11.7.2018

Kpk, sivu 8: Pieni nokipoika -laulu on kiellettävä!

11.7. Aamupäivällä kävi nuohoojapoika, Miska. Hänellä on oma yritys Nyky-Nuohous,  koska laskussa luki niin. Toki on mahdollista, että hän on myös renkinä jollekulle Nyky-Nuohouksen omistajalle. Vaan siinä tapauksessa hänellä olisi kai ollut vähän edustavampi yrityksen auto. Ajopelinä oli nimittäin kuhmuinen ja ruosteinen pakettiauto, jonka sisäpenkkien vuorikankaat ratkeilivat ja sisus tuli esiin.  Huomasin tämän, kun seisoin ovella hänen kirjoittaessaan minulle 66,70 euron laskua. Maksoin mielelläni, vaikka tässä kuussa laskuja on tupsahdellut aivan liikaa. Miskalla oli nimittäin nokinen naamakin, ja hikinen, joten kovaa duunia hän painaa. Edellinen nuohooja kolme vuotta sitten saapui siistillä firman autolla ja hänellä oli puhtaat kasvot. Hänen jälkeensä pesä savutti kaksi kesää.

Kun hain kuvahausta nuohoojan kuvia, paintings and prints, niin aukeni mielenkiintoinen maailma, pieniä mustia nokipoikia ja mustia miehiä, kurjia ihmisiä, jotka henkensä pitimiksi kiipesivät katolle putsaamaan piippuja.

Ja mikä kummallisinta, nuohooja näytti tietävän onnea meille rikkaille valkonaamoille. Pieniä nokipoikia piirrettiin joulu- ja uudenvuodenkortteihin toivottamaan ihmisille iloista ja hyvää aikaa.

Mietin ilmaisua Pieni nokipoika vaan - - uuninpiippuun katoaa. Käytettiinkö lapsia joskus tosiaan nokisten piippujen sisällä putsaamaan luudalla huiskien nokea piipusta? Eikö meidän nyt siis pitäisi kieltää nokipoikalaulu, sillä sehän kuvaa lasten sortoa ja alistamista, ja nuohoojina toimivat usein myös aidot nokipojat, neekerilapset, niin kuin silloin sanottiin. Tämä voisi olla myös kulttuurin omimista, että me täällä sitten  iloisina rallatamme Pientä nokipoikaa.

*

Tänään katselin uutisväläystä, jossa puhui mm. Eurooppaan juuri saapunut Trump ja myös Merkel. Mökkitelevisioni -  pieni antenni räystään alla -  oikkuilee joskus, varsinkin silloin kun alempana maantiellä on autoliikennettä. Tai mopoliikennettä. Ääni menee pois ja kuva menee hauskasti palasiksi kuin Sauli Niinistön kummallinen muotokuva. Trumpin puheen aikana kuvassa oli äänihäiriöitä, aina kun hän avasi suunsa, ei muulloin. Kun Merkel vastasi puheeseen, häiriöitä ei ollut. Eikä yhtään mopoa mennyt maantiellä. Mielenkiintoista, ihan kuin lähetystä olisi sabotoitu tarkoituksella. Taikka sitten antennini vain teki itsenäisiä päätöksiä.

Olen alkanut pitkästä aikaa lukea enemmän mm. iltalukemisiksi. En kehuskele millään fiksuilla kirjavalinnoilla, luen mitä jaksan ja mikä kiinnostaa. Eilen luin Tellervo Koiviston elämäkerrasta nuoruusosion, koska hän on käynyt samaa oppikoulua kuin minä ja kertoo kammottavia tarinoita silloisesta opettajarovastista, joka on minutkin kastanut mutta joka ei enää minun aikanani toiminut opettajana. Sitten aloitin tarinan juutalaistytön salaisesta elämästä suljetussa Berliinissä. Eeva Kilpeä luen myös uudelleen uudesta kokoomapainoksesta,  ja Rosa Liksomin Everstinnankin sain pinooni. Kesäkuussa luin Elena Ferrantea ja nyt jahtaan häntä lisää.


117 kommenttia:

 1. Musta mies assosisaatio nokisutarista on väärä, eikä lapsilla ole piippuja nuohottu. Ainoa piippusutari on amerikkalainen lihava joulupukki. Katoilla ovat hääränneet Katto Kassinen, Viulunsoittaja, sekä Maija Poppasen Dick Van Dyke, jonka englanti on upeaa, kuin raumaksi laulaisi. Tsimtsimanuu.

  VastaaPoista
 2. Vallan hurmaava laulu ja tulkinta, sanoisin jopa että ihana.

  Kun katsoo chimney+sweep+paintings+prints -kuvahakua, niin kyllä näkee että lapset toimivat paljonkin nokipoikina ja kiipesivät myös piipun sisään. Näkyy, jos hakee vielä ”katso lisää”-lisähaulla tietyistä kuvista.

  Tuo Mary Poppins on hieno elokuva, mutta tietysti se on kaunisteltua amerikkalaista satua. Sinänsä toki viehättävää omassa lajissaan.

  VastaaPoista
 3. Hyvä on, olet oikeassa, miksi eivät aikanaan tehneet elokuvaa Pekka ja Pätkä nokisutareina?

  En muista olenko koskaan Maija Poppasta kokonaan katsellut, se oli ennen minun aikaani. Elokuvissa katselin Tarzaneita ja televisiosta tuli lapsuudessani pelkkiä ruotsalaisia uutisia ja neuvostoliittolaisia elokuvia. Tuo kappale on kuitenkin ikuisesti painunut mieleeni, sitä soitettiin radiossa usein. Hyvää suomenkielistä talletetta en löytänyt, joten säästän teidät siltä.

  Olen minä katoilla kiipeillyt, mutta kaksi ammattia, joihin minusta ei koskaan olisi ollut, ovat nokisutari ja lumen pudottaja.

  VastaaPoista
 4. Olen kyllä nähnyt Maija Poppasen televisiolähetyksenä, enkä osaa mennä kovin syvästi näihin superihaniin amerikkalaisiin unelmaelokuviin. Mutta taitavasti tehtyjä monet ovat ja näyttelijät ovat mainioita.

  Nyt huomasin ilokseni, että Teemalta tulee viikonlopulla muutama Bergman-leffa (haloo mikis!).

  VastaaPoista
 5. Piipun päältä piippuun.

  Olen risteillyt erilaisissa paikoissa kulttuuri-ihmisten juttuja lueskelemassa. Taistolaisuus ei ole kuollut, se voi paremmin kuin koskaan. Ihan kamalaa USA:n ja Israelin vihaa. Israelin kohdalla muistavat mainita usein, että juutalaiset ovat ok. mutta heidän valtionsa on vääryydellä tehty ja pitäisi tuhota. Siten ei tule rasismisyytöksiä. Yksi ikitaistolainen levitti pilakuvaa, jossa kaikki maailman tiedotusvälineet ahtautuivat Thaimaan luolaan samaan aikaan, kun Syyriasta huudettiin apua. USA ja Israel tuhoamalla saataisiin siis mitä ilmeisimmin Syyrian höpöyhteiskunta pelaamaan. Eikä niitä thaipoikiakaan olisi ilmeisesti saanut pelastaa, koska arabi ja afrikkalainen voivat huonosti ja hukuttavat lapsensa mereen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Venäjää muistavat kehua ja kertoa, kuinka länsimainen media surutta sitä mustamaalaa.

   Vihaa täynnä olevia ihmisiä, sitä ovat tämän päivän taistolaiset ja vasemmistoanarkistit. Suojelupoliisin kannattaa oikeasti olla tarkkana.

   Poista
  2. Kauhean moni on näinä päivinä täynnä vihaa. Helsingin Sanomissa on kolumni ”Äänestäjistä melkein kolmasosa on eläkeläisiä – silti eläkkeiden nostopuheet ovat vastuuttomia”, ja siinä vanhat ihmiset ja eläkeläiset nähdään vain kulueränä (sanonta Japen, jonka varmaan muistatte). Yksi keskustelija esittää tosissaan, että vanhoilta ihmisiltä tulee ottaa ajokortti ja äänioikeus pois, koska nuorillakaan (sic!) ei ole näitä.

   Tämä siis yhteiskunnassa, jossa vanhan ihmisen puolta ei pidä yksikään poliitikko ja jossa vanhukset ja eläkeläiset ovat selkeästi unohdettu ryhmä.

   Poista
  3. Kun Tapsa toi taannoin esiin Oxenstiernan lauseen: "Ette tiedä, kuinka vähällä järjellä meiltä hallitaan", niin täytyypi tähän laittaa EU-komission puheenjohtaja Junckerin tämän päiväiset kännit NATO:n huippukokouksessa.

   Poista
  4. No juu, mitäs tuohon ny sanois: Somaa, kun herrat juhlii. Aina hauskaa olla pittää. Raskas työ vaatii raskaat huvit.

   Poista
  5. Sauli piti äijää kiinni toisesta kainalosta, kun katselivat köydestä riippuvaa tanssijaa.

   Poista
  6. Sitä en osaa sanoa, onko Sauli sankari. Sauli haluaa tavata sankarin, Mikko Paasen. Maailama tarvitsee sankareita, kyllä. Mikko P on sankari. Ovathan mm. palomiehet myös sankareita, siis sukeltajien kera ja onhan niitä kai muitakin.

   Se on komiaa kuultavaa, kun Jarkko Ahola laulaa: Missä miehet ratsastaa.

   Poista
  7. Tuota minäkin edelleen jaksan kummastella, miten jotkin piirit paheksuvat Thaimaan pelastusoperaatiota. Jos tuota filosofiaa jalostaa, maailmassa ei saa ilahtua yhdenkään lapsen pelastamisesta, koska Syyrian lapset ja lapsityövoima. Lapsen silpominen ja naittaminen ukoille sen sijaan ei näitä piirejä hetkauta. Ällöttävää älyllistä epärehellisyyttä.

   Poista
 6. Siinä mielessä nuohooja ainakin tietää onnea, että nokipalon uhka vähenee.
  Paljon kuulee valituksia siitä, että nuohoojaa ei saa mistään kiinni tai ei vaan muuten tule.

  Vähän pelotuttaa täällä maalla, että kuinka taksin saa uudistuksen jälkeen kiinni.

  Se muuten on herttaista, että kuinka Trumpit kulkevat käsi kädessä. Hyvä niin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä lounaisessa Suomessa nuohoojapalvelu pelaa hyvin, ainakin mökkiläisille. Joka kolmas vuosi tulee lappu, jossa nuohooja ilmoittaa tulevansa silloin ja silloin, tai pyytää varaamaan itse ajan.

   Kela-taksia olen käyttänyt muutaman kerran. Eihän täältä maalta ajoissa pääse erikoislääkäriin, kun bussivuoroja on radikaalisti vähennetty. Itse en halua ajaa isoissa kaupungeissa omalla autollani, kun minulla on onneton suuntavaisto ja hätäännyn isoissa risteyksissä ja monikaistaisessa vilinässä.

   Poista
  2. Uudistus on tullut ja taksia tuskin saa. Kiitos Anne Berner, Vallila interiorin perkele. Rumia rättejä.

   Poista
  3. Tämä nähdään elokuun alussa, jolloin minulla on perättäisinä aamuina Tyks-reissu Turkuun, botox-ruiskeisiin äänihuuliin ja aivojen tomografiaan - tarvitaan, koska puhesairaus on neurologinen ja tilannetta pitää magneettikuvistakin katsoa.

   Poista
 7. Mikis kyyhöttää kämppänsä keittiön nurkassa ja vapisee: "Ei helvetti, olenko mä taas menny sanomaan jotain!" - Kissansa naukuu: "mee ny helevettin siitä mun ruokakuppini eestä!"

  VastaaPoista
 8. Voi näitä ihania hellesäitä! Tykkään! Niityt kuhisevat kauniita perhosia ja pikku ötököitä, eikä paljon tarvitse odotella kuvattavaa. Aurinkoa riittää vielä myöhäisiin iltoihinkin, kun naapureitten kanssa parannetaan maailmaa pihaterasseilla. Tai mitä nyt parannetaan, kun joku on kepulainen... Ukkosetkin kiertävät tämän merenlahden kaukaa, samaten sateet, mikä tietysti on kasvulle kurjaa. Mutta lomalaiselle ihanaa.

  Ja ensi viikolla sen kun jatkuu, 30 asteen helle. Ah onnea!

  VastaaPoista
 9. En muuten oikein ymmärrä jonkun naikkosen suunnittelemia Trumputin-mellakoita. Mitä se maailmanrauhaa edistää, että Suomen antifalaiset kiihkoilijat rälläävät?

  Eikö ydin ole nyt se, että Suomi toimisi puolueettomana rauhaedistäjänä maailman merkittävimpien päämiesten tavatessa maassamme. Mellakat sopivat toisiin tilaisuuksiin, ei rauhanedistäjäisiin. Hävettää tuommoiset riekkujat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän ihastuksesi tähän takapakkiin ole jo aikaisemmin tullut selväksi. Että ei tartte enää toistaa sitä.

   Samuli

   Poista
  2. No no, Samuli.

   Toivoisin joskus lukijalta parempaa luetunymmärrystä, vaikka ajattelenkin niin, että tekstin laatiminen helpoksi on kirjoittajan vastuulla.

   Minä en yksinkertaisesti jaksa liittyä massaraivoon, missään asiassa, koskaan. Kritiikkini kohdistuu lähes aina ellei peräti aina ilmiöihin, ei yksittäisiin ihmisiin. Maailmaan mahtuu monenlaista ihmistä, myös idiootteja, narsisteja, despootteja. Heillä kullakin on aikansa, eikä yhdenkään tietä ole pysäytetty massahysterialla.

   Poista
 10. Torstai-iltana menen töihin, vuorotyöläinen kun olen. Kohta täytyy tämä tissuttelu ja etenkin rumasti ryyppääminen lopettaa. Pitkä viikonloppu töihin menemisen jälkeen on vapaata, silloin pystyy ottamaan vähän rennommin.

  Ai mikä se kysymys oli? - Trumppi ja puuttini yhteen soppii, huomenna laitetaan pussauskoppiin. Sieltä kuuluu riks ja raks - heille syntyy karvainen laps.

  VastaaPoista
 11. Juuri luin lehdestä, miten ”Greenpeace iski yläilmoista” Trumpin Skotlannin-vierailulla varjoliitäjän leijuessa Trumpin golkentän yläpuolella. No huhhuh, olipas hurja pamaus!

  Kyllä nyt Trumpin valinnut Amerikan kansa mahtaa vapista ja muuttaa tapansa.

  Jos yksi psyko voittaa presidentinvaalin, ei se kai ole hänen vikansa. Saahan sitä yrittää vapaassa demokratiassa. Vai eikö saa?

  VastaaPoista
 12. Noh, retkupelle ja se toinen narsistipsykopaatti ovat tänään Helsingissä. Merkille pantavaa ovat jo tähän mennessä olleet turvatoimet, jotka eivät ole normaaleja, vaan ns. diktaattorispesiaalit, täysin ylimitoitetut. Poliisi kielsi ihmisiä olemasta jopa parvekkeillaan, kun Herra johtajia kuljetetaan ohi. Mikäköhän laki tällaisen sallii? - Parveke kuuluu kotirauhan piiriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinä terrorismin aikoina on kai kaikkialla Euroopassa päädytty massiivisiin turvatoimiin. Emme elä enää avoimessa yhteiskunnassa, jossa voi ikkunoistaan iloisesti vilkuttaa presidenteille tai vaikkka heittää heitä kananmunilla.

   On kai selvää, että kulkureitin varrella olevat paikat varmistetaan. Helpompaa on kai pyytää ihmisiä pitämään ikkunansa ja parvekkeensa kiinni - niin kotirauhan rikkomiselta kuin se voikin tuntua - kuin lähteä tarkastamaan näitä asuntoja yksitellen. Onhan päivänselvää, että mahdollinen terroristi voi käyttää myös parvekkeita.

   Loppujen lopuksi tilanne on hetkessä ohi. Ja mielestäni kyseessä oli pyyntö, ei ehdoton käsky.

   Poista
  2. Jälkeenpäin luin jostain, kuinka poliisi selitteli sanojaan ja tosiaankin sanoi kyseessä olleen suosituksen.

   Huomauttaisin arvon viranomaisia, että kotirauha taataan perustuslaissa. Ehkä sillä ei siis ole merkitystä, jos sanoo, että kyse on vain suositus vastoin perustuslakia. Tämmöistä tämä tänä Sipilän hallituksen laittomuuden aikana.

   Poista
  3. Ei kai tämä nyt Sipilään liity millään tavoin. Uskoisin, että perimmäiset turvaohjeet tulevat korkeammalta asiantuntijataholta. Ja kenties jopa Mäntyniemestä ja viime kädessä vierailijamaista. Eivätkä ne kai perustuslakiin nojaa. Poliisi on sitten vain käytännön toimeenpanija omine valtuuksineen.

   Tuo ikkunoiden sulkemisen käskyttäminen tietysti ärsyttää eikä liene siis laillista. Käskytyksen olisi voinut hoitaa toisinkin, perustellen ja motivoiden, ystävällisesti.

   Poista
  4. PS Meillä ei ole kyllä tietoa uhka-arvioista, siitä mikä oli vaikkapa terroriteon uhkataso. Se on ollut käsittääkseni normaalitasoa korkeampi, ja tällöin poliisilla ehkä on kai valta käskyttää perustelematta?

   Poista
  5. Sipilä vain on tullut tunnetuksi perustuslain kunnioittamuudestaan. Valta on aina vahvemman, kaikki mistä ei nosteta oikeusjuttua, on sallittua. Sillä pohjalla kai tässä mennään.

   Poista
  6. "...matto..." - Kielemme on liian vaikeaa. Minun pitäisi kirjoittaa urduksi, mutta sitä en osaa lainkaan.

   Poista
 13. Kun minulla ei ollut muutakaan tekemistä tänä paahteisena heinäkuisena päivänä (paitsi istua keittiön nurkassa ja silittää kissaa, joka sanoi "miau, menisitkö kauemmaksi ruokakupistani"), luin vanhoja päiväkirjojani. Huvittivat, ja välillä siis taas eivät yhtään huvittaneet. Ihminen on nuorempana jotenkin nuorempi kuin mitä on vanhempana... huomasin. Äsch. Päiväkirjat sitä paitsi yl. valehtelevat. ”Laterna magicassakin” Bergman valehtelee: hän väittää että olisi halunnut elokuvaohjaaja mieluummin tulla kirjailijaksi, mutta... kun ei osannut kirjoittaa! Vittu, hänen elokuvakäsikirjoituksensa, niiden dialogi ja monet monologit, ovat aivan vertailukelpoisia vaikka Shakespearen tekstien kanssa. Osin tosin parempia. Puhumattakaan muista diletanttinäytelmäkirjailijoista!

  Putinin ja Trumpin kohtaaminen Helsingissä (miksei Forssassa?) on täyttä teatteria. En käsitä miksi se ihmisiä kiinnostaa melkein yhtä paljon kuin "Ensitreffit alttarilla"? Jälimmäisessä farssissa toinen ainakin saa toiselta, tai molemmat, vaikkeivat naimisiin sittemmin jäisikään. Höh. Tässä kohtaamisessa Trump on täysin vietävissä, Putin on shakinpelaaja joka hallitsee taktiikan ja stategian, Trump ei ikinä edes huomaa miten häntä viedään kuin Piiroisten Pässiä. - Ps. Ja HURRAA HURRAA teille perussuomalaisten n. 50 hengen aktiiviryhmä joka U.S.A.:n herra Presidentin tänne kohteliaasti, oi niin kohteliaasti tänne tervetulleeksi toivotitte! Annan sen mielihyvin anteeksi.


  (kopio Kabinetista)  Ps. Ei minua kiinnosta Putinit tai Trumpit. Historiassa näitä tulee, ja menee. Paljon pahaa aikaan saavat, mitä aloitteellisimmin toimivat; toinen hölmöyttään (Trump), toinen päämääriensä (Putin) takia. Siinähän saavat. Jos maailmaa eivät siis palasiksi saa – nykyteknologialla kun se niin helppoa olisi – niin eivät silti ”terävimpään kärkikymmenikköön” maailmanhistoriassa pahiksina (sitten kun sitä joskus a.D. 2500 luetaan), ehh-he-ei pääse. Kärkisijaa edelleen pitää Timur Lenkin, kakkossijalle on noussut kovasti töitä tehnyt Aurinkonaamainen Mao, herra Hitler yrittää raivokkaasti pitää pronssisija... tosin komissaari Stalin hiihtää ihan hänen peesissä ja kyttää koko ajan irti-ottoa. Hmhnhy, kyllä on jännä katsoa ketkä kaikki Maalissa (MÅL) nousevat Padiumille… (tai mikä p-le se on!) … eli siis PalkintoPallille. – Täällä Simo Lyly ja Jaakko Kalhu ja Yle, Vantaa-Helsingin lentokentän keinolumistadion

  VastaaPoista
 14. Eniten minua Sinussa Iines, jota diggaan karmeasti, niin ärsyttä se että Susta (po. Sinusta) on tullut ihme KänkkäRänkkä PersuSomeSuomalainen. Pakolaiset - joista iso osa on täysejä huijareita, mieskuntoisia miehiä, jotka tänne tunkee vain nussiin meidän Eleovena-naisia ja tekee rikoksia - on iso ongelma Suomelle. En kiellä sitä. Islamista taas olen samaa mieltä kuin muistakin uskonnoista, paitsi että se on vielä enemmän Historian Anus-aukosta kotoisin kuin moni muu. Tästä siis varmasti olemme samaa mieltä, ihana Valokuvia räpsivä blogimme Emäntä... Mutta humanisteina (olemmehan kumpikin "heitä"?), ajattelet/kirjoitat välillä ilkeitä ajatuksia Lähimmäisistämme... mitä en hyväksy. Vaikka edustankin antikristillistä moraalia. (Te, ja teidä kristillinen moraalinne! sitä minun pitikin ampua... vähän muunneltua Minna Canthia). - Ps. Haluan puhua enenmmäkin naiskirjailijoista. Yhtenä toisena heinäkuisena hellepäivänä, kun kissakin vain veteli sikeitä, minä nimittäin - tykkään tilastoista! - tein tilaston KAIKISTA naiskijailijoista joiden tekstejä olen lukenut. Olihan niitä paljon, oli oli, mutta hävettävän vitun paljon vähemmän kuin mieskirjailijoita. - No, puhutaan niistä myöhemmin, noista naikkosista, ehkä me ehdimme puhua niistä vielä joskus.

  TUUS, mikis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko tähän sanoa - koska menen asioiden edelle - että ihme ämmä Doris Lessing on! Ei mikään ihme että Nobel-palkinnon niiasi!

   Ps. Yksi asia - saanko kertoa sen, ai saan - huvitti minua kun noita lukemiani naisia niputin. Enkä saanut heitä muistiini kuin muutaman kymmenen vaan (69?). Niin epätoivoissani pinnistelin ja pinnistelin... kunnes muistin sen 7kymmenenkin!

   Maiju Lassila.

   Poista
  2. Ja höpsistä, mikis.

   En ole persu, en pode islamfobiaa, en ole ilkeä lähimmäisilleni - tätä minä eniten ihmettelen kommentissasi - , en pidä turvapaikanhakijoita huijareina enkä sarjaraiskaajina enkä sarjaterroristeina.

   Sille minä en mitään voi, jos sinusta tai jostakusta muusta jonkin tietyn asian kritisoiminen tai kritisoimatta jättäminen tekee minusta persun tai Trumpin kannattajan, tai se, että voin arvostella muslimien tapaa tulkita islamia vanhakantaisesti shariaan tukeutuen. Jos se tekee minusta islamfoobikon, niin sitten olen.

   Oikeasti, jos sanotussa pysytään, en pysty halveksimaan yhtäkään uskontoa, vaan vain uskontojen väärinkäyttäjäfundalisteja. Minusta uskonto puhtaimmillaan vailla ihmisen tulkintaa on hyvä asiaihmiselle, myös islam.

   Siihen olen kauhean pettynyt, että niin monesti täytetään kirjoitukseen pakostakin jääviä tyhjiä aukkoja omilla oletusasetuksilla: jos tuo ei yhdy Trumpin massahaukuntaan, se on trumpisti; jos tuo kritisoi maahanmuuttoon liittyvää asiaa, se on rasisti. Tai ainakin persu. Eli rasisti. Jne.

   Poista
  3. PS Kummallista, omastakin mielestäni, on se, että minussa nousee aina vahva puolustahto, kun jokin massaliike tai ihmisjoukko lähtee lynkkaamaan jotakuta yksilöä, sitä kaikkein halveksituinta, jota kukaan ei puolusta.

   Jos mietin blogihistoriaani, niin olen puolustanut mm. seuraavia:

   - ruotsalainen kunniamurhaaja 2000-luvun alussa (näin hänessä antiikin myyttisen lapsenmurhaajasankarin, siis traagisen hahmon, joka toteutti antiikin kuvioita

   - opetusministeri Tanja Karpelaa (tuli sääli, kun kaikki bloggaajat haukkuivat hänet, vaikka hän varmaan ylitti kykynsä tehtävässään, oli ahkera)

   - Susan Ruususta, jota Matti Vanhanen käytti hyväkseen (minusta muija oli itsenäinen ja energinen niitten kirjankansiensa kanssa)

   - nykyistä hallitusta, jota kammettiin viralta jo ennen kuin se oli muodostettu

   - Pirkko Saisiota, Pirkko Arstilaa, Aku Louhimiestä, Tolkun Ihmistä, jne. jotka kaikki kokivat massaraivon

   Tuossa äkkiä muistamani.

   Poista
  4. " ... Siihen olen kauhean pettynyt, että niin monesti täytetään kirjoitukseen pakostakin jääviä tyhjiä aukkoja omilla oletusasetuksilla ..."

   Tätä en tee. Sanot näin monelle ihmiselle joka sinua kritsoi, ja mielestäni usein ihan O.K. Mutta kun väität sitä minusta - "että täyttäisin olkiukkoja?", erehdyt.

   Usko nyt, hyvä ihminen, että sinäkin erehdyt aina välillä. Luulet että olet aina oikeassa, ei kukaan ole, ja kun nuoruuden "röyhkeä, ylimielinen tietämättömyys" muuttuu kypsempien kokemuksien "minähän tiedän kaiken, lapsukaiset" kuvitelmiin... Kyse on surullisista harhoista. Itse en tunne ketään ihmistä joka aina olisi oikeassa? Vaikka koko ikäni olen ollut tekemisissä itseäni fiksumpien ihmisten kanssa. (Joka välttämättä ei ole niin haasteellinen juttu miltä kuullostaa.) Mutta jos sinulla sitäkin fiksumpia tuttuja on ollut, en siitä mustasukkainen sulle ole. Pahoillani korkeintaan, ehkä.

   Tunnen sinut vuosien takaa, ja jos sanon, että vuosi vuodelta olet tullut konservatiivisemmaksi... eihän se syytös ole. (No, liitin minä siihen jotain muutakin. Se oli asiatonta. Anteeksi siitä.)

   Minusta ihmisten mielipiteet eivät ole "oikeita" tai "vääriä". Ihmisillä on erilaisia mielipiteitä, miksei muka saisi olla? Kamalaa on jos ihmisiä "väärien" mielipiteiden takia aletaan ampua hengiltä, näin tapahtui 100 vuotta sitten Suomessakin. Ja tapahtuu koko ajan muualla nyt.

   Poista
  5. Tietysti - jos omaisin kristillisen moraalin, ja sen saman korkean ja vastuuttomuuden ylimielisyyden mitä se sisällään pitää - voisin sanoa minäkin: "Rakastan teitä kaikkia."

   Mutta vittu kun se ei pidä paikkaansa!

   Ps. Ja jos Jeesus joskus sillain sanoi, jota te silmät viiruina ja kiiluen toistelette, mä luulen että Jeesuksellakin silloin oli krapula. Kun tommosia... meni puhumaan.

   Poista
  6. Mikis, enhän minä kuvittele olevani oikeassa. Käytän jatkuvasti epävarmoja sanoja ”kai”, ”käsittääkseni”, ”minun mielestäni” juuri siksi, että kyseessä on vain minun ajatukseni, mielipiteeni, luuloni. Muilla voi olla omansa, ja usein onkin.

   Tähän minä oppilaitanikin koetin kasvattaa: olette hyviä väittelijöitä - tai keskustelijoita - vasta sitten, kun teillä on kyky ymmärtää myös vastapuolen näkemyksen oikeutus ja kun tarvittaessa voitte armahtaa myös itsenne.

   Konservatiivinen olen kai aina ollut, sillä ei se radikaalius ollut aina ihan minua. Näin myös sen, miten se saattoi sortaa uhrejaan ja käytti mm. naisia iloisesti hyväkseen. Silloin Metoolle olisi naurettu patavanhoillisena hapatuksena.

   Vaan onneksi olen monessa asiassa edistyksellinen. Mm. tietotekniikka upposi minuun heti ja aloin käyttää sitä opetuksessa ennen muita opettajia. (Nostaa kissan hännän.)

   Poista
  7. Kun luin noita vanhoja päiväkirjamerkintöjä, ihmettelin. Muistan kaiken, mutta ihmettelin miten täsmällisesti ole kirjannut tapahtumat ylös. Kun Tarjankin tapasin... voi jeesus, se oli (minun puoleltani) niin rakas ja ujo ja irvokas ja kaunis ja karmeee ja ihana ja hirvittävä ja rumakuinmikä tapaaminen... jos sen sanasta sanaan olisi kirjoittanut esim. Nyyrikki lehteen (sellainen lehti vielä siihen aikaan ilmestyi, ja oli täynnä pakahduttavan kauniita rakkauskeromuksia) "miten asiat lutviintuivat"... niin uskon että novellini olisi voittanut ja sen luettua senaikaisen Nyyrikin päätoimittaja olisi välittämättömästi vetänyt itsensä hirteen, tomitussihteeri muuttanut Austraaliaan, ja muut toimittajat polttaneet henkilöllisyystodistuksena ja menneet "maan alle". Kyllä se niin karmee ensitapaaminen oli, oi jumansukka.


   En ikinä oo mielestäni makeillut sulle, oi Iines. Olet kiva makeilematta. Tähkäpäiden päällä oleva tähkäpää. Jos syytä on ollut kritisoida sua, olen tehnyt sen, en sua mistään syyttäen. Jos on eri mieltä asioista, ei se syy ole.

   Kanada... sanoisin.

   Poista
 15. Epäilen että tuskin kukaan teistä - koska olette hätäisiä hössöttäjiä kaikki - malttoi toissapäivänä katsoa "Mansikkapaikkaa"? Se on vaativa elokuva, tosin se ei vaadi muuta kuin että tajuaa itseään. Vaan kukapa sitä tajua kuka on? F.E.Sillanpää oli lähellä, Ingmar Bergman lähempänä, kun etsivät itseään. Kun katsoin teinipoikana tämän leffan, en osannut ihmetellä miten 40 -v Bergman pystyy niin täydellisesti/täysin paneutumaan 82 -v. vuotiaan tohtorin elämään. Se oli silloin sivuseikka minulle. (Ja 4-kymppiset siihen aikaan olivat Dinosauruksia minulle.) Mutta nyt kun olen vanhempi kuin Bergman elokuvaa tehdessään, mutta nuorempi kuin elokuvan päänäyttelijä, riemutohtori, ihmettelen!

  Mikä ihme kypsyys, mikä ihme intuitiivisuus! Ja dialogi on koko ajan tarinaa eteen päin vievää kuin puro joka kuivuu kohti loppukesää, mutta solisee. (Keksin nämä vertaukset kaikki itse. Em minä jaksa lukea muiden kirj. arvosteluja tms.) Nuo kohtaukset kun riemutohtori oikeasti tavoittaa, tai hämärästi käsittää elämänsä valheellisuuden, tai sen mitä kaiken on sisimpäänsä peitellyt, eli aktiivisesti unohtanut... nuo unikohtaukset (vaikea niitä elokuvallisesti muina olisi tehdä kuin unina?) ovat järkyttäviä. Tehokkaasti toteutettu. En usko että tämä sosiologi edes, jota Iines usein komppaa - en miuista mikä Hetelä-Elsamäki hän on, paremmin osaisi asioita selittää.

  Rikulta pyydän anteeksi jos houkuttelen häntä katsomaan Bergmannin leffoja. Niissä ei tapahdu sellaisia "kivoja actioneja" kuin esim. James Bond elokuvissa. Bondin kun katsoo elokuvateatterissa (minulla tästä tosin ei ole hen.koht. kokemusta) niin tulee ulos rinta vähän pörröllä. Ja ajattelee, okey, on olemassa ongelmia, oy jeah, mutta ne voi ratkaista kun ampuu toista mahaan. Bergmanin filmiesityksistä yleisö tulee käsittääkseni paljon nöyrempinä ja epävarmempina ulos.. jotkut sytyttävät röökin, kun pääsevät teatterista ulos, jotkut taas jäävät nojailemaan vesiränniin mietteliään näköisinä. En usko että kukaan heistä silti ajattelisi että ongelma ratkeaa sillä että ampuu toista mahaan..?

  Bergmannilla on niin pljon hyviä filmejä että ne on pakko katsoa (tällaisen elolokuva-amtöörin) moneen kertaan, että tajuaa mistä edes on kyse. Ja voi sen jälkeen vasta miettiä so what - vaikka se ei ole ollenkaan tärkeää, se semmote. Uskonto oli Bergmannille, papin pojalle, tärkeä; Jumalaa hän koko ikänsä etsi. Vaikka välillä Sen (tai pitäisikö sanoa Hänet) kadotti ja hylkäsi. Mutta loppujen lopuksi suostui kompromissiin:
  samantekevää.

  Ps. Varoitan edelleen teitä että nämä ovat vain minun omia henkilökohtaisia mielipiteitä. Bergmanin elokuvista olen nähnyt liki kaikki, en kaikkia, enkä kaikista näkemistäni pidä. Mutta hänen kypsän ikänsä (ihminen on siis kypsimmmillään 40-50 -v., höh?) ovat tärkeimpiä.

  Tiedän, että monet muut ajattelevat eri lailla kuin minä. Entäs sitten? Minusta se on paljon upeampaa kuin mitä minä heistä pystyn sanomaan. Tai heitä neuvomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen kyllä enemmän action-linjalla. Bondejakin olen saattanut kehaista mutta parhaita ovat Kummisedät 1-3.

   Elokuva on elokuvaa, mutta minä olen ajatellut ryhtyä ns. dekkarikirjailijaksi. Annan ilmaiseksi teille hieman esimakua,- suuren romaanini aloituksen.

   "Hikipisara valui Joen otsalla, hän tähyili herkeämättä viidakon laitaan. Aamu oli koittamassa ja hän tiesi neekerikommunistien hyökkäävän heti auringon noustua. - Joe siristi silmiään, virnisti ja hymähti karskisti:"pyh, minä en villi-ihmisten ulinaa pelästy"

   Poista
  2. Kyllä minä tämän Mansikkapaikan olen katsonut. Muistin sen heti, kun vanha mies katsoi pudonneen ruumisarkun kannen alle ja näki omat kasvonsa. Nyt en katsonut loppuun, kun tuli terassivieraita yllättäen. Lienee vielä Areenassa.

   Poista
  3. Suosittelen. Tämän leffan alku jotenkin huonointa on. Tiedän, että elokuvat tehdään miten tehdään, mä luulen että nämä "alkukuvat" on filmattu ikään kuin päälle. - Totta kai tarkoituksellisesti, ennalta suunnitellusti. Mutta myöhemmin.

   Miten Mansikkapaikka päättyy, on aivan ihanasti toteutettu, kuten kaikki mitä päähenkilö (= sinä, kuka tahansa) muistaa. - Ihminen yksilönä on mitätön, ei hän ole muuta kuin mitä muut hänestä muistavat, ja senkin väärin. Tai käsittävät väärin... Ihminen on reppana, oman elämänsä objekti, tuulten heiteltävänä, kysymys on väärin aseteltu jos puhutaan "tahdosta". Eksistenssimmne on elää juuri niin hyvin kuin tulemme toimeen itsemme kanssa. - Siksi idunpurijat ja muut kolhoosihörhöt ovat paljon fiksumpia, ja avuttomampia, kuin minä (= valkoinen, kalaa syövä hetero), koska he uskovat etteivät voi olla väärässsä. - Ja miksi olisivatkaan?

   Tai em mää ny niin tiedä. Karstulassa pesin Teboilin huoltoasemalla autoni etuikkunan, en tankannut. Siinä vanhempi pariskunta riiteli. Akka sanoi sille äijälle "suti suti ja satikutirallaa". Se odotti että se äijä tulee samaan autoon, niinkun tulikin, ja sit ne lähti. Vanhasta volswagenista jäi vain raitoja asfalttiin kun häipyivät.

   Poista
 16. Kun kukaan ei puhu kanssani, puhun itsekseni. Eilen ajelin autollani (hyväkuntoinen Toyota) pohjoisessa Keski-Suomessa. Päämääräni oli Kinnulla (Cordoba) mutta se oli niin kaukana (ja yksin) että sinne asti ihan en päässyt. Huopanankosella otin pari kuvaa Juhani Ahosta. Saarijärvellä kävelin kuumia katuja pitkin jotka askelteni alla eivät olleet moksiskaan. Kirkosta tulvi rippikoululaisia ja heidän vanhempiaan, se oli liikuttavaa, kaikki se nuoruus ja ne kukat - oi, miten surullista. Mutta antaa olla! Saarijärven kuululla kisakentällä pari-kolme juoksijaa juoksivat ja paikallinen anssikukkonen selosti, mikrofoonin mökäten, miten lujaa menivät. Eivät mielestäni menneet. Lönkystelivä lähinnä. Ja kun tuo selostaja pyysi "kaikkia katsojia" taputtamaan, eivät kumpikaan katsoja taputtanut. Oli hirvee helle. Ja se jatkui Karstulassa, josta minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa, jos ei hyvääkään, ja tiellä nro 58 sieltä pääsi jouhevasti pois. Ihana tie, mutkitteli ja aaltoili, hyvä asvltti alla - ajoin niin lujaa että Tarja alkoi kirkua. (Hän on hyvä kartanlukija. Mutta jos lähdetään Saarenmaalle, Iines kumppani, toivon että sinä tulisit lukemaan minulle nuotteja. (Diggaan tyylistäsi

  https://www.youtube.com/watch?v=E2j-frfK-yg

  Nuotit pitää kirjoittaa niinkuin ne on, muuten ajaa päin petäjää. POKS vaan kuuluu. Ja ralli on si siinä, samperi soikoon.


  Miten kivaa olisi kun muillekin kun saksalaisille sukulaisillesi, bikinit päällä, keittäisit meille kalasoppaa. Ja linnut... kuin vanhan miehen kädenliikkeet lentävät taivaalla. kohti pois meistä. Kurjet, kurjet. Ja muut linnut jotka koskaan eivät eksy. Historia on meille sitä mitä me luemme vintille unohtuneista pölyisistä kirjoista, ei se ole muuta. Sen me onneksi käsitämme. Vaikka emme kaikkea. Nyansseja.


  Bach on musiikkia. Rakastan häntä. Jos osaisin kertoa sen mitä tahtoisin, tulisin hyvin surulliseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minä musiikista tiedä, ainakaan sitä sanastoa en hallitse millä siitä pitäisi kirjottaa. En tiedä, en tunne. Mutta mun korvani kuulevat miten jumnalattoman kauniisti tuossa sävelet tulevat toisiaan vastaan, eivät koko aikana kaukana toisitaan ole, ja bassosävelet... onko kyse kontrapunktista, en tiedä. Mutta voi vittu kun tästä tykkää, enemmän kuin mistään muusta, siihen uppoutuu mukaan. Hirvittävän todellista!

   Poista
 17. Heh, kuuntelin kahta johtoherraa ikävystyneenä ja tympiintyneenä, paskaa on hölmöä kuunnella noin kauaa. Simultaanitulkeille kenkää, ryssän kielestä kääntänyt oli surkea, kuten sikäläiset tulkit aina.

  Kummaa tämä nykymaailma, kylmän sodan aikana eläneet eivät aivan pysty sitä hahmottamaan, en minäkään. Tilanne on siis tämä: Rys...neuvostoliit...eikäkö Venäjä, mitä ilmeisimmin vaikutti Yhdysvaltain presidentinvaaleihin ja sai Trumpin valituksi. Trump käy avointa sotaa Yhdysvaltojen instituutioita, kuten CIA:ta ja FBI:tä vastaan. Kapitalistisen maailman peruspilaria, vapaata kauppaa, hän vihaa yli kaiken. Yhdysvaltojen lehdistö on hänen mielestään pelkkiä valheita esittävää.

  Oma käsitykseni Trumpista ei missään nimessä ole täysin negatiivinen. Hyvistä puolista mainitakseni, akkansa on aika vosu ja Donaldin kampaus kuin homoseksuaalien ihmemaasta. Lisäksi hänellä on sama etunimi kuin Donald Duckilla, yhdellä kulttuurin suurista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten sanottua, itänaapuria suomeksi kääntänyt oli täysi nolla, Putinin höpinöistä ei saanut mitään selvää.

   Jos kyseinen tulkki on Ylen palkkalistoilla, pistäkää se äkkiä mäelle!

   Poista
  2. Edes ennen niin vihattu presidentti George Bush ei suostu pitämään minkäänlaista yhteyttä nykyiseen presidenttiin, ei osallistu hänen tilaisuuksiinsa. Republikaanit hermostuvat kohta tyystin Donald Duc...Trumpin vapaan kaupan kieltämiseen.

   Poista
  3. Mielenkiintoisin oli juttu Jennin ja Melanien aamukaffeista. Naisia kehuttiin kauniiksi ja älykkäiksi. Muutakin yhteistä heillä sanottiin olevan: vanha mies.

   Sitä en tiedä, edistyikö maailmanrauha.

   Poista
  4. Ihminen, jolle tosiasiat on "valeuutishullujenhuoneen hoitavaa lääkäriä kohden. Mutta jos tämä sama ihminen on Yhdysvaltain presidentti, kyse on paljon kimurampetti. Jota minä, joka en ole pasykiatri, en pysty käsittämään.

   Ps. Vaalivoittohihhuleista Trump väitti että häntä juhli "puolet enemmän kuin Obamaa aikanaan". Kuvista näki - fakta mikä fakta - että asia oli täysin päinvastoin. Trumpin kommentti: "Valemediaa."

   En käsitä mistä on kyse. Ihminen joka päivän mittaan valehtelee noin 12 kertaa, on kummallinen. Tai ei siis kummallinen, tämmösiähän on, mutta outo presidenttinä.

   Em minä mitääm moralisoi, ja minä olen jo senverran vanha että vittuako se mulle kuuluu mitä pelleä ihmiset äänestävät. Sehän on heidän asiansa? Esim. perussuomalaisia kunnioitan äärimmäiseen paljon, ikävä vain että haisevat eivätkä osaa käyttäytyä. Heidän maahanmuuttokielteisyyttään osaan arvostaa, jopa, mutta kun he puhuvat mistä muusta asiasta tahansa... en käsitä mistä puhuvat. - Siksi ihmettelen esim. Tapsaa, joka heitä arvostaa. No voihan nenä! Eikö millään muulla lailla - kuin äänestämällä Persuja - sanoa voi että "painukaa vittuun täältä islamistit. me ei tosiaan kaivata teitä tänne."

   Näissä vanhoissakin uskonnoissa on ihn tarpeeksi tekemistä. Hölön pölö pölöä. Että minkä yht'äkkiä ihmisten pitäisi mennä polvilleen ja pieraista ja ruveta määkyy kuin lammas... lba ahram alaburu sum sim, tai vastaava.

   Jokseenkin kummallista.

   Poista
  5. En ymmärrä miksi ne hihhulimuslimit tänne Pohjoseen änkeävät? Eihän täällä ole kuin miehiä jotka syövät porsaita ja kiimaisia naisia jotka eivät lakannakankaisiin päivisin pukeudu, hyvä jos pikkumustiin - nuo tämänpäivän Amatzonit. Eikä täällä taatelit kasva, on vain lakkasoita, joilla kasvaa muuraimia. Mikseivät hyö, voi Vittulan Väki, ja muut hölynpölyn Mumisiat, pysy siellä mistä ovat kotoisin? Ja missä heidän Allahhinsakin on heitä lähempänä?

   Poista
  6. Hihhulimuslimit pitää passittaa kotiin.

   Trumpin vierailusta lainaus Iltalehdestä:

   "Donald Trumpin esiintyminen Helsingin lehdistötilaisuudessa nousee ja ylittää "korkeiden rikosten ja rikkeiden" kynnyksen. Sen voi laskea täysin maanpetturuudeksi. Trump ei pelkästään puhunut kuin imbesilli, vaan hän on täysin Putinin taskussa. Isänmaalliset republikaanit, missä te olette, Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n entinen johtaja John O. Brennan kyseli Twitterissä."

   Poista
  7. No juu, koko Amerikkahan on nyt pöyristynyt. Ja Saarikosket. Olihan nyt konkreettinen syykin: Trump unohti isänmaan edun ja pelasti vain oman nahkansa.

   Vaan ulkomaan toimittajat ovat huipputyytyväisiä. Oli ruokaa, mansikoita, herneitä, saunaa, olutta ja drinkkejä, wifi ja jalkapallon loppuottelu. Ehkä Suomi sentään selvisi hienosti järjestelyistä.

   Poista
  8. Suomi selvisi hyvin, mutta epäilen ettei aiheuta kasvua edes matkailuun. Valtioneuvoston sanottiin maksavan koko lystin. Voi, voi, taitavat Sipilä ja Soini joutua mieron tielle. Elleivät sitten maksata veronmaksajilla, valtioneuvoston pohjattomalla rahasäkillä.

   Vanha totuus tässä tuli ilmi: lehtimies kiittää ja kehuu, kun sen syöttää ja juottaa hyvin. Tämä vihje kulttuurin parissa työskenteleville. Jos varoja ei ole paljoa, taskulämmin kossupullo riittää, jos valikoi kohteen tarkasti.

   Poista
  9. Jos oikein luin, rivien välistä, niin ällistyneen tyytyväisiä oltiin siitä, että kaikki hyvä oli ilmaista ja tarjottiin suoraan suuhun, toisin kuin muissa neuvottelumaissa, joissa sämpylänsä sai pitkän jonotuksen jälkeen ja taisi jopa maksaa. Suomi on vieraskorea, ei siitä mihinkään pääse. Ulkomaan elävä on aina parempi kuin kotimaan asukki.

   Poista
 18. Olen tehnyt joskus syövästä opinnäytetyön ja silloin törmäsin tähän faktaan eli pieniin nokikolareihin eli kyllä 1700 - 1800 käytettiin pieniä poikia töissä ja he olivat usein ns.apupoikia, he mahtuivat pieniin tiloihin jne ja heihin tarttui noki lujasti ja päivät olivat pitkiä, eikä pesumahdollisuutta monesti ollut. Jo silloin huomattiin että noki ja hiilinoki oli karsinogeeninen aine, joka aiheutti syöpää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän käsityksen minäkin sain, kun katsoin aika laajan kuvahaun aiheesta. Lapsityövoiman käyttö, ja etenkin amerikkalaisissa korteissa suosittu onnitteluaihe. Vaan ehkä lapsityövoimaa oli meilläkin, kun kerran tuo laulukin on syntynyt.

   Vieläkin elää käsitys, että nuohoojan näkeminen tietää onnea.

   Poista
  2. Kuten hiilikaivoksissakin. Pieniä poikia käytettiin hyväksi kun pieninä mahtuivat ahtaisiin paikkoihin. Ja kanarialinnut lauloivat: "tulkaa pois sieltä pojat, tulkaa pois, happi loppuu". - Mutta eihän ne saanet, poikaparat, tulla ellei käsky tullut omistajalta. Ja mitäs Omista nyt turhista... ainahan kuolleiden poikien tilalle oli tulossa vaikka kuinka monta, elävää.

   Ps. Marx ei ollut mikään runoilija. Hän oli taloustieteilijä joka uskoi faktoihin, ei halunnut liioitella. Mutta kun eli sitä aikaa ja tilastojen läpi kävi, näki mitä todellisuus on... ja hieman radikalisoitui. Ajatteli, ettei näin saa olla, pitää olla jotenkin muuten. Vaikkapa että sosialisoidaan tuotantovälineet.

   Siihen aikaan 1800 luvulla hiilipoikia Enlannissa päivittäin kuoli kuin kärpäsiä. Nokipojista en samalla lailla tiedä. Mutta jokainen kuollut poika oli helpotus hänet siittäneille vanhemmille, siitä vanhemmat sai kai pari shillingiä, ja olihan taas yksi suu vähemmän ruokittavana. Elämä silloin oli ankeaa.

   Ps. Tällaista elämää tällä hetkellä vietetään esim. Pakistaniassa. Mutta mitä se meille kuuluu, ei yhtään mitään. Paitsi jos jostain heidän lapsiata tulee terrorisri - mikä mikään ihme ei ole - niin sitten se vasta meitä kiinnostaa. Näinpä näin. Ja ihmettellemme että... Jeltinin ajan Venäjällä koulutyttöjen ihanneammatti oli olla "huora", pojt haaveilivat "mafiapäälliköstä". Ei tästä kauan ole aikaa. Miksi ihmettelettä nykyajan pakistanilaispoika haluaa olla "jumalan kostava sormi". Paukkupommi. Ja tappaa itsensä lisäksi mhdollisimman muuta "toivotonta"...

   Älkää ihmetelkö.

   Poista
  3. Sillä jos ihmettelette, ihmettelette vain omaa kyvyttömyyttänne käsitträä mistä on kyse.

   Poista
  4. Paljon kirjoitusvirheitä. t-kirjain muuttui r-kirjaimekasi. Ja kaikki muu. Vaan mitä väliäkös sillä? Juokaa teenne vaan tyynesti loppuun asti, narskutelkaa keksejänne, olette ihania vanhoja ihmisiä. Aina oikeammassa kuin faktat. Koska kaikki me tiedämme miten asiat oikeasti ovat. Muu on valemediaa.

   Minulla on kellarissa - taidan kaivaa sen esiin - lehti tuhat800 luvulta. Se on suomea mutta en muista nimeä, siinä kirjoitetaan että "kuuluu kuulema riehuvan kauhee sota tuolla Krimin maalla"... tms. Päiväyksestä näkee että se sota oli siellä riehunut monta viikkoa jo! ... Aivan upeaa.

   Internetti on muuttanut kaiken toiseksi. Ja kohta vielä toisenlaisemmaksi. Jota ei meikäläinen pysty edes aavistamaan, miksi j<a millaiseksi. Mutta jos sota syttyy jossain Kuurinmaalla, elämme livena sitä youtubessa.   s. On minulla sellainenkin lehti, joku Kuopion Sanomat, jossa etusivun juttu vuonna 1885 on että "eiwät ole Kupijon markkinat enää samanlaiset kun ennenmuinoin oliwat... ja sitten siinä jutussa kerrotaan miten eniten maksaneet talonpojat sai nukkua pöydän päällä ja toiseksi eniten lattialla mutta köyhimmät hevostallissa ja ja... "puumestarillakin oli niin monta vierasta että parhaimmin maksavat saivat nukkua höyläpenkin päällä..." - Joo, Ei ole Kuopionkaan markkinat enää niin kuin ne olivat ennen.

   Poista
  5. Voi voi mikis. Sinulla on hirveän kaunis kuva jumalansormena toimivasta pakistanilaispojasta, jota täällä joku oikeassa oleva vanha keksinpurija ihmettelee. Ihan kuin sinulla olisi se oikea perimmäinen totuus - terroriteko on vain globaali hätähuuto, kuten ystävämme Irja Askola nätisti sanoo.

   En minä tiedä, mikä aiheuttaa maailmankauheudet. Jonkun mielestä Juha Sipilä, jonkun mielestä köyhyys ja riisto, jonkun mielestä taikausko ja kiihkeä aatejärjestelmä.

   Vaan sopiihan näistä ajatuksia lausua, jokaisen, eikä se, että omia ajatuksiaan heittää estradille, tarkoita sitä, että se olisi ainoa totuus. Se on yksi havaittu epäkohta, josta sopii olla monta mieltä. Kamalaa semmoinen on, että tuomitaan väärinajattelijaksi ja lyödään erilaisia leimoja kylkeen, ikään kuin ne olisivat totta ja oikein ajateltuja.

   Poista
 19. Vai että jumalansormena joku toimisi? ikään kuin Ukkosenjohdattimena? niinkö olen antanut itseni ymmärtää/tehdä ymmärretyksi. Jos näin on, olen pahoillani, eikä sille mitään mahda. Että Jumalalla on reumatismin runtelemat sormet, etenkin keskisormi, ja länkisääret ja pattipolvet ja vihoitteleva selkä. Ja Häntä huippaa päästä. Sillä Jumalana oleminen on rankkaa puuhaa. Eikä siitä duunista pääse ikinä eläkkeelle.

  Maailman pahuus on evoluution tuotetta. Ilkeimmät ja häijyimmät ja itsekkäimmät ihmiset täällä aikoinaan pärjäsivät. Me olemme kaikki heidän jälkeläisiään. Siis tavallaan trumppeja joka ikinen, myös meikämaakari. Mutta tykkään siitä että ihmiset pölisevät erilaisia ajatuksia kuin minä. Ellei näin olisi, en ikinä oppisi mitään.

  Tuus

  VastaaPoista
 20. Kävin Vaajakoskella paikallisessa Osuuskaupassa (S.O.K.) ja osti kapallisen perunoita, 0,1 hehtolitraa herneitä, kyynärän verran makkaraa, pari naulaa possua, sentterellisen unelmia, nelikollisen nokkosia, krossillisen munia, ja ölyttynnyrillisen ja yhden kannun Suomi-viinaa. (Koska olen isänmaallinen ihminen.) Kotimatkalla Vaajakoski-Jyväskylä moottoritiellä ajoin kilpaa kolmen (sic!) poliisiauton kanssa. En uskaltanut ajaa ylinopeutta, siks ne voitti mut, ne kun ajoi. Olivat kai tulossa jostain?

  Helle jatkuu, helle. Komppanianpäällikköni oli Aarre Helle, kun aikoinaan palvelin Suomen Puolustusvoimia Porin Prikaatissa, Säkylässä. Mutta en tiedä minkä takia yliluutnantti A.Helle tähän tunkee? Lienee ilmastomuutoksesta kyse? Kotiuduin Säkylästä korpraalina ja Mannerheim -ristin saaneena... eikä tämä ole vitsi, vaikka en minä tietysti mitään mannerheimristiä saanut vaan sain kaikkein korkeimman kunniaosoituksen + lipun ja mitallin mitä varusmies voi saada. Tästä on vaikka kuinka paljon valokuvia senaikaisissa Satakunnan Sanomissa ja Aamulehdessä ja muissa medioissa. Että ei se ihan unta ole. - Miksi nämä kunnianosoitukset sain, en kerro. Sovitaan, että olin niin hyvä sotilas, minulle se sopii. heh, heh.

  Töissä meillä - Kankaalla, missäpäs muuallakaan - oli työnjohtaja Heikki Ä., joka oli saanut KAIKKEIN KORKEIMMAN kunniamitallin mitä Israelin valtio voi muille kuin omille kansalaisille antaa. Voi miten monta kertaa, ja Heikki on perso alkoholille, yritin kännätessämme udella "mistä sinä tuon merkin sait"? Mutta aina kun siitä tuli puhe, Heikki mykistyi... Kertoi vain että nuorempana hän kiersi pitkin Eurooppaa, ja kerran kun rahat loppui, hän meni poimimaan appelsiineja yhteen israelilaiseen Kibbutziin, ja sitten hän... Ja sitten hän, eli Heikki, lopetti muistelunsa siihen. Ja alkoi puhua ihan muusta, esimerkiksi naisista, koska hän oli hirvee häntä-Heikki. Kerrankin hekotteli siitä - kun oli Iltasanomista lukenut - että ruotsinlaivalla joku eukko oli juuttunut vessanpönttöön kiinni!... heheh heh. Ja onhan, ai nou auch, kauhee alipaine niissä vessanpytyissä kun ne imaisee kakat pois... mutta että se ämmä sentakia oli juuttunut siihen pönttöön... heheeh heh, nauroi Heikki. Ja lisäsi siihen, teknikko kun oli, että "varmaan sen tavarakin meni ihan ruttuun"...

  Hitsi, miten rumia ihmiset puhuvat. Ja kiroilevat kuin uneliaat kalkkarokäärmeet. Mutta mitä minä sille mahdan, mikis?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerran erään toisen työläisen - kankaalaisen, kenenpäs muun - työläisen kanssa istuin Tyynelän terassilla. (Oi Tyynelä, ei sellaista tavarataloa enää ole, mutta silloin oli. Ja Hannu Tyynelä seurusteli Virpi Miettisen kanssa, jonka muistan. Ja vituks meni sekin parisuhde. Mutta muistan toki paljon muutakin.) Tuo terassi oli hyvin suosittu paikka. Kerran kun - raskaan, mutta ah niin uuvuttavan - työpäivän jälkeen olusilla istuttiin, Klingan Esa ja minä, niin siihen tuli meidän pöytään sellainen luppakorvaisen koiran näköinen kaveri, jolla ei olutmukia edessään ollut. Hän vain kuunteli mitä me juttelimme. Kun kerroin Esalle Saarikoskesta ja muusta, tämä koiran näköinen ihminen yht'äkkiä sanoi: "minä olin viimekesänä Tjörnin saarella. tapasin heidät". Arvaa innostuinko siitä, kyllä innostuin, ja heti ostin hänelle oluttuopin. Hän kertoi kaikenlaisia asioit mitä siellä Tjörnin saarella oli nähnyt, mm. kun grillasivat kalaa siinä mökin rannalla. Ja kertoi minulle senkin - joka minulle oli ihan uusi tieto - että Mia käytti alkoholia paljon reippaammin kuin Pentti. Joi kun pianisti, oli kännissä heti aamusta asti... ja sitten... tämä kaveri vaikeni. No, ostin hänelle uuden oluen, ja sen jälkeen taas uuden ja uuden, koska hän kertoi niin kiehtovia sisäpiirijuttuja, eli juoruja heistä, Pentistä ja Piiasta. Olin ihan varma ettei Pekka Tarkkakaan niistä tiennyt puoliakaan. Mutta sitten se kaveri meni vessaan, monien minun maksamieni oluiden jälkeen, ja Esa sanoi minulle: "Toissapäivänä istuin samassa pöydässä kuin tämä. Ja siinä oli rekkamiehiä. Tämä kertoi niille rekkakuskeille niin uskomattomia ja värikkäitä kokemuksia mitä hänellä oli nache bai Hannover ja Litzistä ja Varsovassa, kun ajoi täysperävaunurekkaa pitkin Eurooppaa. Ne kuskit vaan kuunteli sitä suu auki. Ja nyökkäilivät. Mutta minä satun tietämään että ei tällä juipilla ole edes ajokorttia." - Samalla se "anteeksi, että olen mäyräkoiran näköinen" kaveri tuli takaisin pöytäämme. Ja katsoi huolestuneen näköisenä tyhjää olutlasiaan. Loukkaannuinko häneet, siihen että hän oli onnistumaan kusettamaan minua, no en! Ev varmaan! Uudet oluen tilasin meille heti kaikille. Mutta ei enää puhuttu Saarikoskesta tai Mia Berneristä. Juteltiin kaikesta muusta, mikä meitä kiinnosti.

   Kyllä mä oikeesti taidan tykätä ihmisistä? Ainakin jos ovat eri mieltä kuin minä.

   Ps. Esalta opin paljon kiinalaisia sanalaskuja, esim. tämän ystävät pettää, vihamies ei petä koskaan. - Totta.

   Poista
 21. Lämpötila mökin merenpuoleisella seinällä varjossa 34 astetta. Taitaa olla ennätys täällä kymmeniin vuosiin. Ulkona ei voi olla! Sisällä on ikkunaluukut kiinni ja tuuletus varjon puolelta, ristivetoa. Tukalaa on!

  VastaaPoista
 22. Pieni nokipoika vaan
  Puhdas ompi muodoltaan
  Kun hän pyhän tultua
  Pois saa olla piipusta

  VastaaPoista
 23. Vanhukset ja sydän sairaat eivät näistä helteistä pidä. Kesälomalla olevat opettajat nauttivat muiden kärsiessä ja ottavat valokuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtaako kukaan suomalaiseen ilmastoon tottunut nauttia 34 asteen paahteesta? Minusta tämä on kamalaa! 25 on yläraja minulle. Ei yli 30 asteen porotuksessa voi tehdä mitään muuta kuin toivoa viileämpiä ilmoja.

   Poista
 24. Jos minä olisin opettajatar ja viettäisin kuumaa kesää jossain kesämökissä "Jumalan selän takana" niin pysäyttäisin traktorilla ohiajavan serkkupojan (keskustapuoluelainen) ja alettaisiin painia niityllä niin että häneltä ratkeisi sarkahousut ja minulta leningi ja pääsisi paukku. Sitten pulahtaisin lähilampeen uimaan kuin tyytyväinen krokodiili. Syksyllä minä kauppalaan kun olisin tullut takaisin niin koululaisille heidän äidinkielenoppitunnilla sanoisin, "no niin kersat, kirjoittakaapas aine Miten vietin kesälomani". Ja kun mukulat alkaisivat tuhertaa neniään niiskutellen ja kieli poskessa aineitaan, menisin luokkahuoneen ikkunan ääreen, niiden kaikkien neljän ruudun ääreen, ja kädet puuskassa rinnoillani katsoisin ulos, kauas... ja vaipuisin muistini purppurisiin unelmiin.

  kirj. mikis, 12 -v.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en kovin kiltti oppilas aikoinani ollut, en minä ilkeä ollut mutta omissa ajatuksissani aina, esim. uskonnontunnilla ajattelin koko ajan vaan sexiä. Ja matikantunnilla kun muut laski laskujaan, ajattelin sexiä. Kun Karhuvaaran Martti opetti meille saksaa, ajattelin sexiä saksaksi, rouva Oinaala kun opetti meille ruotsia, ajattelin sammaa på svenska. Ei ihme että sain kokeista lähinnä nelosia.

   Mutta Nylundin Eero - hän oli paljon ylemmellä luokalla kuin minä - kun Karhuvaaran Martti kysyi luokalta erästä äärimmäisen vaikeaa kielioppiknoppia "miksi tämän substantiivin edessä on artikkelina dem eikä der?", niin ei sitä kukaan tiennyt. Ei edes toinen luokan priimuksista (toinen oli Eero).Mutta äkkiä Nylalla välähti ja hän viittasi. "No niin, Eero sentään tietää." Eero vastasi: "Ehkä siinä on painovirhe, herra maisteri."

   Ei kuulema ollut. Ei silläkertaa ollut!

   Poista
  2. Kenties ensi kerralla koetat eläytyä ikäistesi poikien maailmaan, mikis, 12-v. Nyt saat seiskan, koska punakynä joutui korjaamaan virheitäsi. Suuntaa nokkeluutesi oikein, pikku mikis, niin kunnian kukko laulaa.

   Poista
  3. Luotan arvostelukykyysi.

   Poista
  4. Älä ihmeessä luota, mikis 12 vee. Minäkään en luota siihen piirun vertaa. Opettajat puhuvat puuta heinää.

   Poista
  5. Niin minustakin. Vaikka minä kuinka yritän kokeissa vastata teidän oveliin kysymyksiin oikein, ei se riitä, aina tulee vaan nelosia. Taidatte olla pöljiä ite?

   Poista
  6. Musta tuntuu (po. minusta tuntuu) että kaikki opettajat ovat päässeet opettajakorkeakouluihin tai johonkin semmoiseen mistä niitä sikiää kuin kyykäärmeitä vain lunttaamalla. - On ne niin mahdottoman pöljiä vaikka ovat olevinaan ihan muuta.

   Poista
  7. No eivät ne pöljiä ole. Useat ovat kutsumusopettajia, ja tämä on hieman vaarallinen lähtökohta yhdistettynä opettajuuteen, joka oikeasti on vain raakaa duunia. Muissakin ammateissa valon nähneitä on, ja minusta olisi parempi ettei olisi.

   Poista
  8. Siis ilman leikkipuheita niin sairaanhoitajia ja opettajia minä ammatteina arvostan kaikkein eniten. Ovat kyllä joka sentin (0,01 €) palkastaan ansainneet.

   Poista
 25. Mekka Medina ja Mokka, Muhametin nenä ja nokka Hemmi-täti mulle riimitteli. Olin noin 5-v., hemmitäti oli peittelemässä minut nukkumaan. Olin kai kysynyt jotain jeesuksesta, että mitä se täällä tekee ja miksei sitä koskaan näy missään. Mutta ei Hemmi halunut minun kanssa mihinkään pitkiin filosofisiin keskusteluihin. (Vaikka tuskin kumpikaan meistä edes tiesi mitä filosofia on? Tai mistä minä Hemmi-tädistä tiedän, en mistään. Itse opin filosofian aakkoset kun luin Heideggeriä. - Kyllä oli välillä kauheen tylsää, välillä hirveen mielenkiintoista. Tärisin välillä lukiessani.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wittgensteinin "Loogis-filosofinen tutkielma" (Tractatus Logis Philosophicus) on minulle kuin muille (hulluille fundamentalisteille) Katekismus. En minä tuosta kirjasta - niin hölmö sentään en ole että väittäisin toista - paljoakaan ymmärrä. Mutta sen minkä itselleen, vaivoin ja vaivoin, saa selvitetyksi... se avaa aivan toisia ajatuksia heti! Upeaa. Ja siinä minusta filosofian perimmäinen hienous piileekin.

   Niin, ystäväni, tämänkin päivän aurinko kohta painuu mailleen, linnut hiljenevät, kuuluu vain kaukaisia ääniä... kaukaa jostain, eikä niistä saa selvää. Kissanikin keittiössä herää, vaikka ei minulla kissaa ole, mutta kissat ovat yöeläimiä, hämärän lapsia... Siksi niillä on Kissansilmät, kuin Polkupyörissä. - Hämärän lapset kävelevät hiljaa tassuineen niityillä, rapsista rapsista rapsista vaan, ja välillä pysähtyvät nuuhkimaan öistä Kissankelloa - hyi Hitto! ei maistu mulle - ja jatkavat matkaansa hiirien ja myyrien luo. Jotka myös he Kesäyössä lymyilevät. Ja syövät porkkanoita. Naminami.

   Poista
 26. Ehkä Mikis tarkoitti tätä

  https://www.youtube.com/watch?v=npljGtlY8jg

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en tarkoitrtanut tuota, Anonyymi. Tämä minusta on kaunis laulu, herättelee ja siinä mielessä suo armoa meille. Eino Leinon "Nocturne" tälle lähin serkku on. Tyttö tai poika. Mutta nyt valitettavasti en halua kuulla sitä, vaan tätä.

   kuin paimentyttö korea

   Minulla on laaja musiikkimaku, olen kai siksi ummikko, en osaa soittaa instrumentteja. (Rummut ei ole instrumentti.) Blues on minulle läheistä, samoin Bach, Modern Jazz Kvartet soittaa merkityksellistä musaa ja kauniisti. Tämä on minun mielipiteeni, josta tiedän, että kaikki eivät ole samaa mieltä.) Shostakovista taas pidän sen sellokonsertoista, miksei sinfonioistakin, mutta välillä ne ovat uuvuttavia. Kuin kaikki. - Elämä on uuvuttava juttu. Mutta Bach... hän kertoo tavattoman kauniistikaikesta, myös kömmellyksistään, häntä ei voi kuin rakastaa! - Niin tavattoman koskettavaa musiikkia.

   Poista
  2. Mikis, upean, ihanan, kauniin, suloisen kaunein kappale.

   Poista
  3. Kiva että tykkäsit. Bellmannin äidinkielellä näitä lauluja olen kuullut paremminkin laulettuna, mutta ei Loiri huono ole. Hän on hyvä.

   Poista
  4. Cornelis Vreeswijk

   https://www.youtube.com/watch?v=jpUksrXv-Ek&index=31&list=RDB94V-DV-Qxc

   on laulanut ruotsiksi paljon Bellmannia. Mutta nyt kai laulaa flaamiksi kun en ymmärrä sanaakaan. Niederlandelaista bluesia? no, on sitä näemmä semmoistakin.

   Poista
  5. Sitä paitsi flaaminkieli (jos tämä sitä on?) sopii bluesiin paljon paremmin kuin liian liukas englanninkieli. Bluesissa pitää olla kurkkuäänteitä ja kunnon HHHH-kirjaimia, jotka äännetään HROKROOH. Kuten myös chansoneissa. Muuten laulut kuullostavat katrihelenalta. Tai - mikä on vielä kamalampaa - Dannyltä. (Sulkeutuu vessaan ja uhkaa jäädä sinne loppuijäksi ellei Danny tule ja laula hänelle "Tahdon, tahdon olla sulle hyvin hellä". No, tuleehan Lipsanen lopulta kun perikunta maksaa sille normikeikkapalkan + hälytysrahan + avl:län. Ja vaari tulee vessasta ulos kuin POKS omena puusta putoaisi.) - äsch, taisi olla huono kielikuva tuo Aple.

   Poista
 27. ja sitten heti perään tämä

  https://www.youtube.com/watch?v=x9HixTbvKuA&index=27&list=RDB94V-DV-Qxc

  No niin. Uhkaavalta näyttää että Iineksen ihana Blogi on kohta Sävelradion "Älä ikinä enää soita minulle tätä suosikkikappalettasi" - blogi.

  nimim. "snälla förlåt mig"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linkkamasi minun täytyi kuunnella moneen kertaan, kiitos!

   Tässä Cornelikselta Tapsa Rautavaaraa.

   Poista
  2. Korjaan,
   ei tapsa rautavaaraa vaan Reino Helismaata!

   Ps. Olen välillä nipottaja! Kuten totta kai olette huomanneet (sinäkin suloinen Iines!).

   Poista
  3. Hyvä korjaus.

   "Jotkut kulkevat risaisissa kengissä,
   kunnes ovat lopettaneet kävelemisen.
   Helvetissä asuva perkele
   silloin remakasti hohottaa."


   Poista
  4. ja tämäkin ihana, todella ihana laulu on palannut takaisin yoytubeen. se oli vähän aikaa sieltä pois, en tiedä miksi.

   suutarin tyttären pihalla kasvaa kaunis pihlajapuu... eikun

   Pidän Repeä sanoittajaNerona!

   Poista
  5. Tässä siis ehta alkuperäinen Live-versio, nauhoitettu Urjalassa Hykkilän kylässä 1952, tai myöhemmin

   https://www.youtube.com/watch?v=EM5N28sgv00

   mistä Repe mielissään olisi varmSTI ollut JUU...

   Poista
  6. Rautavaara kertoi jossain haastattelussa, kun kävi Repeä tapaamassa viimeisen kerran silloisessa sisätautisairaalassa Helsingin Unioninkadulla. Repellä oli joitain kirjoitusvälineitä ja kertoi kirjoittavansa kertomusta "Jouluna Jooniassa". Tapsa pääsi jossain vaiheessa Repen vihkon tarkistamaan ja kyyneleet silmissä sanoi: "Yhtään sanaa siihen ei ollut kirjoitettu."

   Repen viimeinen vuosi oli päättymässä, se josta kertoi lääkärin sanoneen: "Syökää, juokaa ja naikaa, vuosi on aikaa."

   Poista
  7. Time Warnerin ahneet lahtarit omistavat nykyään kaiken Fazer musiikin vanhan suomalaisen musiikin tuotannon. Juutuubin aina välillä puhdistavat: "maksakaa meille rahaa!"

   Poista
  8. Time Warner tosin tuottaa hienoa uutta musiikkia. Kirjallisesti tai musiikillisesti täysin lahjattoman Cheekin nostivat housujen perseestä nuorison ykkössuosikiksi.

   Poista
 28. Toivetorvisoittokonserteista viis, vaihdetaan veneilyyn. Joo. Joopa joo. (miettii) Ikinä en ole nähnyt tämmöistä hulinaa veden päällä vaikka olen kaksi kertaa matkustanut Kauppatorin rannasta Suomenlinnaan. Ja tullut toisella kertaa sieltä jopa takaisin.

  https://www.youtube.com/watch?v=DTHYX7GsfDc

  Kyä on vipinää. Hitsi!

  VastaaPoista
 29. Vipinää on täällä lounaisrannikollakin, ilmassa pörrää helikopteria ja tiellä ujeltaa paloautoa lähellä olevan raivokkaan maastopalon vuoksi, jota ei yön jälkeenkään ole saatu täysin hallintaan. Välitöntä uhkaa ei ole, vaikka kerosiinin katku (helikoptereista?) tuntuu nenään. Savu menee pohjoiseen päin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että sinä ja mökkisi olette turvassa. Metsänkasvattajien ihmeaineiden lemua se varmaan on, mikä ilmassa haisee, vaikka tuuli olisikin toiseen suuntaan.

   Poista
  2. Minä ja tavarani ollaan turvassa, luullakseni, ellei palo sitten vielä roihahda. Helikopterit pörräävät nimittäin edelleen taivaalla, hakevat merestä vettä kerta kerran jälkeen, eikä palo vaan sammu. Uusia paloautoja kaukaa tulee paikalle. Käry ja savu tuntuu hyvin tässä lähellä. Ikkunat on pakko pitää kiinni päivisin, ja istua helteessä sisällä.

   Eniten suren metsän ja eläinten tuhoutumista. Miten paljon linnunpoikasiakin on palanut poroksi, miljoonia hyönteisiä ja taatusti myös isompia eläimiä.

   Poista
  3. Onko tämä nyt sitä ilmastonmuutosta? Niin pakaduttava ja epänormaali kuumuus ja kuivuus täällä, näillä pohjolan lakeuksilla, että työkoneen kipinä sytyttää hetkessä raivoisan metsäpalon?

   Poista
 30. Ilmaston muutos on muhamettilaisten ja feminististen vale. Älä usko vihertieteen tohtoreita ennen Talvi sotaa oli myös lämmin kesä 39.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin tuon unohdin! Sotaahaan tämä kuumuus ja kuivuus tietääkin.

   Vaan juurihan Putin vannoi..

   Poista
  2. "Olenko itse Putinin agentti?". Kirjoittaa ylösnoussut Kemppinen , ja jatkaa "Joudun miettimään tätä ikävää asiaa rehellisesti".

   Poista
  3. Kyllä, toipunut on, mikä täten ilolla todettakoon.

   Vaan siinä Kemppinen "erehtyy", että Veikko Vennamo olisi maahanmuuttaja, koska Fennanderit ovat muuttaneet Laatokan Karjalasta sisä-Suomeen. Kyseessä oli pelkkä muutto, valtionsisäinen.

   Poista
  4. Professorilla harittaa, lankeaa suureen Hesarihämäykseen. Aika harva vastustaa maahanmuuttoa, rasitemuutosta monet eivät tykkää. Tänne muuttavista ihmisistä, jotka ovat saamapuolella ainakin kolmanteen sukupolveen asti.

   Poista
  5. No juuri tähän tapaan. Minusta on hauskaa, että asianharrastajien kupla alkaa oikeasti paljastua suureksi puhallukseksi.

   Tarkoitan tällä kuplalla sitä kuvaa, jota ylläpitääkseen kuplistit ovat varustaneet taskuunsa mahtavan korttipakan, josta läiskivät umpimähkään milloin mitäkin leimakorttia sinne, missä pienikin kritiikinjyvä raikkaasti pirskahtaa ilmoille. Paljon ei tarvita, kun kortinpeluu alkaa.

   Tämä evakkojen nimittäminen maahanmuuttajiksi on kummallinen älyllinen epärehellisyys. Kemppisen on ollut pakko laskea leikkiä. Eihän tuolla tasolla noin falskisti voi erehtyä.

   Poista
 31. Sisko ja sen veli sarja on kokonaisuudessaan Areenassa. Eilen katsoin ekan jakson ja olin haltioitunut, näinkö hyvää huumori voi olla. Sarjan toki muistin ja Iineskin on joskus nostanut esiin vammaisjakson.

  Sarjassa on tämän päivän näkövinkkelistä outo piirre tv-viihteessä. Sarja on nimittäin huolellisesti suunniteltu, käsikirjoitettu ja tehty, sellaista ei enää ole, eikä tule. Nykypäivän huumori on sitä kun Jaajo ja Hedberg sanovat: "pierukakka" ja räkättävät itselleen! - Tai sitä kun julkkisälykkö pölhöt tuovat itseään esiin jossain ääliöraadissa. Tai sitä kun hassukoomikolla on taas uudet hassut vaatteet. Kuvaukset on tehty lonkalta suoraan purkkiin. Tuotantokustannukset lienevät yleensä noin kolme euroa viiskytä senttiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sarja on mahtava, kotimaista sarjojen eliittiä. Siinä ei osoitella mitään eikä valisteta ketään, ja kuitenkin se ruotii raikkaasti ihmisen ennakkoluuloja. Ja naurattaa makeasti. Toivon, että se vammaisjakso pantaisiin pakollisiin opintoihin kurssilla "Kuinka kohtaan erilaisen ihmisen".

   Lähimmäinen ei kaipaa erivapauksia tai hyväntekeväisyyttä.

   Poista
  2. Alkuyöstä katselin sarjan loput jaksot.

   Vammaisjakso (3.) on upea, Hardwick sanoi kypsytelleenä aihetta viisi vuotta:"tällaisessa aiheessa ei voi epäonnistua". Lehdissä älähdettiin kovaa paheksuen, mutta talttuivat vammaisjärjestöiltä sataessa kiitosta.

   Suosikkini on eka, jossa kuolemaa käsitellään aivan hulvattomalla tavalla. Vanhapojan ja vanhapiian isä, Taisto, kuolee hieman alle kuudenkymmenenviiden vuoden korkeassa iässä pitkään sairasteltuaan. On järjestellyt hautauksensa ja kaikki kuoleman jälkeiset asiat, ne pikkuhiljaa yllätyksinä paljastuvat. Paikallislehteen on krjoittanut itseään kehuvan muistokirjoituksen. Autossa (Lada1200) jälkeläiset kuulevat, kun radion Sävelahjassa kuuluu sydämelliset onnittelut vainajan pitämistä vaille jääneille 65-päiville ja kova työväenmies pyytää kappaleen: "Viimeinen Taisto".

   Muita kiinnostamaton asia kuriositeettina mainittakoon. Ekan jakson loppussa on lyhyt pätkä, joka on kuvattu Hyvinkään rautatieaseman ulkopuolella. Vilaukselta näkyy kuva nyt jo historiallinen kuva aseman päädystä ja kaupungista radan toisella puolella. Taiston tuhkat ripottelevat junaradalle tuosta ehkä parinsadan metrin päässä olevalta kävelysillalta. Joskus olen kertonut, kuinka nuorena miehenä kävelin sen kaidetta pitkin. Enää en pystyisi, rohkeus puuttuu ja kaiteita on korotettu niin, ettei niillä voi kävellä.

   Poista
  3. Hiljainen huumori on parasta. Nyt tv-sarjoissa on tehty konkurssi, huumori on kadonnut ja tilalle tullut kovaääninen luokaton tosi-tv-viihde, jossa ihmisiä saatetaan ilkeisiin tilanteisiin muka naurunalaiseksi ja nolattavaksi. Huutoa ja meteliä, kiekuvia naisia. Yök. Kuka tuommoista kakkaa jaksaa katsoa?

   Meillä opettajainhuoneessa nousi meteli, kun se vammaisjakso esitettiin. Vanhemmat lehtorit närkästyivät suuresti siitä, että "vammainen tehtiin naurunalaiseksi". Nykypäivänä tämä vastaisi sitä, että mamulle naurettaisiin.

   Kun se Hardwickinkin idea on juuri se, että ihmisen tekeminen erivapauksin käsiteltäväksi on sitä, mikä onkin rasismia tai vammaisen halveksuntaa. Ja näin se ohjelman vammainenkin sanoi.

   Poista
  4. Hardwickin Tankki täyteen ja Reinikainen olivat tietysti samaa huippua, mutta ne olen nähnyt useasti jälkeenpäinkin, tätä Tuija Ernamo ja Ilmari Saarelaista en.

   Hardwick siirtyi sittemmin pois komediasta ja teki Pakanamaan kartan. Hardwick itse on sitä kehunut taiteellisesti erittäin kunnianhimoiseksi projektiksi, aina se taiteellisena muistetaan mainitakin. Esikuvana tekemisessä mm. suuri Dennis Potter (mm. Pennies From Heaven). Itse luokittelin Pakanmaan kartan sarjaan "paskaa lapsille ja minulle iso tuoppi", tuskin katselin kaikkia jaksoja. Enkä katso, ilman että haulikolla uhataan.

   Neil Hardwick täytti 70, lämpimät onnittelut suurelle laatuviihteen tekijälle!

   Poista
  5. Unohtaa ei pidä, että laatuviihde on paljon parempaa kuin huono tai keskihyvä taide.

   Poista
  6. Pakanamaan karttaan en ihastunut minäkään. Voi olla, että se on siis Taidetta. Ihastella täytyy sitä, miten aito britti on päässyt sisään suomalaisen tavallisten sulojen ja reinikaisten sisimpään.

   Poista
 32. Paljastan tässä kaikille, Mikiksellekin, että lempikappaleeni on uskudaaraa, kuka pani Saaraa.

  VastaaPoista
 33. Minä poika se kävin Sami Saarta katsomassa. Ihan helevetin hyvä, toista kuin listasonta. Rytmi veressä. Kiitos Sami!

  VastaaPoista
 34. Nyt vasta huomasin aiemman alustusotsikon räikeän virheellisyyden ja taantmuksellisuden :" jos auringossa kuiskaa juu ja kuutamossa huutaa ei...". Onhan korostettu, että nainen (ja mies) voi kieltäytyä mikä hetki vain, saati auringon ja kuutamon välillä.
  1950-luvulla on nuori Laila pistetty taantumusta laulamaan. Saukki vai Helismaako on sanoittanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisiko tässä kyse kuitenkin harhauttamisesta, viettelystä?

   Ja olisiko tätä harrastettu aina? Oman viehätysvoiman testaaminen "antamalla ymmärtää" on minusta jossain mielessä itsekästä eikä suinkaan naisen etuoikeus.

   Eri asia tietenkin on, jos signaalit tulkitaan yksioikoisesti ja väärin käymällä kiinni kuin sika limppuun. Mutta jos nainen panee korosteisesti esille kaikki ulokkeet ja vielä päälle keimailee, on kyse harhautuksesta, jos lyö luukut kiinni. Turha vedota naisen oikeuksiin kuljea tursukkeet paljaina kaupungilla.

   Poista