24.11.2017

Pippelilliset kouluhenkilöt eivät nyt vaan pärjääNyt kun Suomen koululaiset on jälleen testattu Pisan oppimistulosten vertailussa, täytyy taas kehaista suomalaista koulujärjestelmää ja ennen kaikkea suomalaisia opettajia, jotka eittämättä ovat maailman kärkeä sekä osaamisessa että koulutustasossa.  

Ei kaikissa maissa nimittäin  vaadita opettajilta maisteritason koulutusta, vaan useimmissa Euroopan maissa opettajille riittää alempi korkeakoulututkinto, ja jopa toisen asteen tutkinto. Käytännössä meillä sellainen on vaikka ylioppilastutkinto. 

Ei ole siis sattumaa, että Suomi on koulutuksen mallimaa. Meillä osataan. Meillä yleensäkin lapsi on arvossaan, kiitos sinne Arvo Ylpön ja sodassa karaistuneiden naisten suuntaan. He työnsivät lapsensa köyhistä oloistakin opin tielle, arvostivat koulutusta ja opettajia, miksei myös vähän kirkkoa ja isänmaatakin. Näistä lähtökohdista versoi se suurten ikäluokkien polvi, joka puursi Suomen nykyisen hyvinvoinnin, ja vieläpä ilman asumistukia, opintotukia tai subjektiivisia päivähoitoja.Ainoa virhe tuoreissa oppimistilastoissa ovat nyt pojat. Jostain syystä Pisa vielä erottelee henkilöt sukupuolittain, vaikka suomalainen koulujärjestelmäkin jo tarjoaa tilalle abstraktimpaa käsitteistöä. Suomalaiset tytöt pärjäsivät poikia paremmin jopa luonnontieteissä. Erot oppimisessa ovat  suuremmat kuin missään muussa mitatussa maassa, ja ero on järisyttävä. 

Syitä poikien huonompaan menestymiseen haetaan nyt koulun sisältä, jopa asiantuntijakierroksella saa sellaisen vaikutelman, että koulu on se, joka ei osaa ottaa huomioon poikien erityislaatua oppimisprosessissa. Selvää on, että moni suomalainen syyttää koulua ja naisopettajia poikien kaltoinkohtelusta. Koulua pitää siis muuttaa, kuuluu vaatimus.

Kissan villat! Ei se niin mene, että virhe korjataan sopeuttamalla ympäristö virheeseen. Ei tuotettakaan korjata niin, että käyttäjä opetetaan tulemaan toimeen virheen kanssa naksauttamalla laitetta tuosta takaa äkkiväärästi kiertäen eikä tästä. Jos kerran poikien kouluasenteissa on vikaa, poikien asenteita tulee korjata eikä sopeutua virheelliseen asenneilmastoon.

On tuhannesti nimittäin todettu, että poikia kasvatetaan kehdosta lähtien vapaammin kuin tyttöjä. Heiltä ei edellytetä samassa määrin velvollisuuksien suorittamista, toisten huomioonottamista, hoivaamista, mielikuvitusleikkejä, rauhallista kirjojen selailua tai edes luetun kuuntelemista, taideharrasteita, kotitöihin osallistumista, kauneuden näkemistä, ei aina edes aikuisten kunnioittamista. Heille sallitaan rajummat leikit, huutaminen ja rähinöinti - pojat ovat poikia, heitä kuskataan urheiluharrastuksiin, harvoin balettiin tai henkisiin toimintoihin. Heille annetaan lahjaksi urheiluvälineitä ja rajuja tietokonepelejä, harvoin kirjoja.

Koulun tehtävä ei ole sallia pojille erivapauksia, vaan kasvattaa lapset tasavertaisesti, samaa vaatien. On muutenkin aika käsittämätöntä, että aikana, jolloin puhutaan sukupuolisensitiivisyydestä ja rajojen häivyttämisestä, aletaankin puhua opetuksen muuntamisesta pojille sopivaksi. Millaistahan se sitten olisi?

Otetaan opettajiksi ylioppilasmiehiä suoraan koulun penkiltä. Tehdään koulu pelihalliksi, jossa opettajalla on kädessä potkupallo, jonka hän potkaisee oppilaalle, ja tämä taas eteenpäin. Tai ellei viitsi potkia palloa, saa siirtyä digioppimaan taistelupeliä, jossa hahmot huutavat englanniksi jotain taisteluhuutoa. Ja siinä säkkituolilla lattialla olisi vieressä myös kunnon naposteltavaa, karkkia ja kerroshampurilaisia ja energiajuomaa. Ikäviä teoreettisia aineita ei olisi ollenkaan, vaan kaikki kävisi toiminnan kautta, eikä puhumista tarvittaisi juurikaan, saati kirjoittamista. 

133 kommenttia:

 1. Hauska otsikko, nauroin sitä vartin, ja hyvä ja tärkeä kirjoitus: mitä hemmetin väliä jonkun sukupuolen menestyksellä todellakaan on, kun sukupuolten korostamisesta on muutenkin päästävä eroon!?

  Tällaisesta asenteesta ja kysymyksistä minä tykkään. Isketään suoraan muodikkaan vouhkaamisen ytimeen.

  Sitä paitsi jos iänikuisia jakolinjoja on vedettävä, niin tästä Pisaisustahan puuttuvat kokonaan lukuisat miljoonat tuhannet sadat muunsukupuoliset eli... hmmmm... mikähän olisi sopiva ytimekäs nimitys näille muu-muille?

  Tytöt, pojat ja muumit?

  VastaaPoista
 2. Totta turiset.

  Kyllähän tuossa raportissa monenlaistakin erottelua tutkittiin, mm. maahanmuuttajalasten koulumenestystä, joka todettiin muita nuoria heikommaksi sekä sosioekonomisen taustan merkitystä, jolla ei ollut ratkaisevaa merkitystä kuin korkeintaan luonnontieteissä ja lukutaidossa.

  Itseäni huvittaa hieman ajatusleikki: entä, jos Pisa-tutkimus tehtäisiinkin Suomessa? Veikkaan nimittäin, että meillä ei saisi tutkia erikseen maahanmuuttajaoppilaiden ja muiden nuorten oppimiseroja. Tai tuloksia ei ainakaan saisi julkistaa, koska se olisi rasismia.

  Niin tai näin, koulutus on kuitenkin paras väylä työllistyä. Mitä pitempi opintie, sen varmempi työpaikka ja parempi ansio, joskaan työpaikan saanti ei millään alalla ole taattu. Mutta parempi sekin kuin jäädä kaiken koulutuksen ulkopuolelle.

  Lievällä kauhulla luin tänään uutista mäkihyppääjä Janne Ahosen ratkaisusta lopettaa poikansa koulu peruskoulun yläasteeseen ja ottaa poika töihin omaan yritykseen. Näin käsitin nopean luvun perusteella. Ilmeisesti pojan tulisi täyttää isän unelmat olympiamitaleista.

  VastaaPoista
 3. Pisa, Pojat ja Manneken Pis! Briljanttia!


  Tärkeä kirjoitus! Meillä on hieno koulujärjestelmä, jo vuodesta 1921, sitä ei saa tuhota! Yhdyn kaikkeen mitä sanot. Sen vaan lisäisin että 11 vuotias poika on kehitykseltään nuorempi kuin 11 -v tyttö, ja vuosi tai kaksi siinä iässä on merkittävä asia. Ja sekin on tietysti totta että poikakulttuuri on erilaista kuin tyttökulttuuri, noin yleisesti ottaen. Koska aina on poikkeuksia, vaikka kuinka paljon. Eikä puberteetin osuminen kouluvuosiin asiaa ainakaan helpota.

  Muuten olen sitä mieltä ollut aina että tytöt/naiset ovat fiksumpia kuin pojat/miehet... jälleen siis noin keskimääräisesti. Tilastollisesti. Eikä mielipiteeni ole "ylistämällä alistamista"... tällainenkin käsite on olemassa. Tiedän. (vrt. Märtha Tikkanen)

  Mitä tulee tuohon sinun viimeiseen "revittelyysi" ... "Otetaan opettajiksi ylioppilasmiehiä suoraan koulun penkiltä" .... Jos ei sittenkään otettaisi!?! Kerron teille miksi ei:

  "Nyla, yliopisto-opinnoissaan ennätyksellisen lujaa menestynyt luonn.tiet.yo, toimi jossain vaiheessa (ihmeellistä että ehti!) vt. opettajana opintojensa ohella. Mitä lie Itä-Suomen oppikouluja olivatkaan. Sillä ei ole merkitystä. Mutta ensimmäiseksi Eero vaihtoi luonnontieteen kaapin käärme- ja hämäkkinäytepullojen pirtun vedeksi, toimi siis juuri päinvastoin kuin Jeesus. Ja toisen kerran se välitunnilla, oli talvi ja nuoskainen ilma, niin väänsi kunnon musan (= tampereen murretta: kivi) ympärille tiukan lumipallon. Ja rehtori, joka siinä pihalla tepastelin selin Eeroon, niin Eero heitti sitä takaraivoon sillä pallolla. PAKS vaan kuului ja rehtori sanoi AUTSCH. Sitten se kääntyi ja näki Eeron ja kysyi siltä, "näitkö kuka mua heitti". Eero vaan ihmetteli... "ai mitä". Mutta alkoivat sitten yhdessä tsiigaamaan lähellä telmiviä poika. Sillä jonkun niistähän sen täytyi olla... ym. ym. ym.

  Emme me epäpäteviä opettajia tarvitse.

  Kyllä. Enkä tämän enempää asiattomilla pölinöilläni halua pilata tätä mielipidekirjoitustasi. Se on tärkeä. Suomi ei tällä tasolla, missään asioissa, olisi ilman upeaa koululaitostamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikis, olet ihan Oikeassa!

   Emme tarvitse kiviä heittelevät opeja- no Jeesuskaan ei tykkäisi!

   Muutenkin suhtaudun varoen lisensittömään toimintaan.

   Itse olen toiminut Epäpätevänä ties sun missä, hyvällä menestyksellä.

   Sikäli siis sanon, että Suomi on diplomin mallimaa - kun ei se diplomi takaa Mitään!

   Pitäisikö ottaa käyttöön työhaastattelut, kaikkien hakijoiden Kesken?

   Olin 19 v, ja aika mallikkaasti nostin useampia lapsia ja nuoria osaavammalle tasolle. Yhtä autoin olemaan eroamista koulusta.

   Ja ei, sen pojan kanssa ei luettu sarjakuvia, se oli tosi hyvä matkassa- kerran korjasin mua jossain yhtälössä.

   En ollut nolo, olin tosi iloinen Markon puolesta!

   Jokainen tekee virheitä, ja hyvä, että hän näki, että minäkin teen.

   Muuten, kaikki lapset/nuoret pääsivät seuraavalle luokalle.

   Ja Marko, nimi muutettu, hän sai ansaitusti päästötodistuksen.

   Jatkan vielä.

   Poista
 4. Miehen kehityskaari on luvalla sanoen hieman ristiriitainen. Vauvana hän on yleensä vanhempien mielestä potra ja tomera poika siinä, missä tyttö on hurmaava ja suloinen pikku prinsessa.

  Poika syntyykin isompana pullerona kuin hentoisempi tyttövauva. Vaan sitten huomataankin, että tuo ponteva poika kehittyy tyttöjä hitaammin, tytöt saavat murrosiän varhemmin. Siinä missä joku pikku neiti pullahtaa naisenaluksi, poika muistuttaa vielä kukkakeppiä ja puhuu kimeällä falsetilla.

  Sitten seuraa taas aika, jolloin poika muuttuu takaisin potraksi ja pontevaksi, miesten mieheksi ja on sitä vanhuuteen asti, jolloin sitten heikkona kupsahtaakin hautaan paljon ennen naista.

  Siis vakavasti puhuen, tuo ero murrosiän alkamisessa osuu juuri ratkaiseviin kouluvuosiin, ja syvällä rintaäänellä uskallan sanoa, että kyllä se koulussa tiedetään ja asian kanssa uskoakseni edelleen pärjätään. Pitää vaan hyväksyä se, että pojat ovat lapsellisempia, mutta se ei ole kyllä syy laistaa koulunkäyntiä.

  Kaverien vaikutus on kyllä merkittävä seikka. On kuulimpaa olla vaikka kiusaava pahis kuin hikari tai nörtti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS No juu, ei epäpäteviä ylioppilasnuorukaisia opettajiksi, ei. Vaikka olisivat neroja.

   Siis olisipa hauska vetäistä jokin repäisevä opettajan jekuttamismuisto tähän, mutta en tiedä sellaisia, ketään tuttuani tai minua ei ole koskaan jekutettu. Ovatkohan nämä satakuntalaiset niin jäyheitä, etteivät edes koululaisina osaa iloitella opettajien kustannuksella.

   Vain kerran olen istunut nastan päälle ja kerran saanut syliini puolittain saranoilta irroitetun oven.

   Poista
 5. Millainen nuori mies saa pillua? That's the question.
  Kysymys on hieman karkea ja liioiteltu, mutta ymmärrätte varmaan.
  Ei vika ole opettajissa tai "tyttöjä suosivassa" opetustavassa.

  Virossa, jossa poikien ja tyttöjen erot koulussa ovat paljon pienempiä, ei ymmärretä ollenkaan suomalaisten koulujen kurittomuutta ja tunneilla vallitsevaa anarkiaa.

  Samuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennakkosyötössä oli ongelmia - ei ehkä niin uutta nuorelle miehellekään? 😀

   Olen samaa mieltä siitä, että suomalaisessa lastenkasvatuksessa painotetaan sukupuolia turhan paljon, väreistä lähtien.

   Kirjoitin varmaan muutakin, mutta nyt koetan paikkoa.

   Poista
  2. Minä en silti näe ongelmana sitä, että vanhemmat söpöilevät tytöille, ja pukevat pojan vaaleansiniseen. Mitä kumm an pahaa tyttöydessä tai poikuuden osoittamisessa väreillä on? Tehköön niin, kuka tykkää, jos siitä iloa on. Ei se ole keneltäkään pois!

   En kannata fanaattista sukupuolisuuden poistamista, sillä ei se pimppi ja pippeli siitä poistu, että salaa nämä asiat, Jari Sinkkosenkaan mukaan.

   Miksi sitä vaaleanpunaista pikku pimpitärtä ei voisi ohjata jalkapallokentälle tai taistelupelin ääreen ja sinisiin puettua munavesseliä vaikka balettiin ja kuvaamataitokerhoon?

   Poista
 6. Toisaalta suomalaisten koulujen viihtyisyyttä ja vapautta kehutaan, samoin välitöntä tunnelmaa, mutta toisaalta sitten taas saa useinkin lukea täällä vierailleiden opiskelijoiden kummastelua oppilaiden kurittomuudesta.

  En tiedä millä asteella tuo anarkiaksikin joskus äityvä meno on kovinta, mutta sen tiedän suoraan kentältä, että jo ala-asteella on usein täysi hulabaloo päällä. Esimerkiksi sijaiset ovat hätää kärsimässä.

  VastaaPoista
 7. Sitä minä vaan odottelen, että milloinkohan tämä tyttöjen ylenmääräinen älykkyys, fiksuus ja filmaattisuus alkaa näkyä työelämässä?

  Isot pomothan ovat melkein poikkeuksetta miehiä, samoin päättävät poliitikot ja muut yhteiskunnan kellokkaat.

  Eli milloin naisen euro on euro tai mielellään vähän ylikin?

  PS. Sitä odottelen myös, että milloin sukupuolivastaiset piirit huomaavat, että armeija syrjii naisia oikeasti?

  Ei siis siten, miten tänäänkin teeveessä jeesusteltiin, vaan ihan aikuisten oikeasti: asevelvollisuus ja kutsunnat koskevat vain meitä pippelillisiä henkilöitä!

  Miksi, oi miksi?

  VastaaPoista
 8. Sitä minäkin odotan, että johtaville paikoille korkeisiin virkoihin valittaisiin enemmän naisia. Nythän tilanne on se, että paikat menevät miehille, jotka tulevat jostakin takavasemmalta.

  Tämä on toisaalta luonnollista. Tosiasia on se, että naisilla on tärkeämpää puuhaa lasten kanssa tietyt vuodet elämästään, ja asiat pitää asettaa tärkeysjärjestykseen. Lapsi on valtaosalle tärkeämpi kuin oma pikainen urakehitys. Valitettavasti tämä on usein rasite johtopaikoille pyrittäessä.

  Väittäisin myös, että naisissa on biologiasta johtuen pehmeyttä ja kykyä ottaa tunteet huomioon, empatiaa, jota ei välttämättä pidetä etuna. Nainen on taatusti silti tai juuri sen vuoksi kelpoisa mihin virkaan tahansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulee heti mieleen ministeri Berner.

   Poista
  2. No juu, onhan näitä. Anarkisti-Andersson. Merja Kyllönen.

   Poista
  3. Tapsa, olet vähän ilkeä kun puhut tyttöjen ylenmääräisestä älykkyydestä.

   Tässä jo Iines tarjoili Sinulle selitys allin, re kuinka sukupuolia kohdellaan, ja mitä heiltä odotetaan.

   - Ja juu kyllä, on enemmän kuin kaksi sukupuolta.

   Koeta nyt kääntää pääsi ensin tämän ympäri, puhutaan koulutuksesta sitten. ☺

   Love and peace, Char ❤

   Poista
  4. Char, olin toki hieman ilkeä, myönnän ilomielin – mutta ilkeilyni ei kohdistunut tietenkään tyttöihin, vaan tähän herkkäuskoiseen mediaamme, joka intoutuu jokaisesta tulkinnasta aina yli äyräiden ja rynnii päättömästi laidasta laitaan.

   Yhtenä päivänä kiljutaan kovaan ääneen naisten vähyyttä johtopaikoilla, toisena poikien surkeutta koulussa - eikä pysähdytä miettimään näiden peräkkäisten asioiden ristiriitaisuutta.

   Poista
  5. Olit paljon ilkeä, mutta saat anteeksi. 😊

   Tuollaista nuo lehdet suoltavat.

   Itse kuulun siihennhoivaavaan ryhmään, testien mukaan - itse olisin ilman muuta laittanut itseni uudenlaiseen johtoryhmään!

   Ja näinkin varmaan käy!

   Minä kirjoitinkin jo, että mielestäni huonoilla papereilla hyvin urheilussa pärjännytbsukulaispoika tulee pärjäämään hyvin, iskän/ kollegan firmassa.

   Bn papereilla ei hurjasti pärjästi, eikä hänellä ole muuta intoa kuin judo - ei siis esim itsekseen tietääkseni lue mitään alaa.

   Hän on kovin rakas minulle, mutta ei meillä ole mitään yhteistä.

   Kunnhän oli syntynyt, vanhemmilla oli kauhea huoli siitä, etten saa kertoa kilteistä - siis etten saa kertoa, että jossain käytetään kilttiä, kuten Skotlannissa. Ettei pojasta tule homoa.

   Ja tällaista se on ollut siitä lähtien.

   En ole koskaan saarnannut kellekään mitään, eikä tietääkseni skotit ole sen homompia kuin muut - päinvastoin, ehkä : aina on joku neito kurkkimassa hameen alle...

   Huuoh!

   Poista
 9. Kannatan naisille miesten armeijaa vastaavaa "kotirintamapalvelua", joka olisi reipas pelastamis-, eloonjäämis- ja taistelukoulutus, ei välttämättä aseellinen, vaan muilla keinoin. Ei kuitenkaan mikään sukankutomis- tai pullanleipomiskurssi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta eikö samalla tavalla, kuin jo nyt (tai ainakin kohta) myös oma sukupuoli on vain valinta- ja ilmoitusasia, myös kutsunnoissa ihminen voisi valita millaisen panoksen maansa puolesta haluaa antaa?

   Vaihtoehtoja on helppo keksiä, toinen toistaan tarpeellisimpia. Jos ruksaa kohdan "en minkäänlaista", niin otetaan kansalaisuus pois, peritään yhteiskunnan kustantamat palvelut katuvaloja myöten korkoineen takaisin ja karkoitetaan armotta.

   Poista
  2. Edistykselliset piirit ovat vaatimassa kutsuntoja kaikille nuorille. Tytöt tuntuvat pärjäävän intissä paremmin kuin pojat, mutta hehän ovatkin siellä toistaiseksi vapaaehtoisesti. Muuten, juuri yksi sukulaistyttö ylennettiin kriisinhallintatehtävissä ulkomailla ylikersantiksi.

   Poista
  3. Ettei vaan taantumukselliset feministit olisi siellä vaatimusten takana. Huomio kiinnitetään pois tärkeämmistä asioista triviaaleihin ja populistisiin teemoihin...

   Siis vapaaehtoisuuspohjalta naisten osalta, heille riittää synnytysriesa ja kotirintamapalvelu, eivät kaikki voi rynnätä rajalle. Selusta jäisi tyhjäksi. Ja kun niitä lapsia ei mihinkään laitokseen sijoiteta.

   Poista
  4. Kyllä tuossa mallissa vapaaehtoisuus näyttää säilyvän hyvinkin. 

   60 000:n joukosta vain joka kuudes valitaan. Käsittääkseni voi myös kieltäytyä palveluksesta ilmoittamalla sen tai osoittamalla jollakin keinoin haluttomuutensa. Kuntoilufriikit lienevät valittuja, ja heitä eivät kaikki ole

   Poista
  5. Kyllä molempia - anteeksi: kaikkia - sukupuolia täytyy kohdella samalla tavalla ja tasapuolisesti. Ja Suomen kaltaisessa pienessä maassa, joka sijaitsee arvaamattoman mafiavaltion kyljessä, asevelvollisuuden on oltava pakollista.

   Saahan kutsunnoissa jo nyt lykkäystä eri syistä, ihan vaan ilmoitusasiana. Minäkin otin sitä muutaman vuoden opintojen takia.

   Kaikki naiset eivät synnytä. Jos synnyttää, niin saa tietysti lykkäystä ja mahdollisesti vapautuksen kokonaan rauhanajan palveluksesta. Moni mieskin saa sen nykyään, eri syistä.

   Eikä tarkoitus tietenkään ole, että kaikki naiset viedään eturintaman lähitaistelujoukkoihin, vaan sellaisiin tehtäviin, joista heistä on eniten hyötyä.

   Nykyaikainen sodankäynti on sellaista, ettei siellä enää juoksuhaudoissa kytätä ja korsuissa eletä vuositolkulla. Ei ole edes eturintamaa, vaan sotaa käydään siellä, mihin vihollinen päättää iskeä.

   En keksi yhtään pätevää syytä, miksei naisilla ole nykyaikana maanpuolustusvelvollisuutta. Tekosyitä kyllä riittää. Pakko tekisi naisille asenteellisesti tosi hyvää. Karisisi liika sinisilmäisyys.

   Poista
  6. Olen siis lähinnä vapaaehtoisuuden kannalla, mutta kantani ei ole kiveenhakattu. Nimittäin nykyisessäkin kutsuntamallissa tuntuu olevan väljyyttä valita vaihtoehdoista se, joka tuntuu omalta, jos tuo kutsuntapakko koskisi siis myös naisia. Jos kerran heikko motivaatio lasketaan motiiviksi olla suorittamatta palvelusta, niin siinähän on pätevä syy halukkaille.

   Jos uusi pakkolaki tulisi myös naisille, niin itse menisin kyllä suorittamaan, jos olisin siinä tilanteessa. Isänmaan asia on kaikkien asia -periaatteella uskoisin selviäni hienosti, ja kenties oikeinkin hyvin, vaikken ole ollenkaan urheilullinen. (Minä nyt näen vain itseni taisteluhaudassa Karjalan suunnassa.)

   Poista
  7. Blogisi perusteella olisit (ollut) nurinan ja marinan kuningatar.

   Poista
  8. Tarkoittanet tässä siis mahdollista "armeija-aikaani".

   Noh, joukossa olen enemmän hiljainen tarkkailija kuin ekstrovertti marisija. Esimerkiksi synnytyksessä olin varsin rauhallinen ja osani kestävä. Jälkeenpäin kätilö totesikin ääneen, että olipas siinä hiljainen synnyttäjä. Yhteistyö sujui siis kohteliaasti ja mainiosti molemmin puolin.

   Toinen paikka, jossa marisijat ovat äänessä: taloyhtiön kokoukset. Voin vakuuttaa, etten ole koskaan valittanut mistään. En ole edes soitellut isännöijälle valittaakseni milloin mistäkin. Jos jokin on pielessä, menen itse paikan päälle neuvottelemaan, kuten nyt vaikka naapurin nuoren miehen bileisiin. Lopputulos: nyt olemme vaihtaneet puhelinnumeroita, ja hän remontoi terassini ja aitani. Tarjoutui itse.

   Uskon siis suoraan toimintaan ja hyviin neuvottelutaitoihin, en nurinaan ja marinaan. Jos näitä on omassa käyttäytymismallissa, näkee niitä helposti kaikkialla.

   Poista
  9. Niin, eikös siviilipalvelus ole tätä?

   Iines, mitä siis haet?

   Poista
  10. Siis millä haen? Ja mitä?

   Tipahdin nyt kokonaan, sillä enhän ole hakemassa enkä ajamassa mitään, kunhan altavastailen esitettyihin teemoihin.

   En ole armeijamielinen, enkä ole aseistakieltäyjämielinen. Sota on sotaa, eikä siinä henkilökohtaisia mieltymyksiä kysytä. Olen valmis tekemään velvollisuuteni isänmaani hyväksi, mutta en ole aseiden puolella.

   Minulla on kuitenkin realiteetit ja velvollisuudentunto tallella. Ne ovat tärkeämpiä kuin minun henkilökohtainen pieni ja itsekäs kantani. Mikä minä olen vaatimaan, että juuri minun etiikkaani tulee noudattaa?

   Poista
  11. Tämä on tärkeä asia laajemmassa katsannossa, ei tässä omat mieltymykset paina mitään.

   Kyse on siitä, että miten ihmeessä naiset, jotka ihan oikeutetusti vaativat tasa-arvoa ihan kaikessa, voivat hyväksyä oman lusmuilunsa itsenäisen valtion tärkeimmässä asiassa - sen puolustamisessa!?

   Lusmuilua se on. Piste. Vapaaehtoisuus on kosmeettista silmänlumetta.

   Tietysti voi omantunnon syistä kieltäytyä aseista. Rauhan aikana. Sen sijaan sodan aikana se ei ole kai edelleenkään mahdollista.

   No, ei maanpuolustus nykyään tarkoita aseellista toimintaa. Isänmaata voi puolustaa muutenkin.

   Mutta nythän naiset eivät tee sitä, eikä sitä heiltä edes vaadita! Siitä tässä on kyse.

   Poista
  12. Kai tässä on kyse kuitenkin yhteiskunnan kokonaisvaltaisesta toiminnasta sodan aikana. Ei koteja ja työpaikkoja - sairaaloita, kouluja, lastenhoitopaikkoja, monia naisvaltaisia aloja, voi jättää tyhjiksi ilman naisia.

   Kaipa se on naisten osa sodan aikana, hoitaa kotia, lapsia, hoito- ja palvelutehtäviä, pitää jonkinlaista normaalia järjestystä yllä. Luoda kosmos kaaokseen. Toki osa naisista voisi toimia niissä kyberjutuissa.

   Poista
  13. Niin sanottujen naisten töiden (eikö tällaisista jaotteluista muuten pitäisi päästä eroon?) hoitamin on tietysti tärkeää.

   Pointti ei olekaan siinä, vaan kyse on siitä, ettei kansakunnon olemassaoloa uhkaavassa kriisitilanteessa mitään yhteiskunnalle tärkeitä asioita saa jättää vapaaehtoisuuden varaan.

   Suomi on niin pieni maa, ettei meillä ole varaa menettää osaavien ja kyvykkäiden ihmisten panosta maanpuolustusta järjestettäessä vain siksi, ettei heillä ole munia.

   PS. En ennen tiennytkään, että olen näin ankara naisten ase... ei kun maanpuolustusvelvollisuuden kannattaja. Mutta mitä enemmän asiaa miettii, sitä hölmömmältä naisten "saavutettu etu" tässä asiassa tuntuu.

   Eniten ihmettelen valveutuneiden naisten hiljaisuutta tässä asiassa. Edut kiinnostavat, vastuu ei?

   Poista
  14. Noh, ei lottuuskaan pakollista ollut, ja silti lottia riitti kovastikin. Oli jopa pikkulottia, lapsia.

   Ajattelen niin, että jos "armeija" tai palvelus olisi pakollinen myös naisille, niin juuri tuo muu yhteiskunnallinen toiminta ja lasten kotielämä menisi kaaokseen. Jonkun täytyy pyörittää sitäkin sodan aikana. Täytyy olla jotain samaan aikaan pyörivää normaalia meininkiä, jota rintamalla olevat miehet ajattelevat ja josta he saavat henkistä voimaa.

   Poista
  15. Kuvittelet näköjään edelleen, että pakollisuus tarkoittaisi kaikkien raijaamista rintamalle tai patruunatehtaisiin tms pois kotoa.

   Johan viime sotiemme aikana kaikki yhteiskunnalle elintärkeissä tehtävissä olevat miehet jatkoivat näitä töitään ihan niin kuin ennenkin.

   Tietysti suurin osa naisistakin jäisi hoitamaan kotirintaman asioita, sehän on selvä. Kyse on vain miesten ja naisten tasa-arvoisesta kohtelusta. Nykyaikana sen pitäisi olla itsestäänselvyys.

   Poista
 10. Kun katsoo pissapoikaa tuolla alussa. harmittaa vieläkin kun Helsingin kauppatoria lähellä oleva värikäs ja hauska pissapoika poistettiin, vaikka olisi ollut mahdollisuus jättää se pysyvästi paikalleen. Japanilaisten kamerat lopettivat välkähtelemisen ja paljon sitä muutkin kuvasivat. Se olisi ollut hyvä kohde turisteille ja meille muillekin.

  Mutta täällä ei nyt taideta puhua enää sukupuolista, saati pissaamistavoista, joten kai on siirryttävä tämän hetken aiheeseen, jossa pitäisi kai ratkaista armeija-asioihin liittyviä asioita, vaikka jo niistä puhuminen ikään kuin valmistelisi tulevaa sotaa, jota totta vieköön kukaan ei haluasi. Toivottavasti puheet ovat siis turhia. Vaikka pelkoa kyllä on. Mitä tahansa voi milloin tahansa tapahtua.

  Naiset armeijaan? Tiedän yhden sukulaisen, jonka molemmat viehättävät nuoret tyttäret kävivät armeijan läpi, mutta kumpikaan heistä ei innostunut ammattia siltä taholta hankkimaan. Epäilen, että molemmat joutuivat taistelemaan jo itsensä tähden. Eivät he siellä olostaan itse mitään kertoneet, mutta jossain tv-ohjelmassa kävi ilmi, että kyllä sielläkin sai pitää varansa, jos aikoi selvitä tämän hetken vaarasta tulla seksuaalisesti häirityksi. Mitäpä muita vaaroja siellä olisi ollut. Onneksi elämme vielä nykyään ainakin kuvitteellisessa rauhassa.

  Mun veljellä oli nuorena poikana kivääri, jolla minäkin sain kerran paukauttaa metsänlaidassa. Olin lentää selälleni, niin kovasti olkapää tärähti. Uskomatonta, vaikka se näyttää niin helpolta. Sen kun painat liipasinta, luoti lentää..

  Jos kaikki isät ja äidit menisi sotaan, mitä lapset tekisivät? Pitäisikö perustaa lapsiarmeija? Jotkut lapsethan ovat kovia tappelemaan. Jotkut isät ja äiditkin, eilisen tv-ohjelman mukaan. Tykkään muuten katsoa Perjantai-ohjelmaa. Siellä puhutaan asioita, joista tavallisesti ei saa puhua. SE minua suututtaa, kun meillä täällä kotona ei saa puhua asoista, joista minun mielestä pitäisi puhua. Heti on joku suhisemassa ja luomassa pelästyneitä katseita. Tulee tunne, että on väärässä seurassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisu, puhua sopii mistä vaan. Tuhannesti olen sanonut, että aina sopii hypätä sivupoluille. Ne ovat usein kiinnostavia ja hauskoja ja joskus paljon parempia kuin varsinainen aihe. Aihe onkin aina nimellinen, ei sitova. Elämässäkin kaikki virtaa ja risteää.

   Onkohan tuo perjantaiohjelma Pressiklubi? Minäkin katson sen aina kun voin. Pidän siitä, että läsnä on aina keskustelijoita kaikilta laidoilta - pitäisi olla televisiomedian peruskuvio. Ruben Stiller oli persoonallinen toimittaja, mutta sortui loppuaikoinaan toimittajan pahimpaan virheeseen, oman agendansa pakkosyöttöön. Läsnä oli aina kaksi aatetoveria painamassa kiintiöuhria maan rakoon. Tuohon kuvioon kyllästyi lopulta kokonaan.

   Sanna Ukkola ainakin pyrkii monipuolisuuteen, mutta voisi hieman napakoitua, ja vieraat ovat olleet varsin hyviä.

   Poista
  2. Iines, Pressikubia en enää katso, Sanna Ukkola ei saa minua kiinnostumaan. Stiller oli hyvä (minusta), ja tunnustan, että en edes huomannut mitä agendaa hän ajoi. Enemmän kuin hänen puheitaan, seurasin hänen hersyvää olemustaan,

   Perjantailla tarkoitin sitä ohjelmaa, jossa ihmiset tunnustavat pahoja tekojaan, vaikka ihmettelen miten pienestä pahasta he ovat vihaisia itselleen. Minusta ne toimittaja-pojat ovat jotenkin niin söpöjä. Kikkarapäällä on aina iloinen ilme ja hän näyttää hyväsydämelliseltä, ja se valkopää on ihanan vakava. Ja hämmentyy välillä. Maailmassa on paljon paheita, joista on mukava keskustella. Minusta se on hauska ohjelma kun ikävät asiat saadaan näyttämään ihan todellisen hassuilta. Viimeksi taisi olla nainen, jolla oli kirkas nauru kun oli saanut jotain 50 miestä nauttimaan kanssaan vapauden huumasta. Ja se oli hauska kun yksi nainen jaksoi ylläpitää kahta miestä. Toinen oli aviomies, toinen muuan vaan rakastettu, ja kolmistaan he kasvattivat aika nuorta nuorukaista, joka näytti poikaselta vielä hyvinvoivalta kaikin puolin. Ne ovat ilmeisesti niitä elämän kultahetkiä, kun seurasta ei ole puute.

   Poista
  3. Se oli Laura Gustafsson ja ne 50 miestä oli 25-vuotiaaksi ehdittynä.

   Poista
  4. Sinulla on draamallinen katsomistapa, Liisu. Katsot ohjelmaa kuin kapellimestari tai teatteriohjaaja, ja osaat ottaa tarjotut kiintopisteet elämän kulminaatiopisteinä tai miten sen nyt sanoisin - kultahetkinä kuten itse sanot, tai ainakin merkityksellisinä kohtina. Tämä on hienovireinen taito, ja se näkyy kirjoituksissasikin.

   Minä olen liiankin mediakriittinen, kun katson television kotimaista asiatuotantoa. Haen ohjelmantekijöiden, ohjaajien ja viime kädessä jopa Ylen motiiveja ja tavoitteita. Kun näin katsoo, löytää aina tarttumakohtia ja sanomista, valitettavasti.

   Poista
  5. Liisu, uskon, että naisella olisi vaikeaa armeijassa - ainakin tällaisella kympin tytöllä, liiankin kiltillä.

   En minä sinne olisi mennyt, enkä mene.

   Olen kuitenkin hoitanut maahan useamman nuoren reippaan- eikö hoivatyötä voida katsoa eräänlaiseksi Maanpalvelukseksi?

   Ja kuten sanoinkin jo, olen siis hippi, joka haluaa lopettaa sodat ja armeijat. Siitä huolimatta kaikki käsistäni päässeet nuorukaiset - myös siskonpoika ni, joka oli innokas punkkari - kaikki järjestään ovat itse hingunneeet sinne.

   Lapsia ja nuoria pitää hoitaa ja hoivaa, pitää vähän yrittää kasvattaa - ja sitten he valitsevat oman tiensä, jota pitää tukea.

   Jos se on kohtuuden rajoissa. Jos nuorisohenkilö päättää ryhtyä maantierosvoksi: ensin tiukka nolla prosequi.☺

   Sitten tiukka mutta kova keskustelu, jonka jälkeen palataan siihen kasvattajan lukujärjestykseen.

   Toimii Aina! 😊


   Poista
  6. Jotenkin minusta tuntuu, että naiset ovat tässä maanpuolustusasiassa edelleen jatkosodan juoksuhaudoissa.

   Ei heitä sinne kaivata. Sen sijaan he voisivat kouluttautua kyberuhkien torjuntaan tai kauko-ohjattavien sotakoneiden hoitoon.

   Tai lukuisiin muihin toimiin, joita ihan takuulla riittää. Mutta sen on tasapuolisuuden nimessä oltava VELVOLLISUUS, ei oma valinta, jos sattuu huvittamaan.

   Miksi miehet ja naiset erotetaan sukupuolina juuri tässä asiassa, sitä minä vain kysyn.

   Poista
  7. Se Liisun kaipaama iso pissipoikahan on Jätkäsaaressa Verkkokauppa.comin vieressä. Ainakin viimeksi käydessäni oli. Mutta Kauppatorilla sen pitäisi olla, siitä olen samaa mieltä.

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Ah, jaa, se onkin tämä ohjelma, jota en kyllä koe kovinkaan tärkeäksi itselleni. Transukupuolisuutta, naturismia, polyamoriaa, lapsen kuolemaa, ekstremeä, ääriaiheita, populistista aiheenvalintaa. Ajankohtaista, tehtyä ongelmatiikkaa. Sanon tämän nyt suoraan.

   En näe näitä asioita ongelman näkökulmasta, minusta ne ovat asioita, joita on ja saa minun puolestani olla. Yhdessäkään ohjelmassa en näe kutkuttavaa aihetta. Ei ihme, etten tuntenut ohjelmaa.

   Poista
  2. Ps Tämä oli mielestäni ennen kakkosella, jolloin koetin katsoa sitä. Ei napannut.

   Poista
  3. Pahinta sokeutta on ettei halua nähdä.

   Poista
  4. Perjantaissa on kyllä yritystä, mutta kuten nykyään niin usein, niin toimittajat ovat kyllä olevinaan tiukkoja ja tarkkoja, mutta sama helmasynti heitä vaivaa kuin montaa muutakin: he haluavat olla samaa mieltä haastateltavan kanssa ja mielistelevät tätä.

   Esimerkiksi tämän Mösjöö Röyhkeän he päästivät aivan liian helpolla, myötäillen ja ymmärtäen ja haukkuen viranhaltioita ja somekansaa, jonka mielestä Mösjöö Röyhkeällä ei muka ole elämisen oikeuttakaan.

   Miksi helvetissä he eivät rohkaistuneet kysymään suoraan, että miksi meillä tavallisilla ihmisillä on Mösjöö Röyhkeän mielestä velvollisuus elättää hänet ja tarjota ilmaiset asunnot ja muut edut!?

   Eihän hän mikään paperiton eli laiton maahanmuuttaja ole.

   Poista
  5. Höpö höpö. Ei tässä ole kyse torjunnasta. Hyvin voin joskus katsoakin, mutta sellainen kiinnostuksen kohde ohjelma ei ole, että oikein valitsisin sen katsoakseni tarkoituksella, kuten hyvän elokuvan tai luontodokumentin. Enkä väitä, että ohjelma olisi huono. Päinvastoin, juontajat lienevät hyviä siinä, mitä ovat tekemässä. Aiherepertuaari ei vain oikein houkuttele.

   Ajattelepas, kun ihminen voi katsoa vain yhtä ohjelmaa kerrallaan. Onko se sokeutta, kun ei katso niitä muita vaan on valinnut sen yhden? Joku on vaan mieleisin, sem valitsee.

   Poista
  6. Höpö höpö siis M:n tulkinnalle.

   Poista
  7. Perjantai näkyy myös Areenalla.

   Poista
  8. Sieltä minä aiheet katsoinkin.

   Tuolla että ihminen voi katsoa vain yhtä ohjelmaa kerrallaan, viittasin lausahdukseesi torjunnasta.

   Eli tahdoin sanoa, että sinun tulkintasi mukaan katsomatta jättäminen on torjuntaa. Eli aina kun ihminen katsoisi yhtä ohjelmaa, hän samalla torjuisi muut.

   En usko, että kyse on näin aktiivisesta toiminnasta. Se mitä ihminen katsoo, on positiviisen valinnan tulosta, mutta katsomatta jättäminen on yleensä toiminnallisesti mitätöntä. Ei kiinnosta, ei huomaa, eli ei se katsomatta jättäminen ole siis kannanotto, eli torjunta.

   Poista
  9. Niin, ethän sinä lue Uuninpankkopoikaakaan. Se on helppoa pienelle mielelle.

   Poista
  10. Minä yritän aina välillä lukea Pankkopojua, mutta olen tähän ikään ehdittyäni jo niin täynnä näitä julistajia, joilla on vahva agenda ja täysi varmuus omasta oikeassaolosta.

   Miten hänen tyylinsä eroaa esim. entisajan Tiedonantajan julistuksesta?

   Poista
  11. Tuon kirjoitettuani päätin käydä vilkaisemassa, mitä UPP tänään on kirjoittanut. Eipä tarvinnut montaa riviä kestää, kun eteen pöllähti tällainen fakta:

   "Jokainen soten valmistelua tällä hallituskaudella seurannut on nähnyt hallituksen toimivan suurten kansainvälisten yritysten juoksupoikana."

   Täytyy olla aika pieni mieli, jos ei tajua, että tuo on ihan puuta heinää, poliittista agitaatiota joka ei perustu mihinkään. Totuuden kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

   Tämän takia en lue UP-poikaa.

   Poista
  12. Minäkin alan tulla hempeäksi: en jaksa enää vihablogeja, jotka ovat täynnä puhdasta agendaa ja muiden paheksuntaa. Kaikissa muissa on aina vika, omia virheitä ei myönnetä, huumorintajua ei ole prosentin vertaa.

   Ei pojat, ei näin maailmaa paranneta.

   Poista
  13. Jei, Iines!

   Ei vihan kautta, ei täälläkään, eihän?!

   Poista
  14. Voin kuvitella, että emännän ja Tapion mielestä maan hallitus ei ole ollenkaan pääomaystävällinen.

   Poista
  15. Kehen Tapioon mahdat viitata, Mengemangi?

   Pääomaa aina tarvitaan, mutta en ole järin seurannut talouspolitiikan kiemuroita. Oppositio tuntuu aggressiiviselta, kun rahat eivät tulekaan yhteiseen jakeluun, joten kaipa tuossa perää on.

   Poista
  16. Minuun varmaankin. Mutta pointtini ei ollutkaan se, että olenko UP-pojan kanssa samaa mieltä Sipilän hallituksen toiminnasta, vaan siitä onko kyseinen lausuma fakta.

   Vastaan itse: faktaa se ei ole nähnytkään. Se on pelkkää poliittista retoriikkaa, samaa tasoa ja yhtä totta tai ei-totta kuin väite, että maahanmuuttajat ovat elintasosurffailijoita.

   Poista
  17. No juuri näin.

   Ihmiset eivät näe nykyään asian pointteja, vaan enemmän tuntuu ratkaisevan se, kuka sanoo kuin se, mitä sanoo.

   Kun UP-poika esittää aggressiiviseen tyyliinsä virheoletuksiaan faktana, harras peesaajalauma yhtyy niihin kuorossa, kellojen soittamatta kenenkään korvien välissä. Ja koska blogi sensuroi erimieliset kommentit lähes järjestään, virhe jää ilmaan leijumaan.

   Minusta asiat pitää ottaa asioina, ei jonkun esittäminä. Sama pätee hallituksen esityksiin.

   Nythän ollaan nousukiidossa, mutta sitä ei oppositio tunnusta, koska hallitus nyt vaan on mätä. Kun demarit aikanaan mokaili hallitusvastuussa, se johtui aina jostakin epäsuhdanteesta.

   Poista
  18. Minä kyllä luotan Sakari Timoseen enemmän kuin teihin.

   Poista
  19. Tätä en epäile. Kommenttisi ovat kauttaaltaan niin tuomitsevia ja kitkeriä, että ihmetellä täytyy vain sitä, että ylipäänsä kommentoit täällä. Minä en viitsisi tuhlata aikaa epäluotettavassa blogissa.

   Poista
  20. Jokainen valitsee mihin uskoo. Minä olen jo sen verran elänyt, kuullut ja kokenut, että rohkenen ajatella itse.

   Poista
  21. Ja millähän loogisella tavalla nämä musiikkiesitykset lähestyvät toisiansa?

   Poista
 12. Vaan nyt on tulossa helpotusta pojille. Aamuisessa Hesarissa nimittäin kerrotaan koko aukeaman jutussa, että YTL (ylioppilastutkintolautakunta) on ottamassa käyttöön jo ensi vuonna uudistuksen, jossa äidinkielen oikeinkirjoitusvirheiden arvostelu ja siis tarkistus jätetään pois toisesta äidinkielen kokeesta.

  YTL:n puheenjohtaja Minna-Riitta Luukka perustelee näin:"Meillä on paljon opiskelijoita, poikia erityisesti, jotka ovat tosi hyviä analysoimaan ja tulkitsemaan ja osaavat lukea hyvin. Jos heitä rangaistaan lukutaidon kokeessa siitä, että he eivät osaa kielenhuollon normeja, se on heille iso vääryys."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi jessus Iivari! Kyllä se poika pystyy oppimaan kieliopin - miettikää julkaistuja ja palkittuja mieskirjailijoita vs naiset!


   Inhoan syvästi näitä vastakkainasetteluita, mutta välillä on pakko vain ottaa kantaa.

   Otanaan vahvasti kantaa sen puolesta, että pojat oppisivat kielenkäytön, ja lukemaan - ei niillä tietsikoilla pärjää kuin hetken.

   Iines kertoi hauskan tarinan omasta Peppi-Pitkätoosasta, jolla innosti, näytelmän keinoin, kaikkia oppilaita Osallistumaan!

   Tällaista paneutumista meillä tarvitaan, ja sitä on - eivät opettajat ole mitään pullasorsia, jotka vain kyyhöttävät...

   Jatkan vielä

   Poista
  2. Kyseessä on selvästi Ylioppilastutkintolautakunnan tarkoitus nostaa omaa ja koko opetustoimen ryvettynyttä mainetta, pyrkimystä pestä omia kasvojaan. Näyttämistä: "osataanhan me, ajat ovat vain muuttuneet!"

   Pisa, Pisa, Pisa, mutta miksi ne opettajat eivät enää osaa opettaa?

   Poista
  3. Char, se Peppi Pitkätoosa oli yhden oppilaan keksimä hahmo kurssillamme, jolla valmistimme siis ohjelman avoimelle yleisölle isoon juhlasaliin, auditorioon.

   Minä puolestani ostin Peppi Pitkätoosalle omalla kustannuksellani kirpparilta upeat korkokengät, kuva juuri niistä kengistä täällä. Ja mainittakoon, että Peppi Pitkätoosaa esitti poika, niissä korkkareissaan. Oltiinkos vähän aikaamme edellä!

   Poista
  4. No Riku Rinkeli, mitä muka en osaisi opettaa 😊!

   Tarkoitan vain, että olen suuren osaa aikuiselämästäni Opettanut, ja hyvin tuloksin.

   Lapset ja nuorisohenkilöt oppivat lukemaan ja laskemaan, siirrytään 13 v kohdalla aapisesta helppolukuisiin kirjoihin- Vihreä varis, muistaako Iines sellaista kirjasarjaa?

   En siis ole virallisesti opettaja, mutta myös mun metodini toimivat - lukemista hyvien sarjakuvien kautta, matikkaa korttipeleissä.

   Ei voi noin opettaa isossa luokassa, mutta olinkin epäpätevä pienryhmämaikka! 😀

   Huom! Kysyin neuvoja ja ohjeita äideiltä, kasvattamalla- ja voisinpa sanoa että I siltä, mutta en ehtinyt niin pitkälle... Oli ihan täysi työ sen materiaalin kanssa mitä sain.

   Nyt puhuisin miehille myös! - Kaksi yläluokan opeista muuten olivat miehiä, eli heillä oli mahdollisuus...

   Mutta jos nyt lähtisin opettamaan, katsoisin erilaisia, fiksuja miehiä myös mukaan tiimiini.

   - Nämä pojat olivat äitiä vailla, eli varmaan se hellä lähestyminen oli hyvä. Jos ei ole edes lakanoita, saatikka sänkyä, pelkkä patja lattialla - ehkä silloin on hyvä, että joku halaa, keittää kuumaa mehua, ja tulee onnistumisen tunteita hommissa, jotka vastaavat erityisopetuksen tasoa. Ehkä parempaakin.

   Poista
  5. Tämäkin lienee varteenotettava motiivi YTL:llä, Riku. Mutta siis kyllä tämä helpotus on perimmältään tehty helpottamaan poikia, ja annas kun sanon rohkeasti ääneen: mahdollisia tulevia maahanmuuttajanuorukaisia. Poikamotiivinhan Luukka mainitsi itsekin.

   Poista
  6. Char, tiedän Vihreä varis - sarjan, mutten ollenkaan tunne sen sisältöjä. Olen itse opettanut toisella asteella ja ammattikorkeakoulussa, joten oppilaani ovat olleet kaikki jo varttuneempia, jatko-opintoihin ja tutkintoihin suuntautuvia.

   Mutta siis selvää on, että pienryhmäopetus erilaisille oppijoille on ihan oma lukunsa. Käyttämäsi metodi kuulostaa ihan hyvältä. Aku Ankka on sen käyttämän kirjasinmallin vuoksi mainio materiaali erikoisesti niille, jotka jo osaavat vähän lukea.

   Poista
  7. Minä olen opettanut vain eri syystä oppimisvaikeuksista kärsiviä lapsia/nuoria, ja sitten myöhemmin työelämästä pudonneita aikuisia.

   Lapsia lukemisessa ja laskemisessa - siis ne 13-v ja enemmän eivät osanneet laskea yhteen mitään. Oppikirjana oli to kanssa vuoden aapinen - kuinka nöyryyttävää!

   Mutta fiksuja ihmisten kanssa saatiin uudenlainen oppiminen aikaiseksi: hyviä sarjakuvia, korttipelejäiti, joissa piti laskea - ensin kymmeneen, sitten enemmän.

   Eivätkä ne nuoret kapinalliset edes tajunneet oppijana- luulivat, että huijataan systeemiä, kun lyötiin korttia tai luettiin ääneen hyviä sarjakuvia...

   He kaikki, pojat, vihasivat koulua paljon. Olivat 1-3 vuotta vapaita päästötodistuksista, eli Machiavellin tavoin: tarkoitus pyhittää keinot.

   Opet tiesivät mitä tehdään tukiopetustunneilla, ja reksiä lukuunottamatta kaikki nauttivat hyvistä tuloksista! 😊

   Oli ne kivoja Aikoja! Sydäntäriipaisevia, mutta Hyviä!

   Poista
  8. P. S. Korkokengät olivat vaikuttavat...

   Poista
  9. Miksi opettajat eivät enää osaa opettaa, kysyt Riku. Tämä taitaa olla provo.

   No, opettajat taatusti osaavat, jos heidän annetaan johtaa luokkaa eikä panna sinne kehän reunalle katsomaan, kun itseohjautuvat sinkoilevat. Tämä opettaminen on oppilaiden oma toive ja halu.

   Ministeriöissä tämäkin asia kuitenkin päätetään, ja siellä on suunnittelijoita ja kehittäjiä, joilla ei ole omaa kenttäkokemusta, vaan pää täynnä epärealistisia visioita.

   Minusta koulua ei saisi "kehittää" yksikään virkamies, vaan edellytyksenä tuli olla vähintään kymmenen vuoden opetustyö perusasteilla.

   Poista
  10. Ja Vihreä varis-sarja on hyvä, jos törmäät luku-ei-haasteellissiin ystäviin.

   Kirjat ovat minidekkareita, ainakin aikoinaan useimmat.

   Poista
  11. Olen samaa mieltä, Iines, paitsi että antaisin tilaa meille ns hörhöille erityispuolella - jotka viiden vuoden jälkeen luovutaan aapisesta, ja koetetaan jotain kiinnostavaa! Kuten Lucky Luke, tai Aku Ankka.

   No minä opin 5 v lukemaan Akun kaa.

   Ja minulla oli äiti, joka luki kaikkia mahdollisi satukirjoja... Isäni homma oli Aku Ankka, enkä pienenä niinkään kuunnellut, vaan keskityin Papan herättämiseen , juuri kun hän oli nukahtanut.

   Juu, Damien 😀!

   Poista
  12. Aika skeptisesti minäkin tähän uudistukseen suhtaudun - ja myönnän valmiiksi katuen, että Iineksen tavoin minunkin mieleeni putkahti syyksi tähän kriteerien höllentämiseen oppilasaineksen heikkeneminen.

   Mitä muuten asiaan tulee, niin koen sen loukkauksena miehiä kohtaan. Ihan omasta kokemuksesta tiedän, että mies osaa kirjoittaa siinä missä nainenkin. Ei se kirjoitustaito ole munasarjoista kiinni.

   Poista
  13. No kyllä, Tapsukka!

   Miehet totta vie osaavat kirjoittaa, ja osaavat opettaa myös!

   Miksi pitäisi palkata ketään sukupuolen perusteella, varsinkaan niitä löllöjä, jotka eivät vaivaudu edes lukemaan pääsykokeisiin...

   Eiköhän se tietty aines ajaudu muutenkin omiin bisneksiinsä, kun siltä tuntuu.

   Muuten pitäisin opetuksen korkeatasoisena, ja opet samanlaisina!

   Me muut lurjukset, jotka opetamme, annetöaan meillekin tilamme! Siis en lähde siitä, että kukaan mun oppilaista, niistä nuorista, saisi Nobelin.

   Jos saisi hyvän elämän, tai edes elämän kuntoon - olen ja olisin niin onnellinen.

   Aikuisopiskelijat - heille toivoisin sellaisia töitä joita hebhaluavat tehdä.

   Siis: ne aikuiset olivat vaan eri syistä olleet pois työelämästä. Opetin englantia.

   Poista
  14. Pojatkin osaavat kirjoittaa, ja itselläni on ollut poikien joukosta monia huippuhyviä aineen tai esseen kirjoittajia. Pojilla voi muuten olla ns. ortografinen kirjoittaminenkin hyvin hallussa.

   Muistan tyyppejä, joilla oli persoonalliset upeat käsialat. Voi miten mukava olisi vieläkin saada lukea käsialalla kirjoitettuja tekstejä! On oikein ikävä paperille piirrettyjä kirjaimia, käsialoja.

   Teimme kerran yhden luokan kanssa kokeen, jossa oppilaat jättivät nimettömän tekstipaperin. Osasin jakaa ne kaikki heille takaisin käsialan perusteella.

   Poista
  15. Siis, tietysti "erityishörhöille" annetaan tilaa koulussa. Jokainen suomalainen opettaja tietää ja tuntee erilaisen oppijan, jolla on jokin este tavanomaisen oppimisen tiellä. Heihin kiinnitetään erityishuomiota ja heille on myös eriytettyjä erityisluokkia ja erityisopettajia, joilla on maailmassa parhaaksi arvioitu taito ohjata näitä erilaisia oppijoita.

   Esimerkiksi oman kouluni kaikki opettajat atk-opettajia myöten koulutettiin erillisopinnoissa tunnistamaan ja ohjaamaan näitä oppilaita.

   Poista
  16. Persu poikia varmaan auttaa kun yhdys sana ja pilkku virheistä ei enää sakoteta sakoteta eikä oikein kirjoitusta palkita.

   Poista
  17. Niin ja vaikka opettaja-aines sen kuin paranee, niin lapset ja perheet vain pahentuvat. Syy on tietysti viherfeministisen vasemmiston aiheuttamassa anarkiassa ja islamissa.

   Poista
  18. No kyllä! Samaten mainitsemasi Uuninpankkopojan kommentoijia auttaa. Näytteeksi poiminta pääkallonpaikalta vasemmistotaidoista:

   "Entäs työttömien oikeus:olet rikollinen jo ennenkuin päätös tulee ja vaikka työtön on totuuden mukainen eli rehellinen karenssia pukkaa.Kansanedustajat-susia lampaiden vaatteissa,paljon luvataan (valehdellaan) itselle mammonaa kerätään,ei ihme että saavat soputumiseläkettä kun ei oman ajatusmaailman mukaan saa päättää mitä on asioista mieltä.Karitsoja ovat paimen vie omaan suuntaansa.??Politiikka maailman tuhoon vie orjatyömarkkinat tuhoaa …ns.hyvinvointivaltion.no eihän hyväosaiset sitä huomaa ainakaan vielä mutta ehkä huomenna??"

   Poista
  19. Syy poikien heikompaan pärjäämiseen on esitetty blogitekstissäni. Luepa se uu-del-leen.

   Poista
  20. Arvelen, että tuon kommentin on kirjoittanut aika vanha poika :)

   Poista
  21. Eli jos vasemmistoalustalla on huanoa kirjoitutsa, sen on kirjuuttanut joku vanhus, mutta jos persujen leirissä on huanoa kirjotusta, se on vaan nuari persu, varmaan odin.

   Ah, soisinpa sinulle hieman logiikan opintoja.

   Poista
  22. Ainesto viittaa vahvasti tähän.

   Poista
  23. Ikä on sivuseikka. Puhe oli puoluetaustan merkityksestä kielen tasoon.

   Eli päivänselvää on, että huonoa kielitaitoa löytyy yhtä lailla jokaisesta ilmansuunnasta. Samoin hyvää.

   Poista
 13. Hyvä kirjoitus, ja olen samaa mieltä - paitsi että opettaja voi innostaa ilman diplomeja....

  Tyttöjen kasvatus eroaa paljon myös suomalaisen tasa- vallan malllimaassa - tyttö arvaa, vihreässä puvussa pidetään hyvänä ja halutaan, poika aulaan heitellään ilmaan, ja huudetaan reipas poika - kyseessä on siis sama vauva, ja joko pinkki tai sininen vaatetus.

  Jatkan vielä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tabletti takkuaa. Näin gender-tutkimuksen opiskelijana ja kirjoittana siis tarkoitin, että vaatteiden väri vaikuttaa vieraiden ihmisten, niin naisten kuin miestenkin, reaktioihin.

   Tyttövauvaa syleillään, poika vauvaa heitellään ja hytkytetään.

   Ja ei, nyt ei ole lähdettä. - Jos jotain kiinnostaa, etsin huomiseksi. - Tekisi mieli sanoa että Theresa Cameron, mutta en veikkaan sen puolesta.   Poista
  2. Tyttö siis arvattiin tytöksi, häntä hellitiin. Oli söpö, sain suukkoja.

   Sama vauva, poikana, sai reipasta heittelyä, ja "reipas poika"-juttuja.

   Eli kyllä, me arvioimme toisiamme myös sukupuolen perusteella.

   Ja länsimaissa nykyään me tytöt ja naiset olemme "voitolla", meille on edelliset sukupolvet antaneet mahdollisuuden yrittää kaikkea.

   Pojille ei - koska heitä edentäneet sukupolvet pitivät etuoikeuksia itsestäänselvyyksinä.

   Poista
  3. Tarkoitan siis sitä, että joka Jumalan tyttö tietää, ettei mitään tuoda eteen. Me tehdään kaikki opiskelu kieliopin eteen, kaikki matikan sääntöjen eteen... Sitten voi löytyä joku opetus joka auttaa - kuten minua aikoinaan.

   Oma sukulaispoikani valmistui viime kesänä huonoin paperein - mutta ei sillä väliä, kun pärjää kamppailulajeissa, ja muutenkin varmaan pääsee iskun firmaan töihin.

   Ärsyttää niin suunnattomasti, että poika tuhalasi mahdollisuutensa - koulun Malllimaassa!

   Ja juu ei, minä en voinut vaikuttaa, kun poikaa paapottiin kaiken aikaa. Urheilu oli tärkeämpää kuin lukuaineet, menestystä siinä haettiin.

   Olen kuitenkin koettanut: lähetin kivoja seikkailukirjoja kun napero oli nuorempi, nyt englanninkielisiä, urheiluharrastukseen liittyviä helppokielisiä pokkareita.

   Poista
  4. Deborah Cameron, mm, on kirjoittanut kielen sukupuolettumista, myös kielissä, joissa sitä ei selkeästi ole - vrt saksan der, die, das.

   Millä vain kielellä voidaan länsimaissa esittää kysymyksiä maskuliinista ja feminiinistä, ja saada suhtkoht samat vastaukset.

   Kokeillaan: kumpi on maskuliini, veitsi vai haarukka?

   Entä kumpi on feminiini, haarukka vai lusikka?

   No, useimmat vastaavat ekaan veitsi, ja toiseen lusikka, mistä sitten Camerron päätteli, että sukupuolisuus on myös sanoissa ja tekstissä liukuva käsite.

   Se muuttuu, kun sitä verrataan.

   Kokeilkaa itse: Ford - Chevrolet. Vanilja - suklaa.

   Meille suomessa tämä on vieraampi konsepti, kun ollaan niin tasa-arvoisia.

   Kokeilen välillä mitennpostaus sujuu...

   Poista
  5. No nyt tuli lyöntivirhe! 😀😀

   Mutta asiaan: monissa kielissä sanat, sitä myöten myös ehkä alitajuisesti ajatukset, plus käsitteet, sukupuolitetaan - Tapsalle: saksassakin on kolme ryhmää... 😊

   Meillä on ns sukupuoleton kieli, mikä voi johtaa kuvittelemaan, että olisi myös neutraali yhteisö.


   No kyllä ei ole!   Ja on ihan eri asia elää neutraalissa kuin sukupuolettomassa yhteiskunnassa - pokia minäkin enimmäkseen hoivasin, kun olivat niin reppanoita.

   Voi olla, että joku tyttö pääsi läpi rimaa hipoen, vaikka potentiaalia olisi ollut parempaan.

   Silti sanoisin, että autetaan ensin sitä, joka meinää hukkua.

   Ja ei, poikien ongelmiin ei ole räppiroikkuvat housut ja pössis pähee, vaan ihan nenän suuntaaminen kirjaan päin. Osallistuminen tunneilla, kotiläksyjen tekeminen, ei lunttaaminen tyttökaverilta...

   Koska sitä nää hurjat myös tekevät!

   Vaasankin veri vapisee...

   - Eikun oikeasti olen huolissani meidän pojista. Jos heille oppimisen sijaan tarjotaan löysempää opetusta, miten heille käy?

   Ja siis painotan vielä: ne mun lapsioppilaat olivat erityiskoulussa - olleet koko ikänsä. Siksi hain inspiraatiota lukemiseen ja laskemiseen muualta kuin koulukirjoista.

   Ja kuten sanoin: osa oli heitteillä. Kotona ei välttämättä ollut mitään, eli kuuma tee tai mehu, ja tuore sämpylä oli parasta alkua siihen, että jaksoivat kiinnostua mistään.

   Vaan tästä ei puhuta... Hyvinvointi-Suomea jo vuodesta 1990 ja näillä mennään!

   Poista
  6. P. S. Pokia = nykyisiä poikia.

   Kirjoitan turhan nopeasti, ja sitten vielä luen väärän oikein...

   Jaksamista 😊!

   Poista
 14. En ole varma armeijasta, per se... Ehkä jostain maanpuolustuksesta.

  - Siis muistakaa nyt että olen hippi, tykkään Hectorista ja Juicesta. Enkä käsitä mitä nykyinen parempi tappamiskalusto tarjoaisi minulle... Minä en kuitenkaan tule osallistumaan, kun en halua, mieluummin lusin.

  Enkä oikein tajua sitä, että naiset olisivat synnytyskoneita uuteen armeijaan: sanoisin, että pois hetero-seksi vaikka vuodeksi. Eiköhän siinä suu kaarru mutkaan meillä kaikilla, niin naisilla kuin miehillläkin.

  - ja se 10%;se hurraa! ☺☺☺

  VastaaPoista
 15. Iines, kirjoitan uusiksi, ja poistan vanhat.

  Sopiiko näin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdit ensin, lue alta! Minulla ei ole sinua vastaan mitään. Haluan vain, että kommentit ovat ymmärrettäviä.

   Poista
  2. Hei Iines, taisin saada tekstinsyötön pois!

   Kiitos kun et hermostunut kaikkiin toilailuihin - ja arvaan, että on kynnys poistaa mitään, mihin joku juuri vastaa.

   Käytin kovaa kynää, ja poistin ihan mahdottomat.

   Kiva, jos meillä ei ole harmia. Saatan jatkossakin laskea leikkiä ryntäistäni, ja pojat tuntien, he vastaavat.

   Onko se nyt niin vakavaa - pientä hupailua hyvällä palstalla, laadukkaan ystävän luona ☺!

   Poista
 16. Poistin juuri pari Viestiä!

  Yritän saada asian kuntoon.

  Ei tästä mitään tule, siinä olet vallan oikeassa!

  Huomenna on taas lääkäri, mutta jos ylihuomenna...

  Jos haluat poistaa ne mun jutut, jos kukaan ei ole vastannut, poista toki.

  Asiat ovat mielessäni kirkkaina, ja voin palata kun saan tabletin Kuntoon! - ja taas tuli Virhe! Ja taas.

  Poista ne omituiset kommentit, tai vaikka kaikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jei, tekstinsyöttö on pois!

   Re lapset: minusta jokaisen aikuisen tehtävä olisi ruokkia heitä, tai huolehtia, että he saavat ruokaa.

   Kaikki ollaan varmaan kuultu, miten joissain kouluissa menee ruokaa ihan hurjasti maanantaisin...

   Nomtähän ei voine puuttua, paitsi lastensuojeluilmoituksen kautta.

   Lapset vain ovat niin lojaajela vanhemmilleen, enkä tiedä miten hyvin syssteemi toimii...

   No sen tiedän, että toimii riittävän hyvin, siiheksi kun lapsi on 18 v. Silloin pitäisikin pystyä edes johonkin - kuten vaikka lukemaan vähän, ja laskemaan jotain, edes pieniä numeroita.

   Että pärjää kaupassa.

   Minun opeillni nuoret oppivat lukemaan edes Vihreää varista, Akua, ja laskemaan paljon yli 25. Osa sai sen lopputodistuksen.

   Ettekä usko miten olisin halunnut ottaa ne loput hoivaan... En tiedä, miten muille kävi - miten esin matikkanero-Markolle kävi.

   Hänmoli se, jolla ei ollut kotona sänkyä, ei lakanoita. Ja joka skippasi kaikki tunjit, paitsi mun tukkarit.

   Joita hän ei tarvinnut. Mutta opensa sanoi että jos hän käy edes tukiopetuksessa, hän puolestaan kirjoittaa päästötodistuksen, kun se on niin tärkeä.

   No näin me sitten junailtiin jonkinlainen todistus hänellekin - osasi kyllä oppimäärän, ei vain tullut tunneille.

   Ja tiedän varmasti, niin monta kertaa kysyin salamakysymyksen, ja tämä poika oli heti kärryillä.

   Olisiko hänet pitänyt jättää systeemin rattaisiin?

   The young rebel   Poista
 17. Tapsa on tuossa aikaisemmassa oikeassa, ministerit eivät ole sote-asioissa kansainvälisten suuryritysten juoksupoikina. Oma lompuuki se jokaisella on sydäntään lähinnä. Kun ministerin jalka kapsaa, niin suu napsaa ja käsi käy. Entisille pääministereille ei ole tarvinnut perustaa hautausmaata, koska yritykset ovat kiitettävästi sitten myöhemmin palkanneet heidät vuolemaan kermakakuista kermat firoille.

  Jokainen tietää, ettei kansaedustajasta ole eduskunnasta pudottuuan enää työntekoon, kun on vuosia ollut tehtävässä missä puoli vuotta on kesälomaa ja loput vuodesta joulun viettoa. Siksi järkytyin, kun luin, että entiset kansanedustajat joutuvat kitkuttamaan sosiaalihuollon neljän tonnin kuukausiavustuksella. Sillä ei makseta edes sisäkön ja hovimestarin palkkoja, saati sen lisäksi Mersun huoltoja. Onneksi Lipposkan mies on kaasuputkimiehiä ja venäläisiltä saa sampea, kaviaaria ja sampanjaa pahimpiin hiukomisiin. Sitä yhtä lääkäriä, ex-kansanedustajaa, minä vain ihmettelen, kun miehensä on vain kirurgi, niin miten ihmeessä pärjäävät.

  Tämä kaikki saa minut joka tapauksessa uskomaan, että maamme sosiaalivuissa on pahasti vikaa, sen avustukset ovat liian vähäisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan sattuman sanelemana juttuna, mahdottomana ennakoida, voidaan pitää sitä, että soten lopputulos sitten lopulta saattaa veronkiertolääkärikeskukset miljoona-, parhaat miljardiluokkaan. Ja sitä, ettei Pölsiössä tai Taka-Kölviöllä ole enää terveyspalveluita saatavissa kuin kahdensadan kilometrin päässä ja sielläkin vain eläkkeellä oleva poppamies. Eikä niihinkään ole varaa mennä. Olisivat luuserit hankkineet vakuutuksen tai työpaikkalääkärin.

   Poista
  2. No tätä epäkohtaa juuri Mamman kanssa puitiin! Että voi elämisen turva mennä noin väärin, että tämäkin ihminen janaa siellä....

   Onko rahaa ruokaan, mitens lääkkeet?

   Näin taannoin dokumentin Hesan köyhistä - siinä mummu kyöräsi huonolla selällä Hietaniemen toria, ja poimi pilaantuneita juureksia ruuaksi. Sai pienen pussin.

   Asui siinä suht lähellä, vain muutaman kilsan päässä, eli se oli jokapäiväinen homma. Poikansa oli - voi kauheaa - aikuinen hamppari. Mutta ei se sitä ruokkimatta jättänyt.

   No kuka äiti olisi?

   Mutta on se kaikki kaöuheeta, ja eikö voitaisi tarkistaa senkin mummun verot - tienasiko siinä ties miten paljon, kun pottuja ja jopa ehkä hedelmiä haki?

   Siinä nyt ainakin lienee lakia rikotun...

   Poista
  3. Oikaisen Rikua sen verran, etten minä suinkaan väittänyt, ettei hallitus ole kansainvälisten yritysten juoksupoika.

   Voisihan se olla noinkin.

   Sen sijaan minä väitin, ettei tuo se väite edes UP-pojan esittämänä ole fakta. Vaan pelkkä populistinen mielipide.

   PS. Mitä itse asiaan tulee, niin eikö Sipilän ja Orpon toive ja vaatimus, että Meri-Lappi peruisi päätöksensä, sodi tuota UP-pojan väitettä vastaan? Vai onko se vaan ovelaa, kavalaa ja kieroa tiatteria?

   Poista
  4. Teatteriksi en uskoisi, kyllä siinä on enemmänkin kauhua omien tekojen todellisista vaikutuksista ja itsepetosta, luulottelua, isänmaan asialla olemisesta.

   Poista
 18. No olen oikea Kuoleman Enkeli - sanokaa ny jottain!

  Minä sanon, että omaa sukulaislasta olisi pitänyt kannustaa muihin kuin b:n papereihin, älliä sillä olisi ollut.

  Mutta siitä tehtiin ammattiurheilijaa - nyt tässä vaiheessa voi toivoa että onnistuu...

  Poika oli hyvin herkkä, Keke-pupu pysyi kainalossa pitkään. Siitäkin isänsä koetti irrottaa - mikä vimma joillain ihmisillä on viedä hyvä pois?

  Minulla on huomenna lääkäri, enkä voi hyvin.

  Mutta katsotaan nyt.

  Natihaleja kaikille!

  VastaaPoista
 19. Voisin googlettaa - mutta mitä on ortografinen kirjoittaminen?

  En varmasti ole ainoa joka haluaa tarkasti tietää?

  Pojat ja miehet siis kirjoittavar hyvin - mieti nyt, meitä on muutama likka täällä, montako miestä...

  Eiköhän se mene aika tasan! 😊

  Ortografinen - villi veikkaus: kuuloon liittyvä?!

  Ilman googlaamista...

  Minulla on kuulomuisti re numerot, ja kirjoittaminen, mutisen avainsanat aina ääneen!

  Katsotaan mitä kerrot

  VastaaPoista
 20. Käytän sanoja joskus varsin vapaasti, irti sanakirjamerkityksestä. Ortografisella kirjoittamisella viittaan kirjoituksen habitukseen, kirjainten piirtymiseen paperille - en siis oikeinkirjoitukseen.

  Paperille piirtyneet sanat muodostavat kuvioita, joita voi sanoa metaforisesti kirjainten ortografiaksi. Ne puhuvat, niissä on merkityksiä. Ne kuuluu kirjoittaa tietyllä tavalla, mutta varioiden. Ihmisillä on erilaisia käsialoja, ortografioita paperilla.

  (Tämä näkemys muistuttaa tapaa rakentaa runo. Ymmärrän hyvin, että tämä voi olla vaikea ymmärtää. Hymiö.)

  VastaaPoista
 21. Kaikkea hyvää lääkärikäyntiin, Char. Ja hyvää sieltä tulee, uskon niin. Minut pakoittivat tutkimuksiin, joita vihaan enemmän kuin melkein mitään. Tulokset terveydestäni olivat paremmat kuin otaksuin. Näkökyky, kolesteroli ja maksa-arvot kuuminta hottia, parasta tarjolla ollutta. Verenpaineita en ole jaksanut mittailla, kerroin lääkärille unohtaneeni mittaustulokset kotiin, mutta arvojen huidelleen samoissa, joita parissa lääkintähenkilökunnan mittauksessa saatiin. Lääkäri määräsi stydimmät verenpainelääkkeet. Keuhkoahtautumasta minulle jäkätti ja uhkasi määräävänsä lääkkeen tupakan lopettamiseen. Tyytyi siihen, kun kerroin, etten ihan vielä ole valmis, kerään vähän voimia. Mistähän veestä minäkin niitä voimia saisin, pitäisikö ryhtyä jehovalaiseksi tai mennä Rosen-terapiaan tai Vihreään liittoon. Auttaisko Hesarin tilaaminen kotiinkannettuna.

  Pään sisältöä minulta ei tutkittu, sieltä sitä mahdollisesti vikoja vasta olisikin löytynyt, mutta hyvä niin. Ai niin, tutkivathan ne sen tapaturmani jälkeen sitäkin. Olen kuulemma vähän kärsimätön, en jaksanut kuunnella psykologin horinoita loppuun asti.

  Ai niin, työpaikkalääkäri se oli, mikään ei maksanut mitään, kassan kautta ei tarvinnut käydä. Repikää siitä, soteen kuolevat köyhät ja raskautetut!

  VastaaPoista
 22. Syystä maamme vanhukset sitä Sotea pelkäävät. Kohtuuton rasitus se heille on naapurikaupunkiin tai kylään matkata jokaisen jutun vuoksi. Ja millä työnteolla itsensä elättäneelle duunarilla olisi niihin terveyspalveluihin edes varaa. Suomi 100v, tapetaan köyhät ja vanhukset.

  Minulle tuli joskus postia, jossa kerrottiin tulevien eläkkeideni määrät. Polvistuin ja rukoilin: "Hyvä ja laupias Herra, anna minun kuolla ennen sitä."

  VastaaPoista
 23. Siellä Timosen blogissa kommentoivat usein kaikki vähäosaisimmat. Miksi te luulette, että kirjoitustaito olisi jotain suurta. Tuulen huuhtoma perse on kirjoitustaito ja turhuuksien turhuus on lukeminen. Jos vielä erehtyy näistä kahdesta lähtöisin olevaa sanomaan, so what?

  Muddy Waters ei osanut lukea tai kirjoittaa, silti hänen kunniakseen on nimetty yksi maailman legendaarisimmista aikakauslehdistä ja yksi maailman menestyneimmistä bändestä: Rolling Stone(s)

  Maailmassa on sitä paitsi jo kirjoitettu kaikki. Ei mitään uutta auringon alla. Uudesta kirjallisuudesta pidän vain Antti Tuurista ja Honore De Balzacista, joihin en ole vielä kunnolla tutustunut. Heiltä löytyvät vastaukset tämän päivän ongelmiin.

  Uutta kirjallisuutta ei ole. Ja ihanteellisuus on useimmat meidät vanhat jo pierren puhaltanut kumoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkennan tätä Timosen blogissa esiintyvistä kommenteista lähtenyttä kirjoitustani. Sieltä oppii meitä suomalaisia, meidän omia pelkojamme ja arkipäivän turhautuneisuutta. Usein kaikkein huonoimmin kirjoitetut tekevät minuun suurimman vaiktuksen, ajattelen tuon olevan ainakin rehellisen eikä minkään saatanan kynänpyörittäjän. Hyvin kirjoittavat ovat usein hyvin kirjoittavia siksi, että valehtelevat enemmän kuin lääkäri määräisi.

   Poista
  2. Muun muassa Pekka Haavisto, Teemu Selänne, Mika Häkkinen ja Kimi Räikkönen ovat meille opettaneet, että opiskelu on turhaa, järjestelmän petosta nuorten ihmisten alistamiseksi joihinkin ikiaikaisiin riitteihin, joilla saa itselleen surkean työpaikan ja ison vitutuksen. Yhtään kurssia käymätön, mutta mukava, Pekka Haavisto tienaa yli puoli milliä vuodessa, repikää siitä tyhmät yliopistolaiset!

   Poista
  3. Riku, et sitten tainnut huomata, että se Timosen blogin kommentoijan kielinäyte oli altavastaus persujen kielenkäytön haukkujalle, samalla tyylillä?

   Vai meneekö se tosiaankin niin kuin epäilen: persujen kielenkäyttöä voi mainiosti naureskella, vasemmistokommentoijan aivan samanlaista taas ei, koska hän on köyhä ja työtön? 

   Minusta tämä on puhdasta kaksinaismoralismia.

   Poista
  4. Yksinäismoralismi on narsismia.

   Poista
  5. Epäilemattä samaa ylhäältä katsomista on tehty persuille. Jotenkin vain se vastakohtaisuus on niin suurta, kun persujen ja sinisten johtajat kulkevat Armanin silkkipuvuissa kuin mafiosot ja kannattajat länttäpipoissa, tuulipuvuissa ja lantsareissa.

   Poista
 24. Tieteissä edistyvät vain taivaanrannan maalaus ja tekniikka. Jälkimmäinen on muuttanut ja muuttaa meidän ihmisten elämistä rajusti. Hyvässä, mutta myös pahassa. Muulla ei juuri vaikutuksia ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä tarpeettomasti yhtäläistin lääketieteen tekniikkaan, mutta mainittakoon se erikseen. Lääketiede on muuten sanana hienointa mustaa huumoria. "Lääkkeitä määräilemme, koska lääketehtaat sanovat niin." Lääketieteestä arvostan tietysti myös psykologiaa, joka tosin ei koskaan ole onnistunut parantamaan ketään.

   Poista
  2. Aatelkaa ny ite: suomalainen arkeologi. Howard Carterin jalanjäljissä kyntää jotain Taka-Pöhniön peltoa: "Ihan varmasti löysin monta sataa vuotta vanhan tunkion ja vanhoja takapuolen kaapimia!"

   Suomalaisia avaruustieteilijöitä tarvitsemme yli kaiken. Nasa, ryssät tai kinkit eivät pysty, tai ole milloinkaan pystyneet, samalle tasolle. Tai ainakaan juttelemaan lööperiä yhtä kotoisen mukavasti. Eivätkä myymään kotomaassamme kirjojaan yhtä paljoa.

   Poista
  3. Lakitiede tuskin ansaitsee olla sanan tiede alla. Kunhan osoittavat omaa erinomaisuuttaan erilaisten uhrien tapauksissa. Kunnoitan sitä yhtä äitiä, joka puuskahti: "Ei meidän lapsi, poikani, mihinkään Turun hovioikeuteen hovioikeudenneuvokseksi joutunut, ihan rehellinen rikollinen siitä tuli!"

   Poista
  4. Kielitiede ansaitsee erikoismaininnan: ikinä en mitään ole yhtä paljoa toivonu kuin että saisin tietää, mitä epäjärjestelmällisyydellistöttömyydellänsäkään on saksaksi tai serbokroatiaksi ja mistä se johtuu, johtuuko kenties jostain hienosta ranskalaisesta sanasta. Tai mistä periytyy sana "Äynätsalolainen" kieleemme, unta en saa, kun sitä pohdin.

   Poista
  5. Tuo sana on leikkimielisesti laadittu, ei siksi, että sitä voisi kielessä käyttää. Se on oikeastaan vain esimerkki suomen kielen sananmuodostuksen erikoispiirteestä, johdinten merkityksestä. Monissa kielissähän tuossa tarvitaan useampi sana saamaan aikaan sama merkitys tai edes sävy.

   Noh, en minä osaa halveksia sanojen alkuperästä kiinnostumista. Kaikkihan pohjaa ihmiseen, ihmisen kehitykseen kalasta (tms:sta) kahdella jalalla seisovaksi olennoksi. Itse olen hillittömän innostunut ihmiskulttuurin kehkeytymismatkasta nykyaikaan asti. Tulevaisuutta en ajattele - se on lohduton.

   Poista
  6. Kaikki elämä on syntynyt alkulimasta. Niin myös ihminen eikä kalasta. Pitää kiinnostua liman tutkimisesta.

   Poista
  7. Niin tai molekyylistä tai emme tiedä, onko elämää "syntynyt" vai onko sitä ollut aina. Limaan tuskin kannattaa jämähtää. Vai?

   Poista
  8. Lima on Argentiinan pääkaupunki!

   Poista
  9. Riku, hyvin meni :).

   Iines, se sana on hyvä muistaa kielikekusteluissa..

   Poista