28.4.2014

Rappion estetiikkaaAamulla kaivan henkilökohtaisen pankkineuvojan käyntikortin punaisesta kansiosta kirjoituspöydän alakaapista. Kortissa on henkilön suora työpuhelinnumero, joten se on korvaamaton, jos ei halua asioida kasvottoman valtakunnallisen pankkinumeropäätteen kanssa.  Nuorena kävelin sisään pankkiin ja sain samantien lainan, autolainan, asuntolainan. Menin suoraan autokauppaan ja toin tunnin kuluttua autokaupan laskun. Nyt asiat ovat mutkistuneet.

Olen siinä iässä, että ne tarjoavat lainaa kysyessäni asuntovarallisuusjoustoa. Antaisin kiinnityksen ja luvan asuntooni pankille, ja saisin tietyn summan tililleni mitä tahansa käyttöä varten. Olisin edelleen asuntoni haltija, mutta söisin samalla sen omistusoikeutta. Söisin sitä pääomaa, jota vuosien aikana olen säästänyt. Ovatko pankit tulleet hulluiksi ahneudessaan? Vaikka tähän ihmisiä ajetaan. Eläkkeet ovat pienehköjä ja korkeammin verotettuja kuin vastaava ansiotulo. Jos tulee sairauksia, niin kuin valtaosalle vanhenevista väistämättä tulee, palvelukodit ja hyvä hoito ostetaan omalla rahalla, kunta tarjoaa vain vaipat, rajallisen määrän vessakäyntejä  ja yksinäiselle pedin laitoksen kellarissa.

Pankeilla on siis markkinarako, johon ne ovat voimallisesti iskeneet. On haistettu myös se se, että eletään itsekkyyden aikaa. Vanhukset voivat muitta mutkitta siis kiinnittää asuntonsa pankeille ja elää  rahoilla mukavaa elämää miettimättä, mitä lapsille jää. Oikeastaan ihan järkevää, kun miettii Suomen korkeita perintöveroja.

Vaan mitä se merkitsee ihmisen itsetunnolle ja psyykelle, että alkaa syödä asuntoaan? Että jättää lapset ilman? Kuinka moni siihen pystyy?

Lauantaina napattu valokuvakin - yllä -  kertoo rappiosta, sen vääjäämättömyydestä ja kauneudesta. Otin tilanteesta myös videon, koska taustalla kuuluu kirkonkellojen rytmistä soittoa ja merituulen suhinaa. Näkyypä videolla saappaankärkikin, kun koetan näyttää teille, miten pitkä laituri olisi rakennettava, jotta seisomapaikaltani pääsisi avoveteen. Video ei kuitenkaan latautunut tietokoneelle.

Kuvassa on siis oma laiturini, paikka joka on ollut maailman paras paikka olla. Kuvitelkaa, että vielä muutama vuosi sitten vesi lainehti laiturin kärjessä. Nyt takana olevien peltojen maanviljelyslannoitteet ovat rehevöittäneet koko lahdelman, ja noita kaisloja ei naisvoimin kukisteta. Vai mitä?

Viittaanpa tässä yhteydessä vielä yhteen rappioseikkaan, joka on jollakin tavalla nuhjaantuneen kaunis: pienituloiset miehet. Tarja Filatovin mukaan heidät tulisi säännöllisesti katsastaa, koska  heidän elinikäennusteensa on 12,5 vuotta vähemmän kuin enemmän ansaitsevien miesten. En tiedä, mitä tästä pitäisi ajatella. Pienituloinen mies on kyllä käsite, joka liikuttaa minuakin.

(Valokuva Iines 26.4.)

113 kommenttia:

 1. Pysäyttävän kaamean näköinen tuo kuva rannasta. Isoilla koneilla täytyisi ruopata, silti ajan saatossa taitaa kasvaa uudelleen.

  Brechtin lausetta paljon lainaillaan: "mikä rikos on pankin ryöstäminen pankin perustamiseen verrattuna" - Eikä se pelkkä perustaminenkaan, mutta kun huutavat pelokkaille pankkisaliin astuville: "Tämä on ryöstö! - Tyhjentäkää taskunne ja kukkaronne, niin kaikille käy hyvin!" - Sitten siihen tulee vielä jonkun soittama poliisi, joka alkaa osoitella asiakkaita pyssyllä, että tilanne saadaan ilman väkivaltaisuuksia tai rettelöitä hoitumaan.

  "Ovatko pankit tulleet hulluiksi ahneudessaan?"

  Taisimme taas palata keskustelussamme Björn Wahlroosiin ja kumppaneihin.

  "Kyltymättömät. - Kun mikään ei riitä. Nähkää elokuva pankkimaailmasta."

  VastaaPoista
 2. Kesällähän paikka on vihreä, sillä uusi kaislakasvusto nousee tuosta vuosittain, eli kaisloittunut merenranta on tuollainen talven jäljiltä. Tämänhetkinen ongelma on työntekijöitten puute, sillä kalliiseen kaupunkiyritykseen minulla ei ole varaa. Kaislojen poisto ja pitkänpitkän laiturin rakentaminen olisi enemmän kuin yksi kymppitonni. Juuri katsoin erään yrityksen hinnastoa, joka koski pienen aidan oikaisua ja kunnostamista rivitalopihassa. Arviohinta 7 000 euroa. Eli se, joka nykyään pärjää, on yrittäjä, jolla on järkevä toimiala.

  Tuo asuntojoustoluotto vain on niin läpinäkyvää. Sitä tarjotaan ihmisille vaihtoehdoksi heti, kun vanha velka on maksettu ja tarvitaan uutta. Minä kun tarvitsen autolainaa enkä rupea sitä varten kotiani syömään. Tuo asuntojoustoluottotarjous tehtiin jo muutama vuosi sitten, kun olin pankissa muissa asioissa. Tosin rinnalle tarjottiin tavallista luottoakin, ja semmoisen aion ottaa..

  VastaaPoista
 3. Minun täytyy tunnustaa, että Leinon aikoinaan löysin Loirin Eikka Leikka 1:n kautta. Vähän tuo on kuin sanoisi: "kirjaa en ole lukenut, mutta näin siitä tehdyn elokuvan", pakko silti myöntää.

  Höyhensaaret on hieno, siinä on niin paljon, kokonainen elämä. Enkä tarkoita, että sanoihin kaikilta osin tuskaisen traakillisesti samaistuisin. Mutta köyhän lohtu on "kuka vanhana vaappua tahtoisikaan."

  VastaaPoista
 4. Moni löysi Leinon Loirin kautta, ja Loiristahan tuli Leino-mies, hyvässä ja pahassa. Minä taisin löytää Helkavirsistä, joihin ihastuin ikuisesti joskus opiskeluaikoina. Tosin ne olivat tuolloin mahdollisismman epätrendikkäät. Runojen piti olla Brechtiä, Lorcaa, Manneria ja Haavikkoa, siis epäsuoraa.

  VastaaPoista
 5. Tätä levyä, voi ihmiset, minä soitin tuntitolkulla. Ja aina välliä Shostakovtshia. Meinasin tulla hulluksi. (Miten niin meinasin?) Rotkoon hiipivä peto tällä on paras. (Eli Laulujen lunnaat.)

  Loirin tulkinnat Belmannista on kans meinanneet tehdä mut hulluks. (Miten niin meinanneet?)

  Laulamisessa on kyse tulkinnasta. Ja Loiri, jos kukaan, elää nuo laulut. (Välillä ehkä liiankin rankasti.) - Tauno Palo ei kans kamalan priimaluokan laulajat ollut - kaunis ääni hänellä oli - mutta jumatsukka miten hän laulut tulkitsi!

  Hienoa.

  VastaaPoista
 6. elegia... jossain laulussa lauletaan että "soitto on suruista tehty".
  Eikä ole. Ajatelkaappa vaikka piccolo -huilua. Tai Kurttua. (Eli hanuria.)

  Hautajaismarsseista surullisin on tämä, Narvan marssi, koska se laahaa

  http://www.youtube.com/watch?v=1o4yccttch4&list=RD1o4yccttch4

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Narvan marsiin jos kirjoittaisin sanat, ne menisivät jotenkin näin: Tyy, tyy, tytytyty tyy, tyy tyy tytytyty tyy, duu, duu, dudu dudu duu, paa paa papapapa paa, möö, möö, mömö mömö möö...

   Poista
  2. Oikeein! Oikein oikein!

   Poista
  3. Niin no tietysti tuon yhden "papa papan" voisi vaihtaa "pape pe pepeksi". Mutta muuten yhdyn Rikuun: sanoitus on omaperäinen , läheinen, lämmin, lämmittävä ja... ennenkaikkea iskevä!

   Mitä tämä nykynuoriso kaipaa? monet kysyvät. Monet vanhemmat tätä kysyvät... minultakin tätä monet vanhemmat kysyvät, itkien ja konttaen. Ja mitä heille voin vastata? Kuulkaa, enpä juuri paljokaan. Mitä nyt paskaa puhun... mutta riittääkö se, Hallelujaa, todennäköisesti Ei, mutta Hallelujaa silti! Hallelujaa sinne vasemmalle penkkirivistölle jossa publikaanit istuvat, Halle Lujaa myös sinne oikealla istuville Herra Jeesuksemme Seebation Lampaille... äläkä nyt niistä nenääsi Björ Walhroos, tämä on Pyhä Hetki, se Koskettaa Meitä Kaikkia, Hopoti Hopoti Hop...Amen.

   Poista
 7. "Hieprukan hivuksilla" on minusta kauneinta suomeksi sanottua.

  Loiri laulaa: "ja se murhe mi eilen mun murtaa oli, suli hymyks kun suurempi tuli. Koska tulee se suurin, se suuri." Leino oli parempi, hänen tektissään on: "koska tulee se suuri, se suuri." Loiri on Suuri taiteilija, mutta aina hänessä on ylitulkitsemisen vaara. Silloin kun tasapaino on hyvä, työnsä on mestarillista. Eino Leino 1 on aina yksi suosikkilevyistäni.

  Tauno Palon ja Ansa Ikosen vanhoilla päivillään tekemä levy on myös painunut syvälle sisimpääni.

  VastaaPoista
 8. Hieman aikaisemmin liioittelin, ruoppaus auttaa kyllä. Veikko Huovinen kirjoitti siitä, selviytyisikö Tarzan Suomen olosuhteissa. Ei tainnut olla oikein kirjailija jyvällä asiasta, Tarzan viihtyisi täällä paremmin kuin hyvin. Liaaneita ei tietenkään ole, mutta kaislikoissa olisi varmasti hänelle sopivaa viidakkotunnelmaa. Kaislikossa suhisee, sanoi mäyrä, mutta ihmisen luonnollinen elinympäristö on taajama, siitä jalostunein muoto on kaupunki.

  VastaaPoista
 9. Siis ruoppaus on viimeinen, jota tuo luonnontilainen merenlahdelma tarvitsee!

  Te kaupunkilaismiehet ette taida tietää, että ruoppaus muuntaa merenpohjan laadun toiseksi ja lisäksi lisää kaisloittumista entisestään. Nimittäin suurena syynä tuon lahdelman umpeenkasvamiseen on maanviljelyslannoitteiden lisäksi alueen vieressä tehty mittava rantaruoppaus, kun paikkakunnan kunnanjohtaja ja muut herrat ruoppauttivat veneilleen väylän avomerelle, aivan siitä meikäläisen rannan vierestä. Ruoppausjätettä ei kuljetettu pois ja niinpä lahti kasvoi umpeen ja alkoi työntää kaislaa, jota tehomaatalous sitten lisäravitsi.

  Sukulaismies ruoppasi sitten meidänkin lahteen pienen koealan, ja sekin oli virhe - maapohja vetelöityi siltä kohden, eli jalka upposi pohjan läpi reiteen asti. Ruoppaus pilaa siis merenpohjan.

  Luontoa ei pitäisi siis sorkkia mitenkään. Vesoittuminen ja kaisloittuminen on ihmisen syytä.

  VastaaPoista
 10. Ruoppausjäte pitää nimenomaan kuljettaa pois, isänmaallinen luonnonystävä, kaamea kepuli on siihen teholannoittanut niin suuren määrän myrkkyä, että kaupungissakin voidaan pahoin. Silkkiuikutkin sen vuoksi alkovat jo 50-luvulla huutamaan: "U-iiiii, u-iii..." Joskus onneksi osuu eteen puhdasta, etelä-euroopassa kasvatettua ruokaa.

  VastaaPoista
 11. Nooh, juuri kuvasin silkkiuikkuja tuossa kaislikkoni edessä uiskentelemassa telkkien ja kalalokkien kanssa - vilske kävi. Kuvista tuli vähän huonoja, joten en ole julkaissut niitä kuvablogissa. Piti kuvata vastavaloon.

  Juu, siinä se vika on, kun tuo ruoppausjäte vain kipattiin siihen meidän rajalle matalaan merenpohjaan. Vaan saipahan kunnanjohtaja edelleen käytössä olevan väylän veneelleen.

  VastaaPoista
 12. Siperiantiikerit on yks uhanalaisin nisäkäslaji mikä maapallolla on. Tulee todennäköisesti kuolemaan sukupuutoon. Eikö asialle voitaisi tehdä jotain? totta kai voitaisiin. Yks Pelle Peloton ehdotti että siirretään niitä Suomen Lappiin, riittävän suuri kanta, elinympäristö siellä olisi niille enemmän kuin otollinen. Oikeastaan täydellinen... kun siellä juoksentelee niitä porojakin. Mutta... tota noin... Lapin voisi sitten samoin tein unohtaa turistipaikkana. Tarkoitan, että jos esim. saksalaisesta seurueesta sinne 10 menee, ja vain kahdeksan tulee takaisin - kerta kerran jälkeen - niin saksalaiset ryhmämatkajärjestelijät rupeavat vähentämään seuramatkoja Suomeen.

  Ps. Siperian tiikerillä ei ole luontaisia vihollisia. (Paitsi ihminen.) Se on kuin Jääkarhu. Se ei osaa pelätä mitään. Jos sitä vastaan Lapin kapeilla teillä tulee Pohjolan Liikenteen auto, se syö senkin. Tai ainakin kuljettajan + rahastajan. Ja jatkaa sitten, huuliaan lipoen, matkaansa muualle. - Äh, nyt minä vähän liioittelin. Mutta Siperiantiikeri, yli 3 sataa kiloinen rontti, tappaa harmaakarhunkin. Ellei karhu väistä. Ja vaikka väistäisikin, silti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän en osaa sanoa kuin: "Mää repesin!" Taas vähästä aikaa tuli sellainen kahvit purskahtaa-olo. Paskat se sitä Pohjolan liikenteen autoa olisi syönyt, dieselit olisi ainakin jättänyt.

   Parhaimpia lapsuuden muistojani ovat Essoa pitäneeltä Akilta saadut "pistä tiikeri tankkiin" tarrat. Niitä olen saksilla leikannut ja liimannut parhaaseen koskaan lukemaani kirjaan "Jeppe ja naapurin rouva". (kirja kertoo hauvasta, jota naapurin akan oopperalaulu ottaa päähän)

   Poista
  2. Siperiantiikeri on kuin Putin. Tappaa harmaakarhunkin. Ellei karhu väistä. Ja vaikka vähän väistäisikin.

   Se vaan on harmi, että siperiantiikeri sataa suoraan Naton laariin. Saa nähdä, miten Ruotsi vastaa kosintaan.

   Poista
  3. Googletin "Jeppe ja naapurin rouva". Kommenttini oli ensimmäisellä sivulla. - Mää oon julkkis.

   Poista
  4. Mikä harmi se on, että sataa Naton laariin? Koko pulju on perustettu suojaamaan eurooppalaisia perivenäläiseltä ekspansiopolitiikalta ja sekä kokemus että nykymeininki todistavat, että hyvin perustein.

   PS. Tämä ei silti tarkoita, että kannattaisin Natoon liittymistä, puhumattakaan että olisin natokiimassa kiljuva Nato-haukka. Totesin vain faktan. (Ne ovat joskus ikäviä, faktat.)

   PPS. EU-kansalaisista 94 % asuu Nato-maassa. Suomella täytyy olla todella vankat perusteet sille, että emme ole jäsen. ( Toivottavasti.)

   Poista
  5. Siinä mielessä harmi, että Natoon liittymishalut eskaloituvat siihen malliin, että liittyminen on todennäköistä Venäjän-pelossa. Itse saatan kannattaa Natoon liittymistä, jos asia olisi vain tässä.

   Vaan kun Natoon liittyminen merkitsee myös suomalaisten osallistumisvelvoitteita suuren maailman muihin konflikteihin. Näin Suomi olisi kaikessa Yhdysvaltain kanssa naimisissa. En tiedä onko sekään hyvä.

   Nyt on siis sellainen tilanne, että jos liittymisestä minulta kysyttäisiin, saattaisin kannattaa. On niin kummallisia pikku kähinöitä kanssakäymisessä venäläisten kanssa. Niin kuin tämä tuorein Yrjön ristin nauhojen - vai mikä se oli - kieltojupakkakin. Ikään kuin koetetaan saada suomalaiset vainoamaan venäläisiä.

   Poista
  6. Ei merkitse. Siis osallistumista muihin konflikteihin kuin mihin itse päättäisimme osallistua. Afganistanin sodassakin olemme jo ihan omaa pöljyyttämme, ilman jäsenyyden turvaa.

   Tämä asiahan on selvitetty medioissa jo monta kertaa, joten miten se aina vaan kummittelee mukana?

   USAn kanssa olemme naimisissa islamistien silmissä jo nyt. Olemmehan länsimaa ja kannamme siksi koloniosaation syntisäkkiä, halusimme tai emme.

   Poista
  7. Minä olen lukenut vain siitä, miten suomalaisten on velvollisuus osallistua muihinkin konflikteihin. Mikäli näin ei ole, saatan kannattaa Natoon liittymistä, koska minua inhottaa Venäjän epärehellinen ja petollinen vääristelylinja monissa Suomea koskevissa asioissa ---> viittaan mm. Bäckmaniin, jolla on sama falski valhelinja..

   Poista
 13. "Jeppe ja naapurin rouva"... Muistan hämärästi tuon kirjan. Erittäin hämärästi.

  Ps. Paitsi jos olisin Kemppinen. Niin sanoisin että "joo, muistaakseni kirjoitin sen joskus."

  Arvostan Kemppistä J. paljon. (Etenkin hänen huumoriaan. Se on niin peittävää, piilosaa, ja ovelaa.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä rakastuin vuonna 2009 Kemppisen kirjaan Elämän varjo, jonka runo Hautain pohjaan on värisyttävä, siis oikeasti, ei kliseisesti. Se menee niin läheltä kuin säkeet voivat mennä. Siinä sanotaan mm. näin, että en halua saareen jossa ei ole kenen kanssa olla ei mitään. Saateruno ennen aloitusta on vanhan virsikirjan virsi numero 607. Alan taas virittyä voimallisesti, kun pitelen kirjaa käsissänikin.

   Poista
 14. Kemppisen älykkyydestä en ole aivan aukottomasti mitään mieltä. Veikkaisin että hänen ÄO arvonsa kieppuisivat tuossa 169-168 tasossa. Korkeintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ÄO-kortti on vaarallinen kortti. Sitä paitsi edistykselliset länsimaiset tiedemiehet ovat yksimielisesti sitä mieltä, ettei sellaista epämääräistä käsitettä kuin "älykkyys" pysty mittaamaan kuin väärin.

   Poista
  2. On myös niin, että pelkkä älykkyys ei kerro ihmisestä paljonkaan.

   Tärkeää olisi havaita, että äly ilman sydäntä on tuhoisa yhdistelmä.

   Poista
 15. Mulla oli aikoinaan yks koulukaveri, Lanksu. (Moi vaan Markku, jos tätä luet!) Ammatinvalinnallisista syistä meidät viidennellä luokalla ÄO -testattiin. (Ei, en osallistunut kyseiseen testiin. Kun olin juuri silloin vessassa tupakalla. Aishan kanssa, joka antoi minun kosketella itseään.) Nin... mihinkäs minä nyt jäinkään... siihen että tämä ammattiohjaaja testasi myös Lanksun. Ja repi hiuksiaan (jo muutenkin aika kaljusta päästään) kun tuli testitilanteesta pois. Se vollotti että "joko minä olen väärässä tai näiden testien tekijä on väärässä. tämän henkilön ÄO on muka yli 200. sehän on TÄYSIN MAHDOTONTA!". Niinkuin onkin. 140 luvulla pääset jo Nerojen kirjoihin.

  Ps. Lanksun kanssa purjehdimme Porkkalan saaristossa. Nukuttiin veneessä. Kerran J.L.Runeberg laiva, joka seilaa Helsingistä Porvooseen, ja Porvoosta Helsinkiin, törmäsi meihin. Kerran jäätiin nukkumaan 1 meripenikulma Viron (= Neuvostoliiton) aluevesirajan taakse. Aamulla, kun sumu häipyi, siinä oli kaksi torpeedoveneen kokoista venäläistä laivaa. Jonka kannella oli ihmisiä jotka tuijottivat meitä kiikareilla.

  VastaaPoista
 16. Minullakin on pieni reissutarina tuohon Lanksu-tarinasi viimeiseen lauseeseen liittyvä.

  Nimittäin olin joskus Ruotsin-laivalla, ja en edes muista kenen kanssa, ehkä sisareni, ehkä ystäväni Martan. Tarkoituksemme oli vallata istumasalista tuolit ja yöpyä niillä, kun ei ollut varaa hyttiin. Hyttiä emme käyttäneet koskaan. Paikat olivat kuitenkin varatut ja jäimme ilman. Bailasimme sitten aikamme ja kun meno päättyi, laskeuduimme nukkumaan jonnekin vaan kokolattiamatolle. Kun aamulla sitten heräsimme, takanamme seisoi meitä tuijottamassa baarijono, joka jonotti aamiaiskahvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nolottiko teittiä?

   Poista
  2. Mehän hilpaisimme siitä häpeissämme pää painuksissa toilettiin meikkaamaan. Se oli aikaa, jolloin herättiin ripsarit poskelta, jos ei illalla pesty pois. Asetuimme sitten hyvän ajan kuluttua ripsivärit ojennuksessa kahvijonoon.

   Poista
 17. En jotenkin saa kiinni tuosta ajatuksesta, että vanhempien tehtävä olisi jättää lapsille perintö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kyllä ymmärrän ajatuksen. En silti ajattele niin, että perinnön jättäminen on vanhempien "tehtävä". Kukin voi mielestäni tehdä, niin kuin parhaaksi näkee, ja hyvä niin.

   Monet vanhemmat ovat eläneet niukkaa elämää ja haluavat lapsilleen vähän parempaa. Jonkinlainen totuus on sekin, että vanhemmat rakentavat eläessään myös aineellista vaurautta. Useimmilla Suomessa on itse ostettu, säästetty, peritty koti, talo tai osake, ja se onkin ehkä ainoa omistus. Tämä halutaan jättää lapsille, lapset halutaan ikään kuin turvata vielä kuolemankin jälkeen. Se voi olla osaksi biologiaan liittyvää, enkä osaa liittää sitä ahneuteen tai tavaran keräämisen himoon. Ja juuri tällaisen asumisperinnön verotus tuntuukin Suomessa, jossa suuria rahasäästöjä harvalla on, kohtuuttomalta.

   Poista
  2. Tai siis se tuntuu vielä törkeämmältä, että pankit ovat iskemässä näihin asuntoihin asuntojoustolainansa nimikkeellä. Kun asuntojoustolainoja ei käsittääkseni yleensä makseta pois, niin jääväthän ne tottavie pankeille.

   Poista
  3. Käännetty asuntolaina voi olla hyväkin ratkaisu, varsinkin jos perilliset ovat sitä sorttia etteivät perintöä ansaitse. Tosin Hypo
   ei niitä myönnä ok-taloille olen ymmärtänyt. Noihin asuntojoustolainoihin en ole perehtynyt, että eroaako ne käännetystä asuntolainasta.

   Poista
  4. Käsittääkseni kyseessä on sama lainatyyppi, eli panttaamalla asuntonsa saa lainaa noin puolet sen arvosta. Eli näin luki jossakin lähteessä: "Käänteisestä asuntolainasta, joka on suuruudeltaan 50 000 euroa, maksat kuukausittain korkoa noin 133 euroa. Perillisesi hoitavat käänteisen 50 000 euron asuntolainan takaisinmaksun asuntosi myynnistä saaduilla rahoilla."

   Toisin sanoen tästä lainasta maksetaan vain korot ja perilliset maksavat sitten perinnöstä loput. Eli kyseessä on oman asunnon pääoman syönti, vertauskuvallisesti. Varmaan ihan hyvä, jos ei ole lapsia tai lapset ovat karseita ja ahneita tyyppejä, joita ei enää rakasta. (?)

   Minulla on siis kyse autolainasta, ja pari vuotta sitten kysyessäni sain erilaisia lainatarjouksia, joiden joukossa oli myös tämä asuntojoustolaina, josta maksu olisi noin 80 euroa kuukaudessa (pelkät korot siis), kun taas muuta lainaa on lyhennettävä noin 300 euroa kuukaudessa. Minusta joka tapauksessa tuo asuntojoustolaina tai käänteinen laina on pankkien ahneutta eikä suin kaan hyväntekeväisyyttä, miltä se äkkipäätä vaikuttaa.

   Poista
 18. Niin, täysikuukin kelluu taivaalla vain aikansa. Kuin pullea ilmapallo. Tai hönkäykset raikastava pastelli, Mynthon. Sitten siitä kehkeytyy sellainen solakka sirppi.

  VastaaPoista
 19. mikä sinä olet mikis, senkin tuppikullit, täällä päsmääräämässä mitä ihmiset saavat ajatella. itelläs on korkeintaan vuohen aivot. aina heilut ja hillut... sanonko minä kuin mikä, onneksi en sano! koska olen sivistynyt ja kohtuullisen viaton ihminen.

  Häpeä Lumppuri varjoasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsot tsot Inkeri Pinkeri. Äläpäs nimittele Mikistä, joka ei ole mikään tuppimulli, vaan kultakurkkuinen pännänpyörittäjä, joka tekaisee sinusta kohta pilarunon, ellet tokene ja herkeä.

   Poista
  2. "Inkeri Pinkeri aamulla heräsi,
   ja hiusrullat sänkynsä alta keräsi.
   Kaunis oli kuin Popedan ovi,
   mut' se tähän runoon nyt ei sovi.
   Niinpä soitti "mobiilillaan"
   hilutili hilutili vittula vaan,
   ja alkoi uudestaan nukkumaan."

   kirj. Mikis

   Poista
  3. Sanoitko sinä Mikis että olet saanut jossakin runokilpailussa kolmannen palkinnon?

   Minkä takia?

   Poista
  4. Aivan asiaton kysymys, Anonyymi. Mutta vastaan silti asiallisesti.

   Ehkä ne muut, jotka kilpailuun eivät osallistuneet, olivat vielä huonompia. Kuin minä.

   Poista
  5. Mikis tarkoittaa, että hän oli ainoa osanottaja. Sen takia.

   Poista
  6. Minä sain runokilpailusta lapsena toisen palkinnon muistaakseni, tästä runosta, jossa valehtelin niin paljon kuin osasin

   Koti armas kultainen
   siellä oon mä iloinen.
   Paras paikka päällä maan
   parempaa ei olekaan.

   Kotona on isä, äiti,
   sekä sisko rakkahin.
   Kotona on ilo, onni,
   se on paikka parahin.

   Voi olla, ettei tässäkään kilpailussa ollut kuin kaksi osanottajaa. Kertomuskisasta tuli kolmas palkinto, ja tarinan nimi oli Kalle Kannon kääntymys. Tässä tarinassa kerroin raitistumiskertomuksen.

   Poista

 20. Kävellessäni eräänkin kerran Kälviän raitilla pysähdyin kuin ukkosen lyömänä – olin nuori, hyvin nuori siihen aikaan – kun radan varressa kaunis nainen käänsi vaihdetta sellaiseen asentoon, että juna ajaisi aseman ohi pysähtymättä. Tuolla ilmestyksellä, muutoin en häntä voisi kuvata, oli oikein virkalakkikin, lippa ja kaikki ja sellainen houkuttelevan punainen VR:n uniformu, tai ei se formu punainen ollut, mutta punainen paistoi silmään. (Katsoo ulos ikkunasta, huokaisee ja jatkaa)
  Kun seisoo ukkosen lyömänä, ei pahasti näe tai kuule mitään. En minäkään kuullut sitä saatanallista kohinaa, veturin pillin ulvontaa ja raiteiden jyskettä, kun kello kahden pikajuna Oulusta Helsinkiin lähestyi minua takaapäin. Kuski ulvotti pilliä, sillä seisoin ylikäytävällä, raiteiden välissä. Siihen aikaan ei vielä oltu tehty sitä tunnelia radan ali, tästä kaikesta on tosiaan niin kauan. Itsekin hämmästelen sitä nyt.
  Se lippalakkipäinen nainen huitoi minulle käsillään ja huusi, että mene poika helvettiin siitä junan edestä. Onneksi hän näytti kädellään suuntaa, mihin minun piti siirtyä, sillä en ollut varma, missä suunnassa helvetti oli. Otin kaksi askelta KPO:n (Keski-Pohjanmaan Osuuskauppa) suuntaan ja samassa tunsin Ukko-pekka höyryveturin kuuman hengityksen, kun se jyrisi ohitseni parinkymmenen sentin päästä. Tai olisiko veturi sittenkin ollut Risto? Siinä hötäkässä en ehtinyt katsoa veturin tuulipeltejä, joista nimen saattoi päätellä.
  Koska juna ajoi ilmestyksen ja minun välisä kadotin hänet näkyvistä ja kun juna oli mennyt, ei häntä näkynyt missään. Hämmästyin tavattomasti ja menin siitä paikasta Topin kahvilaan, jossa yleensä, niin minulle oli Lohtajalla kerrottu, tiedetään kaikki kylän asiat. Vanhempi mies, jolla oli oksalakkaa saappaanvarressa oleutumassa kertoi, että tällä rataosalla ei ole yhtään naista vaihdemiehenä ja kuinka voisi ollakaan, kun vaihdemies on mikä on. Siihen aikaan ei vielä tiedetty transuista mitään. Siihen minun oli tyytyminen.
  Kylän läpi kävellessäni huomasin, että tien varressa oli lyhyin välimatkoin neljä pankkia: Säästöpankki, Osuuspankki, KOP ja SYP. Arvelin, että kälviäläisillä täytyy olla paljon rahaa, kun tarvitaan näin monta holvia niitä tallettamaan. Tällä arviolla aseistettuna kysyin vastaantulijoilta, voisivatko he auttaa kulkijaa käteisellä rahalla niin, että pääsisin Hakolan bussissa Kokkolaan, jossa minulla oli valvottavana eräitä eroottisia etuja. Kukaan ei antanut penniäkään. Niin, elettiin vielä aikaa, jolloin maksettiin markoilla! Lopulta minun oli pakko varastaa edistysmielisen osuuskaupan seinustalta Jawa-moottoripyörä ja ajaa sillä Kokkolaan. Jätin sen polisilaitoksen pihalle.
  Tämä kaikki on kuitenkin pientä sen rinnalla, joka valkeni minulle tänään. Kemppinen ja Mikis ovat isä ja poika! Tai sitten he ovat yksi ja sama tuomari. Siis mitä! Huutaa lukijoideni sankka kuoro. Perustele, saatana!
  No minä yritän. Kumpi herroista on kirjoittanut seuraavan lyhyen, ilmaisuvoimaisen kappaleen: ”Ihminen, jolla on korostunut oikeudenmukaisuuden tunto, ei sovi tuomariksi. Sellainen ihminen on omimmillaan esimerkiksi tuomitessaan hyönteisten (taistelusirkka) painiotteluja Kiinan maaseudulla.”
  Jos tämä ei ole Mikiksen kynästä niin mikä sitten? Ja se ilmestyi Kempin palstalla. Pari päivää sitten häneltä lipsahti, että ”poikani Mikko”. Kylläpä taas Freud pyörii haudassaan kun tällaisia näkee.
  Tämä selittää monta muutakin asiaa. Blogissaan Kemppis jatkuvasti vakuuttaa raittiuttaan ja varmaan se pitää paikkansa omassa blogissa. Mutta tullessaan Iineksen blogiin hän vetää lärvit, pukee päälleen Mikiksen klubitakin ja antaa palaa. Ja taas saamme kuulla seikkailuista milloin Vihdin nummelassa, milloin buenosairesissa.
  Oho, tuli vähän pitkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hehh heheh.... heheh heheh heheh heeeh eh!

   (jos rikulta meni kahvi väärään kurkkuu niin minulta lensi kyllä kaakaot - kuin marmorinen laatta - syliini, kun tätä tekstiä luin. no, mitäs siitä.

   Poista
  2. Kuka, mitä, häh?

   Ennen kuin Koleh aloitti tuon Mikis-Kolehmainen-spekulointinsa, hieraisin minä jo silmiäni ja ajattelin että ei prkles, tämä Koleh on on Mikiksen kynästä. Menin sekaisin.

   Huomasin myös jokin aika sitten tuon Kemppisen Mikko-poikani-maininnan, ja siinäkin ajattelin Mikistä, että ei prkls.

   Vaan kyllä Mikis on Mikis, Kemppinen on Kemppinen, sen vannon kautta kaikkien pyhien. Sen sijaan: kuka prkls on Kolehmainen? Tämä on minulle arvoitus.

   Siis tuo yllä oleva Kolehin tarina on taas kerran pistämätöntä tarinaniskentää. --valvottavana eräitä eroottisia etuja jne. Kuivata saa muutenkin valuvia silmiään

   Poista
  3. ”Ihminen, jolla on korostunut oikeudenmukaisuuden tunto, ei sovi tuomariksi".
   Näin tottavie on.

   Poista
  4. ”Ihminen, jolla on korostunut oikeudenmukaisuuden tunto, ei sovi tuomariksi".

   Tämä on minusta hassu ja jossain mielessä tarpeeton lause. Tottakai oikeuslaitoksessa tarvitaan tuomareita, joilla on elävä eettinen mieli, toimiva omatunto ja kyky katsoa asioita asioina eli objektiivisesti - tämä on oikeuteen pyrkimistä.

   Sitten vasta huolestuisin, jos henkilöllä on ikioma oikeudentuntonsa, joka on järkähtämätön, yksioikoinen ja soveltamiskyvytön ja sellainen, joka jättää ottamatta huomioon kokonaisuuden,.

   Se että tuomiot julistetaan kirjaimellisesti, voi kohdistua väärin, mutta se ettei niitä julistettaisi kirjaimellisesti, voi tarkoittaa myös sitä, että tuomittavat eivät ole samanarvoisessa asemassa tuomioita julistettaessa.

   Poista
 21. Hoh! hoijaa! Huomenna taas amatöörit alkaa dokata. Pakko meikäläisen lopettaa tää ryypiskely. Ettei leimaanu ei-ammattilaiseksi.

  VastaaPoista
 22. Ette usko vai? Vaikka "Mikis" kirjoitti justiin äskön tuonne ylemmäs jotta: "Ps. Paitsi jos olisin Kemppinen. Niin sanoisin että "joo, muistaakseni kirjoitin sen joskus."

  Arvostan Kemppistä J. paljon. (Etenkin hänen huumoriaan. Se on niin peittävää, piilosaa, ja ovelaa.)"
  Yksinkertaista, rakas Watson!

  VastaaPoista
 23. Kerron tähän Mikis-Inkeri-Koleh-Kemppis-kälviäläistarinoiden jatkoksi, että Leino iski minuunkin nuorena kuin vanamot veen.

  Olin juuri palannut ensimmäiseltä Ruotsin reissultani, päättänyt ryhtyä runoilijaksi, ja lukea Kailaan lisäksi muitakin runoja. Aloitin Leinosta, enkä sen jälkeen ole ollut entiselläni.

  VastaaPoista
 24. Kumma, miten Ruotsin-reissut ovat saaneet runosuonenne sykkimään.

  Minulla kävi päinvastoin, runosuoneni kuivuivat ja avutuivat vasta, kun olin irti kaikesta uudesta. Ruotsissa olin materialisti. Ahnehdin uutta muotia, kaikkea kivaa, mitä rahalla sai. Muistan vieläkin lähes kaikki vaatteet, jotka sain ostetuksi. Punaruskeat leveälahkeiset vakosamettihousut, niihin sopivan palmikkoneulevillatakin, pitkän, puolireiteen, sinisen trikoisen minimekon, varsinaisen roiskeläpän, kiiltonahkaiset huikean korkeat korkokengät, joissa oli trendikäs paksu korko. Lennätin sitten toisen kengän baarin kierreportaissa alhaalla oleilevien urosten syliin. Yksi koppasi kengän ja tuli sovittamaan. Tosiasiassa syöksyin portaita alas kompastuttuani ja kenkä lensi edellä.

  Kotiin tultuani ostin kyllä Ruotsin rahoilla Facit Privat -merkkisen kirjoituskoneen ja kirjoittelin runoja, jotka sitten lähetin Karistoon. Ne menivät ilmeisesti Erno Paasilinnalle, joka suvaitsi vastata ja omakätisesti hylätä tuotokseni. Tätähän en ole koskaan teille kertonutkaan..

  VastaaPoista
 25. Mutta onko teitä muita ns. herrasmiehiä Lucia-neito yrittänyt vampata? Minuapa on. Olin silloin - oli ilta, ja tähdet syttyi loistamaan - pureskelemassa Hod Doggia Skene nimisellä kauppalassa lähellä Kinnaa joka taas on "nahe bai Göteborg"... ei kun nyt mulla menee nää kielet sekaisin. Siitä huolimatta söin sitä Kuumaa Koiraa. Isosta valkoisesta (tietysti valkoisesta!) Mersusta siihen pompahti nainen jolla oli kynttilöitä kutreillaan ja kysyi minulta (ruotsiksi) "lähdenkö hänen mukaansa?". Sen verran minä säikähdin, etenkin niitä kynttilöitä, kun en tuntenut tätä heidän traditiotaan, ja sitä paitsi minulla silloin vielä oli poikuuskin farmarien vetskarin takana tallella - että säikähdin. Sain vaan änkytettyä - noin nelosen arvoisella kouluruotsillani - että "e... emä kuule... inte jag..." Se hymähti, moiskautti pusun mun poskelle ja sanoi "tätä tulet vielä katumaan, poikaparka".

  Mitähän se sillä tarkoitti?

  Ps. Siis kyllä minä sen ymmärrän ettei Lucia -neito Iinestä ahdistele. Tai Kuunsirppiä. Tai Saria... Tai jos, eli if, (pakkaa tuo kielitaito vaan koko ajan puskemaan päälle), hän hieman lebsahtava on henkilönänään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei täällä ainakaan lesbahdeta. Kyllä semmoisen varmaan tietäisi tähän ikään mennessä. Minun on jopa vähän vaikea kuvitella Tove Janssonia ja Tuulikki Pietilää sillä tavalla. Että miten ne viitsivät. Koetan kuitenkin ymmärtää tämänkin puolen ihmisessä, sillä onhan meissä kussakin ulottuvuuksia moneen suuntaan.

   Poista
 26. Iineskin uhkasi minua tänään sanaparilla "Voi poikaparka"... Ei naisista kyllä koskaan tiedä mitä he tarkoittavat, oli poikuus tallella tai ei. (Ei sillä näytä olevan mitään merkitystä heidän käyttäytymiseehensä.)

  VastaaPoista
 27. Taas tuli huono kommentti, multa poikaparalta, mutta väkisin sitä välillä limboilee. Muistatteko semmoisen tanssin kuin Limbo? Minä, jota minun voimistelunopettajani inhosi sydämensä pohjasta vaikka oli sanonutkin että "kun yhtätoista ei voi antaa niin pakko antaa sulle 10" - olin Limbossa pirun hyvä. Niin matalalta
  menin riman ali kuin pää vain mahtui. (Ps. Edellyttäen, ettei Aisha ollut katsomossa. Silloin minulla nimittäin alkoi seistä. Ja rimaa piti korottaa monta tuumaa ylöspäin.)

  http://www.youtube.com/watch?v=F7nMtUTR2h8

  VastaaPoista
 28. Poikaparka? No mutta enhän missään noin ole sanonut Mikis sinusta enkä kenestäkään? Mistäs kustas tuommoista olet lukenut? Ja huonoa kommenttia ei tänne yksinkertaisesti voi kirjoittaa. Semmoista ei nimittäin olekaan. Ettäs tiedätte.

  VastaaPoista
 29. Jos ei jaksa kirjoittaa, voi aina käydä katsomassa Iineksen kuvia. Vallan mainioita nuo otokset vesilintujen lentoonlähdöstä ja laskeutumisesta! On ne eteviä. Laskeuduttaessa jarruttaa ensin pyrstö ja sitten räpylät. Ja lukkojarrukin löytyy, jos on lasku menossa pitkäksi. Pidin myös siitä mietiskelevästä kevätlaulajasta. Aukaisisiko nokan vai eri? Kas siinä kysymys.
  Kiinnostaisi myös tietää, montako kuvaa sekunnissa Iineksen kamera pystyy ottamaan? Kai ne lento-operaatiot jonkinlaisena sarjakuvauksena otit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos käytte katsomassa vaikkapa juuri tuota kuvasarjaa, jonka Kolehmainen mainitsee. Siinä on etenkin yksi kuva, johon olen kuvaajana aika tyytyväinen - harvoin olen ihan tyytyväinen. Tästä pääsee suoraan tuohon kuvasarjaan.

   Otin useita kuvia nopeasti peräkkäin. On olemassa ns. jatkuvan kuvauksen tila, jota en kuitenkaan käyttänyt, vaan vedin kuvat "one shotilla". Linnut olivat ruokailemassa joella ja aina kun virta vei niitä kohti kuohuvinta koskea, ne nousivat siivilleen ja juoksivat veden pintaa tyveneen päin, ottivat kovan spurtin ja kohosivat ilmaan ja laskeutuivat sitten hallitulla tekniikalla ajelehtimaan taas kuohuihin päin. Ja sitten taas takaisin. Varsinkin uros spurttasi kaiken aikaa, naaras vain muutaman.

   Jaa montako kuvaa sekunnissa? Katsoin oppaasta. Tässä (Canon 60D) on kaksi jatkuvan kuvauksen tilaa, nopea jatkuva kuvaus pystyy ottamaan enintään noin 5,3 kuvaa sekunnissa ja hidas jatkuva kuvaus noin 3 kuvaa sekunnissa. Eli noissa pitää pitää näppäin pohjassa koko ajan niin kamera napsii itse kuvat. Pitääpä muuten harjoitella tuota enemmän. Yleensä en käytä erikoisastetuksia, vaan napsin kuvat kertalaukaus-periaatteella. Ihan turhaan varmaan!

   Poista
  2. Se mitä minun pitäisi valokuvauksessa harjoitella, on jalustan käyttö, joka takaisi terävät ja liikahtamattomat kuvat. Minulla on hyvä ja tukeva Colemanin jalusta ja siinä se vika onkin. Se painaa kilokaupalla, ja kun samalla patikoin luonnossa, ilo kävelystä katoaa, jos pitää raahata painavia varusteita. Kamera putkineenkin jo painaa koko lailla.

   Muuten - noissa valokuvablogeissa minua hieman vaivaa se, ettei niissä juuri keskustella valokuvauksesta ja anneta kunnon kritiikkiä. Kuvablogien määrä on räjähtänyt käsiin, ja toinen toistaan samantapaisempia perhoskuvia on joka blogissa, minunkin tietenkin. Kuvauksesta on tullut jokanaisen kukan ja perhosen bongaamisharrastus, jossa varsinaista keskustelua ei käydä.

   Poista
 30. Mikä himputin röttelö kuvassa laiturin takana metsikössa kurkistelee? Näyttää ihan kirkon tornilta? Mutta silloinhan viettäisit kesäsi hautuumaan takapihalla ja siellä kummittelisi keskiöisin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Himputin röttelö on pitäjän kirkko. Onneksi kukaan kyläläinen ei kuullut, ovat hurskasta väkeä. Minäkin kun kerran paikkakunnan kunnantoimistossa menin arvostelemaan kirkon viereen rakennettua seurakuntaloa kammottavaksi merinäkymät pimittäväksi betonilaatikoksi, sain kylmät pyyhkeet viraston työntekijältä, nuorelta naiselta.

   Siis olenhan kesäpäiväkirjoissani useinkin kertonut siitä, miten makoillessani laiturilla olen kuunnellut kymmenet papin puheet ja Oi jos mä matkamies maan veisuut. Laituri on siis samassa lahdelmassa kirkon kanssa, välissä on kyllä vettä. Kuva vääristää hieman perspektiiviä. Meidän mökki taas
   on tuosta monisatametrisen rantatien päässä, maantiekin on välissä, joten veisuut eivät kuulu sinne. Kirkonkelloja taas minusta on hauska kuunnella sunnuntaiaamuisin. Tulee semmoinen pyhätunnelma.

   Poista
 31. Eipä tässä muuta, kuin himputin hauskaa vappua kaikille sitä viettäville!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Himputin hauskaa vappua Kolehmaiselle, vietti tahikka ei, samoin kaikille muillekin pistäytyville, poikkeaville! Ja matkustaville.

   Poista
  2. Kiitos, kiitos ja himputin pimputin hyvää vappua teille ja muille.

   Poista
 32. Niin siitäkin vapusta selvittiin. Täällä meni piknikit poskelleen, kun eilen aamulla herätessä maa oli valkoinen. Eilen illalla takapihan ovilasissa värisi hento sinisiipi kylmenevässä vapunpäivän yössä. Kevään ensimmäinen paatsamasinisiipi, niin hento ja pieni. Mietin pelastusoperaatiota. Jospa ottaisin sen yöksi kiinni ja siirtäisin sisälle? Kun myöhään menin nukkumaan, se roikkui yhä ovilasissa. Aamulla se oli poissa.

  Tänään vaihdan ruukkunarsissit orvokeihin! Mukavaa vapunjälkeistä elämää itse kullekin! Säästyttiin pahemmilta mekkaloilta. Astalojupakkakin jäi aika pieneksi, vaikka Li Andersson ja Paavo Arhinmäki jo ehtivätkin närkästyä poliisille, joka ehkä hieman ylireagoi, mene tiedä. Minusta oli ihan hyvä, että teräviksi veistetyt astalot otettiin naamiomiehiltä pois..

  VastaaPoista
 33. Poliisi pelkäsi, että jos taas karauttavat hevosella jonkun kuoroharjoituksista palaamassa olevan tytön päälle, niin mielenosoittajat tuikkaavat kepit hevostensa takapuoliin.. Metwurstit olisivat vauhkoontuneet täysin ja ruumiita olisi tullut, että kyllä tässä todelliselta vaaratilanteelta vältyttiin.

  VastaaPoista
 34. Noh, poliisi ylireagoi ja pyysi anteeksi käytöstään. Korvauksiakin maksetaan lipputankonsa menettäneille anarkisteille. Itse mietin, miksi anarkistit tahtovat marssia kasvot suojattuina ja erillisryhmänä suojassa SAK:laisten sisällä. Olikohan joukossa liitolle jäsenmaksunsa maksaneita työmuurahaisia?

  VastaaPoista
 35. Seurasin marssia tapani mukaan sillankorvassa ja ihmettelin puoliääneen, että missä vaiheessa tämä työväen reipas vappumarssi muuttui salakähmäisten huppumiesten ja synkkäkulmaisten kiihkomielten performanssiksi?

  Tori oli täynnä väkeä, mutta perinteinen aikuinen ay-työväki loisti poissaolollaan. Niin maailma muuttuu.

  VastaaPoista

 36. No juuri tätä mietin: mitä tekemistä anarkisteilla on työväestön kunniakkaalla ja perinteikkäällä vappumarssilla? Mikä on elähdyttävämpää, kun riemukas ja iloinen työväenmarssilaulu ja reipas askellus sen tahtiin?

  Mistä nämä mustat liput, teroitetut kepit ja kasvojen peittäminen sekä vihaisuus? Älkää nyt vain jaksako sanoa, että sehän tulee yhteiskunnan pahoinvoinnista ja luokkajaosta. Kissan villat tule!

  Ei oikea työväestö ole aggressiivista ja vihaista, vaan mieluummin rakentavaa ja keskustelevaa, kuten ammattiyhdistysväki aina on ollut. Jos on lakon paikka, pannaan lakko pystyyn ja sillä sipuli, ei siinä ketään tarvitse hakata tai särkeä ikkunoita, jotka toimet Arhinmäki & Andersson siunaavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa, ne satakuntalaisen miehet jotka viskelivät Porissa vasemmistolaisia vapunviettäjiä savupommeilla eivät kaiketi saa kuin kannustusta, ainakin jos lukee Satakunnan Sanomien kommentaattoreita. Lippu laitetaan keppiin, useimmiten. Eivät niitä tähän mennessä ole aseiksi kutsuttu. Katsoin juutuubista useita videoita Hgin poliisin toiminnasta ja se oli aivan ylimitoitettua ja hyvin aggressiivista. Kulkueen osallistujat olivat siihen asti ihan rauhallisia,kunnes heidät saarrettiin. Netissä löytyy myös paikalla olleiden aikuisten kertomuksia, niiden perusteella ei voi muuta sanoa kuin että övertiksi meni poliisilla, ja pahasti.

   Poista
  2. Tarkoittanet Satakunnan Kansan kommentaattoreita? En ole lukenut tuota lehteä, joten en tiedä, millaista kannustusta siellä on. Oma käsitykseni on, että vappumarssin häiriköijät tuomitaan lehdessä kuin lehdessä.

   Poliisi myöntää virheensä ja on pyytänyt niitä anteeksi, toisin kuin vaikkapa itsenäisyyspäivän kuokkavierasrähinöijät. Rapatessa roiskuu ja vääriäkin lipunvarsia kerättiin pois. Unohtaa ei nyt kuitenkaan saa, että siellä oli myös varsin jämäköitä teroitettuja seipäänkärkiä - yhtä näytettiin juuri kuuden uutisissa. Poliisin ei siis tarvitse pyytää anteeksi kaikkia seipään takavarikointeja. Aihettakin oli.

   Minusta parempi näin, että hieman ylireagoidaan kuin se, että sallitaan aggressiot rauhanomaisella työväen marssilla. Mitä anarkistit siellä ylipäänsä tekivät? Ei työväenliike allekirjoita anarkiaa.

   Poista
  3. Minä en useista huonolaatuisista videoista nähnyt poliisin aggressioita lainkaan, yhden siistin raudoituksen kyllä. Hieman ylimitoitettuahan juhlayleisön suojelemisen täytyy aina olla, muuten se epäonnistuu. Otso Kantokorpi kirjoitti blogissaan päässeensä marssille teräväkärkisen lipputangon kera.

   Poista
  4. Luin tuon Otso Kantokorven blogikirjoituksen. Kuin aika olisi pysähtynyt 70-luvulle, minkään muuttumatta. Niin seisahtanut tunnelma. Vanhat nimet, vanhat laulut, vanhat viholliset.

   Kyllä se neuvostoliitonjuna meni jo.

   Poista
  5. Kyllä se seisova vesi ja tunkkainen ajatusmaailma elää ihan muualla kuin Otso Kantokorven kirjoituksissa ja ajattelussa. Hyvin kirjoitti ja kertoi vappukokemuksestaan.

   Poista
  6. Hyvin kirjoitti minustakin. Se vaan, että tuo kuvaus olisi voinut olla mistä tahansa 70 - 60-luvun vapusta tunnelmansa puolesta. Kyllä sen maailma on seisahtanut ja sanoit hyvin tuon - tunkkainen. Voi olla, että blogin musta pohja tihensi tunnelmaa osaltaan. Minä voin pahoin mustissa blogeissa.

   Olisin antanut Kantokorven kirjoitukselle arvoa, jos se olisi edes pyrkinyt rehellisyyteen ja suodattamattomaan näkemykseen. Kun asioita katsotaan säädellystä putkesta, niin tottahan se tuolta näyttää: poliisi on vihollinen ja vieläpä tyhmä, kun ei tiedä, mikä on Kiilan lippu. Tai ei ota huomioon, että kiilalaiset ovat älyllistä eliittiä, jolla on etuoikeus olla anarkisteja joita ei saa estää, vaikka lipun kärjessä olisi keihäänkärki.

   Kantokorpi olisi älykkäänä henkilönä voinut myöntää sen, että ymmärtää, miksi poliisi ylireagoi joidenkin lippujen osalta. Hieman ymmärrystä duunareille, jotka tekivät paineessa vain työtään.

   Poista
  7. Poliisin toiminta oli minunkin mielestäni ylireagointia, toki aika kesyä sellaista. Ihmettelinkin siinä Pitkälläsillalla, että miksi niitä poliiseja oli niin paljon - ja vielä muutama ratsupoliisikin, ihan kuin Arabian lakon aikoihin silloin vaaran vuosina.

   Suomalaista yhteiskuntaa uhkaavat vaarat tulevat ihan toisaalta kuin näistä maattomista anarkisteista. He ovat samanlaista mitätöntä marginaalia kuin paljon puhuttu äärioikeistommekin. Eihän sitä ole oikeasti olemassakaan.

   Alunperin siis ihmettelin, kuten Iines ymmärsikin, sitä kuinka vappumarssijoiden koostumus on muuttunut: mukana ei ollut valtavirran ay-väkeä, vaan vähemmistöä vähemmistön perään. (Tämä on vilpitön ihmettely, ei mikään syytös.)

   Poista
  8. Näin sanoi Ylen aamutelevisiossa juuri puoli tuntia sitten poliittisen historian erikoistutkijakin, tohtori Markku Ylisipilä. Meillä ei ole isoa ryhmää anarkisteja. Esimerkkiä kyllä saatetaan ottaa uutiskuvissa esiintyvistä mellakoista muualla maailmassa, mutta takana ei ole isompaa järjestäytynyttä organisaatiota.

   Ylisipilä korjasi myös toimittajan luokituksen: perussuomalaiset eivät ole oikeistopopulistinen puolue, vaan heidän taloudellinen ideologiansa on lähellä sosiaalidemokraatteja ja vasemmistoa yleensäkin. Puolueen kansalliset äänenpainot kulttuurisissa kysymyksissä vaikuttavat arviointiin.

   Poista
 37. Luin Otso Kantokorven pomppivan blogiselostuksen ja kyllä sieltä tunkkainen 70-lukulainen ylimielisyys pölähti. Työväenluokan etujoukko siinä diivaili, kun se lukutaitoinen maalaispoliisitollo tavasi Kiilan nimeä.

  Entäs tämä Otson helmi: "Tämähän alkaa olla kuin vastenmielinen fasistinen poliisivaltio!"

  Ei tullut Otsolle mieleen, että juuri aiemmin hän hekumoi punafasistisen poliisivaltion muistolla Agitaatio & Propagandayhtyeen konsertissa. Sama kaiku on yhä askelten "kansallisen johtajan" V. Putinin toisessa valtakunnassa.

  Arvon anonyymi - mitä Kantokorven kirjoituksessa oli sellaista, joka millään tavalla kuvaisi tätä päivää ja sen ongelmia? Puuttui vain, että tämä hyvinsyönyt vallankumouksellinen olisi lähettänyt tulisia terveisiä Itä-Ukrainan neuvostokansalle, joka taistelee venäläistoverien tukemana Kiovan fasistijunttaa vastaan.

  (Vähän kärjistän vanhojen aikojen muistoksi, sillä varmaan Otso tarkoitti kirjoituksellaan puolustaa vain köyhiä ja kärsiviä, ihan kuin anonyymikin. Mutta 70-luku meni jo.)


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omissa pienissä mileikuvitusmaailmoissa elävä Tapsukainen, luepa esimerkiksi tämä tarkka ja hyvä kuvaus siitä mitä rautatientorilla tapahtui: http://www.vallankumous.org/blogi/2014/05/01/vappumarssi-poliisi-ja-lipputanko/

   Kantokorpi kuvasi hyvin tämän vappupäivän suurinta ongelmaa: poliiseja jotka hyökkäsivät väkivaltaisesti vappukulkueeseen liittyvien ja osallistuvien ihmisten päälle. Asia ei toivottavasti jää tähän, eikä se ilmeisesti tule jäämäänkään.

   Todennäköisesti Kantokorpi puolustaa sitä mitä moni muukin: kansalaisten perusoikeuksia. Joita poljetaan jo meidänkin maassamme aivan samoin kuin Putinstaniassa: väkivalloin. Tapsa, useat sinun mielipiteesi ovat paljon lähempänä Putinismiä kuin vappumarssille osallistuneiden arvomaailma.

   Poista
  2. Anonyymi, tuo on rumasti sanottu. Ihan kuin suodatttaisit pois sen, mikä ei sovi ennakkokäsityksiisi ja löisit oman leimasi, kun kontrolloit täällä kirjoittajia. Minulla on tapana ajatella, että ihminen joka osaa kirjoittaa poikkeuksellisen hyvin, osaa myös ajatella - laajasti. Kirjoittaminenhan on ajattelua, ei mitään muuta.

   Kantokorpi kuvasi hyvin ja sitä ei ole kukaan täällä kiistänyt. Kaikki ovat myös sanoneet, että poliisi ylireagoi. Oletko sinä sen sijaan huomannut, että poliisi pyysi anteeksi virheitään, kuten sitten taas eivät tehneet kuokkavieraat, jotka selvästi tekivät virheitä, suurempia kuin poliisi konsanaan? Jos jatkat, toivon sinulta vastausta tähän kysymykseen.

   Kansalaisten perusoikeuksia puolustavat täällä kaikki, ainakin lukemani mukaan, ja minä olen lukenut jokaisen rivin, joka tänne on kirjoitettu enkä ole suodattanut mitään pois tai katsonut väritetyn putken läpi.

   Mitä Kantokorpeen tulee, hän toki myös puolustaa kansalaisen perusoikeuksia, jos se kansalainen ja sen toiminta on hänen itsensä hyväksymää.

   Poista
  3. "Oletko sinä sen sijaan huomannut, että poliisi pyysi anteeksi virheitään, kuten sitten taas eivät tehneet kuokkavieraat, jotka selvästi tekivät virheitä, suurempia kuin poliisi konsanaan?"

   Ensin poliisi käy kimppuun väkivaltaisesti ja pidättää ilman syytä ihmisiä, ja sitten se pyytää anteeksi. Hyvä tietenkin niin, että pyytää, mutta se on vähän outoa käytöstä valtion virkamieheltä. Ensin lyön ja sitten sanon oho, sori. Tuosta "kuokkavieras" tapahtumasta on myös kirjoitettu ja kerrottu vähän toisenlaisia tarinoita kuin mitä valtamediassa. Niitäkin kannattaa lueskella, ainakin joskus.

   Köyhät eivät ole syyllisiä kansantalouksien kurjistumiseen Suomessa eikä muuallakaan Euroopassa. Kannattaa varautua siihen, että tulotaso ja kulutusmahdollisuudet putoavat nyt rajusti, myös keskiluokalta. Se on tämän valtiolaiva-upotuspelin tarkoitus.

   Euroopan Unionista tullee (voi tulla) liittovaltio ja Suomen eduskunnalle jää vain alihankkijan rooli, joka laittaa EKP:n määräykset voimaan ja taltuttaa poliisivoimin kapinoitsijat ja muut toisinajattelijat sekä vastarannankiisket.

   Sitä me elämme, nyt.

   Poista
  4. Kannattaisi mieluummin korostaa sitä tosiasiaa, että "anarkistit" ryhtyivät ensin kapinaan: he saivat ohjeen siirtyä työväen marssirivin taakse, työväen omasta toiveesta.

   "Anarkistit" eivät kuitenkaan lähteneet siirtymään, vaan vastustivat siirtoa eli haittasivat poliisin virantoimitusta. Tätä en ole huomannut Kantokorven maininneen mainioksi kehutussa kirjoituksessaan. Tästä mullittelusta syntyi sitten se mikä tiedetään: poliisi ryhtyi toimeen. Mikä tässä oikeastaan on väärin?

   Se mitä nyt nauhoilta näkyy, on varsin vaatimatonta verrattuna kuokkavieraiden väkivaltaan. Sitä paitsi "anarkistit" ovat varmasti tienneet, että poliisilla on oikeus ottaa "lippusalot" pois. Miksi provosoida työtään tekeviä poliiseja niillä mustilla räteillä ja teroitetuilla saloilla? Minkä viestin tai mielenilmauksen nuo lehdissä kuvatut mustat rätit muhkean kepin päässä muka antavat?

   Kiersit taas kysymykseni. Mitä ajattelet siitä, että kiekkovieraat eivät ole pyytäneet anteeksi aiheuttamaansa tuhoa ja mielipahaa?

   Poista
  5. Minähän sanoin jo, että mielestäni poliisi ylireagoi. Kieltäydyn kunniasta ottaa tässä asiassa poliisin puolustajan roolia, vaikka anonyymi sitä ennakkoluuloissaan minulle tyrkyttääkin.

   Muutenkin anonyymi sortuu aika heppoisesti henkilökohtaisuuksiin. Vastaväittäjän halveeraaminen on aika matalamielistä, vaikkakin toki toimivaa.

   Jos puhutaan mielikuvitusmaailmoissa elämisestä, niin suomalaisen nykytodellisuuden rinnastaminen Venäjällä vahvistuvaan yksinvaltaiseen kansalliskiihkoon on siitä hyvä esimerkki.

   Hieman suhteellisuudentajua, anonyymi, sitä toivoisin aina näihin yhteiskunnallisiin keskusteluihin.

   Poista
  6. Tämä on olkiukkojen rakentelua tämä anonyymin tyyli: antaa jollekulle rooli, jonka anonyymi itse synnyttää ja sitten perustaa jatkokeskustelu tämän oikeasti tyhjän väitteen päälle, jatkaa sitä ikään kuin se olisi totta.

   Toivoisin, että olkiukkojen sijaan käytettäisiin puhtaita faktoja ja asia-argumentteja - keskustelun tason nostamiseksi. Täällä esitetään hyviä näkökulmia sinänsä - anonyymikin usein, ja on sääli, jos ne hukkuvat olkiukkojen joukkoon.

   Poista
  7. "Minkä viestin tai mielenilmauksen nuo lehdissä kuvatut mustat rätit muhkean kepin päässä muka antavat?"

   Aivan saman viestin kuin tämän pseudo-anonyymikirjoittelumme täällä. Emme ole täällä omilla kasvoillammme, omilla nimillämme, omilla osoitteillamme. Ne liinat naamojen edessä ovat juuri siksi, koska anarkisteista poliisivoimat keräävät arkistoa - ja tuo stasimaista arkistoa voidaan käyttää ihan mihin hyvänsä.

   Kuten tätäkin kasvojen peittelyä, tietenkin, mutta otan riskin.

   Poista
  8. Emme me pitkän linjan "anonyymit" bloggarit ole suinkaan keitä tahansa anonyymeja, jos ollenkaan anonyymeja.

   Moni tietää minunkin nimeni ja lisäksi moni tietää minusta enemmän kuin omat lihalliset tuttavani. Enemmänhän minä itsestäni täällä kerron. En suostu tuohon kasvottomaan anonyymiryhmään täällä alkuunkaan. Olen levittänyt tietoni ja sieluni auki tänne. Ei pelkkä nimi aitoutta takaa - enemmän nimelliset pitävät monesti yllä kulisseja kuin pitkän linjan anonyymit bloggaajat.

   Siis mikä viesti kätkeytyy siihen mustaan rättiin astalon päässä? Ei se puhu minulle mitään.

   Poista
  9. Anonyymi, vaikka me väännämme monesti eri näkökulmista asioita, niin minua kiinnostaisi kuulla sinun ajatuksiasi tuosta uuden postauksen Brecht-runosta, siis ei tässä, vaan uudessa postauksessa.

   Kun minusta runo kehottaa kerjäläistä ja vähäosaista suurempaan henkilökohtaiseen aktiviteettiin. Vai mitä, ymmärsinkö väärin?

   Poista
 38. Olihan se jylhän näköistä, kun mellakkapoliisit heiluivat marssiväen joukossa. Vähän luulen, että siinä haluttiin antaa vinkki siitä, että mikään Kiakkovieras-ilmiö ei enää pääse toistumaan. Siis että ruvetaan iskemään rikki ikkunoita ja mätkimään astaloilla viranomaisia. Riittää, kun kaksi-kolme kuumakallea pistää hulinaksi niin krapulainen porukka painaa perässä. Joukossa tyhmyys tiivistyy, se on juuri niin.
  Tapsa on aivan oikeassa siinä, että nämä anarkistit ovat sinänsä vaaratonta marginaalia. Mutta - kuten V.I. Lenin kaukoviisaasti sanoi: "Kipinästä tuli syttyy" ja niin hän perusti lehden nimeltä Iskra, eli kipinä. Ja melkoinen tuli siitä sitten leimahtikin. Itse en halua saada hiihtonaamarin taakse piiloutuneita astalosankareita omalle kadulleni, ei, vaikka olisivat kuinka kiilalaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä tuli minunkin mieleeni. Vähän putinmaista uhoa ja näyttöä, mutta aiheesta kylläkin - olihan siellä lehtikuvien perusteella varsin tukevia keppejä, joiden päässä oli haarapalaa pienempi musta lappu. kepin toinen pää oli teroitettu. Eikös se lipun salko pitäisi olla vähän lipun koonkin mukaan?

   Ja vielä kerran: mitä tällainen kasvonsa peittänyt kundiryhmä teki duunareitten rivissä? Nehän eivät edes haluneet näitä leikkijöitä riveihinsä, vaan osoittivat paikan jälkeensä.

   Poista
 39. Onpas Kiilalla vielä voimaa, kun se saa pysähtyneistön noin provosoituneeksi. Minä luulin voimansa hiipuneen, mutta Kantokorpi osaa kirjoittaa.

  Musiikissa nostalgia kaikille muodostuu tärkeäksi, sikäli kun musiikkia kuuntelimme. Siinä mielessä olemme aikakautemme vankeja. Nostalgia-iloittelusta ymmärsin Kantokorven Agit Prop-ihailussa olevan kyse.

  Ainahan voi syyttää menneeseen jähmettymisestä, mutta eikös sellaisen "edistyksellisyyden" aika pitänyt jo olla ohi, ettekai te enää sellaista haikaile, vaikka olette tainneetkin nuoruudessanne jonkun sortin sosialisteja olla. - Nuorena sosialisti kun se oli kannattavaa, tänään konservatiivioikeistolainen kun se tänä on vieläkin kannattavampaa. - Samaa mieltä minä olen, luusereiden kanssa ei kannata seukata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riku Riemu, sinähän se varsinainen tosiluuseri olet. Kun ei ole uskallusta mihinkään muuhun kuin huuteluun nimmerkkinaamion takaa ja vielä, ja - oh - mustat lasit päässä. Kyllä minä luotan niihin ihmisiin elävästä elämästä joilla on todellista rohkeutta, ja myös älyä hitusen enemmän kuin sinulla.

   Poista
  2. Hys, hys anonyymi, enhän minä voinut luuseriuttani tuohon sisään kirjoittaa. Voima kanssasi -Gowabunga!

   Poista
  3. Älkääs nyt lyökö niitä leimoja niin ahkerasti, ettette ehdi ajatella. Kontrollointi on turhaa, toisen ihmisen poliittista käyttäytymistä on turha arvailla.

   Minulla on tapana sanoa, että äidinkielen ja puheilmaisun opettaja on vasta sitten onnistunut viestinnällisessä työssään, kun hän saa oikeistolaisen oppilaansa kritisoimaan oikeistolaisuutta uskottavasti ja asiat sisäistäen, tai vasemmistolaisen vasemmistolaisuutta. Puhun nyt siis varttuneemmista opiskelijoista, yläasteelta alkaen.

   Joskus vähän turhauttaa, kun näkee, että tällainen vastapuolen näkemysten sisäistäminen tältäkin areenalta usein puuttuu - se puuttuu kaikilta areenoilta.

   Poista


  4. Sellainen käsitys minulla on, että ilmiö on hyvin laaja: 70-luvun vasemmistolaiset ovat tämän päivän oikeistokonservatiiveja. Peittävät asian parhaansa mukaan itseltään, tukemalla tiukasti rajattuja erilaisia "huonompien ryhmiä", että saavat omantunnon rauhan. Armo ei riitä niille, "jotka omasta syystään" ovat heikoilla osilla, niitä kunnoitetaan "jotka omasta syystään" ovat elämässä menestyneet.

   Jo varmaan parikymmentä vuotta sitten yksi rouva kysyi minulta miehestään: "onks se sun mielestä luuseri?" - Minä menin aivan sanattomaksi, sitä en muista mitä yritin änkyttää. Sanaa en vieläkään pysty oikein ymmärtämään, sillä minulla ei ole kovin hyvää käsitystä siitä, mitä se menestys voisi olla. Rahaa, mainetta tai asemia se ei minulle missään tapauksessa voisi olla. Menestys on ehkä sitä kun epäonnistumisten välissä joskus jossain onnistuukin.

   Poista
  5. En tunnista nyt ollenkaan nykyistä ajan kuvaa kuvauksestasi, Riku. Suurin osa vanhoista hipeistä on edelleen valon nähneitä punaisia, nuorekkaimmat heistä punavihreitä, johon ryhmään itseni olen aina laskenut esimerkiksi äänestyskäyttäymiseni perusteella. Olen äänestänyt enimmäkseen sosialidemokraatteja, mutta myös vasemmistopuoluetta ja vihreitä. Mitään muuta en konsanaan.

   Silti kyseenalaistan tämän vanhan hippeyden, sillä varsin yksisilmäinenhän ja kapea se aate puhtaimmillaan oli. Olit joko tai. Jos et ollut kaikessa meidän puolella, olit meitä vastaan.

   Enää en osaa ajatella noin rajoittuneen kliseisesti. En sido itseäni mihinkään puolueeseen tai aatesuuntaan, mutta aion kyllä äänestää kaikissa tulevissa vaaleissakin. Katson ennen kaikkea ihmistä, persoonaa, en puoluetta, vaikka tiedänkin, että puolue jokaista päättäjää määrää.

   Minua surettavat ihmiset, jotka ovat hirmu sitoutuneita johonkin ideologiaan. Ei maailma ole koskaan niin selkeä, että vain yhden puolueen suunta olisi aina oikein!

   Poista
 40. Ehkä joudun kertomaan oikean kantani tähän "vappu-episodiin", kun olen kerrellyt ja kaarrellut, esittänyt kaikenlaista ristiriitaista, josta kukaan ei voi saada tolkkua.

  Olen aika paljon samaa mieltä Kolehmaisen kanssa: äärimmäiset oikeisto- ja vasemmistoradikaalit ovat hyvin vähämerkityksisiä, niissä vaikuttavien joukko on pieni. Urheilun puolella on myöskin vähäinen määrä näitä rähinään pyrkiviä, maailmalla heitä on paljon, siksi tällaiset ryhmät on viranomaisten puolelta pidettävä tiukassa kontrollissa, ne eivät saa levitä, sellaista pitää vahtia. Tärkeää yhteiskunnan kannalta on tietenkin toisaalta tarkkailla, ettei poliisin valta ja voima kasva liian suureksi,mutta sellaisesta en merkkejä ole havainnut.

  Paljon melua tyhjästä, rautatieasemalla ei tapahtunut mitään, en ole kuullut, että kenenkään pää olisi irronnut.

  VastaaPoista
 41. Kalevi Kivistöä haastateltiin eilen teeveessä. Ennen vanhaan minua kävi aina hieman sääliksi tämä sivistynyt ja kultivoitunut herrasmies (samoin kuin Ele Aleniuskin), kun he maalailivat kaunokuvia unelmasosialismistaan, ja takana hieroivat verisiä käsiään stalinistiset politrukit.

  Mietin jo silloin, että luulevatko he todella, sisimmissään ihan oikeasti, että vallan saatuaan he pääsisivät rakentamaan ihmiskasvoista demokraattista sosialismia? Että eivätkö he todella tajunneet, että joko he alistuisivat, kuten suurin osa tekee, tai heidät "puhdistettaisiin"?

  Kivistö kertoikin kuinka vaikeaa oli yhteistyö stalinistien (obs. juuri näiden agitpropilaisten kanssa!), jotka eivät suostuneet keskustelemaan vaan ainoastaan julistivat silmät seisoen Oikeaa Oppiaan.

  Eikä kyse ole tietenkään pelkästään sosialismista, vaan kaikissa totalitaristisissa liikkeissä on sama kaava: sinisilmät ja kaunopuhujat kulkevat edellä ja perässä tulevat rahastajat ja teurastajat.

  PS. Minua hämmästyttää, ettei kukaan ole vielä selvästi tajunnut Venäjän tapahtumien käänteentekevää tragediaa: vaikka vapaan informaation piti estää totalitarismien nousu, ainakin Euroopassa, niin ällistyttävän helposti yli satamiljoonainen saapurikansamme on saatu sotakiihkoon tyrmistyttävän alkeellisella propagandalla.

  Eikö mikään ole todellakaan muuttunut? Eikö mitään ole opittu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoin myös Kalevi Kivistön haastattelua, koska hänen esiintymistään on hyvä katsella. Rauhallinen, viisaskin ihminen. Kyllä Kivistö uskoi aikoinaan sosialismiunelmaa, kuten häntä äänekkäämmätkin. Uskottiin kaikkeen, mikä koetettiin vapauttaa: vapaaseen kasvatukseen, vapaaseen ja rajattoman säännöttömään yhteiskuntaan, jota kansa säätelee. Uskottiin ihmisen itseohjautuvuuteen, uskottiin siihen, että rajattomasta vapaudesta versoo vain hyvää, uskottiin kaiken tasajakoon. Uskottiin, että köyhä on hyvä ja rikas on paha. Uskottiin, että pienipalkkkaisin duunari on vain ihminen, jolta kapitalismi on riistänyt mahdollisuudet.

   Poista
 42. Minä en malta tähän kohtaan olla laittamatta Jarkko Laineen hienoja ja hyvin hienostuneesti provokatiivisia sanoja maastamme: "Laulu Suomesta". Hänestä muistan, kuinka uskalsi kirjoittaa 70-luvun alkupuoliskolla neuvostoliitosta hyvin totuudenmukaisen kirjoituksen Hymy-lehteen. Myöhemmin ärsytti edistyksellisiä olemalla kokoomuslainen: "olen kokeillut hashista ja lsd:ä, miksen siis kokoomusta!"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä laulu minua jaksaa huvittaa. Että työläistä pantiin halvalla.

   Poista
  2. Jos vielä saan sanoa, niin Agit Prop on minusta hirveä huutava akkalauma. Miten epäkypsää ja tyhmää puhetta tuossa laulussa on, ei rahtuakaan ihmiskunnioitusta.

   Siinä huudetaan, että nälkäisen tulee tarttua kirjaan. Mitähän ne sanoisivat tänä päivänä romaniankerjäläismummolle?

   Poista
 43. "Eikä kyse ole tietenkään pelkästään sosialismista, vaan kaikissa totalitaristisissa liikkeissä on sama kaava: sinisilmät ja kaunopuhujat kulkevat edellä ja perässä tulevat rahastajat ja teurastajat."

  Ei sinulle, Tapsa, koskaan ole tullut mieleen että EKP-ismi voisi olla vaarallinen talousismi?

  Ei nyt voi hakea mitään turvaa vanhoista yhteiskunnista tai ideologioista tai ylipäätään väittää, että maailma olisi ihan sama kuin "silloin joskus ennen".Ennen oli ennen ja nyt on nyt.

  Minä symppaan anarkisteja, koska olen pitkään tätä asiaa mietittyäni ja punittuani päätynyt siihen ajatukseen, ettei anarkismi ole kaaoksen tai väkivallan tuottamista vaan sellaisen valtioväkivallan vastustamista, joka johtaa ainoastaan väkivallan kehiin. Se tie on kuljettu, moneen kertaan jo, loppuun.

  En halua suostua siihen, että "historia vain toistaa itseään", koska me luomme koko ajan sitä eikä se tosiasiallisesti ole ollut koskaan sama (ehkä samankaltaisia ongelmia on, mutta ratkaisut ovat erilaisia).


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen idealisti, usko tai älä, mutta maailma on rokottanut minut realismilla. Jos ja kun pitää valita markkinatalouden ja komentotalouden välillä, niin valitsen edellisen.

   EKP-ismillä viitannet pankkiunioniin? Siinä on omat vaaransa, suurimpana yhteisvastuu. Kun vastuu on kaikilla, se ei ole kenelläkään.

   Pohjimmiltani hyväksyn anarkismin. Ajattelin nuorena olevani sellainen itsekin. Olinkin siihen asti kun perustin perheen. Sodatkin loppuisivat, jos kukaan ei tarttuisi aseeseen. Toistaiseksi tarttujia riittää, eikä kansojen veljeyttä ole näköpiirissä. Todella harmi todeta se.

   Poista
  2. Pragmaatikkona totean, että organisaatioiden kaataminen johtaa uusiin, entistä huonompiin organisaatioihin. Anarkismi luulee, ettei väkivalta ole sille keskeinen osa aatetta, mutta sellainen olettama on vailla perusteita, höpöskeidaa.

   Poista
 44. "Olisin antanut Kantokorven kirjoitukselle arvoa, jos se olisi edes pyrkinyt rehellisyyteen ja suodattamattomaan näkemykseen. Kun asioita katsotaan säädellystä putkesta, niin tottahan se tuolta näyttää: poliisi on vihollinen ja vieläpä tyhmä, kun ei tiedä, mikä on Kiilan lippu. Tai ei ota huomioon, että kiilalaiset ovat älyllistä eliittiä, jolla on etuoikeus olla anarkisteja joita ei saa estää, vaikka lipun kärjessä olisi keihäänkärki."

  Tuntuu vähän hassulta, kun melko reflektoimatonta päiväkirjamerkintääni ruoditaan ikään kuin jonain varsinaisena tekstinä. Neuvostoliittoa en ole koskaan kannattanut. 1970-luvun nostalgia on minulle amerikkalaista rockia ja elokuvaa, ei taistolaisuutta. Tältä vain tuntui vappuna, ja yritin kertoa sen rehellisesti. En ymmärrä "säädeltyä putkea" – jos ei sitten säätelyä ole se, että arvostan demokratiaa ja ihmisten välistä kanssakäymistä. Avaruusasuihin pukeutuneen poliisin asene oli oikeasti aika hirvittävä: 50-vuotias lippu muuttuu yhtäkkiä aseeksi – ei näin ole ennen tapahtunut. Eikä Kiila mitään älyllistä eliittiä ole, suurin osa nuoremmista jäsenistä on ihan tavallista prekariaattia, joka yrittää elää tässä ahneessa kapitalismissa. Anarkisteja ei joukossa taida olla, en ainakaan minä, vaikka olenkn Krapotkinin ja Goldmaninikin lukenut. Ylimieliseksi en tunnustaudu - tekstini sävy oli pikemminkin suuttuneen humoristinen. Ja nyt lähden baariin kaljalle pelaamaan tikkiä ystävieni, työttömien raksaduunareiden ja telakan miesten kanssa. Se on sitä tavallista arkea, jota muistelen nostalgisesti kymmenen vuoden kuluttua. Olkoon vaikka pysähtynyttä ja tunkkaista. Mutta se on totta.

  Otso Kantokorpi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En jaksa uskoa, että poliisi huvikseen pukeutuu avaruusasuihin, eikä sekään mene minulla läpi, että poliisi haluaa estää mielenilmaisut. Semmoinenhan olisi koko poliisikunnan ammatillinen itsemurha, ja niin tyhmää poliisikuntaa meillä ei taatusti ole.

   Minusta on älyllisesti epärehellistä arvostella poliisia siitä, että se tekee työtään vittumaisissakin oloissa. Unohtaa ei passaa sitäkään, että kaikkihan alkoi siitä, että mullittelevat "anarkistit" eivät suostuneet menemään jonon hännille, perään, niin kuin virallisten vappumarssijoiden pyyntö ja toive oli. Käsittääkseni tämä oli se kulminaatiopiste, jossa poliisi alkoi toimia.

   Luin kirjoituksesi nopeasti enkä kiistä sitä, että tekstinä se oli hyvä. Minua ahdisti sen musta pohja, mikä ei tietenkään saisi vaikuttaa asiaan. Tämä yhdistettynä kokonaissävyyn sai aikaan sen, että koin jutun hieman ummehtuneeksi ja ylinostalgiseksi vanhan pierun muisteluksi. En tarkoita tällä pahaa. Itsekin olen vanha hippipieru, ja olen valmis antamaan sulan hattuusi muista ansioistasi. Asiat vain ovat turhankin innostavia.

   Poista
 45. Omasta puolestani kiitän Kantokorpea selventävästä kirjoituksesta. Tuo kaikki on mielestäni välittynyt "Alaston kriitikko"-blogistai, jos sitä pidemmän aikaa on lukenut.

  Minä taidan olla siinä mielessä syyllinen, että kirjoituksen vedin tänne esimerkkinä: "Kantokorpikin pääsi marssille teräväkärkisen lipputangon kanssa."

  Minusta on hienoa, että työväen vappumarssit ovat tauon jälkeen elpymässä. Esitänpä vielä ennustuksen, että jollain aikavälillä siellä on taas runsaasti marssijoita, sinne palailee enemmän "tavallisia duunareita". Anarkisteihin suhtaudun suurella epäluulolla, heidän toimintatapoihinsa en luota, enkä pidä oppejaan vasemmistolaisuuden pelastajana, sikäli kun niitä tunnen.

  Mellakoita en kaipaa, vappumarssit ovat hienoja!

  VastaaPoista
 46. Tästähän puuttuu enää, että Bertol Brecht astuisi esiin ja kommentoisi keskusteluamme!

  Kantokorven blogikirjoitus joutui tahtomattaan keppihevokseksi pienessä ja hieman turhanaikaisessa kiistassamme Hakiksen vappumarssin merkityksestä maailmankaikkeudessa. Kun sitä ensin kehuttiin, niin hegeliläisen dialektiikan kunniakkaita perinteitä seuraten oli esitettävä myös kiihkeä vastaväite.

  Tarkoitus ei ollut mollata Kantokorven blogia eikä varsinkaan Kantokorpea itseään, jota etenkin hänen omalla alallaan arvostan suuresti.

  VastaaPoista
 47. Näin tapahtui - Kantokorven kirjoitus ei suinkaan ollut syy ja aihe, vaan sattumoisin valppaan lukijan ansiosta se mainittiin kehuen allekirjoittaneelle, joka ruttasi sen sulkakynällään, koska se sopi tarkoitusperiin. Anteeksi siis kovasti, jos mieliä on pahoittunut. Se joutui tosiaan käsikassaraksi, astaloksi ilman omaa syytään.

  Silti - en peru puheitani yhdeltäkään kohtaa, totean vain, että ne eivät kohdistu Kantokorveen persoonaan, vaan ainoastaan yhden kirjoituksen tunnelmiin, jotka edelleen ovat minusta ummehtuneet tässä yhteydessä.

  Pidän työväen lauluista, bella ciaosta, tehtaanportin luona odottavasta tytöstä ja kauniista tuon ajan rakkauslauluista. Mutta, pidän myös poliisista ja siitä, että se turvaa meitä astaloilta - emme voi aina luottaa siihen, että astalot ovat viattomia aatteen riemusalkoja. Peace and love!

  VastaaPoista