17.2.2011

Pusu 4: Energiajuomat pannaan

Muutamissa kouluissa ollaan nyt kieltämässä energiajuomia. Kansanedustaja Mikko Alatalo (kesk) on vaatinut laadittavaksi lakia, joka kieltäisi energiajuomien myynnin lapsille. Tämähän on pusun arvoinen asia. Ellei juoman kyljessä oleva lapsivaroitus auta, lienee laki paikallaan. Eiväthän lapset saa ostaa alkoholiakaan.

Energiajuomia markkinoidaan erityisesti suorituskyvyn ja kestävyyden parantamiseen. Ne eivät kuitenkaan nimestään huolimatta sisällä sen enempää energiaa eli sokeria kuin muutkaan tavalliset virvoitusjuomat, vaan "energiaa" antavat juomien piristävät yhdisteet, kuten kofeiini, guarana, tauriini tai glukuronolaktoni. Näiden lisäksi juomia on usein täydennetty vaihtelevalla määrällä B-ryhmän vitamiineja, inositolia ja koliinia.

Energiajuomien nauttiminen aiheuttaa lapsille käytöshäiriöitä, ylivilkkautta, hermostuneisuutta, ärtyisyyttä ja huonovointisuutta. Erään sastamalaisen koulun rehtori mainitsee lisäksi, että jokuset lapset kuitaavat joskus lounaankin energiajuomilla, joita tuovat evääksi. Koulun automaatista saakin enää vain makuvesiä . (Alueviesti 16.2. s. 3) Lahtelaisen koulun rehtorin mukaan aamupalakin on saatettu kuitata energiajuomilla.

Huomaan olevani vähän kiero näissä pusuissani siinä mielessä, että valitsen pusuteltavaksi asioita, jotka joku on kieltänyt tai tuominnut, eli pussaan tavallaan tuomiota. Kun lehdissä ei yksinkertaisesti ole asioita tai uutisia, joita hurmaantuneina ylistäisi! Uutiset ovat useimmiten negatiivisista tapahtumista, kuten eilinen Berlusconi- tai Top Model -uutinen. Top Modelista virisikin tulinen keskustelu, jossa taisin jäädä yksin edustamaan Top Modelien kritiikkipuolta. Se sopii minulle eikä muuta kantaani. Jos kukaan ei välittäisi lapsista, maailma olisi varmaan heille vieläkin karumpi paikka kuin se nyt on.

Minua silti jaksaa hämmästyttää se, miten yksin jätämme lapset selviämään kaikesta luottaen heidän itsenäiseen päättelykykyynsä, johon ei saa vaikuttaa. Tulee jotenkin surullinen olo, etenkin kun muistaa, että nämä itsenäiset ja tilastojen mukaan maailman yksinsyövimmät suomalaistytöt tekevät Kazakhsanin jälkeen eniten maailmassa itsemurhia.

(Maalaus August von Wille
)

38 kommenttia:

 1. Energiajuoma haisee aivan uskomattoman pahalle, muistaakseni, en ole aivan varma, olen kerran yhden purkillisen juonut.

  Kyseessä tuskin lienee mikään terveysjuoma.

  Alataloa, Timo Soinin näköistä miestä, en silti suosittelisi pussaamaan. - Ehtii vielä ennen vaaleja vaatimaan lakeja mummojen potkimisen kieltämiseksi ja säätilan parantamiseksi sekä ilmaisia pulkkamäkiä lapsille.

  Tiesitkö muuten että Alatalo on myös sivutoiminen lauleltja ja sävelehtijä? - Tehnyt monen monituista tunnettua kappaletta, kuten...no en nyt muista nimiä, mutta kuitenkin.

  VastaaPoista
 2. Ollessani vielä koulussa vuoden 2005 kieppeillä oppilailla oli aina energiajuomat pulpetillaan, mutta he olivatkin jo 16-vuotiaita. Ja silloin ei tiedetty vielä enrgiajuomien haitallisia vaikutuksia etenkin pikkulapsille, joiden hermosto on vielä kasvuvaiheessa.

  Alataloa en pussaa, vaan jopa vähän harmitti, että kepulainen on tämän aloitteen tehnyt.

  Minä, joka näen nyt belsebuubeja kaikessa lasta uhkaavassa, näen kyllä näissä kiihokkeissakin itse sarvipään.

  VastaaPoista
 3. annikki (ei-kirj.)17 helmikuuta, 2011 11:21

  Niin, nämä pusut alkoivatkin muistuttaa kovasti tuomioita heti toisen päivän jälkeen. Hyviä uutisia on, niitä vain ei löydä usein ja helposti lehdistä tai tv-uutisista. Suomi Expressissä on monesti vain hyviä uutisia, ja Tehtävässä Lähiössä oli koululaisten maalaamia kouluja.

  Mitenkähän lapset edes tietävät toisilleen kertoa, että juuri energiajuomat on sitä parasta, mitä pitäis saada. Ei kulje sana mistään limusta yhtä nopeasti.

  VastaaPoista
 4. Iines..

  Nyt se näyttäisi toimivan...Ei jää enää linkki jälkiä, ainakaan toistaiseksi. Eikä näy sinunkaan.

  Kemppinen on luettava nyt toista kautta. Muiden blogeissa minä oman virheellisen linkkauksen siedänkin, mutta tuo on ehkä vähän näkyvä paikka mainostella itseään, varsinkin kun oma sanominen on niin arkipäiväistä

  VastaaPoista
 5. Siis minun oma sanomiseni..


  Pitänee tarkastaa, ilmaantuuko noita linkityksiä muihin blogeihin entiseen mallin.

  sama

  VastaaPoista
 6. Tillman,

  otin Kemppisen pois sivupalkistani ja panin kirjanmerkkeihin. Näyttää siltä, että se auttaa.

  Siellä oli viimeksi Ripsan ja jonkun muun linkki, vaikkeivat he olleet linkanneet...

  Annikki, kiitos Suomi Express -vinkistä, minäpäs tsekkaan sen huomenna.

  VastaaPoista
 7. Maailma olisi hyvä, jos kaikki ongelmat ratkeaisivat vain kielloilla.
  Kukaan ei varmaan ole nähnyt kadulla varhaisnuoria kilisevät kaljakassit käsissään?
  Jos nyt kielletään energiajuomat niistä tulee samanlainen hitti kuin lapsilta kielletyistä ärkän tarjouskaljoista. On vaan coolia kiskoa naamaan jotain kiellettyä.

  Mikko Alatalo, ajatusten Tammerkoski, on löytänyt uistimen, jolla voi kalastaa ääniä vaaleissa. Seuraavissa vaaleissa hän ehkä esittää lakia, joka kieltää lapsilta makkaran syömisen. Siinä nimittäin vasta onkin lisäaineita!

  Jos energiajuomat todella olisivat vaarallisia, kai joku kansanterveyslaitos tai vastaava olisi jo puuttunut asiaan.

  VastaaPoista
 8. Energiajuomat ovat Tohtori.fi:n mukaan vaarallisia sydänvaivaisille. Ne voivat aiheuttaa verihyytymiä.

  Juomathan ovat ei-suositeltavia lapsille, varoitus on purkin kyljessä. Jos tällainen varoitus painetaan purkin kylkeen, asialla on tieteellistä pohjaa. Muutoin varoituksia ei myytäviin tuotteisiin panna kuin pakosta.

  Haittoja tuleekin varmaan eniten rehtorien kuvaamissa tapauksissa: energiajuomalla korvataan aterioita, myös laihdutusmielessä.

  Marketissa asioiva ei voi välttyä tavalliselta näyltä: nuori tyttö, kassahihnalla suklaapatukka ja energiajuoma. Tai miksei poikakin.

  VastaaPoista
 9. Vanhin poikani,joka on aktiivinen liikunnan harrastaja ja jalkapalloilija kertoi,että hänen hyväkuntoinen pelikaverinsa oli energiajuoman seurauksena tuupertunut kentälle kesken matsin.Siis lääkärin arvion mukaan oli kyse energiajuoman seurauksista.Tarkemmin en tiedä.
  Ja tuohon aiemmin mainitsemaasi adressiin TopModel-lehteä vastaan:Olen allekirjoittanut adressin ja olen edelleenkin tämäntyyppistä kaupallista julkaisua vastaan,huolimatta Aalto-Setälän kommenteista.

  VastaaPoista
 10. annikki (ei-kirj.)17 helmikuuta, 2011 12:04

  Energiajuomia ei ole kielletty, koska niiden sisältämien aineiden yhteisvaikutuksia ei ole tutkittu.

  Asiasta on kirjoittanut esimerkiksi Kansanterveystieteen Antti Aro, joka ei hurraa tätä upeaa tuotetta.

  Kiellot ovat nimenomaan niitä keinoja, joilla yhteiskuntaan voi oikeasti vaikuttaa, ja varsinkin siihen, mitä ihmisille myydään ja millä keinoilla. Tanska on kieltänyt energiajuomat kokonaan, ja ihan hyvin siellä on mennyt. Ei ole energiajuomatrokareita joka satamassa tuomassa lapsille suuresti himoittua taikajuomaa. Ei siellä lapsia kiinnosta, kiinnostus tehdään aina markkinoinnilla. Ei se tuote yksinään ketään kiinnosta.

  VastaaPoista
 11. anteeks, siis Kansaterveyslaitoksen Antti Aro...

  VastaaPoista
 12. Olen samaa mieltä Annikin kanssa:Kiinnostus tehdään markkinoilla.Ja siksipä juuri on kuluttajien ,ja erityisesti lasten kohdalla vanhempien,tehtävä olla ajan tasalla kaikesta siitä,mitä markkinoidaan.Siis ottaa selville terveysvaikutukset,niin fyysiset kuin psyykkisetkin.Vastuullinen aikuinenhan kantaa huolta itsensä lisäksi myös lapsista,muistakin kuin omistaan.

  VastaaPoista
 13. Energiajuomien säännöllinenkään juominen ei ole suuri uhka terveydelle, toteaa Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n selvitys. Energiajuomien kofeiinista on enemmän haittaa terveydelle kuin huolta aiheuttaneista tauriinista ja glukuronilaktonista: Osalle ihmisiä jo kohtuullinenkin kofeiinimäärä jatkuvasti nautittuna voi aiheuttaa ahdistuneisuutta ja jännittyneisyyttä.

  VastaaPoista
 14. Kahvipeippo,

  eipä tiedä enää ketä uskoa, kun virallista tietoa on kovin erilaista.

  EU:n elintarvikealan tiedekomitea SCF on antanut lausunnon energiajuomien ja niiden piristävien ainesosien turvallisuudesta vuonna 1999 ja täydentänyt lausuntoaan vuonna 2003. Komitean mukaan energiajuomien kofeiinipitoisuudet eivät ole niin korkeita, että niiden kohtuullisen käytön mukana saadut kofeiinimäärät olisivat haitallisia terveille aikuisille. Tästä huolimatta esimerkiksi Norja ja Tanska ovat kieltäneet energiajuomien myynnin kokonaan. (Wikipedia)

  VastaaPoista
 15. Syysmyrsky,

  kuvaamasi tilanne sopii hyvin siihen tietoon, että energiajuomia ei saisi käyttää urheillessa, koska ne kofeiinipitoisuutensa vuoksi eivät korvaa nestehukkaa, vaan lisäävät sitä: kofeiini poistaa nestettä elimistöstä ja juoman sokeri aiheuttaa nopean verensokeritason vaihtelun.

  Urheilun yhteydessä energiajuomia ei pidä muutoinkaan käyttää siitä yleensä seuraavan sekavan olon vuoksi.

  Pesäpalloliittohan kielsi vuoden 2011 helmikuussa energiajuomien myymisen ja välittämisen alle 16-vuotiaiden urheilutapahtumissa, perustellen päätöstä kofeiinin haitallisuudella nuorille ja ettei energiajuomissa ole mitään nuorien tarvitsemia ainesosia. (Tietoja Wikipediassa)

  VastaaPoista
 16. Silloin kun Battery tuli markkinoille, sanottiin, että yhdessä tölkissä on kuuden kahvikupillisen verran kofeiinia.

  Aika pläjäys.

  Sitä odotellessa, että Olli Posti ja Jaakko Halmetoja ja mitä näitä onkaan tulevat niin tunnetuiksi, että heidän hehkuttamansa viherpirtelöt saavuttavat suuren sukseen.

  On meinaan joka pisara terveyttä ja virkistävää energiaa moninverroin energiajuomiin nähden.

  Ilman sivuvaikutuksia.

  Ellei sellaisiksi lasketa lisääntynyttä keskittymiskykyä, stressinsietokykyä, energiatasoa ja potenssia.

  VastaaPoista
 17. Kaiken lapsiin kohdistuvan mainonnan pitäisi käydä mainostajien päässä läpi harkinnan seulan: "Haluaisinko omien lasteni käyttävän energiajuomia? Onko se heille hyväksi vai mahdollisesti jopa vaaraksi?"

  Lähipiirissäni on käytetty energiajuomaa piristämistarkoituksessa mutta myöhemmin, kun haitoista on alettu puhua, juoman käytöstä on luovuttu. Kyseessä oli aikuinen, jonka tekemisiin ei meikäläisellä ole oikeutta puuttua. Onneksi oma järkensä on piisannut.

  VastaaPoista
 18. Energiajuomien suurin tähän asti tunnettu haitta lienee kuitenkin hinta, joka on moninkertainen kolajuomiin verrattuna. Pääosahan juomissa on sokeroitua vettä, johon on sitten vain lisätty vitamiineja ja aiemmin lueteltuja aineita, joiden yhteisvaikutuksia ei tunneta. Terveelle aikuiselle juomista ei liene haittaa, jos määrät pysyvät vähäisinä.

  Juuri katselin jotain videota aiheesta, josta kävi ilmi, että lapset ovat energiajuomien suurkuluttajia, jokuset juovat niitä litroittain joka päivä. Tämä on varmaan sitä ilmiötä, joka koulussakin on merkillepantu. Mielenkiintoista on se, että energiajuomien juonti yhdistetään häiriökäyttäytymiseen. Ei nyt luulisi rehtoreitten ja opettajien ihan uunoja olevan ja omiaan puhuvan. Moni heistä katselee lasta päivittäin useamman tunnin silmästä silmään kuin kiireiset vanhemmat.

  VastaaPoista
 19. Kuulostaa hirveältä tuo litroittain päivässä -juominen. Ei ole ihme, jos sellainen johtaa ylivilkkauteen ja häiriköintiin koulutunneilla. Entäs jos energiajuoman suurkuluttajuuden lisäksi sattuu olemaan diagnostisoimaton (tuliko oikein?) ADHD-lapsi?

  Energiajuomien haitoista pitää huutaa suureen ääneen, jotta jokainen niistä tietäisi.
  Toisaalta; lukeehan tupakkiaskin kyljessäkin "myrkkyä" tms. eikä info pelota edes aikuisia. Posket lommollaan vedetään sitäkin myrkkyä vaikka pakkasessa hytisten, jos ei työpaikoilla satu olemaan omaa tilaa toimitusta varten.

  VastaaPoista
 20. No, vanha vitsihän on jo sekin, että jos kahvi tai sokerikin nyt vasta tulisivat markkinoille, ne julistettaisiin haitta-aineiksi ja pantaisiin varoituskyltit Juhla Mokan ja Sirkun kylkeen. Vai onko enää Sirkku-palasokeria? En ole huomannut tarkistaa, kun minulla kuluu sokeria niin vähän.

  VastaaPoista
 21. Oli se kulkaa aikaa kun 70-luvulla mainostoimistolla oli oma tiedotusosasto. Valittiin vain tuotantoaloittain sopivia hemmoja yritykseen ja polkaistiin myynti käyntiin. Ei siinä kukkahattuämmät voineet paljon vaikuttaa, kun ne eivät ymmärtäneet bisneskuvioista tortun ryppyäkään. Oli se helppoa.

  Eurocard lompssassa ja alla bemari, tietysti valkoinen. Se oli sitä aikaa kun menevän miehen merkit olivat BMV, NMT ja HIV. Tietysti kuvaan kuului isot veneet ja tusinoittain mittapukuja karderoopissa, kulisseissa piti vielä pyörittää vakkari panopuuta.

  Oli se aikaa kun Variksen Köpi suunnitteli jo -68 tupakanpolton vastaisen jullarin. Se pamautti siihen pari sätkää ristiin ja mustan pohjan ja se oli siinä. Nykyisen päämisterin kolli oli ensin TBWA/PHS konsernissa duunissa kunnes meni Hietsun torin taakse PHS:lle. Sieltä se meni ja perusti S&L&T Oy:n. Nyt se pärjäilee pääministerin palkalla.

  Vieläkin välillä kaipailee tuota aikaa ja hetkittäin samaistuu: Josko sitä satavuotiaana opettaisi nuorelle neitsykäiselle vielä rakkauden aakkosia. Ensin pyykkipoika nenään ja tulpat korviin.

  – Mitä vittua se papa nyt meinaa? kysyy hän.

  Tässä iässä on jo omat angstit, joille ei voi mitään. Ensimmäinen on palavan kumin katku ja toinen on nuoren naisen kiimainen huuto.


  Mutta kyllä tuon mies kestää, mutta että ruvetaan omaa valintaa rajoittamaan.

  VastaaPoista
 22. "nuoren naisen kiimainen huuto"

  Tämä on kyllä kohokohta hienossa tarinassasi.

  VastaaPoista
 23. Kun näitä energiajuomia käytetään paljon myös tyttöjen laihdutukseen, panen tähän juuri saamani linkin Akuliina Saarikosken tänäiseen kolumniin tuosta Top Model -ilmiöstä, josta kiivaasti keskusteltiin eilisessä postauksessani.

  VastaaPoista
 24. Kuvituskuvassa oleva paroni Münchhausen on jo jäänyt kehityksestä jälkeen, kun kertoi lentäneensä tykinkuulalla, käyneensä kuussa ilmapallolla ja vetäneensä itsensä hiuksista ylös suosta.

  Keskustapuolue kertoi tänään vähentävänsä joskus tulevaisuudessa työttömiä jopa 200 000 ihmisellä.- Eivät sentään uskaltaneet väittää metrinmittaisen Pekkarisen kiskoneen itseään ylös lumihangesta.

  VastaaPoista
 25. Minua viehättää eniten paronin uroteoista tuo itsensä vetäminen pois suosta, hiuksista. Kyllä se energiajuoman avulla onnistuu. Paroni sopisi muuten hienosti Red Bull -mainokseen, kokonaiseen mainossarjaan.

  Tämä minua suuresti viehättävä kuva muuten ratkaisi tämän päivän jutun sillä tavalla, että ensin oli kuva, sitten katsoin siihen sopivan jutun. Pakkohan oli siis antaa pusu energiajuomien kieltohankkeille, vaikka jos totta puhun, asia ei liikuta minua kovastikaan.

  Silti olen kyllä sanojeni takana, ajattelen kuten olen sanonut, mutta eihän asia kamalan tärkeä ole maailmankaikkeudessa.

  VastaaPoista
 26. ...Se oli sitä aikaa kun menevän miehen merkit olivat BMV, NMT ja HIV...

  Anonyymi muistaa nyt hiukan väärin. NMT ja HIV olivat vasta tulossa. Muuten tarinasi kyllä vastaa hyvin totuutta.

  VastaaPoista
 27. Sitäpaitsi ykkönen 70-luvulla oli tällainen GT, ei BMW

  VastaaPoista
 28. No, se alkoi . . .

  Tarkisti juuri käyntikorttiarkistoani ja totean että se oli aikaa kun Harakan Timo pyöritti Il Duomoa ja Hantta Hurjaa Hannaa. Erva-Latvalassa toimarina KKJ. Walter Thonpsonilla Tutte ei vielä maalannut, eikä Batesilta Jammu ollut vielä lähtenyt. Kurre hääräsi Takapiruna.

  VastaaPoista
 29. Minä putosin nyt herrojen kelkasta, kun siirryttiin tänne auto- ja tekniikkaosastolle. Ei se mitään. Minun siskollani on muuten tuommoinen BMW:n urheiluauto, ja sillä hän huristelee tuhatta ja sataa. Muita kirjainyhdistelmiä en tunnistanut.

  VastaaPoista
 30. Tarkennan siis:

  Arvoisa anonyymi, parodianne oli muuten hyvä, mutta vaikutti helvetin huonolta!

  VastaaPoista
 31. Luulin että nämä Pusut johtuivat pussausblogistani:)

  Energiajuomaa olen maistanut ja haistanutkin, mutta en niitä tarvitse. Minusta ne ovat olleet alunalkaenkin vähän rahasampoja kuten tauriini- ja guaranatuotteet yleensäkin... vanha kunnon kofeiini ajaa saman asian, tosin lapsille en sitäkään suosittelisi:)

  VastaaPoista
 32. No johan on pusumarkkinat!

  Sinulla, mustaleski, olikin oikein hauska tietopaketti suudelmasta.

  Minua vähän aprikoittaa tuo pitkä tarina, anonyymin kirjoittama ylempänä. Pidin sitä van V:n sulkakynän tuotoksena, koska se on niin hyvin kirjoitettu, vähän samantyylisesti. Vaan ei taidakaan olla. Persanonyymi liikkeellä? Tätä Rikukin ilmeisesti tarkoitti.

  VastaaPoista
 33. Mikko Alatalolle anteksipyyntö, kun en aiemmin muistanut kappaleitaan.

  Tässä Alastalon salissa kuvatussa vaalivideossa tulee useampikin kepulainen sottiisi.

  VastaaPoista
 34. Että kepulaisiin sottiiseihin pitää heräämän täällä blogimaailmassa.
  Kiitos nyt tästäkin, itsehän minä kyllä Alataloa mainostin jutussani.

  Tulisi jo vaalit kähinöineen! Maltan tuskin odottaa, millaisen potin persut kahmivat. Oikein toivon, että Soinista tulisi pääministeri. Puhkeaisi sitten sekin kupla.

  VastaaPoista
 35. Energiajuomien sisältämä kofeiini on se "huume" miksi niitä käytetään. Vaikka terveydelliset riskit ovat kiistattomia niin käytön sosiaalisiin ja kulttuurisia syitä ei ole juuri lainkaan nostettu esiin. Etupäässä nuorten kaupunkilaismiesten suosiman juoman ainoa tavoite on korvata riittämätöntä lepoa.

  Jatkuva vireystilan ylläpito kofeiinilla johtaa helposti kierteeseen koska sen puoliintumisaika on niin pitkä että kaiken aikaa nautittuna se pilaa ne lyhyetkin yöunet. Mukana kannettavana ja missä ja milloin tahansa nautittuna sen sosiaalinen vaikutus jää "nauttimatta".

  Jokaisella on miellyttäviä ja rentouttavia kokemuksia kahvitunneista tai ystävän kanssa kahvilassa käynneistä. Voisiko esim. ranskalaisen kulttuurin ohittaa mainitsematta sen "kahviloita".

  Kahvi luetaan leimallisemmin elintarvikkeeksi, koska sen tuotantoketju valmistustapa on ilmeisen tunnettu.

  VastaaPoista
 36. On myös olemassa yksinäisten kahvikissojen heimo, joka seurustelee pannujensa kanssa aamusta iltaan. Ehkä he ovat immuuneja kofeiinille?

  VastaaPoista
 37. No sitten taas on olemassa hölösuisia kujakatteja, jotka ovat niin levottomia, etteivät kauan yhdessä paikassa viihdy. Ehkä he juovat kofeiinia liikaa.

  VastaaPoista
 38. Anonyymi mainosmies en ole myöskään minä - olen ollut pari päivää katveessa - mutta selvästi hän alan asiantuntija on.

  Tai sitten hänellä on hyvä tietolähde, joku vanha alan kirja tms. Sellaisia tehtiin ennen vanhaan.

  VastaaPoista