27.12.2017

Skandaali - Saudeissa huivipakko!
"On hirveää järjestää shakkiturnaus maassa, jossa ihmisoikeuksia ei arvosteta", sanoo shakin suurmestari Hikaru Nakamura Saudi-Arabian tiistaina käynnistyneistä shakin maailmanmestaruuskilpailuista.  Sekin herättää närää, että maan suurmufti on julistanut shakin pelaamisen islamin vastaiseksi.

Muutkin osallistujat ovat protestoineet voimakkaasti sitä,  että naispelaajien kautta maailman on kilpailtava kaavutettuina  koko kehon ja pään peittävään abayaan.  Lisäksi  pussitetuilla naisilla tulee olla ulkona liikkuessaan miessaattaja mukanaan.

Ukrainalaissyntyinen 27-vuotias Hanna Muzytshuk on yksi näkyvimmistä kriitikoista, ja hän sanoo, ettei suostu tuntemaan itseään toisarvoiseksi olennoksi. Hän onkin päättänyt boikotoida kisoja kokonaan, samoin  kuin hänen sisarensa, maailmanmestari Marija Muzytshuk. Samalla siskokset menettävät taloudellisesti huomattavan summan - pääpalkinto on kaksi miljoonaa dollaria.

Tekisikö suomalainen ihmisarvoilla makusteleva viher- tai punersisko näin, boikotoisiko naisen ihmisarvon puolesta? Li Andersson? Emma Kari? Touko Aalto? Epäilen.

Helsingin Sanomat kirjoittaa otsikon "Huivipakko johti skandaaliin shakin mestaruuskilpailuissa". Tämä on väärä otsikko, manipuloivakin. Oikea otsikko kuuluisi näin: "Skandaali johti boikottiin shakin mestaruuskilpailuissa."

Nimittäin ei se ole skandaali, että ihmiset boikotoivat maata ja kilpailuja, joissa vallitsee keskiaikainen orjakulttuuri.  Se on skandaali, että sivistyneet länsimaat edelleen hyväksyvät tämän orjakulttuurin turisteina ja  jopa omassa maassaan uusilta tulijoilta.

Se on myös skandaali, että Tarja Halonen ja Jenni Haukio verhoutuvat kaapuihin orjamaihin mennessään.  Kiitos paljaspäiselle Michelle Obamalle, joka ei aikoinaan alistunut huivittamiseen!  Ja se ennen kaikkea on skandaali, että tasa-arvoiset suomalaiset feministit ja ihmisoikeusaktivistit vaikenevat  tyystin naisen ihmisarvottomuuden edessä vielä 2000-luvulla.

Hyvä Hanna ja Marija! Eläköön Hikaru! Eläköön muut shakkikisan boikotoijat! Annatte toivoa siihen, että ihmisarvo vielä joskus myönnetään naisille, sisarillemme ja että keskiaikainen uskonto kyseenalaistetaan. Kiitos. Pelastitte juuri tulevan vuoden.


(Yläkuvassa Hikaru, alakuvassa Hanna tyttösenä)

201 kommenttia:

 1. Arabirasismi pyyhkii yli maailman, edistykselliset sitä ylistävät, juutalaisia vainoavat. Saudi-Arabia on pahan valtakunta ja wahhabismi itse saatana.

  VastaaPoista
 2. Tuntuu kyllä käsittämättömältä, että lajin pääjärjestö Fide on päättänyt pitää shakin maailmanlaajuiset suurkilpailut maassa, jossa lajia ei sellaisenaan kunnioiteta ja pidetään maalle tärkeän uskonnon vastaisena. Muutenkin maassa on äärikonservatiivinen, ihmisoikeuksia loukkaava ilmapiiri naisten kaavutuksineen ja homovainoineen - homous on rikos. Tämä kaikki antaisi minusta aiheen maan laajempaankin boikottiin.

  VastaaPoista
 3. Ehkä se kuvio menee jotenkin niin, että vanhoilliset islamistit pelkäävät järkeä yli kaiken ja siksi tuomitsevat shakin. Shakin pelaajat kun ovat epäilemättä fiksuja. Maassa, jossa järjen käyttö ei ole sallittu, mutta rikkaudet ovat suunnattomat.

  Onhan se totta, että edistyksellisemme jaksavat jauhaa Trumpin ja Amerikan pahuudesta, mutta näistä maista, joissa kaikki on totaalisesti ja koskaan muuttamattomasti pielessä, pidetään mölyt mahoissa. Saudi-Arabia omistaa suuren osan tästä maapallosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juuri tämä: Trumpista mölytään kyllästymiseen asti, mutta järkyttävistä ihmisoikeuspuutteista ei mölytä yhtään mitään.

   Kunpa näkisi vaikka Helsingin Sanomissa joskus yhden tarinan naisen henkilökohtaisesta elämästä Saudi-Arabiassa tai vaikka Afganistanissa.

   Miksi media vaikenee oikeasta kärsimyksestä?

   Poista
  2. - Niin, enempi saisi olla juttua pyhän maan tytöistä!

   Poista
  3. Avaatko linkkiäsi verbalisoimalla sen. Mistä puhut? Mitä kuva esittää?

   Poista
  4. Kuvassa näkyy olevan joku aikansa isismorsian pelastamassa maailmaa Palestiinan lippua heilutellen.

   Poista
  5. No juu, mutta tässä taisi olla puhe Saudi-Arabian harjoittamasta ihmisarvon polkemisesta. Jätetään Palestiina - Israel-kysymys tämän ulkopuolelle, sillä se on oma ongelmakimppunsa. Mahtaisiko saudinainen heilutella lippuja tukka tuulessa hulmuten?

   Poista
  6. On kyllä peräti kummallista, että tietyiltä ihmisiltä ja aatesuunnilta ei saa koskaan lausuntoa mistään musliminaisen sortoon liittyvästä asiasta. Mankemangkaan ei ota mitään kantaa tähän saudien harjoittamaan törkeään ihmisarvon polkemiseen, vaan koettaa väistää ja vaikenee kuin pissa sukassa. Ei se pimeys sillä poistu.

   Poista
  7. Iines: Miksi media vaikenee oikeasta kärsimyksestä?

   Mankemang: Niin, enempi saisi olla juttua pyhän maan tytöistä!

   Poista
  8. No, mikset aloita? Sana on vapaa. Mitä haluat kertoa pyhän maan tytöistä ja miksi nimenomaan Saudi-Arabian kohdalla? Annapas nyt tulla.

   Poista
 4. Kansainvälistä shakkiliittoa johtaa kirsan Iljunzinov humanoideja tapaileva, putinin käskynhaltija kalmukian tasavallassa. Mutta oleellista on, että kansainvälinen kilpailutoiminta on kallista ja silloin on houkutus alistua kustantajien ja kilpaisäntien ehdoille. Ei tietenkään pitäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fédération Internationale des Échecs eli Maailman shakkiliitto on kansainvälinen organisaatio, joka yhdistää monia erilaisia shakkijärjestöjä ympäri maailmaa. 

   FIDE perustettiin aikoinaan Pariisissa, ja kun sen motto on ”Olemme yhtä perhettä” tai "Olemme yhtä kansaa", tuntuu käsittämättömältä, että järjestö suostui järjestämään kisat maassa, joka tuomitsee ja eriarvoistaa ihmisiä.

   Kirsan Iljunzinov on huippuäkykäs ihminen, monin tavoin menestynyt shakkinero. Kyllä siinä sivussa muutamaa humanoidiakin voi tapailla. Luovat nerot ovat joskus omalaatuisia.

   Poista
 5. Kyllä mä vähän ihmettelinkin, miksi ei Li Andersson lähtenyt noihin kilpailuihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtaako Andersson olla shakinpelaaja?

   On varmaan turha toivoa, että Andersson joskus antaisi lausunnon tällaisesta naisten orjuutusasiasta. Tai joku vihreä, kuka tahansa heistä.

   Olen menetyänyt toivoni heihin, he ovat oikeasti suurten epäkohtien edessä hiljaa taka-alalla.

   Poista
 6. Ihan oikein tekivät kieltäytyessään pelaamasta tuolla.

  Kyllä minä olen tietoinen Saudi-arabian naisten kurjasta asemasta ja ihanbolen tietoni saanut meidän valtamediasta.

  Trumpista ja vastaavista kirjoitetaan paljon, koska edustavat kanssamme samaa kulttuuripiiriä. Teollistuneita ja demokraattisia juutalaiskristillisiä maita tai jotain sellaista.
  Trump ja kumppanit, etenkin evankeeliset kristityt, ovat halukkaita pakittamaan 50-luvulle.

  Samuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Obamakin oli aikanaan aivan uutta ja poikkeavaa, mutta ei hänestä taidettu noin paljon kirjoittaa kuin Trumpista. Saarikoskien juttuja en enää jaksa, koska Trump jo tiedetään. Kansa on hänet valinnut, ja nauttikoon maa nyt demokratiastaan, ja ottakoon jatkossa opikseen.

   Sama meillä on. Tämän hallituksen kanssa mennään niin kauan kuin asiat niin vaativat. Toivottavasti nykyinen oppositio pääsee seuraavaksi näyttämään taitonsa ja luomaan työpaikat ja nostamaan Suomen jaloilleen ja siksi ihmisoikeusvaltioksi, jonkalaista toivovat - toivon tätä hartaasti.

   Poista
 7. Obama oli osa edistyksen jatkumoa. Musta mies presidenttinä maassa, jossa mustat saivat viimeisissä osavaltioissa kansalaisoikeudet vasta 60- luvulla.

  Samuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeastaanhan Obama on mustavalkoinen mies. Isä mustaihoinen kenialainen älykkö, äiti valkoihoinen amerikkalainen idealisti.

   Poista
  2. Tuo että "mustat saivat viimeisissä osavaltioissa kansalaisoikeudet vasta 60-luvulla" voidaan mielestäni rinnastaa siihen, että toisella (isolla) sukupuolella ei ole vielä 2000-luvullakaan ihmisarvoa esimerkiksi juuri Saudeissa, ja oikeastaan koko muslimimaailmassa. Siitä vain ei pidetä meteliä, kun se on rasismia, jota hyvä ja edistyksellinen ihminen ei harrasta.

   Poista
  3. Sinun pitäisi, Iines, kohdistaa kiukkusi maamme hallitukseen, joka pitää saudeja liittolaisenaan ja myypi heille vielä aseita.

   Poista
  4. Ensin tarvittaisiin se kiukku, minä kun en tunne sellaista mitään kohtaan, vaikka varmaan pitäisi. Tunnen pikemmin voimaannuttavaa intoa, kun kohtaan epäkohdan, kuten naissorron. Sille voidaan tehdä jotain. Raha ja öljy maailmaa tietenkin liikuttaa, mutta sille minä en voi mitään.

   Poista
  5. Muuten, miksi tämä kääntyy aina näinpäin, kun meillä joku esittää muslimimaiden heikkouksia: aletaankin syyttää Suomea virheistä ellei vedetä taskusta rasismi/islamofobiakorttia?

   Poista
  6. Niin, miksi ei vaadita, että Suomi katkaisisi suhteensa esim. Saudi-Arabiaan?

   Poista
  7. Minusta periaatteessa kaikkien maiden tulisi ehkä katkaista suhteensa Saudi-Arabiaan niin pitkäksi aikaa, että naiset ja homot saavat oikeuden elää ihmisarvoista elämää.

   En silti vaadi sitä, koska en tiedä, syventäisikö se sittenkin entisestään kuilua sivistysmaihin. Mutta jonkinlainen boikotti on minusta paikallaan. Se toimisi esimerkkinä ja varoitukseksi muillekin ihmisarvoa sortaville muslimimaille.

   Poista
 8. Kyllä Saudi-arabiasta pitää kirjoittaa. Otin kantaa näkemykseesi, ettävei Obamasta kirjoitettu näin paljon ja näin kriittisesti kuin Trumpista.
  Amerikka nyt vaan kiinnostaa ihmisiä enemmän kuin saudit, koska se edustaa meille samaa tai ainakin läheistä kulttuuripiiriä.

  Samuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottahan tämä on.

   Vaan maahanmuutto on nyt tuonut suomalaisille ennestään oudon muslimikulttuurin lähemmäksi, etenkin nyt, kun muslimikulttuuria uhkaa meillä eriytyminen omaksi erillissaarekkeekseen. Minusta on jopa selvää, että tämä kiinnostaisi suomalaisia enemmän kuin Trumpin toilailut.

   Vaan tärkeitä aiheita molemmat. Meillä vaan on niin monta näkökulmaa, joista keskustelu ei ole ainakaan tähän mennessä onnistunut. Yksi on maahantulijoiden integroituminen suomalaiseen kulttuuriin. Miten sitä voitaisiin edistää? Ja miten suomalaista kulttuuria voidaan pitää hengissä syrjäyttämättä omia perinteitämme uusian alta? Kas, siinäpä kysymys.

   Poista
  2. MEG puhui varmasti asiaa, kun sanoi järjestäjän olevan otettava sieltä mistä se on saatavissa ja missä on paljon fyffeä. Hyvä, että ottivat Saudi-Arabian, se saa nyt tämänkin vähäisen kielteisen huomion. Samuli on oikeassa, Amerikan ja muiden kulttuuripiiriämme lähellä olevien asiat ovat meille tärkeämpiä. Lisäksi Yhdysvallat on edelleen ainoa supervalta, sillä on myös voimakkain armeija, sitä kautta maalla on aina iso vaikutus. Ketä kiinnostaa uutinen jossain Kongossa onnettomuudessa menehtyneestä muutamasta sadasta?

   Kuitenkin näistä Saudi-arabioista pitää puhua, että asiat asettuisivat joihinkin mittasuhteisiin. Feministinen liike on todistanut itsensä henkilökohtaisen itseminän järkkymättömänä asianajajana. Feministiset liikkeet kun ovat omien frustraatioiden purkautumisteitä, todella huonoissa oloissa elävien naisten elämä ei liikuta heitä pätkääkään. Itselleen valehtelevat siinä olevan kyse rasismin karttamisesta ja "sympatiasta heikkoja kohtaan". Heh, miten syvälle sitä pääseekään.

   Poista
  3. Jos kuulostin ilkeältä feminismiä kohtaan, niin lisään sen olleen kovin suloista, kun polttelivat rintsukkaliivejään. Onkohan viime aikoina ollut vastaavia syvästi olemassa olon perusteisiin vaikuttavia tempauksia?

   Poista
  4. Moni muukin on pettynyt feminismiin, joka ei ole ollenkaan ottanut ohjelmaansa todella isoja ongelmia, vaan näprää pikkuasioilla, kuten lasikattojutuilla.

   Muualla on kysymys naisten perusoikeuksista, jopa oikeudesta käydä koulua. Jos meidän kerran täytyy toimia maailman miesten pelastajina ja sosiaalitoimistona, niin miksi ei sitten tyttöjen ja naisten ihmisarvon puolustajina?

   Poista
  5. Niin Suomi ja erityisesti Helsinki on nyt koko maapallon sosiaalitoimisto, sanoi yksi presidenttiehdokkaamme. Mutta lähettikö Suomen Shakkiliitto naisia Saudi-Arabiaan?

   Poista
  6. Helsinkihän on päättänyt ryhtyä koko maapallon sosiaalitoimistoksi, ei se selittelyillä muuksi muutu.

   Jokaiselle maapallon asukkaalle, joka tähän kaupunkiin päätyy ja väittää olevansa paperiton pakolainen, me hesalaiset veronmaksajat kustannamme majoituksen, ruokailun ja sairaanhoidon vaikka hamaan maailman tappiin.

   Vai olenko ymmärtänyt jotain väärin? (Jos olen, kiitän luojaani.)

   Poista
  7. Tytti Solantaus, emerita professori, korostaa kirjoituksessaan (linkki toisessa kommentissani) myös, että koska olemme hyvin vauras maa, kaikki nuoret miehet tulee mutkattomasti ja samantien ottaa vaurauden piiriin. Saan sen käsityksen, että jos tänne tulee, palautus on aina väärin.

   Miten voi arvon emerita, professori, olla noin etäällä realiteeteista? Olen äimänkäkenä tällaisen globaalin auvon edessä.

   Poista
 9. Pakolaisia on maailmassa yhteensä (v.2015) 65,3 miljoonaa. Pakolaisista on puolet alle 18-vuotiaita. Suurin osa pakolaisista, yli 40 miljoonaa, elää kotimaansa rajojen sisäpuolella. Hyvin huonoissa oloissa. Väkilukuun suhteutettuna pakolaisia on eniten Libanonissa, 183 tuhatta asukasta kohti.

  Vuonna 2015 EU:n jäsenvaltioissa jätettiin yhteensä 1,2 miljoonaa turvapaikkahakemusta. Eniten hakemuksia oli Saksassa (441.900), toiseksi eniten Euroopan ulkopuolella Yhdysvalloissa (172.700). Ruotsissa ja Venäjällä jätettiin turvapaikkahakemuksia yli 150.000.

  Suomesta turvapaikkaa haki viime vuonna noin 30.000 ja vain noin puolet on saanut myönteisen päätöksen. Joten Suomesta on haettu varsin vähän turvapaikkaa. Myönteisiä päätöksiä ei ole niin moni saanut, että Suomea voisi mitenkään kutsua koko maailman sosiaalitoimistoksi.
  Aika pieni promille maailman pakolaisista tulee tänne asti, tai edes pääsee tänne asti.

  Et siinä sitä mittakaavaa, todellisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkos tuo faktatietoa vai fakenewsiä? Tuskin emäntämme turhista juoksee päin seiniä.

   Poista
  2. Anonyymi, mihin tämän keskustelun teemaan tai juonteeseen kommenttisi liittyy?

   Avaisitko hieman, mitä haluat viestiä lukijoille.

   Poista
  3. Tuolla edellä kommentissaan Mankemang elää omassa fiktiossaan, että Suomi on koko maailman sosiaalitoimisto. Ja kysyy näemmä heti perään, että onko tämä faktatietoa vai fakenewsiä. Ehkei osaa etsiä tietoa, verrata sitä tai arvioida lähteitä, en tiedä mikä mahtaa olla syy. Jos joku väittää maapalloa pannukakuksi ja pelkää että sen reunoilta voi pudota, eikä usko että maapallo on pyöreä, niin minkäs sille sitten mahtaa.

   Halusin vain jakaa faktatietoa, lähteet ovat luotettavia. Saattaa kyllä hyvin olla, että se on täysin hyödytöntä.

   Poista
  4. Kyllä nuo luvut tosia ovat, niitä on esitetty jo pitkään. Keskusteluissa asiaa sotkee paljolti se, että moni puhuu pakolaisista, vaikka kyseessä ovat turvapaikkaa hakevat ja myös ne, jotka eivät täytä paikansaannin kriteereitä, jotka Suomellakin on oltava.

   Tuo "koko maailman sosiaalitoimisto"-termi lienee keksitty yltiöpositivisteja varten. Heitä edustaa esimerkiksi Tytti Solantaus.

   Poista
  5. Mittakaava, todellisuus, on siinä, että amerikkalaisia on 323 miljoonaa, venäläisiä 144 miljoonaa, saksalaisia 82 miljoonaa ja suomalaisia 5 miljoonaa. Suuri, väittäisin suurin, osa pakolaista jää pysyvästi työttömäksi ja elätettäiksi, koska eivät kykene vaativiin töihin. Köyhä afrikkalainen ei välttämättä töitä edes kaipaa, koska vanhan Toyotan, olutta ja kännykän saa täkäläisillä avustuksillakin.

   Poista
 10. Onko tässä keskustelussa muuta teemaa kuin islamofobia tai muuta juonnetta kuin rasismi? Ikäneito Tyrväältä pelkää, ettei raiskaajat tulekaan?

  VastaaPoista
 11. Eiköhän tuo asetelma löydy lähinnä Mankemangin korvien välistä, ja olkipukkirakennelman perusaineksista. Niiden varaan ei dialogia tässä blogissa ole koskaan rakennettu eikä rakenneta nytkään.

  "Koko maailman sosiaalitoimisto"-termi esiintyy tässä vain sinulla,Mankemang, huomaa se. Minä puhun "maailman miehistä", jolla viittaan siihen, että jos feministimme tukevat täten ulkomaalaisia miehiä, miksi he eivät tukisi samoin myös maailman naisia eli ulkomaalaisia naisia, niitä joita eniten sorretaan. En puhu tässä pakolaisista enkä edes turvapaikanhakijoista, vaan sukupuolista ja ennen kaikkea feministeistä.

  Kannattaa lukea vain se, mitä kirjoitetaan, ei pidä täyttää tyhjiä aukkoja omilla ennakkoluuloilla.

  VastaaPoista
 12. Onneksi Stockmann iski voimalla sekä islamofobiaa ja rasismia vastaan vetämällä Tiernapoika-esityksensä äkkiä pois somesta.

  Syynä oli se, että joku valveutunut yksilö ensimmäisenä maassamme oli huomannut, että yksi esiintyjistä olikin maskeerattu mustaksi mieheksi!?

  Jumalauta, näillä lakeuksilla saa kyllä Mannerheim olla musta, mutta ei murjaanien kuningas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä juuri tänään nauroimme niin, että ajoin yhden tienhaaran ohi, ja jouduimme kiertämään lenkin päästäksemme perille. Joku kekseliäs kukkahattutäti oli nähnyt tässä noetussa murjaanien kuninkaassa rasismia! Ja olihan joku Pekka ja Pätkä neekereinä -elokuvankin hokannut rasistiseksi. 

   Tuo on oiva havainto, että mustaksi "noettu" Mannerheim sitten taas olikin ihan jees ja upea taideteos. Voi tätä kaksinaismoraalin määrää, joka tässä ajassa kukkii!

   Poista
  2. Ymmärtääkseni tätä näyttelijää ei noettu. Niin kuin ei "Tapsan" kulliakaan ole kullalla silattu.

   Poista
  3. Siksipä kirjoitinkin noetun lainausmerkkeihin.

   Poista
  4. Minulle tuli aikaimoisena yllätyksenä, että murjaanien kuningas onkin neekeri ja kunnianarvoisa Stockmann hottentottien maja.
   Asiasta älämölön nostanut on hieno ihminen.

   Kun oikein kilahtaa,
   niin sielu se vilahtaa
   edistyksellisten taivaaseen.
   Yliopistolta saa sata PLO pistettä.

   Poista
  5. Minua ei harmita yhtään, että Trump on Amerikan presidentti, olihan meilläkin Tarja Halonen peräti 12 vuotta.

   Poista
  6. Stockmannin johtajan anteeksipyytelyt tuntuivat lähinnä kiusallisilta. Ja niinhän siinä kävi, että ihmiset eivät suuttuneetkaan noetusta naamasta, vaan nimenomaan näistä Stockmannin lipevistä anteeksipyynnöistä.

   Ei vanhaa perinnettä pidäkään pyytää anteeksi, kun ei sillä ole mitään rasistista tavoitetta.

   Poista
  7. Odotan kauhulla sitä hetkeä, kun joku nuoren sivistyneistömme kukkeimmista edustajista kuulee Shakespearen Othellosta.

   Siinä on ihan pääosassa mies, joka on musta kuin murjaani - eli mauri, johon meidän sivistymättömien esi-isiemme sana murjaani perustuu.

   Mitä mustaan Mannerheimiin tulee, niin jotkut tavallista terävämmät nipottajamme ovat nähneet siinä itse asiassa mustien afrikkalaisten pilkkaa: nämä on pantu naurettavissa asuissa keekoilemaan suomalaisen filmiryhmän käskystä meidän muiden iloksi.

   Näin minäkin se näen.

   Poista
  8. Tavallisen neuvottomalta tämä musta Mannerheim vaikuttikin. Ihan pihalla koko näytelmän ajan. Kuten minäkin.

   Poista
  9. Se on ihan selvää, ettei Mannerheim ollut mikään musta mies. Ehta tsaarille sielunsa myynyt sotilaspalvelija ja vielä dementikkonakin hoiti maamme presidentin tehtävät hienosti.

   Poista
  10. Osaisiko joku kertoa, mikä tämän mustan Mannerheimin visio ja missio oli. En muista, että se olisi silloin selvinnyt minulle enkä taida nyt jaksaa edes googlailla asioita esiin.

   Poista
  11. Missioista en osaa sanoa, mutta olisiko ollut, että Mannerheim oli Mannerheim ja neekerikin osaa häntä leikkiä, vaikka on mitään osaamaton afrikan turvenuija näyttelijä.

   Poista
  12. Rikulla on näköjään vanha pispalalainen näkemys Mannerheimista.

   Oikeastihan hän oli vielä huikeasti merkittävämpi henkilö historiassamme kuin vielä oikein ymmärrämmekään. Kulkiessani ratsastajapatsaan ohi Kiasmaan, otan joka kerta hatun päästäni.

   Poista
  13. En ole pispalalaisia, mutta Mannerheimista puhuminen on turhauttavaa. Usein olen ajatellut, että halventavat kommentit hänestä johtuvat ärsytyksestä palvojien ylisanoihin.

   Poista
  14. Minä olenkin ihmetellyt, aina kun Mannerheimin ratsastajapatsaan ohi kävelen - aika harvoin - että kuka ihme tapsan näköinen äijä siellä lakki kourassa kerjää rahaa...? - Mutta nythän tuo tuli selväksi.

   Poista
  15. " ... Osaisiko joku kertoa, mikä tämän mustan Mannerheimin visio ja missio oli... "

   En ikävä kyllä osaa. Mutta osaan kuvitella että lyhytfilmin ohjaajalla on ollut ihanan radikaali idea... että tehdäänpäs Marskista Musta! Kyllä kaikki hämmästyvät, ja suurin osa paheksuu, ja musta tulee et ökönblickt helevetin kuuluisa ohjaaja...

   Idea oli huono, toteutus sitäkin huonompi, lopputulos tosisurkea. Ja ohjaajan nimi oli... mikäs hänen nimensä ny olikaan?

   Poista
  16. Tuossa paheksunnassa kannattaa ottaa huomioon se, että siihen ei välttämättä kytkeydy rasismia.

   Minusta tuntuu, että suurin osa harmistui yksinkertaisesti huonoa toteutusta. Hyvä aihe pilattiin jonninjoutavalla asenteellisuudella.

   Poista
 13. Einesbaari-blogista asiaa: Joudun palauttamaan Ossi Nymanin Röyhkeyden kirjastoon ehtimättä lukea sitä joulun tohinoissa, eli en saa siitä nyt alustusta tähän hätään, enkä seuraavaankaan.

  Hurmeen Niemeä alan nyt lukea, se on hankittuna. Katsotaan, kannattaako siitä kirjoittaa, kun tuota Nyljettyjäkään ei ole kovasti luettu. Muistanette, että Tapsalla on siitä mainio alustus, joka ehkä kertoo Hurmeesta oleellisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itkettää ja suututtaa vietävästi, ettei aikamme ajattelijan ja suurmiehen, Ossin, epäilemättä täynnään teräviä ajatuksia olevaa teosta saada Einesbaariin.

   Poista
  2. Minä olen taas hieman helpottunut, sillä sain Ossista myönteisen ensivaikutelman, kun ehdin lukea muutaman sivun kirjaa. Hän majaili jossain kommuunissa tai oliko se perhe, odotellessaan pääsyä Ruisrockiin, ja jopa tiskasi siellä pyytämättä. - Olisin kovasti nimittäin halunnut haukkua tällaisen elämäntapaluuserin. Noh, ehkä se lorvius olisi kirjan edetessä paljastunut.

   Poista
  3. Jos kommuunissa tiskasi, niin sitten käyn yhä surullisemmaksi siitä, ettei suuren filosofin ajatukset pääse blogin käsiteltäviksi. Hölmöt ihmiset eivät taida oikein ymmärtää, että Ossilla on rajaamaton ihmisoikeus ja oikeus elatukseen ihan sillä, että tiskaa ja käy paskalla.

   Poista
  4. Ossi on hieno ihminen, joka on todistanut vääräksi vanhan "joka ei töitä tee, hänen ei syömänkän pidä"-anekdootin.

   "Joka ei töitä tee, sen pitää paljon syömän ja pieremän, että masu kasvaa ja voi rauhallisin mielin ajatella suuria sinisiä ajatuksia."

   Poista
  5. Havukka-ahon ajattelija ajatteli myös suuria sinisiä ajatuksia, mutta kyllä siinä sivussa palkkatöitäkin teki paljon tai ainakin riittävästi. Maistereille oli apulaisena kaiken muun aherruksensa lisäksi.

   Poista
  6. Olisiko huono idea, jos tekisin Havukka-ahon päälliköstä alustuksen Einesbaariin. Parisen viikkoa siinä menisi, kun kunnolla palautan mieleeni ja katson siinä sivussa omistamani tv-sarjan dvd:t, joita tähdittää Lauri Leino.

   Kirjabloggari Murre, kirjallisuuden opiskelija, sittemmin kai valmistunutkin, näyttää jo Havukasta yhden tehneen, mutta se ei haittaa menoa, minun maailmani ei ole Murren maailma.

   Poista
  7. Joku voi tietysti moittia viehätystäni uusimpaan suomalaiseen kirjallisuuteen.

   Poista
  8. Idea on mitä mainioin ja kiitollisuudella vastaanotetaan, jos tämän kirjan lukeneet sitten vain huomaisivat tulla juttelemaan aiheesta.

   Hieman kyllä katselen omaa aikatauluani, että miten ehdin lukaista teoksen uudelleen, kun en ole lukenut sitä tentin jälkeen... No ei, kalenterissani on toistaiseksi vain yksi merkintä tammikuulle: kampaaja klo 10.

   Poista
  9. Minulla on muuten tuo Konsta Pylkkänen etsii kortteeria (v. 2004) myös hyllyssäni. En oikein muista, mitä siitä ajattelin. En kauheasti kai kummoisiakaan.

   Poista
  10. No juu, mutta voinet lukaista klo 10.30 tai 11.00 jälkeen. Tuttua tietysti, mutta täytyy se mieleen palauttaa terävästi. Hienoin Havukka-ahon filosofin ajatuksista on yhä edelleen: "Onkohan maalaisliitto ihan tosissaan, kun meinaa itseään liittää taivaan tähtiin".

   Poista
  11. En taida olla kovin trendikäs, surulla painan pääni. Suosikin tilauksen peruuttaisin, jos se yhä ilmestyisi ja jos joskus olisin sen tilannut.

   Poista
  12. Hienointa minusta olisikin katsoa, miten Konstan aatokset voi soveltaa tähän polarisoituneeseen pirstaleaikaan. Konstan maailma oli sentään jokseenkin selkeä ja yhtenä kappaleena. Suorastaan jännittävä ajatus kuvitella Konsta stadiin vuonna 2018.

   Poista
  13. Konstan maailma epäilemättä oli melko selkeä, mutta ihanassa kontrasissa yleiseen ajatteluun. Hän löysi arjesta loistavaa sinisyyttä.

   Poista
  14. Huom, kommenteissani käyttämäni siniset ei mitenkään liity siihen sipilän, itselleen ja suvulleen etuja hamuavan päämisterin, apulaispuolueeseen. Puolueen minä olen mielessäni nimennyt fazerin sinisiksi ilman sokeria tai makeutusaineita.

   Poista
  15. No juu, unohdetaan tämä, minusta ei ole kirjoittamaan kuin vanhoista ja uusista kirjoista aina 1970-lukuun asti. Tiedän, etteivät vanhat enää muita kiinnosta, koska ajan hetki on antaa mennä vaan. Ja jos totta puhutaan, en minä ihan vanhoistakaan osaa sanoa mitään. Kuan aikaa sitten tehdystä Pyhästä Raamatusta olen lukenut Jeesuksen kävelleen veden päällä. Hesarista olen lukenut, kuinka perheenisä sankarillisesti pelastui Välimerestä, kun vaimonsa ja lapsensa siihen hukkuivat. Hänellä on kuulemma surku. Melkoinen laivan kapteeni, onneksi en syntynyt lapsekseen, vaikka minunkin faijani oli toisinaan aika hullu.

   Poista
  16. Tänään Hesarissa oli laaja muistutus lukijoille somalialaistaustaisten kokemasta rasismista täällä Euroopan melkein syrjivimmässä (tästäkin HS muistutti meitä syrjiviä lukijoita) maassa. 

   Tämä on varmaan totta. Suomlaisopettajatkin ovat hirveitä rasisteja jo alakoululaisille. Eivät suostu poimimaan pienen Muhamedin lattialle pudottamaa kynää, ja lisäksi komentelevat heitä, vaikka pienet ovat mustia poikia.

   Poista
  17. Kannatan ehdottomasti sitä, että Riku kirjoittaa Einesbaariin Havukka-ahon ajattelijasta!

   Se on nopealukuinen ja rattoisa. Elokuvissa Lauri Leino oli ylittämätön Konstana, vaikkei se Kai Lehtinen ihan niin onneton valinta ollut kuin etukäteen pelkäsin. Väärä valinta kuitenkin, tyypiltään. Konsta ei ole synkkä.

   Kannattaa muistaa, että Huovinen oli vain vähän päälle kakskymppinen kirjan kirjoittaessaan.

   Poista
  18. Hyvä, toinen ääni Konstalle. Ja kun voi olettaa, että moni on lukenut kirjan ja katsonut elokuvaversioita siitä, voidaan pitää asiaa sovittuna! Etukäteiskiitos Rikulle.

   Poista
 14. Eurooppa nojaa ylimieliseen ajatteluun, joka pohjautuu vähän Jeesuksen jälkeen eläneisiin Mozartiin ja Bachiin, sekä myöhemmin elänneisiin joihinkin ajattelijoihin. Sartre oli ennusmerkki huononnuksesta, suunnasta kohti huumepäissä tehtyä osaamattomuutta. Pitäisi ottaa lusikka kauniiseen käteen ja myöntää, että sivistys asuu Amerikassa ja Aasiassakin, ei Euroopassa, maailman mätämunassa. Muammar Gaddafi ansaitsisi patsaan pääkaupunkiimme, hän oli Libyan lukko, jonka yli tai ohitse eivät afrikkalaiset kävelleet. Islamistit sitten tuhosivat koko maan ja eurooppalaiset älyköt sen kun hurraavat, sormi takapuolessa ja toinen nenässä.

  VastaaPoista
 15. Robert Zimmermania arvostan yhdeksi kaikkein suurimmista, ei taida olla eurooppalainen tai arabi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurihan luin, että Robertin esi-isät olivat itäisen Euroopan juutalaisia. Kuten muuten sukunimikin vihjaa.

   Poista
  2. Inkkareita lukuunottamatta kaikkien amerikkalaisten suvut taitavat olla jostain muualta, esimerkiksi Euroopan sivistymättömyyttä karkuun lähteneitä.

   Poista
  3. Kun tarpeeksi kauas mennään, monien dna:sta löytyy odottamattomia yhteyksiä. Minun dna:ssani löytyy myös kytky Aasiaan.

   Poista
  4. Se olisi Iines rukka - kirjoittanut Anni Swan - ihmeellistä ellei dna:stasi löytyisi rihmoja tai niiden rippeitä Aasiasta. Niin kuule meiltä kaikilta löytyy. Kaikilta... tarkoitan myös muita nisäkkäitä kuin meitä homoja, siis Homo sapienseja. Puhumattakaan oravista (Sciurus vulgaris), eli Orkuista. Vesistöissämme uiskentelevissa ahvenissakin, eli noissa "raitapaidoissa", on noin 35% samoja dna:n pätkiä kuin heidän sukulaisissaan Aasiassa elävissä ahvenissa. Käsittääkseni.

   (Ps. Tuon 35% vedin ihan vaan lonkalta. Koska varmaan se on enemmän. Luulen ainakin. Mutta älkää silti epäilkö tietämyksiäni. Koska ei se teitä millään mihinkään auta tai johda, epäilynne. Päin vastoin.)

   Poista
  5. Äläs nyt, ei löytynyt tyttäreltä Aasia-kytkyä, mutta minulta siis löytyi. Muutenkin meillä oli eroavuuttakin dna-testituloksissa, joskin suuret linjat tietysti samat. Lähetimme dna-näytteet posken sisäpinnasta Amerikkaan, josta tulokset tulivat kuukausien päästä.

   Poista
  6. Kehnosti tehty testi. Ei vaineskaan. Mutta sanon silti... "äläs ny hullujas puhu". Minä tarkoitinkin sitä että kaikista meistä löytyy loraus Heidelberginihmistä. Aasiassa niitä vaan sanotaan Denisovanihmisiksi, kun täällä Euroopassa me ollaan Neandertalinihmisen jälkeläisiä suoraan alenevassa polvessa. - Samasta kumminkin on kyse.

   Poista
  7. Voin tietysti olla väärässäkin, mutta se on äärimmäisen harvinaista. Keskimäärin oikeassa olon ja väärässä olon suhde minulla on 1:100070096. (Tosin tuohon jälkimmäiseen lukuun tulee johonkin kohtaan pilkku, en ole varma mihin kohtaan. Ehkä ykkösen jälkeen? Tai ennen sitä, meibi?)

   Kummallista. Erittäin kummallista.

   Poista
  8. Kyllä me hyvin teimme sen testin, tarkasti etukäteen saadun steriilin materiaalin ja tarkkojen ohjeitten mukaan. Ei se ollut mikään halpistesti. Minulla on nyt valtava materiaalikasa dna-sukuhaaralaisistani, nimiä ja yhteystietoja myöten. Heiltä saa lisää selvitystä suvustaan, jos intoa riittää.

   Sitä en sitten tiedä, miten luotettavaa dna-testaaminen yleensä lopulta on. Toisaalta vainajiahan kaivetaan haudoistakin dna-näytettä varten.

   Poista
  9. Uskon sinua. Ollos huoleton, poikas valveil on. Uskoni menetin lähinnä itseeni. Kun tarkistin, ei me juurikaan mitään sukua Neandertalinihmisille olla. Sivuhaara se. Mutta jännä tieto tämä: "Neandertalinihminen oli ruumiinrakenteeltaan roteva ja hiukan nykyihmistä lyhyempi. Ainakin osa neandertalilaisista oli vaaleaihoisia, vihreäsilmäisiä ja punatukkaisia."

   Voi hitsi, en koskaan ole seurustellut vihreäsilmäisen ja punatukkaisen tytön kanssa... punatukkaisen kanssa kyllä. Ja Sarilla oli hirveesti pisamia. Ja yhdellä lyylillä, jonka nimeä en nyt saa päähäni, oli tekohampaat... Mutta ei nekään vihreen värisiä ollut. Ei ollenkas.

   Poista
  10. dna-testit ovat todella luotettavia. Sanoisin että ne pitävät paikkansa 100,0 %sti. Niistä yksinkertaisesti EI voi saada väärää informaatiota.

   Poista
  11. Kyllä me vaan ollaan aika läheistä sukua neandertalilaisten kanssa, ainakin alan uusimpien tietokirjojen mukaan.

   Meidän molempien esi-isiä ovat heidelbergin ihmiset, joista yksi haara asusteli Afrikassa, yksi Euroopassa ja yksi Aasiassa noin puoli miljoonaa vuotta sitten.

   Afrikassa heidelbergiläisistä kehittyi nykyihminen, Euroopassa neandertalilainen ja Aasiassa denisovan ihminen.

   Olemme kaikki kolme siis serkkuja.

   Poista
 16. Norgelaiset meinasivat Dylanin ottavansa ohjaukseen kaulapannalla ja isolla palkinnollaan. Eivät olleet mieheen tai töihinsä oikein millään tasolla tutustuneet. Dylan on aina kulkenut omia polkujaan ja arvostajansa tai palvojansa on usein saattanut raivon valtaan. Norja on kuitenkin vain öljyntuottajien humbuugiamaa, Vähä-Ruotsi.

  VastaaPoista
 17. Muistan tuottaja Erkko Lyytisen sanoneen jossain haastattelussa, että musta musta Mannerheim tehtiin ärsyttämään persuhenkisiä.
  Olihan se tehty niin halvalla ja heppoisesti, että tuo ärsyttäminen taisi olla ainoa motiivi tekeleeseen.

  Samuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jaa. Kun katsoo elokuvan tekniset tiedot, huomaa ensinnäkin, että sen on valehdeltu olevan "kansainvälistä tuotantoa".

   Kilin kellit kansainvälistä, se on puhtaasti kenialaista osaamista. Vain tarinan aihepiiri on saatu viitteellisesti Erkko Lyytiseltä, ja tuottaja on, kappas vaan - Yleisradio.

   Kaikki muu ohjaajaa, käsikirjoittajia, kuvaajia, säveltäjiä, leikkaajia, tuotantoryhmää, näyttelijöitä myöten on kenialaisten "workshop"-oivallusten satoa.

   Lyytiselle oli nimittäin välähtänyt, että "Mannerheim oli liian myyttinen hahmo kuvattavaksi suomalaisen kulttuurin keinoin." Lyytisen mukaan suomalaisten omat kansalliset sankaritarinat kaipasivat päivitystä ja uudelleen arviointia, mikä olisi mahdollista etäännyttämällä Mannerheimin tarina vieraaseen kulttuuriin.

   Loput tiedämmekin. Floppi mikä floppi.

   Poista
  2. Mannerheimin "etäännyttäminen vieraaseen kulttuuriin" kertoo tekijöidensä surkeasta historian tajusta.

   Mannerheimia ei tarvitse "etäännyttää" yhtään mihinkään, sillä hän teki sen itse. Hän oli ruotsinkielinen aatelismies, joka teki uransa keisarillisen Venäjän monikulttuurisessa armeijassa kielinään ranska ja venäjä. Ennen ratsastustaan Suomen historiaan hän teki ratsain kahden vuoden tutkimusretken Aasiaankin.

   Oli kohtalon oikku, että hänestä tuli myös pienen Suomen sankari nro 1. Siinäkin hän oli mies paikallaan. Ensin hän varmisti Suomen itsenäistymisen (tämä on monipolvinen tarina) ja sen jälkeen varmisti itsenäisyyden uudelleen johdattamalla Suomen Saksan kanssa aseveljeyteen ja lopuksi rauhaan ilman miehitystä – sekä kaiken huipuksi vältti joutumasta syytteeseen syyllisenä sotaan! (Sitä hän oli siinä missä Rytikin.)

   Lopuksi hän rakensi itselleen ylittämättömän jälkimaineen. Ei tähän ihan turha mies pysty.

   Poista
  3. Mannerheim eli viimeiset vuotensa Sveitsissä (missä kaupungissa?). Hän oli hyvin sairas ja vanha sen lisäksi. Kun hän tuli (tyttöystävänsä kanssa) katsomaan Geneve/Basel teatterin aitioon katsomaan näytöstä - katsojat nousivat spontaanisesti seisomaan. He kaikki kunnioittivat häntä.

   Sveitsiläiset, sodassa puoluettomat, osasivat arvostaa Mannerheimia.

   Poista
  4. Siis mä olen lukenut tämän. Ja uskon että näin tapahtui. (Vaikka olen kova epäilee kaikkea.)

   Poista
  5. Jossain kommentissaan Riku mainitsee, että syitä Mannerheimin halveksuntaan kannattaa etsiä siitä, että hänen palvontansa ärsytti nuorempia, tai muita.

   Kyseessähän oli sukupolvi, joka halusi ryskyen kaataa silloiset esikuvat ja tukipylväät, kodin, uskonnon ja isänmaan pönkittäjät.

   Näitä rysäytyksiä argumentoitiin sitten ihmisen vapaudella, veljeydellä ja tasa-arvolla. Samallahan sitten tultiin toimineeksi näitä kauniita arvoja vastaan, mutta tarkoitus pyhitti keinot.

   Poista
  6. No tuskin sinäkään Iines Tupsukorva kaikkia niitä "perinteisiä arvoja" vilpittömästi kunnioitat, kirkkoa ja isänmaata ja kotia, ja sitä että naisen paikka on hellan ja nyrkin välissä... JA PULINAT POIS NYT IINES!

   Poista
  7. Kauniilla arvoilla tuossa yllä tarkoitan siis vapautta, veljeyttä ja tasa-arvoa, en kotia, uskontoa ja isänmaata.

   Näen paljonkin kritisoitavaa noissa peristeisissä arvoissa, mutta suhtautumistani leimaa silti kunnioitus arvoja kohtaan. Mikä minä olen repimään toisten maailmaa? Minusta repiminen ja rääkyminen ja potkiminen on AINA brutaali tapa hoitaa asioita.

   Poista
  8. Mikä minäkään olen mitään repimään enää, en ole. Nuorempana kyllä. Nuorempana yritin repiä nuorilta naisilta sukkahousuja jalasta pois. Mutta se oli hirveän vaikeaa, vaikka ne naiset oli yhtä nuoria kuin minä. Harvoin onnistui. - En vieläkään käsitä, vaikka olen vanha pappa, minkä takia ihmisen pitää pukeutua niin monimutkaisella tavalla, ja niin piukasti, piru vie! - Ps. Rintsikat sai paljon helpommin avattua, NAPS vaan, kun ujutti toisen käden naisystävänsä selkäpuolelle ja etu- ja peukalosormilla... niin... NAPS vaan. Siinä se, koko sessio. (Ei sitä erikseen tarvinnut harjoitella. Esim. äiskän rintsikoilla. Jotka lepäsivät, kuin ammuttu kyyhkynen, pyykkikorissa. Hmnh.)

   Poista
  9. Totta puhuen, minä revin joskus viriilinä vasemmistoradikaalina kokoomuksen vaalimainoksia Turun yliopistollisen keskussairaalan vieressä olevasta valopylväästä. Siinä saivat lahtaririistäjät lentävän lähdön jorpakkoon.

   Poista
 18. "Ei saa provosoitua jos sua provosoidaan", sanoi jo Maukka "Perusjätkä" Koivisto. - Tosin tuo lause on sanottu jo ennen häntä, mutta pitää silti paikkansa.

  Minkä takia meidän pitäisi miettiä mikä funktio fiktiivisellä Mustalla Mannerheimilla Suomen historiassa on? Äläkää kuulkaa viittikö... koska vastaus on: ---, ---, -- ja ---!

  Asioista joissa ei ole mieltä on yhtä turha puhua, tai vaieta, kuin asioista joista ei voi puhua, ja joista sen takia pitää vaieta, voi jumalauta. (Huom! jos saman osaisin sanoa saksaksi, minua pidettäisiin merkittävänä filosofina. Mutta... kun en osaa. En.

  Intenstiteevisesti (tai miten vi-tusti tämä sana taipuu?) olen katsonut TVsta Jari Tervon "Kekkonen" ohjelmaa. Mielestäni se on oikeasti hyvin tehty. Sen näkee siitä että Jari osaa esittää oikeita kysymyksiä näille historijoitsijoille + muille asiantuntijoille. Ja välillä kehtaa kysyä myös tyhmiä... se on hieno piirre nuoressa miehessä! Sujuvaa, tosin hieman pintapuolista, henkilöhistoriaa.

  Olen tätä mieltä. Mutta sitten jatkan...

  nyt varmaan ystäväni - saanhan sanoa Sinua siksi, oi Riku? - Sinäkin ymmärrät miten jalo ihminen Urho oli. Hänessä ei ollut häivääkään "pelin peluria", tms jota Maalaisliittolaisiin yl. yhdistetään. Ei! Urho oli suoraselkäinen suomalainen politiikko, joka aina ajatteli muiden etua ennen kuin omaansa. Vasta viimeksi hän saattoi tuhahtaa, kotona Tamminiemessä,
  että "jaahas, jos asia niin menee kun olen ajatellut, niin hyvä on, ja saatahan minäkin siitä sitten saada pienen glorian otsalleni... huh, huh". - Kekkosta pyytteettömintä ihmistä maa päällä ei ole kantanut, tai en tiedä Jeesuksesta, usko nyt Riku Raikas. - Sitä paitsi hän aina, kun mukuloita tungettiin hänen lähelleen, silitteli niiden päitä. Ja hymyili yhtä kauniisti kuin nuori alligaattori.

  Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen, Fagerholm, Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen, ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan hyvin sen miehen, vaikken Tervon sarjaa ole katsonut. Kihara ruskea tukka ja jämpti katse, isällinen hahmo. Laittoi asiat aina kuntoon, kun kukaan muu ei osanut.

   Poista
  2. Kekkonen oli poliitikkona kaikkein osaavin, aivan huippu. Hänellä ei ollut yhdestäkään asiasta vain yhtä mielipidettä, hänellä oli ne kaikki, sillä on hyvä pelata. Tunne-elämä ei haitannut voitokoasta ja loisteliasta suoraviivaista politiikkaa, empatian tunteita hänellä oli vain itseään kohtaan. Lisäksi hänen kunniakseen on sanottava, ettei lähtenyt tappamisen linjalle, kuten muut itä-euroopan diktaattorit. Tiesi, että tappaminen on turhaa, ihmisen voi murskata helpomminkin, jos tämä ei miellytä. Tappamisesta pidättäytymiseen vaikutti ehkä myös se, että jo pikkupoikana johti teloituskomppaniaa.

   Poista
 19. Minä olen oman aikani jo ohi elänyt, reliikki. Mutta vähän mua huvittaa miten tee politiikanteon käsitätte - ei se sitä ole, miltä se näyttää. Tämä mitä poliitikot esittävät äänestäjille, se on teatteria, ja he jotka sitä esittävät, ovat jo tiettyjen sihtien läpi päässeitä kisällejä. Oikea työ tehdään kokouksissa ja kokouksissa ja kokouksissa... ja se on saatanan tylsää. Ei mikään (olen oikeasti kokenut kaikenlaista) ... mikään ei ole yhtä tylsää kuin se että istuu niissä kokouksissa. Mutta sun on kuule pakko kestää kaikki se, ja pirun paljon muutakin, jos tosissasi haluat "poliittiseksi eläimeksi" (= Saarikosken runosta). Vittu, tiedän mitä tiedän. En enempää. Minusta olisi tullut hyvä kansanedustaja - sainhan minä koulussakin Hymypatsaan heh, heh - mutta kieltäydyin ehdokkuudesta. Asuin silloin Tampereella. En pystynyt hyväksymään kaikkia marksilaislenistisiä luonnontieteellisiä dialektisia totuuksia "an sich"... Eivät nämä päättäjätkään, Leo Suonpää ja muut, mutta varmuuden vuoksi tekivät minusta sitten (aiemmin olin olin Hervannan osaston sihteeri)... niin tekivät minusta sitten "jäsenmaksujen kerääjän". Vittu, se oli vittumainen virka. Aina viikonloppuisin kun soitin Toverien ovikelloja, pitkin Hervantaa siis, jota yksikseni kävelin kuin hevonen, niin krapulaisia marxilaisia kommunisteja siellä vaan ovia avasi ja sanoi "voi hitsi kun mulla ei oo ny yhtään käteistä". Harvat maksoivat mitään. Ja vielä useammat eivät avanneet edes ovea... vaikka kuinka soitin ovikelloa. (Kyllä minä kuulin, kun korvani painoin ovea vasten, että siellä sisällä joku hiiviskeli. Ei mua sillain vaan jumantsukka petetä.)

  Nuoriso, johon sinäkin Iiines valitettavasti yhä kuulut, te ette politiikasta ja sen tekemisestä tiedä mitään!!!! Ette Haisuvan Pöläytystäkään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä me mikis tiedetään, mutta sinä et tiedä, että me tiedetään. Ei me mitään luulla, ei meitä voi petkuttaa.

   Poista
  2. Kyllä voi. Minäkin teitä huijaan.

   Poista
  3. No jaa, luulet vaan huijaavasi huijaajiasi.

   Poista
  4. No en minä teitä oikeasti ikinä ole puijannut. Monta kertaa mua jälkeenpäin hävettää että oon näissä sepustuksissani liiankin avoin. Miks mun kaikesta mun jutskuista pitää pölistä? - Mä tarvitsisin itsesetsuuria itselleni.

   Poista
  5. Elämä nyt vaan on jonkinasteista huijausta. Pahinta on, että sitä huijaa itseäänkin. Minäkään en siis valehtele täällä blogissa, liian avoin olen joskus, ja pari blogikirjoitusta olen napannut pois julkisesta luvusta, kun joku anonyymi on käsittänyt ne pahantahtoisesti.

   Poista
 20. rIKULTA OLEN eINESBUFFETISSA (no voihan vittu miten nää kirjaimet menee, no ei se väliä, mutta tota noin olen lukenut Rikun alustuksista ainakin Sveikistä ja Turkasta ja Vonnegenesta. Muistaakseni en ole silti kommentoinut, olisin halunnut, mutta olen ujo. Haluaisin silti sanoa - kukapa meistä ei haluaisi - mielipiteeni.

  Mielipiteeni on: "En ymmärrä Veikko Huovista".


  Miksi itse en tee alustuksia mistään... no, joo. Aikoinan kirjoitin kirjallisuusarvosteluja eri lehtiin - saihan niistä muutaman kympin. (Ja sit kun myi sen lehdeltä saaneen arvostelijakappaleen lähimpään divariin, sain ylimääräisen kympin. Kapakassa niillä kympeillä oli käyttöä. Oli, oli.)

  Minkä kirjan te, rakkaat ihmiset, haluaisitte että minä teille esittelisin teille? (Eikun ihan totta.) Teen sen, jos suinkin kykenen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista olisi lukea sinun kirjoittamasi. Muuta en osaa ehdottaa kuin jotain kirjaa, joka itseäsi kiinnostaa ja jonka kohtuudella voi olettaa kiinnostavan muitakin.

   Poista
  2. Samoilla linjoilla. Mikä tahansa teos käy!

   Poista
  3. Ajattelin ensin jotain virolaista, Krossia vaikka. Sitten Salamaa, josta pidän paljon. Mutta sitten ajattelin että olisi kiva saada teidät lukemaan Ingmar Bergmanin "Laterna magican"; se on lyhyt omaelämänkerta. Olen lukenut paljon elämänkertoja, oikeastaan liikaa, niissä vaan valehdellaan. Mutta tämä on siitä jännä kun tämä on niin rehellinen. Ei se kirja sillä lailla avaudu että kaikki on 1:1 hänen elämäänsä, se on väärä tapa lukea häntä. (Tai katsoa hänen tekemiään elokuvia. Se on sama asia.) Rehellisyys ei ole sitä että ei valehtele - kaikkihan me valehdellaan, täällä sun blogissakin... rehellisyys on sitä että ei kaunistele itselleen epämieluisia asioita, kun niistä on puhe. Ja niistä on sentakia puhuttava kun ne on tärkeitä asioita. - Ei-tärkeistä asioista ei tietenkään kannata puhua mitään. Inhoa juoruja... kuka julkkis pani ketäkin ja ketä jätti panematta... voi vittu, mitä se mulle kuuluu!

   Tarkoitan, että tuo Laterna magica on lyhyt kertomus ihmisestä, sen ihmisen elämästä, joka kuvittelee olevansa Ingmar Bergman. - Tosihieno omaelämänkerta.

   Ps. Laterna magica = diaprojektori. Eli suomeksi Taikalyhty. Se sivistyssanoista.

   Poista
  4. Olen lukenut Laterna magican, mutta kerrata pitää, aikaa on jo siitäkin. Kaikki mikä liittyy Ingmar Bergmaniin, on kiinnostavaa. Lempiohjaajani, ollut aina, yhä edelleen ihmismielen sisin kiehtoo. Mikään muu ei ole niin tärkeää, minulle. Silti tällaiset elokuvat ovat vähemmistönä. Huonot elokuvat ovat enemmistönä. Eniten inhoan elokuvia alamaailmasta, huumehörhöistä. Boooooooringggg....

   Kunpa tekisit alustuksen tästä Laterna magicasta, mikis, ja Riku siis Havukka-ahon ajattelijasta. ensin toinen, sitten toinen. Ja jos ne puffetin seinään kirjoitan ennakkotiedoiksi, ette peru niitä, tai tulen ja kiskon ne teistä.

   Poista
  5. No joo, tehdään niin
   kuin
   rouvat määräilee!
   uhuu, uhuu!
   Pikajuna Meksikon, halki kiitää yö jo on...

   https://www.youtube.com/watch?v=jp0mXrPRzyU

   Poista
  6. Tämä on siis sitoumus. Ja nyt on siis kaksi sitoumusta kasassa, Riku ja mikis. Siispä lukemaan, arvon kulttuuriväki ja baarirahvas! Huovista ja Bergmania lukemaan tai kertaamaan. Tulevat heti luettaviksi, kun saan ne. Panen ne huomenna Tulossa-listalle ja vedän Nymanin pois, tai siirrän sen jatkoon.

   Poista
  7. Varmaan moni sanoo, ettei ymmärrä Huovista, jonka huumorintaju oli hyvin omalaatuisensa. Varmasti monella löi tyhjää, kun Veitikka ilmestyi. Dokumentteihin perustuvan tuntuinen kirja, jossa oli ihan hulvattomia juttuja Hitleristä. Ulkoa muistan kuvan Aatusta fillARIN selässä valmiina kirmaamaan karkuun. Joe-Setä oli sekin outoa huumoria Josif Vissarovits Stalukasta.

   Poista
  8. Minulla on päinvastainen olettama, eli arvelen että hyvin moni ihan tavallinen kadunmies kuvittelee ymmärtävänsä Huovista - mutta sitten ihmettelee, että mitä se äijä nyt oikein kirjoittelee.

   Huovinen oli oikea intellektuelli, joka ei hurahtunut mihinkään.

   Poista
  9. Hain tänään kirjastosta Huovisen ja Bergmanin. Joten siitä se luku alkaa. Tai kertaus, mutta koetan lukea kuin uutta.

   Poista
  10. Olet oikeassa, Tapsa, noinkin päin se menee. Minä muistan, kuinka hämmästelimme rasvamaksaa ja kannibaaleja. Ymmärtämisestä en osaa sanoa, mutta minua viehättää kirjoissaan välittyvä ehdoton oman polun kulkemisensa. Kirjoitti niinkuin halusi. Onko Huovinen aivan kamala tosikko vai hulvaton humoristi? - Minä sanoisin, että molempia.

   Poista
 21. Suomen tämänajan presidenttiehdokkaista ketään en osaa arvostaa kovin korkealle. (Tuskin he itsekään sitä tekevät.) Sauli Niinistö heistä tietenkin on sisäsiistein, hän sitä paitsi on jo ollut tekemisissä realiteettien (= Putin, Trump, Merkel) kanssa. Eli tuskin sen enempää enää rypistyy jos ja kun joutuu uudelleen heidän kanssaan tekemisiin.

  Näistä muista ehdokkaista samaa en osaa sanoa. No, sanotaan sitten muuta.

  Vanhanen on jo vanha vitsi, Väyrynen vielä vanhempi mutta vitsinä parempi, ja varmasti nämä muutkin ehdokkaat - joita ikävä kyllä en vielä tunne - ovat yhtä hyviä kuin nämä edellämainitut. Eli... ketä meidän kannattaisi äänestää? Kysymys on hyvin kiperä. Ei siihen voi suhtautua miten vaan, koska swen minkä eteensä jättää, sen taastaan löytää...vastaisinkin siksi että...
  Kanada?

  (sisäpiirivitsi, kts. Kummeli)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poukkoilevat... mitä nää on... nää twiitit tai twiittaukset eivät keskustele keskenään. Se olisikin ihme, jos keskustelisivat. Mihin ihmisiä sit enää edes tarvittaisiin... korkeintaan "kloonaamaan" toisiaan. Mutta se seksistä.

   Kun ensimmäisen Kummeliohjelman (senaikaisesta muistaakseni mustavalkoisesta tv-stä näin, ajattelin että miten herran jestas tollasta sontaa voidaan kansakunnalle näyttää... viälä siis iltapäivällä, kato. Mutta... kyä mää sit myähemmin heitit hyväksyin. Oli pakko, nääs.

   https://www.youtube.com/watch?v=fQRiC0a4vb4

   Poista
 22. Joskus näkee pahoja unia, ei enää niin usein kuin aiemmin, kaikesta siitä mitä teki. On hyvin käsittämätöntä että yhä on elossa. Kun aikoinaan kiipeilin Forssan kirkon katolla - käykää katsomassa, se on gootilainen kirkko, hirveen jyrkkä katto - niin minä liu'uin kovaa vauhtia alas sitä kattoa ennenkuin juuri ennen räystästä sain niistä pellinsaumoista kiinni sen verran että pääsin... no, silppaan takasin sinne mistä olin tullut. Vesiränniä pitkin kiipesin kaikki Forssan viisi- ja kuusikerroksiset kerrostalot katolle, mitä järkeä siinäkin oli? Lahden radiomastoa kiipesin puoleenväliin asti kunnes pakkanen pani mut laskeutuu alas, koska kangistuin. (Se oli nöyryyttävä häviö. Mutta pääsin siitäkin yli.)

  Minä halusin kiivetä Pavunvartta pitkin taivaisiin samalla lailla kuin... emmä muista kuka se oli, oliko se

  Antti Puuhaara?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta se herneenvarsityyppi oli Jaakko.

   Poista
  2. Olet oikeassa. Lumpeenkukka lumivalkoinen... "Mä riemumielin saatoin jatkaa/taas pitkää matkaa...", oi Inkku! Lumpeenkukkani.

   https://www.youtube.com/watch?v=fWPliIzX8i4

   Poista
 23. Valvon sen takia kun en vielä nuku ja kuuntelen Suomi-Slovakia jääkiekko-ottelua. Se ei minua kiinnosta, mutta siksi valvon. Kaikenlaisia ääniä kuuluu ympäriltäni, yritän olla reagoimatta niihin, se on vaikeaa. Airistolla talvella olin kerran niin yksin että se hiljaisuus, jota etsin, mursi minut. En uskaltanut olla sisällä yksin, vaikka pistin radion soimaan ja kaikki lamput palamaan, ja kun menin ulos, pelkäsin vielä enemmän. En yleensä pelkää mitään, tämä on totta, mutta silloin aloin pelätä melkein kaikkea. Olin ihan yksin siellä... meri oli siinä lähellä, se oli puolittain jäissä, metsä oli koko ajan ympärillä kuin mikä tahansa joka inhottaa... ja pelkkää hiljaisuutta, kaikki. Ei ketään ihmistä, ei ketään, eikä ketään eläintä edes joka sNOISI... KVAAK. - Minä lähdin sieltä pois. Viikon kestin, no viikon mä siellä ajattelinkin olla, yksikseni, siinä mielessä sittenkin siis sen testin kestin...?
  En kestänyt.

  Kun ihminen on ihan yksin, ja luonnonvoimat (= on kaikki mitä pimeydessä on) rupee sulle vittuilee, se ihminen alkaa... no ei heti mutta sanotaan että noin kuuden vuorokauden kuluttua... se rupee pelkää! - Minä ainakin.

  Ps. Oli siinä tietysti muitakin syitä kuin se ettei siellä muita ei ollut. Synkkä metsä vaan mun ympärilläni. Ja meri joka kohisi, se oli puolittain jäissä, se oli hyvin epäystävällinen, rahisi vain tylynä ja vitun välinpitämättömämä - niinkuin meret yleensä merimiehille puhuvat. Sitä paitsi koko sen viikon ajan join noin 1 koskispullo per vrk plus 1 ploa vinkkua... että ei mikään ihme, että viikonpäästä Painajaiset mulle alkoi olla todellisia. - Ps. Kettuja siellä oli muuten kamalasti. Ja ne jumankaut jotka ketkä ilkkuivat! Aina jonkun ketun pää näkyi jossain. Mä yritin syöttää nille näkileivänpalasia mutta ei ne syöneet, puistelivat vaan päätään. - Ne on jumalattoman kauniita eläimiä, ketut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kdetään ei siellä ollut, ei ihmisiä eikä eläimiä, mutta kettuja oli vain joka paikka täynnä...

   Riistiriitaista.

   Eikä ole. Kaikki ne ketut - niitä oli - minä myöhemmin ymmärsin että ne oli mun haalusinaatioita. Ei siellä mustassa metsässä mitään ollut. Paitsi valkosipulille haiseva mieskuoro joka lauloi karmeesti nuotin vierestä... (Mustia puita, tuulentuivertamia mäntyjä, jotka kaukaa katsottuna näyttivät ihmisiltä. Miehiltä.)

   Poista
  2. haalusinaatinto = hallusinaatio. (tai savoksi: hälle välii mikä lie naatinto)

   Poista
 24. Leonooran uudenvuodentervehdys oli tupsahtanut ilmeisesti vahingossa 11.11.2017 postauksen perään, joten kopioin sen tähän alle:

  Anonyymi02 tammikuuta, 2018 15:47
  Vihdoinkin ehdin taas tänne toivottamaan sinulle Iines ja kaikille blogiystävillesi ratkiriemukasta ja mielikuvituksellista kirjainten, sanojen ja lauseiden täyteistä uutta vuotta! Terveys olkoon kanssanne myös vahva ja hyvä!
  On hienoa todeta, että niin sinä Iines, kuin sanavalmiit vanhat toverisi voitte hyvin! Keskustelut sujuvat edelleenkin kotoisasti.
  Elossa ollaan täälläkin ja hyvissä niin sielun kuin ruumiinkin voimissa vuosien vierimisestä huolimatta.
  Palaan taas!
  Terveisin Leonoora

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Leonoora! Toivotaan meille kaikille tulevana vuonna hyvää terveyttä ja mielen kirkkautta. Ja iloa elämään! Jotakin mieleistä uutta kenties!

   Poista
 25. Tänne "hännille" ennätän näköjään minäkin. Aika kuluu niin nopeasti, etten pysy mukana. Mutta Yhdyn toivoon että ensi vuosi olisi elämisen arvoista kaikilla ihmisillä. Tämä toivo tuskin toteutuu, mutta silti toivon sitä. Toivossa on hyvä elää. On kuin uisi lämpimässä vedessä.

  VastaaPoista
 26. Tieteellisen nerokkaasti arkistoitua kirjastoani selaillessani välillä meni hermo. Olen hukannut salasanan kirjastoni arkistointiin. Löysin kyllä monta mielenkiintoista, "Marsilaiset menkää kotiin", yksi mielenkiintoisimmista, siinä on Juho Juntosen piirtämä kansi, jossa avaruusolio näyttää keskisormea. Sitten lopultakin alkoi polttaa, löysin Huovisen Veitikan ja Rauhanpiipun. Havukka-ajattelija ei ollut tietenkään lähelläkään niitä, onhan helleeniläinen kirjastoni tieteellisesti arkistoitu ja lajiteltu, mutta nyt on Havukainen löydetty. Projektini etenee

  VastaaPoista
 27. Maailman kaunein kappale: Jorma Hynninen siinä selättää Merikannon Anniinan.

  VastaaPoista
 28. Onko Ossi Nyman aikamme Havukka-ahon ajattelija? "Ideologiasta olen työtön, että voin kirjoittaa virvoittavien vesien ja onnen äärelle johtavia kirjoituksia." - Ei, Ossi ei ole ajattelija, Havukka tiesi, että elanto on tienattava.

  Kirjallista huoraamista, mutta siitä ei palkkaa paljoa saa, kun ei ole tavaraa.

  Käsi pystyyn kaikki, jotka haluavat elättää Ossia, koska hänellä, heh, on ihmisarvo. Itse olen sitä mieltä, että Ossin ei syömänkän pitäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kannata ollenkaan elämäntapatyötävieroksuntaa, työttömyys taas on tragedia yksilölle, koska yleisimmin ihminen käsittääkseni haluaa ansaita elantonsa työllään ja olla muille tarpeellinen.

   Nyman piirsi itsestään melko sympaattista kuvaa siinä alussa, jonka ehdin lukea. Se minua hieman huolettaakin, tuo kliseinen näkökulma: hahmon miellyttäväksi tekeminen. Miten kuva mahtoi jatkossa kantaa? Oliko kirjailijalla rohkeutta ja kykyä tehdä luuseristaan myös luuseri?

   Poista
  2. Luuserista luuseri? Nyt kiinnostaa. Minkälaisia ominaisuuksia, strategioita, motiiveja, heikkouksia ja vahvuuksia sekä ristiriitoja on luuserilla? Nyansseja, kiitos. Eikä stereotypioita.

   Fjodor Dostojevskistä tuli hieno omaelämänkerrallinen venäläinen draamasarja. Sen kautta piirtyi esiin niin ongelmat, kipukohdat, ristiriidat, riippuvuudet kuin lahjakkuus ja muut myönteiset ominaisuudet. Hän oli luuseri, monessakin mielessä, mutta tietyt ominaisuudet ja taidot auttoivat häntä.

   Poista
  3. Luuseri on sellainen, joka heittäytyy toisten elätettäväksi sen takia, että viitsi itse tehdä työtä, jonka katsoo olevan omille kyvyilleen liian tylsää ja arvotonta.

   Sen sijaan luuseri ei ole sellainen, joka yrittää kovasti, mutta ei onnistu.

   Poista
  4. Jetsulleen noin minäkin olisin sanonut, jos olisin ensin ehtinyt. Tuo on se ero. Luusereita oikeasti on, jopa useimman näköpiirissä. Minäkin tunnen nuoren uusperheen, jonka äiti jätti hyvän työttömyystyönsä kesken, kun halusi lomailla ja olla kotona. Sanoi itse näin.

   Ihmiselle luulisi olevan päivänselvää, että elämä ei ole aina kivaa eikä työ kevyttä ja helppoa. Opettajankin työ oli välillä yhtä helvettiä, mutta ei olisi tullut mieleenkään luovuttaa, koskaan.

   Poista
  5. Muiden elätit tarkoittanee nettosaajia? Se ilkeämielinen nimitys on "muiden elätit".

   **

   Otetaanpa eräs esimerkki:
   Kaikki 1980-luvulla syntyneet ja heidän vanhempansa ovat hyötyneet eniten hyvinvointivaltiosta (lukuisia etuuksia sekä tulonsiirtoja alettiin karsia 1990-luvun lamavuosina). Tämä ikäpolvi on nettosaaja noin 30-35 vuotiaaksi, heistä tulee nettomaksajia vasta yli 55-vuotiaina (mikäli ovat onnekaita ja ovat pysyvässä työpaikassa ja maksavat veronsa Suomeen).

   Nettomaksajiksi pääsivät 1950-1960-luvuilla syntyneet aiemmin (mm maksuton peruskoulu tuli vasta 1970-luvulla), alle 30-vuotiaina. Yli 50-vuotiaita on nyt työttöminä noin 100.000. Ovatko he teidän mielestänne luusereita? Niitä "muiden elättejä", koska saavat työttömyysturvaa.

   Työttömyysturva maksetaan työttömyysvakuutuksesta, johon rahat kerätään kaikilta, kuten eläkemaksut ja sairasvakuutusmaksutkin. Sitä kutsutaan sosiaalivakuutukseksi.

   **
   Ei olisi tehnyt mieleenkäön luovuttaa, koskaan. Näin sanoo sairaseläkeläinen, joka oli ja on työkykyinen, mutta olisi pitänyt vaihtaa ammattia, kouluttautua toiseen ammattiin, toisenlaisiin töihin. Luovutti. Ja ryhtyi eläkeläiseksi, joka on tietävinään nykyisestä työelämästä. Useat opettajatkin lomautetaan nykyisin koulujen loma-ajoiksi (ovat siis työttömiä työnhakijoita, ja niitä "muiden elättejä").

   Sekö nyt hiertää, etteivät esim lomautetut opettajat tee kesällä esim siivoustöitä?

   Vai sekö, että meillä on yhteinen sosiaalivakuutus, jonka maksajia on kiva nimitellä "eläteiksi"?

   Poista
  6. Turhaa jaaritusta, Anonyymi.

   Olit näköjään virittänyt ansan, etkä malttanut katsoa, että astuinko edes siihen (en astunut), vaan ryntäsit latelemaan etukäteen etsimiäsi "totuuksia".

   En siis astunut ansaasi, vaan pyynnöstäsi kerroin millainen tyyppi mielestäni on luuseri. Toistan, tällainen:

   "Luuseri on sellainen, joka heittäytyy toisten elätettäväksi sen takia, ettei viitsi itse tehdä työtä, jonka katsoo olevan omille kyvyilleen liian tylsää ja arvotonta."

   Keskitypä nyt tuon tyrmäämiseen ja jätä omien olkiukkojesi mätkiminen hetkeksi rauhaan.

   Poista
  7. Turhaan puhut näin kitkerästi, Anonyymi:

   "Ei olisi tehnyt mieleenkään luovuttaa, koskaan. Näin sanoo sairaseläkeläinen, joka oli ja on työkykyinen, mutta olisi pitänyt vaihtaa ammattia, kouluttautua toiseen ammattiin, toisenlaisiin töihin. Luovutti. Ja ryhtyi eläkeläiseksi, joka on tietävinään nykyisestä työelämästä. Useat opettajatkin lomautetaan nykyisin koulujen loma-ajoiksi (ovat siis työttömiä työnhakijoita, ja niitä "muiden elättejä").

   En minä sairaudelle voinut mitään, se on neurologista laatua ja estää kaikenlaisen työn, jossa pitää puhua esimerkiksi asiakkaitten kanssa. Opettajan työ oli se kaikkein huonoin vaihtoehto, koska oppilailla on oikeus saada opettajan opetusta, ilman puhetta ei tule mitään.

   Enkä minä eläkkeelle halunnut, ja koetin kaikin tavoin kouluttautua omalla alallani eteenpäin - olin aikeissa suorittaa tohtorin tutkinnon kirjallisuudesta. Minulle tehtiin yliopistosta kuitenkin selväksi, että osallistuminen seminaareihin ja harjoituksiin vaatii puhumista ja osallistumista ja joissain kohdin perusopintotason uusien vaatimusten kokonaan uudelleensuoritusta.

   Ei tullut mitään, kun tuolloin kamppailin sen kanssa, että pystyn yleensä asioimaan itsenäisesti kaupassa ja virastoissa. Minulla oli välillä ääni kokonaan poissa ja jouduin asioimaan kirjoitettujen lappujen varassa.

   "Sekö nyt hiertää, etteivät esim lomautetut opettajat tee kesällä esim siivoustöitä?"

   En tiedä, mitä lomautusta tässä tarkoitat. Pakkolomautus kesällä ei ole kuitenkaan lomautus, vaan selkeä palkan alennus.

   Opettajan palkka muodostuu nimittäin niin, että yhdeksän kuukauden palkka, vuosipalkka, alettiin joskus jakaa 12:lla ja maksaa kuukausittain, jotta opettajalla olisi rahaa kesälläkin - kesältä ei tuolloin maksettu palkkaa. Palkkaa ei korotettu penniäkään.

   Jos opettaja lomautetaan kesällä, se ei ole siis lomautus, koska lomautus tarkoittaa lomaa. Opettajallahan ei siis ole vapaata kolmen kuukauden kesää, vaan virka-aika alkaa 1.8. ja päättyy kesäkuun puolella. Eihän muitakaan työntekijöitä lomauteta heidän lomillaan? Miksi opettajia pitäisi, kerro!

   Minulla ei ole huono omatunto hyvästä eläkkeestäni. Maksoin aikanani yli 40 prosenttia veroja, vaikka minulla oli lainaa ja olin yksinhuoltaja vailla omaisuutta. Tein paljon työtä ja maksoin paljon veroja ja työeläkemaksuja.

   Poista
  8. Se, että tuntiopettajilta viedään kesäajan palkka, on koko opettajakunnan mielestä verinen vääryys. Opettajat eivät päätä tästä asiasta, se ei ole heidän vallassaan.

   Poista
 29. Minua kyllä viehättää kuvitteelisen Ossin elämäkerta. Minkälainen oli koulussa tai lastentarhassa, heittelikö hiekkalaatikolla santaa muiden lasten silmiin, oliko opettajien harmi? Miksi Ossi päätyi siihen, että työnteko on hänelle liian vaativaa. Onko Ossilla Teräs- tai Hämähäkkimies tai muita perverssiseksuaalis kuvitelmia? Jos Ossi kuolee, kuka maksaa hautajaiset, vanha äitikö, vai yhteiskunta? Vievätkö tylysti vain kaatsille, kaadarin valinnalle? Puhuuko pappi, että siinä sitä vasta oli hyvä mies?

  VastaaPoista
 30. Luultavasti Ossi Nymania ei edes ole olemassa. Juhana "Auschwitz Birkenau" Vartiaisen apulainen on kirjan luultavasti kirjoittanut, ennen mestariteostaan "Taisteluni".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korjaus: juhanavartiaisen apulaisen, Kai Mykkäsen, tuleva mestariteos on nimeltään "Taistelumme EK:ssa".

   Poista
 31. Tuossa sivupalkissa on hieman outo lainaus Kai Mykkäseltä. Wikipediasta katsoin, kuka hän on ja olin vaikuttunut ja tyytyväinen, koska ei ole esimerkiksi Suomen Vastarintaliikkeen jäsen, kunhan vain joku yleisluontoisesti isänmaan vastainen, Suomea inhoava. Ettei vain olisi hippipartaa wikipedian kuvan aikaisesta sängestä kasvattanut. Tai laittanut käsivarteensa punaista nauhaa juhanavartiainen-symbolein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai Mykkänen on ulkomaankauppa- ja kehitysministeri. 

   Minusta lausunto on asiallinen, ja yksi näkökulma asiaan, josta öyhötetään hysteerisesti somessa. Sain ensin jopa vaikutelman, että työttömältä viedään koko tuki, jos hän ei aktivoidu sanotuilla ehdoilla. Kyseessä onkin kuitenkin alle viiden prosentin vähennys yhdessä laskentakaudessa kerrallaan.

   Itselleni on aina ollut selvää, etten minä valitse asuinpaikkaani, vaan työpaikka määrää sen. Sen mukaan koulutetut ovat aina joutuneet toimimaan, ja se on selkärangassa oleva fakta, josta ei marista. Ensin työ, sitten muutto työpaikkakunnalle. Mikä tässä niin vaikeaa on? 

   En voisi kuvitella, että olisin jäänyt tukien varaan jopa yhdeksäksi vuodeksi. Ei hvetti! Koko maan työpaikat hakuun! Tarvittaessa Ruotsin, Saksan jne. Mykkänen on täysin oikeassa. Sitä on lähdettävä itse liikkeelle. Jos ei ole viitsinyt kouluttautua vuosien varrella, on turha ruikuttaa työpaikan puutetta. Yhdeksässä vuodessa opiskelee vaikka minkä alan tutkinnonkin! Mikä estää - koulutushan on ilmaista, niin kuin minuakin on täällä muistutettu.

   On selvää, että työpaikat vähenevät joka lohkolta uuden tekniikan ja vierastyövoiman vuoksi. Vierastyövoimaa palkataan käsittääkseni sinne minne suomalaisia ei saada töihin. Tai sitten työ viedään halvempiin maihin.

   Poista
  2. Kyllä, kyllä, työpaikan perässä ihmiset ovat muuttaneet maille ja mannuille, mutta työttömyyden hoitamisessa noin ei ole mitään tolkkua.Miksi työttömiltä pitää perheetkin hajottaa SOL:n siivoojan paikan vuoksi? Minulla on onni asua Etelä-Suomessa, maamme käynnissä pitävässä. Oma kotokylä ei ole aikoihin pystynyt työtä tarjoamaan, mutta onneksi Helsingin syrjäkylä on tuossa lähellä, huttuttuttuu-juna minut sinne vie ja vieläpä tuo sieltä takaisin. Taka-Pöhniöllä tai Naamankavaarassa juttu on vähän toisenlainen, siellä ei julkista liikennettä ole ja etäisyydetkin ovat toivottoman pitkiä. Muuten olen sitä mieltä, että ylellisen maaseudulla asumisen tukeminen olisi lopetettava.

   Poista
  3. Siivoojan työpaikkoja voisi kyllä olla maalla asuvalle lähikunnissakin tarjolla. Ainakin täällä Satakunnassa on niitä eri kunnissa, ei tarvitse lähteä Helsinkiin asti.

   Tässä voisi miettiä ehkä myös sitä, että kun muualla maailmassa, USA:ssa ja muussa Euroopassa asutaan paljolti vuokralla, niin suomalainen rakentaa heti itselleen kalliin omakotitalon jonnekin Toholammin korpikuusikkoon. Siinä sitä ollaan talon kanssa sitten naimisissa elämänikä.

   Eihän tämmöinen enää vetele, kun yhteiskunnan rakenteet murtuvat ryskyen. Tuo muuttovalmius on ikävä fakta, jonka kanssa on pikku hiljaa opittava elämään, itse kunkin työtä tekevän.

   Minulla se on verissä, vaikken enää työelämässä ole. Sitä paitsi Suomellahan menee nyt päivä päivältä paremmin taloudellisesti, kuten juuri maailmalta tulleet kehut kertovat. Meillä niistä jopa media vaikenee. Kunhan jonkin pikku-uutisen prutkauttaa ilmoille, sivulauseessa.

   Eli kaipa tämä työllisyyttäkin alkaa nostamaan. Itse lisäisin työttömille tutkintoon johtavaa ammattikoulutusta sen mukaan, mitä töitä voisi olla tarjolla lähialueilla tai mikä työtöntä oikeasti kiinnostaa. Mutta siis jokin oikeasti hyvä tutkinto olisi suoritettava, tuetusti tietenkin.

   Poista
  4. Lisään vielä peräkaneetin: Toki akateemisillakin on työttömyyttä, tai yleensä tutkinnon suorittaneilla. Juuri taisin tavata aamuhesaristani vai oliko se nettilehdestä otsikkoa työttömästä media-assistentista, jolle kelpaisi mikä tahansa työ.

   Siis viime vuosikymmenen suosikki viestintä- ja media-ala on tuottanut aivan liikaa työttömiä assistentteja ja muita keskiasteen jatkoksi kyhättyjen muotiopintojen "osaajia". Työpaikkoja ei yksinkertaisesti Suomessa ole nielemään kaikkia näitä nuoria utopisteja. Koulutuksen laadustakin on kuulunut monenlaista arvostelua. Youtube ja yleensäkin someviestintä on katteettomasti antanut potkua kaiken maailman video- ja esittämistuuballe.

   Poista
  5. Lähikunnissa on osapäivätöitä siivoojana niin, mutta kuinka onnikat kulkevat? Pitääkö oma Porsche ostaa, että siivoamaan pääsee klo 21:00-1:00 työvuoroihin, joita työssä on pelkästään.

   Ammattikoulutus ja tutkinnot tottakai, mutta miksi pitää Heinrich Himmlerin lailla kiusata moisilla jo varttuneita ihmisiä. Olisivat saatanan päättäjät olleet asialla jo silloin, kun pitkäaikaistyöttömät putosivat ulkopuolelle.

   Poista
  6. No, työmatkat saa vähentää verotuksessa halvinta kulkuneuvoa käyttäen. Näin minun tyttärenikin tekee käydessään työssä eri paikkakunnalla. Ja niin tein minäkin joskus kun tunteja oli siellä sun täällä. Jotain matkakorvauksiakin taisi olla.

   Poista
  7. Ymmärrän hyvin, että moni kokee tämän kiusaamisena. Kun on annettu ja sitten otetaan pois, niin onhan se vääryys.

   Muistan, miten katkeria jokuset työttömät kuljettaja- ja teknikkomiehet olivat, kun olivat aikuis-uudelleenkoulutuksessa oppilaitoksessamme. Heille opetettiin uusinta logistiikkaa kuljetusalalla.

   Yksikin sanoi minulle suoraan, että toi suomen kieli on tässä ihan turha aine. Ja muutenkin haukkuivat kaiken, vaikka saivat uusinta oppia, mitä alalla oli. Vaan kun se ei ollutkaan ratinpyöritystä vaan teoriaa. Minäkin kävin läpi logistiikan kuljetusasiakirjoja, en suinkaan mitään kielioppia, joskin hyvää kieltä toki sivuuttiinkin. Sekös vitutti äijiä.

   Poista
  8. Aika urauttaa ihmisiä. Omana hyvänä puolenani pidän sopeutuvuutta. Monen mankelin lävitse olen joutunut, se mikä tänään on hyvä, on huomenna huonoa.

   Kokoomus ja kepu ovat huonojen ihmisten kotoja.

   Poista
  9. Aika myös vapauttaa ihmistä urista. Jos ihmisellä on virkeä mieli, hän kyselee monet asiat uudelleen, eikä koskaan lakkaa kyselemästä. Jos vanhana on sama kuin nuorena, kehitystä ei ole tapahtunut. Vain houkka hourii samaa uraa, kunnes juurtuu ja juuttuu anturoilleen, uppoaa kuin nauta suohon.

   Poista
  10. Mihin laittaisi työttömän media-assistentin, voiko sen heittää avamattomana roskikseen? Juutuubi tai some ei elätä yhtään ihmistä, ei edes niitä, joista lehdet kertovat. Äijänsä tai vanhempiensa rahoilla muotibloggarit elävät. Paitulin tai kalsarit firmat välillä kiitokseksi lähettävät.

   Poista
  11. Minä toki kyselen, miksi tämä maailma on niin pähkähullu. Lapsena ja nuorenakin olin viisaampi kuin vouhottava nykymaailma, jolle mikään ei riitä, pipo kiristää väärästä paikasta ja kaikki on liian paljon.

   Poista
  12. Siis parhaat (tai "parhaat") muotibloggaajathan tienaavat jopa tuhansia euroja bloggauksillaan, ja saavat lisäksi tuotteita esittelyä vastaan, satojen eurojen kenkiä, takkeja, meikkejä. Samaten muut trendibloggaajat.

   Ja juuri tätä unelmaahan nuoret tavoittelevat viestinnän opionnoillaan. Media-assistentti kuulostaa hienolta, mutta sellaisen osaamistasoa voi vain arvailla. Tai yleissivistystä...

   Poista
  13. Osoitan syyttävän sormeni tässä kohden valtiovaltaan ja opetusministeriöön, joka sallii kaikenmaailman assistenttikoulutukset nuorille, joilla ei ole käsitystä elämästä, työnteosta ja työllistymisestä, saati itsensä elättämisestä.

   Jonkun pitäisi oikeasti alkaa kasvattaa nuoria, että nämä osaisivat valita järkevän opiskelun ja koulutuspolun. Joskus on pähkähullua kulkea unelmia kohti toivon tähti silmissä. Kandeis ensin miettiä, mistä se raha oikeasti tulee. Kiva kun harvoin elättää.

   Poista
  14. PS Runsaat virheet johtuvat laajentavista silmätipoista, joita silmälääkäri silmiini tiputti tutkiessaan näköäni. Nyt näen valot laajentuneina tähtinä ja kirjoitan sokkona.

   Poista
 32. Yötuimaan juutuubissa vaeltelin ja Soile Isokosken Suojelusenkeli oli polvilleen saattavan kaunis. Avasin sivupalkista Saara Aallon esityksen samasta kappaleesta. Valakaa hänen suunsa sementtiin, älköötkä hänen nimeään enää ikinä mainita.

  Ai niin, toissa päivänä eksyin kauppaan samaan aikaan julkkiksen, jota minäkin diggaan, kanssa, hänen nimensä on J. Sörnäsissä vai mitä ihmeen Kalasatama se on. Yhdessä pähkäilimme Lidlin hampurilaistelinettä ja kuinka ne hampurilaiset sieltä saa ulos. J. keksi, minä en olisi ikinä tajunnut. Hyvä se oli, lämmin pekonihampurilainen.

  Ihan muihin menneksenäni laitan ikuisen suosikkikappaleeni, Tummat lasit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna tukkasi kasvaa. Maailman parhaalta ensilevyltä, Mustat lasit.

   Poista
  2. En minä julkkiksia tai muusikoita viljalti tunne, mutta kun elää pitkän elämän, kaikenlaista kokee. Kuosmasen kanssa olen pari päivää ryypännyt ja väripyssysotaa räiskinyt. Saunassa kerroin hänelle, nuorena kun täytyi tämmöisiä asioita korostaa, etten ole uskovainen. Heti perään monin sanoin kehuin Suojelusenkeliään minuun vaikuttaneeksi. Kuosmanen vastasi muistaakseni jotain: "enhän minäkään mikään uskovainen ole, perkele".

   Poista
 33. Kirkosta olen päättänyt viimein erota. Jumala ei siitä vihastu, mitä oletettavammin Hänkin on jo tuosta mielettömien evankelisluterilaisten maailmasta eronnut. Roomalaiskatolista kirkkoa hän on aina inhonnut, pelsebuupin, paavin, kuningaskuntaa. Jos olisi edes yksi hyvä ihminen kymmenen joukosta, niin minä menettelisin toisin, enkä eroaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä minullakin on vakaassa harkinnassa, kirkosta eroaminen. En pidä siitä, että kirkolla ei ole nyt minkäänlaista linjaa, sen toiminta on täysin maalliselle esivallalle antautunutta matelevaa nöyristelyä, jopa niljakkuutta. Tulta ja tulikiveä! Hengen ja sanan paloa! Pala pyhyyttä! Niitä ihmispolo kaipaa.

   Poista
  2. Nyt se on tehty. Täytin ja lähetin Eroa kirkosta-sivun lomakkeen. Surulliseksi tämä minut tekee, mutta en minä halua niiden mieltä vailla olevien kanssa olla enää yhtä. Slti en aio ryhtyä ateistihihhuliksi.

   Poista
  3. Papeiksi opiskelevia on tänäpäivänä useata laatua. Ensiksi ne, jotka ovat lapsuudenuskossa ja joille tiedekunta sitten tylysti opettaa, ettei jumalaa voi olla olemassa, koska se on mahdotonta. Sitten ovat ne, jotka eivät muualle pääse opiskelemaan, viimeisenä oljenkortenaan hyppäävät Teologiseen tiedekuntaan. Sitten siellä ovat hullut ja tällä en erityisesti tarkoita Kari Peitsamoa. Kari Peitsamo on vain totaalilahjaton muusikko.

   Poista
  4. Esiintymishaluiset, itsensä esiintyöntäjät, unohtui tuosta listastani. Kateedereille haluavat joka paikan pellet, jotka heittävät alttarilla vaikka kuperkeikkoja, jos sillä saavat enemmän yleisöä.

   Poista
  5. "Mutta minä sanon teille, jokainen joka vihastuu veljeensä,
   on ansainnut oikeuden tuomion; ja joka sanoo veljelleen:"Sinä tyhjänpäiväinen"
   on ansainnut suuren neuvoston tuomion; ja joka sanoo:
   "Sinä hullu", on ansainnut helvetin tulen."

   Poista
  6. Maailman paras kappale: Stevie Wonder, Taikauskoa.

   Poista
  7. Jos siellä raamatussa on tosiaan noin hienoja kohtia mitä Riku on lainannut kommenttiinsa 13:05, sitähän kannattaisi lukea!
   En tiedä mikä ihmeen raamattukammo minulla on nyt ja aina ollut. Kerran yritin sitä lukea ja yhteen aikaan lehdessä oli raamatusta lainattu lauseke päiväyksen yhteydessä, enkä minä niitä otteita ymmärtänyt. Yritin parhaani, mutta neuvoa antava (?) lauseke viuhalsi ymmärryksen ohi, vaikka kuinka yritin siihen tarttua.

   Poista
  8. Vuorisaarnaa Riku laskettelee kuin vettä vaan. Mutta sanoipa se Nasaretin mies samassa yhteydessä näinkin:

   "Jos sinun oikea silmäsi viettelee sinua, repäise se pois ja heitä luotasi; sillä parempi on sinulle, että yksi jäsenistäsi joutuu hukkaan, kuin että koko ruumiisi heitetään helvettiin."

   "Ja jos sinun oikea kätesi viettelee sinua, hakkaa se poikki ja heitä luotasi; sillä parempi on sinulle, että yksi jäsenistäsi joutuu hukkaan, kuin että koko ruumiisi menee helvettiin."

   Poista
  9. Se on kauniin runollisesti sanottua viisautta, mutta ihmiselle perin vaikeaa toteuttaa.

   Poista
  10. Pitänee sitten katsella pornografisia kuvia yms. vain vasemmalla silmällä. Ja tehdä inhottavia tekoja vain vasemmalla kädellä.

   Poista
  11. Mikis - totta tosiaan, pakko se on tunnustaa, sinä olet nero!

   Poista
  12. Mitäs sanotte pojat siitä, että minulle melkein ehdotettiin sellaista pientä silmäoperaatiota, jossa oikea silmä näkisi lähelle ja vasen kauas. Voisin katsella puhelimesta toisella silmällä tuhmia kuvia ja toisella silmällä tähyillä naapuritalon ikkunassa kelteisillään pullistelevaa vetreää adonista.

   No totta toinen puoli, ei minulle sellaista ehdotettu, sanottiin vain laseja uusiessani, että jos haluan taittovirheestäni eroon, se on mahdollista pienellä leikkauksella. Netistä sitten katsoin, että tämmöisiä tosiaan tehdään ja voi päästä jopa laseista eroon noin kuin kuvasin.

   Poista
 34. Siitä mihin Ossi Nymanin röyhkeys loppuu, siitä jatkaa uusi sorrettujen ja riistettyjen keulakuva, raskaan työn näännyttämä vierastyöläinen Martin-Eric Racine.

  No, viimeiset 9 vuotta hän on toki päässyt hieman helpommalla, mutta kyllä avustusten ruinaaminenkin työstä käy.

  Onhan se esimerkiksi huutava vääryys, ettei suomalainen yhteiskunta maksa kokonaan hänen Kruununhaan köyhälistökortteleissa sijaitsevan yksiönsä vuokraa!

  Kyllä taas hävettää olla suomalainen veronmaksaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmettelen miten kauniisti ja valittamatta suomalaiset työttömät tai muuten olosuhteisiin kyllästyneet matkustivat muinoin Ruotsiin tai Amerikkaan paremman elämän toivossa. He olivat ylen onnellisia, jos yleensä pääsivät maihin vieraalla maalla. Kukaan ei heille mitään kustantanut. Itse oli toimittava, hankittava asunto ja työpaikka. Opittava kieli ja toimintatavat. Ja kaiken lisäksi pärjäsivät niin, että ei tarvinnut kadulla kerjätä.

   Poista
  2. Eniten kummastuttaa tämä Racinen lähes vuosikymmenen kestänyt työttömyys. Sinä aikana olisi pystynyt suorittamaan jo peräti ylemmän korkeakoulututkinnon ja oikein nopea tohtorintutkinnonkin.

   Meillähän on ilmainen koulutus, niin kuin minuakin usein on täällä muistutettu. Opintolainaa vaan pankista, opintoja varten kyllä saa. Ja opinto- ja asumistukea. Kesät töissä vaikka Ruotsissa tehtaassa tai hotellissa apulaisena. Suosittelen - eikä sen jälkeen päivääkään työttömänä. Koulutus nyt vaan on kuitenkin varmin tae työttömyyttä vastaan.

   Poista
  3. Eikös Krunikka ole vähän sellaista slummialuetta? - Vessa, vesiposti, keittokomero ja huone.

   Poista
  4. Liisu, ei se nyt niin "muinoin" ollut, kun minäkin keräsin kamppeeni jenkkikassiin ja lähdin kaksikymppisenä Ruotsiin töihin. Palasin sitten kyllä Suomeen vielä opiskelemaan.

   Toistaiseksi viimeisen kerran menin Ruotsiin tehtaalle töihin jo teknisen tutkinnon suorittaneena, suoraan vaan haalarihommiin karusellisorville.

   Toiveissa oli vuoden parin aherruksen ja kielen kunnolla oppimisen jälkeen urapolku - eli kohota ensin instruktööriksi ja sen jälkeen förmanniksi ja jossakin välissä ehkä riisua haalarit ja päästä ihan konttorin puolelle.

   No, kohtalo puuttui peliin ja palasinkin Suomeen. Töihin.

   Poista
  5. Noin minäkin lähdin Ruotsiin tienaamaan opiskelurahaa talveksi, kun ei ollut mitään opintotukia eikä asumistukia opiskelijoilla. Ei mieleen tullut silti edes pyytää saati toivoa valtiolta ilmaista rahaa ja elatusta. Itse kaikki omat rahansa jostain takoivat.

   Ja siskoni jäi Ruotsiin, töihin, opettamaan alakoululaisia, tienasi hyvin, osti käytetyn auton, jolla hurautti sitten Suomeen, näyttämään äidille sitä ihmettä, omaa autoa. Meni sitten Saksaan, jälleen ihan omalla rahalla, otti lainaa ja opiskeli vähän lisää, meni naimisiin, ja jäi sinne, töihin.

   Tuntuu niin kummalliselta nämä Racinen naukumiset jonkin alle viiden prosentin pienennysuhan vuoksi. Panisi kätensä ristiin ja kiittäisi valtiota saamistaan yhdeksän vuoden rahoista.

   Poista
  6. Helppoa on nimimerkkien moittia oikeata henkilöä netissä. Olisi kiva nähdä "Tapsan" CV. Iineksen kohtalohan on tullut tuskallisen tutuksi.

   Ja varmaan ne satatuhatta muutakin kansalaisaloitteen kirjoittajaa ovat oikeastaan ulkomaalaisia, muualta Suomenniemeen matkanneita.

   Poista
  7. Täten kieltäydyn antamasta Ossi-kossille enää latin latia, sama koskee Krunikan slummissa värjöttelevää. Lähetän vielä terveisiä: En toivo teille hidasta kuolemaa, koska sellainen maksaa paljon.

   Valtio merkitkööt tämän muistiin.

   Poista
  8. Mankemang, en yhdy näkemykseesi aktiivimallin kieltävästä kansalaisaloitteen allekirjoittaneista.

   On kai selvää, että allekirjoittajat ovat työttömiä ja heidän perheitään - heitähän työttömyys eniten koskee. Ymmärrän hyvin adressin allekirjoitukset ja motiivit, ja hyväksyn ne, en ole adressia vastaan, vaikka arvostelen Racinen julkista laskelmointia tuilla. Niinhän ihmiset tekevät, jos heillä äly pelaa, ja yhteiskunta sallii sen.

   En ymmärrä ollenkaan sen sijaan sitä näkemystä, että tunnettuja henkilöitä, joista media kirjoittaa, ei voisi kritisoida anonyymina. Tällöinhän kaikki asioihin vaikuttajat jäisivät kritisoimatta.

   Poista
  9. Sitä paitsi pitkän linjan nimimerkkikirjoittajat eivät ole satunnaisia anonyymeja. He ovat paljastaneet elämänsä usein faktisemmin ja tarkemmin kuin monet ristimänimellään bloggaavat.

   Poista
  10. Aktiivimallista ministeri sanoi sen olevan painetta työttömille. Toisin sanoin se on kiusaamista, minua se tekee pahaa. Menisivät ministerit itse joskus oikeisiin töihin. Mutta eihän sitä viitsi, kun kristallikruunujen alla on niin kiva kävellä marmorilattioilla.

   Poista
  11. Jag var opiskelemassa koululaisena ruotsia Ahvenanmaalla yhden kesän.
   Veli opiskeli Suomessa ja meni valmistuttaan Ruotsiin, kun ei saanut Suomessa alansa töitä. Jäi asumaan Tukholmaan. Ensimmäinen asunto oli kellarikerroksessa. Sieltä koheni viidenteen kerrokseen. Aluksi saimme Kirjeitä Kellarista. Ne oli hauskoja ja humoristisia. Ei niin synkkiä kuin Dostojevskin kellarikirjeet.

   Poista
  12. Elias Lönnrot ennusti Sipilän hallituksen.

   "Nyt viekas vilppi täällä
   on noussut kunniaan,
   on valhe vallan päällä
   ja vääryys voimissaan.
   Ei kuulla kurjan ääntä
   ja köyhää sorretaan,
   ja lainkin rikkaat vääntää
   vääryyttä puoltamaan."


   Hyvä kirkkokansa, virsi 440.

   Poista
  13. Ruotsalaisesta tekstistä Ellu tuon käänsi.

   He armotonna veivät
   osuudet orpojen.
   He söivät lesken leivät,
   on Herra nähnyt sen.
   Hän vanhurskaasti kostaa
   vääryydentekijät,
   rankaisee ansiosta
   nuo viekkaat ryöstäjät."

   Poista
  14. Piispa Haqvin Spegelin tekstistä Lönkan Ellun suomennosta.

   "Vaan voitonpäivän kerran
   vaivaiset näkevät,
   vanhurskaus kun Herran
   lyö väärät, väkevät.
   Oi Herra, voimas näytä,
   kansaasi armahda
   ja hurskaan pyynnöt täytä
   ja päästä vaivasta."

   Poista
  15. Piispa oli kaiketi tehnyt alkuperäisen 1680-luvulla, Lönkka suomensi 1864. Virren nimi on Valittaa täytyy totta.

   Poista
  16. Rokkareiden Kapinaorkesteri teki rokin version, joka perustuu hieman silotelluihin sanoihin. Tero Jartti, Remu Aaltonen, Sami Yaffa ja Mariska.

   Virsikirjasta virsi poistettiin 1986, koska se oli kirkkokansalle liian kovaa kamaa.

   Poista
  17. Pannaanpa tänne loppuun vielä hieno runo, jossa on oppia ja esikuvaa meille kaikille leipämme, tukiemme ja eläkkeittemme tienaajille:

   SAARIJÄRVEN PAAVO

   Saarijärven salomailla asui
   tilallansa hallaisella Paavo,
   perkas, hoiti ahkerasti maataan,
   mutta Jumalalta kasvun toivoi.
   Vaimoineen ja lapsineen hän siinä
   niukkaa leipäänsä söi hiess' otsan,
   ojat kaivoi, kynti, touon kylvi.

   Tuli kevät, nietos suli mailta,
   myötänsä vei puolet orahista,
   tuli kesä, raekuuro kulki,
   kaatoi maahan puolet tähkäpäistä;
   tuli syksy, kaikki ryösti halla.

   Tukkaa riistäin Paavon vaimo lausui:
   "Paavo parka, kovan onnen lapsi,
   sauvaan tartu, Herra meidät hylkäs;
   miero raskas, raskahampi nälkä."

   Vaimon käteen tarttui Paavo, lausui:
   "Koettelee, mutt' ei hylkää Herra,
   Pane leipään puolet petäjäistä,
   kaksin verroin minä ojaa kaivan,
   mutta Jumalalta kasvun toivon."

   Pantiin leipään puolet petäjäistä,
   kaksin verroin ojaa kaivoi Paavo,
   lampaat myi ja siement' osti, kylvi.
   Tuli kevät, nietos suli mailta,
   mutt' ei orahia vesi vienyt.
   Tuli kesä, raekuuro kulki,
   kaatoi maahan puolet tähkäpäistä.

   Tuli syksy, kaikki ryösti halla.
   Rintoihinsa lyöden vaimo lausui:
   "Paavo parka, kovan onnen lapsi,
   kuollaan pois, jo Herra meidät hylkäs;
   tuska kuolla, tuskempi tok' elää."

   Vaimon käteen tarttui Paavo, lausui:
   "Koettelee, mutt' ei hylkää Herra.
   Pane toinen verta petäjäistä,
   ojat kahta suuremmat ma kaivan,
   mutta Jumalalta kasvun toivon."
   Pantiin toinen verta petäjäistä,
   kahta suuremmat loi ojat Paavo,
   karjan myi ja siement' osti, kylvi.

   Tuli kevät, nietos suli mailta,
   mutt' ei orahia vesi vienyt.
   Tuli kesä, raekuuro kulki,
   mutt' ei kaatunutkaan kaunis olki.
   Tuli syksy, halla kultaviljan
   koskematta korjaajalle säästi.

   Silloin Paavo polvistuen lausui:
   "Koettelee, mutt' ei hylkää Herra."
   Paavon vaimo polvistuen lausui:
   "Koettelee, mutt' ei hylkää Herra."
   Mutta miehellensä virkkoi vaimo:

   "Paavo, Paavo, riemull' ota sirppi,
   nytpä meillä alkaa ilon päivät,
   syrjähän nyt petäjäinen silkko,
   rukihisen nyt mä leivän leivon!"

   Vaimon käteen tarttui Paavo, lausui:
   "Vaimo, vaimo, sit' ei kuri kaada,
   joka toista hädässä ei hylkää.
   Pane leipään puolet petäjäistä,
   veihän naapurimme touon halla".

   J. L. RUNEBERG

   Poista
  18. Rikulle vielä kiitos tuon virren linkistä. Käytin sitä uudessa jutussani kantavana teemana ja linkkinä. Linkki oli kyllä jemmassa omassa videokirjastossanikin, jostain sen sinne poiminut.

   Poista
  19. Totta helvetissä ihmisiä vituttaa, kun sen rahan eteen, joka ennen poksahti automaattisesti tilille, pitääkin nyt alkaa hieman ponnistelemaan. Kyykytystä se on.

   Mutta kyllä erittäin moni minunkin tuntemani työtön sitä kyykytystä totta tosiaan tarvitsisikin. Nymannin Ossillekin se olisi tehnyt hyvää, niin ei olisi syrjäytynyt peräkammariinsa ja menettänyt todellisuudentajuaan.

   Mitä minun CV:heni tulee, niin Trumpia lainatakseni sen mittaa ja kovuutta voisi kyllä ylpeänä esitellä.
   Verorahoilla maksettavissa hommissa en ole ollut ikinä, ja olen toiminut itsekin työnantajana eli palkanmaksajana.

   Suomi on todellakin jakaantunut kahtia: erilaisia tukia nauttivien Martin-Ericien ja itsensä elättävien yrittäjien välillä on niin suuri ero, henkinen ja todellinen, ettei sitä voi edes tavallinen palkannauttija käsittää.   Poista
  20. Olen joskus leikitellyt ajatuksella laskea tässä lähellä asuvan viisilapsisen milloin työttömän - milloin ei -työttömän perheen saamat tuet. Molemmat vanhemmat ovat itse keskeyttäneet duunejaan, kun ne eivät ole olleetkaan miellyttäviä. Välillä sitten ollaan töissä. Koulutusta ei ole viitsitty hankkia alkuunkaan, kun on tehtailtu lapsia, sun ja mun ja meidän yhteisiä vilisee nurkissa niin että raikaa.

   Käsittääkseni lapset saavat lapsilisät, elatustuet, paitsi yksi yhteinen ei, ja sitten työttömyystuet, ansiosidonnaiset, työmarkkinatuet? En hallitse näitä, mutta ei tarvitse oikaista. Joka tapauksessa summa ei ole pieni, eikä kumpikaan vanhemmista ole tehnyt elettäkään kouluttautuakseen.

   En sanoisi mitään, jos vanhemmissa olisi edes hiven yrittämistä, mutta kun ei ole.

   Poista
  21. "Itse asiassa olisin jo saanut vakituisen työpaikan, jos minulla olisi ajokortti, mutta TE-keskus ei suostu myöntämään maksusitoumusta sitä varten."

   "Kumpi käy halvemmaksi yhteiskunnalle, se että minulle maksettaisiin ajokortti ja työllistyn, vai se että minulle maksetaan vuodesta toiseen noin 16 000 euron tuet?"

   Kysyy kyykytetty Martin-Eric.

   Poista