19.1.2018

Joutsenia ja sorsia


Sanottakoon heti alkuun, että en äänestä Laura Huhtasaarta presidentiksi, vaan Sauli Niinistöä, ja niinsanotusti yli puoluerajojen, koska en ole ennen äänestänyt kokoomuslaista mihinkään tehtävään.

Silti minussa entisenä opinnäytetöiden ja loppututkielmien teknisenä tarkastajana - kieliasu ja muotoseikat - hirvittää Huhtasaaren graduun nyt yhtäkkiseltään kohdistettu mielenkiinto ja mahdollisen rikoksen kaivelu.

En sano, etteikö Huhtasaari olisi gradussaan tehnyt mitään väärää, mutta varmuudella sanon, että gradu on ainakin paikoin huolimattomasti tehty. Se ei ole rikos. Meillä on monenlaisia opinnäytetöiden tekijöitä. Osa panostaa, suurin osa ei niin paljon kuin pitäisi. Tärkeintä monelle on nopea valmistuminen ja töihin pääsy. Näinkin voi siis tehdä.

Olen tarkastanut lukemattomia opinnäytetöitä ja todennut, miten pinnallisesti monet vaikuttavat perehtyneen aiheeseensa ja miten surutta he copypastaavat pitkiäkin lainauksia lähdekirjoista saadakseen työn nopeammin tehdyksi. Yksi työ mm. koostui peräkkäisistä lainauksista ilman omaa päättelyä, ilman tekstin sidosteisuutta. Osassa oli lähdeviite, osassa ei. Tämä työ meni uusiksi, sitä ei voinut kyseisessä muodossa hyväksyä. Rikos sen kirjoittaminen ei kuitenkaan ollut. Opiskelija oli vain taitamaton. Työ saa siis olla myös huono, ja hyväksymiskriteerit ovat tarkat ja eri oppilaitoksissa hieman erilaiset.

En tunne Huhtasaaren gradua, mutta nuo lainaukset, joita Helsingin Sanomissa oli, olivat ilmeisesti liberaalipuolueen puoluesihteeri Tuomo Tiaisen esiin poimimia. Ne ovat tyypillisiä nopealle tekotavalle, mutta eivät automaattisesti hylättävälle työlle. Tämänkin sanon varauksella, koska en ole omin silmin nähnyt kyseistä gradua. Olen Tiaisen poimintojen varassa. Hyvin tavallista on, että gradua ja opinnäytetöitä joutuu muokkaamaan, ja tämä ehkä näyttää puuttuneen Huhtasaaren työstä.

Toisaalta en tunne yliopistojen gradujen nykyistä tarkastusmenetelmää, vaan puhun lähinnä ammattikorkeakoulun ja keskiasteen päättötöiden pohjalta. Molemmissa olin mukana ja seurasin myös muiden tarkastajien tarkastustyötä varsin läheltä. Opinnäytetöiden ohjeet olivat kuitenkin pääpiirteittäin samat kuin gradujen tekniseltä osiltaan, eli juuri esimerkiksi lähdeviitteiden käytön ja merkinnän osalta.

Tuntuukin hieman oudolta, että graduntekijää kovistellaan vuosia työn valmistumisen jälkeen, etenkin kun puutteet ovat selvästi myös työn huolimattomassa tarkistuksessakin. Ohjaajan olisi pitänyt puuttua lähdeviitteisiin.

Uskallankin väittää, että gradut täytyy aina tarkastaa huolellisesti, koska niiden tekeminen on opiskelijalle vähintään vuoden työpanos, enemmänkin. Tarkastaja on asiantuntija, jolla on usein alan lähdeviitteistö osin korvienkin välissä, joten väärien viitteiden läpimeno kertoo tässäkin enemmän vakavista puutteista  yliopistojen graduvaiheen tutkimustuotannon tarkistuksessa kuin graduntekijässä. Opiskelija on selvästi jäänyt ohjausta vaille.

Miksi siis tämä tekaistulta vaikuttava kohu vanhasta gradusta? Koetaanko Huhtasaari oikeasti niin vaaralliseksi ehdokkaaksi, että hänen vanhat heikkoutensakin kaivetaan estradille? Miten lie muiden ehdokkaiden gradut ja väitöskirjat? Ovatko varmaan itse laadittuja?  Onko kaikilla ylipäänsä opinnäytetöitä eli tutkintoja? Ja löytyisiköhän  viimeiselle vaaliviikolle vielä jokin muheva yksityiselämän synti?  Pimeän työn osto? Sivulapsi? Ja eikö kukaan muka ole ahdistellut ketään?

Ja loppuun pohdiskeleva kysymys: Kohdellaankohan presidenttiehdokkaita yhtä arvostavasti tai ankarasti vaalihaastatteluissa ja paneeleissa? Vai onko joutsenten joukossa joku, jota kohdellaan sorsana? Näkyykö toimittajan oma asenne läpi?

(Valokuva Iines)

148 kommenttia:

 1. Äänestä mielummin Huhtasaarta, hän on sentään rehellisesti sitä mitä on, epärehellinen. Vaiko epärehellisesti rehellinen, tiedä häntä, mutta kuitenkin.

  Niinistöä tottakai arvostan, hänen vaalikampanjansa slogan on pysäyttävä: "Suomi for Sale". Kohta me saamme kuninkaallisen vauvan, sitä voi käydä ihailemassa: "Ei sillä yhtään liian iso pää ole ja tommoisiahan vauvojen naamat aina ovat!"

  Toisaalta Haavisto olisi hyvä valinta, puolisonsa täydentäisi ja tasapainottaisi kokonaiskuvaa Pekasta, sellainen retkupetteri ja hällärällä kun on.

  Huhtasaarta minä meinaan äänestää. Tämän ja ensi vuoden ääliöksi. Gradun mahdollista plagioimista en pidä häneltä kovin tuomittavana, koska ei osaa omatoimisesti tuottaa mitään. Laura presidentiksi, me ansaitsemme sen, tulkoot kaikki paha päällemme, koska olemme syntisiä.

  VastaaPoista
 2. Eihän se ole meriitti presidentin virassa, että on sitä mitä on rehellisesti. Jossain muualla tuo on ansio.

  Ehkä pikemminkin tarvitaan kykyä noudattaa protokollaa eli siis tarvittaessa tulee osata tekeytyä, teeskennellä. Näin tulee osata muuten kaikissa viroissa. Vapaa-ajalla ollaan siten sitä, mitä rehellisesti ollaan, jos sielläkään. jopa kotona ihmisellä on (oltava) erilaisia rooleja, joita on kaikkialla, missä ihminen on tietyn yhteisön tai ryhmän osa. Kokonaisuus on tärkeämpi kuin yhden indiviidin halut ja omin oma, eikö?

  Kyllä nostan hattua jokaiselle ehdokkaalle, kun viitsivät ja jaksavat uhrata itseään susien raadeltavaksi ylipäänsä vain asettumalla ehdokkaiksi.

  Toki heitä voi vähän repostellakin, se kuuluu kai tehtävän luotaisetuihin.

  VastaaPoista
 3. Minusta on ikävää jos kokeneet ja osaavat ehdokkaat Vanhanen ja Haatainen saavat vähemmän ääniä, kuin kokematon ja valistumaton Huhtasaari, joka ei edes myönnä polveutumistaan apinasta, toisin kuin keskiverto kadunmies.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika jännittävä näytelmä on tulossa, vaikka alkuun vaikutti, että Niinistö vie komean voiton kotiin yhdellä kierroksella.

   Nyt gallupit näyttävät jonkinlaista laskua Niinistölle ja nousua Väyryselle, muut taitavat olla ennallaan.

   Minusta näin on ennenkin ollut. Suosikki laskee, kun vastaehdokkaat luonnollisesti petraavat loppua kohden.

   Kaiken kaikkiaan siisti kampanja ehdokkailla lukuunottamatta Haaviston populismia aktiivimallikysymyksessä.

   Poista
  2. Minusta ihminen joka väittää evoluutiota tieteelliseksi harhaopiksi ja uskoo - sanan täydessä merkityksessä - kreationismiin eli luomisoppiin, on uskomaton. Tarkoitan, että tällaisen ihmisen suusta en halua kuulla enää yhtään mitään. Koska tätä taustaa vasten hänen (mahdolliset!?) järkevätkin ajatuksensa ovat mielestäni täysin merkityksettömiä.

   Vai mitä, Tapsa? Uskoisitko kosmologia joka uskooo horoskooppeihin?

   Poista
  3. Jaahas, uskovaiset täällä jälleen jylläävät omista uskomuksistaan!

   Poista
  4. Höpsistä, en minä mitään usko, minä tiedän!

   Poista
  5. Vaan saahan sitä uskoa Raamatun luomisoppiin.

   Toivottavasti koskaan emme näe päivää, että ihmisen uskon kohteet kielletään väärinä. Viittaan tuolla alempana eri uskontojen kohteisiin, mm. Allahiin, joka on myös satuolento. Eikös samalla tulisi sulkea kaikkien uskovien suut ja kieltää heitä puhumasta? Muslimien? Kristittyjen? Hindujen? Buddhalaisten? vai onko oikeasti vain kreationismiin uskovien puhuminen kiellettävä?

   Poista
  6. Ei tietenkään ole. Uskoa saa mihin tahansa, vaikka Nukkumattiin, mutta että väittää sellaisen oikeasti olemassa olevan, on vastuutonta ja epärehellistä. Ja saa kaikki oikeat Matit kiusaantuneina raapimaan nivusiaan.

   Poista
 4. Paljon melua tyhjästä, niinistö valitaan selvästi. Koko vaalit olisi voinut jättää väliin säästösyistä ja antaa Saulin häslätä rauhassa. Suuren rahan oma pikku lakeija.

  Työttömien aktiivimalli on kiusaamista, mikä ei johda parempaan työllistymiseen. Varmaan kohta alkaa työttömien kesäleireinä viattomasti käynnistyvä toiminta. Piikkilanka on ympärillä ja asuntoina parakit, patjoja lavereilla ei ole.

  Jari Lindtröm, Suomen kaikkien aikojen huonoin ministeri. Huonompi kuin Tanja "sopeutumaton" Karpela.

  VastaaPoista
 5. Mikä voisi olla vaihtoehto aktiivimallille?

  Eikö hyvä oppositiopolitiikka sisällä aina ongelman ratkaisuja? En ole huomannut yrityksiä tähän suuntaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos on lukutaitoinen, niin senkin tiedon äärelle löytää. Jos haluaa.

   Tyhmyys on toki taitoa, sekin. Sen julistaminen julkisesti hupia yleisölle. Kiitos viime aikojen huvituksesta. Nauru pidentää ikää.

   Poista
  2. Onhan niitä kevennyksiä esitetty aktiivimalliin jo hallituksen saatesanoissa, jossa mallia ei naulattu kiveen, vaan lukutaitoinen ymmärsi sen, että mallin vaikutuksia seurataan ja muunnellaan tarvittaessa.

   Oppositio ei ole esittänyt mallille vaihtoehtoa, vaan pyrkii kaatamaan mallin kokonaan. Ei se ole vaihtoehto.

   Poista
 6. Hallitus hallitsee, Juha vallitsee. Kohta lähtee hallituksensa kanssa kävelemään. Ainakin jos olisi yhtään rehellinen mies, Vanhaseen kun on pressavaaleissa sitoutunut ja Väyrynen voittaa hänet 6-0. Ei sipilä silti työttömäksi jää, joku suuryritys miljonäärin kaappaa alta aika yksikön. Hyvistä miehistä on nimittäin aina pulaa, niistä, jotka takaavat omistamisen mahdollisimman suuren keskittämisen. Nokia osti aikanaan Esko Ahon ja kengittämisen yhteydessä maksoi vielä hänelle höpöviran Harvardiin.

  VastaaPoista
 7. Niin, on se vaan väärin, etteivät anna Ossi Nymanille suosiolla hänelle kuuluvia rahoja, vaan keksivät aktivistimalleja hänen ja kaltaistensa kiusaksi. Seuraavaksi vaaditaan varmaan manneja töihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ossi on yksi, eivätkä hänen kaltaisensa ole suurin osa työttömistä. Ossin kaltaisia elämäntapahuijareita tuskin saadaan tällaisilla ahtaalle, aina löytävät jostain porsaanreiän tai uuninpankon.

   Hyviä ihmisiä tässä kiusataan.

   Meillä on samanaikaisesti suuri työttömyys ja jossain osittaista työvoimavajetta. Ikinä nämä kaksi eivät kohtaa. Työttömistä ei ole enää heittäytymään sellaiseen koulutukseen, koulutus on huonoa, työnantajat ovat liian vaativia tai ihmiset imaistaan tilastojen vuoksi humpuukikursseille ja siten ikuiselle tyhjäkäynnille.

   Huijareita on aina ollut työttömistä ylimpään kermaan asti. Se, että huijarit aina päätyisivät yhteiskunnan alemmille portaille, on väärä olettama, samoin se, että ylimmillä tikkailla olisivat ainoastaan pystyvimmät, olihan Olavi J. Mattila Valmetin pääjohtajana ja epäilemättä esimerkkejä silkasta pösilöydestä löytyisi tämänkin päivän linnajuhlien vieraista.

   Poista
  2. Vilkaisin tämän pikkukaupungin avoimia työpaikkoja - asukkaita täällä on kymmenisentuhatta. Avoimia paikkoja on tällä hetkellä Duunitorilla 35 ja työttömiä on 840.

   Tämän kaupungin yleistä työssäkäyntialuetta on koko Tampere - Turku - Pori-alue. Esimerkiksi tämän minun asuintaloni kymmestä perheestä valtaosa käy mainitsemissani ympäristökaupungeissa töissä. Ovat tutkinnon suorittaneita. Tutkintoa vailla olevat ovat paikallisten yrittäjien töissä, yksi kaupungin sijaistehtävissä ja välillä työtön. Hän on nuori nainen, jolla ei ole minkään alan koulutusta.

   Poista
  3. Lehdestä saimme juuri lukea, että työttömyysavustuksen mahdollisesta alentamisesta saa vastaavan korotuksen toimeentulotukeen. Ossi voi pankolla kääntää kylkeä ja unelmoida uudesta järisyttävästä kirjastaan.

   Avointen työpaikkojen ilmoitukset niin,- projektinjohtaja, markkinointipäällikkö ja kosolti osapäiväisyyksiä solilla, L&T:llä. ISS:llä ja mitä niitä on.

   Poista
  4. Huomasin juuri saman uutisen. Eli ei se kauhea köyhyys nyt iskekään lekalla päähän eikä välitön nälkäkuolema uhkaakaan, kuten on itketty suureen ääneen. Valtio ottaa ja antaa, joten pyyhitään silmät ja ristitään kädet.

   Poista
  5. Minun on vaikeaa ymmärtää skojjareita, Pekka Haavistoa ja muita, itse olen kasvanut siihen, että siihen mihin itse en pysty, sitä kukaan muukaan ei minulle anna. Monasti olen heikkoutta tuntenut kaiken tämän edessä, mutta yritän saada laskuni maksettua ja olla yhteiskunnan kanssa sujut. Joka ei työtä tee, sen ei syömänkän pidä, ellei ole porvarin tahallaan ylikävelemä. Jeesus kyllä tämän ymmärtää.

   Poista
  6. Ossi taitaa uudessa kirjassaan kirjoittaa, kuinka työelämä hänet hämmensi ja murensi siinä, ettei se lainkaan kunnioittanut hänen yksinoikeuttaan itsemääräämiseen ja vapaaseen ajankäyttöön. Ossipossi haastaa työnantajan oikeuteen työpaikkakiusaamisesta, kun aroin ja sovittelevin lausein ehdottavat hänelle toisinaan työntekoonkin ryhtymisestä. Ossi, pikku paperossi, vastaa, että hänelle tulee pahoinvointia, kun työstä puhutaan, lääkärintodistuskin hänellä on siitä.

   Poista
  7. Ossi, haasta minut oikeuteen, koska väitän sinusta ihan mitä vain. Ossi, sinä olet kuvottava sika, jolla ei ole ihmisarvoa, ei edes röhnöpossun. Melkein tyhmempi olet kuin isäsi ja äitisi, jotka hekin taisivat olla kuuluisia. Kun kuolet, piru raapii persettään ja pohtii, mihinkö tuollaisen säälittävän tapauksen laittaisi, varmaan kirjailjoiden kuukausikerhoon.

   Poista
  8. Kerran vuosia sitten erään pankin konttorissa yks mustalaisakka... anteeksi romanirouva, karjui... anteeksi korotti ääntään virkailijalle, kun joku kunnan avustus ei vielä ollut tullut hänen tililleen, että "Miksei ole tullut! Nehän ovat MINUN rahojani!" (Teki mieli sanoa että "minunpas. minun verorahojani".)

   Poista
  9. Minä jouduin nuorena olemaan myymälävahtimestarina. Henkilökunta tuli hakemaan minut mustalaisakan kassalinjan ohitusta katsomaan. Humalassa oli ja sai minut nähdessään raivarin. Riisui kengät jaloistaan ja laittoi ne maksuhihnalle, samalla raivosi: "Minä en koskaan ole varastanut mitään!" - Eihän tuota kokemattomampi olisi ihan heti arvannut.

   Poista
  10. Eikäkö itse olin silloin vielä ihan kokematon ja ihmettelin moista. Sydämestä otti, kun huomasin, kuinka kouluttivat lapset varastamaan, koska silloin ei kiinnijäädessä tule lainopillisia seuraamuksia. Alle normaalin kouluiän olevat natiaiset varastivat kuin mustalaiset.

   Poista
  11. Sanon Ossista vielä sen, että vähäisen kirjan lukemiseni (12 sivua) perusteella minun täytyy tuottaa sinulle, Riku, pettymys.

   Ossi on luultavasti mitä ihanin ihminen, vaatimaton, hiljainen, ei pidä melua tekemisistään eikä laske saamisiaan, kunhan hengissä pysyy.

   Mielelläni sallin Ossille sellaisen elämän, jossa työhön ei tarvitse sitoutua. Tehköön sen vain omalla kustannuksellaan.

   Poista
  12. Ehkä muistatte, että minua ja siskoa ajoi mustalaisakka (silloinen nimitys, ei sis. halv.) takaa helmat kourassa, kun vähän huutelimme mulliturpaa - muistanette täm än lastenlorun. Lievä mustalaiskammo kesti sitten aika kauan, mutta loppui kuin seinään, kun sain oppilaakseni näyttämökurssille ihanan Mertsin. Oli tehnyt työkseen "vähän sitä ja tätä" ja myynyt "kaikkea". Päätyi siten autokauppaan ja nyt on edennyt sieltä jonnekin pois maisemista.

   Poista
 8. Minnekäs se Juha lähtee kesken nousukauden? Nousua pakoon?

  No jaa. Ainahan se nykyinen hallitus on historian heikoin. Muistan hyvin, miten edellisen hallituksen ministereitä haukuttiin, ja maan talous jatkoi laskusuuntaa. Eli siellä istui tänäinen oppositio. Miksei siitäkään edes tuluskukkaroa tullut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyse on siitä, mikä monikansallisista suuryrityksistä maksaa eniten. Lipposen ostivat venäläiset kaasuputkikauppiaat ja maan hallitus, Esko Ahon Nokia on Gumia ja Matti Vanhasen Herlinin perheen yrittäjät.

   Poista
  2. Aina sanotaan, että rikas on paha ja ahne sika, joka nauttii köyhän kyykyttämisestä. No jaa, enpäs tiedä.

   Niklas Herlin ainakaan ei ollut paha. Minkäs hän rikkaudelleen voi, sairas mies. Hänellä oli hyvä ja nöyrä katse, paljon inhimillisempi kuin jonkun köyhillä ratsastavan poliitikon silmissä. Murehdutti Niklas Herlinin kuolema.

   Muitakin rikkaita on, jotka eivät ole pahoja.

   Poista
  3. Kyse ei ole hyvyydestä tai pahuudesta, vaan eturistiriidoista. Kyykkyyn ylös, kyykkyyn, ylös, sitä on tavallisen taaplaajan elämä. Niklas Herlin oli monessa kapinallinen ja monessa ihailemani.

   Poista
  4. Tässä sinulle, Riku, mallia syväkyykystä, on tuossa sivupalkissani:

   "Kyllösen vaalitilaisuuden yhteydessä kajahti yleisöstä ”herrat kyykkyyn”. Ilahduin kovasti ja kyykistyin heti, koska olen herra." (Jukka Kemppinen)

   Poista
  5. Niklasta arvostettiin hissitehtaalla laajalti. Jopa Metallin pahat kommunistit ja työläisten etujen ajajat. Lukivat Herliniä.

   Poista
  6. Kyllä, kyllä, Iines, mutta käsitys kokoomuksesta kykypuolueena syntyi, kun juhlissaan shampanjasta, omantunnonarvostaan ja gognacista humaltuneina huutelivat: "Köyhät kykyyn, köyyhät kykyyn, shaatana, kyhät köökhyyn, eiköko kiikhuun!"

   Kemppinen kyllä valehteli, kyykkyyn asti ei olisi päässyt.

   Poista
  7. Olisi mielenkiintoista toimittajana tehdä pieni tutkimus mielikuvista, joita rikkailla on köyhistä ja työttömistä ja verrata niitä niihin, joita köyhillä ja työttömillä on rikkaista.

   Olisiko niissä eettisesti tarkasteltuna eroa?

   Poista
  8. Eettisesti tarkasteltuna rikkaat ovat itserakkaita omien etujensa vaalijoita ja kaikkein köyhimmät petoja, jotka toisen köyhän purevat hengiltä ilman omantunnon tuskia.

   Poista
  9. Nykyajan ongelma on se, ettei ymmäretä kaiken olevan kiinni rahasta. Kulttuuri, ihmisyys, ihmisen arvo, kaikki on siihen kiinnitetty. Rahaa tulee seinästä, kun on siihen tarkoitettu eliittikortti, edistykselliset meinaavat. No juu, mutta Hesarin henkilökortilla saa varmaan alennuksen Jaskan kiskalta ja Kampin yökerhoihin jonon ohituksen.

   Poista
  10. Jo niinkin älykkäällä ihmisellä kuin Paavo Haavikolla oli ihme pakkomielle koko ajan lisätä/yrittää lisätä omaisuuttaan sekä osake- että metsäkaupoilla. Hän oli sitä mieltä, kirjoittikin, että "ihmistä jolla ei ole varallisuutta, ei kuunnella", tms. Ja uskon että tosissaan.

   P.Haavikosta liikkuu paljon sanomisia mitkä eivät pidä paikkaansa. Mauno Saaren "Haavikko niminen mies" on kasa vääristelyä. Taustapirunahan hääri hänen vaimonsa, psykiatri Pirkko Turpeinen. Oikeammin: Pirkko Marjatta Turpeinen-Saari (aiemmin Idänpään-Heikkilä ja Turpeinen-Kajanoja). Tämä ämmä - kauniimmin en osaa hänestä sanoa - on naispuolinen Johan Bäckman. Tai... voi olla että kerrankin sanon turhan rumasti Johanista. äsch

   Ps. Esim Haavikon suuhun pantu lause: "tässä talossa ei vittu puhu", on keksitty. yms. - Muistan Iines että kerran närkästyit tästä tokaisusta... niinkuin syytä onkin närkästyä, jos tuo olisi totta. - Hankala ihminen hän kyllä oli, ujo ja omituinen ja kirjoitti "vaikeita" näytelmiä. Tuskin aina itsekään niitä ymmärsi? No ei kumminkaan koskaan niitä suostunut ohjaajille selittelemään.)

   Poista
  11. Koittakaas nyt, herra Mikis, palata asiaan ja kertoa jutun "clue".

   Poista
  12. Tuon Saaren Haavikon luin, ja siinä juuri taisi olla se Haavikon tyttären komeroonpanokin.

   No, jos joku sanoo noin, että tässä talossa jne., niin onhan se rumasti sanottu, kertoo enemmän sanojasta kuin asiasta. Vaan kuka sanoi ja mitä sanoi - milläs nämä vainajien sanomiset pystytään todistetamaan? Olisi kyllä hyvä, jos Haavikko ei olisi noin sanonut.

   Poista
 9. Luin jostain, että työttömyystuki on yhteiskunnan antama oikeutettu korvaus siitä, ettei se pysty järjestämään kaikille työtä. 

  Ei kai tuo se filosofia voi olla. Ei yhteiskunta ole velkaa ihmiselle siitä, että se on ensin kouluttanut ihmisen ilmaiseksi ja hoitanut hänen terveyttään vauvasta asti. Työpaikka on ihmisen nykymaailmassa ansaittava, hänen tehtävänsä on kouluttautua järkevästi aloille, joista työpaikka on mahdollista saada. Hänellä tulee olla annettavaa työpaikkaan, intoa, osaamista, joka karttuu vuosien myötä.

  Harvalle järjesty heti kiva ja luova työpaikka kotikadulta. Ihmisen olisi hyvä oppia vastuunkantoa ja jonkinasteista epämukavuutta pienestä pitäen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mistä luit?

   Nyt lähdettä.

   Sekä sinä että minä ollaan sairaiuseläkkeellä, kumpikin omista hommista, ja eri syistä.

   Mutta kyllä alkaisi karmea meteli jos meitä hoilattaisiin työhön.

   Minä en juuri nyt pystyisi. Fyysisesti.

   Voisitko Sinä osallistua pupuleikkeihin tai halipiireihin, jos ei sairauttasi soveltavaa vammaa soveltavaa työtä löytyisi?

   Miten vaikka vessojen siivoaminen täällä Prismassa? Ei vaadi kuin liikuntakykyä - minulla ei sitä ole. Ehkä sinunkin pitäisi liikkua pois omalta mukavuusalueeltasi.

   Nykyään ei katsos voi odottaa saavansa työtä oman koulutuksensa mukaan.

   Luin oikein hesarista.

   Poista
  2. Char, monestakin paikasta olen lukenut tuon mielipiteen, että "työttömyystuki" on yhteiskunnan suorittama korvaus siitä, ettei se ole järjestänyt työpaikkaa". Ajatus on tuo, sanamuoto vaihtelee. Perehdy aktiivimallia koskeviin artikkeleihin ja keskusteluihin, niin törmäät mielipiteeseen.

   Oman filosofiani mukaan se on yhteiskunnan antamaa hätätilatukea elinkustannuksiin, ja tarpeellinen ja hyväksyttävä tuki. 

   Char, en olisi nostanut meteliä, jos minulle olisi työkyvyttömyyseläkkeelle jouduttuani tarjottu tekemisen ja työn vaihtoehtoja, päinvastoin. Olen tässä blogissani valittanut sitä seikkaa, ettei mitään vaihtoehtoa tarjottu ja että jatko-opinnotkin kuihtuivat mahdottomuuteensa. Toisaalta harvassa ovassa ne ammatit, joissa vaivatonta normaalia puhetaitoa ei tarvita. Eikä sairastunutta ihmistä voi asettaa terveen työkykyisen työttömän kanssa samalle viivalle.

   Jos sanot, että mikset mennyt vaikka siivoojaksi, sanon suoraan, että tuloni olisivat vähintään puolittuneet. Minulla oli heti hyvä eläke, ja olen ansainnut sen ihan itse. 

   En olekaan aktiivimallin kanssa kaikista yksityiskohdista samaa mieltä. Kyllä työn tulee liittyä omaan koulutusalaan edes löyhin sitein. Ei entisen siivoojan tarvitse ruveta opettajaksi eikä opettajan siivoojaksi.

   Silti näen sen, että elämme murroksessa, jossa pätevyys heitetään tarvittaessa romukoppaan, ja koti muutetaan toiselle puolelle Suomea.

   Poista
 10. No höh. Ei kai nyt Huhtasaari ja Niinistö oikeasti ole vastakkain?

  Miksi kiusata?


  Sauli menee heittämällä läpi - nyt on tämä ns jännävaihe kun arvotaan Paavon ja Pekan välillä.

  Älkääkä edes antako minun aloittaa aktiivimallista! Kyllä pitää ihmisen tehdä itse, jne, mutta tuo uusi keksintö on kohtuuton - ei voi susirajalla hakeutua koulutukseen, jos ei ole asuinpaikkaa.....

  Iines nyt varmaan haluaa vain saada täkyjä, eli sanon lyhyesti että epäoikeudenmukainen ja susi syntyessään.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista tässä vaalissa on äänestäjien taktikoinnin seuraaminen. Moni kepuvastainenkin äänestää Väyrystä protestiksi Sipilälle ja kaataakseen hallituksen. 

   Char, kyllä aktiivimalli alkaa olla keskusteluissa jo leivottu valmiiksi. Kaikki tarpeellinen on sanottu jo moneen kertaan. 

   Uusimmat naulat aktiivimallin vastustajien arkkuun on pamauttanut Aalto-yliopiston rahoitusprofessori Vesa Puttonen sanomalla mm. näin:"Jos omaan koulutukseen ­perustuvaa työtä ei ole tarjolla, pitää mennä muihin töihin ja alkaa pikkuhiljaa maksaa yhteis­kunnalle takaisin koulutuksensa ­aiheuttamia kuluja. Näin muualla maailmassa on toimittu jo pitkään. Suomessa tämä voi kuulostaa poikkeukselliselta ponnistukselta, mutta sitä meiltä suomalaisilta nyt odotetaan, kun yhteiskunta on tarjonnut ilmaisen koulutuksen, terveydenhoidon sekä kaikki muut hyvinvointiyhteiskunnan edut. Sama pätee muualle muuttamiseen työn perässä. Jos töitä ei ole tarjolla omalla kotipaikkakunnalla, työnhakijan vastuulla ­pitää olla muutto työn perässä."

   Poista
  2. Väyrystä kannattaa äänestää juuri Sipilän, diletanttipääminiserin, kaatamiseksi. Pelkoa Paven keisariksi pääsemisestä kun ei ole.

   Poista
 11. Joskus viime vuoden puolella Huhtasaari pohti avoimella Facebook-profiilillaan, pitäisikö hänen siirtyä käyttämään facen venäläistä vastinetta, kun nykyinen salli hänelle sananvapautta.

  Huhtis ja seuraajat kommentoivat vilkkaasti ja ilmeisesti heidän mielestään Venäjällä nämä asiat ovat paremmin. Joku järjen ääni sanoi väliin, että Venäjällä tapetaan toimittajia ja oppositio on ahtaalla.
  Tähän eräs Huhtasaaren ihailija totesi, että venäläiset osaavaat hoitaa asioita, siellä eivät punavihreät hypi silmille, vaan turvat tukitaan.
  Tähän kommenttiin Huhtasaarella ei ollut mitään sanottavaa.
  Tällainen meillä on presidenttiehdokkaana ja ollaan huolissaan tasapuolisesta kohtelusta.

  Samuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samuli: kommenttiisi minulla oie ole mitään lisättävää tai mitään siitä pois otettavaa. Ihan täsmälleen, kuten sanot.

   Poista
  2. Niin, siis mitä Huhtasaari sanoi sellaista, joka piti sensuroida tai jonka takia hänet estettiin Facebookissa?

   Vai mistä oli kyse? En ole huomannut tämänkaltaista uutista, ainakaan muistaakseni, ja muistini on kyllä aika tarkka.

   Huhtasaaren paheksuntaa herättäneistä lausumista muistan lähinnä kreatinismilausunnon, johon hänellä käsittääkseni on oikeus. Uskovathan vaikkapa muslimitkin tosissaan Allahiin ja me olemme valmiit rakentamaan maahamme moskeijoita, joissa opetetaan tätä keskiaikaista ja muinaiskantaista taikauskoa. Ja onhan meillä kirkkomme, symbioosissa valtion kanssa. Että saa kai sitä uskoa presidenttikin mihin tahtoo.

   Poista
  3. Eikös Rytikin ollut joku ruusuristiläinen ja uskoi vakaasti henkimaailmaan. Taisi jopa olla nähnyt vainajia, mikäli muistan yhtään oikein lukemani.

   Ja Kekkonen oli tunnettu Aino Kassisella, selvänäkijällä kävijä ja Ainolta ratkaisuja kyselevä. Minulla on kirja Kassisen ennustuksista, että täällä kyllä tiedetään, ettäs tiedätte.

   Poista
  4. Onneksi meitä suuremmissa maissa on meidän presidenttejämme järkevämpiä presidenttejä, ainakin omasta mielestään. Se Lainetukkakin twiittasi että häntä asiallisempaa ja vakaampaa ihmistä ei ole olemassakaan. Ja että ikinä ei mainitsisi kenestäkään sillä lailla että ykskään aviopari joutuisi kikattamaan naurusta. Assholemedian panettelua! - Ja sit se pienempi ja kaljumpi joka nuss... ei kun lentelee villihev... eikun hanhien kanssa jollain s-tanan moottoriliidokilla. Ja painii Siperiassa pandan tai minkä lie muurahaiskarhun kanssa... - Anna mun kaikki kestää!

   Poista
 12. En minä tiedä mitä Facebook oli estänyt tai oliko mitään. Huhtasaari vain oli suivaantunut Facebookin säännöistä ja koki sananvapauttaan rajoitetun.
  Olennaista on se, että Huhtasaari ei reagoi mitenkään kannattajiensa kommenteihin, vaikka ne ovat viedäänsaunantaakse-linjalla.

  Samuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moderoinnin puutteesta Huhtasaaren tilillä on kirjoittanut juristi Saku Timonen, joka pitää Apu-lehdessä blogia Uuninpankkopoika. Saku on saanut niskaansa tappouhkauksia Huhtasaaren kannattajilta (esim. bloggaus Vaalitaistelun taso 8/2017).

   Poista
  2. Olisi mielenkiintoista lukea tuo juttu, sillä nyt mietin, mistä Huhtasaaren tilistä on kyse.

   Facebook vai Twitter vai onko Huhtasaarella blogi? Mitään noista tileistä en tunne. Olisiko sinulla antaa linkkiä? Voin kyllä etsiä Googlestakin, mutta jos huomaat tämän, niin kenties panet linkin, sillä kiinnostaisi, mitä tuo "moderoinnin puute" on.

   Uuninpankkopojan kyllä tiedän ja olen joskus lukenutkin.

   Poista
  3. Facebook-tilistä oli kysymys. Yritin etsiä linkkiä mutta kaikki materiaali vuosilta 2015-17 on siivottu pois. Aika rankalla kädellä on Huhtasaari moderoinut (myös omia sanomisiaan). Saku Timonen on copypastannut Huhtasaaren Facebook-tililtä joitakin häneen kohdistettuja vihapuheita omassa blogissaan.

   Poista
  4. Ok, kiitos! Kaipa moderointiin on somessa pakko mennä, jos on poliitikko tai jos ottaa jyrkästi kantaa asioitten puolesta tai niitä vastaan, Kuten vaikkapa juuri Uuninpankkopoika, joka käsittääksei moderoi väliin suurimman osan blogiinsa tulleista kommenteista. Kaipa sekä Huhtasaari että Timonenkin ovat saaneet niin paljon asiattomia ja törkeitäkin kommentteja tappouhkauksineen, että näin täytyy tehdä.

   Poista
 13. Palaan hetkeksi varsinaiseen blogin aiheeseen, Huhtasaaren gradusta nostettuihin plagiointisyytteisiin. 

  Nimittäin Turun yliopiston taloustieteen professori Matti Virénin mukaan "presidenttiehdokas Laura Huhtasaaren (ps.) gradusta esiin nostetut ongelmat edustavat valitettavan tyypillisiä virheitä opinnäytetöissä."

  Professori Virén uskoo, että "tällaiset virheet selittyvät pääosin suomalaisten yliopistojen virheellisillä ohjeistuksilla."

  Eli kappas vaan, professori Viren näyttää päätyvän samaan ajatukseen kuin minun kirjoitukseni tässä yllä.

  Näin kirjoitti siis Uusi Suomi ja viittasi Virenin blogiin.

  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/239835-professori-matti-viren-huhtasaaresta-samanlaisia-viittauksia-loytyy-tuhansista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole tuhansia presidenttiehdokkaita.

   Poista
  2. Meillä on siis tuhansia graduja, ja Huhtasaaren gradu on yksi tuhansista. Ei sitä presidenttiehdokas kirjoittanut, vaan opiskelija Laura X vuonna 2003, viisitoista vuotta sitten. Eli aika vanhaa gradua tässä on nostateltu estradille.

   Ei ole muidenkaan presidenttien opintie ollut aina menestyksekäs. Sauli Niinistön yo-todistuksen yleisarvosana oli approbatur ja lukuaineiden keskiarvo 6,5. Ja Pekka Haavisto on ylioppilas, opiskelun jätti kesken.

   Poista
  3. Haaviston usein mainituista "kesken jätetyistä opinnoista" täytyy sanoa se, etteihän tuo edes aloittanut, sisään pääsi ja heti kyllästyi.

   Poista
  4. Huijarit ovat usein mahdottoman mukavia ihmisiä.

   Poista
  5. Ulkomailla silti usein tituleeraavat Haavistoa tohtoriksi. Asiasta on käyty runsaasti polemiikkia, puolustajat sanovat sellaisen olevan maailmalla tapa.

   Poista
  6. Huhtasaarta minä tituleeraisin rehtoriksi, en tohtoriksi. "Iiik, ihanan kamalaa, rehtori, anna vielä piiskaa!"

   Poista
  7. Tule Gabriel takaisin!

   Elokuvan pääosassa oli muuten Taemo Manni.

   Poista
  8. (kirotusvihre taas, mutta miten paljon Taemo paransikaan kommenttiani!)

   Poista
  9. Saulin gradua ei kai ole löytynyt mistään, liekö sitä ole olemassakaan, vai onko aivan huhhahhei-kamaa?

   Poista
  10. Pekka Haaviston sukulaissielu on Paavo Väyrynen. Haavistokaan ei ikinä luovuta, kaikissa seuraavissa vaaleissa on ehdokkaana, luulee hänellä olevan mahdollisuuksia, koska kulttuurit, kyldyt, tykkäävät niin paljon.

   Poista
  11. Jos Haavistoa tituleerataan ulkomailla tohtoriksi, niin sanotaanhan meilläkin iäkkäämpiä neitejä rouviksi.

   Poista
  12. No juu, mutta rouva tohtori on jo liioittelua!

   Poista
  13. Saako sen sanoa, ei varmaan saa, mutta homoemojen puppelipoika.

   Poista
  14. Hommaforumissa oli ketju plagiointiepäilystä. Joku kommentoija oli löytänyt jo kuusi kohtaa, jossa pitkiä tekstinpätkiä copypastattu toisesta gradusta mm. keskeisin teoria (akkulturaatio). Ketjussa oli linkki Huhtasaaren ja tämän toisen henkilön graduihin, joten jokainen voi vertailla itse. Huonoa laaduntarkkailua Jyväskylän yliopistolta. Gradun arvosana cum laude approbatur.

   Poista
  15. Silloista laaduntarkkailua, Anonyymi. Jyväskylän yliopiston kasvatustieteen professorin, Timo Saloviidan mukaan (sitaatti hieman alempana kursivoituna kommentissani) suora lainailu oli yleinen tapa Huhtasaaren gradun aikoina parikymmentä vuotta sitten.

   Eihän suora lainailu vieläkään ole kielletty. Siinä on vain oltava merkintätavan kanssa huolellinen, ja virheet tässä ovat tavattoman yleisiä,

   Jos syyttää jotakuta "plagioinnista", tulee pystyä osoittamaan, että teko oli tahallinen ja siis tavallaan rikollismielinen. Harvoin näin on. Itse laskin nämä opiskelijoiden laiskuuden tai huolimattomuuden tai osaamattomuuden piikkiin.

   Poista
  16. PS Toisten tekemät hyväksytyt gradut ovat täysin kelpoisia lähdekirjallisuudeksi. Ovathan ne hyväksyttyä tiedettä. Lähteitä voivat olla jopa päiväkirjamerkinnät ja kirjeetkin.

   Kaikki on kiinni oikeasta lähdeviitteiden merkintätekniikasta, joka pitää osata ja joka pitää yliopistoissa vaatia.

   Poista
  17. Yliopistojen välillä on näköjään eroja. Kirjoitin oman graduni Helsingin yliopistolle v. 1994 ja lainaussäännöt olivat tuolloin varsin tiukat: yli neljän sanan suora lainaus piti laitta sulkumerkkeihin ja antaa lähde. Huhtasaaren tyyli olisi ilman muuta tulkittu plagioinniksi.

   Poista
  18. Siis lainaus pitää aina ja kaikkialla panna lainausmerkkeihin (ei sulkumerkkeihin), jos se on suora eli identtinen lähteen kanssa. Näin meikäläinenkin opetti ja omassa gradussani ammoin minua opetettiin. Ja saatesanoina tuossa on mielestäni ollut, että välttäkää liian pitkiä suoria lainauksia ja harkitkaa, ovatko ne ollenkaan tarpeellisia.

   Huhtasaaren gradussa on ilman muuta sanomista, ja lainaustekniikassa on suoranaisia virheitä. Ydin kai kuitenkin on siinä, että gradun ei tarvitse olla täydellinen eli kiitettävä, laudaturin tai eximian arvoinen tullakseen hyväksytyksi.

   Itse vaatisin kyllä lainausvirheet korjattaviksi, ennen kuin päästäisin työn seulani läpi. Käsittääkseni opiskelijat suostuvat tähän aina parantaakseen arvosanaansa, joten jos niitä graduun on jäänyt, käännän katseeni kyllä aika tuikeasti yliopiston graduohjaajien puoleen. He voivat puolestaan kääntää katseensa resurssien puoleen jne.

   Mutta siis minusta on hieman vaarallista puhua plagioinnista, ellei ole näyttöä siitä, että teko on tehty harhautusmielessä.

   Poista
  19. Selkeää puhetta esimerkkien kera "Mitä on plagiointi".

   http://blogs.helsinki.fi/alakopsaa/opettajalle/mita-on-plagiointi/

   Poista
  20. Erittäin selkeää, hyvä linkki. Plagiointi on varastamista, joka voidaan teksteissä toteuttaa monellakin tavalla, ja tuossa nuo tavat olivat hyvin esillä.

   Heräsi vaan hieman huvittavakin ajatus, että tuon tarkan listan perusteella hyvin moni kelpoisakin gradu tai opinnäytetyö sisältää plagiointia...

   Poista
  21. Plagiointi on iso ongelma oppilaitoksissa ympäri maailmaa. Sitä vastaan on kehitetty Ruotsissa Urkund-ohjelma, joka on nykyään käytössä kaikissa Suomen yliopistoissa. Tack Sverige, fint jobbat!

   Poista
 14. Onneksi Laura ei nyt opeta lapsia.

  VastaaPoista
 15. Kouluissa on opetussuunnitelmat, joita opettaja noudattaa. Uskonnon opetus ei käsittääkseni ole vuosiin ollut tunnustuksellista eikä minkään uskonsuunnan tuputusta. Paitsi muslimilapsille on oman uskonsuunnan tup--- opetusta.

  Kannattaisi käydä ala-asteen kouluissa tutustumassa opetukseen ja opseihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS Havainnollistan. Jos aiheena on ihmisen synty tai maailman luominen, opettaja kertoo alusta alkaen erilaisista teorioista, joita asiasta on, oppilaan ikä- ja kehitystason mukaisesti annostellen. Tämä on uskontotietoa, joka kuuluu yleissivistykseen. Eli lapselle ei kerrota satuja totena. Kuten ei myöskään yhtä tieteen teoriaa, jos on monta teoriaa.

   Opettajia on erilaisia, mutta opetussuunnitelmassa ja sen sisällöissä on pysyttävä. Palaute tulee herkästi, jos opettaja syöttää pajunköyttä lapsille. Sen löytää edestään, nopeasti.

   Poista
  2. Kuinka opetustyö voi olla tyydyttävää, jos jo opinnoissa on pinnattu? Näyttää siltä, että opettajana pärjää, jos vaan osaa copypasteta vanhempien opiskelutovereiden prujuja.

   Poista
  3. (Ja muuten, tieteenteoria on yhdyssana ja sitä tosiaankin on vain yksi.)

   Poista
  4. "Tieteenteoria" on vakiintunut käsite, joka tarkoittaa tieteenfilosofiaa. Se tutkii vain ja ainostaan tieteellistä tietoa, sen olemusta ja perusteita.

   Tällaiseen abstraktiin tieteenhaaraan en kuitenkaan viittaa kommentissani, kun sanon näin:

   "Eli lapselle ei kerrota satuja totena. Kuten ei myöskään yhtä tieteen teoriaa, jos on monta teoriaa." (Iines)

   Puhun tietysti mistä tahansa tieteenhaarasta, biologiasta, kasvatustieteistä tms. Sana "yhtä" lauseessani viittaa teoriaan, ei tieteenteoriaan eli tieteenfilosofiaan. En siis käytä vakiintunutta käsitettä viittamalla vain yhteen tiedealaan, tieteenfilosofiaan.

   Ymmärrän silti huomautuksesi. Selkeämpää olisi sanoa "tieteellinen teoria" kuin "tieteen teoriaa". Kirjoitin kuitenkin ensin ilmaisun näin: "yhtä teoriaa" ja lisäsin sitten täsmennyksen "tieteen". Somessa ei aina valitse parasta vaihtoehtoa. mutta siis virhe tuo ei ole, kuten ei ole keskinkertaisen tai jopa huonohkon gradunkaan kirjoittaminen. Harva meistä vetäisee laudaturin papereitakaan ja voi silti edetä miten korkealle tahansa.

   Gradut ovat julkista luettavaa. Eiköhän tuo Huhtasaaren gradukin pian komeile lehtien lööpeissä arvosanoineen.

   Ja lopuksi: Makustelepa tarkoin, miltä tuo ilmaisuni kuulostaa, jos kirjoittaa "tieteenteorian" yhteen, ja jättää jälkilauseen "monista teorioista" paikoilleen: Monta tieteenteoriaa eli monta tieteenfilosofiaa?

   Poista
  5. Mitä tulee ylempään huomautukseesi opinnoista pinnaamiseen, Mankemang, taito on varsin hyödyllinen. Pitää osata suhteuttaa asioita, sillä opinnoissa on paljon turhaakin. On oikeastaan älykästä osata karsia pois jotakin ja keskittyä olennaiseen.

   Tuo Huhtasaaren gradun huolimaton tai huono lainaamistekniikka ei kuitenkaan kerro välttämättä pinnaamisesta - en usko siihen tämän tyypin kohdalla. Kyse on ilmeisen selvästi yliopiston heikoista ohjausresursseista. Tekniikka on opittavissa, jos se opetetaan ja sitä harjoitellaan. Olen huomannut tämän itse vetämilläni opinnäytetyökursseilla ammattikorkeakoulussa. Nyt noita kursseja ei enää taida olla, ja ohjaustunnit ovat kortilla.

   Poista
  6. Heh, tämä on tätä nykyaikaa. Yliopiston heikkoja ohjausresursseja syytellään, kun oppilas on itsestään selvästi lätty tasan, latva konkelossa ja ydinpuu lahona.

   Olisiko Laura oppinut? - Ei, Laura ei olisi oppinut, mutta hän uskaltaa sanoa.

   Poista
  7. Olen sen päättänyt, jos käyn äänestämässä, äänestän Kyllöstä.

   Poista
  8. Kahdeksankymppinen äitini äänesti Kyllöstä europarlamenttiin, vaikka on uskovainen. Niin tämä maa makaa, huonosti.

   Poista
  9. Voisiko yliopistoja asettaa syytteeseen aivan kamalan paskan tuottamisen hyväksymisestä siksi, että jokaisesta lopputyöstä kilahtaa arkkuun runsaasti lateja. Bisnes on bisnes on bisnes.

   Poista
  10. Höpö höpö, Riku, ei se noin mene eikä ole. Bisnes mielessä ei graduja hyväksytä, vaan se tehdään, mikä voidaan. Näin uskon, sillä tiedän ja olen havainnut, että tieteilijät eivät toimi kuin markkinamiehet. Kyllä tieteenteossa on toiset arvot, kuitenkin.

   Kyse on resurssien eli rahan puutteesta. Ei ole tarpeeksi virkoja eikä työaikaa opiskelijoitten tarkkaan ohjaukseen ja opinnäytetyön tekniikkakurssien pitoon - se olisi tarpeellista ja jopa nopeuttaisi gradujen valmistumista.

   Tätä resurssien puutetta on havaintojeni mukaan jo ainakin kaksi professoria maininnut syyksi Huhtasaaren gradun lähteiden merkintävirheisiin.

   Yllä puhuin Matti Virenin lausunnosta ja näin kirjoittaa puolestaan Jyväskylän yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan professori Timo Saloviita kommentissaan asiaa koskevaan keskusteluun (IL 17.1.):

   "Kyseisen tiedekunnan professorina voisin todeta, että Huhtasaaren gradussa kyllä esiintyy virheellistä lähteiden käyttöä, mutta tavalla, joka 20 vuotta sitten oli melko hyväksytty tapa opettajankoulutuslaitoksella. Pientä plagiointia ei tuohon aikaan pidetty suuren syntinä. Oppikirjassa "Tutki ja kirjoita" suorastaan neuvottiin irrottamaan lähdeviitteet lainauksesta ja sijoittamaan ne kappaleen loppuun, missä pisteen outo sijainti ennen sulkumerkkiä sitten muka osoitti, että jossain etäämpänä oli lainattua tekstiä. Huhtasaari näköjään teki, kuten neuvottiin. Cum laude on muuten kiitoksella hyväksytty eikä tyydyttävä."

   Tämä viidentoista vuoden takaisen gradun mediaöyhötys kääntyy siis selkeästi kaivelijoitaan vastaan. Tämä on harmi niille, jotka toivovat Väyrystä kakkoskierrokselle, jos sellainen nyt tulee. Itse uskon edelleen Sauliin ja yhteen kierrokseen.

   PS Huhtasaari näyttää saaneen gradustaan cumun, mikä on hyvinkin kelvollinen arvosana, ja ehkä yleisin. Minäkin sain muinoin cumun (eximioita ei silloin edes ollut), koska tein graduani raskausaikana tavoitteena vain pikainen valmistuminen ennen lapsen syntymistä. Tuli sitten niin kiire, että tein liian pitkän, 120 sivua yli minimin, karsiminen jäi. Mutta lähdeviitteet olivat kohdillaan.

   Poista
  11. Oikeinkirjoituskomissiolle sanon valmiiksi, että kommenttini alku "bisnes mielessä" on harkittu ja oikein. Voidaan tietysti sanoa myös "bisnesmielessä", mutta en halua vastata kysymykseen "missä mielessä" vaan "mikä mielessä". Tähän jokin hymiö.

   Poista
  12. Eikö tosiaankaan bisnespuolen vetäjiltä, oppilaitoksen organisaatiolta, tule opettajile välillä vihjaisuja: "Nyt pitää saada valmistumisia!" - Sitten siinä tehdään mitä voidaan sörsseliä, sillivoileipiä ja pullaa.

   Poista
  13. Ammattikorkeakouluissa ja nykyään yliopistoissa opiskeluaika tosin on rajattu. "Tee työsi, kohta saat fudut!" - Mitenhän lie, haluaako se oppilaitos tällaisista ison läjän fyffeä vai ei?

   Poista
  14. Suoraa vastausta siihen, mitä oppilaitos yhdestä valmistuneesta saa, on hieman vaikeaa kaivaa, mutta joka tapauksessa se on aika monta tonnia.

   Poista
  15. No, ei se mitään, yleisen otaksuman ja väittämän mukaan lehtien organisaatiot eivät vaikuta toimittajien sisällön tuottamiseen. Kunhan välillä kirjoittavat juttuja siitä, kuinka jokaiseen vanhaan kerrostaloon pitää ehdottomasti uusia hissit.

   Poista
  16. Tottakai taloudelliset seikat vaikuttavat opiskelijoiden nopeampiin valmistumisvaatimukseen, mutta esität sen tässä kärjistetysti, niin kuin joku taho kiirehtisi asiaa ahneuttaan, saadakseen itse jotain.

   Oppilaitosten, opistojen, yliopistojen ja koulujen henkilökunta tekee työtään paljolti kiinnostuksesta alaansa. Sitähän varten he ovat opiskelleet, monet vuosikausia, ja aina omallakin kustannuksellaan.

   Mitä tulee rahaan, jäljet johtavat maan taloustilanteeseen ja siihen, että Suomessa on tunnetusti pitkät opiskeluajat korkeakouluissa. Se maksaa tietenkin ja aikoja koetetaan lyhentää.

   Itse toivon, ettei pätevyyksistä silti tingittäisi. Korkea koulutustaso maksaa itsensä takaisin kaksin verroin.

   Poista
  17. Tottakai minä kärjistän, syytäkin vähän on. Vireeni puolustaa omaa tonttiaan jokseenkin epäilyttävin argumentein.

   Poista
  18. Kysymys on siis siitä, olisiko Laura Huhtasaaren tullut valmistua maisteriksi. No huh, huh, lahosta koivupölkystäkö mestari muita opettamaan? - Melkoinen filosofian fouga mägistääri.

   Poista
  19. Ei ollut siitä kyse, oikaiset ja populoit nyt niin että pahaa tekee.

   Aivan samalla tavalla voisi oikaista, että cumlaude approbaturin ylioppilaat olisi tullut hylätä, koska eivät kirjoittaneet laudaturia tai eximiaa.

   Gradu arvostellaan samalla asteikolla, eli alin hyväksytty on approbatur, ja Huhtasaarella arvosana oli cumlaude approbatur eli kiitoksella hyväksytty, kuten hieman ylempänä olevasta Jyväskylän yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan professori Timo Saloviidan tviitistä ilmenee.

   Poista
  20. Kannattaa huomata, että Huhtasaaren käyttämä lainaustyyli oli silloinen lähdeviitekäytäntö, ei toki virheellisen lähteen osalta, mutta lainaustekniikaltaan.

   Nykyään, viisitoista vuotta myöhemmin, tekniikkatapoja on täsmennetty ja ohjeistukset ovat muuttuneet, eikä vanhoja graduja voi arvioida nykyisten käytäntöjen mukaan - ellei sitten haluta manipuloida ihmisiä.

   Poista
  21. Haa, populus, populus, kumma sana, tarkoittaako se porukkaa vai poppelia. Huhtasaaren gradun haluaisin luettavakseni, että minäkin kunnolla tiedettä ymmärtäisin ja viisastuisin.

   Poista
  22. Niin minäkin, koska haluaisin katsoa kokonaisuutta. Mielestäni jossain luki, että siinä käsitellään maahanmuuttoa. Ja siis se on kirjoitettu jo vuonna 2003.

   Poista
 16. Herranjumala, ulkona näkyy olevan yli kahdeksan pakkasastetta. Jos tämä tästä vielä kylmenee, haen poliittista turvapaikkaa Irakista ja alan ottamaan suulista elikäs aurinkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bagdadin sossussa olen kyllä hipihiljaa siitä, että diggaan Israelia ja juutalaisia, jotka kamppailevat arabirasismin ja länsimaiden antisemitismin kanssa. Ipad ja Ipot minun pitää ainakin saada ja Bacardicolaa.

   Poista
  2. Juutalaisvastaisuus on kansallissosialismista ja neuvostokommunismista periytyvää suuntautumista. Siinä vastarintaliikkeen ja vasemmistoanarkismin kannattajat käsikädessä hyppelevät iloisina.

   Aikanaan jo demari Arvo Salo sai osakseen hyökkäilyä, koska ymmärsi Israelin olevan isojen ja mahtavien vihollisten keskellä.

   Poista
  3. neuvostoliitto yritti Israelin tuhota, toiseksi jäi, mutta katkeruus ei koskaan ku9le.

   Poista
  4. Historiallinen kehitys se on, ei sattumaa, että vastarintaliikeläiset ja vasemmistoanarkistit ovat tänään putin-mielisiä.

   Poista
  5. Kommunismi on aina ollut nimenomaan vahvemman valtaa, kaiken mahdollisen rahan ja vallan suorittamaa köyhien sortoa. Imperialismin voittokulkua, heikompiosaisten syrjään potkimista.

   Poista
  6. Heh, heh,pakanat, Jumala siunaa juutalaisia!

   Poista
  7. Nils Thorvaldsin tie taistolaisesta natouden kuumimpaan kannattajaan on minusta parasta komiikkaa, jota elävä elämä voi tarjota. Jyrkkiä mielipiteitä, mutta järkeä ei koskaan. Nilun voi ostaa markalla, vaikka eurot ovat nykyisin käytössä.

   Poista
  8. Katsoin eilisen MTV:n presidenttitentin Kallion kirkosta. Kerrankin sellainen tentti, jossa ei puhuttu juurikaan päälle, ja jossa ei istunut käskettyjä faneja tai vastarannankiiskiä yleisössä. Voi siis kuunnella rauhassa.

   Mielestäni Thorvalds osoittautui selkeästi liian hitaaksi ja jähmeäksi presidentin virkaan. Muut olivat tasaisia pienin eroin.

   Voisin periaatteessa äänestää jokaista muuta poissulkien vielä Väyrysen, koska hän valehteli Venäjä-kysymyksissä aivan samoin kuin veli venäläinen tekee mm. Mainila-kysymyksessä.

   Kolmanneksi pois jäisi vielä ehkä Vanhanen, koska hän ei selvästi ollut mukana tosissaan, vaan jopa myhäili istuvalle presidentille. Haatainen oli aika hyvä, samoin Niinistö, joka oli selkeästi paras, Huhtasaaren luulin olevan huono, kun häntä haukutaan mediassa ja toimittajat hymyilevät hänelle ivallisesti, mutta hän olikin yllättävän hyvä, toisin kuin Kyllönen, joka ei puhunut paljon - toimittaja sivuutti hänet.

   Poista
  9. Unohdin Pekka Haaviston. Yllättävän huono, petyin. Sai alkuun, heti ensimmäisessä kysymyksessä niskaansa syytökset populismista aktiivimallikysymyksestä ja joutui melko pitkään selittelemään populistista kantaansa. Minusta sai selkäänsä ja oli lopun aikaa häntä koipien välissä. Pekka, Pekka, entinen suosikkini! Miksi sorruit populistiseen kansan mielistelyyn! Vihreillä menee nyt huonosti. Touko Aalto ja nyt Haavisto..

   Poista
  10. Valittelen Haaviston puolesta. Nyt sai amerikkalainen ryssän kätyri arvovaltaiselta taholta.

   Poista
 17. Olenko vähän ristiriitainen, kun haukun kommunismia, mutta kerron äänestäväni Merja Kyllöstä. Ehkä niin, mutta siinä on ehdokas minun makuuni, paras tarjolla olevista.

  VastaaPoista
 18. Et minusta ole ristiriitainen, vaan ihan järkevä. Presidentinvaali on kai nimenomaan henkilövaali, koska eihän presidentti virassaan voi yhtä puoluetta edustaa. 

  Minusta Merja Kyllönen on oivallinen ihminen sen kuvan perusteella, jonka olen hänestä saanut. Rehti, hyvä sanomaan, ihmisläheinen, jämäkkä, ellei sitten ole hieman pelottava.

  VastaaPoista
 19. Internetiä olen presidentinvaalin osalta hieman tsuugaillut. Sauli joko valitaan tai ei valita jo ensimmäisellä kierroksella. Huhtasaari on oletettavasti ylivoimainen kakkonen, vanha neuvostoliiton ystävä Väyrynen saattaa jonkin verran hänen ääniään rokottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi kierros minunkin käsitykseni mukaan riittää.

   Väyrysessä ja Huhtasaaressa minua ärsyttää heidän EU-vastaisuutensa - sanon tämän, koska tästä ei ole yllä ollut puhetta. Itse pidän vankkaa EU-sitoutumista suuressa arvossa. Se on oikea suunta syrjäiselle Pohjolan maalle, jolla on iso naapuri idän puolella.


   Poista
  2. Yleensä luotettavien lähteiden (= toinen iltapäivän juorulehdistä) mukaan Salen kannatus on pudonnut jo alle 50 prossan!?

   Onko minun siis sittenkin äänestettävä tätä yrmeäilmeistä ja nihkeästipuhuvaa herraspoikaa, sillä säästösyistä en haluaisi toista kierrosta.

   PS. Väyrynen se on, joka on tekemässä jytkyä. Vai olisiko parempi nimi vätky?

   Poista
  3. Leikittelin ensin ajatuksella, että näpäyttääkseni hallituksen kaatajia äänestän jotakuta muuta, sillä Sauli kuitenkin valitaan.

   Kun muut ilmeisesti myös taktikoivat eri tavoin, niin Saulin kannatushan laski hurahtamalla, vaikkei yhtään oikein vahvaa vastaehdokasta ollut.

   Nyt on paras olla taktikoimatta ja äänestää vaan yrmyilmeistä suoraan.

   Poista
  4. Minulla se taktikointi tarkoittaisi nimenomaan Yrmyn Ikämiehen äänestämistä.

   Jos tulee toinen kierros, jossa vastakkain ovat Sale ja Pave, niin juon itseni känniin koko ajaksi. Selvinpäin sitä jaanausta ei kestä.

   Poista
  5. Pavea ei kestä tuiskeessakaan. Haavistoon olen perusteellisen pettynyt. Laura on kirkasotsainen ja siinä mielessä hyvä, hänellä on hengen paloa ja idealismia, mutta hänen väitettyjä lausuntojaan - en ole itse niitä kuullut tai lukenut kreationismilausuntoa lukuunottamatta - ei tietenkään voi päästää seulansa läpi, jos rakastaa ja kunnioittaa ihmistä, ihmisarvoa, tasa-arvoa.

   Minulle on kirkas totuus se, että ihminen on perusteiltaan sama, oli hänen värinsä ja muotonsa ja kielensä mikä hyvänsä. Se mitä voin vastustaa, on barbaarinen ja primitiivinen kulttuuri, ideologia tai uskonto, joka lyö leimansa piirinsä ihmiseen. Teen sen siitä huolimatta, että erilaista pitäisi nykyilmapiirin mukaan AINA suvaita. Noh, suvaitsen kyllä, mutta mukana tulevaa barbariaa en suvaitse, vaan olen sille vihainen kuin tiuskea rakkikoira .

   Poista
 20. Huhtasaaren omien sanojen mukaan väärän väriset ihmiset eivät kuulu Suomeen, adoptiot mukaan lukien. Siis kyse ei ollut muslimeista, vaan tummaihoisista. Tämän hän sanoi viime vuonna Suomen Kuvalehdessä.

  Samuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samuli, lausunto on karmea ja panee kysymään lähdettä. Olisiko sinulla tuota artikkeliviitettä?

   Minun on vaikea uskoa, että ylipäänsä kukaan inhimillinen olento voisi ajatella noin. Innostuinkin selaamaan Suomen Kuvalehden Huhtasaari-artikkeleita viime vuodelta, ja niitä löytyi kolme. Kaksi pääsin lukemaan estomuurin takaa katsomalla mainoksen ja vastaamalla kysymykseen, mutta kolmatta en päässyt. Liekö tuo lausunto sitten siellä, kun niissä kahdessa lukemassani ei ollut.

   Sen sijaan löytyi mielenkiintoinen lausunto adoptiosta, ja panen sen tähän kokonaisena:

   "Pukuhuoneessa Huhtasaari sanoo, että on yksi maahanmuuton muoto, jota hän kannattaa. Adoptio. Hän kärsi itse sekundaarisesta lapsettomuudesta endometrioosin takia. Ellen sai alkunsa hedelmöityshoidoilla viiden vuoden yrittämisen jälkeen.

   Jos hoito ei olisi onnistunut, Huhtasaari olisi halunnut adoptoida, todennäköisesti Mikronesiasta.

   Kun hän oli parikymppisenä siellä vapaaehtoistyössä, hänelle tarjottiin vauvaa mukaan. Mutta ei ollut koulutusta eikä miestä. Hän soitti äidilleenkin, jos tämä ottaisi.
   "

   Mikronesian lapset ovat tummaihoisia.

   Poista
  2. Lähde unohtui: Suomen Kuvalehti 8.6.2017

   Poista
  3. Ok, tuon muistin väärin.

   Poista
  4. SK:n artikkelin luettuasi voisit äänestää Huhtasaarta?

   Samuli

   Poista
  5. Enpä usko, Samuli, koska artikkelista ei ilmene syvempi poliittinen kanta oikeastaan mitenkään, enemmän se kertoo Huhtasaaren henkilökohtaisista taustoista, jotka ovat toki aina kiinnostavia poliitikosta.

   Se. että hän valmistui kasvatustieteen maisteriksi kolmessa vuodessa, on kyllä hyvä saavutus, sillä opinnot kestävät yleensä viisi vuotta. Tämän luokanopettajan tutkinnon päälle hän on suorittanut erityisopettajan tutkinnon ja uskonnon aineenopettajan opinnot sekä kielitutkinnon ylimmän asteen englannin kielessä. Nostan hattua. Tuossa on opiskelun mallia esimerkiksi Pekka Haavistolle.

   Pidän myös itsestäänselvänä, että oma ehdokkaani ei vastusta EU:ta ja kunnioittaa tieteen saavutuksia.

   Poista
 21. Minä alan oikeasti hermostua rasistisen lehdistömme antisemitistisiin kirjoituksiin. Taas oli aivan törkeä vedätys siitä, että suomalaispalestiinalaisen toimittajan vaadittiin turvatarkastuksessa avaamaan rintaliivinsä. Kyllä se vaan niin usein menee. Kuvottavaa rasismia on suomalainen lehdistö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kestä Israel, hitleristit eivät voita!

   Poista
  2. Tässä pyhän maan asiassa me Rikun kanssa näköjään taistelemme kaksin valtavirtaa vastaan.

   Meikäläiset kukkahattusedät voisivat vaatia ensin Karjalaa ja Petsamoa takaisin, sitten vasta jotain aavikkoa jossakin kaukana maan äärissä.

   Poista
  3. Vähäisen asiaan perehtymiseni pohjalta julistan täten, että taidan olla palestiinalaisten puolella.

   Nimittäin en oikein pidä Pikkukaupungin Israelin ystävistä. Ovat aikamoisia fundamentalisteja ja syntisten osoittelijoita.

   Voin olla väärässäkin.

   Poista
  4. Lainkaan en epäile sitä, etteikö Israelin ystävissä hihhuleita riitä. Median ja edistyksellisten on kuitenkin turhaa selitellä sitä, että heidän linjassaan kyse ei olisi rasismista. Israel ja juutalaiset ovat aina väärässä, heistä on tehty samanlainen kuva kuin Hitlerin Saksassa.

   Poista
  5. Väärässä taisin olla, mutta perehtymiseni on vielä kesken. Lueskelin nimittäin lisää Israel- Palestiina-tilanteesta, ja kyllä palestiinalaiset esiintyivät useimmissa artikkeleissa terroristeina, jotka vainoavat juutalaisia. Tätä heimoa on jo tarpeeksi vainottu historian kuluessa.

   Poista
 22. Pahassa tilanteesa Länsirannan palestiinalaisetkin ovat.Siirtokunnat nakertavat pala palalta heidän maata.
  Luulin itse pitkään, että siirtokunnat ovat jotain pieniä saarekkeita palestiinalaisten keskellä, mutta ne ovatkin jo yli 60% pinta-alasta.
  Kyllä Rikuakin voisi vituttaa jos Uusimaa olisi 60 prosenttisesti venäläisillä ja ensi yönä tulisi venäläinen oven taakse, että siirrypä Espoon puolella, huomenna tulee puskutraktori hajottamaan talosi, tähän tulee nyt venäläisten lähiö.
  Sitähän tuo siirtokuntapolitiikka on. Jos osaatte selittää tuon jotenkin toisin, niin olen kuulolla.

  Israelilla on olemassaolon oikeus, enkä arabeja mitenkään ihmeesti symppaa.
  On kaksi vaihtoehtoa. Joko Israel vetäytyy 67-rajoille tai jatkaa nykyistä hidasta Länsirannan valtaamista, joista toteutunee jälkimmäinen.

  Ei asia minua sen kummemmin hetkauta, enkä osaa kumpaakaan osapuolta kauheasti sääliä.

  Samuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samuli: "Jos osaatte selittää tuon jotenkin toisin, niin olen kuulolla."

   Samulin vertaus on muuten hyvä, mutta todellisuudessa asia on ihan päinvastoin: Suomi on Israel ja arabimaat Venäjä.

   Vuoden 1967 vaihtoehtoisessa menneisyydessä Venäjä siis valmistautui nielaisemaan Suomen lopullisesti, mutta Suomi yllättikin ja valtasi koko Karjalan ja Petsamon takaisin.

   YK ja muut tekopyhät instanssit paheksuivat asiaa kovasti, mutta Suomi antoi silti kansalaistensa muuttaa autioon itään ja rakentaa sinne kukoistavia siirtokuntia. Puoli Viipuriakin vallattiin siinä samalla.

   Sekös harmittaa köyhiä ja laiskoja venäläisiä, ja koko kansainvälinen yhteisö on sitä mieltä, että suomalaiset ovat suuria fasisteja ja rasisteja, ja Viipuri nyt ainakin on vanha venäläinen kaupunki, johon tsuhnilla ei ole mitään jakoa!

   Vähän kärjistetysti siis näin, paitsi että arabeja on suhteessa tuplasti enemmän kuin venäläisiä.

   Poista
  2. Israel on luovuttanut 90 prosenttia alueista, joita se arabimailta valtasi vuoden 1967 sodassa. Sodassa, jossa neuvostoliitto ja arabimaat olivat päättäneet tuhota Israelin ja ajaa juutalaiset mereen. Loppuja ei saa luovuttaa, arabeille ei ikinä saa antaa voitonvarmutta, ei käsitystä siitä, että nyt Israel on tuhottavissa.

   Israel on viaton siihen, että arabit hyljeksivät palestiinalaisia.

   Poista
  3. Jos me tarkastelemme lähi-idän rikollisia maita, mihin käsitykseen me pääsemme. Irak tietysti, niin ja Iran, Saudi-arabia sekin aivan saatanallinen. Mikä arabimaista saa synninpäästön? - Ehkä Libanon.

   Poista
  4. Miksi kaiken pahuuden edustajaa, äärimmäisen vanhoillista Saudi-Arabiaa ei ole otettu vihalla tarkasteltavaksi? Maa, joka käyttää ja pahoinpitelee indonesialaista orjatyövoimaa ja vasta viime vuonna myönsi naisille luvan ajaa autoa. Maa, josta kaikki maailman terrorismi sikiää yhdesssä Marokon kanssa.

   Siksi ei ole otettu tarkasteltavaksi, että Saudi-Arabialla on ihan jumalattomasti rahaa, se omistaa Yhdysvalloista kai kymmenisen prosenttia.

   Poista
  5. Sellainen vähän hitleriläinen ajatus tietysti monissa päissä on, että jutskuilla on kaikki raha ja siksi sortavat maailman edistyksellisiä.

   Poista
  6. Sivuhuomautus hameväeltä: Eikä tuo naisille myönnetty laillinen "lupa" ajaa autoa ole kuin nimellinen. Antaako perheen miesväki luvan - kas siinäpä kysymys.

   Poista
 23. Tähän voi vielä lisätä vielä sen, että arabit ovat tappaneet enemmän palestiinalaisia kuin Israel.

  Samuli

  VastaaPoista
 24. Vertausta voisi jatkaa sellaisillakin faktoilla, että siinä missä pieni ja köyhä Suomi sodan jälkeen asutti ja sopeutti puoli miljoonaa karjalaista muuhun väestöön, laaja ja (väki)rikas arabiyhteisö tunki saman määrän heimoveljiään kapisille pakolaisleireille - joissa he yhä tänäkin päivänä osittain viruvat!!!!?????

  Arabeja on 350 miljoonaa ja palestiinalaisiakin 10 miljoonaa, mutta eivät vaan saa puolta miljoonaa samaa sukua ja uskontoa olevaa kansalaistaan asutettua.

  Ei voi välttyä ajatukselta, että koko kriisiä pidetään yllä siksi, että Israel saataisiin tuhottua. Mikä natseilta jäi kesken, sen muslimit hoitavat loppuun.

  VastaaPoista
 25. Oikeastaan ei ole ihme, että olen lakannut seuraamasta arabimaiden kähinöitä. Niitä kun on ollut koko elinaikani.

  Nyt on tapana syyttää Yhdysvaltoja ja arbikevättä kaikesta nykyisestä sekasorrosta, mutta kyllä siellä on muhinut koko ajan omia uskonnollisia ja historiallisia erimielisyyksiä, ne ovat kaiken sotaisuuden pohjavire. Uskonsota lie pysyvää laatua.

  Onkin vaikea kuvitella enää islamia rauhanuskontona, kun ihmiset ovat niin barbaarisia ja aggressiivisia.

  VastaaPoista
 26. Islam on rauhanuskonto tarkoittaa, että kun kaikki maailman ihmiset ovat palanneet islamiin, niin ketään ihmistä ei enää tapeta - ilman pätevää syytä.
  Tämä on muslimien oma käsitys asiasta.

  Ihan yhtä väkivaltainen tai jopa väkivaltaisempi se on kuin muutkin uskonnot.

  Samuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Ilman pätevää syytä" - aika hauska. Hyviä syitä varmaan edelleen olisivat ainakin homostelu, naisen sopimaton käytös kuten hiusten paljastaminen ja rietas pukeutuminen sääret paljastavaan asuun ja vääräuskoisen kanssa kaveeraus... Näitähän riittää.

   Poista
 27. Ja tietenkin tämän rauhantilan edellytyksenä on, että on jäljellä vain yksi islamin suuntaus, kilpailevat lahkot on tapettu pois kuleksimasta.

  Samuli

  VastaaPoista
 28. Uudestaan: minusta on turhaa pakkojuttua haudat,ja hautakynttilät.

  Saavat silti kaikki viedä omilleen mitä haluavat.

  Ei kai tartte ketään mistään läheistään muistamasta.... Rauhaa, Char❤

  VastaaPoista