21.2.2012

Osaatko suomea?

19.2. Suomen Kuvalehdessä oli kielitesti. Harjaantunut silmä näkee, että siinä erottuvat jyvät akanoista, sillä testi vaatii kärsivällistä harkintaa, joka nykyään on hieman kateissa. Testin haasteellisuutta todistaa perässä oleva keskustelukin, joka on varsin tyypillinen.

"Tärkein pointti kuitenkin lienee, että saako täysin kieliopin mukaan kirjoittamalla naista?"

"Vanhoja harakoita ärsyttää kielioppivirheet, mutta nykyopet eivät juuri osaa itsekään."

Voin olla väärässä, mutta minusta puhekielinen blogiteksti on ärryttävää lukemista. En puhu nyt facebookien koodikielestä enkä yleisten keskustelupalstojen lyhyistä kommenttipuuskahduksista, vaan siis laajemmista blogien keskusteluteksteistä.

Ei se ärrytä, että muotiblogeissa kieli on puhekieltä, sillä ne ovat nuorten blogeja. Ärtymys nousee pintaan, kun osaavat ja kieltä taitavat ihmiset, jopa kirjallisuusihmiset, käyttävät mä- ja sä-kieltä blogeissaan ja keskusteluissaan. Kirjoittamalla harkitusti puhekieltä kirjoittaja yrittää ehkä olla luonteva ja tärkeilemätön, mutta puhekielinen muoto asiakirjoituksessa kääntyykin itseään vastaan: se ei yksinkertaisesti toimi, vaan teksti vaikuttaa pahimmillaan itsekorostukselta; tekstin muodon huomaa koko lukuprosessin ajan, sillä kirjoittajan persoona nousee tekstistä esiin häiritsemään asiaa, joka voi olla hyvääkin, jopa elähdyttävää. Miksi taitavat kirjoittajat korostavat tällä tavalla itseään kirjoituksissaan? Puhetilanne ja kirjoitustilanne ovat erilaiset, ja se mikä on puheessa luontevaa, ei ole sitä kirjoituksessa.

Ja mistä on ylipäänsä tullut ajatus, että kirjakieli olisi tärkeilevää? Kirjakielihän itsessään on sivumerkityksistä vapaata ja puhtainta, riisuttua kielen muotoa, jossa ei ole latautuneena ylimääräisiä merkityksiä. Jokainen selkeä poikkeama kirjakielestä esseekirjoituksessa on hidaste ja tahra, jonka tahtoisi poistaa. Lukija voi kokea lisäksi mä- ja sä-kielen mielistelynä, liiallisena lähelletulona. Miksi tuoda persoonaansa estradille? Lukija tuskin on kiinnostunut susta niin paljon kuin sä luulet. Mä en ainakaan ole. Mä ajattelen mieluummin niin, että jokainen teksti voisi olla mieluiten anonyymin kirjoittama. Näin se olisi mahdollisimman merkitsevää itsessään.

20.2. Tuo edellinen on pitkän linjan ärsytysaihe. Tuoreempi kieliärsytys on erään radiokanavan Milla Mattila, samoin kuin ennen Sanna Kiiski. Jälkimmäinen aloitti juonto-osionsa sanoilla Mun nimi on Sanna Kiiski, edellinen aloittaa Nimeni on Mattilan Milla. Jälkimmäinen hallitsee omistuliitteen käytön, mutta ei lauseopillisia seikkoja. Käytetyssä rakenteessa Mattilan asettuu etunimeksi, Milla sukunimeksi. Miksi ihminen valitsee julkisessa viestimessä sen ainoan väärän muodon, kun monta oikeaa mallia on tarjolla: Olen Milla Mattila, Olen Mattilan Milla, Nimeni on Milla Mattila? Miksi joka kerta tuo väärä kiekaisu?

Onko toimittajakoulutus ja toimittajien kielikoulutus muka tarpeeton? Suuri osa radion ja television juontajista tuntuu olevan alalle kouluttautumattomia taviksia, näyttelijöitä, missejä, tositelevision tähtiä. Samoin lehtikolumneja pääsee kirjoittamaan, kun on tunnettu kasvo. Korvaako hyvä tyyppi kunnon toimittajan? Jos, niin Henna Kalinainen ja Antti Kurhinen vielä puuttuvat toimittajakaartista. Viivi Pumpasella on jo oma ohjelmansa.

21.2. Nyt sekin on tapahtunut: Haahkat ovat palanneet! Haahka on perinteisesti kevään ensimmäinen muuttolintu, ja parvi haahkoja nähtiin Hangossa maanantaina. Viime vuonna ensimmäinen haahka havaittiin vasta maaliskuun yhdeksäntenä päivänä. Tänään ikkunaruudussa on vesipisaroita.

(Aapisen kansikuva Martta Wendelin)

149 kommenttia:

 1. Muakin häiritsee "mä" ja "sä" sanan yletön käyttö kun jokainen tietää vaikka on myös idioottikin että, pitää olla "mää" ja "sää". Entistäkauheempia on nää jotka kirjoittelee rivouksia j-lauta tai p-le esimerkiksi kun, ne luulee ettei kielen suhteen hualellinen ihminen muka tiedä, mitä niillä halutaan, sanoa.

  Paskat, tietääpäs!
  nim.merkk. "eräs useista"

  VastaaPoista
 2. Hehee, mikis, sulla on asenne kohdallaan!

  Mä en oo hirveen otettu, jos puhekielessä näitä kuulee, sillä sinne ne kuuluukin. Eihän, mikis armas, kirjakieltä edes voi puhua. Must on siis vain hauskaa, kun joku irrottelee vaikka savon murteella oikein mehevästi. Mut tämmönen kirjottaminen pitkän päälle on vähän teinixiä, sävy merkkaa enemmän kuin sisältö.

  VastaaPoista
 3. PS

  Mulla oli tossa tekstissä maininta, et mahdolliset kommentit mieluiten puhekielellä, mutta ei oo pakko! Otin sen sitten pois, ja ajattelin, että ans kattoo ny, jos joku älyäis muutenki.

  VastaaPoista
 4. Mua ainakin ärryttää toi ärryttävä! P-kele, miksei ärsyttävä?!

  Sisäinen, elitistinen kukkahattutätini antaa pitkät miikat, jos ihminen kirjoittaa esim. meilin miten sattuu; esim. lause alkaa pienellä alkukirjaimella tai kirjakielen seassa on puhekieltä. Argghhh!

  Siinäpä tavoite, että osaisi suhtautua mihin tahansa tekstiin sellaisenaan liittämättä siihen ylimääräisiä merkityksiä sen perusteella kuka sen on kirjoittanut!

  Huh mikä lause edellä, max seiskan esitys.

  VastaaPoista
 5. Sun kanssas kronkeli!

  Sanahan on mainio ja siinä on vähän enemmän volyymia kuin ärsyttää-johdannaisessa.

  Sitä paitsi ärryttää-verbissä on vihje ärtyjän oman pään sisäiseen egokeskeiseen toimintaan, kun taas ärsyttää-verbissä toiminta tulee ulkoa ja on ehkä siten luvallisempi ärtymyksen kohde.

  Kielen rikkominen on taitolaji, se vaatii osaamista ja melko pitkälle automatisoitua kielentajua. Mä- ja sä-kieli on kuitenkin päälleliimattu tyylikeino, ja siksi ehkä niin ärsyttävän itsekorosteinen.

  VastaaPoista
 6. Minkä takia koko ajan muuttuvan kielen tämänhetkinen tilanne olisi kaikkein paras? Minusta kirjoitettu suomenkieli on tällä hetkellä huomattavasti tylsempää ja puisevampaa kuin 1900-luvun alussa.

  Kielikorva tietysti alkuun ronaa kaikkia muutoksia vastaan, mutta sehän on vain kunkin pään sisäinen ongelma.

  Kuivalehden testi keskittyi pilkun pipertämiseen,,,,varmaan minunkin pitäisi niihin keskittyä paremmin.

  Sähköiset välineet pakosti muuttavat kieltä, turha siinä vastaan on pullikoida. Vanhat kappalejakojen säännöt ovat minusta erittäin tylsiä esimerkiksi tällaisessa kommenttilaatikossa.

  Minusta kielessä tärkeintä olisi jonkunlaisen tyylitajun kehittäminen: tätä täällä, tuota tuolla.

  Juontajat ja juontelijat tietysti valitaan vain ja ainoastaan ulkonäöllisin perustein, mutta jo vuosia sitten ihmettelin, miksi kaikki laulajat ovat muuttuneet niin hyvän näköisiksi. Uudet eivät enää lainkaan muistuta Mahalia Jacksonia.

  Tämä on hyvä, laitan Loirin esityksen, en alkuperäistä Lindholmia.

  VastaaPoista
 7. Joutavaa parran pärryyttämistähän tämä miehinen elämä vain on. Mitä lie naisinen? ("naisinen" hmh!)

  VastaaPoista
 8. Kulloinenkin kirjakielen tila on omana aikanaan selkein kirjoituksen muoto. En minä sanonut, Riku, että tämänhetkinen jää voimaan. Kyllä kielitieteilijä toki tietää, että kieli virtaa kaiken aikaa. Olen itse asiassa jopa innokas uudisjuttujen perään, sikäli mikäli niistä tietoa saan. Työelämässä sain paremmin, nyt hieman laiskemmin.

  Tämän hetken suomen kieli on varmaan sadan vuoden kuluttua jonkun mielestä samalla tavoin viehkoa, kuin meille 1900-luvun kieli nyt. Itselleni nousee mieleen Kiven kielen ihanainen poljento, kun ajattelen suomen varhaisvuosia.

  En usko, että kielitieteilijät pullikoivat suomen kielen muuttumista vastaan. Kaikki muutos ei kuitenkaan ole hyvää ja kielen äännerakenteen mukaista, esimerkiksi kieleen tulvivat vierassanat tyyliin mä updeittasin mun sivut".

  Noista virtuaalitekstien kappalejaoistakin suomen kieli on kyllä ajan hermolla. Samanlainen kappalejako ei ollut suosituslistalla enää kymmenen vuottakaan sitten, koska virtuaalitekstiä luetaan aivan eri tavoin kuin paperitekstiä. Muistan, miten oppilaitten kanssa keskusteltiin, että pitää kirjoittaa lyhyempiä kappaleita, lyhyitä rivejä ja hyviä tarttumakohtia kappaleisiin, jos lukija halutaan pitää sivulla.

  Joskus hämmästelen vieläkin, kun törmää nettitekstiin, joka on kuin kopio paperitekstistä. Suurin virhe on kirjoittaa liian pitkiä rivejä liian pienellä kirjasinkoolla. Myös hidastavat härpäkkeet sivulla ovat yllättävän tavallisia.

  VastaaPoista
 9. Valto, elämä kaikkineen on vain väliaikaista, kenellä tahansa. Saahan siinä parta päristä ja turpajouhet laulaa. Naisinen elämähän vasta kälätystä on!

  VastaaPoista
 10. Moni asia on todella muuttunut minun kouluvuosistani, enkä nykyisistä ole kovin hyvin perillä. En ehkä silloisistakaan.

  Toivottavasti vieterisi riitti kuuntelemaan kappaleen sanoituksen: "Meidän nimi on nimessun!" - minua vähän nauratti kun sen muistin. Sitä paitten sopii siihen kuin nakutettu.

  VastaaPoista
 11. Riku, en kuunnellut vielä tuota linkkiä, kun mokkulalla youtubet pätkivät. Kuuntelen pöytäkoneella huomenna. Sen verran vilkaisin, etten muista ennen kuulleeni.

  En minä tiedä, ovatko kieliasiat muuttuneet kovasti. Minä nyt muutenkin puolustan haukkana kielenvaalijoita.

  VastaaPoista
 12. Kohteliaimmin tahdon tiedoksenne saattaa, että sain Suomen Kuvalehden kielitestistä Täydet Pisteet kiitosten kera. Tosin muutamassa kohdassa piti tavata pari kertaa, että mikä ero näissä lauseissa olikaan.

  Kai puhekielisessä kirjoittelussa on takana sama pyrkimys nuorekkuuteen kuin joillakin pukeutumisessakin.

  "Ärrytä" on hieno verbi. Siitä voisi saada kipinän mietiskellä suomen kielen outoutta. Ärtymys-ärsyttää - miksi t vaihtuu s:ksi?

  Eräs riikinruotsalainen ystäväni, joka opiskeli suomea, kyseli aina sellaisia, joita suomalaisena ei edes huomaa: työssä ja töissä, mikä ero ja miksi ja mihin katoaa y?

  VastaaPoista
 13. Tunnen jonkun muunkin äikänopen, kollegasi, Iines. Yksi näistä on kohtalotoverisi, joutunut jäämään eläkkeelle puhevamman takia, kirjoittanut muutaman kirjan omakustanteena, julkaissut myös vaimonsa runoja postuumeina.

  Sanoisin hänen kirjoistaan, että ne eivät edes pyri olemaan mitään bestsellereitä, ne ovat asiallisia ja kuivahkoja, mutta kieliopillisesti mestarillisia, kielihuolto olisi niistä mielissään. Taatusti mitä parhainta suomenkieltä.

  Ihmettelen sitä, sillä puheissaan hän on hauska ja köytöksessään aikamoinen kekkulivekkuli, huumoria tulvillaan.
  Vähän sellainen kuin MIKIS, jonka kommentit saavat aina hyvälle tuulelle kaikessa lempeydessään (terkkuja hänelle!).

  Miksi tämän äikänopen kirjat kaipaisivat ainakin pari ämpärillistä kuumaa ja kylmää vettä, mietin. Johtuuko se opettajuudesta; ehkä hän on vaatinut oppilailtaan lukiossa täydellistä suomenkieltä ja lauseenmuodostusta, ja vaatii niitä myös itseltään, ihmettelen. (Aina ihmettelen, kummallista sekin.)

  Minusta täydellisyys on pelottavaa. Kirjoittamisessa se meinaisi sitä, että on koko ajan kuin puku päällä ja kiilloitetut kengät jalassa (sillä kirjoituksella).

  Senkin voisin kuvitella, minkälaisen kirjan sinä, Iines, kirjoittaisit (ehkä olet kirjoittanutkin). Sinulla on teroitetut työvälineet käytössäsi, mutta käyttämäsi kieli solisisi luultavasti kuin vuoripuro synkän metsän tiheikössä ja talitintti laulaisi siinä kevättä, ja sammakot kurnuttaisivat ihmisenmuotoisina, eikä kirjan sisällössäkään olisi todennäköisesti moittimista, kirjoittaisit mistä tahansa.

  Kyllä minusta hyvä kirjoittaja laittaa koko persoonallisuutensa peliin. Kielioppi huus! jos on tarvis ja sanat vapaata riistaa. Mutta pohjalla siinäkin on taju oikein kirjoittamisesta. Eikö se niin mene?
  Murrekirjat ovat minusta raskaita lukea. Niistä en tykkää.
  Mutta mä tykkään tuoreesta kielestä.

  VastaaPoista
 14. Minua ärsytti tuo ärrytti;) Muutoin melkein oikeasti samaa mieltä...

  VastaaPoista
 15. Kun se sopii tähän "Osaatko suomea" -teemaan, niin tuon erään kiistelyn tännekin, lähinnä kysyäkseni teidän kantaanne, armaat kanssikielijät (matkin Mikistä/Krossia).

  Kemppisellä muutaman päivän takaisessa postauksessa urputin mm. siitä, että usein törmää käytäntöön, jossa suomenkielisessä tekstissä on lainaus esim. ranskalaiselta ajattelijalta - ja se lainaus on englanniksi!

  Minusta käytäntö on yksiselitteisen typerä, osoitus käyttäjänsä sivistyksen puutteesta yhdistyneenä diivailun haluun.

  Vastasaivartelijani käräytti minut Camus-nimen väärästä taivutuksesta - kirjoitin "Camus'in", kun olisi pitänyt tietysti kirjoittaa "Camus'n" - ja sillä perusteella yritti tukkia suuni.

  Nyt sitten selvisi, että hän kai kuvitteli minun esittäneen, että ranskan-, saksan- tai kiinankielisen lainauksen pitäisi olla alkukielellä. Sitä en tietenkään vaatinut, vaan että suomenkielisessä tekstissä sen pitää olla suomeksi.

  Toistan: ranskankielinen lainaus suomenkielisessä tekstissä pitää minun mielestäni olla suomeksi - eikä siis missään tapauksessa ainakaan englanniksi.

  Mitä sanoo korkea raati?

  VastaaPoista
 16. Tietenkin sait täydet pisteet, Tapsa, kielineropatti.

  Ihmettelit miksi t vaihtuu s:ksi sanoissa ärtymys - ärsyttää. Selvästi jahtaat tähän kielellemme ominaista astevaihtelua rt ~ rr (kerta ~ kerran) minun ärryttävän sanani innoittamana.

  Kyseessä on nähdäkseni kahden eri verbin toisiinsa sotkeminen:

  1. ärtyä ja

  2. ärsyttää ~ ärsyyntyä.

  Toisessa on siis s jo valmiina, eli siihen ei voi tullakaan astevaihtelua, sillä s ei vaihtele muiden konsonanttien kanssa.

  Näin ärtymys ja ärsyttää ovat siis eri verbinvartaloista johdettuja, ärtymys on ärtyä-verbin johdannainen ja ärsyttää/ärsytys on oma verbinsä, huolimatta samantapaisesta merkityksestä.

  Toinen asia, minkä nostit framille, on myös kiinnostava. Riikinruotsalainen ystäväsi ihmetteli, miksi töissä-muodosta katoaa työssä-muodossa oleva y.

  Tämä liittyy meille suomenkielisille tyypilliseen pyrkimykseen ääntää vähimmän vastuksen tietä, laiskasti. Ei voi olla kolmea eri vokaalia peräkkäin samassa tavussa - työis-sä. Ääännerakenteemme pudottaa tarpeettoman vokaalin, koska se on mahdoton ääntää. Mehän äännämme niin kuin kirjoitetaan.

  VastaaPoista
 17. Liisu,

  nyt täytyy heti sanoa, että en ole tässä nyt puhumassa kirjojen kielestä - ne ovat kunkin kirjailijan luovassa harkinnassa! Minä en toivo kirjoja, joista kielenhuolto olisi mielissään - enkä usko kielenhuollon olevan mielissään kirjasta, jossa kaikki on muodollisesti kunnossa, jos siitä puuttuu ääni ja vimma.

  Koetan puhua asiakirjoittamisesta ja asiallisten keskustelupalstojen kielestä, lähinnä sillä tasolla, että eniten ärsyttää mä- ja sä-kieli totaalisesti toteutettuna. Siis tekeytyvä kieli, joka jäljittelee puhetta, vaikka on kirjoitusta, keskustelua, esseetä.

  Tuntemani suomenopettajat ovat harvoin noin muodollisia kuin kuvaamasi, Liisu. Eivät he ole enää oikeakielisyyshirmuja, vaan pikemmin ilmaisutaidon vapauttajia, luovien ryhmien vetäjiä. Sellainen ainakin minä pyrin olemaan, samoin tuntemani kollegaystävät.

  Kun kielinormit ovat automaattisessa hallussa, niistä ei tarvitse välittää - tämä on se ydin. Kielioppi ja luovuus eivät ole toisiaan poissulkevia, vaan juuri päinvastoin. Kielioppi vapauttaa, ainakin se on sen tarkoitus.

  VastaaPoista
 18. Tämä korkea raati sanoo opinnäytetöiden kieliohjauksen antamalla syvällä vakaumuksella, että suositeltavinta opillisissa töissä ja esseekirjoituksissa on viitata alkuperäiseen lähteeseen, siis tässä tapauksessa ranskankieliseen. Englanninkieliseen viittaaminen olisi heilauttanut minun punakynääni.

  Suomenkielisessä kirjoituksessa, joka ei ole huipputieteellinen, on kuitenkin syytä suomentaa vieraskielinen, etenkin ranskankielinen, lainaus. Itse suosittelen siis suomalaista ensisijaiseksi merkintätavaksi sillä tavalla, että ranskankielinen alkuperämuoto voisi haluttaessa olla alaviitteessä.

  VastaaPoista
 19. Vittu, kyllä otaa kupoliin. ei voi vähenpää kiinnostaa tällainen läppä. funatkaa vähä, hemmot jeesustelee vaikka meikkis on satavarma että tavis ei aikuisten oikeesti kelaa tiätsä tällasii. jos oma laiffi on ihan vaiheessa, niin ketä kiinnostaa, vittu. on ihkumpaa vetää sidukkaa ja seukkailla ja bilettää aivan kympillä, iskä tai mutsi heittää fyffee niin voi rulettaa ja järkätä pippalot vaikka jenkkilässä. palataan astialle. hä.

  VastaaPoista
 20. Hei Pissa Liisa,

  tulee vähän ikävä kouluun, kun lukee terveisesi. Sä oot just niin potentiaali oppilas kuin olla ja voi, oikea unelmatyömaa tällaiselle nutturapäälle. Susta leivottais niin söpö hymypatsaan saaja, joka osais laittaa pilkut oikeisiin kohtiin.

  Musta tuntuukin jotenkin, että mä osaan lähentyä sua sopivalla tavalla tekemällä vähän kompromissii tässä puheesssani. Jos sä jatkat tota entistä elämääsi, susta tulee sidukkavalas, jota hemmot nauraa. Ethän sä semmosta tahdo?

  VastaaPoista
 21. Pissa Liisa käyttää ilahduttavan rikasta kieltä. Harmi, ettei se ole muodissa enää (= skulaa). Sain juuri (20:02, 22.2 2012) käsiini uuden "Nettietiketin". Lainaan k.o. ohjekirjan 2sen luvun alkua; siinä neuvotaan miten Blogiin pitää tulla kommentoimaan (= sisälle). Blogihan on aina jonkun toisen koti.

  1 . Mitä pitä hänen tekemän , cuin hän häne tygö mene ?

  Wastaus . Säätyänsä myöden sijwolliset waatteet päällens paneman ; kätens ja caswonsa puhdistaman , sitte cuin ne sijwottomat pitkät kynnet poisleicatut owat , nijn myös pääns harjaman , cosca hiuxet edelläpäin cohtullisesti lyhetyt owat , ettei hän tulis edes , cuin yxi metzän-ryöwäri ;
  Sitälikin tule hänen corkiamman Huoneseen sisälle-mennesä Lakin jo Owen tacana päästäns poisottaman ; awaman Owen , ei cowin Rohkiasti ja Lewiäldä , waan hilja , ja ainoastansa sen werran ; että hän hywin sisälle-mahtu , eikä myös lyömän Owia cowin peräänsä kijni ; sisälle-tulduansa terwehtääsä cumartaman sitä enämmin ia nöyremmästi , jota corkiambi se on , ionga tygö hän tule .

  2 . Mitkä ne wiat owat , cuin hywäntapaisen Ihmisen lijcunnos wälttämän pitä ?

  Wastaus . Päätä eli silmiä , ilman tarpeta , usein , nopiast ja kewiämielisest , sinne ja tänne lijcutta ja pyöritellä ; jalcoja istuisa heilutella ; käsiä ja jalcoja usein sinne ja tänne nakella eli muutella ; istuisa caikellaista tyhjänpäiwäistä käsillä knapaalla ;

  Olkia nostella ja wäännellä ; seisoes , eli käydes cowin nopiasti pyörähdellä ja lijckua , owat caicki tyhjänpäiwäiset tawat ; mutta caunis , cuin lijcundo on yxiwacainen ja tasainen .


  (Ps. Oletko muuten Lappu Liisan sisko, Pissi Liisi?)

  VastaaPoista
 22. Panen muuten merkille (koska olen kova panemaan merkille) että cirka 250 vuotta sitten suomenkielessä välimerkit pantiin lausetta/virkettä seuraavan sanan eteen? Eikä, kuten nyt, sanan (lauseen/virkkeen) loppuun? Äärimmäisen kiehtovaa. (Kuten espanjankielessä nämä ylösalaisin olevat huuto- ja kysymysmerkit. Jotka ovat lauseen alussa. Ja hyvä on, että ovat, lukija tietää heti että "nyt kysytään/huudetaan". Ja usein kysytäänkin huutamalla, etenkin puhekielessä!) Kiehtovan äärimmäistä!

  VastaaPoista
 23. Olen muuten sitä mieltä... harva taitaa olla enää? ... että ihmisten kanssa puhuessa pitää olla rehellinen. Äsken mullle (po. minulle) soitti yks virkamies. Hänellä oli henkilökohtaista juteltavaa minulle; siksi hän kysyi "missä sä olet"? "Ai nyt?", minä kysyin. "Niin, niin!" "Puhelimessa", minä vastasin.

  VastaaPoista
 24. No ei kukaan puhelimeen mahdu, joten et sinä rehellinen ollut, mikis, vaan näsäviisas velmu. Vaan hyvä niin, synti ei ollut suuri.

  Tuo blogiin tulemisen ohje on hyvä muistutus itse kullekin, ettei istu koneensa ääressä sukimattomana, kampaus rasvaisena tai kalsarit puolipakaroissa, pyllyvako vilkkuen, ei ainakaan jos aikoo tehdä blogikierroksen parhaissa blogeissa (Kemppinen).

  Itse tavasin juuri muinoisia telefoonin käyttöohjeita. Tiesittekö muka, että kun telefoonin kello soi, on heti pantava luuri korvan juuren ja vastattava Halloo. Ja on seistävä 10 centimeterin etäisyydessä koneesta, lausuttava sanat selvästi ja eroitettava tavut ääntä korottamatta.

  Ja kun itse haluaa telefoonin kautta yhteyden johonkin toiseen telefooni-yhdistyksen jäseneen, on kierrettävä kampia muutaman kerran, jonka jälkeen luuri nostetaan korvalle ja kun keski-asemalta vastataan Halloo, niin ilmoitatte sen henkilön telefooninumeron, jonka kanssa haluatte puhua. Näin se käy, ja kun lopetatte kälätyksen, kierrätte taas kampia, jotta sentraalisantra tietää lakata salakuuntelemasta puhelua.

  VastaaPoista
 25. Toisaalta, olen hyvä metaforien käyttämisessä. Käytän niitä kuin kiniiniä. Eli, kun tarpeeksi kauan vertailee kahta asiaa toisiinsa, ei niistä ymmärrä mitään, ei edes "nöyrin palvelijanne". (Eli allekirjoittanut.)

  VastaaPoista
 26. Murretta on mukavaa kuunnella, mutta ei lukea. Netissä harhaillessani löysin tosi kiinnostavan blogin, mutta se oli murteella kirjoitettu. Harmi, sillä vierailu jäi ainoaksi kerraksi. Ehkä murrekirjoitus saman murteen taitajalle on mukavaa luettavaa, vaikka sattuisi olemaan raumalaista jutustelua.

  Onnea Tapsa kympin suorituksesta! Itse sain yhdeksän, kun tuijotin liikaa niitä pilkkuja ja jäi muuta tärkeää huomaamatta.

  Iines, eräs kirjoituspiirin vetäjä väitti, että pilkkusäännöissä ei olla enää niin tarkkoja, ei edes koulussa. Onkohan näin?

  VastaaPoista
 27. Ainakaan kirjallisuudessa pilkuista ei ole välitetty vuosikymmeniin, Delilah. Ennen tosin asia selitettiin niin, että sitten kun asian osaa, voi poiketa säännöistä. Mutta tuohon selitykseen en usko. Ei ne osaa.

  Selkeät telefooninkäyttöohjeet olisivat paikallaan nykyisinkin. Samoin metaforien käytöstä olisi annettava viralliset ohjeet. Esim: vertaus saa ontua, muttei kaikilla kolmella jalallaan.

  VastaaPoista
 28. Murre onkin puhekieli, ja sellaisen kirjoitetun muodon lukeminen on vähän sama kuin puhekielisen esseen lukeminen. Lukijalle tulee useimmiten epäluonteva olo.

  Pilkut ovat jääneet kouluopetuksessa kaiken kivan jalkoihin, myös omassa opetuksessani kävi näin, valitettavasti - asia jonka nyt tekisin toisin. Koulu on useille ainoa paikka, jossa välimerkit voi oppia, joten opetuksesta voisi aivan hyvin karsia sen kivan vähemmälle ja panna oppilaat opiskelemaan selkeät säännöt. Oppilaiila tunkee jo kiva joka lävestä ulos muutenkin.

  Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että välimerkit voisi jättää mielin määrin tekstistä pois. Ei voi, ne kuuluvat asiateksteihin ja niiden tehtävä on vapauttaa ilmaisu tarkoituksenmukaiseksi ja helposti ymmärrettäväksi.

  VastaaPoista
 29. Kirjailijat eivät yksinkertaisesti osaa välimerkkejä (esim. Tervo, Rimminen). Siksi he eivät niistä "piittaa".

  Pilkunviilaus-termikin johtuu vain kateudesta niitä kohtaan, jotka osavat käyttää pilkkuja. Säännöt pitää yksinkertaisesti opetella. Sen jälkeen ne osaa.

  VastaaPoista
 30. Pilkuista olen samaa mieltä kuin moni muukin: niitä siis on. Ja on muitakin välimerkkejä. No, pannaan niitä sitten tohon ja tohon mutta eipä (piru vie) panna tohon!

  Koska mitä siitä pilkku väliä on että kourallinen niitä jäisi käyttämättä pilkku vaikka virkkeet loppuisi kesken huutomerkki Voihan niitä sitten suluissa huutomerkki sulut kiinni panna seuraavaan virkkeeseen enemmän puolipiste vai mitä kysymysmerkki Koska kysymys aina kansanomaisesti sanottuna on sitaatit siitä sun tästä tai sen riittävyydestä sitaatit kiinni pilkku eikä muusta piste

  VastaaPoista
 31. Musta Piste tuli Mua Kohti. Varmaan Avaruudesta? (Minkä takia tässä muuten on näin paljon Isoja Kirjaimia? En käsitä. En kerta kaikkiaan käsitä!)

  VastaaPoista
 32. " ... No ei kukaan puhelimeen mahdu, joten et sinä rehellinen ollut, mikis ..."

  Voi että ihminen, tässä tapauksessa Iines, osaa olla sympaattinen! (En itse osannut ajatella asiaa tuolla funktiolla.) Murkkukarhuseni!

  VastaaPoista
 33. Pilkut on kivoja. Kun pilkut osaa, osaa myös käyttää niitä miten tahtoo. Paras on, kun ei mieti pilkkuja, vaan kirjoittaessaan unohtaa ne. Pilkun tulisi putkahtaa automaattisesti kynästä kuin siemenen istutuskoneesta.

  VastaaPoista
 34. Minäkin lätkäisen näissä jutuissani pilkun juuri siihen kohtan, mihin se mielestäni sillä hetkellä kuuluu. Kun sitten myöhemmin luen, ehkä, omaa sepustustani, toteankin panneeni sen väärään kohtaan. Värisen hetken pilkkukuumeessa, mutta päätän sitten olla Suuri Poheemi, joka ei pienistä piittaa - ilman sitaatteja!

  (Ennen vanhaan kustantamoissa oli kustannustoimittajia, jotka panivat työläiskirjailijoiden pilkut paikoilleen.)

  VastaaPoista
 35. Jos olisin Fingerporista kotoisin (enkä Vorssasta) niin sanoisin sinulle Iines: "minä sinulle istutuskoneen näytän"...

  , mutta kun en ole.

  VastaaPoista
 36. Muistan kun elisen päivän (klo on nyt 00:02) kun riparikesänä harrastin ensimmäisen kerran kielihuoltoa (treenasin kieltä) ja annoin kielikylpyjä (namskis) Kypärämäessä (J:kylä) asuvalle Kertulle. Sattui näet niin (tai ei tietenkään sattunut), että yhden riparitunnin jälkeen, vaan yritin seurata sukupuoliviettiäni päättäväisesti viereiselle hautausmaalle (En suosittele, itikoita aivan törkeästi).

  Kertun äiti oli luonut viihtyisän kodin, vaikka olikin nöyrän ja vaaatimattoman oloinen (täysi harakka). Kielikokeeni kohde, Kerttu, oli vähän pidättyväinen, mutta huomasi tarpeeni ja halusi auttaa minua tyydyttämään ne, jopa hilliten omaa intoaan. Määrätietoisena ja tarmokkaana otin aloitteen käsiini tai siis, kielelleni. Minulla oli selkeä ja päättäväinen olo, hallitsin tilannetta, kuin isäni konsanaan, vaikka en olekaan niin aggressiivinen ja itsekeskeinen, kuin meidän Meisseli-Matti.

  Se siitä kielitestistä mutta jälkeenpäin ihan puistattaa, minähän tulin peräkamarista peilisaliin, mutta, että metafora?

  VastaaPoista
 37. Pilkullinen koirakin on kiva, suosikkini, etenkin bastardiperäisenä. Nimeksi tulisi Pilkku.

  Ihminen se vaan on pilkkuakin pienempi, erikoisesti Maria Gusenina-Ritshardson ja Päivi Räsänen. Ettäs kehtaavat.

  VastaaPoista
 38. Jatkan vielä tästä pilkkuaiheesta ja pilkkuakin pienemmästä peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonista, joka haluaa poistaa Kela-korvaukset yksityisten terveyspalvelujen käytöstä asiakkailta.

  Käyn itse yksityisellä hammaslääkärillä, gynekologilla ja muilla erikoislääkäreillä, koska julkisen sektorin kautta ei saa palvelua. Esimerkiksi työterveyslääkäri ei kirjoittanut opettajalle (minulle) lähetettä foniatrille puhevaikeuksien vuoksi, vaan käski tämän mennä yksityiselle, omin voimin ja kustannuksin. Muille erikoislääkäreille pitäisi julkisella puolella jonottaa puolikin vuotta, ja hammaslääkäriin ehkä vuosi.

  Yksityissektorilla käynti on kannattanut Kela-korvausten ja pikaisen avun vuoksi.

  Päivi Räsäsen suunnitelma supistaa ravintoloiden aukioloaikoja tuo mieleen kieltolain. Jos öiset nakkikioskikähinät vähenisivät, siirtyy väkivalta koteihin. Parempi, että miehet rusikoivat toisiaan nakkibaarien edustoilla kuin vaimojaan kotona.

  VastaaPoista
 39. Tällä kertaa kyllä kannattaisi tätä Räsäsen ehdotusta pohtia useammalta kantilta.

  Juopothan ovat, ja ne, jotka eivät malta kapakoista poissa pysyä, tai edes kohtuullistaa itse käyntiensä määrää/tunteja vuorokaudesta, jonka niissä viettävät, sellaisia reppanoita, jotka nimenomaan tarvitsevat, suorastaan vaativat, että joku heistä huolen pitäisi. Ja tässä yksi huolenpitokeino, eli rajoittaa anniskelua konstilla millä tahansa.

  Poliisin puolelta on jo laskelmia esitetty, kuinka isoja säästöjä muutaman tunnin kapakoiden kiinnipanon aikaistaminen toisi heidän kustannuksissaan.

  Minä en usko väkivallan sen enemmän siirtyvän koteihin kuin tähänkään asti. Samalla tavalla se nyrkki heilahtaa klo 6 aamulla kuin klo 24 keskiyöllä jos niikseen tulee.

  Ravintoloitsijat ovat vain saaneet tämän "adressin" aikaiseksi koska heidän liiketoiminnastaanhan asiassa on kyse.

  Pannaan ne nakkikioskit olemaan auki vaikka kuuteen.

  VastaaPoista
 40. Ja Iines, tämä on kaukana kieltolaista ja niistä yhteiskunnallisista ajoista joita silloin elettiin. Ei voi verrata, ei.

  VastaaPoista
 41. Pikku-Matis: " ... ja purukumilla paikkasimme sen" ...

  Itse en osaa kauheesti kieliä. Mitä nyt vähän austraaliaa ja belgiaa. Esim(erkiksi) savon suhteen olen (onnekseni) ihan nowiisi. Kuten kai Tekin?

  VastaaPoista
 42. Ps. "Tekin" lausutaan "Työkin". (kts. te = työ; "mittee työ täällä teette?", tai "työ ootte olleet tiällä aimmenkiii-in"; Nylund: 1972, Palsa 1986)

  VastaaPoista
 43. Minäpä olin aikoinani maakuntamuuttajana Kuopiossa, joten ymmärrän välttävästi savoa. Täysinhän sitä ei ymmärrä edes kantasavolainen, ei edes omaa puhettaan.

  Savonmaassa pärjää muutamalla nyrkkisäännöllä:

  Kun savolainen hekottelee, sitä kyrsii suunnattomasti.
  Kun savolainen hymyilee, se aikoo vipata sinulta.
  Kun savolainen on totinen, se on näköharha.

  VastaaPoista
 44. Minulla oli opiskeluvuosina savolainen ihailija, sellainen joka hymyili aina vähän vinosti. Mitähän se tarkoitti? Sillä oli musta baskeri päässä, sekin vinossa ja vaalea aaltoileva tukka. Vieläkin vähän harmittaa, ettei siitä mitään tullut. Kumpikin olisi ottanut toisensa, uskon, mutta ei osannut tehdä varsinaista aloitetta. Aina se vaan tanssitti minua, ei juurikaan muita naisia.

  VastaaPoista
 45. Minusta Räsäsen ehdotus on aivan oikea, sitä tukevat monet seikat.

  Tällä hetkellä ihmiset lähtevät kapakkaan(yökerhoon) reilusti puolen yön jälkeen, sitä ennen juovat kotonaan, jottei yökerhossa tarvitsisi ottaa montaa kallista.

  Väkivallan määrä ei ole vakio, kotiväkivalta voi aivan yhtä hyvin tapahtua alkuillan tankkausvaiheessa. Perheväkivaltaa tapahtuu tällä hetkellä myös kaduilla, kun kaksi känniääliötä hoippuu kotiansa kohti aamuviideltä.

  Päin vaston kuin ravintolaväki väittää, aukiolojen lyhemtäminen ei vähennä heiltä mitään. Jonkunlainen tulonsiirtymä se olisi yökerhoilta pystybaareille, joille niillekin riittäisi asiakkaita.

  Kokonaisuutena aukioloaikojen supistus saattaisi olla piristysruiske koko ravintola-alalle. Muusikot siitä tykkäisivät, kun ei enää tarvitsisi alkaa esiintymistä vasta puolenyön jälkeen.

  Jokin aikaa sitten lehdet uutisoivat Kluuvin ja Kampin olevan "Helsingin vaarallismmat" paikat. Näille alueille ovat Helsingin yökerhot keskittyneet.

  Oikeasti ovat varmaan "Suomen turvallisimmat" paikat - lukuunottamatta muutamaa kymmentä metriä yökerhojen ovista öisin klo 2-4 aikaan.

  Paljon turhaa ja tarpeetonta jäisi sattumatta, paljon murhetta kokematta, jos aukioloaikoja lyhennettäisiin.

  VastaaPoista
 46. Enhän minä Räsäsen kanssa tosissani ollut, Valto. Provosoin. Minähän ihailen sitä naista, hänen lujuuttaan ja vankkaa uskoaan. Minusta ihmiselllä pitäisi olla enemmän hengen paloa ja uskoa aatteisiinsa.

  Silti olen eri mieltä hänen homokäsitystensä kanssa, tyystin ja kokonaan.

  Uskon kyllä, että tunnin parin aikaistaminen soittoruokaloitten aamuyön aukioloajoista vähentää kansalaisten jumomista ja känniörvellystä. Kannatan siis ajatusta. Joka ei voi olla ilman viinaa aamuyölläkään, ryypätköön kotonaan.

  VastaaPoista
 47. jumomista = juomista, tuossa edellisessä kommentissa.

  Riku kirjoittikin samaan aikaan asiaa, hyviä perusteluja, mm. ravintoloitten työntekijöiden kannalta.

  Vaan sanokaa, keitä ovat ne 40 000 ihmistä, jotka ovat allekirjoittaneet Räsäsen erovaateen tämän asian vuoksi??

  VastaaPoista
 48. Nyt en kyllä käsitä enää mitään? (Tuttu tilanne an sich.) Siis ... homot ei saa käpälöidä toisiaan kuin klo 06.00 - 24.00. Mutta heterot saavat tanssia "hyvän tavaran ympärillä" (ainakin Savossa) kellon ympäri. Ja juoda samalla paloviinaa.

  Minkä takia?

  VastaaPoista
 49. Lyhyesti ja ytimekkäästi: Ne 40 000 ovat niitä "feisbuuk muuttaa maailman" ihmisiä.

  VastaaPoista
 50. 40 000 juoppoa eikä se ole kuin 1% suomalaisista juopoista. Juoppoja on helppo saada kaikenlaiseen örveltämiseen mukaan, kuten nyt vaikka tyhjänpäiväisiin adressitalkoisiin. (Minäkin varmaan olisin aika juoppo jos...)

  Otin kantaa vain tähän Räsäs-juttuun. En jaksa nyt "homoilla"...

  Sitten tuosta baskeribää-savolaisesta: minustakin on kuva, jossa olen "vaaleat" kutrit valloillaan ja baskeri bäässä: enhän se vain minä ollut se danssitajasi? (En taaskaan muista koska olin nääs gännissä)

  VastaaPoista
 51. Sinä olet luultavasti kauniimpi, Valto, ja luulen, että pidempi, vaikken tiedä pituuttasi, muttet julkaisemistasi kuvista päätellen ole lyhyt ja vanttera niin kuin tämä minun ihailijani. Luulen myös, että olet puheliaampi ja suorempi, tämä oli hyvin arvoituksellinen ja vähän boheemi.

  Minäkin luulen Rikun tavoin, että ne 40 000 ihmistä ovat facebuuk-uskovaisia, niitä joiden ilmaisukyky on tasoa Tykkään-klik.

  VastaaPoista
 52. Putosin nyt kärryiltä mikis, homot ei saa, heterot saa, häh? Mihinkähän tämä nyt viittaa, vaikka eisevväliä, sinua siteeratakseni.

  VastaaPoista
 53. Mikis laittoi aiemmin Agricolamaista tekstiä, mutta jo vuonna 1890 suomenkieli oli kehittynyt huippuunsa.

  Tuhkasen "Aapinen ja lukukirja sekä kertomuksia biblian historiasta : kotia ja kiertokouluja varten" sisältää kaiken tarvittavan kieliopin, siinä on myös tekiän alkulause.

  01-li sai pääs-tä-jäi-sen. Pääs-tä-jäi-nen on
  pieni e-läin. Jä-nis on pääs-tä-jäi sen su-kua.
  Ne syö-vät na-ker-ta-mal-la. Na-kerta-jil-la on
  te-rä-vät e-tu-ham-paat.
  ---

  Kalle

  Pieni Kalle kulki tiellä
  Selässänsä pussinen.
  Miksi kulki Kalle siellä?
  Oi, hän kulki kerjäten.

  Leivän kanta, maitokuppi
  Hälle aina annettiin.
  Toisen kylän kuuluville
  Kulkemahan käskettiin.

  Kunhan paistoi päivä-kulta
  Muut' ei Kalle kaivannut
  Mutta kotilieden tulta,
  - Tuota ei hän tuntenut.

  Lapsi, kun sä tulet tiellä
  Pikku Kallen vastahan.
  Antaisitko hälle silloin
  Kovan leipä kannikan.

  Ehkä piikko-paidan alle
  Lunta tuiskutellut ois.
  Sulattaahan sieltä täytyy
  Jäät ja lumet kaikki pois.

  Ystäväni, jos sun silloin
  Onpi kätes lämpöinen
  Elä anna leivän kantaa,
  Anna kättä Kallellen.

  Siks'pä, ystäväni armas,
  Anna kättä Kallellen!
  Mutta anna hälle käsi,
  Oikein hellä, lämpöinen. -

  VastaaPoista
 54. "...tunnin parin aikaistaminen soittoruokaloitten aamuyön aukioloajoista vähentää kansalaisten jumomista ja känniörvellystä..."

  Harmi, että menit selittämään, Iines, tuon "jumomisen", kun ehdin jo miettiä kaikenlaista kivaa mitä se ehkä olisi...

  Jos vanha kansa olisi sanonut, että ensin käydään saunassa, sitten jumotaan vasta, niin mitähän se olisi tarkoittanut? Jumottu mikä jumottu, ei auta jumo markkinoilla. Laulu, viini ja jumo. Jos ei auta sauna, terva ja viina, niin tauti on jumoksi.

  Jospa, Iines, et vain suoranuottisena satakuntalaisena ymmärtänyt savolaisheilasi tarkoitusta? Ihmettelit vaan, kun baskeripoika kysäisi muina miehinä, että mitteepä neiti olis mielipuolta että jos tuota miltee se tuntus joskus muata meijän sukuhauvassa?

  Minullakin oli muuten nuorena miehenä baskeri. Ei mikään baretti, vaan musta ja tiukasti päässä vanhan ajan malliin.

  VastaaPoista
 55. Iines, Puhun itsekseni. Puhun aika ppaljon itsekseni. Enkä viittaa mihinkään. (Paitsi joskus vasemmalle. Ei kun oikealle.) Verryttelen käsivarsiani. Aion, muistaakseni 2016, pelata olymppialaisten kaksinpelissä ping-pongia Jarkko Niemistä vastaan.

  Ps. Toivottavasti hän on paremmassa kunnossa kun nyt. Nyt kieltämättä onkinkin tällaista "flunssaa" ilmassa. Sitä tulee sieraimiin.

  VastaaPoista
 56. Hieno Aapinen, Riku, ja sieltähän löytyi laulu myös meille Iines-blogin lapsosille:

  Koska meitä käsketään
  Mielessämme pitämään
  Neuvoa ja opetusta
  Joista saamme valistusta,
  Niin me kaiken ikämme
  Mielessämme pidämme.

  Ahkerat ja siivot me
  Aina olla tahdomme,
  Nöyrät myös ja kuuliaiset,
  Iinekseemme luottavaiset,
  Joka aina armostaan
  Valmis ompi auttamaan.

  Pikku taulut kirjaset
  Meille ovat mieluiset;
  Niistä monet opit saamme
  Tuta myöskin Jumalaamme,
  Tätä koulu tarkoittaa,
  Joka meitä opettaa.

  Lapsi raukat, jotka vaan
  Kulkumaille ajetaan
  Jäävät ilman opetusta,
  Oppivat ne pahennusta;
  Iines hyvä, laupias,
  Auta, hoida lapsias!

  VastaaPoista
 57. Mutta tähähän on merkillistä... Siellä on runon nro 30. Kotomaamme, joka kuuluu näin, sanasta sanaan, en pane omiani:

  Täällä pohjan lahden alla
  On nyt kotomaamme,
  Mutta tähtein tuolla puolen
  Toisen kodon saamme.

  Täällä on kuin kukkasella
  Aika lyhyt meillä,
  Siellä ilo loppumaton
  Niinkuin enkeleillä.

  Täällä sydän huokailee
  Ja itku silmän täyttää,
  Siellä sydän iloitsee
  Ja silmä riemun näyttää.

  Sinne toivon siivillä
  Sydän pieni lennä,
  Siellä kun on kotomaa
  Sinne tahdon mennä.

  ....

  (Onko tämä siis alkuperäinen versio - pohjan lahden alla - vai kirjoitusvirhe, sillä pohjanlahden allahan me hukkuisimme...)

  VastaaPoista
 58. Iines, oravakorvaseni, olenko muka liian moniselitteinen? (Mielestäni en nimittäin ole.) Jos olen liikaa framilla - voin mennä keittiökaapin taa piiloon. (Mielelläni.) Aikoinaan Pyynikin Kesäteatterissa näyttelin Kolistelija Ukkoa; roolihahmoni oli n. 80 v. Itse olin n. 20 v. Mutta äkkiäkös minä häneen samastuin. (Etenkin, kun maskeeraja suihkutti harmaata väriä mun päähän. Mun piti sanoa sille, vähän ajan päästä, että "lopeta jo". Koska... jos se olis vaan jatkanut, olisin äkkiä ollut 120 v. vanha. Tai kuallut.)

  VastaaPoista
 59. No niin, nyt täällä on taas noita runoja (hätistelee niitä kuin kärpäsiä). Aika kivoja, muuten (rupee lukemaan niitä). On, on.

  VastaaPoista
 60. Mullakin oli baskeri, ja mulla ja mulla.. Musta ja tiukasti päässä..

  Nyt te kyllä nauratatte naista, baskereinenne ja jumoinenne ja köyhä lapsi piikkopaita -runoinenne. Ihan tässä saa silmiään pyyhkiä ilon kyyneleistä.

  Odottakaapa, kunhan löydän Lukukirjastani kuvauksen Hannes Kolehmaisen köyhästä lapsuudesta. Sitä ei voita mikään.

  VastaaPoista
 61. ENSIMMÄINEN MARATONVOITTAJAMME

  Isän kuollessa oli Kolehmaisten vanhin poika, Taavetti Heikki eli Tatu, vähän alle 10 vuoden, ja Augusti William hiljakkoin täyttänyt 7 vuotta. Kolmas lapsista, Johannes Petteri eli Hannes, oli syntynyt 8. p. joulukuuta 1889, joten hän oli isän kuollessa vasta 5-vuotias.

  Perhe jäi hyvin köyhiin varoihin, ja kun äiti aamuisin lähti töihin, ei hänellä ollut jättää lapsilleen muuta syötävää kuin neljä viisi pientä leipäpalaa mieheen. Voinpuute autettiin paahtamalla leipä uunissa. Maitoa käytettiin vasta sitten, kun pojat itse alkoivat ansaita. Pyhisin oli äiti kotona ja keitti lapsilleen kamarin uunissa lämmintä ruokaa. Hannes söi mielellään lihaakin, milloin sitä sattui olemaan. Myöskään ei osattu kaivata keittiön hellaa, jota ylellisyysesinettä Kolehmaisten kodissa ei milloinkaan ollut.

  Yhdessä pienessä huoneessa asui perhe, isän kuoltua muutettiin toiseen asuntoon, jonka ainoan huoneen kolmessa vuoteessa äidin ja viiden lapsen lisäksi nukkuivat äidin molemmat vanhemmat sekä isävainajan äiti - ja heillekin sai Sohvi Kolehmainen hankkia ruokaa. --

  (Katkelma Lukukirjasta v. 1931, Maalaiskuntien Liiton kirjapaino)

  Pst Tämän Lukukirjan ostin eilen kirpputorilta. Tässä kerrotaan savolaisten rodusta mm., että savolaiset kapusivat aina korkeimpien mäkien nyppylöille, jonne ei noussut halla ja jonne ei tarvinnut kaivaa ojia ja jossa oli hyötyisämpää elellä. Savolaisen alkuasutuksen tunnistaa kuulemma aina tästä piirteestä. Kirjoittaja päättää savolaiskuvauksensa sanoihin: Savolainen maisema muistuttaa munkkien paljaaksi ajeltuja kaljuja tuuhean tukan reunustamina.

  VastaaPoista
 62. Tuhkanen on tuohon tietojen aarrearkkuunsa ujuttanut myös kehoitusta joukkovoimaan, vai liekö vain yllyttänyt ihmisiä vain omaansa puolustamaan...

  "15. Pääskyset ja varpunen.

  Kaksi pääskystä oli kerran tehnyt pesänsä räystään alle
  tallin oven kohdalle. Kohta huomasivat he varpusen lentävän
  pesään. He koettivat karkottaa häntä siitä. Mutta varpunenpa
  ei lähtenytkään, vaan puri heitä, kun yrittivät sisälle.
  Nytpä nähtiin kummia. Nämä kaksi pääskystä kutsuivat ison
  joukon muita pääskysiä avuksensa. Kaikki pääskyset toivat
  suussaan olkia ja savea. Näillä alkoivat he muurata pesän suuta
  umpeen. Varpunen olisi kuollut nälkään, ellei muudan armelias
  poika olisi pelastanut häntä sieltä. Pääskyset saivat pesänsä
  takaisi. Mutta siinä eivät enää menestyneet, vaan rakensivat
  itselleen toisen pesän."

  VastaaPoista
 63. Minä olen 170 cm pitkä pätkä(lippa pystyssä).

  VastaaPoista
 64. Äskeinen Tuhkanen ei ollut runo, vaan lyhyt kertomus. Tuli vain hieman oudosti, kun pdf:ltä copypastasin (leikkasin /bostikoin).

  VastaaPoista
 65. No nythän vasta ehdin avata tuon Tuhkasen. Mainio aapinen, kerrassaan hupaisa kirjanen. Tallensin sen kirjanmerkiksi!

  Minäkin kopioin sieltä siasta tekstikappaleen, mutta siitä jäi fraktuuralla painettuja sanoja pois, osan fraktuurasta kyllä sain kopioitua.

  Tuo "pohjan lahden alla" voisi olla ihan kopiointivirhe, kun on muunnettu kirjaimia fraktuurasta? Kirjaimet t ja l muistuttavat toisiaan, samaten a ja ä voivat sekoittua. Täytyy katsoa vähän tarkemmin, voisiko se kuitenkin viitata Pohjanlahteen. En oikein usko kuitenkaan.

  VastaaPoista
 66. Luulin sinua pidemmäksi, vaikka en hujopiksi, Valto. Minä olen 160 pätkä, korkokengät jalassa vähän pidempi. Jostain syystä kauhean pitkä mies ei ole minusta ihanne, jos nyt tällaisestakin asiasta mainitsen keskellä kirjallista keskustelua.

  VastaaPoista
 67. Vanhoista kirjoista, aapisistakin historiaa voi lukea tavalla, jota ei välttämättä osaa muualta löytää.

  Miksi pienen Kallellen tarina olisi kirjoitettu, jos sellaista ilmiötä ei olisi ollut. Elämä ei ollut pelkkää Toppeliuksen ja Ryynipuuron lauantaiseuraa. Vielä kapinassakin oli huomattavan paljon lapsisotilaita, usein lapsekkuuttaan kaatuivatkin.

  Kolehmaisen perheen kokemuspiiri on ollut rankka, vaikka sitä äkkiseltään voi hymyillä. Emmekä me ehkä pysty sellaista enää ymmärtämään, vaikka yrittäisimme.

  VastaaPoista
 68. Voi että minä kiihotun noin 160 senttiä pätkäsistä naisista. En voi sille mitään! (Etenkään, jos he pyrstö pystyssä kuvaavat luontoa. He ovat kuin töyhtötiaisia. Kamalan kauniita.)

  VastaaPoista
 69. Tuosta aapisesta/lukukirjasta todella löytyy kaikenlaista: hauskuutta etenkin vanhasta kielestä, vakavampaa, vanhoja aikoja ja tapoja sekä tulevaisuuden uskon valamista.

  VastaaPoista
 70. Voi kun saisi tuommoisen aapisen eteensä paperiversiona kuvineen kaikkineen! Minulla ei ole mitään nettiversioitakaan vastaan, mutta paperiversiota on helpompi hallita ja katsoa kokonaisuutena.

  Mikis, taidat kyllä nyt viitata pyrstötiaiseen.

  VastaaPoista
 71. Ei se ole kopiointivirhe, vaan se lukee siellä ihan noin. Suurensin ja tiirailin kyllä, baskeri päässä ja holkki suupielessä, silmämuna kovana. (Loppu on tämän riehakkaan tunnelman innoittama ylilyönti.)

  VastaaPoista
 72. Tapsa,

  en tarkoittanut sinun kopiointivirhettäsi, vaan sen muinaisen henkilön, joka on jäljentänyt tekstin mahdollisesta alkuperäisestä fraktuurasta tai käsikirjoitusmuodosta meidän nyt tuntemillemme kirjaimillemme.

  Voi olla, että olen täysin väärässä, mutta on hauska miettiä tuota "pohjan lahden" - "pohjan tähden" eroavuuden syytä. Myöhemmin sitten joku tietävä olisi korjannut tuon virheen.

  VastaaPoista
 73. Niin... tällainen harjaantunut oikolukija, tuhansien tekstien kokemuksella, nappasi kirjoitusvirheen 132 vuotta vanhasta painotuotteesta...

  Nykyään niitä onkin aivan saamaristi, varmaan tämän digiajan hedelmiä. Näin aamulla aikakauslehdessä mainoksenkin, jossa kuva oli nurinpäin... Ei sitä huomaa, jos ei osaa katsoa. Ammattitauti, että hakee niitä.

  VastaaPoista
 74. Ei ei Tapsa, et sinä mitään virhettä tehnyt, en sanonut niin. Poimit runon ihan suoraan sieltä Tuhkasen aapisesta.

  "Kopiointivirhe" oli minulta huono sana - tarkoitan siis, että joku muinainen kirjuri matkan varrella olisi kopioinut/poiminut "tähden"-sanan sijasta "lahden". Kielessämme on paljon tällaisia kirjurivirheitä ajalta, jolloin ortografia ei vielä ollut vakiintunutta, vaan yhdellä kirjaimella oli monta merkkiä. Myöhemmin näitä sitten seliteltiin ja korjailtiin.

  Tämä kirjurivirhe on siis minun aprikointiani, pohdiskeluani.

  VastaaPoista
 75. Äsken kävin lähiökapakassa. otin kaksi olutta, en enepää, ja pokeripeliin hävisin (vaikka kauan sitä pelasin) alle 20;- €. Ei siinä mitään. Mutta kyllä minä huomasin että koko ajan yks äijä tuijottti mua, se tuli juttelemaankin, ja ehotti että "lähetääs mikko meille?". Arvaa, säikähdinkö; kyllä minä säikähdin: mistä hän minun nimeni tiesi? Ei minulla mitään homoja vastaan ole, miksi pitäisi olla, mutta hänelle sanoin (en keksinyt muuta) että "kuuleppas, mulla on tää ilta jo varattu". Huono tekosyy.

  No, nyt olen kotonani. Ja alone. Kohta haukkaan iltapalaa, hampaani narskuvat jo siihen malliin, sitten tiskaan astioita, ja sen jälkeen taidan avata tietokoneen. (En vielä tiedä.)

  VastaaPoista
 76. Nyt tapahtui IHME!

  Muistelen hämärästi aikaa, jolloin täällä Iineksen kommenttiosiossa käytiin sotaa kovin panoksin. Täällä suoraan sanoen tapeltiin. Oikein pahasti.

  Muistatko itse sitä aikaa Iines?

  Olin niin untuvainen bloggari silloin että tosissani pelkäsin. Muistan että sinä Iines melkein itkit ja minä mietin, miten sinua voisi lohduttaa.

  En muista riidan aiheita enkä mitään nimiä. Mutta hurjaa oli ja kurjaa.

  Entäs nyt! Nyt eletään kuin uutta aikaa, kaunista ja ihanaa. Kukaan ei halua toista loukata, ei heittää lokaa päähän.

  Täällä viihtyy!

  VastaaPoista
 77. Liisu, sen lisäksi että olet fiksu, olet kiltti. Se on suhteellisen harvinaista. (Voi kun toivon että Elämä edelleenkin hyväilisi Sinua.)

  VastaaPoista
 78. Pikku-Matis (23. helmikuuta 2012 9.36), mua ottaa päähän (kaaliin/pannuun/kupoliin) se, että sinä - armas salamyhkäinen henkilö - kirjoitat parempaa "mikistä" kuin minä. Joka olen alkuperäinen. (Arvaa, vituttaako se mua. Arvaat oikein.)

  VastaaPoista
 79. En muista tappelua, Liisu, sillä en osaa viestiä verissä päin. Aggressiivisuus ei kuulu minuun, ja tappelu edellyttäisi sitä.

  Olen kyllä havainnut sen, että moni nimittää eri mieltä oloa ja tässä suhteessa kiivasta keskustelua riitelyksi. Minusta tulisesti eri mieltä olo on hedelmällinen asetelma keskustelulle, ja itse koetan jopa provosoida esiin muita kuin omia ajatuksiani!

  Se on tietenkin totta, että taitamaton viestijä voi ajautua vääränlaiseen keskustelutekniikkaan, jossa koetetaan mennä henkilökohtaisuuksiin. Tällaista olen täällä joutunut jossakin vaiheessa sietämään ja torjumaan. Oli myös aika, jolloin kannoillani kulki pari vainoajahenkeä, joilla oli ilmeisen paha olla.

  Uskallan sanoa, että katson jossain määrin oman viestintäyylini ansioksi sen, että heistä on nyt päästy. Minkäänlaista sensuuria tai viestien kontrollia ei tarvitse harrastaa. Ystävällisyys, asiallisuus ja tarvittaessa tiukka napakkuus ja ignorointi on hyvä ase kiusaajia ja aggressiivisia agendanjulistajia vastaan. Hörhöjä ja kiusaaajia on aina netissä, oma asenne ratkaisee.

  Mutta siis - ihanne ei minusta ole ristiriidaton blogi, koska elämäkään ei ole auvoista. Minä varon asetelmaa, jossa bloginpitäjää kumarretaan ja mielistellään - se on jopa vastenmielistä ja vaivaa minua eri blogeissa liikkuessani. Tämä ei tarkoita sitä, että en pidä positiivisuudesta. Pidän kyllä, mutta en sokeroinnista!

  VastaaPoista
 80. Mutta olettekos kuulleet tätä.

  Sukupuolisuuden herättyä ihminen alkaa ikävöidä rakkautta, kaipaamaan toista ihmistä jota saisi rakastaa ja joka antaisi vastarakkautta. Todellinen kaipaus ja tavoite on kuitenkin oma täydellisyytemme ja eheytemme, ei sydämen ikävä ja kaipuu johonkin kauniiseen ja korkeampaan. Hädissämme suuntaamme kaipuumme toiseen ihmiseen, vaikka täydellisyyden löydämme vain itsestämme.


  No, ei se mitään, kerroin kuitenkin. Olen antanut myös Pikku-Matiksen kertoa itselleni tuon "Kypärämäki" -jutun taustoista sen verran, että hänen patriarkaattisen kehityskertomuksen "kuva" on ruotsalaisesta feministiantologiasta, Fittstim (Pilluparvi).

  Sitähän sää kysyit?

  VastaaPoista
 81. Siihen yhdyn, Liisu, että täällä on mukavia kirjoittajia. Ja taitavia, kaikki anonyymitkin.

  Vilkaisin eilen blogini kokonaistilastoja, ja huomaan, että kommenttien määrä tässä blogissa on kohta 50 000! Raja menee rikki, jos entinen tahti jatkuu, tänä keväänä. Tästä kiitos lankeaa teille kaikille. Jos siis blogin kommentteineen päivineen julkaisisi painotuotteena, teos oli paksu kuin Tolstoin Sota ja rauha. - Minusta nimittäin blogit kuuluisi aina julkiasta keskusteluineen, ei vain blogitekstejä. Enkä ymmärrä blogia, jossa kommenttimahdollisuutta ei ole. Vuorovaikutushan blogin idea on.

  VastaaPoista
 82. Tämä ei liity mihinkään. Mutta kun erehdyin ajattelemaan, ajattelin, että jos joku kuvittelee että "mikis kuvittelee olevansa aina oikeassa", niin ei kuvittele. Sen verran olen pelannut shakkia, pidän sen pelin logiikasta, että tiedän, että hävitessä oppii paljon enemmän kuin jos voittaisi. Siksi - tai ei se mikään seuraus mistään ole, on muuten vaan - tykkään olla väärässä. Silloin saa uutta informaatiota.

  Ps. Tiedonjanoni on yhtä pohjaton kuin n.s. fyysinenkin janoni. (Tai ehkä ei sentään. Tairan taas liiotella...)

  VastaaPoista
 83. Tässä kaiken kiireen keskellä (huono omatunto) haluan sanoa, että olen sekarotuinen rakki. Tarkoittaa, että olen savolaisen ja hämäläisen risteystuote, joka horjuu puolelta toiselle. Ja kolmantena osiona tässä liikkuu henkilö, joka sanoo (suljetussa perhepiirissä ja myös sen ulkopuolella kainuulaiseen tapaan liioiteltuna että meillä oli Liisun kanssa tänään kova tappelu - tarkoittaen että oltiin eri mieltä, ja hänen äänensä pyrki peittämään voimallaan minun ääneni, jolloin joudun kirjaimellisesti altavastaajaksi :).

  Lisämausteeksi tähän seliseliselitykseen ilmoitan, että tietynlainen huumori on pelastus haavoja nuollessa.

  Ja kaiken kukkuraksi annan tässä vielä, ennen kuin palaan selvittämään määrättyjen päivitystuotteiden aktivoimisen epäonnistumista, suomalaisen runouden korkeimman kunniatähden Riku Riemun jostain lainaamalle runolle KALLE. Se sulatti sydämeni vesilätäköksi lattialle. Ja sen lisäksi jätti varmaan lähtemättömän jäljen vasemman kammion kuivuneelle seinustalle.

  Mikikselle, Pikku-Matikselle ja Pissa-Liisulle erikoistervehdykset!

  En kestä tämän maailman epäarvoisuutta, enkä ruumiinsa vangiksi joutuneiden valtion virkamiesten jäykistynyttä itsetuntoa ilman kevennyksiä milloin missäkin muodossa, vaikka suihkeena vakavien asioiden sekaan ruiskutettuna.

  Ja loppunousuna totean, että ilman Iineksen bloginpitotapaa, ei meitäkään ketään tässä nyt olisi kommentoimassa. Ilman mitään mutinoita on todettava, että hän on armeijansa ylipäällikkö. Koostukoon tämä armeija seka-, tai puhdasrotuisista kommentoijista. (Huom. ei sokeroitu vaan suolattu lausuma).

  Tiedostan, että ei pitäisi koskaan mennä henkilökohtaisuuksiin. Mutta ilman henkilöitä pelkät asiat olisivat vain tuulikanteleita.

  VastaaPoista
 84. Mikis, nyt vähän nuolen sinua, kuin kisuemo poikastaan, tuosta nenän päältä ja korvien välistä. Pitkiä nuoluja.

  Et sinä ole milloinkaan esiintynyt täällä auktoriteettina, joka on mielestään oikeassa. Sinä nyt vaan satut olemaan usein ellet peräti useimmiten oikeassa. Minkäs sinä sille mahdat. Mutta siis esiinnyt aina nöyrästi, mikä on ison ihmisen merkki. Ja tiedonjano on elävän ihmisen merkki. Minuakin uteloittaa jatkuvasti elämän ihmeellisyydet. Kuten se, että miksi linnut mäiskivät takapihallani pähkinöitä maahan eivätkä popsi niitä heti suihinsa.

  VastaaPoista
 85. Liisu, voisin kuvitella, että sinussa on hyvinkin savolaista verta! Olet eloisa ja vilkas kuvaaja, pyörittelet sanoja kuin leipuri sokerimunkkia. Tuot minun mieleeni Charin, joka joskus täällä kirjoitteli, ja oli varsin valoisa ja hurmaava persoona.

  Ylipäällikkö en kuuna kullan valkeana ole, vaan mieluummin voisin olla Tuntemattoman sotilaan Koskela, jos tahtipuikkoa pitää heilutella, muka. Ei täällä tarvitse kuitenkaan jöötä pitää, ei tarvita kommenttivalvontaa eikä sanakerberoksia.

  VastaaPoista
 86. Muuten, olen edelleen sitä mieltä että n. 160-162 senttimetriä pitkät naiset eivät ole pyrstötiaisia. Mielestäni he ovat vain plastisia. (Ja heihin haluaisi törmätä. Vaikka koska. Ja ilman syytä. Mutta aina.)

  Ps. Linnuista en osaa sanoa mitään. Mielestäni he ovat höyhenkaapuihin pukeutuneita kummajaisia. Tervajaleijonia. Tai jotain, kumminkin. En, en kerta kaikkiaan käsitä miksi ne yleensä lentelevät edes takaisi!? Pysyisivät paikallaan, niin kuin kissat, jotka popsivat lintuja poskiinsa. Mutta sehän on toinen juttu.

  VastaaPoista
 87. Ulrika Ingrid Lotta Loviisa oli minun ehdotukseni Itä-Jöötänmaan uuden herttuattaren nimeksi, mutta eivät sitä sitten valinneet.

  VastaaPoista
 88. Eivät valinneet, mutta Ruotsin meitä edellä oleva media pystyi jo julkaisemaan prinsessan tulevaisuuden kuvat. Ihkua!

  VastaaPoista
 89. Estelle Silvia Eva Mary töksähtää, nimirimsun rytmi ei ole tasapainossa, se ei soinnu. Mary? Brittinimi. Estelle taas on romaaninen nimi, joka tuo mieleen perunalastumerkin tai ravihevosen.

  Voi olla, että Ruotsi siirtyy ennen demokratiaan kuin Estellestä tulee kuningatar, joten mitä väliä. Mutta hauskaa, että leipureilla menee nyt hyvin. Prinsessakakkuja myydään Suomessakin hyllyt tyhjiksi.

  VastaaPoista
 90. "Ei nimi miestä pahenna", sanotaan. Kai sama koskee myös naisia? Etenkin nykyisin, kun ollaan tasa-arvoisia. (Tai mistäs minä sen tietäisin. En mistään.)

  Itse, vaikka minut vietäisiin verikokeisiin, tai tuskallisiin DNA-testeihin, en ole millään lailla osallinen tähän (suloiseen) rikokseen. - Beibit beibinä!

  VastaaPoista
 91. Estelle (Estell) kuulostaa minusta kauniilta ja jos se jatkuisi Ewa Silvialla niin mikäs siinä. Paha kai sitten laittaa Daaanielin äidin nimi ensin, vaikka se sointuisi paremmin.

  Mary on kuin olisi itsekseen jostakin tupsahtanut rimpsuun mukaan. Ei sitä saa siihen sopimaan millään.

  Vauvauutiset aina kyllä ilahduttavat!

  Elämän mysteeri herkimmillään.

  VastaaPoista
 92. Estelle Ewa Silviassa olisikin rytmi kohdallaan. Juuri tuo Mary on se, joka töksähtää eikä sovi joukkoon. Vaan viis nimestä, pääasia, että lapsi on toivottu.

  Kunpa vain vanhemmilla olisi tarpeeksi aikaa ja läheisyyttä lapselleen ensi vuosina. Juuri luin aika kalsakan lapsuuskuvauksen Vinoon varttunut tyttö, joka kuvasi kenraali Ehrnroothin ja hänen kreivittärensä Karinin lapsen kylmää lapsuutta. Ovea äidin luo ei saanut avata, kun ovesta veti äidin nailonsukilla verhottuihin sääriin, joihin ei tietenkään saanut koskea. Kaikki on usein erilaista, miltä päälle näyttää!

  VastaaPoista
 93. Joutavaa tuommoinen kohkaaminen yhen ihmispenakan takia!

  VastaaPoista
 94. Ja edellinen ihan vain siksi, kun katselen muualla näkyvää todellisuutta ihmisalkujen syntymisistä saatanallisiin oloihin nälän ja kurjuuden keskelle.

  VastaaPoista
 95. Totta, Valto, ilmiö on joutavanpäiväinen, mutta samalla merkitsevä. Pitää muistaa - myös minun - että samalla kun tuomitsemme tällaisen ilmiön, tuomitsemme ihmiset, joita tällainen asia kiinnostaa tai jopa innostaa.

  Näiden kiinnostuneiden joukossa on myös monia vähäosaisia, potkittuja ja syrjäytyneitä. Ja ehkäpä juuri heitä. Tulisi välttää tekemästä liian yksioikoisia päätelmiä!

  VastaaPoista
 96. Minä kyllä ymmärrän,että Ruotsin kuninkaallisista puhuttaessa tulisi välttää tyhmää leukavuutta.

  Estellen tuovat varmasti näytille, jaahka laineet vähän tasoittuvat, turhaan lasta piilottelevat.

  Ennustan, että jos Estellestä ei aikanaan tule kuningatarta, hänestä tulee sujuvasanainen tv-debatööri, kirjailija tai urheiluselostaja. Miksei tietysti kaikkiakin.

  VastaaPoista
 97. Mutta enpä minä näe niitä syrjäytyneitä ja vähäosaisia tälle asialle liputtamassa. Enkä usko, että heitä kiinnostaakaan.

  Korville vaan ja karkealla rätillä tätä tekopyhää ja ulkokullaista aikaa ja ihmisiä jotka siinä rypevät.

  Enkä ole tuomitsemassa.

  Havainnoin vain ajan joutavanpäiväisyyttä joka silti, vaikka tietoa on mukamas reput täynnä (toisin siis kuin ennen, mystisinä noitavainojen ym. aikoina)vie tätä kuluttajaksi kehkeytynyttä lajia kuin aina ovat joutavanpäiväisyydet vieneet. Tai sitten paljon julmemmat asiat ja aatteet. Ja matti nykäset.

  VastaaPoista
 98. En minäkään liputa koko kuninkaallisuusasialle, mutta kyllä minusta on ihan mukavaa miettiä tuota nimiasiaa, niin mitätön kuin se onkin. Yhtä lailla voisin tietysti miettiä kenen tahansa nimeä, mutta tässä kuninkaallisessa nimenannossa on niin hupaisan paljon reunaehtoja, että se lisää asian kiinnostavuutta.

  Minusta vaan on vähän kornia ylipäänsä tuomita jokin muille pahaa tuottamaton asia, jonka moni kokee myös positiivisena, vaikkei se olisikaan merkki omasta kultturisuuden tasosta tai älykkyydestä.

  Tietenkin monarkia syö rahaa, mutta se myös ehkä tuo sitä. En tunne tämän asian talouspuolta, rahanliikkeitä monarkiassa. Olettaisin kuitenkin, että monarkia ei olisi vain miinusmerkkinen asia maan taloudessa.

  PS Kannatan demokratioita, en monarkioita enkä diktatuureja tai sotilashallituksia. Ilmiönä monarkia ei kuitenkaan minua kiusaa, vaikka se onkin jonkinlainen relikti menneestä maailmasta rikkaammissa maissa.

  VastaaPoista
 99. PS
  Itse aloin epäillä prinsessa Victorian kielitajua ja kirjallisia kykyjä.

  Tämä on ehkä se pohja, joka minua hivenen liikuttaa tässä nimiasiassa. Jos nimi olisi ollut sointuva, en olisi evääni kötkäyttänyt.

  VastaaPoista
 100. Englannin kuninkaallisessa hovissa, aikoinaan, kun poikavauva syntyi, piti pitää hevoset kaukana perhevalokuvaajasta. Ai, miksikö? Koska ei haluttu hämmentää isän tunteita.

  Ps. Keksin tämän ihan itse. Sen takia se niin huono onkin. Mutta kyllä minusta Prinssi Philip - eikun sen poika - on vähän Hessu Hopon näköinen. Ja jos niin sanoo niin siinä imartelee kumpaakin. (Voi vittu kun tää menee koko ajan huonommaksi ja huonommaksi.) Ihmiset syntyvät isensä näköisinä eiwätkä muuta woi. Katsokaa, vanhemmat peiliin! (Ei kun nyt tää meni ihan, ihan paskaks! Koska tarkoitan... äh, antaa olla.)

  Ihmiset, käpelöikää toisianne! Mitä sen väliä vaikka se kostautuisikin. (Esim. 9 kuukauden kuluttua.)

  VastaaPoista
 101. Iines, kun otit puheeksi vähäosaiset jne. niin minä tunnen katsovani asiaa juuri sieltä: kun molemmat vanhimmat tyttäreni poikivat miltei viikon sisällä viime ja tässä kuussa, niin mitäpä minulla, ukilla on ollut tarjota kuin puhelinsoitto tai tekstiviesti onnitteluiksi? Onko edes bensaan varaa kun pitäisi ajaa ristiäisiin satoja kilometrejä?

  Meidän keskinäisessä tapauksessamme riittävät tekstiviestitkin, sillä kaikki me tiedämme toistemme taloudellisen tilanteen, mutta tuskin nämä ymmärtävät, jotka jonkun vieraan kakaraa palvomaan ja jumaloimaan alkavat ja matkustelevat onnittelukirjoihin nimiään laittelemaan.

  Hah, mitä joutavanpäiväisyyksiä, mitä unennäköä ja satuihin uskomista.

  Ja kyllä asia on niin, vaikkei monarkien ylläpitokuluista olisikaan konkreettista tajua, että on se sellainen loiseläjä ruotsalaisessa yhteiskunnassa, että hus hiiteen koko perinne.

  Pahempi syöppö ja miinusmerkki valtiontaloudelle varmasti on kuin muutama romanikerjäläinen Tukholman kadulla.

  He ovat kyllä kansalle ihan itse tarjonneet sirkushuveja, mutta myös maksattavat ne muilla. Leivän hankkivat hupien katsojat itse.

  VastaaPoista
 102. Minä taidan pitää huonosta huumorista. Tämä ylläoleva mikiksen hevosjuttu saa minut kuvittelemaan Carl Gustafin perhepotrettiin linnan pihalle, jossa ratsupoliisit juuri tekevät kaarroksia. Luontainen häpyni sensuroi nyt prinssi Danielin pois tästä.

  Minua naurattaa vieläkin huonommat pilat, kuten pieruhuumori ja monenlaiset luvattoman kehnot ja typerät alapään kaksimielisyydet. Minkäs sille voin? Väitän, että huumorintaju on ihmisessä lähes synnynnäinen piirre, sitä joko on tai sitä ei ole.

  VastaaPoista
 103. Valto,

  onnea vaan ukille! Surettaa lukea noista talouspuolen asioistasi, mutta silti en oikein ymmärrä, miksi sinun mieleesi tulee raha tässä yhteydessä. Eihän mikään materia voi korvata toimivia ja lämpimiä suhteita omiin lapsiin ja lapsenlapsiin! Ei siihen yhteyteen rahaa tarvita. Pääasia, että kullakin on lämmin koti ja leipää pöydässä sekä jotakin virikettä iltojen iloksi.

  Ymmärrän sen hyvin, miten mukavaa olisi antaa lahjoja tai kaikkea tarpeellista lapsilleen, lapsenlapsilleen ja senkin, miten mieluisaa niitä on saada - niin paljon kaikkea kivaa on olemassa.

  Iso suku ja iso perhe on kuitenkin jotakin sellaista, jota moni yksinäinen sinulta varmaan kadehtii. Lähes puolet talouksista on yksinäistalouksia, ja vaikka niissä olisikin joissain rahaa runsaastikin, ei se korvaa toisen ihmisen lämpöä. Moni vanhus tekee itsemurhan pelkän yksinäisyyden vuoksi, ja suuri osa syö masennuslääkkeitä orpouteensa.

  Minäkin mietin usein, miten onnekas on se, jonka ei tarvitse joka yö nukahtaa yksinään.

  VastaaPoista
 104. Kyllä minä sen olen tiennyt, Iines Kulta-Katriina, että sinulla häpy on. (Ja luulenpa tietäväni myös missä.) Mutta sitä minä en tiennyt, en todellakaan, että missä mielikuvituksellisissa sfääreissäsi keksit nämä "pilkkuja sylkevät istutuslingot...?". Tämä sinkauttaa mieleen erilaisia epäilyksiä, osin ihan asiallisia, mutta osin myös K-18 kiellettyjä.

  VastaaPoista
 105. Iines, oletko ihan pihalla tästä systeemistä? Raha ja sen puute täällä, täaalisessa yhteiskunnassa määrää koska et voi mitään tehdä jos sulla sitä ei ole. Liikkumavara on aivan olematon. Kun ulko-ovesi aukaiset, on maksettava, etä liikkumaan pääsee ja jotain tarpeellista hakemaan.

  Viittasin jo tuossa siihen, ettei minulla ole edes rahaa bensaan kun nimiä alkavat antaa niille muksuilleen, että pääsisin ristiäisiin, niin miksi ei raha silloin mieleen tulisi?

  Sokeus, se on paha tauti koska se tuo muassaan ymmärtämättömyyden.

  Ja kyllä helevetissä minä haluaisin jotain lahjaakin ostaa joskus kakaroilleni ja kakaroitteni kakaroille. En yhtään joululahjaakaan ole moneen vuoteen kyennyt laittamaan.

  En minä siitä muita ihmisiä syytä. Vaan vain tätä ainaista ymmärtämättömyyttä, että joillakin voi tosiaan näin olla ja että pitää huutaa kurkkunsa käheäksi että kuultaisiin.

  Eikä tämä saatananmoinen köyhyys ja alinomainen kaikesta puute yhtään lisälämpöä väenpaljouden keskuuteen tuo kun nimenomaan on siitä koko ajan puhe, että mites taas huomenna.

  Kyllä yksin olisi hyvä olla. Ei tarvitsisi kenestäkään muusta huolehtia.

  VastaaPoista
 106. Minä luulen, etten ole ihan niin viaton, miltä vaikutan, siis kaikkiin tekemisiini ja sanomisiini, mikis.

  Takapiru minua ei aja, mutta jokin pikkuorava ehkä. Tuon siemenen istutuskoneen kohdalla muistelin keväistä perunanistutuskonetta, jossa talonväki, usein emäntä ja lapset, istuu vierekkäin pudottelemassa siemenperunoita trattiin isännän ajaessa traktoria hidasta tahtia. Tratista halkaistut siemenperunat plumpsahtavat oikeaoppisesti ja säännöllisin välein vakoon.

  VastaaPoista
 107. Valto,

  voi olla, että olen vähän pihalla nyt, mutta en minä sokea ole enkä ymmärtämätön. Olen vain arvellut, että perheen saamat tuet voisivat olla riittäviä elämiseen. Tässä olen nyt ilmeisesti väärässä.

  Olen itse elänyt kireitä vuosia, jolloin tilini tyhjeni tilipäivänä lainojen ja laskujen maksuun. Minulla oli yhtaikaa heti valmistuttuani opintolainan, asuntolainan ja autolainan (vanha Fiat kasipuolikas, hinta 6 000 mk) lyhennykset. Ruokakaupassa oli kuukausitili, mikä pelasti minut. Äiti laitteli kassiini kahvipaketteja ja taskuuni setelin, kun kävin häntä katsomassa, pienestä palkastaan. Nöyrryttävä oli.

  VastaaPoista
 108. Iines, jos näillä kokemuksillani olisin yksin ja vain itsestäni vastuussa niin enpä valittaisi vaikka veneen alla majailisin. Mutta nimenomaan tämä vastuun taakka muista ihmisistä ympärillään, jonka taakan takaa näkee turhuudet liiankin räikeinä, tekevät minusta synkeän tyypin jolta ei myötätuntoa heru käsien tyhjäntaputtajille.

  Ja sitten empatiat niitä kohtaan, jotka sitä todella tarvitsevat, käyvät aikamoista tyrskyä omaa ahdinkoa vasten. Koska ne tajuaa, näkee.

  Minä en todellakaan tunne mitään sääliä niitä kohtaan, jotka jaksavat huolehtia nimistä hyväosaisten vauvoille joilla itselläänkään ei muuta päänvaivaa ole. Ja jos onkin, niin ne todella ovat aivan itsensä aiheuttamia.

  Esimerkiksi "prinsessa" Dianan "kohtalo" kävi sisälläni vain kylmänä vihurinpuuskana ehkä sekunnin verran tuulemassa ja sitten unohdin senkin tyhjänpäiväisen ihmisen olemassaolon.

  VastaaPoista
 109. Valto,

  minua huimaa se, miten tummin ja voimakkain värein maisemasi piirtyy ja miten hurjat ovat siveltimenvetosi. Ihan kuin missään ei olisi armoa, armahdusta.

  Jos näin kokee tai jos näin on, niin ei tähän ole sanoja, en minä ainakaan löydä. Jotenkin vain ajattelen, että ihminen pakahtuu tämmöisen alle.

  VastaaPoista
 110. Missssssä luuraa Riku Riehakas? Hänen kommenttinsa ovat kivojaa, samoin kuten van Kolehmaisen ja Tapsan, tytöistä nyt puhumattakaan. Ps. Iinekselle erikseen sanoisin (####sensuroitu####), tai kauniimmin (####edelleen sensuroitu####)... no, voihan pylly! Täytynee siis tyytyä vain poskipusuihin. (ei-sensuroitu)

  VastaaPoista
 111. "Jos näin kokee tai jos näin on, niin ei tähän ole sanoja, en minä ainakaan löydä. Jotenkin vain ajattelen, että ihminen pakahtuu tämmöisen alle."

  Tätä sinun Iines, ja muidenkin pitää todella ajatella sillä nämä viestit, joita välitän, tulevat todella syvältä. Enkä tarkoita "syvältä"-metaforalla sitä, mitä tarkoittavat ne, joilla mitään sanottavaa ei koskaan ole, kunhan keuhkoavat perseistään jotain joutavaa.

  Lukekaapa muuten "Kirjeitä kiven sisästä"-kirja joutessanu. Koska teillä kellään ei varmasti ole mitään tärkeämpää tekemistä näinä päätteidenne edessä istumiten sijasta.(Hannes ja Lyydia Tauriaisen kirjeenvaihtoa 1939-1944. Toim. Sanelma Tauriainen Myllylahti 2009).

  VastaaPoista
 112. Ps. Minä olen hyvin agressiivisella ja pahansuovalla päällä. Eikä se johdu kenestäkään nimeämällä nimettävistä olevasta yksittäisestä ihmisestä. Tämä saatanan maailma, mitä muuta se voi kuin ahdistaa? Syyria?

  VastaaPoista
 113. Lupaan lukea, Valto Ensio. Silloin kun H. Salama teki "Siinä näkijä missä tekijä" nsä, luin aika paljon erilaista dokumentointia, etenkin kirjeitä. Ei, en ole koskaan ollut Puolueen jäsen - ja tämähän on valhe, koska olin 1972-1975; sain luvan tonkia erilaisia arkistoja. Niistä löytyi hyvin surullisia juttuja. Valto, Valto rauhoitu! Elämä on täynnä surullisia asioita, ihmiset tukehtuvat niihin, mutta ei Aurinko.

  Minä uskon Jumalaan. Koska Häntä ei ole olemassa.

  VastaaPoista
 114. Miksi haluat, Valto, meidän lukevan juuri tämän kirjan? Hannes Tauriainen kuitenkin selvisi vankilasta, hänestä tuli arvostettu yhteiskunnan jäsen ja hän pääsi kansanedustajaksikin.

  VastaaPoista
 115. Kerjään kenties verta nenästäni mutta mitäs siitä.

  Kun huono-osaisista puhutaan, niin minusta kukaan joka asuu omassa asunnossaan ja pitää vielä omaa kesämökkiä ei kerta kaikkiaan ole huono-osainen.

  Minäkään en tosiaan pidä itseäni millään muotoa huono-osaisena, vaikka minulla ei kuuna kullan valkeana olisi mahdollisuus saavuttaa nykyisenkaltaista asumistasoa muuta kuin asumalla vuokralla. (Kesämökistä nyt puhumattakaan - lapsuudenperheellänikään ei ole koskaan ollut sellaista.)

  Niin että jos huono-osaisista puhutaan, niin puhutaanko hei niistä ihmisistä, keillä ei ole yhteiskunnan suojaverkkoa tukenaan.

  Meillä suomalaisilla se on.

  Jotkut ovat taitamattomia käyttämään rahaa, toiset taas saavat pienemmänkin määrän ihmeesti riittämään.

  Muistan aikanaan kun siskoni opiskeli, niin hän aina ihmetteli miten hänen silloisella poikaystävällään jäi aina rahaa jopa säästöön. Toisilla on taloudenpito hallussa, toisilla ei.

  Jokaikisestä alaikäisestä lapsesta saa lapsilisää ymmärtääkseni sellaisen määrän millä kyseisen ihmisenalun pitää ruuassa ja vaatteissa.

  Mitä tulee prinsessa Dianaan, niin rauha hänen muistolleen.

  Kurja kohtalo silläkin nuorella tytöllä.

  Häntä kutsuttiin sydänten kuningattareksi, jotakin se kertoo hänen lämmöstään ja inhimillisyydestään väkisinkin.

  Että koitapas nyt Valto ottaa se pääsi pääsi pois p-seestä ja katsella maailmaa vähän valoisammin.

  Muuten sinun kanssasi on todella hankalaa elää samojen seinien sisällä.

  Kyynikko on ihminen joka tietää kaiken hinnan mutta ei minkään arvoa sanoo yksi sanontakin, en muista kenen kynästä.

  VastaaPoista
 116. Prinsessa Dianaa ei tosiaam sovi kenenkään halventaa, hän oli ihana ihminen; avoimella himmeliasteikolla täysi kymppi.

  VastaaPoista
 117. Ymmärrän Valtoa täysin. Köyhyys on aivan hirmuinen asia kun on perhettä. Poikamies vielä huijaa ja varastaa nälkäänsä, mutta ukkomiehen pitää aina ajatella pentuja ja vaimoa. Ei vaan kehtaa rötöstellä ja mennä linnaan.
  Toivon, että saat finanssisi tavalla tai toisella kuntoon. Rahattomuus on syvältä, saatanan syvältä.

  VastaaPoista
 118. Tyydyttävä. 7+.

  VastaaPoista
 119. Liityin aikoinaan Suomen Kommunistiseen Puolueeseen (SKP) koska olin idealisti. Muutamaa vuotta myöhemmin erosin siitä, koska halusin edelleen olla idealisti. En ole ikinä kääntänyt takkiani. Sille, että maailma välillä kääntyilee, ja näyttää minulle a-aukkoaan, en paljoa mahda. (Oikeastaan mitään.)

  VastaaPoista
 120. Mitä mää sievistelen... a-aukko tarkoittaa persereikää! Eikä muuta.

  VastaaPoista
 121. Kyllä minusta jotakin omistava ihminen voi olla ahdingossa ja huono-osainen, jos hänellä ei ole käteistä rahaa normaaleihin elämisen kuluihin.

  Asunto on hankittu, kun on vielä ollut toivoa ja usko elämän etenemiseen, ja kesämökit ovat usein perittyjä. Kuivan maan mökkeröiset eivät aina ole edes rahaksi muutettavissa, niin surkeita ne voivat olla, joskin omistajalleen rakkaita. Koti ja mökkikö pitäisi rahaksi muuttaa ja kuluttaa, ennen kuin ihminen on köyhä?

  Minusta köyhyys on juuri sitä, että ei ole hyödykkeiden vaihtovälineitä, rahaa. Ei ole sellaista rikasta, jolta nämä vaihtovälineet puuttuisivat. Ei mitenkään voi ajatella niin, että huono-osainen on vain se, jolla ei ole kattoa pään päällä. Tälläinen ihminenhän on paljon ennemmän kuin huono-osainen, hän on elämän hylkiö, elävä ruumis, hän on ei-kukaan.

  VastaaPoista
 122. Kysymys siitä, miksi ihmisellä ei ole rahaa, vaikka hänellä on oma koti ja ehkä mökkikin, jopa auto - on ajatteluttava ja mielenkiintoinen. En puhu nyt tässä keskustelussa esiintyneistä ihmisistä, en itsestänikään, vaikka olen tähän sarjaan itsekin kuulunut varsin pitkäänkin.

  Rahanpuute johtuu tietenkin tulojen ja menojen eriparisuudesta. Pitäisikö sitten ajatella niin, että ihminen elää yli varojensa, jos hänen palkkatulonsa eivät riitä kuukauden kuluihin?

  Toisin sanoen, meneekö se niin, että omaa asuntoa ei pidä edes yrittää, ellei ole tietynasteisia isohkoja tuloja? Kun se vuokralla asuminenkin on kallista! Jonkun laskelman mukaan oman asunnon ostaminen tulee edullisemmaksi, kuin koko ajan vuokralla asuminen.

  Ja tuleeko ihmisen elää tässä yhteiskunnassa niin, ettei hänellä ole televisiota ja tietokonetta, muista koneista puhumattakaan? Eivätkö nämäkin kuulu jo perushyödykkeisiin, ihmisenä olemiseen?

  VastaaPoista
 123. Muistaakohan kukaan niitä venäläisiä emigranttisisaruksia, rikkaita aatelisia, joiden kartano tavaroineen päivineen huutokaupattiin heidän kuolemansa jälkeen joitakin vuosia sitten jossakin päin Suomea?

  Ilmeni, että naiset olivat eläneet puutteen ja kurjuuden keskellä kartanossaan, verhot roikkuivat riekaleisina, ja niitä oli jopa yritetty polttaa uuneissa, koska naisilta olivat polttopuut loppuneet. Huonekalujakin oli poltettu. Rahaa ostoksiin ei ollu, tuskin ruokaankaan.

  Moni teki upeita löytöjä huutokaupasta. Rikkailta kartanonnaisilta.

  VastaaPoista
 124. Kuunkuiske, sinä se todella olet pihalla kaikesta. Johttu vain ja varmasti siitä, että kultalusikkaa, jokan suuhusi olet syntymässä saanut, et ole tarvinnut kaniin viedä. Kaikella ystävyydelklä silti. Meitä on.

  VastaaPoista
 125. Valto,

  se minun on pakko sanoa, että armahda ihmistä, myös itseäsi. Ei viha vie ihmistä eteenpäin, se tuhoaa.

  Ei kukaan meistä ole pihalla asioista, on vain olemassa toisenlaisia näkemyksiä, toisenlaisia tapoja kohdata elämä.

  VastaaPoista
 126. Tylyimmät ihmisetalkavat köyhyydestä puhuttaessa tarjoamaan absoluuttisen kyhyyden määritelmäää ainoana oikeana köyhyytenä. Jos vielä omin jaloin jaksaa kävellä leipäjonoon ei oikeasti ole köyhä, vaan kentien vaan vähävarainen, jolla saattaa vielä mukanaan olla kangaskassi tai peräti reppu.

  Jotain rotia sentään, vai mitä The moonwhisper?

  VastaaPoista
 127. Nuo Valton kommentit alkoivat hermostuttaa.

  Tunnustan, en tunne yhtään ihmistä, joka olisi varsinaisesti köyhä (paitsi siis ehkä Valto, virtuaaliolento, jota ajattelen täysin ihmisenä, vaikka en tunne häntä muuten kuin hänen tekstiensä ja sanojensa välityksellä. Ne tuntuvat niin aidoilta.)

  Mitä tehdä? Miten voisimme auttaa? Vai ovatko kaikki tällaiset puheet jo loukkaavia. Jotenkin tulee synkkä olo, ja se, että tulee itse toimeen kohtalaisesti, miten milloinkin, mutta kuitenkin, Se tuntuu epäreilulta. Kaikki juopotkin, alkoholisoituneet ihmiset, ja eräs ystäväni isä, joka pelasi raveissa talonsa ja perheensä (vaimo otti lapsensa kainaloon ja muutti pois), tuntuvat tulevan toimeen, hekin jotenkin. Pahimmat tapaukset tuttavapiirissämme ovat menettäneet alkoholin takia mielenterveytensä ja ovat hoidossa. Minulla on se käsitys, että yhteiskunta tukee häntä. Mutta en minä tiedä näistä tapauksista niiden taustaa. En tiedä yleensä, miltä köyhyys tuntuu. Nyt vasta Valto herätti sitä ajattelemaan.

  Valto, Valto! Ja Iines, pois tämä kirjoitus, jos tässä on kaikki väärin. Olen kahden vaiheilla, julkaista vai ei.

  VastaaPoista
 128. Liisu,

  toivon ettet poista kirjoitustasi, se on hyvä kirjoitus luoksetulevuudessaan. Liian vähän on tällaista toiminnantarpeen heräämistä. On aika erikoiseksi muotoutunut tämä yhteiskunta, jos mietimme, uskaltaako ojentaa auttavaa kättään, uskaltaako osoittaa muuta kuin myötätuntoa. Toisen ahdistus musertaa minuakin.

  Ehkä ihminen on liian luottavainen kanssaihmistensä suhteen. Jollakin, joskus, tulee se raja vastaan, jolloin apu on liian myöhäistä. Neuvot tuntuvat lapsellisilta, tarpeettomilta. Kyllähän aikuinen osaa ja tietää.

  Monenlaista on lukenut. Luettu on kuitenkin hyvä etäännyttää fiktioksi, jota se tietysti onkin. Kun joku sitten tulee kasvojesi eteen ja sanoo, että nyt ei ole mitään, menee mykäksi. Ei niin, ettei antaisi, jos se käsi olisi siinä ja sitä voisi koskettaa.

  VastaaPoista
 129. Älkää, ihmiset, ilkeilkö.

  http://www.youtube.com/watch?v=Ryj5snT60O0

  VastaaPoista
 130. Iines, en minä ketään tarvitse armahtaa, se ei ole vallassani. Mutta jos minua, heikkoa ja lyötyä täällä ei kävisi, niin te kaikki luulisitte, että elämä se on yhtä silkkiä vaan ja jatkaisitte ylen ihania prinsessassatuilujanne hamaan maailmantappiin saakka. Enkä varmasti koe, että pitäisi pyytää anteeksi olemassaoloaan koska ketään ulkopuolisia en ole syyttänyt yhtään mistään. Olen vain osoittanut kolon, jossa olen ja jos ette tämän katsomista kestä, menkää hirteen.

  Liisu. Tätä juuri tarkoitin, että ihmiset, jotka syystä tai toisesta joutuvat negatiivisten kokemusten riepottelemaksi, eivät tule tänne tai minnekkään muuanna siitä kertomaan. Ne ampuvat kuulan kalloonsa. Siksi tahdon olla äänenä heille/meille. Olen nähnyt tämän. Ja ymmärtänyt myös.

  VastaaPoista
 131. http://www.youtube.com/watch?v=0bolkXnZ3nA

  Kuunnelkaa tätä niin näette minun sisimpään nyt.

  VastaaPoista
 132. Valto,

  ihan kuin olisin turhaan tuntenut huolta ja myötätuntoa sinusta. Noh, tule pois myötätunto, kun sitä ei tarvita! Sinä, Valto, aliarvioit nyt pahasti minua ja muita kirjoittajia.

  En usko, että täällä olevista kirjoituksista voi päätellä minun tai jonkun muun elävän prinsessaunelmissa. Oikeastaan se, että sanot noin, on loukkaavaa ja matalamielistä. Miksi sinä loukkaat muita? Se, että olet jossain kolossa, ei anna sinulle lupaa yhdenkään elävän ihmisen loukkaamiseen, ei edes prinsessa Dianan.

  Armosta, armahtamisesta et nähtävästi ymmärrä hölkäsen pöläystä.

  Jokainen täällä oleva tietää, että maailmassa on todellista kärsimystä ja hätää. Miten tyhmäksi ja tietämättömäksi voit ihmisiä oikein kuvitella?!

  VastaaPoista
 133. Valto,
  et sinä ole lyöty.
  Ja sinulla on lapset, ja muija.

  Kerran, olin niin surullinen että ... asia on minulle niin vaikea että en mielelläni puhu siitä, vieläkään. Meinasin menettää lapseni huumeiden maailmaan. Totta kai tappelin sitä vaihtoehtoa vastaan kuin... naarastiikeri. Lopputulos olikin hyvin onnellinen.

  Mutta siinä välillä, valehtelematta, valvoin pari viikkoa. Pelasin itsekseni shakkia itseäni vastaan öisin. Ja itkin. Päivisin kävin töissä... Ei mua kauheesti, ei todellakaan, muiden ihmisten asiat kiinnostaneet.

  Mutta sitten tuli toinen päivä. Valto, se tulee.

  VastaaPoista
 134. Mikä Suru sulla on suurempi kuin menettäisit lapsesi?

  VastaaPoista
 135. Tuokin meni väärin, että todella kärsivät eivät tule tänne, eivät ole blogeissa. Voivat hyvinkin tulla.

  Muutama vuosi sitten täällä kirjoitteli eräs nainen, joka joskus kommentoi minunkin blogissani ja minä hänen. Eräänä päivänä hän sanoi blogissaan, että nyt hän menee pois, hyvästi vaan kaikki, ja meni pois, teki itsemurhan. Hänen bloginsa on edelleen eetterissä, ja hän oli oikea lihallinen olento, nimeä myöten ja julkaisi videoita itsestään.

  Minä ajattelen joskus myös niin, että suurin kärsimys on hiljaisinta. Suurin tuska on siellä, missä hymyillään.

  VastaaPoista
 136. Valto, kuuntelen parhaillaan Mahlerin toista sinfoniaa, se on itkettävän kaunista ja lohduttavaa, se tulee Spotify'sta. Samalla kirjoittelen tätä tässä. Ja tuo musiikki armahtaa ja imee kaiken pahan maailmasta... Niin kuin sitä ei olisikaan. Ja se on. Tuon musiikin ulkopuolella. Heti kun se on loppunut kurkistan antamastasi linkistä sinne sisällesi. Ja puhallan ahdistuksesi pois.

  Sinulla on nyt se hetki, jolloin koko maailman vääryydet ovat kokoontuneet yhteen ja täyttävät mielesi. Minä puhallan ne pois. Puhallan . Viimeistään huomenna sinulla on jo helpompi olo. Vaikka asiat olisivat entisellään, ne ovat vain asioita, muuttuvia. Sinä olet Sinä, joita on vain yksi sinunkaltaisesi maailmassa. Kukaan ei sinua korvaa.

  Ajattele maailman rikkautta. Miten paljon kaloja on meressä, värikkäitä ja niin monenlaisia, että pyörryttää, kun ajattelee niitä, ja kuinka rikasta on metsässä, ei yhtään täysin samanlaista puuta. Mikä rikkaus maailmassa! Ajattele tähtiä taivaalla.

  Minustakin tuntuu välillä paskapaikalta tämä maailma. Kaikki tuntuu niin turhalta, niin turhalta.

  Mutta. Onko niin. Tuo Mahler tulee tietsikasta ilmaisesta Spotify'sta. Maailmassa on satoja asioita, joita on vapaasti kuunneltavissa. Ne ovat jonkun lahja ihmisille. Siellä on myös lukuisia ilmaisohjelmia, vapaasti ladattavissa. Miten paljon on hyviä ihmisiä, jotka jakavat toisille ilmaiseksi osaamistaan, lahjana. Hyviä ihmisiä. En ole materiaalin ystävä. Nautin ihan muista asioista. Joululahjatkin ovat meillä aineettomia. On niin monta tapaa ilahduttaa toisia.

  Kirjoitan näin pitkästi, kun vakuutan samoja asioita mitä tässä puhun myös itselleni. Näin joskus maailman ja kaikki sen ihmiset ilkeinä ja pahoina. Itse olen siitä pahimmasta päästä. Tähän tarvittaisiin nyt mikiksen huumoria, tämä menee liian vakavaksi..

  Nyt Mahler loppui. Se oli näin pitkä, ja lohdutti minua pelkkinä ääniaaltoina.

  Minusta Iines on puhunut sinulle oikein.

  Tämä on nyt kauheaa paatosta, mutta vilpittömällä mielellä kirjoitettua puhetta, enkä keksi tähän edes loppuhuojennusta. Joku muu saa sen tehdä.
  Tsemppiä! (merkillinen sana, tarkoittaa hyvää.)

  VastaaPoista
 137. Harva kai se ihminen, joka on kulkenut läpi elämän kärsimyksettä. Kullakin omanlaisensa.

  Se on surullista, jos ihminen jää kiinni murheisiinsa, vatvoo ja velloo ja mässäilee itsesäälissään ja uhrin roolissaan. Vaikea siitä silloin on lakata pyörimästä mudassa eikä sitä ketään voi tehdä toisen puolesta.

  Olin tänään kylässä naisen luona, joka ei ehkä koskaan tule pääsemään kiinni "normaaliin" elämään lapsuuden insestikokemusten tähden.

  Hän oli viimeksi viime kesänä psykoosissa ja sairaalahoidossa.

  Emme yleensä pahemmin puhu hänen lapsuuskokemuksistaan, mutta tänään jostakin syystä jutut menivät niille urille.

  Huomasin, että hän alkoi todella ahdistua ja hiukan pelkäsin, että mitä tuleman pitää.

  Hän sanoi, että nämä Tampereen tanssikoulutapaukset ovat ahdistaneet häntä, varsinkin kun hän on itsekin käynyt kyseisten opettajien tunneilla.

  Hän sanoi, että hän tiedostaa, että hän on muistamaisillaan asioita, jotka hän on halunnut haudata unholaan. Ja että pakko ne on joskus käydä kaikki läpi, että ne voi jättää taakseen.

  Onneksi hän itse tajusi, että tilanne ei ole oikea ("kun et sä kuitenkaan ole mikään ammattilainen vaikka oletkin hyvin ymmärtäväinen ihminen") - hyvä niin, en tiedä olisinko itse pystynyt laittamaan stoppia ettei hän olisi tuntenut, että käännän hänelle selkäni.

  Ihmisten kärsimyksiä ei pidä verrata, mutta tuollaisia kokeneita kohtaan ei voi tuntea kuin syvää myötätuntoa ja toivoa, että menneisyys jonakin päivänä hellittää otteensa.

  VastaaPoista
 138. Iineksen tapa lohduttaa olemalla vihainen, on hyvä!
  Jos olisin Valto Ensio, kaikkoaisin pahasta olosta ja murheista heti.

  Tiedän milloin on paikallaan iskeä vaikka nyrkkiä pöytään ja karjahtaa niin että korviin koskee.

  Yksi mun omainen oli kuolemaisillaan. Kaikki luuli, että se kuolee. Ja minä itkin, itkin vuolaasti, kunnes eräs läsnäoleva karjaisi: "Lopeta tuo huutaminen. Sehän on vain itsesääliä!"

  Hämmästyin niin, että jäin suu auki. Ja nyt jälkeenpäin kun olen funtsinut asiaa, huomaan, että itsesääliä se oli. Itkin sitä, kun pelkäsin, miten selviäisin ilman tuota ihmistä, joka teki kuolemaa, mutta kaikkiken ihmeeksi se elpyi, ja elää tänäkin päivänä. :)

  Tää oli se loppuhuojennus. Joku voi keksiä paremman tositarinan. Ehkä Valto itse kirjoittaa sen meille!

  Iines, sinä voitit! No se sinun henkilösi Putouksessa oli paras hahmo. Muistan kun sanoit kannattavasi tätä naista, mikä se nyt olikaan, joku Herpes?

  Ja Valto. Siellä sinun sisälläsi näytti tosi mustalta. Mutta kyllä oli myös tarkasti katsottuna selviä selviytymislänttejä. Tuli lohdullinen olo.

  VastaaPoista
 139. Ai, Valto, en muistanut kysyä, alkoi vaivata, katsoinko oikeaan mielenmaisemaan, siellä oli niitä niin monta.

  Katsoin sellaiseen jonka nimi oli:

  Jukka Raitanen - Miksi lyötyä miestä näin lyöt...

  Oliko oikea mieli?

  Ainakin se oli vaikuttava.

  VastaaPoista
 140. Liisu, sanot sanan paikkaansa. Ja vähän Mahleria sinne sanojen taustalle. Kiitos puheenvuoroistasi ja eläytymisestäsi, tuommoista ajattelun ja tunteen paloa on hyvä lukea.

  Paloi minullakin, mutta päreet Valton kanssa. Härkäluonteeni kuohahti, suutuin, enkä sitä selittele enkä anteeksipyytele, sillä olen sanojeni takana edelleen.

  Ja edelleen pidän sinusta, Valto, mutta olen sinulle vihainen, koska et näe, että minä näen koloosi, tai oikeastaan kuiluusi. Se on syvempi kuin luulet, mutta ei upottava.

  VastaaPoista
 141. On tietysti uskaliasta ottaa kantaa asiaan, jota ei oikeasti tunne, mutta koska Valto on aika avoimesti kertoillut täällä asioitaan - kurjuuden kuvauksia meille yltäkylläisyydessä eläville - niin otan riskin.

  Olen Mikiksen kanssa samaa mieltä siinä, että kaikki oikeasti tärkeät asiat Valtolla tuntuvat olevan kunnossa: on koti, on perhe, on lapsia, joihin on läheinen suhde, on lapsenlapsia, on terveyttä (tosin joutunut työkyvyttömyyseläkkeelle, mutta niinhän Iineskin on), on harrastuksia, on ystäviä, on älyä, on kykyä, on kuntoa huolehtia vielä heikommista, tänne sortoa ja köyhyyttä pakoon lähteneistä jne.

  Oletan (Valton oman kertoman perusteella), että suurimmat huolet ovat taloudellisia. Voihan olla, että on muitakin, mutta niistä emme tiedä. Siksi tuntuu hieman kornilta (anteeksi sananvalintani) tilanteessa, jossa kaksi tytärtä on saanut lapsen - !! - vaipua syvään murheen alhoon siksi, ettei ole varaa ostaa bensaa autoon...

  No, syy bensamurheeseen on siis se, että ei pääse katsomaan lapsenlapsiaan. Onhan se ikävää ja surullistakin ja vituttaa, mutta hei - ihmisillä on ihan oikeastikin paljon suurempia murheita. Esimerkiksi se, ettei ole lapsia, eikä siten lapsenlapsiakaan. Tai he ovat sairaita tms.

  Kun kuitenkin kertomansa perusteella Valto on auttanut lapsiensa perheitä monin tavoin. Pakannut autonsa ja timpurinkamansa ja ajanut auttamaan talonkorjauksissa ja muissa sellaisissa, joita moni meistä ei osaa edes tehdä! Onhan se nyt arvokkaampaa kuin ostaa leluja lapsenlapsille.

  Valto on äärettömän tärkeä lapsilleen ja lapsenlapsilleen jo pelkän olemassaolonsa takia. Ei sillä tavaralla ole loppupeleissä mitään merkitystä.

  Tietysti se kyrsii, jos rahat ei riitä laskuihin, mutta ei kai lapset sentään nälkää näe? Lapset kestävät paljon paremmin pientä niukkuutta kuin sielullisesti kärsivää ja katkeruudessa rypevää isää, usko huviksesi.

  Emmekä me nyt niin eri maailmassa elä kuin sinäkään, Valto. Minä ainakin olen köyhästä työläisperheestä, jossa ei rahalla ja tavaralla pröystäilty. Perintöä en ole saanut äyriäkään, eikä vanhemmilla ollut varaa tukea muutenkaan millään tavalla. Paitsi henkisesti, omalla esimerkillään.

  Miten sitä ennen selkosilla sanottiinkaan: ei ne ole oikeita murheita, joista rahalla selviää.

  Mutta tietysti voi olla muitakin murheita, joista me emme tiedä. Kaikillahan meillä on omat murheemme ja huolemme. Ihmiselämä on sellaista.

  VastaaPoista
 142. "Kaikki on halpaa, mitä rahalla saa."

  VastaaPoista
 143. Murheita ei ole tarpeen rinnastaa, kullakin on murheensa.

  Minusta tuo anonyymin mietelmä tuossa yllä on kuitenkin kullanarvoinen, samoin mikiksen toteama ylempänä, että mikä voikaan olla suurempi suru, kuin suru lapsen menettämisestä.

  Minä heitän kerran vielä yhden, jonka suuruuden mitatkoon jokainen tykönään: mikä voisi olla suurempi kuin suru siitä, että ei ole ketään, että ei ole lasta tai kumpppania, ei perhettä ensinkään. Ei ketään, jonka luo mennä, oli autoa tai ei, bensaa tai dieseliä.

  Tekisi mieli sanoa, että hävetkää kitisijät, joilla on rakkaita ihmisiä kaiken aikaa käden ulottuvilla! Rakkaiden luo pääsee vaikka peukuttamalla!

  VastaaPoista
 144. Kyllä nyt näyttää vähän siltä, että tässä katkerassa erimielisyydessä on kysymys sosioekonomisten ryhmien välisestä kyvyttömyydestä ymmärtää toisiaan. Keskiluokkainen, taloudellisesti turvattu olo antaa aivan toisenlaisen liikkumavaran, ulkoisen elämän hankkimiseen ja sisäiseen tyydytykseen, kuin "köyhäinapu".

  Tavaramarkkinoiden "Kevät" laulussa kuljetaan persaukisina, konkurssin tehneinä pitkin Hakaniemen rantaa, missä sydän ei tunne vaikka jalat vileä kantaa. Ylhäältä 7. kerroksen ikkunasta saattaa asia näyttää paljon lohdullisemmalta ja ymmärtämättömämmältä. Riittäisi kun saisi kesämökin laiturilla nauttia hiljaisuudesta ja rauhasta.

  "Yksinäisyys ympärillä joskus ottaa hahmon ihmisen" toteaa Juice ja jatkaa: "Tiedän mitä haluan tiedän miten vähään kykenen", mutta varoo julistamasta, että jokainen olisi oman onnensa seppä. Vaikka olisikin mahdollisuus ostaa pieni ranskalainen maatila, niin eipä vaan tule lähdetyksi. Jopa pieni etuoikeus, vaikkapa vain matkustella, muuttuu joidenkin kohdalla vittuiluksi, joskin hyvää tarkoittavaksi postikortti tervehdykseksi.

  Eikä sovi väheksyä kykyä luoda illuusio kaikki vaot kyntävästä, kultturellista ja nautinnonhaluisesta reissumiehestä. Miehestä, jolla on tosi kova meno ja tiukka etukeno:

  "Rock, rauha ja rakkaus
  me sitä täysillä hoilailtiin
  ja usein meni kortsuja koko pakkaus
  kun makuupussissa toilailtiin
  Silti sydämeni täyttää lämpö ja kaipaus
  kun olen itseni hyväksynyt
  sisäisesti sivistynyt,
  tavallinen vakosamettihousuinen mies"

  VastaaPoista
 145. Alma, kuka tässä on keskiluokkainen, vauras ja turvattutaustainen? Kenellä on laituri, jolla nauttia hiljaisuudesta ja rauhasta?

  Minulla on remonttikypsä kesämökki, vaan kun ei ole rahaa eikä remontintekijöitä. Ja se laiturikin jäi jo viime kesänä käyttämättä, koska se lahosi umpeenkasvaneen kaislikon keskelle. Ei ole tähänkään operaatioon rahaa eikä tekijöitä. En päässyt kertaakaan uimaan omalta laiturilta, jota ei näy enää kaislikon keskeltä. Rahaa käyttäen rannan voisi saada auki, vaan mistä p---??

  Ei valkoinen kaulus enää ole tae edes keskiluokkaisuudesta, että turha kadehtia tai haukkua prinsessa-ajatuksista.

  VastaaPoista
 146. Tässä nyt joku kadehtii joitain toisia. Ei kysymys muusta ole. Tämän kadehtijan etunimi alkaa A-kirjaimella, ei Iillä.

  VastaaPoista
 147. Takakenossa oleva mutta yli kriitisen G-pisteen yli hypännyt W.A.M.Koskenniemi-Nykänen27 helmikuuta, 2012 16:40

  Olen samaa mieltä.

  VastaaPoista
 148. Alma - heh. Tarkoitin tietenkin Allua. Olen vuorenvarma, että siinä luki Alma.

  Minä en oikeasti usko kateuteen. Se on harvoin motiivi mihinkään, vaikka aina sitä epäillään. Se on niin pieni voima.

  VastaaPoista
 149. Tapsa kirjoitti:"Valto on äärettömän tärkeä lapsilleen ja lapsenlapsilleen jo pelkän olemassaolonsa takia. Ei sillä tavaralla ole loppupeleissä mitään merkitystä. " Tämä ja koko kommentti on viisautta täynnä ja siihen moni meistä lukijoista yhtyy.

  VastaaPoista