12.11.2015

Tapa hyödyntää digitaalisia laitteitaNuoret ovat väsyneet kouluun, kertoo Suomen Akatemian tuore tutkimus. 
Koulun merkityksen kadottaneet oppilaat kokevat tutkimuksen mukaan monenlaisia pettymyksen tunteita, ja päällimmäiseksi on noussut nuorten huoli siitä, että heidän oma tapansa hyödyntää digitaalisia laitteita ei vastaa koulujen käytäntöjä. 
Tämä on varsin uskottavaa, sillä useimmissa kouluissa on vielä käytössä ajastaan jälkeen jäänyt kateederivetoinen opetus, jota elävöittävät korkeintaan havaintovideot ja - pyhä jysäys - Power Pointit. Harva opettaja ymmärtää sallia kännykän monipuolisen maailman, ja vielä harvempi ymmärtää mitään kuulokkeiden teknisen laadukkuuden nautinnoista. Eikä puhettakaan kehittävistä nettipeleistä. Tai ruokailusta Mäkin tilauspalveluna koulun laskuun, sillä eivät kaikki syö kalapuikkoja tai kasviksia.
Me teimme muutama vuosikymmen sitten viittauslakon, kun olimme uupuneita kouluun. Se oli kivaa, ja Jalosen Jukkakin  nosti päänsä käsivarsien välistä. Jaksoimme seurata opettajan reaktioita odottaen räjähdystä, jota valitettavasti ei tullut. Pekka ehdotti pehmustettuja tuoleja kouluun, ja sitä nauroi pitkään koko opettajainhuone ja kohteliaisuudesta jokunen mammanpoikakin.

Alakoulussa kun uuvuimme odottamaan terveydenhoitajaa, joka tuli rokottamaan luokkaa tuberkuloosia vastaan, opettaja käski painaa pään pulpetille ja olla hiljaa. Sitten hän lauloi meille Jeesus-virren. Ei se kauheasti virkistänyt, mutta se sitten taas virkisti, kun terveyssisar tuli ja huudahti, että paidat pois, yläpää paljaaksi, tytöt ja pojat. Moni ujosteli aluspaitaansa ja Kermisen Sirpa pillahti itkuun. Isolla neulalla pistettiin rintaan ja käskettiin katsoa, tuleeko näppylät. Piti tulla, ja minulle tuli. Tämä on ehkä virkein muistoni kouluajoilta. Toinen kirkas hetki oli se, kun annettiin läksyksi a ja i. Olin innoissani. 

Lukiossa olin jo varsin uupunut ja virkistyin lopullisesti vasta, kun pääsin koulusta pois. Tuolloin en vielä tiennyt, että palaisin joskus koulumaailmaan uuvuttamaan osaltani oppilaita. Nyt kaipaan näitä tylsiä aikoja, kun odotti aina seuraavaa lomaa, varsinkin kesälomaa. Yksi kollega oli niin väsynyt keväällä, että oli sanonut luokalleen, että nyt mää teistäkin perkeleistä pääsin. 

Kuten riveiltä voi lukea, yhdyn täysin siis tuohon nuorten uupumukseen. Kouluista tulisi tehdä toiveiden tynnyri. Pitäisi olla rauhallisia vetäytymiskoppeja ja enemmän koneita ja kaikkea kivaa digiä. Äidinkielen tunneillakin voisi jokainen pitää omaa julkista blogia ja kilpailla vaikka sillä, kenellä on paras blogi. Parhaan numeron saisi se, jolla olisi suurin kommenttien määrä.


(Valokuva teoksesta Suomi 75, itsenäisen Suomen historia 2)

209 kommenttia:

 1. Kahdeksan vuotta lyseota käyneenä voin sanoa,että kyllä sieltä hyvän pohjan elämän uralle sai.
  Keskikoulun puolella neljännellä luokalla puolet tuplasi, lukiossa seiskalla hieman samantapaista, jos ei vaihtanut linjaa tai siirtynyt opiston puolelle.Ruotsiakin luettiin kahdeksan vuotta. Talar du svenska ? Opettajat olivat jo silloin legendaarisia ja varsinkin nyt lähes 50 vuotta myöhemmin .Oli maalaispojalla ihmettelemistä.

  Huonokuntoinen taisi opinahjo olla . Voi niitä aikoja ! Silloin vanhaan aikaan alakerran luokassa ikkunan vieressä mittari näytti alle +10 astetta ! Kaiholla muistellen ? !

  VastaaPoista
 2. Opettajat olivat tosiaan suuria persoonia, kun nykyään tuntuu, että opettajat ovat enemmän toistensa kaltaisia, he eivät erotu erillisinä persoonina. Tämä johtunee mm. siitä, että opetusmenetelmät ovat muuttuneet oppilaslähtöisiksi ja oppilaan aktiivisuutta korostavaksi. Opettajat ovat jalkautuneet alas kateederilta.

  En tiedä sitten, pitäisikö heidän kuitenkin ottaa enemmän valtaa luokassa ja olla reilusti luokan johtajia. Kenties se olisi juuri se, mitä oppilaat lopulta tarvitsevat. 

  Ruotsia luettiin meilläkin kahdeksan vuotta, saksaa muistaakseni seitsemän ja englantia kolme, sillä meillä oli pakollisena pitkä saksa.

  VastaaPoista
 3. Minä olen usein ajatellut Helsingin yliopistosta näytettyjä mielenosoituskuvia, joissa on näkynyt upea banderolli: "Työntäkää innivaatiot perseeseenne!" - Se on laittanut minua ajattelemaan ja hihittelemään, minkälaisia asioita opiskelijoille on tarjoiltu "innovaatioina". Ilman muuta lause olisi paikallaan tuon hienon kuvituskuvasi yhteydessä:"Työntäkää Singerit syvälle!" Pojille parsintaopetusta 20-luvun Helsingin ammattikoulussa. Tähän ei luulisi ihmisen kykenevän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen miettinyt, onko tuo valokuvan teksti olevinaan huumoria, koska parsinta tarkoittaa tietynlaisia neulalla tehtävää paikkausta, pistoja, joilla esimerkiksi sukan reikä kursitaan siististi umpeen. En ole ompelualan asiantuntija joten en ole varma, voiko vanhoilla Singereillä parsia.

   Olisiko kuvassa koulutettu Singereiden korjaajia?

   Poista
  2. Tyypillistä Perus-Ristoa taas .Risto hihitteleee kuin pissistytöt. Siinä näkyy nykynuorison sivistys.

   Poista
  3. Miten Ristossa näkyy nykynuorison sivistys? Kysyn vaan.

   Poista
  4. Iines, sinä mielessä olin ehkä väärässä, että ennen oli perinteikäs ja arvostettu räätälin ammatti, joka nyttemmin on kai lähes kadonnut. Katsoin Wikipediasta, että nykyään nimitys on vaatturi. Räätälit olivat käsitykseni mukaan miehiä. Luulen parsimisella tarkoitetun tuolloin kaikkea ompelua.

   anonyymi, kuten muut aiemmin sinulle yrittivät sanoa, et saa minulta vastakaikua homoseksuaaliseen rakastumiseesi.

   Poista
  5. Enpä tullut ajatelleeksi vaatturin uraa! Juuri näin oli lukemani mukaan 1920-luvulla, kertovat tietolähteeni. Tuolloin Suomeen perustettiin ammattiopetusta, ja mm. " vuonna 1923 säädettiin oppisopimuslaki, jonka perusteella kaikkien oppisopimuskoulutuksessa olevien täytyi opiskella iltaisin yleisissä ammattikouluissa." 1800-luvultahan meillä oli oppimisen perustana ulkomainen oppipopika-kisälliperiaate. Nyt pojille perustettiin ammattioppilaitoksia, jotka olivat käsityön ja teollisuuden ammattitaidon edistämiseen. tarkoitettuja laitoksia. - Kuvassa lienee tosiaan juuri tällainen oppilaitos.

   PS Parsia tarkoittaa kyllä perinteisestikin neulalla ompelua, paikkaamista, kursimista, mutta kenties koneen neulalla voitiin tosiaan jollakin tapaa tikata kankaassa oleva reikä umpeen.

   Poista
  6. PS2 Silti minua jää hieman nakomaan tuo kuvan teksti "Helsingin ammattikoulun pojille", ja lisäksi tuo että Singerin järjestämä kurssi. Miksi siinä ei lue "Helsingin ammattikoulun vaatturioppilaille"? (Täytyy kaivaa tuo kirja esiin ja katsoa sitä historiaosuutta, jota en ole vielä lukenut.)

   Poista
  7. No niinpä näyttää Nykysuomen sanakirjakin (siitä en luovu!) parsimisesta sanovan.

   Minusta kyseessä on Singerin kauppaedustajien järjestämä kurssi.Niin seinällä sanotaankin. Voi ajatella, että parsia-sana on jonkun myyntimiehen tekemä käännös. Nyt huomasin tuonkin merkin olevan amerikkalaista perua, saksalaiseksi olen luullut.

   Poista
  8. Tämä oli minunkin ensimmäinen ajatukseni: kaupallinen kurssi ammattiopiston pojille, joista voisi tulla vaikka Singer-koneen myyjiä. Eli kyseessä voisivat olla myös kaupalliset tarkoitusperät.

   Poista
  9. Perus-Risto kirjoitti :"anonyymi, kuten muut aiemmin sinulle yrittivät sanoa, et saa minulta vastakaikua homoseksuaaliseen rakastumiseesi."

   Murros-ikäiset koulukkaat käyttävä sanaa "homo ", Luulen ettei perus-risto ole enää murrusikäinen.
   Turhaa yrität provosoida .

   Poista
  10. Risto Reipas muistuttaa melko tavalla mainiossa brittisarjassa "Fizz ratkaisee" (Cracker) pääosan esittäjää Robbie Coltranea. Sarjassa paksu ja pahansisuinen rikospsykologi pilaa perheensä ja poliisijohdon päiviä avustaessaan Manchesterin poliisivoimia synkissä murhatutkimuksissa. Suurin ero Riston ja Fizzin välillä on siinä, että Fizz pitää tupakoinnin ohella myös skottiviskistä litkien sitä lähes koko ajan; Fizzin pelihimo on myös tuotu näyttävästi sarjassa esille.

   Yhteistä Fizzille ja Ristolle on mm. herjojen heittelynä ilmenevä omahyväisyys. Itsekeskeisyys, ylimielisyys ja omahyväisyys ovat luonteenpiirteitä, jotka tuntuvat myös Ristossa vain vahvistuvan.

   Poista
  11. Fizz ratkaisee oli lempisarjani silloin, kun se tuli televisiosta, muistaakseni Ylen kanavilta. 

   Toinen asia: En juurikaan pidä mainostelevision sarjoista. Eilen ajattelin katsoa uuden Mustamaalattu-sarjan aloitusjakson. Se oli kärsimystä, sillä mainoksia syötettiin kymmenen minuutein välein, kerrallaan 4 - 5 minuuttia! Jatkoa en katso eikä sarjakaan ollut kummoinenkaam. Sen sijaan olen tykästynyt Femma-kanavan Ängelbyhyn, ja sen pääosan esittäjään. Parempi kuin Silta-sarjan naisnäyttelijä.

   Tämä meni nyt aiheen vierestä. Voisin paasata vielä nettilehtien hurmaavien kissavideoiden mainoksista! Vaan en paasaa.

   Poista
  12. Suuttumus, anonyymi, ei näyttäisi ajatteluusi vaikuttavan, samaa tuttua tuntuu riittävän.

   Poista
  13. Useimmat tyypit eivät edes tiedosta omaa loukkaavuuttaan ja törkeää käytöstään, vaan ihmettelevät, miksi heihin reagoidaan niin vihamielisesti. Tämä on myös autismiin liittyvä piirre: normaali-ihminen osaa lukea rivien välistä, milloin hän on ylittänyt soveliaisuuden rajat ja normaali-ihminen osaa myös tulkita että milloin häntä kiusataan tai kurmootetaan, mutta autisti on sosiaalisesti sokea. Autisti yksinkertaisesti on kyvytön ymmärtämään, mitä toiset hänestä ajattelevat. Tätä ei kuitenkaan tule sekoittaa narsismiin tai psykopatiaan.

   Poista
  14. Loukkauksia toisen perään, sellainen on tämä meidän Suomen suosituin astianpesuaine.

   Poista
  15. Muistelen sinun aiemmin väittäneen minua useamman kerran narsistiksi. Oletko siis muuttanut tekemäsi diagnoosin? Psykopaattia ei vielä ole tainnut tulla. Oletko koskaan ajatellut vihanhallintakurssia?

   Poista
  16. Voi pojat, tästä puuttuu vielä ainakin sosiopaatti, adhd, asperger ja delirium tremens. Vihjeeksi anonyymille..

   Poista
  17. Juu, juu, mutta pissis ja autisti ovat muiden muassa tulleet.

   Kivasti anonyymi muuten käyttää sanaa "kurmootetaan".

   Poista
  18. Onnekseni vielä ei ole tullut "muiluutetaan, notta ristus!"

   Poista
 4. Hgissä opetettiin vieraita kieliä 1960-luvun loppupuolella jo kansakoulussa. Kolmannella luokalla opetettiin englannin kielen alkeita. Ruotsi tuli mukaan oppikoulun ekalta luokalta ja kolmas kieli lukiossa (saksa tai ranska tai venäjä).

  Hgissä oli valinnanvapautta, muualla maassa tilanne on ollut varmaan toinen. Jo silloin. Valinnanvapaus tuntuu olevan "taikasana" tämän päivän poliittisissa ratkaisuissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nythän uudessa opetussuunnitelmassa ruotsin kieli tulee pakolliseksi jo ala-asteen kolmannelta luokalta. Onkohan tämä vastaus pakkoruotsin vastustajille? Englantia jo luetaankin ala-asteella. Hyvin suosittu vastaus muuten ala-astelaisten koepapereissa on nykyään emt (en mä tiedä).

   Koulujen valinnainen kielitarjotin on nykyään aika runsas. esimerkiksi espanjan kieli on ollut aika suosittua joissain kouluissa, eikä kyseessä ole espanjankielisten maahanmuuttajien opetus.

   Poista
  2. Mä oon vasta -90 luvun alkupuolella syntynyt ja mäkin oon käynyt ala-asteeni niillä viimeisillä vielä olemassa olevilla kyläkouluilla.. omani on itse asiassa pystytssä vieläkin ! meille tuli enemmän ylä-asteella opettajia joilla oli toi katsotaaan elokuvia asenne, eikä opintosuunnitelma todellakaan täyttynyt. siitä kärsittiin sitten lukiossa kun ei oltu yläasteella edes yritetty opettaa asioita

   Poista
  3. Totuus on se, että yläasteen jälkeen lukiossa numerot romahtavat aivan yleisesti. Johtuisiko tämä juuri siitä, että peruskoulutuksessa ollaan liian lepsuja ja annetaan hyviä arvosanoja kritiikittömästi tai jopa pärstäkertoimen mukaan? Vaatimustasoa pitäisi nostaa jo peruskoulussa ja unohtaa se yltiöpositiivinen suhtautuminen kaikkeen. Tähän yltiöpositivismiin sopii hyvin tuntien kuluttaminen mukavasti elokuvia katsomalla. - Tätä ei pidä kuitenkaan lukea niin, että elokuvia ei mielestäni saisi näyttää oppilaille. Niillä ei kuitenkaan saisi etenkään tämän rajattoman digiähkyn aikana jatkuvasti käyttää vähiä opetustunteja.

   Poista
  4. Pärstäkerroin voi toimia myös toiseen suuntaan. Eräs sukulainen kertoi minun aikoinaan kertoneen, että kun tulin uuteen kouluun, olin sanonut: Että kumma juttu. Kun lukee niin numerot nousee.

   Poista
  5. Toki nousevat, Samppa. Jos eivät nouse, olet ehkä laittanut nastan opettajan tuolille.

   Poista
  6. Sanon kuin ihailemani politiikko A Stubb, Kolme pointtia: 1.politiikka. 2. Puolue 3. kosto.

   Poista
 5. Hauska tuo Iineksen "pääkirjoitus"! Nauratti. Pehmustetut tuolit! Mikä neronleimaus!
  On muuten virallisesti todistettu, että selkä suorana istuminen ei olekaan niin hyvä kuin luullaan. Sellainen vetelä asento, joka monille oppilaista on luonteenomaista, on rentoutumista, lihaksille ja selkärangalle hyväksi. Sänkyjäkin voisi olla luokan perällä, tai ainakin patjoja, joilla voisi käydä köllöttelemässä kun oikein väsyttää.

  Nykyisin varoitellaan liiasta istumisesta, miten se johtaa vähitellen hautaan. On siis väärin istuttaa lapsia tuntikausia. Reipasta liikuntaa sen sijaan. Välitunnit pitemmiksi, mutta ohjattua liikuntaa sisältäviksi. Vessassa käyntejä, vapaasti luokassa liikkumista, nurkassa seisottamista, kaikkea sitä, pitäisi siis uudestaan harrastaa, eikä opettaja saisi karjahtaa: Pysy paikoillasi!
  Esimerkiksi nurkassa seisottaminen, joka on ollut joskus luokassa tavallista, onkin hieno juttu! Ajatella. Seisominen on jo sinänsä parempi asia kuin paikallaan istuminen. Seisoessa ja nurkkaan päin katsellessa joutuu syventymään itseensä, olemaan yksinään itsensä kanssa. Eräänlaista meditaatiota. Miten hyvää se ihmiselle tekeekään!
  Nurkassa seisottaminen pitää nostaa arvoon, muuttaa se positiiviseksi ihmisen yksilöllisyyden kunnioitukseksi, luonteen arvostamiseksi, jonkinlaiseksi palkinnoksi, ei rangaistukseksi.

  Mitä tekniseen varusteluun tulee, sehän on itsestään selvää. Ei nykyään pärjää, jos ei ole oppinut käyttämään tietsikkaa tekemistä ja tiedonsaantia varten. Tai voi kyllä pärjätä, mutta huonommin kuitenkin.

  Remonttiin koko koulu! Ei enää homekouluja! Ei koulukiusaamista, kehumista sen sijaan! Koko homma uusiksi. Se on jo aikansa elänyt!
  Opettajain koulutuksesta pitää alkaa. Sillä opettajan mielenlaadusta, innostuksesta ja innostamisesta kaikki kuitenkin viimekädessä riippuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunpa homekouluista päästäisiinkin! Vaan ei päästä, niin paljon niitä on, eikä kaikkia ole varaa korjata tai rakentaa uusia.

   Kirjoituksesi on leikillinen, Liisu, ja taatusti huumoria, mutta en malta olla sanomatta tosissani jotakin tuosta kehumisesta. Nimittäin kun niitä kersoja kehutaan, on kehuttu jo kauan kouluissa. Arvosanatkin ovat parantuneet niin, että kenellekään ei enää anneta hylättyjä arvosanoja. Tyydyttävällä osaamisella saa nyt helposti hyvän arvosanan ja hyvällä osaamisella kiitettävän. Nuorille tekisi hyvää välillä kunnon korvatillikka - ei vaan ei, vaan aito rehellisyys palautteen annossa ja oikealle tasolle saatettu arvosteluasteikko, jos sellaista kerran on käytettävä.

   Tuossa ylempänä Anonyymi kertoi, miten ennen isolle osalle luokasta annettiin ehdot eli hylätty arvosana. Kysyä siis voisi, onko osaaminen parantunut noin merkittävästi muutaman vuosikymmenen aikana, ettei kukaan enää saa hylättyä ja kiitettäviä voi olla 40 prosentilla luokasta, loput on hyviä ja parilla täystollolla on tyydyttävä.

   Teknisestä varustelusta ja digihurmasta haluaisin mieluummin varoittaa kuin kannustaaa siihen. Ei digivehje oppimista ja osaamista paranna eikä kannusta itsenäiseen tiedonhankintaan Googlea pidemmälle, ja sen osaa jo mummukin. Se mitä Googlesta aukeaa, on rannaton ulappa, jolla virtaa paljon myös väärää ja tarpeetonta.

   Mikään ei voita elävää opetuskontaktia, joka puolestaan ei estä oppilaan aktivointia ja itsenäistä tiedonhakua. On Googlea monipuolisempiakin tiedonlähteitä, joille oppilaan voi ohjata: suoraan eläviin tietolähteisiin eli livekontakteihin eri alojen ihmisten kanssa, tekemään ja kokemaan itse, hankkimaan tietoa puhumalla ja lukemalla viisaita kirjoja. Digi on hyvä renki, mutta herraksi siitä ei ole.

   Digihurma hiiteen siis ja se elävä opettaja sinne luokkaan ohjaamaan opetusta ja vaikka panemaan rajattomia kersoja nurkkaan rauhoittumaan digiähkystä.

   Poista
  2. PS Hallitus on asettanut digioppimisen kärkihankkeeksi ketunhäntä kainalossa: mitä enemmän digiä, sen enemmän itsenäistä "oppimista" ja sitä vähemmän live-opetusta. Päteviä ja kalliita opettajia voidaan siis vähentää ja heidän tehtäviään siirtää halvaksti tuleville kouluavustajille, jotka voivat käytännössä olla vaikka lastenhoitajia tai suoraan peruskoulusta päässeitä nuoria.

   Poista
  3. Koululaitos oli 60-luvulla vähintään yhtä hirveä kuin 70-luvulla. Itse myrkytyin koulua vastaan jo varhain, vaikka isä olikin sodankäynyt opettaja, karttakeppi poikki meikäläisen takalistoon, jne, jne. Oppikoulun opeista osa oli sikatyhmiä ja minun koulutieni jäikin lyhyeksi. Ammattiin silti oli kiire päästä ja kun ihmistä jokin asia kiinnostaa, senhän kyllä vähitellen oppii.
   Vanhaan aikaan vanhemmat työkaverit kyllä neuvoivat, tarvetta sille toki oli, mutta pian sain itse olla töissä opastajana mm. joillekin Tampereen maistereille, joissa oli sekä täystupeloita että oikein älyllisiä tyyppejä.

   Poliitiikassa vastustin nuorena lähinnä stalinisteja & muita Neukkulan ihkuilijoita. Kai vain kohtalaisen kokoni vuoksi vältyin keskusteluissa vakavammilta viittomilta.
   Kotikasvatus oli kristillistä. Islamista en lainkaan jaksanut innostua. Ns. islamisteista tulee mieleen lähinnä rabieksen levinneisyys.

   Poista
  4. Aika erikoistahan se kai olisi ollut, jos 60-70- tai edes 80-luvuilla olisi Suomessa joutunut laajemmin tekemisiin islamin kannattajien kanssa. Ääripoliittiset ryhmät ovat aina vaikeita kuin rabies, ne eivät siedä muiden mielipiteitä.

   Poista
  5. Islamista ei minun koululaisaikanani puhuttu mitään. Muistan, että yksi politiikasta innostunut opettaja kyllä varoitteli meitä jostakin - kiinalaisista. "Kun kiinalaiset lähtevät vyörymään länteen päin, sitä vyöryä ei pysäytä mikään." - Tämä oli hänen lempilauseensa.

   Poista
  6. Kun vain vaihtuisi tämä hallitus nopeasti, persujen islamilaisten rakkaus on liian ylitsevuotavaa. Vähempi määrä uusia tulijoita hyvin riittäisi.

   Poista
  7. Juha Sipilähän islamilaisia tänne on huhuillut Merkelin ja ruotsalaisten tavoin. Vaikka ruotsalaiset ovat panemassa kyllä rajojaan kiinni, minkä suomalainen lehti muotoili tänään niin, että Ruotsi ei ole muuttunut ruotsidemokraattiseksi, vaan on vain "reagoinut muuttuneeseen todellisuuteen."

   Poista
  8. Ei tuo voi olla koko selitys. Kuinka muka perussuomalaiset olisivat joutuneet hallituksen äänettömiksi yhtiömiehiksi, kun se puolue on niin läpeensä täynnä taitoa ja osaamista?

   Poista
  9. Ei koko selitys, samoin kuin sekään ei ole koko selitys, että vain persut olisivat syyllisiä maahanmuuttotulvaan Suomen rajojen yli. Kyllä hallituksessa tehdään aina kompromisseja. Eihän muulla tavalla voi toimia.

   Poista
  10. Tottakai kompromisseja on koko päätöksenteko, mutta eivät persut etukäteen varoittaneet siitä, että lyövät vihervasurit kaikessa 6-0. Kreikka, Kreikka, Kreikka, siitä se alkoi, loppua oikein pelottaa ajatella.

   Poista
  11. Noh, katsotaan kortit loppuun, kansa on näin halunnut ja on minusta vähän turhaa pullikoida vastaan. Ja olihan edellinen hallitus kaikkien aikojen huonoin - muistaakseni siellä oli toisenlainen kokoonpano.. Katsotaan sitten, kun on vaalien aika, millainen on tuleva hallitus. Ehkä se saa työrauhan.

   Poista
  12. Päättämättömyyden vuoksi sitä edellistä hallitusta sanottiin kaikkien aikojen huonoimmaksi. Persuilla ja niillä kahdella muulla puolueella on nyt näköjään uskomattoman päättäväinen ote. Kreikka, Syyria, Irak, Afganistan, mitä vielä.

   Poista
  13. Riku tuntuu olevan siinä uskossa, että kansainvaellus Eurooppaan alkoi siksi, että persut tulivat Suomen hallitukseen.

   Ymmärrän kyllä, että on mukava höykyttää mamuvastaista puoluetta, joka joutuukin itse keskelle mamuhyökyä - mutta et kai ihan oikeasti usko, että se on persujen vika?

   Tai että esim. vassarit, vihreät, ruotsalaiset tai demarit olisivat jo sulkeneet Ruotsin rajan?

   Poista
  14. Tietenkään se ei ole persujen vika, mutta tämä on perussuomalaisten retoriikkaa. Samaa, jota ovat aina käyttäneet muista.

   Poista
  15. Omat teinijunnuni kavivat tassa valissa USAssa pari vuotta koulua. Opettajatkin olivat kuulemma rennompia kuin Suomessa, joskus jopa kuulemma varsin letkeaa meininkia. Mutta erona, siella ei opettajille vittuiltu,ei sanottu homoksi, haistateltu, uhattu, solvattu - ei kayty kasiksi, eika koulussa muutenkaan ollut suuren suurta ongelmaa esm kiusaamisen suhteen, vakivallan tms. Hammastyttavaa, vaikka kuitenkin opetusvastuulliset olivat rennompia kuin kolleegat Suomessa? Eika apuna ollut edes US Armya, joten jostainhan tuon eron on tultava.

   Ei ollut myoskaan normaalia FB plaraaminen, tekstiviestittely tms modernien teknisten valineiden kaytto tunnilla, kuten Suomessa kuulemma nykyaan on aivan normaalia. Siella ei vissiin opettaja saa kieltaa, saati ottaa ko. laitteita pois ongelmatapauksislta. Taalla sai, ja kuri oli kohillaan, mutta silti meininki leppoisaa verrattuna Suomeen. Ja kuitenkin, USA - ei mikaan -hyvinvointivaltioiden ruumiillistuma. entapa Suomi, voidaanko jo lopettaa puheet hyvinvointivaltiosta ihan talta istumalta??? Ihan yleiskasitteellisesti.

   Poista
  16. "Tai että esim. vassarit, vihreät, ruotsalaiset tai demarit olisivat jo sulkeneet Ruotsin rajan? "

   En usko että olisivat. Mutta venäläiset kyllä/da olisivat. Ensin he yrittivät sitä v. 1939, sitten v. 1944. Eivät onnistuneet.

   Pitäisikö meidän nyt sanoa, että "ikävä kyllä eivät onnistuneet Haparanda-Torneå (eli Хапаранда-Торнио) rajaa saamaan kiinni?" (vaikka suurin osa jo Tornionlaakson suomalaisista ihmisistä, etenkin naisista ja lapsista ja lehmistä, oli jo veneillä ja kiikkerillä lautoilla viety joen yli Ruotsin puolelle. Kerran kuulin tästä kivoja juttuja kun istuin Kolarin leirintäalueella ja yks vanha ukko kerto mulle näitä. Kovasti välillä hämmästelin. Ja sit taas otettiin hömpsyt. Ja taas se kerto. - Paitsi saksalaisiahan he "pakenivat", eivät ryssiä. Kyllä minä nyt sen tiesin. Mutta kysyin - oli syksy - että minkä takia tämä Camping -alue on niin kaukana tuosta joesta, eikö turistit tykkäisi että mökit olisivat lähempänä virtaa. Näin perkeleen kaukana ovat. Ukko nauroi 1/2hampaattomalla suullaan ja sanoi: "Tiedä häntä tykkhäisivätkö thuristit siitä että kevväällä olisivat äkkiä Thorniossa." Silloin vasta tajusin, pöhkö, että tää Tornionjoki on kevättulvissa vitun paljon leveämpi. - Ei muuta. Tai että tää leirintäalue olikn Pellossa, ei Kolarissa. Kolarissa on jyrkemmät rinteet, Pello on ihan alavaa maata, ja siellä oli yksi venäläinen nainen joka kuivatti saappaitaan mökkinsä terassilla. Kävin häntä jututtamassa, yritin ehkä iskeäkin, en ole varma... mutta se oli vaan kiinnostunut mustikoista, niitä se poimi. Ei ollut siis mikään ilotyttö. Mutta kiva sen kanssa oli jutella, sain käyttää kaikki (noin 24) osamaani venäjänkielistä sanaa. Joista kaksi niistä on "rukhi ver". - Kolarissa taas oli kauheesti kalastajia, se oli kevättä, lohi nousi silloin jokea ylös. Ne - kalastajat - kalastivat kaiken yön, vähän nukkuivat aamulla ja päivällä, sitten ne taas kalasti. Välillä ne pölisivät, kuulin kun ne olivat kovaäänisiä, kaloista. Minusta se oli hullua...? (Ja kaksi kapisen ja apean näköistä poroa oli pienessä aitauksessa, sieltä ne katselivat minua. Ajattelin, että ne ovat sen takia täällä, että turistit luulee olevansa Lapissa. Ei me oltu, ei oltu.

   Poista
  17. Tornionjoen molemmin puolin asuu täysin samaa kansaa, peräpohjalaisia, jotka puhuvat samaa suomen murrettakin, joten sen yli pakenemista ei oikein voi verrata tähän nykyiseen.

   Lähempänä olisi vertaus, jossa armeijaikäiset peräpohjalaisnuorukaiset olisivat paenneet sankoin joukoin Eufratin ja Tigritin yli kaksoisvirran kansojen huomaan, ja alkaneet viikon kuluttua valittaa kovista patjoista ja huonosta ruoasta.

   PS. Mitä muuten tulee Lapin evakuointiin syksyllä 1944, niin se tapahtui valtiovallan määräyksestä, ei spontaanisti. Jo aiemmin oli evakuoitu 12 000 lappilaista venäläisten "partisaanien" eli terroristien takia.

   Poista
 6. Noista Singerin kurssilaisista tuo laitimmainen oikealla ei kamalan kiinnostunut ole siitä että oppiiko hän pärmäämään, eli palttaamaan. Hän on enemmän haaveilijan näköinen. Ja tiedä häntä vaikka juuri nyt haaveilisi että ostaa Raunistulan Rauta- ja Siirtomaatavarakaupasta lehtisahan ja 100 kiloa kimpiä. Ja balsapuuta, vähän. Sitten minä tekisin, hän uneksii, 99 linnunpönttöä joissa olisi balsasta tehdyt ovet. Saisivat lintuparat ovea paukuttamatta mennä ja tulla, edestakaisin. Niin. Kyllä puutyöt aina neuluu ja virkkuu hommat voittaa. Täsäki äsken neula tökkäs mun sormeen, sano, ikkä ku mnää mikkä mar rinses ruusune olisin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on taivahan totta. Laitimmainen nuorukainen oikealla viis veisaa Singereistä ja katselee sen sijaan haaveellisena jonnekin taivaan rantaan. Muut sen sijaan tikkaavat innokkaasti ommelta palttinaan.

   Poista
 7. Olihan täällä kinuskeja runsaasti jo viimevuosisadan alkupuolella. He rakensivat puolustuvalleja eli kenttälinnoitteita Helsingin seudulla. Tsaari eli Keisari heidät tänne oli kutsunut. Ahkeria olivat. Ja kun maata kaivoivat, saivat samalla paljon pulleita kastematoja. Ne he pistivät sämpylän väliin ja söivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syöväthän myös eriväriset vihreät politiikanpaskanjauhajat linssejä ja mitä nämä muut klunssit ovat, elävää ruokaa kumminkin. Pannulla pomppivia papuja? Simpukatkin elävinä maistuvat paremmalle kuin vaikkapa vuosi sitten kuolleina. Terveellistäkin elävä ruoka kuulema on. Ja tuoretta! (Tämän nyt tietää indokiinalainenkin keittiö. - Ja heidän kokkinsa, joka on heittiö.)

   Poista
  2. Proteiiniahan ne vain ovat, madot. Vattumatokin on oikein makoisa vadelmien lisukkeena.

   Poista
  3. Ja lude, kun vahingossa sellaisen syö kun syö ahomansikan, se antaa chili-mäisen lisämausteen ko. epähedelmälle. Nam.

   Poista
  4. Meillä (1990 luvun lama aikaan) jokaisen oppilaan piti viedä kilo/litra marjoja syksyisin kouluun.. Kaverini oli mansikkatilalta ja hän toi mansikoita, me kaikki 50 muuta tuotiin puolukoita. Näillä oli siis lama-aikana tarkoitus jatkaa kunnan kehnohkoa ruokarahaa.. Puolukkaa oli siis survottuna, porkkanaraasteessa, kaalisalaatissa ja mikä karmeinta, "marja"rahkassa! Siis joka ruualla oli puolukkaa.. Mutta eipä ollut pissatulehduksia meillä!

   Poista
  5. Mansikkaluteita on eksynyt useinkin suuhuni, koska minulla oli joskus mökin pellossa jumalattoman iso mansikkamaa, rivit olivat mustan muovin peitossa, ja istutin taimet reikiin, jonka leikkasin muoviin. Oli se maan perustaminen iso työ, mutta sainpas pakastimen täyteen omia mansikoita. Tuli sitten kusiaisarmeija ja alkoi tuhota taimiani, kun en myrkyttänyt mansikoitani. Niin se mansikkamaa jäi herran haltuun, muovit revin pois ja päälle kasvoi kukkapelto, jossa kuvaan perhosia ja kyitä, kun ne ryömivät pellosta aurinkoon tien reunaan ottamaan aurinkoa.

   Poista
  6. Minun lapsuudessani talouden oli tuotava kouluun ämpärillinen puolukkaa, tai en muista, oliko se varsinainen pakko tai suositus. Meillä oli kouluruokana vain lusikkaruokia, keittoja, vellejä, puuroja ja kiisseliä. Sen makaronivellin muistan vielä. Kuumassa maidossa lillui pitkiä valkoisia makaroneja. Se oli kaikkien inhokkiruokaa, mutta kaikki sitä silti söivät. Kukaan ei jättänyt mitään ruokaa syömättä.

   Poista
  7. Tämmöistäkö tosiaan oli (vielä?) 1990 -luvulla. Tulee mieleen enempi 1930 -luku. Mutta että... no, uskon. Tarinasi ovat muutenkin koskettavan kivoja, Anonyymi.

   (Se toinen Anonyymi, joka riitelee Riku Riemun kanssa, on PerunaPieru.)

   Poista
  8. Ne makaroonit, Iines, olivat tosiaan kuin lapamadonpätkiä. Jotka oli juuri tuotu jostain Eksoottisten Tautien Sairaalasta ja myyty (halvalla) koulun keskuskeittiölle. Ja joskus vellissä oli sellasia ihme liikahtelevia möykkyjä, että helvetin varovasti ne... jollei muuta keksinyt, niin lusikoi... vaikka pulpettiinsa. Tai saappaaseensa. (Kun ensin tsiikas ettei opettaja huomaa.) Ja perunan, kun semmosen vahingossa lattialle pudotti, niin sehän POMP POMPPOMP pomppi vaikka eteiseen asti. (Ja joskus jopa portaita pitkin pihalle.) Ennen kun sen taas sai kiinni. Ja hernesopan herneet oli otettu kansakoulutyttöjen hernepusseista, joita he edelliset viisi vuotta olivat voimistelutunneillaan hinkanneet... Siltä se soppa joskus maistui!

   Poista
  9. Ah, muistan ne hernepussit, kun sinisissä voimistelupuvuissa voimisteltiin opettajan paukuttaessa tamburiinilla tahtia. Hämäläisen Raili ei pysynyt ikinä tahdissa ja se oli muutenkin hassu, Hämy, kuten sitä kutsuttiin. Kaikilla oli samanlainen voimistelupuku, pieni sininen paita ja shortsit, alushousukangasta, pehmeää. Ja kaikilla samanlaiset voimistelutossut. Monenlaisia taivutuksia tehtiin ja välillä mentiin pareittain jotain liikettä, haarat levällään ja paria käsistä kiinni ja taivutus eteen ja taakse. Ja auta armias jos sai parikseen Hämyn tai yhden Seijan, jolla oli isoja mustelmia reisien sisäpinnoissa. Se häpesi niitä ja koetti puristaa reidet kiinni, vaikka opettaja komensi että auki auki ja levälleen. Aikuisena Seija sitten pyöräili kadulla niin, ettei istunut satulassa. ja kun se käveli, se piti kättä suun edessä.

   Poista
 8. Hyönteistutkijana (ex-emeritus) tiedän kyllä tuon. Hyönteisruoka on terveellistä ja maittavaa, jo meidän esi-isä-isämme potenssiin 10 piti heidät - keräilijät - kondiksessa. Ja vitamiineissa ja hivenaineissa. Meillä täällä länsimaissa on vain kummallisia estoja ruoan suhteen; esim. koirista kiinalaiset tekevät hyvin herkullisia ruokia, mm. lihasoppaa. Me emme täällä? Meidän mielestä, etenkin esteettisesti, mämmi on houkuttelevampaa. On tietysti paljon ruokia, olkoot kuinka herkullisia tahansa, joita en mistään hinnasta söisi. En mistään!... esim. apinat aivot tai sian penis. Enkä ikinä pystyisi juomaan kumissia, en pysty edes ajattelemaan, että joisin. (hyi Helvetia!)

  VastaaPoista
 9. On moniakin kehon osia, joita en pakostakaan söisi. Esimerkiksi kieli. Muistan, miten Enid Blytoninkin Viisikon herkullisissa eväskuvissa esiintyi joskus hirvittävä virhe: kylmää kieltä. Sian sorkkiakaan en söisi, tai aivoja. Enkä kateenkorvamuhennosta enkä veripalttua.Enkä osteria.

  VastaaPoista
 10. Vielä: munuaisrisottoakaan en söisi, mutta maksaa syön. Äiti keitti useinkin lapsena meille maksakimpaleen, josta veistettiin ohuita siivuja hapanleivän päälle. Se oli niin hyvää, että taidanpa itsekin ostaa naudan maksan, keittää sen suolavedessä ja käyttää leivän leikkeenä.

  VastaaPoista
 11. Munuaisistakin minulla oli sellainen mielikuva että haisevat kuselle, ev viitti syödä. Yks kaverini grillas (ehkä väärä ruoanlaittotermi, en tiedä) niitä takkatulessa - oli tietysti sitä ennen maustanut ne. - Niin hyviltä maistuivat että sulivat suussa! Ja sitten on nämä home(sieni)juustot... yäk, mikään ei lapsena maistunut pahemmalta kuin ne. Ja nyt, nyt ne on parasta mahdollista herkkua! (harmi vaan että sepeltautinen saa niin rasvaista juustoa syödä harvoin... niin harvoin) Veripalttuuta (meinasin ensin sanoa -palttoota) moni ei tunne eikä tykkää; mutta kyä sitä puolukkahillon kanssa syä - juuri ja juuri.

  Jotkut ihmiset syövät sanansakin.

  VastaaPoista
 12. Eräs työtoverini kerran - vanha ukko - katseli inhoten kun söin työmaaruokalassamme kanaa. Tai broileria se oli mutta hänen mielestään - koska hän oli vanha ukko - se oli kanaa. Hän sanoi: "Minä en mummon munakonetta söisi". Kysyin häneltä "syötkö kananmunia?". Hänen mielestään se oli "ihan Yees"... tai ei hän näin sanonut, koska oli tosiaan vanha ukko, vaan että "Kyllä!". Ajattelin, että ihme jaettelua tuo tuommoinen. Oikein hienot ihmiset, etenkin daami-ihmiset, eivät suostu syömään kieltä, koska "se on ollut eläimen suussa". No, kananmunia hekin syövät, vaikka ne ovat olleet "eläimen perseessä".

  Toisaalta, mikä minä olen kenenkään ruokatottumuksista motkottamaan? Edes omistani.

  VastaaPoista
 13. Propsit Pekalle, kannatan ehdottomasti pehmustettuja tuoleja! Kärsin niistä kovista muovituoleista: selkäranka oli aina mustelmilla ja kipeä.

  Mitenhän sille opettajalle, tai sen menetelmille ja oppilaille, on käynyt, josta oli joskus juttua uutisissa, aiheena koulujärjestelmön muuttamisen tarve? Aloittivat heivaamalla pulpetit luokasta pois ja tuomalla sohvia ja säkkituoleja tilalle. Tärkeämpi ajatus oli kuitenkin pakollisten opetussisältöjen vähentäminen ja opetuksen yksilöllistäminen vastaamaan oppilaiden taipumuksia ja kiinnostuksenkohteita (kuulostaa vähän A.S. Neillin ideoilta, mutten tiedä, pohjautuuko niihin). Sisältöjä ei kai tuosta noin vain kuitenkaan ruveta normikoulussa muuttelemaan, vaikka fyysisen opetustilan suhteen onkin kuulemma vapaat kädet.

  Nimittelin Steineria huuhaaksi, mutta steinerkoulussa on kyllä puolensa. Olen joskus miettinyt, miksei steinertyyppistä, "pehmeämpää" koulua voisi olla ilman uskonnollista ideologiaa. Vai onko sellaisia?

  VastaaPoista
 14. Kello on nyt 01:46. Luin vasta nyt Ranskan tapahtumista. Anteeksi muut, turhat pölinäni. Ranskan jälkeen tulee muita, eurooppalaisia maita. Kyllä tämä on tiedetty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tosiaan tiedetty, ja jos on kahdeksan toimijaa, on satakahdeksankymmentä jäsentä taustatukena puskissa.Vaan asiantuntijoiden mukaan Suomi ei ole kohdemaa, joten jäitä hattuun, pelkäävät. Eihän rokkikonserttikaan ollut kohdepaikka.

   Poista
 15. Painajainen alkaa vasta kohta.

  VastaaPoista
 16. Kuulin myös vasta nyt uutiset. Pelottavaa.

  VastaaPoista
 17. Kun maailman suurin "rauhanliike" EU ja suuri "rauhanuskonto" islam yhdistyvät, kukaan missään ei ole enää turvassa. Ikiaikainen vainooja musta surma näytti taas uusia, mutta yhä karmeita kasvojaan, tällä kertaa Pariisissa. Euroopan maat saavat syyttää uuden epidemian leviämisestä eniten itseään.

  VastaaPoista
 18. Uutistenlukijan mukaan terroristit olivat sanoneet ampuessaan että Jumala on suuri.

  Tämän täytyy olla potaskaa. Eivät he noin voineet sanoa, vaan todennäköiesti "Allāhu Akbar".

  Nyt vaan kukkahattutädit kohta selostanevat kärsivällisesti kuten tähänkin asti, että terrorismilla ei ole uskontoa. Hah, sanon minä, islam on terrorismin kotimaa.

  VastaaPoista
 19. Luin juuri, että ampujat olivat puhuneet keskenään ranskaa! Tämä ei viittaa satunnaisiin isisläisiin muslimeihin, vaan maassa kauemmin eläneisiin, "maahanmuuttajiin". Minusta tämä on erikoisen kylmäävä tieto.

  VastaaPoista
 20. Ei ole olemassa "maltillista islamia". On vain olemassa islamia ja sitä eriasteisilla fanaattisuuksilla noudattavia ihmisiä. Islam on määritelmällisesti pronssikaudelle kivettynyt uskonto joka lakkaa olemasta islamia jos sitä yritetään tuoda pronssikaudelta tähän päivään. Nämä kurkunleikkaajat edustavat kaikkein vakaumuksellisinta islamia: he noudattavat Koraanin ohjeita sanasta sanaan.
  Kaikki "maltillisemmat" tulkinnat islamissa ovat Koraanin vastaisia. "Maltilliset" islamistit eivät kritisoi "radikaaleja" islamisteja, koska he näkevät nämä vain uskossaan vahvempina uskonveljinään.

  Mikä tässä on suvaitsevaistolle niin mahdotonta ymmärtää? Oletteko ottaneet edes selvää, mitä se islam on? Kannattaisi, jos ja kun oma henkennekin voi viime kädessä olla kiinni tästä tietämyksestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kuulu mihinkään fiktiiviseen "suvaitsevaistoon". Tunnen suomalaisia vakaumuksellisia vanhoilliskristittyjä, ja myös muslimeja. En tunne pelkoa enkä vihaa enkä tarpeetonta ennakkoluuloisuutta kumpiakaan kohtaan. Ystävällisiä ja ihan tavallisia ihmisiä. En tarvitse ulkoistettuja vihollisia tai viholliskuvia.

   Väkivalta ja pelolla uhkailu on aina kielteinen asia, sitä ei pidä missään nimessä hyväksyä. Tapahtuipa se minkä tahansa uskonnon tai uskomusten tai ideologioiden nimiin.

   Poista
  2. Suurin osa ihmisistähän on tavallisia, mukavia ihmisiä, oli väri tai kansallisuus mikä tahansa.

   On kuitenkin älyllisesti epärehellistä kiistää islamin uskosta versova väkivalta ja naisten orjuutus. Pariisin tappajatkin vannoivat Allahinsa nimeen, joten yhteys uskontoon - selitti sen miten tekopyhästi tahansa - on päivänselvä ja kiistaton.

   Poista
  3. No, minusta ei saa uskonsoturia, ei puolesta eikä vastaan. Islaminvastaiseen taisteluun en lähde mukaan.

   Ihminen tappaa ja tuhoaa, eikä uskonnot jotka vain valjastetaan pahalle, väkivallalle.

   Poista
  4. Itse taas uskon, että piirteet, joista suomalaisia on paljon parjattu; kapeakatseisuus, väkivaltaisuus ja ennakkoluuloisuus, ovat juuri niitä ominaisuuksia, jotka voivat meidät pelastaa islamisaation lopulliselta päämäärältä eli alistumiselta. Käsittääkseni enemmistöllä on kuitenkin aika terveen ennakkoluuloinen ja kriittinen suhtautuminen uusiin asioihin.

   Kun Islam lyö, Eurooppa kääntää toisen posken siinä toivossa, että islam tajuaisi tehneensä väärin ja katuisi lyömistään mutta ei, islam läväyttää toisellekin poskelle. Siitä edetään sitten nenänvarteen jos lyömistä ei pysäytetä.

   Poista
  5. Maailma olisi minustakin parempi paikka ilman ainuttakaan uskonsoturia. 

   Ihminen ei tapa itseään dynamiittipötkylät kehoonsa teipattuina vain siksi, että hän haluaisi kuolla ja tappaa muita. Tarvitaan motiivi, väline, jolla vahvistetaan nimenomaan omaa uskoa johonkin. Tässä tapauksessa motiivi löytyy kirjauskonnosta, islamista, vihan ideologiasta. Sillä voidaan tietenkin selittää yleistä vihantunnetta ja pettymystä. Mutta on täysin mahdollista, että sen avulla uskotaan myös mentävän paratiisiin seitsemän neitsyen syliin.

   Poista
 21. Mitä tulee kristittyjen ja islaminuskosten fundamentalismiin, niin onko se tosiaan niin vaikea ymmärtää tämä oleellinen ero:

  -Kristitty, joka sanoo edustavansa oikeaa kristillisyyttä, on Jeesuksen seuraaja tai hänen ainakin pitäisi olla. Tutkikaa mihin Jeesus ohjasi seuraajiaan: rakastamaan Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistään niinkuin itseään.

  -Islamilainen, joka on uskonsa oikea edustaja, on täysi profeettansa seuraaja. Kun hänen profeettansa esim. opetti, että islamin puolesta voi toisuskoisille valehdella ja heitä voi huijata kaikella tavalla, niin tämä on malli tämänkin päivän islamilaiselle. Jos hän tämän kiistää, hän kiistää oman uskonsa perustan, profeettansa esikuvallisuuden.

  VastaaPoista
 22. Tätä on euroopassa, kohta meillä.
  https://www.youtube.com/watch?v=CeKsCerhAX4

  VastaaPoista
 23. Katos vaan, siinä tuli roimasti uskonnollista aineistoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tee sinäkin parannus , pyydä syntisi anteeksi Jeesuksen nimessä ja veresssä.

   Poista
  2. Ei nyt enää verta, kiitos! Viime yön satsi riittää pitkäksi aikaa.

   Poista
  3. Anonyymi, kun on ollut puhetta islamilaisuudesta, niin laestadiolaisuus on minulle monessa asiassa samanlainen kauhistus.Pidän täysin käsittämättömänä, että luterilainen kirkko hyväksyy sen osaksi itseään.

   Poista
  4. Jaa, montako ihmistä ne lestadiolaiset terroristit ovatkaan tappaneet kun ei ihan heti tule mieleen ainoatakaan?

   Poista
  5. anonyymi, ajatuksesi harhailevat oudosti.

   Poista
  6. Anonyymi, ne ovat vieneet monta naista jatkuvaan ja epäterveelliseen lapsivuoteuteen ja sairauskierteeseen ja monta ihmistä mielenterveyshoitoihin ja itsemurhiin.

   Poista
 24. Lehdessä lukee, että Ranskassa on Euroopan vanhin ja integroitunein muslimiväestö. Tekijöiden juuret johtanevat juuri näihin yhteisöihin arvelujen mukaan, ja tekijät ovat olleet ehkä toisen tai kolmannenkin polven siirtolaisia. - Tähän viittaa mielestäni tekijöiden käyttämä ranskan kielikin.

  Tästä huomaa, miten tärkeää on lähipiirin vaikutus näille terroristeiksi kasvaneille nuorille, kirjoittaa lehti (IS) ja jatkaa, että moskeijoillakin on vastuuta lähikasvatuksesta.

  Herääkin kysymys, miksi moskeijoita sallitaan rakentaa Eurooppaan, kun niissä kerran näytään palvottavan itse Saatanaa.

  Minä en ainakaan tahtoisi kuunnella kotikaupungissani yhdenkään minareetin kutsua paholaisenpalvontaan.

  VastaaPoista
 25. Olin stadissa tänään, näköjään siinä oli minareetteja vastustava mielenosoitus kulman takana. En jaksanut mennä kuvaamaan, vaikka mikään ei olisi sitä estänyt.

  Mutta kyllä näiden viime aikaisten hyökkäysten jälkeen, voi rauhassa todeta, että islam ei ole rauhan uskonto.

  VastaaPoista
 26. En minä mielenosoitukseen menisi silti, sillä ymmärrän kyllä, että se on heille tärkeä, ja useimmat muslimit ovat toki rauhallisia ihmisiä. On vain kauhean ahdistavaa ja surullista, että Koraani antaa vapauden niin moniin kauheisiinkin tekoihin. (Vaikka onhan Raamatussakin kauheutensa. Niitä vain ei oteta kirjaimellisesti, koska kristityillä on etiikkansa.)

  VastaaPoista
 27. Mieltä voisi osoittaa tyylikkäästi, kuten maailmalla tehdään. Pieniä kyliä myöten valaistaan taloja ranskan tricolorilla. Mutta ei stadissa ei.

  Laitoin viestiä oman kylän politiikolle, katsotaan saadaanko aikaan täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko sun politiikko kommari vai sossu?

   Poista
  2. Olisi pitänyt laittaa poliitikoille.

   Juu, ei ne ole mun poliitikkoja. En ole mikään mafioso tai kepulainen liikemies, joka pitää poliitikkoja taskussaan.

   He ovat vapaita ihmisiä. Kansalainen lähestyy, demokraattisesti sähköpostilla.

   Yritin minä soittaa yhdelle tuntemalleni valomiehelle, mutta ei vastausta. Ei minusta tykätä. Nyyh nyyh. Tai sitten valomies on vaan kännissä ja menettää mahdollisuuden valaista.

   Poista
  3. Sun kaverit on känniläisiä. hehhehh

   Poista
  4. Näinhän se. Milloin olet tavannut selvän valomiehen lauantain iltana? Tai näyttelijän?

   Poista
  5. Usein. Juuri kuuntelin toisella korvalla radiohaastattelua, jossa muuan musiikkialalla oleva henkilö kertoi, miten juopottelu on luovan ja esittävän taiteen piireissä vähentynyt, jos haluaa oikeasti pärjätä alalla ja jopa menestyä. Trendinä on pikemminkin kuntoilu ja terveelliset ravintotavat, sillä muuten ei jaksa vaativaa alaa. Sikakännäily on last season.

   Poista
 28. Muslimeihin pätee täsmälleen samat periaatteet kuin mihin tahansa slummiväkeen ja alaluokkaan: valtava sikiävyys, äärimmäinen väkivaltaisuus, taipumus rikollisuuteen ja suuri kuolleisuus. Muslimimiehet syyllistyvät hanakasti rikoksiin, päätyvät varhain vankilaan - ja he tappavat kaikkein mieluimmin toisiaan.


  Muslimit eivät äänestä, ja varsinkaan musliminaiset eivät äänestä. Siksi heidän sikiävyytensä ja väkimääränsä on lopultakin yhdentekevää.
  He tietävät itsekin olevansa noidankehässä - ilman koulutusta he eivät saa töitä vaan ovat valtion armopalojen varassa, uskonto suhtautuu negatiivisesti koulutukseen, uskonto predestinoi heidät ikuisesti köyhyyteen ja kurjuuteen, ja köyhyys sekä armopalojen varassa eläminen merkitsee ikuista alaluokkaisuutta - joka lisää katkeruutta ja uskonnollista fanatismia - joka puolestaan johtaa rikoksiin, vankilaan ja ennenaikaiseen, usein väkivaltaiseen, kuolemaan. He eivät kykene uhkaamaan kantaväestöä - joka suhtautuu heihin kuin vastenmieliseen riesaan ja vetäytyy piikkilangan taakse .


  Olennaista nyt on olla panikoimatta, pitää pää kylmänä ja suhtautua realistisesti. Panikointi ja hätäily ei ole realismia. Siinä välillä itse jokainen voi käydä vaikkapa kuntosalilla, dojolla ja ampumaradalla, jos pelkää oman fyysisen habituksensa puolesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastenmielinen kommentti. Ei osoita, että kirjoittaja itse edustaisi älyllisesti tai henkisiltä kyvyiltään minkäänlaista yläluokkaa.

   Poista
  2. Oletko lukenut Joosuan Kirjaa viime aikoina? Oletko mielestäsi pätevämpi auktoriteetti kuin paavit määrittelemään, mikä on oikeaa kristinuskoa ja mikä ei?

   Ja tuota täsmälleen samaa argumenttia muuten käyttävät kaiken maailman Hämeen-Anttilatkin, kun kyse on islamista.

   "Islamiin pyhä sota on rakennettu suoraan itse opin sisään eikä koko uskontoa olisi olemassa ilman sitä. Ryöstäminen ja oikeaoppinen raiskaaminen jo tässä elämässä kuuluvat islamin oppiin oleellisena osana."

   Uskontojen syntyhistorialla on eroa, ja näin ollen islamista on helpompaa tehdä isismäinen tulkinta. Tällä tietysti on väliä vain silloin, kun viiden koulukunnan perinteiset tulkinnat islamista, joissa oikeaoppinen ryöstely ja raiskaaminen eivät ole oleellinen osa, ovat kärsineet raskaan uskottavuustappion. Sellainen luo tilaa kaikenlaisille hörhöille, jotka väittävät edustavansa aitoa ja oikeaa islamia.

   Ikävä kyllä jo pelkkä länsimaiden olemassaolo kaikilla mittapuilla muslimimaita parempina on tuottanut niille tämän tappion. Edes mongolien hyökkäys ja Bagdadin tuho, joka synnytti arkki-islamisti ibn Taymiyyahin, ei ollut yhtä perustavaa laatua oleva eksistentiaalinen kriisi kuin tämä.

   "Itse opissa tuo pikatie suvaitsevaisten hyödyllisten idioottien vastaväitteistä huolimatta on. Eikä kukaan voi mennä takuuseen siitä, etteikö aivan tavallinen muslimikin sitä intoutuisi käyttämään."


   Siitä toisaalta ei, etteivätkö he voisi hiljaisesti hyväksyä lukuisten kahjojensa toimintaa, tai jopa tukea heitä rahallisesti. Se on yksi monista ongelmista, joille ei ole selkeää ratkaisua, ja joiden takia laajamittainen maahanmuutto tuolta suunnalta on harvinaisen huono idea.

   Poista
  3. Anonyymi klo 22.31, valtava sikiävyys on kaikkialla, missä ei ole tasaista ihmisarvoa kaikilla ja missä on naisen alistamista ja fundamentalismia, kuten vaikkapa Suomen lestadiolaisten piirissä. Siellä kuljetaan hallelujaaseuroista seuroihin, ja ellei nuoren vaimon maha ole pystyssä vähintään joka toinen vuosi, hän on kelvoton vaimo.

   Mitä rikoksiin tulee, niitä tehdään kaikissa piireissä, kaikilla heimoilla. Rikokset vain ovat erilaisia. Suomessahan on tilastoitu runsaaasti väkivaltaa, kuten tiedetään, on perheväkivaltaa ja kännitappeluita. Suomessa on lisäksi kummallinen ilmapiiri: hälyyttävää on ennen kaikkia lasten ja vanhusten yksinäisyys. Kummatkin ryhmät ovat itsemurhatilastoissa kansainvälisesti korkealla.

   Että passaa katsoa ensin omaan nilkkaan ennen kuin alkaa ulkoistaa kaikkea rikollisuutta ja huonoutta kauas itsestään.

   Poista
  4. Niin paradoksaaliselta kuin se tuntuukin, yhden ja saman suomalaisen kulttuurin moniulotteisuus on tuottanut monia viisaita ja nerokkaita suomalaisyksilöitä, mutta valitettavasti myös lukuisia tolvanoita - joskus herttaisiakin. Ja, mikä vielä pahempaa: näille tolvanoille on annettu valtaa tehdä maatamme ja yhteiskuntaamme koskevia päätöksiä.

   Älyllä voidaan suunnitella myös erittäin nerokkaita strategioita tyhmyyksienkin tekemiseen. Jotta tällainen voitaisiin välttää, tarvitaan myös viisautta älyn ohjastajaksi. Mutta mistä syntyy viisaus? Nähdäkseni älykkäästä toiminnasta, joka on johtanut oivallukseen, että oma sijansa täytyy antaa myös empaattisille tuntemuksille; niin, jos sellaisia on. Ja sille viisaan ihmisen ominaisuudelle, joka pystyy näkemään ja kokemaan kauneuden. Ja siitä myös iloitsemaan. Osansa on annettava myös kokemuksen myötä syntyneelle kyvylle elämän ikävienkin tosiasioiden ymmärtämiseen ja toisinaan myös niiden armeliaaseen hyväksymiseen. Mm. näistä syntyy se korkeatasoinen moraali, jota varsinkin kristityt aika-ajoin pyrkivät pitämään yksinoikeutenaan.

   Ollakseen viisas, ihminen tarvitsee ainakin nuo yllä mainitut ominaisuudet. Niin, ja myös sitä älyä. Ilman sen mahdollistamaa syy-seuraus -suhteiden havaitsemiskykyä ja järkevien tavoitteiden ja toimintamallien luomiskykyä ihminen on niin sanotusti vain "hyvää takoittava hölmö", vaikka hänen muut ominaisuutensa hyviä olisivatkin. Hyvääkin tarkoittavien älyttömien ihmisten toimet johtavat usein tilanteisiin, joita he itse myöhemmin tulevat eniten kauhistelemaan. Oivaltamatta kuitenkaan omaa osuuttaan niiden luomisessa. Tämän kaltaisia ihmisiä Jeesuskin ristillä luultavasti tarkoitti, kun hän pyysi Jumalalta anteeksi heidän puolestaan, sanomalla, että "he eivät tiedä, mitä he tekevät". Eikö olisi kuitenkin parempi, että katastrofit jätettäisiin kokonaan takomatta, jolloin ei tarvitsisi heittäytyä Jumalan armollisuuden varaan? Eikä miljoonien ihmisten tarvitsisi kärsiä. Luulisin, että uskovaisten hyvä Jumalakin on tätä mieltä.

   Jos hyvää tarkoittavien hölmöjen ulkoinen olemus sattuu olemaan viehättävä ja saa vielä lisää gloriaa niistä 'hyvistä asioista', joiden toimeenpanoa he ajavat, saattaa tällainen joukko vedota siihen suureen yleisöön, jonka yksilöt itse eivät yleensä ajattele omilla aivoillaan, mutta etsivät kuitenkin niitä henkilöitä, joidenka persooniin he voivat kiteyttää laumassansa kehkeytyneet 'ihanat' johtajamyytit. Kun älykkäät, mutta epäviisaat ihmiset valjastavat tämän pariteetin ohjaksiinsa, syntyy siitä heille tuo niin sanottu "hyödyllisten idioottien" joukko. Nämä älykkäät, mutta epäviisaat ihmiset ovat pelkästään primitiivisten viettiensä vallassa piehtaroivia eläimiä, jotka tekevät näistä vieteistä oman älynsä ohjastajia.

   Poista
  5. Aika syvälle olemme Suomessa menneet, jos auktoriteettia täälläkin haetaan paavista. Paitsi luterilaisen kirkon historiasta, muistuttaisin myös Lallista, joka sanoi paavilaisuudelle: "EI"

   Poista
  6. Lalli eli 1100-luvulla. Kuka sitä muistaa. Joka vanhoja muistelee sitä tikulla silmää.

   Poista
 29. Suvaitsevaistosta tyydyn toteamaan enää vain sen verran, että kun maailmankatsomuksellisen mielikuvituksen laskee kontrolloimattomana valloilleen, niin kaikkihan on lopulta mahdollista. Ja suvaitsevaisto on toden totta ihmisryhmä, joka Heinrich Heinen termiä siteeratakseni liihottelee Unelmien Ilmavaltakunnassa. Jos ihminen ei ota oppiakseen edes kovista kokemuksista, niin minkäpä tuolle sitten voi? Tyhmyydelle kun ei edes Taivaan Isä mahda mitään...

  VastaaPoista
 30. Työkaverini oli kovin suvaitsevainen siihen saakka kunnes hänen asuintalonsa viereen ilmaantui VOK. Suvaitsevaisuus loppui kuin seinään. Monet muutkin kärsivät NIMBistä.

  Eilen pitkästä aikaa katsoin A-studion, jossa Eva Biaudet'n käyttäytyminen oli huonoa ja puheenvuorot jostakin toisesta maailmasta; kova huoli muiden maiden kansalaisten oikeuksista, mitä Emma Kari säesti yhtä palavasti. Suomalaisia poliitikkoja ei edes Pariisin tapahtumat taida pudottaa maan pinnalle. Invaasio jatkuu. Käsittämätöntä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa käyttää nyt järkeä. Maahanmuutto on kuitenkin eri asia kuin eilinen tragedia. Se minkä itse ymmärrän, on juuri tuo, että pakolaiset ovat nimenomaan pakenemassa noita kauheuksia, joita Eurooppakin on nyt saanut kokea.

   Se on totta, että terrorismiin taipuvaisia luusereita ja ehkä terroristejakin on pakolaisten joukossa. Myös heidän järjestäytymisensä ja soluttautumisensa on totta. Itse kannatan tässä tilanteessa entistä tiukempaa seulaa maahanpääsyssä. Kannatan myös entistä tiukempaa tasa-arvoisen ja humaanin ihmiskäsityksen opettamista kaikille muslimeille. En kannata moskeijoitten rakentamista. En myöskään kannata uusien kirkkojen rakentamista.

   Poista
  2. "Kannatan myös entistä tiukempaa tasa-arvoisen ja humaanin ihmiskäsityksen opettamista kaikille muslimeille. "

   Jep, kyllä se todellinen islam on yhtä kuin meille näkyvä ilmiasunsa, mitä muuta se oikein voisi olla?

   Eli todellinen islam on tänäpäivänä:

   - uskonto joka tappaa toisia lahkolaisiaan kymmenin ja sadoin tuhansin
   - uskonto joka havittelee kansanmurhaa lähi-idässä, eli tappaisi ja "ajaisi mereen" israelilaiset jos vain suinkin voisi
   - uskonto joka tekee terrori-iskuja Euroopassa
   - uskonto jonka nuoriso "ottaa kadut haltuunsa" ja hakkaa meidän nuorisoamme ja aikuisiakin joukolla yhtä tai muutamaa vastaan
   - uskonto jonka lännessä asuvat kannattajat lähtevät tappamaan toisia, hieman eri tavalla uskovia muslimeita lähi-itään
   - uskonto, joka ei löydä kannattajiensa käytöksestä mitään vikaa heistä itsestään, vaan vika on aina kaikkien muiden
   - uskonto jonka edustajat haluavat että heidän sharia-lakinsa olisi voimassa myös lännessä


   Mikä tässä oikein on vaikeaa? jos se kurnuttaa kuin sammakko ja se hyppii kuin sammakko, niin se on, täh? kameli?

   Poista
  3. Tässä on nyt vain yksi ajatusvirhe: ei islam sinänsä tuota tee, vaan islamistilaiset fundamentalistit. Fundamentalismi on tuhoavan aatteen oikea nimi.

   Tässä tapauksessa se noutaa aartensa uskonnosta, joka on sikäli mikäli minä siitä jotain tiedän, ankara kirja- ja tapauskonto, joka ei suvaitse näkemysten erilaisuutta tänäkään päivänä. Uskottomia voidaan tappaa ja kiduttaa: "Ottakaa hänet kiinni ja raahatkaa hänet keskelle helvettiä. Kastaakaa sitten hänen päänsä yli kiehuvaa vettä hänelle piinaksi." (Lähde: Peltola - Mäkituuri etc., Uskonto ja me, peruskoulun 7. luokan uskontokirja 1980-luvulta, s. 45)

   Minusta muuten uskontoa tulisi edelleen opettaa niin että esitellään kaikki uskonnot samalta viivalta. Aineen nimi olisi uskontotieto. Näin itse tein jo hamassa nuoruudessani ensimmäisessä työpaikassani, jossa soitin aamuvirreksi Beatlesia. - Kyseessä voisivat olla myös erilliskurssit historia-nimikkeen alla. On sääli, jos tilalle otetaan ympäripyöreä lässytysaine "elämänkatsomus". Oppilaat eivät koe sitä tärkeäksi. Uskonnot kiinnostavat heitä, vaikka me vanhemmat emme sitä ymmärrä emmekä taida hyväksyäkään.

   Poista
  4. Lisään, että tuo sitaatti uskonnon oppikirjasta on suoraan Koraanin Savun suurasta, jakeet 43 - 53. Siinä sanotaan myös, että uskovat ovat turvassa ja pääsevät paratiisiin, puettuna silkkiin ja samettiin, katsoen toisiaan kasvoista kasvoihin.

   Poista
 31. Kyllä noista islamin kummallisuuksista jonkin verran tiedetään.Mutta eihän suomalaisia mikään tuollainen koske asenne -Orjuus; olla,kuin lihapulla toisen käänneltävänä on länkkärin mahdoton mieltää -ei sellaista voi olla höpö höpö ..
  Vaikea tajuta täysin eri kulttuuri ja uskonto , jossa kaikki on sallittua vääräuskoista kohtaan ja lähes kaikki naista kohtaan.

  Törmäsin vähemmän puhuttuun aiheeseen. Mikä allah on ? Tuskin sama,kuin kuvittelemme.

  Joten mietin, eivätkö nämä maltilliset muslimit anna toivoa? Tatareitamme unohtamatta? Vai etkö tavallaan miellä heitä "oikeiksi" muslimeiksi?

  Ja siis, ei millään pahalla. Ihan vaan mielenkiinnosta. On huomattavaa, ettei yksikään ateistinainen ole ikinä kääntynyt islamiin...? no SO sure

  VastaaPoista
 32. Mielen- ja solidaarisuudenilmauksista:
  https://pbs.twimg.com/media/CT38k3fXIAQkXHo.jpg
  Ihan kuin Finlandia talo olisi luotu noihin väreihin.

  Vähän myöhässä, mutta tapahtui kuitenkin.

  VastaaPoista
 33. "Ihan kuin Finlandia talo olisi luotu noihin väreihin.

  Vähän myöhässä, mutta tapahtui kuitenkin."

  Äly hoi.
  Miksi eri maissa tehdyt terroriteot eivät tule kohdelluiksi ja eri väriset ihmisuhrit eivät tule kekusteluissa kohdelluiksi samalla tavalla???

  Vain muutama päivä Pariisin iskuja Beirutissa tapahtui pommi-isku jossa surmansa sai 40 ihmistä. Lokakuussa Turkissa Ankaran iskussa kuoli kymmeniä ihmisiä. Irakisssa on toistuvasti kuollut ihmisiä autopommi-iskuissa. Sadan Arabin massa murha on aivan sama kuin sadan eurooppalaisen.

  Maiden maiden lipun värejä en ole nähnyt Finlandia talon seinässä.
  Eikö libanoliaiset ole Sampan ystäviä ? Eikö solidaarisuus yllä lähi-itään ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eurooppa on sivistynyt ja rauhan, tasa-arvon ja humaanin ihmiskäsityksen maanosa.

   Turkki ja muut mainitsemasi alueet eivät parhaalla tahdollakaan ole ikinä kunnioittaneet yleistä ja yhtäläistä ihmisarvoa ja ylipäänsä humaania ihmiskäsitystä samassa määrin - niissä on ollut jatkuvia kahakoita, siviileitä on sydämettömästi uhrattu. Tässä on syy, miksi isku Eurooppaan on kaiken uutiskohunsa ansainnut.

   Poista
 34. Pariisin läheisyys on yksi kriteeri, kuka pääsee esille mediassa. Isku Pariisissa on maantieteellisesti satoja kilometrejä lähempänä kuin isku idemmässä, kultuurin näkökulmasta puhumaattakaan Juuri katseen kääntäminen sisäänpäin on suurin ongelma .
  Ihmisyyttä tässä ajassa ei sa unohtaa. Myötätunto ja sollidaarisuus yhtäläillä Parisiin kuin Beirutiin.

  Riston mukaa suomalaiset torjuivat paavin jo 1100 -luvulla , mutta ransmannit ottivat paavin vastaa , siinä ero meidän ja heidän kesken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luojan kiitos, että kristinusko voitti aikanaan pakanuuden. Ilman sitä olisimme toisiamme sortavia barbaareja, joiden uskoista voisi versoa samanlaisia hulluuksia kuin nyt on nähty.

   Läheisyyttä ei muuten mitata kilometreinä, vaan tässä tapauksena kulttuurin ominaisuuksina. Kyllä kristinuskon humanismi ja demokratia ja sen mukanaan tuoma tasa-arvoinen ihmisarvokäsitys aina ihmisiä erottelevan ja tuomitsevan jumalopin voittaa.

   Poista
 35. Viime päivinä Facebookissa olevia ihmisiä on syytelty selektiivisestä myötätunnosta. Ja tottahan se on, siihen syyllistyvät kaikki. Varsinkin pienelle huomiolle jääneet Beirutin iskut ovat aiheuttaneet joissakin tahoissa närää. Irakista puhumattakaan.

  Vielä vähemmän huomiota osakseen ovat kuitenkin saaneet Egyptissä menehtyneet venäläiset, jotka kuolivat lentokoneeseen kätketyn pommin seurauksena.

  En muista olisiko alasammutun Malesialais koneen takia valaistu julkisia rakennuksia tai muuta vastaavaa tehty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä ei ole mitään ihmeellistä eikä ylipäänsä minkäänlaista valintaa. Korkeintaan voi ihmetellä, mistä jonkun mieleen tulee ihmetellä sitä, että läheistä surraan enemmän kuin vierasta. Ihminen ei ole vain järkevä, vaan mitä suurimmassa määrin myös tunneolento. On tekopyhää vetää tähän Beirut, jota edistykselliset "surevat".

   Poista
 36. Kyllä mikään ei ole niin virkistävää kuin poliittisin tarkoitusperin vaahdottu amatööriteologia. Se on vielä parempaa kuin mitkään pappien saarnat. Papeista on tullut nykyääm ihme jeesuksia, saarnaavat kuin jotain vuorisaarnaa pitäisivät, sen sijaan, että asialliseeen ja opettavaan sävyyn kertoisivat, keitä helevettiin joutuvia vastaan pitää taistella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virkistäydy sinäkin Riston lailla amatööriteologialla. hehheh.

   Poista
 37. Kerro Risto meille Paavista. Hän myös sinun idolli.
  Ainiin ...sä olet pakana.

  VastaaPoista
 38. Aika roimaa pilpiirrosta tapahtuneesta, jos olet persuksien symppis, älä avaa tätä linkkiä

  http://www.valomerkki.fi/puheenvuorot/ville-ranta-iskun-jalkeen/kk18.11.15B.jpg/@@images/4fe96197-54bf-4e90-bf49-ed72d849b1fa.jpeg

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuka hyvänsä pitää tuota yksinomaan kuvottavana. Kirkon kantako? hh

   Poista
  2. Kysy pastoriltasi. Tottahan tuo kuva on. Vaikka vastenmielinen, mutta sitähän se totuus monesti on.

   Poista
  3. Minä lisäsin tämän persuksen mukaan, ei pilapiirros.

   Poista
  4. Onko tuo kuva tosiaan seurakuntien verkkojulkaisusta? 

   Onpas mauton ja aggressiivinen. Ja Samppa, maahanmuuttokriittinen ei ole sama kuin persu.

   Poista
  5. Huomasin, Samppa, ja korjasin jo ennen kommenttiasi tuohon ylle.

   Poista
  6. Mutta siis ihmetellä täytyy seurakuntien verenhimoisuutta...

   Enpä olisi uskonut.

   Poista
  7. Kyllä tämä maa on vielä täynnä evlut pappeja, jotka vieläkin olisivat valmiina viemään niskuroivia duunareita saunan taakse.

   Verenhimo on heillä veressä, kuten myös verottaminen.

   Poista
  8. Ei taida sinulta Samppa nuo nyanssit oikein sujua nyt. Revittelyille olisi sopivampiakin hetkiä. hh

   Poista
  9. Niin, tänään julistettiin Ranskan parlamentissa sota. Että kyllä ne kirkonmiehetkin sieltä vielä poteroon ehtii.

   Poista
  10. Aika ala-arvoista, Samppa, nuo huomauttelusi minustakin. En oikein tahtoisi lukea näin huonoa leikinlaskua.

   Poista
  11. Entäs jos olenkin tosissani?

   Sota nyt on kuitenkin todellisuutta. Vaikka se on kaukana. Pariissa asti.

   Poista
  12. Maahanmuuttokriitikot ovat murhanhimoisia ja antavat tappouhkauksia pilapiirtäjille;

   https://www.kotimaa24.fi/artikkeli/pilapiirrosta-seurasi-paskamyrsky-ja-tappouhkauksia/?katselukoodi=8b50f86e04b1c3f973ddb6ababb0a5e5a91467d1d3303cdd6e5919114c3069c1

   Poista
  13. Ville Ranta jeesustelee ja valehtelee vastauksessaan. Tottakai maahanmuuttokriitikoita voi ja täytyy kritisoida, kuten mitä tahansa yhteiskunnallista ideologiaa tai ilmiötä. Kritiikissä pitää kuitenkin olla logiikkaa ja edes siteeksi totuudellisuutta. Jos kuvittaa omia ennakkoluulojaan, käy juuri niin kuin Rannalle nyt kävi: epäonnistuu ja lyö hudin.

   Poista
  14. Ville Ranta on poikkeuksellisen rohkea taiteilija. Hän uskalsi piirtää myös Muhammed-kuvat, vaikka monet olivat kauhuissaan. Myöhemminhän maamme laitokset eivät mm.ole uskaltaneet ottaa Charlie Hebdo-näyttelyä, koska "siitä saattaisi olla vaaraa."

   Poista
  15. Ei se minusta ole rohkeutta, vaan tilannetajun puutetta. Miksi pilkata toisten jumalia, kun eivät ne ihmiskunnalle mitään pahaa tee? Miksi ei pilkata vain tapoja ja vääryyksiä? Onhan nyt nimittäin monesta suusta kuultu, että terrorismilla ei ole uskontoa. Miksi siis pilkata sitä? Älyllinen rehellisyys hohoi!

   Poista
 39. Kuten tunnettua, Suomalaiset ovat jukuripäistä kansaa. Jota on "johdettava edestä". Näyttämällä mallia ja olemalla esikuvana. Annetaanpa aiheesta vielä puheenvuoro maitojunailijalle:

  -" Populisti yksinkertaistaa asiat eikä kerro koko totuutta. Vastuunkantaja laittaa itsensä likoon ja luottaa lukijoiden arvostelukykyyn."

  -"Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on rakennettu vastuun kantamisella. Fiksut suomalaiset ymmärtävät, että joskus on tehtävä vaikeitakin ratkaisuja ja antavat tukensa vastuunkantajille Maitojunailija sanoo"

  VastaaPoista
 40. Perus -Sampalla sivistys tulee Seiska ja Hymy lehdestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seiskaa en lue edes parturissa, koska leikkaan itse hiukseni. Mutta olen hyvin ylpeä keräilemistäni vanhoista Hymy lehdistä.

   Varmaan ihan yhtä ylpeä kuin pohjanmaan anonyymi niistä maamiehen tietolaareistaan.

   Poista
  2. Kirjoittaako täällä joku pohjanmaan murteella.

   Poista
 41. Lähinnä tulee mieleen (vaikka kyseessä vissiin eri asia kuitenkin on, demareilla tää menee scifin puolelle) Maitojunailijalla, jotka ovat omasta mielestään niin viimeisen päälle äijä, ja selittää äijyyttään missä? No, naistenlehdissä tietenkin. Hankkikoot hameet.

  VastaaPoista
 42. "Eurooppa on sivistynyt ja rauhan, tasa-arvon ja humaanin ihmiskäsityksen maanosa." - Iines

  Asioita voi myös suhteuttaa toisiinsa.

  Kristilliset amerikkalaiset ja britit plus kengurut ja muut liittoutuneet pommittivat Hampurin kaupunkia 1943 heinä/elokuun vaihteessa. Kuolleita siviilejä, etupäässä naisia ja lapsia ja vanhuksia, tuli 35 - 45. 000. Vuonna 1945 13-15.helmikuuta samat kristytyt pistivät paskaksi Dresdenin kaupungin. Dresden oli kaupunki joka oli täynnä pakolaisia eri puolelta Saksaa, ja jossa ei ollut mitään sotilaallista kohdetta, siellä kuoli noin 40.000 ihmistä. Siviilejä kaikki. - Sodankin liittoutuneet olivat jo voittaneet; pommituksessa kyse oli vain KOSTOSTA. (Vastaaville ilmahyökkäyksille on muuten vakiintunut oma terminsäkin: terroripommitus. )
  - Hallelujaa, hallelujaa!

  Terroristit Eurooppaa eivät pysty tuhoamaan omilla eväillään. Näkevät vain märkiä unia siitä mitä me itse, eurooppalaiset, maanosallemme olemme tehneet. (Elleivät sitten saa käsiinsä "likaista atomiasetta" tai "kehittynyttä kemian teknologiaa". Tämä jos heiltä onnistuu, sitten ollaan kusessa.)


  Ps. Muuten en täällä(kin) lainehtivaan poliittiseen debattiin viitsi osallistua. En siksi, että olisin asioiden "yläpuolella", vitut en ole, vaan siksi, että tiedän ettei se johda mihinkään. Riku Riemu ei pysty Peruna Pettyneen mielipiteitä toiseksi muuttamaan vaikka miten argumentoisi; tämä oli vain esimerkki. Enkä ole kuullut yhdestäkään Perussuomalaisesta joka olisi muuttunut Vihervassuriksi, tosta noin vaan, kun jälkimmäinen olisi kauniisti argumentoinut ensimmäiselle miten asiat "oikeasti ovat". Ja tuskin samoin on tapahtunut päinvastoinkaan? Sillä mikään ei käännä "ehdottomasti oikeassa olevan" päätä. (Paitsi järeä jakoavain. Jossa on momenttia.)

  VastaaPoista
 43. Jos sanoo, että Eurooppa on rauhan ja tasa-arvon maa, niin ei se tarkoita, että Eurooppa on vain rauhan ja tasa-arvon maa. Mukaan mahtuu myös sotaa ja heikomman sortoa.

  Tasa-arvo ja rauha ovat täällä kuitenkin pääprinsiippejä ja työkaluja, joiden avulla asioita ja suhteita ensisijaisesti ja yleisimmin hoidetaan. Samanlaisia peruspilareita ne eivät ole islamilaisessa kulttuurissa, jossa edelleen mm. yli 90 prosenttia tytöistä (Somalia) silvotaan lapsina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. taidan muuttaa maasta17 marraskuuta, 2015 19:17

   Yhtä huonosti olisi meillä tyttöjen ja naisten asema sekä tilanne, jos lestadiolaiset tai räsäsläiset ( en nyt jaksa muistaa mihin ihme lahkoon Päivi oikein kuuluu) tai muuten vanhoilliskristityt konservatiiviset ukkelit pääsisivät valtaan.

   Ai mutta niin, osa niistä on päästetty valtaan. Mika Niikko, uskontokiihkoilija, lausui eduskunnan istuntosalin puhujapöntöstä olevansa siellä Jumalan tahdosta kuten Sipilä, Soini ja Stubb. Jumalan valitsemat kansanedustajat. Ja Niikon puoluetoverit huutavat Tornion raja-asemalla: Rajat kiinni! Rajat kiinni!

   Olen käynyt siellä. Tuskin tajuaa missä on raja ja milloin ollaan Ruotsin puolella ja milloin Suomessa. Iät ja ajat sielläpäin on kuljettu rajan yli kaupoille tai kylään.

   Anna mun kaikki kestää! Tämänkin poliittisen hulluuden keskellä on vain elettävä. Paljon hullumaksi ei kai voi enää mennä. Vai voiko?

   Poista
  2. Näin varmaan olisi, vaikka tosin fyysisiin raakuuksiin - viittaan mm. muslimien silpomisiin - ei mentäisi lestadiolaistenkaan piirissä, jossa käytetään aseena lähinnä henkistä julmuutta. Uskonnot kaikkineen ovat kylväneet myös kuolemaa silloin, kun fundamentalistit astuvat remmiin.

   Poista
  3. taidan muuttaa maasta18 marraskuuta, 2015 11:31

   Muslimit eivät ole yhtäkuin Isis. Se ainakin kannattaa pitää mielessä. Islam ei ole uskonto, jota toteutetaan kirjaimellisesti kaikialla muslimien keskuudessa, ja samalla lailla. Kuten ei kristinuskokaan. Monet muslimit, siis hyvin monet, ovat samanlaisia tapauskovaisia kuin suomalaiset tapakristityt. Eivätkä toteuta Raamatun tekstejä kirjaimellisesti. Vanha testamentti on aika hurjaa luettavaa.

   Poista
  4. Kaikki on äärimmäisen hurjaa luettavaa, jos niin haluaa. Raamatusta löytää, mitä hakee, samoin Koraanista. Marxin Pääomastakin löytää kapitalismia tukevia kohtia, jos niin haluaa. Ja oikeastaan kaikesta painetusta sanasta löytää hyvän ja pahan, miten lukija vain tahtoo. "Lukee kuin piru Koraania/Raamattua" ei ole turha hokema.

   Ei ole kirjoitettua yhtä totuutta.

   Poista
 44. Niin, et sinäkään mielipiteitäsi toiseksi muuta. Koska... kuvittelet että häviäisit vaihtokaupassa. Niin kaikki kuvittelevat.

  Minä en pitkään aikaan ole ollut mistään "mitään mieltä". Minusta on aika samantekevää kaikki, koska kaikki kumminkin menee päin persettä; ihmisten liikasyntyvyys maapallon romahduttaa ekosysteemimme. ("Menkää ja täyttäkää maa.") Ilmastokysymyksessä, kuten kaikessa, on kyse siitä että meitä on liikaa. Meitä on noin 80% liikaa tällä Telluksella ja siksi noin 80% maapallon ihmisistä voi huonosti. Uskonnoillakin menisi hyvin, kaikilla, olisi vain jumalaapelkääviä ihmisiä, jos ihmisillä menisi hyvin. Siis taloudellisesti... Mutta kun ei mene. Kun meitä on liikaa.

  Kun Intia ja Pakistan - tästä on 2-tai 3-kytä vuotta aikaa - olivat oikeasti menossa kohti keskinäistä ydinsotaa, se oli todella lähellä!, niin eräs pakistanialainen korkeasti arvostettu professori sanoi silloin (englanniksi, ei suomeksi) jotenkin näin että "Toivoin että ydinsota tulisi. Täällä on niin suurta kurjuutta eikä yhtään toivoa, että vähemmän he sodassa menettäisivät kuin jatkamalla elämäänsä." Tajuatko, ymmärrätkö? - Ei näiden terroristien taustalla uskontoa ole, islamistit itsekin sen kieltävät, ei. Terrorismin taustalla on toivottomuus, ei-mikään. (Mutta jokuhan siihen pitää ottaa talismaniksi mukaan, otetaan sitten uskonto. - Sama se oli aikanaan Pohjois-Irlannissa; ei siinä katolilaisuus uskonpuhdistuksen kokeneen kirkon kanssa taistellut! Vitut. Taloudellisista realiteeteista koko ajan oli kyse - ja on edelleenkin, ei sen puolen. Uskonto oppina on keppihevonen. - Henkilökohtaisesti uskovat ihmiset ovat kilttejä. Jumalat vaan on Julmia!

  Ja politrukit politrukkeja. Hej... nyt mä keksin kiinalaismielisen sananlaskun... "Lampaita voi johtaa vain lammas." - Mut olisiko se tehokkaampi kun siihen lisäisi loppukadenssiksi: "Ei koskaan susi"?)

  Höh. Taidan kännähtää. Tulee liikaa ideoita päänuppiin. Nuppi ei kaikkia ehdi maadottaa. No, mikäs siinä. Kiva olisi keskustella siitäkin että koululaiselle tulee traumoja kun ei millään meinaa mahtua hassimöykky koulureppuun, kun polvillaan sitä sänkynsä vieressä pakkaa. Piippukin vielä. Sitä paitsi vahtimestarin koiralla - sen lisäksi että sillä on vitun hyvä hajuaisti - on ilkeät hampaat. Ja ruskeat mulkoilevat silmät. Dobberman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minulla ole mielipiteitä, vaan enemmän kysymyksiä. Huomaat tämän, jos luet kommenttini avoimesti ilman ennakko-oletuksia. Kysymyksilläni en hae edes vastauksia, vaan mieluummin ajatuksianne, kaikkia, ja ajatuksenne ovat tärkeämpiä kuin nimenne niiden takana. Enkä pyri siihen, että keskustelu johtaisi johonkin. Ei semmoinen olisi todellista. Vain epävarmuus ja mihinkään johtamattomuus on totta.

   Poista
  2. Oli jotenkin lohdullista ja huojentavaa lukea nämä kommentit. Se, mitä mikis sanot maailmasta, ei tietenkään ole kovin lohdullista, mutta on hyvä tietää, etten ole ainoa. Epävarmuus, pessimismi ja lievä välinpitämättömyys eivät kai nyt sinänsä ole harvinaisia, mutta silti: kaikki muut tuntuvat olevan jotain mieltä ja jotain puolta. En koe kuitenkaan myöskään olevani asioiden ylä- tai ulkopuolella. Pikemminkin vähän niiden alapuolella, ja vähän lytyssä, niin että on vaikea hengittää.

   Vaikka toisaalta, esim. tuota Ville Rannan pilapiirrosta tunsin katsovani kuin ulkopuolinen. En usko, että vika on empatiakyvyssäni, koska pystyn ymmärryksen tasolla eläytymään sen herättämiin tunteisiin (sekä puolesta että vastaan). Mutta: Jos somekeskustelu iskujen jälkeen on ollut sellaista kuin Ranta kuvaa ("Oli hyvin vastenmielistä seurata somessa, miten maahanmuuttokriitikot riemuitsivat Pariisin terrori-iskuista.") - en tiedä, oliko, koska seuraan somea niin vähän - piirros on inhottavuudestaan huolimatta osuva. Jos keskustelu ei ole ollut sellaista, piirros vääristelee asioita. En osaa arvottaa sitä oikein muulla tavoin. Onko tässä jotain omituista? Ja miten te muut arvioitte piirrosta (siis minkälaisin "mittarein") ?

   Kirkostaeroamis- ja kirkkoonliittymisuhossa yhden pilapiirroksen takia on jotain absurdia (vaikka uho onkin pientä sen rinnalla, mitä pilapiirrosten takia voidaan tehdä).

   Poista
  3. Minä jään vain miettimään, missä sitä Pariisin tapahtumia koskevaa somekeskustelua on ollut, kun se on kielletty kaikkialta, esimerkiksi sanomalehtien uutisten perästä. Ennakkosensuuri on ollut laajaa ja käsittääkseni lähes sataprosenttista. Mihin foorumeihin Ranta siis oikein viittaa?

   Poista
  4. Tynkkynen kirjoitti heti lauantai yöllä intoa puhkuvan viestin Uuden Suomen blogeihin. Se poistettiin myöhemmin.

   Tynkkynen oli vauhdissa eilenkin, kun tämä viimeisin Hannoverin juttu alkoi. Mutta sekin kusi alleen, kun ei ollutkaan terrorismia, mitä hän niin kovasti haaveili.

   Poista
 45. Päivän sotauutiset. Hannoverissa kuulemma ( useat twitterlähteet), ambulanssi lastattuna täysin räjähteillä. Illan futismatsi peruuttu.

  Mutta nyt on Putin ystävä. Näin se valtapolitiikka heittelee. Ehkä kohta alkaa vienti vetämään itään ja uusi nousu täyttää Sipilän hallituksen, ostaessamme lisää ohjuksia vuonna 2016 alkaville pommituslennoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin juuri samaa Putinista: tämä Isiksen tuhoaminen on nyt hänen tilaisuutensa näyttää lännelle ja ennen kaikkea Euroopalle, että Venäjä on ystävä. Jos kaikki haluavat tuhota Isiksen, se voisi onnistua.

   Poista
  2. Ari Turunen on kirjoittanut kirjan ”Ettekö tiedä kuka minä olen”. Se kertoo ylimielisyyden historiasta. Sopii lukea, josko se kertoo sinustakin.

   Historia todistaa, ettei ylimielisyys ole synnyttänyt kuin sotia, katastrofeja, vihaa, mielipahaa. Ja epäonnistumisia, etenkin narsismivammaiselle itselleen.

   Monella ylimielisairaalla ovat kaikki härän ulkoiset ominaisuudet vaikka hän onkin täysin nauta.

   Huumorintaju ei kuulu suuruudenhullun ominaisuuksiin. Huumori vaatii itseironiaa.

   Kuinka usein sinäkin arvostat ihmistä ulkonäön, pukeutumisen, aseman, auton tai asumisen kautta? Ihminen on päässyt kuuhun mutta ei lähimmäisen sieluun.

   Poista
  3. Kukas tässä nyt on narsismivammainen? Vähän kummastuttaa näin sotauutisen yhteydessä?

   Poista
  4. Kenelle mahdat puhua, Anonyymi, kun en nyt tunnista Samppaa kohteeksi, enkä oikein itseänikään, vaikka härkä olenkin astrologiselta merkiltäni?

   Poista
  5. Nyt sitten Saksan sisäministeri sanoo, että ei ole mitään pommia. No, futismatsi silti peruttu.

   Ota tästä selvää.

   Poista
 46. Minä katselin äsken viimeisen osan Teeman hienosta amerikanitalialaisista kertovasta sarjasta. Amerikanitalialaista alkuperää olevia taitaa nykyään olla Yhdysvalloissa peräti viisitoista miljoonaa. Ohjelmassa kerrottiin siitä vastenmielisyydestä, jota monet heistä tunsivat Kummisetä-elokuvaa kohtaan. Inhosivat mafiaa, eivätkä halunneet siihen itseään yhdistettävän. Mielenosoituksia elokuvaa vastaan järjestivät, mutta Hollywood, Hollywood, mikä sille pärjäisi. Kukaan ei korviaan lotkauttanut italialaisten mielipiteille.

  80-luvulla amerikanitalialainen nousi korkeimman oikeuden jäseneksi, se oli iso ylpeyden aihe: "kaikki meistä ei ole mafiosoja!" Sitten uskomaton Mario Cuomo nousi New Yorkin pormesteriksi. Hänellä oli suuri kannatus jopa presidenttiyteen. Lopulta hän kuitenkin kieltäytyi osallistumasta vaaleihin. Bill Clinton, jota itse pidän yhtenä ehdottomasti surkeimmista Yhdysvaltojen presidenteistä, murjaisi, että hänelle tulee Cuomosta "jotenkin mafia mieleen." - Ei ehkä tiedetä, mikä vaikutus Clintonin heitolla oli Cuomo päätökseen vetäytyä vaaleista. Meillä ihmisillä on erilaisia mielikuvia. Minulle tulee Clintonista mieleen liiallinen runkkaminen kamalan akan aviopuolisona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä katson toisella silmällä Teeman vanhaa musiikkilähetystä, jossa Renegades laulaa italiaksi. Hauska!

   Kummisetä oli aika kauhea elokuva, raaka. Ei ihme, että italialaiset eivät pitäneet siitä.

   Poista
  2. Riku löytää aina neulan heinäsuovasta. Eikä tämä ole vittuilua.

   Tuolle neiti Iinekselle sanoisin: kakkaa puhut. Ja lisäisin, niin kun Maakansa perjantaisin, että pyyhi välillä pyllysi.

   Samppa saisi syödä piikkisian että olisi välillä hiljaa.

   Anonyymit, tehdään kapina! Kirjoitetaan tänne enää vain omilla nimillämme.

   Poista
  3. On aika munatonta sanoa anonyymin kaapu yllä, että kakkaa puhut. Luuletkos olevasi helmikana?

   Poista
  4. No juu. asioissa on puolensa. Marlon Brando on minulle suuri ja taidan omistaa kaikki kolme kumisetä-elokuvaa dvd:nä. Tuo kumisetä-lempinimi tulee muuten varmaan Al Paakkinosta.

   Poista
 47. Luuletko itse olevasi riikinkukko. Et ole. Vaikka kuinka söisit munia posket pullollaan.

  VastaaPoista
 48. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 49. "Huomaat tämän, jos luet kommenttini avoimesti ilman ennakko-oletuksia". Sanoo Iines. Varmaan mulle?

  Totta kai huomaan tämän, luen Sinua avoimesti - pompannappini auki; minusta sinä olet aika konservatiivinen ihminen. Tavallaan se on kivaa, tavallaan ei ole, koska se sotii sun omia aksiomejasi vastaan. (Voisiko tämän sanoa hämärämmin? Ehkä. Mutta en usko.) Pidän sinusta, ehkä enemmän kuin pitäisi pitää, mutta poliittiisesti olet avuton kuin Könninkello. Häpeät stalinista opiskelijamenneisyyttäsi... Miksi? Vain ihminen, joka koskaan ei ole muuttanut mielipiteitään, on hävettävä ihminen. Koska... koska hän ei ole koskaan ajatellut omilla aivoillaan. Ihminen, joka ajattelee, tekee totta kai virheitä. (vrt. "totta kai me tullaan auttaa teitä. se on selvä. mutta meidän täytyy ensin määritellä teidän paikka"... Estonia ja syksy 1997) Ihminen, joka koskaan ei oo erehtynyt, on kammottava. En soisi kovin kamalasti tutustuvani heihin.

  Ps. En minä kammottavia ihmisiä pelkää. Koska minulla on Phantomin nyrkit. Ja sormus, josta jää leima. Ja koirana - koska en tykkää puudeleista - minulla on susi. Koska... "Sus on mun kaveri. Ja myö oon Rokka. Merkkaa sie vääpeli meijjät sammaan korsuun". (piru vie!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ole stalinistista menneisyyttä, vaan oli vain stalinistinen poikaystävä. Laukussani oli niitä pinssejä, joita sain käsiini, koska ne olivat trendikkäitä ja sopivat nahkalaukkuni väriin. Kaakaonvärinen Maon pinssi oli piste iin päällä kaakaonvärisessä laukussa. - En siis häpeä nuoruuteni tempautumisia ajan trendiaaltoon. Olin pihalla kuin könninkello.

   Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän ajattelen itse. Poliittisesti olen nykyään sitoutumaton, en oikeistolainen, en persulainen, en kristillinen, en vasemmistolainen. Demareita ja vihreitä olen tähän asti äänestänyt viime vaaleja lukuunottamatta. Nyt olen pettynyt kumpaankin suosikkipuolueeseen, Jos olisin vahvasti vasemmistolainen, olisin kunnolla, siis en demari vaan vasemmistoliitolainen, vaan kun en osaa enää. Olen hirveän ankara epärehellisyydelle, varsinkin älylliselle epärehellisyydelle ja kaikenlaiselle sortamiselle. En hyväksy vähäosaisen potkimista enkä liioin varakkaan ihmisen automaattista halveksimista. Ihminen on ihminen myös kun hänellä menee hyvin.

   Vanhavasemmistolaisissa minua kammottaa muumiomainen fanaattisuus ja juuri se, että nimenomaan he eivät muutu, vaikka kaikki on toisin ja entiset ihanteet ovat osoittautuneet kuplaksi.

   Konservatiivinen olen perusluonteeltani, härkämäiseen tapaan. Kuitenkin sanoisin tarkemmin erittelemättä, että monessa olen myös nopeasti uutta käyttöön ottanut. En pidä muutoksista psyykkisen rakenteeni vuoksi, mutta kun ryhdyn niihin, pusken eteenpäin kuin höyryjuna ja saatan ohittaa muita vauhdissa.

   Poista
  2. Mielenkiintoista on pohtia, olisiko neuvostoliitto kaatunut konkurssiinsa jo paljon tapahtunutta aikaisemmin, jos Suomen kauppaa ei olisi ollut. Sehän oli vaihtokauppaa, kun niillä rassukoilla, eikä kai oikein meilläkään, ollut ulkomaan valuuttaa. Suomen kauppa oli erittäin merkittävä ison maan uskomattoman pienessä valtion bidjetissa. Kekkonen ja koko maalaisliitto/keskustapuolue totisesti, totisesti ansaitsivat Leninin rauhanpalkinnon.

   Poista
  3. Semmoistakin olen pohdiskellut, että mitäs sitten, jos rakkaus rahaan yltyy niin suureksi, että kaikki ihmiset ovat vain keinoja, hyviä tai huonoja, sen hankkimiseen. Semmoistakn nykyään aika usein puhutaan, että sijoittajat ja johtajat eivät tietenkään sormen päälläkään koske sellaisiin asioihin, mistä tuotot eivät ole taattuja. On sanottu, että johtajat eivät tietenkään tee töitä, jolleivat heidän palkkionsa ole riittävän isoja. Sehän tarkoittaa, että esimerkiksi yrityksen menestys on heille sivuseikka, vaikkakin välttämätön siinä tapauksessa, jos optiopuoli on hyvää paremmassa kunnossa.

   Poista
  4. Kauhean monella tuntemallani tai tietämälläni ihmisellä on sijoituksia ja pääomatuloja. Eivät he silti ole sinua tai minua kummempia, heikkouksineen ja virheineen päivineen. Mukavia, lähimmäisistään ja muista välittäviä kansalaisia, joilla on vastuuntunto asioita ja velvollisuuksia kohtaan selkeästi kohdillaan..

   En ymmärrä, millä tavalla se muuttaa ihmisen heti ahneeksi siaksi, jos hän on pärjännyt elämässään tavallista varastoapulaista tai lähihoitajaa paremmin.

   Poista
  5. "Ahne sika" on ilkeilyä, kyllä ahne normaalisti riittää.

   Poista
  6. Niin, eli keskivertoa paremmin pärjääminen johtuu ahneudesta tai johtaa ahneuteen.

   Mitä tästä opimme? Jos haluaa käydä hyvästä ihmisestä, tulee lahjoittaa kaikki viivan päälle menevät tulot yhteiseen kassaan tai antaa vähemmän ansaitseville. Kyllä maailma näin varmaan pelastuukin. Tämä on ehdottoman oikeudenmukaista.

   Poista
  7. Minä en liittänyt ahneuteen mitään arvoja ja jo aiemmin kielsin jyrkästi kohdaltani Rooman uskonnon. Talousalan kirjoituksissa kuitenkin lähdetään siitä perusolettamasta, että ihmisen toiminnan ainoa toimiva peruste on oman voiton tavoittelu.Ahneus voi sanana herättää joissakuissa vastustusta, joten sen sijaan voisi käyttää vaikka ilmaisua "rahalle perso".

   Poista
  8. Luulisin ymmärtäväni ahneuden merkityksen: se on aina negatiivinen ilmaisu, vaikka sen käärisi mihin kontekstiin tahansa ja käyttäisi synonyymia tai eufemismia. Talousalan kirjoitteet eivät tee vaikutusta, ellei niiden kertoma asia vakuuta.

   Nyt ei vakuuta. Ihmisellä on muitakin motiiveja toimintaansa kuin persous/ahneus/hinku tai vinku materiaan tai keräilyyn. Ensisijainen motiivi kaikelle voisi olla mieluummin eloonjäänti.

   Se on totta, että materia kasvattaa halua materiaan. Näinhän on jossain määrin kaikilla. Marxin teoskin puhuu vain siitä, miten materiaa saataisiin kaikille lisää.

   Tuo hinku materiaan ei kuitenkaan automaattisesti muutu himoksi, joka ylittää järjen ja inhimillisyyden.

   Poista
  9. Minä en ole kommunisti. Oikein pahaa teki, kun siihen kallellaan oleva MTK esitti jyrkän vastalauseen S-ryhmän markkinoiden mukaiseen toimintaan, kun se "halpuutti" tuotteita.

   Poista
  10. Nythän tuossa joku tutkimus sanoi, että ääsmarket on vaan himpun kalliimpi kuin natsisiwa.

   Mutta vain toisesta löytyy Löfbergin kahvia. Siksi minäkin tulin Norjasta, siellä kun kahvi oli kallista, myytiin 250 gramman pusseissa, eikä ollut Löfbergiä.

   Poista
 50. Ei, en halunnut loukata sinua (siihen edes pystyisi!), halusin herättää sinut keskusteluun. (hei, herääppäs Iines. tossa meni jo Piäksämäki. kohta ollaan Siilinjärvellä. herää iines, herää!) Ehkä siinä onnistuin..? Monet häpeävät "hävettävää menneisyyttään" (myös puberteetin epävarmuutta); mitä hävettävää siinä? Ihminen on elävä olio niin kauan kun oppii, sitäkö meidän siis pitäisi hävetä, että olemme ylihuomenna erilaisia kuin eilen? Jopas on kummallista meininkiä? - Tai en minä tiedä.

  En ole kovin empaattinen ihminen. En osaa olla. Koska olen perkeleen individualisti. Eikä se mikään ylpeyden aihe ole, enempi se on sairautta. (huokasee pateettisesti) Niin se on. (vain vaivoin pystyy pidättelemään ns. krokotiilinkyyneleitään. jotka kohta täyttävät koko Niilin. Myös Alexandrian - tai miten se kirjoitetaan? tuo kaupunki siellä Epyktissä? jossa on töttöremäisiä Pyramiideja ja kivisiä Finksis-kissoja) Niin, minusta on hyvä juttu että naisilla on katusmuspillereitä veskassaan kun niitä alkaa kaduttaa. Olisipa miehilläkin!?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen mieluummin ylpeä siitä, että noina aikoina hipahdin ja olin kova maolainen, taistolainen, stalinisti, kommunisti, feministi ja vielä pasifisti ja antirasisti tietenkin. Unohtuiko jokin, ehkä. Nyt vanhempana repertuaarini on suppeampi, kun näen laajemmalle ja avarammin. Mikään ei pidättele tai sido minua ilmaisemasta ajatuksiani. Ja niitä kansalaisia siis ihmettelen, joiden ideologia ei ikinä muutu. Se on hullua, koska kaikki elävä virtaa.

   Poista
  2. Kyllä minua hävettäisi tunnustaa olleeni kova maolainen, taistolainen, stalinisti, kommunisti, feministi ja vielä pasifisti ja antirasisti tietenkin. hui kaaheeta...

   Tämähän jatkaa suoraan taistolaisteeman lämmittelyäni - eli edustiko taistolaisuus suomettumisen korkeinta potenssia eli ihannekansalaisuutta 70-luvun Suomessa?

   Solzhenitsyn ja Vankileirien saaristo onkin hyvä esimerkki. Sitähän ei uskallettu Suomessa julkaista, ulkopoliittisista syistä, ja siitä Tammi sai ikuisen pahkan kylkeensä. KIrja julkaistiin Ruotsissa suomeksi, jotta mekin rautaesiripun edessä kyyristelevät saisimme sen lukea.

   Kirja aiheutti tiedostavissa piireissä ankaraa älämölöä. Se oli kuulemma surkea tekele, silkkaa valhetta alusta loppuun, sairaan mielikuvituksen tuotetta ja imperialistien salajuoni työläisten valtion mollaamikseksi.

   SKDL:n kansanedustaja teki kyselyn, mihin toimiin hallitus ryhtyy "mainitunlaisen Neuvostoliiton vastaisen kiihotustyön lopettamiseksi maassamme". Ulkoministeri vastasi, ettei kirja "palvele Suomen ja Neuvostoliiton kansojen keskinäisen ystävyyden ja luottamuksen lujittamista", mutta uskoi suhteiden olevan niin hyvät, ettei niitä "moinen yksittäinen teos" järkytä.

   Tämä "moinen" teos on kertomus tavallisista, viattomista ihmisistä, jotka tuomittiin Neuvostoliiton rikoslain 58. pykälän 10. momentin mukaan eli neuvostovastaisesta agitaatiosta. Perusteeksi riitti se meilläkin tuttu argumentti, että viharikos on tapahtunut, jos uhri - tässä tapauksessa valtio - sen sellaiseksi kokee.

   Meillä neuvostovastaisuutta ei ihan saatu ujutettua rangaistavaksi teoksi, vaikka halu ja pyrky siihen suuntaan oli kyllä vahva. Kyseessä oli ns. rauhanlaki.

   Poista
  3. Mukava huomata, että joku ano tuntee täällä historiaakin, eikä vaan solvaa, panettele ja vittuile.

   Poista
  4. Sinun blokissa ei kukaan kommentoi, aivan mitään sanomaton paikka.

   Poista
  5. Ole rohkea, ja ole ensimmäinen.

   Poista
  6. Taistolaisuus oli harmillista, mutta muistaa täytyy, että elimme aikaa, jolloin KGB rahoitti maamme kaikkia pääpuolueita ja suurimman potin siltä vaalirahoitukseensa taisi napata maalaisliitto/keskusta. SDP sentään sai CIA:ltakin. Kansanedustaja Ilkka Kanervan on kerrottu raportoineen puoluetovereistaan neuvostoliitolle. Kekkosen ja maalaisliiton johtoasemaa neuvostoliitto tuki itselleen tärkeänä.

   Solzenitsynin kirja jouduttiin painamaan muualla, mutta se julkisuus, minkä teos siksi sai, oli uskomattoman iso. Kirjaa todella luettiin. Minä en sitä lapsena ollessani lukenut, mutta silti tiesin sen sisällön suurin piirtein, siitä oli niin paljon juttuja.

   Poista
  7. Mitäs Riku sanoo siihen, että Toveri Kanverva (kok), oli heti torppaamassa EU turvatakuut?

   Poista
  8. Tutkimattomat ovat toveri Kanervan tiet.

   Poista
  9. Kansallinen kokoomus ei mainitsemiini pääpuolueisiin kuulunut, sillä se ei vaalituloksista riippumatta enää päässyt hallitukseen, kun kekkonen sai kasvatettua valtaansa presidenttinä. Kokoomus oli maalaislliitto/keskustan ja neuvostoliiton mielestä neuvostovihamielinen ja kieltämättä puolueessa oli joitain jääriä, joita ei olisi tullut mieleen nimittää neuvostoystäviksi. Sellaisiakin ystäviä puolueeseen tuli Holkerin aikana70-luvulla runsaasti, mutta se ei kekkosen tai neuvostoliiton mielipidettä kääntänyt. Toki nuo nuoret kokoomuspolitikot tekivät hienoa neuvostoyhteistyötä. Lenin olisi alttiuksistaan vuodattanut kyyneleitä ja Stalinkin toverillisesti taputtanut nuoria kokoomuspoliitikkoja harteille.
   Maamme teollisuus oli sekin neuvostomyönteinen. Ulkomaankauppamme perusta oli idänkauppa. Hyvä tavarakin itänaapuriin kelpasi, mutta pojat kansan urhokkaan lähettivät myös paljon huonoa tavaraa. Etenkin kuluttajatavaroissa se oli neuvostoliitolle kaiketi vain mieleen. Niitä perinteitä onkin maamme teollisuuden johtamisen ja myynnin osaaminen.

   Poista
  10. Taistolaisuus ansaitsee kaiken mahdollisen haukkumisen, mutta se mikä minua häiritsee on, että sitä nostetaan liian tärkeään asemaan 70-luvulla. Sen avulla muiden puolueiden synnit pestään. Taistolaisilla oli ne naurettavat 10 kansanedustajaa ja iso lauma aikansa turhia julkkiksia kannattajinaan. Työväessä kannattajia oli vähän, enempi taisi olla ns, tiedostavassa älymystössä. Lisäksi kannatusta oli opiskelijoissa, jotka ovat aina kaikkein helpointa ainesta soopalle. Kyse oli siis kovaäänisestä ryhmästä, jonka merkitys jäi maassamme hyvin vähäiseksi ja hyvä niin. Enemmistökommunistit olivat kaiketi taistolaisten suurin vihan kohde ja heidän aikansa taisi mennäkin taudinkantajien juonista selviytymisessä.

   Politiikka on kumma laji. Olen hämmästellyt, kun olen lehdistä nähnyt äärioikeistolaisilla kekkosen kuvia paidoissaan. Heh, heh, uusi neuvostoliittohan tässä tarvitaan ja sen kaupan myötä saavutettu eristetty asema muusta maailmasta!

   Poista
  11. Politiikka on tosi kumma laji. Anarkomarkot hiovat lehtien mukaan taisteluaseitaan itsenäisyyspäiväksi, tällä kertaa ihmisiä eikä hevosia vastaan.. Miten se itsenäisyys aina nyt noin koville ottaa?

   Poista
  12. Erikoisen paljon lehtiä näyttää huolestuttavan anarkistien mahdolliset jäynät Timo Hännikäisen kulkuetta vastaan. Mutta ei kannata olla huolissaan, eivätköhän ne vasisti-Feijot pidä huolta omistaan.

   Poista
  13. Käsitin niin, että kulkue on puolueeton ja hiljainen kulkue. On hieman vaikea ymmärtää, että vasemmistolaiset anarkistit eivät salli luvan saanutta mielenosoitusta. Eikö sitä voisi sanoa eräänlaiseksi diktatuuriksi: saa marssia vain jos on vasemmistoanarkisti.

   Poista
 51. Luin juuri (noin miljardi valovuotta sitten) Esko Roineesta kirjoitetun muistelmateoksen. (Ei, Esko vielä ole kuollut. Enkä minäkään.) Mutta Esko kertoi että hänen isänsä (Eero Roine, renessanssi tasoisin näyttelijä mitä Suomessa ikinä on ollut) sanoi, kun poikansa ensimmäisen kerran näyttämöllä näki, ja näki että se koko ajan vilkuilee katsojia, sanoi sille: "Kuule, jos näyttämölle menee, siellä pitää uskaltaa olla". - Esko oppi sen. Tiedän. (Ja myös muistan.) Ei kukaan improvisioi näyttämöllä niin paljon kuin se, ei edes ryhmisläiset; Esko on koko ajan kuin kotonaan keittiössä. "Jaahas... mitäs tähän seuraavaan ruokaan pantas. Jauhelihaa, jauhelijaa... joo joo, mutta pannaan mausteeks vähän salpietaria. Ja chilen lippu." ... Aika arvaamaton ukko hän oli. Tai on - en minä tiedä. Vanha äijä on nykyisin. Ja asuu Tampereella. Mutta nuorempana, voi ei, aina sai pelätä mitä se keksii. Ja kyllä se aina välillä loukkas, mitä se keksi. - Satutti.

  VastaaPoista
 52. Vain yksi on Leikistä poissa, sven Tapsaa missään ei näy...

  ohoiy!

  VastaaPoista
 53. O'hoy sillit ovat muuten hyviä. Suosittelen. Nälkäinen ihminen syö niitä noin 2 minuuttia per purkki, vielä nälkäisempi syö myös purkin (2"15'). Mutta en minä sitä ihmettele.

  Tänään (18.11) kävelin Vaajakoskella. Ei minulla siellä mitään tekemistä ole, ei totta tosiaan, siksi kävelin vain lyhyen lenkin (21 km). Silmääni pisti... taai ei siis tietenkään mitenkään "pistänyt" vaan oudoksutti - keskuskansakoulun (tai siis keskus ala-asteen) pihalla oleva patsas. Ei se, siis minua ärsyttänyt, mutta ihmettelin. (Tulkaa vaikka kattomaan!) Siinä on soikea ympyrä, vähän haljennut... jonka läpi on työntynyt kauheen iso jyystetty graniitti... no, sellainen kyrpämäiseksi muotoiltu kivisuikale. Tä? Että minä irstailen? no en varmaan en! (Tulkaa vaikka ite kattomaan!) Minusta on hirveen kivaa, eikä muuten kai voisi ollakaan, että patsastaiteilijat saavat toteuttaa ideoitaan. Tääkin "raiskattu lapsuus" on mun mielestä hieno patsas. Ja antaa lapsillemme ponnahduslaudan, mistä ponnistaa.

  nimimerkki: "huolestunut isä"

  VastaaPoista
 54. Äsken tekstasin (nokialaisellani) lapselleni: "hyvää yötä, baby". Mulla meni ton tekstin kirjoittamiseen n. 2-4 minuuttia. Kun laskin kännykkäni pöydälle, se piippas samantein. Oli tullut mulle tekstiviesti. Jonka luin: "hyvää yötä sulle kans, iskä". - Hitsi, miten ne on noin nopeita kirjoittaa? En kyllä käsitä.

  VastaaPoista
 55. Lapsena Saga oli aina kiltti. Elettiin kahdestaan ja meillä yhdestään meni kivasti. Käveltiin paljon metsissä, minä opetin hänelle hyönteisistä kaiken minkä tiesin, hän opetti minut olemaan hiljaa. Metsä on metsä. Koskaan Saga ei ollut tyytymätön joululahjoihinsa, avasi vaan ne kirkuvanväriset paperit ja katsoi. Rakastin häntä paljon, rakastan tietysti edelleenkin. Kerrankin kun juna toi meidä Humppilan asemalle josta meidän piti mennä bussilla Forssaan, mutta olikin joku saatanan jumalanpäivä jolloin bussit eivät kulkeneet. Siinä minä sitten sadattelin. Silloin Saga, noin 7 -v, otti mua kädestä ja sanoi: "Isä, älä hermostu. Ainahan me voidaan fiftata Forssaan".

  Junassa kun matkustettiin niin siellä oli seinällä kyltti jossa luki ... en mä muista mitä siinä luki. Mutta sanoin Sagalle, että keksitäänpäs noista kirjaimista uusia sanoja. Saga oli heti että "Jep". Vuoron perään sanoimme niitä uusia sanoja, pärjäsin alussa hyvin - mulla on hyvä sanavarasto - mutta sitten mulla alkoi takellella. Ja Saga koko ajan vaan mun vieressä, sormet jännittyneinä, odotti että mitä minä seuraavaksi sanon. Sanoin, no, jotain ja se heti "sirilikusnakspeks", siis oikean sana joka oli olemassa - em mä sille pärjännyt. Hävisin 4 -6. Mutta ei Saaga siitä sen enempää juhlinut, katteli mua vaan pää kallellaan, sanoi sitten "taidat olla vähän epävireessä, iskä?" (no, olihan mulla krapula. aina mulla on krapula kun matkustan junalla)

  VastaaPoista
 56. Täällä taas.

  Rannan pilapiirroksessa minua ärsyttää se, että kaikki ne erilaiset ihmiset, jotka suhtautuvat Suomen ja EUn maahanmuuttopolitiikkaan kriittisesti, hän leimaa niljakkaiksi ja moraalittomiksi persläviksi.

  Varmaan hän tarkoittaa "maahanmuuttokriitikolla" oikeita äärioikeistolaisia puolinatseja ja muita hörhöjä ja jopa huorupäisimpiä halla-aholaisia, mutta nyt saman leiman alle jäi iso joukko varovaisia epäilijöitäkin, minä muiden joukossa.

  Kuten Iines taisi sanoakin, niin Ranta paljasti piirroksessaan oman asenteellisuutensa: kaikki jotka eivät siunaa kritiikittä maahanmuuttoa, ovat veriteoista riemuitsevia nilviäisiä.

  "Maahanmuuttokriittiset" ja "monikulttuurisuutta vastustavat" ovat selvästikin tämän ajan "neuvostovastaisia", ajatusspitaalisia, joita jokainen täysjärkinen karttaa.

  Kaikkien kriittisesti suhtautuvien leimaaminen moraalisttomiksi roistoiksi on yhtä fiksua kuin kaikkien muslimien leimaaminen murhaajiksi.

  Mita muuten asiaan tulee, niin oli ok, että pilapiirros julkaistiin. Keskustelu selventää ajatuksia ja asenteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika lailla pajatson tyhjensit Rannan suhteen, Tapsa. On kummallista, ellei hän itse todella tajua asiaa, vaan äimistelee lehdessä saamaansa negatiivista palautetta. Ei pilapiirtäjä voi noin kapeakatseinen olla! Tai jos, on, tulee taatusti myös huteja.

   Poista
  2. KLING KLANG KLONG KLANG KLING KLAK sanoo pajatso kun tyhjenee. Tussukuvia vaimostaan Ranta piirtää. Viiva on herkkää ja sykeröistä.

   Poista
 57. #Samppa18 marraskuuta, 2015 21.54

  Ole rohkea, ja ole ensimmäinen. #

  Kuka sinne viitsii tulla haukutavaksi ?
  Joojoo mies varmaa pärjää sun kanssa , kun myöntää kuinka viisas sä oot.

  VastaaPoista