1.11.2015

Nuppi kaakkoon eli Helsingin ihmeisiin
"Terveisiä Helsingistä. Kävin siellä eilen katsomassa Kansallisteatterin uudisversion Nummisuutareista. Lupasin aiemmin syksyllä  sanoa Tapsalle siitä sanasen jossain muodossa, ja katson nyt, kirjoitanko siitä jotakin omaan juttuunsa.  Ellei tule takkia, purskautan painavan mielipiteeni kommentissa ulos. Voi olla, että kirjoitan vain onnettomasta bussivessakäynnistäni, ja näytelmä jää sivurooliin. Ette te kumminkaan sitä käy katsomassa, kun luulette, että se on tylsää kamaa. Ei ole, siinä vedetään kamaa nenän kautta, Eskokin."   
Ensin ajattelin kirjoittaa jutun painopistealueena teatterinkin jo vallannut äänisaaste ja meluturmio. Kuvaksi olin katsonut Michael Sowan Their Master's Voicen. Vaan ei siitä mitään olisi tullut. Ei teistä kukaan kuitenkaan ole näytelmää katsonut ettekä näin ollen osaa kuvitella sitä infernoa, joka oli lyyhistää minut jo ensi rytinässä, kun näyttämölle pelmahti maaninen turkkamainen horkkaryhmä vapisemaan sinänsä hauskoissa asennoissa, joita eri puolilla maailmaa tapaa uskonnollisissa rykelmissä. Kukaan muu ei näyttänyt hätkähtävän sitä, että musiikki pauhasi kautta näytelmän täysillä niin että koko Kansallisteatteri tärisi ja minun oli pakko panna sormea korvaan, huom. vain toista, koska en halunnut olla ilonpilaaja.

Olen lukenut kaikki näytelmän julkiset nettiarvioinnit,  eikä yhdessäkään mainita sanaakaan äänentoiston volyymista. Eikö kukaan muu kuin minä hätkähdä enää selkeästi meteliksi luettavaa pauhua ja huutoa esityksissä? En suostu uskomaan, että väki Nummisuutareissa esiintyisi todellisuudessa sillä intensiteetillä ja volyymilla, jolla nyt koko näytelmä putkautettiin ulos. Olen kuvitellut, että äänisuunnittelijoiden tehtävänä on tuottaa ääni kuuluviin eikä pyrkiä ensisijaisesti ottamaan laitteista kaikkia tehoja irti. Kun nupit ovat kaakossa ja siihen päälle vielä huudetaan repliikit, ei tulos äänisuunnittelun osalta voi olla hyvä.

Muutoinhan Janne Reinikaisen ohjaus oli kiinnostava, ja esityksen visuaalinen anti näyttävää, jopa kaunista. Myös näyttelijäntyö oli kauttaaltaan kelpoisaa, ja Aku Hirviniemi oli mainio Esko, parhaita, mitä on nähty. Jos Eskossa joku näkee persulaisen, hän näkee omia kliseitään, joihin ohjaaja tosin osoitti suuntaa näytelmän käsikirjoitusta muuttaessaan. Nythän Eskosta tehtiin murhamies, jonka oma perhekin hylkäsi. Mitään sovitusta ei tapahtunut, ei anteeksiantoa, vaikka elävänä haudattu ruumis nousi ylös haudastaan. Esko haihtui jonnekin pois, olemattomiin ja syrjäytymään, kieli- ja viestintätaidottomana, siis ilmeisenä persukliseenä. Morsian Kreetan vihitty sulhanenhan oli ulkomaalainen, ja Esko oli häissä aivan pihalla muiden puhuessa englantia englanninkielisen musiikin soidessa taustalla. Esko veti viivaakin nenäänsä tietämättä mitä teki. Sivistyneet osasivat viivanvedon ja kielen ja olivat kansainvälisiä.

Minulle persuteema jäi päälleliimatuksi, vaikka kriitikot sitä kilvan ylistivät. Myöskään Reinikaisen näkemys komedian kääntämisestä lopussa tragediaksi ei mennyt  minun veriini. Olo jäi tyhjäksi ilman katharsista, anteeksiantoa ja sovitusta,  jotka Reinikainen oli pyyhkinyt näytelmästä pois. Kliseepersu sai mitä ansaitsi, murhaajan leiman, vaikkei ketään murhannutkaan.

Näytelmästä jäi hämmentävä olo. Voima ja volyymi oli tavallaan  huumaavaa materiaalia, silmien eteen aukeavat kuvat olivat lumoavan kauniita, sovitus virkistävän uusi, näyttelijäntyö hyvää, mutta se helvetillinen meteli ja tekoistutukset juoneen. Yhtä hyvin joku muu voisi ohjata Eskosta syrjäytyneen punavihersokean anarkomarkon. Eläkööt siis kaikki näkemykset. Kunhan vaan emme tapa niistä ainuttakaan.


Kotimatkalla jatkoin tutustumista uusiin sovituksiin. Kävin nimittäin bussivessassa. Se oli hirveä käynti, vieläkin hävettää.

Vessakoppi oli takaoven vieressä ja sinne laskeuduttiin kuin kellariin. Vastapäätä eriötä istui lihava vanha mies, joka katseli röyhkeästi, kun ronklasin ovea auki. Koppi oli pimeänä ja se oli alle neliön kokoinen ja vissiin korkuinenkin. Missään ei näkynyt valokatkaisijaa. Hamuilin  nuppeja, mutta mitään ei tapahtunut, en saanut valoa päälle. Niinpä vedin oven raolleen, ja itseni piiloon ukon katseilta. Päätin pissiä pimeässä siinä ahtaassa suljetussa tilassa, jossa tuli toisella kädellä pitää ovea auki-kiinni ja toisella kuoria sukkahousuja alas ja nostaa pytyn kansi. Olallani roikkui lisäksi heiluva laukku. Sain tarpeeni toimitetuksi, mutta lorina kuului taatusti kyttäävän ukon korviin, koska ovessa oli rako valoa varten. Kun sain  ähellettyä sukkahousut ylös käännyin vetääkseni pöntön. Mikään nuppi ei toiminut ja pontössä oli todisteet.

Oli pakko raottaa ovea enemmän ja kohtasin heti ukon katseen. Painelin edelleen hikisenä nuppeja, mutta en saanut vettä tulemaan, vaikka poljin jo jalallanikin yhtä vipua lattiarajassa. Ukko jatkoi tyynesti oveen päin tuijottamistaan. Luovutin pöntön herran haltuun.

Koetin sitten pestä kädet, mutta vipstaaki ei toiminut ja päätin jättää rikospaikan likaisin käsin ennen kuin tukehdun sinne. No, en sitten tietenkään saanut oveakaan kiinni, vaan monen rynkäyksen jälkeen se jäi hieman raolleen. Ukko hengitti raskaasti ja vahtasi, kun nousin punaisena ylös rappuja paikalleni ikään kuin muina miehinä. Kun pääsin istumaan paikalleni, huomasin, että auton etuosan ilmoitustaululla paloi koko ajan WC varattu -ilmoitus. Tämäkin vielä. Kunnes seuraavassa töyssyssä kopin ovi lennähti apposen auki ja minä kiirehdin  sulkemaan sitä. Kopeloin jotakin sisäpuolelta ja paiskasin oven kiinni. Valomerkki sammui. Vielä jännitin sitä, kuka menee seuraavaksi sinne vessaan, jossa oli haiseva vastalause pöntössä.  Että oli antoisa reissu, josta muuten mainitsen vielä, että kohtasin Narinkkatorilla elämäni ensimmäisen romanikerjäläisen. Sattui vielä niin, että kerjäläisnainen juoksi itkien perääni ja töpsytti ryppyistä paperiliinapakkausta eteeni, ostettavaksi. Pysähdyin ja katselin mykistyneenä sitä itkua, kunnes minut tempaistiin jatkamaan matkaa. Kyllä maailma on suuri ja ihmeellinen.

(Valokuva Iines 31.10.2015)

260 kommenttia:

 1. Nopeasti luin Hesarin arvostelun kyseisestä näytelmästä. Se perusteella sijoitin sen yltiökaupalliseksi ja silti äärimmäisen vähän kiinnostavaksi. Perussuomalaisnen...voi vit...kas kun eivät akuankka-versiota tehneet. Helsingin ihmeistä toki moni sijaitsee noilla seutuvilla, niitä sanotaan pystybaareiksi. Kirjoituksesi on hienon gonzo-journalistinen, siinä kun noin puolessa kerottaan pääasiasta eikä tuosta "käykää nyt joku meilläkin"-näytelmästä.

  VastaaPoista
 2. Tuo on mielenkiintoinen näkökulma: yltiökaupallinen. En ajatellut sitä noin.
  Mutta siis kyllähän näytelmäsovitus nuolee tämän päivän poliittisesti hyväksyttyä trendiä. Mieluummin olisikin ehkä nähnyt yleisen mielipidevaltakulttuurin vastaisen sovituksen, siis jonkinlaista ristiritaa, joka mielestäni aina on hyvän käsikirjoituksen helmeä.

  Sanonpa vielä niin, että Kivi tuntuu tuossa kuvassa ymmärtävän hyvin tavallista kansaa. Katsokaa Kiven lempeää katsontoa. Mikä suojeleva silmänluonti!

  VastaaPoista
 3. Aku Hirviniemen ja kumppaneiden urakkaa oli helpotettu lukemani mukaan tekstiä, tuota vähäpätöistä sivuseikkaa, karsimalla. Lukemastani ei kuitenkaan selvinnyt, vivahtiko esitys enemmän Putoukseen vai Posseen. Minä ainakin äänestän sitä koomikkohahmo Eskoa, sille ei Munamies tällä kertaa pärjää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aku Hirviniemi yllätti minutkin, sillä hän on oikeasti vakavasti otettava näyttelijä, joka on lisäksi fyysisestikin taitavampi kuin päältä päin näyttää. Hän lennätti kraatari Antrestakin kuin höyhentä ympäriinsä. Vahinko tavallaan, että hän osallistuu johonkin Posseen, joka on ohjelmana täysin sisällötön. Toisaalta - heittäköön ensimmäisen kiven se, joka on viaton. Kukapa ei halua ansaita rahaa? Näyttelijän palkat eivät ole heppoiset.

   Poista
 4. risto sanoppa , oli a.kivi persu?

  VastaaPoista
 5. Jos minulta kysyit, ei Alexis Stenvall, ei ollut persu. Eikä kyseiseen populistiseen, kaikkia mielipiteitä olevaan, puolueeseen juuri muutkaan aitosuomalaiset tunne viehätystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivi luki maailmankirjallisuutta ja osasi ruotsia aikoina, jolloin ei siis ollut varsinaista suomenkielistä kirjallisuutta. Lisäksi hän kävi sen ajan "kansainvälistä" eli ruotsinkielistä koulua, koska tähtäsi ylioppilaaksi. Hän ymmärsi siis lukemisen ja sivistyksen merkityksen, vaikka oli köyhistä suomenkielisistä oloista.

   Näin ollen tuntuu enemmän kuin oudolta se, että Kivi olisi kuvannut jotain persukliseetä näytelmässään. Se olisi ollut liian ohutta ja kevyttä Kiveksi.

   Poista
 6. Tiesitkö Antogyyni muuten sitä, että perussuomalainen puolue perustettiin vuonna 1995 ja Alexis kuoli jo yli sata vuotta aiemmin, vuonna 1872?

  VastaaPoista
 7. Romanien romanialaist ovat vallanneet koko EUn ja EUn ulkopuolisetkin alueet. Niitä oli siellä peräkylällä, jossa olin hommissa.

  Ihan sattumalta sinne päätyiviät, ei se ole ihmiskauppaa eikä orjuutta. Vapaat rahat vaan kaikille. Avoimet katot myös majoitukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis romaneja ei näe Suomessa maaseudulla eikä edes pienemmissä kaupungeissa, ellei niissä ole jotain markkinoita tai suurtapahtumia. Rihkamakoruja myyviä nuoria romanityttöjä näin kerran Laitilan munamarkkinoilla. Mutta siis varsinaisia kerjäläisiä näin Suomessa todella ensi kerran eilen. Heitä oli mielestäni uskomattoman paljon. Sitä jäin vain ihmettelemään, missä romanien miehet olivat, kun kaikki rahaa eri tavoin kerjäävät ja keräävät olivat naisia.

   Poista
 8. A.kivi kirjoitti 7 perusveljestä.

  VastaaPoista
 9. Kirjoitti A.Kivi myös Impivaarasta. Kyllä se oli aivan selvä persu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos pitäisi kärjistää, Kivi oli mieluummin kansainvälinen, ja luonteeltaan suvaitsevainen, kun taas hänen kuvattavansa voi ahtaasti ja laiskasti ajatteleva laskea useinkin persuiksi.

   Poista
 10. Tuskin näissä persulaisuuden määrittelyissä kannattaa kovin pitkälle, jungilaisuuteen tms, mennä. Unohdetun kansan puolestahan puolue toimii. Sellaisten, joista vaimo hetken päästä heidän yhdessä kylään lähdettyään kyselee: "Olikos mulla joku mies täällä mukana?"

  VastaaPoista
 11. Mainio kuvaus pikkukaupungin tytön teatteri- ja kaupunkireissusta. Koska minut mainitaan kirjoituksen kummina, taidan tulostaa ja ripustaa tämän kunniapaikalle vessan seinälle.

  Lopun vessajuttu on oma pieni novellihelmensä. Tällaisia nykyelämän tosikertomuksia lukisi mielellään enemmänkin.

  Mitä esitykseen tulee, niin huumori on nykyään vaikea laji. Ollakseen järisyttävää pitäisi huumorin rikkoa rajoja ja sitähän se ei voi tehdä, vaan olipa kyse teatterista tai standupista, niin tiedämme jo etukäteen mikä on sanoma.

  Se on persujen, jotka ovat ja näyttävät tyhmiltä maalaistolloilta, esittäminen maalaistolloina, joiden mielipiteet ovat tyhmiä.

  Raikasta rajanrikkomista olisi todellakin ollut Iineksen ehdotuksen tavoin tehdä Eskosta punavihreä peruskalliolainen tyhmyri, jonka pikkuporvarillinen asennefasismi leimuaa iloisella liekillä, tilulii.

  Mutta sitähän ne eivät uskalla. Pitäisi tulla joku turkka, joka uskaltaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rajojen rikkojat tosiaan puuttuvat tänä päivänä teatterista ja ehkä taiteesta laajemminkin. Edetään yksimielistä konsensusta, hyristään samaa linjaa, jossa toisinajattelijat ja epäilevät tuomaat tuomitaan yhteispäätöksellä. Ihmettelen suuresti, jos tästä ei seuraa ajattelun ja ilmaisun kriisi ja kapina. Valtavirta on aina ennen pitkää murtunut ja saanut vakavia kilpailijoita.

   Poista
  2. Eletään yksimielistä konsensusta piti kirjoittamani, enkä saa nyt kommenttia korjattua - tabletti ei kopioi.

   Kiitos kehuista, Tapsa. Juttua oli hauska kirjoittaa, ja se on viimeistä piirtoa myöten totta, paitsi että vessajutusta jäi vielä yksi tuntemus paljastamatta.

   Vielä - minua kiinnostaisi kovasti tietää, miten te muut koette melun. Käyttekä esityksissä, jossa on käytössä äänentoistolaitteet? Elokuviinkaan en uskalla mennä, kun pelkään äänentoistoa, jota moni on valittanut lehtien palstoillakin.

   Poista
 12. Maailma on kaiketi niin paha ja täynnä kaltoinkohtelua ja koston kierrettä siksi, että kaikki eivät voi kuulua eliittiin eivätkä verkostoitua .

  Aleksis Kivestä ei tullut Kullervoa, vaikka professori August Ahlqvist teki parhaansa ja onnistui kiusaamistoimessaan muutoin mestarillisesti. Hän hoiteli sivistyneesti vielä henkisen haudanhäpäisynkin.
  Että kyllä A.Kivi oli oman aikansa Persu.

  Toinen suurmies, Ahlqvistin oppilas ja seuraaja professorinvirassa ja myöhempi poliitikko E.N.Setälä ei hiisku Ahlqvistin Kivi-vainosta sanaakaan tietosanakirjassa vuonna 1912 eikä vielä 1934. Ahlqvistia hän ylistää tiedemiehenä ja runoilijana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä nyt, jos historiallisia henkilöitä pitää persuiksi lukea, niin miksi ei Muilun veljekset?

   Poista
  2. Jussi Muilu, körttimies pohojanmaalta, siinäpä oiva esikuva persuille! Persuthan vihaavat mitä ilmeisimmin lähes kaikkia suomalaisia, - he ovat persujen pelkotilojen luoman mielikuvituksen mukaan aina liian jotain ja sitten siihen päälle vielä paukataan heidän olevan stalinistisvihervasemmistolaistuholaisia.

   Poista
  3. Lueskelen parasta aikaa tietokirjaa, jonka ensipainos on vuodelta 1854, ja tämä on vuoden 1877 korjattu painos.

   Hieman omituisista sanoista - pääsö (sic!), keskustelemus jne - huolimatta teksti on aika selkeää asiaproosaa, täysin luettavaa ja jopa modernia verrattuna vaikkapa Seitsemään veljekseen!

   Se avaa erilaisen näkökulman Ahlqvistin säälimättömään kritiikkiin. Kiven kieli oli omituista ja vanhahtavaa jopa senaikaisen suomea osaavan sivistyneistön mielestä.

   Ahlqvist oli itsekin runoilija ja suomen kielen kehittäjä, joten hänen sokeutensa Kiven nerokkuudelle ei ollut pelkkää pahuutta ja kateutta, vaan tavallaan luonnollista.

   Setälän vaikeneminen ehkä kertoo vain, että Kiven suuruus ymmärrettiin vasta sitten, kun kieliasua ei koettu loukkaukseksi, vaan viehättävän arkaaiseksi?


   Poista
  4. "Maailma on kaiketi niin paha ja täynnä kaltoinkohtelua ja koston kierrettä siksi, että kaikki eivät voi kuulua eliittiin eivätkä verkostoitua."

   Jos näin olisi, matala olisi ihmismieli. Kosto pontimena toimille.

   Miten minusta tuntuu, että ihmismieli on toisenlainen. Kostonhalu, joka johtaa pahoihin tekoihin, lie harvempien heikkoutta. Tavallinen, normaaliradoilla pyörivä ihmismieli saa tyydytyksensä enemmän positiivisista seikoista, kuten vaikkapa siitä, että aamuleipä maistuu niin saatanan hyvältä, etenkin jos on vielä juustosiivu siihen päälle. Ja jos olet tottunut siihen, ettei sitä juustosiivua saa, niin pelkkä tuores leipä on taivaallista.

   Poista
  5. E. N. Setälä oli enemmän kielimies kuin kirjallisuusmies. Hänen erikoisalansa oli äännehistoria ja suhteet muihin sukukieliin. Ahlqvist oli sen sijaan enemmän runokaunosielu ja ankara kielimies.

   Setälällä lienee ollut ristiriitainen olo Kiven suhteen juuri tältä pohjalta, niin kuin Tapsakin tuossa arvelee. Hän oli suomenmielinen, siis kielenmielinen, ja varmaankin tämäkin aiheutti sen, ettei hän noussut suomen kieltä käyttänyttä romaanikirjailijaa vastaan, jos ei ryhtynyt puolustamaankaan. Setälä oli tavallaan samassa asemassa, uudisraivaaja, sillä hänen mainitaan tuoneen suomen kielen yliopistollisten valtaelinten kokouskieleksi.

   Poista
 13. Risto voisi olla professori August Ahlqvis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, sinähän olet taitamaton tahruri aivan oikeasti. Et kuitenkaan Aleksis Kivi.

   Poista
  2. Rikun ihailija-nyymi ehkä tarkoittaa, että Ahlqvist nousi omin avuin ja älyin rahvaan parista arvostetuksi professoriksi. Jos tällaiselle lahjakkuudelle sattuu yksi moka, niin onko se niin vaarallista?

   Eli kehumista se on, Riku. Ainakin se kannattaa sellaisena ottaa.

   Poista
  3. A.kivi oli Ahlqvistin mielestä persu, koska asui maalla susirajan väärällä puolen.
   Eihän tio ihmisten morkaaminen ole hävinnyt .
   Silloin morkattiin ja Riku jatkaa samaa . Kuuluuko suomalaiseen kulttuuriin, jos asut väärässä paikassa sinua voi väittää persuksiksi.

   Poista
  4. Lahjakkuutensa avulla Setäläkin nousi tieteen huipulle, kasvattilapsi. Hän oli tyypillinen varhaisnero.

   Kuulehan Rikun ihailijanyymi, maailma tarvitsee myös morkkaajia, Mitä siitä tulisi, jos kaikki peesaisivat. Sitä paitsi motkottaminen on kivaa.

   Kun kuljin lauantaina halki Narinkkatorin, siellä oli pystyssä motkotuskoppi, jossa oli puhelin. Sisällä oli mies joka motkotti puhelimeen. Pysähdyin hymyilemään hänelle ja mietin, miten hauska olisi ollut kuulla sitä motkotusta.

   Poista
  5. Ahlqvist oli savolaisen piian avioton poika, joten tuskinpa hänen antipatiansa eteläsuomalaista Kiveä kohtaan johtui asuinpaikasta ja sen aiheuttamasta maalaisuudesta.

   Todennäköisesti August oli vain äärettömän pettynyt, kun suomalaisen kirjallisuuden johtotähdeksi tarjolla ollut kynäniekka paljastuikin hänen mittapuullaan taitamattomaksi tahruriksi.

   Läheltä on vaikea nähdä suuruutta. Varmaan Pellossakin nykyään yksi ja toinen kunnan napamies vakuuttaa aina olleensa Mukan taiteen suuri ystävä ja ymmärtäjä.

   Poista
 14. Rouva täytti 60 v. Ostin toukokuussa tiketit Nummisuutareihin ja eilen sitten viimein koitti päivä.

  En ollut ennen käynyt Kansallisteatterissa. Häpeä, myönnetään. Nyt kuitenkin viimein sitten korkkasin tämänkin jutun ja, täytyy myöntää, minulle kävi paremmin kuin Eskolle:

  Minä tykästyin ja kiinnostuin ja kuurona en edes säikkynyt sitä meteliä.

  Huomasitkos IInes..... niitä hytkijöitä oli siinä alussa 12 kappaletta. Opetuslapset. Ja se vaaleaverikkö, joka oli saanut saarnasta kovat intohimot, olisi lopulta ollut Eskolle ihan soma kumppani. Esko kuitenkin halaji muualle.

  Hyvin sinä kirjoitit kokemuksista. Komppaan sinua. Pari sivukommenttia kuitenkin voisin kirjoittaa.

  Minua nauratti se. että Kreeta olikin mies. Hääjuhlan " liimatukka" pörssihait olivat juuri niin julmia kuin kliseet kertovat. Esko oli orpona, mutta kun riehumiseltaan ja kännäämiseltään toipuu, yrittää Mikko Vilkastusta lähennellä, joka onkin taas nainen

  Ja kaiken aikaa männyt huojuvat katosta ylös alaisin ja krapulan ja helvetin kauhujen keskellä soittaa Ramstein, saksalainen metallibändi, osoituksena siitä, että kömpelö ja heräävä fennomania on suuntautunut Saksaan ja tuhon tielle, ei oikeastaan Eurooppaan

  Oudoksuin minä kovasti myös sitä loppua. Minusta alkuperäisessä klarinetti kaveri toipuu ja Eskolle koettaa säädyllinen paluu yhteiskuntaan.

  Mutta ei se huono esitys ollut. Aku - huutoja kuultiin katsomosta ja Bravoo - huutoja. Minäkin taputin mukana ja tunsin joutuneeni kosken kuohuihin ja älysin, että ei tästä kokemuksesta nyt ihan kuudessa tunnissa toivuta normaaliin tilaan.

  Kyllä se mielessä pyörii edelleen. Ja se hän se teatterin tarkoituskin on, saada ihminen hätkähtämään ja ajattelemaan ja kyseenalaistamaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohoh, me olemme olleet samassa näytöksessä! Minäkin kuulin ne Aku-huudot, jalkojen tömistykset ja upeat taputukset, ja taputin tietenkin itsekin. Näytös oli loppuunmyyty, ja toivoin vain, että olisimme päässeet hieman lähemmäs näyttämöä. Jatkossa pitää varata liput monta kuukautta ennen, nähtävästi.

   En laskenut niitä turkkalaisia horkkaajia, koska olin lievästi kauhuissani musiikin kumusta ja siitä pitkästä pimeästä, joka edelsi pelmahdusta. Vaikuttava kohtaus se oli, ja tunnistettavissa kivimäiseksi uskonnolliseksi näyksi, kuten se Ramstein-episodikin.

   Esitys ei todellakaan ollut huono, vaan varsin ansiokas mainitsemiani asioita lukuun ottamatta. Ja jos suoraan sanon, ihan tavallista kesäteatterisovitusta Nummisuutareista en enää ehkä viitsisi katsoa.

   Poista
 15. "Kuulehan Rikun ihailijanyymi, maailma tarvitsee myös morkkaajia, Mitä siitä tulisi, jos kaikki peesaisivat. Sitä paitsi motkottaminen on kivaa."

  Jos riku laittaisi tuo motkotukseen käyttämänsä ajan tuottvaan työhön ja itsensä kehittämiseeen, hän saisi tänää katsoa verotietojaan netistä.
  Nyt hän motkottaa toisten veroista. Hänen mielestä niiltä mulkuita pitää ottaa loputkin rahat pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Persuhan kertoo, että missä lehdessä hänen tietonsa julkaistiin? Ettei ollut vaan Anteeksi minun täytyy poistua Putkonen, joka kuittaa 100k veronmaksajien kallista rahaa?

   Poista
  2. Anonyymi, sinulla esiintyy sinä määrin oman pääsi tuottamia ajatusharhoja, että lopetan typerän sanailun kanssasi.

   Poista
  3. Älä , kohta sanailet kuitenkin .

   Poista
  4. Kuules Anonyymi, huonosti olet läksysi lukenut Rikun suhteen.

   Netissä on käsittääkseni vain yli 100 000 euroa vuodessa ansainneiden verotiedot. Mahtaako Anonyymillakaan olla semmoisia tuloja?

   Vaan se minun täytyy tunnustaa, etten oikein ymmärrä sitä, että joku ansaitsee työstään yli 200 000 euroa vuodessa. Eli kyse on johtajatasosta. Ei johtajan työ ole sen kummempaa työtä kuin luokan johtaminenkaan, opettajan työ. Väitän, että luokkaa on jopa haasteellisempi luotsata kuin jotain yritystä.

   Poista
  5. Saahan sinäkin palkkaa vaikka olet kesälomalla.

   Poista
  6. Miksi opettaja ei lomallaan saisi palkkaa? Saavathan kaikki muutkin työntekijät.

   Ihan oikeasti opettaja ei saa erillistä lomapalkkaa, sillä ennen opettaja sai palkan vain yhdeksältä kuukaudelta, ei kesäloman ajalta. Sittemmin tämä yhdeksän kuukauden palkka laskettiin yhteen ja jaettiinkin kahdellatoista, jotta palkanmaksu tapahtuisi kuukausittain. Mitään korotuksia tuohon jaettavaan yhdeksän kuukauden palkkasummaan tehty.

   Tämä systeemi on edelleen voimassa, palkka pohjaa yhdeksän kuukauden vuosipalkan jakoon kahdellatoista.

   Poista
 16. "Persuhan kertoo, että missä lehdessä hänen tietonsa julkaistiin? Ettei ollut vaan Anteeksi minun täytyy poistua Putkonen, joka kuittaa 100k veronmaksajien kallista rahaa?"

  Juu kyllä se vaan on niin että mitä ikinä teet nii perseelleen menee! Aina jollain on jotain sanottavaa ! Persuus on kyllä maailman vaikein laji! Kaikki saa oikeuden tulla neuvomaan ja pätemään . Samppakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se niin on, että oikeat persukset ovat nykyään kovin hiljaista väkeä.

   Netissä sentään anonyyminä vielä soitetaan suuta. Miten te kehtaatte, ja kehtaattehan te.

   Sekä noin sata muuta sutkautusta, jotka veronmaksajat on Jusulalla ja Putkosella yli 100k vuosihinnalla kehittäneet.

   Poista
  2. Onko sulla omia sutkauksia ? Toistelet koko ajan persujen lauseita. hehhhee. Hyvin on jääneet sinun päähän.

   Poista
  3. Sutkautuksia löytyy, mutta en taida toistaa sitä omaani, joka sai Iineksi viimeksi suuttumaan. Se kun oli aivan liian totuutenmukainen.

   Sitä paitsi Jusula tai Spurgu Putkonen varastaisi sen kuitenkin.

   Poista
  4. Älä, sinun kannattaa keskittyä sitten aikuiskoulutukseen. Tiedä vaikka opit hitsaamaan.
   Veromaksaja sen sulle kustantaa. hhehhee.

   Poista
  5. Niin, mullahan on jo se tutkinto. Mitäs sulla on?

   Itsetunto rakennettu puolueelle joka on jo hajonnut?

   Poista
  6. Pojat, pojat, lyökäät sovinnon kättä ja yhdessä veisatkaat sopulaulua niin että männikkö raikaa!

   Poista
 17. Noista persuista taas. Aaaa! Enemmän minä olen kuullut toisten haukkuvan persuja kuin persujen haukkuvan toisia. Ja meillä ei sitten mainita sanaa 'persu' ollenkaan, jos on vieraita, sillä siitä sanasta seuraa kuvottavia kuvaannollisia oksennuskohtauksia ja ylenkatsetta, jota minä en ymmärrä ollenkaan.

  Kun kysyn, miksi te niitä vihaatte, en saa minkäänlaista vastausta, vain sääliviä katseita, ja sekös suututtaa. - Aikuiset ihmiset! haukun heitä. - Luuletteko te olevanne yhtään sen parempia! Ihan samanlaisia pölhöjä ootte kuin kaikki muutkin. Morkkaatte toisia ihmisiä. Ylennätte itseänne. Yököttää!

  Ja samassa huomaan että teen itse just samaa kuin he. Räksytän pahalla, vähän itkuisella äänellä, kun suututtaa niin pirusti.. Ja siinä sitten ollaan kaikki hiljaa. Ja vaihdetaan puheenaihetta.

  Iineksen Helsingin matka on hauskaa luettavaa. Nään sen näytelmän silmissäni, hiihaa ihhahhaa! Arvaan, että siinä on ollut menoa ja meininkiä.
  Nummisuutarit oli minulle ihka ensimmäinen kokemus teatterista, kun pääsin pikkutyttönä sitä kansalliseen katsomaan. Enhän minä ymmärtänyt siitä yhtään mitään. Se oli minusta pitkästyttävä. Odotin vain että se loppuisi. Ei minun oikeastaan tee nytkään mieli sitä katsomaan. Kohellusta, arvaan.

  Mutta tuo Iineksen selostus bussivessasta on tosi hauska.
  Ymmärrän hänen tunteensa. Olen ollut kerran samassa tilanteessa, joka nyt jo naurattaa, mutta oli kauhean nolo tunne silloin, kun kamppailin samojen asioiden kanssa kuin Iines, sillä erotuksella, että kun olin noussut juuri pöntöltä housut puolikintuissa, takapuoli paljaana, ovi aukesi ja sisään pyrki äijä, joka äkkiä vetäytyi. Kumpi meistä oli nolompi, en tiedä. Mutta housut ylös ja nopea lujahdus vessasta, eikä ketään siinä ulkopuolella enää näkynyt.


  VastaaPoista
 18. Junan vessa on luksusta verrattuna bussivessaan, joka on koppikammoiselle kauhea paikka. Ja vielä kun se on jotenkin rikki.

  Muistan lapsuuden tilavat ja valoisat junavessat. Pytty oli valkoinen posliinipytty, ja istumarengas lakattua tummaa puuta, kuin mahonkia. Ja sieltä pytynreiästä vilisti junaraidepölkkyjen rivi! Sinne päästettiin kaikki tarpeet, ja kova vauhti annosteli aineiston hienosti huomaamattomiin sinne jonnekin. Ekologista. Sekin tuntui ihmeeltä, että junassa hanasta tuli vettä!

  VastaaPoista
 19. No, ei varmasti lyödä sovinnon kättä. En ole mikään persu tai minkää puolueen kannattaja. Riku ja Samppa leimaavat ihmisen persuksi jos olet erimieltä.
  Mutta minä voin puhua persuista hyvää ja puolustaa niitä. Minun ei tarvitse leikkiä parempaa ihmistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, mutta anonyymi! - Sinähän olet mukava, älykäs, suurenmoinen, taitava, nerokas, vahva, voimakas, kyvykäs, osaava, ylivoimainen ja komea pärjääjä! Mitä tämä siis vielä olisi vailla? - Ole onnellinen. Minun ainakin käy kateeksi.

   Poista
  2. Kuules pohjanmaan maajussi, joka migilla osaa suhatata.

   Erimieltä saa ja pitääkin olla. Niinhän se puolueessa, jossa katto on korkealla, seinät leväeällä. Saati puolueessa, jossa lattia romahti. Ei kun miten se menikään?

   Vittuilua on kuullut sen verran, että nyt sitä tulee takaisin. Korkojen kera. Comes around comes around. Näin kolmannella kotimaisellla.

   Sitten pakollinen ay pläjäys, liitolta, joka on puolueista riippumaton;

   http://kossi.rakennusliitto.fi/blogi/rikkaiden-demokratiaa/

   Sori, linkit ei keskustele, mutta tätä tämä porvari politiikka vaan on. Sitä, mitä työväenpuolueet, tekevät työväelle.

   Poista
  3. Suhaile sä vaan sillä maitojunalla. Siitä sulla on kokemusta.

   Poista
  4. Kyllä, jo kuule kolmesta maasta on tultu takaisin.

   Sekin on kuule enemmän näkemystä, kuin se, että näkee just ja just naapurin navetan.

   Sitten kuvittelee, että on vielä luokkahitsaaja.

   Leikkii trollia netissä, kunhan sen 3 viikon vuosittaisen työajan antaa myöten. Muuten täyttää apurahahakemuksia EUsta, toisella kädellä vastustaa sitä, ja ylistää impivaaraa.

   Netissä, nimettömänä. Kuinka munaton voi olla?

   Poista
  5. Anonyymia ei pidä haukkua. Siinä on oikeistolaiselle ihmiselle kova paikka, että ainoa asia, missä sosialismi on maassamme saanut vallan, on maataloustuotanto.

   Poista
  6. Enhän minä hauku, minä totean.

   Kovan luokan stallari, Nalle W, joka haluaa maatalousjussejen sosialistisen perustulon koko yhteiskuntaan, sentään haluaa luopua maataloustuista. Mutta tosin nauttii niitä täysin palkein.

   Kun maksavat. Eihän siinä mitään pahaa ole, koska näin on lait, kuten Hjalliskin sanoi.

   Että nyt niitä lakeja muuttamaan. Sipilä on hyvässä alussa, luomassa kepuloista orjayhteiskuntaa, mutta toivotaan, että hän ei sitä saa, koska oikeat persut sitä vastustavat.

   Sen sijaan, että haaveilisivat siitä impivaarasta, jonka Aleksis Kivi juoppohuouruissaan loi.

   Poista
  7. Tuo on mielenkiintoinen tulkinta Aleksin työstä. Hänhän oli viime vuosinaan aika kova tenuttelija. Olletenkin kännissä oli, kun todisteiden mukaan meni metsään ilman housuja, murisi ja ärjyi kovalla äänellä, sekä jakoi maailmalle Jumalan viljaa.

   Poista
  8. Saatan antaa vaihteeksi väärän todistuksen, mutta onhan se yhtä totta, kuin se, että Kansalliskirjalijamme oli persu?

   Koska sehän on totta, jos on nettiin kirjoitettu?

   Poista
  9. Perussuomalaisuus on nykyistä hallituspolitiikkaa. Mitä se jonkun mielikuvituksessa on, siitä en ole kovin kiinnostunut ja miksi kukaan olisi. Ei siitä pelastusteoriaksi ole, vaikka joku anonyymeista niin on vihjaillutkin.

   Poista
 20. "Anonyymi, sinulla esiintyy sinä määrin oman pääsi tuottamia ajatusharhoja, että lopetan typerän sanailun kanssasi."

  hähhää, sä mitää lopeta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai sinä olit se sama? - Meillä muillakin on vaikeuksia tunnistaa sinun persoonallisuutesi.

   Poista
 21. Voi pojat, miten kyllästyttävää on, kun kaikki media vaahtoaa nyt ihmisten tuloista ja veroista. Television uutisissa mainittiin illalla oikein etukäteen, että lähetys on omistettu veroasioille. Veroasiat olivat sitten mainintoja niistä henkilöistä, jotka ovat ansainneet eniten. Yhtä pitkäpiimäistä kun jokakeväinen lehti, jossa on lueteltuna maamme kaikki ylioppilaat! Kansa saa taas kadehtimisen aihetta tajuamatta sitä, mikä on veroaste julkaistuista tuloista. Moni mieltää tulosumman sellaiseksi summaksi, joka rikkaalla on käytössään tajuamatta sitä tosiseikkaa, että puolet summasta menee valtiolle yhteiseen verokassaan. Kun omat verot ovat pienet, ei osata ajatella, että joku sikarikas maksaa brutostaan jopa yli puolet pois.

  Yhteen aikaan julkaistiin Veropörssi- nimistä lehtistä, joka meni kuin kuumille kiville marketin kassalta. Siitä näki myös pienituloisten äyrimäärät. Mikähän siinä naapurin palkassa oikein on niin kiinnostavaa?

  Nytkin käsittääkseni Vero.fin sivuilta pääsee katsomaan kenen tahansa tulotiedot, jos tietää nimen, läänin ja syntymävuoden. Miksi näitä tietoja revitellään vielä lehdissä?

  VastaaPoista
 22. "Niin, mullahan on jo se tutkinto. Mitäs sulla on?"
  PerusSampalla on hitsarasin perustutkinto. Viellä on perustyötön.

  VastaaPoista
 23. Ammattitutkinto on hyvä! Työttömyys ei ole näinä päivinä henkilöstä riippuvaista, jos se koskaan on ollutkaan. On paljon hyviä työntekijöitä vailla työtä, myös korkeakoulututkinnon suorittaneissa. Jopa tohtoreita on ilman koulutusta vastaavaa työtä.

  VastaaPoista
 24. Miksi korkeasti koulutetuista tulee perustyöttömiä. Tuntuu että niillä peruselämä on hukassa. Perustaisivat perusfirman tai perustoiminimen .
  Perusosaamistaa voi myydä itse.

  VastaaPoista
 25. Harvemmin korkeakouluopintoja suoritetaan tavoitteena perustaa oma yritys, kaupallisia opintoja lukuunottamatta. Moni suhtautuu intohimoisesti johonkin tieteen alaan, historiaan, arkeologiaan, kasvatustieteisiin, kirjallisuuteen, tekniikkaan... Jos uhraa vuosia opintoihinsa ja maksaa elatuksensa tältä ajalta itse (opintojen ilmaisuus on harhaa), voi kai olettaa saavansa työpaikan alaltaan.

  VastaaPoista
 26. Rakennusliiton Kössi, jonka blogiin Samppa viittasi, kirjoittaa niin sujuvasti, että lienee ay-putkonen (jaa, niinpä onkin, tarkistin juuri, ihan varapuheenjohtaja).

  Ei mulla muuta siihen sanottavaa ole kuin se, että tällainen on kuihtuva hyvinvointiyhteiskunta: yhä harvempi osallistuu sen rahoittamiseen ja siitä syntyy itkua ja parkua.

  Hyvinvointiyhteiskuntahan perustuu tulonsiirtoihin: tällä hetkellä puoli kansaa elättää sen toisen puolen ja tarjoaa heille yltäkylläisen länsimaisen elintason (verrattuna siis maailman oikeasti köyhiin).

  Valtio voi leikata vain sieltä, mihin se sitä yhteistä rahaa syytää. Jos joku tienaa yli kohtuuden, yhteiskunta ottaa päältä heti puolet pois ja lopuista osan muina veroina.

  Kössin mielestä se ei riitä, vaan rikkailta pitäisi ottaa varmaankin kaikki pois. Mihinköhän Kössi vetää rikkaiden rajan? Varmaan ainakin yli 130 tonnin, koska silloin hän itse jää nipin napin sen alle.

  Ihan toinen asia on sitten se, että keskiluokka kuihtuu. Se on paha juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on totta: hyvinvointiyhteiskunta perustuu tulonsiirtoihin. Katsotaan, että hyväosaiset ovat ikään kuin velkaa huono-osaisille ja velvolliset elättämään heitä omasta työpanoksestaan. Tämä on puhdas fakta eikä tästä pidä kenenkään pillastua.

   Ja mitä tulee leikkauksiin, niin sieltä leikataan, minne sitä yhteistä rahakasaa on suunnattu. Eihän sieltä voi leikata, minne ei tulonsiirtoja ole osoitettu. Tämäkin on puhdas fakta eikä tästäkään pidä pillastuman. Näin vain on, näin yhteiskunta toimii.

   Näinä päivinä sanotaan usein, että rikkaiden ja hyvin ansaitsevienkin tulisi osallistua säästötalkoisiin. Ikään kuin he eivät olisi jo osallistuneet, kaiken aikaa maksamalla huippuveroja.

   Tämän päivän Ilta-Sanomissa on listoja ihmisten tuloista, rikkaampien. On mainittu erään ihmiset vuositulot, 1,7 miljoonaa euroa. Sivulauseessa on mainittu asia, johon moni ei kiinnitä enää huomiota: tämä sikarikas maksaa veroja 875 000 euroa vuodessa tuosta miljoonatulostaan.. Mene ja tee sama perässä, jos vielä kadehdit. En yhtään ihmettele, että eläkepäivinä tekee mieli Portugaliin. Ei missään muualla ole samanlaista jyrkkää verotusta kuin Suomessa. Meillä on lisäksi rasitteena huippukallis elintaso ja ankea ilmasto.

   Poista
  2. Arhinmäki(vas.) verotettva tulo 109 794 €.
   Mihin tämä tyyppi tarttee rahaa. Ai niin kellon ostoon.

   Poista
  3. Maassamme on ollut tapana, että ministereille maksetaan kunnollista palkkaa. Seuraavissa listoissa on monta perussuomalaista ministeriä, sellaista vanhusten riistäjää ja sotaveteraanien elämän viime hetkien pilaajaa.

   Poista
  4. Juu, muutehan ne lähtee Norjaan töihin , jos täällä ei saa kunnon palkkaa.

   Poista
  5. Anonyymi, saanko tiedustella sinulta yhtä asiaa. Vaikuttavatko tosiasiat millään tavoin mielipiteisiisi?

   Poista
  6. Köpi osaa kirjoittaa varmaan ilman Putkosen apua.

   Mutta tästä hyvinvoinnista.

   Tässä vähän ulkoilin. Maisemassa on palloiluhalli, -kenttä. Jääkiekkohalli. Toinen palloiluhalli. Talvella jäähdytettävä luistuinkenttä, kesällä keinonurmi. Skeittipuisto. EU normin leikkipuistot. Useita. Puistoja kalleine veistoksineen.

   Turhia katutöitä...

   Kaikki tämä maksaa veronmaksajien rahaa. Varmasti sellaisi asummia, että niillä muutama köyhä eläisi ruhtinaallisesti, saati monta köyhää niukemmin.

   Kukaan ei koskaan kyseenalaista kaiken tämän huvin, kuntoilun, kulttuurin (?) tarjontaa ilmaiseksi tai omakustanne hintaan.

   Anonyymin impivaara takaisin ja mustikkakeittoa, pimeitä hiihtolatuja ja pervitiiniä kansalle.

   Poista
  7. Luit huonosti: niputin Putkosen ja Köpin vain samaan kastiin, ay-byrokraatiksi.

   Ja perustelet homehtuneilla argumenteilla. Nuo sähkövalot ja maantiet on kuultu jo niin monta kertaa.

   Tartu vaikka tähän: puolet kansasta elättää sen toisen puolen antamalle heille vastikkeetonta rahaa.

   Poista
  8. Mainosmies syö sun pöydässä ja sitä rataa.

   Aletaanko Luokkasota Tapsa?

   Vedetään töpselit irti vaaan. 2% elää koroilla ja saa vielä armahduslain veroparatiiseihin jemmatuista rahoista.

   Poista
 27. Eli koulutus pilaa ihmisen yristäshalun.
  Moni firma on aloittanut autotallissa . Siellä on peltiä väännetty ja hitsattu.
  Kulkuneuvona on ruosteinen hiase. Töitä on tehty ja eteenpäin päästy..

  Tännää se sama kaveri on paskalehden verolööpeissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei pilaa, koulutus ei pilaa ihmisen yrittämishalua, vaan yrittäminen vain suuntautuu toisiin päämääriin. Opettajan yrittämishalu esimerkiksi suuntautuu oppilaan parhaaseen, siihen miten onnistuu opettamaan nuoria mahdollisimman hyvin. En tunne opettajaa, joka haluaisi opettaa huonosti ja välinpitämättömästi. - Samaten muissa ammateissa yrittäminen suuntautuu milloin mihinkin, ammatin mukaan. Ei itsenäinen yritystoiminta ole mikään itseisarvo eikä se edes sovi kaikille. Kaikkea ei voi suoramyydä.

   Poista
  2. Liika koulutus on epäilemättä pilannut monta hyvää Hiace-kauppiasta. Alkavat keskittyä epäolennaisuuksiin, kuten huoltokirjoihin ja mahdollisiin moottorin sekä korin väsymiin sen sijaan, että tekisivät kunnon kauppaa ja vetäisivät mansikkahillot kotiporstuaan, jos tällainen ilmaisu sallitaan.

   Poista
  3. Noh, kaupallisessa koulutuksessa kyllä oppii sen hillopurkin täyttämään mahdollisimman tehokkaasti ja asiakasta lypsävästi..

   Poista
 28. Joku puhuu tuolla yllä roskalehdestä, ja tarkoittanee ehkä iltapäivälehteä. Yhdessä sellaisessa oli tänään juttu, jossa kirjoitettiin jälleen siitä, miten vastaanottokeskuksen ruoka ei edelleenkään miellytä turvapaikanhakijoita. Kyseessä on terveyskeskusruoka, kana- ja riisiateria. Se on ollut huonoa.

  Ei tämä vielä mitään, mutta se on jotain, miten lehti koettaa manipuloida lukijoita jutun perässä olevalla kyselyllä "Pidätkö laitosruoasta". Enemmistö ei ole mennyt lankaan, vaan on vastannut "Kyllä".

  VastaaPoista
 29. Sellaista tilanteen mukaan vastaamista tuollaisessa saattaa ounastella. Kuinka kukaan voi sanoa pitävänsä laitosruoasta. Minä söin juuri reilun viikon verran sairaalaruokaa. En siitä valita, ihan syömäkelpoista se oli, mutta tuskinpa vain hyvää. Minä normaalisti syön riisiä vain poikkeuksellisesti ja puuroa korkeintaan kerran päivässä, mielellään en joka päivä. Sairaalassa ateriat eivät olleet kauhean isoja, mutta niitä oli niin usein, että suuren osan laitoin palautuksiin. En jaksanut. Kahvia sai vain kerran tai korkeintaan kaksi kertaa päivässä, niin, että potilaat takuuvarmasti kävivät ostamassa kahvion euroseiskytkahveja. Teetä saattaisin kyllä juoda, jos ihan pakko olisi ja kylmä pakkasilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin sairaalassa kymmenisen vuotta sitten, kun tämä äänisairaus alkoi, ja äänihuuliani puhdistettiin rassaamalla ja tutkittiin. Sain ateriakseni lihalientä, joss hillui pienen pieniä lihahiutaleita. Muutoin liemi oli juoksevaa kuin vesi. Mitään niin hyvää en muistanut aikoihin syöneeni. Olin nimittäin tosi nälkäinen.

   Poista
  2. Olen käsittänyt, etteivät nämä viimeiset pakolaiset ole tulleet nälkää, vaan sotaa karkuun. Luodit ovat sellaisia, että ne menevät mahan läpi, vaikka se olisi kuinka täynnänsä puuroa.

   Poista
  3. Syyrian sotaa paenneita meillä on lehtitietojen mukaan alle kaksi prosenttia. Irakista tulijoita on eniten, myös alueilta, joilla ei sodita. Nythän tämä on huomattu Suomessakin, ja tulokriteereitä on kiristetty Pohjoismaiden käytäntöä vastaavaksi.

   En siis ole ihan ihan varma, soiko kaikkien korvissa luotien laulu vai jokin musiikkikipale.

   Poista
  4. Siltä se näyttäisi, että siellä joukossa on ihmisiä, jotka eivät ole oikeasti sotaa paossa. Tästä nykyisestä hallituksesta huolimatta luotan siihen, että sellaiset palautetaan.

   Poista
  5. Niin, olisikohan edellinen hallitus palauttanut edes niitä Isis-taistelijoita, joita lehtitiedon ja Petteri Orvon (Orpon?) mukaan on nyt joukossa ei jokusia, vaan paljon enemmän kuin jokusia. Meillä ei silti ole asiantuntijoitten mukaan mitään uhkaa, valtakunnassa kaikki edelleen hyvin..

   Poista
  6. Älä nyt tuollaisia sano. Eikös Supo tänään varoitellut kohonneista riskeistä. Toisaalta näiden oikeistolaisten ääriryhmien taholta ja toisaalta joiden kuiden muiden.

   Poista
  7. Kyllä varoitteli, kantasuomalaisista, jotka uhkaavat turvapaikanhakijoita. Otsikossa kyllä puhuttiin Isis-taistelijoista...

   Poista
  8. Supo taisi pitää tiedotustilaisuuden, otsikot lienevät lehtien toimitusten työtä.

   Poista
  9. Juu juu, mutta tilaisuus pidettiin nimenomaan sen Isis-taistelijoitten tiedon tultua julkisuuteen. Siinä todettiin, että nämä tyypit eivät uhkaa Suomen turvallisuutta, vaan suurin turvallisuusuhka ovat kantasuomalaiset, jotka uhkaavat tp-hakijoita.

   Poista
  10. Myönnän olevani sen verran konservatiivi, että luotan Supon raportoitiin enemmän kuin MV-lehteen tai Valittuihin Paloihin.

   Poista
  11. Luin Supo-uutisen mm. Helsingin Sanomien ja Iltalehden nettiversiosta. Mainitsemiasi lehtiä en lue.

   Poista
  12. Epäilemättä, mutta tähänkin tietoon kannattaa tutustua sen alkulähteiltä. Ei kyseisistä kaupallisista tuotteista.

   Poista
  13. Lisään vielä tuon lähteen, jossa sanottiin, että kantasuomalaiset ovat Suomen suurin turvallisuusuhka. Kyseessä on Ylen nettisivu, ja jutun otsikko on:
   "Ministeri vahvistaa: Turvapaikanhakijoissa Isis-taistelijoita"

   En saa tabletilla linkkiä, mutta juttu kannattaa katsoa.

   Poista
  14. Minä en tiedä, mutta saattaisi kuvitella Isisistä palanneiden jollain tavalla pettyneen kyseiseen järjestöön. Supoa olin tulkitsevinani niin, että mahdollinen riskien lisääntyminen kyseisen järjestön taholta, saattaisi liittyä siihen, että maamme on siellä päin tullut tunnetummaksi noiden isiskokelaiden vuoksi. Maamme ei enää tunnu olevan maailman äärilaidan tuolla puolen.

   Poista
  15. No tämä ensin mieleen tulee, minullekin. Se on looginen päätelmä. Itse en ole pelokas. Jossakin noista lukemistani tai radiouutisista kuulemassani sanottiin, että jos turvapaikanhakijalla todetaan kytky terroristijärjestöön, hänet palautetaan. 

   Joka tapauksessa minusta tuo Ylen uutisoima ja Petteri Orpon lausuma "kantasuomalaiset ovat suurin turvallisuusuhka" on kummallinen lausunto tässä tilanteessa.

   Poista
  16. Mahdollisia väkivaltaisuuksia tai omaisuuden tuhoamisia oikeistolaisten ryhmittymien taholta ei voi jättää huomioimatta. Kyllä ne uhat tulevat ihan perusriskikartoituksesta ilmi.

   Poista
  17. Äläs nyt viitsi, Riku. Enemmän aineellista tuhoa ovat Suomessa aiheuttaneet huppupäiset anarkomarkot mielenosoituksissaan mm. särkemällä yritysten ikkunoita.

   Poista
  18. Äläs nyt itse viitsi, Iines. Esimerkiksi muinaisista itäsuomalaisista skinheadeistä aika paljon jäseniä ovat saaneet mm. erilaiset moottoripyörähyväntekeväisyyskerhot.

   Poista
  19. Minulla ei totisesti, totisesti, ole minkäänlaista halua puolustella vasemmistoanarkisimia, mutta millään en ymmärrä, kuinka sen tähän asiaan saisi sopimaan.

   Poista
  20. vaarin housut
   http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2015/11/03/tiedote-ja-uutiset/

   Poista
  21. Haloo, Samppa ja haloo Timonen - taitavat olla manipuloivan viestinnän lait nyt hakusessa kummallakin. Supon ulostulo on Suomelle tyypillisesti hyssyttelevä, varovainen, konsensusmainen. Kansalaisia ei haluta lietsoa pelkoon ja ns. vihatekoihin puhumalla huolestuneesti turvapaikanhakijoiden Isis-kytkennöistä. Eiköhän Orpokin ole ollut evästetty kantasuomalaisuhkalausunnoillaan.

   Jokin syy Supolla kuitenkin on ulostulolleen juuri nyt. Ehkäpä se vielä selviää. Miksi Supo olisi ylipäänsä antanut lausunnon, jos kaikki olisi ok?

   Poista
  22. Timonen, johon Samppa viittaa, ei ole sen manipuloivan narsismisiviestinnän uhri tai uhriutuja. Hän ei rakenna sellaista meidatarinaa, Hän ei rakenna uhri-sankari tai uhri-pelastaja tai ylipäätään hän ei rakenna sankari-uhri tarinaa.

   Kannattaa nyt vähän ajatella ja miettiä.

   Poista
  23. Kiitos.

   Aproppoo, voisin kertoa tarinan vaarin housuista, mutta taitaa olla väärä päivä hauskoille kaskuille.

   Poista
  24. Timonen minusta vähän huonosti pureutuu riskianalyseihin. Niissä pyritään selvittämään erilaisten uhkien todennäköisyyttä. Jän pohtimaan valtiollisen poliisimme poliittisuutta. Sellaisesta se ei tostisesti ole ollut vapaa, vielä kekkosen aikanakin siitä puhuttiin kekkosen poliisina. Silti se ei kyennyt saamaan selville, että loppuvuosina presidenttinä esiintyi joku muu kuin urkki itse. Se ei ollut valtiopetos, eikä suponkaan mielestä ongelma, - ei rikos ollenkaan, vaikka jopa poliisina esiintymisestä häkki heilahtaa ja kalterit sulkeutuvat.

   Minun on kuitenkin mahdoton uskoa, että supon toimintaan vaikuttaisi tällä hetkellä sellainen poliittisuus, että se jättää riskianalyyseissaan joidenkuiden todellisten uhkien kertomisen kansalaisille. Muistaa täytyy, että mökkipolulla kompastuminen ja leipäveitsellä käteen leikkaaminenkin ovat todellisia uhkia, mutta ne eivät liity millään tavalla käsiteltävään asiaan.

   Aika tärkeää nyt luulisin olevan, että kansalaisia rauhoitetaan. Saadaan kuumapäisimmät talttumaan ja estetään ääriryhmien ääritoimet. Etenkin oikeistoradikalisoituminen on tällä hetkellä ilmeinen vaara.

   Poista
  25. Anonyymi 3.11. klo 22.20, en tiedä kelle puhut, mutta oletan että minulle yllä olevasta kommentistani.

   Nyt en yhtään ymmärrä mitään sanot, sillä en itse ole tietääkseni viitannut mihinkään uhriutumiseen kenenkään osalta - itse asiassa juuri tätä ajatusta en ymmärrä enkä myöskään viittaustasi Timosen narsismiviestintään. En tunne koko miestä enkä lue hänen blogiaan, joten en voi sanoa hänestä mitään. Puhuin vain hänen linkatun artikkelin herättämistä vaikutelmista.

   Poista
 30. Perus-Samppa on hakusessa ....

  VastaaPoista
 31. Tämä kommentti liittyy tuohon edelliseenkin postaukseen: juuri tällaisten kirjoitusten ja kuvien takia seuraan tätä blogia.

  Ja toki keskustelunkin takia (paitsi että päivänpolitiikkaan liittyvää vääntöä en jaksa).

  Ps. Melukysymykseen: Viime teatterikäynnistäni on niin pitkä aika, etten muista äänentoistosta oikein mitään: ei se siis ainakaan erityisesti häirinnyt, muuten olisi varmaan jäänyt mieleen. Elokuvissa käynneistä muistan sen, että siellä pää meinaa tosiaan haljeta. Riippuu kyllä varmaan elokuvastakin: yksi viimeisimpiä ensi-iltaelokuvia, jonka olen käynyt katsomassa oli Lentäjä (vuonna...2005?) ja sen äänimaailma tehosteineen läheni kyllä sietämätöntä. Tuon jälkeen olen käynyt katsomassa vain joitain elokuva-arkiston esityksiä, eikä niissä ainakaan tarvinnut pidellä korvia.

  Yksi helvetillinen melun lähde on muuten ravintoloissa, ostoskeskuksissa ym. humisevat ilmastointilaitteet. Siihen päälle vielä kaikki muu hälinä ja kuuloaisti ylikuormittuu aika nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elokuvateattereiden melusta on moni valittanut, jopa Helsingin Sanomissa oli yksi hyvä kirjoitus viime kuussa siitä, miten äänentoisto pilasi koko esityksen. Itse en ole vuopsiin käynyt eläsivvä kuvissa juuri tämän äänentoiston vuoksi.

   Kun sille melulle ei löydy edes motiivia. Vai löytyykö? Onko esimerkiksi musiikki parempaa, kun sitä soittaa täysillä, kuten teattereissa nyt nähtävästi kaikkiallla tehdään? Olen naureskellut sille, että osa nuoristakin käy rokkikonserteissa korvatulpat korvissa, vaan enpä naura enää.

   Poista
  2. Lisäys, Schnur. Tuohon ostoparatiisien ja yleisten tilojen muzakiin ja ilmastointilaitteiden humuun on tottunut, vaikkei niitä siedäkään. Ne eivät kuitenkaan ole sellaista helvettiä kuin teattereiden selkeä meteli, joka tuntuu rumpukalvoissa.

   Bussissakin istuessani huomasin, että jotkin laitteet piippailivat hiljaisesti ja humisivat kaiken aikaa. Ilmeisesti kyse oli ilmastoinnista. Hiljaista hetkeä ei ollut.

   Kotona äänisaastetta ovat uudehkojen koneiden pakkopiippaukset. Pesukone piippaa viiltävästi, kun ohjelma on loppunut, ja toistaa sitä, kunnes kansi avataan. Samoin mikro huutaa kolme peräkkäistä piippiä toistuvasti niin kauan, että joku tulee hakemaan kuumennuksensa. Tästä lähtien muistan kysyä laitteesta kuin laitteesta: piippaako se.

   Uusin laitteeni muuten on pieni ja halpa pölynimuri yläkertaan, kun en jaksa raahat painavaa imuria portaita pitkin. Vaan se pieni ja halpa huutaa kuin porakone.

   Poista
  3. Samaan halpaan menin Iines minäkin :-( Muutama kymppi lisää ja olisin saanut Mielen(rauhan).hh

   Poista
  4. Tämä pieni "porakone" on onneksi varsin hyvä ja imukykyinen, joten kyllä sillä imuroi, kun ensin motivoi itseään kestämään sitä melua. Toinen hyvä puoli on pieni koko, ei vie paljon säilytystilaa.

   Katselin muitakin imureita. Eivät ne kauhean kalliita ole, oikeastaan hämmästyin hieman edullisia hintoja. Muut koneet ja kojeet ovat kalliimpia. Nyt imurin taitaa saada samaan hintaan kuin peruskahvinkeittimen.

   Poista
 32. Sen verran olen kyllästynyt omaan happamuuteeni, totisuuteeni, hermoiluuni, pelkistä ongelmista puhumiseeni, uutisten pakkomielteiseen katseluuni (useimmiten pelkkiä ikäviä uutisia) ja kaikkeen siihen paskamaisuuteen, jota tunnen olevani hiusmartoa myöten täynnä, että kaipaan jotain muuta. Vähän iloa elämään. Vähän hyvien asioiden löytämisen riemua, metsän huminaa (ei, pelkään olla yksin metsässä), ystävällisyyttä, ihmisten välistä positiivisesti virittynyttä kanssakäymistä, tai jotain muuta, joka valaisee mieltä ja tekee hyvän olon. Ainoa ulkopuolinen ystäväni otti ja meni naimisiin erääseen uskontolahkoon kuuluvan miehen kanssa. Ja nyt tämä hyvä ystävä on itse liittynyt miehensä lahkoon. Tämä ihana, valoisa, laajakatseinen ihminen, on nyt täynnä sitä järjetöntä uskontoa, joka tekee vaikeaksi puhumisen hänen kanssaan. (Ei enää tauluja, ei enää musiikkia, ei enää ystävyyttä niiden kanssa, jotka eivät kuulu samaan uskomattoman ahdasmieliseen porukkaan, joka tuomitsee helvettiin kaikki muut ihmiset).

  Tämä maailma tuntuu järjettömältä. Ihmiset ajattelevat asioita vain omalta kannaltaan. Eivät hyväksy toistensa puheita. Ei, tässä tulee hulluksi. (Ehkä se onkin ainoa pakotie.)
  Mitäs sanotte? Onko enää toivoa paremmasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei ole. Mutta rinta leuassa kohti uusia pettymyksiä.

   Ihan palstan anonyymiä persumaajussia, joka osaa hitsata ajatellen, kirjoitan huomisen kirjoitustani, jossa kerron kuinka matto vedetään alta. Ja ehkä vähän mitä sitten?

   Silti täällä ollaan.Mutta työn menettäminen ei todellakaan tarkoita ystävän menettämistä. Vaikka se sitä tarkoittaakin.

   Poista
  2. Liisu, samaan aikaan kun parantaa maailmaa puhumalla kaikesta yhteiskunnallisesti epämiellyttävästäkin, voi toki nähdä toisaalla kaunista ja hyvää ja nauttia mukavista uutisista. Asiat eivät sulje toisiaan pois. Ihmisen havaintokenttään mahtuu monta asiaa ja monta suhtautumistapaa limittäin. Pelkistä mukavista asioista kirjoittaminen taas ei ole kovin kiinnostavaa, koska elämä harvoin on vain hauskaa. Voittopuolisesti elämä lienee koettelemus ihmiselle.

   Huumori sitten taas on se laji, joka olisi oikeasti hauskaa ja kiinnostavaa lukea. Kuolemanvakaviakin asioita voi tuoda esiin huumorin kautta. Laji vain on vaikea, ja harva siihen pystyy luontevasti.

   Mutta siis oikeassa olet tuossa, että kaikki on nykyään kovin tummasävyistä ja ahdistavaa. Eilen katselin uutista Finlandia Junior -ehdokkaista, siis nuorten kirjoista. Näin uutisessa kuvattiin noita ehdokkaiksi valittuja kirjoja: ”Perheiden ahdinko, työttömyys, masennus, burn out, syrjäytyminen, kiusaaminen, päihdeongelmat ja jopa itsemurha olivat yleisiä teemoja varsinkin nuorten kirjoissa. Uusperheet, sateenkaariperheet sekä muun muassa vanhempien kiire olivat usein myös melko pienten lasten kirjojen aiheita” - Tämä jos mikä on minusta ahdistavaa. Pitääkö nuortenkin kirjojen olla aina niin synkkiä?

   Poista
  3. Synkkyys on meidän suomalaisten palvoma laji. Shakespearen irroittelut, Cervantes ja Rabelais meillä sivuutetaan kuin jonain kyseisten kirjoittajien vahinkoina tai hairahduksina. Kirjallisuuden arvo mitataan oikeasti sillä, kuinka monta ihmistä teoksessa päätyy hirsipuuhun omasta tai muiden tahdosta. Ja parhaista parhainta kirjallisuutta on sellainen, kun ihminen tuntee suurta mitättömyyttä kaiken edessä ja tajuaa tuhoutumisen olevan ainoa vaihtoehto. - Sellaisesta on suomalainen kirjallisuus tehty. Keveyttä kriitikot eivät anna anteeksi, se on jotenkin niin luonnon vastaista, jopa sairasta.Vähän samoilla linjoilla on Nobel-komitea, joka arvostaa vain kyttyräselkäisten toiseutta tuntevien selviytymistarinoita maailman pahuuden keskellä. Mielellään mahdollisimman tylsästi ja toteavasti kerrottuna.

   Poista
  4. Kurt Vonnegut ei kirjallisuuden Nobelia saanut, kehtasi nauraa synkästi koko maailman kummallisuudelle. Jo aiemmin oli komiteassa selvästi otettu linja, jonka mukaan palkituiksi kelpaavat vain ansioitunemimmat synkistelijät, mielellään vielä "minä maailman keskellä"-tekstejä kirjoittavat trdlaaagilliset runoililjat. Missään tapauksessa ei enää ketään kuuluisia valttujen joukkoon, valitun pitää olla yllätys kaikille: "katos vaan, tommonenkin traagikko on olemassa!" - Pisteitä saa, jos on kotoisin kurjimmasta Aasiasta, Saharasta tai Etelä-Amerikan hurlumhei-maista.

   Poista
  5. Näillä en halunut väheksyä Liisun tai kenenkään muiden tuntemia synkkyyksiä. Me ihmiset olemme sellaisia synkkiä.

   Poista
 33. "No ei ole. Mutta rinta leuassa kohti uusia pettymyksiä.

  Ihan palstan anonyymiä persumaajussia, joka osaa hitsata ajatellen, kirjoitan huomisen kirjoitustani, jossa kerron kuinka matto vedetään alta. Ja ehkä vähän mitä sitten?

  Silti täällä ollaan.Mutta työn menettäminen ei todellakaan tarkoita ystävän menettämistä. Vaikka se sitä tarkoittaakin."

  Perus-Sampalla ei riitä rohkeus ruveta tekemmään työtä omaan firman kautta.
  Tietysti kaikki ihmiset eivät voi vaikuttaa omaan elämään kuinka se menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riittäisivätkkö sinulla taidot tai rohkeus mennä jollekulle töihin? Ja selviytyisitkö haastatteluista?

   Poista
  2. Onkohan se perussuomalaisen puolueen yritteliäisyys sellaista merikapteenin muijana olemista ja avustusten hakemista?

   Poista
  3. Pahoittelen mahdollisesti epäasiallisesti käyttämään termiä "muija". Oikeasti merikapteeni, aaltojen peloton kulkija, oli kuitenkin "seurustelukumppani" ja siten persulainen ministeri itse oli "seurustelukaveri".

   Poista
  4. Muijahan on kunnianimi. Joku voi olla "hyvä muija", ja hän on silloin taatusti hyvä tyyppi. Eukosta sen sijaan en oikein tykkää. Muija on jotenkin lempeä sana, ja sen vastapari äijä on myös positiivinen, toisin kuin ukko tai vielä pahempi ukkeli.

   Poista
 34. Kyllä vaan. Hyvin vastaatte. Synkkyys on aina ihmisessä itsessään.
  Ja oikestaan se on kohdallani ymmärrettävää sikäli, että olen aina toitottanut etten kuulu mihinkään joukkoon. Että en halua kuulua. Mutta nyt on niin, että ihan viime aikoina olen huomannut, että kuulun sittenkin kahteenkin joukkoon, tahtomattani. Ensimmäinen löytyi lenkillä, kun kuuntelin kännystä ylen areenalta Skeptikkojen esittelyä. Kaikki, mitä siinä selostettiin skeptikoista, osui minuun. Ja vaikka en halua kirjautua heidän joukkoonsa, epäilen liiaksi. Epäilen kaikkea. Mikään asia ei luiskahda ohitse etten ehtisi ajatella sen toista puolta tai sen erilaisia särmiä. Ja joskus tapahtuu niin, että voin olla samaa mieltä.

  Toinen, vahingossa löytämäni joukko sekin, on erikoisherkät. Siitä oli kirjoitus jossakin lehdessä, ja niillä on oma poppoo, johon voisin kuulua jos haluaisi, mutten halua. Kaikki tuntomerkit ja testit johtavat siihen. Erikoisherkillä on paljon kiusallisia, ikäviä piirteitä. On kyllä myös hyviä puolia. Heillä tunteet niin voimakkaita, että ne täyttävät koko ihmisen. Niin suru, ilo. ja kaikki tunteet mitä olla voi. Aistit ovat koetuksella myös. Ne ovat herkistyneet joskus äärimmilleen. Entä järki? Siitä en muista mitä sanottiin. Ehkä se toimii vaihtelevasti, toimii kuitenkin.

  Oikeastaan oli helpottaavaa huomata, että on toisiakin samaan suuntaan kallellaan olevia ihmisiä. Ja se, että tietää nyt mistä johtuu, ettei hallitse aina itseään. Joku tunne saattaa määrätä, joku aisti saattaa kertoa enemmän kuin tavallisesti.Jne.

  Kerron tästä sen takia, että voi käydä tutkimassa tämäntapaisia asioita googlaamalla erikoisherkät sanalla, luulen että sieltä löytyy tuntomerkkejä. Minua ainakin helpotti, kun nyt tiedän MISTÄ kaikki omituisuudet voivat johtua. Länsimaissa korostetaan aina sitä että pitää olla vahva. eh- ihmiset tulkitaan usein heikoiksi. etc. Siitä voi tulla itsetuntohäiriöitä ym.

  Kävin itse äsken kurkkaamassa ja ainakin tässä linkissä on, ihme kyllä, myös hyviä puolia!

  TÄSTÄ PÄÄSET

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meissä on paljon samaa, Liisu, sillä minäkin olen selkeä skeptikko ja HSP eli erityisherkkä persoona. Tuota skeptikkoa en ole koskaan ajatellut, mutta nyt kun mainitsit asian, tunnistan sen itsessäni. Minun on pyöriteltävä ja kieriteltävä asiat ennen kuin sulatan ne, jos nyt yleensä sulatan, tai edes omaksun teilaamatta jotenkin. Toisaalta olen hyvin nopea ajatuksissani, mutta siis uudet asiat on katsottava ensin kunnolla.

   Tuosta erityisherkästä persoonasta on ollut täällä puhetta aiemminkin, sillä nimittäin Kuunkuiske toi sen termin tänne keskusteluun ehkä noin vuosi sitten. Sitä ennen en tiennyt sellaisenkin "diagnoosin" olemassaolosta. Googlesta löytyy tosiaan paljon tietoa ja erityisiä erityisherkkyystestejä. Ne osuvat minuun hyvin kattavasti, jokin testi muistaakseni sataprosenttisesti, vai oliko se nyt 99,5-prosenttisesti.

   Katsoin äskenkin yhtä testiä, ja minua suorastaan huvitti sen kysymyskirjo. Nimittäin testissä puhuttiin juuri niistä asioista, joista lapsena kärsin ja joista minua koetettiin karaista pois. Sain moitteita, eikä minun erikoisuuttani hyväksytty, vaan käskettiin olla reipas kuten isosiskokin on. Huonoudentunteeni juontavat paljolti näistä tuntemuksista, jotka katsottiin vioikseni.

   Esimerkksi ihoani villasti kauheasti, sukat olivat karheita, villatakin hihat raapivat paljaita käsivarsiani, ja koetin kieltäytyä villatakeista. Sukat olivat kauheita, ja talvella piti pitää paljaalla iholla jopa villasukkia. Muistan vielä sen kauhean tunteen reidellä, kun villa karvasteli arkaa ihoa. En voinut lisäksi nukkua selälläni ollenkaan, vaan käperryin kerälle sivuttain. Olin mm. varma, etten tule koskaan synnyttämään, koska en voi maata selälläni ja synnyttäessä on pakko olla selällään.

   Ääniä pelästyin myös helposti. Se olin minä, pieni tunnollinen koululainen, joka pomppasi korkealle ilmaan, kun opettaja pamautti karttakepillä pöytään herättääkseen nukkuvat pojanköriläät. Ja se olin myöhemminkin minä, joka hätkähti näkyvästi, kun meklari pamautti nuijallaan traktorinkärryjen seinämää seisoessaan siellä korkealla. Minä satuin vielä nojaamaan siihen seinään. Nakkeja en voinut syödä lapsena, koska ne olivat sormia, enkä voinut juoda maalla lehmänmaitoa, vaan kaupanmaitoa... Esimerkkejä on vaikka kuinka. Tätä nykyä minun on entistä vaikeampi syödä lihaa, kun ajattelen eläimiä..

   Poista
  2. Tuo HSP osuu ja uppoaa minuunkin, tosin olen sen suhteen vähän skeptinen. ...

   No joo, herkkyystestissä vastasin vahvasti "kyllä" joka kohtaan, paitsi siihen, jossa kysyttiin, huomaanko mitä voi tehdä viihtyisyyden parantamiseksi jossain tilassa, jossa ihmisillä on epämukavaa. Kysymys on aika epämääräinen. Ainakin pitäisi tietää, sisältyykö siihen oletus, että huomaan noiden ihmisten epämukavan olon ilman, että kukaan sanoo sitä suoraan. Arvelen, etten huomaisi. Jos olen itse siinä samassa tilassa ja tunnen oloni epämukavaksi, laitan sen varmaan erityisherkkyyden piikkiin ja oletan, että muilla on ihan hyvä olla. Ja sitten kärvistelen tai lähden pois.

   Tykkään ehkä enemmän termistä "yliherkkä", vaikka se kuulostaakin erityisherkkää negatiivisemmalta ja sairaalloisemmalta. Voi olla, että kyse on vain noiden sanojen herättämistä mielleyhtymistä. Erityisherkkä (sanana) on kuin "helposti särkyvää, käsiteltävä varoen" -tarra, jolla pyydetään muita ottamaan tämä ominaisuus huomioon; erityisherkkyys ilmenee jotenkin suhteessa muihin ("erityinen", "herkempi kuin muut"). "Yliherkkä" taas on yksilön vinksahtaneisuutta, ja siinä on usein tietynlainen ironinen sävy

   En siis halua arvottaa tai arvostella noita termejä mitenkään, kunhan vain pyörittelen niitä kielelläni muuten.

   Poista
  3. "Yliherkkä" tosiaan koetaan helposti negatiiviseksi ilmaisuksi, mikä toisaalta on hyvinkin loogista sanan määriteosan vuoksi. "Yli" viittaa siihen, että herkkyyttä on yliannos, siis liikaa. Samalla sana antaa ymmärtää, että herkkyyttä pitää olla vain tiettyyn rajaan saakka. "Erityisherkkä" taas on positiivinen, sillä määriteosa ei arvota herkkyyttä, vaan kertoo vain herkkyyden luonteen. Vähän samoin erityis-sanaa käytetään muissakin yhteyksissä, vaikkapa erityisoppijoitten kohdalla, joilla tarkoitetaan erityistä tukea ja huomiota tarvitsevia oppilaita.

   "Erityisherkkyys" on neurologinen tila, ei sielullinen heikkous. Nykytietouden mukaan erityisherkän aistit eivät ole kehittyneet voimakkaasti tunteviksi esimerkiksi olosuhteitten huonouden vuoksi, vaan kyse on siis syntymälahjasta, joka voidaan todentaa yksilön biologiaa tutkimalla . Vanhemmat yleensä huomaavat, että yksi sisarussarjasta on kaikin tavoin herkempi, mutta sitä eivät kaikki tiedä, esimerkiksi oma äitini ei tiennyt, että tila ei parane kehottamalla eikä siitä tarvitse parantua. En syytä tästä äitiäni, sillä hän teki minkä osasi. Mutta on hyvä, että asia nyt tiedetään ja tunnetaan tämäkin ominaisuus yhtä hyvin kuin vaikkapa adhd tai asperger.

   Poista
  4. Skepsis ry:n entisenä jäsenä on yllättävää kuulla, että Liisu pitää itseään skeptikkona!

   Enemmän sieltä skeptisten joukkioista löytää vaikkapa Liisun miehen kaltaisia (jos nyt oikein olen hänen luonteenpiirteitänsä tulkinnut).

   Viittaan tällä kommentillani vain siihen, että jos jostakin haluaa löytyy paatuneita tiedeuskovia, niin skeptikkojen riveissä heitä on. Siksi sieltä lähdinkin.

   Poista
  5. Itse tarkoitan omaa skeptisyyttäni asioiden puntarointitarpeella, harkitsevuutena ja myöskin epäröintinä. En usko hyvään enkä liioin pahaan sillä tavalla, että niillä olisi tarve toteutua. Uskon enemmän, että ihminen ajaa asioita kohti jompaa kumpaa suuntaa, ja uskon vielä siihenkin, että oikein hyvänä pidetyn ihmisen hyvyys on jopa usein bluffia. Kaikessa on särmää, mikään ei ole ihan ehjää. Siksi epäilen kaikkea täydellisen hyvää tai pahaa.

   Poista
  6. Vinksahtaneisuus oli ihan kauhean huono sanavalinta, tiesin sen jo kirjoittaessani, mutten jaksanut täsmentää. En siis tietenkään tarkoittanut, että yliherkkyys olisi vain psyykkistä -- olisin viimeinen ihminen väittämään jotain sellaista, koska olen jonkin verran kuitenkin ollut neurodiversiteettiaiheen kanssa tekemisissä. Arkielämässä vain koen tuon yliherkkyyden helposti vikana ja vinksahtaneisuutena (koska se näyttäytyy siten).

   Tuo yliherkkä ja erityisherkkä -sanojen määriteosan analyysi on mainio: siinä on selkeässä ja ytimekkäässä muodossa se, mitä yritin sekavassa kautta rantain -pohdiskelussani tavoittaa.

   Poista
  7. Tapsa, mitä tarkoitat "paatuneilla tiedeuskovilla"? Pseudoskeptikkoja? Millainen sitten on ei-tiedeuskova skeptikko?

   En tiedä aiheesta paljon. Olen ainakin osittain skeptikko: tuhahtelen sellaiselle huuhaalle, johon en usko tai jota pidän haitallisena: horoskoopit, ennustaminen, Steinerin antroposofia ja siihen pohjautuva biodynaaminen viljely, new age, vaihtoehtolääkintä (tietyin varauksin) jne. Olen myös jonkinlainen käytännön elämän skeptikko: epäilen itseäni, päätelmiäni, aistihavaintojani, muiden ihmisten sanoja ja motiiveja... Tämä jälkimmäinen skeptismi on tosin varmaan enemmän sielullista epävarmuutta kuin varsinaista skeptismiä.

   Mutta sitten toisaalta olen mystikko. Eli se siitä Skepsiksen jäsenkirjasta minun kohdallani? En ole kuitenkaan mitenkään tiedevastainen: rakastan tieteitä ja tieteellistä analyysia, niiden sääntöjä ja johdonmukaisuutta, enkä ole heittämässä kehiin jotain aukkojen jumalaa: uskon, että tiede paikkaa omat aukkonsa. Mutta sitten: en usko, että tiede tavoittaa ihan kaiken: Se, mistä ei voi puhua ja josta on siksi pidettävä päänsä kiinni ainakin tiedeuskovien seurassa, voi myös olla olemassa. Miksei voisi, ja miksi se pitäisi tieteellisesti todistaa?

   (Ristiriitainen ajatusmaailma, tiedän.)

   Poista
 35. Tämä maailma on kummallinen, outo ja synkkäkin paikka. Perussuomalaisten kannatusprosenttia naureskeltiin muka hyvänä vitsinä, vaikka se on vielä hyvän matkaa korkeampi kuin keskioluen kantavierreprosentti. Tarkoitan, että ainakin näin ennen seuraavaa mittausta. Rikoskomisario Aarnion selityksillekin pahat ja ilkeämieliset ihmiset nauroivat, kun sanoi suoraan rehdisti ja reippaasti, että muovikassillisen rahaa, puoli miljoonaa euroa, sai häntä kunnioittaneelta ja arvostaneelta miljonääriltä. - Jos ihmiset ajattelisivat asioita, ei tuosta mitään omituista löytyisi. Minullekin ovat miljonäärit monesti lahjoittaneet muovikassillisen rahaa pelkkää kiitollisuuttaan. Oma vikani on, että en ole suhtautunut kasseihin riittävällä kunnioituksella, vaan heitellyt ne mihin nyt milloinkin säilöön. Hiljattain luulin yhden löytäneeni, mutta ei auttanut, pakko oli kysenen kassi viedä roskikseen, kun haisi jo niin mädälle. Perunankuoria, perkuujätteitä ja grillatun siankyljyksen jätteitä! Hallitustakin kyynikot pilkkaavat, vaikka nykyinen on selkeästi paras pitkiin aikoihin. Sille eivät nimittäin rohkeimmatkaan enää pysty arvioimaan jatkoaikaa ensi kevättä pidemmälle.Ministeri Mäntylän meriseikkailuihinkin syylliseksi on paljastunut ex-mies, joka yritti hyvää ja kaikesta huolehtivaa maamme pelastajaa kiristää. - Kuten huomaatte, vähän myönteisyyttää, niin maailma näyttää kauniilta ja hyvältä. Syitä melankoliaan tai synkkyyteen ei ole.

  VastaaPoista
 36. "Riittäisivätkkö sinulla taidot tai rohkeus mennä jollekulle töihin? Ja selviytyisitkö haastatteluista? "

  Tähän asti minä olen palkannut ihmisiä töihin tai olen haatatellut heidät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valetta, on Maltan pääkaupunki.

   Poista
  2. Sehän on hienoa, että olet palkannut ja haastatellut. Minäkin olen nuorempana haastatellut aika monta ja luulen niistä joidenkuiden olevan vieläkin firmassa töissä. Kysymys kuitenkin kuuluu, kuinka monta niistä haastateltavista olisi, osien toisin päin ollessa, palkannut sinut tai minut.

   Aivan ymmärrettävänä pidän, ettet rohjennut vastata kysymykseen siitä, selviytyisitkö haastattelusta. Mistä pirusta sitä arvaa, mitä ne siellä kyselevät. Entä, jos se tulee sieltä suoraan ja äkkiarvaamatta: "Osaatkos sinä mitään?"

   Poista
  3. Perus-Riku vain puhuu osaavansa, näytöt puuttuvat.

   Poista
  4. Ei ole Riku Riemu puhunut eikä väittänyt osaavansa, mielikuvituksesi teki sinulle tepposet. Minä en ole perussuomalainen ministeri.

   Poista
  5. Siis Perus-Riku on mykkä ja myöntää ettei osaa mitää.

   Poista
  6. Argumentaatiosi, Rakas anonyymi, on hieman rajoittunutta. Mielenkiinnolla odotan sinun kertovan osaamisestasi. Kehu itseäsi ihan huoletta, lupaan arvostaa, kun aihetta löytyy.

   Poista
  7. Miksi kehuisin , Perus-riku ?

   Poista
  8. Ajatelin, että sinusta löytyisi edes jotain myönteisyyttä. Nyt kun olet keskittynyt nimittelemään ja halveksimaan kanssakeskustelijoita. Aggressioilla Suomen asiat kuntoon, on vähän huono formaatti. Sitä vastoin hallituksen huonoudelle meistä kumpikaan ei mahda juuri tällä htekellä mitään.

   Poista
  9. Missä temari-Rikun myönteissyys?

   Poista
  10. Niin, minä en ole temari. En edes demari, vaikka myönnän heitä usein äänestäneeni. Myönteisyyttä minulla on mm. kykyni nauraa perussuomalaisten Sipilän johdolla suorittamalle räpellykselle.

   Poista
  11. Perus-Rku on perustyytyväinen... heehhee

   Poista
  12. Mielelläsi tunnut puhuvan muista keskustelijoista, mutta itsestäsi et lainkaan. Mukavaa olisi kuulla. Kerro vaikka siitä, kun sait paikkahitsattua sen Hiacen ja ylimaalauksestakin tuli oikein upea.

   Poista
  13. Vielä kerron sinulle anonyymi, että turhaan tuhlaat ruutiasi. En kiellä, ettenkö joskus olisi täällä hetkellisesti hermostunut, mutta sinä et pysty saamaan sitä aikaiseksi. Juttusi ovat siihen liian alkeellisia, liian pöpöjä. Vaikka näyttelen vihaista, ne oikeasti naurattavat minua: "eikö tuo nyt jumankauta parempaan pysty!"

   Poista
  14. Niistä kerroista, kun täällä olen hetkellisesti suutahtanut, olen hetken jälkeen päätynyt tulokseen, että se oli omaa hölmöyttäni ja typeryyttäni. Sinuun jos joskus hermostun, olen huolissani itsestäni. Jokainen toteuttaa itseään. Sinäkin.

   Poista
 37. Vaan käykö niin, että hallitus kaatuu? Sipilällä on kovat piipussa. 

  En pidä Sipilän sote-mallista, sikäli kuin mitään siitä ymmärrän. Julkinen terveydenhuolto on nyt jo maaseudulla niin kansalaisen tavoittamattomissa, ettei se kepun mallilla kyllä parane. Yhä etäämmälle se liukuu, kohden kasvukeskuksia.

  Saattaa kyllä käydä niin, että uuteen hallitukseen kutsutaan kokoomuksen tilalle vanha kokoonpano, kristillisdemokraatit ja ruotsalainen kansanpuolue Mielenkiintoisin tilanne syntyisi siitä, kun pääräksyttäjät Rinne ja Niinistö kutsuttaisiin hommiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tiedostava kuin oletkin, et taida juurikaan seurata politiikkaa?

   Demarit eivät lähde hallitukseen, ilman vaaleja.

   Sipilä välttää taas vaalit miten vaan voi.

   Persut istuu RKPn kanssa kohta hallituksessa ja puhuu pakkoruotsia.

   Ne takiaiset kun ovat sellaisia.

   Poista
  2. Minähän käytin konditionaalia eli -isi-muotoa. Kuulin kyllä Rinteen lausunnon, jossa hän oli olevinaan kielteisellä kannalla. Olen edelleen siis sitä mieltä, että kutkuttavin tilanne syntyisi siitä, jos Rinne ja Niinistö joutuisivat hallitushommiin.

   Poista
  3. Hallitus voi nyt hyvinkin kaatua ja sen se tekee varmasti ennenkuin vaalikausi on lopussa. Ihan oikeutetusti voi varmaan muita arvostella, mutta kykenisivätkö hekään tuollaiseen luokattomaan päättämättömyyteen, jota politiikan diletantti, harrastelija, Juha Sipilä on osoittanut. Sanoi hän mitä tahansa tällä viikolla, ensi viikolla sieltä tulee peruutus, koska kätilöt olivat eri mieltä.

   Harrastelijat pois tieltä - ammattilaiset tilalle. Persujen ministereistä vain Niinistö on suoriutunut kunnialla, hänkin sen vuoksi, kun tehtävä on niin vähän vaativa.

   Meillä ei ole varaa tähän hallitukseen - Suomi täytyy pelastaa sen lapselliselta suhmuroinnilta.

   Poista
  4. Jos hallitus kaatuu, mikä ei kuitenkaan näytä todennäköiseltä juuri nyt, niin minusta töihin pitää kutsuttaman Heikki Rinne ja Ville Niinistö. Heillä täytyy olla taika-avain taskussaan ja mieli täynnä hyviä päätöksiä isänmaan pelastamiseksi. Hurraa vaan heille!

   Poista
  5. Antti kirjoitti ylioppilaaksi siitä koulusta, jonka vieressä ennen asuin. Sellaisen tilaston näin, että sdp on tällä hetkellä kaikkein suosituin puolue naisten keskuudessa.

   Poista
  6. Sanoinko minä Heikki Rinne? No jaa, Antti tietenkin.

   Demarit ovat lisänneet kannatustaan, sillä karanneet lampaat palaavat takaisin. Se on todella hyvä, että on tukena valmista joukkovoimaa, etenkin, jos nyt lankeaa hallitusvastuuta.

   Ainoa, mikä ei muutu, on nähtävästi keskustan kannatusprosentti. Se on kummallista, sillä Sipilä on nykylinjan arkkitehti.

   Poista
 38. "Onkohan se perussuomalaisen puolueen yritteliäisyys sellaista merikapteenin muijana olemista ja avustusten hakemista?"


  Mielenkiintoista, että moisesta uudisesta kertoi kaikille ensimmäisenä Seiska. Entä seuraavaksi? Lainaavatko nuo mediamme tukipylväät pian yhtä hanakasti esimerkiksi MV-uutisia ja muita vatsamedioita vai mitä ne oli? Kannattaa kyllä varoa niitä hirveitä trollaajia, niitähän pyörii netissä kuin natseja puskissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja toisaalta: onko millään muulla puolueella näin hyvää Seiska-päivää aineistoa? Onko perussuomalaisuus pysyvästi jämähtänyt juorulehtiaineistoksi?

   Poista
  2. Tämä Hanna Mäntylä -tapaus on mielenkiintoinen. Ilmiantajana on katkera ja ilmeisen köyhä ex-mies, joka ei huolehdi elatusmaksuista ja jonka nostamat syytteet ovat aina johtaneet oikeudessa mitätöimiseen. Saas nähdä kuinka nyt käy.

   Kieltämättä puolueessa on varsin värikästä ja ilmeisen selvästi puolue vetää piiriinsä urpoja, pölvästejä ja pettyneitä demareita ja vasemmistoliitolaisia.

   Poista
  3. On vetänyt puoleensa kaikenlaisia, jonkin verran myös ihan fiksuja. Tällä hetkellä paniikki on kuin Titanic-laivalla: "Äkkiä pois, - Luojani, auta minua selviytymään tästä!"

   Poista
  4. Niinhän moni mielellään kuvittelee. Luulen että se paniikki valtaa pian myös Rinteen, jos hallitusvastuuseen joutuu, samoin V. Niinistön. Opposition aitiopaikalta on tosi kiva kertoa, miten asiat eivät saa olla. Harvoin sieltä käsin lausuntoja antavilla muuta asiaa onkaan.

   Poista
  5. Komppaan Samppaa taas kerran eli on vaikea uskoa, että demarit lähtisivät hallitukseen ilman uusia vaaleja. Miksi he lähtisivät kantamaan raskasta taakkaan, jos vaihtoehtona olisi reipas vaalivoitto ja persujen lyöminen maanrakoon?

   Tähän asti olen ollut ymmärtävinäni Sipilän tarkoituksia, mutta nyt vetää vähän tiukoille. Pelaisiko hän todella sököä näin kovilla panoksilla? Onko tämä puskateatteria, jolla huono kompromissi myydään kepulaisille ja herroille?

   Jos hallitus kaatuu, liityn Sipilän selvänäön epäilijöihin.

   Poista
 39. Alex se vaan kuuntelee Ruotsalaista poppia, Bo Kasper Orkestraa, joka on muuten pirun hyvä yleensä. Blogiini laitoin biisin. Levyn nimi on Redo att gå sönder. Hyvää vittuilua. Pohjoisen miehelle, joka ei käsittääkseni tykkää popista, Ruotsista, eikä ymmärrä kumpaakaan.

  Mutta nyt taisi tulla jäätynyt kriisi. Mutta hallitus ei tainnut hajota, eikä RKP päässyt hallitukseen Svenska Dagenin kunniaksi.

  Soini on koira joka kerjää ruokaa, voi säälittävyys.

  Vasemmisto oppositio yrittää ryhdistäytyä, mutta taitavat pelata pelin kuin Kepu viime vaaleissa, ollaan hiljaa, niin meitä äänestetään.

  Tosin Arjynmäki nyt aukoo, mutta mitä hänestä. Samanlainen takiainen kuin Soini. Tosin, kohta kovempaa kannatusta nauttiva. Vaikka kannatus pysysi samana.

  Teatteri? Ei edes Teeveen huumori ohjelmat keksisi tälläistä teatteria, ja millä metelillä. Olenkin alkanut kuvaamaan kuvasarjaa, jonka tunniste on meteli. Hyvin hiljasia paikkoja tosin, mutta metelihän tarkoittaa kuvassa jotain muuta, ainakin valokuvassa.

  SE itsepromootiosta. Mutta ostinko shampanjat turhaan? Kun ei se kaadu. Hallitus.

  VastaaPoista
 40. Ketä sitä olikaan demareilla ennen tätä hallitusta rahamistereinnä.
  Joku opettaja Umpilampi ja lakkokenraali Rinne. Rahat osasivat laittaa menemään.
  Nyt on velkaa velan päälle .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Velkaa velan päälle,.
   Näitä heittoja
   UK maksoi just äsken vasta Napoleonin sodan velkoja.
   Kapitalismi toimii velalla,
   sen kertoo sinulle kaikkein helpoimmin elokuva 1,2,3
   ja persuänkyrä, näyttää olevan Ceuceskulainen stallari,
   luoja meiltä heiltä armahtakoon
   ja mainoskekkulit keksiköön paljon humpuukia
   johon tuhlaamme rahamme,
   että talous elää

   Poista
 41. Niin, mutta keitä demareilla on rahaministereinä vv. 2024 - 2031? Sanopas se, herttainen imyynonA!

  VastaaPoista
 42. Pikkasen huvittaa teidän jatkuva politiikanintoilunne. Tai kai se normaalia on, samoin kuin muukin hulluus? Ihan on kuin jääkiekkomatsissa ns. maksava yleisö neuvoo kiakkoilijoita: "Lyä sitä poikittaisella! Syätä saatana syätä. Paaitsio, paaiitsio. Turpiin tuomarille, se on Seepra!" - Ei katsomosta huutelu pelikentälle kuulu, tai peliin ainakaan vaikuta; sama politiikan suhteen. Pitää ite mennä mukaan.

  Ps. Sipilällä olisi "harmaana eminenssinä" paljon enemmän Kepuli-porukalle annettavaa kuin päättäjänä, poliitikkona hän on ihan amatööri.

  Mutta eipäs spekuloida. Valtapolitiikasta tässä nyt on kyse, täysin. Ei suinkaan vasemmisto/oikeisto akselilla vaan maakunnan puskajussit / kaapunkilaaset. (Tosin en minä tätä kähinää niin oo ees seurannut. Tiedä häntä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska ole nauttinut, kirjoitan sianenglanti viestin.

   Koska näytti siltä, että uudet voimat muutavat maan, ja gravy train kutsuu, tuli suuri joukko whitetrashia imuun, odottaen, että he saavat muutakin kuin murut pöydältä. He saavat koko pöydän,

   mutta sitten unohtuikin, että mistä ne antimet. Sitten tippui hohtimet kaivoon ja Kaikki on median vika.

   Ei muta kuin valkoista lakanaa päälle, Tom Finland kousissa, ja ollaan jälleen kuosissa. Päästään Hesariin.

   Mutta mambo jambo on kirjoitettu, peli on pelattu. Jälkiliukkailla uhotaan vielä, vaikka orgioiden jäsenet lähti kotiin.

   Mutta Karthago on tuhottava, ja Kepu pettää aina.

   Poista
  2. Minäkin olen kyllä havainnut paljon yhtäläisyyksiä Ceauscescun ja perussuomalaisen puolueen välillä. Itsekehu on hieman samanlaista. Nicolae oli ajatusten Tonava, Timo Soini ilmeinen ajatusten Vantaa.

   Ns. maalaisjärki, jos sillä tarkoitetaan kepun intressejä, on "kaikki avustukset mulle heti, mull on porkkanoita ja kyssäkaalia tuottava tila". Vähän kuin sellaista brezneviläistä kommunismia.

   Poista
  3. Kannattaako tässä nyt kauheasti persureppanoita manailla, kun niillä ei ole mitään osaa tässä nyt käytävässä näytelmässä? Olen tässä mikiksen linjoilla: kyse on kepuvallasta ja ylipäänsä maalaisista ja kaupunkilaisista. Kepu on tässä nyt toimija, kokoomus hannaaja. Sinnepäin ne syytökset, eikö totta! Ei haaskata ruutia harakoille?

   Poista
  4. Persureppanat voisiva laukaista tämän kriisin, mutta kuten sanoin. Tai Ismo Alanko sanoi:

   Orgiat ovat olleet reippaat

   Ja minun sanoin, kun kaikki ovat jo lauennneet, halutaan mukaan.

   Mutta hyvä biisi, minäpä jaan sen teidän kanssa:

   https://youtu.be/27ED8WEHGL0

   Poista
  5. Tämänhetkinen "hallituskriisi" on taas hallituksen puljailuja, pelin politiikkaa. Hallituksemmehan on jo osoittanut, ettei siinä rehellisyyttä tai suoruutta ole lainkaan. Ihan pian pääsevät sovintoon ja sitten pussaillaan suloisesti.

   Poista
 43. Tuhotaan SOTE, tai se on jo tuhottu, mutta tuhotaan se toiseen kertaan. Ja seuraavien vaalien jälkeen 2 potenssiin 2 kerran.

  Mutta minkä takia, Samppa, samalla pitäisi tuhota Khartago?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska siellä SOTE toimii?

   Eikös soomalaiset ole kateellinen kansa.

   Vituksi vaan ( anteeksi Iines ruma sana), koko PASKA ( ruma sana.) Koska meillä sitä ei ole, niin ei saa olla naapurissakaan.

   Poista
 44. Itse aikoinaan... merten aaltojen päällä pompin kuin mukulat nykyisin PalloMeressä, ja HUla-Hula neitoja o'hoij o'ehej eri Sumatran ym. saarilla lemmin ja köyrin ja "matkamuistoja" sain, mm. neekerisankkerin... niin jo silloin Karthagossa oli SoMe (= so, so Merimiehet). - Itekin ihme parannuksen koin, tosta vaan NAPS, kun paattimme sinne redille jäi. Ei tarvittu penisiliiniä eikä penistä eikä Niiliä. Strykniiniä. (Kun jäi taakse musta Afrikka ja Sankkeri. Kuin sadepilvi joka sataa muualle.)

  VastaaPoista
 45. Tapsa on fiksu. Joku, en sano kuka - eikä tällä palstalla kukaan - haukkuu mainosmiehen duunia paskanjakamiseksi, tms. Outo käsitys, ei mitään uutta Auringon alla; ihmisillä on kummallisia käsityksiä kun he eivät tiedä mistä on kyse. Mistäs minä tämän tiedän: tiedän muuten vaan. - Kun ensimmäisen kerran muutin Tampereelle, muuten vaan, niin kaikki ihmiset - ihan ihmeellistä? - joihin tutustuin olivat naisia ja tetterilaisia, so. lähinnä Draamastudion opiskelijoita. Ennen sitä en teatterin kanssa ollut sen kummemmissa tekemisissä - no, äkkiä olin sen kanssa naimisissa. Ja ihan konkreettisesti. Eikä siinä mitään, tai kaikki... huvittavinta oli että näiden tetterityttöjen (joita oli 3 ) niin KAIKkI heidän kaksi muuta poikaystäväänsä opiskelivat psykologiaa! (Tämä on totta, on totta, ikävä kyllä.) Kun istuttiin esim. Tillikassa - me kolme kun meidän "tytöt" olivat TöötTöötTetterissa (Tampereen Työväen Tetteri) tai TeeTeessä (Tampereen Tetteri) viraabeliavustajina á 5;. SMK/ h. Niin me pojat juotiin (heidän ansioillaan) 2;- SMK tuoppeja pari per/h Tillikassa. Ja puhuttiin psykologiasta... paitsi en minä. Ihmettelin vaan.

  Tämä oli Epologi.

  Kun muutin ensimmäisen kerran Jyväskylään, tuttavapiirini muodostui edelleen tetterilaisista. Mutta ei kauaa, koska kyrpiinnyin heihin. Tapasin Tarjan, hän oli Aren Somistaja, taiteilija siinä kuin kuka tahansa tai vähän parempikin, aloin seurustella hänen kanssaan. Samalla tutustuin sekä Aren että parin muun suuren instanssin mainosihmisiin; voi että mä aloin tykätä niistä...! Vittu, ne oli oikeesti luovaa porukkaa, ei mitää salajäyhiä Daideilijoita, myrkynnielleitä pervo-prosaisteja, näitä joille kaikki on vaan "synkkää synkkää vielä synkempää"... Iloisia ihmisiä olivat, jotkut vähän ahdistuneita/neurootikkoja, mutta kaljaa ottivat kaikki. Ja minä.

  Ps. Niitä ihmisiä kun muistelen, kaikella tavalla, useimmat heistä nimittäin on jo kuolleet - niin ei kukaan niistä "imperialismia/kapitalistismia tai manipulointia/tms. edustanut. Vitut! Kuhan runoilivat, kuhan piirsivät hyviä kuvia, kuhan siitä sai sen verran (aika vähän) palkkaa että sillä sai (aika paljon) virvotusjuomia... Ja haitai soi! Elämä, riitti että eli sitä. (Kun oli nuori. Kun oli nuori.)

  Kyllä minä en mainosmiehiä miksikään Järjestelmän Vasalleiksi sanoisi.

  VastaaPoista
 46. Ai niin Samppa tälläkin sivustolla - eli Blogilla - mainosmieheen iski; "aloitetaanko luokkasota?". Mutta Samppa on niin nuori, nuori vasta.

  Ps. Haitai kun soi niin se tietysti on Haitari. Joka soi, ja soi ja soi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luokkasota. Olen Taloussanomien lukija, mutta satuin tässä käymään vieraissa ja luin Kauppalehteä.

   Siellä kerrottiin suoraan EKlle, että nyt loppu se luokkasota.

   Ei tämä mun keksintöä ole, olen vain papukaija.

   Sitä paitsi, meidän elintasoa ei olisi, ellei keksittäisi turhuuksia.

   Poista
  2. "Sitä paitsi, meidän elintasoa ei olisi, ellei keksittäisi turhuuksia."

   Perus-Samppa juo tulonsiirtoja.

   Poista
  3. -Perus-Samppa juo tulonsiirtoja.

   Sä olet kuule anonyymi nero. Menejän sinne latoosi hitsaaman sitä sun ruostunutta puimakonetta, että ensi vuonna saa taas köyhätkin syödä sun sosialistisesti tuottamaa leipää.

   Poista
  4. Perus-Sampalla menee päähän.

   Poista
  5. Eli et voi väittää, että väitteeni on väärä? Surullista, olla kova kapitalisti, mutta silti tuottaa sosialistisesti sosiaalista ruokaa, kunhan on saanut sosiaalista omat avustukset.

   Poista
  6. Nyt jos koskaan tarvitaan selvinpäin sosiaaliseen mediaan kirjoittavia dropouteja, koska muuten maailma ei pelastu.

   Perus-Samppa viinaa lipisti ja hallitusta kaatoi turhaan meni. Taisi vallankumuosta tehdä. Nyt on krapula.
   'Eikö täältä enää saa tenttikaljaa?' kysyy Samppa ja vastaa että ennen on saanut.

   Poista
  7. Viina ja viisaus eivät asu samassa päässä. . Viinakirjoituksillaan nykyhallituksen trollaaja Samppa yrittävää olla niin viisas.Ei tippa tapa, mutta ämpärilleninen on liikaa.

   Poista
  8. Taisi osua ja upota, kuin valtion tukema toimitusjohtaja on noin ärhäkkänä heti aamusta?

   Poista
  9. Lipita sä vain viinaa, tulonsiirroin sitä saa. Maksaja on tiedossa, eli veronmaksaja maksaa sun viinat, häähhää

   Poista
  10. Vo inäitä maajusseja. Ovat niin isoja herroja. Nyt ei ehdi riitelemään, pitää rientää galleriaan.

   Poista
 47. Iines - tykkään sinusta kuin Kakluunista. (Etenkin talvella.)

  Matemaattisesti et - ite olet sanonut! - et "penaalin terotetuin lyijykynä ole". Kuule - ei voisi EEVK. Koska monella muulla rintamalla olet suloisempi kuin... kuin esim. Pyöriäinen. Tai hylje tai Norppa. Sanat Sinulla on niin hallinassa, että ajattelen... "turha ton kanssa on taistella sanoista, turpiin tulee, viimeistään yhdyssanoissa". - Arvostan ammattitaitoasi niin kuin kaikkien ammattitaitoa, arvostan.

  Mitä mun nyt taas pitikin sanoman? äh... (känninen ihminen on kuin Käärme. Se mutkittelee joka puolella.)

  Niin, poliittisesti olet kuin "tyttö peltikatolla" - so. viaton. En usko että tiedät poliittisesta elämästä mitään, tai jos tiedät, uskomattoman upeasti peität sen. - Voi ei!

  Ps.Kukapa ulkomaan gigolo-agentti ei haluaisi silittää tukkaasi joka käden alla menee täkkysäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa etten tiedä poliittisesta elämästä mitään. No voi voi, harmi, sillä mieluusti esitän täällä poliittisia mielipiteitäni, kuten ehkä olette huomanneet. Toisaalta tämä poliittinen viattomuuteni vapauttaa minut kaikesta vastuusta, ja voin sanoa näin ollen mitä tahansa mistä vaan. Olen syyntakeeton. Tämäpäs mukavaa. Tulen siis jatkossakin hanakasti puuttumaan poliittiseen debattiin.

   Poista
  2. Kuulepas, minun tukkani pakenee ulkomaan gigolo-agenttien kätten alta.

   Poista
  3. Kiva, kivoja vastauksia!

   Halusin ärsyttää sua, halusin tietää mitä vastaat noihin ns. "ärsykkeisiin".
   Ihan ihanasti. (Vastasit.)
   Ps. Tuon "ulkomaan-agentin" tein turhan helpoksi. (Olisi pitänyt piirtää sille pitempi, tai paksumpi, heppi. Siis intellektuallisesti.)

   Olen kiinnitarraantunut C2H6O:hon. Kuin kimalainen villapuseroon. Rakastan sinua Iines, älä anna sen häiritä itseäsi, huomenna anakronistit piirtelevät betoniseiniin: POIS, POIS MEISTÄ MUURAHAISET. tai ÄLKÄÄ USKOKO IHMISIIN, BAMBIT.


   Huomenna keskustapuoluelaiset ajavat meidän yli Niittokoneilla. Ja Perussuomalaiset leikkuupumureilla tulevat perässä. - Voi ei, taas tätä samaa. Iltalypsyä.

   Poista
 48. Törkeilen - en tärkeile, tykkään törkeillä. "Vidis, mä tirpasen teitä nokkaan, vittu mä tirpasen teitä kaikkia!". Nää on sanoja, sanoja... Siis Kuplettia. Mutta mikä on Kupletin juoni? Ite saatte keksiä, mikä. Sanat on sanoja. - Ei sen kummemmasta ole kyse. (Rakkaat paskaNärhet!)

  Ps. Minulla on tänään "huono päivä". Piti olla "hyvä päivä", ei ollutkaan, oli huono. Klo 16:00 asti kävelin yhdessä puistossa, kädet selän takana, ja ajattelin Nietscheä ja Kafkaa ja että "kylläpäs minä olen surullisella päällä".Niinkuin olinkin. Ja pistin puhelimeni pois päältä. Kävelin ja kävelin sitä puistoa, olin yksin, ja potkin lehtiä puiston käytävällä. Sitten ajattelin... voi Hyvänen Aika, mitäs minä näitä potkin, puusta pudonneita lehtiä. Ne maatuvat maahan ilman mua, etc. Kävelin ripeeä vauhtia kotiini, olin täynnä touhua kuin Nalle Puh, hain autonavaimeni ja ajoin Toyotollani Vaajakoskelle, jonka Alkosta ostin Koskenkorvan.

  Nyt, kun olen juonut siitä (vähän) yli puolet, en (enempää) ajattele asioita enää vain musta-valkoisina. Koska... on olemassa myös värejä, kuten harmaa. (kaikki sen eri variaatiot!)

  VastaaPoista
 49. Värejä riittää, niitä on oikeastaan liikaa, mutta musta ei ole väri (koska siinä ei näy mikään) eikä valkoinen (koska siinä näkyy kaikki värit).

  Rihu oli minun piirustuksenopettajani keskikoulussa. Kamalan nätti, hento ja pikkainen nainen, seurusteli luokkatoverini kanssa. (Voi että olin kateellinen... sille luokkatoverilleni. - Mutta sen jälkeen en kellekään ole ollut kateellinen. en mistään.)

  Tänään minulle tapahtui ikäviä asioita, ei sev väliä, tulin surulliseksi. Kävelin puistossa jossa tuuli puhalsi. Puut heiluivat. Minä rakastan luontoa. Mutta kun oon eniten eksyksissä, ja yksin, tykkään ajaa autoa. Lapissa, tuntureilla, pitkiä ja päättymättömiä teitä, se yksinäisyys siellä on hyväilevää. (Kuin merellä. Tai meri on eri asia. Meri on... töykeämpi. Agressiivinen. Se tulee välillä päälle.)

  Lapissa, jossain Seitijärvellä - en tiedä missä, en koskaan oo ollut niin ehjä ihminen, kuin mitä oon.

  VastaaPoista
 50. Tänä aamuna saimme herätä tietoon, että maamme vapahtaja on päässyt yöllä viimeinkin sovintoon hallituksensa kanssa. Apostoli Stubbille oli Suomen nakkikioskiyrittäjät Ry aiemmin maksanut kolmekymmentä hopearahaa, saadakseen Sote-ratkaisusta mieleisensä. Juhas löi kuitenkin pöytän paremman tarjouksen, eikä valtioneuvoston esirippu vielä revennyt kahtia, eikä taivaasta kuulunut jyliseviä ääniä.

  Sillä yksikään, joka Isään, Juhakseen ja Elinkeinoelämän keskusliittoon, uskoo, ei huku, vaan hänellä on iankaikkinen elämä maamme keskustalaisen virkistävien turpeenottosoiden purojen äärillä ja lintujen laulussa

  EK:n, pojan Juhaksen ja Timo Soinin nimeen, Amen.

  VastaaPoista
 51. Hyvä!
  Siis hyvä Kommentti.
  Tähän.
  "Ettei yksikään, joka minuun (= Sipilä) uskoisi, ei hukkuisi." (Ja myllynkivi ripustetaan Rinteen kaulaan.)

  (suosionosoituksia. jatkuvia suosionosoituksia. sekä kättentaputuksia että kätten päällepanoja. ja lisää suosionosoituksia. lestaatiolaiset suorastaan ryskyttävät penkkejään - tai pallejaan, joilla istuvat. Ja Anonyymi ottaa hitsausnaamarin pois naamaltaan ja muuttuu paljon kamalamman näköiseksi mutta alkaa hymyillä, silti. Leikkuupuimuri on taas O.K.)

  VastaaPoista
 52. Mutta Herra ja herrat eivät hylkää vähäisimpiään, Juhas on sovittamassa myös meidän syntisimpien teot. Sen Herralle kauhistuksena näyttäytyvän kamalan henkisen huoruuden tilan, jossa kansa on jo pitkään elänyt.Kansanedustajat sen tietävät, eivätkä anna maallisen turhuuden sekoittaa taivaallisia pyrkimyksiään: "Mä maalaispoika ouuuu-uu-uuun, ja pistän piimee kaenaloo-oo-oon!"

  VastaaPoista
 53. Kirstini, jolla oli kirjava kissa ja joka oli hyvä pienonpimputtaja, oikeastaan kamalan kiva ihminen - onpas! - kertoi kerran että hänelle soitti hänen senaikainen poikaystävänsä, olkoon nyt vaikka Juha, että "viinat on loppu ja naitattaa". Kirsti sanoi minulle: "minulle se tilanne ei sillä hetkellä ollut validi". - Ajattelin, itsekseni, että eivät kai sitten silloin nainneet...?

  Sama se nyt, tässä n.s. hallituskriisissä on. Joko naivat, tai sitten eivät. (Ja aisankantajana jököttää Soini.)

  Ps. Multakin loppui nyt viinat. Täytyy käydä lähi-Lidlissä (noin 1.900 jaardia per siivu). - Jumankauta, taas jalkapohjani saavat kyytiä!

  VastaaPoista
 54. Minä tarkistin juuri Gougel mapasista, Lidl:iin on matkaa 700 metriä, S-Marketiin 450 m ja K-marketiin kolmisensataa meetteriä. Aika harvoin jaksan Lidl:n asti, kun se on liian kaukana minun ympyröistäni.

  VastaaPoista
 55. Mielenkiintoista EU-osavaltiomme asukkaiden kannalta on, että palvelujen käyttäjä pääsisi oikein valitsemaan. Soten käyttäjinä sinä ja minä voimme ehkä vielä joskus päättää otammeko lasarettihuoltomme tuottajan julkiselta sektorilta, yksityiseltä puolelta tai ns. kolmannelta sektorilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. - Suomeen tulee aito valinnanvapausmalli, Grahn-Laasonen kirjoittaa Twitterissä.

   Poista
  2. Jos näin on, että pääsee valitsemaan yksityisen ja julkisen välillä, niin hienoa! Olen ikänyt käynyt esimerkiksi samalla yksityisellä hammaslääkärillä, koska en saanut tarvittaessa aikaa julkiselta puolelta. Samoin yksityispuolelta naisihmisen täytyy ottaa gynekologipalvelut, lisäksi silmälääkäri ja muutkin erikoislääkärit, kuten minulla vaikkapa foniatri. Jos en ottaisi, en tänä päivänäkään vielä tietäisi puhesairauteni nimeä.

   Poista
 56. Harvoin olen kepua kannattanut, mutta sote-asiassa kannatan. Maaseudun ihmisillä on nyt jo huonot terveyspalvelut. Julkinen terveydenhoito on yhä etäämmällä kansalaisista. Terveyskeskus sulkeutuu joka arkipäivä jo päivällä kello 16 mennessä, ja viikonloputhan laitos on kiinni. Aika turvaton olo, kun päivystykseen on matkaa sata kilometriä eikä kyydistä ole aina tietoa. Taksikin pitää ensin maksaa itse.Yksityisiä palveluja ei ole aina ollenkaan, sillä nekin keskittyvät isompiin kaupunkeihin.

  Sipilän sote-mallissa käsittääkseni kunnilla olisi enemmän valtaa hoitaa terveydenhoito lähempänä kansalaisia, omissa kunnissa. Kannatan tietenkin. Kokoomuksen viiden alueen sote-malli on suorastaan epäinhimillinen, sillä julkinen terveydenhoito olisi yhä kauempana isoissa kasvukeskuksissa.

  VastaaPoista
 57. Sipilän sote-mallissa on keskustapuolueen vallankäytöstä kyse, ei muusta - tai ainakaan järkevyydestä. Kekkoslaisuudesta on kyse.

  Ps. Kerran kun kävelin - olin erittäin janoinen - muistaakseni Ghanassa, ja etsin sieltä lähi-Lidliä (löytämättä sitä) niin ajattelin (kun siinä potkin harmistuneena maasälpää) että kyllä tännekin edes K-kauppojen pitäisi tulla. Tai Äss. Kaikkialle oli pitkä matka, etenkin pois.

  VastaaPoista
 58. Iines,
  ei kokoomuksen (minäkö muka Kokoomusta kannattaisin, voi vittu!) ei 5 sote-alueen mallissa sairaanhoidon välimatkan sen pitemmäksi muutu kuin nyt. (Eihän meillä nytkään ole varaa tuoda joka Kainuun syrjäkylään Keskussairaalan tasoisia tehoyksikköjä. Eikä moottoritietä. Eikä metroa.) Kyse on tässä kiistelyssä poliittisesta vallankäytöstä: so. miten rahaa jaetaan maakuntiin. Kepun mielestä sitä sinne pitää heittää - eli rahaa kuin kakkaa tunkiolle? Kokoomuksen - jota en tosiaan kannata, hyi fittan! - rahaa on parempi talikoida Keskuksiin; tuodaan potilaat sinne. - Minä kannatan tätä. Eikä kysymys huonompaan päin menemisestä ole; nämä "kunta- ja maakuntaläheisyydet", ne on pelkkää sanahelinää. Pitäisihän Sinun - viestintäammattilainen - tämä osata lukea. Iines, kiltti! Kyse itse asiassa on siitä mihin Suomessa voidaan priorisoida; ei Suomi ole enää sellainen hyvinvointivaltio, että mihin vaan voidaan. Ei sairaaloita voida enää rakentaa "joka niemen nokkaan, saarelmaan", kuten jossain kauniissa kansanlaulussa sanotaan. - Se oli silloin. Mutta nyt.

  Ps. En ikinä, en ikänäni ole kuvitellut että kannattaisin Kokoomusta... No, onpa tämäkin nyt nähty ja koettu. - Kun kääntää kiven, ei koskaan tiedä mitä sen alla on. Eikä siellä yleensä mitään olekaan. Joskus siellä on hämähäkki, se häiriintyy siitä, että kiveä liikutellaan, ja juoksee kovaa vauhtia pois. Joskus kiven alla on keltiäisiä, ne on muurahaisia, ne on keltaisia, eikä ne siitä häiriinny että kiveä nostelet... ne on niin fiksuja ja vanhoja. Ne odottavat että panet sen kiven takaisin, samalla lailla kun oli, ei muuta.

  Tää poliittinen pölinä menee äkkiä ohi, yhtä äkkiä kuin syntyi. Ei tässä mitään hätää ole - vuonna 1945-1947 oli. Ja seitkytluvulla. - Onneksi Suomea silloin johtivat poliitikot, eivät vaippa-ikäiset insinöörit. (Esim. Kekkosesta saa sanoa mitä tahansa, ja niinhän siitä on sanottukin. Mutta Urkki oli kova jätkä, vitun kova, se pysty pyörittelee myös ulkomaalaisia kunkkuja ja tsaareja ja presidenttejä. Aikansa. Kunnes sitten simahti... siltä loppui Duracell-paristot.)
  - Nyt Suomessa on taloudellinen hätä, se on totta, mutta ei siitäkään millään hokkus-pokkus keinoilla selvitä. Ei ainakaan sillä, että työn tekijöille maksettaisiin sellaista palkkaa millä ne ei tule toimeen. Yhteiskuntamme hajoaisi, menisi pirstlaeiksi. Ei sellainen olisi kenenkään etu - paitsi meidän Anarkistien. - Olen anarkisti. - Mutta sinä Iines et ole yhtä tyhmä kuin minä, ajattele ite.


  VastaaPoista