23.12.2014

Me veisasimme kilpaa


23.12. Edellisjouluna kärvistelin  viisaudenhampaan kanssa. Myöhemmin todettiin, että se on haljennut, mutta kyseisenä ajankohtana sitä ei vielä tiedetty. Oma hammaslääkärini oli jo lomalla ja kunnallisen puolen hammashoitoon en ole koskaan päässyt. Nytkin kun koetin, en saanut aikaa, vaan sanottiin, että jos ihan mahdottomaksi äityy, menkää taksilla Turun Pulssiin tai sitten odottakaa, että oma hammaslääkärinne palaa lomalta. Nielin siis maksimiannoksen Buranaa, ja pääsin pyhien yli. Kun arki palasi, hammas asettui.

Jos joku muuten kummastelee, miksi kannatan lämpimästi yksityisen terveyssektorin voimakasta lisäämistä ja tukemista, niin syy on juuri tässä: kunnallinen terveydenhoito ei ole enää pitkään aikaan ollut kaikkien ulottuvilla. Muutenkin se etääntyy yhä kauemmas tavallisesta ihmisestä, joka ei asu suurkaupunkien alueilla. Täällä Pikkukaupungissa on vuoden loppuun viikonloppupäivystys vain 20 kilometrin päässä, mutta vuoden vaihteessa sekin poistuu  ja päivystys siirtyy 60 kilometrin päähän. Se merkitsee yhä enemmän kipuja ja kärsimystä ihmisille. Jos tämä on soteuudistusta, niin kunnallisesta terveydenhoidosta ei voi enää puhua. Ihmiset eivät tule odottamaan  ja jonottamaan sairauksiensa kanssa, vaan siirtyvät yksityishoitoihin vaikka viimeisillä rahoillaan. Tämä lienee soteuudistajien tavoitekin. Lisätään luokkaeroja. Vain rutiköyhät jäävät kipujensa kanssa pakosta kunnalliseen viivytyshoitoon jonottamaan milloin mitäkin.

- Takaisin meikäläiseen. Poistatin sitten lopulta sen haljenneen viisaudenhampaan marraskuussa, ja siitä alkoivat komplikaatiot. Ensin poistettiin ikeneen jäänyt pienenpieni luunsiru, Sitten poistokohtaan nousi kaksi kertaa "omituinen patti", jonkalaista hammaslääkäri ei ollut eläissään nähnyt.  Minä pyöritelin kauhuissani silmiäni operaatiovehkeet kitusissa. Ien putsattiin ja kirjoitettiin penisilliinikuuri. Kun se loppui kolme päivää sitten, alkoi julmettu korva- ja leukaperäsärky. Arvelin, että tässä menee nyt sitten toinen joulu peräkkäin pilalle saman hampaan ja korvan kanssa, ilman hoitoa.

Sattumoisin huomasin nettihaulla, että ennestään tuttu korva- ja kurkkulääkäri pitää yksityistä vastaanottoa vielä tänään. Sain kuin sainkin ajan.  Ei tulehdusta, ei mitään vaarallista, paikat ovat siistit ja puhtaat, vain ikäviä ja pitkittyneitä kipuja ja ihon hieman poikkeuksellista reagointia käsittelyyn poiston jälkeen. Lisää kuitenkin antibiootteja ja varalle vatsaystävällinen uusi särkylääke. Niiden kanssa voit ottaa vaikka pirtua, sanoi lääkäri, kun kysyin, voinko juoda joulupöydässä lasin punaviiniä. Jouluni on pelastettu.

Jäin kiitollisena miettimään, kuka tai mikä oli se pelastava enkeli, joka auttoi minua saamaan melkein mahdottoman lääkärinajan lähes suljetusta pikkukaupungista. Tämä pieni tapaus oli minun jouluihmeeni.  Tunsin nimittäin elävästi äidin läsnäolon, hän oli ihan lähelläni ja aistin hänet konkreettisesti elävänä energiana. Pillahdin itkuun, joka puhdisti pelot ja vähensi  kipua.

Tässä oli vielä semmoinenkin pieni ihme, että sain juuri sen ainoan ajan, jolloin olin vapaa lähtemään lääkäriin. En nimittäin yleensä puhu sairauksistani kenellekään läheiselle, koska en halua tuottaa huolta. Lääkärille soitin siis salaa, kun tytär meni ulos koiran kanssa. Tiesin, että hän oli menossa päivällä 12 aikaan syömään vanhojen koulukavereittensa kanssa, ja kun minulle ilmoitettiin puhelimessa, että on yksi aika jäljellä, kello 12.15., olin ratketa ilosta. Pääsen lääkäriin tyttären huomaamatta. Ja näin myös kävi. Sanoin olleeni ostoksilla, kun hän  kysyi, mitä olin tehnyt. Ja olinhan minä, ostoksilla apteekissa ja sitten vielä marketissa. En halua salata, mutta jostain syystä toimin aina näin. Kannan kipuni ja ehkä kuormanikin yksin enkä halua, että niistä tehdään numeroa.

Nyt on siis tulossa iloinen joulu. Särky on jo vähentynyt, vaikken aloittanut vielä antibioottikuuria enkä ole ottanut yhtään särkypilleriä. Tunne siitä, että jokin apu on saatavissa ja ettei maailma olekaan ihan suljettu paikka, on riemastuttava. Tämä pohjaa varmaan voimakkaaseen haluun selvitä yksin vaivaamatta läheisiä tai tuttuja. Jos näyttää siltä, ettei yksin selviä, kontrolli on menetettty, kaaos edessä. Onkohan tämä kontrollointihalua vai yleistä elämänpelkoa, en tiedä.

Huomenna tulee jouluvieras, tänään paistan vielä perunalaatikon ja nostan kuusen sisälle. Kinkunpaisto-operaatio on yön yli. Aamulla kinkku on murea ja hivenen ylikypsä. Joillekin joulu on iloinen juhla, monelle yksinäiselle surullinen. Minun jouluni on aika tunteellinen, iloinen mutta kaipuun täyttämä, sanoisin jopa harras, kaunis - mieleni halaa pientä patetiaa ja sentimentaalisuutta. Kaipaan äitiä ja kuolleita eläimiäni, Rubenia, von Kustia, Manua. Jos voisin, haluaisin käydä äidin haudalla, mökkipaikkakunnalla. Vaan siihen ei ole aikaa. Eikä kukaan muu halua semmoista. Voisin käydä ihan hyvin joulukirkossakin katsomassa, näenkö sieluni silmillä, miten siskoni laulaa polkkatukassaan Tulemme Jeesus pienoises, nyt Bee-eet-lehee-emiin seimelles.  Päässä punainen lentäjänlakki. Minulla oli samanlainen, ja me veisasimme kilpaa toisiamme vilkuillen. Tämä on hilpein joulumuistoni lapsuudesta.

Moni sanoo nykyään vihaavansa joulua. Haluaisin ymmärtää tämän.

133 kommenttia:

 1. Nyt jo edesmennyt hyvä ystäväni kärsi eronsa jälkeen jouluista suunnattomasti. Yksinäinen äijä tuntee silloin yksinäisyytensä parhaiten. Minä kun tiesin asiain tolan, lähetin hänelle tekstiviestinä oikein parhaita, onnellisia, lämpimiä ja tunnelmallisia joulun toivotuksia. Hänellä kun oli hyvä huumorintaju: "Saatanan mulekku, tiesit, kun lähetit!", tuli vastauksena. Yhdessä sitten nauroimme: "tässähän tämä ketkuttelee!"

  Minä aloin joulusta varsinaisesti kärsimään, kun joskus edellisessä elämässäni joulun alla jouduin työn puolesta kantamaan selkä vääränä lahjuksia lahjomattomalle suomen kansalle. Yhden asiakkaan kanssa ymmärsimme toisiamme erittäin hyvin. Kun soitin haluavani tulla joulutervehtimään ja tuomaan pienen lahjan, hän ärjäisi ensin: "En ole kiinnostunut!"- Sitten hieman pehmenteli ja kysyi yhä vielä hieman kyynisesti: "Tuleeko se velvollisuudesta vai sydämestä?" - Hetken pohdittuani vastasin: "Kyllä siinä vähän on kumpaakin!" Toivotti minut tervetulleeksi ja meillä oli itse asiassa ihan hauskaa tavatessamme.
  Joillekin kun soitin pienestä joulutervehdyksestä, ei ehtinyt kunnolla luuria kädestään laskea, niin tyyppi oli kieli lurpallaan vieressä lahjaa odottamassa. Sellainen on aika tympeää.

  Enää ei ole velvollisuuksia, eikä minulla ole vastenmielisyyttä jouluakaan kohtaan. Ihan kiva se on. Oikein hyvää joulua ja mitä siihen nyt kuuluukin, Iinekselle ja kaikille, jotka tämän lukevat.

  Lopuksi laitan vielä kirjoittamani lyhyen joulutarinan.

  JOULUNA JUOLUKASSA.
  Olimme kerran jouluna juolukassa. Aika vähän niitä löytyi, - ja mitä niillä olis ees tehny.
  Loppu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omalle kohdalla osuneista joululahjuksista - siis muusta kuin lähipiiristä tulleista lahjoista - suurin ja mahtavin on ollut piparkakkutalo, jonka yksi oppilas oli omin käsin väsännyt. Toinen, jonka lasken suureksi, oli lasipäällysteinen taulu, itse tehty ja taiteiltu, ja siihen oli kirjoitettu myös runo. Työnantajalta ei ole säännöllisesti tullut mitään muutamaa joulukukkasta lukuunottamatta. Tämä on pelkästään hyvä, sillä kunnallisen alan lahjukset ovat aina verovaroista.

   Eikös juolukoista saa esimerkiksi hyvää mehua?

   Poista
  2. Ystäväni Esa sanoi kerran minulle että "taas on se aika kun ne naiset siellä Saarioisilla leipovat - pienillä pillusilla käsillään - meille joulutorttuja". - Kyllähän tortut ihan kivoja ovat. Etenkin kahvin kanssa. Hörppäys kuumaa kahvetta ja puraisu rapeaa taikinatorttua... Nam!

   Poista
 2. Mä kyl tykkään joulusta, ei siitä tartte tehdä liian vaikeata. Olen viettänyt joulua töissä, toisten luona, yhdessä ja yksinkin, ja jonkun kerran ollut matkoilla muissa maissa.

  Joulut tulee ja joulut menee, monia muistoja on jäänyt mieleen. Niitä ihmisiä kaipailee joita ei enää ole. Joulukirkko, vanhan perinteen mukaisesti joulupäivänaamuna, on hellyttävä kokemus. Saattaa olla tämän Joulun ohjelmassa, en ole aivan varma.

  Hyvää Joulua!
  Yx Anonyymi

  VastaaPoista
 3. Hyvää joulua, Yx Anonyymi!

  Joulu on minustakin mukava juhla, ja sitä on hauska laittaa sen verran kuin itse jaksaa ja viitsii. Ne kiireet ja paineet ovat korvien välissä, eivät todellisia. Minä en niitä ole koskaan ottanut. En laittaisi, ellen haluaisi. Esimerkiksi siivoamista en pidä niin tärkeänä kuin vaikka hyvien ruokien laittamista ja tunnelmointia joulua odotellessa.

  Vaan onneksi on valkoinen joulu! Ja kai olette huomanneet, että päivä pitenee jo illasta. Tänään oli kaksi minuuttia enemmän valoa illassa kuin pari päivää sitten.

  VastaaPoista
 4. Ihan uteliaisuuteni heräsi, että kukahan salaperäisen "jouluvieras" blogitalon emännällemme tuleekaan - ei kai vain tuntematon miesvieras?

  Meillä jäi jouluvieraat tulematta, kun tukholmalaisille tuli jotain esteitä, niitä särkyjä ja kremppoja, ja lähisukulaiset ovat kaukomailla. No, lahdentakaiset tulevat väliviikolla ja sitten suuntaammekin Iinekselle päin uuden vuoden bileisiin.

  Siksipä ihan ihmettelen, että miten voikaan olla näin stressitön joulu! Sen kunniaksi minä, pahin pakana, ajattelin lähteä joulukirkkoon.

  VastaaPoista
 5. Tuttu miesvieras saapuu ulkomailta, tyttären isä. Hän on viettänyt täällä monia jouluja. Aina sitä joitain paineita on, kun yksikin vieras tulee, vaan stressiä en ota. Hauskaahan se vain on.

  Joulukirkossa on oma tunnelmansa, joka auttaa ihmistä rauhoittumaan ja nauttimaan, eikä kooheltamaan metelissä. Vaan jos joku tykkää melskeestä ja menosta, ei se ole muilta pois. Siksipä joskus vähän kummastelen joulunvihaajia. Sehän tarkoittaa sitä, että vihaa muiden tapaa nauttia joulusta tai vaikka sitten höslätä joulua. Kun eihän sitä itse tarvitse viettää, niin eihän sitä vihata tarvitse.

  VastaaPoista
 6. Onnellista joulua koko perheelle. Kiitos kiinnostavasta blogista, jossa keskustellaan.

  VastaaPoista
 7. On veteen piirretty viiva, että minkä verran taakkojaan ja kuormiaan on hyvä kantaa yksin. Ihmisen on hyvä seistä omilla jaloillaan mutta kummasti se voi lähentää, jos uskaltaa sopivassa paikassa jakaa asioitaan. Jos tyttäresi saisi tietää hammasvaivastasi - tuskin saa - niin hän saattaisi olla vihainen, kun et ollut kertonut.

  Joulu on ihana! Jopa minulle, jolla työt painavat päälle melkein läpi joulun. Halit joululle ja sen viettäjille ja viettämättömille!

  VastaaPoista
 8. Kiitos, Anna, samoin sinulle rauhallista ja kaunista joulua!

  Kuunkuiske, olet oikeassa tuossa veteen piirretyssä viivassa. Kaikesta huolimatta ajattelen samoin. Itsellä olisi helpompaa - ja hauskempaa - jos osaisi jakaa myös kuormiaan. Ja kun tytär sai minut kerran kiinni jonkin vaivan salaamisesta, hän suuttui minulle siitä, etten ole kertonut. - Lämmin jouluntoivotus sinullekin, Kuunkuiske!

  Satakunnassa on muikea lumipyry! Nyt lumitöihin.

  VastaaPoista
 9. Iines: "Moni sanoo nykyään vihaavansa joulua. Haluaisin ymmärtää tämän."

  Mielenkiintoinen aihe. Mitä ihminen vihaa, kun hän vihaa jotain niin abstraktia käsitettä kuin "joulu"?

  Vihaako hän muistojaan? Vihaako hän omaa suhdettaan jouluun? Vihaako hän sitä, etteivät muut suhtaudu jouluun samoin kuin hän, vaan viettävät sitä "väärin"?

  Vihaako hän joulun uskonnollista sanomaa vai kaupallistumista? Vihaako hän hössytystä vai hiljentymispakkoa? Vihaako hän itseään?

  Muikean muhevaa maallista ja/tai taivaallista joulua koko Iineksen seurakunnalle!

  VastaaPoista
 10. Vihaaminen nimittäin on määriteltävissä oleva suhde kohteeseen, samaten kuin ateismi on määriteltävissä oleva suhde uskontoon.

  Minusta on ihan hyväksyttävää olla välittämättä joulusta tai uskonnosta. Se mitä haluaisin ymmärtää, on juuri tuo, että ei anneta joulun tai uskonnon vain olla omassa rauhassaan, vaan pidetään joulu tai uskonto edelleen kartalla, ja heijastellaan kohteeseen omia ja muiden tuntemuksia.

  VastaaPoista
 11. Charlie Chaplin ei pitänyt jouluista, ne aiheuttivat hänelle depressiota. Kun Oona tuotti sisään Sveitsin kartanoon suuren joulukuusen ja osti lapsille yltäkylläiset lahjat, oli Tsape myrtsinä. "Turhuuksia", hän puuskahti, "jos minulla oli lapsena ollessani appelsiini jouluna, olin onnekas." - Joulut muistuttivat häntä rankasta lapsuudestaan, jolloin ei ollut joulukuusta tai lahjoja. Tsape pelkäsi omaisuutensa menetystä vielä vanhana miehenäkin. Sekin ilmeisesti trauma lapsuudestaan Lontoon kaduilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oonahan oli maailman parhaan amerikkalaisen näytelmäkirjailijan Eugene O'Neillin (mm. "Pitkän päivän matka yöhön", Long Day’s Journey Into Night) tytär. Isä suuttui Chapliinille siitä (että hänen tyttärensä nai Chapen) niin että teki tyttönsä perinnöttömäksi. - Kamala isä. En minä olisi niin tehnyt, päin vastoin. - No, eräs näyttelijä sanoikin (kun näytelmäkirjailija eli Eugene oli salaa tullut seuraamaan näytelmän harjoituksia... eli istui siellä katsomossa yksikseen) ... ohjaajalle että "kuka tuo helvetistä lomalle päässy äijä tuolla on?" Eikä suostunut näyttelemään ennen kun "äijä" lähti pois.

   Poista
 12. Viime päivinä onkin taas saatu katsella Chaplinia telkusta, vaikkakaan ei riittävästi. Lisää vaan näitä nerokkaita ja hurmaavia elokuvia toimintaräiskeitten sijaan tai edes rinnalle.

  Vaikka pidän joulusta, huokaan aina tyytyväisenä, kun se on ohi. On mukavaa, kun päiväkin pitenee jo. Illassa on muutama minuutti lisää valoa.

  VastaaPoista
 13. Tuhtia Tapania iinesläiselle alkuseurakunnalle toivottaa apuapostoli Tapani.

  Tämä raamatullinen puhetapani ei liity niinkään jouluun, vaan siihen, että luin kirjan apostoli Paavalista ja sen perään Paavalin aidot kirjeet kirjoitusjärjestykessä (aitoja on seitsemän ja järjestys ei ole sama kuin UT:ssa).

  (Hämmästyin vähän, kun selvisi että olen ainoa lähipiirissäni (jossa on nuorempien lisäksi ikäisiänikin), joka osaa ulkoa sen "kirjerimpsun": roomkogaeffilikoltessatimotitfilemon... Osaatteko te?)

  Jotenkin siitä kristillisestä alkuseurakunnasta tuli mieleen tämä Iineksen blogiseurakunta... ainakin siinä mielessä, että apostolinna Iines saa vähän väliä sovitella seurakuntalaisten skismoja ja opastaa heitä lujalla ja lempeällä kädellä oikeaan oppiin ja sopuisaan suuntaan.

  Esimerkkinä tästä vaikkapa kuvablogissa oleva keskustelu. Minusta on sääli, jos Liisu vaikenee seurakunnassa, sillä Hän on mielestäni hämmästyttävän viaton ja puhdassydäminen kirjoittaja. (Tunnen hänet vain kirjoittajana.)  VastaaPoista
 14. Kirjerimpsun olen joskus osannut, nyt en ehkä enää. Rippikoululeirillä sen opettelimme.

  Kurja se on, jos Liisu tänne kommentoinnin lopettaa. Aina noita ilkeileviä anonyymianonyymeja on, ei niistä kannattaisi välittää eikä mieltään pahoittaa.

  VastaaPoista
 15. Täytyy myöntää, että en ole koskaan kuullutkaan tuota raamatullista kirjerimpsua, mutta sehän on hyvin looginen, tietenkin. En muistaisi siis ilman lunttausta, mutta hyvän muistini - onneksi - vuoksi oppisin sen kyllä samantien, jos lukaisisin sen pari kertaa ajatuksella läpi. Opin lähes samantien esimerkiksi postin lähetysseurannan pitkät numerokoodit. Tästä taidosta olen onnellinen, koska dementian pelkohan minullakin on.

  Liisua odottelen kovasti tänne. Anonyymit kommentitkin ovat minusta arvokkaita, ja yleensä ne ovat asiallisia. Ne ovat myös kanavia ilmaisulle, joka ei ehkä näkisi päivänvaloa ilman nimettömyyden suojaa.

  VastaaPoista
 16. Hyvää joulua kaikille. Päätin, että vaikka en "vihaakaan" joulua, lopettaa sen vieton tähän jouluun. Eli en enää loppuelämäni aikana vietä näitä nykyisen kaavan mukaisia jouluja. Ajattelin keksiä traditiot, lavasteet, juomiset ja syömiset Talvipäivänseisauksen juhlaani. Nyt riittää tämä näytelmä totisesti. :)

  VastaaPoista
 17. Tämä on mainio ajatus, Leonoora! Joskus toivon, että itsekin olisin uudismielisempi, enkä tällainen perinteissä roikkuva jäärä.

  Vaan kukin kai luontonsa mukaan. Jouluun kyllästyneitä on yhä enemmän. Itselleni perinteet luovat turvallisuutta. Muutenkaan en pidä muutoksista.

  Vaan tuosta voisin olla eri mieltä, että joulu on "näytelmä". Eihän siihen tarvitse mennä mukaan, vaan voi muuten vaan aistia joulun tunnelmaa. Minä ainakin nautin, kun saa olla rauhassa kotona läheisten kanssa, eikä tarvitse mennä mihinkään.

  VastaaPoista
 18. Voipi sen niinkin ajatella, että kun viettää joulua ja muita pyhiä perinteisellä tavalla, niin pääsee helpommalla.

  Sillä oletuksella toki, kuten Iineskin totesi, ettei yritä tehdä kaikkea viimeisen päälle, vaan ikään kuin sujahtaa hössötyksistä läpi joukon jatkona. On helpompi sopeutua kuin taistella vastaan.

  Minua muuten hieman ärsytti Raamatussa se "uusi" käännös. Kun olen oppinut ja mieleeni painanut, että "nainen vaietkoon seurakunnassa" ja "parempi naida kuin palaa", niin nyt ne olikin vesitetty pitemmillä ja muka täsmällisimmillä ilmauksilla. Mitä turhuutta.

  Hesan pääsiäiskulkueissa minulla on koko niiden ajan käynyt korvaan Jeesuksen alakoulumainen inttämiskiljunta Pilatukselle, että "sinä itse sen sanoit". Meinaan kun minun Jeesukseni toteaa vain lakonisesti: "Sinäpä sen sanoit."

  Ei pitäisi uudistaa asioita niin että merkitys muuttuu.

  VastaaPoista
 19. Tuo joukon jatkona solahtaminen sopii miehelle tai kersalle, joka ei osallistu täyspainoisesti jouluhommeleihin. Kyllä sitä meikäläinenkin tunsi luissaan ja lihoissaan jouluyönä sen kaiken passaamisen, jota minulla on taipumus tahtomattanikin harjoittaa, vaikken hössötäkään.

  Haluan nimittäin kuitenkin kestitä muita hyvin, luoda tunnelmaa ja tarjota heille ihastuttavan herkullisen ja kauniin joulupöydän. Keskityn muutamiin tuttuihin hyväksihavaittuihin ruokalajeihin ja teen ne hyvistä aineista mahdollisimman huolellisesti, ja siinä se on. Siivoaminen on vähäistä, normaali viikkoimurointi ja pintojen pyyhintä, komeroihin en kajoa, en ikkunoihin enkä kattoihin, enkä pesetä mattoja. Jonkin verran panen esille joulukoristeita, eikä se vaiva ole iso.

  Vanhoja virsiäkään ei olisi pitänyt mennä latistamaan (lue: raiskaamaan), vaikka toki on ymmärrettävää, että kirkko haluaa kosiskella nuorempaa polvea. Mehän elämme aikaa, jolloin palvelut ja kulttuuri tulee sopeuttaa vallitsevaan ihmiseen eikä ihmisen tarvitse sopeutua vanhaan kulttuuriin. Tämä on suunnatonta kulttuurin ja samalla tietysti ihmisen kyvykkyyden halveksuntaa.

  VastaaPoista
 20. Ev.lut. niittää kylvönsä satoa ja se on kuin tyhmä mies, joka rakensi hiekalle. Kuin peltirengas sian kärsässä on kirkko vailla ymmärrystä.

  Tämä verokarkuruus ja kirkosta eroaminen ei ollut ensimmäinen, mutta pahin ja se tapahtui Kari Mäkisen ollessa ev.lut. kirkon arkkipiispana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talot rakennetaan aina hiekalle, Riku. Kalliolle, kukkulalle jos rakennat, niin se tönö kellahtaa sieltä (ennemmin tai myöhemmin) alas. Kuuluu vaan kamalaa kolinaa. - En ole uskovainen ihminen. Mutta vaikka olisinkin, niin en minä Raamattua minään Rakennusmestarin Opaskirjana pitäisi, siltikään. (Tai Kalastus Oppaana. Tai Leiväntekijöiden Oppaana. Äh. - Ps. Muusta Puhumattakaan.)

   Poista
 21. Näinhän siinä on käynyt. Kiva että saatiin toinenkin syntipukki Päivi Räsäsen lisäksi noihin eroamisiin. Itsekin olen alkanut miettiä, säästyisikö siinä jokunen killinki vaikka viinipänikkään, jos ei maksaisi enää kirkolle taivasosuusrahaa. Lipusta olen luopunut jo ajat sitten, taivaslipusta.

  Vaan Päivi Räsästä minä ihailen. Siinä on muija, joka ei luista periaatteistaan. Lisää päivejä eduskuntaan kevätkarkeloissa.

  VastaaPoista
 22. Kirkon tulisi nykyistä paremmin seurata aikaansa, sen annin ei tulisi olla ylhäältä annettua, vaan pastori voisi ennen saarnaansa kysyä seurakunnalta: "mitäs te haluisitte mun kertovan teille?"

  Huono idea ei olisi lanseerata televisioon vuorovaikutteista messua, jossa katsojat saisivat vaikuttaa ohjelman kulkuun. Tällainen turvaisi hienosti kaikkinaisen tasa-puolisuuden ja tasa-arvon, eikä loukkaisi niitä, joilla mahdollisesti on erilainen vakaumus tai mahdollisesti jopa "ei vakaumusta lainkaan". Vielä kun ohjelman pastoreiksi saataisiin Suomen eniten levyttänyt mies (oh God why, whyyyyyyyyyy?), Kari Peitsamo ja poika varjoiselta kujalta, Timo Laaninen. Tietokilpailun tynkääkin ohjelmaan voisi rakentaa. "Mä tiedän tän, Peitsamo saarnateksti on levyltään Vedestä Nousee Kasvi" tai "Nyt Laaninen luki suoraan keskustapuolueen puolueohjelmasta".

  Aivan vakuuttunut olen siitä,että tällaisella ovelalla toiminnalla kirkkojen käyttäjäasteet nousisivat kohisten monen kauden ajaksi.

  VastaaPoista
 23. Iso rahat meni nyt ohi, jos joku tuottaja tämän idean nappaa omakseen.

  No, olkoon, jatkan kehittelyä. Ohjelmaan voisi tuoda myös vierailevia saarnaajia. Satu "kaikki ihmiskunnan tärkeimmät keksinnöt ovat naisten tekemiä" Hassi voisi saarnata aiheesta "Jeesus oli nainen" ja enkeli-elisan luoja voisi itkettää kristikuntaa mitä mielikuvituksellisimmilla ja erikoisimmilla tarinoilla. Joku muu voisi kertoa Hobbiteista ja kyllä ainakin yhteen jaksoon pitää joku saada puhumaan Star Warseista: "Voima kanssanne!"

  VastaaPoista
 24. Minusta tässä on mainioita ideoita kirkonmenojen ja uskonnollisen elämän parantamiseksi. Kari Peitsamolla olisi varmaan omanlaisensa näkökulma välitettäväksi ihmiselle, ja idea vaikkapa kansanedustajien, ministereitten ja vaikkapa kenen tahansa kansalaisen saarnapuheen pitämisestä on loistava. Olen vakuuttunut, että näitä hengenleiskautuksia haluttaisiin kuulla.

  VastaaPoista
 25. Ensiarvoisen tärkeää olisi huomioida nuoriso, puhutella heitä heidän omalla kielellään ja saada heidät mahdollisimman varhain mukaan seurakunnan toimintaan. Ei mitään jäykkiä pönöttäjiä, vaan sellaisia pastoreita, jotka ilmaantuvat tilaisuuteen rennosti, nin että nuoret tuntevat hänet omakseen, "yhdeksi meistä". Aloittaisi vähän pöllämystyneen näköisenä: "Ihan kaamee rabbis, onks kellään ruohoo tai olutta?" - Siitä voitaisiin sitten sujuvasti edetä asioihin: "Olin nääs eilen siellä anarkistimarssissa, näitteks mut telkkarissa? - Tiesitteks muuten, et Jeesus oli anarkisti, se kaato rahanvaihtajien pöydät ja huus: "viva la revolucion!" - Me harjoitellaankin tällä kertaa pöytien kaatamista, sitte myöhemmin jotain vielä edistyksellisempää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta, onhan näitä kaveripappeja jo, samaten kuin kaveriopettajia, kivan järkkääjiä. Tosin opettajat eivät jaksa kauan olla kivoja, kun alkaa hermo mennä. Toivottavasti papit kestävät pitempään reippaitten nuorten kanssa.

   Poista
 26. Toki ev.lut. kirkon tulisi huomioida arvokonservatiivitkin. Heitä varten lanseerattaisiin ämteeveekolmoselle sarja: "Hyvä perhe".

  Sarjan itseoikeutettu osallistuja olisi Päivi Räsänen perheineen. Heidän ei tarvitsisi koko ohjelman aikana sanoa mitään, säteilisivät ja hymyilisivät oikein leveää pepsodentti-hymyä. Kyllä sellaista ainakin puoli tuntia katselisi silmät tapilla. Arvokonservatiivit tukkisivat ohjelmapäivystyksen ja lehtien yleisönosastot ylistyksillä: "Viimein jotain oikein syvällistä ja kaunista - itketti oikein - tämän kaiken pahuuden ja rienaamisen keskellä! Lähettäkää heti uusintana!"

  VastaaPoista
 27. Hyvää Joulua kaikille!

  (Assistenttini: Se meni jo? Minä: mihin? Assis.: En minä tiedä mihin joulut menevät. Minä: Mutta töppäsinkö minä nyt kun toivotin hyvää joulua vaikka on jo menny, se? Assis.: En usko. Olet täällä töppöillöt niin paljon että tämä menee sinne ... miten sen nyt sanoisi... lievempään päähän. Minä: Kiva. Assis.: (ei sano mitään) Minä: Joskus minulla on sellainen tunne kuin käyttäisin väärää antiperspiranttia? Assis.: Haisette ihan hyvälle, mister mikis. En usko että se siitä johtuu.)

  VastaaPoista
 28. Arki tuli, joulu meni. Enää ei jaksa yhtään joululaulua. Nyt sitten uuden vuoden raketit ja riehat. Äkäinen anoppi tai Karjala takaisin taivaalle räiskymään. Koiraparat, hirveä yö tulossa.

  Elämäni ensimmäinen nettikirjoitus oli muuten Koirien kauhunyö, ja siihen tuli 44 kommenttia, mikä vuonna 2002 oli iso määrä. Hesarin Nyt-palstalla.

  VastaaPoista
 29. Olen viettänyt KAIKKI mahdolliset joulut... Lapsena tuli Joulupukki jota tietysti pelkäsin, sain lahjoja, mm. plastiikkisen Bambin. (Se oli tosi-ihana.) Ennen sitä käveltiin pellon poikki kirkkoon, kirkko oli täynnä ihmisiä ja haisi räntämärille vaatteille. Pappi puhui, enkelikuoro lauloi, ihmiset siirtelivät jalkojaan, tömps tömps, minulle tuli kuuma. Kotona - tallusteltiin sen pellon yli takaisin - oli kaikkia ruokia mitä vaan pysty keksiin... aladoopiakin oli. Ja lipeäkalaa jota vain minä ja mun isäni söimme. Nam, nam. Sitten rukoilimme ja kiitimme Jumalaa että saimme syödä näin monimutkaisia ruokia, Aamen. Sit mun isäni soitti viulua. Sit mun isäni pani viulun pois ja istuutui pianon ääreen ja soitti "Hoosiannaa, Hoosiannaa..." ja lauloi samalla. Sit mun isäni luki Luukkaan evankeliumin... Silmäni sädehtivät kun kuuntelin häntä.

  Sitten avattiin lahjat, vasta. (Hemmi-tädiltä oli aina paketti jossa oli rusinoita, taateleita, ja kuorellisia pähkinöitä.Ja 5 markan paperiraha.)

  Ps. Omalle muksulleni kans halusin rakentaa joulua vähän ko. malliin... Tosin en veisannut, en lukenut Luukasta tai Matteusta tai Marxia, mutta ... tykättiin toisistamme. (Saaga oli toivonut lahjaksi "lentävää mattoa"; en semmoista mistään löytänyt. Ei ainakaan Anttilassa ollut. Ostin sille sitten kylpyhaalarin ja väriliituja ja varastin töistä paperipaketin ja ostin vielä karkkeja, ja sen sellaista. - Kovasti kiitti minua ja antoi pusun poskelleni.)

  Pss. Yhtenä toisena jouluna, Saga oli kai silloin jo 6-v, ostin hänelle giljotiinin. Siitä hän tykkäsi. Hän keräsi kaikki nukkensa kainaloon, myös ne joita säilytettiin eteisen varastokaapissa, ja meni omaan huoneeseensa ja pisti oven kiinni. Kuuntelin - eihän näin saisi tehdä - mitä hänen huoneessaan tapahtui. Sieltä kuului... KLIKS ... ja sen jälkeen ... AUTSCH. Ja taas KLIKS ja AUTSCH. Sitten ei pitkään aikaan kuulunut mitään. Sitten Saaga aukaisi oven, tuli ulos huoneestaan ja kysyi "äiti, oisko sulla lankaa ja neulaa"...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei näin tietenkään koskaan tapahtunut! Keksin tämän. Saaga oli solidaarinen ihminen... no, oli siinä osa sitä että ... en minä häntä kasvattanut, olin, olin moraalinen esimerkkinä. Mutta tota noin... muttakun kummina oli Vesa Vierikko ja toisena Juice niin... ei Saaga isoine rusekeine silmineen aina tiennyt että ... tiesi hän! että ketä uskoisi... Isin tyttö!

   Poista
  2. Saaga mulle kerran kerto kun yks hänen (ei-kovin-kiinnostava) seurustelukumppani sanoi hänelle että "Ai, sä muka tunsit Juice Leskisen. Ja Vesa Vierikon?" Saaga yritti sanoa sille että eihän sillä mitään ole tunsinko tai en. Mutta tää koko ajan että "sä muka..."

   Ex-vaimoni Kaija Vesan teatterin pariin kouli. (Amatöörinäyttelijöiden ohjaajana Kaija oli kamalan hyvä.) Veskun kaverina roikkui laiha ja muutenkin nälkäisen näköinen kieli-instituutin opiskelija - Juhani Leskinen. Juotiin meillä whiskyä, Hervannassa. Mulla oli rahaa, mulla oli rahaa ostaa halpaa whiskyä, olin Takolla töissä. Ja kerran, yhtenä yönä, ei kun siis aamuna kun kaikilla oli krapula, niin Saaga toi meille nuken (minä/Vesku). Semmosen muovisen. Jossa oli irto-osia. Otin siitä irti jalan ja työnsin sen sen nuken suuhun. Saaga vei sen toiseen huoneeseen (jossa Vesa ja Ilona nukkuivat) ja kohta Saaga tuli sieltä takaisin nuken kanssa ja sen nuken toinen käsi oli pistetty sen jalkaan. joo. Monta kertaa Saaga sai juosta makuhuoneen ja makuhuoneen väliä kun se Nukke oli yhtä kummallisempi ja kummallisempi. Saaga hihitti!

   Ja keittiössä, lattialla, kuorsasi Juhani leskinen. (g-mollissa.)

   Poista
 30. Tänään... kävelin taas pitkän matkan itsekseni. (En siksi, että haluaisin kävellä, pois se minusta, mutta kun asun täällä "Hyrsylän mutkassa" - Tapsa tajuaa mistä on kyse - niin täältä on tallusteltava.) Aamulla luin Väinö Kirstinän ajatuksia, ne ovat aivan upeita; sitten luin Divisiona 2:den tapahtumista vuosina 1941-42. Sen jälkeen olin kapakassa ihmisten keskellä jotka puhuivat lääketieteellisin termein. No... raavin päätäni... päässäni on myös hiuksia... kirjallisuus on täynnä lääkäreitä. (vrt. Tsehov, Bulgakov). Pystyin osallistumaan, omalta osaltani, keskusteluun siinä "Old Bricks Pubin" pöydässä jossa... no, Joopa, joo.


  Kotia kävelin ilman että kukaan höpötti minulle mitään. Tuuli vain lauloi korviini VIUH, VIUH. Järven päällä oli jää jonka päälle oli satanut lunta. Maisema oli nyt kuin peltoa. (Köyhää peltoa.) Jouduin kiertämään sen järvenlahden (4 km): jään yil, jos se olisi tarpeeksi paksu, kaupungista minun luo on 2 km. Se on ns. "linnuntie". Tai ei ole. Mistä te muka tiedätte minne linnut lentävät - ette mistään. PAH! - Jo vuonna -36, siis 1936, luin Tarton Yllikoolin oppilas Rikchar Raimun väitöskirjan: "Minn linnud lendäväd, minn eiväd?" Se avasi silmäni. Hyönteistieteilijänä olin arvellut että kaikki (vitun elikot) rynnivät suorinta tietä pisteestä toiseen pisteeseen ja sen ohi, jopa. Mutta Raimun väitöskirja (jota tosin ei ole hyväksytty vielä missään yliopistossa) sai minut ajattelemaan asioita ihan toisin.
  (Ps. En ole sen jälkeen selvää päivää nähnyt. Se toiseudesta.)

  Psss. Mitähän teille pitäisi antaa joululahjaksi? (Siis ei onneksi enää tänä vuonna mitään mutta enksvuodeks, yäk, jotain pitää keksiä, muutakin kuin omppu suuhun. No, pari rohkaisevaa taputusta pyllylle ja ... sitten vaan uuniin.)

  VastaaPoista
 31. Kukaan ei onneksi huomaa minusta että olen äärimmäisen intelligentti ihminen. Kuulun ihmisryhmään johon (onneksemme) kuuluu vain 0,2 promillea ihmisistä. Ei sev väliä. Riku Riemu kuuluu ihmisiin joita 99,998%sti ei ole edes olemassa. Mutta paskaakos sillä on väliä? Ei yhtään mitään! Kainuussa tapasin arvovaltaisimman ihmisen mitä ikinä olen tavannut, hänen nimensä oli Arvo Valtanen. Jos Tapsa on Kainuusta kotoisin... enpä ihmettele. En. (Ja jos Kolehmainen on oikeasti kotoisin Pohjanmaalta, en kyllä yhtään ihmettele hänenkään mielipiteitään... en.)

  Minusta fiksuimmat ihmiset asuvat Saastamalan seudulla. Paitsi kesäisin suurin osa heistä painuu Rauman saaristoon. Nautivat siellä merestä. Kissansa he kaappaavat kainaloonsa ja matkalaukkunsa, petivaatteitten väliin, pakkaavat kymmenittäin kynttilöitä. -

  Minusta he ovat mukavia! (pössipäks... äh... pässipöksyinen)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa että kymmeniä kynttilöitä. Heh. Vaan se on totta, että ne pöksyt heiluvat edelleen merituulessa naapurin poikamiehen ikkunan alla, tai ainakin melkein alla, pari puskaa on välissä. Ja ne pässinpökkimät ovat semmoista mummonmateriaalia, että eivät kulu edes haarapalasta. Ostin ne sinä kesänä, kun jouduin syömään viisi antibioottikuuria peräkkäin istuttuani kylmällä kivellä vesirajassa. Ja kun sain turbokorvan, josta tuli rysän tunnnusmerkki ja joka sai pohjalaisakat hyppimään tasajalkaa.

   Että semmoista. Vaan pässinpökkimistä en luovu enkä sorru ikinä mummotangoihin (yks. subst. = tanka).

   Poista
  2. "Tyttö istui kivellä
   ja kivi oli sileä
   ja vesi sitä liiruutteeli"...

   Hemmi-täti lauloin joskus näin. Kun oli kumauttanut fingerporillisen verran kuivaa sherryä, tai makeaa madeiraa, ammottavaan kitalakeensa. Heh.

   Poista
 32. Vai giljotiinin ostit. Kovaa peliä nukkelaaksossa. Eivät kaiketi onneksi kuitenkaan tylsään giljotiiniin saati löysään hirteen joutuneet.

  Raimun teos kuulostaa juuri mieleiseltäni, sellaiselta jossa on lennokkuutta, älykkyyttä, hengen paloa, mutta silti syvältä olevaa syvällisyyttä. Heti huomenna, ylihuomenna tai viikon päästä tarkistan olisiko Ratamo-kirjastoista saatavana. Jos ei, käyn Kansalliskirjastosta kysymässä lendäväddekön, vai eivädkö lendävädde.

  Koska en snoukkaa, slalomoi, harrasta kansantanhuja, diskotanssia tai lännenratsastusta, eikä tiedossani ollut rekiajeluita, minä käytin joulun parhaalla mahdollisella tavalla. Perinteille annoin periksi käymällä jouluaterialla ja muuutamalla aaton olvipurkkosella. Muuten enimmäkseen lepäilin, kunnes oli aika käydä nukkumaan. Sitten katselin sohvalla Chaplineita ja nukahdin.

  Iineksen kanssa olen samaa mieltä, koirien uudenvuoden juhlinnat pitäisi kieltää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhtenä vuonna kysyin eläinlääkäriltä, mitä tehdä, kun koira saa paniikkitilan rakettien paukkuessa, ja sydäri voi uhata vanhaa eläintä. Lääkäri kirjoitti koiralle rauhoittavia tabletteja, joiden piti tainnuttaa koira miellyttävään horrokseen. Annoin yhden tabun ja koira ei ollut moksiskaan, ryntäili vain kauhuissaan yläkertaan vaahto suupielissä. Ja kun se tuli alas, jalat pettivät ison koira alta, koira tuli liikuntakyvyttömäksi, mutta kauhu paistoi sen silmistä, kun koetin raahata velttoa rotiskoa alas rappuja. Toiste en antanut "rauhoittavia".

   Poista
  2. En tiedä miksi, mutta minäkään en ole paukuttelusta koskaan välittänyt. Joitain vuosikymmeniä sitten sai uudenvuoden vastaanotossa pelätä, kun räkäkänniset urpot päästelivät paukkujaan, noitapillejä sun muita, keskellä väkijoukkoa ja väkijoukkoon. Juhlinta on siistiytynyt, mutta henkilökohtaisena toiveenani esittäisin vielä, että raketeista poistettaisin ne ääni- ja visuaaliset ominaisuudet.

   Poista
 33. Olen samaa mieltä. (Eikä tätä asiaa voi painaa "kissan villat!" fraasin alle). Olen kissaihminen. Mutta jos olisin koira olisin sitä mieltä että kissat pitäisi sytyttää kynttilällä palamaan, siinä meillä Lucia-neito.

  Tästä, Bulgakovista tykkään. (katkelma)

  https://www.youtube.com/watch?v=l_K5xo0r6mY

  Tämä on humanismia. Kolehmainenkin tykkää Bulgakovista.

  VastaaPoista
 34. Etsin yhtä sävellysesitystä, en löydä sitä mistään. Voi Harmi! Siinä on kitaristi joka kertoo tarinan, häikäisevällä tavalla, sitten kontrabasisti joka sanoo DUM DUMP DUB, säestää häntä. Samoin rumpali. Lyömäsoittaja lisää siihen (aina välillä) KLING ja toisaalle KLUNG, tai PLING PLI GI... Kiehtova juttu. Mutta ei nyt löydy.

  Santoksessa, tai Buenos Airesissa, kun käveli kapakasta toiseen niin joka kapakassa parahti kitara soimaan ... RÄPÄ RÄPÄ RÄM RÄÄ... ja samalla se soittaja lauloi ... AAAA, AAA A DAA AAA A'A ... Kyllähän sitä aikansa kuunteli, mutta ei enempää. Jossain vaiheessa se rupes ärsyttää. aAA' IY AAYYY'IAAYAAAIAA ...

  Viini oli halpaa, siis punkku, valkoinen leipä (betonki?) oli ilmaista. Ei siinä mitään. Söi ja joi. Mutta välillä vitutti kun korvat oli täynnä ulinaa. (Eli laulua.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaista en minäkään tähän löytänyt, mutta tämä Rauno Räsäsen blogissaan joskus esittelemä on hyvä, kun Harry Edison, Oscar Peterson, Herb Ellis, Ray Brown ja Buddy Rich soittavat kuin viimeistä päivää virtuoosimaisesti ja Lester Young vastailee tenorisaksofonillaan hyvin coolisti, melkein välinpitämättömästi: "Niinpä niin."

   Poista
 35. En tiennyt näitä asioita (en tiennyt seksuaalisuudesta juuri mitään) jotka tiedän nyt. Kerrataanpas:

  - homoseksualisuus Etelä-Amerikassa oli hyvin yleistä. "maan tapa".
  - pedofilia ei paheksuttavaa (?) ollut.

  Minä olin 17 -v, minulla oli pitkä vaalea tukka, olin hyvin nätin näköinen poju. (Tiesin sen itsekin.) Poikuuteni oli silti tallella. Mutta kun kävelin Rio de Janeiron keskustassa niin joka ikinen nainen (tai no pari kolme ei) alko lääppiä mua. Ne veti mua hiuksista ja puristeli mua. Totta kai ensin häkellyin - mutta kaikkeen tottuu. Kyllä on näin. Tapasin myös - täysin yllättäen - kravattikaulaisia miehiä jotka halusivat... no, lääppiä myös minua. Olin oikeasti niin "viattomuus kadulta" että en sitä heti tajunnut, miksi; myöhemmin toki tajusin. - Mutta kyllä ihmettelin! Siis ... voi olla että ette usko, mutta se on teidän asianne jos ette usko, ei minun, niin kerrankin kun kävelin sitä Plazaa niin siihen pysähtyi taksi josta pomppas kaks ukkoa, haisivat rikkaille, ja jotka - käpälöivät minua ja pyysivät että lähtisin heidän mukaansa. Osasin vähän espanjaa, portugaasia en, he puhuivatkin englantia. Jos olisin lähtenyt heidän mukaansa, olisin saanut sitä sun tätä (kultaa ja mirhamia?) En kumminkaan lähtenyt, en tiedä miksi, ei minua nuorempana mikään pelottanut. Mutta en vaan. Hmnh. (Olinpas tyhmä!) Sitten tapasin Maria Mallagonen, käytiin elokuvissa ja hän syötti minulle mansikoita, poltettiin tupakoita parvekkeella, ja sen jälkeen se vei minulta poikuuden. Ja jouduin siitä jopa maksamaan! Hmnh. (Olinpas tyhmä!) No, niin tai näin, näin nyt vaan kävi, ajattelin, ja menin uudestaan parvekkeelle vetään röökin (pall mal).

  Ps. Isokokoisia russakoita siellä Marian kämpässä oli. Jumantsukka! Kuului vaan KRAKS kun niitten päälle astui. (Sandaalit jalassa.)

  -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kaunis kertomus viattomuudestasi, mikis, tuo mieleeni Tadzion ja Gustav von Aschenbachin - tietänet tämän aistikkaan pikku kertomuksen Thomas Mannilta. Paitsi, että Gustav tietenkin käyttäytyi hillitysti himossaan eikä lääppinyt Tadziota. Mikä onkaan kauniimpaa kuin hallittu himo!

   Taikka sitten hallinnan pettäminen, mikä taas on kauhean inhimillistä.

   Poista
 36. Minulla on huono nimimuisti (tapahtumamuisti minulla on hyvä), tarkoitat kai kirjaa "Kuolema venetsiassa"? Siinähän se ikäkäs kirjailija katsoo poikaa joka herättää hänessä kaipuuta, myös seksuaalista sellaista. Kauniisti kirjoitettu juttu, jos oikein muistan. Ja muistaakseni se kirjailija kuolee siinä kirjan lopussa. Oikein! - Kun kirja on valmis, kirjailijan joutaakin kuolla!

  Ihmiset ovat bi-seksualisteja, kyllä minun mielestäni näin on. Ainakin kaikki he jotka etsivät "rakkauden katkeraa arvoitusta" (Apollinaire). - Ps. Tietysti joku Teuvo Hakkarainen (perussuomalainen) ei ole bi-seksualisti. Hän on homo. (Koska pelkää niin kamalasti homoja.) - Ihminen, joka on itsensä kanssa sinut, ei pelkää toisessa ihmisessä edes niitä ikäviä piirteitä jotka hän (alitajunnallisesti) tietää itsessäänkin olevan. Ei! Vaan reippaasti hän puristaa toisen ihmisen (tai miksei myös eläimen) karhumaiseen (eli inhimilliseen) syleilyynsä ja sanoo... "Tule rakkaani, lähtekäämme maalle!"


  Niin minä aina Saagalle lauloin. (Kun se oli niin pieni ettei vielä osannut pistää kenkiä jalkoihinsa. Kamalasti vaan puhisi eteisen lattialla... höyryä nousi sen päästä. Kun se yritti... eikä antanut auttaa!) Mutta lisäsin tuohon lauluun, sen ensimmäisen lauseen jälkeen, että "...mutta mitäs me siellä tehtäisiin...". Saagaan se iskoutui niin että kun mummi esim. pyysi sitä kävelylenkille, tai mihin tahansa, niin Saaga kysyi "niin, mutta mitäs me siellä tehtäisiin...?"

  VastaaPoista
 37. Ai niin, unohdin linkittää tuon laulun (Korkea Veisuu) ...

  https://www.youtube.com/watch?v=u4s6RNigcHU

  VastaaPoista
 38. Ihmiset ovat biseksuaaleja? Kyllä, olen valmis uskomaan siihen, että seksuaalisuuden monet rajat ja kontrollilaput ovat osittain ihmisen itsensä asettamia.

  Uskon siihen, että olematta yhtää mikään ns. lesbo tai homo tai muu lokeroitu seksuaalisuus, ihminen voi rakastua erilaisiin kohteisiin elämänsä aikana. Jokin sitten ajaa ihmistä tiettyyn suuntaan, niin että vallalla oleva tilanne/suunta eskaloituu. Jotakin tämmöistä.

  Olen näissä keskusteluissa miettinyt paljon mm. pedofilian olemusta, mutta aihe on niin arka, että siitä ei ole monillakaan mitään sanomista. Ja se, mitä asiasta ymmärretään, tapahtuu Tapsan toimesta, kaikki muut tuntuvat näkevän pedofilian vain kapeasti rikollisuutena, ei onnettomana elämänkohtalona, jossa pedofiili itsekin on uhrin asemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerronko? Miksen. No, kerran kirjoitin kaksi novellia seksuksesta. Yritin, että osaanko. Ja tietysti käytin hyväksi omaa tietämystäni. Tietysti. Mutta jos luulette että kirjoitan omista kokemuksistani, siinäpähän luulette. :-)

   Sari kohottautuu kyynärpäidensä varaan, liukuu selkä notkolla alaspäin, näen hänen selkärangannikamansa. Greogoriaanista nuottikirjoitusta. Tukka edestä kynitty pörrölle, niskasta poninhännällä. Tuhkaluukku, ja vittu kuin haava haavassa, rosoinen. Kaluni hänen leuoissaan, sitten poskella, plums. (Pilkitäänhän niitä ahveniakin?) Hississä Sari oli sanonut että hänellä on monkkarit, että, mikä tehtävissä on, ”tehdään sitten toisin”, jos nyt niin tahdot...”. Rakastan sinua Sari, ota huomioon se. Ja se että olen yksinäinen ihminen, mosses mees, minua vainoo Carcia ja Che ja Guilleme, ”Hän miettii Saadin ruusuja...” Hän tunsi huulet terskan ympärillä, syljen, kielen kalaneväiset liikkeet, hampaiden terävät kohdat. ”Kranaatteja hyväilee yön pehmeä tuoksu...” Plop, kylmää ilmaa kullinvarressa, se on pulpahtanut sen suusta. Sitten taas kuin juuriharjalla harjattaisiin rappusia. ”Siellä sinä lepäät tapatat ruusut...” Hän suihkuaa hänelle, hänen suuhunsa, hän pyyhii suupieliään. Tästähän sinä pidit, muistin. Anna anteeksi Sari.
   - Mille?   Sammutan poltetun savukkeen sammaleihin. Kävellessämme käsi kädessä metsää kohti kerron hänelle Grassista, Weissista, Sandemosesta ja amerikanjuutalaisista. Metsää, puita, puiden varjoja, elämä säkättämässä, ja sirisee. Hän puhuu minulle mitä tekee talvella, ’niin niin’, kuuntelen; käyt koulua, laulat poikakuorossa, isäsi soittaa selloa, pelaat shakkia. Tuulee rannan kortteikkossa. Olemme kävelleet kauas kuin eksyksiin. Kuusien oksista varisee havunneulasia hiuksiin, roskia, mutta tänne ei näe. Tihuttaa sadetta. Hän istuu syliini, kääntää pään minua vasten, hänen selkänsä nikamat tuntee yksittäisinä kyhmyinä, ja kylkiluut laskee kuin kamman. Pujotan hänen shortsit nilkkoihin, niiden alla on muistoja, ja paidan alla jo eletty kevät, myös se täytyy riisua. Niin hän on äkkiä alasti ja ujo ja läsnä; katsoo minua, avoimena, huokuu kuin meri. Levitän hänen jalkojaan, hän menee kauemmaksi, mutta painautuu samalla lähemmäksi, hento masto lyhyenä ja ohuena kuin pajusta vuoltu. Minulla on kädessäni pieni kyrpä täynnä hengityksentärkeyttä; kun hyväilen häntä hän veistän jäisiä jäähyväisiä. Hän etsii maata varpaidensa alle, hän on koholla kuin vene koskessa, puhaltaa henkeä, sätkii - mutta en päästä sinua, tartun kullinsyklin ylle, lampaantiheän hengityksesi sisään, ja tunnen sydämesi linnunjalat kun kyrvästäsi suih- hku- aa onnellisia kaaria väisteltävän kauas... Pyyhin spermaa kämmensyrjältä. Hän on äkkiä kuin äkäinen vanhus, painava ja rättiväsynyt ja märäksitehty. 'Jeesus', ajattelen, 'Maria Magdaleena...'.Tuolla kullinpäälläsi tuotat vielä monelle naiselle onnettomuutta.

   Poista
 39. Saagasta haluan kertoa yhden asian. Se on liikuttava juttu.

  Hän oli pieni, alle 12sta, oli uudenvuoden vastainen yö. Mukuloita oli kertynyt asuntooni, niitä aina hiippaili siellä; Sagalle ykskin oli sanonut "sun isäs on niin leikkisä. ei mun isä ole. siks mee täällä aina ollaan". No, kyllä minä aina niille jotain keksin, jollen mitään muuta, niin pompottelin niitä. Mutta nyt oli uudenvuodenyö. Minulla oli teatteripistooli, siis starttipistooli, ja ajattelin että pamautan sillä laukauksen; ihmisethän ampuivat raketteja. Saaga, ja alakerran pikkupoika seisoivat vieressäni kun ammuin... Siinä oli jotenkin se patruuna pesässään vinossa, ja ruutisuihku lensi suoraan sivulle päin... suoraan Saagan silmään. Mukulat häipyivät koteihinsa. Minä menin Saagan kanssa vessaan, vesiraanan alle, ja aloin huuhdella sen silmää vedellä. Saaga sanoi "isä, älä, mua sattuu, älä..." Enempää hän ei valittanut mutta minä aloin itkeä. Sitten ajattelin että ei tässä itku auta, tilasin taksin ja mentiin Vaajakosken terveysasemalle. Siellä oli hirveä jono, minä menin kaikkien ohi; sairaanhoitajat vaan sanoivat että "ei saa mennä, ei saa mennä, pitää odottaa vuoroaan", mutta minä vaan menin. Lääkäri keskeytti toisen potilaan tutkimisen kun toin sen tarkastettavaksi Saagan; se sanoi "Voi hyvänen aika, teidän pitää mennä heti Keskussairaalaan". Ambulanssilla mentiin (12 km). Saaga katsoi minua, oli surullisen oloinen, hän oli sen näköinen kuin olisi itse aiheuttanut koko hässäkän, minä pidin häntä kädestä kiinni. Oli yö, keskussairaalan päivystävä silmälääkäri nukkui, meni toista tuntia ennen kun hän ilmestyi paikalle. Koko sen ajan Saaga makasi sellaisella lavetilla jossa on pyörät alla, ja katseli kattoa. Välillä haukotteli. Koko ajan hänen silmäänsä sattui... kyllä minä sen huomasin... Mutta ei valittanut. Lopulta lääkäri tuli. Tehtiin erilaisia lääkinnällisiä toimenpiteitä, esim. penslattiin silmää, ei sekään kivutonta hommaa ollut. Mutta ei Saaga valittanut. Sitten minun piti hyvästellä hänet, koska hän jäi sairaalaan, minä menin kotiini. (myöhemmin) Saaga oli vaikka kuinka kauan sairaalassa (10 vrk). Kun tulin häntä ensimmäisen kerran katsomaan, koko hänen päänsä oli paketoitu, oli kuin egyptiläinen muumio. Siinä kääreessä, johon hänen päänsä oli kiedottu, oli vain toisen (= terveen) silmän kohdalla pieni reikä. Siitä hän kurkki minua. Kun levottomana kävelin sairashuoneen lattialla, edes takaisin. Hän joutui aina kääntämään koko päätään, että näki minut. Minä sanoin että soitin mummille ja kerroin mitä on tapahtunut. Ja mummi sanoi "Ei, Saagalla on niin kauniit silmät!" Kerroin tämän Saagalle. Saaga oli vähän aikaa hiljaa, sanoi sitten että "kuule isä. Jos multa tää toinen silmä menee, niin jäähän mulle toinen". Minä...
  minun piti lähteä siitä huoneesta pois. Menin käytävälle. Löysin vessan. Menin sinne ja aloin itkeä. Itkin, aika kauan. Menin takasin Saagan luo. Se oli ihmeissään, kääntelisi sitä kummitusnäköistä päätään että näkisi missä minä olen, ja kysyi "mihin sää häivyit?". Sanoin, että kävin vessassa.

  (myöhemmin)


  VastaaPoista
 40. Liikuttavinta minusta oli se, että kun Saaga pääsi eroon niistä päätään ympäröivistä kääreistä, ja pystyi näkemään maailman, niin hän... alkoi opettajaksi! Siellä silmäosastolla oli kaksi pientä potilasta, jotka syystä tai toisesta joutuivat siellä olemaan pitkään... Saaga huolestui siitä, että ne jäävät muista oppilaista jälkeen... kun täällä vaan loikoilevat. Se alkoi pitää niille oppitunteja. Tämä on totta, kävin siellä sairaalassa joka päivä, tietysti, tulin tutuksi henkilökunnan kanssa. Sairaanhoitajat naureskelivatkin että "kylläpäs sulla on tomera tyttö"...

  Mitään vammaa Saagalle ei silmään jäänyt. Ei. Pahinta oli kun hain hänet sairaalasta kotiin... hän tuli aika vastahankaisesti. Ihmettelin sitä. Saaga vaan rypisteli kulmakarvojaan. Mun oli pakko kysyä että "etkö sä haluu tulla mun luo?" Saaga sanoi, "Tietysti. Mutta mua harmittaa nää mun oppilaani. Miten ne pärjää kun minä lähden?"

  VastaaPoista
 41. " ...viisas ihminen osaa poistumisen taidon. olisi aika raadollista, jos ihminen riippuisi blogissa kuolemaansa asti. voisin kyllä kuvitella jonkun iinestäjän niin tekevän, mutta en juurikaan muiden. ..."

  meri unkuri kirjoittaa näin, omassa blogissaan, muistosanoina R.R:lle.

  En yleensä puutu tämmöisiin asioihin, sillä mitäs ne minulle kuuluu, mutta et sittenkään taida olla vainoharhainen, Iines?

  Surullista että ihminen joka teeskentelee muuta, kehtaa käyttää kuolevaa ihmistä hyväkseen parjatakseen jotain toista ihmistä? - En millään ymmärrä.

  Hänellä täytyy olla kamalan paha olo?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilkeät ja pahat ihmiset tuntevat usein liian suurta tarvetta rakentaa tätä maailmaa. Kävin kommentin lukemassa, se on vastenmielinen.

   YÄK.

   Poista
  2. Hän on tietoisesti ilkeä ihminen. Tämän tietävät jo kyllin monet. Kannattaa antaa hänen marinoitua omissa myrkkyliemissään.

   Jokainen toki toisinaan valitsee sanansa sopimattomasti tai hölmösti tms., mutta useimmiten kyse ei ole tahallisesta ilkeilystä tai loukkaamisen halusta. Hänellä se on halua loukata, vahingoittaa toisia ihmisiä. Narsismipisteet 10/10.

   Poista
  3. En löytänyt kyseisen blogistin kommenttia, mutta tyyli on tuttua, pahansuopaa ja pakkomielteistä, kuten ennenkin.

   Kirjoittaja on se henkilö, johon olen viitannut tänä syksynä mm. tässä jutussa.

   Olen Anonyymin klanssa samaa mieltä, siitä, että sanansa voi valita kuka tahansa joskus väärin, mutta tämä ei ole sitä. Tämä on pelottavaa ilkeyttä, joka kumpuaa mustista lähteistä. Hirveintä minusta on se, että kirjoittajan ilkeys on kuin lankeava ansa, täysin odottamaton. Et edes huomaa, kun jo roikut puussa pää alaspäin, ansalanka nilkkasi ympärillä.

   Poista
  4. I listened to the sneering voices that crowded my mind. Sen kommenttiosiossa.

   Poista
  5. Minä sanon tämän nyt ääneen ja vain tämän kerran.

   Kyseisen blogin kirjoittajalla on minut, Iines, pakkomielteenomaisena halveksunnan tai vihan kohteena. Syystä minulla ei ole aavistustakaan. Hän lausuu ilkeitä kommenttejaan iinestelystä tai muusta Iinekseen liittyvästä varsin suorin tai hivenen verhotuin ilmauksin. Osaa piikeistä kukaan muu ei tunnista kuin minä ja ehkä joku minut tarkasti tunteva. Kyse ei ole minun luuloistani tai epäilyksistäni. Minulla ei ole taipumusta paranoiaan. Päinvastoin, minun on mieluummin vaikea uskoa, että joku voisi tarkoittaa minua joillain lauselmillaan.

   Kukaan ei taida tietää, että hän listii niitä henkilöitä pois blogistaan, jotka kommentoivat minun blogissani. Ja muutama tosi uskollinen Iineksen kommentoija on päätynyt kirjoittamaan vain hänen blogiinsa ja jostain syystä alkanut nähtävästi inhota Iinestä. Nähdäkseni Liisulla on porttikielto Unkuriin, samoin Mikiksellä (?) ja Tapsan firma on kyseenalaistettu Unkurin laineilla.

   Valto on kadonnut unkurilandiaan, samoin akh, joka ilostutti blogiani useita vuosia harvinaisen ahkerana kommentoijana. Hän mm. keksi valokuvablogini ja antoi minulle itseluottamusta palautteillaan. Herroista ei jäänyt edes pierua saharaan, kun he hävisivät unkurilandiaan. Mitään syytä kummankaan poistumiseen en tiedä. Tällä en tarkoita sitä, että kirjoittajien pitäisi pysyä täällä ikuisesti, mutta kyllä tämä blogi oli samanlainen silloinkin, kun kadonneet lampaat täällä ahkerasti kirjoittivat.

   Poista
  6. Kirjoitin perään kommentin, jossa sanoin, että otan osaa, että hänen blogissaan ei juuri ole kommentoijia. Se poistettiin.

   En muista valton tapausta tarkkaan, mutta jonkin akkamaisen (anteeksi vaan kaikki naiset) teon valto teki. Hän kommentoi jotakin täällä puheena ollutta asiaa toisaalla, kun ei ollut miehessä tarpeeksi munaa puhua suoraan ja siellä, missä jutusta oli ollut puhetta. Ehkä valto ei enää kehdannut tulla tänne?

   Poista
  7. Kas, enpä ole huomannutkaan, että ex firmojani olisi kohdeltu kaltoin tai epäilevin sanankääntein blogismoksen aalloilla...

   Sen toki tiedän, että vallaton ystävämme Valto on tuominnut minut sielultani pysyvästi turmeltuneena riistäjänä helvetin tuleen. Mutta annan sen anteeksi, sillä "He eivät tiedä mitä tekevät".

   PS. Olisiko siitä tehtävä alustus Einesbaariin?

   Poista
  8. Valto on yksi blogimaailman ehdottomasti kiinnostavimmista kirjoittajista. Minusta näistä eräänlaisen ihmisen eräänlaisista muistosanoista tai Iineksen mollaamisesta ei tulisi hermostua.

   Jos minä olisin mainosmies, kirjoittaisin: Lukekaa Iinestä, Unkurikin lukee!

   Poista
  9. Olet oikeassa, Riku, en enää hermostukaan. Enemmän menee jo huvituksen puolelle.

   Tuo mainoslause on vallan mainio!

   Poista
  10. Valto on mainio skribentti mutta hänestä on tullu unkuri-rouvan puudeli. Lässyttää samaa kuin emäntänsä. Ja heiluttaa häntäänsä kun unkuri silittää häntä.

   Kammottavaa kattoakin.

   Poista
  11. Nuo ovat sinun tuntojasi pohjalta "minusta tuntuu", ei niistä totuudeksi ole.

   Poista
  12. Välttäkäämme siis henkilökohtaista loukkaamista, jotta ei tule syyllistyttyä samaan pahaan asiaan, josta nyt on kyse. Ei pidä provosoitua. Kritisoida saa ja pitääkin.

   Poista
  13. Ai niin, on minulla ilmeinen fiksujen ihmisten vastauskin tuohon keksimääni mainoslauseeseen. Se on tietysti: "Kyllähän minä Iineksen tiedän, luen blogiansa aina, mutta kenen sanoit sen toisen olevan?`"

   Poista
  14. Hiiret, pikku-hiirulaiset, jätteiden syöjät, ne hyppii pöydille, eivät ne enää kissaa pelkää, kissa kun ei enää häiritse. Nyt hiirulaiset saavat juhlia, juustoa on juustopäille kystä kyllä.

   Poista
 42. Vähän mua hävettää että puutuin tähän. Lähden siitä, että jos en pidä jostain ihmisestä, en ole hänen kanssaan tekemissä. Siis... vähiten minua kiinnostaisi loukata ketään. Minä haluan unohtaa!

  Sama se jos minua loukataan, Okey, loukkaannun, ja sen jälkeen alan ajatella muita asioita. (Tähän menee noin 1- 2 vrk:tta. Ei juuri koskaan enempää.)

  Ps. Mutta nyt löysin tuon esityksen jota rakastan.

  jammausta

  VastaaPoista
 43. En minä pidä että ihmisistä puhutaan pahaa. Minusta unkuri on kiva unkuri. Sitä joskus vaan sukset lipsuu, kellä tahansa, myös tasasella. (Ylämäessähän ne lipsuu myös huippu-urheilijoilla.) Minulla sukset lipsuvat usein myös alamäessä. (jumantsukka!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei lipsu Unkurin suksi, Mikis, vaan kaikki on harkittua. Älä ole hyväuskoinen: maailmassa on oikeasti ilkeyttä ja pahuutta ja jopa siellä, missä vähiten odottaisi.

   Poista
 44. Minulla on siniset silmät, oikeasti, en osaa ymmärtää että tahallisesti tahtoisillemme toisillemme pahaa. Tahattomastihan me teemme sitä joka hetki. Se on surullista. Elämä on surullinen juttu. En ymmärrä miksi siitä pitäisi tehdä vielä surullisempaa. - Mun kaks veljeeni on tehnyt itsemurhan, ihan asiallisin perustein, rauhallisesti... ei siinä mitään. Ei heillä ollut ongemia. Mutta ei kumpikaan heistä ajatellut miltä... esim. minusta tuntuu!?

  Minusta tuntui yksinkertaisesti "surulliselta".

  VastaaPoista
 45. "surullinen" on väärä sana. Tunteet, joita tunsin, olivat "pakahduttavia". (Ne eivät millään meinanneet mahtua minuun. Semmoite ei ole kivaa. I know.)

  VastaaPoista
 46. Minun täytyy mainita, että Mikiksen kertomus Sagan sairaalamatkasta oli ehkä parasta vähään aikaan lukemaani. Siinä oli kaikkea: sisältöä, hauskuutta, surua, pelkoa jne.

  Vähän jopa riipaisi, kun tajusin, etten pysty kirjoittamaan lähellekään mitään noin hyvää.

  Ettei menisi ällökehumiseksi, täytyy sanoa, että noista seksuaaliporno jutuista tuli samanlainen olo kuin Hesarin kuukausiliitteen alastonkuvista: "Olisin minä ilman tätä pärjännyt." - Sen haluan vielä kertoa, että nauroin niistä kirjailija Heikki Turusen kuvaa, johon paniikissa olivat lisänneet tummennusta, ettei kalunsa olisi ollut liian tykö.

  VastaaPoista
 47. Minusta Saaga on ihmeellinen lapsi, ihmeen ihana. Kypsä ja viisas. Olen tätä ennenkin ihmetellyt. Ihan kuin hän olisi ottanut välillä huolehtijan roolin lapsuudessaan. Tuommoisista aineksista syntyy maailmanpelastajia.

  VastaaPoista
 48. Itse asiassa... en minä niin tyhmä ole mitä näyttelen. (miettii vähän aikaan sanoisiko sitä mitä ajattelee)
  Hyvä on. "unkuri ei käyttäydy reilusti. ei!"
  Ps. Miksi näin on, en tiedä?

  VastaaPoista
 49. Miksi-kysymyksillä kysymysten ketju ei katkea koskaan.

  Joskus on vaan sanottava, että oli syy mikä tahansa, nyt riitti. Jokainen, joka tekee pahaa toisille, sanoo ilkeitä sanoja ja näin lisää toisen kuormaa, lisää samalla maailman pahoinvoinnin määrää. Myös oman pahoinvointinsa.

  VastaaPoista
 50. Saagasta minulla on pari kolme ratkiriemukasta tarinaa kerrottava teille. Kerron joskus, nyt en jaksa, yö tulee päälleni kuin koksijuna. "... yö on synkkä, huiilenmusta, siinäkin soi kaipausta, blues ... " Rikulla on hyvä musiikkimaku. Tästä Aleksader Coxin a-puolen laulusta "älkää syyttäkö minua aina kaikesta, älkää" tykkäsin erityisesti. Eikä tuo B -puolen jenkka "tämä se tästä vielä puuttuikin" sen huonompi ollut. (Paitsi oli se vähän huonompi.)

  Ps. Väinö Kirstinä esseessään "Kollaasi reikäisestä miehestä" analysoi Pentti Saarikoski/Eino Leino kirjaa. Hyytävän hyvä juttu! Kun ajattelin kirjoittaa pienen, pienen kirjallisuusarvostelun Zweigin "Shakkitarinasta", niin nyt iski rimakauhu. - Oppikoulussa olin kova pomppimaan korkeushyppyä. Diivailin. Eli aloituskorkeuteni oli aina vasta se mihin toiseksiparas ei enää päässyt. Yleensä ylitin sen - ulkojalan tyylillä - ensimmäisellä. Ellen, niin sitten toisella. Ja aina sen jälkeen lopetin hyppisemiseni. Sillä lailla osoitin mieltäni voimistelunopettajalleni, Hirtsulle. Me molemmat vihattiin toisiamme. En tiedä oikein miksi, no se oli fasisti-sika ja minä kommunisti-hippi, varmaan sen takia. Mutta sen oli aina pakko antaa mulle 10 voimistelusta. Koska... olin ylivoimainen. - Kerran, tai oikeastaan usemmankin kerran, törmäsimme toisiimmen Kaupunginkirjaston runohyllyjen välissä. Arvaa kumpaa meistä hävetti enemmän? Molempia. Sillä oli aina paksu nippu runokirjoja kainalossaan, se tykkäs etenkin naislyyrikoista, tämmöisistä perinteisimmistä. Oli mullakin, naisia, toisinaan. Mutta yleensä lainasin vain kamalan litteitä kirjoja, nidottuja. No, oltiin niin kuin ei oltaisi toisiamme huomattukaan. - Koko mun kouluelämäni oli kuin en olisi koulussa edes ollutkaan.

  VastaaPoista
 51. Nukahdin, heräsin, nukahdin uudestaan, heräsin uudestaan...

  Tästä akat tykkäs töissä kun mä kerroin miten lapseni meni junalla äitinsä luo Iisalmeen...

  Siis, minähän olin yksinhuoltaja. Asuimme Saagan kanssa Jyväskylässä. Yhtenä perjantaipäivänä Saaga, n. 13 -v, nousi junaan. Hänen piti mennä Kaijan luo Iisalmeen. Junanvaihto oli Pieksämäellä, ei siinä mitään ongelmia ollut, Saaga vaihtoi junaa reppuinen. Mutta sitten, hän väsynyt reppana kun oli, nukahti. Ohi meni Siilinjärvi, ohi meni Kuopio, ohi meni Iisalmikin. Saaga heräsi kun konduktööri tyrkki sitä... Saaga aukaisi teelaudan kokoiset ruskeat silmänsä ja kysyi "tä?" Konduktööri kysyi siltä matkalippua; eihän sillä ollut lippua kuin Iisalmeen asti. Ja oltiin siis tulossa jo Kajaaniin. Saaga suuttui. Se alko huutaa sille (näin minulle kertoi) että "kyllä te olette hävytön ihminen! Ettäs kehtaattekin! Teidän olisi pitänyt herättää minut ennen Iisalmea! Luuletteks tee että minä tässä huvikseni matkustelen ja ylimääräisiä lippuja ostelisin! En osta!" Konduktööri oli kuulema mennyt ihan punaiseksi, ja tuli avuliaaksi; se saatteli Saagan Kajaanin yöhön. No, mitä Saaga siellä? (lainaan hänen kertomustaan) "no, mää menin semmoselle torille. siällä oli taksi mutta ei se mua halunnu ajaa iisalmeen ilmaseks. sit siihen tuli yks nuori jätkä punasella autolla ja mä menin sanoo sille että heitä mut kuule Iisalmeen. se sano ai Iisalmeen, sehän on kaukana, en varmaan lähde ajaa sinne. minä sanoin sille kylläpäs lähdet... vähän se siinä juputti (hän käytti sanaa "juputti"!) mua vastaan mutta kyllä se sit lähti"...

  Työpaikkani rouvat tykkäsivät tästä kertomuksesta (jota vähän tähän lyhentelin mutta en sanakaan muuttanut). Sanoivat että... "Saaga on määrätietoinen ihminen/onpas reipas ihminen/en minä kolmetoistavuotiaana... etc."

  Saga oli jo pienenä, kamalan pienenä, hyvin itsepäinen. Ihan turha hänen kanssaan oli "juputtaa". Toiseksi jäi. (Kaikki muut paitsi en minä.) Saaga kamalasti luotti minuun. - Mutta sitten kun hän tuli puberteetti-ikään, jäin minäkin toiseksi. Jäin kuin nalli kalliolle. Saaga oli trotyylia... Se oli pahaa aikaa. Mutta ei sitä kestänyt kuin pari vuotta (2 1/2). - Sit Saaga muuttui takaisin Saagaksi.

  VastaaPoista
 52. I listened to the sneering voices that crowded my mind. Häh? Tuo ihminen pitää muita ihmisiä pilkkanaan. Miksi? On parempi kun muut ihmiset sokkanaan mutta miksi? Inhottava..

  VastaaPoista
 53. Moskova (Москва́), joskus ihmettelen etten ole siellä käynyt. No, en ole käynyt myöskään Berliinissä tai Lontoossa tai New Yorkissa. En matkusta sillä lailla että jossain pitäisi käydä, yleensä vain ajaudun aina jonnekin. Ajautua... Nyt löysin sen runon, kiitos Kirstinän, jota aikoinaan täälläkin kuulutin, että auttakaa mua löytämään sellainen runo jossa sanotaan jotain "pitkiä kirjeitä hän kirjoittaa", etc. Luulin että se on Heinrich Heineltä mutta se onkin Rainer Maria Rilkeä (suom. Aila Meriluoto)

  Ken yksin nyt on, kauan olla saa.
  Ei rakenna, ken taloa on vailla.
  Vain valvoo, lueksii, kun syys on mailla,
  pitkiä kirjeitä vain kirjoittaa
  ja harhaa irtaantunen lehden lailla.


  Minusta tuossa on aika paljon sanottu.

  VastaaPoista
 54. "aika paljon" = "suunnattomasti" ...

  VastaaPoista
 55. Tuosta "olimme jouluna juolukassa" muistan kun kerran juttelin Matin (Nykänen) suomenkielenopettajan kanssa... tämä on hauska juttu! Joo. YläRuutilla istuimme ja joimme kaljaa ja juttelimme. Joo. Matti piti palkata (palkinnoksi) Jyväskylän kunnan homiin, liikuntapaikkojen kunnossapitjäksi (= hyppimään Laajavuoren mäestä alas). Mutta huomattiin ettei Matilla ole päättötodistusta mistään koulusta; joku dokumentti nääs tarvittiin että voitiin ko. virkaan ihminen palkata. (Siis tämähän on pelkkä muodollisuus. Mutta kaupungin asiat pitää hoitaa muodollisesti. Ellei näin tee, joku kusipää valittaa... ja se on sit siinä.) Mattihan kävi koulunsa ns. "tarkkailuluokalla" - ei, ei siksi että tyhmä olisi ollut, ei ollenkaan niin, mutta oli muuten vaan niin "vilkas" oppilas ettei sopeutunut ns. normaaliluokkaan. (Kuulema aina kiipesi pulpetin päälle ja leiskautti sieltä telemarkkeja alas. Näin minulle kertoi yks työkaveri, Huisku, joka oli samalla luokalla. - Ja Huiskun suhteen en yhtään ihmetellyt että hän oli tarkkailuokalla, en!) Mutta asiaan!. Siis tämä äikänope kertoi että Matilta puuttui ainoastaan arvosana äidinkielestä, muuten hän saisi ihan kivan (vitosia täynnä olevan) torkkarin. Hän sopi Matin kanssa että äidinkieli on kuitattu sillä että kirjoitat aineen. Matti - tämä tapahtui samana vuonna kun se voitti 3 kultamitalia Calgaryssa - oli vähän vaikeana. Se kysyi minulta mistä minä kirjoitan? Sanoin että kirjoita mistä tahansa. Se sanoi niin mutta mistä? Sanoin että kerro vaikka kun kävit isoäitisi kanssa sienessä ja saitten paljon sieniä ja oli syksy ja sitten tulitte sieltä mettästä kotia... No, sitten sain Matin aineen. Siinä luki "Kävin isoäitini kanssa sienimetsässä. Oli syksy. Saimme paljon sieniä. Sitten tulimme kotiin." Olihan se vähän lyhyt aine... ja tää ope alkoi kamalasti hohottaa... mutta pakko mun siitä oli antaa 6+. Nimittäin oli se sen verran omaperäinen. HOHHHOOOHHHOHH. - Matti sai päättötodistuksen ja pääsi Kunnalle töihin. (Mutta otti kyllä aika pian lopputilin. Levoton Sielu kun oli/on!)

  VastaaPoista
 56. Nykäsen Matti kärsi tietääkseni lukihäiriöstä. Jos sitä ei hoideta koulussa asianmukaisesti tai jos sitä ei edes tunnisteta, oppilas kärsii kaikissa aineissa. Näin varmaan Matillekin kävi, sillä hänhän on varsin vilkasälyinen ja hänellä on vallan mainio itseironian taju, jota ihan tyhmillä ei ole.

  Äidinkielen opetuksessa lukihäiriön tunnistaminen merkitsee käsittääkseni sitä, että virheistä ei tule sakottaa, vaan numerot tulisi antaa sisällön perusteella. Oppilasta pitäisi kannustaa ilmaisemaan itseään rohkeasti, vaikka kirjaimet menisivät nurinpäin. Valitettavasti lukihäiriöiden hoitaminen on kouluissa retuperällä, edelleen.

  Itsekin kyselin kunnalta eräälle lukihäiriöiselle vähän varttuneemmalle pojalle tukitoimia, ja kunta vastasi niin, että ei tipu, jos poika ei suuntaa alalle, jossa tarvitaan erityisesti kirjoittamistaitoa. Voi vain kuvitella erityisoppijoitten kohtaloa nyt säästöjen ja opettajien lomautusten aikoina. Tässäkin kunnassa opettajat lomautetaan kahdeksi viikoksi, ja muut kunnan työntekijät kolmeksi.

  VastaaPoista
 57. Aikoinani jonkin kerran juttelin Matin kanssa. (Toivottavasti tätä nyt ei ymmärretä niin että kehuskelen tässä tuttavuuksillani? En.) Minulla ja Matilla kun vaan oli sama yhteinen harrastus... enkä nyt tarkoita mäkihyppyä. Enkä laulamista. En. Ja Jyväskylässä, siihen aikaan, oli aika rajattu määrä kapakoita. - Selvän Matin kanssa on kiva keskustella. Mutta kännissä siitä tuli täysin sietämätön. (Kerran jouduin ottaan yhteen sen kanssa... Arvaa kumpi voitti, nyrkkeilijä vai mäkihyppääjä? ... Tarmo Uusivirtaa minä kunnioitin. Se oli pahasti alkoholisoitunut, kans. Ja kun se oli päissään se puhui kimeällä äänellä kuin tyttö. Ja oli muutenkin lempeä. Kerran minä - oltiin Luppakorvassa, Pupuhuhdassa - niin ehdotin sille matsia. Se iloisena sanoi että "ei oteta". (Ja parempi niin olikin, että ei otettu.) Tare oli yks sympaattisimmista ihmisistä mitä oon tuntenut.

  VastaaPoista
 58. Me kävimme katsomassa Mattia Järvenpään Casinolla. Ravintolassa liikkui yleisön joukossa kuvankauniita parikymppisiä naisia, ainoina pukiminaan jonkinlaiset narutangat. Matti oli selvinpäin ja kiersi pöydissä, jakoi nimikirjoituksia ja jutteli muutaman sanan. Erittäin hyvin käyttäytyvä, kohtelias ja sympaattinen oli. Annoin nimikirjoituksensa yhdelle itseäni vanhemmalle, nyt jo edesmennelle, miehelle, joka arvosti sitä kovin.

  Matin vuositulot vuonna 2013 olivat 242 221 euroa, ei siis moninkertaisesti pääministerin palkan verran, kuten aiemmin väitin. Enemmän kuitenkin. Onnekseen Matti ei ole kirjoja lueskellut eikä joutavuuksia päähänsä päntännyt. Hän ei ole niitä miehiä, jotka lukevat kirjoja, vaan niitä, joista kirjoja tehdään.

  VastaaPoista
 59. Siis en minä Matin (Nykäsen) kanssa koskaan ole tapellut. Pärjään verbaalisuudellani. Mutta kun Masa-Hiro (ei Masa-Hiiri!) silloin oli siinä kunnossa että mikään puhe ei mennyt sen kaaliin. Vaan alkoi tuuppia mua. Niin pakkohan siinä oli tönäistä vähän takaisin, lempeästi... Sitten siihen tulikin jo portsari, "Jaahan, herrasmiehet tässä miettivät että lähtisivätkö haukkaamaan vähänraitista happea..." Kyllä mee mentiinkin. - Ps. Se oli muuten juuri se kerta kun olin saanut velipojaltani, Merihuollosta, kassillisen kalasäilykkeitä. Portsarille - Paksu Peteksi sitä sanottiin, tai Pekos Pilliksi - niin annoin sille portsarirahaksi anjovislätyskän ja tonnikalapurkin. Kun mulla ei ollut enää rahaa. - Kyllä se vähän aikaa hämmästeli... mutta sitten sen suu meni maireaan hymyyn, "kalasäilykkeitä..."

  VastaaPoista
 60. Kerran kun menin Vintille, heti kun kapakka aukesi, siis yhdeksältä aamulla, niin Matti se jo siellä istui ja hörppi olutta. Yksin oli. Itse asiassa koko kapakassa ei ollut ketään muuta. (Tai oli tietysti tarjoilija.) Menin hänen pöytäänsä - tai siis istuuduin sen pöydän ääreen - ja sanoin "ai sääkin oot taas täällä." Matti katsoi minua ja murahti: "Miten niin taas. Äsken minä vasta tulin." Rupesin sitten lukemaan Keskisuomalaista. Ja Matti mulkoili minua kun minä luin. (Aina välillä mää kato nääs vilkasin että mitä se tekee. Mulkoili.) - En minä Matin kanssa mikään ystävä ole, satunnaisesti kohdattiin, kun kohdattiin. Eri ikäisiäkin ollaan. Matti on niin paljon minua vahempi... (heh, heh!)

  VastaaPoista
 61. Matti Nykänen ja Remu Aaltonen, kaksi suurinta suomalaista.
  Sellainen tiedostava, mahd. yhteiskunnallinen, rock voi olla ihan jees, mutta ei se aidolle asialle pärjää. Tätä on mun Rock ´n Roll, nappulat kaakkoon ja menoks.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 1975, silloin kovimpaan Roadrunner-aikaan kävin Hurriganesia katsomassa. Sanat eivät riitä, tauluakaan en osaa maalata. Albert soitti välillä kovien jätkien tavoin selkä yleisöön päin, roudarit kävivät vaihtamassa röökiä huuleensa. Cisse, ujo mies, mutta kova kuin mikä, käveli ennen keikkaa esiintymispaikan, koulun, juhlasalin lattian poikki. Sämpylän oli jostain käynyt hakemassa ja oli hieman hämillinen saamistaan suosionosoituksista.

   Ja se musiikki. Nykyään usein pilkataan Remun englanninkieltä, mutta pilkkaajat eivät tajua juuri tuon olevan pullahiiren ja tekijämiehen ero. Tekijämies tekee tarvittaessa sitäkin, mitä ei osaa, - ei ruikuta vaan rulaa. Eikä me yleisökään engelskaa osattu bamlata tai snaijata. - Jees, - rämä lämä, rämä lämä bum, kuten Little Richard olisi ehkä asian kuvaillut.

   Sitä emme ymmärtäneet, kun Albert vähän myöhemmin lähti bändistä ja kertoi lehdessä, kuinka oli kyllästynyt pelkkään kolmisoinnun veivaamiseen. Paskaahan se puhui, oikeasti Remu heitti sen niskaperse otteella juomisen takia pihalle. Noh, sitte vähän myöhemmin kävin katsomassa Albertin, Maijasen ja Ippe Kätkän Royalsia yhden toisen koulun konvassa. Aika hyvä, mut sori beibit, ei mikään Hurriganes.

   Nykyajan soittajat ovat nyhverö nyyssösiä.

   Poista
  2. Sanovat Albertin jälkeen jonkun Ile Kallion bändissä soittaneen, mutta siitä en tiedä mitään, ko ei kiinnosta.

   Poista
  3. Laitan vielä listauksen maailman kaikkien aikojen parhaista elokuvista:
   1. Panssarilaiva Potemkin...ei saatana, kauheeta paskaa, vaikka kuinka olisi elokuvauksen tekniikkaa kehittänyt. (mitä semmonen mulle kuuluu?) Tuplayök.
   2. Citizen Kane..ihan hönö leffa, paskaa kybällä, typeryyttä satasella.

   Jaa, tais mennä vähän pieleen, aloitan uudelleen.
   1. Charlie Chaplin: Nykyaika
   2. George Lucas: American Graffiti.
   3. Risto Jarva: Mies joka ei osannut sanoa ei
   4. Jörg Bundschuh: To Tulsa and Back: On Tour with J.J. Cale (dokumentti)
   5. Mielikuvani suomalaisesta sotamies Svejk-sarjasta.
   6. Charlie Chaplin: Parrasvalot
   7. Charlie Chaplin: Kaupungin Valot
   8. Chaplinin koko tuotanto
   9. Stan Laurelin ja Oliver Hardyn koko tuotanto.
   10. joitain vähäpätöisempiä, mutta ikinä ei sentään mitään ihan Jim Jarmuschia.

   (tämä listaus saattaisi, mutta vain saattaisi, olla toisella kertaa hieman erilainen)

   Poista
  4. Jarmuschia minun kyllä kerran kävi sääliksi. Teki dokumentin suuresta suosikistani, Screamin Jay Hawkinsista. ( mm. I Put A Spell On You). Hawkins on upea äijä ja hieno mies, mutta totuusarvot eivät ole perusperiaatteitaan: mies on patologinen valehtelija. Jarmusch kertoo dokumentissa hyvin vakavana, kuinka hän auttoi Jayta paranemaan japanilaisia kohtaan tuntemastaan traumasta. Jay kun oli toisessa maailmansodassa kersantti ja japanilaisten sotavanki, joka äärimmäistä kovuutta osoittaen pääsi lopulta kiduttajiltaan karkuun. Siis Screamin Jayn omien puheiden mukaan. - Screamin Jay Hawkins täytti 15 vuotta muistaakseni päivän toisen maailmansodan päättymisen jälkeen. Tää on mun lemppari.

   Poista
  5. Olisi tietysti Jaysta pitänyt sanoa: oli. Siitä huomaa, ettei ole ihan poika enää, kun suuri osa niistä, joita diggaa, on jo kuollut.

   Poista
  6. Screamin Jaylla sanotaan olleen eri äitien kanssa olikohan se nyt 45, vai 55 lasta. Kuka niitä laskemaan, hyvin saattoi olla.

   Poista
  7. Tietoisen tietysti jätin joitain pois. Olihan se polkupyörävaras aika ajatuksia herättävä ja kamala ja monet muut montaa muuta.

   Unohdin parhaiden joukosta yhden. "The Thing- Se joku ulkoavaruudesta!" Minulla on se nykyisin kovalevylle talletettuna. Vaikutus, jonka se minuun 9 tai 10-vuotiaana teki, on unohtumaton. Jostain syystä sain sen katsoa, vaikka taisi silloin olla lapsilta kiellettyä tavaraa. Muistan kun elokuvan jälkeen makasin sängyssä, en saanut unta, pelotti niin perkeleesti. Ulkoavaruuden alienit yrittivät elokuvassa valloittaa maailman, lopuksi varoitettiin: "yrittävät uudestaan, tähyilkää taivaalle, tähyilkää lakkaamatta taivaalle!"

   Ja minähän tähyilin, lopulta kai nukahdin.

   Poista
 62. Onko Rauno R. poistunut keskuudestamme?
  Kirjoitukset sentään jäävät ikuisiksi ajoiksi blogimaailmaan.

  Eräs bloggaaja, josta on näköjään ollut aiemmissa repliikeissä puhetta, -loistava kirjoittaja ja valokuvaaja-, myös hyvin erityinen persoona niin ulkoisesti kuin henkisestikin. Älykäs nainen, joka omaa myös loistavia näyttelijän lahjoja. Kenties juuri siksi hänen sanomisiinsa ei aina voi luottaa. Hän on kärsinyt ilmeisen paljon fyysisestä vammastaan, joka osaltaan selittää hänen persoonallisuuttaan. Ihailtava kirjoittaja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leonoora, Raunosta ei ole tietoa. Ei nyt haudata miestä ennen aikojaan. Muistan, miten aikanaan närkästyttiin Kaarina Hazardin Toni Halmeen pilkasta, kun mies oli tuskin kylmennyt. Nyt on vähän sama asia. Muutenkin, miksi arvioida ihmisen tapoja tai persoonaa pahansuovasti tässä vaiheessa? Ketä se auttaa? Mitä se edistää?

   Leonoora, minäkin kärsin fyysisestä vammasta, jota ei voi peittää missään seurassa eikä kenenkään kanssa. Se haittaa myös merkittävästi kommunikointiani kaikissa yhteyksissä, paitsi kirjallisissa. Se saattaa estää minulta jopa avunsaannin kriisitilanteessa. En silti ymmärrä, miten se antaisi minulle luvan osoittaa pahansuopuutta muita kohtaan. Tai miten hyvät näyttelijänlahjat selittäisivät kiusaamista.

   Kyse ei ole henkilön kokonaisvaltaisesta arvioinnista, ja uskon kaikkien tietävän sen lahjakkuuden, joka hänellä on. Näkyyhän se ulospäin. Tässä on kyse vain ja ainoastaan henkilön omavalintaisesta ja aloitteellisesta pahansuovasta hyökkäilystä muita ihmisiä kohtaan, ilman aihetta. Tätä on lisäksi jatkunut pitkään, puhutaan vuodesta tai vuosista.

   Minusta ihailtava kirjoittaja ei käytä sanaa toisten painamiseen ja halveksimiseen. Hyvä kritiikki on jotain vallan muuta.

   Poista
  2. Minä en tiedä mistä koko asiassa on kyse, en siis ole lukenut ko. asiaan liittyviä kirjoituksia tms.
   Minä tapasin hänet muutaman kerran, ja kenties meistä olisi voinut tulla ystäviä, mutta sitten kirjoitin homoudesta lähes 10 v. (?) sitten, ja suututin niillä kaksi pitkäaikaista blogikaveriani. No, minä, joka harvoin suoramnaisesti kenellekään suutun tai kannan vihaa, siinä vain kävi, että kommenttien vaihto päättyi kaikilta osapuolilta. ym. ym. :)

   Poista
  3. Leonoora, joskus näin käy. Se on sääli, sillä näin suljetaan ovia myös itseltä. Ei viisainkaan meistä voi olla varma vain omien mielipiteittensä oikeudesta. Jos on, onko hän viisas? Ehkä hän on vain älykäs, ei viisas. Ja lopuksi: mitä virkaa on älyllä, jos sydän on kylmä?

   Poista
  4. Suuri älykkyys ja viisaus eivät tosiaankaaan kulje välttämättä käsikädessä. Joskus, kenties useinkin joku ihminen osoittautuu tutustumisvaiheessa maailman viisaimmaksi, lempeimmäksi, lämpimäksi, rehellisimmäksi ja ymmärtäväisimmäksi ihmiseksi. Viehättäväksi ja hurmaavaksi kaikkinensa.
   Näinhän moni meistä yrittää antaa positiivisen ja parhaimman vaikutelman itsestään vieraalle. Myöhemmin saattakin selvitä, että henkilö johon tutustuu enemmän onkin kaunainen, valehteleva, vihamielinen, pahantahtoinen, mustasukkainen, juonikas, oikutteleva, jopa kostonhimoinen.
   No, jonkin tasoisina joku noista ominaisuuksista löytyy meistä jokaisesta sopivan paikan tullen. Kostamaan en kyllä mitään, enkä kenellekään lähde. Helpoin tapa tietysti silloin, jos verisesti tulee loukatuksi on katkaista yhteydet. Elämäni aikana olen katkaissut välini kahteen naiseen. Toinen oli vuosikymmeniä ystäväni. Toinen, loukkasi niin verisesti (halusi ilmeisesti iskeä ukkoni) että ystävyys loppui heti.
   No pari muutakin vanhaa ystävyyttä tässä keikkuu kiikun kaakun, sillä ajan kuluessa me jokainen muutumme. Kenet muuttaa liika alkoholin kulutus, kenet mitkäkin kokemukset ja vastoinkäymiset.
   No, onneksi on vielä monta ihanaa vanhaa ystävää jäljellä.

   Poista
  5. Tarkoitan siis oikeita, (en blogitutttavuuksia) vuosikymmeniä olleita ystäviäni.
   Toki blogimaailmastakin voi löytää "todellisia" ystäviä. :)

   Poista
  6. Hyviä pohdintoja, sitä minä kutsun älykkyydeksi. Ilkeys ei kerro älynlahjoista vaan niiden puutteesta, lahjattomuudesta.

   Ihmissuhteiden ylläpitoon tarvitaan runsaasti empatiataitoja; kykyä asettua toisen osaan, halua ymmärtää toista, kuulla ja lukea oikein toisia ihmisiä ja sosiaalisia tilanteita. On myös niin ettemme siedä mitä tahansa, joskus joku teko on niin anteeksiantamaton, että ystävyys tuhoutuu ja ihmissuhde katkeaa. Se saattaa jopa olla parasta, jos on kyse ihmisestä joka on hallitsevasti tuhoava: kaunainen, valehteleva, vihamielinen, pahaa tahtova, julma, sadistinen, loukkaava, mitätöivä, muita ihmisiä halveksuva.

   Ihmisvihaajia on olemassa. Uskon, että he kärsivät itse eniten. Luulisi ainakin ihmisvihan ja epäluulon, jopa koko ihmiskuntaa kohtaan, olevan aika raskas taakka.

   Valoisia päiviä ja uutta vuotta kohti!

   Poista
  7. Allekirjoitan, juuri noin asia on!

   Päivä pitenee jo, illassa on parin päivän sisällä 11 lisäminuuttia valoa!

   Poista
  8. Ja surullisia ovat sellaiset ihmissuhteet, joita yleinen ihmisviha yhdistää.

   Poista
  9. Ilkeys tai kiltteys eivät kai älynlahjoista kerro mitään. Sosiaalinen älykkyys kuulostaa minusta terminä hiukan säälittävältä.

   Älykkyyden merkitystä tykkäävät nykyisin liioitella. Heseri kertoi, kuinka älykkäät saavat keskimäärin parempaa palkkaa, oikein tutkimukset sen kuulemma osoittavat. Olisin niille ilman tutkimuksia voinut kertoa, että kouluja keskimäärin enemmän käyneet saavat keskimäärin enemmän palkkaa, kuin sellaiset, joilla koulutusta keskimääräisesti on vähemmän. Jos on siis työpaikan onnistunut saamaan - nykyäänhän se ei ole mitenkään selviö.

   Älykkyys samaistetaan nykyisin rahallisiin ansioihin, jopa riistokapitalismiin. Voiko älykäs olla sellainen, että pakenee rahaa ja sen seurannaisvaikutuksia?

   Poista
  10. En tunne tuota Hesarin tutkimusta, en edes muista sellaista lukeneeni. Olettaisin kuitenkin, että älykkyyden mittarina ei ole käytetty koulutusta. Se, että älykkyys useimmiten johtaa korkeampaan koulutukseen, on taas toinen asia. Onhan meillä ilmainen koulutus, joka ei ole kiinni kenenkään tulotasosta. Vai onko ilmainen koulutus kuitenkin vain katteeton myytti?

   Poista
  11. Ei ilmainen koulutus mikään myytti ole. Älykkyys vain ei ole aina, onko useinkaan, mikään ratkaisevin seikka. Jostain syntynyt tahto pitää olla. Sellaista tahtoa saattavat häiritä vaikkapa kokemuspiiristä syntyneet konkelot.

   Tiesittekö muuten, että Einsteinilla meni terävän päänsä kanssa kolme pipoa puhki joka talvi ja kaksi karvahattua kesäisin?

   Poista
  12. Sellainen uskomus minulla on, että lukuunottamatta Gaussin käyrän aivan alinta osaa, kaikki pystyvät älykkyytensä puolesta, junttaamalla saamaan jonkinlaiset paperit jonnekin. Mielenkiintoinen tutkimuksen aihe minusta jollekin olisi, mikä väitöskirja on siihen uhrattua paperia, jopa siihen uhrattua bittimäärää, turhempi.

   Poista
  13. Jonkinlaiset paperit jonnekin.. No jaa, jos tarkoitat ihan sinne vessapaperiin asti ja pöntöstä alas.

   No ei, siis aika lailla totta, mutta ei ihan. Minulla on omassa tuttavapiirissä lapsi, jolla oli suuria oppimisvaikeuksia ihan lukemisesta alkaen. Hänellä ei ollut diagnosoitua ja siis kunniallista "vaivaa" kuten lukihäiriötä tai adhd:tä tms. Ei, hän oli vain heikkolahjainen, joka juuri ja juuri rimaa hipoen ja armosta päästettiin peruskoulusta paperin kanssa ulos. Opistoista ei sitten enää tullutkaan mitään. Hän oli ja on edelleen älykkyydeltään hyvin matalaa tasoa, ei kuitenkaan kehitysvammainen. (Saako näin enää sanoa?) Työelämään hän on kuitenkin päätynyt, kurssien kautta. Mutta siis virallista paperia hänellä ei ole. Paitsi toki ne kurssipaperit.

   Hänenkaltaisiiaan on muitakin. Eli paperittomia kansalaisia löytyy, kaikki tutkintoja suorittamattomat eivät ole siis laiskoja tai syrjäytyneitä.

   Lukumääriä en tiedä, joten enimmäkseen olen samaa mieltä kuin sinä, että melkein kaikki pystyisivät monenlaisiin hommiin ja tutkintoihin.

   Poista
  14. Kyllä, mutta eikö esimerkkisi juuri ollut tuosta gaussin venkuran alapäästä. Tarkoitin, että uimamaisteria isompiakin papereita pystyvät monet ottamaan ilman havaittavaa taipumusta ajatteluun. Eikö maailmamme ongelma oikeasti olekin, että jokaisen täytyy pärjätäkseen kolutusta hankkia ja siksi liian monet suunnittelevat ja organiseeraavat, vaikka parempi olisi, jos ajankulukseen varpaan kynsiään leikkelisivät?

   Poista
  15. Oppiminen, opiskelu, nehän ovat ihmiselle ja joillekin muillekin nisäkkäille, mieluisia asioita. Loputtomasti löytää asioita joissa voi oppia lisää, ja ymmärtääkin sitten (ehkä) paremmin -ainakin niitä asioita joissa oppia on saanut.

   Ajattelemiseen liittyy kiinteänä osana mielikuvitus, kyky kuvitella. Hyvä ja oikein taitava puuseppä osaa ajatella siinä missä väitöskirjan tehnyt yliopistoihminenkin. En ajattele niin, että "taipumus ajatella" on vain tohtorin väitöskirjan tehneiden ominaisuus. Väikkäri on opinnäytetyö ja vaatii toki ponnistelua ja ajatustyötä. Se tehdään instituution vaatimusten mukaisesti instituutioille.

   Mutta onko puusepän tekemä ajatustyö yhtään sen kevyempää tai helpompaa kuin tohtorisihmisen pähkäilyt?   Poista
  16. Vaikea olisi ajatella, että nämä Amatit, Stradivarit sun muut olisivat pelkkiä käsityöläisiä, kyllä heidän työhönsä täytyy joku nerokkuus lliittyä. Ja toisaalta: prohvessoorit ja muut pystyvät kyllä aika pitkälle meneviin analyyseihin näiden nerojen töiden tuloksista, mutta pystyisivätkö vastaavan viulun rakentamaan tai suunnittelemaan? Ja muualta toisaalta: pystyivätkö nämä viulunrakentajat analysoimaan työnsä tuloksia tai olisivatko pystyneet kirjaamaan ylös täydellistä lähellä olevan viulun rakentamisen kaavan?

   Ja toisaalta taas: onko rumaa kusta viuluun, jos muusikon musiikki ottaa päähän, ja onko se sitä rumempaa mitä parempaan?

   Poista
  17. Ilman muuta on pienempi synti kusta oppilasviuluun kuin Stradivariukseen. Samoin pienempi synti on tuhopolttaa mummon ainoa mökki kuin Tyrvään kirkon paanukatto.

   Kaikkia tarvitaan ja kysymys voi olla vain siitä, mitä prosessin osaa arvostetaan. Arvostus tapahtuu tietenkin rahalla.

   Poista
  18. Tästä tulikin taas mieleeni se kaunis muisto työvuosiltani, kun muuan nuori veijari sanoi, että hän kusee kenkääni, ellen päästä häntä tunnilta vessaan. Myöhemmin kohtasin hänet Valintatalon kassalla, jossa olin asettanut rintaliivit ostohihnalle. En muista, katsoiko hän kuppikoon, mutta minulla punoittivat posket, kun maksoin ostostani.

   Poista
  19. Minä puolestani olisi juonut kusesi kengästäsi...ei saakeli, meniks tää eetteriin, tarkoitin, että kenkäsi ovat kovin kauniit ja niissä läikehtivät...eikäkö nääs, että olihan siinäkin kusipää kaiffari, kun kenkään ajatteli kusta.

   Poista
  20. Se oli muuten lahjakas mutta laiska oppilas, hyvä kirjoittamaan ja tykkäsin sen luovasta asenteesta.Suoritti myöhemmin iltakoulussa yo-tutkinnon ja yleni Valintatalon kassalta yliopistoon opiskelemaan.

   Poista
 63. Tässäpä teille pojat hyvää rokkia. Hurjaa musaa ja kovaa menoa.

  VastaaPoista
 64. Vieläköhän Vesa Enne elää? :)

  Haluatko, sinä Iines jättää blogimaailmaan kaikki kirjoituksesi, sitten kun et enää itse pysty tänne mitään kirjoittamaan saati lukemaan kommentteja?
  Minä poistan tietyin väliajoin tekstit sivultani. Joskus kun viitisin, talletan poistot levykkeelle.
  Kommentithan jäävät elämään vierailemillemme sivuille, jos niitä ei kukaan poista. Miten sitten lienee, voiko jo poistetut tekstit löytyä, ja mistä, sanotaanhan että mitä nettiin tallettaa se on siellä ikuisesti. Onko asia todella niin? Miksi ylipäätään on poisto-ohjelmia, jos ne eivät
  toimi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saavat ne jäädä. En tunne tarvetta hävittää jälkiäni. Eihän bittiavaruudella ole rajoja. Jos joku löytää niistä joskus jotakin, suon sen hänelle. Kirjoituksista ja valokuvista näkyy lisäksi monta kehityskaarta. Joku voi niitäkin haluta katsoa. Vaikka omat jälkeläiset. Siitä vaan, ei ole hävettävää, kun seisoo sanojensa takana. Ei minusta tarvitse jäädä täydellistä kuvaa.

   Poista
  2. Sinulla on mielenkiintoisia ja ajatuksia herättäviä tekstejä, jotka inspiroivat blogisi seuraajia keskustelemaan vilkkaasti maan ja taivaan väliltä.
   Muutaman kymmenen vuoden päästä voi monelle olla hienoa tutustua menneisyyteen sinunkin blogisi ja siellä vierailleiden keskustelijoiden kautta.
   No, nyt eletään, ja vuosi kohta taas vaihtuu, onkos lupauksia jo tehty? Kenelläkään?

   Poista
  3. En harrasta lupauksia. Minusta teot ovat tärkeitä, ja se tehdään, mikä voidaan, mikä on tarpeellista.

   En harrasta "sata päivää raittiina/rehukuurilla"-juttujakaan. Kun elää kohtuullisesti ja herra mielessä arkeaan, se riittäköön.

   Poista
  4. Samma här, eli en tee lupauksia. Tupakan polton kyllä lopetin n. pari kuukautta sitten juuri lyhyellä kurssilla, vaikka en aluksi voinutkaan siihen pystyväni. Pidin lappua: Sinä onnistut, erään kaapin ovessa, vaikka tuskin se nyt lopulta auttoi. Prosessi oli ollut pääkoppani sisässä jo koko kesän.

   Poista
  5. Tipaton tammikuu ja lihaton lokakuu ovat ihan hyviä sikäli, että ne kiinnittävät huomion. Minkä verran tulee naukkailtua, voisiko lautasen ja massun täyttää jollakin muulla kuin iänikuisella lihalla? Varmaankaan "oppi" ei mene perille niille, jotka sitä eniten tarvitsevat. Kuulemma vitamiinipillereitäkin syövät eniten naiset, joilla on muutenkin terveelliset elämäntavat ja kolesteroli jo valmiiksi kohdallaan.

   Appelsinin Ullan kirjoitus veljen alkoholismista oli koskettava. Kunpa hän (ja moni muu) pystyisi pitämään korkin kiinni!

   Kauan sitten, 90-luvun alkupuolella, meidän isä pääsi eroon tupakasta hypnoosilla. Hieno homma ja onneksi tuollaisia apukeinoja on olemassa! Ei ole häpeä turvata niihin niin kuin ei kivunlivityksen käyttäminenkään tee synnyttäjästä huonompaa.

   Poista
  6. Vuoden alussa on tietysti hyvä ikään kuin aloittaa uusi elämä. Puhtaalta pöydältä.

   Poista
  7. Saatan viettää tipattoman tammi-, helmi- ja maaliskuun huomaamattani, mutta siis ohjelmallisesti minun on vaikea motivoida itseäni tiettyyn tipattomaan jaksoon. Samaten voin viettää punalihattoman parikuukautisen huomaamattani, sillä tykkään muutenkin kanasta ja kalasta. Kokonaan lihattomia päiviäkin on.

   Ilman muuta nuo ohjelmalliset jaksot ovat terveelĺisiä ihmiselle.

   Poista
  8. Kessun käryttelyn lopetin laakista ilman pohdintaa tai yrittämistä poltettuani hartaasti ja nautiskellen kymmenkunta vuotta. Suuhuni tuli aina poltettuani metallinmaku, ja huolestuin siitä. Se lopetus on kestänyt.

   Poista
  9. En muista onko tupruttelustasi vuosien saatossa ollut puhetta. Ilmeisesti ei, koska en mitenkään voinut yhdistää tupakanpolttoa sinuun, Iines.
   Kun palasin ulkomailta, päätin, että poltan matkalta ostamani kartongin loppuun ja se on sitten siinä. (Kurssi oli ennen matkaani, eli en heti sen jälkeen lopettanut) Ja toistaiseksi olen pysynyt päätöksessäni. Tunnen vastenmielisyyttä kun ajattelenkin savun vetämistä keuhkoihin, mutta on vielä tilanteita, joihin kaipaa juuri tuota pientä mietintä hetkeä parvekkeella. Ei niinkään nikotiinia.

   Poista
  10. Poltin ikävuodet 19 - 28, joten tuosta on aikaa. Lopettaminen on helpompaa kuin polttajat luulevat. Itseäni rassasi myös alituinen ulkona ramppaaminen, koska en polttanut koskaan sisällä, lapsen takia. Kävin talvellakin istumassa takapihan rappusilla.

   Nyt riippuvuutena on kahvi, jota juon aivan liikaa, monta mukillista päivässä.

   Poista
  11. Ne ovat niin yksilöllisiä, nämä nautinnot ja niistä vapautuminen. Sata selvää päivää sopii varmaankin sellaiselle, joka normaalisti dokaa joka päivä. Mutta jos ottaa tuopin tai kuoharin satunnaisesti tuttuja tavatessa tai yksinkin, niin muodin mukana juoksuahan sellaistet kieltäytymiset ovat.

   Oma suhteeni tupakkaan on mutkaton: poltan silloin kun huvittaa. Viimeiset kolmekymmentä vuotta on huvittanut sikari silloin tällöin mökillä saunan päälle laiturilla viskinaukun kera.

   Kohtuus kaikessa, vaikka tunnetustihan se on liian vähän.

   Poista
  12. Viimeiset on Vesa Enne vetänyt, muistaakseni Mikis hänet tunsi. Hienosti lauloi. Hän on minulle vähän samanlainen kuin Eero Raittinen, jonka tulkitsemana mikä tahansa tuntuu hyvältä. Vertaus on sikäli huono, että erilaisiahan ovat.

   Tämä oli kauhea päivä, oli muuttamassa vanhaa äitiäni. Miksi helevetissä vanhoilla ihmisillä pitää olla niin paljon tavaraa, sit ei ihmislapsi ymmärrä. Noh nii, pääsin äsken kotiin ja tulin kaupan kautta. Ostin sieltä eväitä, mm. muutaman purkkosen kaljaa. Huomenna kun on vapaapäivä. Tupakkaa en ole ikinä vetänyt, mutta haluaisin huomauttaa, että punainen West on nykyään paljon laadukkaampi merkki kuin punainen Marlboro ja ison, 27 savukkeen, rasian hinta on vain 5, 50. Runsaasti elektrolyyttejä, antioksidantteja, bioenergioiden elvyttäjiä,hivenaineita ja vitamiineja.

   Poista
  13. Vanhat naiset ja tavarat...Tämähän on jo klisee. Kun elää, niin naisihmiselle kertyy.

   Siskoni on viisas nainen. Vaikka emme ihan vielä ole elämämme myöhäisillassa, siskoni tilautti meille kesäpaikkaan ison roskalavan, "ettei lapsen tarvitse sitten jälkeemme käydä kaikkia roiniamme lävitse". Heitimmekin ison joukun käypää tavaraa pois, osa tietenkin UFF:n ja muitten hyötykeräyksiin, mutta enin osa roskalavalle. Silti roinaa jäi vielä. Omasta huushollistani heitän nykyään paljon pois, tai siis vien niihin keräyksiin . Jos en ole pariin vuoteen käyttänyt tavaraa, se joutaa pois. Nyt en tarkoita esteettisiä juttuja, vaan käyttöroinaa.

   Poista