16.6.2011

Kesäpäiväkirja: 4. sivu


15.6. Nainen ja Facebook

Kun nainen on neljänkymmenen,
tietää,
että kauneimmat kuvat on jo otettu.

On aika valita kaunein
ja panna se profiiliin.
Sen jälkeen toiseksi kaunein,
hieman kuvankäsittelyä
kunnes on tullut aika siirtyä
käyttämään
herttaisia lapsuudenkuvia
ja lopuksi on oltava vitsikäs:
lapsi taljalla.

16.6. Kahden sadepäivän jälkeen sinitaivasta näkyy lännestä alkaen koko taivaan mitalta. Eilinen päivä oli pirtissä istumista, sade ropisi ja tihkui koko päivän ja pyykki narulla valui kolmatta päivää. Kohta minulta loppuu housut, jos sade tuosta vielä äityy.

Kävin naapurikaupungissa kaupassa ja ostin tarvikkeita jääkaappiin, kun saan yhden lomalaisen tänne mökille huomenissa. Tullaan tuomaan koiraa minulle, kun itse lähdetään liesuun, risteilylle kaverien kanssa. Täällä minä sitten istun ison hurtan vankina, ruokkimassa Narsisti-kissaa, joka pitää minua palvelijanaan ja itsensä jatkeena, jonka paras tehtävä on toimia sylinä ja ruokinta-automaattina sekä pihakaverina valjasviritelmän päässä. Vaadin kyllä poliisin, palokunnan ja eläinlääkärin pika-ambulanssin numerolistaa tuohon pöydälle, ennen kuin minut jätetään näiden elukoitten armoille. Koira ulvoo kuin susi, kun sen oma emäntä lähtee hetkeksikin pois. Kissa hyppää pöydälle, ja läpsii sieltä koiraa kuonoon ja silmiin. Yritän syödä siinä sivussa häiritsemättä kissan hajuaistia, joka on virkeä, vaikka kissa lähentelee kahtakymmentä ikävuotta. Koira kuolaa lattialla istuen pää lähes oman pääni korkeudella.


Tänään pitää vielä käydä puodissa, mutta olisi myös leikattava nurmikot, jahka ne tuosta ensin vähän kuivuvat. Eilen, kun jätin kameran kotiin, näin heti sateessa pupulauman värjöttelemässä vettä valuen keskellä niittyä! Niin kuin olen niitä odottanut kamera kaulassa. Mitkä kuvat niistä nyt olisi saanut. Näin samalla kamerattomalla reissulla myös Kurkelinien perheen, isä, äiti ja poika Kurkelin, myös ihan rauhassa sateessa niityn laidalla.

(Valokuva Iines, kuva julkaistu myös kuvablogissa)

46 kommenttia:

 1. Tuo Sun profiili kuva, Sulla on ainakin kauniin näköinen korva, ei siinä paljon muuta olekkaan näkyvillä.
  Miltä vuodelta tämä korva on??? :DD

  VastaaPoista
 2. Heh, Polaris,

  korva on muistaakseni kolmen vuoden takaa. Kuvanottohetkellä korva on nokkosrokon vallassa, antibioottikuurin seurauksesta. Voi olla, että se on osa korvan viehätystä. Turvonnut punakorva on ollut aika monen mieleen.

  Olenkin miettinyt, pitäisikö kuva vaihtaa tuoreeseen korvan kuvaan. Näkisitte, mitä kolme vuotta saa korvassa aikaan. Voin luvata, etten retusoisi korvaa punaiseksi. Vai pitäisikö siirtyä suoraan etsimään kuvaa korvasta taljalla?

  VastaaPoista
 3. Älä herrantähden, tuoreista
  ota kuvaa, korvan, muoreista
  Vaikka rokko, ei vaivaa enää
  on aika näyttää, pitkää nenää

  Kuva, kohta, kuuden kympin
  saattaa olla, mitä sympin
  mielikuva, netin lisistä
  kertoo meistä – ja – isistä!

  VastaaPoista
 4. Kyllä nainen usein vain kaunistuu iän myötä. Nuoruuden palvonta sellaisena kuin se ilmenee, tulee viihdeteollisuudesta. - Esimerkiksi valtavirran amerikkalaisia elokuvia tulee katsoa ajatuksella, että ne tehdään alle viisitoistavuotiaan makuja silmälläpitäen.

  Harmi, ettet kuvia saanut; jäniksistä saisi helposti kuvia kesäöisin. Vaikka ei silloinkaan tilaten, tietenkään niitä ei juuri sinä yönä näy, kun vaanii.

  Minulla on vain iso digikamera (ei järjestelmä-), en ole sillä lailla kuvaaja. Joskus olen kuitenkin leikkinyt ajatuksella, minkälaisia kuvia olisin saanutkaan, jos se olisi aina mukana.

  Mieleeni tuli yksi tuttu, joka kertoi kesäisenä yönä astuneensa ulos ovesta juuri kun huuhkaja koppasi jäniksen aivan läheltä mukaansa. - Kuvaa tuosta ei olisi saanut, vaikka olisi ollut kamera valmiina kaulallaan, parhaat tilanteet tulevat ja menevät nopeasti.

  VastaaPoista
 5. Pahinta on kun pitäisi löytää kuva kynttilöiden väliin hautajaisiin. Äidistäni oli vaikea löytää kuvaa, hän ei viihtynyt kameran edessä koskaan.

  Siinä vaiheessa tajusin minäkin - kameran edessä viihtymätön -, että pitäisi otattaa joku siisti kuva ja jättää se sopivaan paikkaan hautajaisia odottamaan. En ole vielä tehnyt asialle mitään. Vaikka eipä se ole enää minun päänvaivani siinä vaiheessa, kun kuvaa tarvitaan.

  VastaaPoista
 6. Obeesia,

  sinulla on asenne kohdillaan, ja väittäisin, että jos se tässä asiassa on kohdillaan, niin se on mieluummin naisilla - vaikkei tässä nyt mitään sukupuolia haluta eriyttää. Naiset ovat aina olleet kuolemassakin pesijöitä, itkijöitä, kestitsijöitä, toimijoita, pukijoita, huolehtijoita. Tuosta tulee ehkä miehiä luontevampi suhtautuminen vanhenemiseenkin.

  Viimeksi olen ollut äidin hautajaisissa, ja kyllä oikeassa olet, viimeinen hänestä otettu virallinen valokuva on kaunis kuva vihitystä vaimosta. Se oli kynttilöiden välissä, kun tuoreempaa hyvää kuvaa ei löytynyt. Isän hautajaisissa oli kuva nuoresta viriilistä lakimiehestä ensimmäisessä työpaikassaan. Jälkeentulevia kuvia ei yksinkertaisesti ollut.

  Kulttuurimme on harvinaisen nuoruusmyönteinen ja samalla vanhuuskielteinen. Amerikkaa tässäkin jäljittelemme.

  Esimerkiksi maahanmuuttajat, pakolaiset ja muut kaukaisemmat kulttuurit eivät työnnä vanhuksiaan vanhainkoteihin pois silmistä, kuten me teemme. Tämä voi olla kenen tahansa meistä osa. Vaipoissa yksinäisenä kroonikkona kotikunnan avo-osastolla.

  VastaaPoista
 7. Riku,

  noin se oikeasti menee minunkin silmissäni: ihminen kaunistuu milloin tahansa, sillä ei naururyppy tai harmaa ohimoilla ole rumaa tai vastenmielistä, päinvastoin. Minä pidin jo nuorena tyttönä harmaasta miehen ohimolla ja kypsistä naiskasvoista.

  Nuoruuskuvissa on tietenkin raikkautta ja kasteista herkkyyttä, viattomuuttakin, mutta samalla aimo annos teeskentelyä ja yrittämistä, kun omaa itseä ei ehkä tunne vielä alkuunkaan, ja ihminen kokeilee eri rooleja.

  Energia ja into on tietenkin voimista kiinni, ja mitä vanhempi, sen herkemmin uupuu. Toisaalta on myös niin, että on hyvin väsyneitä nuoria ja energisiä ja vilkkaita vanhuksia.

  VastaaPoista
 8. Anonyymi,

  sa poika muista tämä aina
  ja mielees paina:
  oot suuri moukka, houkka,
  kipinän poukka,
  jos runoon naisen iän ujutat - se runon kielt ei lainkaan oo,
  vaan sulosäe vajoo,
  kosk runon kielell
  joka nainen - emäntäkin armias
  on ikineitsyt seitsentoistias
  !

  VastaaPoista
 9. Johan 'vitsin väänsit' - nelikymppisenä kuvat otettu - parhaat kuvat...!
  Minun kyllä häätyy sanua ja lausua vasta-lause.
  Yli seittemänkyppisenä (70) se vasta alakaa sujua ja kuvat parahneen...!
  Noh... on mulla kyllä sen verran antaa periksi, että kovasti täytyy minun vielä harijotella, että pääsen ees tuon yllä olevan kuvan tashoon...!
  Lämpimin Terhveisin...

  VastaaPoista
 10. Ikineitsyt seitsentoista vuotias
  jos et seuraa aikaas, muotias
  koht umpeen kasvaa
  kun hyllyy reidet rasvaa.

  Naama rupsahtaa ja kasvaa karvaa
  on pohkeen kaarikin jo harhaa
  tissit roikkuu, hyllyy
  ne lähestyykin, pyllyy.

  Ei, ikä enää missään, paina
  mies, on sekin toive, kenties laina.
  hartioista perse alkaa
  alla kaksi pers' jalkaa.

  VastaaPoista
 11. Eko,

  siis runon kielellä tahdon sanoa, että moni nainen ajattelee, että nelikymppisenä hänestä itsestään on jo parhaat kuvat otettu. sen jälkeen pitää (mukamas) palata nuoruudenkuviin.

  Hyväksi kuvaajaksi tullaan tietenkin missä iässä tahansa, mieluiten ehkä vähän vanhempana, kun on kokemusta ja ehkä näkemystäkin. Itsekin aloitin ahkeramman kuvausharrastuksen vasta muutama vuosi sitten, joskin olen aina kuvaillut jonkin verran. Jo lapsena kiinnostuin kuvan sommittelusta.

  VastaaPoista
 12. Kylläpäs Sinun, Iines, kelpaa, kun saat koiran(kin) kaveriksesi. Nyt jos tulee kuka kolkuttelemaan ovelle pahat aikeet mielessä ja oven aukaiset, pian kirmaa tiehensä.

  Televisiossa kerrottiin juuri tänään, että on mahdollista ruveta koiran "kummiksi", jos omaa koiraa ei ole ja semmoisen edes hetkeksi haluaa. Koira sitten kävisi yökylässä ja viikonloppuvieraana ja kun sen oikea emäntä/isäntä lähtisi interreilaamaan, löytyisi koti koiralle siksi aikaa. Koirahotelleihin ei välttämättä aina mahdu juuri silloin, kun tarvetta olisi.

  Olen jo tähyillyt sillä silmällä naapurirapun harmaanmustaa kiharaturkkista nappisilmää, joka itkeskelee yksikseen harva se päivä niin että meille asti kuuluu. Kerran olemme kadulla kohdanneet ja tutustuneet ja tykästyneet. Mutta mukavuus taitaa periä voiton. Mitäs jos "kummilapsi" olisi tulossa liian usein tai juuri silloin, kun itse on suunnitellut lähteä äkkilähtömatkalle? Mitenkäs silloin? Kas kummejahan sitoo velvollisuus olla avuksi aina kun tarvitaan.

  VastaaPoista
 13. Tämä koiruus on kyllä ihana, iso ja vähän tyhmä lammaskoira. Sillä on vahva paimennusvietti, lenkillä ollessammekin se ei koskaan lähde liesuun, vaan katsoo, että kaikki pysyvät koossa koko matkan. Se vaan, että sillä on taipumus hyppiä ihmisiä vasten, ja iso kun on, syntyy vaaratilanteita. Sen perään on siis aina katsottava, kun on muitakin ihmisiä lähellä.

  En muuten täällä mökissä pelkää. En osaa sanoa, mistä se johtuu. Seutu on tuttua, tunnen naapurit. Jos avaan ikkunan ja huudan, se kuuluu ainakin kolmeen talouteen, luultavasti useampaankin. Meri kaiuttaa äänet erikoisen hyvin hiljaisessa luonnossa. Eniten täällä pelkäänkin ukkosta.

  VastaaPoista
 14. Olen kulkukoira, nimeni on Hukka,
  kuolintautiani sairastelen, rukka.

  Niittyladon alla kuume mua puistaa.
  Tuskallisen vitkaan yöt ja päivät luistaa.

  Onnetonna virun, nuolen käpälääni.
  Joskus pääsee kurja, uikuttava ääni.

  Monet vanhat arvet ärtyy maatessani.
  Joskus haukotukseen avaan leukojani.

  Tuumin, mietiskelen: monet jalkajuonet
  turhat ovat olleet, kituu jänteet, suonet.

  Sentään haikealta tuntuu täältä ero.
  - Liekö maksettuna edes koiravero.

  Näin sen näki Vuorelan Einari, opettaja-runoilija hänkin.

  VastaaPoista
 15. Koilat kannattaa viedä Kiinaan. Niistä saa lavintoloiden keittiössä 110;- Hongkongin dollalia.

  VastaaPoista
 16. Voi Hukka-parkaa, edes koiraveroa ei ollut hänestä kukaan vaivautunut maksamaan. Vähän kuin ihminen, joka ei ole verotuksen piirissä, reppana.

  Tämmöisillä runoilla maailma parantuu, oikeasti. Mutta vain, jos ne liikuttavat ihmisen sydäntä. Jos ei liikuta, on ihmisyys menetetty, minusta.

  VastaaPoista
 17. Mies kun tulee tiettyyn ikään

  hän on
  sängyn alle jätetty rätti,
  tärähtänyt pyrstötähti,
  räkätippa nenänpäässä,
  ja
  ihmettelee rikkimennyttä kortsua kyrvänjuuressa "Flashback"-alushousut täynnä vähänkäytettyä paperia,
  ja
  hämillään, kuin kuu nurkan takaa, hän katsoo kun työttöystävä, myymäläauton rahastaja, plumsauttaa hampaansa vesilasiin.

  Ja kaukaa kantautuu haikea haitarinsoitto.

  VastaaPoista
 18. (Kommentti saattaa sisältää tuotetiedotteita.)

  Ajoin tänään autollani (Toyota) maaseudulle (lande). En käynyt lähikaupassani (S-market) vaan kävin toisessa kaupassa (K-Ristiina). Ostin hammastahnaa (Pepsodent), näkkileipää (Kunto) ja 10 kpl oluttölkkejä (Koff). Tankkasin autoni eräällä huoltoasemalla (ABC). Samalla katselin maisemaa. Se oli erittäin vihreä. Kotona avasin television (Asa). Tuli juuri uutiset. Tein ostamastani näkkileivästä (Kunto) leivän itselleni. Sen päälle panin margariinia (Becel). Ikkunasta minua tuijottaa kuu (Luna), mutta en anna sen häiritä itseäni (ergo sum).

  VastaaPoista
 19. Hyvä, että muistutit kuusta, mikis, sillä huomasin muutama päivä sitten, että on nouseva kuu.

  Jos nyt sitten olisi täysikuu, niin silloinhan voisi olla elämää tässä metsässä ja rannoilla. Toisaalta minua nukuttaa kauheasti, kun raitis maalaisilma väsyttää. Meinaan nukahtaa täällä iltaisin jo yhdeksältä, ja joskus nukunkin.

  Tuo runo oli kaunis, varsinkin se hampaat vesilasiin -plumpsautus. Siinä täytyy olla rakkautta, jos sellaista katselee vierestä.

  VastaaPoista
 20. Kun kissa on poissa niin koirat tanssiin pöydän alla tangoa. (Ja hiiret + muutama pullea myyrä tanssivat pöydällä chan-chania.) Olen monta kertaa pannut tämän merkille kun olen hakenut liiteristä halkoja, ettei niin palelisi, kun on jo syksy, ja tullut äkkiä takaisin. Siinä ne vaan aina soittelee.

  http://www.youtube.com/watch?v=INkLVwtIr_I&feature=fvwrel

  VastaaPoista
 21. Tapsa ja Riku ovat päättäneet lähteä ensiksi mainitun mökille saunomaan. Siksi he lastaavat toiseksi mainitun fillarille saunapuuta.

  http://www.youtube.com/watch?v=7BK_oqeH6uE&feature=related

  Matka on kaukana. Päämäärä sumea. Mutta odota Torro, tulemme.!

  http://www.youtube.com/watch?v=7BK_oqeH6uE&feature=related

  VastaaPoista
 22. Komean puun löysimme,kyllä tuolla yhden saunan polttaa -
  yhtään en tosin muista minne se jäi.

  VastaaPoista
 23. Juu, menkää vaan sinne Torrolle päin saunaa polttamaan. Minä lämmitän täällä raikkaissa merituulissa saunan, jahka saan nurmikon leikkuussa ensin hien pintaan. Sateella on muuten paras saunailma. Uimavesikin on silloin pehmeää ja lämmintä.

  Siis mikään ei voita käsilämmitteistä saunaa. Kaupunkien sähkökiukaat ovat kyllä yllättävänkin hyviä, mutta mehevin löyly syntyy kyllä puilla. Ja se tuntikausien (tunnin) saunanlämmitys vasta hauskaa onkin. Kun odotellaan kylyn kypsymistä ja saunaveden lämpiämistä.

  Ja sitten se mustuneen saunamakkaran kärtsääminen. Auta armias, jos sinappi unohtui matkasta. Ja vaatiihan se makkara sen saunaoluenkin.

  VastaaPoista
 24. Olen ollut savusaunassa. Sain siellä olla jopa yksikseni. Kokemus oli valtavan miellyttävä - vaikka tulikin nokiseksi. Ei sieltä olisi halunnut tulla pois. Jk. En muista oliko yhtä mukavaa - aikoinaan - kellua kohdussa, varmaan oli? Mutta sieltäkin piti tulla pois.

  VastaaPoista
 25. Savusaunassa en ole ollut, mutta en usko että välitän kovasti nokistavasta saunasta. Toisaalta olen ollut turvekylvyssä, ja kokemus oli ok.

  Olen ollut myös saksalaisten kanssa saunassa, ja he opettivat minua, miten tulee saunoa. Löylyä ei saa heittää, ennen kuin iho on itsestään lämmössä kostunut ja helmeilee. Pitää siis odottaa. Ja sittenkin vielä, löylyä ei niin vain roiskita, vaan löylynheiton välillä tulee olla tarpeeksi aikaa, kymmenkunta minuuttia ehkä. Suomalaiset saunovat siis ihan väärin, ettäs tiedätte.

  VastaaPoista
 26. Inhoan saunomista. Mutta savusaunassa ilma, jota hengittää, tuntuu ilmalta joka vaan tulee keuhkoihin. Ja on lempeää. En tiedä - mistä sitä kaikkea tietäisi? - onko kyse vain hiilimonoksidista? Mutta muisto kokemuksesta on yksi suloisempia mitä minulla on, ollut.

  VastaaPoista
 27. Minulla on kaupunkikodissa sauna, mutta en juuri käytä sitä, huomaan nyt. Olen kylpyihmisiä, vaikkei minulla ole ammetta.

  Oikein harmittaa, että Suomessa on koko asuntotuotanto siirretty pikasuihkukulttuuriin. Ei minulla niin kiire ole, että olisi kiire toiseen kiireeseen. Hyvin olisi aikaa lojua tassuammeessa ihanissa eteerisissä tuoksuöljyissä ja vaahdoissa.

  VastaaPoista
 28. Yleisessä saunomisessa minusta on kummallista sekin että täytyy olla vieraiden ääressä alasti. Jos taas naisen kanssa menee yrttikylpyyn, tai on päässyt - jos on käynyt tsäkä - laventelille tuoksuvien lakanoiden väliin, tuntuisi kummalliselta pitää vaatteitaan päällä, edelleen.

  VastaaPoista
 29. Iines:
  Otatko pohjosen polttajilta saunaohjeita??
  Ei hyvältä kuulosta, jos haluat herkutella kaikenlaisilla kylvyillä, niin mene Eestiin kylpylään.
  Hyvä palvelu, kohtuulliset hinnat, hyvä ruoka.
  Itse käyn aina Saarenmaalla, Kuressaaren kylpylässä, siellä on kolme SPA kylpylä hotellia.

  http://www.viroweb.com/kuressaari/viro~ID~kylpylat~luokka~terveys.htm

  VastaaPoista
 30. Me kävimme ystäväni Martan kanssa joskus muinoin, kun arvelimme tulleemme sopivaan ikään (lähestyimme 50:tä), Viron kylpylöissä aina hiihtolomalla. Kuressaaressa emme olleet. Tykkäsimme lillua yrttikylvyissä ja hieronnoissa, meitä hemmoteltiin oikein hyvin. Olimme jopa Viron itsenäisyysjuhlissa kylpylän juhlasalissa, ja se oli kyllä hauskimpia tilaisuuksia, joissa olen kuunaan ollut.

  Sinä aamuna, siinä kylpylässä, jossa meille suomalaisille tarjottiin aina silliaamiainen, vannoimme, että ei enää ikinä virolaisia kylpylöitä, me olemme juustoihmisiä. Minä, joka en syö aamuisin rasvasilliä enkä limaisia kinkkuviipaleita, tahdon juustoa ja lämpimiä sämpylöitä.

  Kuressaari voisi olla erilainen.

  VastaaPoista
 31. Kuressaari (venäläisittäin Kingissepa) on kylpyläkaupunkina ylimainostettu. Tai, no, olkoon: tavanomainen. Tärkein nähtävyys pn Piispanlinna; se on autenttinen pala eurooppalaista historiaa. (Ja linnan sisällä on mielenkiintoisia näyttelyjä.) Kuressaaresta etelään on Säären niemi, siihen Saarenmaa loppuu. II maailmansodassa tuo niemi oli yksi kaoottisempia taistelutantereita. (Pahempi kuin Tali-Ihantala. Tai Sinnemäet.) Vaikka sinne menisi kuinka monta tuhatta bussilastillisia eläkeläisiä ihmettelemään... niin aina siellä on kuolleita enemmän. (Ne ovat siellä nummen alla.)

  VastaaPoista
 32. Sade ropisi viime yönä mökin kattoon tasaisesti, ja nyt vielä aamullakin ripsuttelee. Pesässä ritisee kuusiklapeja, ja jokin muu pölli, jossa tuntuu selvä tervan tuoksu. Menee se näinkin.

  Äläs nyt mikis, eläkeläismatkailulla on taatusti hauskaa. Mieluummin minä eläkeläisten touhuja katselen, kuin vaikka bussilastillisen firman juhlijoita.

  VastaaPoista
 33. RR. "Komean puun löysimme (...) - yhtään en tosin muista minne se jäi."

  Mikiksen kuvaamasta videosta sen sijaan selviää, mihin jätin toppatakkini ja paitani - sinnehän ne jäivät kylille tien poskeen. Täytyypä hakea.

  Mökkisaunan lämmitys & saunominen on suomalais-zeniläinen rituaali. Se alkaa sopivien pilkkeiden teolla ja oikeaoppisella pesän sytytyksellä sekä jatkuu veden kannolla ja lämpiämisen seuraamisella.

  Jo siinä saunanpesän edessä istuessa ja tulen syntyä tarkkaillessa, olutta samalla silloin tällöin siemaillen ja vuoden 85 tms Hesaria lukien, päähän tunkee väkisinkin laajakaarisia sinisinä ajatuksia.

  Minulla on tietysti pumppukin, mutta koska veden kantoa kesäillan viipyilevässä syleilyssä ei voita mikään, aion tehdä se käsi- ja jalkapelillä niin kauan kuin täydet ämpärit karvaisissa kourissani pysyvät.

  Ihmettelen, ettei kukaan kirjailija ole tehnyt hyrymäistä kirjaa tai edes novellia, joka alkaa siitä hetkestä, kun päässä kypsyy ajatus saunan lämmityksestä, ja päättyy siihen hetkeen, kun sauna on kylpyvalmis.

  (No, minä olen.)

  VastaaPoista
 34. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 35. Saunasta pitää kertoa: Ensimmäisellä kerralla se syttyi, onhan se maaliman parrain sauna - ja minä valehtelemati melkoinen saunansytyttäjä, vaikka itse sen, vaatimaton kun olen, kerronkin.

  Löylyt kylyssä ovat ainutlaatusen ihanat - jos savunkatku ja hapenpuute vituttaa, se on ihan oma vika.

  Ikinä en unohda silti kertaa, kun olin kylässä hyvän ystäväni luona Paraisilla ja sanoi: "Saatana näiden kanssa koko ikää itketä!" - ja ruiskutti pullosta kauheat roiskaukset sytysnestettä pesään, - pelkäsin koko Stor-Mälön palavan.

  VastaaPoista
 36. Iinekselle laitan meiltä kaikilta tämän, jos ei saa auki, joutuu mietimään mitähän kauheuksia siinä oikein on.

  VastaaPoista
 37. Riku Riemu:
  Aijaa, Sinä sytytät saunoja tuleen, onko vielä monta saunaa jäljellä sielläpäin???
  Minä sytytän aina ne kivien alla olevat puut siellä pesässä.
  Tässä vähän viisastelen, kuten tapaani kuuluu :D

  VastaaPoista
 38. Polaris,

  ihan oikein riemasteltu, mutta olen perinnyt sen savolaiselta isoisältäni, joka muisti joka kerta lausahtaa uudelleen: "Laitetaanpa sauna palamaan!"

  Silloin ajattelin, että "näkis vaan!", mutta nyt kai jo ikä painaa,- oli sillä aika hauskoja juttuja.

  VastaaPoista
 39. Isoisäni muuten kertoi aika rankkoja sotajutttuja, taisin olla ainoita jotka niitä tykkäsi kuunnella.

  Nykyisiä Mannerheimilla ratsastavia aaseja en halua kuunnella yhtään, heti palaa kiinni.

  Isoisäni seinällä oli plakaatti, jossa kekkonen kiitteli, - itse hän väitti kekkosen olevan vihreä kommunisti, jonka kalju oli venäläisten kiitorata.

  Minä en osaa sanoa, luulen että kekkonen oli juuri sitä itseään kaikille suomalaisille opportunisteille, Harri Holkerikin nimeensä vannotteli.

  VastaaPoista
 40. Kekkonen oli reaalipoliitikko.

  Nuorena Kajaanin Sissirykmentissä vapaussoturi, 20-luvulla salaisen poliisin etsivä, sotien alla ja aikana kiivas suursuomalainen, sotien lopussa ja jälkeen harras yhteistoimintamies.

  Isäni, rintama-, ay- ja työmies, vankka demari, ei ikinä suostunut äänestämään Kekkosta. Ei, vaikka Sorsa käski.

  70-luvulla metallin taistolaislakkojen aikaan hän kieltäytyi myös osallistumasta niihin. Se oli ennen kuulumatonta, joten nuoret stalinistit uhittelivat antavansa "rikkurille" turpiin. Isä otti käteensä 10 kilon pajavasaran ja sanoi, että tulkaa yhtäaikaa, niin ei kulu hyvää työaikaa hukkaan.

  Kun myöhemmin kysyin häneltä, että vaikka lakko oli kyseenalainen, niin eikö rikkuriksi sortuminen silti vanhaa ay-miestä arveluttanut. Ei, hän sanoi, sillä koska olin 40-luvulla ase kädessä estämässä Suomen muuttamista sosialistiseksi kansandemokratiaksi, niin en kai minä nyt saatana sen saman tavoitteen takia lakkoon mene.

  Ne 70-luvun lakothan olivat Neuvostoliiton suurlähetystön masinoimia. Surullinen tapaus suomettumisen historiassa. Joukon mukana on niin helppo mennä. Vaatii rohkeutta asettua mölisevää massaa vastaan. Toisilla sitä on, toisilla ei.

  No, tämän hentomielisen muistelman jälkeen nyt saunaan.

  VastaaPoista
 41. Eivät kai ne n-liiton masinoivia lakkoja voineet olla, kun osuivat suoraan ihmemaan hyvinvointiin?

  Mehän n-liittoa kuitenkin niinkin kauan pystyssä pidimme.

  VastaaPoista
 42. Ymmärtääkseni ihan vakavissaan nykyään katsotaan, että NL lähetti Suomeen 1970 suurlähetteliääkseen Aleksei Beljakovin vallankumousta ellei ihan tekemään, niin ainakin vauhdittamaan.

  Metallin lakkohan oli suunnattu vähän aiemmin Kekkosen rustaamaa ns. UKK-sopimusta vastaan ja sen oli kuulemma tarkoitus laajeta siitä yleislakoksi.

  Kekkonen teki isänmaallisen teon puuttumalla peliin ja Beljakov kutsuttiin takaisin kotiin.

  VastaaPoista
 43. Eikö saunan lämmityksestä ole kirjoitettu novellia? Mainintoja on kyllä ollut eri puolilla viipyilevästä rituaalista, mutta enpäs nyt osaa yksilöidä minäkään kokonaista novellia.

  Minä luen yleensä odotellessani Uutta Raumaa, jonka poimin postilaatikosta mennessäni saunalle. Tai käyn meditoimassa marjapuskissa tai istun vaan saunan terassilla ja katselen ja kuuntelen maisemaa.
  Saunan ikkunasta on sitten kiva katsella ulos vihreää luontoa, kun nakkaa sen vesikipolla ensin kirkkaaksi. Sateella saunominen on myös kivaa, pehmeätä.

  VastaaPoista
 44. Riku,

  Kekkosen kuva on edelleen täällä landen sydämessä muutaman talon tuvan seinällä, ihan siinä Mannerheimin kuvan vieressä. Kolmantena voi olla ilmakuva kotitilasta. Näin on ainakin talossa, jonka emäntä muinoin sanoi meille kesävieraille, että olkkast hilja gon Pura puhuu.

  VastaaPoista
 45. Minulla on seinällä ilmakuva "kotitilasta", viisikymmentäluvulla otettu, ennenkuin viereen rakennettiin asvalttitie. On myös kasikymmenluvulla naapurin ottama talvinen kuva. Alkuperäiset on tietysti Suomessa, otin kuvista kopiot itselleni ottamalla niistä valokuvan.

  Nykyisen ggolemapin aikaan ilmakuvat eivät enää ole niin ihmeellisiä, mutta vpoin kuvitella miten hienoa on ollut saada tilastaan kunnon kuva.

  Itse voisin otattaa omia hautajaisiani varten (Obeesian kommenttiin viitaten) itsestäni ilmakuvan. Kyllä siinä ainakin silmälasin sangat pitäisi erottua.
  Jos gooogle vaikka lainaisi satelliittia?

  Lasken päiviä siihen että pääsen saunaan, järven rantaan, metsään. Kesällä suomi-ikävää ei vaan kestä.

  VastaaPoista
 46. Sari,

  Suomi-ikävän tiedän hyvin, siskostani. Hän käy joka vuosi kesälomallaan Suomessa, ja nauttii ehkä eniten uimisesta meressä ja toiseksi vasta sitten saunasta. Olemme polskineet tuossa rannassa vauvasta lähtien ja rakentaneet siinä matalikossa savikakkuja aikana, jolloin kaisloja ei ollut kuin muutama. Ja vasta myöhemmin siihen rantatontille, tosin ei nytkään ihan vesirajaan, saatiin sauna, olisiko ollut 80-lukua.

  Minäkin kunnioitan ilmakuvaa suuresti, sillä tiedän sen arvon tilojen omistajille. Se on kodin ja
  elämäntyön kuva.

  VastaaPoista