävä on opettaminen ja jos jollakin on selvä oppimisongelma, tulisi opettajan tämä tilanne tunnistaa ja häiriön syy selvittää (selvityttää), eikä jättää vain silleensä.

  VastaaPoista
 66. Kai tuo vanhempien nipottaminen lasten koulumenestyksen puolesta on vain halua antaa lapsille paras mahdollinen tulevaisuus ja ehkä toisaalta vanhempien omaa kunnianhimoa ja pätemistä lastensa kautta .

  Olen itse tässä miettinyt kantaani siihen, että eduskunta on hyväksynyt kiistellyn lain, jonka mukaan alle 25-vuotiaan saamaa toimeentulotuen perusosaa voidaan alentaa, jos hän on keskeyttänyt koulutuksen tai kieltäytynyt siitä.

  Olen kyllä aika koulutusmyönteinen ihminen, ts. uskon, että elämä on rakennettavissa vasta ammatin kautta. On vaikea ajatella tilannetta, että alle 25-vuotias jättäytyy koulutuksen ja töiden ulkopuolelle. Eihän maailmassa voi millään tavoin pärjätä, ellei itse elä ja puske läpi esteiden. Minusta laki on siis oikeansuuntainen.

  VastaaPoista
 67. Tapsa: "Miten suomalaistyttöjen itsariluvut suhtautuvat suomalaispoikien vastaaviin, se olisi kai oleellinen tieto?"

  Ohessa tilastokeskuksen (Findikaattori) tietoa:
  Vuonna 2008 teki 1033 henkilöä itsemurhan. Miehet tekivät 77 prosenttia itsemurhista. Itsemurhan tehneistä oli alle 20-vuotiaita poikia 24 ja tyttöjä 17 ja yli 74-vuotiaita miehiä 46 ja naisia 13. Kaksi kolmannesta kaikista itsemurhan tehneistä oli 30-64 -vuotiaita.

  VastaaPoista
 68. iines: [...] minusta on aika kohtuutonta edes kysyä, miksi Nobel-palkituista on enemmistö miehiä, ikään kuin kysyjä ei tuntisi maailman historiaa ja yhteiskuntakehitystä ollenkaan. - Tai ikään kuin hän kieltäisi tietyt olemassa olevat seikat, jotka ulottavat yhä edelleen lonkeronsa yhteiskuntaan.

  Ihan samoin voisi kysyjä kysyä vakavissaan, että miksi naisten urheilusuoritukset ovat vähäarvoisempia kuin miesten.

  Minusta tällainen jäykkäniskaisuus ja sokeus vie uskottavuuden kysyjän viestinnältä
  [...]

  tämä kuulostaa todelta, iines. tilanne on vähän sama kuin shakissa: miehet eivät pärjää shakissa paremmin kuin naiset siksi, että miehillä on shakille suotuisia oidipaalisia häiriöitä, tai siksi, että naiset olisivat tyhmiä, vaan yksinkertaisesti siksi, että naiset pääsevät harrastamaan shakkia vähemmän kuin miehet.

  VastaaPoista
 69. Tapsa, en yritäkään vakuuttaa mitään, mutta tällaisena tavallisena äitikasvattajana, en kouluja käyneenä, pohdin asioita omien kokemusteni kautta8)

  Koulun on kyllä vaikea ellei mahdoton korvata sen tavallisen arjen puutetta lasten elämässä.

  "nuoret valittavat eräänkin taannoisen kyselyn mukaan koulujensa epäviihtyisyyttä, ja kuitenkin he pärjäsivät tässä Pisassa kyselyn ajankohtana maailman parhaiten." Juuri tuota peräänkuulutan, minusta olisi parempi enemmän viihtyisyyttä ja riittäisi vähempikin tietotaito, kun jumboon on vielä matkaa:) Kuten Kuunkuiskekin sanoi.

  Suomalaisten työviihtyvyydestä tuli vähän aikaa sitten hyviä arvioita - tänään kerrotaan, että se onkin hankittu mielialalääkkeillä... Tai ehkä johtopäätöstä ei ihan noin suoraan sovi vetää, mutta tulee vaan mieleen.

  Kouluviihtyvyyskin voisi tuoda hyvinvointia ja onnellisuutta, ehkäpä tosiaan ehkäisisi myös niitä itsemurhia?

  VastaaPoista
 70. "vaan yksinkertaisesti siksi, että naiset pääsevät harrastamaan shakkia vähemmän kuin miehet."

  Kukas heitä estää pääsemästä?

  Väitän, että kyse on siitä, että naisia ei kiinnosta. Kukaan ei estä.

  Sama on Nobelistien kohdalla, naisia ei Nobel-tieteet kiinnosta, ei siis voi tulla Nobelistejakaan.

  VastaaPoista
 71. Vanhemmat, jotka pyrkivät pönkittämään itseään lastensa kautta, eivät ole niitä "herkkäkorvaisia".

  Tietenkin koulutus on hyvä asia. Sekin on ihan ookoo, jos alle kaksviitosia tuupitaan jonkun koulutuksen piiriin. Ilman mitään peruskoulun jälkeistä koulua ei näinä päivinä pärjää.

  Sitä en ymmärrä, että Kertun vanhemmat pakottavat hänet lukioon jos hän ei ole lukuihmisiä. Miksi kauppaoppilaitos tai amiksen keittäjälinja tms. ei olisi ihan yhtä hyvä vaihtoehto?

  Tässä keskustelussa ei nyt ollut puhetta työttömyydestä. Ei siitä ole kauan, kun luin jostakin, että pitkäaikaistyöttömistä vain häviävän pieni prosentti on työkuntoisia.

  "Tilastot kuntoon" -työllistämiskoulutuksilla ei taida juurikaan olla virkaa. Nekin varat menisivät parempaan tarpeeseen, jos turhan kurssin sijaan pitkäaikaistyöttömille tarjottaisiin erilaisia tukitoimenpiteitä, jotta he tulisivat edes työkuntoisiksi.

  VastaaPoista
 72. Täytyy sanoa, että en minäkään ymmärrä mikä tyttöjä estää pelaamasta shakkia siinä missä pojatkin?!?

  Iines, olen kanssasi samaa mieltä tuosta laista - mielestäni kanslaispalkka olisi hyvä asia, mutta nuoret ovat sen ongelmakohta. Sekin pitäisi jotenkin ansaita, hankkimalla ammatti...

  Hymyilevä eläkeläinen"tietokone voisi korvata oppikrjat, on kyse isoista rahoista, joita laitevalmistajat kieli lotkolla havittelevat, ei suinkaan hyvästä oppimisesta ja opetuksesta."

  Tietokoneella on paljon luettavaa silläkin:) Ja voi olla, että tietokonekauppiaat ovat kieli pitkällä, mutta meillä taitaisi tällä kertaa tulla tietokone halvemmaksi kuin kirjat.

  Kolme lasta yhtä aikaa lukiossa, kaksosilla oltava omat kirjat ja kuopus ei saa käyttää yhtä ylemmällä olevien kirjoja, koska opettaja vaatii viimeisintä painosta ja uudet painokset tulevat joka vuosi. Ei välttämättä uutta asiaa, mutta onpahan kappaleitten paikkoja vaihdettu...

  VastaaPoista
 73. Tämä Soininvaaran ajama rangaistus, jolla alle 25-vuotiaalta laiskurilta viedään viimeisetkin roposet, ja jota monet sen "järkevyyden" takia tukevatkin, karmii selkäpiitäni.

  Tämä "järkevyys" on natsien järkevyyttä. Heistäkin oli järkevää estää epäkelpoja ihmisiä synnyttämästä lisää epäkelpoja, ja järkevää oli myös auttaa surkimuksia poistumaan maailmasta, pois kärsimästä ja vähiä resurssejamme kuluttamasta.

  Järkevää tässä Klux Soininvaarassa on korkeintaan sen miettiminen, auttaisiko tämä leikkaus syrjäytyneitä nuoria ponnistelemaan ylös loukostaan.

  Epäilen sitä suuresti. Luulen, että he ovat hieman samankaltaisessa asemassa kuin ne Kuunkuiskaajan mainitsemat pitkäaikaistyöttömätkin, joista vain jokunen prosentti on todella työhön kykenevä.

  Rangaistusleikkauksella saisi ehkä muutaman prosentin masentuneista ja omassa apatiassaan makaavasta nuoresta toimintaan, mutta suurin osa kärsisi vain enemmän.

  Potku persuuksille on joskus toimiva metodi, mutta ei se oikeasti masentunutta auta.

  Jos haluamme olla järkeviä, niin aloitetaan vaikka ottamalla mallia Sveitsistä laatimalla laki, jonka perusteella kaikki riittävän pahaan rikokseen syyllistyneet ulkomaalaiset voidaan karkoittaa heti.

  Potkitaan vasta sitten omia nuoriamme.

  VastaaPoista
 74. Jos haluamme olla järkeviä, niin aloitetaan vaikka ottamalla mallia Sveitsistä laatimalla laki, jonka perusteella kaikki riittävän pahaan rikokseen syyllistyneet ulkomaalaiset voidaan karkoittaa heti.

  Kuinkas paljon siellä Alppimaassa ulkomaalaisia oikein onkaan? Olisiko eniten koko maailmassa?

  VastaaPoista
 75. Mutta siis, miten sitä kouluviihtyisyyttä tulisi lisätä?

  Oppilailta jos kysyy, se on osastoa pehmustetut tuolit, omat läppärit jokaiselle, musiikkikuulokkeet pulpettikohtaisiksi, tupakkapaikat sisätiloihin, hampurilaisia tai kebabeja kouluateriaksi, cocis-automaatit luokkiin, pelejä ja leffoja yhteisiin tiloihin - mistä näihin rahat, kun ei ole varaa edes pieniin opetusryhmiin tai terveydenhuoltoon tai ajanmukaisiin tietokoneisiin/koulun atk-luokka.

  Ovatko vanhemmat tosiaan halukkaita veroprosenttiensa nostoon, jotta lapsille saadaan heidän haluamaansa viihtyisyyttä? Se kun on kyselyjen mukaan aineellista laatua se viihtyisyys eikä aina koske homeen poistoa kouluista

  VastaaPoista
 76. Tapsa,

  sairaus, kuten masennustila, on tietenkin eri asia, eikä sen takia voi ihmisen toimeentuloa leikata. Tottakai masentunut saa sairaustodistuksen lääkäriltä, sillä eihän tällaisessa paperissa ole hävettävää, ainakaan minun mielestäni. Onhan sairaalle tapana antaa sairauslomatodistuskin!

  Käsitän niin, että kyse olisi terveen alle 25-vuotiaan opiskeluhaluttomuudesta, vaikka olisi opiskelupaikka, jonka nuori on itse valinnut, mutta sitten jättänyt kesken perusteetta ja muuta yrittämättä.

  Minua hieman kylmää se, että ollaan niin humaaneja ja suvaitsevia, että ei nähdä metsää puilta ja syytetään niitä, jotka tahtovat auttaa syrjäytyneitä nuoria vaikka sitten ohjaamalla opintoihin rahan voimalla. Aina ei, Tapsa, päänsilitys auta. On olemassa aivan terveitä nuoria, jotka toistamiseen keskeyttävät opintonsa, koska opiskelu ei olekaan kivaa, vaan pitää lukea ja tehdä töitä.

  Minusta ihmisen velvollisuus on hankkia itselleen koulutus ammattiin, ennen kuin saa täysin kouluttautumattomana työmyystukia, etenkin kun meidän maassamme on tarjolla ilmainen koulutus, toisin kuin vaikka briteissä, joissa opiskelijat mellakoivat paraikaa lukukausimaksujen vuoksi.

  Puhun tietenkin terveistä ihmisistä, en sairaista enkä kaikkein heikoimmista, jotka eivät vaan kykene ja jotka ovatkin avun piirissä muistakin syistä. Heitä tulee tietenkin tukea.

  VastaaPoista
 77. Alkaa nykyisin olla melko yleistä tuo 3kymppisten opiskelijoiden työkyvyttömyyseläkkeelle jäänti MT-ongelmien takia. Tästä on tullut melko hiljan ohjelmaakin TV:stä "Koulusta suoraan eläkkeelle" -tyyliin. Olisko ollut joku Silminnäkijä-ohjelman jakso, vai mikä. En muista tarkkaan.

  VastaaPoista
 78. Onneksi Suomessa ei ole mahdollista jäädä eläkkeelle liian tyhmyyden takia.
  Jos se olisi mahdollista, niin kaikki persujen kannattajat olisivat eläkkeellä.

  VastaaPoista
 79. Siis mielenterveysongelmien vuoksi ei ihmistä voi kiristää mihinkään suuntaan, oli ikä mikä tahansa. Mt-ongelmat eivät ole oikkuilua, vaan sairauksia.

  Se mistä minulla ei ole tietoa, ja mitä joskus ihmetelen, on se, miten lääkärit voivat nähdä nuoresta, että hän ei eläissään enää kykene työhön, vaan joutaa sairauseläkkeelle? Voiko se olla nuorelle oikea ratkaisu? Eikö terveydenhoidossa uskotakaan nuoren ihmisen kuntoutumiseen?

  VastaaPoista
 80. Kun katsoo Vihreiden ajatusmaailmaa ja selvästi seniilin Soinivaaran ajattelua, tulee selväksi miksi Vihreitä (eikä muitkaan vihreään väriin luottavia, esim. kepu ja islamistit ja mamu-intoilijat jne.) tulee päästää enään hallitukseen eikä minnekään muuallekaan. Tunkio on heille sopiva paikka. Siellä voivat puhua ja luoda paskaa, ihmisten eloa pahemmin haittamatta.

  Umayya Abu-Hannan itsenäisyyspäivän koltusta voidaan tehdä Vihreille pieni kota (vain pari riukua puuttuu), jossa voi keittää vihanneksia. Palan painikkeeksi tehdään itumehua.

  MT-ongelmia voitaneen vältää estämällä opsikelijoiden liian pitkä vetelehtiminen passivoivassa Yliopistomaailmassa.

  VastaaPoista
 81. Jape pitäisikö Timo "paavin juoksupoika" Soini päästää sitten hallitukseen ?

  VastaaPoista
 82. Prekariaattinuoriso ei kuntoudu. Ikuisesti tulevat olemaan yheiskunnan riippana. Nenässä usein sentään rengas josta heitä voisi ohjailla sopivasti, tai kytkeä jonnekin. Pizzalla, cokiksella ja erilaisilla "ruohoilla" tuntuvat nuo elävän, sossun maksamissa huoneistoissa. Surkeaa.

  VastaaPoista
 83. Tomi, onko hyvä että Paavi on saksalainen?

  VastaaPoista
 84. Jape, ei ole hyvä, että ppavi on saksalainen.

  Itseasiassa katollinen kirkko ja kristiusko ja kaikki muutkin uskkonnot saisivat hävitä maapallolta.

  Uskonnot tuottavat vain tuhoa ja kärsimystä.

  VastaaPoista
 85. Noh, olen pitänyt tähän päivään asti Umayya Abu-Hannasta sen käsityksen mukaan, mitä olen lehdistä lukenut.

  Kun seurasin hänen käytöstään presidentin itsenäisyyspäivän kättelyssä ja luin lisää lehdistä, petyin hivenen uhmakkaalta ja katkeralta näyttäneen Umayyan käytökseen.

  Minusta kolmivuotiaalle voi ymmärrettävästi selittää sen, että kyseessä eivät ole lasten kutsut, vaan juhlasankareina ovat aikuiset, omilla ansioillaan ja ansaitusti. Lapsen liiallinen kaikkivoipaisuus ja rajattomuus kasvatuksessa on hyvää kasvualustaa päälle jäävässä liiallisessa omnipotenssissa ja tulevassa narsismissa.

  Sitä paitsi on huomaavaista noudattaa etikettisääntöjä ja olla jakamatta presidentin käteen mitään, koska säännöt ovat tuommoisessa tilaisuudessa mm. kaikkien turvallisuuden takaajia.

  VastaaPoista
 86. "Kun seurasin hänen käytöstään presidentin itsdenäisyyspäivän kättelyssä ja luin lisää lehdistä, petyin hivenen uhmakkaalta ja katkeralta näyttäneen Umayyan käytökseen. "

  Hemmetti, Iines, voiko tämä lausunto olla totta?

  Sinussa on sittenkin potentiaalia. :)

  Ihmeitä tapahtuu, näemmä.

  VastaaPoista
 87. Tässä näkyy vain minun asiakeskeisyyteni. Ihminen siellä takana ei määritä ajatuksiani, vaan ainoastaan teot.

  VastaaPoista
 88. Iines entä muut etikettivirheet, kuten tennarit ja naisella housut ?

  VastaaPoista
 89. En olisi noin ehdoton, Tomi, mutta Islamin usko saisi hävitä. Siiä vasta fanaattista porukkaa, ei mitään järkeä.

  Soini voisi olla aivan hyvin hallituksessa, korvaamassa esim. Astrid Thorsia ja/tai Stefan Wallinia. Vihreät pitäisi, tietenkin, olla myös pois hallituksesta. Toisaalta Soini voisi olla hyvä sisäministeri.
  Itse olen sinänsä EU-myönteinen (mm. yhteisvaluutta, kauppa-alue ja liikkuminen EU-alueella hyvää), että "eurooppa ministeriksi" en ehkä Soinia toivoisi. Siinä Soinin kansa olen ollut samaa mieltä, että Kreikka olisi saanut kaatua, kun oli tuhlaillut niin holtittomasti.

  VastaaPoista
 90. Jape EU:sta olen samaa mieltä kanssasi. Olet ilmaissut inhosi kepua kohtaan, jos inhosi johtuu tulonsiirroista maajusseille, ei Soinista ole apua.
  Soini on vennamolainen ja vennamolaisuudessa maanviljelys on ainoata oikeata työtä.

  Kristinusko ja islam ovat perusteiltaan samanlaisia, keskiajalla ja uuden ajan alussa, kun kristiusko hallitsi eurooppalaista maailmankuvaa, muisttivat eurooppalaiset valtiot hyvin paljon nykyisi arabimaita.

  Eli ero länsimaiden ja arabimaiden välillä ei johdu uskonnosta, vaan uskonnon asemasta yhteiskunnassa.
  Jos kristinusko hallitsisi ajattelumaailmaamme olisi eurooppalaiset valtiot karmeita paikkoja elää.

  Siksi kristinusko pitäisi pyyhkiä pois samoin kuin islam.

  VastaaPoista
 91. Hienoa kuulla sinänsä, Iines. Minusta vain on niin, että ihmisen aiemmasta toiminnasta, kuten vaikakpa tuon Umayya A-H:n, voi päätellä hänen tulevaakin käytöstään ja toimintaansa. Siinä mielessä tuo U A-H, ei "pettänyt" taaskaan. Esim. taannoin hän tiedotti rutisten, kun vaalilautakunta ei hyväksynyt hänen titteliään “monikulttuurisuusasiantuntija”.
  Valtion EU-vaalilautakunnan mielestä tällaista työtehtävää ei kuitenkaan ole olemassa. Ja oikeassa olivat - IMHO.

  VastaaPoista
 92. Tennarit sopivat mielestäni Palefacelle, mutta en pidä mitenkään välttämättömänä korostaa omaa egoa yli muiden juhlissa, joissa oma ansio on jo tunnustettu ja korostuksia ei tarvita. Itse panisin jalkaani mustat kiiltävät kengät ja ylleni frakin, jos olisin protestilaulaja. Tahtoisin, että lauluni puhuvat puolestaan, en minä niiden yli. Mielestäni Lauri Tähkä oli huipputyylikäs, samoin naisista Chisu.

  Naisella housut olivat mielestäni arkisen mauttomat. Mikäs siinä, jos joku jälleen tahtoo egoaan ja kenties sukupuolettomuuttaan tai kenties miehisyyttään korostaa.

  En oikein ymmärrä, miksi hukata hyvä tilaisuus pukeutua kauniisti ja upeasti, kun kyseessä on monelle kerran elämässä -tilanne. En pidä myöskään pahana ns. muodollisen kunnioituksen osoittamista omalla asuvalinnallaan koko juhlivalle Suomelle, kun estradilla ollaan.

  VastaaPoista
 93. Tomi, en ole maininnut tulonsiirroista maajusseille mitään, mutta kun nyt otit asian esille, niin totean, että perseestähän ne ovat.

  Ongelma on siinä, että suomen maataloustukijärjestelmä on järjettömän kallis ja tehoton. Tuetaan "kaikkea". Minusta tuotteen pitäisi maksaa sen mitä se maksaa oikeasti, kaupassa, eikä hämätä sitä tuilla. Maito maksaa kaupassa jotain 79 senttiä/litra. Esim. miksi sellaisen henkilön, joka ei ikinä juo maitoa, pitää tukea tuota maitolitran hintaa veroillaan?

  Ei, maito saisi maksaa vaikkapa 3 euroa litra, jos se olisi sen oikea hinta. Sitten kuluttajat ratkaisevat ostokäyttäytymisellään, mikä menee kaupaksi ja epäterveet tilat ja elintarvikkeet putoavat pois pelistä.

  No, sinulla on oikeus mielipiteeseesi uskonnoista, Tomi. En ole ihan samaa mieltä kanssasi. Kyllä sana "muslimi" tulee hyvin usein esiin, kun jossain tapahtuu terrori teko. Ei siellä "kristittyä" epäillä, eikä yleenä ole syytäkään epäillä. Toki, kun katsoo esim. jenkkien touhuja Irakissa Wikileaksista, niin sairastahan se heidänkin touhu on. Valokuvaajan kamera oli helikopterin suojista konekiväärillä tähtäimien kanssa tiirailevan mielestä ase, joten suolasivat noin kymmenkunta ihmistä siihen paikkaan, mukana kaksi lasta. Ja näitä on monia tapauksia, joista ei vain puhuta, kun ne ei tule julki.

  VastaaPoista
 94. Tomi: "...ero länsimaiden ja arabimaiden välillä ei johdu uskonnosta, vaan uskonnon asemasta yhteiskunnassa."

  Kymppi plussa tuosta oivalluksesta. Juuri noin se on.

  Iines - sinähän puhut kuin minä ennen, silloin kun vaelsin vielä pimeydessä, enkä ymmärtänyt että meillä on kyllä varaa ottaa tänne kaikki hädänalaiset, vainotut ja kärsivät plus heidän laaja sukunsa, koska muu olisi sydämetöntä ja ahdasmielistä.

  Veroprosentista viis, säästetään vaikka koulujen korjauksissa.

  Tyrkky - koska Sveitsissä on maailman eniten ulkomaalaisia, he ovat paljon parempia asiantuntijoita mamupolitiikassa kuin me. Seuratkaamme siis Helvetian viitoittamaa tietä!

  VastaaPoista
 95. Tapsa,

  ihan en nyt pääse kärryillesi, mutta haistelen vienoista ironiaa tuossa Iinekselle osoitetussa kohdassa.

  Menen tästä sen verran sekaisin, etten tiedä mitä mieltä minä nyt olenkaan, ja mistä; ja mitä mieltä sinä oletkaan ja mistä.

  Minustakin tulonsiirrot maatalousalan ihmiselle ovat edelleen joskus käsittämättömät - viittaan emolehmä- ja sonnivasikkapalkkioihin. Jaa, mutta niitä ei taida enää olla.

  VastaaPoista
 96. Siksi kristinusko pitäisi pyyhkiä pois samoin kuin islam.

  Minusta taas uskonnot ovat kiehtovia, sillä ne ovat mielen asia. Niiltä ei kannata vaatia totuusselityksiä, ne ovat irrationaalia ainesta, ja saavat olla. Ja niillä on ollut aina kylkiäisenään uskomattomat kulttuuriaarteishistot, ne ovat tuoneet maailmaan myös valon ja lukutaidon ja poistaneet tehokkaasti ihmissyöntiä ja -uhrauksia.

  Arvelen jopa, että uskovaisen ei tarvitse ajatella, että jumalat ovat olemassa ja että kaikki on totta. Riittää kun uskoo mielen tasolla ja pyrkii ideaaliinsa.

  Vakavaksi ja vaaralliseksi tilanne tuleekin vasta silloin, kun uskontoa selitetään järjellä ja faktoilla ja ollaan dynamiittipaukut vyötäröllä menossa World Trade Centerin kautta suoraan Paratiisin.

  VastaaPoista
 97. Omavaraisuus - sen täytyy olla maatalouspolitiikkamme kulmakivi.

  Kun katselee tätäkin kaaosta, jonka pieni lumipyry saa aikaan koko Euroopassa, niin ei tästä ole pitkä matka siihen, ettei meille saa tuotua viljaa, lihaa, hedelmiä etc. Eikä riitäkään, kun oma väestö täytyy ruokkia ensin.

  Siksi kannatan tietyn asteista maatalouden tukemista.

  Ironisoin tietysti moniakin asioita, mutta tässä toimeentulon leikkauksessa nuorilta motivaatiotarkoituksessa olen ainakin puoliksi tosissani.

  Nyt leikataan alle 25-vuotiailta nuorilta, jotta he ryhdistyisivät ja hakisivat oppiin tai työhön.

  Kohta leikataan alle 50-vuotiailta työttömiltä, jotta hekin ryhdistyisivät ja menisivät työhön.

  Seuraavaksi alle 60-vuotiailta työkyvyttömyyseläkeläisiltä, jotta myös he ryhdistyisvät ja hakeutuisivat mihin tahansa työhön, sillä kyllä tässä maassa tekevälle työtä riittää.

  Eikö se näin mene?

  Rautaista logiikkaa a la totalirismi kautta aikain.

  VastaaPoista
 98. Tapsa: "Siksi kannatan tietyn asteista maatalouden tukemista."

  Määrittelisitkö täsmällisemmin kuinka suuri se sinun "tietyn asteinen" maataloustukemisesi on?

  Björn Wahlroosille edelleen yli 300000 euroa kansallista ja Euroopan unionin maataloustukea?

  Se, että maa olisi omavarainen, ei liity mitenkän maataloustukiin, oikeasti. Tällä ei ananas kasva, eikä appelsiini, banaaneista puhumattakaan. Kurkkkua ja tomaattia tulee Närpiön kasvihuoneista, silloin tällöin. Kuten sanoin, laitetaan maataloustuotteille oikeat tukemattomat hinnat. Maa voi olal omavarainen myös tuolloin. Eikä yhtään enempää kulu rahaa, siis oikeasti. Sama summa menee niihin elintarvikkeisiin tukien muodossa, vaikka yksittäinen veronmaksaja ei esim. koskaan joisi maitoa, niin tukiraha lähtee myös maidontuottajalle.

  Nythän tuetaan sitäkin, että manviljeliä suvaitsee pitää peltoaan kesannolla, eikä tuota mitään. Tuollaiset pelleilyt kokonaan pois niin jopa säästyy rahaa. Lisäksi kun poistetaan pakkoruotsi, niin säästetään huimia summia. Tämä on suomalaisten etu!

  VastaaPoista
 99. En usko tuohon skenaarioon, Tapsa, että kohta viedään kaikilta, jos ensin yhdeltä. Aina voidaan maalailla kauhukuvia, ja pidän tuota eräänlaisena populismina, jolla esimerkiksi vaaleissa kalastellaan ääniä katteettomasti nimenomaan heikoilta.

  En näe muutenkaan tätä viemisenä, vaan antamisena, sillä ei tämän hetken raha ole huomisen leipä. Tässä on kyseessä toimenpide syrjäytymisen ehkäisemiseksi, mutta en sano, että keino on paras mahdollinen tai edes hyvä. Onpahan yritys siihen suuntaan.

  En näe pahaa siis siinä, että terve, ei-masentunut ja toimintakykyinen kotona toimetonna oleva nuori patistetaan opiskelemaan pitkäjänteisesti oppilaitoksessa, jonka hän itse valitsee.

  Jos olisi varaa, niin olisiko sitten porkkana parempi - viikkopalkka perjantaisin niin kauan kuin pysyy opiskelupaikasssa?

  Yksi keino voisi olla opintorahan korotus suuremmaksi kuin työmyyskorvaus.

  VastaaPoista
 100. Savon Sanomat 8.12.2010: "Kuusi loukkaantui bussin suistuttua ojaan"

  Minkäs juurella heinäveteläiset joulunsa viettävät?

  VastaaPoista
 101. Iines,

  en ehdi lukea kommentteja, mutta haluankin kiittää Sinua tästä kirjoituksesta.

  Jospa ihmiset tajuaisivat, että paras perintö, jonka he voivat antaa lapsilleen ja kenelle hyvänsä lapselle, on keskustella hänen kanssaan, kertoa hänelle todellisia ja mielikuvitustarinoita ja lukea hänelle ääneen.

  Aikuinenkin saa uuden lapsuuden, uuden maailman lukiessaan lapselle kirjoja,joita ei ehkä tiennyt aikaisemmin olevan olemassakaan.

  Esimerkiksi eri maiden kansansadut ovat erinomaisia. Lukemisen voi alkaa pikkulasten kuvakirjoista ja muumeista, Pekka Töpöhännän seikkailuista ja edetä Tolkienin tarinoihin asti.

  Meidän aikuiset lapsemme sanovat, että ääneen lukemista ei olisi pitänyt koskaan lopettaa. Taisimme lukea viimeiseksi Seitsemää veljestä, kun he olivat jo yliopistossa Kanadassa.

  Kukin tietenkin luki vielä muita kirjoja mikä milläkin kielellä. Ääneen lukemisessa on kuitenkin oma erityinen viehätyksensä.

  Nauttikaa ihmiset kirjoista! Lukemisesta täytyy olla yhtä luonnollinen asia kuin näkemisestä ja kuulemisesta.

  VastaaPoista
 102. Ääneenluku on hauskaa, Anna, varsinkin tietysti pikkulapsille kun voi itsekin eläytyä ja esittää ja lisäillä omia sivujuonteitaan. Lapsi on kyllä tarkka, ja haluaa usein kuulla saman sadun samanlaisesti, samoin sanakääntein.

  Meilläkin luettiin myöhään, ja jotakin siitä ääneenlukemisesta on jäänyt näihin päiviin, nimittäin hahmojen esittäminen, jonkinlainen teatteri, jolla kuvitetaan asioita esittämällä henkilöitten sanomisia. Perheen eläimilläkin on äänet, jolla ne kertovat, mitä kulloinkin kuuluu, siis edelleen tänä päivänäkin. Molemmilla eläimillä on puhevika, kissalla leveä ja paksu ällä ja ärrä, koiralla taas kapeat diftongit ja kireät leukapielet, olmi kun luoteeltaan on.

  Suuri murheen kaltainen tunne valtaa minut, kun mietin, etten ehkä voi lukea mahdollisesti tuleville lapsenlapsille satuja, ellen sitten esitä noita Nokinenää, jonka ääni pätkii.

  Valdemar, tuohan onkin kauhea paikka, kun kuusi loukkaantuu. Ehkä se voidaan paikata kuntoon?

  VastaaPoista
 103. Juttujen kertominen on keskeistä ajanvietettä, kun olemme koko perhe yhdessä. Se onkin vanha savolainen ajanviete.

  Samaa on myös USA:n etelävalloissa kertoi Joanne Woodward eräässä lehdistökonferenssissa. Siellä istuttiin kuumina kesinä avoverannalla keinutuoleissa ja kerrottiin juttuja. Mark Twain, Missisipin poika, on samaa jutunkertojien sukua.

  VastaaPoista
 104. Iines: "En usko tuohon skenaarioon, Tapsa, että kohta viedään kaikilta, jos ensin yhdeltä."

  Oi sinun ihanaa optimismiasi... Muistapa tämä lauseesi ensi vaalien jälkeen, kun pääministeri Katainen esittelee leikkauslistansa.

  Siinä ei ole enää kyse juuston höyläämisestä, vaan makkaran pätkimisestä.

  Iines: "En näe muutenkaan tätä viemisenä, vaan antamisena..."

  Minkä mahtavan poliitikon olemmekaan sinussa menettäneet!

  En nyt kauheasti halua tätä asiaa vatvoa, sillä hallitus tietää mitä tekee. Sitä paitsi sanoinkin jo ihan aluksi, että Lex Soininvaara perustuu musertavan järkevään logiikkaan.

  Sama kylmä järki kertoo myös työttömyyden vähenevän, kun tukia leikataan. Totta se onkin.

  Tietysti kun puhutaan mieleltään ja fysiikaltaan terveistä, reippaista punaposkisista 20-25-vuotiaista, joita ei vain huvita opiskella tai tienata itse elantoaan, niin perustelut ovat hyvät.

  MInä en vain tunne yhtään tuollaista. Tunnetteko te?

  Toki vihreä-Niinistö vakuutti - tai ei nyt sentään vakuuttanut, vaan "toivoi" - että kunnat ottaisivat kaikki muut keinot käyttöön ennen leikkuria, ja ettei laki saisi johtaa kohtuuttomiin tilanteisiin ja että kaikki nuoret saisivat opastusta ennen kuin mitään leikkauksia edes harkitaan.

  Missähän maassa Vee-Niinistö elää?

  Ei ainakaan samassa Suomessa kuin minä. Täällä ei saatana harkita ainakaan kantasuomalaisten kanssa missään asiassa, jos siitä on laki. Se on kerrasta poikki. Valittaa saa, muttei auta.

  Nyt vaikenen, koska omaa lehmää tässä ei ole ojassa. Minua vain huvittaa, miten helposti jäätävän hyytävää oikeistolaista politiikkaa on perustella - ja niitä perusteluja uskoa.

  Säälikäämme edelleen köyhiä ja syrjäytyneitä. (Paitsi jos he ovat alle 25-vuotiaita suomalaisia.)

  VastaaPoista
 105. En osaa nähdä syrjäytyneiden nuorten opiskeluun patistamisessa samaa järkeä ollenkaan kuin työttömän aikuisen työhön patistamisessa.

  Ensinnäkin nuorella on elämä edessä, mutta koulutus puuttuu. Ei ketään saa niin syrjään heittää, että antaa hänen heikkoudessaan jäädä yhteiskunnan elätiksi ilman koulutusta! Ei se ole välittämistä ja sääliä, että tätä laiminlyöntiä korvataan rahalla! Se on on julmaa ihmisen lokeroimista, samaa kuin nuorisoeläkeläiskaartin kasvattaminen, kun ei viitsitä hoitaa ihmisen asioita kuntoon niin, että ihminen saisi olla itsenäinen ja vastata itse elämästään - tätä kaikki kuitenkin tahtovat. Aina on toivoa, aina on jotain tehtävissä, ei raha ole kaikki!

  Tässä uudessa laissahan on kyse toimeentulotuen perusosan alentamisesta silloin, kun nuori on keskeyttänyt koulutuksen tai kieltäytynyt koulutuksesta niin, että hän tällä perusteella ei ole oikeutettu työttömyysetuuteen.

  Oma ratkaisuni on opiskelijan opintorahan määrän nostaminen toimeentulotukea korkeammaksi. Se toimisi porkkanana, ei olisi rangaistus.

  VastaaPoista
 106. Ai niin, Tapsa, minä tunnen lähiystävieni joukossa yhden tuommoisen nuoren, joka ei ole peruskoulun jälkeen hakeutunut oikein minnekään, kun mikään muu ei kiinnosta kuin Ypäjän hevoskoulu, jonne on niin kova tunku ettei hän kuunaan todistuksensa kanssa pääse sinne.

  Hän on Pikku Lolita, vuosi pari sitten peruskoulun kymppiluokan suorittanut tyttö, josta olen ennenkin kirjoittanut. Hän ei halua oikein minnekään, hän tahtoo vain seurustella ja haaveilee perheen perustamisesta poikaystävän kanssa. Asuu kotona ja välillä poikaystävän luona, eli ei kyllä nähdäkseni saa toimeentulotukeakaan. Ei ole ollut puhetta.

  Hänelle tekisi hirveän hyvää, jos joku työntäisi hänet vaikka ammattikouluun jollekin linjalle. Hän on perusterve, myös mieleltään, ja mitä tavallisin nuori. Opiskelu vain ei maita, samoin työpaikka ei houkuta. Jos hän pääsisi jonnekin, hän luultavasti keskeyttäisi opinnot, koska ei jaksa lukea.

  VastaaPoista
 107. Sopivaan aikaan tuo tutkimus julkistettiin. Mietin, mitä ostaisis kahdeksalle alle 18-vuotiaalle joululahjaksi.

  Olen ennenkin turvautunut kirjalahjoihin enkä nytkään taida tehdä poikkeusta.

  Kaksi pojista on juuri aloittanut koulun ja oppinut lukemaan. Juuri pitäisi takoa, kun rauta on kuuma. Kiinnostusta tekstien selvittämiseen on selvästi. Nyt pitäisi vain tietää, mikä tarina kiinnostaisi seitsenvuotiaita, jotka ovat tottuneet istumaan välkkyvän laitteen edessä tuntitolkulla.

  VastaaPoista
 108. Onpas haastava tilanne, valita seitsenvuotiaalle tietokoneajan lapselle kirjalahja.

  Tuossa iässähän lapsi on juuri oppinut lukemaan, joten juuri löydetty taito karsii varmaan kättelyssä paksuimmat kirjat, Harry Potterit ja semmoiset pois? Itse saattaisin päätyä vaikka Sudenpentujen käsikirjaan, jos en olisi varma, että lapsi lukee satuja tai perinteisiä seikkailukirjoja.

  Minähän tein huikeita ylilyöntejä omalle lapselleni. Ostin juuri syntyneelle vauvalle seitsenvuotiaalle tarkoitetun Pikku Akka -kirjan, jossa oli ilmeisesti puhehäiriön torjumiseen tarkoitettuja loruja. Niitä sitten esitin ehkäpä enemmän omaksi iloseni kuljeskellessani vauva sylissä kotona. Pienelle seitsenvuotiaalle ostin Topeliuksen Lukemisia lapsille, josta hän ei kovasti kiinnostunut.

  Harrasteisiin liittyvät kirjat ovat kai ihmiselle tärkeitä. Minäkin olen nyt hyönteis- ja lintukirjojen suurkuluttaja.

  VastaaPoista
 109. Minulle ainaskin pittää pukin tuuva Pikku Kalhu kiljoja, Peppi Pitkätossua, Muumia ja Aku Ankkaa. Ja vaikka jos iskä tai äiti lukis niin isompiahin talinoita, eli ihan mitä vaan sieltä lastenhyllystä kiljakaupasta löytyy, vai mistä se pukki ne käy ostamassa? Ainaskin juna- ja autojuttuja jos olis vielä lisäksi.

  Sitäpaitsi iskä on lukenut mulle joskus polkupyölän huolto-opastakin ja yhen hilsimökin koljaus kiljan. Ihan mukava oli tietää, mitenkä vanha sauna kengitettään vaikka vähän kyllä eppäilin, ettei sauna kenkiä talvii. Mutta nauloin iskän tyhmyyvelle ihan vain hihhaani (se kun uskoi ite mitä luki vaikka ihan selevä satukilja sekin oli).

  Viime jouluna oli pukki laittanut viis kiljaa eli paketteihin ja nyt ne on niin luettuja, ettei ole kuin kannet jälellä ja nekin olen piiltänyt autoja ja ukkeleita täyteen..

  VastaaPoista
 110. Minä en koulun kuvaamataidon tunnilla saanut muuta näkyvää aikaiseksi kuin jälki-istuntoa ja muikkareita kotiin.

  "Olimme juuri aloittamassa syysmaiseman väritystä, kun xxxx alkoi äänekkäästi huomauttelemaan ja häritsemään tunnin kulkua...", jälkkäriä tuli sekä muikkari kotiin."

  Jumaleisson, että vielä aikuisenakin v_ _ _ttaa niin että tulee hankaluuttani ja skeptisyyttäni häiriköityä, vaikka olenkin aikamoinen ujopiimä. Lapsenahan olin vielä hymyileväinen, suorastaan naisellisen empaattinen, ainaski kuvistani päätellen.


  Naiset – antakaa meidän kasvaa miehiksi!

  VastaaPoista
 111. No sieltähän ne seiskavuotiaan suosikit taisivat tullakin.

  Vaahteramäen Eemelikin taitaisi olla kiva ja ne kolme iloista rosmoa, Kasper, Jesper ja Joonatar - meidän neiti N ei halunnut kuulla puhuttavankaan mistään Joonatanista, vaan se oli hänelle luettava aina ja ikuisesti Joonattarena. Varhaista feminismiä?

  Samainen neiti N keräsi sitten kouluikään tullessaan marketin paketoimispöydälle jätettyjä helluntailaisvihkosia, sellaisia pieniä kämmeneen mahtuvia kirjasia, joissa kerrottiin tarinoita pahojen ihmisten kääntymyksistä hyviksi uskoviksi ihmisiksi. Jokaisen kiehtovan propagandavihkosen sieppasi, jonka näki ja luki kannesta kanteen. Että voihan sitä lukea mitä vaan.

  VastaaPoista
 112. Olen iloinen Viisivuotiaan lukuinnosta! Hänellä on kirjoja kotonaan ja kirjoja mummulassa. Hän käy äitinsä kanssa lainaamassa kirjoja myös kirjastosta. Hän ei niitä vielä itse lue, vaan hänelle luetaan.Päivittäin. Uskon ja toivon innostuksen kirjoihin säilyvän vielä koululaisenakin. Kilpailijana ajasta tulee korkeintaan olemaan liikuntaharrastus, johon isänsä häntä johdattelee.

  VastaaPoista
 113. Delilah, kyllä taatusti tuosta jää jäljet lapsen kielenkin kehitykseen, puhumattakaan muusta kehityksestä, kun lapsen kanssa ollaan ja hänelle luetaan noin innokkasti. Tuo kertoo siitä, että vanhemmatkin nauttivat tuosta touhusta ja lapsen kanssa olosta.

  Suomalaista kirjastolaitosta ei voi kyllin kiittää kansanvalistajana. Se on paikka, jossa ei ole sosiaalisia kerrostumia, vaan siellä käyvät kaikki kansanosat ja kaikki ikäluokat.

  VastaaPoista
 114. Lukemisesta puheenollen.

  Minä nimittäin lueskelen ajatuksiani katsellessani Anttilan postimyyntikatalogia. Joten aivan hukkaan ei koulunkäynti suinkaan ole mennyt. Ajatuskuvitustaito on ihan kohtuu tasolla vaikka loppupeleissä koulutus on humanismin sijaan keskittynyt ns. "koville" aloille.

  Nettideittini aavisteli tässä taannoin mielikuvitukseni riittävän kyseisen opuksen äärellä aina "pyhään toimitukseen" asti, koska keskustelun loppuvaiheessa julkeasti kysäisi: Tuliko sulta jo?

  Minäpä siihen reippaan uneliaasti:
  "Pääsin ja tuli. Ei vaan ollut ihan sellainen lopputulema kun olin toivonut. No aina ei voi onnistua, vaikka yleensä homma on kyllä toiminut, vähintäänkin tyydyttävästi."

  Ja sainpa lisäkysymykseenkin omasta mielestäni annettua tynjentävän vastauksen:
  "No juu yleensä, mutta tietty oma vika sekin jos ei ole. Itsessähän se vika on, aika tyypillisesti. Harvoin sitä saa toisia tai vehkeitä syyttää, vaikka mieli tietty tekisi."

  Sanoisin että kyllä tästäkin on johonkin jälki jäänyt.


  Näihin kuviin ja tunnelmiin...

  Persanonyymi

  VastaaPoista
 115. Missä oot, WikiLeaks . . .

  VastaaPoista
 116. WikiLeaksista en tiedä, mutta minä kävin metsässä kuvaamassa lintuja, auringonpaisteessa. Sainkin objektiiviini närhen, parikin, keltasirkkuja, punatulkkukoiraita ja naaraita (ne erotan) sekä tietenkin erilaisia tiaisia, yhden muistikortillisen. Sain lisäksi punaiset posket!

  VastaaPoista
 117. ...Se on paikka, jossa ei ole sosiaalisia kerrostumia, vaan siellä käyvät kaikki kansanosat ja kaikki ikäluokat...

  Vanha ystäväni, rouva kirjastonhoitajatar, sanoi kerran aiheesta keskustellessamme, että kirjaston asiakaskunnasta puuttuvat kahden ylimmän sekä yhden alimman sosiaaliluokan edustajat. Joku Nalle Wahlroos ei voi kerta kaikkiaan käydä kirjastossa siellä havaittavan köyhänhajun takia.

  Sitten tulevat nämä ylilääkärit, ministerit, kaupunginjohtajat jne rouvineen. Hekään eivät kestä ns. tavallisen kansan läsnäoloa.
  Veneen alle ajautuneet rappioalkoholistit saattavat käydä lukemassa lehtiä, mutta eivät ota kirjoja kotiin luettavaksi, koska heillä ei ole kotia.
  Tämä oli siis vain yhden ammattilaisen mielipide, eikä sitä siis voida tutkimustulosten puuttuessa pitää sn. totuutena.

  V.

  VastaaPoista
 118. V.,

  varmaan totta Helsingissä tuo reunimmaisten kerrostumien - jos näin voi sanoa - puuttuminen. En osannut ajatella kuin Pikkukaupungin vinkkelistä. Täällä kun ei ole ollenkaan ylintä kerrosta, vaan terveyskeskuksen johtajalääkäriäkin näkee kirjastossa, samoin sosiaalitukensa säännöllisesti ryyppäävä miestä puukottanut Poikakin (viisikymppinen, kaikki kutsuvat häntä Pojaksi) on kirjaston vakiasiakas. Lapsia on hirveästi ja köyhiä eläkeläisiä istuu jatkuvasti lehtilukusalissa.

  Ihan alin kerroskin Pikkukaupungista vissiin puuttuu, siis rantojen tai roskisten asukit.

  VastaaPoista
 119. Pikkukaupunki-idylli on tietysti toista kuin kehäkolmosen sisäpuolen todellisuus. Onkin kauheaa, että juuri pienten paikkakuntien kirjastomenoja tullaan ensi vuonna leikkaamaan rajuimmin. Jo nyt tidetään, että kuusi miljardia on höylättävä yleisistä menoista ensi vuonna. Arvatkaa, koskevatko leikkaukset Nalle Wahlroosia ja kumppaneita?

  VastaaPoista
 120. Meillä Pikkukaupungissa kirjastomäärärahojen supistus näkyy suoraan palvelun laadussa: aukioloaikoja supistetaan ennestään, vaikka kirjaston käyttöaste on korkea. Tarvetta olisi siis vaikka jatkuvalle aukiololle, myös lauantaisin. Kesäpaikkakunnallani taas kirjasto lakkautettiin kokonaan. Isännät päättivät niin.

  VastaaPoista
 121. "Suomalaista kirjastolaitosta ei voi kyllin kiittää kansanvalistajana."

  Minä en olisi niin kärkäs kiittämään. Syy on siinä, että kirjaston aineisto on pääasiassa naisille suunnattua hömppää. Kirjastotädit on kaikki naisia seassa muutama ponihäntätukkainen sivari. Kirjastohankinnoista päättää naispuolinen kirjaston johtaja, joka tilaa kirjastoon kaikenlaista homeopatiakirjaa, kudontaa ja virkkausta käsitelevää kirjaa ja romanttista hömppää. Lehtiosastokin on käytännössä täynnä naisten käsityölehtiä. Missä on ns. miesten käsityölehdet ja muut miesten lehdet?

  Entä missä on esim. Milo Manaran sarjakuvat?

  Ei, kyllä kirjaston kirjahankintoihin varatut varat pitäisi laittaa tasan puoliksi ja miesten hankinnoista vastaamaan joku kunnon rähjäinen äijäkööri, jotta tulisi hiukan valikoimaan syvyyttä.

  VastaaPoista
 122. Minä muistan Nallen isukin, kun löimme vetoa siitä kuinka monta kertaa katsoo kelloa junaa odottaessaan. Enää en muista lukemia, mutta muutaman sekunnin välein se oli. - Ja kellon katsomisen jälkeen hermostunutta teputtelua edestakaisin.

  Jossain vaiheessa lehdet kertoivat hänen lopettaneen Kekkosen käskystä kännäämisen.

  Ikinä en unohda hänen pelästynyttä katsettaan ja sitä uhoa: Brorh wahlrroos!- Niin tunnistan Teidät kyllä, anteeksi häiriö, nojatkaa rauhassa.

  Ja kun taksia ajava broidini pisti vähempiosaiseksi tunteviaan kohtaan törkeästi käyttäytyneen äijän kuriin.

  "Nyt turpa kiinni tai lennät kyydistä!"

  Jatkossa oli poikkeuksellisen höveli.

  VastaaPoista
 123. "Syy on siinä, että kirjaston aineisto on pääasiassa naisille suunnattua hömppää."

  Voi hyvä tavaton miten yleistävää!

  Ajatuksen ulostanut henkilö ei taida ymmärtää sanomaansa sen enempää kuin perusteluitaan ja parannusehdotustaan.

  Perusteluissa vaivihkaa selviää miten esim. lehtimarkkinat ovat pullollaan naisille suunnattuja kaupallisia harraste ja ajanvietelehtiä. Triviaaliin kysymykseen on vastaus itsestään selvyys: Ne on vielä kustantamatta.

  Kuten tulla "Persanonyymi" faktasi niin Anttilan postimyyntikatalogi toimii joillakin mainiosti Milo Manaran korvikkeena, sisältämättä kuitenkaan pornografiaa.

  VastaaPoista
 124. Kirjastosta terveisiä !

  Aivan lyhyesti: kirjastolaitoksen tehtäviin ja palveluihin kuuluu paljon paljon paljon muutakin kuin kirjojen lainaus ja lehtilukusalit.

  Kannattaa tutustua :)

  t. kirjastotäti

  VastaaPoista
 125. Minusta Japen kirjastokirjoitus oli varsinainen vitsi, päivän herja.

  Oikeastihan tuosta Japen kirjoittamasta kirjaston vikalistasta näkyy, ettei hän ole kirjastoa nähnytkään, siis sisältäpäin.

  Se ettei alalla näy miehiä, johtuu tietenkin mitättömästä palkkauksesta. Kirjastonhoitajahan on alipalkatuimpia ammatteja mitä on, etenkin jos huomaa, että taustalla on korkeakoulututkinto, ja johtajat ovat kirjastoalan maistereita. Harva miesmaisteri suostuisi työskentelemään piian palkalla. Täysin kouluttautumaton paperimieshän tienaa kolmin-nelinkertaisesti kirjastonhoitajaan (+ sairaanhoitajaan) verrattuna. Nykyään paperimiehiä ei kyllä taida enää olla, ainakaan samaa määrää kuin ennen.

  VastaaPoista
 126. Muistan kun pikkukylässä(Perk. Mouhijärvi) asuessani ihana kirjastonhoitaja varasi minulle aina itse sopiviksi ajattelemiaan kirjoja luettavaksi, kaikki muutaman hyllyn Esa Anttalat ja kaiken mahdollisen ja mahdottoman jo luettuani.

  Silti en kymmenvuotiaana pitänyt Veijo Meren jääkiekkoilijan kesästä, mutta sitä en hennonnut sanoa kirjastonhoitajalle, johon olin rakastuntut.

  VastaaPoista
 127. Ei se kyllä voinutkaan olla tuo Meren kirja, kun googlettamalla selvisi, että on ilmestynyt vasta 1980. Joku muu se oli.

  Minulla taitaa olla sellainen rementia.

  VastaaPoista
 128. Ei Jape voinut noin kehnoa kommenttia tehdä kirjastoista. Joku oli varastanut hänen identiteettinsä hetkeksi. Halusi vain tehdä Japesta tyhmän.
  Hyh, hyh.

  VastaaPoista
 129. Minun mahdotonta ajetella lapsuuttani ja nuoruuttani ilman kirjastoa. Vieläkin menen kirjastoon kuin kotiini.

  Divareissa on vähän samankaltainen kotoinen tunnelma.

  Varmaan paha tapa, mutta en voi mitään sille, että vierailulla vilkuilen aina kirjahyllyä... siinä on hieman tirkistelyn makua, sama kuin kurkkisi garderoopiin.

  VastaaPoista
 130. Älä välitä Riku, minäkin olisin kysyttäessä sijoittanut Ison vaaleen 70-luvulle, mutta pakkohan se on usko, kun wikissä niin lukee.

  VastaaPoista
 131. Itse kun olen maalaiskaupungista, olen himoiten katsellut Helsingin Vuorikadun divarin (Sofia) näyteikkunaa. Hel...tti, että hyvät kirjat voivat olla edullisia.

  Enkä minä näyteikkunasta huomannut mitään teologia-painotteisuutta, vaikka netti sellaista väittää.

  Muutamalla eurolla vanhoja painoksia vaikka mistä.

  Täällä ne maksavat paljon ja vähän enemmän.

  VastaaPoista
 132. No, sattuuhan noita, jape!

  Lopeta se guuglaaminen ja tule rohkeasti jutskaamaan niin saadaan faktat kohdalleen.

  Jos nyt joskus Anttilaa "lueskeleekin niin ei kai ihan känsäks' asti, ei vissiin.

  VastaaPoista
 133. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 134. 70-luvulla kävin kirjaton musiikkiosastolla kuuntelemassa Beatlesin kahta tuplakokoelmaa ja Hurriganesia, mutta myöhemmin on alkanut kyrsimään kirjastojen laaja-alaisuus.

  Musiikki ja elokuvat pitävät kyllä huolen itsestään, niihin ei kirjastoja tarvita. Ostaisivat prrkle niilläkin rahoilla joskus jonkun muun kuin kurssikirjan.

  VastaaPoista
 135. No niin, tulihan tähänkin uneliaaseen paikkaan hiukan eloa, kun paikalle jälleen tuli teräväaistinen tekijä ja näkijä. Puhun siis tietenkin itsestäni. Tämä selvennyksenä, jos joku nyymi ei tajua.

  Iines: "Oikeastihan tuosta Japen kirjoittamasta kirjaston vikalistasta näkyy, ettei hän ole kirjastoa nähnytkään, siis sisältäpäin."

  Virhediagnoosi. Kävin tuossa hiljan kirjastossa toteamassa, että edelleen jotkin naiset kuvittelevat yleisen kirjaston olohuoneensa jatkeeksi ja käyttäytyvät siten. Eräskin nainen kävellä teputti siellä villasukkasillaan paita lepattaen. Vain sipsipussi ja termospullo puuttui kuvasta, varmaan nekin oli jossakin sohvan vieressä, joka oli varattu omaksi löhölooshiksi.

  Tein kuitenkin toisen, mielenkiintoisen, havainnon paikallisessa kirjastossa. Siellä oli ihan Iineksen näköinen nainen kirjaston tätinä...

  VastaaPoista
 136. Kirjastot ovat täynnänsä ihania Iineksiä, melkein meidän Iineksemme veroisia.

  Mutta ei ihan.

  VastaaPoista
 137. Riku: "Kirjastot ovat täynnänsä ihania Iineksiä, melkein meidän Iineksemme veroisia."

  Mutta tämä, josta puhun, on ihan "look-a-like": Samanlainen pörrö, silmälasit ja suu silleen eroottisesti hiukan auki, vino katse.

  VastaaPoista
 138. Kyllä Jape, mutta niin minä sanoinkin: melkein!

  VastaaPoista
 139. No helkkari jos rastatukilla ja sivareilla ja prekariaattinuorilla on uni- ja ruokailurytmit sekaisin, niin on kyllä mullakin. Nenärenkaasta minutkin pitäisi taluttaa nukkumaan ja syömähommiin.

  Jumanklavita kun lähes joka yö menee 01:30 - 02:00 ennen kuin menen nukkumaan. Jos koitan mennä aiemmin, niin siitä ei tule mitään. Levotonta pyörimistä ja sitten laitan valot ja nousen ylös ja menen katsomaan TV:tä tai sitten alan lukeman jotain.

  En syö aamulla, päivällä, enkä iltapäivälläkään mitään. Aamulla kuin herään niin en syö mitään, se on suurin piirtein vaatteet päälle ja töihin. Töissä juon sitten päivän aikaan suoraan sanottuna paljon kahvia... illalla kotona en tosin juo yhtään kahvia, teetä joskus silloin tällöin.

  Oikeastihan minäkin ymmärrän tuota nuorenpaa porukkaa koska itseä on pirun hankalaa hilata klyyvarista koko ajan, vaikka siinä kokoa onkin.

  Sain minä sentään jo lipan sojottamaan eteenpäin.

  VastaaPoista
 140. Tapsalle:
  Minulla on sama vika kirjahyllyjen suhteen. Vilkaisen (muka niin, ette isäntäväki huomaa) kirjojen selkämyksiä, niiden lukumäärää ja sijoittelua ja teen heti kovin monia johtopäätöksiä talon väestä. Vain kerran erehdyin pahasti. Epäilin vähän aikaa (viiden minuutin ajan)isäntäväkeä sivistyneiksi, kun heillä oli kaksi isoa huonetta kirjahyllyjä täynnä. Sitten he kertoivat perineensä huoneiston kalustettuna, kirjoineen päivineen.
  "Johan minä jotain filunkia epäilinkin", huomasin ajatelleeni.

  Japelle: Oman paikkakuntani kirjastossa on riittämiin kirjoja niin viihteen ja romantiikan kuin tiedonkin ystäville. Ainoa joka puuttuu, on Iineksen näköinen kirjastonhoitaja. Vastapainoksi siellä on joka päivä aivan sinun näköisesi insinööri lukemassa sarjakuvalehtiä.

  Iinekselle: En kyllä minäkään menisi kirjastoon töihin niillä palkoilla mitä ne nyt saavat. Rajansa se on kutsumuksellakin.

  VastaaPoista
 141. Siis fiksu nainen pitää suuta auki vain, kun kohtaa tyhmän ja rikkaan miehen, arvon herrat. Muulloin suu on sievästi supussa.

  Minäkin asuin lapsena kirjastossa. Kirjastonhoitaja jopa otti minut lapsityövoimaksi muovittamaan ja leimaamaan kirjoja takahuoneeseen. Muistan vieläkin, että piti leimata sivut 99, 199, 299 jne.

  VastaaPoista
 142. Mitä vit_ _a Jape!

  Älä väistele, faktat pöytään.

  Löytyykö niitä?
  Ei vissiin.

  Ihme touhua!

  VastaaPoista
 143. Naisilla on kyllä huolestuttavan usein new age- ja horoskooppi-kirjoja, mausteena Sarasvuon kootut teokset.

  Vaikka enemmän sitä huolestuisi, jos sieltä Mein kampf löytyisi.

  Saakutti, Iines on jättänyt meidät ja lähtenyt joraamaan.

  Minäkin lähden, vaikkei se kai tässä kylässä asukaan.- Juon vain vichkyä, vai mitä se oli.

  VastaaPoista
 144. Anonyymia on pakko kiittää klyyvarijutuista yms.

  Ei voi mitään sille, että vähäinenkin joskus naurattaa. Nyt se on tuo klyyvari.

  VastaaPoista
 145. Ai se tuli takaisin, minä menen silti.

  VastaaPoista
 146. Minä joraan kuules Riku korkeintaan keittiössä piparinpaistossa, on taikina valmiina.

  Naisilla harvoin on aikaa joulun alla baareihin. Ainakaan kunnon naisilla.

  VastaaPoista
 147. Jos faktaa puhutaan niin jos kirjastoneiti olisi vaikkapa "kurppa" -tasoa, niin hyvä.

  Pitää nääs muistaa tämä omakin tasonsa, ja suhteuttaa mahdollisuudet siihen, niin ei pety sitten niin pahasti...

  VastaaPoista
 148. Muista siis Riku, että tähän aikaan vuodesta baareissa ei ole kunnon naisia.

  No nyt ne kaikki lähtivät sinne.

  VastaaPoista
 149. V: "Vastapainoksi siellä on joka päivä aivan sinun näköisesi insinööri lukemassa sarjakuvalehtiä."

  No jaa, tuskin sinä minun näköä tiedät. Toivottavasti tuo sinun "insinöörisi" sentään lukee Tex Willeriä, joka on pistämättömän kova lehti ja tyyppi. Jos lukee Texiä, niin rispektiä hänelle.

  VastaaPoista
 150. Juu, Iines, se on pelkkä plussaa, en minäkään niin häävi ole, enemmän sellainen pakkasen ja viiman purema.

  VastaaPoista
 151. Anteeksi kurppa, lähtisittekö tanssimaan tällaisen kaljun variksen kanssa?

  Harjoittelin sen tähän, niin pysyy illalla mielessä vichystä huolimatta.

  VastaaPoista
 152. Kun kirjaston tätejä koulutetaan yliopistossa, niin hyvin huomaa kuinka hukkaan heitettyä on ko. koulutus. Siellä klenutetaan perse pitkällä tiskillä ja jäpätetään omia jutuja ja kuulumisia toisille kirjaston tädeille päivät pitkät.

  Vai onko tuo käytös yliopiston koulutuksen huippu saavutus? No voi olla, en yhtään ihmettelisi jos tosiaan näin on. Työmäärään ja -vaativuuteen nähden kirjastontätien palkat on yläkantissa. Tämä huolestuneen veronmaksajan näkökulmasta.

  VastaaPoista
 153. Kottarainen on parempi kuin kurppa, ja jos tosiaan tahtoo miellyttää naista, paras on käyttää pyrstötiaista. Ainakin minä olisin otettu ja tuntisin itseni pirtsakaksi pakkaukseksi.

  Huuhkajaa voi käyttää, jos tahtoo naisesta eroon.

  VastaaPoista
 154. - - siellä klenutetaan perse pitkällä tiskillä ja jäpätetään omia jutuja ja kuulumisia toisille kirjaston tädeille päivät pitkät.

  Pikkukaupungissa ei klenutetta persettä tiskillä eikä juorutakaan. Täältä on vissiin apulaiset irtisanottu, kun on vain yksi työntekijä tiskin takana, eikä aina sitäkään.

  VastaaPoista
 155. Kirjaston valikoimiin pystyy vaikuttamaan. Pikkukaupunkiin - entiseen kotikaupunkiini - tilattiin paljon materiaalia toivomuksestani.

  Niin kuin kaikessa muussakin - voi valittaa tai tehdä jotakin asioiden eteen. Harrastan jälkimmäistä.

  Yhdyn miesten mielipiteisiin kirjahyllystä ihmisen paljastajana.

  Joskus nuorena tuli käytyä jatkoilla milloin minkäkinlaisissa luukuissa. Parhaat keskustelut syntyivät aina siellä missä oli hyvä kirjahylly. Luonnollisesti - lukeminen (tai lukematta jättäminen) kertoo ihmisestä enemmän kuin melkein mikään muu.

  VastaaPoista
 156. "Pikkukaupungissa ei klenutetta persettä tiskillä eikä juorutakaan. Täältä on vissiin apulaiset irtisanottu, kun on vain yksi työntekijä tiskin takana, eikä aina sitäkään."

  Jaa jaa. Täällä pääkirjastossa eräänä päivänä huvikseni laskin, että kuinka monta henkilökunnan jäsentä oli klo 16 aikaan näkyvissä (osa saattoi kyllä olla jossain huoneessa tai vessassa piilossa). Sain tulokseksi 12 kpl, joista 10 oli naisia ja 2 ponihäntä sivaria. Sen sijaan että ihmisiä oliis palveltu henkilökohtaisesti, niin 5 kirjaston tätiä jäpätti keskenään tiskintakana ja sivarit surffasi netissä. Ihmiset ohjattiin (kylteillä) lainaamaan kirjansa itsepalveluautomaatilta ja kirjojen palauttajat ohjattiin palautusautomaatille, jotta juttutuokio ei olisi häiriintynyt. J*malauta sentään mitä touhua.

  "Juustohöylällä" olisi töitä.

  VastaaPoista
 157. Vuokraauto on jo tilatu, huikkaan vielä että Nuorten toivekirjaston vanhat painoasut mielelläni nostaisin hyllyihin, mutta ei ole tilaa.

  Niistä parhaat tuntemukset ovat kuitenkin nousseet, joskus.

  VastaaPoista
 158. Onkohan sinun äidinkielenopettajasi, Jape, koskaan kehunut ilmaisuasi? Sehän on lennokasta ja kerrassaan hauskaa. Eniten nauroin kohdassa "sivarit surffasi netissä", josta ylimääräinen plussa.

  Kuunkuiske, minusta eniten puhuvat ne kammottavat olohuonekirjahyllyt, joissa on kolme Iittalan kynttilänjalkaa ja niissä punainen pallokynttilä. Lasivitriinissä on viinalasit nurinpäin. Ylimmällä hyllyllä suvun ylioppilaskuvat ja isännän urheilupysti.

  VastaaPoista
 159. Rikulla oli niin kiire pyrstötiaisiin, että unohti yhdysmerkin vuokra-autosta. Noh Riku, mukavaa iltaa!

  VastaaPoista
 160. Iines, hirvityskirjahyllyssä ei ole edes Iittalaa vaan Tiimarin halpismaljakoita / kynttilänjalkoja. Ja kruunukynttilöiden vartta koristaa soma muovinen mansetti, jes!

  Kirjavalikoima koostuu Päätalosta ja Hirvisaaresta ja varsinkin niistä "lyhennelmistä" - olet varmaan nähnyt niitä jossakin, en muista kenen kustantajan julkaisuja, joissa on samojen kansien sisässä monta lyhennettyä romaania.

  Rusinat pullasta, hyvä meininki!

  VastaaPoista
 161. Jape: ulkonäön voi mainiosti päätellä tekstistä. Sinä esimerkiksi olet hyvin miehekäs ja korkeaotsainen.
  Tällainen on myös ystäväni, jonka tapaan usein sarjakuvahyllyjen tuntumasta. Meille kummallekin tulee "Sarjainfo"-lehti. Molemmat pidämme Tex Willeristä, jonka tapa ratkaista ongelmat muistuttaa omaamme. (Nopein vetäjä voittaa) Parhaat keskustelut olemme kuitenkin käyneet tarkastaja Ankardon tutkimuksista. Siinä on poliisi meidän mieleemme!

  Kuunkuiske: Olen laillasi käyttänyt hyväkseni veronmaksajan oikeutta tilauttaa mieleisiäni kirjoja kirjastoon. Jokseenkin kakki toivomukseni on täytetty, eikä ole tarvinnut edes ääntä korottaa. Kutittelen vain leuan alta ja murisen matalasti, että "mitäs tämä minun pieni haarahaukkani." Tepsii tosiaan paremmin kuin huuhkaja. Kottaraistakin kehotan välttämään.

  Nuorena tsekkasin laillasi jatkopaikkojen hyllyt ja kas kummaa: kirjarikkaissa luukuissa oli tarjolla paitsi parhaat keskustelut myös eniten punaviiniä ja parhaimman laatuista seksiä.
  Ruma edes kertoa, mutta jätin oikopäätä ne töyhtötiaiset, joiden hyllyissä oli vain yksi horoskooppikirja ja muutama naistenlehti. En kerta kaikkiaan suostunut antamaan heille. En, vaikka olisivat polvillaan pyytäneet!

  Iines: Kieltämättä ne Iittala-hyllyt puhuvat paljon, mutta eivät edusta pahinta lajia. Se kaikkein hirvein kirjahylly on täynnä kirjoja, mutta.... No, arvaa.

  VastaaPoista
 162. "Onkohan sinun äidinkielenopettajasi, Jape, koskaan kehunut ilmaisuasi?"

  No ei ole juuri tainnut kehua. Muistan kyllä kerran, lukioaikana, kun aineeni naseva aloitus huomioitiin (voisi varmaan kehuksi luokitella) äikänopen toimesta ja luettiin luokalle. Siinä aloituksessa puhuttiin nuorisosta, oksentamisesta ja verhoja ikkunoissa vilauttelevista kyylääjistä. Tuo huomioija äikänope oli eri kuin se joka halusi tukistaa minua.

  VastaaPoista
 163. V, lukemisella on yhteys mielikuvitukseen ja mielikuvituksella seksiin! :)

  VastaaPoista
 164. Nyt naurattaa, Kuunkuiske

  Juuri eilen, asettaessani valkoista kynttelikköä keittiön ikkunaan riisuin siitä koristeelliset mansetit pois. On kauniimpi selkeän linjakkaana ja yksinkertaisena, ilman ainuttakaan koristetta.

  VastaaPoista
 165. V: "Sinä esimerkiksi olet hyvin miehekäs ja korkeaotsainen."

  Heh heh hee - vai niin. Veikkaan että joku toinen on saanut ihan eri - kohteen kannalta ei niin mairittelevan - "näkymän" meikäläiseen. Voi olla, että reaalimaailmassa ei tunnistettaisi toisiamme mielikuvaamme verrattaessa. Mutta pitäkäämme omista "näkemyksistämme" kiinni. Lämmittäähän se näin kylmään vuodenaikaan.

  VastaaPoista
 166. Kuunkuiske: Täsmälleen samaa mieltä. Siihen aikaan kun vielä oli varaa valita kysyin ensin "pidätkö Dostojevskista" ja vastauksesta riippuen riisuin tytöltä rintsikat tai lähdin kotio.

  VastaaPoista
 167. Japen armoton kritiikki jää yksittäiseksi piikiksi koska tyytyväisyystutkimus kertoo jotain muuta;  Kaupunginkirjaston asiakastyytyväisyys huipputasoa

  Kyselyyn vastanneista pääkirjaston asiakkaista 41 prosenttia on sitä mieltä, että kirjaston palvelu on huipputasoa ja 38 prosenttia sitä mieltä, että palvelu on selvästi keskitasoa parempaa. Kolme prosenttia vastanneista pitää pääkirjaston palvelua selvästi keskitasoa heikompana ja vain prosentti pitää palvelua poikkeuksellisen heikkotasoisena.  Pääkirjaston tyytyväisyysindeksi on 76. Tyytyväisyysindeksin ollessa yli 70 voidaan yrityksen asiakaspalvelun sanoa olevan huipputasoa. Ammattitaitoista palvelua, hyvä sijainti ja maine

.

  Kyselyyn vastanneet pääkirjaston asiakkaat ovat sitä mieltä, että henkilökunnan ammattitaito on huipputasoa. Samaa mieltä ollaan kirjaston sijainnista ja maineesta.  Eniten kritiikkiä aukioloajoista

.

  Kyselyyn vastanneista pääkirjaston asiakkaista kahdeksan prosenttia piti aukioloaikoja selvästi keskitasoa heikompina tai poikkeuksellisen heikkotasoisina.  Ystävällisyys, sijainti ja kirjavalikoimat selittävät eniten kokonaistyytyväisyyttä

.

  Pääkirjaston kokonaisasiakastyytyväisyyttä selittävät tilastollisesti merkitsevästi palvelutekijät ystävällisyys, sijainti ja kirjavalikoimat. Nämä palvelutekijät selittävät noin 58 prosenttia kokonaistyytyväisyydestä. Helpoin keino nostaa kokonaisasiakastyytyväisyyttä on panostaa näihin palvelutekijöihin.

  VastaaPoista
 168. Lehmännahkalippis on kalsa näin talvikeleillä vaikka eteen käännetty lippa vähän tuiskussa suojeleekin.

  Hyvä laardikerros on tosi hyvä lämmike kuitenkin ja pieni adrenaliini -truutti jeesaa myös kummasti.

  VastaaPoista
 169. Iines, en edelleenkään puhunut oppilaiden viihdyttämisestä vaan viihtymisestä. Tuosta Pisasta vain tuli mieleeni, että riittäisikö vähempi pärjääminen tiedoissa ja taidoissa, jos ne on saatu viihtymisen ja oppimisen ilon kustannuksella?

  Eli että ehkä vähän vähemmän vaatimuksia ja enemmän yhteistä keskustelua? Myönteinen ilmapiiri ja vaikka se, ettei tarvitse pelätä kiusaamista lisäävät viihtyisyyttä - ei ehkä ihan ilmaiseksi, mutta sen eteen kannattaisi nähdä vaivaa.

  VastaaPoista
 170. Minä puhun tietystä kotimaisesta pääkirjastosta en mistään perämetsän kirjastosta tai ulkomaisesta kirjastosta.

  Lisäksi kyselyyn vastaajat on tod.näk. suurelta osin naisia, joten sen pätevyys ja tasa-arvoisuus on kysenalainen.

  VastaaPoista
 171. Voi vau,

  että mitä kukakin pynttää ylleen Linnan Juhliin, ja jaetaanko siellä Etiketin Vastaisia Taaperoiden kirjeitä!

  - Jospa olisimme yhtä tarmokkaita kommentoimaan ja toimimaan silloin kun puhutaan oikeista asioista, jotka vaikuttavat tuhansien ihmisten elämiin, poliittisten päätösten muodossa!!!

  Nyt taas kouhkataan viikkotolkulla tennareista ja yhden lapsen kirjeestä ym. koko kansakuntaa vavahduttavista Tärkeistä Asioista, varsinkin kun Halonen on Jäykin ja Etiketistä Tarkin Pressa Ikinä! :D:D:D - Se Linnasta.

  VastaaPoista
 172. En nyt kuittaa kenenkään pojan taitoja suhteissa minkään tytön ominaisuuksiin.


  Jospa nyt kaikki vaan rauhallisesti oltaisiin, mitä ollaan. :)

  Char

  VastaaPoista
 173. Ja taas ollaan kaffekupillisen ääressä; puuhaa riittää tällekin päivälle! :)

  Viimeisimpiin kommentteihin haluan todeta, että rakastan kirjastoja! Voisin kertoa kymmeniä tarinoita kirjastonhoitajista, jotka ovat ylittäneet kaikki ammatillisen vaatimuksen tasot koettaessaan etsiä minulle sitä mitä haluan. - Kun nuorena likkana sain kasetille äänitetyn Ethel Mermanin "Annie Get Your Gun"-musikaalin, kirjaston levystä, monen monen käänteen jälkeen nauhoitettuna, mentiin jo pitkälti ohi sen, mitä voi asiakas toivoa, haluta tai pyytää. :)

  Minun lapsuuteni ja nuoruuteni oli täynnä ihania kirjastoihmisiä, ja sama peli jatkuu! :)

  Omasta kirjahyllystäni en tiedä - luen paljon, ja useimpia hyviä kirjoja en ole koskaan voinut ostaa (siksi kirjastot ovat minun maailmassani olemassa). Suurimman osan omista kirjoistani olen saanut lahjaksi; eräitä vanhoja kirjoja kerään, ja kaikki minun ystäväni ja hyvät tuttavani haahuilevat kyläillessään melkein heti hyllyjeni ääreen. Niin teen kyläpaikoissa itsekin.

  Minusta ei ole kyse uteliaisuudesta, vaan aidosta rakkaudesta kirjoihin, ja lukemiseen! - Joskus halutaan lainata jotain, puolin jos toisinkin. Useimmiten on vain metkaa nähdä, mitä ihmisillä on hyllyissä, ennenkaikkea siksi, että sieltä voi löytyä aarre, jonka haluaisin lukea itse.

  Sen syvällisempää analyysiä en kenestäkään tee; mistä minä tiedän kuinka tärkeää lukeminen, tai jotkut tietyt teokset, jollekin ihmiselle ovat, vaikka hylly olisi täynnä taidelasia, valokuvia ja matkamuistoja... Päivällispöydässä, viinilasillisen ääressä, voidaan sitten rakkaista kirjoista puhua, ja paatoksella. :)

  - Nyt eikun voileipää tekemään, ja sitten siivouspuuhiin; saan ehkä joulukuusen jo huomenna! :)

  P.S. Rikun pahimmat pelot käyvät toteen: minulla on sekä Sarasvuon "Sisäinen sankari" (arvostelukappale) että pyytämällä saatu Hitlerin kaksiosainen suomenkielinen teos, kulttuurihistoriallisista syistä. :)

  Luoja paratkoon: ensi viikolla saatan mennä jopa auyrvediseen päänhierontaan! Kuka meistä blondeista tietää?! :D:D:D

  VastaaPoista
 174. Niin minäkin.

  Ihme venkoilua ja omaan lahkeeseen kusemista. Kysely on nimenomaan tehty kotikaupunkisi pääkirjastossa.

  Jos käyttäjistä enemmistö on naisia niin mitä v_ _tua siinä miehien tasamääräisellä näkemyksellä on tekemistä.

  Mitä sinä Persuna tykkäät jos puoluetyytyväisyyttänne kysyttäisiin vihreiltä?

  VastaaPoista
 175. Varatuimmat tietokirjat marraskuussa Japen "peräkylän" kirjastossa:

  Aitoa ruokaa
  Nilsson, Mats-Eric

  Nukarin isäntiä ja emäntiä : rakkaudesta maahan ja isänmaahan
  Nukari, Sirkka

  Ihmisen psykologinen kehitys
  Ahonen, Timo - Lyytinen, Heikki - Lyytinen, Paula - Nurmi, Jari-Erik - P

  Kellokosken prinsessa
  Raitasuo, Ilkka

  Toinen näytös
  Salminen, Esko


  Tasa-arvon nimissä haluaisit vissiin lisätä kolme naisen kirjoittamaa kirjaa pakkoluettavaksi.

  Ei vissiin!

  VastaaPoista
 176. On se surullista että peräkamaripoikana sitä jättäytyy täysin ulkopuoliseksi asuinpaikkansa kaikista yhteisöistä. Ei tunneta edes peruspalveluita, ei kirjastoja, terveydenhoitokäytäntöjä, kulttuuritarjonnasta puhumattakaan.

  Kaikesta ja kaikista jaksetaan kyllä urputtaa ja vaatia kovaa faktaa ja käytäntöjä mutta oma mukanaolo ja aktiivisuus on perseestä. Korskeana hyökkäillään milloin minkäkin sosiaalisen ryhmän kimppuun ja arvoihin käsiksi vaikka yhteisiin vaikuttamisen käytäntöihin ei saada mukaan edes nenärenkaasta vetämällä – se sattuu!

  Itketään ettei kouluaikana ole huomioitu ja ymmärretty. Tytöt on vittelevästi keinuttaneet persettä nenän edessä ja vilauttaneet tissivakoaan "antavasti". Sitä on joutunut naista kyttäämään kuin mykkä vittua. On siinä murrosiässä ollut kestämistä.

  Itku jatkuu sitten aikuisenakin. Vaaditaan kiintiöpanoja ja velvoitepaijausta ja edes liukkaille pääsyä edes napalankona. Ryhtiä ei tunnu löytyvän edes normikäytökseen joka sekin on naisten aikaansaannosta.

  Voi v_ _ tu, että kuvottaa!

  Niin vissiin!

  VastaaPoista
 177. Inkivääri,

  jos oppilailta kysyy, miten tehdä koulusta viihtyisä, he vastaavat itse juuri noin, poimivat itseään viihdyttäviä aineellisia asioita, joita tuolla ylhäällä luettelin (aineellista hyvää, viihdyttävää elektroniikkaa ja hyvältä maistuvaa macRuokaa). Opettajat korostavat enemmän turvallista ja homeetonta koulua sekä rakenteellisia seikkoja, jotka edistävät viihtyvyyttä - ryhmäkoko ja hyvät opetusvälineet sekä tukitunteja, jotta oppilas saisi tarvitsemansa tuen ja huomion eikä esimerkiksi häiriköisi ja kiusaisi muita. Viihtyisyys kumpuaa sisältäpäin, ja tästä olemme tulkintani mukaan samaa mieltä. Samoin kiusaaminen ei synny koulusta, vaan se syntyy jonkun oppilaan henkilökohtaisesta rajattomuudesta, omnipotenssista ja pahasta olosta. Ilman resursseja koulu on voimaton tällaisen edessä - miten koulu voisi poistaa oppilaan pahan olon, kun kotikaan ei siinä onnnistu?

  Toinen asia on se, että opettajan tehtävä on poistaa arvosanakilpailua ja korostaa sitä, että ainoa mittari on oppilas itse, hänen omat rajansa ja resurssinsa, ei mikään Pisa eikä kaverin numero. Mielestäni opettajat ovat sisäistäneet tämän melko hyvin, ja korostavat eniten juuri oppilaaan oman persoonallisuuden tukemista ja löytymistä.

  VastaaPoista
 178. Japelle sen verran kirjaston asiakkaista, että kyllä asiakkaat jakautuvat hyvin tasaisesti miehiin ja naisiin. Hyvin paljon siellä törmää kirjallisuutta etsiviin miehiin.

  Minulla onkin tapana pitää silmäni auki, sillä kirjastossa näkyy kiinnostavan näköisiä tyyppejä, joita ei raitilla tapaa. Näkyy paljon myös vanhoja miehiä, vanhoja naisia ei niinkään, mitä olen joskus jopa kummastellut. Olisiko niin, että vanhemmat naiset keksivät muuta puuhaa ja ovat virkeäjalkaisia menemään vaikkapa jumppakerhoihin ja ompeluseuroihin?

  VastaaPoista
 179. Char,

  yhdyn tuohon, että kirjoja voi rakastaa. Se voi ilmetä vaikka hipelöintinä ja kirjan ostamisena kansikuvan tähden. Näin olen menetellyt viimeksi syksyllä - taisin kirjoittaakin siitä.

  Olen kyllä alkanut kallistua sille linjalle, että kirjoja ei ole pakko omistaa. Klassikothan saa halutessaan kirjastosta. Jotkin kirjat ovat tietenkin itselle välttämättömiä jatkuvina lähdeteoksina.

  Kirjojen lukulaite kiinnostaa kyllä kovastikin, kesäkäytössä, jolloin lukee ulkona, vaikka riippumatossa tai aurinkotuolissa. Kun vaan tulisi kunnon laite, jonka pinta ei heijasta ja kunhan noihin laitteisiin alkaisi saada suomenkielistä sisältöä, eli uusimmat kirjat. Mitä tekee laitteella, johon voi ladata vain englanninkielistä kirjalllisuutta?

  Pst Anonyymi, minulla on Kellokosken prinsessa ollut varauksessa jo toista kuukautta.

  VastaaPoista
 180. Jos ja kun kirjaston käyttäjistä pääosa on naisia, niin totta mooses miesten näkemyksellä kirjaston valikoimasta on väliä niin kauan kun heidän verovaroistaan (suuremmista, väitetysti) kustannetaan tuo lysti pääosin. Totta kai kyse on kirjasto tasa-arvosta kun rahaakin otetaan molemmilta, tosin epätasa-arvoisesti enemmän miehiltä. Kirjasto ei palvele kunnolla miehiä, koska valikoima on niitä jo mainitsemiani homeopatiakirjoja ja elämänhallintaoppaita ja käsityökirjoja ja lehtiä.

  Se, että jossain perämetsän kirjastossa suoritetaan kysely kirjaston "hienoudesta" ja kirjavalikoimasta, ja vastaajista 90% on naisia, niin kenen näkemys siinä välittyy?

  Onneksi täällä pääkirjastossa ei tuollaisia kyselyitä tehdä, kun ne ei johda mihinkään muutoksiin ja palvelun kehittymisen. Olen huomannut, että muutama naisasiakas kuormittaa lähes 100% ne harvat kirjaston tädit, jotka ei ole rupatteluringissä mukana. Sen sijaan, että nuo naisasiakkaat hakisivat tietoa ja kirjoja itse (tietokoneet kirjastossa tiedonhakuineen ja kirjatietoineen käytetävissä), he menevät kyselemään tiskiltä ja kirjat pitää hakea heille käteen. Ovat niin mukavuuden haluisia, että sitovat ne muutamat hassut työntekijät kokonaan omaan käytöönsä. Tuosta pitäisi maksaa minusta jo palvelumaksua, nykytrendin mukaan, esim. 10€ per kirjahaku.

  VastaaPoista
 181. Iines: "Japelle sen verran kirjaston asiakkaista, että kyllä asiakkaat jakautuvat hyvin tasaisesti miehiin ja naisiin."

  En yhdy näkemykseesi. Oma luotettava havaintoni kertoo toista.

  "Minulla onkin tapana pitää silmäni auki, sillä kirjastossa näkyy kiinnostavan näköisiä tyyppejä, joita ei raitilla tapaa."

  Kuten kerroin, on tuossa pääkirjastossa muutama naisasiakas, joka on kirjastossa kuin olohuoneessaan (jos heillä sellaista on, tai sitten käyttävät kirjastoa olohuoneenaan), sukkasillaan paita lepattaen teputellaan ympäriinsä, niin että hikusukista jää läiskät lattiaan.

  Millainen on ihminen, joka ei ymmärrä että kirjasto on julkinen paikka eikä yksityiskoti? Sipsejä nassutetaan pussia rapistellen ja luetaan Eevaa. Porttikielto tuollaisille!

  VastaaPoista
 182. Jape,

  kyselyyn vastaaminen on vapaaehtoista. Miettiä voi sitäkin, miksi miehet antavat naisten hoidella kyselyt.

  Ja ei naisiltakaan kysellä, mitä kirjastoihin hankitaan. Minulta ei ole ainakaan kukaan koskaan kysellyt, vaikka olen ollut ikäni usean kirjaston vakiasiakas ja joku kirjastonhoitaja on tullut lähemminkin tutuksi.

  Minulla on se käsitys, että kirjastoihin hankitaan lähes kaikki uutuudet, ja siellä näkee jopa omakustanteita. Kirjastoissahan on laajat musiikkikokelmatkin ja jopa elokuvia lainattavana. En usko alkuunkaan, että perämettilläkään hankitaan kirjoja asiakaskyselyn perusteella. Kyseessä täytyy olla sitten minikirjasto, joka lakkautetaan lähitulevaisuudessa.

  PS Huonoja sipsejä nassuttavia hikisukka-asiakkaita on muuallakin, mm. leffateattereissa ja kouluissa.

  VastaaPoista
 183. Tuossa tuntuu joku anonyymi avohoitopotilas ruikkivan jo reisilleen. Sormi perseessään ja toinen käsi tapilla ja siten katsoo lumista maisemaa niin johan lähtee. Hyvin kätevää.

  Niin vissin!

  VastaaPoista
 184. Kirjasto on keidas arjen keskellä. Se tarjoaa palvelujaan kaikille ilman pääsymaksua. Hämmästellä täytyy, että löytyy ihmisiä, jotka eivät käytä mahdollisuutta hyväkseen. Ilmeisesti he eivät tiedä, mistä jäävät vaille.

  Vakikirjastossani on tarjolla kirjojen ja musiikkitallenteiden ohella kirjallisuusiltoja ja muita tapahtumia. Lapsille pidetään satutunteja viikottain, joskus nukketeatteriesityksiä. Lukusalista löytyy monenlaisia lehtiä. Musiikkikirjastossa on mahdollista kuunnella musiikkia ja opiskella kieliä.

  Kirjastojen henkilökunta on omien kokemusteni mukaan ystävällistä ja palveluhaluista. Toki heilläkin saattaa olla erilaisia päiviä, kuten meillä asiakkaillakin. Aina hymy ei kirkasta kasvoja, mutta kohteliaaseen kysymykseen saa kohteliaan neuvon. Niin metsä vastaa, kuin sinne huutaa.

  Mitä kirjaston asiakkaisiin tulee, niin melko tasaisesti käyttämässäni kirjastossa sekä miehiä että naisia käy.

  Iines, ne kolmen kynttilänjalan kirjahyllyt eivät ole kirjahyllyjä ensinkään. Hassua, että niitä kaupasta kirjahyllyinä myydäänkään.

  VastaaPoista
 185. Totta, Delilah, ne ovat joitain risteymämuodostelmia vanhoista piirongeista ja kirjahyllystä. Sinänsä en tahdo halveksia niitä - äidillänikin sellainen oli. Siinä oli hänen kirjavalikoimansa, muutama valokuva ja joitain lahjaksi saatuja koriste-esineitä. Uskoisin, että suurimmassa osassa Suomen perhetalouksia tällainen viritys jossain muodossaan edelleen on.

  Kunnia sille siis tietenkin, ja Delilah, teit oikein kun huomautit asiasta. Jos pitäisi kuvata 60 - 70-lukujen koteja, useimmissa kuvissa taitaisi tuo hyllyviritelmä näkyä.

  VastaaPoista
 186. Huilitauko siivouksen lomassa!

  Mummillani oli sellainen "esittelykirjahylly", jossa lavastuksen pääpaino taisi olla koriste-esineillä...

  Silti kirjoihin kuului todellisia aarteita - niillekin oli varattu monta hyllyä - oli vaikka mitä; monia vanhoja suomalaisia satukirjoja, Kiveä, Linnaa, "Kumpujen yöstä", sota-aikaan liittyviä kokoelmia, Tuhannen ja yhden yön tarinat (tosi vanha painos)... Parhaiten mummilasta (siis kodista, en Mummista) muistankin sen, kun yhteisen kahvi/limska-hetken jälkeen hartaasti valitsin jotain luettavaa, hipsin makuuhuoneen plyysinojatuoliin lukemaan, ja aikuiset jäivät juttelemaan olohuoneeseen...

  Delilah,

  täällä meilläkin on tosi aktiivista kirjastotoimintaa! On satutuntia taaperoille, esitelmää ja kirjallisuuskeskusteluja aikuisille.

  Viimeksi kun kävin, taisin olla ainoa nainen sivukirjastomme osastolla.

  Miksi tai miten kuvitellaan, että miehet eivät lue?!

  VastaaPoista
 187. Jälkimmäinen ano, siis se joka höpisi sormesta perseessä, taitaa olla Jape ja puhua itsestään.

  VastaaPoista
 188. Palasin juuri kirjastosta. Kännykkääni tuli aamulla viesti kahdesta kaukolainasta ja nyt ne ovat tuossa pöydällä. Nam! Verraton laitos.

  VastaaPoista
 189. Minusta mies kirja kädessä nojatuolissa istumassa on kauniimpi näky kuin mies kuntosalilla trikoissa lihaksiaan trimmaamassa.

  Ne olivat muuten kauniita ne lasioviset pikkukirjahyllyt entisaikaan, Char. Niissä oli yleensä kaksi hyllyä ja alakaappi. Minulla on sellainen vieläkin, valkoiseksi maalattuna, täynnä kirjoja ja päällä vanha koristeellinen ja koukeroinen Underwood-kirjoituskone.

  Kirjaston kännykkäpalvelu on kiva. Samaten minulle tulee sähköpostiini vähän ennen eräpäivää muistutus palautettavista tai uusittavaista kirjoista. Se on tarpeellinen, sillä en ikinä tarkkaile kirjojen eräpäiväliuskoja.

  Tomi, sormi persiessä on kyllä kauheata. En oikein ymmärrä, että sillä hekkumoidaan. Ensin rasvataan luojan luomaa ja kiristämää ja sitten muka taivaat aukeavat. Uskokoon ken tahtoo.

  VastaaPoista
 190. Tomi: "Jälkimmäinen ano, siis se joka höpisi sormesta perseessä, taitaa olla Jape ja puhua itsestään."

  Jaa jaa, onko ihan puhdas arvaus?
  Sinä taidat itse asiassa olla kaikki nuo anot ja persanonymi vielä päälle. Siinä mielessä tuo sormi perseessä kuvastaisi sinua hyvin, persanonyymi Tomi. Tuntuu niin tutulta tuo sinun poljentosi, ehditkö ollenkaan räkää pyyhkiä pois kiimaltasi?

  Tulit nyt kurkkaanaan "Tomina" aikaansaannoksiasi? Miten muuten saksassa menee?

  VastaaPoista
 191. Jape,

  Saksassa menee talven merkeissä. Olin juuri yhteydessä Baijerissa asuvaan siskooni, joka kertoi, että on ollut niin kovat lumentulot, ettei autolla pääse heidän katuaan ylös - kaupunki on täynnä mäkiä.

  Saksassahan ei ole talvirengaspakkoa, samoin ei ole valopakkoa autoissa, siis päiväsaikaan. Teitä ei liioin suolata.

  VastaaPoista
 192. Iines kyllä he jonkin verran suolaa käyttävät, mutta saksalaisten talvi ajotaidot ovat surkeita.

  Jape en esiinny koskaan anonyymina.

  VastaaPoista
 193. "Miksi tai miten kuvitellaan, että miehet eivät lue?!"

  Sitä ihmettelen minäkin. Omassa kirjastossani lehtien lukusalissa miesten osuus on about 80 pros. ja muutoinkin heitä näkee naisia enemmän hyllyjen väleissä.

  Kiitos, Iines, nojatuolikehuista! Olen sitten lumoava, kun en käy kuntosalilla?

  VastaaPoista
 194. Iltasanomissa näkyy olevan juttu Nusikaisista. Vitsinä olivat ilmoituksen laittaneet, mutta oikea pariskunta kyseessä.

  VastaaPoista
 195. Ok, uskon suolankäyttöön, Tomi, omat tietoni ovat muutaman vuoden takaa, kun juttelimme Saksan talviautoilusta.

  Siis miesten osuus Pikkukaupungin kirjastossakin on suuri, ja nimenomaan lehtilukusalissa. Ja kyllä, V., lukevan ja mietiskelevän miehen tarina olisi mielenkiintoisempi kuulla kuin kuntosalimiehen.

  Nusikaisista luin minäkin, Riku. Vähän kyllä nyt närkästyttää. Tuohan on harhauttamista, jos tarkkoja ollaan.

  VastaaPoista
 196. "Pääsin ja tuli. Ei vaan ollut ihan sellainen lopputulema kun olin toivonut. No aina ei voi onnistua, vaikka yleensä homma on kyllä toiminut, vähintäänkin tyydyttävästi."


  Tämä "tappimies" aikuisten oikeasti on Jape, käteenvedossa.

  VastaaPoista
 197. "Miksi tai miten kuvitellaan, että miehet eivät lue?!"

  Eihän sitä kukaan muu epäilekään kuin eräs jolla on faktatietoa.

  VastaaPoista
 198. Eikä vakilukijoitakaan ole noin monia, koska yksillä ja samoilla on monia nikkejä!

  Saahan sitä läppää heittää vaan kuka viittii lukia!?!

  VastaaPoista
 199. Anonyymikulta,

  älä kanna huolta lukijoista. Oikeasti kaikki lukijat eivät aina ole muutenkaan lukijoita. Joukossa on ulkomaisia nimiä, joista on selvää, ettei henkilö ymmärrä sanaakaan suomea. Sitten taas on paljon henkilöitä, jotka ovat lukijoita, vaikkei heidän nimeään listoilla ole. Ei tämä blogikaan ole millään listalla ja silti elonmerkkejä on toistaiseksi riittänyt. Iloiten totean tämän ja nöyrin mielin kirjoitan niin kauan kun täällä joku käy.

  Päivä on kuitenkin kaunis ja kirkas, ja luulenpa, että ulkoilun jälkeen leivon ja laulan. Tai siis kuuntelen joululevyjäni.

  VastaaPoista
 200. Iines,

  mummillakin taisi olla sellainen lasiovinen & avohyllyinen laitos. Tummaa puuta. Ja siinä oli vielä kohdevalot mukana. :) - Siihen maailmanaikaan limskaa ei muuten juotu kuin juhlapäivinä; Mummi varasi Jaffaa ja Pommaccia kotiin, silloin kun tultiin kylään; omassa kotona sitä tarjoiltiin vain syntymäpäivinä. :)

  Maskuliinisesta lukemisesta tuli vielä mieleeni ent. hoitopoikani, joka n. 3-vuotiaana itse käytti lukuhetkiä kierrosten alas-vetämiseen.

  Hän oli kiihkeä ja tunteikas pieni poika, ja välillä meni kuppi nurin - tai ainakin uhkasi mennä. Seurasin hänen toimintaansa kuukausien ajan, ja mahd. kiukuttelutilanteissa hän useinkin vetäytyi omaan sänkyyn/lastenhuoneen lattialle, oma-alotteisesti, selailemaan tuttua ja rakasta kirjaa. Puolisen tuntia rauhoittumista kivan kirjan ääressä, ja poika oli taas hyvällä tuulella, ja jaksoi meitä muita ihmisiä ilman draamaa. :)

  Vahvistuksen teorialle sain, kun lomailimme Kaliforniassa kuukauden verran. Siellä kiukkukohtaukset lisääntyivät, ja kun aloin purkaa eroja kotioloihin, huomasin tietty sen, että virikkeitä ja käsittämätöntä kieltä ja maailmaa oli paljon, ja se tuttu rauhoittumiskeino puuttui.

  Hommasin kirjastokortin, ja lainasin pinon kirjoja (Disney-videoita myös; niitä simultaanitulkkasin eri äänillä ja eläytyen, mikä olikin jänskää puuhaa :D). - Kirjoista tuli sielläkin pojalle samanlainen turvasatama ja rentoutumisen paikka. :)

  Toki luettiin päivittäin ja paljon yhdessäkin, mutta nimenomaan tämä lapsi kaipasi omia, itsellisiä kirja-hetkiä. :) - Sama peli jatkuu vieläkin; poika on pian täysikäinen, mutta vieläkin luetaan usein yhdessä ääneen, ja aina kun nuoriso vierailee täällä meitillä, jotain metkaa löytyy hyllystäni luettavaksi hänellekin. :)

  VastaaPoista