6.12.2015

Hyvää itsenäisyyspäivää!
Tänä itsenäisyyspäivänä minulla on monta hyvää kirjaa pinossa pöydällä. On uusinta Kari Hotakaista, Tuulaliina Varista, Sofi Oksasta, Teemu Keskisarjaa. 

Jostakin syystä nappaan kuitenkin käsiini ikivanhan, kellastuneen, liimauksistaan irtautuneen opuksen Tuhannen ja yksi yötä, Kokoelma Itämaalaisia satuja, ensimmäinen täydellinen, monilukuisilla kuvilla kaunistettu suomenkielinen käännös, painettu Turussa 1878, Wilenin ja Kumpp. kirjapainossa. Etulehdelle on isoisä kirjoittanut isän nimen ja vuosiluvun. Isä on ollut seitsenvuotias, kun hän on saanut joululahjaksi eroottisen ja murhanhimoisen tarinakirjan arvokkaan ensipainoksen.


Kutkuttaa katsoa, mitä siinä kerrotaan itämaalaisten sielunelämästä ja tavoista. Isä on alleviivannut punakynällä ohjeita, joissa puhutaan miehen himosta.  Vaan löytyisikö täältä avain muslimikulttuurin todellisuuteen? En ole ennen lukenut kirjasta sadun satua, sillä eivät ne mitään lasten tarinoita ole. 


Jo ensimmäisessä tarinassa kahdesta veljeksestä tapahtuu nimittäin murha, ensi luvussa. Shahrijar  löytää vaimonsa mustan orjan vierestä ja surmaa molemmat miekallaan, tuosta vaan. Sitten hän kokoaa kaikessa rauhassa liudan neitsyjä ja muita lahjoja, ja lähtee tapaamaan veljeään lahjusten kera. Jätän lukemisen nyt tähän, vaikka neitsyjen osa kiinnostaa. 


Jatkan tutkimuksiani toiste, sillä voi olla niin, että vedänkin vesiperän ja tulen kirjan kautta tietoiseksi lähinnä Egyptin historiasta, sillä kirjan alkusanoissa viitataan vahvasti ekyhtiläisiin. Toisaalta viitataan myös mahomettiläisyyteen, mikä pitää lukuhalukipinää yllä. Haluan tietää lisää mahomettiläisyydestä! Ja Koraanista, sillä alkupuheessa viitataan ahkerasti myös Kur-aniin ja vääriin profeettoihin, joista muistaakseni Mooses oli ainakin yksi.


  - Vaan ehkä ei tätä sentään itsenäsyyspäivänä, jolloin haluan hartaasti ja vakavasti juhlia Suomen itsenäisyyttä, jonka puolesta minunkin suvussani miehiä on laonnut kotimaan multiin. En edes tiedä, haluanko tänne hirveästi mustia miekkamiehiä oveline silmineen. Minuakin, vanhanpuoleista naista vilkuilevat kylänraitilla arvioiden. En laske katsettani, vaan katson takaisin. Täällä katsoo nainenkin, ettäs tiedätte, alaikäiset korstot. Olen suunnitellut, että vedän niitä kameralla takaraivoon, jos tulevat metriä lähemmäs. Kamera painaa yli kilon.


Jos muuten Yle saisi valita, se raahaisi illan juhlassa haastateltavaksi mitä todennäköisimmin Husu Husseinin, keskustapoliitikon ja kenties tulevan puheenjohtajan. Myös muita hyvin kotoutuneita uussuomalaisia päässee kertomaan monikulttuurisen itsenäisyyspäivän rikkaudesta. Vaan onhan nyt Nazima, jota haastatella. Uskon, että kuulemme tätä teemaa illan mittaan juhlalähetyksessä. Kyllä meitä pöljiä kannattaa aina opettaa. 


Muutoin olen sitä mieltä, että Li Andersson saisi luovuttaa kansanedustajan valtakirjansa takaisin sellaiselle henkilölle, joka ymmärtää tehtävänsä kokonaisvaltaisesti eikä mullittele Suomen kansalle.


Ja lopuksi, lippujen liehuessa myrskytuulessa, professori Päivi Honkatukia opastaa meitä pöljiä Helsingin Sanomissa, että se on suomalainen mies, joka on varsinainen raiskari. Samaisessa lehdessä muuan Ville Similä kertaa laajassa amerikkalaiseen teokseen perustuvassa artikkelissaan vielä sen totuuden, että muslimeista piti tehdä vihollisia, jotta heitä vastaan voitiin lähteä taistelemaan. Sieltä on peräisin ilmeisesti mustan miehen pelko. 


Kappas vaan, minulla on paljon opittavaa. Olen hyvin vastaanottavainen ja aulis. En tunne muutosvastarintaa. Mutta sen Tuhannen ja yhden yön tarinat vielä luen, sillä kansojen sielu on niiden kertomuksiassa eikä meidän tulkinnoissa.


186 kommenttia:

 1. Huikea vanha opus, jolla on myös muistoarvoa. Tuhannen ja yhden yön sadut tuntuivat lapsena aika rankoilta, vaikka kirjasta oli tehty lapsille pehmennetty versio, joka minullakin ilmeisesti oli.Mahomettiläisyys on kovasti tapetilla, jos muunkin sortin siirtolaisuus:).

  Norjassa tuntisin olevani ikuisesti muukalainen, arastelen kieltä - eikä kouluruotsikaan suju aina kovin hyvin, englantiakin tulee söpötettyä väliin:) mutta pääasia että tulee edes joskus ymmärretyksi. Hieno valinta tähän aiheeseen oli myös tuo Mickey Mouse ja Mustakaapu-kuva (palapelistä ilmeisesti) Usein kuva puhuu enemmän jne...

  VastaaPoista


 2. Tuhannesta ja yhdestä yöstä on vissiin tuhat versiotakin. Nuo uudemmat lasten versiot ovat tosiaan rankalla kädellä karsittuja. ja eri versioissa on eri tarinoita.

  Tämä minun alkuperäinen versioni on kai ensimmäinen suomenkielinen käännös. eikä mielestäni sovi lapsille ollenkaan, tai se ei vastaa heidän käsityskykyään ja tajuntaansa. Se opettaa aikuisia, selvästi. Tuohon maailmanaikaan ei ollut viihdettä, kirjallisuutta aikuisillekaan juurikaan, lapsille ei mitään.

  Itse katselin pienenä lähinnä kirjan taitavasti piirrettyjä kuvia, jotka näyttävät kivipiirroksilta, litografioilta. Yhdessä kuvassa alastonta naista ruoskitaan.

  VastaaPoista
 3. Similän juttu siitä, miten muslimeista tehtiin vihollisia, nojasi aika vähiin faktoihin. Tilaustyön makua, liha kebabista puuttui.

  Honkatukian avautuminen puolestaan jatkaa sarjaa "feministit vähättelevät tiettyjen kulttuurien miesten hanakkuutta raiskauksiin". Noilla argumenteilla voidaan lopettaa kaikki vertailut eri rikosten yleisyydestä.

  Kuitenkin Hesarissa oli juuri Iineksenkin mainitsema juttu, jossa hehkutettiin suomalaismiesten korkeaa prosenttilukua naisiin kohdistuvassa väkivallassa.

  Arvoisa Helsingin Sanomien toimitus: Honkatukiaa lainaten painotan faktana, että valtaosa suomalaismiehistä ei koskaan syyllisty väkivaltaan eikä muihinkaan rikoksiin.

  Lopettaa siis meihin kohdistuva vihapuheenne, pliis, tai tulen ja halkaisen sapelillani möhömahanne ja syötän riettaat suolenne kapisille kulkukoirille, mahomattiläista kuvastoa lainatakseni.

  VastaaPoista
 4. Kokonaan on muuten haudattu se tieto ja uutinen, johon hiljattain törmäsin. Uutinen oli Helsingin Uutiset -nimisessä lehdessä, enkä nyt tiedä, millainen lehti on luotettavuudeltaan. Se oli kuitenkin asiallisen ja siistin näköinen, ja päättelin sen lehdeksi muiden joukossa.

  Uutinen oli se, että Suomessa asuvat ulkomaalaistaustaiset naiset kokevat lähisuhteissaan väkivaltaa kolme kertaa useammin kuin kantaväestöön kuuluvat naiset. Näin sanoo maahanmuuttajanaisia auttavan Monika-Naiset liiton toiminnanjohtaja Reet Nurmi. Naisten kokemuksia on selvitetty nyt tuoreessa tutkimuksessa, jossa on ollut mukana 12 900 Monika-Naisten matalan kynnyksen toimintayksikön asiakasta. Uutinen on peräisin lehdestä 8.6.2012.

  Jos näin, voidaan kai ainakin kysyä, onko joissain kulttuureissa kuitenkin sisäistettynä ajatusmalli, jonka mukaan väkivalta on normaalia käyttäytymistä? Vai eikö tätä voi kysyä? Kuuluuko tämä salattaviin asioihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä uutinen on siinä mielessä hankala, ettei sen perusteella oikein millään asiaan saa syylliseksi suomalaista miestä tai kulttuuria, joten se on parasta vain lakaista maton alle ja unohtaa. Jospa se katoaisi, jos sitä ei ole huomaavinaan?   Poista
  2. Meilä suomalaisilla taitaa olla jäljellä sellaisia entisen neuvostoliiton aiheuttamia perinteitä. Ajatellaan, että sanomalehdistössä, etenkin sen lippulaivassa, pääosin hyvin oikeistolaisessa Helsingin Sanomissa pitäisi näkyä totuus puhtaana ja selkeänä kuin neuvosto-Pravdassa, Totuudessa. Mutta ei se niin ole, ei se niin ole. Vapaassa maassa rikkaus on, että vastakkaiset näkemykset pääsevät julki. Sen takiahan Hesarikin on aikojen kuluessa hyyssännyt myös pientä joukkoa ensin kommunisteja, myöhemmin jotain muita huihaiedistyksellisiä. Semmoista se on vapaa maailma, että mielipiteet ovat sallittuja. On se kaamean kurjaa, oikein syrämestä ottaa.

   Poista
  3. Onko se niin, että vapaata maailmaa meidän suomalaisten on kaikkein vaikein kestää? - Ya Know freedom, eh?

   Poista
  4. Toki kaikkeen vastaan sanominen on meidänkin kulttuurissamme sallittua, - niinhän minäkin sanon, että Sauli Niinistöä, pikku ministeriä, huonompi presidentti ei olisi ollut kuin se Haavisto, jonka arvostan aivan silkkaan huijarikastiin.

   Poista
  5. Vastakkaisten näkemysten tulee päästä julki. Juuri siksihän minäkin tässä protkotan, kun nykyään ei tahdo päästä julki kuin yleisesti median ajama punavihreä totuus. Kaikki muu on äärioikeistolaista propagandaa ja rasismia. Tähän yhden totuuden pravdalinjaan sopii hyvin se, että puheet Suomessa asuvien maahanmuuttajanaisten kokemasta lähisuhdeväkivallasta ohitetaan, ohitetaan vaikka tutkimuksen mukaan 90 prosenttia näistä naisista on kokenut lähiväkivaltaa. Suomessa luku sentään suomalaisten naisten osalta on vain noin 47 prosenttia. Jostain syystä tämä asia ei näytä kiinnostavan feministejäkään.

   Poista
  6. Puoluelehdistön aikahan on meillä jo ohi. Silloin oli sääntönä, että oman puolueen tekemät ja ajamat asiat kerrotaan hyvinä ja muiden huonoina.

   Nykyisten sitoutumattomien lehtien tärkein tehtävä niiden itsensä mielestä on oikean tiedon välittäminen tasapuolisesti. Eiväthän ne siihen tietenkään pysty, mutta siihen olisi ainakin pyrittävä.

   Pahinta nykyään on ehkä nuoren toimittajapolven itselleen ottama kansanvalistajan tehtävä.

   Mutta miten tämä kaikki liittyy entiseen Neuvostoliittoon, siihen en näe nyt kyllä ihan loogista yhteyttä. Paitsi ehkä niin, että silloin välillä, ei aina, oli kieli keskellä suuta, kun heidän asioistaan kirjoitettiin.

   Poista
 5. Mukavaa se on, että on tällaisia päiviä, jolloin ihmiset saavat täynnä jaloa eetosta vetää frakit ja iltapuvut ylleen. Heikki Hursti tosin taisi äsken kertoa, että reilun kymmenen vuoden ajan, kun on köyhille ruokaa jakanut, jonot ovat kymmenkertaistuneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos Suomen sosiaaliturva kerran tekee leipäjonot tarpeettomiksi, ketä siellä jonossa sitten oikein on? Vain sosiaaliturvan ulkopuolisia ulkomaalaisia?
   Jono muodostuu missä jotain ilmaiseksi jaetaan. Säästynyttä rahaa voi sitten käyttää vapaammin muuhun; kaljaan, viinaan, tupakkaan ja tietysti työntää ne loput sinne marketin aulassa olevaan pelikoneeseen.

   Poista
  2. Leipäjonoissa ei kyllä näy ulkomaalaissyntyisiä, siis tummia ihmisiä. Näyttävät kaikki meiltä kantasuomalaisilta. Ilmeisesti maahantulijat siis kuitenkin työllistyvät ja alkavat pärjätä omillaan.

   Poista
  3. Täysihoidssa ovat vastaanottokeskuksissa ja siirtyvät sitten kunnan hoitoon.
   Venäläisiä siellä näkee jonoissa.

   Poista
  4. Leipäjoista minulla ei ole edes omakohtaista näköhavaintoa, sillä ei pikkukaupungissa semmoisia näe. Ainoan jonon ylipäänsä olen täällä nähnyt kaupan kassalla ja terveyskeskuksen edessä maanantaiaamuisin, kun ovi taas pitkästä aikaa aukeaa.

   Poista
 6. Kertoi se. Eli tuo köyhien kasvu on trendi, joka on alkanut kasvaa jo ennen tätä hallitusta. Ei sille ole osattu tehdä mitään. Mikä voisi poistaa tai edes vähentää köyhyyttä? Leipäjonot ovat surullista katsottavaa, ja jokainen ymmärtää, että ei kukaan niissä huvikseen seiso.

  Mutta kyllä Suomessa silti saa itsenäisyyspäivää juhlia, juhlavastikin. Useimmille se on kai kuitenkin lämmin ja tunnelmallinen juhla, joka tuo mieleen menneet vanhemmat ja ajat, jolloin ikkunalle sytytettiin kaksi elävää kynttilää. Lapsenkin mieli virittyi juhlaan, vaikka puitteet olivat vaatimattomat.

  Minä ainakin muistan vanhempiani kiitollisuudella ja rakkaudella ja sytytän kynttiläni heille. Kummankin elämään sota vaikutti merkittävästi ja muutti ja muokkasi sitä pitkälle eteenpäin. Luulen, että sota on vaikuttanut ylipäänsä kaikkien suurten ikäluokkien ja heitä hieman myöhempienkin lasten kehitykseen eri tavoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan voin yhtyä tuohon, mitä sanot. Kunnioittaa sitä.

   Etenkin isovanhemmilleni oli itsenäisyyspäivän kynttilä ikkunnassa hyvin tärkeä asia. Sen kautta tiedän kyllä myös, että sotaveteraanit ja sota-ajat eläneet, sekä sotien jälkeistä Suomea rakentaneet, eivät halunneet rakentaa kurjuutta yhtään enempää, eivät kenellekään.

   Kyllä tämä köyhyyden ja kurjuuden uustuotanto on lähtöisin aivan muista sukupolvista kuin sota-ajan kokeneista ja eläneistä. Olen pahoillani, mutta ajattelen ja näen tämän yhä selvemmin näin.

   Hyvää itsenäisyyspäivää!

   Poista
  2. Siis eikös totuus ole se, että suuret ikäluokat ha hieman jälkeen syntyneet ovat rakentaneet tämän kaiken kattavan hyvinvoinnin? Kurjuus on tullut omia teitään, huolimatta yhteisestä hyvästä. Ilman yhteistä hyvää meillä kai kuoltaisiin puutteeseen ja kurjuuteen. Vika löytynee siis muualta, lähempää.

   Poista
 7. Pieni korjaus tekstiin: pöydällä ei olekaan Tuulaliina Variksen, vaan Tuula Saarikosken, Pentti Saarikosken ensimmäisen vaimon muistelmat.

  VastaaPoista
 8. "Olen suunnitellut, että vedän niitä kameralla takaraivoon, jos tulevat metriä lähemmäs. Kamera painaa yli kilon."

  Tämä oli ihan paras, repesin. Tuossa on asennetta.

  (Vaikka oikeasti en tietenkään toivo, että yhtäkään mamua hutkitaan tai huidotaan tiehensä ennen kuin lähestymisen syy on selvillä. On ikäviä kokemuksia.)

  Hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
 9. Tämä oli hyvä. EK senkun röhnöttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 10. Kun mainittiin Andersson, niin myös perussuomalaisten kansanedustaja Hakkarainen vietti päivän kotonaan. Sanoi jopa lehdessä, ettei maallemme enää ole itsenäisyyspäivää. Melko hippi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rikun olis hyvä lukea keskusteluohjeet.
   Lainaus Iltalehti.


   http://www.iltalehti.fi/pinnalla/2015120620788026_iq.shtml

   Poista
  2. Ohjeet sopivat kaikille vaikkapa yleisiksi elämänohjeiksi, Anonyymi, sinullekin. Minulle bloginpitäjänä ne olisivat varsin hyvät--->älä ole aina äänessä/ älä hallitse keskustelua.... Koetan ottaa opikseni.

   Riku, minusta tuo Hakkarainen on menetetty sielu, poliitikkona, ei hänestä kannata piiruakaan välittää, vaan ihmetellä voi vaan, kuka häntä äänestää. Li Andersson on eri sorttia. Vakavasti otettava poliitikko ja varmaan ahkera työssään paitsi itsenäisyyspäivänä, joka ei merkitse hänelle ehkä paljonkaan. Jään vain ihmettelemään, miksi hän mainosti poissaoloaan etukäteen ja suureen ääneen usealle eri kohteelle. Olisi ollut hiljaa poissa.

   Poista
  3. Älä nyt juuri tuota ohjetta ota ainakaan onkeesi, Iinukaiseni, sillä juuri se, että vastaat tai kommentoit aina, on tämän blogin suola ja pippuri.

   Hakkarainen ei kai koskaan ole ollutkaan uskottava poliitikkona, vaan ainoastaan protestina. Sille on näköjään vielä tarvetta, kun häntä ovat kerran äänestäneet.

   Pösilöä porukkaa varmaan, mutta ei meistä monen muunkaan äänestäminen juuri sen fiksumpaa ole.

   Poista
  4. Ihanaa, että sain juuri tuommoista palautetta, Tapsa. Taidankin terottaa kynäni ja varakynänkin..

   Poista
  5. Lainaus Kaleva.

   Teuvo Hakkarainen vetämään Suomen taloutta
   Aloittaja: Nyt tarvitaan Teuvon kaltaisija tekijöitä Talous 6.1.2015 12:33
   Jaa keskustelu:

   Taloussanomat uutisoi, että Hakkaraisen saha teki huipputuloksen. Hakkaraisen sahayhtiö Haka-Wood kasvatti viime vuonna liikevaihtoaan 35 prosenttia reiluun viiteen miljoonaan euroon. Liiketulos parani 245 000 eurosta 430 000 euroon. Liiketulosmarginaali on 8,6 prosenttia, mikä on lähes kolminkertainen verrattuna alan keskimääräiseen tasoon.

   Teuvo selvästikin taitaa kovan työnteon ja siihen päälle talousasiat, joten tällaisia henkilöitä tarvitaan maamme johtoon, jotta Suomen talous saadaan nousuun. Irvistelkää vaan, mutta jäisi 99,95% juttutupalaisista tekemättä.

   Poista
  6. Ohhoh, sanon minä! En minä tiedä mitään taustoja Hakkaraisesta, mutta jos ja ilmeisesti kun näin on, hatunnosto miehelle yrittämisestä. Taitaakin mennä ohi jopa noista eilisistä pussikaljafantomeista, äärivasemmistolaisista. Mieshän on sikarikas.

   Poista
 11. Eiliset mielenosoitukset jäivät vaisuiksi, ei tullut korvattavia vahinkojakaan. Lienee äärivasemmisto hieman viisastunut viimevuotisest lähiökeissist. Ainoa vahinko taisi olla se, kun joku oli mennyt tyrkkäämään silmänsä poliisin kumitussarin eteen, ja nyt oli verestävä sarveiskalvo. Voi voi.

  Vaan sitä minä ihmettelen, miksi media kutsuu äärivasemmistoa anarkisteiksi, ikään kuin erottaakseen heidät vasemmistosta. Eihän samaa tehdä oikeistonkaan kohdalla, vaikka ero on samantyylinen: äärioikeisto on aivotonta urpoporukkaa, samoin äärivasemmisto aivotonta pussikaljariehakkoa, jolla on musta naamari kasvoilla, ettei äiti ja mummu vaan tuntisi televisiosta.

  VastaaPoista
 12. "Olen suunnitellut, että vedän niitä kameralla takaraivoon, jos tulevat metriä lähemmäs. Kamera painaa yli kilon."

  Ote poliisipöytäkirjasta:

  aihe:
  ”X nimisen kylän Y nimisessä pitäjässä tapahtunut muukalaisvastainen atakki. Ei tietoa kumman osapuolen syy.” Kuulusteluissa Naftal Petrol Mohammed kertoi. (Tulkin mukaan näin):

  ”Me tulla minun veljien Disel Oil Mohammedin ja Kerosin Petrol Mohammedin kanssa külatietä pitkin joka olla hiljainen. Tuulee vaan ja tuiskuu ja mee palella kuin pakastesei. Silloin minun silmät näkee ’kas tuolla kyykkii kaunis keski-ikää lähestyvä nainen’ ja minä sanoo minun veljille ’kuulkaa minun veljet, mennä kysymään häneltä mistä lähtee railway to Läyliäinen. Tiedä vaikka samalla...' Ja minä iskee minun toinen silmä. Mun veljet sanoo ’joo, joo’. Ja mee menee. Minulla silmät iloisina kiiltää ja minä jo nostan handut pois taskusta kun minä tietää et ehkä kohta. Mut kun minä pääse noin jaardin päähän hänestä niin hän pomppaa ylös kuin Pantheri ja iskee minua camera obscuralla, joka painaa ainakin 2 paunaa, minun päähän. ’Ai, ai’ sanon minä ja pomppaan kans mutta takaperin. Ja mun veljet lähtee kans juoksee kamalaa vauhtia pois. Nyt minä vaadin herra poliisi että minulle maksetaan ainakin 10 tuhatta dollaria. Minun on pää ihan tohjo. (Huom! Tarkoista lääkäritutkimuksista huolimatta päästä ei ole löytynyt naarmuakaan.) Te sanoo ’ei ole vamma ei ole’ mutta se ollakin sisällä, minun aivot on nyt ihan fifti-siksty. Siks minä vaadin money tuolta amatsonilta ja 3 lentolippu Bagdad. Sit me ei koskaan enää tulla takaisin. Minä kerro kotona että Some on hullu maa ja hullut akat pomppii camera obscura kädessä ja lyö eikä anna viikunaa. Ei kannata tulla kenenkään. Safka on pahaa ja sitä on liikaa, ei money ei hasshis, metsä vaan humisee joka puolella. Ihmiset kuin pingviinit kävelevät ja kahisevat. Tämä maa olla kuin joku Impiväärä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä mahomettiläinen mokkakorva! Ettäs kehtaat käydä avuttoman naisen kimppuun ja vielä takaapäin jumalaton. Mitään häpyä! - Halloo 112 polliisi, tääll on joukkoraiskaus meneillään, yks raiskaa heti kun taju palaa ja kuus on puskiss. Joukkoraiskaus Satakunnassa! Tulkaas heti, mää en jaksa kuunnella niiten itkua.

   Poista
 13. Voi itku! Kirjoitin kommentin tähän, Iines!
  Kun painoin "Julkaise". Se katosi ja tilalle tuli tämmöinen kommentti:

  "Pahoittelemme häiriötä.

  Päivitä sivu ja katso, ovatko asiat taas järjestyksessä.

  Jos ongelmat jatkuvat, suosittelemme seuraavia ratkaisukeinoja:

  Tyhjennä selaimen välimuisti ja poista evästeet. Yritä sen jälkeen uudelleen."

  Tein työtä käskettyä, mutta en muista enkä jaksa enää ajatella uudelleen. Kai se oli liian monimutkainen kommentti ja Google ei sitä jaksanut/ viitsinyt julkaista. Ohhoh!
  No, ehkä Google halusi helpottaa asiaa yksinkertaisesti poistamalla sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, Liisu, tarkistin roskapostikansion, sillä viimeksi sinne eksyi eilen Tapsan kirjoittama viesti. Nyt ei ollut.

   Joskus kun tuommoinen ilmoitus on itselle tullut, olen koettanut vain päivittää ja mennä edelliselle sivulle, ja olen saanut kommentin takaisin muokattavksi. Mutta en aina. Vaan jos muistat vastaisen varalle, niin kokeile päivitystä ja nuolesta taaksepäinmenoa.

   Eikö ollut mikiksen tarina tuossa hauska? Nauroin silmät vesissä, mutta en osannut vastata samalla letkeällä tyylillä.

   Poista
  2. Yritinkin ensin peräytyä, ei auttanut. Yritin etsiä historiasta, ei auttanut. Tämä oli vain Googlen tapa osoittaa, ettei kaikki noin vain onnistu. Pahoitteli kuitenkin kohteliaasti.

   En aina ymmärrä Googlea. Tuntuu siltä, että se tietää mitä teen ja ajattelen. Onko se kone vai ihminen? Välillä se pyrkii neuvomaan. Mistä se tietääkin, milloin joku on hullusti. Vai tekeekö se sitä tahallaan?

   Mutta tuo mikiksen tarina on tosi hauska! Että hän osaakin kirjoittaa! Häntä ei varmasti kukaan pysty matkimaan. Se on niin aitoa ja mutkatonta. Luulisi, että se on helppoa. Vaan ei ole! Tuo on yksi hänen parhaimmista jutuistaan. Ja niitä parhaita hän kirjoittaa usein.

   Poista
  3. Kyllä ne pirulaiset meidät tuntevat. Minäkin selasin netissä kerran erään suositun vaateyrityksen sivuja, ja etsiskelin takkia. Tämän jälkeen minulle aukeni mainoksissa hämmästyttävän paljon vaatesivuja, ja erikoisesti takkien.

   Toisen kerran katselin joitain seniorisivuja, sillä minua lähinnä huvittaa ja vähän ärsyttääkin termi "seniori". No, tämän jälkeen minulle avautui jatkossa runsaasti seniorimainoksia, puuttui vain tekohammasmainokset.

   Mikis on tarinankertoja vailla vertaa. Ei ihme, että Kemppisessäkin joku kommentoija kehui mikiksen tarinoita. (Älä mikis yhtään kiemurtele, näin nyt vain on.)

   Poista
  4. Mikis on luonnonlahjakkuus, ja nimenomaan ajattelijana. Ei tuollaista nimittäin pysty kirjoittamaan, ellei ajattele tuolla tavalla. Ja ellei näe maailmaa noin hölmönä.

   Se voi olla joskus ja aika useinkin myös rasittavaa, vai mitä Mikis? Siis nähdä koko tämä maailmallinen pöhinä juuri niin älyttömänä kuin se onkin, ja yrittää sitten olla niin kuin muutkin ihmiset, nyökytellä tyhmän vakavana.

   Siunaus, kiusaus ja kirous samalla kertaa. Sille.

   Poista
  5. Kirjoittaminen on ajattelua - tämä selvä ja tätä olen karttakeppi pystyssä kateederilta paasannut märkäkorville, jotka kyselevät tekniikoita. Mailmantuska on jokaisen iloittelijan tuttu. Kunpa nyt en karkottaisi ketään tällä estradillenostollani. Aina ei malta vain hiljaa lukea. Koetan parantaa tapani. Ja koetan leipoa vaikka joulupipareita. Joulu on hurjan lähellä.

   Poista
  6. Liisu, jos oikein näen, olet saanut jouluvalot logoosi!

   Poista
  7. Jep, valo alkaa toivottavasti kevättä kohti lisääntyä. Tämä pimeys on myös mielen pimeyttä. Se kostautuu ainakin unissa, mutta onneksi ne ovat "vain unta".

   Tänään paistoi muuten aurinko. Se oli outo ilmestys taivaalla. Pohjoisnapatuuli piti huolta ettei se päässyt riehaannuttamaan. Ulkona paleli, vaikka oli talvivaatteet päällä ja mittari näytti nollaa.

   Poista
 14. Suomi antoi naisille äänioikeuden ensimmäisten joukossa ja lapsia opetettiin katsomaan ihmisiä silmiin, mutta maailma muuttuu.

  "Maailma on sellainen, että nuorten tyttöjen ei välttämättä kannata kävellä pimeällä yksin, eikä ottaa katsekontaktia isompaan miesjoukkoon, ei Heinolassa eikä muualla."

  Tällainen Wilma-viesti on median mukaan lähetetty koulutyttöjen vanhemmille Heinolassa. Mutta ei se riitä: vastaanottokeskusten lähistön koulutytöt täytyy velvoittaa käyttämään huntua!


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli niin kauhea uutinen, että se meni jo komiikan puolelle. Näin on Heinolassa tehty. Mietin kyllä ensin tykönäni, että ihan viisasta valistaa myös suomalaisia tyttöjä, sillä tilanne on valitettavasti se, että moni tyttönen on täysin vailla rajoja ja kotiintuloaikoja, vapaa tekemään mitä tahtoo, olemaan ulkona yömyöhään ja juomaan pussiviinaa, minkä keho vetää.

   Kun tietää, mitä siellä toisella puolen on, ei ole oikeastaan ihme, että muslimipojat koettavat lähennellä ja lääppiä näitä tyttöjä, jotka kokevat sen taatusti aluksi jännittävänä.

   Vaan toisaalta on niin, että suomalaiset tytöt ovat kyllä valistuneita ja tietävät ja pärjäävät kyllä pienessä tuiterissakin, jos toinen nyt vähänkin uskoo sanaa. Heitä ei pidä syyllistää, jos jotain tapahtuu.

   Tuo tyttöjenkin kiinnostus on kuitenkin se pohjakuvio, ja jos pienelle paikalle pelmahtaa yhtäkkiä vaikka satakunta tummaa rotevaa nuorta miestä, ovat tytöt tietenkin kiinnostuksen kohteena ja suoranaisessa vaarassa, sanoi Rosa Meriläinen mitä tahtoo. Hänen mukaansahan raiskauksista ei pitäisi rangaista, vaan tulisi järjestää yhteisiä suru- ja itkupalavereja, jossa surtaisiin yhdessä tapahtuneen tuska pois, ensin uhrilta ja sitten raiskaajalta - kertoo Helsingin Sanomat.

   Itse mietin aina vaan sitä, miksi turvapaikanhakija voi olla sellainen, jolta heikomman pitää hakeutua itse turvaan. Se on jokseenkin sellainen kuvio, jonka palaset eivät sovi yhteen.

   Poista
  2. Jos on syntynyt tytöksi ja kasvanut naiseksi tässä supisuomalaisessa kulttuurissa, niin raiskauksilla pelottelu on ollut AINA tyttöjen liikkumista rajoittava kasvatuskeino. Milloin tyttöjä on varoiteltu tai moitittu raiskaamiseen houkuttelevalta pukeutumisesta tai väärään aikaan kaupungilla kulkemisesta tai muusta epäsopivasta käyttäytymisestä, kuten juopumisesta.

   Parempi kai olisi, että meilläkin suljettaisiin nuoret tytöt neljän sisään tai peitettäisiin heidät kaaveilla tai rajoitettaisiin kaikkien naisten ulkonaliikkumista? Vai?

   Poista
  3. kaaveilla, po.kaavuilla.

   Poista
  4. Ei mitään sulkemisia, vaan siveysvyöt, Anonyymi, siveysvyöt, rautalukko ja avain iskän ja äiskän taakse.

   Siis täällä minä ja siskoni ja meidän lukuisat tyttökaverimme olemme kaikki kasvaneet, eikä ketään ole koskaan peloteltu raiskauksilla. En kuullut kertaakaan lapsuudessani ja nuoruudessani sanaa "raiskaus" tai "raiskaaja", eikä meitä ylipäänsä estelty ja kielletty kuin viinasta ja tupakista. Tansseissa käytiin ja jopa liftattiin kolmen kilometrin matka, kun ei viitsitty kävellä koulusta kotiin lukiossa.

   Poista
  5. Me tehtiin yhden Salmen kanssa lapsena sopimus, ettei sit isona kumpikaan maalaa huulia eikä polta tupakkaa.
   Lisäksi mulla oli päiväkirjassa yksityinen pykälä, joka määräsi, että isona mun pitää olla hyvä ihminen!

   Ja niin hyvä musta on tullut, että pidän tuota Iineksen rautaista ideaa raikkaana uutena muotiasuana! Käy se vanhemmillekin naisille. (Mut entä jos avain katoaa?)

   Poista
  6. ps. poista yksi a tuosta edellisestä asusta ja lisää vielä panssariliivit!

   Poista
  7. Tjaah, jos avain katoaa, niin sitten tarvitaan kai turvapalvelua. Minä halusin myös olla hyvä ihminen. Luulin kuitenkin, että silloin pitää olla uskovainen, ja minun suunnitelmissani ei ollut tuommoinen. Sitä paitsi minulla oli lapsuudessani kosolti huolia, kun olin koko ajan huolissani vanhemmistani. Ei siinä oikein omaa itseä tullut miettineeksi enempiä.

   Poista
  8. Iines, olen huomannut, että uskovaiset ovat maallisissa asioissa just samanlaisia kuin muutkin ihmiset. Käyttävät hyväkseen ne porsaanreiät joita huomaavat. Eikä ne muutenkaan ole aina kovin ystävällisiä muuta kuin ehkä samoin ajatteleville. Muita he pitävät pahoina. Ja jotkut, esim. jehovantodistajat hylkäävät jopa omat lapsensa, jos nämä haluavat erota seurakunnasta.

   Poista
  9. Totta, Liisu. En luota uskoviksi itsensä luokitteleviin ehkä senkään vertaa kuin muihin ihmisiin. Enkä usko heidän hyvyyteensä, sillä eihän hyvyyttä kai perskohtaisella uskolla voi mitata. Ja aivan mielettömän julmaa on jokin piukka lahkolaisuus. Minä annan oman taivaslippuni ihan suosiolla tarvitsevalle.

   Poista
 15. Kun olen aina urputtunat Hesarin harjoittamasta kansanvalistuksesta, jossa maahanmuutto ja monikulttuurisuus esitetään upeana ja mahtavana, ja kaikki kerrotaan parhain päin,

  niin nytpä epäilen heidän(kin) kääntäneen kelkkansa, sillä muuten on vaikea keksiä miksi he sinänsä korrekteihin juttuihinsa piilottavat niin selkeitä vastakkaisia viestejä.

  Viittaan nyt vaikkapa tämän päivän artikkeliin kotiin palaavista orientin uljaista pakolaisista, joiden mielestä ”palvelu täällä ei ole sitä, mitä me odotimme".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu, että hallitus alkaa vähän järkiintyä, kun kuuntelin radiosta heidän 80 asiaa sisältäviä suunnitelmiaan.

   Poista
  2. Syytä onkin järkiintyä. Hallitus on ollut sinisilmäinen, kuten Ruotsikin Ruotsin pääministerin mukaan.

   Orpokin puhuu jo kuin vanhasta muistista sellaista faktaa, että enemmistö turvapaikanhakijoista ei ole aitoja turvapaikahakijoita eivätkä saa kyseistä statusta.Jos oikein muistan, vain kolmannes tulijoista on hädänalaisessa tilanteessa ja saa turvapaikkastatuksen. Melkoinen muutos päättäjien lausuntotyyliin.

   Tuo yhden tulijan pettynyt lausunto siitä, että hän palaakin kotimaahan, koska palvelun taso ei vastannut odotettua, toivottavasti avaa silmiä.

   Poista
  3. Eikö se ollut juuri tämä sama Orpo, joka kuukausi pari sitten julisti, että turvapaikanhakijoiden motiivien epäily on rasismia?

   Orpo on nyt siis rasisti.

   Sen sijaan punaviheroppositio jatkaa maailmasta vierautunutta höpölöpöjaaritustaan. Se on pelottavaa.

   Poista
  4. Lueskelin uuninpankkopojan uusinta blogipäivitystä. Hän kummasteli sitä, että hallitus aikoo asettaa ihmiset perusturvaltaan erilaisiin asemiin, siis epätasa-arvoisesti, kun turvapaikanhakijoille suunnitellaan matalampia tukisummia.

   Koska mies on oikeustieteen tutkinnon suorittanut, jäin kummastelemaan, eikö hän ota huomioon sitä, että turvapaikanhakijan status ei ole kansalaisen synonyymi edes maahanmuuttoviraston sanastossa. Samanarvoinen perusturva kuuluu lain mukaan kaikille Suomen kansalaisille. Turvapaikanhakijahan saa pakolaisen statuksen, jos hänelle myönnetään turvapaikka. Se ei ole siis sama kuin kansalaisen juridinen status. Vai?

   Poista
  5. Jatkan vielä lopuksi: Tämä ei ollut kannanotto minkään ryhmän maksun suuruuteen, vaan lakipykälään ja sen tulkintaan, koska niiden varassa yhteiskunta toimii ja niitä käytetään argumentteina.

   Työttömälle on taattava tavalliseen elämään tarvittavat elämisen varat, samoin pakolaiselle. Tämä oli kannanotto.

   Poista
  6. Kaikille maassa oleville samaa sosiaaliturvaa vaatiessaan eivät uuninpankonpojat, arhimäet, villeniinistöt ja kumppanit selvästikään ota huomioon sitä, että koska rahat eivät riitä tähänkään tasoon, on turvan tasoa pienennettävä kaikilta.

   Haluaisin kuulla heiltä suoraan, kuinka paljon he ovat valmiita alentamaan nykyistä tasoa muualta tulevien takia?

   Pahoin kyllä pelkään, ettei heille ole tällainen tullut mieleenkään.

   Poista
  7. On aika säälimätöntä puhetta, Tapsa. Ei se ole tavatonta, jos elää siinä uskossa, että kovin pienen ihmisryhmän (alle 1% koko väestöstä) hyvin pienestä sosiaaliturvasta nirhimällä muutama kymppi tai jotain sinne päin, talousahdinkomme käääntyisi hyvään suuntaan.

   Tilastokeskuksen siirtolaisuustilastoista näkee, että maahamme on muuttanut vuodesta 2006 alkaen 25.000 - 30.000 ihmistä vuosittain. Maastamuuttajia on ollut noin 15.000 per vuosi . Siirtolaisuus tuo ja vie ihmisiä. On hyvin mahdollista, että voimme menettää kuten irlantilaiset (katsoin dokumentin aiheesta) kokonaisia sukupolvia tai ainakin merkittävän osan nuorista sukupolvista.

   Sosiaaliturvamme taso on erittäin heikko. Suomi on sen suhteen jo EU:n tarkkailulistalla. Pitkäaikaiustyöttömistä valtaosa on koulutettua ja ammattitaitoista aikuisväestöä, josta kannattaa pitää huolta. Kulut vain kasvavat tulevaisuudessa mikäli työttömien elinoloja heikennetään kohtuuttomasti.

   Mut. Monet asiat on nyt maamme hallituksen varassa, eikä se mitä aikovat sanalla sanoen kovin hyvältä vaikuta.


   Poista
  8. Ja niin Tapsa, tämä vielä. Kun puhut ärhäkkäästi niistä jotka "vaativat samaa sosiaaliturvaa", niin muistutan sinua siitä mikä koskee myös sinua ja elämääsi tässä maassa. Sosiaaliturva koskee meitä kaikkia, se ei voi perustua periaatteelle jossa esimerkiksi iinekset tai rikut tai tapsat rajattaisiin jonkun ominaisuutensa vuoksi ulos perusturvasta. Tai leikattaisiin tapsojen sosiaaliturvaa 20% ja rikujen 10% ja iineksiltä ei leikattaisi mitään.

   Poista
  9. Sama sosiaalituki, jos nyt puhutaan sitten euromääristä, on laissa taattu kaikille Suomen kansalaisille. Nyt on vain niin, että turvapaikanhakijan statuksen saanut ihminen ei ole vielä Suomen kansalainen, vaan hän on ulkomaalainen, jolla on turvapaikka Suomessa.

   Hänellä on valtion puolesta asunto, vesi ja sähkö, terveydenhoito, ehkä ruokahuoltoakin. Sen sijaan kantasuomalaisella työttömällä ei ole näitä etuja valtion puolesta, vaan hän maksaa ne itse, käsittääkseni, saamastaan tuesta. On siis kai selvää, että turvapaikanhakijan sosiaalituki voi olla pienempi kuin työttömän kantasuomalaisen.

   Eri asia on, jos turvapaikanhakijan pitää itse maksaa kaikki. Silloin tuen on tietenkin oltava yhtä suuri.

   Vai olenko minä pihalla tietoineni? Saa korjata, jos minulla on väärä tieto.

   Poista
  10. Turvapaikanhakija saa ennen oleskelulupapäätöstään erilaisia tukia kuin täällä asuva (mm vastaanottorahaa).

   Sosiaaliturva on meillä, kuten useimmissa EU:n jäsenvaltioissa, asumisperustainen. Osaa Kelan etuuksista (ellei peräti kaikkia, en tiedä ihan varmasti) voi siis hakea vain sen perusteella, että asuu/on työssä Suomessa. Näin olen ymmärtänyt.

   Poista
  11. Niin, siis kyllähän Kelan etuisuuksia maksetaan myös ulkomaalaisille, jotka asuvat pysyvästi ulkomailla. Kyseessä ovat lapsilisät lapsille, joiden vanhemmista vähintään toinen on työssä Suomessa.

   Suomessahan on paljon virolaisia työmiehiä, ja totuus on, että vaikka heidän perheensä asuvat pysyvästi Virossa, Suomi maksaa näille virolaisille lapsille Viroon käsittääkseni jopa täydet lapsilisät.

   Poista
  12. Säälimätöntä puhetta???

   Olin näköjään oikeassa siinä, ettei talouden ja matematiikan ymmärrys ole "hyvien ihmisten" vahvin puoli. Minähän vain totesin tosiasian, etteivät valtion varat riitä edes nykyisen kaltaiseen sosiaaliturvaan!

   Ja ettäkö sen taso on "erittäin heikko"?

   Kelan pääjohtaja Hyssälä kertoi juuri, että meidän sosiaaliturvamme taso on niin korkea, että se vastaa 2600 euron kk-palkkaa!

   Ja ettäkö "sosiaaliturva koskee meitä kaikkia"? Kysynkin Iineksen tavoin, että koskeeko se todella maailman kaikkia 7 miljardia ihmistä?

   Tällä hetkellä puoli kansaa elättää jo sitä toista puolta. Nuoret koulutetut alkavat kyllästyä siihen, mistä kertoo koko ajan kasvava maasta muuttokin. Pää on tulossa vetävän käteen ja silloin leikataan kunnolla, sanokaa minun sanoneen.

   Poista
  13. Säälimätöntä puhetta lisää...Juuh, olisi hyvä että yhteiskunta perustuisi eettisyyteen, oikeudenmukaisuuteen ja moraaliin. Ottaisin rikkailta ja antaisin köyhille, niinku Robin Huutti. Rikkaat saattavat olla narsisteja, onnekkaita (tasapainoinen, rakkaudellinen lapsuus) ja onnekkaita (lottovoitto/perintö). Optiot, lapsilisät ja valtiontukipaketit ottaisin myös pois rikkailta (Kauppa-ja teullisuusministerin antamat). Kaiken kukkuraksi antaisin köyhille 1000e/kk kansalaisrahaa...pysyvästi, mikä tasaisi tuloeroja. Varsinais-suomalaisille määräisin suuremman veroprosentin, koska joudumme heitä valtiossamme sietämään/vaihtoehtona vapaaehtoistyö maahanmuuttajien parissa tai opiskelua/humanistinen sivistys.

   Tavallinen Virtanen .

   Poista
  14. Suomessa on rikkaita vain vähän. Kai tiedät, Anonyymi, että kovatuloisin 10 prosenttia maksaa jo nyt 75 prosenttia Suomen verotuloista? Pitäisikö maksaa 100 prosenttia? Riittäisikö?

   Köyhyyttä voi torjua muilla tavoin kuin käymällä lajikumppanien kukkarolla. Eihän se ole edes eettisesti oikein.

   Poista
  15. Kai ymmärsit tuon Robin Huud vertauksen , varastamistahan on kyse.

   Tuohon vasemmiston ja kommunistien aina heikoimman puolella olemisen oletukseen voisi sanoa, että se kuka noin väittää, ei tunne noiden ideologisoiden historiaa eikä oikeastaan niiden ideologiaakaan.

   Tämä yltiösentimentaalinen lässytys vasemmistossa on vain parinkymmenen vuoden vanhaa "perinnettä". Sitä ennen he tekivät tiukan pesäeron ns. ryysyköyhälistöön, kuten Marks, Engels ja Lenin sekä muut vasemmiston, niin sosialistien kuin kommunistienkin ajattelijat tekivät.

   He nimenomaan tuomitsivat tämän kongnitiivisen alaluokan itseaiheutetun ryysyköyhyyden ja korostivat työläistä joka rehellisesti ansaitsee palkkansa työllään.

   Tätä on vaikea uskoa kun katsoo nykyvasemmiston idiootti suvaitsevaista ja työväestön hylkäävää yltiöliberaalista retoriikkaa tänä päivänä. Vielä kaksikymmentä vuotta sitten tälläinen oikeistolainenkin kuin minä, saattoi kunnoittaa vasemmistoa siitä millaisia asioita he ajavat työväestön puolesta.

   Nyt tämä nykyinen sentimentaalisliberaali viher/vasemmisto ei saa aikaan muita tuntemuksia kuin myötähäpeää. He ovat pettäneet työväenliikeen arvot niin täysin, että sitä ei uskoisi mahdolliseksi.

   Tavakkinen Virtanen.

   Poista
  16. Luulin, että tosissasi paasaat, mutta kyllä nyt tajuan, että laskettelit liukumäkeä muovinpala pyllyn alla.

   Tuo on mielenkiiintoinen ajatus, että M,E &Co tosiaan tuomitsivat ryysyköyhyyden. Vähän sama kuin demarit nykyään. Ollaan eniten niitten miesten etujen puolella, keillä jo työtä ja etuja on. Mikäs siinä, käy se niinkin.

   Poista
  17. Hyssällältä tulee lukuja omasta päästä, kuten Stubbilta. Suomi on Euroopan neuvoston tarkkailulistalla, annettuaan huomautuksen sosiaaliturvasta. Edellyttää valtiolta niiden korjaamista.

   Sosiaalturvamme on hyvin laaja, usein siitä puhuessamme tarkoitamme vain joitain etuuksia, niitä toisille meneviä, ei tietenkään niitä joita itse olemme käyttäneet tai käytämme. Lapsiperheellinen saa hyvin monia etuuksia, niiden kustantaminen lankeaa myös lapsettomille. Kuinkas muutenkaan sen voisi järjestää?

   Suomalaisessa sosiaaliturvakaakusta saa niin köyhä kuin rikaskin omat viipaleensa. Meillä siis myös varakkaat ja rikkaat saavat sosiaalietuuksia, vaikka tuskin niitä edes tarvitsisivat. On paljon maita joissa ei ole niin vaan varakkaimmat saavat vähemmän etuuksia.

   Se, onko Suomi köyhä vaiko varakas valtio, siitä saatamme olla erimielisiä. Väittävät kuitenkin noin yleisesti, että Suomi on eräs vauraimmista maista Euroopassa. Sitä valtion kassaa en ole koskaan nähnyt, vaiks paljon siitä puhutaan. Tietenkin, koska kukaan ei ole sitä nähnyt. Sellaisesta mitä kukaan ei ole nähnyt oikeasdti puhutaan aina enemmän.

   Arvelenpa, että tässä maassa liikutellaan todella isoja määriä rahaa, ja osa siitä katoaa niihin paratiisimaihin ja ties minne eikä koskaan palaa takaisin.

   Mihin meillä on varaa? Aika moniin asioihin.

   Poista
  18. Koskeeko suomalainen sosiaaliturva kaikkia 7 miljardia ihmistä? Ei koske. Se koskee vain Suomessa vakituisesti asuvia ja eläviä ihmisiä.

   Virolaiset, jotka asuvat ja tekevät töitä täällä kuuluvat suomalaisen sosiaaliturvan piiriin, koska Viro on EU:n jäsenvaltio. Kannattaa muuten vilkaista EU:n jäsenvaltioiden sosiaaliturvasysteemejä, ne hieman poikkeavat toisistaan, mutta kuuluvat siis jäsenvaltioiden kansalaisille jotka muuttavat kyseisiin maihin.

   Poista
  19. Ei, nyt et ymmärtänyt, töitön, suomalainen sosiaaliturva ei koske vain Suomessa vakituisesti asuvia.

   Nuo virolaiset työmiehet asuvat kortteerissa Suomessa arkipäivät, ja varsinaisesti he asuvat perheensä luona Virossa, jossa yhteinen koti on ja jossa viettävät viikonloput ja vapaa-aikansa. Vaimo ja lapset eivät siis asu Suomessa, vaan Virossa, jossa lapset käyvät koulua. He ovat siis Viron kansalaisia ja vakituisesti Virossa asuvia, vain isä käy töissä Suomessa. Ymmärsitkö nyt?

   Poista
  20. Lapsilisät maksetaan siis Virossa asuville Viron kansalaisille Viroon eikä Suomeen, lapsille, jotka eivät asu Suomessa. Lapsilisän suuruus Virossa on vain 19 euroa, joten Suomen korkea lapsilisä on toki virolaisille myös houkute. Asiasta löytyy guuglaamalla tietoa vaikkaoa hakusanoilla "Näin sosiaaliturvarahaa virtaa ulkomaille - lue esimerkit"

   Poista
  21. EU-valtioiden kansalaisilla on EU-kansalaisen oikeudet toisissa EU-valtioissa. Ei tarvitse passia liikkuessaan toisissa jäsenvaltioissa, henkilöllisyystodistus riittää. Kannattaa, vaikka ihan huvin vuoksi, lukea myös minkälainen sosiaaliturva eri jäsenmaissa on. Virolaiset saavat lapsilisät, koska ovat niihin oikeutettuja. Luotettavaa infoa saa virallisilta Eurooppa-tiedotus sivustoilta.

   Näytti hakusanasi tuovan linkkilistan hommalaisten ja ilta-sanomien disinformaatiosta. Ei kiinnosta väärä/vääristynyt ja harhainen tieto.

   Poista
  22. Virtasella on melko erikoinen näkemys "alaluokan itseaiheutetusta köyhyydestä". Mitä on itseaiheutettu köyhyys?

   Työttömyys (= palkkatyön puute) on eräs syy köyhyyteen. Työttömyyttä tarvitaan, tässä talous systeemissä, se on sen elinehto. Siitäkin huolimatta, että se aiheuttaa kuluja valtiolle. Eli voidaan ihan hyvin väittää, että työttömät tekevät suuremman palveluksen kansantaloudelle kuin työssäkäyvät, jotka haluavat vain neuvotella kaikenaikaa palkoistaan ja työehdoistaan. Mitä suurempi työttömyys, niin sen parempi yrittäjille ja yritysten voiton tavoittelulle. Työvoimaa on tarjolla paljon, ja sellaista työvoimaa joka tekee työn halvemmalla joko siihen pakotettuna tai vapaaehtoisesti. On suht helppoa massatyöttömyyden aikana leikata palkoista ja työehdoista.

   Niin tapahtuu nyt.

   Seurauksena on verotulojen väheneminen, ja yhteistä jaettavaa on entistä vähemmän. Mitä vähemmän tulonsaajilla on ostovoimaa, sitä huonommin kauppa käy. Raha ei liiku. Rikkaat, siis ne joilla on varallisuutta moninkertaisesti yli omien tarpeidensa, he eivät enää tuota kansantaloudelle välttämätöntä kulutusta ja yritykset eivät enää investoi, koska tuotteet eivät mene kaupaksi. Eivät kotimaassa eivätkä sen kummemin ulkomaille. Vienti tyrehtyy kun ei ole mitä myydä. Raha lakkaa liikkumasta eikä tuota enää edes omistajilleen mitään.

   Lopputulos: kaikki menettävät.

   Olipa sitten vasemmistolainen tai oikeistolainen tai mitä hyvänsä, niin tämä lopputulos tuskin on kenellekään mieluinen.

   Poista
  23. Hakusanani johtaa suoraan alkuperälähteeseen ja Kelan virkailijoiden lausuntoihin. Kyseessä on Ilta-Sanomien toimittajan Timo Myllyniemen kirjoittama artikkeli, eikä sillä ole mitään tekemistä minkään muun tahon kanssa. Hommafoorumia en lue enkä käytä. Ilta-Sanomat on Sanoma-konserniin kuuluvan Sanoma Media Finlandin kustantama Suomen toiseksi suurin sanomalehti Helsingin Sanomien jälkeen ja Suomen suurin iltapäivälehti. Sitä tuskin voi kutsua disinformaatioksi.

   Jos jollakulla on johonkin etuuteen oikeus, ei se ole tae siitä, että asiat ovat oikein. Lapsilisiin on oikeus, jos niin säädetään. Virolainen lapsilisä on 19 euroa. Suomalainen noin 110 euroa. Asiat eivät ole yhdenvertaiset, jos summia vaihdetaan päittäin.

   Poista
  24. Koska sinulla näyttää olevan vikkelä taipumus oikaista mutkat ja rakentaa olkiukkoja, painotan vielä sitä seikkaa, että viittaus Ilta-Sanomien artikkeliin ei tarkoita sitä, että se on jumalansanaa. Mediakritiikin ja kirjoittamisen opettaja tuskin on sokea median suhteen. Pidäpä tämä mielessäsi.

   Poista
 16. Laitan tämän tänne loppuun. Pitkästä aikaa linjoilla, vaikka kyllä minä nämä aina luen! Kaikki kommentitkin melkein järjestään. (Edelleen melkein luen puhelimessa ja kommentointi takkuaa aiemmin mainitsemistani syistä.)

  Mainitsit Iines Saarikosken "ykkösvaimon" elämäkerrasta. Luin sen ja tykkäsin kovasti! Se oli mielenkiintoista ajankuvaa mm. monesta työpaikasta. Se vaan ihmetyttää, että mitä ne kaikki fiksut ja hötkyilemättömän oloiset vaimot ovat siinä alkoholisoituneessa reppanassa nähneet.

  Tuo pakolais/turvapaikanhakija-asia on monimutkainen. Kaipa me täällä Suomessakin jo alamme olla sen verran selvillä monen tulijan motiiveista, että systeemit muuttuvat.

  Jaaha, vartin päästä bussiin ja illaksi töihin. Lokoisaa päivänjatkoa kaikille!

  VastaaPoista
 17. Hei Kuunkuiske, onpas mukavaa että kommentoit! Alan juuri tänään lukea Tuula Saarikosken kirjaa, oikein odotan lukuelämystä.

  Luin ensin Markku Pääskysen Sielut-kirjan, eilisen päivän aikana, kun en malttanut laskea kädestäni. Se kertoo kadonneesta pienestä tyttärestä ja kello oli jo huomisen puolella, kun sain vastauksen, joka oli toisenlainen kuin odotin. Olen ennenkin tykännyt Markku Pääskysen kirjasta.

  Turvapaikanhaku-teema täyttää nyt kaiken keskustelun, kaikki lehdet ja siinä ollaan nyt selvästi vedenjakajalla: kauniit käsitykset alkavat murentua, kuva kirkastua. Rasisteja en ymmärrä, enkä liioin hurmahenkisiä puoltajiakaan. Molemmat ovat yhtä kaukana todellisuudesta.

  Reipasta työmieltä sinulle illaksi. Ilta on raskasta työaikaa, tiedän sen kokemuksesta.

  VastaaPoista
 18. Tänään onkin ollut aika positiivinen päivä pitkästä aikaa. Moni asia on ilahduttanut (paitsi ne oletetut isisläiset Suomen kamaralla).
  Mutta ehkä sekin vaikuttaa, kun ihminen nukkuu kunnolla, kaikki näyttää paljon paremalta, sekä sisä- että ulkoasiat.

  Ihmettelen minä joskus, väsytkö sinä Iines koskaan tähän blogielämään. Onko sinulla sellaisia "heikkoja hetkiä", jolloin tuntuu, että nostaa kädet pystyyn ja suusta tulee: Luovutan!
  Vai saatko sinä päinvastoin voimaa blogielämästä, sitäkin mietin.
  Joka tapauksessa ihailen suuresti kestävyyttäsi ja jaksamistasi. (Tämä ei ole kohteliaisuus. Tämä on tosiasia, joka on ollut jo monta kertaa aikaisemminkin mielessä.)

  Mutta toisaalta. Ihmiset on mielenkiintoisia. On kiva kuulla heidän ajatuksiaan, ja missä niitä kuulee ilman maskia muualla kuin täällä blogielämässä. Jos menet kyläilemään kutsusta, siihen liittyy monenlaisia seremoneja, ei sitä noin vain voi mennä. Ja puheenaiheet tietää jo ennen kuin on paikan päällä. Kaikki saman kaavan mukaan. Ja kaiken huippu: VAROKAA! Voi tulla sakot.

  Niin meille tapahtui viimeksi, kun käytiin "joulupuurolla" vieläpä oikein mukavien ihmisten luona, joitten kanssa voi puhua mistä tahansa, pelkäämättä että puhuu sopimattomia. Jätettiin auto vieraspaikalle (kerrostalo). Kun oltiin kotiinlähdössä, oli etuikkunassa pahaenteinen kirje, joka, aivan oikein, sisälsi sakkomaksun myönnetyn ajan ylittämisestä 17 minuutilla. Hitsi, että suututti! Päätös: kylään ei enää mennä!

  Sinä voisit ehkä Iines periä maksun täällä kävijöiltä, kun uhraat aikaasi valtavasti, eikä se ole varmaan ihan helppoa vastailla kaikkiin kommentteihin, ja täällä on avoimet ovet sekä yöllä että päivällä!
  Iines, ansaitsisit vähintään ansiomerkin! Ja nyt sinä tietysti suutut (ja poistat tämän kommentin) kun menen tämmöisiä puhumaan! Mutta minä olen ihan tosissani! En ole kertaakaan törmännyt tällaiseen blogiin, jossa voi keskustella. Tämä on ainutlaatuinen.
  Vai onko vastaväitteitä?

  VastaaPoista
 19. Liisun blogissa voi myös keskustella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi, kyllä voi. mutta se on kyllä Iineksen ansiota. Minusta on alkanut tuntua jo oudolta, kun useimmiten blogeissa näkee allekkain kirjoitettuja, ylöspäin bloggaajaan suunnattuja katseita, jotka kylmästi ohittavat edellään olevan kommenttijonon, ihan kuin niiden kirjoittajat olisivat kuollutta materiaalia. Ei keskustelua silloin voi syntyä. No, se on yleisin käytäntö. Mutta minusta siinä seisoo niin kuin voisi kuvitella: leipäjonossa. Täällä voi sujutella vaikka eteen- tai taaksepäin. Sulavasti.

   Poista
 20. Liisu, minäkin olen saanut tänään iloisia uutisia, lapsukaiseltani. Oikein sykähdyttäviä. Siinä mielessä päivä on ollut hyvä ja onnellinen. Monenlaisia murheitakin on ollut, eräästä läheisestä. Sellaista elämä on, mustaa ja punaista limittäin.

  Blogista saan yleensä voimaa, paitsi nyt jokin tökkii, enkä tiedä mikä, kun en saa palautetta. Oletettavasti kuitenkin minulla on vääriä mielipiteitä ja paasaan liikaa. Ymmärrän hyvin, että se voi suututtaa ihmisiä.

  Liisu, koskaan en suutu kehenkään, mutta surra kyllä voin, kun en pääse lukemaan ajatuksianne. Olen edelleen kiitollinen siitä, että kynä pysyy kädessäni ja voin tätä kautta puhua vaikka tyhjille seinille. En ole mikään tohtori eikä minulla ole arvovaltaa, enkä tiedä paljonkaan. Maailma on kuitenkin avoin ja sana on vapaa, meille kaikille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaan, että uusi kirja on tulossa tai edellisen käännösoikeuksia on myyty ympäri maailmaa? Onnittelut kuitenkin, mistä tahansa.

   Poista
  2. Toinen kirja on tulossa, ja kolmas kustantajalla, luettavana. Mutta tämä iloinen uutinen koski ensimmäistä kirjaa.. Käännösjuttujakin on viritelty, mutta niistä en tiedä enempää.

   Poista
  3. No jo nyt jotain! Hienoa. Paljon onnea sekä äidille, että tyttärelle! Mikään ei tunnu niin mukavalta kuin jos joku läheinen onnistuu siinä mitä hän tekee. Ja tiedän, että nykyään on melkein mahdotonta saada kustantajan kautta kirjaansa esille. Pitää olla tosi lahjakas! Ja mieluummin alaa opiskellut, sellainen käsitys minulla. Iloitkaamme, IInes!

   (Mutta et sä voisi sanoa vaikka kirjailijanimeä ,tai vihjata jotain aiheesta, että pääsisi myös tutustumaan kirjaan, tuleviinkin? Etunimen alkukirjainkin auttaisi. Netistä löytyy kyllä luettelo kirjoja julkaisseista, ja kun tietää vielä, että hän on äidinkielenopettaja.

   Onpa nyt hankala tilanne. Mutta jos hän on sanonut sinulle ettei hänen nimeään saa julkaista, ymmärrän, ettet voi sitä tehdä. Harmi.
   Onnittelut vielä kerran kuitenkin!

   (Mulle tuli postissa yllättäen alkuviikosta paketti. Kolahti postiluukusta kun oltiin kaupungissa. Siinä oli vastapainettu kirja, ja saatekirje mun serkulta, joka oli hankkinut minulle lahjaksi yhden toisen yhteisen serkkumme tyttären kirjoittaman kirjan - ei kai me olla sukulaisia, Iines? Se serkun tyttö on myös äidinkielenopettaja! Olisi se hassua, jos puhuisimme samasta tytöstä. Tää mun tyttö liikkuu kirjassaan merellä.)

   Poista
  4. Liisu, tytär ei ole opiskellut kirjallisuuden alaa, ei siis ole äidinkielen, vaan muiden aineiden opettaja.

   Mielelläni kertoisin sinulle ja muillekin tarkemmin, mutta tuo muun kirjailijanimen valinta oli hänen hyvin varma ja ehdoton valintansa, joten pysytään nyt sitten anonyymiydessä täälläkin. Minä olin eri mieltä ja toinkin sen julki, sillä ottaessaan muun kirjailijanimen kirjailja luopuu samalla asioista, joista voisi olla hyötyä monessakin mielessä. No siis, tämä minun tyttöni ei liiku merellä, vaan osittain fantasiamaailmassa, osittain reaalimaailmassa kaikkine lieveilmiöineen. Itse pidän siitä, että kirjaan ei ole ympätty ajankohtaisteemoja, kuten ilmastoasioita, poikkeavan sukupuolisuuden eikä maahanmuuton teemoja. Lasten ja nuorten kirja ei saa opettaa eikä tukea tai vastustaa vallitsevaa toivottua/ei-toivottua yhteiskuntajärjestystä! Sillä on tärkeämpiä tehtäviä.

   Poista
  5. Iines kirjoitti:"Blogista saan yleensä voimaa, paitsi nyt jokin tökkii, enkä tiedä mikä, kun en saa palautetta. Oletettavasti kuitenkin minulla on vääriä mielipiteitä ja paasaan liikaa. Ymmärrän hyvin, että se voi suututtaa ihmisiä."

   Syy ei ole sinussa iines.
   Täällä on nyt ilo seurata näitä kirjoitusia .
   Nyt voi sanoa omia mielipiteitä , eikä joku "samppa" tai "riku" ole heti kettuilemassa .

   Poista
  6. Anonyymi, ikävää, jos olet kokenut noin.

   Minä haluaisin kyllä puolustaa sellaista keskustelua, jossa saa myös kettuilla, sillä sanahan tässä on meillä kaikilla työvälineenä. Jos katsoo taaksepäin näitä keskusteluja, niin pidän yhtenä tuntomerkkinä nimenomaan sitä, että täällä voi vapaasti sanoa, mitä kukin haluaa, lain rajoissa tietenkin. Ja jos olet se sama Anonyymi, joka on usein Rikua osoitellut monin tavoin, niin olisikohan syytä katsoa myös peiliin?

   Minua tämmöinen kahtiajako surettaa, mutta en voi syyttää kuin itseäni. Minä se täällä varsinainen paasari olen ollut ja lietsonut teitä muita. Kai se tulee siitä, kun en voi osallistua suusanallisesti keskustelemaan oikein mistään järjellisestä ja kiinnostavasta puherajoitteeni vuoksi. Joudun kuuntelemaan hiljaa, kun muut keskustelevat. Täällä tulee sitten poltettua kynttilää molemmista päistä. Anteeksi siitä. En voi kuitenkaan luvata parantaa tapaani tässä suhteessa. Toivon vain, ettette kuristaisi toisianne hengiltä edes sanan säilällä. Aina tarvitaan maailmanparantajia. Eilisessä A-studiossakin äärilaidat olivat selvästi lähentyneet toisiaan. Minusta tuntuu, että julkisessa sanassa on koittamassa rauhallisempi aika, kun molemmista päistä kiivailijat rauhoittuvat ja tulevat lähemmäs toisiaan.

   Poista
  7. Suomalaisia on kahta lajia; niitä, jotka eivät koskaan uskalla sanoa mielipidettään ja niitä, jotka puhuvat koko ajan, eivätkä osaa kuunnella. Molemmille on yhteistä, että erilaisista mielipiteistä pahastutaan. Usein omaa mielipidettä ei edes ole, vaan uskotaan, mitä joku viisaana pidetty sanoo.

   Heti kun joku on toista mieltä, alkaa nokittelu ; olet maalainen , pohjalainen persu eli kaikkea mitä itse et arvosta. Eri mieltä oleminen mielletään henkilökohtaiseksi. Näemme vastakkaisen mielipiteen osoituksena, että meistä ei pidetä.

   Erimielisyydet eskaloituvat nopeasti riidaksi ja koska me suomalaiset emme osaa riidellä, riidat pannaan poikki lopettamalla keskustelu, suuttumalla, loukkaantumalla, mielipahalla ja vaikenemalla.
   Vaikka piidän väittelyistä, jotka eivät ole minusta riitelyä, useimmiten lopetan väittelyn kun olen kaiken sanonut ja poistun tilanteessa pois. Tavallaan ajattelen ettei mulla ole mitään lisättävää enää asiaan eikä mielipiteeni muutu sanoo toinen mitä tahansa.
   Toisaalta ajattelen, että kohta tuo toinen pahoittaa mielensä, jos jatkan väittelyä ja kun poistun paikalta voimme kumpikin olla oikeessa.

   Osaatteko te olla sivistyneesti eri mieltä asioista?
   Kysyy tavallinen Virtanen

   Poista
  8. Anonyymi, täällä keskustelemassa on erilaisia ihmisiä, ei yhtenäistä joukkiota, joka toimii samalla tavoin ja on samaa mieltä mieltä kuin blogin emäntä. Minusta se on hyvä lähtökohta, oikeastaan paras mahdollinen.

   Sitä en ryhdy ennustelemaan, miten muut suhtautuvat erimielisiin ajatuksiin. Tiedän, että tuo sanomasi on turkasen totta: moni pahastuu kannanotoista, jotka poikkeavat omista ajatuksista.

   Minun täytyy kyllä ilokseni sanoa, että minä riemastun niistä. Ja siitä, että täällä on leimaa-antava piirre ollut nimenomaan se, että on jopa vuosikausia voitu keskustella yhdessä, vaikka joistain asioista ollaan eri mieltä. Joistain sitten taas ollaan samaa mieltä. Välillä joku voi pahoittaa mielensä, mutta eipä täällä juuri ole menty alatyylisyyksiin tai herjattu toista. Enemmän ollaan kiihtyneitä joskus asian puolesta tai asiaa vastaan, mutta aina nähdäkseni se asia edellä. Väittäisin, että juuri tämmöinen kohtalaisen sivistynyt kirjo aukeaa, jos jaksaa selata taaksepäin keskusteluja.

   Se mikä täältä puuttuu, on ehkä se kaikkein korkein professoritaso. Kunnioitettujen auktoriteettien blogeista löytyy kyllä tämmöistäkin keskustelua, jossa voi käydä myös sanomassa painavan mielipiteensä. Kaikkea tarvitaan ja itse olen kyllä valmis keskustelemaan vaikka kenen kanssa, myös yhtään kirjaa lukemattoman tohmajärvisen sivupinkojan tai kemijärveläisen viinurin kanssa.

   Poista
  9. En ole mikään oikein sivistynyt, en edes sydämensivistynyt , mutta minua suututtaa moni asia. Nimenomaan ASIA. Erilaisia mielipiteitä yritän ymmärtää kykyni mukaan, ja kuuntelenkin. Mutta kuunnellessani ajattelen, noinkin voi siis ajatella. Livenä vaikuttaa äänensävy, miten puhutaan. Voi sanoa toiselle julmia sanoja, mutta äänensävy voi muuttaa ne lempeiksi. Se puuttuu keskustelusta kirjoittamalla. On vain arvailtava, missä mielessä toinen puhuu.

   "Pahoja ihmisiä" ei täällä ole, siitä olen varma. Jos joku sanoo jotain ikävää, voi mielestäni kysyä häneltä, mihin hän tuolla tavalla sanoessaan tähtää, mitä tarkoittaa. Ja jos hän vastaa ikävästi kohdistaen puheensa henkilökohtaisesti toiseen, voi sanoa, tuntuu kurjalta kun noin ajattelet minusta. Mutta jokainen on vastuussa omista sanoistaan.

   Jos alkaa vastailla yhtä, tai ehkä vielä voimakkaammin toista henkilökohtaisesti "haukkuen", sitä voi pitää jo taisteluhaasteena. Ennen tällaiset erimielisyydet ratkaistiin miekkataistelulla, Sanoillakin voi miekkailla, mutta se kysyy ääretöntä tarkkuutta, ettei sohi sinne tänne, vaan harkitsee pistonsa. Ja se mikä tarvittaisiin, olisi tuomarit kummankin puolella. Jos tuomarit alkavat sitten toisiaan syytellä, eivätkä malta katsoa vierestä, vaan tempaavat miekat taistelijoiden käsistä ja hyökkäävät toisiaan vastaan, niin todistajat, joita pitää olla seuraamassa ottelua, ryntäävät silloin paikalle ja syntyy yleinen mekkala. Kaikki ovat innoissaan. Eivätkä enää välitä, ketä mukiloivat. Härskisti he käyvät kenen tahansa kimppuun. Ja seuraavana päivänä jo aamusta ilmestyy iltalehti, jossa valokuvin todistetaan yleisestä mellakasta. Ja mellastajat ovat mielissään kun parhaassa tapauksessa ovat saaneet nimensä lehteen. Ja ne jotka ovat saaneet osumia naamaansa, litistyneet nenät ja mustat silmät, todistavat siitä, imevät liikuttuneina peukaloitaan kokonaan, ja ovat hekin iloisia, että ovat saaneet osallistua noin kuuluisaksi tulleeseen otteluun ISÄNMAAN PUOLESTA, niin kuin lehti otsikoi.

   Poista
  10. Lienee tullut selväksi, etten kaihda väittelyä? En kaihda sitä elävässäkään elämässä, vaikka näin kirjallisesti olenkin paljon suorempi ja ärhäkämpi - oikeastihan olen aika lempeä ja pehmeä luonne, kuten lahjakas ystävämme Mikiskin voinee todistaa.

   Oikeasti haluaisin keskustella vain taiteesta, tieteestä, kulttuurista, mystiikasta, runoudesta ja rakkaudesta, mutta kun raaka maailma tunkee koko ajan silmille.

   Poista
  11. Kirjallisesti ilmaisukykyinen ihminen vaikuttaa mielikuvissa varmalta, ja sitä kautta nimenomaan suoralta ja ärhäkältä. Reaalielämässä hän on useinkin jopa pehmeä, lempeä, empaattisempi miltä vaikuttaa, samoin tunteellisempi. Luulen, että tämä samainen ilmiö liittyy minuunkin. Ja siis uskoakseni moniin lahjakkaisiin ja varmaotteisiin sanojiin.

   Poista
  12. Epävarmana sanojana jo kommentoijana olen sitä mieltä, että jokaisessa yksilössä saattaa asustaa monta minää, joiden komentajana toimii yliminä, joka joskus voi olla kovasti äänessä ja säädellä määräyksin muita minuuksia.

   Yliminää halutaan yleensä kuunnella ja hänen mielipiteitään kunnioittaa, jotta voisi kokea itsensä vahvaksi ja muita minuuksia hallitsevaksi persoonaksi.

   Mutta harva pystyy kokoamaan itsensä niin, etteivät muut minuudet kurkistele liepeen alta ja haukkua räkytä. Vain suurella ponnistuksella yliminä saa ne pysymään koloissaan ja poissa häiritsemästä.

   Yliminän voimakkuudessa ja valtataistelussa voi olla hyviä ja huonoja eroja. Joku yliminä voi olla suvaitsevampi kuin joku toinen. Sellainen pystyy sivuuttamaan helpommin liepeissään elävät pienemmät minuudet, joita voisi jossain tapauksissa nimittää pieniksi piruiksi.

   Jos tällainen pieni piru pystyy tarpeeksi vastustamaan muita pieniä piruja, hänestä voi kehittyä suuri piru. Ja jos tällainen suuri piru haluaa lisää valtaa, hän haastaa yliminän taisteluun kanssaan. Jos hän voittaa, hän sysää yliminän pois vallasta ja asettaa itsensä sen tilalle. Silloin ihmistä hallitsee pirullinen yliminä. Ja pian sen jälkeen hänestä kuulee sanottavan: Siinäpä vasta PIRULLINEN ihminen!

   Itseäni tutkiessa huomaan, että sisälläni käydään usein taisteluja. Pienet pirut kapinoivat. Ne tahtovat väkisin päästä valtaan. Näen silmissäni miten ne sotaisina hyppivät sisälläni. Minun on käytettävä voimakeinoja saadakseni ne pysymään piilossa, ja siitähän ne eivät yhtään tykkää.

   Käyttäen tietolähteenä omia kokemuksiani voin sanoa suurella rintaäänellä: Ihminen on sotatanner, jossa voimasuhteet vaihtelevat. Ikuista rauhaa ei ole.
   MOT.

   Poista
  13. Liisu, ajatteles myös näin, että ihminen saattaa tuntea itsensä ja olonsa epävarmaksi, vaikka hänen sanansa on selkeä ja varma, kirjoitettu sana ei hapuile, niin kuin ihmisen mieli. Se seistä jähmöttää tukevana ja suorana, horjumatta sateessa ja tuulessa, värähtämättä katseesta tai edes huokauksesta.

   Mutta siis ajattelen toki samoin: ihmisessä on monta puolta, monta varmuus- ja epävarmuusastetta, mikään tai kukaan ei taatustikaan ole joko tai.

   Poista
  14. Kyllähän noinkin voi ajatella. Mutta minua kyllä hiukan pelottaa sana 'varma'. Kun tuntuu, ettei tässä elämässä ole mitään ihan varmaa. Mutta jotkut saattavat olla niin varmoja, että litistävät alleen epävarmat.

   Poista
  15. Ymmärrän, että varma tuntuu aika kovalta ilmaisulta. Tätä on hankala selittää, mutta yritin kuvata sanan ortografian kautta sitä, että kirjoitettu ja siis painettu sana on ja pysyy siinä, lujana ja muuttumattomana, vaikka sen kirjoittaja vapisisi epävarmana koko asiasta. Kirjoitettu sana siis tavallaan myös harhauttaa.

   Poista
  16. Olen samaa mieltä Liisun kanssa siitä, että hyvyyden ja pahuuden tai minkä tahansa tuntemuksen ero ei kulje ihmisryhmien välillä, vaan se kulkee halki ihmissielun.

   Poista
  17. Eikös tämä ole se vanha totuus, josta täällä on ennenkin keskusteltu: jokaisessa ihmisessä on valmiudet sekä hyvään että pahaan. Tilanteet ja myöskin luonteenpiirteet sitten ratkaisevat, missä määrin hyvää ja/tai pahaa missäkin tilanteessa esiintyy. Paatuneinkin rikollinen voi silittää kissanpentua ja pelastaa sen hukkumasta. Hyväntekijä voi tehdä rikoksen tai pahan teon. En jaksa uskoa, että kukaan olisi niin tyhmä ja tietämätön, että pitäisi jotakuta ryhmää kokonaan hyvänä tai pahana. Tai no, ääriryhmät tietenkin: porvari on lahtari ja musta ihminen on barbaari.

   Poista
 21. Todistan:

  Tapsa on sympaattinen ihminen. On, on!

  Mikis Mallikas

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, on, samaa mieltä. Se heijastuu kommenteista.

   Poista
 22. Tietysti on! Ihminen, joka ei mielistele valtavirtoja ja ui vastakarvaan, on real lifessa monesti tunteva ja empaattinen ihminen. Sen sijaan - nyt seuraa opetus ja karttakeppi heiluu - moni mielikki-ihminen on itse belsebuuppi. Esimerkiksi murhaajaksi epäilty ja minun päätelmieni mukaan miehensä julmasti murhannut Anneli Auer on kauhea psykohenkinen paatti, vaikka piti herttaista ja suosittua perheblogia. Tähän pohjaa sekin, että minulla nousevat ihokarvat pystyyn, kun kohtaan hyväntekijän ja hyväntekeväisyyttä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyväntekijä tekee hyvää itselleen. Sellainen paatti minä, että epäilen hyväntekeväisyyskeräysten järjestäjien ajattelevan omaa saldoaan. Aina siitä joku roponen riittää keräyksen kohteellekin, eipä silti.

   Poista
  2. Juuri tuo: tekee hyvää itselleen, lunastaa taivaspaikkaa, muitten mielusuosiota...

   Poista
 23. En kauheasti jaa mielipiteitäni, tai väittele, ajattelen että kaikilla ihmisillä on omat mielipiteensä - so was? (tai que lo que) Ihmiset, jotka eniten kiivailevat, ovat eniten myös oikeassa - siis omasta mielestään. Mielihyvin annan heidän olla siinä käsityksessä, miksen antaisi, se on söpöä. Yhtä suloisia Nöpönasuja ovat kuin nämä jotka vastatuuleen huutavat "Hej, haluatteko kuulla Totuuden?!" - Kiitos en, halua en, koska olen jo kuullut niin monta Totuutta. - Tietenkään en heille näin sano, olen ihminen joka on saanut hyvän kotikasvatuksen; sanon heille että "mielelläni. oi miten mielelläni. mutta nyt minulla on kiire alkoon. koska se menee minuutin kuluttua kiinni, ystäväiseni." Vaikka Ei, en minä Alkoon mene, menen S-myymälään ja ostan 24 kpl:tta iloisesti (sic!) hölskyävää oluttölkkiä. Mutta saa kai 'valkoisia valheita' suustaan päästää kun ei viitsi kuunnella kaikenmaailman pölötystä.

  Joo, saa. (sanoo Omatuntoni. tiukka jätkä.)

  Eikö muuten olis kiva sellainen keskustelutatami että kukin osanottaja (osaanottaja?) saisi sanoa mitä tahansa, eikä häntä väheksyttäisi 'an sich'. Toinen vaan sanoisi ihan toista, ja sillä lailla yrittäisi murskata edellisen argumentit omilla argumenteillaan. Se olisi kuin pelaisi korttia. Eikä hekilökohtaisuuksiin ei mentäisi, mutta terävä ja ilkeäkin (satiiri on melkein aina ilkeää) saisi olla. Ilkeä saisi olla toisen aksiomeja kohtaan, ei toista ihmistä kohtaan? - Höh?

  Ps. Tapsa on oikeasti lempeä ja runollinen ihminen, joka kavahtaa kaikkea väkivaltaista, kyllä sen ensisilmäykseltä näki. Olin monesta asiasta samaa mieltä, melkein kaikesta mistä keskusteltiin; niistä asioista mistä ollaan eri mieltä, ei se kummankaan vika ole.

  Kamalinta, mitä osaan kuvitella, olisi... että kaikki ihmiset olisivat samaa mieltä kuin minä. Semmoisessa maailmassa en haluaisi elää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskustelutatami. Saattaapi putkahtaa uuden keskustelun otsikoksi, keskustelutatami. Kukin saisi puhua mitä sielussa sillä hetkellä on, eikä ketään saisi haukkua ihmisenä, vaan asiaa saisi haukkua, ellei halua sitten vaan ergumentoida sivistyneesti.

   Vaan kerropa tuo anonyymeille, jotka ovat kalvaneet Rikua, ja Samppaa, niin ettei kumpaakaan näy. Kaipaan heitä. Mutta ymmärrän senkin, että minä olen kyllästyttävä paasaaja ja ei minua aina jaksa.

   Tulisikohan siinä tatamilla hiki?

   Poista
  2. Jätänpä tuon ergumentoinnin tuohon, sopii hyvin sivistyksen yhteyteen.

   Poista
  3. Iines kirjoitti:"Vaan kerropa tuo anonyymeille, jotka ovat kalvaneet Rikua, ja Samppaa, niin ettei kumpaakaan näy."

   Kun katkera ihminen pyörittää samaa nauhaa kerta toisensa jälkeen, ihmiset hermostuu. Ajan mittaan kukaan ei jaksa kuunnella ja ihmiset kaikkoavat.


   Poista
  4. Höpsistä Anonyymi, en minä ole huomannut muuta kuin yhden Anonyymin harjoittaman kalvun. Sitä on ollut ikävä lukea. En ole ymmärtänyt tämän kalvun taustoja, ja ensin luulin sitä pelleilyksi.

   Oma toiveeni tietysti on se, että täällä säilyisi sekä leikkimieli että ihan vakava asiallisuus, molemmat. Se on kaikista kirjoittajista kiinni. Itse otan paljon syytä kontolleni, ja myönnän tehneeni virheitä siinä, että olen paasannut liian kiihkeästi ajankohtaisista asioista. Oikeasti horjun eri vaihtoehtojen välillä, en aja mitään agendaa. Jotenkin vaan tämä hullunmylly yhteiskunnassa kiihdyttää mieltä aivan liikaa.

   Poista
  5. Kyllä minä nyt omalla heikolla itsetunnolla haluan rohkaistua, ja olla Anonyymin puolella. Sillä mielestäni he ovat kaikki: Samppa, Riku ja Anonyymi olleet yhtä tasokkaita sanankäyttäjiä leikillisissä puheenvuoroissaan. Olen seurannut niitä mielenkiinnolla. Kukaan heistä ei ole jäänyt häviölle. Kaikki he ovat voittajia!

   Ja Iines, eikös tuolla ylempänä puhuttu juuri siitä, että pitää voida olla rehellinen ja jos ketuttaa niin saa ketuttaa. Kaikkia heitä on ketuuttanut, vuoronperään. Osaavat ketuuttamissanaston kiitettävästi kaikki!

   Mutta jos Liisua vituttaa, niin huolestun aivan mahdottomasti. Vituttamisen rinnnalla ketuuttaminen on paljon hauskempaa. Osaisinpa ketuuttua. Siinä olisi jotain hohtoa. Jotain tavoittamatonta kauneutta.

   Ajatelkaapa avaruutta. Niitä on neljä kappaletta. Siis neljään toisiaan kehivään avaruuteen asti ihmisten (tiedemiesten) järki ja ymmärrys ulottuvat. Sitten vasta alkaa pelkkä tiedon pimeys. Sen kuulin tänä iltana. Eikö vitutus ja ketutus ole sentään pikku asioita?

   Riku ja Samppa, tulkaapa pian esille, Iineksellä ja minulla alkaa olla teitä ikävä!

   Poista
  6. Neljä avaruutta? Kerropa tarkemmin, Liisunen?

   Tarkoitat ehkä "avaruuden ulottuvuuksia", joita tiedämme tällä hetkellä olevan ainakin neljä. Tosin monessa teoriassa niitä oletetaan olevan jopa 11.

   Miksi niitä oletetaan olevan niin monta, joku ehkä ymmärtää kysyä? Siksi, että muuten kyseiseen teoriaan kuuluvat laskut eivät täsmää. Hakuammuntaa siis.

   Poista
  7. Liisu, ketuttaminen on erinomainen tunnetila. Se sen sijaan ei ole, jos ketutus on jatkuvaa, tarkkarajaista ja kohde aina sama henkilö. Tällöin voidaan puhua kalvusta, kalvamisesta.

   Minulla oli kerran naispuolinen ystävä, joka piti tapana säännöllisesti ojentaa ja latistaa, ilmeisesti jopa mitätöidä minua. Hän naureskeli ajatuksilleni ja opin, että olen jollakin tavalla huono, sellainen, jota ei tarvitse ottaa vakavasti. Kunnes sitten poikaystäväni tutustuttuaan tuohon ystävään avasi silmäni: toi nainenhan kalvaa sua.

   Poista
  8. TAPSA!

   Kysyin siltä tietonikkarilta mistä hän on tietonsa, josta virisi innokas keskustelu, oli saanut. Hän kertoi, että Hesarissa oli ollut tieteen palstalla hieno kirjoitus Ja nyt huomasin, että hän oli laittanut Facebookiin yksityispuolelle osoitteen siihen artikkeliin. Kävin sen lukemassa. Mutta oon huono selittämään, voit käydä itse sen lukemassa jos kiinnostaa. Osoite on:
   TÄSSÄ näin


   IINES!

   Sana 'kalvava' kertoo kaiken. Paitsi että toinen ihminen voi tosiaan kalvaa toista, myös asiat usein kalvavat mieltä.

   Kalvava ihminen on kuin eläin, joka kalvaa viimeisetkin lihat toisesta ihmisestä. Kun minä kalvan grillattua broileria, rasva valuu suupielistä. Kalvaa on jo sanana kauhea. Sairauskin voi kalvaa voimat ihmiseltä. Kalvaminen on kauheaa ja ikävää. Se sana pitäisi hävittää!
   Mikä olisi parempi sana sen tilalla? Onko sillä mitään synonyymia? Jyrsiä, järsiä, kaivaa, hiertää, nakertaa...
   Nyt tuo sana jäi järsimään mun mieltä. Se on inhottava!

   Poista
  9. Jep, luin tuon saman artikkelin, joka on siis lyhennys Marcus Chown'n uudesta kirjasta (selailin sitä viime viikolla kirjakaupassa). Juttu on ihan asiallinen muuten, mutta etenkin alussa on valtavaa yksinkertaistusta, joka varmaan sekoittaa asiaan perehtymättömän pään.

   Ja ne "neljä avaruutta" olivat kuten arvelinkin. ("Tietonikkarisi" muistuttaa tukholmalaista kälyäni, joka selittää aina tohkeissaan juuri lehdistä lukemiaan juttuja.)

   Poista
  10. Siis näin artikkelissa lukee:

   "Saatamme ajatella elävämme maailmankaikkeudessa, jossa on kolme avaruudellista ulottuvuutta ja yksi ajallinen ulottuvuus. Itse asiassa me elämme maailmankaikkeudessa, jossa on neljä aika-avaruuden ulottuvuutta."

   Poista
  11. Juuri noin, Tapsa.
   Minulle mikään siinä artikkelissa ei ollut liian yksinkertaista. Olen lumoutunut kun kuulen tai luen asioita, jotka hipovat yksinkertaisten aivojeni äärilaitoja. Se, että neljä avaruudellista ulottuvuutta yrittivät yhtä aikaa työntyä aivoihini, oli kyllä vaarallista. Ne olisivat voineet revetä ilman yleistajullista selontekoa!

   Poista
 24. Tänään kävin jonottamassa itselleni influenssapiikin, koska...
  "aina selkäni takana minua vaani Köksä"
  (mistä romaanista, kuka kirjoitti, ja miksi?... Ei, älkää googlatko, hei!)

  Piti vähän aikaa jonottaa, siellä oli noin 100 000 ihmistä, ei se minua hermostuttanut. Luin "Tiede Tänään" -lehteä. Ja ihmettelin. Kun siinä kerrotiin esimerkein hyönteisistä (Insecta) jotka puolustavat reviiriään/yhteisöään/itseään erilaisilla systeemeillä. Tiesin monet niistä, mm. loisien metkut ja muurahaisia ahdisteleva hämähäkki ja sinisiipi; nämä ovat kyllä mielenkiintoisia jutskuja (vrt. http://wol.jw.org/fi/wol/d/r16/lp-fi/102002292#h=1) Terroristejakin hyönteisissä on, piru vie; ykskin coleoperolaji päästää sisältään kahta erilaista kaasua jotka sen peräpään säiliössä yhdistyvät ja RÄJÄHTÄVÄT... siinä saalistaja, geggo tai lintu, räjähtää ite kappaleiksi, jumantsukka! Ja sitten on tämä sudenkorennon toukka joka elää vedessä - tästä olen teille ennenkin puhunut - niin se sylkee kidastaan sellaisen "atraimen" että saalis, pikkukaloista lähtien, sillä on 25 millisekunttia aikaa väistää sitä. Eli... "on aina liian vähän aikaa, se liian myöhään huomataan..."

  Sitten hoitsu tuli ja sanoi "numero 212". Se oli mun. Ja menin sen kanssa huoneeseen, jonka oven perässäni suljin, ja vedin paitani pois päältäni.

  Ps. Olen eläessäni saanut noin 769 rokotuspiikkiä. Ensimmäiset sain Lastentarhassa kun olin viiden vanha ite vasta ja 5-6 kuusi vuotiasta tyttö ahdistivat minut pensaikkoon. Ja vetivät multa myös mun pikkupöksyni kinttuihin. Sitten he pistivät minua terävällä puupikillä mun pyllyyni. Kyllä nolotti! En kehdannut kotona puhua mitään, katselin vain äitiä ja isääni epäluuloisen näköisenä, sitten menin maate. - Hitsi, ne tytöthän raiskasivat minut! (Mutta tajusin sen liian myöhään, noin 3-kymmentä vuotta myöhemmin, vasta. - Voi, jospa nyt saisin tavata heidät, en nyt tarkoita että kaikkia yhtä aikaa, niin... meillä saattaisi olla kivaa! - Miksei, muka?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kävin ottamassa flunssarokotuksen, jo kaksi viikkoa sitten. Otan tuon rokotteen joka vuosi, sillä oikea influenssa on kauhea ja kestää minulla kauan. Rokotusiltana kurkku kipeytyi, mutta meni ohi yhdessä päivässä.

   Poista
  2. Olen ottanut rokotteen myös. En haluaisi tartuttaa muita.
   Sanotaan, että ne jotka eivät halua rokottautua, elävät toisten vanavedessä. Mutta sitäkin pelätään, että nämä uudet tulokkaat Suomeen, voivat tuoda tullessaan uusia sairauksia, joihin ei välttämättä ole rokotuksia.

   Poista
 25. Riku on fiksu tyyppi, ei se pienistä säpsähdä. (Mitä nyt välillä putoilee rasvamonttuihin. Ja kömpii si taas ylös.) Ei, ei Riku! Ja tuskin Samppakaan. (Sampalla on joskus särki suussa poikittain. Nälkäinen kun on, ja pentu.) - Kivinta että Kuunkuiske tuli perigeumiin, tulisipa Anna Y:kin. Ja Char. Ja Leonora. (Onneksi Liisu on lähellä, ei apogeumissa, hän on kuin Räiskäle. Eli Lettu.) Ja Mustis joka murisee kuin Mustanaamio, eli Phantom, on nurkan takana. Ja Schnur - tutkijatyyppi. Koska kuka muu, kuin Tutkija, tekee töitä öisin klo 02-04? Kysyn vaan.) He, jotka unohdin, unohdin tarkoituksella, koska...
  ... enpäs teille sano! (sanoisitte sen muille. ja sit yllätys ei olisi yllätys, enää.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunpa nyt Rikulle ei olisi sattunut mitään.

   Noista mainitsemistasi henkilöistä Leonoora on poistanut bloginsa ja ilmeisesti poistunut blogimaailmasta, Anna Y vaikuttaa mielestäni vielä, mutta ei hän kovin paljon ole ehtinyt täällä kommentoida. Minulla on muistikuva, että hän olisi julkaissut oman kirjan. Char on rakastettava tuuliviiri, tupsahtaa joskus ja haihtuu samantien. Arvoitus, mutta hyvä persoona.

   Poista
  2. MIKIS, mikä on rasvamonttu?

   IINES, olen huomannut, että sinun henkilökuntasi, on vähitellen muuttumassa minunkin henkilökunnaksi täällä.
   Haittaako se sinua?

   Riku antoi jo tuolla alhaalla päin kuulua itsestään. Voidaan olla siis tyytyväisiä. Tuntui ihan terveeltä. Hienoa!

   Mä soitin eilen yhdelle mun kaverille ja se oli niin montussa kuin ihminen voi olla. Yritin piristää häntä kunnes olin itsekin montussa. Voimat lopussa molemmilta.

   Poista
  3. Liisu, mikään ei haittaa, mutta nyt en vain osaa eläytyä ajatukseen henkilökunnasta. Koen pikemminkin niin, että tämä on foorumi, jossa minä keskustelen yhtä lailla muiden kanssa. Blogin haltija olen siksi, että minä taidan olla ainoa, jolla on tarpeeksi aikaa pitää tätä koossa ja huolehtia asioista. Yhtä hyvin voisin itsekin keskustella jossain muualla.

   Poista
  4. Iines, totta puhut. Tuo sana 'henkilökunta' on todella sopimaton. Itsekin ihmettelen sitä. Joskus puhun kuin unissakävelijä tai saarnamies, sanat vain hyppivät suusta.
   Pyydän anteeksi.

   Itse asiassa en tiedä, mihin meitä kommentoijia täällä vertaisin. Tai tarkemmin ajatellen tarvitseeko verratakaan?
   Olemme vain satunnainen joukko ihmisiä, jotka elämmme kukin omaa elämäämme. Tulemme ja menemme. Sanomme jotain ja poistumme. Mutta ilman sinua, Iines, meitä ei täällä olisi.

   Mutta kun näen tavallaan kaiken kuvina, nyt tulee jotain omituista, josta on pakko puhua: Iines, sinun kirjoituksesi tuolla ylhäällä loistavat kuin tähdet taivaalla. Ne houkuttelevat puoleensa. Niillä on merkillinen vetovoima. Ja vaikka tuntuu siltä, että ne yleensä polkeutuvat jalkoihimme, kukaan ei puhu niistä. Kaikki ovat omissa tohinoissaan, niin ne kuitenkin valaisevat ja aukovat mieltämme näkemään asioita. Niillä on suurempi merkitys kuin arvaatkaan!

   Eihän auringostakaan paljon puhuta. vaikka se on meille ihmisille elintärkeä. Se vain on, nousee ja laskee. Mutta jos se kokonaan sammuisi olisimme hukassa.
   Mitä tapahtuisi, jos sinä, Iines, et jonain päivänä ollenkaan ilmestyisi tänne vastailemaan kommentteihimme? Säntäilisimme täällä varmaan ihmeissämme sinne tänne. Kaikki kaipaisivat sinua, ja mitään ei tapahtuisi. Kunnes joku voisi ehdottaa: - Huudetaan yhtenä suuna kuin Edvard Munchin maalauksessa, joka ilmentää elämän tuskaa: IIINES! MISSÄ SINÄ OLET! Olisimme kauhuissamme. On se hyvä että jaksat.

   Poista
  5. Liisu, kiitos! Maanantaiaamuna, kun on vähän kipeä, siis oikeasti, ei itseaiheutetusti, sanasi ilostuttavat!

   Poista
  6. Rasvamonttu on esim. autokorjaamossa se syvänne, jonka päälle auto ajetaan ja josta käsin monttöörit autoa alakautta tutkivat ja korjaavat.

   Ilman Iinestähän tätä blogia ei olisi. Minä käyn täällä siksi, että täällä yleensä keskustellaan suhteellisen asiallisesti ja suhteellisen pitävin argumentein kaikenlaisista asioista.

   Olemme myös riittävän erimielisiä ja katselemma asioita sen verran eri kulmista, ettei yksimielistä yninää ja voivotusta synny kovin helposti. Eläköön siis erimielisyys!

   Ilman Iineksen tiukanihanaa persoonallisuutta ja omalaatuista otetta keskustelu voisi tukehtua alkuunsa tai muuttua räyhäämiseksi.

   Täältä puuttuvat aika hyvin myös henkilökohtaiset loukkaukset. On turhauttavaa yrittää keskustella sellaisen kanssa, jonka luja vakaumus on, että koska olet tienannut leipäsi ammatissa X, olet luonteeltasi parantumattomasti kelvoton henkilö.

   Poista
  7. Kiitos rasvamontusta! Nyt tiedän mitä se tarkoittaa. Esim. kun olen ollut katsastuttamassa autoa, on sen alla avautunut kuin synkkä hauta, jossa joku keltamusta-asuinen mieshenkilö kopeloi käsivarret pystyssä auton likaista pohjaa.

   Toivottavasti olet Iines jo kunnossa. Tänä maanantai-aamuna kun heräsin, oli maa valkoinen, ja punatulkku istui pihlajan latvassa. Oli hieno herätä!

   Poista
  8. Kunnossa ollaan, pientä kolotusta selässä. Ei se haittaa, kun vauhtiin pääsee!

   Poista
 26. Luin Annasta Jyrki Lehtolan kolumnin, jossa hän kritisoi sitä, että Laura Lindstedtin kiitospuhe herätti ärtymystä ja reaktioita miehissä, jotka ymmärtävät taloutta ja politiikkaa ja vain heidän asiansa on puhua ko. aiheista. ("Tyttö puhui taloudesta ja politiikasta. Ne ovat sen verran vaikeita asioita, etteivät ne tyttöjen päähän mahdu, koska tytöt ajattelevat asioita tunteella, eivät viileän älyllisesti.") Pakko olla samaa mieltä Lehtilan kanssa, vaikka hän ei yleisesti ottaen kovin symppikseltä vaikutakaan.

  Jos teiltä joskus poistetaan hammas, niin koittakaa olla kehittelemättä kuivaa kuoppaa. Ei ole kiva sellainen. Nimimerkillä kokemusta on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulta on poistettu takaa pari viisaudenhammasta. Se viimeksi poistettu ei meinannut parantua millään, eli umpeutua. Olikohan se sitten kuiva kuoppa? Jouduin käymään pari kertaa poiston jälkeen hammaslääkärillä.

   Poista
 27. Tunsin Lehtolan Jyrkin isän, Erkan. En koskaan tavannut häntä vaikka molemmat asuimme Tampereella; puhelimessa puhuimme monet kerrat pitkään. Oikeastaan kaikesta. Minä olin kommunisti, hän Aamulehdessä töissä, se ei meitä haitannut; hän ei ollut konservatiivinen kökkö enkä minä stalinisti, meillä oli hirveen paljon juteltavaa juuri siitä miten lähiympäristömme meitä ahdistaa. Hänellä he, minulla ne - ymmärrättekö? Sama kummallakin - tosin minulla ei mitään julkista roolia ollut, hänellä oli. Ehkä sen takia hän minulle avautuikin - kun käsitti, että tajuan mistä on kyse, ja että en tietenkään levittele käsityksiäni minnekään. - Ja sittemminhän hän kuoli siinä autokolarissa Lapissa. Jossa kuoli monta muutakin ihmistä. Voi Paska!

  Jyrki Lehtola minusta on finninaamainen noin 14 -v. Häntä en osaa arvostaa. Ja miksi? Siksi, koska hän on todella kauas isänsä omenapuusta pudonnut omppu.

  VastaaPoista
 28. Syvällisesti keskustelin kerran lankapuhelimessa Raino Vehmaksen kanssa. Hän oli silloin Aamulehden päätoimittaja. Wikipedia ei sano mihin Raino Vehmas kuoli, ei siis saa sanoa, hyvä on. - Minä soitin hälle, oli joku hänen Aamulehdessään kirjoittama juttu, siis pääkirjoitus, jota kritisoin. Se koski minuun niin että oli pakko soittaa. Olin nuori, täynnä aatetta, vähän humalassa, ja itsevarma ja varma siitä että olin oikeassa. Siis... aivan kamala keskustelukumppani! Syytin häntä siitä ja tästä ja vielä kaikesta muustakin. Hän kuunteli (kysyi jossain vaiheessa nimeni) ja sanoi: Mikko, älä ole noin ankara! Ajattele mitä minun pitää tehdä, mitä minun oletetaan tekevän, ei tämä niin yksinkertaista ole. - Hitsi, kun hämmästyin? Se siis pyysi minulta tavallaan anteeksi mitä hän tekee, joutuu tekemään...! Selvisin nousuhumalastani, omasta röyhkeydestäni, ja aloin kuunnella mitä hän haluaa puhua. Ja sitä hän halusi! Hän puhui ja puhui. Yhdessä vaiheessa - olin koko ajan vain kuunnellut - niin minä sanoin että 'nyt mun täytyy lopettaa'... halusin pois niistä kovin monimutkaisista asioista, jatkaa juomista yksikseni... Niin tämä sanoi "Mikko, älä lopeta". Ja jatkoi taas puhumista, vaikeuksista mitä hänellä on, ja kaikesta. - Kyllä minä kuuntelin. Oli heinäkuuta 28. päivä 1979, lauantai. Ja 5. päivä elokuuta hän sitten kuoli.

  Ei minulla mitään sen kanssa ole tekemistä. Mutta yhden ihmisen itsemurhan kanssa minulla - täysin tahattomasti - on paljon tekemistä, melkeinpä olin osa syytä että hän näin teki. - Ikävä juttu, ei kai muuta voi sanoa, mutta ei se silti minun syyni ollut. Osaltaan... eikä ollut! En minä voi olla kaikesta vastuussa mikä maailmassa vaan on, se on mahdotonta.

  VastaaPoista
 29. Jos osaisin ihmisiä auttaa, auttaisin. (Kommunisti musta tuli siksi kun mä ajattelin että autan niitä jotka on heikoilla, miks mä auttaisin niitä jotka on vahvoilla? Sentimentalismia, tietysti. Mutta samaa minusssa vielä on, vähän.) (huokaisee) Mulle soitti 11 päivää sitten rouva joka - käsitin nyt vasta sen, hän oli nimittäin soitellut aiemminkin - että hän etsi apua minusta. Voi Hyvänen Aika sentään! (että tajusin tämän asian vasta nyt! hän ei ollut kehdannut sanoa asiaa suoraan aiemmin, enkä minä kysyä - olin vain ihmetellyt hänen "yhteydenottojaan") Kyse on oikeasti siitä että hänen miehensä on Narsisti, tai jotain sellaista, että hän oikeasti "minä olen jo ihan rotkon pohjalla, en minä enää..." Hän ei ollut koskaan ennen itkenyt, nyt itki. (Olen aina kokenut hänet niin että hän on 'vahva ihminen', nyt ei ollut. Ja ihan selvin päin oltiin kumpikin.) En osannut sanoa... sanoin että en osaa näitä asioita, Hannele kuule, sinun pitää hakea apua ihmisiltä jotka osaavat näitä asioita, minä olen ihan amatööri... Mutta kun se uskoo minuun, ei kehenkään muuhun, se ei uskalla puhua näistä kenenkään muun kanssa. MITÄ MINÄ TEEN IINES? Minä otin netistä selvää näistä narsisti-piireistä, ajattelin suositella niitä hänelle, juttele heidän kanssaan! (Mutta mä luulen ettei se uskalla?) Mä olen ihan amatööri. Jo monta kertaa aiemmin kun se mulle soitti, mä ajattelin miks se mulle soittelee... ajattelin tietysti pilluakin (koska olen mies). Ei, ei se siksi mulle näiden vuosien aikana oo soitellut. Vaan siks, että sen aviomies on koko ajan pitänyt sitä pahana. Tai siis niin kuin Hannele sanoi "se on ihan omissa oloissaan. vaikka kuinka kauan. en minä tiedä edes missä. sitten siltä tulee tekstiviesti 'i love you' ja se pyytää että saa tulla mun luo suihkuu. se käy suihkussa. sitten se sanoo 'anna mulle pillua'. sen jälkeen se istuu sohvalla ihan omissa maailmoissaan mitään näkemättä tai kuulematta. sitten se taas poistuu. - Minä kysyin häneltä että 'eihän hän sentää oo fyysisesti sun päälle käynyt'... (tiesin, mitä hän siihen vastaa, vaikka olikin pitkän aikaa hiljaa) "on se, kerrankin se löi mua halolla päähän"... Sanoin hänelle että 'saat soittaa minulle koska tahansa. ja minä soitan sinulle lähitulevaisuudessa.' No, ...

  nyt on 2 viikko siitä, en ole soittanut. Äsken yritin, ei vastattu.

  Iines rakas, sinä tiedät narsisteista - mitä minun pitää tehdä? Minä en tiedä enkä osaa. (Otin selvää että tässä kaupungissa on "Narsistien uhrien Tuki" niminen järjestö. Sinne voi nimettömänä soittaa, voi pyytää apua, ja keskustella. Iines, mä ajattelen että sanon Hannelelle niin, en minä häntä osaa auttaa. Sano sinä voinko minä tehdä jotain muuta? (asia askarruttaa minua. koska lupasin auttaa häntä)
  - Voiko narsismista paraantua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Narsismista ei nykykäsityksen mukaan voi parantua, sillä se edellyttäisi potilaalta sairaudentuntoa. Narsisti ei kuitenkaan tunne tällaista, sillä vika on hänen mielestään aina muissa. Vaikka hän murhaisi jonkun, hän selittäisi asian niin, että se oli uhrin oma vika, se ansaitsi sen. Itseään hän pitää viattomana kaikkeen, eikä hän tunne syyllisyyttä.

   Minusta narsistin uhria ei kannata kehottaa muuhun kuin mihin asiantuntijat ja kaikki oppaat kehottava: Pakene, kun vielä voit, muutoin tuhoudut. Narsisti syö uhrinsa persoonan, ja on oikeasti paha, eikä häntä voi eikä pidä edes koettaa ymmärtää. On surullista, että naiset jäävät tällaisen tunteettoman ja rakkauteen kykenemättömän miehen viereen kidutettaviksi. Minä en ainakaan itse jaksaisi kauankaan kuunnella sellaisen naisen itkua, joka kerta kerran jälkeen palaa sen julman miehen luo. 

   Näistä asioista naisia on neuvottu puhumaan ihan vaikka terveyskeskuksen lääkärille tai terveydenhoitajalle, jotka neuvovat eteenpäin. Parasta olisi kuitenkin se, että jättäisi kiusaajansa ja muuttaisi pois. Ei kukaan voi oikeasti rakastaa kiusaavaa julmaa miestä, se on riippuvuutta ja jotain muuta. Ei edes ystävä voi muuten auttaa narsistin uhria, ei se toisen kuuntelu vie tässä minnekään, jos toinen vain roikkuu kiduttajassaan.

   Poista
 30. Siis Hannele on minulle vuosien vanha tuttu. Eronnut ystävästäni Jussista (joka on myöhemmin kuollut), meni sitten naimisiin tämän nykyisen kanssa. Josta siitäkin on jo vuosia. Ja... kuulema, heti häitten jälkeen alkoi tämä "karuselli"... Jossa tämä mies rakastaa häntä hirvittävästi, lyö sitten, rakastaa enemmän kuin kukaan, ja lyö, rakastaa ja lyö ja...

  Minä sanoin Hannelelle että "jumalauta, lähe lätkii. siis eihän tuo mistään oo kotoisin tuommoinen. saatana, sää kutistut". Mutta kun minä en tiedä onko tämä oikeaa sanoa noin. Hannelekin sanoi että se aina välillä sanoo "ai laav juu". - Vittu, jos mä olisin psykiatri, olisin huono psykiatri. Menisin ite hoitoon. Ja siitä huolimatta myöhemmin ampuisin itseni. Paskan Marjat!

  Auta mua, Iines. Sano jotain narsistisesta persoonasta. Että tajuaisi, mistä on kyse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se mies rakasta, vaan teeskentelee rakkauden elkeitä sitoakseen naisen itseensä ja toimintakyvyttömäksi. Narsistille (ja psykopaatille) on tyypillistä juuri tuo ylimaallinen hurmaamisen taito. He ovat lähes aina älykkäitä, enkä itse ihmettele, että monet naiset lankeavat heihin. - Oikein olet mielestäni neuvonut, muuta et voi tehdä kuin käskeä lähtemään. Mies ei muutu.

   Poista
 31. Höh, mitä tämmösistä. Vauva -lehdessä näistä puhutaan. Miten niin? No, luin jostain, en muista mistä enkä käsitä miksi, että Vauva -lehdessä on kaikenkattavaa blogikommentointia. No, minäpä sinne, sitten.
  http://www.vauva.fi/keskustelu/2455847/pitaisi_kavella_keskeytyksen_jalkeen_n9_km

  En kyllä käsitä mistä on kyse. Ja jos lehden nimi on Vauva -lehti, en kyllä käsitä noita vauvojakaan. - Kun pidin Sagaa ensimmäisen kerran käsissäni, se oli sellainen sukkaan puettu pötkäle. Ajattelin vaan, että älä ny Herran Jumala putoo mun käsistäni. Siks mä sitä niin kauheesti puristin... Myöhemmin Sagalle (noin 5 v-) kunsiitä puhuin, se sanoi "luuliks sää että jos sää pudotat mut lattialle niin mää meen rikki." Tuijotin häntä mutta en sanonut mitään. Ei sekään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vauva-lehdestä en tiedä muuta kuin sen maineen hieman epämääräisenä foorumina. Mutta siis narsismin aihe on mielenkiintoinen. Itse olen ollut lukioajoista lähtien kiinnostunut psykologiasta. Olen lukenut Freudini jo muinoin.

   Poista
 32. Nyt minä tiedän mitä Hannelelle sanon (koska se on tietyllä tavalla rajattua mitä hänelle voi sanoa). Minä sanon hänelle
  "Ei se sinua rakasta, vaan teeskentelee rakkauden elkeitä sitoakseen sinut itseensä ja sinut toimintakyvyttömäksi".

  Kiitos, tätä tarvitsin. Eteenpäin osaan tästä.

  VastaaPoista
 33. Perussuomalaisia kun olen melko harvoin kehunut, tulin sen nyt tekemää suurista ansioista. Soini pisti mitättömän pienen, mutta kovaäänisen ja siksi isoksi luullun oikeistoporukan puolueen sisältä kuriin. Oikeistopersut tietävät kannatuksensa olevan vähän pierua isompaa, mutta kakkaa selvästi pienempää,joten puoluetta heidän ei kannata perustaa.

  Silloin kun rikolliset saivat vielä ansaitun kovia tuomioita, laissa oli nimeke "murhapoltto". Sellaiseen syyllistyi, kun sytytti tuleen rakennuksen, jossa saattoi olla ihmisiä Tallukassa oli lehtitietojen mukaan kaksi yöpyjää.

  Meidän on saatava pieni, mutta vaarallinen epäsuomalainen aines, oikeisto, kuriin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Persuja isketään säälimättä kaikella minkä luullaan tehoavan. Niinpä persupuolueen kansanedustajien ja ministerien julkituloihin käydään kiinni kuin sika limppuun, rääpien ja revitellen. Ikävä kyllä riekkujien kannalta, rasismisyyttelystä, tuosta vielä äsken niin oivasta aseesta, kuin metrisestä koivuhalosta, tulee vain pahainen kalikka.

   Yritystä ei kyllä puutu. Jotkuthan juuri julistivat messiaanisesti, että täällä pienessä Suomessa asuu seitsemänsataatuhatta ilkeää ja rumaa rasistia. Juuri niinhän sen täytyy olla, kun se sanottiin taatusti tiedostavilta tahoilta. Selvä se, sillä melkein sen verran persuilla oli viimeksi äänestäjiä, mutta tuota, no, öh...

   Poista
  2. Riku, hyvä että edes joskus tykkäät niistä, ne on monet sellaisia ressukoita (kuin minä). <mut kun katsoin koottuja kuvia linnan kutsuilta, moni persu, mukaanlukien yksi mun serkkuni pojista, näytti suorastaan kilparatsulta! (mut tietysti on muistettava aina, että ulkokuori voi pettää.)

   Poista
  3. Mikä oli se murhapoltto, jossa Tampereen vokki syttyi asukkaan tupakanpoltosta?Tai se joka syttyi sähköviasta.

   Poista
  4. Tuossa syttymissyineen luotettava luettelo tapauksista.

   Poista
  5. Rasismi on seksikästä, siis mediaseksikästä. Rasismilla kun iskee vastustajaa kalloon niin, että kikkarapäästä tai liinatukasta hilse pölisee, niin siinäpä sitä iskijän omanarvotunto nousee kuin pörssikurssit laman kynnyksellä.

   Rasismikorttia tai nuijaa käyttämällä pääsee kerralla ikäänkuin läpisuvaitsevan paremmiston ytimeen, siihen poppooseen, mistä voi yläviistosta päin sormitella muita, sellaisia suvaitsevuusrajoitteisia.

   Rasismisyytösten ja mitä niitä viha- ja kiihotusjuttuja onkaan, uhrien on yhtä turhaa koettaa puolustautua kuin syytetyn erään itäisen naapurimme järjestämissä oikeudenkäynneissä. Rasismisyytös sopivalta taholta on tehokas kuin jokin henkinen raiskaus. Sanailua puheissa ja palstoilla on aina, mutta tarkoitan oikeita julkisia syytöksiä.

   Synkkiä natsikortteja ei kyllä kannattaisi enää heilutella sen enempää kuin punikkilippujakaan, mutta kyllä niitä heiluu. Natsismin ja kommunismin oikeat järkyttävät seuraukset ovat Euroopassa jo vaipuneet kumpujen yöhön. Historia meitä kyllä muistuttaa, mistä oli kysymys. Sen ajan ihmisiä on vielä aika paljon joukossamme.

   Poista
  6. Tilanne ei persujen oikeistolaisimman siiven kannalta enää ole: "jos.. niin me lähdetään", vaan selkeästi se, että pullikoinnin jälkeen tietävät pääsevänsä kylmälle maantielle laulamaan osattoman virttä. Sitä odotellessa.

   Poista
  7. Seuraavat vaalit ovat tosi jännittävät ja kiinnostavat. Mitä tästä kaikesta hallituksen leikkauksista ja opposition räsytyspolitiikasta oikein seuraa? Haluan kuitenkin antaa hallitukselle työrauhan, mutta tuo jälkeentuleva ilmiö on kyllä kutkuttava.

   Poista
 34. Niin, se kuriin saattaminen oli, kun puoluetuet pysyvät sillä puolueella, joka ne on ansainnut. Eivät siirry millekään sekopäiselle ja suuruustilahäiriöitä kärsivälle oikeistolla.

  Jopa tässä blogissa on joku anonyymi esittänyt, että demokratia tulisi lopettaa. Se on erittäin suomalaisvihamielisesti sanottu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä luin jostain Linkolan ajatuksia, ja hänen mielestään demokratia on /seestä. Se tulisi korvata diktatuurilla, jolla kansaa tulisi hallita. Raikas ajatus!

   Linkola ihaili nuorempana myös Baader - Meinhof-terroristiryhmää. Hän olisi ollut mukana räjähteiden kera, jos se olisi ollut mahdollista.

   Mitähän Linkola nyt ajattelee Periisin tapahtumista ja Isisistä?

   Poista
  2. En tiedä, miksi Linkolan tähän tuot. Minä tuomitsen monet kirjoituksensa hyvin ehdottomasti. Ne, jotka ovat vihreää fasismia.

   Poista
  3. Halusin sanoa jotain jostain, ja tartuin tuohon demokratia-sanaan, joka oli jäänyt mieleeni aiemmasta Linkolan nuoruusajatusten luvusta. Ei muuta kytkyä ollut. Tiedän, että tuomitset, on ollut joskus puhetta.

   Poista
 35. Narsismi on mulle vaikee alue... koska, en pysty kuvittelee että sillain käytäytyisin, jotain naista (tai ihmistä) kohtaan? En. Toisaalta, kyllä minä tiedän miten tiedettä tehdään; narsismin asiantuntijat eivät ikinä välttämättä ole tavanneet narsistia. Ei tästä ole kyse. Tieteen tekeminen on jotain muuta kuin tapaamisia. Minä olen amatööri, siivet levällään kuin lokki, en ole ketään narsistia tuntenut enkä narsismin asiantuntijaa. Ihmettelen vaan. (Maailmaa, joka on.)

  Mutta ei maailmassa mitään pahaa ole, mitä muka! Kivaa tää on, täällä lämistely ja lönkystely. Mikäs sen mukavampaa?!

  VastaaPoista
 36. Upeaa! Fantastista! Riku Riemu joi pullollisen (pienen pullollisen) naftalle maistuvaa pontikkaa ja hörähti käyntiin kuin isoäidin polkema rukki. Hyvä Riku!

  Ps. Kun tulpat vielä kuivaisi, niin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se paikkaansa pidä, kommentointiin en alkoholia tarvitse. Nyt tosin olen kaksi purkkia koffia ottanut.

   Poista
  2. Maassa rauha, ja kaikilla hyvä tahto. Hienoa!

   Poista
  3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Joutavaa rutinaa ja jäpinää nettikirjoittelusta pidetään mielestäni siksi, että useimmilla keskustelijoilla tai etenkään heidän arvostelijoillaan ei ole mitään kunnollista sanottavaa. Kun ei osaa tehdä aitaa, pitää puhua aidan seipäistä. Voi vaikka hyökätä koko nettiin kirjoittavien kansanosan ja ainakin anonyymien kirjoittajien kimppuun.

   Tuttuahan se hyökkäily netissä on. Jos vaikka vanhempi ihminen lähtee mukaan nettipalstoilla keskusteluihin, tuntuu kuin melkein kaikki toiset olisivat kaheleita. Terveitähän ovat semmoiset, joita ei ole tarpeeksi tutkittu.

   Poista
  5. Blokin hallinnoija hyökkää anon sananvauppatta kohtaa,poistaa kommentit. Sen vain sanoin ,riku juo kaljaa ja kirjoittaa nettii.

   Poista
  6. Anon sananvapaus

   Mää oon ano ja saan sanoo mitä vaan. Jos mua joku estää, niin se hyäkkää mun sananvapautta vastaan.

   Mää oon niin kuin pikku Mohammed alakoulussa. Pudotan kynän ja sanon naisopelle: nosta kynä. Kun naikkonen ei nosta, huudan sille että Rasisti!

   - anonyymien anonyymi -

   Poista
 37. En minä sitä tarkoittanutkaan. En missään nimessä! En tosin tiedä mitä tarkoitin... mutta ei kai sillä väliä, ole?

  Kerran liftasin bussiin johon sai ottaa 54 matkustajaa. Kyse oli siitä että mentiin johonkin SKDL:n Liittopäiville Helsinkiin, eli Olympiastadionille voimistelemaan. Bussissa oli 50 noin 10n molemmin puolen olevaa tyttöä, kaksi naista heidän valmentajinaan, ja bussikuski joka oli myös maskuliini, ja sitten minä. Siinäpä sitten ajeltiin Keski-Suomesta Helsinkiä kohti. Ei siinä mitään, minusta on kiva jutella pikkutytöjen kanssa - miksei isompienkin, en minä pedofiili ole. He olivat voimistelemaan menossa sinne, Stadionille. Ja kun tultiin Mannerheimintielle niin... tota noin... he alkoivat riisua niitä sivilivaatteitaan päältään pois ja pukea päälleen niitä voimisteluvermeitä, niin... silloin oli pakko alkaa mun tuijottaa: että tuossa on siis Finlandiatalo ja tuossa Eduskuntatalo ja tuossa... ei kehdannut katsoa mitä bussissa tapahtui. (Sanoinhan jo että en ole pedofiili!) Asiallisesti päästiin sitten Stadionin parkkipaikalle, nää perhosilta näyttävät tyttöset pyrähtivät bussista vek, samoin minä. Vanhemmat naisihmiset sanoivat minulle vain että "moi, moi mikko".

  VastaaPoista
 38. Poikuuteni menetin Etelä-Amerikassa, Santoksessa, josta ewi sen kummempaa. Mutta vuotta ennen sitä seikkailin pitkin ja poikin Eurooppaa. Olin aika makea namupala, sekä miehille että naisille, en minä sitä ensin käsittänyt mutta opin kyllä. (Olen hyvä oppimaan.) Olin 16 -v ja opin että... OU NOU! Näin sanoin aina kun joku yritti iskeä minua, mies tai nainen, pyöritin silmiäni ja sanoin OU, NOU. Riitti ja kiitti. (Kerran tai kaks, en muista, mut vedettiin kuiviin. Ei siitä mitään traumaa jäänyt.) Pariisi oli kiva, suuri kaupunki, nukuin Seinen siltojen alla. Olin mielestäni bohemi? Niinpä, niin. Mutta yksin olin, uskalsin olla yksin, sekä siellä että Belgiassa ja Saksassa ja Tanskassa ja Skånessa. En pelännyt mitään, paitsi itseäni. Liftimatkoilla olin lähinnä vaiti. (Paitsi välillä niistin nenääni.) Olin 16 -v. vanha ja minua inhotti porvaRIT.

  VastaaPoista
 39. Nuorempana olin tosiaan hirveen nätti, vaalea lettipää. Kun Seppo Nummi (miksi aina juoda valkoviini, miksei välillä voisi juoda myös punaviiniä) yritti iskeä minua, en voi hitsi, käsittänyt mistä oli kyse? (Hän siis olisi halunnut välillä juoda punaviiniä?) Mikäs minä että en... mutta kun minä olin sillä matkalla Kaijan kanssa, hänen apurahansa se oli, niin en minä... niin, en minä. Kaijan kanssa nussittiin Pariz nimisessä hotellissa, siihen aikaan se oli mahdollista, nyt se on ***** tähden hotelli, liian kallis meikäläiselle. Ihana hotelli. Sängyn päädyssä oli iso peili; kyllä minä sen tajusin, että se on valepeili; siitä näkee oikeasti mitä huoneessa tapahtuu. Mikäs siinä, ajattelin. Kaija ja minä olimme nuoria, aina kun tultiin hotellihuoneeseemme, nussittiin. Siinäpähän katsovat, jos katsovat, mitäs siitä. Illalla join kaupasta ostettuja tummia tsekkiläisiä oluita, ne nyt ei maksaneet siis mitään, koronoina joita dollareilla vaihtoi, ei mitään. Radio soi hidasta jazzia, se oli sängyn päädyssä. Mustarastaat lauloivat ulkona, aamusta iltaan. Kun tuli keskiyö, radiosta kuului ...

  https://www.youtube.com/watch?v=r_9Hp-vrHpQ

  En ensin käsittänyt miksi se sävellys yht'äkkiä menee poikki, tulee ihan toinen tempo, ja sit... Niin, kyse oli siis Tsekkos + Slovakiasta. Kummastakin. (Mutta kummallista se mulle oli. Ja Kaijalle. Naitiin sen peilin edessä, koivet kohti kattoa, ja jos sitä joku katsoi, siinäpähän katsoi.)

  VastaaPoista
 40. Praha on kiva kaupunki. Olen käynyt siellä neljä kertaa. Ensimmäinen oli 1969. Se oli surullista. Prahan kevät oli juuri kukistettu. Kaikki oli harmaata, aivan kaikki. Minä olin länsiturisi, ei minulla mitään hätää ollut, yhdellä dollarilla sai vaikka mitä. Sivukujilla oli kaasulamppuja, illalla ukkeli niitä kävi sytyttämässä, ne sanoivat POKSH. Kaikki oli harmaata. Moldau virtasi hiljaa. Yöllä juuri kukaan muu ei kävellyt kuin minä. Enkä minä ketään pelännyt, olin niin yksin. Praha, 1969. Pariz hotelli. (Ja se tyttö tiskin takana joka hermostui minuun kun yritin iskeä sitä. Se oli vaan leikkiä, leikkiä. Mutta se ei ymmärtänyt, että oli.)

  Ps. Jossain saatanan kaukana, en muista, itäisessä Prahassa join kaljaa kapakassa jossa kaikki asiakkaat olivat enemmän kännissä kuin minä. Se oli jotain proteriaalialuetta, se. Kalja oli liki ilmaista. Jätkät pelasi ihme korttipelejä, olisin päässyt siihen mukaan, mutta en ymmärtänyt mistä on kyse. Kortit oli ihan repalaisia ja ne äijät nauroi aina välillä "HÄH HÄH HÄHÄÄ". Mutta kyllä oli kaljaa halpaa. Ja siitä läheltä meni juna jonnekin, se sanoi välillä KIRKSKIRKSKIRSK. Vittu, siellä oli kivaa. Se kapakka oli kuin eteläamerikasta. Kukaan ei kysynyt mitä sä täällä. Lattialla oli roskia, Boniksessa oli lattia multaa, elämä rahisi jalkojen alla. Elämä - oi että se oli lähellä!

  VastaaPoista
 41. Sillamäessä - koillis-Eestissä - minä kans leikin baaritiskin tytön kanssa. Se pyöritteli silmiään, minä pyörittelin kans. Em mä tiedä yritinkö iskeä sitä, ehkä kai. Se puhui venäjää, jota en osaa, itse puhuin suomea, jota osaan. Pyysin siltä tuplavodkapaukkuja; se oli aina kauheen totinen kun mittasi niitä. Minä kun sain lasin käteeni, kumautin se kerralla ammottavaan kitaani ja sanoin "похоже!". Kolmannen noksoksenin jälkeen sitä alkoi helvetisti hihityttää, sen tissitkin alkoi hytkyä, vaikka ne oli aika pienet, ja neljännen se antoi mulle ilman maksua, ikään kuin kaupanpäällisiksi. Vetreä tyttö. Ja minä menin hotellihuoneeseeni, se oli Hotel Krunk. Mutta en minä sinne krunkkaamaan mennyt. Vaan menin vessaan, luonnollisille tarpeilleni, mutta kun nojasin niihin sermeihin niin nehän meni kasaan heti, kuului vaan kamalaa RYMINÄÄ. Menin maate, mitäpä muuta olisin voinut tehdä? Aamulla nostelin niitä shermejä pystyyn, sain ne joten kuten samanlaisiksi kuin ne tullessani olivat olleet. Sitten maksoin itseni ulos siitä hotellista. - Ps. Mutta ajattelin, että seuraava hotellivieras kun siihen huoneeseen tulee, ja menee vessaan, ja vahingossa hipaisee niitä shermejä, niin ne kaikki romahtaa (RYMINÄÄ TAAS) kasaan, niin se... samperi, säikähtää! Että mitä mä tein! - No, ihmiselle tapahtuu kaikenlaisia asioita, miksei myös muille, kun aina vaan mulle?

  VastaaPoista
 42. Puolassa, eli kaukana kaukana Varsovan keskustasta, kävelin yhtä tietä pitkin josta en tiennyt mihin se johtaa. Aika ankeaa seutua se oli. Sit siihen tuli (anteeksi, minä tulin) semmoisen tehtaan viereen. (Tehdas se oli, päättelin, kun se oli niin ruma rakennus. Ja katolla oli korkea piippu josta tuli savua.) Tekstiilitehdas se oli... joo, kyllä minä vanha konkari Skenesta (närä Borås) sen heti haistin, ilmassa leijuvan pumpulinukan. Jees. Ja toisen kerroksen ikkunalaudalla istui monta tyttöä jotka siinä vetivät röökiä. Minä kun siitä kävelin ohi niin ne rupes heittelee mulle lentosuukkoja. Voi hitsi kun niitä sateli. Ja kauheesti ne kikatti... perkeleen Kirket! (Onneksi oli niin pimeää, oli yö, ja katulamppuja niin vähän, ettei ne huomanneet miten minä punastuin.) Kun pääsin siitä tehtaasta ohi, huomasin että... ohoh, mullahan seisoo? Meinasin tehdä u-käännöksen ja mennä takaisin sinne tehtaalle. Mutta sitten ajattelin että siellä on Porttivahti jolla on rähiseviä koiria. Ja jatkoin vaan eteenpäin. Koska... se nyt on maailmassa niin, että toiset on tänne luotu kehräämään pumpulilankaa ja toiset on luotu... no, kävelemään itsekseen.

  VastaaPoista
 43. Monenlaisia reissutarinoita on maailmassa ilmestynyt. Minusta parhaita ovat tämmöiset, joissa katsotaan yhtä hämmästyneenä oma kikkeliä kuin Pisan kaltevaa tornia.

  Naisten matkakertomuksetkin ovat mukavia, mutta tuppaavat usein olemaan maalaisromantiikalla kuorrutettuja sisutusjuttuja - vuoristokylässä vanha ja kumara, ahavoitunut ja uurteinen kansanmies hatunreuhka päässä ojensi minulle palan jostakin repäistyä ja kankaanpalaan - pellavaa - kääräistyä uuhenjuustoa leivänriekkanalla ja kylläpä se maistui luonnonhelmassa sormista syötynä, tilkka ohilentäneestä kimalaisesta juuri herunutta hunajaa päällä ja talon ikkunoissa oli säkinpalaset joista aamuaurinko kiilasi säteitään sähköttömään huoneeseen, talon ainoaan. Ikkunan edessä kasvoi korkea orjantappuraruusu. Miehen vaimo kaivoi siihen vuohenpapanoita taskustaan. Se vielä olisi puuttunut, että hän olisi laittanut käsiinsä kumihansikkaat. Kyllä aitous on ihanaa.

  Merkillepantavaa on myös, että nainen seisahtuu reissullaan jonnekin, pysyy paikoillaan, kun taas mies reissaa meriä ja mantuja levoton miehenveri suonissaan, pysähtyy vain satamissa, jossa huitukat koukistavat viehkosti siron etusormensa että tulepas poikakulta tänne lepäämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen joskus miettinyt, miksen osaa kirjoittaa tuommoisia, siis noita mainiosti parodioimiasi "naisten matkakertomuksia". (En kyllä osaa kirjoittaa "miesten matkakertomuksiakaan" sen puoleen.) Mutta kai se liittyy tuohon sisustusjuttumaisuuteen: siihen, että osaa esittää asiat sillä lailla, että ne näyttävät kuvauksellisilta. Ja että osaa ylipäänsä fiilistellä tuollaisilla asioilla ja nostaa niitä esiin. Minun matkakertomukseni olisivat naurettavan arkisia ja kaoottisia: täynnä kumihanskoja ja elmukelmuun käärittyjä edamjuustovoileipiä (sisustusjuttuni olisivat ihan samanlaisia).

   Poista
  2. Näinhän se menee. Tässä tulee vastaan myös klassinen kuvio: mitä naisen sopii tehdä. Sopiiko kuljeskella Reeperbahnilla ja sopiiko kulauttaa tequilat kurkkuun.

   Poista
  3. Schnur!

   Naurettavan arkiset ja kaoottiset kerronnat kumihanskoineen ja elmukelmuineen ovat hyvin lähellä sitä, mikä kiinnostaa minua Karl Ove Knausgårdin TAISTELUNI romaaneissa. Hän matkustaa n. 5- tai 6- osaisessa kirjasarjassa omaa elämäänsä lapsuudesta ehkä vanhuuteen. En tiedä. Olen vasta siinä vaiheessa, jolloin hän saa ensimmäisen lapsen, ja hän osaa kuvata sitä niin rehellisen arkisesti että on kuin seisoisi hänen vieressään katsomassa sitä ihmettä.

   Iines!

   Joillekin se saattaa sopia. Ainakin niille naisille, jotka nojailevat kadulla tai istuvat ikkunassa näytteillä siellä Reeperbahnilla kuin hemaisevat kuminuket, !

   Poista
  4. Iines, en tiedä. Ensireaktioni oli, että miksi ihmeessä ei sopisi, nykyaikana. Toisaalta tuollainen kuljeskeleva ja kulautteleva nainen ei ainakaan minusta ole ajatuksena kauhean kiinnostava, koska se herättää mielikuvan uhoamisesta ja tarkoituksellisesta sukupuoliroolien ylösalaisin kääntämisestä (mikä ei sinänsä tietenkään ole huono asia, mutta kertomuksesta se tekisi liian ennalta-arvattavan).

   Paitsi että olen itsekin joskus kulauttanut tequilat kurkkuun jossain epämääräisessä paikassa, mutta se oli kyllä myöhäisteini-iän harhailua eikä mikään feministinen statement.

   Liisu, Knausgård tulee tänne huomenna. Kirjastosta. Päätin juuri. Panen kaikki muut luettavat sivuun ja aloitan tutustumisen tuohon ihmeelliseen tyyppiin (sikäli kuin arkiselta ja kaoottiselta elämältäni ehdin).

   Poista
 44. Reissutarinoita, ja tämä tarina on tosi.
  Aamulla bongasin sanotaan nyt lievästi humaltuneen naisen. Hän oli mukava. Pyysin hänet hyttiini. Että tulehan kuule katsomaan alastonta miestä.

  Hän tuli, laitoin hänet istumaan kaverini viereen, joka siinä nukkui. Että kaveri heräisi naisen vierestä.

  Meillä kaikilla oli tosi mukavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa herttaiselta, Samppa!

   Poista
  2. Reissutarinoita, ja tämä tarina on tosi.
   Aamulla bongasin sanotaan nyt lievästi humaltuneen naisen. Hän oli mukava. Pyysin hänet hyttiini. Että tulehan kuule katsomaan alastonta miestä.

   Samppa kirjoitti:"Hän tuli, laitoin hänet istumaan kaverini viereen, joka siinä nukkui. Että kaveri heräisi naisen vierestä.

   Meillä kaikilla oli tosi mukavaa."


   https://www.youtube.com/watch?v=Z_hs0OMlD7k

   Poista
  3. Hieno video. Käsittääkseni myös saksaksi. Mutta älkäää... voi teitä nuoria, älkää alkako käyttää kokaa tai muita huumeita. Ei niistä pääse irti, ei pääse. (Ite en oo ikinä käyttänyt kuin kannabista vaan, mutta tunnen porukkaa joka on. Hirvittävän ssälittäviä juttuja tiedän, läheltä.) - Jos alkoholilla ette saa pönttöänne tarpeeksi sekaisin, unohtakaa koko juttu. (Eli pöntön sekoittaminen.)

   Elämä on kivaa, kun sen oikein ymmärtää. Niin sanotaan jossain laulussakin. Se on totta.

   Poista
 45. Jalomielistä, Samppa!

  VastaaPoista
 46. Buenos Airesissa kun pelattiin potkupalloa yhden toisen suomalaisen laivan miehistön kanssa - kentällä jonne meno kesti yli tunnin ja osa porukasta ehti sammua bussiin sinä aikana - niin me pantiin ne nukahtaneet sailorit makamaan kentän ulkopuolelle nenä niiden kalkkiviivojen kohdalle. Ne oli kato nääs ikäänkuin linjatuomareita. Sitten alettiin potkia. Sitä palloa. Ismo "Pentin-veli" Saarikoski, joka oli merimiespastori, oli erotuomarina. Ei se tiennyt jalkapallosta mitään, tai ainakaan säännöistä. Kun sille huusi esimerkiksi "paitsio", se vihelsi pilliinsä ja sanoi "paitsio"... vaikka hyökkäävä joukkue olisi juuri sillä hetkellä istunut omalla maalillaan ja vetänyt henkeä, eli röökiä. Joku huusi "rankkari" ja se taas vihelsi pilliinsä "selvä rankkari". - No, voitettiin se matsi 3-1. Kaks niistä maaleista tein minä. Toinen oli helppo tehdä kun sen vihollislaivan maalivahti oli juuri sillä hetkellä maalinsa takana kusella. Cerveza janottaa... Matsin jälkeen Ismo kyseli ketä lähtee Merimieskirkolle? Mee oltiin vähän vaivaantuneita, paitsi ne linjatuomarit, ne nukku vielä vaan. No, pari heppua se pastori sai mukaansa, mee muut lähettiin Venti Cinco de Mayolle. Koska siellä oli baareja - ei sillä kadulla muuta ollutkaan kuin baareja. Ja jokaisessa baarissa oli tiski. Ja tiskin edessä oli korkeita jakkaroita. Joilla istui minihameisia bambeja... (V-ttu, kallista meinkiä se oli!)

  VastaaPoista
 47. Tää aina saa mut aina nieleskelemään Alligaattorin pehmeitä litteitä kyyneleitä...

  https://www.youtube.com/watch?v=n2kkr0e_dTQ

  Sailorit, sailorit. (Rotterdam oli mulle ilkeä kaupunki. En viitti ees muistella.)

  VastaaPoista
 48. Brel´in Amsterdam on klassikoista parhaita. Minunkin veljeni siellä kävi, kehui miten mahdottoman iso Amsterdamin satama oli. Minä pikkupoikana kuuntelin silmät ymmyrkäisinä. Hän ei ehtinyt kovin pitkällä käydä, Etelä-Amerikat jäivät välistä. Mutta Libanonissa hän ehti käydä ennen sodan syttymistä ja Kyproksellakin ennenkuin turkkilaiset valtasivat siitä puolet. Minulla on vielä tallella postikortteja, joita satamista lähetti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin oon käynyt, Riku, Amsterdamissa, vai oliko se Rotterdam, en ole varma. Oon käynyt myös Hampurissa, Mutta sitä minä ihmettelen, miksei miehet seisoskele kaduilla tai istu näytillä ikkunoissa. Pitäisihän miehilläkin olla oma katunsa ja näyteikkunansa, jossa voisi heitä ihailla!

   Paljon on veljesi matkaillut. Se, että hän on lähetellyt postikortteja, osoittaa, että joku osa hänestä oli koko ajan kiinni Suomessa, veljensä luona. Se on hyvä.

   Poista
  2. Ju. Liisu, hän oli merimiehenä joitain vuosia nuoruudessaan. Afrikka unohtui, sielläkin hän kävi. Ja Ruotsin botskillakin jossain vaiheessa.

   Poista
  3. Hyvä kysymys, Liisu. Olisiko syynä ihan arkinen kysynnän ja tarjonnan laki? Meinaan, että jos nainen haluaa pikaseksiä, hän voi kysyä keltä tahansa vastaantulevalta mieheltä ja joka kolmas suostuu heti, eikä maksa mitään.

   Miehen taas pitää olla kuuluisa, sikarikas tai tosi komea, jotta tarjontaa ilman omaa pyrkyä olisi edes kohtuullisesti.

   Poista
  4. Yhym. Asia tuli selväksi.

   Poista
 49. Narsistikeskusteluun sen verran, että todennäköisesti on olemassa sellaisiakin narsisteja, varmaankin suurin osa, joista ei ole normaalia isompaa haittaa muille ihmisille.

  He tekevät itsekkyydellään ja empatian puutteellaan ehkä oman lähipiirinsä elämän hankalaksi, mutta muuten eivät aiheuta isoja kupruja. (Lähinnä tulee mieleen esim. Hannu Mäkelän isä, joka ei satavuotiaanakaan lausunut pojalleen hyväksynnän sanaa, vaikka tämä oli onnistunut kaikessa.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäksi on narsistin lähipiirissä eläviä, jotka sietävät kylmää ja itsekästä käytöstä tunnistamatta ilmiötä. Hirveän moni nainen on oikeasti lyöty nainen, miehen rinnalla. Sekä henkisesti että fyysisesti. Moni ei osaa pyytää elämälleen muuta.

   Minkä tahansa taiteilijan tai merkkihenkilön muistelmat lukee, usein siellä jossain on narsisti tai muuten vittumainen ihminen kuvioissa.

   Poista
  2. Luen niitä nykyään usein sillä silmällä, että olisikohan kirjoittajalla itsellään hieman sellaisia taipumuksia. Monestihan muistelija itse tekee kaiken oikein ja on jalouden perikuva, kun taas muut ovat ilkeitä ja pahantahtoisia.

   Poista
  3. Tämä on paljonkin mahdollista. Kaipa luotettavampia ovatkin ulkopuolisen henkilön kirjoittamat muistelmat.

   Kun lukee esimerkiksi Tikkasen pariskunnan kirjoittamia muisteluksia, siis Märtan ja Henrikin, niin jos Henrikin kirjoittamat ovat itseäkin kohtaan hieman sarkastisia, niin Märtan kirjoittamat ovat vielä raadollisempia, joskaan eivät niin raadollisia kuin lukijan mielestä voisivat olla.

   Poista