8.4.2015

Riisutun talutusMonin tavoin ihmispoloa nyt riisutaan. Mikä pahinta, talutetaan lippuja liehutellen kohden vaaliuurnia. Ei ihme, että riisuttu on ymmällään. Mitä tehdä, ketä äänestää, mitä leikkauslistaa kannattaisi? Kuka olisi pienin paha?

Muistakaamme, että demarikansanedustaja Liisa Jaakonsaari laati jo 1990-luvun puolivälissä  Liisan listana tunnetun paperin eli listan kymmenestä sosiaalietuudesta, joita SDP halusi leikata vuoden 1995 eduskuntavaalien jälkeen. Listalla olivat mm. asuntolainojen korkovähennysoikeuden poistaminen, työttömyysturvan leikkaaminen, opintotuen muuttaminen harkinnanvaraiseksi ja lapsilisien verotus. Mikä röyhkeä rohkeus! 

Listasta nousikin valtaisa älämölö, lähinnä eri tavoin tuetut raskautetut buuasivat. Suomessa ei ollut koskaan ennen kajottu vähäosaisten etuuksiin, vaan oli totuttu niiden  tasaiseen laajenemiseen. Tänään huomataan, että mikään Liisan listakohdista ei ole toteutunut. Meno on vain parantunut, lisää tukia keksittiin ryhmissä ja yksin, propellit viuhuivat ankarasti kukkatarhassa. Nyt ollaan sitten tässä, pattitilanteessa, jossa tuetut vähosaiset sanovat, ettei tämäkään riitä, nyt vasta ahdinko on. Lisää liksaa tarvitaan ja Wahlroos tulee komentaa takaisin Suomeen ja Fazerille tulee säätää maastapoistumiskielto. 

Tämän kirjoittajalla on syvästi punnittuja ehdotuksia, joilla kulutuksen säkkiin saadaan hieman reunaa. Sain nimittäin yhdeltä porilaiselta ehdokkaalta, Marilta, kortin joka sai vereni kuumaksi ja pani vaaliajatusrumban liikkeelle. Kortissa sanotaan huutavin kirjaimin, että LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINNISTA EMME VOI TINKIÄ. 

Kyllä voimme, Mari, kyllä voimme.  Lasten ja nuorten tilanne ei ole koskaan ollut niin hyvä kuin nyt. Koskaan ennen ei nuori ole ollut niin valmiiksi tuettuna ja elämäntie pohjustettuna valmis ilmaiseen koulunkäyntiin ja jatko-opiskeluihin kuin nyt. Tiet ovat jokaiselle auki yliopistoihin asti, jos vain kermapeppujen tilastojen mukaankin levinnyt pikkuahteri sen kestää! 

Nyt on, kuulepas Mari, vanhusten vuoro saada osakseen edes myöhäistä puuttumista, kun se varhainen puuttuminen heidän osaltaan unohtui.  On myös aika puhua eläkkeiden palkkatuloa suuremmasta verotuksesta ja taitetusta indeksistä: kymmenessä vuodessakaan ei eläkkeellä olevan käteenjäävä tulo ole muuttunut - voiko kahdenkymmenen euron muutosta laskea miksikään?

Eli minun ääneni saa se, joka puhuu vanhusten ja eläkkeellä olevien puolesta siinä kohtaa, missä muilla lukee tuo kermapyllyjen kliseemäinen hyysäyslauseke. On mahdollista että ääneni jää käyttämättä tai menee satunnaiselle puolueelle. 

Tässä siis liisanlistani alku. Lista jatkuu ja elää.

1. Subjektiivinen päivähoito-oikeus pois. Jos lasten vanhemmat ovat kotona terveinä, olkoot heidän lapsensakin. Vanhemmilla on aikaa ulkoilla ja touhuta heidän kanssaan. Jos perheessä on lisäksi vauva, saavat lapsetkin tutustua uuteen sisarukseensa

2. Lapsilisien maksu asumisperusteiseksi. Lapsilisiä maksetaan ulkomaillekin, jos lapsen ulkomaalainen vanhempi on Suomessa töissä. Lapsen ei tarvitse siis asua eikä koskaan edes käydä Suomessa. Esimerkiksi Viroon menee merkittävä osa tällaisista tuista.

3. Eläkkeet perskohtaisiksi, leskeneläkkeet pois. Eivät eronneet ja varsinkaan erotetutkaan  saa eroeläkettä, vaikka olisivat olleet 40 vuotta liitossa ja puoliso lähtenyt nuoremman perään.

4. Kaikkien tukien tarkistus ja alentaminen tarvittaessa. Ei ole oikein, että tuet muodostuvat niin suuriksi, että töissä ei kannata käydä.

(Itsestäänselvinä:  Pääomaverotuksen  merkittävä nosto ja kultaiset kädenpuristukset ja  jättieläkkeet ankaralle raippaverolle.) 


(Maalaus Hieronymus Bosch)

158 kommenttia:

 1. Hyvä Iines! Kannatan kaikkia ehdotuksiasi sillä erotuksella, että hyvintoimeentuleville ei lapsien teosta pidä maksaa.
  Nykyisen Lapsilisärahoituksen voisi lopettaa kokonaan ja yhdistää/lisätä rahallinen tuki muihin toimeentulotukiin.
  Jos valtio palkkaisi kaikki töihin kykenevät täysipäiväisesti valtion laitoksiin, onko kukaan laskenut kuinka paljon valtio hyötyisi taloudellisesti (todella paljonko ?) pienentyneistä sosiaalimenoista ja verotuloista. Vai olisiko tulos työntekijöiden palkanmaksun vuoksi plus miinus nolla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leonoora, jos olisit ehdokkaana, saisit ääneni!

   Poista
  2. Kiitos Riku, hämmennyin sanoistasi!

   Iinens, anteeksi. Poistin tuon toisen kommenttini koska siinä kihisi taas kirjoitusvirheitä. Laitan korjatun version kohta.

   Poista
  3. Lapsilisän maksatusta kaikille Suomen lapsille on joskus perusteltu tasa-arvolla: jokainen suomalainen lapsi on yhtä arvokas, olkoon hän köyhä tai rikas. Tavallaan ajatus on hieno ja se olisi hyvä säilyttää nimenomaan tasa-arvosyistä.

   Tulorajojen asettaminen lapsilisiin olisi vaikeaa, vaikkakin ajatus tuntuu yksinkertaiselta. Rajojen asetus lisäisi myös lasten keskinäistä eriarvoisuutta, luokkarajoja. Voin nähdä sieluni silmillä kuvitteellisen Mallun ja minun vuoropuhelun aikojen takaa. Mallu kyselisi:

   - Saaksaa lapsilisää?
   - Joo, tietenki.
   - Mää en saa, ko me ollaan niin rikkaita.
   - Ai jaa. Myöhemmin kotona. - Äiti, ollaanks me köyhiä ko mää saan lapsilisää.

   PS Leonoora, valtion duunissakin tarvitaan osaamista ja erikoistumista, suoritettuja tutkintojakin. Työhön kykeneväisyys tuskin riittää mittariksi työhönotolle.

   Poista
  4. PS kaikesta huolimatta olen tullut siihen lopputulemaan, että jos lapsilisät kertyvät pankkitilille eivätkä lapsen elatukseen, lisä ei ehkä vastaa tarkoitustaan.

   Poista
  5. Edella tarkoitin työttömien palkkaamista valtioiden ja kuntien työpaikkoihin täysipäiväiseti ja tariffien mukaisilla palkoilla.

   Äänestäminen on toisaalta helppoa kun tietää

   - omistaako yrityksen, suuren tai pienen, onko pääomatuloja, ja onko perittyjä tai monenlaisissa kilpailuissa ja peleissä voitettuja tuloja (kokoomus)

   - omistaako maa-, karja- tai metsätiloja (keskusta)

   - haluaako elää kuten rikkaat porvarit työläisiä näyttelemällä (sosdem.)

   - haluaako vielä että pidetään huolta heikoimmassa asemassa olevista kansalaisista, työntekijöistä ja työttömistä johon vanha ideologia velvoitti. Moni tietää, että sosialistinen ideologia on kuollut, tai ainakin kuolemassa kaikkialta, uudessa ideologisessa erityisasemassa vasemmistoliitossa ovat nyt huorien ja erilaisten seksuaalivähemmistöjen asiain ajaminen ja parantaminen

   - tykkääkö, että maahanmuuttokielteisyys on puolueelle plussaa, ja osaa sovittaa siihen uskonnon (katolilaisuus) ja miinat rajalle vaatimuksen (per. suom)

   - että villapaita-vihreät ovat aidosti luonnonsuojelijoita ja suuren rahan juoksupoikina (vihr.)

   - kukin tulkoon uskollaan autuaaksi, kunhan noudattaa raamatun opetuksia (kristill.)

   No, vielä on monia, monia pieniä puolueita joihin kannattaa tutustua jos ei kuulu edellisiin ryhmittymiin :)

   Poista
  6. Tämä oli se, jonka vuoksi sinua äänestäisin.

   Poista
  7. Leonoora, mainion listan olet väsännyt - miten osasitkin, mutta siinä on yksi heikkous. Nimittäin ei tuosta jää lopulta käteen yhtä oikeaa puoluetta, sillä joihinkin kohtiin voi vastata usealla tavalla. Lisäksi siellä on jokunen olkirakennelma.

   Poista
  8. Olisi mielenkiintoista tietää kuinka moni nuori tänä päivänä osaa nähdä poliittisten puolueiden erot, sen kenen etuja ja millaisia arvoja ko. ryhmittymät ajavat.
   Kommunismi, jota ei tällä kehitystasolla olevan homosapiens-suvun aikana voi toteuttaa missään päin planeettaa, mutta vasemmiston kauhunsekainen pelko on saatu hyvin iskostettua nykynuorisoon, vaikka tuskin moni on muuten kiinnostunut yhteisten asioiden hoidosta.
   Pitäisi ymmärtää ihmiskunnan historiallista kehitystä, vaikkapa sitä miksi tiettyyn historialliseen aikaan fasismin nousu tapahtui juuri tiettyinä vuosikymmeninä Euroopassa (Saksa, Italia...) ja Venäjällä. Miksi Afrikassa ja Persianlahden ympäristössä tapahtuu mitä tapahtuu. Miksi esim. Sofi O. ei avaa sanaista arkkuaan näistä julmuuksista?
   No onneksi jotkut nuoret ovat niin viisaita, että ottavat asioista selvää eri lähteistä, mutta ajattelevat myös itse.

   Poista
  9. Sofi Oksanen ei ole kotoisin Afrikasta, joten on luontevaa, että hän ei puhu sen maanosan asioista.

   Leonoora, oletko ihan todella sitä mieltä, että maailman ei ole syytä olla varpaillaan Putinin valheiden, arvaamattomuuden ja epätasapainoisuuden tähden?

   Poista
  10. Kuunkuiske, en todellakaan tiedä "oikeaa vastausta kysymykseesi", Olen sikäli hölmö, että ymmärrän meidän ihmisten toimintatapoja jonkin verran ja osaan myös "mennä" hyvin erilaisten ihmisten "nahkoihin" ja nähdä tapahtumat myös heidän pelkojensa ja toimantamalliensa takaa. Se ei aina tarkoita, että hyväksyisin kaiken minkä ymmärrän.

   Poista
  11. Oletettavasti 99,9 % yhtään maailmanpolitiikkaa seuraavista ihmisistä on sitä mieltä, että Putin on uhka maailman turvallisuudelle. Jokaisella on oikeus olla vaikka sekaisin kuin seinäkello, mutta sellaisen ihmisen paikka ei ole tuollaisella pallilla.

   Poista
  12. Leonoora, se joka härjillä kyntää, se härjistä puhuu. Sofi Oksanen on virolaistaustainen henkilö, sillä hänen äitinsä on virolainen. Oksanen on viettänyt aikaa myös Virossa ja tuntee hyvin maan historian. Hänellä lienee meitä enemmän realistista lähitietoa Viron ja Venäjän asioista. On hyvä, että ihminen kirjoittaa omien elämystensä kautta - Afrikasta tätä ei Oksanen voisi tehdä, kuten Kuunkuiske tuossa mainitseekin.

   Eivät nuoret ole johdateltavissa olevia lampaita, Leonoora. Heitä ei viedä minnekään, elleivät he itse sitä tahdo. Näin ollen mahdolliset vasemmistoantipatiat syntyvät siitä, mitä he ovat itse saaneet selville seuraamalla ajan tapahtumia ja tuntemalla lähihistoriaa.

   Vasemmistolla on aina ollut omat kannattajansa nuortenkin parissa. Nyt on vain enemmän vaihtoehtoja kuin meidän nuoruudessamme, on piraatteja, persuja, vihreitä sun muita.

   Poista
  13. En usko, että Putin on sekaisin, enkä siis sitäkään, että se olisi syy Venäjän vanhakantaiseen voimapolitiikkaan.

   Toinen asia on sitten se, että miksi Venäjä harrastaa tällaista politiikkaa Euroopassa. Jos se tekisi sitä esim. Aasian lähiulkomaissaan, kukaan ei pahemmin järkyttyisi.

   Minuahan tämä ei yllättynyt, sillä olen monesti ennen tätäkin huomauttanut, että meillä sota loppui 70 vuotta sitten, mutta Venäjällä ei - sillä on aina jokin kahina menossa jossakin. Nyt siis keskellä Eurooppaa. Se tässä on uutta, ei mikään muu.

   Sitten on aina niitä, joiden mielestä Venäjä puolustaa vain itseään hyökkäämällä naapurimaahan. Meilläkin on siitä kokemuksia, viimeksi 1939.

   Poista
  14. Nyt lähetellään sitten Suomen miehille kirjeitä puolustusvoimista. Ihan tulee mieleen se romaani, jossa miehiä pyydettiin kunnantalolle kuulemaan, mihin he joutuisivat jos sota tulisi.

   Poista
  15. PS Ja sotahan siitä tuli. Eipä aikaakaan, kun poikia vietiin venäläisen tykin ruuaksi Kannakselle.

   Poista
  16. Kirjoitin tästä meidän "sotaan valmistautumisestamme" omassa blogissani.
   Kuunkuiskeelle ja muille ison naapurin nykyistä isä aurinkoista pelkääville en voi lausua lohdutuksen sanoja. Pelkoa ja sotaa nimenomaan lietsotaan nyt meillä monella tapaa. No, minen pelekää, mänen mualle ja ppilouvun perunakellariin. :)

   Poista
  17. No no, Leonoora! Etkö sinä todellakaan näe Putinia koko hässäkän aloittajana? Ettäkö me täällä olemme alkaneet uhitella ja Putin on sitten vastannut meidän Mainilan laukauksiimme miehittämällä itsenäisen valtion ja uhkaamalla Eurooppaa Itämereen asetetuilla ydinaseilla?

   Poista
 2. ”Suomessa ei ollut koskaan ennen kajottu vähäosaisten etuuksiin, vaan oli totuttu niiden tasaiseen laajenemiseen. Tänään huomataan, että mikään Liisan listakohdista ei ole toteutunut. Meno on vain parantunut, lisää tukia keksittiin ryhmissä ja yksin, propellit viuhuivat ankarasti kukkatarhassa.”

  Höpö höpö. Sosiaaliturva on nirhitty niin olemattomaksi, että Euroopan Neuvosto on puuttunut asiaan.

  Suomi joutui juuri äskettäin sosiaalisen peruskirjan rikkomisesta tarkkailulistalle. Suomen pitää nyt säännöllisesti raportoida perusturvan parannuksista siihen asti, kunnes niiden taso täyttää ne vaatimukset jotka edellytetään Euroopan Unioniin kuuluvalta jäsenvaltiolta. Siinä riittää korjaamista uudella eduskunnalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Milloin tämä nirhiminen tapahtui, Anonyymi, ja mikä tuki oli kyseessä? Voisitko ystävällisesti kertoa tarkemmin, sillä asia on kiinnostava.

   Tuo peruskirjan rikkominenkaan ei kuulu asiaan, sillä kyse on nyt turvan laskemisesta alemmalle tasolle. Muuta en ole väittänyt.

   Kiinnostaa kyllä myös tuo "sosiaalisen peruskirjan rikkominen", Anonyymi. Voisitko täsmentää tämänkin?

   Heittoja on helppo esittää hämärästi.

   Poista
  2. No, lue vaikka Yleisradion uutinen asiasta. Lisätietoa voi hankkia oma-aloitteisella tiedonhaulla.

   http://yle.fi/uutiset/euroopan_neuvostolta_sapiskaa_suomelle_liian_matalasta_sosiaaliturvasta/7797709

   Poista
  3. Anonyymi, jokainen meistä osaa hakea tietoa. Keskustelu on kuitenkin muuta kuin linkkien postaamista. Linkit eivät keskustele. Enemmän kiinnostaa sinun selostuksesi asiasta.

   Poista
  4. PS olen katsellut tässä klo 18 Ylen uutisia. Niissä oli mm. lyhyt uutinen tai uutistenlukijan maininta juuri esillä olevasta asiasta: tukien nostaminen voi hyvinkinolla kannattavampaa kuin työhön meneminen. (TV2)

   Poista
  5. Tukia nautitaan silloin kun porvari antaa turpaan ja heittää nurkkaan. Porvari pienessä tyhmässä mielessään ajattelee tukia nauttivien olevan huijareita.

   Perkele, Björn Wahlroos pitäisi äkkiä laittaa töihin tukiapusosiaalitukia nauttimasta!

   Poista
  6. "Kaikkien tukien tarkistus ja alentaminen tarvittaessa. Ei ole oikein, että tuet muodostuvat niin suuriksi, että töissä ei kannata käydä."

   Työttömyysturvalain 2a luvun 8 §:n mukaan ammattitaitosuoja kestää kolme kuukautta ja sen jälkeen on kaiken työn vastaanottovelvollisuus tukien menettämisen uhalla.

   Et esittänyt yhtään mitään uutta, Iines. Se on kuule ihan laissa tuo sinun toiveesi, se on ollut siellä jo varsin kauan. Miltei kolmekymmnetä vuotta jo.

   Ja uudet lait pakottavat työttömän tekemään myös täysin palkatonta työtä.

   Poista
  7. Näitä nuoria työntekijöitä koskee useimmiten tämä syy:

   Päteviä syitä kieltäytyä tarjotusta työstä:

   Ansiosi jäisivät pienemmäksi kuin työttömyysturvasi, kun olet kokonaan työttömänä: Kun työstä maksettava palkka ja soviteltu työttömyysetuus lasketaan yhteen ja summasta vähennetään työsuhteesta aiheutuvat kustannukset.


   Tuokin on siis siellä laillisissa pykälissä. Ei kai sitä voi sivuuttaa.

   Poista
 3. Totta puhut kun arvioit nykynuorison pääsevän superhelpolla, pitävät vain suurta ääntä itsestänsä.
  On nuo eläkkeet silti nousseet nekin. Olen pitänyt v2008 alkaen aika yksityiskohtaista kirjanpitoa elämisistämme. 7 vuodessa on vaimon ja minun yhteenlasketut nettoeläkkeet nousseet 13%.

  Siitä ei sen enempää. Se mikä pitäisi tehdä ja mitä poliitikkojen pitäisi ajaa alas, on meidän kaikkien Nokiahuumassa nauttimat ylisuuret palkat ja tulot ja niiden mukaiset maksut kautta koko yhteiskunnan. Tämä pitäisi tehdä niin että kyseeseen tulevat toimenpiteet samalla parantaisivat Suomen ulkomaista kilpailukykyä oikein huomattavasti. Vielä, lastemme, jo syntyneiden ja vielä syntymättömien nimiin otettu velka on meidän itse maksettava. Tuota velkaa on pitkälti yli 100 mrd€

  Yllä oleva ajatus pitäisi lyödä nuorison, poliitikkojen, kaikkien Iinesten kuin myös allekirjoittaneen kalloon. Tämä ei ole hauskaa puhetta, tässä kuitenkin nyt olemme, pääsemättömissä.

  Kevättä Sinulle Iines! Aurinko paistaa kuitenkin.

  hannuhoo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iines, pyydän anteeksi kirjoitusvirhettäni. Pitää olla 23%, (eikä 13% kuten kirjoitin).

   Poista
  2. Minä olen ollut työkyvyttömyyseläkkeellä jo vuodesta 2005 lähtien ja sinä aikana nettoeläke ei ole suurentunut juuri ollenkaan. Summia en ole ylöskirjannut, olen vain kummissani todennut, että miten tämä nyt näin menee, kun palkat muuttuivat joka vuosi isommiksi ja isommiksi.

   Muistan summan varsin hyvin, koska nettosumma on hillunut kymmenen vuotta nippa nappa yhden rajan alapuolella ja vasta tänä vuonna nettosumma ylitti rajan, hienoisesti.

   Voi olla, että liitossa olevilla verotus muuntuu enemmän kuin yksinäisillä. Tuo velkasumma muuten on hirmuinen. Ja se on m eidän kaikkien yhteinen.

   Poista
 4. "4. Kaikkien tukien tarkistus ja alentaminen tarvittaessa. Ei ole oikein, että tuet muodostuvat niin suuriksi, että töissä ei kannata käydä."

  Perustele tämä vaatimuksesi totuudellisesti. Virheellisillä tiedoilla ja vääristyneellä ymmärryksellä esitetyt väitteet ovat vain tuuleen huutamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun jälkeesi, Anonyymi, jahka sinä ensin perustelet yllä olevan klo 15.26 väitteesi.

   Poista
  2. Noh, tässä on yksi löytämäni tieto:

   Helsingin Sanomissa on 11.6.2011 laskelma, jossa verrataan Helsingissä asuvaa työtöntä ja pienipalkkaisessa työssä käyvää.

   Lukemat ovat karuja:
   • Tuet (toimeentulo-, asumis-, ja työmarkkinatuki) yhteensä: n. 1100 euroa/kk
   • Pienipalkkaisen työntekijän käteen jää palkkaa: 1241 euroa/kk.

   Tällaisia esimerkkejä löytää helposti. Jos laskee tuohon vielä mielessään mut kulut, joita jokaiselle työhön menemisestä kertyy, ja mahdolliset lapsen päivähoitokulut, jää jo miinuksen puolelle.

   Poista
  3. Kolmannella perään: pari vuotta sitten tuli Yleltä erinomainen lyhyt sarja syrjäytyneistä suomalaisnuorista, jotka eivät käyneet työssä vaan elelivät tuilla. Muistan vieläkin, miten muuan poika sanoi, pulska sohvalla makoilija ja laitteiden käyttäjä, että ei hän viitsi mennä työhön, kun tuilla elää hyvin.

   Näistä meillä kaikilla on kyllä tietoa ja havaintoja, joten on turha kiistää tätä kohtaa. Näitäkin on, ja heidät minä pakottaisin koulutukseen tukien menettämisen uhalla..

   Poista
  4. Ymmärrän. Sinun tietosi ja ymmärryksesi lähteet ovat yksi dokumentti ja HS:n toimittajan antama "tieto" (jossa kuvaavinta on tuo *noin* 1100 eu, ilmeisesti toimittaja ei ole ihan varma tai on laskeskellut sen ihan omin päin tms.).
   Niiden pohjalta vetää helposti vääriä johtopäätöksiä.

   Kumpikin tietolähteesi yksinkertaistaa hyvin monimutkaisen sosiaaliturvan; etuuksien hakemisen ja saamisen ehdot ja tukien määrän. Kas kun ne vaihtelevat hakijan tilanteesta ja paikkakunnasta riippuen.

   Toinen vääristymä syntyy palkkatyössä olevan tulojen vertailusta työttömän tuloihin.

   Ei kukaan täydessä ymmärryksessä oleva väitä, että työttömäksi jättäytyminen on tarkoituksellista tai että työttömyys on seurausta liian hyvästä sosiaaliturvasta. Joutuu kyllä myöntämään, että vailla täyttä ymmärrystä olevia on olemassa.

   Aika harva pitkäaikaistyötön saa etuuksina yli 1000 euroa kuukaudessa. Se, että pienipalkkaiset, jotka joutuvat usein myös hakemaan sosiaalitukia palkkansa lisäksi, ei ole seurausta työttömien perusturvasta. Esimerkiksi siivoojien palkkakehitys on ollut seurausta yksityistämisestä ja palkkojen polkemisesta, vielä 1980-luvulla siivojalla saattoi olla kunnallinen työsuhde ja selkeät työehdot ikälisineen ja muine etuuksineen.

   Saat pitää ajatuksesi, mutta ota se mahdollisuus huomioon, että ne saattavat perustua väärään ja vääristävään informaatioon.

   Poista
  5. Anonyymi, ammut nyt tykillä kärpästä. En ole milloinkaan yleistänyt sitä ajatusta, että työttömäksi jättäytyminen on tarkoituksellista.

   Olen esittänyt esimerkkejä siitä, että porsaanreikiä on, hyväksikäyttöjä mahtuu mukaan pykälistä huolimatta. Sinä taas vastaavasti koetat esittää, että väärinkäytökset eivät ole mahdollisia ja että tukisysteemi on aukoton.

   En siis missään mielessä tarkoita sitä, että väärinkäytöksiä tapahtuu aina. Valtaosa tukien käytöstä on uskoni mukaan vilpitöntä ja tarpeeseen, eikä ole tuensaajan syy, jos valtio jossakin kohdassa tuhlaa --- viittaan vaikkapa subjektiiviseen päivähoitoon.

   Poista
  6. Anonyymi vielä, vähättelet tuota hs-toimittajan esittämää tukisummaa 1100 e/kk. Esimerkiksi Osmo Soininvaarakin mainitsee saman summan ja kertoo tuen olemuksesta lisää:

   " Yksinasuva helsinkiläinen saa toimeentulotukea yli 1100 euroa kuussa. Hän pysyy toimeentulotuen piirissä vaikka pääsisi töihin 1500 euron kuukausipalkalla. Nettohyödyksi työstä jää tällöin toimeentulotuen etuoikeutettu tulo 150 €/kk ja työllistymisveroasteeksi 90 %. Tämä tilanne on kaikilla palkansaajilla, jotka täydentävät ansiotulojaan toimeentulotuella.

   Hmm. Jotka täydentävät ansiotulojaan toimeentulotuella.... Yhä mielenkiintoisemmaksi tämä käy.

   Poista
  7. http://www.soininvaara.fi/2013/03/05/8527/

   Tuossa vielä linkki, josta sitaatti on poimittu.

   Poista
 5. Niin on reipas ja HYVÄ tuo Iineksen vaalipuhe, että se herätti kuin unesta! Olen tavattoman kyllästynyt koko vaalitouhuun, oksettaa, kun katsoo mainoksia (eikä niitä tekstejä kuvien alla kannata lukea, ellei halua sairastua), mutta tuo Iineksen puhe jäi kaikumaan korvissa kuin raikas huuto korkealta vuorelta!

  Mutta kyllä tuo Bosch ansaitsee oman osansa tästä ylistyksestä: taluttaa niin nätisti kädestä toista ylväänä ja tietoisena oikeasta suunnasta. Sääliksi käy tuo alaston reppana, mutta onneksi tuo toinen on ojentanut auttavan kätensä. Niin sitä pitää. Hyvä Bosch ja Iines!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Boschille minäkin hurraan! Yhdestä ainoasta hänen aihelmastaan löytää mitä vain. Sinä näet siinä auttajan, Liisu, minä näen omaan agendaansa taluttajan, siis itsekkään johdattelijan ja hyväksikäyttäjän, poliitikon..

   Boschin kuvat toimivat kuin Rohrsachin mustetäplätesti..

   Poista
 6. Minulla on paras ehdokas. Hän on Piraatti. Jiri Keronen. No 131 Uusimaa.

  Hän haluaa perustulon, jota perustelee tän päiväisessään kirjoituksessa. hän myöskin haluaa vapaan kannabiksen ja uuden ydinvoimalan Lovisaan.

  Minähän paikkakunnan läheisenä miehenä olen sitä mieltä, että perustulo kaikille ydinmiilun tekijöille, Lisäksi kannabista palkkaan, että pysyvät tyytyväsinä, kun sen 10 vuotta sitä hitsaavat ja muuraavat.

  Aloitin jo kovan twitter kampanjoinnin ehdokkaani puolesta. Minua syytettiin vihapuheesta. VAikka kerroin, että Jiri on kova panomies ja on esiintynyt lehdissä, teeveessä ja Uuden Suomen blogeissa.

  Tämä kaikki on hänen julkisesti sanomaa.

  Kuten hänen vaalikone vastaukset.

  Eli pössyttelijöille uusi ydinmiilu Lovisaan, perustulolla rakennettuna. Tämä on hyvä vaalilupaus. Tästä kannttaa pitää kiinni.

  Piraatit muutenkin on kommareita. Varastavat kaiken älyllisen omaisuuden, koska se helppo varastaan. Niin varastakoon koko tuotannon ja työn myöskin.

  ÄÄnestä siis piraattia. Niin minäkin teen.

  Ai, eläkeläiset,. Tais niillä jotain eutanasiasta olla. Palaan kun olen tutkinut asiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et ole tosissasi! Ydinmiilu pössyttelijöille, perustulo juoksee niin pössykälle kuin mössykällekin.

   Eutanasia taitaa kiinnostaa enemmän perillisiä kuin eläkeläisiä. Heillä on muita suunnitelmiä, mikäli meikäläisestä on kyse. Vaikka hihitän täällä : perintöverohan ne pössyrahat vie. Perustulo on totisesti tarpeen.

   Poista
  2. Helkkari, että on hyvä kirjoitus, minä vielä tätä pohdin. Mutta niin mulkku olen, että Antti Rinteelle ääneni luultavasti menee, koska hänen kaloripomminsa donkkaa tykimmin!

   Poista
  3. Mulla oli uneton yö, koska vaalit. Sitten aamulla ajattelin, että mitkä asiat eivät ole olleet agendalla.

   Ne ovat ydinvoima.
   Loviisa tarvii voimalan.

   Kannabis, no, jotkut haluaa pössytellä. Sallittakoon. Ollaanhan sitä niin libilaareja, libilaareja, että saa sama sukupuolikin adopdoida lapsia.

   No, pohdin, että nyt vaalikoneet esiin, ja kuka olisi ehdokas. Koska tässä tulee nyt kaksi kovaa linjaa yhteen. Vapaa rakkaus kasviin ja vapaa rakkaus energiaan.

   USkokaa tai älkää, vain piraateilla oli pokkaa sanoa nämä asiat yhdessä. Sitten vahingossa huomasin, että tänään Jiri, no 131, Uusimaa, kehui, että perustulo.

   1+1+1=3

   Paitsi jos kysyt kirjanpitäjältä, se voi sanoa, että Jiri on kuulemma taitava panemaan. Näin IL lähteenä.

   Mikään ei ole niin kovaa ironiaa, että ei edes vähän totta. Kysy vaikka Jari Porttilalta.

   Antti Rinteen työllisyys ehdotukset ovat hyviä. Mutta niinhän ne demareilla aina ennen vaaleja. ( googlatkaas Saku TImosen blogi)

   Mutta kyllä se pekonipasta oli äijää. Mutta Jiri on panomies.

   eutanasia. Otan selvää huomenna, tänään ei jaksa. Pysty, koska uneton yö. Huomenna raikkaat silmät ja uudet tulkinnat, joihin pystyy vain eurososialistisen realismin kyllästämä valokuvaaja. Tai, totta pirussa kuka muukin. Kunhan vaan .....joo.

   Kiitos Riku kehuista. Omaan blogiin piti kirjoittamani, mutta Iines taitaa olla luetumpi. Että saapahan Jiri Keronen, No 131 Uusimaa Piraatit paremmin ääniä.

   Poista
  4. Jumalauta Samppa, puhut asiaa! - Kaikesta en ole samaa mieltä, mutta silti.

   Poista
  5. Pinjapäivänpaiste ‏@pinepinja 3 min3 minuuttia sitten

   "Perustulo voisi vähentää turhaa byrokratiaa" - Marjukka Huttunen #olohuonetentti
   0 uudelleentwiittausta 0 suosikkia


   Perustulo on vaan kauniinpi nimi kommunismille. Kommunismi on nähty, ei toimi.

   Missä on prahan kevät ja ihmiskasvoinen sosialismi? Ja sosialismin puhujista puhutaan konservatiiveina? Taantuneina.

   Vartianenkaan ei ole enää toveri, vaan omin puhein kaveri.

   Riku, mähän puhun nyt sellaista sensuroimatonta tekstiä, joka ei ole poliittisest viisasta.

   Poista
  6. Sitä pitää puhua, minkä sydän sanoo. Kommunistit tietysti olivat perinjuurin konservatiiveja, nämä vasemmistoliittolaiset jotain, mitä tuskin itsekään ymmärtävät. Perhosia ilman siipiä ja sittisontiaisia ilman pyöritettävää paskapalloa.

   Poista
  7. Älä nyt, minä luokittittelin itseni Korhoslaiseksi vassariksi. Koska Korhonen sai minut Suomessa vasemmistolaiseksi.

   Mutta nyt Antti Rinne on live on TEEVEE, jonka avasin eka kertaa sitten eilisen.

   Muksut.

   hmmm

   toimihenkilöt.....

   mies....

   vahva uskottava puolustus

   Poista
  8. Martti Korhonen on fiksu ja miellyttävä mies. Liian hyvä poliitikoksi.

   Poista
  9. Nyt kyllä Rinne veti lipan alta. Ei sillä väliä miten minä saan ääniä, minä olen demareiden puheenjohtaja.

   Sitten pari twiittiä toimitukseen ja teevee kiinni. Moi moi paskalaatikko.

   En ole koskaan Korhosta tavannut. Mutta olin silloin postinjakaja, ja kuuntelin silloista YLE Qta ja mitä näitä oli. hyvä kanava, Jungner tappoi? Ja Korhosen ääni ja esitystapa, asiat ja jutun juuri oli niin puolueensa vetoavaa. Että se lumo kesti vuosia.

   Ei mulla Ärjynmäkeäkään vastaan liikoja ole. Söisi lihaa nyt edes. Eikä vastustaisi ydinvoimaa, turkistarhausta, sen sijaan että kiihkoilee futiksesta ja graffiteista.

   Mutta nyt Rinne kyllä mokas tässä haastiksessa.

   Se on kuule edelleenkin No 131.

   Pitää ruveta tutkimään näitä koneita pian, että mites se eutanasia asia olikaan?

   Jos vaikka jotain juteltas huomennakin?

   Poista
  10. Googlasin hieman Jiri Kerosta, ja huomasin hänen olevan lähes Jeesus Kristus, Jumalan ainoa poika. Antilla on kyllä tuhdit eväät, yhä muistuttasin yli 10 000:sta kilokalorista.

   Poista
  11. Pistetään biisi tähän loppuun,

   ja Eutanasiahan tuli jo käsiteltyä Rinteen osalta. Ja maahanmuutto.


   https://youtu.be/-2P6rb-06u4

   Kyllä sitä asiaa keksitään vielä. Tänäänkin.

   Poista
  12. Saarasta tykkään kuin hullu puurosta!

   Poista
  13. Hanna Ekolan Villihevosia ei kuitenkaan voita mikään!

   Poista
 7. Iines, olen sairaan kyllästynyt politiikkaan. Ihan sama ketä me sinne valitaan, ne kuitenkin tyhmistyvät heti valtaan päästyään.

  Luin kuitenkin kaikki kommentit ja näiden valossa on helppo nähdä, miksi meille ei ikinä, ikinä tule vastaavaa puoluetta kuin Hollantiin eli 55+ -puolue. Se alkoi yhdestä miehestä, joka seisoi kassajonossa ja edellä meni vanhempi rouvahenkilö, jonka rahat eivät riittäneet vaatimattomiin ostoksiin. Nainen oli niitä sitten lähdössä palauttamaan, mutta tuo takana seisova herra maksoi ostokset. Hän järkyttyi niin tapahtuneesta, että päätti perustaa 55+ -puolueen, joka sai hyvin nopeasti ajettua maahan meidän kansalaispalkkaamme vastaavan mahdollisuuden eli kaikille n. 1 000 euora vastaava summa kuukaudessa, luukulta luukulle juokseminen seis ja tuo rahasumma on sidottu palkkojen kehitykseen.

  Sisareni ystävä, vähävarainen yksinäinen nainen, raahautui Porissa luukulta luukulle sytostaattihoitojen väleissä ja sitten myös silloin kun syöpä oli levinnyt jo luihin ja vaikka mihin. Sisareni oli tukemassa mukana, sillä M. ei kunnolla pystynyt enää kävelemään...Jos olisi ollut tuo perustulo, M:n viimeiset viikot olisivat olleet inhimillisemmät, vaikkakin kivulloiset.

  Jos yhdelle kansalaispalkka on kommunismia ja toiselle vain lasikuuteen opettamista ja kolmannelle muuten vain punainen vaate...sitä ei tosiaankaan ikinä tule Suomeen.Miellä ei sellaista yksimielisyyttä löydy, että voisimme suoda/sallia kaikille 55 vuotta täyttäneille tuon noin tonnin kuussa vastikeetta. Ei, me tappelemme hautaan asti kaunaisesti kuka enemmän saa ja 'miksen minä mitään!'

  Täysin samaa mieltä, Iines että nuoret pois makoilemasta koneittensa ääreltä eli jos ensimmäinen koulutus ei tuonut toivottua työpaikkaa, sitten vain kouluttautumaan uudestaan. Mitä tuhlausta, niin rahojen kuin nuorten elämänkin, kun maksetaan joutenolosta vuosikausia. Tämä on se ainoa asia, jossa suosisin jonkinasteitsta pakottamista, että nuoret heräisivät.

  Iines, eri mieltä lasten köyhyydestä,. Nyt on todellakin niin, että Suomessa on ensi kertaa meikäläisen elinaikana näkyvästi ja todistetusti köyhiä lapsia. Paras ystäväni on alan ihminen ja hän näkee sitä päivittäin ja kyllä sen näkee ihan itsekin, kun vain katsoo. Meille tämä tapahtui kerran ennen joulua, kun menimme erikoiseen aikaan täkäläiseen isompaan Prismaan. Siinä sisäänmenon välikössä oli hyvin, hyvin likainen ja huonosti puettu noin 4-vuotias tyttö. Koska hän näytti pelokkaaalta jäimme sivummalle hetkeksi katsomaan, että onko hän yksin liikenteessä. Tulivathan vanhemmat sitten aikanaan ja heistä paistoi äärimmäinen köyhyys. Tuli outo ajatus: Käyvätkö syrjäytyneet kaupoilla eri aikaan kuin enemistö siksi, että heitä ei nähtäisi...No, tästähän tietysti voidaan johtaa sitten takaisin siihen, että mitä jos just nuo vanhemmat ovat niitä nuoria, jotka makoilevat kotona...Ainakaan se ei ole tuon pienen tulitikkutytön syy ja hän tarvitsee apua. Tilastojen mukaan heitä on paljon ja he siis syrjäytyvät jo ennen kouluikää.

  En usko, että mikään puolue korjaa eläkkeiden taitettua indeksiä, Ketään ei kiinnosta se. Omapa on syymme, kun emme pysty vetämään yhtä köyttä edes 55+ -vuosissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ne nuoret makoilee kotona, koska demareiden ( ihalaisen/Urpilaisen) Nuorisotakuu potki ne pois kursseilta.

   Tosin tänään kurssi oli täynnä penskoja. Eivät ne kuule sinne.

   Poista
  2. Koettuani ja nähtyäni ja elettyäni aika paljon, mieleeni tulee, että olenko lainkaan elänyt samassa yhteiskunnassa 1990-luvun lamavuosina kuin ne tai te (lukija saa valita), jotka jatkavat sellaisen tarinan tuottamista, että työttömissä on jokin vika tai että työttömiä saa kohdella julmasti tai että heitä pitää potkia tai että heitä pitää kohdella huonosti, koska

   Niin koska… Mitä?

   Eikö koskaan tule mieleen, yhtenäkään elämän päivänä, että mitä sadoilletuhansille suomalaisille tapahtui noina lamavuosina? Kuinka julmasti silloinen hallitus/yhteiskunta toimi? Ja mitkä ovat olleet sen julmuuden seuraukset? On helpompi sulkea silmänsä. Paha maailma pysyy poissa.
   On täyttä ymmärrystä ja sitten sitä vajaata. Elin ihan täydessä ymmärryksessä lamavuosien aikana ja tajusin täysin mitä tapahtui. Nykymeno, se että meillä on massatyöttömyys, on seurausta niiden vuosien aikana tehdyistä päätöksistä ja ratkaisuista. Ne ratkaisut jotka tehdään nyt ja tässä maailmassa, vaikuttavat todella kauas tulevaisuuteen,

   Leena Lumi: ”Nyt on todellakin niin, että Suomessa on ensi kertaa meikäläisen elinaikana näkyvästi ja todistetusti köyhiä lapsia.”

   Hyvä, että olet hereillä. Lisään vain sen, että aivan todellisessa puutteessa eläviä lapsia ja hyvin äärimmäistä köyhyyttä oli jo 1990-luvun laman aikoihin, ja paljon. Leipäjonot rakennettiin silloin, ajatellen että ne ovat vain hätäapua, mutta ne jäivät pysyväksi. Ruokakassien tarvitsijoita on tänäpäivänä moninkertainen määrä.

   Sen aikakauden jälkiä ei ole vielä edes korjattu, mutta elämme uutta – ja toivottavasti – monien suomalaisten silmien avaavaa aikakautta. Jokainen suomalainen saa totisesti miettiä, ei vaan omaa kohtaloaan, vaan myös yhteistä kohtaloamme.

   p.s suhtaudun kriittisesti perustuloon, koska se on osa kansallisen häpeän piilottamista.

   Poista
  3. Ja toinen p.s

   Ei ole samantekevää kuka ja ketkä istuvat eduskunnassa, mutta jokainen tolkuissaan oleva päätelköön ihan itse.

   Poista
  4. Minulle jäi Rinteen haastattelusta ja Demarin uutisjutusta varsinkin sellainen käsitys, että työttömien potkiminen demareilta jatkuu, ellei jopa pahene.

   Siinä saa Saku Timonen kirjoittaa vielä monta sataa blogia, ennen kuin järki juoksee yläkertaan saakka,

   Poista
  5. En tiedä jatkuuko ja mikä jatkuu, mutta Rinne sentään on ehdottanut aika wauau ajattelua.

   Semmosta, että maksettaisiin palkkaa työnteosta. Vaan saathan sinä uurastaa ilman sitäkin, jos haluat. Samppa olet hyvä jätkä, kyllä sinä jaksat vaikkei niin palkkaakaan maksettaisi, eikös?

   Poista
  6. Samppa, puolalaiset jätkät kuule hitsaa 5 eurolla/tunti Turun telakalla, täällä Suomessa. Pyri samaan!

   Poista
  7. Leena, tuo Hollannin puolue 55+ on siis perustettu eläkeläisten etuja ajamaan 1990-luvulla tilanteessa, jossa valtio uhkasi leikata eläkkeitä. Puolue pärjäsi hyvin, mutta ei kuitenkaan pärjännyt enää seuraavissa vaaleissa. Tuo perustulo jäi ilmeisesti voimaan?

   Hollannissahan esimerkiksi terveydenhuolto maksatetaan vakuutusmaksuista, joita jokainen kansalainen maksaa tietyn määrän kuukaudessa. Osa tulee veroina. Nyt kiinnostaa, nousivatko Hollannin verot vai vakuutusmaksut tuon perustulon seurauksena?

   Meillähän pienin eläke on kansaneläke, käsittääkseni noin 600 - 700 euroa kuukaudessa, ellei henkilöllä ole ollenkaan työtuloja. Tuohon summaan soisi mielellään puoletkin lisää, sillä heidän määränsä pienenee koko ajan. Kohta kaikilla naisilla on jokin koulutus ja työtuloja, jolloin eläkeet ovat suuremmat.

   Eiköhän ole selvää, että jos on köyhiä aikuisia, on köyhiä lapsiakin. En oikein osaa ajatella, ketä tästä nyt pitäisi syyllistää. Yhteiskuntaa ilmeisesti? Yksikään sukupolvi ei ole osannut ratkaista tätä ongelmaa: miten köyhyys poistetaan. En pidä siitäkään ajatuksesta, että harrastamme hyväntekeväisyyttä, sillä se ylläpitää köyhyyden rakenteita. Ei kenekään tule olla toisten armoilla.

   Poista
  8. Olen huomaavani anonyymillä vähän vahingoniloa Samppaa ja hitsausalaa kohtaan.

   Sanotaan näin, että jos ja kun suomalaisen duunarin tuntiliksa on vitosen. Niin kellään ei ole enää kivaa. Silloin on romahtanut myös eläkeponzimme ja Ikkuna Iineskin pärjää vain omatoimi viljelijänä, muuten kuolee nälkään. Asuntovelalliset maksavat satojen tuhansien velkoja mitätttömillä palkoillaan ja ovat ikuisessa velkaloukossa asuntoineen, joiden hinnat ovat romahtaneet.

   Olkaa varovaisia mitä toivotte, koska se voi tapahtua.

   Poista
  9. Vaan jos minunkin maksamani kaikki työeläkemaksut olisi rahastoitu, niin voisin niiden tuotolla olla eläkkeellä peräti 21 vuotta.

   Näin laski Helsingin Sanomien Torsti tietää -palstan Torsti hiljakkoin.

   Poista
  10. Niin, miten ne on rahastoitu ja sijoitettu. Niidenkin arvo voi romahtaa tai yhtiön johto ryöstää vaan rahat. Kuten on jenkeissä joskus käynytkin.

   Pitää toivoa, että Suomessa vielä 21 vuoden päästäkin tehdään teollista työtä, josta kertyy tuloja kunnolla työntekijöillekkin, josta sitten eläkkeet maksetaan.

   Poista
  11. Osa työeläketulostahan rahastoidaan, mutta vain osa. Itselleni oli yllätys, että jos kaikki olisi aikanaan rahastoitu, niin pelkästään niillä olisi voitu rahoittaa työntekijän eläkettä 21 vuotta, keskimäärin keskipalkkaoletuksin. Toisin sanoen valtion rahaa ei tarvittaisi, vaan työntekijä oikeasti olisi maksanut eläkkeensä itse.

   Poista
 8. Täälläpäs ehdotellaan hauskoja juttuja, jotkut huvikseen, jotkut tosissaan ja jotkut muuten vaan. Näille ehdotuksille on olemassa yhteinen nimikin: populismi.

  Eikä siinä mitään vikaa ole. Kyllä kansa tietää ja ellei tiedä, niin arvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapsa, mä olen tosissani kuin tomaatti.

   Poista
  2. No kyllä nyt tarvittaisiin vähän yksilöintiä, Tapsa. Mikä on populismia? Minun ehdotukseni tuossa tekstissäni ovat kauan muhineet ja kypsyneet. En pyri suosioon, vaan päinvastoin tiedän saavani osakseni närkästystä.

   Poista
 9. Tiedä miten teillä vanhuksilla sujuu lontoo, mutta tästä linkistä Englanniin Green Partyn mainos videoon, joka varmaan jo avautuu ilman suurempaakin nyanssejen tajua:

  http://www.telegraph.co.uk/news/politics/green-party/11522432/Green-Party-releases-boyband-video.html

  On meinaa budjetti kunnossa. Kuka betalaa? Ei ole halpa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei varmaan ole halpa, mutta jos toimii, niin money well spent, eh?

   (Ei hajua, paljonko tuollainen mainos maksaa, mutta vaalikassaansa puolue kartutti ainakin joukkorahoituksella.)

   Poista
 10. Hui!: "Piraattipuolue vastustaa kieltolakeja ja kannattaa sen sijaan vaihtoehtoista päihdepolitiikkaa, johon kuuluu vähintään henkilökohtaisen huumeidenkäytön dekriminalisointi.
  Mutta jokin rivi myöhemmin puolueohjelmassa lukee: Tupakkatuotteiden oleelliset ongelmat ovat passiivisen käytön terveyshaitat sekä voimakas riippuvuus.
  Joo, herää kysymys mitäköhän piraatit sillä kaikella vapaudellaan tekisivät, jos he saisivat määrätä ja häärätä päätöksenteossa.
  Todennäköisesti yhteiskunnassa kaikki olisi aikamoista sekamelskaa ja kaaosta. Kaikki olisi niin ihanan vapaata. Huumehörhöt täyttäisivät kadut ja jopa työpaikat. Vaikka pössyttelyä ei rikosoikeudellisesti rangaistaisikaan, miten muka käytön lisääminen ei lisäisi kaikkia mahdollisia lieveilmiöitä yhteiskunnassa. Äärioikeistolaista, teekuppi/kannu-liberalismia politiikkaako? Lainaus puolueohjelmasta: Jokaisella on oltava vapaus toimia haluamallaan tavalla, kunhan ei rajoita muiden vapauksia.
  Eikö olisi aika unohtaa höpötykset vapaudesta. Edes taivaalla lentävä lintu ei ole täysin vapaa. Evoluution ohjelmointi rajoittaa monella tapaa sen vapautta valita. Ihmis-populaatiot eivät koskaan voi olla täysin vapaita, eivät sanomisissaan, teoissaa, valinnoissaan. Ihme, että aiheesta jaksetaan vääntää, käyttää vaalipropakansana.
  Missä, kuka, miten ja millä tavalla voi olla todella todella vapaa?

  Vapauttakaa vaan kaikki huumeet, siitä se ihana vapaus alkaa ilmeisesesti näille vapauden valtiaille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietysti on hyvä ja populistinen keino saada huumeidenkäyttäjien äänet ko. puolueelle. Ovathan ne äänet muilta puolueilta pois.
   Hyvin laskelmoitu, mutta jaksavatko huumehörhöt raahautua äänestämään jos eivät aina tiedä mikä maa mikä valuutta?

   Poista
  2. Minä en ole ehdottomasti kannabiksen vapauttamista vastaan. Onhan alkoholikin huume, ja tupakki sekoittaa pään jos sen tyhjään vatsaan aamulla imaisee. Kahvikin huimaa mummuja. Suola ja sokeri ovat elimistölle saastaa ja valkea vehnäjauho sekoittaa suoliston.

   Uskon kannabiksen lääkekäyttöön. Sen teho on kiistaton neurologisissa sairauksissa. olen jopa miettinyt, voisiko se laukaista spasmit äänihuulistani, niin että pystyisin puhumaan esteettä. Jos se olisi vapailla markkinoilla, kokeilisin.

   Eihän minusta ole tullut viinankaan orjaa, ja tupakit heitin sivuun yhdellä päätöksellä. Vaan viekää minulta kahvi, niin näette lamautuneen lepakon, siis oikeasti lepakon, ei "lepakon".

   Poista
  3. Oletko nähnyt dokumenteissa näitä pitkään "lääkekäyttäjinä" olleita? Silmät seisoo päässä. Ovat muutenkin kuin toiselta planeetalta epävarmoine askelineen. No, paljon ruohoa kai kipuihin määrätään jo, mutta säälittävän näköisiä ovat nuo ihmisrauniot vuosien kuluttua. Minä en ymmärrä ollenkaan huumausaineiden puolestapuhujia. Lopettaisin heti kaikki neulanvaihtopaikat ja yhä uudelleen lällyt korvaushoitoihin ajautuvat päänsä sekoittajat. Sitä kun voi vapaasti valita tässä vapauden yhteiskunnassa, sitähän pirattipuoluekin ajaa vapautta päättää itse kuoleeko huumeisiin vai mihin?

   Poista
  4. Kaikki on myrkkyä, pitoisuus ratkaisee.

   Vetäkää te pummit kannabistanne, meikä kehittelee oman boolin. Sen nimeksi tulee "huoraa turpaan!"

   Poista
  5. Tai no vakavasti puhuen: en vastusta kannabiksen laillistamista. Joistakin maista on kosolti esimerkkejä, että huumeiden laillistaminen on vähentänyt sekä rikollisuutta, että haittoja. Muistetaan nyt sekin, että iso osa suomalaisista sotaveteraaneita veti piriä naamaansa, eikä koukuttunut sodan jälkeen pahemmin. Heroiinia sai edelleen apteekista.

   Eniten ärsyttää tässä se, että (varauksellisesti) kannattaessani huumeiden laillistamista, näen itseni valitettavasti samalla puolella hippien ja muiden höyrypäiden kanssa. Hui kauhistus!

   Poista
  6. Minä en tiedä, kannatanko huumeiden laillistamista - en varmaankaan. Tiedän vain sen, etten ole ehdoton tuon kannabiskiellon kanssa. Voisin ajatella, että jos kerran kannabiksesta on lääkekasviksi, se ei voi olla yksin saatanasta.

   Poista
  7. Päätä sekoittaa se, että vastakkaisilta puolilta löytyy relevantteja argumentteja. Esimerkiksi brittiläinen kirjoittaja ja entinen lääkäri Theodore Dalrymple on tuonut esiin mitä seurauksia liberaalilla suhtautumisella huumeisiin ja alaluokkaiseen elämäntapaan on ollut.

   http://www.city-journal.org/2012/eon1205td.html

   Uskon, että on siis melko toiveajattelua, että huumeongelma väistyisi vain laillistamisella, vaikka varsinainen rikollisuus vähentyisi. Muitakin keinoja tarvitaan; tulee mieleen Mao Zedong, joka uhkasi ammuttaa kaikki huumeriipuvaiset, jos nämä eivät muuta tapojaan.

   Poista
 11. Tässä teille vielä suomen kielen testi Agricolan päivän kunniaksi. Tuloksen saa kertoa, vaikkei saisikaan parasta tulosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, testi on tehty, täysi kymppi. Sydänmmelliset onnittelut minä itselle!

   Poista
  2. Onnittelut kympistä. Testi ei ole helppo, ja se vaatii huolellisuuden lisäksi kyllä loogisuutta. Suomen kielihän on hyvin loogista, jopa äännämme niin kuin kirjoitamme.

   Joskus jää ihmettelemään englanninkielisissä kouluissa järjestettäviä tavauskilpailuja, jotka ovat ilmeisesti edelleen käytössä. Annetaan pitkä sana, joka tulee osata tavata kirjaimittain. Vähän kuin matematiikkaa.

   Poista
  3. Tein testin kaksi kertaa uudelleen, tehtävät olivat osittain erilaisia. Kaheksan ja yheksän oikein.

   Poista
  4. "Arvosanasi on E, eximia cum laude approbatur." Kaikki oikein, mutten lukenut ohjeita riittävän huolellisesti ja käytin kysymysten tavaamiseen liikaa aikaa. Hwij häpie!

   Poista
  5. Arvasin, että näitä eximioita täällä kyllä putkahtelee siellä sun täällä. Kun paljon on elämässään lukenut, kielen rakenteet imeytyvät itsestään ihmisen aivoihin. Ja sanojen kirjoitusasu piirtyy mieleen, usein miettimättä. Usein tietää, vaikkei tiedä miksi asia on noin.

   Poista
  6. Minä kirjoitin aikoinaan niin huonosti lukiossa, että maikkani sanoi minulle, että pysy vaan siinä valokuvaamisessa. Et sinä kirjoittaa osaa.

   Osaanhan minä, käytän luovasti sanoja. Ei välttämättä ihan kieliopin mukaan, mutta toivottavasti olen ymmärretyksi tullut?

   Poista
  7. Olet hyvinkin tullut ymmärretyksi, Samppa. Olipas sinulla ynseä maikka, lienee ollut epäpäteväkin. Ei noin voi sanoa oppilaalle!

   Henkilö joka osaa ilmaista itseään ja näkemyksiään, on ilmaisukykyinen. Toisilla se sujuu sanoilla, toisilla valokuvilla, sävelillä tai vaikka tanssilla. Itse pidän muuten eniten kuvailmaisusta, kamerailmaisusta. Elokuvan ohjaus on aina ollut suurin täyttymätön unelmani.

   Poista
  8. Sanotaan nyt jotain hyvääkin siitä opettajasta. Taisi maailmankirjaalisuuden historian kurssilla sanoa, että älkää lukeko näitä kirjoja, Ei teistä siihen ole. No, kaikki luki sen jälkeen kafkat ja gogolit. Muistan oikein sisuuntuneeni moisesta loukkauksesta. Koska olin siihenkin aikaan aika ahkera lukija.

   Leffat on oma lukunsa. Sen kun tajuaa, minkä työn ja ponnistuksen ne vaativat, tietää, että minusta ei moiseen urakkaan ole. Hyvä että valo- tai kameramieheksi edes.

   Poista
  9. Opettaja taisi ollakin kaukaa viisas. Meillä ei luettu Gogolia, mutta Kafka ja Camus luetettiin. Se vaan, että opettaja kertoi ja tulkitsi enimmäkseen itse, ei antanut oppilaiden puhua.

   Elokuvanteko on työtä siinä missä putkimiehen työkin. Tärkeää kai olisi, että työssä olisi innostusta. Voisi kuvitella, että ns. luovilla aloilla intohimoja on enemmän kuin fyysisillä.

   Poista
  10. Putkimiehen työ vaatii kädentaitoja, kuten hitsauskin. Ja voin taata, että kaikki ne hommat mitä olen tehnyt (pl posti), on enemmän tai vähemmän täynnä intohimoisesti alaansa olevia ammattilaisia. Tämä todistuu vaikka tuhansilla ja tuhansilla hitsausfilmeillä, mitä youtube on täynnä, missä miehet näyttävät kykyjään.

   No, onhan niitä lusmujakin. Ne saa yleensä potkut.

   Poista
  11. Ihmisillä kun on tämä kilpailuvietti. Eräillä suurempi kuin toisilla, mutta se taatusti ajaa monia eteen päin.

   Poista
  12. Paitsi kädentaitoja, putkimiehen työ vaatii myös luovuutta - provosoin tuossa yllä edellisessä kommentissani. Ja on se niinkinpäin, että luovassa työssä eniten hikoilee pers.

   Putkimiesten luovista taidoista on tuore kokemus oman putkiremonttini yhteydessä tänä vuonna. Kuulin toisella korvallani yläkertaan, että "se perkele" (putki) ei mahdukaan fylleineen koteloon, kaappien yläpuollle. Kun lähdin ulos, oli keittiössä koko putkimiehistö huuli pyöreänä. Kun palasin kotiin, arvelin joutuvani alasrevittyjen kaappien keskelle. Ei, putki oli sievästi kotelossaan ja kotelo sievästi kaappien yläpuolla.

   Poista
  13. Postijantterin duuni ei vaatinut luovuutta. Se vaati vaan mieletöntä muistia. Ja se antoi sulle liikaa tietoa muista. Siksi ei jatkoon.

   Kyllä kaikenlainen rakentaminen, varsinkin saneeraaminen vaatii luovuutta.

   Poista
 12. Sen minä vaan sanon, että mikään ei enää ole entisensä, kun iltasanomat julkaisi tänään muna- Mannerheimin, munan muotoisen Venäjän armeijan kenraalin alasti hevosen selässä. Ettets häpee, voi ku kamalaa, ihaaaaanan kamalaa. Hyi sua senkin karvaton munamies! Hevosen selässä, mikä symboliikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enkä minä tällä mitään sano enkä tarkoita, Iltasanomien tarkoitusperiä aloin ajatella. Yleensähän kai lehdessä ei ole alastonkuvia. Minä vähän luulen, tai en minä mitään luule, mutta minä vähän ajattelin, että kiihoittikohan kuva Iltasanomien toimitusta niin paljon, että pakko oli mokoma julkaista.

   Hesarin kuukausiliitteessähän on niitä karmeita inhorealistisia pornokuvia, joihin julkkikset menevät kaiketi mielellään. Sellaisia "hyi saatana, ai kauhee, kun mua kiihottaa!" - Ai, että perverssi, jos sellaiset kiihottavat? - No, sitähän mä just meinasin.

   Poista
  2. Muna pitäisi ainakin sumentaa, niin kukaan ei loukkaantuisi. Esimerkiksi Hauskoissa kotivideoissa sumennetaan pikkulasten peput, etteivät pedofiilit innostuisi kierrättämään kuvia.

   Kas kun en löytänyt tuota kuvaa. Olisiko linkkiä? Lupaan vilkaista nopeasti, sumein silmin

   Poista
  3. Ei nyt ole linkkiä, munamies jää näkemäti. Katso Riku Niemistä.

   Minä olin varautunut siihen, että joku käyttää HS kuukausiliitteen alastonkuvista sanaa taide. Minä olisin kysynyt: jaa sekö, kun kirjailija Turusen muna oli jokin aika sitten selvästi tummennettu, ns. photoshopattu, ettei törröttäisi siitä muusta kuvassa näkyvästä niin selvästi ja sillä lailla jonkun mielen pahoittaen.

   Sen Silvon takapuoli minulle on jäänyt kuvista taiteellisesti kohottavana käsitteellisenä objektina mieleen, se oli taidetta, vähän niinkuin Etelä-Amerikka.

   Poista
  4. Jos joku nyt ajattelee, että minä hyvin pärjäisin, tai jopa olisin onnellinen, jos ne lihat eivät sillä lailla laskeutuisi minun aamukahvipöytääni, - tai että väittäisin kuvia rumimmiksi kuin kettu repolainen rekan alle jäätyään, niin ehdottomasti en mitään sellaista tarkoittanut. Ja väitteet siitä, että niiden jälkeen joku tarvitsisi debriefingiä, ovat suorastaan naurettavia.

   Poista
  5. Julkisuus kohtaa syvällisyyden: julkimo ajattelee, että nyt mä näytän perseeni, ettei ihan tyhjäpääksi luultaisi.

   Poista
  6. Nätti nakuna, tässä jaksossa esiintyy jäämies Öz.

   Se olisi kyllä kauheaa, jos joku lehti, vaikka nyt joku HS, näyttäisi toimittajansa alastomina. Sitähän ajattelisi kuvien olevan perseestä.

   Poista
  7. Televisiosta tulee nykyisin tosi-tv-ohjelmaa jopa nakujen kohtaamisista. En jaksa tämmöisiä edes vilkaista, vähempää ei voisi kiinnostaa katsella kenenkään lihoja tai luita. Ei minua kiinnosta kenenkään nenänreikä tai korvantaustakaan.

   Minusta vaatteet antavat itselle ja muille oman reviirin. Niitä paikkoja, jotka ovat piilossa, ei tarvitse ilman lupaa hiplata. Niistä määrään minä. Ihminen ei ole vain lepsu sosiaalinen eläin.

   Poista
  8. Aatami etsii Eevaa, sarjan tuottaja korostaa, ettei genitaaleihin zoomata ilman erityistä syytä.

   Saatana, eikö kukaan muu kuin minä ole tässä maailmassa kuullut nettipornosta?- Vai haluammeko (haluatteko) yksinkertaisesti tietää, mitä mieltä nakupellet ovat maailman rakenteellisista ongelmista, tai yksinkertaisesti häpykarvojen merkityksestä aikakausien saatossa?

   Poista
  9. No oli siellä aika kauniita pikku kikkeleitä kun vilkaisin, ennen kuin toinen läsnäolija käänsi kanavaa. :)

   Poista
  10. Minusta pitäisi zoomata siinä kuin kasvoihinkin, sillä sehän on ohjelman kantava voima. Jos paikkoja tosiaan sumennetaan, se on tekopyhää. - Hei me näytetään pimppejä, mutta me sumennetaan ne! .

   Poista
 13. Hjallis ei osaa lukea, siitä meillä ehdokas uudellemaalle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä hänelle riittää, että osaa numerot.

   Poista
  2. Äänestä Hallista - polta sinistä Belmontia!

   (eikäkö piti sanoa "Hjallista". Hallista äänestävät ja päättävät venäläiset.)

   Poista
  3. Juorutaan nyt kun ollaan fiiliksessä.

   Eräs, Jallis, haukkui kansakoulussa aina kumppaniaan, koska hän diggasi Neuvostoliittolaista jääkiekkoa.

   He olivat kuulemma ryssiä, huonompia.

   Nyt hän myi joukkueensa....

   Poista
  4. Hjalliksen, Hjördiksen, kuten häntä joskus Statissa kutsutaan, haukkuminen on vanhanaikaista. Tarkoitan, että ainahan häntä on haukuttu, ihan nuoresta lähtien.

   Hjördikseksi haukkumista en ymmärrä ollenkaan, se tuntuu viittaukselta Team Ahmaan. Minusta Hjördiksen pitäisi haastaa moisen sanojat oikeuteen.

   Poista
 14. Muutaman mainosfilmin käsikirjoittaneena tunnen elokuva-alaa ehkä keskivertoa paremmin, mutten silti mitenkään hyvin. Enkä kuvittelekaan osaavani ohjata, kuvata, lavastaa tai edes äänittää tai valaista elokuvia. Ne vaativat aivan omalaisensa taitajan. Täytyy olla näkemystä, kykyä ja hinkua.

  PS. Tuo "muutama" tarkoittaa siis aika saatanan monta, en edes tiedä montako. Lisäksi jokaisesta filmatusta tehtiin kymmenenkin aivan erilaista käsisversiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä, eikö tämä remontti olekkaan valmis päivässä?

   Remonttireiska tekee sen teeveessa vartissa.

   Poista
  2. Hahaa, minä olen ollut elokuvassa. Tai ei se oikeastaan mikään elokuvakaan ollut, olihan yksi viiden minutin pätkä yhdessä ohjelmassa. Sitä kuvattiin kokonainen päivä. "Aja tosta risteyksestä kolme kertaa, me siirtelemme sillä aikaa kameraa etupenkille, takapenkille ja ulos."

   Hyvän palkan minä päivän työstä silti sain, hienon t-paidan, jka nyt on jo rikki, mutta ehdottomasti tallella.

   Semmosta se on luontaisena johnwaynena: "aargh, minuun osui!"

   Joskus myöhemmin kerron, kun tähtitoimittaja (ehkä omasta mielestään) revolverihaastatteli minua, enkä saanut kysymyksiin etukäteen tutustua. - Tai paskat minä sitä koskaan kerro, mutta ihan ok se meni.

   Poista
  3. Minä taas olen lukenut elokuvan lopputekstejä, sellaisten lyhäreidenkiin. Kilometrin vana tekijöiden nimiä juoksee alaspäin. Jossain mitättömältä tuntuneessa puolen tunnin filmissä tai dokumentissa on värimäärittelijöitäkin kolme ja äänisuunnittelijoita samaten, puvustushommissa kymmenkunta. Olen itse ohjannut monenlaisia eläviä esityksiä opiskelijoiden kursseilla ja olen usein miettinyt, millaisiin esityksiin oikein olisimmekaan pystyneet, jos meillä olisi ollut käytössämme kymmeniä ihmisiä pelkän äänen- tai valaistuksen käsittelyyn. Saati kuvaamsieen ja puvustamisiin, lavastuksiin yms.

   Poista
 15. Lisäilin muutamia kommentteja ylemmäksi, ettäs tiedätte! :)
  Nyt on sitten käyty äänestämässä ennakkoon, vaikka tietää että äänestipä ketä tahansa mikään tuskin ainakaan paremmaksi muuttuu.
  Esko Valtaojalla on optimismia ja uskoa: http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/71820-professori-esko-valtaoja-tulevaisuus-nayttaa-valoisalta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katselin juuri vaalilippuani ja huomaan, ettei siinä ole tarkkaa vaalipäivää, on vain ennakkoäänestyspäivät. Tämä on selvä puute, sillä eivät kaikki ihmiset täällä landella käytä ollenkaan nettiä. En ihmettele, vaikka joku vähän hitaammalla pyörällä varustettu erehtyisi päivästä. - Kaipa ne vaalit ovat ensi viikonlopulla, koska sitten on jo vappuhulinat.

   Poista
  2. Kyllä vaan minun vaalilipussani oli varsinainen vaalipäiväkin, siinä äänestyspaikan alla. Kävin kuitenkin jo tänään, kun vaalipäivänä olen muualla.

   Poista
  3. No niin tietysti. Vanhuus ei tule yksin. Tänään tungin pankkikortinkin väärinpäin marketin automaattiin enkä saanut sitä pois. Myyjä kiskoi. Muistin sentään hämmennyksissäni tunnusluvun.

   Poista
  4. Sain idean tyttäreltäni. Hän kertoi löytäneensä tänään ehdokkaan protestiäänelleen. On kuulemma kyllästynyt nykymenoon.

   Minäkin annan protestiäänen!

   Poista
 16. Ihan sama mitä tapahtuu, kunhan puolustusbudjettiin ei kosketa. Diktaattorina osoittaisin kosolti lisävaroja siihen ja peruisin eräitä varuskuntien lakkauttamisia. Hyvin lyhytnäköistä politiikkaa. Seuraavien kymmenen vuoden kuluessa Suomen tulisi hankkia sata israelilaista Merkava 4 -vaunua niin eipähän ryssät hypi silmille.

  Oma ydinasearsenaali olisi kanssa gutaa, vaikka se lienee silkan kansainvälisen painostuksen vuoksi mahdotonta.

  Mä kannatan pientä perustuloa, joka ei ole liian suuri, mutta jolla nyt tulisi edes jotenkin toimeen. Eli juuri sen verran toimeen, että kannattaa mennä töihin.

  Vastikkeellinen sosiaaliturva on taas oksymoroni. Se olisi toteutuessaan de facto orjuutta; jos teet samoja töitä nälkäpalkalla, joita toinen tekee täydellä palkalla, olet orja. Opiskelijoiden harjoittelujaksot ovat asia erikseen, mutta jaksojen tulisi olla mahdollisimman lyhyitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja on muuten hyödytöntä kipata porukkaa tuottamattomaan työhön ihan vain sen takia, että he olisivat töissä. Ja tuottamattomia ne niin sanotut "kuntouttavat" työt ovat.

   Poista
  2. Opiskelijoiden työharjoittelut eivät minusta ole paljoakaan eri asia. Meinaan, että paviaaneiksihan heitä yrityksiin otettaan, eikä häkkeihin osoiteta edes suosionosituksia, pähkinätkin suukkipalaksi ovat harvassa. - Ai niin, nyt muistin, ettei paviaaneille syötetä pähkinöitä, ne annetaan oraville.

   Poista
  3. Joo, eipä se pohjimmiltaan erilaista ole. Mutta lyhyenä jaksona hyväksyttävämpi ajatus, vaikka yritykset tietty ottavat siitä kaiken irti.

   Poista
  4. Opiskelija ei voi saada yhtaikaa opintotukea ja palkkaa opiskelustaan - harjoittelu lasketaan opiskeluksi, koska jos se toteutetaan oikein, sen ei pitäisi olla yksin niska limassa raatamista, vaan kisälli-oppipoikaperiaatteella tapahtuvaa työhön perehdyttämistä, työn konkreettista oppimista. Luonnollisesti siinäkin on jo itsenäistä tekemistä, mutta se ei ole yksin sitä, eikä opiskelija ole yksin vastuussa esimerkiksi virheistä samalla tavalla kuin palkattu työntekijä..

   Poista
  5. Sanon vielä kerran tämän: yritykset ovat myös hyväntekijöitä, koska ottavat maksutta itselleen opetettavia.

   Kun itse olin työharjoittelijoiden valvojana, kiersimme me opettajat kerjäämässä opiskelijoillemme harjoittelupaikkoja, ellei opiskelija itse saanut. Kiven takana ne olivat. Yritykselle olisi monesti helpompaa ja taloudellisesti kannattavampaa olla palkkaamatta ketään peräänkatsottavaa. - Tämäkin puoli kannattaa muistaa.

   Poista
  6. Tottahan tuo mitä sanot. Opintorahaa harjoittelijatkin saavat, joten tyhän päälle he eivät jää. Varjopuolistaan huolimatta systeemi lienee opiskelijalle ihan hyvä toisin kuin vastikkeellinen sosiaaliturva.

   Poista
 17. Tulispa sota, niin loppuis kaiken maailman länkytys. On se kumma, et me vaaditaan demokratiaa ja länkytetään vähistä rahoista, mutta sodan tullen hyväksytään poikkeusvaltuudet hallitukselle ja paskat oltavat kaikkialle. Muta niin kauan kuin on rauha, ei mikään vaatimus tai valituksen aihe ole kohtuuton.

  Mä en kyl tiiä oisinko tosin mielelläni antamassa nykyisille idiooteille hallituksessa mitään poikkeusvaltuuksia. Kannatan siis sotilasvallankaappausta ja poikkeustilalakia, jolla Suomi korjataan järkevämmälle uralle. Vaikka sitten kiväärinpiippu ihmisten ohimoilla.

  Kannattaisi minun tosin varoa mitä toivoo, se voi toteutuakin. Luonnostaan heikkona ja yliherkkänä ihmisenä ajautuisin sotilasdiktatuurissa ensimmäisten joukossa itsemurhaan. Ainakin voisin kuvitella. Tai jos en tapa itseäni, minut ammutaan jo ihan silkan surkeuteni tähden.

  Aina ei voi voittaa. Yksinvaltius on perseestä, mutta demokratia on tainnut tulla tiensä päähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, epäilemättä ja ilman muuta. Ja muuta ilman.

   Kansalaiset pitäisi lisäksi häväistä ja heidän paljaille takapuolilleen tulisi tehdä väkivaltaa.

   Poista
  2. Ehdottoman kannatettavaa. Toisinaan toivon suuria vitsauksia ihmiskunnan osaksi.

   Ei kannattais mun toivoa sotaa. Kuolisin ensimmäisten joukossa, tai sitten raunioituisin henkisesti. Ja koska olen taikauskoinen, pelkään että kirjoitukseni jouduttaa sodan syttymistä. Pitänee tehdä suojataikoja, jos sellaisia olisi.

   Poista
  3. Voi, Korppi, et arvaakaan miten suuressa joukossa olet tuossa "taikauskossasi". Aikojen alussa ns. primitiivi-ihminen teki monenlaisia taikoja estääkseen pahan laskautumasta ylleen. Nyt ne voisi luokitella pakkomielteiksi. Yhä edelleen useilla meistä on joitain estäviä mantroja, jottei liikkeelle sysäämämme paha toteutuisi.

   Itse kammoan veitsiä. Panen ne aina terä alaspäin laatikkoon ja jos kosken vahingossa terää, saatan pelätä, että terä vahingoittaa pian jotakuta. Niinpä painan sormellani jotain tasaista paikkaa, vaikka pöydän pintaa, niin se eliminoi pahan, tasoittaa terän. ja unohdan asian.

   Monet rutiinit saattavat myös pohjata tähän ajatusmalliin. Rutiini takaa sen, ettei mitään pahaa tapahdu.

   Poista
  4. Juu, täysin yleinen piirrehän tämä on. En osaa suhtatua itseeni kovin rationaalisena ihmisenä neurooseina ilmenevän taikauskoisuuteni vuoksi. Ja itsenäinen ajattelijakaan en oikein ole, minua on helppo manipuloida. Siksi luotan auktoriteetteihin ja itseäni fiksumpiin. Ajatukset, joita ilmaisen, ovat harvoin omiani.

   Itsepäinen ajattelija kyllä olen, mikä tarkoittaa etten vähällä luovu kannastani.

   Poista
  5. Kannattaa muistaa, että neuroosit sulkevat pois luonnehäiriöt ja psykopatian - ja ehkäpä mielisairaudet ja sekoamiset. Luonnehäiriöinen ja psykopaattinen suuntaa vihan ulkopuolelle, muihin ja kohdistaa pahat teot heihin. Neuroottinen suuntaa vihan itseensä tai kompensoi turhaumiaan peloilla ja fobioilla ja masennuksella, rankaisee itseään, ei muita. Toisin sanoen neuroosit ovat eräällä tavalla ajateltuna mielen terveyden merkki.

   Poista
  6. Höpö höpö. Itsetuntemus ja terve omanarvontunto on tasapainoisen ihmisen merkki.

   Neuroottinen ihminen on neuroottinen.Voi voi.

   Poista
  7. Neurootikon itsetuntemus on ihan yhtä hyvä kuin muittenkin, ellei parempikin. Kai huomaat, että itsetuntemus on eri asia kuin itseluottamus? Herkät ihmiset tuntevat usein itsensä ja vikansa paremmin kuin ei-herkät ekstrovertit, väitän.

   Omanarvontuntoa voi myös neurootikolla hyvinkin olla. Usein epävarmuus kohdistuu tiettyihin toimintoihin. On myös sellainenkin totuus, että neurootikon neurooseilla on taipumus kokemuksen ja elämän varrella parantua. Esimerkiksi esiintymispelko voi olla fobia, mutta se on neurootikollakin hallittavissa oleva asia, kun asiaa käsitellään tai terapioidaan.

   Sen sijaan luonnehäiriöisen rautainen itseluottamus ei valitettavasti parane koskaan.

   Poista
 18. Kerrankin testi minun makuuni. Yle testasi hummorintajua, sitä kuinka mustaa se on. Minun oli pakko vastata kaikkiin kyllä, mutta siitä huolimatta huumorintajuni on Ylen mielestä vain 80 prosenttisesti mustaa.

  Vähän kesyjähän nämä olivat, mutta kyllä minä hekottelin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meikäläisen taju on vain 60-prosenttisesti. En nimittäin ymmärtänyt yhtä ja Raamatun ja Harry Potterin rinnastamisessa en nähnyt ristiriitaa - se ei siis naurattanut minua. Eniten minua nauratti se, kun orpokoti paloi, ja viereisessä pankin kerrostalossa ylimmän kerroksen pariskunta totesi tulipaloa katsellen, että Jumala rakastaa meitä. Muitakin nauroin ääneen. Konstailematon ta huumoria.

   Poista
  2. Olet oikeassa, potterointi oli vitsinä liian epämääräinen. Ja minäkin hekottelin eniten Jumalan pelastamalle pankille.

   Oikeastihan pankit pelasta valtio. Suomen pankin nimeksi voisi vaihtaa Suomen pankkikriisin.

   Poista
  3. Minun huumorini on joskus aika ilkeää, niinkuin nyt tätä uutista koskien. Yhä uudelleen ja uudelleen olen sitä palannut lukemaan ja nauranut häpeämättömästi perheen sanoinkuvaamattomalle tragedialle. - Semmosta se vaan joskus on, kun kohtalo jakaa pakan alta.

   Poista
  4. Muistan, että ensikosketukseni Hugleikuriin jätti aika kylmäksi, mutta sittemmin minusta tuli fani - en kyllä edelleenkään osaa nauraa hänen jutuistaan kuin niille, joissa on jokin oivallus tai jotka muuten vain osuvat johonkin hermoon. (No, on niitä naurattavia aika paljon.)

   Poista
  5. Ei kyllä naurattaisi, jos sattuisi omalle kohdalle hilloton hillomunkki...

   (Nyt nauratti: uutisen tyyli on ihan yliveto.)

   Poista
  6. Tästä tulee mieleen Stockman-case, pikku Sulo ja isän pyytämä ilmapallo hänelle maamerkiksi, kun Sulo on niin vilkas epeli, voi vaikka kadota Hulluilla päivillä. Kun vartija sitten otti Sulolta pallon pois, ei antanut viedä kotiin, iskä sai sätkyn somessa ja haukkui tavaratalon, joka ei antanut kermapyllynsä pitää palloa, vaikka epeli oli vilkas ja karkaavainen.

   Siis hillomunkki-case tutuu pienemmältä kuitenkin, koska isä ei vaadi mussukalleen ilmaista uutta pussia. Vaan lehteen tämäkin keissi päätyi.... Merkittäviä ovat nykyihmisen murheet.

   Poista
  7. Jos vastaa kysymykseen Liian pervoa? kyllä, niin silloin on huumorintaju 80%. Ei se minusta pervoa ole että nussii veljeään, niinpä vastasin siihen Ei. Niin minut luokiteltiin 100% ksi.

   Poista
  8. Anonyymi, mitä se sitten on?

   Kysyn ihan kiinnostuksesta ajatuksiasi kohtaan.

   Poista
  9. Minä vastasin kaikkiin Ei, koska vitsit olivat niin surkeita. Eivät ne edes kauhistuttaneet tai järkyttäneet. Siitä huolimatta sain 20 % eli hutaisten tehty testi.

   Poista
  10. Kysymykset vähän hämäävät: kahteen pitää vastata "ei", jotta saa 100%, ja vastaavasti kahteen "kyllä", jotta saa 0% (kokeilin huvikseni, ja testi suositteli Hullin sijaan Reinikaista ja Kummelia).

   Poista
  11. Siis suositteli siinä tapauksessa, että tulos olisi 0%. Jos vastaisin tosissani, tulokseni olisi kai 60% tai yli.

   Poista
  12. Tuo testi onkin antoisampi kuin äkkipäätä luulisi. Nimittäin jos sen tekee hartaasti ajatuksella pohtien filosofisesti esitettyjä kysymyksiä laajassa kontekstissa, se ei tietenkään naurata samalla tavoin.

   Minä kuitenkin tein sen suppeassa huumorin kontekstissa, siis valmiina nauramiselle kysyen itseltäni, ymmärränkö, mikä tässä on vitsiä. Jotta testi osuisi oikeaan, se kai pitäisi tehdä ilman huumorin viitekehystä, jolloin ihminen ei tiedä, mitä testataan. Esimerkiksi delfiinikohta ei taatusti naurattaisi, vaan ihminen pohtisi vakavasti, miksi sarjakuvahenkilö vihaa delfiinejä enemmän kuin natseja. Syövätkö delfiinit pienempiään, muita kalarotuja? Vastaus on "syövät", jolloin piirros ei sinänsä naurata, vaan äly siinä pelaa kun hoksaa.

   Noh, tein testin kuitenkin uudelleen lähinnä tuossa huumorin viitekehyksessä, ja sain nyt tulokseksi 70 prosenttia.

   Poista
  13. Minusta testi olikin vaikea, vaikken edes pohtinut piirroksia noin syvällisesti ei-humoristisesta näkökulmasta. Delfiinikohtaan oli helppo vastata, koska se nauratti, mutta entä ne, joissa tajusin vitsin, mutta jotka eivät vain herättäneet vastakaikua? "Onko tämä hauskaa?" "No, en minä siitä mieltänikään pahoita ja periaatteessa näen hauskuuden - ehkä se jossain kontekstissa naurattaisi, mutta irrallisena pilapiirroksena, nääh."

   Ensimmäinen kuva oli ennemminkin kakkahuumoria kuin mustaa huumoria.

   (Tarkennuksena tuohon aiempaan: Kohdat, joissa vastaukset menivät käänteisesti, olivat siis anonyymin mainitsema "Liian pervoa?" ja toisena "Vitsit jo vähissä?".)

   Poista
 19. Anonyymi, veli tietävä, on oikeassa, tuota en hokannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelen Anonyymille kommenttiini mahdollisesti sisältynyttä huonoa vitsiä. Minä vain välillä olen tällainen. Tai oikeastaan aika usein.

   Poista
 20. Vilkaiskaapas välillä tätä pornosaittia. Jatkuvaa naiskentelua ja joka päivä huolletaan munat tarkasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rusettikaulan maassa köyhien on huono olla. Linnut näköjään pärjäävät, kun ovat poissa porvarin ikeen alta.

   Poista
  2. Tjaah, eiköhän se viihtyminen johdu lämpimämmästä ilmastosta. Jo Virossa asti on haikaroitakin, joita meillä ei paljonkaan näe.

   Poista
 21. Huono ohjelma. Mustaa on eikä mitään näe kun mustaa vaan.

  VastaaPoista
 22. Latviassa on yö, pimeää. Odotapas aamuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsakaamerassa ja hirvekaamerassapa näkyy otuksia! Edellisessä oli ehkä pesukarhu? Se pötki jo tiehensä. Jälkimmäisessä on villisikoja.

   Poista
  2. Jäin seurailemaan noita. Metsakaameran otus palasi: olisiko ollut supikoira? (En tiedä, onko Virossa pesukarhuja.)

   Poista
  3. Nyt hirvekaamerassa näkyy koko joukko pieniä hirviä tai isoja kauriita. Rauhallisesti mutustelevat; ei naiskentelua.
   (Päätän voyeurismi-yritykseni tällä kertaa tähän.)

   Poista
  4. Nyt juuri uros sukii hellästi naaraansa kaulaa, ja naaras hautoo kolmea munaa, ellei yön aikana sitten iole putkahtanut neljättä. Luulin, että pesämunat munitaan kerralla, mutta niitä tulee koko ajan lisää, sen verran innokas uros on.

   Poista
  5. Schnur, hirvekaamera on ollut talven ajan suosikkikamerani. Muita eläimiä en siinä kyllä ole nähnyt kuin peuroja ja villisikoja, joita on myös metsäkamerassa. Nythän kaikilla lintujen pesäkameroilla on hautojat. Myös hyljekamera on hauska. Pöllökamera ainoana on tylsähkö, siitä ei näe mitään muuta kuin hautovan pöllön ylhäältäpäin..

   Poista