24.3.2015

Maamme armahin23.3. Eri ryhmillä - uskonnot, etniset ryhmät  - on Suomessa vapaus toimia tavoilla, jotka ovat suomalaisen oikeuskäsityksen vastaisia. Mustalainen saa pitää ryöstämäänsä juuri lapsenkengistä päässyttä vajakkinaista orjanaan useita vuosia, antaa hänelle turpiin, myydä hänelle siittämiään lapsia ulkomaille, riistää häneltä pankkitilin lisäksi puhelimen, henkilöllisyyden ja persoonan; toisin sanoen tappaa hänet henkisesti vain parin kolmen vuoden tuomiolla ja pikkiriikkisellä rahallisella korvauksella: 15 000 euroa. Samansuuruinen tuomio on Suomessa myönnetty nuuskan myynnistä. 

Sanoma Oyj:n lehdet sulkevat keskustelumahdollisuuden niiden uutisten perästä, joissa kerrotaan joukkoraiskauksesta tai muusta mustan pojan tai miehen tekemästä rikoksesta. Hauskimpia ovat olleet ne uutiset, joissa poliisi on pyytänyt kansalaisilta tietoja joukkoraiskauksen tai ryöstelyn tehneestä joukosta. Niissä ei kerrota tuntomerkeiksi  kuin summittainen ikähaitari. Tämän perusteella kansalaisten odotetaan tunnistavan tekijät. Vapaa some-maailma kuitenkin korjaa erheen nopeasti. Oikea tieto kuvineen leviää siellä ennen kuin poliisi, Erkko tai Herlin ehtii kissaa sanoa.

Pahinta on kuitenkin kansallinen hiljaisuus, vaikenemisen kulttuuri. Kun kantaväestöstä rodullisesti poikkeava  kansalainen tekee karmean teon, alkaa loputon ja vaikeneva ymmärtäminen ja sen miettiminen, missä Suomi on tehnyt väärin, kun vähemistöryhmään kuuluva ei silitäkään antavaa kättä. On lisättävä rahallista tukea. On otettava entistä enemmän maahanmuuttajia. Vaan kulttuuri - siihen emme saa puuttua. Kuuluu sivistykseen ja edistyksellisyyteen ymmärtää vieraan kulttuurin rikkaus. Vain moukat eivät ymmärrä, nuo rasistit. 

*

24.3. On uusi aamu. Se kaiken muuttaa voi. Sain loistoidean! Pohjana tässä on Suomen hyvinvointyhteiskunnan loistava hedelmä, ilmainen koulutus. Ehdotan nimittäin uutta yhteiskunnallista hyvinvointituotetta: ilmaista työntekoa. 

Jos kerran koulutus on ilmaista,  ja sen avulla Suomi on nostettu osaamisen ja koulutuksen kärkimaitten joukkoon, niin emmekö voisi vastaavasti  luoda ilmaisia työpaikkoja ihmisille ja saada näin Suomi taloudelliseen nousuun. Kenellä tahansa olisi mahdollisuus töihin!

Jos kerran ihminen elää ilmaisella koulutuksella lähes kymmenenkin vuotta, niin miksi hän ei eläisi ilmaisella työlläkin? Tehdään siitä iloinen vetonaula, jolla Suomi saadaan nousuun!  Ja työttömyystilastot - ne saadaan siivottua. Kun ihminen tottuisi taas työntekoon, alkaisi uusi meininki. Ilmaiseen työhön hakeutuville maksettaisiin tietenkin työtukea, opintotukea vastaavasti, ei enempää eikä vähempää. 

Ja lopuksi, muistakaamme  kaikki, me veroista rutisijat, että ellemme rakastaisi isoja veroja, ei meillä olisi edes katuvaloja. Suunnatkaa katseenne siis yläilmoihin ja kiittäkää valtiota, joka kustantaa ne meille. Ne loistavat niin köyhille kuin rikkaillekin. Miten paljon kiitollisuuden aihetta ihmisellä onkaan, kun hiukan katsoo ympärilleen eikä aina rutise.

259 kommenttia:

 1. Aamun Hesarissa oli pitkä juttu tästä tapauksesta ja se ilahdutti minua avoimuudellaan. Näköjään romanikulttuuri on niin tuttua meille, että siitä voi kirjoittaa jo ihan subjektiivisestikin, liikaa peittämättä, kaunistelematta ja valehtelematta.

  Tekijä puolustautuukin vetoamalla romanikulttuuriin, jossa avioelämä alkaa "naisenryöstöllä". (No, somalikulttuurissa ryöstetään myös ohikulkijat.) Vankina pitämistä hän perustelee "verikoston" pelolla.

  Sekin kerrotaan avoimesti, että koko neljän vuoden aikana isä ja tytär eivät ole käyneet töissä. Asuntoa he ovat vaihteneet useasti.

  Tavallinen suomalainen ehkä kysyisi, että millä rahoilla he ovat eläneet ja asuneet? Ja miten ylipäätään aina saaneet asunnon, ostamallako vaiko vuokraamallako? HS epäilee näiden asioiden johtuneen molempien "rikollisesta" elintavasta.

  Olen itse usein (liian usein monen mielestä) kärjistänyt asian niin, että Suomessa ei ole suurta romaniongelmaa siksi, että yhteiskunta on nostanut kädet ylös ja antautunut: olkaa hyvä, ottakaa mitä tarvitsette.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo naisenryöstöperinteeseen vetoaminen kiinnitti minunkin huomioni lehtiartikkeleissa. Se ikään kuin antaa puolet teosta anteeksi. Kantasuomalaiset valkoihoiset vetoavat vastaavissa tilanteissa humalatilaansa - omaan kulttuuriperimäänsä. Johan sitä jo Kiven veljeksetkin polttivat talonsakin, humalapäissään.

   Suomalainen on siis hanakka selittämään monia rikoksia kulttuurisilla tavoilla. Myös omiaan.

   Poista
  2. Minusta niin romanit, maahanmuuttajat, ym. kansanryhmät pitäisi kurssittaa ja selittää heille kaikille ystävällisesti mutta selkeästi, että tässä maassa, jossa nyt aiotte asua ja tulla toimeen on kaikkia kansalaisia koskevat lait ja asetukset, joita jokaisen pitää noudattaa. Ja aivan samoin kuin tavallisia suomalaisia rangaistaan rikkomuksista, rangaistaan kaikkia muitakin täällä asuvia. (Vaikka tämä olisi perussuomalaisten peruskieltä, olen samaa mieltä.)

   Poista
  3. Kieli- ja kulttuurikurssia säätäisin tulijoille jopa edellytykseksi maahanmuuttajan statuksen ja tukien myöntämiselle. Kurssi olisi ehtona myös naisille.

   Tällä kurssilla pääpaino olisi uuden äidinkielen oppimisella ja toissijaisena kulttuuritietoisuuden lisääminen. Mukana paketissa olisi myös yhteiskunta- ja terveystietoutta.

   Poista
  4. Olen käsittänyt, että työttömältä maahanmuuttajalta edellytetäänkin tukien saamisen ehtona kotoutumissuunnitelman laatimista ja siihen sitoutumista.

   Suunnitelmaan kuuluu yleensä vuoden kestävä kurssi, jolla opiskellaan kieltä ja suomalaiseen kulttuuriin ja työelämään liittyviä asioita, harjoitellaan työnhakua ja ollaan työharjoittelussa. Kurssin jälkeen vaihtoehtoina on joko ammattikoulutukseen hakeutuminen, palkkatuella työskentely tai työkokeilu (jos oikeaa työpaikkaa ei siis ole tiedossa).

   Työkokeilu taitaa muuten aika lailla vastata tuota ideaa ilmaisesta työstä.

   Kotoutumiskurssien suhteen eräs te-toimiston virkailija tuskaili sitä, että niitä järjestetään aina vain vähemmän ja jonot ovat pitkät.

   Poista
  5. Näin minäkin olen ymmärtänyt. Koulutusta on olemassa teoriassa, mutta käytännössä osallistuminen niihin viivästyy jopa vuosia.

   Kun on jonossa, tukea ilmeisesti jo saa, ja toki täytyykin saada. Jostakin kuulin lisäksi, että kunnat ovat nihkeitä järjestämään kielikursseja, koska ne tulevat kalliiksi. Sitoutumishalu uuteen kieleen ja kulttuuriin lienee aluksi vahvempi, mutta kun mitään ei tapahdu, into voi laimeta, valitettavasti.

   Siitä en ole tietoinen, missä määrin maahanmuuttajia opastetaan muustakin yhteiskunnallisesta tietoudesta kuin työssä pärjäämisestä. Yhteiskuntatietouteen kuuluu paljon muutakin kuin oma pärjääminen ja etuisuuksista tietäminen. Jos kerran, niin kuin sanotaan, meille tulee myös ihmisiä, jotka ovat hädin tuskin lukutaitoisia, luulisi sarkaa löytyvän mm.erilaisista maailmankäsityksistä. Oikeastaan minusta olisi hyvä idea panna lähes lukutaidottomat peruskoulun penkille. Heille voisi tehdä hopsit, henkilökohtaiset opetussuunnitelmat.

   Poista
  6. Niin, en ole aivan varma, jaetaanko ihmiset noille kursseille myös kulttuuritaustan mukaan, mutta tason mukaan toki: lähes lukutaidottomia ja akateemisesti koulutettuja ei tietenkään panna samalle kurssille. Luultavasti kurssin sisältökin sitten painottuu vähän eri asiohin.

   Olen seurannut melko läheltä yhtä pääosin eurooppalaisista maahanmuuttajista koostuvaa kotoutumiskurssia, ja heillä varsinainen opetus suomalaisesta yhteiskunnasta ja kulttuurista käsitti lähinnä lyhyen katsauksen maan historiaan, juhlapyhien viettoon ja muihin perinteisin ja tapoihin. Yhteiskuntatietoutta tuli kyllä kaiken aikaa kielenopetuksen ohella tekstien ja harjoitusten aiheissa.

   Poista
  7. - jaetaanko ihmiset noille kursseille myös kulttuuritaustan mukaan,

   Ei jaeta.

   - lukutaidottomia ja akateemisesti koulutettuja ei tietenkään panna samalle kurssille.

   No ei kovin kaukana totuudesta ole, mutta tasoihin jaetaan.

   - kotoutumiskurssia

   Tupakkapaikalla kotoutuu, jos polttaa. Jos on kotoutuakseen.

   Poista
  8. Minäkään en tunne noiden kurssien rakennetta. Olisikin kiinnostavaa päästä tutustumaan niiden opetussisältöhin. Paperilla ja suunnitelmissa on tavallisesti hieman eri sisällöt kuin toteutuksessa. - Tiedän tämän koulujen opetussuunnitelmatyöskentelystä ja oppisisältöjen toteutuksesta. Suunnitelmat ovat paperilla ihanteellisia, mutta luokkatilanne ja toteutus voi olla varsin kaukana tavoitteista.

   Jos jollakulla on tästä tarkempaa tietoa, olisipa hienoa kuulla siitä! Minusta kiinnostaa kovasti noiden kurssien sisällöt ja laatu. Minkälaista yhteiskuntatietoutta ja kulttuurintuntemusta kursseilla on esillä? En löytänyt valmista opetussuunnitelmaa tuosta kotouttamiskurssista.

   Tarkoitan nyt noita ns. pakollisia kursseja, jotka ovat edellytys tukien saamiselle. Työväenopistoissa ja kansalaisopistoissa on myös ns. vapaita kursseja, mm. syventäviä kielikursseja.

   Poista
  9. tilaa kommentit, piru vie, tää systeemi ei tomi niin kuin pitäisi?

   Poista
  10. - kurssien sisällöt

   No sen tiedän, että kielioppia väännetään oppilaita tuskaan saakka. Mutta mitä minä tiedän. Juttelen vaan mamujen kanssa tupakkapaikalla. Kenelle suomeksi, kenelle englanniksi. Jotkut ovat oppineet suomen, jotkut eivät. Jotkut haluavat oppia, eräät tuntevat paikan rangaistukseksi.

   Kielen oppiminen on monimutkaista, mutta ei sitä nyt pelkästään kielioppia pänttäämällä opita. Että siinä mielessä opetus on vähän vääränlaista.

   Poista
  11. Jonkinasteinen kielioppi on välttämätöntä, mutta ei toki pänttäämällä tapahtuva asioitten syöttäminen. Kielioppi on kuitenkin rakenne, jonka päälle muu asettuu. Pelkän puhekielen käyttäminen kurssilla kielii hatarasta kurssista.

   Kai tämä kielen opiskelu on pakollista koko perheelle, myös naisille ja tytöille? Lapsethan pääsevät kouluun.

   Poista
  12. Kun opetin suomea koulumme maahanmuuttajaoppilaille, minulla oli heille eri materiaali kuin muille. Ei kestänyt kauankaan kun oppilaat kiinnostuivat itse mm. persoonapronominien + verbien taivutuksesta (minä luen, sinä luet jne.). He pyysivät monisteen, jossa on kaaviot näistä. Tämä tapahtui muittenkin asioitten kohdalla, mm. verbin aikamuotojen.

   Mainittakoon, että oppilaat olivat itsenäisiä maahantulijoita.

   Poista
  13. Samppa, tilaa kommentit, siis mitä? Mikä vika systeemissä on? Ei kai muilla pyydä tilaamaan?

   Olet ehkä painanut vahingossa jotain muuta kommentin lähetysvaiheessa?

   Poista
  14. Iines, se kurssi josta puhuin oli sellainen pakollinen TE-toimiston järjestämä kotoutumiskurssi, joka kokoontui vuoden ajan viitenä päivänä viikossa. Lähtötaso suomen kieltä osaamattomat, hyvät opiskeluvalmiudet omaavat. Tavoitteena oli saavuttaa suomalaisessa työelämässä ja yhteiskunnassa toimimiseen tarvittava peruskielitaito ynnä muut perustiedot ja -taidot. Kielioppia käytiin tosiaan läpi aika juurta jaksaen, joskin lähteeni mukaan siihen olisi voitu syventyä vielä enemmän sen sijaan että käytettiin aikaa rairuohoista puhumiseen (ymmärrän näkökulman, vaikka pidänkin perinnetietouden opettamista tärkeänä). Aluksi opetuksessa keskityttiin enemmän yleiskieleen, ja puhekieli tuli sitten vähitellen mukaan (ei-suomenkieliselle turhauttavaa huomata, etteivät ihmiset puhukaan kunnollista kieltä vaan vääntelevät ja lyhentelevät sanoja tunnistamattomiksi).

   Yhteiskuntatietouden osuus muistutti sisällöltään mielestäni peruskoulun yhteiskuntaopin tunteja, sikäli kun niistä jotain muistan... Yhteiskunnallisiin instituutioihin ja järjestelmiin teorian tasolla tutustumisen lisäksi kurssilla mm. seurattiin uutisia ja tehtiin joitain tutustumiskäyntejä.

   Poista
  15. Samppa, tupakkapaikan roolia maahanmuuttajan kotoutumisprosessissa ei voi vähätellä.

   Poista
  16. Kielikurssi kuulostaa hyvältä ja perusteelliselta - kieliopin opetus on lopultakin välttämättömyys, jos halutaan opiskelijan parasta ja sitä, että hän todella kotiutuu yhteiskuntaan ja pystyy antamaan sille panoksensa, ei vain hakemaaan omia etujaan hoonolla soomella. Hienoa siis.

   Vaan epäilevä tuomas minussa nostaa edelleen päätään. Onko tuo hieno vuoden kielikurssi tosiaan juuri se kielikurssi, joka on pakollinen kaikille maahantulijoille, miehille, naisille, nuorille, jotka eivät ole enää koulussa?

   TE-palvelujen sivuilla nimittäin sanotaan hieman epämääräisesti, että "Voit osallistua TE-toimiston järjestämälle suomen tai ruotsin kielen kurssille, jos tästä on sovittu kotoutumissuunnitelmassasi. --- Suomen tai ruotsin kielen kurssi parantaa mahdollisuuksiasi saada työtä ja kurssilla opiskellaan myös taitoja, joita tarvitset työnhakuun. Kurssiin kuuluu myös työelämäjakso, jonka aikana työskentelet suomalaisessa työpaikassa."

   Tuo ei mielestäni voi koskea niitä naisihmisiä, jotka eivät välittömästi hakeudu työelämään. Saan pikemminkin käsityksen siitä, että tuossa on painopiste tulijan työkoulutuksella, mikä toki on hyvä asia myös.

   En halua väitellä vastaan, Schnur, minua vain tämä maahanmuuttajien kotouttamiskurssitus kiinnostaa niin paljon, että tahtoisin tarkan ja realistisen tietopaketin siitä, mitä kaikkea kurssitus pitää sisällään ja keitä se lopulta koskee ja mitä se heiltä edellyttää. Sisältääkö se jakson uskontokulttuuria unohtamatta uskonnonvapautta ja ateismia? Ja lopuksi, millainen on osallistumisaktiviteetti ja kurssin suoritusprosentti. Koetulokset? Sinun kurssikuvauksesi oli hieno ja varmaan tosi, mutta luulen siis, että se ei koske kaikkia maahanmuuttajia, vaan ehkä juuri sitä valmiiksi osaavampaa ja valistuneempaa tulijaryhmää.

   Kunpa löytäisi jostain tarkan kirjallisen opetussuunnitelman kotouttamiskurssien sisällöistä, joista kielikoulutuksen ohella suomalaisen kulttuurin ja yhteiskuntajärjestelmän sisällöt kiinnostavat.

   Poista
  17. Pakollinen on hieman hankala käsite, eikä noilla kotoutumissuunnitelmaa esittelevillä sivuilla yleensä puhutakaan velvollisuudesta vaan oikeudesta. Jossain sivulauseessa sitten mainitaan, että suunnitelma tehdään aina toimeentulotukea saaville ja työttömille työnhakijoille.

   Periaatteessa velvollisuus siis kai koskee maahanmuuttajaperheen kaikkia jäseniä vain, jos jokainen heistä hakee/saa henkilökohtaisesti jotain tukea. (?)

   Tuosta kotoutumiskurssista vielä: Käsitykseni mukaan tuo on juuri se kaikille maahanmuuttajille tarkoitettu kurssi, mutta itsekin mietin sitä, räätälöidäänkö sisältöä mahdollisesti osallistujien taustojen mukaan. Kyseisellä kurssilla uskontokulttuurin osuus ainakin käytiin läpi vain ylimalkaisesti (luterilaisten perinteiden esittely), mutta suurin osa opiskelijoista tulikin jonkin kristillisen kulttuurin piiristä.

   Poista
  18. ”Tärkeä osa kotoutumissuunnitelmaa ovat kotoutumiskoulutukset ja ammatillinen koulutus. Kotoutumisajan jälkeen voidaan työnhaun tavoitteista sopia työllistymissuunnitelmassa, jossa samalla sovitaan palveluista, joita työnhakija tarvitsee saavuttaakseen tavoitteensa. Työllistymissuunnitelmaan voi sisältyä esimerkiksi ammatillista koulutusta ja TE-palveluja, jotka tukevat uravalintaa ja työllistymistä.” – Te-tmston verkkosivuilta.

   Työvoimahallinnon virkamiehet valvovat työttömien/työtä ja koulutusta vailla olevien työnhakusuunnitelmia, joka jokaisen työttömän on tehtävä viranomaisten kanssa.

   Työmarkkinatuen ja muiden tukien saamisen ehto on, että on ilmoittautunut Te-toimistossa työnhakijaksi ja tehnyt työnhakusuunnitelman ja osallistuu työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin.

   Tämä koskee aivan kaikkia työnhakijoita, niin maahanmuuttajia kuin kantasuomalaisiakin.

   Pakolaisen vastaanottoraha on eriasia kuin toimeentulotuki tai muut sosiaaliturvaan liittyvät etuudet (kuten kotihoidontuki, äitiyspäiväraha, opintoraha, työttömyystuki yms.) joita saa vain Suomessa vakituisesti asuva, täällä töissä oleva tai työtä hakeva. Toimeentulotukea tai muita tukia eivät saa vastaanottokeskuksissa olevat pakolaiset.
   He saavat vastaanottoraha tai käyttörahaa (alle 16-vuotiaat ja ilman vanhempiaan maahan tulleet).

   Vastaanottoraha on kuukaudessa: 1) yksin asuvalla ja yksinhuoltajalla 310,66 euroa, ateriapalvelut tarjoavassa vastaanottokeskuksessa 91,06 euroa 2) muulla kuin 1 kohdassa tarkoitetulla 18 vuotta täyttäneellä 262,46 euroa, ateriapalvelut tarjoavassa vastaanottokeskuksessa 74,99 euroa 3) perheensä kanssa asuvalla lapsella 198,18 euroa, ateriapalvelut tarjoavassa vastaanottokeskuksessa 58,92 euroa. Ilman huoltajaa olevalle lapselle myönnetään vastaanottorahan sijasta käyttörahaa.

   Kotouttamissuunnitelma ja työnhakusuunnitelma liittyyvät siis sosiaalietuuksiin, joita ei yleensä saa ilman viranomaisten kanssa tehtyjä suunnitelmia. Ne velvoittavat, jotta saisi jotain etuutta (oikeutta).

   Poista
  19. Schnur, kiitos linkistä! Voisiko olla totta, että kotouttamisen opetussuunnitelmasuositusta ei ole uudistettu sitten vuoden 2006? Tuohan alkaa olla kymmenisen vuotta vanha, ja ainakaan koulumaailmassa näin vahoja opseja ei käytetä koko ajan muuttuvassa yhteiskunnassa.

   Joka tapauksessa, oli miten oli, tuo linkin ops näyttää olevan hyvin väljä suositus, joka ei lupaa mitään eikä sido ketään suunnitelman taakse. Samanlaista sananhelinää on koulujen opetussuunnitelmatyöskentely täynnään. Kirjoitetaan ylös asioita, joiden noudattamaista mikään taho ei valvo eikä testaa.

   Me vanhemmat opettajat ja opettajasielut olemme siksi melko kyynisiä näitten huuruisten suunnitelmien kanssa kanssa, suo anteeksi, Schnur. Itsekin olemme niitä pakon edessä kirjanneet ja todenneet, ettei maailmasta taida löytyä opetussuunnitelmaa, jota noudatettaisiin. Tuttua sanahelinää siis, ja tuntuu hieman pahalta sanoa tämä, mutta käytäntö on varmaankin vallan toinen kuin tuo suunnitelma. Opiskelijat ovat niin erilaisia ja osaksi jokuset aivan alkeissa oppimisessaan, ettei sitä tuolloin vielä täysin ymmärrettykään. Jos ajatelalan, etä suomalaisten nuorten lukutaito on paikoin luvattoman heikko, mitä lienee sitten köyhistä maista ja huonoista kouluoloista tulleiden valmiuspohja?

   Arvelin nimittäin, että kotouttamisen opetussuunnitelmaolisi vopinut olla konkreettinen, koska sitä ennen kaikkea tarvitaan alalla, josta ei ennen ole paljonkaan kokemusta. Maahanmuuttajien opettajat eivät läheskään ainan ole kokeneita eivätkä päteviä opettajia. Jos heille antaa tuommoisen hymistelevän pumaskan käteen, veikkaanpa, että edes he eivät ymmärrä, miten noita käsitteellisiä ihannetavoitteita kohti voisi oppilaita konkreettisesti ohjata.

   Poista
  20. Anonyymi, olet vieraillut samoilla sivuilla kuin minä yllä kommenteissani. Ihan hyvä, mutta kyllä nuo asiat ovat jo selvät. Kiitos kuitenkin siteeraamisesta.

   Tässä ei siis taida ihmisiä tai ainakaan minua niin kovasti kiinnostaa se, mitä etuisuuksia maahanmuuttaja saa ja voi oppia hoitamaan, vaan se, millaista kieli- ja kulttuuriopetusta tarkkaan ottaen maahanmuuttaja saa. Ja saako varmaan mitään, kun se oppi ei tahdo mennä perille.

   Mitä siis tehdään, jotta tulija oppisi sisäistämään länsimaisen eettisen tasa-arvon, jossa nainen on kamelia arvokkaampi ja jossa naisella on samanlainen ihmisarvo kuin miehelläkin, siis kaikessa. Ja jossa islam on yksi uskonto muiden joukossa, ei millään tavalla tärkeämpi kuin kristinusko tai ateismi tai hihhulismi. Ja jossa joukolla ei mennä raiskaisemaan naista, vaikka tällä olisi minihame yöllä kello 2.00, katuvalon alla..

   Poista
  21. Äh, näkyy siitä olevan uudempikin versio. (En ehtinyt/ehdi nyt vielä katsoa, poikkeaako se tuosta vanhemmasta.)

   Poista
  22. Schnur, kyllä, tuo on tuoreempi versio, jota voi jo lukeakin! Kiitos linkistä. Siihen pitää perehtyä tarkemmin.

   Yhden asian huomasin tai olin huomaavinani silmäilyn perusteella. Yhteiskuntaelämän opetus kallistuukin taitopuolelle, ts. siitä on kuusi opintoviikkoa eli lähes puolet pelkää työelämässäoloa, harjoittelua, siis työntekoa. Toisin sanoen yhteiskuntatietoisuus näyttää jäävän tämän varaan, kun tuohon jäljelle jäävään osaan voi lukemani mukaan integroida vaikkapa kieliopintoja tai jotain käytännöllistä. Se kulttuurintuntemuksen, todellisen yhteiskunta-aiheiden ja eetisten asioiden ja taiteiden osuus olisi varsinkin perheen naistulijoille tärkeämpi kuin vaikkapa siivoaminen sairaalassa työharjoittelujaksolla. Kuudessa opintoviikossa ehtisi paljon!

   Mutta siis katsotaan. Opetussuunnitelmaperusteet ovat yleisiä suuntaviivoja, eivät ohjeita. Noista sitten väännetään kuntakohtaisia sovelluksia sen mukaan, paljonko rahaa kunnanisät ohjaavat tähän koulutukseen.

   Poista
 2. Entäpä Iineksen loistoidea, eikö se ole juuri sitä Rikun usein (liian usein?) harrastamaa kapitalismin kritiikkiä: riistoporvarien unelma on palkatta 24/7-rehkivä työväki?

  Katsotaanpa asiaa laajemmin: villinvapaassa anarkistisessa yhteiskunnassa veroja ei makseta lainkaan ja tiukanjulmassa pakkotyöyhteiskunnassa verot ovat käytännössä 100 %.

  Tässä välissä seikkailevat muut vaihtelevalla menestyksellä.

  Iineksen idea on kehityskelpoinen, kunhan määritellään tarkasti ne tehtävät ilmaistyöt. Niiden täytyy olla suomalaista yhteiskuntaa rakentavia, ei kansainvälistä kapitalismia tukevia. Näillä ehdoilla kannatan ajatusta, luulen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. T a p s a, palaan myöhemmin tähän iineksen uuteen asiaan, mutta (nopeasti sanottuna) huomasin, että tuo edellisessä postauksessa ollutta a v a r u u s j u t t u a olit vielä tänään jatkanut, ja lisäsin sinne jälkikaneetin sen johdosta.

   Kiitos I i n e s, että laitat tänne aiheita joista riittäisi puhuttavaa päivästä toiseen vaikka kuinka paljon! Tavataan viimeistään illalla.

   Poista
  2. Tuota ilmainen työ -ideaa sopii kehittää moneen suuntaan.

   Ei muurahaisyhdyskunnassakaan makseta palkkaa. Siellä tekevät kuhnuritkin silti työtä.

   Poista
  3. (Ant. häiriö tuolla ylempänä!) Mitä tähän Iineksen loistoideaan tulee, olen yhtä valmis siihen, että talkootoimin nostaisimme yhteiskuntamme huonoa tilannetta. (Katselen tässä samalla tuota kolmosen keskustelua, jossa ihmiset huutavat toistensa suuhun ja ehkä se on tarkoitettukin jonkinlaiseksi hupiohjelmaksi.) Vaikea keskittyä ja miettiä, miten jokainen täysi-ikäinen kansalainen omalla tavallaan ja itselleen mahdollisella panoksella voisi tähän talkootoimintaan osallistua. Mahdollisuuksia ja tapoja toimia olisi kyllä paljon.

   Poista
 3. Tärkeämpi näkökulma kuin "kun kantaväestöstä rodullisesti poikkeava kansalainen tekee karmean teon...", on "kun kantaväestöstä poikkeavalle kansalaiselle tehdään karmea teko".

  Nuorelle vähälahjaiselle romanitytölle oikeussuoja ei Suomessa ole sama kuin muille kansalaisille.

  Maassamme esiin tulleista tapauksista, tämä rikos oli poikkeuksellisen törkeä.

  Lainaus Jyrki Virolaisen blogista: Käräjäoikeus on voinut katsoa, että tapauksessa on kysymys romanien välisestä rikoksesta ja syytetyn väitteiden mukaan romanikulttuuriin kuuluvasta "naisen ryöstöstä", jota ei ole pidetty erityisen vakavana eikä käsitelty aiemmin tuomioistuimissa.

  Virolainenkin toteaa lohdutukseksi, että onneksi tuomio ei jääne lopulliseksi, vaan syyttäjä ja asianomista tulevat valittamaan ylempään oikeusasteeseen.

  Näinhän siellä oikeudessa ajatuksen on täytynyt mennä: "Nää on niitä mustalaisten juttuja, eipä me sivistyneet tommoseen käsiämme sotketa."

  Rasismia? - Kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä osaksi tarkoitinkin, kun heitin herjan, että yhteiskunta on nostanut romanien edessä kätensä pystyyn – tehkää mitä haluatte.

   (Ja jatko kuuluu: me kyllä maksamme.)

   Mutta ei tässä nytkään roduista ole kyse, eihän niitä ole olemassakaan, vaan kulttuureista. Vauvana romanikulttuuriin adoptoitu valkolaiskakarakin omaksuisi saman kulttuurin, etuineen ja haittoineen, iloineen ja suruineen. Ja päinvastoin.

   (Juurien etsiminen sitten vanhempana on saman asian toinen puoli.)

   Onneksi kulttuuristen tapojen kritisoiminen ei sentää ole rasismia, vaikka moni joukon mukana räksyttävä niin luuleekin, esimerkiksi osa oikeuslaitostamme.

   Poista
  2. Minä veisin tuota uhrin asemaa Virolaista tai Rikua pidemmälle.

   Nimittäin en näe asiassa romanin eli mustalaisen sortamista väheksymistä, vaan pikemminkin vajaasti kehittyneen tai kehityshäiriöisen naisen hyväksikäyttöä tai orjuuttamista. Avainsana on vammaisuus (tai kehityshäiriö). Kyseessä on erittäin laajamittainen ja vakava ihmisarvorikos, jolla ei ole mitään tekemistä rodun tai kulttuuristen tapojen kanssa.

   Rangaistus tulee langettaa ihmisarvon väkivaltaisen loukkaamisen perusteella. Erikseen tulevat väkivalta, raiskaus, raskaaksi saattaminen kolme kertaa, lapsen myyminen ja naisen vapauden riisto.

   Poista
  3. "Nuorelle vähälahjaiselle romanitytölle oikeussuoja ei Suomessa ole sama kuin muille kansalaisille.

   Minusta asiaa ei saa vesittää ja romantisoida näin. Kyse ei ole romanitytön oikeudellisesta sortamisesta. Tärkeämpiä pointteja ovat nämä: heikkolahjaisuus, naiseus.

   Poista
  4. Vaikka erilaisista väkivaltarikoksista saa maassamme usein pöyristyttävän pieniä tuomioita, tämä rikos on poikkeuslaatuinen. Törkeä vapaudenriisto ja jatkuvat raiskaukset, jotka kestivät neljä vuotta, sekä yhden lapsen myyminen (?) ja mitä vielä. Tapauksessa ei oikeuden mielestä käytetty erityistä väkivaltaa.

   Sitä en tiedä, mitä syyttäjä syytteeseen laittoi, sellaisestahan ei voi tuomita, mitä syytteessä ei ole.

   Aivan selvää, että rodulla on tässä merkitystä.

   Poista
  5. Naiseudesta yhden Herlinin verran. Kuinka kauan vapaudenriisto jatkui, kunka pitkä oli tuomio?

   Poista
  6. Ilmeisesti tuomio on asioitten summa: mitätön naisihminen uhrina, ja mustalaiskulttuuri kontekstina. Mutta mustalaisuus yksin ei riitä selitykseksi naurettavaan tuomioon.

   Väitän, että jos uhrina olisi ollut potra ja kohtalaisen normaaliälyinen miesmustalainen, tuomio olisi ollut toista luokkaa.

   Poista
  7. Juha Louhi (ent. Turunen) sai 9 vuotta istumista. Tosin hän on jo vapautunut uusiin seikkailuihin.

   Poista
  8. Sillä on ilmeisesti ollut oma vaikutuksensa, että uhri ei itse ole kyennyt itseään missään vaiheessa puolustamaan. Kaiketi ei edes tutkinassa tai oikeudenistunnossa. Mutta eikö juuri silloin tulisi tällaista ihmistä auttaa?

   Kyllä minä niille tuomareille sanoisin, että älkää hakeko töitä kadunlakaisijoina, ei siitä kuitenkaan mitään tule.

   Poista
  9. Korvaukset olivat lisäksi 138 000 euroa.

   Tottakai olen sitä mieltä, että mustilaismanne ansaitsisi vähintään tuon saman rangaistuksen. Heikon ja puolustuskyvyttömän ihmisen orjuuttaminen ja manipulointi on suurempi rikos kuin terveen perijättären suhteellisen lyhyt panttivankeusaika.

   Toisaalta, ollaksemme pilkkuun asti tarkkoja: oliko tässä kyse panttivangin sieppaamisesta, josta on omat selkeät pykälät rikosseuraamuksineen? Lakimiesten mukaan ei ollut, koska tyttö halusi aluksi jäädä ryöstäjiensä luo.

   Vikaa on siis myös lainsäädännössä ja tuomareissa, joita puuttuu kyky ja halu katsoa kokonaisuutta ja ympärillä olevaa yhteiskuntaa.

   Poista
  10. Ylemmän oikeuden tuomiosta näemme totuuden. Heillä on paremmat mahdollisuudet arvostella kokonaisuutta ja huomata tapauksen raskauttavat asianhaarat.

   Ja kyllä. Käytetty väkivalta oli erittäin kovaa ja pitkäkestoista, vaikka uhri vaikeni eikä kyennyt huutamaan tuskaansa.

   Poista
  11. Ilmeisesti aika toisaikainen tyttö ei tällaisen kammottavuuden edessä huuda hätäänsä eikä raivoa, hän käpertyy kokoon ja menee henkisesti lukkoon. Saman tekevät kaikki, jotka tietävät, ettei heillä ole mitään mahdollisuuksia.

   Lisäksi raiskaaja-Lefa kertoi, ettei vanhempien luokse ole enää palaamista. Tyttö luuli väärin tehneensä ja vanhempien häntä siitä vihaavan.

   Poista
  12. Toisaalta oikeudella oli tiedossa uhrin itsemurha- ja karkailuyritykset ja niistä seuranneet naisen hakkaamiset.

   Esimerkiksi tämä panee kysymään sitä, pitikö oikeus näitä vain heikkolahjaisen naisellisena hysteriana. Epäilen siis edelleen, että naisen älyllinen tila vaikutti tuomarien päätökseen - naista ei otettu ihan tosissaan.

   Poista
  13. Vaikka tyttö ei vanhempiensa mukaan lähtenyt, kun kävivät häntä hakemassa.

   Luuleeko joku, että ilmeisen psykopaatin koko karmeuden edessä olisi ollut rohkeampi ja vähemmän altis manipulaatioon?

   Poista
  14. Vähälahjaisuudella ja kyvyttömyydellä mitä ilmeisemmin oli vaikutuksensa oikeuteen, jolla oli kiire rientää Prismaan ostamaan tykotarpeita iltaa varten. Ja viemään lapsiaan harrastusrientoihin jääkiekkoa pelaamaan ja runonlausantaan.

   Poista
  15. Ei, vaan tyttö yritti itse karata miehen luota. Hänet saatiin kiinni ja hakattiin. Hän yritti myös itsemurhaa.

   Poista
  16. Tässä tuli minulle pussinperä vastaan, kun juutuin tarkastelemaan asiaa vain uhrin näkökulmasta. Olen silti edelleen sitä mieltä, että uhrin "mitättömyys" oli osasyy matalaan liian tuomioon.

   Vaan siis sanomattakin on selvää, että oletettu romanien kulttuuritapa - naisen perinteinen alistaminen ja ryöstäminen naitavaksi - on vaikuttanut tuomiota alentavasti. Tätä ilmeisesti Virolainenkin todisteli. Tekijöillehän tuomio langetettiin, ei uhrille.

   Poista
  17. Aika pitkältihän me olemme tässä samaa mieltä. Uhrin mitättömyys oli vaikuttava tekijä. Olisiko sillä ollut vaikutusta tuomioon, jos olisi ollut meit valkolaisii? - Olisi. Olisiko sillä ollut vaikutusta, jos uhri olisi ollut vahvempi? - Olisi.

   Poista
 4. Kuten Tapsa tuolla ylempänä sanoo, olen kapitalismin kritiikkiä esittänyt aivan liian vähän, ottaen huomioon sen, että sen rajattomaan ahneuteen kulminoituvat yhteiskuntamme ongelmat. Täytyy pitää mielessä ja ottaa asia jatkossa riittävästi esiin.

  Paikallisesta sopimisesta paras esimerkki on nakkikioskitappelu, jossa iso korsto äkkiarvaamatta tempaisee nyrkillä takanaan seisovan pienen ja hintelän rillikallen maahan ja tämä menee tajuttomaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tuossa perää, siis tuon populismin takana on asiaakin, pakko tunnustaa se entisenä ay-idealistina. Juuri siksi ay-liikkeeseen pitää liittyäkin, jotta porukka sen jälkeen pätkii isoa korstoa kuonoon.

   Toinen ääripää ay-liikkeestä sitten se, että iso korsto onkin mafian valtaaman ay-osaston asiamies, joka tuo viestin nyrkkipostina individualistille.

   Poista
  2. Iines on tuolla alustuksessaan esittänyt niin napakasti omat mielipiteensä, että sitä voi ihailla. Itse en osaa poliittista sanastoa, ja siksi vetelen suoria viivoja. Kun kuunteli tuota mainitsemaani keskustelua, se vaikutti sekavalta ja hämärsi entisestään asioita. Välillä tuntui, että he pelleilivät. Ja uskon, ettei se keskustelu synnyttänyt yhtään kultamunaa, jos mitään muutakaan. Viihdeohjelmalta se tuntui. Uutisissa puhuttiin tänään tapahtuneesta lento-onnettomuudesta. Se muistuttaa siitä, että asioita vain tapahtuu. Sellaista, jota ei osata etukäteen odottaa. Mitä uusi hallitus saa aikaan, se sitten aikanaan nähdään. Kun katseli noita eduskuntaan pyrkijöitä, ei näyttänyt kovin hyvältä. Isänmaata pitää auttaa, kuului jonkun suusta. Se kuulosti vähän hurskastelulta. Niinhän Stubbkin sanoi. Isänmaa kutsuu.
   Mitä isänmaa itse tähän sanoisi? Mitä Suomi kaipaa?

   Poista
  3. Liisu, joskus kannattaa lukea rivien välejä ja kokonaissävyä. Mielipiteitä en niinkään pyri esittämään, ainakaan omiani, vaan juttu on joskus laajempaa aikamme ja tapojemme satiiria tai parodiaa, jota en alleviivaa mitenkään.

   Siis enhän minä ajattele mielipiteenäni, että nainen on "vajakki" enkä nimittele yleisesti romaania mustalaiseksi.

   En ole varma, mitä tästäkään oikein ajattelen, joten en puhu mielipiteistä - niitä ei ole. On enemmänkin kysymyksiä.

   Jos väkisin pitäisi vääntää tämän jutun konna, niin se on Suomen oikeuslaitos.

   Poista
  4. Tässä konkretisoituu oikeuslaitoksemme löperyys. Jos varastat valtiolta (salakuljettamalla esim. tupakkaa) rapsahtaa vuosien tuomio. Jos keräilet linnunmunia, rapsahtaa yli kymmenkertaiset korvaukset verrattuna ihmistä neljä vuotta vankina pitämiseen.

   Populistinen kansa on jo vuosikymmeniä raivonnut tappajille, hakkaajille ja raiskaajille annetuista lievistä rangaistuksista. Turhaan, saaden niskoilleen vain punavihreiden paheksunnan.

   Paljonko saivat ne kaksi mamujätkää, jotka hakkasivat suomalaisbussikuskin aivoinvalidiksi muutama vuosi sitten? Niihin nähden tämä romanimies sai ankaran tuomion.

   Poista
  5. Muistan tuon bussikuskin invalidiksi hakkaamisen. Muistan senkin, miten minua raivostutgi se, miten nuo pulskat mamupojat olivat kieltäytyneet menemästä pois bussin tieltä niin että mies pääsisi jatkamaan työtään. Minusta se oli niin röyhkeää ylimielisyyttä, että näin punaista.

   Sitä en tarkalleen muista, miten vähällä nämä typerykset pääsivät. Vähällä kuitenkin.

   Poista
 5. Lisäänpä tähän vielä sen, että lehdet antavat tästä romanitapauksesta kummallisen poikkeavia tietoja.. Kun eilen kerrottiin, että tyttö yritii karkkaamista muutaman kerran ja jopa itsemurhaa, niin tänään lehdissä lukee, että tyttö ei paennutkaan, koska hänellä ei ollut paikkaa minne mennä. Kuitenkin jo pakenemishalu ja yritys on tärkeä seikka, jonka tulisi vaikuttaa enemmän tuomiota luettaessa.

  VastaaPoista
 6. Liisu oli katsellut tuolla yllä jotakin vaalikeskustelua. Jostain syystä tuntuu, että tänä vuonna en jaksa seurata ainuttakaan. Aamutelevisiosta satuin näkemään pienen haastattelun, jossa penkissä istui joku SDP:n sihteerismies, tenttaajina RKP:n nuorehko nainen ja Vasemmistoliiton vanhempi mies.

  Kun edustaja istuu haastatteltavan penkillä, kuulija ei usko ainoaankaan hänen puheeseensa. Sen sijan haastattelijaedustajien puheet tuntuvat painavailta. Niin tässäkin. Uskoin vasemmistomiestä ja jopa rkpeeläistä, lipevää demaria en uskonut hetkeäkään.

  Olenkin päättänyt tulevissa keskusteluissa kuunnella enemmän kysyjiä kuin vastaajia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeastihan ei ole niin väliä millaista väkeä on 75 % valituista, sillä puolueiden johtotiimit asioista päättävät. Täytyy vain toivoa, että ne ovat asioista perillä ja tekevät oikeat toimenpiteet.

   Ne jutut, mistä medioissa eniten kouhkataan, ovat vain populistista pintavaahtoa, omalle väelle tarkoittua hengenkohotusta ja kannatuksen keräämistä sivullisilta.

   Luulisi kriisitietouden olevan jo niin vahvaa, että saavat aikaan toimintakykyisen hallituksen, joka tekee sen mitä pitää.

   PS. Olen aina tiennyt, että demokratialla on puutteensa, mutta nyt se on aika heikoilla. Keksittekö yhtään kunnon syytä, miksi esim. afrikkalaiset kehitysvaltiot pyrkisivät enää demokratiaan? Onko länsimaiden kehitysapu ainoa syy, miksi he sellaista edes näyttelevät?

   Poista
  2. Sekin näissä vaalikeskusteluissa mättää minua, että kukin ehdokas puhuu aina puolueen suulla, kuin läksynsä ulkoa opetellut kympin tyttö. (Kaikki kunnia kympin tytöille - he ovat ihania.)

   Näin ollen katsoja tai kuulija ei saa minkäänlaista kuvaa ehdokkaan persoonallisuudesta, kun hän toistelee puolueen teesejä kuin papukaija. Kyllä persoonalla on väliä, vaikka politiikka onkin ryhmäpäätöksiä.

   Poista
 7. Kulttuururelativismi on karmea ajatusmalli.
  Muistanette parin vuoden takaisen tapauksen, jossa nuorta romaniäitiä juoksutettiin ympäri Suomea, koska asuntoja jakavat viranomaiset ottivat huomioon romanipäälliköiden mielipiteet. Kyse oli jostain sukujen välisestä ikiaikaisesta riidasta, jonka kanssa nuorella naisella ei ollut mitään tekemistä.
  Jopa nyt paljon kehuttu, silloinen asuntoministeri, Jan Vapaavuori loihe lausumaan naama kulttuurista suvaitsevaisuutta loistaen, että tottakai meidän pitää ottaa huomioon romanikulttuuri.
  Kai se sitten on yh-äidin muutettava pitkin Suomea parin kuukauden välein, koska kuuluu kulttuuriin.

  Samuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta nyt jotain on tapahtunut romaanien sukuriidoissa ja väistämisissä, kun Remu muuttaa Stadiin.

   Poista
  2. Voi jestas tätä pokkurointia suvaitsevuuden nimissä!

   Kun ihminen on paljaana sama, oli etninen tausta mikä tahansa. Mikä tässä on suvaitseville niin vaikea ymmärtää? Kaikkia tavallisia terveitä tulee kohdella samalla kaavalla, kun on kyse julkisista palveluista tai rangaistuksista. Oli sitten romani, somali tai valtaväestöläinen.

   jos suvaitsevia ei olisi, meillä olisi tasa-arvo paljon pidemmällä.

   Poista
  3. Meilläkinhän on jo käytössä ns. positiivinen syrjintä – tämä käsitehirvitys tarkoittaa suosimista etnisen taustan, kulttuurin jne perusteella.

   Esimerkiksi Helsinki harrastaa maahanmuuttajien suosimista työhönotossaan.

   Tämä on sitä oikeaa tasa-arvoja, jossa toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. Tuttua entisistä kansandemokratioista.

   Poista
  4. Tuo on aika raju väite, että Helsinki harrastaa maahanmuuttajien suosimista työhönotossa. Onkohan niin, että maahanmuuttajille on asetettu kiintiötyöpaikkoja?

   Jos, niin minusta se on väärin. Ei ihonväri ja maahantulostatus saa vaikuttaa mihinkään, Jos vaikuttaa, kyseessähän on kaksoisrasismi - vrt. kaksoisviestintä.

   En hyväksy naiskiintiöitäkään johtopaikoilla, en mieskiintiöitä opetajiksi tai opettajakoulutettaviksi. Tässäkin kyseessä on kaksoissyrjintä. Pätevämpi pannaan pinoon ja syrjään, jotta saadaan tietyt ulkoiset kriteerit täyttävä valituksi.

   Poista
  5. Ei se ole väite, ei edes raju, vaan viileä tosiasia. Etkö sitä ole kuullut? Muutama vuosi sitten uutisissakin se kerrottiin:

   "Helsingin kaupunki haluaa lisätä maahanmuuttajien määrää työvoimassaan. Helsinki harjoittaa työhönotossa niin sanottua positiivista erityiskohtelua, kertoo maahanmuuttoasioiden johtaja Annika Forsander."

   "Ohjeistus tekee mahdolliseksi sen, että maahanmuuttajaa suositaan rekrytoinnissa, jos hakijat ovat tasavahvoja."

   "Kaupunki on kertonut pyrkivänsä palkkaamaan maahanmuuttajia työntekijöiksi samassa suhteessa kuin heitä on kaupungin asukasmäärässä."

   (Kuulostaa toki ylevältä - "jos hakijat ovat tasavahvoja" - mutta ei tarvitse olla kovin kyyninen tajutakseen, että käytännössä erikoishakija ajaa ohi että humpsahtaa.)

   Poista
  6. Tapsa, en muista kuulleeni tai lukeneeni tuommoista järkyttävää kielenkäyttöä: positiivista erityiskohtelua etnisille. Tämäkö ihmisarvon mukaista toimintaa? Entä jos yli laidan jääkin kahden lapsen kantasuomalainen yksinhuoltajaäiti tai perheen isä, kun nuori potra etninen mies saa sen työpaikan? En näe tässä mitään positiivista. Minusta tällainen käytäntö paljastaa käyttäjiensä oman piilorasisimin. Siis niiden kukkahattutätien ja propellipäisten tuulihattujen, jotka ovat suunnitelleet käytännön.

   Tasa-arvo ja ihmisarvo ovat kaukana sieltä, missä on lauma suvaitsijoita koolla.

   Ketkä oikeastaan ovatkaan rasisteja? Ne, joilla on eniten suvaittavaa. Se, jolla ihmiset asettuvat tasa-arvoon ja samanlaiseen ihmisarvoon luonnostaan, ei näe toisissa ihmisissä mitään erikseen suvaittavaa.

   Poista
 8. Niin, tämä blogger nykyään vaan väläyttää tuota tilaa kommentit nappia. Siihen sitten ehtii painamaan, tai sitten ei. Tämä hyvä uudistus on ollut jo jonkun aikaa. Että iines, en pyydä sinua tilaamaan kommentteja mun puolesta. Katsotaan miten nyt käy?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kas kun minulle ei välähdä, ei tässä blogissa eikä vaikkapa nyt Rikun Bloggerin blogissa, johon viimeksi aamupäivällä kirjoitin kommentin. Koskaan en ole tilannut, vaikka toiminto on kätevä.

   Poista
 9. Minusta kannattaa lukea Hesarista Romaniyhteisön kannanotto. Kiihkotonta ja järkevää puhetta.

  "Ei meillä ole mitään naisen ryöstöjä tai naiseksi ottamista. Parisuhde on kummankin osapuolen sopimus. Normaaleissa perheissä naisen asema on vahva."

  Lisäksi täytyy nyt sen verran sanoa, että Suomen romanit eivät ole maahanmuuttajia, eikä heitä tule sellaisiin verrata. Historikot tässä vaietkoot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä luin tuon artikkelin jo aamulla varhain. Siinähän on juuri se, mitä koetan ylempänä sinullekin, Rikuseni, sanoa:

   "Nimittäin en näe asiassa romanin eli mustalaisen sortamista tai väheksymistä, vaan pikemminkin vajaasti kehittyneen tai kehityshäiriöisen naisen hyväksikäyttöä tai orjuuttamista. Avainsana on vammaisuus (tai kehityshäiriö). Kyseessä on erittäin laajamittainen ja vakava ihmisarvorikos, jolla ei ole mitään tekemistä rodun tai kulttuuristen tapojen kanssa."


   Poista
  2. Ei meillä edelleenkään täyttä yksimielisyyttä oikeuden motiiveista ole. Apana uhria tietysti pitivät, mutta myös mustalaisena mulliturpana.

   Poista
  3. Oikeasti teko on ollut oikeustajun vastainen siinä, että se tuomitaan "vain" romanien kulttuuriin kuuluvana erikoiskäsittelynä, vaikka se on ollut väkivalta- ja ihmisarvorikos..

   Poista
  4. Eipäseipäseipäseipäseipäseipäseipäseipäseipäs!

   Poista
  5. Eihän romaneja pidetä maahanmuuttajina, mutta miksi heitä ei muka saisi verrata mamuihin?

   Tunnustankin heti, että olen sortunut tähän vertaukseen!

   Se tapahtui 25 vuotta sitten, kun tuli selväksi, että Venäjältä tulleet ensimmäiset somalit (jotka kuuluivat diktaattori Barren valtaeliittiin) jäävät tänne pysyvästi ja lisää tulee niin paljon kuin otetaan.

   Puuskahdin silloin vaimolleni, että mustalaiset ovat asuneet Suomessa 500 vuotta sulautumatta tai edes sopeutumatta, joten somaleilla siihen menee ainakin tuhat vuotta.

   Saa nähdä miten käy. Tähän astisella kokemuksella pitäydyn vielä ennusteessani.

   Poista
  6. Romanien historia maassamme on surullinen. 1637 kaikki romanit määrättiin poistumaan maastamme, tavatut miespuoliset sai lain mukaan vapaasti hirttää. Tiettävästi lakia ei sovellettu, mutta se oli voimassa vuoteen 1748 saakka. Sen jälkeen heidät määrättiin sijoittamaan työlaitoksiin määräämättömäksi ajaksi. Vasta 1800-luvulla heitä yritettiin sopeuttaa yhteiskuntaan, arvaahan sen, että tunsivat syvää epäluuloa.

   Rintamalla palveli 1000, heistä 50 kaatui.

   Kokonaan en sopeutumattomuutta voi laittaa mustalaisten piikkiin, eivät he ole olleet kenenkään lähimmäisiä, ovet eivät heille ole auenneet. Vielä 60-luvulla asuivat käsittämättömän huonoissa olosuhteissa, monet metsissä. Eikä se ollut kokonaan oma valinta.

   Poista
  7. Minun on vähän vaikea käsittää, että romanit ovat pitkään pystyneet laistamaan kouluvelvoitteista, jos nyt koulupakkoa ei ole ollutkaan, niin oppimispakko on käsittääkseni laissa.Se on helppo ymmärtää, ettei kouluun ole halunneet mennä, mutta sitä on suorastaan mahdotonta ymmärtää, että miksi se sallitiin. Ehkä sitä jopa suosittiin, ehkä siihen jopa pyrittiin.

   Poista
  8. Mustalaisten velvollisuutta koulunkäyntiin oli vaikea säätää, koska he vaihtoivat asuinpaikkaa. Pikkukaupungissa oli minun lapsuudessani jonkin verran mustalaisia, ja oli jokusia perheitäkin, jotka asuivat omakotitaloissa, huonoissa ja lahoavissa.

   Muistan myös yhden pikku Elviksen, joka kävi koulua. Siis nimi oli oikeasti Elvis Köönikkä, sukunimi hieman muutettu. Hupaisinta on, että sain häneltä tämän blogin kautta kirjeen, kun kirjoitin hänestä yhdessä tarinassa oikealla nimellä. Hän oli iloisen otettu.

   Viimeksi minulla oli aivan lumoavan ihana mustalaispoika oppilaana. Hän antoi vuosi sitten auton avaimeeni ilmaiseksi uuden patterin, kun asioin liikkeessä, jossa hän on työssä.

   En tiedä, käykö vieläkään enemmistö romaneista kouluaan loppuun.

   Poista
  9. Eikä koulusta raappaamisen sallimista vaikea ole ymmärtää. Ei ole haluttu romanien juurtuvan paikkakunnalle.

   Kun katselin elävästä arkistosta, kuinka kohtelimme huutolaislapsia melko lyhyen aikaa sitten, ajattelin, että olemmepa me suomalaiset kaikkeen pystyviä. Pikkulapsi raatoi pellolla viimassa ja sateessa, vaikka muut eivät ilenneet, kun eivät tarenneet. Siinä osaltaan isänmaamme kauniita kasvoja. Ja miten tämä mustalaisiin liittyy? - Ei kai sitten mitenkään, tuli vain mieleen.

   Poista
  10. Asian ydin vähemmistöryhmien kanssa voi olla se, että yksilöinä he ovat tavallisia inhimillisiä ja mukavia ihmisiä, mutta joukossa tyhmyys tiivistyy, jos sitä tyhmyyttä siellä on.

   Poista
  11. Minkälaiset mahdollisuudet niillä romaneilla oli, jotka mahdollisesti halusivat lopettaa kiertolaisuuden, että koulut sun muut olisivat onnistuneet?

   Poista
  12. Huutolaisten osa on Suomen häpeähistoriaa.

   Toisaalta tuossa kohtelussa ei ole mitään erityisen suomalaista, vaan pikemminkin mieleen tulee brittien ja vaikkapa ranskalaisten harrastama köyhien eläimellinen kohtelu vielä
   1900-luvulla.

   Vai liekö köyhien potkiminen yleismaailmallinen piirre?

   Poista
  13. Tuosta kysymyksestäsi klo 18.38 voi esittää vain otaksumia, sillä tuskin monellakaan on havaintoa asiasta.

   Kouluissa ikäni hääränneenä en edes epäile, etteikö koulu olisi tullut opinhaluista mustalaistenavaa vastaan mm.
   monolahjoituksin ja oppikoulussa vapaaoppilaspaikoin. Meillähän on sitä paitsi ilmainen koulutus yliopistossakin, vai....? Ja nykyään on vahvat opot, jotka suunnittelevat opinpolun jokaiselle yksilöllisesti.

   Poista
  14. No minä esitän sen arvion. Hyvin heikot mahdollisuudet. Tänä päivänä paremmat, mutta puutteet koulutuksessa estävät paljon.

   Tottakai köyhien potkiminen on yleismaailmallista, mutta kun me suomalaiset niin kovasti haluamme erottautua ominaislaaduillamme. Me olemme sellaisia everstiluutnantti TJA Heikkilöitä, jonka tavatessaan mulatit ja murjaanit huutavat: "Oooh, mikä jalo herra,taitaa olla suomalainen!"

   Poista
  15. Kyllä meidän holhousyhteiskuntamme on laatinut pykälät asunnottomien ihmisten auttamiseksi. On siis asunnot, asuntotuet, lapsilisät, koulutustuet, koulutuspaikat, sairaus- ja työttömyysavut. En ymmärrä, miksi nämä eivät koskisi myös romaniväestöä, joka tahtoo lapsensa vaikka yliopistoihin!

   Poista
  16. Miten se halu koulutukseen olisi romaniväestöön juurtunut. Meikäpojatkin yrittivät ja välillä onnistuivatkin tappamaan käännyttäjät. Ei sen tuomansa kristinuskon vuoksi, vaan sen sivistyksen ja opinperkeleen. Lallihan tappoi sen piispanperkeleen, todeten: "Kahtokee ko on levvee jätkä, varamaan stockholmista, määpä vejän sitä turpaan!" - Myöhemmin: "Se oli niin levvee, ettei lakannu hymmyylemästä ollenkaan, mie jouvvuin lasauttammaan kiriveellä!"

   Mainitsin taannoin Maiju Lassilan kirjasta "Kilpakosijat". Varmaankin tapahtumat sijoittuvat suunnilleen1800-luvun lopulle. Isä ja poika riiaavat samaa satakiloista ihanaa neitoa, mutta eihän siitä mitään tule kun naimalupa puuttuu. Molemmat ovat aivan kamalia jästipäitä ja nukahtavat aina kun menevät rippikoulun penkille naimaluvan saadakseen. Eivätkä ymmärrä hölkäsen pöläystä kanttorin puheesta, puukstaavit näyttävät omituisilta häkkyröiltä.

   Poista
  17. Minusta romanien osaaminen ja tietous yhteiskunnasta ja kulttuurista on noussut huomattavasti vuosikymmenten aikana. Moni perhe osaa jo arvostaa lasten koulutusta eikä kauan mene, kun mustalaistyttö meilläkin väittelee tohtoriksi tai toimii ison yrityksen johtajana. Vai liekö joku jo väitellyt?

   Siis ei kai ihmistä tarvitse aina potkia perseelle, eikö sitä voisi tai pitäisi luottaa myös mustalaisten oma-aloitteisuuteen? Eikö ole hieman rasistista olettaa, että he eivät itse pysty mihinkään?

   Poista
  18. Sarita Friman-Korpela näkyy väitelleen. Varmasti näissä on edistystä tapahtunut.

   Esimerkkejä lukukammosta on vaikka kuinka ja paljon. Päätalon isä-Herkolle kaikkinainen lukuharrastus oli kammotus, joka haittasi rehellistä työntekoa. Kyllä tämmöinen ajattelu jossain elää vieläkin.

   Luonnontieteilijät masturboivat havainnolle, jonka mukaan humanistit eivät välttämättä hallitse fysiikan perusteita. En epäile asiaa, mutta voisiko tuota tarkastella myös siitä suunnasta, että luonnontieteilijät eivät välttämättä hallitse ns. humanististen aineiden perusteita.

   Ja onhan lukeminen joutohommaa yhä edelleen, jos siitä ei ole selvästi mitattavaa hyötyä. Pitää lukea vain ja ainoastaan kurssikirjoja, mitäs älliä siinä olisi muuta plarata. Eri oppialat ovat niin pitkälle kehittyneitä ja paljon vaativia, että fakki-idiootteja riittää.

   Poista
  19. Minä en tosin ole oikea henkilö koulutuksia kehumaan, kun ovat menneet kohdaltani hevonperssiisiin. Mutta mukava siellä takapulpetissa oli ristinollaa ja muita pelejä pelata. Se minua nyt hävettää, kun kerran pyysin uskonnonopettajaa puhumaan vähän hiljempaa, ettei häiritsisi. Silloin olisin tarvinnut turpaani.

   Poista
  20. Minulla oli epämääräinen muistikuva mustalaistohtorista, siksi kyselin. Onhan meillä ollut romanikirjailijoitakin.

   Lukukammoa on vieläkin. Tytär kertoi, että hänen kaveriaan oli kielletty lukemasta illalla sängyssä, ettei mene näkö. On myös yksinkertaisia ihmisiä, jotka tosiaan pitävät lukemista turhana laiskuutena.

   Fakki-idiotismi on unohdettu termi, mutta ilmiönä se on entistä ajankohtaisempi.

   Poista
  21. "Asian ydin vähemmistöryhmien kanssa voi olla se, että yksilöinä he ovat tavallisia inhimillisiä ja mukavia ihmisiä, mutta joukossa tyhmyys tiivistyy, jos sitä tyhmyyttä siellä on."

   Hmmm. Otin tuon tuohon kokonaan, koska kyky nähdä yksilöt on hyvin tärkeä juttu.

   Keskustelin vuosiavuosia sitten erään Somaliasta Suomeen muuttaneen naisen kanssa ja tunnustin hänelle, että minulla on vaikeuksia havaita somaleissa yksilöiden persoonallisia piirteitä, yksilöllistä olemusta. Näen teidät kaikki samanlaisina, sanoin. Hän vastasi naurahtaen, että siltä hänestäkin tuntui kun hän tuli Suomeen. Kaikki suomalaiset näyttivät yhdeltä ja samalta ihmiseltä.

   Minkälainen on valtakulttuuri? Moninainen. Eivät kaikki suomalaiset ole samannäköisiä tai tavoiltaan ja tottumuksiltaan samanlaisia. Samoja.
   Mitä suomalaisuus on? Onko se poissulkevaa suomalaisuutta? Ei-romani, Ei-saamelainen, Ei-homo, Ei-työtön, Ei-Mamu, Ei-ruotsinkielinen. Ei sitä eikä tätä.

   Voisiko suomalaisuus olla kaikkea mitä suomalaisuus on oikeastaan aina ollut? Jolloin emme puhuisi vähemmistökulttuureista vaan puhuisimme suomalaisuuteen kuuluvista erilaisista kielikulttuureista, erilaisista elinympäristöistä, erilaisista elintavoista, erilaisesta ulkonäöstä, erilaisista tavoista ja tottumuksista, erilaisista elämänasenteista, erilaisista perheistä. Hyväksyisimme sen, että poikkeamme toisistamme, kuten kaikki ihmiset kaikkialla poikkeavat toisistaan ja edustamistaan ryhmäidentiteeteistä.


   Poista
 10. Tärkeämpiin mennäkseni, minä katselin telkkarista yhtä, en viitsi nimeä tähän laittaa. Koulussa minä olin siihen ihastunut ja hain konvassa tanssimaan. Eihän se lähtenyt, kun olimme kavereiden kanssa juoneet eväiksi yhden pöytäviinapullon. Vuosia myöhemmin näin hänet yökerhossa. Oli upean näköinen ja tyylikäs kuin mikä. Ehkäpä muisti menneitä, kun pyysi minua tanssimaan. Sanoin, ettei juuri nyt käy. - Voi niitä nuoruuden ja ylpeyden päiviä, tahdon saada ne takaisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäs tuo nyt, haki varmaan säälistä. Mikälie asiantuntija, jos televisiossa on ollut. Luultavasti siis ruma vanhapiika, jolla on kallis vaatetus..

   Siis ei vaan ei. Olet sinä aika Rhett Butler!

   Poista
  2. No joo, mutta ei minulla sellaisia hörökorvia ole. Ei vaineskaa.

   Poista
 11. Toivottavasti saatte mustalaisperheen naapuriksi. Se on oma vika jos ette pysty katsomaan videota loppuun. Traaginen loppu.


  https://www.youtube.com/watch?v=K_s4g_zeoVs

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, heh. Tässä on anonyymilta jo aitoa paatosta!

   Oletko anonyymi koskaan vienyt mustalaiselta sen kolikoita. Minä olen, vaikka Valfrid parahti: "ne on miun rahat!" - Minä sanoin, että kyllä kai niin ja nyt lähdette vetämään! Annettiin pampuilla vähän vauhtia, kauhea kälätys siinä kävi, varmaan jotain samanlaisia sanoja kuin Kurpan ohjelmassa.

   Poista
  2. Minä huusin lapsena mustalaisille, että mustalainen mulliturpa, uhkas minut tappaa, minäpä olin rohkea poika (!), potkasin sitä nappaan! Kun mustalaisämmä keräsi helmat kouriinsa ja alkoi lähestyä minua ja siskoa, joka myös huuteli, juoksimme lujaa kotiin.

   Poista
  3. Se oli sitä nuoruuteni surutonta aikaa. Kerran otin pesäpallomailaa avuksi käyttäen kiinni komisarion pojan ja koplansa, yht. 4 kpl rikollisia. Ei tarvinnut kertaakaan osumaa lyödä. Ihan meit valkolaisii hyö olivat. Silloin oli pitkät pidätysajat, poliisit pitivät viikon sellissä, kun kaikkia tekemisiään selvittivät.

   Poista
  4. Minulla on paljon ennakkoluuloja, mutta olen kyllä sitä mieltä, että jokaiselle olisi annettava mahdollisuus todistaa itsensä. Tavaton kunnioitukseni kaikille romaneille, jotka pystyvät elämään kunnon elämää. Ja heitä on paljon.

   Poista
  5. Sitä paitsi tässä kirjoitellessani olen kuunnellut Django Reinhardtin greatest hitsiä.

   Poista
  6. Tänään näkyy tulevan Teemalta Klaani, Mika Kaurismäen elokuva. Sitä on tosi pitkä aika, kun elokuvan olen nähnyt. Sammakoiden suku se vasta roistoja onkin, oikeen emäkutaleita. Ja Kari Väänänen nuori. Minulla on hyllyssä Tauno Kaukosen kirja.

   Poista

  7. Katsoin Wikipediasta - ja tiesinhän muutenkin, että sanaa mustalainen pidetään halveksivana "nimityksenä".

   Olen toista mieltä. Minusta mustalainen-sanan pakonomainen välttäminen ja korvaaminen romanilla kaikissa yhteyksissä on melko hysteeristä ja hieman tätimäistä, kissa vieköön.

   Mustalaisesta laulaa mustalainen itse ja kauniisti laulu soikin. Perinteet elävät juuri tässä sanassa. Romanin sen sijaan näkee asumassa kerrostalossa kalpeana ja hiljaa hillopullaa syömässä. Mielellämme näemme varmaan tällaisen näyn?

   Poista
  8. Hei, mutta eikös siinä ole iso ero kuka sanoo ja missä yhteydessä. Jos romani itse käyttää itsestään tiettyä sanaa, sillä on aivan eri merkityssuhde kuin jos sinä käytät samaa sanaa.


   Asian voi ajatella toisinpäin. Jos minä keksin mielestäni hyvän sanan kuvaamaan sinua ja sinä koet sen loukkaavana, niin mitä se kertoisi minusta, jos vain jatkaisin sinun nimittelyäsi täysin piittaamatta siitä miltä se sinusta tuntuu?
   Minä korjaisin sanojani, koska en halua tietoisesti loukata toista ihmistä, sitä kun tapahtuu tahattomasti ihan riittävästi.

   Poista
  9. Korjasin kommenttini, karmeita virheitä ja korjauksen tuottamia kappaleiden toistoja - anteeksi! Toivottavasti nyt onnistuu:

   Eli koen romani-sanan hieman teennäisenä. Muutenkin vältän vierassanoja ja valitsen mieluummin suomalaisen vastineen. Ajattelen mustalaisia, en romaneja, ja siksi myös puhun mustalaisista tässä blogissa, jonka koen epäviralliseksi kirjoitusalustaksi. Enkä ajattele mustalaisista pahaa, kuten en neekereistäkään. Minulle ne eivät ole halventavia ilmaisuja, joskin ymmärrän toki sanojen välttämiset ja sävyt.

   Hieman lisäksi huvittaa se eufemismien käyttö, jota harrastetaan, ettei vain huulilta lipsahtaisi mustalaista eikä neekeriä. Vähän sama kuin vanhalla kansalla tuo karhu-sanan välttäminen. Uskottiin nimittäin, että jos sanoo "karhu", karhu tulee vastaan. Sen vuoksi keksittiin hellittelysanat: metsän omena, metsän kuningas, källeröinen, mesikämmen, otso, kontio.

   Katsos, anonyymi, en minä pelkää, että tulee mustalainen vastaan ja antaa turpaan tai vie kultakellon, vaikka lapsena huutelinkin mulliturpaa, kuten kaikki pihan lapsukaiset, sinänsä pahaa tarkoittamatta.

   PS Anonyymi, ei yleinen sana ole nimittelyä, etenkään, kun asianosaiset sitä itsekin käyttävät ja se kulkee vahvana heidän musiikkiperinteessään.

   Poista
 12. Anonyymi pohtii tuolla ylempänä ihan ansiokkaasti suomalaisuutta eli mitä se on ja mitä ei, viitaten lähissä siis romaneihin ja somaleihin. Pienessä länsimaisessa hyvinvoivassa sivistysvaltioissa tällaisia syvällisiä pohdintoja aina herää, ihan aiheellisestikin, sillä näinhän se on.

  Harmi vain, että maailmanlaajuisesti väkevä virta vie ihan toiseen suuntaan. Kansallisuustunne nostaa päätään vahvasti jopa Euroopassa. Pohditaankohan Saksassa turkkilaisten saksalaisuutta, Ranskassa arabien ranskalaisuutta tai Venäjällä tsetsheenien venäläisyyttä?

  Puhumattakaan Kiinasta tai Intiasta. Afrikassa on täysi työ irtautua edes heimo- tai klaaniajattelustakaan. On totta puhuen lapsellista kuvitellakaan, että kun klaaniaatteen läpitunkema afrikkalainen tulee Suomeen, niin hän alkaa heti ajatella laajasti ja kokee olevan suomalainen – eiköhän hän samaistu tiukasti omaan sukuunsa, klaaninsa, heimoonsa ja lopuksi ehkä kansallisuuteensakin. Ne ovat "me" ja muu kansa on "heitä", jos ei vastustajia niin ainakin kilpailijoita niukoista resursseista, kun kaikkea leikataan.

  Romaneilla on sama kulttuuriongelma. Ei ole helppoa irtautua tiukasta yhteisöstä ja alkaa elää suomalaisen tavoin. Onhan se nähty ja kuultu, miten vaikea on erota lestadiolaisesta tai jehovalaisesta yhteisöstä ja veikkaanpa, että romaneilla se on vielä vaikeampaa.

  Eikä se ole yksilön vika. Harva siihen kykenee. Eikä se ole suomalaistenkaan vika. Se on kulttuurin vika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta heimo-klaani jaottelusta, suomalaisuudessa sitä voisi verrata itäsuomalaiset- länsisuomalaiset jakoon, tai savolaiset, pohjalaiset, hämäläiset jaotteluun, tai etelän ihmiset vs. pohjoisen ihmiset. Meillä on myös omassa kulttuurissamme heimoajattelun piirteitä. Tosin, sisällissotaa ei ole niiden perusteella syttynyt, kuten niissä yhteiskunnissa joissa heimoajattelu on vahvempaa. Vain poliittiset, ideologiset, luokkajakoon perustuvat porukat ovat meillä tappaneet toinen toisiaan. Luokkajaon kärjistyessä ja voimistuessa se on yhä mahdollista.

   Omasta takaa meillä on useita eri kulttuureja ja niiden sekoituksia: ruotsinkieliset suomalaiset, saamelaiset, romanit, uskontokulttuuriset ryhmät (juutalaiset, muslimit, ortodoksit, katolilaiset ja monet lahkot) jotka vaikuttavat tapoihin ja elämäntyyliin. Vivahteita ja monenkirjavuutta on vaikka kuinka, joten semmoista aivan täysin yhdenkaltaista suomalaisuutta tuskin on. Olen idealisti ja toivon että kaikkia kohdellaan suomalaisina.

   Poista
  2. Yhdyn toiveeseen, että kaikkia tänne tulleita ja tänne kotiutuneita kohdellaan suomalaisina. Kunpa tämä riittäisikin!

   Vaan kun on sitten se toinen puoli: tulijat saattavatkin purra ruokkivaa kättä ja viis veisata uuden yhteiskuntamme laeista.

   Poista
  3. Tuo vielä sinun vertauksestasi , Anonyymi, että jos totta puhutaan, ei meillä ole enää jyrkkiä eroja länsi- ja itäsuomalaisten välillä, sillä olemme olemme hyvinvointimaa myös it-alalla. Tietotekniikan tulo jokamiehen saataville on yhtenäistänyt erilaisia sisäkulttuureja hyvinvointimaissa.

   Jokin afrikkalainen klaani on tiukemmin rajattu yhteisö kuin meillä vaikkapa savolaiset, jotka ovat yhtä taitavia käyttämään tietoa kuin eteläsuomalaiset klaanit. Tieto on yhtaikaa Toholammilla kuin Helsingin Eirassa. Sisällissotaan johtavia klaaneja ei Suomessa ole, kun anarkomarkotkin ovat osoittautuneet tussahduksiksi.

   Minä idealistina taas toivon, että maahantulijat ottaisivat avoimesti vastaan sen vapauden ilmaston, joka länsimaissa vallitsee. En ymmärrä mitä pahaa on täällä arvioida suoremmin niitä piirteitä, jotka ovat selkeän barbaarisia ja primitiivisiä tulokulttuureissa. - Ympärileikkaukset? Kunniamurhat? Lapsiavioliitot - meiltä lähetetään edelleen tyttöjä takaisin Somaliaan kesken peruskoulun. Naisen ihmisarvo ja oikeudet?

   Poista
  4. Ainakin kaksi ryhmää on, jotka säilyttivät oman kulttuurinsa, mutta myös sopeutuivat paremmin kuin hyvin. Tataarit, jotka ovat islamilaisia ja juutalaiset. Aito-venäläisiäkin kai tuli aika paljon vallankumousta karkuun, eivätkä rikkaita olleet, kun omaisuus jäi Lenin-sedälle.

   Mikä auttoi heidän sopeutumistaan, oliko se se, ettei paljoa kyselty, mitäs mahdollisesti saisi olla ja käykö millään, että...?

   Poista
  5. Saul Schuback, tuo kokoomuksen omituisten laukojien joukkoon kuuluva (kuulunut?) kirkasotsa on tataari. Muuta en heistä suomalaisina tiedäkään. Tässä on linkki juttuun, jonka miekkosesta kirjoitin: http://i-iines.blogspot.fi/2012/11/tataari-kirjoitti-facebookiin.html

   He ovat tulleet huomaamattomasti. Itselläni on ollut paljonkin Venäjältä tulleita, mm. inkeriläisiä oppilaina, naapureina ja tuttavina. Kaikkia leimaa se, että he ovat ahkeria ja tunnollisia, kovia tekemään työtä ja opintoja.

   Poista
  6. Se piti siis sanoa, että he ovat sopeutuneet erinomaisesti, mutta vaalivat myös omaa perinnekulttuuriaan täällä mm. pitämällä kursseja kaikelle kansalle opistoissa.

   Poista
  7. Inkeriläiset ovat suomalaisia, vaikka ovat Venäjältä tulleetkin ja vaikka heidän sukunsa ovat siellä asuneet vuosisatoja.

   Siis suomalaisia, ei venäläisiä. Herättääkö tämä kenessäkään minkäänlaista ahaa-elämystä? Anonyymissa ehkä?

   Ei suomalaisten mietoja heimoja voi verratakaan afrikkalaisiin heimoihin ja klaaneihin. Ero on kuin yöllä ja päivällä, koko vertailu on lapsekasta latte-ideologiaa, sopii kadunvaltaustanssien jälkifiilistelyyn.

   Myös Lähi-idässä, Pakistanissa ja Afganistanissa heimot ovat kova sana, omine sotajoukkoineen ja päälliköineen. Onko meillä ollut ikinä vastaavaa järjestelmää? Ei ainakaan tuhanteen vuoteen.

   Suomen sisällissota oli lähinnä luokkasota. Osapuolten erot olivat poliittisia ja taloudellisia. Toisaalta se oli myös kapina, johon radikaali vasemmisto ryhtyi Venäjän vallankuomouksen huumassa. Oli se vapaussotakin, mutta vain historiallisessa mielessä - sillä estetiin myöhempi kehitys neuvostotasavallaksi.

   Poista
  8. Suomen kaikkien aikojen taitavin jalkapalloilija on tataari.

   No, minä puhuin venäjän vallankumouksen seurauksena tänne muuttaneista. Onhan siinä ongelmia, kun otamme ihmisiä Afrikan sotatantereilta. Siinäkin näen ongelmia, etä järjestelmällisesti ja ohjelmallisesti kielletään ne seuraukset, joita sietämättömän kurjat ja köyhät, sanalla sanoen kamalat olot ihmisessä aiheuttavat.

   Minulla ei ole sukulaisia inkeriläisissä eikä tsyreeneissä.

   Poista
  9. Tietenkin inkeriläiset ovat suomalaisia juuriltaan, mutta siinä välissä he kyllä olivat valtiollisesti venäläisiä. Tämän jälkeen he olivat paluumuuttajia. Näin minä asian ymmärrän.

   Poista
  10. Mauno Koiviston johdolla tällainen päätös aikanaan tehtiin. Siinä ohessa sieltä tuli koko suku ja naapurin suku täysvenäläiseen hiireen asti.

   Poista
  11. Ja minä kun annoin silloiselle koirallenikin nimen Manun mukaan!

   Mielenkiintoista on, että Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulla (A4) pohditaan juuri samaa asiaa kuin meikäläinen yllä kirjoituksessaan: "Sanoma Oyj:n lehdet sulkevat keskustelumahdollisuuden niiden uutisten perästä, joissa kerrotaan joukkoraiskauksesta tai muusta mustan pojan tai miehen tekemästä rikoksesta. Hauskimpia ovat olleet ne uutiset, joissa poliisi on pyytänyt kansalaisilta tietoja joukkoraiskauksen tai ryöstelyn tehneestä joukosta. Niissä ei kerrota tuntomerkeiksi kuin summittainen ikähaitari. Tämän perusteella kansalaisten odotetaan tunnistavan tekijät. Vapaa some-maailma kuitenkin korjaa erheen nopeasti. Oikea tieto kuvineen leviää siellä ennen kuin poliisi, Erkko tai Herlin ehtii kissaa sanoa."

   Lehti kysyykin lopuksi, estävätkö Journalistin tiukat rasismia vastustavat säännöt mediaa kertomasta uutisista tietoa. Netin myönnettiin menneen tiedonvälityksessä edelle - sekä pahassa että hyvässä. - Lupaava alku, Sanoma Oyj!

   Poista
  12. PS - sitaatti on siis meikäläisen käsialaa. Juttu on kirjoitettu niin, että hätäinen lukija voi aivan perustellusti arvella sitaattia HS:ien kirjoittamaksi. - Suutarin lapsilla ei ole kenkiä, sanoo kirjoittamisen opettaja itte.

   Poista
  13. Miä äänestin Mauno Koivistoa joka kerran presidentivaaleissa ja olen siitä edelleen ylpeä. Vaikkei se taloudesta mitään ymmärtänyt.

   Poista
  14. Mauno oli humaani presidentti, sikäli kuin asioista mitään ymmärrän. Äänestin aina häntä ja hänen puoluettaan noina aikoina.

   Taisin ottaa ensimmäisen koirani noihin aikoihin, koska muistan ristineeni sen Mauno Koiviston mukaan. Sekin oli musta ja iso, valtavan iso. Sen isä oli newfoundlandin koira, se jättimäinen nallekarhu, jolla on räpylät ja joka on tunnettu vesipelastuskoirana. Sellainen Manukin oli. Lasten oli vaikea päästä rannalta uimaan, kun Manu vahti niitä, alkoi haukkua kun ne menivät syvemmälle. Ja kuin minä menin uimaan, se tuli mukaan ja ajoi minua koko ajan rantaa kohti kaartamalla eteeni. Vieläkin alkaa itkettää, kun muistaa sen poismenon.

   Haluaisin uuden koiran, mutta en jaksa enää sitä, kun ne kuolevat kuitenkin. Suru on musertava. Kissankin muisteleminen tuo kyyneleet silmiin. Ja viimeisen koiran.

   Poista
 13. Valistaja on kuin naapurin kyyläävä akka. Jos sen sisään asuntoon erehtyy päästämään, kaappien oviakin se aukoo, jotta sisältö kävisi selville. Ja kyselee kaikki intiimimmätkin ilman mitään häpyä. Ulos se täytyy työntää lapiolla tai paremman puutteessa pitkävartisella harjalla. Vielä oven raosta huutelee ohjeita ja käskyjä tarvittavista ajattelun muutoksista.

  Ihmisille saa jakaa tietoa, mutta aikuisia ei kasvateta, vain niitä kääpiöitä, lapsia, kasvatetaan. Valistajat ovat saaneet pursuavilla ja painostuksen omaisilla kirjoituksillaan kamalan paljon pahaa aikaan. Pakkovalistukseen tulee aina vastareaktio, se on sietämätöntä.

  Kenellekään ei kuulu toisen pään sisältö enempää kuin hän sitä julki tuo. Jos sisältö näyttäisi olevan sellainen, että ihminen vaatii hoitoa tai seinien sisään sulkemista, se on eri asia.

  Kamalaa tässä ajassa on koko ajan pinnalla oleva vaatimus oikeaoppisuudesta. Eikä sitä miksikään muuta se, jos oppi sattuu vahingossa olemaankin paljolti oikeassa.

  Mikä siinä nykyajan oppineille akoille ja akkamaisille ukoille on niin vaikea käsittää, että jos sanotaan oikein painokkaasti: Ikinä ei saa...", niin sitähän on suorastaan pakko useimpien kokeilla. Tai jos sanotaan, "tämä on totuus", niin ei siihen voi ajatella kuin "ime totuuttasi".

  Kun aiemmin mainitsin kuun olevan juustoa, sen varmaan useimmat tiesivätkin. Mutta tiesittekö sitä, että aurinko on voisulaa? Ja se hymyileekin sulle.

  Kansalaisjournalismi, heh. Sieltä sitä vasta totuuksia löytää joka lähtöön. Sieltä minäkin tajusin oikein syvemmin, että ufot ovat totta, Jeesus asuu Arizonassa ja kuulennot filmattiin Hollywoodin studioilla.

  Kaiken tieteen ja tiedon syvin olemus on: "pitäs saada rahoitusta!"

  Oliko riittävän sekavaa? - No hyvä, se oli tarkoituskin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...... sanoi Römpän äijä partaansa sukien ja peräänsä hieraisten.

   Lisää vaan tällaisia miettelyksiä, havukka-ahon herutuksia. Näitä on hauska lukea. Kun joku oikein tosissaan tuumaa.

   Poista
  2. Tuo on kyllä hyvä, jos Havukka-ahon ajattelijaan verrataan. Sen jälkeen se oli Huovisellekin alamäkeä.

   Poista
 14. Sitten on tämä jokapojan valistusjulkaisu, Mitä vittua. Se on kyllä kiva, mutta vähän petyin, kun "rikolliset" osiossa ei ollut lainkaan juttua sivun ylläpitäjästä. Hänellä kun lehtitietojen mukaan on useita tuomoita väkivaltarikoksista.

  Arvio : Erittäin hauska nettijulkaisu, mutta seuraavaksi toivoisin juttua kuhnekylpyjen monipuolisen parantavasta ihmevoimasta. Ja siitä, kuinka päin pistoke kannattaa pistorasiaan laittaa, että sillä olisi mahdollisimman vähän kielteisiä terveysvaikutuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaahas, kiitos vinkistä, joskus aiemminkin törmäsin tuonne mitvit-sivustolle. Siellä oli hauska video, jonka paras puoli oli se, ettei siinä ollut pakollisia mainoksia maksuna videon katsomisesta. Siis videohan oli leikkimielinen testi, jossa piti laskea, montako yksittäistapausta kuvissa vilahtaa. Minä sekosin alkuunsa helmitauluni helmiin.

   Poista
  2. PS Voisko tämä sivusto olla sukua muinaiselle aivan mainiolle blogille Mitvit? Blogi oli hyvin suosittu ja käsittääkseni arvostettu, ja voisin sanoa, että teksti oli älykästä ja hauskaa. Parodista ja irvailevaa, mutta ei ilkeää. Valitettavasti se lopetti.

   Poista
  3. No en kyllä menisi sivustoa herjaamaan ainakaan liiallisesta älyllisyydestä.

   Poista
  4. Tätä minäkin katselin. Mitvit-blogi oli sittenkin eri maata. Se ei ollut härski eikä rivo, vaikka siihen aikaan noin vuonna 2005 se oli kai aika rohkea. En edes tuolloin tajunnut, että Mitvit oli lyhenne. Mietin kyllä sanan alkuperää. Niin viaton on nettimenneisyyteni.

   Poista
  5. Jos tämä tunnustukselliselle linjalle menee, niin minun täytyy myöntää, että silloin kun hymiöt joskus tulivat, olin ihan äimänä, en ymmärtänyt niitä lainkaan. En tajunnut niiden olevan kuvia. Nyt ne toki jos osaan, jopa spuglionkin, mutta vieläkään en ole varma siitä, miksi niitä teksteihin laitetaan.

   Poista
  6. Toki hymiöillä on paikkansa nettiteksteissä. Nettiviestintähän poikkeaa muusta kirjoitusviestinnästä siinä, että se on vuorovaikutteista, kahdensuuntaista, jopa reaaliaikaista viestintää. Nopeaan viestintään on joskus tarpeen saada nopeita sävyn selitteitä, ja hymiöt ovat tässä mainioita tunnetilan symboleita.

   Toki on myös niin, että nettiviestintä on käynyt tutummaksi ja hymiöt harvemmiksi. On opittu viestimään paremmin myös sanoilla. Minusta nettikirjoittaminen kehittää ihmisen ilmaisukykyä monipuolisesti, jolloin tynkäkirjoittaminen ja hymiöiminen vähenee.

   Poista
  7. Hymiöiden alkuaikoina kirjoitin jonnekin, että tässä ollaan palaamassa kirjoitustaidon juurille - ajatuksia ja asioita esitetään kuvina.

   Jos olette panneet merkille, en koskaan käytä hymiöitä tai vastaavia härpäkkeitä. Kyse on periaatteesta: ellen osaa kirjoittaa leikkimielistä tekstiä niin, että lukija ymmärtää sen leikiksi, vika on lukijassa.

   Poista
  8. Hymiöitä en itsekään käytä, sillä otan haasteena saada sanottua sanoilla kommenteissani sen, mitä haluan ilmaista.

   Ymmärrän kuitenkin hymiöitten käytön funktion, ja siitä ei voi sanoa muuta kuin että se on varsin oiva keksintö. Ihmiskunta totisesti toistaa itseään, nyt vain toisin keinoin kuin aikojen alussa, luolamaalarit. Hymiöiden haittana voidaan kai pitää niiden mekanisoitumista ja käyttöä osoittamaan haluttua, ei välttämättä aitoa suhtautumista.

   Poista
  9. Luolamaalaritkin ovat palanneet, sen näkee graffiteista.

   Kehityshän ei kaikkien mielestä olekaan lineaarista, suoraviivaista etenemistä pimeydestä tiedon valkeuteen, vaan kehämäistä, jossa samat tietyt vaiheet palaavat kerta kerran jälkeen. Ei mitään uutta auringon alla.

   Uutta uskontoa odottelen syntyväksi. Millainenkohan se olisi? Ehdottaisin jotain panteismin tapaista, jossa Hyvän ja Valon vastavoimana olisi universaali Pimeys - pimeä aine ja pimeä energia.

   (Vaikka toisaalta kyllähän punaviheriät ovat uskonlahko, joita yhdistää taistelu myyttisiä voimia vastaan. Persutko ovat uskonpuhdistajia?)

   Poista
  10. Persulaisuus on ilman muuta vastauskonpuhdistus, pyrkimys vanhoihin hyviin aikoihin, joita ei koskaan ole ollut. Vertaus uskontoihin on hyvä, uskoen perustana on ihmisten tuntema turvattomuuden tunne, joka on kanavoitunut uskon ja aggression sekoituksen.

   Uusi oikea uskontokin on jo syntynyt, se on joidenkuiden harjoittama, kuulemma muinaissuomalainen, ukala-pukala keihäs noituus. "Wicca Wacca, cicca cacca! "

   Poista
  11. Kyllä uuden uskonnon ylijumala on ihminen itse, ei mikään muu. Se on kehittynyt vuosituhanten aikana, ja sen varhaisimpia ilmentymiä oli kultaisen vasikan, mammonan palvonta. 

   Nyt on vielä oikaistu, ohitettu vasikkavaihe ja menty suoraan asiaan, Minuun. Minä olen herra minun jumalani, jonka tulee saada kaikki heti, tässä ja nyt, ja mieluiten kahtena kappaleena ja kirjattuna. Ja mieluiten Minun panemattani tikkua ristiin sen eteen. Minä, Minä, Minä. Minulla on oikeus. Minä, Minua, Minulle, Minuksi, Minuna, Minun, Minussa, Minusta, Minuun, Minulla, Minulta, Minulle, Minuin, Minuineen!

   Poista
  12. Politiikka? Uskonto?

   Václav Havelin sanoin:

   ..."että ”tätä jähmettynyttä järjestelmää, jossa kankeita, käsitteellisesti leväperäisiä ja poliittisesti pragmaattisia massapuolueita pyörittävät poliittiset koneistot niin, ettei yksilölle jää minkäänlaista konkreettista tai henkilökohtaista vastuuta - - - on hyvin vaikea pitää lähtökohtana sille, että ihmiskunta voisi löytää itsensä uudestaan.”

   ja

   “Yksilöiden - - - ei tarvitse hyväksyä valhetta. Riittää että he suostuvat elämään valheen kanssa ja valheessa. Tällä tavalla yksilöt oikeuttavat järjestelmän olemassaolon, toteuttavat järjestelmän ja ovat järjestelmä.”

   Ja tämä, jonka hän mukailee Emmanuel Lévinasilta:

   ”Vastuu maailmasta alkaa siitä, kun katsomme toista ihmistä kasvoihin.”

   Oli mielenkiintoinen hänestä kirjoitettu (Michael Zantovski) kirja.Tuo ihminen oli todellinen intellektuelli ja nobeltasoinen näytelmäkirjailija, joka kamppaili koko elämänsä moraalis-eettisten asioiden "kimpussa", etsi oikeudenmukaisuutta, oli hyvin nöyrä ja ihmisenä ujo ja koki syvää syyllisyydentuntoa omasta "etuoikeutetusta" synnyintaustastaan, etc etc...

   Ja samaan aikaan siitä huolimatta... eli ja keposteli kuin paraskin boheemi, suu aina virnussa, poltti pari askia tupakkaa päivässä ja marihuanaa ja joi säännöllisesti itsensä ympärihumalaan ja rakastui yhtä mittaa tuttuihin ja vieraisiin naisiin ja... ja... ja. Ei siis mikään puritaani ollut. (Ja tunsi syyllisyyttä siitä että teoria ja käytäntö...)

   (heh, heh)

   Jännä piirre hänessä sekin oli - tulee ilmi monessa yhteydessä - että silloin kun "toisinajattelijat" olivat voimissaan ja eturiviin oli tunkua... niin silloin Havel mielellään väistyi taka-alalle. Mutta sitten kun nämä "toisinajattelijat" taas nujerrettiin, ja oli vaarallista olla edessä, niin Havel astui eturintamaan. Ei hän leikkinyt mitään sankaria mutta hänen oma moraalinsa käski hänen käyttäytyä näin... siis tavallaan tyhmästi (jos ajatellaan miten takinkääntäjät ja opportunistit käyttäytyvät. - Hänen ystävänsä, joita tietysti oli paljon, sanoivat hänestä että "hän ei halunnut johtaa, mutta hän oli syntynyt johtajaksi". Se oli tavallaan hänen tragediansa. Se, ja velvollisuudentunto. Hän... joutui siitä henkilökohtaisesti kärsimään, paljon. Samuel Becketille hän kerran kirjoitti (siteeraan nyt muistinvaraisesti) että "...tee mitä tahansa, mutta älä ikinä ala presidentiksi".

   Ps. Jos ette vieläkään usko että V. Havel oli hyvä tyyppi... niin tätä argumenttia ette pysty kieltämään: sekä Leena Hietasen (kts. Wikipedia ellet tunne) ja Johan Bäckmannin (älä edes katso Wikipediaa) mielestä V. Havel on inhottavin, surkein, saastaisin tyyppi jonka he tietävät! (Ja hehän, jos ketkään, tietävät!)

   Poista
  13. Olisihan se jos se olisi että Suomessakin olisi joskus presidentti joka olisi ajattelija. Älykkäitä presidenttejä meillä on ollut, melkein kaikki, ja huippuälykkäin Kekkonen. Mutta ei ole ollut ajattelijoita! (Mauno Koivistolla vähän sitä vikaa oli mutta kyllä se tuppas enemmän sekottamaan asioita kun selvittämään niitä. Ehkä oli liian filosofi? vrt Rauno R.)

   Aikoinaan melkein oli kateellinen sille kun Eestissä oli Lennart Meri niminen presidentti. Hän oli presiis järki-ihminen. Kun hän asioista oli tosissaan, hän puhui hyvin lyhyin lausein ja hitaasti - oli vähän puhevikainen - mutta jokainen lauseista oli kuin aforismi! No, kun oli kysessä poliittisista kannanotoista, hän antoi poliittisen kannanoton, mutta... ajatuksella. - Äh.

   Tapsa, analyyttisempana ihmisenä ja historian läksyt paremmin lukeneena (minulla oli hissasta aina 6-8) niin sanopa lisää tällaisia vakuuttavia ajattelija/filosofi presidenttejä? Mitä siis maailman maissa on ollut. - Käy kyllä tällaiset Alatûrkitkin. Vaikka olikikin vähän yksinvaltainen. Mutta fiksu oli.

   Ketä muita?

   Siis... hyvät ihmiset, kysymys on osoitettu kaikille (myös Kemppiselle)! Kiinnostaisi kuulla teidän käsityksiänne. Ps. Tapsaa käytin tässä kysymyksenasettelussa vain sumuverhona.

   Poista
  14. Koiviston filosoofiset fundeeraukset peittivät hyvin hänen sisällään olevan tiukan päätösten tekijän ja päämäärätietoisen poliitikon.

   Ahtisaaren valtiomiesmäisyys näkyi valtavassa HK:n sinisen kulutuksessa. Ai miten niin? - No, ei vaan tullut muuta miehestä mieleen. Noopeli, nyt muistan, hän voitti Noopelin, koska väistyi presidentin virasta, koska ei pyydetty jatkamaan.

   Poista
  15. Risto Ryti.

   Puhui vähän, mutta osui aina asian ytimeen. Otti vastuun, kun muut olivat töpeksineet asiat vituralleen. Ei ollut kunnian perään. Ei ollut filosofi, onneksi.

   Poista
  16. Mikis/Havel: “Yksilöiden - - - ei tarvitse hyväksyä valhetta. Riittää että he suostuvat elämään valheen kanssa ja valheessa."

   Tämä on hyvin sanottu ja nähty. Näin se maailma toimii.

   Se toimii näin siksi, että normaalilla ihmisellä on suhteellisuudentajua. Hän ymmärtää, että asiat eivät ole oikein, tehdään vääryyksiä ja valehdellaan, mutta tajuaa ettei yksi ihminen sitä voi muuttaa. Hän sopeutuu.

   Tarvitaan poikkeuksellinen änkyrä nousemaan valtaa ja enemmistöä vastaan. Usein heille käykin huonosti. Sopeutujat maan perivät. (Vrt. evoluutio.)

   Poista
  17. Risto Ryti on itsestäänselvyys. Hietanen/Bäckman pari sanoo, ja enemmän kuin puolittain tosissaan, että Risto Rytin maalliset jäänteet (= luuranko) pitäisi kaivaa maasta ja hirttää. Vasta sitten Suomi tällä symbolisella eleellä sovittaisi natsisyntinsä. - Kyllä. Tämä parivaljakko on hyvä puntari; aina kun he ekhuvat jotain, tietää että se henkilö on siis hirviö. Ja aina kun he inhoavat jotain, tietää että kyseessä on kunnon heppu. - Diggaan Hietsua ja tätä Oboestia! - Johanhan soitti aikoinaan oboetta Helsingin sinf.ork.etc. Samoin muuten Kari Suomalaisen lempisoitin oboe oli. Ja joku on sanonut, että oboella on sellaisia äänitaajuuksia (näin lyhyesti selitettynä) että "pitkäaikainen altistuminen näille värähdyksille saattaa aiheuttaa aivoissa ei-toivottuja tapahtumia". Tiedä häntä. Mutta Johan Bäckmanin kohdalla tämä kyllä tukisi vahvasti ko. teoriaa.

   Poista
  18. Lisäksi jokainen historiaa edes vähän tunteva tietää, että Ryti ei ollut pienimmässäkään määrin natsi- tai saksalaishenkinen. Hän oli anglofiili.

   Bäckman on kuitenkin jonkinlainen poliittisen historian tuntija, joten hän varmasti tietää asian. Kyse on siis luonteesta. Ketku mikä ketku.

   Poista
 15. Sen vaan sanon, että työntäkää WWF Earth hour perssiisiinne. Valaistuksen osuus kotitalouksien sähkönkäytöstä on viimeisimpien tietojen mukaan kahdeksan prosenttia. Sitten jos lukee sellaista ilmastomuutos.fi nettisivua, niin siellä väitetään valaistuksen olevan "noin neljännes kokonaiskulutuksesta". Kaikkea saa väittää, ei sellaisesta vankilaan joudu, onnea vaan kauheasti valitsemallenne linjalle ilmastomuutos.fi.

  Laittakaa ihmiset valoja päälle, älkääkä hihhuloiko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikäkö se on ilmastonmuutos.fi.

   Hyvä se on, että valaistuksiin on kiinnitetty huomiota. Isoissa teollisuus- tai konttoriympäristöissä valaistuksen kontrolli on tuonut isoja säästöjä. Niillä voivat sitten lentää työmatkoille eri puolille maailmaa. Tai vihrut pelastamaan maailmaa mielellään Brasiliassa tai jossain muussa mukavan lämpimässä ja eksoottisessa maassa pidettävissä kongresseissa.

   Kotitalouksissa valaistuksen osuus on sielläkin vähentynyt roimasti, suurelta osin nykyisten lamppujen ansioista. Saatu hyöty on ulosmitattu teknisten laitteiden, kuten tietotekniikan lisääntymisellä.

   Ammu ritsalla vihru alas taivaalta niin maailma pelastuu! (Paitsi Helsingin kaupunki, joka joutaakin kadotukseen)

   Poista
  2. Minunko olisi tarvinnut istua yksin pimeässä, tunti, ilman rakkaitten vehkeitteni lämmintä valonkajoa ja joka nurkassa valaisevaa helmi- tai jalkalamppua? Minulla paloi vielä yläkerrassakin valo, ettäs tiedätte! Pah tällaisille tekopyhille kampanjoille.

   Poista
  3. Virvon varvon tuoreeks terveeks!
   Meidän aikamme suuret ja kauniit sivistyneistö-ihanteemme: ahneus ja tekopyhyys.
   Ahneita olemme kaikki mutta tekopyhyyden ilmentyminen vaihdellee hieman. Rakastamme kaikkia erilaisia olentoja, kulttuureja ja uskontoja. Hoidamme vanhuksemme ja lapsemme. Olemme erityisen koulutettu ja sivistynyt kansa. Haluamme onnettomuuksien jälkeen osallistua sururituaaleihin viemällä onnettomuusaikoille kukkia ja kynttilöitä, vaikka tapahtuma ei muuten koskisi meitä millään tavalla. Jne. esimerkkejä löytyy yllin kyllin.
   Valtavirrasta poikkeavia ajatuksia tietotekniikan tekopyhyydestä löytyy Kirjastolehdestä historian dosentti Teemu Keskisarjan haastattelusta: On täysin valheellista puhua tietoyhteiskunnasta, kun tiedämme, että suurin osa internethauista kohdistuu pornografiaan ja ajankäytön kakkosena seuraa Facebookin ja Twitterin keinoelämä, missä en näe mitään myönteistä.”
   http://kirjastolehti.fi/artikkelit/artikkeli/506/teemu-keskisarja-internet-levittaa-laiskottelua/
   Muutaman vuosikymmenen päästä harva digitaalisen median imppareista ilmeisesti kykenee fyysisiin töihin, saati nuorukaiset armeijaan. Ylipaino ja rapakunto lisääntyy, samoin sosiaaliset taidot ruostuvat. Ei enää osata olla toisten ihmisten kanssa samassa huoneessa. Puhe muuttuu epäseväksi, koska kuluu pitkiäkin aikoja ettei netin käyttäjän tarvitse puhua sanaakaan.
   Elokuvat raaistuvat raaistumistaan. Ne aivopesevät katsojansa samaistumaan käyttäytymismalleihinsa. On tekopyhää väittää, että tämä saasta ei jätä jälkiä ihmisen psyykeen. Miten tappamisen ja verenroiske voi kehittää ihmistä henkisesti?
   Miten paljon tekopyhyyttä, kunnianhimoa ja hyviä tienestejä välkkyykään eduskuntaan himoitsevien pääkopissa?

   Poista
  4. Tämä on aina yhtä ajankohtainen. Paitsi toisinaan, kuten nyt ns. Ukrainan kriisin aikana, se on vielä ajankohtaisempi.

   https://www.youtube.com/watch?v=tixjTSwjfaw

   (5s kerta kun... no, enhän minä mitään tyrkytä...)

   Poista
  5. Leonoora, eduskuntaan pyrkivät ihmiset ovat vain ihmisiä... Siis tekopyhiä, himokkaita ja ahneita aivan kuin kuka tahansa meistä. Sellaisia me olemme. Kaikki mitä haukumme, on meissäkin.

   Ja internet. Sekin on vain kuva ihmiskunnasta. Ei se ole mikään yläpuolella oleva henki tai ohjaaja, vaan suunnaton peili. Jos suuri osa internetistä on pornoa, niin suuri osa meistä on pornoa, tai seksiä. Jos se onkin niin? Ei internetistä voi kieltää sitä, mikä on maailmassa. Muuten peili vääristäisi, eikä sekään ole oikein.

   Poista
 16. Luin juuri yhden jutun josta siteeraan pari asiaa Puolustusvoimista:

  "Kun savotassa huhkineet kuivan kesän oravat hiihtivät talvisodassa sata kilometriä mennen tullen, nykyvarusmiehen Cooperin testi on sadan metrin hölkkä." - heh, heh "kuivan kesän oravat... khih,khihih"
  ja
  "Laitat sitten minuutin välein tekstarin, ettet ole kuollut", äidit pommittaisivat poikiaan, joiden älypuhelinpaikannus imisi ohjuksia puoleensa. Miinalaiva Pohjanmaan kanttiinissa voisi luppoajalla pelata vihollisen sukellusvenekuljettajan kanssa laivan upotusta Google Playssa." - DDDDDD:)- REP REP REP);-

  Pelasitteko te, herra ylimatruusi Riku Riemu, laivanupotuspeliä siellä... no, "siellä jossakin" (Pansiossa tai Porkkanassa)?

  VastaaPoista
 17. Herra yliherra, saanko puhutella?

  Kyllä, kyllä me pelasimme laivanupotuspeliä. Saattaja Hämeenmaa (aikaa sitten romutettu liian hyvänä tähän maailmaan) oli muutettu miinalaivaksi. Minä poika tykkiryhmani kanssa tähtäilin tykeillä, mitä nyt milloinkin. Ruotsalaisten, noiden jalojen pasifistien, tekemät 40 mm kahdella putkella varustetut Bofors-ilmakanuunat olivat melkoisia vehkeitä. Meillä niitä ei veivailtu, kuten böndejoukoissa, vaan kääntyivät sähköisesti ohjaimen tahdissa.

  Sen verran haluan korjata, että merivoimiemme ylpeys ja Somalian sankari, koululaiva Pohjanmaa, makaa viimeisen tietoni mukaan riisuttuna Obbnäsissä, odottaen viimeistä voitelua ja siirtymistä laivojen taivaaseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi tulla hieman elvistelyä. Kyllä me pinnallapysymisleikkiäkin leikimme. Tai konemiehet leikkivät, alituiseen saivat olla pilsseissä vettä tyhjentämässä. Hämeenmaa oli kyllä viimeisintä venäläistä tekniikkaa, tai jos ei niin viimeisintäkään, niin aivan helevetin aataminaikuista. Voimanlähteenä kaksi löpöllä toimivaa höyrykonetta, se oli siis höyrylaiva(!) Kovia jätkiä ne konemiehet olivat, kun uskalsivat niiden putkien seassa töitä tehdä.

   Ylipursimies kertoi alik. Riemulle mitä pitää tehdä ja hän kertoi sen eteenpäin nuoremmille matruuseille. Kun putket oli jynssätty ja rasvattu, kutsuivat söörherran kanttiinista tarkastamaan. "Joo-o,....hmmmm...kyllä nää aika hyviä on!"

   Olin minä viikon harjoittelussa miinalaiva Keihässalmellakin. Varusmieheet kutsuivat sitä merivoimien sukellusveneeksi, koska hevosmiesten tietotoimiston mukaan se oli pari kertaa uponnut. Keppisalmella me pistettiin tykeillä piu ja pou.

   Poista
  2. Tässä se on, koko 90-metrinen komeus. Hassu juttu, että valokuva on otettu vuonna 1983, silloin ko mää olin siellä. Ei minua kyllä kannelta erota.

   (Nuo Wikipedian tiedot Hämiksestä ovat epätarkkoja ja hieman ristiriitaisia.)

   Poista
  3. Aluksen polkupyörää minä lainailin Pansiossa surutta, kerran aivan päällikkö olisi sillä kuuleman mukaan halunut johonkin lähteä, mutta ei voinut, koska minulla oli hammaslääkäriaika eikä sinne jaksanut kävellä. Uudet matruusit kun tulivat Öbiksestä, tervehtivät tiukan sotilaallisesti kun poljin vastaan. Vastasin samanlaisella tervehdyksellä kuin Aatu aina teki, sillai käsi taivutettuna: "Moi!"

   Poista
  4. Anteeksi kamalasti kun ylipursimieheksi alikersanttia kutsuin! (Tiedän, etten saa ikinä anteeksi, mutta voi vittu silti.) Kerran minä vahingossa Porin Prikaatissa nimittelin herra luutnanttia herra everstiluutnantiksi niin oli sekin siitä suuttuvinaan... nimenomaan suuttuvinaan. Ja saapasteli myhäillen muualle.

   Mutta voi, voi, voi minä nyt väärinpäin erehdyin, herra Lippueamiraali. Takuulla en tee tätä toiste!

   Poista
  5. Me nyt olemme kanssasi jo niin hyviä tuttuja, että huoletta voit amiraaliksi kutsua.

   Poista
  6. Minä taas ihan vaan maavoimissa puolustin Suomea. Eli olin kirjuri. Kahdestaan ylivääpelin kanssa istuttiin toimistossa ja se oli mun kaverii. Ainakin se - koska oli tehnyt tupakkalakon - pummas multa jatkuvasti tupakkeja. No, taktisista syistä annoin... ei kun ihan totta, me oltiin kavereita. Esim. joulun vietin hänen kotonaan, hänellä oli pieni pyöreä vaimo mutta ei lapsia, ja me otettiin Aaron kanssa paukkuja. (Tämä on totta.) Kirjurina tein lomalistat, komppanian päällikkö ylil. Helle ne vain allekirjoitti; minä ne mieleni mukaan tein. Ja kaiken, minkä ylivääpelin olisi pitänyt tehdä, se legimitoi minulle; se heti jo puolenpäivänaikaan alkoi haukotella tuolillaan ("olisko sulla mikis yhtä tupakkaa vielä antaa"...) ja poltti tupakan ja sanoi sitten mulle että "jos minua pyydetään puhelimeen niin sano että minä olen hiihtämässä". (Meillä oli himohullu pataljoonan komentaja; aina jos joku oli kuntolenkillä niin "hyvä, hyvä... niin sitä pitää".) Mutta paskat, kyllä minä tiesin mitä Aaro teki, kotiansa ryyppäämään se meni. No, ei asia minulle kuulunut. Itse asiassa mä tein paljon asioita vt. ylivääpelinä. Määräsin alikersanteille mm. päivystysvuoroja ja sen sellaisia, siitähän ne minulle ensialkuun luimistelivat. Koska olin vain korpraali. Mutta jos ne rupes mutisee niin sanoin aina että "tämä on ylivääpeli Ahosen käsky". Ja kyllä ne äkkiä huomasivat että ne, jotka mulle mutisivat, olivat äkkiä lomalistojen hännillä. - Mun kanssa nimittäin oli turha vittuilla.

   Ei, kyllä mä (huokaus) pyrin tasapuolisuuteen. Mitä nyt joskus pistin vittumaisimmat kantaupseerit vartiovuoroon viikonlopuks... Ja kun ne katseli niitä komppanian päällikön allekirjoittamia listoja, jotkut niistä kiroilivat että "minkä vitun takia mä joudun aina vartiovuoroon tai peeuuks näinä ikävinä päivinä", niin mää vaan hihittelin itsekseni.

   Voi, minkä Diktaattorin maailma minussa onkaan menettänyt!

   Poista
  7. Yks hauskimpia juttuja jonka mä muistan niin on... totta on... niin korkea-arvoisia armeijan upseereja, eversti oli korkein, olivat olleet ryyppäämässä naapurivaruskunnan (= Turun) upseerikerholla. Ja alikersanttiautonkuljettaja kuljetti nyt heitä takaisin kotiinsa (= Säkylään). Oli talvi. Oli ilta. Ja tiellä oli poliisiratsia. Kyse oli jostakin valtakunnallisesta kohotuskampanjasta tms.:sta, koska ratsiassa oli mukana myös hyvin korkea-arvoinen poliisipäällikkö. Nämä armeijan upseerit... auton kun piti pysähtyä jonoon... ihmettelivät sitä yhden poliisin hihamerkkejä, ne kun ulottuivat melkein kyynärpäähän asti (samoin kuin kenraaleilla!). Kännisin niistä, eli se eversti, sanoi että "mikähän helvetin amiraali tuokin on?!" No, vähän ajan päästä ne poliisit, tuo poliisipäällikkö etunenässä, tulivat myös armeijan auton luo. Kuski oli veivannut sivuikkunan auki ja kun poliisipäällikkö kysyi "mitäs miehiä te olette?" niin tämä alikersanttikuski vastasi, istualtaan asennon tehden, että "Herra Amiraali, olemme tulossa Turusta..." Upseerit räjähtivät nauruun. Tämä päällikköpoliisi luuli että hänelle vittuillaan ja suuttui ja lähti pois. Upseerit jatkoivat nauramista. No, lopulta se alikersantti starttasi sen auton käyntiin ja jatkettiin matkaa. - Siinä se ratsia.

   Poista
  8. Aina kun miehet alkavat puhua armeija-ajastaan tai sota-asioista, pyllähdän yli laidan. Niin paljon niillä on asiaa ja hauskoja muistoja vääpeleistä. Sitäkin mietitään vielä, mitä se Kosonen siellä Taipaleenjoella oikein sanoi ennen kuin nalli napsahti otsaan.

   Poista
  9. Lähe lotaksi seuraavaan sotaan. Haaralaveteista on aina rintamalla tarve.

   Poista
  10. Tjaah, että kenttähuitukaksi. Jos minä sotaan lähtisin, niin kirkasotsaisena ihmisenä olisin varmaan naisjääkäri marssilla kohti Uralia.

   Poista
  11. Vaikka jokainenhan meistähän sen varmasti tietääkin, niin huomautan siltä, että lotat eivät olleet mitään "haaralavettaja" tai "kenttähuitukoita".

   Tiesittekös muuten sitä, että Suomi oli ainoa maa maailmansodassa, joka pyrki tuomaan kaikki kaatuneensa kotimaan multiin?

   Jotain se meistä kertoo. Tai ainakin aiemmista sukupolvistamme.


   Poista
  12. Lotat olivat syvästi isänmaallisia urheita naisia, eivät mitään huitukoita tai huoria. Eli tiedetään toki, Tapsa. Olen hankkinut äitini haudalle jopa Lotta Svärd -järjestön reliefin - ainoan sillä hautausmaalla 2000-luvun taitteessa. Nyt niitä on tullut enemmänkin.

   Lotat olivat tietenkin ihmisiä, jotka tapasivat paljon ihmisiä rintamalla, miehiäkin. Puheet lottien huoruudesta syntyivät puutteessa olevien sotilaiden päässä. Yhtäläisesti yksin jääneet talojen emännät Karjalassa päin saattoivat langeta sotilaaseen kuin jokunen lottakin. Inhimillistähän se on, mutta koko ammattikunnan leimaaminen osoittaa vain huonoa ihmistuntemusta.

   Poista
 18. Ruohoa ja rakkautta... ei, ei, ei. Mustaa rakkautta. Sydämeni on kuin koksinpala. Hiilijunat kulkevat minun mieleni läpi Donetskista Ventspilsiin. Itse olen sillalla Daugavajoen yllä. Minulla on silmälasit, on yö jo, ja silmälasien takana minulla on toiset silmät, mutta en minä mitään näe. Kaupunki hengittää ympärillä lyhyin äänin. Autoja menee jossakin. Hotellini on Villa Ksenija mutta olen eksynyt. Yö on tullut meidän väliimme. Yö, joka on hiilenmusta... soi, vain kaipausta. Mutta minulla on kamala nälkä!

  ah! tää oli esipuhe tälle kappaleelle, jonka yllättäen löysin mun sisältäni:

  vieriviä musia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niin ulalla tästä keskustelusta jota kyllä jonkin verran ennätin lukea kun vieraat lähtivät ja jättivät jälkeensä tiskipinon, jonka selvittämiseen kului aikaa, ja kun en muutenkaan kuulu ns. talousihmisiin jotka rakastavat silittämistä siivoamista huonekavien hoitoa pölyjenpyykimistä ym aivan tärkeitä ja hyödyllisiä askareita, tunsin ääretöntä helpotusta kun kaikki oli ikään kuin ohi ohi ja tartuin kuin siihen tunnetusti viimeiseen oljenkorteen eli mikiksen tyylinäytteeseen tuossa ylläpuolella.Se on hyvä. Hän sukeltaa siinä lauseseen kuin ahven hauenkitaan ja kuvaa yöllistä kaupunkia josta ei voi tarkkaan määritellä hengittääkö se yöllistä mustaa ilmaa oikeissa vai kuvitelluissa paikoissa.

   Katto ropisee siis täällä sataa ja olen täynnä ihmisiä, mutta hyvä sopu tilaa antaa ja nielaisen teidät kaikki kerralla sisääni ja juuri ja juuri ennätän sanoa teille: Hyvää yötä, kun itse olen jo nukahtamaisillani tähän tuoliin.

   Poista
  2. Hyvää huomenta, Liisu. Aamu valkeni harmaana ja sateisena täälläkin - kuten siellä eilisiltana.

   Vaan narsissit voi jo viedä ulos, ne kestävät kymmenenkin asteen pakkasen. Olen rohkea ja aion panna pääsiäiseksi ulos jo keltaisen orvokkiamppelinkin!

   Poista
  3. Kunpa narsistitkin voisi viedä ulos! Vaikka kompostiin.

   Poista
 19. Klezmer -musiikista pidän. Tästä olen kuullut monta versiota, tämä on niistä pelkistetyin. Tässä ei ole yhtään ylimääräistä.

  https://www.youtube.com/watch?v=EfmSc6j9UQQ

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Klezmer on hienoa musiikkia. Minä tykkään monista kansan- ja maailmamusiikeista, niistä löytyy upeaa tavaraa. Ainoa muistamani, mihin en koskaan ole päässyt sisään, on lappalainen joikhaaminen. Silloin Valkeapään aikaan se oli kulttuuripierujen suosiossa ja sanovat, että jokaiselle on oma joikhunsa. Hyi helevtti mitä lääly-läälyttelyä!

   Sitten tämä kotoinen kansanmusiikki, omituinen sekoitus saksalaisia marssi-iskusävelmiä, ruotsalaista diipådååpaa ja venäläistä hirsipuumelankoliaa. On siellä varmaan paljon hyvääkin ja parempihan se on, että viulujaan rääkkäävät, kuin että pienempiään hakkaisivat.

   Poista
  2. Siinä sitä oli rytmi poikineen, kun John McLaughlin irroitteli intian poikien kanssa yhtyessä Shakti. MacLaughlin oli silloin Sri Chimonoyn seuraajia. Chimnoy oli yksi niistä lukuisista Intiasta tulleista, kaiken järjen jättämistä poppaukoista ja huijareista. Niistä Rolls Royce-guruista, semmoisia äiti Amman edeltäjiä. Mutta Shaktin musiikki oli upeaa.

   Vähän myöhemmin Mahavishnu antoi palaa, syntyi kolmen kitaristin superkokoonpano. Broidi heitä kävi katsomassa, minua kaduttaa, ettei siihen aikaan kiinnostanut.

   Paco, Al ja John kilpailevat siitä, kuinka nopeasti kitaraa voi oikein soittaa. Meinaan tässä.

   Poista
  3. Aikoinaan sitä ajatteli - siitä tosiaan on aikaa - että "ohoh, kylläpäs Herbert Katz soittaa vikkelästi"... Eikä mitään, oli hieno kitaristi. - Albert Järvinen, no hänet erottaa kenestä tahansa, on ehdotonta maailmanluokkaa.

   Riku, soitatko sinä kitaraa? Kuullostat sellaiselta että.

   Poista
  4. Tuota Carolan (paras suomalainen naislaulaja, mielestäni) esittämää kappaletta on tullut kuunneltua paljon suomenkielisenä versiona: Tuutulaulu.

   Poista
  5. Riku: Ulla Pirttijärvi, Mari Boine? Tai tämä?

   Poista
  6. Schnur, kuuntelen nuo huomena (tänään) paremmalla ajalla.
   Carolalta Jerusalem.

   Mikis, en soita edes kazoota, osaan muutamia sointuja ottaa. Tai ainakin osasin, kun viimeksi kokeilin. Kaksi broidiani on lähinnä omaksi ilokseen vingutellut. Ja Albert Järvisen ja Dave Lindholmin kanssa olen ollut samaan aikaan kusilaarilla muinaisella Elmupolilla.

   Poista
  7. Hieno kappale ja tulkinta. Sävelmä on minulle tuttu jo lapsuudesta ja tämä esitys vielä tutumpi kuin Carolan.

   Poista
 20. Tämä taas - ja eikö Iineksen esseessä ollut kyse maahanmuutosta myös? - niin tässä laulussa muutetaan myös. Eikä pelkästään Ranskasta via Saksa Puolaan, vaan noin laveammin ottaen: maasta taivaaseen.

  auf Wiedersehen

  VastaaPoista
 21. Ja tämä taas on kuin raikas ranskalainen pastilli

  https://www.youtube.com/watch?v=GlpDf6XX_j0

  Ps. Kerran yövyin Pariisissa hotellissa joka oli suhteellisen halpa (tai halvempaa en löytänyt). Annoin naiselle, joka oli reseptsioonissa, passini, jota se alkoi selata mutta ei yhtään ymmärtänyt minua, vaikka yritin puhua mitä kieltä tahansa. Hän kutsui avukseen misjöön. Joka laahusteli takahuoneesta paikalle. Ja tuijotti minua. Sitten se pisti silmälasit silmilleen ja alkoi tuijottaa minua entistä pistävämmän näköisesti. Kovasti kyseli minulta jotain, mutta pelkästään ranskaksi, minä vain kohauttelin olkapäitäni. (Tämä siis oikeasti tapahtui 1960 -luvulla.) Sitten he kamalasti pölisivät keskenään. Minä käsitin siitä sen verran että he eivät voineet käsittää sitä miten minä Neuvostoliitosta olin noin vain tullut tänne Ranskaan? Varmaan olin vakoilija? Etenkin, kun en osannut sanaakaan ranskaa? He pölisivät keskenään, kauan, minä olin 17 -v ja katselin ympärilleni, minulla oli aikaa odottaa. Lopulta ukko tuhahti, niisti nenänsä, antoi passini akalle joka pisti sen tiskin alle olevaan laatikkoon ja sanoi "Ouiii"... tai jotain semmoista. Sitten hän suostui kirjoittamaan nimeni hotellin kirjoihin. Kirjain kirjaimelta nimeni tavasin... se välillä pyysi toistamaan ja minähän toistin... no, lopputulos oli Miki Logaizerenen. Maksoin ja sain avain ja kannoin kassini huoneeseen. Siellä haisi kummalliselle mutta ei se minua haitannut. Ajattelin että tämä kuuluu suurkaupunkiin. Purin matkalaukkuni, tai ei siinä mitään purkamista ollut, otin vain muutamia tavaroitani esille, ja menin suihkuun. Juuri kun olin saippuoinut itseni oudonhajuisella saippualla, vedentulo lakkasi. No, ei sev väliä, pyyhin itseni pyyheliinaan joka ei ollut kovin puhdas. Sitten vedin kuivat, olinhan 17 -v, ja menin nukkumaan. Peitto oli kääritty ovelasti lakanoiden väliin mutta ei se minua hämännyt, painuin vaan niiden sisään. Ja nukuin hyvin. - Seuraavana päivänä olinkin jo Bruxellesissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. äh, 17 -v, en ollut, 16 -v olin

   Poista
  2. "Kerran yövyin Pariisissa hotellissa..."

   Tämmöisiä lauseita rakastan. Epämääräinen ajanilmaisin, muutamat täsmennetyt paikan määreet, jotka antavat suuntiman subjektin sijaintiin ja tekemiseen.

   Sivulausekin antaa lupauksia muhevasta tarinasta: "- joka oli halpa." Malttamaton vilkaisee jo tässä vaiheessa lopun: "Seuraavana päivänä olinkin jo Bruxellesissa."

   Ihanaa. Jos minä matkustaisin yksin, uskoisin että reissu olisi minullekin tärkeämpää kuin määränpää. En välttämättä haluaisikaan enää istua selkä vasten auringon lämmittämää eteläistä kiviseinää Etelä-Ranskassa tai Sisiliassa. Ja siksi ehkä unelmieni Siperian-junan rinnalle on noussut unelma operaatiosta " junalla tai muulla maanpäällisellä vehkeellä ympäri maapallon".

   Poista
  3. Näen aina jotenkin kaiken mitä minulle tapahtuu, tarinana. Siitä on hyvin luonteva kirjoittaa. Usein tietysti liioittelen... sehän on nyt itsestään selvää, mutta joskus myös poistan kertomuksesta asioita joita ette uskoisi. Koska... luulisitte että valehtelen. - Hyvä näin. Fiktion kirjoittaminen on valehtelemista, ainakin hyvän fiktion. Se on totta. Mutta nämä blogimuistelmat EIVÄT ole kirjallisuutta, ne ovat muistelemista. Niissä tietysti välillä sekoitan sen että tekikö tämän Nyla tai Simo tai Lanksu vain minäkö tämän tein...? Koska... sillä mielestäni mitään merkitystä ei ole. (Sillä on, mitä ympärillämme tapahtuu.)

   Ps. Nyla - paljon minua älykkäämpi ja kummallisempi ihminen - kadehti mua siitä että olin käynyt "Etelä-Amerikassa ja voi jumantsukka... Pariisissa". Se ei esim. uskaltanut lähettää novellejaan yhteen kirjoituskilpailuun kun pelkäsi että häviää mulle. (Ja siinä, kuten aina, oli viisas. Koska minä voitin. Ja se olisi ollut ihan samantekevää olisiko hänen tekstinsä siellä olleet mukana myös. Samantekevää.)

   Mitä minun piti sanoa? No, nyt en enää muista.

   Poista
  4. Onneksi osaan ranskaa ja osaan suomentaa tuon Gainsbourgin ja Birkinin esityksen.

   - Rakas, rakas mul on satiaisia
   -Ihanaa, ihanaa, mulki on!
   - Mää en pese itteeni koskaan
   - ooh. ääh, ihanaa rakas, en määkään
   - mää en pese mun vaatteitakaan koskaan
   - äääh, äääh, äääh, en määkään
   - mää haluun sut, ääh
   - Niin määki sut, ääh, ääh
   - Mut mikä täällä haisee, ooh, äääh, puuh
   - Sää rakas, ääh, ja määh

   Poista
 22. Sanon teille yhden asian jonka keksin äsken. Että...

  kun te, eli joku teistä, hölmöilee - sanomalla vaikka jotain kummallista - niin ei se minun käsitystäni teistä mikskään muuta. Tai hänestä. Samanlaisia ihania paskiaisia ootte vaikka ette sanoisi mitään! Sentakia...

  suokaa mulle sama. Eli jos välillä sanon jotain helvetin hölmöä, antakaa sen olla, en se ehkä minä ole joka niin sanoo. Tai jos sittenkin oon niin olkoon si. - Ihmiset erehtyvät, etenkin joskus. Ainakin eläessään. (Tämän aforismin voisi myydä Matille... eräälle ex-mäkiponnarille. Tarkoitan.)

  Teidän kanssa kun pitempään keskustelee niin ei itekkään aina tiedä mitä tarkoittaa. Teistä puhumattakaan. Haistakaa huilu! (Etenkin jos ukkinne, joka oli Fingerporista kotoisin ja pervertikko, viimeksi sitä soitti.)

  Ps. En kehtaa lukea omia eilisiä kommenttejani. En (melkein) koskaan kehtaa lukea mitä olen aikaisemmin kirjoittanut. Pölisen liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikis, älä huoli. Tai sitten pidät meitä muita turhan tosikkoina. Useimmilla meillä lienee päällä erilaisia suotimia, joiden läpi kirjoituksia luetaan.

   Poista
 23. Sitä paitsi - tämä on jo ihan toista asiaa - niin käytän suomenkielen ns. epämieluisia sanoja (kuten "vittu" "mulkku" "perse" ja "haista paska") ihan liikaa. Eli runsaasti. Niinpä eilen - kauheessa jurrissa - soitin Suomen Kielen Lehtorit r.y. :lle ja avasin heille ongelmani. He olivat samaa mieltä että sanojen kanssa soheltaessa pitää olla pirun tarkka. No, päätimme sitten - kun hän ensin herätti Kielilautakunnan muutkin jäsenet pikapalaveriin, klo oli 04:15 ;12 - että tästä lähin ei sanota "voi vittu" vaan käytetään ilmaisua "voihan pahus". - Tämä teillekin tiedoksi.

  Ps. Toivottavasti nyt nuoret tytöt - tai miksei myös vanhemmat fröökynätkin kans - ei enää vetele herrasmiesten hihansuitakun he ihan avuttomina kävelevät katukäytävillä ja kuiski heille "satasella saat vittua", vaan sanovat nyt, "sadasella saat Pahus vieköötä" (tai jotain vastaavaa, kumminkin)...

  VastaaPoista
 24. Noiden suomenkielenfundamentalistien kanssa oli muuten jännä jutella. (Vaikka olinkin ihan kännissä.) Puheenjohtaja oli mies, mitenkäs muutenkaan, vaikka 99 % muista jäsenistä oli naisia. Ja oli yksi kiintiöpakolainen joka puhui vain omaa kieltään. Puhelinneuvottelumme oli lyhyt, mutta onneksi polveileva; ehdimme vaihtaa siinä monet hyvät ruokareseptit toisiin, vähemmän hyviin. Samoin sanojen kanssa kävi. Pilkkuja ei nussittu, ei, eikä puolipisteitäkään; ei. Tussuista en tiedä. Enkä puheenjohtajasta... se yhtä mittaa kävi jossain ja kun tuli takaisin niin huusi "haloo haloo kuuluuko, vai ei kuulu... haloo haloo". Ihme äijä, ajattelin, mutta onneksi sitten nukahdin. Tuut tuut tuut... tuut tuut tuut...

  VastaaPoista
 25. ... "jos herra on Obnäsis kotosin tai jogu vastaava niin herra kun maksaa sadaviidkymmendä rubl... eikun euroo niin herra pääse kadsomaan minu Pahuus. Herra voi ryngyddää sen pääl aikans kun herra sid lähdee siidä suksiin vidduun. Sanoo kielilautakunnat mitä tahansa sanovad. Sada viiskymppiä tasan. ei enempi."...

  VastaaPoista
 26. Oletteko muuten liittyneet Facebokiin? Liityin siihen eilen, eikun viimeviikolla, minusta on jännä koko ajan peukuttaa kaikkia muita. Esim. juuri äsken peukutin Alexander Stubbia. (Ei pannut pahakseen.) Ajattelen että huomenna peukutan jotain muuta. Victoria Ingrid Alice Désiréeta olis kans kiva peukuttaa. (Miksei samalla myös 'peputtaa'...) No, tasapuolisuuden vuoksi ylihuomenna peputantai koputan sitten Obaman vaimoa, myös.

  Kyä Facebooki on kiva juttu! (Ei mulla siällä viälä ole kyllä kun yks ystävä vasta,voihan Pahus, mutta se on sitäkin parempi, se olen minä itse.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On oltu kaksi viikkoa Facebookissa. Ja erottu sitten, kun en oikein saanut kipinää sen lajin viestintään. Lisäksi huomasin, että aika harva tutuistani oli siellä, eli kelle olisin viestinyt?

   Toisaalta kiehtoisi kyllä semmoinen valokuvapitoinen FB, ystäväni kun harvoin näkevät kuviani. Kenties perustan sellaisen. Tämä edellyttäisi kyllä sitäkin, että ne ystävät tulisivat myös FB:iin. Muutama on kyllä nyt tullut, tai siis mennyt FB:iin.

   Poista
 27. Facebookin yhdessä ryhmässä joku nainen kirjoitti pitkän ja hartaan kirjoituksen, jossa haukkui kyttääjät, sellaiset ryhmän jäsenet, jotka eivät koskaan kirjoita itse mitään. Siitä tuli kaamea viharyöppy, ryhmän ylläpitäjä kiroili: "Tuon viestin takia kolme ihmistä on jättänyt ryhmän! Kolme, voi saatanan saatana!!! Jos joku täältä eroaa niin olkoon se tuon viestin kirjoittaja."

  Minua episodi nauratti. Hulluilla on halvat ilot, eikä tässä kalliisiin olisi edes varoja.

  Kaveripiirini tuntee yhden julkkiksen xxxxx, joka näin meidän kesken on ihan pöpi päästään. Kaverit pilkkasivat ja naureskelivat Facebookissa jotain tilaisuutta, jossa esiintyi Tauski ja Tukiainen ja joku kolmas kohkaaja. Minä kommentoin, että "vain xxxxx puuttuu!" - Jäätävä hiljaisuus, luulen, etteivät enää moikkaa minulle. Pyhillä asioilla ei leikitä!

  VastaaPoista
 28. Toisaalta, jos välillä puhun totta, niin kai minulla facebooki on. (En ole aivan varma?) Iäkseni ilmoitin 13 -v, ei saanut olla nuorempi. Eikä harrastuksia (käy tsiikaamassa) mulla näemmä ole mitään... Sekään ehkä ei ole totta mutta en minä mitään jaksa luetella. Mielikirjasi? Mitä se sinulle kuuluu. Mielielokuvasi? Samat sanat. Mitä puuhailet? En sano. Sotilasarvosi? Kommodori. Mistä olet kiinnostunut? Toisista. Mistä et ole kiinnostunut? Ensimmäisistä. Älä ny? Kyllä vaan.

  Siis... minä en ymmärrä mistä Facebookissa on kyse. Juuri sen takia avasin tilin, ajattelin katsoa. Mutta en ole tullut "hullua hurskaammaksi".

  Ps. Jos internetin äärettömällä suolla eksytte meikäläisen facebokiin, älkää menkö sinne! Se on huone 237. - Katsoin pari päivää sitten elokuvan "Hohto". Minusta se oli naurettava, siis ihan naurettava. En käsitä miksi siitä on pidetty sellaista meteliä? Siinähän mikään ei ole oikein kohdallaan, näyttelijätkin ovat kuin juuri Joukon Turkan kurssilta tulleita. Juoni jumalattoman tyhmä. (Vain ne juhlat 1921 olivat hyvät.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin katsoin, kai kolmatta kertaa. Ei tuntunut enää pelottavalta, joten tarkistelin näyttelijöitten näyttelemistä, joka toi mieleen mykkäfilmit, hurmaavasti.

   Katsoin myös elokuvan jälkeen tulleen tulkintaosion, jossa usea ihminen avautui kokemastaan, siitä mitä Kubric todella hänen mielestään tarkoitti.

   Kauhuelokuvat ovat kivoja. Maissilapsetkin.

   Poista
  2. Maissilapset jäivät minuakin askarruttamaan. Se oli oikea KAUHULEFFA. Ihoa alkoi kutittaa kuin joku olisi ruiskuttanut sen alle pyridiiniä (C5H5N). - Maissilapset... hitsi, jos sen leffan olisi nähnyt vähän nuorempana, olisi ajatellut että "ai jassoo, tollako tavalla vauvat syntyvät". Ihan takuulla.

   Poista
 29. Enkä siis ketään ole "peukuttanut" enkä ikinä tuu peukuttamaankaan. Siis jos joku on sitä paitsi (mun peukuttamisiani) niin siinähän on. Jumankaut.

  VastaaPoista
 30. Minäkään en koskaan peukuttanut ketään. Enkä peukuta.
  En oikein usko peukutuksen aitouteen. Kommentointia sen sijaan haluaisin, sanoja ja lauseita.

  Vaan en siis usko palaavani Facebookin sen kojeilun jälkeen.

  VastaaPoista
 31. Saatte peukut molemmat :-) Mistäs mä ne kaikki söpöt kissavideot näkisin, jos en olis feisbuukis? Häh?

  VastaaPoista
 32. Tuosta Rikun ranskankielen suomennuksesta (joka mielestäni on aika osuva, ainoastaan "mulki on!" kääntäisin "minullakin on") , niin tuli mieleen just tuosta Havelin kirjasta että... He nuorinamiehinä, kaikki kirjallisuuden kanssa tekemisissä olevia, niin perustivat sellaisen jengin kuin "šest soustružení up" (kuusi urhoollista). Pääsyvaatimuksena tähän kerhoon pääsemiseen oli se, että ei osannu sanaakaan italiaa. Ja näiden kerholaisten tehtävänä oli kääntää italialaisia romaaneja/novelleja/runoja/näytelmiä tsekiksi. - Aivan upea Havelilainen idea tämäkin. Koska he tosiaan käänsivät italiasta - muutaman opuksen ainakin.

  Ps. Kun kerroin tästä Tarjalle, se oli että "ihanaa!". Hän heti - minua paljon herkempi sanojen käyttäjä - alkoi heti maiskutella idealla että "mitä olisi kääntää jotain tekstiä sillä lailla miltä se tuntuu..." Minä, konservatiivinen ikihonka, ajattelin että "minä ainakin lunttaisin välillä sanakirjasta"... pahus vieköön! (Kuten Rikukin näemmä on tehnyt.)

  VastaaPoista
 33. http://parhaimmat.fi/videot/paras-kissa-compilation/#

  Tuossa sinulle hauska kissavideo. Minuun tuo ainakin puree!

  VastaaPoista
 34. Toisaalta, kaikkihan on matematiikkaa. Koko maailmankaikkeus. Se on vaan vit... eikun pahuksen iso Yhtälö.

  VastaaPoista
 35. Maailmankaikkeus taas jakaantuu pienempii yksiköin, kuten esimerkiksi pölyyn ja kivensiruihin. Joskus myös hiukkasin, tms. Erään hiukkasen sisällä on Summan paperityöläinen jota
  närästää

  VastaaPoista
 36. Ei toiminut, toimisiko tämä:

  https://www.youtube.com/watch?v=_hjHExmy4H8

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävi niin, että sinun linkkisi ei tabletilla auennut, mikis, mutta oma linkkini aukeni!

   Poista
 37. Olipas paljon kissoja, feisbuukiin taidan mennä vasta huomenna.

  Kaukapään tehtaiden miehen olen aiemminkin nähnyt, - mitäs tuo haastattelija tyhmiä kyselee, selvähän se on, että vituttaa. Kokoomuslainen kyllä ajattelisi, että siinä on taas yksi laiska työpinnari ja yhteiskunnan loinen.

  Saakutti kun sitä ei kukaan saanut videolle, kun Stubb lähti Pohjoismaiden neuvoston kokouksesta: "Vittu, mitä paskaa!"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaukapää, voi vee, ko Summaa tarkoitin!

   Poista
 38. Leonoora on Leijonanaaras ja Schnur on Silmäpeliappelsiini ja Kuunkuise on Galaksikaunotar ja Liisu on Alice's Adventures ja Anna Y on Poro P ja Iines näyttää joutilaalta samalla tavoin kuin kalastaja veneessään ja meri on Sargasso ja Annikki Bonsai ja minä olen Hölmö. Yksinkertaisesti vain Hölmö niinkuin H.

  VastaaPoista