27.5.2017

Mitä jää jäljelle, kun poistamme humbuugin?Edellisessä keskustelussa muutama kommentoija arvosteli piispa Eero Huovisen ruumiinsiunaamissanoja presidentti Koiviston hautajaistilaisuudessa: "- - maasta sinä olet tullut, maaksi sinun pitää jälleen tulla. Jeesus Kristus, Vapahtajamme, herättää sinut viimeisenä päivänä". Sanoja pidettiin jäänteenä, vanhentuneena ilmaisultaan ja sisällöltään. Humbuugia, sanoi muuan.

Ajatus uskonnon ja muun epätoden humbuugin merkityksestä yhteiskunnalle on erityisen merkittävää tänä päivänä kahdestakin syystä. Ensinnäkin siksi, että meillä on monikulttuurisuuden myötä myös uusia suuruskontoja, joiden harjoituspaikoista kiistellään julkisuudessa. On myös tunnettua, että muslimit ovat usein hartaasti ja vakavasti  uskontoonsa suhtautuvia. Miten suhtaudumme islamiin, jos ja kun se aiheuttaa konflikteja yhteiskunnassamme? Sanommeko siitäkin julkisesti ääneen: humbuugia vai koetammeko selittää sen kulttuurisena piirteenä, perinteenä? Voisivatko Huovisen sanatkin olla saman kaavan mukaan vain perinnettä?

Toiseksi asia on merkittävä Suomen koulutusleikkausten vuoksi: meillä ollaan leikkaamassa koulutuksesta jättimäistä lohkoa hiljaisuudessa. Toisen asteen ammatillisesta koulutuksesta ollaan viemässä lähiopetusta pois sen osalta, minkä opetushallitus ilmeisesti laskee humbuugiksi. Yleissivistävä opetus saa väistyä, tulevat duunarit ja merkonomit eivät tarvitse äidinkielen, vieraiden kielten ja esimerkiksi yhteiskuntatalouden opetusta. Tärkeää on vain se, mitä tehdään fyysisesti työpaikoilla, eli opetusta ollaan hiljaissuudessa siirtämässä yrityksiin, pois kouluilta. Lukionkin voi tulevaisuudessa läpäistä ilman ainuttakaan historian kurssia.

Eli jos poistamme kaiken mikä ei ole totta tai välittömästi tarpeellista, mitä meille jää jäljelle? 

Mitä jää, jos poistamme uskonnon? Sen myötä meille tuli lukutaito, sivistys, eettiset ihmiskunnioituksen ja täten myös tasa-arvon normit. Mitä jää, jos poistamme historian, taiteet, teoriat? Mitä jää, jos poistamme yleissivistyksen viimeisetkin rippeet? Mitä jää, jos poistamme perinteet, virret, liturgiat, sotilaalliset menot, historian tuntemuksen? 

Itse ajattelen lievällä kauhulla sitä, minkälaisia opiskelijoita olen itse päästänyt käsistäni työelämään yrityksiä perustamaan. Ah sitä armovitosten määrää. Toki niitä kiitettäviäkin tuli, mutta jostain syystä nämä armovitoset hääräävät nyt yrityksissä erilaisissa tehtävissä, osa peräti johtajina. Onnea vaan yrittäjille, armovitosille, vaativassa koulutustyössä! 

Ja itse koin Koiviston hautajaisseremoniat kauniiksi, liikuttaviksi, ja niissä oli jotakin muutakin suurta kuin Koiviston persoona ja karisma. Minä löysin tilaisuudesta jo kauan  kateissa olevan hyvän isänmaallisuuden ja yhteenkuuluvuuden tunteen, jonka nimenomaan perinteet saivat aikaiseksi. Ei globaalisuus kai ole este pienen maan vahvalle itsetunnolle ja menneen kunnioittamiselle?

(Maalaus Hugo Simberg)

183 kommenttia:

 1. Huhut kristinuskon kuolemasta ovat vahvasti liioiteltuja. Tieteen ja kristinuskon rinnakkain vertailijoita pidän jossain määrin hihhuleina. Aika hieno veto syvästi uskovaiselta Koivistolta oli, kun moitti ateisteja siitä, että ovat tietävinään asioita, joita kukaan ei voi tietää.

  Etiikkaa on hyvä välillä pohtia. Jos kymmenen käskyä ovat satukirjan tuotantoa, mistä tulee esimerkiksi koodistoon kuuluva: "älä tapa!" - Lainsäädäntö olisi vastauksena huono, johtava länsimaa, Yhdysvallat, murhaa omia kansalaisiaan. Muut uskonnot ovat mahdollisesti nekin kelpaavia perusteiksi koodille. Ihmisen sisimmästä tuleva tietoisuus tappamisen vääryydestä olisi hurskasteleva ja tekopyhä, jopa naurettava ajatus. Uskontojen nimissä tietysti tapetaan paljon, mutta eettisesti se taitaa olla sitä paljon puhuttua saatanan työtä. Mikä saa nuoren tytön tappamaan toisen samanikäisen mustasukkaisuudesta jostain melkein poikaystävästä. Missä oli tytön päästä tietoisuus siitä, ettei tappaa saa. Ei missään.

  Useimmat ovat valmiita hyväksymään tappamisen oikeutuksen, jos syy on tarpeeksi hyvä. Lapsuuden opettajani, sotaveteraani, sanoi ampuneensa rintamalla päiden yli, koska "nehän olivat ihmisiä!" - Pelkkää "älä tapa!", ilman mitään sivulauseita ihailen, mutta varmuutta minulla ei ole. Jumala tietää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "...moitti ateisteja siitä, että ovat tietävinään asioita, joita kukaan ei voi tietää."

   Ehkä joku voikin tietää, mutta asiassa on silti juuri noin: nykytiede ei pysty sanomaan mikä on ihmisen tietoisuuden - tai koko maailman - alkuperä.

   Siksi on viisaampaa olla hillumatta ja yrittää erottaa usko taikauskosta.

   Poista
 2. "Ruumiin ylösnousemus" on minusta aina tuntunut melko voimakkaasti sanotulta. Monen kärsineen lohtuna kaunista on lupaus siitä, että paha saa tulevaisuudessa palkkansa. Palkka tarkoittaa tuossa rangaistusta, ei puolueen puheenjohtajuutta, Mersua, osakeoptioita tai muita sellaisia maallisia palkkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaan uskoonko perustuu muslimimiesten, erikoisesti itsemurhapommittajien usko Paratiisiin pääsystä ja neitsyeistä, jotka paikat öljyttyinä odottavat sulhoa tulevaksi? Siis, oikeasti? Kunpa joku muslimi vastaisi tähän, siis kunnon muslimi, ei mikään uskonnosta etääntynyt luopio. Oikeastiko he uskovat?

   Ja mikä tärkeämpää. Mihin ylimaalliseen perustuu usko musliminaisen aamutossuakin huonompaan osaan. Että jos nainen raiskataan. hänet saatetaan kivittää, kun houkutteli miehen viettelykseen?

   En tiedä toista niin taikauskoista oppirakennelmaa kuin islam. Jokin pitää hengissä nuo julmat uskomukset uskonnon sisällä. Minusta "jokin" viittaa ihmisiin, muslimeihin itseensä. Miksi heidän uskontonsa ei yhtään kehity, mikä sitä pitelee keskiajan kuosissa?

   Poista
  2. Maailma tarvitsee satuja, tarinoita, runoja, kertomuksia. Eikö uskonto, mikä tahansa niistä, ole itsessään tällainen luomus. Pohjana voi olla totista historiaa, mutta kokonaisuudesta on tullut myyttinen rakennelma, uskonnollinen eepos, jonka sanoja ja säkeitä käytetään täyttämään sitä tyhjää paikkaa ihmiselämässä, joka on pelottavaa ja josta emme tiedä varmuutta. Osin tarkoitus on antaa toivoa ja uskoa huomiseen, että ihminen jaksaa elää.

   Fundamentalistit ovat minusta aineiston väärinkäyttäjiä ja väärinymmärtäjiä, ihmisiä, joilta puuttuu luova tarinanymmärtämiskyky ja -taito.

   Poista
  3. Fundamentalistit ovat ongelma. Ongelma ovat myös ekumenistit, jotka ilmeisesti kannattava jonkinlaista, Jimi Hendrixin sanoja väärinkäyttöäkseni: " rauhaa, rakkautta ja muuta rähmää teille".

   Poista
 3. Onko tieteellinen vastaus elämän ja kuoleman kysymykseen: "vähentykää ja väistykää maasta!" - ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halla-ahon lisääntyminen on mielenkiintoinen episodi. Luulin, että tämä on pikkujuttu. Eilisessä Pressiklubissa koin herätyksen. Herranjestas, kyseessä onkin elämää suurempi asia. Ohjelmassa tämä lapsiluu kaluttiin ydintä myöten. Vavahduttavaa.

   Poista
  2. Sellaisen käsityksen sain, että asian toi julkisuuteen lapsen äiti, jota ärsytti, kun kandidaatti jossain haastattelussa muisti lastensa lukumäärän väärin.

   Tottakai asia on syytä kaluta, kuse on kuitenkin ehdokkaasta, jonka kannanotot ovat sangen usein moraliteetteja. Läpeensä epäaitona pidän koko miestä. Sivari, josta myöhemmin tuli aseiden puolesta puhuja. Uskokooon ken tahtoo, minä en. "Minne tuuli tytön kuljettaa", lauloi joku joskus.

   Poista


  3. Minut Pressiklubi kuitenkin yllätti, koska aiheeksi oli merkitty "keskusta". Nyt sitten koko alkupuoli märehdittiin poliitikon salattua lehtolasta. Synti on hirmuinen ja varmaan ainutlaatuinen.

   Yksinhuoltajana totuin kantamaan vastuuta yksin. En osaa ajatella edes niin hurskaasti, että "jokaisella lapsella on oikeus isään". Ei ole, ei se niin mene tässä maailmassa, jossa kaikki alullepannut lapset eivät edes saa syntyä.

   Silti en pidä siitä, että valehdellaan. Halla-ahon olisi pitänyt olla alusta pitäen rehellinen, myös perheelleen. En tiedä oliko. Mutta kuten sanoin, synti on suuri ja sakea.

   Poista
  4. Sitä mitä tuo mainittu Halla-ahon lapsi muutamien vuosien kuluttua ajattelee/kokee jos/kun tapaus jälleen kerran otetaan esille Jussi Halla-ahon mahdollisia ministerikaavailuja puntaroitaessa, sitä eivät nämä Stillerin keskustelijat halunneet lainkaan käytännössä huomioida.

   Eivät tulleet ajatelleeksi, että asian saama julkisuus nyt saattaisi joskus myöhemmin olla lapsen kannalta relevantti, jopa kauhua herättävällä tavalla. hh

   Poista
  5. Meillä käy usein näin, laps hankeen hukkuu, unhoittuu, kun aikuiset katsovat omia intressejään.

   Poista
  6. Minulle tuli mieleen sama kuin Anonyymi hh:lle. Miltä tuntuu lapsesta, joka kuulee isänsä pahoittelevan syntymistään ja kuulee kuinka hän on vain jonkun miehen harha-askel? Täytyy olla erikoisen hyvä itsetunto selvitäkseen siitä. Asia pitäisi ottaa lapsen kanssa esille ja keskustella siitä mahdollisimman rakentavasti ja asioita selvittäen. Niin että lapsi ymmärtäisi tapahtumat ja osasi ulkoistaa ne itsestään riippumattomiksi.

   Olin kuulolla kerran kun kaksi pikkupoikaa keskusteli keskenään. Toinen kertoi, mitä oli saanut tuliaisiksi isältään tämän palattua matkoilta. Toinen kuunteli ja sanoi iloisena: Minun isä kävi vain yöllä siementämässä minut ja meni pois. Äiti sai minut lahjaksi häneltä! Toinen katsoi melkein kateellisena. Ymmärsi varmaan, miten arvokkaan lahjan äiti oli saanut.

   Poista
  7. Nimenomaan tuon lapsen kannalta tuntuu julmalta se, että lehdistö ja Yle ovat niin näkyvästi kaivaneet asian reviteltäväksi, lapsesta piittaamatta.

   Onko tämä varmaan ainoa mahdollinen tapa politikoida?

   Poista
  8. Lapsen äiti halusi kostaa. Tyypillinen nainen. Ensin halutaan sänkyyn jne.

   Poista
  9. Niin lehdistö eikä Yle asiaa kaivanut revittäväksi.
   Kyllä lapsen äiti oli se joka kertoi toimittajalle "minun lapsen isää on se ja se ". Olisi lapsen äiti ajatellut ensin mitä on tekemässä. (Mutta blondit ...)

   Poista
 4. Ehkä vähän kärjistetysti ilmaisin käsitykseni uskonnoista. Käsitän ne oppirakennelmina, tavallaan ideologioina, joita voidaan käyttää sekä hyvään että pahaan. Kotoisiksi en niitä tunne. Minusta jumalallisuus näkyy luonnossa, tässä maailmankaikkeudessa. Se itsessään on niin suuri ja käsittämätöntä, että ei siihen mitään muuta käsittämätöntä tarvita.

  Anteeksi kömpelö vastaukseni. En nyt jaksa enää kirjoitella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tämä, mikis, ole sinulle suunnattu, tai sinusta selitetty, johdettu.

   Minua vain innosti tuo sana "humbuugi", ja loppu on omaa pohdintaani vallan muusta kuin sinun käsityksestäsi, josta en edes tiedä paljonkaan. Arvostan sinua ja sanataitoasi enemmän kuin osaan ikinä sanoa. Luulin, että tiesit sen.

   Näin inspiraatio käsittääkseni toimii. Jokin kohta, jokin sana kääntää omat ajatukset omiin pohdintoihin.

   Poista
  2. Uskonnon ja politiikan sekoittaminen on kauhistus, josta harvoin seuraa mitään hyvää.

   Nykypäivän ihminen ei kaipaa jumalaa, jonka tahtoa hän haluaa noudattaa, vaan jumalan, joka auttaa häntä bisneksessä, politiikassa, fitness-kisoissa tai missä paskassa nyt milloinkin.

   Poista
  3. Eikö kaikki uskonto pohjaa siihen, että jumala tekisi niin kuin minä tahdon. Sitähän me rukoilemme, kun rukoilemme. Jumala, auta minua, jumala, anna sen onnistua, jumala, anna minulle nyt tämä asia....

   Aina oma itse on keskiössä, tai oman itse kautta läheinen. Maailman lapsille saattaa joku rukoilla hyvää. Miksi? Siksi että hänen itsensä ei tarvitse tuntea tuskaa asiasta. Siellä se on aina viime kädessä: minä, minäja minun mielenrauhani.

   Poista
  4. Minusta tuollainen on vähän ilkeää ajattelua, vaikka perustunee tosiasioihin.

   Kristinuskon paras opetus on nöyryys. Sitä me kaikki tarvitsemme. Waltari muodosti siitä vähän huumorillakin itselleen tunnuslauseen, moton: "Nöyryys - intohimoni".

   Poista
  5. Ole hyvä, mikis. Kauhean varovasti yritän aina operoida näissä "sieppauksissani" innoitukseni lähdettä, sanaa tai lausetta, ja minun osani on kiittää. Aina pelottaa, loukkaanko jotakuta, kun kuitenkin väännän jutun tarkoitusperiini tai johonkin muuhun ajatuskytkökseen sopivaksi. Käytän lähdettäni härskisti hyväkseni, mutta juttuni tavoite ei ole kyllä varmaan koskaan härski tai ilkeä.

   Poista
  6. Ymmärrän tulkintasi, Riku. Käsitykseni ei ole kuitenkaan mielipide, vaan se pohjaa uskontotieteeseen.

   Useiden käsitysten mukaan uskonnot ovat syntyneet puhtaasti itsekkäistä syistä eli eloonjäämisvietistä. Tässä ei ole mitään pahaa tai ilkeää, se on tieteellinen totuus. Yksi niistä tietenkin, muitakin on, mutta tämä on yhdistävin.

   Uskonnoilla sekä selitetään maailmaa että pyritään hallitsemaan sitä, kaaosta. Uskonnoilla otettiin varhaiskulttuureissa ilmiöitä haltuun ja erilaisin menoin maailmaan saatiin järjestystä eli hallittavuutta. 

   Näistä kuvioista uskonnot ovat tulleet ja ne ovat siellä pohjarakenteissa edelleen. Rukouksilla saatiin yhteys yläilmoihin ja kaiken hallitsijoihin, joihin pyrittiin vaikuttamaan.

   Poista
  7. Kyse on siitä, palvooko ihminen jumalaa vai odottaako hän jumalan palvelevan itseään.

   Turhuuksien turhuus ovat ihmisen pyrkimykset ja teot tässä maailmankaikkeudessa.

   Minä en ole maailman keskipiste, vaikka maailmaa joudun omalla päälläni hahmottamaan ja "syntieni" seuraukset itse kärsimään.

   Poista
  8. Näin varmaan on. Minulla on ehkä turhankin uskontotieteellinen kanta, jossa tuo palvontakin nähdään oman itsen pelastamisena.

   Mutta kyllä ihmisellä on myös puhtaasti hengellisiä tarpeita. Ihminen haluaa kohota korkeammalle, hengessään, aistii, että on muutakin kuin se, että maasta on tultu ja maahan mennään. On myös Henki, on sielu, mieli.

   Poista
  9. Uskontotoeteilijät lienevät oikeassa. Uskontoihin ihmisiä aika usein ajavat turvattomuuden tunne täällä maallisessa elossa ja pelko kuoleman kutsusta.

   Poista
  10. Samaa mieltä teidän kanssa. Uskonnot ovat sitä varten, että niiden avulla pyritään hallitsemaan maailmaa, sen sekasortoa, ja halutaan antaa uskoa elämään ja ikuisuuteen. Kuinka paljon helpompaa on elää, kun odottamassa ei ole pelkästään tyhjyys ja tyly kuolema.

   On ihan kiva ajatella, että on joku ihmistä korkeampi olento, joka johtaa maailmankaikkeutta ja jolla on silmää pienimmällekin oliolle tällä maapallolla.

   Mutta sitä en ymmärrä, että tämä olio, jota Jumalaksi kutsutaan, olisi niin kunnian kipeä, että häntä pitää erikoismenoin palvoa, kädet ristissä rukoilla, rakentaa suuria rakennuksia, joita kirkoiksi kutsutaan ja siellä yhteisvoimin häntä ylistetään ym. Ja että apureina tällä Jumalalla on pappeja ja enkeliä ym. henkilökuntaa. Ja tämä Jumala auttaa tai ei auta ihmisiä heidän pulmissaan. Ja tällä (kristittyjen) Jumalalla on perhettä, ainakin Poika, joka syntyi ihmiseksi, mutta onkin myös Jumala (kumpaa muuten pitää enemmän rukoilla, Isää vai Poikaa?) Mutta että esimerkiksi Jumalan oma kansa (israelilaiset) eivät tunnusta nykyistä poikaa ollenkaan, vaan odottavat uuden syntymistä. (En jatka enempää, olen aivan sekaisin jo näistä asioista.)

   Poista
  11. Liisu, samoja asioita minäkin olen miettinyt. Miksi itse hyvyys tahtoo saada palvontaa osakseen? Ja se ikuisuuskysymys: miksi hän sallii kaikki hirveydet, joita ihmisjärki ei mitenkään voi edes käsittää? Miksi kaikkivaltias ei voikaan kaikkea? Miksi hän haluaa myös kostaa?

   Poista
  12. Ai miksi sallii? Kuka tarvitsee jumalan väliintuloa?
   Pyydätkö jumalalta ulkomaan matkan? Et, menet matkatoimistoon ja ostat lennot ja hotelivaraauksen. Ei siinä jumalia tarvitse.
   Mitä jumala haluaa kostaa? Onko kostaja varmasti jumala , kun ei olisi toinen ihminen.

   Poista
  13. Pyhä yksinkertaisuus. Siis jos Jumala on, miksi hän sallii jne.

   Poista
  14. Olen ennenkin tämän sanonut ja sanon taas: uskonnolliset ristiriidat, esim. tämä miksi hyvä jumala sallii pahan, ovat itseaiheutettuja ongelmia.

   Ensin määrittelemme Jumalan, joka on äärettömän hyvä ja rakastava, kaikkivaltias ja kaikkitietävä - ja sitten olemme sormi suussa kun kokemuksemme kertookin ihan toista.

   Määritellään jumala uudelleen, niin ongelma katoaa.

   Poista
  15. Ei jumala hyökännyt talvisodassa Suomeen, stalin se oli .
   Ei jumala tee maanjäristyksiä, mannerlaatat vain liikkuvat.
   Ei siinä ole kenenkään sallimuksesta kysymys.

   Poista
  16. Anonyymi, miksi luettelet tuommoisia itsestäänselvyyksiä? Kenelle arvelet tuon olevan epäselvää? Ei täällä kukaan ole esittänyt asioitten tapahtuvan Jumalan sallimuksesta.

   Ymmärrätkö, mitä tarkoittaa konjunktio "jos"?

   Poista
  17. Ihminen on onnellinen kun saa tarpeensa tyydytetyksi.
   Useimmat ihmiset yhdistävät onnellisuuden nautinollisiin tuntemuksiin, kun taas kärsimys yhdistetään epämielyttävin tuntemuksiin.
   Ihmiset pitävät omia tuntemuksiaan tärkeinnä ja yrittävät saada lisää nautintoa ja välttää tuskaa.

   Olivatko esi-isämme siis onnellisia , koska löysivät elämän tarkoituksen tuonpuoleista
   koskevista kollektiivivista harhaluuloista?
   Juuri näin. Ja miksipä ei,ja niin kauvan kuin kukaan ei romuta heidän kuvitelmiaan. Sikäli kun tiedämme ,elämällä ei puhtaasti tieteelillisestä näkökulmasta ole mitään merkitystä. Ihmiset ovat tulos sokeasta evoluutiosta, jolla ei ole päämäärää eikä tarkoitusta. Ihmisten teot eivät ole osa "jumalista" kosmista suunnitelmaa.
   (Ja jos maapallo huomenna räjähtäisi, muu maailmankaikkeus jatkaisi olemassa oloaan entiseen tapaa.)


   Tämä on varsin masentava lopputulos . Perustuuko uskonto (jumala) todellakin itsepetokseen?

   Poista
  18. Tapsa, tämä on totta. Me olemme luoneet jumalan omaksi kuvaksemme, eikä jumala meitä omaksi kuvakseen. Paha tulee ihmisestä, samoin hyvä.

   Poista
  19. Lisäys
   (Maisterille joutuu aina vääntämään rautalangasta "jos".
   Huomaan, et ymmärtänyt mitä tarkoitin.)

   Poista
  20. Tapsa, olet toki oikeassa puhuessasi määriteltävästä jumalasta. Probleemi onkin siinä ettei uskovainen tahdo sellaista jumalaa, hän haluaa sen mitä sinä kutsuisit autenttiseksi jumalaksi, kaikkivaltiaaksi, olennoksi jota ihminen ei ymmärrä koska hänen valtansa on ääretön, yli ymmärryksen käyvä. Vain sellaisena hänen haltuunsa voi antautua ja hyväksyä sen kohtalon mikä ihmiselle on hänen tahdostansa suotu.

   Minulla oli lestadiolainen isoäiti, "Mummi" ja jotenkin näin luulen hänen tunteneen. Tiedän ettei hän eivätkä luultavasti monet hänen uskonsisarensa tai -veljensä olisi pystyneet asiaa analyyttisesti lähestymään mutta he selvästi saivat lohtua tästä jumalan suuruudesta. Jumalaa tarvittiin suojana maailman kauhistuttavuutta vastaan, näin ymmärsin. Jumala suojeli, Mummi käveli autoista piittaamatta Mannerheimintien poikki ruuhka-aikana siitä mistä milloinkin halusi.
   Olen tässä kirjoittanut jumalan nimen pienellä kirjaimella, heille hän oli Jumala jonka mahdista ei keskusteltu. Olisi ehkä pitanyt kirjoittaa JUMALA mutta se menisi hiukan naurettavuuden puolelle. hh

   Poista
  21. Jumalasta tai luojasta keskustelu on mielenkiintoista ja myös mielekästä siksi, että ihmisellä on ikiaikainen tarve ymmärtää maailmaa ja tietää oma alkuperänsä.

   Ennen vanhaan oletukset tehtiin niillä tiedoilla, joita silloin oli. Ihmiset sen sijaan eivät kivikaudella olleet yhtään sen tyhmempiä kuin mekään.

   Nykyään tiede on porautunut tutkimaan jo aivan alkua - Kaiken Syntyä - mutta lopullista vastausta asiaan ei ole toistaiseksi löytynyt.

   Vaikka Hawking, Enqvist ja Valta-oja väittäisivät mitä tahansa, niin mielestäni kylmä totuus on yhä se, että emme tiedä.

   Samuli Paronen kiteyttää tämän hyvin aforismissaan: "Emme tiedä. Myymme sitä Jumalana."

   Mutta yhtä hyvin voisimme väittää: Emme tiedä. Myymme sitä tyhjästä syntyneenä maailmankaikkeutena.
   Poista
  22. Minulla on samanlainen käsitys kivikauden ja varhaiskulttuurien ihmisistä: he eivät suinkaan olleet meitä tyhmempiä, vaan kaltaisiamme älykkäitä olentoja, kuka vähän älykkäämpi kuin naapurinsa, kuka taas vähän hitaampi hoksaamaan.

   Esimerkiksi varhaiskulttuurien uskonnot olivat ja ovat monisäikeisiä oppirakennelmia jumalineen, henkineen ja käyttäytymismuotoineen. Ihminen on aina eloonjämisen lisäksi halunnut myös kohota aineen yläpuolelle.

   Poista
  23. En sanoisi että ihminen haluaisi kohota aineen yläpuolelle.
   Ihminen pelkäsi aaveita , keijuja , esi-isien henkiä ym.
   Saattoi olla sääntö heimon kesken, ettei kaadeta erityisen suurta viikunapuuta, koska puun henki saattaa suuttua ja kostaisi ihmisille.

   Tälläinen "usko" on hyvin paikallinen, Tietyn seudun asukkaiden oli hengissä selvitäkseen ymmärrettävä oman laakson "yli-inhimillistä" järjestystä ja muokattava käytöksensä sen mukaan.
   Siis pyrittiin sopeutumaan , kuin "kohota aineen yläpuolelle".

   Poista
  24. Puhumme hieman eri näkökulmasta, mutta käsittääkseni emme ole eri mieltä itse asiasta.

   Nimenomaan sanon samaa kuin sinä: Ihminen on aina eloonjämisen lisäksi halunnut myös kohota aineen yläpuolelle. Sinä sanot saman vain näin: Siis pyrittiin sopeutumaan , kuin "kohota aineen yläpuolelle".

   Eli elämästä selviytymisen lisäksi ihmisellä on halu myös nousta irti aineesta. Se näkyy kaikessa taiteessa, esimerkiksi luolamaalauksissa, taidokkaissa kasvomaalauksissa ja käsitöissä, huumaavien aineiden käytössä - jo kivikaudella. Se näkyy maagisissa rituaaleissa ja tanssissa ja laulussa.

   Poista
  25. Missä itse Jumala lienee, sitä ei kukaan tiedä,mutta tietääkö täällä iineksen nimimerkillä kirjoittava ano?
   Mutta kovasti häntä kyllä etsitään, läheltä ja kaukaa.

   Onko Suomessa halutu kohota kohota aineen yläpuolelle ns. pakanauskolla.Sillä on vankat ja ikimuistoiset perinteet. Jostain ihmisen pitää saada se oma henkinen selkänojansa. Luontaishoidoilla on toki ollut muutakin kokemuspohjaista tehoa kuin vankka usko niihin, mutta usein ne lienevät toimineet ainakin nykyajan lumelääkkeiden lailla. Muutoin tauti tai lääke on voinut olla kuolemaksi.

   Suomalainen pakanuus ei ole katoava luonnonvara. Tietäjien, shamaanien ja kansanparantajien ikivanhaan apuun oli vielä reilut sata vuotta sitten pakko turvata, koska ei ollut oikeita lääkkeitä tai kunnon lääkäreitä.

   Poista
  26. Suomen kansallis-eepos Kalevala ei tiedä missä "taivas" sijaitsee. Mutta "Tuonelan" paikan Väinämöinen tietää tarkasti.

   (Arvelee, ajattelevi: "Tuolta saan sa'an sanoja,
   tuolta Tuonelan ko'ista, Manalan ikimajasta."

   Läksi Tuonelta sanoja, Manalalta mahtiloita.
   Astua taputtelevi; kävi viikon vitsikkoa,
   viikon toisen tuomikkoa, kolmannen katajikkoa:
   jo näkyi Manalan saari, Tuonen kumpu kuumottavi.)

   Tuosta voi päätellä Suomalaisten ja saamelaisten uskomuselämän varhaisimman elementin olleen usko vainajahenkiin (manismi).

   Poista
  27. Ihmisen on aina pitänyt tulla toimeen luonnon voimien kanssa ja siinä touhussa on kyllä kovasti yritetty kohota "aineen" yläpuolellekin. Johan shamanismissakin astutaan väliin aliseen maailmaan ja väliin yliseen maailmaan – mm. hakemaan "sanoja", joilla reaalimaailmaa voisi hallita. (Olen kokeillut.)

   Ilmoittaudun ilomielin ja riemurinnoin mukaan suomalaiseen uuspakanuusrintamaan! Eikö ole jo aika panna aavikkokansojen vanhat heimojumalat pihalle ja palata elämään Ukko Ylijumalan oppien mukaan!

   Poista
  28. Minäkin voisin mieluusti kuulua Ukko ylijumalan alamaisiin, tai voisin palvoa Vedenemää, naispuolista jumalaa. Suomalaisessa muinaisperinteessä on vallan oivat jumalat, juuri meille tyypilliset.

   Poista
 5. Uskonnosta en varmasti osaa sanoa muuta kuin sen, että restonomit eivät pääse taivaaseen ja helvetin ovetkin ovat suljetut. Pirukaan ei syö niitä edullisista aineksista hyvällä katteella tehtyjä yritelmiä ruuaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun ei tarvitse olla "taivaanportin vartija"
   enkä" helvetin ovien sulkija". Piruunkaan en usko.

   Olen tyytyväinen itseeni tälläisenä.Elämä on hyvää.

   Poista
  2. Luvetellaa itsestäänselvyyksiä.

   -Luolamaalauksissa= jumalan kuva

   -taidokkaissa kasvomaalauksissa= miehisyys( vaikutus vastakseen sukupuoleen).

   - käsitöissä= esim. helminauhat arvokas ihminen

   - huumaavien aineiden käytössä - jo kivikaudella. Se näkyy maagisissa rituaaleissa ja tanssissa ja laulussa= Ihminen on aina halunut saada päänsä sekaisin.(Vertaa perjantaipullo).

   Ihan samanlaisia meidän esi-isät olivat kuin me.

   Poista
  3. Eivät ne esi-isät ehkä ihan olleet samanlaisia, eee-ei, tuo Mummini ukko, opiskeli Saksassa, kovat kaulassa, ei silloin tiennyt tämmösistä laitteista mitään millä nyt naputtelen ja ajatteli ettei autolla ajoa ihmisruumis kestä kovalla nopeudella, ei olisi voinut kuvitellakaan nykyistä barbariaa, suoranaista pornografiaa, hän joka antoi naisille arvoa, yli kaiken kunnioitti. Et anonyymi osaa silloista kulttuuria lainkaan hahmottaa enkä minäkään, sen puoleen. Elämme eri aikaa, tapoja, emme osaisi tulla toimeen keskenämme jos joutuisimme samaan ruokapöytään. Kuinka kävisi esperanto herralta? Usw. hh

   Poista
  4. Väitän vastaan hh. Tekniikkaa on tullut lisää, ei muuta.
   Ihmisluonto ei ole muuttunut; nyky-ihminen sotii , nai , ryyppää , ruokatavat ovat mitä ovat.Ihmisellä on luolamiehen ruokatavat , silloin syödään kun ruokaa on - loput heitetään hukkaan. Niin ihminen on tehny läpi historian.

   No, saksalaiset ovat "hunneja" En tarkoita muummosi ukkoa.

   Poista
  5. Tunnen siskoni kautta useita saksalaisia eri-ikäisiä miehiä, ja he ovat, jos nyt hieman yleistän, melkein suomalaista miestä hellempiä ja haavoittuvampia. Meillä oli jokunen kesä sitten mökillä muuan Hans, joka iski Fiskarsin muhkealla kirveellä pienen viillon varpaaseensa hakatessaan urheasti halkoja, jotka minä yleensä koko porukalle hakkasin. Hän oli loppuloman kalpeaa poikaa ja sairasti viimeisen päälle pientä haavaa jalassaan. Tämäntyyppisiä hellämieliä ne ovat. Siskon vanha saksalainen appiukko oli ollut Lapissa taistelemassa ja jättänyt sinne toisen kätensä. Muisteli haikeasti viinipäissään Suomen Lapin kauneutta.

   Poista
  6. Juu Iines, siinä se ero näkyykin :-) 120v sitten sakemanni oli MIES, kulttuurin tukipylväs, nyt hän on "tasa-arvo-jotakin". No, kärjistän tietenkin mutta tosiaan aika ennen I maailmansotaa oli henkiseltä pohjaltansa kaiken sen vastakohta mikä nyt on todellisuutta, tätä hedonistista menoa mikä meidän osamme nyt on, he eivät olisi käsittäneet ja kääntäen, me heitä.

   (Ukkini oli toki suomalainen, opiskeli vain Saksassa ja loi yhteyksiä sinne) hh

   Poista
  7. Natsismi oli hirveä erehdys, kuten stalinismi ja fasismikin. Ja kommunismi. Ja kaikki muutkin diktatuurit.

   Silti on turhaa leimata kokonainen kansakunta hunneiksi tai natseiksi. Esimerkiksi saksalaisia ja suomalaisia yhdistää moni asia, kuten jonkinlainen pinnanalainen hellämielisyys, herkkyys. Olen havainnut sen varsin usein sekä kokemuksen että lukemani kautta. Kun saksalainen ja suomalainen mies tyhjentävät yhdessä viinipullon, sielut on avattu ja maailma parannettu.

   En väitä, että tämä koskee vain mainitsemiani kansallisuuksia. Uskon että se koskee kaikkia ihmisiä, jotka kohtaavat toisensa kiireettömästi ja rauhassa.

   Poista
 6. Populistit, muoti-ihmiset ovat aina joukossamme. Virsien sanat muuttivat. Ainoa syy, joka minut kirkkoon saisi, lapsuuteni virret, on raiskattu.

  Yliopistossa teologiaa opiskeleva väki on kaiken siitä saatavan tiedon mukaan pakan pohjimmaisia. Tällä en tarkoita erityisesti Kepun entistä puoluesihteeriä enkä Kari peitsamoa. - Miksi me veronmaksajat joudumme maksamaan kyseisten herrojen vanhuuden päivien erikoisesta harrastuksesta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koulutuksen maksullisuudesta keskustellaan tänään HS:ien mielipideosastossa. Professori Jukka Kekkonenhan kantoi syvää huolta maksullisen koulutuksen eriarvoistavasta vaikutuksesta. 

   Minä en kantaisi. Yliopistojen lukukausimaksut päinvastoin vauhdittaisivat opintoja ja kirkastaisivat päämäärää, joka monilta on opintojen ollessa ns. vaiheessa kateissa. Minultakin aikoinaan.

   Muun elannonhan opiskelijat ovat aina maksaneet itse opintotuella, lainoilla ja työllä. Opiskelu ei ole koskaan ollut maksutonta, vaan lukukausimaksu on siinä muurahaisen kokoinen osuus. 

   Ilmainen koulutus on tyhjä klisee, samoin kuin ilmainen varhaiskasvatus, joka myös saa kyytiä aamuhesarissa. Ilmainen varhaiskasvatus toisi esimerkiksi Helsingille 30 - 40 miljoonan lisäkulut. Poliitikot voisivat mieluusti kertoa, miltä momentilta nämä miljoonat otetaan.

   Poista
  2. Lapsuudenvirret? No, ihminen tarvitsee selkänojaa ja rituaaleja.

   Poista
  3. Jokaisesta uskontoaiheisesta keskustelusta päästään nykyisin helposti raha-asioihin, mikä kertoo aikamme varsinaisesta mahdista.

   Suomalaisten jumala on RAHA.
   Lisäksi raha on paperia. Hölmöt keräävät koko ikänsä paperia.

   Poista
  4. Lapsuudenvirret ovat enemmän muistoja kuin rituaaleja tai selkänoja. Minulla ainakin on lämpimiä ja kauniita muistoja vaikkapa joulukirkosta, jossa sisko lauloi pää takakenossa ja silmät kirkkaina, täysillä, tukka niskasta singlattuna "Tulemme Jeesus pienoises, nyt Beeeetlehee-emiin seimelles..." Lentäjänlakki oli riisuttu ja rusetti keikkui. Muistan hänen profiilinsa kuin katselisin häntä edessäni.

   Tai muistan alakoulun opettajan, kun hän säesti meitä polkuharmonilla ja laulettiin "Totuuden henki, johda sinä meitä, etsiessämme valkeuden teitä, meitä älä heitä, tietomme siunaa.."

   Muutenkin pidän virsistä, kovastikin. Vaikkapa Tuomari Nurmion "Oi herra jos mä matkamies maan" löytyy tästä blogista kuvan paikalta taempana. Vanhat virret ovat mahtavaa laulurunoutta.

   Poista
  5. (Ilmainen koulutus on tyhjä klisee, samoin kuin ilmainen varhaiskasvatus)
   Vanhemmat pyrkivät tekemää omasta elämästään helpompaa.
   Jos historintunneilla on ollut valveilla, tietää - että ylellisyyksilla on tapana muuttua vältämyydeksi ja että se synnyttää uusia tarpeita. Kun totutaan tiettyy palveluluun ,se on itsetäänselvyys. Ja käy niin ettei ilman lasten varhaiskasvatusta pärjätä.

   Hyvä esimekki on omasta ajastamme. Viime vuosikymmeninä on keksitty kodinkoneita helpottamaan elämää- pesukoneita,pölyimureita,puhelia,kännyköitä,tietokoneita,sähköposti.
   Aikaa ja vaivaa säästyy, mutta onko elämä yhtään rennompaa? Ikävä kyllä ei.Luulimme säästävämme aikaa, mutta olemme oravanpyörässä pyörimmässä kymmenkertaisella vauhdilla ja elämä on entistä levottomampaa.

   Opetus on ; pyrkiessää tekemään helpompaa elämään ei nähty mihin se johtaa. Olemme riipuvaisia näistä vempaimista ja palveluista.

   Poista
  6. "Lisäksi raha on paperia. Hölmöt keräävät koko ikänsä paperia."

   Eihän se enää ole edes paperia, vaan bittejä ja numeroita. Kun ostaa vaikkapa asunnon, niin ei siinä paksut pinkat paperirahaa vaihda omistajaa, vaan numerot vaihtuvat tileillä.

   Tietysti numerot voi vaihtaa paperirahaankin, jos haluaa paperia palvoa, mutta se on eri asia.

   PS. Kannattaa muuten huomata, että vanhaa rahannimitystämme "orava" tai oravannahka käytettiin nimenomaan verotusmittana.

   Poista
  7. anonyymi, ymmärrän, etteivät kaikki pidä suomalaisesta kulttuurista eivätkä menneisyydestämme. Lapsuuteni virret eivät ole nykypopulismia, eivätkä voi viehättää vaativaa makuasi.

   Populistit ovat jopa rekisteröineet uuden muinaisiomalaisen uskonnon, jossa palvotaan kuviteltua menneisyyttämme. Sellaista larppaamista, ei mitään aikuisille ihmisille.

   Poista
  8. Raha ei ole enää paperia edes pienemmissä ostoksissa, Visa Elektrolyytti toimii joka paikassa. Pelinhimo minulta loppui, kun kuulin rahojen menevän keskustapuolueen perseisiin, mutta automaatteihinkaan ei enää tarvitse käyttää fyysistä rahaa. Rikkaiden omaisuuksia kerrottaessa asia perustuu teoreettiseen arvoon, esimerkiksi kulloisiinkin pörssikursseihin. Auto maksaa kolkyt donaa, mutta kaupasta ulos ajettuna enää kakskyt.

   Poista
  9. Tuo on kyllä totta, että pyrimme tekemään elämästä koko ajan helpompaa. Joskus 60-luvulla käytiin töissä ja koulussa lauantaisinkin. Sunnuntaina levättiin, ja vain lauantai-iltaisin juhlittiin - viittaan nuorten huveihin.

   Sitten tulivat vapaat lauantait, ja rentoutuminen alkoi jo perjantaina. Muistan sanoneeni kollegoille opettajainhuoneen hilpeissä perjantaipäivän tunnelmissa, kun kaaduimme väsyneinä työpöytien päälle, että odottakaapas, vielä tulee aika, jolloin viikonloppu alkaa jo torstai-iltana.

   No nyt on jo jonkin aikaa jollakin tv-kanavalla pyörinyt ohjelmamainos: viikonloppu alkaa torstaina.

   Seuraava vaihe lienee se, että työ loppuu kokonaan... Niin helpoksi olemme elämän järjestäneet.

   Poista
  10. Minulla ei ole juuri koskaan rahaa. Ostan kaiken pankkikortilla, pienimmätkin ostokset. En edes kunnolla tiedä, miltä setelit näyttävät, tai en muista. Kolikkoja on senverran taskun pohjalla, että saan kaupasta lunastettua ostoskärryn tarvittaessa. Ovelta ovelle kerääjillekään en pysty antamaan killinkiäkään. Tuo ammattikunta onkin vähentynyt uhkaavasti.

   Poista
  11. Niin pelihimoon pelin tuloksella ei merkitystä.

   Nykytiede on tutkinut että peliriippuvaisia vaivaa sama dopamiinivälitteisen järjestelmän vajaatoiminta, joka on todettu päihderiippuvaisilla.
   Kun kalja tai viina ei enää nosta dopamiinitasoja samalla tavalla kuin ennen, niitä on saatava useammin ja enemmän.
   Ihminen haluaa olla onnellinen kun saa tarpeensa tyydytetyksi.
   Useimmat ihmiset yhdistävät onnellisuuden nautinollisiin tuntemuksiin, kun taas kärsimys yhdistetään epämielyttävin tuntemuksiin.
   Ihmiset pitävät omia tuntemuksiaan tärkeinnä ja yrittävät saada lisää nautintoa ja välttää tuskaa.Niin yksinkertaista.

   Poista
  12. Pelinhimoni oli korkeintaan sellaista muutaman kympin luokkaa. Pokerikoneen ääressä pitkästyn hyvin nopeasti, pelaaminen on tylsää. Lotonnut olen viimeksi ehkä vuosi tai kaksi sitten. Urheiluvedonlyöntejä olen kaiketi kaksi kertaa elämässäni kokeillut. Onko länsimainen tiedemies saanut mitään selville tällaisesta?

   Poista
  13. Tuskin kukaan on kiinnostunut yksilön pelihimoista.

   Poista
  14. On kyllä, minä ainakin. Ilmiö on kiinnostava. 

   Ajattelen niin, että pelaaminen on kiinni jostakin ihmisen sisäsyntyisestä tarpeesta, enkä tarkoita tällä huvikseen pelaamista silloin tällöin, tai kokeilunhalua, mitä meillä kaikilla voi olla.

   Markettini hedelmäpeleillä ovat usein samat mummut ja naiset, enimmäkseen siis vanhemmat naiset. Jokin ajaa heidät pelaamaan. 

   Miehet taas istuvat tuoleilla automaattien vieressä ja turisevat keskenään tai katselevat ihmisiä, samat naamat aina siinäkin. Yksikin ukkeli jopa siirtää tuolinsa osittain kulkuväylälle, jotta näkisi enemmän. Häntä pitää väistää, jotta mahtuu kulkemaan ohi.

   Joskus mietin, että jos noilla naispelaajilla olisi tietokone, he voisivat pelata monenlaisia pelejä sillä, ilman rahaa. He eivät ole selvästikään harjoittamassa sosiaalisia suhteita, sillä siinä ei juuri keskustella vieressä olevan kanssa, vaan pelataan mitään huomaamatta.

   Poista
  15. anonyymi, vähän outoa on, jos mukaillen kertomasi tosiasiat eivät lainkaan kiinnostaisi yksilötasolla. Puhuttaisiinko silloin jo täysin pölhöstä tietämyksestä?

   Poista
  16. He haaskaavat työllään ansaittuja eläketahoja eli omiaan.
   Yksinäisyydellä ei ole merkittävää vaikutusta pelaamiseen, varsinkaan rahapeliongelman osalta.
   Jos naispelaajilla olisi tietokone , mutta luulen yli 70-vuotiaat eivät osaa kayttää sitä.

   Poista
  17. Äitini täytti 80, tietokonetta käyttää laskujen maksamisia ja Facebookia myöten. Ei kuitenkaan pelaa.

   Poista
  18. Luulen äitini käyttävän tietokonetta eniten hengellisten sivujen seuraamiseen, Jumalan sanaan.

   Poista
  19. Siis sinulla on selvästi henkisesti vireä äiti. Minun äitini ei ehtinyt tietokoneeseen tutustua itse, mutta jos hän edelleen eläisi, olisin toki opettanut hänelle pankin ja vaikka lehtien luvun. Ja ohjannut hänet johonkin palveluun, jossa olisi voinut olla reaaliaikaisessa kontaktissa tyttäreensä Saksassa.

   Poista
  20. Jaa, tämä selittää "lukkarin" rakkauden saksaan.

   (kontaktissa tyttäreensä Saksassa. Nyt en ihmettele miksi sanot: saksalaisia ja suomalaisia yhdistää moni asia, kuten jonkinlainen pinnanalainen hellämielisyys, herkkyys. Olen havainnut sen varsin usein sekä kokemuksen että lukemani kautta.)

   Hyviähän ne saksalaiset ovat ....valitettavasti.

   Poista
  21. Anonyymi klo 20.06, olet väärässä. Tiedän monia seitsenkymppisiä, jotka käyttävät tietokoneitaan ja tablettejaan ja älykännyköitään aivan suvereenisti. Ajastasi jäljessä olet sinä.

   Poista
  22. Anonyymi klo 21.12, nytkö vasta huomaat, että sisareni on Saksassa naimisissa? Kautta blogin on runsaasti mainintoja ja juttujakin asiasta. Kyseessä ei ole "lukkarinrakkaus", vaan tieto ja kokemus.

   Poista
  23. Saatat ehkä tietää monia seitsenkymppisiä, jotka käyttävät tietokoneitaan jne.
   Mutta enemistö on pankin tiskillä pankkikirjan kanssa hoitamassa laskujaan.
   Ei onnistu mummoilta verkkopankki.

   Poista
  24. Ei pidä paikkaansa. Pienillä paikkakunnilla ei ensinnäkään ole pankkeja, ja missä on ollut, sieltä lakkautetaan. Esimerkiksi tästä kaupungista lakkautettiin juuri Nordean konttori, eli minulta meni pankki alta. Pankki on ollut hyvin suosittu täällä.

   Ihmisten on ollut pakko opetella hoitamaan laskunsa tietokoneilla.

   Poista
  25. PS Myös mökkikuntani pankki lakkautettiin. Kerroin täälläkin, minun vaikea minun oli saada mökkitiliä lopetetuksi, silti. Piti matkustaa uudelle paikkakunnalle asiakirjojen kanssa vain sitä varten.

   Paikkakunnalla asuu paljon vanhempaa väkeä.

   Poista
 7. Asiasta kolmanteen. Muistatteko, miten vasemmistoliiton poliitikko Li Andersson sanoi, että turvapaikanhakijoille ei saisi tehdä ikäkyselyjä, sillä ne loukkaavat heitä.

  Nyt on kuitenkin tutkittu, että Ruotsiin yksin tulleista turvapaikanhakijalapseksi esittäytyneistä moni saattaakin olla vähintään 18-vuotias, eli aikuisten kirjoissa. Lääketieteellinen ikäarvio on tehty toistaiseksi 581 turvapaikanhakijalle oikeuslääketieteen viraston mukaan. Arvioinnin perusteella 442 heistä on luultavasti täyttänyt 18 vuotta. - Mitähän Andersson tähän kommentoisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Li Andersson tuo mieleeni 70-luvun alun stalinistit. Hänen puheillaan/todistuksillaan lienee vastaava arvo.

   Noista luvuista kirjoitetaan nyt Ruotsissa aika laajasti. Suomenruotsalaista sukua oleva, mm tiedusteluasiantuntijana toiminut Johan Westerholm (sosdem) toteaa juuri nyt blogissaan ledarsidorna.se että tämä luku, n. 75% tulee johtamaan noin 25000 "lapsukaisen" karkottamiseen Ruotsista, heh, tietysti jos maan byrokratia pystyy tälläiseen operaatioon.
   Johan viittaa samalla v.2015 tanskalaisiin tutkimuksiin joissa %-luku on ollut 70-80 sekä huomauttaa, että Suomen viranomaiset käyttävät samoja tanskalaisia metodeja omissa tutkimuksissaan.
   Itse olen nähnyt Saksasta tutkimuksen jossa väärän henkilöllisyyden oli antanut 80%. hh

   Poista
  2. Tästä kummastelusta joku voi pahastua, mutta en tällä pahaa tarkoita enkä halua ihmisiä täältä karkottaa: miksi niin monelta on passi hukkunut mutta ei vissiin keneltäkään kännykkää?

   Poista
  3. Samaa sarjaa on juuri lukemani sinänsä traaginen uutinen, jossa Suomesta turvapaikan saanut iranilainen mies oli tapettu hänen lomaillessaan vanhempiansa luona Iranissa.

   Poista
  4. Huuto Syyriasta dokkari saattaisi kertoa syyn miksi paperit voivat olla kadoksissa.

   Kännyköitä on joka paikassa, vanhoja liikuu vaikka missä maailman kolkassa. Tyhjensin joku aika sitten laatikoistani muutaman vanhan kännykkäni+latureita, ne lähtivät hyväntekeväisyysjärjestön mukana sinne missä ei ole kännykkäkauppoja ihan lähellä.

   Muukalaiskammo on vaikea vaiva, mutta siitä(-kin) voi tervehtyä. Tsemppiä. Sillä kansanvaellukset (lue: pakolaisuus) eivät tule päättymään.

   Poista
  5. Anonyymi, mutta eihän meillä ole syyrialaisia pakolaisia juurikaan, vaan eniten irakilaisia. Syyrialaiset pakolaiset ovat naapurimaittensa lisäksi ennen kaikkea Ruotsissa ja Saksassa. 

   Syyrian sota on järkyttänyt meitä kaikkia, mutta on aikamoista jeesustelua vedota Syyria-korttiin kaikessa maahanmuuttokeskustelussa. Irakissa ei ole Syyrian sisällissotaa. 

   Tottakai passeja hukkuu eikä niitä aina saa epävakaisissa oloissa. Jos ajatellaan kuitenkin sitäkin eilen lehdessä ollutta tutkimustulosta, että Ruotsissa alaikäiseksi lapseksi ilmoittautuneista 581:stä tutkitusta tulijasta 442 - siis passitonta tai väärällä passilla - on nyt osoittautunut mitä todennäköisimmin yli 18-vuotiaiksi, voi luottamus kärsiä.

   Poista
  6. Nimetön kirjoittaja klo. 0,19

   Yle tai toimittajat eivät anna rehellistä kuvan siitä, miten massamaahanmuutto on vaikuttanut suomeen.

   Minusta toimittajat kiinnittävät ylettömän paljon huomiota kaiken maailman eettisiin suosituksiin eivätkä korosta käsiteltävän aiheen tai henkilön etnistä alkuperää, kansalaisuutta, ammattia, poliittisia yhteyksiä, uskontoa , jos se on merkityksetöntä tai epäoleellista jutulle.

   Suomen Yle kirjoittaa muuneltua totuutta. Rikostutkinnassa olevia maahanmuuttajien valokuvia ei julkaita .Puhutaa vain "nuorista".Sitten huhut leviävät.

   Poista
  7. Olen itsekin arvostellut Yleä monestakin asiasta, mm. totuuden tietoisesta salaamisesta ja näkökulman valinnasta tietyn agendan mukaiseksi, mutta olen kuitenkin sitä mieltä, että eettisyys on paras ja inhimillisin ohjenuora äärimmäisen vaikeissa ihmisen elämisen oikeutta käsittelevissä tapahtumissa - kunnes toisin todistetaan.

   Tiedonvälityksen objektiivisuutta ei saa koskaan unohtaa, se on toinen tärkeä ohjenuora ja kaiken sanankäytön peruspohja. Mutta siis, olen oppinut ymmärtämään sitä, että Suomen tiedonvälityksen pääkanavan tulee katsoa eikä katua hätäistä uutisointia.

   Tärkeintä on se, että julkaistava tieto on totta, puhdasta faktaa, ei oletusta eikä arvailua eikä edes mahdollisesti totta, vaan ehdottomasti totta. Muut päättelyt ovat sitten katsojan ja lukijan omia.

   Sekin tulee muistaa, että tieto koostuu aluksi tiedonmurusista, joilla on asian edetessä taipumus kasvaa isommiksi totuuksiksi.

   Poista
  8. Saasnähdä mitä vastikään Ylen päätoimittaja (Atte Jääskeläinen) lähti tehtävästään pitkällisten riitojen jälkeen-No, feministinaiset osaavat savustaa yhden miehen pihalle.
   Oma kysymyksensä on, miten se vaikuttaa Ylen levittämään maahanmuuttopropagandaan.
   Laitetaanko se kuriin vai onko edessä vain entistä röyhkeämpi propaganda?

   Poista
  9. Jääskeläisen asemaa voi verrata koulun rehtoriin.Enemistö alaisista on naisia. Eli työ on kuin "kanalaumaa" johtaisi.
   Eikä sekään riitä. Aina joku naisope on mielestään rohkea ja nostaan tikun seinälle.Aina on räksyttämässä pienistä jutuista.

   Poista
  10. Nyt kun Jääskeläinen on saatu pois alkaa Ultimate Reporadio. Ylestä vyöryy sellaista stallarituubaa että ette uskokkaan. Uusi ja heikko johtaja taipuu vasemmistohirmujen feministen edessä.

   Poista
  11. Älä ny!? Ihanko totta. Ja että Reporatio. Johan on Markkinat!

   Poista
  12. Tutut Hesarin toimittajat, se vanhempi polvi, vähän harmitteli Jääskeläisen lähtöä, sillä vaikka hän kieltämättä hieman mokailikin, niin itse asiahan oli vähäpätöinen ja Atte oli kuulemma ammatillisesti Ylen pätevin pomo.

   Toimittajat ovat vain niin herkkähipiäisiä vauveleita, etenkin nuoret, ettei heitä saa kieltää mistään.

   Poista
  13. Oluii kiinnostavaa saada rehellinen vastaus siihen, että jos eronneiden toimittajien mielen mukainen poliitikko olisi soitellut Yleen Jääskeläiselle ukaasejaan, olisiko häneen ja Jääskeläiseen kohdistettu samanlainen ajojahti kuin nyt käynnistettiin.

   Jos hyvin olisi käynyt, tässähän olisi saatu kaksi päänahkaa yhdellä iskulla, pääministerin ja esimiehen.

   Poista
  14. Tulkoon siis sota tai muu helvetti! Tiedämme sitten, ihan jokainen miltä se oikeesti tuntuu. Itse kullekin. Heleijaa! Sitä toivokaamme, koska se on näemmä unohtunut sukupolvien kadotessa. Loppuu mukavuusalueella eläminen, hyvin monilta.

   Poista
  15. Sota tai muu helvetti?

   Nyt tipahdin totaalisesti. Mihin sana "siis" viittaa? Sehän on päätelmä jostakin, mikä ei nyt lukijalle aukene.

   Poista
  16. Sota ja helvettihän ovat arkipäivää ympäri maailmaa, ihan tuossa tuhannen kilometrin päässä Euroopassakin. Lisäksi meillä on vieressä naapuri, Venäjä, joka käy erilaisia sotia koko ajan.

   Anonyymi tarkoitti varmaan meitä suomalaisia, jotka emme ymmärrä sotaa pakenevien ihmisten hätää? Siinä hän on väärässä.

   Poista
  17. Ohoh, en uskonut, että moista tietämättömyyttä vielä esiintyy. Että on kyse muka pakolaisten hädän ymmärtämättömyydestä, jos suhtautuu asiaan pohtien ja muuten kuin yltiöpositiivisesti. Huhhuh ja hohhoijaa.

   Poista
 8. Erikoista tietysti on, että korkeasti koulutetuilta, niiltä joilla on validit todistukset Euroopassa kysyttyihin ammatteihin, heiltä ei asiapaperit yleensä ole kadonneet. Ok, joiltakin on kadonnut mutta heiltäpä on ammattiin kuuluvat taidotkin matkalla unohtuneet ;-) hh

  VastaaPoista
 9. Jo on maailmankirjat ihan sekaisin? Kulttuurilehti Helsingin Sanomista saa lukea että "Suomi ensin" -yhdistystä johtavat Marco de Wit ja Mario Argenta.

  Saa korjata jos olen väärässä. Mutta missä perkele ovat Rääkköset, Mäkäräiset, Virtaset ja Lahtiset?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja Anonyymi = mikis. Joka ihmettellöö.

   Poista
  2. Minusta tämä on hieman sama asia kuin se, että Teemu Mähönen tai Urho Sikiö tai Jessica Kankare voi hyvinkin olla ulkoiselta olemukseltaan mustaihoinen.

   Minua huvittaa, että tämä nimiasia on nyt niin merkitsevä. Miksi ulkomaalaistaustainenkin ei voisi olla rasistinen tai muuten moukka?

   Poista
  3. Egotrippailua se monsieureille on, että sitä paskasalkitelttaa pitävät pystyssä. Jos lehdet kirjoittaisivat asiaa, kertoisivat viimein, millaisia työaikoja sankarit tekevät, kun aikaa on lojua ja lohnostella veronmaksajien harmiksi. Dewitit ja kumppanit ovat telttaansa ripustaneet ison lakanan, jossa vaaditaan Janitskinia presidentiksi. Sellaisia ne anarkistit ovat. Ja poliisi on peltipoliisi, kun ei saa heitettyä heitä helevettiin veronmaksajia häiritsemästä.

   Poista
  4. Tarkoitin lähinnä tätä että ei jotain hienoa (ainakin heidän omasta mielestään hienoa) suomenruotsalaisyhdistystä, esimerkiksi NJK:ta (Nyländska Jaktklubben) ei ikimaailmassa kukaan Jaana Mättönen johda. - Toisaalta, jos perustavat "Suomenruotsalaiset ensin" -yhdistyksen (Finska Svenska först), niin sen puh.johtajana voi toki kuvitella J. Möttösen toimivan.

   Poista
  5. Nimensä ovat vaihtaneet. Seuraavaksi heillä vaihtuu sukupuoli, sanokaa mun sanoneen.

   Poista
  6. Janitski on syönyt liikaa Putin -pillereitä. (Ja älkää minulta kysykö mitä ne ovat. Em minä tiedä.)

   Eikös ihmisen iän saa selville aika viattomin keinoin luustosta? Hevosten suhteenkin se on helppoa kun katsoo heidän hampaitaan. Voi tietysti olla että lämminveriset arabialaiset ratsut eroavat siinäkin kylmäverisistä (?) suomalaisista polleista? - Mistä sitäkään tietää.

   Ps. Itse kun juuri kävin hammaslääkärillä ja sain (helvetin) ison laskun 45 minuutin operaatiosta, valitin siitä ystävälleni Peralle. Hän lohdutti että niin hänellekin aina käy. Ja lisäsi "kuolaimet käyvät kalliiksi..." - Sillä on aina kummallisia sanontoja. Eikä se onneksi ole biologia; kuolaimet ja hampaat (statin lankissa "legot"), eivät ole sama asia. Sen minä Ai knouw.

   Poista
  7. Pera on muutenkin vähän outo ihmiseksi, siksi siitä pidänkin. Pikkupoikana (= puberteetti-iässä) se oli rakastunut naapurin isoon tyttöön. Ja sitä pänni se että yks jätkä vieraili tytön luona aina, oli yötäkin. Kerran kun se taas oli jättänyt polkupyöränsä heidän porstuansa eteen - oli syksy ja synkkä ilta - Pera veti fillarin kummankin renkaan kahdeksikolle. - Aamulla hänen isänsä aamiaispöydässä manasi että KUKA PERKELEEN HULIGAANI ON SÄRKENYT MUN PYÖRÄNI... No, ihminenhän erehtyy välillä, etenkin pimeässä. Etenkin polkupyörissä (= ühe jalgrattas?).

   Poista
  8. Gummit kuin gummit, kahdeksikolla tai ilman, mutta sanojani en peru.

   Poista
  9. Mitä noihin mielenosoituksiin torilla tulee, niin johan niille nauraa naurismaan aidatkin.

   Missä vaiheessa mielenosoituksen on lupa muuttua jatkuvaksi leiriksi järjestetyin ruoka- ja kakkahuolloin? Kaikki leirit torilta huut paratiisiin ja helvettiin.

   Poista
  10. "Ja Yleisradio siellä Suomessa... tähän väliin Porilaisten marssi."

   Poista
  11. Meinaan sitä, että dewit, vainikäseoli, on luultavasti alkuperäisesti Vladimir Devilov ja Argentan ilmiselvä alkumuoto on Sovjeta.

   Sukupuolenvaihdos vitsini oli asiaton. Ei niillä ole resursseja vaihdettavaksi.

   Poista
  12. Porilaisten marssi taidettiin soittaa muuten Koiviston hautajaisissakin, peräti hautaanlaskun yhteydessä. No, mikäs siinä...

   Poista
  13. Vai sanojasi et Peru? (Peru kirjoitetaan isolla P-eellä. Samoin kuin -illu. Josta nyt puuttuu joko P tai H-kirjain, edestä. - Perussa on paljon laamoja. Niihin on helppo tutustua kun pukee päälleen laamapaidan. Ja on nuuskivinaan heiniä.)

   Ps. Mielenosoituksetko tehottomia? En nyt aivan noinkaan sanoisi. Muistan kun yhtenä vappuna kokoonnuttiin Amurin hiekkakentälle Mansessa nääs ja alettiin huuta yhressä että USA POIS VIETNAMISTA! - niin perkele nehän lähti sieltä! Samana Valpurina. Kyä mää vähän ihmettelin meirän joukkovoimaa, jukopliut. Mutta hälläkössevväliä.

   Poista
  14. Porilaisten marssi, ruotsalaisittain purilaisten en two, tree on kuitenkin presidentin kunniamarssi.

   Poista
  15. Mikis, kiistän sanojeni olleen Limasta.

   Poista
  16. Joka tapauksessa minun aivoni imivät tästä Porilaisten marssista suunnatonta hupia, kyynelten keskellä, että reippaasti vaan maan multiin.

   Poista
  17. Minä palvelin (palvelin?) asevelvollisuuteni Porin Prikaatissa. ("Tässä aamusavukkeenne, herran ylivääpeli. Tarjoan sen mielelläni omistani kun Te, tuleva sotilasmestari, ja muutenkin mukiinmenevä esimieheni, olette tupakkalakossa".)
   Alokasaikana ei meille marsseilla mitään presidentillisiä soittoja hyräilty. Aika pornomaista lyriikkaa vaan alikessujen hätistäminä karjuttiin moniäänisesti. Ja jollei laulanut tarpeeksi lujaa, alkoi "viheltää" ja "räjähtää". - Armeijaa käymättömille: "viheltää" tarkoittaa että on heittäydyttävä maahan, olkoon alla kanto kivi tai lätäkkö, "räjähtää" tarkoittaa että on pompahdettava salamannopeasti ylös. Ja sitä kun tekee noin 7 x 77 kertaa, tietää olevansa simputuksen kohde. (Eli objektina.)

   Poista
  18. Iines, porilaisten marssi jää ainoaksi vaihtoehdoksi, koska raumlaissi jaarituksii tai Turun föriä ei ole tiettävästi sävelletty.

   Poista
  19. Ja tuo että Laamojen lähelle - muusta uneksimattakaan - pääsisi vain laamapaita päällä, niin se ei ole totta. Pitää olla myös karvalakki päässä. - Koivistolainen kelpaa kyllä hyvin.

   Poista
  20. Koivistolaiset hyvin muistan, Anjan ja Anitan. Molemmilla oli karvalakki.

   Poista
  21. Saakutti, nettieikipediasta tarkistin, että se toinen karvalakin alta päästellyt oli Anneli. En minä sittenkään taida heitä kovin hyvin muistaa.

   Poista
  22. Ja toinen saakutti, tämä Nokian puheloinen vääntelee jatkuvasti sanojani suorastaan masentavasti.

   Lumia on kyllä hieno puhelin, mutta kaverini antoi tämän ilmaiseksi, kun samsungistani aika jätti.

   Poista
  23. "Molemmilla oli karvalakki"... Niin olikin, mutta arvaat kai missä? Lakki karvainen, kurvi kermainen, lippalakkinsa sisällä, miehet lipoo huuliaan, kun siskot nää - hei, heitä älä unohda, pakaroitansa puolel´ toiselt´, vimmoinssansa viskoovat he

   Hitsi, en oo koskaan osannut kirjoittaa runoja.

   Poista
  24. Noh, minulle Porilaisten marssi hautaanlaskun yhteydessä vaikutti tragikoomiselta, itketti ja nauratti yhtaikaa.

   Vähän sama kuin jos Ylioppilaskunnan laulajat olisivat laulaneet sen sijasta tämän:

   Kapteeni käskee huuda hiio-hoi! (hiio-hoi!!) Hiio-hoi Riisu paita pois 
   Kapteeni käskee huuda hiio-hoi, (hiio-hoi!!) Hiio-hoi! Riisu paita pois 
   Kapteeni käskee!

   Poista
 10. Mielenkiintoinen laulu. En ole ennen kuulut. Onko se sauna/bastu biisi??

  Viisitoista vainaan arkulla viru
  Hei hii-o-hoi ja rommia pullo.
  Muut oli tappanut rommi ja piru.
  Hei hii-o-hoi ja rommia pullo
  Heit' viistoista jäljellä siis.
  Oli seilannnut seitsemänkymmentäviis.

  tässä tarina laulettuna

  merirosmot mellastelevat kuin Muumit Naantalissa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sierra Madren aarre -elokuvassa on sama idea. Se on todella hieno elokuva, Humphrey Bogart tekee uskottavimman roolin kuin missään. Elokuvan käsikirjoitus on B. Traven'in. Kukaan ei tiedä kuka hän oli, tuo Traven. Olen lukenut häneltä kirjat Kuoleman laiva ja Puuvillanpoimijat. Kylläpäs säpsähdyttivät. Esim. tuo Puuvillanpoimijat on mielestäni vähintäin samaa tasoa kuin Steinbecketin Vihan hedelmät. Hieman ahdistavampi vain.

   Poista
  2. Ps. Ei TIETENKÄÄN B.Traven elokuvan käsikirjoitusta tehnyt! Tarkoitin, että leffa perustuu hänen kirjaansa. Ei kukaan tiedä kuka B.Traven oli, arvailuja vain riittää, ne on epämääräisiä. - Varmaa vain on että hän oli helvetin hyvä kirjailija. Kuka sitten lie.

   Aikansa maahanmuuttaja kumminkin, ehkä?

   Poista
  3. Tässä voi kuunnelle koko Kapteeni käskee laulun. Tekijästä en tiedä, kertosäe vain on tarttunut korvaan madon lailla.

   https://www.youtube.com/watch?v=xCb8jzoNW50

   Poista
  4. Ja onneksi hollywoodipelletkään (= tuottajat vihreä dollarinkiilto silmissään) eivät ole tuota kirjaa, sen loppua pilanneet. Sillä elokuvallakin on nimitäin hyvin julma, mutta opettava loppu. - The End.

   Poista
 11. Okey, menevä biisi tuo Kapteeni käskee. Diggaan sitä vaikka olen tuon ajan jo elänyt, toista vuosikertaa. (Enkä häpeä kuolla oman aikauteni mukana. Sanoi jo Olavi Paavolainen. Jos oikein muistan.) - Ex-rumpalina vaan en pidä tuosta DUMP DUMP -jyskytyksestä. Siinä ei ole mitään, mistä nauttisi. Puimakone tulee mieleen. Tai Naimakone - jos semmosia siis on. Olemassa. JYSKIN JYSKYS JYSKIN.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis minä kuulin tuon laulun nyt ensi kerran kokonaan, tunsin ennestään vain kertosäkeen, jota on soitettu ilmeisesti monissakin yhteyksissä. En ota kantaa koko lauluun ollenkaan, sillä en yleensä tykkää rap-musiikista. Tässä on kyllä nuoruuden intoa ja jopa raikkautta, josta annan hyvän arvosanan.

   Poista
 12. Sierra Madren aarteen olen nähnyt joskus ihan lapsena. Mieleeni on jäänyt, kun väsyneinä eivät uskaltaneet nukkua, pelkäsivät toisten vievän koko aarteen. Lapsuuteni vaikuttavaan muistoon perustuen uskallan arvostaa elokuvaa tosi korkealle. Onhan se ihan eri luokkaa kuin Casablanca, joka on lähinnä BLÄÄH!

  Kapteenia en äänestä jatkoon. Mieleeni tuli, että hyllyssä odottavan Moby Dickinkin voisi joku päivä viimeinkin lukea.

  Karvalakki oli koivistolaisia ajatellessani mielessä

  VastaaPoista
 13. Tässä laulu mieleeni:

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=20&v=HxN1STgQXW8

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Captain Ska -yhtyeen tuottaja ja perustaja Jake Painter kertoi Guardianille haluavansa syöstä vallasta maata hallitsevan konservatiivipuolueen, jonka johtaja May on.

   Ensin täytyy käydä vaalit.
   Unohdin kaikki ei äänestä. Kehuvat; en äänestä.

   Poista
  2. Eilisestä kappaleelle taitaa olla tullut parisensataa kuuntelua lisää. Soittokiellot siivittävät hyvin, ne toimivat halutulla tavalla vain 60-luvun Suomessa. Kappale on ammattitaitoisesti tehty ja laulajat ovat loistavia.

   Poista
 14. Iines, protestoin voimakkaasti sivupalkkiin laittamaasi neurobiologin lausuntoa vastaan. Mitä se muka tarkoittaa, että "ihminen on tarkoitettu luontoon". Luonnossa käveleminen toisinaan voi olla mukavaa, vaikkakin luontomme on valtaosaltaan rumaa risukkoa.

  Tuoksuista paras on vasta lasketun asfaltin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Romantikkobiologi ei ehkä ymmärtänyt, että ihmisellä ei ole kykyä selviytyä luonnossa, luonnon omilla ehdoilla. Helppo se tuollaisia on laukoa ja sitten palata täysin mukavuuksin varustettun asuntoonsa.

   Onkohan siellä yliopistossa jotain vinksallaan?

   Poista
  2. Aivotutkijana toimineen Mikkosen ydinteesi on se, että steriili sisätila on ihmiselle luonnoton ympäristö.

   Ihminen on tarkoitettu luontoon, hän on genomeiltaan ja biologialtaan sama kuin 40 000 vuotta sitten, metsästäjä-keräilijä-maanviljelijä. - Kuitenkin ihminen viettää 80 - 90 prosenttia ajastaan sisällä.

   Siteeraan lisää Mikkos-artikkelia HS:ssa:"Biofilia eli luontoyhteys vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin Mikkosen mukaan kokonaisvaltaisesti, sekä psyykkisesti että fyysisesti. Ihminen on kokonaisuus, jossa mieltä ja kehoa ei voi erottaa toisistaan.

   Jos luontoyhteys puuttuu tai särkyy, seuraa ongelmia. Japanissahan terapeutit kirjoittavat metsäreseptejä, eli käskevät menemään metsään. Myös muualla maailmassa terapiapuolella on huomattu, että vihreys on hyvästä, sanoo Mikkonen."

   Poista
  3. Mikkonen ei ole johtopäätöksissään pystynyt irrottautumaan omasta navastaan.Arvaan, että hänellä välillä perse puutuu, kun istuu jossain tutkijan sellissä ja olo tuntuu tylsälle.

   Minulla on yksi paikka, jossa tykkään kävellä, luonnonpuisto. Siellä on oikeita paksurunkoisia ja korkeita puita. Paikallinen miljonäärimafia saanee luvan rakentaa sen täyteen kerrostaloja ja vetää fyffet himaan. Hyvinkää on kohta Suomen Tikkurila.

   Poista
  4. Saman kaavan mukaan kaikki asiaansa vihkiytyneet tutkijat ovat "omaan napaansa" tuijottavia. Miksi tutkija ei sanoisi ääneen tutkimuksensa tuloksia ja päätelmiään siitä? Sopiihan niitä epäillä, mutta jonkinlaisia perusteita epäilylleen kannattaisi esittää.

   Kyllä meillä on tutkittua tietoa siitäkin, että esimerkiksi jo vartin kävely metsässä laskee verenpainetta ja rauhoittaa mieltä. Nyt en puhu tietenkään mistään ääritiloista, vaan tavallisen ihmisen kehon reaktioista.

   Siitäkin on jo näyttöä, että suhde luonnon asukeihin, eläimiin, laskee ihmisen stressitasoa, verenpainetta ja lihasten kireyttä.

   Jarno Mikkonen toimii nykyään yrityksessä, joka valmistaa viherseiniä eri tiloihin. Tässä olisi helppo syyttää miestä bisneksestä ja oman lehmän ojassa olosta. Asian voi halutessaan kuitenkin nähdä myös maailman pelastamisyrityksenä. Tai ihmisen.

   Minä tahtoisin mieluusti seinän, jossa olisi vesielementti, meren selkä, ja sen edessä lattialla pyöreitä kiviä, kuin rannassa. Tai sitten kokonaisen kasvavan viherseinän.

   Poista
  5. Johtopäätösten tekoon vaikuttaa aina oma näkökulma. Vaikka kuinka iputettaisiin, sauna ja luonto ovat minulle vain hyvin vähän tärkeitä rentoutumiseen. Riippumatta Diedeen duloksista, lepo omalla sohvalla huonojen tv-ohjelmien äärellä ja kaukana pahasta maailmasta, virkistää minua paljon enemmän kuin hyttyset, risukot ja rytökasat, Suomen luonto.

   Poista
  6. Minua virkistää enemmän lapin vaellus, kuin sohvaperunana löhyily.Tietenin hyvässä seurassa.

   Poista
  7. Siitä olen tyytyväinen, että ilmeisesti nuorempi nuoriso on vähentänyt koikkaloimista ja ilmeisestikin viihtyy paremmin tietokoneen ääressä kuin ulkoilman kylmyydessä. Tätä evoluutio suorastaan vaatii, tulevaisuuden ihmiset ovat superälykkäitä, ratkovat pulmat kuin pulmat.

   Poista
  8. No jaa, minä olen nähnyt valon tässä asiassa, myönnän hereästi. Minun on pakko päästä ulos metsään, niityille, rantaan joka päivä, tai saan jäykät niskat ja huimauksen vaivoikseni. Olen onnellisin, kun saan vaeltaa kameran kanssa pari tuntia, tai vähintään edes tunnin päivässä. Ja voi tavaton, mikä mielen euforia, jos olen sattunut saamaan jonkin osuman kameralla, esimerkiksi linnun jota en tunnista. Jo matkalla kotiin mietin, että ensin teen sapuskaa, sitten syön ja luen kenties iltapäivän laatulehden ja sitten kahvikupin kera kuvia purkamaan ja etsimään tuntemattoman linnun lajimääritystä lintukirjasta.

   Tämmöinen on Onnistunut päiväni -kouluaine. Sen pituinen se. Sinne putos kuin hohtimet kaivoon, niin kuin entinen poika aineensa lopetti.

   Poista
  9. Luonnosta ihminen olet tullut, luontoon ihminen palaa takaisin.
   Aurinko täällä paistaa, enkä minä valita, kun itse olen paikkani valinnut.

   Poista
  10. Asiaan liittyen - kun olemme joskus shoppailemassa vaatteita tyttären kanssa, hän sanoo aina, että tarvitsen vähän nätimpiä naisellisia ja värikkäitä vaatteita enkä tuommoisia vaatimattomia tummia rytkyjä.

   Minä taas katselen mieluusti tummia rytkyjä. Sammaleenvihreä on mielivärini, koska väri sulautuu luontoon niin, ettei tarvitse piiloutua puskiin tai kuvauskojuun eläimiä kuvatessa.

   Poista
  11. Vaatteissa suorastaan rakastan värejä. Värejä ovat tumma, musta ja sininen.

   Poista
  12. Ehkä sen voi sanoa niin, että luontoon olemme palaava. Matojen ruuaksi kylmään maahan tai savuna ilmaan ja tuhkaksi purkkiin.

   Neil Armstrongille pappi joutui siunaustilaisuudessa sanomaan ilmeisesti: "Kuusta olet sinä tullut, mereen olet nyt menevä".

   Poista
  13. Minuakin vähän suivautti neurobiologi Mikkosen lausunnossa ilmaus "tarkoitettu luontoon", sillä siinä kaikuu usko siihen, että joku on meidät tällaisiksi tehnyt eli luonut.

   Mikkonen tietysti tarkoitti (neurobiologi kun ei ole pappi, eikä näköjään viestinnän tai kirjoittamisen asiantuntijakaan), että ihminen on kehityshistoriansa aikana SOPEUTUNUT elämään luonnossa.

   Olemme eläneet kalustetuissa huoneissa vasta niin lyhyen aikaa, ettemme ole siihen vielä täysin sopeutuneet. Mutta sopeudumme kyllä, ellemme pommita itseämme takiaisin kivikauteen.

   Eikä se kivikauden elämäkään mitään kauheaa ollut, päinvastoin. Siitä saa hyvän käsityksen, kun ajattelee miten esim. intiaanit elivät ennen valkoisen roskaväen maahanmuuttoa. Sellaista on elämä kivikaudella.

   Poista
  14. Kuolleelle koiralleen, Sasalle, broidini valitsi maltaita maksaneen polttohautauksen. Lupaili purkissa olevat tuhkat joskus ripotella luonnonsuojelualue Sveitsin maastoon. Ei ole vielä raaskinut, enkä usko, että raaskiikaan. Jos koirapappi ehdottelisi, että maahan pitäisi senkin palata, niin varmaankin hampaitaan keräilisi.

   Poista
  15. Voisikos, Tapsa sanoa, että ihminen on luonnontuote jolle siirtyminen teknistaloudelliseen viitekehykseen tuottaa tiettyjä sopeutumisvaikeuksia, Mainittuun viitekehykseen pitänee laskea myös nuo joukkotuhoaseet, joita, paitsi tehdään aina uusilla menetelmillä, tekee muutamien niin mieli kokeilla.

   (Kivikaudella, by the way, oli uusimman tutkimuksen mukaan joka neljännellä miehellä kohtalona tulla lajikumppaninsa surmaamaksi.) hh

   Poista
  16. Tapsan tavoin minuakin Mikkosen lausunnossa ärsytti eniten kielen tajuattomuus. Käyttäessään passiivia "on tarkoitettu", hän passiivista huolimatta tarkoittaa, että joku on tarkoittanut. Jos hän kuitenkin tarkoitti esim. Evoluutiota tai neurobiologiaa, niin: "Oho,sano Eemeli!"

   Jos kuitenkin on uskovainen, niin jeesus sentään.

   Poista
  17. Hh:n kommenttiikkiinkin perustaen, kivikauden ihmisiä tai neanderoloideja on turha romantisoida. Kun kulkivat alastomina neljällä jalalla, kakka takapuolesta putoillen, niin usein heidät pelasti se, että varoivat visusti otsalohkonsa osumista kipeää tekevään kallion kulmaan.

   Poista
  18. Kahdella jalalla kulkivat ja vaatteet oli. Suomessa oli asutusta jo kivikaudella. Kylmä täällä tulee ilman vaatteita.

   http://www.itasuomenkoulu.fi/media/kv2/esihistoriateksti.htm

   Ihmettelen miksi RR. kerrot muuneltua totuutta?

   Poista
  19. Minulle itselleni neurobiologi Jarno Mikkosen puhe on jollakin lailla itsestäänselvää, olen kokenut sen kehossani, mistä hän puhuu. Mikkonenhan on todella monipuolinen tutkija, hän on kokeillut mm. ajatusta hermosoluilla toimivasta tietokoneesta, ja on aivojen toiminnan kokeellinen tutkija.

   Kovasti Mikkonen saa kritiikkiä myös artikkelin perässä olevilta keskustelijoilta, häntä vähätellään jopa vailla perusteita. Ilmeisesti hän osui myös johonkin ärsytyskohtaan nykyihmisessä.

   Poista
  20. Tuo ilmaisu "tarkoitettu luontoon" voi viitata myös evoluutioon. Evoluutiohan toimii tarkoituksenmukaisesti. Jos mies puhuu ihmisen kehityksestä 40 000 vuoden aikana, ja toteaa samankaltaisuuden silloiseen ihmiseen, hän tuskin viittaa ilmaisullaan kristillisiin yläilmoihin.

   Poista
  21. Tähän viittasinkin sulkulauseissani. Myönnän, että oma urputukseni liittyy ihan vaan semantiikkaan, mutta muuten olen vankasti Mikkonen-Iinekselän-postulaatin kannalla.

   Mutta evoluutiolla ei tietenkään ole tarkoitusta siinä mielessä, että sillä olisi päämäärä. Evoluutio on sitä, että olosuhteisiin parhaiten sopeutuvat lisääntyvät ja täyttävät maan.

   Ihminen on tuloksesta päätellen sopeutumisen mestari siinä missä muurahaiset, karhukaiset ja muut mönkijäiset (Mikis voi tarkentaa).

   Nimim. hh - mihin tutkimukseen viittaat? Kysyn ihan mielenkiinnosta. Oma viittaukseni intiaaneihin on vakavalla mielellä tehty. He eivät tunteneet rautaa.

   Poista
  22. anonyymi, neljällä jalalla kulkivat, välillä vatsallaan ryömivät kuin käärmeet ja murisivat tai sihisivät kulkiessaan. Pakkaseen tietysti apposen alastomina kuolivat.

   Poista
  23. Evoluutiolla ei tietenkään ole päämäärää eli muottia, jonka mukaan tai jota kohti jokin kehittyisi. Tällöinhän prosessissa olisi väistämättä X, tekijä eli tarkoittaja.

   Ja ymmärrän minäkin tuon passiivisen verbinmuodon "on tarkoitettu" luonteen: passiivissahan on tekijä, mutta sitä ei vain nimetä, se on tuntematon, mutta se on. Mikkonen olisi voinut käyttää toisenlaista ilmaisua, mutta muu kontekstihan tuossa paljastaa asianlaidan.

   Mutta siis pääasia, että Mikkonen nostaa esille tärkeän asian. Meilläkin lääkäri voisi kirjoittaa reseptiin mieluummin 3 × vk puoli tuntia luonnossa kävelyä kuin rauhoittavia pillereitä.

   Poista
  24. Juu, Mikkonen osuu naulan kantaan siinä, ettemme ole muuttuneet juuri mitenkään 40 000 vuoteen.

   Sattumaltakohan hän valitsi juuri tuon aikamäärän? Silloin nimittäin ensimmäiset nykyihmiset saapuivat Eurooppaan. Ja heidän geenejään on siis meissä suomalaisissa eninten (samoin kuin Nätti-Jussilla rahaa pankissa).

   Ihan toinen asia on sitten se, että uusimpien löytöjen mukaan ihmislaji olisi erkaantunut serkuistaan simpansseista sittenkin Euroopassa. Eikä siis Afrikassa.

   Sinänsä asialla ei ole mitään muuta merkitystä kuin tieteellistä.

   Poista
  25. Tapsa, satunnaisesti kohdalle osuneita lähteitä on tietysti viime vuosina tullut vastaan useita mutta asiasta on myös vastikään ilemestynyt uusi kunnon tiedemiehen tekemä, hyvässä mielessä populääri teos johon koottu viimeinen tieto: IAN MORRIS: WAR - WHAT IS IT GOOD FOR? : the role of conflict in civilisation, from primates to robots.

   Helmetistä minä sen lainasin. Tietomäärä on sen verran runsas, että jätin osan teknisemmistä osista silmäilyn tasolle mutta mielenkiintoisia olivat mm kirjoittajan vastaukset vastaukset otsikon kysymykseen. Suosittelen. hh

   Poista
 15. The Green Green Grass Of Home - Hyvinkää
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=aQhKqlOccHE

  Kesäloma:-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä säitä kesälomallesi! Tänään on vielä huisin kylmää ja tuulista, mutta ennusteissa näkyy jo yli kahtakymmentä astetta, ensi viikolla, jopa 25.

   Hui kauhea Trumpia! Ihan kuin ilmaston suojeleminen uhkaisi jotenkin USA:ta tai olisi siltä pois. Turha Trumppi.

   Poista
  2. Trumppi on kauhea, mutta periaatteessa oikeassa.

   Me täällä Töppölandiassa (erään kaverini termi) suostumme kiristämään entisestään maailman tiukimpia päästörajojamme vain siksi, että suuret saastemaat Intia ja Kiina lupaavat lopettaa omien päästöjensä kasvattamisen 5 vuoden kuluttua.

   Joka vuosi he lisäävät päästöjään enemmän kuin Suomen kokonaispäästöt ovat.

   Poista
 16. Mikistä aina kaipaan kommentoimaan, juttunsa ovat hyvän parasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikis on reissumies, kulkuri kissa olallaan.

   Poista
  2. Mut kysy, jos sa milloinkaan
   vilkkusilmän kulkijan
   ajalta tapaat tältä:
   oliko runoniekkaa kuitenkin,
   jok oli kaikist boheemein?
   Saat vakaan vastuun hältä:
   Niin herra, tunsin Mikiksen.

   Poista
  3. Anteeksi, eivät paidattomat merimiehet minua vielä ole laskeneet maan poveen hiio-hoi! (hiio-hoi!!) Hiio-hoi: ei teidän vielä tarvii olla mulle näin kilttejä!


   Ps. Mutta asiasta toiseen pontenssiin kaksi. Ajattelin (koska sain sähköhammasharjasta oikosulun) että voisiko Iineksen cournement -kuppilassa (= Einesbaarissa) arvostella myös n.s. muistelmateoksia? Omaelmäkertoja? Muiden kirjoittamia toisten Elämänkertoja? Ja Omaa eläämäni mie valehtelen nyt kehumalla ihteeni -kertoja? Tuli mieleen kun itse en ma ah jaksa juuri muuta lukea kuin muistelmia enään. Ja hikeennyttävän usein muistan asiat ihan erilailla kuin Arvoisa tohtori tai professorin ketku tai emeretus Akateemikko tai muu joku ihme Hihhuli. Ash, rakastan historiaa, sen siipien havinaa ja kumpujen kätköistä kuuluvaa kuiskintaa. - Jos olisin tangosanoittaja, mitä valitettavasti en ole, sanottain tangon "Haudan takaa". Taisto Tammi tai joku muu romaani laulaisi ääni vibraatolla "Hauuuu'uuu'uan takaa... hauuudan takaa..." Mutta sitten tuleekin tenka po: mitäs sitten? Kas sanattomana taivaanrannan taakse jään ma sen/kun sonaatteja kirjoittaa osaa en mäen... runojaltkin nää laukkaa kihtipolvein pois/Kaarina, kuin ero meille ikäänkuin jo tullut ois...

   (Kumartaa varmuuden vuoksi. Ja sanoo "tänk juu, tänk juu veri matsh".)

   Poista
  4. Turpas kii, saakelin höntti!

   Poista
  5. jaa, no, Hyvinkää: https://www.youtube.com/watch?v=hQvyov9SJwg

   Poista
  6. Mikis, minäkin luen tätä nykyä (lue: tässä iässsä) mieluusti muistelmia. Paraikaa nenän alla on Eino Leinon elämäkerta, tämän hämeenkyröläistutkijan kirjoittama. En oikein tiedä siitä sanoa mitään, ainakaan vielä.

   Mutta siis tottakai muistelmista voisi kirjoittaa, minä ainakin osallistuisin innokkaana edellyttäen toki, että ehtisin lukea teoksen.

   Kuka kirjoittaisi? Itse olen ruvennut arastelemaan kirjoista kirjoittamista, jostain syystä. Tapsakin viimeksi tarjoutui kirjoittamaan mm. Tommi Kinnusen teoksista, mutta minua lukuunottamatta kukaan ei nokkaansa kopauttanut.

   Ehdotuksia, miel. konkr.?

   Poista
  7. Taannoin tarjouduin Isä Camilloista kirjoittamaan. Vieläkin voisin ne kerrata ja ulosspruutata, jos kiinnostusta riittää.

   Poista
  8. Tapsan Tommi Kinnuset toki lukisin mielelläni.

   Poista
  9. Eikös Mikis tuossa kautta rantain lähes lupautunut kirjoittamaan alustuksen jostakin muistelmasta?

   Tietokirjoja, joihin luen myös hyvät muistelmat, minäkin olen viime vuosina etupäässä lukenut.

   Rajalan Leino-kirjan aion lukea. Onervan kirjan olen lukenut aikoja sitten, huimassa nuoruudessani, mutta en Mäkelän, koska vierastin hänen metodiaan.

   Poista
 17. Kiitos Riku, musisoinnista!

  Harva ihminen Juhani Leskistä tunsi, ja väitän, että minä häntä yhtenä kaikkein vähimmin tunsin. Tavattiin pari kertaa, myöhemmin vähemmin, koskaan ei sen tähdellisempiä juteltu. - Luin Antti Heikkisen (synt. 1985!) kirjoittaman elämänkerran Juicesta; se on sanasta toiseen totta. - Kyä ihmettelen.

  Itse "Juicea" runoilijana en älynnyt arvostanut - paitsi vasta myöhemmin. Olihan se vittu vieköön ei nyt ihan Bellmannin tasoa - mutta aikamoista! Lauri Viita lätkähtää mieleen.

  Tänään muuten tulee hauska elokuva "Kala nimeltä Wanda". John Cleese, Monty Pythonin voimahamoista ehkä toiseksivoimakkain hahmo, siinä vetää pääosaa ja on leffan käsikirjoittanut. Ei se huono ole! Mutta ei kyllä oikeastaan sen merkkitävämpikään.

  Laululyriikasta vielä: tämä yhteinen idolimme, Riku Raikas, Martti "huuhaa" Innanen, sanat osasi panna paikalleen... Myös ne, jotka eivät millään olisi halunneet mennä sinne, mihin paikkaan hän ne pani.

  https://www.youtube.com/watch?v=hIfQRvtu9M0

  "... suuri Onni, meni väärinpäin..."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässähän se tuli: Mikis kirjoittaa alustuksen Antti Heikkisen Juice-kirjasta.

   En ole vielä sitä lukenut, mutta luen kyllä. Minäkin tapasin Juicen yhden kerran, ja se tapaaminen kesti kuusi tuntia ja kaksi viinipulloa (per nokka).

   Poista
 18. Tässä pojat (eli vesselit) ovat saaneet vaikutteita nimenomaan Pythoneilta. Annettakoon se anteeksi heille. Ovat hauskoja. (ei silti kannata katsoa kun ensimmäiset 10 minuuttia/mintsiä. koska sen jälkeen saattaa yht'äkkiä, kun Angst iskee, kyrpiintyä. Guter Appetit)

  https://www.youtube.com/watch?v=eY-Q3WZJkKA

  VastaaPoista
 19. Kuuntelin tuon Juicen Hyvinkää -laulun toiseen kertaan. Tälläinen sanapari jäi mieleen
  "... kuinka kestän sen, kengät särkeviin jalkoihin, kiinni kasvaneet on... " ei se ole enää mitään runollista symboliikkaa; Juicen toisen asteen diabetes + alkolismi oli tehnyt niin että hänen jalkojaan särki aina. Hän, kuulema, halusi pitää sadaalit jalassa nukkuessaankin koska niiden jalkoihin paneminen aamulla olisi sattunut taas, taas, taas... niin saatanasti.

  "... ei mies menestyneinkään, toivossa voi elää...", kirjoittaa hän. Surullista mutta totta. Nämä Juicen viimeiset vuodet minä Antti Heikkisen elämäkertaan perustan; ne on hyvin dokumentoitu. On haastateltu oikeita ihmisiä (= kaikkia). Elämä ei koskaan ole helppoa, eikä kuolema sen helpompaa. Ja niinkuin kaikki runoilijat, Juice koki asiat kokonaisina. - Hänen viimeiset sanansa, kun ambulanssimiehet roudasivat häntä Ambulanssiin, olivat osoitettu hänen vaimolleen: "Anna mulle viiniä..." Mutta ambulanssimiehet pudistelivat päätään, ei saa antaa. Eikä sitten vaimo antanut.

  VastaaPoista
 20. Muistan kun Eero "Nyla" Nylundin viimeisen kerran tapasin. Olin tullut Forssaan, isäni oli kuollut, minä hoidin asioita siellä hänen - nyt - tyhjässä 3 huonetta + keittiö asunnossa. (Soitin Jyväskylään työnantajalleni ja ilmoitin että joudun ottamaan muutaman päivän (= viisi vrk) rokulia... Työnantajani edustaja, insinööri se ja se, änkytti vastaan, sanoi että ei sitä tollain vaan rokulia oteta... tms. Minä vastasin hänelle "haista kuule äijä paska" ja pamautin lankapuhelimen luurin kiinni. - Kyllä tämä insinööri sitten, kun takaisin kotiuduin Jyväskylään, pyysi minulta anteeksi, että hän... No, mitä anteeksi annettavaa minulla hänellä oli, ystäviä olemme edelleen.)

  Olin Forssassa, täysin yksin, minun piti hoitaa kaikenmaailmanasioita, hankkia arkku ja soittaa ihmisille - isäni oli tunnettu ja arvostettu ihminen ko. kaupungissa; voi vittu kun piti soitella kaikenlaisille ihmisille. Poroporvareille. Ja papin kanssa piti kans sopia systeemeistä. Samperi soikoon kun se rasitti mua! Em minä sitten iltasin enää muuta jaksanut tehdä kuin juoda viinaa, aamulla oli sitten aina entistä enemmän sekasotkuisia jutskuja. No, hoituhan ne kun pakko ne oli hoitaa. - Yhtenä aamuna tapasin Eeron, se oli vielä selvinpäin, minulla oli pullo kossua ja mentiin meille. (Tai siis isän kämpälle.) Eerolla oli jalat niin kipeät että hän valitti, kun pyysin että ota kengät pois jalasta, että hän ei pysty. Hän ei saa niitä sitten takaisin jalkoihinsa. No, mikäs siinä sitten. Ja Eeron sukat haisi kenkienkin läpi niin voimakkaalle "sukkasimalle", että varmaan parempi.

  Ps. Sinä aamupäivänä - Eero sen kossupullon joi käytännössä kokonaan itsekseen, noin 1/2 tunnissa - niin selitti mulle miten voi rakentaa Greenwichin aikaa näyttävän aurinkokellon Forssaan. Neljä asiaa siinä piti muistaa, en ehkä muista kaikkia: deviaatio, deklinaatio, nutaatio, ja maapallon näennäinen huojunta omaa akseliaan vasten (= vai onko tämä juuri sitä 'nutaatiota'? Jos on, olen sitten unohtanut sen neljännen... voihan paska). Sitten hyvästeltiin. Eero oli isäni sanojen mukaan "älykkäin oppilas mitä hänellä koskaan oli ollut", nyt isäni oli kuollut, ja minä sain koko ajan vahtia ettei Eero "vahingossa" pistä taaskuunsa mitään hopealusikoita tai muuta irtaimistoa - joka kuului perikunnalle. (Kyllä se niitä koko ajan kamalasti vilkuili. En minä uskaltanut käydä vessassa. Varmasti olisi puolet isän mitalleistakin sinä aikana "unohtunut" Eerolle. Ja kyllä minä sen ymmärrän. Alkoholismi ei tunne rajoja, ei jaa mitään sympatiapisteitä, ei jaa.

  Aina ajattelen Eeroa valtavalla sympatialla. En tiedä mikä hänet hunningolle vei, mistä sen koskaan toisesta ihmisestä tietää? Ei mistään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turkulainen konditoria. On aamu vasta. Konditorian sermit rämähtävät auki, verhot vedetään ikkunoilta sivuun, lukkojen kielet pureutuvat irti, NAKS. Kauppa on auki. Ja on tosiaan aamu vasta.

   Kaksi herrasmiestä kävelee hiljaksiin konditorian rappusia ylös. Kummastakaan ei voi nähdä että kuuluisivat n.s. alaluokkaan. Ei, määrätietoisesti kävelevät sisälle myymälään. Ja haisevat tuoreelle heinälle.

   Myyjä: Päivää.
   Eero: (kohteliaasti, puolihuolimattomasti tiskiin nojaten) Olisiko teillä myydä pikkuleipiä?
   myyjä: No tokihan toki. millaisia herra haluaa?
   eero: Voisitteko näyttää millaisia teillä on?
   (myyjä poistuu takahuoneeseen. jolloin toinen herrasmiehistä - mikis - pistää pari sämpylää popliinitakkinsa taskuun. ja jää sen jälkeen tuijottamaan ikkunasta ulos.)
   myyjä: (huohottaa kun tulee takaisin) tässä olisi tällaisia...
   eero: nämähän ovat piparkakkuja. minä tarkoitin pikku leipiä.
   myyjä: (näyttää vitriinissä olevia setsuureja ja limppuja) onhan meillä näitä leipiä myös...
   eero: (kauhistuneena) niin näyttää olevan mutta nehän ovat niin valtavan isoja. minä haluan pieniä leipiä. pikkuleipiä
   (kuuluu kolinaa ja omistaja tulee takahuoneesta)
   omistaja: onkos täällä jotain hässäkk... ai Nyla. ja nyt ulos ja hassiin!

   No, jäihän meille kaksi sämpylää. Ja koko aamupäivän aurinko paistoi yhä lämpimämmin. Kesä teki tuloaan.

   Poista
 21. Tuleva kesä on kesä kumiteräsaappaiden.

  VastaaPoista