27.7.2016

Tää onnea on
26.7. Televisiossa ja radiossa on esitetty tänään onnellisuusuutisia. On tehty tutkimuksia ja todettu, että suomalainen on yllättävän onnellinen. "Yllättävän" on oma lisäykseni, sillä olen saanut meistä kuvan, ettemme ole kauhean onnellisia, vaan enemmän valittajakansaa, joka kadehtii isompiaan.

Meillä on esikuvia, kuten Ruotsi ja Amerikka, ja Venäjää taas suvaitsemme historiallisista syistä ja vanhan politiikan  innoittamina.  Vain Viroon suhtaudumme hieman alentuvasti, kuin pikkuveljeen, mitättömään sukulaiseen, jota ei tarvitse ottaa tosissaan. Suvaitsemme heitä, haemme halvat viinat ja silikonit Tallinnasta, voita emme enää hae mutta kylpylöissä käymme hoidattamassa vaivojamme. Muita Baltian maita ei meille ole olemassa, tai no, Praha on kiva kaupunki ja ehkä Pietari, koska siellä on Eremitaasi. Latvia, tai jokin Liettua taikka Lätti, ugri-osastoa, neverbeen.

Emme taida huomata, että Viro on hilpaissut ohitsemme jo ainakin muodissa, naisten kauneudessa ja euroviisuissa, jossa sen kappale saa paremmat pisteet kuin omamme, jota ennakkotilastot veikkaavat voittajaksi.

27.7. Tänään suren edelleen vanhan ranskalaispapin kuolemaa. Tai en sure, sillä en tuntenut häntä. Kauhistelen, järkytyn uudestaan hengenmiehen kohtaloa. Kurkku viilletty auki nunnien edessä. Murhaaja on syyrialais-eurooppalainen  Adel Kermiche, 19-vuotias, äiti professori, sisko lääkäri. Enon mukaan hirmuteon tekijä oli tavallinen nuori, koulua käynyt, ystäviä ja kavereita oli. Mielisairasta hänestä ei taida saada yksikään päivystävä dosentti. Mutta se voidaan toki sanoa, että  teolla ei toki ole mitään tekemistä islamin kanssa. Eihän rauhanuskonto käske vääräuskoisia tappamaan. Eikä saa antaa pelolle valtaa, sillä se lisää terrorismia.

En toisaalta ihmettele itse näitä nuorten muslimien ääritekoja enkä radikalisoitumisia, sillä he elävät kahden vastakkaisen kulttuurin puristuksessa. Tiukan ja vanhoillisen islamin uskontopiirissä kasvanut ei voi olla täysin tasapainossa eurooppalaisen humaaniuden ja suvaitsevuuden keskellä eläessään. Koulussa ja kaveripiireissä on vapaat arvot. Ristiriita on oikeastaan mahdoton, eikä siitä juuri ole puhuttu tai kirjoitettu. Herkän mielen täytyy olla kovassa paineessa, kun se, mikä on Euroopassa ihmisoikeus, voikin olla omassa kulttuurissa vakavasti otettava synti, jonkinlainen virhe tai rikokseen verrattava asia.

On liiankin helppoa selittää näitä tekoja rasismilla. Tällainen kuittaaminen säästää ihmiset enemmältä ajattelulta ja asiaan paneutumiselta. Vika voi olla kodinkin asenteissa, sillä kyse lienee yksinkertaisesti maailmojen erilaisuudesta. Taustalla voi olla myös se merkittävä kuvio, että nuoren ei ehkä sallita omaksua uusia arvoja ja olevan samanlainen kuin eurooppalaiset kaverinsa. Nuori haluaa nimenomaan sulautua joukkoon: "Olen saksalainen. Saksalainen!" huusi Münchenin nuori joukkosurmaaja allahu akbarinsa lisäksi. Jos sulautuminen muihin ei onnistu, radikalisoituminen on mahdollista.

Lopuksi -  en vieläkään ymmärrä, miksi selkeästi vanhakantaisen ja ihmisoikeuksia polkevan kulttuurin piiristä tulijoilta ei edellytetä tasa-arvoisten ihmisoikeuksien eurooppalaista omaksumista. Mikä tässä olisi väärin? Millä tavalla se olisi pois heidän oman kulttuurinsa parhaista arvoista?

Meiltä puuttuu yksi puolue. Sivistyneitten ja rauhallisten tolkun ihmisten ihmisoikeuspuolue, arvopuolue. Kaikille roduille ja ihonväreille, kaikille sukupuolille ja kaikenikäisille, myös vanhuksille. Ohjelma olisi valmiina paperille pantavaksi.

Vaan sitä odotellessa - koetetaan saadaan Ruotsi kiinni. Alussa mainitun tutkimuksen mukaan se on nimittäin Suomen edellä onnellisuustilastossa. Olemmeko ikuisia perässähiihtäjiä? Toistetaan edelläkävijän virheetkin?

144 kommenttia:

 1. Badding tuota A.Aimoa jossain kehui kovasti, mutta minä en ole oikein tavoittanut häntä.

  Sivistyneiden rauhatolkun ihmisten puolueen idea on kuolleena syntynyt, koska siihen ajattelevat kaikki kuuluvansa. Sitten kun menevät yhteen, rupeavat heti mätkimään toisiaan ja ruumiitakin sellaisessa saattaa syntyä.

  Viro on minulle vieras, vieras maa, olen käynyt vain siinä satamassa, mikä sen kaupungin nimi nyt oli. Koskaan en ole kävellyt tuon entisen neuvostoliiton alusmaan maaperällä.

  VastaaPoista
 2. Näin minäkin uskon, sillä kun luen selkeästi meuhkaavaa ääripään blogia, sen kirjoittajat eivät näe omaa öyhöttämistään. Tämä lienee yleistä. Olenkin säästänyt itseni sekä rasistien että rasmuksien viestinnältä, enkä seuraa Fb-ryhmiä ollenkaan. Mutta siis vouhkaamista on muuallakin.

  Tolkun ihmisiä kuitenkin on, ja heidät tuntee siitä, että he eivät tuomitse, mutta ovat kriittisiä, eivät niele mitään pureskelematta.

  A. Aimo on lysti laulaja. Tasosta en osaa sanoa, kun valitsen kipaleet tähän yleensä sanojen perusteella ja mieluiten vanhasta tuotannosta.

  VastaaPoista
 3. "Tolkun ihmisiä kuitenkin on, ja heidät tuntee siitä, että he eivät tuomitse, mutta ovat kriittisiä, eivät niele mitään pureskelematta." Iitaikkuna


  1. Rinnanympärys ja äly

  Chicagon yliopistossa on selvitetty, onko naisen kuppikoko yhteydessä hänen älykkyyteensä. Tutkimukseen osallistui 1 200 naista, jotka tekivät älykkyystestejä. Tulosten mukaan suuririntaiset naiset saivat keskimäärin 10 pistettä parempia tuloksia kuin muut. Tutkijoiden mukaan taustalla voi olla sukupuolihormonien ja älykkyyden välinen yhteys, tai luonnonvalinta.

  Lähde Iltalehti

  VastaaPoista
 4. Hieno tutkimus, varmasti tieteen eturivin valioluokan kärkeä. Nyt anonyymi tissejä kasvattamaan. D-kuppisena kommenteissasi alkaa jo olla tolkkua, niitä alkaa muutkin ymmärtää.

  VastaaPoista
 5. No, jos arvon kommentoijat keskustelevat mieluummin siitä ja sen koon merkityksestä, niin sekin sopii.

  Nimittäin Taru Westling Helsingin yliopistosta on tutkinut, onko miehen peniksen koolla ja rikastumisella eli talouskasvulla mitään yhtäläisyyttä. Onko siis koolla väliä?

  Näyttäisi olevan. Suomalaistutkimuksen mukaan iso penis ennakoi pientä talouskasvua. Sitä Westling ei mainitse, merkitseekö pieni penis sitten mahdollisesti notkahdusta tai peräti köyhyyttä.

  Peniksen koon ja älyn suhdetta ei ilmeisesti ole kukaan tutkinut?

  VastaaPoista
 6. Lähdekriittisyydestä kun puhutaan, niin minusta osa sitä on sellainen selväjärkisyys,että osaa suodattaa ihan körnän pois jo heti alussa. Tällaiset ruumiinosa-älykkyys korrelaatiotutkimukset ovat pahimman sortin huuhaata. LÄHDE ILTALEHTI. Mutta en minä sitä sieltä lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, mutta kyllä epämääräinemkin lehti voi lainata yliopistollista tutkimusta. Eri asia sitten tietysti on, mitä toimittaja ymmärtää poimia uutiseensa. Kaikilla toimittalla ei ole tarpeellista referointitaitoa.

   Poista
  2. Varmaankaan ei ole referointitaitoa, mutta kyllä tieteellisinä tutkimuksina suollettaan paljon sellaisia "iso uuni kuluttaa poltettavaa puuta enemmän kuin pieni" tai "Mitä enemmän Nokia, sitä vähemmän ongelmia säteilystä".

   Minä luulin John Holmesia maailman viisaimmaksi mieheksi, mutta sitten meni ja aidsiin kuoli.

   Poista
  3. Turhia tutkimuksia on, mutta toisaalta, pätevä tutkimus vaikka hyttysen jalkojen lukumäärästä antaa todisteet.

   Poista
 7. Kaikessa karmivuudessaan suorastaan huvittavaa oli se, että Munchenin ampuja paljastui Hitlerin ihailijaksi.

  Heil Hitler, Meil Kosola.

  VastaaPoista
 8. Vaan onkohan kukaan teistä huomannut, että tuosta ranskalaispapin kurkun katkaisseesta pojasta ja hänen tappokaveristaan uutisoitiin väärin tämän päivän Ilta-Sanomissa. Minua tuo valhe häiritsee.

  Nimittän lehdessä lukee näin: "Äärijärjestö Isis järkytti tiistaina leikkaamalla kurkun auki 86-vuotiaalta pastorilta Luoteis-Ranskassa kesken jumalanpalveluksen."

  Eihän se näin ollut, vaan kurkunleikkaaja oli 19-vuotias ranskalainen Adel Kermichi, joka ei suinkaan tullut mistään Lähi-idästä Isisin mailta, vaan oli jo kotoutunut ja Ranskassa koulua käynyt nuorukainen hyvästä ja varakkaasta perheestä. Hän oli kiinnostunut ääri-islamista, ja halusi Isisiin, mutta ei ollut suinkaan vielä isisläinen! Eihän hänellä ollut edes Isisin räjähteitä, vaan surkeita valeräjähteitä foliossa. Tavallinen poika siis toimi kurkunleikkaajana, ei Isis.

  VastaaPoista
 9. Tavallisia poikia ne isisläiset ovat. Tämä oli hullu, joka halusi saada merkitystä elämälleen, ilmoittamalla itsensä isisläiseksi ja tekemällä kauhutekoja. Ei saanut merkitystä, hänen elämänsä oli turha ja tarpeeton, parempi kaikille, kun ei olisi koskaan syntynytkään.

  Laajennettu itsemurha. Nuo ihmisistä pahimmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tämä hullu ollut, siitä ei ole viitteitä. Sosiaalinen, mukavaksi mainittu, hyvä kotitausta, koulua käynyt.

   Poista
  2. Tarkennan sanojani. Nuo lääketieteelliset luokittelut eivät minua kauheasti kiinnosta, narsistit ja kahdeksansuuntaista luonnehäiriötä sairastavatkin menevät samaa sakkiin. Sukupuolisen epävakauden korrelaatiosta minkään kanssa en viitsi puhua, mutta se kreikkalainen twitteriin porttikiellon saanut narsisti oli oikeilla jäljillä.

   Poista
  3. Kreikkalainen Twitteriin porttikiellon saanut narsisti? Tämä pitäisi varmaan tietää, mutta ei mknulla ole hajuakaan, kehen viittaat. Mitä lie sanonut?

   Poista
  4. Hah, olipas virkistävä persoona. Nimen olen kuullut, mutta nuo äärijutut Tynkkysineen jäävät minulta lukematta, sillä en halua osallistua öyhötykseen. Uskon ignoraation voimaan. Mitä enemmän täysin naurettavista äärijutuista kohkataan, sitä enemmän ne saavat voimaa. Luotan lukijaan, luotan ihmiseen. En luota kummankaan laidan öyhöttäjiin.

   Poista
  5. Näitä äärioikeistolaisia jostain syystä näkyy heikäläisissä olevan. Siitäkään ei ole muotia puhua, että jotkut lesbolaiset butchit tykkäävät naisten alistamisesta ja heidän tiukassa ohjassa pitämisestä.

   Poista
  6. Noh, naisten alistamista on monissa piireissä ja monissa kulttuureissa. Eipä tässä mitään uutta kai ole.

   Sitä en kyllä tiedä, mihin viittaat noilla lesbolaisilla alistajilla? Liittyykö se jotenkin nyt johonkin äärilaitaan?

   Poista
  7. Se oli sellainen provokatiivinen heitto. Minulla oli tänään viimeinen seurantakäynti neurologian poliklinikalla. Enää ei kuulemma tarvitse käydä. Kyseli, että mites on mennyt ja sanoin: "ihan hyvin". Verenpaineen se taas mittasi ja oli siitä huolissaan. Lupasin tällä kertaa sitoutua lääkkeisiin. Minulla on niitä vielä kaapissa, kun jätin viimeksi kesken. Apteekissa on resepti lisäostoille. Tsykiatri sanoi minulle epäillen: "et ole varmaan sitä verenpainemittariakaan hankkinut". - Aloin nauraa ja sanoin: "rehellisesti puhuttuna, kyllä minä sellaisen hankin, mutta koskaan en ole sitä käyttökuntoon laittanut".

   Poista
  8. Hyvä, että nuppi on kunnossa! Hienoa. Ja kyllä sen kirjoituksista havaitsee, että kirkkaasti leikkaa. Kaipa se pää on ihmisen tärkein elin.

   Vaan jos verenpainetta on, pilleriä on popsittava, jotta se pysyy normaalilukemisssa. Ei se itsestään laske. Minulla on äidin puoleisessa suvussa perintörasitteena vähän jokaisella verenpainetta. Vaan kenenkään en tiedä verenpaineesta johtuviin sairauksiin kuolleen.

   Minä en mittaa itse, en halua! Käyn pari kolme kertaa vuodessa terveydenhoitajan vastaanotolla, ja hän tarkistaa paineen. Tästä kiitän suomalaista terveydenhoitoa. Ilmainen hoitoseuranta, lääkityksen tarkistus ja vuositarkistus verikokeineen lääkärillä klinikkamaksulla. Kymmenen pistettä tästä. PS Minulle hoitaja sanoi, ettei verenpainetta tarvitse jatkuvasti mittailla!

   Poista
  9. Hyvä, välittävä ja osaava lääkäri se on. Tänään vielä soitti minulle ja tiukkasi, olenko verenpainetta mittaillut. Perustelin sitä, etten ole, kertomalla aikoneeni mitata vasta muutaman päivän päästä, koska lääkkeet eivät voi heti vaikuttaa. Hän hyväksyi vastaukseni ja sanoi myös, että on apteekkiin laittanut reseptin toisestakin lääkkestä, koska ei usko vernapaineeni sillä entisellä riittävän nopeasti alentuvan.

   Stressaavaa tämä elämä on; yläpaine jotain yli kahdesadan ja alapainekin bareja enemmän kuin auton renkaissa.

   Poista
  10. Sanoi myös tilaavansa ajan terveyskeskukseen, jonne joudun menemään tarkistuskäynnille tarkistusmittauksiin. Ton vertaa ei luottanut sanaani, vaikka kerroin ottavani tämän ihan tosissani.

   Poista
  11. Minulla ei ole yläpaine kuin korkeintaan 130 - 140, mutta alapaine tuppaa menemään 90 - 100:aan. Lääkitys on oleellinen mutta ei auta, ellei lääkkeitä syö säntillisesti. Harvalle riittää vain yhden lajin pilleri, useimmilla on 3 - 4, ja teho perustuu yhteisvaikutukseen. Kestää joskus viikkoja, että oikea lääkeyhdistelmä löytyy. Älä fuskaa siis lääkkeissä! Kannattaisi sopia hoitajan kanssa alkuun ne tarkistusmittaukset, ja niitä voi sitten harventaa, kun tehot löytyvät. Muutoin voi elää normaalisti.

   Poista
  12. Minä elän kyllä mielestäni ihan normaalisti, mutta vanha ja väsynyt jo olen, eivätkä asiat tai asiattomuudet minulle enää useinkaan tuota iloa.

   Poista
  13. Tarkoitin siis normaalilla elämisellä sitä, että lääkkeiden nauttimisen lisäksi suuria muutoksia elämäntapoihin ei tarvita. Itse olen koettanut lähinnä vain eliminoida suolan niin minimiin kuin mahdollista. Liikkuakin koetan joka päivä, mutta en ole urheilijatyyppi ja kammoan fitnessbodyja. Sen sijaan liikuskelen kameran kanssa melko säännöllisesti parikin tuntia joka päivä luonnossa. Lisäksi kesäisin teen paljon raskaitakin pihatöitä.

   Poista
 10. http://www.lemonde.fr/societe/article/2016/07/26/attentat-de-saint-etienne-du-rouvray-le-pere-hamel-un-homme-gentil_4975072_3224.html

  Pastori Hamel edisti työssään
  vuoropuhelua muslimiyhteisön
  kanssa, (Lähde Le Monde).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, tämäkin vielä. Mikään muu ei riitä kuin islamiin kääntyminen. Miten voi olla noin pimeä ja primitiivinen, hirvittävä uskonideologia? Miksi me emme taistele sitä vastaan, miksi emme kunnioita ihmisarvoa? Miksi sitä ei saa sanoa ääneen, että islam ei ole tuonut mukanaan mitään jaloa tai hyvää?

   Poista
  2. Tuo kelpaa hyvinkin,mainio veto, sinultakin. Ja tietenkin Islamilta.

   Vaan siis toivon, että joku kertoisi minulle, mitä hyvää islam pienellä kirjoitettuna on tuonut yhteiskuntaamme.

   Poista
  3. No ne ei pahemmin ördää kännissä paskat housussa ja skulaa lanssia viinakrampeissaan.

   Poista
  4. Tämä on tietysti totta. Vaan voisikohan sitä pantaa vähän höllentää ja nauttia elämästä jo ennen Paratiisin riemuja?

   Tuo housuihinsa kakkinut nuori poliitikko, johon taidat viitata, on muuten absolutisti, oli ainakin BB:ssä, jossa kakka taisi turskahtaa nauraessa. Vähän sama kuin yksi Maija, yliopiston lehtori, jolta herahtaa helposti kikatuksen yhteydessä.

   Poista
  5. Niin pieni on maailma, eskoseni ,äh Iitani.

   Poista
  6. Sopii muistaa, vaikka posket aknelle karahtaneena, että Jeesus oli raamattutarinoiden mukaan paitsi ankara ja vihainen myös hellä ja lempeä ja laski karkeaakin pilaa meidän taipumuksestamme yrittää esittää muuta kuin olemme.

   Kerrotaankin, että mikäli jumala tosiaan loi ihmisen, hän silmästi lopputulosta ja särki muotin.

   Poista
  7. Tehdäänpäs nyt niin, että mikäli sieltä sulkakynästä ei irtoa järjellistä ja ymmärrettävää kommenttia, ollaan hiljaa eikä rustata niitä hengentuotoksia tänne. KIITOS.

   Poista
  8. En viitannut minnekään. Islam ei hyväksy alkoholinkäyttöä juopumistarkoituksessa, erikoisemmissakaan tapauksissa kunnon muslimi ei siis nauti julkisesti viinin tippaa. Lentokone on toinen seikka. Viski ei ole viiniä eikä kunnon kulaus tippa. Silti puistoihin ei ole ilmaantunut täällä islamia julistavia juoppoja jotka tarpeettomasti käyttäisivät sairaankuljetuspalveluja tai soittelisivat hätänumeroon hengenhädässä, kuten tiedät voivat alkoholin vieroitusoireet olla hengenvaaralliset. Siinä se eroaa selvästi muista huumaavista aineista että kerta-annos voi tappaa tottumattoman ja tottuneen ja sietokyvyn kehittäneen kerta-annoksen puute.

   Jäin miettimään islamin kouriintuntuvia hyötyjä. Rukoiluun sisältyvä kumartelu useasti päivässä ehkäisee ummetusta. Hiljentyminen ja mielen keskittäminen auttaa turhan stressin poistuessa. Muhamettilaisissa maissa on aina saatavilla puhdasta juomavettä, epäuskoiseltakasn siitä ei saa pyytää rahaa. Onhan näitä vaikka kuinka paljon mutta näkökantojen sävypelkistys lienee halutumpaa.

   Poista
  9. Järjellinen kommentti28 heinäkuuta, 2016 21:46

   Motto: Huumori on elämänasenteista lähimpänä uskontoa (S. Kierkegaard).

   Siitä uskallus julkaista tämä jorina.

   Kirkosta erotaan nyt herkästi. Monet ovat lakanneet uskomasta, että tienaamme täällä murheenlaaksossa kirkkaampaa kruunua tuonpuoleista varten: ”Kirkko nyhtää vain kirkollisveroa ja tarjoaa vastineeksi sulavia sanoja, syötäviksi tarkoitettuja.”

   Helvettikään ei pelota. Sinnehän täällä on hätä. Matti Paloheimo runolsi: ”Emme sittenkään rakentaneet tänne / jumalanvaltakuntaa. / Mutta hiton komea helvetti tästä tulee.”

   Poista
  10. Hieman valistuneempi vastaus olisi tämänkaltainen: islaminuskoisia asuu Afrikan mantereella (maapallon toiseksi suurin manner, yli 50 itsenäistä valtiota) ja Lähi-idässä. Se ei ole kuitenkaan valtauskonto kaikissa näissä valtioissa, ja erilaisia "sovelluksia" on useita. Modereneissa ja kehittyneemmissä valtioissa uskonnon/uskontojen rooli on vähäisempi ja sallivampi. Kaikki muslimit eivät ole raivoraittiita eivätkä kaikki muslimit ole moniavioisua eivätkä kaikki muslimit ympärileikkaa tyttölapsia.

   Kuka hyvänsä voi alkoholisoitua, etenkin vapaissa länsimaissa, joissa on saatavilla kaikenlaisia päihteitä. Myös muslimeilla voi olla päihdeongelmia.

   Poista
  11. IH, hauska vastaus kysymykseen "Mitä hyvää islam on tuonut yhteiskuntaamme", ja yhteiskunnalla ajattelen suomalaista yhteiskuntaa. 

   Jos tarkemmin kuitenkin analysoidaan, niin pitää huomata aikamuoto "on tuonut". Tarkempi vastaus sisältäisi siis konkreettisia hyviä asioita, joita Suomi on jo saanut islamin uskonnosta tai miksei myös islamin poliittisesta ideologiasta - islamhan on myös poliittinen järjestelmä, jos puhumme rehellisesti ja realistisesti. 

   Ja täytyy vielä todeta, ettei islam ole vaikuttanut mitään kantasuomalaisten alkoholikulttuuriin.

   Tuo on myös totta, mitä Anonyymi sanoo. Uskonnon asteita ja suuntia on islamissa erilaisia, uskonnon syvyys lie aina myös henkilökohtainen ominaisuus. Vaan muslimeissa ei liene ateisteja, muslimi on muslimi. Ja siellä missä on fundamentalistista islamia, on vallalla keskiaikainen järjestys. 

   Ja mikä minua eniten surettaa: musliminainen on kotimaassaan useimmiten hunnutettu, keittiöön sidottu ja miehen alistama. Yli 90 prosenttia maahan tulleista musliminaisista on kokenut aiemmin väkivaltaa, useimmiten perheväkivaltaa. Kaikkein surullisinta on, että musliminainen pitää huntuihin kätkeytymistä positiivisena seikkana.

   Poista
  12. Olisiko kantasuomalaisesta islamilaiseksi?

   Jos suomalaisesta naisesta tulee muslimi, hän rientää ensimmäiseksi kaavun alle ja peittää hiuksensa. Minusta tuommoinen on ahdistavaa, kapeaa, hirveää, rumaa. Vaan aina näitä höyrähtäneitä on. Sen sijaan en ole kuullut suomalaismiehestä, joka olisi kääntynyt muslimiksi ja halunnut vaikka imaamiksi.

   Suurin ero islamin ja kristinuskon/uskonnottomuuden välillä lienee suhtautumisessa muiden uskontoon. 

   Muslimi pitää muita vääräuskoisina. Vaikka valistuneimmat muslimit saattavatkin suvaita muitakin uskontoja, he pitävät korkeimmassa arvossa omaa uskontoaan. Länsimainen valistunut ihminen taas ymmärtää, että jokaisen oma uskonto on yhtä tärkeä.

   Kristinuskoon kuuluu syntistenkin ymmärtäminen, kukaan ei ole kategorisesti vääräuskoinen, vaan jokainen tulee uskollaan autuaaksi, kirkkojen ekumenia on tavoiteltava asia. 

   Kirkkomme ei myöskään tuomitse homoja tai rikollisia tai aviorikoksen tehneitä, vaan kaikki voivat ns. pelastua. Eletäänpä jo aikaa, jolloin homot voivat rekisteröidä parisuhteensa ja jonain päivänä, luultavasti jo lähitulevaisuudessa, he voivat solmia avioliiton. 

   Tällaisia esimerkkejä on paljon. Mitä hyvää siis islam voisi tuoda meille humaaneille ja ymmärtäville kristityille tai uskonnottomille länsimaalaisille?

   Poista
  13. Minä olen luterilaisessa kirkossa vain heikohko kannatusjäsen, mutta heti eroan, jos ekumenia etenee ja lähentymistä pelsebuubin kirkkoon, roomalaiskatolilaisuuteen, vielä tapahtuu. Jumalanpalveluksetkin kuuluvat kokonaan lopettaneen, enää messuja pitävät.


   Roomalaiskatolilaisuuden syntitaakka on niin iso, että siitä eivät aneilla selviä. Jos sitä Jumalaa ei olekaan olemassa, niin ihmisten palvonta jumalaan verrattavina, on joka tapauksessa vastenmielistä.

   Poista
  14. Heikohkoja täälläkin ollaan. Tämä on jossain määrin ristiriitaista, sillä uskonnot ilmiönä kiinnostavat minua kovastikin. Olen jopa suorittanut niistä yliopistossa ns. perusopinnot eli sen ensi tason. Jumaluusoppi eli teologia sen sijaan ei innosta meikäläistä, vaan kiinnostukseni on puhtaasti uskontotieteellistä osastoa: kaikissa eri uskonnoissa on yhteinen pohja. Tässä mielessä näen ekumenian luonnollisena ja tavallaan itsestäänselvänä ilmiönä.

   Ehkä tästä uskontieteellisestä lähtökohdastani käsin voisin erotakin kirkosta, koska yhtä hyvin voisin kuulua muihinkin kirkkokuntiin tai olla kuulumatta yhteenkään. Tavallaan alkuperäisessä kirkossani jatkaminen on minulle alkutila, jossa ei tarvitse tehdä valintoja. Eroaminenkin olisi valinta, kannanotto.

   Poista
  15. Jos kirkkokunnat ovat tuolla lailla merkityksettömiä, voi tietysti halutessaan kutsua itseään agnostikoksi, mutta kyllä minä saattaisin käyttää sanaa ateisti. - "Minä ja me päätämme, minkälainen jumala on, koska häntä ei oikeasti ole olemassa."

   Minä ja Martti Luther pysymme kannassamme paavista ja kirkostaan.

   Poista
  16. Agnostikko on varmaan lähinnä meikäläistä, mutta haluaisin silti välttää tuonkaan leiman omaksumista, sillä sekin sisältää raamit: epäilee.

   En minä mitään epäile, en pohdi, onkohan Jumala olemassa. Joskus tunnen epätoivoa, kun kukaan ei kuitenkaan koskaan kuule vähäistäkään rukousta. Elämä on opettanut.

   Sanotaan nyt niin, että minä toivon, että jotakin olisi. Mutta epäile en.

   PS Miksikö paavin kaatumisesta nyt on tehty niin iso numero?

   Poista
  17. Sen sijaan meidän paavit... anteeksi piispuudet... Kari ja Irja, ja eiköhän ne muutkin papit jotka on saman kaiken miellyttämisen agendan lapsia, heidän kanssaan on ollut kestämistä. Oli niin paljon että erosin kirkosta sillä en halunnut kokea enää kuuluvani kirkon kautta vihreään liikkeeseen tai vasemmistoliiton globalistisiipeen tai mihinkään muuhunkaan hyvien sisarten ja veljien nuorisoseuraan.

   Nyt olenkin siis ihan toivoton... Heitin ensimmäisen kiven. Löin raamatulla päähän ja olen muutenkin aivoton fundamentalisti-konservatiivi. Mutta on tää jotenkin kivempaa näin.

   Poista
  18. Vai Karin ja Irjan takia erosit? Eikös olisi kannattanut irtautua jo Räsäs-Päivin aikoihin? Minä aatesiskonasi olen päättänyt odottaa vielä sen eroilmoni kanssa. Että jos vielä yksi epämääräinen ja tuomittava tapaus tulee, panen eropaperit vetämään. Sitten näkevät.

   Älä ole toivoton ystäväni. Ei sentään lentänyt kivi päähäsi, niin kuin Lähi-idässä. Täällä on synnintekijäkin turvassa, ettäs tiedät.

   Poista
  19. Agnostikko lienen, siskot (toinen ex-
   kommari, toinen ex-maolainen) kovasti toivovat minusta ateistia - vähän kuin äiti joka pojasta pappia toivoi - sori, en osaa tällä tappiksella linkittää.

   Pikkusisko, ateisti, vaati että käyn rippikoulun, nytaikuisiällä, että varmasti pääsen kaksosten kummiksi. Sanoin, ettei sitä kukaan kollaa, oonko käynyt aikoinaan vai en, mutta annoin periksi.

   Ihan oli kivaa ja kiinnostavaa jutella papin kanssa. Uskonto oli jo tietty hikarilla 10 todistuksessa, ja ensitöikseni luin Uuden testamentin, kun tajusin, että yksityis-rippikouluun joudun. - Oon tästä ennenkin kertonut.

   Oikein oli ajatuksia herättävää puhua vakaumuksellisen ihmisen kanssa. Olisin siis saanut sen todistuksen ihan heti, mutta valitsin papin kanssa käydyn, yksityisen, muutamia viikkoja jatkuneen keskustelun. - Harvoin pääsee puhumaan uskovaisen, saatikka papin kaa noinkin laajasti, ja itseä kiinnostavista aiheista, vieläpä!

   Viimeksi pohdin eroa tasa-arvoisen avioliittolain ja kaikille sallitun kirkkohään yhteydessä.

   En eronnut, vaan vaalikoneella etsin ehdokkaan, joka täysin kannatti vapaamielisyyttä kirkkoon, sekä tasa-arvoista kohtelua kaikille!

   -Oli muuten keski-ikäinen naisopettaja ☺!

   Poista
  20. P. S. En siis periaatteesta eroa: jos koko vapaamielinen ja edistyksellinen, mahd jopa ateistinen aines protestina eroaa milloin minkäkin "kirkon" pöllöilyn takia, siihen kirkkoon jää sitten vain se vanhoillinen, tuomitseva vähemmistö jäljelle.

   Mikä sitten onkin oikeasti ongelma ja trauma syvästi uskovaiselle vähemmistöryhmään kuuluvalle.

   Heidän oikeutensa tulla hyväksytyksi uskossaan on tärkeämpää minulle kuin pestä käteni koko jutusta. Vrt Pontus Pilatus.

   Ei meinaan siitäkään Jeesukselle mitään niin kivaa seurannut...

   Poista
  21. Char, hyvä havainto tuo, että jos kaikki eroavat kirkosta, jäljelle jää kiihkein ja vanhoillisin aines. Totuus on kuitenkin se, että kirkkokunnat ja uskonnot eivät häviä. Ne ovat ehkä voimakkaimpia instituutioita, joita ihminen on luonut.

   Poista
  22. Giovanni Guareschi oli hieno kirjoittaja, minulla on hyllyssäni monta Isä Camillo-kirjaa. Camillon ankara vihollinen on kommunistinen pormestari Peppone,jonka kanssa hän on kuitenkin sota-ajan kokemusten yhdistämä, mikään ei riko keskenäistä kunnioitusta.

   Kun vielä Yötäkin huonompi bändi, Popeda, teki sen kamalan kappaleensa "komisario Pepponesta", ajattelin, että hyvää yötä vaan sullekin, Pate. Että goodbye, Mustajärvi.

   Poista
  23. "Tavallaan alkuperäisessä kirkossani jatkaminen on minulle alkutila, jossa ei tarvitse tehdä valintoja. Eroaminenkin olisi valinta, kannanotto."
   Erosin (reilut 10 v. sitten?) kirkosta, koska minusta tuo alkutila tuntui jotenkin väärältä: en ollut itse valinnut kirkkoon liittymistä ja minusta sen pitäisi olla henkilökohtainen valinta. Ero oli siis tietynlainen protesti, muttei minkään "kirkon" pöllöilyn takia vaan sen yleisen pöllöyden, että ihmisestä tehdään uskonnollisen yhdyskunnan jäsen kun hän osaa hädintuskin kannatella päätään.

   Rippikoulua en myöskään aikoinani käynyt ja lisäksi taisin lintsata suurimman osan uskontotunneista, mutta kristinuskoon minulla on aika vahva pohja ja kiinnostus. En ole ainakaan vielä liittynyt takaisin kirkkoon, enkä muuhunkaan uskonnolliseen yhteisöön. Käytännön elämän kannalta voisin hyvin olla agnostikko ja symppaan myös ateismia: uskonnoissa on tiettyä syöpämäisyyttä (ja syövissä eri asteita, kuten Hitchens - tai Dawkins? - totesi - kristinusko on nykyisellään melko hyvänlaatuinen, toisin kuin islam). Pohjimmiltani olen kuitenkin uskova epäilijä tai epäilevä uskova.

   Poista
  24. Ymmärrän lähtökohtasi, Schnur, ja perustelusi on relevantti.

   Kuitenkin yhteiskunnassa, jossa vuosisatojen ajan on ollut tapana liittää lapsi valtauskonnon kirkkoon, myös lapsen kirkkoon liittämättömyys on vanhempien valinta lapsen puolesta. Vertaisin tilannetta vielä vaikkapa lasten rokottamatta jättämiseen: sekin on vanhempien valinta, ei lapsen.

   Kummassakaan asiassa ei mielestäni oikeasti ole nollatilaa, peruslähtökohtaa. Teet niin tai näin, valitset lapsen puolesta. Ehkä molempi parempi.

   Jos ajatellaan lasta ja nuorta, valtaosa haluaa samaistua enemmistöön ja tulla toisten hyväksymäksi. Ajattelen niin, että sallittakoon tämä lapselle, koska ainahan lapsi voi tehdä valinnan, kun on itse siihen kypsä. Siihen ei ole vanhemmilla vastaansanomista.

   Poista
  25. Yhdyn Iineksen perusteluun, mutta mielestäni "nollatila" on se, että esim. meillä suomalainen lapsi toistaiseksi vielä kastetaan kristilliseen uskoon - eli liitetään suureen enemmistöön.

   Meillä on toki erittäin helppoa olla kirkon ulkopuolellakin, ei se nykyään leimaa millään tavoin. Ja ainahan lapsi omaksuu vanhempiensa ja ympäristönsä aatteet, asenteet ja mielipiteet - ja tietyssä iässä nousee ehkä kapinaan niitä vastaan. Se on normaalia.

   Poista
  26. Jos valita täytyisi, kumpi on nollatila, kastaminen vai kastamattomuus kirkon yhteyteen, niin minustakin se on se, mikä on yleinen käytäntö.

   Kuitenkin molemmat ovat nykymaailmassa valintoja, koska ylipäänsä on vaihtoehtoja. Valitsee kumman tahansa, lapsi voi myöhemmin ajatella itse toisin.

   Poista
  27. Riku - nyt sattuu: tykkään sekä Yöstä että Popedasta, välillä paljonkin.

   Rokottamattomuudesta tulee mieleen House, joka aika yks'kantaan totesi, että "yummy mummy", täysimetys, suojaa vaavia vain 6 kk, äidin vasta-aineilla.

   Kyseessä on vain tv-sarja, mutta itse uskon nyt rokotuksiin enemmän kuin 20 v sitten,idealistisea nuorisohenkilönä.

   Poista
  28. Noh. Rokotukset suojaavat sairastumiselta ja rokottamatta jättäminen vaarantaa paitsi oman lapsen myös muiden terveyden. Kirkkoon liittäminen suojaa lasta yhteen vähemmistöön jäämiseltä - tai helvettiin joutumiselta.*
   Mutta onko vanhempi, joka ei usko, että lapsi tarvitsee kasteen pelastuakseen, verrattavissa vanhempaan, joka ei usko lapsen tarvitsevan rokotteita? ei tapakristillisiä seremonioita voi minusta mitenkään verrata johonkin MPR-piikkiin, vaikka totta onkin, että vanhemman tekemistä valinnoista näissä on kyse.

   (* lapsenhan voi tietysti kastaa normaalisti, ja jättää vain liittämättä kirkkoon, vaikkei se taida olla kovin yleinen ratkaisu. Mahdollista käsittääkseni kuitenkin - edellyttäen että ainakin toinen vanhemmista on kirkon jäsen)

   Ymmärrän kyllä tuon enemmistöajatuksen nollatilan perusteena ja vaikka toisaalta tahtoisinkin haastaa yleisen käytännön, ehkä "kristillisen" enemmistön ylläpitämisessä on hyvätkin puolensa.

   Luterilaiskristillisessä kulttuurissa kasvaneena ja sen ympäröimänä olen tietysti miettinyt valintojani, etenkin nyt oman lapsen suhteen. Ymmärrän hyvin sekä tavan vuoksi lapsensa kastavia, että kirkosta eronneita vanhempia, jotka järkkäävät lapselle nimiäisiä puuttuvan kastejuhlan sijaan: kristilliset perinteet istuvat lujassa ja ovat tärkeitä yhteisöllisyyden kokemuksen luojia.

   Koin perinteiden sivuuttamisen kasteasiassa kuitenkin jotenkin luontevana, ja lapsi on monikulttuurisena muutenkin vähän erilainen - vaikka suomalainen onkin.

   Poista
  29. Schnur, pahoittelen rokottamisesimerkkiäni, sillä ajatukseni oli esittää vain toinenkin sellainen esimerkki asiasta, joka on vanhempien valinta lapsen puolesta ja joka vaikuttaa pitkälle lapsen elämään. En ajatellut verrata rokottamista sisällöllisesti kirkkoon liittämiseen. Minustakaan asiat eivät ole tällä tavalla rinnasteisia keskenään. Rokottaminen tuli mieleeni nyt esillä olevasta rokotuskeskustelusta.

   Mutta siis molemmat ovat asioita, joissa vanhemmat tekevät valinnan oman ideologiansa mukaisesti. Molemmissa tapauksissa lapsi voi olla myöhemmin tyytymätön vanhempien valintaan.

   Poista
  30. Eihän kirkosta eroaminen ja kristillisyys välttämättä ole ristiriidassa - eiväthän esim. hyvinkin uskovaiset helluntalaiset kuulu luterilaiseen kirkkoon.

   Minäkin olen eronnut kirkosta jo aikaa sitten, ja vaikka olenkin perehtynyt itämaisiin uskontoihin ja omaksunut sieltä asioita, katson yhä perimmältäni olevani arvopohjaltani kristillinen.

   PS. Olen muuten harkinnut liittyväni kirkkoon uudelleen, ihan vaan ottaakseni kantaa, mutta ne tekevät sen niin vaikeaksi.

   Poista
  31. Iines, arvasinkin, ettet rinnastanut noita sisällöllisesti yksi yhteen. Halusin vain alleviivata niiden eroa (ja sitä, etten ole ihan vastuuton vaikken olekaan tehnyt kaikkea yleisten kaavojen mukaan).

   Rokotuksiin viittaamisesta kitokset - muistin asiaa pohtiessani, ettei mulla ole ollut tetanusrokote enää vuosiin voimassa, ja kävin sen eilen uusimassa. Rokotekeskustelua en ole jaksanut seurata uutisotsikoiden silmäilyä pitemmälle. Aikoinaan luin juttuja epäillystä yhteydestä rokotteiden ja autismin välillä, mutten tullut niistä niin vakuuttuneeksi, että uskaltaisin ruveta kyseenalaistamaan lapsen saamia perusrokotteita. Autismi on jo sitä paitsi valmiiksi geeneissä, jos se jostain tulee, niin sieltä.

   Jäykkäkouristuksestakin googlatessa tuli joku magneettimedian artikkeli, jossa vähäteltiin sairastumisen riskejä ja demonisoitiin rokote, joka saattaa halvaannuttaa tai tappaa (!!) Jos en tietäisi, että samaisen julkaisun mukaan Hitler oli ihan viaton, väärinymmärretty tyyppi, ym. roskaa, voisin huolestua. Käsi on kipeä...

   Antibioottien käytön välttämistä tai vähentämistä sen sijaan kannatan, mutta niin taitavat kannattaa lääkäritkin, ainakin Suomessa - ja taitaa olla suosituksena muuallakin Euroopassa. Hirvittää ajatella, että joissain maissa niitä silti napsitaan vielä itsehoitolääkkeinä satunnaisesti pienimpäänkin vaivaan. Vt-tulehdukseen (jos oireet eivät hellitä karpalomehua juomalla) käyn mukisematta hakemassa antibioottikuurin. Ja toki, jos on jotain vakavampaa. Tavalliset poskiontelotulehdukset paranevat ilman (*kop kop*).

   Nyt kun mietin, niin muistaakseni antibiooteillakin on epäilty olevan yhteys autismiin. Toisaalta, milläpä ei olisi: ympäristömyrkyillä, gluteenilla jne... En kyllä epäile, etteikö suoliston bakteerikannalla voisi olla merkitystä.

   Poista
  32. Tapsa, eivät niin, mutta jotkin tavat ja perinteet ovat erilaiset, niin kuin nyt vaikka juuri tuo kaste. Olen törmännyt paljon siihen, etteivät helluntailaiset pidä luterilaisia oikein oikeina kristittyinä (tai uskovaisina), ja toisin päin: yhtäkin helluntailaisperheen lasta nimiteltiin koulussa pakanaksi, kun hän ei mennyt muiden tavoin rippikouluun. Näistä kokemuksista ja havainnoista on jo tosin aikaa: ehkä asenteet ovat muuttuneet.

   Ps.Vaikeaksi, miten niin?
   Olen myös harkinnut asiaa, en niinkään kannanottona kuin jonkinlaisen hengellisen kodin tarpeeseen.

   Poista
  33. Voisin tietty ruveta myös jediksi (lueskelin äsken uutisia, Australian väestönlaskennasta).

   Ainakin nämä ohjeet ovat jääneet lähtemättömästi mieleen ja kulkeneet mukanani vuosia:
   "Don't give in to hate, that leads to the dark side" ja "Do or do not, there is no try".

   Poista
  34. Antibiootit ovat minullekin vastenmielisiä käyttää, sillä ne sekoittavat elimistön bakteerikannan jopa vuodeksi, minulla etenkin koko ravintotoiminta häiriintyy kuukausiksi. Vt-tulehduksia minulla on valitettavasti taipumus saada jopa peräkkäin, ja harmittaa aina vietävästi aloittaa se kuuri. Etenkin, kun olen allerginen mm. sulfa-antibiooteille ja saatan saada urtikarian muistakin. Kerran turposi alahuulen toinen puolikas luumun kokoiseksi keskellä yötä. Joudun yhdistämään kuurin ajaksi antihistamiinin, ja minä kun en mielelläni ota edes särkylääkettä.

   Poista
 11. Täkäläisiin tapoihin kuulunee ehdottaa kuunneltavaa määrävälein. Tuon esiin pettävän tasaisen huonon laulu- ja soitinyhtye Freud Marx Engels & Jungin esityksen Jeesus oli mutakuono. En ehdota sen kuuntelemista saati että katsoisitte sen jostain nettipalvelusta. Katsokaa vain sanat, palveluja on siihenkin useita. Pekka Myllykosken osaamisesta saa ottaa opikseen, mikäs, lääkärismies kun on. Sellaista varajeesuskompleksia hiukan?

  VastaaPoista
 12. Jaapa jaa. Tuota paljon kuultua ja tolloille osoitettua Jeesus oli mutakuono -laulua en kyllä osannut odottaa tähän blogiin.

  Vaan meitä on moneen junaan. Ehkä tuo laulun osoittaminen keskusteluun kertookin enemmän sinusta ja mahdollisesti ennakkoluuloistasi keskustelijoita kohtaan. Se on samalla ad hominem -viestintää, jossa omien oletusten päälle tehdään rakennelmia, olkiukkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Ja kaikki tarvii jonkun
   Itseänsä huonomman
   Kaikki tarvii jonkun
   Jota sopii paheksua"

   Nämä sanat osuvat kyllä asian ytimeen. Onneksi maamme edistyksellisellä kansanosalla on nykyään yllin kyllin meitä paheksuttavia huonoja ihmisiä. Osa jopa yrittää ymmärtääkin, miksi meillä on niin väärät mielipiteet.

   Poista
  2. Näin se menee. Parhaallakin ihmisellä on joku, jonka hän haluaa teilata. Hänen halveksuntansa on yhtä syvää kuin rasistin. Kaksoisstandardeja vaan hyvä ihminen ei itsellään huomaa.

   Poista
 13. Entinen ehdollisvanki Antti Kaikkonen, jolle täysin käisttämättömästi annettiin hoitoon vieraita viattomia lapsia, on huolestunut muslimivastaisuudesta, jota pitää rasismina.

  Hyvähän se on, että Antti puuhastelee, pysynee samalla kaidalla tiellä.

  VastaaPoista
 14. No nyt näyttää hyvältä: Kaikkosen, Zyskovitsin, Tuppuraisen ja Tappuraisen manaama vihapuhe ja rasismi loppuu. MV-lehti on kaadettu. Mörkö on tapettu. Jäljelle jäi objektiivinen tiedonvälitys, Hesari, Yle. Mitä muuta ihminen tarvitsee?

  VastaaPoista
 15. MV kaataminen on hieno asia, se tosin jää vielä väliaikaiseksi, se saa palvelimensa jostain muualta, jos rahat riittävät. Muistanemme, että lakkauttamisen aloite tuli poliisilta. Lainkunnioittamisesta, suomalaisen elämänmuodon perusteista, tässä on kysymys.

  MV-lehti ja Ilya Janitskin ovat mahdollisimman epäsuomalaisia.

  VastaaPoista
 16. Noh, minusta on päivänselvää, että aloite poliisille tuli korkeammalta taholta. Ei poliisi toimi noin aloitteellisesti hyvin arassa ennakkotapauksessa.

  Mutta siis, todennäköisesti vastaavia julkaisuja nousee internetistä. Viestintäkentässä on huutava aukko korkealuokkaiselle kriittiselle vaihtoehtomedialle, joka uskaltaa harrastaa satiiria, vallanpitäjien irvailua ja paljastuksia politiikan ja rahamaailman kentältä - ja kuitenkin ehdottomalta totuuspohjalta laadukkaalla suomen kielellä.

  VastaaPoista
 17. Aikanaan Janitskin yritti yhdessä Jussi Ahteen kanssa typerää miesten elämäntapalehteä, joka menestyi muuten hienosti, mutta kukaan ei sitä lukenut, koska Aku Ankkakin on olemassa.

  VastaaPoista
 18. "satiiria, vallanpitäjien irvailua ja paljastuksia politiikan ja rahamaailman kentältä - ja kuitenkin ehdottomalta totuuspohjalta laadukkaalla suomen kielellä."

  Tuolla et voi tarkoittaa Mitä Vittua-lehteä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis minähän puhuin siitä, millainen olisi oikea ja aito vaihtoehtomedia, jollaista Suomessa ei ole, mutta jollaisesta on huutava pula!

   Poista
  2. Mielestäni kirjoitin selkeästi: Viestintäkentässä on huutava pula --.

   Poista
  3. Halusin vain tähän tiukan rajan vedon. Tuossa olen tavallaan samaa mieltä. Satiiri auttaisi purkamaan aggressioita nauruksi. Toisaalta minulla on vähän sellaista epäilyä, ettei satiiri ihastuta meitä suomalaisia sarvikuonoja.

   Poista
  4. Länsimaiseem perinteeseen perustuvaa viestintää me suomalaiset, puoliryssät, vihaamme yli kaiken. Sitä ei Erkko-rukka tajunnut.

   Poista
  5. Suomalaiset tarvitsevat vihan hallintaa ja vihataitoja, tunnetaitoja. Viha on tunne tunteiden joukossa, hyvin voimakas tunne, mutta sen rakentava käyttö on monelta hukassa. Vihan purkaukset someen ja vihamielinen vihaviestintä, silloin kun ihminen ei ole purkanut ja eritellyt omia vihantunteitaan, on myös viestinnällinen ongelma. Se voi johtaa, joskus johtaakin, väkivaltaisiin tekoihin tai niistä fantasiointiin. Omien tunteiden valjastaminen rakentavasti estää väkivaltaisia tekoja.

   Poista
  6. Kyllä! Samaa mieltä täysin.

   Menepäs sanomaan tämä myös sinne uunipojan blogiin. Siellä listitään joka jutussa hysteerisesti ihmisiä.

   Poista
  7. Erikoisen verenhimoisia tuntuvat olevan, ikävä kyllä, naiset.

   Poista
  8. Nyt Riku selitystä pöytään: millä ilveellä saat meistä suomalaisista pottunokista "puoliryssiä"?

   Poista
  9. Slaavilainen kaiho on meidän musiikkimme nimi.

   Poista
  10. Vaan juuri länsimaista pinnallista lööppiviestintää nyky"toimittajille" opetetaan.

   Laatukäyrä lehtiviestinnässä on laskenut internetin myötä. Tärkeintä on artikkelin huomiohakuisuus ja lukijoiden kosiskelu. Toimituksissa lasketaan klikkausten määriä. Parhaat tulokset tulevat pornahtavista seksiotsikoista ja kuvista.

   Tämä on syy, miksi en tyydy vain nettilehtiin. Paperilehteä saa lukea kosiskelutta, mitään ei voi klikata auki, luojan kiitos. Juuri luin tunnin verran sunnuntaihesaria.

   Poista
 19. Tyypit olivat väärät, lehden "genre" oli väärä. Pojilta puuttui nähtävästi kyky ennakoida lukijakunnan kiinnostus.

  Toimittajuus nyt vaan vaatii kunnon koulutuksen. Maisteriopinnot eivät olisi turhat, yleistietoa ja markkinointitaitoja tulee olla. Erinomainen suomen kielen taito on perusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanomien toimittakoulu käy ja kukkuu.

   Tämä tyhjäntoimittaja ei ole käynyt diskurssia ammattihaastattelijan kanssa turhaan, pitkään ystävyyteen perustuva helppo repartè ja suuri määrä olusia iltamyöhäisinä on jo tehtävänsä suurimmaksi osaksi tehnyt. Jännä nähdä mitä nyt seuraa, kenraalit ja Kekkosen aika on eräs mielenkiinnon kohde. Eräs on myös fiktiiviseen muotoon tiivistetty vaihtoehtoinen historia jonka tietämiseen ei yleisöllä ole rohkeutta, salattu pätevästi koska sitä ei tapahtunut. Saa nähdä. Asiantuntemukseen on värväilty sotasetiä mutta keitä, kukaan ei tunnu tietävän. Löylyä (löylyjä?) on kyllä lyöty ja arvaan varmana että tätä on setälegioonassa podettu ähkien määrään joka hiukan jo arveluttaa pintaa rouhaissutta pasifistia, sen olen tietävä.

   Minä vain piirustelen vekottimia. En kirjaile saati toimittele. Alani on helpoin kuvailla sanoin joita käytettiin kotiurkujen mainoksessa: Ostakaa Tekin, säestys on helppoa. XxX-kotiurut, yhdellä sormella onneen!

   Poista
  2. Toimittajakoulutus on luvattoman kepeää lyhytkoulutusta, pisimmillään vain puolitoista vuotta. Käsittääkseni pohjavaatimuksena ei ole edes ylioppilastutkintoa. Toimittajaksi voi valmistua Sanomilta tai vaikka Voionmaan opistosta.

   Joskus Tampereen yliopistossa oli kunnon yliopistollista toimittajakoulutusta. Laatu näkyi jutuissa ja hyvässä kielessä. Nyt ei ole ihme, että esimerkiksi iltapäivälehtien toimittajien kieli on luokattoman virheellistä. Näkee selkeästi, mihin koulutus tähtää: lööppikalasteluun. Juttu on monesti lööppiin nähden mitään sisältämätön. Kielellä ei enää ole niin väliä. Semantiikka ja kielellinen tarkkuus ovat tuntemattomia käsitteitä uus"toimittajille".

   Poista
  3. #Joskus Tampereen yliopistossa oli kunnon yliopistollista toimittajakoulutusta.#

   Ai, minne se on Tampereelta muuttanut?
   Älä levitä väärää tietoa.

   Poista
  4. Tampereen koulutusta on kohdannut 7 miljoonan säästöt viime vuosina. Arvelen sen heikentävän opetuksen laatua merkittävästi.

   Poista
 20. iH jätti turhaan linkkaamatta Freukkarien Jeesus oli mutakuono-kappaleen. Minä laitan tähän sen alkuperäisen sieltä suuresta lännen maasta.

  Kris Kristofersson: Jesus was a capricorn.

  VastaaPoista
 21. Kris Kristoferssonia tulkitsi tietysti myös joku Janis Joplin, kun lauloi sen Bobby Mcgeen, mutta Kari Tapio on meikäläisen junttikansan mieleen enemmän, silloinkin kun luikauttaa Kristoferssonin kappaleen Jussi Raittisen sanoin: Sinä sunnuntaina silloin"

  VastaaPoista
 22. Aika perussuomalainenhan minäkin olen, rikollisille kaipaisin kovempia rangaistuksia. Elinkautinen Kaikkoslle olisi tietysti liikaa, vaikka me muut ihmiset ilmeisesti kärsimme elinkautisesta kaikkosesta. Kike Elomaalle voisi tietysti sanoa: "anna pusu, mää oon pöhönäs, enkä lajittele."

  VastaaPoista
 23. Harri Jaskari uhkaili naisystäväänsä julmetulla keittiöveitsellä ja uhkasi tappaa hänet. Hyvähän se on, että meillä on tuollaisia ahkeria ja työhönsä paneutuvia, työnsä aina vakavasti ottavia kokoomuslaisia kansanedustajia.

  VastaaPoista
 24. Jaa, mää melkein unohdin listan näistä gangsteri-, tai ainakin keskivertonäpistäjää pahemmista roistoista kansanedustajista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OHO-merkin puolto meikäläiseltä het'.

   Mutta vakavikkona on varaus; yöt ja pyhät on palkollisten omat.

   Ehkäpä.. The Muppet Show, Swedish chef, Pøpkörn? Vai oliko se Pöpkørn, muisti ei ole entisensä. En linkitä koska linkit ovat lyhytikäisiä. Hakukoneista olemme pääsemättömissä. Ha' det så bra!

   Poista
 25. Ja tapahtui tänä päivänä eikun eilen että Paavi Franciscus vieraili Auschwitz-Birkenaun keskitysleirillä Puolassa. Muistokirjaan hän kirjoitti: "Jumala, anteeksiantosi tälle julmuuden määrälle."

  Tässä yksi syy miksi tunnen harrasta vastenmielisyyttä uskonto(j)a kohtaan. Sillä...

  ... jos Paavilla olisi ollut munaa, hän olisi kirjoittanut "Jumalani, miksi annoit tämän tapahtua?"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paavilaiset roomalaiskatoliset ovat aina olleet paskahousuja, jotka ajattelevat aneilla tai kiirastulen kautta helvetistä selviävänsä. Eivät selviä, Jumala vihaa tuollaista.

   Poista
  2. Aijai mitä vihapuhetta, Riku.

   Poista
  3. Mutta helevetissä on lämmintä, aurinko paistaa ja hiiliuuni hohkaa.

   Poista
  4. Älä yritä. Sanoit jo mitä sanoit..

   Poista
  5. Helvettiin pääsy on salainen unelmamme, hieman kuitenkin pelkäämme sitä, että joudumme harppuja soittelemaan ja läälyttelemään. Jos minä taivaaseen päätyisin, pelkäisin Irja Askolan tai Kari Mäkisen dokaavan rahani.

   Kuako Ryöhkä: Helvetti.

   Poista
  6. Jos paavilla olisi ollut oikeasti munaa, hän olisi kirjoittanut: "Jumalauta, nyt riitti: saat potkut!"

   Poista
  7. Sunnuntaihesarissa on laaja kirjoitus Timo Soinista ja hänen kesänvietostaan Sastamalan Karkussa, jossa tiedän isoisäni isän vanhempien rusthollitilan sijainneen. Olen sukututkimusta tehdessäni miettinyt, että pitäisipä käydä siellä katsomassa varhaisten esi-isieni mahdollista sukuhautaa.

   Vaan siis Soini on harras katolilainen ja siksipä Riku taitaakin niin vihata katolisuutta? Artikkelin mukaan hän on harras kirkossakävijä.

   Poista
  8. Timo Soini ei liity katolilaisuusvastaisuuteeni millään tavoin. Mistä sen tietää, vaikka Soini olisi jehovan todistaja, eikö hän ole niitä ihmisiä, jotka valehtelevat silloinkin, kun päivää sanovat.

   Poista
  9. No hänet on todistetusti nähty kesäpaikkansa katolisessa kirkossa vai mikä paikka se on, missä messu suoritetaan. Ainahan poliitikot valehtelevat ja peittelevät, sanotaan. Hyvän viestintätavan mukaisesti en kuitenkaan itse syytä ketään valheesta, ennen kuin hänet on oikeasti saatu kiinni housut kintuissa.

   Vaalilupauksien noudattamatta jättämistä en laske valheeksi, kuten en entisen pojan naimalupaustakaan aitan ovella.

   Poista
  10. Timo Soini nyt sanoi jo nuoruudessaan: "mikäs toi on, taitaa olla vale. Siitä minä tykään kuin aito-espoolainen ainakin".

   Poista
  11. Toveri Iljitsh Armash Lenin taas kuuluu sanoneen heti kun kävelemään oppi, että mikäs toi on, taitaa olla pehtoorin rahapussi. Siitä minä tykkään kuin hullu puurosta.

   Poista
  12. Lenin oli Stalinin isä, katkeroitunut mies, koska tsaari tappoi saastaparkaveljensä. Tssareista meillä on heistäkin liian hyvä käsitys, koska ne seuraajat olivat niin kauheita. Hyi Mannerheimille, hyi. Ja yäk.

   Poista
 26. A. Aimoon palaan, kun Lauantaitansseista tutuksi tullut viulisti, Pauli Granfelt, soittaa tässä yhdessä Dallape-orkesterin kanssa. Saakutti, kun en saa tuosta A.Aimosta otetta, kovin hääviltä ei vaikuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Tammerkoskikin on tässä blogissa yhden jutun kuvana aiemmin.

   Ei näitä linkkaamiani vanhoja suomalaisia humppia ja lurituksia kannata ottaa korkeamusiikillisesti, siis tosissaan arvioiden. Ne ovat kympin kevennyksiä juttuuni, ja musiikillisesti sitä sun tätä, mutta tosimielellä tehtyjä. Ja samalla kytkyjä ehkä erilaisiin mielleyhtymiin, tuntoja ja tunnelmia. En näe siinä mieltä, että panisin juttuihini omaa mielimusiikkiani. Laulut ovat lukijoiden huvitukseksi, ja ne voi jättää kuuntelemattakin.

   Poista
  2. Tuo blogiisi upottama on aika hyvä. Enemmän minä pohdin sitä, mikä sai esimerkiksi Baddingin niin kovasti A.Aimoa arvostamaan. Oli hän aika jazz, maamme pimeällä keskiajalla.

   Poista
  3. No, onhan A. Aimon lauluissa syvää kaihoa, pakolaisuutta, kurjuutta, köyhyyttä, onnetonta rakkautta. Lisäksi mies laulaa yksitotisesti ilmeenkään värähtämättä. Aika moni rokkistarahan on vetäissyt repertuaarissaan jonkinlaista humppaa Tuomari Nurmiosta lähtien.

   Poista
  4. Juu paitsi Eläkeläiset.

   Poista
  5. Tämä on minun lempikappaleeni, kun rikolliset liehuttavat mitään häpeämättä tuota yliopistolta varastettua leijonalippua.

   Poista
  6. Riihimäen poika, Jukka Jalonen, pelasi viimeisen pelikautensa Hyvinkään Ahmoissa. Ahmat tuotti paljon pelimiehiä Timo Blomqvististä Lauri Tukoseen ja Petteri Wirtanenkin saattoi jo siellä pelata. Wirtasen isä oli pesäpalloilija Tahkossa silloin, kun se voitti kolme mestaruutta peräjälkeen. Ensimmäistä mestaruuden tuloa olin Kouvolassa katsomassa vuonna 1979, kun ennakkosuosikki Jyväskylän kiri kaadettiin jotain kuus-muna. Surkeiksi ovat ajat menneet, Ahmat kaatui ja hävisi kartalta.

   Poista
  7. Kaiholla menneitä aikoja muistelen. Meitä oli yli 30 bussillista hyvinkääläisiä siellä Kouvolassa, monet matkustivat myös omilla autoillaan. Valkkaria meillä oli eväänä ja muistot ovat mukavia. Käsittääkseni siellä oli yli 10 000 katsojaa, mikä nykymittapuilla on mahtava määrä; ihmisiä kun ei saa nykyään tietokoneidensa äärestä edes Jeesuksen uusi tuleminen.

   Poista
  8. Urheilukisojen korkealaatuiset televisioinnit ovat kai turruttaneet live-menemiset kisoja seuraamaan. Ihminen on laiskistunut nousemaan jonnekin kovalle puupenkille takapuoltaan puuduttamaan. Minäkään en käy kesäteatterissa, koska koskaan ei tiedä, millaiselle selkänojattomalle puulankulle joutuu itsensä sijoittamaan.

   Poista
  9. Oon käynyt Pyynikin kesäteatterissa kerran, ja oli extremeä: ostin vasiten lippalakin (silmälasit) ja kertakäyttö-sadetakin, ja monta kerrosta villapaitaa päälle. Oli ihan metkaa!

   Sisko ja lanko kannattavat PuMua, ja ravaavat viikoittain matseissa. - Siellä saa kanssa pullakaffetta ja käristemakkaraa, eli Jatkoon.☺

   Poista
  10. Punamustat voitti mestaruuden vuonna 1973, ratkaiseva peli pelattiin Hyvinkäällä, olin sitä 11-vuotiaana katsomassa. Paljoa en siitä muista,mutta vettä satoi. Sen kauden jälkeen siitä joukkueesta parhaimmisto siirtyi Tahkoon.

   Poista
  11. Nyt hieman selailin intsernetin ihmeellistä maailmaa, mm. pumun sivuja. Ulvila oli näköjään silloin helsinkiläisten vastustajana. Ja sateisia kuvia löysin myös, hieman palautui muistoja mieleen. Syytä siihen, miksi peli pelattiin Hyvinkäällä, en tiedä. Kai siinä oli takana se, että haluttiin saada puolueeton kenttä.

   Poista
  12. Samalla kentällä olin, sitä en muista, minkä vuoksi, kun sain tietää Jarno Saarisen kuolemasta, se oli minulle suuri järkytys, taisin itkeä tihuttaa. Olin vihainen sille italiaanolle, joka myöskin kuoli, pidin häntä syyllisenä.

   Poista
  13. Formulakuski Jarno Trullin isä antoi pojalleen nimen kunnioittamaan suurta suomalaista moottoripyöräilijää.

   Poista
  14. Juu, mun kiinnostus urheiluun on just tuossa tarjonnassa, mikäs siinä on kattellessa, kun on hyvät eväät.

   Kukaan ex ei ole ollut minkään lajin fani.

   Toisaalta yhden ihastuksen myötä opiskelin jenkkifutiksen alkeita. - Tarvitseeko sanoa, että mies oli namu, itse harrasti onneksi ihan vain potkupalloa.

   Jossain määrin minusta on hyvä kiinnostua kumppanin kiinnostuksen kohteista. Voi vaikka innostua vähän itsekin. - Esmes Jerry McGguire avautui minulle ihan eri tavalla kun tajusin ees jotain jenkkifutiksesta.

   Kaikki uusi tieto avartaa! ☺

   Re Cruise: puhutaanko välillä scientologiasta?

   Onhan sekin meinaan varsinainen hemuli, se Hubbard.

   Poista
  15. Puhuisin mieluusti skientologiasta, Char, mutta en taida tietää siitä mitään. Mikä siinä on olennaista, millaista uskomista se on?

   Poista
  16. No kyä en tiedä minäkään.

   Jos olen oikein käsittänyt, joltain planeetalta on tullut tai ollut joku ylijumala, ja...

   Plus naiset ei saa äännellä synnyttäessään, ettei vauva vaurioidu.

   Poista
 27. Äärimusulit ovat tietysti kauheita, mutta siitä saamme olla kiitollisia, että terrori-iskut ovat Euroopassa vähentyneet niin psljon. Ennen muinoin pommit räjähtelivät alvariinsa, nykyään on siihen nähden turvallista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kissin viikset. Ennen muinoin sotiminen ja pommin räjäytys kuuluivat kontekstiin, nyt eivät. Jatkuva pommitus ja kurkunleikkuut tuntuvat järkyttäviltä tässä kontekstissa: sivistyneessä ja kehittyneessä maailmassa, jossa on entistä enemmän yhteisiä pyrkimyksiä maailman rauhan hyväksi, ja jossa pyritään kaikin mahdollisin tavoin auttamaan myös hätää kärsiviä ja heikkoja.

   Poista
  2. Islamilaiset kieltäytyivät hautaamasta sikakoiraa,joka viilsi papin kurkun auki.

   Poista
  3. Tämä on kauniisti tehty, ja näyttää rohkeaa esimerkkiä myös fundamentalistisesti Koraaniin suhtautuville muslimeille, joita tappajanuorukaisetkin olivat. He eivät siis olleet Isiksestä, vaan tavallista vapaamman ja eurooppalaisen kasvatuksen saaneita kotoutuneita muslimeita.

   Tuo Koraanin Lehmän suura, 190 -191, missä käsketään tappamaan vääräuskoisia, on valitettavasti useille muslimeille ajatteluun yhä vaikuttava käsky. Vaan onneksi toivoa on.

   Poista
  4. Tämä piti vielä sanomani, että kovin armollinen ja anteeksiantavainen ei islam tämänkään valossa ole. Synnin tehnyttä ei saa edes haudata: sika, likainen eläin.

   Poista
  5. Tuo sikakoira tuli minun sanavarastostani. Kaatsille sen minun puolestani voi viedä. Minulla on sellainen, osin tietoon perustuva, käsitys, että islamilaiset uskovaiset kunnioittavat kristittyjä uskovaisia. Näin olen mutkan kautta yhdeltä lähetyspapilta kuullut.

   Poista
  6. Mutkan kautta eräältä lähetyspapilta... Tässäpä pätevä lähde!

   Uskon että lähetyspappi uskoo näin. Pitäisikö tässä nyt siunatuksi lopuksi hyväksyä tuo yleistys?

   Jaapa jaa. Kyynisenä realistina sanoisin: Kuka kunnioittaa, kuka ei.

   Poista
  7. Minä olen kyynikko, mutta tuota en aivan tavoita. Se mutka oli, että maisteriveljeni tuntee sen lähetyspapin ja kertoi keskustelustaan.

   Poista
  8. Uskon kyllä siis, vaikka vähän irvailin, kun sanoit niin hauskasti. Lause sopisi esimerkiksi opetustuokioon, siis aivan hyväntahtoisesti sanottuna. Ymmärtänet mitä tatkoitan.

   Ja oikeasti uskon, että moni muslimi arvostaa myös erilaisia uskontoja. Olen kuullut lukuisia esimerkkejä kouluista opettajilta, että monet muslimiperheet antaisivat lastensa osallistua koulujen uskonnollisiin juhliin ja ettei ohjelmaa pidä heidän takiaan karsis. Vaan useissa kouluissa opetusviraston käskyn mukaan muslimilapset ohjataan kysymättä pois juhlista, tai sitten eliminoudaan suomalaiset perinteet pois, kuten suvivirsi ja joulukuvaelmat ja enkelitaivaat. Tämä on minustakin suorastaan sivistymätöntä lyhytnokkaisten virastotätien kulttuuritonta touhua.

   Poista
  9. Sellaistahan tämä elämä on, että suntiot toteavat: "ja me papit nauroimme niin".

   Poista
  10. Kauheasti lyöntivirheitä! Kännykällä kirjoitettu.

   Poista
  11. Lukeminen on sellaista, että vain omat lyöntivirheensä huomaa, minulla taitaa olla Euroopan ennätys.

   Poista
  12. Sen takiahan kirjailijatkaan eivät juuri missään viitsi kommentoida, pelkäävät pirusti lyöntivirheitä, jotka paljastaisivat jotain.

   Poista
 28. Minusta kauheaa on,että Yle ja Hesari hehkuttavat Janne Ranisen kurjaa kohtaloa, kun ei saa lapsiaan riittävästi tavata. Sikamaista minusta on, että olenkaan saa heitä tavata. Janne Raninen on psykopaatti murhaaja, kylmäverinen päähän ampuja. Jumalauta raninen, jos tulet vastaan, pistelen turpaan.

  VastaaPoista
 29. Tämä paska-raninen ampui ensin ruotsalaisen gangsteripäällikkö Dragan Joksovicin niskalaukauksella.Kun ei siitä murhasta saanut riittävää tumiota, teki toisen murhan Vuosaaressa, tappoi Volkan Ünsalin, joka oli rikollinen hänkin. Suomessa ei lastensuojelusta välitetä, raninen saa lapsiaan tapailla linnassa. Ja kirjoittaakin saa mitä sylki suuhun tuo, kuten Yleisradio ja Hesari ovat näyttäneet.

  VastaaPoista
 30. En tunne tapausta, mutta tuo linnassa tapaamknen kuulostaa valvotulta tapaamiselta. Minusta ok, sillä lapsella on taipumus rakastaa vanhempiaan kurjissakin oloissa. Ei tapaaminen ole keneltäkään pois. Saattaa tehdä hyvää asianosaisille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se tapaaminen minustakaan mitenkään väärin ole, mutta siitä olen Rikun kanssa samaa mieltä, että on kuvottavaa miten media nyyhkii tämän tappajan kovaa kohtaloa, kun yhteiskunnan takia lapsetkin kärsivät.

   Sen tappajaisän teon takia ne kärsivät, saatana, eivät kenenkään muun.

   Poista
  2. Tämä median nyyhkiminen on jäänyt nyt minulta kokonaan huomaamatta ja siten lukematta. En siis tunne koko tapausta.

   Poista
 31. Vietin päivän mökillä. Leikkasin nurmikot, kastelin kukkaset, hävitin muumio-omenat, ihmettelin, miksi juuri tänä vuonna tulee niin paljon omenoita, ettei koskaan. Päätin, etten vielä poimi viinimarjoja, kun ampiaiset surrasivat niissä kiukkuisina. Jouduin ampparien takia keskeyttämään ruhonleikkuunkin ja juoksemaan pakoon pillastunutta herhiläistä. Sain naapurihuvilan emännältä ison rasiallisen kirsikoita. Kotimatkalla autoa rummutti kauhea vesikuuro, pelkäsin jo rakeita. Mietin mökillä, että kuinkahan kauan jaksan pitää mökkiä pystyssä yksin. Se on kuin tila, jota pitää hoitaa. Sakokaivokin pitäisi tyhjennyttää ja uusia vesimittarin mittariosa. Eteläseinän punamulta on auringossa kulunut, muualta maali on hyvä. Vessan lattia olisi uusittava, samoin laatat pitäisi laittaa muovitapettien tilalle. Ja kohta alkaa täällä kaupungissa kylppäriremontti, 3 - 5 viikkoa työmiehiä huushollissa klo 7 - 19 välillä, tekevät pitkää päivää.

  Siinä raporttini tästä päivästä. Ettei tarvitse siitä huomenna tehdä blogikirjoitusta, vaan jostain älykkäästä ja fiksusta teemasta.

  VastaaPoista