6.9.2011

Moraalista

5.9. Kylkikipua koko päivä, oikean kylkikaaren kohdalla on pistävä kohta. Säteilee selkäpuolelle, ja hengitykseen. Eilen päivystävä lääkäri totesi melko nopeasti, että kyseessä on Tietzen oire, eli kylkiruston tulehdus, johon antibiootit eivät tehoa. Netistä, suomi24-keskustelusta luin kauhukertomuksia Tietzestä, joka on kestänyt jo 5 vuotta, 9 vuotta, 15 vuotta. Minulle lääkäri sanoi, että pari kolme päivää Panadolia. Tähän luotan.

Lehdessä (HS 3.9.) oli kirjoitus siitä, että Ranska haluaa lisää moraalia kouluihin. Opetusministeri haluaa koulupäivien alkavan arvokeskustelulla.
Äkkinäisellä noussevat niskakarvat pystyyn. Moralismia, suvaitsemattomuutta, vapauden riistoa, ahtautta ja pakkoa, kyllähän lapsi oppii erottamaan oikean ja väärän, hyvän ja pahan luontaisesti. Miksei mieluummin opeteta itsepuolustustaitoa, napakkaa potkutekniikkaa ja muuta elämässä selviämistä?

Lapsen moraaliseen kehitykseen pitää kiinnittää yhtä paljon huomiota kuin älylliseen ja fyysiseen kehitykseen, sanoo opetusministeri ja lisää kirjeessään La Figaro -lehdelle, että opetuksen ytimessä ovat kohteliaisuus, käytöstavat, yhteistyö ja kunnioitus. Kukapa voisi olla eri mieltä? Ongelma on vain siinä, että meillä Suomessa vallitsee edelleen kuvien kaatamistrendi, jonka sotienjälkeinen sukupolvi hippiliikkeineen aloitti. Vapautta on se, että mitään ei saa kunnioittaa, arvot yleensäkin ovat perseestä ja ne on tuhottava, yhteiskunta hoitaa ja maksaa kaiken, ja vika on yksilöllisissäkin tragedioissa ulkoistettava aina yhteiskuntaan.

Mutta siis, miksei, lisää moraalia vaan kouluihin jos siitä kerran on vajausta. Jos tulevaisuuden lapset oppisivat kunnioittamaan ketä tahansa lähimmäistään, sitä eriväristäkin, oppisivat pohtimaan oikeaa ja väärää, hyvää ja pahaa myös muusta kuin omien etujen näkökulmasta, niin keneltä se on pois? Lapseltako? Minun onkin aina tehnyt mieleni kysyä, mitä vikaa kunnioittamisessa ja hyvissä tavoissa on. Kertokaa. Miksi lapset eivät saisi enää esimerkiksi kunnioittaa opettajia tai vanhempia ihmisiä? Onko meillä nyt siis ihmisten välinen onni ja tasa-arvo, kun ketään ei enää juurikaan kunnioiteta, yleisellä tasolla operoidakseni?

6.9.
Lukupiirissä on nyt hieman etuajassa ilmoitetusta ensimmäinen kirjaesittely, Kristina Carlsonin William N. Päiväkirja. Meriluodon Peter Peter on tulossa, ja Tervon Layla on siirretty lokakuun kirjaksi myöhäisen ilmestysajan vuoksi. Poiketkaa Einesbaariin, keskustelukynnys on matala, kirjallisuus kuuluu kaikille!

(Maalaus Francois-Emile Barraud)

168 kommenttia:

 1. Suomi24:sta minäkin olen jo pitkään ammentanut. Siitä johtunee jämerä epävakaisuuteni ja aina totuuden tunnistava ymmärryksen puutteeni.


  Moraali pitää saada kouluihin ykkösaineeksi, morapuukkojen karkaisu ja laadunvarmistus ovat ensimmäistä "hyvän paras"-luokkaa.

  Minun moraali sanoo, että kaikki jotka ovat eri mieltä kanssani, ovat ihan hakoteillä ja ettensanois tyhmiä!

  Mummonpotkijoita vihaan yli kaiken, iltalehdestä olen lukenut sellaisesta!

  VastaaPoista
 2. Siinäpäs se, Riku, miten opetat moraalia sortumatta moralismiin?

  Jos pohjatilanne on kuitenkin se, ettei jälkikasvulle opeteta selkeästi oikeaa ja väärää, pieni moralismikin saattaa olla parempi vaihtoehto.

  Selkeästi oikea ja väärä olisi vaikka siinä, saako kaveria repiä tukasta, kun se ei anna tavaraansa, siis leikkiautoa.

  VastaaPoista
 3. No, mut hei!

  Dekoltee avaraksi ja rinta rottingille, työnnetään ns. tissit tyrkylle.

  Jos kaiket päivät istuskelee tietokoneen äärellä kädet näppäimillä ja hartiat lysyssä, niin ei ihme että rustojen elastisuus vähenee. Kireitä rintalihaksia avataan vaikkapa klassisella etunojapunnerruksella.

  Perseville ja rintaville "tytöille" ei oikein riitä pelkkä sauvakävely reppu selässä. Itseasiassa se on myrkkyä yläselän ja hartiaseudun ongelmille. Sensijaan tuota reppua voi käyttää etunojapunnerruksessa extreamin tuojana.

  VastaaPoista
 4. Vaan mistä se oikea moraali tulisi, kas siinä vasta pulma!

  Voisihan se tulla vaikka tieteellisyydestä, siitä että kaikkea pitää epäillä, kunnes toisin määrätään.

  Sellainen on tietysti huttupuuroa ja ettensanois älykääpivyyttä, ettei tosiasioista voisi vetää arvoja ja normeja kuutosella, ja nuppi turvoksissa!

  Tieteellisen totistuksen jälkeen huokaillaan, että ooh, miten oikeassa! - länsimainen tiedesmieskin on sen jo todistanut!

  Myönnän oman tyhmyyteni näissä asioissa, Occamin partaveitsestä, muistakaan ällini epävarmmuksista, kun en milloinkaan ole päässyt yli.

  VastaaPoista
 5. Anonyymi lienee ns. anonyymi-runkkari. Anonyymiä pyydän mitä kohteliaimmin pysymään vessassa, ovenkin lukitsemaan, ja pitämään ehkä itselleen vaikeasti totetutettavaa hiljaisuutta.

  VastaaPoista
 6. No mitä tulee tietokonepöytääni, se on ergonomisesti oikein mitoitettu. Hartiat ovat suorassa ja kädet lepäävät suorassa kulmassa näppäimillä. Toki liikaa olen koneella, mutta olen selkeästi vähentänyt tätä tihrustamista viime aikoina.

  Mitä tähän Tietzeen tulee, se on omiaan urheilijoilla ja raskaan fyysisen työnkin tekijöillä. Se ei johdu havaintojeni mukaan liikunnanpuutteesta, joskaan sen syntyä ei tunneta. Siihen auttaa lepo ja rasituksen välttäminen. Tämä äityi mökillä käynnistä ja raskaitten tavaroitten raahaamisesta ylämäkeen perässä vetäen, kädet selän takana.

  Muistan muuten ensimmäisen Tietzen oireeni lapsuudestani, kun sain joskus äkillisen pistoksen rintaani ja minua vietiin lääkäriin, joka ei löytänyt mitään, vaan suositteli sairaalatutkimuksia, jonne minua ei saatu menemään. Samoin murrosiässä pisti kumartuessani ja silloin tällöin myöhemminkin, lyhyesti.

  Liikun päivittäin kaksi tuntia luonnossa, ja sauvakävelen nykyään ilman reppua kolme kertaa viikossa.

  VastaaPoista
 7. No mistä se sitten tulee, että kaikkea pitää epäillä? Epäilen, että se tulee herra- tai ryssävihasta, epäilijän tausta huomioonottaen.

  Minusta lasta ei tarvitse kasvattaa erityisemmin epäilemään ja kyseenalaistamaan kaikki "totuudet". Joistain asioista riittää, että näin on ja piste.

  Jos vanhempi vaikka sanoo lapselle perusteluksi: koska minä sanon niin, se antaa lapselle turvaa enemmän kuin puolen tunnin sössötys siitä, miksi näin olisi hyvä tehdä, jos mahdollista ja jos et suutu.

  VastaaPoista
 8. Mieleeni tuli muuan Aleksi Kivi, joka erehtyi poliitikkojen kynsiin ja edusmieheksi enemmän kuin olisi ollut tarpeen.

  Poliitikot tietysti hylkäsivät, ojaan heittivät suomalaisuusmiehet, kun vastapuoli hyökkäsi, tänään kuitenkin muistoaan juhlivat itseään ylistäen.


  Kirjalijan itsensä mielenterveys ei hylkäystä kestänyt, ajautui kuolemaan johtaneeseen sairauskierteeseen.

  Luulen ja otaksun, että Aleksis tänäpänä, henkiin herätettyä, sanoisi: "Kuullos onkimarot, teitäpä teitä ei viisas mies laittaisi koukkuunsa!"

  VastaaPoista
 9. Kylkikipu on Tietsen oire, siihen lisättynä säteilevä kipu selässä ja tuntemus hengitettäessä, silloin täytynee puhua jo Tietzen oireyhtymästä, syndroomasta.

  mutta . . .


  Kostokondriittia nimitetään usein Tietzen syndroomaksi, joka on kuitenkin eri sairaus ja harvinainen verrattuna kostokondriittiin, johon ei liity turvotusta. "Costochondritis" johtuu usein fyysisestä rasituksesta tai vammasta. Tietzen syndroomaan kuuluu yleensä toisen ja kolmannen kylkiluuruston molemminpuolinen turvotus ja arkuus.

  VastaaPoista
 10. "Anonyymi lienee ns. anonyymi-runkkari. Anonyymiä pyydän mitä kohteliaimmin pysymään vessassa, ovenkin lukitsemaan, ja pitämään ehkä itselleen vaikeasti totetutettavaa hiljaisuutta."

  ???

  VastaaPoista
 11. Anonyymi,

  tämä oli päivystävän lääkärin ehdotus oireilleni. Metodina oli kunnollinen kylkiluitten ja rintakehän tutkimus ja tunnustelu, rintaliivejäkin nostin pyynnöstä, että palpointi sujuisi paremmin.

  Luin kyllä tuosta kystokondriittista jo tiedot, ja samat oireethan siinä on. Hoito on sama kummassakin, joten väliäkö hällä, kumpi on.

  Tämä vaan ei alkanut yllättäen, eikä ikä riitä kriteeriksi (yli 40 nyt ja ikuisesti). Minulla oli siis ensimmäinen Tietze-kipukohtaus jo alakoululaisena, pienenä laihana lapsena, kuten kerroin. Pisti niin paljon, että oli vaikea hengittää, sydän sattui. Ja siitä eteenkinpäin muutamia kertoja elämäni varrella. Nyt vain osaan yhdistää ne pistävät kivut tähän yhteen nippuun.

  VastaaPoista
 12. Riku,

  mistäs Aleksis nyt tupsahti mieleesi? Mutta väliäkös hällä, juuri noin hän sanoisi. Ja siinä on hänen suuruutensa, tuonkaltaisessa humorispitoisessa lyttäämisesä.

  Olin yhdeksäntoistavuotias, kun luin kaikki Kiven teokset peräkanaa. Muutaman viikon sen jälkeen puhuin Kiven kieltä, se tarttui. Tuommoisia onkimatojuttuja juuri.

  VastaaPoista
 13. Eihä tuo ergonomia mitään poista, vaan voi ehkäistä sen puutteesta aiheutuvia ongelmia. Staattinen työasento on se, jota jokainen kestää yksilönä eri tavalla. Staattisuutta lisää nimenomaan se että kädet ovat jännittyneinä pitkiäkin jaksoja. Pelkkä kävelyrepun kanssa tai ilman ei vahvista ylävartaloa juuri millään tavalla, päinvastoin.

  VastaaPoista
 14. Iines,

  mieleni on poukkoileva, sellainen sieltä täältä hakeva.

  Moraalista se kuitenkin mieleeni tuli, niinkuin suomalaisuusmiehillä ei tuolloin mitään moraalista oikeutusta omalle "me ollaan eliittiryssä"-politiikalleen ollut.

  Vain tunteiden oma erinomaisuus-palo, muista ei väliä.

  VastaaPoista
 15. Mutta kun on ergonomisesti oikein mitoitettu työpöytä, kädet eivät ole jännittyneet, vaan lepäävät näppäimistön päällä tai ison osan sivussa vapaina.

  Se mikä minulle tuottaa hankaluutta, on oikea näytön korkeus, Sen tulisi nimittäin olla katseen alapuolella, niin että pää on suorass kun lukee.

  Minulla on kaksiteholasit, ja niiden lukualueen saavuttaakseni päätä on pantava kekkaan ja leukaa nostettava ylös. Tämä aiheuttaa kieltämättä niskajännitystä ja erilaisia jännitysoireita lihaksiin.

  Olen etsimällä etsinyt sellaista työpöytää, jossa olisi laskutila näytölle alempana kuin kirjoitustaso, siis kuopassa. Tilan tulee olla tarpeeksi leveä, koska littunäyttö on aika leveä. En ole löytänyt tällaista pöytää.

  VastaaPoista
 16. No niinpä, Riku, tuo tuli siitä ryssävihasta ja pyhän ja puhtaan suomalaisuuden tunnoista. Ja kun Aleksis ei osoittanut herrakunnioitusta eikä osannut ylevöittää suomalaista talonpoikaa jaloksi Paavo Ruotslais -tyypiksi. Paha synti. Vähän sama, jota Toini Havu harjoitti Väinö Linnaa kohtaan.

  VastaaPoista
 17. Minulla nykyisin on määräys käyttää silmälaseja autoa ajaessani. Optikko sanoi, ettei tällaista määrystä vielä tavalliselle henkilöajoneuvo-kortile tulisi, mutta sinulla kun on tuo kuorma-autokortti.

  Poliiseille hämäykseksi käytän aurinkolaseja ajaessani, niissä on vain se ongelma, ettei oikein tahdo nädä mitään.

  VastaaPoista
 18. Kirjallisuusteoreetikkojen kirjoitukset ovat mielilukemistani, milloinkaan en naura niin makeasti!


  Väinö Linnaa ei voi kommentoida, hänen "mahaan ammuttu, tuntematon sotilas", lienee liian kovaa kamaa nykyisessä sensuurin leimaamassa oikeistolaispolitiikassa.

  Nato meitä nykyisin auttaisi, kuten riemutohtori Ahtisaari jaksaa muistuttaa. Ahtisaarea tosin auttoi valtio, kun sen luksuskämpän antoi puoli-ilmaiseksi, ei näetsätten mikään lahjoma, kun mitäpä se valtio suurmiehiltään tahtoisi.

  VastaaPoista
 19. Kirjallisuudesta kirjoittaminen on jotenkin elitististä. Minulla on ainakin tunne, kuin joku omistaisi kirjallisuuden ja määrittäisi sen lokerot, sijoittaisi tuon tuonne ja tuon tuonne, koska.

  Jos olisin kirjailija, pysyisin varmaan kaukana niistä, joiden kirjallisuus on, jotka analysoivat ja koodittavat sen.

  Silti tunnen vetoa sanasta juttelemiseen, sanan tulkitsemiseenkin. Teen sen mieluiten niin, etten lokeroi enkä aseta tekstiä raameihin, en määritä sitä, en hae sille paikkaa maailmankirjallisuudessa - ainakin luulen näin tekeväni. Vain sisällön tulkinta minun maailmaani vasten.

  VastaaPoista
 20. Kiinalaisessa lääketieteessä palpaatiolla voidaan tunnistaa 28 epänormaalia pulssia syndrooman määrittelemiseen.

  Useinhan se on niin, että "se paikka paljaaksi joka on kipiä".

  http://www.youtube.com/watch?v=1LRSAzJLWLE  Eihän kädet voi levätä näppäimistön päällä, vaan ovat ranteista koholla ja jännittyneinä.

  Esim. Tiimarista löytyy loistavia laseja näyttötyöskentelyyn, jonka kokemuksesta voin todeta. Näyttötyöskentelyä varten pitää olla ehdottomasti yksiteholasit, jotka on fokusoitu oikealle etäisyydelle.

  Pikaratkaisu ergonomiaan: Nosta persettä ylemmäs ja hanki jalkatuki.

  VastaaPoista
 21. Eihän kukaan kirjailija niin typerä ole että kriitikoille kirjoittaisi, vaan lukijoille.  Joita kriitikot paljolti ohjaavat.

  VastaaPoista
 22. Melkein aina kaikki on joidenkuiden pyrkimyksiä, tai oman erinomaisuuden todistelua.

  Puhtaat sanat ovat kauniita!

  Puhtaat laivat" ovat kauniita.

  VastaaPoista
 23. Ei nyt viitsitä naurattaa noilla tuubin kuvilla, kylkikipu tuntuu, kun en viitsi ottaa särkylääkettä. Tuo Puhtaat laivat on kyllä kaunis.

  Minulla on kyllä tietokonetta varten hankitut yksitehot, lukulasit, mutta en tykkää niistä ollenkaan, kun iso näyttö pitää lätätä ihan kuonon eteen, muutoin se on liian kaukana. Ja näppäimistö on sitten taas eri korkeudella. Ja kun katsoo muualle, ikkunasta ulos, ei näe kuin sumetta.

  Perse ei nouse ylemmäs tai se joutuu pöydälle. Jalkatuki on kyllä hyvä idea. Kai niitä huonekaluliikkeistä voisi löytääkin.

  VastaaPoista
 24. Minä kyllä ymmärrän loistavasti kaikki omat koukkuni kirjotuksissani, muiden sanomisista en paljoakaan.

  Arvoisa bloginpitäjä, Teillä ei ole persettä, vaan ihana pylly. Näin otaksun ilman suurempaa asiantuntijuutta.

  Kylkenne terveeksi pussaamisen vaikutuksista minulla ei ole tieteellistä näyttöä!

  VastaaPoista
 25. Huomenta kaikille!

  Iines, aamulla aloin melkein epäillä että vedät minua höplästä, kun tuolla slangitermillä vaivaasi googlasin (meinasin nimittäin päätyä koko koukolle juuri sellaisia metkoja ja varmaan siveysmoraalisesti tosi arveluttavia sivustoja, joista eräätkkin anonyymit pitänevät). Arvasin kyllä, että lisäselvitystä saamme, ja tosi kurjalta tuo kuulostaa! Toivottavasti tokenet pian! - Jos kivut ovat kovat, Panacod on tehokas reseptitilääke (olen joskus saanut sitä vaikeisiin kiputiloihin). Tosin se on sellainen myrkky, että ainakin minä lojun loppupäivän pedinpohjalla lääketokkurassa, ja vatsa on sekaisin monta päivää, mutta ainakin kivut häviävät...

  Olen edelleen lämpimästi samaa mieltä kaikkien kirjoittajien kanssa siitä, että selkeät rajat ja runsas rakkaus tuovat lapselle turvan kasvaa ja kehittyä rauhassa. Yleensä se tottelevaisuuskasvatus :D on hyvä aloittaa jo taaperoiässä; myöhemmin roolien selkiyttäminen on vaikeampaa (joskaan ei mahdotonta). Tosin siinä kurinalaisuudessakin voidaan mennä liian pitkälle; mieleeni tulee tosi innokas siskoni, joka päätti, että lapset sitten Käyttäytyvät Hyvin, ja aloitti esim. pöytätapojen vaatimisen alle 1-vuotiailta. En usko, että piltit oppivat mitään muuta kuin sen, että kun hieroo banaania tukkaan, vanhempien jakamaton mielenkiinto on taattu, kiivaan saarnan jälkeen pääsee tylsästä syöttötuolista nurkkaan - missä muksut sitten seisoivatkin naamat iloisessa virneessä, ja odottivat sirkuksen jatkumista. Ja jatkuihan se, eipä aikaakaan niin heitä jo kiikutettiin takaisin ruokapöytään, äidillisten ohjeiden ja halipusujen saattelemina, ja sitten kannattikin vähän aikaa (esim 3 min) olla kunnolla, ennen kuin kaatoi tahallaan lusikasta sosetta pöydälle. Ja taas eikun syliin, toruja, nurkkaan, nurkasta pois, neuvoja, haleja... :D Lapset rakastavat ohjelmaa, eivätkä he tyhmiä ole! :)

  Minulla ei ole siskoni ambitioita eikä staminaa. Kaikki hoivaamani piltit ovat oppineet pöytätavat ihan itsestään. Siinä banskua-päähän-vaiheessa auttaa parhaiten "ei kulta, ruoka menee suuhun, ei päähän, kas näin", ja sitten keskustelun ohjaaminen toisaalle. - Tosin siskon perheessä ruokapöydässä ei keskustella, vaan ruoka hiljentää suuta. Ymmärrän idean, mutta minulle se on sekä älytön että tarpeeton konsepti.

  VastaaPoista
 26. Mikä olisi kivampaa kuin seurustella hyvän ruuan ääressä rakkaiden ihmisten kanssa? Koskee myös 1-v. - Tosin myös syötin Poikaa sylissä vielä silloinkin kun hän oli melkein tarhaiässä; huomasin välillä, että hän oli leikkipuistosta tullessa niin väskä, ettei se motoriikka ynnä muu kärsivällisyys pelaisi. Vanhemmat olisivat halunneet Itsenäisyyttä. Minä pidin sylissä, syötin, ja juteltiin, ja sitten eikun päiväunille. - Nyt kun mietin: koskaan ei kukaan muksu ole joutunut ruokapöydästä jäähylle minun vahtivuorollani!

  Ja nyt siis poika on 185 cm pitkä, armeijassa, hallitsee minua paremmin syömäpuikkojen käytön, eikä ainakaan tarvitse Charia syöttämään. - Aikansa kutakin, kuten mielelläni sanon. Banaania ei hierottu koskaan päähän, eikä ruokailusta tehty mittelyareenaa. Näilläkin lapsilla on ruokahetkistämme kivat muistot; siitä just viime kesänä aikuisten muksujen kanssa puhuttiin. Molemmat muistivat ne jipot, joilla tein aikoinaan ruokahetkistä kivoja. Sitä toivoisin - siis mieluummin hyviä, yhteisiä perheen kokoontumisia perheen kanssa nami-aterian ääreen. Enemmän kuin kurinalaisuutta.

  Monesti tuohon moraalikasvatukseen liittyy meillä myös yksin-pärjäämisen-koulutus; siitä en ole valtavirran kanssa samaa mieltä. Lapset tarvitsevat läheisiä, helliä ja turvallisia, Hoivaavia aikuisia, ihan siinä kuin mekin aikuiset tarvitsemme läheisiä, turvallisia jne ystäviä.

  Jos on pakko, sitä ui tai hukkuu. Käsitykseni mukaan, rakastavien suhteiden kantamana ui. Vaikka tilanne outo, uus oliskin.

  Miksi hankaluuksia pitäisi harjoitella etukäteen (kuten toinen sisko kerrankin sanoi), jonkin mahdollisen tilanteen varalta? Jos nyt on tilaisuus saada apua (ja tottakai: antaa sitä), miksi ei? Mihin me lapsia, nuoria tai lähimmäisiämme tietoisesti kovetamme tai koulutamme? Miksi emme auta heitä nyt, ja ole mukana myös sitten, jos kaikki menee avusta huolimatta pieleen. Sen sijaan, että ihmettelemme rannalla, jos kaikki väistämättä menee yksin yrittäessä pieleen. - Että siinä toikin mokasi. Ja senhän tiesi. Kun se ei ollut Harjoitellut Vaikeuksia.

  En muuten enää yhtään ihmettele Hemuleitten Synkkyyttä, tätä viestiäni lukiessani. Eiköhän meissä suomalaisissa ole melko monta hemulia mukana. :)

  Aloitetaanko Muumikeskustelu seuraavaksi?

  Ei siis kirjallisuuskeskustelu, vaan asennekeskustelu.

  Itse pelkäsin muumeja aikuiseksi asti (juu, ne kuvakirjat mulle luettiin, ja juuri siksi pelkäsin. En uskaltanut lukea romskuja). - Tosin Tove on kertonut entiselle esimielleni, Stinalle (nimi muutettu), etteivät kirjat ole tarkoitettu lapsille tai nuorisolle. Jolloin Stina tunnollisena äiskänä takavarikoi kaikki muumit, ja kertoi, että niitä ei nys si lueta. Poika sitten 16 v- luki salaa muumikirjat. - MAT-Käyrällä ei varmaan saisi pinnoja, tai mistä minä tiedän, en ymmärrä koko systeemiä, kun aina jostain ihanasta saa huonot pisteet; Char-mittarilla tulis 10 kotiin! :)

  Ei se banaanin-päähän-silppuaminen 1-v. johda kuin ehkä ihanimpiin kutreihin! En näe tuossa asennekasvatuksen paikkaa! :)

  Soppaa hämmentääkseni: lisään vielä, että moraalikeskustelu on minusta sikäli vinoutunut, että keskitytään lasten ja nuorten ongelmiin. Ei auta, että koulussa puhutaan moraalista, jos kotona vanhemmat ovat ihan ulapalla. Ei liioin auta, että puhutaan koulujen liiaallisesta vapaamielisyydestä (ei meillä, varmaan, mutta joissain maissa), jos opettajat oikeiden asioiden sijaan keskittyvät kurinpitoon tai rankaisuun. - Rajusti sanottu, mutta seison sanomani takana.

  VastaaPoista
 27. Ja ennen kaikkea: missä te kaikki törmäätte niihin asennevammaisiin ja törkeisiin ihmisiin?! Onko niitä oikeasti? - Toki lööppejä on, mutta montako kertaa juuri sinua on kohdeltu törkeästi?

  Joko minulla on luontaista auktoriteettia, niin timantinkovaa, ettei se vertaistaan hae, tai minulle on helkkarin hyvä tuuri. Tai sitten ihmiset, iästä riippumatta, ovat enimmäkseen kivoja.

  Kaikki lapset ja nuoret, jotka minä tunnen, suhtautuvat kunnioittavasti aikuisiin, ja toisiinsa. Leikillistä vitsailua ilmenee, mutta se lienee luonnollista. Myös monet meistä aikuisista suhtaudumme vähintään yhtä kunnioittavasti lapsiin. - Kaduilla ja toreilla tapaan jatkuvasti nuorisoa, jotka välttämättä haluavat teititellä minua (ääkkä!!!), opiskelijoita, jotka kuuntelevat kun puhun, ja oppilaita, jotka itse pitävät ryhmäkurin yllä luokassa, ja kipittävät availemaan ovia, jos painavien kantamusten kanssa saavun.

  Onko siis nuoriso oikeasti niin kieroutunutta, että erillistä moraaliopetusta tarvitaan?!

  Jos on: ehdotan että aloitetaan meistä aikuisista!

  Pakollista moraalikasvatusta (ei siis lasten nujertamista) kaikille täysikäisille, vaikka viiden vuoden ajan, ja sitten tenaville ja murkuille, jos se vielä olisi tarpeen.

  Kuka aloittaa adressin? Minä allekirjoitan sen heti!

  VastaaPoista
 28. Char, Sinä ihana rakkaani, jaksoin melkein kolmasosan kirjoituksistasi lukea, voisimmeko asian yhdessä vaikuttaa?

  Eläkä silti loukkaannu:):), pylpyrän keksiminen oli riemullista riemuilua:):):):):):):):)

  VastaaPoista
 29. Iines,

  jatkan vielä (ja hurjaa kuinka taas kiihdyin!! :D), sekä Carlson että Meriluodon Peter, ynnä päikkärit ja se Rajala on saatu kotiin.

  Haluan lukea Meriluodosta vähän tarkemmin (kerroinhan, että otan tämän Projektina. - Minussa asuu ainakin pieni Pedantikko! Kun kerrankin saan ja keksin osallistua Lukupiiriin!!! :D).

  Olen muuten jo kirjoittanut liuskakaupalla (no: ehkä 2-3 postausta) lukematta Carlsonia, ihan sillä perusteella, mitä Williamista luin. - Seuraavaksi luen kirjan, enkä halua lukea alustustasi, ennen kuin olen itse edes kerran käynyt läpi kirjan.

  Tuntuu siis siltä, että sanottavaa on. - Sovitaanko, että Eväsbaari saa olla myös Keskiaikainen Pitopöytä? :)

  Minä tykkään mässäillä aiheilla. Myös näin nettikeskusteluissa. Rakastan laajasanaista keskustelua, ja kyllä, osaan odottaa vuoroani, vaikkei se netissä ehkä näy.

  Baarin antimia halajavat ihmiset voivat suoraan sivuuttaa tilitykseni. Pidemmän kaavan ihmiset voivat halutessaan lukea - koska oikeasti: ei minulla ole mitään persoonia. Joko saan kirjoittaa niinkuin haluan, tai hyydyn.

  Kysyn nyt vähän etukäteen: aivan varmasti tulee jatkossa palautetta tavastani puhua; joko teen sen näin, tai en ollenkaan. - Ja turhaan kysyn; varmaan sanot että juu, mutta pakko oli kysyä, kun teitillä kirjoitan. :)

  VastaaPoista
 30. Riku,

  sinä sulomuruseni,

  en tiedä! :)

  Tykkäätkö oikeasti, että olen liian avoin?

  Vai vaan hömelö?

  VastaaPoista
 31. P.S. Kuten idolini Kapteeni Sparrow huomautti: on yllättävää kuinka usein nerous ja idiotismi yhdistyvät. Noin niinkuin karheasti suomennettuna.

  VastaaPoista
 32. Okei, Riku,

  olet tosi kiltti.

  Mietin kyllä sitä panostani Einesbaariin, mielipiteesi valossa.

  VastaaPoista
 33. Char, ihanaiseni, sinä olet avoimesti vain puolet. Vähempikin joskus riittäisi, vaikkapa vain kunnolla omien mielipteiden sanominen.

  Kirjoitaisit vaikka omalla tavallasi, et tuolla keksimälläsi Höltskymainboltsti-tsubiduaa- tyylillä.

  VastaaPoista
 34. Riku,

  tekisi mieli sanoa: pyydän mitä kohteliaimmin pysymään vessassa, ovenkin lukitsemaan, ja pitämään ehkä itselleen vaikeasti totetutettavaa hiljaisuutta.

  En kuitenkaan sano, mutta eri kiva, kun olet niin huolehtivainen ja ajattelevainen.

  Kiitti siitä, tekisi mieli sanoa, v***ti, tumputtamisesta en puhu mitään, tuskin osaisinkaan.

  VastaaPoista
 35. Char,

  en tosiaan käyttänyt mitään slangitermiä, vaan sitä muotoa, jota lääkärikin puhuessaan "tiits-oireesta", tai ehkä hän sanoi "tiitse-oire". Tiitsiä siis hain ja sen mahdollisisa variaatioita netistä, enkä löytänyt mitään, kunnes nokkela anonyymi tiesi, että kyseessä on Tietze-oire.

  Char, minusta tuntuu, että sinä olet niin positiivinen tyyppi, että näet ympärilläsikin vain positiivisuutta. Kaikki eivät koe eivätkä näe laillasi, ja he näkevät ehkä myös sen toisen puolen. Positiivinen, saati yltiöpositiivinen tulkitsee saman asian eri tavoin kuin negatiivinen tai puhtaasti asiapohjalta ilmiöitä lähestyvä.

  En menisi väittämään, että lapsissa ei ole epäkohteliaisuutta, jos moni niin sanoo ja niin on yleisesti todettu. Tämä ei tietenkään tarkoita, että kaikki ovat epäkohteliaita. Valtaosa lapsista ja nuorista on minustakin edelleen kohteliaita ja mukavia nuoria.

  Epäkohteliaisuus ja kunnioituksen puute on kuitenkin selvästi lisääntyvä käyttäytymisenmalli. Näitä palasia voi kukin koota siitä ympäristöstä, jossa elää ja myös mediasta, joka kirjoittaa tapahtumista. Media on silmä ja korva, sekä hyvässä että pahassa.

  VastaaPoista
 36. Einesbaarin hengestä en tiedä vielä mitään, kun tällaiset keskustelut käynnistyvät yleensä hyvin rauhallisesti ja tipoittain. On kai selvää, että myös runsas renesanssityyli on hyvä.

  Einesbaarin nimellä haluan kuvata vain sitä asiaa, että kynnys keskustella kirjojen maailmasta on matala. Uskon, että tällaisessa paikassa keskustelu on myös vapaata ja rehellistä, kun ei olla koturneilla.

  Einesbaarin nimi tulee myös ikkkunaeineksen pilkkanimestä, jonka muuan kirjallisuushenkilö (käsittääkseni) heitti paremmissa piireissä. Nimeä käytettiin vielä monikossa. Arvelen siis, että ollaan sitten eineksiä eikä gourmet'ta, jos eliitti minut siihen lokeroon on asettanut.

  VastaaPoista
 37. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 38. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 39. Char, anonyymi, Rakkain, tuskin pystyistinkään. En minä sitä ihmettele.

  Herranjestas silti sentään mikä takapotku.(((((((((((((((:pöö!


  Jepuli jee ja tsubiduaa, tsubiduaa uudestaan ja vaikka kuinka, eiks jeh!

  VastaaPoista
 40. Love story a'la Katri-Helena


  Minä seuraan sinua, mihin taajama päättyy
  missä viitat loppuvat ja valtatiet kapenee
  siellä kastat kätesi, rajajoen pintaan
  eikä jälkiä jää, ne aallot vie
  meidän jälkemme nää, tuuli vie

  Tee se raja, raja, missä vapaus kulkee
  tee se raja raja, jonka rakkaus tuntee
  tee se raja, raja jonka elämä sulkee
  niinkuin virtaavaan jokeen, piirtäisi sormella viivaa
  niinkuin virtaavaan jokeen, piirtäisi sormella viivaa

  Minä seuraan rakkautta yli kultaisten peltojen
  missä vanha aurinko uuden aamun valaisee
  sinä astut jalkasi järvenrantahiekkaan
  eikä jälkiä jää, ne aallot vie
  meidän jälkemme nää, tuuli vie

  Tee se raja, raja, missä vapaus kulkee
  tee se raja raja, jonka rakkaus tuntee
  tee se raja, raja, jonka elämä sulkee
  kuin järven aaltojen eteen, piirtäisi sormella viivaa
  kuin järven aaltojen eteen, piirtäisi sormella viivaa

  Minä seuraan totuutta, halki jokaisen mantereen
  missä taivaankannella, vieraat tähdet säkenöi
  suuren meren luo, vailla aikaa ja rajoja
  eikä jälkiä jää, ne aallot vie
  meidän jälkemme nää, tuuli vie

  Tee se raja, raja missä vapaus kulkee
  tee se raja raja jonka rakkaus tuntee
  tee se raja, raja jonka elämä sulkee
  niinkuin valtavaan mereen piirtäisi sormella viivaa
  niinkuin valtavaan mereen piirtäisi sormella viivaa

  VastaaPoista
 41. Riku,

  en keksi mitään omaa tyyliä.

  Muuten olet puhunut niin paljon, ja Iines oman tyylinsä.

  - Luen kyllä kaiken, mitä kirjoitit, ja mietin sitä.

  Drugs But Not Hugs,

  vai mitä täällä sanotaan,

  Char

  VastaaPoista
 42. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 43. Katri-Helena on ihan niinkuin minä, luottaa nuorempaan, ei siitä sikäli mitään tulle. Sanonee lopulta, että sulla on iso maha ja ja jälkeenkin olet jäänyt.

  Taipumusta nuorempin minulla ei ole, suurimmat rakkauteni ovat olleet itseäni avarammin nähneitä. Viimeisin oli seitsentoista vuotta nuorempi, vei minulta, vanhalta mieheltä, kaiken.

  VastaaPoista
 44. Riku,

  tiksuttimet hojo pojo?!

  Oikeasti on nyt liikaa mielipiteitä, joita on poistettu, etten enää osaa sanoa juu eller jaa.

  Joku myrsky täällä syntyi, ja onneksi pääsen nyt nukkumaan.

  Virkkaa omasi aamuksi, minä juon vain mehua.

  - Eläkä loukkaannu; en osaa edes vitsailla kunnolla.

  Char :)

  VastaaPoista
 45. Ei ihme että naama on norsunvitulla.  . . . konkurssin koin, en haluu enää maksaa,
  minä olin hölmö, panin peliin koko elämän.

  VastaaPoista
 46. P.S. Nyt on mielipiteitä, mutta meinaan alkaa peilailla niitä kaikkien teittien kanssa.

  Minä en sitä leikkiä aloita; onnea matkalle, kaikille halukkaille.

  Char

  VastaaPoista
 47. Juupajuu, juupajuu, niin, Char, epälemättömyyttä niin! (:(:(:

  Ja nyt Markus-setä rientää kakalle, se ei kuulu tähän.

  VastaaPoista
 48. Iines, olen päättänyt, etten kurki Einebaarin puolelle, ennen kuin olen itse lukenut puheen olevat kirjat. Peter Peter on menossa 50. sivun kohdalla ja Carlssonin kirjan vasta sain kirjastosta. On ollut tätä seuraelämää niin runsaasti, ettei ole ehtinyt kirjaa käteen ottaa. Mutta 15. päivähän oli sovittu Siksi Päiväksi, joten vielä kerkiää.

  VastaaPoista
 49. Toivottavasti Markus-setä ei ole syönyt Panacodia; se meinaan aiheuttaa ehkä ummetusta.

  Muuten ei hätiä mitiä. :)

  VastaaPoista
 50. OK,

  Itse haluaisin ennen kaikkea kuulla Carlsonnin alustuksen.

  Että mistä hän kirjoitti.

  Ehkä tilaisuus sattuu joillekin meistä myöhemmin!

  VastaaPoista
 51. Delilah,

  minä ajattelinkin, ettei kukaan ole vielä tuota kirjaa lukenut. Ihan hyvä pidättyä lukemasta esittelyä ennen omaa lukemista, jos tuo kirja kerran kiinnostaa. Innostuin vain kirjoittamaan enkä malttanut olla panematta sitä pramille.

  Toivon vain, ettei se pelästytä ihmisiä hiljaisiksi, kun alustus on vain aika kantaaottamaton esittely, ei mitään täkyjä tai provoja mihinkään suuntaan. Ajattelin, että jos on jotain hampaankolossa, minulla, sanon sen kyllä keskustelussa. On minulla yksi asia. Yksi odotus oli, joka ei täyttynyt.

  VastaaPoista
 52. Ummetus olisi ihan hyvä, vauhdikkaana kun olen aina löysästä vatsasta, jos en nyt kärsinyt, ainakin selviytynyt.

  Hauskaa minusta on huomata tunteita ja paatosta ihmisiltä, joilta sellaista en odottanut. Tunteista suurin on epäilemättä kauhean kammottava viha ja päänleikkuun hyytävä himo.

  Naistenlehdessä voi siten sanoa: "tunteet ovat minua vieneet!"

  VastaaPoista
 53. Char,

  mitä mielipiteitä on poistettu? En ole poistanut mitään.

  Ihmettelen vain, kun jokuset kommentit ovat kahteen kertaan, sellaisen poistin toisen.

  VastaaPoista
 54. Piti vielä sanomani tuosta Panacodista, että en syö niin voimakkaita lääkkeitä. En pysty syömään edes lihasrelaksantteja, jotka huumaavat pään. Niitä tarjottiin niskavaivaani. Huomasin, että sauvalenkki on parempi.

  Otan nyt tavallisen miedon Panadolin, jos kipu alkaa tuntua, niin että on äärimmäisen kurja olla. Yksi tai kaksi vuorokaudessa.

  VastaaPoista
 55. Oy vey,

  Riku,

  tätäkö se kirjoittaminen on?

  Kysyn vain?!

  Ja jos on, niin näillä mennään. :)

  Minä petyin.

  VastaaPoista
 56. Iines,

  hyvä kun Panadol auttaa.

  Char

  VastaaPoista
 57. Char,

  kestän hyvin kipua, en ole herkkä valittamaan. Panadol ei varmaan ole läheskään yhtä tehokasta kuin varsinainen tulehduskipulääke, mutta auttaa se ihan tarpeeksi joksikin aikaa.

  Esimerkiksi kätilö sanoi minulle synnytettyäni, että siinäpä oli hiljainen synnyttäjä. Minusta tuntuukin oudolta katsoa elokuvista kirkuvia synnyttäviä naisia.

  VastaaPoista
 58. Pettymys on yksi elämän perustunteista.

  Kirjoittaminen on sitä miksi sen tekee.

  Char, sinä olet hyvä kirjoittaja, kun supistat kaiken yhteen kymmenesosaan.

  VastaaPoista
 59. Oleng mää viime aikoina ollu liian negatiivinen, kysys raumlaine, ku sitä tapettiin!


  - Ja gagat siitä, minähän oikeasti olen oikea positiivisuusnegatiivi!

  VastaaPoista
 60. Hyvä vaan, jos selviää lievemmillä kuin tulehduskipulääkkeillä. Jouduin vuoden lopulla syömään lääkärin määräyksestä yhden kuurin viimemainittuja. Luin lääkepakkauksen mukana olleen lääkkeen esittelyn ja käyttöohjeen kuten kehotettiin ja sen jälkeen tuntui pelottavalta ottaa lääkettä ollenkaan. Mahdollisia jälkivaikutuksia kerrottiin olevan melkein(vähän liioittelen) kuolemaan asti. Joku terveydenhoitohenkilö sitten rauhoitteli, että jälkivaikutuksia ei välttämättä tule ollenkaan, mutta niistä piti varoittaa. Söin kuurin, enkä kuollut ja kipukin helpotti. Toivon silti totisesti, että samaa lääkettä ei tarvitse enää koskaan syödä, vaan pärjään Panadolilla ja miedommilla lääkkeillä, jos tarvetta kivunlievitykseen on.

  VastaaPoista
 61. Kiitos kaikille palautteista! :D

  Vaalin niitä varmaan - ja juu, johan tämä naurattaa. :) Jo juu, luen kyllä kaikki, ja pohdiskelen niitä täysin sydämessäin.

  Hurjaa kun en kelpaa, jne. - Riku: minua ei supisteta mihinkään määrään. Ei edes siihen prosenttiosuuteen. :)

  Tule toimeen, tai sivuuta.

  Minulla on sivutolkulla jo matskua Williamiin.

  Valitettavasti olen just yhtä Char sekä livenä että netissä. :)

  - Tämä ongelma lienee jo tykkäämisesi osalta ratkaistu! :)

  Kaikille drugs, no hugs, ettei niitä vihapuheita tule. :D

  VastaaPoista
 62. Olinko taas Kuoleman Enkeli?

  Jatkakaa toki.

  En kommentoi kirjoja ennenkuin olen lukenut ne.

  Mikä on aika hyvä lähtökohta! :)

  VastaaPoista
 63. Char,

  olet kirjoittanut neljä pitkää kommenttia Einesbaarin kirjakeskusteluun. Minun täytyy tehdä julma päätös: poistan kommenttisi sieltä kohta puoliin, koska niissä ei puhuta Carlsonin teoksesta mitään. Puhut kaikissa itsestäsi.

  Tämä ei ole Einesbaarin tarkoitus, ei ainakaan heti aloituksessa. Siellä tarvitaan signaali kirjallisuuskeskustelusta, joka voi olla vapaata, mutta ei mielivaltaista.

  Toivon, että poimit kommentit talteen itsellesi ennen kuin poistan ne. Pane ne vaikka tähän keskusteluun, niin niitä voi kommentoida täällä edelleen.

  En tahdo pahoittaa mieltäsi, mutta en näe muutakaan tapaa toimia. Koetetaan pitää hieman eroa näiden blogien välillä.

  VastaaPoista
 64. Asia on ok, Iines!

  Kirjat ja aiheet kiinnostavat, mutta en yritä enää osallistua keskusteluun.

  Baari on hieno. - Pitopöydäksi et sitä mainostanutkaan; omien asioiden peilailu ei kuulu asiaan, huomaan, vaikka yhtymäkohtia, jopa kipeitä, olisi.

  Luen mielelläni silti palstaasi!

  Tämä oli paras kirjallisuuskeskustelu, johon pystyin. :)

  Char

  VastaaPoista
 65. Char,

  menisikö se kuitenkin niinpäin, että meidän olisi hyvä peilailla kirjan tai kirjallisuuden asioita omasta vinkkelistämme, ei omiamme kirjan näkökulmasta.

  Toivoisin, että osallistuisit keskusteluihin kirjoista jatkossa ihan niin kuin tahdot. Olet paljon lukenut, ja sinulla on ajatuksia, joita moni kuulee mielellään.

  Aivan tähän Einesbaarin alkuun tarvitaan mielestäni kuitenkin signaali kirjallisuuskeskustelusta. En hae korkeakulttuuria, vaan ihan vain jonkinlaista aiheessa pysymistä. Sitten voi edetä hyvinkin vapaisiin sfääreihin.

  VastaaPoista
 66. Char,

  en raatsinut poistaa kaikkea, koska ymmärrän yhtymäkohdan Carlsoniin sinun tarinassasi. Se tulee kuitenkin ilmi jo tuosta ensimmäisestä kommentistasi, joka on asiaan liittyvä.

  Älä huoli Char, sillä minun laariini tämä sataa, kunhan anonyymit hokaavat poistoni, Kuulen siitä vielä jossain kontekstissa, mutta olen perustellut kantani ja kannan siitä vastuun.

  VastaaPoista
 67. Kaikenlaisia vaivoja sitä voikin ihmiselle tulla, tuollaisesta en ole ennen kuullutkaan. Toivottavasti se piinaa sinua vain pienen hetken!

  Tarkistin huvikseni moraalin määritelmän jostakin ja sen mainittiin olevan sisäinen ohjeisto oikeasta ja väärästä.

  Miten sellaista voi ulkopuolelta opettaa? Paitsi kasvavalle ihmisenalulle, joka imee kuin pesusieni itseensä kaiken kotoa ja lähiperheestä.

  Tänäaamuna (vai eilen) jossakin radio-ohjelmassa puhuttiin narsismista. Haastateltavana oli psykoterapeutti / psykiatri, joka tekee töitä narsistin uhrien kanssa. Hän sanoi mm., että narsisti hakee aina ja kaikessa syytä kaikkialta muualat paitsi itsestään.

  Voidaanko siis vetää sellainen johtopäätös, että ihmisissä, jotka aja(ttele)vat vain omaa etuaan eivätkä kunnioita muita ihmisiä & tekevät mitä lystäävät muiden kustannuksella, ovat moraalittomia ja heissä on narsistisia piirteitä?

  VastaaPoista
 68. Se mitä oikeastaan ajoin takaa mutta mikä jäi luettavaksi vain rivien välistä: moraalinen ihminen (siis sellainen, jolla on sisäinen käsitys oikeasta ja väärästä) ei voi olla narsisti.

  Itsestäänselvää, kyllä.

  VastaaPoista
 69. Olen osittain samalla pessimistisellä kannalla moraalin opettamisessa kuin sinä, Kuunkuiske. Ihmisen omantunnon, sisäisen äänen kasvu alkaa varhain, kotoa, hyvän kohtelun, mallintamisen ja rajojen asettamisen kautta.

  Yhteiskunnan instituutiot, kuten koulut, ovat toissijaisia moraalin kasvattajia. Mitä voi koulu opettaa, jos kotona millään ei ole ollut minkäänlaisia rajojen astetteluja, kieltoja ja asioitten kohtaamisia tai rauhallisia keskusteluja siitä mitä ei voi tehdä. Moraalikasvatus vaatii nimenomaan rajoittamista, koska moraali ei kasva itsestään, ilman vuorovaikutuksellista ohjausta. Lapsi ei lyö pahuuttaan, vaan pärjätäkseen viidakossa. Lyöminen on normaali metodi, kunnes se osoitetaan vääräksi.

  Uskon, että on silti hyvä puhua koulussakin moraalin piiriin liittyvistä asioista, toisen kunnioittamisesta ja kohteliaisuudesta, pohtia ihmisen oikeaa ja väärää. Alakoulussa on yhä enemmän lapsia, joille tällainen on uutta.

  Minusta tuo psykologi, taisi olla
  Jorma Myllärniemi, sanoi että kaikissa ihmisissä on myös narsistisia piirteitä, mutta he eivät ole narsisteja. Narsisti on kaiken aikaa narsisti, empatiakyvytön henkilö, joka ei näe koskaan itsessään vikaa.

  VastaaPoista
 70. Kyllä, Kuunkuiske, moraalinen ihminen ei voi olla narsisti. Tämä on tuhannen totta!

  Se vaan, että narsistinen ihminen voi joskus olla moralisti.

  VastaaPoista
 71. Äsh, Iines,

  yritän puhua kaikista kirjoista asiapohjalta.

  Mutta tosi kiva kun kirjoitit; pahoitin mieleni niin paljon että olin valmis heittämään rukkaset nurkkaan, ja jättämään koko homman. En minä väkisin missään piirissä pysy..

  En oikeasti osaa puhua kuin minä-pohjalta.

  Kyllä minulle merkitsee tosi paljon se, mitä ajattelet minusta. :)

  Toivon, että näkisit sen naisen, joka ei liity kehenkään kirjailijaan, vaan on ihan oikeasti minä.- Vaikka onkin liian kaikkea.

  Herran tähden: jos ymmärtäisin Carlsonia, laskuttaisin teitä joka sekunnista! No, varmaan en. - Mutta se kuulosti hyvältä! :D

  Oikeasti, jospa vain luen juttujanne. Toistaiseksi.

  En osaa olla objektiivinnen, siten, että se sopisi kirjallisuuspiiriinne. :)

  Jospa lueskeleln täällä, ja harjoittelen itsehillintää. -

  VastaaPoista
 72. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 73. Minä haluaisin olla edes tuo huuliharppua soittava Walter Brennan.

  Dino, John ja Ricky hoitavat silti homman tässä kotiin.

  VastaaPoista
 74. Kultainen Char, kyllä sinä opettajana / kouluttajana / luennoitsijana varmaan myönnät, että on hyvä pysyä - ainakin summittaisesti - aiheessa. Jos joku kuulija sooloilee aivan omiaan, tietenkin roolisi mukaisesti ohjaat hänet takaisin aiheeseen eikä se ole syy pahoittaa mieltään.

  Muistan aikanaan lukion viimeisellä kun kirjoitimme aineen aiemmista ylioppilasaineotsikoista.

  Yksi ystäväni, loistava kirjoittaja, sai hylätyn, koska hän kirjoitti otsikon vierestä.

  Opettaja oli moneen otteeseen varoittanut meitä moisesta.

  Onneksi se tapahtui harjoitusaineessa eikä kirjoituksissa.

  VastaaPoista
 75. Olen varma, että opettajan sydäntä särkee hylätä lahjakas aineen tai esseen kirjoittaja aiheen vierestä kirjoittamisen vuoksi, mutta ollakseen moraalinen - opettajan tulee olla moraalinen ollakseen kaikille oikeudenmukainen - hänen on se tehtävä.

  Minulla oli kerran oppilaana uskovainen poika, liiketalouden alaa opiskeleva. Oppilaat pitivät suullisina esityksinä tuote- tai palveluesittelyjä, ja tämä poika pitikin esityksensä uskonnollisestä ryhmästä, johon kuului. Esitys oli aiheen vierestä, ja minun olisi pitänyt hylätä se, minkä olisin tehnyt, jos esitys olisi ollut kirjallinen. Puhe-esityksiä ei kuitenkaan voi minusta hylätä oppilasta nolaamatta, jos esitys ylipäänsä on pidetty. Annoin siis alimmman hyväksytyn ja mahdollisuuden pitää uusi esitys aiheessa pysyen.

  Mutta sydäntä särki tämäkin tapaus, kun näki, että toinen oli tosissaan. Opettajan tehtävä on kuitenkin huolehtia myös kokonaisuudesta: jossain on aina rajat, jotka ovat kaikille yhteisiä. Ei voi laistaa jonkun kohdalla, jos pitää yhteisistä raameista kiinni. Ilman raameja oppilas on turvaton, vaikka opettaja olisi miten empaattinen tahansa.

  VastaaPoista
 76. Char, kulta rakas, tekee minunkin mieleni sanoa, sillä sinä olet lämmin ja hyvä ihminen, ihanainen sanoisin jos en pelkäisi sortuvani ylisanoihin.

  Pelkäsin ja arvasin, että mielesi pahoittuu tekstiesi poistoista Einesbaarissa. Tein sen silti, noista perustelemistani syistä. Viittaan lisäksi noihin vertauksiin opettajasta, joka joutuu hylkäämään tai arvostelemaan ankarasti hyvää ja lahjakasta oppilasta, joka kirjoittaa tai puhuu aiheen vierestä.

  Klisee: kun et ottaisi tätä henkilökohtaisesti, vaan pystyisit katsomaan asiaa paljaasti. En halua salvata kynääsi! Lukisit nyt vain sen kirjan loppuun ja jatkaisit siitä pohjalta Einesbaarissa. Minä ainakin odotan, mitä sanot,

  VastaaPoista
 77. Kylläpäs sitä nyt kullitellaan, vaikka hommasta ei juuri munaa löydykkään.

  Hurskastelua, sanoisin.

  VastaaPoista
 78. Anonyymi,

  älä ole kylmä.

  Täällä ollaan herkkiä ja tuntevia ihmisiä. Ole sinäkin kulta.

  VastaaPoista
 79. Kiva kuva, eikä yhtää moraalitonkaan.

  Minulla on eri käsitys siitä, ettei nykyään ketään juurikaan kunnioitettaisi. Se on ehkä muuttanut muotoaan, mutta kyllä kunnioitusta yhä annetaan ja vaaditaan.

  Katujengeissähän on tapana, että esim. kovalla käyttäytymisella haetaan "rispektiä". Sama pätee poliittisiin ja bisnespiireihin - kovuutta kunnioitetaan.

  Ehkä muutos on siinä, että nykyään katsotaan että se kunnioitus on itse ansaittava, se ei siis putoa kuin manulle illallinen. Vaikka kyllä se putoaa - asema tuo kunnioitusta.

  Mutta tuollaisella kunnioituksella ja moraalilla ei ole mitään tekemistä keskenään.

  Toisaalta eikö kaiken moraaliopetuksen pohjana ole nykyään YK:n ihmisoikeuksien julistus? Kaikki syntyvät tasaveroisina jne.

  Onko se kääntynyt päälaelleen - eli kun tarkoitus oli, että kaikkia pitää kunnioittaa, niin nyt lähtöoletus onkin ettei ketään pidä kunnioittaa?

  Periaate, että kunnioitus on ansaittava, on tietysti hieno, mutta ei kristillinen.

  VastaaPoista
 80. Tee se raja, raja, missä vapaus kulkee
  tee se raja raja, jonka rakkaus tuntee
  tee se raja, raja jonka elämä sulkee
  niinkuin virtaavaan jokeen, piirtäisi sormella viivaa
  niinkuin virtaavaan jokeen, piirtäisi sormella viivaa

  VastaaPoista
 81. William sanoi:

  "Minä olen mieluummin uskollinen luonteelleni ja vaatekaapilleni kuin yritän tehdä vaikutuksen keinoilla, joilla toiset ehkä saattavat alkuun tärkeitäkin suhteita."

  VastaaPoista
 82. Minustakin kuva on hyvä, se on viaton ja kaikin puolin seesteinen. Nainen on kuvattu kauniisti, olemaan siinä ikkunan edessä.

  Kunnioitus on itse ansaittava - tämä on hyvinkin realistinen ja oikeansuuntainenkin ajatus. Samalla se on julma ja ihmisiä yhdenmukaistava ajatusmalli.

  Ajattelen tässä vaikka sitä klassista ressukkaopettajatyyppiä, joka on älykäs, viisas, kiltti ja asiansa osaava mutta vähän reppana. Häntä ei kunnioiteta, koska hän ei edusta ihanteellista ihmiskuvaa: puolensa pitävää, reipasta ja vähän käskyttävää auktoriteettia. Kuitenkin hänellä voisi olla enenmmän annettavaa kuin sillä ronskimmalla opettajalla, joka on itsevarma ja osoittaa auktoriteettia.

  Olen itse pyrkinyt sanomaan opiskelijoille, jotka tulevat haukkumaan tai naureskelemaan jotakuta kilttiä mutta pätevää opettajaa, että menkää myös itseenne ja miettikää, että opettaja on kuitenkin alansa asiantuntija, hän on valikoitunut tehtäväänsä erikoisosaamisensa vuoksi. Olen sanonut myös suoraan, että huononkin opettajan tunnilla pärjää, jos seuraa annettuja ohjeita ja pitää suunsa kiinni silloin kun joku puhuu.

  VastaaPoista
 83. Anonyymi,

  niin William sanoikin, mutta hänhän kuolikin ihan yksinään, aliravittuna, pää työpöytään vasten vaipuneena.

  Joskus olisi varmaan hyvä tinkiä periaatteistaan ja koettaa katsoa asioita toisestakin näkökulmasta.

  PS Williamista olisi kiva keskustella Einesbaarissa! Kun nyt joku vain jaksaisi tai ehtisi lukea Williamin päiväkirjan. Ei taida monikaan lukea.

  VastaaPoista
 84. Kunnioitus, joka pohjautuu kohteen asemaan / auktoriteettiin ei ole kunnioitusta sanan varsinaisessa merkityksessä. Joku voisi kutsua sitä vaikka p:nnuolemiseksi.

  Moraalista (siis sisäisestä tajusta) lähtevä kunnioitus kohdistuu yhtä lailla herraan tai narriin; jokainen ihminen on yhtä arvokas.

  Ketään ei "pidä" kunnioittaa mutta onnekas se joka kunnioittaa kaikkia.

  VastaaPoista
 85. Kunnioitus, joka pohjautuu kohteen asemaan / auktoriteettiin ei ole kunnioitusta sanan varsinaisessa merkityksessä. Joku voisi kutsua sitä vaikka p:nnuolemiseksi.

  Olen samaa mieltä, Kuunkuiske, mutta jos ollaan tarkkoja, en puhunut aseman tai auktoriteetin kunnioituksesta, vaan osaamisen, oppimisen ja asiantuntijuuden kunnioituksesta. Sille minä kumarran, en titteleille. Reppanakin voi osata.

  VastaaPoista
 86. Kuuntelen juuri netistä tulevaa suoraa lähestystä opettajien Campus-seminaarista, jossa Jorma Uotinen sanoo paljon antavassa luennossaan, että kunnioitus on toisen toiseksi löytämistä, toisen toiseksi tunnustamista.

  Minusta tämä on hienosti sanottu. Reppanaopettajaa, joka ei saa kunnioitusta, koska ei ole tarpeeksi jämäkkä ja kova, ei ole nähty toisena.

  VastaaPoista
 87. Tässä linkki, jos joku tahtoo vilkaista em. ohjelmaa.

  VastaaPoista
 88. En ihan pääse pukille Uotisen toiseuden filosofiasta, mutta tästä Leinon mieron nuotiosta Jorkki ehkä tokaisisi, että täyttä törinää:

  Yksi tuli sieltä ja toinen tuli täältä,
  idästä, lännestä, pohjan päältä.

  Yksi tuli hevosin ja välkkyvin valjain,
  toinen tuli kävellen ja kyynärpäin paljain.

  Eri oli matka ja eri oli määrä,
  kellä oli oikea, kellä oli väärä.

  Maantien varteen me yhdyimme yössä,
  siinä oli toiset jo tulenteon työssä.

  Kohta me istuimme veljien lailla
  ympäri valkean, huolia vailla.

  Sanaleikit lensi ja eväsviinat kulki,
  toisen suu jo odotti, kun toinen suunsa sulki.

  Yksi tiesi kertoa kevättuulten mailta,
  toinen taisi tarut Lapin tunturin lailta.

  Tuo tiesi lännestä sotasanat uudet,
  tämä idän impien kuvas ihanuudet.

  Toisen suu jo odotti, kun toinen suunsa sulki.
  Otava se kääntyi ja yön hetket kulki.

  Metsä oli pimeä ja tie sumuvyössä.
  Ääneti tulehen me tuijotimme yössä.

  Minkä tuli mielehen vielä emovainaa,
  minkä mieltä yhä muisto murhien painaa.

  Yksi mietti kavaluutta ystävän armaan,
  toinen suri syksyä sydämensä harmaan.

  Orpo itki emoa ja murhamies rauhaa,
  kaikki kaipas kotia ja lapsuutta lauhaa.

  Ei ole suuri apu mieron nuotioista,
  toista puolta polttaa, kun jäätää jo toista.

  Metsä oli pimeä ja tie sumuvyössä.
  Ääneti tuhkaan me tuijotimme yössä.

  VastaaPoista
 89. Iines, viittasin kunnioitusjutullani Tapsan mainitsemaan "kunnioitukseen" aseman pohjalta.

  Mitä tulee opettajiin, niin varmasti jokainen pätevä opettaja on saanut koulutksen, jonka pohjalta hänen taitojaan tulee kunnioittaa. On sitten nössömpi tai railakkaampi tapaus.

  Olen ollut ymmärtävinäni, että nykyään opiskelijat voivat olla niin itseriittoisia, että he kyseenalaistavat herkästi opettajan ammattitaidon.

  Ei vielä se, että osaa käyttää pelejä ja vehkeitä paremmin kuin opettaja, oikeuta kuvittelemaan olevansa opettajaa parempi alan asiantuntija.

  VastaaPoista
 90. Charilta pyydän anteeksi enimmäkseen aika typeriä juttujani. Kirjoitat mukavia tekstejä!

  VastaaPoista
 91. Yleensäkin ammattitaito on kunnioitettavaa, osaaminen, mestarius, oli laji mikä hyvänsä.

  Minä kannatan peruskunnioitusta, oli kyseessä herra tai duunari. En näe oikeastaan mitään syytä epäkunnioittavaan käyttämiseen missään tilanteessa. Jos joku on päässyt kansakunnan kaapin päälle tai muutoin merkittävään asemaan, on hänellä siihen valtaosassa tapauksista hyvät meriitit.

  Jos joku käyttää asemaansa väärin, niin kuin väliin sattuu, tapaus tietenkin tulee käsitellä ja ottaa henkilö pois asemastaan. Näin tietyllä asemalla on mielestäni myös auktoriteettia jo valmiiksi. Muutoinhan yhteiskunnan asioitten hoidosta ei tulisi mitään. Ei asema miestä pahenna, vaan mies aseman, sanoisin mieluuummin.

  VastaaPoista
 92. Tapsa,

  minusta tuo Jorma Uotisen "toisen toiseksi löytäminen ja tunnustaminen" puhuu ihmisten välisestä samuudesta ja tasa-arvosta. Siitä että näkee toisessa itsensä ja itsessään toisen.

  (Tuo edellinen kommentti oli Kuunkuiskeen kommentin pohjalta, jäi nimi pois!)

  VastaaPoista
 93. Pitäisikö Charin toimia yhtä järkähtämättömästi William Nylanderin (WN) ja sanoa sanottavansa muodoista ja seurauksista piittaamatta. Terveyden reistailuista huolimatta periaatteellisuus ja perusteellisuus ovat kunnioituksista korkeimmalla.

  Aiheisiin hullaantuminen Charilla on kuin 30-vuotiaan WN Lontoon Kew Gardenissa, kuninkaalisessa kasvitieteellisessä puutarhassa, työskennellessään. Muodin mukainen, tyyliin, sekä paikkaan sopiva puku. Paddingtonin pienessä vuokrahuoneessa tuo ylpeys näyttääkin liian kirkuvalta ja on siksi palautettava.

  Char on valmis taistoon ja oman näkemyksensä puolustamiseen, kuin WN toimiessaan ambulanssilääkärinä. Kuin emmeeksi, kohoaa WN sanonta: "Minä olen mieluummin uskollinen luonteelleni ja vaatekaapilleni kuin yritän tehdä vaikutuksen keinoilla, joilla toiset ehkä saattavat alkuun tärkeitäkin suhteita."

  Eräs WH kirjoittelussa esiin nouseva teema on myös kuolema ja rakkaus, kuten Charillakin. rakkaus, ei suinkaan välttämättömyytenä ja itsestään selvyytenä, niinkuin kuoleman on. Miksi naiset rakkaudettomuudessaan muuttuvat niin maskuliinisiksi, karkeisksi ja rosoisiksi. Ennenminkin sen pitäisi olla WN mukaan ”Minä ajattelin, että naisten puhe on eräänlaista aivovuotoa, jossa järjen hivenet sekoittuvat joutavuden limaan.” Eräänlaista emootioiden, tunteen ja järjen kihelmöintiä ja spnttaania turskahtelua.

  Charkaan ei halua, että lukijoiden pitäisi täyttää merkkien väli todellisuudella ja erilaisilla tunteilla, hän kirjoittaa ne ulos, makusteltavaksi ja tutkittaviksi. Charin teksti on kuin Georges Seuratin maalaukset, rekonstruktio yhteiskunnasta, sen sosiaalisista kerrostumista yhteiskuntaluokkineen.

  Seurat, WN sen enempää kuin Charkaan ei hajoita eikä hallitse, vaan rakentavat sekoitusta, stokastista värimaailmaa, josta jokainen voi mielessään rakentaa oman optisen kuvansa tai sisäisen näkemyksensä. Divisionismi on ennenkaikkea värioppia, jossä eriväriset ja erikokoiset pisteet toimivat kuin 4-väripainatuksessa rasterikuvat.

  VastaaPoista
 94. Anonyymi,

  minusta ei pitäisi, sillä eihän siitä Williamillekaan hyvää koitunut.

  William kuoli yksin, aliravittuna, pienessä pimeässä pariisilaishuoneistossa ja näki itsensä joskin erehtymättömänä niin kuitenkin lopulta kuivuneena rusinana, jolla ei ole ketään, on vain itsensä. Sitä se ylivertainen narsismi teettää.

  VastaaPoista
 95. Selvyyden vuoksi: narsismi viittaa vain ja ainoastaan Carlsonin Willam N:ään, ehdottomasti ei kehenkään muuhun.

  VastaaPoista
 96. Aika helppo heitto.

  WN narsismi tuotti tutkimustuloksia jotka ovat vieläkin relevantteja, niin itse tutkimuskohteista, kuin sovelluksina. Kysymys on poikkeuksellisen lahjakkaasta tiedemiehestä, joka vitteli tohtoriksi 25 vuotiaana.

  En osaa ajatella, että Charin kohdalla kohtalo olisi kuten WN:lla.

  Päiväkirjamerkinnät ovat viihdettä, joskin hyvää.

  VastaaPoista
 97. Tuo Francois-Emile Barraud "La Langoureuse" on mielenkiintoinen yhdistelmä sosiaalirealismia, surrealismia ja seksiä. Muukin vähäinen tuotanto liittyy paljolti naisen alastomuuteen, jota hyvin ilmentää k.o. taulun nimi "Raukea" (Kaihoisa).

  Sileät posket on siisti homma. Olisiko vuosisadan vaihteessa käytäntö ollut, että vain huorat jättivät työkalunsa huoltamatta ja siistimättä vai oliko kysymyksessä pelkkä hygienia. Käytäntö ilmentää joka tapauksessa viattomuutta.

  VastaaPoista
 98. Ylempi anonyymi,

  en oikein ymmärrä nyt kytkyäsi romaanihenkilön ja tämän palstan kommentoijan välillä. Enkä taida edelleenkään suostua puhumaan muista selän takana, yli pään.

  Williamista kyllä haluan jutella, vaikka Williamista voitaisiin paremmin jutella Einesbaariin avatussa William-keskustelussa. Tervetuloa sinne, anonyymi, kun kerran kirjan olet lukenut ja sinulla on selvästi näkemystäkin!

  Sanon vain sen kommentistasi, että minua ihmetyttää tulkintasi siitä, että narsismi synnyttää tieteen oivalluksia. Eiköhän se ole niin, että William N. teki havaintonsa huolimatta elämäänsä tuhoavasta narsismista, kiinnostuksensa ja perehtyneisyytensä, lahjakkuutensa siivittämänä?

  Yhtä hyvin ja samalla analogialla voitaisiin sitten kääntäen sanoa, että Darwin teki nerokkaat havaintonsa terveytensä vuoksi.

  VastaaPoista
 99. Alempi anonyymi,

  mistähän vuosisadan vaihteesta sinä nyt puhut? Nähdäkseni ihokarvojen ajelu alapäästä yleistyi vasta 2000-luvulla täyteen mittaansa. Jos tarkoitit 1900-luvulle tuloa, niin silloin kukaan ei ajellut alapäätään.

  En tiedä syytä, miksi naiset ajavat karvansa, mutta sen tiedän, ettei se ainakaan hygieniasyistä voi johtua.

  Eiväthän karvat aivan alas asti kasva, sinne mistä jotakin erittyy, eli alue säilyy puhtaana ja kuivana päivittäisen pesun avulla. Miksi tursoksi sinä naisia oikein luulet, anonyymi?

  Epäilen syyksi esteettisyyttä. Ei ole kiva, jos pehko näkyy yhä pienemmiksi käyvien alushousujen reunoista. Nainen haluaa lisäksi miellyttää miestä. Tiedetäänhän yleisesti, että miehet pitävät lähes järjestään sileäksi ajellusta ihosta.

  Minusta olennainen kysymys onkin: miksi mies pitää aikuisella naisella karvattomasta alapäästä? Miksi aikuisen naisen alapään tulee muistuttaa pikkutyttöjen alapäätä?

  VastaaPoista
 100. Riku, älä suotta anteeksipyytele! Minusta kirjoitat aina osuvasti ja kivasti, ja jos pientä leikkimielistä kiusoittelua näin kaveripohjalla ei saisi välillä harrastaa, mitäs hauskaa tässä sitten olisi? :):D

  Kuunkuiske, seison edelleen kirjoitusteni takana, aivan kuten Iines seisoo poistopäätöksensä takana. - Opettajavertausta en edelleenkään sisäistä; en käsittänyt että Einesbaarissa olisi noinkin tarkka protokolla ja sensuuri. Saan kyllä arkielämässä tuottaa ihan tarpeeksi tieteellistä, moneen kertaan korjailtavaa tekstiä; tämän palstan olen kokenut rentouttavana ja inspiroivana kohtauspaikkana.

  Iines, toivottavasti kylkesi voi paremmin. :) En ole koskaan ollut lukupiirissä, mutta olen lukenut lukupiirejä sivuavia kirjoja. Niissä keskustelujen pääpaino on järjestään ollut lukijoiden omien elämien peilaaminen valittuun tekstiin; myöhemmin ollaan siirrytty analyyttisemmälle ja symbolisia merkityksiä hakevalle tasolle. Minusta Carlsonin tämäkin kirja on "vaikea"; luokittelisin sen lyyriseksi proosaksi. Ainakin minun täytyy lukea se muutamaan kertaan, ennen kuin toivon merkitysten avautuvan. - 2 ekaa kertaa on nyt plakkarissa.

  Koska kyseessä oli piirin 1. kirjan 1. kommenttti (pitkä sellainen, jonka jaoin palasiin teknisistä syistä), en edelleenkään ymmärrä deletointia. Se tuntuu rajulta - eikä innosta ainakaan minua kommentoimaan hetikään mitään. Jos keskustelua noin raavaalla kädellä ohjaillaan, saa nähdä miten baari ottaa ilmaa siipiensä alle. - Tämä toivottavasti provosoi mahdollisimman monia teistä, jotka repivät hiuksensa pitkien kommenttieni edessä (ettekö muuten ole löytäneet sitä kivaa nuolinäppäintä? Se toimii vähän kuin pikakelaus, rasittavuuksia ei tarvitse lukea) kiiruhtamaan Baariin ja kommentoimaan! Näyttäkää että olen väärässä!

  Minä pysyttelen toistaiseksi sivummalla ja seuraan, minkälainen sanailu on soveliasta.

  VastaaPoista
 101. Nyt et taida olla oikein kartalla kummassakaan asiassa.

  Voisit vaikka aluksi perehtyä WN aikalaisiin, suurmiehiin, eivät he häpeilleet itseään. En ole nähnyt untakaan, että narsismi oivalluksia synnyttää, vaan sen "ominaisuus".

  Et kai halua minun ymmärtävän, että 1900 luvun alussa hygienia ja sen ylläpito olisi ollut tämän päivän luokkaa. Ja – sitäpaitsi isesikin valinta oli "viattomuus" en esittänyt muuta.

  VastaaPoista
 102. Eräs Anonyymi on täällä nostanut minut ansaitsemattoman nerokkaaseen ja hyvään seuraan! - Iines, rinnastin itse omia reaktioitani ja tekojani Williamiin; sikäli en koe että pääni yli puhutaan. Narsismi-väitettäsi Wn kohdalla vierastan, taas kerran.

  Mutta Ano: melkoista palautetta ja itsetunnon buustausta minulle! En tiedä, kuinka kauan olet lukenut palstaa tai kirjoituksiani, mutta nokankoputtamista minulla ei arvioistasi ole. En itsekään näe itseäni aliravittuna ja hyljeksittynä vanhuksena yhtään missään, sen paremmin kuin ajattelen, että voisin opetella olemaan jotain muuta kuin mitä viime kädessä, kun kaikki kerrokset on kuorittu, olen. En edes haluaisi olla muuta.

  Kiihkeys ja tunteen palo ajavat laskelmoivan, omaa etua tavoittelevan järkevyyden yli joka kerta. Lapsesta lähtien. Toki se on rankkaakin, mutta minulle ei ole vaihtoehtoa - ehkä ei ollut Williamillekaan. Ja jos häneltä nyt voisi kysyä (siis oikealta Williamilta, ei fiktiiviseltä hahmolta): valitsisiko hän toisin? Varmaan hän voisi toivoa toisin; että maailma olisi helpompi, ihmiset fiksumpia (ts. enemmän samaa mieltä kuin oma itse). Mutta ratkaisujaan en uskoisi hänen katuvan, sen enempää kuin minä kadun omiani. "Ota mitä haluat, ja maksa hinta".

  Minulle ehdottomuus periaatteissa on arkea, ei teoriaa. Usein otan välierissä kuonooni, yhtään tärkeää matsia en ole hävinnyt koskaan.

  "Määrittele viidellä sanalla itsesi": kiihkeä, hellä, huumorintajuinen, tarvittaessa kylmäkiskoisen looginen, herkkä. Näin minä. Järjestys vaihtelee, tilanteen mukaan. - Haluatteko samaan leikkiin mukaan? :)

  Mutta juu: Iines on täysin oikeassa siinä, että palsta ei pyöri minun ympärilläni. Siirtykäämme Baariin, ja jutellaan Williamista! Jos tarjosin kaikupohjaa omista kokemuksestani joillekin, se on hyvä, koska siihen tähtäsin. Mutta ei viitsitä hukata Carlsonin briljanttia kirjaa minun persoonani arviointiin; se olisi todellista taiteen teurastusta. - Kiitos silti kaikesta ymmärtävästä kommentoinnista, sinä Anonyymi. :) Jos sopii lähettää haleja, niitä tulee tässä. :)

  Kun täällä upeaa Leinoa mielellään siteerataan, kerron, että ihan nuorena likkana motokseni ja tunnusteesikseni tuli "Se kuitenkin liikkuu". Ja niinhän se tekeekin. :)

  VastaaPoista
 103. Char,

  tekeydyt marttyyriksi syyttä suotta. Kukaan ei halua salvata kynääsi. Poistetuissa kommenteissasi ei ollut yhtymää kirjallisuuteen, vaan ainoastaan itseesi. Kerroit henkilökohtaisia sattumuksia elämästäsi.

  Vain ensimmäisessä säästetyssä kommentissasi kerroit olevasi yhtä tulisieluinen kuin William N. ja kerroit elämästäsi esimerkkitapauksen, jota jatkoit niissä kolmessa poistetussa pitkässä kommentissasi, millään tavoin viittaamatta teokseen tai ylipäänsä kirjallisuuteen, kirjan teemoihin.

  Minusta tällainen keskustelun aloitus ei anna muille kenties uusillekin lukijoille signaalia siitä, että täällä voisi käydä kirjallisuuskeskustelua.

  Minusta on aiheellista käydä keskustelua Williamista, ei vain itsestä.

  Olen halunnut rajata kirjallisuusblogin erilliseksi teemablogiksi, ja siksi haluaisin rajata keskustelun siellä koskemaan kirjallisuutta ja siitä nousseita teemoja, hyvin vapaasti kuitenkin, mutta ei mielivaltaisesti. En arvannut, että saisin tästä blogini painopisteyrityksestä jonkinlaisia syytöksiä niskaani. Jos tämä koetaan liian hankalaksi ja rajoittavaksi, niin eihän se sitten käy. Antaa olla.

  VastaaPoista
 104. P.S. Haluan diagnoosin - siis sellaisen medikaalisen - kaikista narkosteista.

  On oikeasti LAITONTA nimitä ihmisiä juuri siten sairaiksi, vain siksi että heillä on ongelmia.

  Väitän näin julkisesti, että William ei ollut narsisti. Sanan diagnostisessa merkityksessä.

  Etsikää "parempi sana". Tai poistakaa väite.

  VastaaPoista
 105. " ... Minusta olennainen kysymys onkin: miksi mies pitää aikuisella naisella karvattomasta alapäästä? ..."

  Äläpäs ala nyt taas, Iines Lieber, syyllistämään meitä. Luulen, että harva meistä miehistä on kiinnostunut posliinisesta pillusta... johon auringon viimeiset säteet vain vaimeasti heijastuvat. (Ja sitten kilahtavat.) Useimmat ovat varmasti kiinnostuneempia sammalikosta johon - juuri ja juuri - kumisaappaat jalassa uskaltaa käydä steppaamassa... Ps. Itse muuten menetin poikuuteni ohrapellolla josta sato oli jo viikko sitten niitetty: se oli karu ja tyly ja pisteli. (Varmasti oli enemmän sängellä kuin Salingerilla eka kerta.)

  Ps. Viimeinen kirja jonka olen lukenut - tämä nykyinen on kesken - on elämänkerta J.D.Salingerista.

  VastaaPoista
 106. Iines,

  olen vieläkin eri mieltä.

  Ja se marttyyrileima vain sotkee; väitän vieläkin, että joku lukija olisi voinut nähdä jonkin idean puheissani.

  Verrattuna vaikka niihin pelkästään kurjiin ja herjaaviin kirjoituksiin, joita vuosien aikana ei ole sensuroitu.

  Kun haluat putsata blogisi vain selvästi rikollisista aineksista, mutta kirjallisuusblogissa vaadit ihan muuta: sellaista kirjallisuuden ymmärrystä, johon tavallisen tallaajan ote ei ulotu: minä jään pois.

  VastaaPoista
 107. Nyt kipitän lääkäriin.

  Antibiootti vaihtuu.

  Mutta siirtäkää henkiölkeskustelu sinne Baariin!

  Char :)

  VastaaPoista
 108. Char, älä kipitä! Loiki.

  VastaaPoista
 109. Kyllä, kauhunsekaisin tuntein sitä usein vilkaisee kommentointiensa jälkeen blogia. Blogisti on niin tarkkaan Liisa Keltikangas-Järvisensä lukenut, että ihan hirvittää.
  Mestari on mestari.
  Joskus tulee tunne, että tässähän on, kuin opettaisi isäänsä naimaan, todennäköisesti joudut altavastaajaksi. Hävettää kuin aisankannattajaa.

  VastaaPoista
 110. Fiksuin lääkäri (eikä se ollut mun veli) sanoi minulle että "itsehän sinä paremmin tiedät mikä sinua koskee. minulla on vain tämä ammattitieto. yhdessä ehkä löydämme mistä on kyse."


  Eli, Char rakas, pompi takaisin sieltä reseptihakuumatkaltasi! Hus hus!

  VastaaPoista
 111. Niin, eiköhän se näin ole, että kaikki muut ovat narsisteja ja marttyyreja paitsi puhevikainen pääkeskustelija...

  Eikö Liisa muuten olisi jo aika Pikkuliisun ylösnousemukselle, saataisiin lisää naurun aihetta?

  VastaaPoista
 112. Mikis on tuossa posliinihommassa ns. oikealla vaolla. Afronite oli ihan sileäposkinen, ihan vaan syöpäläisten takia. Jossain välkässä kantsii lukaista Kaari Utrion Bella Donna, karvattomuuden historia.

  Nyt kun asia tuli framille, niin totean kyllä itsekkin, että joskus joutuu session jälkeen kakomaan niin perusteellisesti, kun jokunen kiehkura juuttuu kurkkuun. Ja jokainen voi arvailla kuinka viiltävää on tuska kun sopivasti kinnaamaan jäänyt karva leikkaa "teron" kuin trimmerin nailonsiima.

  VastaaPoista
 113. Iines: "Tiedetäänhän yleisesti, että miehet pitävät lähes järjestään sileäksi ajellusta ihosta."

  Älähän nyt ehtoisa emäntämme... en suostu uskomaan, että minä ja Mikis olisimme niin poikkeavia, että ainoina tykkäämme kunnon pöheiköistä.

  VastaaPoista
 114. Char,

  suo anteeksi, mutta nyt olet ilkeä. Panet suuhuni sanoja, joita en ole sanonut ja joita en koskaan sanoisi. Sanot että edellytän "sellaista kirjallisuuden ymmärrystä, johon tavallisen tallaajan ote ei ulotu".

  En ole mielestäni sanonut näin enkä ole halunnut antaa tällaista viestiä. Olen mielestäni sanonut, että kynnys kirjallisuuskeskusteluun on matala Einesbaarissa. Nimenkin uskon antavan osviittaa - emme ole parnassolla, vaan Esson baarissa.

  Pidän ensimmäistä keskustelua siellä suuntaa antavana mahdollisille uusillekin lukijoille. Siksi tahtoisin, että juteltaisiin selkeästi kirjan asioista ja henkilöistä. Myöhemmin keskustelu voisi edetä omia uomiaan etäämmällekin, jos on edetäkseen.

  VastaaPoista
 115. Kuka on muuten kirjoittanut etteikö "Nylkky" (William Nylander) käppässyt joskus reissuillaan kilikilikelloin? Kaikki naiset eivät vielä 1800 luvun lopulla osanneet eivätkä halunneet hallita omaa "omaisuuttaan". Eihän se ollut kummenpaa kuin synnytykset, sairastamiset ja kuolemiset, ne hoideltiin ihan itse kotioloissa.

  Vai jäkälätutkij?

  VastaaPoista
 116. "sellaista kirjallisuuden ymmärrystä, johon tavallisen tallaajan ote ei ulotu".

  Blogiemäntä heitti kyllä sellaiset arviot kirjasta, että analyytisyydessä sitä on erittäin vaikeaa saavuttaa. Normaalisti arvioidaan luetun opuksen kirjallista antia. Nyt mentiin syväanalyysiin ja arvioitiin päiväkirjamerkinnöin maalatun fiktiivisen henkilön todellista minää ja sielua.

  VastaaPoista
 117. Minä en ole Pikkuliisu, kuten ylempänä esitetään. Minun luulemiseni häneksi on suuri kunnia. Arvostan hänen sanankäyttötaitoaan, mutta en itse kirjoittaisi syviä novelleja naisen ja miehen symbioosista. Minä kirjoittaisin kyllä naisesta, mutta hänen suhteestaan erilaisiin miljöihin ja niiden ihmisiin.

  VastaaPoista
 118. Miksi ette mene nyt sinne Einesbaarin keskusteluun sanomaan näitä asioita? Alustusta voi hyvin arvioida, se kuuluu kirjallisuuteen, tekstiarviointi. Williamin mahdollisesta narsismistakin voi siellä jutella ihan arkisesti.

  Sinne voi kirjoittaa oman esittelynsä ja eriävät mielipiteensä, sitä vartenhan foorumi on. Itse en kommentoi Williamia täällä.

  VastaaPoista
 119. Mikäli on uskominen Vauva-lehden keskustelijoita niin täysin luomu taitaa piakkoin jäädä karvattomuuden varjoon pelkästään aistillisuuden vuoksi. Puutarhan hoito on kivaa. Huomaavaisimmat valkaisevat jopa anuksensa.

  VastaaPoista
 120. Tapsa ja mikis,

  minä olen lehteni lukenut ja kuunnellut teinien ja opiskelijoiden juttuja. Posliini on kuulemma ainoa mahdollinen, karvat ovat yäk, ne inhottavat miehiä.

  Jos minä olisin mies, tykkäisin kyllä aikuisen naisen ja nuorenkin naisen luomusta.

  Tuolla karvallisuuden ja karvattomuuden ajoituksellani en viitannut eksaktiin karvahistoriaan, vaan suomalaiseen käytäntöön. Naisilla oli karvat vielä 80-luvulla, ja ehkä 90-luvullakin. Kainalokarvat sen sijaan poistettiin säännöllisesti jo hamassa teiniydessäni.

  VastaaPoista
 121. Anonyymi klo 17.13,

  en ajatellut, että kirjoitan kirjasta arvioita tai jopa kriittistä kritiikkiä.

  Halusin kirjoittaa nimenomaan tutkivaa esittelyä, jossa näkyy kuitenkin se, mitä minä sain kirjasta. Juuri tätä ajaisin takaa keskustelussakin: sitä miten kukin kokee kirjan. En nimittäin pidä ajatuksesta, että on kriitikko joka kertoo muille, mistä kirjassa puhutaan, eli koettaa tulkita, mitä kirjailija tahtoo sanoa.

  VastaaPoista
 122. Lukupiiriblogit keskittyvät yleensä ennalta luettavaksi sovittuihin kirjoihin. Iines sanoi aivan kauniisti ja ystävällisesti, Char, että tämä blogi ja Einesbaari ovat kaksi eri asiaa ja että tällä puolella sopii tarinoida itsestään, mutta Einesbaarissa puhutaan kirjojen sisällöistä ja henkilöistä.
  En näe loukkaantumiseen syytä, Char. Kukaan ei ole tarkoittanut tahallaan mieltäsi pahoittaa.

  VastaaPoista
 123. Hyvä on! Myönnän että hävisin tämänkin keskustelun. (Eli naisten tussujen karvoituksen.) Samapa tuo, eli otetaan miehiltä NIPS NAPS kikkelitkin pois vaan ja sitten yhteissaunaan. Löylyilemään.

  ... Ei vaineskaan. Multa loppu olut. Siks oon mä niin surullinen. Mutta nyt taidan lähteä talsimaan tuonne ostoskeskusta kohden. Siellä jo neonvalot vilkuttavat: "Tule Mikis, ajelehdi meitä kohden, Mikis!"

  (Oottakaa nyt että kerkiän, perkele. ilaman kenkiä lähe mihinkään.)

  VastaaPoista
 124. Iines,

  olen ensin sensuroitu, ja nyt sitten ilkeä.

  Ilkeä siis miten?!

  Sensurointi kuitenkin näköjään pätee. - Siis että Kiellettyjä Puheita (voi pojat) ei vieläkään julkaista.

  VastaaPoista
 125. Odotin vähän aikaa; nyt lähden lukemaan pipi-palkinto-lahjakirjaani, joka on Kinsellan viimeisin. Se tuli tänään siskolta postissa (just siltä siskolta, jolla on "Ateljee Katariina". - Ei ollut ees muistanut, mutta tänään ip sekin kirja palasi kysyttäessä mieleensä).

  Siinä toivossa, että nauru tarttuu. :)

  VastaaPoista
 126. Kommenttisi klo 16.17 on aika pitkälle vietyä syyttelyä, Char.

  Samoin koen tämäntyyppiset teesit syytöksiksi:

  "On oikeasti LAITONTA nimitä ihmisiä juuri siten sairaiksi, vain siksi että heillä on ongelmia."

  Panet toisen suuhun sanoja ja astetat hänen kontolleen tekoja, joita ei ole tehty.

  En sortuisi sellaiseen, että nimeäisin jonkun narsistiksi, koska hänellä on ongelmia. Tämä on minusta jopa valehtelua. Kaikillahan on ongelmia.

  Char, oletko sensuroitu? Annoin sinulle runsaasti aikaa siirtää kyseiset kommenttisi tähän blogiin ja sanoin asiasta etukäteen. Kerroin ennalta, että minun on poistettava kommenttisi, koska ne eivät käsittele kirjallisuusaihetta vaan sinua itseäsi neljän pitkän kommentin verran. Tällaisia toimia tehdään useimmilla valvotuilla keskustelufoorumeilla. Keskusteluja siirretään oikeisiin asiayhteyksiin esimerkiksi Näkökulman foorumilla, tai poistetaan, jos ne eivät käsittele aihetta. Se ei ole sensuuria, vaan palstoista huolehtimista, moderointia.

  Minua jännittää muutenkin uuden blogin aloitus, ja tahtoisin, että siellä olisi kirjaa käsittelevä aloituskeskustelu. Mutta ellei se sovi, niin antaa olla, en tuppaa väkisin.

  VastaaPoista
 127. Einesbaarissa on lisää luettavaa.
  Tapsan Peter Peter kannattaa käydä lukemassa.

  Kommentoikaa rohkeasti kumpaakin kirjoitusta, jos ja kun olette kirjat lukeneet, tai muuten kiinnostaa. Varmaan muitakin laajempia ajatuksia herää, kun on päästy alkuun.

  VastaaPoista
 128. Äsken tulin pois tuosta kauppakeskuksesta (jossa neonisen valot vilkutti nyt "go home mikis"). Menin pois ja tulin kotiini, S-kaupan kautta, josta ostin pizzan. (En tiedä minkä merkkisen enkä välitäkään tietää koska toden näköisesti en syö sitä. En tykkää eineksistä.) Kapakassa juttelin ihmisten kanssa jotka olivat eri mieltä kuin minä ja minähän olen aina eri mieltä kuin mitä itse olen niin siinä mielessä päästiin yksimielisyyteen ja minäkin saatoin lopettaa lauseitten pilkuttamisen ja kaarisulut ja sun muut ja kolme pistettä ja niin pois päin. Oli aika mukava ilta.

  Luen nyt Taavetti Heikkistä. Se on hyvin julmaa luettavaa - koska se on autenttinen - rintamaupseerin päiväkirja. Sotapoliisithan - he eivät toimineet eturintamalla vaan sen takana - olivat erittäin vihattuja ihmisiä. Yksi heistä oli tämä luutnantti Taavetti... Aika julmaa luettavaa, koska, niin luulen, tätä hänen päiväkirjaansa ei ole "stilisoitu" (eli kaunisteltu).

  Seuraavaksi aion lukea "Henry Miller - maailman onnellisin mies" nimisen kirjan. Sen on maailmaan värkännyt Mary V. Dearborn. Hmhn. Alimmaisena kirjapinossani - joita ei teidän tarvitse sen kummemmin arvostella - on Doris Lessing: "Ihon alla". Niin moni ihminen on minulle sitä suositellut että ajattelin että "minäpä otan suosituksista vaarin".

  Ei kai tässä muuta... (katselee ympärilleen) käsittääkseni?

  VastaaPoista
 129. Iines,

  kerron sitten, kun seuraavan, ja taas seuraavan kerran jätät loukkaavat, ihmisiin kohdistuvat jutut palstallesi, ja poistat mielipiteet.

  - Ehkä siellä Baarin puolella.

  Tapsan jutun luin, ja sen hyväksi katsoin: kommentoida en tässä ilmapiirissä halua.

  Niin ilkeä olen:

  - Luen kyllä, ja kirjoitan itsekseni. Opin kaiken aikaa paljon, mutta ruoskalla ja sensuurin uhalla en juurikaan mitään, mitä haluaisin jakaa.

  Se kuitenkin liikkuu.

  VastaaPoista
 130. Einespizzat ovat karmeita, lilluvia ja märkiä, veteliä mauttomuuuksia. Mikään ei voita yhden Kahvelin tai La Bamban (U:ki) pizzoja.

  Minun kirjapinossani on vain kotimaista. Uutuuksia Westöltä, Carpelanilta, Oksaselta, Tervon Layla Einesbaarin mahdollisen keskustelun vuoksi, ja sitten on yksi kirja, jonka nimi on Lintujen käytännöllisyydestä. odotan siltä paljon.

  Raju Panulan Aho-kirjan voisin myös lukea, jos sen jostain saisin.

  VastaaPoista
 131. Char,

  stop tykkänään nyt.

  En pysy enää peesissäsi.

  Mitkä loukkaavat kommentit olen jättänyt? Olen mielestäni mm. poistanut anonyymien kommentit, joissa kerrotaan sinun nimesi tai mollataan sinua.

  Mitkä mielipiteesi olen poistanut? Kertoisitko ne mielipiteet? On aika liioiteltua puhua ruoskasta, jos pyydän sinua siirtämään kommenttisi kirjallisuusblogista tähän blogiini, koska ne eivät käsittele kirjallisuutta millään tavoin, vaan vain sinua itseäsi.

  Kirjallisuusblogista poistin siis siirtopyynnön jälkeen sinun kolme perättäistä viestiäsi, joissa puhuit vain ja ainoastaan itsestäsi, et mistään mielipiteistä.

  Pysytään nyt sentään tosiasioissa, Char!

  VastaaPoista
 132. Mikis - Taavetti Heikkisen tytär on naapurini ja hän vakuuttaa, että autenttinen on. Sen löytötarinankin kuulin, meinasi mennä roskiin.

  Henry Miller oli nuoruuden suosikkini ja molemmat elämäkerrat löytyvät hyllystäni. Mutta en muista, kumpi niistä olikaan minusta parempi - tuo Dearbornin vai Fergusonin. Siitä on sentään jo lähes kymmenen vuotta, kun ne luin.

  Mutta on minulla, Mikis, sellainenkin kirja, joka loppuu sanoihin: "...ja katsoin miten kaikki kulki tasaisen hitaasti ikkunan ohitse." Löysin divarista, mutten vielä ehtinyt lukea.

  Älkää nyt, ihanat leidit, viitsikö murjottaa ja kiivailla.

  VastaaPoista
 133. Tapsa,

  kuuntelen sinua.

  Iines,

  tiedät itsekin, että olet ennen antanut julkaista poistamatta, joskin kommentoiden ties vaikka mitä.

  - Jospa minä pistän suuni nappiin nyt. Sinähän tämän palstan ohjaat.

  Sain siskolta pipipalkinnon: Kinsellan uusimman; ja toivotuksen, että nauru parantaisi..

  Tapsa,

  halaa vaimoasi x-kertaa minun puolestani. Voisit olla vaikka merihevonen; silti jaksat meidän kaa. - Vaikka olet välillä Asenteellinen, mutta siitä en halua vänätä tänään.

  Ja ainakin minulle saat sanottua sanan väliin. Sille annan suuren arvon. :) Ei siis vänäämiselle, vaan asialle.

  VastaaPoista
 134. "...ja katsoin miten kaikki kulki tasaisen hitaasti ikkunan ohitse."

  Tällaisiahan, ja paljon muita, myös Charles Bukowski kirjoitti. Mutta sitten sanotaan - tai ne, jotka sanoo, sanovat - että eihän se muuta tehnyt kuin joi vain punkkua ja kävi raveissa...

  Minä muuten rakastan teitä kun te ette käy raveissa. Tai siis senkin takia.

  VastaaPoista
 135. Asenteellinen voi olla, jos löytyy asennetta. Kaikillahan sitä on, jos ei pinnalla, niin pinnan alla.

  Mutta puolustaudun sillä, että tiedostan asenteellisuuteni. Se on kuin puolueen valinta.

  Jaahas Char - haluat siis halata vaimoani... Mikäs siitä, mutta vastalahjaksi ei tulisi mieleenikään halata miestäsi. (Tämä on leikkiä.)

  VastaaPoista
 136. Iines,

  ollaanko leidejä?

  Ihan vain tälleen, ilman vänäämistä?

  Minusta Tapsan idea oli fiksu, enkä ala huomenna selittämään mitään.

  Puhutaan huomenna/myöhemmin puhtaalta pöydältä, jos tarvetta on. Veikkaan ettei oo, eikä tuu. :)

  Char

  VastaaPoista
 137. Wau! Tulihan se sieltä: merihevonen. (Minä nimittäin rakastan näitä Charin eläinvertauksia.) Ps. Eihän tuolla ole mitään tekemistä oikean hevosen (niin kuin ei silläkään taas tuon merenelävän) kanssa. Mutta yhtä nättihän se on kuin shakkilaudan ratsu. (Jolla taas ei ole mitään tekemistä kummankaan kaa... hyvä jos ees ittensä kanssa. Puhumattakaan Läheteistä... joita myös shakkilaudalla lymyilee. Ja Torneja.)

  VastaaPoista
 138. Sen verran tekee heittää peliin nyt rasismikortti, että täällä tuntuu olevan rotunaisia.

  VastaaPoista
 139. Moukka ja moukantuuri. Siinä shakinpelaajan tuki ja turva.

  VastaaPoista
 140. Miksi minä halaisin Hevosta? Ai, siksikö että sillä on niin iso pää? Tai siksikö, että se muuten vaan tyynenä katsoo, että mitäs ny..?

  Ps. Koirat rupee jossain vaiheessa aina räyskyttää. Se on inhottavaa. Jos kissaa alkaa vituttaa, se käärii häntänsä ja lähtee muualle. Eikä jää kerjää sympatiaa. (Voi hitsi että mä tykkään kissoista!)

  VastaaPoista
 141. Tapsa, moukka (sotilas/talonpoika) on kyllä shakkilaudan tärkein nappula. Peli ei aukea ilman niitä. Ne uhrataan, että upseerit pääsisivät taistelemaan... kelle Kunnia Kruunu kuuluu. (Tai miljoonaeläke.)

  Tätähän elämä on, oikeastikin.

  VastaaPoista
 142. Jaa leidejä. No joo. Ollaan vaan, ollaanhan me sivistyneitä naisia.

  Char, vastasin sinulle William-keskustelussa, jos et huomannut. Voisit tehdä come backin, kun ollaan kerran leidejä. Jooko?

  VastaaPoista
 143. Pakko heittää peliin, pojat: jos olisin taruhahmo - olisin merenneito!

  Ja juu, on vallan hankittu "Mereneneidon kyynel"-kynsilakkaa varpaisiin.

  9 v- houkuteltu (jota opetin soutamaankin - kommenttia tuli, pojalta, kun en saanut liiviä kiinni, ryntäitteni takia.) En osaa linkittää, mutta "My Jolly Sailor Bold" iski kuin mikä.

  Olisitte kaikki jo tuomittuja - "Stranger Tides" varpaissani iskisi kuin myrsky!!!

  Tai sitten vaan puhuttaisiin normaalisti. :)

  VastaaPoista
 144. Martti Innasen laulunteksti (osa siitä) on upea... "Tuuli repi lehtiä puista, käsin..."

  Yhtä upeaa on kun nämä Joutsenet laskeutuvat lammelle, siinä "nahkajalat..." en muuten muista, mitä? Ehkä jarruttelevat? (Kitkahan on aika kova tulee ilmasta veteen. Ikävä kyllä. Se todettiin eilen Jyväskylän kummikaupungissa.)

  VastaaPoista
 145. Katyn...

  Ei sinua eikä minua eikä montaa muutakaan meistä olisi jos Stalinin tahto olisi toteutunut. (Puhun nyt Talvisodasta.) Katyn... miten lähellä.

  VastaaPoista
 146. Jaroslavl on pientä verrattuna siihen, että maailmassa kuolee kaiken aikaa ja lakkaamatta 43 lasta neljässä minuutissa. Nälkään.

  Yksi lapsi kuolee joka 6. sekunti.

  VastaaPoista
 147. Itse asiassa me kaikki kuolemme.

  VastaaPoista
 148. Minä en muuten koskaan, en koskaan ole käsittänyt miksi Kuolemaa pitää pelätä? Enkä nyt ala selittelemään että miksi ja minkä takia ei... Tarkoitan, että eihän ihminen ennen syntymäänsäkään ajattele että "minkä takia mun täytyy syntyä?" Minulla on (amatööri)biologin maailmankatsomus: se on... paitsi vittuako se Teille kuuluu mitä se on. Mutta lähden siitä tosiasiasta että eliöt - yksilöityinä - elävät oman aikansa. Ja sen jälkeen Heitä ei ole. Tärkeintähän, tai kaikki kaikessa, on, että Laji säilyy, laji!

  VastaaPoista
 149. Ihmiset tilastoidaan, niistä tehdään keskivertoja, sitten ne ovat kuin käen poikaset - suut auki. Heistä tulee helpsti perustussuomalaisia. Toista maata oli veljeni Pekka: hän väitti että hän jo, uidessaan muiden siittiösolujen kanssa kilpaa sitä Munasolua kohti, opetteli trigonometria alkeet... "koska siinä kroolatessa ei ollut muutakaan järkevää tekemistä". Tiedä häntä! Mutta äidin kohdussa hän kumminkin opetteli ruotsin/saksan/englannin kielen lisäksi ranskan. Tämä on ainakin totta! Kun hän pullahti tähän maailmaan - sieltä mistä me kaikki kerran tähän maailmaan olemme pullahtaneet - hän hihkaisi "c'est la vie". (Näin ainakin kätilö väitti. Ja hän oli hyvin ammattitaitoinen ihminen.)

  VastaaPoista
 150. Ja Tapsa, vasta nyt tajusin mitä tarkoitat tuolla kommentillasi 21:20, syyskuun kahdeksas päivä. (Jouduin kulkemaan umpeen kasvaneita polkuja kauan, kauan ennen kuin tajusin että... voihan persereikä.)

  Minä, ja vaimosi, meillä on hyvin sympaattinen mielikuva sinusta. Älä ny viitti rikkoa sitä. Äläkä ala vittuilee mulle (vaimostasi puhumattakaan). Siitä ei nimittäin mitään hyvää seuraa.


  Ps. Eikös joku (jukupliut!) reklaamitoimisto kuuskyt- tai seitkytluvulla lanseerannut (Raittius Yhdistys RY:lle) sellaisen lauseparin kuin että: "Suu nappiin. Eikä tippaakaan!" (Fiksu ihminen, kuten sinä, tajuaa kai, sen kummemmin osoittelematta, että kyse on kaksisuuntaisesta trafiikista.)

  Tuus.

  VastaaPoista
 151. Amatööribiologin maailmankatsomus on varmaan oikea. Kuitenkin minusta on hauska ajatella, että ihmisellä on tämän hajoavan majansa ohella myös henki.

  Ajatus, voima, henki ei voi asua lihassa eikä kudosnesteissä. Miten se siis voisi kuolla?

  On tietenkin - ja tämä ajatus on hyvin raadollinen - mahdollista, että henki ja ajatus on vain aivojen kemiallista höyrypäästöä, joka lakkaa kun aivot kuolevat.

  Jotenkin olisi kuitenkin kivaa, jos Leino olisi oikeassa: maa maahan jää, mut henki korkealle.

  VastaaPoista
 152. ... "ja tuuli käy heidän ylitseen" ... Niinpä, niin.

  Tästä minä tykkään:

  http://www.youtube.com/watch?v=wkBUAPkxMPA

  Ihmiset kehnäävät keskenään kuin jauhomadot. (Tai kuin semmoiset jotka on päästetty vähäksi aikaa jostain rangaistussiirtolasta vapaalle jalalle.) Ja sanat, joita laulaja laulaa (hän on tosin vähän liian nuori ollakseen uskottava) pitävät paikkansa.

  Ja soittajat soittavat jotta saisivat soppaa. (Jota he vievät myös kotiinsa. Jossa heitä odottaa heidän vaimonsa + pari sirkeäsilmäistä kersaa.)

  VastaaPoista
 153. Iines, kun ihminen pannaan kuoppaan, ja pari metriä multaa päälle, sinne se jää. Myös hänen henkisempi puoli.

  Tämä on taas minun mielipiteeni vain. Mutta en kamalasti usko, tai siis en ole vakuuttunut siitä, että tässä maailmankaikkeudessa - joka valtavaa vauhtia, lähes valon nopeudella - laajenee, joku olisi sen oikeammassa kuin minä. Ja miksi, olisi?

  Ps. Minusta ihmiset saavat uskoa mihin haluavat. Mutta sitä minä en hyväksy että tullaan (minne tahansa) ja räjäytellään sivullisia. Ei mikään uskonto - ja kaikkihan ne on väärässä - sellainen sentään tarttis olla?

  VastaaPoista
 154. Tämä sokea piste, jota itse en tietenkään näe, vie minut. Mennessään. Tähän Mustaan Aukkoon tällä linnunradalla, sen reunalla, jolla olen kuin Kotonani. (Enkä ole.)

  Sillä...

  läpsin lumet pois housuistani, pistän sukset seinää vasten, ja otan rukkaset pois käpälistäni, sitten menen sisälle. Ja äiti katsoo minua isoilla silmillään ja sanoo: "ai sää tulit jo". Sitten se antaa mulle kaakaota.

  VastaaPoista
 155. Mikis, ei kukaan muu tajunnut puheistamme yhtään mitään, en minäkään, eikä me enää niistä puhutakaan. Antaa Taavetti Heikkisen, sotapoliisin, levätä rauhassa. (Huomaat, että olen Meriluotoni lukenut, hämäys on verissä.) Ex-appeni, joka oli SS-vikingsoturi, oli myös nimeltään Heikkinen. Mutta Heikkisiähän on eniten helvetissäkin, tietää kainuulainen sananparsi.

  Se vain sattui käteeni ja asiat loksahtivat. Se oli siinä.

  Olen miettinyt 20 vuotta seuraavaa mahdottomuutta: koska maailmankaikkeuden ikä on 13,7 valovuotta, eli Big Bang tapahtui silloin yhdessä pienessä kuumassa pisteessä, singulariteetissa, ja koska valon nopeus on suurin mahdollinen nopeus, universumin säde on tasan 13,7 valovuotta ja halkaisija 27,4 valovuotta.

  Kuitenkin kosmologian valetohtorit, Valtaojat ja Enqvistit, väittävät että se on suurempi ja että emme tiedä mikä on universumin koko.

  Emme tiedä. Myymme sitä jumalana. Sanoi Samuli Paronen.

  VastaaPoista
 156. Tapsa kun Lukupiirissä kyseli, jotta kolmistaanko kirjoista puhutte: minulla on vakaa aikomus hankkia huomenna ainakin Meriluoto ja viikonlopun aikana jotain sanoakin.

  En viitsi alottaa aivan lukematta, vaikka Iineksen ja Tapsan hienojen alustusten ja kommenttien jälkeen senkin pystyisi tekemään.

  VastaaPoista
 157. Kiva kuulla Riku, lukeminen kannattaa aina ainakin sillä tavalla, että on pois pahanteosta sen aikaa, kun lukee.

  Eikä siellä Einesbaarissa ole pakko sanoa mitään, ei ole pakko edes lukea. On kai aika selvää, että kirjallisuuden areenalla on hiljaisempaa kuin vilkkaammilla keskusteluareenoilla.

  VastaaPoista
 158. PS Jatkossa lupaan laatia vähän maanläheisempiä alustuksia. Olisi muuten mukavaa, jos saisi noita alustuksia tai esittelyjä teiltä muiltakin. Oli tosi kivaa, että Tapsa, tuo jalo ritari, lupautui kirjoittamaan Peter-Peteristä.

  VastaaPoista
 159. Rakastan teitä. Olette inhimillisiä. Eli ihmisiä.

  (Tämä ei ollut Samuli Parosta vaan minua.)

  VastaaPoista
 160. Olen tunnetusti höveli luonne ja yllytyshullu - eli jos joku, vaikka Iines itse, erehtyy pyytämään minua tekemään alustuksen vaikka Kiljusen herrasväestä tai Einsteinin suhteellisuusteoriasta, niin minähän teen, eikä tee tiukkaakaan.

  VastaaPoista
 161. Tapsa, kiitos, ilman muuta!

  Minusta voisit tällä puheella tehdä valitsemastasi klassikosta, kunhan vain nimeät sen kirjan tai kirjasarjan osan (Kiljuset? P. Töpöhäntä?) ajoissa, että saadaan kirjastoon varaukset ja listalle. Minua kiinnostaisi jatkossa myös näkemyksesi jostain uutuuskirjasta.

  Muutkin, jos vielä luette tämän, voivat joutessaan tehdä. Olisi hyvä, jos olisi eri kirjoittajia etten aina vaan minä.

  VastaaPoista
 162. Tapahtuu. Palaan asiaan.

  VastaaPoista
 163. " ... Se vain sattui käteeni ja asiat loksahtivat. Se oli siinä... "

  Mun mielestä, Tapsukka, käsillä on muukin funktio kuin "tollain vaan loksahtaa". Itse pitäisin mielelläni mieluummin kädessäni vaikka omaa penistäni kuin jotain tuiki tuntematonta pienoisromaania.

  Jos sinulla on yhtään sinua fiksumpi vaimo - josta olen vakuuttunut - niin kokeile vaikka tänä iltana. Anna Hänen kauhia.

  VastaaPoista
 164. Älä nyt Mikis pälätä liikaa, sillä eihän kukaan muu edes tiedä mistä me puhutaan. Tai siis mistä me ei puhuta.

  Arvaapa mistä minä ihan loppujen lopuksi asian hokasin, Forssan ja Otanmäen ja Tarjan lisäksi – Viipurista. Itse kerroit. Mutta älä kerro enempää.

  VastaaPoista
 165. HUOMIO HUOMIO!!!

  mikis klo 14:37 10 syykuuta EI OLE MINUN KIRJOITTAMAA!! tAAS TÄÄLLÄ. TAPSA, ÄLÄ IHMEESSÄ USKO MINUSTA TUON TASON PASKAN PUHUJAA.

  Arvostan sinua!

  VastaaPoista
 166. No kas... ajattelinkin, että ei se nyt ehkä ihan noin merkittävä asia ole. Asialliset hommat hoidetaan. Linna. Asiaa tai ei. Saarikoski. Kyllä, siis ei. Haavikko. Kuka, mitä, häh. Valtonen.

  VastaaPoista