6.6.2016

Kesäpäiväkirja, sivu 2
6.6. Aamulla ajoin vaurioita kärsineen autoni kanssa korjaamolle. Alaosa takapäästä joudutaan uusimaan, eli se kiiltävä ja hohtavan valkea muovikuori, joka toimittaa puskurin virkaa. Hinta on kolminumeroinen. Soitin kirvesmiehelle, joka peräni ruttasi kiihkeällä pusullaan.  Hän sanoi, että huomenna kun  hänellä on hammashlääkäri, hän menee viereisheen vakuutushyhtiöön täyttämään vahinkoilmoitukshen.  Suhiseva ässä hellytti minut, ja  toivotin hänelle lopuksi hyvää työpäivää. Tunsin huonoa omaatuntoa. Kenties häneltä puuttui hampaita, köyhyyttään. Peräänajo ei ole kummankaan etu, vaan molemmat kärsivät tilanteesta, johon kohtalo heidät on heittänyt.

Nyt mökillemeno viivästyy ikävästi, sillä saan auton vasta ensi viikolla. Harmi, sillä sieluni on jo merellisisssä maisemissa, ja kehoni kituu satakuntalaisessa tasamaastossa. Irrallinen olo siellä, missä ei enää pitäisi. Päivät menevät hukkaan. Vihaan muutoksia.

En tiedä, mitä ajatella. Helsingin Sanomat nimittäin hehkuttaa surullisella tarinalla perheestä, jossa julma hallintoviranomainen erottaa maitoa tihkuvan äidin lähes vastasyntyneestä. Lehdessä on liikuttava kuva, jossa isä nojailee hellästi isompaan poikaansa ja äiti puristaa vauvaa sylissään. Tosin vauva on kärttyisän näköisen. Ilmavaivoja kenties? Mediaan on ilmestynyt pikavauhtia huolestuneita surevia kansalaisia, etunenässä Tarja Halonen ja muita hyviä ihmisiä. Uuninpankkopojan kirjoitusta odotellaan illemmalla. Petteri Orpokin on astahtanut valokeilaan paukuttamaan rintaansa pyytämällä välittömästi selvitystä perheen hajottamisesta. Petteri ei ilmeisesti luota omiin evästeisiinsä.

Siihen Helsingin Sanomat ei reagoi, että miehellä ei ollut vaimoa eikä lapsia hänen tullessaan maahan seitsemän vuotta sitten. Mies elää edelleen suomen kielen taidottomana jossakin aputyössä. Ei tämä perhe perheenä siis tullut, vaan vaimo ja vauva ovat myöhempää satoa. Mies on tullut yksin.   Lehdestä saa kuvan pahasta viranomaisesta, vaikka pykälien mukaan todennäköisesti on toimittu.

Sinänsä vauvaa ja äitiä ei tietenkään saa erottaa, mutta eihän vauvanteko saa olla maahantulokeinokaan. Luulen, että viranomaisella on tietoa, joka nyt Tarja Haloselta ja muilta hyviltä ihmisiltä puuttuu. Kyllähän turvapaikan epuuseen perusteet on. Onkohan sillä mitään merkitystä, että juuri nyt eduskunnassa käsitellään perheenyhdistämislakia?

(Valokuva Iines 6.6.2016. Täältä selviää, mikä otus on kyseessä.)

117 kommenttia:

 1. Minun ymmärrykseni mukaan kolareihin pitää aina soittaa poliisi, koska mielipiteet syyllisestä saattavat vaihtua.

  Perheen erottaminen on nostanut paljon mielipiteitä ja tuskastumista näistä päätöksentekoprosesseista. Tällaisia kannanottoja on tullut myös poliittisen kentän hyvinkin oikeistolaiselta puolelta. Minusta perheen karkoittaminen tuntuu älyttömältä, vaikka naimaan meno onkin tapahtunut joskus myöhemmin. - Nusu pitää minusta karkoittaa välittömästi, koska erosi keskustapuolueesta. Semmuista ei saa antaa anteeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korjaus: Pyydän anteeksi, ex-kepulaisen nimi ei ollut Nusu vaan Husu.

   Poista
 2. Monenlaista tietoa on. Tytär sanoo, että poliisi pitää aina kutsua. Muuan naapuri, joka on ollut töissä autokaupassa sanoo, että jos poliisin kutsuu, molemmat saavat ensi töikseen sakkolapun, huolimatta siitä, että vain toinen on syyllinen.

  Minäkin pidän poliisin kutsumista selvänä, jos asiassa on hiukankin epäilyn sijaa ja todisteita syyllisen osapuolen syyllisyydestä ja henkilöydestä ei ole.

  Samaa sanoi Toyotan liikkeen mies, kun vein autoa sinne. Hän on nähnyt lukuisia tapauksia, joissa syyllisen syyllisyys onkin seuraavana päivänä "unohtunut". Mies löytyi onneksi heidänkin Toyota-kortistostaan ja hänen vakuutusyhtiönsä on se, minkä hän ilmoitti. Tässä kävi nyt taas hyvä onni, toisen kerran minulla. Nyt tietysti vielä odotellaan, että mies täyttää sen vahinkopaperinsa ja puskuriosa saadaan tilattua Toyotalta.

  Kukapa nyt haluaisi äidin ja lapsen erottamista. Kamalaahan se olisi. Miten tällaiseen tilanteeseen ylipäätään voidaan joutua? Jostakin päästä falskaa. Sekin on kummallista, että mies ei opi seitsemässä vuodessa suomea. Ja se, että turvapaikka-anomuksen käsittely kestää vuositolkulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmoja mielipiteitä en tähän osaa sanoa muita kuin sen, että molemmille osapuolille poliisi ei voi jakaa, eikä jaa, automaattisesti sakkoja, elleivät molemmat ole osasyyllisiä.

   Poista
  2. Näin minäkin asian tulkitsen. Ei viaton voi saada sakkoja.

   Mies kyllä sanoi, että "ainakin ennen sai". Vaan jospa hän on ollut osallisena ja osasyyllisenä? Tai jospa osasyyllisyyskäsitettä ei tunneta enää, vaan edellytetään sellaista turvaväliä, jossa peräänajo ei ole mahdollista. Ja näin rike katsotaan aina peräänajajan syyksi.

   Poista
  3. Aha. Iines on sitä mieltä ettei saa mennä naimisiin, jos on maahanmuuttaja.

   - Enhän minä niin sanonut, hän kohta vastaa, mutta tekevät lapsia ihanvaansenvuoksi että voisivat jäädä tänne. Minä kyllä tiedän nämä asiat. Nih. Olen asiantuntija maahanmuuttoon liittyvissä asioissa.


   Poista
  4. Nythän käännytyspäätös on pantu toistaiseksi jäihin. Minun on vaikea uskoa, että EU:ssa ja Suomessa olisi sellaisia säädöksiä, joiden nojalla tehdään näin karkeita vääriä päätöksiä.

   Jotain epäselvää asiassa on, jos pykälät sallivat Suomeen jo tulleen äidin ja imeväisen erottamisen. Vai meneekö se nyt sitten vaan niin, että turvapaikanhakijat voivat käydä kotimaassaan siittämässä lapsia, jotka sitten automaattisesti saavat tänne lasten äiteineen?

   Jos näin on, niin aamen siihen sitten vain ja tervetuloa kaikki perheet.

   Poista
  5. Tällaisia ongelmia on olemassa, lait ja pykälät eivät välttämättä tunnista asioiden inhimillisiä puolia. - Tässä tapauksessa on kaitekinkin kyseessä ihan oikea perhe, ei mikään huijaamismielessä perustettu.

   Heh,jos minulta kysyttäisiin, karkoittaisin jälkikäteen ne kaikki 70-luvun isoaseiset ahrikkalaiset.

   Poista
  6. Virheen täytyy ilmeisesti olla siinä, että pykälissä ei oteta turvapaikkaa myönnettäessä huomioon sitä, että miehellä voi olla vaimo tai morsian ja lapsia kotimaassaan. 

   Olen ehdottanut jo aiemmin, että jo turvapaikkaa anovien on merkittävä lomakkeeseen, montako tyttöystävää, vaimoa, äitiä, isää, lasta seuraa perässä. Lukumäärä otettaisiin sitten valmiiksi huomioon turvapaikkakiintiössä. Näin perheille olisi varattu paikka valmiiksi, ja he tulisivat tänne, kun miehen turvapaikka saa lainvoiman.

   Monta mutkaa suoristuisi.

   Poista
  7. PS Ehdotan lentomatkustusta, en kumiveneitä perässätulijoille.

   Poista
 3. Niin,mies ei osaa suomea oltuaan tai "oltuaan" Suomessa 7 vuoden ajan. Puheena olevasta tapauksesta emme tiedä tarpeeksi, se on selvää, mutta .. no, tämä on yksityistapaus eivätkä viranomaiset voi kertoa kaikkea.

  Siis se mutta:
  Olen seurannut näitä asioita Ruotsin osalta jonkun verran, ruotsalaisista lähteistä. Niistä selviää aika yleinen ilmiö maahanmuuttajien kohdalla. Ensin saadaan turvapaikkaoikeus, se on helppoa, maa oli viime vuonna ja aiemminkin "auki", sopivat taustatarinat vielä auttavat ja kohta voi anoa pysyvää oleskeluoikeutta (PUT eli permanent uppehålstillstånd) Sosiaalituet ovat meikäläisittäin todella runsaat, kaikkinensa eräiden erikoisuuksien tähden monasti jopa runsaammat kuin köyhä medelsvensson saa. Erilaiset asiaan kuuluvat kurssitukset pitää hoitaa mutta niiltä voi pian tahtoessaan jäädä pois ja niin ollaankin vapaita käymään vaikkapa vanhassa kotimaassa jos mieli tekee. Ja toki siellä myös käydään, tuttu ympäristö ja vanha hyvä kotikieli, oma kulttuuri jne. Raha tulee tilille.
  Kaikki tämä on mahdollista, Ruotsi on vapaa maa eikä ulkomaanmatkailua sovi tarkkailla, tietenkään! Maahanmuuttajat pääsevät töihin, so i sysselsätning niin että n. 50% tekee jotakin 7-8 vuoden kuluttua.
  Valtamedia ei mielellään kirjoita näistä asioista, "inte i god ton", maahanmuuttajathan ovat olosuhteiden uhreja. hh  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienelle lapselle seuraava päättelyketju saattaa olla aivan korrekti kaikessa yleistävyydessään:

   Ai, löin varpaani tuoliin!
   Tuoli on tyhmä.
   Huonekalut ovat tyhmiä.
   Pekka-setä on puuseppä ja tekee siis paljon tyhmyyksiä.

   Poista
  2. Minusta se, että turvapaikan saanut ei osaa suomea seitsemän vuodenkaan jälkeen kertoo siitä, että Suomi on epäonnistunut kotouttamisohjelmassaan. Ei opettajakaan voi hoitaa työtään hyvin, ellei hänellä ole kunnollista opetussuunnitelmaa.

   Annankin kylmät pyyhkeet kotouttamispaketin laatijoille. Opetusohjelmassa on oltava ykköskriteerinä suomen kielen opetus, sillä se on suurin etu, jonka maahantulija voi saada. Se hyödyttää ennen kaikkea häntä itseään, mutta myös yhteiskuntaa. Esimerkiksi terveyskeskuksissa näkyy luvattoman paljon kielipuolia lääkäreitä ja lähes kielitaidottomia hoitajia.

   Kielen jälkeen kakkoskriteerinä tulee olla uuden kulttuurin opetus. Vasta sitten tulee kaikki muu, etuisuuksien käytön opetus ja muu henkilökohtainen.

   Poista
  3. Iines, olet varmaan oikeassa tuossa mitä sanot. Kun annetaan pitää myös vaatia.
   Luulen silti että aikuisten ja samalla eurooppalaisittain ajatellen keskiaikaisella tasolla olevien kouluttaminen voi olla tosi haastavaa. Ainut mitä tulee mieleeni on jonkinlainen mestari/oppipoika systeemi jossa kielen oppiminen liittyisi johonkin järkevään työhön ja onnistumiseen siinä. Eipä vain taida olla helposti organisoitavissa?

   Kymmenen pinnan kysymys silti on, että onko oppipojalla todellista halua? Muistatko "Maalaisen", bloggarin menneiltä vuosilta. Hän toimi aikansa suomenkielen opetushommissa, venäläisille ainakin, rakenteli systeemejä mutta taisi frustroitua juuri mainitun oppilaiden haluttomuuden vuoksi. Hänen bloginsa tuntuu vielä olevan luettavissa jos siihen jaksaa ryhtyä.

   Sisareni on italiankielen opettaja ja sielläkin on sama juttu. Innostaminen ja -uminen on A ja O. Hänellä on tietysti se etu, että oppilaat ovat itse tulleet kursseille joten … ? hh

   Poista
  4. Minulla on käsitys, että aikuiset ovat motivoituneita oppimaan, jos heille tehdään selväksi, että se on heidän oma etunsa omien asioitten hoitamisessa ja integroituessa uuteen yhteiskuntaan. 

   Olisi myös selkeästi osoitettava, että Suomessa toimitaan suomalaisen yhteiskuntamallin mukaisesti tasa-arvon ja kansalaisdemokratian nimissä, tänne ei voi muodostaa erillisvaltiota valtion sisään. Naisia kätellään ja he määräävät itse elämästään, ja lapsetkin tulevat tärkeydessä ennen aikuisia miehiä.

   Toisia kulttuureja kunnioitetaan, jokaisen oma kulttuuri saa olla tärkeä ja arvokas, mutta maassa maan tavalla. Uskonnoilla ei ole erivapauksia ohjata yhteiskuntaelämää.

   Muistan Maalaisen blogin ja sen, että se oli aikuisopettajan blogi. Tuo oli aikaa, jolloin bloggaajat tiesivät melkein kaikki toisensa.

   Poista
 4. Populismia on näköjään kahta lajia, paheksuttavaa ja hyväksyttävää.

  Edellistä harjoittavat persut, rasistit ja muu valkoinen roskaväki, koska ovat tyhmiä ja tietämättömiä, etteivät tajua ottaa asioista selvää, vaan kiljuvat kurkku suorana valemedian puolitotuuksien suutattamina.

  Jälkimmäistä puolestaan edustavat hyvät, kauniit ja valveutuneet ihmiset sekä Tartsa, jotka nostavat oikeutetun äläkän jokaisesta valtamedian paljastuksesta, vaikka eivät tietäisi siitä mitään muuta kuin mitä toimittaja suvaitsee kertoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, siis tämä nyt esiin nostettu tarina ei ole ainoa laatuaan, näitä vastaavia päätöksiä on tehty kaiken aikaa, luki uutisessa viraston selvityksistä. Virasto myös korostaa sitä, että mediahuomio ei voi vaikuttaa viraston päätöksiin, koska kaikkia tapauksia on kohdeltava samojen säädösten mukaan.

   Kukaan ei varmaankaan toivo äidin ja lapsen erottamista muusta perheestä muittenkaan tapausten kohdalla. Toivotaan, että niillekin annetaan kasvot. Jos säädöksissä on vikaa, ne tulee tietysti korjata. Kiintiöpaikat perheille jo miehen turvanhakulomakkeeseen. Näin saadaan tänne ehjiä perheitä, ehkä kokonaisia sukukuntia, eikä vain nuoria juurettomia poikia, ja kukaan ei syrjäydy ja palaa takaisin vaaroille alttiiksi.

   Poista
 5. Ehkä tässäkin äidin ja lapsen "erottamisjutussa" ydin on oikeastaan toimittajakunnan laadussa. Juttuja tehdään tarkoitushakuisesti vailla totuuspohjaa, mutu-tuntumalla, eli päinvastoin, mitä tomittajien koulutuksessa ydinasiana opetetaan. Vai ovatko toimittajat enää tomittajiksi kouluttautuneita henkilöitä?

  Näin kirjoittaa nimimerkki Villeri Helsingin Sanomien Matti Apusen Arman Alizadia käsittelevän jutun kommenttiin:

  Suomalainen journalismi on näin lukijanäkökulmasta syvässä kriisissä: toimittajat kertovat omia näkemyksiään faktoina. Irakilaisperheen tapaus on yksi surullinen esimerkki huonosta toimittajatyöstä. Kerrotaan tunteisiin vetoava tapaus, jota tuetaan "perheenäidin kyynelkanavat tulehtuivat liiasta itkemisestä"-tyylisillä lausahduksilla, joilla ei ole itse asiaan mitään merkitystä. Tosiasiat puuttuvat kokonaan: miksi on toimittu, kuten on toimittu. Ja saman "sydämensärkemisen" toistaa koko suomalainen media.

  Harri Nykäsen "Likainen Harri" kirjaa lukiessa tulee suru suoraselkäisen, ennakkoasenteettoman ja vain totuutta peräävän journalismin puolesta - melkein kyynelkanavat tulehtuvat.


  Minun on pakko yhtyä Villeriin. Miten näitä juttuja oikein tehdään? Mikä on oikean median ja valemedian ero?

  VastaaPoista
 6. Tuossa linkki, jos joku on kiinnostunut Apusen kohtalaisen hyvästä jutusta.

  VastaaPoista
 7. No näitä viranomaispäätöksiä on moneen junaan. Olen jo kertonutkin jonkinmaalaisesta afrikkalaisesta kumivenepakolaisnaisesta, jonka mies ja 5 v-tytär hukkuivat veneen kaaduttua. Nainen rantautui Italiaan, ja sai yösijan paikalliselta rouvalta. Joka aamulla läväytti eteen 30 000 euron laskun, ja ilmoitti parittavansa naista, tai muuten... Ja näin tapahtui. Naista pakotettiin suojaamattomaan ja vaaralliseen seksiin, tuli raiskatuksi useita kertoja, ja lopulta raskaaksi yhdelle "asiakkaalle". Velkaa oli silloin vielä 17 000 euroa jäljellä. Jotain kautta hän pääsi pakenemaan, ja on nyt Suomessa, parivuotiaitten kaksosten kanssa. Saa pahoja itku- ja paniikkikohtauksia, ei uskalla poistua kotoa, ja kun päätös palauttamisesta Italiaan tuli, joutui psykoosiin, ja suljetulle osastolle sairaalaan.

  Viranomaiset myöntävät, eitteivät tiedä, kuinka organisoidun ihmiskaupan uhrit reagoivat, eivätkä voi uskoa kertomuksia kun ne on niin kamalia, jne. No nyt nainen on laina-ajalla meillä. Hänellä oli Hesassa tukihenkilö, keski-ikäinen nainen (epäilemättä feministi-ituhippi-vasemmistolaispiipertäjä :D), joka soittelee, ja käy voidessaan tapaamassa. On vienyt lapsille kenkiä, ja vienyt perhettä puistoon - lasten kävelystä kuulemma huomaa, etteivät osaa liikkua ulkona, epätasaisessa maastossa.

  Tämä juttu oli keväällä Kodin Kuvalehdessä, en nyt löydä numeroa, mutta palaan asiaan, kun paikallistan sen.

  Ei kantasuomalaisetkaan traumaterapiaa helposti saa, toteaa nimim. Kokemusta on, vaatii kyä melkoisen pinnan, jaksamisen, supliikin, hyvät lääkärinlausunnot jne. Ja mielellään lakipykäliin ja kapulakieleenkin suuntautuneen mielen. - Miten raiskauslasten äiti, vuosia hyväksikäytetty nainen nyt olisi "kotoutunut" ja "oppinut kielen"? Jonka mies ja esikoinen hukkuivat, jonka jälkeen pakotettiin kadulle myymään itseään?

  En minäkään kannata rajoja auki kaikille, mutta olisi hyvä, että yksilöt otettaisiin yksilöinä - ja samalla tietenkin toivon, että kantasuomalaisten ongelmat huomioitaisiin ilman melkein-juristin tutkintoa ja laadukasta asiantuntija-arsenaalia!


  - Mitenkäs Iines tuo kuvan öttiäinen on hyödyllinen? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset


  1. Char, on selvää, että tulovirtojen varrella on monta liikuttavaa ja surullista tarinaa. Jos vanhemmat päästävät omia lapsiaan yksin menemään maahanmuuttovirtoihin, koputtaisin kyllä myös vanhemman otsaa, sillä niin monia vaaroja on matkan varrella. Ei sen pitäisi olla kenellekään yllätys, vaan se on pikemminkin sääntö. Ihmiskauppaa käydään aina siellä, missä on paljon köyhää kansaa.

   On myös niin, ettei Suomi voi pelastaa kaikkia hätää kärsiviä. Meidän on pysyttävä muun EU:n ruodussa, ja esimerkiksi tässä perheenyhdistämisasiassa ovat pohjana EU:n direktiivit.

   Huomata kannattaa, että nyt on ollut vielä voimassa edellisen hallituksen tekemät säädökset, eli niitä ovat olleet tekemässä mm. demarit ja vihreät, ei nykyhallitus. Muistissa ovat varmaan vielä mummokarkotukset.

   Kyllä viranomaisilla on, Char, tietoa siitä, miten ihmiskaupan uhreja kohdellaan. On myös niin, että päätöksiä ei tehdä löysästi miten sattuu, vaan EU:n direktiivien mukaan. Asia on pikemmin niin, että monilla kansalaisilla ei ole objektiivista tietoa asioista, koska media valikoi ja manipuloi kuin pahimpana suomettumisaikana.

   Sulkakoipikorento on hyödyllinen puutarhassa, koska se pyydystää pihasta suuren määrän muita hyönteisiä. Lisäksi se hyvä suupala linnuille.

   Poista
  2. Mihin mahdat viitata raiskauslapsilla ja heidän onnettomalla äidillään? Ja kapulakielestä ja lakipykälistä tässä yhteydessä? Esität nyt asian niin lennokkaasti, että putoan kärryiltä.

   Mutta jos tarkoitat sitä, että paljon kärsineeltä ei voi vaatia mitään pykälien noudattamista tai kielen opettelua, niin toki on selvää, että jos ihminen on pahasti runneltu, sairas ja traumatisoitunut, hän kuuluu kaikkein ensinnä terveydenhuollon piiriin.

   Kielen oppimisesta puhutaan, kun elintoiminnot ovat palautuneet ja ihminen elossa ja valmiina integroitumaan uuteen kotimaahansa. Nimenomaan tällaisen henkilön etu on kielen oppiminen. Eipä päästä enää hänen iholleen ja housuihinsa, kun hän oppii kertomaan asioistaan itse ja saa tietoutta oikeuksistaan.

   Poista
 8. Re adoptio-homma?

  Iines, tsemppaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Adoptio-homma?

   Char, mitä tällä tarkoitat, mihin viittaat?

   Poista
 9. Ehkä luit huonosti kommenttini, Iines. Oli artikkeli Kodin Kuvalehdessä. Naisesta, joka oli rantautunut Eurooppaan kumiveneellä, mies ja lapsi hukkuneet.

  Joutui ihmiskaupan uhriksi. Seksirikosten kohteeksi. Raiskattiin, tuli raskaaksi. Sai kaksoset. Pakeni ja pääsi Suomeen. - Siis ihan on uskontunnustuksen makua, kun pitää toistaa!

  Mistä tiedän, kun ei tiedä nainenkaan, oliko se isä kaikkien hyväksikäyttäjien ja väkivallan tekijöiden joukosta kukakin raiskaaja?

  Liikuttavan suuri usko sinulla on päätöksentekijöihin, Iines.

  Ja adoptio-oikeus viittasi yleisempään kysymykseen perheen yhdistämisen oikeudesta.

  Eikä sitä naista olla palauttamassa kotimaahansa, josta se oli siis nyt kuolleen perheensä kanssa lähtenyt, vainon takia, vaan Italiaan, jossa se on seksikauppamafian uhri.

  Jumalauta, että hauskanpito on rasittavaa, perkele. Sanoo Juice yhden livelevyn välispiikissä, ja minä sanon samaa.

  Vaan nyt pitää tehdä taas hommia. Että saadaan verovaroja taas yhdelle vinkuintiaanille, joka turhaan valittaa raiskareista ja kiduttajista, että saadaan menolippu palautukseen. Johonkin. Siis noi ulkkar-neekerit on siis väkivaltajutskineen siis niin rasittavia!

  *Puhaltaa kuivuvaa kynsilakkaa ja tekstaa* :D


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, siis Char, minä en saanut lukiessani tolkkua, miksi kerrot tuon lehtitarinan, mikä on sen varsinainen pointti, mikä asia siinä se, josta haluat puhua. Siksi sanoin, että paljon on murheellisia tarinoita pakolaisvirtojen ajalta.

   Jutun mukaanhan nainen rantautui Italiaan, ei Suomeen, ja yllä oli puhetta suomalaisesta turvapaikanhakusysteemistä. Olin kieltämättä äimänä kuin käki tuossa kommentissani.

   Tuo suuren pakolaisaallon alkuaika oli hurjaa ja hallitsematonta vyöryä kaikkialle Euroopan maihin, ja eniten tietenkin noihin eteläisiin maihin, jonne väkeä tuli virtanaan. Edes leirit eivät riittäneet. En pidä ihmeenä sitä, että rikoksia sattui näissä hallitsemattomissa oloissa. Ei kukaan olisi heti pystynyt kuin taikaiskusta takaamaan kumiveneille turvallista tuloa uuteen maahan.

   Kyllä, Char, minä uskon siihen, että asiaa hoitavilla viranomaisilla ja päätöksentekijöillä on enemmän tietoa kuin meillä tavallisilla kansalaisilla. Olen kuunnellut heidän selvityksiään, kertomuksiaan ja vastauksiaan, eikä vanha koira mene paskanpuhujien lankaan. Sokeasti ei voi kehenkään luottaa, ei edes lehtiin.

   Poista
  2. Eli sovitaan että ollaan eri mieltä. :)

   Poista
  3. Tämä on yksi minun kirjoittamattomista säännöistäni. Eri mieltä olon salliminen on rikkautta.

   Minusta blogi tekee kuolemaa siinä vaiheessa, kun kaikki ovat samaa mieltä.

   Poista
 10. Tarkoitin tietenkin ulkkari-neekereitä.

  VastaaPoista
 11. Sulkakoipikorento on aika metka ja reipas! Ja on se söpökin, nörtillä tavalla! :)

  Pidän silmät auki!

  VastaaPoista
 12. Lopetan nyt keskustelun seksirikosten uhri-pakolaisista tällä erää tähän, tulee oikeasti kuvottava ja paha mieli. Enkä jaksa vatvoa.

  Kamalia ovat myös kommentit esimerkin perheestä. Juu eivät saa ihmiset pariutua, eikä elää samassa maassa.

  Väärässä on presidentit ja vallanpitäjät jos huomaavat tapauksen, ja varsinkin väärässä ovat mediat, jotka ottavat asioita esiin - mokomat sirkusapinat!

  Kyä ne virkamiehet tietää!

  Uskon... :D:D:D

  VastaaPoista
 13. Char, lopeta toki, minä pysyn sen sijaan edelleen asiassa.

  Siksipä hieman kummastelen ulkkari-neekeri- terminologiaa. Enpä usko, että noin ajattelevia löytyy näiltä virtuaalilaineilta ainuttakaan. Enkä usko, että kukaan haluaa kieltää perheen onnea tai vanhempien yhdessäoloa. Ei tässä ole siitä kyse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanonpa vielä, että ehkä jonain päivänä ihmiset hallitsevat sellaisen dialogin, jossa ei käytetä rasismikorttia.

   Poista
  2. Ehkä sinusta paistaa, Iines, liiallinen usko politiikkaan, aatos ja eetos siitä, että se olisi hyväntekeväisyyttä tai aatteita jaloja. Jos rasismikorttia ei saa käyttää, mitä kortteja saa? Ja eikö rasistejakaan saa ainakaan rasisteiksi herjata? - Vieläkö kaikesta voi syyttää kommunisteja, kun heitä on maassamme jäljellä laskujeni mukaan 14 tai vähän alle.

   Politiikka ei ole jaloa, politiikka on rumaa kahmintaa, ihan puolueesta riippumatta. Oikeistolaiset kahmivat aineellisesti isompia asioita.

   Minulle, kyynikolle, tämän päivän paras hetki oli Kemppisen lainaus: ”poliitikko on perse, jonka päällä on mitä tahansa, paitsi ihminen”.

   Poista
  3. Tähän täytyy lisätä, että Timo Soinille tärkeintä ei ole isojen asioiden kahmiminen. Hänelle riittää, kun saa istua ison mustan auton takapenkillä ja pitää käsiään nyrkissä polvillaan, samoin kuin minä pikkujätkänä isoisän sinisessä Triumphissa: Äääään, äääääään äääääään! - Se on semmoista, kun ajetaan kovaa kuin Emereson Fittpaldi.

   Poista
  4. No minkä auton matkassa ajetaan yää-yää - oliko se Eppu Normaali?

   Ja varmaan oli poliisi - mutta kai se asia riittää? :D

   Poista
  5. Sehän se, minua naurattaa tämän pitkän pätkän (kannattaa ehkä heti kelata loppupuolelle) aivan lopussa oleva poliisien sisäänmarssi Eppu Normaalin konserttiin. Tai ei ne oikeasti mitään poliiseja ole, mutta Kummeli.

   Poista
 14. Tuo hyönteinen - löytyikö pihalta? Tosi metkaa. Itse en tiedä ötököistä mitään, paitsi huis-pois!

  Oli se oikeasti hieno, lähikuvassa1 .9

  VastaaPoista
 15. Saunasta löytyi. Syljeskeli kiukaalle. :D:D:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis oikeastiko? On se meinaan aika nhurja, voisi syljesselkäkin...

   Poista
 16. Yksi hieno hetki tänään oli kulttuurin ydintä. Willie Dixon innostui Esson "Pane tiikeri tankkiin"mainoskampanjasta ja teki siitä kappaleen Muddy Watersille. - Mainoskampanja on minun lapsuusmuistojani, se tuli tänne kymmenkunta vuotta oikeaa maailmaa myöhemmin, joskus 60-70-lukujen taitteessa. Liimailin kakarana niitä tiikeritarroja elämäni tärkeimpien kirjojen, mm. Jeppe ja nappurirouvan, alku- ja loppusivuille, joissa ei ollut tekstiä tai muita kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No Muddy on aika terästä! :)

   Minun lapsuudessani oli aika tiukkaa se koulukirjojen päällystäminen muovilla, ei me kuvia laiteltu...

   Jeppe ja Naapurinrouva?! Kuulostaa aiheelta nykyiseen Knaussi-osioon, jossa ainakin minä olen avautunut nuoruusfantasioista. :)

   Tapsakin tykkäis... Ja onhan tässä tää musa! :)

   Poista
  2. "Jeppe ja naapurinrouva" on todellakin minuun eniten vaikuttanut teos, toinen on "Nalle Karvatassu lähtee maailmalle". Jeppeä otti päähän naapurin oopperalaulajarouvan kiljunta, se tuli siitä aivan hulluksi. Jonkinlainen onnellinen loppu siinä oli, täytyy tarkistaa, kun kirjan jostain löydän, äsken en löytänyt, vaikka kirjaa etsin. Nalle Karvatassussa ei ollut onnellista loppua, sieluani riipoi, kun se/hän ei koskaan löytänyt johonkin kadonnutta emoaan.

   Poista
  3. No et voi olla tosissaan - siis Nalle Karvatassuhan on yks mun suosikki!

   Tule Riku tänne heti pian! Luetaan Nalle Karvatassu-trilogia, saat lukea Ruttanan puheenvuorot!

   Halin sinua kun tulee se Kurja Kohta - mutta kirjasarjahan on hauska!

   Saat kutoa tiksuttimet! :)

   Poista
  4. P.S. Sitten kun seukataan, voidaan matkustaa Gotlantiin Knutsson-museoon! Siis olisi kivaa, ja siellä on kuulemma kaupungissa filttejä kahviloissa, jos on viileä ilta! :)

   Sisko on käynyt!

   Poista
  5. Trilogian kaikkia osia en tiloissani ja nuoresta iästänikin johtuen kyennyt, löysin Nalle Karvatassuni ja laitan lainauksen tilanteesta, jossa matkustaa junassa ja konduktööri tiukkaa lippua. Nallen kanssa matkustanut Laila saa onneksi perille, ettei alle kuusivuotiailla, kuten vuoden vanha Nalle Karvatassu, tarvitse olla lippua.

   "Kuinka vanha sinä itse olet?", kysyi Nalle Karvatassu. - "Kymmenen vuotta", sanoi Laila. - "Oi, niin hirveän vanha!", huudahti Nalle Karvatassu.

   Poista
  6. No voi Nalle! :)

   Minä onneksi olen tämmöinen varttuneempi tätönen, voit huoleti luottaa minuun... :)

   .. Ja totta kai Riku isket mut ensin, jne! :D Siis kai me nyt SukupuoliRooleja Noudatetaaan!!

   Piti vaan vielä kertoa siitä, kun vietin yhtäkin sisko-yötä Nasulla (yksi Isosisko. Läheisin. Välillä myös Neponen ym): oli pitkä päivä takana, oli ollut kiva ilta herkkujen äärellä, ja piti höpistä sängyssä, ja höpistiin - kunnes sisko sanoi aika tiukkaan sävyyn, että "Vai Mitä Char!!!" - jolloin tajusin, että on mun puheenvuoro, ja sanoin reippaasti, että "Janne-kissa maailmalla".

   No juu ei kysytty, että mitä luin päikkärissä lapsille, tms. Enkä muutenkaan ole vielä kuullut loppua vitsailusta, kun olin nukahtanut kesken, ja luulin, että puhutaan päiväkoti-lasten unikirjasta. Juu ei puhuttu.

   Runsasta polemiikkia seurasi.

   Toisen kerran, kun olin yökylässä, olin ihanassa aamukylvyssä, kun puhelin soi. - Tätä ennen illalla ex-sulhanen Pekka oli soittanut siskolle, olin vastannut puhelimeen, ja hetken aikaa oltiin puhuttu niin, ettei tiedetty, että olen minä. On siis samanlaiset äänet siskon kanssa.

   Noh. Ex-sulho oltiin saatu kuosiin, oli aamu, sisko-Neponen töissä, puhelin soi, minä eikun ammeessa, ja hyökkään vastaamaan että Neponen!

   No se olikin se itse sisko, ja kun piipitin, että en halunnut, että tulee väärinkäsityksiä, sisko sanoi, että auttaisi, jos EN vastaisi hänen nimellään.

   No onhan se näinkin. :D

   - Tämä väärä nimi-episodi tosin naurattaa loputtomuuksiin mm. hoitolapsia. - Siis on Char hönö! :)

   Poista
  7. Politiikasta me kaikki tiedämme, että "yrittäjyys kunniaan ja markkinatalous hallitkoon!" - Mutta yksityisien yrittäjien K-kaupat jäävät yhä kauemmas ja kauemmas, mikähän siinäkin on? - Ehkä mm. se, että hinnat ovat älyttömän kalliit, ihan brezneviläiset, eivätkä palvelu ja tuotteetkaan ihan vastaa nykypäivää.

   Poista
  8. Mmm-mm. Mitä on brezneviläiset? Vrt nykyiset kauppaketjut?

   Kysyn ihan oikeasti.

   Poista
  9. (Vertailuni koski toki vain k-kauppoja ja s-ryhmää. Lidl´eitten omistusuhteet ovat niin ristiin rastiin epäselviä, ettei niistä olisi selvää ottanut edes Heinrich Himmler.)

   Poista
  10. Mmm, Eri kaupparyhmät? Kun ostan mistä saan?

   Vertaile sinä, Riku!

   Poista
  11. Jaa, mutta nyt minun mielenkiintoni heräsi, miksi se S-ryhmä on järjestäen saanut parhaat kauppapaikat, kun maassamme ei jonkun pimeän Afrikan lailla ole lainkaan korruptiota?

   Poista
  12. Pitäiskö meidän ottaa huone?

   Tuli vaan mieleen...

   Poista
 17. P.S. Älä toki Riku huolehdi iästäsi, Char kyä neuvoo ja opettaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä on, Char, mutta yhdellä ehdolla. Teet hyvää soppaa, liha- ja jauhelihasopat ovat suosikeitani, - etkä suutu siitä, että näytän ihan nukkuvalta, kun syvennyn ajatuksiini ja pohdin syvällisiä.

   Poista
  2. Syvelly sinä, ja minä teen hyvää soppaa.

   Lopputulos on just hyvä! :)

   Poista
  3. Soppa eli keitto on just vahvuuteni: teen juureksista, ja pitkään, jopa rakkaudella :D, olet Riku nalkissa!

   Jos on kiirettä, saat peruuttaa.

   Char

   Poista
  4. No en minä mitään peruutuksia, mutta sopat ovat ainoita ruokia, joita itsekin osaan valmistaa. Jauhelihasoppaa teen toisinaan isossa kattilassa moneksi päiväksi. Aina välillä makaan sitten sohvassa, jos työn orjuus ei kutsu, ja hiukomisen yllättäessä lämmitän uuden lautasellisen mikrossa.

   Poista
  5. No keitot on just kivoja. Teen kanssa vuokia, ja tykkään kokkailla välillä enemmän. - Kokkaan usein kastikkeita, ja vuokia, helposti keitän lisukkeita.

   Kun tulet kylään, tuot jätskiä, jos itse syöt. Jos et, mietititään. :)

   Poista
  6. Äsken minä kyllä söin K-kaupasta ostamaani sinappipossua joillain kasvikkeilla. Se oli sellainen valmisruoka ja vähän yäk. Nyt jatkan aiemmin S-marketista ostamillani mansikoilla. Alle euron enää maksoivat rasialta ja alkuperämaaltaan espanjalaisia. Niiden laatutasosta on turha puhua, aivan yhtä huonoja kuin kotimaisetkin.

   Poista
  7. No näin, ja ens kerralla paremmin!


   Ei sitten ittestäkään mennyt hyvin?

   - Tämän puheenparren muunnelman opin vauvapalstalta. Tosin pitäisi sanoa, että miten se ittestä meni, mutta se nyt jo selvisi.


   Teen aika hyvää possua, sinapilla ja kasviksiilla, tähdätään siihen, kun tulet kylään.

   Asiaan. Mansikat ei ole viä hyviä, kattellaan myöhemmin!

   Mitens joku laulu?

   Poista
 18. Riku, olen just käynyt suihkussa, ja kylpytakki ehkä putoaa...

  Haluan puhua politiikasta - no kun tämäkään ei viksujen miesten kanssa toimi.

  Ne penteleet puhuu samalla kun rakastelee, tai puhuu ensin ja sitten, tai yhtä aikaa...

  Parasta kun puhuu itte ensin!

  Haluan joskus puhua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en puhumisesta välitä lainkaan, hiljaa hyvä tulee. Täällä tosin hölisen kuin ruunenberi, mutta muuten olen jämptin harvasanainen mies.

   Poista
  2. No näin.

   Entäs se, kun halutaan ohjetta rapaperg-kiisselin tekoon...

   Lähdetkö?

   Meitti viä miettii...

   Poista
  3. Annetaan Iinekselle palsta takaisin, Riku rakas! :)


   No jossain siis pyydettiin ohjetta rapaberg-kiisselin tekoon.

   Neuvoin yleiset kiisseliohjeet.

   Se viikonlopun lähestymiskielto-juttu-nainen on nyt kaverilla kylässä, ja jatketaan myöhemmin. Keksin s-postin, että voin neuvoa, jos haluaa.

   Poista
  4. Anteeksi, Iines, harvasanaisuuteni lisäksi ilmenevä armoton taipumukseni hölötykseen.

   Poista
  5. Niin, jonkinlaista kiinnostavaa panostusta asiaan tai omiin ajatuksiin uskallan tänne kyllä odottaa. Panostanhan itsekin kirjoituksiini. Chat-tyyppinen lyhytviestintä ei taida lukijoita kovastikaan innostaa. Helposti tuntee itsensä ulkopuoliseksi ja poistuu nopeasti.

   Huomioidaan siis jatkossa muutkin lukijat!

   Poista
  6. Pelaan vain omillani, muuhun en kykene. Anteeksi.

   Poista
  7. En moittinut sinua mistään, Riku, pyysit itse anteeksi jotakin jonkin vuoksi. Vastasin ehkä siihen, mikä hiljentää minut. Ei siitä tarvitse välittää.

   Poista
  8. Ja oikeastaan minä puhuin Charille, joka mitä ilmeisimmin ei ole se, jota esittää. Näinhän mikiskin hiljakkoin päätteli. Minua kylmää jokin suuri ristiriita tässä asiassa.

   Poista
 19. Iines, me Rikun kaa otettiin huone.

  Miten se auto-asia etenee?

  Koskahan pääset maalle?

  VastaaPoista
 20. Tuosta peräpäähän tuuppaajasta tuli mieleen, että hampaat ovat kyllä olennainen osa ulkoista olemusta. Jos jostakin näkyvältä paikalta puuttuu hammas, tulee helposti vähän epämääräinen vaikutelma. Valitettavaa mutta totta.

  Tuosta puheena olleesta ulkomaalaisperheestä en ole kovin perillä. Varmaankin meitä pohjimmiltaan hyväuskoisia suomalaisia vedetään höplästä mennen tullen, vaikka tässä tapauksessa ei olisikaan kyse siitä.

  Char, miksi feministi haluaa näyttäytyä tyhmempänä kuin hän on? Eikö sellainen "kylpytakki tipahtaa, otetaan huone" - puhe ole kummankin sukupuolen halveeraamista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä tuuppaaja soitti minulle eilen illalla, ja hän oli tunnollisesti hoitanut asian vakuutusyhtiössään. Sieltä soitettiin jo minulle ja nyt odottelen vain huoltamon kutsua korjaukseen.

   Kun mies nyt soitti, huomasin, että se saattaa olla puhevika, ei hampaan puuttuminen. Vaan varma en ole, mies oli umpiruskettunut raksatyömies.

   Siis tämä ulkomaalaisperheen tapaus on kyllä hoidettu aivan EU:n säädösten ja Suomen pykälien mukaan. Miehen tulojen riittämättömyys perheensä elatukseen juontuu säädöksestä, jonka mukaan tulojen täytyy riittää perheen elatukseen, jos liitto on solmittu vasta maahantulon jälkeen. Tämä on EU-säädös, ei hallituksen luoma kiristys. useimmat nyt vallassa olevat suomalaissäädökset ovat edellisen hallituksen, siis Rinteen ja Ville Niinistön peruja --> viittaan mummokarkotuksiin.

   Poista
 21. Varovainen saa olla, kun avunpyytäjät alkavat tulla "käsivarsille". Tapaus, joka sattui eilen: olin ostoksilla ja kaksi tummaa naista tuli liikkeeseen, jossa oli paljon ihmisiä. Tulin vilkaisseeksi heihin ja arvailin itsekseni mistä maasta he olivat. Huomasin, että he alkoivat supista keskenään, sitten toinen heistä tuli eteeni seisomaan, näytti jotain reseptiä, alkoi valittaa että hänellä oli keuhkoissa vikaa (näytti terveeltä) ja melkein itkien valitti että oli käynyt lääkärissä ja sai tämän resepin, jolla saisi lääkettä, mutta että hänellä ei ollut varaa ostaa sitä. (keskustelu käytiin englanniksi, ei puhunut suomea).

  Esitin osanottoni ikävään tilanteeseen ja poistuin. Kävelin jo kadulla, kun huomasin, että hän seurasi minua, tuli esteeksi eteeni ja pyysi rahaa että voisi ostaa lääkettä. Kysyin, mistä maasta hän oli kotoisin. Romaniasta, vastasi. Miksi olet tullut Suomeen? Hän: eräs mies kutsui ja lupasi töitä. Kun tulin, ei täällä ollut mitään työtä.
  Arvasin, että hän oli niitä Romanian kerjäläisiä, joka oli kehittänyt uuden kerjäämismuodon. Sanoin, etten luota häneen. Miksi? hän kysyi. Jotain yritin selittää, että heitä on paljon ja heidän työnsä on kerjääminen. Jatkoin matkaa, hän tuli perässäni. Pelkäsin, että hän seuraa minua kotiin asti, kysyin paljonko hän lääkkeen ostooon tarvitsi. Kolmekymmentä euroa hän sanoi. Tajusin etten pääse hänestä eroon, tyrkkäsin 20 euron setelin, kun sattui olemaan. Hän otti sen ja kiitteli loputonta kiitosta, suutkotteli paljasta käsivarttani, ja samassa ilmestyi se toinenkin nainen ja hänellekin olisi pitänyt antaa. Sanoin Ei! En anna! He hävisivät ihmisjoukkoon. Harmitti. Ei sen rahan takia, vaan sen, miten tunsin tulleeni puijatuksi, vaikken koko aikana uskonut kipeisiin keuhkoihin ja olin sen sanonutkin sille toiselle heistä. No, ymmärrän, oli oma syyni, kun yleensä aloin puhua. (Olen kuullut että näillä kerjäläisillä on aina joku mieshahmo, jolle heidän pitää saamansa raha luovuttaa, se tässä eniten harmitti.) Oli kiusallinen tilanne. Tunnen vieläkin syyllisyyttä. En tiedä miksi. Senkö takia, että he olivat valinneet minut uhriksi vai sen takia, että joidenkin on (kai) pakko kerjätä.

  Kerjäävätkö suomalaiset? Alkuviikosta näin kaupungilla suihkulähteen reunalla istuvan ylilihavan nuoren tytön. Hän piteli sylissään puolen metrin kylttiä, jossa luki (suomeksi): AUTTAKAA KÖYHÄÄ LUKIOLAISTA! Ja kuppi oli vieressä. (oli ihan suomalaisen näköinen)

  Nämä tuli mieleen, kun luin tuosta pariskunnasta, jolla oli kaksi lasta ja perhe uhkasi hajota maahanmuuttoviranomaisten toimesta. En tunne tapausta, mutta... Niin mutta. Tuntien suomalaisten hyväntahtoisuuden ja auttamishalun, ymmärrän vetoomuksen heidän puolestaan. Mutta se ihmetyttää, miten se vaimo on pääsyt Suomeen ja kuinka kauan hän oli jo Suomessa oleskellut. Ovatko he tavallista nokkelampia pakolaisia (taas on käytävä mielessä Jaakobin painia, onneksi asian ratkaisu ei ole minun vallassa, saan pestä käteni). Se on sanottu, että Suomessa on noudatettava EU:n ohjeita ja pykäliä. Silti toivon mielessäni, ettei perhettä hajotettaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun syksyllä olin käymässä Helsingissä teatterissa, jäin Narinkkatorin kieppeillä seisomaan, kun rääsyinen ja itkevä romanialaismummu työnsi eteeni ostettavaksi paperinenäliinapakkauksia. Taisin olla tyhmännäköinenkin pysähtyessäni ja kuunnellessani mummon posmotusta ja yltyvää itkua. Huomasin muitten romanialaisten katsovan minua arvioivasti. Seuralaiseni tempasi minut käsivarresta jatkamaan matkaa, ja mummo seurasi käsiään ojennellen ja parkuen. Itku lakkasi kuin veitsellä leikaten, kun vaan etäännyin.

   Huonoa omaatuntoahan tuossa tuntee, eikä tiedä, olisiko viisasta ryhtyä kaivamaan kukkaroaan. Sitä paitsi minulla ei ole yleensä koskaan rahaa, ostan melkein kaiken kortilla.

   Vetoomus irakilaisperheen hyväksi on hyvinkin ymmärrettävä. Minusta nainen on kuitenkin kovin nuoren näköinen. Olisiko ollut mahdotonta lykätä ainakin toisen lapsen hankintaa siksi, kunnes asuinpaikat ovat varmat ja talous omavarainen?

   Poista
  2. Taitaa olla niin, että romaneilla yleensäkin mutta erityisesti näillä Romaniasta tulevilla on kerjääminen elämäntapa josta he omissa oloissaan ovat ylpeitäkin. He kokevat sen mahdollistavan vapaan elämäntavan eivätkä siksi halua siitä luopua. Mustalaisia/romaneja, sekä ruotsalaisia että suomalaisia kuin myös mannermaalta tulevia, on työkseen tutkinut ruotsalainen kansantieteilijä, professori emeritus Karl-Olov Arnstberg. Hänet on helppo googlaamalla löytää jos kiinostusta on. hh

   Poista
  3. Kyllä tuo minun kokemani ja näkemäni kaupitsemistapakin oli hyvin harjaantunutta, kun nyt jälkeenpäin sitä mietin. Vanhaa, sukupolvien takaista perinnettä. Ainahan romanit ovat kaupanneet tavaroita. Itsellänikin oli romanioppilaita, mustalaispoikia, niin kuin heitä kaikki kutsuivat, aivan asiallisesti. Minulla oli tapana panna oppilaat heti tuoreeltaan esittelemään itsensä, kertomaan vapaasti se, minkä he haluavat muille paljastaa. Yksi Mertsi sanoi, että hän myy. Kysyin vähän tyhmästi että mitä sinä myyt. - Kaikkea, sanoi Mertsi iloisesti ja koko luokka purskahti nauruun, samoin Mertsi itse. Mertsillä oli nahkasaappaat ja sinimusta tukka. Hän oli huono kirjoittaja, omien sanojensa mukaan, mutta kun hän tuli teatterikurssille, hän osoittautui mainioksi puhujaksi. Hän myi itsensä meille.

   Poista
  4. hh.
   kiitos nimestä, sen verran kiinnostaa, että käyn katsomassa sitä tutkimusta.

   Iines,
   kerroin nuo jutut sen takia, että minua on alkanut kiinnostaa kuinka paljon voi luottaa ihmiseen ja siihen, mitä hän kertoo. Oletusasia minulla on, että luotan. Mutta olen tullut petkutetuksi niin monta kertaa, että luottaminen on siitä kärsinyt. Olenkin varsinainen epäilijä, ja se ei ole mikään hyvä asia.

   Poista
  5. Se olkoon edelleen minunkin oletusasetukseni: ihmiseen voi pääsääntöisesti luottaa. On myös niin, että itseensäkin voisi luottaa enemmän. Monesti tietää, että joku ei ole luotettava, kun seuraa häntä, hänen tapaansa puhua, puheen sisältöä, oheisviestintää.

   Vaan tämä ei tietenkään ole aukotonta, poikkeuksia on aina ja erehtyäkin voi. Väitän kuitenkin niin, että jos vaikkapa naisilla olisi hieman enemmän kykyä lukea ihmistä, vältyttäisiin monelta hyväksikäytöltä., edellyttäen toki, että nainen ei jostain syystä tiedostamatta etsi alistamista osakseen.

   Poista
  6. Kurkistin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) kirjastoon, josta olen tilannut joitain kansatieteellisiä kirjoja alemyynnistä, jonkalaisia on aina välillä. Siellä on jonkin verran myös eri maiden ja Skandinavian kulttuureja käsittelevää kansatieteenllistä tutkimusta, mutta tätä kirjaa ei löytynyt. Ihan kuin kirjaa ei olisi suomennettu? - No juu, Suomi on myös ruotsinkielinen, vaan on se luku niin työlämpää.

   Poista
 22. Tänään tulee mielenkiintoinen dokumentti Tshernobylin babuskat. Suosittelen. Teema kello 21.00.
  Mielenkiintoinen oli myös tuo dokumentti missä Char tanssitutti Rikua, Mikistä ja Tapsaa. Neljäntenä koiraspojuna siinä näyttää pyörivän Tauno Palo.

  kettupuskalle kyytiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsernobylin babuskat on minullakin katsomislistallani, Teemalta klo 21.00. Näin siitä ennakkomainoksen, ja se lupasi hurmaavia mummoja.

   Poista
  2. "Ensin ruokin kanaset, sitten ruokin porsaan, ja sitten vammaisen siskon", sanoi juuri kukkahuivipäinen raakkuva babuska. Suloinen ämmyli.

   Poista
  3. Anonyymi onkin Tshernobylin babuska!

   Poista
 23. Kyllä se niin on, ettei tässä maassa rakastua saa eikä perhettä tehdä, jos on turvapaikka miehelle suotu. Pitää olla kiitollinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höpsistä, anonyymi, kärjistät ja vedät hätäisiä johtopäätöksiä.

   Kyse ei ole tästä maasta, vaan EU:n käytännöstä.

   Poista
  2. Eihän kyse ole tässä maassa rakastumisesta ja perheen perustamisesta, vaan jossakin vieraassa ja vaarallisessa maassa.

   Ihmeen vähän mediassa (= ei tippaakaan) kiinnitetään huomiota siihen, että heti ikuisen turvapaikan (+ elatuksen) saatuaan äijä matkusti takaisin maahan, josta oli juuri henkensä kaupalla paennut.

   Miten se on mahdollista? Mihin se vaara hävisi?

   Juuri tällaisten vedätysten takia, josta esimerkkeinä ovat tuhannet peruutetut tp-anomukset, turvapaikat pitäisi myöntää vain määräajoiksi.

   Poista
  3. Mies matkusti turvapaikanhakijana kahdesti vaaralliseen kotimaahansa, ja ensimmäisellä kerralla siellä järjestettiin mm. häät, käsittääkseni ja kaiken lukemani mukaan riemukas juhla sikäläisittäin. Tätä itse hieman ihmettelen, jos olot ovat uhanalaiset.

   Realismia ja tosiasioita kaipaan Helsingin Sanomilta, auktoriteettiasemassa olevalta lehdeltä. Toivottavasti tästä heppoisesta tunnemanipulaatiosta ei anneta tiedonjulkistamispalkintoa.

   Poista
  4. Joskus toivoo, että olisi keksitty sellainen röntgenkoneen tapainen laite, joka näyttäisi ajatukset ihmisen pään sisällä. Mitenhän se toimisi omalla kohdallani? Voi kauhistus! Ehkä ei sittenkään kaikkia ajatuksiaan tarvitsisi paljastaa. Minulla ei ole tapana varsinaisesti valehdella, pidän totuudesta, vaikka se olisikin rankka, enemmän kuin epätietoisuudesta. Mutta minun totuuteni osaa puhua. Se sanoo: ei kaikkea, mitä ajattelee, kannata kertoa. On asioita joista pitäisi vaieta. Vai onko? epäily iskee heti.

   Entä valkoiset valheet? Luin kerran jonkun artikkelin, jossa sanottiin, että ilman valkoisia valheita yhteiskunta ei pysyisi pystyssä! Se on varmaan totta. Vai onko?

   Poista
  5. Onneksi moista ajatuksenpaljastuskojetta ei ole keksitty. Eihän maailma pysyisi tolpillaan, jos ihmisillä olisi ikään kuin Tourretten syndrooma: kamalimmat asiat sanottaan julki.

   Vaan tästä saisi umpihauskan kuvaelman.

   Poista
  6. Siis valkoinen valhe on kai useimmiten armollinen. Käsitän niin, että se sanotaan enemmän toisen ihmisen suojelemiseksi kuin oman nahan pelastukseksi. Ei kai omaa etua tavoittelevaa valhetta voi kutsua muuksi kuin valheeksi.

   Poista
  7. Haluan vielä sanoa jotakin omasta kommentistani tuossa yllä klo 23.49.

   Sanoin siiinä, että häät olivat Irakissa, minkä luin eilen lehdestä - luin useita lehtiä. Tänään lehdessä luki kuitenkin, että he eivät olet vielä Irakissa naimisissa. Ristiriitaisia tietoja, mikä kertoo siitä, että totuus on piilossa, sitä ei ole kerrottu selkeästi ja varmasti.

   Poista
 24. Kun aiemmin puhuin kahdenlaisesta populismista, paheksutusta ja hyväksytystä, niin Charin sydäntäriipova kotiliesijitarina raiskatusta naisesta oli hyvä esimerkki jälkimmäisestä.

  Miksi tällaisten hirmutarinoiden, joiden todenperäisyydestä ei edes ole varmuutta, nostaminen julkisuuteen ja niissä vellominen ja niistä raivostuminen, ja niiden perusteella lakimuutosten vaatiminen on hyväksyttävää niidenkin mielestä, jotka muuten vastustavat vihaanostattavaa populismia.

  Miksi taas meilläkin todistettavasti tapahtuneiden maahanmuuttajien tekemien nuorten naisten raiskauksien ja murhien takia vastaava raivostuminen ja lakimuutosten vaatiminen on paheksuttavaa populismia?

  Tähän kun saisi vastauksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saat.

   Kyse on poliittisesta agendasta.

   Mikä sen agendan takana on, jää minulle epäselväksi.

   Siihen kun saisi vastauksen...

   Mutta vain tuulelta saa vastauksen, jos siltäkään. vrt.
   https://www.youtube.com/watch?v=xHAvr2oL1q4

   Ps. Anonyymille "Kettupuskalle kyytiä": en koskaan ole tanssinut letkajenkkaa Tauno Palon kanssa. Jos Tapsa ja Riku niin on tehnyt, plus Char, sitä en osaa sanoa, onko näin.

   Poista
  2. Samaa mieltä mikiksen kanssa. Politiikka on esimerkki, joka meille annetaan. Kun liittyy johonkin puolueeseen, on pakko noudattaa sen puolueen linjaa. Jos siltä horjuu, joutuu diskatuksi ja syytöksiä satelee niskaan. Se ei ole kivaa. Yhtään kivempaa ei taida olla edes vapaa-ajattelijalla. Vai onko? Onneksi on ajatuksenvapaus! Se tarkoittaa, että jos joku väärä ajatus lipsahtaa vahingossa suusta, sitä voi pyytää anteeksi. Silloin annetaan tai ei anneta anteeksi. Summa summarun: ehkä on parasta, että lakkaa ajattelemassa. Ainakin ääneen. Onko? Se taitaa olla mahdotonta. Mutta meditaation avulla se voisi onnistua. Mutta on se vaikeeta! Gogito, ergo sum. Taitaa olla ainoa lohtu.

   Poista
 25. Toisaalta... kyseenalaistan oman mielipiteeni populismista. Se ei perustu mihinkään. Ja yleensä kaikki väitteeni, ennemmin tai myöhemmin, osoittautuvat vääriksi. Miksi tämä poikkeus olisi? Vaikka toisaalta, jos jättää tuon sivistyssanan (agenda) sivuun, vastaukseni on: mistä minä tiedän.

  Ei aihetta enempää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aihetta vau. Entäs tuo voitelupuoli? Mieleen juohtuu Chaplinin kulkurihahmo, viattomuuttaan tietysti. Tosin sitten se lasituspalvelu, niinpä niin.

   Poista
  2. Taas samaa mieltä mikiksen kanssa, agendat joutavat sivuun, otetaan reilusti asiat esiin! Agendat on lainatavaraa, niin kuin muutkin sivistyssanat. Niiden avulla kuulostat ehkä viisaammalta kuin oletkaan. Eihän se ole reilua. Parempi olla oma itsensä.

   Olen tyhmä. Viisaasti kuitenkin kysyn: Mitä tarkoittaa lasituspalvelu, Ilkka Hallantie? Chaplin on tuttu, mutta tilataanko lasituspalvelusta uusia ikkunoita? Vai uusia näkökulmia, vai mitä? Kiinnostaa. Läpinäkyvyyttäkö?

   Poista
  3. Minä pysyn vain vaiti. Pikkupoikana mulle Hilkka Hinkalo väitti että jos isä on lasimestari ja äitikin lasitehtaalla töissä, lapsista tulee näkyläpiviä... eikun siis läpinäkyviä. Olin silloin n. kahden vanha ja uskoin. Mutta taitaa olla urbaanilegendaa, tuo tuommote? Ja entäs voitelupuoli? Siitä tiedän sentäs jotain, esim. ihmisen nivelissä kuten polvilumpiossa on orgaaninen voitelusysteemi. Se hakkaa milloin tahansa Mobil 1 synteettiset voiteluaineet. Sen takia polvet aika harvoin sanovat NAKS NAKS vaikka jalat menevät lujaa vauhtia eteen päin (vrt. Paavo Nurmi).

   Poista
  4. Chaplinin poika rikkoi ikkunoita, jotta isä saisi lasitustöitä. Isä kanniskeli sattumoisin juuri siinä rikotun kohdalla suurta lasilevyä selässään. Rikottua ikkunaa pällistelevä emäntä tilasi tietysti uuden lasin ikkunaansa. Kuinkas sattuikaan.

   Poista
  5. Tässä tuo yksi elokuvahistorian hauskoja kohtauksia, kesto 2:54. Elokuvan poika, Jackie Googan, on ihmeellisen hyvä näyttelijä, aivan toista kuin Hollywoodin keskiverto tähtikakaran muovinaamaiset kauhistukset. Ja hauskaa on, kun Chape potkiskelee kakaraa kauemmas pollarin tarkkailessa.

   Poista
  6. Tuo on juuri se kohtaus, jota muistelin. Katsoin elokuvan, jälleen kerran, kun se tuli talvella joltain kanavalta. Koko elokuva on ilmiö, loistava, hurmaava, kaikki superlatiivissa.

   Poista
  7. PS Poika oli kai "ottopoika", ei oma. Näin muistelisin. Jostain tarttunut kulkurin matkaan.

   Poista
  8. Löytöpoika se oli. Minulla Chaplinit ovat sydämessä, koska jotain kymmenvuotiaana kävin elokuvateatteri Areenassa katsomassa Nykyajan ja Diktaattorin. Diktaattaattori oli silloin ihan hyvä, mutta Nykyaikaan ihastuin syvästi. Osatekijänä ihana Paulette Goddard.

   Poista
  9. "Arena" se kirjoitettiin, tässä jonkun sankarivalokuvaajan valokuva sen nykytilasta.

   Poista
  10. Tietysti pelkkä läpi on läpinäkyvämpi. Ikkunasta katsoo vaikka se olisi auki. Eikö selvempää olisi sanoa että katsoin ikkunan läpi? Kun sanotaan että katsoin kiikarilla niin eikö siinä ole sotkua jo tarpeeksi?

   Pikkukundin bisnes oli mielekäs, kivi kaupan päälle. Ihailtavaa gestiikkaa on kittipalleroiden näpäyttely poliisia päin.

   Jostain on jäänyt outo väite muistiin; mv-filmien sankarittarien huulipuna oli vihreää että se olisi näyttänyt punaiselta. Muisti joko a) on ookoo tai b) tekee mieli vihreää, yleensä suolakurkkuja. Harvemmin näkeekään mustavalkoisia suolakurkkuja, unissa vain. Chaplinin leffat näyttävät silti ihmeen värillisiltä. Sen muistan että Kultakuumeessa syöty kenkä oli lakritsia.

   Poista
  11. Eniten nauratti kittipalleroiden näpäyttely. Ja pojan potkiminen. Ja liikkeen pysähtyminen, kun havainto tapahtui. Ja keskittynyt kitsaus, joka näkyi kukkaron kaivelussa lanttia valikoitaessa.

   Punainen ja vihreä ovat vastavärit. Naisilla on edelleen vihreää ihovoidetta, jota levitetään punaisille poskille. Näin iho näyttää kauniin kalvakalta, kun vihreä syö punaista. Vaan mv-filmeissä voi olla toisinpäin.

   Poista
  12. Miten sinä, Hallantie, noin asioita sekoitat? - Elokuvassa on selkeästi kauppa kiven päälle eikä päinvastoin.

   Poista
  13. Kivi jäi asiakkaalle. Alkuinvestointi siis kannatti. The Kid oli bisnesenkeli.

   Poista
  14. vÄHÄN Savolaista kiäntelyä ja viäntelyä, mutta olkoon sitten menneeksi.

   Poista
  15. Sanoisin vielä, että täällä ikkuna-blogissa kysymys siitä, katsotaanko ikkunasta vai vai ikkunan läpi on lillukanvarsia, koska olennaista on se, että aina näkyy, ellei pulu ole kakkinut ikkunaa umpeen.

   - Äiti, tuu ikkunaan, eli paikallissijan (ikkunassa, ikkunasta, ikkunaan) käyttö viittaa mukavasti myös avonaiseen ikkunaan.   Poista
 26. Ainahan sitä näkee, mitä katselee, harvemmin muuta. Paitsi jos pitää silmiään kiinni, ei näe kuin mustaa. Unessa näkee ihan hassismaisia juttuja, mutta se onkin eri asia, en tiedä miksi, mutta on. Kiikarilla kun katsoo toisin päin, ne isommat mollukat silmillä, maailmasta tulee pieni, on kuin Kulliveri LilliPuttien luona. Jos taas katsoisi ulkoa ikkunasta sisälle, näkisi minut, joka nyt katson ulos. Puut vaan heiluvat ja puhisevat heiluessaan. Sataa tihuttaa. Suomessa riittää tällaisia aamuja kun aurinko ei paista eikä keitä, auringon sisälämpötila on 13 600 000 kelviniä. Kuka lie mitannut, enpä tiedä? Ihminen tietää paljon vähemmän mitä luulee, myös vähemmän mistä luulee olevansa tietämätön. Ohh-oijaa. Taidan mennä pesemään hampaani, tai pesin minä ne jo puoleenväliin, mutta sitten tulin tähän ikkunalle katselee... Ei jumantsukka! tässä tulee kohta kiire vaikka en mihinkään oo ees menossa. Mutta jos olisin, myöhästyisin. Aamuteekin on juomatta vielä ja aamukäteenveto kans, tässä on kohta pantava hulinaksi. Kohta on ja äkkiä on ilta... Piru vieköön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh heh, Mikis lauantaina aamupuuhissaan... eikä kellokaan ole vasta kuin puoli kaksi!

   (Samaan aikaan toisaalla minä olin tuohon mennessä leikannut nurmikkoa puoli hehtaaria, niittänyt tienvarsia puoli kilometriä, pilkkonut klapeja puoli mottia ja juonut kaljaa puoli tölkkiä, kaikki tämä puolihuolimattomasti.)

   Poista
 27. Vaan ilta on pitkä ja valoisa, ja ihminen seisoo parvekkeella ja nojaa kaiteeseen viistosssa ehtooauringossa, itsekin vinossa. Katsoo alas kadulle, jossa poika pyörittää kepillä joutavaa pyörää. Mikishän se siellä rulaa ja pitää lystiä. Vastapäisellä parvekkeella taas istuu Hyvinkään mies aurinkolasit silmillä ja katsoo silmät suljettuina ylöspäin, kaljatuopponen kätösessä. Voiko ihanampaa iltaa enää olla! Jossain puskassa kykkii anonyymi, ja tarkkailee maisemia. Yhdestä raosta näkyy suoraan järvelle, jossa Tapsa istuu laiturilla varpaitaan virutellen konjakkipikari kädessä ja unohtunut runokirja sylissä - tuuli vain lukee jonkin sivun; avattu puteli roikkuu narusta laiturin reunan yli, puoliksi vedessä. Ilta on tosiaan ihana. Naisiakin maisemissa on, mutta heistä toiste.

  VastaaPoista
 28. Naiset aina jäävät toisiksi, paitsi toiset naiset, he jäävät usein pyörimään kolmantena pyöränä siinä. Enkä tietenkään tarkoita tämän palstan naisia; mitähän he muuten heute Abend puuhailevat? - Kertokaahan tipuset!

  Ps. Kerran luin eräästä Paksusta Kirjasta yhdestä naisesta joka vietti syntistä elämää ja jota sen takia kutsuttiin Portoksi, että se yksissä illanistujaisissa voiteli erään herra Jeesuksen jalat alabasteriöljyllä (= Mäntysuovalla). Ja niin tulivat jalat puhtaiksi ja hän sai syntinsä anteeksi. HalleLujaa!

  Vähän epäilen tommottisii...?

  VastaaPoista
 29. Kaikki ovat lauantaina "jossain". Eivät ne kynä kädessä jouda istumaan kuin satunnaisesti. Ihmisillä on elämä, mikis, niin että alahan laputtaa kohti elämää...

  Ei vaan ei, ketään en käske laputtamaan, sillä mikään ei ole niin kurjaa kuin laputtaminen ja liputtaminen. Inhoan asioitten sijoittamista viitekehyksin. Kun puhutaan omasta persoonasta kirjoittamisesta, pitääkin sanoa, että autofiktio. Autofiktiot vaan kaikille, minulla autofiktio on iso ja hyvä teräspuskurinen maanteitten tulenliekki, että pääsee pois peräänajajien pusuilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloin kun se kirjoitus jyskyttää väkevästi eteenpäin, se on junafiktio, ja kun se huristelee pitkin sivupolkuja, se on mopofiktio.

   Poista