12.4.2013

Piru kiikussa10.4.  Tilasin tulostimen, punaisen, ja siihen kasetin. Haluan pitkästä aikaa katsoa, miltä tekstini näyttää paperiliuskoilla, ja paljonko niitä tulisi ja mitä siitä tulisi,  jos yhdistän kolme tarinaa yhdeksi kokonaisuudeksi. Minulla ei ole koulupäivieni jälkeen ollut tulostinta, sillä edellisen tulostimen kirjoituspäät  kuivuivat käytön puutteesta. Nakkasin laitteen konekeräykseen.

Jos - tai kun - saan tekstieni kokonaisrakenteen selväksi, on siirrettävä jaksoja sinne ja toisia tänne. On nivottava niitä yhteen ja hiottava saumakohdat sidosteiseksi tekstiksi. On poistettava runsaasti sanoja, merkityksettömiä adverbeja ja adjektiiveja, on vältettävä toistoa, alleviivaamista sekä kaiken sanomista. 

Vaikka maailma on irrallinen ja koostuu palasista, tarinan tulee minusta olla eheä ja juokseva. Jos olisin ammattikirjailija, en haluaisi säikyttää lukijaa palastellulla todellisuudella, sillä hajalla hänen maailmansa kuitenkin jo on,  harvoin on tarpeen näyttää rikkinäisiä palasia ja panna jo säikähtänyt hämmästymään.  Minusta kirjoittajan tehtävä on olla maailmanselittäjä, palapelin koostaja, lankojen yhteensolmija.  Elämässäkin kaikki liittyy yhteen, se näyttäytyy palasina vain läheltä katsottuna samoin kuin valokuva näyttäytyy pikseleinä, kun sen suurentaa äärettömiin.   

En tiedä sitäkään, pitääkö kertoja panna keskiöön pyörimään, vai olisiko viisaampaa panna hänet osoittajaksi kaiken yläpuolelle. Ja miten sitten taas häivyttää hänen reunaviivansa näkymättömiin? Jollakin tapaa pidän sillanpääläisestä yläilmoista katsomisesta ja kaiken näkemisestä universumin kiertokulkua noudattavana osana,  mutta toisaalta Sillanpää panee kertojaolentonsa selittämään kovin havainnollisesti ja vähän venäläisesti. Nyt tiedetään niin paljon enemmän, se alhaalla kamarissa yskivä Siljakin tietäisi eikä olisi ehkä niin antaumuksellisesti riutumassa kohden biologisen elämänsä vääjäämätöntä loppua.

11.4. Sain viestin tulostinkaupasta: tulostin on tulossa seuraavasta varastoerästä. Maltan tuskin odottaa, kun selailen papereitani. Voisi kirjoittaa vain itselleen, ilman että kukaan vastaa ilkeästi.  Olen nimittäin vähän väsynyt tähän blogikirjoittamiseen, kun tietty yksi ja sama Anonyymi riepottelee pilkaten jokaista sanaani ja ajatustani, vetoaa viiden vuoden takaisiin blogisanoihini, tuo niitä uudelleen esiin, ivaa  ja kokee missiokseen osoittaa minut kaikin tavoin huonoksi. Pahinta on se, että hän voi olla se henkilö, joka on ottanut henkilöyteni selville ja sanonut, että hän voi halutessaan julkistaa sen. Hän voi olla myös se, joka oli kerran syysmyöhällä käynyt ovellani Iinestä kysymässä. Hän siis tunkee luvatta reaaliselle alueelleni ja uhkailee minua.  Olen itse valinnut anonyymin blogikirjoittamisen, enkä ymmärrä, että joku voisi sen oikeuden minulta riistää. 

Alan olla tyhjä, on kuin energiani kuluisi joka kerran kun vastaan hänen kommentteihinsa - olen uskonut sinisilmäisesti kuitenkin hyvään mahdollisuuteen, siihen, että kun olen itse ystävällinen, toinenkin on. Vaan ei se niin mene.  Alan lisäksi ymmärtää niitä ihmisiä,  usein naisia, joiden elinvoima hupenee  stalkkauksen tai narsistin kanssa. En syytä näitä naisia heikkoudesta enää. Jatkuva tarkkailu ja tulitus syö ihmistä kuin ihmistä. Blogin kanssa on vaikea mennä pois, blogia ei voi jätttää, ei helposti ainakaan ihminen, jonka ilmaisu on sen varassa.

Vaan nyt näyttää kevät tulevan sateen kanssa. Pisarat alkavat rummuttaa ikkunalaudan peltiä! Vesi sulattaa joen jäät ja uomat alkavat tulvia pelloille. Ruskeisiin vesiin pelmahtaa joutsenia ja lokkeja,  ja lämmin lounainen ilmavirtaus tuo ensimmäiset peipot. 

Oviremonttikin on valmis, ja sain yllätyksekseni takaoviin isot ikkunat, joissa on sälekaihdin valmiina. Nyt sekä makuuhuoneen että olohuoneen länsiseinät ovat yhtä isoa ikkunaa, kun lasioven molemmin puolinkin on ikkunat. Sopii minulle mainiosti. Luulin joutuvani maksamaan umpiovista.


(Maalaus Hugo Simberg, Piru kiikussa)

23 kommenttia:

 1. Siteeraan Kai Niemistä tähän:
  "Hän tiesi itse,että hänen norsunluutorninsa oli rakennettu vanhoista,madonsyömistä kinkunluista ja puhtaaksikalutuista osso buccon tähderenkaista,mutta eivätkö vain he tahtoneet kaataa senkin.Tällä tunkiolla ei kaivata kukkoilijoita , he sanoivat ja karkottivat hänet, hyvä kun eivät piesseet hengiltä.Ja hän kun oli vain tahtonut rakentaa jotakin kauniin näköistä siitä mitä oli käsillä.

  "Katsokaa,keisarilla ei ole vaatteita";huusi kuuluisuudesta humaltunut kakara saunassakin, ja eivätkö nämä rähähtäneet nauramaan vanhasta tottumuksesta.

  Kun hän viimein oppi levitoimaan,muut olivat jo kyllästyneet ja laskeutuneet nojatuoleihinsa katselemaan televisiota.Hän huuteli heille iloissaan katonrajasta,mutta ainoa vastaus oli että kun kerran oli siellä ylhäällä hän voisi pyyhkiä hämähäkinseitit.

  - Kai Nieminen - 1997

  Kirjoita Iines,kirjoita!

  VastaaPoista
 2. Tiedän, että kommenttien ylenmääräinen poisto on sinusta, Iines, vastenmielistä.

  Mitään muuta keinoa kuitenkaan ei ole, taistella tuota ääretöntä ilkeyttä huokuvaa anonyymia vastaan.

  Vaikka sanoisit "kissa", kyllä hän on todistavinaan sen vääräksi omilla älyttömillä, kuolaa pursuavilla kommenteillaan, jotka tuntuvat fiksuilta vain hänestä itsestään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta: vaikka sanoisin "kissa", sekin olisi Anonyymin mielestä väärin, ja hän kertoisi kaikille, kuinka blogisti syyllistyy johonkin.

   Kommenttien poiston koen tappiona ideologialleni rajattoman sananvapauden noudattamisesta. Ei ole kuitenkaan muuta keinoa, kun stalkkeri postaa samaa vääristelevää tai minua halventavaa viestiään kymmeniä kertoja, siis samaa viestiä.

   Poista
  2. Nostetaanpa mainittu kissa pöydälle.

   Monisyisten ja -tahoisten maalailtujen uhkakuvien valossa näyttää siltä että on tapahtunut oikeaa uhkailua ja pelottelua joka vaatii asian viemistä poliisin tutkittavaksi. Olen samaa mieltä.

   Mitä taas tulee muihin lievempiin väitteisiin niin ne voi helposti todentaa laittamalla luettavaksi kaikki edellisestä blokirjoituksesta poistetut kommentit.

   Poista
 3. Kirjoitanhan minä, syysmyrsky, kun en voi kirjoittamattakaan olla. Olen vain niin innostunut blogimuotoisesta kirjoittamisesta, kun tämä on reaaliaikaista vuorovaikutusta, jota reaalielämässä en pysty näin sujuvasti harjoittamaan äänisairauden vuoksi. (En halua hokea tätä, mutta on uusia lukijoita, joille haluan vähän selittää tätä blogissa roikkumistani.)

  Jollakin tapaa en halua pitää itsestään selvänä sitä, että pitkän linjan blogikirjoittajakin kohtaa aggressioita. Kun virtuaalista on niin helppo valikoida se, mistä pitää. Itse en olisi kauankaan blogissa, joka on minusta huono tai kurja tai vihastuttava. Ymmärrän satunnaiset ilkeät anonyymiheitot, mutta pitkän linjan stalkkausta en ymmärrä. Nyt huomaan, että tässä blogissa ei ole koskaan ollut satunnaisia ilkeitä ohimenoheittoja.

  VastaaPoista
 4. Tuossa kuvassasi on 'Piru' saanut 'Missin' kyytiin - ja kyyti on melkoista...!
  Vauhdikas näkemys - mukavasti esitettynä.

  Son siihenlaihin näitten kommentien kansa - ei muuta'ko 'pittien taihvaasheen' mahollisimman nopiasti.
  Yrittää'hän se google'kin parhaansa.
  Noh.. eihän tämä muutenkhan taija olla täyspäisten hommia - mulla ainakhan. Aikoihnan aattelin ettei koskhan - mutta sittenki - täälä sitä olhan...
  Hyvää viikon loppua - lippu korkealle Kevääseen....

  VastaaPoista
 5. Simbergin taulu on minusta aika valloittava. Ja hänen pikkupirunsa ovat oikeasti piruja joilla on tunteet. Valloittava Simberghän on aina, ja on kotimainen lempitaiteilijani.

  Virhe on ruveta vastailemaan selvästi ivaaviin tai kalvaviin kommentteihin. Vaan en malta, koska kommenteissa on väliin asiaakin, ja minähän tykkään jutella kaikkien kanssa.

  Hyvää viikonloppua pohjoiseen! Täällä on talvi nyt taittunut.

  VastaaPoista
 6. Herkeät Iines ajattelmasta sellaista pöytälaatikkokirjoittamista! Itsekin olet sanonut, että teksti on olemassa vain kun on lukijoita.

  Minä olen kyllä ajatellut kirjoittaa pari juttua, jotka olosuhteiden pakosta luultavasti jäävät julkaisua vailla.

  Ensimmäinen siksi, että se on käsikirjoitus sexploitaatio-elokuvaan, jota olen mielessäni kehitellyt, enkä tunne ketään elokuvatekijöitä. Tarkemmin en kehtaa tässä siitä kertoa.

  Toinen haaveeni on kirjoittaa maailman huonoin romaani. Sen työnimenä on "Romaaani", ja se on jotain aivan eri luokkaa kuin mikään niistä jatkuvasti ilmestyvistä tonetteiluista. Nimen kirjoitusvirhe kertoo paljon sisällöstä, siinä on lähes pelkkiä virheitä, historialliset tapahtumat, prosessikuvaukset, kaikki on virheitä vilisemällä. Kieliopin minä luon kokonaan uudestaan, siihen minulla on merkittävää lajhakuuta.

  Sen voisin kyllä omakustanteena julkaista, otan siitä ison painoksen ja jaan sukulaisille ja ystäville. Jälkeenpäin kyselen, että mitäs piditte.

  VastaaPoista
 7. Olen edelleen sitä mieltä, että kaiken vapaan kirjoittamisen perimmäisenä tavoitteena on se, että joku lukee tekstin, eli teksti kirjoitetaan muille. En jaksa uskoa, että kukaan kirjoittaa vain itseään varten, paitsi henkilökohtaista päiväkirjaa.

  Ilman muuta haluan näyttää tekstiäni kustannusalan asiantuntijalle ja kuulla hänen ajatuksiaan siitä. Omakustannetta en aio julkaista, sillä minulle merkitsee paljon olla kirjallisesti haluttu, ts. ylittää julkaisukynnys eikä päätellä sitä itse. Uskon silti, että nykyään on paljonkin hyviä omakustanteita. Joihinkin hyviin olen jo törmännytkin, mutta myös aivan surkeisiin julkaisuihin.

  VastaaPoista
 8. Pirun kiikussa tai jumalten keinussa, kuten Leino sen ilmaisi. Terveisiä tuulisesta Tukholmasta. Syntinen laulu on luettu ja huomasin Kolehmaisen olleen yhdessä asiassa aika oikeassa ja itseni siis hieman väärässä. Mutta palataan asiaan, kunhan Riku Roomanninsa ohella pääsee asiaan.

  VastaaPoista
 9. Ei ole syytä epäillä, ettetkö, Iines, saisi tekstejäsi julkaistuksi. Minä vaan ajattelin, että suru tulisi jos bloggaamisen lopettaisit.

  Roomaaani saa odottaa vuoroaan, hieman olen Mukkaa suunnitellut.

  VastaaPoista
 10. Enhän minä nyt bloggaamista lopettaisi, vaan jatkaisin tietenkin. Sitä en välttämättä edes kertoisi, täällä, jos saisin jotakin julkaistuksi. En tahtoisi huomata, että semmoinen toisi uusia lukijoita, jotka nyt eivät pidä minusta.

  Vaan ei minulla ole turhia luuloja. Kunhan joskus haaveilen.

  VastaaPoista
 11. No niinpä tietysti - en tullut heti ajatelleeksi. Piru kiikussa on Simbergin metafora omalle sieluntilalleen ja jumalten keinussa istumiselle ja Dionysoksen tarhoissa vaeltamiselle. Piru Simbergin taiteessa on varmaan tutkittu juttu opinnäytetöissä..

  VastaaPoista
 12. Huomenta, Iines!

  Kiusatuksi ja ahdistelluksi joutuminen on kamalaa! Onneksi kommentoijista lähes kaikki ovat vähintään korrekteja, suurin osa oikein ihanan tuntuisiakin! :)

  Ilmoitin muuten blogisi Kuukausiliitteen Kivoin Blogi-ehdokkaaksi. Minusta täällä yhdistyy niin moni herkullinen ja tärkeä asia: pohdiskelevat ja välillä kärkevätkin alustukset, upeat ja puhuttelevat kuvat, on Einesbaaria kirjallisuudenystäville ynnä valokuvia asianharrastajille sekä maallikoiden silmänruoaksi... Plus että kommenttilootaa on ilo lukea; käyt reipasta keskustelua lukijoidesi kanssa, etkä täällä kauempana pöytälaatikosta voisi olla!

  Hyvää sunnuntaipäivän jatkoa siis; leuka pystyyn ja nautitaan kaikki keväästä! :)

  VastaaPoista
 13. Niin ovat, Char, kaikki muut paitsi kalvava anonyymi ovat asiallisia, mukavia tai jopa ihania, mutta kirpakan kriittisiäkin, niin kuin pitääkin. Ilkeyttä tapaa äärimmäisen harvoin, mutta viime aikoina kalvava anonyymi lähes villiintyi ja tiesin jo ennakkoon, että mitä tahansa sanon, kalvava anonyymi kääntää sen jollakin tapaa vääristellyksi ja tunnistamattomaksi. Aina kun huomasin kommenttia tulleen, avasin linkin ikään kuin olisin kurkistanut varovasti raollaan olevasta ovesta. Joskus kun ei ollut muita kommentteja, tuntui että anonyymin kommentti muodosti kaikkien muidenkin kannan. Tämähän on tyypillinen virtuaali-ilmiö. Minkä yksi sanoo, sen mieltää herkästi yleiseksi ajatukseksi.

  Jestas, Char. Että ilmoitit Iineksen kilpailuun. Kyllä minä tästä kiitän ja olen iloinen! Mahtuuhan sinne mukaan, kisaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nostetaanpa mainittu kissa uudestaan pöydälle.

   Monisyisten ja -tahoisten maalailtujen uhkakuvien valossa näyttää siltä että on tapahtunut oikeaa uhkailua ja pelottelua joka vaatii asian viemistä poliisin tutkittavaksi. Olen samaa mieltä.

   Mitä taas tulee muihin lievempiin väitteisiin niin ne voi helposti todentaa laittamalla luettavaksi kaikki edellisestä blokirjoituksesta poistetut kommentit.

   Poista
 14. Eivät sellaiset tietenkään mitään yleisiä mielipiteitä ole. Monesti anonyymin anonyymin kommentit ovat vain niin ilkeyttä huokuvia ja hönöjä, että sormi menee suuhun eikä tiedä mitä pitäisi sanoa.

  Blogikilpailu on vähän outo. Sen julkaisusta saattoi päätellä, ettei kilpailussa ole sääntöjä, niitä tehdään tarpeen vaatiessa kun homma etenee. - Sitä paitsi homma menee väärinpäin.

  Oikeasti blogeissa pitäisi valita paras sanomalehti. Ensiksi valitaan kymmenen parasta, jos olen tuomari, pudotan heti Hesarin, Aamulehden; Kalevan ja iltapäivälehdet pois, koska ne kuuluvat eri kategoriaan ja herättävät ristiriitaisia tunteita. Voittajaksi minä sitten vuoden hieromisen jälkeen julistaisin pääkaupunkiseudun Metro-lehden.(ilmaisjakelukin on sanomalehti!) - Metro-lehteä en itse kovin usein lue, mutta mukava kun ihmiset aamujunassa ovat siihen syventyneitä eikä tarvitse katsella niiden naamoja - kiusallisilta katsekontakteiltakin vältytään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuukauden päästä ilmoittaisin, että Metro on diskattu, koska tuomaristo (minä) sai tietää, sen olevan osa Sanoma-konsernia.

   Sitten julistaisin, että tämänvuotista palkintoa ei näin olle jaeta lainkaan, ensi vuonna yritetään uudestaan, jos vain on merkkejä siitä, että taso on riittävä.

   Poista
  2. Yleensä kun blogeista puhutaan, valitaan kohteiksi niitä, jotka ovat muotiblogeja, ruokablogeja, askartelublogeja tai äitiblogeja ja joilla nyt on buumi päällä ja tuhansia lukijoita.

   Tavallaan ihan ymmärrettävää, sillä blogeja on niin paljon, että suurin osa hukkuu jonnekin. Toisaalta itse arvostan blogeja, joissa muutamat kriteerit toteutuvat.

   Kyllä minulle Hesari on ykkönen, koska se on kuitenkin valtakunnan pääaviisi. Tosin on siitä sanomistakin.

   Poista
  3. Mutta Hesarin kilpailuun eivät kai blogilistalle kuuluvat blogit saa osallistua, koska sekin kuuluu Sanoma-konserniin?

   Poista
  4. No niin taisi ollakin. Iines ei kuulu blogilistalle, otin sen pois, kun Blogilista-palvelu oli niin olemattomasti hoidettu. Kuvablogini taitaa olla listalla edelleen. Einesbaari ei ole. Teidän muiden blogeja en lue blogilistan kautta vaan sivupalkista ja kirjanmerkkien kautta.

   Poista
  5. Varmuuden vuoksi: otin sen pois jo pari kolme vuotta sitten, en nyt.

   Poista
 15. Hei kaikille! :)

  Anonyymi: minä en elä elämääni maailmassa jota säätelevät ensisijaisesti lakien ja ulkopuolisten rajoitusten pelko. Hyvän elämän perusteisiin kuuluu omien, itseohjautuvien moraalikäsitysten mieltäminen osaksi toimivaa arkea, ja ohjenuoraksi vaikeissa tilanteissa. Miten netti tästä eroaa? Minua ei poliisin tai kulloisenkin järjestysvallan tai erilaisten sanktioiden pelko saa käyttäytymään inhimillisesti ja oikeudenmukaisesti.

  Riku: minulle ei tule Hesaria eikä kuukausiliitettä. Nettilehdessä kysyttiin Parasta Blogia, ja se on ilman vaiheita Iineksen, eli vastasin justiinsa siihen enkä mihinkään muuhun. :)

  Iines: kun puhuin ihanista kommentoijistasi, tarkoitin ilman muuta myös meitä, jotka osaavat olla ja ovat eri mieltä silloin kun aihetta on. - Itse vien vänäämisen taidon huippuunsa, ja olen jopa joskus eri mieltä itseni kanssa! Oikeasti: kun tarpeeksi asiallisesta asiasta keskustelen, alan väittää itseänikin vastaan, koska keksin niin hyviä pointteja. :)

  Robert Fulghum (se lastentarha-kirjan-heppu) on yhden esseen mukaan painattanut käyntikortteihinsa työkseen "Respirateur" (sp?), eli "hengittäjä. Sitä hän eniten tekee, ja se kuulemma poistaa ennakkokäsityksiä kun keskusteluja aloitetaan. - Idea on kannatettava; itse kyllä näen että tuossa pääsee suoraan siihen new-age-hihhuli-kategoriaan, eli ei siinäkään luokittelulta välty. Mutta varmasti pääsee vähän paremmin puhumaan omista ajatuksistaan!


  Jäin miettimään tuota Fulghumin ideaa. - Jos tästä blogista olisi pakko sanoa jokin määritelmä: tämä on hengittävä yhteisö! Pidetään se semmoisena!

  VastaaPoista