29.2.2016

Pankaa Yle kiinni ja menkää metsään rauhoittumaan28.2. Lumisessa pöllipinossa rapisi. Otuksen vartalo oli piilossa, vain keltalakinen pää pulpahteli takomaan pöllin alapintaa. Herranen aika. Joltakulta on karannut papukaija. Otus heilutteli päätään nimittäin niin tarmokkaasti, että luulin nokkaakin ensin töyhdöksi.Sitten omituinen lintu  lehahti puuhun eikä ollut millänsäkään minusta. Istahdin tapani mukaan kannon nokkaan - niitä on täällä kaikkialla, kun puita kaadetaan kaupungin metsiköistä.

Siunattu laite tämä iPhone. Rakastan sitä, etenkin reissussa ollessani. Yhdellä haulla selvisi nytkin reaaliajassa tapahtuman kanssa, että lintu on pohjantikka, picoides tridactylus. Parimäärä on 15 000 - 20 000, kun esimerkiksi käpytikkojen parimäärä on 100 000 - 350 000. Luen samalla älylaitteestani, että valkoselkätikkojen parimäärä on enää vain 30 - 50. Järkyttävää, tästä ei kukaan enää taida välittää.

Tikkojen väheneminen johtuu rakentamisesta ja reviirin raiskuusta, ei ilmansaasteista, päätän siinä istuessani. Tämäkin metsikkö, jossa  pohjantikka naputtelee lahoja puita, on tuomittu hävitettäväksi rakentamisen alta. Monen koivun kyljessä on irvokas punainen maalimerkki. Metsikköä myydään tonteiksi. Yhä kauemmas häipyy metsän raja.

Alan kallistua linkolalaiseen ajatusmalliin: ihmisiä, suomalaisiakin, on maapallolla liikaa, etenkin jos jokainen haluaa rakentaa lähelle keskustaa oman reviirin valtaamalla palan luontoa, jonka pinnan peittää kiveyksellä, siirtonurmikolla ja goyamarjapensailla.

29.2. Katsoin eilen dokumentin Lapin eräluonnosta. Siinä mies hiihteli pulkkineen umpihangessa.  Ei ollut kiirettä mihinkään, ympärillä sinistä hämärää ja Lapin lintuja, kuukkeleita, lapintiaisia, kiirunoita, metsoja.

Mieluummin kuin pillereitä ja dieettejä ihmiselle tulisi määrätä yksin oleilua metsässä tai eräluonnossa. Ja muutenkin - miksi matkustaa ulkomaille, kun meillä on Lappi. Yksi haaveistani on junamatka Siperian halki, toinen on pitkä oleilu talvisessa Lapissa. Voi olla, että unelmakin riittää. En ole kovin suorituskeskeinen, joka pyrkii toteuttamaan unelmansa. Miksi minun oikeastaan tulisi sijoittaa itseni sinne, missä on kiinnostavaa? Onhan se kiinnostavuus siellä ilman minuakin. Ja minä tiedän sen.

*

Minulla on muuten unelma, arkipäiväinen unelma. Ja se on se, että Ylen suuri Turvallisuusilta ensi tiistaina ei olisi niin kauhea, miltä se etukäteisbriiffauksen valossa kuulostaa.

Aamutelevisiossa sanottiin, että ohjelman tavoitteena on lähentää ääripäitä, niin että vihapuheen esittäjät voisivat ajatella, että mitä jos vähän tulisi muita vastaan. Vihapuheen?

Kai sinä, Annika Damström, nyt varmaan määrittelet, mitä tarkoitat vihapuheella?  Otatko varmaan huomioon kaiken vihapuheen?  Ole hyvä, tee määrittely tarkasti! Kertoisitko myös jossain vaiheessa, onko katupartiolla ja rasistisella katupartiolla eroa sinun käsitemaailmassasi? Ja kertoisitko, miksi katupartiossa ei saa olla entisiä rikollisia, mutta Ylessä saa olla? Eikö rikos ole sovitettu, kun se on istuttu?

Ja lopuksi - on varmaan turha toivoa, että ohjelmassa vastattaisiin esittämäni kaltaisiiin kysymyksiin tai määriteltäisiin vihapuhe. Jos näin tapahtuu, lupaan pyörtää kaikki pahat ajatukseni Ylestä.


(Valokuvat Iines 28.2. , lisää pohjantikan kuvia täällä)

155 kommenttia:

 1. Siinä on piinkova sanoma siitä mistä tuvallisuusillassa on kyse ja miten siihen pitää reagoida. Jos tajuan oikein, niin se kertoo siitä että tietyt piirit haluvat ottaa kielen vallan välineeksi, käyttää sitä vallan välineenä, ja manipuloida sanojen merkityksiä sellaisiksi mikä edistää heidän tarkoitusperien saavuttamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä käsitän tämän niin, että viittaat niihin, jotka käsittävät vihapuheen automaattiasetuksella internetin rasistiurpojen möläyttelyksi.

   Minä olen kohdannut vihapuhetta esimerkiksi uuninpankkopojan tätiarmeijaosaston - siellä on mirjamia, merjaa, liisaa, minnaa - kielenkäytössä. Siellä mm. kirjaimellisesti lynkattiin "valehtelevat" vihtiläistytöt, jotka ovat erään tädin mielestä "komean kasvatustyön tulosta".

   Monin paikoin ollaan totaalisen hysterian vallassa ja halutaan kieltää sananvapaus muilta kuin samoinajattelijoilta. Minusta tämäkin pitää osata nimetä vihapuheeksi.

   Poista
 2. Väkivaltarikos on rikosoikeudellisesti sovitettu, siinä olet ihan oikeassa. Se ei kuitenkaan tee tekoa tekemättömäksi. Aivan jokainen meistä joutuu elämään tekojensa muiston kanssa. Siitä emme pääse.

  Hitusen olen saanut olla tekemisissä väkivaltaisiin tekoihin taipuvaisten ihmisten kanssa ja siksi väitänkin, että tuo taipumus (reagointitapa tai miksi tätä ominaisuutta nimittäisi?) ei häviä mihinkään, mutta kuten kaikkia taipumuksiamme, myös väkivaltataipumusta saattaa lujalla sekä sitkeällä itsekasvatuksella oppia hallitsemaan niin ettei siitä seuraa suuria ongelmia.

  Ihmisiä rikoksentekijätkin ovat, mutta läheskään kaikki eivät onnistu muuttamaan toimintatapojaan tai mielenlaatuaan. Kun norjalainen elinkautisvanki Breivik eräänä päivänä vapautuu vankilasta, hän tulee olemaan vapauduttuaankin massamurhaaja. On tekoja, joita ei saa koskaan anteeksi noinvain. Anteeksipyytämällä ja katumalla voi tehdä tietä sovinnolle, mutta tekijä ei voi vaatia että saisi välttämättä anteeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut, että rikoksentekijöissä on paljon psykopaatteja ja luonnehäiriöisiä. Esimerkiksi Breivikhän on luonnehäiriöinen, siis mieleltään terve, ja vastuussa teoistaan - siksi hän kärsiikin vapausrangaistuksen. - Nämä henkilöt eivät parannu, psykopatia ei ole hoidettavissa, samoin kuin ei usea luonnehäiriökään.

   Näillä katupartiolaisilla, Ylen toimittajilla ja kansanedustajilla on kuitenkin ollut kyse toisentyyppisistä rikoksista, jotka on nyt sovitettu. He eivät siis ole "rikollisia" tällä hetkellä, vaan heillä pitäisi olla oikeus toimia kenenkään nimittelemättä heitä entisisksi rikollisiksi.

   Poista
  2. Mitäs arvelet, mitä ajattelee väkivaltarikoksen uhri, esimerkiksi raiskauksen uhri, kun hän näkee tekijän Odinpusakka päällä partioimassa kadulla?

   Poista
  3. Miksi ylipäänsä raiskauksen uhrin tulisi ajatella mitään, jos hän näkee Odinin miehen?

   Minä ajattelisin luultavasti, että kas, tuossa on Odinin mies. Mahtuuhan noita maailmaan. Samoin ajattelisin, jos näkisin Kyllikin sisaren: kas tuossapa Kyllikin sisar.

   Poista
 3. Vihapuhe-ongelmaan pitää saada lopullinen ratkaisu. Asennetaan yksinkertaisesti jokaisen suomalaiseen suuhun valvontalaite.

  Uusinta nanoelektroniikkaa hyödyntämällä voidaan riittävän pieneen kokoon mahduttaa lähetin-vastaanotin yksikön lisäksi ainakin mikrofoni, identifiontisiru, GPS-paikannin sekä ensiarvoisen tärkeä palauteyksikkö.

  Kaikkien suomalaisten kaikki puhe siis lähetetään ihan normaalilla mobiilitekniikalla supertietokoneiden ryppäälle, jonka tehtävänä on tunnistaa sieltä erilleen potenttiaalinen vihapuhe ja päättää automaattisesti tarvittavista jatkotoimenpiteistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainio idis! Sinne voitaisiin syöttää tiettyjä sanoja, joitten kohdalla laite lukitsisi sanojan leuat, niin että puhe katkeaisi siihen paikkaan.

   Tällaisia sanoja ja lausekkeita voisivat olla vaikka mutiainen, matu, suvakki, vokki, isänmaa, katupartio, joukkoraiskaus, rajat kiinni, sosiaaliturva, ylevero jne.

   Poista
  2. Ja uusia sanoja täytyy tietysti keksiä koko ajan lisää, kun niitten jatkuva viljely tavallaan polttaa sanan loppuun, eli sille nauravat jo harakatkin, niin kuin just "vihapuhe", "rasismi", "äärioikeisto" (joka muuntui sitten laitaoikeistoksi) .

   Luulen, että vihapuhe reinkarnoituu sanatuhontana, rasismista tulee vieraskulttuuriviha, ääri- ja laitaoikeistosta luonnollisesti vihakulttuuriaate .

   Poista
  3. Rasismihan on vieraskulttuurivihaa tai ylipäänsä ryhmän halveksimista. Sitä voi esiintyä niilläkin ryhmillä, joita meillä on suvaitsevuudessamme tapana pitää rasismin kohteena.

   Esimerkiksi naiset ovat joillekuille kulttuureille sorrettu ryhmä, joka ei tarvitse tasa-arvoa, eikä aina ihmisarvoakaan. Tämäkin on rasismia.

   Oletko tullut ajatelleeksi asioita tästä näkökulmasta?

   Poista
  4. Naisvaltaisiin ammattialoihin suhtaudutaan vihamielisesti. Julkisten alojen ammattikuntien palkoista leikataan yhteiskuntasopimuksen mukaan nyt eniten. Palkkojen korotuksista on tingitty toistakymmentä vuotta, ja saatu pitää työpaikat, tessin mukaiset työehdot. Nyt niitä ehtoja muutetaan, kun työpäivän pituutta lisätään (palkkaleikkaus) ja lomien pituutta leikataan ja työntekijän kulut kasvavat.

   Poista
  5. Tämä on valitettavan totta, mutta ei voi verratakaan esimerkiksi sorretun musliminaisen osaan!

   Julkisen alan työntekijällä on kuitenkin sellaisia etuuksia, joita monissa muissa maissa ei ole, sanoo eräs lastentarhaopettaja Helsingin Sanomissa tänään. Hän pitää työajan pidennystä parempana vaihtoehtona kuin pakkolakeja. Myös 30 prosentin lomarahaleikkaus kirpaisee naisvalta-aloja, mikä tuntuu epäoikeudenmukaiselta.

   Niinhän se on minunkin mielestäni. Jos julkinen talous kuitenkin kuluttaa eniten, on vaikea kuvitella, etteivät säästöt kohdistuisi juuri siihen.

   Kokonaan toinen kysymys on, miksi julkinen sektori on naisvaltaista. Tätä kannattaisi minusta enemmän pohtia kuin surra leikkauksia, jotka nyt jäävät kuitenkin vähäisiksi.

   Poista
 4. Yleisradio on minun tietojeni mukaan Kokoomus-vetoinen ja kaikki kiertyy ehkä sittenkin kansainväliseen pyrkimykseen romahduttaa työn arvo. Samanlaiselta tavalla, jota Steinbeck kuvasi Vihan hedelmissä. - "Työmies ei ole palkkaansa ansainnut", sanoo nykyhallitus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heppaburgeri Hesekin jotain sanoi neuvoksi, mutta ison juuston mielipiteitä en viitsinyt kokonaan lukea. Kaikki mausteet.

   Poista
  2. Vielä ne kermaperseet tervataan!


   SNVKL:n eli
   Suomen Nimettömien Viha- ja
   Kaunakirjoittajien Liiton julkilausuma.

   Poista
  3. Ylessä lienee monia puoluekantoja. Lauri Kivinen on kokoomuslainen, ja paljon parjattu ajankohtais- ja uutistoimituksen johtohahmo Atte Jääskeläinen lienee kepulainen.

   En haluakaan ottaa tähän puoleen kantaa, vaikka varsin sitkeässä elää kansalaisten yleinen käsitys ajankohtaistoimituksen punavihreydestä.

   Yleen tyytymättömyyteni juontaa pettymyksestä, kun pitkään luotin sen tarjoavan objektiivista tietoa. Ei se ollutkaan niin. Yle seuloo tarjoiltavan tiedon oman ohjelmasuunnitelmansa läpi. Avoimuus ei ole johtotähtikriteeri, vaan tiedon valinta ja suodattaminen kulkee siinä rinnalla.

   Poista
  4. Säännöllisen epäsäännöllisesti, ehkä kerran kuussa kahdessa, kauppamatkalla, käyn ostoskeskuksen Hesessä.

   En käy enää.

   ei 45 tuntisia viikkoja

   ja mitä tämä naapurilla paitaansa pesettävä yrittäjä sanoo, että ollaan kaikki osakkaita vientiteollisuuden Suomi Oyssä.

   Hese ei saa ulkomailta muuta kuin tappiota ( perstuntuma).

   Se on paidan pesijä, mutta ei nöyrä kuten isoisäni, joka oli rehellinen pyykkäri. Suljetussa Suomessa, mutta kaikki koneet ostettiin Jenkeistä. No, isäni osti jotain kait Ranskasta. Suljetun Suomen aikaan.

   Poista
  5. Yrittäjät haluavat maamme täyteen maahanmuuttajia, miljoonakin on heille liian vähän, koska siten palkat saadaan romahdutettua.

   Poista
  6. Kuuntelen nykyään myös mainostelevision uutisia ja väliin aamutelevision ajankohtaisjuttuja. Olen yllättynyt siitä, että tiedotus onkin siellä monesti erilaista, avoimempaa. 

   Aika paljon seuraan silti edelleen Ylen ohjelmia, koska monissa ohjelmissa on liian paljon ja liian pitkiä mainoskatkoja ja ohjelmien trailereita. Ylen luontodokumentit ovat hyviä! Ja jokuset brittisarjat.

   Poista
  7. Voi sen onnen löytää, vaikka mainostelkkarista, jos niin haluaa. Sellainen vakaa käsitys minulla on, että täysin arvosidonnaisuudesta vapaa tiedonvälitys on mahdotonta. Kaiken järkevyys on suhteessa vain itse kunkin ajatuksiin ja arvomaailmaan.

   Poista
  8. Kuinkas Edvard Valpas-Hänninen (1873–1937), Työmies-lehden päätoimittaja, kansanedustaja ja poliittinen kuritushuonevanki jo muotoili: ”Työväenluokan kermakerros elää taas läheisessä kosketuksessa herraluokan kanssa.”

   Poista
  9. Ottaen huomioon työväenluokan herrojen palkat, niin kovasti on eläneet kosketuksessa jo kait 40 vuotta?

   Nyt vähän kovemmin tosin. Mutta saatu korvaus kyllä korvaa sen henkisen saastumisen.

   Poista
  10. Kyllä minulle riittää selkeä pyrkimys arvosidonnaisuudesta vapaaseen tiedonvälitykseen. Näissä hallitusasioissa Ylen linja on ollut näkyvän oppositiomyönteinen, mikä on minusta virhe. Sama koskee turvapaikanhaku-uutisointia. Vasta Teemu Selänteen ja Sauli Niinistön kannanottojen jälkeen Ylen uutisointi on hieman hätkähtänyt huomaamaan, että on myös hallitsematonta maahanmuuttoa. Toisaalta Sauli Niinistöä on myös painettu alas pyytämällä päivystävien dosenttien ja kolumnistien oikaisuja.

   Poista
  11. Ainoa vaan, että IDoli Teemu on juuri tulleen tiedon mukaan puhunut paskaa.

   Kuten pitääkin, paskaa on koko mies. Kuten on jääkiekko.

   Poista
  12. Saakos hitsari töitä?

   Poista
  13. Nin, Iines, mutta minusta vaatimus arvosidonnaisesta tiedonvälityksestä ei perustu mihinkään tukevalle pohjalle. Tuossa sinun omassa kommentissasi oli arvosidonnaisia tai mielipidelatautuneita lauseita hyvin paljon. Teemu tuskin osaa kirjoituksiaan kirjoittaa ja Sauli Niinistölläkin se on ihan siinä ja siinä.

   Poista
  14. Ennwn oli kai ihan avointa tietoa se, kuka poliitikkojen tai merkkimiesten puheet kirjoitti. Nykyään sitä voi vain arvailla, kuka Antti Herlinin, sauli Niinistön tai Timo Soinin kirjoitukset, kirjoittaa. Sipilän puheet ovat sellaista höperehtimistä, että veikkaan häntä itseään.

   Poista
  15. Minä en olekaan, Riku, valtion virallinen ja verovaroin tuettu uutistoimisto, eikä minun missioni ole välittää tietoa, vaan nimenomaan henkilökohtaista kannanottoa kaikkeen, mitä tapahtuu. Toki silti pyrin objektiivisuuteen ja käytän siksi ilmaisuja "mielestäni", "käsittääkseni", "havaintojeni mukaan" jne., minkä on tarkoitus erottaa oma ajatukseni virallisesta totuudesta. Ylen uutisiin saisi nykyään myös aina liittää toimittajan "mielestäni"- ja "käsittääkseni"-ilmaisuja. He eivät sitä tee, ja siinä se virhe on. Koettakaapa nyt katsoa avoimin mielin jotain Ylen ajankohtaisohjelmaa.

   Poista
  16. Iahn oikea korjaus, että tämä kommentointi on eri asia kuin uutisointi.
   Minuakin monet Yleisradion, jos sitten muidenkin, uutisoinnit ärsyttävät. Mutta mistä se yhteinen arvopohja löytyy, kuten silloin, kun kaikki kommunistista kokoomukseen tiesivät kekkosen olevan aina oikeassa (vakavia aivorungon verenkiertohäiriöitä kymmenen viranhoidon viimeistä vuotta) ja ehkäpä suurinta, mitä maailma on synnyttänyt. - Ja kaikki kuuluimme evankelisluterilaiseen kirkkoon, paitsi tietenkin ne pakanat ja muut kommunistit.

   Minua on aina naurattanut tämä kokoomuslaisen Jarkko Laineen hillitty huumori.

   Poista
  17. Jarkko Laine: "Suomi on puolueeton maa, sen kun kysytte keltä vaan...". - Siis vuonna 1971, heh.

   Poista
  18. Minun lukion englanninkielen opettajani kirjoitti kielen aineeseeni jotenkin, että "This is just my opinion", on itseä vähättelevä, vissiin sanoi, että typeräkin ja kehoitti olla sellaisia kirjoituksiin laittamatta. Mieleeni se on jäänyt, kun olin aika saakelin loukkaantunut.

   Poista
  19. Esimerkki Ylen ei-objektiivisesta uutisoinnista A-studiossa. Aiheena olivat poliisin tietoon tulleet ja kirjatut raiskaukset ja väkivallanteot, joiden lukua Yle oli käynyt paikan päällä kyselemässä. Vaikka raiskauksia ja väkivallantekoja olikin peräti runsaat 80 aiemmin ilmoitetun määrän (73) sijasta, toimittaja vertaili edelleen turvapaikanhakijoiden rikosmäärää kahdelta kuukaudelta kantasuomalaisten koko vuoden määrään. Päätelmät tehtiin tältä pohjalta.

   Haluaisin totisesti nähdä, miltä luvut näyttävät, jos verrataan tuota turvapaikanhakijoitten kahden kuukauden rikosmäärää kantasuomalaisten vastaavan ajan eli loppuvuoden kahden kuukauden määrään. Kuka sen menisi poliisilta kysymään? Mikä tässä objektiivisuuteen pyrkimisessä oikein on niin vaikeaa?

   Poista
  20. Kädetön ja osaamaton hallituksemme ei halua tehdä sellaista pakkolakia, että vakaviin rikoksiin syyllistyneet turvapaikan hakijat käännytettäisiin takaisin vaikka helvettiin. Luulen, että siinä ei välttämättä ole arvoista tai vihervasemmistolaisuudesta kysymys. Varma en ole.

   Poista
  21. No ei tämä mitenkään puoluesidonnainen asia ole, suhtautuminen rikoksen tehneen turvapaikanhakijan maastapoistoon. Lienee kuitenkin niin, että jos systemaattisesti kartoitettaisiin vihervasemmiston ajatukset turvapaikanhakijoiden karkotuksista, enemmistö olisi niitä vastaan.

   Toistan itseäni. Minä en voi ymmärtää enkä oikeastaan sietääkään ajatusta siitä, että merestä poimittu hengen hädässä oleva ihminen ryhtyy ensimmäisen puurolautasellisen saatuaan tekemään rikoksia uudella maaperällä. Ei semmoista pidä ymmärtää ja selittää, vaan ulos maasta samantien. Kyllä tulijat tietävät, mitä tekevät.

   Poista
  22. Siitä tässä on kysymys, asia ei ole puoluesidonnainen. Nykyinen hallitus käyttää ylintä toimeenpanovalta ja laitkin se saa eduskunnan nykyisellä koostumuksella läpi.

   Poista
  23. Täytyy nyt kuitenkin muistaa, että hallitus ei ei ole rosvokopla, joka on luvatta toimeenpanemassa asioita. Ei ollut edellinen kombokaan.

   Poista
  24. Voi vain kuvitella mikä jumalaton mekkala siitä nousisikaan, jos hallitus todella tekisi lain, jolla rikoksen tehneet pakolaiset käännytettäisiin automaattisesti.

   Siinä sinkoilisivat kansainväliset sopimukset, ihmisoikeusjulistukset, perustuslait, fasismit, natsismit, syrjinnät, pöyristykset ja tuohtukset. Päätoimittajat ilmaisisivat ällistyksensä koko aukeaman ultimaatumissa.

   Poista
  25. Varmaan juurin noin, mutta olennaista on se, että perussuomalaseksi itsensä nimennyt puolue on tyhjiä puheita täynnänsä. Minä en muista yhdenkään puolueen hallitukseen päästyään, pettäneen kannattajilleen eduskuntavaaleissa antamansa lupaukset noin rankasti, vaikka äkillisiä mielipiteen muutoksia on ollutkin.

   Poista
  26. Muistelen kyllä lukeneeni, että semmoinen kansanryhmä kuin työmiehet pettyivät myös kommunisteihin ja demareihin.

   Onko nyt sitten ihme, että nämä vähänkoulutetut pöljät - siteeraan suvaitsevaisia blogeja - pettyivät persuihinkin.

   Poista
  27. Semmoinen laki on jo olemassa, tyhmyrit, että maahanmuuttaja joka syyllistyy rikoksiin voidaan maasta, ja useimmiten myös poistetaan. Juttujanne lukiessa tulee vain mieleen, että missä maassa te oikein elätte? Omassa mielikuvitusmaassanne vaiko todellisessa Suomessa?

   Poista
  28. Nykylain mukaan ulkomaalaisen karkotusta voidaan harkita, jos hänet on tuomittu rikoksesta, josta enimmäisrangaistus on vähintään yksi vuosi vankeutta.

   Karkotus ei ole silloinkaan automaattinen, mutta sitä voidaan siis lähteä harkitsemaan. Lisäksi laki antaa mahdollisuuden, että toistuvasti rikoksiin syyllistyvä henkilö voidaan karkottaa maasta. Prosessi kestää yleensä jopa kahdesta kolmeen vuotta, koska lähes aina karkotettava valittaa asiasta hallinto-oikeuteen.

   Et tainnut siis tietää, että adressiin on kerätty nimiä juuri siksi, että halutaan muutosta nykylakiin, ei siksi, että mitään lakia ei olisi.

   Poista
  29. Hohhoijjaa. Adressinlaatijat vaativat nykylainsäädännön muuttamista siten, että se muuttuu rikosentekijälle suotuisammaksi. Mutta näin se menee, kun ei tunne lainsäädäntöä. Oppia ikä kaikki. Onnea ja menestystä opin tiellä.

   Poista
  30. Tuossahan se nykylaki on kommentissani sanasta sanaan. Voin toki toistaa sen:

   Nykylain mukaan ulkomaalaisen karkotusta voidaan harkita, jos hänet on tuomittu rikoksesta, josta enimmäisrangaistus on vähintään yksi vuosi vankeutta.

   Karkotus ei ole silloinkaan automaattinen, mutta sitä voidaan siis lähteä harkitsemaan. Lisäksi laki antaa mahdollisuuden, että toistuvasti rikoksiin syyllistyvä henkilö voidaan karkottaa maasta. Prosessi kestää yleensä jopa kahdesta kolmeen vuotta, koska lähes aina karkotettava valittaa asiasta hallinto-oikeuteen.


   Tähän halutaan muutosta, niin että karkotus on nopea ja ehdoton.

   Poista
 5. Vihervasemmistolaisilla on unelmia. Unelmia riittää ainakin punaisen vihan sotaisilla lietsojilla. Punikit postailevat juttujaan reippaasti ilman turhaa häveliäisyyttä, kirjoitusten vihaisia osioita ei tarvitse suurennuslasilla tiirailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Vihervasemmistolaisilla on unelmia. Unelmia riittää ainakin punaisen vihan sotaisilla lietsojilla".

   Tämä oli hauska, se oikeasti nauratti

   Poista
  2. Vaan mielenkiintoinen on joidenkin toimittajien esimiesten tänään julkistama taisteluhuuto vapaan Ylen ja vapaan MTV:n ja Kauppalehden sekä muiden vapaiden suurten lehtien oikeuksien puolesta. En pitänyt noita vaihtoehtomedia-alustoja niin vakavina kilpailijoina, mutta ilmeisesti niillä onkin sitten lukijoita.

   Tiedän vain MV:n, jota olen lähinnä huvittuneena vilkuillut, mutta luottaisin tässä lukijoitten arvostelukykyyn. Ei lukeminen tai katsominen merkitse sitä, että on samaa mieltä. Kritisoitavaa löytyy kaikista medioista, jos on valpas mieli.

   Poista
 6. Vaihtoehtoja toki, mutta vaihtoehtomedioiksi en MTV:tä tai Kauppalehteä kutsuisi. Aina olen näitä kahlaillut monipuolisesti. MV:stä ei pidä puhua näissä yhteyksissä, se ei ole media, vaan luonnehtisin sitä henkiseksi pornoksi.

  Ymmärsin päätoimittajien lausuman olevan huolissaan siitä painostuksesta ja uhkailusta, jota maamme toimittajat joutuvat työnsä vuoksi kohtaamaan.

  VastaaPoista
 7. Päätoimittajien ultimaatumi on sinänsä kannatettava, mutta harmi vain etteivät he huomaa mitään korjattavaa omassa toiminnassaan. Elleivät he olisi kallistuneet sensuurin ja kansanvalistuksen puolelle tiedonvälityksen kustannuksella, vaihtoehtomedioilla ei olisi tarvetta eikä tilaa.

  Tämä koskee ainakin Ylessä ja Hesarissa nimenomaan uutisointia monikulttuurisuudesta, maahanmuutosta ja turvapaikanhakijoista. Siinä on vahva markkinointiviestinnällinen sävy.

  On tietysti ikävä, jos ja kun toimittajia parjataan ja jopa uhkaillaan. Mutta sananvapauden varjopuolet koskevat myös heitä – meillä saa sanoa kenenkään estämättä mitä haluaa, mutta sanomisestaan on myös vastattava.

  Eikö se Suomessa ollut poliisi ja muu viranomainen, joka hoitaa nämä uhkailuasiat? Siihen ei tarvita päätoimittajien katupartiota.

  VastaaPoista
 8. Pyrkiikö sos.dem.puolue sosialismiin? Onko sosialidemokratia marxilaisuutta? Miten ja miksi vanha työväenliike jakaantui vuosisadan alussa sosialidemokraattiseen ja kommunistiseen suuntaan? Ajaako SDP työläisten, keskikerrosten vai suurpääoman etuja? Onko SDP loppujen lopuksi demokratian laajentamisen vai supistamisen kannalla? Onko sos.dem.puoluetta mahdollista saada mukaan suurpääoman vastaiseen yhteisrintamaan? Mikä on sosialidemokratian vastaus imperialismin ja kapitalismin pahenevaan kriisiin? Mikä on kommunistien perinteinen kanta sosialidemokratiaan, ja miten SKP:n nykyinen linja poikkeaa siitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Demarien periaateohjelmassa oli ainakin vielä 70-luvulle asti viitteitä sosialismiin pyrkimisestä eli käytännössä tiettyjen toimialojen ottamisesta valtion hoidettavaksi.

   Nykypäivän esimerkkinä voisi mainita vaikkapa sähkönsiirtoverkot. Moni porvarikin ihmettelee, että miksei niitä saamari soikoon ole sosialisoitu! Ymmärtääkseni demarit eivät aja edes tämäntyyppistä sosialisointia.

   Ero kommunisteihin tehtiin siinä vaiheessa (kai jo 20-luvulla), kun demarit päättivät pyrkiä sosialismiin rauhanomaista tietä eli saavuttamalla enemmistön eduskunnassa. (Obs. moni lienee kuullut ja kannattanutkin ns. "taistelevaa työväenluokkaa", joka oikeasti tarkoitti siis aseellista vallankumousta.)

   SKP:n nykylinjasta ei tiedä mitään, ja mitä moniin muihin kysymyksiisi tulee, niin ne ovat sen verran propagandistisia ja sisältävät rohkeita oletuksia ja yleistyksiä, ettei oikeita vastauksia ole.

   Poista
  2. Onpas tiukkoja kysymyksiä. En tiedä, miksi näitä nyt tässä kysytään ja mihin ne tässä liittyvät.

   Lukisin kuitenkin mielelläni kysyjän omat vastaukset näihin kysymyksiin.

   Poista
 9. Vieläkö kepu on kommunismin asialla, vain onko se mahdollisesti nykyään viehättänyt muuhun totalitarismiin? Vieläkö kekkosen ja neuvostokaupan aikaan on suuri hinku? Vieläkö kaivataan aikoja, jolloin maataloustuet sai eduskunnasta käsin itselleen maksaa, vai miksi EU:ta, maanjussien nykyistä sossukassaa, niin vihataan? Aikooko kepu joskus hyväksyä markkinatalouden, vai onko se ikuisesti sitä mieltä, että tuotetusta tavarasta pitää saada markkinahintaa isompi raha ja, että sen voi siten laskuttaa useampaan kertaan eri suunnista?

  VastaaPoista
 10. Riku, en minä viitannut vaihtoehtomedioilla Yleen enkä MTV:hen, vaan esimerkiksi MV-lehteen - puhuin lukijoista, en katsojista.

  Onko Yleä ja MTV:tä uhkailtu? Luulin, että mieluummin MV:tä on uhkailtu, minkä kyllä ymmärrän hyvin. Itse olen sitä mieltä, että päätoimittajien tänäinen ulostulo vaikuttaa hätäiseltä ja vain korostaa vaihtoehtoviestinnän merkittävyyttä - oli se sitten huonoa tai hyvää tai siltä väliltä. Olen kuvitellut, että parhaiten siitä selviää, kun käyttää omaa korvien väliään ja ottaa asioista selvän.

  Minusta Tapsan luonnehdinta Ylen ja Helsingin Sanomien uudenlaisesta markkinointiviestinnällisestä uutisoinnista on osuvasti sanottu ja olen tykönäni ja itsenäisesti tehnyt samanlaisen havainnon. Mainittakoon, että olen itsekin työssäni perehtynyt markkinointiviestintään, ja tunnistin tämän manipuloivan sävyn jo syksyn mittaan, ja olen siitä maininnut aiemminkin.

  Se ei koske muuten vain turvanpaikanhaku-uutisointia vaan myös sisäpolitiikasta viestimistä, etenkin hallituspäätöksiä uutisoitaessa. Näiden lisäksi on havaittavissa selkeää selektiivisyyttä uutis- ja ajankohtaisaiheiden valinnassa ja joidenkin näkökulmien painopisteytyksessä. Ylen ja Helsingin sanomien harjoittama kansan valistaminen on naiviudessaan hupaisaa. Se tuntuu pohjaavan uskoon kansan pöljyydestä.

  Jos on perehtynyt myynti- ja markkinointiviestintään, tai yleensä viestintään, tunnistaa kyllä objektiivisuuteen tähtäävän ja manipuloivan valistavan viestinnän eroja kaiken informaatiotulvan keskeltäkin.

  On nimenomaan niin, että jos valtaviestimet eivät harjoita avoimen puolueetonta uutisointia vaan ryhtyvät opettamaan lukijoita, syntyy aukkoja paikkaamaan vapaita viestintäalustoja, joilla salatut asiat tuodaan julki, ja valitettavasti myös laaduttomasti.

  VastaaPoista
 11. Ei selektivisyyksiä voi kieltää, mutta samat lehdet ja kaikki muutkin, tekevät niitä koko ajan lukemattomista erilaisista asioista. Siis sellaiset, jotka sanovat olevansa puolueettomia. Uskontona olen aina pitänyt tiedotusväen "objektiivisen uutisoinnin" väitettä.

  Mitä tähän päätoimittajien ulostuloon tulee, siihen ovat Maaseudun tulevaisuutta myöten lehdet ottaneet hyväksyvän kannan. Minä siinä epäilen enemmän pelkoa ja vihaa ilmaisia tektejä kohtaan, hyökkäystä omien työmaitten puolesta.

  Painotukset ja näkökulmat vaihtuvat aikojen mukana, mutta ei se "vapaiden tiedotusvälineiden" selektiivisyys koskaan muutu. Juuri oli puhetta Nokian renkaiden huijauksista, joihin viattomina ei voi pitää testejä julkaisseita lehtiäkään. 70-luvulla lehdet kertoivat meille esim. kekkosen ja breznevin tapaamisesta, jota ei koskaan ollut, koska Breznevillä ei ollut Moskovassa aikaa Urkille. 80-luvulla Tshernobylin onnettomuudesta tuli tieto kai lopulta lännen suunnasta ja silti tiedotusvälineet empivät, uskaltaako ja onko pakko, moista kertoa. Oletteko muuten koskaan Hesarissa nähneet sellaista kirjoitusta, jossa suositellaan taloyhtiöille pohtimista, kannattaako iäkkääseen kolmikerroksiseen taloon hankkia hissiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät pohdiskelevat hissijutut kuulu uutislehteen, Riku. Voisin kuvitella ne vain Torsti tietää -palstalle tai sunnuntailehteen asuntoliitteen erillisjutuksi.

   Manipulointia on aina ollut, mutta Kekkosen aikaan meillä ei ollut muita vaihtoehtomedioita kuin Hymy-lehti, joka kertoi salattuja totuuksia. Nyt on Seiska, joka paljastelee poliitikkojen ja merkkihenkilöitten tekstiviesteilyt ja huorinteot ja huumekokeilut samaan tapaan kuin nämä poliittiset vaihtoehtomediat.

   Onkin mielenkiintoinen kysymys, että jos poliisi nyt ottaa tutkittavakseen MV-lehden, pitääkö sen ottaa käsittelyyn myös Seiska ja vaikkapa lukuisat suomi24-keskustelupalstat. Pahanlaista rasistista ja valvomatonta uhoa palstoilla on. Tulee poliisille kiireinen kevät ja taitaa kesälomakin mennä lukuhommissa.

   Poista
  2. Eivät ne jutut kai niin pohdiskelevia ole olleetkaan ja saattoivat hyvinkin olla asuntosivuilla. Kaikkia en varmaan muista. Tottakai minäkin suosittelen Kone Oyj:n hissejä hankkimaan, onhan sen tehdas paikallinen ylpeytemme.

   Poista
  3. Olen minä käynyt Lohjan Tytyrin kaivoksen yli 300 metriä syvälle ulottuvassa hissikuilussakin, kyllä minä Kone Oyj:tä arvostan.

   Poista
  4. Tuntuisi kauhealta mennä 300 metriä maanpinnan alle, jonnekin pimeään kuiluun. Tulisi varmaan ahdistus ja suljetun paikan kammo. Sisarellani on hissikammo, hän ei suostu menemään hissiin ollenkaan jäätyään kerran yksin jumiin hississä. Minä sain kammon oltuani puhesairautta tutkittaessa aivojen tomografiassa ahtaassa umpinaisessa laitteessa liikkumatta 30 minuuttia. 

   Tippukiviluolassa Espanjassa oli kyllä hienoa. Siellä en potenut ahdistusta.

   Poista
  5. Ei se niin kammottavaa ole, vaikka kieltämättä kaikki eivät siihen totu ikinä. Minun ennätykseni on 650 metriä ja hissi taisi olla omatekoinen, ei ainakaan Koneen.

   PS. Huomautan, että olen sitten kokemusasiantuntija eli kaivoskylän poika, joka tietää miten aavemaisesti avoin kaivoskuilu humisee. Siinä on jotain romanttisen helvetillistä.

   Poista
  6. Täytyy myöntää, että luulin olevani jo hyvin syvässä kuilussa, mutta kaksi kertaa syvemmällä tuo Tapsan käymä. Kone liittyy edellisiin tietysti niin, että Herlin on myös Sanoma Oy:n suurin yksittäinen omistaja ja sen hallituksen puheenjohtaja.

   Poista
  7. Pilvenpiirtäjähissejä ovat kaivoksessa testanneet, mutta taisin lukea jostain, että sitä varten ovat myöhemmin oikein tornin jonnekin maailmalle rakennuttaneet.

   Poista
  8. Täsmennyksenä. Toki Erkkojen säätiö omistaa Sanomaa häntä enemmän.

   Poista
  9. Minua ei saisi kantamallakaan noin alas maan uumeniin, eikä muuten yhtä ylöskään. Minähän pitelen kaiteista kiinni jo Rauman vesitornissa ja tavallisen kerrostalon parvekkeella. Omalla yläparvekkeellanikin vältän kaiteen lähelle menoa, mikä johtunee taipumuksesta hyvänlaatuiseen asentohuimaukseen, joka on ikävä mutta vaaraton korvaperäinen vaiva. Kerran jäin paitasillani vangiksi yläparvekkeelle, kun tuuli lennätti oven kiinni eikä minulla ollut avainta. Koira katseli sisältä lasioven takaa minua hätääntyneenä. Huutamalla selvisin tilanteesta, kun minulle sitten heitettiin avain ja sain kopin. Kauhea kokemus, etenkin kun ihmisiä kulki ensin kuulematta ohi.

   Poista
  10. Ihan nuorena kävelin junaradan ylikulkusillan kaiteella, nousin katoille ja hyppyrimäkeen ihan maisemia ihaillakseni. Nykyään minua ei ihan tasaisella usein huimaa, mutta tunnen vastenmielisyyttä korkeita paikkoja kohtaan.

   Poista
  11. Liekö tämä sitä poliittisten puolueiden ja aatteellisten kantojen epäreilua valikoivuutta, kun YLE teki hienon kirjoituksen. Terveisiä alati pitenevästä leipäjonosta: "Eikö talkoiden pitänyt olla yhteiset?"

   Sori vaan neuvostoliittomieliset keput, persut ja muut, meillä länsimaissa pruukataan olla ihmisystävällisiä ja inhmillisiä. - Edes joillekin muille kuin itselle.

   Poista
  12. No tuo jonohan oli mitoissaan jo edellisen hallituksen aikana, jolloin kuulin siitä läheiseltäni, joka asuu pääkaupunkiseudulla. En ollut uskoa hänen kuvaustaan jonojen pituudesta, jonoja kun muualla ei taida olla kuin siellä.

   Mutta siis ei kai syyllistäminen mitään auta. Jos asiaan olisi helppo poliittinen ratkaisu, se olisi kai tehty.

   Muissa maissa ei ole leipäjonoja, vaan etelän lämmössä kurjathan asuvat kaduilla vailla kenenkään huolehtimista. Meillä elää luterilainen auttamishalu.

   Poista
  13. Luterilainen auttamishalu on sitä, että laitetaan markka tai viikytpenniä kolehtiin, jotta oma sielu pelastuu. Ehken ole viaton itsekään, vaikken jäsenyydestä huolimatta itseäni juuri siihen höpöhöpökirkkoon kuuluvaksi tunne.

   "Antakaa tälle hallitukselle anteeksi, sillä he eivät tiedä mitä tekevät", on sanottu, mutta en ole siitä vakuuttunut. Tietämättömyydestä ja osaamattomuudesta toki.

   Poista
  14. Maatilatalouden kehittämisrahastoon eli Rahat pois tyhmiltä-tilille Sipilä laittaa 90 miljoonaa euroa. Rahasto tsuugailee, miten voisivat parhaiten saada kasvua maatalous"yrittäjien" lompakkoon.

   Oikein ihmettyttää, että leikkaamisen tarvetta ei tässä nähty, kun se kaikkialla muualla on. - No juu, hyvä on, sanokaa vaan, jos arvelette kehitämisrahaston tuottavan yhteistä hyvää.

   Poista
  15. Äläs nyt, Riku, olihan Veikko Hurstikin harras luterilainen kristitty, samoin hänen poikansa ja seurakuntien hyvät naiset, jotka noita ruokakasseja jakavat palkatta. Minä ehdotan lisäksi, että avattaisiin avustustili, jonne työttömille ja köyhille vanhuksille voisi lahjoittaa rahaa. Ja yhteisvastuukeräys samoin köyhille aikuisille, yksinäisille, eläkeläisille ja vanhuksille, eikä aina lapsille ja nuorille perheille, joilla on muita tukitoimia yllin kyllin.

   Poista
  16. Hursti oli hieno mies, vaikka vanhoilla päivillään alkoi sekoilla enkelien näkemisillään ja Esko Ahon kannattamisellaan. Tarja Halonenkin on minulle suuri (en ole häntä koskaan äänestänyt), ei puheidensa tähden, mutta siksi, että Hakaniemen sillan alla ja missä lienee asuvat pultsarit tiesivät, että jouluna Tarja tulee. Tasavallan presidentiltä helpotusta silloin saivat. Jotakin paketteja tai syömistä.

   Poista
  17. Kekkonen oli hieno mies, Veikko Lavin mukaan heilui laidasta laitaan ja Donnerin mukaan sammui Kaivopuistoon. Jörkka väitti Urkin maanneen Armi Ratian kanssa, mutta ei Jörkka sellaisista tiedä, eikä voi tietää, kunhan nosti itseään.Parviaisen mukaan Ahtisaarikin jossain röhnötti ja sittenhän ulkomaan vierailulla tuli vekkikin otsaan. Nykyinen presidentti tuskin pääsee ulos iltaseitsemän jälkeen, kun Jenni tietää hänen olleen puolivallaton poikamies.

   Poista
  18. Jörkan rakennuttama ja melkein kaatama Hyvinkään Rantasipi muuten lopetettiin vuoden vaihteessa. Melkein itku minulle tuli, vaikken siellä aikoihin ole käynyt. Nuoruuteni ykköspaikka se oli, avovaimonikin siletä löysin. Speden ja Veskun ja Simon, monta muutakin julkkista olen siellä nähnyt. Veskun kanssa jutellutkin jonkun sanan.

   Poista
  19. Siihenkin väliin jouduin menemään, kun kansantaiteilija hermostui ihailijaansa ja meinasi lyödä, taas kerran, turpaan.

   Poista
 12. Huomaakohan kukaan kuvissa esiintyvää hieman erilaista tikkaa, pohjantikkaa?

  Kiinnostaisi tietää, onko joku teistä nähnyt ennen tämän lajin, jonka itse näin ja kuvasin nyt ensi kertaa eläissäni.

  VastaaPoista
 13. Kaarina Davisin - jonka kaikista kirjoista olen pitänyt - Toisinnäkijän päiväkirjassa kerrotaan laajoista avohakkuista esim. hänen seutuvillaan. Linnut menettävät pesimäpuunsa ja monimuotoinen eliöstö kärsii. Ei kun lihoiksi vaan kaikki.

  Kirjassa oli kohta, joka sai pillahtamaan itkuun (liikutuksesta). Aiemmin hän oli ajatellut lahjoittaa pienen talonsa ja tiluksensa kirjailijoiden lepo- ja virkistymispaikaksi sitten kun hänestä aika jättää. Tuo avohakkuubuumi sai hänet pyörtämään päätöksensä ja hän testamenttasi ne olikohan se Luontoliitolle (minulla ei ole kirjaa, joten en voi tarkistaa) sillä ehdolla, että talon tyhjentämisen jälkeen sinne ei saa ihminen jalallaan astua. Pieni mökki maatukoon paikoilleen.

  Ne, jotka eivät viihdy metsässä, voisivat ostaa uuden Voi hyvin -lehden kahdella eurolla. Tämänkertaiseen lehteen on ympätty niin paljon viisautta, että siihen voi tarttua uudelleen ja uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjailija Eeva Kilpi on myös kirjoittanut ansiokkaasti romaaneissaan luonnon pilaamisesta avohakkuilla ja rakentamisella. Yhdyn täysillä näihin viisaisiin naisiin, Davisiinkin, jota kävin googlailemassa. Tutustumisen arvoinen tapaus, ehdottomasti, ja olin jo aikeissa tilata hänen pari päiväkirjaansa, mutta katson nyt ensin kirjastosta. Tuo mökin testamenttaus on hyvä ele.

   Se vaan konkretian tasolta, että voiko testamenttia vastaanottaa, jos saaja ei järjestä vartiointia mökille? Kaikki paikathan hajotetaan ja revitään, jos ne jäävät autioiksi. Minun lempipaikassani vanhassa lahossa lehtimetsässä on autio talo, keskellä metsää, ja sen seiniin ovat jotkut käyneet spreijaamassa valtavan pääkallon kuvan ja englanninkielisiä ilmeisesti bändien nimiä tms. Ja ikkunat on hajotettu ja kaikki sisältä heitetty pitkin metsää. Pihalla tyhjiä juomatölkkejä ja muoviroskaa.

   Poista
  2. Jos nuoriso on rikkoakseen ikkunat ja sprayatakseen seinät, siinähän tekevät. Voisin kuvitella, että se ei olisi Kaarinalle niin paha nakki kuin esim. se, että hänen lähinaapurinsakin on aikanaan rahanhimossaan pistänyt puut matalaksi. Siitä huolimatta, että tämä oli ollut aiemmin esittävinään luonnonystävää. Valosaastettakin pukkaa, vaikka se ei ole suurin ongelma.

   Poista
  3. Jokin aika sitten oli etelässäkin revontulia. Kun koetsiä niitä kuvattavaksi, huomasin oikeastaan ensi kertaa, miten paljon pikkukaupungissakin on valosaastetta. Revontulia ei erota, ei juuri tähtiäkään, eikä taivas ole tumma vaan selvästi valosaastunut.

   Poista
 14. "Maatilatalouden kehittämisrahastoon eli Rahat pois tyhmiltä-tilille Sipilä laittaa 90 miljoonaa euroa. Rahasto tsuugailee, miten voisivat parhaiten saada kasvua maatalous"yrittäjien" lompakkoon.

  Oikein ihmettyttää, että leikkaamisen tarvetta ei tässä nähty, kun se kaikkialla muualla on. - No juu, hyvä on, sanokaa vaan, jos arvelette kehitämisrahaston tuottavan yhteistä hyvää."

  En viittis täydellä vatsalla arvostella elintarvikkeiden tuottajia.Tai elintarviketyöläisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruokaa me kaikki tarvitsemme. Keski-Eurooppalaiset tuottavat maailman parasta, luultavasti puhtaintakin, ruokaa edullisiin hintoihin. Elintarvikevalmisteet, valmisruoat, meillä on pahempaa, mitä Berlusconi viitsi sanoa. Ihan ala-arvoista, ei ihmisen ruokaa.

   Poista
  2. Ruokani olen aikuisikäni maksanut itse. Maatalous"yrittäjien" sosiaalitukien maksaminen sen ohella harmittaa.

   Poista
  3. Saarijärven Paavo kannattaa aina kuunnella. Kovaa maalaisrealitettia.

   Poista
  4. Ennen markka-aikana oli maataloustukia joka lähtöön. Muistanemme sellaisetkin maataloustuet kuin sonnipalkkio ja emolehmäpalkkio muiden tukien rikkaassa viidakossa. Minulla on sellainen käsitys, että valtaosa näistä tuista lakkasi EU:n myötä, ja alkoi maataloustuottajien alamäki ja traktorimarssit.

   Jotakin tukia tarvitaan, koska sijaintimme on pohjoinen ja on kaikkien suomalaisten etu, että saadaan ruokaa oman maan maaperästä, joka on Euroopan puhtaimpia. Esimerkiksi jo Saksassa kaikki on niin teollisuuspäästöjen ja liikenteen - joka on aivan toista luokkaa - saastuttamaa, että puhtaita tuotteita ei mistään saa, kaikki on pestävä ennen käyttöä, jopa sipulit, eikä vesijohtovettä voi juoda.

   Poista
  5. En halua olla noin jyrkkä kuin olin. EU:n sosiaalituet, sossun avustusrahat, kuuluvat maanjusseille ilman muuta ja niitä pitäisi maksaa enemmän. Maamme tuottavuuskin pitäisi sen vuoksi saada pikaisesti parempaan kuntoon.

   Poista
  6. Björn Wahlroos on isoista maataloustuistaan sanonut, ettei sellaisia pitäisi olla.

   Itsekin pitkään suurimpiin EU:n maataloustuen saajiin Suomessa kuulunut Wahlroos lopettaisi tukiin perustuvan EU:n suljetun maatalouden. Wahlroosin mielestä tällainen maatalous on tehotonta ja myös moraalitonta maailman köyhimpiä maita kohtaan, koska se estää näiden maatalouden kehittymistä.

   - Maatalouteenkin täytyy syntyä markkinaehtoista kauppaa, antaa Wahlroos ohjeeksi maataloussektorille.
   - Iltalehti.


   Mikä siinä, kommarit, om niin vaikeaa tajuta?

   Poista
  7. Riku, oletko ostanut Kokkikartanon tuotteita? Ostan usein fetakasvispaistosta ja se on to-del-la hyvää! Maksaa kaupasta riippuen noin 3,20 - 3,50 eli euron verran enemmän kuin ne luokattoman huonot natriumglutamaattimössöt. Tänään näin Sokkarissa Saarioisten uutta Balanssi-sarjaa, vegeversio maksoi 4,80. Uskallan epäillä, että se ei vedä vertoja Kokkikselle ja on jo aika hinnoissaan.

   Poista
  8. Kuunkuiske, muistaakseni keravalainen Kokkikartano on minulle tuttu ainakin siinä mielessä, että annoksensa ovat isoja. Kun on niin nälkä, että valmisruoan kelpuuttaa, arvostaa isoja annoksia. Ja minähän olen aika huono ja laiska kokki.

   Poista
  9. Suomi sijaitsee niin kaukana pohjoisessa ja pussinperällä, että ihan itsesuojelun takia jonkinlainen maatalous kannattaa pitää meilläkin voimissaan.

   Ei tarvita kummoistakaan kriisiä, niin äkkiä niitä halpoja ulkomaisia elintarvikkeita ei tulekaan. Viimeksi tällainen tilanne oli 40-luvulla ja siitä selvitäksemme oli kaveerattava natsien kanssa.

   Oikeastaan maatalous olisi juuri se alue, joka meidän kannattaisi sosialisoida. Jaa... niinhän se melkein onkin.

   Poista
  10. yllä meillä maataloutta pitää olla, missä määrin, sitä ei kukaan tiedä, kun siitä ei välitetä ottaa selvää. Ja kyllä kepusosialismille, brezneviläisyydelle, pitää antaa tilaa ja väistää tarvittaessa, nurkumatta maksaa sossukulut. Oikein iloinen olen ollut brezneviläisen Väyrysen noususta.

   Poista
 15. Tuo suomalainen puhdas ruoka on asia, johon jostain kaipaisin todisteita. Mittaustuloksia tai jotain. - Eipä sellaisia taida löytyä. Suomessa on teholannoitettu kasvinsuojelumyrkyin muita Euroopan maita tehokkaammin jo 50-luvulta lähtien.

  VastaaPoista
 16. Pankaa Yle kiinni ja menkää metsään rauhoittumaan siinäpä hyvä otsake ja samalla hyvä neuvo meille kaikille!
  Eilen tuli telkasta joku suuri keskustelu pelosta. Seurasin sitä vähän aikaa, sitten alkoi tuntua, että turhaa jauhamista, ei kannata kuunnella. Panin Ylen kiinni, mutta en mennyt metsään, menin sänkyyn. Sillä seurauksella, että heräsin virkeänä kuin tikka tasan kello kolmelta aamuyöstä! Ei ollut siis hyvä sekään. Tavallisesti menen nukkumaan puolelta öin. Nyt elimistö tulkitsi tuon aikaisemman nukkuma-ajan päiväuniksi tai joksikin muuksi. Se oli yhtä sekaisin kuin minäkin.

  Olen tässä ollut muutaman päivän muualla, siis en kotona. Ja kun äsken katsoin, huomasin, että olin saanut sinulta IInes kommentin. Ilostuin ja vastasin. Kiitos!

  VastaaPoista
 17. Tutkimustuloksia suomalaisen ruuan puhtaudesta on. Yksi fakta on se, että saastelaskeumat Suomessa ovat Euroopan alhaisimmat. Ja toinen olkoon vaikka se, että Suomi on yksi harvoista maista, jossa geneettisesti modifioidun ruoan kasvattaminen ei ole sallittua. Esimerkiksi Yhdysvalloissahan 80 prosenttia myytävästä ruoasta sisältää geenimuunneltuja ainesosia.

  Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto, Efsan vuonna 2013 julkaiseman torjunta-aineiden jäämiä koskevan tutkimuksen pohjalta voidaan päätellä, että suomalainen ruoka sisältää vähiten haitallisia jäämiä. Suomalalaisista näytteistä puhtaita oli 72 prosenttia, kun muualla jäämättömiä näytteitä oli 50 prosenttia. (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/suomalainen-ruoka-on-eu-n-puhtainta-1.35518)

  PS Voidaan toki kysyä, onko Maaseudun tulevaisuus -lehti luotettava foorumi esitellä maataloustutkimuksia, mutta yhtä hyvin voidaan kysyä: miksi ei olisi. Toki se on kiinnostunut alansa ja alueensa uutisista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maaseudun menneisyyden jutussa oli monta mielenkiintoista lausetta. Mm. tämä: "Euroopassa voi turvallisin mielin syödä kaikenlaista ruokaa."

   Poista
  2. Ehkä tällä viitattiin muiden maanosien likaiseen ruokakulttuuriin. Kannattaa vilkaista yllä mainitsemastani kirjasta muslimien ruokatavoista.. Ei ihme, että suomalainen ruoka on miesten mielestä steriiliä ja mautontakin.

   Poista
 18. Liisu, en katsonut tuota keskustelua kuin paikka paikoin. Se mitä näin, oli kohtuullisen rauhallista ja asiallista. Luulen, että tämä saattoi olla hieman varovainen keskustelu.

  Minusta Nasiman ja Jani Toivolan poisjäänti oli luokatonta touhua kansanedustajilta. He osoittivat olevansa ennakkoluuloisia rasistikortin heiluttajia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aha. Ovat kummatkin saaneet todella paljon sairasta ja vastenmielistä somevihaviestintää, rasistista puhetta ja väkivaltauhkailua.

   Miksi ihmeessä heidän pitäisi mennä mukaan keskustelutilaisuuteen, jossa näiden viharyhmien jäsenet ja kannattajat esiintyvät.

   Onko ihan okei uhkailla erilaisilla väkivaltateoilla, tappo- ja jopa pommiuhkauksilla? Onko ihan okei viskellä polttopulloja rakennuksiin, joissa asuu ihmisiä tai polttaa taloja? Murhapoltot ovat ihan okei, mutta aivan luokatonta on mikäli väkivaltauhkailujen kohteena olevat eivät halua olla tekemisissä asiattomuuksia solvauksia sylkevien kanssa.

   Poista
  2. Aika erikoinen idea tuo ääripäiden keskustelu. Antoivatko edes nyrkkeilyhanskoja vai paljailla nyrkeilläkö kommunikoivat? Totta se on, tuollaiseen ei ole fiksua lähteä mukaan.

   Poista
  3. Perussuomalainen puolue on ensi eduskuntavaalien jälkeen yhtä kaukana vallan kamareista kuin Arska Lavialta. Siinä on se ongelma, kun puolue katoaa, että oikeistoradikaaleimmat muuttuvat yhä radikaaleimmiksi.

   Poista
  4. Anonyymi, kysyt että "miksi ihmeessä heidän pitäisi mennä mukaan keskustelutilaisuuteen, jossa näiden viharyhmien jäsenet ja kannattajat esiintyvät".

   Oletko tullut ajatelleeksi, miten olisi käynyt, jos esimerkiksi Nelson Mandela olisi kieltäytynyt keskustelemasta rasistien kanssa? Etelä-Afrikassa olisi edelleen käynnissä sisällissota. Mustat olisivat vapaampia? 

   Poista
  5. Ehkä liikaa haemme äärimmäisyyksien kautta. Etelä-Afrikan rasistit sumeilematta kiduttivat ja tappoivat, sellaista ei meillä ole ollut. En minä silti näe ideaa siinä, että äärimmäiselle oikeistolle annetaan sanomisen mahdollisuus. Osoittaa kyseisen YLE:n tuottajan ammattitaidottomuutta. - "Turvat tukkoon sorsat, tehän olette jo sukelluksissa!", näin olisi pitänyt sanoa.

   Poista
  6. Mandelaan suhtauduin joskus epäluuloisesti, mutta hänen totuuskomissionsa armahduskomiteoineen ansaitsisi kolmekymmentäviisi Nobelin rauhanpalkintoa.

   Poista
  7. Tai jos me olemme vain kuvitelleet sen "rasismin" sinnekin, missä sitä ei ole? Esimerkiksi islaminvastaisuus ei ole yhtään sen enempää "rasismia" kuin esimerkiksi natsisminvastaisuus. Islam ja natsismi ovat ideologioita/uskontoja, eivät rotuja. Myös islam on oikeasti hirvittävä ideologia, tai uskonto, joka tuomitsee tänä päivänäkin muut uskonnot vääriksi ja myös syyksi tappaa vääräuskoisia. Islamin historia on kauhistuttava siksikin, että se ei ole kuollut niin kuin natsismi.

   Luen parhaillaan verestääkseni tietoja muslimien elämästä Lähi-idässä Betty Mahmoodin tositarinakirjaa Lastani ette saa (Not my daughter). Se kuvaa muslimien ja sinne vangiksi naidun amerikkalaisen naisen hirvittävää elämää Teheranissa 1980-luvulla, kunnes nainen pääsee lapsineen pakenemaan. Mainittakoon, että naisen mies oli Amerikassa kouluttautunut ja toiminut muslimilääkäri, joka unohti kotoutumisen länsimaahan heti palattuaan Teheraniin. Suosittelen kirjaa, jos haluaa realistista tietoa naisen elämästä muslimimaassa. Naisen asema on muuttunut tuosta ajasta vain vähän.

   Poista
  8. Olet oikeassa ja islami on meidän kulttuuriamme, nykytilaamme, vastaan oleva näkemys. Sitä vain muistelen, että Lastani ette saa osoittautui fiktioksi. Mahmoodi olisi muutenkin voinut olla pidättäytyväisempi.

   Poista
  9. Laitan tähän vielä appelsiinipoliittisen kannanoton. Tykkään appelsiineista, kuten isäni joskus. Pitkän talven jälkeen S-marketista sai jälleen ihania israelilaisia Jaffoja. Egyptiläiset Navelit ovat surkeaa syötävää.

   Poista
  10. Haistelen minäkin lukiessani - jo toista kertaa- kirjaa, että kirjassa on myös fiktiota. Sitä ei voi kuitenkaan kuitata yleisluonnehdinnalla fiktio, vaan tositarinaan pohjaava kertomus, jonka parasta puolta on olojen kuvaus. Samanlaisia oloja on kuvattu useassa kirjassa. Lastenkaappauksista muslimimaihin on useitakin tositarinoita. Ja samaa kuvaa piirtävät muslimimaista paenneiden musliminaisten, esimerkiksi somalinaistenkin kirjoittamat tarinat ja elokuvat.

   Ei siis kannata vähätellä tätä autenttista kuvaa, joka kirjoista piirtyy.

   Poista
  11. Yhtä lailla Anne Frankin päiväkirjoista on nyt sanottu, että ne ovatkin uskottua enemmän fiktiota, ja vain osittain totta. Myös keskitysleirikuvauksista voidaan pohtia, mikä osuus on oikeasti toteutunut.

   Itse ajattelen näistä muslimi- ja natsitarinoista, että fiktio tekee niistä taideteoksia, pelkkä fakta tekisi niistä kärsimysten luettelon.

   Poista
  12. Anne Frankissakin sitä on. Minä olen tiukka, en tykkää fiktiosta toden joukossa. Eikä sellaista fiktiota usein voi usein toden keskeltä tunnistaa.Paitsi jari sarasvuon kirjoista, ne ovat aina sitä.

   Poista
  13. Fiktiota on kaikessa kirjoittamisessa, ja huomaa, että fiktio ei tarkoita vasiten keksittyjä juttuja, vaan joidenkin väkisinkin syntyvien tyhjien kohtien kuromista umpeen, jotta kokonaisuus olisi mahdollinen.

   Poista
  14. Arvo Saloa sosiaalidemokraateissa arvosteltiin, koska oli Israelin ystävä. Minäkin jossain määrin olen Israelin ihailija ja olen ollut järkyttynyt siitä prosenttidosentti Syksy Räsäsen Israel-vihasta ja suorastaan rasistisesta kivien heittelyyn osallistumisesta paikan päällä.

   Arvo Salokin oli meikäläisii, Israelista tykkäsi, sai kusta ja paskaa päälleen. Hänkin.

   Poista
  15. Fiktiosta eniten pidän, mutta ei saa antaa tietoisesti kuvaa, että sellainen olisi totts. Ihmiset tietysti lukevat epätarkasti ja huolimattomasti, mutta se on toinen asia.

   Poista
  16. Meillä Pikkukaupungissa fundamentalistit toimivat Israelin ystävissä. Ne, jotka eivät tykkää naisten rei'itetyistä korvista, homoista tai muusta synnistä.

   Poista
  17. No se Israelin ystävät saattaisi minullekin olla likaa. Syksy Räsästä ja Taivo taivaallista Teivaista vain niin paljon inhoan. Saatanan elätit - rahoitus poikki ja heti.

   Poista
  18. Iines, olen (taas) samaa mieltä ainakin siinä asiassa, että minustakin olisi niiden kahden, jotka eivät olleet pelko-keskustelussa mukana, olisi nimenomaan pitänyt olla kertomassa tunteistaan ja vaikka lukemalla niitä vihaviestejä, joita olivat saaneet.

   Se amerikkalainen nainen ja hänen pakenemisensa lapsen kanssa voi olla fiktiota, en tiedä. Olen katsonut sen kirjan videona.

   Poista
  19. Liisu, yhtä lailla kirjan selittely keksityksi voi olla propagandaa. Joka tapauksessa henkilöt ovat oikeasti olemassa ja elävät edelleen, ja nainen pääsi pakenemaan takaisin kotimaahansa. Feministiset piirit haukkuvat Betty Mahmoodia muslimikulttuurin vääristelystä ja sanovat, että kaikkialla miehet kohtelevat naisia huonosti. Eli sama selitysmalli kuin tänäänkin niille, jotka suhtautuvat turvapaikanhakijoiden hallitsemattomaan tuloon kriittisesti - tämä on minusta mielenkiintoinen yhtymäkohta.

   Itseäni kiinnostaa se, että näitä vastaavia tarinoita on monia muitakin, ja niissä toistuu samanlaisen maailman kuvaaminen.

   Poista
 19. Puhun postauksestasi.

  Pidän eläimistä. Lintuja en tunne. Linnut ovat eläimiä.

  Kainuussa oli paljon tikkoja, mitä lie niitä tavallisia, keväisin ne rummuttivat sähkötolppien metallikupuja, kuului kauhee KOMPP KOMPP KOMPP. Ne oli uroita jotka sillä houkuttelivat reviirilleen narttuja; täällä Ringo Star, täällä Kenny Clarke, täällä mikis Mallikas... Joo. Kesällä ne, minä katselin, ne pistivät kävyn puhelintolpan sellaiseen metalliseen haarukkaan kiinni, siinä se pysyi, ja söivät sitten. - Linnuilla kun ei ole käsiä.

  Pesukarhulla on.

  Maailmassa on liikaa ihmisiä, siitä olen samaa mieltä jokaisen ihmisen kanssa joka sanoo että "maailmassa on liikaa ihmisiä". Liikaa on etenkin ihmisiä joilla on korkea elintaso; joillakin intialaisella kastittomalla kerjäläisellä n.s. "hiilijalanjälki" on mitätön. Ei meillä. Eikä muilla hyvinvoivilla. Ole.

  Tämä pitää huomioida kun haluaa "ihmisiä harventaa".

  Luonnonsuojelija olin jo ennen kun Vihreää tai muunkaan väristä poliittista liikettä oli olemassa. Minulla oli omat syyni olla Luonnon Suojelija. Enkä tiedä onko niitä syitä enää, siis jäljellä? (Olen aika skeptinen.) Tämä taas on toinen asia, että mielestäni kaupungit pitävät olla ja laajentua sinne missä kaupungit ovat; siitä vaan rantapöpeliköt siivotaan ja rakennetaan täyteen kivitaloja. Ihan sama vaikka siellä pari-kolme kahlaajalintua pesiikin; pesisivät muualla! Tiivistä rakentamista, vrt. Keski-Eurooppa, sitä kaupunki tarvitsee. - Ja tämäkö on Luonnon Ystävän puhetta? On, nimenomaan on. Koska tiiviimmällä rakentamisella kaupunkeja ei tarvitse levittää pitkin (ja poikin) maakuntaa, antaa metsien olla siellä missä metsiä on. Ja jokien siellä missä on jokia. Ja järvien olla järviä.

  Äsh, puhun aika paskaa. Em mää jaksa. Politiikka väsyttää mua, myös ympäristöpolitiikka. Se on millon mitäkin. Joillekin se on lehmiä vihreällä niityllä, joillekin suoriksi riveiksi istutettuja metsiä, ei ne mitään metsiä sellaiset ole, ne on teollisuuden ja työpaikkojen raaka-ainevarastoja, toistaiseksi pystyssä jököttäviä. Toisille taas luonto on jotain hattaramaista hössöä johon ei saa koskea... Voi vittu kun mua ottaa päähän nuo bio- ja ekologian väärin ymmärtävät jotka hihkuu että "pitää palata takaisin luonnontilaan", siis aikaan entiseen. Kyllä. Mutta mihin?

  Luonnollisimpana Suomen luonto oli 30 000 vuotta sitten kun koko Suomi oli paksun jään peitossa. En minä ainakaan ymmärrä mikä voisi "luonnollisempi" tila olla kuin se? Ja tähänkö meidän pitäisi palata? Toisaalta... ja ihan sama mitä minä puhun, paskaa tai järkeä, koska tietysti vielä jääkausia tulee, se nyt on itsestään selvä. Ja me palaamme luonnontilaan: jään alle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaan kyllä se on niin, että kyllä se metsä karkaa ihmisen jalan alta yhä kauemmas, mikis. Ymmärrän kyllä kantasi, mutta kun valkoselkätikkojakaan ei ole enää kuin 30 - 50, niin eivät ne ehdi alta pois, kun ihminen tulee ja peittää asvalttikuorella maan pinnan ja katkoo lahopuut, joita se tarvitsee. Ja kun 70 sudelle on kaatolupa, niin montako jää jäljelle 200:sta? Ai niin, uusia tulee itärajan takaa, eivätkä ne tarvitse myöskään papereita eivätkä passeja..

   Ja ihmispolo vanhenee ja väsyy, eikä jaksa enää kävellä ulos kaupungista yhän kauempana häämöttävään metsään.

   Poista
  2. Pitäähän jumankauta ihmistenkin jossain asua, vai mitä? Vähiten luontoa rasittava asumusmuoto ihmisille on tiiviisti rakennettu metropoli. Tuhansia 100 kerroksisia kerrostaloja vieri vieressä, se on todellista luonnonsuojelua se. Kaikki paska vaan samaan kasaan! niin muu luonto voi olla itsekseen...

   Pahinta on kun tapetaan maailman keuhkot, sademetsät. Eikä Suomessa nää metsät, täällä etelä-Suomessa, ole kuin peltoja joille on istutettu puita. Ei ne enää mitään metsiä ole. Ja puut vielä lannoitetaan niin että männytkin ovat kohta kuin balsaa, haperoita.

   Poista
  3. Pitää pitää, mutta ei siinä ainoassa kaupungin metsikössä, jossa pesii uhanalaisia lintuja ja pari sutta. Voi ne rivarit, moskeijat ja muut pytingit rakentaa muuallekin.

   Poista
  4. Jos kerran kaupungissa ollaan, niin pannaan sitten reilusti kerroksia päällekkäin ja varataan metsiköt virkistysalueeksi. Ei kaikilla tarvitse olla omaa aidattua maapalaa, vaikka se kiva olisikin. Jos ei ilman maata pärjää, muuttakoon kyseinen maata himoava kauemmaksi keskustasta.

   Poista
  5. Pentti Linkola ehkä kyynisellä naurulla sanoi, ettei Suomessa enää ole isoja puita kuin Helsingin puistoissa.

   Poista
  6. Sitähän minä juuri yritän sanoa, Iines Kiltti, että pannaan vaan kerroksia kerroksien päälle ja varataan puistot virkistysalueiksi!

   Ps. Mutta tässä sait mut nauramaan - herkeästi eikä missään nimessä ilkeästi! - kun sanoit että jätetään "kaupungin ainoa metsikkö parin suden asuinalueeksi"...!

   Kyllä minäkin tykkäisin jos Jyväskylän kirkkopuistossa, tai Seminaarimäellä, asuisi pari SusiHukkasta! Menisin silittelee niitä ja tarjoilee niille Näkkileipää.

   Poista
  7. Tuossa metsikössä, josta ylläoleva kenenkään huomaamaton upea pohjantikkakuvani on, on nähty susipariskunta. Ja metsikkö on kaatumassa omakotitonteiksi.

   Poista
  8. Hyvä, uskon ihmeessä. Mutta aivan varmasti olivat siellä vain käymäsellä. Eivät asuneet. Eivät ees tonttipaikkaa itselleen nuuhkineet.

   Poista
  9. Sitä paitsi huomasin tikkakuvasi. Aloinhan ensimmäisen kommenttini puhumalla tikoista. Sinä se itse et huomaa mitään...! (alkaa nyyhkyttää)

   Poista
  10. Huomasin kyllä, siksi pato aukesikin. Pyyhi sinä kyyneleesi! Niitä susia on havaittu täälläpäin parikin kertaa, ja onpa tänne reissanut muutama tunnettu valokuvaajakin susia kuvaamaan. Vaan enemmän niitä harmaaturkkeja on tuolla Lallin murhapaikan tietämissä. Siellähän on varsinainen susihysteria.

   Poista
  11. Suomi on kuitenkin erittäin harvaan asuttu iso maa, jossa luulisi tilaa olevan niin metsälle, eläimille kuin inehmoillekin. Kun lentää Helsingistä Ivaloon, huomaa korven alkavan Kehä kolmosella ja jatkuvan äärettömiin, siellä täällä korkeintaan pönöttää joku kirkonkylä ja pikkukaupunki.

   Poista
 20. Eskapismia.

  Luin Saarikosken "Suomentajan päiväkirjat". Se on nerokkaan älykäs kielekäs ja tihkuva päiväkirja. Parilla lauseella tehtyjä luonnekuvia ihmisistä, hätkähdyttävän tosia, ja paljon on myös poliittista spekulaatiota joka käy itseään vastaan, eli näin myöhemmin nähtynä on naiivia. Päiväkirjan lehdillä juodaan paljon, oikeastaan koko ajan, naidaankin jos jaksetaan, mutta tärkeintä on työ, kirjoittaminen ja pohdinnat kirjoittamisen vaikeudesta.

  Ei kukaan kirjoita suomeksi niin kauniisti pilkottuja virkkeitä kuin Saarikoski; lauseita kirjoittaa hän kuin Sammaliston Lasse kävelee. "Miten Lasse kävelee? Se jotenkin huojuu ja heittelee jalkojaan, mutta silloin kun se menee lujaa, se on vähän etukumarassa ja kävelee matalin, tehokkain askelin."

  Surullisia nuo päiväkirjan lehdet ovat, hyvin surullisia, yhtä surullisia kuin runoilija itse. Itsestään hän kirjoittaakin. Koska ei tunne. "Minä olen niin etäällä, minun oloni ovat niin omiani."

  VastaaPoista
 21. Viikko sitten kävin Saagan kanssa Tampereella tapaamassa ystävääni joka oli TAYS:issa. Tai en minä tiedä onko hän minun ystäväni, ei ehkä ole, hän on ex-vaimoni veli. Hän kärsii sydämen vajaatoiminnasta, oli aika pelottavan näköinen, laihtunut puoleen entisestään, ja hänen huulensa olivat sinisenmustat kuin litistetyt mustikat. Heti näki että kauaa ei roiku enää tässä maailmassa, tai ehkä ei enää ollenkaan, kun sanoi mulle että "ei minulla mitään hätää ole. kotiväki vaan panikoi ja pakotti mut sairaalaan". Juteltiin muista asioista. Sitten siihen tuli sairaanhoitaja. Hän vaihtoi Sepolle siteitä jalkoihin; niistä lohkeili jotenkin ihmeellisesti isoja kimpaleita ihoa pois. En kysynyt miksi. Katselin ikkunaverhoja ja ikkunasta näkyvää maisemaa, se oli minulle tuttu, Tampereen Keskussairaala. Aikoinaan kannoin sieltä Saagan taksiin, Kaija uskalsi antaa hänet minulle ja käveli perässä. Saaga oli pieni käärö, ei siitä nähnyt kuin nenänpäätä ja mutrussa olevan suun. Hiljaa se oli, hengitti hiljaa eikä itkenyt, minä ajattelin että "nyt minun elämäni on muuttunut". Ja (huokaus) kai se si muuttukin.

  Sepolle sanoin "heij". Sitä surullisempi en ollut kuin jos itse olisin ollut hänen tilanteessa. En ollut yhtään surullinen. Saaga otti mua kädestä kun käveltiin. Ihmiset elävät aikansa, "ja kun tuuli käy heidän ylitseen, ei heitä enää ole". (noin muistinvaraisesti)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veljeni kuoli sydämen vajaatoimintaan pitkän ryyppyputken jälkeen. Usein hän ei enää ottanut, ei ehkä ihan joka vuosikaan. Mutta kun putki alkoi, se kesti niin pitkään kuin jumalat tai pirut sen sallivat, ihan saatanalliseen loppuun asti. Kuntonsa oli muuten äärimmäisen kova, nosteli painoja ja juoksi. Rasvaprosenttinsa oli hyvin pieni, lihakset isot.

   Kaksi päivää ehti kämpässään maata ennenkuin naapurit soittivat viranomaisille, poliisi meille ilmoitti. Sydämen vajaatoiminnan vuoksi oli palellut, siksi kaksi keittolevyä oli kuoltuaan päällä, kun oli yrittänyt lämmitellä. Elämäni kauhein kokemus oli kahden päivän siivousurakka, kun kämpässään muiden broidieni kanssa sen teimme. Ruuminnesteet olivat jo kämpässä keittolevyjen vuoksi vallinneen kuumuuden vuoksi tulleet ulos, ja kämppään tultuani aloin kakomaan ja juoksin parvekkeelle hengittämään.

   Mutsi oli ängennyt tyhjillään olleeseen kämppään kaiken sen jälkeen jonkun talonmiehen avustuksella ja sanoi siinä broidini tuoksun tunteneensa. Ei saatana tuntunut, käytimme kloriittia tosi paljon. Pakko oli.

   Poista
  2. Sinulla on suhteellisuudentajua (= kokemuksia) takanasi Riku, ja sinua on helppo ymmärtää. - Mutta joskus (ei tämä moite ole, vaan mielipide) fiksaudut liikaa kärjistämään asioita, esim. politiikassa. Sehän ei silloin suinkaan vakuuta vastaväittelijääsi sinun mielipiteittesi erinomaisuudesta vaan päinvastoin saa toisen puhisemaan entistä kiukkuisempana. Jos taas tarkoituksesi on VAIN provosoida, silloin tuo toimii. Koska sanankäyttäjänä olet etevä. Jonka tiedät itsekin. (minusta tuntuu ällöltä kehua ketään, äh)

   Poista
  3. Myönnänhän minä tekemäni kärjistykset. Enemmän koen sen kostoksi "vastapuolen" kärjistyksiin. Lisäksi kivaa on, kun syytäjille työntää heidän lääkkeensä korvista, suusta ja nenästä, tahi jopa persesstä, sisään. Tietävät maistaneensa omaa paskan makuista lääkettään.

   Poista
  4. I Believe in my soul on hyvän parasta. "Epäilen bebini saavan ulkopuolista apua, jota en kaipaa"- Jäiden toimittajakaan ei jättänyt jäitä, tahi postimies soittanut kahdesti.

   Poista
  5. "Kostaa" voi monella tavalla. Yksi tapa on että ei noteeraa ollenkaan ko. henkilöä, suhtautuu hänen sanomiseensa kuin ilmaan joka kohisee korvien läpi. Semmote vituttaa. Toinen tapa on heittäytyä ää-rim-mäi-sen kohteliiaksi ja olla samaa mieltä kaikesta. Se on siis ironiaa se. Ja yks tapa on sanoa vain "heh, hehheh". Eikä vahingossakaan muuta. - Onhan näitä. - Kerran maantiellä... tunnustan, ohitin hänet vähän irstaalla tavalla - meinasin saada turpiini. Koska jouduimme pysähtymään liikennevaloihin, hän minun taakseni, ja alkoi raivokkaasti töötä. Osoitti sillä mieltä minun äskisestä ohistuksestani, joka... no, vähän epäkorrekti se kieltämättä oli. Mutta onko torven tööttääminen ja valojen vilkuttelu sen koreektimpaa käyttäytymistä? Ei mielestäni ole. Niinpä astuin autostani (Fiat Punto) ulos ja heitin tuolle häirikölle lempeän mutta määrätietoisen lentosuukon. Samperi, se ukko astui kans autostaan ulos (Mitsubishi Pajero), oli noin 2,05 cm iso ja atleettinen ukko. Puikahdin takaisin Puntooni, samalla valo vaihtui vihreäksi, ja oon - vaikka ite sen sanonkin - kova ajaa autoo. Ei mennyt montaa hetkeä eikä monta äkäisesti leikattua kurvia kun Pajero oli häipynyt taustapeilistä pois. (Eli vittuun.) Ja saatoin taas palata takaisin rauhalliseen palleahengitykseen.

   Poista
  6. Oikeassa olet, pitää vsin jatkaa omaa tietään, mutta siinä olen epäonnistunut. Anjovis anonyymi kun on tyhmä kuin vähämieli-erkin vasemman jalan vuotava saapas jalkarätteineen.

   Poista
  7. Enhän minä teitä noteeraa millään tavoin, mutta kylläpäs te olettekin, velipuolikkaani plokistanian aavalla aavikolla, niin ää-ää-äääri-ämmäi-sen eteviä, filmaattisia ja psykodeelisia, että olen ihan samaa mieltä prikulleen kaikesta. Heh heh heh heeeee heh heh.

   (Kokeilin vain toimiiko tuo Mikiksen ohje.)

   Poista
  8. OUTS, OUTS, OUTS!!!

   (toimii)

   Poista
 22. Saarikosken suuruudesta varmistuin hänen loppusuorallaan. Silloin vielä kuunneltiin radiosta kuunnelmia ja jostain syystä Kuikan pelto oli aivan upea. Yhtään en enää muista miksi se sitä oli, tai mitä siinä tapahtui.

  VastaaPoista
 23. Tuossa äsken mainitsemassani kirjassa hän suomentaa Homeroksen Odysseia (Ὀδύσσεια) ja kamppailee oman itsetuntonsa ja muinaiskreikan ja alkoholisminsa ja kääntämisen mahdottomuuden kanssa. Päivä päivältä. Yli kaksi vuotta. (Kevyimmästä päästä on tämä Kemppiselle tarjoamani toteamus: "Kääntäminen on kuin soittasi viulukonserttoa sellolla." )

  Arvostan etenkin Saarikosken varhaisimpia runoja. Hänen proosansa on milloin mitäkin, joidenkin mielestä varmaan tyhjänpäiväistä höpinää, mutta kun hän kirjoittaa niin nau-tit-ta-van rytmikkäästi. Voi vain nauttia. (Ei kirjoita na-utitt-avan huonosti!)

  Hänen kääntämisensä on sitten taas toinen asia, toinen legenda.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääntämisesvertauksesi on aika hyvä.

   Mutta kääntää pitää, sillä vieraalla kielellä ei tavoita teoksen sielua samalla tavalla, en ainakaan minä, en edes ruotsiksi. Ehkä en vain osaa osaamiani kieliä kyllin hyvin.

   Kun luen teosta vieraskielisenä, ymmärrän kyllä yleensä sisällön ja tapahtumat ja vuorosanat yms pinnallisen. Mutta vain äidinkielellä lukiessani teos menee ihan alle, elävänä ja vaikuttavana, kaikin vivahtein.

   Siksi kunnioitan suomentajia suuresti. Ja olen kauhuissani, koska heille maksetaan ainakin nykyään niin rikollisen vähän.

   Poista
  2. "Ihan alle" tarkoittaa siis ihon alle. Vaikka kääntäminen onkin siis erittäin tarpeellista, kuten tuossa todistan, niin pulmaksi nousee se, että kuinka hyvin kääntäjä tavoittaa alkuperäisteoksen hengen, sielun ja olemuksen.

   Välittyykö hyvä kirja täydellisenä vai koenko vain kääntäjän välittämän kuvajaisen, joka joskus joissakin suhteissa voi olla jopa parempi kuin alkuperäinen?

   Tätä mietin joskus muistellessani Vänrikki Stoolin runoja. Luin niitä alkuperäiskielellä vasta aikuisena ja totesin, että nehän on aivan saamarin hyviä - mutta hieman erilaisia kuin suomeksi osaamani.


   Poista
 24. Saarikoskea on vaikea säveltää, ei ne runot ole laulullisia, sävellyksinä niistä tulee melkein kuin parodioita

  tämäkin on kummallinen


  Kun runon lukee, siitä saa tolkun.

  minä rakastan sinua
  niinkuin vierasta maata
  kallioita ja siltaa
  niinkuin yksinäistä iltaa joka tuoksuu kirjoilta
  minä kävelen sinua kohti maailmassa
  ilmakehien alla
  kahden valon välistä
  minun ajatukseni joka on veistetty ja sinua  Salvatore Quasimodon "Ja äkkiä on ilta" on julkaistu 1962. "Mitä tapahtuu todella" on vuodelta 1962. Runoissa on jotain samaa.

  VastaaPoista
 25. Se mitä sanot runon laulamisesta, pitää paikkansa. Runo on itsekseen luettuna kaunein, tai paras. Lauluyhtue Muksut, joka tuosssa linkissäni lurittelee, ei ole enää minunkaan mieleeni. En pidä siitä, että laulajat muuntavat äänialansa ja laulutapansa samaan muottiin ja kimittävät yhdessä ajan trendin mukaisesti. Vaan parempaakaan versiota laulusta ei ollut, ja halusin tuoda tekstin vähällä vaivalla. Toivoo nöyrä nettipalvelijanne.

  On ehkä yksi laulaja, joka taikoo tuon ajan runoonkin jotain muuta kuin sitä paatoksellista yhteiskimitystä: Kiti Neuvonen. Hänen runolaulustaan pidän kovasti. Koiton laulusta myös. Muksut on aika karmea Liisankatuineenkin, Kaisa Korhonen myös huutaa ja Agit Prop, Sinikka Sokkakin pilaa laulunsa.

  VastaaPoista
 26. Tämä laulu - tosin tämä on myöhäisemmältä ajalta kuin mistä äsken puhuimme - tämä riisu sanat suusta tällaiselta karkeakieliseltä kyynikoltakin, kuin minä


  tauno kaukosen kirjasta tehty filmilaulu

  Ja sitten on Carola Standertskjöld ja Anki Lindqvist. Ihania, hyvin ihania mimmejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä balladi elokuvasta Klaani on aivan ihana, se on suosikkejani sekä laulettuna että instrumentaaliversiona. Elokuva taisi tulla uusinnan uusintana juuri hiljakkoin joltakin kanavalta. Kirjaa en ole lukenut, aihe ei ole kovinkaan kiehtova, minulle.

   Poista
  2. Carola on huippu, Anki Lindqvistkin ilman muuta, vaikka häneen en saa tuntumaa. Hän on minusta liian puhtoinen ja siloinen, ja nuorempana hänen ääntämyksensä pisti korvaani tikarin lailla. Jopa Höstvisanin hän minusta hieman pilasi, Bo Anderssonin on paaaaaljon parempi: https://www.youtube.com/watch?v=dC93ebwZr1M

   Poista
  3. Kirja on paljon parempi kuin elokuva - ainakin sellainen muisto minulla siitä on. Tosin luin kirjan aika nuorena, teini-iässä.

   Harmi, ettei Kaukonen jatkanut samaa aihepiiriä ja tehnyt todellista sukusaagaa. Kun puhuin tuolla ylempänä ihon alle menemisestä, niin Klaani teki sen - muistan edelleen sen ristiriitaiset henkilöt kuin elävät ihmiset!

   Poista
  4. Täytyykin kirja lukea uudelleen, edellisestä kerrasta on kauan. Mika Kaurismäen elokuva on minua aina viehättänyt. Siinä ja sen tunnelmassa on jotain hienoa, esim. tuo laulu, - vaikka surullisiahan elokuvan tapahtumat oikeasti ovat. On se nättelijälistakin uskomaton, Antti Litjasta ja Lasse Pöystistä, Matti Pellonpäästä ja nuoresta Kari Väänäsestä lähtien. Tekeepä elokuvassa roolin Sulo Vilenkin, näyttelijä Tauno Karvonen. Ja Ville Salminenkin eli vielä ja näyttelee kuolevaa.

   Poista
 27. Kaukosen kirja minulla on hyllyssä ja elokuvan näin pitkästä aikaa uudelleen. Molemmat loistavia.

  Liisankadulla on minun lempikappaleitani. Se oli jonkinlainen hitti, kun oli nöösi ja radiosta se tuli usein. 60-luvulla asunnot Kruununhaasta eivät oikein kenellekään kelvanneet, nykyään täytyy olla miljonääri ostaakseen. - "Samassa talossa kuin Mikko Monosen ruumisarkkuliike."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan kun tuo hirveä jollotus soi radion ainoalta, vai oliko niitä jo kaksi, kanavalta aina kun avasi toosan. Siis hittihän se oli ja kärsimystä niille, jotka eivät siitä pitäneet. Olihan se alkuun hauska ja erikoinen, mutta ei repeatillä soitettuna.

   Poista
  2. Tänään on ollut kurja päivä. Kurjista kurjin. Niin kurja, ettei mieleeni tule mitään positiivisista, mistä puhua. Ja valittanut olen elämässäni jo ihan tarpeeksi. Siksi suljen suuni. (Miksi sen sitten avasin? Ehkä ajattelin, että joku voi siitä ilahtua. Joku, jolla on itselläänkin ollut kurja päivä, voi sanoa: "Onneksi on joku muukin, jolla on ollut kurja päivä!")

   Poista
  3. Kurjaa, Liisu, toivottavasti huominen on parempi. Itse olin niska-hartia hieronnassa fysioterapeutin pöydällä ja nautin kolmen vartin verran rentouttavasta hiplaamisesta. Taidan jatkaa selkähierontaa säännöllisesti hierojalla. Mielen ja kehon rentoutumista ja jännityksistä vapautumista, suosittelen, jollette joogaa tai käy kuntosalilla.

   Poista
  4. PS Liisu, sinulla on hieno kirjajuttu blogissasi, Vesa Haapalan romaanista. En ole vielä kirjaa lukenut. Haapalahan kommentoi Einesbaariinkin Valtosen kirjaa. Kiinnostava kirjoittaja!

   Poista
 28. Hei Iines.

  ja kaikki vanhat ystävät, sekä myös uudet! :)

  Olen puuhaillut vaikka mitä viime kuukausina - en kuitenkaan Axl Smithin sängyssä; palataan siihen kohta. - Siis tää palsta niin tarvitsee vähän valkoista roskasakkia mukaan... ;) :D

  Sain tänään kirjeen Karunalta (sri-lankalainen ex-kollega Itävallan ajoilta; samassa perheessä töissä kokkina ja siivoojana; meitti oli taloudenhoitaja). Lämmin ystävyys syntyi heti; tehtiin molemmat kaikkea, ja vietettiin monet illat yhdessä. Karuna oli tyypillinen "eurooppalainen orja" - eli että tänne tuodaan muualta ihmisiä, otetaan passit pois, ja palkka (toivottavasti) maksetaan uhrin tilille kotimaassa.

  Kirje oli ihana yllätys! Olin ollut huolissani; en kuullut hänestä jouluna (kirje oli epäselvän osoitteen takia palautunut hänelle). Tässä kirjeessä olikin valokopio mun huonosti kirjoitetusta lähettäjän-osoitteesta; hän oli nähnyt valtavan vaivan saadakseen viestin perille. Ja kutsui minua kylään. Voi kun vain voisinkin! Meillä oli niin kivaa! Yhdessä tykättiin lapsista, syötiin ihania aasialaisia herkkuja, kutsuttiin mun poikaystävä kylään - siis Karuna kutsui, miesvieraat oli kielletty!!!

  Oikea radikaali sävyisässä kuosissa :).

  Hänellä ei ollut yhtään vapaapäivää, koskaan, ja oli arka. Eikä ees halunnut mennä mihinkään yksin; me valkoiset näytettiin uhkaavilta. :)

  Mutta aika ajoin pyysin hänelle vapaa-päivää; käytiin puistoissa, kahviloissa, eläintarhassa... Ja kun hän yllättäen sairastui keuhkoputkentulehdukseen, just silloin kun työnantajaperhe oli poissa, ja mulla oli viiden päivän vapaa - no mitä muuta kuin ystävä lääkäriin, ja jäin kotiin hoitamaan. Suunnitelmat poikaystävän kaa tietty peruuntui.

  Mutta otin pihalla suulista, ja kävin säännöllisin väliajoin tarkistamassa että pärjäilee, annoin nukkua, vein ruuat ja juomat. Ja lääkkeet: sairastaminen Vieraassa Maassa pelotti niin paljon että hänen teki mieli ottaa paljon lääkettä kerralla.

  Ei itsemurha-mielessä, vaan paranemismielessä. - Ja koko työnantaja-kööri oli sitten äimän käkenä, kun en hippailun takia jättänyt rakasta ystävää. Huoh!

  Olisi ihana nähdä Karuna! Toivon lottovoittoa!, että pääsisin kylään :)

  VastaaPoista