10.12.2017

Pääasioita


Jos suurennatte yllä olevan kuvan, huomaatte ehkä kuvassa olevan pään. Se on hieman kumarassa ja kulkee Valtatie kakkosta pitkin. Miehen selän takana on Helsinki ja otsan edessä Pori, oikean korvan puolella istuu Iines kirpputorin parkissa ja on juuri lähdössä liikkeelle.

Vaan tapahtuma edessä olevalla valtatiellä kiinnittää Iineksen huomion. Mies kulkee räntäsateessa tien  vasenta reunaa  eteenpäin. Edessä ei ole mitään, eikä takana, ei ainoatakaan rakennusta, ei kauppaa, ei omakotitaloa,  on vain tyhjää tienpintaa hehtaaristen peltojen keskellä. 

Mihin mies voi olla matkalla pimenevässä päivässä, märässä viimassa ilman käsineitä, ohut hupputakki verhonaan. Iines ei kuitenkaan tartu hätäpuhelimeen, vaan kameraan, johon asettaa pitkän putken. Mistä hän voi tietää, onko miehellä hätä. Ehkä se selviää zoomaamalla.

Yhtäkkiä mies laskeutuu ojan pohjalle tai reunalle, ja alkaa kulkea niin, että vain pää näkyy, etenee hitaasti kumarassa. Autoja tulee ja menee, ja välillä pää näkyy auton alapohjan ja maantien välisestä rakosesta hämärässä satakuntalaisessa maisemassa, jonka läpi autot pyyhältävät pysähtymättä.Siinä kohden kun mies kääntyy ja alkaakin kulkea takaviistoon syvemmälle peltoa, Iines luopuu parista teoriastaan. Mies ei ole autojen heittämää kuraa paossa ojan pohjalla. Mies ei etsi tien reunaan pudonnuttta kännykkäänsä.  Mies on Erikoinen persoona ja sillä hyvä. Vai mitä arvelette. Miksi mies kulkee räntäsateessa valtatiellä ja kääntyy sitten ojan pohjan kautta kulkemaan pellolla ja lopulta häviää ja katoaa maisemasta?

Iines päättää kuitenkin vielä koukata Valtatien kakkosen yli Loimaan suuntaan ja katsoa, minne mies pellolta kulkee. Jos hän vaikka yhyttäisi miehen risteävällä tiellä ja voisi kysyä, tarvitseeko mies apua, tai, häpeä sanoa, voisi ottaa salakuvan, joka selvittäisi miehen arvoituksen. Vaan kun Iines pääsee tielle, joka kuvassa kulkee lähimmän koivikon edestä, miestä ei näy missään. Iines on ajaa ojaan katsellessaan hämmästyneenä ympäriinsä. Mies on kadonnut.

Näin päättyi mystinen tarina Erikoisesta miehestä. Minä tosiaan olin ajaa ojaan, kun käänsin päätäni pellon suuntaan enkä nähnyt ketään missään. Vaan näettehän tekin noissa kuvissa sen miehen, vai ettekö muka näe? Aivan aluksi näin koko miehen ennen kuin hän laskeutui alas tieltä.

Lopuksi takaisin maanpinnalle, muihin pääasioihin! Tiesittekö, että kun etusormenpäällä operoimalla kopioin tabletin, läppärin tai kännykän näytöltä katkelman tekstiä siirtääkseni sen toiseen paikkaan, niin nostan sormen koholle, jottei teksti  tipahtaisi. Vasta kun keskisormella naputellen tulen kohtaan, johon haluan siirtää katkelman, lasken koholla olevan sormen alas ja pudotan tekstin uuteen paikkaansa. Sormi vapautuu taakastaan.

(Valokuvat Iines 7.12.2017)

126 kommenttia:

 1. Ettei paikallinen kepu vain olisi kieltänyt kulkemasta tiellä ilman puolueen valtakirjaa. Tai voi se olla joku hallituksen kuiviin puristama helsinkiläinenkin, joka on menossa Poriin äitin luokse syömään.

  VastaaPoista
 2. Paljon mahdollista. Tai ellei hallituksen kuiviin puristama, niin vihreitten suurmoskeijaa pelästynyt miekkonen, joka uskalsi pysähtyä vasta tässä kohdin hengittämään. Huomasi olevansa kaukana jumalan selän takana.

  Näillä lakeuksilla muutamat sosiaalidemokraatit kävivät aina vappuna Turussa marssimassa, kun täällä ei voinut menettämättä mainettaan.

  VastaaPoista
 3. Jos se oli Jeesus? Etsiskeli hukkaamiaan Taivaan Valtakunnan avaimia? Ensimmäiseksihän Jumala loi maan, eli Loimaan.

  Siis tämähän on ihan vain arvaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loimia maan lienee Loimaa. Missä se sijaitsee?

   Poista
  2. Aika lähellä Forssaa. Ikävä kyllä. Eli Herra Paratkoon!

   Poista
  3. Täytyy paljastaa kirjallinen valhe. Nimittäin Loimaa sopi tuohon juttuuni hirveän hyvin, mutta en minä tiedä, pääseekö tarkoittamaani tietä Loimaalle. Ainakin mutkitellen pääsee tietenkin vaikka Rovanperälle.

   Poista
  4. Kaikki kirjallisuus on tavallaan "valehtelua", ainakin hyvä kirjallisuus. Jos kirjoitettaisiin vain totta, olisi se tosi tylsää. Hurmekin tuossa soutukirjassaan ohimennen samaa sanoi. Tuo "valehtelu" ei tietenkään tarkoita huijaamista tms.:sta, tai asioiden vääristelyä; se on vaan sitä että hyvä teksti käyttää totuutta "luovalla" tavalla hyväkseen. Eli tekee sepitteestä mielenkiintoisemman kuin elämä itse, tekee.


   Sitä paitsi kaikkihan tiet vievät Roomaan.

   Poista
  5. Ensimmäinen ja kolmas kuva ovat toistensa peilikuvia, katulamppu paljastaa että sama kuva on vain käännetty. Mies kulkee vain yhteen suuntaan. Kirjallisesti on helpompi valehdella tuokin asia. Kuvatkin tietty valehtelevat, mutta jos aikoo kuvaajana tai kirjoittajana valehdella, se täytyy tehdä niin hyvin ettei katsoja tai lukija huomaa sitä vaan pitää sitä totena.

   Tarinasi oli jännä, silti. Miehen tarina, arvoitus, on kiinnostava. Pukkasi mielikuvituksen juoksuun.

   Poista
  6. Anonyymi, katsopas tarkemmin ensimmäistä ja kolmatta kuvaa. Ensimmäisessä kuvassa näkyy vain miehen huppupää, kun taas "käännetyksi" väittämässäsi kolmannessa kuvassa mies näkyy lähes vyötäröä myötä.

   Kuvat ovat aidosta tilanteesta niin, että Pori on koko ajan oikealla, Helsinki vasemmalla. Kuvia on enemmänkin, kokonainen sarja, ja niistä näkyy, että mies tekee vasemmalle kyljelleen kaadetun V-kirjaimen muotoisen kävelyn tieltä ojaan ja siitä viistosti paluusuuntaan kääntyen mutta pellolle pusikkoa kohti häviten näköpiiristäni, kun pääsin autoineni valtatien takana kulkevalle pienemmälle oikotielle.

   En harrasta tämänkaltaista vilppiä edes tarinoissa, en tunne mielenkiintoa valehteluun saati kuvamanipulaatioon. Tarinoiden juju on juuri niiden yksinkertainen ja arkinen totuudellisuus. Se kiehtoo. Jonkin pienen yksityiskohdan voin lisätä, kuten kuka tahansa kirjoittaja tekee, mutta sekin on tehokeino, ei juonen kääntäjä. Tämä tarina on juuri näin, ja mies jopa hävisi näköpiiristäni. Korostan kuitenkin sitä seikkaa, että ajaessani en pystynyt tarkastamaan näkymän kaikkia reunoja.

   Ainoa mitä teen valokuville on valotuksen säätely, terävöitys ja reunojen rajaus. Picasalla ei edes pysty "kääntämään" kuvaa.

   Poista
 4. Katoaminen voi tosiaan aina välillä tuntua täysin mystiseltä. Ja katoamisia tapahtuu usein. Keneltä katoaa lompakko, jonka hän täysin tietoisena oli varmasti vähän aikaa sitten tunkenut takkinsa sisätaskuun, keneltä silmälasit hyppäävät otsalle niin että niitä saa vimmatusti etsiä, eikä niitä löydy mistään. Jotkut naiset kadottavat miehensä, jotkut miehet voivat kadottaa naisensa. Jotkut kadottavat tulevaisuuden toivonsa, jotkut kadottavat henkensä, vaikka vähän aikaa sitten hymyilivät iloisesti. Mystinen koko maailma! Positiivisesti ajatellen se on jännä asia.

  Tuo mies kuvassa, mihin katosi? Varmaan hän oli etsimässä itseään. Ja kun ei heti löytänyt, katsoi parhaaksi hävitä kokonaan.

  VastaaPoista
 5. Kuvauksesi miehestä saattaisi sopia koiransa etsiskelijään.

  VastaaPoista
 6. Kissanraatoja näkee aina silloin tällöin tien reunassa yliajettuina. Surullista. Samoin pupuja, siilejä, lintuja, monia suloisia ja karvaisia pikkunisäkkäitä. Ja ajettiinpa minulta lapsena ensimmäinen rakas koiranikin yli, kun se oli päässyt karkuteille.

  Hyvinkin voi olla, että mies etsi eläinystäväänsä, taikka ehkä sitten kuitenkin itseään, tai kamppaili uskonsa kanssa. Täällä on ovillakin pantu hyödyllisiä hölmöjä kaupittelemaan Jeesuksen ystävä -lehteä. Tämä kaikella rakkaudella sanottuna, sillä niin se vain menee. Yksikin hymyili niin sydäntäsärkevän viattomasti, että meinasin ostaa, mutta eihän minulla ollut käteistä seteliä.

  VastaaPoista
 7. Muuten tämän päivän pääasia kotimaan saralla näyttää olevan EU:n julkistama tutkimus maahantulijoiden syrjinnästä. Suomi on HS:ien toimittajan mukaan kunnostautunut olemalla Euroopan toiseksi syrjivin ja siis rasistisin kansa. Tutkimukseen on haastateltu 500 maahanmuuttajaa ja etniseen vähemmistöön kuuluvaa kansalaista.

  Ettäs tiedätte nyt sitten tämänkin: rasisteja ollaan ja syrjitään olan takaa kaikkia vieraita. Me moukat. Taisi alpakkaväki olla peräti oikeassa. Meillä ollaan tyhmiä amisnatseja, lapsivihamielisiä alpakanpotkijoita.

  Kauheata, olen aivan järkyksissä. Näin sanoo sudanilainen nuori mieskin. Toisaalta luin aamun Hesarista, että Sudanissa muutamat housuihin pukeutuneet naiset välttyivät raipaniskuilta, jostain syystä. Monissa arabimaissa naisten pukeutumista valvotaan tarkasti, jopa poliisivoimin kaduilla. Vaan onneksi tämä ei ole syrjintää, jota nämä miehet kokevat vasta Euroopassa, ja eritoten Suomessa, jonne elämä heidät heitti.

  Jotain tarttis varmaan tehdä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin EU tekee tutkimuksia syrjinnästä muissa kuin omissa maissa. Täälläkin sitä on tarpeeksi.

   Poista
  2. Juuri tätä kritisoinkin, ja koetin suhteuttaa asiaan maailmanlaajuisesti.

   Me täällä hyvinvoinnin ja ihmisarvon onnelassa emme edes olkaamme kohauta miljoonien naisten ja homojen todellisesta sorrosta maailmalla. Vingumme vain #muakin on kähmitty -kampanjoissa sitä, että joku on tuijotellut tissejämme ja puristanut pakarasta ohimennessään. Itsekästä, omahyväistä oman kehon palvontaa.

   Poista
 8. Heserin toimittajat eivät syrji ketään, koska palkka juoksee ja on mukavaa olla töissä pääkaupungin ytimessä. Pekka Haavisto tai joku muu ihana käy alakerrassa esitelmöimässä kultaisen usein. Pekka on sentään neuvotellut rauhan vähän siellä sun täällä. tai ainaki yrittänyt, ku eihän ne sotaisat paskat usko. Ainoastaan jutkuvaltio ärsyttää meit toimittajii tosi paljon, miksi sen edes pitää olla olemassa!

  Kulttuuritoimitus Heserista lopetettiin ajat sitten, koska bisnes on bisnes ja muu jotain muuta. Onhan lehdessä toki toisinaan kuuden sanan levyarvosteluita ja pitkiä mielipidekolumneja. Heserin valokuvat on nykyään kuin minun coca cola-kamerallani ottamat.

  Toki olin tässä yltiöpäisen rienaava, koska Heserin armosta me kaikki elämmme. Ylistetty sinä suuri Heseri, anna meille meidän syntimme anteeksi, sinun polkujasi koitamme kulkea!

  PS. oliko se niin, että ne kuusisivuiset arkinumerot kolme ja puol ja sitte kallistuu loppuviikkoa kohti, kuin mainosliitteet paksunevat.

  Ai niin, unohtui mainita, että Kone Oyj tekee maailman kolmanneksi tai neljänneksi parhaita hissejä! Ei ihan Otisin tai Schindlerin veroisia, mutta kyllähän niilläkin raahustaa ylösalas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PPS. Heseriä ei tähän sponsoroinnut Hesburger, mutta silti se tekee maailman parhaat hampurilaiset! - Nam.

   Giagntti myy parhaat elektroniikkarojut.

   (tämä on Heseri mainosliite)

   Poista
  2. Hesarille pitäisi löytyä kilpailija, iso lehti, jossa pätevät toimittajat.

   Lehden linjana olisi ehdoton pyrkimys puolueettomuuteen ja faktajournalismiin. Ei valistuslinjaa eikä mollauslinjaa mihinkään tiettyyn suuntaan. Paitsi kolumneissa ja mielipidekirjoituksissa, joiden keskustelu olisi vapaata hyvien eettisten tapojen ja sananvapauden laillisissa rajoissa.

   Poista
  3. Tietenkin niin, mutta ei se Suomen olossuhteissa ole mahdollista. Näillä taaplamme, Aaamulehti on melkein hyvä. Älköötkä Heseriä ikinä hylätkö, sielunne muuten parkuvat helevetin kadotusta ja Jeesus itkee.

   Poista
  4. Siis julkaiseeko Euroopan unioni Helsingin Sanomien toimittajien juttuja tutkimuksina?

   Poista
  5. Tavallaan ja mutkan kautta, vaikka en syyttäisi EU:ta. HS:ien toimittaja muutti tutkimusta. AU muuttui lehden Eurooppa-artikkelissa Australiaksi ja SE Seychelleiksi, Itävallan ja Ruotsin sijaan.

   Kyllä tämä minusta viittaa toimittajan omiin varsin persoonallisiin "tutkimuksiin".

   Poista
 9. Sun kunniaasi tahdon laulaa, Jerusalem, pääkaupunki Israelin.

  Israelin pääkaupungissa asuvia palestiinalaisia ei saa silti jättää huomiotta ja jättää surkeisiin oloihin. Riittävästi bussikuljetuksia paremmille maille on ehdottomasti järjestettävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan molo se Trump on, mutta vielä molompaa on ollut uutisointi hänestä. Toimittajien varpaiden välistä useimmat jutut, ihan kaameaa pöhelöintiä. Trumpin hieno veto oli myöntää Jerusalemin olevan Israelin pääkaupunki. Niinkuin se on. Kiitos, Donald Trump!

   Poista
  2. Molo mikä molo, mutta en jaksa henkilökohtaisesti vauhkoontua hänestä ehkäpä juuri sen vuoksi, että lehdistö ja etenkin Saarikosken pariskunta tekee sen meidän kaikkien puolesta.

   Mahtaa olla ammatillisesti haastavaa kirjoittaa juttuja yhdestä henkilöstä ja samalla nuotilla ja vielä avioparina.

   Poista
  3. Ettei Trump ole melkoinen poikkeus Yhdysvaltojen presidenttien joukossa?
   Olisitteko reilu vuosi sitten uskoneet, että Yhdysvaltojen presidentti kutsuu Ku klux klanin ja muiden vastaavien yhdistysten jäseniä kunnon ihmisiksi?

   Samuli

   Poista
  4. Trump myös tukee Alabaman senaattoriksi Roy Moorea, joka viehtynyt teinityttöihin ja on kehunut orjuuden aikaa ja sanonut asioiden olleen paremmin silloin kun naiset eivät saaneet äänestää.
   Todennäköisesti alabamalaiset siskonnussijat äänestävät hänet virkaaan.
   Sweet home Alabama!

   Samuli

   Poista
  5. Yleensä lehden ulkomaantoimittajat kirjoittavat asemamaansa politiikasta.

   Poista
  6. No mutta Samuli, sanoinhan, että Trump on ihan molo. Ei siitä muuksi muovaudu tai muutu, älykääpiö miljonäärielätti. Valtion rahoilla mälläillyt koko ikänsä.

   Poista
  7. Noh, minä äänestin mielessäni Hillarya, mutta en osaa äimistellä Trumpia. Eiväthän hänen päätöksensä ja puheensa kai nyt yllätyksenä tulleet? Hänet on käsittääkseni valittu Amerikan kansan demokraattisilla vaaleilla, joten mitäpä tuohon on sanomista? Vähän sama kuin Suomen hallituksen tilanne - sitä saatiin, mitä äänestettiin.

   Eli haluammeko kaataa demokratian, jos meidän oikeamme häviää? Kaikin mokomin - valitaan semmoinen vaalitapa, että on äänestettävä oikeitten mielipiteitten edustajia.

   Näin minä tämän asian näen enkä pelkää maailmanloppua. Ei Amerikan presidenttikään sentään yksin voi maapalloa avaruuteen räjäyttää. Valitkaamme toisin seuraavalla kerralla.

   Poista
  8. Mutta Sweet home Abalama (huom. ei kirjoitusvihreä) on kyllä hieno. Meinasin laittaa linkin, mutta se on tarpeetonta, hyräilkää tai viheltäkää itse.

   Poista
  9. Kyllä politiikan kenttään muutakin mahtuu kuin Trumpin tviitit. Ei Trumppi joka päätökseen vaikuta.

   Ja kyllä ulkomaan kirjeenvaihtajan työkenttään kuuluu muutakin kuin politiikan seuraaminen. Saarikoskista saa vaikutelman, että kirjoituskohteena on vain Trump, molemmilla. Se on lukijalle väsyttävää.

   Miten olis edes edes välillä Amerikan kulttuurielämä? Amerikan kansalaisten ajatukset?

   Poista
  10. En ole havainnut Saarikoskien halunneen kumota vaalitulosta tai demokratias. Kyllä aika puusilmäisesti saa heidän juttuja lukua, jos noin luulee.

   Yhdysvalloissa on tietyissä osavaltioissa käynnissä melkoinen takapakki. Vähän samanlainen kuin monissa muslimimaissa 50-luvulta alkaen.
   Jos tuosta ei Suomen suurimman lehden toimittajat kirjoita, niin mistä sitten.

   Samuli

   Poista
  11. Onhan sieltä kansalaisten ajatuksia tullut, tosin eniten juuri Trumppaa koskevia. Minulle Saarikosket ovat hieman parantaneet silmissäni. Saska on tietysti vähän sellaista änkyttäen kännissä kirjoittavaa sukua.

   Poista
  12. Samuli on oikeassa, pitää siitä takapakista kirjoittaa, eikä se ole mitään poliittista asennekirjoitusta, vaan täyttä totta.

   Poista
  13. Kyllä pitää, mutta ei vain ja ainoastaan Trumpista, silloinkin, kun hän ei tviittaa.

   Minun puree paremmin huumori, erilaiset kuvavariaatiot, ja sketsiviipaleet. Miksi häntä siis arvioidaan vakavissaan? Naurettaisiin ulos. Ei itku auta markkinoilla, sanoo vanha kansakin.

   Poista
  14. Noh, mutta kyllä se pitää ymmärtää, että kaikki Trumpista kirjoitettu on huumoria, koska mies on kokovartalovitsi.

   Kuvavariaatioissa tukkansa on takana tai edessä.

   Poista
  15. Hmm...Yhdysvaltain presidentti on joka tapauksessa maailman merkittävin ja vaikutusvaltaisin mies. Huumori yltää vain sille tasolle, että tuolla miehellä on ydinasenappi. Saattaa sitä painaakin, jos tukka lipsahtaa vahingossa kaljun päältä.

   Poista
  16. Samuli, en lue Saarikoskien Trump-juttuja enää, en jaksa, kun tiedän jo, että Trump on epäpätevä ja sopimaton virkaansa. Ei se hokemalla ja toitamalla muutu. Eniten ihmettelen amerikkalaisia, jos ihmetellä täytyy.

   Poista
  17. Ei Trump päätä yksin ydinasenapin painalluksesta. Siinä on muitakin portaita.

   Poista
  18. Saarikoskien jutuistakin kyllä selviää, kun oikein tarkkaan lukee, että Trumpin jatkuvista vääristä päätöksistä ja muusta torveilusta huolimatta USAn talous porskuttaa paremmin kuin aikoihin, itse asiassa aivan erinomaisesti. Työttömyyskin on niin matalissa lukemissa, ettei meillä vastaavista voi vaan unelmoida.

   En väitä, että kunnia tästä kuuluu Trumpille. Kyse on kuitenkin mitattavista faktoista, kun taas haastateltujen tuntemukset kuuluvat enemmänkin niiden vaihtoehtoisten laajaan joukkoon.

   Poista
  19. Sama on meillä hallituskeskusteluissa. Samaan aikaan kun talous nousee kohisten ja työllisyystilannekin on parantunut ja valtionvelka pienenee ja hidastuu, hallitusta haukutaan enemmän kuin koskaan.

   Oppositio juuri tuossa seitsemän uutisissa huutaa verojen kiristystä, vaikka juuri eilen julkaistiin tilastotieto tutkimuksesta, jonka mukaan verotus jo keskituloisilla on Suomessa kireämpää kuin useimmissa muissa maissa. Esimerkiksi Ruotsissa keskituloisilla on lähes kolme prosenttiyksikköä pienempi verotus. 

   Jään ihmettelemään, miten oppositio kehtaa öyhöttää verojen nostoa, sillä tavallisiin työtä tekeviin ihmisiin se juuri pahimmin osuisi. Rikkaitahan Suomessa on vain vähän.

   Poista
  20. Luen lopustavalkuun, eli täällä vasta!

   Miten maailmassa mikään hallitus voi selittää tämän tulevan työttömjen aktiivimallin? Kun kaikilla paikkakunnilla ei ole pätkätöitä, ei liioin TE-toimisto. Mitä noitten nyt pitää tehdä? Sakko rapsahtaa, kun perustuslakivaliokunnan korjaus jätettiin huomiotta.

   Miten eduskunta saa päättää asioista laista piittaamatta?

   Entä missä on inhimillisyys? Eikö riitä, että aktiivisesti koettaa työllistyä,mon dokumentit. Sikti pitää niivittää...

   Poista
  21. Tätä asiaa en tunne ollenkaan, joten enpä sano siitä mitään. Periaatteessa en pitäisi pahana, että työttömänä ollessani minua aktivoitaisiin ja sanktioitaisiin, ellen tekisi mitään. Tämä siis yleisellä tasolla, yksityiskohtia tuntematta.

   Poista
 10. Jospa se Kulkija Kumara olikin Ihoden susi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä kamalias puhu.

   Siis oikeasti minua surettavat nämä Ihoden sudet, kun tiedän, miten susivihamielinen väestö kunnassa asuu. Siellä ne minunkin sukulaiseni ovat vihaamassa susia, mokomat kissankinvihaajat.

   Pelkäänkin, että ensi kesästä tulee vaikea. Nimittäin kävimme jo tänä kesänä ankaraa susikeskustelua, jossa yksi pariskunta vuodatti susivihaansa ylleni, ja minulla oli tekemistä puolustaessani viattomien susien oikeutta elämäänsä. Minkäs susi sille voi, että ihminen tunkee koko ajan yhä lähemmäs sen reviirejä. Parisataa sutta on enää Suomessa.

   Poista
  2. Ihoden susi ei ole raumlaissi jaarituksii. Puree ja syö Raum ganaalii ihailevat. Monta on jo joukostamme poistunut, minä en enää uskalla mennä ganaalis kelluvia muovikasseja ja oluttölkkejä mennä katsomaan.

   Poista
  3. Vaan sanonpa vielä, että kun paikallinen suuttuu, siitä on oksat pois. Mikään laki ei koske paikallista, jota susi uhkaa.

   Minunkin sukulaisillani on metsästysasetta moneen lähtöön ja taaton kellistämä hirvi salissa, pää seinällä ja nahka isännän persien alla keinustuolissa.

   Poista
  4. Kun paikallinen suuttuu,
   siinä moni muuksi muuttuu,
   järkeä vain puuttuu, -
   mutta sehän on ihan normaalitilanne.

   Poista
  5. Laulu paikallisesta Ihodessa

   Mnää ota mun giväärin
   ja gauhias määrin
   sen hukan ammun
   ennen gon tähres sammuu.

   Meirän mettähän ei tul ilman luppa eres katt
   ja nimbal satt
   ett naapurin gatinki ammuin
   ennen gon pihal sammuin.

   Poista
  6. Upea, suurenmoinen, meinasin hamuilla tykkää-nappulaa, mutta ei tässä sellaista ole.

   Poista
  7. ja jumalauta, tuo on paras pitkään aikaan lukemani runo! Oli sitten sinun tai jonkun muun, vaikka Nortamon, kirjoittama.

   Poista
  8. Krömöm.

   Oikeasti, siis minäkin pidän tuosta runosta, joka on niin huono, että tulee ihan hyvä naurumieli.

   Itseäni ainakin innoittaa Paikallinen. Hän on kokonainen heimo. Hänestä voisi kirjoittaa monta tarinaa. Ehkä Tuomas Kyrö sopisi tähän tehtävään.

   Poista
  9. Tykkään runosta edelleen, siinä on hienoa huumoria ja upeaa raumgielt.

   Poista
  10. Krömöm, kröhöm, piti kirjoittamani. Teen paljon lyöntivirheitä siksi, että silmäni ovat hirveän kuivat, ne kyynelöityvät koko ajan tuijottaessani ruutua ja sumentavat näkökenttää. Käytän tippoja ja geelejä, mutta ei voi mitään, herkkyys pysyy ja pysyy.

   Poista
 11. Tosta Ihoden koululta on linnuntietä noin kolme kilometriä isäni kotitorpalle, nykyään perikunnan kesämökkinä.
  1800- luvulla joku esi-isistäni hääti koivuhalolla pois suden, joka yritti tunkea saunan eteiseen.
  Näin sukukirjan mukaan.

  Samuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on hyvä systeemi. Nimittäin uusimmissa sudenkarkotusohjeissa (jokin päivän iltapäivälehti) suositellaan kepittämistä ja "ei periksi antamista". Siitä vaan karmeasti ärjyen ja lukemani mukaan isommaksi tekeytymällä hukan kimppuun, sormet sen silmiin ja oliko se nyt kaulaan

   Poista
  2. Kärpäsiä on hyvä tappaa sillä lailla että pistää kumpaankin käteensä pienen valkoisen paperilapun. Sitten pikkuhiljaa tuo niitä lappuja lähemmäksi ja yhä lähemmäksi kärpäsen päätä, sen pään molemmin puolin. Kärpänen on siitä ihan ihmeissään eikä tiedä mitä tekisi. Silloin ei tartte muuta kuin salamannopeasti kolmannella kädellä pamautta se hengiltä. - Toimiin aina.

   Poista
  3. Kuulostaa mielenkiintoiselta, pitääpä kokeilla. Vaan se on ikävää kärpäsentapossa, että ruumiin alle jää tahra, joka pitää pestä pois. Pyrin mieluummin ohjaamaan kärpäsen ulos ovesta.

   Syksyn viimeisiä hitaita kärpäsiä en koskaan tapa, vaan annan niille tilaisuuden hilautua aurinkoon, ulos, vielä hetkeksi lämmittelemään. Muuten, mikis, hyönteistutkija, miten vanhaksi kärpänen elää? Entä perhoset?

   Poista
  4. Niitä on niin paljon eri lajeja, mahdoton sanoa mitään keskiverto aikaa, ja otetaanko toukkavaihe mukaan vai ei? Lyhimmillään jonkun lajin täyskasvuinen kärpänen elää muutaman päivän, pisimillään (nää on näitä talvehtivia lajeja) reilusti yli puoli vuotta. Perhosilla sama juttu, pari viikkoa lienee yleisin, aikuisina talvehtivat (hyvin harva laji) melkein vuoden. - Toukkavaihe eri lajeilla on samalla lailla hyvin erimittaisia mutta joka lajilla se on aina pitempi kuin aikuisena olo. Joskus moninkertaisesti pitempi, joskus taas ei.

   Eri lajeja on niin paljon! Suomessa perhosia tällä hetkellä on n. 2800 lajia. Lajeja on tullut paljon lisää kun ilmasto on lämmennyt. Kärpäsiä (kävin lunttaamassa) yli 3800 eri lajia.

   Poista
  5. Mikis, hienoa, tässä on tietoa! 

   Minua kiinnosti se, elääkö kärpänen yli talven, vai kuoleeko se automaattisesti syksyisen hidastelun jälkeen. 

   Sen tiesin, että perhonen voi elää yli talven, koska heti keväällä näkee repalesiipisiä herukkaperhosia tai täpläperhosia. 

   Lajeja on kai myös kadonnut tai vähentynyt, ja ilmaston lämpenemisen myötä meille on tullut lisää lajeja, myös linnustoon. Pari viime vuotta on ollut huonoja perhosvuosia. Kuvaajat ovat valitelleet.

   Poista
 12. Oskari Katajistoa katselen Alfalta, uskovaisten kanavalta. Yhtään ei näytä pultsarilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käänsin puliukkoilusta kuuskutosen South parkille. Jihuu!

   Poista
  2. Tekisi mieli vähän haukkua televisiokanavia. Kaikki muut paitsi Ylen kanavat ovat täynnä kikattelevaa, huutavaa tosi-televisiota ja kokkiohjelmia, joissa hosutaan, metelöidään ja pidetään hirveää kiirettä. Yle on kyllä kunkku luonto-ohjelmineen ja dokumentteineen ja kotimaisine tuotantoineen. Teeman elokuvista tykkään.

   Poista
  3. Aivan kamaliahan nuo ilmaiskanavat ovat. Heh, South Park on minun mieleeni. Sen huumorissa ei ole opettavaisuutta tai lämpöä herjan kohteille. Amerikkalaiset julkkikset saavat tuta raskaimman jälkeen. Ja U2:n Bono, joka paljastui maailman suurimmaksi paskapökäleeksi. Stanin faija ei pökälekilpailua voittanut.

   Poista
  4. Cartman on sarjan upean häiriintynyt kakara, joka vihaa kaikkia ja hippejä aekä juutalaisia erityisesti. Cartmanista minulle tulee mieleeni monta Heserin toimittajaa.

   Poista
  5. Noh, paljon South Parkia on kehuttu, ja omassa sarjassaan se onkin hyvä. Minua kuitenkin häiritsee se kiroilu, vaikken olekaan mikään nipo kielenkäytön suhteen. Mutta se vaan pomppaa sieltä esille ja peittää asian, minulta.

   Koen kiroilun aggressiivisena toimintona, ja minusta aggressiolla nyt vaan ei ole lisäarvoa puheessa.

   Jokin kunnon "perkele" syystä huudahdettuna on tietenkin eri asia, tai yleensä manaus on paikallaan, kun aihetta on. Mutta puheen lisämausteena - minulle ei maistu.

   Poista
  6. Juu, eivätkä South Parkin törkeilyt siihen lopu, siksi tykkäänkin siitä niin paljon. Sarja puhaltaa raikasta ilmaa sieluuni.

   Poista
 13. Tavoistani poiketen laitan tähän yhden linkin. Salusjärvi kirjoittaa jälleen kerran hienosti, tällä kertaa rehtoreista ja koulumaailmasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No minua tämmöinen juttu opetusmaailman ihmisenä kiinnostaa kovastikin. Ja hyvin Salusjärvi kirjoitti, etenkin toisen asteen äidinkielen opettajista, jollainen minäkin olin, yhteen aikaan ammattikorkeaopetuksen rinnalla. Näkee, että hän operoi kentältä käsin.

   Kuvaavaa on, että kun jouduin työkyvyttömyyseläkkeelle menetettyäni puheeni ja osittain ääneni, niin minun äidinkielen lehtoraattiani ei täytettykään enää, vaan opetus annettiin väliaikaiselle tuntiopettajalle ja jopa vieraan kielen opettajille. Kukaan ei saanut enää kehittää opetusta, ja virkaa ei ikinä täytetty, vaikka siinä silloin vielä oli runsaasti tunteja vaikka toiselle jakaa.

   Muutenkin äidinkielen tuntimäärä oli laskussa, vaikka aineen kirjo oli mittaamaton: perinteistä oikeinkirjoitusta, aineen ja esseen kirjoittamista, ja kielioppia sai opettaa yhä vähemmän, samoin kirjallisuus piti jättää kokonaan, kun tilalle tuli yritysviestintää, ja muuta kivaa kuten luovaa esitystä, josta tosin pidin, mediakritiikkiä, yhteisöviestintää ym. hauskaa. Vaan siis kielen perusteille ja kirjallisuudelle ei ollut enää tilaa opetusministeriön äidinkielen opetussuunnitelmatavoitteissa.

   Äidinkielen alasajo näihin päiviin asti on ollut hurjaa. Minulle ei ole mikään uutinen se, että lasten ja nuorten kirjoitustaito on heikentynyt merkittävästi, ja jopa nuoret toimittajatkaan eivät enää läheskään aina hallitse oikeinkirjoitusta, tyyliseikkoja, kontekstia, faktantarkistusta, jotka kuuluvat hyvään äidinkielen opetukseen automaattisesti; eivätkä he lue kirjoja. Perusta puuttuu.

   Poista
  2. Aivan koko äidinkielen nykytilaa en tiedä, mutta kun viimeksi muutama kuukausi sitten näin kollegoita, sain tietää, että tunteja on taas vähennetty merkittävästi, koulu on yhdistetty laajaan verkostoon, ja suuri osa tunneista pidetään etänä.. Virkoja ei täytetä, vaan kuka tahansa aineenopettaja voidaan panna opettamaan mitä tahansa muuta ainetta, jotta opetusvelvollisuus saadaan täyteen.

   Lisäksi, asian vierestä, suuressa oppilaitoksessa on ilmennyt vakavia sisäilmaongelmia ja opettajat oireilevat, jotkut pahastikin. Mitään korjaustoimenpiteitä ei käsittääkseni ole tehty, ehkä joitain kosmeettisia lukuunottamatta.

   Olen kyllä aika huolestunut suomalaisen koulun nykytilasta laajalla rintamalla. On itsestäänselvää, että kun koulutusta ajetaan alas, se myös menee alas.

   Poista
 14. No voi jessus iivari. Eikö ollut tarkoitus ottaa alpakoiden kanssa kaupunkitila ns parempaan käyttöön - tätä kannattaisin!

  Silloin vaan ei pitäisi lähetellä meilejä mexiaan, ja toisaalta vatipäipäiden ei åitäisi hehkuttaa etukäteen.

  Muuten olen huojentujunut että suurmoskeija-hanke kaatui.

  Suomessa on uskonnonvapaus - mitään aihetta ei ole tukea mitään hanketta, uskonnon nimissä taloudellisesti.

  Oli myös hyvä huomata, että vihreiden Sinnemäki ajoi ehdotuksen suurmoskeijasta alas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa Poista kommentti kaikki oli ok, kun olin menossa poistamaan koko hommaa.

   En nyt poista mitään.

   Historia puhuu puolestani 😊!

   Poista
  2. Suurmoskeijan kaatuminen on päivän hyvä uutinen. Luulen, että hankkeen perumisen suurin syy on ollut kansalaisten voimakas vastustus. Lähes kaikki ovat sitä vastaan, ankarasti, kun seuraa asiallisia somekeskusteluja.

   Minusta ison moskeijan pykääminen minne tahansa Suomea on ristiriidassa länsimaisen eettisen ihmiskäsityksen kanssa. Täällä kaikki ovat lainsäädäntötasolla samanarvoisia, naiset tekevät samaa kuin miehetkin ja kaikilla lapsilla on ilmainen koulutus yliopistoihin saakka.

   Tänne sopii hyvin huonosti moskeija, jossa naisille on takaosassa erilliset piilopaikat ja jossa opetetaan keskiaikaista uskontoa ainoana oikeana. Moskeijat takaavat naisten orjuuden säilymisen ja sen, että muslimit eivät integroidu suomalaiseen yhteiskuntaan.

   Poista
  3. Liberaalit muslimit - heitäkin on, varmaan valtaosa, muuten paukkuisi - eivät liioin kannattaneet suurmoskeijaa.

   Minulla on rakas, vanha ystävä, buddhalainen. Kun kerran tuttavuutemme alkuaikoina puhuttiin syömisistä, hän sanoi, että leikkaisi kielensä pois, jos kuulisi syöneensä lehmää.

   Ajatus oli minulle täysin vieras - kunnioitin toisen näkemystä, tietenkin.

   Koskaan emme ns. väitelleet uskonnosta. Karunalla oli oma, vahva identiteetti, ja minä olin ja olen omnlaiseni agnostikko.

   Mutta hartaasta uskosta opin sivusta. Myös suvaitsevuudesta, rakkaudesta..

   Olin kovin nuori, ja Karuna näytti hyvää esimerkkiä.

   Myös pahanteossa! Hän kutsui silloisen poikaystäväni syömään, kun isäntäväki oli poissa - rules, schmules 😃!

   Ja toi suklaarasian keittiöön kommentilla, että se rouva taas laihduttaa 😀!

   Oikeasti, en noilla tavoin vastustanut kurjaa asemaani, enkä olisi ihan uskaltanutkaan.

   Karuna, hän hymyili, ja teki kuten itse katsoi parhaaksi.

   Poista
  4. Näin on, shiiamuslimit olivat vastaan, mutteivat uskaltaneet sanoa kantaansa.

   Char, minä taas en voisi syödä halal-teurastettua kebabia!

   Poista
  5. Myönnån reippaasti, että olen pari vuotta elänyt ihan itsekseni - äiti ollut sairas, ja toipilas, ja olen sitten netistä hakenut piristystä.

   Näinhän tietenkään ei saisi toimia. - Voin vain siteerata erästäkin näytelmää, jossa mieluummin uskottiin unelmiin kuin tilastoihin.

   - Kyseessä oli katuhuora, joka esitti olevansa aristokraattia. Ihana koti, suuri puisto, ja jalosukuisia koiria... Hän puhui siitä pitkään, baarimikko kuunteli ja kannusti. Kun nainen poistui, tiskillä toinen mies kysyi että mitä helvettiä, etkö huomanjut, että se on huora. Johon baarimikko tuon, että uskoo unelmiin mieluummin kuin tilastoihin.

   Poista
  6. En varmaan voisi syödä lihaa lainkaan, jos alkaisin miettiä.

   Nyt on sitten todettu, että sirkoillakin on muisti ja tunteet, ehkä - no voi jessus iivari.

   Vegaaniksi en osaa ryhtyä, pidän lihasta, kalasta, munista... Nyt sitten vain puljailen tässä.

   Enkä muuten tiedä, kumpi elää paremman elämän: häkkipossu, vai halal-lehmä. En tiedä näittekö nettijuttua broilereista, jotka osin elävinä joutuivat jatkojalostukseen. Olisiko siisti, asiantunteva kurkunviilto parempi kuin pitkitetty kärsimys, jossa jopa elävänä voi joutua pilkottavaksi.

   Kun jo tiedetään, ettei teuraseläimiä nykyään surmata aina "oikein": olisiko hyvä idea antaa teurastuslupa muutamalle muslimille, ja he tekisisivät homman kykyjensä mukaan nopeasti?

   Poista
  7. Vuosien varrella syön punaista lihaa yhä vähemmän. Noh, juustohampurilainen on ihana roskaruokapala, samaten ohut lehtipihvi. Näitä syon joskus liikkeellä ollessani, tai kun en viitsi tai ehdi laittaa itse lounasta. Kotona laitan jauhelihasta monenlaista, mutta en usein, ehkä pari kolme kertaa kuussa. Muutoin menee kalaa, kanaa ja juustoja salaatissa. Jouluna laitan kyllä niin ison kinkun, että hyvä kun uuniin mahtuu.

   Totta on, että kyllä me länsimaalaisetkin kohtelemme eläimiä julmasti, varsinkin juuri häkitettyjä luontokappaleita. Joku kohtelee kaltoin lemmikkieläimiäänkin. Mutta se halal-teurastus! Veret pihalle eläimen kituessa.

   Poista
  8. Olisko se Charin buddhalainen sittenkin ollut hindulainen? Meinaan vaan, että vaikka osa buddhalaisista ei lihaa syökään, niin ei lehmä ole heille mitenkään erityisen pyhä.

   Eräs tuntemani buddhalainen sanoi kerran, että suurempi synti kuin lihansyönti on tekopyhyys. ("Synti" siis kristillisessä mielessä, sillä ei buddhalaisilla ole myöskään käsitettä "synti".)

   Poista
  9. Sirkoista puheenollen, sain tänään kuvaviestin pääkaupunkiseudun kaupan tarjolla olevasta sirkkaleipäkorista.

   No, en halua proteiinia leipääni. Ei herättänyt makunystyröitäni muutenkaan, kuten eivät muutkaan proteiinituotteet, mifut ja omituiset kemialliset ruokarakeet.

   Miksi kummassa nykyään syödään ja tarjotaan vain proteiinia? Eivätkö ihmiset muuta tee kuin kasvattavat habaansa? Ja samalla palvo kehoaan ja tavoittele ikuista elämää omalle bodylleen?

   Nykyajan trendi numero yksi on kehonpalvonta. Mää ja mun keho, mua ei kähmitä! Viis sielusta!

   Poista
 15. P. S. Re musliminaiset: on monitasoinen yhtälö.

  Meidän länsimaalaisten, täällä Suonessa, on varmasti vaikea käsittää tuon kaltaista uskonnollisuutta. - Minä olen aina lähtenyt tapauskohtaisesti liikenteeseen. Ja siitä, että pienikin voitto on voitto kuitenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta varmaankin. Vaan melkein luulisin, että se puhdas ja harras uskonnollisuus jollakin tasolla käsitetään. 

   Ydin onkin siinä, että länsimainen ihminen ei enää tajua, mikä kuuluu muslimin puhtaaseen uskontoon, mikä taas on muslimien perinnäistä muuta kulttuuria.

   Tämä ei ole länsimaisen ihmisen vika, eikä kyse ole varsinaisesta tiedonpuutteesta. Kyse on muslimien omista tulkinnoista. Muslimit tulkitsevat itse vanhakantaisia perinnetapojaan uskontolähtöisesti, eli tekoja perustellaan Allahin tahtona, vaikkei uskonnossa/Koraanissa näin olisi. Esimerkiksi naisten vapautumista ja kaikkinaisia paljasteluja pidetään Allahin vastaisena syntinä, samoin homoutta.

   Ei ole ihme, että länsimaisen ihmisen on vaikea erottaa näitä asioita.

   Ja vielä: on yleisesti tiedossa kautta Euroopan ja ehkä koko maailman, että moskeijat eivät ole vain uskontopaikkoja. Päivänselvää on, että islam on muotoutunut yhä enemmän myös poliittiseksi järjestelmäksi, jolla ei ole pyrkimystä integroitua länsimaihin. Ekumenia on muslimien osalta aika mahdoton ajatus.

   Poista
  2. Muslimeitahan on moneen junaan, liberaalit nuslimit eivät juuri eroa peruskristityistä -;nopeasti tulee mieleen vain homoseksuaalisuus. En tiedä kirkon virallista kantaa, islam käsittääkseni ei hyväksy.

   Eli on samoilla linjoilla kuin osa kristityistä: hyväksyy ihmisen ja suuntauksen, mutta tuomitsee teot.

   Enkä lähtisi tästä nyt hirveästi mesoamaan: meillä on pappeja, jotka aktiivisesti hyväksyvät, ja sen vastapainoksi fundamentalisteja, jotka tuokitsevat.

   Sekä seksuaalivähemmistöt, että heitä tukevat tahot.

   Poista
  3. Iines, olen lukenut paljon muutamaakin englanninkielistä nettisivustoa. Toisessa kannustetaan libaarimuslimiuteen, toisessa tuimitaan koko konsepti.

   Sen osaan nyt jo sanoa, että islam nykyään on ennenkaikkea ideologia.

   Sen myötä näkisin, että suurmoskeijat ymv ovat ennenkaikkea tapoja hakea jalansijaa täältä lännestä.

   Käpälä pystyyn, jos ei ole nähnyt YLEn ohjelmaa tanskalaisesta sharia-lain ujutuksesta arkipäivään, ja muslimien eriyttämisestä muusta yhteisöstä!

   Poista
  4. On toki osa jopa melko hyvin integroituneita muslimeita. Aivan liikaa on kuitenkin alistettuja naisia, jotka hyväksyvät huonon osansa. Suuri osa naisista on kasvanut kiinni kaavutukseensa ja kuvittelee, että se on "oma valinta". 

   Ei ole oma valinta, sillä ihminen joka tietää, mitä vapaus ja ihmisarvo on, ei peitä itseään päästä varpaisiin liikettä ja toimintaa estäviin kangasmassoihin eikä häpeä miehen katsetta hiuksissaan tai säärissään.

   Meillä homous ei ole rikos, kuten käsittääkseni muslimimaissa on. Kukapa meistä ei olisi nähnyt videota, jossa muslimihomo pudotetaan korkealta katolta kuolemaan.

   Poista
  5. Käpälä pystyssä, en ole nähnyt, mutta tiedän asian muuta kautta, lukemalla esimerkiksi brittien sharialaeista - Briteissähän on yksi laki yksille, toinen toisille muslimien osalta.

   Minulla on kuitenkin tuo Tanskan linkki jossain kirjainmerkeissä odottamassa katsomista.

   Poista
  6. Meillä homous ei enää luojan kiitos olebrikos - tosin mielisairaus-luokituksesta poistui vasta 70-luvulla.

   Miten niitä veijareitanon siihen asti "hoidettu"?

   En tiedä tuosta huivi-asiasta - myös meillä oli ainakin maaseudulla tapana käyttää huivia. Katolisissa maissa naiset peittävät pään, kun menevät juhlallisempaan kirkkoon...

   Ja liberaalit musliminaiset valitsevat ihan itse. - Kyse on varmaan ryhmään kuulumsesta, identiteetin tuomissta framille.

   Toinen asia on se, miten kohdellaan naisia, jotka eivät halua huivia. Se voi olla perheen ja suvun sisällä hyvinkin kipeä kohta. Vähän kuin romaninaisten kansallispuvutkin.

   Mistä tuli mieleen: eikös siinä EU-kyselyssä mitattu suvaitsevaisuutta erilaisuutta kohtaan? Ei vain matuihin liittyen? Meinaan, että esim romaniväestöä kohtaan meillä on vuosistaiset, rankat syrjimisen perinteet.

   Poista
  7. Huivi meillä on eri asia, sillä sen käyttö on vapaaehtoista, käyttämättä jättämistä ei paheksuta eikä siitä rangaista, jos kiharatupsu pursuaa reunan alta.

   Joissain muslimimaissa on edelleen kaduilla poliisiautoja, joista naisten huivinkäyttöä tarkkaillaan. Tätä on kuvattu muutamissa naisten kirjoittamissa länsimaissa julkaistuissa kirjoissa.

   Kaipa siinä EU-tutkimuksessa syrjimistä mitattiin, mutta toimittaja kiteytti tuloksen sellaiseksi, että suomalaiset ovat rasisteja.

   Minusta väite ei pidä paikkaansa. Ihmisillä täällä ei tunnu olevan mitään ulkomaalaisia tulijoita vastaan, jos he tulevat tekemään selkeästi työtä ja ovat selvästi yritteliäitä ja integroitumishaluisia tähän yhteiskuntaan.

   Se mitä suomalainen epäröi, on nuorten verevien mieslaumojen tulo suurin odotuksin, naisten ja lasten sijaan, verorahoilla elätettäviksi - nykyisen työttömyyden aikana.

   Meillä ei olla pinnallisen kohteliaita, vaan jokaisen tulijan on itse ansaittava suomalaisen luottamus. Se onkin sitten luja ja lämmin, kun sen aika on.

   Poista
 16. Onko oikeasti briteissä eri laki muslimeille? En halua niivittää, mutta pyytäisin linkkiä...

  Tanskassa homma hoitui niin, että kirkon sisällä "päätettiin" ettei asiaa viedä muuhun yhteisöön. Muslimeja mm kehotettiin välttämään syntyperäisten tanskalaisten seuraa, töihin ei naisen välttämättä kannattanut mennä, pahoinpitelystä ei "saanut" ilmoittaa viranomaisille jne.

  Kaiken tämän valossa seurasin kauhistuneena viime päivien tapahtumia. Siis se alpakka-jutska oli ihan selviö; itsekin voisin varata sopivan paikan "meille", ja ottaa näin kaupunkitilaa haltuun. En tosin jättäisi mitään paperijälkeä... En edes puhuisi suoraan. Mutta olenkin kiero.

  Ja kun sitten tuli tämä suurmoskeija päätettäväksi - netistä sain sen kuvan, että vihervassarit päättää puolesta! Olin jo aivan kauhuissani!

  Onneksi kuitenkin näin. Ja vielä kun oppisin medialukutaitoa näin netissä ...

  Sanon vielä sen, että Itävalta, entinen asuinmaani, ei hyväksy mitään ulkomaista rahoitusta uskonnollisille hankkeille.

  Minä kannatan samaa Suomessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on, vaikkei se käsittääkseni saisi jakaa rangaistuksia ohi Britannian lain, joka on muodollisesti yläpuolella.

   Sharia-laki on kuitenkin osoittautunut huonoksi, koska se mm. sortaa musliminaisia ja on avioerotilanteessa automaattmmisesti miehen puolella. Muistaakseni mies saa helposti lapsetkin ja yhteiset varat.

   Olen täällä kirjoittanut iranilaisesta ihmisoikeusaktivistinaisesta, Maryam Namaziesta, josta Hesarikin on kirjoittanut.

   Poista
  2. Lyöntivirhe: automaattisesti

   En korjaa koko kommenttia, koska linkit onnistuivat tuossa.

   Poista
  3. Luen linkin, sitä ennen kerron, että Tanskassa, jossa oli näitä suurmoskeijoita, pyrittiin pitämään ongelmat "omina", ts naisia kehotettiin vaikenemaan pahoinpitelyistä jne.

   Shariaan vedottiin, ja sitä pyydettiin noudattamaan, vaikka se olikin ristiriidassa Tanskan lain kanssa.

   Jatkan vielä...

   Nyt on muuten äiti kuntoutuksessa tämän viikon - olisi pitänyt alkaa jo maanantaina, mutta varmaan jänskätti, ns. tenttimasu. Tänään ip päästiin liikenteeseen, ja arvatkaa kuka saa nukkua aamulla pitkään!

   Mammallakin on kivaa, oli kuntosalilla kun soitin, ja huonekaveri on herttainen.

   Jei! 😊

   Poista
  4. Etkös sinä Iines itsekin jokin aika sitten referoinut tuota salakuvattua tv-ohjelemaa Tanskan muslimeista?

   Poista
  5. Puhuin siis brittien kahtalaisesta laista (linkki juttuun tuossa ylempänä) ja sen naissorrosta, ja muistaakseni tässä yhteydessä tai sen jälkeen tuli jostain esille tämä Tanskan shariahuiputus.

   Esimerkiksi juuri tänään Alan Salehzadeh kirjoittaa Iltalehdessä näin: "Pohjoismaisissa isoissa moskeijoissa on lukuisia esimerkkejä poliittisesta aktiivisuudesta ja muusta kuin vain hengellisestä ohjauksesta. Meidän on kaikin keinoin estettävä tämän leviävän Helsinkiin. Tanskassa moskeija kehottaa suoraan seuraajiaan noudattamaan mieluummin shariaa kuin paikallisia lakeja."

   Poista
 17. Luen juuri kirjoitustasi shariasta. Menee yön puolelle.

  Samaa lakia ja oikeudenmukaisuutta kai ovat halunneet ja haluavat useimmat muslimit.


  USEIMMAT = heitä on miljoonia. Muistaisin että jopa 1,7 miljardia.

  Vai mikä se luku nyt on. Suurin osa ei tee mitään pahaa, elävät niinkuin mekin. Suurin osa äärimuslineistakaan ei uhkaa yhteiskuntaa - mutta siitä murto-osasta me puhutaankin, eikö vain?

  Ymmärrän kusliminisiA - päivittäinen huorittelu, halveksunta ja ympäröivä kaveripiiri varmasti kannustavat huiviin.

  Vaan mikä ajaa suomalaisia naisia, kuten Piaa. Päästä jalkoihin aavuissa, entinen punkkari. Hyvä jos hänellä on itsellään hyvä olo, ja hyvä, kun ei paijosta llasta huntuun.

  Silti mietin hänen tavoitteitaan suurmoskeija-hankkeessa.

  Jos temppeli oli vain murto-osa koko paikasta: miksei ehdotettu rakennettavaksi monitoimi-kulttuurikeskusta kaikille?


  Ja edelleen, olen sitä mieltä, että ulkomaista rahoitusta uskonnollisiin hankkeisiin ei vastedes oteta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ps kuslimnimjne= musliminaisia

   Muita pahoja autocorrecteja en heti huomannut.j

   Poista
  2. Ja juu: hyvä, jos Pia ei painosta lasta huntuun.

   Kunpa oppisin lukemaan nämä ennen kuin lähetän.

   Nyt tosin operoin tabletilla, en osaa sanoa että onko tässä edes tallennusmahdollusuutta. Tai linkittämistä?

   Poista
  3. Kyllä tabletilla voi tehdä periaatteessa kaikkea samaa kuin muillakin tietokoneilla. Voi tallentaa tekstejä ja kuvia omiin tiedostoihin. Tosin jotkin kopioimisjutut ovat vähän hankalia ainakin minun Android-sovelluksellani. Ja esimerkiksi Youtube on aivan erilainen. Linkitys on hankalaa.

   Poista
  4. Tämän aamuinen Hesari oli uskomaton nautinto, kannattaaa ehdottomasti lukea, tätä ei suorastaan voi jättää väliin. Professori Teivainen laittaa lyhyessä jutussa koko maailman asiat järjestykseen, suit sait tip top, ja peittää sen herkulliseen huumoriin, jota monet eivät edes tajua. Professori veroisia maailmanpolitiikan ymmärtäjiä on maailmassa korkeintaan yksi miljardista, ehkäpä ainoastaan yksi kymmenestä miljardista. Kyläkoomikon vaatteet, ne naurettavat na_surillit otsaan liimattuna ja typerimmistä ihan latvakakkoselta kuulostavat jutut, jotka peittävät monilta huolimattomilta seuraajilta viileän analyyttisen älykkyyden vailla vertaa.

   Bravo!

   Poista
  5. No mitäs se Teivainen esimerkiksi sanoi?

   Poista
  6. Ihan tarkkaan en enää muista, mutta jotenkin näin se meni. Ja sitten siinä tekstissä oli toimittajan "aah!" ja "ooh!" välinaukaisuja.

   Poista
  7. Luin kyllä artikkelin, mutta en saa oikein tolkkua Tuija Parvikon Teivais-kirjan (Maailmanpoliittinen kansalliskävely) esittelystä. Hyvä vai huono? Sillisalaattiesittely, langanpää on hukassa.

   Mutta siis Teivainen on kieltämättä persoona, jonka silmätkin tuikkivat kuvassa ilkikurisesti naisia hurmaten. Joten sanoi hän mitä vaan, kansaa kaatunee.

   Luulen, että kyrillisten kirjainten opetusohjelmaan otto on huumoriheitto Teivaiselta.

   Vähän samaa kuin Sanni Grahn-Laasosen esitys siitä, että vieraiden kielten opetuksen tulisi alkaa jo varhaiskasvatuksessa niin, että viimeistään ensimmäisellä luokalla aloitetaan 1. vieraan kielen opiskelu niin, että se kieli olisi jokin muu kuin englannin kieli, joka tulisi sitten kolmannelta luokalta.

   Jään vain ihmettelemääm Sannin uusinta propellinpyörähdystä. Olisiko sittenkin parempi opettaa lapsille äidinkieltä, niin että he oppisivat puhumaan, lukemaan ja kirjoittamaan ennen vieraan kielen ottamista mukaan varsinaiseen opetusohjelmaan.

   Ja ihmettelemään jään myös, mikä se jo ekalta luokalta aloitettava "muu kuin englannin kieli" olisi.

   Poista
  8. Superstyle-sexyn paskaisen farkkutakin minäkin meinaan ostaa, jos siinä ei ole reikiä, ostan niitä. Sitten saarnaan oppilaille evankeliumia Taivoollisen oikeuden mukaan. Eikäkö Teivaallisen.

   Poista
  9. Teivo tarkoitti ensimmäisen kielen suosituksekseen tietysti taivaallista narnomaniaa. Engelska on vasta kymmenentenä, ruotsi yhdeksäntenä ja suomi ei päässyt sijotuslistalle lainkaan, kun piltit ja vähäjärkisetkin sitä täällä opettamati osaavat.

   Poista
  10. Kuten Tuija Parvikon tekstistäkin huomaa, tuonkaltainen argumentointi, jota Teivainen käyttää, ei tahdo mennä perille. Minä ainakaan en Parvikon perusteella pysty sanomaan, onko Teivainen nyt sitten vakavissaan ja mitä hän Parvikon mielestä sanoo. Kirja pitäisi lukea itse. En minä ole varma sinunkaan sanoistasi, Riku, että onko Teivainen hyvä vai huono ajattelija.

   Poista
  11. Aivan tavattoman hyvä, tienaa puheistaan ja kirjoituksistaan elantonsa, vaikka kakka ja etenkin ripulikakka haiseekin pahalle, ja maistuu vielä pahemmale. Ei minulla niistä kokemuksia ole, mutta kysykää Teivolta. Hän on todistetusti professori ja asiantuntija.

   Poista
  12. Jassoo. Ota tuosta nyt sitten selvä! Itse pitää kaikki tehdä, lukea koko kirja, jos tolkun haluaa saada. Niin se menee tässä maailmassa, ettäs tiedätte.

   Poista
  13. Tämä tuli minuulle vähän yllätyksenä, onko se Taive ihan kirjan kirjoittanut ja vieläpä ihan omasta päästään. Hienoa, erittäin hienoa.

   Poista
  14. Mielestäni tuo Hesarin artikkeli oli Tuija Parvikon esittely Teivaisen kirjasta.

   Poista
  15. Heh, niinhän se on. En meinaa lukea.

   Poista
 18. Olen liian väsynyt, en ole kahteen viikkoon saanut nukkua, ja olen kipeä.

  Koettakaa saada selvää! Haleja! 😊

  VastaaPoista
 19. Kävin katsomassa täälläkin mainitun Ikitie elokuvan, joka pohjautuu Antti Tuurin romaaniin. Filmiä oli muokattu kansainväliselle yleisölle sopivammaksi. Amerikansuomalaisten kolhoosissa Itäkarjalassa ihmiset puhuivat englantia, päähenkilot suomenkieltä. Jumalanpalvelusta ja ehtoollista oli vähän väliä,jota en kirjassa muista olleen. Muutenkin oli viipyilevää sentimentalisuutta lisätty. Ikitie romaanin lukemista suosittelen lämpimästi, ja ehkä tämä elokuvakin lisää monelle katsojalle historian tuntemusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä lukea Tuurin romaani ennen kuin katsoo elokuvan.

   Nyt on monta teosta joulun kunniaksi pöydällä ja e-kirjana, mm. Nymanin Röyhkeys, Miki Liukkosen O, Hurmeen Niemi, ja edelleen Nyljetyt ajatukset, luettuna siis, Einesbaarin keskustelua varten.

   Kauhean harva on nyt tuota Hurmetta lukenut! Tapsalla on siitä hyvä esittely. Linkki sivupalkissa.

   Poista
 20. Kävin juuri äsken McDonaldsín, kommunismin surkeimman esimerkin, driveway-kaistalla ostamassa safkan korviketta, kun kävi hiukomaan. Vasta kun nostin mekkalan, toimittivat lopulta surkeat kommaripöperönsä. Ketsuppia eivät erikseen anna kuin Stalinilta erikseen anomalla, eivätkä edes paperia annosten mukaan laittaneet. Onneksi minulla on ketsuppia ja paperia kotona, saatanan leninit. Cocikset menevät brändin lantringiksi, te brezhnevit, vodkaa en juo edes kännipäissäni. McDonalds. koska lenin hymyilee tappaessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävellen kävin, kun se on tuossa parinsadan metrin päässä, eikä minulla edes ole autoa, olenhan hinkuvihreä, jotta maailma pelastuisi ja minulla riittäisi paremmin fyffeä.

   Poista
  2. Oikeilla vihreillä on aina auto. Jos ei Porschea tai Mersua, niin ainakin kuplavolkkari, jotta se saastuttaisi vielä enemmän ja mahdollisimman paljon. Pekka Haavisto, Suomen presidentti, harrastaa sellaista. Minä näin Haaviston hiljakkoin ja ajattelin, että miten voi mies olla noin mukava, vaikka tekee kovaa työtä, etti kukaan huomaisi vaatimattomuuttaan.

   Poista
  3. Vahva olutkin tulee nyt kauppoihin, jotta yhä useampi äänestäisi kepua tai kokoomusta. Kännissä on kiva olla, poliittiset mielet kuutamolla. Sh-shaatana, ke-kepua ää-äänestin, kuten aina, kännissä myös sunnuntaina. - - Ännestääkö kokomustaa kokoomusta, tuntuuko se hyvältä susta?

   Poista
  4. Aamun lehdessä on kuvio eduskunnan äänestyskäyttäytymisestä alkoholiasiassa. Sen arvasin, että Päivi Räsäsellä oli vastaehdotus, enintään 3,5-prosenttisten juomien myynnin salliminen kaupoissa.

   Vaan enpä olisi uskonut, että demarit ovat Timo Harakkaa myöten vahvempien oluiden myyntiä vastaan. Heillä täytyy olla motiivina jonkin taloushyödyn menettäminen?

   Salakähmäisyys ja kieltopolitiikka on turhaa ja kasvattaa lapsetkin hihittelemään, kun kuulevat sanan "olut" tai "kalja". Vapaa myynti lisäisi avointa suhtautumista asiaan, jolloin mielenkiintoinen kielletyn asian leima jäisi pois, ja voitaisiin täälläkin omaksua sivistyneet eurooppalaiset juomatavat.

   Poista
  5. Minä olen demareiden ja terveyden edistämisen puolella. Meitä juoppoja on jo liikaa ja puolet voisi ampua.

   Poista
  6. Minusta oluiden myynti maitokaupoissa pitäisi lopettaa kokonaan. Olut pitäisi antaa ilmaiseksi. Etenkin jos tuo oman tyhjän hinkin mukanaan.

   Poista
  7. Minä kannatan viinin myymistä ruokakaupoissa. En ole maitoihmisiä, mutta lasi hyvää viiniä hyvällä aterialla on minulle mieleen. Korostan sitä, että pullostani löytyy myös korkki, jonka voi sulkea.

   Poista
  8. Minulta aina pakkaa putoon punkkupullon korkki. Sit se vierii jonnekin hankalaan paikkaan, kaapin taa tai hiirenkoloon. Harvoin sitä löytää mistään.

   Toisaalta, mitäs pienistä. Ja miedoista.

   Puolalainen kivihiilivodka (n. 89%) sopii hyvin Carolina Reaper -nimisellä chilillä kuorrutetun porsaanpotkan kanssa. - Tuo chili on kuulema niin väkevää, että sen kasvattajat varoittavat koskemasta siihen ilman hanskoja.

   Poista
  9. No, jos ateria on aivan erikoisen maukas ja monipuolinen, niin toki ensin aperitiivi, sitten alkusnapsi, sitten lasi valkeaa eturuoan eli kalan, lasi punaista pääruoan eli burgundinpadan, lasi likööriä jälkiruoan eli valkosuklaamoussen ja lasi konjakkia kahvin kanssa on paikallaan.

   Poista
  10. Ja yömyssyksi... mitäs me siihen keksittäisiin? Hokmannin tippojako?

   Poista
  11. Eeron veljen, Jussin, olen kerran heittänyt kavereideni firman bileistä esiintymisestä kotiinsa. Kävelevä suomalaisen musiikin tietosanakirja se on. Enää en muista, mitä kaikkea puhui, ainakin niistä suomalaisista artisteista, joilla ei ole ajokorttia. Anneli Saaristo ja Vesku Loiri ainakin.

   Poista