11.10.2013

Syyspaasaus: Paha vartija vei Sulolta ilmapallonVoi pyhä jysäys näitä curlingvanhempia. Nyt on lehdessä iso uutinen siitä, että paha vartija vei Hulluilla päivillä hilluneelta kaksivuotiaalta Sulolta iskän hänelle pyytämän ilmapallon, joka ei ollut yleisölle jaossa. Iskä nimittäin halusi, että Sulo näkyisi paremmin ihmismeren keskeltä, tämä kun oli iskän mukaan vähän villi ja meneväinen. Iskä jopa videoi pahan vartijasedän irrottamassa ilmapallonarua, joka oli sidottu villin ja meneväisen käsivarteen.  Nyt tuo video kerää sympatiaa ja olalletaputuksia somessa.

Minua iskän toimet ärsyttävät, koska näen niissä heijastuman yhteiskunnan lapsenkasvatuksen tilasta. Sitä ei ole, siis kasvatusta, lapsen tietyissä tilanteissa väistämätöntä kieltämistä.  Joku muu tai jokin muu, tarvittaessa vaikka Hullujen päivien keltainen ilmapallo, on vastuussa meidän lapsestamme. Ristiriitaista tietenkin sitten on, että tottelemattoman lapsen kanssa ollaan huuli pyöreänä ja ihmetellään, kun se ei tottele, vaikka sille sanotaan, oikein huudetaankin.

Miten olisi siis ihan yksinkertainen tenavan ohjaaminen ottamaan väistämättömät kiellot ja ihmiselämän rajoitukset huomioon? Se tapahtuisi ihan niin, että iskä ja äiskä sanoisivat kotona sille villille ja vapaalle Sulolle, että ei, Sulo, et voi karata yöpaita päällä ulos. Ei, Sulo, et voi saada nyt karkkia. Ei Sulo, et voi katsoa tätä telkkariohjelmaa. Ei, Sulo, et saa leikkiä nyt, on nukkumaanmenoaika. Ei, Sulo, ei. Ei, Sulo, voit itkeä, mutta se ei auta sinua saamaan karkkia. Ei, Sulo, et saa juosta marketissa. Kulje iskän kanssa ja pidä kädestä kiinni, katsellaan yhdessä leluja. Mikä tässä niin vaikeaa on? Lapselle läsnä oleminenko?

Ei, ei ja vielä kerran ei. Monet nuoret vanhemmat eivät tee näin, he eivät yksinkertaisesti pidä lapselle minkäänlaista kuria, koska he ovat suvaitsevia vanhempia (lue: pelkäävät lastensa vihaa). He ovat itsekin saaneet mitä todennäköisimmin ns. rajattoman kasvatuksen, joka alkoi 70-luvulla. Tarvittaessa he sitten höyhentävät päiväkodintädin tai opettajan, jos ne eivät ymmärrä lasta, jota ei saa panna erityisopetukseen, vaikka sillä olisi kauas paistava sosiopatia tai skitsofrenia. 

Jos ei lapsena opi ottamaan vastuuta teoistaan, miten sitä oppisi ottamaan myöhemminkään? Jotenkin tuntuu siltä, että jos joistakin, niin näistä curlingkasvatetuista pikkusuloista tulee sitten niitä sossun elättämiä Tatuja, jotka keinottelevat tuilla eivätkä yksinkertaisesti viitsi ottaa itsestään vastuuta menemälllä opiskelemaan tai töihin. Tämä on ikävää, sillä se syö uskottavuutta todellisilta tuen tarvitsijoilta, joita tahdon sentään uskoa olevan enemmän kuin sossu-Tatuja, joista lehdet ovat kirjoitelleet. Näitä jotka saavat yli tuhat euroa kuukaudessa tekemättä mitään, terveinä ja muuten toimintakykyisinä, aikomatta mitään. Sitten nämä lasketaan syrjäytyneisiin ja mietitään, millä päänsilityksellä ja lisäporkkanalla heidät saataisiin vastaamaan elämästään. Olen sanonut aiemminkin, että minusta terveelle ja iloiselle nuorelle, joka ei mene töihin eikä ota vastaan opiskelupaikkaa, ei tule maksaa penniäkään sosiaalitukea. Ehdottomasti ei. Ymmärrän sen, että kaikki terveetkään eivät halua tehdä töitä, mutta silloin pitää myös elää yhteiskunnan palvelujen ulkopuolella.

(Maalaus Berta Hanson)

93 kommenttia:

 1. Osmo Soininvaaralla oli hyvin samanlainen tarina joku vuosi sitten blogissaan. Hän yritti sillä todistaa, että 400 eurolla tulee kyllä ihan hyvin toimeen (siellä käytiin keskustelua perustulosta).

  Nämä tatutarinan kehitelleet amk-opiskelijat ovat sittemmin joutuneet korjaamaan monta asiaa omassa tarinassaan. He halusivat (kai?) todistaa, että sossurahaa saa ihan helposti eikä kukaan kysele mitään. Että kaikki kauhistelisivat, että näin on asiat.

  Vaan kun sellaista yhtä sossurahaa ei ole olemassakaan.

  Periaatteessa, tarinan Tatun toimeentulotuen ja asumistuen yhteissumma saattaa olla noin tuhat euroa (Hgin seudulla), mutta toimeentulotuki tarkistetaan 1-3 kuukauden välein jolloin joutuu antamaan mm selvityksen siitä onko hakenut töitä tai opiskelupaikkaa (eli: käynyt ilmoittautumassa TE-keskuksessa). Ellei ole, niin toimeentulotuesta leikataan ensin 20% ja sitten 40%.

  Joten moni asia tuossa tarinassa oli silkkaa satua.

  Mutta, samaa mieltä: nuoren on parempi olla töissä ja/tai opiskelemassa kuin olla vain kotona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyseinen tarina löytyy täältä:

   > http://www.soininvaara.fi/2011/06/27/onko-satasen-korotus-huijausta/comment-page-1/#comment-117408

   Poista
  2. Tattis, minäpä perehdyn tuohon ajan kanssa jahka koneelle joudan.

   Poista
 2. En ole tietoinen Tatu-keskustelun sisällöistä enkä edes siitä, onko toimittajaopiskelijoitten juttu edes tosipohjainen. Itse epäilin sitä ensilukemalta, sillä aihe on liiankin helppo nakki harjoituskeissiksi opiskelijoille.

  Se mikä minua kiinnosti, oli sosiaalivirkailijoiden ja johtajienkin myöntölause: kyllä, tämä on mahdollista. Ihminen voi keinotella tuilla. Sain myös käsityksen, että noista tuetun näkemisistä laistetaan, eli kontrolli ei ole täsmällistä, niin kuin sen tietenkin tulisi olla, koska kyseessä ovat kaikkien meidän yhdessä maksamamme rahat.

  Se mikä tässä on harmillista, on tietenkin se, että tällaisten juttujen myötä oikeasti tukea kärsivät saatetaan leimata tuen hyväksikäyttäjiksi. Itse olen siinä uskossa, että tukisummilla ei juhlita eikä ostella tarpeetonta.

  Tuota Soininvaara-keskustelun keskustelua en nyt yksityiskohtaisesti muista. Minusta kysymys toimeentulemisesta on hämmentävä. Olen ajatellut, että ihmisen toimeentuloon liittyyasuminen, ruoka, vaatteet, lämpö, sähkö, terveys, mutta nykyään toimeentulon alarajallekin kai kuuluvat esimerkiksi puhelin, televisio, tietokone, liittymät. Ovathan viestintävälineet ja niiden kehityksessä pysyminen jo osa ihmisen pärjäämistä tässä äly- ja tietoyhteiskunnassa. Kun sitten ajatellaan tässä esimerkiksi pakolaisleirien asukkaita, heillä ei ole mitään. Meillä tuetuilla on kaikki + viestintäyhteydet. Se on hyvinvointiyhteiskunnassa perusoikeuteen kuuluvaa ja kuuluu siis myös tännetuleville uusille asukkaille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pst. pieni korjaus: tukea kärsivät =. tukea saavat. Tiedoksi vaan, ettei ollut tarkoitus millään tavallaan moittia. Silkka vahinko.

   Poista
 3. Tatua verrattiin jossain aika mielenkiintoisesti suomalaisten yritysjohtajien ja isorikkaiden pimeisiin tileihin. Niistä aivan sattumalta paljastui Liechtensteinissa olevia: ainakin Casimir Ehrnrooth ja Bertel Paulig jäivät huimista asioista kiinni. Casimir oli tallettanut verottajalta piiloon peräti kymmenen miljoonaa, jälkiveroja määrättiin kaksi.

  Kaksi miljoonaa, mitä se on? Se on enemmän kuin monet saavat ansiotuloja koko elämässään. Casse on epäilemättä hyödyttänyt yhteiskuntaa paljon, mutta kusetuksen suuruutta se ei alenna. On syytä olettaa, että paljastuneet tapaukset ovat jäävuoren huippu, yhteiskuntamme, Suomi, ei ole isorikkaille tärkeä. Heiltä puuttuu isänmaallisuutta.

  Tahallinen yhteiskunnan tuille heittäytyminen on tietenkin tuomittavaa, mutta minua eivät tatut paljoa liikuta. Todellisuus kuitenkin lienee, ettei hän kykenisi vaikka yrittäisi.

  Olemme siis huomanneet, että moraali on heikkoa yhteiskunnan ääripäissä, aivan alatasolla ja kirkkaimmassa kärjessä.

  Entäs me muut?

  Yli kolmekymmentä vuotta olen ehtinyt veroja maksaa, vaikkakaan eivät ne summat niin järistyttäviä ole olleet pienistä palkoista. Enemmänkin minulta silti voisi ottaa, sitä pitäisin jopa hyvänä. Nimenomaan ansioverojen korotuksia, välillisiin veroihin en korotuksia kaipaa.

  Muuten olen sitä mieltä, että Sulon faija, Armas, saisi syödä kameransa iltapalakseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veroparatiisijutut ovat mittakaavassa kuitenkin kai hyvin harvinaisia, sillä eihän meillä huippurikk aita kai olekaan noitten muutamien yritysjohtajien lisäksi kuin jääkiekkoilijat ja ralliautoilijat.

   Tuo näyttää olevan avatuin uutinen iltapäivälehidssä, tuo pallon riisto pikku Sulolta. En pidä itsekään pallon ottamista lapsen kädestä oikeana, mutta tässä jutussa ei olekaan kyse vartijan teosta, kuten tarkkaavainen lukija varmaan huomaa, vaan kyse on isästä, joka toimi taitamattomasti ja näytti esimerkkiä, kuinka konfllikteja yhteiskunnan kanssa hoidellaan.

   Poista
 4. Minä en ole vakuuttunut, että kysymys oikeasti olisi van "muutamasta isorikkaasta". Isorikkaitakin on paljon, tilisiirtoihin kykeneviä ja halukkaita ehkäpä vielä paljon enemmän. Ei ole kysymys pienestä ja merkityksettömästä asiasta, ei. "Jolle on paljon annettu, siltä paljon vaaditaan"

  Lehdet ovat alkaneet kannustaa ihmisiä ottamaan "uutiskuvia" ja ovat täynnä kuvia kolaroiduista autoista, joista lommo melkein näkyy. Kuvilla on valtava todistusvoima, niillä voidaan todistaa jopa asioita, jotka eivät ole totta. Jos joku on filmipätkässä hermostunut tai vihainen, hän on ilman muuta väärässä. Lapselta pallon pois ottaminen näyttää juutuubi pätkässä tietenkin aivan kauhealta. Tarkkaan en viitsinyt palloepisodiin tutustua, mutta se vaikuttaa juuri siltä mitä se on: "minä, minä, minä, minä, minä. Ja mun lapsi."

  VastaaPoista
 5. Asia on iso minustakin, mutta mielessäni nähtävästi kummittelee laulu kahdestakymmenestä perheestä Kristiina Halkolan laulamana. Siis tämä lukumääräinen suhde tavallisiin keskiluokan perheisiin.

  Olen toki tuohtunut kultaisista kädenpuristuksista ja tulojen piilottamisesta ja sitä mieltä, että kaikille näille tekisi hyvää eläminen vuoden verran vaikka sairaanhoitajan palkalla tai työttömyyskorvauksen suuruisilla tuloilla. Enkä ymmärrä mitenkään, miten jonkun Elopin työ voi olla niin paljon arvokkaampaa kuin vaikka lääkärin tai opettajan työ.

  Minä ja mun lapsi - sinäpä sen sanoit. Juuri kuulin yhdestä poikkeuksellisen aggressiivisesta alakoululaisesta, jonka vanhemmat ovat sanoneet opettajalle päin kasvoja, että te olette pilanneet meidän lapsemme. Lapsi on selvästi hyvin häiriintynyt ja kaipaisi henkilökohtaisempaa erityisopetusta, mutta vanhemmat eivät suostu tällaiseen, vaikka lapsi ei ole kahden rehtorin ja psykologien lausunnon mukaan koulukelpoinen. Hän käy ihmisten päälle jo koulunpihalla kouluun tullessaan ja aiheuttaa suunnatonta häiriötä raivonpuuskillaan. Vaan lasta ei saa auttaa, koska äiti tahtoo lapsen olevan normaaliluokassa, vaikka tila vaatisi asiantuntijoitten mukaan sairaalahoitoa.

  VastaaPoista
 6. Minusta vanhemman ei ole monestikaan helppoa nähdä ainakaan koulun alkaessa, että lapsen paikka on erityisluokassa. Sitä kun toivoo, että ensin katsottaisiin pärjääkö lapsi tavallisessa luokassa. Tulokset näkyvät ennenpitkää, jos on tehnyt väärän valinnan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ripranie, koulumaailmassa on käsittääkseni edelleen hyvinkin selvää, että jokaista lasta koetetaan ensin opettaa normaaliluokilla, ja vasta sitten kun se ei onnistu, hänet voidaan vanhempien luvalla siirtää erityisopetukseen, josta hän hyötyy eniten. Siirto on siis aina lapsen edunmukainen toimi. Siksi on käsittämätöntä, että vanhemmat eivät joskus tahdo nähdä asiaa lapsen parhaan kannalta.

   Termi "ei koulukelpoinen" ei tarkoita sitä, että oppilas ei ole ihanneoppilas, vaan sitä, että oppilas ei todellakaan ole pystyväinen käymään sillä hetkellä koulua muiden mukana normaaliluokassa. Hän on tasapainosta pahasti järkkynyt, pois tolaltaan erikoisesti ryhmissä, ja voi olla harhojen vallassa tai psykoottinen.

   Termiä ei lätkäistä lapseen heppoisesti, vaan oman arveluni mukaan silloin, kun lapsi olisi joko erityisopetuksen tai jopa sairaalahoidon tarpeessa. - Kyllä, meillä on paitsi monenlaisia ertyisoppijoita myös mieleltään sairaita pikku skitsofreenikkoja ja pieniä psykopaatteja kouluissa muiden joukossa. Osa on normaaliluokissa vanhempien tahdosta, loput säästösyistä. Tulee halvemmaksi unohtaa lapsi normaaliluokille kuin antaa hänelle täsmäopetusta. Valitettavasti.

   Poista
 7. Luin eilen IS:n lukijoiden kommentteja aiheesta. 99 % ihmisistä oli sitä mieltä, että säännöt on sääntöjä, isä on narsisti, jos yhdelle antaa niin kohta kaikki haluaa, parempi oppia nuorena jne. Ilmapallokeissi vaikutti maailman tärkeimmältä asialta.

  Kyse on siis yhdestä (1) ilmapallosta. Missään muussa maailman maassa tällainen tapahtumaketju ei olisi edes mahdollinen, väitän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyse on mielestäni muusta kuin yhdestä mainosilmapallosta. Ilmapallo on ainakin minulle sivuseikka. On ihan sama, mikä se vehje oli, jonka isä kiinnitti kaksivuotiaan naperonsa käteen, kun tämä kuitenkin karkailisi.

   Korostan nyt, etten ole vieläkään lukenut tuon lehtiuutisen keskustelusta ainuttakaan kommenttia - katson ne ehkä tänään. En halunnut niiden johdattelevan omia ajatuksiani mihinkään suuntaan, koska minua kiinnosti tämän asian syvempi puoli.

   Tässä on kyse isosta asiasta, siitä, miten isä ulkoistaa kasvatuksensa yhteiskunnalle ja kun yhteiskunta vastaakin tylysti ottamalla etuuden pois, isä videoi "vääryyden" ja klikkaa sen älylaitteella median herkkupalaksi: näin paha vartija ottaa lapselta leivän suusta.

   Vartija toimi tietenkin tökerösti, vaikka hän irrottikin pallon hyvin varovasti ja ystävällisesti lapselle puhuen. Lapsi oli sijaiskärsijä, mikä surettaa minuakin, Sulo kun oli tavattoman suloinen punaisine poskineen ja kysyvine silmineen. Vaan vartijan tilannetajun puute on mielestäni pienempi paha kuin isän opetus lapselleen: näin hoidetaan asioita kun yhteiskunta, jonka kuuluu huolehtia sinusta, panee vastaan.

   Poista
  2. Niinpä niin. "Narsisti-isä ulkoisti kasvatuksensa yhteiskunnalle". "Vartija oli oikeassa". "Ilmapallohan ei ollut heidän vaan kaupan". "Kehtasi oikein vielä kameralla kuvata isä".

   Hyvin sovit Iines sinne joukon jatkoksi.

   P.S. Edelleen: hei ihmiset, se oli yksi goddamn ILMAPALLO!!

   Poista
 8. Hei Unknown, ei se ollut vain yksi ilmapallo. En ole kai sanonut mitään ilmapallosta ja sen hinnasta? Narsistipuheita en pidä tässä yhteydessä asiallisina, joten sovitaanko niin, että ylilyönnit jätetään sinne suomi24:ään tai iltapäivälehtien keskustelupalstoille. Pysytään me täällä fiksusti asiassa ja faktoissa.

  Kyse on siitä, miten lasta kohdellaan, miten hänet kohdataan. Jos menee kaksivuotiaan kanssa Stockmannin hulluille päiville - oletan että kyseessä on varsinainen hulabaloo, on kai selvää, että kaksivuotias on koko ajan isän katseen alla, käsi hänen kädessään tai koko mukelo sylissä tai ostoskärryissä, eikä huitelemassa herratiesmissä ilmapallo lapsenvahtina. - Tämä on se asia, josta minä suostun puhumaan, en mistään narsismista tai muusta asiattomasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Isä ulkoisti lapsenhoidon yhteiskunnalle!" "Laiska paska!" "Ihan oikein että pallo vietiin!" "Ilmapallo!!1!!"

   Poista
  2. Jaaha, jospa pitäydytään vain siinä, mitä täällä on sanottu eikä tuotaisi noita alatyylisiä muualta poimittuja heittoja tänne. Minulta on vain tuo ulkoistus, jonka allekirjoitan. Laiskasta paskasta en osaa sanoa mitään, sillä siitä en tiedä. Mielestäni kyseessä on aika yleinen nykyinen asenne omiin lapsiin, ja asenneasiat eivät johdu välttämättä laiskuudesta. Sinä voit toki ajatella, että johtuvat.

   En myöskään siis pidä oikeana vartijan menettelyä, kuten yllä olen sanonut. <--- Viittaan edellisiin kommentteihini, jotka toivon sinun lukevan. Koeta, Jaaha, katsoa nyt sen ilmapallon ohi, sillä siitä ei ole kyse. Isä siitä numeron teki.

   Poista
 9. Selvennän vähän kantaani.

  Se, mikä minua tässä ilmapallotapauksessa kiinnostaa, on siis isän asenne, tapa, jolla hän on pikkuisen kaksivuotiaan, melkein vauvan, kanssa.

  Ensinnäkin: mitä kaksivuotias vauva tekee Stockmannin Hulluilla päivillä? Eikö siellä ole melkoinen vilske, vilinää ja meteliä, jota kaksivuotias ei millään tavoin pysty käsittelemään järkevästi?

  Toiseksi: miten kasvattaja voi kuvitella edes, että lapsen on mahdollista karata ja olla villi sen kaaoksen ja mekkalan keskellä? Eihän kaksivuotiasta puoliksi vauvaa voi jättää hetkeksikään silmistään edes kotona. Lapsia on hukkunut vesisaaviin talon nurkalla tai vieressä virtaavaan vesiojaan tai jokeen, kun hänet on jätetty viideksi minuutiksi itsekseen. Eikö ole siis selvää, että lapsi on markkinahulinassa vanhemman tiukassa käsiotteessa koko ajan, varsinkin, jos on tiedossa, ettei hänen kanssaan voi hoitaa asioita puhumalla?

  Minusta siis noin pienen lapsen jättäminen pallon varaan hetkeksikin on lapsen heitteillejättöä. Ymmärrän, jos isä tahtoo lapselle pallon lapsen iloksi, en, jos vahdiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi herran jeesus.

   Poista
  2. Ole hyvä vaan. Tuo iskä harhauttaa tyhmää yleisöä. Juuri samoin menettelee halpisjournalistiikka.

   Poista
  3. "Kiero, korruptoitunut isä!". "Varmaan suunnitteli etukäteen!!1!". "Ilmapallovaras!!!11!!!". "Ootte tyhmii, kun ette tajuu miten se hämää teitä!!!#"!!!". "VEI ILMAPALLON!!1111!! HUOLTAJUUS HETI POIS!!!"

   Poista
  4. Hei Jaaha, älä viitsi täällä harjoittaa tuommoista viestintää. Tuommoiseen skeidaan ei tartu kukaan.

   Mitäs jos kirjoittaisit huutosi sinne muille palstoille, joihin ilmeisesti reagoit nyt täällä, väärässä paikassa.

   Poista
 10. Itsehän tuosta ilmapallosta jaksat hieroa ja keissiä analysoida. ja onhan se nyt helvetti, että isä hommaa lapselleen ilmapallon.

  VastaaPoista
 11. Höpsistä, Jaaha. Ilmapallosta en ole puhunut mitään, vaan isän asenteesta, joka on minusta syvältä ja jäytää leimallisesti ihmisen olemista yhteiskunnassa.

  En vain pidä tämänkaltaisesta viestinnästä, jossa totuus näyttäytyy osoitellusta kapeasta näkökulmasta. Ydin on se, että kaksivuotiasta vauvaihmistä ei voi päästää hetkeksikään yksin tavaratalon markkinavilinään. Ei puoleksi minuutiksikaan, ei ole siis mahdollista, että kaksivuotias karkaa hulluilla päivillä. Palloa ei pyydetä siis merkkivaloksi lapsen hihaan, vaan korkeintaan lapsen iloksi. Lapsi on tärkein, jos yleensä pitää mennä markkinahumuun melkein vielä vauvan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Ydin on se, että kaksivuotiasta vauvaihmistä ei voi päästää hetkeksikään yksin tavaratalon markkinavilinään. Ei puoleksi minuutiksikaan jne." Ja isän "asennekin" oli syvältä.

   Ehkäpä isää vastaan kannattaisi nostaa syyte? Yrittihän hän varastaa ILMAPALLON ja asennekin oli perseestä.

   Edelleen väitän, että tällainen keissi ja siitä syntynyt "keskustelu" on mahdollista vain ja ainoastaan Suomessa. En usko vastaavanlaisia ilmapallon kyttääjiä muualta löytyvän.

   Poista
 12. Voi sinun kanssasi, Jaaha. Kuin vesi hanhen selästä valuu kaikki sanani pois. Vain se, minkä olet päättänyt ajatuksissasi pitää, sinulle myös jää.

  Kunpa näkisit, että minäkin pidän tätä ilmapallokeissiä omalaatuisena, ja siksi tästä olen kirjoittanutkin. Ilokseni tähän aiheeseen joku on reagoinutkin, joten olen saanut tilaisuuden ainakin selventää, mitä tarkoitanSulon isän asenteella, joka on jutun juoni. Ilmapallosta en piittaa, enkä varastamisesta ole puhunut sanaakaan - tämän olet ilmeisesti tuonut keskusteluista, joissa on muitakin asiattomia juonteita. Toivoisin, ettet sotkisi niitä minun kirjoitukseeni, vaan pitäytyisit ihan siinä, mitä riveille täällä kirjoitetaan, niissä sanoissa.

  Tämän blogin keskustelusta ei sitä paitsi oikein voi puhua, tässä kun on äänessä tämän aiheen tiimoilta vain sinä, minun kanssani. Et siis oikeastaan tiedä, millainen keskustelu tästä voisi muotoutua, jos et toisi niitä muiden keskustelujen asiattomia ja huonoja heittoja tänne. En minä niihin yhdy, en ajattele niin. Itse en ole niitä vieläkään lukenut. Ei minua kiinnosta, jos taso on noin kehno kuin sitaateistasi ilmenee. Siellä keskustellaan lisäksi mitä ilmeisimmin eri asiasta, johon täällä vähän kunnianhimoisemmin pyrin. Uhoaminen ei kiinnosta, vaan asian syvempi miettiminen. Se, miten lapsi tässä yhteiskunnassa kohdataan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu saat kyllä miettiä näitä ilmapalloasioita syvemmin ihan keskenäsi. Normaalit ihmiset - kuten nyt tämä tavaratalon johtaja, itse asiassa - tajuaa heti että sekä aspalla että vartijalla lähti tilanne täysin lapasesta, eikä kyse ole mistään lapsen kohtaamisesta yhteiskunnassa tjsp.

   Poista
 13. Olet varmaan oikeassa, Jaaha. Minäpä mietin itsekseni. Henkilökunnalta lähti lapasesta, mutta se ei ollutkaan jutun pointti.

  VastaaPoista
 14. Ei henkilökunta mitään erityisen ihmeellistä tehnyt. Hyvää asiakaspalvelua on monenlaista, auttamisesta perseeseen potkaisemiseen. Pallon pois ottaminen oli ehkä outoa.Yhtä lailla kuin pallon pois ottaminen voi olla outoa, outoa on myös sähköhammasharjan ostaminen kaksivuotiaalle ja tuollaisen pikkunappulan tuominen ruuhkaiseen myymälään. Minämies merkitsi lapsen poijulla, sen sijaan että olisi sylissään kantanut. En olisi Minämiehen sijassa paljoa videoita kehdannut ladata. Toivottavasti edes muijansa ymmärsi hänet haukkua.

  Vihaakohan tuo kyseinen isä lastaan, kun tämä oli kohteliaan vartijan jälkeen aivan tyyni, mutta isä yritti lietsoa: "eiks oo aika niuhoa väkeä, kun antoi sulle pallon ja sitte otti sen pois!"

  Kaupan edustajat tuomitsivat myyjän ja vartijan, - tyypillistä huonoa kauppiasmoraalia: "Omat jätetään aina."

  VastaaPoista
 15. Katsoin tuon videon, ja ihmettelin, kun vartija olikin niin asiallinen, rauhallinen ja ystävällinen. Irrotti pallon hyvin varovasti pojan kädestä ja puhui hänelle koko ajan, selitti vielä lopuksikin. Iskä sen sijaan ei puhunut mitään, videoi vaan pahan sedän touhuja.

  Vartijahan vain teki, mitä on opetettu. Toki omaakin järkeä olisi voinut tuossa käyttää, mutta varsinainen tuhmis on kai kuitenkin se myyjä, joka alkoi huutaa ja komensi vartijan asiakkaitten perään.

  Minusta tökeröin oli kuitenkin selkärangaton tavaratalon johtaja, joka mielisteli iskää ja pyyteli vuolaasti anteeksi huonoa henkilökuntaansa. Ei noin voi yrityksessä tehdä, oman henkilökunnan mollaaminen julkisesti on löperöä. Valehdella ei tarvitse, virheen voi myöntää, mutta todennäköisesti henkilökunta oli puun ja kuoren välissä kaikkea vaativien ja pyytävien asiakkaitten puristuksessa, jossa jokaisen mieltä pitäisi ehtiä noudattaa.

  Kyllä minä en voi olla näkemättä iskässä "kaikki mulle ja mun lapselle heti ja mielellään ilmaiseksi"- idelologian puhdasveristä edustajaa, joka lähtee mieluummin kaupalliseen markkinahulinaan vauvapoikansa kanssa kuin lukee tälle vaikka satuja kotona tai pelaa pihalla palloa.

  - Sähköhammasharja kaksivuotiaalle? No käyhän se, kun ne tänäisen hesarin mukaan käyttävät jo älylaitteitakin vaipat pyllyssä. Vaan miten nämä uusavuttomat harjaavat hampaansa sähkökatkon aikana?

  VastaaPoista
 16. Aika usein vedotaan tasavertaiseen kohteluun. Jos yksi asiakas saa pallon, riski siihen että kymmenen vihaista asiakasta vaatii sellaista myös itselleen: "Toikin sai!" - Tavaratalon johto menköön peilin eteen potkimaan itseään takapuoleen. He olivat tehneet päätöksen, ettei ilmapalloja asiakasjakoon ollut. Vastuun siirtäminen alaportaan työntekijöiden harteille on melko limanuljaskaa, mutta varsin normaalia suomalaista työnjohtoa ja työelämän etiikkaa.

  Minä olen kieltämättä joissain asioissa aika vanhanaikainen. Ikinä en ymmärtänyt, kun "asiakkaat" valittivat tylyä kohtaloaan ulos joutuessaan, kun junassa ei voinutkaan maksaa visa electronilla.

  Jaaha ei tykännyt asian nostamisesta isoksi, silti hän itse teki juuri sitä, tuohtuessaan voimakkaasti. Alun perin asiasta ison teki videon ladannut isä ja lehdet jotka sen julkaisivat.

  Roskaa on väittää, ettei tällaista juttua olisi missään muualla "uutisoitu". Iltapäivälehdet ovat kopioineet nykyisen toimituspolitiikkansa suoraan Englannista, - Daily Mailista ja Sun:sta on suuri osa niiden uutisista, tämä oli yksi nykyään vähistä kotimaisia. Pahalle maistunut pizza tai henkilökunnan antama kehoitus poistua, ovat "uutisia" myös isossa maailmassa. Suoranainen jymyskuuppi on, kun otettu tatuointi on huonosti tehty.

  Muistutan mieliimme myös kohu-uutisen, jossa neidot kertoivat kakanneensa bussissa housuihinsa. Jälkikäteen kyseisen jutun nerokkuus avautuu minulle yhä selvemmin. Ei ole väliä, puhutaanko vaikka joukkomurhasta tai housuun kakkimisesta, molemmilla saa ihmisten tunnetilat samalla lailla esiin. Ja lehdille juuri se on tärkeintä.  VastaaPoista
 17. Juuri tuo vastuun siirto yksin alaisille onkin ikävää. Se on johtajalta raukkamaista. Henkilökunta noudattaa yleensä ohjeita, joihin se on evästetty. Usein henkilökunnan kireys ja virheet kieliivät huonosta työn organisoinnista ja työn paineesta, eli alaisilta puuttuu riittävä työnohjaus ja seuranta ja koulutus.

  Tässä henkilökunta osoitti minusta vastuullisuutta työtään kohtaan, mutta ei käyttänyt reaaliaikaista tilannetajua. Ehkä talon sisäisessä koulutuksessa tällaiseen ei ollut kiinnitetty huomiota, tai henkilökunnalta oli jopa evätty oman harkinnan käyttö.

  Kyllä ulkomaan lehdissä tosiaan on juttuja vastaavista aiheista. Esimerkiksi iltapäivälehdissä, varsinkin Ilta-Sanomissa, on lukuisia bimbomaisia juttuja ilman että otsikosta ilmenee tapahtumapaikka. Lukijan annetaan ymmärtää, että kyseessä on kotimainen uutinen, ja juttu onkin sitten otettu ulkomaisista lehdistä, ei kirjeenvaihtajilta tai suomalaistoimittajilta. Esimerkiksi otsikko "Mies amputoi jalkansa sahalla" kertookin yllättäen kiinalaistapauksesta. Samoin jatkuvasti on juttuja rintojen suurennuksista tai poistoista. Tai "Mies rakensi kesämajan kerrostalon katolle" kertoi japanilaismiehestä.

  Minusta tämä ilmapallokeissi on äärettömän kiinnostava juuri sen vuoksi, että se paljastaa niin syviä kerroksia ihmisen käyttäytymisestä. Täytyy vain huomata, että pinnan alle pääsee vasta kun ymmärtää, että kyse ei ole ilmapallosta ja sen mahdollisesta hinnasta. Kyse on kaikesta muusta, jota sen pallon ympärillä tapahtuu.

  VastaaPoista
 18. Roska-aineiston pyörittäminen korostuu tietenkin netin ilmaisjakelulehdissä. Iltapäivälehdet meillä ovat aavistuksen verran parempia paperiversioina (tai maksettuina digitaalisina).

  Minua kiinnostava asian on, kuinka etenkin nettikeskusteluissa usein korostuu vaatimus: "kerro kolmella sanalla koko totuus, ei mitään muuta kuin totuus, mitään siihen lisäämättä tai siitä pois jättämättä."

  Ilmapallot ovat tärkeitä, sellaisia nämä meidän ihmisten asiat usein ovat ja niin niiden pitääkin olla. Jos joku oikein kovaan ääneen julistaa hänellä olevan totuuden, juoskaa karkuun - niin lujaa kuin pääsette.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajatukseni taisivat harhailla hieman metafyysisiksi. Uutiset joka tapauksesa tulevat uutisiksi, kun joku ne sellaisiksi kirjoittaa ja asioita voi aina tarkastella eri kanteilta. Ilmapalloisä ilman palloa ei sorru elämän vastoinkäymisiin, hän taistelee aseenaan vain kamera koko pahaa maailmaa vastaan. Tykkään, tykkään, tykkään, tykkään aivan mahdottomasti.

   Poista
  2. Jos hyvää hakee tuosta iskästä, on se tietenkin se, että hän piti lapsen puolta ja ylipäänsä oli lapsen kanssa. En siis halua häntäkään isänä tuomita, vaan osoitan vain hänen asennettaan, jonkalaisen näen aika yleiseksi etenkin suomalaisessa yhteiskunnassa.

   Virheitä meissä on kaikissa eikä kukaan voi olla vanhempana kai koskaan täydellinen. Perimmäinen ongelma on mielestäni se, että lapsi jää aina jalkoihin. Ellei isän tai äidin, niin sitten jonkun muun. Aika harva lopulta ymmärtää ja osaa kohdata lapsen niin, että vuorovaikutus pelaa ja molemmat tulevat ymmärretyiksi. Monesti lapsi ymmärtää enemmän kuin vanhempi luulee.

   Poista
 19. Tässä sen näkee mitä siitä seuraa, kun noudattaa sääntöjä. Me suomalaisethan olemme ihan ylpeitä siitä, syystäkin varmaan, että meillä niitä noudatetaan ja muualla, etelämpänä, ei niinkään.

  No, jos ei ollut Arctia Shippingin toimarilla "pelisilmää", niin ei ollut Stokkan henkilökunnallakaan. Pallothan olivat tarkoitettuja jakoon, mutta vasta myöhemmin.

  Vähän vastaava, mutta mielenkiintoisempi tapaus on se, jossa isä sai ratikassa sakot lipuntarkastajilta, vaikka kuinka vetosi itkeviin lapsiinsa. Onhan se kauheaa, kun lapset näkeävät millainen mulkku isä on... (obs. sanavalintani pohjautuu edellisen ketjun loppujuttuun.)

  Tässäkin tapauksessa isä toi asian itse julki facebookissa. Harmi vain, että raitiovaunussa oli kamera.

  VastaaPoista
 20. Kannatan sääntöjen noudattamista, koska on selvää, että säännöt ovat yhteisöllisiäm yhteisön hyväksi laadittuja. Yhteisön hyvä ei tietenkään aina ole yksilön paras, mutta niin ei voi ollakaan.

  Esimerkiksi liikennesäännöt ovat kuuma peruna, ja jollekulle omahyväiselle myös esteitä vapaaseen kaahailuun. Jos joku ajaa kaupunkialaueella minun persuksiini kiinni ja tuuppi minuakina ajamaan ylinopeutta, hidastan huomattavasti. Näin käy yleensä 40 alueella, jollaliikkuu paljon koululaisia ja vanhuksia. Minusta on törkeää olla säännöistä piittaamaton, sillä säännöt koskevat kaikkia ja ovat ihmisten suojaksi. En edes keksi tähän hätään yhtään tarpeetonta sääntöä esimerkiksi koulumaailmasta, liikenteestä ja työelämästä. Voi niitä toki silti olla.

  Mitä Facebookiin tulee, sehän on hyvä paikka itkeä maailmalle murheensa ja kärsimänsä vääryydet. Samoin kuin blogi.

  VastaaPoista
 21. Ihan oikea toimi vartija. Säännöt ON sääntöjä ja niiden pitää olla kaikille samat! Ei yhteiskunta muuten toimi. Jos yhdelle antaa erivapauksia, niin kohta kaikki vaativat. Tässä vaan isä halpamaisesti käyttää kaksivuotiasta lastaan jonkinlaisen oman, ultraliberaalin agendansa ajamiseen. Häpeisi edes. Onkohan muuten edes laillista kuvat tavaratalon vartijaa tämän tehdessä ihan laillista työtänsä? Mielestäni Stockmannin johdon kannattaisi ottaa asiasta selvää. Varmaan heillä olisi varaa palkata iso lauma juristeja. Siinäpähän itkisi sitten isä raastuvassa, miten häntä nyt niin kaltoin kohdellaan! :-) Ihme väsykkä koko äijä. Jostain yhdestä ilmapallosta nostaa hirveän porun. Opettelisi käyttäytymään niin kuin muutkin tekevät, ei hänelle mitään jumalaisia erikoisvapauksia olla suotu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole perehtynyt kuvaamisen lainsäädäntöön, vaikka olenkin ahkera kuvaaja. Olen vain laatinut itselleni säännön, etten kuvaa ilman lupaa, jos julkaisen kasvokuvan vaikka blogissani. Jos kuvaa yleisellä paikalla vaikka nimetöntä toriyleisöä, se on mielestäni sallittua omaan käyttöön ja ehkä julkiseenkin. Toisaalta mieleen tulee Googlre Mapsin kuvaaminen. Suomalainen mies oli pihallaan housut kintuissa talonsa edessä, ja tällaiset intiimit kuvat Google joutui poistamaan. Ps meidänkin naisväkeä on ikuistettuna Google Mapsiin, mutta ei se meitä haittaa, huvittaa vaan.

   Muistan myös lieksalaispojan, joka videoi opettajansa esiintymisen jossain koulun esitystapahtumassa. Hän pani videon nettiin ja otsikoi sen loukkaavasti viitaten mielisairaalan asukkiin. Minusta tämä reipas nuorukainen ei saanut rangaistusta, mutta joutui poistamaan videon netistä. Taisi saada päänsilitystä. Ainakin kovin moni täälläkin ymmärsi häntä, peräti joku opettajakin. Eihän nuorta saa kieltää. Minusta poika oli ei nyt känniääliö, vaan teiniääliö.

   Poista
  2. Kyllä luulen ettei tainnut olla lainmukaista ottaa tuosta videokuvaa kun vartija teki vaan työtään. Säännöt on sääntöjä ja sillä selvä, ei joku hemmoteltu lapsi ja sen isä mitään erityisoikeuksia ole saanut.00 Se voikin olaa ettei tässä olla vielä viimeistä sanaa sanottu vaan kohta voi isä olla oikeudessa katsomassa, että kannattiko nostaa meteli yhdestä pallosta. :-) Kun se on varmaan vielä myymälävarkaus. Ja siis TODELLINEN AIKUISÄÄLIÖ oli tämä isä kun nosti tuollaisen melun turhasta asiasta ja koitti vielä piehkuroida vastaan kun vartika halusi tavaratalon omaisuuden takaisin. Kohta varmaan saakin isä miettiä tekosiaan leveän pöydän ääressä, ei taida enää pallot olla silloin mielessä. :)

   Poista
  3. Vaan sitä mietin, että eihän asiakkaista ja suuresta yleisöstä riippuva liikeyritys nouse asiakkaita vastaan, brändi saisi kolhuja. Stockmannille on varmaa parasta, että asia unohdetaan nopeasti.

   Poista
  4. Varmaan Stockmann koittaa unohtaa mutta nämä isän kohellukset ja varkausyritys kun on verkossa niin ei se sieltä pois lähde!! Hauskaa kun isä itse lkaittoi verkkoon oman vilunkinsa. :-)

   Poista
 22. Ilmapallon riistämisestä lukiessani mietin, miten ylipätään joku voi viedä kaksivuotiaan Hulluille päiville! Nämä ja etenkin juuri poikalapset ovat mestareita tekemään salamannopeita katoamistemppuja.
  Isän hankkima erityisetu ilmapallon muodossa tuskin lasta pilaa tai voi leimata isää huonoksi kasvattajaksi. Toivoa kuitenkin sopii, että heille shoppailun tilalle löytyy jatkossa jotain muuta yhteistä tekemistä. Yhteiset kauppakierrokset tuskin ovat parasta yhteistä laatuaika.
  Delilah  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin ihan samaa että isä oli tosi vastuuton kasvattajana. Ei kai nyt jonnekin alennusmyyntiruuhkaan pientä lasta videä! Pitäisi varmaan Stokmannin ottaa yhteyttä sosiaaliviranomaisiin. Siinäpä taas isä itkeskelisi facebookissa! :-) Kauppa teki ihan oikein kun halusi pallon takaisin. Jos ei muutkaan saa niin miksi hänelle pitäisi antaa. Ja vielä tuollaiseen tarkoitukseen, että voi jättää lapsensa heitteilke! Ihan oikein teki vartija kun otti pallon takaisin sehän oli kaupan omaisuutta herranen aika sentään! Melkein voisi miettiä myymälävarkaudesta syyttämistä! Siinäpä taas isä miettisi käräjillä, että pitikö nyt nostaa tällainen melu jostain pallosta. :-)

   Poista
  2. Minusta kaksivuotiaan ainoa paikka Stockmannin hullussa hulinassa on iskän syli, käsi kädessä tai rattaat. On kummallista ajatella, että noin pieni taapero kulkisi vapaana ihmispaljoudessa. Toistan: se on heitteillejättöä, ei vapautta. Kaksivuotiasta ei voi päästää yksin edes aidatulle kotipihalle.

   Keltikangas-Järvinen kirjoittaa, että suuri sallivuus lisää lapsen aggressiivisuutta, ja että asenne "meillä saa olla vapaasti, meillä saa olla oma itsensä ja ilmaista vapaasti tunteitaan" lisää tutkitusti lapsessa aggressiota sen sijaan että se vapauttaisi hänet niistä.

   Mielenkiintoista on myös, että on useita tutkimuksia, jotka osoittavat että mitä vapaampi kasvatusasenteiltaan äiti on, sitä aggressiivisempi poika hänelle tulee.

   Tämä meni hieman sivuun, mutta vapaa kasvatus sivuaa kuitenkin tätäkin aihetta. Lapsi tulee opettaa sosiaalisuuteen, ja se ei siis tapahdu irrottamalla hänet selkeistä kielloista ja valvomisesta. Näin kasvatetaan aggressiivisia lapsia. Tämä näkyy nykykouluissa.

   Poista
 23. Mikäs maansuru täällä vallitsee, kun kukaan ei pukahdakaan? Löikö Salon löytyvauva väen mykiksi?

  Vai odottelevatko kaikki vihreiden uuden ministerin valintaa? Hyvän mediatapahtuman ne siitäkin kehittivät.

  Mutta miten tämän ketjun keskustelut sopivat yhteen sen kanssa, että nykyinen nuorisomme on fiksumpaa, valveutuneempaa ja kehittyneempää kuin mikään aiempi? Tällaistakinhan esitetään aina aika ajoin. Itse luin sen ensi kerran Waltarin Suuresta illusioinista, joka on kirjoitettu 1928.

  Toisaalta nuorison turmeltuneisuus on ehkä ollut yleisempi huolenaihe. Siitä luin kerran valituksen, joka oli kirjoitettu pari tuhatta vuotta sitten.

  PS. Iines, se Haapaveden vihainen karhu tulossa jo 150 km päässä kotikonnuiltasi. Ole tarkkana viikonlopun kuvausreissullasi ja pukeudu tilanteen vaatimalla tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Susia täällä on, mutta karhusta en ole kuullut. Vaan enemmän siellä Helsingissä ja Espoon suunnalla karhuja on karhuhaivantokartankin mukaan. Tässä minun paikassani on valkea alue kartalla, onneksi.

   En minä tiedä, mitä ihmiset mököttävät, kun eivät kommentoi. Ehkä he ovat vain väsyneitä. Minä kyllä mieluusti keskustelen kaikkien kanssa, mutta on selvää, ettei juttu aina kiinnosta. Vaan muistakaat, että aiheesta poikkeaminen ja sivuraiteelle meno on täällä enemmän kuin toivottavaa.

   Nytkin some on taas mielensäpahoittajien vietävissä. On uusi juttu, jossa joku on pahoittanut mielensä vanhuksen kohtelusta ABC-asemalla. Vanha mies oli pyytänyt palvelua saadakseen maksaa, matkalla lääkäriin vaimonsa kanssa. Nuoret yrittäjät olivat huutaneet, että tämä on itsepalveluliike. Vanhus ei yksinkertaisesti osannut käyttää rahastusautomaattia, mutta sai ystävälliseltä asiakkaalta apua. (- Ja meillä siirrytään pakko-e-laskuun, vaikka on joukoittain ihmisiä, jotka eivät ole nettiä nähneetkään! Toisaalta Virossa, meitä edistyneemmässä it-alan maassa,alpsetkin opetetaan koodaamaan.)

   Noh, tämä vanhan miehen juttu oli kyllä sydämetön, ja aiheesta oli siis pantu tietoa nettiin, tai Facebookissako se oli.

   Poista
  2. Kristiinankaupungissa oli nähty pari päivää sitten vihainen karhu, oli kuulemma ärjynyt. Tai en ole ihan varma, että oliko sitä ihan nähty vaiko vain kuultu.

   Poista
  3. No niinpäs olikin, luin Hesarista. Ja ihan siis city-alueella. Pianhan metsän omenainen sieltä tänne pinkaisee.

   Poista
 24. Minä ainakin olen yrittänyt olla hiljaa, kun tuntuu itsestäkin joskus, että mölinääni on liikaa. Sitä olen pohdiskellut, että mistä noita stasilaisia oikein sikiää. Ensin kaksi jotain mettän elävää ilmoitti Hautalan nartsanneensa, sen jälkeen putkimies Putkonen. Hänen ilmoituksensa minussa herätti hieman sääliä, pitäisiköhän miehelle heittää pari hugea.

  Minä jo ehdin ilmoittaa, että olen käytettävissä kehitysministerin paikkaa täytettäessä. Virkamiehet siitä eivät varmaan tykkää, kun pistän ne tekemään loputkin hommat. Vaikeita jos kyselevät, kerron että perustan toimikunnan tutkimaan asiaa; hyvin minä ministerinä pärjäisin.

  Onhan se nuoriso nyt kumminkin fiksumpaa kuin me juuri edeltävät sukupolvet.Se ei tietysti paljoa vaadi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuommoinen sitten kielletään lailla, että koetetaan olla hiljaa, ettei olla liikaa äänessä. Aina kannattaa kommentoida, kun sanomisen paloa on, ja vaikkei olekaan.

   Minusta nuoriso on muuten ennenkin ollut fiksua, ei se nyt sen fiksumpaa ole kuin ennen. Miten se fiksuus muka ilmenee? Ne vaan saavat kouluista vähemmillä tiedoilla ja käytöksellä parempia arvosanoja kuin entinen nuoriso ---> viittaa itseensä.

   Poista
  2. Minun mielestäni nuoriso on aina ollut hölmöä, tietämätöntä ja helposti huijattavissa milloin mihinkin. Niin se oli meidän aikanamme ja niin se on nykyisinkin.

   Täytyy tietysti ottaa huomioon, ettei nuoriso ole mikään yhtenäinen ryhmä.

   Poista
  3. Minun näkemistapaani siivittää tietenkin opettajalle ominainen asiakkaiden idealisointi.

   Mutta siis, perimmäinen ajatus on se, että nuoriso on aina ollut valveutunutta, tietyllä tavalla. Se on siis hyvä asia.

   Tai siis niin että nuoruudelle voi olla ominaista räväkkyys, ei kaikille toki.

   Poista
  4. Hölmöjähän ne monasti, mutta parhaimmillaan pistelevät sopivasti tuuletusreikiä tähän konservatismin tuhnupierun hajuiseen umpioon.

   Huolestunut kannattaa olla ehkä siitä, että nuoriso on tänä päivänä sekin melko konservatiivista. Sellaisia robotteja, joilla on tyhjä ja vihainen katse kasvoillaan.

   Poista
  5. Nuoriso on radikaalia, konservatiivisuudessaankin. Nuoren vaakakupit keinuvat tyhjinä raikkaissa tuulissa, vanhalla niissä on painolastia, joka estää liikkeen.

   Susanna Koski on radikaali. Sini Saarela on radikaali. James Hirvisaari on radikaali. Paavo Arhinmäki ei ole radikaali, Heidi Hautala ei ole radikaali, mutta Päivi Räsänen on radikaali.

   Tulee uusi sukupolvi, joka ottaa toiset arvot kuin isillä. Tämä on matematiikkaa. Radikaalia on aina se, mikä eroaa edellisen arvoista. Hipit ja vasemmisto eivät voi omia radikaalisuutta itselleen loppuelämäksi. Tänä päivänä he ovat ummehtuneita samaa maailmankuvaa toistavia vanhoja pieruja. Minä kuulun tähän turhaan joukkoon etuoikeutetusti.

   Poista
 25. Onko ihminen itsessään, oli hän minkä ikäinen tahansa mihinkään muuttunut.
  Nuorilla tyhjä ja vihainen ilme, se on jo huolestuttavaa. Onhan niitä, vapaan kasvatuksen(että inhoan tuota sanaa), mieluummin ohjeistuksen aikaansaannosta se ehkä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katselin eilen jostakin muotikuvia, joissa esiteltiin naisten vaatteita. Malleilla oli tyly ilme kasvoillaan, jopa vihainen. He olivat kovan ja nälkiintyneen näköisiä, kuin hybridejä avaruudesta. On vaikea ennustaa tulevaisuutta, kun tuo on kuitenkin vain kuori ihmisen päällä. Sisin peitetään, ja siellä voi silti olla se pehmeä kerros.

   Poista
 26. Mallit esittelevät päällään olevia asuja/asukokonaisuuksia, eivät minuuttaan.
  Sen sijaan nuori, joka ei näytä "pehmeää" sisintään on kuin kävelevä aikapommi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, Ripranie, näin tekevät. Kuvissa ja muotiesittelyissä katsotaan kuitenkin mallia yhtä paljon kuin vaatetta, ja malli ilmeineen ja eleineen joko myy tai ei myy. Uskoisin, että mallin sanaton viestintä on harkittua ja ulkoapäin ohjeistettua. Nuoren ei tosiaankaan ole, mutta nuori poimii käyttäytymistä ilmeitä ja eleitä myöten ympäriltään ja ihanteistaan, muodista ja musiikista.

   Juuri se ainakin minua ajatteluttaakin, että töykeys ja tylyys ja vihaisuus nähtävästi myy. Se on minusta aika surullista, joskaan en osaa ajatella niinkään, että se kuvastaisi aitoa tunnetilaa. Haluaisin edelleen uskoa, että tylyys ja vihaisuus on vain kuori, ei aina hälytysmerkki. Voi se sitäkin silti olla.

   Poista
 27. Mutta mitäpä mieltä olette siitä, että Jorma Ollila on "tullut kaapista"?

  VastaaPoista
 28. Axel Fredrik Airo tunettiin vaikenevana kenraalina, koska ei kirjoittanut muistelmiaan. "Itse asiasta kuultuna" ohjelmassa hän antoi esimerkkejä muisteluiden hulluudesta, sanoi ettei ihminen voi rehellisesti muistaa tapahtumia, niihin tulee liikaa omat näkökulmat ja niiden aiheuttamat muuntumat. Sanoi totuuden sodista olevan täsmälleen sotapäiväkirjoista luettavissa, hänen muistelunsa olisivat turhia.

  Elämäkertakirjallisuus on juuri sitä, josta sanotaan ettei kirjan minä ole oikeasti minä. Kaameita valeita, hirveää itsekehua ja parhaiten päin selittämistä.

  Jorman muisteluita en ole lukenut, miksi kukaan muukaan. Kertooko niissä, että(aki ja turo/ turon faijan äänellä) "minä se olen harvinaisen vastenmielisen oloinen kaiffari ja nykyään tapan neekereitä Nigeriassa."

  VastaaPoista
 29. Tässä se on, jorman maailmankiertue: Mahtisonni!

  VastaaPoista
 30. Tässä vaiheessa minua ottaa päähän lehtien sekava viestintä, hetki hetkeltä -raportointi, josta on tullut nettilehtien helmasynti. Tällainen raportointi hämärtää asian uutisointia, sivuseikat korostuvat.

  Niinpä minun oli vaikea löytää alkuperäistä uutista: mitä tapahtui, miksi tapahtui.

  Pitkällisen haun jälkeen paljastui, että yritysjohtajasta on kirjoitettu elämäkerta parityönä.

  No miksei hänestäkin. Mikähän kirjan anti on? Kuinka syvä elämäkerta se lienee? Jos siinä on vain bisnesajattelun paljastuksia, niin ei kiinnosta minua. Tai paljastuksia tunnetuista henkilöistä, niin aina tylsempää.

  VastaaPoista
 31. Professori Erkki Aurejärveltä ilmestyi myös hiljan muistelmat. Kuuluu niissä yhtä poikkeusta lukuunottamatta haukkuvan kaikki, poikkeus on minäitse. . Kirjaa en viitsi lukea, mutta suosittelen professori Jyrki Virolaisen blogista taannoista pitkää, perusteellista, valaisevaa ja asiantuntevaa Aurejärven muistelmien läpikäymistä. Oho, sano Eemeli, kun Suomen korkeimman tason opettajan näki.

  Muistelmat on minulle kirjastossa se huumorihylly. Taannoin lainasin Taisto Sinisalon muistelmat, mutta ne olivat pettymys, äijä on ollut kuivakka kuin mikä, huumorintajua ei lainkaan.

  Hieman selailin Veikko Vennamon kirjaa, jostain syystä en vielä lainannut. Se on parhautta, sekopäistä moilotusta. Jos sellaisesta ei tule hyvälle tuulelle, niin ei sitten mistään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos minun sanani vaikuttavat railakkaille, entäs tämä Aurejärven kuvaus Edwin Linkomiehestä: "psykopaatti, joka näytti olevan pysyvässä raivotilassa"

   Poista
  2. Linkomies oli raivotautinen psykopaatti, koska erotti Aurejärven määräajaksi yliopistosta tämän opiskeluvuosina. Syy oli johonkin ryöstöhommaan osallistuminen ja tuomio siitä.

   Täällä Virolainen noista kertoo.

   Poista
 32. Joku aika sitten luin Heimo Haiton muistelmat (vaimonsa kirjoittamat), ne olivat ehkä lievä pettymys. Kertoo ameriikan kiertolaisvuosistaan, kun pummina eleli pusikoissa ja ryyppäsi suoraan pullon suusta. Taiteilija kuvaili näitä vuosiaan liian hienovaraisesti niin että kuvailu tuntui laimealta, vesitetyltä. Tosiasiat eivät muiden lähteiden perusteella olleet kuin vähän sinne päin, mutta sillä ei minulle ollut niin väliä. Ihmettelin vain miksi se oli kirjoitettu, ehkäpä vain kysynnän ja ravintolalaskun maksamisten vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heimo Haiton vaimon kirjoittamat muistelmat ovat varmaan kulkeneet jonkinlaisen kontrolloinnin läpi. Tuon ajan ihmiset salasivat häpeänsä, niitä ei tuotu muistelmissa esiin. Sen takia vanhempi henkilöhistoria onkin niin vajaata tältä osin.

   Tunnustuksellisuus ja avoimuus tuli vähän nuorempien ihmisten muistelmiin ja päiväkirjoihin, ja meillä taisi ensimmäinen kunnon tunnustusmuistelmakirja olla Seppo Heikinheimon Mätämunan muistelmat. Haittohan oli herkkä lapsiviulisti eikä kuvaa kai haluttu kokonaan särkeä ihmisten mielestä.

   Poista
  2. Haiton kirjassa oli minusta yksi perustavaa laatua oleva nolous. Kirja alkaa sillä, kun miljonääriperheen muusikkotytär, jonka kanssa oli naimisissa, yllättäin ilmoittaa että se on ohi nyt. Kirjassa Haitto kertoo prosessistaan anteeksiantoon ja myöntää senkin, että eräinä syinä moiseen olivat liiallinen alkoholin käyttönsä ja suuri pelihimonsa. Kirjassa Haitto kuulee vaimoltaan erosta, kävelee sen jälkeen ulos erämaahan, lompakossa hyvin vähän rahaa. Erämaassa mm. kalastamalla hankkii elantoaan. Niinhän tuo on melkein kuin John Wayne.

   Muiden tietojen perusteella Haitto muutti eron jälkeen Suomeen ja täällä meni oitis uusiin naimisiin. Kun sekään ei toiminut, matkusti kahden vuoden jälkeen takaisin Ameriikkaan ja ryhtyi pummiksi.

   Oleellista kuitenkin on, että äijä oli aivan harvinaislaatuinen viulisti, esim. tätä Sibeliuksen humoreskia en väsy kuuntelemasta. (se on levytetty silloin kahden vuoden aikana Suomessa, kun oli täkäläisen näyttelijättären kanssa naimisissa ja ilmeisesti törpötteli aika runsaasti)

   Poista
  3. Itku ei ole kaukana, kun kuuntelee Haiton varttuneiden päivien soittoa: Albinonin adagio. - Upeaa! (tallenne loppuu tosin ilkeästi kesken)

   Poista
 33. Albinonin Adagio on sävellyksenä kuin viipale toisesta maailmasta, toisesta todellisuudesta. Yksin sen sävellyksen vuoksi uskoo kauniiseen ja siihen, että jotain ylimaallisen ihanaa on olemassa jossakin olomuodossa.

  Olin 19-vuotias opiskelija, kun kuulin sen ensi kerran Turun Ylioppilaskylän valintamyymälän radiosta. Kiirehdin kotiin ja avasin radion, jossa sama musiikki vielä jatkui - siihen aikaan kanavia taisi olla tasan yksi tai kaksi. Sain sävellyksen tiedot siitä. Se on varmaan maailman kaunein sävellys, edelleen ja aina, ja Haiton tulkinta on hyvä.

  VastaaPoista
 34. "Mutta mitäpä mieltä olette siitä, että Jorma Ollila on "tullut kaapista"?"

  Hyvä kysymys, Anna Y, mutta mitäpä mieltä olette siitä, että myös Jani Toivola on "tullut kaapista"?!

  On kuulemma eronnutkin Mr G:stä, mutta olisiko peräti "eheytynyt"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko on laittaa tähän varsin ilkeämielinen ajatus: Kun koville ottaa, koiraskin poikii. Ajatuksen alkuperää en tiedä, mutta sopinee hyvin tähän eriskummalliseen aikaan. Ihmettelen hirveästi keskustelua, jota käydään siitä, että jokaisella ihmisellä on oikeus saada lapsi ja että jos asia ei perinteiseen tapaan onnistu, yhteiskunnan on tuettava milloin minkäkinlaisia hoitotoimenpiteitä asian korjaamiseksi. Ihanko totta?

   Poista
  2. Eikös keinohedelmöitettäväkin maksa yleensä tuhansia euroja hoidosta? Suurin osa tapahtuu yksityisklinikoilla, eli ei se veronmaksajien kukkarosta pois ole. Kunnallisen puolen hedelmöityshoidoista minulla ei ole tietoa, mutta näppituntumalta arvelisin, että niitä ei ole rasitukseen asti.

   Jos ihminen aloittaa keinohedelmöitys- tai adoptioprosessin, takana on usein ikää ja vakaata harkintaa, toisin kuin meidän tavallisten vahinkolasten syntymässä. Lieneekö peräti valtaosa ihmiskunnan vauvoista saanut alkunsa suunnittelematta? Ei kai muodollisesti ehjä perinneperhe takaa lapselle parhaita oloja.

   Lapsettomuus voi olla tragedia naiselle, samoin miehelle. Ajatelkaa eläinnaarasta, tai koirasta. Niiden koko elämä pohjaa lisääntymisen viettiin.

   Poista
 35. Meinaat, että kun Jani ilmoitti saavansa lapsen ja jäävänsä sen jälkeen hyvin ansaitulle, ainakin puolen vuoden isyysvapaalle. Minä olen melkein sanaton, mutta ujosti toivoisin suurempaa osallistumista talkoisiin myös kansanedustajilta. Fiksuna ihmisenä (no jaa) mieleeni ei ikinä tulisi kysyä: "Meniks koko tili?"

  VastaaPoista
 36. Minusta on ihanaa, että Jani Toivola, homo, saa lapsen. Hän on vastuullien ja tunnollinen ihminen, joka varmaan on läsnä lapselleen. Malttaa olla eduskunnastakin pois puoli vuotta isyyslomalla. Tsemppiä Toivolalle!

  VastaaPoista
 37. Koska kysesssä kuitenkin on kansanedustaja, mielenkinntoista olisi tietää, mitä termi "saada" tässä yhteydessä tarkoittaa. Onko hänellä kestävä parisuhde yms. joiden vuoksi hänelle on adoptio-oikeus myönnetty, vai joutuiko kiinalaisen tai kehitysmaalaisen ostamaan?

  Lindenin Suvi tiettävästi osti Kiinasta, sieltä saa kuuleman mukaan halvalla terveitä ja priimakuntoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän homoilla Suomessa ole laillista adoptio-oikeutta. Jani Toivolasta taisi tulla sitten hetero.
   Miten niin Suvi Linden osti jne. On maita, joista voi adoptoida myös yksinelävä nainen, vaikken nyt muista enkä tällä haavaa tiedä, onko SL naimisissa.

   Yleensäkin adoptio prosessia ei laiska lapsenhankkija viitsi edes lähteä aloittamaan, sillä se on aika pitkä tie ja lasta todella tulee haluta.

   Poista
  2. En minä varma ole enkä voi olla siitä ostiko Suvi, ehkä hän vaihtoi lapsen postimerkkikokoelmaan tai jostain muusta syystä postihaikara sen toi.

   Poista
  3. Päivä ilman vitsiä on turha päivä, myönnän.
   Adoptio tai muuten lapsen hankinta ei ole vitsin aihe minulle.

   Poista
  4. Samaa mieki ihmettelen adoptiosta kuin Riku. Tunnen ihmisiä, jotka ovat olleet tarkoissa selvittelyissä parisuhteestaan ja prosessin jälkeen päässeet jonoon. Miten oman kertomansa mukaan pariton Toivola on päässyt noin vain jonon ohi? Vai onko?

   Poista
  5. Luin vain otsikon ja pienen ingressin asiasta, mutta niissä Jani kertoo tulevansa "isäksi" ja "vauva syntyy loppuvuodesta".

   Toisin sanoen kyse ei olisi adobtiosta, vaan ns. luonnonmenetelmästä. Avoimeksi jää "astuiko" Jani itse ratkaisevan askeleen vai turvautuiko koeputkeen.

   PS. Mitä adoptioon tulee, niin on raskas vääryys jos Toivola katsottaisiin kelvollisemmaksi vanhemmaksi kuin Kaikkonen ja Taiveahoa. Heidän kohtelunsahan on häpeä.

   Poista
  6. PPS. Yleensä minua eivät kirjoitusvirheeni hävetä - paitsi jos ne lipsahtavat vierasperäisiin ns. sivistyssanoihin. Onneksi sentään toinen pee tuli kovana.

   Poista
  7. Minä sain sellaisen käsityksen, että Jani Toivolasta tulee lähivanhempi, eli päähuoltaja raskaana olevalle ystävälleen, jonka kanssa on ollut synnytysvalmennuksessa. Voin olla väärässä, mutta näin minä uutisen luin.

   Mitä tulee lapsen ostamiseen, Riku on oikeassa siinä, että lapsen adoptoiminen on ostamista. Se on shoppailua, johon köyhillä ja pien ituloisilla ei ole varaa, eli se on rikaitten yksinoikeus. Siksi siis ostamista. Rakkauden määrä ei ratkaise asiassa.

   Siinä taas Riku sanoo vähän rumasti, että kiinalaislapsen saisi vaihtamalla postimerkkikokoelmaan. Kyllä adoptoiminen maksaa aina maltaita myös kaukomailta. Mutta siis, jos on pätäkkää, voi ostaa itselleen lapsen.

   Muistikuvani mukaan - voin jälleen erehtyä - Suvi Linden on naimisissa. Tuntuu lämpimältä ja hyvältä äidiltä.

   Poista
  8. Adobtio Tuutikin kirjoittamana herätti kyllä minussa hilepyttä. Tuutikkihan on tunettu kielen taitajana!

   Poista
  9. PPS 1 Hilepyttä!

   PPS 2 tunettu!

   Nämä olivat aitoja. Nyt naurattaa.

   Poista
  10. Kolmannella perään..

   Minusta Kaikkosen ja Taiveahon adoptiokielto on fasistinen ja epäkristillinen - miten vain haluatte. Kohtuuton se ainakin on. Sama koskee tietenkin muitakin rikkeen tehneitä lapsirakkaita ihmisiä.

   Miksi samaa ei vaadita muilta perheiltä? Miksi rikollisten sallitaan synnyttää? Miksi heitä ei kastroida tai tukita munatorvia? Ajatelkaa nyt kaikkia koteja maailmassa. kodeissa riidellään, kohdellaan lapsia huonosti, ei välitetä olla heidän kanssaan. Auvoisia ihannekoteja, joissa on täydelliset vanhemmat, lie harvemmassa. Miksi vain adoptiovanhemmilta vaaditaan täydellisyyttä ja rikkautta?

   Poista
  11. "Hilepyttä" on hyvä sana, johdattaa ajatukset kirmailemaan diskon kimalluksesta ometan aromeihin.

   "Miksi rikollisten sallitaan synnyttää?" - erinomainen kysymys, jonka esittivät jo ruotsalaiset rotuteoreetikot ja saksalaiset kansallissosialistit ennen sotia. Molemmat ryhtyivätkin toimenpiteisiin mm. steriloimalla epäkelpoa ainesta.

   Yllä olevalla en halua (ainoastaan) pilailla Iineksen tuohtumuksen kustannuksella, vaan avata hieman näköaloja - eli eivät ne entisaikojen ihmisetkään yksinomaan pahoja, tyhmiä ja hirviöitä olleet, vaan taustalla oli järkevää ajattelua.

   Poista
  12. Eipä nyt mennä synnytyksiin asti, ne ovat aivan eri asia kuin adoptiot. Viranomaisten on kai etukäteen pyrittävä turvaamaan, että tuleva koti on hyvä ja turvallinen. Antti Kaikkonen on rikoksesta ehdolliseen vankeusrangaistukseen tuomittu, nyt jo entinen ehdollisvanki. Miksi viranomaisten pitäisi rajanvedossaan tulkita, että rikoksesta ehdolliseen vankeuteen tuomittu Kaikkonen olisi parempi huoltaja kuin esimerkiksi joku kassakaappimies? Yhteiskunnallisesta statuksesta voidaan olla montaa mieltä, mutta minä antaisin lapsen mielummin sille kassakaappimiehelle.

   Toinen asia on, että koko adoptioasia tuli tietoisuuteen Kaikkosen perheen antamana, pyrkivät sillä saamaan itselleen tukea ennen oikeuskäsittelyä. Ilmeisesti siinä aika hyvin onnistuivat.

   Lehdet kertovat Kaikkosen olleen erittäin ylimielinen oikeutta kohtaan, niin että oikeuden puheenjohtaja joutui häntä siitä huomauttamaan. Ei missään vaiheessa ole osoittanut minkäälaista katumusta teoistaan. Siksi Kaikkonen ei ole sopiva adoptioisäksi. Käyttäköön omia vehkeitään.

   Poista
  13. Niin, siis tuolla "miksi rikollisten sallitaan synnyttää" -kysymyksellä halusinkin johdattaa asian loogiseen lopputulemaan: homojen eri säännöt ovat rotuteoreettinen kysymys omassa kategoriassaan. Tulisiko siis homotkin kastroida ja lesboilta tukkia munatorvet, jotta heistä saataisiin harmittomia eunukkeja, jotka eivät halua lisääntyä?

   En halua puhua erikseen Kaikkosista, vaan siitä, että adoptiovanhemmilta vaaditaan paljon enemmän kuin muilta vanhemmilta. Jotain rajaa tietenkin on oltava, etteui lapsia anneta esimerkiksi vahoillislestadiolaisille pedofiileille tai muille hurahtaneille. Pikkunilkit sen sijaan voivat olla rakastavia isiä ja äitejä.

   Poista
 38. Myönnän tuon olleen ehkä vähän ilkeää. Minulle vain tuli mieleeni, kun Brunokin kertoi vauvan saaneensa vaihdossa Ipodiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, minä valistin sinua ylempänä. Saat anteeksi, vaikket pyytänytkään.,

   Poista
 39. Toivottavasti haluatte kirjoittaa mahdolliset lisäkommenttinne uuteen kirjoitukseen, jos ne sivuavat jollakin tapaa lapsiasiaa! Aihe innosti minut tekemään uuden kirjoituksen.

  VastaaPoista