2.2.2018

KyykyssäKoetin hieman katsoa Senaatintorin mielenilmaisua ja ämpäreitten jakamista, mutta älämölö oli niin kovaa, etten kuullut esimerkiksi Juhana Vartiaisen puhetta ollenkaan. Li Anderssonin megafoniin huudon sen sijaan kuulin, ja hän kiljui työttömien kyykyttämistä ja etujen poistamista. Suljin mökän. Hieman vastenmielinen tilaisuus, ylimitoitettu ja väärin kohdennettu, on jo kääntynyt itseään vastaan.

Negatiivista tunnelmaani lakkoilua kohtaan lisäsi ehkä sekin, että järjestö PAM julisti eilen keskellä talven pahinta lumimöräkkää ylityökiellon, joka tarkoitti mm. sitä, että auraus ja lumenluonti seisahtui illalla, vaikka kadut ja taloyhtiöitten pihat olivat karmeassa kunnossa, ja ihmiset suoranaisessa vaarassa liikkumisen mahdottomuuden vuoksi.

Sitäkin olen miettinyt, mikä Metoo-kampanjassakin edelleen ärsyttää minua niin suuresti. Muukin kuin se, että ihmisiä tuomitaan ja kyykytetään  mestaamalla heitä julkisella lavalla, niin että loppuelämä ei varmaan ole kivaa. Kampanjan ajatushan on  hyvä: naiseen ei saa kajota ilman lupaa, ei fyysisesti eikä henkisesti. Tästä olen samaa mieltä,  ehdottomasti. Kannatan.

Minua kuitenkin häiritsee - kuin väärä sävel -  se, että tämä megalomaaninen Metoo-meteli peittää alleen paljon isomman tragedian: muslimimaiden naisten ja tyttöjen huono-osaisuuden. Ihmisarvottomuuden, raiskaamiset, murhaamiset, lapsinaimiset  ja keskiaikaisen orjuuttamisen. 

- Kuka näyttelijä tai edes feministi pukeutuisi parrasvaloihin mustiin heidän vuokseen? Kuka vuodattaisi kyyneliä televisiostudiossa lapsina naitettujen ja alapäästään silvottujen pikkutyttöjen puolesta? Kuka suojelisi heitä? Ei ainutkaan. Ei edes äänekkäin feministi,  joka suvaitsee suvaitsemasta päästyä, niin että pahaa tekee. 

Lopuksi, arvon naiset ja miehetkin: lukekaa kirjoja, juntit!  Niissä on maailmansivu kirjoitettu  lapsuudenaikaisista raiskauksista, sekä tarinoina että totena. On kirjoitettu siitä, miten lapsi on joutunut katsomaan äidin väkisinmakaamista tai äidin huoraamista. Pääsette juurisyihin käsiksi ja voitte ehkä alkaa tehdä jotain.

Lukekaa Metoossa kiihkoilemisen sijasta musliminaisten kirjoittamia kirjoja, muisteluksia kotimaasta, elämäkertoja, niin kohtaatte samanlaisen kauhujen maailman kuin holokaustissa. Ne ovat yhtä hyviä kuin Anne Frankin päiväkirjat. Niistäkin voi mainita haastatteluissa ja niitäkin voi jakaa

Lukekaa romaaneja, joita kaikenlaiset naiset ovat kirjoittaneet, niin voimaannutte ja saatte työkaluja ihmisarvonne vankistamiseksi. Jättäkää naistenlehtien haastattelut lukematta ja televison itkuohjelmat katsomatta, jos totuutta halajatte.

Vaan ämpäri, se kannattaa torilta käydä hakemassa, jos vielä ehditte. Tervemenoa! Minäkin lähden torille. Ostamaan savukalaa.


(Maalaus Slaavin yö on pilamukaelma Vincent van Goghin teoksesta Tähtikirkas yö)

220 kommenttia:

 1. Kehtaakohan tässä tunnustaakaan, että olen aikoinani tehnyt pari mainosfilkkaa kansanvihollinen Törhösen kanssa?

  Mutta mihin voin ilmiantaa erään tunnetun teatteriohjaajan, joka kerran Sodan pöydässä yritti pitää silmäpeliä kanssani?


  VastaaPoista
 2. Voin puolestani kertoa, että teatteriohjaaja Kalle Holmberg istahti kerran Turun Olavin Krouvissa viereeni, ja hilasi vakosamettihousuisen reitensä epäilyttävän lähelle meikäläisen vekkihameen helmaa. Että hirveitä ovat ohjaajat kaikki tyynni.

  Lisäksi muuan vieläkin epäilyttävämpi valokuvaaja lähestyi minua ja erästä naispuolista ystävääni kaupungilla flirttaillen ja pyysi meitä studiolle Marimekon kuvauksia varten. Voisimme saada kuulemma kuvamme mainokseen lehteen. Hänetkin voisin ilmiantaa.

  Voin kertoa vielä, että yksi naiskollegani kertoi tietyn mieskollegan ahdistelleen hänet opettajainhuoneen pikkukeittiön kaappeja vasten, niin että hän joutui puristuksiin eikä heti päässyt pois. Mainittakoon, että nainen on niin tukeva, että keittokomerossa on ahdasta, jos sinne ylipäänsä hänen lisäkseen erehtyy joku muu. Miesparka kurkotti vain kahvia kuppiinsa.

  VastaaPoista
 3. Lapsellista kiukuttelua! Perustakaa nyt joku Ahdistelijoiden pelastajat ry, sen verran paljon teitä ahdistaa muutos.

  Kieli poskessa kirjoitit, mutta sanon silti, että Holmberg ja sinä ette olleet esimies/alais- tai professori/opiskelija- asemissa.

  Samuli  Samuli

  VastaaPoista
 4. Samuli, mikä muutos? Seksuaalinen ahdisteluhan on laissa sanktioitu rikokseksi.

  Nimittäin rikoslainkin mukaan rangaistavaa on toisen koskettelu tavalla, joka on omiaan loukkaamaan toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Seksuaalinen ahdistelu on siis kriminalisoitu Suomessa. Kaikki on kiinni uhrista, eli siitä, tekeekö hän rikosilmoituksen.

  Naiset eivät siis länsimaissa tarvitse lakiin uusia erillislakeja suojakseen. Enkä ymmärrä täysin tuotakaan, että tulisi ymmärtää erikseen naisia, jotka pähkäilevät seksististen esimiesten kurimuksessa. Että muka esimiehiä tai professoreja pitäisi päästää iholle, tai oma ura tyssää. Minusta se on kiinni, minun iholleni ei esimies päässyt eikä pääse missään oloissa, ellen itse halua.

  VastaaPoista
 5. Siteeraan tähän pitkähkön pätkän tämänpäiväisestä Helsingin Sanomien artikkelista, jossa eräs Laura Tiainen kertoo muistojaan Lauri Törhösestä. Törhönen on käyttäytynyt minusta rikollisesti ja sikamaisesti, mutta oikeasti tuossa tarinassa on lukuisia kohtia, joihin kukaan ei ole Lauraa pakottanut. Niistä olisi voinut kenenkään estämättä kävellä pois:

  ”Olin vähän juonut ja koetin keskustella tanskalaisten leffaopiskelijoiden kanssa baaritiskin ääressä, kun Törhönen veti minut väkisin sohvalle kanssaan ja alkoi välittömästi kouria ja suudella minua vastoin tahtoani. Kun ilmainen juoma loppui, hän alkoi tarjota minulle drinkkejä, ja ahdistelu sekä ehdotukset hänen hotellihuoneeseensa menosta ja seksistä jatkuivat illan kuluessa”, Tiainen kertoo.

  ”Törhönen ikään kuin riisti minut muista opiskelijoista omaan seuraansa ja pakotti minut olemaan koko ajan hänen kähmittävänään. Siirryimme kaikki vähitellen hotellin näköalabaariin, missä yritin etsiä muita opiskelijoita Törhösen estelyistä huolimatta. Hän yritti väkisin raahata minut hissiin ja hotellihuoneeseensa.”

  Tiainen kertoo olleensa hyvin humalassa tapahtuma-aikaan.

  ”Viimeinen muistikuva on, kun istuin hotellin näköalabaarissa. Seuraavan kerran heräsin alasti Törhösen hotellihuoneesta. Hän oli pukeissa ja alkoi kouria rintojani heti herättyäni”, Tiainen kertoo.”

  https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005550964.html!

  VastaaPoista
 6. Mitä musliminaisen kirjoittamaa kirjaa suosittelisit luettavaksi?

  VastaaPoista
 7. Tämä Metoo-aktiivimallimielenosoitus-aihepiiri taitaa olla aika ikävä puheenaihe minun nihkeästä näkökulmastani. Olkoon niin. En kuitenkaan poista tätä kirjoitustani, vaan jääköön tähän.

  Viimeisimmälle Anonyymille sanoisin vielä, että googlettamalla varmaan löydät musliminaisten kirjoittamia ja heistä kirjoitettuja kirjoja. Voit valita vapaasti, olen lukenut niistä monta ja kaikki lukemani ovat olleet valaisevia.

  Yksi puhuttelevimmista Betty Mahmoodin kirjojen ohella oli Muhsenin siepatuista tytöistä kertova kirja, olisiko ollut Lasteni tähden, ja sitten toisen tytön myöhemmin kirjoittama Myyty-niminen muistelus. 

  Muistan myös kirjan, ehkä parhaan näistä, jossa amerikkalaisnainen menee naimisiin muslimilääkärin kanssa. He elävät ensin Amerikassa, mies kotoutuu hyvin, kunnes päättää ottaa vastaan tilapäisen lääkärinpestin kotimaastaan (en muista maata, muslimimaa). He muuttavat, ja mies ei haluakaan palata enää Amerikkaan. Tästä alkaa naisen pakottaminen muslimiksi, ja vangitseminen maahan. Kirja on tositarina, ja tämänkaltaisia tositarinoita on useita.

  VastaaPoista
 8. Olisiko niin, että nämä kampanjat ja mielenosoitukset ovat päiväperhoja, joiden aika meni jo ohi - vähän niin kuin pressanvaalikin kampanjoineen, joista tuntuu jo nyt kuin niitä ei olisi ollutkaan.

  Pitäisikö alkaa keksiä nimiä pojalle? Ehdotan nimeä Rurik - perusteluina se, että se on kansainvälinen ja siinä katsotaan kunnioittaen itään ja länteen. Tai ihan Kekko Rurik Niinistö?

  Tietenkin vanhoista suomalaisnimistäkin löytyy sopivia: miten olisi Äijö Untamo? Tai Kupias Hyvätty?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapsa, presidentin rouva on runoilija, ehkä hän haluaa keksiä pojalleen nimen, jota ei ole vielä olemassa. Tai ehkä poika näyttää selvästi joltakin jo olemassa olevalta, mieluummin kuuluisalta sankarilta (hyvältä sellaiselta), jolloin nimen keksiminen helpottuu. Minä panisin nimeksi Viljam Uolevi.

   Poista
  2. Minä taas voisin melkein panna pääni pantiksi, että nimi noudetaan suomalaisesta vanhasta kulttuurista, ehkä jopa Kalevalan maailmasta; ja sitten osin sukujen vanhoista nimistä: Ilmari, Väinö, Elias. Muita voisivat olla Pyry, Sisu, Toivo. Oma ykkössuosikkini olisi Ilmari Niinistö.

   Tapsa, totta, nuo aiheet ovat jo tuhannesti märehdittyjä. Kirjoitukseni saattoi myös loukata joiltain osin, vaikka se ei ollut tarkoitukseni.

   Poista
  3. Kaapo Keijo-Ylermi sen olla pitää.

   Poista
  4. Minusta presidenttiparin pojalle sopisi joku lyhyt, kaunis, komea ja arvokas nimi. (miettii ankarasti) ... kuten esimerkiksi Mikko !

   Poista
  5. Älä sure, mikkoseni, listalta löytyy vielä Mikael, viittaan Agricolaan. Nimessä olisi myös hieman kansainvälistä pokkausta moneenkin ilmansuuntaan.

   Poista
  6. Mikko, on ehdottomasti paras! Ainakin se teki hyväntuuliseksi, jopa nauratti!

   Ylermi olisi myös hyvä. Voisi lauleskella: Ylermi ylpeä mies, astui kerran, astui kaksi, kunnes kauaksi katosi, avaruusalukseen upposi!

   Poista
  7. Vaan missä viipyvät pikku Yrjöt? Vanha, perinteinen nimi. Veikkaan, että revanssin aika koittaa pian. Ja Yrjänät?

   Poista
  8. Nyt sen keksin, isukin toinen nimi on Väinämö, joten ilman muuta Väinämöinen.

   Kun sitten joskus kysytään jonkin perään, sanotaan: "Väinä möi ne!"

   Poista
  9. Jos Niinistö olisi yhtä nuori kuin nuorikkonsa, tai vielä nuorempi, niin nimihän haettaisiinkin ehkä sodanjälkeisen sukupolven nimistöstä:

   Jorma Kalevi, Pertti Ilmari tai Timo Tapani.

   Poista
 9. Hei, päivää, ei kun iltaa! Tarina, jonka Iines kertoi, ei kun Joku Tiainen kertoi, on minusta kauhea. Kauhea sen takia, että on sillä Tiaisella, niin kuin Iines sanoi, ollut varmasti monta tilaisuutta kävellä yksin ulos raittiiseen ilmaan selvittämään päätään, joka varmaan lasketaan sekin sen "nälkäisen" ja "janoisen" miehen syyksi. Mutta toisesta näkökulmasta katsottuna Tiaisella (kuka hän sitten onkin) on voinut olla muita suunnitelmia, joita emme tiedä. Varmaan hän säikähti huomattuaan olevansa alasti, vaikka toisaalta, olen kuullut sanottavan, että alasti nukkuminen on terveellistä. Ihohuokoset voivat hengittää vapaasti. Eikä varmaan kovin kylmä hänellä ollut, sillä toisen ihmisen vieressä on lämmin nukkua yleensä, ellei toinen ole jäätävä. Se on kieltämättä kauheaa jos joutuu itse lämmittämään toista ihmistä, vaikka itseä palelee. Nää on niin hämäriä juttuja, etten menisi millään syyttämään ketään, ellen olisi ollut itse siinä mukana ja tietäisin mitä tapahtui.

  Kerran, kun oltiin paljon nuorempia, meillä oli kotona mekkalaa, kun kavereita tuli ovista ja ikkunoista pitkäkaulaisilla pulloilla varustettuina ja mitä pitemmälle ilta kului ja yö lähestyi, sitä enenmmän alkoi tapahtua. Oli iloa ja roisketta,musiikkia ja hyppelyä, huutoa ja hämmästystä, kun yksi vieraista katosi kokonaan. Se oli kamalaa. Kaikki etsi häntä ensin sisältä, ei löytynyt edes sänkyjen alta, ei komeroista eikä vessasta. Sitten lähdettiin etsimään ulkoa. Oli lunta ja pakkasta, muta ei meitä palellut, kun oltiin niin huolissamme, yhden tuttumme vaimon katoamisesta. Onneksi joku huomasi paljaitten jalkojen jälkiä lumessa. Ne johti pihan poikki läheiseen metsään. Ja sieltä, onneksi, yhden kuusen juurelta hän löytyi jalat koppurassa, humalassa. Joku miehistä, en muista kuka, otti hänet syliinsä ja kantoi sisälle. Siellä häntä lämmitettiin kaikin mahdollisin tavoin, pantiin peittojen alle sänkyyn ja kuumaa vettä pulloihin ja pullot pujoteltiin villasukkiin ja lapasiin, ettei ne olisi polttaneet ihoa. Ja me saatiin kuin saatiinkin se nainen pelastettua kylmältä kuolemalta ja oltiin kaikki onnellisiaI

  Mä en oikein tykännyt niistä poppeloista, kun jouduin aina aamuyöstä ajamaan niitä autolla koteihinsa, kun ne asui eri puolilla sitä seurua, jotkut kaupungissa asti. Me asuttiin vanhassa navetassa, jota oli jynssätty puhtaaksi mutta hajua ei saanut pois. Jaa, että onko tämä totta? On, kaikki muu on totta, paitsi se, ettei me asuttu navetassa. Siinä asui yksi meidän tuttu. Mutta teki mieli hiukan liioitella.

  Oi niitä aikoja, oi niitä aikoja! Me oltiin kaikki kavereita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasin, että on paljon kirjoitusvirheitä, mutta en jaksanut lukea, mitä kirjoitin, sillä vaikkei nukuta on pakko mennä yrittelemään unta, että pääsee jonkinlaiseen rytmiin.

   Kirjallisuudesta: Olen menossa Kadonnutta aikaa etsimässä kirjasarjassa kymmenennessä osassa Jälleenlöydetty aika. Sen jälkeen on tarkoitus mennä tutustumaan Einesbaariin kirjaan, josta Tapsa kertoo. Odotan sitä käyntiä jännityksellä. Kun kävin tutustumassa samassa baarissa Mikiksen kertomaan kirjaan, olin aivan täpinöissä kun huomasin, miten hyvä kirjoitus se Mikikseltä on. Ja miten hienoja mielipiteitä sinne on kommentteina kirjoitettu. Kunnioitukseni! Oli mukava lukea.

   PS. Niille, jotka tykkää musiikista, minulla on vihje. Jos menee Ylen Areenaan radion puolelle, siellä on kuultavissa konsertti, joka oli eilen Musiikkitalossa. Ekaksi kuulee Madetojan Sinfonian nro 2. Hän on omistanut sen veljelleen, joka kuoli kansalaissodassa. Se on hieno sinfonia, sen loputtua kävi myös piilossa soittanut veljeä markeerannut mieshenkilö kumartamassa. Itketti, siis minua. Sitten on väiaika, jolloin haastatellaan kapellimestaria, väliajan jälkeen soitetun sellokonserton säveltäjää ja solistia. Sen jälkeen onkin se sellokonsertto (josta sanottiin: "Maailman kantaesitys". Hienosti sanottu, vai mitä? Sen nimi on "Die Welt - Ein Tor". (Welt on maailma ja Tor on portti). Ei ole ainakaan liian pitkä. Lopuksi kuullaan Shakespearen Romeo ja Julia jonka säveltäjänä on toiminut Prokofjev. Minusta se oli hieno konsertti. Tykkäsin.

   Sellokonsertto on saanut ideansa Nietzschen runosta, joka suomennettuna kuuluu jokseenkin näin: (kirjoitan sen kokonaan uutena kommenttina.)
   Konsertti on kuultavana vielä ainakin 3 viikkoa.

   Poista
  2. Tai pannaanpa alkuperäinen värssy, suomeksi perään, jos en satu nukahtamaan tämän tekstin ääreen.

   "Die Krähen schrein
   Und ziehen schwirren
   Flugs zur Stadt:
   Bald wird es schneit, -
   Wohl dem, der jetzt noch
   - Heimat hat!

   Nun stehst du starr,
   Schaust rückwärts, ach!
   wie lange schon!
   Was bist du Narr
   Vor Winters in die Welt
   entflohn?

   Die Welt - ein Tor
   Zu tausend Wüsten
   stumm und kalt!
   Wer das verlor.
   Was du verlorst, macht
   nirgends Halt.

   Nun stehst du bleich,
   Zur Winter -
   Wanderschaft verflucht,
   Dem Rauche gleich,
   Der stets nach kälter
   Himmeln sucht.

   Flieg, Vogel, schnarr
   Dein Lied im
   Wünstenfogel-Ton! -
   Versteck, du Narr,
   Dein blutend Herz in Eis
   und Hohn!

   Die Krähen schrein
   Und ziehen schwirren
   Flugs zur Stadt:
   Bald wird es schnein,
   Weh dem, der keine
   Heimat hat!"

   (aika rankat sanat, jos seuraat niitä kuunnellessasi sellokonserttoa, niin olet kuullut kaiken tämän)

   Suomeksi (olen melkein jo unessa, ant. mahd. virheet!)


   "Varikset raakkuvat
   ja lentävät syöksyen kohti
   kaupunkia.
   kohta sataa lunta.
   Onnekas on hän, jolla
   koti on.

   Nyt seisot kankeasti,
   katselet taaksepäin.
   Kuinka pitkään jo!
   Miksi, hölmö,
   pakenit maailmaan
   talven lähestyessä?

   Maailma - portti
   tuhansiin autiomaihin
   hiljaisiin ja kylmiin.
   Hän joka on menettänyt,
   mitä sinä olet
   menettänyt, ei pysähdy.

   Nyt seisot kalpeana,
   kirottuna vaeltamaan
   talvessa,
   kuin savu,
   joka alati etsii kylmempiä
   taivaita.

   Lennä, lintu, laula
   Laulusi autiomaan linnun
   tavoin
   Piilota, hölmö,
   Verestävä sydämesi
   jäähän ja ivaan.

   Varikset vaakkuvat
   ja lentävät syöksyen kohti
   kaupunkia:
   kohta sataa lunta.
   Kipeä on hän, joka
   koditon on."

   (Mielestäni tämän runon sanat sopivat tähän päivään, vaikka vuosiluku runossa on 1887. Hyvää yötä!)

   Poista
  3. Kiitos Liisu ensinnäkin tuosta Nietzschen runosta ja suomennoksesta. Pitkän saksan opiskelleena on hauska vaihteeksi lukea kyseistä kieltä ja arvioida tuota suomennosta. Saksan kieli komeine r-kirjaimineen antaa runolle oman sävynsä, jota esimerkiksi englannin kielessä ei synny.

   Harvemmin Nietzscheltä runoja siteerataankaan, vaikka koko N:n kirjoitusten tyyli oli varsin runollista.

   Yleensä viitataan hänen moraalifilosofiaansa, ajatuksiinsa yksilön kaikkivoipuudesta. Kouluaikanani maailmantuskaa potevat nuoret halusivat perehtyä Nietzscheen, jota pidettiin vaikeatajuisena, mutta ehkä siksi älyllisesti haastavana. Hänen käsityksensä "laumaihmisistä" ja subjektin, minun, tärkeydestä olivat tärkeitä. Enää N. ei taida olla tärkeä ainakaan yhteiskunnallisena ajattelijana.

   Poista
  4. Runebergin-päivän kunniaksi selasin Runebergin runoja, ja päädyin siihen ikävään tulokseen, että niihin on nyt ajan hammas puraissut niin pahasti, että ainoa tässä ajassa siedettävä ja ymmärrettävä runo on Saarijärjen Paavo, ja tällä kertaa hieman tuntemattomampi Joh. Bäckvallin suomennos.

   Runo on varsin ajankohtainen, jos panee "Herran" tilalle vaikka "Hallituksen". Kaikkein tiukimmat voivat panna sen politiikon nimen, joka eniten on syypää aktiivimallillaan ahkeran ihmisen ahdinkoon. Ja tässä itse runo:

   SAARIJÄRVEN PAAVO

   Tuolla Saarijärven salomailla
   Asui Paavo maalla hallaisella,
   Kynti maata, kaivoi ahkerasti,
   Mutta Herralta tuloa toivoi
   Taivahasta, luonnon tekijältä.
   Siinäpä asui siivoin lapsinensa,
   Vaimoinensa, vaivoin leipäpalan
   Hiellänsä otti kankahasta.
   Tuli kevät, suli kinos maailta.
   Veipä puolen orahia;
   Tuli kesä, kävi raet mailla,
   Kaasi päitä puolet käydessänsä;
   Tuli syksy, veipä halla kaikki.
   Tarttui tukkahansa Paavon vaimo,
   Sanoi: ”Paavo-parka, poloseni!
   Ota sauva, hylkäs meidät Herra;
   Kolkko miero, nälkä kauheampi”.
   Sanoi Paavo, häntä suositellen:
   ”Vaikka kokee, eipä hylkää Herra.
   Pane leipään puoli petäjätä,
   Minä laitan ojat leveämmät,
   Mutta tulon toivon taivahasta”.
   Pani vaimo puolen petäjätä.
   Kaivoi äijä kaksi viemäreitä.
   Vaihtoi vuonat siemeniksi, kylvi.
   Tuli kevät, suli kinos mailta,
   Eipä vienyt vesi orahia;
   Tuli kesä, kävi raet mailla,
   Kaasi päitä puolen käydessänsä;
   Tuli syksy veipä vilu kaikki.
   Löipä rintoihinsa Paavon vaimo,
   Sanoi: ”Paavo-parka, poloseni!
   Kuollaan pois, jo Herra meidät hylkäs;
   Kova kuolla, mutta turha toivo.
   Sanoi Paavo häntä suositellen:
   ”Vaikka kokee, eipä hylkää Herra.
   Pane kaksin verroin petäjätä,
   Kaksin kerroin laitan lannan maalle.
   Mutta tulon toivon taivahasta”.
   Lisäs’ vaimo kaksi pätäjätä,
   Laittoi Paavo lannan kaksin kerroin,
   Käänti karjan siemeneksi, kylvi.
   Tuli kevät, suli kinos maalta,
   Eipä vienyt vesi orahia.
   Tuli kesä, kävi raet mailla,
   Eipä kaatunutkaan kaunis olki;
   Tuli syksy, sivu sitkaimitten
   Meni vilun vaino vaarallinen,
   Aivan koskematta kultapäihin.
   Silloin heti Paavo hartahasti
   Paneusi polvilleen ja sanoi:
   ”Vaikka kokee, eipä hylkää Herra”.
   Sanoi vaimo, samoin polvillansa:
   ”Vaikka kokee, eipä hylkää herra”.
   Sitten iloitellen miehellensä:
   ”Paavo, ota sirppi sukkelasti!
   Toki nyt on tullut toinen aika,
   Ilon aika. – Pois nyt petäjäinen;
   Ruisleivän laitan lapsillemme”.
   Sanoi Paavo, häntä hyväellen:
   ”Vaimo, vaimo! sit’ ei kuri saada,
   Jok’ ei hylkää toista hädässänsä.
   Pane leipään puoli petäjätä,
   Veihän vilu tou’on naapurimme”.

   Poista
  5. Saarijärven Paavo on minustakin nonsense-runouden kärkeä. - "Et niinku, jos jotain enemmän, niin sitte vielä enemmän ja josko vähemmän niin enemmän ja päivastoin."

   Poista
 10. Nuijan kopauttelu on tärkeää työtä. Eduskunnan puhemies on maamme protokollan kakkonen ja osaa sanoa hienosti: "puheenvuoro edustaja Mäkköselle!"

  Valintaa voi kuitenkin tarkastella myös toisesta näkökulmasta. Puheenjohtaja ei osallistu äänestyksiin, hän on ylin kaffekekkereiden järjestäjä. Hampaaton tiikeri, naistenlehtien itseoikeutettu yliviisas.

  Jaahas, keitä oli tällä kertaa ehdokkaina, kenet halusivat saada pois poliittisen vaikuttamisen keskeisiltä paikoilta? - Lämpimät onnittelut Paula Risikolle ja Suomen kansalle!

  VastaaPoista
 11. Kyllä puoliksi unissani olin, kun en edes runon tekijää huomannut mainita. Nietschehän se on, Iines tiesi. Se on vanhaa saksaa, joten vähän noin niin kuin tunteella piti kääntää. Eipäs! Kirjoitin sen runon ohjelmalehtisestä, jossa se oli englanniksikin käännettynä (mun täytyy välillä oikaista itseäni). Kääntäjänä oli ollut S. Z. Vain virheet voin ottaa omikseni. Suomeksi se onkin kovin yksinkertainen, mutta herättää kuitenkin pohtimista ja toteamista kuinka kiva on kun ja jos on oma asunto. Ei tarvitse toisten nurkissa kyykistellä.

  Saarijärven Paavo on hyvä runo. Se kertoo ankeista ajoista Suomessa. Halla vei viljat. Ja se kertoo suomalaisesta luonteesta.
  Viime vuonna taisi tuuli ja vesi temppuilla, sato oli kuulema huono.
  Olen muuten maistanut pettuleipää. Ei se pahaa ollut. Nykyisin syömme hapatetusta taikinasta tehtyä 100 % ruisleipää. Myös kahvileipänä se on parempaa kuin ätläkkäät leivonnaiset. Ollaan terveysintoilijoita, mutta pannaan välillä ranttaliksi. Hotkitaan herkkuja varsinkin jos on tai ollaan vieraina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin. Olihan se siellä, Nietsche!
   Ja Iineksellä Runeberg. Minulla (tulee ekaksi mieleen) T.S. Eliot.
   Tykkään erikoisesti sen yhdestä runosta, jossa joku sanoo. "Hyv' yötä, Bill.!" Ja toinen vastaa: "Hyv' yötä, Lou" En minä muuta siitä runosta muistakaan. Siinä vaan toivotellaan koko loppusäkeistö hyviä öitä. Tekijä ymmärtää, miten tärkeitä hyvät yöt on runon henkilöille. Ja olisi meille kaikille.

   Poista
  2. Kyllä, mainitsit tekijän, Liisu. Minä en olisi osannut tuosta tunnistaa Nietzscheä. Ja runon suomennos on ainakin minun korvaani hyvä!

   Poista
  3. Nietsche, ei kun Nietzsche, oli minunkin lempifilosofi, nuorempana.
   Se sanoi minusta viisaasti: "Hulluksi ei tee epäilys vaan varmuus."
   Sen takia epäilen kaikkea, ettei hulluus minussa pääsisi näkyviin.

   Poista
  4. Rauno Räsänen ei varmaan tykkäisi, jos sanoisin Nietsukan anniksi "hullun fragmentteja" tai "kevyellä kädellä raskaasti".

   Poista
  5. Žižek, sanoisi Räsänen, Slavoj Žižek.

   Poista
  6. Rauno kirjoitti voimakkaasti Nitsua puolustavia kirjoituksia. Vasta-argumentoi filosofia vähätelleille.

   Poista
  7. Nietzsche oli pitkään merkitty mies, koska sattui esittämään käsitteen Der Übermensch - yli-ihminen - ja sehän viittaa natsismiin jälkeenjääneiden mielestä.

   Poista
  8. Kovin pitkälle ei mene ajattelu, että jos on yli-ihminen, on olemassa ali-ihminenkin. Niinkuin arabi tai joku.

   Poista
  9. En minä nyt missään nimessä arabeista sellaista ajattele!

   Poista
 12. Lisää lakkoja on luvassa. Naisvaltaiset matalapalkka-alojen työntekijät haluavat lomarahansa takaisin. Se vilkastuttaisi kansantalouttamme kun ihmisillä olisi rahaa jota voisi käyttää kotimaassa, täällä toimivien yritysten palveluihin ja tuotteisiin.

  Samasta asiasta on kyse työttömien tilanteessa. Meillä on jo kymmeniä tuhansia ihmisiä jotka tekevät työtä, jopa täysin ilman palkkaa tai minäänlaista normaalia työsuhdetta. Mitä suuremmaksi se joukko kasvaa, sitä vähemmälle jäävät kotimaiset yritykset, kotimainen kulutus. Kansantalous. Verotulokertymä kutistuu kutistumistaan. Ja sit on pakko karsia palveluja, niin että Iineksen on ostettava oma lumilapio ja pärjättävä sen avulla.

  Eläkeläisjoukon elämän kustantaa aina työssäkäyvä joukko, ja jos palkat painetaan liian alas tai työssäkäyminen ei tarkoita palkkatuloa jolla tulee toimeen, niin hullusti käy. Eläkeleikkauksetkin ovat väistämätön seuraus, ellei valtio saa riittävästi tuloja. Niitä tulee mm palkansaajien työstä, mikäli työntekijät saavat sopimusten mukaiset palkat. Mikäli eivät saa niin huonosti käy, meille kaikille.

  Osinotulojen saajat näyttävät saavan taas ennätyksellisen paljon tuloja. Niistä ei makseta samansuuruisia veroja kuin palkkatulosta, ja kuntaveroa ei makseta lainkaan, vaikka osinkotuloilla elävä vaatii myös teitä aurattavaksi ja monia muitakin kuntien kustantamia palveluja. Iines maksaa mielellään heidänkin puolesta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun puhutaan Suomen ja suomalaisten yhtenäisyydestä, sen on pilannut työantajapiirien yhä voimakkaammaksi käynyt halu tehdä maahamme paarialuokka, orjavoima, joka palvelee. Sellaiseen perustui Roomankin suuruus, Englannin imperiumin orjat olivat kaukaisissa maissa. Ruotsalaisia opin halveksimaan, kun kävin Tukholman kuninkaanlinnassa ja sen aarrekammiossa. Tuollaisen loistokkuuden saa muista piittaamaton herrakansa. Orjasysteemiä Palmekin rakensi ja onnistui osin, myöhemmät siirtolaispolvet ovat nousseet kapinaan.

   Saksalainen kun on piru mieheksi, osasi jo kauan aikaa sitten haalia paljon turkkilaisia. Nyt siellä on valkoisen miehen toivetilanne, orjat tekevät pikkulantilla päivässä ja herrasväki elostelee. Kovasti vapaamielisiä kuulemma ovat, diggaavat kaikkea etnoa sunmuuta edistyksellistä. Kaukomailta ttulleiden selkänahasta on kiva nylkeä mukavia edistyksellisiä puistotrippejä vehmaissa puistoissa.

   Poista
  2. Tuottavuusajattelu on yhteiskunnassamme aina päällimmäisenä. Roskiksia ja liukkaan kelin hiekoitusta on vähennetty, koska on huomattu niiden tuottavan huomattavan vähän. Aurauksia toki tehdään, että tuottavat kuljetukset pääsevät etenemään. Vanhuksiin ei kannata satsata, koska heidät on jo merkitty tilikirjojen poistoihin. Poliisi ja pelastuslaitos on ajettu alas, vaikka asioista vastuulliset väittävät asioiden pelaavan. Pelaavathan ne, kun syrjäkylällä palaa mökki, palokunta kertoo viisauksia ja poliisi selvittää tapauksen alta aikayksikön: "Syttymistapa tuntematon". - Sitä paitsi mitä sillä on väliä, jos syrjäkylien spuget puukottelevat toisiaan hengiltä, oikeuslaitokset pyörivät hyvin ja palkat juoksevat.

   Poista
  3. Anonyymi, lomarahojen leikkaus oli kolmannes lomarahasta, ja tätä vähennystä kompensoi sitten taas verojen huojennus.

   Katsoin taulukosta, että eniten lomarahan leikkaus kirpaisee ruoka- ja laitoshuollossa työskenteleviä, ja heillä leikkaus on keskimäärin noin 60 - 115 euroa vuodessa työvuosien mukaan, kun taas esimerkiksi lähihoitajalla tuo vähennys on 13 euroa, lastentarhaopettajalla 11 euroa, perushoitajalla 20 euroa ja siivoojalla 56 euroa vuodessa, jos työvuosia on vähintään 15, ellei ole, leikkaus on prosentin pienempi. - Ja tähän tulee siis avuksi verohuojennus.

   Suomen verotus on jo huippukireää, se on maailman kärkeä. Sitä voi kukin miettiä tahollaan, onko korkkiruuvia vielä varaa kiristää vai heijastuisiko se mitenkään ostovoimaan. Useissa tilastoissa on todettu, että Suomessa jo keskituloinen maksaa verraten kireitä veroja. Itse jouduin aikoinani taloudelliseen ahdinkoon, kun veroprosenttini nousi Aho-Viinasen aikoihin yli 40 prosentin. Olin velkainen yksinhuoltaja, opettajanpalkkoineni, vailla säästöjä ja pääomaa.

   Kyllä minä tästä eläkkeineni ehdin alta pois, ennen kuin eläkeleikkaukset tulevat. Meillähän on nyt jo taitettu indeksi estämässä tulojen kasvua, eläkkeet eivät ole koskaan nousseet pariakymmentä euroa/v enempää. Tänä vuonna käteen jää taas hieman vähemmän, kun veroprosenttini nousi.

   Ja se lumilapio minulla jo on, ja vieläpä katuharjakin, joilla teen aamuisin omat lumityöni. Lapioinpa usein naapurinkin puolen, joutessani, naapuri kun kouluttautuu viisikymppisenä uudelleen, työttömäksi jouduttuaan. Hän pääsi luokanopettajan monimuotokoulutukseen Turkuun! Mies kun joutui työttömäksi, perusti oman yrityksen. Hyvin heillä menee, naapuri on tekeväinen ihminen, ei jäisi missään oloissa kotiinsa surkuttelemaan.

   Pääomaveroa saisi minustakin kyllä nostaa roimasti, mutta Suomessa on niin vähän huippurikkaita, että eipä se taida riittää kaikkeen hyvinvointiin. Björn Wahlroos kyllä on tukenut maatamme miljoonaisilla verosummillaan.

   Poista
  4. Kertaapa vielä Iines se, kuinka Postipankki, suomalaisten pankki, osa kansallisomaisuuttamme, lahjoitettiin Björkalle ja se, kuinka hän hiljattain sanoi: "Vähän onneakin minulla oli matkassa!"

   Poista
  5. PS Molemmat mainitsemani naapurit ajavat päivittäin autoineen sadan kilometrin päähän, eri suuntiin, itsestäänselvästi, opiskelemaan ja yritystään harjoittamaan. On päivänselvää, ettei kumpikaan heistä voinut enää saada täältä työpaikkaa, joka olisi vastannut heidän osaamistaan ja kiinnostustaan. Kortistoon olisivat kyllä päässeet.

   Poista
  6. Björkka on ikitaistolainen, muilla ihmisillä ei ole hänelle arvoa, kaiken hän tuhoaa ja matalaksi painaa oman menstymisensä eteen.

   Poista
  7. Kyllä minua on Wahlroosin metkuista muistutettu ennenkin. Silti, jotakin on Suomi miekkosesta hyötynytkin.

   Poista
  8. Esimerkiksi vuonna 2015 Wahlroos maksoi Suomelle verotuloina 3,6 miljoonaa euroa ja oli täten Suomen suurin veronmaksaja.

   Poista
  9. Kuten juuri totesimme, omiaan on Suomi saanut hieman takaisin.

   Poista
  10. Rikuhan yltyy ihan agitaattori Puntarpään veroiseen sanansäilän heilutukseen. Se sopiikin hyvin, sillä edellisestä kapinasta on tasan 100 vuotta.

   Nalle, tuo kapinen lurjus, paljastui kuintenkin loppupeleissä isänmaalliseksi mieheksi: hän kaappasi Nordean takaisin Suomeen!

   Hakaniemen Rauhanpatsas pitäisi nimitä uudelleen Nordea takaisin, pärkkele -patsaaksi.

   Poista
  11. Viattoman Puntarpään teloittivat, mutta minulta Buntan poika pystyy korkeintaan sulkemaan Nordean tilin. Ei hätää, S-ryhmän tili minulla on varuilla ja siinä on parempi pankkikorttikin.

   Olenko minä koskaan kertonut siitä, kun isi-Buntta nousi broidini taksiin ja aloitti sen iänikuisen hermoheikon valituslätinänsä. Broidini hermostui ja pisteli Buntikalle vähän Puntarpäätä kovempaa tekstiä. Vastedes Buntta oli mielinkielin, kohtelias kuin mikä.

   Poista
  12. Sitä paitti vieläkin se jää nähtäväksi, josko Nortin pääkonttuuri tulee Vallilaan, vaiko eikö.

   Poista
  13. Hakaniemen rauhanpatsas pitää nimetä uudelleen Harri Holkerin, kyykyssä olleen suoraselkäisen miehen, mukaan.

   Poista
  14. Ei jumalauta, nykyiset poliitikot eivät saa aikaiseksi edes Hakaniemen stalinpatsaan purkamista. Jungnerikin siitä tykkää, vaikka väitti olleensa sen halventamisessa mukana. Sipilä tykkää oikein kovasti, patsas edustaa kovaa kuria ja valtion päällepäsmäröintiä.

   Poista
  15. Voi teitä murmeleita, kuinka syvässä tietämättömyydessä uinutte. Se on ehkä semmoinen shokkiherätys, kun havahdutte ympärillänne olevaan yhteiskuntaan ja maailmaan. Se ei ole sitä minkälaiseksi sen kuvittelitte tai luulitte sen olevan...

   Poista
  16. Minua on aina kummastuttanut sellainen käsitys, jossa eri mieltä olevia henkilöitä pidetään tyhminä ja tietämättöminä.

   Kannattaakohan olla noin järkähtämättömän varma, että itse näkee yhteiskunnan koko tilan oikein. Jospa sitä vain "tietää", eli luulee tietävänsä. Tai jospa näkee vain osatotuuden?

   Poista
  17. Syvässä tietämättömyydessä on hyvä elää, joka tietoa lisää, se tuskaa lisää.

   Poista
  18. Lisään tuohon omaan kommenttiini sen, että joku "tietävä" voi nähdä ihan vaan "valonkin", eli pitää "näkemäänsä" ehdottomana totuutena, tienä, loistavana polkuna. Muut, jotka näkevät kenties myös polun laidat ja reunamaatkin, ovat sitten "tietämättömiä" ja auttamattoman tyhmiä.

   Olen törmännyt tähän ilmiöön viime aikoina somessa kaikkein kiivaimmissa aktiivimallikeskusteluissa. "Tiedostamattomia" solvataan ja yhteiskuntaa uhataan massiivisaggressiivisilla toimilla; onpa puheessa vilahtanut viittauksia fyysiseen väkivaltaankin.

   Niinpä niin, vaan tuo ei tietenkään ole vihapuhetta.

   Poista
 13. Säveltäjistä kuunioitan kaikkein eniten Ennio Morriconea ja suren sitä, etten ollut vanhan miehen hiljattain Helsingissä olleessa konsertissa.

  Tähän eivät beethoovenit olisi kyenneet. Sävellyksessä on koko ihmiselämä, eri ihmistyypit ja maailman olemus. Beethovenin kilkkipianoa en tämän jälkeen kaipaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä jää Mozartkin toiseksi.

   Kourallinen euroja.

   Sitä paitsi esitän voimakkaan paheksuntani menneiden vuosisatojen arvojen palvonnalle. Mozart oli aikansa Disney-lapsitähti, joka kykeni vielä vähän sen jälkeeen yrittämään, pian sen jälkeen kuolla kupsahti ja sano moro koko maailmalle.

   Poista
  2. ”Kansa, joka kieltää historiansa, ei voi ymmärtää nykyisyyttäkään. Historian kauheuksien karsiminen olisi mitä kohtalokkain virhe. Nykyisyyden kauheuksien peittely on ajantasaista pahuutta."

   Tämä aamun Hesari-keskustelusta poimimani ajatelma on mielestäni hyvin sanottu. Panin sen sivupalkkiinkin. Historia on mitä on, ja kauheimmillaankin se on totta. Ei niitä arvoja tai ideologioita kai enää kukaan tosissaan palvo?

   Poista
  3. Mistäs tiedät, minäkin palvon Jeeusta ja iankaikkista elämää, vaikka se tuntuisi kuinka typerältä. En minä koskaan ole halunnut olla viisauden apostoli.

   Historoitsioitsijoista minä vitut veisaan,

   Poista
  4. Ei historioitsijoista, Riku, vaan historiasta. Ei sotketa tähän nyt henkilöitä, vaan asiaa vain. Jos nyt yleensä puhumme samasta aiheesta - epäilen, että emme. (Hymiö.)

   Tuo lause viittaa siis niihin yli-innokkaisiin meetoolaisiin, jotka näkevät synnillistä viettelyä Väinämöinen - Aino-triptyykissäkin ja vaativat sen poistoa. Mokomat kapeaotsaiset fem... öyhöttäjät.

   Poista
 14. Minua kyllä kiinnostaa, mitä Murmeli-ano tarkoittaa sillä, että me täällä Iinekselässä uinumme "syvässä tietämättömyydessä" ja ettei maailma ja yhteiskunta ympärillämme ole sellainen, joksi sen kuvittelimme?

  Emmehän me ole täällä kaikista asioista edes samaa mieltä, puhumattakaan että meillä olisi yhteinen käsitys maailman menosta.

  Siitäkään en saa ihan kiinni, että kummastahan suunnasta Murmeli meitä säälien katselee - Uuninpankkolasta vai Hommalasta?

  Molempien ääritahojen aivoituksia kun usein käsittelemme epäillen. Ehkä hän siis edustaa jotain ihan uutta viisauden suuntausta, shokkiherännäisiä?

  Odotan vavisten vastaustasi, Murmeli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ja miksi jyrsijöistä valitsit juuri murmelit? Mukavia eläimiä mielestäni ovat, viheltelevät Mozartia, kun näkevät muukalaisia. Sopulit taas (jyrsijöitä hekin) ovat usein teiden, tienristeyksien ja tietämysten tukkona kun vaelteleva. Eivätkä viheltele.

   Poista
  2. Sanon tähän heti tuoreeltaan, että minutkin tuo "murmeli" hellytti. Se pehmensi anonyymin - olkoon vaikka Irmeli - sanomaa. Ihan kuin olisi rapsutellut osoittamiaan murmeleita, minuakin siis, samalla korvan takaa kun maalaili hirmuista dystopiaansa, joka pian sataa päällemme tuhoten murmeliutemme.

   Poista
  3. Tuota minäkin ihmettelen, että joku joka selvästi lukee näitä kommentteja, ei näe, että täällä harvoin vedetään yhtä mieltä -köyttä samaan suuntaan. Juuri se onkin hauskaa, että osataan ja uskalletaan olla myös eri mieltä. Arvostan sitä paljon. 

   Esimerkiksi Uuninpankon perusheikkous on se, että bloginhaltija valikoi julkaistavaksi vain samanmieliset kannanotot, ja blokkaa erimieliset mitä ilmeisimmin fiksutkin kommentit pois. Näin kommentoijat muodostavat yksimielisen fanikunnan, joka syö bloginhaltijan kädestä ja hoitaa tämän puolesta varsinaisen kiihkoamisen.

   Poista
  4. Jos on jostain oikein kovasti omaa mieltä, on vaikea hyväksyä että onkin (mahd.) väärässä. Annan esimerkin.

   Väitin Ingmar Bergmannista - koska olin sitä mieltä - että "ei hän nyt missään nimessä mikään narsisti ole, ei sinne päinkään. Sympaattinen ja empaattinen on koko ukko. Jotkut teistä vaan väittivät, tai oikeastaan kaikki teistä, koska halusitte olla inhottavia minua kohtaan (vitsi!), että varmaan ei ollut mukava ukko! - No, minäkin nyt, asiaa harkittuani, olen päätynyt siihen että aika v¤¤¤¤mainen taisi olla sittenkin?! Luultavasti narsisti... Ja eihän se hänen nerouttaa kyseenalaista vaikka olisi ihmisenä ollut turnipsi. (pahus soikoon)

   Kyllä se on vaikea kääntää omia (pinttyneitä) käsityksiä toisiksi. Vaikeaa se tosin on toisenkin ihmisen (pinttyneitä) käsityksiä pelkin argumentein muutta toisiksi. Helpompi on syyttää häntä tyhmäksi ja tietämättömäksi. Nenuun ei ketään silti kannata tintata vaikka

   kun sanat eivät riitä kertomaan, tuskin niitä tarvitaan

   Ps. Kyllä tekin välillä, rakkaat jyrsijät, potaskaa puhutte. Mutta mukavaa semmote on.

   Poista
  5. Niin puhumme, mikis, kukin vuorollamme. Kukaan ei pudottele suustaan pelkkiä kultajyväsiä!

   Panen tähän nyt iltapäivän virkistykseksi kaikille hauskan laulun. Ihailkaa upeaa tenoria! Ja vibraattoa:

   https://www.youtube.com/watch?v=2-OileThyV4

   Poista
 15. Tämän iki-ihanan kotikutoisen laulunhan oli tekstittänyt Reino Palmroth, paremmin tunnettu nimimerkillä Palle. Noin poliittisesti, ja miksei myös henkisesti, hän edustaa (= edusti) kaikkea sitä mitä minä vastustan. Siksi hänestä tykkäänkin. Olen - enkä mitenkään salaa! - lukenut kaiken mitä käsiini hänestä olen saanut; tosin kovin aktiivisesti mitään en ole etsinyt! Kumminkin, kelpo majuri! (Hän on kirjoittanut kirjankin tuntemistaan majureista, heh heh, kaikki he ovat kamalan fiksuja ihmisiä. (Lukija jää vain ihmetteleen miksei kukaan niistä sitten ylennyt? edes everstiluutnantiksi..?

  Kun Palle eli Reino Hirviseppä (toinen hänen käyttämänsä nimimerkki) täytti 80 -v, vuonna 1986, Hesarissa oli liki sivun mittainen kirjoitus hänestä, päivänsankarista. Toimittaja, joka oli hyvin nuori ja vasta elsingin Sanomiin palkattu, aloitti juttunsa näin (muistini varaisesti), että "oven avasi sivistynyt, hyvin pukeutunut vanha herrasmies ja johdatti minut kahvipöydän ääreen. Ennen kuin ehdin sanoa mitään, hän ojensi minulle kaksi A-4sta. Niihin oli kirjoitettu toimittajan (= minun!?!) esittämät kysymykset, niitä oli peräti 24 kappaletta, ja hänen vastauksensa niihin. Kaikki oli kirjoitettu siististi ja virheettömästi..."

  Palle kai ajatteli että toimittaja saattaa kysyä vääriä kysymyksiä. Hän halusi auttaa häntä.

  Ei minullaa mitään häntä vastaan ole, päin vastoin, oli ihana vastustaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti lisätä tämä laulu tähän vielä... se on omistettu Tahko Pihkalalle, mutta sopii myös Pallelle. Kuin pallo silmään:

   lukkari syötteli kieroja vääriä

   Mutta kun yritin kirjoittaa < ja > merkkejä, tuli siansaksaa. ä kirjain oli ' ja ö oli ;. Jostain syystä (= näppäilyvirhe: makrot) olin ajautunut vieraalle koodisivulle, ilmeisesti 850 vaikka ääkköset toimivat vain koodisivulla 437. Ajattelin että ennen kun menen asetuksiin ja korjaan sen, kirjoitan nämä erikoismerkit (ääkkösetkin ovat erikoismerkkejä, samoin kuin : tai "), kirjoitan ne ikään kuin DOS:in kautta. Esimeriksi DOS:in kautta < kirjoitetaan ALT+60. Eli ALT näppäintä pidetään pohjassa samalla kun naputella 6 0. > on 6 ALT+62. ¶ merkki saadaan ALT+244, jne. Samalla kun muistelin menneitä, eli Dos 3.3, ovikello soi. Menin kalsareineni avamaan oven. Siellä oli kaksi herttaista keski-ikäistä naista, näyttivät jotenkin neideiltä, ja toinen niistä kysyi minulta "Onko Raamattu teille tuttu?" Vastasin että "eipä juuri". Se toinen sanoi että he ovat Jehovan Todistajia. Minä sanoin - ettei syntyisi turhia väärinkäsityksiä - että "minun maailmankatsomukseni on luonnontieteellinen". Ja lisäsin että "käsityksemme ovat niin kaukana toisistaan että mielekäs keskustelu on mahdotonta". He kysivät "sitäkö mieltä Te olette?", sanoin että "juu". He sanoivat kunnioittavansa minun vakaumustani, minä sanoin että niin minäkin kunnoitan teidän uskoanne. Ja teidän sitkeyttänne. (Sitä paitsi he olivat herttaisia tätejä.) Ja kun oikein tiennyt mitä muuta olisin sanonut, sanoin että "olen hyönteistieteilijä". Se ilahdutti heitä, etenkin se silmälasipäinen oli heti että "niinkö, sehän on hienoa". Toinen sanoi vain että "ohoh". Lopuksi me kaikki kolme toivotimme onnea ja menestystä toisillemme. - Se oli oikeasti miellyttävä rupatteluhetki.


   Sitten tulin koneelleni ja palautin asetukset tavanomaisiksi.

   Poista
  2. Ei minulla ole mitään ihmisiä vastaan mutta olen uskontoja vastaan. En tiedä osaanko sitä teille selittää, miksi. Mutta uskonnot tekevät maailmasta mielettömämmän mitä se olisi ilman niitä järjettömyyksi, mitä ne edustavat. Kukin omaansa.

   Totta, että aikoinaan kristinusko oli radikaali oppi. Mutta se aika on aikaa sitten ohi.


   Terrorismi (= fundamentalismi) on tästä oiva esimerkki uskonnollisesta syvyydestä. (Vaikka totalitarismi mielestäni vaarallisempaa on.) Tätä esimerkkiä ei ole minun...
   että
   kun näitä syyskuun 11 vuoden 2001 terrori-iskussa kuolleita muisteltiin, joku amerikkalainen pääpappi väitti että he niissä lentokoneissa, kaikki uhrit, olivat "Jumalan valittuja ja syvästi uskovia...", niin shit!
   Kaikkein uskovimpia ihmisiä niissä tornitaloihina/Pentagoniin/Pellolle lentävissä koneissa olivat ne terroristit!!!


   Ajatelkaa vaikka ite.   Poista
  3. Sitähän sanotaankin, että majurina mies tyhmimmillään.

   Mutta minäkin tunnustaudun poliittisesti epäluotettavaksi tahoksi. Jo siihen aikaan, kun olin kotiseutuni SONKin puheenjohtaja, ammattiosaston sihteeri ja Matti Ahteen valitsijayhdistyksen paikallinen satraappi, rohkeinin raapustaa omin lupini punakantiseen työväenlaulukirjaani Jääkärien marssin sanat.

   Mutta ei kukaan laula työväenlauluja niin kuin Reijo Frank!

   Poista
  4. Totta! Reijo Frank on minunkin työväenlaulusuosikkini. Mikä se laulu on jossa "kyynelhelminä kimmeltävä" on jokin? - Oi vapaa Venäjä?

   Tämä on yksi parhaista:

   https://youtu.be/Pa14Vg9eRrU

   Poista
 16. Minusta kaikki taistelulaulut ovat kivoja, suorastaan ihania. Työväenlaulut saavat kyyneleet silmiin, jääkärimarssit ja muut sota-ajan laulut. Niissä on tunnetta ja hengen paloa.

  En tiennyt, että sanoitus on Pallen. Mainiot sanat. Pallehan oli oikeistolainen, ja nykyään sanottaisiin niin kuin Kari Suomalaisestakin, että äärioikeistolainen. Rajoja pitää siirrellä laitoja kohti, kun nykyään demaritkin ovat liberaaleja, kaikki ovat.

  VastaaPoista
 17. Mutta päiväjärjestykseen!

  Eräs tumma herrasmies, läheltä Hyvinkäätä, aina valittaa että "tämä hallitus on huonoin mitä koskaan ollut on", ja sitä edellisempi hallituskin taisi olla huonompi kuin mikään aikasempi, saamoin kun sitä aikasempi oli huonompi kun... Niin kysyisin teiltä kaikilta, samalla kun kysyn häneltä:

  Millainen hallituspohja nyt olisi paras ratkaisu?

  a1) enemmistähallitus (olisi suotavaa)
  a2) vähemmistöhallitus (ihan hyvä idea)
  a3) virkamieshallitus (mikäs siinä)
  b) miten enemmistöhallituksen voi muodostaa ilman että jompi kumpi kirottu komponentti, kokoomus tai kepu, ei luuhaisi mukana?
  c) jos hallituksen muodostaisi sdp+ps+vihr+vas+rkp+kd, heillä olisi eduskunnassa enemmistö, mutta... mutta...
  d) entäs vähemmistöhallitus? esim. Siniset ja PS?

  Vastaukset voi (väärällä lähettäjänimellä) pudottaa kirjekuoressa lähimmän ABC-aseman roskapönttöön.


  Jatkokysymys:

  Ketkä ko. hallitusten ministereinä toimisivat. Huom! kuolleita ei saa ehdottaa. Esim. Kekkonen ei kelpaa. Mutta Eduskunnnan tai puolueen jäseniähän ei ministerien tarvitse olla, riittää että on vähintäin puoliksi suomalainen. Ja rehellinen. (tuosta vm. vaatimuksesta tarvittaessa voidaan joustaa. mutta vain jonkin verran.)

  Nyylon tai Nailon, joustavat pöksyt päälles pue, Nainen (mainos)

  VastaaPoista
 18. Hyvä lähestymistapa, ratkaisukeskeinen. Ei aina pidä haukkua, varsinkaan jos ei esitä vaihtoehtoa rakentavasti. En tarkoita nyt hyvinkääläistä herrasmiestä, vaan yleisellä tasolla. Hyvinkääläinen haukkuu muhevin sanakääntein, mikä pelastaa tilannetta.

  Mutta siis, oikeasti. Kannatan demokraattisesti vaalilla valittuja edustajia, joille annetaan vaalimenestyksen mukaan paikkoja, siis nykysysteemi. Ja mielellään laajapohjainen enemmistöhallitus, jossa olisi varattu paikka myös oppositioryhmälle, Antti Rinteelle, Li Anderssonille ja Ville Niinistölle. Näin saataisiin se räksytys pois, etenkin, jos hallitukseen otettaisiin mukaan oppositioministerin salkku.

  VastaaPoista
 19. Lukematta kommentteja: on totta, että miehet, ja nyt äänekkäämmin naiset, ovat elokuva-ja viihdeteollisuudessa joutuneet häirinnän uhreiksi.

  Tästä janattiin jo aiemmin: silloin kun naiset pukeutuivat mustaan gaalassa, ideana osoittaa mieltä niiden kuppilatyöntekijöiden ja varastonaisten puolesta.

  Ja eikös silloinkin yksi erinomainen löysi markkinaraon, pukeutui punaiseen, ja täällä Iines hurrasi.

  Nuo Hollywoodin naiset - nyt on kai valkea ruusu.

  Ilman muuta #metoo tulee esiin Oscareissa, niinkuin oikein on.

  En tajua, Iines, miksi sinusta naisten pitäisi sopeutua ääliöintiin.

  Eikä asiasta nyt jälkeenpäin puhuminen ole turhaa, päinvastoin: aikuisena osaa kertoa mikä tuntui pahalta ja miksi.

  Siis oikeasti: jopa raiskaus, tai sen yritys, voidaan myydä aloittelevalle pellavapäälle työhön kuuluvana.

  #metoo- kampanjassa minua ärsyttää vain se, että seon taas naisten hommaa. Naiset kärsivät, he puhuvat. Nyt.

  Vaikkei olisi kuin 1 kpl miehiä - ja heitä on satoja - no miksei tehdä juttua siitä, miten ihmisiä käytetään hyväksi, ja kiristetä seksillä töihin.

  No, miehethän aina tunnetusti nauttivat kopeloinnista ja huomiosta, ja seksuaalisina olentoina - päinvastoin kuin naiset - hurraavat mahdollisuudelle olla kaikkien kähmäilyn kohde.

  #metoo on hyvä, tärkeä kampanja, mutta näkyvämmin pitäisi ottaa myös nuoret miehenalut, jotka törmäävät seksiin.

  Jos haluavat edetä urallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä missään tapauksessa pidä poistaa tai kieltää taidetta!

   Se nyt olisi suurin tyhmyys kieltää Gallen-Kallela.

   Kaikki peruskoululaisetkin jo tietävät sen, ettei Aino halunnut. Mieluummin rupesi vedenneidoksi.

   Äärimmäinen #metoo.

   Ja ne, jotka vaativat kirjoja, tauluja tai veistoksia kiellettäviksi tässä hengessä: toivon, että heille on ihan oma helvettinsä.

   Poista
  2. P.S. Miksei musta vaate naisten sortoa vastaan olisi ollut myös näyttö naisten silpomista vastaan?

   Ei siinä puhuttu vain ohjaajista, vaan nimenomaan kaikista naisista, jotka ovat uhreja.

   Teen villin arvauksen: silvotut tytöt ja naiset ovat Hollywoodin höttöpäidenkin kartalla.

   Jos kuuntelisit, mitä nuo naiset puhuvat, ja lakkaisit ihannoimasta vaatteita - jei, joku pukeutui punaiseen!

   Hurrataan me kaikki, jotka halutaan jatkossakin alistaa ainakin naisia!

   Jei 😀

   Poista
  3. "En tajua, Iines, miksi sinusta naisten pitäisi sopeutua ääliöintiin."

   Minä puolestani en nyt tajua, mistä olet tuollaiseen päätelmään tullut. Et ainakaan lukemalla minun tekstejäni ja kommenttejani. Niistä kyllä ilmenee kantani. Mars lukemaan, niin ei tule enää tällaisia hupaisia olkiukkoja.

   Poista
  4. "Kaikki peruskoululaisetkin jo tietävät sen, ettei Aino halunnut. Mieluummin rupesi vedenneidoksi.

   No eivät tiedä. Eivät tiedä edes, mikä on eepos/ kansalliseepos/ Kalevala/ Väinämöinen/ kannel/ Lönnrot. Hyvä kun tietävät, mikä on kirja. Joka vuosi on enemmän koululaisia, jotka eivät ole eläissään lukeneet yhtään kirjaa.

   Suomen kielen asemakin horjuu. On kuultu jo esityksiä siitä, miten Suomen valtakieleksi tulisi vaihtaa englanti.

   Poista
  5. Mutta siis, klassikkoteosten poistovaatimus on kapeaotsaisuutta ja kertoo siitä, että joku on nähnyt valon ja se joku kulkee loistavaa polkua sokeana laajemmalle maailman ja kulttuurin ymmärrykselle.

   Hesarissa oli tämän Gallen-Kallelan triptyykin kuva, ja vieressä oli myös Harro Koskisen Sikamessias.

   Tässä oli minulla miettimisen paikka. Myös Sikamessias on taidetta ja oman aikansa historiaa. Vai onko ristillä riippuva sika vain sopimatonta ja vähän laitontakin arvojen pilkkaa? En tiedä enää.

   Poista
  6. Hei, en malta olla tuomatta esiin näkemystäni taiteen kehityksestä. Taiteen tehtävä ei ole matkia jo olemassa olevia asioita. Yksi sen tehtävistä on luoda uutta ja laajentaa ajatusmaailmaa ja yrittää vaikuttaa siihen täräytellen tai jollain muulla tavoin paikalleen juuttuneita käsityksiä, jotka estävät taiteen ja siihen liittyen ihmisen kehittymistä.

   Tuo Sikamessias herätti n paljon pahennusta syystä, että sen katsottiin pilkkaavan uskontoa. Mutta entä jos Harro Koskinen olisikin pannut ihmisen roikkumaan ristille sian asemesta, olisiko se ollut mieluista? Kysymyksessä oli Pop-näyttely kun se oli ensimmäisen kerran esillä. Ja se oli sympaattinen työ. Possu parka. Kuinka raa'asti sikoja käsitellään, eläviä olentoja. Kaikki tiedämme niiden kohtelusta ennen joutumista ihmisten ruuaksi. Vielä ronskimpaa olisi ollut jos sian tilalla olisi ollut Jeesus, jota pidetään Jumalan poikana. Silloin se olisi ollut pilkkaa, sillä kaikki työt olivat poppia, jonka tarkoitus oli murtaa estetiikkataiteen sääntöjä populaaritaiteen avulla. Siis tuoda taidetta lähemmäs ihmistasoa.

   Niin tylsää ja kehittymätöntä oli yleinen käsitys, että Koskista rangaistiin ja kohdeltiin väärin "sikataiteilijana". Uskon, että nykyisin asiaan suhtauduttaisiin toisin. Ihmiset ovat valistuneempia.

   Poista
  7. Sikamessias on eri tänään kuin ilmestysaikanaan, jolloin sen katsottiin pilkkaavan ja häpäisevän paitsi kristillisen uskonnon perusajatusta myös yksilöiden uskonnollista arvomaailmaa. Näin se tekikin ja siinäkin radikaalissa ajassa ilkeästi ja rumasti. Ei sillä tainnut olla kytkyä eläinten kohteluun, niin kuin ehkä nyt olisi.

   Ajattelen kyllä edelleen niin, että ihmisten tunteita ja tuntoja ei pitäisi loukata, eikä ihmisen aatemaailmoja. Kullakin on oikeus ajatuksiinsa ja arvoihinsa, elleivät ne loukkaa muita.

   Nykyään Sikamessiaalla on historiallinen arvonsa. Se kertoo ainakin minulle eräästä epookista, kulttuurivallankumouksesta elävästi. Taiteellisesta arvosta en puhuisi, sillä Sikamessias on ruma, vaikka sitä katsoisi miltä kulmalta tahansa, se on jopa etova, inhottava. Ruosteen estiikka on eri asia, siinä on ruman kauneutta. Tässä ei ole. Siksi se on minulle vain historiallinen muistomerkki.

   En pysty allekirjoittamasn sitä, että taide vain ravistelee ja hätkäyttää. Minulle rumassakin pitää olla kauneutta - se juuri on taiteen merkki.

   Poista
  8. Iines, noinkin voi asian käsittää, ja niin voi ajatella, että ruma taide ei ole taidetta lainkaan.
   Mutta satuin tänään näkemään kun telkassa esitettiin veistoksia hevosista. Ne oli kauhean suuria ja kamalan näköisiä, mutta minusta ne näyttivät MAHTAVILTA teoksilta.

   Poista
  9. Liisu: "Niin tylsää ja kehittymätöntä oli yleinen käsitys, että Koskista rangaistiin ja kohdeltiin väärin "sikataiteilijana". Uskon, että nykyisin asiaan suhtauduttaisiin toisin. Ihmiset ovat valistuneempia."

   Minä en sitä usko. Ihmiset ovat nykyisin aivan yhtä tomppeleita kuin silloinkin - aiheet ja kohteet vain vaihtelevat. Silloinkin suuri valistunut vähemmistö (ehkä jopa enemmistö, jos olisi laskettu) oli sitä mieltä, että tuomio oli nolo, väärä ja naurettava.

   Nykyään Sikamessias voisi saada syytteen jopa siitä, että sehän pilkkaa selvästi myös muslimeja!! Ainakin niitä muslimeja, jotka ovat kääntyneet kristityiksi. (No, niitä syöttöporsaita saakin pilkata.)

   Mutta noin ylipäätään vakuutan, että ahdasmielisyys on luonnonvara, joka ei katoa koskaan. Se sikiää tyhmyydestä ja joukkohurmoksesta, eikä katso aatesuuntaa.

   Poista
  10. Tapsa, taidat olla, ikävä kyllä, oikeassa!

   Poista
  11. Varmuudeksi virlä, Liisu. En siis ajattele yksioikoisesti niin, että ruma ei ole taidetta, päinvastoin pikemmin. Otan niin "rumista" kohteista itsekin valokuvia, etten halua julkistaa niitä kuvablogissanikaan. Joskus kun julkistin jotain, sain Rauno Räsäseltä niin synkkää palautetta, etten ole sen jälkeen julkaissut sikarumia kuvia.

   Itse siis näen kyllä rumassakin kauneutta, kuten valonsäteessä, joka paistaa risukasaa, ja ellen sitten joskus näe, se ei ole minulle pala taidetta, ei estetiikkaa. Sikamessiaassa en näe mitään valonsädettä enkä pidä siis siitä, että provokaatiota nimitetään taiteeksi - ellei se sitä ole. Joskus voi olla.

   Poista
  12. Rumuus on mielenkiintoinen käsite. Miksi me pidämme jotakin asiaa "rumana"?

   Mitä Sikamessiaaseen tulee, niin se ei tietenkään ole mikään esteettinen elämys, vaan ruma provokaatio.

   Mutta on siinä ajatusta, jos asiaa katsoo vaikkapa "eläimilläkin on oikeutensa" -liikkeen näkökulmasta (onkohan tällaista liikettä olemassa, enää tai ikinä ollutkaan?).

   Siinähän viaton eläin antaa henkensä, jotta hänen hyvyyteensä uskovat pelastuisivat, totisesti. Sus siunatkoon scrofa domestica.

   Poista
 20. Ei tuota Aino -triptyykkia Ateneumista pois tarvitse roudata, asia voidaan hoitaa niinkin että kaikki ovat tyytyväisiä. Nimittäin joku tunnustettu nykytaiteilija, kuten esim. Rafael Wardi, voisi maalata Ainolle keltaiset simmarit. Sellaiset yhdenkokoiset siis. Maalasihan hän Tarja Halosenkin keltaiseksi. - Muutakin pientä korjattavaa Atskista löytyy, esim. tämä Järnefeltin kaskenpolttajat, oikeammin "Raatajat rahanalaiset". Siinä nuori tyttö on pakotettu epäinhimilliseen raskaaseen työhön. Ilmiselvää lapsityövoiman hyväksikäyttöä! Niinpä Wardi voisi maalata tytön pois ja tilalle vaikka arvokkaasti seisovan Metsätyönjohtajan. Ja sille värikkään (keltaisen?) takin.

  Muitakin ehdotuksia minulla olisi. Mutta antaa olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassua, jos niin upea työ kuin tuo Aino ja Väinämöinen poistettaisiin Ateneumista ja heitetään harakoille.

   Olen muuten jo kyllästynyt tuohon "seksinälkäisten ukkojen" metsästämiseen. On tietysti inhottavaa jos raiskataan naisia tai miehiä, tai joutuu kiusatuksi, niin kuin kerrotaan, työpaikan saamiseksi tai muuten vaan. Mutta siinäkin asiassa on toinenkin puoli.
   Yks mun tuttu nainen sanoi, että hän huomaa tulleensa vanhaksi, kun ennen autolla vastaantulevat miehet aina iskivät silmää ja maiskauttivat suutaan, mutta ne ei enää edes vilkaise.

   Kyllä minuakin on kerran suudeltu keskellä katua , se oli yks meidän tuttu, joka haisi viinalta ja heittäytyi kaulaan, mutta mä tiesin sen tavat ja kiemurtelin itseni irti ja jätin sen sinne horjuilemaan taakse katsomatta. Kerran se antoi minulle "lahjaksi" A-nelosen, johon se oli piirrellyt seksikuvia ja käärmeitä ja signeerannut sen, jotta voisin rahan puutteessa myydä sen. Siellä se on jossain paperikasassa muistona. Arvostettu äijä, sen töitä ei niin vaan roskiin sopinut heittää.

   Kerran meillä - jäi mieleen - oli pippolot, väkeä tuli ikkunoista ja ovista, ja niillä oli kaikllla pitkäkaulaisia pulloja mukana, ja me hypittiin ja tanssittiin ja meteli oli aikamoinen, kunnes aamuyöstä huomattiin että yksi oli poissa. Nainen. Sitä etsittiin joka paikasta. Sen aviomies makasi sängyssä, mutta vaimoa ei näkynyt missään. Sit huomattiin että ovi oli vähän raollaan, se oli mennyt ulos. Paljaat jalanjäljet vastasataneesssa lumessa johti läheistä metsää kohti, ja me rynnättiin niiden perässä. Sieltä se löytyi koppurassa ison kuusen alta. Yks miehistä otti sen syliinsä ja kantoi sisään, me muut laumana perässä. Hierottiin sitä ja pantiin peittojen alle. Me saatiin se heräämään ja juotettiin kuumaa vettä. Jos se ois ollut kauemmin siellä pakkasessa se olisi varmasti kuollut.

   Sitä paisti. Pakko kertoa. Ei voi miehiä yksistään syyttää. Kyllä naisetkin osaa juosta miesten perässä. Mitä "tärkein" mies, sen suurempi lauma naisia pyörii sen ympärillä. Kerran kuulin, että jopa vanhainkodissa mummot tappelevat papasta, jos sellainen sattuu olemaan talossa.

   On mullakin kokemuksia. Yks tuttu nainen soitti, kun olin yksin kotona ja sanoi: "Et sinä voi miestäsi omistaa!"
   Ja kyllä minut pidettiin ajan tasalla "hyvien naisystävien" avulla mikä oli tilanne milloinkin miesrintamalla. "Naiset on hulluja", mies sanoi.
   Ei se tilanne ole kuulema ihan helpottanut nykyisilläkään nuorilla miehillä. Mitä enemmän "nimeä", sen enemmän naisia ympärillä. Ja sellaiset rikkaat vanhemmat "taiteilijat", joilla on eri maissa asunnot, ovat varmaan tyytyväisiä, kun joka asunnossa on tietysti myös oma vaimo. Sen kuulin tänään, kun puhuttiin yhdestä tuttavasta. Eihän se tietysti kaikkia ihmisiä koske. Mutta ei sääntöjä ilman poikkeuksia. Nyt muuten on telkassa ykkösellä menossa sarja keskiviikkoisin, jossa luottamus mieheen joutuu koville. Sitä kannattaa katsoa. Eilen oli toinen osa. Ne näkyy kyllä vielä Areenalla.

   Poista
  2. Ohoh, huomasin, että alan toistaa itseäni! Kertoisinko vielä kolmannen kerran siitä kamalasta yöstä, kun muuan tuttu oli heittää henkensä kemuissa, joita yhteen aikaan harrastimme?

   Toivottavasti en, vaikka sinä yönä tapahtui kaikkea muutakin. Vähän kuin saksalaisessa sarjassa, mutta ilman ruumista.

   On se muuten kummallista, että kun mies päätti lopettaa totaalisesti juomisen (ah, mikä helpotus!), vieraat pulloineen pysähtyivät kuin seinään. Syy: kun meillä ei enää juhlittu väkevien juomien kanssa, se huomattiin pian. Tuli tyhjiö. Mies sitä hiukan harmitteli, minä en.

   Tyhjiö kyllä täyttyi. Järjestettiin toisenlaisia "juhlia", ns. runo- tai musiikki-iltoja. Ne oli mukavia, mutta en enää viime aikoina ole ollut innokas niitäkään järjestämään. Ne ei itsestään synny, vaativat paljon järjestelyjä.

   Poista
  3. Mikä helpotus! Säikähdin jo juttuasi lukiessani, että minähän olen jo lukenut tämän, mutten vaan muista...

   Niin se on, että ihmisten käyttäytymistä pohtiessani olen vanhemmiten yhä useammin kääntänyt katseeni psykologiasta biologiaan. Kun muistaa, että ihminen on apina, eli laumaeläin, niin ymmärtää paremmin naimiskiemurat, johtajien palvonnnan ja jatkuvan sukimisen.

   Poista
  4. Niin se on, toistan sanojasi, Tapsa.
   Paitsi yksilötasolla sama ilmiö, ihmisen käyttäytyminen, sekä fyysinen että psyykkinen, esiintyy myös vahvasti kansojen (ja maanosien) välillä. En voi ymmärtää, miten paljon ihmiset eri valtioissa haluavat "vahvaa" johtajaa, jonka jokaista käden heilautusta seuraavat ja toteuttavat. En voi ymmärtää sitäkään, miten pitkälle tällainen ilmiö voi johtaa. Esim. Pohjois-Koreassa suostuvat itkemäänkin silloin kun käsketään. Kaikki kapinalliset tunteet ja teot murretaan pelolla, ja ihmiset saadaan uskomaan ihan mitä vaan. Hämmästyttävää. Traagista. Uskomatonta, millaisia sopuleita me ihmiset suurena joukkona saatamme olla.

   Poista
 21. "Loisteessa kuun, hanki kimmeltää. Maantietä pitkin, troikka viilettää. kili-kili-kili, kili-kili-kili, kulkunen kilisee. Sointi tuo helkkyvä, niin paljon kertoo minulle. Loisteessa kuun, herätessä kevään, me kohtasimme, vieläkö muistat sen? Soinnikkaasti niin, äänesi nuoren neidon helskyi. kili-kili-kili, kili-kili-kili, se rakkaudesta lauloi. Meluisa väkijoukko juhlasalissa, mieleeni nyt palaa, ja rakkaani kasvot morsiushunnun peittämät. kili-kili-kili, kili-kili-kili, juomalasit juhlaväen kilisevät, ja vieressä vaimonsa nuoren, seisoi kilpakosijani."

  En osaa jakaa noita säkeitä runoksi. Enkä tiedän kenen tekstiä, kopioin sen eilen elokuvasta "Hirviöitä ja ihmisiä". Se kertoo 1900 luvun Pietarista. En suosittele tätä movieta kellekään, vaikka se on hyvä, matkii mykkäfilmien estetiikkaa. Mutta se on täyttä surrealismia, sen ymmärtäminen käy voimille. Se on tietentahtoen ilkeä ja julma, paitsi LOPPU on onnellinen. (Niinhän Elämäkin meille annetaan että eläisimme sen julmasti ja ilkeästi, ja sitten kun se otetaan meiltä pois, se on Happy End.) - Kuultuna tuo laulu tietysti on ihan toista kuin kirjoitettuna. Vaikka en osaa venäjää, osaan kuunnella venäjää, se on maailman runollisin kieli. Ässät, ärrät, geet ja kaikki kerakkeet soivat ihan eri lailla kuin kankeassa suomenkielessä. Ja aivan ihanaa on tuo laulun tulkinta: ääni tulee vanhasta rahisevasta gramofonista. Ja savikiekolle sen on laulanut keskeisessä roolissa tuossa elokuvassa olevat puberteetti-iässä olevat siamilaiskaksoset! ... joiden ääni, tai etenkin sen toisen kaksosen ääni tuossa kili-kili-kili -kohdassa nousee falsettiin! Käsittämättömän upeaa.

  Ko. elokuva on oikeasti kummallinen. Ei se pervo ole vaikka siltä välillä tuntuu; perverssiys on ihmisen korvien välissä. (Ei, ei se kenenkään jalkovälissä ole.) Siitä huolimatta en suosittele sitä teille, rakkaat Iineksen lukutuolissa torkkuvat ihmiset, vaikka se vähän aikaa vielä Yle Areenassa näytetäänkin. (pitäkää kiirettä)

  Ps. Minuun tuo leffa jätti kummallisen olotilan, ihan kuin yht'aikaa voisi kokea surua ja iloa...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ... surua ja iloa... Mitäs kummaa siinä. Jo itse, vähän lle 2-kymppisenä, kirjoitin päiväkirjaani ...elän ilon ja surun kahtapuolin... ei tuo olotila sisällä minkäänlaista mystiikkaa. Muistan kun olin juuri tullut Tampereelle, minulla oli 1h+kk+wc asunto siellä, huonekaluja ei ollut. Omaisuutta mulla oli kassillinen kirjoja, makuupussi ja matkakirjoituskone. Ja tietysti ne vaatteet mitkä mulla oli päällä. Älä nyt vähättele, Mikko, kai sulla jotain muutakin oli? No ei perkele ollut. Ev varmaan ollu. Tai siis hammasharja ja sellaista mutta ei muuta. Rahaa mulla oli jonkin verran koska olin säästänyt sitä "pahojen päivien" varalle. Ja ne pahat päivät olivat juuri silloin... kun armeijasta päästyäni muutin Tampereelle. Huh, huh. Ketään en kaupungissa tuntenut, mutta onneksi kukaan ei tuntenut minua, se oli fifti-fifti. Sorsapuiston vieressä oli eläintarha jossa riikinkukot kiljui öisin, ne oli varsinaisia viidakonääniä jotka valvottivat minua. Päivittäin kävelin erilaisia lenkkejä eri kaduilla, opettelin tuntee Tamperetta. Nekalan teollisuuslueella oli pieni halli jonka katolla oli iso kyltti RÄJÄHDYSPELTIÄ. Hitsi, kun ihmettelin sitä, että mikä sellaista on? Minulla oli ikävä Hilkka, ja oikeastaan kaikkea. Iltaisin menin Rautatieaseman ravintolaan juomaan olutta. Se oli niin karvalakkimainen ravintola että sinne kehtasin mennä, en minä muualle. Kolme isokokoista portsaria oli ovella ja joku niistä aina tappeli jonkun asiakkaan kanssa. (PANKS LÄISKIS PAM) Ravintolan seinällä oli mainos, jota aikani kuluksi tuijoitin: Tule iloisen auringon Egyptiin!. Ajattelin että vittu, en varmaan tuu. Katselin muita asiakkaita, suurin osa niistä oli matkustelijoita, kukaan ei ollut kiinnostunut minusta. "Yksin olet sinä ihminen, yksin keskellä kaiken." Välillä katselin ikkunasta ulos, siitä kulki trollikkalinja Kalevan kaupunginosaan ja Kissanmaalle. Välillä trollikan johdot löi kipinää, hitsi kun se oli kivaa. Ja kerran kun yks ämmä juoksi pysäkille, yritti ehtiä autoon mutta ei ehtinytkään vaan jäi puuskuttaa pysäkille... hitsi, kun se oli kivaa. Mutta ennen kun ehdin humaltua, lähdin sieltä aina pois, käveleen Lähteenlinnankadulle. Ei kotini kaukana asemalta ollut, Sorsapuistossa, minne siis menin. Ja jollen heti saanut unta - koskaan ei heti saanut unta kun ne v-tun riikinkukot kilju niin kamalasti, niin vedin kuivat. Vasta sitten nukuin makeasti.

   Manse, Manschester... olin aika onneton reppana silloin, mutta se oli elämäni onnellisinta aikaa.

   Poista
  2. Ihana kertomus mikis, enkä tarkoita nyt mitään happy storya vaan sitä, miten kerrot KLUNKS ja POMS niin, että piirrät samalla sarjakuvaa tekstistäsi ja nauratat ja itketät lukijaa, minua ainakin ja varmaan muitakin. Siinähän se taito onkin, vaan teepä sama perässä. Ei onnistu ainakaan minulta tuommoinen teksti, joka on yhtä aikaa kepeän iloittelevaa, irrationaalia mutta paikkaan ja aikaan kytkeytyvää ja pohjavireeltään myös suruisaa ja niin tunnistettavan tuskaisaa.

   Minulla voisi Turku, ah Turku olla vastaavanlaista elämystä, jos vaan osaisin kuvata sitä. Elämäni onnellisinta aikaa, mutta kuitenkin ahdistavaa. Elämä se on kuin silkkiä vaan, syliini sen ottaisin kerrallaan..

   Poista
  3. Kiitos Iines. Kyllä sinä osaat. Ei epällystäkään.

   Kun omasta elämästään kirjoittaa, siihen pitää heittäytyä, olla avoin, estoton. Mutta siitä silti pitää kirjoittaa sillä lailla kun katsoisi asioita ulkopuolisena... hymähdellen, että ai jaa, vain noin..? En tiedä. En tiedä. Aikoinaan reaalielämässä olin hyvin estoinen ihminen, ujo siis (en enää), mutta paperilla en sitä koskaan ole ollut. Kirjoitan asioista jotka ovat tapahtunut, tietysti niitä vähän muokaten, mutta en koskaan niitä vääristellen. - Minulla on liian vähän mielukuvitusta että pystyisin valehteleen.

   Ps. Turku miljöönä on kyllä haastava tatami minullekin. Se on Forssan lähin suurkaupunki, ja Eero Nylundin + aika monen muun kolossaalisen (ei, ainoastaan Nyla oli kolossaalinen hahmo!) ... monen muunkin pienemmän hahmon kanssa siellä aikanaan seikkailin. apahtui semmoista ja tämmöistä. Ja tapasi suurenmoisia ihmisiä jotka olivat toinen toistaan vähemmänsuuria. Ou nou! - Äsch, miksi mennä merta edemmäksi kalaan?

   Poista
  4. Mikis ja Iines ymmärtävät harvinaisen hyvin toisiaan, vaikka jutuissaan ovat välillä eri kaliberia.

   Kunpa kaikki ymmärtäisivät toisiaan, vaikka olisivat erilaisia ja ajattelisivat eri tavalla.

   Minua vähän nolottaa, jos kerron omasta elämästäni. Tulee tunne, inhottava tunne, että ajatellaan, että jotenkin retostelen elämääni.

   "Ai niin, te olette sitä yliopistoväkeä!" (tarkoittavat kultturiväkeä, jota sanaa niin inhoavat, etteivät halua sitä edes sanoa. Ja ääni. jolla se sanotaan on ylimääräisen makea ja halveksiva.)

   Toinen asia, jossa ääni muuttuu, on jos sanon, että kuuntelen klassista musiikkia. Klassinen musiikki on joillekin kuin myrkkyä, jolla tapetaan ihmisiä. Minulle se on kantava voima.

   Poista
  5. Jopa oopperamusiikki on jonkun mielestä elitististä, mahtailevaa. Oikeastihan esimerkiksi italialanen "rahvas" rakastaa ja laulaa oopperoitaan kaikkialla.

   Tiedän tunteesi, Liisu. Vaikken ole mikään merkittävä yliopistoihminen, niin esiinnyn mieluiten "ilman tutkintoa" kaikkialla ihmisten parissa. En halua turhaa pokkurointia tai kunnioitusta oppiarvoni, vaikkei se nyt kummoinenkaan ole, enkä esimerkiksi opettajataustani takia. Ihmiset ovat samanlaisia vaatteittensa ja tutkintojensa alla, oli ihonväri tai kieli mikä tahsnsa. Ihminen siellä on kaiken takana. Pieni sellainen.

   Poista
  6. Iines, olet oikeassa, ihmisiä olemme, synnymme, elämme ja kuolemme. Se mitä tiedämme on rajallista ja opittua.

   On olemassa poikkeusihmisiä, hyvään tai pahaan suuntautuneita, joita silloin tällöin syntyy maailmaan, harvoin kuitenkin.
   Hyvät sellaisia, jotka tekevät maailmaa muuttavia keksintöjä tai pystyvät ajattelemaan sellaista, mitä ei ole vielä edes olemassa. (Russel, Einstein, etc.)
   Tai ne, jotka saavat aikaan maailmaa mullistavia muutoksia. Mutta ovat he miten viisaita tahansa, he elävät samaa elämää kuin muut aikalaisensa.

   Suurin osa ihmisistä on elämäänsä läpi kahlaavia yksilöitä, jotka etsivät ja saavat tukea toisistaan. Kaikki uusi perustuu vanhan pohjalle. Ja ihminen ei tule toimeen yksin. Toisia ihmisiä pitää olla, vaikkapa vähän kauempana., vaikkei niistä välittäisi. Mitä jos olisit ainoa ihminen maapallolla. Miltä se tuntuisi? Mitä tekisit?

   Mutta eriarvoisuus on ongelma, jota on mahdoton ratkaista. Ihmiset ovat jo syntyessään eriarvoisia. Riippuen millä mitalla mitataan, kaikki voidaan haluttaessa asettaa paremmuusjärjestykseen. Nykyään käytetään usein mittarina rahaa. Raha ratkaisee. Se on huono mittari. Aiheuttaa enemmän pahaa kuin hyvää. Luonne on sekin mittari, joka ratkaisee paljolti ihmisen kohtaloa, mutta sattuma on asia, joka eniten vaikuttaa jokaisen ihmisen elämään.

   Viime yönä alkoi olympialaiset. Rauha on tällä kertaa niiden johtoajatus. Minusta se on hyvä, vaikka sillä olisi poliittinen tarkoitus.

   Poista
  7. Nykyään eriarvoisuuden poistaminen on populistinen muotisana, jolla koetetaan ratsastaa seuraavaan vaalimenestykseen. Turhaa, sanon minä, en usko siihen muuta kuin henkisellä ja eettisellä tasolla, jolla se on ainakin minulle itsestäänselvyys. Ihmiset syntyvät yhdenvertaisina - se on totta, jokainen elämä on yhtä arvokas. Jokainen rotu, jokainen kansa, jokainen ihminen on yhtä hyvä ja oikeutettu elämään. Näin tämä menee.

   Vaan taloudellisesti ihminen ei voi olla yhdenvertainen, ei ole ollut koskaan, ei edes varhaiskulttuureissa, joissa fyysinen vahvuus, vaistoherkkyys ja varmaan myös tilanneälykkyys ratkaisivat ravinnonsaannin ja eloonjäännin.

   Sama kuvio on nyt. Toiset ansaitsevat enemmän kuin toiset, eikä sitä voi muuttaa niin, että saatu yhteinen raha tasattaisiin ihmisten pääluvun mukaan ja jaettaisiin tasan kaikille. Se ei olisi oikeudenmukaista kenellekään.

   Heikot ja sairaat jäävät kaikissa kulttuureissa kaikkina aikoina vähemmälle, ja se on myös luonnon laki. Sivistynyt yhteiskunta ei kuitenkaan jätä heitä oman onnensa nojaan, vaan auttaa heitä auttamaan itseään ja huolehtii silloin, kun ihminen ei itse pysty huolehtimaan itsestään. Yhteiseen kassaan kertyy rahaa niin, että se jolla on, antaa enemmän kuin se, jolla on vähän. Tällä rahalla valtioita pidetään pystyssä, ja on päivänselvää, että rahaa tulee jäädä myös muuhun kuin taloudellisen eriarvoisuuden poistamiseen.

   Poista
  8. Onnea Pärmakoskelle pronssimitalista! Hieno hiihto, katsoin sen. Vaan Mäkäräistä käy sääliksi, koska häneen ladattiin niin paljon toiveita, että minuakin ahdisti etukäteen.

   Hyvin usein käykin niin, että suurin ennakkosuosikki ei sitten pärjääkään, ja jos joku kullan saa, on hän uusi tulokas, joka on saanut valmentautua julkkisurheilijoiden selän takana rauhassa ja median hehkuttamatta häntä etukäteen.

   Poista
 22. Aino-trpityykistä hermostuneet sairastavat tautia, jonka diagnoseja ei kai enää anneta, se on hysteriaa.

  Aikaisemmin Mikis sälytti minulle liian isoa vastuuta, joka ei minulle kuulu. Ikinä en ole hallituksenmuodostustehtävää saanut ja luulenpa etten jatkossakaan. Edellinen hallitus oli sellainen joutilas herrasväki, joka vain näytteli työn tekemistä. Tämä nykyinen on se huonoin. Toiseksi huonoin oli 1979-luvun Martti Miettusen hätätilahallitus, virkamieshallitus, jonka kekkonen runnoi läpi. Vieläkin elää kekkosen vale, että kyseinen hallitus muodostettiin hätätilahallitukseksi liiallisen työttömyyden vuoksi. Hallitusta ei työllisyys kiinnostanut, se jatkoi hätäpaskahallituksen virkakaudella nousemistaan. Monesti on osoitettu, viimeksi Jarmo Korhonen, että kekkonen perusti hallituksen vain, koska dementoitunut, voimakkaista aivorungon verenkiertohäiriöistä kärsinyt, presidentti halusi saattaa kilpailijoiksi kokemansa Johannes Virolaisen ja Ahti Karjalaisen sivuraiteille. Narsisti leikkaa aina päät, joiden pelkää nousevan omansa tasolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua kyllä kiinnostaisi, ketkä päästäisit uuteen hallitukseen ja mitä tekemään, jos nyt olisi ollut vaalit ja ne olisivat menneet mielestäsi mukiinmenevästi.

   Mitä tulisi tehdä työttömyydelle tai työttömille?

   Poista
  2. Töitä. Työtä.

   Poista
  3. Harvoin lähden tuollaiseen vääntöön, mutta lyhyesti: Työttömyys ei valtaosaltaan johdu työhaluttomuudesta, vaan työantajien haluttomuudesta työllistää. Tarjoaisin työnantaja puolelle keppiä ja porkkanaa.

   Poista
  4. Tietenkään näin massiivinen työttömyys ei johdu työhaluttomuudesta, joka lienee marginaalista.

   Tuota sanaparia ”työnantajien haluttomuus” käyttäisin kuitenkin varoen. Jospa täsmällisempi ilmaus olisi vaikka ”työnantajien kyvyttömyys” tai muu, joka viittaisi mahdottomuuteen, resurssien puutteeseen. Eihän työnantaja voi olla vain hyväntekijä, vaan yrityksen on tuotettava voittoa, jotta se pysyy pystyssä, ja runsaasti voittoa, jotta yritystä voisi laajenta ja ja tuotantoa suurentaa.

   Poista
  5. EI, kyllä juuri Tässä kohtaa puhutaan usein voittojen äärimmäisestä maksimoinnista ja jäljelle jääneen työvoiman näännyttämisestä liiallisuuksiin ja mahdottomuuksiin.

   Poista
  6. Mutta "lähellä Hyvinkäätä asuva tumma herrasmies"... vastaa minulle nyt, että kuka tätä maata hyvemmin ja vielä hyvimmällä hallituspohjalla johtaisi? Siis, minustakin Sipilä ei oikea politiikko ole, eikä tehtäviensä tasalla, mutta sano minulle kuka parempi olisi? ja mistä puolueesta? (huom! kekkosta ei saa äänestää) Mutta ihan totta?

   Ps. Aikoinaan joku sanoi, muistaakseni Fagerholm K.A., mutta tuskinpa silti hän, että "tärkein ministeri on valtionvarainministeri. sen jälkeen on tauko. sitten tulee pääministeri. ja sen jälkeen viipulan vissu ja katariinan kaisa. ja sen jälkeen on taas tauko. ja vasta pitkän, pitkän ajan päästän tulee muita ministreitä..." - Tämä oli 1950 -lukua, ja todennäköisesti oli oikeasti totta.

   Poista
  7. Anonyymi klo 16.52, sanot että työttömyyttä tuli hoitaa näillä keinoin: Työtä, töitä.

   Siis kenen tulisi järjestää työtä ja miten? Järkeeni ei mahdu, että työpaikkoja syntyisi pelkästä halusta pelastaa maailma ja pyhän hengen voimalla.

   Kai siihen nyt tarvitaan ensin tarve jollekin tuotteelle tai palvelulle, perkeleesti pääomaa ja lahjakkuutta luoda tyhjästä uutta??

   Poista
  8. Dillinger on tumma, minä en
   On titta, että poliittinen kyynisyyteni on isoa, mutta lupaan nostaa käden pystyyn ja ilmoittaa kuuluvalla äänellä, kun edes siedettäviä havaitsen. Aatteet övat kuolleet, ihanteellisuutta ei Kai koskaan edes Ole ollut olemassa.

   Poista
  9. Kännykkääni on mennyt päälle ruotsalaisia sanoja ehdotteleva asetus, hoten kurjenvarpaita tulee vielä normaaliakin enemmän.

   Poista
  10. Sama tabletissani, se ehdottelee sopimattomia ja tarjoaa vaikka mitä.

   Aatteet ovat kuolleet, ja juuri siksi parit voimakkaammat suunnat ovat saaneet etuliitteen ääri. Keskellä olevat ovat kaikki samaa liberaalia höttöä. (Tähän höttöön automaatti heitti ensin ”höttöviiksi”.)

   Poista
  11. Ehdotaako tabletti sinulle iines sopimattomia vai tä pannaanm. Onko nussimis sopimatonta keittiössä tai sängyn päällä. Älä ole hullu.

   Poista
  12. Ei se noin hulluja puhu. Tuohon ylläolevan kommentin "tarjoaa"-kohtaan se ehdotti Tarjaa ja onhan tuo höttöviiksi nyt hauska.

   Minulla on kaksi tablettia, iPad on uusi ja se ehdottelee. Samsung taas on ihan hiljaa. Ostin tuon iPadin, kun Samsung on alkanut ylikuumentua ja tyssätä. On siis vähän vaarallinen.

   Poista
  13. Vavaarallista seksiä elkeläs opettajallew. pannu kuumana odotetan juomaan kuumaa khvia. Kuumaa kun hveoset hässii on juhnnus marjat oksilla kyspsyy metsässä. iines

   Poista
 23. En minä Riku tiedä tummako olet vai vaalea germaani. Runoilijaystäväni Simo aikoinaan käänsi jotain saksankielistä tekstiä "mantelisilmäinen kaunotar räpytteli sinisiä silmiään..." Kas kun ei kiharatukkainen kaljupää... tai senhän sinä jo kekkosesta puhuttaessa sanoit.

  Tietysti tiedän, Riku, että olet vaalea viikinki, Roukkaan kylästä läheltä Tronhåmia kotoisin, pitkä tuuhea rockkitakatukka sulla on, ja työnnät kuulaa 16,98 senttimetriä. Strateegiset mittasi ovat 180 - 82 - 15,8. (Tai jos et ole viimeaikoina lihonnut.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perusväri on maantie. Nykyään harmaa ja kaljuuntuminen antavat charmantin lisän. Olen huolimaton parturissa käyjä ja välillä on sina pitkä, mutta parturissa leikkautan aina koneella sängeksi. Koruja tai roippeita en käytä enkä värjää hiuksiani.

   Poista
  2. "Viis siitä...", tällaista lukijapostia minä saan (kurkkaa ikkunasta ulos, pihalla on lauma kirkuvia naisia, jotka heiluttevat päivänvarjojaan), kuuntelijoilta - joista melkoinen osa on naisia (noin 99,6 %), ja he haluavat tietää pitääkö tuo 25,8 cm paikkansa. (No siinä mainoslehtisessä ykkönen oli muuttunut kakkoseksi. I'm sorry.)

   Muuten kaikki ihan okey on, Riku. Terveisiä vain isoisoäidillesi sinne Tronhåmian Roukkaan kylään. En koskaan unohda kun kerran siellä lomamatkallani kävin. Ikävä kyllä. En unohda.

   Poista
  3. Jaa Roukkaalle. Jatkoi varmaan sinne, kun karkoitettiin Afrikkaan sen ihmissyönnin vuoksi.

   Poista
  4. Katsoin toiseen kertaan tuon "Hirviöitä ja ihmisiä" (Pro urodov i ljudei, Venäjä 1998) Nyt sitä pystyy edes vähän analysoimaan, kun ei enää koko aikaa ihmettele, on se ihan kummallinen elokuva. Tämä ei ole kuvaus porvariston rappeudesta 1900 luvun alun Pietarissa, tämä ei ole kauhutarina tai illuusio mistään, ei ole, tämä on mitä kaikkea alitajunnassasi tapahtuu. Siksi se on kauhuelokuva koska itse olet täynnä kauhua. - Ja näyttelijäsuoritukset ovat käsittämättömän hyviä! Siis näillä näyttelijöillä ei ole mitään tekemistä Ville Haapasalon kanssa, nämä osaavat näytellä. (Joku Sean Connery on näiden rinnlla kuin K-kaupan Väiskin pakastealtaasta esiinotettu pakastettu broileri.)

   Mutta tosiaan, missään nimessä en suosittele tätä elokuvaa kellekkään, en edes itselleni!

   Poista
  5. Tim Klement

   rjqkriakqlflakqksikqroamwai

   Poista
  6. Osuiko kommenttini johonkin elokuvaan, siitä minulla ei ollut aavistustakaan. Heitin hatusta kannibaalia, kun minulla ei ollut hajuakaan siitä, mikä helvetin Roukkaa.

   Poista
 24. Kuulemani mukaan kukaan ei ole vaatinut triptyykin piilottamista. Mutta ei se mitään. Tyhmät vauhkoovat aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedä häntä - sulla on muuten hieno häntä Mangemang (+ usein tervetulleita ajatuksia), en minä ainakaan maalauksen poistamista ole vaatinut. Vaan vaadin että sitä koskaan ei olisi edes maalattu!

   Tykkään Alfons Muchasta, prahalaisesta taiteilijasta, koska

   diggaan jugendista

   vaikka ei esineitä saa naisellistaa samalla lailla kuin naisia esineellistetään. Eikä kyllä miehiäkään. Saa.


   Ps. Täytyy lopettaa. Arki alkaa, arki.

   Poista
  2. On toki vaadittu. Kohu Aino-taulun ympärillä on ollut pitkä. Museonjohtaja Susanna Pettersson ei ole sanonutkaan, että metoolaiset olisivat nyt vaatineet poistoa, vaan hän vertasi ajan saatossa tulleita pyyntöjä #metoo-kohuun. Media, myös HS, oli se elin, joka harhautti lukijoita raflaavilla otsikoillaan.

   Totuus on kuitenkin se, että Aino-taru nousi julkisuuteen jo vuoden 2016 #lääppijä-somekohun yhteydessä, joten matka #metoohon on olematon. GK:n maalaus on siis koko ajan ollut tämän kohuaiheen keskiössä.

   Kuvaavaa on myös se, mitä kaksi nuorta feministiä kirjoittavat eilisessä HS:ssa:”Tarkoituksena ei ole nykyajasta käsin tuomita tunnettuja taideteoksia vaan tuoda esille, että länsimainen taidekaanon rakentuu pääasiassa miestaiteilijoiden fantasioille naiseudesta ja naisen ruumiista. Miespuoliset kansallistaiteilijat ovat olleet aikansa kulttuurieliittiä, ja heillä on ollut valta määritellä kansallisesti merkittävän taiteen luonne. Ateneum on osa tätä kulttuurieliitin jatkumoa, ja sillä on mahdollisuus ja vastuu viedä keskustelua eteenpäin.” (Maria Riipi, Heta Hedman, historian opiskelijoita, HS)

   Poista
  3. Minä lainaan Tyko Sallista: "Gallen-Kalela on paskahousu!"

   Eikä paljoa parempi ollut Väinämöinenkään, kyllä tuo Aino olisi pitänyt pystyä hoitelemaan. Olisi sitten jälkikäteen ostanut tytölle jotain namia.

   Poista
 25. Nyt haluan tietää, että kuka on vaatinut, kuka on pyyntöjä esittänyt. Museonjohtaja itse kertoo vain, että teoksen eettisyydestä on joskus keskusteltu. Vaikea on ehtoisan emäntämme myöntää, että itse keksii uutisensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mankemangille suosittelen nyt tarkempaa lukua:

   "Museonjohtaja Susanna Pettersson ei ole sanonutkaan, että metoolaiset olisivat nyt vaatineet poistoa, vaan hän vertasi ajan saatossa tulleita pyyntöjä #metoo-kohuun. Media, myös HS, oli se elin, joka harhautti lukijoita raflaavilla otsikoillaan."(Iines)

   https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005553831.html
   https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005556580.html
   https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005556630.html

   Kannattaa lukea myös artikkeleihin liittyviä keskusteluja.

   Poista
  2. Tässä vielä tyylinäyte Hesarin (5.2., päivitetty 7.2.) uutisesta:

   "Ateneumia on vaadittu poistamaan taulu, jossa Väinämöinen ”törkeästi ahdistelee” Ainoa – museonjohtaja ei aio antaa periksi
   Me too -kampanja on saanut Ateneumin johtajan Susanna Petterssonin toivomaan ihmisiltä suhteellisuudentajua ja historiatietoutta."

   Poista
  3. Mankemang on kyllä oikealla asialla, en kiistä, mutta puolustan emäntäämme ja muita harhautettuja sillä, että mediaa silmäilemällä sai todellakin sellaisen kuvan kuin Aino-teos olisi haluttu poistaa.

   Itse on toki sellaiseen harhautunut, öhöm, vaikka sormeni syyhysivätkin, sillä tämän kerran maltoin ensin katsoa, että kuka tolvana siellä nyt mitäkin vaatii.

   Vaatimukset jäivät vähän epämääräiseksi, vaikka HS tuossa Iineksen sitaatissa sellaista esittääkin. Onneksi.

   Poista
  4. Tapsa, Aino-teoshan on haluttu poistaa, Ateneumin museonjohtaja Susanna Pettersonin mukaan useita kertoja vuosien aikana, ei siveettömyyssyistä vaan ahdistelusyistä, siis #Metoo-hengessä. Metoo-kohun aikanakin on tullut poistopyyntöjä, mutta ne ovat Pettersonin mukaan olleet pilapyyntöjä. Petterson puhuu siis totta, poistopyyntöjä on ollut ja se on ylittämätön fakta.

   Se missä media harhautti, oli Metoon kytkeminen jo otsikoinnissa Pettersonin selostuksen yhteyteen, vaikka Petterson vain vertaili näitä asioita. Poistopyynnöt sinänsä eivät olleet harhautusta. Ne ovat totta.

   Kannattaa lukea lisäksi kommentissani klo 10.03 siteerattu maininta feministityttöjen paikkansapitämätön aivonarsku klassikkoteosten miesvaltaisesta naiskuvasta. Ne kuvaavat juuri Metoo-henkeä. Lukaiskaapa lisäksi IL-pakinoitsija Jyrki Lehtolan kolumni Mää myös. Muistuttaa meikäläisen Muakin on -juttua.

   Poista
  5. Valitettavasti HS ei ole poiminut nettilehteensä paperilehdessä olevaa kuhmolaisen äidinkielenopettajan kirjoitusta, joten siteeraan siitä pätkän:

   "Aino-taruun on helppo avata nyt esitetystä täysin poikkeava näkemys: Ainoa voi katsoa ensimmäisenä esimerkkinä nuoresta naisesta, joka murtautuu irti hänelle perheen ja yhteiskunnan kaavailemasta muotista. Aino ei suostu veljensä lupaamaksi kauppatavaraksi, ei taivu äitinsä toiveeseen saada maineikasta vävyä - - . Perinteinen naisen rooli ei kelpaa. Kivi vetehen kilahtaa, mutta muodonmuutos kalaksi voi olla symbolinen tie vapauteen." (Marja-Stiina Suihko)

   Nuo taulua arvostelleet feministitytöt kommentissani klo 10.03 eivät sitten pystyneet irtautumaan miesvihaisesta mantrastaan.

   Poista
  6. Aino poti vakavaa alemmuuskompleksia, yksikään salskea nuori mies ei ikinä ollut osoittanut hänelle suosiotaan. Sitten tuli Kalevalan irstas turska, Väinämö, kuola poskillaan valuen, pahanhajuinen ja kamala vanha äijä, tyypillinen suomalainen mies. Aino tiesi, että vaikka on tyhmä kuin vasemman jalan saappaan hien tappama pohjallinen, monella tapaa erittäin vastenmielinen, hänellä oli ulkonäöllispoliittisista syistä parempaa kauppa-arvoa. Ja uimisesta tykkäsi, uida ei osannut - sitä ei muistanut - ja hukkui.

   Poista
  7. Huomauttaisin teille, Riku Rienu, ettei kuola voi valua poskilla, korkeintaan leualla. Jos ette korjaa virhettänne, ilmoitan siitä poliisille.

   - Nimim. Syvästi huolestunut

   Poista
  8. "Kuola poskilla valuen" on niin riettaan riipaiseva kielikuva, että asetun tässä vankasti Riku Riemu I:n kannalle Riku Riemu II:a vastaan.

   Iineskin on tietysti oikeassa, vaadittu on (vrt. Leppäsen Aune: suhteissa on oltu), HS ja P:son jättivät vain kertomatta kuka on vaatinut. Ja otsikoista sai äkkiä väärän kuvan.

   Etenkin mediasta, mutta myös blogeista ja itse taulustakin, kyllä huomaa, ettei Kalevalaa ole juurikaan luettu. Aino-triptyykissäänkin taiteilija Gallen lisää tarinaan kuvitteellisen kohtauksen, jossa hätääntynyt Väinämöinen yrittää pelastaa sielunhäiriössään hukuttautuneen ja Veen impyeksi muuttuneen Aino-rukan.

   Turhaan, totisesti turhaan, ja palkakseen hän saa limaisen kähmijän leiman.

   Poista
 26. Joillain nuoren ihmisen syntymäpäivillä minä kauan aikaa sitten lauoin: "Nuoruus on sairaus, josta aika parantaa!" - Saatoin puhua muitakin epäsopivuuksia.

  Juutuubia olen katsellut ja sieltäkin ymmärtänyt trendien ja ajan hengen kusipäisyyden. Jos meidän vanhojen ihmisten musiikkia ei jatkuvasti poistettaisi syystä, että se on yhä tuottavaa materiaalia, Beatles olisi katsotuissa ylivoimainen.

  VEVOn tallenteet saavat olla, siksi lempikappaleeni, Miles Davisin So What on saanut olla siellä jotain kahdeksan vuotta, silläkin, vaikka on jatsinperkelettä, bouttiarallaa melkein kaksitoista miljoonaa kuuntelu/katselukertaa.

  Cheekiä minä halveksin musabisneksestä kaikkein eniten. Isojen levy-yhtiöiden kovalla rahalla lanseeraama ja puffaama tähti, joka ei osaa mitään. Ei mitään. Ei vähääkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt alkaa Levyraati. Minä olen Jaakko Jahnukainen, jatsipieru.

   Poista
  2. Voi kun riittäis pieni taivas, muuta sanottavaa minulla ei musiikista ole.

   Pientä taivasta itseä katsovaksi me kaikki toivomme.

   Poista
  3. Broidini kun kuoli, laitoin hänelle tuon Taivaan muistoksi. Ehkä olisi toivonut toista suosikkiaan, ehkä ekaa, Creedence Clearwater Revivalia. Noh, ehdimme käydä hänen kanssaan katsomassa John Fogertya Haertwall-areenssa. Broidi säntäsi sieltä vielä Turkuun, jossa oli toinen konsertti.

   Niin ne ajat vierii, minullakin on jo tämä kaljuhko harmaa pää, jossa ajatus tai suksi ei luista.

   Poista
 27. Tiedetään Lönrohtin sensuroineen ja sievistelleen kokoamiaan runoja. Ehkäpä ei Ainokaan alunalkaen tehnyt itsemurhaa päätymällä ahventen morsiameksi vaan alistui Väinön jalkavaimoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jalkavaimohan Ainosta ilman muuta tuli, hän oli sellaista ainesta. Väinämöisen lisäksi hänellä oli Joukahainen, Moukaroinen ja Kölhiäinen, sekä lukuisia nimeltä mainitsemattomia. Ahvenet Aino tykkäsi syödä raakana.

   Poista
  2. Kun Väinämö sitten elämältä kaiken saaneena ja Ainolta paljon, vanhana miehenä kuoli, niin Aino perusti sadomasokistisen hyvän olon laitoksen. Siellä ei kysellyt äijiltä, onko leipä lämmintä, vaan: "Olenko ihana, vai otakko mitä palveluja, pervessitkin käy!"

   Poista
  3. Ihan oikeastihan Väinämöinen ei tavoittele naista, vaan kalaa tietämättä, että saalis on kalaksi muuttunut Aino. Jos nyt runossa pysytään, ja Lönnrotissa. Kuva on GK:n näkemys aiheesta

   Poista
  4. Ja Aino ei siis runossa varsinaisesti hukuttaudu, vaan istuu kivelle, joka vajoaa ja Aino hukkuu ja muuttuu veden väeksi.

   Poista
  5. Minun oikea isoäitini on ollut Aino. Hän kuoli kai keltatautiin, kun faija oli kymmenvuotias. Se selittää paljon. Joitain vuosia ennen faijan kuolemaa kävimme Ainon haudalla jossain keskisuomen takamailla, faija itki ja pyyteli äidiltään anteeksi, että kännipäissään tuli haudalleen.

   Poista
  6. Huomaankin täällä Iineksen melkeinpä maassa ainoana (sic) lukeneen myös alkulähdettä eli Kalevalaa (ks. kommenttini juuri äsken vähän ylempänä klo 17.52).

   Väinämöinen ei ajanut Ainoa jorpakkoon, vaan taiteilja on keksinyt tauluunsa kohtauksen, jonka voi tulkita niinkin, että hätääntynyt Väinämöinen yrittää pelastaa hukkunutta Ainoa.

   Poista
  7. Ei todellakaan ajanut, ei ollut edes läsnä hukkumistilanteessa. Aino meni yksin rantaan, istui kivelle, joka vajosi ja Aino hukkui. Se oli hänen oma valintansa, koska hän ei halunnut mennä häntä kosineelle Väinämöiselle, vaikka perhe patisti.

   Aino jatkoi elämäänsä Vellamon neitona, veden haltijana. Myöhemminhän Väinämöinen kalastaa Ainon ahvenena veneeseensä, mutta Väinämöinen ei tunnista häntä, vaan luulee kalaksi. Aino pakenee ilkkuen veneestä naisen hahmona.

   Gallen-Kallelan teos kuvaakin juuri sitä välähdyksenomaista hetkeä, jolloin ahven on luiskahtanut Väinämöisen käsistä, mutta ennen katoamistaan järveen Aino näyttäytyy vielä kerran naisena. Toisin sanoen Väinämöinen kurottautuu estämään saaliinsa karkaamisen.

   https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/01/22/mita-vainamoinen-todella-teki-tata-tekoa-laappija-keskustelussa-kaytetty-aino


   Poista
  8. Juuri näin. Ja huomion arvoista on sekin, että suomalaisissa kansanrunoissa jo ammoisina aikoina vastustettiin järjestettyjä avioliittoja.

   Poista
 28. Politiikasta vielä, että tällä sotella Sipilä tulee jäämään historiankirjoihin, se on hänen antinsa tälle maalle. Rahaa palaa aivan tajuttomasti joka suuntaan, miljardimäärin sitä menee veroparatiiseihin. Yli 90 prosenttia maamme väestöstä ei ole tyytyväisiä saamiinsa terveyspalveluihin. Takamaiden mummut ja vaarit kuolevat, mutta sehän on vain hyvä asia, koska heidät on jo merkitty poistoihin, he eivät tuota mitään ja ovat pelkkä rasite. Kiitos, Juha Sipilä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika usein ajattelen, ettei minun missään nimessä kannata elää eläkeikään asti. Ei kannata, ei. Eläkkeeni tulee olemaan surkean pieni, vaikka töitä olen tehnyt koko ikäni. Maamme tulevaisuus näyttää surkealta, kun globaalitalouden juoksupojat, Juha Sipilä ja muut, hoitavat maamme asioita. Ei täällä viihdy.

   Poista
  2. Täällä kauempana Kehä kolmosen takana on terveyspalvelut ajettu jo edellisten hallitusten aikana niin alas ja olemattomiin, että mikä tahansa sote tulee olemaan parannusta nykyiseen.

   Täällä menee paikkakunnan ainoa arvauskeskus nykyisen lakkoilun ja ylityökieltojen vuoksi umpikiinni jo kello 15.00, muutoin klo 16.00. Ellei täällä olisi tarjolla paria yksityislääkärin vastaanottoa, ihmiset olisivat hätää kärsimässä. Ikinä en ole päässyt myöskään julkiseen hammashoitoon ja työterveydestäkin minut heivattiin yksityislääkäriin ilman lähetettä. Syynä oli siis puhesairaus, joka periaatteessa voi olla osittain työperäinen.

   Uskon siis, että sote toisi kenties minullekin mahdollisuuden julkiseen terveydenhoitoon. Ei voi enää mennä huonommaksi.

   Poista
  3. Sorry, kyllä se menee. Terveyskeskuksella on tulevaisuudessa palvelut vain kesällä keskiviikkona, muuten toimivat sähköpostiyhteydellä.

   Poista
  4. Olen käsittänyt soten siten niin, että ihminen voi valita myös yksityislääkärin julkisen hinnalla, tai ainakin edullisemmin kuin nyt. Silloinhan palvelupisteitä on enemmän avoinna.

   Poista
  5. Niin kai, mutta yksityiset pysyvät kaukana kaukovaarasta.

   Poista
  6. Minulla on nyt yksi operaatio meneillään. Kaverilleni pitää lähettää vähän rahaa, kun on kaikki ryypännyt ja tärisee nälkäisenä. Tämmöistä se elämä oikeasti on, ei mitään pikkuporvareiden sisustamisleikkejä.

   Poista
  7. No, on täällä ainakin kaksi kolme yksityislääkärikeskusta (asukkaita vain vajaat 10 000), joissa on kussakin muutama eri alan erikoislääkäri. Mieluummin minä niissä käyn jos valita saan, ja jos ne ovat suurin piirtein samanhintaisia. Ei tarvitse jonottaa, eikä kukaan edes kysy, mihin vaivaan lääkärin tarvitsen, niin kuin terveyskeskuksessa, jossa hoitaja tenttaa yksityiskohtaisesti ennen kuin armollisesti antaa ajan. Ajan saa pikaisesti ja kakistelematta.

   Poista
  8. Riku, äläpäs sinä luule, ettei kaikkien elämä ole tuollaista kun kuvaat. Kyllä ne humalaiset ja tärisevät ovat yleisiä ns. paremmissakin piireissä. Minäkin tunnen yhden varakkaan naisen, joka joutuu nukkumaan välillä lukkojen takana turvallisuussyistä ja joka joutuu pesemään miehen alleenlaskemia kusihousuja neljäkin kertaa päivässä. Minua hieman suivaannuttaa käsitys, että kärsimys kuuluisi vain köyhille ja juopoillle.

   Poista
  9. Tiedän kyllä kaikenlaista olevan kaikenlaisissa piireissä. Pikkuporvarismi on vailla merkitystä oleva haukkumasana, jota minä käytin pikkusievistelystä. Marxilaisesti pikkuporvareita olemme me kaikki, duunarit myös.

   Jouluaattona kännissä on biisi, josta muistan faijan maaneen sammuneena joulukuusen edessä lattialla, kun lahjoja jaettiinn.

   En tiedä, mitä se kaverini kaukaa länsirannikolta niillä rahoillani teki, ostiko lisää viinaa vai menikö Rauman ganaaliin.

   Poista
  10. Raoman ganal on jäässä, joten älä huoli.

   Poista
  11. Ongs ganalki jäissä, mihin tämä maailma oikein on menossa.

   Poista
 29. Minun mielestä terveydenhoito pelaa hyvin vanhuksilla, sillä edellytyksellä, että on omaisia apuna.
  Äitini sairastaa alzheimeria ja appeni levinnyttä eturauhassyöpää.
  Molemmat ovat saaneet erinomaista hoitoa, enempää en osaisi edes vaatia.

  Äitini tk-lääkäri ehdotti ja hankki paikan päivätoimintaan. Kunnallinen kotihoito toimii joustavasti ja ruokapalvelu toimittaa kelvollista ruokaa.
  Appiukkoni syöpää on hoidettu hyvin, ei hän tuosta enää parane, mutta saa kuitenkin hormonihoitoa syöpään ja on saanut ne kirurgiset hoidot, jotka ovat olleet järkeviä loppuelämän hyvinvoinnin kannalta.
  Myös kivunlievitystä on saanut hyvin. Siinä kyllä vaimoni on joutunut toimimaan puhenaisena, koska vanha jäärä esittää reipasta lääkäreille.

  Luulen kyllä, että yksinäisen vanhuksen kohdalla Systeemi ei toimi näin hyvin.

  Samuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on totta ja allekirjoitan. Jos vanhus pääsee hoidon piiriin, hoito on pääsääntöisesti hyvää ja ystävällistä, täälläkin. Ongelma onkin siinä, että moni vanhus jää ilman riittävää hoivaa.

   Tässäkin tavallisessa pienessä rivitalokompleksissa on jo pitkään ollut ainakin kaksi dementikkoa ja sitten on muita rollaattorimummuja. Yksi talomme karkuteille lähtenyt dementikko löydettiin syksyllä jostain korpitien päästä menehtyneenä. Toinen asuu yksin, vaikka sytyttelee hellan levyjä miten sattuu ja käry tupruaa ikkunoista ulos. Ihmettelee, miten hänellä on "noin iso poika" - muistaa tämän lapsena, ei nyt aikuisena. On laihtunut varmaan parikymmentä kiloa. Kunpa näille alzheimeria sairastaville ja kotona asuville saataisiin kaikille sellainen digitaalinen paikannin, jonka perusteella vanhuksen voi löytää tämän eksyessä.

   Kivunlievitystä saa käsittääkseni aina hyvin. Joskus liikaakin, ja mikä mielestäni kauheinta, on se, että vuodepotilaille syötetään myös rauhoittavia lääkkeitä, ellei omainen ole tarkkana. Jouduin itse kieltämään rauhoittavien sytöttämisen äidille, ja lääkäri hämmästyi reaktiotani ja sanoi, että ohhoh, yleensä omaiset pyytävät rauhoittavia runsaastikin. Ei äiti niitä tarvinnut, hän oli rauhallinen muutenkin. Huomasin niiden syöttämisen, kun äiti alkoi olla niin tokkurassa, että nukkui aina velttona.

   Poista
  2. Te puhutte nyt tästä hetkestä ja menneestä, soten vaikutukset jäävät nähtäviksi.

   Poista
  3. Sote on niin sotkuinen ainakin minulle, etten ole jaksanut perehtyä siihen.

   Se mitä minä toivoisin, olisi yksinkertaisesti se, että lähellä olisi 24 t/vrk auki oleva lääkärikeskus, oli sitten kohtuuhintainen yksityinen tai julkinen. Nyt täällä on julkinen auki 40 tuntia viikossa ja mielenilmaisujen aikana ei sitäkään.

   Helsingissähän näin on, joten ymmärrän, että siellä asuvia ei kiinnosta se, että soten myötä tänne kauemmaskin voidaan saada lisää terveyspaikkoja ja aukioloaikaa.

   Poista
  4. Stadilaisten tilannetta en tunne, mutta siellä on ihan hirveesti populaa. Minä olen hiljakkoin ravannut lääkärissä alvariinsa, kun työnantaja pakotti testeihin. Ilmaisia ovat minulle olleet, työnantaja on maksanut. Seuraavan kerran olen ajatellut lääkäriin meneväni kuolemaani edeltävänä päivänä: "Nyt tuntuu vähän pahalta!"

   Poista
  5. Tietysti asukasluvun täytyykin vaikuttaa terveydenhoitopaikkojen saatavuuteen. Jos ajatellaan kuitenkin sitä, että maaseudulla ihmiset tulevat laajemmalta säteeltä kuin yhdeltä paikkakunnalta, niin kyllä niissäkin paikoissa kävijöitä riittää. Ja kuitenkin hoitoa on usein saatavilla vain se 40 tuntia viikossa, ja muuna aikana on lähdettävä satojenkin kilometrien päähän pohjoisempana ainakin. Surkeaa! Eikä ole tämän hallituksen vika, vaan edelliset ovat leikanneet nämä palvelut minimiin, muualta paitsi Helsingistä,

   Minä panenkin tässä asiassa poikkeuksellisesti toivoni kepuun ja Sipilään, ja odotan toimia maaseutualueiden palvelujen parantamiseksi.

   Poista
  6. Iines, oletko harkinnut muuttamista isompaan taajamaan, Poriin, Turkuun, Raumalle?

   Poista
  7. Olen! Koko ajan harkitsenkin. Rauma tai Uusikaupunki olisivat lähellä mökkiä, ja Turkukin kohtalaisen ajomatkan päässä. Olen vain hidas liikkeissäni. Kun sitten päätän jotakin, teen sen rytinällä ja isosti.

   Unelmoin aikoinani tästä talosta, jossa nyt asun. Kuljin usein koirineni talon ohi ja ihastelin sen piha-alueita ja kaksikerroksisia asuntoja. Seurasin pitkään myynti-ilmoituksia. Tästä talosta oli 90-luvulla kaksi asuntoa myynnissä ja tein niistä muistiinpanoja ja mietin ja mietin, koska asunnot olivat aika kalliita. Sitten pamautin päätöksen pöytään ja ostin niistä kahdesta sen kalliimman, koska kävi niin hienosti, että sen omistaja otti minun vanhan asuntoni, ja väliraha oli minulle siedettävä.

   Samoin kävi auton kanssa 1998. Olin kauan haaveillut isommasta upo uudesta farmariautosta ja luin ilmoituksia. Kävin autokaupoissa katselemassa autoja, jotka tuntuivat hirmu kalliilta. Sitten pamautin yhtäkkiä päätöksen pöytään: käyn kysymässä autolainaa. Laina myönnettiin ja minua pyydettiin vain ilmoittamaan, paljonko haluan. Noh, marssin päätös kourassa autokauppaan ja ostin sen farmarin. Nyt tällä autolla suhailee tytär, ja on edelleen täysin virheetön ja mootoriltaan kunnossa.

   Eli olen tullut isään, jonka tuumatunnit naurattivat koko sukua. Vajaakaan ei maalattu ennen kuin tupakki suupielessä oli loppu ja toinenkin vedetty ja mittailtu vajaa joka ilmansuunnasta. Työ sitten sujui nopsaan. - Siis kyllä minä vielä muutan. Kunhan.

   Anonyymi, saitpa pitkän vastauksen. Anteeksi ja kiitos.

   Poista
 30. Laitanpa vielä loppukaneetin Aino-kohuun. Väitin aiemmin, että kohtaus, jossa Väinämöinen tavoittelee veteen karkaavaa alastonta Ainoa on keksitty. Tarkemmalla lukemisella on myönnettävä, ettei se nyt ihan keksitty ole, mutta aika tulkinnanvarainen - ei lainkaan niin selkeä kuin taulussa:

  Jo päivänä muutamana, huomenna moniahana
  kala otti onkehensa, taimen takrarautahansa.
  Sen veti venosehensa, talui talkapohjahansa.

  Katselevi, kääntelevi. Sanan virkkoi, noin nimesi:
  "Onp' on tuo kala kalanen, kun en tuota tunnekana!
  Sileähk' on siikaseksi, kuleahka kuujaseksi,
  haleahka haukiseksi, evätöin emäkalaksi;
  ihala imehnoksiki, päärivatoin neitoseksi,
  vyötöin veen on tyttöseksi, korvitoin kotikanaksi:
  luopuisin meriloheksi, syvän aallon ahveneksi."

  Vyöll' on veitsi Väinämöisen, pää hopea huotrasessa.
  Veti veitsen viereltänsä, huotrastansa pää hopean
  kalan palstoin pannaksensa, lohen leikkaellaksensa
  aamuisiksi atrioiksi, murkinaisiksi muruiksi,
  lohisiksi lounahiksi, iltaruoiksi isoiksi.

  Alkoi lohta leikkaella, veitsen viilteä kaloa:
  lohi loimahti merehen, kala kirjo kimmeltihe
  pohjasta punaisen purren, venehestä Väinämöisen.

  Äsken päätänsä ylenti, oikeata olkapäätä
  vihurilla viiennellä, kupahalla kuuennella;
  nosti kättä oikeata, näytti jalkoa vasenta
  seitsemännellä selällä, yheksännen aallon päällä.

  Sieltä tuon sanoiksi virkki, itse lausui ja pakisi:
  "Oi sie vanha Väinämöinen! En ollut minä tuleva
  lohi leikkaellaksesi, kala palstoin pannaksesi,
  aamuisiksi atrioiksi, murkinaisiksi muruiksi,
  lohisiksi lounahiksi, iltaruoiksi isoiksi."

  Sanoi vanha Väinämöinen: "Miksi sie olit tuleva?"

  "Olinpa minä tuleva kainaloiseksi kanaksi,
  ikuiseksi istujaksi, polviseksi puolisoksi,
  sijasi levittäjäksi, päänalaisen laskijaksi,
  pirtin pienen pyyhkijäksi, lattian lakaisijaksi,
  tulen tuojaksi tupahan, valkean virittäjäksi,
  leivän paksun paistajaksi, mesileivän leipojaksi,
  olutkannun kantajaksi, atrian asettajaksi.

  "En ollut merilohia, syvän aallon ahvenia:
  olin kapo, neiti nuori, sisar nuoren Joukahaisen,
  kuta pyyit kuun ikäsi, puhki polvesi halasit.

  "Ohoh, sinua, ukko utra, vähämieli Väinämöinen,
  kun et tuntenut piteä Vellamon vetistä neittä,
  Ahon lasta ainokaista!"

  Sanoi vanha Väinämöinen alla päin, pahoilla mielin:
  "Oi on sisar Joukahaisen! Toki tullos toinen kerta!"

  Eip' on toiste tullutkana, ei toiste sinä ikänä:
  jo vetihe, vierähtihe, ve'en kalvosta katosi
  kiven kirjavan sisähän, maksankarvaisen malohon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunpa kaikki suivaantuneet lukisivat Kalevalansa ihan itse.

   Nasima Razmyarkin syytti taulua törkeästä ahdistelusta ja sai hirveän määrän tykkäyksiä, samaten teki Tarja Filatov ja monet tunnetut hyviksi julistautuneet suvaitsevaiset ihmiset. Teemalla minä sanon sinulle, mitä pitää suvaita.

   Poista
  2. Nasima, Nasima, Naisinma Ainoa.

   Poista
 31. Ehkä oikeaan osuvampaa olisi monien suomalaisten taiteilijoiden taulut alastomista pikkupojista. Vieläpä niin paljolti ja rakkaudella pensselöityinä, ettei kysymys siitä olivatko he pikkupoikarakastajia ole edes aiheellinen.

  VastaaPoista
 32. Yrjö Sarisen elämäkerrassa kerrotaan, että vaimonsa Meeri kävi välillä tarkistamassa, ettei Yrjö pensselöinnyt kauniita naismallejaan, ihania alastomia, väärällä pensselillä. Yrjöön suhtauduttiin yleisesti taitelijana, hän pääsi jopa saunaan naisten saunavuorolla. Aikamoinen juttu pienessä ahdasmielisessä työläiskylässä.

  VastaaPoista
 33. Minä olin tyytyväinen, kun hieno huumorisivusto, Uutissirkus, linkkasi joskus muinoin tämän.

  VastaaPoista
 34. Tulin juuri lähikapakkaan ja heti tarjosivat kaksi grillimakkaraa. Täst miä piän, lasken kohta laulellen vesiä. Ekaks kuitenkin juon ne.

  VastaaPoista
 35. Vaka vanha Väinämöinen, vissiin naiset möi ne. Tuli Uhtuan iso emäntä, Väinä tekonsa söi ne. Vaan kuka muistaa Ainoa, vailla seksististä vainoa. En minä ainakaan. Vähän tosin skibuli.

  VastaaPoista
 36. Minä olen tyytyväinen, kaksi vanhaa kaveriani facebookista löysin ja molemmat ilman nikottelua suostuivat kavereiksini. Menestyneitä övat toisin kuin minä, jankkaaja iänikuinen, laskija kalsojen vesien.

  VastaaPoista
 37. Kalavaletta ja Kanteletartakin olen nuoruudessani tai lapsuudessani lueskellut. Vaikutusta eivät tehneet.

  Nyt kuuntelen innolla täällä lähikapakassa, kuinka idioottipoika selittää maailmaa. Ensin puhui siitä kuinka on jokaisen oikeus hakea avustuksia, sitten siitä, kuinka on jo kaiken tässä elämässä nähnyt ja kokenut. Pari pikkuhuoraa poikaa kuuntelee kovasti innostuneina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis tyttöjä kuuntelijat övat.

   Poista
  2. Jumalauta, että olen huono ihminen, mutta paskaduunilla olen itseni ikinä ja aina elättänyt. Tiiäjjeeko, että se jokus stressaa ja tuntuu pahalta. Perkele, minä tuollaisia pikkupaskoja tai somaleita haluaisi yhtään elättää. Kuolkoot paskat. Syyrialaiset myös, ei niillä ole mitään käyttöä. lakatkoot lapsiaan tappamasta. Juutalaiset eivät ikinä minun panostani kysy, ovat hyviä ja hienoja ihmisiä.

   Poista
  3. Rasisti ole tai en ole, mutta arabi ei ole ihminen, ei ikinä edes sen veroinen. Arabit vetäkööt omat hauluamansa päihinsä. YÄK, YÄK, huonoille ihmisille, jos sitä edes ovat! - Varmaan tämä oli rasismina poispyyhittävää, mutta myös totuus.

   Poista
  4. Umayyaa-Abu Hanna jaksoi suomalaisia syytellä rasisimista. Oikeassa hän oli, minuakin on tehnyt pahaa alituinen antisemitismi, juutalaisviha. Palestiinalaiset, ojapaskat huonot, nouskoot ja eläkööt niinkuin ihmiset.

   Poista
 38. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä joitain kirjoitusvirheitä, joita utse en olisi printannut.

   Poista
  2. JuU, jaa, joo, mutta rakastan yli kalken viestejä, joita entisaikojen kavereiltani sain.

   Poista
  3. Ihmisistä parhaimmat, entisaikojen ystäväsni.samaan en pystynyt. olen huono.

   Poista
 39. Riku !

  Et ole, et ole. Et sinä huono ole, Riku. V-tun kaukana siitä. Tuntuu vaan että joskus ärtymys saa sinusta sellaisen vallan että syytät kaikkia ja kaikkea, ja pahimmin itseäsi. Se on turhaa! Maailma on epäoikeudenmukainen, sille me mitään mahdeta, pitää vain elää. Tai sitten ei. Kuuntele musaa josta pidät, juo viinaa joka ei ryppyile, lue kirjoja ja kirjoita karmeen hauskoja ja verbaalisia juttujasi, äläkä välitä.

  (Äläkä putoile rasvamonttuihin! plase)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. plase = you're welcome

   sama mikis

   Poista
  2. Haista vittu, Mikis, mitäs muuta minulla tähän sanottavaa olisi. Haista ihan kamalan iso ja haiseva sellainen!

   Poista
  3. (mutta et nuolaise siitä, jos haisee)

   Poista
  4. Ei minulla ole enää aikaa vaginoita nuuhkia. Eikä oikeastaan sisäistä poltettakaan ko. hommaan. - Jospa jättäisi sen sovinnolla nuoremmille.

   (alkaa hymyileen)
   Poista
  5. No ei sitten, minkä minä sille mahdan. Ei minullakaan sen puoleen.

   Poista
  6. Asento 69 on tosihuono. Tosin on sitä tullut, etenkin nuorempana, sitäkin huonompia. Kerran erään Ainon kanssa (ei sukua Väinämöiselle) löydettiin Kamasutrasta sellainen asento... että oltiin äkkiä kuin höyläpenkissä molemmat. Siitä ei mitään tullut, paitsi Ainolle mustelmia ja minulle hirvee niskakipu, kun putosin sängystä kesken kaiken lattialle. KLOKS, KLONKS vaan sanoi pääni. Ei mikään ihme että sen jälkeen pitkän aikaa tyydyimme n.s. lähetyssaarnaaja-asentoon. Ja vain kerran per päivä. Vasta pitkän, pitkän ajan kuluttua uskalsimme kokeilla doggy stylea.

   Oli Kivaa kuin Mikä !

   Poista
 40. Riku, aika vauhdikasta tekstiä tuossa nyt on - viittaan tuohon yhteen kommenttiisi, jonka sanoit itsekin olevan rasistinen. Kyllä se on sellainen, mutta tiedän, ettet sinä ole rasisti. Etkä huono. Pää ylös nyt, sinä verbaalikko ja koetahan olla ihmisiksi itsellesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta minähän olen rasisti. Arabeja en ihmisiksi laske ja somalitkin ovat aina laiskoja ja mihinkään kykenemättömiä.

   Poista
  2. Minä en nyt löytänyt sensuroimatonta videota siitä, kun isis poltti elävältä syyrialaisen lentäjän, suuren sotilaan.

   Minä itkin, kun sen alkuperäisen näin. Kaikki isisläiset pitää laittaa heti poistoihin, tappaa välittömästi ja ilman pohdintoja. Ikinä sellaista saastaa ei saa länsimaihin, saati Suomeen, ottaaa takaisin.

   Poista
  3. Siinä tapauksessa muistutan sinua siitä, että minä olen vastuussa blogini kommenteista, jos ne joku tosissaan ottaa. Joten älä viitsi kirjoittaa rasistisia tekstejä tähän.

   Poista
  4. Polttivat elävältä kunniakkaan sotilaslentäjän, lukemattomia länsimaisia tappoivat kuin koiria. Isisläisten ei ikinä pidä saada elää, jokaikinen on tapettava ja poistettava tästä olevaisuudesta. Jumalausta, jos niitä tänne otetaan takaisin, saatte tuta, ihmisiä halveksiva oikeuslaitos!

   Poista