4.2.2013

Vieraskynä: Ihmisen tytärKun kuulin kirjasta "Nyt vittu nukkumaan", oletin alunperin jotain hyvin perisuomalaista. Väsymys ja hermostus lapsiin oli jo otsikosta selvä; Kalevalan ja Kantelettaren tyyliin odotin että motti pitää. Suomalaisesta ilmiöstä ei tietenkään lapsiin kohdistuvassa pahoinpitelyssä puhuta; kirja olikin sitten käännös, ja tutun kirjastonhoitajan mielestä pettymys. - Väärin se on meistä ja kaikista, se hakkaaminen, ja ollaan ne korvatillikat ja tukkapöllyt meillä Suomessa kielletty luunappien ohessa. Kirjaa en vielä ole itse lukenut, mutta aihe kiinnosti. Lainsäädännön tiukentuessa lapsiin kohdistuva fyysinen väkivalta raa'istuu. Miksi?

Minä kasvoin monin tavoin hyvässä perheessä, äitini kuritti meitä lievästi, ja uhkaili välillä rankasti ("saat selkääsi ja vyön solkipäällä jos..." ). Isä oli kiltti, ja olisi ollut vitsi jos isän kotiintulolla olisi meitä peloteltu. - Äitini ei siis suinkaan ollut hirviö; koskaan ei hakattu, enkä vyöstä oikeasti tiedä muuta kuin että on se kaunis varuste, noin koristeeksi uumalle.

Meidän perheessä lasten, tai ainakin minun, kurittamisen uhka ja todellisuus, pienine, mutta osuvine läpsimisineen selitetään kasvattisiskolla - kun yhteisö valvoi, oli pakko pitää minut ruodussa; pikkusiskon lyömisestä olisi tullut sosiaaliviranomaisilta sanomista. Jos siis tekijänä olisin ollut minä. Olin 5 v kun pikkusisko, vajaa 4 v, muutti meille; toivoin häntä meille kovasti, ja vanhempani monin tavoin huomioivat sen, että jouduin jakamaan kodin, hellyyden ja huomion uuden lapsen kanssa, ja eri tavoin.

"Isosiskon lahjat" lämmittivät, mutta silti tiedän, joskaan en muista, muksineeni pikkusiskoa siihen solkipää-remmi-uhkaukseen asti. Äiti kertoo nyt, että pelkäsi viranomaisten tarkastusta; itse koin itseni oikeaksi hirviöksi siihen asti kun aikuisiällä ekaa kertaa kohtasin kasvattajana sisaruskateutta. Siinä kun vedin vuoden ikäisen vauvan kättä pois lelulaatikosta, ja valmistauduin kurmottamaan 3-v siskoansa suusanallisesti, hoksasin, että sisaruuskateudesta ehkä minunkin kohdallani puhuttiin, enkä ollut oikeasti semmoinen karmiva roisto joka orpoa hakkaa, joksi olin oppinut itseni mieltämään. Ts. vaihtoehtoinen ja varmaan realistisempi tapa tulkita käytöstäni alle kouluikäisenä on se, että oikeasti otin pikkusiskon perheeseen; en ollut vieraskorea. 

Asia on vakava, mutta pakko kertoa pieni kevennys: lapsipsykologiaa opiskellut äiti kamppaili sisaruskateuden kanssa, ja oppi-isiltään keksi keinoksi antaa isommalle sisarukselle nuken, ja ohjeisti pienokaista, että "näytä tällä, mitä haluaisit vauvalle tehdä". Taapero nappasi nuken, käveli kehdon luo ja mojautti vauvaa nukella päähän, ennenkuin häkeltynyt äiti ehti sanoa kissaa takaperin. Että se niistä teorioista...

Itse en lapsiin vihaisena koske, enkä hyväksy näitä "ei pari läpsäisyä tai tukistusta haittaa"-juttuja. En pelännyt vanhempiani, mutta kurittaminen nöyryytti ja sattui, ja tiesin jo alle kouluikäisenä etten koskaan kasvatusmielessä käyttäisi väkivaltaa. Mikä olikin hyvä päätös myös uraa ajatellen...

Aikuisena, ja monta lasta kasvattaneena tiedän ja tunnen sen turhautumisen joka saa pahimmillaan ravistelemaan tai läpsimään. Silloin on kyllä aina järjestään puhe aikuisen kyvyttömyydestä ottaa tilanne haltuun. Jos tietää mitä tekee, ja naperot/teinit tietävät että minä tiedän, kaikki lopulta sujuu. Ehkä äänekkäästi; lapsi/nuoriso-osasto paiskoo ovia (eivät minun tapauksessani haistattele, koska siitä joutuu vessaan jäähylle, ja se taas ois niinku niin tosi noloo)... Mutta lopulta tehdään niinkuin minä sanon. Eikä tilanteita tarvitse eikä pidäkään viedä äärimmilleen; jos pystyy ja jaksaa suhtautua ongelmiin lungisti ja rauhallisesti, tilanteet eivät kärjisty. 

Mutta sen turhautumisen ja väsymisen tunteen siis tiedän. Eikä 150 vuotta sitten maaseudulla ollut mani-pediä tai kuntosalia rasittuneelle vanhemmalle - ei ole muuten useimmille vanhemmille nytkään; toisaalta väkivalta ei liity taloudelliseen hyvinvointiin tai yhteiskuntaluokkiin nyky-Suomessa(kaan). Samat kasvamisen riitit piti joka lapsen kanssa käydä läpi, ja lapsiahan saattoi tulla vuosittain. Ja siihen sitten peltotyöt, karja ja katovuodet päälle. Niin kamalia kuin nuo entiset nukuttamisviisut ovatkin, tajuan hämärästi sen väsymyksen ja uupumuksen josta ne kumpuavat. Olivatpa ne sitten todellisia tai eivät. - Viis koliikista, nuku vittu nyt ...

Huolestuttavaa on se, että lapsia pahoinpidellään meillä koko ajan enemmän. Eikä vain murjota, vaan tapetaan. Lamaa on, juu - mutta silti: lasten tapot ovat hälyttävissä lukemissa. Äidit tappavat eniten, ja syitä voidaankin sitten pohtia; isien kohdalla motiivi on usein näennäisesti ainakin selkeämpi: ero ja mustasukkaisuus. 

Puhutaanko siitä mikä saa äidit lyömään? Entä mikä isät? Ja kuinka selvitä eroista, ja uusiolapsista - vaikka heidän suhteensa pahoinpitelykynnys lienee korkeampi. Ja jos näin on: miksi omaansa saa hakata? 


Enkä nyt siis kaipaa niinkään kielen laksuttelua tai tilastoja kamaluuksista - toki meidän tilastotieteilijät ja insinöörit katsovat näitä ensin; hyvä niin, ja kertokaa minulle ja meille kaikille lukuja ja faktoja; humanistina minulle riitti skaala, ja keskityin heti tähän tunnepuoleen! Toivoisin keskusteluun mukaan kertomuksia siitä mikä voi pahoinpitelyyn johtaa. Ja ennenkaikkea niksivinkkejä, ei paheksuntaa, väsyneille vanhemmille, sekä isille että vielä toistaiseksi ennenkaikkea äideille. - Minulla on heti yksi: ota lapsi yökylään tai mene hoitajaksi! Vanhempi/molemmat saavat nukkua edes yhden yön rauhassa! Kokkaa samalla isompi satsi ruokaa; se helpottaa tulevia päiviä.... 

Ennenvanhaan vietiin vastasyntyneen perheeseen rotinoita (leipomuksia, ruokaa); se tapa on jäänyt ihan suotta pois. - Vanha kansa oli oikeassa tässä hyvässä asiassa: lapsi tuli leipä kainalossa! 

Tekstin kirjoittaja on Char

(Maalaus Gustav Klimt)

251 kommenttia:

 1. Hei kaikki, osoitan varmaan huonoa makua, mutta kommentoin itse ensin: kiitos Iines juuri siitä kuvasta jota pyysin!

  En nyt tarkoita harhauttaa keskustelua, päinvastoin, mutta totean vain että Klimt on minulle niin kovin tuttu ja rakas Wienin-vuosiltani, ja juuri tämä kuva tuli kaikkein tärkeimmäksi rakkaan siskontyttären synnyttyä. - Minulle siinä kuvassa on juuri se vauva ja minä, ei geneerinen "äiti ja lapsi".

  Näinkin voidaan taidetta tulkita. - Ja nyt olen vähän aikaa hiljaa, mikä on minulle ihan harvinaista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Klimt on minunkin suosikkejani. Katsos tänne vuoden 2007 postaukseeni.

   Kuva oli hieno valinta tähän juttuusi! Ja ihan hyvin voi omaa juttusan kommetoiden täydentää. Anna palaa vaan.

   Poista
  2. Iines, hauska yhteensattuma - ei yllätys kuitenkaan. :)

   Vähän hämilläni olen siitä perusteellisesta meilistäni, jossa kuvaa kuvailin, mutta annettakoon se ensikertalaiselle anteeksi... :)

   Poista
 2. Varmaan jokainen väsyy joskus lapsiinsa. Pienenä ne roikkuvat tississä, vähän suurempana lahkeessa eikä edes vessassa saa istua rauhassa. Paitsi jos laittaa oven lukkoon ja siitä vasta poru syntyy. Arggh.

  Aloin oikein miettiä, että en muista yhtään äitiystävää, joka ei olisi joskus päästellyt suustaan turhautumisen sanoja. Joku on sanonut, että saisipa joskus edes päivän loman lapsista ja joku toinen (vähän ronskimpi kielenkäytöltään) on sanonut, että tekisi mieli heittää turhasta kiukutteleva lapsi seinään.

  On sääli, jos lähipiirissä ei ole sukulaisia tai ystäviä, jotka tulisivat joskus paikalle hoitamaan edes yhdeksi illaksi, jotta vanhemmat pääsisivät yhdessä vaikka ravinteliin syömään.

  Kiva idea muuten tämä vieraskynä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Kuunkuiske, eikös olekin kiva idea! Siis Vieraskynä, ei pahoinpitely... :)

   Kiitos Iines tästä mahdollisuudesta; toivottavasti muut seuraavat jatkossa! :)

   Biologisia omia lapsia minulla ei surullista kyllä ole; yhtä läheisiä - väitän, ettei tartte itte kantaa, synnyttää tai siittää, että joku lapsi tuntuisi omalta - monta.

   Hurjaa kielenkäyttöä kuulee yleensä vanhemmilta: eivät sanat tietenkään yleensä johda tekoihin, mutta kurjaa se on se turhautuminen ja riitelykin.

   Vauvojen kohdalla itse jaksoin yövuorot hyvin. Aamut olivat pahimpia. - Mutta toisaalta kaikki muksut olivat niin "omia", että antoivat mulle sen aamuisen kaffehetken; napero- ja taaperoikäisten kanssa katseltiin Pingua ja halailtiin, minä sain heräillä, ja loppupäivä mentiinkin lasten ehdoilla.

   Ts. leikkiä, ulkoilua, peuhaamista, kokkaamista, päikkäreitä silloin kun me (minä) tiesimme että se sopii, sitten hellää lasten herättelyä (tämä muuten jää päiväkodeissa käytännössä aina pois. Päiväkoisut ovat tärkeät, mutta niiden pituus.. Itse suosin luomua, eli lapset heräävät kun heräävät. Pakkoherättäminen jatkuvalla syötöllä johtaa luonnevikoihin kaikilla, iästä riippumatta - miksi kuulutankin apuvoimia vanhemmille!)

   Lisää leikkejä, pötyä pöytään illaksi, ja voila! Taas yksi kiva päivä pulkassa! :)

   Poista
 3. Toivon, että joku muukin rohkaistuisi silloin tällöin tarjoamaan tekstiään Vieraskynään, ellei itsellä ole tämäntyyppistä keskustelublogia. Olisi mukavaa saada hieman erityylisiä painotuksia hyviin keskusteluaiheisiin.

  Minä uskallan sanoa tämän nyt suoraan: en oikein pääse nyt jyvälle tuohon lapseen väsymiseen. Miten lapseen voi väsyä?

  Minulla on tosin ollut vain yksi lapsi, jolle aivan mieluusti ja itsestäänselvästi omistin aikani, ei siinä ollut mitään uhrautumista tai sitä, että tuo penska vie aikani. Rakastin olla lapsen kanssa, lukea hänelle, puhua hänen kanssaan. Niin viisas ja hyvä lapsi! Paljon viisaampi kuin moni aikuinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sano Iines suoraan; niin sanoin minäkin. Minustakin on vaikea kuvitella että lapseen väsyy - mutta nimenomaan tässä Char-universumissa, jota juuri Kuunkuiskeelle kuvailin.

   Ikioma vauva olisi minustakin ollut ihana, ja olisi nytkin, mutta en silti usko että minä/me uhmaisimme yhdessä biologian rajoja. Eli kyllä ihmiset unta tarttee.

   Vauvan ja lapsen rakastettavuudesta ovat varmaan koliikkivauvojen yli-itkuiset, syylliset ja rakastavat äiditkin periaatteessa samaa mieltä; eivät vain jaksa kunnolla, kun eivät koskaan saa nukkua. Ja entäs jos hormonitasapaino sekoaa, ja sairastuu synnytyksenjälkeiseen masennukseen... Olen ollut töissä siellä sun täällä, plus vapaa-aika päälle.

   - Sovitaanko muuten, ettei kukaan ala pomppia soffalla kuin Tom Cruise ikään, ja haukkua sairaita naisia?!

   Sitä lapsen ihanuutta ei näe, jos on silmät puolitangossa uupumuksesta. Tää on mun veikkaus.

   Poista
  2. Char, minun lapseni oli koliikkivauva. Hän itki joka ilta koliikkikipuja, ja lopetti tasan kolmen kuukauden ikäisenä niin kuin pitikin. Tiesin vaivan nimen, ja niksejä helpottaa vatsakipuja. Hieroin, kanniskelin, lohdutin. Se oli osani silloin, ei siinä ollut oikeastaan odottamatonta.

   Vain yhden kerran huolestuin: kun lapsi itki ensimmäisen koliikki-itkunsa. Otimme taksin ja hurautimme hädissämme Tyksiin, jossa vauva todettiin umpiterveeksi koliikkivauvaksi. Ok, näillä mennään, ajattelin. '

   Toki lapseen väsyykin, ja tästä kehotan katsomaan Supernannya Liv-kanavalta joka arkipäivä klo 18. Siellä esitetään vanhemmuus hukassa olevia vanhempia, jotka nääntyvät omien rajattomien lastensa vallan alle.

   Poista
 4. Minusta on pikemminkin ihmeellistä, jos ei ikinäkoskaanmilloinkaan väsy olemaan 24 tuntia käytettävissä. Väsymätön on suorastaan superihminen tai sitten hän kieltäytyy myöntämästä hetkittäistä väsymystään, koska se ei mahdu hänen käsitykseensä äitiydestä.

  Kaikki ystäväni ovat olleet omasta halustaan monta vuotta lapsen / lasten kanssa kotona - ehkäpä lapsiperhearki ei rasita niin paljon, jos pääsee välillä töihin tuulettumaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta ihmiset myös usein selittelevät lasten huonoa kohtelua sillä, että väsyttää ja stressaa.
   Ihan kuin mikä tahansa yhteisö, myös perhe voi joskus jumiutua ja tylsistyttää, mutta tärkeää on se, ettei pura väsymystä lapsiinsa; ei kai se heidän vikansa ole että maailmaan tulivat äitiä ärsyttämään?
   Täällä päin sanotaan: Ai halusit polkupyörän? Ala polkea sitten.

   Poista
  2. Saattaa olla jopa niin, että väsymisen myöntäminen (itselleen) auttaa olemaan purkamatta sitä lapsiin.

   Ei puurokaan ryöpsähdä kattilasta hellalle varoittamatta.

   Poista
 5. Tietenkin väsyy siinä kuin muussakin olemisessa ja työssä, mutta minusta lapsen kanssa olo ei itsessään ole niinkään väsyttävää kuin vaikka imurointi ja jynssäys tai töissäkäynti.

  Kaikki riippuu siitä vuorovaikutussysteemistä, jonka luo lapseen. Jos kontakti ja puheyhteys pelaa rauhallisesti ja huutamatta, mikäs siinä nyt niin kovasti väsyttäisi? Puitteiden pitää olla selkeät, niin toimintakin on selkeää.

  Minusta tuntuukin, että eniten väsyvät ne äidit ja isät, jotka eivät ole ymmärtäneet luoda lapseen hyvää vuorovaikutuskontaktia. He joutuvat toimimaan epäloogisesti, voimia hajauttaen, huutaen ja hössöttäen, komentaen tehottomasti, koska selkeät toimintamallit puuttuvat ja kommunikaatio ei suju.

  Mutta siis tietenkin monilapsisen perheen vanhemmat väsyvät aivan eri tavalla kuinyhden kahden lapsen vanhemmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta mooses.
   Jos perheessä kommunikoidaan huutamalla, vähemmästäkin väsyy.
   Hösöttäminen luo hösöttämistä.

   Poista
 6. En ole nähnyt pientä lasta, joka ei olisi joskus rasittava, vaikka äiti olisi kuinka vuorovaikutusmestari. Lapsi kun ei - toivottavasti - pyri miellyttämään vaan ilmaisee itseään estottomasti.

  Sikäli minun on parasta olla puhumatta lapsista, kun en ole synnyttänyt ainuttakaan ja hoitaminenkin on ollut satunnaista, tyyliin kerran viikossa kaksi tuntia (eikä enää sitäkään, kun kyseiset lapset eivät enää hoitajaa tarvitse).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iines ja Kuunkuiske: kaikki lapset ovat rasittavia, siinä kuin aikuisetkin.

   Iines: minä olen luonut jämptin suhteen kaikkiin lapsiini heti alusta; joka päivä ei tarvitse vänätä perustoiminnoista, kun kerralla tehdään reilusti selväksi kuka päättää. - Super-Poppas-Char siis ollut vauhdissa! :)

   Kuunkuiske: älä nyt itseäsi keskustelusta jäävää - pojat hannasivat jo, kun sanottiin "tissi" ja "univaje" epäseksuaalisessa merkityksessä... ;) :D

   Epämiellyttämishaluisten pienikokoisten ihmisten, eli ns. lasten kanssa pärjäsi ja pärjää parhaiten jos nukkuu riittävästi. - Juu, jauhan, ja tiedän sen, mutta jos kaikki illat keikutaan koneella, tai kattellaan telkkaria klo 22 jälkeen, ei jakseta olla innovatiivisia ja valppaita klo 7 aamulla. Jolloin osa noista pikkuihmisistä herää, valmiina uusiin seikkailuihin! :)

   Itsekin voitaisiin valppaina keksiä uusia keinoja selvityä normijutuista, kuten kaikkea syötävää paitsi namikarkkia koskevista allergiaepidemioista niin, että lapset muistavat ne nuorina aikuisina kivoina leikkeinä, ei valtataisteluna tai kädenvääntönä. - "Silloin me Char syötiin niin hyvin, ja ne ravintola- ja keittiöleikitkin..."

   Kolmivuorotyötä paahtavalle yksinhuoltajalle tämänlaisen ylellisyyden tarjoaminen ei ole mahdollista. Lapset ovat pieniä tosi kauan.

   Jolloinka taas me muut aikuiset saataisiin astua remmiin.

   Poista
  2. P.S. Tai ehkä ne pojat on kaikki viä töissä...

   Saa tähän meinaan miehetkin osallistua, vaikka äitiydestä ollaankin toistaiseksi puhuttu. - Oli omia lapsia tai ei, mielipide on kyllä kaikilla! :)

   Poista

 7. Usein ne, jotka puolustelevat tukistamista, läpsimistä ja kovaa kielenkäyttöä kertovat itse tulleensa kuritetuiksi, aiheesta.
  Ihmettelen aina, miten nöyryytetyksi tulemisen voi muka "ansaita" lapsena. Koska pahinta minusta on väkivallassa on se valta nöyryyttää, kertoa toiselle että tämä on paha.

  Kun olen kohdannut töissä ongelmallisia lapsia, usein heillä on takanaan väkivallan kierre: he oireilevat, saavat kuritusta ja oireilevat lisää. Yleensä itsetunto on tallaisilla lapsilla nollassa.

  Aikuiset unohtavat joskus, että lapselle lapsuus on se ainoa. Jos ei jaksa, hae apua, perkele.

  p.s. minut on kasvatettu ilman väkivaltaa, kuten olen sitten kasvattanut omanikin. Ei tullut rikollisia tai sosiopaatteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sari: väitän että kaikki jotka puolustavat kurittamista ovat itse sitä kokeneet.

   En muista yhtään juttua jossa joku sanoisi, että "jos minua olisi läpsitty olisin parempi kuin nyt".

   Minullekaan ei ollut helppoa kirjoittaa tästä, ja rehtiyden nimissä luin sen äidilleni ennen Iinestä. Äiti sanoi, että puhut mitä haluat ja mitä on pakko. - Tiedän että äidillä on nyt paha mieli.

   Mutta jostain pitää aloittaa, ja meidän aikuisten pitää puhua suoraan. Huoh: Sari: meillä läpsiminen vietiin toiseen asteeseen: yksi siskoni on kuulemma vaatinut piiskaa, kun sillä kerta uhattiin: "lupaus täytyy aina pitää".

   Meille tätä tarjottiin esimerkkinä, kun oltiin keikuttu Seston (ruokakauppa) ovissa. - Äiti sanoi tänään, että ehkä sisko haki luottamusta vanhempiinsa, kun tolleen sanoi. Ja huoh.

   Nöyryytys minustakin väkivallassa on pahinta - mistä nähdään miten vähän siitä tiedän. Kipu se oikeasti pahinta on.

   - Itse hoidan ns. kurinpidon seuraamusten kautta: jos kiroilee bussissa, sammuuko telkkari? Ei! Eli jos ei saa huutaa: joutuuko kävelemään? Juu! - Jos karjuu kaupassa, kielletäänkö kylävisiitti? Ei! Jääkö ruuat ostamatta? Juu!

   Riittävän monta (usein 1 kpl) kokemuksia riittää taaperolle; tärkeintä on ettei vänää. Ei siis mitään "mähän sanoin että.." ja "nyt varmaan harmittaa kun..." vaan aito yritys ottaa tilanne sellaisena kuin lapsi sen valitsi: rauhallisen ja asiallisen varoituksen jälkeen nyt kävellään sitten ilman ruokaa kotiin. Ja virkeänä me jaksamme; kurjaa on kun itkettää pientä, mutta fakta on se ettei kaupassa riehuta eikä bussissa huudella.

   Tällä yksinkertaisella menetelmällä pärjää niin naperoitten kuin ehkä myös aikuisten kanssa - älä uhkaile tyhmillä asiattomuuksilla, vaan toimi.

   Poista
 8. Se tässä vielä, että kuri ja väkivalta eivät ole synonyymeja. Rajoja on oltava, sääntöjä myös. Teoilla on seurauksia. Nuo jutut on peruskasvatusta.

  VastaaPoista
 9. Muista pojista en tiedä, mutta minulla oli kiireitä... muuten osallistun mielelläni tähänkin aiheeseen, sillä kaksi lasta kasvattaneena ja kahtakymmentä muuten paimentaneena arvelen itseni yhtä asiantuntevaksi kuin muutkin.

  Silloin kun lapsemme olivat pieniä, niin neuvoja satoi joka suunnalta. Yleensä ne olivat vanhan kansan viisauksia tai sitten sen ajan uusinta tietoa. Molempiin osasimme onneksi suhtautua tavalla, joka jälkikäteen osoittautui parhaaksi: jos neuvo tuntuu järkevältä, kokeile sitä, jos se taas tuntuu älyttömältä, se sellainen todennäköisesti onkin.

  Lapsi ei paljoa tarvitse, ei ainakaan mitään ohjelmallista käyttäytymistä. Lapsi tarvitsee turvaa, lämpöä ja läsnäoloa.

  VastaaPoista
 10. Miksi otsikkona on muuten "Ihmisen tytär"? Kuvanko takia, sillä en huomannut siihen viitausta tekstistä. Vai onko se vastaisku jeesustelulle eli ihmisen pojalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapsa, kiva että kysyit otsikosta. Ei ollut jeesustelua, vaan hatunnosto Juicen "Ihmisen pojalle". Kts. Yö.

   Yhtä paljon tässä toivon tytärten olevan äitejään viisaampia. - Ehkä olin liian kärkäs, mutta loukata en ketään halunnut, päinvastoin.

   Poista
 11. Innostuin selaamaan tiheästi käsinkirjoitettua päiväkirjaa, jota olen pitänyt lapseni ensivuosista. Olen kirjannut tähän kirjaan tuntojani ja lapsen kehityksen seurailua. Aika vahvasti kirjasta heijastuvat omat ristiriitani, kun oli pakko viedä lapsi päiväkotiin "vieraan" hoitoon. Se oli minulle tuskaa!

  Mutta siis, huomaan unohtaneeni, että olihan lapsellani hankala uhmaikä, jolloin tarkastelin kirjassa pitkällisesti eritellen hänen vahvaa "oppositioasennettaan", ja ollessani myrskyn silmässä pidin sitä jopa hoitovastaisuutena - hän kieltäytyy hoidosta!

  Esimerkiksi hän kieltäytyi hieman alle kaksivuotiaana menemästä potalle, ellei sitä asetettu parvekkeelle, ja kun se sitten asetettiin sinne, ei suostunut nousemaan ylös.- Istuu vielä!!! Ja kun tarjottiin kunnon ateria, hän ei suostunut syömään, vaan tahtoi maitoa pullosta. Tämä kaikki mahtavan karjunnan säestyksellä. Koin tämän hoitovastaisuuden henkilökohtaisena loukkauksena.

  Vaan käytössä oli arsenaali hyväksi havaittuja metodeja, joten uhmasta selvittiin luovimalla, ilman kaaosta, lasta nöyryyttämättä.

  Kirjassa on paljon myös kaikkea hauskaa lapsen suusta putkahtanutta helmeä. Tässä yksi ja toinenkin kirjattu muisto kolmevuotiaan elämästä:

  "Kysyin N:ltä, onko hänen päivähoitajansa Ulla naimisissa ja onko hänellä lapsia.
  N: Mitä sää semmoisia kyselet. Ei kai sun mikään maailmantietäjä tarvi olla."

  "Äiti, tää kivi rakastaa mua. Sen täytyy päästä sisälle." (Iso pölyinen kivi tuotiin sisälle.)"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uhmaiät ovatkin kiintoisa juttu. Minulle ne tapauskohtaisesti olivat vähän vaikeita - mihin hävisi se Charin sylikisu, ja tilalle tuotiin huutava hirviö, jonka kanssa en luovimalla selvinnyt...

   Oma ratkaisuni oli metodinäytteleminen. Olinhan lukenut että uhma liittyy omien rajojen testaamiseen, ja rajattomuudesta seuraa vain turvattomuutta ja harmia. Ns. "oikeista" yhteenotoista lapsi muljahti esille kuin hyväntuulinen pieni saukko, kun taas minä oisin kaivannut kupin vahvistavaa kamomillateetä. Otinkin sitten Siiri Angerkosken asenteen: kädet puuskaan ja jylhällä äänellä, että jaahans, nuorimies, tällä pakkasella et ilman tumppuja pihalle lähde, se on jämpti niin.

   Lapsi mesosi aikansa, mutta puki ne kintaat; minä vältyin mielenkuohulta, ja hyvin nuo penskat nytkin pukevat yllensä kun pakkanen paukkuu.

   Ei sillä että myötäilevämmässä kasvatuksessa (jossa kasvatushommassa noin ylipäätään muuten kyllä huomaa kasvattavansa yleensä eniten itseään) vikaa olisi; minulla vain yleensä oli huusholli ja muitakin mukuloita, deadlineista puhumattakaan...

   Kiviä ei kukaan halunnut tuoda sisälle; vaan vanha intiaanitarina tulee tuosta mieleen: eräs heimo piti joitain kiviä elävinä. Ja kun innokas länsimaalainen historioitsija yritti tarkentaa, että mitä kiviä, ja mistä sen tietää, shamaani murahti vähän säälivästi, että mistäs sen tosiaankaan tietää; paras kohdella kaikkia kuin eläviä.

   Tyttäresi saattoi siis hyvinkin olla oikeassa! :) Ja hyvä että päästit rakkaansa kodin suojiin; voin vain kuvitella mitä tuskaa lapsi olisi kiellosta kokenut. Kivestä puhumattakaan (vaikka se oli varmaan jo kieltoihin karaistunut, näillä ankarilla aroilla, mutta silti. Aina se torjunta kirpaisee).

   Huomenta, muuten, Iines! :) Valvoin yöllä myöhään leffan parissa; nyt on taas puuhapäivää tiedossa. Vilijonkka-muki on melkein tyhjä, ja sitten pitää rientää... Jatketaan taas! :)

   Poista
  2. Jatketaan aiheesta, Char. Anteeksi, että toin sivurönsyn keskusteluun alla! Se vain oli niin herkullinen ajankohtaisuudessaan! Ja voihan sitäkin lähestyä kasvatuksesta käsin..

   Poista
  3. Iines, älä nyt rönsyjä pahostele! Näinhän ne keskustelut etenevät; yksi asia johtaa, tai jotain ajankohtaista, aihetta liippaavaa tapahtuu...

   Poista
 12. Nyt en malta olla liittämättä rönsyä tähän keskusteluun. Toimikoon aasinsiltana vaikkapa toteamus, että tämän siitä saa, jos lapset kasvatetaan rajoitta. Kotikasvatuksella on väliä.

  Miten naisihmiset voivat kakata tahallaan housuihinsa bussissa, vieläpä sivistyneet naiset?

  VastaaPoista
 13. Juopot paskovat housuihinsa säännönmukaisesti siitä viis, millainen oli kotikasvatus! ;)

  Oletettavaa on, että tytöt ovat hyvän - jos ei suorastaan porvarillisen - kotikasvatuksen saaneita ja tuolla tempauksella he "repäisevät".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskallan epäillä porvarillista kotikasvatusta, joskaan en pidä sitäkään mahdottomana. Minusta tähän profiloituu mieluummin curling-kasvatus. Kaikki mitä lapsi tekee, on upeaa, eikä esteitä saatika vastuita ole!

   Jos nyt sieltä taustaa hakee.

   Poista
 14. Muistui mieleen yksi luokkakaverini, joka kasvoi hyvin harmonisessa etten sanoisi jopa tylsässä kodissa.

  Jossakin vaiheessa häntä ilmeisesti alkoi niin tasainen meno kyrsiä ja hän hankkiutui koulukotiin.

  Sittemmin hänellä on kyllä mennyt ihan hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkohan tuossa kuitenkin ollut luurankoja kaapissa. Kaikkea ei ehkä ystävillekään kerrota.

   Ja kysymys: pääseekö koulukoteihin kuka vaan? Eikö paikoista ole pulaa ja niitä varata tarvitseville?

   Poista
  2. Vanhaan hyvään aikaan koulukoteihin oli vähemmän tunkua.

   Totta puhuen tytöllä oli varmaan aika tukahduttavat olot kotonaan hyvää tarkoittavien vanhempiensa kanssa.

   Ainoa lapsi ja äiti, jolla oli liikaa aikaa jne.

   Poista
  3. Mutta Kuunkuiske, koulukodithan ovat aina olleet valtion ylläpitämiä sijaishoitolaitoksia, jonne ei mennä kuin hotelliin, jos äiti hyysää ainokaistaan liiaksi ja tarkoittaa hyvää. Kyseessä on valtion suuri taloudellinen satsaus nuoreen tai lapseen.

   Tähän huostaanottoon ja sijoittamiseen täytyy olla siis painavat syyt.

   Poista
 15. Lapsista en osaa mitään sanoa, en viitsinyt sitä lihakeittoreseptiäkään tähän laittaa.

  Tässä linkki tuohon alkuperäiseen Ylioppilaslehden loistavaan artikkeliin.

  Vihdoin lehti on saanut päätoimittajan, joka tietää miten saada huomiota.

  Aivan tuollaiseen osallistuvaan journalismiin eivät aiemmat päätoimittajat ole kyenneet, mutta lainkaan en epäile, etteivätkö 60-80-luvuilla olisi useinkin paskat housuissaan kulkeneet. Saarikoski ainakin teki usein Saskat.

  Vanhemmista päätoimittajista ei ole paljoa tietoja, Kekkosesta ja muista. En kuitenkaan usko, että olisivat sen jos silloin tehneet.

  Hienoa olisi ollut, jos Yleisradion legendaarinen Jussi Himanka olisi aikanaan raportoinnut: "Täällä Jussi Himanka, takanani näette Valkoisen talon." - Ja sitten asiaan... - Moskovan kirjeenvaihtajillehan tuo journalismin laji ei ollut lainkaan vierasta.

  Ylioppilaslehden artikkelissa ehkä sittenkin parasta olivat lukijakommentit. Nimimerkki Akateeminen nainen tuntui paskoneen housuihinsa, kun oli artikkelin lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain syystä linkki ei toimi, tuolla juttu kuitenkin on.

   http://ylioppilaslehti.fi/2013/02/yl-raportti-paskoimme-housuun-bussissa-turkuun/

   Poista
  2. Tässä nyt oli nykyisen yhteiskuntakritiikin terävin kärki, kirjoitti joku siellä. Juttuun pääsee myös tuosta kommentissani olevasta Ilta-Sanomien jutun perässä olevasta linkistä.

   Mikä lie ollut tuon yhteiskuntakritiikin koko missio ja visio?

   Poista
  3. Jos ihan totta puhutaan, niin se oli yhteiskuntakritiikin terävin kärki.

   Poista
  4. Vaan miten eivät ylioppilasihmiset osaa ilmaista itseään ja valottaa, miksi tuo tempaus.

   Muistaakohan kukaan muuten minun ja Mallun tempausta? Me paskoimme lapsena erään naapuritalon ulkohyyskän lattialle ja koetimme sihdata seinillekin. Ei meillä kai mitään motiivia ollut.

   Muistan saaneeni vadelmapensaan oksista pyllylleni. Äitini nimittäni joutui yksin pesemään sen hyyskän.

   Poista
  5. Toisaalta ymmärrän äitiäsi. Tässä oli kysymys ärsyttämisen pitkästä perinteestä, tapa sopi täydellisesti tähän läpikokoomuslaiseen pyrkyreiden yhteiskuntaan.

   Poista
  6. Lapsuudessani selkäsaunoja annettiin melko yleisesti, tai enemmän niillä kyllä uhattiin. Muistan itse kaksi kertaa, jolloin olin tosiaan tehnyt tuhmia, vahinkoa. Toinen kerta oli se, kun pistelin suksensauvalla pyykkinarulla heiluneisiin jäätyneisiin pyjamiin reikiä. Olin alle kouluikäinen. Isästä ei ollut piiskaajaksi hellän luonnon vuoksi, eikä äitkään juuri pahempi ollut, kunhan vähän ripsutteli opiksi ja ojennukseksi.

   Mutta nuo toimittajat olisivat voineet paskoa mieluummin vaikka eduskuntatalon lehterillä. En ymmärrä, millä tavoin maailma tästä paranee ja kokoomus herää.

   Poista
  7. Niin, sitä vain ihmettelen, että mikä siinä oikein ärsyttää, kun kyse on sentään maailman luonnollisimmasta toimituksessa, ulostuksesta.

   Poista
  8. Riku, Riku, tytöt väänsivät pökäleet, vaikkei heillä ollut pakottavaa ulostamisen tarvetta. Teko ei ollut äkillinen päähänpisto, vaan suunniteltu paskaprovokaatio, jossa bussin penkit värjäytyivät ja saivat lähtemättömän tuoksuefektin. Siihen on sitten kiva seuraavan istahtaa.

   Olisivat mieluummin opetelleet piereskelemään Porilaisten marssin ja vieneet musiikkiproduktionsa sinne eduskunnan kuultavaksi.

   Poista
  9. Tuli muuten mieleen, että tänään juhlitaan niitä Runebergin torttuja! - Fredrika ne oikeasti teki, oli saanut jostain mallia.

   Poista
  10. Lippu on liehunut komeasti lumipyryssä. Tortut ovat ihania, joka vuosi pitää maistaa. Nytkin olen syönyt kaksi. Tosin jo kuukausi sitten. Tortun tulee olla kostea, ja siinä on sen juju.

   Poista
  11. Kun olis jaksanut paistaa torttuja...
   Jos sitten viikonloppuna. Löysin pari vuotta sitten hyvän reseptin ja olen syönyt torttuja enemmän kuin aikoinaan Suomessa!

   Poista
  12. Mikähän siinä onkin, että jokainen sukupolvi keksii aina kakan uudestaan. Ja seksin. Ja sitten odotetaan vanhempien päivittelyä; oi aikoja, oi tapoja-tyylisiä semmoisia. Huoh.

   Sari, toivottavasti ehdit leipomaan viikonloppuna; kotonatehdyt Runebergintortut ovat ihania! - Ja kun lapsista puhutaan: meillä näiitä perinnepäiviä opittiin nimenomaan herkuttelun kautta. Siinä pöydän ääressä oli oiva tilaisuus valottaa taustoja. Ja yleinen kiinnostus kulttuuriin ja omiin juuriin syntyi itsestään.

   Eräässäkin perheessä vanhemmat olivat häkeltyneitä kun 2- ja 3-vuotiaat muksut bongasivat auton takapenkiltä kaikki kaupungin tunnetuimmat patsaat. Ja vaikka perheen kuopus marisikin murkkuna asiaankuuluvan tympääntyneenä kun marssitin häntä ja esikoista uuden kotikaupunkini merkkipaikoissa, kuten kirkoissa, hän sittemmin pääsi opiskelemaan haluamaansa arkkitehtuurin alaa. - Ja kun ennen vaativia pääsykokeita tavattiin, hän posket punoittaen kertoi, kuinka valmistavalla kurssilla juuri yhtäkin tällaista käyntikohdettamme opiskeltiin, ja kuinka hän muistaa "kuinka silloin nuorena käytiin siellä", ja kuinka vaikuttava se oli ollut. :)

   Totta kai hyrisin tyytyväisyydestä, ja olin onneni kukkuloilla kun lapsi tosiaan pääsi sisään!!! Syöminen ja kulttuuri kannattavat aina! :)

   Poista
 16. Minua tuo tempaus ei naurattanut enkä jaksa sitä paheksuakaan. Hohhoijaa. Nutturani ei värähdä.

  Tytöillä taisi olla tylsää ja saivat "kuningasidean" päivänsä piristykseksi.

  VastaaPoista
 17. Nuttura ei värähdä, vaan on kiintoisaa pohtia uudenlaisen yhteiskuntakritiikin syvintä olemusta, Kuunkuiske. Asiasta voi puhua kiihkotta.

  Vaan miksi julkisessa kulkuvälineessä, joita kannattaisi mieluummin kukittaa?

  VastaaPoista
 18. Suurta journalismia! Aikojen alusta ihmistä kalvaneet kysymykset saavat vihdoinkin vastauksen!
  Siis kysymys, johon löysin vastauksen on seuraava: onko mitään typerämpää kuin ylioppilas?
  On, ylioppilaslehteen kirjoittava ylioppilas!

  Herää tässä muitakin kysymyksiä:

  Onko seuraavan jutun nimi "paskoimme housuun luennolla" vai "paskoimme housuun metrossa"?
  Jutusta ei käy ilmi onko kyseessä sarja opiskelijan elämästä vai katsaus kulkuvälineissä paskomiseen.
  En odota jatkoa.

  VastaaPoista
 19. Olipa hyvä, että Char valaisi nukkuvan vitun olemusta. Itselläni tuli aiheesta aivan väärä kuva, kun näin tuon kirjan nimen ensi kerran.
  Kuvittelin, nimittäin, että kirja kertoo työteliäästä ilotytöstä, joka iltaisin, ryhdyttyään lukemaan Proustia, leikkisästi komentaa "nyt vittu nukkumaan."
  Jotenkin tuntui vieraalta ajatus, että äiti sanoisi pikku pilteilleen illalla, että nyt vittu nukkumaan. Sitten hiipi mieleeni muistikuva vuosien takaa, kovin monien vuosien takaa, kun laitoin kolmea silloista pilttiäni nukkumaan ja heillä olisi ollut muuta tekemistä. Karjaisin lopulta, että "nyt saatana nukkumaan ja heti!" joka lausuma tehosikin silloin.
  Seuraavana iltana, mennessäni lastenhuoneeseen iltasatua lukemaan, minua tervehti kolmiääninen laulu: "Saatana nukku-maaaaàn, saatana nukku-maaàn" kirjoitustyyli tässä yrittää matkia sitä lällättävää laulua, joka pikku sängyistä kohosi.
  Eikä siinä kyllin. Muutaman päivän kuluttua poikkesi jumalinen isoäiti kylään. Kun tuli lasten nukkumaanmenoaika hän ilmoitti lukevansa lapsille iltarukouksen. Sen päätteeksi hän sai nauttia lasten "saatana nukkumaan"-laulusta. Mummon katse oli näkemisen arvoinen hänen palatessaan olohuoneeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolehmainen; mielleyhtymästäsi voimme vain huomata välimerkkien tärkeyden kirjoitetussa tekstissä. Kuten opekin aina muisti muistuttaa. :)

   Voimasanojen käyttö ei minulta onnistu; olen hoitanut lapsia pienen ikäni, ja silloin minun nuoruudessani ne eivät vielä olleet keskustelun täytesanoja, kuten nyt. Loogista oli etten koskaan alkanut kiroilla; tajusin hyvin nuorena ettei lasten kanssa voi puhua eri tavalla kuin yleensä, ainakaan stressitilanteissa. Eli parempi kun pidin kielen puhtaana. - Jotain piti sanoa kun harmitti; silloisesta Peter Pan-suosikkinäytelmästä opimme kaikki sanomaan voi pytty. Ja itse jostain syystä käytin myös "voi siili"-manausta. Outoa, mutta toimivaa; manauksen syvin olemus välittyi siitä, ja lapset mulkoilivat minua asiaankuuluvan paheksuvasti ja moittivat, jos sen henkeni alla lausuin. "Char, sä sanoit siili".

   Re pilttilaumasi nukkumaveisuu: erävoitto sinulle, mutta peli penskoille! :) Näin se aina menee; maltinmenetyksen heikkouden osoituksena nuo herran lahjat (meidän naisten tapauksessa kirjaimellisestikin :D) haistavat kuin peto veren, ja sitten se onkin yleensä menoa eikä nokitusta...

   Isoäidin ilme toi edes vähän palssamia haavoille! :)

   Poista
 20. Kauan aikaa sitten kuuluvat nobel-kirjailija Sillanpään joulupakinat olleen kovin suosittuja.

  Lapsetkin huusivat: "Tulkaa kuunteleen, te Tillanpää on joulutaatana!"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riku, taannoinen vissyvesi-kertomuksesi on vieläkin muistissa.... Ja liittyy nytkin tuoreesti kirjan otsikkoon. Ainakin jos sen ymmärtää kolehmalaisittain väärin. :)

   P.S. Itse olen aina puhunut kuplavedestä, mikä ensisilmäyksellä näyttäisi liittyvän tapaani väännellä sanoja ja keksiä itse uusia, mutta onkin ehkä osoitus harvinaisen tarkasta naisen vaistosta.

   Poista
 21. Kirjan lukeneena en ihan äkkiä ymmärrä miten se ja tämän kirjoituksen aihe (eli lapsiin kohdistuva väkivalta) liittyvät toisiinsa mitenkään? Ensin hutkitaan ja sitten vasta tutkitaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tiina, ei liity kirja tähän juurikaan mitenkään, muuta kuin mielleyhtymän kautta. Kuulin siitä yhdeltä siskolta, toinen luki Hesarin arvostelun ääneen puhelimessa, ja loppu meni sitten siinä kun pohdin vanhempien väsymyksen ja väkivallan suhdetta. - Kirja-arvostelua en siis tarkoittanut kirjoittaa.

   Olen varmaan vanhanaikainen, mutta odotan että kirjasta tehdään leffa ennenkuin arvostelen sen. ;) :)

   Poista

 22. Kirja liittyy vain löyhästi aiheeseen, mutta antoi kai alkusysäyksen kirjoitukselle.
  Itse en ajatellut tätä juttua ollenkaan tuon kirjan kautta, mutta nyt uudestaan blogikirjoituksen luettuani siitä tosiaankin voisi saada aika kieron käsityksen kirjan sisällöstä.


  On tietysti väärin kirjaa kohtaan, jos se liitetään väkivaltaan.

  VastaaPoista
 23. Esittelyn mukaan kirja on "pöksyt kastelevan humoristinen" ja amerikkalainen bestseller. Se ei siis ole vakavasti otettava kasvatusalan kirja, vaan ilmeisesti vitsikokoelma, jossa nauretaan epäjohdonmukaisesti lapsiaan kasvattavien vanhempien epäonnistuneita tilanteita. Kirjan perusasetelma ei tunnu kovin syvälliseltä. Voin erehtyäkin, mutta tuo bestselleriys ja kirjan luonnehdinta viittaa tyypilliseen amerikkalaiseen pintaraapaisuun.

  Väkivalta ja sen pohdiskelu lie siis kirjasta kaukana, mutta tämän jutun kirjoittaja mainitsikin sen jo etukäteen.

  VastaaPoista
 24. Niin, siis kirja on väännelmä niistä tuutulauluist, joita vanhemmat jankkaavat lapsilleen saadakseen heidät nukkumaan, sekä kertomuksia kirjoittajan (ja hänen tuttujensa) lasten keinoista välttää nukkuminen. Se ei siis yritäkään olla mikään kasvatusteos, vaan lähinnä vanhempien huviksi kirjoitettu opus lapsista jotka ei nuku. Lastenkuvalorukirja aikuisille

  VastaaPoista
 25. Ok, koetin jo varata sitä kirjastosta, mutta koko teosta ei löytynyt listalta, ei edes yhteistyökuntien kaukolainalistoilta. kirja on varmaan sinänsä hauskaa luettavaa, joka ilkkuu sopivasti hyvin tutulle ja arkipäiväiselle asialle.

  VastaaPoista
 26. Kirjan lukee viidessä minuutissa. Ihan hauska, sellainen fb vitsistä alkanut helppo nakki.
  Hymähdyttää ketä tahansa lasten nukkumisen kanssa taistelevaa vanhempaa, mutta toimii myös ihan hyvin jutun alkujuurena, vaikkei sitä olisi kukaan lukenutkaan.
  Otsake kertoo kaiken.

  VastaaPoista
 27. Go the fuck to sleep

  Samuel L. Jackson lukee alkuperäisen kirjan tuubissa.

  VastaaPoista
 28. Kirjan nimi toimii vallan mainiosti Char´n jutun käynnistäjänä. Kirjojen nimet muutenkin ovat vain jonkinlaisia mainoslauseita, tuostakin todistui, ettei sisältö ole otsikosta pääteltävää.

  Kirjat tulisi mielestäni nimetä samojen otsikoiden alle, tekijän nimestä ne sitten erottaisi toisistaan.

  Näitä kirjojen nimiä voisivat olla esimerkiksi:

  1. Kirjailija on viisas
  2. Kirjailija on erittäin viisas ja tunteva ihminen
  3. Kirjailijallakin on tunteet
  4. Kirjailija tietää kaiken
  5. Kirjailijan hassutuksia
  6. Kirjailijan totisia hassutuksia
  7. Kirjailija on kiva
  8. Näin se kuulkaas oikeesti on
  9. Kuulkaas lapset, kun viisas kirjailija opettaa teitä pedagogisesti oikeaoppisesti

  Luettelo ei tietysti ole kattava, mutta 90 prosenttia noiden alle saisi heti oitis.
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös blogikommentit voisi jakaa noiden otsakkeiden alle. Paitsi joidenkin nimeltämainitsemattomien kommentit voisi kaikki laittaa alle otsakkeen:
   kirjoittaja on läpeensä kyyninen

   Poista
  2. Toivottavasti en joudu joukkoon, kyynikosta minut erottaa se, että elämää pidän suuressa arvossa. Jokaisella ihmisellä pitää olla oikeus elää, vaikkei tämä aina niin hääviä olisikaan.

   Poista
  3. Eipä tuohon ole lisäämistä.

   Poista
 29. Vanhat lasten- ja nuortenkirjat ovat ihan kauheita, niinkuin se Huckleberry Finnin seikkailut! - Siinä sanotaan SE sana monta kertaa ja siinä on paljon kaikenlaisia kauheuksia ja hurjuuksia!

  Jeppe ja naapurinrouva oli lapsuudessani ihan kauhea, siinä koiraparka kärsi naapurin oopperalaulajarouvan muka kiljunnasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Twainin kirjoja onkin haluttu sensuroida sen N-sanan vuoksi. Ihan oikeasti amerikkalaiset on poliittisesti nin korrekteja, että sensuroivat menneisyyttäkin, jos se ei tunnu oikealta. Sehän olisi siis fasismia, ellei amerikka olisi demokratia.
   Ei maailman suurin kuitenkaan. Se kunnia kuuluu Intialle.

   Poista
  2. Hucleberry ei itse asiassa ole "pelkkä" lastenkirja, minulle se on yksi suurimmista romaaneista.

   Tom Sawyerin seikkailut oli vielä enemmän lastenkirja, viisauksia sekin sisältää ihan aikuisille asti.

   Poista
  3. Totta. Twain oli ensisijaisesti journalisti, ja vielä sellainen jolla oli ajatuksia. Jos kirja tuntuu tuoreelta yli sata vuotta ilmestymisen jälkeen (ja vielä jaksaa kohauttaakin; ottaisivat kakkahousut oppia) on se ihta klassikko. Lastenkirja tahi ei.

   Poista
 30. Saska Saarikoski sanoo mielestäni kaikki olennaisen tuosta kakkahousjen tempauksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kakkahousujen tempaus oli säälittävä.
   Olisivat nyt vähän kauemmin jaksaneet miettiä miten kohauttaa. Ei sananvapaus tarkoita sitä että on pakko kirjoittaa huonoja juttuja, vaikka niillä ehkä olisikin jollekin kohuarvoa.

   Poista
  2. Sanoja on maailmassa jo liikaa, nekään eivät vie minnekään.

   Poista
  3. Sitä paitsi, uskon, että kyseessä oli puhdas(?) fiktiotuote.

   Poista
  4. Siinäpähän etsivät epätoivoisesti sitälinjuria, jossa niiden kakkaläiskien pitäisi istuimia koristaa.

   Jos lapsi ulostaa vaippaan, sen kyllä haistaa aika pian. Jos kaksi aikuista ulostaa bussissa, sen olisi ainakin teoriassa pitänyt haista aika voimakkaasti suhteellisen pian, ja herättää epäilystä.

   Joten olen kyllä minäkin fiktiivisyyden kannalla. Vaikka kyllähän ne jotkut nauttivat julkisesta ulostamisesta, perversioita on niin monia.

   Poista
  5. Iines, Olen Ullan kanssa tääysin samaa mieltä!
   Ehkä juttu kuvaa nykynuorison taantumista...tai sitten ehkä ei kuvaakaan yhtään mitään.

   Poista
  6. Appelsiinista on tullut melko popylääri, kun kirjoittaa melko popyläärejä juttuja.

   Niinkin sen voi valita ja sellaisesta on henkilökohtaista etua.

   Poista
  7. Perkele, voi jeesuksen munat, etten paremmin sano! - Hannu Salama pitää saada uudelleen tuomiolle ja hirttää!

   Poista
  8. Joskus popylääri on se paras näkökulma. Ei aina.

   Poista
  9. Hannu Salama? Äläs nyt tuo Salamaa samaan lauseeseen kuin nämä kakkikset! Ei voi verrata Juhannustanssien kielenkäyttöä, joka on elävästä elämästä, ja tätä vailla funktiota olevaa julkisuuteen kiidätettyä kakkaamisoperaatiota.

   Poista
  10. Voi se tietysti olla. Me olemme sellaisia vanhoja tapoihimme ja ajatuksiimme piintyneitä ihmisiä. Vähän kuin sen junttilan tuvan seinässä.

   Aika hauskaa se silti on, että meillä porvareilla - älkää sanoko vastaan - ei ole muuta ajateltavaa, kuin paska-attentaatti, joka loukkasi syvästi tunteitamme ja ikiaikaisia perinteitä.

   Poista
  11. No jos te kuitenkin olette lukeneet sen Salaman kirjan, niin ei se kovin hääviltä minusta tuntunut.

   Oli sillä silti oikeus se kirjoittaa.

   Poista
  12. Vai oliko se Minä, Olli ja Orvokki, jonka kielenkäyttöä suomittiin, en muista. Luettu on kuitenkin, enkä ylipäätään päässyt itse mukaan Salama-hypetykseen muinoin, ei koskettanut tällaista naiseläjää mitenkään hänen teoksensa. Yksikään hahmo ei jäänyt mieleeni pidemmäksi aikaa.

   Poista
  13. "Minä, Olli ja Orvokki" on yks hianoimpia kirjoja mitä Suomessa on kirjoitettu. Siis mun miälestä. Ja siihen mun mieleen kuuluu se että: ymmärrän Salaman murteen/kielenkäytön tasot 100%sti, sen ajan ja historian, poliittiset mielipiteet, Tampereen, ja saman sisäisen palon... etc.

   Toisaalta, jos on kiinnostunut toisista asioista, ja on vaikkapa Piikkiöstä/Paimiosta kotoisin, Hannu Salama saattaa jäädä vieraaksi. Samoin kun Jaan Kross... jos tuntee Eestin historian itselleen vieraaksi. Krossin kirjat ovat monimerkityksellisiä, eivät pelkkiä allegoreja; hän ei etsi syyllistä rangaistaakseen häntä vaan siksi, että tuo ihminen itse tajuaisi oman syyllisyytensä. (Hitsi, tuon virkkeen mä keksin äsken itse! Musta se on... tai sama mitä se on, mutta se ilmeisesti pitää paikkansa!) Nyt, jos joku kysyisi minulta mitä suosittelisin hänen ensimmäiseksi lukevan Krossilta, sanoisin, että "Rakkaat kanssavaeltajat". Ellei äijä tässä (fakta et fakta) omaelämäkerrassaan säväytä, miksi jatkaa häneen tutustumistaan? (Maailma on täynnä kirjailijoita joihin ei ehdi tutustua.)

   Poista
  14. Hitsi, mä voisin kirjoittaa Einesbaariin Jaan Krossista jotain...? (Ei se mulle lähin kirjailija ole, mutta juur sen takia. Ei ole liian lähellä.)

   Poista
  15. Kirjoita, mikis! Minulla on kyllä vielä Alastalon kakkososa kesken. Mutta kirjastonhoitaja ei ole ainakaan vielä hermostunut minuun, vaan sanoo, että taidan koettaa sitä Alastalo-paitaa tosissani. Hm.

   Jos tosissasi olet, ilmoita kirjan nimi, jotta halukkaat voivat aloittaa luku-urakan. Oi, olisitpa tosissasi. Minä olen itse ehtynyt Einesbaarin juttujen kirjoittamisessa. Luen kyllä paljon, mutta mikään ei kauheasti kosketa, uusista kirjoista.

   Poista
 31. "Joka kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee." Tämä viisaus pitänee edelleen paikkansa.

  Nykyään ruumillinen kuritus nähdään lain rikkomisena, on sitä. Ei edes opettajilla ole työssään oikeutta kajota riiviöihin, jotka jatkuvasti häiritsevät kaikkien opiskelua, haistattavat ja käyvät käsiksi opettajiinkin.

  Kurinpito ja pahoinpitely ovat kaksi eri asiaa. Ehkä totaalinen kielto antaa fyysistä kuritusta on tarkoitettu estämään ylilyöntejä. (Juopunut isä hakkaamassa remmillä lastaan, tai äiti veivaamassa lasta hiuksista kunnes lapsen päässä on kalju kohta.)
  Lapsuudessani vanhempien oikeutta antaa vitsaa tai tukkapöllyä, ellei sana tehonnut, ei kyseenalaistettu. En usko, että pieni tukistaminen nykypäivänäkään tekisi pahaa tarvittaessa. Tai ripsaus vitsalla. Oma isäni käytti sitä harvoin, mutta aina hyvästä syystä. Tarkoitus oli lapsen parhaaksi. Itselleni riitti yksi kerta. Ei se kipu, mutta se häpeä. Tiesin sen ansainneeni. Paha vain, että kurittaminen sattui isään yhtä paljon kuin kuritettaviin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko että ihan oikeasti tukistaminen tai ripsaus on tarpeen.
   Tuo lause "aina hyvästä syystä" on kuvaava.Oliko tekosi todella niin paha, että ansaitsit muistaa sen loppuelämäsi häpeänä?
   Ruumiillinen kuritus, ankarakin, on aina ollut lapsen parhaaksi. Vanhemmat ovat uskoneet, että on oikein lyödä lasta, ja ovat usein itkeneet ja lyöneet.
   Itse uskon että se on harha. En ole vielä nähnyt ruumiillisen kurituksen olleen se ratkaiseva tekijä ihmisten tavoille opetettaessa.

   Siinä olen samaa mieltä kanssasi, että lapsiin pitäisi voida koskea, estää heitä tekemästä pahaa toisillen tai itselleen ilman että joutuu syytteeseen pahoinpitelystä.


   Poista
  2. Minustakaan lapseen kajoaminen ei ole koskaan perusteltua, sillä eivät aikuiset saa toisiaankaan tukistaa tai lyödä - se katsotaan pahoinpitelyksi, joka on juridisesti rangaistavaa. Miksi näin ei olisi lapsen kohdalla, ja nimenomaan lapsen?

   Opettajille on nyt tulossa oikeus tarkistaa oppilaan laukku, jos on vakavaa aihetta epäillä, että laukussa on jokin vaarallinen tai kielletty esine. Täytyyhän opettajalla olla oikeus puolustaa muita lapsia ottamalla se esine talteen. En ymmärrä ollenkaan, että joku aikuinen lehdessä valittaa nyt sitä, että oppilaiden oikeuksia tässä heikennetään. Kovin on ymmärtämätön ja lyhytnäköinen aikuinen.

   Poista
  3. Delilah, ymmärrän kyllä mistä puhut, ja mitä tarkoitat. Lapsiin kohdistuvan väkivallan totaalikieltäminen on minusta silti ainoa perusteltu toimintatapa. - Vrt. lähestymiskielto. Se myönnetään suhteellisen kevyin näyttöperustein, koska siitä ei ole kieltoa koskevalle haittaa, jos tämä ei ole aikonutkaan lähetyä uhriaan. Rikosrekisterimerkintää ei tule. Ja jos taas on aikonut lähestyä: kielto on tarpeen (joskin yhtä hatarasti toimiva kuin lasten pahoinpitelyn kieltävä laki).

   Muistelen, että lapsi olisi tehnyt rikosilmotuksen tukistaneesta äidistä tässä taannoin, mutta millään hakusanoilla en juttua löytänyt. Taisi olla ankka-tyyppinen lööppitapaus.

   Poista
  4. Sari, minä kyllä olen tarvittaessa pidellyt lasta aloillaan. Rajojen asettamiseksi, selvittääkseni uhmaikäiselle taaperolle että äänen volyymi tai kapinamieliala ei ratkaise sitä, kuka päättää. Tiedän, että se olen minä; taaperon tahto on aikuisen taskussa, sanoo vanha kansa.

   Lapsilla on siinä omnipotentissa vaiheessa käsitys täydellisestä itsevaltiudesta, mikä on 3-vuotiaalle loppupeleissä tosi pelottavaa ja turvattomuutta herättävää. Siis kun ei ylety edes jääkaappiin, ja on yhtä'äkkiä se, joka päättää perheessä?!?

   Ei minun vahtivuorollani. Ja tärkeintähän on siis se, että aikuisena haluaa luoda lapselle nimenomaan turvallisen sylin, jossa rimpuilla; ei latistaa hengen paloa tai itseluottamusta, vaan todeta faktat yhdessä. Aikuisena minulla on vetovastuu, ja sinä saat rauhassa olla pieni ihminen. Mielipiteesi on tärkeä, ja sitä kuunnellaan, mutta päätökset teen minä.

   Noin karkeistettuna. Väitän, ettei tuossa pelissä traumatisoidu kukaan. - Hoitajana eniten minä; illalla kotona olisi halunnut natihalia lisää, ja lukea ylimääräisen iltasadun, noin puolihuomaamatta... Että varmasti olisi pienelle jäänyt loppupeleissä hyvä tunne siitäkin päivästä. Ja ettei rakkaus rajoja koetellessa katoa.

   Täytyi sitten vaan luottaa vanhempiin, noihin hupsuihin mutta hyväntahtoisiin amatööreihin. :D:D:D - Äskeinen oli siis vitsi. :)

   Poista
 32. Kun jälleen kerran tuli esille tuo kyynisyys, en malta olla siihen takertumatta.

  Nykypäivän merkityksissä sana edustaa pelkkää kielteisyyttä. Etenkin kaiken maailman konsultit käyttävät sanaa, väittääkseen, että kauppaamansa ajatukset olisvat muuta kuin ylioppilaslehden päätoimittajan haisukkeita.

  Tuollainen ei kuitenkaan ole minun käsitykseni sanasta, vaan enemmän se liippaa antiikin kyynikoita.

  "Kyynisyys korostaa yksilön täydellistä vastuuta moraalisena yksikkönä, ja toisekseen tahdon vapautta ja itsevaltiutta."

  Ei tuo täydellisesti osu, osin kuitenkin.

  Aika koomisia ovat vanhan ajan radikaalit, vanhan valtaajat ja muut. Ovat tänä päivänä oikeistolaisempia kuin juuri kukaan kehtaa olla, silti erilaisilla heikompiosaisten listoilla vakuuttelevat lähinnä muille, että "olen vielä elossa, mulla on oikeen ratikaalit ja hyvää tarkoittavat ajatukset!"

  Eiköhän suosiolla jätetä nämä nuoremmille, me porvarit.  Sen verran ilkeä haluan olla, että kerron lukevani "Töölöntorin reunalta"-blogia vain saadakseni elämääni naurua ja iloa. Aika hauskoja noiden kalkkeutuneiden jutut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyynisyydessä on ehdottomasti hyvää, koska siinä asioihin suhtaudutaan kriittisesti, niitä ei nähdä sokeasti. Olen kirjoittanut tästä blogiini kirjoituksen, mutta en äkkihaulla löytänyt sitä.

   Jos pitäisi valita, lukisin mieluummin asiasta (yltiö)kyynisen kuin (yltiö)postiivisen selostuksen. Oma mieli toimisi paremmin kyynistä lukiessa, kirjoitus olisi uskottavampi, koska kyynisyys on kannanotto, näkemys, positiivisuus taas on peittämistä, jos kumpaakin vähän kärjistää.

   Poista
  2. http://ikkuna.blogspot.fi/2006/11/oletko-kyynikko.html

   Poista
  3. Sieltä se löytyi kuin apteekin hyllyltä. Mielenkiintoinen bloggaus, kommentit myös. Kyynikkotestiä ei enää linkin takana ollut.

   Onko ihmiskunnalla mitään toivoa? - Ei. Hyvä on, olen kyynikko.

   Poista
  4. Anonyymi tuntee blogini paremmin kuin minä itse.

   Kommentit tuossa jutussa olivat hienoja. Se oli sitä aikaa, kun Rauno kommentoi vielä muihinkin blogeihin kuin Takkirautaan. Toivottavasti hän nyt toipuu ja alkaa taas kirjoittaa juttujaan. Rauno on iso persoona.

   Harmi, että kyynikkotesti on kadonnut.

   Poista
  5. Joku sarikin siellä oli räyhäämässä.
   Tästä tulee kyllä sellainen olo, että
   a. olen ikuinen jankkaaja
   b. olen ollut täällä vieraana iän kaiken

   Poista
  6. Rauno Rasanen on Hiano Henkilo. Itseasiassa, jos mennään toiseen asiaan, niin hänen (anteeksi)... Hänen kauttaan minäkin (Nurjin Palvelijanne) oon saanut teihin muihin ja Mummo Muuhun myös tutustua. Rauno Räihä (ystävien kesken varmaankin "Räyskä"?) oli toinen blogi johon Panu Häglundin jälkeen eksyin. Enkä ollut siitä yhtään pahoillani. - Joskus kyllä, täytyy myöntää, ihmetteli kun... siis kun "Räyskä" ei saanut tarvitsemaansa älyllistä vastakaikua (kalatkin tarvitsevat happea) vastaaninttäjiltään, niin hän alkoi KAUHEESTI riidellä itsensä kanssa. (Toisaalta, niinhän minä itsekin teen, tietysti omissa puitteissani. Mitäs tämmöistä käyttäytymistä ihmettelee, höH?) - Arvostan "Rauskia" enemmän kuin ymmärränkään. Ja nimimerkki a-kh on terävä kommentoija kans, tiedän että toimii hän muualla edelleen, toimi hän ei tääl' ollenkaan! (Joka on meidän muiden harmimme.)

   Poista
 33. Unten mailla tarhan lapset kaikki tyynni.

  ammakonkaan hyppy lennä.

  Et helvetti soikoon mene enää vessaan.

  Tutumaan voit vittu mennä. 


  Vaikka Tiina ei halunnutkaan nähdä Charin kirjoituksen ja k.o. kirjan väkivaltayhteyttä, niin sehän on mitä ilmeisin. Koko kirjahan perustuu vanhempien kasvatuksessa kokemiin "pimeisiin puoliin". Kirjan teksteistä huokuu tilanteiden yllä leijuva vakivallan uhka, pidätelty agressiivisuus.

  Samaisessa lehdessä mistä oli napattu jornalistinen julkisuushippu oli myös laaja Noora Ellosen kyselututkimuksen referaatti "Tönimistä ja tukistamista". Vaikka keitystä kuritusvakivallan vähenemisessä on tapahtunut niin sen ylisukupolvisuus ja suomalaiset erityispiirteet hämmentävät.

  99 % vanhemmista tietää että luunapinkin antaminen on kuritusväkivaltaa niin äideistä 84% (Ruotsi 30%) kertoi äyskineensä ja kiroilleensa lapselleen kuluvan vuoden aikana vähintään kerran ja 40 % kutsuneensa lastaan tyhmäksi tai loukanneensa muutoin sanoin. Ja nyt ei kannata vedota siihen että äidit ovat enemmän lastensa kanssa.

  Kaikkein eniten kuritusväkivaltaa kohdistetaan 3-6 vuotiaisiin lapsiin ja alle 3-vuotiaisiinkin enemmän kuin kouluikäisiin. Ruotsissa alle kouluikäisiin kohdistettu väkivalta on huomattavasti vähäisenpää, saati että eroteltaisiin maahanmuuttjat pois, ero olisi todella huomattava. Yllättävä seikka on se että Yhdysvalloissa ruumiillinen kurittaminen ei ole laissa kielletty eikä se ole allekirjoittanut YK:n lapsen oikeuksien sopimusta.

  "Nyt vittu nukkumaaan" kertoo myös ristiriidasta lapsen autonomian suhteen. Jotkut näkevät että lapsi on kaikkiavaltias ja vähempien tehtävänä on täyttää vain lapsen kaikkia toiveita. Pyyhkiä kaikki pettymykset ja ongelmat lapsen tieltä kuin curling -harjamies konsanaan. Tai sitten, kurista on tullut synonyymi rajojen asettamiselle.

  Charin kirjoitus oli mitä loistavin esimerkki kuritusväkivallan tuomitsemisesta ja yhteisöllisyyden merkityksestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tulkitsin sen kirjan sitä lukiessani niin, että nuo ovat vain äidin tai isän ajatuksia, ei lapselle äyskittyjä lauseita, mutta toki sen voi toisinkin ajatella. Minusta on ok ajatella oman päänsä sisällä, että "nyt vittu nukkumaan", mutta ei ole ok sanoa sitä ääneen lapselle.

   Poista
  2. Lisään vielä tähän, että itselläni ei ole lapsia enkä siitä syystä osaa eläytyä kirjaan tai pidä sitä edes mitenkään hyvänä. Ostin sen lahjaksi ystävälleni, jonka uskon olevan sen verran tolkun ihminen, ettei ala kiroilla tai äyskiä lapsilleen, tai mikä pahinta, käydä käsiksi heihin.

   Poista
  3. Hei Anonyymi, kiitos tilastoista! :) Kuten toivoinkin, joku niitä tänne tuo, ja sain vähän vahvistusta väitteelleni.

   Sen verran ehkä korjaisin, että minusta se, että äidit ovat lasten kanssa vielä nykyään eniten selittävät tilastoja ja sitä kautta lapsiin kohdistuvan väkivallan sukupuolittunutta jakautumista. - Hyväksyttäväksi se ei ongelmaa tee, mutta selitys onkin eri asia kuin siunaus. Ymmärrät varmaan mitä tarkoitan?

   Fyysinen läsnäolo ei toisaalta mitenkään selitä naisten harjoittaman väkivallan ja julmuuden, jopa tappojen lisääntymistä. Mistä se johtuu? Entä voidaanko miesten tekemät väkivallanteot kuitata ero/mustasukkaisuus-selityksellä, noin kategorisesti?

   Tiina, monet vanhemmat valitettavasti puhuvat lapsilleen todella rumasti. Ja tekevät pahaakin. Sikäli kirjan idea ei ollut minusta "pöksyt kastelevan hauska", vai mitenkäs se Iines jotain arviota siteerasi... En nyt siis tosiaankaan halunnut hyökätä vitsiksi tarkoitettua kirjaa vastaan; idea vain sai minut ajattelemaan.

   Ystäväsi varmasti osaa ottaa sen sellaisena kuin tarkoitus; vitsikkäänä kuriositeettina. :)

   Poista
 34. Yhdysvalloissa lasten kasvatus onkin joskus aika takaperoista ja vanhoissa kantimissa. Tämä näkyy mm. siellä kuvatuissa Supernanny-jaksoissa, joissa brittiläinen Supernanny ohjaa aina yhtä perhettä kussakin ohjelmassa (Liv klo 18) lasten kasvatuksessa.

  Varsin yleistä on, että amerikkalaisäidit ovat edelleen kotiäitejä, ja yleistä on mysö se, että lapsia hemmotellaan yltäkylläisesti, heidän annetaan syödä pelkkää roskaruokaa ja karkkeja, heille ei aseteta mitään rajoja, ei kielletä koskaan, tai jos kielletään, huudetaan turhautuneena ja nimitetään sitä kuriksi. Tästä seuraa sitten se, että vanhemmat väsyvät olemattomaan kasvatukseensa ja lyövät ja läimivät lapsiaan hermostuessaan rajattomaan ja villiin menoon.

  Juuri tästä ilmastosta voin kuvitella tuon kirjan syntyneen. Väkivallan uhka tulee epäjohdonmukaisesta kasvatuksesta, väsymisestä siihen, että lapset käyvät lopulta vanhempien silmille ja ottavat vallan, määräävät itse nukkumisaikansa ja syömisensä, pyörittävät vanhempia miten tahtovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika outoa, tekstit katoavat johonkin mustaan aukkoon.

   Sitä vaan, että miksei tämä vuodatus ollut heti Charin kirjoituksen jälkeen, nyt kun pajatsokin oli tyhjennetty?

   Poista
 35. Suomessa on viime vuosina menty valitettavasti samaan suuntaan. Alakoulut ovat täynnä rajoitta ja ilmeisesti myös rakkaudetta kasvaneita lapsia, jotka lyövät tovereitaan ja opettajiaan, ovat järkyttävän levottomia, potkivat opettajan vatsakalvot halki tai kiusaavat tovereitaan, nimittelevät tyttöjä huoriksi ja käyttävät kaikkia kirosanoja luontevasti. Siis alakoulussa.

  Näistä lapsista paistaa kauas se, että on tavaraa ja aineellista hyvinvointia, joten näitä aggressioita on turha kytkeä lamaan ja köyhyyteen. Vanhemmat eivät osaa olla lastensa kanssa, he eivät kohtaa lapsiaan, eivät katso lapsiaan puhuessaan heille, eivät työnnä omia tekemisiään syrjään ja ota lasta syliin. Lapsi on listalla viimeisenä.

  VastaaPoista
 36. Sari, enää en muista ripsausta häpeän kanssa, vaikka se sillä hetkellä pisti häpeämään - itseäni ja käytöstäni. Silti en hetkeäkään epäillyt, etteikö isä rakastanut minua, meitä kaikkia. Omia lapsiani en ole fyysisesti rangaissut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jopa Jari Sinkkonen mainitsi "jossain" että pieni koirankoulutusoppi toimii lastenkasvatuksessa, opilla hän tarkoitti häpeää. Häpeää voi tuottaa myös ilman kuritusväkivaltaa.

   "Isän kädestä" saatu opetus ei ehkä tullut tietoisena häpeän tuottamisena vaan ns ohjeistuksena. Oleellista lienee se, että myös kurittaja tiesi tehneensä väärin, jonka kuritettavakin aisti. Teko ei ollut sikkaa väkivaltaa ja alistamista.

   Poista
  2. Mutta olisitko hävennyt käytöstäsi myös ilman ripsausta? Luulen että kyllä.
   Minä ainakin häpesin hölmöyksiäni toruttaessa. Kerrankin olimme siskon kanssa todella paljon myöhässä, yli minkä tahansa kotiintuloajan. Kun isä tuli hakemaan kaverin luota, ei hänen tarvinnut sanoa mitään. Oli vihainen ja häpesimme siskon kanssa sitä, että olimme aiheuttaneet huolta. Muistan tuon kuin eilispäivän, eikä meitä kuritettu muuten kuin isän hiljaisella vihalla kotia päin astellessa.
   Enkä muuten enää ollut ilmoittamatta myöhässä.

   Poista
  3. Usien lapsiin kohdistuvat rangaistukset ovat mielivaltaisia ja täysin suhteettomia lapsen tekoon nähden.
   Myös sanallinen pahoinpitely voi olla julmaa ja tarpeetonta, luunappi voi olla paljon lievempi rangaistus kuin lapsen sanallinen alistaminen.
   Mutta en siltikään usko ruumiillisen rangaistuksen tarpeellisuuteen tai edes tehokkuuteen.
   Moni selkäsaunoja saanut on kertonut lopulta ottaneensa lyömisen uhmalla vastaan, purrut huulta ja hautonut kostoa. Se kai ei ole millään mittarilla positiivinen tulos.

   Poista
  4. Sari, kotiintuloaikaan minunkin ripsaukseni liittyi. Tiesin varsin hyvin, milloin piti lähteä kavereiden luota kotiin. Asiasta oli keskusteltu monta kertaa ja yhtä monta kertaa olin sen jättänyt huomiotta. Tottelemattomuuttani en ymmärtänyt hävetä. Naapurissa oli melko samanikäisiä lapsia, ja oli niin mukavaa leikkiä heidän kanssaan. Omat sisarukseni olivat jo isoja, heillä oli omat touhunsa. Naapurissa oli äitikin. Minun äitini oli kuollut. Hän teki ihania voileipiä ja jakoi meille kaikille. Ei tullut nälkäkään kotiin ajamaan. Kerran sitten isä saapui hakemaan ja kotimatkalla huitaisi risulla paljaille säärille. Sen jälkeen muistin kotiinlähtöajan.
   Yhdeksän vuotta vanhempi siskoni otti äidin kuoltua kasvattajan roolin. Monet kerrat minua vietiin letistä nurkkaan häpeämään, kun en ollut hoitanut velvollisuuksiani, eli lakaissut vuorollani lattiaa tms. Olemme siskon kanssa läheiset, enkä kanna kaunaa lapsuuden kurituksista.
   Minun kohdallani se ainakin oli tarpeen ja suhteessa "rikkomuksen" määrään.

   Poista
  5. Kuvauksestasi huokuu suuri rakkaus perhettäsi kohtaan, enkä tuomitsisi minäkään isääsi tai siskoasi.
   Mutta eihän tuossa sinunkaan käytöksessäsi ollut sinänsä mitään pahaa, olit vain lapsi joka kaipasi seuraa ja huomiota. Isääsi luultavasti kirpaisi myös se, että hän ymmärsi sinun viihtyvän naapurissa kertomistasi syistä.
   Olisikohan se niinkin, että pitää ottaa aina huomioon kaikki se, mitä vanhemmat ovat lapsilleen tarjonneet. Yksittäiset teot pitää nähdä osana kokonaisuutta.

   Poista
  6. Minä olen siis kahdesti saanut piiskaa, koska selkeästi tein konkreettista vahinkoa, pahoja tekoja, joista oli muillekin seuraamuksia. Äiti piiskasi kevyillä vadelmapensaan oksilla, kevyesti ripsautti pari kertaa. Ei sattunut, en pelännyt, vaan häpesin. Olen myös saanut muutamia luunappeja ja tukistuksia, keveitä nekin, eikä tullut mieleenikään, että ne olisivat väärin tai että äiti olisi tehnyt virheen. Ne tulivat syystä, ja ne olivat sen ajan kasvatusta, niitä harrastivat kaikki perheet. Vanhempi kirjallisuushan on täynnä poikien selkäsaunoja, ja muuta kurittamista.

   Jossakin kulkee sitten se raja, jolloin tuo vanhan ajan niin tavallinen kuritus on mennyt yli, ja lasta on suoranaisesti pahoinpidelty ja aiheutettu mustelmia ja piiskausjälkiä. Näistä on jäänyt lähtemättömät jäljet lasten kehitykseen, ja mikä ikävintä, juuri tämä väkivaltainen linja on kurituksessa säilynyt, kun taas se ripsulinja on kadonnut.

   Poista
 37. Char, valitsemasi maalaus on kaunis!

  VastaaPoista
 38. Jussi Lähde kirjoittaa tänäisessä kolumnissaan, että yhteiskunnasta on tullut liian salliva ja hyväksyvä. Olen samaa mieltä! Nimenomaan sallivuus kasvatuksessa voi aiheuttaa sitten sen vastareaktion, että pinna palaa ja vanhempi voi läimäyttää lastaan tai uhkailla häntä ja karjua raivoissaan.

  Näin Jussi Lähde kakkakeissistä, mutta sanat sopivat yhtä lailla pienten lasten kasvatukseen. Tässä se ydin on:

  "Suomalainen yhteiskunta tarjoaa nuorisolle välinpitämättömyyttä sallivuuden kaavussa. Kodeista on tullut viihtymiskeskuksia jotka eivät enää kannusta nuoria uuden oppimiseen. Kun emme ymmärrä mitä nuoret tarkoittavat sanomme ”me ymmärrämme" ja käännämme heille selkämme. Meille sopii kaikki. Meille sopii nenän läpi tungettu jakoavain. Meille sopii vihapuhe, kunhan se ei näy oman tietokoneemme ruudulla. Meille sopivat väkivaltaan tarttuvat skinit ja anarkistit, kunhan he asuvat jossain missä emme heitä näe.

  Ja aivan samalla tavalla meille sopii hyvin että Ylioppilaslehden toimitus käyttää satavuotista arvovaltaa paskomalla housuihinsa. Vai sopiiko?
  "

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, Jussi Lähde on tuosta sallivuudesta ja törkeästä asenteesta tätäkin mieltä:

   - "Suomen suurimmat vapaamatkustajat eivät suinkaan ole työttömät tai somalit vaan Suomessa on yksi vapaamatkustajaryhmä, jota minä en siedä. Se on työssäkäyvät koulutetut ihmiset, joilla menee hyvin, jotka eivät anna aikaansa millään tavalla muulle yhteiskunnalle. He kuvittelevat, että yhteiskunta on sitä, että maksetaan veroja ja muuten vaan ollaan. Ei se riitä mihinkään, ei ole koskaan riittänyt, jyrisee Lähde."

   Poista
  2. Ei tuo nyt sallivuuteen liity mitenkään. Eikä tuo tee viittaamaani kolumnia millään tavoin huonommaksi - edelleen pidän Lähteen lausuntoa sallivasta yhteiskunnasta varsin osuvana.

   Tuosta en tiedä mitä ajatella, lausunto tuntuu perusteettomalta. Miksi vain koulutettujen ihmisten tulisi työpäivänsä jälkeen antaa aikaansa yhteiskunnalle, mutta suorittavan työn tekijöitten ei tarvitsisi? Eivät kaikki koulutetut ole hyväosaisia, monilla duunareilla on parempi palkka.

   Jako hyvä- ja huono-osaisiin ei mene enää korkeakoulutuksen kohdalla.

   Poista
 39. "Jako hyvä- ja huono-osaisiin ei mene enää korkeakoulutuksen kohdalla."

  Eipä tuo Lähteen situati sita edellytäkkään koska mainitsee: " . .työssäkäyvät koulutetut ihmiset, joilla menee hyvin".
  Muutoin, Lähteen kommentointi on minunkin mielestä osuvaa.

  Mutta, mutta, Et ole juurikaan kommentoinut Charin kirjoitusta vaikka sormet pitkällä sitä odotitkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi sinä muuten minua taas kalvat? Hakemalla haet minusta vikoja, vaikka tämä on Charin kirjoitus, ja puhut minusta rumasti.

   "Sormet pitkällä" en odottanut, enkä patistanut sanallakaan, en edes muistuttanut enkä ottanut kantaa, vaikka kirjoittaja itse valitteli kirjoituksen viivästymistä.

   Poista
 40. Olen kommentoinut tekstiä ja jopa Charin kommentteja, mutta hän ei ole itse ehtinyt osallistua keskusteluun eilisaamun jälkeen, jolloin hän kirjoitti kommentin klo 10.57 - johon minä muuten vastasin samantien klo 11.17.

  Olisi toki Charin vuoro ottaa kantaa muiden sanomisiin, jotta voitaisiin jatkaa hänen ajatuksistaan, koska hän on keskustelun avaaja. Ymmärrän kuitenkin hyvin, jos hänellä on kiireitä, enkä pyydä häneltä mitään. Minä en ole siis tämän keskustelun emäntä, vaan Char. Esitä toiveesi hänelle, anonyymi. Minä taatusti vastaan kaikille, kunhan se pallo sieltä heitetään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, siis tämä on vastaus tuohon anonyymin kommenttiin, ei varsinaisesti yleiseen jakeluun.

   Poista
  2. Iines, pahoittelen tätä "postaa ja poistu"-touhua, joka minulla on nyt meneillään. Syy on kuitenkin hyvä. :)

   Itse kyllä harmittelin postaukseni viivästymistä, ja oletin, että odotit sitä asianmukaisen kiinnostuneena... Kasvatuksestahan me ollaan muutenkin paljon keskusteltu.

   Minulle jäi yo-anonyymin toive vähän epäselväksi - hän varmasti täsmentää jatkossa, jos asia on vielä ajankohtainen.

   Tässä on vieläkin viestitolkulla luettavaa, ja kohta loppuu taas aika. - Olen siis nyt lukenut kommentteja ylhäältä alas-järjestyksessä, ja yrittänyt vastata mahdollisimman moneen. Rivien välistä, välillä.

   Eli otetaans kaikki rauhallisesti; mitäs hätää meillä on, valmiissa maailmassa. Jossa kyllä parantamista riittää. :)

   Poista
  3. Char, tietenkin odotin sitä, mutta en halunnut patistaa sinua, vaan annoin sinun aikatauluttaa kaiken itse, niin kuin sinulle sopii. Näin menettelen Einesbaarinkin kanssa. Kirjoittaja on kuningas, hän määrää.

   Mutta siis en odottanut ahneesti sormet pitkällä, niin kuin anonyymi ilkeästi kuvasi.

   Char, ei sinun kaikkeen tarvitse vastata, älä ota paineita. Sano, jos tahdot ja jokin kohta kiinnostaa sinua erityisesti.

   Kasvatus on lempiaheeni! Sanon siitä mielelläni asiaa, ja toivon muilta samaa. Jos kirjoitus on aika yleinen ja laaja vailla varsinaisia tarttumakohtia, niin kuin sinun nyt on, vailla siis kummempaa teemaa tai tiukkaa väitettä, siihen on hieman vaikea tarttua, kun on kerran pääpiirteittäin samaa mieltä sinun kanssasi. Kirjoituksesi toimii siis noinkin oikein hyvin.

   Poista
  4. Kiitos, Iines! :)

   Itsekin mietin, että jos kirjoitan, ettei muita saa hakata, se nyt tuskin aiheuttaa laajempaa keskustelua. - Ja itselleni uskollisena kirjoitin niin pitkästi että tarttumapintaa tuskin löytyi, paitsi sinnikkäimmille.

   Eniten minua varmaan kiinnostaa se, mitä me voitaisiin tehdä väkivallan vähentämiseksi. Semmoisen lapsiin kohdistuvan.

   Vaikka tilastojen valossa naisten väkivaltaisuus yleensäkin on lisääntynyt: totta kai se ilmiö koskee sitten lapsiakin. - Varovainen olen kuitenkin tilastotieteen tulkinnan kanssa. Muistattehan sen vanhan vitsin: tilastojen valossa jäätelönsyönti aiheuttaa lämpöhalvausta...

   Poista
 41. Luulen että oli oikeastaan helpompi olla aikuinen maailmassa, jossa säännöt olivat selkeitä: aikuinen oli aina oikeassa, ja jos lapsi teki vastoin aikuisen tahtoa, häntä sai kurittaa.
  Nyt jotkut aikuiset eivät uskalla olla oikeassa milloinkaan, saatikka kurittaa. Se vaatisi johdonmukaisuutta.

  40 vuotta suomalaiset on jankuttaneet vapaan kasvatuksen haitallisuutta ja silti se tuntuu olevan monelle alibi "ei minkäänlaiseen kasvatukseen". Tarkoitan tällä niitä vanhempia, jotka eivät osaa tai viitsi miettiä minkäänlaisia periaatteita kasvatukselle ja antavat ympäristön sanella mikä on ok. Eli melkeinpä mikä vaan.

  VastaaPoista
 42. Käsite "vapaa kasvatus" on vähän kummallinen, sillä eihän kasvatus voi olla vapaata koskaan. On vain erilaisia tapoja kasvattaa tai sitten on kasvavien jättäminen oman onnensa nojaan.

  "Vapaa kasvatus" tuli meille summerhilliläiseen aikaan, varmaan joskus 60 - 70-luvun vaihteessa ja loi pohjan sille sallivuudelle ja kaiken ymmärtämiselle ja selittämiselle, jonka hedelmiä on maisteltu jo jonkin aikaa.

  Tiedän minäkin vanhempia, jotka sanovat, etteivät ole koskaan kieltäneet lastaan. Muistan lisäksi, miten eräällä varsin fiksulla keskutelupalstalla oli nuori äiti, joka noudatti juuri tätä metodia pienen lapsensa kanssa. Lasta ei kategorisesti saanut kieltää eikä pakottaa mihinkään. Lapsi sai syödä koska halusi, komerosta sai aina mennä ottamaan ruokaa (lapsi tietää kyllä, koska hänellä on nälkä), kyläpaikassa sai kieltämättä kiipeillä, avata keittiön kaapit ja hyllyt ja käyttää niitä portaina kiipeämisessä pöydille ja kaappeihin. Kaikki mitä lapsi teki, oli aina oikein. Jos lapsi otti toiselta lelun, hän sai tehdä niin, koska hän halusi lelua.

  Nainen perusteli kaiken hyvin asiantuntevasti ja perusteellisesti lapsen hyvällä, ja vei aina viimeisen sanan, keneltä tahansa. Kyseessä ei ollut mikään Vauva-palsta, vaan tiedehenkilöitten kansoittama foorumi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iines, äidilleni oli kerran tulossa perhepäivähoitoon lapsi, jolta ei saanut kieltää kuin kolme asiaa: sakset, veitset ja kuuma hella. Kaiken muun lapsi kuulemma oppisi itsekin, ja kotimme olisi pitänyt kalustaa uudelleen siten, että sääntöä olisi voitu noudattaa. - Kuunneltiin kaikki silmät pyöreinä; me penskat ja tietty isäni oltiin aina paikalla näissä keskusteluissa.

   Ystävällisesti mutta päättäväisesti vanhempani sitten ilmoittivat, ettei kotimme olisi sopiva kasvuympäristö po. pienokaiselle.

   Asuttiin tilavassa kaksiossa, joka oli kalustettu niin, että meille lapsille oli oma huone, ja vanhempani nukkuivat avattavalla sohvalla olohuoneessa. Mikä kertoo varmasti paljon siitä, kuinka tärkeää meidän lasten hyvinvointi oli vanhemmille!

   Olohuone oli siis ns. paraatihuone: meillä on venäläistä emigranttia ja huhujen mukaan jopa puolalainen kreivitär äidin puolelta suvussa; perittyä antiikkia sen mukaisesti. Olohuoneessa ei siis riehuttu, ja opittiin kaikki - hoitolapset myös - että villimmät leikit pidettiin omassa huoneessa; olohuoneessa usein luettiin, ja sai sinne mennä muutenkin, ei sillä. Kauniiden tavaroiden arvostus tuli luonnostaan; haluttiinkin pitää huolta siitä että kaikki säilyisi; kieltoja ei koskaan tarvittu.

   Pikkusiskoni vei sinne luokkakavereitaan "museokierrokselle"; siellä sitten kuulemma kaikki öhmöttivät suut puoliavoinna ja katselivat niin suurta jäljennöstä "Taistelevista metsoista" että näissä uudemmissa kerrostalohuoneissa sen saisi naulata kattoon... :)

   Isäni oli suomenruotsalainen, poliisin poika, ja äiti taksikuskin ja kutojan tytär. Isä kouluttautui työn ohessa sähköasentajaksi; en oikein tiedä mitä me oltiin. - Työväenluokkaa rahojen puolelta olen ainakin minä; asenteeltani aristokraatti! ;):):D

   Poista
  2. Kyllä minä sen aristokraatin sinussa haistan, ja muistan senkin että osaat käyttää puulikynää! Tuo on naisessa hyvä yhdistelmä, kun vielä panee siihen tuon kokkaustaitosi ja korkkarit.

   Sinulla on ollut ymmärtäväiset ja viisaat vanhemmat. Lapsilla oma huone kaksiosta. Ei ihme, että tästä lapsesta tuli hyvä ihmiseksi.

   Poista
  3. Iines, juttelen äidin kanssa vielä tänään. - Kerron kyllä kommenttisi; vieläkin vihloo se, että kerroin julkisesti niin pienistä menneistä.

   Jotenkin näistä "omista kokemuksista" paistaa se, että aikansa edustajia olemme kaikki. Aikuisia ollaan; vanhemmat kasvaneet ihan erilaisissa oloissa. Vaikkei omalla mitalla punnitsekaan muiden kauroja, ts. tuomitse oman lapsuuden kasvatusmenetelmiä, voi silti itse päättää toimia eri tavalla.

   Haen tässä nyt sitä, että "tuomitseminen" omien vanhempien suhteen on vahva sana, eikä useimpien meidän lapsuudenkertomuksiin onneksi kuulu.

   Pieni loppukevennys vielä: äidinäiti oli kutoja; jämpti nainen, ja firman paras. Äidinisä taksikuski, joka paahtoi yötä myöten ratissa; halaava ja superkiltti mies. Ei jämpti. Kun Mummi sitten kerran valitti siitä, että hän yksin joutuu kuria pitämään, Vaari oikein loukkaantui: niin paljon kun hän on ajossa! Ei kai hän nyt työkseen rupea kotiintultuaan lapsia hakkaamaan!!!

   Välimuotoa ei tietenkään ole. :)

   Nyt menen syömään, huomiseen! :)

   Poista
 43. Se on aina surullista, kun teoria ajaa ohi järjen käytön. Enkä edes tarkoita mitään talonpoikais-tai kaupunkilaisjärkeä vaan ihan vaan perinteistä älyä, tolkkua, logiikkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, ja tällainen sokea usko oman teorian oikeellisuuteen ja oikeutukseen näkyy monilla aloilla, monissa tapauksissa, siinäkin kun lapsi kasvatetaan sukupuolettomasti, koska sukupuolettomuus on vanhemman ideologia.

   Poista
 44. Toimittajan työkin on nyt siis sitä paljon puhuttua paskaduunia?

  Kuka se olikaan, joku kasvatusguru briteistä tai jenkeistä, joka joku vuosi sitten esitti, ettei lasta kasvateta kodissa eikä koulussa, vaan kasvatuksen hoitaa kaveripiiri?

  Opin täältä taannoin sen viisauden, että vanhempien suhde on lapsen koti. Laajentaisin sitä nyt niin, että kodin ilmapiiri lapsen kasvattaa. Neuvot unohtuvat, asenteet tarttuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vanhempien välinen suhde juuri luo sen ilmapiirin, joka kotona vallitsee? Eli mielestäni kyllä ihan sama asia. Ei lapsi sanoja kuuntele, vaan sitä, miten ne sanotaan, asenteita, tunnelmaa, jotka luovat turvan tai turvattomuuden.

   Tuntuukin ihmeellisesltä lukea naisten kertomuksia, joissa sanotaan, että lasten takia ei haluta erota, että lapsilla olisi ehjä koti. Vaikka se mies olisi väkivaltainen. Kun ei se ehjä koti, vaan juuri se ilmapiiri!

   Poista
 45. Oikeasti vapaa kasvatus ei ole koskaan hylännyt velvoittavaa vanhemmuutta. Summerhill -opit eivät sellaisenaan olleet mikään vallitseva opetus- eikä kasvatusmetodi vaikka jotkut 70-luvun "opetuslapset" siihen hurahtivatkin.

  Itseasiassa, A. S. Neilin omasta kapinasta lähtoisin olevia metodeja sovellettiin "villisti" juuri feministi- ja naisasialiikkeen ajatusten myötävaikutuksella. Vasemmistolainen Neill kehitti kasvatusmetodinsa opetuskäyttöön itse kokemansa erittäin ankaran ja patriarkaalisen kasvatuksen vastaiskuna.

  Peruskoulu-uudistus oli se sysäys joka vyörytti vapaan kasvatuksen tuulet koko kansan huviksi. Samanaikaisesti muutetut lastensuojelulait lasten oikeuksien julistuksen hyväksymisineen loi pohjan mitä sekalaisemmille tulkinnoille ja käytännöille lasten kasvatuksessa.

  Lasten oikeuksien julistus on amerikkalaisittain sosialistista demagogiaa eli kieltää kasvatussuhteen vastavuoroisuuden, millainen olen ja miten käyttäydyn. Lapsi ei enää olekaan vanhempiensa holhous- ja määräysvallan alainen. Suomessa murros oli samanlainen kuin Englannissa 1800-luvulla.

  On melkoista käsienpesua jos tämän päivän vanhenpi tai isovanhempi voi irroittautua kokonaan ns. vapaan kasvatuksen tulkintaerheistä ja kokonaisuuden hallitsemattomuudesta. Pikainen ryntäys kaupunkikulttuurin ja kansaivälistymisen piiriin veti yhteiskunnalliset arvot ja tulevaisuuden näkymät turbulenssiin jonka edessä useimmat olivat äimänkäkenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peruskoululla ei ole paljonkaan tekemistä ns. vapaan kasvatuksen kanssa, sillä kodithan lapset ovat kasvattaneet. Kouluissa on aina ollut opetussuunnitelmat ja omat menetelmänsä, jotka ovat sen ajan hengen mukaisia, kuitenkin nähdäkseni aina lapsen parasta tavoittelevia. Peruskoulu ei myöskään laskenut tasoa, niin kuin on sanottu. Kyllä se tapojen muuttuminen tuli ihan yhteiskunnallissta aatemaailmasta ennen kaikkea koteihin ja heijastui kouluihin vanhakantaisen rangaistus- ja pakottamismentaliteetin poistumisena, mikä sinänsä on tuonut paljon hyväää. Vapaa kasvatus on kuitenkin jotakin ihan muuta kuin peruskoulun systeemit.

   Itse käytän tässä keskustelussa vapaata kasvatusta varsin väljästi tarkoittamaan rajatonta ja osin välinpitämätöntä kotikasvatusta, jossa lapsi joutuu selviämään aggressioihinsa turvaten ja muodostamaan tältä pohjalta ihmiskäsityksensä.

   Poista
  2. Summerhillistä, Anonyymi: itsekin tulkitsin murkkuna asian vapaan kasvatuksen näin. - Pitäisi muuten varmaan meidän kaikkien pitää mielessä että 60-70-luvuilla suomalainen tasa-arvo ja feminismi oli vallan muuta kuin Amerikoissa. Ei meillä ollut eikä ole sellaista patriarkaattiakaan, jota vastaan kapinoida, ja joka tapauksessa oltiin totuttu hoitamaan niin äänestys- sun muutkin asiat yhdessä, paremminkin yhteiskuntaluokittain, miehet ja naiset yhdessä, ei sukupuolierottelun kautta.

   Vaan olihan se Summerhill meillä uutta, ja varmaan johti moniin kokeellisiin ylilyönteihin.

   Re peruskoulu: itse aloitin kansakoulussa ja päädyin peruskouluun. En huomannut opetustavoissa tai -kulttuurissa mitään uutta. Mikä sinusta, Anonyymi, ja teistä muistakin, muuttui kun nimi vaihtui?

   Poista
  3. Yksi asia mistä vanhojen aikojen maoille ja lenineille ja mitälie opettajia olleetkaan, olen katkera, on joukko-oppi. Olen vakuuttunut, että se osaltaan vaikeutti matematikan oppimistani.

   Kuka keksi joukko-opin? - Hirteen, hirteen, hirteen!
   (sanoin kolme kertaa, melko painokasta eikö totta?)

   Jos pää irtoaa, kuten Saddamin sukulaisella, niin minkäs sille mahtaa.

   Poista
  4. Riku, pupu :), mietin tuossa aiemmin, että mitä ne pallukat, joiden sisällä oli kuutioita ja neliöitä olivat... Eivät yhtälöitä, enkä sitten keksinyt parempaakaan sanaa.

   Mutta joukko-oppiahan ne! Ja vanhemmat joutuivat tukariin, että osasivat auttaa meitä muksuja! Siis silloin kun ei ollut läksyinä vaan englannin väritystä! :)

   Kuka muuten muistaa "Hello!"-sarjan, tai Koulu-TVn yleensä?

   Poista
 46. Tuosta kakkagatesta: oliko se Iltis vai Iltalehti, jota selailin eilen ja siinä siihen viitattiin Ylioppilaslehdelle tyypillisenä toilailuna - ei mitään uutta auringon alla - ja teekkarijäynäilynä. Juuri niin; ei syytä lotkauttaa korvaansa tai hakea syvempää merkitystä.

  Minusta Charin olisi kannattanut säästää alustuksensa sellaiseen ajankohtaan, jolloin hän ehtii emännöimään keskustelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Juurikin päinvastoin.

   Journalistinen paradoksi on lööppi, sen perusteella luulet tietäväsi mikä on homman nmi. Luettuasi itse jutun olenkin vielä enemmän ymmällä mistä oikein olikaan kysymys. Tunnet itsesi infantiiliksi, lapseksi jolle joka päivä voi luvata että karkkipäivä on hiomenna, odota.

   Arvoitus säilyy niin kauan kun lapsi tunnistaa ajankulun ja odotuksen suhteen. Jornalisti ei oieasti paljasta mitään vaan päästää sinut nauttimaan ennakkoluuloistasi, asenteistasi, kokemaan ja nauttimaan miltä tuntuisi paskantaa housuihinsa kuin pieni lapsi. Nauttimaan ja tuntemaan mielihyvää siitä mitä on itsestään tuottanut.

   Journalisti paskantaa housuihimme.


   Charin kannattaa pidättäytyä selityksistä kuin Ylioppilaslehden päätoimittaja konsanaan. Teksti kertoo kaiken.

   Poista
  2. Liioittelet, Anonyymi. Kukaan ei ole pyytänyt tekstin kirjoittajalta selityksiä eikä yhtään mitään. Koetat rakentaa tähän vastakkainasettelua, jota en näe.

   Olisi tietenkin hauskaa, että keskustelun aloittaja kommentoisi muiden kommentteja, mutta välttämätöntä se ei ole, niin kuin nähdään. Keskustelu sujuu muutenkin.

   Poista
  3. Kukahan tässä liioittelee?

   Tuo loppukaneetti oli vastine Kuunkuinkeen kärsimättömyydelle.

   Tuon "paskajutun" joku veti keskusteluun ennenkuin Charin kirjoitusta oli juurikaan kommentoitu.

   Poista
  4. Älä jaksa enää koettaa rakentaa vastakkainasettelua tai jopa riitaa. Ei sitä tästä synny. Näyttää siltä, että kaikki ovat väkivaltaa vastaan ja rakastavan mutta rajojen kannalla olevan kasvatuksen linjoilla niin kuin Charkin. Erimielisyyttä en näe muuta kuin sinun yrityksissäsi rakentaa kummallista vastakkainasettelua.

   Ja harvoinkos täällä on aiheessa pysytty.

   Poista
  5. Kuunkuiske: tilanteet muuttuvat, ja olen jo pahostellut yllä sitä etten ole ehtinyt olla paikalla.

   Minusta se ei ole edes välttämätöntä, ja olettamuksena kasaa valtavia paineita seuraavalle Vieraskynäilijälle! - Kuka voi etukäteen luvata että voi olla saatavilla ja kommentoimassa seuraavat päivät?!

   Eli jos otetaan löysin rantein tässäkin asiassa. :)

   Ei muuten ole mitään vastakkainasettelua huomattavissa täällä, ja rönsyilen itsekin tavan takaa. Siis: huoli pois, Rousmarii (joka on joku vanha viisu, jota isäni rallatti aikoinaan)!

   Poista
 47. Salusjärvi kirjoittaa "Luutii"-blogissa hyvin tuosta isolla fontilla kirjoitustapauksesta.

  VastaaPoista
 48. Timo Harakkakin varmaan kirjoittaa hyvin.

  Juu, siis tottakai Aleksis Salusjärvi kirjoittaa hyvin, kun hänkin tekee ikään kuin kepposen jutussaan, vie lukijaa kuin pässiä ja sitten kakkii päälle.

  Noh, on kauhean kivaa, että kaikilla on kauhesti sanomista tästä kakkikeissistä. Eniten minua kyllä huvittavat ne, jotka tarkastelevat tätä juttua ikään kuin ylhäältä käsittäen kaiken, antaen jutulle valtavan ison symbolisen merkityksen, kun sitten taas tyhmempi kansa ei tajua, vaan menee mukaan tyttöjen nerokkaaseen vedätykseen.

  VastaaPoista
 49. Niin, mitään isoa tarinaa tapauksessa ei ollut, elleivät sitten itse ne pökäleet. Todistui tässä kuitenkin yksi asia, Suomessa isoksi ja kuumaksi keskustelun aiheeksi kelpaa jopa kakkakepponen.

  Ja monestihan ne ovat olleet sellaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei saa unohtaa, että ensiksi se kelpasi Ylioppilaslehden jutun aiheeksi. Lähdetään tästä.

   Ei kansa juttua keksinyt.

   Poista
 50. Se, että media kiehuu, ei johdu oikeasti tyttöjen nerokkuudesta, vaan kasvojen antamisesta ulostamiselle, joka normaalisti hoidetaan intiimisti, koska kakka on haisevaa jätettä.

  Samanlaisen mediamylläkän saisi minkä tahansa likaiseksi koetun intiimijutun avaaminen julkisuudelle. Räkäklimppien käsiin vetäminen ja käsien pyyhkiminen työpaikan seiniin, tapahtumasta kirjoittaminen mihin tahansa lehteen, tamponin vaihtaminen työpöydän äärellä ja sen kuvaaminen, miltä tuntuu vetää märkä verinen tamponi pois julkisessa tilassa ja miltä tuntuu uuden tamponin asettaminen - ah - paikoilleen - uh. Ihan samanlainen mylläkkä nousisi.

  Syy ei siis ollut tyttöjen raikas kekseliäisyys, vaan intiimin inhottavaksi koetun asian levittäminen silmien eteen, hävyllä naamaan -mentalitetti.

  VastaaPoista
 51. Voi, voi, esimerkkisi eivät lainkaan vastanneet kunnon kakkakepposta, joka tuottaa runsaasti iloa ja huumoria tähän synkkään maailmaan! - Pro Finlandian antaisin, jos olisin presidentti!

  VastaaPoista
 52. Kepposeen liittyy leikkisää kujeellisuutta, jota tässä on vaikea nähdä, ellei itse ole valmiiksi orientoitunut näkemään korkeampia yhteyksiä, jolloin ei tarvitse reagoida rahvaan tavoin. Ymmärtäisin paremmin, jos ulostamisen miljöö olisi ollut vaikka Erkon putiikin kangassohva eikä julkinen kulkuväline.

  Voisi ajatella niinkin, että millaisen mallin annamme sadoilletuhansille lapsille ja koululaisille, jos selitämme tämän hauskaksi kepposeksi, jolla on yhteiskunnallinen tilaus? Ei lapsilla ole korkeaa ymmärrystä tajuta symboliikkaa.

  Vai pitikö tämän mennä niin, että kukaan ei sano mitään, vain valaistuneet selittävät painetussa sanassa, mitä kaikki tarkoittaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se olisikin yksi suuri ulottuvuus temapaukselle, jos saisi lapset innostumaan uudesta terveyttä edistävästä ja hauskasta seuraleikistä!

   Jotenkin vain pitäisi saada lupaavimmat ja lahjakkaimmat lajin pariin, niin siitä voisi kehittää oikein kilpaurheilun. Kaikki eivät tietysti pääsisi lajin änhooällään.

   Poista
 53. Günter Grass kirjoitti jossakin kirjassaan, en muista missä (kun niitä on niin p-leesti, etenkin saksaksi)... eräistä muinaisista ihmisistä jotka menivät aina piiloon kun söivät. Sillä syöminen oli hyvin intiimiä puuhaa. Mutta kun safkat oli popsittu naamariin, he kokoontuivat hilpeinä yhteen lörpötelläkseen ja paskantaakseen yhdessä.

  En väitä että se on mukavampi käytäntö kuin tämä nykyinen. Mutta en sitäkään että se olisi epämukavampaakaan.

  VastaaPoista
 54. Skinnarvikissa oli ainakin muinoin sellainen jättiläismäinen puucee, jossa oli mitälie toistakymmentä reikää. Oltiin siellä sotaa leikkimässä.

  Mietin miten puolustautua, jos joku syyttää minua paskanpuhumisesta. En tiedä. - Yleisön pyynnöistä huolimatta lopetan tältä erää ainakin tällaisessa kiinteässä muodossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomen suurin puucee oli aikoinaan Niinisalon varuskunnassa. Tai tätä en mene vannomaan oliko suurin mutta seuraava juttu on totta, tapahtui 50-luvulla:

   Eräs velmu korpraali, ns. "tarpeiltaan tultuaan", kertoi varusmieskavereilleen että "j-lauta kun rotta meinas purasta hepinpäästä palasen kun istuin tuolla p-skahuussissa. oli s-tanan iso rotta." Huhuhan tästä levisi heti ja laajalle. Jo seuraavana päivänä PU (= Päivystävä Upseeri) karjui pönttö punaisena että "mikä h-vetti tähän porukkaan on menny? onko ne tullu hulluiks?" - Sotamiehet nääs karahkat käsissä hakkas ensin sen reiän reunoja ennen kun uskalsivat istuutua p-kalle... Kauhee kolina vaan kuului. (Ikään kuin Viidakko Rummutusta.)

   Poista
  2. Jaa-a, mitenhän ovat niihin puuvessoihin rakentaneet ne Elisabeth Rehnin suojaseinät? Ja jos siiitä reiästä kurkkaa, niin voiko sitä kautta joku kiinnostunut nähdä naisvarusmiehen takapuolen? - Teoreettista pohdintaa, teoreettista pohdintaa!

   Poista
  3. Oho, en minä lopettanutkaan. Puolustuksekseni sanon vain, että aihe on siinä määrin merkittävä ja mielenkiintoinen.

   Poista
  4. Minäkin muistelen kaiholla lapsuuteni huusseja maalla, kesälomapaikassamme. Isoimmissa maalaistalossa oli monireikäiset, pienemmissä kuten Olga-tädillä, äitini tädillä, yksireikäinen mutta vaaleansiniseksi maalattu pitsiverhonpalasella somistettu eriö.

   Nissä monireikäisissä istuttiin pikku-Lolitan äidin kanssa ja päkistettiin ja katsottiin sitten, osuiko keon huipulle vai valahtiko alemmas. Sitten ripoteltiin kauhalla valkoista kalkkia kakkakeon päälle hajulukoksi. Kerran pikku-Lolitan äiti oli nähnyt verta keossa. Ei kulunut kauankaan, kun hullupoika, isännän veli Topi, kuoli vatsasyöpään.

   Poista
  5. Paskatieteellisesti ottaen silloin kun tulee punaista, se ei tapa, musta tappaa.

   Mutta noin ulkomuistista hieno on se kohtaus siitä simputtajasta vai mikä se oli, jossa poika ja isä riitelevät.

   - Syö kepua!
   - Sanos vielä kerran!
   -Syöpi vaan kepua!
   - Siin on tie, antaa painua!

   Poista
  6. Varpusia on enemmän kuin ihmisiä... niin on muuten myös muurahaisia. Entäs sitten? En minä tiedä, mitä sitten?

   Poista
 55. Ulostehan on periaatteessa syötävää. Muinoinen koirani oli heikkona jäniksen papanoihin. Yksi vanhaenglanninlammaskoira taas syö kaikkien lajien ulostetta, jos vaan ehtii. Jopa ihmisen kasat kiinnostavat, mutta emäntä ei anna herkkuhetkeä.

  Ihminen on kuitenkin suuressa viisaudessaan päättänyt, että kakka haisee ja alapää on likainen paikka. Se on koko ihmiskunnan käytäntö, ja tottahan tämä kaikki on. Ei kakasta ole ravinnoksi ja alapää tulehtuu, ellei sitä pese.

  Minusta tämän normin rikkominen ei osoita kovin kummallista raikkautta tai nerokkuutta. En osaa arvostaa tämän sortin "rohkeutta", en näe siinä huvittavaa, tai no, korkeintaan sitä samaa hihitystä kuin alakoulupojilla, kun ne sanovat, että "kalja".

  Mutta viisaammat ovat nyt puhuneet, ja kyllä he tietävät, tuntevat symboliikan ja runouden kielen ja syvimmän huumorin olemuksen. Kun lehdistön tila on paska, saa näyttää tyhmille, että sitä samaa paskaa ne toimittajat kirjoittavat kuin me teille nyt tässä konkreettisesti tarjoamme. Että pitääkös meidän viisaampien teille tyhmille vääntää torttu malliksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Ihminen on kuitenkin suuressa viisaudessaan päättänyt, että kakka haisee ja alapää on likainen paikka. Se on koko ihmiskunnan käytäntö, ja tottahan tämä kaikki on. Ei kakasta ole ravinnoksi ja alapää tulehtuu, ellei sitä pese."

   Varsinainen huomio. Ja, tästä nerokkaasta päätelmästä on johdettu että tämä onkin pelkkää pissisten kakkahuumoria ja lapsellinen teko.

   Lehdistön tila ei niinkään ole paska vaan itse journalismin.

   Poista
  2. Paskajutuista puheenollen.

   Joku täällä ihmetteli mihinkä nimimerkki "Minh" on kadonnut. Jos hänelle on lausuttu: "Minh, nyt haukkasit kapallisen paskaa" eriävään mielipiteeseen, ei ole ihme että debatointi ei tunnu mielekkäältä.

   Poista
  3. Mitähän ensimmäinen anonyymi oikein tarkoittaa, Sanoma Oy, Suomen kaiken lehdiston kirkkain kärki, ilmoitti tappiollisesta jaksosta, eikö se osoita, että itse lehdistöllä menee huonosti? - Tähän vastaukseksi ei kelpaa Hesarin haukkuminen, koska se yksinään on lähes koko sanomalehdistömme.

   Vihjeeksi: ei kukaan tuota kakkakepposta oikesti mieti, ja jos miettii, kuten jäljempänä olevasta mistälie lainauksesta voisi päätellä, niin hän liikkuu samalla tasola kuin sinä, - jäikö huomaamatta etteivät kakkajutun kirjoittajat todellakaan perustaneet tekoa millään viisauksilla?

   Ja Anonyymi2: Nyt haukkasit kapallisen paskaa, eikä sitä kukaan suuhusi työntänyt, itse söit! Ymmärrätkö?

   Poista
  4. Sanoma Oy oli siis tappiollinen vain loka-joulukuu-välisenä ajanajaksona sellaiset yhdekäsän miljoonaa. Koskee koko konsernia.

   Ei sillä alma mikä lie mediallakaan kovin hyvin mene.

   Poista
  5. Sinähän nyt perkeleellinen riidankylväjä ja vääristelijä olet, Anonyymi klo 12.42. Kaiken lisäksi valehtelija, aikuinen ihminen. Jatkuvasti koetat rakentaa täällä epäsopua ja kalvat sanomisiani ilkeästi.

   Tuossa tilanteessa ei ollut mitään eriävää mielipidettä, vaan kyseinen henkilö syytti tekstiäni plagiaatiksi, jota se vähimmässäkään määrin ei ollut. Hän myönsi erehdyksenä kommentissaan.

   Tämän tulisen huorakeskustelun jälkeen kommentoimme aina väliin kumpikin toistemme blogeissa aina siihen asti, kun tämä henkilö lopetti bloginsa ja ilmeisesti nettielämänsä henkilökohtaista syistä, vuosien päästä.

   Mitäs, jos minä ilmiantaisin sinut nettipoliisi Marko Forssille jatkuvasta seurailusta, vääristelyistä ja kiusaamisesta?

   Poista
  6. Kakan hajusta sen verran, että eilen katsoin kiinnostavaa dokumenttia ihmisestä (luulen että se oli alkukieleltään ranskalainen) ja siinä väitettiin että se, että paska haisee, on opetettu asia. Pieni lapsi ei automaattisesti kavahda ulosteen hajua. Kuka tahansa pienokaisten kakkaleikkejä todistamaan päässyt voi vahvistaa asian ihan ilman tieteellistä tutkimusta.


   Jutussa vertailtiin myös amerikkalaista ja eurooppalaista sukupuolitutkimusta, ja hyvin kävi ilmi, miten ensinmainittu korostaa genetiikkaa, perinteellisyyttä ja jälkimmäinen kulttuuria. Sukupuoli nyt kai on vähän molempia, eikä puhtaasti kumpaakaan.

   Poista

 56. Ira Chron-Velaquez, Vasemmistoliitto:

  NAINEN: VAPAUTA KEHOSI!

  Ajatusten uudisraivaajan osa on aina vaikea. Erityisen vaikea se on sovinistisen ja väkivaltaisen machokulttuurin läpeensä kyllästämässä Suomessa. Mikäli joku, varsinkin nainen, suorittaa rajoja rikkovia ajatuksellisia tai kulttuurillisia tekoja, hän saa niskaansa valtavan ryöpyn valkohehkuista vihaa, jonka ainoana perusteena on se, ettei vihaajan älykkyys riitä ymmärtämään sitä, mitä hän juuri näki, kuuli tai luki. Jos et ymmärrä sitä, tuhoa se. Tällä tavalla suomalainen mies on edennyt tähänkin asti, eikä hän halua luopua tästä etuoikeudestaan.

  Tämä ilmiö on nähty monesti ennenkin, ja nyt se jälleen kertaalleen osoitti irvokkuutensa. Ylioppilaslehden kaksi avarakatseista ja rohkeaa naistoimittajaa pisti itsensä täysillä peliin, paskoi housuunsa bussissa ja kirjoitti siitä lehteen tarkan ja kuvailevan raportin. Ja tätä seurannut kommentointiviha osoitti todeksi sen, mitä nämä rohkeat toimittajat aivan selvästi halusivat todistaa. Naisella ei ole oikeutta omaan ruumiiseensa. Ei edes sen siihen, mitä sen sisällä on. Naisen tulee olla miehelle parfyymintuoksuinen enkeli, naisen tulee olla olemassa vain miehen miellyttämistä varten. Nainen ei saa julkisesti rikkoa miehen ylläpitämää barbie-mielikuvaa. 

  Kaarenojan ja Rämön kirjoitus oli hyvin affektiivinen ja ruumiillinen lukukokemus.  Kirjoitus oli verbaalisesti taitava. Ajatuksessa housuun kakkaamisessa tiivistyy jotain postmodernin ihmisen valinnanvapaudesta. Pahiten kakasta loukkaantuivat vanhat vihaiset miehet, sillä kaksi nuorta naista uhkasi heidän laatimaansa arvojärjestystä.


  On selvää, että se, mikä on täysin väärin mielletty haisevaksi hyökkäykseksi, onkin sorretun sukupuolen epätoivoinen puolustus. On aivan naisen oma päätös, mitä hän keholleen tekee ja missä hän sen tekee. On myös naisen oma päätös, missä hän sen tekee. Vaikka linja-autossa. Vaikka housuihinsa. Yksin tai joukolla. Nainen, satutko muistamaan olleesi paikalla silloin, kun näitä niin sanottuja hyvä tapoja on määritelty? Aivan. Satutko ehkä veikkaamaan, että ketkä nämä niin sanotut hyvät tavat ovat määritelleet? Aivan.

  Kautta historian on nimenomaan miehille varattu etuoikeus brutaaliin ja vastenmieliseen pieru- ja röyhtäilyhuumoriin. Ja miehet ovat aina pitäneet itsestään selvänä, että heidän öykkärimäisyytensä huvittaa myös naisia. Nyt, tällä kertaa, naiset panivatkin paremmaksi. Jonkun lievän tuhnuttelun ja päräyttelyn sijasta kaksi naista paskoi oikein kunnolla housuihinsa. Oliko seurauksena röhönaurua? Oliko seurauksena yläviitosia? Tuliko näistä naisista hyviä jätkiä? Ei. Naisen osa on olla alempana, heikompana, kaikessa huonompana. 

  Vuonna 1987 niin kutsuttu Jumalan Teatteri heitti paskaa yleisön päälle. Nämä Jumalan Teatterin jäsenet ovat siitä huolimatta saavuttaneet merkittävät urat kulttuurin alalla. Koska he ovat miehiä. Nyt on lopultakin aika hylätä vanhat ja luutuneet käsitteet. Myös näille kahdelle rohkealle, rajoja rikkovalle ja ajatuksia uudisraivaavalle naistoimittajalle on taattava pitkä ja menestyksekäs ura. Ei paskasta huolimatta. Vaan paskan ansiosta. Älkää tuomitko paskaa. Keskustelkaa paskasta. Ja poistakaa samalla paska mielestänne ja ajatuksistanne.

  Ylioppilaslehti on ollut 1980-luvulta lähtien enemmän tai vähemmän feministinen. Viimeiset viisi päätoimittajaa ovat olleet naisia, kuten myös enemmistö lehden tekijöistä koko 2000-luvun ajan. Lehdessä on myös ajoittain näkynyt tietty punavihreä ajatusmaailma. Ja sekös vasta ärsyttää, etenkin tiettyjä mieslukijoita.

  Suomessa.

  Vuonna 2013

  Ira Chron-Velaquez, Vasemmistoliitto

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jaa, ei tämäkään nyt oikein herätä minkäänlaisia intohimoja puoleen tai toiseen. Aika huono, tai oikeastaan oikein huono, siteeratakseni maineikkaita kriitikkoja. Tässä on vähän vanhakantainen viritys, anteeksi vaan.

   Pakinan pitäisi naurattaa ja olla tuore. En ole lukenut vielä aiheesta yhtään tosi hyvää kolumnia joka toimisi myös pakinana, joka naurattaisi. Pitäisi olla itseironiaa, jossa valottuisi näiden naisten ajatuksia, ei sitä, miten tyhmää meuhkaava kansa tai lehdistö on - se on liian pedagogista. Kuka panisi tytöt alttiiksi?

   Poista
 57. Char´n ei pidä loukkaantua siitä, että kirjoituksemme ja kommenttimme rönsyilevät, ainahan ne kulkevat siellä täällä, toisinaan asiaan palatakseen.

  Kirjoituksesi oli hyvä! (vaikka en minä noista paljoa ymmärrä)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Char on tulossa tuolta ylhäältä pikkuhiljaa alas, jahka ehtii. Lämminsydämisenä ihmisenä hän ymmärtää rönsyilyt!

   Poista
  2. Riku, rakastan rönsyilyä!!! :):):) Siitä ne parhaat keskustelut yleensä lähtevät, noin niinkuin siviilissä, ja minusta täällä Iineksen kylässä ne ovat melkein oletusarvo oikealle jutustelulle! :) - Mutta olet muru kun kun huomioit!

   Oikeasti: uuttahan tämä minulle on; mitäs sitä kieltämään että etukäteen mietin palautetta. Vaan hyvinhän tämä on mennyt, ja sulkaa teroitetaan jo seuraavaa Vieraskynää varten. Enää puuttuu vain aihe, vaan koskas se on minua puhumasta estänyt. ;) :)

   Iines, kiitos kun sain suunvuoron! Enkä kyllä odottanut, että oltaisiin tässä sivutoimisesti ratkaistu väkivaltaongelma, sen enempää puheiden kuin tekojenkaan tasolla maailmassa. - Ja sydän on lämmin, teitä kaikkia kohtaan! :)

   Jatketaanko vielä? Saa kirjoittaa kakasta, ja vessakulttuurista, ja pottakasvatuksesta, ja mistä vaan. Mielellään rönsyillen... ;)

   Itse vedän omiin kokemuksiini perustuen esiin uuden jutun: lapsiperheen tähtikartta. Minulle se tuli tutuksi murkkuna, kun luin keittiö-lapsipsykologiaa; R. Dreikursin kirja "Lapsi - haaste vanhemmille" lanseerasi sen minulle. Idea on siis se, että perheissä lapset ottavat paikan, joka joko sopii tai ei, ja joka tapauksessa rajoittaa, ja jatkuu ehkä isompina ja aikuisinakin.

   Dreikursin idea oli se, että kasvattajina me aikuiset toivetilanteesssa vältämme sortumasta lasten roolittamiseen perheessä (tai luokassa), vaan yritämme huomioida kaikkia tenavia tasaisesti, vertailematta muihin.

   Saa kommentoida, mutta ei ole pakko. - Ja luoja paratkoon, katson liikaa Putousta!!! :D

   Poista
  3. Älä nyt kuitenkaan liikaa innostu, tähtikartoista ei kukaan halua puhua! - Mielummin vaikka muusta paskasta, kuten minä.

   Poista
  4. Riku - kohta sanon "pupu", jos et ole valppaana - et kai sää ny astronomiaa mollaa? Vai mitä se ny oli?!

   Kuuhunkin on lennetty, ja täällä vain Eräät uskoo salaliittoteorioihin...

   Poista
  5. Jos et kerro kellee, kerron että ne astronomit on usein yhtä tyhmiä ja mulkkuunsa kusseita, kuin astrologit. Jommat kummat viisaampia!

   Poista
  6. Vaiteliaisuus on toinen nimeni, Riku!

   Poista
 58. Jatkan vielä vähän: täällä on puhuttu väkivallan eri muodoista; siitä, että sanoilla voi satuttaa pahemmin kuin tukkapöllyllä. Näin on, ja henkinen väkivalta voi olla, ja äärimmilleen vietynä on, pahempaa kuin fyysinen.

  Joskus kasvattajat sitten saavat ns. älynvälähdyksiä, joissa pyritään yhdistämään rangaistus ja pitkän tähtäimen hyöty... Aina huono idea, minusta. Aikuiset järkeilevät asiat niin eri tavoin kuin muksut, ja kannattaa aina pitää teko ja seuraus saumattomasti yhdessä.

  Esimerkki: yhden hoitolapsen äiti päätti kurinpitotoimenpiteenä hävittää parivuotiaan pojan tutit, perusteluna se, että tuteista on pakko luopua hampaiden takia kuitenkin. - En oikein perusta Freudista, mutta silti kauhistuin: tutit olivat Tosi Tärkeitä, ja pelkäsin mitä niistä luopumaan pakottaminen tekisi pienelle lapselle. Siis että äiti katkoo pojan tutit, yksi kerrallaan, rangaistksena?!?

  Vanhempia en kasvata, eli otin ohjat omiin käsiini. Puhuin pojan kanssa kahdestaan: hän on jo reipas pikkumies, ja tutit on vähän vauvojen juttuja, eikös vain, ja kun olin nähnyt tosi hienoja isojen lasten uudenlaisia hammasharjoja kaupassa, niin mitä jos annettaisiin ne tutit lähipuiston oravavauvoille, ja ostettaisiin yhdessä oikein semmoinen Isojen Poikien Seisova Hammasharja?

  Lapsi oli noppana mukana: ostettiin uusi harja, juhlallisesti jätettiin tutit puistoon kivennokkaan, oravavauvoja varten, ja mentiin kotiin. - Kyllä se eka päiväuni oli aluksi vaikea, mutta yleensä väsytän lapset niin, ettei itkua ehtinyt tulla. Pussailtiin ja halittiin pitemmän kaavan kautta; poika simahti siinä kun mulle tuli kiireistä asiaa keittiöön... ;)

  Vanhempien kanssa ei koskaan keskusteltu aiheesta sen kummemmin; pojalle tein jo ennen uhrilahjaa selväksi sen, että hampaat lopulta vääntyy jos tuttia imee, eikä sitten taas oravavauvoilla se meno tahtia haittaa, pikku nököhampailla. :) Uusien tuttien ostaminen ei sitten pälkähtänyt muksun päähän; Niihin Omiin kun oli myös tunneside.

  Kotimatkalle lähtiessä poika vannotti tarkistamaan kiven, jos tutteja löytyisi, mutta ovat ne pörröhännät niin vikkeliä, että olivatten korjattu ne jo parempaan talteen.

  - Pojan tulevalta puolisolta odotankin sitten jatkossa kukkalähetystä joka syntymäpäivänäni... :)

  Itse muuten siirryin näköjään jo oraaliseen vaiheeseen, mutta jatkakaa te toki omissa tahdeissanne! :):D:D

  Nyt pitää taas hosua! Jatketaan, ystävät!

  VastaaPoista
 59. No juuri noin se tuttijuttu kannattaa minustakin organisoida. Supernannyssakin tilanteesta tehtiin myönteinen, ja lapset antoivat riemumielin tuttinsa hammaskeijun pussiin. Mainittakoon, että siinä oli nelivuotias iso lapsi, joka lutkutti tuttia jo vinoon kasvanein hampain ja rohtunein suunympäristöin - aika järkyttävä näky, kun tutti otettiin pois.

  Aika käsittämätöntä vanhemmilta tehdä asiasta aggressiivinen rangaistustilanne, kun se on tunnepitoinen ja tärkeä hetki lapsen elämässä. Itselläni ei ollut tuossa ongelmaa, kun minun lapseni ei koskaan huolinut tuttia, koska sieltä ei tullut mitään. Tutit lensivät kaaressa pois.

  VastaaPoista
 60. Iines, po. nupelon vanhemmilla ei ollut mitään kokemusta lapsista. - Ihania ihmisiä olivat ja ovat, mutta tosi pragmaattisia; täydennettiin varmaan toisiamme oikein hyvin. :)

  En usko, että äiti edes mielsi tutinrikkomista rangaistukseksi. - Tässä perheessä, ja juuri tämän pojan kanssa meillä oli Erityisvälit. Poika alkoi itkeä kun äiti tuli kotiin, koska se merkitsi että minä lähden. Alle parivuotiaana hän ehdotti kommuuniasumista meille kaikille.

  Äiti koetti järkeillä; missäs Char sitten edes nukkuisi. No äidin sängyssä. Iskä siihen, huomattavan huvittuneena, että entäs iskä, saiskos iskä nukkua Charin kaa? Mihin allakyteviin vitsinaiheisiin poika hermostui (hän oli meinaan tosissaan): nukkukaa kaikki missä haluatte, kunhan Char tulee tänne! - Et usko miten vääntelin käsiäni kun kuulin tästä. Lapsenryöstö ja miehenvokottelu nivottuna yhteen! Punastelin ja änkytin, samalla kun äiti nauroi, vilpittömän huvittuneena.

  Luojan kiitos. Onneksi äiti oli tarpeeksi kypsä hoksaamaan että on pilttien etu kun on monta rakastavaa aikuista ympärillä, ynnä hänellä oli rautainen itsetunto, eikä huonoa omatuntoa työssäkäymisen suhteen. - Mutta tuossa tilanteessa, niinkuin aina, luovin parhaani mukaan.

  Minä muuten jätin tutin pois alle parivuotiaana; oli paha nuha, eikä henki kulkenut.

  VastaaPoista
 61. Char, minunkin oli sinua suunnattoman ikävä. (Ihan totta! lensin vähän aikaan takaperin.) Silti Sinun tänne takaisinpöllähdyksesi aiheutti minussa sätkyn. Ai, miten niin? saatat kysyä, ja se on hyvä kysymys. En osaa siihen edes vastata. (Vaikka olen juuri pessyt hampaani uudella Anttilasta ostamallani sähköhammasharjalla. Ai, että ikeneni irvistelevät nyt tyylikkäästi!)

  Sillä Char, rakastan sinun kielenkäyttöäsi! On välillä kuin joku PandaKarhu kävelisi sun olohuoneesi verhoja ylös, välillä alas, ja kuin touhukas puhiseva Piikkisika, Sinä annat meille Natihaleja! Voi sun kanssas, voi sun kanssas!

  Ps. Sekin sussa on sulavan kivaa että, oon huomannut, ettet koskaan aamulla sano yön petikumppanistasi että "no... krhmn... otetaanko silti edes kahvia?"... Vaan pomppaat (kuin jäntevä gaselli sängystä - jossa tosiaan viimeyönä ei mitään tapahtunut, ja keität tälle (vähän nololle) kumppanillesi kaffetta... "Kyl maar kaffet ain pittää saara", sanoi Hemmi-tätikin.

  Olet suloinen Char!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikis, kultaseni! :) Pitkästä aikaa! :)

   Ja kiva kun kirjuutit suoraan; bongasin kyä pari viestiäsi aiemmin, mutta en tarttunut niihin, kun Krossista sun muusta paremminkin kommentoit.

   Vai että Touhukas Puhiseva Piikkisika? - Isosisko on Nasu kutsumanimeltään, että otan sitten tämän ehdottomasti kohteliaisuutena. :)

   Sen verran on pakko korjata että Charin Sängyssä Aina Tapahtuu, pannaan meinaan tapahtumaan (huom! äikänope jo sanoi että vain ruokaa laitetaan, kaikkea muuta pannaan tms). - Mielet pois katuojasta, hyvät ystävät ja kylänmiehet! :)

   Ja vaikka toki pongahtelen sinne tänne kuin pinkeä pingispallo parhaaseen Pollyannan tyyliin noin yleensä: aamut eivät ole aikaani. - Petikumppanit toisaalta yleensä nilkuttavat aurinkoinen hymy huulillaan keittämään mulle kaffet sänkyyn. Jos olisin kyynikko, epäilisin että heillä olisi Salattuja Tarkoitusperiä pitää mut Lakanoiden Välissä!!! Vaan onneksi puhtaalle kaikki on puhdasta. :)

   Ja on sitä paitsi aina hauska nähdä mikä muki valitaan kokoelmastani. Sitä paitsi mikään ei ole niin seksikästä kuin minulle kokkaava mies - aamuisin oljennellesani kaffenkeitto riittää. :)

   Riku tuossa aiemmin kiinnostui horoskooppimerkistäni: voin paljastaa että olen Härkä. Ja tyypillisenä Härkänä rakastan työntekoa; voin lekotella tuntikausia soffalla ja katsella kun muut puurtavat. Jos joku haluaa samalla kantaa suklaakonvehteja viereeni, näykkiä kaulaani, tai tarjoilla virvokkeita: olen tämmöistä sopeutuvaista sorttimenttia. :)

   Vielä en sano natihaleja; sanon toistaiseksi vaan että olet ihana, Mikis!

   Poista
 62. P.S. Riku: nyt vasta hoksaan: paljon onnitteluja nimpparisankarille! Saat suukonkin! :)

  VastaaPoista
 63. Pitääkö mun siis oikeasti emännöidä täällä?!

  Kirjuuttakaa nys siitä mikä ajatuksia herättää, kukin tykönänne. Sana on edelleen vapaa, ja vaikka olenkin tosi ehtoisa: oma-aloitteisuutta edelleen peliin! Rönsyilyyn on Virallinen Lupa! :)

  - Helkkyvä yhteislaulu päivänsankarille odottakoon sitä tapaamista; en tarkoittanut stopata keskustelua tähän. Ja niille jotka kateellisina kyräilevät; sovitaan että lauletaan sitten kaikille, vuorotellen. :)

  Anonyymeille voidaan keksiä ihan oma nimpparipäivä; niin meillä kotona tehtiin meidän penskojen kanssa, kun etunimet sekä siskolla että minulla olivat niin erikoiset.

  Kysyn muuten tässä, ihan skoijin päälle, että vietettiinkö/vietetäänkö yleensä nimipäiviä? Siitä puhutaan suomenruotsalaisena perinteenä, ja minun läheisiäni juhlitaan kyllä, mutta onko tapa niin rajallinen? Vai muuten vain unohtunut, niinkuin moni muukin huomionosoitus tai tilaisuus pitää luvan kanssa hauskaa samalla kun huomioi toista?

  VastaaPoista
 64. Hei, Char,
  minäkin täällä höpisen yksikseni, kun en ehdi enää terrorisoida Iineksen blogia tervehdyttyäni kaameasta flunssasta.

  Minä en yleensä muista viettää kenenkään nimppareita, mutta kaksi vuotta sitten vietin omaa nimppariani Suomessa; se oli mukavin nimppari, tein mustikkapiirakkaa ja sain kivoja lahjoja. (Osasyynä sekin, että en ehtinyt Suomeen viettämään synttäreitä)

  Täällä saapasmaassa nimppareita ei vietetä, nimikalenteri on pyhimyskalenteri. Siis nimipäivä (onomastico) on olemassa, mutta se kertoo kenen pyhimyksen päivä on. Kun kaikki on saaneet nimensä jonkun pyhimyksen mukaan, on se sitten automaattisesti myös jonkun nimipäivä.

  Olipa monimutkainen selitys yksinkertaisesta asiasta.  P.S.
  Olen vähän mustasukkainen Mikiksen huomiosta.

  VastaaPoista
 65. Paitsi että miten voi olla mustasukkainen kaltaistenne seurassa;
  voiko olla mustasukkainen kun Touhukas Puhiseva Piikkisika kikattelee ja sen huomaa Runollinen Ähisevä Pahkasika?
  Ei voi.

  VastaaPoista
 66. Minun nimppareitanipa viettävät aina kaikki, eri tavoin, ajeluin tai tanssein. Paitsi vääräuskoiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpäs me Tapsa vietetäänkin! - Muistin muuten oikeasti sinua viime tapanina; sen verta läheiseltä tunnut, vaikka vain palstakavereita ollaankin. :)

   Hyvää yötä myös sinulle!

   Poista
  2. P.S. Tapsukkainen: kirjoitin Ekbergin ajoistani edelliseen Iineksen kirjoitukseen, jos haluat lukea (sanon kun en ikinä meinaa itse muistaa tarkistaa vanhoja juttuja. Toisaalta olenkin tyttö ja blondi :D). - Lopetin koulun kesken; kympin likkana 16-v, koulukiusaamisen takia. Ei edes minuun kohdistuneen, ja opettajien harjoittaman, mutta silti. Siitä siis varhainen työelämään sijoittuminen. Ei helpoin tie, tietenkään, mutta tämä oli ainoa sopiva minulle, vieläkin ja aikuisen järjellä katsottuna.

   Poista
  3. Char, arvaa mitä? Kohta mä katkean. (Eli menen ikään kuin keskeltä poikki.) Ja se on sun syys. (Tai vaihtoehtoisesti olosuhteiden syy.) (Mutta eikös se ole sama asia? O.)

   Poista
 67. Hei Sari, kaipaan terrorisointiasi täällä!!! - Jos nyt taukoamatonta asiallista keskustelua (kuten lankomies meidän siskosten rupatteluun Tolkun Miehenä viittaa) voisi mitenkään siksi nimittää...

  Ja totta mooses olet mustis Mikiksen huomiosta; minäkin olin kateellinen heti kun sinä osuit Mikiksen erehtymättömän loistavaan naistutkaan. :)

  Tuosta pyhimyskalenterista minulla onkin sitten jatkossa kysyttävää enemmältikin. - En itse asiassa tiedä sinusta juurikaan mitään, ja toivon etten ole liian tungetteleva jos kysyn että miten hyvin tunnet katolilaista pyhimysperinnettä? Tai kristinuskoa siltä osin muutenkin?

  - Jos meinaan tarvitsen lisävalaistusta esim. "Pappi- ja portto"-bileisiin; vrt. Bridget Jones. ;):)

  Oikeasti varmasti haluan tarkistaa jotain juttuja jatkossa; lähinnä kuulla miten sinä olet asioita kokenut. - Teoreettisen kirjoitustyön ohella meilailen tällä hetkellä ev-lut-papin kanssa, mikä onkin kiinnostavaa puuhaa; saan jatkuvalla syötöllä kirjavinkkejä ja lisämatskua tuleviin töihin. Kulttuuri ja sen kokeminen kiinnostaa minua kuitenkin kaikkein eniten, eli varaudu Vaivihkaisiin mutta Hienovaraisiin uteluihin, Sari! :)

  Kuka muuten onkaan lasten suojeluspyhimys? Liittykö se Viattomien Lasten päivään siellä? Ja onko sellaista päivää siellä? - Lucian-päivä kuuluu minun ja läheisteni perinteisiini, lussekatteineen! :)

  Jatketaan taas, nyt hyvää yötä ja haleja sinulle, ja kaikille! :)

  P.S. Hyvä että kurja plunssa on ohi! Meidän kaikkien tappiohan se on, jutustelumielessä, että tervehdyit, mutta ihana sinulle ja perheellesi! :)

  VastaaPoista
 68. Anteeksi, että vastaukseni viivästyy. Mutta siihen on oma syynsä, eli "de jure". Kävi nimittäin niin (yl. minulle ei käy näin) että siivosin koko päivän vaatehuonettani. Löysin sieltä erilaisia laatikoita joissa oli papereita ja aloin, koska en voi vastustaa papereiden tuoksua! - lukea niitä. Siinä minulla meni koko päivä. (Eikä oikeastaan riittänytkään.) Tulin kamalan väsyneeksi, riisuin rääsyni yltäni, pujahdin petiini, ja aloin laskea lampaita... siis jotta saisin unta. Pääsin n:roon 637 kun... huomasin, että jumalauta niitähän livahtelee tuolta sivuportista ulos kans... ja vähintäin yhtä paljon kun ehdin laskea. Ei tällainen peli menettele! Niinpä pomppasin ite, kuin vieteri-piikkisika sängystäni ylös, puin äsken pois riisutut ryysyni takaisin päälleni, otin ulko-oven avaimen taskuuni, ja lähdin ulos. Lampaita ei näkynyt mailla eikä halmeilla. Minuakin alkoi hytisyttää sen verran että menin lähimpään kapakkaan. Ajattelin kulauttaa siellä kurkkuuni yhdenviivakahden grogin. Mutta auta armias mitä minun silmäni näkivät: yhden pitkän pöydän ääressä istui n. 25 viiva 48 lammasta. Ja kaikilla heillä oli höyryävä grogilasi (varmaan rommia?) turpansa edessä. Arvaa, että vihastuttiko se minua? No... ei oikeastaan, mutta kyllä sen takia että Heidänhän olisi pitänyt olla nukkumassa nyt, eikä täällä. (piru vie. koska ei minunkaan täällä pitäisi olla.) Sanoin niille että, "okey, hyvä on, juotte lasinne tyhjäksi mutta sitten lähette kiltisti takaisin kotiin". Ne sanoi että "mmää joo mhnh mä joo". Ja ihme kyllä eivät tilanneet toista kierrosta.

  Ite jäin sinne pelamaan Pokeria ja hävisin toistasataa euroa. Mutta niinhän mulle käy aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikis, sen minkä rahassa hävisit kokemuksissa voitat!

   Nyt natihaleja sinulle! :)

   P.S. Älä muuten sano että Sari ja minä saadaan olla mustasukkaisia vielä pokeria pelaavista pomppivista lampaistakin!!! Pientä rajaa! Vähemmästäkin tekee mieli heittää pyhje kehään! :)

   Nyt oikeasti menen nukkumaan.

   - Iines: tietääkseni täällä ei ole vastuuvapautuslauseketta missään, eli pidän sinua suoraan vastuussa jos aamutuimaan on kaiken kikattamisen ja liian vähän yöunen jäljiltä Väsynyt Olo. Voisit meinaan pääemäntänä hommata tänne vähemmän viihdyttävää ja koukuttavaa seurakuntaa paikalle, edes yövukiin! :)

   Poista
 69. No voi hyvänen aika Char mikä Sinua jo nyt vie päin Pehkuja? Tulisit tänne, mun luo, täällä soi kitara (kaihoisasti) ja marrakessit (rämisten). Ja me tanssitaan letkajenkkaa vaikka ei meitä ole kuin minä ja sinä. (Ja alakertalainen. Joka hakkaa mun lattiaa.) Mikäs meidän täällä olisi olla? ihmeteltäisiin vaan että "missäs muut on?". No, hehän on siellä sun täällä. Niinkuin aina muulloinkin. Char, jos en rakastaisi Sinua, en sanoisi sitä, enkä nytkään ole sanonut että en rakastan Sinua. Koska minusta se on itsestään selvää. En osaa valehdella, koska olen papin poika. (ruonansuu: paimenpoika) En ole koskaan valehdellut (ruonansuu: paitsi nyt) enkä koskaan valehtele (ruonansuu: paitsi äsken). En myöskään kiroile (ruonansuu: perkele), enkä käytä alkoholia (ruonansuu: se käyttää minua). Olen viriili (ruonansuu: erittäin lerppu) ja huumorintajuinen (ruonansuu: mörkö) akateemisesti sivistynyt (ruonansuu: apukoululuokkalainen) herrasmies. Toivon, että Sinä olisit yhtä tasokas (ruonansuu: kurja) kuin minä...

  ... niin voitaisiin panna "hynttyyt (ruonansuu: velat) yhteen". Vai mitä, kultaseni? (ruonansuu: vai mitä, kultaseni?)

  VastaaPoista
 70. Mikis: mikäs se on hauskempaa kuin letkajenkka kahdestaan? Mitäs sitä muita siihen hosumaan... ;) Etkä muuten sitten Jopea meidän iltamiin tuo; teidän kahden sanailulle en minäkään supliikillani pärjää! :D - Huomaatkos: alkaa olla semmoinen sopiva suomalaisnaisen komentoora-meininki täällä päällänsä! :)

  Varmaan siksi että olen oikeasti liian väskä - ja nyt ei ole palsta vastuussa; pikkuista kirjoitustyötä pyydettiin, ja toimin.

  Tsekkasin samalla netin; STTK on kunnostautunut uudella videolla, jolla isyyslomaa kaupitellaan miehille; Jukka Relander kommentoi huvittuneesti ideaa täällä:

  http://elisa.net/uutiset/kotimaa/sttkn-sankari-is%C3%A4-her%C3%A4tt%C3%A4%C3%A4-tunteita-verkossa

  Mitä linkkiä ei varmaan kukaan saa auki. Elisan sivustolta löytyi, ja otsikko kertoo että "Sankari-isä herättää tunteita verkossa". - Mutta odottakaamme asianosaavia ihmisiä paikalle; tästä varmaan puhutaan vielä, ja löytynee muutakin kuin yhden kappaleen uutista kunhan aamu koittaa. - Relanderin kanssa olen muuten samaa mieltä siitä, etteivät muita naisia vokottelevat hurmuri-iskät mitenkään edistä niitten omien lasten äitien jaksamista arjessa, tai muutenkaan harmonisen perhe-elämän toteutumista, mistä nyt alunperin alustin.

  Polyamoriset suhteet ovat sitten erikseen, enkä nyt tässä tarkoittanut moralisoida tai ketään yksiavioiseen, keskiluokkaiseen muottiin väkisin tunkea.

  - Mutta ajan hermolla siis edelleen mennään!

  Ja nyt minä menen nukkumaan! - Mikis: en tod. painu pehkuihin; chez Char on tietty budoaari, johon vetäydytään, lanteet keinuen ja negligeetä hitaasti ja hajamielisesti availlen. Pelaa korttisi oikein, ja voit päästä ainakin kynnykseltä kurkistamaan, sitten kun on ne meidän palstan kevätjuhlat... :)


  VastaaPoista
 71. Luulitko, että menen toisen kerran halpaan? Voi, ystävä hyvä, en.

  Iines, poista nuo nettivihjeet joissa on viruksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidat laskea leikkiä, mikis? Missä nettivihjeissä on viruksia?

   Poista
 72. Char,

  en puhunut sinulle !

  VastaaPoista
 73. Ruonansuu on muuten nähnyt Ihmemiehen, minä en ole nähnyt. Jope (näin tuttavallisesti sanottuna vaikka en oo miestä ikinä nähnyt, eikä se mua) jonotti kerran Turussa nakkikioskilla. Sen edessä oleva äijä tilas 12 kpl nakkeja. Myyjä pisti ne pergamenttiin, eli voipaperiin, ruiskas vielä sinappia ja ketsuppia ja sanoi "Ole hyvä". Äijä sanoi "Kiitos", ja alkoi popsia niitä. Myyjä sanoi "12 markkaa". "En minä maksa", sanoi äijä. "Kyllä vaan se on maksettava", sanoi myyjä. "Enkä maksa." "Kyllä varmaan maksat". "En varmaan maksa". "No", sanoi myyjä, "sinähän ihme mies olet".

  VastaaPoista
 74. Tänään yksi pieni urpiainen löytyi hankeen tuupertuneena takapihaltani, jossa on jyvätarjoilua. Olin seurannut sitä pari päivää, kun se ei lähtenyt pois muitten mukana, vaan jäi yksin maahan, pani päänsä siipensä suojaan ja torkkui siinä, kylmässä lumessa. Nyt se oli kulkenut oveani kohti, paikkaan, jossa linnnut eivät käy, ja lyyhistynyt siihen, tupsahtanut etukenoon. Voi pientä lintua. Pitää mennä ottamaan se ja viemään pois, varmaan biojäteastiaan.

  Juuri se, että luonto ei ole julma, tuntuu kauhealta. Että tämä on tavallista, että tällaista elämä on. Olisi niin helppoa ymmärtää asioita, kun voisi sanoa, että luonto se vaan on julmaa.

  VastaaPoista
 75. Pikkulinnuista - ja tarkoitan todella pieniä lintuja, kuten Hippiäisiä - kuolee normaalitalvina (sellainen on nyt meneillään) n. 60%. Kovina pakkastalvina n. 99%. Ei Luonto ole mitenkään julma - miten se nyt se voisi olla? Eikös se ole niin että linnut voivat mennä muualle, sen takia niillä on siivet, ei Luonto voi mennä minnekään muualle? (Tai jos se menee, se on siellä sit taas samanlaisena, kuin täällä.)

  Linnut, linnut! (Jättäkää mut rauhaan.)

  Ps. Ei kun ihan oikeasti, Iines. Vapaana ja villinä elävät pikkulinnut ovat koko ajan kamalan stressin kynsissä; jos ne ei kuole viluun tai nälkään (..."paljon on kärsitty vilua ja nälkää/Balkanin vuorilla taistellessa..."), niin joku syä ne. (Esimerkiksi Närhi.) Näin niille käy. Mee ajatellaan että "kauheeta että lintuja vangitaan johonkin lintutaloon, kuten eläimiä eläintarhaan". Voi olla että se on kauheeta. Mutta tosiasia eli fakta on että linnut elävät ns. lintutarhoissa jopa kolme kertaa vanhemmiksi kuin Luonnossa. - Luonto on tosiaan julma elementti. (Näkeehän sen ihmisistäkin.)

  VastaaPoista