5.4.2011

Sananlasku 3: Oppia ikä kaikki

Aamun lehdessä lukee, että varusmiesten siviiliin paluuta pyritään helpottamaan opastamalla siviiliin paluuta. Heille järjestetään siviiliin paluun kotiuttamisoppitunteja. Siviiliin paluun toivotaan näin sujuvan paremmin.

Ajatus on hupaisa, ihan kuin ihminen ei kotiinsa osaisi, ei osaisi vapaana olla, oman ortensa alla. Ja ihan kuin armeija ei olisikaan enää miesten koulu, josta tullaan ulos varmuutta uhkuen, lihakset pullistuneina.

Tällaiseen siviiliinopastuskäytäntöön on päädytty ehkä siksi, että nykyisen lain mukaan niiden nuorten, joilla ei ole tiedossa opiskelupaikkaa tai työtä, on osoitettava halunsa opiskella, mikäli haluaa varmistaa oikeuden työmarkkinatukeen. Halun voi osoittaa osallistumalla keväällä kolmeen ja syksyllä kahteen pääsykokeeseen. Niinpä tässä siviiliinpääsykoulutuksessa esitelläänkin myös opiskeluvaihtoehtoja pojille. Tulee varmaan yllätyksenä monelle.

Mielenkiintoista asiassa on vain se, että poikia patistetaan opiskelemaan jo armeijan käskystä. Ihan kuin ihminen - mies - ei itse ymmärtäisi sitä, että elämässä kannattaa opiskella itselleen tutkinto tai parikin, jotta saisi töitä. Voi poikien äitejä, sanon minä. Miksi paapotte poikianne, ikään kuin aarretta tai harvinaista linnunmunaa?

Suomessa on helppo elää, poikien. Aktiivisuutta ei tarvita, vaan yhteiskunta kantaa lastaan, tuo eteen, avaa ovia. Erään uutistiedon mukaan tuore tutkimus kertoo, että päiväkodeissa autetaan poikia enemmän kuin tyttöjä, esimerkiksi pukeutumisessa. Samoin kotona. Tytöt saavat selvitä yksin, ja he osaavatkin pukeutua nopeammin. Pojat saavat kouluissakin tyttöjä enemmän opettajan huomiota ja aikaa, koska pojat ovat poikia, villejä ja vallattomia veijareita. Se on tietenkin väärin, että heidän poikuuttaan ei aina ymmärretä arvostaa ja päästää heitä ohi tunnollisten tyttöjen, jotka kypsyvät nopeasti yhteiskunnan tavoille, ohi hitaiden poikien.

(
Maalaus Grant Wood)

236 kommenttia:

 1. Kyllä poikia täytyy vähän potkaista, että ymmärtävät Mercedeksen hankinnan tärkeyden pärjätäkseen heitä viisaampien naisten markkinoilla.

  Mersua ei tietenkään heti, ensin mopedi, sitten moottoripyörä, siitä sitten joidenkin vanhojen datsuneiden kautta eteenpäin.

  Naisen euro kun on hirveen vähän, sitä köyhää täytyy kuljetella siellä sun täällä ja manikyyrissä. - No parempi sekin kuin joutua lainaamaan Mercedestä.

  Mutta, jos miehellä olisi hekemooni ja vallan avaimet, ei maailmassa olisi sotia, naisten ympärileikkauksia, jonninjoutavia oravanpyöriä tai juuri muutakaan pahaa.

  Kunhan oltais ja viihdyttäis.

  VastaaPoista
 2. No, esitit kyllä niin hyvän perusteen, että potkittakoon nyt sitten, kun homma on kerran päässyt noinkin pitkälle.

  Minulla oli kerran talonmiehenä nainen, jolla oli poika ja tyttö. Tytöstä kasvoi omatoiminen tyttö, mutta pojan kengännauhat solmittiin vielä, kun hän aloitti koulunkäynnin. Perunankin äiti kuori lautaselle.

  Paras esimerkki tutuistani olkoon mieskollega, jolle annosteltiin ruoka eteen, valmiina annoksena. Kahvi kaadettiin kuppiin ja lopuksi taidettiin rapsuttaa.

  VastaaPoista
 3. Älä nyt, oletko koskaan syönyt perunoita kuorineen? Voin sanoa, että maistuu kamalan pahalle.

  Eikä kahvia voi juoda suoraan pannusta, tulee palohaavoja ja läikkyy rinnalle; pakko se on kuppiin kaataa.

  Minä olen tehnyt metallihenkarista sellaisen varsikoukun, jolla pystyy selkää raaputtamaan.

  Naisen saa raaputtamaan kuulemma sillä kun sanoo, että olen vähän kuin ässäarpa, vain raaputtamalla voit voittaa.

  VastaaPoista
 4. Saattaa olla ja niin onkin että tuohon "avustusjoukkoon kuuluu muutama nainenkin. Yhteiskuntapoliittinen ja ideologinen valinta pidentää työuris suo tietysti hyvän mahdollisuuden tökkäistä vähän miessukupuolta silmään.

  Tuossa päiväkoti- ja kouluopetuksessa "vika" ilmeneekin suoriutumisvalmiuksien korostumisena. Yhden lapsen (tyttö) äitinä on helppo on helppo hurskastella jälkikäteen kun koko opetusura on ollut noiden käytäntöjen vahvistamista ja ylläpitoa.

  VastaaPoista
 5. Olen muuten syönyt perunan, vanhankin, kuorineen - siinähän ne vitamiinit ovat. Uuniperunan kuori on jopa rapsakka.

  Jos minä panisin deitti-ilmoituksen, niin siinä voisi olla, että rapsutustaitoinen mies saa paikan. Oma selänhieroja olisi mannaa.

  VastaaPoista
 6. Anonyymi,

  opetusurani ei ole ollut "noiden käytäntöjen vahvistamista", vaan niitä vastaan taistelua. En ole opettanut peruskouluikäisiä kuin urani ensi vuoden. Sitten siirryin nuorisoasteelle, jossa opiskelijat olivat noin 16 - 40-vuotiaita.

  En siteerannut siis itseäni, vaan uutisista kuulemaani tietoa: päiväkodeissa poikia autetaan enemmän kuin tyttöjä, samoin kodeissa.

  VastaaPoista
 7. Lapsena asuin pari vuotta Urjalassa, siinä taikayön ja pohjantähden kunnassa; urjalankylässä.

  Yhteiskoulussa oli niin lyhyt ruokatauko, ettei perunoista ehtinyt kuorimaan, pakko ne oli sellaisenaan vedellä.

  Muut kokemukset rajoittuvat uuniperunoihin, mutta sellaisia syövät mielestäni vain lievästi yksinkertaiset pääministerit.

  Kerran, pahalla tuulella ollessani, sanoin eräälle rouvalle, ettei saisi enää lainata miehensä autoa. kun ajonsa on noin epävarmaa. Rouva suuttui - sen ymmärtääkin, olin väärässä.

  Ihan hyvin se voi sitä lainata.

  VastaaPoista
 8. No, en niinkään halua painottaa sitä mitä olet tehnyt vaan sitä mitä sanot.

  Niinkuin esimerkiksi että sinulla oli "talonmies". Aika yläluokkaista.

  Vitsi, vitsi, voihan vit. . .


  Kiintoisampi keskustelun aihe kuin perunankuoriminen on kuitenkin tuo yhteiskuntapoliittinen näkökulma ja sen syyt.

  VastaaPoista
 9. Anonyymi,

  ihan kuin sinulla olisi koukku, jolla kaivelet tarttumia teksteistäni. Mikset välillä ota makoisia sattumia? Eikö suu käy happameksi, kun etsii vain huonoja paloja?

  Talonmiehet ovat nykyään harvinaisia taloissa, esimerkiksi meillä ei ole, on vain persoonaton huoltoyhtiö. Tämä talonmiesnainen on edelleen ystäväni, samoin hänen Toivo-miehensä, joka toi minulle joulukuusen niin kauan kuin jalat kantoivat. Enää eivät kanna, mutta konjakkipullonsa Toivo saa silti minulta jouluisin.

  VastaaPoista
 10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 11. Mitä perunoihin tulee, pidän niistä. Nykynuorisolle peruna taitaa olla jo tuntematon ruokalaji. Jossakin televisio-ohjelmassa muuan nuori nainen keitti perinoita ja toinen kysyi, että mitä kummaa sinä teet.

  Minusta perunat ovat selkeämpää ruokaa kuin erilaiset vehnäjauhotaikinasta väännellyt pastamössöt, jotka ovat minusta puuromaista muussiruokaa. Samoin kaikki kiusaukset. Yök.

  VastaaPoista
 12. Armeijassakin alokasaikana alikersantit kysyivät, onko joukossa ketään taiteesta kiinostunutta. Tai sitten yhteiskuntapolitiikasta.

  Ilmoittautuneet joutuivat perunateatteriin.

  (Minä en, vähempää ei olisi voinut kiinnostaa, ajattelin vain nukkumista, sotkun kahveja ja "luoja armahda, anna tämän yhdentoista kuukauden päättyä mahdollisimman pian".)

  Saattaja/miinalaiva Hämeenmaalta poistuttuani päättivät sen tarpeettomana romuttaa.

  Itse alikersanttina ollessani tein alokkaille sellaisia aatu-tervehdyksiä, käsi sillä lailla morjens-asennossa, silmiä pyöritellen.

  Huudatin nuoremmilla varusmiehillä, niitä laivalle tuodessani: "Hep, hep heijaa, ikulla on vähän" ja "hep, hep heijaa tykkijulli, tuppikulli", kun laivan päällystö oli kannella
  lämmintä päivää ihastelemassa.

  Katselivat kulmiensa alta, mutta ei siitä mitään seurauksia ollut.

  VastaaPoista
 13. Paljon, paljon on saanut ajatuksiaan uudistaa elämän aikana.

  Oppia ikä kaikki, sanotaan, mutta enää ei kovin paljoa huvita.

  Tiedän vain, etten tiedä mitään, siinä kaikki, sanoi Sokrates jo ammoin.

  Kaikki oppi on iätöntä.

  VastaaPoista
 14. Vielä tämä.

  Monelle puhkikulunut, minullekin, mutta silti.

  Ja mikä ero siinä naisen tai miehen välillä olisi, ei mikään. Ainakaan nykyään, tasa-arvon aikana.

  VastaaPoista
 15. Onhan se ymmärrettävää jos postaukseensa manaa esiin kärjistyksen varjolla Linkolat, Hännikäiset ja Kemppiset niin joku on aina takertumassa ristiriitaisuuksiin ja epäaitouteen. Siinähän koko "heiton" kärki tylsistyy ja ohjattuvuus katoaa. Sitäpaitsi siinä joutuu epämiellyttävyysalueelle jossa oma logiikka on koetuksella ja epäilyksen alaisena kaiken aikaa.

  Näennäinen kriittisyys sisältää itsessään humoristisen elementin ja sen "käyttövoiman". Syvällisemmin ongelmiin pureutuva on helppo eliminoida änkyränä ja "tosikkona" sääntöjä noudattamattomana pelistä pois. Peliin kuuluu että "avaus" analysoidaan ymmärryksen hengessä ja parhaassa tapauksessa nostetaan tekstin "ansiot" kiitoksen kohteeksi. "Suruajan" mentyä on sallittua töpäkämpikin kritiikki ja vastakkaiset argumentit.

  Pahin ja lamaannuttavin hyökkäys on mitätöidä postaus täysin, lyömällä vyön alle, kuin Robert Heleniuksen vastustaja. Tasapuolisempi ja rehdimpi keino on pudotella harkittuja tömäytyksiä vastustajan suojaksen läpi tai käyttäen vastapuolen aliarvioimista hyväkseen.

  Yhteisessä pelissä ei tyrmäyksestä ole pelkoa.

  VastaaPoista
 16. Kaikilla blogisteilla pitäisi oma oma pieni "koti Jape" jonka kanssa voisi ylläpitää pientä jännitettä ja sparrailla. Ideean tietysti kuluu että häntä voisi välillä taluttaa korvasta ja näyttää "paikka". Siinä kohtaa pieni rapsutus "maitipuolelta" olisi kuin jalan nostaminen alistuneen päälle. Liiallinen riippuvuus saattaisi kiutenkin murentaa katu-uskottavuutta.

  VastaaPoista
 17. Anonyymi,

  analysoit hienosti, mutta en minä laskelmoi kirjoituksiani, että nyt teen näin ja sitten tapahtuu sitä. Jos provosoin, ei sekään ole laskelmoitua, vaan riemullista liioittelua kirjoittamisen innossa, ei mitään tahallista - en harrasta sisäänvetokoukkuja.

  Siispä en oikein ymmärrä tuota luokitteluasi enkä sitä, mihin sillä pyrit. Kun nyt vain kirjoiteltaisiin ja juteltaisiin, kuka kulloinkin ehtii ja tahtoo, asiaa tai asian vierestä.

  Ei sinua kukaan törmää, mutta luulen, että sinä yrität itse tintata minua ja muitakin kuonoon kalvamalla milloin mistäkin. En koe siis keskusteluasi aina rakentavana, niin erikoisia tulkintoja tai syytöksiä sinulla väliin on.

  VastaaPoista
 18. Jos olisin nuori nainen, en ikimaailmassa menisi armeijaan. Jos olisin mies, voisin käydä armeijan tai sitten sivaripalvelun, pasifistina.

  Jos kuitenkin miehenä menisin armeijaan, luulen, että voisin pärjätä kapteenina vai mikä se on, joka saa simputtaa alokkaita, luutnantti kai. En huutelisi hävittömyyksiä, kuten Riku, vaan voisin heitellä vitsejä ja kieltää sitten rivissä nauramisen pytyn uhalla.

  VastaaPoista
 19. Ööh... Iineksen mielestä poikia paapotaan, kun heidät pakotetaan armeijaan?

  Mielenkiintoista on taas blogistin ajatuksenjuoksu. Ehkä asiaa auttaisi, jos tytötkin potkittaisiin inttiin tai sivariin?

  P.S. Sanottakoon nyt vielä, että aivan käsittämättömän selvästi nyky-yhteiskunnassa satsataan tyttöihin enemmän kuin poikiin, tästä ei pitäisi olla epäilystä.

  VastaaPoista
 20. Jaaha,

  miehet sotivat, miehet armeijaa pitävät, sota on miesten keksintöä, joten tottakai he sotimisensa hoitavat. Turha kitistä, kun kaukalo on kaadettu.

  Nainen ei tahdo sotia, joten miksi vetää naisia samaan kakkakasaan kuin miehet ovat itselleen järjestäneet? Minua ei armeijaan saisi pakollakaan. En tahdo maata lisää, en tahdo vereni vuotavan isänmaan enkä Afganistanin hurmehelle, en tahdo valtaa enkä kunniaa, vaan vain rauhassa oloa.

  En tyttönä ole koskaan havainnut saavani mitään yhteiskunnan satsauksia poikia enempää. Päinvastoin jossakin opintopaikassa huomasin pienen kikkelilisän, eli pojat saivat armeijapisteitä ikään kuin tyhjästä johonkin tiedekuntaan pyrittäessä. Mitkä etuudet tyttöihin on satsattu?

  Jos luettelet jotain, älä pane joukkoon semmoisia etuuksia, jotka ovat pojillekin avoinna, jos he vain viitsivät tehdä saman perässä.

  VastaaPoista
 21. Kikkelilisää pitää saada, onhan se sillä lailla ulospäin suuntautunut ja yhteistyökykyinen persoona.

  VastaaPoista
 22. Tjaah, viittaan Keltikangas-Järviseen, joka on tutkimuksissaan todennut, että pelkkä ulospäinsuuntautuminen ei ole tae edes ihmisen sosiaalisuudesta.

  Ujo ja sisäänpäinvetäytynyt mietiskelijä voi olla hyvinkin sosiaalinen ja pärjääväinen.

  VastaaPoista
 23. Iines heitti kehiin tekstin, jossa muhivat kaikki kelpo riidan ainekset. Mutta miksi provosoitua? Naisethan meidät miehet kasvattavat, hemmottelevat ja lopuksi hautaavat. Turha vikistä, jos joskus pitää ihan kuoria perunatkin!
  Tsehovilta löytyy tähänkin asiaan ajatelma: "Kun nainen rakastaa, hänestä tuntuu, että hänen rakkautensa kohde on väsynyt, naisten hemmottelema - ja se miellyttää häntä."

  VastaaPoista
 24. Vähän minä kieltämättä nyt provosoiduin tuosta kikkelilisän kieltämisestä.

  Ei silti, minäkin pidän sisäänpäin kääntyneistä ja sosiaalisista.

  VastaaPoista
 25. van V,

  riitaa tuskin kukaan haluaa, debattia sen sijaan monikin. Ei eri mieltä olo ole riitaa, ellei mennä henkilökohtaisuuksiin.

  Tässä oli mielestäni lähinnä huvittava uutinen, ei niinkään provosoiva.

  Ja van V, ei kukaan ole hemmottelua vastaan. Se mahtuu aina mukaan ihmissuhteisiin. Sitä täytyy olla. Minäkin olen senpäiväinen rapsuttelija ja miehen hellijä ja ruuanlaittaja, ettet arvaakaan.

  VastaaPoista
 26. Iines, itse en ole aloittanut yhtään sotaa. Miksi minun pitäisi tästä siis kärsiä? Miespuolisia, nyt jo edesmenneitä sukulaisiani on toki ollut rintamalla puolustamassa sen ajan iineksiä, mutta eivätpä hekään sitä touhua aloittaneet. Eikä edes suomalaiset pamput.

  Mutta jatketaan samalla logiikalla. Naiset ne lapsia haluaa ja synnyttää, ei siinä ole miehellä muuta kuin spermanluovuttajan rooli. Olkoon lapset siis naisten oma asia - elatusmaksut, lapsilisät ja subjektiivinen päivähoito hittoon ja neuvolat maksullisiksi.

  Ja mitäkö etuja naisilla/tytöillä on? No, mites nuo sukupuolikiintiöt? Tai heidän tarpeisiinsa suunniteltu koululaitos? Kysy Laasaselta lisää...

  P.S. Ei saa enää varusmiespalvelusta pisteitä. Koska se ei ole tasa-arvoista. Vaikka pieni korvaus se olisi varusmiespalvelusta.

  Se taas on tasa-arvoista, että vain toinen sukupuoli pistetään metsään sotaleikkeihin vuodeksi.

  Niin, en minäkään tätä ymmärrä.

  VastaaPoista
 27. Oppitunti siviiliin palaamiseen liittyvistä asioista vaikuttaa kyllä aika hupaisalta. Eiväthän nykyajan varusmiehet edes ole pitkään poissa siviilistä. Joka pyhä pääsee kotiin ja näköjään viikollakin, jos keksii asiaa.

  Jotenkin tässä haiskahtaa - jälleen kerran - pyrkimys luoda uusia suojatyöpaikkoja niitä tarvitseville. Ensin joku "tutkija" selittää päättäjille silmät kosteina kuinka poikaparat ovat eksyksissä siviiliin palatessaan. Heidät täytyy pelastaa!
  Ja hipheijaa!, kohta perustetaan Siviiliinpaluu-asiamiehen virka, palkka 12 000 euroa kuussa ja viran täytön ehtona tutkinto naistutkimuksessa sekä omat munasarjat. Samalla perustetaan suurehko virasto, johon palkataan 25 naista tarkastajiksi ja ylitarkastajiksi. Nämä puolestaan valitsevat luennoitsijat siviiliinpaluu-kursseille hyvien ystäviensä joukosta. Vain vaivaisella 25 miljoonan euron vuosisatsauksella saadaan nuorille miehille kerrottua, että kannattaisi joko opiskella tai mennä töihin.
  Parin vuoden kuluttua oikeusministeri Brax jo sanoo, että siviiliinpaluu-asiamiehen toimisto on eräs kannattavimmista yhteiskunnallisista sijoituksista sataan vuoteen ja että toimistoa on ehdottomasti kasvatettava.

  VastaaPoista
 28. Työnantajani ei osaa siivota, ei tiskata... ei osaa mitään taloustöitä.

  Toimisto on samassa talossa. On aivan hirveää kun pitää mennä lämmittämään lounasruoka hänen keittiöönsä! Siellä haisee viemäri, kaatopaikka yms. Ruuanjätteitä on pitkin pöytiä, lattioita ja huonekaluilla.

  Työnantajani on pihi, ei ole varaa ostaa mikroa tänne toimistoon. Kävin ostamassa 9 euron kahvinkeittimen toimistoon ettei tarvitse käydä keittiössä niin usein, mikroon ei minulla ole varaa!

  Työnantajani ei kuulemma osaa tiskata, siivota eikä tehdä ruokaakaan! Keittää perunatkin pohjaan, palaneita kattiloita on tiskipöytä pullollaan. Uuniin en ole uskaltanut edes katsoa.

  Siellä hän paistaa kanaa joka päivä, aamiaiseksi, lounaaksi, illalliseksi, lisäksi kattilakaupalla riisiä tai perunoita. Sitten hän paistaa makkaraa ja perunoita, keitetyt perunat ja iso kattilallinen riisiä makaa tiskipöydällä joka päivä.

  On niin sikamainen asunto että haisee tänne alakerran toimistoonkin! Enkä liioittele yhtään!

  Viime perjantaina oli pakko siivota keittiö, koska siellä oli niin paljon likaisia astioita, en voinut koskea mihinkään, kun oli niin likaista ja ruuat mätänivät kattiloihin ja lautasille ja muihin kippoihin.

  Ja se tiskirätti - haisevan limainen klöntti, ja minä toin sen sinne edellisellä viikolla kotoa!

  Maitopurkit, leivät ilman pusseja, voipaketti, kaikki makaavat tiskipöydällä murusten ja mätien ruokajätteiden joukossa. Jääkaappi on tyhjä ja ihmeen siisti. Sitä ei kai käytetä.

  Toissa viikolla hän haki lasten kylpypaljun (pesupunkka minun murteellani) ja lastasi astiat siihen. Siinä ne astiat ja ruokajätteet sitten mätänivät kylmässä vedessä päiväkausia. Sitä hajua joka sieltä nousi!

  Miten aikuinen mies voi edes selittää, että hän ei osaa tiskata tai edes laittaa ruokaa ilman että kiehuttaa kaikki yli, tai polttaa pohjaan? Tiskaaminen ja siivoaminen on niitä yksinkertaisimpia asioita mitä ihminen joutuu tekemään!

  Mies on reilut 50 v ja poikamies. Tyttöystävä ei asu siellä, hankki oman asunnon. En ihmettele, kun on niin sikamaista jo päivä sen jälkeen kun on siivottu. Keittiö on taas kuin hävityksen kauhistus vaikka siivosin sen perusteellisesti perjantaina!

  VastaaPoista
 29. Nyt kun miesjutulle on ns. "tilaus" niin nostan tämän uudelleen esiin. Edellisen kerran se valui kuin sperma reittä pitkin, hekumaa häveten. Enkä tietenkään halua arvioida sen olleen sukupuolittunutta ja "haluttomuudesta" tai osattomuudesta johtuvaa.

  Linkkiä en enää uskaltanut laittaa .

  Dosentti Matti Rimpelä kehoitus äideille on kasvattaa pienet poikansa niin, että hekin kuuntelisivat omaa kehoaan ja oppisivat hoitamaan omaa terveyttään. Naiset saavat jo äidinmaidossa keinot puhua hyvinvoinnistaan ja seurata omaa terveyttään. Miehille näitä taitoja ei kehity.

  VastaaPoista
 30. Erioikeusvapaa siviiliinpaluun yliprokuraattori Bidét, sanoo lausunnossaan, ettei siviiliinpaluun erioikeuksille ole prokuraatoorisia perusteita ilman erioikeuden kuhunkin yksilööön kodistuvaa lähempää tarkastelua.

  Tätä varten perustetaan siviiliinpaluun yksilöivän tarkennuksen lainsäädäntöä pohtiva komitea, joka saannee mietintönsä valmiiksi vuonna 2015.

  (Vuonna 2015, mietinnön valmistuttua, todetaan yleisesti: ai jaa!)

  Siviiliinpaluutoimiston johtava ylitarkastaja Kukkala-Leini toteaa komitean työn olleen hedelmällisen ja uusi näkemyksiä aukaisevan.

  VastaaPoista
 31. Jaaha,

  ellet kannata armeijaa, miksi tahdot naisetkin sinne? Eikö oikea tapa tällöin olisi vastustaa armeijaa kaikkineen?

  Armeijan ja sodan rinnastaminen synnytykseen ei ole samalla viivalla. Armeija on ihmisen oma valinta, lisääntyminen on biologiaa. Lisääntyminen on välttämätöntä, sota ei.

  Mitä subjektiiviseen päivähoitoon tulee, en välttämättä kannata sitä. Jos toinen vanhemmista on kotona päivisin, mitä lapsi tekee tarhassa? Tarha ei ole koulu eikä säiliö.

  VastaaPoista
 32. Tämä poikien siviiliin kouluttaminen lähinnä huvittaa, koska se ei millään tavalla kuulu armeijaan.

  Koulujen opinto-ohjaus on nykyään pätevissä käsissä. Opinto-ohjaajat ovat ohjaustyöhön erikoistuneita opettajia, jotka ovat hyvin päteviä opastamaan - jos siis ovat päteväksi kouluttautuneet. Tuntuukin kertaukselta, että armeijassakin tätä asiaa hollataan. Tuo van V:n kuvaus eksyneistä poikaparoista on lähellä minunkin ajatuksiani, ja kai tässä onkin taka-ajatuksena poikien syrjäytymisen estäminen ja opiskelemaan patistaminen.

  VastaaPoista
 33. Oo, mutta kyllä onkin joukossa kelpo poikia, kun osa jopa pystyy hakemaan itsenäisesti kouluun, jota on käyty esittelemässä kasarmilla.

  Tuollaisten kyvykkäiden ja pystyvien, oma-aloitteisten ja toimeliaiden miehenalkujen varaan jättäisin itseni milloin tahansa! :)

  VastaaPoista
 34. Yh-äiti taka-Töölöstä05 huhtikuuta, 2011 18:57

  Oli hyvä Laali, että toit ton miesten siivottomuuden ja sikamaisuuden tänne esiin noin selkeästi. On just miesten tapa tuo että jätetään kaikki vaan haisemaan ja sotkuun ja sitten naiset saa korjata jäljet. Varmana saat huonompaa palkkaakin siellä? Ja varmana se salaa tuijottelee sun tissejäs kun sä tiskaat siellä? Voi että mua sisuttaa nuo miehet! Tollaset sottapytyt sais saatana ampua. Kuka niitä tarvii? Mun exä poltti kerran hernesopan pohjaan ja koko kämppä haisi ja se vaan nauro. Mä pistin sen saatanan käveleen siitä paikasta. Eikä oo ikävä ollu!
  Anteex jos mä sanoin vähän pahasti mutta ihan totta ota yhteyttä työsuojeluviranomaiseen ja pyydä se tekeen työsuojelutarkastus. Hyvässä lykyssä se helvetin sotkusika saa sellaset sakot että sen firma menee konkkaan. Se ois sille oikein!

  VastaaPoista
 35. Laali,

  onko tuommoisia miehiä oikeasti? Tai no siis, onhan niitä. Minäkin tiedän yhden, joka muistuttaa tätä tapausta.

  Vanhin serkkuni maaseudulta jäi yksin joskus 45-vuotiaana. Hän muutti yksiöön ja alkoi käydä vanhalla äidillään, maatalon emännällä, syömässä päivittäin, kerran päivässä polki pyörällä viiden kilometrin matkan. Hänen sisarensa kävi siivoamassa hänellä ja pesi matot kesäisin, samoin ikkunat. Mies ei osannut edes makkaraa paistaa pannulla, eikä kahvia keittää.

  Nyt hän on ollut yksikseen jo yli kymmenen vuotta, viisitoistakin vissiin, ja osaa jo paistaa paistinpannussa makkaran ja keittää kahvit - äiti kun kuoli.

  Sääliksi käy näitä maaseudun passattuja aikamiespoikia ja eronneita miehiä. En kerro tätä pahalla, vaan ihan myötätunnolla. Mies oli muuten jonkin aikaa kunnanvaltuuston puheenjohtaja, että ei mikään pöllö mies muuten.

  Anonyymi, kannatan tuota dosentin ehdotusta kasvattaa poikalapset kuuntelemaan kehoaan. Vielä tärkeämpää olisi kuitenkin opettaa pojat ilmaisemaan tunteitaan!

  Naiset eivät saa äidinmaidossa mitään eväitä puhua, vaan kaikki tuo on kasvatuksen tulosta. Tyttöjä ei paapota, vaan heitä ohjataan hoivaamaan ja tuntemaan ja pärjäämään itse. Poikia kasvatetaan sallivammin. Heidät työnnetään pihalle pelaamaan tai annetaan pleikkaroida, ei käsketä edes korjaamaan jälkiään. Perheen naisväki hoitaa siivoukset ja ruuanlaitot.

  Malja Bidèt'lle ja Kukkala-Leinille. (PS Leini on suomeksi luuvalo.)

  VastaaPoista
 36. Iines, en vastusta armeijaa, vastustan sen (tai siviilipalveluksen) pakollisuutta vain toiselle sukupuolelle.

  Esimerkiksi siihen, mikseivät naiset suorita edes siviilipalvelusta, ei ole mitään muuta syytä kuin iänikuinen naisten paapominen.

  Siksi aina ärsyttää, kun tarinoit täällä "poikaveijareista", joita niin kovasti paijataan. Kun totuus on jotain ihan toista.

  "Lisääntyminen on välttämätöntä, sota ei"? Sota on välttämätöntä, jos joutuu hyökkäyksen kohteeksi. Eikä siinä "veijareilta" paljoa kysytä osallistumishalukkuutta.

  Mutta enpä tiedä kannattaako tästä enempää jatkaa. Naisille on yleensä mahdotonta käsittää tasa-arvon ongelmakohtia silloin, kun he itse ovat edunsaajia (eli yleensä).

  P.S. Siivoaminen ei ole välttämätöntä, syöminen on. Näinhän se jotenkin meni?

  VastaaPoista
 37. Kaksinnainut Etu-Vetelistä05 huhtikuuta, 2011 19:11

  On se nyt kumma, jos ei yksi naisihminen saa rättiä käteen ja paikkoja siistiksi. Sitä varten naiset päiväsaikaan on. Tämäkin esimies tuntuu tekevän niska limassa töitä, toisin kuin nainen, joka ehtii kytätä, missä kunnossa takahuone on. Taitaa istua alvariinsa kaffeella juoruamassa ja harmittaa, kun kiireinen esimies ei ehdi siivota leidille paikkoja valmiiksi.

  VastaaPoista
 38. Laalin pitäis käydä meidän keittiössä, meillä kaikki ovat liian ahkeria ja kiireisiä ehtiäkseen siivota (jo sana maistuu ikävä kyllä pahalta).

  Kyllä minäkin mieluummin kirjaan tartun kuin tiskirättiin. Mutta kunnioitan ehdottomasti niitä, jotka siivoavat, ja vieläpä mielellään.

  Nyt olen sehrmuch tolstoilaisissa tunnelmissa. Vieläkin. Luin jokin aika sitten Leo Tolstoin elämän viimeistä vuotta käsittelevän kirjan (Jay Parini: Viimeinen asema).

  Tuo mies, joka saarnasi rakkautta, karkasi vaimonsa luota 82 vuotiaana ja syyllisti hänet koko maailman silmissä (48 vuotta kestäneen avioliiton jälkeen). Pötki pakoon Tai pikemminkin horjui pakoon. Vaimo ei saanut edes nähdä "rakasta Ljovotshkaansa" tämän tehdessä kuolemaa. Eikä se johtunut siivoamisesta vaan aatemaailmasta ja ajattelun vapaudesta.

  Kaikki siinä perheessä olivat isänsä puolella äitiään vastaan. Paitsi pojat. He ymmärsivät myös äitiään.

  Siis klassinen kaava: isä ja tyttäret - äiti ja pojat.

  Vaikka kirja sai surullisen lopun ja silmät vähän vettymään, ei se tapahtunut miehen takia.
  Olin vaimon puolella.

  Mitä me opimme tästä?

  Ehkä ei mitään.

  Tai ainakin sen, ettei aina ole oppia ikä kaikki. Sehän se kai on teemana. Mies voi karata missä iässä tahansa (ellei ole jo karannut).

  Niin. Ja opetelkaa, hyvät siskot, välttämään riitoja. Kaikki miehet eivät opi niitä kestämään. Ja muistakaa olla samaa mieltä (vaikka ette olisikaan).
  Kyllä elämä opettaa.

  Ja se kirja on muuten lukemisen arvoinen. Löytyy uutuushyllystä (ellei ole jo lainassa).

  VastaaPoista
 39. Pikkuliisu,

  hyvä kirjavinkki taas tuli, uutuus, jota en ole vielä huomannutkaan.

  Minäkään en ole himosiivooja, mutta inhoan siksi paljon epäjärjestystä ja likaa, että pakotan itseni imurinvarteen ja luuttuamaan paikkoja.

  Luin kirjan, jossa sanottiin, että henki virtaa vapaammin, jos pinnat ovat puhtaita, valoisia ja raikkaita, fengshuin mukaisia. Uskon.

  VastaaPoista
 40. PS.
  Parempi pyy pivossa kuin kymmenen miestä oksalla
  /eli Laali, toivottavasti työnantajasi ei lue blogeja.
  Se voi säikähtää ja karata ja viedä työpaikat mennessään. Tai siitä on jotain muuta harmia.

  VastaaPoista
 41. Jaaha,

  sanot ettet vastusta armeijaa, vaan vastustat sen (tai siviilipalveluksen) pakollisuutta vain toiselle sukupuolelle.

  En oikein ymmärrä ajatuskulkuasi. Miten asia voi muuttua hyväksyttäväksi, jos se olisi pakollinen molemmille sukupuolille?

  Ja miksi sitä ei voi hyväksyä, jos se on pakollinen niille, jotka sitä toimintaa tilanteen sattuessa harjoittavat ja jotka ovat sen toiminnan keksineet?

  Eivätkö pojat olekaan fyysisempiä ja siksi koulussakin epäkypsempiä? Eivätkö pojat olekaan rohkeampia, toimeliaampia voimapeleissä ja urheilussa? Tätä fyysisyyttä ja lisäksi hitaampaa kehitystä muistaakseni käytit perusteena sille, että pojille pitää olla eri systeemit opiskelemaan pääsyssä?

  Ja miten sitten hyväksyt juuri sen eriarvoisuuden, että pojille olisi ilmainen sisäänpääsy johonkin opettajankoulutukseen, kun tytöt joutuvat osallistumaan pääsykokeisiin? Eihän tämä ole tasa-arvoa. Miksi tässä saisi olla erilainen systeemi sukupuolille?

  VastaaPoista
 42. On se Tolstoi aika kumma kapistus, kun saa vielä vuonna 2011 nuoren suomalaisen naisen silmät kyyneliin.
  Vaikka itkitkin vaimon kohtaloa, Tolstoista nuo kyyneleesi johtuvat.
  Hänhän siellä konna oli, juu.
  En ole huomannutkaan kirjaa, jonka mainitsit. Täytyypä kipaista se pikimmiten kirjastosta. Itse luen parhaillaan (yllätys, yllätys!) Minna Turtiaisen ja Tuija Wahlroosin toimittamaa kirjaa "Maaemon lapset - tolstoilaisuus kulttuurihistoriallisena ilmiönä Suomessa. Kustantaja on SKS ja kirja ilmestyi viime vuonna.
  Iinekselle myös tiedoksi, että kirjassa esitellään Satakunnan ainoa tolstoilainen, Emil Cedercreutz. Niin että on Satakunnassa sentään elänyt joskus ainakin yksi ihminen, jolla on hiukka omaatuntoa ja sydäntä jäljellä.
  Olen aiemmin lukenut useitakin kuvauksia Tolstoin viimeisistä päivistä ja kyllähän siinä melkoinen tragedia oli kyseessä - kaikille osapuolille.

  Tuo ohjeesi riitojen välttämisestä parisuhteessa on - omienkin kokemusten mukaan varsin pätevä. Ja miehet ovat huonompia kestämään riitaa kuin naiset. Naiset ovat luonnostaan paljon suulaampia, sanavalmiimpia ja häijympiä kuin miehet ja he osaavat tuikata sanallisen tikarinsa aina sinne, missä kipeimmältä tuntuu. Mies on valmis vaikka muuttamaan autotalliin asumaan saadakseen olla rauhassa riitelyltä.
  Kannattaa muuten katsoa Tuksun uusimmat videot, ne, joissa hän mollaa miestään ja kertoo olleensa illallisella "vitun rikkaan miehen kanssa jolla on vitun hieno mersu." Siinä meillä on hieno esimerkki naisväelle.

  Laalin kertomuksesta sen verran, että voisin pelkästään tekstin perusteella kuvitella hänen asuvan Ahvenanmaalla. Siellä ovat Suomen kauheimmat naiset, sen voin vakuuttaa kokemuksesta ja muiden kertomuksista. Mies ei ole siellä edes tiskirätin arvoinen, ellei sitten omista varustamoa tai perunalastutehdasta. Joku Riku Riemun kaltainen herkkä sielu murtuisi siellä viikossa paikallisen naisen "hoidossa." Tapsa saattaisi kestää kuukauden, mutta Mikis vain kaksi päivää.

  Hauska kuulla, Pikkuliisu, että suhtaudut siivoamiseen vapaamielisesti. Itse siivoan joka päivä - kymmenen minuuttia. Se riittää mainiosti pitämään paikat aina siisteinä. Ja keittiössä ei ole ikinä ainuttakaan likaista astiaa. Olen opettanut lapsilleni saman käytännön ja heillä on aina paikat kunnossa. Eivät he siivopa siksi, että minä tulen käymään, eivät he minua pelkää.

  VastaaPoista
 43. Iines, valitettava tosiasia on, että Suomessa on oltava armeija. Jos se perustuu kansalaisvelvollisuuteen, tämän velvollisuuden pitäisi luonnollisesti koskea molempia sukupuolia.

  Ja jos tytöt eivät ole tarpeeksi reippaita ja fyysisiä (tosin käsittääkseni kaikki femut vaahtoavat, kuinka paljon parempia naiset ovat armeijassa kuin miehet), he voivat suorittaa velvollisuutensa siviilipalveluna.

  En oikein tiedä, miten tämän voisi selvemmin sanoa. Oikeudenmukaisuuden joko tajuaa tai sitten ei.

  Mitä tulee lisäpisteisiin, niin aikoinaan tosiaan sai 1-2 lisäpistettä intin johtajakoulutuksesta joihinkin korkeakoulutusohjelmiin, mm. luokanopettajaksi muistaakseni. Nämä siis kokeisiin, joiden maksimipistemäärä saattoi olla vaikka 60 ja enemmän. Se siitä "ilmaisesta sisäänpääsystä." Älä rakentele olkiukkoja.

  Voit tietysti olla huoleti, luonnollisesti nämäkin hyvitykset on jo poistettu käytöstä.

  Poikien fyysisyydestä en muista puhuneeni, eri kehitysvauhdista murrosiässä vaan. Sinun mielipiteesi taisi olla, että pojat jäävät jälkeen koska heitä hemmotellaan kotona.

  P.S. Niin mikäs se olikaan sinun kantasi sukupuolikiintiöihin? Muistaakseni ne olivat mielestäsi taas sitä kategoriaa, että kyyyyyllähän nyt naisia pitää saada johtoryhmiin, koska vuosituhansien sortto. Valikoivaa tasa-arvoa?

  VastaaPoista
 44. Ai, Iines, minäkin kyllä tykkään jos on siistiä, mutta jotenkin suututtaa, kun toiset sitten sotkee.
  Olen sitä mieltä, että kaikkien pitäisi korjata jälkensä, mutta kun se ei onnistu, olen opetellut hypähtelemään vaatekasojen yli. Se ei ole konsti eikä mikään. Muutenkin sietokyky on kasvanut.Yksi ihminen sanoi kerran: teillä on niin eksoottista!
  Sen kotona imuroidaan joka päivä, ja se on huolissaan, jos se huomaa pölyhiutaleita heidän lasipöydällään, pyytää anteeksi. Minähän annan mielelläni anteeksi. Se on minusta eksoottista!

  VastaaPoista
 45. Herranpieksut, imuroidaanko jossain joka päivä, Pikkuliisu? No, siskoni appelassa Saksassa imuroidaan, mutta se onkin saksalaista hyperpuhtautta.

  Minulla imurointi tapahtuu niin, että ensin on päätettävä imuroida, kun näkee pölykerroksen vaikkapa television mustassa jalustassa.

  Seuraavana päivänä asetan sitten imurin eteiseen ja kiinnitän siihen letkun, seinän nojalle. On muutenkin hyvä, jos joku tulee käymään. Voi sanoa, että olinkin juuri imuroimaisillani, kun on niin pölyistä. Sitä seuraavana sitten imuroin, tai viimeistään sitä seuraavana ja saan imurin takaisin siivouskomeroon.

  VastaaPoista
 46. Kun nyt näistä sotilaista tuli puhe niin kyllä sieppasi, kun "rauhanpresidenttimme" lupasi uutisissa lähettää parisataa suomalaista lasta tapettaviksi Libyaan, jos joku vain älyää heitä sinne pyytää.
  Jos katsoitte iltauutiset näitte välähdyksen näiden "sotilaiden" juoksuharjoituksista. Lapsiahan he ovat, tytöillä poninhännät ja kaikki. Ja näitä reppanoita ylpeä ja kunnianhimoinen akka, jota presidentiksemme kutsutaan, lähettää luotien lävistettäviksi maahan, jonka asioiden kanssa meillä ei pitäisi olla mitään tekemistä.
  Voi saatana, että suututti!
  Jos nyt olisin jumala, (tai Perkele) laittaisin Tardelle ja Stubbille sekä koko ulkopoliittiselle valiokunnalle asepuvut päälle, kiväärin käteen ja lennättäisin keskelle pahinta ryöppyä Libyaan. He joutaisivat hyvin kuolemaan isänmaan ja maailman puolesta. Sekä tietysti Yhdysvaltain öljyintressien puolesta, joka on koko sopan taustalla. Tänään tulleessa Time-lehdessä todettiin, että Libyalla ehkä on maailman suurimmat öljyresurssit. Niitä ei ole kaikkia edes ehditty tutkia ja listata...

  VastaaPoista
 47. Jaaha,

  ajattelen edelleen niin, että poikien huonompi lukupää on pelkkä myytti ja johtuu poikien paapomisesta. Poikien sallitaan olla villivarsoja, tyttöjen ei.

  Hitaampi kehitys on totta, senhän näkee silmälläkin, kun katsoo vaikka 13-vuotiaiden luokkaa. Tytöt ovat usein pikku naisia, pojat kuin heidän pikkuveljiään.

  Minulla ei ole johdonmukaista periaatetta kiintiöihin, sillä en näe poikien huonomman menestyksen johtuvan vuosisataisesta alistumisesta, vaan sallitusta lorvikatarrista. Naisia sen sijaan on selkeästi alistettu ja syrjitty, niin kuin historia osoitaa.

  On hyvä, että korkeisiin elimiin saadaan kumpaakin sukupuolta. Kiintiöistä voidaan luopua - periaatteessa en kannata jalkovälin perusteella suoritettavaa valintaa, vaan sopivuuden ja pätevyyden - siinä vaiheessa, kun on itsestään selvää, että pätevin valitaan.

  VastaaPoista
 48. Tämä työnantajani on ihan oikeasti todella sikamainen.

  Minä siivoan vain silloin, kun on ihan pakko, voidakseni edes lämmittää omat lounasruokani. Useimmiten en ota ruokaa muuta kuin voileipiä, ei ole pakko mennä sinne keittiöön.

  Olen ahkera työntekijä, joten minua ei voi moittia lusmuilusta, sitä se ei ole.

  Joka yritti siihen suuntaan sanoa, on väärässä. Itse kauhistuisi sikamaisinkin mies tai nainen sitä kaatopaikkakuntoa missä se keittiö on - ihan oikeasti!

  Tv:ssä on ollut ohjelmia, ainakin Ruotsissa, sellaisista kodeista, ja tämä on sellainen.

  Minä siivoan toimiston aina, vaikka se ei kuulukaan tehtäviini, mutta onpa se sitten vastapainoa muihin töihin. Teen aika vaativaa työtä.

  VastaaPoista
 49. Siis työnantajani on ihmisenä oikein mukava, siitä en voi häntä moittia, vain hänen epäsiisteyttään! Unohdin kertoa! Hän on sikamainen vain siisteyspuolella, ei ihmisenä minua kohtaan.

  VastaaPoista
 50. Laali,

  sinun työnantajasi on oikeasti sikamainen tavoiltaan. Kuvasit elävästi juuri sen ihmistyypin, jollaista on mm. näytetty television jossakin kammottavassa tositelevisio-ohjelmassa, jossa siivotaan ihmisten koteja valtavasta saastasta ja tavaravyörystä.

  Ihminen voi sinänsä olla aivan mukava, mutta jokin ongelma hänellä lienee, jos ei järki sano, miten perussiisteys hoidetaan. Kukaan ei sis nyt puhu raivosiisteydestä.

  VastaaPoista
 51. van V,

  enhän minä ole suomalainen nuori nainen, minähän olen lapsi, katsopa kuvaa! Lapsena on mukava olla. Ei paina aikuisten huolet, ne ovatkin hirveitä. En halua koskaan tulla aikuiseksi! Ei, ei, sehän olisi kamalaa.

  Tykkään hämähäkeistä ja muurahaisista. Mutta metsästä en tykkää. Sinne voi eksyä. Ja siellä on pelottavaa.

  Mutta siitä minä tykkään, että sinä jaksat siivota kymmenen minuuttia, sehän on paljon.

  Riku Riemua en ymmärrä, mitä se tarkoittaa tuolla alussa, että poikia täytyy vähän potkaista... Jotain vikaa siinä. Poikia pitää minun mielestä suojella.

  Siinä kirjassa muuten vähän vihjaillaan, että Lev Nikolajevits olisi biseksuaali, siis vähän myös poikiin päin. Ja että sen tytär Sascha olisi vähän niin kuin tyttöihin päin. Ja siinä halaillaan paljon ja annetaan poskisuudelmia. Ja on siinä sellaisia reiluja seksikohtauksiakin. Kuten esim. vaimo kuvaa, miten mies ryntää hänen päälleen... uhhuh! Ei lapsille! Suljin silmät.

  Ja Laali, hyvä että on mukava mies! En minä muuten, mutta telkassa varoitettiin moittimasta työnantajaa, siinä haasteteltiin tyttöä, joka oli kertonut facebookissa pomostaan jotain epäedullista ja sai potkut. Mutta se ei ollutkaan mukava työnantaja.

  VastaaPoista
 52. Olemme kulkeneet täyden ympyrän. Naisia voidaan suosia kiintiöillä, mutta tyttöjä ei voida velvoittaa samoin kuin poikia. Naisen logiikalla seuraa loppupäätelmä: poikia paapotaan.

  Nuo villivarsailut ja paapomiset jätän omaan arvoonsa. Voisi tehdä ex-opettajalle höpöä vähän perehtyä syrjäytyvien nuorten tilanteeseen ja hahmottaa, keitä siihen porukkaan kuuluu.

  Kuten sanoin, oikeudenmukaisuuden joko tajuaa tai sitten ei.

  VastaaPoista
 53. Iines ja van V,

  korjaan: Viimeinen asema ei olekaan mikään uutuus. Tarkistin. Se on julkastu jo 1990 USA:ssa ja 2008 Suomessa. Se oli varmaan vahingossa joutunut uutuushyllyyn.

  VastaaPoista
 54. Syrjäytyvien nuorten joukosta enin osa on poikia, niitä jotka eivät hakeudu/pääse koulutukseen tai työhön.

  Ei oikeudenmukaisuus ole kirveslinja, että kun kerran pojat ovat ikeessä, tytöt kanssa. Ei sotiminen sovi elämää synnyttäville ja lasta imettäville ja hoivaaville. Ajatuskin on makaaberi. Sota ei tosin minusta sovi miehillekään, mutta miehet aina ovat sotineet ja telmineet aseitten ja toistensa kanssa. Miksi se nyt ei kelpaa? Selitysmallini on täysin validi.

  Olen samaa mieltä, että oikeudenmukaisuuden joko tajuaa tai sitten ei. Samoin kyvyn asettaa tapahtumat historialliseen ja yhteiskunnalliseen kontekstiinsa.

  VastaaPoista
 55. "miehet aina ovat sotineet ja telmineet aseitten ja toistensa kanssa. Miksi se nyt ei kelpaa?"

  Naiset ovat aina siivonneet ja tehneet ruokaa miehilleen. Miksi se nyt ei kelpaa?

  VastaaPoista
 56. ...ja vielä Iines, kun ei siellä siviilipalveluksessa opeteta tappamaan ja silpomaan, vaan esim. hoivaamaan vanhuksia.

  Vaihtoehto on siis tarjolla. Kerro siis minulle yksi rationaalinen syy, miksi naisten ei tarvitse hukata vuotta elämästään kansallisessa palveluksessa kuten miesten? Synnytys?

  VastaaPoista
 57. Siksi, että sotiminen on harvinaisempi ja isompi asia, ja koskee ihmistä vain pienen osan elämästä, kotiaskareet kestävät kauemmin kuin sota. Päivittäisaskareet voi hyvin jakaa molemmille. Se joka lähtee sotaan, on sen sijaan mies, ei nainen.

  Minulla ei ole muuten mitään sitä vastaan, että naisillekin järjestettäisiin siviilipalvelua ja vaikka yleishyödyllistä lääkintäkoulutusta kriisitilanteiden varalle. Lienee vain resurssikysymys.

  VastaaPoista
 58. Siis väsäsin tuota samaan aikaan kun kysyit. Eikös siinä ole vastaus.

  Mietin vaan, että mistä rahat moiseen koulutukseen.

  Kannatan mieluummin oikeastaan armeijan lakkautusta.

  VastaaPoista
 59. Hoi Pikkuliisu!
  Mitähän kansallisuutta se Tolstoi-kirjan kirjoittaja Jay Parini mahtaa olla? Amerikkalainen?
  Tarkoitan, että jos hän ei ole venäläinen, hän saattaa pitää venäläisten miesten halailua ja pussailua suoraan homoseksuaalisuutena. Myös tytöt ja naiset suukottelevat ja halaavat siellä, eikä heitä siksi sanota lesboiksi. Itsekin olen siellä miehiä pussaillut, mutta heterona vaan olen pysynyt.
  Lev Nikolajevitsh oli melkoinen pukki. Keskustellessaan kerran ujon ja pidättyväisen Tsehovin kanssa hän kysäisi ohimennen "Anton Pavlovitsh, irstailitteko te paljon nuorena?"
  Tsehov punastui sakeasti ja vaikeni. Lev Nikolajevitsh laittoi peukalot vyön alle ja hörähti "Minä taas vetelin ämmiä sen kun ehdin. Minä olin väsymätön, aivan väsymätön."

  Sori, äskeinen nyt ei ollut aivan lapsille sopivaa, mutta sovitaan, ettet ymmärtänyt.

  VastaaPoista
 60. Iines sanoi: Se joka lähtee sotaan, on sen sijaan mies, ei nainen.

  Sotaan lähetetään, sinne käsketään. Syyllinen ei ole lähtijä vaan käskijä.
  Mitäpä mieltä siis olet siitä, kun nainen, Suomen armeijan ylipäällikkö, aikoo lähettää lapsia, tyttöjä ja poikia aavikolle, outoihin oloihin, mahdollisesti kuolemaan.

  VastaaPoista
 61. "Päivittäisaskareet voi hyvin jakaa molemmille."

  No niinhän nykyään tehdäänkin. Tai tarkemmin, ETLAn mukaan naiset tekevät viikossa 9h enemmän kuin miehet (27h).

  Mutta vain mies joutuu parikymppisenä pöpelikköön istumaan (naisen päntätessä pääsykokeeseen).

  Ylipäätään, jos varusmiespalvelu kestää vuoden ja tuosta tuntimäärä lasketaan, veikkaan että moderni nainen ei kotitöiden suhteen tuossa kaupassa häviä.

  Naisten siviilipalvelus ei ole resurssikysymys. Ilmainen työvoima kelpaisi vallan hyvin esim. sinne vanhainkoteihin.

  VastaaPoista
 62. Onhan se resurssikysymys, valtaisa onkin.

  Jos naisille tulisi vuoden pakollinen palvelus, niin sehän merkitsisi myös naisten elättämistä vuoden ajan, samoin kuin armeijan miesten.

  Tulisi päivärahat, matkakorvaukset - Suomi on harvaanasuttu maa ja palveluspaikkoja ei ole maaseudulla tyttöjen kotikylissä aina ollenkaan. Tulisi myös ruokailun järjestäminen, lämpimät ateriat ja munkkikahvit sekä työvaatteet. Tulisi myös kouluttajien lisäpalkkaus ja koulutus jne.

  VastaaPoista
 63. Vai kuvittelitko sinä, Jaaha, että naisilla on varaa elää vuosi pyhällä hengellä, ravinnotta, ilman tuloja, pesten vanhusten pyllyjä, kun valtio niin määrää?

  VastaaPoista
 64. Päivärahat ja yhteismajoitus eivät paljoa kustanna, jos vastineeksi saadaan valtiolle muuten maksutonta työvoimaa. Koulutusjärjestelmä on jo olemassa, sitä pitäisi vaan hieman laajentaa. Työvaatteet (ja ehkä ruokakin) tulevat vanhainkodista tms. - pieni hinta maksettavaksi työntekijästä.

  Mitä se intin päiväraha ylipäätään on, jotain kolme euroa?

  Ei ole kysymystäkään, että resurssina naisten siviilipalvelus olisi valtiolle halpa ja hyvä diili. Kyllä asian estävät ihan muut syyt.

  VastaaPoista
 65. Mikä yhteismajoitus? Vai tarkoitatko, että kaikki Suomen naiset tulisivat vuodeksi Helsinkiin ja muutamaan suurimpaan kaupunkiin töihin mahapalkalla?

  Jos puhutaan naisten pakollisesta vuoden palvelusta, sen tulee tietenkin olla laadukasta koulutusta ja palvelua, ja kouluttajien tulee olla nimenomaan tähän tehtävään koulutettuja, samoin paikkojen on oltava tarkoituksenmukaisia.

  Tulee olla monipuolinen ja täydellinen ravinnontarjonta, kaksi lämmintä ateriaa päivässä + aamiainen, iltapäivän munkkikahvit ja iltapala. Jo tästä tulee isoja kustannuksia, sillä ei naisille potilas- tai vanhusruokaa syötetä, vaan nuorille tarkoitettua ravitsevaa ja maistuvaa ruokaa.

  Tulee olla hyvät työvaatteet ja jalkineet, myös ulkoilua varten. Tulee olla se kolmen euron päiväraha ja matkakorvaukset Rovaniemelle. Ihmisiä kun asuu muuallakin kuin Helsingissä.

  Tämä on kaikkineeen huikean kallista aikana, jolloin puhutaan puolustusmenojen supistuksista.

  VastaaPoista
 66. Vielä:

  On jotenkin kornia vaatia naisia töihin lähes mahapalkalla vuodeksi. Työstä kun on tapana maksaa palkkaa ihmisille.

  Kyllä asevelvollisuus on eri juttu, ja sen tasa-arvoisuus tulee ratkaista joko poistamalla armeijalaitos kokonaan tai säätämällä se kaikille ihmisille vapaaehtoiseksi palkka-armeijaksi.

  VastaaPoista
 67. "On jotenkin kornia vaatia naisia töihin lähes mahapalkalla vuodeksi."

  No hyvänen aika - miehiltähän vaaditaan juuri tätä! Ai niin anteeksi, unohdin. Eihän teiltä kermaperseiltä saa mitään vaatia.

  Mutta oma kantani kuitenkin on, että jos armeija/siviilipalvelus toteutetaan jatkossakin kansalaisvelvollisuutena, sen tulisi koskea myös naisia.

  Luonnollisesti koulutus/muonitus/majoitus (kasarmityylinen, Suomi on täynnä hylättyjä julkisia rakennuksia) olisivat samaa tasoa kuin varusmiespalvelussa. Tai sitten samoin kuin nytkin, useimmat sivarit asuvat omissa kämpissään (vuokra tulee joka tapauksessa KELAlta, kuten naisillekin tuossa iässä).

  Kustannukset oletettavasti samaa tasoa kuin varusmiespalveluksessa - erittäin vähäiset saatuun hyötyyn nähden. Kuinkahan herroiksi sinä muuten kuvittelet siellä intissä elettävän?!?

  Nimenomaan vanhustyöhön kaivataan tekijöitä, joita ei rahallakaan tunnu löytyvän. No, nyt niitä saataisiin tuhansia per vuosi.

  Vapaaehtoinen järjestelmä on tietysti myös mahdollisuus, ja siihen todennäköisesti jossain vaiheessa siirrytäänkin. Jos esim. Tanskan tyyliin arpomalla (jos halukkaita ei tarpeeksi), tällöin pitää luonnollisesti naisten olla arvonnassa mukana.

  VastaaPoista
 68. Iines hei!
  Olisi mielenkiintoista kuulla mielipiteesi suomalaislasten lähettämisestä Libyaan sotimaan. Kyselin asiasta jo aiemmin illalla.

  VastaaPoista
 69. van V,

  siis minä olen sodanvastainen rauhanihminen, enkä oikein edes ymmärrä koko kysymystä. Mitä mieltä olen suomalaisten lähettämisestä Libyaan sotimaan?

  Tulisiko tästä olla jotain erityistä mieltä, kun ei hyväksy ollenkaan missään päin maailmaa näitä miesten tapoja hoitaa konflikteja?

  Minusta sotaan lähettäminen on järjetöntä, etenkin jonnekin Libyaan tai Afganistaniin asti. Sen ymmärrän, että omaa maata puolustetaan vihollisen hyökkäystä vastaan.

  Jo sanonta "lähteä sotimaan" on jotenkin korni. Menisivät mieluummin rimpsalle.

  VastaaPoista
 70. Jaaha,

  rinnastuksesi eivät ole kovin hedelmälllisiä eivätkä keskustelua edistäviä. Kun miehillä on lakisääteinen armeija, vaadit naisille lakisääteistä työntekoa "vaikka vanhustenhoitajina" vuoden ajan, kasarmirakennuksissa asuen, mahapalkalla.

  En oikein ymmärrä katkeruuttasi naisia kohtaan. Lisäksi ratkaisumallisi on kova ja kylmä, myös vanhuksia kohtaan, joita aliarvioit. Et valinnut naisten palvelutyön kohteeksi lapsia etkä kaikenikäisiä sairaita, koska ymmärrät, että heidän hoitonsa vaatii erikoisosaamista.

  Miten kuvittelet, että vanhusten hoito ei vaatisi erikoisosaamista ja suurta sydäntä? Ei heitä tulee viimeisiä aikoina saattaa koulutusobjekteiksi, jossa kouluttaja opettaa koulutettavaa kohtaamaan vanhus ihmisenä, ei dementikkona tai vihanneksena.

  Vanhustyö on monin verroin vaativampaa ja haasteellisempaa kuin pyssyn rassaus tai kanuunalla paukuttelu, joten ei siitä selvitä kolmen euron päiväpalkalla epäpätevällä työvoimalla.

  Miksi et ehdota armeijaa poistettavaksi tai muutettavaksi palkka-armeijaksi, jos asia noin hiertää?

  VastaaPoista
 71. Sotaan ja maanpuolustukseen voi suhtautua kuin hyvään draamaan. Topeliaaninen sota näyttäytyy "Koivu ja Tähti" -sadun tavoin koti-ikävänä ja enkelien johdatuksena kotiin ja onnelliseen loppuun. Sen biologinen kaksijakoisuus ilmenee äitiys- ja sota myyttinä. Vain nainen voi tehdä miehestä todellisen sankarin ja mies naisesta äidin. Ilman äitiyttä täydellinen naiseus ei toteudu.

  Saattaa olla vielä pitkä matka siihen että naiset hoitaisivat synnytyksen ja maanpuolustuksen ja miehet lastenhoidon. Ongelmaksi saattaa kuitenkin muodostua se ketkä valikoituisivat isäksi.
  Palkka-armeija luo mielenkiintoisia lojaliteettiongelmia. Ruotsissa työtön voi joutua ottamaan vastaan myös ammattisotilaan tehtävät sukupuolesta riippumatta. USA:ssa on suureltaosin köyhin kansanosa puolustamassa hyväosaisten etuja ja tavoitteita. Jos Egyptissä tai Libyassa olisi demokratia niin sotilaiden "puolen valinta" ei olisi mahdollista.

  Sotatilanteissa ongelmaksi on muodostunut kansalaisten lojaliteetti omaa maataan kohtaan. Ammattiarmeijan ainoa ideologia on "kenen leipää syöt, sen lauluja laulat".

  VastaaPoista
 72. Kun työkaverini tyttö vuosia sitten meni armeijaan, oli hänen yhtenä motiivinaan hakea lisäpisteitä päästäkseen opiskelemaan tiettyyn ammattiin.

  Ihmettelen, monellako prosentilla tytöistä syy armeijaan menoon on isänmaallisuus ja miten monella esim. pisteiden haku ammattikoulutusta silmällä pitäen, uteliaisuus tai vaikkapa vain halu nostaa arvoaan muitten silmissä. Onhan hienoa olla erilainen yhteiskunnan hyväksymällä tavalla.

  Joku sanoo nyt, etteipä poikienkaan armeijaan meno kaikilla johdu isänmaallisuudesta, vaan enemmänkin pakosta. Aivan! Eikö olekin totuus, että on huono asia työtä hakiessa myöntää työnantajalle, että armeija on käymättä? Ainakin syitä joutuu selittelemään.

  Jos tasapuolisuutta halutaan, onko pakko päästää naisia sohimaan aseitten kanssa? (Kaisa Mäkäräiselle kiitos mitaleista!) Eikö heille voitaisi järjestää alunperin pojille tarkoitettua armeijaa vastaava pakollinen yhdyskuntapalvelu?

  VastaaPoista
 73. Pyytäisin täsmentämään, mitä tämä naisten yhdyskuntapalvelu miesten armeijan vastineena sitten olisi, miten se järjestettäisiin yksityiskohdittain ja millä rahalla se kustannettaisiin aikana, jolloin puolustusmenot keikkuvat kaikkien leikkauslistojen kärjessä.

  Yhdyskuntapalvelua on nyt heitelty kevyesti kehiin, ikään kuin se järjestyisi niin, että naiset asuisivat kotonaan ja kävisivät sitten kevyessä kenttätyössä paikkaamassa hoitoalan henkilökuntapulaa käännellen vanhuksia ja heitellen häppälusikkaa suuhun. Laastaroisivat vähän ja empatiseeraisivat päälle. Naisiltahan tämä käy luontaisesti, mahapalkalla.

  Kuka maksaa naiselle yhdyskuntapalveluvuoden aikana vuokrat ja vastikkeet, ruuan ja muut menot? Kuka kustantaa työvaatteet, matkakorvaukset ja päivärahat?

  Suomessa liitetään kuntia yhteen, sairaaloita ja hoitopaikkoja yhdistellään, joten naislle tulisi järjestää vuodeksi asunnot ja täyshoito tukineen, naiset tulisi vakuuttaa työpaikoillaan ja heidät tulisi kouluttaa tehtäviin. Kuka heitä kouluttaa kiireisissä sairaaloissa ja hoitolaitoksissa, kun henkilökunnan aika ei riitä edes potilaiden hyvään hoitoon?

  Muutoinkin minusta ehdotukset siitä, että kouluttamaton nuori tyttö pystyy paikkaamaan vanhusten- ja terveydenhuollon henkilökuntapulan, on koko hoitoalaa mitätöivä. Ihan kuin työhön kelpaisi kuka vaan siihen kadulta repäisty ja pakotettu ihminen.

  PS Naisten yhdyskuntapalvelu aiheuttaisi puolustuskoulutusmenoihin maalaisjärjelläkin ajatellen vähintään neljänneksen tai jopa kolmanneksen lisärahoitustarpeen.

  VastaaPoista
 74. Anonyymi,

  kun lukee vaikka Tuntematonta, niin kyllä siinäkin miesten yksi teema on "kenen leipää syöt, sen lauluja laulat."

  VastaaPoista
 75. Siis täysin samaa mieltä tuohon Iineksen juttuun ennen viestiä Anonyymille, ehti väliin.

  VastaaPoista
 76. ...kun ei hyväksy ollenkaan missään päin maailmaa näitä miesten tapoja hoitaa konflikteja...

  Tätä minä en lakkaa sinussa, Iines ihmettelemästä. Miehet sitä ja miehet tätä ja kylläpä ne on hirveitä voi voi! Sodatkin ovat vain ja ainoastaan miesten syytä.
  Kun saataisiin enemmän naisia johtotehtäviin, niin sodatkin loppuisivat...

  Ja kuitenkin suomalaisia tyttöjä ja poikia on jälleen kerran lähettämässä tapettaviksi maailman ääriin nainen. NAINEN! Ja taustalla yllyttää ja räksyttää kaikkien amatsonien äiti Elisabeth Rehn, hänkin todistettavasti nainen. NAINEN! Ja päätökset siunaa eduskunta, jossa on vähän pirusti naisia. NAISIA.

  Kaikilla sotaan lähetettävillä on tiettävästi äiti. Nainen. En ole kuullut yhdenkään YK-soturin äidin vaativan lastaan pois tulilinjalta. Suomalaisia on jo kuollut ja tulee vielä kuolemaan. Se ei naisiamme huoleta.

  Uskon kuitenkin vahvasti siihen, että kun ensimmäinen naissotilas tuodaan kotiin sinkkiarkussa kauniit nuoret rinnat kranaatinsirpaleiden repiminä, kauniit kasvot luonreikien täplittämänä, ilman toista säärtään, jonka tienvarsipommi repi irti, alkaa kova huuto.

  Venäjällä on jo yli parikymmentä vuotta toiminut "Äidit sotaa vastaan"-liike, joka mm. haki lapsiaan pois Afganistanista. Nyt olisi Suomen äideillä ja naisjärjestöillä elämänsä tilaisuus "tehdä ryssät", ottaa kantaa, näyttää voimansa ja hakea ne lapset sieltä kotiin.

  Nämä YK-soturithan ovat 20-25-vuotiaita. Heidän suurin innoittajansa on verovapaa Mersu, jonka saa palveltuaan muutaman vuoden. Muuta ideologiaa heillä ei ole. Tiedän asian, olen vierailut monissa YK:n rauhanturvaleireissä.

  Voi pyhä jysäys! Miksi emme pane täällä toimeen keräystä, jolla jokaiselle Afganistanin suomalaissoturille hommataan se auto kotipihalle. Ja lapset takaisin kotiin.

  Turvatkoot rauhaa maailmalla ne, jotka ovat sen rikkoneetkin! Suomalaiset eivät ole tiettävästi hiljattain aloittaneet yhtään sotaa. Meillä ei ole mitään velvoitetta selvitellä muiden paskoja. Eikö näin yksinkertainen asia mene suomalaisen naispäättäjän kaaliin?
  Ei, meidän pitää olla joku ihme "rauhanturvaamisen suurvalta". Minkä helvetin takia, saanko kysyä?

  Jo sillä rahalla, mikä menee yhden tukikohdan rakentamiseen ja ylläpitoon voitaisi kustantaa muutamalle sadalle nuorelle uudet Mersut ja vielä motskarit kaupan päälle.

  Afganistanissa ovat yrittäneet kukin vuorollaan niin venäläiset, britit, amerikkalaiset kuin naapurikansatkin. Aina he ovat tulleet verissä päin takaisin. Niin tulevat vielä suomalaisetkin. Monta tyttöä ja poikaa kuolee puolustaessaan - niin mitä?

  Libyasta voi tulla uusi Vietnam. Ja meidän on pakko mennä mukaan, "jos YK pyytää". Näinhän Tarde Halonen, nainen, narisee telkussa.

  Käsitykseni on, että vasta naisten laajamittainen osallistuminen politiikkaan on tehnyt Suomesta sen, mikä se nyt on: koko maailman sosiaalitoimisto ja sotilasvarasto, josta otetaan tarpeen mukaan tyttöjä ja poikia taistelemaan mihin tahansa maailman kolkkaan. Haloset, Braxit, Thorsit ja muut kukkahatut hyryävät tyytyväisyydestä kun on päästy kaikkiin mahdollisiin ytimiin ja päästy halailemaan maailman mahtavimpia miehiä.

  Nyt Iines varmaan huomauttaa, että Halonen kieltäytyi lähettämästä hävittäjäkoneita Libyaan. Pitää paikkansa. Ja tiedätkö miksi? Ne hävittäjät maksavat jumalattomasti, olikohan 50 miljoonaa euroa kappale. Ei meillä ole varaa menettää yhtään kallista sotakonetta.
  Mutta ihmishenki on Haloselle ja mullle naispäättäjille halpa. Varsinkin kun kyseessä on nuori poika.

  Mutta nämä naisasianaisemme jaksavat vinguttaa samaa levyään maailmasta, jossa miehet ja vain miehet ovat sotaa sytyttäviä demoneita ja naiset vaikertavat haudoilla kädessään se naisen 80 senttiä.

  VastaaPoista
 77. Iines, noin valmiiksi en asioita ole ajatellut.

  Kun joskus olin työpaikkakoulutuksessa ja teimme ryhmätöitä, kelpasivat kaikenlaiset ideat, joita porukalla pohdittiin eteenpäin. Osa raakattiin, osa synnytti jatkoideoita. Ehkä esittämäni hulu idea jalostuisi samalla tavalla käyttökelpoiseksi.
  Yhdyskuntapalvelua riittäisi vaikkapa erolaisissa hoivatöissä, joita vapaaehtoiset tekevät nyt jo muutenkin. Edellisen lisäksi voisi olla teoreettista koulutusta ym.
  Jos valtakunnan viisaat päät pantaisiin yhteen, niin eiköhän mielekästä ja yhteiskuntaa hyödyttävää tekemistä löytyisi.

  Iines, ei kouluttamattomien ihmisten ole tarkoitus ole paikata ammatti-ihmistä.
  Jos olisin itse tilanteessa, että joutuisin olemaan sisällä viikkotolkulla pääsemättä ulos, ottaisin mielelläni vastaan JONKUN, joka veisi minua ulos. Tai jos kökkisin neljän seinän sisällä pääsemättä itse turvallisesti suihkuun, ilomielin ottaisin avun vastaan kouluttamattomalta nuorelta. Tai jos joku ystävällinen ihminen keskustelisi kanssani kiireettä, se tekisi elämästäni paremman. Edellä mainitseman asiat eivät vaadi ammattikoulutusta.

  VastaaPoista
 78. Täytynee hieman oikaista vV:n uutisia "poikiemme" (lastemme?) lähetämisestä "tapettavaksi" Libyaan.

  Suomella on YK:n mandaatti rauhanturvaajien lähettämisestä maailman kriisipesäkkeisiin. Jos käsky/pyyntö tulee, lähettetävien osastojen/osaston on 10vrk:n kuluessa tästä oltava siinä paikassa, minne osoitettu on.

  Tähän ei voi vaikuttaa Tarja Halonen eikä kukaan muukaan yksittäinen päättäjä missään maassa.

  Sopimukset ovat siis laadittuja jo aikoja sitten kun YK:n jäseniksi on heretty. Toki sopimuksen yksityiskohtia on myöhemmin viilattu ja höylätty; päivitetty.

  Tarja Halonen ja samoin yös se kenraali, jota vV:n mainitsemissa uutisissa haastateltiin, painottivat nimenomaan etteivät HE ole ketään eikä minnekään lähettämässä. Tämän mahdollisen liikekannallepanon valmiuksista vain oli kyse. Eikä sotilaitamme lähetetä sinne tappamaan tai tapettavaksi vaan ensisijaisesti turvaamaan evakuointi-, ym asioissa.

  VastaaPoista
 79. Iines, edelliseen vielä. Eivät pojatkaan enää vuotta ole armeijassa, elleivät joudu / pääse aliupseerikoulutukseen jne. Onko pakollinen palveluaika puoli vuotta, joku varmaan osaa sanoa. Ja jos naisille pakollinen armeijaan rinnastettava palvelu joskus tulisi, keinot ja rahat kyllä löytyisivät. Pistettäisiin löytymään.

  VastaaPoista
 80. Valto-Ensio, toki tunnen pääpiirteissään sopimukset, joihin Suomi on sitoutunut.

  Mutta jos Suomen presidentti vain tiukasti sanoisi, että sotaa käyvään Afganistaniin ja huippuvaaralliseen Libyaan emme poikiamme ja tyttöjämme lähetä, mitä YK sille voisi? Ei mitään.

  Luultavasti käytävillä supistaisiin, että kerrankin nähdään valtionpäämies, joka ajattelee omilla aivoillaan eikä mene mukaan jokaiseen koohotukseen, jonka amerikkalaiset sattuvat keksimään.

  Halonen ja kenraali livistävät yksinkertaisesti inhimillisestä vastuustaan luistelemalla YK-sopimusten taakse.

  Tämän seurakunnan läsnäollessa kysyn sinulta Valto-Ensio: Kumpi on tärkeämpi, nuoren suomalaisen henki vai joku pykälä YK-asiakirjoissa?

  VastaaPoista
 81. Rauhan turvaaminen ja hädänalaisten auttaminen paikan päällä on jopa altruistinen ajatus. Pakkohan tuollaista on tukea ja kannattaa.

  Tuo vaan tietämätöntä ihmistä epäröittää, kun rauhanturvaamisessakin aina on kytköksiä, kumarteluja ja pyllistelyjä yhtaikaa. Lopulta ei tiedä, mikä toimi tukee ja kenenkä etuisuutta.

  Täkäläinen poika sanoi menevänsä rauhanturvaajaksi saadakseen upean auton. No, mikäs siinä. Voihan siellä kuolla. Ja kai sitä täälläkin nuorukainen käy töissä saadakseen sen upean autonsa.

  PS Miksi enää ei puhuta aseistariisunnasta niin kuin minun nuoruudessani? Onko se idea jo kuopattu?

  VastaaPoista
 82. Höyrypäitä ja sotahulluja on aina ja tulee olemaan. Ihan sama heille, menevätkö minne itseään tapattamaan. Eivätpähän ole nyrkkeilemässä öisissä nakkijonoissamme.

  Ja kyllä minä näen edes pienen pienen murusen hyvääkin rauhanturvaamisessa jossei sillä nyt lajimme verenhimoa saadakaan koskaan laantumaan.

  VastaaPoista
 83. van V,

  olen itsekin miettinyt, miksi mies nousee usein kirjoituksissani pahan tekijäksi. Sanon heti, että mies ei nouse kuitenkaan vihan kohteeksi, niin kuin hätäinen joskus väitti.

  En vihaa miestä, vaan heti ottaisin, kun kiinni saisin, jos sillä olisi terävät aivot ja kerkeä kieli ja kiltti mieli ja se tykkäisi minusta kuin hullu puurosta.

  Ehkä minun elämässäni mies on ollut epäonnistuja, enkä puhu nyt materiasta ja aineellisesta pärjäämisestä, vaan ihmissuhteissa toimijana. Kai pettymykseni juontaa naisen elämän tärkeimpään ja vaikuttavimpaan miessuhteeseen, isäsuhteeseen.

  Isä oli kiltti ja rakastava, mutta ei suoriutunut elämästään miehenä ja isänä ja omana itsenään, aikuisena miehenä niin kuin resurssit olisivat osoittaneet, vaan meni kaikkien rimojen alta alkoholisoituneena.

  Samoin läheisten ystävieni isät väistyivät, kuolivat pois nuorina jättäen naiset selviämään yksin vetreinä keski-ikäisinä leskinä tai elävinä juopon tai sadistisen miehen leskinä.

  Omia miesuhteitani en tahdo tässä eritellä, mutta en ole löytänyt sitä molemminpuolista luottamusta ja itsestäänselvää suhteeseen sitoutumista, mitä olen kaivannut ja johon olisin ollut kyllä valmis. Jokaista mennyttä ystävääni muistan silti hyvällä, paha ei ollut yksikään heistä.

  VastaaPoista
 84. Tämähän se vasta naivi kommentti on:
  "kun lukee vaikka Tuntematonta, niin kyllä siinäkin miesten yksi teema on "kenen leipää syöt, sen lauluja laulat."

  Edellisessä blogkirjoituksessa kun juuri mainitsit:
  "Jälkipolvien ryssänvihakaan ei ole rasismia, koska vihalle oli oikeutus. Moni menetti kotinsa ja omaisiaan. Suomi menetti maitaan."
  Tuo tulkinta edellyttää että puhut vapaussodasta. Nyt yrität väittää asioiden olevan päinvastoin.


  Sen sijaan Tuntemattomasta kyllä löytyy sanonta: “Koskela Suomesta – syö rautaa ja paskantaa kettinkiä.”

  VastaaPoista
 85. Delilah,

  yhdyskuntapalvelu sopii kyllä ajatusmaailmaani, en missään nimessä ole sitä vastaan ajatusten tasolla, enkä ehkä käytännönkään, jos tuo palvelu sitten vaan on yhtä laadukasta ja rahallisesti resurssoitua kuin armeijakoulutus.

  VastaaPoista
 86. Anonyymi, häh?

  Nyt tipahdan kelkastasi, vaikka pinnistelen ymmärtämiskykyni äärirajoilla.

  En tiedä, mitä nyt minulta peräät, joten sanonpa vain, ettei ryssänviha ole mielestäni rasismia. Sotaan kuuluu viha vihollista kohtaan, ja tällöin kieleen syntyy liuta uusia sanoja ja metaforia, joilla vihollista tehdään pienemmäksi mielikuvien tasolla.

  Koen rasismin aktiiviseksi aggressioksi pelkästään syntyperän vuoksi, vaikka aggression kohde ei olisi tehnyt mitään pahaa. Tämä näin nopeasti hahmotellen.

  Tuntemattomassa on vahva henki, että isänmaa tarvitsee poikiaan, ja vaikka tämä reissu onkin paskareissu, niin tuleepahan tehtyä - eli kenen leipää syöt, sen lauluja laulat. Tämä vertauskuva toteutuu upeimmillaan siinä, kun Lehto, Määttä ja Rahikainen seisovat käskystä kovennettua hävittäjien pommisateessa.

  VastaaPoista
 87. Rauhanturvatehtävät ovat muuttuneet, ne eivät enää ole sellaisia kuin muinoin Suezilla.

  Suomi välittömästi pois Afganistanista.

  Libyaan meillä ei ole mitään asiaa, sen yhden kahjon jälkeen vaihdetaan vain joku amerikalle mieleisempi kahjo.

  Suomen ei tarvitse olla missään maailmapolitiikan keskiöissä, ei se sitä voi ollakaan viidellä miljoonalla asukkaalla ja syrjäisellä maalla.

  Turhaa nuolemista.

  VastaaPoista
 88. Iines, kuten sanoin, _jos_ ase/siviilipalvelus järjestetään jatkossakin kansalaisvelvollisuutena, en näe mitään syytä, miksei tämä velvollisuus koskisi naisiakin.

  Ja kyllä, mahapalkalla. Ihan niin kuin miehilläkin.

  Rahoituskysymyksiisi jo vastasinkin. Taivastelet "mistä majoitus, kuka maksaa jne." Maksu ja majoitus tapahtuu tietenkin TÄYSIN SAMOIN KUIN SIVAREILLEKIN. (anteeksi caps lock, mutta ajattelin varmentaa että menee tällä kertaa perille). Mitä muuta kuvittelit? Että naiset saisivat sukupuolensa ansiosta jotain oikeaa palkkaa?

  Eikä vanhustyö suinkaan ole ainut tarpeen kohde kotimaassa. Apuhoitajiksi, apunuoriso-ohjaajiksi, apusiksitaitäksi, kaikenlaisiin apurin hommiin eri sektoreille. IHAN NIIN KUIN MUUTKIN SIVARIT.

  Mielelläni kuulisin tosiaan perustelusi, miksi toiselta sukupuolelta voidaan vaatia vuotta elämästä yhteiskunnan palveluksessa mutta toiselta ei. Ja vielä kerran, rahoituskysymys se ei tosiaankaan ole.

  VastaaPoista
 89. Jaahah on kova jankuttamaan, mutta mitäpä sitä mieleipiteensä eteen ei tekisi. Siinähän sitä oppii jotain vaikka ikääkin olisi.

  Miesten ja naisten erot sen tekevät, ettei molempia sukupuolia joka asiaan edes tasa-arvon nimissä tarvitse, eikä pidä, mennä vaatimaan. Eikä ainakaan näissä tappohommissa joihin meillä miehillä on jo ammoisten kutsumusten vuoksi niin kova halu.

  Aiemmin jo mainittiin naisen elämää synnyttävät sekä ylläpitävät taidot ja ominaisuudet.

  Jo raskausajassa on jokaisella äidillä ollut moninkertaisesti työtä ainakin tähän saakka enemmän kuin yhdellekään varusMIEHELLE vajaan vuoden kestävine leikkimisineen, joka nykyään varsinkin on vain lähempänä käytäntöä olevaa playstations-pelejä.

  Tasa-arvosta on aiemminkin jankattu. Täys-sellainen on kuitenkin mahdottomuus niin kauan, kuin toukka siellä kohdussa oppii jo sanomaan, kumman sukupuolen edustajana haluaa tänne perkeleelliseen elämään syntyä.

  Palkka- yms asioissa jotka ovat lähinnä loogisesti pääteltävissä olevia yhteiskunnallisia ja työmarkkinallisia kysymyksiä voitaneen mielienmaanmuokkausten jälkeen joskus päästäkin.

  Setä saa pimpan tai täti roikkuvaiset jalkojensa väliin aikuistuttuaan jos tahto on kova ja asiantuntijoiden kanssa prosessin läpikäynyt. Se ei ole tasa-arvokysymys.

  Minä en missään nimessä kannata naisten armeijaa pakollisena. Sinkkunaisia, tai niitä, jotka vielä kerskenkasvuisina luulevat haluavansa elämältä jotain muuta kuin äitiyttä, on kyllä vapaaehtoisinakin sinne tarpeeksi tyrkyllä.

  Luin eilen eräästä kolumnista, (Matti Apunen, Hesari) joka välitti tekstissään sellaisen tiedon, että täysi-ikäisyys pitäisi nostaa takaisin 21. ikävuoteen koska ihminen ei ennen sitä ole henkisellä tasolla aikuinen. Pojat jopa vasta 24 täytettyään alkavat saavuttaa joissain vaikeimmissa kysymyksissä sen iän, että ehkä osaisivat itse oikeita päätöksiäkin tehdä.

  VastaaPoista
 90. Valto, pakko jankuttaa kun ei mene viesti perille. Olen jo useaan kertaan todennut, että

  a) jos ase/siviilipalvelus on kansalaisvelvollisuus, ei ole järkevää syytä miksei se koskisi myös naisia;

  ja

  b) naisille varmaan soveltuisi ensisijaisesti jonkinlainen aseeton yhteiskuntapalvelus. Valitkoot itse.

  Eli siis naisille sivari ensisijainen vaihtoehto.

  Mutta niinpä vaan sinäkin vaahtoat, miten naisten käsiin ei ase sovi, tappohommiinko heitä haluat, sitäpaitsi nykyarmeija on pullapoikien leikkiä, toista se oli silloin Kollaalla jne.

  P.S. Voi helvetti muuten teidän gentlemanniksi itseään kuvittelevien kanssa.

  VastaaPoista
 91. Jaahah, ei kyllä mene mullekaan perille, miksi jankkaat. Mutta gentlemannin prässeissänihän se vika vissiin silloin on...

  VastaaPoista
 92. Juu ja terveisiä vaan sinne profeministiyhdistykseen.

  VastaaPoista
 93. Entäs jos YK vedettäisiin tyyten pois näistä rauhaanpakottamis- ja värväysoperaatioista välivouhkana olemasta?

  Jokin muukalaislegioonan kaltainen, mutta laillinen värväystoimisto jokaiseen isompaan kaupunkiin. Saisi hakeutua ne, joita huvittaa ja joilla seuraavat pääsyvaatimukset (vähintään) täyttyvät:

  Asepalveluksen suoritettu kotimaassa, yletön kiinnostus aseisiin, kamppailulajien himoharrastus, psykopaattisuus sillä edellytyksellä, että siihen määrätyt lääkkeet toimivat jarruttavana tekijänä siihen pisteeseen, kunnes on välttämätöntä laskea miehet irti. Sakkojen, verorästien, huoltajuusmaksujen ja ulosotossa olevian saatavien maksukyvyttömyys (kun on allekirjoittanut viiden vuoden värväyssopimuksen, velat on kuitattu ja anteeksiannettu), päihde- ja huumeriippuvuus etc. etc.

  VastaaPoista
 94. Jos minä olisin presidentti ja siis armeijan ylipäällikkö, määräisin Suomen sotilaallisesti puolueettomaksi maaksi. En ymmärrä, ettei Halonen toimi tähän suuntaan, voimakastahtoinen kun on. On varmaan yhtä tyhjän kanssa suomalaispoikien käydä siellä astumassa miinaan tai hankkimassa mersurahat.

  Ymmärrän vain sellaisen rauhanturvaamisen, joka on altruistista ja josta konkreettisesti on hyötyä rauhan edistämisessä. Toisin sanoen ne maat, jotka antavat poikiaan jonnekin turvaamaan rauhaa, saakoot myös puhe- ja äänivaltaa kyseisen maan ja sitä vastaan sotivan maan asioissa. Ahtisaari/Halonen/pääministeri + rauhanturvajoukot sinne tuleen yhdessä olisi hyvä symbioosi.

  VastaaPoista
 95. Jaaha,

  pane nyt käsi sydämelle tai raamatun päälle ja sano rehellisesti, onko Suomella varaa nostaa puolustusmenojaan neljänneksellä tai kolmanneksella, jopa enemmälläkin?

  Et ota ollenkaan kantaa esittämiini resurssien hintoihin, vaan sivuutat ne toteamalla, että maksaahan poikienkin armeija. Kun siis poikienkin armeija on supistusten edessä.

  Ei se voi mennä niin, että naiset lykättäisiin sairaaloihin ja vanhainkoteihin ajatuksella, että työ tekijäänsä neuvoo, kaikkihan nyt nuo hoitohommat osaavat.

  Noihin hoitohommiin on nykyään korkeakoulutasoinen koulutus ammattikorkeakouluissa, ja pitkälliset työssäoppimisharjoittelut.

  Nuo työssäoppimisharjoittelut rasittavat nyt jo sairaaloita, sillä jokaisella oppilaalla on oma henkilökohtainen ohjaajansa, joka opettaa hänelle työn. Näistä ohjaajista on nyt jo pulaa, joten miten sitten, jos yhden ikäluokan kaikki tytöt pelmahtavat sairaaloihin työtä oppimaan. Siinähän menee sairaala sekaisin. Missä nämä kaukaa tuotetut tytöt asuisivat, kun he olisivat hajallaan ympäri Suomea. Ei voi olla mitään asuntoloita?

  Ei, Jaaha, ei se mene noin se naistenkaan työ. Tarvitaan kouluttajat, opettajat, eikä se määrä ole pieni eikä valtiolle ilmainen. Minua ainakin hirvittää tuo kustannuspuoli, sillä luottamusmiestyössäni opin ottamaan huomioon ihmisen työn hinnan, kaiken sen, mitä siihen tarvitaan ja mistä se hinta muodostuu.

  VastaaPoista
 96. Vielä, Jaaha,

  naisilla ei ole mitään velvollisuutta mihinkään yhdyskuntapalveluun sillä periaatteella, että miehillä on armeija.

  Tekisi mieli vetää esiin se äitiyskortti ja ruveta synnyttämään. Voisi esittää, että hedelmöitynyt munasolu istutettaisiin miehen vatsaan tekokohtuun, kun kerran nainenkin. Kyllä se siellä kasvaisi ja leikattaisiin ulos vaikka vatsan kautta.

  Ja mitä vielä - määrättäkööt miehet pakolliselle isyyslomalle, kun äiti on lopettanut omansa. Se olisi siis ihan pakkopeli tulla pois työstä ja vastata perheen hoidosta koko loman ajan.

  VastaaPoista
 97. "Onko Suomella varaa nostaa puolustusmenojaan neljänneksellä tai kolmanneksella, jopa enemmälläkin?"

  Niin, useamman kerran siis olen tähän jo vastannut, mutta se on kuulemma jankutusta.

  Nämähän ovat aivan stetsonista temmattuja lukuja. Sitä paitsi suurin osa puolustuskuluista tulee kalustohankinnoista, ei varusmiesten majoituksesta ja muonituksesta. Puhun nyt Horneteista jne., en jalkaräteistä.

  Niissä paikoissa, minne naiset laitettaisiin, olisi varmaan suurin osa tarvittavista tavaroista valmiina. Joka tapauksessa sivarien kalustokustannukset ovat minimaaliset.

  "Noihin hoitohommiin on nykyään korkeakoulutasoinen koulutus ammattikorkeakouluissa, ja pitkälliset työssäoppimisharjoittelut."

  Ei tässä mitään hoitajia olla hakemassa, ei edes apuhoitajia. Sivarit tekevät hanttihommia, niin kuin varusmiehetkin. Viikataan lakanaa varastolla ja niin päin pois. Luulisi lahjakkaiden tyttöjen oppivan nopeasti nämä asiat - armeijassakin tämä onnistuu parissa viikossa.

  "Missä nämä kaukaa tuotetut tytöt asuisivat, kun he olisivat hajallaan ympäri Suomea. Ei voi olla mitään asuntoloita?"

  Eiköhän naisten kotipaikkakunnilta löydy tarpeita apureille. Asuvat siis, niinkuin tuossa iässä muutenkin, joko KELAn tukemana tai vanhempien luona. Ei muutosta jo vallitsevaan tilanteeseen. Tai jos jotain kasarmeja tarvitaan, niin tyhjiä koulurakennuksia jne. kyllä löytyy Suomesta.

  "luottamusmiestyössäni opin ottamaan huomioon ihmisen työn hinnan, kaiken sen, mitä siihen tarvitaan ja mistä se hinta muodostuu."

  Älä sotke siviilipalvelusta työhön, koska se ei sitä ole.

  Ilmeisesti tämä mättää. Luulet, että varusmies/siviilipalvelus on jotain työhön rinnastettavaa. Ei ole, se on lakisääteinen komennus, josta ei makseta palkkaa eikä sitä koske työlainsäädäntö.

  VastaaPoista
 98. Kärryajossa kannatta olla varovainen, varsinkin kun ajelee perälauta auki, siinä voi tosiaan pudota.


  Rasismiin en viitannut millään tavoin, vaan isänmaallisuuteen, oman maan puolustamiseen.

  Siihen jo vastasitkin: "Paskareissu, mutta tulipahan tehtyä".


  Tuossa "kovennetussa" oli kysymys yhteishengestä, kaveria ei jätetä -mentaliteetistä joka on vaatimattomammankin sodankäynnin ehto. Elokuvatraamallinen näkemys oli se raamatullinen asetelma, ristillä riippuvista miehistä. Kokonaan toinen juttu on se onko sotiminen yleensäkään järkevää.

  Kohtauksen juju oli siinä että Hietanen vei miehet suorittamaan kovennettua keskelle "korpea" eivätkä jääneet pommitettavaan kohteeseen.

  VastaaPoista
 99. Iines:

  "naisilla ei ole mitään velvollisuutta mihinkään yhdyskuntapalveluun sillä periaatteella, että miehillä on armeija."

  ja sitten:

  "määrättäkööt miehet pakolliselle isyyslomalle, kun äiti on lopettanut omansa. Se olisi siis ihan pakkopeli tulla pois työstä ja vastata perheen hoidosta koko loman ajan."

  Kyllä se kantasi on jo tullut selväksi. Naisilla ei ole velvollisuutta tehdä yhtään mitään, miehillä on asevelvollisuus ja nyt määräilet jo pakollista isyyslomaa.

  Miten se pakko koskeekin aina vain toista sukupuolta?

  Ymmärrätkö itse, miten absurdeilta nämä sinun juttusi saattavat loogisesti ajattelevalle ihmiselle vaikuttaa?

  VastaaPoista
 100. Mutta naisten on toistaiseksi pakko synnyttää niin kauan kunnes tekokohtu, jossa uusia jaahaksiakin saadaan tänne kiistelemään joutavia kun muuta tekemistä ei ole. Ja naisten on myös imettäminen, sekä suositus siitä, että vähintään kolme ensimmäistä vuotta olisivat vauvan saapuvilla alati. Ensimmäinen vuosi joka tapauksessa yövalvomista tunnin-kahden välein tapahtuvine syöttämisineen ja jossa ei mitään lakisääteistä valvomisrajaa ei ole olemassakaan vaikka olisivat koliikkivauvoja kaikki kolme peräkkäin tehtyä...

  Tekemiset ovat vielä isompienkin lasten kanssa esmes tällaisia koko ajan: Samalla kun vilkaisin välillä tänne, keittelin nakkikeiton, kävin mukulat koulusta, kaupasta eineksiä, katoin pöydän, komensin syömään lautaset tyhjiksi, siivosin pöydän, kehotin läksyjentekoon, ja koko ajan mekastuksen hillitsemistä, kysymyksiin vastauksia, iskä!-huutoihin reagoimista ...

  Mutta nämä "naistentyöthän" eivät ole mitään oikeita tekemisiä, vai mitä Jaahah?

  VastaaPoista
 101. Luulet, että varusmies/siviilipalvelus on jotain työhön rinnastettavaa. Ei ole, se on lakisääteinen komennus, josta ei makseta palkkaa eikä sitä koske työlainsäädäntö.

  On varmaan tarkoituksenmukaista, että maalla on armeija. Meidän valtiollamme nyt ainakin on valtion armeija ja sillä hyvä.

  En tosiaankaan ymmärrä, että koska meillä on pakollinen valtion armeija, naiset tulisi määrätä sairaaloihin lakanoita viikkaamaan. Millä tavalla se edistää maan puolustusta?

  Ei naisia kuitenkaan sodan aikana komenneta lakanaviikkauksiin paikkakuntansa sairaaloihin, vaan jonkun pitää hoitaa lapset, kodit ja yhteiskunnan työt sodankin aikana. Naisille tämä osa jäisi, ja sen he osaavat.

  Mikä hemmetin tarkoitus tuolla yhdyskuntatyöllä siis olisi? Millä tavalla lakanaviikkaus auttaisi sodassa?

  Minusta olisi mielekästä harjoitella yhdyskuntapalvelussa tulevaisuutta varten, ihan niin kuin miehetkin harjoittelevat tulevaa sotaa varten. On yhteiskunnan voimavarojen tuhlausta panna kokonainen naisikäluokka rangaistukseksi tekemään jotakin, mitä sodan aikana ei tehdä.

  Jos naisten yhdyskuntapalvelu onkin siis verhottua työtä, jonka ilman näitä yhdyskuntanaisia joku joutuisi tekemään, tulee työstä tietenkin maksaa palkka.

  VastaaPoista
 102. Valto, yhdenkään naisen ei ole pakko synnyttää. Kyse on valinnasta.

  Eikä muutenkaan jonkun synnyttämisen perusteella voi lopun ikäänsä sluibata.

  VastaaPoista
 103. "En tosiaankaan ymmärrä, että koska meillä on pakollinen valtion armeija, naiset tulisi määrätä sairaaloihin lakanoita viikkaamaan. Millä tavalla se edistää maan puolustusta?"

  Kuten nyt jo varmaan sadannen kerran totean, kyse ei ole pelkästään armeijasta.

  Eihän siviilipalvelukaan maan puolustusta edistä, tarjoaapahan lähes ilmaista työvoimaa hanttihommiin.

  Sekin on siis kansalaisvelvollisuus.

  Ja lakanoita viikkaavat sivarinaiset (hyiiiiii, lakanoita!) auttaisivat merkittävällä tavalla esim. niitä valtavissa suorituspaineissa painivia hoitolaitoksia. Kyseessä ei ole rangaistus, vaan mahdollisuus tehdä jotain maansa eteen.

  Samoin kuin miehetkin tekevät.

  VastaaPoista
 104. Vielä erikseen, Jaaha,

  naisillako ei minun mielestäsi ole velvollisuutta tehdä mitään sodan aikana?

  Siis naisethan pitävät koko lafkan, isänmaan pystyssä, kun miehet ovat rintamalla. Naiset hoitavat lapset, työt, vastuun, elannon.

  Tämän lisäksi naisilla on ollut taipumus auttaa rintamamiehiä ihan oma-aloitteisesti monin tavoin, lottina ja muutoin. Taatusti nytkin Suomen naiset olisivat rinta rinnan mukana avustustyössä sotilaiden hyväksi ilman mitään pakollisia yhdyskuntapalveluita.

  VastaaPoista
 105. Jaaha,

  minusta siviilipalvelu on yhtä tyhjän kanssa, se tulisi lopettaa ja armeijasta tulisi tehdä kaikille vapaaehtoinen.

  VastaaPoista
 106. "naisillako ei minun mielestäsi ole velvollisuutta tehdä mitään sodan aikana?"

  Kyse onkin siitä, ettei naisilla ole velvollisuutta tehdä mitään rauhan aikana. Miehillä on.

  Synnyttäminen on ihan nasta juttu, mutta jos joku 6 kk sivari jotenkin estää sen, parempi jättää synnyttämättä. Muutenkin suomalainen äitiys on varmaan tuetuinta maailmassa, ei siitä varsinaista sankaritarinaa saa.

  Suomen pystyssä pysyminen sotien aikana naisten ansiosta on tarkoin hellitty myytti. Varmaan naisetkin jotain tekivät, mutteivät Suomessa siirtyneet esim. tehtaisiin samoin kuin jenkeissä tai briteissä. Näitä hommia hoitivat edelleen työnsä puolesta vapautuksen saaneet miehet.

  Lotille kaikki kunnia - tietysti tämäkin toiminta oli ns. vapaaehtoista.

  VastaaPoista
 107. "minusta siviilipalvelu on yhtä tyhjän kanssa, se tulisi lopettaa ja armeijasta tulisi tehdä kaikille vapaaehtoinen."

  Samaa mieltä. Mutta jos näin ei tapahdu, palveluvelvollisuus pitää ulottaa koskemaan myös naisia.

  VastaaPoista
 108. Oletkohan horoskoopissa härkä?

  No ei se mitään, täällä toinen.

  Asiallisesti ottaen huomaan, että olet nähnyt valon. Hyvä niin, ymmärrän mitä puhut, mutta olen eri mieltä.

  VastaaPoista
 109. Sotilaiden värväys Ruotsin armeijaan ei ole sujunut odotusten mukaisesti. Armeijan oli määrä rekrytoida 5300 sotilasta ja merimiestä vuodenvaihteeseen mennessä, mutta todellisuudessa määrä jäi alle puoleen tavoitteesta.

  Yleinen asevelvollisuus lakkautettiin Ruotsissa viime kesänä. Tulevaisuudessa armeijan on määrä nojata ammattisotilaisiin, tilapäisesti palkattuihin sotilaisiin sekä kodinturvajoukkoihin.

  Tuo lienee se syy miksi Ruotsissa työttömät velvoitetaan sotatyöläisiksi. Suomessa olisi helppo värvätä kodinturvajoukkoihin kaikki aseharrastajat ja metsästäjät, aseet olisivat jo valmiina. Metsästyksen ja ampumaurheilun kasvu extremenä naisten keskuudessa olisivat he oiva lisä.

  VastaaPoista
 110. Mielestäni merkittävin kysymys on, että tarvitaanko Suomen kaltaisessa maassa lainkaan armeijaa?

  Onko pelättävissä, että tapahtuisi sama kuin 72 vuotta sitten, jolloin iso naapurimaa neuvotteli kanssamme silmänlumeeksi oikeuttaakseen jo päättämänsä maamme miehityksen?

  (Jos joku epäilee, viittaan M-R-sopimukseen ja muiden siinä mainittujen maiden kohtaloon.)

  Onko pelättävissä, että naapurimaissamme valtaan pääsisivät gaddafin, saddamin, gbagbon, mugaben, aminin, osaman, radovanin, slobovanin kaltaiset, jotka silmää räpäyttämättä ottavat väkisin sen minkä katsovat otettavissa olevan?

  (Muistakaa, että isot maat sotivat aina vain maasta ja tavarasta, pienet kansat olemassaolostaan.)

  Suureksi ihmeekseni vain Ruotsissa tällaisen uhkakuvan katsotaan olevan aidosti olematon.

  Miksi päättäjämme eivät katso Suomen olevan täysin turvassa, vaan varautuvat koko ajan mahdolliseen hyökkäykseen ylläpitämällä suurta ja hyvinvarusteltua asevelvollisuusarmeijaa?

  Tietävätkö he jotakin, mitä me emme tiedä?

  Miksei Suomi julistaudu yksipuolisesti Rauhan Valtakunnaksi, jonka luottamus naapurimaihin on 100 %:nen ja joka siksi uskaltaa luopua armeijasta?

  (Yksilötasolla Rauhan ja Sovun Ideaaliin ei kai ihan luoteta, koskapa en ole kuullut kenenkään ehdottavan poliisin lopettamista?)

  VastaaPoista
 111. Keskustelu naisten ase- tai muista velvollisuuksista näkyy ajautuneen neuralgiseen pisteeseen. Mitäs jos puhuttaisi välillä Iineksestä, blogiemännästämme? Heitit aika mielenkiintoisen väitteen tuolla edellä:

  "van V,
  olen itsekin miettinyt, miksi mies nousee usein kirjoituksissani pahan tekijäksi. Sanon heti, että mies ei nouse kuitenkaan vihan kohteeksi, niin kuin hätäinen joskus väitti.
  En vihaa miestä, vaan heti ottaisin, kun kiinni saisin, jos sillä olisi terävät aivot ja kerkeä kieli ja kiltti mieli ja se tykkäisi minusta kuin hullu puurosta."

  Tämän ja aiempien kirjoituksiesi perusteella on aika helppo hahmotella kuva ihannemiehestäsi. Se on tässä:

  http://www.youtube.com/watch?v=f8EFDY_AXtM

  Sano heti, jos olen väärässä.

  VastaaPoista
 112. Iines: "Siis naisethan pitävät koko lafkan, isänmaan pystyssä, kun miehet ovat rintamalla."

  Näin oli viime sodassa.

  Uudessa, toivottavasti ei ikinä tulevassa, sodassa vihollista ei pysäytetä rintamalle, vaan sen annetaan tulla sisämaahan, tänne naisten ja lasten keskelle, jossa se sitten tuhotaan.

  Viralliselta nimeltään kyse on aluepuolustuksesta.

  Siviilien kannalta siisti rintamasota on ikävä kyllä menneisyyttä. Tulevaisuutta on raaka sota keskellä siviiliasutusta, sellaista josta saamme joka päivä esimerkkejä Afrikasta ja Afganistanista.

  Edellinen sota oli karmea rintamalla ja seuraava on karmea myös kotirintamalla.

  VastaaPoista
 113. Aluepuolustusta se olisi, vielä ikäväpää kuin rintamasota.

  Ongelma on myös se, että jos hyökkääjä olisi joku suurvalta, maata puolustavat julistettaisiin terroristeiksi alle viikossa. Näinhän on käynyt.

  VastaaPoista
 114. Riku, mitä aiemmin sanoit rauhan turvaamisesta Suezilla ja Libyassa on varmasti totta. Kyse on aivan eri asioista.

  Venäläiset ovat jotain oppineet. Elokuva "Yhdeksäs komppania" näyttää totuuden ja vain totuuden rauhanturvaamisesta Afganistanissa. Filmin traileri löytyy täältä:
  http://www.youtube.com/watch?v=yADvlhkseTE&feature=autoplay&list=PL59B9D79C84D4F90E&index=2&playnext=2

  Venäläiset ovat myös arvostelleet länsimaita Libya-touhuista.
  Voi myös olla, että hekin haluaisivat osansa Libyan öljystä.

  VastaaPoista
 115. Miinalaiva Pohjanmaa se vasta rauhanturvaaja onkin. Juuri kuulin uutisista, että suomalaiset ovat pysäyttäneet rosvolaivan Arabianmerellä. 18 merirosmoa on saatu kiinni.

  VastaaPoista
 116. van V,

  Kolhittu suomalainen -sketsi nauratti aikoinaan, nauratti vieläkin. Unelmieni mies tuo mussukka ei ole, sillä en tykkää sylikoirista enkä puudeleista. Se haastattelija olisi ollut parempi, koska hän oli oma itsensä.

  VastaaPoista
 117. Uhka, johon rauhanturvajoukkoja (sotilaat, poliisit, kodinturvajoukot, miksi heitä halutaan nimittääkin) jatkossa tarvitaan, on sisäinen.

  VastaaPoista
 118. Jotain kummaa van Veellä on minua vastaan kun noin pahan pani tuosta Ahvenanmaasta. Edelliselläkin kerralla kun kommasin Veellä oli paljon hampaankolossa minua vastaan ihan heti ensi "kohtaamisella".

  Itse olen Pohjois-Pohjanmaalta kotoisin, puhtaasti suomen kielinen mutta ennakkoluuloton, nuorena Ruotsiin muuttanut ja siellä koulujakin käynyt, sitten takaisin Suomeen, sitten taas takaisin Ruotsiin ja sitä kautta tänne Ahvenanmaalle.

  Eikä ole mikään vaikea juttu katsoa blogiini, kun tuosta nimilinkistä sinne pääsee.

  Minä itse en ole siisteysintoilija, minua on päinvastoin hieman moitittu siitä kun olen hieman huolimaton, mutta ei minulla mätiä ruokajätteitä loju joka paikassa, enkä kuseksi vessanpyttyäkään yltäpäältä, vaikka villakoirat räksyttävätkin sohvien alla.

  Minusta tuollainen Veemäinen yleistäminen ei sovi, koska meitä on niin monenlaisia, täällä Ahvenanmaalla on mantereelta muuttaneita, kai oolantilaiset olisivat kuolleet sukupuuttoon jos ei tänne olisi tullut muita, tai sitten degeneroituneet omaan vereensä sekoittuessaan.

  Täällä on kivoja ja ikäviä ihmisiä, aivan kuin missä muualla tahansa.

  Vähän nenänvarttaan pitkinhän meikäläistäkin katsotaan joskus jos puhun jotain suomeksi, mutta kun muutan sujuvaan ruotsiin, niin mieli muuttuu. Suurin osa on kuitenkin ihan asiallista porukkaa.

  Samalla tavalla suomessa kohdellaan ruotsinkielisiä, en ole nähnyt siinä mitään isompia eroja. Aikamoista vihaa on näiden välillä puolin ja toisin.

  Hyvää keskusteluahan täällä sivulla aina syntyy, koska Iineksellä on maan mainiot jutut, mutta aina tulee jotain aggressiivisia sanoja tai yleistyksiä muiden taholta.

  Ihan kuin minä nytkin olisin moittinut van Veetä, otti kai sen ison herneen tuolta rokasta nessuunsa.

  Mutta se siisteys, tai siivottomuus, josta kerroin, on todellakin liioittelematonta.

  Työnantajani arvostaa minua ja minä häntä työpuolella. Yksityisesti meillä ei ole mitään tekemistä toistemme kanssa eikä sellaista tulekaan, koska se ei koskaan ole hyväksi työsuhteelle.

  Työnantajani on myös joskus pyytänyt minua siivoamaan keittiönsä, ja olen siivonnut. En ole niin nirppanokka etten sitä voisi tehdä, olenhan ollut siivoojana muutenkin, kun oli oma rakennusyritys, ja tein mitä töitä sain rakentamisen lisäksi. Olen myös keskustellut siitä epäsiisteydestä hänen kanssaan, ja hän kuulemma häpeää sitä muttei osaa eikä pysty eikä jaksa siivota kuulemma.

  Jos työnantajani näkee tämän tekstini, en usko että haittaa mitään. Olen sanonut täst siivottomuudesta ihan suoraankin kun siitä on keskusteltu.

  Ruotsin kodinturvajoukoista puheenollen: siellä on innokkaita vaikka kuinka paljon. Naisetkin käyvät aseharjoittelussa, ja heillä on myös ase kotona, joka kuuluu kodinturvalle eli Hemvärnetille. Nämä joukot harjoittelevat tietyn määrän vuodessa.

  Tunnen muutaman sellaisen Piteåsta ja Kalixista, entisiä kollegoja.

  Kuulemma nämä kodinturvajoukot voidaan mobilisoida jopa vain tunneissa.

  VastaaPoista
 119. Tuo ylempänä mainittu sisäinen puolustus tai aluepuolustus maalaa hirvittävän kuvan uudenlaisesta sodassa länsimaassakin. Että taistelut eivät ole enää rintamalla kaukana rajoilla, vaan kaupungeissa, siviilien keskellä.

  No, oudolta tuntuu, että ns. vihollinen pääsisi murtautumaan rajojen yli vaikka panssarivaunuilla Tampereelle. Eikös silloin Suomen puolustus ole pettänyt rajoilla?

  Eilen katsoin Zeffirellin elokuvan Teetä Mussolinin kanssa. Siinä italialaiset fasistit aiheuttivat pelkoa ja kauhua keskellä kaupunkeja nousemalla mm. maassa olevia ulkomaalaisia vastaan. Järkyttävää katsottavaa, vaikka elokuva oli varsin hauska perusviristykseltään

  VastaaPoista
 120. Laali,

  tuo kuvauksesi työnantajasi siivosta oli minusta realistinen ja siksi karmea.

  Jokainen meistä tietää, mikä haju siitä tulee, kun ruoka pilaantuu ja kuivuu tiskaamattomaan astiaan kiinni. Ja tuo haju kutsuu paikalle muuten siistissäkin huushollissa kaikenlaisia banaanikärpäsiä, sokeritoukkia, siiroja, mitä niitä nyt onkaan. Vaikkei olekaan siivousintoilija, niin pelätä pitäisi likaisen huushollin bakteereja. Epäjärjestys on toki boheemia, samaten pieni pölykerros siellä täällä tai muutama villakoira sängyn alla - inhimillistähän se on, että aina ei jaksa tai muista siivota.

  Jatkuva lika on kuitenkin jotakin, mitä ei saisi huushollissa olla, sillä se on terveysriski. Pöly menee hengityksen mukana keuhkoihin ja liassa on jopa vaarallisia bakteereja.

  VastaaPoista
 121. Näin on Iines.

  Kyllä se perusjärjestys ja -puhtaus pitää olla kuitenkin. Hirveää jos jotain toukkia tai siiroja tms. tulee keittiöön ja kaappeihin ja ja ja.... yäkkkk!

  Ja allergisille ja astmaatikoille se voi olla vaarallistakin jos on liikaa pölyä.

  Tuo kuvaukseni on pöyrityttävä mutta erittäin totta. En viitsinyt enkä nytkään viitsi kertoa vessasta mitään.

  VastaaPoista
 122. Jatkuvan kasvun ideologia tarvitsee globaalia demokratiaa ja ahneuden vapauttamista kaikille kansoille.

  YK:n, markkinaliberalismin ja Naton yhteinen tavoite on tuottanut globaalin kehityksen jossa yksittäiset, ei demokraattisten maiden poliittinen, taloudellinen ja uskonnollinen valta menee uusjakoon. Riippuu ajankohdasta ja muutoksen voimasta mihin kehitys suuntautuu. Kansainvälisen yhteisön mahdollisimman suuri konsensus on yhdistelmä taloudellista ja poliittista valtaa jossa sotilaiden rooli on "ammatillinen".

  Kantona kaskessa ovat vain Kiina ja Venäjä.

  VastaaPoista
 123. Anonyymi klo 19.21,

  joskus luulen, että teet tuon tahallasi.

  VastaaPoista
 124. Aivan valtavasti taas kommentteja joita ei hullukaan jaksa lukea, vain tuon Rikun ja Sinun alun tuosta kuumasta perunasta,joka taisikin olla kylmä ja hyvä vilkaisin.

  Ja Riku: Miehillähän ovat kautta aikojen olleet ne vallan avaimet ja mitä olette niillä tehneet? Sortaneet naisia ja sotineet keskenänne ja myös silvottaneet toistenne ohessa naisia?

  Tämä pullamössösukupolvi vain on oppinut/opetettu riistämään vanhempiaan ja yhteiskuntaa. Tietysti siihen vaikuttaa muodin lisäksi lisääntynyt vapaa-aika elintason myötä.

  Itse en mielestäni vielä riistänyt erikoisesti ketään, tosin pienen äitiysrahan pakkauksen myötä tältä yhteiskunnalta sain, joka saattoi olla jo alkusoittoa tälle mössösukukunnalle?

  VastaaPoista
 125. Mustaleski,

  minä hullu olen jaksanut.

  Yhtään en vielä ole ehtinyt viipaloida, vaikka varttunut olen jo minäkin.

  Miss on mun perintöarkun avain ja ja hekemooni?

  VastaaPoista
 126. Financial Timesin mukaan YK:n ongelma ei enää olekaan se, että se sivutettaisiin maailman kriisitilanteissa vaan se, että sitä pyydetään tekemään liian paljon ja liian nopeasti, ilman että sille annetaan riittäviä resursseja tehtäviensä toteuttamiseen. YK:n kapasiteetti ei ole kasvanut tehtävien kerääntymisestä huolimatta ja rahoitusriita on jatkuva. Järjestön suurin rahoittaja Yhdysvallat on sitonut rahoituksensa YK:n uudistamisvaatimuksi

  VastaaPoista
 127. http://areena.yle.fi/video/1302111653148

  Jos joku ei katsonut tänään dokumenttia CIA:n salaisesta sodasta Laosissa, niin Areenalta sen löytää.

  Mietinpä jälleen, moniko- ja kuinka saatanallisen rujokasvoinen tämä maailma oikeastaan on kun sitä peilaa käytyjen, käynnissä olevien ja tulevien sotien kuvajaista vasten?

  Onko "oppia ikä kaikki" myös maailman suhteen?

  Ja minkä hinnan siitä maksavat syyttömät että yläluokilla olevat syylliset, yliopiskelijat, saavat tämän oppikoulunsa käydä?

  Ja pikkunappulat ne vaan täällä kiistelevät, pitäisikö äiditkin opettaa verenmakuun! Eiköhän ne ole lapsineen ja muine kotijoukkoineen sen saaneet maistaa; napalmin lämmöllä paistettuna.

  VastaaPoista
 128. Pahin pelkoni toteutui: Miinalaiva Pohjanmaa sai kiinni parikymmentä merirosvoa!

  Nyt se sitten alkaa, se saatananmoinen oikeusrumba, jossa tänne raahataan merirosvoja tulkkeineen, ihmisoikeusaktivistit kärppänä puolustamassa rosmojen oikeuksia, asianajajat töytäilevät silmät kiiluen palkkiokiimassa, tuomarit pönöttävät tärkeinä lausuntoja antamassa, lautamiehet torveloina joukon jatkona reissaamassa sinne tänne Punaista Merta myöten - eli se ruandalaismiehen oikeusfarssi moninkertaisena ja veronmaksajien rahoilla, lopputuloksena isot korvaukset laittomasta pidätyksestä ja työtulojen menetyksestä sekä turvapaikka koko sakille plus laajalle suvulle.

  (No, ehkä jälkipolvet laulavat haikeita veisuja Rosvo-Omarista ja Mustasta Mustafasta.)

  VastaaPoista
 129. Hienoa Riku, minä sekoittelen pakkoja vähän siellä täällä, olen ihastunut tähän iineksen mukavaan blogiin, joten kurkin tännekin aina kun ehdin.

  Ehkä perit vielä rikkaan amerikantätin(setäähän et voikaan koska pojat on aina poikia ja tuhlaavat turhan ylimäärän aina:)

  VastaaPoista
 130. Iines: "No, oudolta tuntuu, että ns. vihollinen pääsisi murtautumaan rajojen yli vaikka panssarivaunuilla Tampereelle. Eikös silloin Suomen puolustus ole pettänyt rajoilla?"

  Eihän siellä rajalla ole kuin muutama rajamies ja rajaa on tuhat kilometriä idässä ja toinen mokoma lännessä ja pohjoisessa.

  Vihollinen päästetään rajan yli ja yritetään hidastaa sen matkaa sinne "Tampereelle" sen verran, että Mansen aluejoukot saadaan iskukuntoon ottamaan ne vastaan - ja toivottavasti tuhoamaan. Voihan siinä käydä toisinkin - nillä on paremmat aseet ja ne tuhoaakin manselaiset ja raiskaavat mansettaret.

  Tuntemattoman sotaa, jossa miehet ovat vitjassa rajalla mukavia puhelemassa, ei ole enää varaa käydä. Ei riitä miehiä eikä välineitä.

  VastaaPoista
 131. Iines tuolla kehaisi miinalaiva Pohjanmaata, joka merirosvoja jahtailee.

  No niin, nyt on sitten 18 ukkoa tallessa. Ovat jo saaneet lääkärintarkastuksen ja pari koraania sekä massut täyteen maittavaa ruokaa. Seuraavaksi tullaan lentäen Suomeen, jossa odottavat Somalian mittapuulla katsoen viiden tähden hotellin tasoiset asuintilat, on tulkkia, on ymmärtäjää, on sopeuttajaa ja kotouttajaa ja joka miehelle tietysti oma, kallis asianajaja.

  Sen yhden porvoolais-nigerialaisen papin oikeudenkäynti on tullut maksamaan jo yli 2 miljoonaa euroa, 12 miljoonaa mummelinmarkkaa. Ja kohta tulee tämä merirosvosakki. Siinä ei kaksi miljoonaa tunnu misään, nämä veikot maksavat meille maltaita.
  Ei jukolauta, en enää ihmettele, että persut saa ääniä!

  Laali hei! En minä mitään hernettä ole nenustani löytänyt.Kommenttini oli silkkaa ironiaa, vinoa näkemystä, irroittelua.

  Ja onhan näitä sottapyttyjä. Pahin näkemäni huusholli kului kahdelle huumenaiselle. Jouduin sen näkemään virkani puolesta. kerrostalokaksion lattia oli valehtelemati puolen metrin paksuudelta töhnässä, joka haisi porraskäytävään saakka.
  Melkein vastaava oli pakkasnesteen juontiin kuolleen vanhanpojan kämppä. Sitä oli tuskin siivottu viiteen vuoteen. Mieleeni jäi erityisesti kuollut kissa, joka rojotti tyhjien viinapullojen päällä.

  Iines ihymetteli, onko Suomen puolustus pettänyt, jos Tampereella näkyy vihollisen panssareita.
  Ei ole. Vihollinen vain on tullut, kuten nykyään on tapa, ilmateitse suoraan Tampereelle, Turkuun, Ouluun, mihin nyt oli määrä tulla. Ja kun suurvalta päättää tulla, se tulee, sitä ei Suomen armeija pysty estämään.
  Juju onkin siinä, että Suomi on helppo valloittaa, mutta tosi hankala pitää. Vihollisia alkaa kuolla Tampereella, Turussa ja Oulussa, kun pojat ja ukot ovat saaneet aseensa, miinansa, radionsa, pakkkinsa ja lusikkansa. He eivät siis ryntää minnekään rajalle rintamaan vaan pysyvät kotinurkissa ja aloittavat suurimittaisen teurastuksen. Tämän tiedän tarkkaan, kun olen muutamissa kertausharjoituksissa ollut. Erään harjoituksen jälkeen kouluttajamme pudisti päätään ja sanoi, että olette te saatanan raakoja jätkiä. Oikein tulee vihollista sääli...

  VastaaPoista
 132. Googlasin tällaisen lyhyen selityksen:

  "Suomen puolustus perustuu alueellisen puolustuksen oppiin, joka otettiin käyttöön 1970-luvun alkaessa."

  "Ideana on käyttää maan suurta pinta-alaa ja vaihtelevaa maastoa hyväksi. Alueelliset joukot hidastavat rajoilta alkaen tunkeutujan etenemistä ja kuluttavat sen hyökkäysvoimaa ylläköillä, vastaiskuilla, miinoilla ja sissitoiminnalla. Edulliseen paikkaan keskitettävät operatiiviset joukot, jääkäri- ja panssariprikaatit, nujertavat sitten ilmavoimien tukemana hyökkääjän."

  "Viime sotien aikana käytettiin linjapuolustusta. Puna-armeija pyrittiin pysäyttämään varustetuilla puolustuslinjoilla, joita oli vain itärajalla."

  (Huomautus: "... hidastavat... miinoilla..." Ei päde enää täysin, sillä muistatte varmaan, että Suomi päätti luopua halvoista ja tehokkaista maamiinoista, koska on julmaa, että vihollinen voi loukkaantua niihin astuessaan.)

  VastaaPoista
 133. No hyvä juttu van Vee!

  On niitä sottiksia sekä naisissa että miehissä!

  VastaaPoista
 134. Heh, katsos vaan. Oltiin yhtä aikaa Tapsan kanssa liikkeellä ja samoista aiheista. Näköjään ajatuksemmekin ovat lähellä toisiaan. Ihmekös tuo, sama ammattitausta on pilannut meidän molempien sielut, poistanut sieltä rakkauden, oikedenmukaisuuden ja lempeyden ja tuonut tilalle ties mitä fasismia ja sovinismia.

  VastaaPoista
 135. Van Vaari kiinnitti huomion samaan kuin minäkin.

  Valton mielestä sen sijaan kauheinta on se, että suomalaiset äiditkin opetetaan sotaisiksi ja verenhimoisiksi - ihan kuin meidän suomalaisten miesten sotakiima olisi syyllinen näihinkin Afrikan ja Aasian sotiin.

  Kyllä se syyllinen on muslimien, arabien, afgaanien, norsunluurannikkolaisten yms sotakiima.

  Tuomitsepa kerrankin myös heidät, oikeat syylliset.

  VastaaPoista
 136. Tapsa hei!
  Eikös tuo aluepuolustusoppi ole jo hiukan vanhentunut? Käsittääkseni puolustus on suunniteltu sen mukaan, että vihollinen tulee lentoteitse suoraan valitsemiinsa kohteisin. On aivan ymmärrettävää, ettei julkisuudessa huudella, mitä sitteen tehdään kun vih. (vast.) on jo perillä.
  Siinä tilanteessa saattaa varastoista vielä löytyä muutama miinakin. Ne on toki suunniteltu sellaisiksi, ettei viholliseen satu pahasti.

  VastaaPoista
 137. Yksi pelastusalan mies kerran selitti, että tyhjensivät Helsingissä kerrostaloasunnon, johon vanhempi pariskunta oli säilönyt vuosikymmenien hesarit, vain kapeat käytävät, sänky ja muutama muu esine olivat vapaina. Melkoinen paloturvallisuuspommi.

  Kunhan pelottelette, ei niitä merirosvoja tänne raahata.

  Keniassa tai jossain.

  VastaaPoista
 138. Voi Riku sinun lapsenuskoasi! Kunhan lehtiin saadaan ensimmäiset lähikuvat kärsivistä merirosvoista k-hattutätimme alkavat saatanallisen kiljunnan saadakseen pojat tänne. Kun ne on niin lutusia.
  Ja kun ei siitä Kenian oikeuslaitoksestakaan oikein tiedä. Onko siellä vankiloissa edes väritelkkareita ja nopeita nettiyhteyksiä?

  VastaaPoista
 139. Tapsa, elä yritä yksinkertaistaa asioita muiden kohdalla, ainakaan minun.

  Ajattelin edellistä kommenttiani kirjoittaessanikin ihan kaikkia maailman äitejä ihonväristä, uskonnosta, varpaidenvälien hajusta tai majansa sijainnista riippumatta.

  En ole "tuominnut" sotiin syyllisiksi ainoastaan yksittäisiä maita tai kansalaisia, yksittäisiä sotilaita tai siviilejä. Minun "tuomioni" koskee koko ihmislajia, verenhimoisinta kaikista eläimistä jos vuodatetun veren, tai siihen toimeen käytettyjen "innovaatioiden" (tappovälineiden) mittareilla mitataan.

  Syypäitä ovat siis sinät ja minät täällä, georget ja richardit USA:ssa, ibrahimit somaliassa ja öksänlanit Turkissa. Sekä niin edelleen ympäri armaan globaalin sinitaivaamme.

  Jos sinun "pahin pelkosi" ovat nämä 18 merorosvoa, niin kovin ovat kohtuulliset siihen suhteutettuna mitä minä maailmasta ajattelen.

  Varsinkin taas, kun katsoin tuon dokumentin niistä hirmuisista, koskaan ennen tai sen jälkeen suoritetuista pommituksista siviiliväestön keskuuteen Laosissa 1960-luvulla: Täyskattavia pommituslentoja 9 vuoden ajan keskimäärin 8 minuutin välein. Ja saatana! Ilman että kukaan muu sielu maailmassa kuin CIA:n verihurtat ja amerikoissa joku pääkiho niistä tiesi murhaamiseen osallistuneiden sotilaiden lisäksi.

  Pommitusten tuloksena pyyhkäistiin kokonainen, alkuperäinen kansa kulttuureineen, asuijaimistoineen jopa maamerkkeineen kauemmas kuin historiaan sillä tuskin heistä historiankirjoituksia jäi talteen edes suullisena perintönä niiden tulipalojen jäljiltä.

  VastaaPoista
 140. Johan ne kukkahattutädit (tämä sanonta kyllä mielestäni halveksii vanhempia, viisaita naisia)jo valittivat sitä että miinalaiva Pohjanmaalle ei päässyt soittamaan ainakaan 45 minuuttiin kun oli joku kommunikaatiokatko, vikaa satelliittiyhteysissä tms.

  Aivan hirrrrrveää, kun ei saanut poikaystävää tai aviomiestä kiinni kolmeen varttiin!

  Nämä kukkahattutädit ovat oikeastaan jo sen verran vanhempaa väkeä, että ajattelevat että poikien pitääkin olla miestenkoulussa eikä tarvitse olla koko ajan tavoitettavissa, joten se sana ei oikeastaan sovi tähän yhteyteen.

  VastaaPoista
 141. Laali, pyydän anteeksi, jos pahoitit mielesi k-hattutädeistä. Termi ei tosiaankaan kata kaikkia viisaita ja mukavia mummoja. KH-tädit ovat mielestäni keski-ikäisiä, hyvin toimeentulevia tätejä, jotka lentelevät veronmaksajien piikkiin seminaarista toiseen, ovat usein RKP:n jäseniä ja voivat virkansa suojista kiusata mielin määrin meitä tavallisia ihmisiä.

  Tuohon samaan kategoriaan kuuluu myös muuan vaikutusvaltainen ahvenanmaalainen täti, jonka kuvan olet nähnyt monesti paikallisessa lehdessä. Hän vedätti minua kerran niin pahasti, etten anna sitä ikinä anteeksi. Siinä syy, miksi joskus leikilläni haukuskelen ahvenanmaalaisia.
  On siellä paljon mukaviakin ihmisiä. Minulla on tuttuja Jomalassa. Aina naurattaa, kun he sanovat kotipaikkansa nimen.

  VastaaPoista
 142. No, en pahoittanut mieltäni, mutta kyllä niitä ns. kukkahattutätejä on joka paikassa, niin täällä kuin muuallakin.

  Tulee lähinnä mieleen erään uskonnollisen puolueen nainen.

  Eipä tule mieleenikään kuka se vedättäjä voisi olla, en usko että Viveka Eriksson ainakaan.

  Olen itsekin asunut Jomalassa, kun muutin tänne 2005.

  Jomalan vaakunassakin on ihan selvästi muuten ukkojumalan kuva!

  Täältä se löytyy! http://sv.wikipedia.org/wiki/Jomala

  Ja sitten väitetään ettei täällä mikään paikan tai muu nimi tule suomen kielestä!

  Täälläpä olikin vähän selitystä siihen sanaan. Olipa hyvä kun tuli puheeksi, voin vähän irvailla siitä joskus! ;)

  https://www.kirjastot.fi/fi-FI/kysy/arkistohaku/kysymys/?ID=8ae2af7d-2702-4ffd-a511-c46f000091f6

  VastaaPoista
 143. Van V,

  ymmärrän lapsellisuuteni kun sanon jollekin, että Häkämies kertoi.

  Ajatelkaa mikä tunne Pohjanmaan kapiukoilla on ollut, kun ovat saaneet ampua tykillä tositilanteessa. Vaikkakin vain varoituslaukauksen.

  Upseerihan on kuin pornotähti, joka joutuu koko ikänsä harjoittelemaan jallulehden kanssa mahdollisen tositilanteen varalta.

  Ei silti on minullakin sotamuistoja, kerran olen pudottanut ison radio-ohjattavan lennokin Boforsilla, Hämeenmaalta ampumallani sementtipääammuksella.

  VastaaPoista
 144. Olisiko seuraavan päreen aihe: Kuinka minusta tuli minä.

  Siinä koko pajatso räjäytettäisiin heti tuhannen pillun päreiksi. Siinä peli ei olisi raakaa eikä tanner tömisisi. Siinä timohännikäiset eivät näyttäisi emonsa nuolleilta vasikoilta vaan Dobermanneilta, saksanseisojilta. Siinä kaikki miehet olisivat puhdasmunaisia ja oikean kokoisia ja suihinotot opeteltaisiin kahdenkesken makuuhuoneessa. Siinä aviomiehet, niin exät kuin Deetkin kullittelisivat kaiken aikaa eivätkä vain "makailisi" sohvalla. Siinä vietäisiin ja vikistäisiin.

  Siinä ajettaisiin mökkitietä ahnehtivalla punaisella maasturilla. Auto ei olisikaan aivan tavallinen mulkunjatke, siinä ei runnottaisi pykälää silmään, se olisi automaatti. Maavara ilmentäisi korkokenkiä ja röyhkeä muoto stringejä. – se olisi push-up. Vain kesäisissä unissa miehet korjailisivat lahonneita kattoja ja lämmittelisivät saunoja aina joku tekisi jotain. Siinä mies laskeutuisi "iholle" kuin lämmin kesäsade ehtookellojen soidessa.

  Siinä kaikki kirjoittaisivat blogejaan ilman ketunhäntiä ja rivinvälejä, siinä kirjoitettaisiin vain sydämen kyllyydestä. Siinä naiset viskelisivät vihkisormuksiaan suurissa kaarissa vain rakkaittensa parhaaksi ja avatakseen heidän pakahtuneet kirjalliset patonsa. Esseet olisivat vain raikkaita ajatuksia vailla kontekstejä. Köyhät vain köyhiä ja rikkaat vain rikkaita. Mutta naistenpäivä, ilman vertautumatonta metaforaa, se ei olisi mitään.

  VastaaPoista
 145. Merirosvoista pidetään hyvää huolta, sanottiin uutisissa eilen, He ovat saaneet ruokaa, lääkitystä ja Koraaneja.

  Koraaneja? Jos heillä ei kerran niitä ollut emärosmoaluksellaan, niin miksi ihmeessä miinalaiva Pohjanmaalla niitä pitää antaa? Vai onko tämä joku lakipykälä, että jos ottaa vangin, hänelle tulee pyynnöstä myöntää Koraani tai muu uskonnollinen kirja?

  Tuo nykyinen sodankäynnin malli on kyllä uutta. Ihminen ei ole turvassa kodissaan kerrostaloluukussa tai maaseudulla rivitalonpätkässä, jos sota syttyy, tai maahantunkeutuja yllättää lentämällä Pirkkalan tai Porin lentokentälle. Aivan uudenlainen kauhukuva.

  VastaaPoista
 146. Anonyymi klo 8.27,

  bravo, sulkakynä on laulanut. Olet selvästi nähnyt valon.

  VastaaPoista
 147. Tuosta ahnehtivasta punaisesta maasturista sanoisin, että ei se mikään ahnehtija ole, vaan hyvinkin järkevä ja pienikokoinen kevytmaasturi.

  Olen odotellut autonvaihtoni kanssa, koska olisin halunnut antaa/myydä tämän isohkon vanhan mutta loistokuntoisen ja vähän ajetun autoni tyttärelle, jolla on eläimiä kuljetettavanaan, eikä rahaa paljonkaan. Hän ei kuitenkaan tahdo autoani, vaan sanoo, että minun on käytetttävä autoni uuden auton vaihtokaupassa, niin saan sen halvemmalla. Näin sitten vissiin teen.

  Ja mitä noihin röyhkeisiin stringeihin tulee, ne ovat minulle liian röyhkeät. En tahdo keinokuitunarua herkkien pakaroitten väliin hiestymään ja hinkkaamaan. Tämän sanoin jo vuosia sitten blogissani. Koturneillekaan en tahdo nousta.

  Hassuja mielikuvia anonyymilla.

  VastaaPoista
 148. Niin no, eihän se esimerkiksi voikaan olla mulkun jatke . . . eikä metafora porttikonkiin tai seisemän leivän uuniin vaan siihen mikä estää tytärtä ottamasta äitinsä "vanhaa autoa".

  VastaaPoista
 149. No niin Riku.
  Aamun lehden avatessani syöksyi silmiin ensimmäisenä otsikko: "Syytetyt Suomeen oikeuteen?"
  Siinä kerrottiin, että jos KRP ja valtakunnansyyttäjävirasto alkavat tutkia merirosvoja heidät tuoaan tänne.
  No totta jumalauta tuodaan! Syyttäjillä ja poliiseilla on kaikilla tuttavina lauma lakimiehenpätkiä, jorka tekevät mitä palveluksia tahansa saadakseen noin mehevän saaliin. Jokaisen rosvon puolustuksesta voi nyhtää hyvinkin parisataa tuhatta ja lisäksi matkailla Punaisella Merellä oikeuden piikkiin tapaamassa syytettyjen omaisia, jotka tietysti pitää kustantaa tänne todistamaan, kuinka hieno mies heidän veljensä/lapsensa/aviomiwhenesä (tarpeeton ylipyyhitään) on.

  Tuo koraanien jakelu sotalaivalla on kyllä viimenen pisara. Upseeristommekin on jo niin äärisuvaitsevaiston säikyttelemä, että kiirehtii jakamaan pyhiä kirjoja ennen kuin yksikään kukkahattutäti on ehtinyt sitä vaatia.

  Voi perseen suti, en paremmin sano! Jos suomalainen rosvo jäisi kiinni Somaliassa, mahdettaisiko hänelle tuoda raamattu käteen?

  Laali hei! Ei se ollut Viveka. Hän on kyllä luunkova ihminen, mutta ei ryhdy petkuttamaan. Tai ei ainakaan minua ole yrittänyt vedättää.

  Vai luulit sinä Iines, että seuraavassakin sodassa olisi rintama ja kotirintama? Ei. Sodan syttymisestä siihen hetkeen kun vihollissotilaiden lauma kolistelee ulko-ovellasi saattaa mennä pari-kolme tuntia. On viisainta vain varata purkki vaseliinia yöpöydän laatikkoon ja toivoa, ettei tulijoilla ole tauteja.

  VastaaPoista
 150. Vanhasta autosta puheenollen.

  Vaikka en "Kiesiin" sen enempää halua viitatakkaan niin keski-ikäisellä naisella vielä tarpeen tullen helmat heilahtavat ja korkokengät kopsahtelee, todistettavasti ovat ainakin niin tehneet. Stringit eivät ole kovin armolliset "verevälle" vartalolle koska ne tyhjentävät pajatson samantien, eturessullekin se on armoton, sillä markkinavoimat eivät pelkästään herätä onnenonkijoiden luottamusta.

  VastaaPoista
 151. Anonyymi, viimeisin,

  kyse on omasta valinnasta, ei iästä niin kuin vihjaat. Eivät läheskään kaikki nuoret tytötkään käytä stringejä, koska eivät pidä narusta peppuvaossa. Moni kokee sen epämukavaksi ja hiertäväksi ja lisäksi epähygieeniseksi. Ei kaikilla työ- tai opintopaikoilla ole pepunpesumahdollisuutta kakkaamisen jälkeen.

  Koskahan päästään tästä ajattelusta, että nainen ajattelee koko ajan seksikkyyttään ja markkina-arvoaan? Ja kuka tuota ajattelua oikein ylläpitää? Anonyymin kaltaiset seksistiset puskahihittelijät.

  VastaaPoista
 152. Anonyymi klo 10.28,

  alan kyllästyä sinun omituisen pahansuopiin ja kyräileviin pistoyrityksiisi.

  Tyttäreni ei tahdo autoani siksi, että katsoo minun paremmin tarvitsevan sen hinnan itselleni, vaihdossa uuteen. Hän ottaa oman lainansa omille harteilleen ja ostaa käytetyn auton, koska satojen kilometrien matkustaminen eläinten ja tavaroiden kanssa julkisissa on todella hankalaa ja aikaa vievää. Työmatkoillaan ja Helsingissä liikuessaan hän käyttää tietenkin julkisia.

  Mitäs minä tämmöisiä muuten selittelen?

  VastaaPoista
 153. Laali - onhan aina (ainakin hyvin kauan) tiedetty, että Jomala on suomea ja että Ahvenanmaalla on puhuttu (itämeren)suomea.

  Näin wikikin: "Ahvenanmaan paikannimistön perusteella on arvioitu, että alueella on asunut suomenkielistä väestöä keskiajalle saakka. Useiden Ahvenanmaan paikannimien uskotaan pohjautuvan suomenkielisistä nimimuodoista."

  Suomen rannikollakin esim. kaikki lax-päätteiset paikannimet ovat alunperin olleet suomalaisia "lahtia".

  Jostakin syystä laksi-sana on vain muuttunut lahdeksi: vrt. kaksi - kahden, laksi - lahden. (Se ei siis tarkoita lohta.)

  Valto - ei ollut tarkoitus ärsyttää, kunhan vähän Linkolan esiintymisen hurmassa kettuilin.

  Sitäpaitsi olemmehan teeveestä nähneetkin, ettei muslimiäitejä tarvitse sotaan kiihottaa - kyllä ne siellä burkhiensa ja huntujensa alta kiljuvat aina aika verenhimoisesti, kun jossakin pilkataan jumalaa.

  PS. Linkola on kyllä johdonmukaisuudessaan ihailtava: ei muuttoa köyhistä maista rikkaampiin, mutta päinvastoin kyllä, ekologisista syistä.

  (Sori Iines, en huomannut eilen, että olit jo noterannut Pohjamaan saalistuksen onnistuneen. Mutta mikä helpotus, että merirosvoista pidetään hyvää huolta.)

  VastaaPoista
 154. van V,

  en oikeastaan luullut mitään rintamaa ja kotirintamaa, sillä olen pitänyt varmana, että Suomeen ei tule sotaa. Oikeastaan pidän vieläkin. Olen yhtä sinisilmäinen, kuin se brittiläinen suurlähettilään leski - elokuvassa Teetä Mussolinin kanssa - joka ei uskonut Mussolinin pahuuteen, vaan piti tätä armeliaana ystävänään. Kunnes hänen silmänsä aukenivat ja hän ryhtyi taisteluun fasisteja vastaan.

  Ja vielä - eivät ne viholliset kai heti siviilien kimppuun hyökkää, jos Pirkkalan tai Porin kentälle laskeutuvat. Kai niillä on joitain strategisia kohteita ensin?

  VastaaPoista
 155. Tapsa, pieni ylikävely silloin tällöin pitää nöyränä.

  Ei vaan ei, pidän selvänä, ettei täällä mitenkään jaksa aina kaikkea lukea, väki kun on niin tautisen vuolassanaista ja innostunutta - minä ennen kaikkea.

  VastaaPoista
 156. "Ei savimajoista suomeen" ei ole korrekti teesi ääneenlausuttavaksi. Pentti Linkolan on on vienyt tuon ajatusraakileen pidemmälle ja esittänyt "Suomalaisten kuuluisi muuttaa savimajoihin Afrikkaan!"

  Ajatuspäätelmä maahanmuutton suunnasta ja kestämättömästä väestönkasvusta sai enolaisen tv- juontajan Maria Veitolan pelonsekaisesta kunnioituksesta hämilleen. Vain vanhan miehen "perään huudettu" syytös itsekkäästä sähkövalojen käytöstä ilmensi pientä uhmakkuutta.

  http://www.ruutu.fi/video?vt=video&vid=137038

  VastaaPoista
 157. En jaksa katsoa tuota videota uudellleen, mutta sain vähän eri käsityksen.

  Kun Veitola kysyi Linkolalta, miksi tämä itse ei muuttaisi savimajaan Afrikkaan, Linkola vastasi, että on jo niin tottunut oloonsa Suomessa. Sanamuotoa en muista tarkkaan, mutta mikäli sain selvää Linkolan mutinasta, noin hän vastasi.

  Muutoin en tykännyt siitä, että Veitola sinutteli röyhkeästi Linkolaa, vanhaa miestä, joka kulkikin kömpelösti ja oli vähän kuin pihalla kaikesta.

  VastaaPoista
 158. Mutta kun nimenomaan luin kaiken! Vanhuus ei tule yksin ja opissa variksenpoika tuulessa.

  Mutta miksi olin niin varma, etteivät merirosvot saa Suomessa tuomiota?

  Suomeenhan heidät tuodaan, jos syyte nostetaan, ja oikeudenkäynti käydään Suomen lakien ja käytäntöjen mukaan, viimeisen päälle tarkasti, joka pilkkua nuollen.

  Siksipä juuri. Merirosvot eivät saa tuomiota, sillä Suomessa rikoksen suunnittelu ei ole rangaistavaa.

  Pitäisi saada kiinni rysän päältä ja sitähän ei tehty.

  Lopuksi vakava kysymys, jota kysyin jo vuosi sitten Kemppisellä (saaden tyhmiä vastauksia):

  Miksi jokaiseen alueen läpi menevään laivaan ei määrätä pakolliseksi aseellista 2-6 vartiomiestä?

  Merirosvot eivät avomerelle 1 metrin korkuisista moottoriveneistään pääse millään ilveellä 25 metriä korkeaan, liikkuvaan (!) tankkeriin, jos siellä on yksikin mies ampumassa niitä millä tussarilla tahansa.

  Vartiomiehillä voisi olla muutama halpa sinko, jolla voi upottaa merirosvopaatit jo kaukaa.

  Merirosvoilu loppuisi siihen.

  Mutta ei - tehokasta ja halpaa keinoa ei käytetä, sen sijaan tuhlataan miljoonia tehottamaan partiointiin ja lisää miljoonia älyttömiin oikeudenkäynteihin.

  En ymmärrä.

  VastaaPoista
 159. Tapsa, hyvä pointti tuo merirosvojen ampujen heti kylmiltään.


  Sama menetelmää voisi käyttää Audien ja Bemerien kuskeihin, niitä voisi kuka tahansa pamputtaa aina tavatessa varmuuden vuoksi, koska he ajavat joka tauksessa ylinopeutta ja kiilailevat liikenteessä.

  VastaaPoista
 160. 12 §

  Pidä aina vasara taskussasi ja pamputa sillä autoja, kun ne tunkevat eteesi suojatielle.

  (Make love not cars -liikennemanifesti v. 1968.)

  VastaaPoista
 161. Tapsa! "Laali - onhan aina (ainakin hyvin kauan) tiedetty, että Jomala on suomea ja että Ahvenanmaalla on puhuttu (itämeren)suomea."

  Olen minäkin Wikini lukenut, mutta kerropa se syntyperäiselle ahvenanmaalaiselle fanaatikolle. He kieltävät kaiken suomenkielisen pohjan paikannimiltä ja muutkin kytkennät Suomeen tai suomen kieleen, olen ollut sellaisessa keskustelussa mukana.

  He loukkaantuvat kovasti sanoo noista suomalaisperäisistä sanoista. Tämä fanaatikkojen ryhmä on aika pieni mutta rasistinen.

  Kirjoitin kerran lehteen kun ärsytti niiden kannanotot, ja sainkin sitten puhelimitse hengenmenouhkauksia. Mutta joku ryhmä soitti myös ja sanoi että hyvä kun joku edes uskaltaa sanoa mitä ajattelee niiden touhuista.


  van Veeteren: Viveka on kyllä kova nainen, mutta toisaalta herkkä ja kiva. Politiikka kyllä kovettaa, olen minäkin muuttunut pehmeästä lässykästä pehmoksi. Kuinka paljon vielä muutunkaan!? :D

  VastaaPoista
 162. Tuosta vankien Suomeen tuomisesta. Tuli mieleeni että tänne Ahvenanmaalle traijataan kaikki tappelijat ja raiskaajat risteilylaivoilta. Täällä oikeusistuin on täynnä niitä rikollisten käsittelyjä.

  Kun sattuvat Ahvenanmaan aluevesillä. Sekin maksaa aikalailla. Eilenkin oli oikeuskäsittely yhdeksästä iltakuuteen, yhden raiskaajan tapaus. Ja tämä raiskaaja on istunut ensin täällä poliisin putkassa viikon ja sitten Turussa vankilassa, sitten taas traijattu tänne, ja taas takaisin vankilaan. Menee kai vielä aikaa, ennen kuin tuomio tulee.

  Ja näitä tapauksia on aika usein noilla laivoilla, harva se päivä joku tappelee niin että veri roiskuu ja asia menee oikeuteen. Ja tietenkin meidän aluevesillämme!

  Raiskauksiakin on tänä vuonna ollut useita. Itse käsittelen näitä tapauksia työssäni.

  Kyllä se maksaa, ja sitten ne tänne kiikutettavat rosvot muista maanosista! Se vasta maksaakin.

  VastaaPoista
 163. Venäläinenkin alus pidätti yhden veneellisen somalialaisia merirosvoja. Tuossa taannoin. He päättivät että eivät vie heitä Moskovaan tuomittavaksi, vaan ottivat heiltä aseet ja suunnistusvälineet pois ja jättivät merelle. Ei ole kyseistä porukkaa sen jälkeen nähty...

  VastaaPoista
 164. Ahvenanmaa on ilmeisesti sopivalla etäisyydestä hanojen aukeamispisteestä, Laali. Sinne saavuttaessa on jo joko nousu- tai laskuhumala, ja humalahan on hyvä syy vetää jotakuta turpaan.

  Venäläisillä taitaa olla maalaisjärkeä vaikka muille jakaa.

  VastaaPoista
 165. Joo, niin on.

  Yöllä kun lähtee yhden aikaan laivalle päästäkseen Ruotsiin laivoilla on täysi meininki päällä. Aamulla puoli neljä kun lähtee Turkuun, näkee vain muutamia känniläisiä makoilemassa lattioilla tai vaeltelemassa eksyksissä. Joku porukka saattaa vielä hoilata jossakin.

  Puoli kolme päivällä Turkuun on myös täynnään känniläisiä, keskellä päivää on hyvä juhlia! Ehtinyt juoda reippaasti jo Tukholmasta lähdettäessä muutaman tunnin, samoin kun lähtee illalla kahdentoista maissa Helsinkiin laivalla.

  Porukat ovat sopivasti just riitakännissä kun tulevat näille aluevesille.

  VastaaPoista
 166. Tapsa,
  maailman kauppalaivastot toteuttavat feminismin pääperiaatetta, uhriutumista näissä rosvoasioissa. Kulkiessaan aseistamattomina he ovat aina uhreja, jos jotain tapahtuu.

  Oletetaan, että isolla tankkerilla on konekivääri ja se ampuu rosvoja. Rosvoilla on sinko, jolla kyllä osuu 300-metriä pitkään laivaan. Laiva syttyy tuleen, alkaa vuotaa: kuka maksaa? Varustamo, jos se on aloittanut tulituksen ensin.

  Ja jos joku merirosvoista kuolee ja vainaja on "sattumalta" mukaan otettu kalastaja, varustamo maksaa taas. Ja ylipäätään jos rosvoille jotain tapahtuu, varustamot saavat ihmisoikeusjärjstöt kimppuunsa.
  On siis järkevintä olla uhri aina ja joka tilanteessa.

  Jos laivoilla olisi sotilaita, he olisivat tosi kallispalkkaisia palkkasotureita, jotka saattaisivat yhtä hyvin toimia rosvojen laskuun. Kotimaasta asti taas ei kannata asemiehiä raijata mukaan.

  Iinekselle sen verran, että nykyajan sodankäynnin eräs muoto on siviilien joukkoraiskaus, hätyyttäminen ja tappaminen.
  Saksalaiset sen aloittivat toisessa mailmansodassa ajamalla miljoonat siviilit Ranskan kaupungeista maanteille. Tulos: Ranskan armeija ei päässyt liikkumaan ja saksalaisten kimppuun tungokseen asti pakolaisia olevilla teillä. Jos he yrittivät mennä sekaan, pakolaislaumoja pommitettiin taivaalta.
  Venäläiset sitten lopettivat homman raiskaamalla 2-3 miljoonaa saksalaista naista tullessaan kohti Berliiniä. Tieto joukkoraiskauksista levitti pelkoa rintaman taakse, naiset jopa vaativat omia joukkoja antautumaan, etteivät jäisi venäläisten pantaviksi. Miljoonat ihmiset myös lähtivät raiskaajia karkuun ja taas olivat tiet tukossa.
  Pienessä Norsunluurannikon valtiossa käydään nyt sisällissotaa ja kas vaan: yli miljoona ihmistä on pakolaisina maanteillä. Afrikan sodissa raiskaus kuuluu asiaan siinä kuin kiväärien puhdistuskin.

  Kun suurvalta hyökkää Suomeen se käyttää kaikkia mahdollisia keinoja, koska suomalaiset tunnetaan armottomina tappajina. Jopa rauhan aikana he pieksevät aamuisin vaimonsa töihin lähtiessään, kuten Sofi hiljattain kertoi.

  Tieto joukkoraiskauksista saisi ehkä suomalaiset metsäsissit raivostumaan, he menettäisivät malttinsa, tulisivat esiin ja silloin heidät olisi helppo tappaa.

  Laali: mistä ihmeestä sinä arvasit oikean nimeni?

  VastaaPoista
 167. Kansainvälisen oikeuden mukaan merirosvo on kuitenkin "hostis humani generis" (ihmiskunnan vihollinen). Toisin sanoen hänelle voidaan lukea lakia missä tahansa. HS

  Merirosvot tuodaan tutkintavankeuden ajaksi Tapsalle ja van V:lle kotiin. Saavat sitten aamusta iltaan niille viinirypäleitä ja taateleita kannella. - Rukousmatoksi joudutte antamaan jonkun vanhan perintöryijyn.

  VastaaPoista
 168. Minä en silti usko läntisissä sivistysmaissa siviilien joukkoraiskauksiin tai peräti tappamisiin.

  Tuommoinen tuhonta on vain äärimmäinen kauhukuva oloista, jotka ovat ajautuneet katastrofitilanteessa täysin raiteiltaan. Ei semmoisia oloja voi tulla täällä pohjoisessa hyvinvointimaanosassa, jossa neuvottelutaito ja inhimillinen kristillinen - kyllä - etiikka on vielä jollakin tapaa voimassa.

  VastaaPoista
 169. Minähän olen joskus unelmoinut merirosvosta, jolla on puujalka ja lappu silmällä ja auringossa välkehtivät hampaat. Hän kiinnittää vangiksi ottamansa naisen laivan mastoon ja kiduttaa ivaavilla puheillaan kovasti naista, joka pelkää hurjasti räävitöntä urhoa.

  Semmoinen merirosvo älköön tänne tulko, joka on nälkiintynyt kukkakeppi huonoin hampain. Sellaisilta ne reppanat näyttivät, joita uutisvälähdyksessä kaukaa näytettiin.

  VastaaPoista
 170. Päivystävä psykologi sanoo telkkarissa, että velvoittavat Tapsan ja van V:n pitämään merirosvoille kaikki 300 päivittäistä rukoushetkeä arabiaksi. Kielenopetteluun kustannetaan valtion varoilla tehokurssi. - Myös minareetti rakennetaan yhteiskunnan piikkiin, sieltä T ja V kutsuvat sopeutettavat jokaiseen yhteiseen rukoushetkeen.

  Iines, taidat hakea jotain Yellowbeardin kaltaista, sillä voi kysynnän vuoksi olla kiireitä, mutta ehkä sieltä joku Johnny Depp saattaa tulla.

  VastaaPoista
 171. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 172. Merirosvous saattaa vielä jatkua. Merorosvomaakunnan Puntlandin budjetista menee puolet armeijan ja poliisin ylläpitämiseen. Jengistä on 60 % alle 30 vuotiaita ja heistä valtaosa työttömiä. Tälläkin hetkellä merirosvoilla on kymmeniä aluksia ja satoja henkilöitä panttivankeina. Etelä-Korea, Japani ja Espanja ovat parikymmentävuotta rosvonneet tonnikala-apajat Somalian rannikolta ja pumpanneet jätteet tilalle. Eivätkä hekään yksin ole syyllisiä. Afrikan maiden tunnustaminen Somalimaan itsenäisyydelle on länsimaiden tunnustamisen ehtona ja Afrikka ei aio sitä tehdä koska se saattaisi päästää helvetin irti – vähemmistöjen itsenäistämishalut. Ei tarvitse olla ennustaja, todetakseen että hässäkkää riittää jatkossakin.

  Esim. Ruotsi lähettämän kolmen aluksen neljän kuukauden oleskelu Somalian rannikolla maksoi 285 miljoonaa. Merirosvot eivät ole ihan persaukista jengiä sillä ne ovat lahjoittaneet rahaa Haitin avustamiseen. Erään arvion mukaan merirosvot ovat saaneet hankittua 150 miljoonaa dollaria kahden viime vuoden aikana. Kansainvälinen rikollisuus on upottanut näppinsä merirosvoukseen joten saattaa olla aika riskaabelia ruveta roudaamaan sitä porukkaa Suomeen.

  VastaaPoista
 173. Tuosta Mikiksen mainitsemasta venäläisten tavasta toimia tuli mieleen länsimaisten yhteiskuntien voimattomuus toimia silloin kun se olisi tarpeen.

  (ja katsoin pätkän Tchikatilo-dokumenttia juutuubista, linkkiä en laita kun on aika synkkä.)

  Sodan ja rauhan rajat eivät enää ole selviä.

  Kovat rangaistukset eivät normaalisti toimi rikoksia vähentävästi, mutta tuolla merirosvoalueella (sotatoimialue) upottaminen kysymättä karkoittaisi tekijät vähiin.

  Voisivat Pohjanmaalta heittää sitten ne koraanit perään, sielujen iänkaikkisuuden varmistamiseksi. - Outoa touhua politiikoilta oli lähettää tuo laiva sinne.

  VastaaPoista
 174. Somalian kovin merirosvo Lair Haradheere on perustanut osuuskunnan rahoittamaan kaappauksia. Somalian "meriklusteri" houkuttelee sijoittamaan antamalla rahaa, aseita tai muuta matskua. Paikallinen turvapäällikkö elvistelee kuinka hänen piirinsä saa tietyn prossan lunnaista sijoitettavaksi paikallisenninfraan.

  Nyt kun Nokiakin pettää niin kannattaa harkita kannattavampaa vahtoehtoa – jos kantti riittää.

  VastaaPoista
 175. Täälläpäin Suomea on ollut myös rosvoja, ovikauppiaita tai rahanpyytäjiä idästä.

  He ovat aluelehden mukaan pahoinpidelleet ihmisiä, käyneet kiinni, kun heille on avattu ovi. Heillä on usein vieraskielinen lappu, ja kun ihminen on katsonut sitä, siinä ei olekaan lukenut suomea eikä englantia, vaan mies onkin käynyt kiinni tai työntänyt ihmisen nurin ja joiltain ryöstänyt rahapussin.

  Minunkin ovikelloni soi juuri äsken. Kun vilkaisin keittiön ikkunasta ovelleni, sitä vasten jotenkin omituisesti nojasi vankkarakenteinen mies, jolla ei ollut mitään kassia tai myytävää tavaraa mukanaan. Ihmettelin mielessäni, miksi mies ei seissyt kohteliaasti edes puolen metrin päässä ovesta odottamassa, vaan sen sijaan tunki ihan kiinni oveen odottaessaan sen avautuvan. Hänen päänsä otti kirjaimellisesti kiinni ovikarmiin. Avasin ikkunan ja kysyin, mitä hän tahtoo. Mies osoitti pieneksi taitettua vieraskielistä lappua, josta ei saanut selvää. Ilmoitin hänelle, etten voi ostaa enkä antaa mitään, koska minulla ei ole rahaa. Niin kuin ei ollutkaan. Huh, jotenkin pelottava tyyppi.

  VastaaPoista
 176. Iines arveli: Minä en silti usko läntisissä sivistysmaissa siviilien joukkoraiskauksiin tai peräti tappamisiin.

  Eikös Saksa ole läntinen sivistysmaa? Ja Venäjä itäinen. Vain reilut 60 vuotta sitten nämä sivistysmaat tappoivat ja raiskasivat riemulla.

  Venäjän Karjalan korpiin jäi suomalaisten sivistyneiden länsimaisten korpisotureiden jäljiltä sadoittain, ellei tuhansittain lapsia. Joskus täytyi venäläistyttöjä kuulemma hiukan "suostutella."

  Suomessa on joukkoraiskauksia ja siviilien silmitöntä tuhoamista harrastattu viimeksi vuonna 1918. Ei sekään aika kaukana ole. Isäni syntyi samana vuonna.

  Jos/kun seuraava maailmansota tavoittaa Suomen, ensimmäinen uhri on kristinusko. Minulle pappi sanoi rippikoulussa, että raamattu kieltää tappamisen, mutta armeijassa vääpeli sanoi, että kun sota syttyy, tapa minkä kerkiät. "Käskyt ei koske ryssiä", hän lisäsi.

  Muutkin kristilliset hyveet karisevat nopeasti sitä mukaa kun tyttäriä/siskoja/vaimoja/äitejä raiskataan ja ajetaan hankeen kuolemaan kylmään.
  Jo vanhat roomlaiset sanoivat, että "Inter arma silent leges."

  Jumalan onni, että meillä on nämä vaalit! Persujen pelossa niitä somalirosvoja ei nyt tuodakaan tänne - kuulemma.

  Vaarana kuitenkin on, että jos vaalien jälkeenkin oikeusministerinä on RKP-läinen oikeusministeri, ne konnat raahataan tänne vaikka väkisin.
  Kun ne on niin lutusia.

  "Sodan ja rauhan rajat eivät enää ole selviä." Sanoi Riku ja hyvin sanoikin. Monissa maissa on käytössä eri värisiä hälytystiloja sen mukaan, kuinka suuri terrorismin uhka kulloinkin on. Englannissa jouduin kerran turvatarkastukseen noustessani Lontoossa junaan. Toisella kerralla hotellini tyhjennettiin pommiuhan takia. Ei sellainen ole rauhanajan meininkiä. Myös lentokenttien turvatoimet ovat sodan läheisyyden merkkejä.

  Englannissa tiedetään jo, ketä vastaan kohta taistellaan maan sisällä. Sitä vain ei saa sanoa ääneen. Se olisi rasismia se.

  Laali, olen minäkin seilannut aika usein yli affenanmeren ja todennut saman kuin sinä. Juuri Maarianhaminan kohdalla ollaan perseet olalla ja nyrkit pystyssä. Toisaalta on oikein, että Ahvenanmaa hoitaa oikeudenkäynnit. Saahan se melkoiset tulot laivaliikenteestä. Oikeudenkäynneistä ei maakunnalle tule kuluja, Suomen valtio ne maksaa.

  VastaaPoista
 177. van V,

  totta tietenkin tuo 60 vuoden takainen historia, jonka mainitset.

  Minusta natsismi ja fasismi kaikkineen oli kuitenkin sellainen opetus ja murros läntisen ihmisen elämässä ja ihmisyyskäsityksessä, että sen jälkeen kaikki täällä hyvinvointipuolella on toisin. Mikään en ole holokaustin jälkeen ennallaan. Tässä on syvempi kuin ajallinen murros.

  VastaaPoista
 178. "Huh, jotenkin pelottava tyyppi."

  Siitä se sodan tuntu alkaa, Iines.
  Jo nyt saa pelätä omassa kodissaan.

  Sadat tuhannet suomalaiset ovat hommanneet ovelleen turvakameran ja kunhan tämä vuosi on lopullaan kameroita ja hälytyslaitteita on huimasti lisää. Kaduilla kameroita on tiettävästi väkilukuun suhteutettuna eniten maailmassa.

  Näin se kulttuurimme rikastuu.

  VastaaPoista
 179. Ilomielinhän me vaarin kanssa perustetaan kodittomien merirosvojen lepokoti. Tyhjiä halleja kyllä maassa riittää ja kun valtio tietysti tukee toimintaamme about 100-200 tuhannelle eurolla per rosvo, niin ehkä me pärjäämme. Henkilökunnaksi lepokotiimme palkkaamme rosvojen maamiehiä, joista kai muutama on vielä ilman työtäkin ja viihdytykseksi romanialaisia romaneja.

  Täydellinen liikeidea, kiitos Riku. Palkkioksi saat muutaman osakkeen yhtiöstämme.

  Mutta mikä lepokodille nimeksi? Ehdotuksia otetaan vastaan ja paras palkitaan taskulämpimällä keskikaljalla Torronsuolla kesällä kello kuusi.

  VastaaPoista
 180. Loistava idea, anonyymi, tuo Audi- ja Bemarimiesten pamputus!

  Mutta nykyaikana voimme viedä idean pitemmälle.

  Nythän päätiet on täynnä "peltipoliiseja", joista aina ohittaessa räpsähtää valo. Helppoahan niihin olisi asentaa automaattiaseet, jotka laukeavat aina ylinopeustapauksissa sekä satunnaisesti Audi-, Bemari- ja Volvo-miesten kohdalla.

  Jos jännitystä haluaa enemmän, niin ne voisi asentaa niin, että ne ampuvat perään!

  Tämä onkin tuottava idea: peltipoliisihan on pakko ohittaa kauhealla nopeudella jos se ampuu perään - eli henkiinjääneille ja perikunnille räpsähtelee isoja sakkoja.

  Tämä on kestävyysvajeen hoitoa venäläiseen tyyliin.

  VastaaPoista
 181. Luvatun palkkion toivossa pitäisi jotain yrittää kehittää.

  Hakaniemen halli taitaa jo olla käytössä. Päijät-Hämeen sorto ja riistokin on levy-yhtiön käytössä.

  Suomiminareetti...ei.

  Trendikkäästi joku murea, äreä, turea, urea, porea, korea, nokia, hikiä, räkeä tms. - Tarkastaa vain, ettei ole jo käytössä.

  Jos toimintanne on enemmän sellaista rahatpois-meininkiä, silloin yrityksen nimeen on ehdottomasti liitettävä sana "laatu" tai "eko"

  Laatulogistiikka...Laatulogea.

  Ekopiraatti?

  VastaaPoista
 182. Tänään ilmestyneessä Journalisti-lehdessä on yhden palstan uutinen:
  "Sanomalehti Ilkka on saanut Julkisen sanan neuvoston langettavan päätöksen jutusta, jossa se kertoi raiskauksesta ja törkeästä vamman tuottamisesta vankeuteen tuomitun nimen. Nimen julkaisu oli kohtuutonta, koska tekijä ei ollut vallankäyttäjä eikä julkisuuden henkilö."

  Hyi hitto! Kyllä minusta on hyvää vauhtia tulossa populisti. En kerta kaikkiaan ymmärrä tätä rikollisten hyysäystä. Raiskaus ja vamman tuottaminen saattaa pilata uhrin koko loppuelämän. Ja rikollinen saa kaikessa rauhassa pysyä nimettömyyden suojassa!
  Päästyään parin kuukauden päästä linnasta hän voi raiskata uudestaan. Kukaan ei osaa häntä ainakaan varoa.

  Uutinen kuvotti minua. Samoin kuin tämä BBC:n sivuilta poimittu ja suomennettu uutinen:

  "Suhteellisen demokraattisessa Bagladeshissa 14-vuotias koulutyttö Hena Akhter tuomittiin islamilaisella fatwalla, eli imaamin antamalla uskonnollisella määräyksellä, julkisesti ruoskittavaksi. 101 ruoskaniskua käsittänyttä rangaistusta ei ehditty suorittaa loppuun asti, sillä Akter menetti tajuntansa jo 70 iskun jälkeen. Verissäpäin sairaalaan toimitettu Akter todettiin kuolleeksi ja virallinen ruumiinavaus löysi kuolinsyyksi itsemurhan. Mitään merkkejä raipaniskuista ei löytynyt kirjattavaksi sen jälkeen, kun veri oli pyyhitty pois ruumiin iholta.

  Imaamin mukaan Hena Akter oli ruoskittu osallisuudesta aviorikokseen. Hän oli serkkunsa Mahbub Khanin pojan luokkatoveri ja siten usein tekemisissä kolme kertaa itseään vanhemman serkkunsa Mahbubin kanssa.
  Aikansa Henaa koulumatkoilla koeteltuaan Mahbub onnistui pysäyttämään kotinsa ulkovessaan matkalla olleen tytön ja kantamaan tämän pensaikkoon. Sitten Mahbub hakkasi Henasta "turhat estot" pois ja teki hänestä naisen.
  Mahbubin vaimo kuuli Henan huudot ja arvasi tapahtuneen. Hän kävi pieksämässä kevytkenkäiseksi arvaamansa Henan. Ja seuraavana päivänä paikallinen islamilainen pappi julisti tuomionsa. Tytölle 101 ruoskaniskua ja miehelle 201 iskua. Miehen onnistui tietysti paeta tuomiota."

  Suomen laki ja islamilainen sharia ovat näköjään jo varsin lähellä toisiaan. Konna pääsee kuin sika aidanraosta ja uhrin osaksi jää kärsimys ja häpeä.

  Eilisissä uutisissa kerrottiin, että Englannissa sharia on käytössä aivan avoimesti. Kohta varmaan meilläkin. Olisihan se kauheaa, jos Suomi olisi "hiljainen ja rauhallinen Impivaara" omine hassuine lakeineen ja tottumuksineen.

  VastaaPoista
 183. Tällä pitää kaljapullo lähteä: Vihreä lanka!

  VastaaPoista
 184. Myöhästyit, Riku!

  Äsken koolla ollut yhtiökokous päätti nimeksi "Vihreä ekokalifaatti." Kaupparekisteriin on lähetetty hyväksyttäväksi firman nimen lyhennys "Veko". Nimi varmaan hyväksytään, koska käsittelijä on Tapsan serkku.

  Kaljat on jo juotu, niin että lällällää vain sinulle.

  Jumalauta, että tästä tulee mahtava bisnes!

  VastaaPoista
 185. Äh, muistin väärin. Ei se Bangladesh-uutinen tullut BBC:n sivuilta vaan CNN:n nettisivuilta. Täältä: http://edition.cnn.com/2011/WORLD/asiapcf/03/29/bangladesh.lashing.death/index.html?iref=obnetwork

  Pyydän anteeksi.

  VastaaPoista
 186. Tuommoiset puljut eivät alkuunkaan menesty, joilla on noin selkeä suomalainen nimi. Vihreä ekokalifaatti.

  Pitää olla The International Green EcoCalifat for Pirats and their Children and Wives & Grandmothers etc.

  VastaaPoista
 187. Tuo Veko laittoi jauhot suuhun, päätin vetäytyä myös motto- ja mainoslausesarjoista.

  Islam on "kulttuuri", joka on monen vuosisadan takaista paimentolaiskansojen alkeellista ja julmaa ajattelua.

  Virhe sitä on Hämeen-Anttila-Pohjolan-Pirhosen tavalla romantisoida. Arabialaisten vanhassa viisaudessa on toki paljon syvää viisautta.

  Islam ei voi olla kenenkään tuntevan ihmisen ystävä. Ihmiset ovat eri asia.

  VastaaPoista
 188. Turvakamerat saisi asentaa ainakin vanhustentaloille, sillä siellä käy paljon ovikauppiaita.

  Minunkin 90-vuotias sukulaiseni ryöstettiin palvelutalon ovella, kun hän avasi oven kauppiaalle. Rahapussi vietiin käsistä. Mikä jotenkin surullista, tämä vanhus kielsi ilmoittamasta poliisille. Ei kehdannut joutua julkisesti ryöstön kohteeksi.

  VastaaPoista
 189. Iines ansaitsee nimiehdotuksellaan ainakin yhden pullon!

  Tapsa lupasi minulle pari osaketta, niiden voimin tulen seuraavaan yhtiökokoukseen pitämään mekkalaa ehdotuksensa puolesta.

  VastaaPoista
 190. "Turvakamerat" auttavat poliisia selvittämään rikoksia.- Hyvä niin.

  Tutkimusten mukaan ne asennuksen ja näkyvien ilmoitusten jälkeen hillitsevät, pian tilanne palautuu entiselleen.

  Metrossa joku vuosi sitten milenterveyspotilas löi äkkiarvaamatta kanssamatkustajalle kirveen päälakeen pystyyn.

  Turvallisuuspäällikkö sanoi lehdessä tapauksen jälkeen, että nyt täytyy saada "turvakamerat" metroihin.

  Turvakamerat eivät lisää turvallisuutta.

  VastaaPoista
 191. Riku, nurkanvaltaus kannattaa aina. Kenties yhtiö alkaakin vastoin perustajien toiveikkaita odotuksia mennä alamäkeen. Siinä kannattaa olla kärkyllä.

  Minä voisin perustaa vanhoillislestadiolaisten pedofiileille kuristushuoneen. Omakätinen kuristus, eikä mitään palveluja. Mokomat Herran miehet.

  VastaaPoista
 192. Siis turvakamerat auttavat kai syyllisen nalkkiin saamisessa.

  Eivät varmaan estäkään rikoksia, jos jollain on tila päällä ja kamarit kuumina.

  VastaaPoista
 193. Minä luulen, ettei ole olemassa mitään nuorellois-islamia.

  Vain maallistuneita islamilaisia, jotka ovat sen valtapiiristä päässeet eroon.

  VastaaPoista
 194. Iines hei!
  Onko sillä sinun aluelehdelläsi nettisivuja? Mielelläni katsoisin sen uutisen näistä ovensuukyselyjen tekijöistä. Ne nimittäin liikkuvat hyvin nopeasti paikasta toiseen. Kenties huomenna täällä soivat ovikellot.

  Täällä mainitun Chikalovin tarina alkaa tästä:

  http://www.youtube.com/watch?v=0SLPbRfx2wE&NR=1

  Katsokoon ken uskaltaa. Tämä herrasmies teloitettiin niskalaukauksella. Meillä hän olisi saanut 4 vuotta linnaa ja vapautuksen hetkellä olisi ovella odottamassa lauma rakkaudennälkäisiä naisia.

  No, se siitä. Mutta kyllä niillä turvakameroilla on vaikutusta! Minulla on sekä etuovella, että puutarhan puoleisella ovella ja myös ulkorakennuksen seinässä "kamera", siis kirpparilta ostettu, toimimaton linssisysteemi. Vempaimen sisällä on paristo, joka väläyttää satunnaisesti punaista led-valoa "kameran" päällä noin joka kolmas sekunti. Yhteiskustannus: 25euroa. Vaikutus: tyrmäävä.

  Ennen näitä "turvakameroita" ovellani kävi kaiken maailman pyytäjiä jotakuinkin kerran viikossa. "Kameroiden" asennuksen jälkeen - ei ketään. Kaikki naapurini ovat hommanneet samanlaiset ja kaikilla on sama kokemus. Suosittelen lämpimästi.

  Nämä "kamerat" eivät siis auta pätkääkään rikollisten kiinni saamisessa. Ne estävät heidän tulonsa sisään.

  Autossani on muuten myös tuollainen satunnaisesti välkähtelevä led-valo kojelaudan päällä. En ole viiteen vuoteen laittanut sitä lukkoon missään. Eikä autoa ole viety. Jotain taikaa siinä varoitusvalossa täytyy olla.

  VastaaPoista
 195. Kalifaatin asiahan tuntuu edistyvän hienosti, hallitukseenkin on tunkua. Kutsu yhtiökokoukseen tulee aikanaan, osingonjako on paikan päällä.

  Mutta jos nimi on Ekokalifaatti niin eikö lyhenne ole Eka ja jos Viherkalifaatti niin Vika?

  "Merirosvo, oletko viaton? Sinua varten on Vika!"

  VastaaPoista
 196. Tapsa!

  Tässä yhdenlainen malli siitä peltipoliisista!

  http://petterssons.bloggsida.se/gott-blandat/ny-fartkamera

  Tielaitos ja Puolustusvoimat ovat yhteistyössä kehittäneet valvontakameran, joka tietojen mukaan on erittäin tehokas. Suuri etu on siinä, että uuden systeemin myötä uusintarikokset häviävät kokonaan! :D

  VastaaPoista
 197. "Turvakameroissa" ja niiden vaikutuksessa tulee tietysti pohtia kohderyhmä.

  Jos Schikaviilu olisi nähnyt kameran ledivalolla ja kyltin "Älä tapa täällä - alue on valvottu", olisiko jättänyt tekemättä?

  Olen minä tuon dokumetin katsonut, pahaa tekee katsoa myös tuskaista hullun pelkoaan oikeudenkäynnissä, omaisten kiljuessa.

  Tuomio ja sen täytäntöönpano oli silti ainoa oikea.

  VastaaPoista
 198. En minä tuota hyväksy, kun joku psykiatri dokumentissa sanoo, ettei Andrei ollut hullu, vain paha.

  Näkeehän sen, että ihan seinäkello, joku puoli siinä oli millä pystyi näyttelemään normaalia joissain olosuhteissa.

  VastaaPoista
 199. van V, luen kolmea aluelehteä, joista yhdellä on näköispainos netissä. Siinä juttu ei kuitenkaan ollut, ja kahdesta muusta ei ole näköispainosta, ts. koko lehteä pikku-uutisineen. Juttu oli kaksi - kolme viikkoa sitten.

  Jatkan kuitenkin etsintää, koska itseäni kiinnostaa vielä lukea tuo jutun sanamuoto tarkemmin!

  Muistini mukaan näitä kauppiaita oli Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Satakunnassa.

  VastaaPoista